__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGASINET November 2013

3

Matkultur siden 195

r å 0 6 m o n n je g r u lt u Matk 1


r u t l u k t a M år

0 6 m o n n e j g

MAGASINET 2013

Innhold En stolt jubilant................................... 3

Vi er en stolt jubilant! I 60 år har vi fått være med på å bygge lokal matkultur. På den tida da bedriften startet, var det en selvfølge at maten ble produsert lokalt – det er det ikke i dag, dessverre. Men vi har valgt å løfte fram kvalitet, tradisjon og den kortreiste maten, og å satse på at våre kunder ser verdien som ligger i dette. Vi mener vi har satset rett. Å få leve som vi gjør her i nord, er et privilegium. Rein natur, overflod av ressurser og et mangfold av liv overalt – vi bor midt i et spisskammer det ikke finnes maken til. Vi ønsker å bringe disse fantastiske ressursene til dere, og er så heldige at vi kan samarbeide med lokale bønder og fiskere som vet å høste av naturen på best mulig måte. Dette er en stor rikdom, synes vi. Når man skal ta maten på alvor, må man satse på kvalitet i alle ledd. Vi har unikt dyktige fagfolk som vet å utnytte de gode råvarene, og som tar seg tid til å gjøre ting på skikkelig måte slik at resultatet blir best mulig. Derfor kaller vi det heimelaga – for det er så nært man kan komme kjøkkenbenken hjemme. Vi vil heller gjøre ting skikkelig enn å produsere mest mulig, og det er et verdivalg. At vi har kunnet drive butikk i tre generasjoner og fått anledning til å satse på tradisjon og kvalitet, skyldes først og fremst kundene våre. De gir oss bestandig ærlige tilbakemeldinger, og gjør oss i stand til å bli bedre og bedre for hvert år. Vi vil alltid lytte til det som dere har å si, for dersom vi skal kunne ta vare på arven må vi fortsette å utvikle oss i årene som kommer i samarbeid med dere. Vi gleder oss! En hyggelig nyhet er at vi nå sender ut Eidemagasinet så langt nord som til Alta. Så fra nå av får også folk i Finnmark ta del i matgledene, og ikke bare innbyggerne i Troms. e

Lam fra Lyngsalpene .......................... 6 Pinnekjøtt ........................................... 8 Julespesialiteter fra Eide Handel ..... 10 Lutefisk .............................................. 12 Sildefest på Yttersia ........................ 14 Nyttårsfest på Husøya ..................... 17 Gerds hvetekrans ............................. 20 Gaven som smaker........................... 21 Sonjas kaker .................................... 22 Kaffemaskin til jul ............................. 25 Julekaffe fra Eide Handel ................ 25 Ribbe - julematen fremfor noen ..... 26 Hansines lammerull ........................ 27 Kveite - fisket på Yttersia ................. 28 Verdens beste fiskesuppe .............. 29 Røkt Eide laks ................................... 30 Arktisk stjernekokk ........................... 31 Romjul på Eide ................................. 31 En populære gave ........................... 31 Mørketid .......................................... 32 Keramisk grill-glede ........................ 33 Heimelaga fenabog ......................... 34 Julas beste iskrem ........................... 36 De beste gaveidéene....................... 38 Jul på Eide Handel........................... 40

Med vennlig hilsen Bård Pettersen Kjøpmann

9107 Kvaløya • Telefon 77 66 56 50 post@eidehandel.no • www.eidehandel.no Mathuset Eide Handel © november 2013 Fotograf: Bjørnar G. Hansen og diverse bilder fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Grafisk design og trykk: Norbye & Konsepta AS Opplag: 42 000 eks • Distribusjon: Posten. Magasinet kan hentes hos Eide Handel, Britts i Storgata og på Jekta. Det ligger også tilgjengelig på www.eidehandel.no Forbehold om trykkfeil.


Grunnleggerne Hansine og Trygve Pettersen.

En stolt jubilant I 60 år har vi drevet landhandel på Eidkjosen, og dagens butikk er resultatet av tre generasjoners innsats. Det synes vi er verdt et tilbakeblikk! I november 1953 åpnet Trygve og Hansine Pettersen dørene for den nye butikken sin i Eidkjosen. Et nytt murhus var reist på det som på folk i området kalte ”grusholla”, og i landhandelen fant man alt en husholdning kunne trenge på den tiden.

Butikken i 1959.

Mye fikk plass i et bygg på 8 x 8 meter, og etter kort tid rommet butikken matvarer, glass og steintøy, husgeråd og manufaktur, koks og ved, jernvare og byggevarer og mer til. På åpningsdagen gikk Hansine rundt og delte ut sukkertøy til alle fra et stort spann, og ungeflokken på syv fulgte spent med på alt som skjedde. De fikk tidlig ansvar for å hjelpe til i butikken – det var et stort løft familien hadde gjort ved etableringen, og alle måtte bidra. Trygve hadde tidligere vært med på å drive en annen butikk i Kaldfjorden, men måtte gi seg da han ble syk med tuberkulose. Etter at han ble frisk jobbet han hos kjøpmann

3


Solberg og tok samtidig Handelsskole – på den tiden måtte man ha handelsbrev for å få lov til å drive butikk. Så tok familien etter hvert sjansen på å begynne for seg selv, og Eide Handel så dagens lys. Det meste ble solgt i løsvekt på landhandelen på denne tiden. Mel, sukker og salt – alt kom i store sekker på opptil 50 kg som måtte bæres inn. Melkespann måtte bukseres inn til kjøling oppi en spesialbygget brønn inne på et eget rom, og det var ofte barna som fikk tildelt en slik jobb. Kundene kom med eget spann til melka, som ble auset oppi for hånd. Eide Handel var den første på Kvaløya til å selge melk fra meieriet, først fra spann og siden på flaske – og ungene i området mente bestemt at denne melken smakte mye bedre enn den som kom fra gårdene…

Selv om Trygve var en travel opptatt mann var det alltid tid til å ta med barnebarna. Fra venstre sitter Bård, Børge og Tom - som får en tur i skufla.

På denne tiden var det ingen faste åpningstider. Landhandelen åpnet halv ni på morgenen og holdt på så lenge det kom kunder; mange dager kunne det bli svært sent før familien fikk trekke seg tilbake og ta kveld. I 1963 kom myndighetene med lovpålegg om at butikker måtte ta helg senest kl 18 på lørdager; en lettelse for mange som drev forretning! Etter hvert ble dette strammet inn i flere omganger, helt til man måtte stenge så tidlig som kl 13 - før det igjen ble lov å holde åpent lengre på 80-tallet og videre framover. I 1959 kom neste store utvidelse. Den gamle tyskerbrakka som stod på Prostneset i byen ble revet og brukt til å bygge en andre etasje på butikken i Eidkjosen. Her flyttet familien inn fra gammelhuset på Storvoll (selv om de beholdt fjøsen der i enda ett år) - den nye boligen var like stor som butikken, og virket kjempesvær i forhold!

4

Populær aktivitet på 70-tallet var å henge utfor Eide Handel. Fra venstre Carina og Grete.

Randi i ferskvaren på 80-tallet.

I 1976 overtok Britt og Jan driften av landhandelen. Samtidig skilte man ut byggevaren som en egen bedrift og gjorde store ombygginger av butikken. De startet prosessen med å utvikle Eide Handel fra datidens landhandel til dagens moderne butikk, men fortsatt med fokus på lokale råvarer.

Tredje generasjon overtok driften rundt 1990, og siden da har flere ombygginger og utvidelser ført butikken dit den er i dag.

Vi hentet mye av maten rett fra produsenten, enten familien brukte helgen til å kjøre rundt på gårdene og hente lammeslakt eller vi dro ut på kaia for å losse av blodfersk fisk så fort skøytene la til.

