En Sueco December 2022

Page 1

SPANSKA TRADITIONER

Därför ska du duka med vindruvor på Nyårsafton.

LÄS SIDA 26

PROFIL

Följ med till Nerja och möt Tomas Edström.

LÄS SIDA 20

KASTANJER

Ingen vinter i Spanien utan rostade kastanjer.

LÄS SIDA 24

RECEPT Baka juliga frallor i december.

LÄS SIDA 38

SUECO
en DECEMBER 2022
En Sueco hälsar alla läsare God Jul & Gott Nytt År!
Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa

La

hälsar

Det är årets sista månad. Runt knuten väntar 2023. Inför 2020 var förväntningarna i min omgivning stora. Allt kändes bra och allt indike rade att tiderna var utmärkta för framgång och tillväxt. Snart fick vi dock erfara något helt annat. 2020 och 2021 har gått till historien som pandemiår. När 2022 ringdes in vågade vi återigen skåla i glasen med hopp om att det skulle bli rätsida på tillvaron. Men icke. I Ryss land finns det starka krafter som inte är för fred och invasionen av Ukraina blev ett faktum, vars förödande konsekvenser når långt utanför lan dets gränser. Människor lider. Och vad vi kanske mest upplever här är den påtagliga inflationen, osäkerheten och stundom varubrist. Nyligen såg vi dessutom Trump meddela att han ställer upp i nästa presidentval i USA – vad händer då om vi inte har sett ett slut på kriget i Ukraina innan dess?

Ja, vad kan vi göra? Som alla vet – det är ingen idé att oroa sig för något som inte inträffat. Vi bör förbereda oss för eventuella tuffare tider –men oron orsakar bara dåligt välmående. Det mesta vi oroar oss för sker faktiskt aldrig, och oroar vi oss för något som vi redan gjort, så kan det ju faktiskt inte göras ogjort – gjort är gjort (det kan ju dock många gånger rättas till). Det låter ju sliskigt men det är ju faktiskt sant: Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that is why it’s called the present. Vi lever här och nu, så lev varje dag som om den vore den första! (Med alla möjligheter som kommer med det!)

Presenter är det ju onekligen hög tid för nu i

december, bara att de kallas julklappar i stället. I mitt hushåll blir det sparsmakat med julklap par – vi har ju allt vi behöver. Det är en sådan frihet att inte leva i överflöd och klutter. Så ingen shoppinghysteri här. Bara lugn. Efter den varma hösten med temperaturer som tangerat 20-sträcket fortfarande i slutet av november så tillåter jag mig själv nu att tända i öppna spisen och värma glöggen. Oavsett om julafton firas i svenska sommartemperaturer eller med ragg sockorna på som skydd mot det kalla stengol vet, så ser jag fram att stå i värmen i köket och känna dofterna från skinka och jansson sprida sig i hela huset. Vilken klyscha – men för mig är årets bästa julklapp att jag återigen får vara tillsammans med familj och fira jul i mitt hem. Jag älskar julen, så det är pyntat och förberett till att bara njuta. Mitt hus är ett riktigt julehus.

Jag hoppas naturligtvis att alla ni som läser dessa ord också får den julen som ni önskar. Vill ni ha mer aktiviteter än vad jag önskar mig i år kan jag tipsa om att läsa artikeln om Svenska kyrkan i Fuengirola, som har en hel del på gång i sin aktivitetskalender. Så kan jag även tipsa om att läsa profilartikeln med Tomas Edström. Inte bara för att läsa om hur han funnit vägen till Nerja, utan även för att han ger utflyktstips! Till själva julafton bjuds det på inspiration till lek med artikeln om den danska paketleken, som blivit ett uppskattat inslag på julafton i alla fall hemma hos mig. Vill man å andra sidan bara luta sig tillbaka så gör det med detta magasin i handen, för denna månad sprider En Sueco naturligtvis stämning – läs artiklarna om jullotteriet El Gordo, kastanjer i vintertider och

traditionen med vindruvor på nyårsafton. Alla traditioner blir ju mer spännande att uppleva när man känner till bakgrunden och historien om dem!

Med dessa ord sätter jag nu den sista punkten i den sista En Sueco för 2022, och önskar er alla en riktigt God jul!

Vi ses igen i nästa nummer av En Sueco, som utkommer direkt i januari 2023!

Sara Laine sara@norrbom.com

Sueca
välkommen till
alex bruno martin louise trine morten jette jacob mugge martin louise trine morten jette mugge EN SUECO utkommer den första varje månad och kan gratis hämtas på fler än 250 olika platser utefter Costa del Sol. EN SUECO finns hos annonsörerna samt på Golfklubbar, Svenska Kyrkan i Fuengirola, Svenska klubbar, turistkontor och många andra platser som besöks av svenskar. En Sueco kan även läsas på webbplatsen, där det också finns länk till En Suecos digitalversioner. www.ensueco.com CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com Kontorstid: 10.00-17.00 ANSVARIG UTGIVARE: Norrbom Marketing S.L. (norrbom@norrbom.com) LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing SKRIBENTER (förnamn@norrbom.com) Sara Laine Henrik Andersen Karethe Linaae ANNONSER Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) SUECO en Läs hela tidningen på www.ensueco.com Depósito legal: MA-1758-2006 - En Sueco december 2022
Foto: Mugge Fischer

Lån med säkerhet i din utländska semesterbostad

Drömmer du om en egen semesterbostad i

Franrike, Spanien eller

i Portugal?

DNB Luxembourg är en av få skandinaviska banker som erbjuder lån med säkerhet i din utländska semesterbostad. Hos oss får du hjälp av erfarna svenska och norska medarbetare som tryggt tar dig genom processen. Tillsammans med oss får du tillgång till lokal expertis med god kännedom om rådande lagar och regler.

För mer information är du välkommen att ringa oss på telefon +35 245495 219 eller skicka ett e-mail till boliglan@dnbgroup.lu. Du kan även besöka oss på vårt kontor i Marbella.

Prisexempel: *Nom.ränta 1,90 %, eff.ränta 2,03 %, lån EUR 300 000 0/30, Tot: EUR 391 463. *Marginal för köp i Spanien.

→ dnb.no/lu
2 Kära Läsare 6 Korta Nyheter 10 Shoptalk 16 Kära återseenden på årets SWEA-mässa! 18 Är vi äntligen redo att sparka igång några nya projekt? 19 Fråga Experten 20 Profil: Tomas Edström 22 Testa ”paketleken” denna jul 24 Rostade kastanjer är ett måste till jul 26 Ät 12 druvor - och få ett Gott Nytt År! 28 ¿Qué Pasa? 32 Full aktivitet på Svenska Kyrkan Costa del Sol 34 El Gordo - Det stora, spanska jullotteriet 36 Utflykt: La Motilla de Azuer 38 Veras Veranda: Juliga frallor med risgrynsgröt 40 Málaga CF 42 Golfsidorna 46 Hälsa 50 Radannonser och Annonsörsregister SUECO en innehåll DECEMBER 2022 LÄS HELA MAGASINET PÅ WWW.ENSUECO.COM Trevlig läsning! SUECO en DECEMBER 2022 SPANIEN FÖR SVENSKAR SPANSKA TRADITIONER Därför ska du duka med vindruvor på Nyårsafton. PROFIL Följ med till Nerja och möt Tomas Edström. LÄS SIDA 26 LÄS SIDA 20 En Sueco hälsar alla läsare God Jul & Gott Nytt År! KASTANJER Ingen vinter Spanien utan rostade kastanjer. RECEPT Baka juliga frallor i december. LÄS SIDA 24 LÄS SIDA 38 Intervjuer Nyheter Bostad Finans Utflykter Sport Fakta Kultur Profiler Politik Mode Hälsa portada.indd 1 23/11/22 20 32 34 22 26 18
totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • efterförsäljningsservice. • nyckelfärdiga totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert. öppettider mån-fre: kl. 09.00 - 18.00 lördag: kl. 10.00 - 14.00 showroom fuengirola calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com Följ och gilla oss på Facebook UtnyttjadittROT-avdrag. Viordnarallapapper. Uppställt i Elviria kök • bad • garderob • renovering

Nytt center med fokus på historia och romerska arv

Nu har dörrarna öppnats för allmänheten till ett spännande och länge efterfrågat center som fokuserar på historia och särskilt på det romerska arvet. Centret ligger precis bredvid den romerska platsen Los Molinillos (Avenida Antonio Machado) i Benalmádena. Vid invigningen av det nya Centro de His toria de Benalmádena uppmärksammade stadens borgmästare, Víctor Navas, bland annat värdet som detta center kommer ha för både studenter och forskare som är in tresserade av Benalmádenas romerska arv.

Centret, i vilket det finns flera olika gångvä gar och utsiktsplatser, som gör det lätt att se den arkeologiska platsen Los Molinil los, börjar med en temporär utställning, Benalmádenas Romerska Villor (Las villas romanas de Benalmádena), som fokuserar på platserna: Benalroma och Torremuelle.

Anläggningen har kostat 474 940 euro och har finansierat av både Junta de Andalucía (274 940 euro) och kommunen (200 000 euro).

Los Molinillos upptäcktes för mer än 20 år sedan när det planerades att bygga på platsen. När man började gräva insåg man snart vad som gömde sig under marken och byggplanerna stoppades. Los Molinillos är en av Benalmádenas viktigaste romerska platser och inkluderar resterna av ett indu striområde som används för produktion av olivolja och en fabrik för saltning av fisk.

Fortfarande låga löner på Costa del Sol

En löntagare bosatt i Málagaprovinsen tjänar i genomsnitt 18 112 euro per år. Det visar de senaste siffrorna från de spanska skattemyndigheterna. Siffrorna visar också att lönenivån i provinsen ligger 15,8 procent under riksgenomsnittet. De som tjänat bäst på Costa del Sol är anställda inom finanssektorn och försäkringsbranschen. De sämsta lönerna hittas inom jordbruket.

På nationellt plan ligger genomsnittslönen på 21 519 euro per år. De högsta lönerna hittas i Madrid (27 981 euro) och Barcelona (25 310 euro). Detta är ingenting som förvånar någon. Vad som dock är förvånande är att Málaga, som landets sjätte största stad, ligger ända nere på plats 37:e på listan över de bästa lönerna.

Bara ett fåtal hotell stänger för vintern

Nästan vart tredje hotell på Costa del Sol valde att stänga inför vintern och lågsäsong 2019. I år är det bara mellan 10 och 15 procent av Costa del Sols 342 hotell som väljer att ha vinterstängt. ”Våra medlemmar tror på en rimlig lågsäsong. Med bra väder och bra erbjudanden satsar flera hotell på många ’sista minuten’bokningar i stället för att stänga. Det är en inställning som jag tycker är helt rätt”, säger Javier Hernández från Costa del Sol hotellägarförening (Aehcos). Han berättar att många

av de hotell som stänger för vintern bara stänger på grund av omfattande renoveringar. ”Flera kända hotell som Los Monteros i Marbella och Best Tritón i Benalmádena håller på med omfattande ombyggnationer. Andra hotell installerar solpaneler och kan därför inte hålla öppet på grund av den röra som installationerna orsakar. Sett som helhet är det bara ett fåtal hotell som har vinterstängt på grund av bristande aktivitet under årets säsong. Det är naturligtvis glädjande”, säger Javier Hernández från Aehcos.

KORTA NYHETER 6 EN SUECO - DECEMBER 2022
• Kockar från Napoli • Vi lagar all mat från grunden • grönsaksleveranser varje dag • Nya meny- och tallrikserbjudanden varje dag • Vedugnspizza • Italiensk bodega ”på riktigt” • Italiensk ”vinkällare” • Gasvärmare och filtar på terrassen • Levande musik varje lördag Puerto Deportivo · FUENGIROLA · 951 74 28 17 yaya.puertofuengirola@outlook.com Öppet alla dagar från morgon till sent Traditionellt skandinaviskt och italienskt JULBORD Hemlagade specialiteter, skinka, köttbullar, flera sillsorter, Gravad lax, rökt makrill och mycket mer! 15 och 23 december kl. 18.00 • 16 och 24 december kl. 15.00 JULBORD! 45,90€ perpers. medöl ochsnaps BOKA NU! NYÅRSSUPÉ X-tra allt 4-rätters meny Huvudrätt: Oxfilé eller hummer. Vin till maten 99 € per pers.

ÖVER

I SVERIGE OCH SPANIEN

Lars Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige och även i övriga länder med svensk och spansk juridik.

Lars Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige och även i övriga länder med svensk och spansk juridik.

Lars Isacsson har drygt 30 års erfarenhet från advokatverksamhet och var tidigare delägare/partner i en av Sveriges ledande advokatbyråer.

Lars Isacsson har drygt 30 års erfarenhet från advokatverksamhet och var tidigare delägare/partner i en av Sveriges ledande advokatbyråer.

Under åren har Lars av flera publikationer omnämnts och rekommenderats som advokat och rådgivare inom olika rättsområden.

Under åren har Lars av flera publikationer omnämnts och rekommenderats som advokat och rådgivare inom olika rättsområden.

Lars handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till Sverige och Spanien.

Lars handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till Sverige och Spanien

www.larsisacsson.com info@larsisacsson.com

Stad i Andalusien är Europas billigaste stadsdestination

Letar du efter Europas billigaste storstadssemester behöver du kanske inte resa speciellt långt. Resewebbplatsen Omio har gjort en undersökning som visar de 100 bästa städerna i Belgien, Tyskland, Frankrike, Holland, Österrike, Schweiz och Spanien för människor som reser med en tajt budget. Städerna har rankats baserat på antalet gratisattraktioner, tillgänglighet och pris på lokala transporter, mat och dryck samt sightseeingturer, och till och med antalet allmänna dricksvatten-fontäner.

Och vilken stad erbjuder så Europas mest prisvärda storstadssemester? Granada!

Denna andalusiska stad har totalt 112 gratis turistaktiviteter, inklusive tio museer med gratis inträde. Dessutom är sightseeingturerna i Granada några av Europas billigaste, med en prislapp på bara 6 euro.

Att gå ut i Granada är också överkomligt. Staden har inte färre än 86 barer och nattklubbar där en fatöl bara kostar 2 euro, vilket ofta dessutom inkluderar en gratis tapa! Vidare har Granada dessutom 1 011 gratis wifi-punkter och 143 dricksvattenfontäner. Bussbiljetterna kostar 1,40 euro och är också några av de billigaste i Europa, och med ett multiresekort sjunker priset till bara 0,83 euro.

Äran att vara Europas näst billigaste stadsdestination gick till Brygge i Belgien, följt av – otroligt nog – Venedig. Trots sitt rykte har Venedig 22 gratis museer och 186 allmänna dryckesfontäner, enligt Omio.

Internationellt konsortium planerar stor vindkraftspark utanför Costa del Sol

En internationell grupp har kontaktat de spanska myndigheterna för att ansöka om tillstånd att bygga en enorm vindkraftspark med flytande generatorer utanför Costa del Sol. Vindkraftsparken som är på förslag kommer att vara 30 000 fotbollsplaner stor (större än Kanarieöarna) och ska byggas 20-40 kilometer från kusten. Vindkraftsparkens fulla kapacitet ska kunna leverera ”grön” el till 660 000 hushåll. Det betyder att den skulle kunna täcka energibehovet för fler än alla hushåll i Málagaprovinsen (649 000 enligt den senaste statistiken).

Gruppen bakom projektet heter IberBlue Wind och det är ett konsortium som omfattar det irländska företaget Simply Blue Group och de spanska företagen Proes Consultores samt FF New Energy Ventures. Kostnaden för projektet uppskattas till över 2,5 miljarder euro och den ursprungliga ansökan har redan

skickats till ministeriet för ekologisk omställning.

Om spanska myndigheter accepterar ansökan kommer vindkraftsparken att installeras i Alboranhavet utanför Fuengirola och Marbella. Den vindkraftspark som skulle ligga närmast Costa del Sol skulle ligga 25 kilometer bort, så det blir minimal störning av utsikten, säger gruppen. Varje mäter 200 meter och står på en triangulär stödplatta. Masterna förankras, men cementerad inte fast på havsbotten, som i detta område är på 300-500 m djup.

IberBlue Wind hoppas att projektet ska vara igång 2030, men ännu är inget bestämt. Den spanska staten har för närvarande ett moratorium för nya nyttjanden av Spaniens maritima landmassor, men nya koncessioner kan godkännas 2023.

Dubbelt så många övergivna hundar i Málaga

Málagas kommunfullmäktige uppger att kommunen fortfarande siktar på att inga hundar ska avlivas på kommunens djurgårdar, trots att antalet övergivna hundar har ökat med 115 procent på mindre än ett år. Från januari till oktober i år har kommunen hämtat 363 hundar, jämfört med 169 samma period förra året. Dessutom har 372 hundar lämnats in av ägare som inte längre vill ha dem. Många av de övergivna hundarna är sjuka, har inte varit hos veterinär eller saknar obligatoriska behandlingar som rabiesvaccinet. Som motsats till de

dystra siffrorna har antalet adoptioner ökat – med 383 hittills i år jämfört med 264 samma period förra året.

Enligt djurregistret i Andalusien (RAIA) fick 8 254 hundar microchip 2021, och denna siffra förväntas vara högre för 2022. Ändå är det ingenting jämfört med den totala uppskattade hundpopulationen i regionen – 2,33 miljoner hundar, enligt Junta de Andalucía. I vissa städer, som t ex Cádiz, uppskattas finnas fler hundar än människor.

