Nova 6 2022

Page 1

MEIRA NOVAN ASIAKASLEHTI FOODSERVICE-ALAN AMMATTILAISILLE

6

jäätelöt 20 KESÄN UUDET, KUOHKEAT JA PEHMEÄT

KUMPPANI

PINNALLA

GB Foodsilta makuja moneen käyttöön

Onko tulevaisuudessa lautasilla vielä lihaa?


Tilaa kesän uutuudet Saatavilla vain kesän ajan

Karl Fazer Dumle Banaani 200 g ME 21 kpl MN 36297

*6416453014329*

Tutti Frutti Choco chewies 150 g ME 21 kpl MN 36293

*6416453066151*

Jaffa Jim 300g ME 12 kpl MN 36130

*6416453554962*

Geisha Taste of Peanut 37 g ME 35 kpl MN 36291

*6416453020207*

Fasupala Dumle 199 g ME 9 kpl MN 36286

*6416453075504*

Domino Salty Caramel 175 g ME 14 kpl MN 36285

*6416453074668*


Itkettääkö palaute?

I

so mies ja silmäkulmaan pyörähtää kyynel. Tähänkö on tultu, että palaute itkettää? Meira Novan Noste-strategian muutosohjelmat ovat edenneet hyvin. Pyysimmekin henkilöstöä ehdottamaan vuoden 2022 Nostattajaksi työyhteisömme jäsentä, joka on asenteellaan ja toiminnallaan tuonut työyhteisöömme hyvää fiilistä, ollut strategisen muutoksen ajurina, vahvistanut työllään kilpailukykyämme tai lisännyt arvoa asiakkaallemme. Samalla oma ehdotus piti perustella. Työryhmä sai valittua kategorioiden voittajat, vaikka työ osoittautuikin vaikeaksi, sillä niin paljon hyviä ehdotuksia ja perusteluja oli annettu. Kun sain työryhmältä yhteenvedon esityksistä ja ennen kaikkea perusteluista, se kyynel todellakin vierähti silmäkulmaani. Niin kauniisti työyhteisömme jäsenet puhuvat toisistaan, ihan parasta selän takana kehumista! Me kaikki kaipaamme palautetta tekemästämme työstä. Positiivinen palaute auttaa jaksamaan ja korjaava palaute puolestaan mahdollistaa oppimisen ja jatkuvan kehittymisen. Molempia siis tarvitaan ja mieluiten oikeassa suhteessa, koska väärin käytettynä palaute voi myös olla vaarallinen työkalu. Esimiehiltä yleensä odotetaan hyviä vuorovaikutustaitoja, joihin palautteen antaminenkin kuuluu. Omasta mielestäni kuitenkin ihan kaikilta voi pyytää palautetta ja kaikille voi myös antaa palautetta, ihmiseltä ihmiselle, organisaatiosta riippumatta. Meira Novalla kerätään toki systemaattisesti muutakin palautetta ja kiinnitämme paljon huomiota näihin arvokkaisiin tietolähteisiin. Vuosittain pyydämme palautetta teiltä asiakkailta, tavarantoimittajilta sekä myös omalta henkilöstöltä ja teemme niiden kaikkien perusteella muutoksia toimintaamme. Päätimme keväällä, että lisäämme vielä yhden uuden näkökulman tähän kaikkeen ja sertifioimme ISO 9001 laatujärjestelmän, joka toimii jatkuvan parantamisen takuuna. Karkeasti sanottuna se velvoittaa meidät vastaanottamaan ja keräämään palautetta toiminnastamme sekä kehittämään ja parantamaan toimintaamme sen perusteella. Toki se on paljon muutakin tärkeää ja voit lukea teemasta lisää lehden sisäsivuilta. Kesä on vihdoinkin täällä. Talvi oli pitkä ja kesän tulo viivästyi parilla viikolla, mikä loi entisestäänkin paineita alkutuotannolle. Toivotaan, että satokaudesta tulee kaikesta huolimatta hyvä ja paineet saatavuuden ja hintojen osalta edes hiukan helpottuisivat koko elintarvikeketjussa. Haluan toivottaa omasta ja Meira Novan puolesta teille kaikille rentouttavaa sekä kaupallista kesää! Muistakaa myös ladata akkujanne tämän hyvin vaiherikkaan alkuvuoden jälkeen, olette sen kaikki ansainneet. Ps. Jos haluat jo nyt tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kannattaa lukea tästä lehdestä Lauri Reuterin sekä Johanna Mattilan erittäin mielenkiintoisia näkemyksiä.

6

Positiivinen palaute auttaa jaksamaan ja korjaava palaute puolestaan mahdollistaa oppimisen ja jatkuvan kehittymisen.

Pasi Berggren, toimitusjohtaja

Nova on Meira Novan lehti foodservice-alan asiantuntijoille. Se antaa tietoa trendeistä, ajankohtaisista asioista ja tuotteiden käyttötavoista sekä tarjoaa vinkkejä ruokalistan suunnitteluun. Tervetuloa lukemaan!

MEIRA NOVA TUTKI Toimintaympäristö muuttuu foodservicealalla kiihtyvällä vauhdilla. Selvitimme, millaisia muutoksia on tulossa ja miten tulevaisuuteen kannattaa varautua. Lue tutkimustuloksista sivulta 32!

NOVA 6 • 2022

3


KAIKILLE KAHVEILLE.

KAIKILLE KAHVINJUOJILLE.

GLUTEENITON • Oddlygood® Barista on kehitetty yhteistyössä ammattilaisbaristojen kanssa hyvin vaahtoutuvaksi ja se sekoittuu tasaisesti kaikkiin kahvityyppeihin aina perinteisestä vaaleasta suodatinkahvista tummaan paahtoon. • Valmistettu Suomessa kotimaisesta gluteenittomasta puhdaskaurasta. • Kasvipohjainen ja sopii vegaaneille. • Kokeile tuotetta myös ruoanlaitossa ja leivonnassa Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma 1 l UHT gluteeniton Meira Nova tnro 32385


Lehti julkaistaan myös sähköisenä osoitteessa issuu.com/novalehti

20

39

TEEMA Suomi on eurooppalaisen jäätelönkulutuksen ykkönen – jäätelö maistuu niin jälkiruokana kuin herkkunakin.

GALLUP Miten tuotenäyttelyissä viihdyttiin?

JULKAISIJA: Meira Nova Oy SOK-yhtymä Palkkitie 10, 04300 Tuusula Puh. 010 76 86500 Meira Nova on vuonna 1991 perustettu foodservice-alan toimitustukku. Asiakkaitamme ovat ravintolat, hotellit, henkilöstöravintolat ja julkisen sektorin suurkeittiöt. Meira Nova on SOK:n tytäryhtiö.

36

TRENDI Mitä Suomi syö tien päällä?

43

RUOKATARINA Mistä on oopperalaulajan jälkiruoka tehty?

PÄÄTOIMITTAJA Pasi Berggren, toimitusjohtaja

KONSEPTI JA TAITTO Avidly

TOIMITUSNEUVOSTO Pasi Berggren, Petri Kanerva, Kati Korhonen, Marika Koskimäki, Arja Liimatainen, Terhi Liukkonen, Jenni Naakka, Leena Honkaniemi

PAINOPAIKKA PunaMusta

TOIMITUS JA ILMOITUSVARAUKSET Leena Honkaniemi Puh. 010 76 86507 leena.honkaniemi@meiranova.fi

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUSTEN PERUUTUKSET Tiina Liimatainen, puh. 010 76 86586 tiina.liimatainen@meiranova.fi ISSN 2323-9913 (Painettu) ISSN 2323-9921 (Verkkojulkaisu)

NOVA 6 • 2022

5


PRO-palkinnot jaettu

Kuva: ProGaala

Tämänvuotiset PRO-palkinnot jaettiin huhtikuussa juhlavassa gaalatilaisuudessa Helsingissä.

Meira Novan asiakkaista palkinnon pokkasivat: • Ammattikeittiön työntekijä -sarjassa Kallion lukion ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen Palvelukeskus Helsingistä • Ammattikeittiön kokki -sarjassa kokki/kokkien työnohjaaja Maritta Murto Oulun Tuotantokeittiö Löökistä • Ammattikeittiön päällikkö -sarjassa palveluesimies Jaana Bremer Palvelukeskus Helsingistä • Kahvilan työntekijä -sarjassa kahvilatyöntekijä-vuoropäällikkö

Gastro-messuilla kisattiin

R

avintola-alan Gastro-messut pidettiin Helsingin Messukeskuksessa toukokuussa. Messuilla kisattiin alan taidoissa. Mestarikoulu-kilpailun tarkoituksena on tuoda esille Suomen hospitality-alan oppilaitoksia ja niiden opiskelijoita sekä kasvattaa kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan. Kahden päivän aikana käydyn kilpailun voittivat Niki Sipilä ja Jasper Juutinen Turun ammatti-instituutista. Seafood chef -kilpailu inspiroi ammattikokkeja tekemään kalaja äyräisannoksia. Tittelin vei kotiin Ville Neulanen Ravintola Smöristä, Turusta. Kalaosaamista nähtiin myös Osterinavauksen suomenmestaruuskilpailussa, jossa parhaaksi tuomaroitiin Martin Söderström. Suomen kokkimaajoukkueen osastolla käydyn epävirallisen Suomi-Viro -maa­ottelun, FIN-EST Gastro champion -kilpailun voitto meni Viron kokkimaa­joukkueelle.

6

NOVA 6 • 2022

Susanna Karppinen Osuuskauppa Arinan Coffee House Oulusta. Onnea! PRO on tunnustuspalkinto horeca-alan ammattilaisille. Palkinnot jaetaan vuosittain 15 eri sarjassa, joissa huomioidaan eri tehtäväalueet, vastuut ja ammattinimikkeet. PRO-palkintojen saajia voivat ehdottaa työkaverit, tuttavat, yhteistyökumppanit, esimiehet ja asiakkaat.

Kuva: Messukeskus


UUTISET

Uutisia ravintoloista, hotelleista, tuotteista, tutkimuksista ja kaikesta alaa kiinnostavasta.

Tuotenäyttelyiden tunnelmaa

M

eira Novan tuotenäyttelyt järjestettiin huhti-toukokuussa keväisissä tunnelmissa Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Mikkelissä. Tapahtumat päästiin pitämään vihdoin kahden vuoden koronatauon jälkeen. Iltapäivät sujuivat mukavassa jälleennäkemisen hengessä seminaariohjelmaa kuunneltaessa ja yhteistyökumppanien esittelypöytien tuotteisiin tutustuessa. Tilaisuuksien keskipisteinä olivat näytteilleasettajien tuotteista koostetut herkulliset buffet-pöydät. Kiitos kaikille mukana olleille!