Ferskvareavdelingen vår har utviklet seg kontinuerlig, og det samme gjelder kjøkkenet vårt der vi driver egen matproduksjon. Siden tidlig på 90-tallet har vi samarbeidet med nasjonale kjeder om innkjøp, noe som lar oss tilby et bredt utvalg av dagligvarer til lave kjedepriser. Samtidig er vi uavhengige, og kan selv bestemme hvilke varer vi vil tilby våre kunder.


Helga, Carina og Turid rydder i hyllene på 70-tallet.

Tone og Tom i butikken.

Eide Handel har fortsatt å utvikle seg og styrke fokuset på lokal mat. Vi har i dag et tett samarbeid med en lang rekke bønder og fiskere som gir oss tilgang til varer av høy kvalitet, og vi fortsetter arbeidet med å utvikle våre egne merkevarer. Så lenge vi har så gode og trofaste kunder som dem som kommer til butikken vår sent og tidlig, så vil vi på Eide Handel fortsette å jobbe for å være den beste matbutikken man finner.

Å drive butikk er en livsstil, smått og stort er med og alle får sine oppgaver. Fra venstre ser vi Børge, Beate, Ingvild og John.

5


Foto: Jan Arild Hansen

Lam fra

Lyngsalpene

6


Nydelig turmat Foto: Jan Arild Hansen

Alpelam stekt på bålet er nydelig turmat! Pakk inn koteletter eller kokt pinnekjøtt i folie, tilsett smør/olje, krydder og grønnsaker etter ønske. Stekes på bålet og nytes!

Mye av hemmeligheten ligger i det svært gode beitet sauene har i Lyngsalpene. I år hadde brødrene til sammen 3600 dyr gående i dette området. Etter hvert som snøen tiner oppover i fjellet, følger sauene etter og spiser av det friske gresset og nyspirte urter. Her får dyra et beite som gir veldig konsentrert næring, og de utvikler dermed bedre kjøttfylde og smak. Beitet på høyfjellet har naturlige fortrinn som gir lammene den unike smaken av Alpelam. - Trolig det beste lammet jeg noensinne har smakt, sa stjernekokk Eivind Hellstrøm til bladet Nordlys. Også han mener at de gode beiteforholdene og mosjonen dyra får i fjellene gjør underverker. Sankinga begynner sist i august, og varer i rundt en måned. I denne

perioden er det fem faste som deltar i arbeidet, og en rekke frivillige fra familie og venner som deltar når de har tid – det blir gjerne i helgene at flest har anledning til å være med. Under sankingen trasker de opp og ned langs fjellene i Lyngsalpene for å få med seg alle dyra hjem fra beite – en jobb man blir både sprek og glad av, med fantastisk utsikt over et av de flotteste landskapene som finnes. Merkevaren Alpelam ble etablert for snart ti år siden, da vi inngikk en avtale med brødrene Larsen om å ta imot alt lammekjøttet de kunne levere. Vi var interessert i å få tak i det beste lammekjøttet her i nord, og vi visste at dyr som hadde beitet i høyfjellet gav den beste kjøttkvaliteten. De fire brødrene i Lyngen er også godt fornøyde med samarbeidet, kan Eirik Larsen fortelle.

Foto: Jan Arild Hansen

Bak navnet Alpelam finner man fire brødre fra Lyngen som leverer lammekjøtt av svært høy kvalitet. De rangeres blant de ti beste på kjøttkvalitet hvert eneste år, i konkurranse med tusenvis av andre sauebønder her til lands.

Brødrene Larsen De fire brødrene Eirik Larsen, Asgeir Larsen, Øystein Fossmo og Jan Arne Waltenberg og deres familier driver gårder i Lyngen, og holder til sammen over tusen vinterfôra sauer. De er langt fremme på avlsarbeid, og lammene de leverer til slakt ligger helt i toppskiktet i Norge på kvalitet.

- Vi er veldig glade for å samarbeide med Eide Handel. Kontakten oss imellom er god, og vi føler at vi blir godt ivaretatt og profilert gjennom dem. Dessuten er Eide Handel svært flinke både på ferskvare og på videreforedling, så Alpelam-kjøttet virkelig kommer til sin rett, avslutter han.

7


Pinnekjøtt Alle som er glad i pinnekjøtt vet at det kan være stor forskjell på kvaliteten på råvaren. Her hos oss lager vi pinnekjøttet av utvalgte sider av Alpelam, som vi vet vil gi topp resultat. Dette er lam som har beitet i høyfjellet i Lyngen, og som har svært god kjøttfylde og smak.

Brødrene Larsen har levert alt sitt lammekjøtt til Eide Handel i snart ti år. Her selges dette under merkevaren Alpelam, som er en garanti for at kjøttet kommer fra lam som beiter i høyfjellet og holder særlig høy kvalitet.

8


Når lammesidene er valgt ut, blir de saltet i lake før de naturtørkes i rette omgivelser på et tørkeloft ytterst i Kaldfjorden. Her tørkes pinnekjøttet etter den tradisjonelle metoden, noe som er nesten unikt i dag da mesteparten av slikt kjøtt tørkes industrielt. Den tradisjonelle metoden krever at vi følger nøye med på været, slik at tørkingen tilpasses sesongens variasjoner. Det tar også mye lengre tid å tørke pinnekjøttet slik: faktisk opptil tre ganger lengre enn industritørking. Fordelen med å gjøre dette på gammelmåten er at den lengre tørketiden gir sidene tid til å modnes og utvikle smaken slik at det ferdige pinnekjøttet blir fyldigere og mer smakfullt. Vi tror du vil være enig med oss når du prøver pinnekjøtt av Alpelam!

Stol på oss når vi sier:

– Bytt ut pinnene med poteter Dette enkle rådet gjør pinnekjøttmiddagen enda bedre - vi garanterer at du blir fornøyd. Skrell og vask potetene. Legg dem i bunnen av kjelen, fyll på med vann til potetene akkurat dekkes og legg pinnekjøttet oppå. Legg lokket på, og la maten stå og trekke på svak varme i minst to timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Mange er redde for at potetene kokes til «mos». Ikke vær redd; de blir ekstra gode. Saltet og fettet sørger for det.

Kålrotstappe 1 kg kålrot 2 stk gulrot 1 l vann 2 ts salt 1/4 ts pepper 1 dl matfløte 3 ss smør

Del og skrell kålrot i skiver og gulrøttene i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør, og smak til med salt og pepper. Tips! Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere.

9


Julespesialiteter

fra Eide Handel

Jula er kanskje årets høydepunkt når det gjelder mat. De fleste har sine favoritter som alltid må finnes på bordet, og det er gjerne tradisjonsmaten som står i fokus. Her på Eide Handel har vi mange egenproduserte spesialiteter som vi synes hører med til julehøytiden, og alt lages på den tradisjonelle måten på ekte håndverksvis av vår pølsemaker Mads Nilsen.

10


Postei i en fei

Leverpostei Mads kan mer enn å lage pølser! Hans egenutviklede leverpostei er basert på et klassisk utgangspunkt, men er deretter blitt tilsatt en spesialkomponert krydderblanding som gir et ekstra julepreg. Produksjonen av leverpostei er ekte håndverk her i gården, for Mads velger ut og skjærer opp råvarene for hånd før dette grovkvernes og blandes med resten av ingrediensene. Han baker til sist leverposteiene selv i ovnen for å ha full kontroll over hele prosessen, og resultatet er en nydelig, grov postei som er selvskreven på bordet i adventstida eller til jul.

Hva med å prøve en ny variant av brødskive med leverpostei? Denne er så god at du garantert vil lage den igjen:

Stek to-tre tykke skiver bacon i panna Ha smør og godt med vår heimelaga leverpostei på en stor skive grovt brød. Stek brødskiva i baconfettet til den er blitt lun. Legg baconet oppå skiva. Varm litt rødkål/surkål (evt. i mikrobølgeovn) og legg på toppen.

• • • •

Prøv selv, så får du se!

