Norrköpings Symfoniorkesters säsongsprogram 2023/2024

Page 1

NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER SÄSONGEN 2023–2024 program Säsongs
FOTO Juliana Fälldin

Ett självklart scenkonstnav

Norrköpings Symfoniorkester, Östgötateatern med Ung Scen Öst och från och med i år även Östgötamusiken är alla delar av samma helhet – Scenkonst Öst. Tillsammans möter vi varje år en stor publik i alla åldrar.

Genom utbudet för barn och unga, turnéproduktioner och uppsökande verksamhet når vi ut till alla kommuner i länet. Scenkonst Öst är också en viktig arbetsgivare inom kultursektorn, inte minst för det fria kulturlivet. Under 2022 arbetade mer än 800 personer i Scenkonst Östs olika verksamheter, allt från fasta medarbetare och gästande artister till olika specialister och entreprenörer.

Inför 2023/24 har Scenkonst Öst laddat med ett innehållsrikt och varierat program med allt från klassrumsföreställningar och nyskrivet drama på lilla X-scenen till nya musikaler på teaterscenerna och storslagna symfonikonserter i våra konserthus. I mötet mellan konstnärerna på scenen och publiken i salongen skapas magi – dynamik, tankar och känslor som ger livskraft och energi. Konsten gör det möjligt att starta om, att tillsammans med andra få njuta, skratta, gråta och bli underhållen –en oumbärlig möjlighet. Vi verkar i ett av Sveriges främsta kulturlän, där scenkonstens kraft flödar. Scenkonst Öst sätter Östergötland på kartan både nationellt och internationellt

Välkommen till oss!

Pia Kronqvist

VD Scenkonst Öst

Där magin kan hända

Publikens möte med musiken

är målet för allt vi gör på Norrköpings Symfoniorkester. Alla, från musikerna på scenen till publikvärdar, notbibliotekarie och podietekniker, är på jobbet bara för att möjliggöra detta. Varje konsert ska ha någonting som gör den oförglömlig. Det kan vara ett älskat verk, en efterlängtad solist eller en inspirerande dirigent. Det kan också vara magin i uruppförandet av nyskriven musik eller när en känd artist möter symfoniorkestern och nya klanger uppstår. Musikens inneboende kraft frigörs genom omsorg om varje framförande. Målet är konserter där magin tillåts hända, där alla närvarande både i publiken och på scenen upplever ett gemensamt och unikt här och nu.

Under säsongen 2023/24 återkommer flera av de stora mästerverken för första gången sedan pandemin: Musorgskijs Tavlor på en utställning, Sibelius violinkonsert, Ein Heldenleben av Richard Strauss och Sjostakovitjs Symfoni nr 10. Och med världspremiären av Britta Byströms flöjtkonsert, Peteris Vasks oerhört uttrycksfulla violinkonsert Distant Light och Daniel Börtz monumentala Sinfonia 13 får vi uppleva nya klangvärldar som speglar vår egen tid.

Henrik Marmén Konstnärlig chef Norrköpings Symfoniorkester FOTO Mats Bäcker
3
FOTO Caroline Kvick

Innehåll

På gång – Hösten 2023 7

Tomas Ledin 10

12 Karl-Heinz Steffens

23 På gång – Våren 2024

Tomas Ledin, Norrköpings Symfoniorkester och Peter Nordahl i samklang 13-14 oktober. Lise de la Salle i Mozarts Pianokonsert nr 9 oktober 2023. Den här säsongen fokuserar vi på att visa hela skalan av orkestralt uttryck”. Elina Vähälä framför Sibelius Violinkonsert februari 2024.

Tonsättaren berättar om sitt nya verk, en konsert skriven för flöjtisten Laura Michelin.

Konsertserier & abonnemang 37 Kalendarium 42 Abonnemangskonserter 40 Unga & SON 30 Britta Byström 24
6 Rudolf Buchbinder 7 På gång Hösten 2023 8 Karl-Heinz Steffens 10 Tomas Ledin 12 Johanni van Oostrum 14 Kaffekonsert 15 Musik på ditt språk 16 Börtz – en självständig röst 17 Nykomponerad musik 18 Sergej Rachmaninov 150 år 20 Orkestern 23 På gång Våren 2024 24 Britta Byström 26 Satsning på de stora symfoniska verken 27 Mahlers 6:a 28 SCORE Orchestral game music 30 Unga & SON 32 Kalendarium Unga & SON 33 Skolkonserter 34 Mat & dryck 35 Konsertserier 36 Abonnemang 40 Abonnemangskonserter 42 Kalendarium 48 Biljettpriser och bokning

Rudolf Buchbinder – en av världens främsta pianister

Brahms skrev sin första pianokonsert 1854–59, innan han komponerat någon av sina symfonier. Trots att den inte alls gick hem hos den samtida publiken har den blivit en av de mest uppskattade och ofta spelade pianokonserterna.

Vid säsongspremiären i Norrköping spelas Brahms dramatiska och på sin tid banbrytande första pianokonsert med Rudolf Buchbinder som solist. Den österrikiske pianisten är en av vår tids levande legender, med en karriär som sträcker sig över mer än 60 år. Han beskrivs som en allroundmusiker, hemmastadd i hela den klassiska repertoaren. Många musiker skulle drömma om att ha en sådan universalitet och det självförtroendet det ger. Trots de framgångar han haft upplevs han ödmjuk:

– Jag strävar efter att uppleva toppen av min karriär som pianist i slutet av mitt liv. Naturligtvis vet jag inte när det blir ... vilket är synd på ett sätt! För i mitt yrke har du aldrig riktigt åstadkommit något – det finns alltid mer att uppnå.

Rudolf Buchbinder är totalt uppriktig när han säger detta. När han får frågan om han aldrig tröttnar på att spela samma verk om och om igen svarar han att han inte kan förstå den frågan för att han alltid hittar något nytt i mästerverken.

– Du kan äta för mycket och sedan bli uttråkad av viss mat. Men du kan aldrig få för mycket av pianolitteraturens mästerverk, även om du har framfört dem hundratals gånger.

Han har en stor privat notsamling och tycker om att söka sig till källan. Notsamlingen är bland annat ett omfattande arkiv med förstatryck, originalupplagor och kopior av manuskripten till båda pianokonserterna av Brahms.

– Under mina mer än 60 år av konsertverksamhet har det alltid varit mitt mål att förena tradition och innovation, trohet och frihet, autenticitet och öppenhet i avgörande tolkningar.

Rudolf Buchbinder är hedersmedlem i Wiens filharmoniska orkester, Gesellschaft der Musikfreunde i Wien, Wiener Konzerthausgesellschaft, Wiens symfoniorkester och Israels filharmoniska orkester. Han är den första solisten som tilldelats Staatskapelle Dresdens hedersmedalj i guld.

”Musik har aldrig slutat fascinera mig. Det finns fortfarande verk med de där passagerna som oundvikligen ger gåshud, ögonblick som berör och rör en mer än någonsin. Det är i dessa passager där vi kan se det berömda ljuset. Detta inkluderar F-dur-passagen i första satsen av Brahms d-mollkonsert. Och, på tal om Brahms: Vid sextondelstriolerna som inleder reprisen i första satsen av B-durkonserten börjar jag darra redan några takter innan och får faktiskt gåshud när jag tänker på vad som ska hända härnäst, hur himlen kommer att öppna sig...”

Säsongspremiär 7 september 2023 TEXT
Caroline Kvick FOTO Marco Borggreve

På gång

Hösten 2023

Dramatik och mästerverk

med Karen Kamensek

Kortklassiker: Brahms 4:a 18 oktober Crusellhallen Brahms & Sjostakovitj 19 oktober De Geerhallen

Anna Clynes musik är efterfrågad av stora orkestrar överallt i världen. Hennes dramatiska This Midnight Hour möter här ett annat mästerverk: Brahms Symfoni nr 4, allt under ledning av Karen Kamensek. Få cellister kan mäta sig med Thorleif Thedéen när det gäller att tolka Sjostakovitj. Med Cellokonsert nr 1 på programmet (19/10) är det bäddat för en stor upplevelse!

Från mörker till ljus

18.00 hos oss

Från mörker till ljus

6 december De Geerhallen

En resa från mörker till ljus, från en gotisk skräckhistoria av Caplet via ett kort eftertänksamt stycke av Mozart till ljuset i Jean Cras kvintett. Möt bland annat orkesterns harpist Delphine Constantin Reznik och flöjtist Annica de Val.

Mozart med Lise de la Salle

Mozarts pianokonsert nr 9 30 november De Geerhallen

Medeltida bildkonst binder ihop det här programmet. Respighi fick sin inspiration från tre berömda målningar av Botticelli, och Hindemiths symfoni ger musikaliskt liv åt Isenheimaltaret av Matthias Grünewald. Det är musik med en slående fräschör som passar perfekt ihop med Mozarts Pianokonsert nr 9, här framförd av fenomenala Lise de la Salle. Karl-Heinz Steffens dirigerar.

Läs mer om konserterna i kalendariet på sida 42.

FOTO Stephane Gallois FOTO Björn Carlén FOTO Yossi Zwecker
7

Karl-Heinz Steffens

Norrköpings Symfoniorkesters chefdirigent och konstnärlige rådgivare Karl-Heinz Steffens är en öppen person som beskriver sig själv som en obotlig romantiker. Han älskar Beethoven, Bruckner och jazz.

När han gästade Norrköpings

Symfoniorkester första gången 2019 och ledde orkestern i Brahms fyra symfonier vid två konserter kände han sig hemma direkt. Det var alltså inte svårt att tacka ja till uppdraget som chefdirigent med start från säsongen 2020/2021.

– Norrköpings Symfoniorkester är nog den vänligaste orkestern jag mött, musikerna är sympatiska, väldigt öppna och verkar glada att jag är här, berättade han vid säsongsstarten 2020.

Orkestern har en enorm potential

Han anser att Norrköpings Symfoniorkester kännetecknas av hög kvalitet, både musikaliskt och tekniskt.

– Vi hittar varandra mer och mer både musikaliskt och konstnärligt ju mer vi lär känna varandra och jag kan säga att våra konsertupplevelser, som allt handlar om, blir rikare och mer tillfredsställande. Det gör mig mer och mer lycklig för varje gång jag är här.

Förra säsongen fick vi även bekanta oss med Karl-Heinz som solist i Coplands klarinettkonsert (”…en dansant musikant med glimten i ögat.” gick det att läsa i Norrköpings Tidningar dagen efter). Karl-Heinz har lång erfarenhet

som orkestermusiker, han har bland annat varit soloklarinettist i Berlinfilharmonikerna och Bayerska Radions Symfoniorkester. Den karriären han har dock lagt bakom sig för länge sedan.

– Nu kom jag tillbaka till Norrköping och Linköping med Copland, bara en gång till, för att knyta an musikaliskt till orkestern och visa att jag är musiker precis som de. Och det var jättekul!

”Publiken här är underbar”

Mötet med publiken är viktigt för helheten av en konsert.

– Publiken här är underbar! Jag inser att de som bor här längtar efter att få uppleva bra musik, de är kunniga, nyfikna och känslomässiga. Vi behöver dem och deras engagemang.

Den här säsongen fokuserar vi på att visa vår publik hela skalan av orkestralt uttryck.

– Låt oss komma bort från tv:n, datorn och hörlurarna. Låt oss utforska den levande musiken, producerad av levande människor i en riktig konserthall, för riktiga människor, som faktiskt är närvarande och lyssnar.

Tillbaka till riktiga musikupplevelser

Karl-Heinz ser fram emot en hel säsong där vi ska dyka ner i ett hav av musik. Han menar att de digitala konserterna under pandemin var både trevliga och ett viktigt sätt att hjälpa musiken att nå sina lyssnare. Men nu kan vi få tillbaka de upplevelser som bara är möjliga med levande musik här och nu.

– Efter krävande år av covid-19 hittar publiken sakta tillbaka och längtar efter känslan av riktiga upplevelser, som mötet med en symfoniorkester i verkligheten.

Karl-Heinz tycker det är svårt att rekommendera någon specifik konsert eftersom det blir en säsong med många fantastiska solister och en imponerande repertoar.

– Men om du vill få ett smakprov på hur en orkesterklang kan påverka dig, så tänker jag på ”Tavlor på en utställning” av Musorgskij ( Säsongspremiären i Norrköping 7/9). I det här verket hjälper musiken dig att skapa inre bilder och målningar och låter dig flyga i väg till ditt personliga musikaliska fantasiland.

