__MAIN_TEXT__

Page 1

Hela denna bilaga är annons FRÅN NORRBOTTENS MEDIA

RUT&ROT RIT BOT &

Vad är ROT och RUT?

Boytan växte till det dubbla

Svarta jobb blir vita

Sveriges Byggindustrier tipsar


ANNONSSIDAANNONSSIDA 2

VI GÖR DIN egen KUNDtidning Vill du nå ut till hushåll och företag med en egen tidning?

Hemmafixandet ökade med RUT och ROT För tio år sedan var det byggprogram på tv som gjorde svenska folket till hemmafixare och medvetna i trender och färgsättning. När detta sedan avtog för några år sedan så kom två nya begrepp som skulle innebära ett uppsving för hemmafixandet. Detta var både tänkt som en åtgärd mot svartjobb och skapande av nya jobb. Rut (Rengöring, Underhåll och Tvätt) och rot (Reparation och underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad) hette skattereformen som infördes av Alliansregeringen.

Jag skräddarsyr en kundtidning till dig och ditt företag. Kontakta mig för mer information. Frida Öström Kundtidningsansvarig Tel 0920-26 27 44 Mobil 070-644 21 44

e-post: frida.ostrom@ norrbottensmedia.se

Norrbottens Media bedriver kundtidningsverksamhet och är en del av försäljningsavdelningen. L AYO U T : Erja Persson, Norrbottens Media T RYC K: Tryck i Norrbotten, Luleå, 2015

Idag, trots regeringsskifte, så är RUT- och ROTavdragen kvar. Skattereduktion för ROT- och RUT-arbeten medges med halva arbetskostnaden men sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år. Det var den 1 juli 2007 som det så kallade RUTavdraget trädde i kraft. Det följdes av ROTavdraget som började gälla den 8 december 2008. Syftet med ROT- och RUT-avdragen var bland annat att öka arbetsutbudet och därigenom stimulera sysselsättningen och tillväxten. Sedan ville man få fart på byggbranschen i den svåra konjunktur som rådde och därigenom motverka svartjobb.

Fakturamodellen Den så kallade fakturamodellen infördes 1 juli 2009. Detta innebär att beställaren betalar hälften av arbetskostnaden direkt till uppdragstagaren, d.v.s. den som utför tjänsten, sedan får uppdragstagaren begära återstående del av Skatteverket. För att skattereduktion skall erhållas förutsätts vidare att uppdragstagaren har F-skattsedel. När arbetet har utförts skall hälften av arbetskostnaden till uppdragstagaren betalas, så länge den totala arbetskostnaden understiger 100 000 kronor i annat fall måste beställaren givetvis betala mer. Sedan kommer skattereduktionen finnas förtryckt på nästa års deklaration. När deklarationen sedan undertecknas innebär detta ett intygande från beställaren att summan är korrekt.

Omfördelning av avdrag Ni som är makar eller som är sambor kan fördela om det slutliga rot- eller rut-avdraget mel-

lan er. Omfördelning kan vara fördelaktigt om en av er inte tjänar så mycket, och därför inte ska betala så mycket i slutlig skatt att han eller hon kan nyttja hela sitt rot- eller rut-avdrag. Den personen för då över hela eller en del av sitt avdrag till den andra. Det går att omfördela avdraget både när det är preliminärt och när det är slutligt (beslutat). Alla förutsättningar för att få rot- eller rut-avdrag måste vara uppfyllda för att ni ska kunna omfördela.

Visste du att? • Du kan få rot- eller rut-arbete som skattepliktig löneförmån av din arbetsgivare. Arbetsgivaren köper då rot- eller rutarbete som utförs i din bostad. Eftersom en sådan förmån är skattepliktig ska arbetsgivaren redovisa förmånens marknadsvärde på den vanliga kontrolluppgiften. • Du kan också få rot- eller rut-avdrag om du anlitar en privatperson med A-skatt. Personen får då inte bedriva näringsverksamhet eller ha F-skatt. Du får samma belopp i rot- och rutavdrag som du ska betala i arbetsgivaravgift. Källa: Skatteverket

STATISTIK: Ca 17 000 företag utförde RUT-arbeten åt 538 000 köpare 2013. Både totalbeloppen för RUT-tjänsterna och antalet köpare av dessa har ökat med nästan 11 procent. Men fortfarande är det ROT som dominerar, både när det gäller antal köpare, antal företag och utbetald skattereduktion. Omkring 66 000 företag gjorde ROT-arbeten åt 965 000 köpare under förra året. Källa: Skatteverket


3 ANNONSSIDAANNONSSIDA

Äntligen dags för vårstädning!

Erbjudan

de:

Gratis

städtimm a Gäller ny

Solen har äntligen kikat fram och med den så kommer ljuset. Plötsligt ser du hur smutsiga fönstren är, hur dammet som gömt sig i vinterns mörker bara yr. Det finns definitivt behov av en vårstädning. Och det bästa av allt, det är att du inte ens behöver städa själv.

a kunder vid bokn vårstädn ing av ing mins t 5 timm ar.

Timotej & Miljö är ett lokalt städföretag med upptagningsområde i Luleå, Boden och Älvsbyn. Vi erbjuder hushållsnära tjänster som exempelvis hemstädning, lokalvård för företag, flyttstädning, fönsterputsning. Vi jobbar med miljövänliga städprodukter och metoder för att skapa en hållbar miljö för våra kunder och våra medarbetare. För mer information eller bokning kontakta oss på tel. 070-223 89 35 eller läs mer på www.timotejomiljo.se

Hos oss är det alltid...

LIV I LUCKAN!

• Vi förvandlar dina gamla dörrar och köksluckor. • Du får ett fast pris på jobbet. • Inget jobb är för litet eller för stort för oss. • Vi har nya luckor & lådor till era befintliga stommar. • Du får ett fast pris som innefattar hämtning och leverans inom Piteå, Boden och Luleå.

NYTT ROT-AV JA DRAGE T! 50% ra batt på arbetsk ostnad en

ar Vi pulverlacker även Metall och r smidesdetalje ISO 14001 miljöcertifierad - ISO 9001 kvalitetscertifierad

Handelsvägen 15A, Storheden, 973 45 LULEÅ tel 0920-25 72 00 • www.lacken.se


ANNONSSIDAANNONSSIDA 4

RUT avdrag

Det arbete som du söker RUT-avdrag för, ska tillhöra hushållsarbetets kärnområde och utföras i en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad eller som dina föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad. Hushållsarbete som rengöring, underhåll och tvätt ger rätt till rutavdrag. Även barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete kan ge rätt till RUT-avdrag.

Detta är RUT-arbeten: SNÖSKOTTNING

GRÄSMATTA

MATLAGNING

Snöskottning som sker i nära anslutning till bostaden ger rätt till skattereduktion. Skattereduktion medges även för skottning av hus-, garagetak, balkong och altan samt borttagning av istappar. Skattereduktion medges inte för snöskottning eller andra arbeten som utförs på samfälligheter exempelvis snöröjning av garagelänga.

Klippning av gräsmatta ger rätt till skattereduktion. Installation, service eller reparation av gräsklippare eller robotgräsklippare och dess anläggning ger inte rätt till skattereduktion.

Du kan få skattereduktion för matlagning som utförs i eller i nära anslutning till bostaden. Förutsättningen är att den du anlitar för att laga maten använder de råvaror som du själv har hemma. Detta gäller även för blandning av drinkar.