Sylte Dette er en gammel klassiker blant julematen som begynner å bli mer og mer populær, kan Mads fortelle. Her på Eide Handel lager vi faktisk to varianter til jul, vanlig sylte og hodesylte. At dette er ekte håndverk, kan man se på strukturen i sylta, forklarer han. Til den vanlige sylta brukes bukliste, og til hodesylta nettopp hodet på grisen slik som i gamle dager. Oppskriften vi baserer oss på er over hundre år gammel, så dette er tradisjonsmat slik den skal være. Hvis du har blitt skuffet over sylte fra butikken før, skal du prøve denne på brødskiva med grov sennep og nykvernet pepper - da får du smake forskjellen på industrimat og ekte håndverk!

Julepølse Vår pølsemaker kan sine ting, det vet alle som har smakt den nydelige Eidepølsa. Når det gjelder julepølse, har Mads jobbet lenge med å finne en variant som virkelig skulle slå an her i nord. Han kommer opprinnelig fra Sunnmøre, og har derfor lang erfaring med å lage grove pølser av svinekjøtt. Mads fant etter hvert ut at folk nordpå helst ville ha røkte pølser, så han tok den tradisjonelle grove julepølsa og røkte den for å lage en perfekt variant for kundene våre. Den er krydret med typiske julekrydder som nellik og allehånde, og passer utmerket som en del av koldtbordet, eller som egen rett med klassisk tilbehør som poteter og surkål.

11


Benfri

Lutefisk 12

Lutefisk står på menyen hjemme hos mange både i selve jula og i tida før. Stadig flere får øynene opp for denne særegne norske retten, som med tradisjonelt tilbehør gir et riktig festmåltid. Og med beinfri lutefisk fra Eide Handel, blir det enda enklere og måltidet mer delikat!


Lutefisk i ovnen 500-700 g beinfri lutefisk per person 3-4 ss salt

Altafjord-saus Denne oppskriften fra Alta kombinerer det klassiske tilbehøret i en egen saus, og den smaker helt nydelig til lutefisk! Nok til omtrent seks porsjoner.

Legg porsjonsstykkene med skinnsiden ned i en langpanne. Strø på med salt og la dem ligge i 30 minutter. Slå bort vannet som har samlet seg i pannen. Dekk med

aluminiumsfolie og sett i ovnen, 200 °C i 35-40 minutter (lengre steketid gir bløtere fisk). Når det er 10 minutter igjen av steketiden, tar du av folien og heller væske over fisken, som nå ligger i langpannen.

250 g smør 2 dl sennep (vanlig, norsk type, evt. med hele frø) 2 dl lys sirup 15 skiver brunost Smelt smøret i en gryte. Rør inn de andre ingrediensene etter tur, slik at de smelter i sausen. La det hele småkoke i et par-tre minutter, så er det klart. Sausen kan fryses hvis dere mot formodning skulle få noe til overs.

Øystein Moe, som er ferskvaresjef her på Eide Handel, ser mange fordeler med den nye beinfrie lutefisken som vi har tilbudt siden sist sesong. - Kvaliteten blir mye jevnere. Vi bruker store torsker på fire-fem kilo, som er blitt fisket på yttersida i mars måned og deretter hengt til tørking. Fordi vi skjærer bort buken så bare ryggfiléten er igjen, blir både lutingen og kokingen bedre tilpasset den jevne tykkelsen på fiskestykkene, noe som gir et bedre resultat på alle måter. Ikke bare blir resultatet bedre og fastere fisk – fordi filétene er beinfrie, slipper man alt arbeidet med å rense fisken på tallerkenen. Og du kan også beregne litt mindre fisk per person

enn vanlig fordi nesten ingenting forsvinner – fra 500 til 700 gram vil være passe. Beinfri lutefisk ble solgt første gang i fjor, og har vist seg å være en suksess. I år regner Øystein med at vi kommer til å selge rundt ett tonn av den. - I tillegg har vi selvsagt fersk lutefisk fra andre produsenter som Rya og Ivan Lorentzen. Ellers i året selger vi frossen lutefisk, men nå i sesongen skal den være fersk, avslutter han.

Tilbehør • Bacon kuttes og stekes til det er gyllent.

Ivan Lorentzen gikk av med seieren i kåringen av årets beste lutefisk denne sesongen i regi av VG. Det er helt fortjent, for dette er fisk av topp kvalitet som vi selger mye av til våre kunder. Vi gratulerer!

• Kokte poteter. • Raspet brunost, sirup og sennep er vanlig tilbehør.

13


Sildefest

på Yttersia

Bildet er tatt i Kattfjorden, vinteren 2013. Kvalen presser opp silda og får et gourmet måltid.

En personlig gave Gi bort et glass hjemmelaget sild til jul – en personlig og anvendelig gave som alle blir glade for. Den som er så heldig å få noe slikt vil kunne glede seg over gaven mange ganger. Finn et fint glass, pynt det med bånd og sett på en hyggelig julehilsen. Vi har godt utvalg av glass i vår kjøkkenavdeling. Så enkelt at du kan lage mange julegaver i en fei!

14

Silda er en tradisjonell matfisk, og sursild i alle varianter hører med på bordet til jul. Etter en lang periode med dårlig fangst, har sildefisket her nord de siste årene vært svært bra. Hvorfor ikke gjøre som kvalen, og feire med en skikkelig sildefest? Sildefisket går gjerne i sykluser med 5-6 år med gode fangster på rad. Fisker Alfon Hansen har vært med på det svært gode sildefisket de siste tre årene, i fjor tok han hele kvoten på 200 tonn sammen med tre kolleger.


KARRISILD

à lá Moe

Her kan du lage din egen karrisild etter oppskrift fra vår ferskvaresjef, Øystein Moe. Kjempegodt!

Foto: Erling S. Nordøy

Karrisild à lá Moe 500 g kryddersildfiléter 1 dl rømme 2 dl majones 2 ts karripulver 1 eple i små terninger 1 dl skivet purreløk 2 ss agurkmiks sukker sitronsaft

Han sier at det er lenge siden sildefisket var så godt:

samme nå i år. Og fisken kommer nesten opp i fjæresteinene.

- Det har ikke vært så mye sild inne i fjordene siden 70-tallet. Men da var den også mye fredet fordi bestanden hadde vært nedfisket, så fisket den gang var begrenset i forhold til slik det er nå.

- Kvalen jager etter silda, og gjør at den presser seg inn i alle fjorder og bukter. Vi trenger ikke gå langt ut for å finne den, sier han.

Alfon fisker med sjark, men også ringnotbåter er med på sildefisket på yttersida. Han kan fortelle at silda har kommet inn til kysten i midten av november de siste tre årene, så man forventer det

Så når vi kan se kvalen svømme nært land den neste tiden, er det stor sannsynlighet for at den har seg en sildefest, den også. Egentlig ikke så rart, så godt som det er!

Bland rømme, majones, karri og agurkmiks. Smak til med sukker og sitronsaft. Kutt silden i gaffelbiter, bland i sammen med purreløk og eple. Karrisilda bør stå kjølig et døgn før bruk slik at smakene får sette seg.

SURSILD fra Eide Her kan du lage din egen sursild etter vår populære oppskrift! 750 g spekesildfilét 2 pakker sursildkrydder Noen laurbærblader 3 dl 7 % eddik 3 dl sukker 6 dl vann 500 g løk Vann ut spekesildfilétene og kutt dem i passe gaffelbiter. Bland sukker, eddik, krydder og vann godt til sukkeret er oppløst. Kutt løken i halve skiver og ha den i laken sammen med sildebitene. Bør stå natten over før den spises, slik at smaken får sette seg skikkelig i sild og løk.

15


Brødrene Karlsen AS Fiskeribedriften Brødrene Karlsen ble etablert i 1932 og er hjørnesteinsbedriften på Husøy. De leverer ferske, frosne, salta og røkte produkter av en rekke fiskeslag som fiskes i arktiske farvann.

