Page 1

Nr 2 2014 Mars

e v i F a l l h a g i r H ö f t o Någ ingar? n e r ö f

KS S nd s! u s k d Vad hände? Norsjö Hockey Mun alla od Vi går igenom alla Mot Ny medlem i medlemsföreningar Norrhockey!

REPORTAGE NYHETER INTERVJUER ALLT MAN BEHÖVER VETA OM ISHOCKEYN I NORR!


I detta nummer: Sid 03..... Sid 04..... Sid 06..... Sid 08..... Sid 10..... Sid 13..... Sid 14

Sid 16.....

Ledare Luleå Hockey! Asplöven och Björklöven Norsjö på tapeten! Genomgång div 1 SK Lejon tar upp J20! Munksund SSK Mot alla odds! Emma Eliasson, intervju upp känslor! High Five!

Sid 19..... Sid 21.....

Medlemsregister 2014 Om Norrhockey just nu!

Sid 15.....

Tidningen Norrhockey: Ansv.utgivare: Christer Salomonsson Kontaktuppgifter: Mail: info@norrhockey.se Tel: 072-425 00 51 Omslagsfoto : Robert Nyholm, Stilfoto. Copyright Det är fritt att kopiera innehållet så länge källan uppges! för användning av bilder krävs vårt/Fotografens tillstånd!


Det har sina sidor.. Det är inte helt lätt att skriva om lag som är i hetluften, och jag är ganska säker att trots mängder av omskrivningar så är en del av av det som skrivits out-of-date när detta läses. Men sånt är livet, man kan inte alltid få allt som man vill. “Men någon gång måste man ju få någonting” var det någon som sa..

dubbelarbete. Jag avundas verkligen inte dem, men de är för mig vardagshjältar som ger så oerhört mycket av sin fritid och samvaro med familjen för att få föreningen att gå runt och fungera! De här killarna och tjejerna kan aldrig få för mycket beröm för det de faktiskt uträttar. Visst, ibland blir det kanske inte helt rätt, och det blir ett sjuhelsikes liv på föräldrar och andra, men då måste man Hur det är är med det, så är de allra flesta lag komma ihåg att det faktiskt bara är människor, och inne i det som kallas “Silly Season” av någon anär man nu tokigt missnöjd, finns alltid chansen ledning. Det gäller att förstärka organisation och att stega in på respektive kansli och erbjuda sina lag inför nästa säsong. För de flesta innebär det ett tjänster. Klaga aldrig på något Du inte skulle skulle steg framåt i föreningens utveckling, medans an- orka/kunna göra själv, är en av de läxor jag fick dra får kämpa livet ur sig för att få ihop en styrelse med mig i livet. Jag tycker det stämmer bra in här ens. I värsta fall får en del fungera med en halv också! styrelse och bereda sig på ännu en säsong med Christer Salomonsson

Idrottsboende i Kiruna Billigt och bra boende i Kiruna vid Era matcher Från 200 :- / Bädd

Frukost och Lunch går att köpa

www.logimaklaren.se

0980-666 66

0980-17195


Luleå Hockey Fågel eller Fisk?

Luleå Hockey Vad kan man förvänta sig? Det finns få saker som upprör eller berör Norrbottningar som Luleå Hockey, och bara där har man väl vunnit halva slaget. All PR är bra PR är det väl dom säger... Nu är ju Norrbotten ett lite speciellt län, där det inte finns många mellanlägen vad gäller ishockey. Antingen älskar man ett lag eller så hatar med, så är det med det! Men jag vill vara så fräck, att påstå att just nu finns det fler skäl att gilla LHF än något annat. De senaste åren har man verkligen gått in för att sprida goodwill runt om i länet och försöka återfå åtminstone ett svagt gillande hos de många som tidigare knappt läste lokaltidningen för att LHF kunde finnas med i den.. Jo så illa var det! Jag tycker man gör precis rätt i det mesta, man är ute och visar upp sig i lagom portioner, man hjälper länsföreningarna så mycket det bara går. Det finns ju en gräns för allt, en spelare i högstaligan har inte många lediga dagar, inte övriga i föreningen heller med det hektiska matchschemat som blivit, speciellt med EuroTrophy-framgångarna... Men oavsett känslorna för eller emot, så måste man ge gänget i LHF en eloge för att man lyckas hålla en konstant och jämn nivå på laget! Visst kommer det djupdykningar ibland, man får stryk av både Örebro och AIK, men under en såpass lång säsong händer det alla lag.

Huvudcoachen Jonas Rönnqvist har gjort ett riktigt bra jobb med ett lag som för inte så länge sedan slogs för sin överlevnad i Elitserien. Något man lätt glömmer bort när kraven ökar i takt med framgångarna. För visst var finalplatsen ifjol en framgång i sig! Inför slutspelet i år, så tog Luleå en femteplats. En femteplats är i mina ögon fullt godkänt, även om tongångarna har varit hårda mot laget i sociala media. Det har varit mycket skador som ställt till det, och ärligt talat kanske en del oro uppstått med samarbetet med Asplöven i spelarleden? Det är ingenting jag vet om, men misstänker.. Man skulle aldrig säga det utåt heller förstås. Nåja, Slutspelsplatsen är ju säkrad, och väl där kan vad som helst hända. Då kan vilket lag som helst råka ut för gummiklubbor och ingenting fungerar som det ska längre. Det har vi ju sett några gånger... I år finns det ju dessutom några katter bland hermelinerna och några de “stående” slutspelslagen har fått sig en läxa som kommer att svida länge och väl. Men så länge Luleå kan undvika derbymöten med Skellefteå tror jag säkert man kan trixa sig fram till ännu en finalplats, och väl där så...


Som utomstående är det väl mest de krav man ställer på LHF från supportrar som slår en mest. Det krävs inte många motgångar innan man vill byta ut alla och envar i klubben. Varför har det blivit en sådan kultur i just Luleå HF? Alla lag har sina upp och nedgångar, och efter de inledande matcherna mot Växjö som ju är ett av Sveriges bästa lag just nu, så var det ett herrans liv i sociala media. Nu har man i skrivande stund lyckats vända på steken och ta två raka segrar, vilket är riktigt bra, mot ett lag som bara förlorat 5 (FEM) matcher i sin hemmaborg under säsongen. Ändå känns det lite som att det är rena katastrofen om man inte lyckas med att slå ut ett stjärnspäckat Växjö. För det är faktiskt inget dåligt lag man möter.