STÄDNING Städning av bostad som sökanden själv använder ger rätt till skattereduktion. Skattereduktion medges även för städning av bostad som hyrts för kortare eller längre tid t.ex. slutstädning av hyrd fritidsbostad.

FÖNSTERPUTSNING Fönsterputsning som utförs i bostaden ger rätt till RUT-tavdrag.

TVÄTT Tvätt av textilier som utförs i bostaden eller i gemensam tvättstuga ger rätt till skattereduktion.

LÄXHJÄLP Utgift för läxhjälp och annat skolarbete som har direkt koppling till ämnen som barnet läser i grund- eller gymnasieskola ger rätt till RUTavdrag. Arbetet måste vara utfört i barnets bostad och det är endast den som är förälder eller vårdnadshavare till barnet som kan få RUT-avdrag.

GARDINER Uppsättning, nedtagning och tvättning av gardiner ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet är utfört i bostaden.

BARNPASSNING

ALTANRENGÖRING

Skattereduktion medges för barnpassning som utförs i eller i nära anslutning till bostaden samt lämning och hämtning till och från förskola, grundskola fritidsaktiviteter eller liknande.

Rengöring av altan ger rätt till skattereduktion.

FLYTTSTÄDNING Flyttstädning och inflyttningsstädning i den nya bostaden ger rätt till RUT-avdrag.

MATSILVER Putsning av matsilver ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs i bostaden.

HYRESRÄTT RUT-arbete i hyresrätt ger rätt till skattereduktion.

KÄLLA: Skatteverket

HUS MED KRYPGRUND? Har du problem med fukt i krypgrunden? Unken lukt i bostaden? Vi har marknadens bästa och mest prisvärda lösningar!

Bokar nu in Fasadmålningar, altaner, samt utbyggnader inför sommaren. tigheter Kontakta oss även för modulbyggda fas enligt nya byggförordningen. or ågra luck n e d n a r fa Vi har fort ! så skynda , a l l fy t t a kvar

www.skurholmens.se Andreas Waaranperä Mob: 070-223 38 29 Tel: 0920-25 18 00 andreas@hussaneringarinorr.se Odlingsvägen 9 954 42 Sunderbyn

Byggledare:Jacob 070-546 02 76 Arbetsledning: Mikael 073-089 03 65


� �� � ���� �

�� �


ANNONSSIDAANNONSSIDA 6

Familjen Huhtasaari har nystädat hem varje torsdag

Vem har tid att städa, med två aktiva barn? Susanne, Tobias och Pontus gläds åt städhjälpen och ett skinande rent hem varje torsdag. Tack vare RUT-avdraget kan Huhtasaaris lugnt ägna sig åt barnens fritidsintressen och familjens umgänge med goda vänner.

LULEÅ GOLVTEAM

KOMPLETT BUTIK INOM GOLV & VVS

Badrumsinredningar, kranar, duschväggar, mattor, klickvinyl, trägolv, textilgolv, våtrumsskivor, golvvärme. Återförsäljare av Svenska Kakel.

nå ut till hushåll och företag med en egen tidning Kontakta Frida Öström, Mediesäljare, Norrbottens Media Tel 0920-26 27 44 Mobil 070-644 21 44 e-post: frida.ostrom@norrbottensmedia.se

MÅNDAG - FREDAG 07.00-16.30 Lunch/utkörning varje dag 11.00-13.00 Tisdagar även kvällsöppet 18.00-20.00

Gammelstad, Hantverksvägen 8 (fd Motormetropolen) 0920-25 00 88


ANNONSSIDAANNONSSIDA 7

Torsdagar är familjen Huhtasaaris lyckodagar. – Att komma hem från jobbet till ett nystädat hem som doftar rent är oslagbart. Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

Med två aktiva barn och heltidsarbetande föräldrar är det lätt hänt att hushållsarbetet emellanåt känns övermäktigt. När Susanne tillfälligt skulle bli ensam mamma under ett läsår ställde hon ett ultimatum. Om Tomas ville gå kaptensutbildningen i Halmstad skulle hon ha hjälp i hemmet. – Aldrig att jag skulle ställa upp på att både fixa alla skjutsningar, läxläsningar, middagsfix OCH städningen på egen hand, säger Susanne. Hon säger att de tänkte att lika väl som de betalar för bilens service kan de betala för service i hemmet och valde att köpa städning varannan vecka av huset på Bergnäset. – Vi listade vilka uppgifter vi ville ha hjälp med och det handlar om dammtorkning, dammsugning och våttorkning av golven. Någon gång har vi bytt ut städtimmarna mot fönsterputs.

Fortsatte med städhjälp Då Tomas kaptensutbildning var klar kunde ingen av dem tänka sig att avstå lyxen att få hemmet städat av ett proffs. Tidigare hade familjen hjälpts åt med att städa villan under vardagarna, för att ha helt lediga helger, men barnens fritidsaktiviteter tar allt mer och mer tid i anspråk. Tobias spelar hockey och har

träningar flera gånger i veckan. Dessutom har laget matcher och deltar i olika cuper. Lillebror Pontus tränar karate och ska skjutsas till Alvik ett par kvällar varje vecka. – Vi fortsatte med städhjälp och när Tomas skulle gå ytterligare en vidareutbildning på annan ort utökade vi städningen till varje vecka. Under den perioden anlitade vi också en traktorförare för skottning av gården, en annan uppskattad RUT-tjänst när jag återigen var ensam om allt ansvar under veckorna, säger Susanne.

Vissa förberedelser krävs Trots att familjen har städhjälp krävs det vissa förberedelser av familjen. Innan torsdag morgon ska allt vara undanplockat och vill familjen att det städas under möbler ska dessa också vara framdragna och eventuella mattor undanplockade. Familjens barn får själva plocka undan i sina egna rum, något som det ibland knorras om – som hos alla andra familjer. – Men vi har överlag blivit mer ordningsamma sedan vi skaffade oss städhjälp. Vi har exempelvis börjat med regelbundna rutiner för att åka iväg med glas- och pappersinsamlingen och andra sopsorterade grejer, säger Susanne.

De vanligaste frågorna som Susanne och Tomas får av andra som är sugna på städhjälp är om det blir ordentligt städat och om det inte känns obehagligt att en främmande människa städar ens hem. – Men jag ser det som att de som kommer till mig är professionella och gör sitt jobb. Jag litar på dem och deras profession och ja, vi har oftast varit helt nöjda. Det är tack vare RUT-avdraget som familjen Huhtasaari kan unna sig att få hemmet städat av ett proffs. – Det kostar faktiskt inte mycket mer än vad några skrovmål och veckotidningar gör – och det avstår jag gärna istället. Förutom att vi kan lägga mer tid på barnens intressen är det bästa att vi kan bjuda hem middagsgäster redan på fredagen, utan att oroa oss över ett stökigt hem.

FAKTA: Familjen Huhtasaari: Susanne, 41, teckenspråkoch dövblindtolk, Tomas, 41, kompanichef, Tobias, 12, Pontus, 9 och dvärgväduren Leija. Bor: I villa på Bergnäset RUT-tjänst: Två timmars städning varje torsdag till en kostnad av 200 kronor per timme, efter skatteavdraget.

Mitsubishi FH25 est!

t Bäst i

Art Brahe Askgrå

Ä K T H E T I A L LT

Om du granskar en inredning från Kvänum märker du skillnaden.