16


Rita og Terje’s

Nyttårsfest på

Husøya

Rita Karlsen er ei dame med mange jern i ilden. Som daglig leder for fiskeribedriften Brødrene Karlsen AS blir hverdagen ofte hektisk, og hun er derfor opptatt av å finne oppskrifter som er raske å tilberede når hun skal invitere til selskap. For uansett hvor travelt hun har det, finner hun alltid tid til menneskene rundt seg. Det er ikke uten grunn at folk på Husøy er kjent for å være så hyggelige og sosiale av seg. Finnes det så noen lokale mattradisjoner på Husøya? - Det går mye i fisk, selvfølgelig. Mølja er en sikker vinner når sesongen kommer, sier Rita. - Jeg serverer ofte fisk til fest-

Nyttårsmeny Forrett

Theas lodde Hovedrett

Varmrøkt Husøylaks Dessert

Crème Brûlée

h

bruk hjemme. Og vi lager både lutefisken og klippfisken selv. Den varmrøkte Husøylaksen som brukes i hovedretten på nyttårsaften er en spesialitet fra Brødrene Karlsen, og Eide Handel er den eneste i Tromsø som selger den. - Den er varmrøykt på gammelmåten og krydret med vår egen spesialblanding, forteller Rita.

17


Theas lodde Lodderogn – sort og rød Egg – hardkokt og skivet Kjeks (ikke søt) Rømme Rødløk - hakket På hver kjeks legger du en skive hardkokt egg. Så topper du den med en klatt rømme, litt rødløk og til sist en teskje lodderogn. Beregn tre kjeks per person som forrett.

- Oppskriften har vært uforandret siden vi begynte å lage denne laksen for 20 år siden, og den er en godt bevart hemmelighet, sier hun med et lurt smil. På nyttårsaften er det gjerne mye som foregår og som hele familien skal være med på, så en treretters festmeny som kan forberedes tidligere på dagen og serveres i full fart når man kommer inn døra er midt i blinken! Og med varmrøkt Husøylaks som hovedrett er dette en nyttårsmiddag som vil bli husket langt inn i det nye året…

Varmrøkt Husøylaks Ca. 1 kg varmrøkt laks Fruktsalat (se oppskrift) Laksen varmes i stekeovn innpakket i folie. Husk en smørklatt i folien og vann i langpannen. Ca 200 °C i 30 min. (varm ovn). Beregn lengre tid dersom det er frossen laks. Det går også å varme laksen i mikrobølgeovn hvis du har dårlig tid! Fruktsalat 2 store epler 2 store appelsiner 1-2 hg druer (helst blå) Purreløk (etter behov) 3 dl rømme Sukker

18

Frukten renses og kuttes i små biter. Druene splittes og steinene fjernes. Purren finhakkes. Rømmen tilsettes 2 ss sukker og det hele blandes godt. Vi anbefaler hvitvin som drikke til varmrøkt Husøylaks. Poteter eller potetsalat er også godt som tilbehør.


Husøy Husøy er en øy med et fiskevær i Øyfjorden nordvest på Senja, og har knapt 300 innbyggere. Stedet ligger værhardt til, og ble norgesberømt med serien «Da damene dro», som gikk på TV2 i 2008.

Crème Brûlée

(6 porsjoner)

1 vaniljestang 2 dl kremfløte 2 dl melk 75 g sukker 4 eggeplommer 75 g brunt sukker til glasur på toppen

Blåbær og sitronmelisse • Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte, melk, sukker, vaniljestang og frø. • Avkjøl melkeblandingen. • Pisk sammen eggeplommene, tilsett melkebland ingen mens du rører godt. • Sil blandingen og hell det over i ildfaste porsjons former. Sett formene i en dyp langpanne, hell i vann opp til ca 1/3 av formene. • Stek i ovn på 150 °C i ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennes litt fast når du trykker lett på den. Avkjøl litt og dryss over et tynt lag med brunt sukker (vanlig sukker kan også brukes). • Sett desserten under grillelement, ca. 2-3 minutter mens du passer på til sukkeret har blitt til karamell. NB! Viktig – serveres varm!

Happy-lights og pynt på bordene er fra Britts.

19


Gerds

hvetekrans

Gerd Sjurelv med sin nystekte hvetekrans.

Du har neppe smakt en bedre hvetekrans enn den som Gerd baker – prøv selv, så får du se! Dette er en nydelig kringle som passer perfekt i førjulstida. Siden denne hvetekransen gjerne kan fryses, kan du bake den i god tid før juleforberedelsene begynner for alvor, så har du noe å servere når du får uventede gjester i adventstida. Lag en kanne med Eide Handels egen julekaffe, sett denne deilige kringla på bordet, og ta dere en velfortjent pause fra juleforberedelsene…

20

Hvetekrans med marsipan, rosin og eple 2,5 dl melk 375 g hvetemel 75 g farin 100 g smør 50 g gjær Fyll: 100 g smør 150 g marsipan 1 dl rosiner 3 finhakkede epler

Slik gjør du: Smelt smøret, hell i melka og varm til 37,5 °C. Arbeid inn resten til en bløt deig som heves på et lunt sted i ca. 30 min. Ha deigen på bakefjøla og elt den litt før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Smør mykt smør på midten av leiven, dryss over de bløte rosinene og de finhakkede eplene. Skjær marsipanen i skiver og legg den over eplene. Brett deigen i tre eller rull den sammen. Lim skjøten sammen med pisket egg. Form en krans og klipp evt remser på skrå mot midten. Etterhev i ca. 30 min. Pensle med egg. Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 min. Avkjøl på rist. Dryss over melis eller lag glasur. Serveres lunken - fin å fryse!


Gaven som

smaker

En gaveeske med lokale matprodukter er en garantert suksess! Dette er julegaven som vil bli satt pris på i lang tid, og du kan være sikker på at den kommer til nytte. Vi har to størrelser av våre populære Nordlys gaveesker. Disse må forhåndbestilles via våre nettsider www.eidehandel.no eller per telefon 77 66 56 50.

Gaveeske Nordlys, stor

Gaveeske Nordlys, liten

Fenalår lokalprodusert, ca 1,7 kg. Eide Lammerull, ca 300 gr. Eide Sylterull, ca 300 gr. Eide Røket laks, ca 500 gr. Eide Gravet laks, ca 500 gr. Eide Gravlaks saus. Eide Sursild. Eide Kryddersild. Brie ost. Oste marmelade. Twist, stor. Julekaffe Eide

Eide Lammerull, ca 300 gr. Eide Sylterull, ca 300 gr. Eide Røket laks, ca 500 gr. Eide Gravet laks, ca 500 gr. Eide Gravlaks saus. Eide Sursild. Eide Kryddersild. Brie ost. Oste marmelade. Twist, stor. Julekaffe Eide.

Pris gaveeske, Nordlys stor

998,-

Pris gaveeske, Nordlys liten

598,-

Ny leverandør:

Lofoten Sjokolade – produsert under majestetiske fjell på Værøy Disse håndlaget kvalitetssjokoladene fåes kjøpt hos oss på Eide Handel. Sjokoladen er en helt spesiell smaksopplevelse med mye og kraftig smak. Det brukes bare ekte kvalitetsråvarer og ingen essenser i produksjonen.

Lofoten Sjokolade

21


Sonjas kaker

Sonja Berglund fra Sjurelv i Kaldfjord er kjent for sine gode kaker, som hun gjerne baker til store anledninger. Hun har laget sine egne varianter av de fleste kaketyper, og her deler hun for første gang oppskriftene med omverdenen! Familie og venner vet at dersom de spør Sonja om hun kan lage en kake, så er det ekte vare som blir levert. Hun liker ikke å «jukse» når det gjelder baking, for dette er et håndverk som forplikter. Alle bestanddeler slik som marsipan og fyll lages fra bunnen av. Sannsynligvis er det derfor kakene hennes er så ettertraktede? Selv lærte hun faget av sin egen mor og tante, som begge var drevne kakebakere, og hun begynte tidlig å bake på egenhånd. Nå er det blitt en hobby, hvor hun tar idéer fra blader og andre steder som hun

22


Suksessterte Bunn: 200 g mandler 200 g melis 4 eggehviter Pisk eggehviter og melis til marengs. Bland inn malte mandler. Del røren i to bakeformer som er kledd med bakepapir i bunnen. Formene bør være like store (26 cm). Stek 200 °C i ca. 25 min. Eggekrem: 6 eggeplommer 1 dl fløte 150 g melis 1 ts vaniljesukker 150 g smør

Sjokoladekake Kok opp fløte, melis og eggeplommer til det tykner eller du ser første kokeboble. Rør godt hele tiden så det ikke svir i bunnen. Avkjøl til romtemperatur, rør så inn vaniljesukker og romtemperert smør. Dekk den ene bunnen med halvparten av eggekremen og legg på neste bunn. Pynt: Resten av eggekremen. 1/2 plate kokesjokolade. Bland så resten av eggekremen med smeltet kokesjokolade og ha det i en sprøytepose og dekorer kaken.