Tar man sig ändå vidare väntar en ännu tuffare utmaning i semifinalen, så det är en riktigt lång och svår väg att vandra innan BSTL är verklighet. Det känns ändå som det ska vara NU det ska hända om det ska hända, för nästa säsong står väl LHF utan såväl Linus Klasen som Jonas Rönnkvist, med flera och utan den spetsen i bås och på isen vete sjutton hur det ska gå. Luleå kommer säkert att hålla sig på rätt sida strecket även nästa säsong, men jakten på bucklan kommer att bli oerhört mycket svårare... Visst är det märkligt hur det kan svänga i tycke efter hur det går på isen? Christer Salomonsson

Ställverksvägen 39 981 38 Kiruna 0980 - 147 50 www.pkspar.se Vi tillhandahåller TSM-A,E,L TSM-Vut samt Tekniskvagntjänst, Bantekniker, Termitsvetsare, Neutraliseringslag för arbeten på och vid järnväg. Utbildning av råd och skyddsanvisningar för järnvägen. Gruv och industriella underhållsarbeten. Mindre maskinarbeten. Alltid med kompetent och välutbildad personal!

STÖTTA DIN FÖRENING! Förena nytta med nöje! Nu har DITT företag chansen att på ett positivt, effektivt och framför allt ekonomiskt sätt synas runt om i Norra Sverige! Ta kontakt med DIN förening eller oss på Norrhockey så berättar vi mer om detta unika sätt att annonsera/sponsra! info@norrhockey.se / 072-425 00 51 ELLER tala med DIN förening!


Allsvenska säsongen 13/14

Ja, det är väl en så god tid som någon att summera den allsvenska säsongen för Asplöven och Björklöven. Om vi börjar med Asplöven så har man som vanligt i gränsstaden lyckats med det smått omöjliga. Inte bara att hänga kvar detta andra och svåra år. Det brukar ju bli en ordentlig dipp den andra säsongen för nya lag i en serie. Nyhetens behag har försvunnit och serielunken börjar bli grå vardag. Men inget av det har märkts i Haparandalaget. Per Kenttä har ännu en gång lyckats få ihop ett LAG där man spelar för varandra i varje byte, kämpar till sista andetaget oavsett vad det står på motståndarnas tröjor, och ger inte bort en enda poäng frivilligt. Jag är djupt imponerad.... Dessutom tror jag inte Per Kenttä är särskilt nöjd, trots det nya kontraktet, han siktade högre! Känner jag honom rätt kommer han att vara än mer beslutsam nästa säsong, då kanske den berömda dunken i förrådet byts ut mot Nitroglycerin eller nåt sånt? Man tappade en kvalspelsplats i slutändan av serien, men var så långt upp som på fjärde plats om jag inte missminner mig, så jag antar att siktet redan är ställt på just de platserna till nästa säsong? Intressant att se var man tippar Asplöven i olika media till dess! Jag tror man kommer att hitta dem högre upp i slutet än i år i vilket fall som helst!

Länkad till Asplövens Hemsida!

För Björklöven har resan varit en helt annan, en resa jag själv trodde skulle sluta bra mycket bättre... Björklöven började ju serien hyfsat, för att fortsätta riktigt bra, för att sedan rasa ihop totalt. Blev det 16 matcher i rad utan poäng? Det säger sig själv att då blir det svårt att ha en bättre placering i slutet än bland de två sämsta. Nu har man ju dessutom haft en maximal otur med skador i en redan tunn trupp, så visst finns det orsaker man inte kan rå på egentligen. Just nu pågår ett olidligt spännande kvalspel för Björklöven för att hänga kvar och ta nya tag nästa säsong, och i ett kval kan allt hända som vi vet. Förra gången var det euforisk lycka, och någonting säger mig att det inte blir riktigt samma lycka om man nu lyckas hänga kvar. Det har varit alldeles för mycket depp i Umetrakten för att det ska hända. Jag hoppas verkligen man tar sig samman och klarar kvalet för Norrhockeyns skull, och det tror jag också. Björklöven är alldeles för bra för att spela i ettan igen, och jag ser ärligt talat inget lag som ska kunna rå på dem i kvalet. Men osvuret är bäst.. Jens Öhman är ändå en riktigt duktig coach, så jag är övertygad om att han tillsammans med killarna i laget kommer att ha Allsvensk status även nästa säsong!

Länkad till Björklövens Hemsida!


TA CHANSEN TILL EN KARRIÄR INOM ISHOCKEYN!

0980-618 60

Underhåll & Service med kvalitet!


NORSJÖ HOCKEY NY MEDLEM I NORRHOCKEY! Intervju med Sonny Lindfors Norsjö dök ju upp från i stort sett ingenstans för oss som inte var så insatta i ishockeyns division 2, och fick sådana relativa storheter som Rosvik och Clemensnäs att darra till på isen i vintras. Så givetvis vill vi följa upp det med en liten inblick i Norsjö och dess ishockey. Här följer således en intervju med Sonny Lindfors, verksam inom Norsjö Hockey: Hej där, Sonny Lindfors, Hur är läget i Norsjö idag? - Hej ! Ja det är bra i Norsjö i dag . Hockeysäsongen börjar ju lida mot sitt slut, och efter v11 tar dom bort isen Du kan väl berätta lite om dig själv först, lite om vad Du gör i Norsjö Hockey? - Jag är verksam inom hockeyn sen 1987 då jag började som lagledare i A-laget och har väl sen dess provat dom flesta uppgifterna inom föreningen. I dag kan man väl kalla sig diverse arbetare , styrelsen , organisatoriskt runt A-laget och lägerverksamhetenSå kanske lite historia om Norsjö och hockeyn i samhället, jag tror inte så många känner till det? - Norsjö är en kommun med ca 4500 invånare i västerbottens inland belägen 8 mil från Skellefteå som alltid har varit ett idrottsfäste. Framförallt med duktiga skidåkare tex Ernst Alm första vasalopps segraren och Guld Martin Lundström 2 st OS guld 1948 .