”Låt oss utforska den levande musiken, producerad av levande människor.”
8
TEXT Caroline Kvick FOTO Juliana Fälldin

KARL-HEINZ STEFFENS DIRIGERAR

Musik i det gröna 16/8

Säsongspremiär 7/9

Tjajkovskijs 6:a 13–14/9

Brahms Requiem 27–28/10

Mozart Pianokonsert nr 9 30/11

Sibelius violinkonsert 31/1–1/2

Från nya världen 6–7/3

Elgars violinkonsert 6/4

Kortklassiker: Schumanns pianokonsert 29/5

Schumann & Bruckner 30/5

Karl-Heinz Steffens är chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester sedan 2020. Tidigare var han chefdirigent vid Pragoperan, och har även haft samma position vid Den Norske Opera i Oslo. Han har framträtt på bland annat La Scala i Milano, Staatsoper unter den Linden i Berlin, Philharmonia Orchestra i London och Toronto Symphony Orchestra.

Just nu – i samklang med tillvaron

Just nu är Tomas Ledin mer aktuell än någonsin, men kanske inte på det vis publiken är van att se honom. Han är en av Sveriges mest folkkära artister med en lång rad hits bakom sig. Förra året firade han både 50-årsjubileum som artist och sin 70-årsdag med en pampig födelsedagskonsert på Avicii Arena. Nu har turen kommit till Norrköpings Symfoniorkester och De Geerhallen.

Vad ser du fram emot i mötet med Norrköpings Symfoniorkester och Norrköpingspubliken?

– Vad jag ser fram emot är två fantastiska kvällar. Jag har hört att Norrköpings Symfoniorkester är en av landets vassaste, så det ska bli väldigt roligt!

– Det här är ett väldigt spännande projekt och ett stort steg att ta för mig som sångare. Utmaningen ligger i att fungera i det här för mig helt nya sammanhanget.

Projektet startade hösten 2022 tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Under sommaren spelade de även in en skiva. Detta har fått honom att växa in i den nya rollen och det har varit en rolig process som gett ny energi, sammanfattar han.

Kompositören Peter Nordahl står för orkesterarrangemangen och det är även han som dirigerar konserten. Hur började ert samarbete?

– Det började med en fråga. Peter tog kontakt med mig och undrade om vi kunde ses lite förutsättningslöst. Han hade en idé om att ta några av mina sånger och arrangera dem för en symfoniorkester.

Tomas kände väl till Peter Nordahl och hade stor respekt för honom både som en fantastisk arrangör och som musiker och dirigent. Han

svarade Peter att förutsättningen för ett samarbete var att de gick 180 grader i motsatt riktning från de vanliga arrangemangen. Att bara lägga till lite stråkar lockade inte, men att verkligen dyka ner i de här låtarna och förflytta dem till den symfoniska världen, det lockade.

– Inga elgitarrer eller poptrummor, sa jag till Peter. Det ska vara en ren symfonisk palett i det musikaliska uttrycket. Det visade sig även vara så Peters tankar gick runt samarbetet.

Vad är utmaningen med att sjunga med en symfoniorkester?

– Det är flera utmaningar. En stor skillnad är att pop- och rockmusik vanligtvis har ett genomgående tempo i en sång. I en symfoniorkester kan tempot variera, beroende på hur det är arrangerat. Det gäller alltså att vara lyhörd för nyanserna, även när det gäller rytmiken. Och ha ett rejält öga på dirigenten. Som sångare i ett rockband är det ju jag som leder det hela. Här blir jag en del av ensemblen.

Så det är inte du som spelar förstafiolen?

– Nej det är det definitivt inte, varken bokstavligen eller bildligt, skrattar Tomas.

Vad har du för förhållande till klassisk musik?

– Jag har ett ganska gott förhållande, vill jag påstå. På 70-talet läste

jag musikvetenskap vid Uppsala universitet, så jag är inte främmande för den världen.

Studierna i musikvetenskap skulle leda till att Tomas blev en bättre låtskrivare. Han förstod att Beatles och Tio i topp inte var allt, utan ville bredda sin musikaliska horisont. Det ledde också till att han fick en bred musiksmak – allt ifrån klassisk musik och jazz till folkmusik och flera andra genrer där emellan.

Konserten heter Symphonia som betyder ”i samklang”.

– Ja, det är ett möte mellan mina sånger och Peters arrangemang, med ambitionen att skapa en ny slags helhet.

Konserterna har gett mersmak, vilket är anledning till att Tomas gett sig ut på den här turnén under 2023. Redan under skivinspelningen kände han att materialet betydde mycket för honom och att han ville ägna det en del tid.

Vad kan publiken förvänta sig?

– De kan förvänta sig ett 15-tal sånger, några klassiker och även några låtar som är mindre kända. Publiken kommer nog känna igen sig, kanske inte på en gång, men sen kommer de kanske tänka: ”Jaha, kan den här sången låta så här också?!”

Eller: ”Jaha, är det det här som den här texten handlar om?”

– Sen får de ju höra mig sjunga. Det kommer de inte undan.

10
TEXT Åsa Böhme FOTO Mattias Edwall

Har du något minne från någon spelning i Norrköping?

– Jag har spelat många gånger i Norrköping och har fina konsertminnen härifrån. Min mamma är från Östergötland. Hon kommer från Mogata utanför Sörping på Vikbolandet, säger Tomas på bred östgötska. Det finns ett stort intresse för populärkultur här och det är kul.

Till sist Tomas Ledin, när tystnar musiken?

– Ja, när tystnar den? Så länge musiken är ett pågående äventyr för mig, så kommer jag att fortsätta.

Och än så länge är det musiken som känns mest meningsfull för Tomas Ledin. Han har svårt att tänka sig en vardag, där han inte skriver, spelar in eller planerar för en konsert. Det är ett sätt att leva och som han trivs väldigt bra med.

– Men de senaste 10 åren har jag tänkt inför varje konsert att det kan vara den sista. Men det är ett bra förhållningssätt det också, då gör man sitt bästa, avslutar han.

Och att Tomas Ledin kommer att göra sitt allra bästa tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester den 13–14 oktober, det kan ni lita på. Ja, ja, ja, ni kan lita på det!

Symphonia – Tomas Ledin 13 och 14 oktober 2023

Johanni van Oostrum

Johanni van Oostrum återvänder till Norrköpings Symfoniorkester för att sjunga sopranpartiet i Johannes Brahms Ein deutsches Requiem med Eric Ericsons Kammarkör och världsbarytonen Peter Mattei.

TEXT Catarina Ek FOTO Caroline Kvick 12

Johanni van Oostrum är den sydafrikanska supersopranen som framträder med världens mest framstående dirigenter i opera- och konserthus i Europa, Nordamerika och Asien. Hon hyllas för sina sällsynt enastående uttryck; hennes röst glöder i höjderna, är rund och mjuk i de lägre registren. Hon sjunger rikt och vackert och riskerar inte att dränkas av en månghövdad orkester.

En röst som gjord för

Brahms rekviem

Johanni van Oostrum framträder regelbundet som konsertsångerska och har flera stora verk på sin repertoar. Tillsammans med Norrköpings symfoniorkester och chefdirigent Karl-Heinz Steffens framförde hon förra året Strauss Vier letzte Lieder Nu återvänder hon hit för att 27 och 28 oktober sjunga sopranpartiet i Johannes Brahms Ein deutsches

Requiem

Brahms rekviem är sakralt men inte liturgiskt och som titeln säger: det framförs på tyska. Brahms hämtade själv texten från den tyska lutherska bibeln. Brahms var inte religiös, snarare skeptiker och humanist, men kunde sin bibel väl. Medan de latinska rekviemen fokuserar på bön för de avlidna är Brahms

rekviem främst tänkt som en tröst för de överlevande. Från första textraden märks verkets ömsinta, förlåtande och positiva ton: ”Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade.”

Brahms hade länge haft en tanke på en minneskantat till Robert

Schumanns minne men det var först när hans älskade mor avled som han fullbordade verket som ett rekviem. Sopranpartiet, som tillkom en månad efter uruppförandet, blev hans slutliga hyllning till modern; ”Såsom en mor tröstar sitt barn, så skall jag trösta er.” Verket gav Johannes Brahms hans stora genombrott.

Listan på hennes

triumfer kan göras lång

Johanni van Oostrum fick sitt genombrott när hon med kort varsel hoppade in som Marskalkinnan i Richard Strauss Rosenkavaljeren under ledning av Sir Simon Rattle vid operan i Amsterdam. Rollen har blivit något av en paradroll för henne som hon sjungit på såväl Wienoperan som Kungliga Operan i Stockholm. Andra Straussroller hon sjungit är titelrollen i Salome och Chrysothemis i Elektra, senast under Kent Naganos ledning i Hamburg. Vidare har van Oostrum gjort ledande roller i Rickard Wagners verk; Elisabeth i Tannhäuser i Lyon, Elsa i Lohengrin på Bajerska statsoperan, Bolsjojteatern och 2022 på Vårfestivalen i Tokyo dit hon i år återvände som Eva i Mästersångarna i Nürnberg efter att ha triumferat som Senta i Den flygande holländaren i Tampere. 2023 har fortsatt med titelrollen i Antonín Dvořáks Rusalka i Asterdam och Agathe i Carl Maria von Webers Friskytten i Dresden och mycket annat. Listan på hennes triumfer kan göras lång i operaroller också av Mozart och Leoš Janáček.

Brahms reqiuem 27 och 28 oktober 2023 13
”Från första textraden märks verkets ömsinta ton.”

Kaffekonsert

Det är tisdagseftermiddag i Flygeln i Norrköping. Det doftar kaffe och bulle när lokalen fylls av förväntansfull publik. Maria Olofsson är sedan hösten 2022 barn- och ungdomsproducent för Norrköpings Symfoniorkester men har även ansvar för den årliga Kaffekonserten.

Redan 1995 startade Norrköpings Symfoniorkester med Kaffekonserter och var då först ut i Sverige att bjuda in till denna unika konsert. Här blandas orkestermusik med kaffe, en och annan allsång och gofika. Inbjudan vänder sig till personer med olika funktionsvariationer i regionen och främst till gruppboenden, dagverksamheter och anpassade skolor.

– Vi finns här för alla så vi måste kunna erbjuda olika varianter av konserter. I senaste konserten spelade orkestern välkända stycken av Grieg och Mozart, en barnkör sjöng sånger från Astrid Lindgrens filmer och alltihopa vävdes samman av en programvärd, mycket uppskattat av publiken!

Eldsjälen Kjell Jonasson som jobbade på gruppboenden i Norr-

köping med omnejd var aktiv i uppstarten av Kaffekonserterna

– Kjell kom med idén att blanda orkestermusiken med melodier som alla känner igen. Han skrev också en sång som heter Du liknar ingen annan som alltid är med i konserterna och som många i publiken sjunger med i. Kjell lever inte längre men hans melodi finns med fortfarande.

Du har varit solist och programvärd tidigare år, hur har det varit?

– Årets bästa konsert, det är så mycket kärlek i rummet! Både från scenen och publiken. Det är en så uttrycksfull publik som visar tydligt precis vad de känner, så det brukar bli en go blandning av kramar, sång och dans!

Konserten skapar fina samarbeten. Vi hade bland annat en man som hette Bengt som i flera år dirigerade orkestern i Pomp and Circumstance vilket alltid resulterade i stort jubel och stående ovationer. Vi har även haft en barnkör från Klockartorpets skola som i flera omgångar sjungit tillsammans med orkestern.

TEXT & FOTO Caroline Kvick
Från Kaffekonserten 2022
14
Maria Olofsson

Musik på ditt språk

14 februari 2024 i Norrköping 15 februari 2024 i Linköping

Musik är ett språk alla kan förstå, det är gränslöst och bygger broar mellan människor. Konserten Musik på ditt språk speglar vårt mångkulturella samhälle och musiken som knyter oss samman. Konserten genomförs i samarbete med Portalen och SFI och vänder sig i första hand till grupper och föreningar att boka plats med fri entré. I mån om plats är det såklart öppet för alla. Målet är att nå en publik som inte brukar komma till våra konserter. Konserten är cirka en timme lång och efteråt bjuds publiken på kaffe och bulle i foajén där orkesterns musiker möter upp för samtal och mingel.

Idag är Musik på ditt språk för vuxna men det finns potential att utveckla det till en familjevänlig konsert. Vi ska skapa känslan av att tillhöra ett sammanhang och att känna sig trygg här i huset även när du är helt nyinflyttad till Norrköping och inte pratar svenska.

”Vi vill nå så många som möjligt. Nå ny publik, inte bara nyanlända – alla som studerar svenska som andraspråk eller inte har besökt oss tidigare. Det är här i konserthuset som du får den bästa upplevelsen med oss. Det är här i de blå stolarna vi skapar magin med hela orkestern.”

Päyam Tabatabayi var solist i Musik på ditt språk 2022 med bland annat sina tolkningar av kända Taubesånger (Bild från 2022) I konserten deltar programvärdar som presenterar programmet på flera språk (Bild från 2019) Norrköpings kommun bjuder på fika
15
Maria Olofsson, producent för konserten.

