__MAIN_TEXT__

Page 1

Inspirasjon, oppskrifter,

Trend & tradisjon Et nordnorsk magasin om mat – Nr 1 2011

Matkultur siden 1953

nyheter og gode tilbud


Foto: Erling Nordøy

Gode opplevelser i vente

Foto: Jens-Morten Øvervoll

Det har vært en begivenhetsrik vinter hos oss, vi har vært så beæret av å ha besøk av kongen og dronningen innen matfaget, Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm. De brukte vår butikk til å lansere sin nye felles kokebok Livretter. Det var utrolig inspirerende å få en så flott tilbakemelding på vår butikk og ikke minst hjertet av vår virksomhet, ferskvareavdelingen.

Vi har en visjon om å ha lokal mat av beste kvalitet. Med det som bakgrunn føler vi at vi har tatt et nytt steg ved å utvikle egne reseptbelagte matretter av fisk og kjøtt. Vi satser på dyktige lokale fagfolk som utvikler det unike råstoffet til spennende matretter. Nyhetene presenteres

med våre helt nye egne varemerker. For fiskemat laget på vårt kjøkken skal du kjenne det igjen på varemerket: Heime- laga, rett fra yttersia. Av kjøttvarer skal du som kunde kjenne det igjen under varemerket: Heimelaga, fra vårt eget kjøkken.

Det er ikke lenge til påske og vi vil gi deg noen gode og spennende oppskrifter på god påskemat. Vi vil også presentere en rekke nye retter som er tilgjengelig i vår lille koselige cafe, du vil finne en ny suppe hver

Med dette vil jeg på vegne av alle oss på Eide Handel ønske deg en god senvinter/vår og velkommen til oss. Med vennlig hilsen kjøpmann Bård E. Pettersen tlf 918 81 445

Takk til privatpersoner, godfisk.no og til matprat.no for bidrag med oppskrifter/bilder.

Utgiver: Mathuset Eide Handel Foto: Bjørnar G. Hansen Produksjon: Fagtrykk Ide as

Tips og innspill til magasinet kan du sende til butikken: post@eidehandel.no eller til prosjektleder: lasse@fagtrykkide.no

Opplag: 21 000 Distribusjon: Posten

PS! Har du reservert deg mot reklame i postkassen, kan

2

Vi setter stor pris på tilbakemelding fra deg som kunde enten det er ros eller ris. Opplever du som kunde at vi ikke når frem eller at ikke varene holder mål så send en epost eller ring. Det er slik vi kan forbedre oss med konstruktive tilbakemeldinger fra deg som kunde. Sist men ikke minst har vi mange gode tilbud i forbindelse med dette nummeret, det gjelder både i ferskvareavdelinga og innen vanlig dagligvare. Vi skal være konkuransdyktig på pris og ønsker deg velkommen til en hyggelig og lønnsom handel hos oss.

Vi kan garantere deg smaksopplevelser gjennom våre egne varemerker.

Trend & tradisjon Trend & Tradisjon er et lokalt nordnorsk magasin om mat. Ansatte ved Eide Handel har produsert magasinet i samarbeid med Fagtrykk Ide AS.

dag uken gjennom, vår populære Eide Burger er oppjustert av våre fagfolk til Eide Hamburger, prøv den i cafeen, eller hva med varm sjokoladekake m/softis sammen med byens beste nykverna kaffe.

du hente ditt eget magasin hos Eide Handel, eller på Britt´s Boutique i Storgata eller på Jekta, neste gang du er på handletur.

Eide Handel 9100 Kvaløysletta E-post: post@eidehandel.no www.eidehandel.no Gå Tlf. 77 66 56 50

Matkultur siden 1953

CATERINGMENY inn på www.eidehandel.no


4

Innhold Lammekanon 4 Av Alpelam fra Lyngen

Heimelaga

Gode tilbud på vår egenprodusert mat

6

Fiskemat fra fagfolk

10

Festmat i all enkelhet

22

Koldtbord til konfirmasjon

24

Ersfjordbotn

26

Jakten på den store delikatessen

32

Ingrid hever baketradisjonene

38

Søte saker

45

Energi afterski

46

Heimelaga rett fra yttersia

Med hjelp fra ferskvaresjef Øystein Moe Ingebjørg og Trine velger sine favoritter Bygda med det store hjertet Fersk vilt hele året

Gjærbakst med Ingrid Espelid Hovig Kakeoppskrifter

Caféen er den perfekte plass for Afterski

10 24

45

26


K L anongod

ammesadel

Vi kaller den lammekanon, og på vårt kjøkken lages den av Alpelam fra Lyngen – en utsøkt delikatesse som det er lett å imponere med!

4


Alpelam fra Lyngen er en råvare i verdensklasse, som har høstet ære fra fjernsynskjøkkenets Ingrid Espelid Hovig – og fra kjendiskokk Eyvind Hellstrøm. Det er noe helt eget med dette kjøttet, sporbart fra Brødrene Larsens gård i Lyngen. Vokst opp på beite i de reneste omgivelser en kan tenke seg. Alpelam er basis for mange av våre reseptbelagte spesialiteter. Vi tør påstå at du finner byens bredeste utvalg av egenproduserte spesialiteter hos oss. Enten det er kjøtt eller fisk; bare det beste er godt nok når Eide-produktene skapes. Råvaren er alltid kortreist. Eide Heimelaga – Vi legger ned mye prestisje i å videreforedle de gode råvarene til egne produkter. Det er et langt arbeid som ligger bak et Eide-produkt, sier ferskvaresjef Øystein Moe. Den gode smaken finner du godt merket med vår egen logo.

Lammekanon

Vi har klargjort lammekanonen for steking. Du bruner kjøttet raskt i panna og steker videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Serveres med Eides krydderpoteter, mathusets kryddersmør, fylte, stekte tomater. Vil du sette en ekstra spiss på måltidet; aspargesbønner surret i bacon. Ingredienser 300 g aspargesbønner 1 ts salt 8 skiver bacon 1 l vann

Slik gjør du 1. Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøles i kaldt vann. Del dem i 8 buketter. 2. Rull aspargesbønnene inn i en baconskive og stek i litt smør i 2–3 minutter.

Vår egen Lammekanon har funnet veien til mange festbord. Men like kjær er våre andre spesialiteter, både til hverdags og fest. Nå som påsken står for dør, er det spesielt naturlig å servere lam. Hos oss finner du det smakfulle kjøttet i mange unike varianter. Stadig flere finner derfor sin favoritt i vårt lammelår, lammebog, lammespyd og lammepølse – for å nevne noe. Se tilbud på våre spesialiteter.

BLA OM


Gode tilbud på vår

Våre spesialiteter er merket med vårt egen varemerke:

Fra norsk kjøtt av beste kvalitet stekes hvert år seks tonn av den smakfulle Eidekarbonaden. Suksessen er ikke tilfeldig. Våre egne, reseptbelagte produkter skal holde høyeste kvalitet.

TIlfeldig er heller ikke den gode smaken fra Eides egne kjøttkaker, kjøttdeig, svinekjøttdeig, farse, bacon – og Eidepølsa; et helt måltid alene. Mange av våre kunder har funnet sin egen pølsefavoritt, i smaksbomben Chistorra.

EIDE KARBONADER En bestselger!

Svinekjøttdeig

59,-

Kjøttdeig

69,-

95,-

I brødhyllen finner du det smakfulle og næringsrike Eidebrødet. Prøv det med vårt reseptbelagte kjøttpålegg; lammerull, sylterull, okserull, ribberull eller kokt skinke. Den som har funnet smaken, bytter den ikke bort så lett.

Pålegg Alpelammerull, sylte, ribberull, kokt skinke, okserull

-25%


egenproduserte mat

Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

Eidepølsa egner seg i mange gode pølseretter, eller grillet på bål. Kortreist mat på tur, for eksempel på Kvaløya.