Fotbollen var i slutet av -70 talet ett av dom bästa lagen i Norrland. Hockeyn var då för dom flesta ett komplement till fotbollen och drevs inom samma förening Norsjö IF. Säsongen 76/77 kvalade laget mot div 1 men nådde inte ända fram. I mitten av -80 talet var det ett antal föräldrar som gjorde en nystart med en grupp ungdomar som sedermera skulle bilda stommen i föreningens verksamhet i många år. Deras topp var spel i tvåan 2 säsonger vid millennium skiftet. 2004 invigdes den efterlängtade ishallen med match mellan Skellefteå AIK-Björklöven

Norsjö Arena - invigd 2004 Har Ni många aktiva i föreningen, om man räknar in ledare och spelare? - Ca 105 spelare och 25 ledare runt lagen Hur står det till på ungdomssidan då? Norsjö är ju lite mindre än Stockholm, hur ser återväxten ut? - Vi har U16, U14 och U12 i seriespel och träningsgrupper för U10 och Tre Kronor hockeyskola


- I U-16 har vi ett samarbete med Boliden och Lycksele för att klara av seriespelet , överlag ser det hyfsat ut i lagen gällande antal spelare. Vad som är glädjande är att Tre Kronor har fått ett uppsving senaste åren . Norsjö gjorde ju en kanonsäsong i vintras, där man lyckades rubba även topplagen ordentligt, vad tror Du det beror på? - Det beror nog på att vi har en stomme i laget som har följts åt genom ungdomsleden som sedan har kryddats med ett antal spelare som har hört av sig och viljat spela i Norsjö HC - Men det går inte att underskatta betydelsen av målvakten John Westermark som vi fick låna efter jul. - Ett stort tack till Boliden FFI som välvilligt ställde upp och löste den akuta målvaktsbristen Vad hade hänt om Norsjö kommit etta eller tvåa i Alltvåan, hade man kvalat tror Du? - Det var väl ingen som före säsongen hade trott att den möjligheten skulle vara så nära. - Våran organisation och ekonomi tror jag inte klarar spel i div 1 för tillfället men på sikt kanske.... Vad är Din personliga tanke om Alltvåan, just detta att varken etan eller tvåan ställer upp i kvalet? - Det är synd att inget lag vill kvala men ekonomin och organisationen för dom flesta lagen gör nog att de harsvårt att klara av spel i ettan. Åter till Norsjö, hur ser det ut för kommande säsong, tror Du på en liknande framgång eller rent av bättre då? - Svårt att säga men vi hoppas kunna bygga vidare på laget och ta nästa steg i utvecklingen En annan sak man lagt märke till är att Ni har relativt stor publik på matcherna, Har det alltid varit så, eller är det något som vuxit fram på senare tid? - Det finns ett genuint idrottsintresse i bygden, så har vi ett lag med en stomme som publiken kan härröra till så kommer nog publiken . Bra resultat ger ju också mer publik För oss utifrån, har Norsjö någon ”ärkerival” som det är extra skönt att vinna över? - Malå IF

Och andra sidan, vilka föreningar samarbetar Ni bra med? - Vi försöker att vara öppen för samarbeten med andra föreningar (även Malå) annars tynar nog inlandet bort sakta men säkert. Det är framförallt Boliden FFI som vi samarbetar på ungdomsidan Hur är det med annan idrott i Norsjö, finns det konkurrenter om publiken, speciellt vintertid? - Vi försöker att ha ett samarbete så att matcherna inte kolliderar med Volleyboll där damerna spelar i näst högsta serien . Vi kan ju också passa på att lyfta fram enskilda personer lite, finns det någon eller Du vill nämna som drar ett stort lass för föreningen och som kanske bör få några extra plus i kanten? - Torgny Dahlberg var en av dom som drog ett stort lass under tillkomsten av ishallen han var även ordföranden och busschafför under många år . Nu har han med all rätt dragit sig tillbaka till läktaren för att vara publik Samma fråga, men då får Du välja bland spelare och ledare nu, finns det någon trotjänare som varit aktiv länge i föreningen som bör få extra credit för det? - Jörgen Örnberg som nu delar tränaransvaret i a laget med Stig Salomonsson startade med gruppen födda 91-93 som nu är i a laget På spelarsidan är målvakten Anders Molin -72 en klippa som ställer upp i vått och torrt Vi avslutar med standardfrågan, vad tycker Du om Nätverket Norrhockey och har Du någon eller några önskningar om vad vi ska ta upp eller göra? - Det är bra att det finns ett nätverk för Norrhockeyn för vi måste samarbeta över gränserna för att överleva på sikt Då får jag tacka så mycket för att Du kunde ta Dig tid att svara på våra frågor! Samtidigt passar jag på att önska en bra säsong 14/15 och kanske Norsjö kan vara på tapeten igen då!


Division Ett säsongen 13/14

Vi tar också en liten genomgång av lagen och deras säsonger i den nya division 1. För enkelhetens skull i tabellordning!

1 . PITEÅ Piteå har bara ångat på igenom hela grundserien, utan någon egentlig svacka i formen. Under ledning av Patrik Kluft har man gett 100 procent i varje match och endast råkat ut för väldigt tillfälliga bakslag. Just nu i slagläge i Kvalserien trots ett par snöpliga förluster, men man har fortfarande chansen, även om det verkar stå mellan Piteå och Björklöven om en andraplats i serien efter Vita Hästen.

2. SUNDSVALL Sundsvall har spelat en “smart” säsong och började med en relativt billig trupp. Denna har man byggt ut eftersom och det senaste tillskottet i nygamla Eetu Qvist är ett lysande exempel på bra planering i klubben. Tyvärr räckte man inte till i PO 3 mot Kallinge/ Ronneby, och Play Off verkar inte vara Sundsvalls grej helt enkelt. Man får ta nya tag inför nästa säsong, där det verkar bli en öppning uppåt då 4 lag ska uppåt från kvalserien.

3 . KIRUNA IF Vi var många som hade Kiruna som given etta i den

norra grundserien innan säsongen, men det har som aldrig klickat till 100 % för laget. Man har blandat rent bländande ishockey med riktiga djupdykningar, och när sedan skyttet helt dog ut, var det respass mot Tingsryd redan i PO 2. Detta trots ett övertygande spel i sig. Man vann till exempel skotten i andra matchen stort, men förlorade ändå med 1-2. Nu är den stora frågan vad som händer inför nästa säsong, kommer man att ha kvar denna “dundertrupp” som håller högsta klass, eller blir det ett “ekonomiår” där man får vara glad över en Play Offplats överhuvudtaget? I och med att Joel Törmä slutar, som dragit ett stort lass för klubben i många år, blir det ett stort tomrum att fylla. Vem kliver fram?

4. Östersund Av många tippade som ett av de givna lagen till Play Off, säsongen började dock skakigt och det var inte förrän i de sista omgångarna platsen säkrades. Har verkligen blandat bra matcher med urusla genom säsongen, men visade ändå i PO 2 att man är att räkna med, oavsett hur säsongen i sig sett ut. Två jämna matcher mot Kallinge-Ronneby där man ändå till slut förlorade bägge, men med den nya hallen, tror jag föreningen får ett lyft som räcker över nästa säsong. Problemet för dem är ändå att locla publik så det räcker för nya satsningar. Östersund kommer ändå att vara bland de sex första nästa säsong utan tvivel!