KORTA NYHETER 8 EN SUECO - DECEMBER 2022
DESIGN NYHET ¬ VH-7 NORDIC SPIRIT NATUR www.harderjohansen.dk thomas@harderjohansen.dk • Tlf.: +34 686740262

Skidsäsongen i Sierra Nevada är här med Troll Ski!

I Sierra Nevada har skidsäsongen äntligen startat och med bara två timmars bilresa från Costa del Sol är detta det perfekta utflykts målet för att njuta av att svischa ner för vita backar. Oavsett om du är nybörjare och står på skidor för första gången eller är van skidåkare och vill finputsa tekniken är den skandinaviska skidskolan Troll Ski rätt för att boka skidlektioner. Personen bakom Troll Ski är norska Kjetil Saeve. Han har arbetat som skidlärare med skandinaver i närmare 20 år varav de senaste nio säsongerna med

privat. Vill man komma bort från de vanliga backarna arrangerar jag också guidade turer offpist. Med Troll Ski vet man att man är i tryggt sällskap, oavsett nivå”, berättar Kjetil, som är mycket entusiastisk över årets skidsäsong: ”På grund av pandemin har det av naturliga skäl inte varit någon nämnvärd aktivitet i Sierra Nevada de senaste åren, men årets säsong har börjat fantastiskt bra. Det är härligt att vara i backarna igen!”

Troll Ski arrangerar allt för skidåkning under

Vill du hellre stå på snowboard så arrangerar Kjetil och Troll Ski naturligtvis även snow boardlektioner.

Pssst! I Sierra Nevada finns det också en mycket trevlig skidby med skön miljö, härliga hotell och många bra restauranger och tapasbarer.

Boka skidlektioner i Sierra Nevada med Troll Ski: Whatsapp: (+34) 688 918 773

shoptalk DECEMBER 2022
FÅ HELA UPPLEVELSEN MED www.ensueco.com/plus
4 4 4 Obegränsad
alla
10 EN SUECO - DECEMBER 2022
Veckans viktigaste spanska nyheter på svenska varje dag - direkt i din inkorg.
tillgång till
artiklar på sidan. Medlemsförmåner och rabatter hos utvalda annonsörer.

Svensk tandläkare hos Clinica Dental Escandinava

Hos Clinica Dental Escandinava, den första skandinaviska tandläkarkliniken som etablerades på Costa del Sol (i Fuengirola 1986) vill man inte bara erbjuda den bästa tandvården med modern teknologi, man an passar sig också till efterfrågan. Detta sågs t ex förra året, när Clinica Dental Escandinava öppnade en mottagning i Calahonda, var med verksamheten fick två kliniker. Och nu är det dags för ytterligare en nyhet; Clinica Dental Escandinava, som alltid varit omått ligt populär bland danskar och norrmän, märker nämligen en allt större efterfrågan från svenskar, varför nu tandläkare Karin Sundin hälsas välkommen.

Karin är utbildad vid Karolinska Institutet och har gjort karriär som tandläkarchef i Sverige. Hon arbetar med all typ av allmäntandvård och ortodonti i form av Invisalign (tandregle ring med osynlig tandställning). Detta tar hon med sig till Clinica Dental Escandinava, där hon, liksom de andra tandläkarna, kommer att arbeta på både kliniken i Fuengirola och i Calahonda.

”Tänder är min passion – både det praktiska och medicinska som yrket innebär. Att dess utom träffa personer i alla åldrar gör det bara ännu bättre!”, säger Karin, som är glad att

bli en del av det professionella teamet hos Clinica Dental Escandinava. ”Här erbjuder vi mycket bra både allmäntandvård och spe cialisttandvård, och alla tandläkare har vana från Skandinavien. Vi tänker att ’nyckeln till framgång’ heter god vård och god kvalitet, och vi lyften fram vikten av preventiv vård –för vi vill ju helst att alla ska slippa problem över huvud taget – ’En frisk mun är en frisk människa!’”.

Är du kopplad till svenska Försäkrings kassan kan du som patient hos Karin får tandvårdsersättning, då hon är svensk tand läkare. Du skriver själv ut ett dokument från Försäkringskassan, tar med detta vid ditt besök, så fyller Karin i det. Gäller ej estetisk tandvård.

Fuengirola: C/ Las Deblas, Edif. Palm Beach 1º I, Paseo Marítimo Rey De España 95 Tel. +34 952 660 167

Sitio de Calahonda: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B. Tel. +34 952 933 934

Mer mörat kött hos Tipi Tapa

Tipi Tapa har skapat sig ett namn för sin fina köttmeny, med mycket hög kvalitet och mycket smak. Sortimentet med kött kommer från Danmark, Finland, Spanien, Tyskland och Irland. Djuren är uppfödda på gräs, helt ekologiskt och självklart helt utan antibiotika. Juan Garcia, ägaren till Restaurante Tipi Tapa, har ett mycket gott samarbete med ett danskt framgångsrikt företag, JN Meat International, och har precis i dagarna haft finbesök av dem. Detta företag är återigen på världskartan med extremt fint och prisbe lönt nötkött. John Sashi, ägare till JN Meat International, har tre gången mottagit utmär kelsen Världens Bästa Biff, senast 2021. Sortimentet med högkvalitativt kött kan ses i ett mörningsskåp hos Tipi Tapa. Om man är en köttälskare kan ett besök verkligen rekommenderas. Passa på en kväll när det är en flamencoshow, se deras annons här i magasinet för mer information.

Restaurante Tipi Tapa

Calle Málaga, 4 Fuengirola Tel. 627 635 890 eller 951 311 630

shoptalk DECEMBER 2022
Tandläkare Anders Larsen hälsar välkommen till sin nya kollega Karin Sundin.
12 EN SUECO - DECEMBER 2022

*Erbjudandet gäller 1-31 december 2022 på alla varor i showroomet.

Ikoniskt danskt band gästar Marbella 2023

Sedan de började spela ihop i mitten av 1980-talet har D-A-D varit ett av Danmarks absolut populäraste band och nu har vi äntligen chansen att uppleva dem live på Costa del Sol.

Det är ett band i toppform som i vår gästar Marbella Arena, för under sommaren som varit har D-A-D turnerat Danmark runt och hänfört både publik och recen senter genom att göra precis det som de danska rockikonerna är bäst på – nämligen att leverera rå, oförfalskad rockmusik och en fantastisk show som går rakt in i både hjärta och själ hos publiken. Sångaren Jesper Binzer säger

att man i bandet är oerhört glada för att äntligen kunna spela det på de större scenerna igen, efter en lång period då större livefram trädanden ställts in: ”Vi ser fram emot att för första gången spela live för alla skandinaver på Costa del Sol, och inte minst ser vi fram emot att spela på Marbella Arena, som ju har en fantastisk akustik och unik atmosfär.”

Den 20 maj blir det alltså möjligt att höra både låtar från deras senaste album A Prayer For The Loud och kända hits som Grow Or Pay, Sleeping My Day Away, Laugh ’N’ A Half och Bad Craziness.

Duka till jul med Casa Nordica

Vi har redan firat första advent och nu börjar nedräkningen till julafton på allvar. Decem ber är en mysig månad med både glöggkväl lar och gemenskap med nära och kära, och det är också en hektisk månad med allt som ska förberedas inför julafton. Då är det skönt att veta att allt du behöver till adventglöggen och julbordet hittas i en och samma matbutik – närmare bestämt din nordiska matvarubu tik Casa Nordica.

Julen är en tid fylld med traditioner, som många av oss bär med oss från vårt hemland i norr – traditioner som vi gärna återskapar år efter år, fyllda med smaker och dofter. Detta vet man hos Casa Nordica var

för butikens hyllor nu i dessa tider regelbun det fylls på med julens speciella varor som olika sillsmaker, ansjovis, rökt- och gravad lax, risgryn till gröten och eller den färdiga varianten till den som inte vill stå vid spisen, prinskorvar, köttbullar, sylta, ansjovis, sillsal lad och lutfisk, och inte att förglömma, själv klart hittas även julskinka – både rimmad och färdigkokt, för julskinkan kan ju ingen vara utan till jul!

Och ingen jul utan glögg, och för att alla ska få sin favorit hittas flera olika sorters glögg i butikshyllorna, liksom olika tilltugg som dessertostar, pepparkakor och pepparkaks deg (om du vill baka själv), chokladaskar

och praliner samt plockgodis och annat gott, som också gör sig utmärkt på julaftonens dessertbord.

(Casa Nordica har även ett brett utbud med glutenfria och allergivändliga produkter.)

Casa Nordica, med mat från Norden, hälsar alla En Suecos läsare en riktigt god jul!

Casa Nordica finns på Facebook.

Supermercado Casa Nordica

Calle Feria San Isidro Labrador, Fuengirola T. 952 19 91 48

Öppettider: vardagar kl. 10-19, lördagar kl. 10-15

shoptalk DECEMBER 2022
Vill du redan nu garantera dig en plats på konserten kan du köpa biljetter här: https://www.ticketmaster.dk/event/d-a-d-billetter/519897
14 EN SUECO - DECEMBER 2022
Foto: Flemming Ege
COSTA DEL ”D-A-D visade att de är en mycket dansk kulturinstitution och ett enastående band med internationellt format.” Eks tra Blade t ”Hit- och enaståendekarusell i hög fart.” Gaf fa DETTA SKREV PRESSEN EFTER D-A-D:S KONSERT PÅ COPENHELL I ÅR: LIVE AT: MARBELLA ARENA Biljetter från 425 DKK Lördagen den 20 maj 2023 BROFORD PRODUCTION PROUDLY PRESENTs:

Kära återseenden på årets SWEA-mässa!

Förväntningarna var höga inför årets SWEA-mässa – den tolfte i ordningen. De första åren hölls mässan i Centro Forestal Sueco men då denna mässa är så populär växte den snart ur lokalerna och flyttades till det som var hotell H10, i Nueva Andalucía (dagens Hard Rock Hotel). För årets mässa var Marbella kommun så generös att de lät SWEA låna lokalerna i Mar bellas mäss- och kongresscenter (Palacio de Congresos) utan kost nad – ett erbjudande som SWEA naturligtvis inte tackade nej till!

Så den 16 november var det dags. Ett 50-tal av Costa del Sols företagare – de allra flesta svenska – hälsade besökare välkomna. Och medan besökarna gick på upptäcktsfärd mellan borden med allt från försäkringsbolag, spaför säljare och mäklare till frisörer, yo gainstruktörer och tandläkare och många fler (självklart var En Sueco

också på plats!) – bjöds de på till tugg och dryck, och stämningen var hög och leendena många. SWEAmässan är verkligen en mässa för att mötas och även nätverka!

Från SWEA hälsas det med ett stort tack till alla, både besökare och utställare. Det påminns också om att hela överskott från mässan – utställaravgifter, inträden och lottförsäljning (SWEA-mässan har alltid generösa lotterier

Från

Läs mer om SWEA och deras olika projekt, inte minst Donation Ukraina på: https://marbella.swea.org/

DECEMBER 2022 16 EN SUECO - DECEMBER 2022 ¿Qué paso?
med priser från utställarna) nu går till SWEAS Ukraina-donation. Tommy Scammel från Quality Pool & SPA var på plats och informerade om firmans alla lösningar för avkopplande stunder i hemmet. Från Svenska kyrkan kom musiker Britta Snickars, kyrkoherde Anders Roos och styrelseordförande Helena Idsäter och hälsade välkommen till bland annat kyrkans trevliga aktiviteter i december. Fanny Mäkelä och Tommy Zetterberg hälsade köpsugna bostadsletare välkomna till Fastighetsbyrån Marbella-Nueva Andalucía. Konstnär Agneta Larsen visade upp sina vackra alster. Gunilla Pettersson informerade om vilka tjänster sjukförsäkringsbolaget Helicopteros Sanitarios erbjuder. Marie och Jimmy Wendt ställde inte ut med sitt företag EcoFilters Costa del Sol detta år, men självklart kom de till mässan – och vann fina priser! Hos tandläkarkliniken Clinica Dental Guadalmina märker man stor efterfrågan från svenskar, varför teamet glatt var på plats och informerade om bland annat olika behandlingar som kliniken erbjuder. sjukförsäkringsbolaget Sanitas kom Inger Bergman Lindvall tillsammans med sin kollega Esther Gonzalez och upplyste om olika sjukförsäkringsalternativ. Från Nordic Dental Centre var Valentina på plats och informerade om munhälsa. Lova Bergvall Johansson och Maja Johansson från BeSocial Marbella informerade om hur de kan hjälpa företag att vara effektivare på sociala medier. Vid fullsortimentbyrån Gonvel & Kamphs bord var intresset stort för deras expertis. Författare Annika Scharnke skriver spännande barnböcker om flickan Anja. Dessa hade hon naturligtvis med sig till mässan. Tina, från Hair by Tina, hälsade besökarna välkomna till hennes salong och var generös med prover på kvalitetsprodukter. Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket representerades av Pia Lötbom och Paulina Hammar. Pelle Lundborg från Finca Solmark delade generöst ut påsar med frukt från sin finca.

Dagliga nyheter och spännande artiklar

DAGLIGA NYHETER

Varje dag (måndag-fredag) mottar du vårt nyhetsmail med en uppdatering av dagens aktuella nyheter.

• EXKLUSIVA

ARTIKLAR

Ett brett utbud med spännande artiklar om livet i Spanien, profiler, resor, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt löpande uppdateringar om fastighetsmarknaden och juridiska frågor.

• MEDLEMSFÖRDELAR

Rabatter och andra bra erbjudanden från våra utvalda samarbetspartners.

Oavsett om du bor fast, har semesterbostad eller bara är intresserad av Costa del Sol i allmänhet kan du nu hålla dig uppdaterad kring vad som händer här genom SuecoPlus+ dagliga nyheter och spännande, infor mativa artiklar.

www.ensueco.com SUECOPLUS+ Anmäl dig på www.ensueco.com

PÅ ANDRA SIDAN...

Är vi äntligen redo att sparka igång några nya projekt?

Den årstid som vi just nu lever i borde egentligen vara kall men hösten har varit den varmaste i mannaminne. Tiden vi lever i borde också vara tuff men arbetslöshetssiffrorna är bättre än på länge. Det är lite av en upp-och-ner-värld. Trots inflation, räntehöjningar, energikris och krig i Europa är de senaste arbetslöshetssiffrorna för Spanien överraskande bra, och det gäller särskilt för Málagaprovinsen.

Trots att turistsäsongen är över för länge sedan och bostadsmarknaden tryckt på paus-knappen har arbetslösheten sjunkit till 16 procent. Det är den lägsta arbetslöshetssiffran på 15 år och vi befinner oss inte längre flera mil bort från riksgenomsnittet på 12 procent. ”Olé, olé!”, ropar pressen och lokalpolitikerna. Det är ju positiva nyheter, det råder det inga tvivel kring. Men den bästa nyheten i min värld är invigningen av det nya lager- och logistikcentret i Cártama, 17 km nordväst om Málaga. Äntligen kan vi sparka igång det projektet som med tiden kan få ner arbetslösheten till samma nivå som ses hos våra vänner i EU.

Fram till nu har all olja smorts på de två kända hjulen turism och konstruktion. Visst, det är ju bra, men vi vet att det är två sektorer som är mycket säsongs- respektive konjunkturpräglade. Just därför har varken vi i Málagaprovinsen eller det övriga Andalusien någonsin varit i närheten av några respektabla arbetslöshetssiffror. Det har de däremot i regionen Aragón, i nordöstra Spanien. ”Varför ska vi titta dit upp”, frågar sig nu säkert en del läsare. Jo, det ska vi göra för att se hur man lyckats skapa låg arbetslöshet och stabilitet på arbetsmarknaden. Aragón, där Zaragoza är huvudstaden, är oerhört både

vackert och spännande – precis som resten av Spanien, men i Aragón har man varken kust eller klimat som främjar turism, varför man aldrig känt till de konstruktionsinsatser som man sett i andra storstäder och i områden runt Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia och Andalusien som helhet. I gengäld känner man till insatser som görs inom industrin – den moderna industrin. Här talar vi inte om den ”gamla” med kolossala byggnader och rykande skorstenar som spyr ut grå rök över städerna. I stället har man fokuserat på mer modern industri med lager, logistik och distribu tion och de senaste decennierna har det skapats hundratusentals stabila arbeten – hela året runt. Det är just därför som Aragón länge haft en av landets lägsta och stabilaste arbetslöshet – på bara 5-6 procent. Ja, du läste rätt: 5-6 procent! Det är riktigt imponerande och sätter saker och ting i ett helt annat perspektiv. Ett perspektiv som Costa del Sol borde tagit till sig för länge sedan. Det är ju inte riktigt klokt att stora delar av all den fisk som fångas i Málaga och Cádizprovin sen styckas, packas, frysas och vidaredistribueras utanför dessa provinser. Motsvarande borde hela

Sydspanien, som porten för all import från Afrika till Europa, ha alla möjligheter för att blomstra när det kommer till just lager, logistik och distribu tion. Det verkar som om en hel industri försum mats och jag har aldrig lyckats förstå varför.

Jag har skrivit om det förr men jag tröttnar inte på att upprepa det: ska vi få bukt med vårt största problem – arbetslösheten – så är det inte nog med att bara tänka i badbyxor och murbruk. Som tur är ser det nu ut som om även Junta de Andalucía lägger fokus på detta – och gör något åt det. Man tänker industri och teknologi och är inte rädd för att försöka sparka igång något nytt. Bara projektet i Cártama skapar 400 nya, hållbara jobb och detta är bara det första bland många i Málagaprovinsen och Andalusien. Det blir spän nande att följa.