NI SKA KÄNNA STOR TRYGGHET TILL ER NYA INREDNING, DÄRFÖR ERBJUDER VI: • Kvänum kök, svensktillverkade kök och garderobsystem i toppklass • Stort utbud av köksmaskiner och bänkskivor

Pris: 19 000 :Monterat och klart inkl. ROT-avdrag

• Komplett ritningsunderlag gällande mått, vvs och ventilation • Fast pris på montering av kök, bänkskivor, köksmaskiner och kakling Prisexempel: Normalkök, 24.000:- inkl. moms innan ROT-avdrag • Mångårig erfarenhet i ombyggnationer, inredningsförändring och produkter • Fördelaktiga rabatterbjudanden utan tidspress för dig som kund

KÖKSPECIALISTEN LULEÅ Gilla oss på Facebook & Instagram - Kvänum Kök Luleå

Nordkalottvägen 12 0920-22 75 00, www.kvanum.se Öppet: Må-tors 10-18, fre 10-16, lör 10-14

Ring för information 070-66 38 225


ANNONSSIDAANNONSSIDA 8

ROT

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som ROT-arbeten och ger rätt till ROT-avdrag om det utförs i, eller i nära anslutning till, en bostad som du äger och som du bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad, eller en bostad som du äger men som dina föräldrar bor i. Du får däremot inte ROT-avdrag för att bygga ett helt nytt hus. Med nybyggt hus avses småhus för vilken fastighetsavgift inte har tagits ut för de fem första kalenderåren efter beräknat värdeår. Du får inte heller ROTavdrag för om- eller tillbyggnader som sker de fem första åren som ett småhus är befriat från fastighetsavgift.

avdrag Detta är ROT-arbeten: ALTAN - SMÅHUS

EL-ARBETEN - SMÅHUS

SOLPANELER

TILLBYGGNAD

Ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Även tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion.

El-arbeten som utförs i bostaden ger rätt till skattereduktion.

Inmontering eller byte av solpaneler ger rätt till skattereduktion förutsatt att bidrag inte har medgetts.

Om kunden låter bygga till ett befintligt småhus eller befintlig gäststuga, friggebod eller annat komplementhus ger det rätt till skattereduktion. Däremot ger inte nybyggnation rätt till skattereduktion.

BADRUM Renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till skattereduktion.

BERGVÄRME / JORDVÄRME Borrning/grävning och installation av bergvärme/jordvärme ger rätt till skattereduktion. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

DRÄNERING Grävning och dränering av grund ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnaden för att återställa marken efter det att dräneringsarbetet är utfört ger rätt till skattereduktion förutsatt att återställningsarbetet sker i direkt anslutning till ROT-arbetet.

FRITIDSHUS Reparation samt om- och tillbyggnad av fritidshus ger rätt till skattereduktion förutsatt att den som söker skattereduktion äger fritidshuset och själv använder det för fritidsboende.

KOMMUNALT VATTEN / AVLOPP Indragning av kommunalt vatten och avlopp till äldre bostadsbyggnad ger rätt till skattereduktion. förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att vatten och avlopp är avsett att tillföras bostaden.

HÄNGRÄNNOR Byte av hängrännor ger rätt till skattereduktion. Rensning av hängrännor ger också rätt till skattereduktion.

VENTILATION Montering och byte av ventilation ger rätt till skattereduktion.

FÖNSTER - SMÅHUS Målning och byte av fönster eller fönsterbleck i bostadsbyggnaden ger rätt till skattereduktion. Arbete med fönster som utförs i företagets lokaler ger inte rätt till skattereduktion.

MÅLNINGSARBETEN SMÅHUS Målningsarbeten ger rätt till skattereduktion.

GRUND - ÅTGÄRDER PÅ KRYPGRUND Åtgärder för att förhindra till exempel fukt i krypgrund ger rätt till skattereduktion.

VEDSPIS / BRASKAMIN / KAKELUGN Montering ger rätt till skattereduktion.

TRAPPA Reparation eller byte av entrétrappor ger rätt till skattereduktion.

FASADTVÄTT Fasadtvätt ger rätt till skattereduktion.

VÄRMEPUMP

SANITETSPORSLIN Byte av sanitetsporslin ger rätt till skattereduktion.

CENTRALDAMMSUGARE Installation av centraldammsugare ger rätt till skattereduktion.

Inmontering eller byte av värmepump ger rätt till skattereduktion. KÄLLA: Skatteverket

Helgöppet kl 10-15

Motor

på köpet värde ca

5.500:-

Fredag 27/3, Lördag 28/3, Söndag 29/3

Ny aT er

DHL

m i n al vägen

Ett mått på elegans. Slät som siden, stark som stål.

Kyrkbyn Boden

Crawford Superior + 42

Gammelstad

Allt som gör en garageport så värdefull ingår i Satin - t.ex: 6 eleganta modeller - 20 trendiga standardfärger. Välisolerad med 42 mm paneler - bästa skydd genom bl.a täckta skenor.

Nyttja

på 50% avdrag den. a n st o arbetsk

Luleå

ROT

E4

0920-22 91 90 • lulea@crawfordcenter.com


Vi ďŹ xar allt frĂĽn golv till tak ALLT inom mattor, vĂĽtrum, kakel, klinkers, trägolv & slipning... Timmermansg. 29A www.mattproffset.com

0920-147 05 • 070-546 35 85

inom om-, till- och nybyggnation

DINA BYGGTANKAR. VĂ…RAT JOBB. BĂśrja dina tankar med ett samtal till oss.

070-683 40 64

1& 5&3 46/%#&3( t   

avdrag 50% skattereduktion pü arbetskostnaden när du renoverar eller bygger om.

- Vi erbjuder BYGG-Tjänster

Allt frĂĽn renovering till nybyggnationer

MARK-Tjänster

KAMIN • SKORSTEN • INSTALLATION • HEMBESÖK • ROT-AVDRAG

Marknadens bästa priser

070-692 94 83 • b-g@highone.se

Allt frün dränering till grovplanering

BYGGA NYTT

ÅterfÜrsäljare av Lappli Hus, villor, fritidshus och flerbostadshus

Hyr en senior Vi underlättar din vardag • Mülning • Städning

• Snickeri • Trädgürd

Vi gÜr även stensättning, stenmurar och murning av bagarugnar

Michael Fant • Tel 070-333 41 63 michael@arcticbygg.se www.arcticbygg.se

ROTAVDRAG

Ewy, tel 070-699 29 95 www.hyrenseniorinorr.se

LÅDKAMPANJ! VI BJUDER PÅ LÅDFRONTERNA! Just nu har vi ett fantastiskt erbjudande till dig som vill fÜrnya ditt kÜk. Boka ett gratis hembesÜk och beställ ditt nya kÜk sü bjuder vi pü lüdfronterna. Passa även pü att nyttja rotavdraget.

Ring mig sü berättar jag m mer er Thomas StrÜmberg 076-116 20 11

www.harjedalskok.se

Takbyten Plütbeslagningar Avvattningssystem Taksäkerhet m.m. Vi pü HALA Byggplütslageri har lüng erfarenhet i branschen och utfÜr mängder av olika plütjobb. När du anlitar oss kan du lita pü att du für ett bra resultat och god service.

