NibHJEMME // NOVEMBER 2013 // JUL

Page 1

NIB

NOVEMBER 2013

JULEFRED: Marikken, det snoør! JAKTEN PAÅ JULEFOØLELSEN SENK SKULDRENE, DET ER JUL

Jul, jul,

strålande

JUL


NIB

Juleklumpen Når «Tre nøtter til Askepott» galopperer over skjermen, og godteriet velter ut av den hjemmesydde julestrømpa. Foran ligger hele julaften ubrukt. Når alle synger «Deilig er jorden» og går ut av kirken etter å ha sunget julen inn. Barna napper de voksne i armen for at de skal forte seg med å ønske naboer og kjente god jul ute i mørket som har senket seg. Synet av det rysjete, røde juleforkleet som mamma tar på bare til jul. Det lukter ribbe og surkål, familien er samlet og barna stråler av sukkerkick og juleglede. Dette gir oss julefølelsen. Alle stresser litt før jul, det er bare sånn det er. Men når dagen kommer, håper vi du vet hvor bryteren er. Den bryteren som skrur på din julefølelse. Som gir den der gode juleklumpen i magen. Magisk.

ANN HELEN LUND

Solveig grøvle

Åshild MOEN-Arnesen

Instagram: @nib_redaksjonen

NIB

Norske interiørblogger finner du HER

ANNONSERE? Kontakt oss på norskeinteriorblogger@ gmail.com

NIB PÅ FACEBOOK


JULIES JUL For Julie Håkonsen er luktene og smakene det viktigste til jul.

JULEDIGG Vi baker kaker og drikker appelsingløgg med Linn Vikra Heimtun.

SE MARIKKEN, DET SNØR! I blåtimen snør det magiske snøkrystaller.

VINTERSTEMNING Vinteren er her. NIB

NOVEMBER 2013

Julefred: Marikken, det snoør! JAkten PAÅ JulefOØlelSen Senk Skuldrene, det er Jul

Jul, jul,

strålande

JUL

Forsidefoto: LInn Vikra Heimtun


Jul som dufter godt For Julie Håkonsen handler jula om det som fyller sansene. TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUND OG SOLVEIG GRØVLE


REPORTASJE

LYST: Hos Julie er det lyst, lett og fresht hele året, også til jul. Treet pyntes helst i farger. Juletrematten er fra Ferm Living.

JULIE HÅKONSEN . 31 ÅR . BOR I DRAMMEN . SAMBOER MED BENGT . TO BARN: THELMA (5 ÅR) OG ELLIE (4 MÅNEDER) . BLOGG: IFRA LAHELL


REPORTASJE

SVART-HVITT: Julie elsker striper i svart og hvitt, men m책 alltid tilsette farger for 책 myke opp.


REPORTASJE REPORTASJE

LYST: Også til jul sverger Julie til de søte fargene. Den gule snowpuppe-lampen er som skapt for Julie, eller snowpuppe-lampen for Julie?

M

ed panoramautsikt over Drammensfjorden feirer Julie, Bengt, Thelma og lille baby Ellie jul. Her finner du ikke noe rødt. Julie vil heller fylle huset med god lukt fra

nellik, klementiner, grankvister og svibler. – Jeg er et julemenneske og gleder meg alltid veldig til denne tiden av året, forteller Julie ivrig. – Mamma var et skikkelig

julemenneske og på et tidspunkt talte vi 350 nisser i heimen da jeg var liten. Da satte pappa foten ned og innførte «julefrie» soner, ler hun.


Kanskje fikk hun en overdose nisser, for hos Julie er det sparsomt med tradisjonell julepynt. Det som er helt klart, er at moren skapte gode juletradisjoner, og at det er viktig for Julie å føre dem videre til Thelma og Ellie. – Jeg pynter ikke så veldig mye til jul, men svibler og levende lys er et must, forteller Julie. Pene pakker får også ligge synlig, selv om det er litt farlig spennende for små barnehender. Juletreet pyntes tradisjonen tro lille julaften. På selve dagen koser familien seg alltid med julestrømpe, «Tre nøtter til Askepott» og andre julefilmer. Familien besøker alltid gravlunden. På kvelden spiser familien pinnekjøtt med riskrem til dessert. – Riskremen blir alltid snakkisen rundt bordet, ler Julie. – Type «Jaggu var vel riskremen god i år».

PERMISJON: Julie jobber til daglig som butikksjef i Ting, men koser seg for tiden hjemme i permisjon med lille Ellie.

Huset er bygget i 1950, og familien har gjort en del endringer etter at de flytttet inn. Ennå gjenstår en del oppussing. På sikt skal familien flytte kjøkkenet og lage en stor kombinert stue og kjøkkenløsning, med utsikt over Drammensfjorden. - Vi trives aller best i stua, hvor vi slapper av i sofaen eller er kreative ved spisebordet. Utsikten vår gjør også sitt til at det er et godt rom å være i, sier Julie. Grønt og blått er farger som sjelden kommer innenfor døra, mens pasteller er favoritten. – Jeg har en svakhet for 50-tallet og den klassiske mintfargen, og sammen med sort og hvitt er det en kombinasjon jeg aldri går lei. Ellers får jeg ofte dilla på en spesiell farge, og akkurat nå er det aprikos. N

SNØBALL: De søteste garndusker pynter opp den gamle døren inn til stuen.