Eidepølsa, Alpelammepølse Bacon

99,-

Fenabog

199,-

Dressinger/sauser Hvitløksdressing, Aioli, Soppsaus, Kryddersmør

-25%

Chistorra pølse, Salciccia pølse

-25%

7


Tid

Snart påske

for

Lam

Helstekt lammebog

Lammebog kan være et godt alternativ til lammestek. Særlig om dere bare er 3–4 personer til bords. Ingredienser 1 lammebog 2 ts salt 1 ts pepper 2 ts knust frisk rosmarin 2 hakkede hvitløksbåter 1 løk i båter 3 gulrøtter Ca 1 l vann

Saus Ca 8 dl stekesjy 4 ss siktet hvetemel utrørt i kaldt vann 1 ss solbærsaft eller rødvin 1 ts soyasaus ½ ts pepper/½ ts salt

8

Slik gjør du Gni lammebogen godt inn med krydder og hvitløk – la det gjerne ligge over natten. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne. Stek på 125°C i 2–3 timer. Rosa ved 70°C, gjennomstekt ved 76°C. Du kan langsteke bogen; sett den inn kvelden i forveien på 40–50°C. Neste dag økes temperaturen gradvis til steketermometeret viser 68–70°C. Steken bør hvile i minst 15 minutter, innpakket i folie, før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen. Server med fløtegratinerte poteter eller Eides potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.


ndisk lammegryte Nydelig lammegryte med indiske krydder. Prøv deg fram med karripasta, da det finnes mange forskjellige typer og merker. Noen er milde, andre er hotte!!

Indisk lammegryte

4 porsjoner

Ingredienser • 800 g benfritt lammekjøtt fra stek eller bog • 2 stk løk • 4 ss olivenolje til steking • 4 ss indisk, rød karripasta • 2 bokser hakkede, hermetiske tomater • 2 ts sukker • 4 ss kokosmasse

Tips: Karripasta fåes kjøpt i ulike varianter og er en blanding av forskjellige krydder og olje.

Knivskarp Kniver er kokkens viktigste redskap. Og har du kniver av riktig kvalitet, klarer du deg med 3; fileteringskniv, kokkekniv og en tagget brødkniv. Bodums keramiske kniver er ikke bare skarpe, de er lette, har ergonomisk grep og setter ikke smak på maten. Du får dem hos Britts Boutique.

Slik gjør du 1. Del lammekjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm), hakk løken og legg dette i en varm stekepanne med olje. Tilsett karripastaen når kjøttet og løken er blitt gyllen. 2. Tilsett hermetiske tomater og la alt småkoke i 10–15 minutter. 3. Rør inn sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over. Server sammen med ris og en salat. Frisk koriander passer perfekt til denne retten, for deg som vil gjøre det lille ekstra.

Lammeburger

med Eides krydderpoteter

Hakkebøff av lam er en spesialitet du finner i ferskvaredisken – et glimrende utgangspunkt for en saftig og smaksrik lammeburger. Stek lammeburgeren på forholdsvis sterk varme, ca 1 minutt på hver side. Den kan godt være litt rosa i midten, om du vil ha den ekstra saftig. Eides krydrede potetbåter freser du i panna til de blir gyllenbrune og gjennomvarme. Varm hamburgerbrød i ovnen, og komponer burgeren med salat, tomat, løk, agurksalat, ost – eller hva du ønsker.

9


Eide Handel serverer fersk fisk, rett fra yttersia. På vårt eget kjøkken utvikler vi de kortreiste råvarene til våre egne spesialiteter. Aldri har det vært lettere å spise sunt.

iskemat fra agfolk

Fra yttersia får vi daglig inn fersk fisk. Det går bare timer til du finner den i ferskvaredisken .

MA

På vårt eget kjøkken bearbeides fisken av dyktige fagfolk til et stort utvalg av fiskeprodukter.

THUSETS FA G F OLK

Fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding er blant de mange varene som vi selv produserer.

10


Fiskegryter i smakfulle varianter. Bacalao, like aktuell til hverdag som fest. Fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding – med den ekte smaken. I vår fiskedisk skal du alltid finne et bredt utvalg av fiskemat og ferdig-retter av fisk, med alle sunne næringsstoffer intakt. Delikat tilberedt. – En råvare må få leve, ikke ødelegges, sier ferskvaresjef Øystein Moe. Og forklarer: – Nøysom behandling, med erfarne hender som kjenner fiskens kvaliteter. Slik lar man råvaren leve; og man får ut det beste av den. Kom med ønsker – Stadig vekk ønsker våre kunder seg nye produkter. Da forsøker vi å stille opp. Ønsk og forvent deg gjerne din spesialitet av oss, sier Øystein Moe. Kundeønsker har resultert i blant annet en Eide-pesto, dressinger, kraft og delikate sauser. Unike produkter, som bare Tromsøs beste og mest innholdsrike ferskvaredisk kan by på.

Våre spesialiteter er merket med vårt egen varemerke:

Lettsalta torsk

59,-

Røkt torsk

69,-

Fiskegrateng av hvit fisk ca 500g

19,-

Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker!

Fiskeretter

• Torskemedaljonger i skalldyrsaus • Sei i hvitløk/ purreløksaus

Bacalao

139,-

149,-

Fiskekaker, seikarbonader, Fiskepudding og fiskeboller

-25%

11


Fiskelykke Heldig er den som har tilgang på selvfisket røye, ørret eller laks. Men verdens beste oppdrett sørger for at også de uten fiskelykke når som helst kan nyte denne fantastiske delikatessen. Ikke bare er den innbydende på smak; med sitt rosa kjøtt er den som ren pynt å regne på ethvert matbord. Fang den vill… Mange vil nok hevde at det skal litt til for å slå selvfanget fjellfisk. Det er lett å være enig i det; matopplevelsen får en ekstra dimensjon når man har temmet fangsten selv. Og på Kvaløya, så vel som i Tromsøs øvrige nærområder, finnes mange gode vann og elver for med røye, ørret og laks. Vi er prisgitt et nærområde som byr på muligheter og en kvalitet de fleste vil misunne. Den som leter vil finne. ...eller spør oss Vi på Eide Handel kan naturligvis ikke basere oss på leveranser fra hobbyfiskere. Derfor har vi sikret oss stabile leveranser fra de beste, lokale oppdretterne. Fra våre fiskere på havet har vi dessuten sikret jevn tilgang på havlaks. Dermed er fiskelykken sikret. Kortreist delikatesse Ishavsrøye er for mange et nytt, positivt råvaretilskudd. Den er ikke fullt så fet som laks og ørret, og ligger i kvalitet svært nær sitt naturlige opphav. Vi henter vår Ishavsrøye bare noen kilometer unna, hos Rya Produkter. Mer kortreist er det umulig å få maten. Akkurat som øvrig rød fisk har Ishavsrøye mange bruksområde. Den egner seg godt til røyking, graving, damping, steikt i panne og bakt i ovn. 12

Stekt Ishavsrøye

Ishavsrøye er en eksklusiv fisk som serveres med fint tilbehør. Retten er også vakker å se på, den svakt grønne sausen og mørke tyttebærvinaigretten til den rosa fisken med gylne nøtter på toppen. Til 4 personer

4 røyefileter, med skinn à ca. 175 g salt, pepper olje og margarin til steking 3—4 ss hakkede hasselnøtter

Soppsalat: 250 g blandet sopp, steinsopp, aromasopp, kantareller 2 ss smør/margarin 1 håndfull ruccolasalat 1 håndfull små spinatblad salt, pepper Alt skal være så nylagd som mulig, så her gjelder det å arbeide raskt. Bare vinaigretten kan lages i god tid. La tyttebærene trekke i eddiken i 1 time. Press dem med væsken gjennom en sikt. Visp inn oljen og smak til med salt og pepper. Start så med sausen. Fres løken myk, men ikke brun, med litt av smøret. Hell på hvitvin og la den koke nesten helt inn. Rør inn ost og la den smelte under omrøring. Rør inn én og én smørterning, visp kratig. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den sprekke. Hold

Norzolasmørsaus: 1 sjalottløk, finhakket 1 dl hvitvin 50 g norzola, i små terninger 150 g usaltet smør, i terninger salt, pepper Tyttebærvinaigrette: 50 g tyttebær 2 ss balsamicoeddik 1 dl olivenolje salt, pepper evt. litt sukker sausen varm i vannbad eller ved siden av kokeplaten. Del store sopper. Stek soppen i smør i varm panne. Vend inn ruccola og spinat like før servering. Smak til med salt og pepper. Stek røyefiletene med skinnsiden ned til skinnet blir sprøtt og brunt og fisken så vidt gjennomstekt. Dryss på salt, pepper og nøtter mot slutten av steketiden. Anrett røyefiletene på en seng av soppsalat, hell saus rundt og dryss tyttebærviaigrette på.