Kontakta oss pĂĽ 0920-254073 eller maila till info@halabyggplatslageri.se


10 ANNONSSIDAANNONSSIDA

Boytan växte till det dubbla i 60-talsvillan

Sara och lille Ralf har inte bara fått en fin källarvåning, tack vare ROT-avdraget. De har också en inglasad entrésom de ser fram emot att inreda till våren.

När familjen Doka i Boden renoverade källarvåningen växte boytan till den dubbla. Äntligen fick Sara, Calle och Ralf en generös relaxavdelning med både bastu, badkar och dusch. Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

När Sara och Calle köpte sitt 60-talshus för fem år sedan prioriterades ett köksbyte. Den gången gjorde de jobbet själva. Från första början har paret också planerat för en stor källarrenovering. En trappa ner fanns massor av outnyttjat utrymme, i huset som annars är 87 kvadrat stort.

FAKTA: Familjen Doka: Sara, 34, personlig assistent, Calle, 35, mekaniker, Ralf, 4 år. Bor: I 60-talsvilla på Torpgärdan i Boden. ROT-avdrag: Familjen har nyttjat fullt avdrag 50.000 + 50.000 kronor vid den totala källarrenoveringen.

Projektet påskyndades när Sara och Calle upptäckte att något inte stämde med husets stammar. – Vattnet ville inte rinna undan i köket och det spelade ingen roll att vi rensade rören hela vägen ner till källaren, berättar Sara.

Grundlig undersökning De beställde en grundlig undersökning av rör och stammar och misstanken bekräftades: de gamla betongrören var trasiga! Betonggolvet behövde bilas upp och grävas ur innan stammarna kunde bytas. Sedan skulle ny isolering på plats och betonggolv, med ingjuten golvvärme, gjutas. – Vi begärde in offerter från tre firmor och det skiljde 100.000 kronor mellan den billigaste och dyraste firman. Vi

lärde oss att man alltid ska ta in offerter från fler än ett företag! Sara berättar att byggfirman gjorde ett jättejobb när de bilade och grävde bort betonggolvet, som de sedan bar ut för hand. – Vi hade aldrig mäktat med det jobbet själva. Vi skulle inte varit klara än i dag och det hade nog slutat med skilsmässa. Som heltidsarbetande småbarnsföräldrar har man ju fullt upp med livet ändå, säger Sara. När det nya betonggolvet var på plats återstod arbetet med att iordningsställa den generösa spaavdelningen som familjen drömt om. – Först tänkte vi ta en längre byggpaus, för att hinna spara pengar. Men när vi kommit igång var vi så sugna på att det få det klart att vi tog nya tag nästan direkt, säger Sara med ett leende.

Nu har lille Ralf och hans föräldrar fått ett härligt bubbelbadkar att njuta av och i spaavdelningen finns utrymme för både bastubad och relax. När familjen ändå var på gång fixade de tvättstugan och den lilla källartoaletten i samma veva.

Nästa projekt Med ett nytt år kom nya ROT-avdrag och nästa projekt var att bygga en ny entré till huset. – Vi hade bara en pytteliten hall och lät byggfirman fixa både en ny yttertrappa och en inglasad entré. Den är inte helt klar ännu men så fort det går ska jag ställa en liten soffa där. Inglasningen förlänger vår sommarsäsong. Jag har redan känt mig lockad att sätta mig där med min kaffekopp de dagar när solen ligger på.

Även källarens lilla toalett fick en makeover i samband med den stora renoveringen.

Relaxavdeningen innehåller såväl bastu, som bubbelbadkar och dusch samt gott om plats för avkoppling. Innan källaren förvandlades till ett spaparadis krävde att all gammal betong bilades bort och att golvet grävdes ur.


ANNONSSIDAANNONSSIDA 11

ऀडर ।म लथ यफऩ ञवणणडम ढॴम ढमझऩरथठडपࣝ

h c o g g y b m o . Allt in s a l g s g n i n d inre

INGLASNING

Välj bland olika modeller, vik eller skjutdörr, isolerat eller oisolerat. ऋऩञवणणपझठࣨ ऐथननञवणणपझठ फटत ऊवञवणणपझठ

ALLT ANPASS AS TILL DINA M ÅTT

ࣾडयॴधयझठमडययࣶ ऎऱठरम।यधल।णडप ࣭ स ࣱ࣮ࣵ ࣰ࣭ इझनथऴ ऐडनࣶ ࣮࣯ࣩ࣭࣮࣭࣬ࣵ ࣭࣬ स ँࣩबफयरࣶ थपढफࣼयझࣩडपणनऱपठ࣪यड ळळळ࣪यझࣩडपणनऱपठ࣪यड

Dina drömmars FÖRE

BASTUGLAS

Välj bland olika infästningar och glas.

HUS!

GLASRÄCKEN

Välj ur Q-railings breda sortiment.

EFTER

Dröm blir verklighet! Hus ombyggt till Funkisvilla.

GARDEROBSKJUTDÖRRAR OCH INREDNING Välj ur Sveriges bredaste sortiment!

• NY- & TILLBYGGNATIONER • OMBYGGNATIONER • BADRUMS-/VÅTRUMSARBETEN

år4 5 2 - 201 9 8 19 0911-20 50 30, 0920-22 44 14 |

norrbygg.se

Våra öppettider: Månd – Fred 7.00 – 16.30 Lunch 11.30-12.15 Spantgatan 5, Luleå Tel: 0920-21 18 76

www.larssonsglas.se


ANNONSSIDAANNONSSIDA 12

Sänkta vårdkostnader med BOT-avdrag Med BOT skulle fler få möjligheten att göra rent ända in i kropp och själ. Några som hoppas att skatteavdraget för behandlingar och terapi ska bli verklighet är Eva och Inger, som båda sedan många år går på regelbundna ayurvedabehandlingar. – Men som sjukpensionär tvingas jag ta avbrott när pengarna inte räcker till. Skatteavdraget skulle göra att jag alltid fick må bra, säger Eva. Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

Regelbunden massage, samtalsterapi, naprapatbesök eller ayurvedisk behandling? Det är några av behandlingsformerna som skulle kunna omfattas av skattesubventionering, precis som städhjälp eller renovering av huset. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund jobbar aktivt för att ett BOT-avdrag ska bli verklighet. – Det vore fantastiskt och skulle ge många fler möjligheten att gå på regelbundna behandlingar. Jag har själv tagit behandlingar hos Lola på Human Health i många år och det har räddat mig när jag kraschat och inget annat hjälpt, säger Eva Harrysdotter Wannerberg, 53.

det är klart att det skulle underlätta för våra klienter om kostnaden halverades. Det skulle komma många till glädje och fler skulle kunna återgå till yrkeslivet om de fick hjälp mot smärta och stress i tid, säger Lola. Inger Ruthberg, 57, har varit kund hos henne i 13 år. Till en början tog hon massage för att mjuka upp stelheter, senare kom Inger att även köpa antistressbehandlingar. – En dag när Lola läste av min puls sa hon att jag var jättestressad. Utan att jag förstått det själv så hade Lola rätt. Bara några veckor senare gick jag in i väggen

Eva Harrysdotter Wannerberg gick in i väggen med dunder och brak, hennes räddning blev de avstressande behandlingar hon fick på Human Health-kliniken. En begränsad inkomst tvingar henne dock till behandlingsuppehåll då och då. Lola Svedenbäck är ayurvedaterapeut och tror att många fler skulle komma tillbaka till yrkeslivet efter smärt- och stressrelaterade sjukdomar, bara de fick hjälp i tid. Något som ett BOT-avdrag skulle underlätta för.