LUE LISÄÄ: Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta kertoi tuote­näyttelyissä foodservice-sektorin näkymistä kymmenen vuoden päähän sekä ennakoinnin tärkeydestä. Tästä Meira Novan teettämän tutkimuksen tuloksista voit lukea tarkemmin tämän lehden sivulta 32. Tilaisuuksissa kuultiin myös biotekniikan tohtori Lauri Reuterin näkemyksistä tulevaisuuden ruoasta. Niistä voit lukea lehden sivulta 14.

NOVA 6 • 2022

7


KUIN ITSE TEHTYÄ KERAVALTA. BOLOGNESEKASTIKE, SOUS VIDE Snellmanin kotimaisesta naudanlihasta valmistettu bolognesekastike maistuu perinteisesti pastan kanssa tarjottuna, mutta myös vaikkapa pizzassa, lasagnessa tai jauhelihakeitossa.

Myyntierä: 2 kg Meira Nova: 36110

PERUNAMUUSI, SOUS VIDE Perinteinen, tasalaatuinen muusi tehdään suomalaisesta perunasta ja Valio kermasta.

KERMAPERUNAT, SOUS VIDE Tämä klassikko tehdään suomalaisesta perunasta ja Valio kermasta.

Myyntierä: 2,5 kg Meira Nova: 190114

KIRJOLOHIKIUSAUS, SOUS VIDE Takuulla maistuvassa kiusauksessa on suomalaista perunaa ja kirjolohta sekä Valio kermaa. Myyntierä: 2,5 kg Meira Nova: 19023

Myyntierä: 3 kg Meira Nova: 190113

8

NOVA 6 • 2022

www.snellmanpro.fi

Pieni keravalainen ruokatehdas.


KOLUMNI

Dubaissa asuva Niina Sillanpää tekee tuttavuutta Lähi-idän ruokakulttuuriin.

Uuden maailman osterit

M

niin edelleen. Keittiömestarit ja yleisö vaativat hieman uutama vuosi vakuuttelua, että nämä ”uuden maailman osterit” ovat sitten Dubaissa todellinen kilpakumppani perinteisille tuottajamaille, ravintoloiden mutta lopulta erinomainen tuote myi itse itsensä. Sinnikruokalistoille alkoi kyys palkittiin ja tänä päivänä Dibba Bayn osterit eivät ilmestyä paikallisia Dibba Bay kuulu ainostaan Dubain ravintolaskenen vakiovalikoi-ostereita. Arabiemiraattien helmaan, vaan yli puolet tuotannosta myydään kansainvämenkalastusperinteistä inspriroitulisille markkinoille Eurooppaan ja Aasiaan. nut skotlantilainen Dubai-veteraani Dubain trendikkäiden ravintoloiden ohella ostereita perusti osterifarmin Fujairan-emiiripääsee nauttimaan myös Dibba Bayn omassa pikku kuntaan, joka sijaitsee maan Intian valta­ ravintolassa Jumeirahan venesatamassa. Mutkaton ja meren puoleisella rannikolla. Meren ravinnerikas vesi sympaattinen pikku bistro huokuu kalastajakylämäistä on erinoimainen kasvuympäristö ostereille, ja paikalliset charmia ja tarjoaa ainoastaan paikallistuotantoa, ja pullukat ovat jopa tunnettuja harvinaisen korkeasta pääasiassa ostereita useammassa kokoluokassa. Dibba lihapitoisuudestaan kuorensa kokoon nähden. Läheiset Bayn osterit ovat harvinaisen herkullisia! Kiinteä mutta kalkkikivivuoret puolestaan lisäävät vesistön kalsiumsilkkinen suutuntuma, elegantti ja hyvin raikas maku, pitoisuutta, joka antaa Dibba Bay -ostereiden kuorelle josta löytyy umamin vihahteita sekä hieman makeutta. upean helmenhohtoisen värinsä. ”Olet mitä syöt” pätee Todella ainutlaatuinen makuprofiili ja takuuvarma myös tähän merenelävään ja osterit ovat siis erinomaituoreus, mahdollisesti poimittu jopa samana päivänä. nen vitamiini-, mineraali- ja proteiinilähde. Sympaattinen ympäristö ja herkulliset 2-millimetriset lilliputtiosterin poikaset osterit tekevät tästä pikku paikasta tuodaan Ranskan ja Iso-Britannian täydellisen spotin vaikka treffeille hautomoista ja kasvatetaan verkoissa tai lauantailounaalle hyvän ystävän Fujairahan rantavesissä seuraavat kanssa. kahdeksan kuukautta. Osterit saavat Dibba Bayllä on myös toinen makunsa kasvuympäristöstään ja aivan loistava konsepti, jolla on näin­ollen sama lajike maistuukin helppo ilahduttaa illallisvieraita. Dibban kirkkaissa vesissä kasvaHeiltä voi tilata ”osteri-bilepaketin” neena hyvin ainutlaatuiselta. Yhdekjoka pitää sisällään 100 kappaletta sän hehtaarin kokoinen farmi tuottaa ostereita (tai tarvittaessa enemmän), tänä päivänä lähes puoli miljoonaa jotka toimitetaan kotiin ei yhden osteria kuukausittain ja ne poimitaan vaan kahden ”osterinavaajan” eli kahdesti viikossa, poikkeuksellisesti tarjoilijan kera. Täyden palvelun ympäri vuoden eikä ainoastaan bilepakettiin kuuluu kaikki tarvittava kausiluonteisesti. – tarjoiluastioista ja jäistä lisukkeisiin. Matka huippuravintoloiden ruokaDibba Bayltä voi Tarjoilijat huolehtivat esillepanosta listoille ei ole ollut mutkaton. Alkutaitilata”osteri-bileja avaavat ostereita toivottua tahtia, val piti sisällään paljon kasvatuspropaketin” joka pitää tarvittaessa vaikka koko illan. Itse ei sessin hienosäätöä, ennakkoluulojen sisällään 100 kaptarvitse huolehtia kuin viinin kaatamimurtamista, tapaamisia ja maistasesta ja syömisestä! tusta, tuotantokapasiteettihaasteita ja paletta ostereita.

NOVA 6 • 2022

9


Bao Bun - inspiroidu aasialaisesta katuruoasta!

Vaasan Street Food Bao Bun höyrysämpylä on monikäyttöinen aasialaistyylinen sämpylä. Siinä on pehmeä ja kuohkea rakenne ja näppärä 70 gramman koko, joten se on helppo täyttää. Sulattaen valmis Bao Bun lämmitetään höyryssä tai mikrossa. Nappaa mukaan kesän valikoimaan! www.lantmannenunibake.fi

10

NOVA 6 • 2022

Vaasan Street Food Bao Bun höyrysämpylä

Uutuus

Aasialaistyyppinen höyrytetty vehnäsämpylä. Sulattaen tarjoiluvalmis. Pakkauskoko: 20x70g (70 g). Tuotenumero: 221122 Meira Nova: 1006984

6 416577 020220


Meiranovalaisia vastuullisuustekoja kohti parempaa paikkaa.

PAREMPI PAREMPI PAIKKA PAIKKA

Meira Novan vastuullisuuskatsaus julkaistiin

M

eira Novan vastuullisuuskatsaus on ilmestynyt. Julkaisu kokoaa Meira Novan vastuullisuuden tärkeimmät teot ja hankkeet. Se kertoo muun muassa miten vastuullisuus näkyy toimitusketjussamme, hankinnassa ja logistiikassa, sekä miten Meira Nova toimii vastuullisena työnantajana. Niin toiminnan kuin vastuullisuuden ja ympäristötyön toteuttamisella kaikkein tärkein rooli on tavoitteisiin sitoutuneella Meira Novan henkilökunnalla sekä toimitusketjun kokonaisuudella. Meira Nova pyrkii omassa toiminnassaan vuoropuheluun matalalla kynnyksellä läpi koko toimitusketjun. Huomioimme myös YK:n kestävän kehityksen

tavoitteet omissa vastuullisuuden ja ympäristön kärkihankkeissamme. ”Haluamme Meira Novalla viedä vastuullisuusja ympäristöasioita eteenpäin yhteistyötä tehden. Näin ollen vastaanotamme aloitteita vastuullisuustekoihin oman henkilöstömme lisäksi mielellämme myös asiakkailta ja tavarantoimittajilta. Aloitteita voi lähettää vaikkapa sähköpostilla”, laatupäällikkö Susanna Viitaniemi vinkkaa. Meira Novan vastuullisuuskatsaus löytyy netti­ sivuiltamme meira­nova.fi/meira-nova/vastuullisuus Aloitteita voi lähettää Susannalle: susanna.viitaniemi@meiranova.fi

Aloitteita voi lähettää vaikkapa sähköpostilla!

NOVA 6 • 2022

11


Asiantuntevat hygieniapalvelut kaikkiin tiloihin Diverseyltä

®

TEHOKKUUTTA SUORAAN LUONNOSTA

Tutkitusti turvalliset ja vastuulliset puhdistusaineet • • • • •

Cradle-to-Cradle –sertifikaatti 100-prosenttinen biohajoavuus (OECD 301B) Ei suojaimia Ei vaaramerkkejä Pakkauksissa 50 % kierrätysmuovia

PLANT BASED

RENEWABLE RESOURCES

100% BIODEGRADABLE

CERTIFIED

RECYCLED PLASTIC

Ammattikäyttäjille kehitetyt tehokkaat ja helppokäyttöiset tuotteet kaikkeen puhtaanapitoon. Pro Formulan valmiiden käyttöliuosten edut: • Tuote säilyy n. 2 vuotta vrt. itse tehtyjen käyttöliuosten säilyvyys (7 vrk) • Ei käyttöliuospullojen pesua & kuivatusta • Puhtaanapidon tasalaatuisuus – aina sama, oikea annostelu • Käytön helppous

www.diversey.com © 2022 Diversey, Inc. All Rights Reserved. 93570 fi 04/22


TERMIN SELITYS

SAPERE Teksti: Krista Korpela-Kosonen • Kuva: Shutterstock

Miltä ruoka näyttää, kuulostaa, tuntuu, tuoksuu ja maistuu? Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset tutustuvat ruokiin kaikkien aistiensa avulla.

L

atinankielinen sana ”sapere” tarkoittaa maistella, tuntea ja olla rohkea. Sapere-menetelmä pyrkii herättämään lasten luontaisen kiinnostuksen ja uteliaisuuden ruokaa ja syömistä kohtaan. Lapsi saa tutustua ruokiin kaikkien aistiensa avulla: katsellen, kuunnellen, kokeillen, haistellen ja maistellen. Sapere-menetelmän kehitti alun perin ranskalainen kemisti ja etnologi Jacques Puisais 9–12-vuotiaille koululaisille. Suomessa sapere-menetelmää hyödynnetään lasten ruokakasvatuksessa muun muassa päiväkodeissa ja kouluissa. Sapere-ruokakasvatus tekee lapsesta aktiivisen osallistujan. Mitä enemmän lapsi saa osallistua ruokien tutkimiseen ja tekemiseen, sitä enemmän hän niistä innostuu. Yksi saperen tärkeimmistä tavoitteista on ruokailon lisääminen.