REPORTASJE REPORTASJE

KOSELIG: Aller mest koser familien seg i sofakroken. Bordet Tablo er fra Muuto.


REPORTASJE

PAKKER: Julie pakker inn dekorative gaver, og pynter gjerne med dem i hele førjulstiden.


REPORTASJE

PYNT: Lilla, aprikos, hvitt, svart og rosa. Julie lesser ikke p책 med pynt, men det som f책r plass er gjerne i sterke farger.


REPORTASJE

FARGEGLAD: Umulig med en dårlig start på dagen i dette kjøkkenet. Betongtapetet fra Storeys bryter med det pastellfargede.


REPORTASJE

FIKENSALAT: I romjulen liker familien noen lette lunsjer innimellom all den tunge julematen. Bland sammen blümuggost, fiken, eple, grønn salat og valnøtter. Server sammen med dressing laget av olje, hvitvinseddik, dijonsennep, honning, salt og pepper. Dressingen lages av like deler av alt, tredobbelt av olje.


REPORTASJE

SOV GODT: Soverommet g책r i stramt sorthvitt, med morsomme detaljer som vimpelrekke og Ellies navn i sort papp over sengene.


Julies favoritter på nett:

N DESIGNLOVEFEST N AMERRYMISHAPBLOG N PINTEREST

KLESSKATTER: Julies sko og kjoler er for kule til å skjules bak lukkede skapdører. Her er det både vintageskatter og designkupp.


MONOKROMT: Skapet stod i huset da Julie og Bengt flyttet inn. Det var opprinnelig i gulnet furu, men Julie har malte det i høyglanset sort.


t ELLIE: Ellies seng er et loppefunn, og Julie har klistret sorte prikkeklistremerker på den. Over sengen har Ellie fått egen vimpel og poster fra Seventy three.

u THELMA: Thelma har sukkertøyrosa gulv på rommet sitt. Sengetøyet er fra Hay og rådyrlampen er fra Ferm Living.


TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUND OG SOLVEIG GRØVLE

SCALLOP: Scallopmønstret tapet fra Ferm Living pryder veggene i gangen.


ANNONSE


Deilig fyll til kakeboksen Flere kokker, mer søl... og mer kos! Linn Vikra Heimtun liker ü invitere til baking av julekaker. Her für du oppskriftene.


LINN VIKRA HEIMTUN . 29 ÅR . KARMØY . BLOGG: HOME BY LINN

S

e for deg dine gode venninner på kjøkkenet ditt, alle med hver sin medbrakte kakedeig. Julemusikken spiller i bakgrunnen, dere koser dere med appelsingløgg, ost og kjeks. Og mens praten går, blir alle kakeboksene fylt opp. Du får altså truffet venninner og gjort unna julebaksten på en kveld. Helt perfekt for desemberdager som fort kan bli travle. Her er Linn Vikra Heimtuns tips til hva dere kan bake.


njeds-


Fløtekarameller F 100 g smør F 2 dl kremfløte F 100 g sukker F 1 dl lys sirup F 1 ts vaniljesukker Ha alt i en kjele. Kok opp. La det koke mens du rører i ca 10-15 minutter. Etter hvert tykner massen og får en lysebrun farge. Sjekk temperaturen med et termometer. Den skal være 118 grader. Så heller du massen over i en ildfast form med bakepapir eller lignende. La karamellmassen bli kald. Det kan ta noen timer. Kutt massen opp i passende biter. Det blir ca. 50 biter. Bitene kan pakkes inn i cellofanpapir. Det er også ekstra godt å gi karamellene et sjokoladetrekk.

Nøttesjokolade F 250 g mørk sjokolade F 2 ss smør F ca 3 dl nøtter, her er det brukt pistasjnøtter, mandler og valnøtter F Havsalt Smelt sjokolade og smør i vannbad. Rist nøttene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Hell sjokoladen i en form med bakepapir. Strø over nøtter og salt når sjokoladen har stivnet litt. Oppbevares kjølig.


Appelsingløgg F 5 dl appelsinjuice med fruktkjøtt F 3 dl eplejuice F 2 appelsiner i skiver F 3 ss honning F 1 kanelstang F ½ ts knuste kardemommekjerner F 2 ts fersk revet ingefÌr

Bland alt i en kjele. Varm blandingen forsiktig opp. La det varmes i ca. 10 minutter. Sil av appelsinskiver og krydder. Server drikken varm. Pynt gjerne med appelsinskiver, stjerneanis og kanelstenger.