5. TEGS SK En stabil insats av killarna från andra sidan bron i Umeå, man har spelat efter sitt material och gjort det


bra dessutom. Med en minimal spelarbudget lyckas föreningen år efter år få till en trupp som är slagkraftig. Det är riktigt bra gjort med tanke på det! Väldigt ofta spelar men dessutom en positiv hockey som går mer ut på att spela själva än förstöra det andra lagets spel, så att man inte har en större hemmapublik är för mig en gåta. Kanske man helt enkelt inte fattar det i Umeå, där många bara ser med grön-gula ögon. Jag tycker gott man kan stötta stadens övriga lag också, då det inte finns någon speciell konkurrenssituation mellan klubbarna, utan mer ett bra samarbete! Skulle inte stora Björklöven kunna promota även Tegs matcher framöver?

6. KALIX UHC En av de positiva överraskningarna i serien! Man trodde nog lite grand att de skulle kunna vara med och slåss om en topp-6 plats, men att de skulle ta den med så klar marginal nedåt var oväntat. En stor del i detta har förstås målvakten Andreas Hookana som tillsammans med Arvid Stenmark i Kiruna och Linus Styrman i Piteå nog får anses som Norrettans bästa målvakter. Kalix har redan börjat signa upp truppen inför näsa säsong, så de kommer definitivt att bli farliga om inte farligare då! Kalix starke man Anders Karlsson ger sig nog inte förrän han har en slagkraftig trupp på benen igen!

7. ÖRNSKÖLDSVIK HOCKEY Det såg länge ut som man kunde vara med om att slåss om en topp-6 placering, men till slut tappade man greppet om den och man får sikta in sig på att ta den nästa säsong istället. Omöjligt är det inte, för i hemmahallen släpper man inte poäng i onödan, frågan är väl mer om man har resurserna rent ekonomiskt till det. Övik är ett av lagen som inte lyckas fånga onödigt många till matcherna, och naturligtvis är MODO:s närhet ett av skälen till det. Nu kanske man får något bättre stöd med det nära samarbete man inlett med MODO. Det hoppas jag! Det är en trevlig förening med många eldsjälar som gör ett kanonjobb i det tysta!

8. VÄNNÄS HC Under ledning av nygamle coachen Igor Matushkin har Vännäs utifrån sina resurser gjort en riktigt bra säsong enligt mig. Trots att man började serien riktigt uselt med mängder av förluster så gav man aldrig upp utan jobbade oförtrutet vidare efter sin plan, och det lönade sig också. Hoppas ekonomin klarat sig, för det är en frisk fläkt i ettan och det är en trevlig hall att besöka. Man är så nära isen att man nästan tar några skär när spelarna svischar förbi!

9. SOLLEFTEÅ HOCKEY En bra säsong av Sollefteå! Man har varit och nosat på den där topp-6 platsen många omgångar men fick till slut ge sig där. Jag vet dock att man vill mycket mer i klubben, och att det finns oerhört engagemang för laget som går under namnet “polarna” i stan. Sollefteå kommer definitivt att kriga om en bättre placering nästa säsong!

10. SK LEJON Nykomlingarna tog ett modigt beslut att ta den vakanta platsen i serien och har verkligen varit en uppstickare av rang! Man har plockat poäng även av topplagen och inte gett bort många poäng i onödan. Jag trodde det skulle bli svårt att hänga kvar med tanke på förutsättningarna, men det har man klarat av med bravur! Nästa målsättning är att bli ett etablerat topp-6 lag i ettan, så andra lag är härmed varnade!

11. BRUNFLO HOCKEY En tung säsong avslutades med att man frivilligt kliver av serien av ekonomiska skäl. Jag är övertygad om att man snart är tillbaka där igen. Det finns alldeles för mycket hockey i Brunflo för att INTE göra det!


mördande tråkiga transportsträcka som det ofta blev med 1 A och 1 B, var nog också uppskattat, mest av spelarna tror jag. Ekonomerna i klubbarna tyckte nog precis tvärtom. Det negativa var väl att det fortfarande på alldeles för många ställen är fruktansvärt 12. KOVLAND HOCKEY Kovland har haft en tung säsong, och även den tidig- svårt att dra publik till matcherna, oavsett om de are svårspelade hemmaplanen har tappat sitt grepp gäller något eller inte. För att klubbarna ska överleva måste man hitta på något här, börja jobba på både om motståndarna, Just i skrivande stund är man kort och lång sikt, bygga upp en kultur i respektive inblandad i ett nervöst kval där man ändå vann den första matchen mot AIK Hockey Härnösand med 0-3. samhällen att stötta ortens lag, hela tiden, oavsett Jag tror ändå Kovland fixar kvalet och kommer tillmotstånd. Man går ju för att stötta SITT lag, inte för baka starkare nästa säsong! Detta trots konkurrensen att se eventuella stjärnor i det andra laget. av såväl Sundsvall som Timrå. Man måste också återupprätta statusen för alla som sliter dag och kväll ideellt för sina föreningar, Förutom publikfrågan är det kanske den viktigaste frågan på SAMMANFATTNING: sikt för föreningarna. Utan alla dessa lokala hjältar blir Man kan väl säga att serien slutade ungefär som det omöjligt att bedriva någon sorts verksamhet över huvudtaget! väntat, de sex lag som gick till Play off var väl också de väntade. Om vi ska plocka positiva bitar så är det framför allt nykomlingen SK Lejon som gick in i serien Alla som har ideer och tankar kring dessa två frågor, är välkomna att antingen ringa mig, eller maila till helt utan respekt för de stora klubbarna och lyckPMS: oss på norrhockey så förmedlar vi alla tips och rankar ades störa så gott som alla lag. Jag tror också att det nya serieupplägget, även om det blev dyrt för en del som finns färute. Jag är övertygad om att det finns bra ideer där ute någonstans, kanske DEN iden som fixar föreningar, kanske alla gjorde serien och lagen i den problemet! Maila: info@norrhockey.se snäppet bättre än förra säsongen. Att slippa den


SK LEJON SATSAR PÅ ETT J20 Elit-lag 2014/15!