Trots krig, inflation, räntor och osäkerhet lever vi även i en spännande och innovativ tid.

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
18 EN SUECO - DECEMBER 2022 Kolumn

Hur gör jag för att få min vän att flytta ut?

Jag äger ett radhus i Benalmádena, eftersom jag bor i Sverige använder jag det som semesterbostad. Jag har låtit en kompis bo i huset mot att han tar hand om trädgård och underhåll av huset och betalar löpande kostnader såsom el och vatten. Vi har inte skrivit under något hyresavtal. I början fungerade det bra men nu har han slutat att betala och säger att han har besittningsrätt i minst tre år enligt lag. Är det korrekt?

Jag vill inte betala för hans förbrukning av el och vatten, så kan jag sluta betala? Hur ska jag få honom att flytta ut? Hur lång tid tar en domstolsprocess om han vägrar flytta frivilligt?

För det första, gäller inte reglerna om besittningsrätt och spanska hy reslagen avseende bostäder, Ley de Arrendamientos Urbanos, eftersom det i detta fall handlar om upplå tande av en fast egendom för mot prestationen att hyresgästen sköter om fastigheten och dess underhåll (artikel 5 i nämnda lag). Detta inne bär att hyresgästen inte är skyddad av lagen på samma sätt som när det gäller hyra av en bostad, t ex vad gäller reglerna om besittningsrätt och rätt att få bo kvar i fastigheten under en viss minimitid (enligt nu gällande lagstiftning 5 år om hyres värden är privatperson).

Som jag förstår det, står avtalen för el och vatten i ditt namn. Det är därför du som är skyldig att betala fakturorna och om de blir obetalda kommer bolagen att reklamera dig skulderna, vilket kan medföra extra kostnader för indrivning och liknan de. Ett annat alternativ skulle vara att säga upp kontrakten helt, men det kommer medföra uppkopp

lingskostnader när de ska aktiveras ånyo, vilket gör att det kanske inte är någon fördel rent ekonomiskt.

Om inte personen inte flyttar frivilligt, måste du vräka honom. I Spanien begär du vräkning genom stämningsansökan till domstol i den domsaga där fastigheten är belägen, genom förfarandet juicio de desahucio. Vid ett domstolsför farande är det ett krav att parterna har en abogado (spansk advokat) och procurador (särskilt rättegångs ombud) som för talan in domstolen. Det är svårt att beräkna hur lång tid det tar men vår erfarenhet är att denna typ av domstolsprocesser brukar ta minst ett år eller längre.

Fråga experten

Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

Mijas Costa, Campo Mijas

Otroligt charmigt litet hus 25 minuters promenad från stranden. Tomtyta 180 m2, byggyta 60 m2. 2 sovrum, 1 bad, 1 WC. Rustik stil med tjocka stenväggar, takbjälkar, högt i tak och en skyddad patio längs husets framsida. Vardagsrum med kamin. Privat parkering. Takterrass med havsutsikt. Bo på landet men nära stan!

REF. V432 Pris: 185 000 euro

Centralt belägen takvåning endast 800 meter från stranden.

Byggyta 57 m2, 2 sovrum, 1 badrum.

Vardagsrum med öppet kök. Härlig terrass i sydvästläge med många soltimmar.

Tvättstuga/förråd på terrassen. REF. L158 Pris: 225 000 euro

Ljus hörnlägenhet med stor terrass på 35 m2.

Byggyta 108 m2, 3 sovrum, 2 badrum. Vardagsrum med öppet kök och öppen spis.

Privat garageplats och förråd.

Gemensam trädgård med pool. REF. L161 Pris: 240 000 euro

Takvåning med fantastisk havsutsikt. Två härliga terrasser, en på 18 m2 + takterrass 60 m2.

Takterrassen har pergola med markiser och murad grill.

Byggyta 81 m2, 2 sovrum, 2 badrum. Privat parkeringsplats. Gemensam trädgård med pool.

REF. L162 Pris: 325 000 euro

uppdatering av dessa installationer.

EN SUECO - DECEMBER 2022 19 E-post: info@asapettersson.com Tel: 952 59 31 32 · Mobil: 606 744 186 Detta är bara ett urval av våra objekt till salu. Vill du se fler alternativ är du välkommen att besöka vår hemsida: www.asapettersson.com
Välkommen! Din skandinaviska mäklare i Spanien sedan 1996. Plaza Pedro Cuevas Martín 11 Los Boliches 29640 Fuengirola GPS-koordinater 36o 33´16, 15N 4o 36´48, 15W
På priserna tillkommer följande skatter och avgifter: Överföringsskatt 7%. Avgift notarius publicus: ca 500 euro – 1 500 euro, beroende på egendomens pris. Egendomsregister: ca 70 % av avgiften till notarius publicus. Advokatkostnader: vanligtvist 1 % av köpesumman. Kostnader för ändring av kontrakt, t ex el och vatten samt ev.
Mijas,
La Loma
Benalmádena, Reserva del Higueron Fuengirola, Centrum

Tomas Edströms kustfavorit är Nerja

Många skandinaver har hittat sin drömtillvaro på den sydspanska kusten i Nerja. En av dessa är Tomas Edström, som En Suecos journalist träffar en solig höstdag.

Charm mitt i Nerja

Han bor bara någon minuts promenad från Ner jas stolthet – Europabalkongen. Här öppnar To mas dörren till en charmig lägenhet i spansk stil, som till och med har en liten patio mellan kök, kontor och sovrum. Vi slår oss ner vid matbordet med utsikt över den smala gatan utanför, där den spanska morgonen pågår för fullt, men inte alls störande på något sätt.

Musik, visor, tv och mer…

För er som inte vet vem Tomas Edström är kan jag berätta att hans meritlista är både lång och bred – var ska vi börja? Jo, Tomas är en ”doer” som har sysslat med mycket. På Wikipedia kan du läsa att

han är musiker – trubadur och vissångare som tilldelats både Taube-stipendiet och Bellmanpri set. Han är utbildad inom film, tv och teater och så är han manusförfattare, regissör och lärare i dramaturgi, speaker och nattpratare i radion och tv. Det går också att läsa att han haft produk tionsbolaget Movieson AB, som producerat flertalet dokumentärer och utbildningsprogram, och att han är VD för WhatsOnMedia AB.

Tomas har varit med i film- och tv-världen sedan tiden då tv-produktionen var analog och film klipptes med sax. På 80-talet tog denna värld en ny vändning med den digitala utvecklingen och Tomas var en av de första att arbeta med

VISSÅNGAREN
OCH TRUBADUREN
Text och foto: Sara Laine, sara@norrbom.com
20 EN SUECO - DECEMBER 2022
Tomas Edström kom till Nerja med gitarren i handen redan i 20-årsåldern. Då stod han här på Europabalkongen med gitarren i handen, liksom denna dag när han spelar en trudelutt för En Suecos jurnalist.
Profil

En

tv-redigering digitalt i Sverige och tv-kanalerna hyrde redigeringstid hos honom, så han har spelat roll i svensk tv-historia.

”Det har varit en häftig utveckling från första tv:n till dagens hemma-bio-anläggningar med streamingtjänster och 3D-teknik, som ju blir allt vanligare. ”Vad som sker i morgon går inte att förutspå och det blir spännande att se vad tv och media hittar på för att utvecklas. Jag tror att det blir mycket mer nischad streamad tv, och jag tror att utvecklingen kommer att gå fortare än vi tänker oss i dag”, säger Tomas.

En sann svensk musikskatt

Medan Tomas pensionerade sig från tv-produk tion för 10-15 år sedan fortsätter han med mu siken, som fyllt hans liv sedan han fick sin första gitarr av sin mamma när han var 7 år. En bra sammanfattning om Tomas och musiken kan läsas i juryns motivering när han 2010 tilldela des Taubedagens trubadurpris: ”Trubadurpriset 2010 ges till Tomas Edström för hans envisa, lyckosamma och medryckande arbete för att för ankra den svenska visan hos alla; samt som god uttolkare av Evert Taube och av andra svenska vispoeter – inte minst av hans egna glädjefulla och smittande sångtexter”.

I Tomas finns en sann svensk musikskatt i det han vurmar för visor i trubadurandet. Detta har han delat med hela svenska folket på scener såsom Solliden på Skansen i Stockholm, och han har också tagit med sig det till Nerja. Genom åren har han bland annat arbetat en hel del med det som förr var Kustradion ihop med framlidna program ledaren Jennie Jonsér, och han har många gånger spelat hos Casa Klein och Svenska Kyrkan. Han är också mannen bakom radioprogrammet ”God Morgon Skandinavia!” med över 200 program på Coast FM Gold, som dock pandemin satt stopp för.

”Jag tycker om att starta och genomföra musik projekt. De stora musikfestivalerna sysslar jag inte med längre – de suger musten ur en, men jag fortsätter i mindre skala. Musik är roligt, för man möter alltid en ny publik. Och så är musik ett sätt att uttrycka känslor. Jag har haft musiken med mig hela livet”. förklarar Tomas och fortsätter: ”Jag spelar gärna här i Nerja, och även på andra ställen på kusten, typ AHN med flera. Det blir även många spelningar på pubar, mest irländskt,

engelskt och skotskt, då det är det som publiken vill höra, och det är alltid trevligt.”

Nytt projekt

Nästa projekt på Tomas bord är poddradio, som går under namnet Radio Skandinavia. I denna kommer han bland annat att intervjua artistkol legor och andra intressanta personer. Det finns redan en Facebook-sida upprättad och lanse ringen väntar precis runt hörnet, så håll utkik där poddar finns!

Magi på Europabalkongen

Nu lämnar vi lägenheten och går ner till Europa balkongen. Under den korta promenaden berät tar Tomas att hans första resa till Spanien var när han var 21-22 år och liftade genom Europa. När han kom till Algeciras och skulle vidare till Marocko sa en dam att han absolut inte skulle övernatta där, varför han efter ett dagsbesök på den Afrikanska kontinenten satt sig på kustbus sen, utan att veta vart den förde. Många timmar senare vaknade han i Nerja. Då, med gitarren på ryggen, blev han kvar i två veckor. Han kunde ingen spanska men kommunicerade med musi ken, och han hade inga pengar mer än nödkassan för hemresan till Sverige, men han spelade för mat och husrum på hotellet Portofino, som låg precis till vänster om Europabalkongen.

Och i dag står han här igen med gitarren i handen och spelar en trudelutt. Sedan den där första gången här har Nerja alltid haft en speciell plats i Tomas hjärta.

”Det var en magisk känsla när jag stod här på Europabalkongen första gången. Det var tidigt på morgonen så jag såg solen gå upp i öster. Och det är samma soluppgång fortfarande i dag”, säger han med ett varmt leende.

Nu fortsätter vi, för vi ska äta lunch tillsammans med Tomas sambo Mia-Mari, som sitter och väntar på oss på ventan (vägkrog) precis vid infarten till Nerja. Jag frågar om det nu vankas jul med familj i Sverige, men får veta att julen är förlagd i Nerja.

”Vi åker till Sverige innan jul, och firar jul med familjen där i förväg. Sedan kommer vi tillbaka och spenderar resten av året här”, berättar Tomas.

Kort info:

Namn: Tomas Edström.

Född: I Stockholm 1946.

Bor: I Stockholm och Göteborg med lägen het i Nerja – där han spenderar så mycket tid han kan.

Gör: Mycket.

Familj: Sambon Mia-Mari, två döttrar, barnbarn, bonusbarnbarn och Foxterriern Poppy.

Motto: ”Lev som om varje dag var den första”.

Tomas Edströms Nerja-tips

I Nerja är det vackert att promenera vid havet och trevligt att sedan sätta sig och äta en tapa. Stadens kulturhus är fint och har ett ambitiöst kulturprogram med bland annat fantastiska musikföreställningar.

Själv driver jag Facebookgruppen Nerja Friends Skandinavia som nu har 17 000 medlemmar där vi tipsar, informerar och debatterar om vad som händer i Nerja. Det var naturligtvis mer som hände innan pandemin, men jag hoppas att mycket kommer igång snart igen.

Kommer man till Nerja över bara en dag tycker jag att man ska se grottorna – de är imponerande. Så är det trevligt att prome nera på stan och besöka kyrkan, där man verkligen kan insupa historien. Har man en dag extra tycker jag att man ska unna sig ett besök i den vita byn ovanför Nerja –Frigiliana – också.

Thomas Edström med sin gitarr i soffan hemma i Nerja. Sedan första gången i Nerja har denna plats haft en speciell plats i Tomas hjärta. Suecos journalist Sara Laine tillsammans med Tomas Edström på Balcón de Europa.
EN SUECO - DECEMBER 2022 21

”paketleken”

Testa denna jul

Danskarna tycker väldigt mycket om sin ”pakkeleg” eller paketlek på svenska, som är populär att leka på julafton eller vid julmiddagar, då varje person kring bordet tar med ett paket till ett värde av ett i förväg avtalat värde (normalt 2-5 euro) till en obestämd mottagare. Paketets innehåll ska alltså vara någonting som alla kan använda. När man så börjar leken läggs alla paket i en hög mitt på bordet och så börjar paketen delas ut på flera roliga och finurliga sätt med hjälp av en eller flera tärningar, enligt regler som beskrivs här.

Den traditionella

Alla paket ligger mitt på bordet. Tärningen går runt och när deltagarna slår en sexa får man ta ett paket. När alla paketen delats ut fortsätter man, men i stället för att ta från en hög mitt på bordet får man nu ta paket av varandra när man slår en sexa. I många familjer används en äggklocka så att leken tidsbegränsas till t ex 10 minuter.

Lyxversionen

Är man bara vuxna kring bordet kan man höja ni vån på paketen lite. Kom överens om ett belopp, som kan vara t ex 20 euro, och köp presenter som är lite lyxigare, som de vuxna faktiskt kan få glädje av.

Byt plats under spelets gång Ställ flera äggklockor eller tidtagare på mobiltele fonen så att de ringer flera gånger under spelets gång. Varje gång en klocka ringer flyttar alla deltagare en plats till höger, och ”ärver” därmed gåvorna som förre personen på platsen ”vunnit” (eller brist på paket om så är tillfället).

Niten

Kom överens om att alla har med sig två paket – ett ”riktig” paket och ett nitpaket. Det är verk ligen roligt att se folk tävla om en burk krossade tomater eller en förpackning grötris.

Använd flera sidor på tärningen

Det är inte bara sexorna som är värda någonting i denna variant av leken. Det kan t ex bestämmas att ettorna betyder att du ska ge ett paket till en valfri person. Treorna kan betyda att du får ta ett paket från en person och ge detta till en annan person kring bordet.

Spela med fler tärningar

Är ni ett stort sällskap kring ett stort bord kan leken lekas med fler tärningar. Har tärningarna olika färger kan varje färg ha sina egna regler, välj bland reglerna som anges här i artikeln. Förvir ringen och förhoppningsvis också nöjet, blir skrattretande total.

God jul och fröjdefull paketlek!

I Danmark är paketleken en typisk jullek, men den kan lekas som sällskapslek när som helst, oavsett tillfälle.

22 EN SUECO - DECEMBER 2022
Paketlek
EN SUECO - DECEMBER 2022 23 Funderar du på att köpa bostad i Spanien? Du som är kund i Handelsbanken är varmt välkommen till oss. Vi har lång erfarenhet av den spanska marknaden. Hör av dig så hjälper vi dig genom hela bolåneprocessen. Förverkliga din spanska dröm Centro Plaza, Oficina 2 Avda. Manolete 1 E-29660 Nueva Andalucía Tel +34 952 817 550 marbella@handelsbanken.es handelsbanken.es T ave lo r 619 ÖP uT J u l M e n y P r i s 3 2 € GOD JUL OCH GOTT NYTT 2023

Rostade kastanjer är ett måste till jul

Hela himlen färgas i röda toner när solen långsamt sänker sig ned bakom bergstopparna i södra Spanien. Den kyliga kvällsluften får förbipasserande att dra upp halsdukarna mot öronen. En vit rök sprids från grytorna och sprider en doft av stämning och vinter runt den lilla boden. I grytorna ligger flera dussin rostade kastanjer, som emellanåt skakas runt. I hettan från elden under grytorna spricker kastanjernas skal, vilket skapar det mycket karaktäristiska, knäckande ljudet.

Kastanjerna sjunger vid de höga tempe raturerna och får en blålila färg, som dock försvinner så snart som de läggs över i pappersstrutarna, som ofta är gjorda av gammalt tidningspapper. De har en fyllig nötsmak som framhävs av smaken av rostning och förstärks av saltet som till förs i grytan just när kastanjerna spricker.

Kastanjer är någonting som förknippas med den kallare årstiden i Spanien, speci ellt med julen, på samma sätt som glögg och pepparkakor förknippas med advent och jul i Sverige. Kastanjer utgör en så stor del av den spanska kulturen att man på flera platser i norr tillägnar dagslånga

fiestas till dessa rostade nötter, då det är i de trakterna som träden mest växer.

Men kastanjer är inte bara goda, de är även fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler, som är ett välkommet tillskott i under de kalla höst- och vintermånader na, även på våra mer södra breddgrader. Och så är det inte bara en nöt som hör ihop med julhandel, där man går längs små mysiga gator, utan kastanjer är även en perfekt ursäkt för att stänga av tv:n och få ut barnen i naturen. Kastanjeträd växer ju nämligen vilt på flera platser, speciellt i områdena kring Ronda, där naturen visar sig från sin vackraste sida hela året runt. Här pryds landskapet av stora gröna trädkronor och har man tur är marken täckt av nedfallna mörkbruna kastanjer, som naturligtvis kan tilla gas i olika ätbara versioner, men som även lockar till att skapa kastanjedjur i oändliga former och utseenden, och bara fantasin sätter gränser.