Pepperkaker F 1 dl sirup F 150 g sukker F 150 g smør F 1 dl kremfløte F 1/2 ts nellik F 1/2 ts ingefær F 1/2 ts pepper F 2 ts kanel F 1 ts bakepulver F 400 g hvetemel Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Rør til sukkeret er helt smeltet. Avkjøl litt. Tilsett fløte, krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør godt sammen og la deigen stå kjølig til neste dag. Stekes på 200 grader i 7-8 minutter.

Mandelmakroner F 2 egg F 200 g melis F 400 g mandler malt til mel F 2 ts bakepulver TEKST OG FOTO: LINN VIKRA HEIMTUN

Pisk ett egg og en eggeplomme sammen med melis. Tilsett resten av ingrediensene. Hvis deigen kjennes tørr, ha i litt av eggehviten fra den ene eggeplommen. Rull deigen til ovale kuler. Det er lettere hvis du har litt nøytral olje på hendene. Trykk kulene flate i en bolle med melis. Sett dem på bakeplate med bakepapir. Stek kakene på 180 grader i ca. 15 minutter. De avkjølte kakene blir ekstra gode hvis du dypper dem i smeltet melkesjokolade, eller enda bedre; i karamell!


Se Marikken, det snør! Om du skal kjøpe én ny ting til julepyntsamlingen, velg vakre snøkrystaller. Vi har tatt de med ut i blåtimen. TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUND


SKJØRE OG HVITE: Snøkrystallene i papir er fra BLOMME og kommer i pakker på tre med ulikt design. 269,- pr. pakke. De små trærne i papir er også fra BLOMME. Kr. 119 for pakke med tre trær. Alterlysene i ulike størrelse er fra CORNELIAS HUS. Fra kr. 99,-.


DET SNØR: Snøkrystallene kan henges i taket, i vinduet innendørs, på utgangsdøren eller brukes som bordpynt – fritt fram! Stemningsfullt blir det uansett.


TRÆR: Pynt festbordet med små juletær i papir.


TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUNDMØRKERØD JUL Få juletips fra eksponeringsdesigner Wenche With. TEKST OG FOTO: WENCHE WITH


WENCHE WITH . 25 ÅR . TRONDHEIM . BLOGG: WITH DESIGNS

IDEER:

N Velg mørkerøde bånd isteden for klarrøde. Det gir en fin kontrast til gråpapir. N Kjøp lakk og stempel i en hobbybutikk. Julekortene får den gode, gammeldagse følelsen. N Knyt fast en liten furukvist på gavene. N Knyt rød og hvit twine-tråd rundt noen hvite lys. Super gave, alle trenger lys! Papirposer med trykk kan for eksempel bestilles på etsy.com. Hvert år før jul inviterer jeg til juleverksted, der vi pakker inn gaver og lager julepynt. Vi hører på julemusikk, deler barndomsminner om julen, og så ender opp med å spise mer pepperkakedeig enn vi steker.» «


IDÉER:

N Søte papirstjerner kan du brette selv. N Pakk inn gaver i hvitt papir. Gjør pakkene dekorative ved å bruke fine bånd.


FOTO: WENCHE WITH


Ønsketing Jula åpner for gode sjanser til å ønske seg noe som gjør at hjertet tar et ekstra hopp. Lista vår er lang.


ANN HELENS

Ann Helen Lund, redaksjonssjef i NIB

ønskeliste

1. Detteppet ser ikke bare bra ut, men er også stort og varmt nok til en hel familie. Her skal vi sitte og knaske julekaker i hele romjulen. Teppe, Ceannis, Artilleriet, 3.195,-

te

2. Denne puten liker jeg historien bak, laget av en attføringsbedrift i Horten. Pute i hvit strikk, Fjeldborg, 380,-

3. Jeg har beundret paret bak den nye it-butikken Kollekted by i mange år, og om jeg skulle velge meg en eneste ting fra butikken deres akkurat nå, ville det blitt noe fra ISH. Elsk! Teppe, kollekted.no, 2890,-

4. Da jeg mistet gifteringen min, fikk jeg en ny diamantring av mannen. Historien gjentok seg med diamantringen, og nå får jeg nok ikke flere ringer av mannen min. Bortsett fra denne kanskje? Vær så snill? Hjertering, forgylt sølv, Stillebenshopw, 350,-


ÅSHILDS

ønskeliste Åshild Moen-Arnesen, grafisk designer i NIB

1. Josef, Maria og røkla i babushka-variant. Love! Babushka Julen 2013, OMMdesign/Ingela P. Arrhenius, 235,-

2. Ja, jeg har grønne øredobber, og ja, jeg har grønne øredobber med gullkant. Men jeg har ikke disse grønne øredobbene med gullkant. Fine! Øredobber, Les Néréides, 399,-

3. En søt, lodden isbjørn gir vinterstemning i sofaen. Boreal Forest Cushion, Anthropologie, ca. 900,-

4. Jeg har lenge tenkt at jeg skal samle på et juleservise, og jeg tror det må bli dette nydelige, norskdesignede serviset. Servise «Lys» fra Wik & Walsøe, fra ca. 280,-


SOLVEIGS

ønskeliste

Solveig Grøvle, redaktør for NIB

1. Om vinteren smeller gangen full av skjerf, luer og votter. Denne kurven tror jeg vi kan ha det pene rotet i. Alt syns jo igjennom, så da får jeg heller være litt flink til å rydde i den ofte.