Lysestaker og pynt fra Britts.

så utvikler videre og lar kreativiteten blomstre. Derfor er oppskriftene hennes egne, og de deles sjelden med andre kakebakere – så her har man en unik sjanse til å se hva hemmeligheten er! De tre kakene Sonja viser oss her, er de faste gjengangerne som hun må bake hvert år til jul etter barnas ønsker. Nå har hun også fått barnebarn som er blitt svært interessert i baking – Ina (12) og Emilia (8) kommer på besøk til jul og spør straks om de ikke snart skal bake? De to kjøkkenskriverne er veldig flinke, kan Sonja fortelle, og i år skal de være med på å bake en bryllupskake som skal være klar rett over nyttår. Det høres ut som om neste generasjon kakebakere er på vei…

med appelsinfyll 120 g margarin 3 dl sukker 2 eggeplommer 3,5 dl hvetemel 1/2 plate kokesjokolade 2 dl melk 1 ts vaniljesukker 2 ts bakepulver 2 eggehviter

Pisk margarin og sukker hvitt, ha i én og én eggeplomme. Varm melken og smelt sjokoladen i den, ha det tørre og melken vekselvis i smørkremen. Pisk eggehvitene stive og vend inn i røren. Stek ved 180 °C i ca. 45 min., bruk bakenål. Smørkrem:

75 g margarin 150 g melis 1 egg 1 ss kaffe 1 appelsin

Rør margarin og melis hvitt, ha i egg og kaffe. Rasp den ytterste (gule) delen av skallet på appelsinen og selve appelsinkjøttet og rør det inn. Del kaken i to og fyll med appelsin/ smørkremen, legg på lokket. Glasur:

50 g delfiafett 100 g kokesjokolade 100 g melis 2 ss kaffe 1 egg

Smelt delfiafett på svak varme, ta av plata og smelt sjokoladen i fettet. Rør inn melis og kaffe, rør tilslutt inn egget for å få blank glasur. La evt. glasuren avkjøles litt før kaken dekkes. Pynt etter ønske.

23


Marsipankake Sukkerbrød:

4 egg 2 dl sukker 1 dl hvetemel 1 dl potetmel 3 ts bakepulver evt. litt vann

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn siktet hvetemel og potetmel. Ha eventuelt i litt vann om røra blir for tykk. Fyll i 24 cm kakeform. Stek på 180 °C ca. 35 min. Fyll: Sjokoladekrem: 3 dl kremfløte 3/4 plate kokesjokolade Kok opp fløten og smelt sjokoladen i den varme fløten. Avkjøl til helt kald. Pisk den så til krem. Bringebærkrem:

Marsipan: 250 g malte, skåldede mandler 250 g melis 1 - 1,5 eggehvite Bland mandler og melis på benken, ha i eggehvite litt etter litt til konsistensen er passe. Oppbevar i tett plast. Sonja kjøper malte mandler ferdig på boks på Britts. Del sukkerbrødet i tre deler, ha sjokoladekrem på første bunn, legg på bunn nr 2 og ha på bringebærkrem, ha så på lokket og smør på hele kaken med pisket kremfløte. Kjevle marsipan til lokket og kle kaken med marsipan. Sonja bruker å kjevle den mellom to lag plast. Skjær pent rundt kanten og pynt kaken etter ønske.

3 dl kremfløte 2-3 ss bringebærsyltetøy 2 ts sukker Noen hele bringebær Pisk fløten til krem og bland inn syltetøy og bringebær.

Til å kle kaken piskes krem: 3-4 dl kremfløte 3 ts sukker

Pynting av kaken Sonja bruker fondant til å lage blomster etc. til dekorasjoner på kakene – den er lettere å forme enn marsipan. Hun har skaffet seg effektivt utstyr fra Britts som gjør det lett å lage flotte dekorasjoner – det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage.

Kjevle ut fondanten på plastunderlag. Stikk ut mønstrene med formen.

24

Sett sammen delene og plasser dem. Lettere kan det ikke bli å lage kakedekorasjoner!


Kaffemaskin til jul Ønsker du deg en kaffemaskin til hjemmebruk som holder topp kvalitet? Da nøler vi ikke med å anbefale JURA! Det sveitsiske firmaet JURA har vært en pionér på produksjon av automatiske espresso- og kaffemaskiner av høy kvalitet i snart tretti år. De helautomatiske maskinene trenger bare rent vann og hele kaffebønner samt eventuelt melk, resten av jobben gjør de selv når du har trykket på knappene. Bønnene males i maskinen og sørger for at du får den ferskeste kaffen du kan tenke deg.

Renhold av maskinen er like enkelt – det er bare å legge i en rensetablett og trykke på knappen så går alt av seg selv. Lettere blir det ikke! Disse maskinene er svært kompakte, og kan derfor flyttes dit du vil ha dem akkurat der og da. Hva med å få servert ferdig kaffe mens dere ser på TV? JURA klarer jobben uansett hvor du er, så lenge det finnes et strømuttak i nærheten.

Julekaffe fra Eide Handel Til jul bør det være ekstra god kaffe – tenk på alle de gode kakene og søtsakene som kommer på bordet og trenger følge av en rykende kopp! Vi anbefaler vår

nye Julekaffe fra Eide Handel – spesielt utvalgt for årstiden. Vi har lenge ønsket å kunne tilby en egen type kaffe til jul. Nå har vi i samarbeid med vår leverandør Joh. Johannson funnet fram til en blanding som gir perfekt julekaffe. Den består i hovedsak av finere høytvoksende Arabica- bønner fra Colombia, Costa Rica, Guatemala og Kenya. Smaken er kraftig, men samtidig rund og fyldig med en frisk balansert sødme og innslag av solbær.

je!

Kampan ENA Micro 5

Det smarteste kaffeutløpet noensinne! Vri på utløpet til posisjon for en eller to kopper, velg deretter ønsket kaffespesialitet ved å trykke på touch-panelet. Denne smarte maskinen vil da lage en eller to kopper svart kaffe eller espresso. Aromastyrken kan forhåndsinnstilles for begge koppene, noe som åpner dørene for at du finner DIN kaffesmak. Førpris 7450,- Kampanjepris 6450,-

J9 One touch TFT Dette er den nye og beste i sin klasse. Den er superenkel i bruk - velg hvilken kaffespesialitet du ønsker på displayet, trykk på knappen, len deg tilbake og nyt smaken. Den helautomatiske one touch-kaffemaskinen tilbereder hele spekteret fra latte machiato til ristretto ved et knappetrykk, uten at du trenger å flytte koppen. Eide Handel forhandler samtlige modeller av JURAs hjemmemaskiner, samt JURAs Proff maskiner Les mer om JURAs kaffemaskiner på www.kaffehusetnord.no Førpris 17850,-

Kampanjepris 15850,-

je!

Kampan

Du får kjøpt vår Julekaffe i alle former du måtte ønske: filtermalt, kokemalt, presskannemalt eller som hele bønner. Dette er en kaffeblanding som er unik og vi garanterer en smaksopplevelse!