Börtz

– en självständig röst

Daniel Börtz slog igenom mot slutet av 1960-talet med de storslagna verken Voces och Symfoni nr 1, med sina blinkningar till Bruckner. Det är ju flera decennier sedan, och 2023 blir han 80 och hör fortfarande till de svenska tonsättare som känns mest aktuella och som spelas mest.

Vägen har varit lång och innehållsrik. De professionella musikstudierna kom inte i gång förrän i de sena tonåren, då han först studerade för sin pappas kusin, den betydelsefulle tonsättarnestorn Hilding Rosenberg. Därefter blev det Blomdahl och Lidholm vid musikhögskolan i Stockholm.

Han uttryckte sig redan från början som en självständig röst, och han har med flyhänt eftertänksamhet komponerat musik i alla genrer. Från 1968 började han leva som ”fri konstnär” och därefter har det kommit en aldrig sinande ström av minnesvärda verk, ofta skrivna på direkt beställning från svenska eller utländska solister, ensembler och orkestrar.

Börtz har en intensiv känsla för vad som är möjligt att göra och vad som låter bra. Det är viktigt att både intellekt och öron är med och styr, oavsett om det är fråga om verk för några få musiker, han älskar att skriva kammarmusik, och arbetar

just nu på en klarinettkvintett, eller briljanta solokonserter för bland annat blockflöjt, piano, cello, oboe, klarinett, trumpet, fagott eller den dubbelkonsert för en musiker på violin och viola som Norrköpings Symfoniorkester uruppförde i mars 2023.

Det har också blivit ett flertal framgångsrika operor. Man minns särskilt gärna ett verk som har sin grund i den grekiska antiken, Backanterna, skapat tillsammans med Ingmar Bergman. Flera av hans operor har fått stora framgångar, som Marie Antoinette, Goya och Magnus Gabriel

En stor plats i Börtz skapande upptas av symfonier. I februari 2023 uruppfördes hans fjortonde, för stråkorkester, och en femtonde är färdig att presenteras. Symfonierna är tämligen olika i sin uppläggning, någon för blåsorkester, några med viktiga vokala inslag.

Den här säsongen spelar vi hans trettonde symfoni. Den skrevs

2015–18 och uruppfördes av Stockholmfilharmonikerna i maj 2019, och är ett timslångt verk i tre delar för tre sångsolister (mezzosopran, countertenor och baryton), två recitatörer (en man och en kvinna) och orkester. Texterna består av tio avsnitt ur Kjell Espmarks (1930–2022) diktsamling Skapelsen. Espmark ägnar sig åt existentialistiska frågor om människans förhållande till naturen, och i dikterna möter vi gestalter ur historien, några anonyma och historiska. Skapelsen är aldrig avslutad, och bara människan kan påverka världen i en ljusare riktning. Musiken bär det svartaste mörker, men också den mildaste ömhet. Den kan liknas vid ett oratorium, men har ingen kör. Texten handlar om människans förhållande till både naturen och om hur vi uppför oss här i världen. Musikens karaktär återspeglar och vidareutvecklar detta. Och det finns någonting mot slutet av den här sinfonian som väcker ett hopp.

16

Nykomponerad musik

– en spegel av sin tid

All klassisk musik har en gång varit ny, och all ny musik har blivit omdebatterad av sin samtid. Det gäller Mozart, Beethoven, Brahms likaväl som Stravinsky, Pettersson och Sandström. För att bli angelägen har varje epoks musik behövt bryta gränser, ifrågasätta det invanda och ta med lyssnaren på en oväntad resa. De verk som har lyckats fånga sin tids glädje och sorg, nyfikenhet och otålighet har gått till historien och blivit klassiker.

För Norrköpings Symfoniorkester är det en viktig uppgift att inspirera vår tids tonsättare att bryta ny mark och ta oss med in i framtiden och skapa nya blivande klassiker. Det gör vi genom att beställa nya verk, alltifrån solokonserter och symfonier till musik för skol- och familjekonserter. Britta Byström, Anna Clyne, Daniel Börtz och Jörg Widmann är några av de som bjuder oss med på musikalisk upptäcktsfärd under säsongen 2023/24, men även Klas Backman, som skrivit ny musik för vårens skolkonserter. Välkommen med på resan!

Henrik Marmén, konstnärlig chef

Börtz & Mozart 5 oktober 2023 17
Rachmaninov 150 år 8 och 9 december 2023 18

Sergej Rachmaninov 150 år

I år kan vi fira Sergej Rachmaninov på hans 150-årsdag. Han föddes den 1 april 1873 i Novgorod, Ryssland, och avled den 28 mars 1943 i Beverly Hills, USA, bara några dagar före sin 70-årsdag. Man kan alltså i år även högtidlighålla 80-årsminnet av hans bortgång. Han var en genuin musikmänniska; tonsättare, pianist och dirigent.

När han som 19-åring 1892 lade fram sitt examensprov, operan Aleko, vid konservatoriet i Moskva ansågs han vara konservatoriets främsta elev och operan blev så bra att den fortfarande spelas. Premiären stod på Bolsjojteatern i Moskva 1893.

Vägen verkade ligga öppen, men när 23-åringens Symfoni nr 1 uruppfördes blev det ett dundrande fiasko. En recension har blivit legendarisk: ”Om det fanns ett konservatorium i helvetet, och en av dess talangfulla elever gavs i uppgift att i en programsymfoni skildra Egyptens sju plågor, och om han då skrev en symfoni liknande herr Rachmaninovs, då skulle han ha fullföljt uppgiften lysande och glatt helvetets invånare.” Symfonins andra framförande ägde rum först femtio år efter det första.

Rachmaninov blev chockad, drog in verket och önskade att ingen någonsin skulle få se det igen. Det tog honom flera år med hypnotisk

behandling av den svenskättade psykologen doktor Nikolai Dahl för att kunna komponera igen, och det skulle dröja ytterligare många år innan han vågade sig på en Symfoni nr 2 . Veckovis kunde han vara sysslolös på grund av ångest och apati. Mot januari 1907 sipprade det ut att han skrev på en ny symfoni, och nyheten slogs upp på förstasidorna, till tonsättarens stora förtvivlan.

Man kan inte märka något av tonsättarens vånda i denna positivt självklara musik. Verket tilldelades det åtråvärda Glinkaprisets tusen rubel, och spreds snabbt över världen. Fortfarande anses hans andra symfoni vara hans främsta orkesterverk.

I oktober 1909 gav sig Rachmaninov ut på sin första amerikaturné som pianist, och han skrev hem till sina vänner att han fann landet främmande och otrevligt, men fullt av lysande symfoniorkestrar.

Han lämnade Ryssland efter revolutionen 1917, först för att ge en konsert i Stockholm. Men oroligheterna där hemma fick honom att fortsätta: först slog han sig ner i Schweiz för att 1935 definitivt bosätta sig i USA, där han sedan bodde till sin död. I Sovjetunionen betraktades han som desertör och hans musik blev till att börja med förbjuden. Men i USA drabbades Rachmaninov av samma åkomma som så många andra exil-ryssar: inspirationen och arbetslusten uteblev. När han inte var ute på turnéer som pianist, ägnade han sig gärna åt biodling. Emellanåt gav han en burk honung till sin granne, den inte helt obekante Igor Stravinsky, med vilken han annars hade minimal kontakt.

Under de sista 25 åren av sitt liv komponerade han endast en handfull verk, däribland de lysande Paganinivariationerna, som många kallat hans bästa ”pianokonsert”.

Text Stig Jacobsson 19

Norrköpings Sym

SÄSONGEN 2023-2024

VIOLIN 1

1:e konsertmästare

Henrik Jon Petersen, Vakant

Alt. 1:e konsertmästare Mikael Wenhov

2:e konsertmästare Paul Waltman

Matts Eriksson, Sarah Dodd

Falkebring, Magnus Ivarson, Tanja Kaitaniemi, Kristina Lindholm Vahllöf, Victoria Lindström, Nina Söderberg (tjl), Johanna Tafvelin, Lissy Abreu Ruiz, Vakant

VIOLIN 2

Ruth Anderberg*, Fredrik Anderberg**, Victoria Stjerna**, Lars Andersson, Karin Engström, Åsa Holm, Anne Holmer, Jin Hägerström, Håkan Jonsäll, Richard Michelin, Mohamed Sharara, Sonja Vrieze

VIOLA

Lennart Falkebring*, Gunnar Enbom**, Vakant**, Nanako Akai, Jenny Augustinsson, Björn Carlén, Erika Gabrielsson Backlund, Pernilla Rönnlund, Markku Sorri, Karin Svanberg Ancker

Bilden är tagen i januari 2023. FOTO Juliana Fälldin.

CELLO

Solocellist Niklaas Veltman

Pelle Hansen*, Fredrik Lindström**, Sofia Petersen**, Torstein Dalene, Florian Erpelding, Erik Uusijärvi (tjl), Leif Vahllöf, Ingrid Åkerblom,

KONTRABAS

Maria Sandlund*, Jesper Julin** (tjl), Jan Duda, Anna-Cecilia Bergman, Emma Josefsson Bjørnevik, Hanna Cronhjort, Vakant

* Stämledare ** Alternerande stämledare

mfoniorkester

FLÖJT

Teodor Tirlea*, Annica de Val**, Jona Venturi

OBOE

Pelin Lius*, Thomas Bodin**, Vakant

KLARINETT

Johnny Jannesson*, Lars Paulsson**, Álvaro Pastor Jiménez

FAGOTT

Linus Björnstam*, Eva Pettersson Veltman**, Časlav Brujic

(tjl) tjänstledig

HORN

Elliot Seidman*, Anna Ahlenius**, Jan Lejonclou, Lars Thapper, Elisabeth Åkervall

TRUMPET

Elias Svanberg*, Filip Draglund**, Stefan Mattsson

TROMBON

Eric Svensson*, Christoph Schnaithmann**

BASTROMBON

Johan Wiklund**

TUBA

Ole Christian Grønning*

PUKOR Lars Gärd*, Anders Dahlstedt**

SLAGVERK

Martin Orraryd*, Petter Svensson**

HARPA Delphine Constantin Reznik*

CHEFDIRIGENT Karl-Heinz Steffens

Musiker i närbild – 18.00 hos oss

I Norrköping har vi kammarmusikkonserter som vi kallar 18.00 hos oss. Våra musiker tar fram innehållet och bjuder in spännande gäster till musikaliska samarbeten. Det är kortare konserter perfekta att slinka in på efter dagens aktiviteter. De är ungefär en timme långa, vanligtvis på en onsdag.

Möt orkestern i vardagen – Öppen repetition

Undrar du vad musiker gör på dagarna? Kom och följ en timmes repetition mellan 11.30–12.30 i De Geerhallen! Alla är välkomna att lyssna och möta orkestern en vanlig arbetsdag, innan frackarna och långklänningarna kommer fram ur skåpen. Fri entré!

Datum för öppen repetition säsongen 23/24:

Tisdag 3 oktober

Onsdag 6 december

Tisdag 23 januari

Tisdag 19 mars

Tisdag 14 maj

Fri entré – Välkommen in!

Flera gånger om året är det fri entré till våra konserter. Kom förbi och njut av våra populära utomhuskonsert under Augustifesten, få smakprov av opera med sångsolister från Vadstena-Akademien i Musik i Sommarkväll och upptäck nästa generations dirigenter i Next generation

FOTO Juliana Fälldin Teodor Tirlea är solist under Musik i det gröna 16/8.
22
FOTO Björn Carlén

På gång Våren 2024

Violinkonserter

Sibelius violinkonsert

1 feb De Geerhallen

31 jan Crusellhallen

Elgars violinkonsert

6 april De Geerhallen

De stora romantiska violinkonserterna har ända sedan de uruppfördes älskats av konsertbesökare i hela världen. En av de mest spelade är Sibelius violinkonsert med sin unika nordiska klangvärld och halsbrytande tekniska svårigheter. Finska violinisten Elina Vähälä känner sin Sibelius som få andra. Även Elgars violinkonsert var en succé vid premiären men har varit mer sällsynt på konsertprogrammen på senare år. I Norrköping har den bara spelats en gång tidigare. Kolja Blacher, tidigare konsertmästare i Berlinfilharmonikerna, är en entusiastisk ambassadör för detta storlagna verk.

Emilia Hoving dirigerar Poulencs Gloria

Gloria 21 mars De Geerhallen

En av årets stora körkonserter slår an franska tongångar –Poulencs Gloria, komponerat 1961, är inspirerat av Vivaldis musik och precis som den senares verk älskat av körsångare. Vid konserten får vi även stifta bekantskap med en annan högbegåvad fransk modernist: Lili Boulanger. Sibelius Okeaniderna och Stravinskijs Symfoni i tre satser gör detta till en omväxlande och färgrik upplevelse av 1900-talets musik.