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller sĂĽ langt beholdningen rekker

Torskefilet

Indrefilet av torsk

98,-

Skreimølja

Skrei i skiver

28,-

Storkveita fra yttersia

frosen

69,-

Boknafilet

198,-

39,-

Bokna fisk av torsk

129,-

79,-

Bokna hyse rund

98,-


Boknafisk – fra husmannskost til festmat

Tradisjonen med tørking av fisk har sine røtter langt tilbake i tid, lenge før fryseboks og kjøleskap ble allemannseie. Det handlet om å ta vare på de gode råvarene over tid. Mens tørrfisken tørkes i måneder, er boknafisken gryteklar etter en til to uker. Rik på smak og karakter. Sunn, holdbar og med alle fiskens viktige næringsstoffer intakt. Restauranter og hjemmekokker har tryllet fram spennende oppskrifter med boknafisk, mens mange fastholder den tradisjonelle måten å servere den på; med kokte poteter, gulrotstuing og bacon. På Eide Handel finner du boknafisk av prima kvalitet hele året. Velg blant bokna fisk av torsk rund, boknafilet, råskjæring og bokna hyse. Bokna i rette omgivelser på yttersia. 14


Rå fiskekraft

VM-dronninga Marit Bjørgen, også ansikt for norsk sjømat.

Marit Bjørgen er blitt verdens beste skiløper gjennom strengt fokus og masse fisk i maten. Lørdag 26. mars står skidronningen på startstreken under NM på ski på Storelva Skistadion. Råere, sunnere og bedre enn noen gang. Nesten ingen trenger styrke og utholdenhet som Marit Bjørgen (30). Men nesten alle kan ha noe å lære av den friske Rognes-jenta, som er blitt en yndling – ikke bare på grunn av sine resultater, men minst like mye på grunn av sin enorme folkelighet. For et par år siden tok hun et oppgjør med seg selv. Hun nådde ikke de resultatene hun ønsket. Treningen ble endret, men minst like mye som alt annet gjorde hun en tydelig justering av kostholdet. Mer frukt og grønt – og betydelig mer fisk- og sjømat. – Nå spiser jeg fisk til middag tre til fire ganger i uken, mot én gang før. Resultatene lot ikke vente på seg, sier Marit Bjørgen.

Sist gang NM ble arrangert i Nord-Norge var på Bardufoss i 2004. Marit Bjørgen vant to sølv den gangen. Hun ser frem til et nytt mesterskap i NordNorge, og hun går for å bytte ut sølvmedaljene med gull.

Hun mener vinneroppskriften kan følges av alle, uansett aktivitetsnivå – uansett alder. Og ingen har bedre forutsetninger og naturgitte muligheter til å følge hennes eksempel i middagsfatet enn nordlendingen. – Å spise mer fisk har egentlig ikke vært noen stor utfordring. Det handler mest om å tørre å prøve noe nytt, og etter hvert har jeg fått et repertoar av gode og sunne fiskeretter som passer inn i en travel hverdag, sier Marit Bjørgen. Skidronningens favoritt er en gryte med grønnsaker som broccoli, paprika, løk og blomkål. – Oppi gryta har jeg fisk som laks eller torsk, sammen med fløte. Ved siden av koker jeg gjerne pasta. Det er god knall etter en lang dag med trening. – En annen enkel rett er «havets skattkiste» som består av grønnsaker, fisk og saus pakket inn i aluminiumsfolie og bakes i ovnen. Den passer fint til lunsj, siden det kan forberedes på forhånd og legges rett fra kjøleskapet til ovnen, sier Marit. 15


Husker du Husøya? Varmrøkt laks fra Brødrene Karlsen vil du ikke glemme.

Varmrøkt laks fra Brødrene Karlsen er en delikatesse som vi på Eide er alene om i Tromsø. Tilsatt Brødrene Karlsens hemmelige krydderblanding, og varmrøkt etter familiebedriftens egne metoder.

Superenkelt festmåltid Laksen pakkes i folie, gjerne med litt meierismør over fisken. Stekes på 220 grader i ca 30 minutter. Kok poteter til, og server sammen med en frisk salat av appelsin, eple, drue og purreløk. En klatt rømme kanskje…

Varmrøkt krydderlaks 16 fra Husøy

179,-

Vi venter inn økologisk laks fra Brødrene Karlsen, i salg før påske.


Synes du fisk kan være vanskelig på kjøkkenet? For de fleste handler det mest av alt om å prøve, og komme forbi en litt ukjent terskel. Fisk er nemlig en takknemlig råvare. Vår rike og nære tilgang sikrer oss tilgang på fersk fisk året rundt, og den kan serveres i nesten alle former. Alt for mange varierer for lite når de lager fisk. På nettstedet godfisk.no finner du et stort utvalg av forslag, og inspirasjon. Vi på Eide klargjør fisken akkurat slik du ønsker. I filet, koteletter, kuttet, renset eller malt. Din jobb er å sette måltidet sammen. Og tilberedningstiden er kort; fisk skal trekke eller steke i bare noen

minutter. I en travel hverdag er fisk derfor en sikker vinner. At fisk er spesielt sunt trenger vi ikke nevne noe dypere; men bedre mat for kroppen din finner du ikke. Kok Den som koker fisk gjør feil. Kok opp vannet, skru ned varmen og ha fisken i. La den trekke. Fisken er klar når den skiller seg i «flak» når du trykker på den. Stek Mange foretrekker fisken stekt. For å unngå at den setter seg i pannen, varm opp olje på sterk varme. Ha deretter i smør for å få bruningseffekt (unngå smør om fisken er fet). Stek den heller for kort tid enn for lenge.

Ovnsbak Ovnsbakt fisk kan gjøres i like mange varianter som i gryte og panne. I folie, på rist, i langpanne eller i steinskål. Også her bør du heller bruke for kort enn for lang tid i varmen. Grill Vår og sommer er tid for grillmat. Også her kan man bruke alt, men mange vil hevde at fet fisk egner seg best på grillen. Ikke vær redd for å spise det deilig, sprø skinnet, men skrap av fiskeskjell. Bruk baksiden av en solid kniv, og skrap mot skjellene.

Fisk i all enkelhet TIPS!

Laksefilet fersk

79,-

149,-

Suppe I suppe er det mest fantasien som begrenser mulighetene. Kombiner gjerne gode råvarer med halvfabrikata, suppeposer og lignende. Ha alltid fisken i til slutt, og la den trekke.

Røkt laks

98,17


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

Spekenakke fra Aron Mat

-25 %

Fryseshow Knallpriser på all fisk fra Findus

Gryteklar klippfisk

Torskemedaljonger 18

98,-

Rya-produkter

Reker 100g

-25 %

Tromsøskinke fra Aron Mat

89,-

25,-

Lutefisk

Rya-produkter

Kvalbiff frosen

39,-

89,-


Våren er tid for å gjøre noe med plassen der du bor. Hos oss på Eide Bygg har vi alt du trenger til fornyelse av din bolig eller fritidsbolig.