2. Dette skjærebrettet fra House Doctor er bare så lekkert. Tenk å servere årets produksjon av julepølser på dette brettet.

Kurv i kobber, Granit, 379,-

Cheese skjærebrett, House Doctor, 215,-

3. Dyreprint til barnerom er det store i utlandet om dagen, og denne babyelefanten er bare helt usannsynlig nusselig. Elefantprint, theanimalprintshop.com, ca. 150,- for det minste printet

4. Ranarp lampen så jeg først på årets kataloglansering hos IKEA, men den har ikke kommet i butikk før nå. Den er alt jeg ønsker meg i en lampe, og kommer som taklampe, klemmespot og ikke minst denne stålampen som skal stå bak sofaen. Ranarp lampe, Ikea, 549,-


TRENDSPOTTING Toppen av trendbildet akkurat nå: blanke overflater, ruter og rustikk.

LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER Speil så vi mye av på Maison & Objet messen i Paris, og disse speilknaggene kunne vi dekorert hele huset med! Speilknagger, fra 340,-, fra Kollekted by

FORTSATT MARMOR ETNIC CHIC I SOFAEN

Inka, berber, kelim! La oss bare kalle det etnic chic, og bruke det om hverandre. Sofistikerte farger, autentiske teksturer. Vi elsker det! Inkapute San miguel, 1.499,-, fra Bolina

Marmoren er nå helt på topp, og de aller fleste produsenter har fått kastet seg på bølgen. Disse lysestakene fra Menu er noe av de fineste vi har sett på lenge. Lysestaker fra Menu


TRENDSPOTTING

RØDT & RUTETE Rødrutete tekstiler så vi først hos MOLLYS BUBBLE og på den førende trendbutikken i Paris, Merci.

FOTO: SOLVEIG GRØVLE


Man tar hva man har Er det ikke deilig 책 bare bruke det du finner rundt deg, p책 matbutikken og i skogen n책r du skal dekke julebordet?


TEKST OG FOTO: SOLVEIG GRØVLE

UTSTYRSLISTE: N Gråpapir N Servietter N Kongler N Hverdagsservise N Kobberkurv N Dekorative lys

H

er jeg bor inviterer naboene oss med til juleølbrygging i oktober, så det er godt vi elsker juletradisjoner. Små ting som setter oss i en sammenheng, med venner, naboer og familie: vi er sånne som lager leverpostei, sylteflesk og pølser til jul. Siden vi er i konstant julestemning hele desember, er det ikke så viktig for oss om julen er rød, hvit eller grønn. Vi tar bare det vi finner rundt oss akkurat den dagen vi skal dekke bordet – som gråpapir og grønne servietter fra Rema.


Som duk bruker jeg mammas gamle, hvite gardiner. Siden det nesten ikke er mulig å få tak i duker som har tre meter bredde, legger jeg dem på langs. Jeg synes ikke det gjør noe at det blir en liten skjøt på midten av bordet. Gråpapir går aldri av moten og beskytter mot barnas ribbesøl på hvite duker – så har jeg de hvite dukene et år til også.


De store konglene i kurven finner jeg hvert år under noen rare furuer som står utenfor rådhuset. De er fulle av kvae, så de passer best i en kurv.

Kobberkurven og lampen Trianon kjøpte jeg på jentetur til København. Du får begge på Illums. Serviset er det samme som vi bruker året rundt, og det er glassene også. Sølvtøyet derimot, tar vi bare frem til jul. Når det blinker i sølvet, da vet en at det snart er klart for ribbe og pakker.


TEKST OG FOTO: SOLVEIG GRØVLE

Lysene får vi hvert år fra en annen god nabo. De er bare så utrolig, utrolig fine. Jeg ønsker deg mange gode stunder rundt julebord i år!


ANNONSE


JULEFEELING

@marie_friis #morgenkaffe #sjokolade #godiva #stjernenerd #germanstar #workinprogress

@daniellawitte I work hard for the premiere of my new webshop site that opens next week for all of you, all over the world! Tjohoo!

Jul pĂĽ instagram

@ninasdeco Vi har startet førjulstiden med #pepperkakebaking #elskerjul

@fruenfratrondheim Julen sniker seg inn #jul #christmas #julestjerner #verketinteriør #telysholdere #dorothea #gull #gold #bw


JULEFEELING

@sandrahelenakald Wednesday at home. A lot of reading. And a lot of coffee! #athome #hallway #lights #window #göteborg #studying #textilhögskolan

@kasparasregnbue2 Ha en fin og kreativ uke der ute!