Så oavsett om du föredrar den goda ros tade versionen eller tycker bättre om att leka och bygga så är kastanjer ett måste i juletider, även här i södra Spanien.

Kastanjebodarna finns ofta på centrala gator och torg i städer.

Varma,rostadekastanjer.

24 EN SUECO - DECEMBER 2022
Kastanjer
EN SUECO - DECEMBER 2022 25 Centro Comercial Plaza, oficina 1F, 29660 Nueva Andalucía, Marbella (Málaga) Málaga Marbella Tel: (34) 951 518 573 info@gonvelkamph.net www.gonvelkamph.net Francisco Velasco Spansk advokat Delägare ansvarig juridik Jesús González Delägare ansvarig skatt och redovisning Ana Rodriguez Jurist José Alcalá Spansk advokat
Martín
Arévalo Skattejurist Patricia Vázquez Spansk advokat
José Molina Administratör Vi har hjälpt klienter i över 25 år. Boka gärna tid för att se hur vi kan hjälpa just dig. Välkommen! GONVEL & KAMPH ABOGADOS Y ASESORES TRIBUTARIOS GV För mer information besök vår hemsida www.gonvelkamph.net EN FULLSORTIMENTSBYRÅ INOM JURIDIK, SKATTER OCH ÖVERSÄTTNING
Mateo Spansk advokat Victoria Rojas Arkitekt
Pedro
Redovisningskonsult Elena
María
Victor
Honga Administratör FASTIGHETSRÄTT-ARVSRÄTT-BOLAGSRÄTT-AFFÄRSJURIDIK-SKATTERÄTT- ARBETSRÄTT FÖRVALTNINGSRÄTT-TVISTER-ETABLERINGSFRÅGOR-BOKFÖRING-ÖVERSÄTTNING
Helene
Jessica Kamph VD, Delägare ansvarig skandinaviska klienter
Laura
Rivera Personalkonsult

Ät 12 druvor – och få ett Gott Nytt År!

Vinrankorna växer i jämna rader i trakterna kring Novelda och Aspe, i Alicanteprovinsen. Men det syns inte speciellt många druvor, trots att många av dem ännu inte skördats. Druvorna här är nämligen noggrant inpackade i vita papperspåsar.

Det var en borgmästare i Novelda som för över hundra år sedan kom på att han ville försöka skydda druvorna mot druvpest (en slags mal som angrep och förstörde frukten) genom att hänga papperspåsar runt druvklasarna. Försiktigt, en och en, knöts påsar med öppen botten runt varsin druvklase medan druvorna var små som pepparkorn, och resultatet blev en succé! Inte bara var druvorna helt fria från både pest, fuktskador och fågelbajs, bristen på direkt solljus gjorde att det tog längre tid för druvorna att mogna, varmed de blev sötare och godare. Det lilla mikroklimatet inuti varje påser gjorde dessutom att alla druvor mognade samtidigt, så att alla var lika stora.

Sedan dess har detta sätt att odla druvor på blivit vanligt längs stora delar Río Vinalopó, den mer eller mindre uttorkade floden som rinner genom delar av Alicanteprovinsen. Tidigt under somma ren kan man se ”druvpaket” i trakterna runt både Aspe och Novelda.

Efterfrågan på flitiga händer som kan knyta på sarna är ett värdefullt tillskott till sysselsättningen i detta område.

Det sägs att traditionen med att äta druvor på nyårsafton infördes år 1909, vilket ska ha varit ett ytterst bra druvår. På grund av de stora skördarna bestämde myndigheterna att de skulle skänka bort en del av druvorna i samband med årsskiftet

26 EN SUECO - DECEMBER 2022 Nyårsdruvor
Uvas embolsada – druvor i påse. Druvorna ”packas in” när de är små som pepparkorn.

och sedan dess har det att äta druvor på nyårsaf ton blivit tradition. Många tvivlar dock på denna historia och påminner om att det på den tiden skulle ha varit i stort sett omöjligt att förvara vanliga druvor, som skördats under augusti och september, ända fram till nyårsafton. Men oav sett ursprung så handlar det om en tradition som har rotat sig allt mer i de spanska hemmen och som även spridit sig till flera länder i Sydamerika.

Det är först och främst Aledo-druvan som njuter av den tidskrävande och omsorgsfulla behand lingen. Detta är en grön druva som även används till produktion av vita viner. Aledo är en normalt en tålig druva med tjockt skal men i skydd av

papperspåsarna blir skalet något tunnare. För stunden är dessa druvor på väg till nyårsfi rare över hela den iberiska halvön. Precis innan klockan slår tolv slag på nyårsnatten, som en in ledning på det nya året, ska alla stå beredda med tolv druvor i handen. Sedan ska man äta en druva vid varje klockslag. På detta sätt säkrar man sig själv och sina närmaste välstånd och välmående under det kommande året.

Vi är nog många som stått bland festglada span jorer och proppat i oss druvor vid tolvslaget – ett gott råd dock: skala druvorna innan, klockorna slår nämligen snabbare än man hinner tugga och svälja druvorna…

Bolag, fastighet eller tvist i Spanien?

Zafo Law hjälper svenska, danska och norska bolag att lyckas i Spanien, och vi bistår privata svenskar, danskar och norrmän att förverkliga drömmen om Spanien. Vi skapar värde för skandinaviska advokater när vi hjälper till med att komma igenom det spanska rättssystemet.

Ska vi hjälpa dig?

Se mer på zafolaw.com

Centro Plaza, Oficina nº 22 · Avd. Manolete 1 · Nueva Andalucía · 29660 Marbella · +34 951 240 600 · info@zafolaw.com · zafolaw.com
zl-ad_corporate_190x135.indd 1 19-01-2021 13:37:51
José Enrique Sánchez García från Uvas Rosando har specialiserat sig på ”pås-druvor”. ¡Mira! Se! Alla druvorna är lika mogna samt lika stora, och lika perfekta! José Enrique Sánchez García håller stolt upp en klase druvor som just paketerats ut.
EN SUECO - DECEMBER 2022 27
Ät en druva varje sekund de sista tolv sekunderna innan det gamla året rinner ut – och det kommer att gå bra för dig under det nya året!

qué ??pasa

NYÅRSKONSERT I MÁLAGA

Vill man uppleva en storlagen och traditionsrik konsert som den i Wien, erbjuder Málaga ett bra alternativ. Nyårersfirandet 2022/2023 sker med en stor konsert och galaföreställning med Málagas filharmoniker, som spelar verk av bland andra F. Chueca, F. Lehár och Johann Strauss (den yngre) på Teatro Cervantes.

Nyårskonserten ges den 3 januari och börjar kl. 20.00. Biljetter från 11 euro på www.unientradas.es.

TRADITIONER, MUSIK OCH FÄRGER I LOS VERDIALES

Musiker från så kallade pandas, klädda i färg glada kostymer och spektakulära hattar med glit ter och pärlor, spelar tre olika sorters folkmusik (Comares, Almogía och Montes), som är som kusiner till flamencon. Grupperna tävlar och det samma gör de lika så färgglada folkdansarna. Denna festivitas kallas Los Verdiales. Lärda inom flamencon beskriver formen som fandango alegre eller malagueño. Musikformen ska ha uppstått för flera hundra år sedan i området Los Verdiales norr om Málaga stad. Namnet på området kommer från en olivsort och från det latinska verdant eller verde, alltså grön.

Los Verdiales firas alltid den 28 december och det firas i flera byar, bland annat i La Axarquía och Montes de Málaga, medan det största firandet hålls i Puerto de la Torre vid Málaga, där ca 30 pandas spelar från kl. 12. 00.

BRÄNNANDE AV OLIVOLJEMATTOR I CASARABONELAS RONDELESFESTIVAL

Casarabonelas Rondeles-festival är en av de ovanligaste festligheterna i Sierra de las Nieves. Under kvällen den 12 december lyses byns gator upp med ”rondeles” som är de gamla vassmattor na, som har använts i samband med pressningen av oliverna i olivkvarnarna.

Förr i tiden bars en bild av jungfru Maria, här under namnet Rondeles-jungfrun, genom stadens gator på kvällen när skörden var över. Denna procession lystes upp av ljuset från de brinnande vassmattorna. Bilden av jungfrun bars från kapellet Ermita de la Veracruz till kyrkan Santiago Apóstol. Det är alltså denna tradition som fortfarande firas.

Processionen börjar kl. 22.30, efter att elden välsignats. Därefter sjunger en kör så kallade vil lancicos, alltså julsånger. Processionen slutar vid centrumtorget i byn, där det serveras buñuelos och varm choklad.

EKOLOGISKA MARKNADER I DECEMBER

Härliga, fina ekologiska frukter och grönsaker samt andra, de flesta, lokalt tillverkade livsme del går att köpa på Guadalhorces ekologiska marknad som hålls på följande platser kl. 10-14.

• 3 december: Avenida España, Pinar de Elviria, Marbella.

• 4 december: Parque de la Paloma, Arroyo de la Miel.

• Parque Urb. Los Naranjos, Est. Cartama.

• 10 december: Vid La Malageta, Paseo Red ing. Málaga.

• 11 december: Mijas Boulevard, Tenencia de Alcaldía, La Cala de Mijas.

• 17 december: Avenida España, Pinar de Elviria, Marbella.

• 18 december: Parque de la Paloma, Arroyo de la Miel.

• 24 december: Parque Huelín, Málaga.

• 25 december: Mijas Boulevard, Tenencia de Alcaldía, La Cala de Mijas.

DE TRE VISE MÄNNEN KOMMER

Heliga tre konungar firas sent om eftermidda gen/tidig kväll den 5 januari i alla byar och städer med parader genom gator och torg, där de Tre Vise Männen delar ut gåvor – godis – till alla barn. Varje stad har sitt eget sätt att fira på liksom att paraderna börjar olika tider i olika städer.

LEGO PÅ MÁLAGA FACTORY

1 500 m2 med modeller av byggnader, skepp, människor och allt möjligt annat byggt i Legobi tar kan ses på Málaga Factory Shopping Center. Fler än 100 konstruktioner och skoj för både barn och vuxna.

Utställningen pågår fram till den 8 oktober 2023. Se mer på: expopiezas.es.

HELGDAGAR

6 december: Nationell helgdag, Spaniens författningsdag, Día de la Constitución.

8 december: Religiös helgdag, Inmaculada Concepción.

25 december: Juldagen (infaller i år på en söndag, varför helgdagen flyttas till månda gen den 26 december).

1 januari: Nyårsdagen (infaller i år på en söndag, varför helgdagen flyttas till månda gen den 2 januari).

6 januari: Nationell helgdag, Heliga tre konungar.

Qué pasa
28 EN SUECO - DECEMBER 2022

Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas Torrox: Costa och Pueblo

Tisdag

Nerja: Mellan Urbanizacion

Flamingo och Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin och De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: på Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marknad på Paseo Marítimo Lördag

Caleta de Vélez vid N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía

Málaga: Huelin och El Palo

Fuengirola: Loppis på Recinto Ferial (feriaplatsen)

THE ARTS SOCIETY NERJA

Den 13 december kl. 18.00 på Centro Cul tural i Nerja eller via zoom: En föreläsning på engelska om Picasso, “Picasso: sources of his art”. I föreläsningen presenteras te man och bilder som återkommer i Picassos konst från hans tidiga ungdom fram till hans sista verk. Hans motiv är till stor del kopplade till hans andalusiska rötter: liv och död, familjen, religionen, tjurfäktnin garna m.m. Föreläsaren Alejandra Carazo har studerat vid Universitetet i Málaga och har blivit expert på Picasso efter att under många år ha arrangerat utställningar på Picassomuseet i Málaga. Gäster är välkomna: 10 euro. Mer info på: www.theartssocietynerja.com.

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate)

La Cala de Mijas: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Viñuela: Ekologisk marknad på trädgårdscentret Eco Market

Söndag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Estepona: Hamnen och vid tjurfäktningsarenan Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II Málaga: Konstmarknad Galería de Arte de Muelle Uno (11.00–16.00)

Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Ekologisk marknad.

KRISTNA OCH MORER MINNS HISTORIEN

Många städer har under de århundraden som gått, sedan morerna tillslut förvisades från Spanien, firat en byfest vari huvudtemat är slaget mellan kristna och morer. I några regioner och kommuner har man dock förbjudit detta eller på annat sätt försökt att få slut på denna tradition då striderna alltid slutar med att de kristna vin ner, vilket en del menar är diskriminerande mot den muslimska minoriteten i landet. Förespråka re för festen anser dock att det handlar om en gammal tradition som speglar historien, så som den en gång utspelade sig i landet.

Fiesta de Moros y Cristianos, som det heter, firas därför fortfarande på många platser och under olika datum under året.

Först ut i kalendern och kanske mest repre sentativ är Valverde de Júcar i Cuenca, där den stora striden äger rum dagarna mellan 5 och 10 januari. Där har festen firats sedan 1496! Sedan fortsätter slagen från stad till stad, till dess att alla städer är ”återerövrade”.

JULKRUBBOR

TAMBORRADA: 24 TIMMARS

TRUMMANDE I SAN SEBASTIÁN

I totalt 24 timmar slår tusentals invånare, utklädda till soldater, på trummor under denna festivitas som kallas Tamborrada, eller Donos tiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Här koncentreras det öronbedövande ljudet till på och omkring Plaza de la Constitución.

Traditionens rötter sträcker sig tillbaka till 1800-talet och Carlistkriget, som speciellt drab bade norra Spanien. Och det är alltså detta som det fortfarande väsnas över.

Trumdygnet håller på från midnatt till midnatt den 19-20 januari.

Från början av december till och med efter Heliga Tre Konungar den 6 januari kan man se stora och fina julkrubbor i nästan alla offentliga byggnader, som t ex kommunhus och skolor. Dessa julkrubbor, som på spanska kallas Belén (som egentligen betyder Jerusalem), har en alldeles speciell betydelse i Spanien, varför det läggs ner en hel del arbete på att skapa några ibland jättestora tolkningar av scenen i stallet där Jesusbarnet just har kommit till världen och där han omgiven av Maria och Josef, djur som getter och får, tar emot de Tre Vise Männen. På de flesta platser är det gratis inträde.

MARKNADSDAGAR
De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger igen kl. 14.00 (Med reservation för ändringar i samband med helgdagar m.m.)
RESTAURANG Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com 10 € Sök på Tipi Tapa! Tapa Tipi SMAKSENSATIONER FÖR DIG SOM GILLAR KÖTT! ÖPPET ALLA DAGAR 13.00-24.00 Bordsbeställning 627 635 890 eller 951 311 630 FLAMENCO SHOWER med 5 artister 4 GÅNGER I VECKAN! Tisdagar, torsdagar, fredagar och lördagar kl. 19.30 EN SUECO - DECEMBER 2022 29

ALHAURÍN DE LA TORRE

18 december kl. 12.00

Julkonsert med Banda Municipal kan njutas i parken Los Patos.

BENALMÁDENA

Till och med 18 december

Salvador Dalí, Den Gudomliga Komedin, heter en utställning som kan ses på Centro de Exposiciones, Benalmádena Costa. Se mer på: benalmadena.es. 3-23 december

Julmarknad vid Casa de la Cultura i Arroyo de Miel.

11 december kl. 11.00-14.30

Julparad genom Benalmádena Pueblo.

12 december kl. 11.00-14.30

Julparad genom Arroyo de la Miel. 15 och 22 december kl. 18.30

Julkonsert på Castillo Bi-Bil. 23 december kl. 20.00

Julkonsert med Málaga Brass Band i Casa de la Cultura.

COLMENAR

4 december

Fiesta del Mosto y Chacina. Lokala viner och fina charkuterier, som det nämnda lufttorkade nötköttet, serveras på torget och i byns tapasbarer.

ESTEPONA

17 december

Dire Straits hyllas med en konsert av bandet Brothers in Band på Teatro Auditorio Felipe VI. Se mer på: tafestepona.entradas.

FUENGIROLA

2 - 4 december

Ljuva juliga toner från sångaren Peet Rothwell i föreställningen Boblé Christmas. Kl. 19.30, söndag dock kl. 19.00. Info om biljetter m.m. på: www.salonvarietestheatre.com och tel. 952 474 542.

7 - 11 december

Christmas Show på Salon Varietes. Kl. 19.30, söndag kl. 19.00. 12 - 14 december

Återanvänt-marknad, en annorlunda marknad arrangerad av kommunen, Taller de Reciclaje de Navidad, hålls på Edificio Colores, Los Boliches. 16 - 20 december och 2 - 5 januari Cinderella, sagan om Askungen, sätts upp som pantomime på Salon Varietes. Olika tider. 13 - 14 januari kl. 19.30 Dry Martini Duo kan ses på Salon Varietes.

MÁLAGA

Till och med 30 maj Centre Pompidou har en spännande utställning som går under namnet Ljusets och Minotaurens Labyrint av Bernardí Roig. Se mer på: centrepompidou-malaga.eu. Till och med 8 januari Godspell, musikal komponerad av Stephen Schwartz, sätts upp på Antonio Banderas teater Soho. Mer info och biljetter på: www.elcorteingles.es/entradas.

Till och med 8 januari Las Luces del Botánico heter årets vackra och mycket speciella julbelys ning i Málagas botaniska trädgård La Concepción. Se mer på: laslucesdelbotanicomalaga.com.

Till och med 8 januari Picasso Museet huserar utställnin gen Picasso visto por Otero. Se mer på: www.museopicassomalaga.org.