Leikki, tutkiminen ja uteliaisuus ovat lapselle luontaisia tapoja oppia ruoasta. Jos uutta ruokaa ei tee heti mieli maistaa, lapsi voi ihmetellä ja tutkia sen väriä, muotoa ja tuoksua. Vähitellen ruokarohkeus kasvaa maistamiseen saakka. Sapere-ruokakasvatuksen on todettu vähentävän lasten pelkoa uusia ruokia kohtaan ja monipuolistavan ruokatottumuksia. Sapere kehittää myös lasten itseilmaisua ja kykyä arvioida ja luonnehtia ruokia. Ruoka ei ole vain hyvää tai pahaa, vaan ruokaa voi kuvata lukuisten verbien, adjektiivien, substantiivien, numeraalien tai vaikkapa aikaa kuvaavien määreiden avulla. Oikeaa tai väärää kokemuksen kuvausta ei ole olemassa, vaan jokaisella lapsella on oma ainutlaatuinen tapansa oppia ja nauttia ruoasta.

NOVA 6 • 2022

13


Teksti: Mari Cadaut

LAUTASELLA MIKROBEJA?

14

NOVA 6 • 2022

Ruoan tuotanto ja kulutus ovat ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen kanssa pärjäämisessä. Onko tulevaisuudessa enää lautasilla lihaa, mistä ruoka tulee ja miten etiikka pitää ottaa ruoantuotannossa huomioon? Biotekniikan tohtori, tutkija ja ruokateknologiaan sijoittavan yhtiö sijoitus­johtaja Lauri Reuter maalaa ruoan tulevaisuutta jopa sadan vuoden säteellä.


PINNALLA

S

ijoitusyhtiö Nordic Food Tech VC tekee töitä ruokateknologiaa kehittävien, tyypillisesti tutkijalähtöisten start up -yritysten kanssa. Niinpä yhtiön sijoitusjohtaja, Lauri Reuter on oikea ihminen kertomaan, millaista ruokaa tulevaisuudessa syömme. Mutta ensin täytyy määritellä tulevaisuus. Reuter jakaa sen kolmeen eri aikajanaan. ”Lähitulevaisuudesta puhuessani puhun ajasta tästä hetkestä 3–5 vuoden päähän. Tällä aikajanalla kannattaa yrityksissä suunnitella liiketoimintaa ja esimerkiksi uusia tuotteita”, Reuter määrittelee. ”Keskipitkä aikaväli puolestaan on 5–15 vuotta. Tällä aikajänteellä mietimme minkä tyyppisiin firmoihin meidän kannattaa sijoittaa ja millaiseen maailmaan näitä yrityksiä rakennetaan. Sitten tulee todella kiinnostava aikaväli; 15–100 vuotta. Tällä janalla on iso kuva siitä, mihin maailma ja ihmiskunta ovat menossa.” Tulevaisuuden aikajanoja Reuter konkretisoi eläinperäisillä tuotteilla. ”Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä meidän pitää vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä ilmastollisista ja terveyssyistä. Todella pitkällä aikavälillä taas pitää miettiä esimerkiksi etiikkaa jo ihan toisella tavalla ja vaikkapa sitä, millaisia rooleja eläimillä on, kun mennään seuraaville planeetoille. Pitkä aikaväli on aina se johtotähti, joka sanelee lyhyen ja keskipitkän aikavälin tekoja”, Reuter kertoo. Ruokaan liittyvät arkiset, jokapäiväiset valinnat vaikuttavat valtavasti ilmastonmuutokseen. Erityisesti lihan- ja maidontuotanto on ilmaston kannalta haitallista, ja metsien muuttaminen viljelys- ja laidunmaiksi vapauttaa hiilidioksidia ilmaan ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ja vaikeuttaa monella tavalla ruokatuotantoa. Ruoan tulevaisuus on koko planeetan ja ihmiskunnan tulevaisuutta.

NOVA 6 • 2022

15


Vaikka ruoka lautasella ei näkyvästi muutu, muuttuu selkeästi sen sijaan arkinen tapa, miten ruoka lautaselle valitaan.

”Enää ei ole kyse siitä, miten ilmastonmuutos pysäytetään tai hidastetaan vaan siitä, miten me selviämme sen kanssa. Biodiversiteetti on vähintään yhtä iso ongelma. Miten syömme niin, ettemme syö kaikkia muita lajeja pois maapallolta?” Reuter kysyy. ”Lisäksi tulevaisuuden ruoan tärkeitä kysymyksiä ovat resurssien riittävyys ja terveys: miten ruokimme kaikki niin että ruoka riittää ja miten emme syö itseämme sairaiksi, kuten nyt teemme?”

Valintatapojen muutos Ruoka ei ole tulevaisuudessakaan pillereitä, sen Reuter lupaa. Vaikka ravinnon pakkaaminen pillereihin tai jauheisiin olisikin mahdollista, ihmiset haluavat haistaa, maistaa, pureskella ja nautiskella ruoastaan. Niinpä ruoka näyttää todennäköisesti vielä hyvin pitkän ajan päästä tulevaisuudessakin hyvin samalta kuin nyt. ”Siinä sen sijaan on iso ero, kuinka ruoka lautaselle tulee. Lautasella on varmasti vähemmän eläintä kuin nyt – siinä saattaa yhä olla lihapullia, mutta niitä ei ole tehty eläimestä. Mikrobeja käytetään ruoantuotannossa, mutta se ei välttämättä muuta sitä, miltä ruoka näyttää.” Vaikka ruoka lautasella ei näkyvästi muutu, muuttuu selkeästi sen sijaan arkinen tapa, miten ruoka lautaselle valitaan. ”Meidän ruoan valitsemisen käyttöliittymämme on se, että menemme supermarketteihin, jossa värikkäiden hyllyjen edessä valitsemme, mitä tänään laitetaan suuhumme.

16

NOVA 6 • 2022

Tulevaisuudessa tämä näyttää omituiselta. Supermarketteja on ollut vain parikymmentä vuotta ja olen aivan varma, että niitä ei tule olemaan enää parinkymmenen vuoden kuluttua.” Reuterin mukaan ruoan valintaan tulee fiksumpia prosesseja, joiden avulla meidän on helpompi tehdä sellaisia valintoja, jotka sopivat meille ravitsemuksellisesti, mutta myös sesonkiin sekä raaka-aineiden saatavuuteen. ”Näin ei synny myöskään ruokahävikkiä, joka muodostuu siitä omituisesta valintaprosessista, jossa ruoka ei löydä oikealle ihmiselle oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Tämä on minusta isoin näkyvä ja varma muutos.”

Pikkukalaa ja kasvituotteita Reuter jakaa tulevaisuuden muutokset aikajanojen tapaan kolmeen kategoriaan: hyvin pian ja varmasti tapahtuvat, sellaiset, jotka tapahtuvat, mutta tarvitsevat siihen enemmän aikaa ja ”jonain päivänä” -muutokset. Kaikkea muutosta vauhdittaa teknologian kehittyminen. Kauppojen valikoimista löytyy jo nyt erilaisia kasviperäisiä tuotteita, jotka korvaavat lihaa. Hyvin pian ja varmasti niiden laatu paranee harppauksittain ja hinnat laskevat, Reuter sanoo. Lisäksi Suomessa pikkukalat saadaan käyttöön. ”Itämeren silakan ja muun pikkukalan perkaaminen ja käyttäminen on hankalaa. Meidän nykyiseen ruoankäyttötapaamme ei sovi se, että syödään pikkukaloja ruotoineen päivineen. Koska meille on helpompaa käyttää tonnikala-


hiutaleita ja kalapuikkoja, valtaosa terveellisestä raaka-aineesta haaskataan rehuksi.” ”Uudenlaisen prosessiteknologian avulla pikkukalan voi tehdä kalapuikon tai pihvin muotoon ja sellaisen makuiseksi, että se saadaan maistumaan kaikille ja säilymään kuten elintarvikeketju vaatii”, Reuter summaa. Reuter huomauttaa, että vaikka ylikalastus on valtava ongelma, monet pienet kalat on alihyödynnetty resurssi globaalisti. Samalla kaikki Itämerestä nostetut pikkukalat nostavat merestä pois rehevöittäviä ravinteita.

jen kasvattaminen on todella vaikeaa, ja menee kauan aikaa, että prosessin voi skaalata ja tehdä kannattavaksi. Nugetit ja nakit saadaan vielä tehtyä, mutta esimerkiksi säikeisen lihan tekemiseen menee vielä kauan. Mikrobit ja hiivat ovat helppoja, ja niillä saadaan aikaiseksi yhtä hyvänmakuisia tuotteita.” Reuter muistuttaa, että uusi teknologia tekee mahdolliseksi sen, että ruoan isot ongelmat saadaan ratkaistua ilman, että meidän täytyy luopua mistään. ”Meidän ei tarvitse luopua nautinnosta tai hyvästä ruoasta, saamme tulevaisuudessakin samat kokemukset kuin nyt. Lihastakaan ei tarvitse kokonaan luopua. Se on vain tuotettu ilman eläimiä.”

Ruokajärjestelmän kolmas jalka Silakan hyödyntämistä hiukan pidemmän aikaa kestää mikrobien laaja käyttöönotto ruoantuotannossa. Reuter nimeää mikrobit ruokajärjestelmän kolmanneksi jalaksi tulevaisuudessa kasvien ja eläinten rinnalle. ”Yksittäiset solut, joilla on yksi tehtävä elämässään, ovat todella tehokkaita. Sitä ne ovat siksi, että niiden ei tarvitse kasvattaa naamoja, kävellä ympäriinsä ja tuntea tunteita tai esimerkiksi kasvattaa runkoja, lehtiä ja juuria.” Hyvä esimerkki mikrobeista on ihan tavallinen leivinhiiva. ”Se voidaan ohjelmoida tekemään hyvin erilaisia asioita. Hiiva voidaan koodata tuottamaan esimerkiksi maidon tai kananmunanvalkuaisen proteiinia tai naudanrasvaa, joka voidaan laittaa seuraavan sukupolven kasvistuotteisiin korvaamaan eläinrasva tai kookosrasva”, Reuter kuvaa. Eläinperäisiä raaka-aineita käytetään usein siksi, että niissä on ominaisuuksia, joita kasviperäisissä tuotteissa ei ole. ”Esimerkkinä tällaisista ovat vaikka juuri rasva, joka sulaa suussa tai proteiinit, jotka muodostavat vaahtoja tai venyvää, sulavaa juustoa. Mikrobien avulla voimme tuottaa samat elämykset ja kokemukset ilman eläintä fiksummin, resurssitehokkaammin ja aivan itsestäänselvästi eettisemmin”, Reuter muotoilee. Mikrobien tuominen ruoantuotannon osaksi on Reuterin mukaan yhtä valtava muutos kuin maatalouden kehittyminen 10 000 vuotta sitten. ”Tämä on 100–200 vuoden päästä niin itsestään selvä osa ruokajärjestelmäämme, että on vaikea hahmottaa aikaa, jolloin söimme vain kasveja ja eläimiä.” Eläinsoluista tehtyihin tuotteisiin Reuter sen sijaan ei usko. ”Ensimmäiset soluviljellystä lihasta tehdyt tuotteet ovat jo markkinoilla ja niistä puhutaan paljon mutta en usko, että niistä tulee iso juttu. Eläinten solu-