@byfryd - S O O N X-M A S -

@designhund #diy #tre #papir #klipp best å klippe fra gamle bøker med litt tykkere papir og uten bilder.


ANNONSE


Jakten på julefølelsen

HILDE MORK bærer tradisjonene med seg i jula. Juletreet vil hun helst hente selv i skogen.

HANNE BORGE må ha kokosmakroner og brente mandler. Men gavene er ikke så viktige. TEKST: ANN HELEN LUND

ELIN PARR henter juleinspirasjon fra den magiske blåtimen i fjellheimen.


HILDE MORK:

Askepott, vørterbrød og snødriv NAVN: HILDE MORK STED: SKIEN BLOGG: HILDE MORK – Tre nøtter til askepott og Disney? – Tre nøtter til Askepott i pysjen! – Ditt julegodt/julekake? – Mammas vørterbrød. – Hentetre eller kjøpetre? – Hentetre, eller en annen grønn vekst. – Får du en tåre i øyekroken i julen? – Ja! Av gode følelser og latter! – Hva er ditt kjæreste juleminne? – Jeg har feiret jul mange ganger på Vestlandet, så det må bli denne driving-home-for-x-mas-følelsen i lett snødriv i bilen på vei til familien.

KRANS: Hilde skaper gjerne julestemning med rosa dotter og kuler i gull. FOTO: HILDE MORK


HILDE MORK er grafisk designer og driver sammen med kompanjongen Jeanette Lunde firmaet HYSJ. Sammen designer de blant annet de mest fantastiske print. FOTO: HILDE MORK


HANNE BORGE:

Lys på julaften og «Reisen til julestjernen» NAVN: HANNE BORGE STED: OSLO NETTSIDE: BOLINA – Hvilke julekaker og julegodter må du ha? – Jeg elsker brente mandler! Kokosmakroner som jeg lager hver jul med flere venninner må jeg også ha. Vi samles og lager en sort hver, det er alltid like koselig. – Hva pynter du helst med til jul? – Jeg bruker mye levende lys til jul og pynter ikke overalt i hjemmet. Minibelysning er viktig, og det går stort sett i hvitt og grønt. Utgangsdøren får alltid en tykk grønn girlander med minibelysning. Om vi ikke feirer jul hjemme, har jeg en stor tørr syringren som jeg henter fra hagen og henger julepynt på. Jeg må også ha frem tingene barna har laget for at det skal bli jul. – Får du en tåre i øyekroken til jul? – Jeg får en tåre i øyekroken når vi er på kirkegården på julaften etter at det har blitt mørkt og det brennes hundrevis av lys. – Hva er ditt kjæreste juleminne? – Mitt kjæreste juleminne er da jeg fikk et par langrennski som pappa hadde malt og satt på en blå maskeringstape. Skiene var nemlig kjøpt brukt, derfor måtte han freshe dem opp. – Hva er din ultimate julefilm? – Det må bare være «Reisen til julestjernen» med Hanne Krogh. – Hva ønsker du deg under treet? – Jeg ønsker meg egentlig ikke noe spesielt. Jeg er nok blitt for gammel til å ha store forventninger til denne kvelden, og så er jeg en veldig vanskelig person å kjøpe julegave til i tillegg. Det viktigste er at alle har det bra og hygger seg denne dagen.


HANNE BORGE er grunnlegger av Bolina og et stort forbilde for mange med sin fantastiske hytte p책 Kvitfjell. Men hva koser hun seg med i julen, n책r en hektisk butikkdesember lander julaften? FOTO: HANNE BORGE


ELIN PARR:

Lukta av einergreinar og peparkaker NAVN: ELIN PARR STED: ÅLESUND BLOGG: DRAUMESIDENE – Kva gir deg sjelefred i jula? – Ein tur opp på fjellet i den blå timen når stjernene tennes, gjerne med masse snø. Og borna mine sine gledesscener over at jula endeleg er her.

KONTRASTER: Elin har dekket på med tre, kongler, glass og hvitt. Det svarte bordet ...

– Kva for nokre julekaker må du ha? – Ungane må bake peparkaker, det høyrer med. – Kva et de julaftan? – Vi et pinnekjøt, dampa på sjølvplukka einergreinar. Er vi heldige, finn vi med bær på. Det luktar og smakar fantastisk! – Kva synast du er den finaste julesongen? – Eg har mange julefavorittar, men «O helga natt» har vore med meg frå barndommen. – Kva håper du ligg under treet? – Eg ynskjer meg utruleg mykje i år! Fotoutstyr, nytt skiutstyr til puddersnøen, treningsutstyr og truger... Eg tror eg kunne fortsette ein time! FOTO: ELIN PARR


ELIN PARR er p책 vei tilbake til livet etter mange 책rs sjukdom, framtidsdraumen er 책 kunne coache andre til eit bedre liv. FOTO: ELIN PARR


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

Vinterstemning Hver måned har vi Norges største interiørkonkurranse på NIB. Opp mot 450 melder seg på hver gang. Her er våre favoritter i konkurransen som hadde temaet Vinterstemning». «


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

MARIE FRIIS HAUGESUND

« Dette gir meg vinterstemning.