: L I R P A . FRA 29

r e v h Åpent g til freda

0 0 : 18

For deg som kunde er det, og skal det være, enkelt å handle hos oss. Om du trenger varer levert hjem til deg, kjører vi det ut med vår lastebil, eller du kan låne tilhenger for utkjøring. På forhånd kan du ringe inn din bestilling – så pakker vi det klart til deg for avhenting. Praktiske åpningstider fra klokken sju til fem på hverdager, og klokken ni til to lørdag. Vi kan også presentere nyheten om «hyttetimen» på fredager. Fra 29. april har vi åpent til klokken seks slik at du rekker oss før helgeturen til hytta. Vi tilbyr kompetente ansatte med lang erfaring fra byggevare- og interiørhandel. Vi er en diskusjonspartner for gode løsninger til konkurransedyktige priser.

PAKKET KLART! Ring inn din bestilling, eller send epost, så pakker vi det klart for avhenting.

Eide Bygg er hele Kvaløyas byggvareforretning, kom innom for en hyggelig prat om ditt neste prosjekt. Enten det er å bygge nytt, oppussing, ny veranda, nye vinduer, maling eller hva det skulle være. Prøv oss du også! Eide Bygg ligger fint til i hjertet av Eidkjosen.

Eide Bygg AS Eidvegen 638 9100 Kvaløysletta Telefon: 77 66 40 60 Faks: 77 66 40 70 Våre åpningstider: Hverdager: 0700 – 1700 Fredag: 0700 – 1800 Lørdag: 0900 – 1400 post@eidebygg.no www.eidebygg.no


Sterk lokal kjøttprodusent Ingebrigtsen Kjøtt AS hevder seg i lokalmarkedet tross konkurranse fra de store kjedene. I Tromsø er vi mange om beinet, og til sammen biter vi godt fra oss, sjøl om vi er hardt presset fra landsomfattende konserner. Det er dem vi anser som primærkonkurrenter, sier daglig leder Ivar Sørensen. Han uttrykker stolthet over at Ingebrigtsen Kjøtt AS er en av flere profilerte kjøttbedrifter byen, og at du finner produktene deres i supermarkeder og i delikatesseforretninger som Søstrene Ingebrigtsen AS i Kirkegata. Og selvfølgelig hos Eide Handel. Ekte håndverk Folk foretrekker kortreist og kvalitet, sier økonomisjef Roar Christensen, og presiserer at Ingebrigtsen Kjøtt AS har en filosofi om kompromissløs kvalitet fra råvare, gjennom verdikjeden til kjøttforedling og et ferdig optimalt kvalitetsprodukt. – Folk her er vant til å hente fisken «rundt nova», legger Sørensen til, og mange ønsker at maten i kjøttdisken er like kortreist.

Han understreker også at Ingebrigtsen Kjøtt ikke ønsker å være noen fabrikk, men en håndverksbedrift. – Her steker vi for hånd etter tradisjonelle metoder. Ingebrigtsens pinnekjøtt, som er kåret til Norges beste, lages på samme måte som da Brødrene Ingebrigtsen etablerte seg i Hansjordnesbukta i 1948. Vant til strenge krav – Vi er glade for Eide Handels fokus på tradisjon, kvalitet og lokal forankring. Kjøttprodusenten på Tønsnes har også fokus på matvaresikkerhet. – I tillegg til at vi blant annet leverer til en rekke hoteller og restauranter, er også Tromsø kommune og Helse Nord store kunder. Sykehuset har meget strenge krav til matsikkerhet. Vi er vant til å leve med det. Det preger fokuset vårt på alt inntak av råvarer og bearbeidelsen av dem. Med i Ski-NM Ingebrigtsen Kjøtt AS er leverandør til NM på ski. Pølsene som er spesiallaget til mesterskapet, når trolig gjennom hele femmila om du legger dem etter hverandre, og fortsatt er det mange nok til at du kan nyte dem hjemme eller på fjellturen. Bredde og vekst Pålegg produseres hele året, og pinnekjøttet går unna ikke bare til jul. I disse dager øker bedriften fokuset på grillmat, for nordlendinger starter sesongen tidlig, og har for lengst fått smaken på Ingebrigtsens mange ferdigkokte og/eller marinerte produkter. Bedriftsledelsen i Ingebrigtsen Kjøtt AS er positive til framtida. – Veksten i 2010 var på 10 prosent. Omsetninga var på cirka 50 millioner kroner, sier Ivar Sørensen. – Men vi skal fortsatt opp og fram, sier Roar Christensen, med konkurranseinstinktet i behold.

Mil etter mil med NM-pølser.

20

Ivar Sørensen og Roar Christensen er stolte av både


Ingebrigtsen Kjøtt AS har etablert seg med tidsriktige produksjonslokaler i landlige omgivelser på Tønsnes. Herfra er veien kort til hovedmarkedet i byen – og nettopp den lokale tilhørigheten er noe forbrukerne vet å verdsette.

e Ingebrigtsens prisbelønnede pinnekjøtt og Tromsøs unike posisjon i Kjøtt-Norge.

21


Ferske unike fristelser på vår måte Særlig mot helga er ferskvaredisken fylt med alt fra nærmest urørte råvarer til håndlagde produkter. Noen retter er ferdige middager til å sette rett i ovnen, mens andre er perfekte innslag til måltidet du vil imponere med, sjøl om du ikke har all verdens tid til kokekunsten. Eides Heimelaga Eides spesialiteter gjør det lettere å lykkes på kjøkkenet. Hver dag finner du hjemmelaget soppsaus her, og med Eides håndlagde vilt-, okse, lamme- og fiskekrafter kan du lett diske opp med din egen saus. Blant ferskvarene finner du også fløtepoteter og ferdigkokte krydderpoteter. Sistnevnte er bare å frese på panna. Soppsausen vår passer til for eksempel svin, biff, lammeplomme og alle typer fileter av vilt, sier ferskvaresjef Øystein Moe. Har du heller lyst å lage rødvinssaus, kan du bruke enten lammekraft eller oksekraft som grunnlag. – Jeg har en regel: Serverer du saus med fløte i, bør du ligge unna fløtepoteter og soppstuing. Ellers blir det fort for mektig. Det er viktig at man har gode råvarer og at ting gjøres ordentlig, sjøl om det ikke nødvendigvis må ta så lang tid.

Festm

Fennikelpoteter

– Om jeg lager fløtepoteter til lam, så blander jeg litt fennikel i. Skjær skiver omtrent like tykke som potetskivene. Jeg bruker aldri ost på. Jeg synes det blir for mektig, i alle fall med feit hvitost. Da er det bedre å strø et tynt lag med parmesan på. – Om du råsteiker poteter sjøl, så ha på godt med olje. Salt og pepper er obligatorisk. Kombiner med enten basilikum, timian, hvitløk, persille eller om så alle fire.

Fransk biff

Biffrullader med persillesmør finner du ofte i ferskvaredisken, klar til å stekes som biffer. Her er et forslag til tilbehør: Eides fløtepoteter Stekes i komfyren på 200 °C i ildfast form i 15–20 min.

litt maizena. Pisk i smør og smak til med salt og pepper. Sausen må ikke koke etter smøret er pisket i.

Rødvinssaus (6 porsjoner): 2 store sjalottløk 1 ss balsamicoeddik 3 dl rødvin 3 dl kjøttkraft ½ ts sukker Maizena Salt og pepper (nykvernet) 50 g usaltet smør (terninger)

Blomkål og brokkoli Kokes i 2–3 minutter. – Man må ikke koke i hjel grønnsaker, men kniven må ikke møte for mye motstand heller. Litt salt og meierismør i kokevannet setter en spiss på det hele. Ha blomkålen først i kokende vann og brokkolien etter det har kokt opp igjen, om du koker dem sammen. De trenger ikke mer enn to–tre minutters koketid.

MA

Fres finhakket løk i litt olje. Ha i rødvin, balsamico, sukker og kok ned til det er ca. ½ dl igjen. Ha på kraft og kok opp. Jevn med

THUSETS FA G F OLK

Øystein Moe, ferskvaresjef

22


mat

i all enkelhet

…med hjelp fra ferskvaresjef Øystein Moe.