Syömme, mitä elimistömme tarvitsee Jonain päivänä -kategoriaan Reuter laskee sen, että teknologian avulla valikoituu ruoaksi juuri sitä, mitä elimistömme kunakin päivänä tarvitsee. ”Me tiedämme, miltä planetaarinen ruokavalio näyttää ja mikä on terveellistä. Voisimme päättää huomenna, että tästä lähtien syödään oikein ympäristön ja terveyden kannalta. Mutta me emme tee niin, koska ihminen ei toimi niin. Pelkkä valistus ei auta, koska ruoan valintaprosessi on monimutkainen ja siihen liittyy kulttuuria ja tunteita”, Reuter sanoo. Siksi aivan avainasemassa olisi Reuterin mukaan ruokavalion hallinta, joka olisi ratkaisu sekä ilmastoettä terveyskysymyksiin. Ruokavalion hallinta ja valinnanvapauden rajoittaminen on kuitenkin aihe, jota ei ole edes kunnolla ajateltu vielä. Elintarviketeollisuus miettii, miten ihmisille annetaan enemmän vaihtoehtoja. ”Mikään liiketoiminta ei perustu rajoittamiseen. Kaikki perustuu siihen, että tarjotaan kaikki vaihtoehdot pöytään. Siksi tämä on vielä kaukana tulevaisuudessa, ja tuntuu radikaalisti poikkeavalta ajatukselta”, Reuter sanoo. Ruokavalioiden hallinta perustuisi jokaisen yksilöllisille tarpeille ja mieltymyksille. Yksilö mittaa itseään jo monella tavalla, joten tie”Ruokavalion toa kertyy koko ajan. hallinta ja valinnan­vapauden ”Työkaluja alkaa jo olla. Kyse rajoittaminen on siitä, kuka löytää jonain päivänä kuitenkin aihe, sen oikean mallin ja rakentaa palvejota ei ole edes lun, joka toimii niin hyvin, että minä kunnolla ajateltu haluan että joku muu tekee sen päävielä.” tökset minun puolestani.” ­

NOVA 6 • 2022

17


Tork Xpressnap® Extra Soft -annostelijaliinat ovat ihanteellisia yrityksille, jotka kaipaavat käteviä ratkaisuja ja haluavat antaa laadukkaan vaikutelman. Valitse värillisistä annostelijaliinoista sopiva väri yrityksesi tunnelmaa tukemaan, tai valitse kierrätyskuiduista valmistettu Natural-vaihtoehto, jos haluat tuoda esiin ympäristötietoisuuttasi. Tork Xpressnap® Extra Soft -annostelijaliinat N4

Tork Xpressnap® -annostelijat N4

MN 5001691 (musta)

MN 5002235 (musta)

MN 5001692 (lime)

MN 5002237 (harmaa)

MN 5001650 (viininpunainen)

MN 5002236 (punainen)

MN 5001693 (oranssi) MN 5001694 (natural) MN 5002245 (valkoinen)


FIKSU KEITTIÖ

Fiksu keittiö -palstalla jaetaan vinkkejä paremman huomisen ja työkulttuurin puolesta.

Kasvikset framille! Teksti: Mari Cadaut • Kuva: Shutterstock

Kasvispainotteisten vaihtoehtojen aktiivinen tarjoaminen houkuttelee asiakkaita valitsemaan terveellisemmin ja ilmastokestävämmin. Pienillä teoilla ruokailijoiden valintoja voi ohjailla kohti kasviksia, ja samalla saada nostettua huokeiden, sesongissa olevien raaka-aineiden menekkiä.

1. Järjestyksellä on merkitystä

3. Tee ruokalista- ja reseptisuunnittelu kasvikset edellä

Tarjoa linjastolla tai buffetissa ensimmäisenä se ruoka, jota toivot ihmisten eniten valitsevan. Kasvisruoan nostamisen järjestyksessä ensimmäiseksi on todettu edistävän kasvisruokien valintaa.

Kun kehität reseptejä, vähennä tietoisesti lihan määrää ja lisää tilalle palkokasveja ja kasviksia. Maitotuotteita voi korvata kasvipohjaisilla ja kasvisvoittoisten ruokien määrää kiertävillä ruokalistoilla voi lisätä vähitellen, asiakasta niihin totuttaen.

2. Kehitä teemapäiviä ja -viikkoja kasvispainotteisiksi Uudet maut ja reseptit ovat käteviä kasvisten käytön lisäämisessä. Vegaaninen versio tutusta ruoasta saattaa olla lihavaihtoehdon valitsevalle vieraannuttavampi kuin kokonaan uusi, teemaviikkoon liittyvä kiinnostava ruoka, joka sattuu olemaan kasvisresepti.

4. Kata yhdellä ruoalla monta erityisruokavaliota Kun kasvisruoat tekee suoraan vegaanisiksi, pystyy palvelemaan monenlaisia ruokailijaryhmiä kerralla. Entäpä voisiko kasvispastavuoka olla gluteenittomasta pastasta tai vähälaktoosinen versio välillä vegaanisista tuotteista valmistettu?

Annoshinnoiltaan ja ravintoarvoiltaan suunniteltuja vegaanireseptejä löytyy muun muassa sivuilta www.ilmastoruoka.fi

NOVA 6 • 2022

19


herkku VIILENTÄVÄ

Teksti ja ruoat: Sanna Maikkula Kuvat: Kristian Ahlroth • Kuvausastiat: E.Ahlström

Jäätelöstä tykkäävät melkein kaikki. Kesän uutuuksiin kuuluu tietysti niin irtojäätelöä kuin puikkoja ja tötteröitäkin.

J

äätelössä yhdistyvät monet hyvät ominaisuudet. Se vastaa makean nälkään, mutta on myös raikas jälkiruoka. Jäätelö soveltuu moniin tilanteisiin niin jälkiruokana kuin herkkunakin. Jäätelöä pidetään monesti vähemmän synnillisenä kuin vaikkapa suklaata ja karkkeja. Jäätelön kuohkea ja pehmeä rakenne syntyy vispaamalla siihen ilmaa. Ilmakuplien lisäksi jäätelössä on pieniä jääkiteitä. Niitä on sitä enemmän, mitä kylmempää jäätelö on. Heti pakastimesta otetun -18-asteisen jäätelön sisältämästä vedestä jäässä on noin 80 prosenttia. Tällainen jäätelö on kovaa, eivätkä sen maut tule kunnolla esille. Jäätelö kannattaakin temperoida esimerkiksi niin, että sen lämpötila on kymmenestä kahteentoista miinusastetta. Sulanutta jäätelöä ei kannata pakastaa uudelleen, sillä lämpötilan sahatessa se painuu kasaan ja siihen muodostuu jääkiteitä, jotka tuntuvat ikäviltä suussa.

Jäätelö on herkkä herkku Jäätelön rakenne on siis herkkä olosuhdemuutoksille. Teollisesti valmistetuissa jäätelöissä käytetäänkin rakenteeseen vaikuttavia lisäaineita. Lisäainevalmistajat ovat räätälöineet teollisuudelle tuotteita, joissa on kullekin jäätelötyypille sopivat lisäaineet. Nämä seokset sisältävät yleensä emulgointiaineen sekä joitakin sakeuttamis- ja stabilointiaineita.

20

NOVA 6 • 2022


TEEMA

NOVA 6 • 2022

21


Emulgointiaineen tehtävä jäätelössä on helpottaa rasva- ja vesiosan sekoittumista toisiinsa. Näin jäätelömassa vispautuu entistä tehokkaammin, ja valmiille tuotteelle saadaan sopivan kermainen ja täyteläinen suutuntuma. Stabilointi- ja sakeuttamisaineet sitovat jäätelön sisältämää vettä. Jäätelömassasta tulee sopivan sakeaa, ja valmiin jäätelön rakenne säilyy kauan hyvänä, eikä siihen muodostu suuria, karkeita jääkiteitä varastoinnin aikana. Jäätelölle ei ole asetettu lainsäädännössä koostumusvaatimuksia. Rasvan ja proteiinin on kuitenkin oltava lähtöisin maidosta, mikäli tuotteen kauppanimenä on maitojäätelö tai kermajäätelö. Jäätelön proteiini voi olla peräisin myös kasvikunnasta, kuten soijasta, riisistä tai kaurasta. Jäätelön rasvan lähteenä voidaan käyttää niin maito- kuin kasvirasvaakin.

Hedelmämehua ja lunta Jäätelö syntyi luultavasti jäädytetyistä juomista, joita nautiskeltiin jo vuosituhansia sitten. Kreikassa Olympos-vuorelta tuotu lumi vilvoitti hedelmämehuja ja teki niistä raikkaita jälkiruokia. Myös kiinalaisten tiedetään sekoittaneen makeaa jälkiruokaa hedelmämehuista ja lumesta jo kolme tuhatta vuotta sitten. Löytöretkeilijä Marco Polon kerrotaan tuoneen jääjuoman reseptin 1200-luvulla Kiinasta Eurooppaan, Venetsiaan. Italialaiset keksivät sekoittaa jäiseen jälkiruokajuomaan kermaa ja maitoa. Alkuaikoina jäätelö oli aatelisten herkku. Kaarle I yritti 300 vuotta sitten sinetöidä kokkinsa suun vuotuisella eläkkeellä, jotta tämä ei paljastaisi ihastuttavaa jääkerman reseptiä. Vähitellen tieto kuitenkin vuoti, ja jäätelöstä tuli yläluokan herkkua. Tavallinen kansa pääsi maistelemaan jäätelöä 1600-luvun puolivälissä, kun Pariisissa avattiin ensimmäinen jäätelöä tarjoava kahvila. Kotijäätelön valmistustaito siirtyi uudisraivaajien mukana uudelle mantereelle. Kunnollisten jäähdytyslaitteiden puute jarrutti jäätelöteollisuuden kehitystä ja vasta kompressorin keksimisen myötä vuonna 1876 jäätelön valmistus koneellistui. Amerikassa jäätelö sai monta muotoa, sillä siellä keksittiin puikko, tötterö, jäätelösooda sekä pirtelö. Jäätelön ja vohvelin liitto syntyi Amerikassa vuonna 1904.