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

BIRD BY BIRD HAUGESUND

« Finnes ikke finere vinterblomst enn julerosen, som nå har begynt å komme i butikkene igjen. Så sart og lett. Som et snøfnugg ...


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

LILLE FINUR AKERSHUS

« Vi venter på vinter og fyller kopper med varm

kakao og finner fram lyslenker som kan henge i vinduene. Så henter vi et lass med ved ute i boden så vi kan fyre for at kulda skal holde seg unna litt til.


NORDIC LEAVES

TRONDHEIM

NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

FRK. ELTON LILLEHAMMER

« Det aller mest stemningsfulle jeg vet om, er

kombinasjonen av snø som laver stille ned, morgenmørket, stearinlys og baking! Uslåelig vakkert!


LOVE PEACE PIONIES,

ÅLGÅRD

« For å få vinterstemning, må det mye hvitt og mange levende lys til, synes jeg.

Noen steder har den første snøen allerede kommet, og jeg må si jeg gleder meg til den kommer her. Det er noe helt spesielt med den første hvite snøen som legger seg over landskapet. Nydelig og lyst. Det trenger vi på denne tiden av året!


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

DESIGNLYKKE OSLO

« Det er vinter snart, pleddet blir tatt fram,

sofaen er inntatt mens tekoppen ryker. Det er fyr i peisen og interiørbladene ligger bare og venter på meg.


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

MED ET LEKENT SINN OSLO

« Tross dager med regn og sol i

Oslo denne uken, synes jeg det er bitende kaldt ute. Nå er vinteren rett rundt hjørnet.


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

KRONPRINSESSENE SANDNES

« Vel hjemme lot jeg gjøremål være

gjøremål: Jeg laget kakao. Satte meg på et teppe foran peisen. Spiste kjeks og koste meg med synet av vinterstemningen ute.


NIB UTFORDRINGEN: VINTERSTEMNING

FRU ANDERSEN AKERSHUS

« Et fredagsdekket vinterbord. Dekorert med tranflasker, såpedispensere, furutre fra veikanten, teppe fra Ikea, dekketallerkner fra Europris, grønne glass og grønne fat fra ulike loppemarkeder.


Hva får du for 1.000 kroner? Noen ganger må man velge –- den ene tingen man ønsker seg, eller flere nye ting?

DETTE:

Lampe Granit 199,-

Louise Roe telys Zanz 149,-

Sevietter Ting 49,-

Urda bord Kremmerhuset 299,-

Filippa K asjett Verket interiør 159,-

Tine K julelenke Bolina 119,-


... ELLER DENNE:

&TRADITION MEGA BULB MØBELGÅRDEN

1.090,-«Alt går litt langsommere her på jorden, når hele himlen faller ned» ANNE GRETHE PREUS


«’Nå er det jul igjen’, sang vi. Og så knekket vi nøtter og spiste appelsiner og marsipan» FRA BOKA «JUL I BAKKEBYGRENDA» AV ASTRID LINDGREN


DIY-JUL

Vi har ikke vært i Bakkebygrenda. Men vi har vært på en prestegård i Nannestad. Her får du noen ideer til julepynt du kan lage selv.


Bak juletreet: Lara pute, kr 99, pute i velour, kr 429, Salvie pledd, kr 699, Home&Cottage. Puter bak juletreet: Glitterpute, 199,-, Kremmerhuset, Glitterpute, kr 199, Kremmerhuset. pute i velour, 429,Lara pute, 99,- Home&Cottage Gulvteppe Sirdal, kr og 199, Home&Cottage Gulvteppe Sirdal, 199,-, Home&Cottage Skål med rosacetrykk, kr 229, Home&Cottage Skål med rosacetrykk, Kjøkkenåhåndkle Linus,229,-, kr 69,Home&Cottage Åhlens. Kjøkkenåhåndkle 69,-, Åhlens. Fugler på juletreetLinus, med klips, kr 19, Home&Cottage Fugl på juletreet Velourbånd, kr 20,med TGRklips, 19,-, Home&Cottage Velourbånd på treet, 20,-, Girlander med gullsirkler fraTGR TineK, kr 99, Home&Cottage.


JULEKULER DU TRENGER N Vattkuler, ca. 4 cm i diameter N Tøystrimler som er 1,5 cm i bredde, og ca. 1 meter lange per kule. De blir ekstra fine hvis du river i stedet for å klippe. N Knappenåler N Ulltråd til oppheng Slik gjør du: Knyt sammen ulltråd til oppheng. Stikk knappenåla gjennom knuten på ulltråden. Så surrer du en tøystrimmel jevnt rundt hele kula. Når hele kula er dekket, fest enden på toppen ved å stikke ned knappenåla.