1 och 2 december kl. 20.00

Málagas filharmoniker spelar verk av R. Vaughan Williams och E. Elgar på Teatro Cervantes. Biljetter på: unientradas.es.

3 december kl. 20.00

Pastora Soler ger en konsert på Teatro Cervantes. Se mer på: www.unientradas.es.

6 december kl. 19.00

Skandinavisk kväll som hyllning till Alfred Nobel firas med en konsert med verk av bl.a. Sibelius, Alfvén och Grieg, som spelas av Málagas filharmoniker samt den svenske världspianisten Helge Antoni. Se mer på: www.unientradas.es. 11 - 18 december

Cirque du Soleil sätter upp föreställ ningen Crystal i idrottscentret José María Martín Carpena. Tider varierar. Mer info och biljetter på bl.a. www.livenation.es och www.elcorteingles.es/entradas. 11 december

Málaga maraton, som kallas El Gen erali, springs. Det är både hel- och halvmaraton. Se mer på: generalimaratonmalaga.com. 15 och 16 december kl. 20.00 Julkonsert med Málagas filhar moniker som spelar verk av T. Kashif, på Teatro Cervantes. Biljetter på: unientradas.es.

21 december kl. 20.00

Baletten Askungen sätts upp på Tea tro Cervantes av ett internationellt kompani som heter Ballet Clásico Internacional. Se mer på: www.unientradas.es.

30 december kl. 20.00

Svansjön av Tjajkovskij sätts upp på Teatro Cervantes av Ballet Clásico Internacional. Se mer på: www.unientradas.es.

MARBELLA

Permanent utställning Museo Ralli har en utställning med titeln Surrealismos, de Chirico a Francis Bacon, om de surrealistiska konstnärerna. Gratis inträde kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag. Varje lördag och söndag kl. 10.00 - 12.00

Besök de romerska baden Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. Baden är från 200-talet. Besök ska bokas på tel. 952 768 767.

Varje lördag och söndag kl. 10.30 - 12.30

Besök på Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer info på tel. 952 768 767. 15 - 17 december

Marbella Home Meeting är en mässa för bygg- och fastighetsmäklarbran scherna. Platsen är kongresscentret.

MIJAS Permanent

En stor samling av Picassos kera miska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info.

Varje onsdag kl. 12.00

Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde.

9 december kl. 19.30

Julkonsert med Bandas de Mijas för välgörenhetsorganisationen Caritas på Teatro Las Lagunas. Mer info på: 952 468 100.

14 december kl. 18.00

Julföreställning arrangerad av Mijas utlänningsavdelning kan ses på Teatro Las Lagunas. Gratis inträde. 17 december kl. 20.00

Jazz med Marcus Merino Trio. Välgörenhetskonsert. På Teatro Las Lagunas.

18 december kl. 16.30

Teatro Las Lagunas sätter upp föreställningen Danza Danse med romersk och egyptisk-inspirerad dans. Mer info på: 952 468 100.

TORROX

18 december

Den traditionella brödsmulerätten migas firas i Torrox Pueblo med Fiesta de las Migas.

Maträtten migas delas ut på fe riaplatsen Recinto Ferial, i stadens norra del. Det är också underhålln ing på Plaza de la Constitución.

¿qué ?pasa AKTIVITETSKALENDER OBS! EFTERSOM OFÖRUTSEDDA HÄNDELSER OCH VÄDER M.M. KAN ORSAKA ÄNDRINGAR OCH INSTÄLLDA EVENEMANG REKOMMENDERAS ATT MAN KONTROLLERAR ATT ETT EVENEMANG VERKLIGEN HÅLLS INNAN MAN EVENTUELLT GER SIG IVÄG TILL DET. HOLM BILREGISTRERING BILREGISTRERING BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • OMREGISTRERING TILL SPANSKA SKYLTAR PÅ 2 DAGAR • IMPORT- & EXPORTPAPPER • BESIKTNING (ITV) & HOMOLOGERING • ÄGARSKIFTESCERTIFIKAT • ALLT PAPPERSARBETE FÖR REGISTRERING www.spanskbil.com • E mail: carsreg.holmes@gmail.com 30 EN SUECO - DECEMBER 2022
FÅ HELA UPPLEVELSEN MED www.ensueco.com/plus EN SUECO - DECEMBER 2022 31 Calle San Isidro Labrador 2 (vid Feriaplatsen) 29640 Fuengirola T.: +34 617 93 33 79 w w w.familiendanmark.es 1/2 kg för 7,25 € Butiken är fylld med julvaror! • Sk andinavisk skidskola • 8 år i Sierra Nevada • Under visning på norsk a (sk andinavisk a), engelsk a och spansk a • Alla nivåer Tel. ( Whatsapp) (+34) 688 918 773 Mail: trollsierranevada@gmail.com w w w.trollski.com TROLL SKI Marbella Avda Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20 www.kvik.es BOKA ETT MÖTE 20 butiker i Sverige – Nu på Costa del Sol Kök Badrum & Garderober Glass Cur t a i n s Specialist manufacturers and installers of glass cur tains Po l í g on o E lvir ia 27, Marb ell a 29600. i nfo@elite g lassc u r tains.co m | ww w.elite g l a ss cu r t ain s. co m Protect and reduce the e ect of dust, wind, noise and rain | Frameless glazing system Create an all year round usable terrace | Undisturbed views | 952 830 503 | 692 975 477 Specialist på inglasning, egen produktion och installation P olí g ono E l vi r i a n a v e 32 M a r b ell a • in f o@eli t e g l asscu r t a in s . c om • ww w . elite g l ass c u r t a in s. co m SKYDDA DIG MOT OCH MINSKA BESVÄREN AV DAMM, OLJUD, REGN OCH VIND INGLASNING UTAN RAMAR | ANVÄND DIN TERRASS HELA ÅRET RUNT FÖNSTER I ALUMINIUM OCH PVC ALLA SORTERS TAK RÄCKEN I ROSTFRITT STÅL | |

Svenska kyrkan

Det är full aktivitet på Svenska kyrkan på Costa del Sol igen. Flera dagar i veckan fylls kyrkans lokaler med besökare för aktiviteter som handarbete, barnlek, målning, spanska, kör, yoga, ungdomshäng och inte minst söndagarnas gudstjänster. Caféet har öppet nästan alla veckans dagar och det finns tillgång till bland annat bibliotek och lekhörna, eller så kan man njuta av bara en kaffe med nybakad kanelbulle medan man beundrar konsten på väggarna, som skapas av lokala konstnärer som här får ställa ut månadsvis. Viss tid på året fylls kyrkan också med konfirmander, och vigslar på Costa del Sol genom kyrkan fortsätter att vara mycket populära.

Full aktivitet på Svenska kyrkan Costa del Sol

Svenska kyrkan, som ligger centralt i Fuengirola, är en plats öppen för alla och en plats för både munter samvaro och för djupare samtal. Efter att hela verksamheten stoppades, liksom allt i det spanska samhället, när pandemin bröt ut är det nu mycket glädjande att se besökssiffror närmare 80 personer vid gudstjänster och till och med 100-talet personer vid vissa föreläsningar!

”Vi är i dag två anställda – Britta Snickars som musiker och jag som kyrkoherde, och så har vi ett 30-tal härliga volontärer. Jämför detta med hur det var för ett år sedan, då det bara var fyra-fem volontärer”, säger Anders Roos, som är glad att vikariera i kyrkan på Costa del Sol och se verksamheten växa. Anders är pensionerad efter att bland annat ha arbetat som kyrkoherde i Sollentuna i 21 år. Britta å sin sida kommer senast från Kungsholms kyrka (Stockholm) och hann bara vara pensionär i tre dagar innan hon tackade ja till arbetet i Fuengirola. Hon har erfarenhet från utlandet sedan tidigare då hon både arbetat i Sjömanskyrkan i London och i Svenska kyrkan Gran Canaria.

Ny kompetent styrelse

En stor eloge ska ges till kyrkans styrelse, som i dag består av kompetenta ledamöter som kompletterar varandra väl, med Helena Idsäter i spetsen som ordförande. Styrelsen har arbetat grundligt med att få ordning på alla register och bokföring, så att ekonomin och allt därtill är transparant, klart och tydligt. Helena försäkrar att alla regelsystem följs och att redovisningen görs som den ska, allt för att kyrkan ska ha en stadig grund att stå på, vilket skapar trygghet för alla –anställda, volontärer och besökare.

December och jul på kyrkan

December och jul är onekligen en tid på året som många kustsvenskar förknippar med besök på kyrkan. Självklart arrangeras det lite extra denna årets sista månad. Redan den 3 december är det basar kl. 12.00-16.00 dit alla är välkomna – varför inte passa på och köpa några av årets julklappar och njuta av jultallriken som serveras i caféet!

Den 17 december kl. 17.30 firas traditionell Lucia med sång, pepparkakor och glögg. Förköp av biljetter till detta i kyrkans café. Luciafirandet

32 EN SUECO - DECEMBER 2022
Svenska kyrkan på Costa del Sol Edf. Tres Coronas (precis bredvid saluhallen) Avda. Alcalde Clemente Díaz Ruiz 4 Fuengirola

på kyrkan är mycket populärt och i fjol kom inte färre än 200 besökare som njöt av skönsång av Svenska Skolan Costa del Sols elever. När kalen dern visar julafton den 24 december hålls det gudstjänst kl. 11.00 då vi bygger upp krubban och läser julevangeliet och kören sjunger. Och för att höja stämningen ytterligare serveras det julgröt och skinksmörgås dagen till ära.

Uppdateringar och nyhetsbrev

Just nu arbetas det med uppdateringar av kyrkans webbplats varför man för information om aktiviteter och evenemang m.m. hänvisas till kyrkans Facebooksida ”Svenska kyrkan på Costa del Sol”. Kyrkan har också ett populärt nyhets brev med information kring vad som är på gång i kyrkan. Detta skickas varje vecka ut till 1 600 mottagare. Vill du också få det, registrera dig här: www.svenskakyrkan.se/costadelsol/nyhetsmail

Vill du hjälpa till som volontär på kyrkan hälsar Anders och Britta dig välkommen till ett samtal om vad just du kan bidra med!

På anslagstavlan finns information om mycket som är på gång i kyrkan, och mer.
NEO STUDIO MIJAS NEO är en ny dansk behandlingsform som bl.a. kan hjälpa: Inflammation och psoriasis Stärka immunförsvar och energi Astma och luftrörsproblem Allergi Sömnproblem Snabbare återhämtning efter träning FÅ 2 BEHANDLINGAR GRATIS För mer information besök: www.neostudiomijas.com eller kontakt oss på: +34 681 914 138 Centro Idea, Mijas Kroniska smärtor Stress och ångest Biverkningar av läkemedel Agent för: ZURICH världsomspännande schweiziskt försäkringsbolag DKV Sjukförsäkringar ledande tyskt bolag Affärsspråk: Svenska, spanska, engelska, danska och norska Tres Coronas Seguros Anna Göransson Avda Alcalde Díaz Ruíz 4 Edif Tres Coronas 8 A Fuengirola Telefon: 952 46 50 66 E mail: anna@tcseguros com Web: www tcseguros com FÖRETAGSADRESS ■ MÖTESRUM ■ KONTORSRUM ■ KONTORSPLATS/CO-WORKING Centralt, lättillgängligt och bra parkeringsmöjligheter. www quickoffice se/ kontorshotell/fuengirola/ Calle Romería Del Rocío no. 6, 29640 Fuengirola fuengirola@quickoffice.se +34 640 055 095 KONTORSHOTELL MED BÄSTA LÄGE I FUENGIROLA EN SUECO - DECEMBER 2022 33
I kyrkans café är det utställning med spännande konst på väggarna, och det serveras bland annat smarriga kanelbullar.

EL GORDO Det stora, spanska jullotteriet

Började 1812

Loteria de Navidad, även kallat El Gordo, är ett spanskt lotteri med lång historia. Det officiella namnet är Sorteo Extraordinario de Navidad och lotteriet har funnits sedan 1812. Det stoppades inte av varken inbördeskriget eller Franco-regimen. El Gordo betyder ”Den Stora/Den Feta” vilket syftar på det gigantiska förstapriset, som år 2018 uppgick till inte mindre än svindlande 4 miljoner euro. En hel lott kostar 200 euro och 70 procent av den totala försäljningsintäkten går ut i vinstsummor.

22 december – dagen som Spanien står still

Själva lottdragningen, som äger rum 22 decem ber varje år, är ett spektakulärt skådespel som pågår mer eller mindre hela dagen. Små barn sjunger både vinstnumren och vinstsummorna medan hela Spanien spänt följer med. Cere monin äger rum i Teatro Real de Madrid och direktsänds i tv på kanalen La1 och på RTVE:s internetsidor. Sändningen börjar kl. 8.00 och själva dragningen kl. 9.00.

Även i år blir förstapriset 4 miljoner euro. Det dras dock flera stora priser, även om en del är något mindre. Andrapris uppgår till 1,25 miljoner euro och tredjepris är 500 000 euro. Därefter ökar an talet utbetalningar per belopp, så att det t ex är åtta femtepris på 60 000 euro. Vidare delas det ut vinster till dem vars lottnummer har samma siffra i antingen början eller slutet som vinnarlotten.

Dragningen i tv visar alla vinstlottnumren men skulle man missa direktsändningen kan man gå in

Här ligger vi ALLT TILL JULBORDET Din nordiska livsmedelsbutik i Fuengirola. Varor från Sverige, Danmark, Norge och Finland. SUPERMERCADO VID FERIAPLATSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • ( 952 19 91 48 C/. Maestra Angeles Aspiazu, Edif Pauli local 1, Fuengirola Hörnet med Avd. Ramon y Cajal Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv m.m. info@consultingjg.com · www.consultingjg.com Tel 952 58 57 81 · Fax 952 58 57 82
Så ser lotterna ut i årets stora jullotteri El Gordo.
34 EN SUECO - DECEMBER 2022 Jullotteri

på El Gordos webbplats och skriva in sitt lottnum mer för att kontrollera om man vunnit eller inte. Det sägs att nästan var tredje lott ger en eller an nan form av vinst.

”Hela byn” vinner

En hel lott (un billete) kostar som nämnt 200 euro. 200 euro är dock mycket pengar så dessa lotter delas upp i tio identiska mindre lotter: décimos (décimo=1/10). Vidare är det många som delar sin décimo med vänner och bekanta och låter dem köpa en del, t ex med 1 euro var, varför det ofta kan vara en hel liten by som står och jublar när vin narsiffrorna för de största vinsterna offentliggörs. Man räknar med att 97 procent av alla spanjorer deltar, även om många bara köpt sig en décimo för några euro.

Försäljningen av lotterna börjar under sensomma ren. Många ber om att få se olika lotter för att se om de kan känna igen några av siffrorna motsva rande t ex sitt bröllopsdatum, sin födelsedag eller något annat datum som känns lyckosamt. Många

försöker också hitta en lott som har så många siff ror som möjligt motsvarande fjolårets vinnarlott.

Inte bara för spanjorer

Det finns ingenting som hindrar utlänningar från att köpa lotter. Liksom spanjorerna måste även vi betala 20 procent i vinstskatt till den spanska staten om vi vinner och så får vi behålla resten av beloppet. Själv har jag köpt en décimo till årets El Gordo, och skulle jag ha sådan tur att jag skulle vinna så delas vinsten med nio andra, som också har köpt sin lott, eller sina lotter, på samma ställe.

De flesta vinstlotter, ca 10 000 stycken, har dock en vinst som bara motsvarar samma belopp som lotten köpts för. Så med andra ord har jag, om jag hör till en av dessa, möjlighet att vinna 20 euro, då jag bara har en décimo av hela lotten. Efter att vinstskatten dragits sitter jag således kvar med 16 euro i handen.

Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska göra med pengarna – om jag vinner…

Fakta:

Det stora spanska jullotteriet El Gordo dras den 22 december varje år. El Gordo sägs vara världens största lotteri när det kommer till total vinsstutdelning. Lotterna säljs hos över 10 500 återförsäljare i hela Spanien och försäljningen börjar nästan ett halvår innan dragningen. Lotteriets ägare är den spanska staten.

Paseo Marítimo Rey de España 119 • Torreblanca • Fuengirola Boka bord på 623 23 59 51 • buddysgastrobar.es • Följ Buddys Gastro på Facebook och Instagram
Speciell
för Jul! • Nyårsaf
E N P E R F E K T B L A N D N I N G AV I TA L I E N S K T, S PA N S K T O C H DA N S K T KÖ K
. Njut av en frukost, några tapas eller en fin middag med en god drink som avslutning, allt med en härlig havsutsikt.
meny
ton med meny och livemusik!
Lotter till El Gordo säljs hos återförsäljare över hela Spanien. En del lottsäljare bär ”butiken” på magen.
EN SUECO - DECEMBER 2022 35
wikipedia.org/wiki/Spanish_Christmas_Lottery www.laloterianavidad.com

La Motilla de Azuer – en bronsåldersL abyrint

Daimiel är en mindre stad som ligger vid Ciudad Real och där i närheten finns det två ovanliga sevärdheter: La Motilla de Azuer och Las Tablas de Daimiel, så Daimiel är helt klart värt en utflykt. Las Tablas de Daimiel är Spaniens minsta nationalpark och en sann naturpärla. Men vi börjar med att besöka La Motilla de Azuer, som är en riktig sensation. Detta är ett mycket mäktigt byggnadsverk från bronsåldern, som i form av en hög labyrint (31 m) står mitt på den spanska högslätten och är den enda av sitt slag i hela världen. Detta är utan tvivel det äldsta byggnadsverket i Spanien då det byggdes under bronsåldern från år 2200 till 1300 f.Kr. Det är också Spaniens äldsta brunn.