Stressigt yrkesliv Hon berättar hur ett stressigt yrkesliv i kombination med kampen för hennes handikappade barn fick henne att gå i väggen om och om igen. – Till slut blev smällen riktigt tuff. Jag tappade talet och känseln i ena halvan av kroppen. Det enda som hjälpte var den ayurvediska behandlingen och därför har jag återkommit till den hela tiden. Eva är sjukpensionär och säger att hon tyvärr inte alltid har råd att ta de behandlingar som hon behöver. Därför skulle hon välkomna ett BOT-avdrag.

Krävs många behandlingar Lola Svedenbäck är en av ägarna till Human Health och hon nickar instämmande när hon lyssnar på Evas berättelse. Till henne kommer många människor med bland annat stressproblem. – Då krävs en rad behandlingar och

För Inger Ruthberg är regelbundna massagetider ett sätt att hålla stressnivåerna nere.

och fick åka ambulans från jobbet. Jag tappade känseln i halva kroppen och befann mig som i en bubbla. Det var riktigt illa, men med hjälp av regelbundna besök hos terapeuten – och en förstående arbetsgivare – har jag tagit mig tillbaka. Nu lyssnar jag mer på kroppen, och tar

hand om den, säger Inger. Såväl Inger som Eva skulle ha stor glädje av ett BOT-avdrag. Det skulle också ge fler människor den ekonomiska möjligheten att köpa hälsovårdande behandlingar. – Ett BOT-avdrag skulle dessutom bi-

dra till att fler arbetstillfällen skapades så det finns flera anledningar att välkomna skattelättnaden, säger Lola. Peter Feldt är BOT-avdragets främste talesman, han är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och jobbar aktivt med att påverka beslutsfattare. Och han gör det med ett språk som politikerna förstår. Han pratar om kronor och ören och talar om sänkta kostnader för hälso- och sjukvården med 11,9 miljarder per år. Detta ska sättas i relation till att kostnaden för staten skulle landa på 1,7 miljarder. Allt detta under förutsättning att lika många personer nyttjar BOT som RUT.


ANNONSSIDAANNONSSIDA 13

BOT avdrag • 2006 la Christina Doctare, läkare och politiker, fram en motion om ett BOTavdrag (BOT= behandling och terapi). • BOT-avdraget gäller tjänster till privatpersoner i syfte att förebygga ohälsa. • Skatteavdrag får göras för kostrådgivning, personlig träning, samtalsterapi och behandlingar, exempelvis ayurveda, massage och akupunktur. • Tanken är att BOT-avdraget ska fungera på samma sätt som RUT och ROT med skatteavdrag på halva priset upp till 50.000 kronor per år. • De främsta målgrupperna för reformen är sjukskrivna, funktionshindrade och anställda inom industrin, där friskvårdsbidrag är ovanliga. • Nya hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström uppvaktas i dagarna av BOT-avdragets talesman Peter Feldt från Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

EXEMPEL på BOT-arbeten: Massage och andra manuella terapier, t.ex: • • • • • • • • •

Akupressur Aromaterapi Ayurvedisk Massage Klassisk massage Shiatsu Spa- och kurterapi Thaimassage Yogamassage Zonterapi

Samtalsterapi, t.ex: • Individuell terapi • Psykoterapi

Kostrådgivning i syfte att förebygga ohälsa Rådgivning och fysisk träning med personlig tränare (PT)

Kompetens – Erfarenhet - Diskretion 0920 – 129 53

www.cityoppenvard.se mats.almqvist@cityoppenvard.se


ANNONSSIDAANNONSSIDA 14

Efterfrågan skulle öka rejält med RIT-avdrag Jobb åt unga och hjälp åt gamla – med reducerad skatt för hushållsnära ITtjänster skulle Hans Wanler på HW data kunna erbjuda jobb till flera ungdomar: – RIT skulle för IT-företagen betyda detsamma som RUT gjort för städtjänstsektorn. Efterfrågan skulle öka markant, inte minst bland alla äldre personer vars digitala utanförskap skulle minska.

Hemmen översvämmas av teknikprylar, men alla kan inte använ da dem. Det finns ett digitalt utanfö rskap bland framför allt den äldre del en av befolkningen, vilket ett RIT-a vdrag skulle bidra till att avhjälpa.

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

Installera datorer, skrivare och smarta tv-apparater, ladda hem appar, sätta upp ett nätverk, fixa ett virusprogram, omformatera en dator – för många ungdomar är det en ”piece of cake”. För många äldre innebär installationerna istället en svår barriär mellan dem och alla tjänster som den nya tekniken erbjuder. – Vi har redan nu många privatkunder som kommer in till oss med sina krånglande datorer. Vi får även frågor om smarta tv-apparater, som ju i dag är som datorer och inte helt lätta att installera för den som inte är ITkunnig, säger Hans Wanler som äger både HW data och Maid hemservice i Luleå.

RUT-effekt Han tror att ett skatteavdrag för ITtjänster skulle ha samma effekt för branschen som RUT-avdraget haft för städbranschen. – Vi startade Maid Hemservice tack vare skatteavdraget och kunde fördubbla antalet anställda varje år under den första tiden. De som fått jobb är i första hand personer som annars står utanför arbetsmarknaden, det vill säga nysvenskar och ungdomar. Teknikinstallation och användarutbild-

ning i hemmen vore ett annat perfekt ungdomsjobb, säger Hans Wanler. Enligt en Demoskopundersökning genomförd i december 2013 på uppdrag av Almega uppger 20 procent av svenskarna att de, på grund av okunskap och problem med datorer, går miste om information på nätet, inte kan använda internetbank och att de inte heller kan köpa varor och biljetter på internet.

Behovet ökar I takt med att bank- och myndighetstjänster i allt högre grad förläggs på internet ökar behovet av hjälp hos dem som hamnat i ett digitalt utanförskap. – I dag går det exempelvis inte att göra en flyttanmälan någon annanstans än på internet och gissningsvis går det inte att betala räkningar med pappersavier länge till, säger Hans Wanler och berättar att han själv hjälpt sin 80-åriga mamma att ladda hem appar på Ipaden så att hon kan använda den till både nytta och nöje. – Men alla har inte yngre släktingar som kan hjälpa till och då vore det toppen att kunna beställa den kompetensen till hemmet.

RIT-FAKTA: • 2011 kom Annie Johansson (C) och Ulf Lindberg, Almega, med förslaget om ett RITavdrag. • RIT-avdraget gäller IT-tjänster i hemmet. • Skatteavdrag får göras för exempelvis hjälp med installation av datorer, smarta tv-apparater, nedladdning av appar, omformatering av datorer, virusscanning med mera. • Tanken är att RIT-avdraget ska fungera på samma sätt som RUT och ROT med skatteavdrag på halva priset upp till 50.000 kronor per år. • De främsta målgrupperna för reformen är äldre personer och andra som i dag befinner sig i ett digitalt utanförskap. • Ett RIT-avdrag förutspås av dess förespråkare att ge nya ungdomsjobb som bland annat kan fungera som ingång till arbetsmarknaden

Hans Wanler, HW Data, välkomnar ett RIT-avdrag. ”Det skulle ge jobb till ungdomarna och hjälp till de äldre.”