«’Gjett noe jeg liker godt’, sa jeg. ’Jeg liker at det er jul.’ ’Ja, det gjør du vel, sa Lars. ’Det gjør vel alle det.» «JUL I BAKKEBYGRENDA»

DUSKGIRLANDER DU TRENGER N Hvitt, litt tykt garn N Gulltråd Slik gjør du: Surr tråd ca. 10-20 ganger rundt fingrene. Klipp opp i ene enden. Legg trådene rundt det som skal bli snora som duskene skal henge i. Knyt fast med en liten garntråd. Knytt gulltråd rundt til slutt som pynt. Her kan du lage så mange dusker du vil.


TIPS Sett et norgesglass med vann midt i kurven. Fyll opp med vedkubber rundt norgesglasset. Treet stür støtt og fint.


LYSESTAKE DU TRENGER N Trestubber N Metallkopp til å sette telys i, finnes i hobbybutikk N Borr

Gulvteppe kr 199, Home&Cottage

Slik gjør du: Sørg for at stubben er helt tørr før du borrer. Da sprekker den ikke etterpå når den blir tørr. Kutt stubben i passe lengder. Det kan være fint å lage ulik høyde på lysestakene. Borr hull til metallkoppene. Ferdig!

STJERNER DU TRENGER N Perler N Ståltråd i gull N Jutetråd

Klokke med ugle kr 39, Kremmerhuset

Slik gjør du: Træ fem kuler på piperenseren. Det kan passe når perleraden måler ca 24 cm. Husk å ha litt å gå på så du kan surre sammen endene. Bøy ståltråden til en stjerne. Knyt fast jutetråd til å henge opp stjernen i.

BJELLEPYNT DU TRENGER N Stivt armbånd i gull. Dette er fra en 10-pakning fra klesbutikken. N Gullperle og en hvit perle N Gullbjelle N Gullfarget ståltråd N Silkebånd Slik gjør du: Klipp av en passe lengde ståltråd. Fest fast gullbjella midt på. Surr litt sammen, træ en perle og gullperle på ståltråden. Surr ståltråden fast i armbåndet, sånn at bjella henger fritt. Lag oppheng av ståltråden. Knyt fast silkebånd i en sløyfe.


STJERNER

SMELLBONBON DU TRENGER N Smellbonboner N Silkepapir N Jutetråd N Eventuelt glansbilder til pynt

Slik gjør du: Vi har brukt store smellbonboner, men det blir like fint med små fra matbutikken. Ta av papiret. Sørg for at kruttstripa ligger igjen i papprøret inni smellbonbonen. Surr silkepapir rundt. Knyt med jutetråd i hver ende. Klipp opp til frynser.


Antikk skrin i tre, 699,-. Julekule med strikkemønster 29,-. Julekule med reinsdyr, 29,-. Røde kuler 79,-. Girlander med gullsirkler fra TineK, 99,-. Alt fra Home&Cottage. Kjøkkenhåndkle Linus, 69,-, Åhlens.

DU TRENGER N Trekuler i ulike størrelser, kjøpt i hobbybutikk N Gullperler N Gulltråd Slik gjør du: Klipp av en passe lengde gulltråd. Træ gulltråden gjennom en av gullperlene. Samle endene, og træ de gjennom første treperle. Træ på så mange trekuler du vil, men blir det for mange, kan det bli tungt på treet. Tre på en gullperle til slutt. Knyt sammen endene på gulltråden.

TEKST OG FOTO: ÅSHILD MOEN-ARNESEN. TAKK TIL TRINE OG SVEIN ELGVIN FOR LÅN AV PRESTEGÅRD

TREKULER TIL TREET


ANNONSE


Gi meg mer kos og mindre stress, skriver MARTHE HOLIEN BØE.

FOTO: MARTE HOLIEN BØE


INNREDNING OG UTRedning MARTHE HOLIEN BØ er 28 år, er gift og har to barn, Mathea og Anna. Marthe blogger ivrig i bloggen MARSIPAN OG SMILEFJES, og betrakter interiørverdenen for oss fra en stue i Stryn.

Tid med hvilepuls

Allerede da kronbladene på sommerens siste peoner falt, kjente jeg det. Som « en svak murring av noe kjent. En forventning som lå i lufta. Men jeg kunne ikke hengi meg. Ikke ennå. Altfor tidlig.

Da september ble til oktober, kunne jeg løsne litt på tøylene. Støtte meg ned den bratte kjellertrappa, tasse på det kalde betonggulvet. Frem til kassene. Snuse på magien som skinner i gamle kuler, og eventyret som skjuler seg i pynt laget i fjor, av ei jente på ett og ei jente på tre. Lete frem gamle blader, søke inspirasjon og fantasere om hvordan huset snart vil se ut. Da jeg kjøpte en pose klementiner og årets første julemagasin tidlig i oktober var mye gjort, og da kalenderen viste november var det ingen vei tilbake. Mye vil ha mer. Mer kos, mer tid, mer samvær. Mer julesjokolade. Men jeg vil også ha mindre. Mindre stress, mindre press, mindre krav. Til jula vår. Til hva vi ønsker oss, forventer og hva vi kjøper. Her hos oss har vi i åtte år arrangert 1. desemberfest. Det er vår julegave til vennegjengen. Og jeg tror alle får akkurat det de ønsker seg. En plass rundt et spisebord, et smil og en god porsjon grøt. Nå er vi inne i den tida vi gleder oss til hele året. Mitt julegaveønske er senkede skuldre, lav puls og god tid. Godt at min jul starter tidlig, så har jeg kanskje en sjanse for å få ønskene mine oppfylt. Ha en fredelig og magisk jul!