Fylte torskefileter

Før de ferske torskefiletene danderes i fiskedisken, fylles de med asparges, ostekrem, sopp og estragon. Ha på litt salt og pepper og stek i ovnen på 180 °C i ca. 25 min. Her er et forslag til tilbehør: Kokt mandelpotet eller ris passer godt til de smakfulle rulladene, men hjemmelaget potetstappe gjør også susen.

Ovnsstekte rotgrønnsaker 3 gulrøtter 3 staver sellerirot 1 løk 2 staver kålrot Salt og pepper 4 ss olje 1 ts timian Kutt grønnsakene i biter og legg i et ildfast fat. Dryss over timian, salt og pepper og vend inn oljen. Stekes ved 200 °C i ca. 40 min. til grønnsakene er møre. Lys karri og løksaus 1 stor finhakket sjalottløk

3 ss smør 2 ts karri 3 ss hvetemel 3 dl varm Eide fiskekraft 3 dl kremfløte Salt og pepper Løk surres i smør til den er blank. Tilsett karri. Dryss i melet og rør om til en glatt masse og spe med fiskekraft og fløte. Kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper.

Marulkrullader

Spekeskinke og marulk er en spennende kombinasjon. I vår ferskvaredisk finner du ferdige rullader med purre, soltørket tomat, hvitløk og basilikum, rullet inn i fileter av marulk. Ha på litt salt og pepper og stek i ovnen på 180 °C i ca. 25 min. Her er et forslag til tilbehør:

Kokt mandelpotet eller ris passer godt til de smakfulle rulladene, men hjemmelaget potetstappe gjør også susen. Kokt asparges eller en frisk tomatsalat.

Fiskesaus (4 porsjoner): 2 ss sjalottløk 2 ss olivenolje 3 dl Eides fiskekraft 1 dl hvitvin 1 ts maizena 1 dl kremfløte Salt og pepper 1 ss finhakket persille Surr løken mykt i oljen. Tilsett fiskekraft, hvitvin og maizena og kok dette inn til 3 dl. Tilsett fløten, kok opp og smak til med salt og nykvernet pepper. Sil sausen og tilsett persille. God apetitt!

23


K

oldtbord til konfirmasjon Når det er selskap i huset er det hyggelig om du får mest mulig tid til samvær med gjestene. Da er koldtbord en smart løsning.

– Om man velger koldtbord, så favner man alle aldersgrupper. For da kan man velge både tradisjonsmat og litt mer moderne tapasvarianter. Og konfirmasjon er jo en stor familiesammenkomst, minner Carina Fagerheim om. Mens datteren Ingebjørg Fagerheim Tokle velger «Havets festbord», en av fem–seks ferdigspikrede koldtbord i Eide Handels cateringmeny, velger venninna Trine Olsen å sette sammen sitt eget koldtbord. Det kan du også gjøre, enten du kompletterer dine egne spesialiteter eller velger å la ferskvarespesialistens gode kjøkken sørge alene for at gjestene nyter maten.

kaldmenyene, er det også snitter, smørbrød og desserter å velge i. Finner du ikke alt du ønsker der, skal du ikke se bort fra at ferskvareavdelingen kan hjelpe deg likevel. Det er bare å henvende seg direkte til de ansatte. Og Eide Handel henter og bringer koldtbord, uansett om konfirmasjonen står i Kvaløy kirke eller om konfirmanten står for presten i Tromsø Domkirke, slik Trine og Ingebjørg skal gjøre i juni. De gleder seg. Ingebjørg Fagerheim Tokle og Trine Olsen skal konfirmeres 4. juni, men er allerede i gang med forberedelser sammen med foreldrene. De har ikke lyst til å tilbringe dagen på kjøkkenet.

– Koldtbord er enkelt og godt. Jeg liker at det er lettvint for alle, sier Trine, og tenker også på at gjestene henter det de sjøl fristes av. Mange velger en varmrett til koldtbordet, og på www.eidehandel.no kan du velge nesten hva det skulle være til nesten hvilken som helst anledning. I tillegg til de mange varm- og 24

Finn din koldtbordmeny

Bestilles enkelt på post@e


Ingebjørgs koldtbord

eim Tokle valgte Ingebjørg Fagerh ». Det består av: «Havets festbord glasert kveite Sitron- & koriander e» Marulk «Asian styl bbe Marinert kongekra Ferske reker Skalldyrsalat Kreps- & pastasalat røre Røkt laks med egge nnepsaus Gravet laks med se 3 typer av sild Potetsalat 3 typer dressing Sitron Brød og smør (må varmes!) Mathuset bacalao

Jentene har allerede begynt å prøve konfirmasjonsklær, og likte godt kjoler og tunikaer fra Culture hos Britt’s Boutique i Storgata.

på www.eidehandel.no

eidehandel.no/77 66 56 56

Trines koldtbord

Trine Olsen valgte å se tte sammen sit t eget kold tbord: Parmaskinke Spekeskinke Kyllinglår Hummer Pepperrøkt m akrell Kongekrabbe Frisk grønns alat Waldorffsala t 3 typer dress ing Sitron Brød og smø r 25


Ersfjordbotn

– stedet som ungdommen vendte ryggen til og forlot – men som hadde en kraft i seg som trakk dem hjem igjen. I dag er barneskolen sprengt og krever utbygging. Velkommen til bygda med det store hjertet, 6 kilometer fra Eide Handel.

Trond Hjort-Larsen har flyttet to ganger til bygda. Første gang som veldig ung Oslo-gutt i 1979. Nå sist med sin egen familie. I bygdas nyslåtte boligfelt lever den unge familien på fire et liv de ikke ville byttet ut med noen andre. – Trond snakket ganske raskt om å flytte hjem til Ersfjordbotn da vi traff hverandre, minnes Gunn Helen. Hun var ikke uvillig, hun er jo en kystjente selv; vokst opp i Gildeskål i Nordland. Men hun synes det var mye fjell. For Ersfjordbotn ligger presset mellom stupbratte fjell. Man skulle tro det kunne bli lite alburom her. Åpnet seg – Jeg var litt skremt første gang jeg var her. Det var liksom så trangt, minnes Dagmar Maria Mildes. Hun er tysk, og flyttet hit

26


Ersfjordbotn skole har gått fra å være truet av nedleggelse til å ha plassmangel, forteller rektor Hans-Kristian Østring.

Bryggejentene har skapt et treffpunkt gjennom sin lidenskap for kaffe, god mat og mote.

sammen med sin mann i 2004. – Bygda åpnet seg raskt opp da vi gjorde oss kjent med den. Vi skjønte at verken fjorden, fjellene eller folket var truende. Tvert om; du finner ikke et rausere folk. Ikke en dag har de tenkt på å flytte ut. Heller ikke da skolen var nedleggingstruet sist gang, i 2004, på grunn av lavt elevtall. I dag driver Dagmar Maria sin egen gullsmie, og er en del av et voksende næringsliv lokalisert i bygda. Ung skapertrang For det er ikke bare nybygging, innbyggertallet og antall medlemmer i idrettslaget som har eksplodert de siste årene. De unge, nyetablerte tar også med seg skapertrangen. Som en liten treenighet ligger de

Gode utsikter: Med fulle timelister og fantastiske kulisser har Gunn Helen Horsdal skapt sin gylne arbeidsplass, Gullhår Frisør.

der; Dagmaria Gullsmed, Bryggejentene og Gullhår Frisør og Velvære. Ned mot fjæresteinene. Til sammen skapt av fire driftige, unge damer. – Folk kommer hit i læsta, i finskoan eller med tunge plastsko etter fjellturen, sier Trude Lorentzen. Sammen med svigersøster Elisabeth Kildalsen har hun skapt caféen Bryggejentene. Og to heltids arbeidsplasser. Der mote, kaffe og en godbit gir en lun atmosfære. Etablert i oldefarens gamle Bryggehus fra 1896, karakteristisk bevart. Også Trude flyttet hjem til Ersfjordbotn, etter å ha vært ute. De har sett mulighetene, jentene. Gunn Helen Horsdal sa opp jobben som frisør og startet for seg selv – i en bygd med under 500 innbyggere. – Det manglet ikke på advarsler,