TIESITKÖ? Suomi on eurooppalaisen jäätelönkulutuksen ykkönen. Syömme jäätelöä vuodessa yli 13 litraa henkeä kohti. Suomi pärjää tässä lajissa myös maailmanlaajuisesti. Olemme jäätelön kulutuksessa neljännellä sijalla heti Yhdysvaltojen, Australian ja Uuden Seelannin jälkeen. Eurooppalaisten ja suomalaisten perinteiset suosikkimaut ovat vanilja, suklaa ja mansikka. Salmiakki ja lakritsi erottavat meidät muun maailman makutottumuksista. Toinen erikoisuus on se, että jäätelöä syödään meillä tasaisesti läpi vuoden. Jopa 97 prosenttia suomalaisista kertoo pitävänsä jäätelöstä.

22

NOVA 6 • 2022


TEEMA

Jäätelön kuohkea ja pehmeä rakenne syntyy vispaamalla siihen ilmaa.

NOVA 6 • 2022

23


Jopa 97 prosenttia suomalaisista kertoo pitävänsä jäätelöstä.

Suomalaisen jäätelön vaiheet Tanska oli vanhan mantereen edelläkävijä aloittaessaan jäätelön teollisen valmistuksen vuonna 1914. Suomalainen jäätelöteollisuus sai alkunsa vuonna 1922, kun italialainen Magin perhe perusti Helsingin jäätelötehtaan. Jäätelön kotivalmistusta oli ollut Suomessa jo aiemmin, ja jäätelöä olivat kaupanneet ensimmäisinä venäläiset, jotka hallitsivat jäätelön tekemisen taidon. Ensimmäinen jäätelöbaari Helsingin Lasipalatsissa avasi ovensa vuonna 1936. Toisen maailmansodan aikana jäätelön valmistus lähes pysähtyi, mutta kerman vapauduttua säännöstelystä, korvikejäätelön myynti päättyi ja jäätelön valmistus jatkui. Jäätelön kulutusta lisäsivät 1950-luvulla kauppojen pakastimet sekä kotipakastimien yleistyminen 1970-luvulla. Suomen jäätelömarkkinat kokivat myllerryksen 2000-luvulla. Valio myi jäätelön valmistuksensa vuonna 2004 Nestlélle. Nykyisin muun muassa Pingviini-tuotteista vastaa Froneri Finland. Unilever puolestaan osti 2011 Ingmanin jäätelöliiketoiminnan. Viime vuosina on tullut paljon uusia jäätelön valmistajia ja myös maitotiloilla tehdään jälleen jäätelöä.

POIMINTA MEIRA NOVAN VALIKOIMASTA: Tarkemmat tuotetiedot valmistajilta ja nettikaupastamme.

24

1006719 Puffet Sitruuna laktoositon 62g/110ml x 45 Froneri Finland

1006389 Fazer Premium Maitosuklaa puikko 78g/94ml x 20 Froneri Finland

1006715 Fazer Premium Hazelnut puikko 63g/93ml x 20 Froneri Finland

1006962 Pingviini Wanhan Ajan Vanilja & Karamelli puikko 40g/60ml x 36 Froneri Finland

1006963 Classic Paahteinen Voi-Suolainen Karamelli puikko 64g/90ml x 20 Froneri Finland

1006965 Fazer Premium Raspberry Yoghurt puikko 66g/94ml x 20 Froneri Finland

1006795 Fazer Remix tuutti 107g/175ml x 16 Froneri Finland

1006964 Fazer Pätkis Crunch tuutti 100g/175ml x 16 Froneri Finland

1006966 Pingviini Överi Kinuski tuutti 106g/165ml x 16 Froneri Finland

1006953 Magnum Almond Remix puikko 85ml/66g x 20 Unilever

NOVA 6 • 2022


NÄIN TEET TÄYDELLISEN JÄÄTELÖPALLON Täydellisen jäätelöpallon pyöräyttäminen on helpointa -14–18 asteisesta jäätelöstä. Jäätelökauhaa taas kannattaa pitää kuumassa vedessä ja kuivata ennen käyttöä. Jos palloa pyörittää märällä kauhalla, saa asiakas suuhunsa jäätelön mukana epämiellyttäviä jäähileitä. Kun kauhaan tarttuu jäätelöä, on kauha liian kylmä. Tartu jäätelökauhaan tukevalla otteella niin, että kauha on vaakasuorassa. Muista pitää ranne suorana. Upota kauha jäätelöön noin puolen sentin syvyyteen, ja vedä kauhaa itseäsi kohti. Jäätelöstä muodostuu nauhaa, joka kiertyy kauhassa palloksi. Käännä jäätelöpallo, niin saat toisella vedolla pallolle kauniin ulkopinnan. Täydellinen jäätelöpallo on pyöreä, sopivan kokoinen, eikä hajoa kesken nautinnon.

1006954 Ben & Jerrys Cookie Dough Peace puikko 80ml/71g x 20 Unilever

1090249 Solero Exotic 90ml/52g x 25 Unilever

1006955 Jättis Bestis Salmiakki tuutti 88g x 20 Unilever

1006998 Jättis Yeti tuutti 195ml/96g x 12 Unilever

1006408 Ingman Mansikka tuutti 120ml/66g x 16 Unilever

1006411 Ingman Suklaaunelma tuutti laktoositon 120ml/64g x 16 Unilever

1007003 Twister Peek A Blue limujää 70ml/72g x 35 Unilever

1006992 Fazer Salmiakki irtojäätelö 2,63kg/5l Froneri Finland

1006993 Pingviini Supertiikeri irtojäätelö 2,65kg/5l Froneri Finland

1006994 Fazer Remix irtojäätelö 3,432kg/5l Froneri Finland

1007001 Ingman pistaasi irtojäätelö 5l/2,4kg Unilever

1096311 Ingman Sateenkaari irtojäätelö 5l/2,59kg Unilever

1096012 Daim Lakritsi irtojäätelö 5l/2,774kg Unilever

1096145 Mövenpick Raspberry Strawberry sorbetti 1,469kg/2,4l x 2 Froneri Finland

1096146 Mövenpick Passion Mango sorbetti 1,420kg/2,4l x 2 Froneri Finland

NOVA 6 • 2022

25


26

NOVA 6 • 2022


KUMPPANI

MAKUJA

moneen käyttöön Teksti: Minna Takkunen• Kuvat: GB Foods

GB Foods Suomi on keittiöammattilaisille tuttu IsoMitta-tuotemerkistä, joka on ollut apuna ammattikeittiöissä jo yli 35 vuoden ajan. Kuluneet vuodet ovat olleet alalle haasteellisia, mutta GB Foodsin Food Servicen liiketoimintajohtaja Ari Korte tietää että tästäkin ajasta on selvitty yhdessä.

G

B Foodsin toiminnan syntysijat ulottuvat vuoden 1937 Barcelonaan. Carullan perheen perustaman yrityksen ensimmäiset tuotteet olivat liemiä ja kastikkeita. Vaikka tuoteportfolio on nyt kaikki konsernin maat ja yhtiöt yhteen laskettuina laaja, muodostavat aromikkaat liemet, keittopohjat ja kastikkeet edelleen toiminnan rungon. Etenkin kokoluokkansa puolesta GB Foods erottuu kilpailijoistaan siinä, että bisneksen juju perustuu eri maiden paikallisiin, perinteisiin makumieltymyksiin. ”GB Foods omistaa jopa 150-vuotiaita tuotemerkkejä. Ruoka vahvistaa eri maiden perinteitä ja paikallisia juuria. Yhdessä hyvästä ruoasta nauttiminen taas yhdistää meitä kaikkia”, GB Foodsin Food Servicen liiketoimintajohtaja Ari Korte kertoo.

Paikallisten makujen äärellä GB Foodsilla on yli 30 paikallista tuotemerkkiä, joita on saatavilla yli 50 maassa, niin ammattikeittiöille kuin kuluttajille. Yrityksessä työskentelee 3600 henkilöä. Maukkaita tuotteita valmistetaan 20 tehtaassa. Esimerkiksi täällä Pohjoismaissa Blå Band ja yli 100 vuotta vanha Gustaf Bong -tuotemerkit ovat vakiinnuttaneet paikkansa kuluttajien ostoskassissa. Blå Band Outdoor meals -tuotteet taas ovat ulkona maastossa ja vaikkapa mökillä käteviä ja helppoja aterioita. Ne ovat myös yrityksen yksi nopeimmin kasvavista tuoteryhmistä.

NOVA 6 • 2022

27


IsoMitta-tuotemerkki taas on ammattikeittiöissä tuttu luottopeluri. Tuotteiden vahvuus on suomalainen maku – tuotteet valmistetaan paikallisten asiakkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellen.

Hyvinvointia ja hyväntekeväisyyttä Raaka-aineiden tuotanto on osittain keskitettyä. Konserni tekee yhteistyötä esimerkiksi Ghanan valtion kanssa. ”Meillä on isot tomaattiplantaasit Ghanassa. Kaikki GB Foodsin käyttöön tulevat tomaatit kasvatetaan siellä. Tällä yritysyhteistyöllä on ollut iso vaikutus alueen ihmisten hyvinvointiin ja Ghanan valtion kehittymiseen”, Korte kertoo. Tuotantoketjun vastuullisuutta on kasvatettu muun muassa lisäämällä pakkausten kierrätettävyyttä ja aurinkoenergian käyttöä tuotannossa. Isolle toimijalle on mahdollista tehdä isosti myös hyväntekeväisyyttä. Pandemian aikana GB Foods lahjoitti tuotteita sairaaloiden henkilöstölle. Ukrainan sodan puhjettua yhtiö on lahjoittanut kuivatuotteita Ukrainaan sekä kaksi miljoonaa euroa kansainväliselle Lääkärit ilman rajoja -järjestölle. GB Foods toimii myös urheilijoiden tukena. Suomalainen yksinpurjehtija Ari Huusela lähti marraskuussa 2020 purjehtimaan maailman ympäri ilman pysähdyksiä ja ulkopuolista huoltoa. Neljä kuukautta myöhemmin Huuselasta tuli neljäs suomalainen, joka on purjehtinut yksin maailman ympäri. Vaativan matkan tuiki tärkeästä ruokapuolesta huolehti GB Foods Suomi. Neljästäkymmenestä erilaisesta ateriatuotteesta oli yksinpurjehtijan vaivatonta valmistaa monenlaisten makujen aamiaispuuroja, lounaita ja päivällisiä.

Monikäyttöiset tuotteet apuriksi Keitto-, liemi- ja kastikepohjien lisäksi GB Foodsin kotimaisissa valikoimissa on esimerkiksi majoneeseja, pastoja, pizzapohjia sekä vanukkaita, vaahto- ja mousseaineksia. Vuosikymmenestä toiseen kestosuosikkien päätähtinä Suomen ammattikeittiöissä ovat olleet suklaamousse, béarnaise-kastike sekä paistinkastike, keitoista puolestaan juustokeitto. ”Suklaamoussen resepti on pysynyt samana. Sen herkullisuuden salaisuus on aito, tumma belgialainen suklaa.”