Kostnadsfri besiktning och offert

SPARA SPARA upp till 7.000:Just nu! är ett bra tillfälle att välja braskamin, vi har bra erbjudanden på flera populära modeller. Vid samtidigt köp av valfri Contura kamin (gäller hela sortimentet) och Premodul skorsten lämnas 2.500:- rabatt på skorstenen. Det finns alltså möjlighet att spara upp till 7.000:-!

Ord. pris 30.900:-

JUST NU 26.400:-

Spara

Contura 790T

Kampanjpriser t o m1429 mars Kampanjpriser t.om. mars 2015. Kom in till butiken för att fler kaminer Läs mer om kampanjen påse contura.se, där till kampanjpris hittar du fler modeller. Contura 550:1 Ord. pris 17.900:-

JUST NU 13.900:-

Spara

4.000:-

Contura 660T:5

4.500:-

Välkommen hem till värmen

Ord. pris 29.500:-

JUST NU 26.000:-

Spara

3.500:-

Stor utställning, representant på plats alla dagar Fredag 10–18 • Lördag 10–15 • Söndag 12–15

Takstege med montering på köpet

PLEGEL®-tak

känsla hållbarhet

tak med för

(Värde ca 10.000:-) l

TerraPlege

30

TERRA PLEGEL ® – TAK MED PROFFSKÄNSLA!!

ti års garan m o n e g t mo rostning

Vi kan med stolthet säga att ett Terra Plegel®tak är ett av världens bästa plåttak som förenarr den överlägsna styrkan från vår unika pressteknik med kvartssandens naturliga utseende. Terra Plegel® för tankarna till eleganta, traditionella skandinaviska tak. Kvartssandbeläggningen ger, förutom halkskydd, även en mycket tilltalande finish samt god ljudabsorbering. Vår unika pressteknik gör att vi med likvärdigt material levererar en produkt med överlägsen styrka och hållfasthet. Detta i kombination med två lager polyesterlack och kvartssand ger en mycket robust taklösning. Besök oss på www.kami.se

Representant på plats alla dagar

Vi bjuder på kaffe • Hamburgare 20:Välkomna!

Hermelinsgatan 1 • 961 73 BODEN • Tel 0921-123 30 • Fax 145 30 • www.lidbergstra.se


ANNONSSIDAANNONSSIDA 16

Tips och råd vid val av hantverkare Tycker du att det är svårt att välja hantverkare? Fredrik Kristiansson ger dig tips och råd på vägen. Han jobbar som Chef för Sveriges Byggindustrier Luleå och håller i frågor som ”en sund byggbransch” och ” byggsektorns energi- och miljöfrågor”.

Lägsta pris är inte alltid bäst

Val av hantverkare

I många sammanhang och naturligtvis även när man ska bygga om så är yrkeskunskap av den som ska göra jobbet en väldigt viktig faktor för att jobbet ska bli utfört på ett så ekonomiskt, tekniskt, kvalitets, miljö- och arbetsmiljöeffektivt sätt som möjligt. Lägsta pris är inte alltid lägsta kostnad om det utförs av någon som inte vet vad man håller på med. Det kan bli dyrt att rätta till misstag i efterhand. Det kan också bli problem om det uppkommer skador och den man anlitar inte har ordentliga försäkringar. En annan aspekt är att det för vissa arbeten såsom t ex elarbeten krävs att du är certifierad för att få utföra dessa.

Många saker är viktiga och använd med fördel checklistan framtagen av Sveriges Byggindustrier för att hjälpa dig att välja. Fredrik säger att om han skulle välja ut en viktig sak så tycker han att man ska kolla företagets referenser för liknande jobb och ta reda på hur arbetena har utförts.

De vanligaste misstagen

Fredrik Kristiansson, Chef BI Luleå

Man tittar väldigt mycket på priset och vill snabbt välja det billigaste. Det är viktigt att ta sig tid att klargöra omfattning, gränsdragning för att se om det lägsta priset verkligen är det billigaste. En anledning till att en offert från en hantverkare är lägre än från en annan

Checklista

– för privatpersoner och byggföretag För konsumenten (beställaren)

Som beställare blir du byggherre i förhållande till entreprenören. Om du är osäker på vad den rollen innebär bör du anlita en byggkonsult som projektledare/arbetsledare. Begär in offerter från flera entreprenörer.  Kontrollera att företaget har F-skattsedel och  kontakta eventuellt Skatteverket.

För entreprenören (byggföretaget) Konsumenttjänstlagen kräver att arbetet utförs fackmässigt. Entreprenören ska också med omsorg ta tillvara konsumentens intressen. Entreprenören måste informera konsumenten och avråda denne om visst arbete inte skulle vara till rimlig nytta för konsumenten. Som entreprenör måste man utgå ifrån att konsumenten inte är fackman.

Be om referenser för liknande arbeten och ta  reda på hur arbetena har utförts.

Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk  behörighet för utförande av arbete enligt

Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet.

Undersök om företaget är medlem i någon  branschorganisation. Erfarenheten visar att

risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

För trygghets skull, kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är byggbranschens eget system för ID-kontroll, www.id06.se.

Förskottsbetalning rekommenderas inte utan särskilda skäl, t.ex. vid stora materialin köp. Vid småhusentreprenader* är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning.

Stäm av arbetet och ekonomin löpande med entreprenören. * Småhusentreprenad: uppförande eller tillbyggnad av en villa. Tillbyggnad är det om husets volym utökas.

Informera konsumenten om vem eller vilka  som planeras utföra arbetet.

 

Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader.

Vid småhusentreprenader* är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning. Vid övriga konsumententreprenader kan parterna avtala om förskottsbetalning p.g.a. särskilda skäl (betalningsplan).

Sveriges Byggindustrier (BI) är bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma i Sverige. Vi har ca 3.100 medlemsföretag. Tillsammans driver vi ett stort antal frågor som syftar till att driva utvecklingen framåt för byggsektorn. Vårt mål är en attraktiv byggbransch, en sund byggbransch, ett modernt medarbetaravtal och säkra arbetsplatser. Visionen är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. www.sverigesbyggindustrier.se

kan just vara att det lägre priset beror på att vissa arbetsmoment saknas eller att kostnader tillkommer i efterhand t ex ersättning för resor och borttransport av byggavfall. Det kan vara svårt för en konsument att jämföra olika offerter och om man är osäker kan det vara bra att ta hjälp av en byggkonsult. Det är särskilt viktigt om det är ett stort och dyrt projekt. Sedan är det bra att ha tålamod med att hitta rätt hantverkare. De hantverkare som är bra och skickliga är ofta uppbokade på jobb och därför behöver man som konsument då ibland vänta på att de har tid. Var därför ute i god tid. Att en hantverkare kan starta ett arbete direkt kan men behöver inte vara en varningssignal.


ANNONSSIDAANNONSSIDA 17

Alla drömmer om det perfekta hemmet

VI TAR HÅL PÅ DET MESTA!

Anlitar du oss kan du vara säker på att få en engagerad och kvalitetsmedveten byggfirma som kommer att förverkliga dina önskemål till fullo.

Hålmetodik är ett företag som utför håltagning och rivningsproduktion i betong och andra material vid om- och nybyggnad. Vi kan genomföra håltagning i komplicerade miljöer. Hålmetodik erbjuder hög kvalitet och har en bred kompetens inom affärsområden.

• Renovering • Ombyggnad • Tillbyggnad • Våtrum Tommy Pettersson Tele: 0920-26 00 19, 070-260 03 55 www.tumstockenbygg.se info@tumstockenbygg.se

Rivning

X-tremt bra snickare

Vi leverarar resultat lite utöver det vanliga!