Från Málaga till Daimiel är det 373 km och vi har fått tid att besöka labyrinten kl. 16.00, så vi ger oss av hemifrån tidigt och kommer fram i tid för att checka in på hotellet Doña Manuela och äta en trerätters-lunch på restaurangen Las Brujas, som är den plats där vi bett vår guide hämta oss för att se La Motilla.

Ordet ”mota” betyder kulle och ”motilla” betyder alltså liten kulle. Azuer är namnet på en biflod till den stora floden Guardiana, så här handlar det alltså om en liten kulle vid Azuer-floden. Men varför nu denna kulle? Jo, saken är den att bönderna som bodde här under bronsåldern odlade fyra grödor på sina åkrar: vete, korn, linser och ärtor. Men på den spanska högslätten är det som bekant torrt och vatten är en bristvara. Vattenbristen gäller dock bara på ytan, för under högslätten finns det oerhört mycket vatten i de kalklager som bär upp slätten, och dessa kalkla ger är som en jättestor svamp. Det handlar alltså om att nå ner till dessa vattenlager och få upp vattnet till ytan. Och lyckas man hitta ett sådant vattenlager och bygga en brunn så är man rik. Men, det gäller att ta väl hand om sin rikedom och skydda den mot fiender. La Motilla de Azuer är alltså en brunn som skyddas av en jättestor konstruktion i from av en labyrint. Labyrinten med de smala gångarna gör det svårt för fiender att ta sig in, liksom att det väl inne i labyrinten är svårt att orientera sig.

Inuti labyrinten hade man dessutom byggt förråd så att man kunde förvara grödorna. Männis korna själva bodde i små hyddor runtomkring deras vattenfästning. Skulle det vara fara på färde kunde invånarna snabbt söka skydd inne i fästningen – den hade tre ingångar, och var man

Strax innan klockan fyra kommer en bil på vilken det står: La Motilla de Azuer. Den parkerar på parkeringen vid Las Brujas, där vi står, och nu ska vi följa efter. Det är ca 10 km från byn Daimiel till La Motilla, så det tar inte lång tid innan vi är framme. Vår guide är en sympatisk ung dam som nu tar oss med för att se detta underliga byggnadsverk, som det har tagit 43 år att gräva ut. Utgrävningarna började 1974 och var färdiga 2017, och otaliga arkeologer har hjälp till. Men nu är det alltså färdiggrävt och står i all sin prakt och kan beundras av alla som köpt inträdesbiljett. Det är ju fantastiskt!

Vi leds över en metallbro in till labyrinten och så går vi runt i de smala gångarna till dess vi kommer in till mitten, där vi kan titta ner i den 20 meter djupa trapezformade brunnen. Det är imponerande att stå här i mitten av detta gamla byggnadsverk med metertjocka murar. Murarna är byggda i kalkstenar som har staplats ovanpå varandra – direkt ovanpå och inte som i dag, när man lägger tegel om vartannat. Det var alltså inte uppfunnet när detta byggdes och att lägga stenarna mitt ovanpå i stället för förskjutet kräver mer murbruk. Men murbruk var uppenbarligen ingen bristvara på den tiden, för man blandade bara den tillgängliga leran med vatten och det har nu hållit i över 4 000 år, så hållbart är det.

Vi ser även på förråden för grödor samt en ensam grav med en kvinna i – kanske någon slags drott ning då hon är den enda som har fått lov till att bli begravd inne i denna byggnad.

väl inne och portarna var låsta visste man att man var i säkerhet. Det var påhittigt och smart tänkt av bronsåldersmänniskorna.
DAIMIEL: TVÅ OVANLIGA SEVÄRDHETER
Av Else Byskov
36 EN SUECO - DECEMBER 2022 Utflykt
Tornet sträcker sig 31 m upp över brunnens vattenspegel.

Så går vi upp i tornet, som står 31 m över vattnet i brunnen, så här handlar det om ett brånsålders höghus. Att stå här uppe och titta ut över landska pet är fantastiskt. Helt klart ett stjärnögonblick.

Guiden berättar att man hittar sju andra motillas runt om Daimiel. Mellan dessa är det ca 5 km, så denna typ av bosättning var alltså norm under bronsåldern. Men ingen av de andra har grävts ut och det finns inte heller några planer på det, vilket ju inte är förvånande med tanke på hur lång tid det tog att gräva ut den första. Men man kan ju gissa att de ser mer eller mindre likadana ut, och det får ju framtida generationer ta reda på.

Att dessa byggnadsverk blivit ”kullar” beror endast på tid, vind och jord. De har varken förstörts av fiender eller byggts om eller ligger gömda under andra byggnader byggda av senare folkslag. Detta gör las motillas till något ovanligt, då de står kvar orörda såsom bronsåldersfolket använde dem.

Bredvid labyrinten står det en ugn som har byggts på en plats där det förr också stod en. Ugnen liknar i stort sett en helt vanlig pizzaugn i lera, så den formen är visst ganska universal.

Här har det också byggt ett litet centro de visitan tes (besökscenter) med tidslinjer och förklaringar, samt toalett.

Efter den guidade turen, som tagit ca 1 timme, får vi följa med guiden in till Daimiels centrum, där det lokala museet ligger. I detta museum hittas artefakter som hittats i La Motilla, och det är verkligen värt ett besök. Dessutom ingår museibesöket i priset.

Biljetter ska bokas i förväg här: www.motilladelazuer.es/La-Visita/Actividades/ Entrada-individual.html

Nu ska det sägas att denna länk tar en till köp av individuella biljetter som inkluderar ett besök på museet, transport i buss ut till La Motilla samt returresa till museet. Det finns tre avgångar om dagen och det kan vara maximalt 18 besökare åt gången på grund av det begränsade antalet platser på bussen. Priset är 7 euro per person.

Vi å andra sidan har köpt en gruppbiljett. Orsaken är enkelt – det fanns helt enkelt inga individuella biljetter kvar för den dagen som vi kunde besöka denna plats. En gruppbiljett kostar 60 euro och

gäller för upp till 24 personer. Vi var bara fyra, men det var helt klart värt pengarna. Dessutom fick vi specialbehandling då vi blev både hämtade och lämnade. Länk till webbsidan för gruppbiljett: www.motilladelazuer.es/La-Visita/Actividades/ Entrada-grupos.html

El museo comarcal de Daimiel är mycket fint och här finns, förutom kärl och artefakter (bland dessa några få metallföremål), som man hittat i La Motilla, en fin utställning med keramik, en utställning av Daimiels lokala konstnärer samt en kronologisk översikt över Daimiels historia målad på åtskilliga väggar på övervåningen.

Nu har det hunnit bli mörkt och vi tar oss tillbaka till vårt hotell, Doña Manuela på Paseo del Carmen 1, inte långt från museet. Hotellet är helt okej med tanke på priset, 75 euro för ett dubbel rum med frukost och dessutom är restaurangen bra. Vi går och lägger oss tidigt för i morgon ska vi upp tidigt för att besöka Daimiels huvudattrak tion: Las Tablas de Daimiel, som jag drömt om att besöka i 30 års tid. Läs vidare om detta i nästa nummer av En Sueco.

Denna kvinna är den enda som begravts inne i labyrinten. En trappa leder ner till vattnet. Brunnen fungerar fortfarande och det är en hel del vatten i den.
EN SUECO - DECEMBER 2022 37
Utanför La Motilla har det grävts ut några bostäder. Guiden försvinner in i labyrinten.

JULIGA FRALLOR MED RISGRYNSGRÖT

Så har det äntligen blivit juletider. Efter en så varm höst som vi haft i år gäller det nu att komma i stämning. December är ju en må nad med mys, leenden, glädje, förväntningar, levande ljus och härliga dofter från köket. Här hemma hos oss ”jular” vi en hel del, för vi älskar nämligen julen. Hela huset strålar och det är ordentligt pyntat så att den där riktiga julkänslan infinner sig.

Receptet som jag bjuder på denna månad är för helt fantastiska frallor. Man skulle kunna tro att de skulle vara tunga och kompakta, men nej – de är luftiga och mjuka.

Det finns inga skäl till att vänta – skynda dig ut i köket och sätt igång med julbaket.

GÖR SÅ HÄR: INGREDIENSER:

25 g jäst 5 dl fingervarmt vatten 2 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 tsk grovt salt 2 ägg 1 msk socker 350 g risgrynsgröt ca 1,1 kg vetemjöl

Pensling: 1 ägg

• Smula ner jästen i en bunke och häll på det fingervarma vatt net. Rör om tills jästen löst upp sig helt.

• Tillsätt kanel, kardemumma, salt, ägg, socker och risgrynsgröt.

• Börja sedan tillsätta lite vetemjöl åt gången. Senast jag bakade dessa frallor använde jag 1,2 kg vetemjöl för att degen skulle kunna formas. Men alla mjöl är olika, så håll ett vakande öga på degen och sluta tillsätta mjöl när du tycker att det går att arbeta med degen.

• Knåda degen i 5-8 minuter på full hastighet i assistenten, tills degen blir blank.

• Lägg en handduk över degen och låt den jäsa på en dragfri plats i 1 timme.

• Sätt ugnen på 225 grader (inte varmluft). Låt en plåt stå i mitten av ugnen.

• Rulla frallor av degen och lägg dem på ett bakplåtspapper.

• Vispa upp ägget och pensla frallorna försiktigt med ägg.

• Öppna nu ugnen och dra försiktigt över bakplåtspappret med de ogräddade frallorna till den varma plåten.

• Sänk värmen till 200 grader.

• Grädda frallorna tills de får en fin, gyllene färg, ca 15 minuter, men prova dig fram.

Receptet finns på Veras Verandas online-matblogg: www.verasveranda.com
Av Natalina Atlanta Bramsted
38 EN SUECO - DECEMBER 2022
EN SUECO - DECEMBER 2022 39 Din advok at i Spanien - sedan 1995 Sedan mer än 20 år tillbaka är Wallin & Par tners en av Spaniens ledande advokatbyråer med
och kompetens
både svensk och spansk rätt.
Välkommen
rådgivning eller
w
Centro Idea • Ctra. de Mijas km 3,6 • 29650 Mijas • Málaga (Spain) • +34 952 47 02 07 • info@wallinpar tners com • w w w wallinpar tners com Tidigare dolde jag att jag hade hörapparater, nu visar jag alla hur smarta de är Conny Hundtofte Strauch Oberoende redovisningskonsult HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OCH GRATIS SERVICE I SPANIEN OCH 29AVDELNINGAR I DANMARK. Ring och boka tid på +34 951 239 004 Paseo Maritimo 5, Blok 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola www.dkhc.dk Öppettider: Tisdag och fredag kl. 9.00 – 13.00 eller efter överenskommelse PROBLEM MED HÖRSELN? – prova vår MICRO hörapparat gratis Gratis hörseltest
kunskap
inom
Vi hjälper dig med alla dina juridiska göromål exempelvis fastighetsrätt, skatterätt, bolagsrätt, processrätt, familjerätt och ar vsrätt.
in till oss på en första
gå in på vår hemsida w
w.wallinpar tners.com.

Heder åt

Men så har den rutinerade Mel på spelplanen. Den stora och entusi astiska supportergruppen Bakoron kom till träningen för att uttrycka deras missnöje. Då låg Málaga CF på plats nummer 22 – och sist.

tidigare, när han arbetade för Betis, i Sevilla. Även med Goyo Manzano, före detta tränare i Málaga CF.

Längre koppel

Men, just nu är övertygelsen att det inte skulle vara rätt lösning att återigen byta tränare. Mel har fått lite längre koppel.

De sportsliga fasorna i Málaga CF fortsätter efter att tränare Pepe Mel hyrts in som ersättare för Pablo Ruede efter endast sex spelrundor. Laget i botten av andra division präglas av djup kris.

Pepe Mel kan lägga fram ursäkter med många skador, utvisningar, allvarliga fel i matcherna och nu även psykisk ohälsa hos spelarna. Situationen var desperat. På uppma ning av Mel har det nu anställts en psykolog – Patricia Ramírez, som ska ta sig an spelarnas psykiska hälsa. Hon har jobbat ihop med Mel

Trots de bottenlåga, eländiga resultaten för Málaga CF har Mel fortfarande erkännande i klubben. Hans framtid ligger nu i händerna på klubbens förvaltare, advokat José María Muñoz. Vad som ska hända med Mel var inget beslut för sportchefen Manolo Gaspar, som var just den som litade på Mel efter den smärtsamma uppsägningen av Pablo Guede.

En av Málagalagets lagkaptener, veteranen Escassi, säger: ”Vi är riktigt bra spelare men vi har inte lyckats bli ett lag. Vi måste ta ansvar och vara koncentrerade under matcherna!”

Ingen lätt start

Med två långtidsskadade spelare har Málaga CF fått tillstånd från förbundet att värva en ny spelare

40 EN SUECO - DECEMBER 2022
Fotboll
Det krävs förstärkning
Advokat José María Muñoz – bestämmer i Málaga CF. Pepe Mel – hur länge klarar han sig på tränarposten? Lumor – glad över Málaga CF, men med en svår start. Av Morten Møller
Bottenlaget Málaga CF befinner sig i djup kris med både skador och psykisk ohälsa – psykolog anställd
Mel

utanför transferfönstret. Valet har fallit på den 26-åriga försvararen Lumor Agbenyenu från Ghana med lite flackande tillvaro i europeisk fotboll med viss framgång i La Liga hos RCD Mallorca.

”Tiden i Mallorca var fantastisk”, säger han, ”Jag njöt verkligen fotbollslivet där men min karriär har utformat sig lite underligt i olika länder. Jag hoppas att göra bra ifrån mig i Málaga – denna fantastiska fotbollsstad.”

Agbenyenu klev in i laget i oktober. Tydligen med anpassningssvårighe ter i Málaga-laget, men det är inte heller lätt när de spelar som de gör.

Ny förstärkning

Sportchefen Manolo Gaspar blickar nu mot transferfönstret i januari för nödvändig förstärkning så att man undviker att flyttas ner till tredje division. Överst på listan står

den 28-åriga Yanis Rahmani, född i Frankrike, med pappa från Algeriet och mamma från Portugal. Han är en kantspelare med ett enormt driv och han hade stor framgång i Málaga CF säsongen 2020-2021, då han hyrdes in från Almería. Därefter säkrade Eibar honom, men efter att den klubben rök ner i division 2 får Rahmani inte mycket speltid. Under hans säsong i Málaga levererade han fem fullträffar i 39 matcher. Dags för en ny hyresperiod.

En annan spännande spelare i kikaren är den 33-åriga Lago Junior, även han kantspelare. Han föddes på Elfenbenskusten och represen terar just nu RCD Mallorca i La Liga – men får ofta starta på bänken.

Men, det är svårt för en bottenklubb som Málaga CF att skaffa sig ny, kvalificerad arbetskraft!

Biljettförsäljning till Estadio La Rosaleda: ticketing@Málagacf.es · +34 902 070 912
Escassi – ”Vi spelar inte som ett lag”. MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare! V I LLA & PROJEKT INTERNATIONAL Din fastighetsmäklare Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S L • Seniorbostäder är i ropet: Byggtomter för projekt till salu. Även för ett mindre hotell. • Bli delägare i golflägenhet i Spanien och Portugal. • Villa off-plan i Torreblanca. Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tel. 952 460 229 - www.kolos.es KOLOS Málaga Marbella < Fuengirola Costa Muebles Ctra. de Mijas Centro Idea Autopista > Mijas SEDAN 2002… NUMMER 1 PÅ SERVICE AV BILAR OCH SKÅPBILAR VI SER TILL ATT ALLT ÄR BRA MED DIN BIL • Stora och små reparationer • Underhåll, skadereparation och lackering • Datordiagnostik • Elektricitet och A/C • ITV-förberedelse • Ägarbyte – vi sköter pappersexercisen • Vi säljer begagnade bilar och tar bilar i kommission …och samarbetar med alla försäkringskontor. TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Tania & Boban BMW X5 4.6is M Audi TT 1.8TFSI S LINE EN SUECO - DECEMBER 2022 41
Yanis Rahmani – kanske återvänder till Málaga.

Golfsidorna

AHN Golf

Välkomna till höstens programverksamhet på AHN 2022

Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna till våra aktiviteter: Golf, Padel, Schack, Bridge, Promenader, Konst- och Diskussionsgrupp, Friskis & Svettis. Se hemsidan: www.ahn-fuengirola.net/aktiviteter

Reception och café har öppet: tis-, tors- och fredagar kl. 12-15.

AHN Golf Tävlingskalender

AHN Golf har veckotävlingar tre till fyra gånger per vecka under höst- och vårsäsongen. Dessutom har vi våra event såsom AHN Cup, AHN KM, AHN Golfhäftet Trophy, Hangover cup, ”Giftbägaren och lösa förbindelser” och Travel lers Cup. Se vår Golfkalender på: https://www.ahn-fuengirola.net/golfkalender

Rabatterad Greenfee

Vi har generösa avtal med de mest eftertrak tade golfklubbarna, vilket våra medlemmar får utnyttja, antingen vid privata bokningar eller ännu förmånligare paketpris i samband med våra tävlingar.