28

NOVA 6 • 2022

Korte vinkkaa, että monikäyttöisistä tuotteista saa keittiöön ekstra-apulaisen. ”Juustokeittoainekset voi laittaa vaikkapa sämpylätaikinaan tuomaan juuston aromia. Kastikeaineksista saa smetanan tai ranskankerman kanssa dipin.” Monikäyttöisyys on valttia nyt, kun hinnat kohoavat ja sekä raaka-aineista että käsipareista on pulaa. ”Uusista näkökulmista mietityillä valinnoilla pystyy tuottamaan maukasta ruokaa pienemmällä raaka-ainemäärällä”, Korte muistuttaa.

Hintojen nousu pakottaa muutokseen Lounasravintolat ovat yksi GB Foodsin kasvava asiakasryhmä. Alan tilanne huolettaa Kortetta. Hänen mukaansa pandemia toi mukanaan ammattikeittiöihin ilmiön, jonka mukaan pärjäsivät ne, jotka olivat valmiita muuttamaan toiminnan näkökulmaa. Sodan vuoksi käsillä on nyt vieläkin isompi paine muuttua. ”Olemme aika lailla tuntemattoman edessä.” Varmaa on ainakin se, että tuotteiden hinnat nousevat. Kerrannaisvaikutukset näkyvät jo nyt myös energian hintojen kohoamisena ja pidentyneinä toimitusaikoina. Ihmiset on kuitenkin ruokittava. Hintojen nousu tulee koskettamaan myös julkista puolta. Lounasravintoloiden tilanne mietityttää Kortetta. ”Tässä hintapaineessa olen huolissani, kun yrittäjät


KUMPPANI

Meillä on hyvä tiimi ja erittäin suurta keittiöosaamista.”

sanovat, että lounaan hintaa ei voi korottaa. Siitä pitäisi kuitenkin saada katetta, jolla toiminta voidaan turvata.”

Pelle Pelottoman hattu päähän Kortteella on ytimekäs motto: hallitse muutos. Sen hän kertoo oppineensa 1980-luvulla silloiselta esimieheltään. “Tämä aika haastaa jokaisen. Ne selviävät, jotka hallitsevat muutoksen nopeasti ja keksivät uutta.” Korte vetoaakin nyt alan toimijoihin. “Nyt on aika laittaa päähän se Pelle Pelottoman hattu. Olkaa meihin yhteydessä, sparraamme mielellämme asiakkaan kanssa uusia mahdollisuuksia ja visioita. Meillä on hyvä tiimi ja erittäin suurta keittiöosaamista.” Syksyllä uusiin toimitiloihin valmistuu tuotekehitys- ja koekeittiö, jossa on kätevä tavata asiakkaita, ja keksiä ja visioida uutta yhdessä. “Aina on mahdollisuuksia. Ne vain pitää nähdä.”

NOVA 6 • 2022

29


Kotimaisilla Modo – siirapeilla loihdit maistuvimmat drinkit. Tuoreista raaka-aineista ja puhtaista mauista valmistetut makusiirapit sopivat cocktailien, alkoholittomien drinkkien, shottien sekä myös leivonnaisten, jälkiruokien ja ruoan maustamiseen.

Passion mocktail 1,5 cl Modo Mango siirappi 2 cl Sitruunamehu ½ Passiohedelmän liha 8 cl Rauch Appelsiinimehu 6 cl Rauch Ananasmehu Modo Mango Ean plo 75 cl 6420618726804

modo_siirapit

@mixtecoy

TOGETHER WE TASTE HAPPINESS.

RAUCH 2DL 100% TÄYSMEHUT Appelsiini: Omena: Ananas: Multivitamiini: Tomaatti: Luomu Omena: ME 24x2dl

9008700108911 9016900024764 9016900024504 9016900024511 9008700113120 9008700133418


KATSEET KESÄN PARHAISIIN RUOKAELÄMYKSIIN

MAKUELÄMYKSIÄ HETKESSÄ

HKScanin grillikaudessa maistuvat kananpojat, porsaan- ja naudanlihat sekä makkarat. Paketoimme kesäsesonkiin parhaat vinkit ja mehevimmät tuotteet maistuvimpiin annoksiin.

18247 Kariniemen Kananpojan Paistileike, miedosti suolattu n. 2 kg/vuoka (HK 2210)

32730 HK Takuumurea Naudan entrecôte n. 2,6 kg/vac. (HK 3046) 2511 HK Rypsiporsas® Ylikypsä kylki n. 2,5 kg/vac. (HK 7475)

5274 HK Maakarit® Huberin huilu n. 2 kg/vuoka (HK 5274) 1006328 Kariniemen Kananpojan Rapea paneroitu sisäfilee, kypsä, pakaste 2 x 2 kg/ltk (HK 7941)

HKSCAN FINLAND OY FOOD SERVICE Asiakaspalvelu 010 570 130 hkscanpro.fi hkscan.com


Ennakointi auttaa

varautumaan muutokseen Teksti: Krista Korpela-Kosonen • Kuvat: Shutterstock

Tulevan vuosikymmenen aikana foodservice-alaan vaikuttavia isoja muutosajureita ovat ilmastonmuutos, teknologian ja digiratkaisujen kehitys sekä jatkuva kulutuksen muuttuminen.

32

NOVA 6 • 2022

M

aailma ympärillämme muuttuu ja monimutkaistuu yhä kiihtyvämpää tahtia. Foodservice-alan yritysten kannalta osa muutoksista voi olla toivotunlaisia, mutta muutoksiin sisältyy aina myös mahdollisia uhkakuvia. Siksi toimintaympäristön muutoksiin on välttämätöntä varautua. ”Ennakointi ja erityisesti kulutuskysynnän muutosten ennakointi on tärkeää, jotta yrityksissä ollaan valmiimpia muutoksiin. Jos ennakointi jää tekemättä ja tulevat muutokset ovat epäsuotuisia, on todennäköistä, että siitä seuraa taloudellisia tappioita tai liiketoiminnan heikentymistä tavalla tai toisella”, sanoo projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta. Tulevaisuuksia voi olla monenlaisia, ja siksi ennakoinnissa on otettava huomioon erilaisia tulevaisuuskuvia. Tulevaisuus voi olla yrityksen kannalta toivotunlainen, mutta yhtä lailla voi käydä niin, että tule-

vaisuus ei etene toivottuun suuntaan. Se voi tuoda eteen myös koronapandemian ja Ukrainan sodan kaltaisia yllättäviä shokkeja, joihin on vaikea mitenkään ennalta varautua. ”Ymmärrystä avartaa, että ennakointiin otetaan mukaan ääripäitä ja tasaisemman kehityksen tulevaisuuskuvaa. Mitä enemmän tulevaisuuskuvia on hahmoteltu, sitä pienemmillä vaurioilla päästään eteenpäin”, Mattila mainitsee. Mattilan mukaan ennakoinnissa ei kannata suunnata katsetta pelkästään tulevaisuuteen, vaan hyvä lähtökohta on pyrkiä ymmärtämään jo tapahtuneiden muutosten syy-seuraussuhteita. Mitkä asiat ovat johtaneet siihen, että olemme nyt tässä tilanteessa? ”Monesti ennakointi tuntuu ylätason asialta, tutkijoiden ja isojen firmojen jutulta, mutta ennakointi on kaikenkokoisille yrityksille mahdollista tulevaisuuteen varautumista. Ei vaadi isoja resursseja, että tietoon pääsee kiinni ja sitä voi hyödyntää.


NÄIN MEILLÄ

TUTKITTUA TIETOA Turun yliopiston Brahea-keskus selvitti Meira Novan toimeksiannosta kulutus­ kysynnän muutosnäkymiä foodservicesektorilla seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Kulutuskysynnän muutoksia ennakoitiin kirjallisuuden, tulevaisuusja ennakointityökarttojen ja 18 foodservice-alan yrityksen haastattelun avulla.

Johanna Mattila Projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus

NOVA 6 • 2022

33


”Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan radikaalisti ruoantuotantoon ja sitä kautta myös ketjun muihin toimijoihin.”

Johanna Mattilan mukaan teknologia ja digiratkaisut tulevat mullistamaan kaiken sen, miten ruokaa ostetaan, valmistetaan ja tarjoillaan.

Ennakoinnin työkaluja löytyy jokaiselle yrityskoolle ja toimialalle.”

34

Ilmastonmuutos muuttaa tarjoomaa

Asiakasdata on alihyödynnetty voimavara

Johanna Mattila on analysoinut Meira Novan toimeksiannosta, millaisia kulutuskysynnän muutoksia on ennakoitavissa foodservice-sektorilla seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Tunnistettavissa on kolme isoa muutosajuria. Niistä ensimmäinen on ilmastonmuutos. ”Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan radikaalisti ruoantuotantoon ja sitä kautta myös ketjun muihin toimijoihin. Sään ääriolosuhteet vaikuttavat siihen, mitä pelloilla tuotetaan ja missä päin maailmaa on järkevä tuottaa ruokaa. Ruokaketjuun se tuo epävarmuutta toimitusketjuissa, raaka-aineiden saatavuudessa ja laadussa sekä jakelukustannuksissa ja ylipäätään hinnoissa.” Mattilan mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa vääjäämättä siihen, miten eläinperäisten ja kasvisvoittoisten elintarvikkeiden tarjooma painottuu. Tällä hetkellä on nähtävissä, että kasvisvoittoisen ruokavalion suosio kasvaa, kun taas tiettyjen lihatuotteiden kulutus vähenee. On mahdollista, että valtionhallinnon suunnaltakin annetaan jossain vaiheessa ohjausta siitä, missä suhteessa kasvi- ja eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoa ja tarjontaa tulisi painottaa. ”Jos yritys ei vielä ole miettinyt, miten voisi tuoda enemmän esille kasvisvoittoista, sesonginmukaista ruokaa, nyt viimeistään kannattaa lähteä tätä puolta kehittämään”, Mattila painottaa.

Toinen iso muutosajuri liittyy teknologiaan ja digiratkaisuihin. Mattilan mukaan teknologia ja digiratkaisut tulevat mullistamaan kaiken sen, miten ruokaa ostetaan, valmistetaan ja tarjoillaan. Jo nyt puhutaan älykkäistä ravintoloista, joissa hyödynnetään ruoantuotannossa mahdollisimman paljon erilaista teknologiaa. Teknologioilla voi olla vaikutusta myös siihen, miten taklataan ravintola- ja ruokapalvelualan työvoimapulaa. ”Keskeistä on huolehtia henkilökunnan digiosaamisesta ja sitä on parannettava kaikilla tasoilla. Ihmistä tarvitaan jatkossakin käyttämään ja ohjelmoimaan digitaalisia ratkaisuja.” Digitaalisuus tarjoaa asiakasdatan keruuseen ja analysointiin lukuisia mahdollisuuksia, joiden täysimääräinen hyväksikäyttö voi olla yrityksissä vielä alihyödynnetty voimavara. Mattilan mukaan yrityksissä nojaudutaan edelleen liikaa irrallisiin asiakaskyselyihin ja palautteiden keruuseen. ”Jokaisessa yrityksessä on verkossa olevia markkinointialustoja, mutta miten sieltä saatavaa dataa hyödynnetään arkipäivässä? Asiakasdatan keruun pitäisi olla jokapäiväistä toimintaa osana yrityksen toimintakulttuurin kehittämistä. Kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Ennen kuin mennään vielä lennokkaampiin tulevaisuuskuviin, nämä kannattaa laittaa kuntoon.”