Skellefteå är ju en stad som verkligen är ett hockeyfäste av rang, det finns dessutom en hel del samhällen runt om som ständigt får fram unga lovande spelare. Om man tittar på juniorsidan så har ju SAIK mycket bra lag där, och även Clemensnäs har för vana att producera talanger. Skellefteås framgångar gör att än fler unga spelare kommer fram och det finns ju begränsat antal platser i lagen. Därför är det fullt logiskt att SK Lejon nu satsar på ett J20 Elit-lag.

Bo prisvärt, mysigt och b ra, hela året och varje da’.

SKELLEFTEÅ CAMPING Stadsnära beläget med centrum, Solbackens handelsområde och hela Vitbergsområdet runt knuten. Lummigt inbäddade och fyrstjärniga Skellefteå Camping är sannerligen en höjdpunkt för stor som liten. Bada tempererat på sommaren, åk skidor på vintern, shoppa i stil, njut hela året. Bo dessutom på husvagnsområdet eller i någon av de myssköna stugorna. www.skellefteacamping.se, skellefteacamping@skelleftea.se, +46 (0)910 73 55 00

Man har ju tillgång till en perfekt Arena för det, och vi i Norrhockey är övertygade om att det är ett bra steg för både föreningen och ungdomarna. Man har ju redan ett J18 under utveckling, där det blir ett naturligt steg att ta upp till J20 och förhoppningsvis kan karriären fortsätta ända upp till A-lag och kanske även vidare från det. Säkert är att SK Lejons satsning kommer att bära frukt, och att de tar ett steg uppåt nästa säsong på de flesta nivåer!

SOLBACKEN, SKELLEFTEÅ 0910 – 70 10 77


Munksund SSK - Mot alla odds!

Att skriva om Munksunds Damlag är att skriva om spelare och ledare med riktig kärlek till sporten, så det är både roligt och trist samtidigt. Roligt, för att det är engagerade ledare med minst lika engagerade spelare, och trist, för att de måste kämpa under sådana villkor som de faktiskt har. Här finns inga guldkantade kontrakt eller spelare som kan koncentrera sig enbart på sin favoritidrott. Ofta får man leva på gränsen, och det är inte förvånande att en del inte orkar ha det så i längden. Men Munksund har på något konstigt sätt fått det hela att gå ihop och faktiskt fungera trots allt som talar emot dem. Bara geografin ställer ju till det en hel del, inte minst ekonomiskt. MEN - Om man kollar lite noggrannare så ser man varför just MSSK lyckas både sportsligt och med att få spelare till laget. - Man har hjälp av Stefan Thomson, Fystränare för Skellefteå AIK för Off-Ice träningen och Rehab om så skulle behövas. - Man har också tillgång till hans gym för träningspass. - Landslagstjejerna har möjlighet att träna med Piteås A-lag på dagarna. Det här är naturligtvis sånt som gör stor skillnad för helheten, och kanske det är mycket därför man lyckades vända den trista starten till något bra nu! Nu har man i skrivande stund nått fram till semifinal i damernas mästerskap och bara det är ett under, efter den inledning man hade av säsongen. Vilket är konstigt i sig för det finns ju en hel del spelare av hög kvalitet i laget. Vi har Emma Eliasson, vars intervju finns både på hemsidan, och i något kortare format i detta nummer,

Munksund SSK årgång 2013/14! Man får inte heller glömma dem som arbetar bakom laget, som drar ett tungt lass med att få allt att fungera, alltifrån Coach Fredrik Glader till ideella som ställer upp och ger av sin fritid, till styrelsen för klubben som ska få det att gå ihop ekonomiskt varje år. Ingen avundsvärd uppgift! Damhockeyn i stort var ju illa ute ett tag före OS, men det känns som man ändå visade att man faktiskt KAN slåss om medaljer! Guld och Silver lär ju gå till USA och Kanada ännu något år, men med ett målmedvetet arbete, och framför allt BÄTTRE förutsättningar för våra tjejer tror jag man kan ta upp kampen även om de valörerna inom en inte alltför avlägsen framtid. Riksserien har ju ändå bara körts ett kort tag, och man ser redan en positiv verkan. Både vad gäller publik och kvalitet sett över lagen i den serien. En sak många undrar över, och så har även jag gjort, är ju det här med tacklingar. En del är emot en del för, och jag är på en medelväg, jag tycker gott man kan ha tacklingar som sker i åkriktningen. Däremot rena open-ice tacklingar och där man möter motspelarens riktning måste jag säga att jag ändrat mig om. Det bör nog inte tillåtas så länge det är såpass stora skillnader i både ålder och vikt på tjejerna. Det här var alltså lite om Munksund, och vi håller tummarna i Semifinalen förstås! Christer Salomonsson


Vi har på hemsidan haft en intervju med Emma Eliasson MSSK, och här kommer en kortversion av denna! Lite om din karriär kanske, dina tidigare klubbar och varför det är MSSK just nu? - Som 6-åring började jag karriären i Kiruna AIF. Där jag spelade med killar i egen ålder men också i årskullen över mig. Säsongerna 05/06 - 06/07 pendlade jag helger ner till Övik för att spela med MoDo hockey och deras damorganisation. 70 mil enkel, varje helg. Man borde ju få medalj för det. 07/08 flyttade jag till Gävle för att gå ishockeygymnasium blev kvar där 3 år efter studenten. Tills jag en dag fick nog på söder och ville norrut. Närmare hem. MSSK kändes som ett självklart val. Liten klubb med höga ambitioner. Fördelen med liten klubb är det krävs att alla strävar åt samma håll, vilket jag upplevde och än idag upplever. Det är ett otroligt stöd inte bara för de som är runt omkring laget, utan hela staden har slutit sig upp bakom. Hur mycket tid lägger man ner som spelare i Riksserien, om man räknar in träningar och matcher, förutom resorna då, som ju tar tid bara dem? - Ja, absolut. Vi lägger ner otroligt mycket tid på vår idrott för att vi älskar sporten. Men också för att det är det som krävs. Med laget har vi ungefär 4 ispass i veckan. Före varje ispass har vi ett fyspass i 15min innan ispasset och under helgen spelas det två matcher. Sen är vi några i DamhockeySverige som har förmånen från SOK att lägga ner extra timmar varje vecka på träning för att kunna utmana internationellt. Räknar man så blir det några timmar i veckan man lägger ner på att utvecklas och bli bättre. - Vi bedriver en otroligt seriös verksamhet. Det är också den bilden vi måste försöka förmedla och få ut till svenska folket.