25


Ribba

– julematen fremfor noen

Blir det ordentlig jul uten ribbe? Mange har nettopp dette som favoritt. Men det er stor forskjell på fersk og frossen ribbe – prøv selv, så får du se! Juleribba er selvskreven på bordet i mange hjem. Og hvert år er det like spennende – blir svoren skikkelig

26

sprø? Men som med all mat er det slik at også når det gjelder ribba, så påvirkes sluttresultatet av utgangspunktet. Gode råvarer gir bedre mat, slik er det bare. Derfor selger vi fersk ribbe og mener at den er vel verdt å satse på. Med ferske råvarer vil du få en saftigere og mer smakfull ribbe som resultat – noe vi synes er et godt valg til det som tross alt er en av årets viktigste måltider.


Tilbehør gir variasjon Dersom du vil ha en tradisjonell ribbemiddag men allikevel prøve noe nytt, går det an å velge andre tilbehør som et alternativ ved siden av gamle klassikere som surkål. Hva med peppersaus laget på stekesjyen? Eller kanskje syltet gresskar ved siden av? Et søtt og friskt innslag som er fin motvekt til den kraftige maten.

Hansines lammerull 1 lammesvange 1 lammebog salt svart pepper 1 middels løk, hakket 2 ½ ss gelatin

Ribbe (4 porsjoner) Ingredienser 2 kg tynnribbe 2 ss salt 1 ss sort nykvernet pepper 2 dl vann Før steking: Sjekk at ribbeina er sagd over - dette er viktig ved oppdeling når den er ferdigstekt. Rut svoren med tapetkniv, barberblad eller en skarp kniv. Rutene bør være 1 cm. Krydre med salt og pepper og gni dette skikkelig inn i ribba. Dette kan med fordel gjøres et par dager før steking. Steking: Sett ovnen på 230 °C. Legg en asjett i bunnen av en langpanne, og legg ribba på asjetten med svoren opp. Hell så vannet i langpanna og dekk alt med aluminiumsfolie. Sett ribba i ovnen og stek så i ca. 45 min. Ta ut formen og fjern folien. Ha ribba i ovnen igjen og senk temperaturen til 200 °C. Stek så videre i 1 time. Skru opp temperaturen til 230 °C og stek i ca. 30 min. eller til svoren blir sprø. La den hvile på benken i 20 minutter før oppdeling. Eksempler på tilbehør: rødkål, surkål, svisker, stekte epler, tyttebær, stekesjy, brunsaus, sennep, kokte poteter, medisterkaker og pølser.

Skjær svangen så den blir beinfri og omtrent kvadratisk, ta vare på avskjæret. Bein ut bogen. Skjær kjøttet fra bogen i 2-3 cm tykke strimler. Alt kjøttet blandes så og tilsettes en halv spiseskje gelatin, samt 25 g salt og 5 g pepper per kg kjøtt. Bland kjøttet og krydderet godt sammen med halvparten av løken. Ha resten av gelatinen på svangen for deretter å fordele kjøttstrimlene utover. Rull svangen sammen og sy rullen med bomullstråd. Lag saltlake av 100 g salt per liter vann – mengden du trenger

avhenger av beholderen som skal fylles. La rullen ligge kjølig i laken i fem døgn. Ta rullen opp av laken og skyll den i kaldt vann. Pakk rullen i et klede og surr rundt med bomullstråd. La den så trekke i usaltet vann ved 85 °C i tre timer. Ta rullen opp og la den hvile i et kvarter. Legg den så i press i et døgn på et kjølig sted. Hvis du ikke har rullpresse, kan du for eksempel bruke to brett og legge vekt oppå (5-6 kg er passe). Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet i opptil 10 dager. Skal den fryses, bør den fryses rå og trekkes etter tining. Er det noe du lurer på underveis? Ring oss på 77 66 56 54 og spør etter Øystein eller Mads, så hjelper vi deg!

Hansine Pettersen Hansine vokste opp på Storvollen, og jobbet i unge år som kokke på spekkokeriet. Når hun og Trygve åpnet landhandel, fikk hun etter hvert mye besøk i boligen deres i etasjen over butikken. Trygve sendte ofte kundene opp for at de skulle få seg en kopp kaffe eller noe å spise, så det ble til tider nærmest en kafé hjemme hos dem. Hansine var ei dyktig kokke, og begynte i 1965 å lage lammeruller for salg i butikken. Dette var selvskreven julemat og som en delikatesse å regne, og hun produserte mye rull etter tidens målestokk. Hver høst sydde hun rull etter sin egen oppskrift, og hun fortsatte med dette lenge etter at neste generasjon tok over den daglige driften.

27


Kveita er for dronning blant fisken å regne, og har alltid vært populær på middagsbordet til både hverdag og fest. Og den er sjølskreven mat til jul hos mange av oss.

Vi tilbyr kveite av prima kvalitet som er fisket på Yttersia. Utenfor Kvaløya er det mange gode kveitegrunner,

og herfra er det ikke lange veien til Eidkjosen - dette er en kortreist delikatesse. Vi får derfor kveita inn til oss kort tid etter at den er fisket. Fordi kveita har mye fett, har den godt av å mørnes noen dager før den skal brukes – dette er spesielt for nettopp denne fisken og noe som kanskje ikke er så kjent for alle. Vi lar de store kveitene få mørne i

4-5 dager før de selges fersk eller fryses ned. Da får fettet tid til å sette seg i fiskekjøttet og smaken blir enda bedre. Vi har god tilgang på kveite hele året, og du er derfor garantert at fisken er fanget for maksimalt et par måneder siden selv om den kjøpes frossen. Lag deg en skikkelig kveitemiddag i mørketida, det hører med!

Kveitefilet med soyasmør og hvitløks-potetmos (4 porsjoner) 800 g kveitefilét nykvernet pepper salt olje til steking Skjær kveitefiléten i ca. 3 cm tykke skiver og ha på salt og pepper. Legg dem så i god og varm panne. Steketiden er ca 2-3 min. på hver side. Serveres med soyasmør og hvitløks-potetmos, og gjerne smørdampete grønnsaker som asparges, brokkoli, blomkål eller sukkererter. NORGES SJØMATRÅD - SYNØVE DREYER - www.godfisk.no

28

Soyasmør: 2 ½ ss soyasaus 100 g usaltet smør 1 sjalottløk, finhakket ½ ts revet fersk ingefær 1 fedd hvitløk, finhakket 2 ss hakket bladpersille

Potet- og hvitløksmos: 400 g skrelte poteter 10 fedd hvitløk 4 ss smør 1,5 dl kremfløte 1,5 dl helmelk salt og pepper

Brun smøret nøttebrunt – det skal ikke bli brent, så pass på! Bland i resten, og varm opp uten å koke. Tilsett persillen rett før servering.

Kok potetene og hvitløken godt møre i usaltet vann. Kok opp fløte, melk og smør. Hell vannet av potetene og hvitløken og mos dem med en stamper. Hell så over fløtemelken og rør den inn med håndvisp. Smak til med salt og pepper.

NORGES SJØMATRÅD - BENT RAANES OG SARAH CAMERON SØRENSEN - www.godfisk.no

Kveite - fisket på yttersia


Verdens beste

fiskesuppe

Når kjøpmann Bård Pettersen har hatt en lang dag på butikken, er det godt å bli invitert hjem til ho mor på middag. Britt har alltid hatt matlaging som hobby.

Når Britt lager mat, tar hun ofte utgangspunkt i oppskrifter hun finner, slik som denne fiskesuppa fra Færøyene. Hun følger inspirasjonen og bruker det hun har for hånden. Føl deg fri til å bruke andre typer grønnsaker eller sjømat for å eksperimentere med oppskriften som hun her deler med leserne. Denne fiskesuppa er virkelig kjempegod, og kombinasjonen av karri og fersken gir en uvanlig og helt nydelig smak. Server den som en fin avveksling fra den tunge maten som det ellers kan være mye av på denne tiden av året? Britt er kjent fra Britts i Storgata og på Jekta.

Suppa er klar. Britt, Stina, Malin, Hans og Bård.