NOVA 6 • 2022


Eriarvoistumista ja erityisiä tarpeita Kolmantena isona muutosajurina esiin nousee jatkuva kulutuksen muutos ja eriarvoistuminen. Muuttuvassa maailmassa kuluttajien käyttäytyminen tulee ajan mittaan muuttumaan. Millaisilla arvoilla kuluttajat jatkossa kulutuspäätöksiään tekevät? ”Sen ennakointi on vaikeaa, mutta tärkeää. Siinä jokapäiväinen kanssakäyminen kuluttajien kanssa ja datan kerääminen ovat merkittävässä roolissa.” Mattilan mukaan kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että erityisruokavalioiden määrä tulee lisääntymään. On kuluttajajoukko, joka haluaa juuri itselleen sopivaa, räätälöityä ruokaa. Foodservice-alan yrityksille tämä on yksi mahdollisuus erottautua. ”Toisaalta tämä myös haastaa alaa, joka kärsii työvoimapulasta. Eritysruokavalioiden valmistaminen vaatii ammattitaitoa ja tuotekehitysosaamista. Onko meillä riittävästi henkilökuntaa vastaamaan tähän kuluttajien sirpaloituvaan porukkaan?” Mattila pitää tärkeänä, että alan yrityksissä muistetaan, ettei kaikilla kuluttajilla ole mahdollisuutta tehdä arvoperusteisia valintoja. On valittava sitä, mihin rahat ja resurssit riittävät. Väestön eriarvoistuminen on kehityssuunta, joka on jo selvästi havaittavissa.

Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että erityisruokavalioiden määrä tulee lisääntymään.

Myös väestörakenne vaikuttaa foodservice-alan yritysten toimintaedellytyksiin. Sekä sinkkutalouksien että ikääntyneiden osuus Suomen väestöstä kasvaa. ”Se vaikuttaa tähän sektoriin varmasti. Alan yrityksissä nähdään yhtenä kehityssuuntana, että ne voisivat toimia ihmisten kohtaamispaikkoina, eräänlaisina kansalaisten olohuoneina”, Mattila kuvailee.

Iso muutos vai ohimenevä trendi? Tulevaisuuden ennakoinnissa olisi hyvä pystyä erottamaan isot muutostekijät nopeammin ohimenevistä trendeistä. Isoihin muutoksiin on välttämätöntä varautua jollakin tapaa, kun taas trendien osalta yrityksissä on tehtävä päätös, mihin niistä lähdetään mukaan ja mitkä saavat jäädä huomiotta. Mattilan mukaan kaiken avain on oman asiakaskunnan tuntemus.

”Tarvitaan ymmärrystä, miksi asiakkaat tällä hetkellä käyttävät yrityksen tuotteita ja palveluita. Se auttaa harkitsemaan, onko uusi trendi omille asiakkaille lisäarvotekijä, johon on jollain tapaa reagoitava. Tai voiko trendi olla uusi mahdollisuus laajentaa asiakaskuntaa.” Kaikenlaisiin kulutuskysynnän muutoksiin varautumisessa yrityksiä auttaa, ettei koko liiketoiminta ole yhden toiminnon tai asiakasryhmän varassa. Liiketoiminnan tukijalkoja on hyvä olla useampia. Foodservice-sektorilla tämä on ollut yksi koronapandemian tuoma oppi. ”Monet yritykset ovat alkaneet tehdä laajemmin yhteistyötä. Esimerkiksi ravintolaruoan myynti vähittäiskauppojen kautta on jäänyt koronan myötä monille yrityksille yhdeksi uudeksi tukijalaksi.”

NOVA 6 • 2022

35


Mitä kesä-Suomi syö

tien päällä? 1

NOPEAA JA HELPPOA

Asiakkaat arvostavat liikenneasemien palvelussa ennen kaikkea nopeutta ja helppoutta. Toive korostuu kesän lomamatkoilla, jolloin matkanteon odotetaan olevan sujuvaa ja joutuisaa. Noin sadan palvelevan ABC-aseman verkosto ja laajat aukioloajat mahdollistavat asioinnin melkein missä päin Suomea tahansa. Omaan puhelimeen ladattava ABC-mobiili tekee asioinnista vieläkin sujuvampaa. Sen kautta onnistuu muun muassa mobiilitankkaus sekä ruoan tilaaminen ja maksaminen ennakkoon.

36

NOVA 6 • 2022

2

NOUTOPÖYTÄ ON PARASTA PIKARUOKAA

Monipuolinen ruokavalikoima takaa, että koko seurue löytää mieleistään syötävää samalla kertaa. ABC:n noutopöytä on kestosuosikki ja kiireisen asiakkaan parasta pikaruokaa. Noutopöydän salaattitarjontaa päivitetään kesäksi sesongin raaka-aineilla. À la carte -listalta maistuvat etenkin lehtipihvi, lihapullapannu ja possunleike. Kesä-heinäkuun kampanja-annos on porsaan lehtipihvi. Kesällä syödään lisäksi enemmän kala- ja kasvisruokaa kuin muina vuodenaikoina.


ABC-liikenneasemien kesäkauden ruokakuulumisista kertoi valikoimakoordinaattori Reetta Ruokosalo SOK ABC-ketjuohjauksesta.

4

UUDENLAISIA SUOSIKKEJA

Asemien ruokatarjonnan uusimpia tulokkaita ovat street food -henkiset kebabcit, ronskikset ja pitaskut. Ronskiksen pohjana ovat maalaisranskalaiset, joiden päälle annostellaan asiakkaan toiveen mukaan kanaa, nyhtöpossua tai härkäpapua. Kuumalta valurautapannulta tarjoiltavan annoksen viimeistelevät cheddar­ kastike, marinoitu punasipuli, chili, paprikahillo ja kevätsipuli. Pitasku annostellaan pitaleipään ja kebabc on kebabia ABC:n tapaan. Muutamalla ABCasemalla on lisäksi pilottikokeilussa pizzapöytä.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen •Kuvat: SOK

Asemien ruokatarjonnan uusimpia tulokkaita ovat street food -henkiset kebabcit, ronskikset ja pitaskut.

3

ALUEELLISTA VAIHTELUA

ABC-asemien ravintolamenut ovat valtakunnallisia. Saman tutun suosikkiannoksen voi tilata missä päin Suomea tahansa. Tarjolla on jonkin verran myös paikallisia erikoisuuksia, kuten lähileipomoiden leipää ja leivonnaisia. Ruoka-annosten suosiossa on pientä alueellista vaihtelua. Esimerkiksi kalaruoat puhuttelevat hieman enemmän Itä-Suomessa, kun taas kasvisruoka maistuu parhaiten EteläSuomessa.

5

HEINÄKUU ON VILKKAIN KUUKAUSI

Heinäkuu on liikenneasemilla vuoden vilkkain kuukausi. Kesälomamatkailu lisää uusien asiakkaiden osuutta asiakaskunnassa. Kahden koronakesän jälkeen on odotettavissa, että isommat matkailijaryhmät tekevät taas paluun. Perheitä on kesäisin paljon liikkeellä. Se lisää lastenannosten kysyntää. 3–12-vuotiaille lapsille on suunniteltu oma Apsi Apinan lasten menu, josta löytyy muun muassa lihapullia, nakkeja, lohta ja muita kestosuosikkeja.

NOVA 6 • 2022

37


ARKKI KERRALLAAN – SIELLÄ M I S S Ä H A L U AT

Katrin-pöytäannostelija on kätevä uutuus. Sen avulla pyyhe on aina käsillä siinä, missä tarvitaan. Annostelee luotettavasti arkin kerrallaan. Katrin-pöytäannostelija sopii kaikille Katrin Non Stop -käsipyyhkeille, joiden arkin maksimileveys on 20,6 cm – eli suurimmalle osalle. Pöytäannostelija on kestävää kirkasta muovia, jonka sisällä paperi on hyvässä suojassa. Se on tyylikäs mobiili annosteluratkaisu esimerkiksi toimistokeittiöön tai ravintolaympäristöön. UUTUUS!

K AT R I N O N C L E A N & G R E E N . L U E L I S Ä Ä K AT R I N . C O M . Metsä Tissue Oyj | Asiakaspalvelu 010 464 7222 | www.katrin.com

66872 Katrin-pöytäannostelija SAP 229863 Ei Meira Novan valikoimassa.


Nova-lehden gallupissa tiedustellaan ravintola-alaan littyviä mielipiteitä ja mieltymyksiä.

GALLUP

Miten Meira Novan tuotenäyttely sujui? Teksti ja kuvat: Laura Hujanen

Kyselimme vieraiden tunnelmia Meira Novan tuotenäyttelyssä Helsingissä.

P

äivä tuotenäyttelyssä on sujunut oikein hyvin. Osasto on mielestäni selkeä ja sopivan kokoinen. Täällä ei ole liikaa väkeä, vaan pystyy hyvin keskittymään ja katsomaan, mitä on tarjolla. Selkeys on ollut tapahtumassa ehkä parasta. Olen maistellut ruokaa, mutta tuote-esittelyitä en ole vielä ehtinyt katsomaan. Kuuntelin alkuun pidetyn seminaarin, ja siinä tuli paljon asiaa. Tuotenäyttelyssä antoisinta on päästä tapaamaan kollegoita. Heitä ei juuri näe, kun yksin tekee töitä. Saa uusia vinkkejä heiltä, ja täällä on muutenkin vinkkejä tarjolla vaikka kuinka paljon. Menneinä vuosina olen käynyt aiemminkin Meira Novan tuotenäyttelyssä, kun näissä pääsi käymään, ja tulen jatkossakin totta kai.

Birgit Veck

Merja Sillman

M

eira Novan tuotenäyttelyssä tärkeää ja hyvää on se, että pääsee maistelemaan uutuustuotteita. Aion kiertää kaikki pisteet, jotka sopivat työpaikkaani. Niistä otetaan vinkit siihen, mitä tuotteita voi tilata. Luulen, että täältä löytyy meille sopivia juttuja. Kalatuotteet ovat sellaisia, mihin aina pitäisi keksiä jotain uutta, jotta tarjolla olisi muutakin kuin kirjolohta. Täällä esillä olevat kotimaiset kalat, joista on tehty uusia juttuja, ovat varmasti hyviä. Olen ollut tyytyväinen tapahtumaan. Meira Novan tuotenäyttelyissä olen käynyt monena vuonna ja aion tulla jatkossakin.