Från nya världen

Kortklassiker: Från nya världen

6 mars Crusellhallen

Från nya världen

7 mars De Geerhallen

Vad vore en symfoniorkester utan de populära mästerverken som spelats i generationer och ständigt fängslar nya lyssnare? Antonin Dvořáks Symfoni nr 9 ”Från nya världen” är ett sådant verk. Den skrevs när Dvořák befann sig i USA och uruppfördes i New York 1893. Den blev en omedelbar internationell succé och var till exempel länge den mest spelade symfonin alla kategorier i Royal Festival Hall i London. Den ansågs så universell att en inspelning av den togs med när astronauten Neil Armstrong som den första människan landsteg på månen 1969!

Läs mer om konserterna i kalendariet på sida 44.

FOTO Hrotkó Bálint FOTO Juliana Fälldin FOTO Elina Simonen Elina Vähälä Karl-Heinz Steffens
23
dirigerar Från nya världen

Britta Byström

Britta Byström är en av Sveriges mest framstående tonsättare. Hennes verklista innehåller en rad fascinerande orkesterkompositioner som framförts på båda sidor om Atlanten. Hon skriver även kammarmusik, vokalmusik och opera. Till säsongen 2023/24 har Britta Byström skrivit ett nytt verk, en konsert till flöjtsolisten Laura Michelin, som också uruppför verket tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

Britta Byström började komponera vid 10 års ålder när hon började spela trumpet och ville skriva egna melodier. Komponerandet kom helt naturligt och okomplicerat. Som tonåring hade hon en bestämd plan på att hon skulle bli trumpetsolist men upptäckte att hon blev nervös av att stå på scenen. I komponerandet var däremot allt möjligt. Hon ser på komponerandet som ett öppet fönster genom vilket vad som helst kan komma in – och som blir något hon vill fånga. Redan som ung flicka komponerade hon för orkester och fick verken uppförda i hemstaden Sundsvall.

Britta Byström är idag en prisad tonsättare som mottagit stora utmärkelser för sin musik. Några att nämna är de båda Christ Johnsonprisen; det stora 2020 för dubbelkonserten Infinite Rooms och det lilla 2012 för verket Utflykt i det okända (Picnic at Hanging Rock). CD:n Invisible Cities, med tre av Byströms orkesterverk, fick högsta betyg i både svensk och internationell press och nominerades till en Grammis 2015. Hennes verk Parallel Universes beställdes av BBC för att fira 150-årsjubileet av Royal Albert Hall 2021 och uruppfördes samma år av BBC Philharmonic. Hösten 2022 mottog hon Musikförläggarnas pris

i kategorin årets konstmusik för Ink-Wash on Paper som uruppfördes i Berwaldhallen 2021. Hon är sedan 2016 ledamot i Kungliga Musikalisk Akademien.

Stor palett av klangfärger

Efter tio års komponerande hittade den 25-åriga Britta Byström till slut den klangbild hon sökt efter. Hur skulle du beskriva den?

– Det är alltid svårt att beskriva sin egen musik, men jag skulle säga att jag hade en fantasi om en ljus, sonor men samtidigt dissonant orkesterklangvärld som jag då fann ingången till.

Britta Byströms musik uppvisar en särskild omsorg om just klangen, en känslighet för musikens resonans som skulle kunna kallas impressionistisk. Några kompositörer hon särskilt påverkats av är fransmannen Claude Debussy och dansken Per Nørgård – och den tyske 1700talsmästaren Johann Sebastian Bach som hon kallar sin husgud.

– Som så många andra människor återvänder jag ofta till Bach. Jag slås alltid av djupet och skönheten i hans musik, som på något sätt aldrig åldras och aldrig slits ner. Om jag går vilse – musikaliskt eller mänskligt –känns det som om Bachs musik alltid kan visa mig rätt igen.

Flöjtkonserten

Halkyoniska dagar

Flöjtkonserten är en sambeställning av Norrköpings Symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern i Örebro och Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. Britta Byström, som ofta inspireras av de visuella och litterära konstarterna, berättar varifrån hon fick inspiration till flöjtkonserten som fått titeln Halkyoniska dagar: – Själva uttrycket ”Halkyoniska dagar” blev en inspirationskälla. Jag stötte på det för första gången hos Vilhelm Ekelund – där används det av en orolig själ som tänker tillbaka på stunder av lugn. Begreppet kommer från att man under antiken trodde att kungsfiskarens bo flöt på havet och att havet förblev lugnt under de dagar som dessa fåglar ruvade sina ägg, vilket ansågs vara sju dagar före och sju dagar efter vintersolståndet. Dessa dagar kom därför att kallas kungsfiskardagarna eller halkyons dagar. Begreppet har en viss nostalgisk klang: det handlar om att se tillbaka på en tid som i efterhand upplevs som lugn och kanske idyllisk.

Det är den Norrköpingfödda flöjtisten Laura Michelin som tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester uruppför Halkyoniska dagar 25 och 26 januari 2024. Det var också Laura Michelin som

TEXT Catarina Ek FOTO Arne Hyckenberg 24

presenterade idén om en flöjtkonsert till Britta Byström.

– Jag kände mig väldigt lockad av uppgiften eftersom jag aldrig tidigare skrivit något för soloflöjt. Dessutom lockades jag av att Laura är en verkligt enastående musiker. En stor del av inspirationen till verket kom också ur hennes spel

och musikaliska personlighet.

Laura Michelin har etablerat sig som en eftersökt flöjtsolist. Häromåret framförde hon tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester Carls Nielsens Konsert för flöjt och orkester. Samma verk hade hon spelat när hon 2020 mottog det prestigefyllda Solistpriset.

Juryn skrev bland annat ”En makalös kombination av briljant teknik, stor utstrålning och smittande spelglädje och en sällsynt förmåga att fånga publiken med sitt utsökta artisteri.”

Lyssna till Britta Byströms Halkyoniska dagar med Laura Michelin 25 och 26 januari 2024.

Byström & Beethoven 25 och 26 januari 2024
25

Satsning på de stora symfoniska verken

En symfoniorkester älskar att framföra stora symfonier! Under säsongen får publiken uppleva flera sådana, och en av dem spelas nu för första gången av Norrköpings Symfoniorkester - Mahlers 6:a.

Under säsongen 2023/24 kommer Norrköpings symfoniorkester att framföra några av de stora symfoniska verken: Sergej Rachmaninovs andra symfoni, perfekt proportionerad, genialiskt konstruerad och jublande melodisk. Den är passionerad, storslagen, mustig och frodig – en symfonisk revansch efter det förskräckliga mottagandet hans första symfonin fick och som krossade hans hjärta. Pjotr Tjajkovskijs sjätte symfoni, Pathétique, blev hans sista och som han själv ansåg vara hans bästa. Lidelsefull och känslostark pendlar den mellan avgrund och skönhet och gestaltar utan tvivel tonsättarens egna känslor. Tjajkovskij dirigerade själv uruppförandet och dog en vecka senare. Dimtrij Sjostakovitjs Symfoni nr 10 sprängfylld med dramatiska höjdpunkter, vackra melodier – och påtaglig smärta. Den

store symfonikern levde hela sitt liv i det totalitära Sovjetunionen. Han sa själv att andra satsen var ett musikaliskt porträtt av Stalin. Anton Bruckners nionde och sista symfoni som han tillägnade Gud. Bruckner var djupt religös men det är knappast någon stel distanserad gudstro som hörs i hans musik, snarare ett häpnadsväckande utbud av mänskliga känslor. Det är levande musik som uttrycker spänning, lust, förtvivlan och hopp.

Att framföra tidlösa mästerverk som dessa ger musikerna i en symfoniorkester möjligheten att uttrycka sina musikaliska talanger och visa upp sina färdigheter i samarbete med varandra. Det ligger stor stolthet i att framföra verk som uppförts under lång tid och som hållit för tidens tand. Och det är förstås ytterst givande att tolka och levandegöra stora symfo-

niska verk då de har en publik som älskar att få uppleva dem.

Norrköpings Symfoniorkester och Mahlers sexa

Ett verk som Norrköpings symfoniorkester aldrig framfört tidigare är Gustav Mahlers Symfoni nr 6. Den tragiska, som är en ordentlig konfrontation med ödet. Symfonin är känd för sin komplexa struktur, den innehåller flera stilar och teman. Den har också ett enormt känslomässigt djup. Det är ett av Mahlers största verk och anses ofta vara en höjdpunkt för den symfoniska formen. Symfonin är också unik för att partituret förskriver en "hammare", i praktiken en träslägga, numera även kallad Mahler-hammare, som används för uppnå en särskild effekt i den enorma finalsatsen. De tre hammarslagen skulle enligt Mahler signalera de ”ödets mäktiga slag”

TEXT Catarina Ek 26

Mahlers 6:a

som hjälten (det vill säga Mahler själv), upplevde ”av vilka den tredje fäller honom som ett träd.” Det är en final som trots sitt mörker också innehåller mycket skönhet och kraft.

Mahler påbörjade symfonin sommaren 1903 och skrev färdigt den sommaren därpå efter ännu ett hektiskt år som chef på Wienoperan. Sommaren 1904 kom att bli den mest produktiva i hans liv. Han skrev bland annat färdigt de sista sångerna till Kindertotenlieder som handlar om små barn som dör. Detta störde och oroade hustrun

Alma Mahler som genast såg mörka moln närma sig när hon i den nya symfonin hörde liknande tongångar. Alma Mahler har beskrivit att inget annat verk flutit direkt ur

Mahlers hjärta som Symfoni nr 6. ”Vi grät båda två – så djupt berördes vi av musiken och de föraningar den avslöjade.” Mahler tycktes själv ha utarbetat verkets minnesskrift när han skrev: ”Min sjätte kommer att ställa gåtor som bara kan lösas av en generation som har tagit emot och smält mina första fem.”

Den tragiska

Sjätte symfonin är Mahlers mest personliga verk och också den mest profetiska. Mahler dirigerade själv det första framförandet 1906. Och ödet kom att spela sin roll. Mahler kom senare att koppla samman de tre hammarslagen i sista satsen med de tre ödesslag som

drabbade honom året därpå. 1907 dog hans äldsta dotter Maria Anna i scharlakansfeber 4 år gammal och han blev själv diagnosticerad med det livshotande hjärtfel som till slut orsakade hans död. Och trots att han konverterat från judendomen till katolicismen för att 1897 kunna tillträda som konstnärlig ledare för Wienoperan avskedades han under året av antisemitiska skäl.

Det mest tragiska är kanske att när Gustav Mahler dog 1911 var det med förvissningen att han misslyckats i sitt livs arbete. Han trodde till exempel att hans sjätte symfoni aldrig mer skulle spelas och trodde i djup sorg att publiken aldrig någonsin skulle uppskatta hans musik. Där hade han fel.

Mahlers 6:a 1 och 2 mars 2024
27

SCORE Orchestral game music

Äntligen kommer spelmusiken tillbaka till Norrköping!

Sedan SCORE framfördes i Norrköping 2012 har produktionen vuxit till en av de främsta och mest hyllade spelmusikkonserterna internationellt, och har framförts såväl i Skandinavien och Europa som på andra sidan Atlanten. Spelmusiken är en levande och spännande genre med miljontals fans jorden runt. I SCORE tar vi er med på en symfonisk resa in i dessa magiska världar med musik som spänner mellan det kraftfullt bombastiska till det vackert sköra. Förbered er på en fantastisk kväll för både den inbitne spelaren och den vana orkesterpubliken. Programmet bjuder på mängder av publikfavoriter som Super Mario, Assassin’s Creed, The Last of Us, Final Fantasy och Sonic the Hedgehog. Den hyllade, svenska sopranen Sabina Zweiacker, med över 30 miljoner visningar på Youtube, medverkar i flera sånger från spel som Journey, Bloodborne och Skyrim. Som alltid presenteras konserten av producenten och initiativtagaren Orvar Säfström.

Sabina Zweiacker tog sin examen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö 2012 och har sedan debuten med Malmö Symfoniorkester 2013 varit solist med Skandinaviens främsta orkestrar, som Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Oslo-Filharmonien och hela sju gånger med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. 2014 och 2022 gjorde hon en av huvudrollerna i barnoperan ”Hion om Natten” med Norrköpings Symfoniorkester.

Orvar Säfström är av många fortfarande ihågkommen som programledare för Filmkrönikan på Sveriges Television, men han är verkligen en mångsysslare som tilldelats såväl Svenska Videobranschens hederspris och utnämnts till ”Årets spelare” av ungdomsförbundet SVEROK. Han har skrivit flera prisbelönta böcker om spel- och nördkultur, driver förlaget Fandrake och är sedan många år tillbaka Skandinaviens ledande producent av konserter med spel- och filmmusik.

TEXT Orvar Säfström
FOTO Bengt Alm
28
FOTO Karl-Johan Hjertström
Score – Orchestral game music 15 mars 2024 FOTO Image used by kind permission of Sony
Entertainment Europe
Computer
Från spelet The Last of Us.

"Vi vill plantera ett musikaliskt frö i varenda unge!"