Stabilitet

Bygg och badrum

Entrepenad

X-treme är ett väletablerat, tryggt, framgångsrikt företag

Vi söker rotavdrag direkt för våra privatkunder men bygger även åt företag och fastighetsägare. Vi följer branschregler och råd för arbeten i våtrum.

X-treme Bygg samarbetar med etablerade underentrepenörer.

Håltagning Sågning

Industrivägen 20, 97254 Luleå Telefon: 0920-22 97 40 Epost:gunnar@halmetodik.se Öppettider Måndag-Fredag: 7.00 - 16.00

www.x-treme.nu • 070-666 84 49 • peter@x-treme.nu

VI KAN TAK

! m e h t t i d r a r Vi renove Alla förekommande arbeten inom bygg och måleriarbeten

Tätskikt

Isolering

Löpande un

derhåll

Brandventilation Vi är specialister på tak och tätskikt och levererar helhetslösningar. Det innebär att vi föreslår produkter och konstruktioner för trygga tak med lång livslängd och god ekonomi - något vi har 55 års erfarenhet i branschen av.

Patomella Takentreprenad AB - Industrivägen 13 - 972 54 Luleå Tel: 0920-20 39 20 - patomella.tak@telia.com

Utnyttja rot-avdraget!

• • • • •

Nybyggnation Ombyggnation Tillbyggnation Plattsättning Måleriarbeten & tapetsering

Datavägen 1, 977 54 LULEÅ 0920-871 51 • byggsnickarn@telia.com


ANNONSSIDAANNONSSIDA 18

Svarta jobb blir Vita Svarta jobb blir vita, avdraget skapar jobb och gynnar privatpersoner. – ROT-avdraget har på många vis varit mycket framgångsrikt, säger Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten. Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Camilla Niemi

Det är sex år sedan som skattereduktion för arbeten i hemmet infördes. Skattereduktionen innebär att du kan minska din skatt med halva arbetskostnaden för reparationer, underhåll och/eller om- och tillbyggnad av ditt småhus eller din bostadsrätt. – Svarta jobb har blivit vita, avdraget har hjälpt oss att få bort svartarbete i byggsektorn, säger Ingela Lekfalk.

Nya vita jobb Hon berättar att ROT- avdraget under de här åren gett så mycket som 15.000 – 25.000 nya vita jobb i hela landet, om vi räknar med att hälften av ROT-avdraget gått till arbeten som annars utförts som svartjobb eller inte alls. – En gemensam rapport av Byggbranschen i samverkan och Företa-

Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten.

garna visar att bara några få procent av kunderna frågar om att få arbete utfört utan kvitto. Innan rotavdraget var motsvarande siffra 45 procent. Ingela Lekfalk säger att målet är avdraget ska bidra till växande marknader och en sundare konkurrens. – De nya vita jobben genererar dessutom skatteintäkter. De som tidigare jobbat svart får bättre arbetsvillkor och en större social trygghet genom tillgång till socialförsäkringar och pensionssystem.

Förbättringspotential Trots de positiva tongångarna anser Företagarnas regionchef att det finns förbättringspotential för avdraget: – I dagsläget är gränsen mellan vad som är avdragsberättigat eller inte helt logisk. Du kan till exempel göra

0:– i värmekostnad ger pengar över till annat.

avdrag för att bygga en träaltan till huset men inte för att lägga stenplattor och andra markarbeten. Ett annat exempel är att om fönster renoveras och monteras på plats så gäller avdraget för hela arbetskostnaden. Om fönstren däremot tas ned och renoveras på verkstaden, vilket i många fall är effektivare, och företaget sen åker och sätter upp fönstren gäller bara rotavdrag för montaget, men inte för ”tillverkningen”. Det finns många konstiga och fyrkantiga regler. Här behöver regelverket ses över för att bli tydligare för såväl företag som köpare av tjänst. Även RTU-avdraget har haft en positiv inverkan på länets företag. 8980 länsbor nyttjade avdraget under 2013 och detta bidrog till att 98 nya, vita heltidsjobb skapades i Norrbotten.

RING FRIDA NÄR DU VILL nå ut till hushåll och företag med en egen tidning Frida Öström Kundtidningsansvarig Norrbottens Media

070-644 21 44

Nu bjuder vi på elen första året! Just nu ingår elförbrukningen i tolv månader när du köper någon av våra kampanjvärmepumpar. Det ger dig upp till 13 000 kr extra att göra vad du vill med – åka på semester, till exempel. Läs mer och hitta restips på ivt.se/kampanj Erbjudandet gäller t.o.m 31/3 2015. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Lokala avvikelser kan förekomma.

Tel 070-325 02 44

frida.ostrom@norrbottensmedia.se


TAKBYTE

NYTT GOLV

NY GARAGEPORT / YTTERDÖR

VI HJÄLPER DIG Så här fungerar det 1 Prata med oss på XL-BYGG

Berätta för oss vad du har tänkt dig. Tillsammans kan vi titta på material, olika konstruktioner, smarta lösningar samt gå igenom fördelar och pris.

2 Kostnadsfritt hembesök

En av våra experter kommer hem till dig för att ta mått och se vilka arbetsmoment som behövs.

För dig som inte vill, kan eller har tid att fixa erbjuder vi vår tjänst Monterat & Klart. Behöver du byta fönster, dörrar, golv eller tak är det bara att kontakta oss för en riktig helhetslösning. Välkommen till ditt närmsta XL-BYGG så berättar vi mer om Monterat & Klart!

3 Klar och tydlig offert

Du får ett fast pris på hela jobbet och en tidsplan för när allt kommer vara klart.

4 Startdatum och montering

FÖNSTERBYTE

När du bestämt dig får du en tid då vi påbörjar jobbet - och en tidsplan för när allt kommer att vara klart. Våra godkända montörer kommer hem till dig och monterar. Bra att veta: Vi städar alltid efter oss varje arbetsdag. Vi avråder dessutom från jobb som du önskar att vi genomför men som, enligt vår mening, strider mot fackmannamässigt utförande.

5 Leveransgodkännande

Vi utför ett leverans-godkännande. Dokumentet fungerar som underlag för garantier.

6 Vi fakturerar

Allt faktureras via oss på XL-BYGG*. Du får alltså ingen faktura från hantverkaren. Tillsammans med slutfakturan får du dina garantihandlingar. *Vissa avvikelser kan förekomma.

Prisexempel:

4 st Traryd Optimal fast 10x10 Aluminiumutsida. Ej öppningsbart. Inklusive montering. Efter ROT avdrag

20 900 kr

Montering avser trävägg. Materialkostnad för lister, skruv, spröjs m.m. tillkommer.

BOLLPLANK Hos oss får du den hjälp du behöver. Du bollar allt från idéer till materialval med vår utbildade personal – våra bollplank – som hjälper dig genom hela ditt projekt. Tjänster, produkter och kunskap bygger på lokal kännedom. Vi förstår din byggsituation. Vi är ju bygghandlare som bor där du bor.