Jarmo Pietarsaari

N

äyttelypäiväni on mennyt oikein mukavasti. Tulimme paikalle heti kärkeen. Aamupalan kun jätti syömättä ja täällä eväät esillä, niin hyvinhän tämä sujuu. Uutuuksien vuoksi tänne tullaan, ja aina täältä on jotain löytynyt. Toki tänne tullaan myös näkemään ihmisiä. Kuuntelin seminaarin pääpiirteittäin toisella korvalla samalla kun vaihdoin kuulumisia. Eniten sieltä jäi mieleen Lauri Reuterin esiin tuomat vaihtoehtosapuskat. Vähän korkealta ne ajatukset menee, mutta ovat tulevaisuutta. Niissä on paljon ydintä ja siementä, ja pitää olla hereillä näissäkin asioissa. Olen aiemminkin käynyt Meira Novan tilaisuuksissa, ja ehdottomasti aion tulla myös jatkossa. Nämä ovat oikein mukavia ja hauskoja tapahtumia. Kollegan kanssa olemme eri toimipisteissä, niin nämä ovat varmoja paikkoja päästä puhumaan myös omista jutuista. Ja näkee myös tuttuja ja puolituttuja, joiden kanssa on aina mukava vaihtaa kuulumisia.

NOVA 6 • 2022

39


TUOTE

Esittelyssä sesonkituotteita ja poimintoja Meira Novan valikoimasta sekä tuotteiden uudenlaisia käyttötapoja.

Virkistävä jäätee Teksti: Selma Mustonen • Kuva: Shutterstock

sammuttaa janon Monien makujen jäätee on monipuolinen juoma ja se sopii hyvin myös esimerkiksi erilaisiin drinkkeihin.

K

ylmä jäätee on kesähelteillä paras janonsammuttaja ja se virkistää raikkaudellaan. Jääteetä voidaan valmistaa kahdella tavalla – joko hauduttamalla tai kylmäuuttaen. Hauduttamalla tee valmistuu lämpimässä vedessä, jonka annetaan jäähtyä. Kylmäuuttaen teen annetaan hautua ja uuttua kylmässä vedessä hitaasti jopa yön yli.

JÄÄTEE on kylmää teetä, jota voidaan valmistaa kaikista teelaaduista. Se on saanut alkunsa Yhdysvalloista, mutta on 1900-luvun puolivälin jälkeen levinnyt muualle maailmaan.

40

NOVA 6 • 2022

Teen hauduttamisen tai uuttamisen pituudella saa helposti vaikutettua jääteen maun intensiivisyyteen. Teelaatujen laaja kirjo tarjoaa jokaiselle varmasti mieleisen jääteemakunautinnon. Jokaisella laadulla on omat vivahteensa, jotka hedelmien, marjojen tai yrttien kanssa muodostavat mielekkäitä makuyhdistelmiä. Tee itsessään ei ole useinkaan kovin makea, joten mikäli jääteehen haluaa ripauksen makeutta, hunaja on hyvä ratkaisu tähän.

Terveellinen janojuoma Kesällä tulee ja pitää juoda runsaasti, koska kuumuuden takia elimistö hikoilee ja haihduttaa nestettä huomattavasti. Jäätee on erinomainen janojuoma, mikäli sitä ei kyllästä sokerilla ja makeutusaineilla. Aidot maut erilaisista yrteistä, marjoista ja hedelmistä houkuttelevat asiakkaita. Teetä on nautittu sen terveysvaikutusten vuoksi jo iät ja ajat. Tee sisältää runsaasti flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja sekä useita elimistölle tärkeitä mineraaleja kuten magnesiumia, kaliumia ja fluoria. Kaikissa teelajikkeissa ei kuitenkaan ole aina jokaista terveysvaikutusta vaan toisissa on enemmän ja toisissa vähemmän. Terveysvaikutuksiltaan tehokkaimpina teelaatuina pidetään hapettamattomia laatuja eli vihreää, keltaista ja valkoista teetä.

Jokahetken juoma Jääteen monipuolisuuden ansiosta se sopii hyvin niin kahviloiden kuin ravintoloiden listoille. Jäätee toimii hyvin maistuvien kesädrinkkien pohjana, nautittavana sellaisenaan tai esimerkiksi jälkiruokana. Hienostuneen makunsa ansiosta jääteen kylkeen sopii myös hyvin pieni purtava. Jääteetä on helppoa muokata toiveiden mukaisesti. Hyvä idea on esimerkiksi tarjoilla niin sanotusti fantasia jääteetä, jossa asiakkaalla tarjoutuu mahdollisuus koota oma jäätee erilaisista makuvaihtoehdoista. Lämmin tee kuuluu viilenevään syyssäähän, mutta jäätee on kesän janojuoma!


VASTAUS

Miksi? Miten? Milloin? Meira Novan asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

Sertifioitua laatua Meira Nova kehittää laadunhallinta­ järjestelmäänsä ja tulee hakemaan ISO 9001 -sertifiointia vuonna 2023. Näin parannamme suorituskykyämme sekä vastaamme kasvaneisiin asiakastarpeisiin. Miksi Meira Novan haluaa sertifioida toimintansa? Meira Novan Noste2025 -strategian yhtenä päätavoitteena on suorituskyvyn parantaminen. Muun muassa tämän tavoitteen saavuttamiseksi Meira Nova sertifioi ISO 9001 -järjestelmän. ISO 9001 -projektin ja sertifioinnin myötä voimme varmistaa, että toimintamme pysyy laadukkaana ja suorituskyvyn mittaaminen sekä jatkuva parantaminen toteutuvat. Sertifioinnilla vastaamme myös kasvaneisiin asiakastarpeisiin ja kiristyneeseen kilpailutilanteeseen sekä saamme nostettua Meira Novan johtamislupauksen uudelle tasolle. Sertifioitu järjestelmä toimiessaan antaa organisaatiolle vakiintuneen ja laadukkaan tekemisen sekä pysyy elävänä tukirankana prosesseille ja johtamiselle. Sertifioidun järjestelmän hyötyinä saamme tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä omaan tekemiseen.

Mikä on ISO 9001? ISO 9001 on laadunhallintajärjestelmä eli johtamisjärjestelmä, jonka avulla organisaatiota suunnataan ja ohjataan tuotteiden ja prosessien laatuun. Standardi tarkoittaa siis määritelmää siitä, miten jokin asia tulisi tehdä. ISO 9001 perustuu jatkuvan parantamisen malliin. Jatkuvalla parantamisella tarkoitetaan yrityksen tuotteiden, palveluiden ja prosessien suorituskyvyn jatkuvaa tarkastelua ja tulosten perusteella parantamista. ISO 9001:n tarkoitus on auttaa yhdistämään laatujohtamisen osaksi strategiaa ja toiminnan suunnittelua ja lisäämään johdon sitoutumista. Standardin käyttö kannustaa henkilöstöä osallistumaan laadun kehittämiseen ja parantaa kilpailukykyä kehittämällä resurssitehokkuutta ja karsimalla kustannuksia.

Susanna Viitaniemi Laatupäällikkö Meira Nova Erityisen tärkeää Meira Novalle on, että ISO 9001:n myötä pystymme entistä paremmin tuottamaan tuotteita ja palveluita, jotka täyttävät asiakkaiden vaatimukset nyt ja tulevaisuudessa, ja tätä kautta parantamaan asiakastyytyväisyyttä ja lisäämään toiminnan luotettavuutta.

Miten ja milloin standardi otetaan käyttöön? Tällä hetkellä rakennamme laatujärjestelmän alustaa, teemme prosessikarttoja ja kirkastamme Meira Novan politiikkaa. Kokoamme nykyistä tietoa järjestelmälliseksi kokonaisuudeksi. Ensi vuoden aikana valitsemme sertifiointikumppanin, teemme harjoitusauditoinnin ja varsinaisen auditoinnin. Tavoitteena on, että meillä on ISO 9001 -järjestelmä käytössä ensi vuoden loppuun mennessä.

ISO 9001:N TARKOITUS • on auttaa yhdistämään laatujohtamisen osaksi strategiaa ja toiminnan suunnittelua ja lisäämään johdon sitoutumista.

NOVA 6 • 2022

41


PAULIG FREZZA FORTE 25 CL X 12 UTZ KMP 140999 PAULIG FREZZA LATTE 25 CL X 12 UTZ 1409053 PAULIG FREZZA VANILLA 25 CL X 12 UTZ KMP 1409051


RUOKATARINA

Tiesitkö miten perinteikäs ruoka-annos on kehitetty tai mistä se on saanut nimensä? Nova-lehti selvittää ruokaklassikoiden taustoja.

Peach Melba Kuva: Shutterstock

Oopperalaulajan jälkiruoka Peach Melba, Melba-persikat tai persikat vadelmakastikkeessa syntyy ihanasta makujen triosta: jäätelöstä, persikoista ja vadelmakastikkeesta.

Tämän herkullisen kolmiyhteyden syntyyn on tarvittu 1800-luvun lopun julkkisduo: oopperalaulaja Nellie Melba ja huippukokki Auguste Escoffier. Kaksikon yhteistyöstä on historian reseptikirjoihin jäänyt muitakin klassikkoruokia, kuten Melba-kastike ja Melba toast. Peach Melba kuuluu ruokalajeihin, joiden syntymähetki tiedetään lähes päivälleen. Jälkiruoka syntyi, kun australialainen sopraano Nellie Melba vieraili Covent Gardenissa Lontoossa ja esiintyi Wagnerin Lohengrin-oopperan Elsana. Oopperalaulajalle järjestettiin juhlaillallinen Savoy-hotellissa ja hotellin ranskalainen keittiömestari Escoffier halusi loihtia diivalle juhlavan jälkiruoan. Hän ideoi raikkaan makuisen jäätelöannoksen, jossa mukana oli tuoreita persikoita. Jälkiruokaa koristi jäästä veistetty joutsen, joka on tärkeä eläin juuri Lohengrin-oopperassa. Alun perin tämän jälkiruoan nimi oli persikoita joutsenen kanssa.

Kuuluisa oopperatähti tietysti ihastui herkkuun, mutta huippu­ kokki Escoffier halusi kehittää siitä vielä monitahoisempaa. Niinpä hän lisäsi parin vuoden kehittelyn jälkeen annokseen vadelmakastikeen, joka sekin nimettiin Nellie Melban mukaan Melba-kastikkeeksi. Koristeena ollut joutsen unohdettiin tässä vaiheessa ja juuri tämä resepti on se, joka ihastuttaa edelleen.

NELLIE MELBA oli huippukuuluisuus elinaikanaan (1861–1931). Hänen menestystään kuvaa se, että Melban kasvot ovat edelleen Australiassa hyvin tuttu näky. Se johtuu siitä, että hänen kuvansa koristaa Australian 100 dollarin seteliä. Melkoinen kunnianosoitus, jolla voi briljeerata samalla kun kesällä maistelee hänen mukaansa nimettyä klassikkojälkiruokaa.

NOVA 6 • 2022

43