Bland fagotter, fioler, dirigenter och notblad skapar vi oförglömliga musikaliska upplevelser för unga. Maria Olofsson, vår barn- och ungdomsproducent beskriver verksamheten.

Egentligen lyssnar alla unga idag på det vi brukar kalla för klassisk musik men de vet inte alltid om det.

– Den musiken finns i tv-spel, i filmer och överallt runt omkring oss. För oss i Norrköpings Symfoniorkester är det viktigt att barn och ungdomar kommer in i våra salonger och får möta orkestermusiken live. Att de får ta del av det magiska som uppstår när publik och orkester möts, säger Maria.

Unga & SON är samlingsnamnet för all den verksamhet vi gör för våra barn och unga i regionen. Vi vänder oss i huvudsak till skolklasser och familjer.

– Här finns allt från allsångskonserter med fri entré och julkonserter för hela familjen till skolkonserter för alla årskurser med musikaliska teman inspirerade av läroplanen. Vi erbjuder ett brett utbud för alla barn och vi har också en viktig roll i att inspirera och möta unga blivande musiker i regionen. Norrköpings Symfoniorkester har en stor pedagogisk verksamhet där de unga eleverna kan få spela med orkestern och lära sig av våra professionella musiker.

Musiken hjälper oss genom livet

Maria beskriver orkestermusiken som en gemenskap och lyfter att musik är något vi skapar tillsammans.

– Orkestern är uppbyggd som ett samhälle där alla är lika viktiga. Här finns massor med kunskap att hämta om samarbete och respekt för varandra. Just den kunskapen vill vi ge ungdomarna och det är något som kan hjälpa oss genom livet. Därför är det så viktigt att plantera musikaliska frön hos dem.

– Musiken är bra för allt, om man är glad eller ledsen. Den hjälper en att kliva genom livet, säger Maria. Och det är det vi vill visa barnen!

Kostnadsfritt för skolor i Östergötland

Vi träffar barnen redan när de går i förskoleklass och våra lekfulla studiebesök för sexåringar utgör startskottet för vår skolverksamhet. Sen följer vi barnen genom hela skolgången.

Maria beskriver känslan och reaktionerna hon får från förskole-

klasserna när hon öppnar dörren in till salongen.

– Wow! Den känslan är obeskrivlig, den borde alla få uppleva.

Varje säsong erbjuder vi skolkonserter på dagtid för alla årskurser kostnadsfritt.

– Vårt mål är att alla elever i länet ska gå på konsert hos oss under sin skolgång. Och eftersom vi erbjuder fler konserter varje år ger vi bra förutsättningar för det. Men vi behöver samarbeten med pedagoger och rektorer i länet som väljer att boka in besök hos oss. Det är främst de som möjliggör konsertbesök för regionens skolor.

Marias fokus under säsongen är att musiken ska vara bjussig.

– Jag lovar dig en upplevelse utöver det vanliga. Musiken är ju för alla! Ju mer vi lär våra unga i Östergötland om musiken ju lägre blir tröskeln att komma hit.

– Musiken ställer inga krav på dig som lyssnar, det är bara att lyssna.

TEXT Caroline Karlsson Unga & SON 30

Samarbeten

Under en säsong samarbetar vi med musikutbildningar i länet som El Sistema, Kulturskolorna, musikklasserna och De Geergymnasiets musikelever.

Unga & SON

Varje säsong bjuder Norrköpings

Symfoniorkester in barn och unga till magiska möten med musiken. Vi tar emot ca 22 000 barn och unga i vår verksamhet under ett år. All vår skolverksamhet är kostnadsfri för skolor i Östergötland. Här finns allt från lekfulla studiebesök för förskoleklasser och skolkonserter för alla årskurser till familjekonserter med fri entré och julkonserter med musikklasser från Norrköping. Och mycket, mycket mer.

FOTO Caroline Karlsson FOTO Caroline Karlsson
31
FOTO Mats Ek

Unga & SON Säsongen 2023-2024

Familjekonserter

September 2023

KULTURNATTEN – BARNENS

ALLSÅNG MED FILIP & FILIPPA

Lördag 30 september kl 14.00

De Geerhallen

Medverkande Filip Fagott & Filippa Fiol, Barnkör

Filip & Filippa bjuder in till Barnens Allsång! Hela konserthuset gungar när Barnens Allsång tar plats under Kulturnatten. Sjung och dansa med Filip & Filippa i våra mest älskade melodier.

Fri entré!

November 2023

VI FIRAR BARNKONVENTIONEN

Söndag 26 november kl 15.00

Värmekyrkan

Medverkande musiker ur Norrköpings Symfoniorkester, Ayla Kabaca, barnkör

Kapellmästare Klas Backman

Vi firar alla barn och Barnkonventionens lag. Norrköpings Symfoniorkester bjuder tillsammans med förskolebarn och Fritidsgårdarna in till konsert i Värmekyrkan. Kom och sjung och dansa med oss!

Fri entré!

December 2023

ALLA TIDERS JUL

Julkonsert med musikklasserna Torsdag 14 december kl 18.00

De Geerhallen

Dirigent Christoffer Nobin Medverkande Navestad– och Hagaskolans musikklasser

Kom och njut av en stämningsfull julkonsert där Norrköpings

Symfoniorkester möter musikklasserna från Navestad och Hagaskolan. 150 körsångare bjuder tillsammans med orkestern på klassiska julsånger som får dig glömma julstressen för en stund.

NÖTKNÄPPAREN GOES STREETDANCE

Lördag 16 december kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Christoffer Nobin Medverkande Tanja Kaitaniemi, violin Danskompani Legacy Family från HagebyHus

Koreograf Pascal Behnan

Nötknäpparen möter streetdansare och Norrköpings Symfoniorkester i en magisk musiksaga för hela familjen. Musik ur Tjajkovskijs Nötknäpparen.

Januari 2024

ÖPPET HUS

Lördag 20 januari

De Geerhallen

Tillsammans med Louis De Geer som 2024 firar 30-års jubileum välkomnar vi stora och små besökare till konserthuset. Pyssel, ansiktsmålning, guidningar och prova på instrument. Ni får träffa våra musiker, våra maskotar Filip Fagott & Filippa Fiol och se våra lokaler.

Fri entré!

Februari 2024

DE GEERGYMNASIET MUSIK MÖTER SON

Lördag 10 februari kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Alexander Hanson

Medverkande Elever från ES21C

En fartfylld konsert med sång, dans och mycket musik i blandade genre av och med avgångsklassen De Geergymnasiet Musik.

SPORTLOVSAKTIVITET MED KONSERT

Tisdag 20 februari

De Geerhallen

Dirigent Cecilia Rydinger

Medverkande Ungdomar från hela länet coachade av musiker ur SON Under sportlovet öppnar vi dörrarna till konserthuset! Kom och lyssna på vår Sportlovsorkester bestående av ungdomar från hela länet. Du får även träffa några av Symfoniorkesterns musiker som visar upp sina instrument.

Fri entré!

SPORTLOVSORKESTERN

Onsdag 21 februari kl 18.00

De Geerhallen

Dirigent Cecilia Rydinger

Medverkande Ungdomar från hela länet coachade av musiker ur Norrköpings Symfoniorkester

På sportlovet samlas musicerande ungdomar från hela länet och bildar Sportlovsorkestern. Några av Norrköpings Symfoniorkesters musiker coachar ungdomarna. Hårt repetitionsarbete resulterar i härliga konserter med välkänd musik från både klassiska mästare, folkmusik och filmens värld.

Kom och se framtidens stjärnor!

32
FOTO Caroline Karlsson

Skolkonserter

November 2024

SASSA BRASSA

MANDELMASSA

v. 46

De Geerhallen

Dirigent Gudrun Dahlkvist

Medverkande Tobias Almborg, brasset från Norrköpings Symfoniorkester

Häng med på en rolig resa med trumpeter, horn och tromboner i centrum! På ett lekfullt sätt lär vi oss mer om brassinstrument och deras roll i orkestern. Mässingsorkester… spelar dom i bara mässingen?

Näverlur – Va äää dä? Måste man sitta i orkestern hela tiden eller kan jag dyka upp när det är ”min” tur?

Februari 2024

DE GEERGYMNASIET MUSIK MÖTER SON

v. 6

De Geerhallen

Dirigent Alexander Hanson

Medverkande Elever från ES21C

En fartfylld konsert med sång, dans och mycket musik i blandade genre av och med avgångsklassen

De Geergymnasiet Musik.

April 2024

12 SÅNGER OM

KÄNSLORNA

v. 17

De Geerhallen

Programvärd Ayla Kabaca

Medverkande Barnkör

Ny musik av Klas Backman och texter av Anna-Charlotta Gunnarsson

Bang! Pang! Pirr! Suck! Smack!

Alla människor fylls ibland av känslor som bara måste komma ut. Vi blir varma och glada eller sura och taggiga, och då kan det vara skönt att ropa, stöna eller tjoa. Det kan kännas som om man är en enda stor ballong av ilska, lycka, sorg eller nyfikenhet. Plötsligt kanske man spricker. Hur låter det då? När man är trygg eller kär virvlar mysigare melodier runt inombords. Kan ett pirr bli en sång? Några känslor vill vi nog helst gömma undan, som avundsjuka och rädsla. Men tänk om någon annan förstod, då kunde man må lite bättre.

Åk F-2 Åk 3-5 Åk 6, högstadiet, gymnasiet Sassa Brassa Mandelmassa Bild av Ane Gustavsson. De Geergymnasiet Musik
Alla skolor i Östergötland går kostnadsfritt. För bokning se norrkopingssymfoniorkester.se/unga-son 33
FOTO Caroline Karlsson

Mat & dryck

Ge konsertbesöket en extra guldkant

Louis De Geer Konsert & Kongress

Du förbokar enkelt din pausförtäring genom Louis De Geers webbplats. I samband med konserterna finns det löjromstallrik med champagne i champagnebaren Upstairs. Pausfika eller Löjromstallrik förbokas senast kl. 12.00 dagen före aktuell konsert (torsdag innan lördagskonserter).

Linköping Konsert & Kongress

Njut av något gott innan konserten eller i pausen. Baren i marmorfoajén öppnar cirka 1 timme innan konsert. Köp eller boka till pausen direkt på plats.

Psst! Förboka mat och dryck (senast kl. 12.00 vardagen innan) att äta i Louis De Geers bistro innan konserten eller i pausen. Förbokning och meny: louisdegeer.se/ditt-besok/mat-dryck

FOTO Louis De Geer Konsert & Kongress
34
FOTO Juliana Fälldin

Konsertserier

– koppla av och kom i stämning! Konserter att se fram emot hela säsongen

35 % rabatt • Din egen stol • Enkelt att boka

En ny spännande säsong väntar på dig med de stora mästarna, nya verk och upplevelser för alla sinnen. Försäljningsperioden pågår fram till första konsertdatum i en serie. Allt blir klart med en enda bokning, och sedan kan du bara njuta! Som abonnent får du 35 % rabatt på ordinarie pris. Du väljer den konsertserie som passar dig bäst. Ja, varför inte flera!

Försäljningsperioden för abonnemang startar 1 juni. Tidigare abonnent? Glöm inte att förnya ditt abonnemang innan 31 maj. Läs mer www.norrkopingssymfoniorkester.se/abonnent

Fina förmåner

• Din egen stol.

• 20 % rabatt på biljetter till konserter med ordinarie pris utanför din serie.

• 20 % rabatt på föreställningar och konserter hos Östgötateatern och Östgötamusiken samt andra erbjudanden.

• Förtur vid biljettsläpp.

• Ett kostnadsfritt byte av konsertdag (gäller i Norrköping).

• Andra specialerbjudanden och event.

• Gå på 18.00 hos oss-konserter för endast 150 kr.

FOTO Caroline Kvick
35

Fem abonnemang att välja mellan – vilket passar dig?

Vi har fem olika abonnemang att välja mellan. I Linköping finns Förstklassiker och Kortklassiker I Norrköping finns Röd torsdag, Gul torsdag och Grön lördag. Förstklassiker samt Röd, Gul och Grön innehåller en rik variation av konserter med kända mästerverk och framstående solister. Konserterna är ungefär två timmar inklusive paus. Kortklassiker i Linköping är kortare och billigare – men lika bra! Kortklassikerna är cirka en timme utan paus.

Röd torsdag

De Geerhallen, Norrköping

1520 kr Torsdagar kl 19.00

Vill du uppleva de stora klassiska mästerverken och samtidigt lära känna ett brett tvärsnitt av spännande nutida musik – då är detta konsertserien för dig. Mozart, Brahms, Dvořák och Musorgskij möter Daniel

Börtz, Britta Byström, Jörg Widmann och Peteris Vasks. Kvinnliga tonsättare från tre århundraden lyfts fram. Varje program är noga avvägt för att ge dig som lyssnare en stor helhetsupplevelse.

Läs mer om abonnemangskonserterna i kalendariet på sida 40-41.