Ni fick ju in en ny coach mitt i alltihop också, har Ni fått ordning på honom ännu? Det sägs att han är hård och krävande... - Hård och krävande? Du menar väl hårkrävande? Nej, i början var det kul att skämta om hans yrke och att han helt plötsligt fick 25 nya kunder hos honom för att handla hårvårdsprodukter. Och han gjorde oss inte besvikna när han klev in med Schampo och balsam för en hel säsong. Han vet hur man ska vinna tjejers förtroende. Nej, skämt o sido. Vi är otroligt nöjda med hur inledningen har sett ut tillsammans med Fredrik. Han är hård och krävande med höga ambitioner, vilket vi också efterfrågade när det stod i ropet om vi skulle byta tränare eller inte. Han brinner för sporten och har hockeykunskaperna. Hur kan lilla MSSK slåss mot ”Storlagen” med helt andra förutsättningar egentligen? Det måste ju skilja ljusår i förutsättningar för lagen? - Vi har ganska bra förutsättningar här i Piteå faktiskt. Där vi inte behöver tävla så mycket om istider osv. Vi har möjlighet att träna med killar. Just ekonomiska förutsättningar är väl det som skiljer sig åt mest, men har vi människor som lägger ner mycket arbete ideellt och brinner för att vi också ska ha bra förutsättningar. Utan dem hade vi inte varit ett topplag i Riksserien. Sist av allt får Du chansen att säga något till tjejer som går och funderar på att börja spela ishockey, varför ska dom verkligen göra det? - För att hockey är en fantastiskt rolig sport. Gillar man fart och fläkt så är ishockey den lagsporten i världen som är snabbast. Och även fast vi inte får tacklas så smäller det ändå ibland. Man är heller aldrig en färdig ishockeyspelare utan man kan konstant förbättras. Vilket har varit lite utav min sporre, jag vill hela tiden bli bättre.

SOLBACKEN, SKELLEFTEÅ 0910 – 70 10 77


HUR LÅNGT HAR VI KOMMIT EGENTLIGEN? Det har gått ett tag sedan sist vi tog upp ämnet i Norrhockey. Det är ändå så att det är ständigt aktuellt eftersom det är barn det gäller, och dessa problem är svåra att komma tillrätta med, om man ens vet om att de finns i den egna föreningen! Jag själv har märkt att man ofta är “hemmablind” och faktiskt ärligt inte ser att det pågår i den egna föreningen. För mig är det kanske inte så konstigt, då jag tänker på att man som ledare, eller aktiv på annat sätt har en hel del annat att syssla med också. Numera är det ju inte bara att åka till hallen och genomföra en träning med ungarna, det är också att sköta hemsidor, försäljning av kakor, kläder, korvar, ja allt mellan himmel och jord. Man ska också ofta ha hand om den totala ekonomin för den åldersgrupp man arbetar med, så ja, jag förstår faktiskt att man ibland missar signalerna, hur tydliga de än är. Oftast är de förstås inte så tydliga, utan man får vara både kunnig och uppmärksam för att uppfatta att något kanske inte står helt rätt till. För min egen del så har jag kanske blivit “skadad” av mitt engagemang i frågan och är nästan överkänslig på området. Jag reagerar per automatik så fort något inte är som det ska i t.ex ett omklädningsrum. Det spelar ingen roll vems det är, jag lyssnar som en hök och försöker hålla dörrarna öppna, för jag vet hur lätt det är att skämten kan slå över till hån och retningar som inte alls är roliga i en känslig ålder. Den känsliga åldern är en annan sak, och där vet jag att min uppfattning skiljer sig från många andras. Jag menar att man får hålla koll ända upp till 18-årsåldern minst! Jag VET att det pågår en hel del korkade saker även i juniorleden på många ställen runt om. Sedan får föreningsrepresentanter säga vad de vill. Jag får höra och se sånt såpass mycket att jag är säker på min sak.

Klicka på bilden för att komma till High Fives Sidor!

Det finns ett citat jag vill återge, hämtat från just High Fives hemsida, där någon säger: Tanken var ju att barn skulle få en Föreningsfostran, men vi har gått till att ge dem Tävlingsfostran istället, en kultur där man ska mäta sig mot varandra och helst vinna. Det tycker jag beskriver läget ganska bra, så är det ju! Vi utbildar inte längre barnen i att bli bra människor, vi utbildar dem i att bli bra idrottare! Det är för mig i alla fall en väldig skillnad. Det följer ju i och för sig med i tidens anda, men det gör inte att det är rätt för det. Tidens anda tycker jag håller på att framkalla ett hårdare och mer cyniskt samhälle. Här har vi chansen att ändra på detta! Hur ofta har vi inte tänkt: Ungar nuförtiden har ingen respekt för någon eller någonting? Just det, vi har oss själva att skylle, för den respekten måste börja ifrån oss, det är vårt jobb att ge ungdomarna chansen att lära sig just respekt för sina medmänniskor med allt vad det innebär. Lyckas vi med det jobbet, kan jag garantera att vi får en mycket trevligare värld omkring oss även utanför idrottens hallar! Vart vill jag då komma med allt detta? Jo, jag tycker att ALLA, som på något sätt är inblandade i någon sport överhuvudtaget tar en titt på Rädda Barnens


program! Även föräldrar har stor nytta av detta! Det är i alla fall min inställning att när jag lämnar mitt barn till ett träningspass, så ska jag sluta lägga mig i när vi passerar dörren till omklädningsrummet. Efter det är det ledarna som tar över ansvaret, och oftast gör dom det riktigt bra. Det händer dock väldigt lätt att det spårar ur, och det som var lek och skratt övergår till retningar och hån, som ingen ska behöva ta. Därför brukar jag “överskrida” mina befogenheter lite grann och hålla mig åtminstone i närheten av rummet om ingen ledare syns till. Det är ett gott råd jag vill ge alla andra föräldrar OCH ledare, har Du inte tid att vara i omklädningsrummet, be en förälder vara där. Det kan svänga snabbt! Jag förstår helt och full om en ledare inte kan vara överallt hela tiden, då måste man be om hjälp! Nu vet jag inte om just den detaljen ingår i High Five, men det är en sak jag märkt iaf under allt mitt spring i lokalerna under och inför matcher och träning. Något annat jag märkt är att det faktiskt inte blir bättre bara för att barnen blir större och klokare. Det kan vara precis lika illa i ett J18-gäng som i ett U-11!