– Marthe

MARTHE HAR PYNTET JULEBORDET«Jeg dekket julebord her en dag. Fordi jeg fikk lyst. Jeg kjeder meg aldri når jeg er hjemme. Kanskje fordi jeg finner på slik galskap. Slik kos. Med hyasinter som sprer lukten sin helt opp i andre etasje, med kongler store som en hånd. Med messing og papirjuletrær...» – Marthe Holien Bø

TEKST OG FOTO: MARTE HOLIEN BØE


Hvitt, rent og røft Julen er magisk og gir ro i kroppen for Lene Rosseland Sømme. TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUND


REPORTASJE

FARGER: Kjøkkenet er modellen Mano fra Kvik.Det lyse kjøkkenet er frisket opp med knallrosa colourblock.

SOFAKOS: Hvitt, sort og natur danner grunnlaget hos Lene. Bokstaven S er fra House Doctor, kjøpt hos Bolina. Den sorte lysestaken er fra Designdelicatessen.


SNOW: Den lysende S-en skaper stemning i stua. Pompomsene er fra Blomme.

LENE ROSSELAND SØMME . 33 ÅR . BOR I ASKER . GIFT MED KJETIL . TO BARN: OLIVER OG LEANDER (2,5 ÅR) . BLOGG: SOMMERJENTEN


–J

eg starter å pynte i november, det er jo førjulstiden som er hyggeligst, smiler Lene (33) i en julepyntet leilighet på Billingstad i Asker. Sammen med mannen Kjetil (36) og tvillingguttene Oliver og Leander (2,5) leier hun leilighet her mens drømmehuset bygges på Nesøya. – Det skal bli helt fantastisk å få det ferdig i juni neste år, men vi koser oss her så lenge, sier Lene. Hos Lene er det en nøytral fargeskala. Hvitt og sort, iblandet naturmaterialer. Da er Lene fornøyd. Sånn er det til jul også. – Jeg liker å holde meg til det hvite og rene, men røffer det opp med å bruke svarte elementer for å skape litt kontrast. Jeg er stor fan av enkel papirpynt, masse levende lys, bokstavert og noe hjemmelaget pynt. Grønn mose er også fint, og jeg må alltid ha juleroser eller svibler. Ingen røde nisser har adgang her i huset, sier hun.

Aller best trives Lene når huset er helt stille om kvelden, og hun kan slappe av med et blad og en kopp kaffe. Men en travel jobb innen finans, og som selvstendig interiørstylist ved siden av, blir det periodevis hektisk. – Da er kveldene hellige. Det beste jeg vet er å sette meg ned, drikke kaffe og planlegge neste interiørprosjekt, sier hun. N

GODT: For mye av det gode er aller best...

«

Lene er opprinnelig fra Bergen, og hun fant seg en vestlending på østlandet. Det betyr at på julaften er det pinnekjøtt hvert år. – Om jeg hadde fått servert ribbe på julaften, hadde jeg rett og slett laget min egen mat, ler hun.

Jeg er stor fan av enkel papirpynt, masse levende lys, bokstaver og noe hjemmelaget pynt»


SPISESTUE: I år pynter Lene aller helst med papir. Snøkrystaller i flere former og størrelser pryder både vindu og spisebord. De små sorte snøkrystallene på bordet er fra Panduro.


PEIS: Over peisen henger Lenes favorittutklipp i sorthvitt. En snøkrystall fra House Doctor ogsü plass.


KONTORKROK: I familiens midlertidige hjem har Lene kontor i en krok i stuen. Det meste går i svart og hvitt. – Jeg liker å holde meg til det hvite og rene, men røffer det opp med å bruke svarte elementer, sier Lene.


JULETRE: Det lille juletreet er kjøpt hos en blomsterbutikk, og pyntet med stjerner og snøkrystaller fra House Doctor. Lampen er fra Bolina.


LEK: På Marias rom står sengen Vigdis hadde da hun var liten. Skinnstol.

TEKST OG FOTO: ANN HELEN LUND

SORTMALT: Skapet har Lene malt i fargen Dempet sort fra Jotun. En glittergirlander i sølv hilser julen velkommen.«

Although it’s been said many times, many ways, Merry Christmas to you» Nat King Cole - The Christmas Song

NIB

© Norske interiørblogger Ansvarlig utgiver: Mint Agency


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.