Event

Herrar A

Herrar B Damer

O kt 12: Santana Sören Carlsson Sven-Åke Bengtsson Eira Olofsson

Okt 17: Los Olivos Thomas Jacobsson Tore Korp Marianne Särnå

Okt 19: Lauro Peter Olofsson Tommy Pettersson Anna Björkqvist

Okt 21: Parador Olli Rousi Jaakko Salovius Anna Björkqvist

Okt 24: Los Olivos Bo Stenberg Leif Broberg Anne-Helene Carlsson

Okt 26: Santana Per Bondesson Didrik Von Porat Anette Ternstedt

Okt 27: Guadalhorce Sven Lindblom Anders Andersson Eira Olofsson

Okt 31: Los Olivos Olli Kurkela Stefan Jaensson Marie Tegner

Nov 07: Los Olivos Magnus Berg Anders Andersson Margareta Andersson Nov 09: Santana Sören Carlsson Ingemar Åblad Anne-Helene Carlsson Nov 14: Los Olivos Tomas Malm Leif Wallin Mirja Viinanen

Grattis till er alla och till era fina resultat!

Dags att boka in era golfdagar!

Följande golfevent är nu öppna för bokning

Dec 02: Atalaya Old – Golfhäftet Trophy

Dec 03: Cabopino – Scramble PB 4 M

Dec 05: Los Olivos - AHN Veckogolf PB

Dec 07: Santana - AHN Veckogolf SG

Dec 09: Parador - AHN Veckogolf PB

Dec 12: Los Olivos - AHN Veckogolf SG

Dec 16: Rio Real - AHN Veckogolf PB

Månadens blomma

Vi vill tacka avgående ordföranden för AHN:s golfkommitté Björn Nordwall för många års betydelsefullt arbete och samtidigt ge våra bästa lyckönskningar till nya ordföranden Lars Baréus.

Andersson, som välförtjänt vann tävlingen på 41 poäng. Det var en mycket glädjande och efter längtad seger för våra veteraner i AHN-golfen. Grattis!

T ex på Mijas Golf, som är vår ”hemmaklubb”, har vi de mest prisvärda greenfee-avgifterna, 50 euro (jfr. 88 euro) genom vårt Voucher-avtal med dem.

Golfvouchers

Välkomna in och köp era golfvouchers i Receptio nen! Öppettider tis-, tors- och fredagar kl. 12-15.

Golfhäftet

Trophy

Finalspel på Bro Hof Slott GC

Banorna hittar du på: https://www.ahn-fuengirola.net/banor

Resultat

Här är våra golfspelare som lyckats bäst under höstsäsongen.

Marbella den 5 november

Första paret ut i höst att kvalificera sig till final spel på Bro Hof Slott GC blev Margareta och Uno

Middagen bestod av en superfin buffé med goda drycker därtill. Under middagen tog Martin Staf

Reservera följande datum: Dec 2: Atalaya Old (Greensome PB) – Golfhäftet Trophy – Shotgun Traveller Cup i Benalup 15-16 november Ett 60-tal spelare har sammanstrålat på Fairplay Golf & SPA Resort. Första dagen fick vi parera för några droppars regn. Andra dagen var
lite blöt och vi
banan
fick användning av regnkläderna emellanåt.
Golf
inte spela och
på Alhaurín
för 45 euro (Greenfee + Buggy + Mat & Dryck)?!
Varför
luncha
Golf
Förstapristagarna Margareta och Uno gratuleras av Eckhardt och Anne-Helene till en härlig vistelse med golf på Bro Hof Slott. Även våra glada andrapristagare Hjördis och Bengt Fahlstedt gratuleras av Eckhardt till en fin upplevelse med golf och boende på ett franskt slott.
42 EN SUECO - DECEMBER 2022
Italiensk oxtunga (Anchusa italica) Vilken magisk blå färg den har! Från april månad och framåt börjar den italienska oxtungan visa sig och lyser klart blått vid vägkanter och på ängar. Lätt att hitta inom Fuengirola kommun. Foto och text: Eva Nordwall

fram dragspelet, vilket frestade gästerna till att både att sjunga allsång och ta en svängom till applåder ifrån serveringspersonalen.

Tack alla för trevliga dagar och särskilt tack till Eckhardt och Kristina Metzner för trevliga dagar.

Föregående förstapristagare av Treveller Cup, Ingegerd Forsell, lämnar över vandringspriset, med samtliga tidigare pristagares namn ingrave rade, till Mikael Rehnberg.

Mikael kommer även att bli en värdig efterträ dare till Eckhardt, som under 20-talet år varit en drivande kraft för AHN:s Golf etablering på Costa del Golf och AHN:s Golfevents. Han har nu valt att trappa ner och ge frun Kristina lite mera av sitt privatliv.

PLÖTSLIGT HÄNDER DET!

Som vanligt ett utsökt arrangemang över två dagar. Vann gjorde Mikael Rehnberg med Martin

Nästa år, 2023, firar AHN Golf 20 år med sitt nuvarande koncept. Varför inte ett HIOpris som heter duga?

Under kommande år kommer AHN att jobba för att en HIO, i tio av AHN:s utvalda tävlingar, kommer att uppmärksammas med ett speciellt pris.

Tillsammans med utvalda samarbetspart ners kommer AHN att göra ett Golfevent på Rio Real Marbella den 24 februari 2023. Vid denna välgörenhetstävling kommer vi att ha en bil som HIO-pris. Alla intäkter den dagen kommer att gå till organisationer som arbe tar med handikappade barn, bl.a. Fuensocial i Fuengirola och Aspandem i Marbella. Vi hoppas att få in ett betydande bidrag till deras behjärtansvärda arbete.

EN SUECO - DECEMBER 2022 43

Golf i Solen

Oktober och november

Höstens golf med Golf-i Solen fort sätter i samma rasade fart som den började. Vi hade sammanlagt 299 anmälningar till de fem tävlingar som gick av stapeln första veckan i november, vilket är rekord. Alla anmälda fick tyvärr inte plats. Säsongens första poängplock ningsfinal hölls 31/10 på Santana då, månadsmästarna skulle koras. Det är alltid slaggolf som gäller på poängplockningsfinalen. Efteråt bjöd GiS på tapas.

På prispallen:

Damklass:

1:a Eva S 27 pp

2:a Elena 23 pp 3:a Carla 23 pp.

Herrklass:

1:a Terje J 26 pp

2:a Carl-Gustav 25 pp 3:a Bosse G 22 pp.

Santana, innebar att restaurangen hölls öppen på kvällen speciellt för oss med en tvårättersmeny, och GiS bjöd på maten. Vi är måna om att det mesta av medlemsavgifterna går tillbaka till våra aktiva spelare. Ett sätt är att bjuda på mat efter en golfrunda.

2:a i damklassen blev Gerda G med 70 slag. Björn M lyckades även ta närmast håltävlingen.

HIO- sviten

Under en säsong är det alltid minst en handfull spelare som på tävling lyckas göra Hole-In One. 7 novem ber satte Sven Martin O bollen i hålet med sin järn-7a. Detta var på Santana, hål 16.

Övriga pristagare Herrar:

2:a Kjell Y, 38p

3:a Andreas B, 36p

4:a Torstein G, 36p

5:a Per Nelson Ö, 36p

6:a Roy E, 34p

Damer:

2:a Lilly T, 33p

3:a Randi H, 33p

Normalt hålls våra tävlingar på Santana på måndagar. Lördagen den 5 november hade vi fått ett specialarrangemang av klubbche fen på Santana. Vi fick tio starttider (40 spelare) på eftermiddagen. Vi gjorde något extra och arrangerade en lagtävling för de mest aktiva spelarna. En överenskommelse med Miguel, som driver restaurangen på

Vinnare blev lag: Eva A, Ann-Marie R, Nalle P, M Möller. Dessutom donerade Miguel en magnumflaska vin att lottas ut bland deltagarna. Rigmor B blev den lyckliga vinna ren. På tal om lott – På GiS tävlingar har vi alltid ett antal vinster som lottas ut slumpmässigt. De spelare som ingår i lottningen, är de som inte lyckats hamna på prispallen och som stannat kvar under prisut delningen.

Redan dagen efter dessa festlighe ter spelades den tredje rundan som ingår i Oder of Merit. Då på Mijas Los Lagos. Trots dagens datum (6 november) kunde vi njuta av sol. Dagens Lejon (Gustav II Adolf kall lades så också) blev Björn M med 68 slag och Lejoninna från Norden blev Dorte C med 69 slag. 2:a i Herr klassen blev Jonas S med 69 slag tätt följd av Niels C med 71 slag och Klaus J med 72 slag. Dessa herrar gick i samma boll.

Fredagen 11/11 styrde vi kosan till Miraflores, en bana som vi spelar tävling på ett par gånger under en säsong. Det är en svårspelad bana –smal, kuperad och knixig så slagen måste sitta rätt. Drivern får stanna i bagen, kanske lite oftare än på an dra banor. Visst är det kul med lite utmaningar? Flera spelare lyckades riktigt bra. Bäst bland herrarna var Claes L med 40p och i damklassen vann Lena A med 35p.

Grattis alla pristagare under må naden till bra spel! Nu går vi mot jul och julfirande. Några åker till nordliga länder medan en del stan nar på kusten. Vi fortsätter därför våra tävlingar, om än lite glesare och med färre starttider.

Nytt år innebär att medlemskapet i Golf i Solen ska förnyas. På hemsidan www.golfisolen.eu finns informa tion om hur och när du ska betala. Vi hoppas såklart också, att ytterligare golfare ska hitta till oss och spela med oss i vår sociala förening.

Vid tangentbordet Lena

KOMMANDE GOLFTÄVLINGAR

Datum Dag Kl Golfbana Typ 2022-11-28 mån 11.00 Santana OoM final 2022-11-30 ons 12.00 Valle Romano 2022-12-02 fre 11.30 Lauro 2022-12-04 sön 12.30 Atalaya Old 2022-12-05 mån 11.00 Santana 2022-12-07 ons 09.38 GH 2022-12-09 fre 12.00 La Cala 2022-12-11 sön 12.30 Mija LO 2022-12-12 mån 11.00 Santana 2022-12-14 ons 11.04 Sa Maria 2022-12-16 fre 10.30 Parador 2022-12-18 sön 12.30 Mijas LL 2022-12-19 mån 11.00 Santana 2022-12-26 mån 11.00 Santana ägg o bacon 2022-12-31 lör 11.00 Santana lagtävling

2023

2023-01-02 mån 11.00 Santana 2023-01-06 fre 10.30 Parador 2023-01-08 sön 12.30 Mijas LL 2023-01-09 mån 11.00 Santana

Eva S. Vinnande lag på Santana 5 november. Grattis till HIO Sven Martin! Grattis till HIO Sven Martin! Pristagarna i slagtävlingen på Mijas Los Lagos.
44 EN SUECO - DECEMBER 2022
Terje.

Vet

PERSONLIGT VISITKORT 30€

Hos Norrbom Marketing kan du få ditt personliga visitkort tryckt på bara en timme. Vi har tillgång till tusentals olika designs så att du får ditt visitkort just som du vill ha det. 1-sidigt tryck, 100 st.

NORRBOM MARKETING har funnits i mer än 30 år. Vi ger ut 3 månadsmagasin i Spanien: EN SUECO, LA DANESA samt DET NORSKE MAGASINET. Utöver det levererar vi grafiska lösningar till våra många trogna kunder i både Spanien, Sverige, Danmark och Norge.

dina vänner var du bor? Gör din tillvaro i Spanien lättare med ett Professionella grafiska lösningar i mer än 30 år
CENTRO
IDEA
Ctra. de Mijas @km. 3,6 29650 Mijas Tel. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

För lågt blodsocker

Då var jag återigen i en situation som jag känner igen och som jag allt för lätt hamnar i när jag är stressad, trött, ledsen, arg, frustrerad eller liknande. Jag hittar på någon ursäkt för att ge efter för sötsuget. För att vara säker på att jag är ”snäll mot mig själv” när jag kommer hem kan det åka ner både en påse vingummi och ett par chokladkakor i ryggsäcken. Och för säkerhetsskull ”för det kan ju också komma oväntade gäster” åker det också ner ett paket småkakor till sammans med allt det andra söta.

Den här situationen har jag hamnat i så många gånger att jag har lärt mig att lägga band på mig ganska snabbt, se vilka faktorer som utlöser det, förebygga det ge nom att ta med mig ett paket krom och genast sluta äta livsmedel med mycket socker och sluta dricka alkohol, för att hitta tillbaka till min hälsosamma och glada vardag igen. Många av oss har ett större eller mindre sug efter sötsaker, men om sötsuget tar överhand bör det ageras innan det blir allvarligt.

Stora svängningar i blodsockret el ler glukoskoncentrationen kan vara allvarligt belastande på kroppen.

Lågt blodsocker, när glukoskon centrationen ofta faller under det som är normalt, kallas för hypogly kemi, medan det motsatta, förhöjd glykoskoncentration, innebär högt blodsocker, och så har vi diabetes. Att ha för högt blodsocker är inte bra för kroppen, så i en sådan situation skyndar sig kroppen att utsöndra insulin, vars uppgift är att föra ut sockret i cellerna så att det omvandlas till energi. Om detta sker i för hög grad stressas krop pen. När vi äter produkter med hög sockerhalt sker det en reaktion som leder till en överproduktion av insulin, som när det efter ett tag normaliseras i stället leder till ett fall i blodsockerkoncentrationen, som snart blir lägre än nivån som var innan vi åt. Som effekt skyndar vi oss att äta några snabba kolhy drater igen, och så har vi hamnat i en ond cirkel.

Symptom

Symptomen på för lågt blodsocker kan vara många.

De vanligaste är panikångest, irritation, sömnlöshet, glömska, obeslutsamhet, yrsel, sug efter sötsaker eller alkohol, allergi, dålig hälsa, eventuellt skakningar, om man inte äter i vanlig tid. Många andra åkommor, t ex svamp, un dernäring, förgiftning (t ex tung metallförgiftning), allergi, obalans i tarmfloran, överlappar lågt blod socker och sker i kombination med den. Alla alkoholister har blodsock erobalans. Ett långvarigt obehand lat för lågt blodsocker kan i ibland leda till en biologisk degeneration som i sig leder till diabetes, gikt, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer

etc. För lågt blodsocker påverkar även bukspottskörteln. Det är ett organ som hela tiden kommuni cerar med andra körtlar i kroppen, så obalans i bukspottskörteln påverkar också de andra körtlarna i kroppen som binjurarna, körtlar i hjärnan, sköldkörteln osv. Det är otrevligt och jag vill verkligen uppmärksamma att det är viktigt att ha blodsockret i balans. Ditt blodsocker ska vara bra!

De långsamma kolhydraterna, som t ex grönsaker och olika sädesslag, utlöser en långsammare blod sockerstigning vilket inte belastar bukspottskörteln i samma grad.

I dag pratas det mycket om gly kemiskt index, som visar en given kolhydrats belastning på blodsock ret. Kolhydrater som snabbt spjäl kas och tas upp i blodomloppet har de högst glykemiska indexen medan kolhydrater som tas upp långsamt och som gradvis frigör glukos i blodet har de lägsta.

Kosten

Vår kropp är inte skapad för att hantera stora mängder enkla eller som det också kallas högglykemis ka kolhydrater som sockerstinna livsmedel matvaror, godis, socker, läsk, vitt mjöl, pasta osv.

Varje svensk äter i genomsnitt ca 42 kg socker per år. Det är lite skrämmande. Socker är vanebil dande liksom narkotika. Blodsock ret påverkas av det vi äter. När vi äter socker, godis, kakor med vitt mjöl, så stiger blodsockret snabbt. Det är därför det kallas snabba kolhydrater.

Koncentrerat socker dränerar kroppen på många livsviktiga ämnen, bland annat vitaminer och mineraler. Dessa ämnen medver kar när socker, alkohol och andra snabba kolhydrater ska omsättas i kroppen. Socker, vitt mjöl och al kohol innehåller så gott som inga av dessa nödvändiga vitaminer och mineraler eller liknande som måste till för att bryta ner och förbränna de tomma kalorierna. Då måste kroppen söka efter an dra möjligheter för att hitta dessa vitaminer och mineraler. Är det ett långvarigt tillstånd blir kroppens depåer av dessa livsviktiga ämnen uttömda, och på så sätt kan du lätt äta dig till vitamin- och mine ralbrist – du behöver bara äta vitt bröd, dricka alkohol och äta massa godis, kakor m.m.

När du själv vill göra en insats för att stabilisera blodsockret krävs det tålamod och viljestyrka. Men det är värt insatsen för ditt väl befinnande blir väsentligt bättre,

Hälsa EN SUECO - DECEMBER 2022 46
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby

Vi pratar skandinaviska, engelska, tyska och spanska.

För tidsbokning vänligen ring mellan 10 00 17 00 (måndag fredag) Tel./fax: 952 52 9666 w w w.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

MARKNADSFÖR

din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare!