Jag ställde några frågor till Fredrick Berglund, Ordf för hockeysektionen i Tegs SK om High Five: - Har det inneburit några kostnader att köra High Five-programmet, eller har det rentav gått med vinst i längden? - Detta har inte kostat något för varken medlemar eller förening. Rädda barnen har genomfört utbildning med styrelsen. Under våren (Tegsdagen 15 mars) kommer Rädda barnen att ha en monter så att spelare, föräldrar och ledare får se och fråga om arbetet. Under kommande säsong kommer det att hållas föräldrautbildning och ledarutbildning. - Var det svårt att få med alla på att genomföra detta? - Nej tvärtom så finns ett utbrett intresse att förmå föreningen att vidareutveckla arbetet med värdegrunden! - Hur mottogs det sedan av ledare och aktiva? - Ledare och aktiva är ännu inte informerade mer än att vi arbetar med detta. Denna del räknas till fas 2 och påbörjas till hösten i aug-sep 2014

Så släpp inte engagemang eller vaksamhet, bara för att barnen växer upp...

- Före och efter man började med High Five, är det några påtagliga skillnader man kan sätta fingret på? - Skillnanden nu är att fotboll, hockey och huvudstyrelsen pratar samma språk kring värdegrund

Sedan detta med att vinna, är det verkligen allt? Jag tror vi vuxna lägger alldeles för mycket fokus på segrar redan i tidig ålder? Visst tycker ungar det är kul med priser och pokaler, men frågar man dem är det allra oftast upplevelsen som är viktigast, inte placeringen. Min son är en lika dålig förlorare som jag, och inte ens han tycker det är så viktigt att vinna varje match. Han tycker tiden med laget är så mycket viktigare! Något att tänka på!

- Är det något Ni i Teg kan rekommendera andra föreningar att göra? - Absolut arbete med värdegrunden. Naturligtvis även arbeta med att defeniera vad syftet med föreningens mål är vad avser det sportsliga. Vad menas med bredd och elit. Vad är medlemens och idrottsutövarens rättigheter och skyldigheter? - Något annat Du vill säga om arbetet med High Five och allt vad det innebär? - Saker händer hela tiden och det är ett komplext och svårhanterligt problem. En förening får aldrig vila i en tanke att det för stunden är lugnt. Arbetet måste pågå över tid! Tack för det Fredrik, jag hoppas få återkomma om detta längre fram när Ni kommit en bit på väg! Bra jobbat av Er i Teg!

Christer Salomonsson


FÖRENINGSNYTT!


NORRHOCKEY VAD GÖR VI - VAD VILL VI GÖRA?

Vi kan ju börja med vad vi gör: Vår främsta uppgift just nu ligger i att förmedla vad som händer i de olika föreningarna som är med i Nätverket. Vi tycker det är viktigt att få ut det till en bredare krets än de redan frälsta för att på så sätt kunna, i bästa fall engagera fler i respektive förening. Det sämsta som kan hända är ju att man får en bättre uppfattning om vad sker runt om här uppe. Vi är en stor del av landet, och just därför kan det vara svårt att följa med i allt. Dessutom förjänar förstås alla de som arbetar runt om, att få uppmärksamhet för det otroliga jobb som läggs ned, inte bara vintertid utan året runt i alla olika föreningar. Vi undersöker just nu också möjligheten att få ut denna E-tidning i tryckt format. Förhoppningen är att vara klara lagom till säsongs-starten 14/15 och efter det ska Tidningen finnas i en hall nära Dig för en rimlig summa. Det finns trots allt många som är som undertecknad och föredrar en tryckt tidning framför att skumma igenom på internet. Inte minst är det trevligt att ha förströelseläsning, ni vet vars... Utöver det jobbar vi på att följa upp de All Starsmatcher som anordnats tidigare. Det visade ju sig att trots Luleå Hockeys välvilja var det enormt svårt att hitta ett datum där tillräckligt många var spellediga för de matcherna. LHF ställde faktiskt upp på sina få lediga dagar under säsonger de gånger vi genomförde detta. Stort gjort av Spelare och Ledare och det är vi enormt tacksamma för. Vi har faktiskt något på gång där, och med lite tur

och en åsnas envishet ska det kunna bli verklighet till nästa juluppehåll. Vi kan inte gå ut med några detaljer ännu, men går det i lås, blir det något alldeles extra för Er som älskar hockey och prestigemöten i synnerhet. Vi vill också passa på att komma med lite efterlysningar. Eftersom vi inte är vinstdrivande så är det svårt att få tag på bilder till alla reportage. Det finns inte eknomi för att betala för sådant, så är Du fotograf, eller känner någon som har bra hockeybilder, hör gärna av Dig! Vi kommer också att behöva några som vill skriva ner lite om Era respektive föreningar. Det behöver inte alls vara tungt och jobbigt, utan man skriver precis så mycket man vill eller känner för. Vi har inga som helst krav på perfekt språkbruk eller något sådant. Bara att höra av sig om detta också! Mer då? Jo, vi tar gärna emot tips om vad Ni vill läsa om, personer Ni vill ha intervjuade, Föreningar Ni vill veta mer om, eller kanske Du har en tanke om hur man får mer publik till matcherna? Du kanske har en ny ide’ om vad man kan ha för tävlingar i periodpauserna rent av? Vad det än gäller och som kan hjälpa eller berör föreningarna här uppe är Du välkommen att höra av Dig! Maila: info@norrhockey.se Eller ring: 072-425 00 51 / Christer

Christer Salomonsson


FÖRENINGAR I NÄTVERKET NORRHOCKEY

Asplöven - En av de första att gå med i nätverket. Har sedan dess avancerat upp till Allsvenskan!

Kovland - Relativt ny i Norrhockey, Får kämpa med små medel i hård konkurrens men gör det bra!

Björklöven - Även de med i Nätverket från första början. Har som Asplöven gått upp en serie.

Luleå Hockey - En av de första och mest entusiastiska som gick med vid bildandet av Norrhockey

Bodens HF - Också med ifrån start. Har tyvärr gått åt andra hållet och spelar nästa säsong i div 2.

Munskund SSK - Första Damlaget i Norrhockey. Framgångsrik klubb med många eldsjälar!

Boden Warriors - Med från 2012, Haft en tung säsong och gick ned till div 3 frivilligt.

Norsjö HC - Senaste medlemmen i Norrhockey. Förening i inlandet med många eldsjälar!

Brunflo - En jobbig säsong som slutade i frivilligt steg till div.2 Brunflo kommer säkert tillbaka!

Piteå Hockey - Talangfabrik liksom Kiruna. Tar ett steg fram i utvecklin gen varje år. Nästa Allsvenska lag?