Britts fiskesuppe 2 ½ ts karri 2 ss smør/margarin til steking 3 gulrøtter i skiver 2-3 løk i tynne ringer 3-4 hvitløksbåter 1 terning fiskebuljong 1 terning hønsebuljong 3 dl vann 1 boks hakkede tomater 3 dl kremfløte 1 liten boks fersken i terninger 150 g rensede reker 400 g fiskefilét. Torsk, sei, laks eller annet.

(4 porsjoner) Surr løk og gulrot i smør som er tilsatt karri i en panne til den er myk. Tilsett finhakket hvitløk og buljongterninger. Slå på vann og tomater og la det surre i ca. 15 min. Tilsett fløte og fersken. Legg i fisken som så får trekke i ca. 5 min. Like før servering tilsettes reker, og suppen smakes til. Serveres med ciabatta eller annet ferskt, godt brød. TIPS: Hvis du har tid, kan du i stedet for å bruke buljongterninger koke kraft selv av for eksempel rekeskall.

29


Røkt Eide laks – så godt som heimelaga Ferskvaresjef Øystein Moe er svært stolt over røykelaksen vår, som er laget på tradisjonelt vis og som han derfor mener holder høy kvalitet. Fordi vi har kontroll med hele prosessen, kan vi få den ferdige laksen akkurat slik vi mener den bør være. Øystein kan fortelle at kvalitet tar tid. - Vi salter laksen i en uke før den skal i røykeriet. Da får saltet tid til å jobbe

i fisken, slik at den modnes på en helt annen måte enn industriell røykelaks som kanskje bare er i salt et knapt døgn, forteller han.

røyksmak og aroma. Dette er sånn som røykelaks skal smake dersom den lages etter ”gammelmåten”, sier Øystein.

- Noe av hemmeligheten er dermed at laksen blir litt tørket før røykingen, da blir den ferdige fisken ikke så blaut som en del annen røykelaks. Vi røyker den også lengre enn det som er vanlig, slik at den får skikkelig

Røykelaks er sjølskreven på bordet til jul sammen med gravlaks og annen fiskemat. Med eggerøre til, blir det et helt lite måltid av det.

En gave som smaker.... Alle liker røykelaks! Og den som får en pakke Eide Røkt Laks til jul, blir garantert fornøyd. Ekte Heimelaga kvalitet som kan nytes langt inn i det nye året! Spør gjerne etter vår gaveekse.

30

Hvis det finnes en tidløs favoritt blant pålegg, så må det være røykelaks. Alle liker røykelaks, og den er sjølskreven på ethvert koldtbord. Særlig når den smaker så godt som vår Heimelaga!

Gavekort fra Eide Handel Hvis du skal ha en julegave som alltid er populær og kommer til nytte, så sats på et gavekort fra oss! Du bestemmer selv beløpet, og den heldige mottakeren kan ha glede av gaven lenge fremover. Du får kjøpt gavekortene i butikken.


Arktisk

STJERNEKOKK

Øystein Moe er ferskvaresjefen vår, og han er også en svært anerkjent kokk som har jobbet på en rekke restauranter. I september kom han med i finalen i konkurransen om å bli «Arktisk kokk 2013», en tittel som henger høyt. Han har deltatt i samme konkurranse for noen år siden, og han vant faktisk finalen i 2001. Øystein har lang erfaring fra restaurantkjøkken, og han har blant annet jobbet ved Michelin-restauranter i Brussel og Stockholm, samt ved Scandic, Aunegården og på Sommarøy hotell.

berede en treretters meny der blant annet ishavsrøye, lammelår og rips skulle inngå. Øysteins bidrag var fantastisk bra, og du kan se en fullstendig beskrivelse av menyen han presenterte på nettsidene våre www.eidehandel.no Dette er virkelig mat i stjerneklasse!

Til konkurransen i årets finale skulle deltakerne sette sammen og til-

Reisa er et eventyrlig produkt; rett fra naturen. Mer ekte kan du ikke få det. Reisa sine delikate produkter er like godt egnet til å hente frem den gode smaken, som populære gaveartikler. Selvsagt får du kjøpt alle Reisas produkter hos oss.

av mange bærsiruper. Den er velegnet som saus til desserter, for eksempel til riskrem og is. Prøv å erstatte vanlig sirup i bakverk med bærsirup, og få en fantastisk smak.

Reisa henter friske råvarer fra hav, elv, skog og vidde – fra innmark og utmark. Alt tilberedt med omtanke og respekt for den naturlige smaken. Til jul anbefaler vi deg å prøve en

For å skape overraskende og pikante smaksopplevelser anbefaler flere av Norges mest kjente kokker å glasere vilt, lam, svin, fisk og grønnsaker med bærsirup.

Romjul

på Eide

Også i år selger vi fyrverkeri, stjerneskudd og fakler på Eide Handel. Det er blitt en tradisjon for oss at vi inviterer til “prøveoppskyting” i løpet av romjula, med servering av gløgg og pepperkaker. Velkommen! Arrangementet er væravhengig følg med på butikken, på Facebook eller www.eidehandel.no

31


Den magiske

mørketia

Nå kommer endelig mørketida! Dette er en helt spesiell tid som byr på mange flotte opplevelser. Det er ingen grunn til å sitte inne i sofaen – ta deg heller en tur ut og nyt en fantastisk årstid i naturen. Det flotte lyset vi har nå i mørketida er virkelig noe å glede seg til og

32

sette pris på. Gå dere en tur, tenn et bål og kos dere med naturopplevelser som de færreste har mulighet til!

nordlys vi har og et fenomen som man kan være så heldig å få med seg dersom man kikker rett opp på nordlyset over seg.

Dette bildet er litt av et blinkskudd fra vår egen fotograf Bjørnar G. Hansen. Det viser en corona, det aller mest sjeldne av de syv typene

Denne ”engelen” ble fanget på film i Sandvika ved Sommarøy i januar 2012 – helt magisk!


Velg skikkelig grillkull!

Grillmaten smaker – uansett årstid

Grillingen blir mye lettere og morsommere hvis du har skikkelig grillkull som gir jevn og langvarig varme. Vi anbefaler å bruke Primo Lump Charcoal for best resultat. Kullet fra Primo er lett å fyre opp, det brenner lenge og oppnår ekstremt høye temperaturer. Når det i tillegg avgir veldig lite aske så er det lite som taler imot.

Når dagene blir kortere og været kaldere trekker vi gjerne innendørs når vi skal treffe venner eller kose oss sammen med familien. Men også i denne årstida kan grillen brukes for å lage maten – så hvorfor ikke lage en skikkelig grillmiddag i mørketida? Vi synes at den mørke årstiden egner seg utmerket til grilling. Kanskje smaker skikkelig grillmat nesten enda bedre om vinteren? Maten kan godt tilberedes utendørs hvis grillkokken bare tar på seg varme klær. Og kanskje noen vil være med som selskap? Ta med et reinskinn eller sitteunderlag og kos dere i denne flotte årstiden - så kan dere trekke inn når maten skal på bordet.

Middagen blir enkel å tilberede på en skikkelig grill som holder godt på varmen – vi anbefaler keramisk kullgrill fra Primo som gjør jobben som grillkokk mye lettere og dobbelt så morsom! Disse grillene er av høy kvalitet og tåler godt å stå utendørs hele vinteren, så man trenger ikke stue dem vekk i kjeller eller garasje når snøen kommer. Det må vel kunne sies å være en ekstra fordel? Sats på en kvalitetsgrill som tåler nordnorske forhold!