Gullsmie: Dagmar Maria former og tryller fram smykker og vakre gjenstander fra gullsmia i den lille, kreative bygda.

sier hun. I dag har hun fulle timelister. Mange av kundene ber om å bli vendt utover, mot fjorden og fjellene, mens Gunn friserer. Naturen byr på mange storslåtte spel her. Plass til alle – Den som vil ha roen finner det, de som vil delta i bygdas rike aktivitetstilbud gjør det. Her er plass for alt og alle; det er ganske unikt. Det er mye boglede i Ersfjordbotn, sier Trude Lorentzen. Gunn Helen og Trond supplerer: – Her lever vi akkurat det livet vi har lyst til. Med gode naboer, som vi kan besøke når som helst. Eller låne en kopp sukker hos. Nært fjorden med rike fiske- og turmuligheter, og fjellene rett på utsiden. Det er et perfekt sted for å leve, sier de. Like forbi Eide Handel.

27


Gjelder til

Foto: Henrik Norrie

IL Blåmann

Svindland elgpølse og reinsdyrpølse

59,-

Svindland Rødvins Stubb og Sørlands Stubb

49,-

Idrettslaget Blåmann har like mange medlemmer som det bor mennesker i bygda. – For oss ligger hele verdigrunnlaget i at alle som ønsker det skal få være med, sier den nyvalgte lederen, Rita Pedersen. Idrettslaget har medlemmer fra hele nærområdet.

I 2007 begynte Blåmann å renovere anlegget oppe på Ersfjordeidet. Folk stilte med alt de hadde; hjullastere, traktorer, håndredskap og mange tusen dugnadstimer. I dag står det ferdig et praktanlegg med kunstgress, løpebane og flomlys.

I vinterhalvåret er stadion sentrum for bygdas skirenn, annenhver lørdag fra februar.

Stor er også aktiviteten i bygdas gymsal. Sangkoret Nattmål, Zumba, barneteater; de har forestilling 2. april, fotball, friidrett, dametrim, idrettsskole, klatrecafe er noen av de aktivitetene som sørger for fullt belegg.

Til sommeren kommer basketbane og gapahuk – og det blir anlegg for høyde- og lengdehopp. 28

Elgkarbonader

129,-


Gode tilbud

Alle våre biffer og fileter er av garantert nordnorske råvarer

9. april eller så langt beholdningen rekker

Elgstek

Surret, benfri

Bidoskjøtt

Reinstek

Surret, benfri

159,-

98,-

159,-

199,-

Indrefilet

299,-

Biffstrimler

159,-

Pepperbiff

299,-

Ytrefilet

259,-

Fransk biff

298,-

Entrecote hel

av storfe

hel

hel

av ytrefilet


Daglige delikatesser i brødhyllene Tradisjoner fra inn- og utland er bakt inn i brød fra Kaffebønna Bakeriutsalg. tilsetningsstoffer, sier brødleverandøren stolt. Hos Eide Handel er det gulrotbrødet som har slått best an. – Gulrøttene raspes og knuses før de tilsettes i deigen. Den blir så flytende at den må helles i formene, og brødene blir unikt saftige. Derfor er også barna veldig begeistret for gulrotbrød. Det egner seg også godt i brødristeren.

Pål Einar Eilertsen byr på smaksprøver.

Smaksprøver fra to av Kaffebønnas brød falt i smak blant kundene.

30

Dusinet fullt Rundt 12 ulike brødslag og en del

– Her byr vi på alt fra lyst, fint middelhavsbrød til kompakt rugbrød. Sistnevnte helt uten hvetemel – et sunt og godt alternativ. I rugbrødet er gjær erstattet med surdeig. Alle bakervarene våre er bakt for hånd og fullstendig uten

Nytt «bestemorbrød» Kaffebønna bygger ut brød for brød – nå også et eget byggbrød. Det selges kun fra Eide Handels og egne hyller. – Vi har forsket en god stund for å finne formelen mellom hvetemel og byggmel. Bygg har lite gluten og er vanskelig å bake med, men byr på fantastisk smak. Byggbrødet minner meg litt om brødene bestemor pleide å bake. Vi liker oppskrifter med historie eller særpreg, sier Pål Einar. Deriblant finner du surdeigskultur fått av en frue i Danmark og en over hundre år gammel oppskrift fra en tysk baker, samt egne tradisjoner som startet med bakst til kafeen der det hele startet for 13 år siden. – Nå har vi to kafeer, bakeri og eget bakeriutsalg. Så er vi stolt leverandør til byens delikatessesteder, som Helmersen, Søstrene Ingebrigtsen og Eide Handel, sier Eilertsen.

– Gulrotbrødet var veldig godt. Spennende. Byggbrødet var også godt, men gulrotbrødet var noe utenom det vanlige, sier Britt Evenmo, som får vite at en god hvitost passer det saftige brødet. Ektemannen Birger Hansen likte derimot bygg-brødet best.

Andreas Hjelmen (5) nikker med store øyne til smaken av gulrotbrødet, men utpeker byggbrødet som enda bedre, og understreker det med et «mmm». Mamma Kari Hjelmen er enig, og etter litt tenking kommer sønnen fram til at det sikkert er godt med fårepølse på.

– Byggbrødet var nydelig. Det smakte hjembakt, sier Aina Simonsen, som har smakt gulrotbrødet før. – Det er godt det også. Som anleggsarbeider spiser jeg fort et brød om dagen, sier Per Martin Jenssen og gjør det klart at han derfor tar for seg av det gode utvalget på Eide Handel.

– Eide Handel er den første store butikken som tar inn bakervarer fra oss. Vi er svært glade for å få innpass her. Vi liker deres delikatessefokus og usedvanlig trivelige folk, sier Pål Einar Eilertsen mellom hyggelige passiarer med både ansatte og kunder.

annen hvetebakst finner veien fra bakerovnene på Strandtorget til hyllene i Eidkjosen.


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

Grillbein Nystekte

Torsketunger

Kyllingvinger -50% nystekte

49,-

Pinnekjøtt

Produsert av nordnorske kvalitetslam

69,-

Ytrefilet av svin

64,-

Grytekjøtt av svin benfritt

198,-

Fenalår, Ingebrigtsen Produsert av nordnorske kvalitetslam

249,-

98,-

Spareribs

98,-

69,-

Trimmings

59,-

Marinert og forkokt

Lettsalta benfritt svinekjøtt


STORE delikatessen

Helstekt indrefilet av elg

Hos Eide Handel kan du være heldig å finne ferskt elgkjøtt utenom jaktsesongen. Indrefilet av elg med plommekompott er et festmåltid av de sjeldne!

4 Porsjoner

Ingredienser • ca. 800 g indrefilet av elg • 1 ts salt ½ ts pepper • 4 ss frisk timian, gjerne blandet med kjørvel og persille • 2 ss margarin Plommekompott • 8 stk plomme • 1 ts balsamicoeddik • 2 ss brunt sukker Potetmos • 6 stk potet • 2 ss smør • 2 ss seterrømme • 1 ts salt • ½ ts pepper • 1 ss hakket frisk timian • ½ stk purre

Slik gjør du 1. Gni indrefileten inn med salt og pepper. Brun den fint rundt det hele i en stekepanne. Rull den i hakkede urter og legg den over i en ildfast form. 2. Stek på 125 °C, og når termometeret viser 60 °C er fileten medium stekt. Lite stekt er den ved 55 °C. Fileten bør hvile minst 15 min. før den skjæres opp.