MARKNADSFÖR din verksamhet här …och nå ut till tusentals läsare! GRUNDAD 1986 DE SKANDINAVISKA TANDLÄKARNA PÅ COSTA DEL Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com Konsultation: Alla vardagar från kl. 9.00 Narkosläkare finns – 3D röntgen – VITA TÄNDER med laserblekning Dr. Keld Overgaard KLINIK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tel. 952 933 934 KLINIK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tel. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43 Specialområden: Implantat, kron- och brobehandlingar, rotbehandling, kosmetisk tandvård med smilers och fasader. Beställ online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Vardagar 10-20 Lördag 10-14 Tel: +34 952 667 087 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Vardagar 10-18 Lördag 10-14 Tel: +34 952 850 094 240 kapslar Spara 8,05 € 60 € 120 tabletter OmniChrom Krom är ett viktigt spårämne som hjälper till att hålla en normal blodsockernivå. 120 kapslar Spara 4,75 € 2675 a OmniOmega EPA-GLA+ Fiskolja och växtoljor i en unik kombination. Innehåller både omega 3, 6, 7 och 9. Erbjudandet gäller 1.12- 31.12.2022 så långt lagret räcker. GodJuloch ettfriskt2023! KOMPROMISSLÖS KVALITET Spara 1,70 € 975 € www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com Bjørn Abraham Nilsen Norsk
Sacha
Dansk
Helene
Ottilia
Svensk
• Allmän tandbehandling • Estetisk tandbehandling • Implantologi • Osynlig Tandreglering • Blekning på kliniken/i hemmet 952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95 Centro Comercial Elviria C/Lope de Vega 2 Los Bo iches Avenida Gerald Brenan 37 2D Alhaurín el Grande Fuengirola Elviria EN SUECO - DECEMBER 2022 47
tandläkare
Miller Wojtan
tandläkare
Alseth Alvarado Norsk tandläkare
Ericson
tandläkare

vilket du kommer att märka redan efter den första veckan. Ät fem-sex små måltider om dagen, utan sock errika livsmedel eller andra snabba kolhydrater som t ex sötsaker, vitt bröd, torkade frukter och alkohol. Du bör även undvika syntetiska sötningsmedel, de triggar ditt söt sug. Du bör också vara uppmärk sam på halterna av naturligt socker i frukt- och grönsaksjuicer. Ett glas morotsjuice kan ha samma effekt som en bit marsipan. Så även om det är nyttigt är det bra att späda ut juicen med vatten så att det inte provocerar blodsockret. Det allra bästa alternativet är att dricka vat ten och gärna två liter om dagen. Grapefrukt och apelsin är i regel bättre än t ex äpple, druvor och an dra juicer. Mjölksyrade grönsaker, t ex selleri och surkål, stabiliserar blodsockret men även de bör spä das ut. Var uppmärksam med kaffe och te, även örtteer, som kan ha en uttorkande effekt. Att vara bara lite uttorkad kan nämligen ge samma symptom som blodsockerproblem ger. Rök mindre, men allra bäst är om du slutar helt. Äter du mycket salt så minska även på det.

Har du barn bör du se till att de äter en ordentlig och stor frukost. Enligt mig är det alltför många barn som börjar dagen med en alldeles för lätt frukost, vilket kan ge koncentrationssvårigheter i skolan. Ge dem gärna små, blodsockersta biliserande mellanmål att ta med

sig. Skoldagarna är många gånger långa, krävande och stressande. Ett hälsosamt och välsmakande mel lanmål kan upplevas som en lite oas av extra energi i en hektisk vardag.

Hirs, bovete och havre är mycket bra blodsockerstabilisatorer och kan vara mycket bra att koka mor gongröt på. Ovanpå kan man strö lite valnötter, och/eller mandlar samt en blandning av solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö m.m. De är alla bra som blodsockerstabilisa torer, dessutom är de näringsrika. Klicka gärna i ett smöröga eller häll över lite linfröolja. Blir det gröt över smakar den också bra kall, som ett litet mellanmål på eftermiddagen med lite kanel, rivet äpple och nötter samt kokosflingor. Ät den eventuellt med lite grädde eller vegetabilisk mjölk, t ex sojamjölk utan socker. Hittar du inte dessa mjölksorter osötade i butiken kan du göra dem själv med t ex sesam, solros eller mandel.

Ät tillräckligt med proteiner och kom ihåg de hälsosamma fetterna i form av vegetabiliska- och fiskol jor. De ger en bra mättnadskänsla. Ät dessutom rikligt med grönsaker och grova kolhydrater.

Kosttillskott

Ta en stark vitamin/mineralpro dukt. Till det kan du, efter behov, också få nytta av några av de följande produkter:

Krom är ett mineral som är livsvik tigt. Det bidrar till att stabilisera blodsockret. Det aktiverar insulinet och påverkar därför förbränningen av glykos till energi. Det reglerar både högt och lågt blodsocker samt motverkar sötsuget. Det stärker immunförsvaret och med verkar till att förebygga cancer. Experter menar att vi behöver ca 200 mcg krom om dagen. Under sökningar har visat att genom snittssvensken dagligen bara får ca 50 mcg krom genom maten.

Krom ska tas i organisk form för att vara lättupptagligt. Upptaget häm mas av järn, kalk, zink och titan. Återigen, var uppmärksam på ditt barn. Det har nämligen visat sig att barns kromhalt minskar efter 10-års ålder om det inte äter häl sosamt, t ex om de äter för mycket vitt socker – på så sätt banas vägen för blodsockerobalans, alkoholism och annat negativt.

Zinkbrist är ofta vanligt hos männ iskor med för lågt blodsocker. Zinkbrist kan ge symptom på för lågt blodsocker, då det ingår i insu linproduktionen. Även Zink är ett livsviktigt spårämne. Alkoholister har ofta zinkbrist. Är du vegetarian bör du vara extra uppmärksam på

att få tillräckligt med zink.

Magnesium hjälper till att avbalan sera insulin sekretionen.

Vid blodsockerproblem råder det ofta brist på mangan, då det spelar en viktig roll i blodsockeromsätt ningen. Så tillsammans med krom verkar det blodsockerreglerande.

Det är fundamentalt med ett brett spektra av B-vitamintillskott. Generellt är de viktiga för förbrän ningen av kolhydrater samt bidrar till att reglera bukspottskörtelns funktion.

C-vitamin är extra viktigt för dem som dricker mycket läsk, äter mycket godis, kakor och choklad. C-vitaminer konkurrerar med sock erämnen om plats i cellerna. Till exempel kan Biosyms Omni C tas, som innehåller både magnesium, kalcium och C-vitamin.

Vegetabiliska oljor och fiskoljor kan vara bra komplement i kom binationsform som t ex Epa-gla+ som innehåller omega 3 – 6 – 7 – 9. De ger en bra mättnadskänsla så att du inte faller för frestelsen av ”något av det förbjudna”.

TIPS

• Det finns många läkeörter, liksom olika vassleprodukter och aminosyror som kan hjälpa.

• Håll din normalvikt.

• Undvik insektsmedel.

• Undvik mental och fysisk stress.

• Undvik mesta möjliga strålning från datorskärmar och andra apparater som dränerar kroppen på mineraler.

• Gör eventuellt en tungmetallsundersökning – med hänsyn till kvicksilver, bly och kadmium.

• Lider du av allergi eller candida bör du ta hänsyn till det innan du börjar med egenbehandling.

DET TE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA
Hälsa EN SUECO - DECEMBER 2022 48
Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørt e skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette eksper tise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

Gavekort

Årets julklapp! Ge bort ett presentkort till den du tycker om!

Prodigy peel system är en kemisk peeling framställd av botaniska ingredienser samt kända syror som mjölk-, citron och salicylsyra. Finns i två styrkor och ger en mycket stor antiage-effekt och uppstramning i både ansiktet och på halsen. Detta är den behandling som mina kunder föredrar mest varje vinter då den ger ett riktigt bra resultat.

Detta är en säker men effektiv behandling av huden och den görs med små sterila dermanålar som skonsamt och ytligt öppnar upp huden så att det aktiva hyaluronserumet kan verka effektivt. Verkar utjämnande och uppstramande på huden. Är också bra som en kur med tre behandlingar under en 14-dagarsperiod. Denna behandling passar speciellt bra till hud som är lite slapp, grovporig eller som har dålig blodcirkulation, men är också effektiv på andra hudtyper. Tydligt resultat ses redan efter en behandling.

Denna behandling tar bort bruna fläckar och skintags (hudflikar). Efter många år i solen får de flesta bruna solskador i huden. Denna lilla maskin tar lätt och smärtfritt bort dessa. Plasmapen kan även användas som behandling av lokalt djupa rynkor.

Få de bryn, den franslinje eller de läppar som du alltid drömt om.

Permanent makeup

En permanent makeup kan skapa symmetri i ditt ansikte. Oavsett om du vill markera läpplinjen eller framhäva färgen på läpparna, lägga kontur på ögonbrynen eller markera franslinjen med ”eyeliner”.

Gratis konsultation.

-10% RABATT PÅ OVANNÄMNDA BEHANDLINGAR I DECEMBER! (Erbjudandet gäller ej permanent make-up)

Kontakta mig gärna på tel. 610 716 048 eller e-mail: nana@norrbom.com för mer information, eller boka tid för en gratis konsultation för att få veta mer kring vilken behandling som passar just din hud bäst.

• PERMANENT MAKEUP • ANSIKTSBEHANDLINGAR • MICRONEEDLING • PLASMAPEN • DJUPVERKANDE PEELING •
AV FRANSAR OCH
• PERMANENT MAKEUP • ANSIKTSBEHANDLINGAR • MICRONEEDLING • PLASMAPEN • DJUPVERKANDE • FÄRGNING AV FRANSAR ÖGONBRYN M.M. Din kosmetolog på COSTA DEL SOL NANA NORRBOM CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas Tel. 610 716 048 NEO STUDIO MIJAS Du hittar mig hos Passa på nu under vintern, när huden påverkas mindre av solen, att förnya och strama upp huden med en av dessa mycket effektiva och populära behandlingar.
peel Dermapen/microneedling
FÄRGNING
ÖGONBRYN M.M.
Prodigy
Plasmapen
NANANORRBOM 048

Gratis annonser mottages endast per e-mail och får innehålla max. 50 ord.

Radannonser

Golfvilla i Calahonda till salu Fin, stor och ljus lyxig villa med separat lägenhet i källarvåningen. 4 sovrum, alla med eget badrum, samt gästlägenhet. Fantastiskt designerkök och en pool på takterrassen med havsutsikt. Villan har 4 våningar och ligger vid La Siesta golf.

Liten urbanisation med bara 11 hus och många skandinaver. Pris, köp direkt av ägaren: 795 000 euro.

För foto och info ring Rikke på: 0034-672073658

Vi hämtar gratis: begagnade möbler, kläder, skor och köksutrustning i bra skick. Ring: 632 16 94 22

Anonyma Alkoholister

AA-möten för skandinaver hålls varje måndag kl. 18 i Svenska kyrkans lokaler. Adress: Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 4, Fuengirola Kontakt: 676 624 715

El-arbeten utförs

V/ Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

A/C, värmepumpar och poolvärme

Säljes och installeras. V/Jesper Hansen. Elinstallatör och maskinmästare. Tel. +34 600 409 484 E-mail: jespex@gmail.com

Bostadsannonser är inte gratis och ska beställas och betalas på: www.ensueco.com

Radannonser är GRATIS för privatpersoner som önskar sälja till exempel en cykel, hitta en resekamrat eller sälja en soffa.

Beställ annonsen genom att skicka ett e-mail till: info@ensueco.com och vi sätter in den i magasinet och på: www.ensueco.com den 1:a i månaden – samma dag som magasinet utkommer.

Kommersiella annonser kostar 30 euro och får bestå av max 60 ord. Dessa kan beställas och betalas på: www.ensueco.com eller på vårt kontor i Centro Idea, Mijas.

Fackutbildad dansk målare Per Leonhard Hansen – 30 år på kusten! Bra och ordentligt målningsarbete utförs. Ring för offert! Tel. 607 52 02 57

TP-Multiservice

Hjälp med pool, SPA, trädgård, ombyggnation. Jag löser alla uppgifter. Ring Thomas på 654 901 486 (danska, spanska, engelska) för en icke-bindande offert.

Köp och sälj av bilar

Professionell hjälp erbjudes i sam band med köp och sälj av bil. Kontakta Bjarne Damgaard tel. 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Föräldragrupp

- barn med autism

Kostnadsfri grupp som vänder sig till föräldrar till barn med autism. Vi träffas i Marbella området. Hör av dig till Anna. zamc@mac.com Vi ses!

ANNONSÖRSREGISTER

Här hittar du snabbt och lätt de telefonnummer du behöver

Advokat & Consulting Isacsson +34 952 90 82 37 Gonvel & Kamph +34 951 518 573 Johansson & Goméz +34 952 58 57 81 Wallin & Partners +34 952 47 02 07 Zafolaw +34 951 240 600

Bank & Investering DNB Group Luxembourg +352 4549451

Svensk målare med över 30 års erfarenhet.

Vi målar om ert hus i Nerja eller Torrox. Passa på att utnyttja rotavdraget. Lars Forsberg Måleri: 070-630 67 13

Behöver du hjälp …med din dator, mobil eller läsplat ta? Problem med internet, program, skrivare, TV mm.

Jag ger dig hjälpen du behöver. Ring Klas: 647 833 771 eller maila: dataklas@gmail.com – Mer än 25 år i branschen!

”Mötet under palmen”

Vi är en ideell förening vars främsta syfte är att hjälpa människor att bli fria sitt beroende till sinnesföränd rande substanser (droger, piller, alkohol) Många människor lider av dessa problem. Vi bygger på 12-stegsrörelsen principer och har möten på San Pedro Beach (Mar bella) varje lördag klockan 10.00. ”Mötet under palmen” kallas vårat möte och vi träffas vid restaurang L’unique. Varmt välkomna!

Stödgrupp för cancerpatienter

Vi möts kl. 17 sista fredagen i må naden längst in i caféet på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella. Vi pra tar engelska och alla är välkomna.

Spela irländsk fotboll!

Idrottsföreningen Costa Gaels, med hemmaplan i Marbella, spelar varje vecka irländsk fotboll – en snabb sport som påminner om en kombination av vanlig fotboll och handboll. Vid planen finns café och på söndagsförmiddagarna är det barnklubb. Vill du vara med och spela? För mer information och kontakt: www.costagaels.com och christiansen.nicholas@gmail.com (svenska och engelska)

Bilar & Bilregistrering Kolos +34 952 460 229 Tim Holm +34 671 20 48 24

Matbutiker Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Familien Danmark +34 617 93 33 79

Design, Inredning, Tavlor & Dekoration Cortidea +34 952 461 221 Muebles Piramides Puerto +34 952 550 669 Your Home Styling +34 693 555 165

Energilösningar, Vatten & Uppvärmning Dancon +34 952 46 54 55 / +34 608 65 87 53

Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning Jardinana +34 674 30 46 34 Skandia Builders +34 689 289 669

Sunshine Estates/ Villa & Projekt Invest +34 617 70 04 24 Åsa Pettersson +34 952 593 132

Försäkring

Kaas & Kirkemann +34 952 47 83 83 Tres Coronas Seguros +34 952 46 50 66

Grafisk Design, Tryck & Webb Norrbom Marketing +34 952 581 553

Hälsa & Skönhet

Anni´s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 71 60 48

Hörselklinik

Dansk Hørecenter +34 951 239 004

Konstruktion & Installation

Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Byggfirma +34 637 39 29 30 Idea Terrazas +34 952 461 174

Kontorshotell Quick Office +34 640 055 095 Kök Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 KVIK +34 951 51 92 20 Nordic Muebles +34 951 260 360

Restauranger & Cafeér Buddys Gastrobar +34 623 23 59 51 Plankstek +34 619 028 260 / 658 778 819 Tipi Tapa +34 951 311 630 / 627 635 890 Yaya +34 951 74 28 17

Tandläkare Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Nordental www.clinicanordental.com Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Dentadanés +34 952 529 666

Övrigt Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es

KOM IHÅG ATT SISTA DAGEN FÖR INSÄTTNING
AV
RADANNONS I MAGASINET ÄR DEN 15:E VARJE MÅNAD.
RADANNONSER ÄR GRATIS FÖR PRIVATPERSONER
50 EN SUECO - DECEMBER 2022

ERFARENHET OCH FÖRTROENDE

H o s F M C o n s t r u c t a n s e r v i a t t e t t b r a s a m a r b e t e b a s e r a s p å f ö r t r o e n d e o c h b r a k o m m u n i k a t i o n V i g a r a n t e r a r a t t k v a l i t e t e n ä r p å t o p p s a m t s ä k r a r a t t d i t t p r o j e k t h a n t e r a s p r o f e s s i o n e l l t . V å r a m å n g a n ö j d a k u n d e r ä r d ä r f ö r o c k s å a l l t i d r e d o a t t g e e n r e k o m m e n d a t i o n

Professionell totalentreprenadsfirma – sedan 1997 Vill
FM CONSTRUCT Vi tar
byggprojekt
du ha en offert på totalrenovering, nybygge, renovering, tillbygge eller någonting annat, så kontakta oss för ett oförpliktigande samtal om ett eventuellt samarbete.
hand om ditt
Samtal med André kan ske på svenska, danska, norska, engelska eller spanska.
FMCONSTRUCT com FM Construct fm.construct.1997 +34 637 39 29 30 PROFESSIONELL TOTALENTREPRENAD
n
r
r
y g g fi r m a m e d h u v u d s ä t e i B e n a l m á d e n a . V i a r b e t a r m e d a l l t f r å n n y b y g g e n t i l l m i n d r e r e n o v e r i n g a r M e d v å r a a r k i t e k t e r , r å d g i v a r e o c h h a n t v e r k a r e k a n v i a r b e t a m e d p r o j e k t p å h e l a C o s t a d e l S o l . Kontakta André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com
F M C o n s t r u c t ä r e n e r k ä n d e
t
e p
e n a d o c h b
t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com Utvecklat av CTH Capital @JardinanaLaCalaMijas @cth_capital INFLYTTNING SKER Azalea och Lotus är nu SLUTSÅLDA! Redan 200 färdigställda bostäder Besök vår webbplats för mer information eller för att anmäla intresse för Jardinanas nya bostäder: www.jardinana.com KOMMER SNART KOMMER SNART
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.