PRIMO keramisk kullgrill Grill, stek, bak eller røyk maten på høy eller lav varme og få frem det beste av råvarene! Med de eneste keramiske grillene produsert i USA får du her topp kvalitet. Det keramiske materialet gjør at grillen blir raskt varm, holder ekstremt godt på varmen, og du kan grille på opptil 400 °C. Konstruksjonen og materialet gjør også at varmen holder seg veldig jevn, slik at du kan grille på lav varme over lang tid. Grillen bruker mindre kull, oppnår riktig

temperatur raskere og reduserer tilberedningstiden. Samtidig blir maten både saftigere og mer smaksrik. Les mer om grillene til Primo på www.gastronaut.no

Bruk QR-koden på din smarttelefon. Se film om PRIMO Oval XL

33


Heimelaga

fenabog

34


En viktig del av det å utvikle nye matprodukter er å lytte til gode kunder. Fisker Alfon Hansen fra Kaldfjord, som til daglig fisker med sjarken MS «Giggen», er nettopp en av disse. Han kom til oss med et forslag om at vi burde tilberede og selge fenabog – for dette var en sikker vinner. Naturligvis var vi interessert! Etter at Alfon hadde vært på laksefiske i Finnmark, hadde han kommet over beinfri fenabog i Alta. Dette mente han måtte bli en suksess, dersom vi brukte våre unike Alpelam til produksjonen. Den unike smaken av Alpelam, med stor kjøttfylde og lite fett, burde da gi en utmerket fenabog? Som sagt som gjort. Etter en runde med pølsemaker Mads på kjøkkenet fant vi ut at Alpelam-kjøttet var perfekt til en slik variant av fenabogen. Mads beinet ut lammebogen på tradisjonelt vis, deretter ble de utbeina bogene saltet og hengt til naturtørking på vårt tørkeloft på ei brygge ytterst i Kaldfjorden. Vi tror at mange vil være enige med oss i at beinfri fenabog er et ypperlig alternativ til fenalåret. Fordi bogen har mer fett marmorert i kjøttet, får den enda mer smak og fylde. Tro oss når vi sier at dette er en ordentlig delikatesse! Men tilbake til sjarkfisker Alfon. Han ble veldig fornøyd da han fikk høre at vi tok tak i forslaget og utviklet vår egen variant av den beinfrie fenabogen. Om mulig ble den enda bedre enn den han hadde smakt i Alta – og den kommer garantert til å få plass på bordet som julesnacks hjemme hos familien Hansen i Kaldfjorden…

Tyttebærdressing

Denne dressingen passer helt perfekt sammen med fenabogen vår! Legg til litt flatbrød, så har du et nydelig lite måltid. (ca 4 dl) 150 g tyttebær 50 g sukker 200 g crème fraîche 100 g majones 1 ts persille Nykvernet sort pepper Sitronsaft Kok opp tyttebær og sukker, avkjøl. Bland inn crème fraîche, persille og majones. Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft. Serveres til fenabogen med flatbrød.

Vår heimelaga fenabog er i salg fra slutten av november.

35


Utrolig mye lekkert til jul. De kuleste sakene finner du på Britts i Storgata og på Jekta.

Heimelaga

iskrem

Den som baker - den smaker. Lag en koselig kveld og inviter dine venner på is og småkakebaking.

36

Iskrem er den perfekte dessert og en favoritt hos både små og store. Og heimelaga iskrem er noe helt annet enn den man kjøper ferdig. Uansett om du bruker iskremmaskin eller lager den på gammelmåten vil resultatet garantert bli en suksess!

Kom innom Britts i Storgata og på Jekta for å få inspirasjon til julebaksten og julepynting. Jentene har på klær fra Britts.

Det er mange gode tilbud i ukene frem mot jul. Følg oss på Facebook eller se våre hjemmesider britts.no


Hellstrøms vaniljeiskrem 5 dl helmelk 2,5 dl kremfløte 200 g farin 6 eggeplommer 2 vaniljestenger Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, vaniljestenger og frø. Ta kjelen av varmen og la det trekke i 20 min. under lokk.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melkeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ha blandingen i en kasserolle og varm opp til ca. 80 °C under omrøring til den tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør den så i iskremmaskin til den er ferdig.

Gaggia ismaskin 4990,-

Med en iskremmaskin fra Gaggia kan du lage ekte italiensk is, gelato, som smaker helt himmelsk. Iskrem laget på denne måten fra grunnen av, blir fløyelsmyk og får virkelig fram smaken av råvarene. Og når du selv lager isen, er det bare fantasien som setter grenser for hvilke smaker du kan tilsette! Begynn med en klassisk vaniljeis, så kan du eksperimentere med nye varianter etter hvert. Hva med å lage en iskremfest der gjestene selv får være med på å bestemme hva slags smaker dere

skal lage? Sørg bare for å ha et lite utvalg av for eksempel sjokolade, nøtter og bær klart når gjestene kommer, så kan alle delta i den morsomme jobben. Med en Gaggia iskremmaskin går det så fort å lage den at dere kan samles rundt bordet mens isen blandes ferdig, så kan alle komponere sin egen skål med iskrem og forskjellig tilbehør som kjeks, strøssel og saus. Garantert populært! Du finner Gaggia iskremmaskiner hos oss.

Heimelaga is på

gammelmåten 5 dl kremfløte 6 eggeplommer 100 g farin Vaniljestang Pisk fløten til krem. Pisk eggeplommer og farin til eggedosis. Skrap ut vaniljefrøene. Bland alt sammen godt og sett det i fryser over natten. Bland i malt sjokolade og heimelaga krokan. Tas opp rett før servering. Heimelaga krokan 2 dl farin 1 dl grovhakkede mandler 1 ts smør Sett farin på i stekepanne på svak varme til den har smeltet – ikke rør. Ta panna av varmen og rør inn grovhakkede mandler og smøret. Knus krokanen grovt når den blir kald.

GULL-inspirasjon fra Britts.

37


JULEGAVETIPS på Eide Handel

...til gullungen

Speiderkniv, leker pølsepinne, undertøy, - juleblad eller gotteri.

Sølvkroken fiskesett (ferskvann og hav)

Vi har utvalget!

499,-

Termos 98,-

...til han

Eide julekaffe

39,-

Spøkelsesbok, levende sagntradisjon

Even ønsker seg ny havfiskestang til jul!

Havfiskesett

Okuma cortez stang 6,6 ft 30-50ib. Okuma cortez snelle m/snøre spiderwire 0,40 mm, 59 kg veil 3699.-

“Det skjulte Nord-Norge”

230,-

Juletilbud 1990,-

Godt utvalg i kokebøker - vår beste anbefaling i år er

Fisk & Skalldyr

399,-

For mer info www.debuyer.com

De Buyer’s fantastiske stekepanner fra 698,-

38

Trådløst steketermometer

149,-


...til henne

ansvar Søte Marianne har ng for vår kjøkkenavdeli - spør g jerne, hvis du har noen ønsker! Yttersiakalender 2014, Bjørnar G. Hanssen

125,-

Juletilbud Pierre Robert Sport Wool

÷

40 %

Turkjele

199,-

Super julegave! Gi en ostepakke med lekker ost, flatbrød og marmelade.

...til gourmeten! Godt utvalg i fin pasta og risotto! Ost, Den blinde ku fra

79,-

Eide julekaffe 39,Revol kopper 199,-

Byens beste utvalg i matoljer!

Nicolas Vahe krydderkvern til fisk, kjøtt og grønnsaker

119,-

Stor salt og pepperkvern

198,-

39


Jul på

Eide Handel

I kaféen vår kan du få alt fra en kopp nykvernet kaffe til en tallerken middag før du starter på hjemturen. Vi serverer heimelaga mat til hyggelige priser! Karbonadesmørbrød kr. 49,-

JEKTA STORSENTER

• Ta turen over Kvaløy-brua for en hyggelig handel. • Eide Handel ligger kun 10 minutter med bil fra Jekta. • Rute 42 har ofte avgang fra Tromsø sentrum (via Giæver bukta/Jekta) og ut til oss. Velkommen!

Eidkjosen, 9107 Kvaløya • Tlf. 77 66 56 50 E-post: post@eidehandel.no • www.eidehandel.no Åpningstider: Mandag - Fredag 7- 23 • Lørdag 8 - 22 Matkultur siden 1953

Profile for Norbye & Konsepta

Eidemagasinet 2013  

Eidemagasinet 2013