Fersk vilt hele året Det kan Eide Handels tilby, som godkjent viltmottak. Det innebærer ikke bare at Mattilsynet godkjenner hvert eneste slakt, men også en unik posisjon for butikken. Cirka 15 elger og 40–45 rein skjæres årlig ned av pølsemaker Mads Nilsen. – Dermed kan jeg også skjære til etter behov. Det er ikke lenge sida det kom en kar i butikken og spurte etter elgskank. Det er umulig å skaffe fra grossist, men jeg ordnet det til han. Vi er nøye med å utnytte hele storviltet og tilbyr en rekke produkter, sier Nilsen.

3. Rens plommer for stein og del i båter. Kok forsiktig opp med sukker, og smak kompotten til med balsamicoeddik. 3. Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Mos potetene og tilsett smør, rømme og krydder. 4. Skjær det grønne av purren, ca. 15 cm langt. Kok det i 1 minutt. Lag en ring av purren og legg potetmos oppi denne. Serveres med sukkererter.

MA

Jakten på den

THUSETS FA G F OLK


Elgstek i leirgryte

Elgkjøtt inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus. 6 Porsjoner

Ingredienser 1 ½ kg elgstek 2 ts salt 1 ts pepper 1 ts tørket timian 1 ts tørket oregano 2 ss smør 1 stk løk 1 stk gulrot

Viltsaus ca. 4 dl kraft fra steken 2 ss smør 2 ss hvetemel 1 dl seterrømme eller kremfløte 1 ts salt ½ ts pepper 1 ss rognebærgelé 2 skiver brunost 1 ts einebær ½ ts timian

Slik gjør du 1. Legg leirgryta i vann et par timer. Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken. 2. Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2–3 timer til steketermometeret viser 65°C. Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C. 3. Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften. 4. Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft, og visp inn rømme. La sausen koke noen minutter. Smak til med brunost, krydder og gelé. Server elgstek med kokte eller ovnsbakte grønnsaker og poteter.

Pølse til turkameraten Gi din firbente venn smaken på skikkelig pølse. Nå har vi utviklet en hundepølse for både hverdag og kos.

Tips Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde. Eides Hundepølse er spesielt rik på proteiner, og produsert fullt og helt på vårt eget kjøkken. Prosessen følger akkurat de samme strenge regler som produksjon av all øvrig mat. Og helt uten tillegg av kunstige smaks- og fargestoffer – Man slurver ikke med maten til hunden, sier pølsemaker Mads Nilsen, som har utviklet sin egen resept. Spon fra benmel og kjøtt sikrer en god balanse mellom næringsstoffene. Han anbefaler pølsen som tilleggsfor, ved siden av tørrfor. Eller alene, som et smakfullt og energirikt måltid. – Akkurat som deg og meg, krever en hund balansert kosthold som sikrer rett tilskudd av mineraler og energi. Den setter også stor pris på god smak; gode råvarer er derfor en forutsetning også her, sier pølsemakeren hos Eide Handel. 33


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

ALPELAMMELÅR AV ALPELAM FRA LYNGEN

Sporbart fra brødrene Larsen’s gårdsdrift Stor kjøttfylde og lite fett

109,-

Alpelammebog

79,-

Lammelår i skiver

98,-

Lammebog av alpelam fra Lyngen Nydelig som helstek Stor kjøttfylde og lite fett

Nydelig på grillen

Alpelammesmåstek Småstek av alpelam fra Lyngen

79,-

Lammestek surret, benfri

139,-

Lammecarre

199,-


Den lille, store forskjellen Jørn Hoel har et lidenskapelig forhold til mat. Han har funnet frem til fantastiske smaker av salt, pepper og oljer som du nå finner i hyllene på Eide Handel.

Jørn stiller mer enn gjerne opp når kjøpmannen på Kvaløya ber om råd. Allerede har han bidratt med flere spesialiteter til hyllene, for å løfte smaken. Alpelam i verdensklasse Han tar ikke lett på mat. Helheten i matopplevelsen er viktig – gode råvarer avgjørende. – Ta for eksempel Alpelam; det finnes verken bedre eller renere lammekjøtt. En eventyrlig råvare, helt i verdensklasse. Det vet alle som har handlet dette på Eide, sier Hoel.

53-åringen er fra i år fast matspaltist i avisen Nordlys. Han lover å dele sine beste tips for kjøkkenet med avisens lesere - enten de er knyttet til oppskrifter, redskaper eller råvarer. – Dersom jeg kan være en inspirasjon så er det flott. Enda bedre er det om jeg kan bidra til stolthet rundt lokale, nordnorske råvarer, sier matspaltisten.

Inspirert I vinter fylte han handlekurven hos Eide Handel. Og lot seg inspirere. – Det finnes knapt kjøpmenn som dette igjen. Her står kunnskapen i sentrum. Enten det er kjøtt eller sjømat. Eide Handel har et utvalg som er bortimot unik, og det finnes ikke raske kompromisser. Og aller viktigst; de har et levende hjerte for gode tradisjoner, sier Hoel.

Kraftforsyninga Du har nok hørt det: «Den gode smaken ligger i kraften». Det er mye sant ved det. Du kan lage den selv – eller gjøre det enkelt; kjøpe den ferdig til bruk. Kraft kan kokes på de fleste typer kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. Og som oftest bruker man de rimeligste delene til å lage kraften på. God kraft er en billig investering i et godt måltid. Vær bare forberedt på at det tar

tid å koke god kraft. Mange begynner med dette allerede dagen før. Vi på Eide koker og selger vår egen kraft. Vår kjøttkraft er en perfekt base for alle typer suppe og saus til kjøtt. Til vilt har vi utviklet vår egen viltkraft. Skal du lage fiskesuppe eller saus til fisk, anbefaler vi deg å prøve vår fiskekraft. Den vil sette en spiss på måltidet som vi tror du vil vekke begeistring. 35


Jensen & Jacobsen Den virkelig gode brødsmaken ligger i håndverket. Nettopp derfor har 20-åringene Christer Jensen og Daniel Jacobsen en helt spesiell forkjærlighet for brødbakst. Hos Tromsø Bakeri får de ambisiøse ungguttene alle muligheter til å utvikle både seg selv og bakeriets nye smaker. – Disse guttene representerer noe helt spesielt. De besitter enorm kunnskap, sin unge alder til tross. Samtidig som de har sans for å prøve nye veier, vet de å verne om en brødbakers grunnresept, sier daglig leder Vidar Wiik. Brødmat er gøy Tromsø Bakeri elsker å være en utfordrer til de største bakeriene. Småvokst – og lykkelig som liten. Fra sitt lille bakeri dyrker de håndverket. Resultatet er et bredt utvalg av smakfulle brød. Det er slett ikke tilfeldig at vi på Eide Handel gir Tromsø

Bakeri en fremtredende plass. – Mat skal være gøy, sier Daniel. – Mye av bakegleden har blitt borte i industrien, supplerer Christer. De bruker heller timer midt på natta på å sette og elte en gjennomarbeidet brøddeig, enn å produsere for samlebånd. Nye smaker – Man skal vise kjærlighet til råvarene og deigen, sier Christer. Derfor er det de som skal utvikle de neste brødsmakene til Tromsø Bakeri. Underveis skal de la seg ytterligere inspirere av de beste. På timeplanen står studieturer både inn- og utenlands. Til verdenskjente brødbakeri. – Et virkelig godt brød skal

Tromsø Bakeri jobber aktivt med å utvikle nye produkter. Halvgrovt hverdagsbrød er nå i hyllene hos Eide Handel.

36

i tillegg til å smake godt, ha et innbydende utseende. Det bør holde seg mer enn et par dager, og bakes for hånd; uten bakehjelpemidler, sier guttene. Det virkelige arbeidet ligger i etablering av surdeigen; så og si hele grunnlaget for et vellykket brød. Her spiller alt inn; temperatur på vann og råvarer, renslighet, behandling og mest av alt tid. Man må ha god tid for å lykkes i brødbaksten. Første nyhet Det første bakverket fra de to unge bakerne er et steinbakt, halvgrovt hverdagsbrød. Saftig og med god holdbarhet. Karakteristisk, med rustikk og grovt utseende. Du finner det i brødhyllene på Eide Handel.