Kallax Företagsstad, Bergnäsets ind.omr Tel. 0920-27 20 00. Öppet mån-fre 6.30-18, lör 9-14 www.xlbygg.se


ANNONSSIDAANNONSSIDA 20

VI HAR FLYTTAT! Välkommen till våra nya lokaler på torpslinga 18

Renoveringar Nyproduktion Vattenrening Värmepumpar m.m

” r e l l t gä

e d r ”Nä

• Byggreparationer • Om- & tillbyggnationer • Nybyggnationer Företaget för kompletta bygglösningar Länsbygg i Norrbotten AB har funnits sedan 1980 och drivs sedan 2002 av Kent Karlsson och Håkan Nurminen. Vi har ett brett utbud av tjänster och utför det mesta inom byggnationer. Kunderna kan förvänta sig ordentligt utförda arbeten till en rimlig kostnad.

LÄNSBYGG I NORRBOTTEN AB Lulsundsgatan 28 Luleå • Tel. 0920-696 10 www.lansbygg.mediakonsulter.se

Du hittar oss här! TORPSLINGAN 18 Luleå Tekniska Universitet PORSÖN

Bjö

den

tale

ka rks

JUST NU!

Hapa

KAMPANJ på

aväg

rand en

Luleå C

I år firar vi 47 år på taket! I samarbete med

Yttervikens Industriområde Torpslingan 18 • 070-325 02 44


? A T S R Norrbottens STÖ

HAFA BADRUMSUTSTÄLLNING

på Lakkapää Luleå!

Jonas från

Hafa

er fre på plats und

& lör

-25%

gen 26-30/3

på allt i katalo

OT avdrag för 2015!

Nyttja ditt R

Alla som handlar

Hafa ler Badrumsmöb dagar är med under dessa ng av på en uttlottni

TKORT ETT PRESEN n på 2000:- frå Lakkapää!

Invigning av Lakkapääs nya köksavdelning Förverkliga Dina köksdrömmar tillsammans med oss. Kök utan gränser

Allt till Din köksrenovering på ett och samma ställe. Vi bjuder på varmkorv med bröd på lördag!

Vår kökssäljare Kalle Kantola är på plats Tel. 070-672 25 14

KÖP

Kök för 30 00

0:-

erhålles ett PRESENTKO RT värt 3000:-

LULEÅ | Spantgatan 1 | Tel. 0920-23 32 00 | Öppet: Mån-fre 7-19, Lör 9-16, Sön 12-16

50 år av erfarenhet & kvalité

wasslov.se

Nu INVIGER vi


ANNONSSIDAANNONSSIDA 22

Stora pengar att spara på energin

Har du energitjuvar hemma? – Gå en inspektionsrunda i ditt hus. Känn efter; drar det från något hörn, hur tätt är det kring fönster och dörrar? Ibland kan små åtgärder spara stora pengar, tipsar energirådgivaren Lena Hedberg på Luleå kommun. Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

Är det dags att se över husets uppvärmning? Vill du få tips om hur du bäst sparar energi, pengar och miljö? På kommunen finns hjälp att få. Lena Hedberg jobbar som energi- och klimatrådgivare i Luleå och hennes bästa tips till alla husägare är att se över hur tjock isoleringen är på vindsbjälklaget. – I äldre hus är isoleringen kanske bara runt 10 centimeter tjock, men den bör vara minst 30 och gärna ända upp till 50 centimeter, säger Lena och berättar att det här är en insats som betalar sig snabbt: – När du sätter en ordentlig ”mössa” på huset sparar du in kostnaden på bara två-tre år.

Energirådgivare

– Genom energieffektiviseringar skonar du både plånboken och miljön, säger Lena Hedberg, energirådgivare.

Till Lena Hedberg kan företag, föreningar och privatpersoner vända sig i samband med nybyggnad och renovering. Under 2014 hjälpte hon runt 45 villaägare med energirådgivning. – Många ska byta värmesystem och undrar vilken som är den energismartaste lösningen. Det varierar beroende på vilken familj och vilket hus det handlar om. Solvärme i kombination med ved eller pellets är ett jättebra alternativ för den som kan och vill lägga ner lite mer tid på uppvärmningen. Annars kanske en värmepump passar bättre. Lena påpekar vikten av att också tänka på konsekvenserna av ett byte. För den som haft en

värmepanna i källaren blir det viktigt att se över både ventilation och källartemperatur när den nya uppvärmningsmetoden gör att värmekällan försvinner och självdraget blir sämre. – För att inte drabbas av fukt och mögel behövs kanske en förbättrad ventilation och en radiator eller två i källaren.

Energismarta tips En annan energismart investering är att byta eller förbättra husets dörrar och fönster. – Ett fönsterbyte är jättebra, men dyrt. Kanske räcker det med att täta runt dina gamla fönster för att spara en slant? För den som bor i ett gammalt hus med vackra fönster bär det kanske emot att bryta stilen med nya fönster. Men då finns möjligheten att bara byta den innersta rutan mot ett energiglas. Då bevaras husets uttryck samtidigt som du sparar energi, tipsar Lena.

Inspektionsrunda Hon tycker att alla då och då ska gå en inspektionsrunda i sitt hem. – Kolla din värmeräkning och jämför med ”normalvillan”. Avviker din förbrukning mycket? Då är det dags att jaga energitjuven! Välj en riktigt kall dag då du går runt och känner efter var det är dragigt. Var har ditt hus sina största värmeförluster? Sedan kan du göra ett åtgärdsprogram.


ANNONSSIDAANNONSSIDA 23

Sü här läcker ditt hus:

Ventilation 15% Tak 15%

FĂśnster och dĂśrrar 35%

Väggar 20%

Golv och källare 15%

Dags att jaga energitjuvar där hemma? Kolla var det drar och satsa pü en rejäl mÜssa till ditt hus!

FAKTA: �Normalvillan� (150 kvadrat stort hus med 2-4 boende) i Norrbotten drar: • 10.000-15.000 kWh per ür i uppvärmning. • 5.000 kWh per ür i hushüllsel. • 5.000 kWh per ür i varmvatten.

& $').0 &# $) 5#+ * &33 +7 (-(/

 

 

*1-( &350,0 &3+&+# "03 ,+30&+# 4(73+ )%&+13))3&,+ 33+&+13))3&,+ 5),..

()&+# ,)5)##+&+# )71+&+# &++1&0&+#

  &"&"" & %%% 

    # )50+1 &+13))3&,+ ,03!,01)&+# $ $ #! &"&"" " &&

& (+ "

  $ " #

      &+!,1)/+4 666/1)/+4


Låt experten göra jobbet! Det finns många anledningar att välja Garageportexperten! Som att vi har det största utbudet av ledande varumärken till förmånliga priser. Eller att vi kan hjälpa dig hela vägen, från måttagning till montering - både för portar och dörrar såklart! Lägg därtill några av marknadens bästa garantier, försäkringar och finansieringslösningar, och valet blir ännu enklare. Självklart drar vi av ditt ROT-avdrag direkt på fakturan.

Villaportar • Industriportar • Ytterdörrar

Por tar från

7..9900::-

Utnyttja ditt ROT- På köpet: avdrag! 3 års allriskförsäkring

Hör av dig till oss för ett kostnadsfritt hembesök, så hjälper vi dig att välja rätt port eller dörr. Mats med personal

Luleå

Handelsvägen Handelsvägen 15 15 A Tel: 41 00 Tel: 0920-25 0920 -25 4 10 0

Profile for Norrbottens Media

RUT & ROT 2015  

Här får du svar på dina frågor om RUT & ROT samt information om RIT & BOT.

RUT & ROT 2015  

Här får du svar på dina frågor om RUT & ROT samt information om RIT & BOT.

Advertisement