Clemensnäs tog 2:a platsen i Alltvåan, men avstod Kval. Bygger för coomeback på sikt i ettan.

SK Lejon - Ny i både div 1 samt Norrhockey. Förening som satt avtryck direkt på många olika plan!

Haparanda/Tornio UHC har blivit en etablerad ungdomsförening, och har Lag i U10, U12, U14 samt U16.

Sollefteå - Ännu en ny förening i nätverket. Engagerade fans och lika engagerade eldsjälar!

Kalix UHC är också bland de första att gå med i Norrhockey. Har ett lag som stadigt går framåt.

Sundsvall - Andra säsongen i ettan och första i Norrhockey. Satsar hårt för återkomst till Allsvenskan.

Kiruna City - Poplaget i Kiruna där många f.d. Elitspelare varvar ner. Topplag i 2:an, samt Alltvåan.

Tegs SK - Förening som med små medel uträttar mycket bra. Alltid rolig och framåt ishockey.

Kiruna IF - Traditionstyngd klubb som fostrat och fostrar många talanger. Topplag i ettan. Alltid.

Vännäs HC - Får även de kämpa med små medel för vardagen. Gör det bra och gör sin 3:e säsong i ettan


PRONTO Art nr. 108. Tryck : 15 x 40 mm Jumbopatron, blått bläck, gummigrepp Färg: svart, röd, blå-.

6:20/st inkl. 1-färgstryck vid beställning av min. 300st

Örnsköldsvik - Med från start! En förening med mycket framåtanda. Inlett samarbete med MODO. Östersund - Alltid i toppen av ettan. Första året i Norrhockey, med hängivna fansen i Presidenterna.

FÖRENINGAR 5:90/st inkl. 1-färgstryck I NÄTVERKET vid beställning av min. 500st 4:90/st inkl. 1-färgstryck vidNORRHOCKEY beställning av min. 1000st Vid beställning kontakta Media Produkter på info@mediaprodukter.se Övertorneå - Bröderna Omarks förening. I huvudsak ungdomsklubb men spelar i div 2. Norrbottens IshockeyFörbund

Hur presenterar du ditt företag...

Överkalix - Drar alltid mycket folk Västerbottens Ishockeyförbund All kommunikation formar kundens uppfattning om till matcherna oavsett kyla och snö. ett företag. Hur presenterar du ditt företag i media Siktar alltid lite högre! och på nätet? Om din marknadsföring erbjuder ett OBSERVERA! Varje Logotyp ärför endina klickbar länkoch som tar Erintresset direkt till respektive hemsida! mervärde kunder, väcker hos presumtiva kunder – då har du lyckats. Tror du att du kan nå längre med professionell hjälp? Då har du hittat rätt. Media Produkter är en reklambyrå som startade under våren 1999. Vi gör allt från små banners till kompletta webblösningar, likaväl annonser till grafiska profileringar, för alla typer av företag. Vi strävar efter att, i nära samarbete med våra kunder, hitta lösningar som harmonierar med företagets image och visioner, och ge dina kunder ett mervärde. Då har vi lyckats. Vår kundkrets sträcker sig från mindre till större företag, från Luleå i norr till Sundsvall i söder, som är medvetna om hur IT-marknaden växer kraftigt och att behovet av att finnas på Internet och i media blir allt viktigare. Våra kunder vet att varje kontakt med en kund formar bilder av företaget.

Box 3114, 903 03 Umeå www.mediaprodukter.se • info@mediaprodukter.se

5


PRONTO Art nr. 108. Tryck : 15 x 40 mm Jumbopatron, blått bläck, gummigrepp Färg: svart, röd, blå-.

5:90/st inkl. 1-färgstryck vid beställning av min. 500st 4:90/st inkl. 1-färgstryck vid beställning av min. 1000st

inkl. 1-färgstryck vid beställning av min. 300st

Vid beställning kontakta Media Produkter på info@mediaprodukter.se

TACK FÖR HJÄLPEN! Vi tackar för stödet och hoppas 6:20/st på ett fortsatt gott samarbet! Postadress Media Produkter Box 3114, 903 03 Umeå

Bo prisvärt, mysigt och b ra, hela året och varje da’.

Redaktör & ansvarig utgivare Hans Wikström Media Produkter info@mediaprodukter.se Layout & sättning Media Produkter

Nästa nummer kommer ut Augusti 2010

SKELLEFTEÅ CAMPING Stadsnära beläget med centrum, Solbackens handelsområde och hela Vitbergsområdet runt knuten. Lummigt inbäddade och fyrstjärniga Skellefteå Camping är sannerligen en höjdpunkt för stor som liten. Bada tempererat på sommaren, åk skidor på vintern, shoppa i stil, njut hela året. Bo dessutom på husvagnsområdet eller i någon av de myssköna stugorna. www.skellefteacamping.se, skellefteacamping@skelleftea.se, +46 (0)910 73 55 00

Hur presenterar du ditt företag... All kommunikation formar kundens uppfattning om ett företag. Hur presenterar du ditt företag i media och på nätet? Om din marknadsföring erbjuder ett mervärde för dina kunder, och väcker intresset hos presumtiva kunder – då har du lyckats. Tror du att du kan nå längre med professionell hjälp? Då har du hittat rätt. Media Produkter är en reklambyrå som startade under våren 1999. Vi gör allt från små banners till kompletta webblösningar, likaväl annonser till grafiska profileringar, Vi utför olika typer av avverkningar från klenaste gallring till grövre slutavverkning medVi Ponsse Fox, modern i för alla typer av företag. strävar efterskördare att, i nära samarmellanstor storlek. Ponssevåra Buffalokunder, skotare somhitta transporterar virket tillsom närmaste bete med lösningar harmonierar bilväg för vidare transport. med företagets image visioner, och ge dina kunder KITTIS och SKOGSTJÄNST HAPARANDA ett mervärde. Då har vi lyckats. Vår kundkrets sträcker 0922-60006 070-5810006 sig från mindre till större företag, från Luleå i norr till Sundsvall i söder, som är medvetna om hur IT-marknaden växer kraftigt och att behovet av att finnas på Internet och i media blir allt viktigare. Våra kunder vet att varje kontakt med en kund formar bilder av företaget.

Box 3114, 903 03 Umeå www.mediaprodukter.se • info@mediaprodukter.se

5

0980-618 60

Underhåll & Service med kvalitet!

Norrhockey nr 2 2014  
Norrhockey nr 2 2014  

Allt om ishockeyn i Norr!

Advertisement