16/5 Sjostakovitj 10:a 7/3 Från nya världen 25/1 Byström & Beethoven 9/11 Tonsättarfestivalen – Widmann 5/10 Börtz & Mozart 7/9 Säsongspremiär
36

Gul torsdag

De Geerhallen, Norrköping

1520 kr Torsdagar kl 19.00

Gillar du kör- och vokalmusik? I den här serien får du höra Poulencs färgsprakande Gloria och mer fransk körklang blir det i Saint-Saëns La nuit och Debussys Nocturnes. Färgstarka instrumentalsolister bjuder

på Sjostakovitj, Sibelius och Schumann och de stora symfonierna av Tjajkovskij, Brahms och Bruckner finns också med, liksom spännande verk av Lili Boulanger, Ottorino Respighi och Anna Clyne.

Grön lördag

De Geerhallen, Norrköping

1600 kr Lördagar kl 15.00

De storslagna romantiska verkens serie. Brahms innerliga Ein deutsches Requiem är alltid en oförglömlig upplevelse och här får orkesterns publik en unik chans att höra det med Eric Ericssons kammarkör, Peter Mattei och Johanni van Oostrum under ledning av Karl-Heinz

Steffens. Mahlers omskakande Symfoni nr 6 spelas för första gången någonsin av Norrköpings Symfoniorkester. Och Rachmaninovs 150-årsjubileum uppmärksammas med en helkväll. Och givetvis skålar vi in 2024 med Gyllene Upptakt!

30/5 Schumann & Bruckner 21/3 Gloria 1/2 Sibelius violinkonsert 30/11 Mozarts pianokonsert nr 9 19/10 Brahms 4:a 14/9 Tjajkovskijs 6:a 2/3 Mahlers 6:a 9/12 Rachmaninov 150 år 28/10 Brahms Requiem 6/4 Elgars violinkonsert 5/1 Gyllene upptakt
37
23/9 Grieg & Pettersson

Förstklassiker

Crusellhallen, Linköping

1680 kr Fredagar kl 19.00

Förstklassikerserien erbjuder den här säsongen en nästan unik kombination av några av de mest storslagna verken för orkester. Säsongen inleds med ett gästspel av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och med Johan Dalene som solist. Brahms Ein Deutsches Requiem med Eric

Ericssons kammarkör, Peter Mattei och Johanni van Oostrum är en annan höjdpunkt. Mahlers Symfoni nr 6 spelas för första gången någonsin av Norrköpings Symfoniorkester. Det blir också nyskriven musik av Britta Byström och säsongen avslutas med en festlig önskekonsert där publiken väljer programmet.

Kortklassiker

Crusellhallen, Linköping

1365 kr Onsdagar kl 18.00

Stor musik i liten förpackning – konserterna börjar kl 18 och varar bara i ca en timme. Allt fler uppskattar den här kombinationen. Och säsongen 2023/24 innehåller programmet ett riktigt varierat urval symfonier, solokon-

serter och symfoniska dikter. Du får också lära känna vår chefdirigent Karl-Heinz Steffens lite mer på djupet – han leder inte mindre än fyra av konserterna.

6/3 Kortklassiker: Från nya världen 29/5 Kortklassiker: Schumanns pianokonsert 31/1 Kortklassiker: Sibelius violinkonsert 1/11 Kortklassiker: Musiker i närbild 18/10 Kortklassiker: Brahms 4:a Läs mer om abonnemangskonserterna i kalendariet på sida 40-41. 19/4 Önskekonsert 1/3 Mahlers 6:a 26/1 Byström & Beethoven 8/12 Rachmaninov 150 år 27/10 Brahms Requiem 1/9 Dalene möter Radiosymfonikerna 13/9 Kortklassiker: Tjajkovskijs 6:a
38
Önskekonsert 20 april 2024
Gabrielle Teychenné dirigierar Önskekonsert som ingår i Förstklassiker.
FOTO
Tom Porteous

Abonnemangskonserter

Säsongen 2023-2024

Röd torsdagNORRKÖPING

SÄSONGSPREMIÄR

Torsdag 7 september kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Rudolf Buchbinder piano

Brahms Pianokonsert nr 1

Musorgskij Tavlor på en utställning

BÖRTZ & MOZART

Torsdag 5 oktober kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Patrik Ringborg

Solister

Daniel Carlsson countertenor

Karl-Magnus Fredriksson baryton

Johanna Rudström mezzosopran

Recitation Stina Ekblad och Hannes

Meidal

Mozart Symfoni nr 29

Börtz Sinfonia 13

TONSÄTTARFESTIVAL –JÖRG WIDMANN

Torsdag 9 november kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Fredrik Burstedt

Solist Sergei Nakariakov trumpet

Widmann Fanfare

Widmann Lied

Widmann ad absurdum

Widmann Freie Stücke

Widmann Zeitensprünge

BYSTRÖM & BEETHOVEN

Torsdag 25 januari kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Chloé van Soeterstède

Solist Laura Michelin flöjt

Mayer Symfoni nr 1

Byström Halkyoniska dagar, flöjtkonsert. Uruppförande

Beethoven Symfoni nr 8

FRÅN NYA VÄRLDEN

Torsdag 7 mars kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Peter Jablonski piano

Borodin På Centralasiens stäpper

Bacewicz Pianokonsert

Dvořák Symfoni nr 9 ”Från nya världen”

SJOSTAKOVITJS 10:A

Torsdag 16 maj kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Andris Poga

Solist Vadim Gluzman violin

Vasks Distant Light, violinkonsert

Sjostakovitj Symfoni nr 10

Gul torsdagNORRKÖPING

TJAJKOVSKIJS 6:A

Torsdag 14 september kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Lisa Larsson sopran

R Strauss Don Juan

Martinsson Ich denke dein

Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathétique”

BRAHMS & SJOSTAKOVITJ

Torsdag 19 oktober kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karen Kamensek

Solist Torleif Thedéen cello

Clyne This Midnight Hour

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1

Brahms Symfoni nr 4

MOZARTS PIANOKONSERT NR 9

Torsdag 30 november kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Lise de la Salle piano

Respighi Trittico Botticelliano

Mozart Pianokonsert nr 9

Hindemith Symfoni ”Mathis der Maler”

SIBELIUS VIOLINKONSERT

Torsdag 1 februari kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Elina Vähälä violin

Damkör

Saint-Saëns La nuit

Sibelius Violinkonsert

Sibelius Tuonelas svan

Debussy Nocturnes

GLORIA

Torsdag 21 mars kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Emilia Hoving

Solist Alexandra Büchel sopran

Bel Cantokören, Musikaliska

Sällskapets Kammarkör, Akademiska Kören i Linköping

Sibelius Oeceaniderna

Stravinsky Symfoni i tre satser

Boulanger D’un matin de printemps

Poulenc Gloria

SCHUMANN & BRUCKNER

Torsdag 30 maj kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter piano

R Schumann Pianokonsert

Bruckner Symfoni nr 9

Grön lördagNORRKÖPING

PETTERSSON & GRIEG

Lördag 23 september kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Christian Lindberg

Solist Javier Perianes piano

Grieg Pianokonsert

Pettersson Symfoni nr 3

BRAHMS REQUIEM

Lördag 28 oktober kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Johanni van Oostrum

sopran Peter Mattei baryton

Eric Ericsons Kammarkör

Brahms Ein deutsches Requiem

40

RACHMANINOV 150 ÅR

Lördag 9 december kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Tobias Ringborg

Solist Pontus Carron piano

Rachmaninov Rapsodi över ett tema av Paganini

Rachmaninov Symfoni nr 2

GYLLENE UPPTAKT

Fredag 5 januari kl 17.00

De Geerhallen

Dirigent Per-Otto Johansson

Solister Christina Nilsson sopran

Michael Weinius tenor

Uvertyrer, arior och duetter ur operans värld samt valser, polkor och marscher av Johann Strauss med flera.

MAHLERS 6:A

Lördag 2 mars kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Maxim Pascal

Mahler Symfoni nr 6

ELGARS VIOLINKONSERT

Lördag 6 april kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Kolja Blacher violin

Elgar Violinkonsert

Schumann Symfoni nr 3

Förstklassiker

LINKÖPING

DALENE MÖTER

RADIOSYMFONIKERNA

Säsongpremiär i Linköping

Fredag 1 september kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Daniel Harding

Solist Johan Dalene violin

Strauss Wiener Philharmoniker

Fanfare

Bruch Violinkonsert nr 1

R Strauss Ein Heldenleben

Gästspel av Sveriges Radios Symfoniorkester.

BRAHMS REQUIEM

Fredag 27 oktober kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Johanni van Oostrum

sopran Peter Mattei baryton

Eric Ericsons Kammarkör

Brahms Ein deutsches Requiem

RACHMANINOV 150 ÅR

Fredag 8 december kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Tobias Ringborg

Solist Pontus Carron piano

Rachmaninov Rapsodi över ett tema av Paganini

Rachmaninov Symfoni nr 2

BYSTRÖM & BEETHOVEN

Fredag 26 januari kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Chloé van Soeterstède

Solist Laura Michelin flöjt

Mayer Symfoni nr 1

Byström Halkyoniska dagar, flöjtkonsert. Uruppförande

Beethoven Symfoni nr 8

MAHLERS 6:A

Fredag 1 mars kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Maxim Pascal

Mahler Symfoni nr 6

ÖNSKEKONSERT

Fredag 19 april kl 19.00

Crusellhallen

Dirigent Gabriella Teychenné Solister meddelas senare.

Vi presenterar publikens favoriter! Du får vara med och rösta fram solister och låtar. Tillsammans med unga stjärnskottet, brittiska dirigenten

Gabriella Teychenné bjuder vi på en konsert med highlights från film och musikal, operaarior och klassisk orkestermusik. Konserten är ett samarrangemang med Corren och NT.

Kortklassiker

LINKÖPING

KORTKLASSIKER:

TJAJKOVSKIJS 6:A

Onsdag 13 september kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathétique”

KORTKLASSIKER:

BRAHMS 4:A

Onsdag 18 oktober kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karen Kamensek

Clyne This Midnight Hour

Brahms Symfoni nr. 4

KORTKLASSIKER:

MUSIKER I NÄRBILD

Onsdag 1 november kl 18.00

Crusellhallen

KORTKLASSIKER:

SIBELIUS VIOLINKONSERT

Onsdag 31 januari kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Elina Vähälä violin

Sibelius Tuonelas svan Sibelius Violinkonsert

KORTKLASSIKER:

FRÅN NYA VÄRLDEN

Onsdag 6 mars kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Borodin På Centralasiens stäpper

Dvořák Symfoni nr 9 ”Från nya världen”

KORTKLASSIKER:

SCHUMANNS PIANOKONSERT

Onsdag 29 maj kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter piano

Mendelssohn Hebriderna, uvertyr R Schumann Pianokonsert

41

Kalendarium Säsongen 2023-2024

Augusti 2023

ÖSTERGÖTLANDS

MUSIKDAGAR

Lördag 12 augusti kl 18.00

Equmeniakyrkan Linköping

Dirigent Staffan Mårtensson

Solist Ida Falk Winland sopran

Verk av Mozart, Verdi, Montsalvatge och Berwald.

MUSIK I DET GRÖNA

Augustifesten i Norrköping

Onsdag 16 augusti kl 19.00

Vasaparken Norrköping

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Elin Rombo sopran Teodor

Tirlea flöjt

Fri entré!

JUBILEUMSAFTON PÅ

GRIPSHOLMS SLOTT

Fredag 18 augusti kl 19.00

Gripsholms Slott, Slottsholmen

Norrköpings Symfoniorkester

medverkar vid Gustav Vasa 500 år.

MUSIK I SOMMARKVÄLL

Torsdag 31 augusti kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Johanna Malangré I samarbete med

Vadstena-Akademien. Program och solister meddelas senare.

Fri entré!

September 2023

DALENE MÖTER

RADIOSYMFONIKERNA

Säsongspremiär i Linköping

Fredag 1 september kl 19.00

Crusellhallen

Gästspel av Sveriges Radios

Symfoniorkester.

Dirigent Daniel Harding

Solist Johan Dalene violin

Strauss Wiener Philharmoniker

Fanfare

Bruch Violinkonsert nr 1

R Strauss Ein Heldenleben

SÄSONGSPREMIÄR

Torsdag 7 september kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Rudolf Buchbinder piano

Brahms Pianokonsert nr 1

Musorgskij Tavlor på en utställning

KORTKLASSIKER:

TJAJKOVSKIJS 6:A

Onsdag 13 september kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathétique”

TJAJKOVSKIJS 6:A

Torsdag 14 september kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Lisa Larsson sopran

R Strauss Don Juan

Martinsson Ich denke dein

Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathétique”

PETTERSSON & GRIEG

Lördag 23 september kl 15.00*

De Geerhallen

Dirigent Christian Lindberg

Solist Javier Perianes piano

Grieg Pianokonsert

Pettersson Symfoni nr 3

DET POETISKA BRASSET

18:00 hos oss

27 september kl 18.00

De Geerhallen

Henrike Henken sopran Eric

Svensson trombon Christoph

Schnaithmann trombon Johan

Wiklund bastrombon Ole Christian

Grønning tuba

Grieg 6 Sånger Op. 48

Grieg Sørgemarsj over Rikard

Nordraak

KULTURNATT

Lördag 30 september

De Geerhallen

Dirigent Magnus Fryklund

Fri entré!

Barnens Allsång med Filip & Filippa

Kl 14.00

Medverkande Filip Fagott & Filippa Fiol, Barnkör

Filip & Filippa bjuder in till Barnens

Allsång! Läs mer på sida 32.

Quiza med SON

Kl 18.00

Symfoniorkestern bjuder in till ett lättsamt musikquiz med glimtar ur kommande säsong.

Oktober 2023

ÖPPEN REPETITION

Tisdag 3 oktober kl 11.30-12.30

De Geerhallen

Möt orkestern i vardagen. Fri entré!

42

BÖRTZ & MOZART

Torsdag 5 oktober kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Patrik Ringborg

Solister Daniel Carlsson, countertenor Karl-Magnus Fredriksson

baryton Johanna Rudström

mezzosopran

Recitation Stina Ekblad och Hannes

Meidal

Mozart Symfoni nr 29

Börtz Sinfonia 13

SYMPHONIA – TOMAS LEDIN

Fredag 13 oktober kl 19.00

De Geerhallen

Lördag 14 oktober kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Peter Nordahl

Solist Tomas Ledin

I samarbete med Live Nation. Spelas

även 2 december på Cirkus i Stockholm.

KORTKLASSIKER:

BRAHMS 4:A

Onsdag 18 oktober kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karen Kamensek

Clyne This Midnight Hour

Brahms Symfoni nr. 4

BRAHMS & SJOSTAKOVITJ

Torsdag 19 oktober kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karen Kamensek

Solist Torleif Thedéen, cello

Clyne This Midnight Hour

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1

Brahms Symfoni nr 4

BRAHMS REQUIEM

Fredag 27 oktober kl 19.00*

Crusellhallen

Lördag 28 oktober kl 15.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Johanni van Oostrum

sopran Peter Mattei baryton

Eric Ericsons Kammarkör

Brahms Ein deutsches Requiem

November 2023

KORTKLASSIKER: MUSIKER I NÄRBILD

Onsdag 1 november kl 18.00

Crusellhallen

EUROPEAN CHOIR GAMES

Söndag 5 november kl 19.00

Himmelstalundshallen

Dirigent Fred Sjöberg

Norrköpings Symfoniorkester medverkar vid avslutningsceremonin av European Choir Games & Grand Prix of Nations, tillsammans med gästartister och Festival Stage Choir, en kör med flera hundra körsångare från hela världen.

TONSÄTTARFESTIVALEN –JÖRG WIDMANN

Torsdag 9 november kl 19.00*

De Geerhallen

Fredag 10 november kl 18.00

Konserthuset Stockholm

Dirigent Fredrik Burstedt

Solist Sergei Nakariakov trumpet

Widmann Fanfare

Widmann Lied

Widmann ad absurdum

Widmann Freie Stücke

Widmann Zeitensprünge

SASSA BRASSA MANDELMASSA

Skolföreställning v.46 för

årskurs 3–5. Läs mer på sida 33.

A CASE OF JONI

Onsdag 22 november kl 19.00

De Geerhallen

Dirigent Johan Siberg

Solist Karin Oscarsson sång

Norrköpings Symfoniorkester och Karin Oscarsson tolkar Joni Mitchell. Samarbete med Östgötateatern.

VI FIRAR BARNKONVENTIONENS DAG

Söndag 26 november kl 15.00

Värmekyrkan

Medverkande Musiker ur Norrköpings Symfoniorkester, Ayla Kabaca, barnkör

Kapellmästare Klas Backman

Läs mer på sida 32. Fri entré!

MOZART PIANOKONSERT NR 9

Torsdag 30 november kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solister Lise de la Salle piano

Respighi Trittico Botticelliano

Mozart Pianokonsert nr 9

Hindemith Symfoni ”Mathis der Maler”

December 2023

ÖPPEN REPETITION

Onsdag 6 december kl 11.30-12.30

De Geerhallen

Möt orkestern i vardagen. Fri entré!

FRÅN MÖRKER TILL LJUS

18:00 hos oss

6 december kl 18.00

De Geerhallen

Lissy Abreu Ruiz violin Sonja

Vrieze violin Jenny Augustinsson

viola Erik Uusijärvi cello Delphine

Constantin Reznik harpa Annica de Val flöjt

Caplet Le Masque de la mort rouge

Mozart Adagio ur Kvartett nr 1 i D-dur, för flöjt, violin, viola och cello

Jean Cras Quintette

RACHMANINOV 150 ÅR

Fredag 8 december kl 19.00*

Crusellhallen

Lördag 9 december kl 15.00*

De Geerhallen

Dirigent Tobias Ringborg

Solist Pontus Carron piano

Rachmaninov Rapsodi över ett tema av Paganini

Rachmaninov Symfoni nr 2

ALLA TIDERS JUL

Julkonsert med musikklasserna

Torsdag 14 december kl 18.00

De Geerhallen

Dirigent Christoffer Nobin Medverkande Navestad– och

Hagaskolans musikklasser

Läs mer på sida 32.

*Introduktion 30 minuter före konsertstart i konsertsalen. 43

NÖTKNÄPPAREN GOES STREETDANCE

Lördag 16 december kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Christoffer Nobin

Medverkande Tanja Kaitaniemi, violin Danskompani Legacy Family

från HagebyHus

Koreograf Pascal Behnan

Läs mer på sida 32.

Januari 2024

GYLLENE UPPTAKT

Fredag 5 januari kl 17.00

De Geerhallen

Dirigent Per-Otto Johansson

Solister Christina Nilsson sopran

Michael Weinius tenor

Uvertyrer, arior och duetter ur operans värld samt valser, polkor och marscher av Johann Strauss med flera.

DVOŘÁK & DOHNÁNYI

18:00 hos oss

17 januari kl 18.00

De Geerhallen

Micke Wenhov violin Sonja Vrieze

violin Nanako Akai viola Kristina

Winiarski cello Mats Jansson piano

Kammarmusik med musik av Dvořák och Dohnányi

ÖPPET HUS

Lördag 20 januari

De Geerhallen

Tillsammans med Louis De Geer som 2024 firar 30-års jubileum välkomnar vi stora och små besökare till konserthuset. Pyssel, guidningar och prova på instrument. Träffa våra musiker och se våra lokaler. Fri entré!

ÖPPEN REPETITION

Tisdag 23 januari kl 11.30-12.30

De Geerhallen

Möt orkestern i vardagen. Fri entré!

BYSTRÖM & BEETHOVEN

Torsdag 25 januari kl 19.00*

De Geerhallen

Fredag 26 januari kl 19.00*

Crusellhallen

Dirigent Chloé van Soeterstède

Solist Laura Michelin flöjt

Mayer Symfoni nr 1

Byström Halkyoniska dagar, flöjtkonsert. Uruppförande

Beethoven Symfoni nr 8

KORTKLASSIKER:

SIBELIUS VIOLINKONSERT

Onsdag 31 januari kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Elina Vähälä violin

Sibelius Tuonelas svan

Sibelius Violinkonsert

Februari 2024

SIBELIUS VIOLINKONSERT

Torsdag 1 februari kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Elina Vähälä violin

Damkör

Saint-Saëns La nuit

Sibelius Violinkonsert

Sibelius Tuonelas svan

Debussy Nocturnes

DE GEERGYMNASIET

MUSIK MÖTER SON

Lördag 10 februari kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Alexander Hanson Medverkande Elever från ES21C

Läs mer på sida 32-33. Ges även som skolföreställning.

MUSIK PÅ DITT SPRÅK

Onsdag 14 februari kl 14.00

De Geerhallen

Torsdagen 15 februari kl 14.00

Crusellhallen

Läs mer och boka plats på norrkopingssymfoniorkester.se

Fri entré!

SPORTLOVSORKESTERN

Onsdag 21 februari kl 18.00

De Geerhallen

Dirigent Cecilia Rydinger

Medverkande Ungdomar från hela länet coachade av musiker ur Norrköpings Symfoniorkester

Psst! Missa inte våra sportlovsaktiviteter tisdag 20 februari. Läs mer på sida 32.

MAHLERS 6:A –GÄSTSPEL I UPPSALA

Torsdag 29 februari kl 19.00

Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Dirigent Maxime Pascal

Mahler Symfoni nr 6

Arrangör: Musik i Uppland. Konserten ingår i Musik i Upplands orkesterabonnemang som ett gästspel i Uppsala Kammarorkesters konsertserie.

Mars 2024

MAHLERS 6:A

Fredag 1 mars kl 19.00*

Crusellhallen

Lördag 2 mars kl 15.00*

De Geerhallen

Dirigent Maxime Pascal

Mahler Symfoni nr 6

KORTKLASSIKER:

FRÅN NYA VÄRLDEN

Onsdag 6 mars kl 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Borodin På Centralasiens stäpper

Dvořák Symfoni nr 9 ”Från nya världen”

FRÅN NYA VÄRLDEN

Torsdag 7 mars kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Peter Jablonski piano

Borodin På Centralasiens stäpper

Bacewicz Pianokonsert

Dvořák Symfoni nr 9 ”Från nya världen”

*
30
44
Introduktion
minuter före konsertstart i konsertsalen.

SCORE – ORCHESTRAL GAME MUSIC

Fredag 15 mars kl 19.00

De Geerhallen

Solist Sabina Zweiacker

Programvärd Orvar Säfström

ÖPPEN REPETITION

Tisdag 19 mars kl 11.30-12.30

De Geerhallen

Möt orkestern i vardagen. Fri entré!

GLORIA

Torsdag 21 mars kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Emilia Hoving

Solist Alexandra Büchel sopran

Bel Cantokören, Musikaliska

Sällskapets Kammarkör, Akademiska Kören i Linköping

Sibelius Oeceaniderna

Stravinsky Symfoni i tre satser

Boulanger D’un matin de printemps

Poulenc Gloria

MUSETHICA

18:00 hos oss

Onsdag 27 mars kl 18.00

De Geerhallen

Kammarmusik.

April 2024

DIABELLIVARIATIONER

DÅ OCH NU

18:00 hos oss

Onsdag 3 april kl 18.00

De Geerhallen

Mats Jansson piano

2024 är det 200 år sedan Anton

Diabelli beställde en variation över ett eget tema av alla dåtidens stora tonsättare. Mats Jansson har beställt nya variationer av 18 svenska tonsättare som framförs under denna pianoafton.

ELGARS VIOLINKONSERT

Lördag 6 april kl 15.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Kolja Blacher violin

Elgar Violinkonsert

R Schumann Symfoni nr 3

TONSÄTTARWEEKEND

– LISA STREICH

Fredag 12 april kl 19.00

Konserthuset Stockholm

Dirigent Elena Schwarz

Solist Jacob Kellerman gitarr

Streich Mantel

Streich Himmel

Streich Händeküssen

Streich Augenlider, gitarrkonsert

ÖNSKEKONSERT

Fredag 19 april kl 19.00

Crusellhallen

Lördag 20 april kl 15.00

De Geerhallen

Dirigent Gabriella Teychenné Solister meddelas senare.

Vi presenterar publikens favoriter! Du får vara med och rösta fram solister och låtar. Konserten är ett samarrangemang med Corren och NT.

12 SÅNGER OM KÄNSLORNA

Skolföreställning för årskurs F–2. Läs mer på sida 33.

Maj 2024

KAFFEKONSERT

Tisdag 7 maj kl 14.00

Flygeln, Norrköping

Onsdag 8 maj kl 14.00

Garden, Linköping

På menyn står orkestermusik, solistframträdanden och gofika. Kaffekonserten vänder sig särskilt till gruppboenden, dagcentraler och anpassad skola i regionen. Fri entré!

Observera att anmälan krävs. Läs mer och anmäl på norrkopingssymfoniorkester.se

ÖPPEN REPETITION

Tisdag 14 maj kl 11.30-12.30

De Geerhallen

Möt orkestern i vardagen. Fri entré!

SJOSTAKOVITJS 10:A

Torsdag 16 maj kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Andris Poga

Solist Vadim Gluzman violin

Vasks Distant Light, violinkonsert Sjostakovitj Symfoni nr 10

PASSION OCH KLANGPRAKT

18:00 hos oss

22 maj kl 18.00

De Geerhallen

The Korngold Quintet:

David Huang piano

Paul Waltman violin

Simona Bonfiglioli violin

Jenny Augustinsson viola

Erik Uusijärvi violoncell

Pianokvintetter av Fauré, Tailleferre och Korngold.

NORRKÖPINGSLJUD

Fredag 24 maj kl 19.00

Repertoar med lokal förankring.

KORTKLASSIKER:

SCHUMANNS PIANOKONSERT

Onsdag 29 maj kl. 18.00

Crusellhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter piano

Mendelssohn Hebriderna, uvertyr

R Schumann Pianokonsert

SCHUMANN & BRUCKNER

Torsdag 30 maj kl 19.00*

De Geerhallen

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter piano

R Schumann Pianokonsert

Bruckner Symfoni nr 9

Juni 2024

NEXT GENERATION

Onsdag 5 juni kl 19.00

De Geerhallen

Välkommen att möta nästa generations dirigenter som vid denna konsert tar sin masterexamen. Fri entré!

FINALKONSERT STENHAMMARTÄVLINGEN

WSIMC

Wilhelm Stenhammar

International Music Competition

Torsdag 13 juni kl 18.00

De Geerhallen

45

Biljettpriser och bokning

Biljetter köper du billigast via vår hemsida norrkopingssymfoniorkester.se – gå in i konsertkalendern. Det går även att köpa biljett i biljettkassan en timme före konsertstart eller ringa 020 51 51 20.

Biljettpriser Norrköping

Ordinarie pris

minst 6 st

t.o.m. 19 år Studerande från 19 år* *studenter visa r upp

För andra eventuella rabatter se hemsidan.

Förhöjda biljettpriser

Gäller Gyllene upptakt 5/1.

Gäller Symphonia – Tomas Ledin 13–14/10.

Andra kategoriindelningar än enl. salongsplanen

Övriga biljettpriser

hos oss

t.o.m. 19 år

från 19 år*

Biljettpriser Linköping

19 år Studerande från 19 år*

*studenter visa r upp giltig

Barn- och familjekonserter

Vuxna 250 kr, barn och studerande 75 kr. Grupp och seniorpris 160 kr/biljett.

Sportlovsorkestern

Vuxna 50 kr, barn och ungdomar t.o.m. 16 år gratis

SPARA 35 %!

Köp en eller flera konsertserier och spara 35 % på ordinarie biljettpris. Läs mer på sidorna 35-38.

Kategori A 795 Kategori B 725 Kategori C 485 Biljettpris
Priserna är inkl. serviceavgift
Kategori A 510 410 410/styck 95 95 Kategori B 440 350 350/styck 95 95 Kategori C 350 280 280/styck 95 95 Kategori D 350 280 280/styck 95 95 Biljettpris Senior 65+ Grupp minst 6 st Barn/ungdomar t.o.m.
år Studerande
år*
studentlegitimation
19
från 19
*studenter visa r upp giltig
Senior
Grupp
Barn/ungdomar
studentlegitimation Kategori A 390 330 330/styck 75 75 Kategori B 325 275 275/styck 75 75 Kategori C 225 190 190/styck 75 75 Kategori D 170 150 150/styck 75 75
65+
giltig
Ordinarie pris Senior 65+ Grupp minst
Barn/ungdomar
6 st
t.o.m.
studentlegitimation Förstklassiker 430 350 350/styck 75 75 Kortklassiker 350 280 280/styck 75 75 Ordinarie pris Senior 65+ Grupp
Barn/ungdomar
Studerande
Abonnent
visa
giltig studentlegitimation 250 160 160/styck 75 100 150
minst 6 st
*studenter
r upp
18:00
48
KATEGORI A KATEGORI B KATEGORI C KATEGORI D Orkesterdike 1 2 3 1 2 3 1 5 3 33 35 37 63 65 67 69 97 99 101 103 131 169 171 173 175 133 135 137 139 205 207 209 211 213 243 245 247 249 279 281 283 285 287 317 319 321 323 353 355 357 359 361 391 393 395 397 427 429 431 433 435 465 467 469 471 501 503 505 507 509 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 39 41 43 45 47 49 51 53 55 71 73 75 77 79 81 83 85 87 105 107 109 111 113 115 117 119 121 141 143 145 147 149 151 153 155 157 177 179 181 183 185 187 189 191 193 195 215 217 219 221 223 225 227 229 231 251 253 255 257 259 261 263 265 267 269 289 291 293 295 297 299 301 303 305 325 327 329 331 333 335 337 339 341 343 363 365 367 369 371 373 375 377 379 399 401 403 405 407 409 411 413 415 417 437 439 441 443 445 447 449 451 453 473 475 477 479 481 483 485 487 489 491 511 513 515 517 519 521 523 525 527 1 3 5 7 9 39 41 43 45 75 77 79 81 83 11 13 15 17 19 21 23 25 27 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 85 87 97 99 101 29 31 33 35 37 67 69 71 73 103 105 107 109 111 113 115 117 119 149 151 153 155 157 187 189 191 193 223 225 227 229 231 261 263 265 267 297 299 301 303 305 335 337 339 341 371 373 375 377 379 409 411 413 415 445 447 449 451 453 141 143 145 147 177 179 181 183 185 215 217 219 221 251 253 255 257 259 289 291 293 295 325 327 329 331 333 363 365 367 369 399 401 403 405 407 437 439 441 443 473 475 477 479 481 121 123 125 127 129 131 133 135 137 139 159 161 163 165 167 169 171 173 175 195 197 199 201 203 205 207 209 211 213 233 235 237 239 241 243 245 247 249 269 271 273 275 277 279 281 283 285 287 307 309 311 313 315 317 319 321 323 343 345 347 349 351 353 355 357 359 361 381 383 385 387 389 391 393 395 397 417 419 421 423 425 427 429 431 433 435 455 457 459 461 463 465 467 469 471 483 485 487 489 491 493 495 497 499 501 503 505 507 509 511 513 27 29 31 57 59 61 89 91 93 95 123 125 127 129 159 161 163 165 167 197 199 201 203 233 235 237 239 241 271 273 275 277 307 309 311 313 315 345 347 349 351 381 383 385 387 389 419 421 423 455 457 459 461 463 493 495 497 499 529 531 533 535 537 425 515 517 519 521 523 525 527 529 531 533 535 537 539 541 543 545 547 549 551 553 555 557 559 561 563 565 567 569 571 573 575 577 579 581 583 585 587 589 591 593 595 597 599 601 603 605 607 609 611 613 615 617 619 621 623 625 627 629 631 633 635 637 639 641 643 645 647 649 651 653 655 Mixplats S P E G E L S A L E N V E R D E F O A J É N Parkett Läktare Loge Balkong Loge Loge Balkong Loge 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 16 17 18 16 17 18 16 17 18 16 17 18 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 3 2 1 4 2 1 3 1 2 3 2 3 1 1 2 4 3 1 2 3 CRUSELLHALLEN Salongsplaner 49
DE GEERHALLEN

Biljettförsäljning i Scenkonst Öst

På webben

På norrkopingssymfoniorkester.se köper du enkelt konsertbiljetter. Vid varje konsert i kalendariet finns knappen ”Köp biljett” som du klickar på. Välj sedan plats och köp/betala. Välj hur du vill få din biljett, till e-post eller mobil. Du kan skapa ett eget användarkonto där du hanterar alla dina köp och har tillgång till dina digitala biljetter.

Kundservice telefon

Vår kundservice, 020-51 51 20, är öppen tisdag, onsdag och fredag kl. 10-13.

Biljettkassor

Louis De Geer konsert och kongress har öppet tisdag-fredag kl. 11-14 och en timme före konsertstart.

Linköping Konsert & Kongress har öppet en timme före konsert.

Stora Teatern i Linköping har öppet måndagar kl. 10-14 samt en timme före föreställning.

Stora Teatern i Norrköping har öppet onsdagar kl. 10-14 samt en timme före föreställning.

I samtliga biljettkassor säljs biljetter till Östgötateaternt och Östgötamusiken.

Obs! Det tillkommer en serviceavgift på 30 kr vid köp i biljettkassa.

Besöksadresser

Louis De Geer Konsert & Kongress

Dalsgatan 15, 602 32 Norrköping

Östgötateatern Norrköping

Teatertorget 1, 602 22 Norrköping

Linköping Konsert & Kongress

Konsistoriegatan 7, 582 22 Linköping

Östgötateatern Linköping

Platensgatan 12, 582 20 Linköping

Skolungdom

Grundskola- och gymnasieelever i Norrköping kan gå gratis på SONs konserter med ordinarie biljettpris. Biljetten kan inte bokas i förväg. Hämtas av eleven personligen i biljettkassan på Louis De Geer tidigast dagen före konserten.

Obs! Gäller i mån av plats.

Tillgänglighet

Konserthusen i Norrköping och Linköping har rullstolsplatser. Kom ihåg att ange om du vill ha rullstolsplats vid biljettbokningen. I båda konserthusen finns hörslinga. De Geerhallen har ett system med hörhjälpmedel som hämtas hos konsertvärdarna. Crusellhallen är utrustad med hörslinga på mittparkett.

Mat och dryck

I Norrköping hos Louis De Geer Konsert & Kongress kan du förboka mat och dryck till varje konsert genom Louis De Geers webb. Du slipper köa och allt är betalt och klart i förväg och står framdukat i pausen.

I Linköping bokar du på Linköping Konsert & Kongress webb, konsertkongress.se, eller på plats innan konsert.

SCENKONST ÖST

Norrköpings Symfoniorkester, tillsammans med Östgötateatern med ung scen/öst och Östgötamusiken, är en del av Scenkonst Öst. Bolagets uppgift är att framföra scenkonst med konstnärlig kvalitet av högsta klass, som ska bibehållas och utvecklas med både spets och bredd för alla åldrar. De konstnärliga verksamheternas särart ska säkerställas och bibehållas samtidigt som de utvecklas och finner former för att korsbefrukta varandra och utvecklas tillsammans. Scenkonst Öst är en stor arbetsgivare i regionen. Ägare är Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun.

Bli sponsor!

Som sponsor bidrar du till att bevara Östergötland som en region där högklassiga evenemang skapar konkurrensfördelar, som i sin tur bibehåller och utvecklar ett framgångsrikt näringsliv. Ditt företagsnamn förknippas med en orkester på nationell så väl som internationell toppnivå. Att gå på konsert ger en stunds avkoppling från vardagen, en härlig upplevelse för både anställda och kunder. Höj din image med ett spännande musikmöte hos Norrköpings Symfoniorkester!

GULDPARTNER:

SILVERPARTNER:

Marknad- & kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas +46 70-921 95 31 agneta.lindmarkthomas@ norrkopingssymfoniorkester.se

Symfoniorkesterns sponsorer – tack för ert stöd!

STÅHL INVEST Övriga:

Almroth Industrifastigheter AB

Gunnar Gunnarsson Fastighets AB

Holmen Paper AB

Mattssons Fastighetsutveckling AB

Sumitomo SHI FW Energi AB

Tage Rejmes Bil AB

E&T Holm Revision AB

Fonder:

Fond of Music, donation från Marianne och Lennart Lindqvist

Siw Ericsdotters stiftelse, donation

50
Att vara sponsor för Norrköpings Symfoniorkester är mycket mer än att stödja orkestern.

Norrköpings Symfoniorkester Program 2023–2024

VD Pia Kronqvist

Ansvarig utgivare & programansvarig Henrik Marmén, konstnärlig chef

Marknads- och kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas Redaktion Caroline Kvick och Sara Höglund

Grafisk form Sara Höglund

Bild framsida Juliana Fälldin

Tryckeri Norrköpings Tryckeri

Papper Munken Lynx 240g/Holmen TRND 80g

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

FOTOGRAFER SIDA 4-5

Rad 1 från vänster till höger: Stephane Gallois, Per Jahnke, Arne Hyckenberg, Caroline Kvick. Rad 2 från vänster till höger: Juliana Fälldin, Elina Simonen, Caroline Karlsson.

FOTOGRAFER SIDA 36-38

Sida 36, från vänster till höger: Marco Borggreve, Georg Oddner, Marco Borggreve, Arne Hyckenberg, okänd, Marco Borggreve. Sida 37, från vänster till höger, rad 1: Merljin Doomernik, Yossi Zwecker, Stephane Gallois, Elina Simonen, Hrotkó Bálint, okänd. Sida 37, från vänster till höger, rad 2: okänd, JanOlav Wedin, okänd, Unsplash, okänd, Felix Broede. Sida 38, från vänster till höger, rad 1: Mats Bäcker, Jan-Olav Wedin, okänd, Arne Hyckenberg, okänd, Simon Pauly. Sida 38, från vänster till höger, rad 2: okänd, Yossi Zwecker, Juliana Fälldin, Elina Simonen, Juliana Fälldin, okänd.

NORRKOPINGS SYMFONIORKESTER – En del av Scenkonst Öst Box 2144, 600 02 Norrköping Växel 011-21 85 00, Biljetter 020-51 51 20 info@norrkopingssymfoniorkester.se www.norrkopingssymfoniorkester.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.