Fullkornbrød

Tre saftige

Her gir vi deg oppskriften på et brød som følger en litt annen retning enn den tradisjonelle. Deigen her er mer «suppete». Vær likevel ikke redd for å prøve.

Bakerens beste baketips Du kan fylle deigen med all verdens godbiter, men du lykkes ikke som brødbaker dersom du har for dårlig tid. Tid er derfor grunnregel nummer en også ved hjembakst. Tid er brødets beste ingrediens. – Elte deigen godt i 15–20 minutter – La den gjerne heve i flere timer. Det utvikler smaken. Bløtlegg alle grove kornslag i cirka 20 minutter. Korn som slipper veske i deigen gir saftige brød.

Temperatur på deigen er viktig. 23–25 grader er ideelt, bruk gjerne et steketermometer. Deig over 27 grader vil gi brød som ryr. Siden råvarene holder romtemperatur, er det viktig å bruke kaldt vann for å få rett temperatur. Frø skal du tilsette helt til slutt. Rist gjerne frø eller nøtter i en panne, det setter ekstra smak til brødet. Havre er vanskelig å bruke. Det tar lett bort glutennettverket; det som binder brødet sammen og hindrer at det ryr. Bruk uansett aldri mye havre, og ikke legg det i bløtt.

Ingredienser: 1 liter vann 30 g salt 100 g havregryn 25 g solsikkefrø 25 g sesamfrø

25 g linfrø 160 g sammalt rug 400 g sammalt hvete 700 g hvetemel 100 g byggmel ½ pk gjær

Legg først frøene og det grove i bløtt om lag 20 minutter med det kalde vannet. Ha i resten av ingrediensene og elt deigen godt. For hånd minimum 15 minutter. I maskin cirka 7 minutter på lav hastighet og deretter like lenge på middels hastighet.

luften) før den deles opp i tre former. La den heve videre i cirka 1-2 timer; brødene er klar for ovnen rett før deigen renner over kanten. Følg med!

Deigen får en konsistens ikke ulik risengrynsgrøt – en smidig «suppe», men veldig strekkbar. La deigen ligge cirka en time til heving, støtes (ta ut

Ovnen er varm på 200 grader, brødene stekes på midtre rist i ca 45 minutter. Følg med til brødene har fått en gylden farge. Når du tar brødene ut av forma og banker på dem, skal de ha en hul lyd. God bakst!


Ingrid hever baketradisjonene Ingrid Espelid Hovig er så imponert over Eide Handels tro på tradisjoner, at hun vil gi kundene gode tips til gjærbaksten.

– Det er jo gammel tradisjon i Norge med kaffemat. I Fjernsynskjøkkenet anbefalte vi søt gjærbakst i stedet for de søtere kakene, som passer bedre til mer festlige lag, sier 86-åringen som vel har bidratt mer enn noen andre til å ta vare på norsk matkultur. Espelid Hovig har skrevet og bidratt til over femti kokebøker. I oktober var hun i Eidkjosen og signerte den siste, «Ingrid og Eyvinds livretter», sammen med mesterkokk Eyvind Hellstrøm. Hos Eide Handel får du kjøpt både den og klassikeren hennes, «Den rutete kokeboken», som vi gir en smakebit av her i form av gode oppskrifter på gjærbakst. – Boller og hvetestenger tror jeg man trygt kan anbefale til barna, og til helgekosen eller kaffen, 38

som et alternativ til søtsaker, sier husstellæreren som ble prisbelønt TV-kokk. Bursdagskringle – I stedet for å gi bursdagsbarnet bløtkake, som jeg har inntrykk av at mange barn ikke er så glad i, hvorfor ikke bake ei stor og lubben kringle? Da er det mye godt man kan velge å ha på og i den. Det vanligste er vel å bruke sukker, kanel og rosiner, men mandelmasse er også godt. Velger man syltetøy, må det være fast. Det er lurt å sile av det flytende innholdet. Så kan man enten pensle med egg og strø mandler og perlesukker på, eller man kan smøre med glasur. Espelid Hovig tror også barna kan bli inspirert til ba-

king om man for eksempel baker klippekrans sammen med dem. I «Den rutete kokeboken» finner man også annen snurrig bakst å prøve seg på. Bursdagskringle Noe av det viktigste for å få god gjærbakst er at væsken man rører gjæren ut i må være lun, helst 37 grader. – Og så må man heve deigen til dobbel størrelse. Pass på at du ikke hever så lenge at deigen detter sammen. Det bør holde med en halv time både før og etter at man har formet det man skal steke, sier Ingrid Espelid Hovig, som hilser alle tradisjonstro ansatte og kunder på Eide Handel. – Det er en fantastisk butikk, sier hun.


Hveteboller

Ingredienser til 36 stk: 50 g gjær 125 g margarin/smør 5 dl melk 1–1½ dl sukker 1 eggeplomme Ca. 13 dl hvetemel

Slik gjør du: Bland smuldret gjær i litt av den 37 grader varme væsken, og ha i resten av blandingen smeltet smør og melk. Bland i sukker, kardemomme og 2/3

Hvetekringle

Ingredienser: 25 g gjær 100 g margarin/smør 2 dl melk ½ dl sukker 1 kryddermål salt ½ ts kardemomme 1 eggeplomme Ca. 7 dl hvetemel Fyll: 100 g mandelmasse 1 eggehvite

Slik gjør du: Ha melken i smeltet smør og varm til 37C. Rør i smuldret gjær. Ha i resten etter tur, men spar litt mel til elting. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd. Dekk bollen og hev deigen i ca. 30 min.

av melet. Arbeid deigen blank og smidig. Ha i mer av melet, men gjem litt til utbaking. Deigen er ferdig eltet når den slipper sidene på bollene. Heves på samme vis som kringla. Man kan ha i rosiner om man vil, men du finner flere tips og oppskrifter til annet fyll i «Den rutete kokeboken». Bollene pensles med egg og stekes midt i ovnen ved 250 gr. C i 5–10 min.

Suksessoppskrift Ta en dose Ingrid Espelid Hovig og en god porsjon Eyvind Hellstrøm. Resultatet blir en kokebok som allerede har blitt en bestselger. Sist høst ble vi utsolgt da kjendiskokkene var på boksignering hos oss. Nå er den tilbake i butikkhylene, kr 399,-.

Klassikeren Mandelmasse og eggehvite kjøres i food processor, eller riv massen på rivjern og bland med hviten fra egget.

Den rutete kokeboken er en klassiker som er like aktuell idag som da den første gang kom ut i 1982. Boka får du kjøpt på Eide Handel til spesialpris, kr 399,-.

Elt deigen med resten av melet på benk. Kjevl ut til avlang leiv. Smør på fyllet. Dryss på 50 g syltet appelsinskall om du vil. Rull leiven sammen som en rullekake. Form en kringle på plate med bakepapir. Dekk med klede og hev i 30 min. Pensle med vispet egg og dryss på perlesukker og mandelspon. Stek på nederst rille i ovnen ved 200 grader Celsius i ca. 25 min. Avkjøl under klede.

39


Festdrikke

– til enhver anledning Friskere og sunnere enn Mack sine nye fruktdrikker kan det ikke bli. Bryggeriets nye smaker glir naturlig inn i en stolt historie – og på ethvert matbord.

Helt uten tilsettingsstoffer, heller ikke sukker. Laget på de friskeste norske frukter og bær. Mer naturlig enn Mack sin nye Eplemost og Eple- og solbærjuice får du det ikke. Du kan velge den med eller uten kullsyre. – Hver slik flaske tilfredsstiller faktisk «to av de såkalte fem om dagen», i forhold til anbefalingen om minst fem frukt eller grønnsaker hver dag, sier markedssjef Thomas Eskildsen. Han har et kravstort publikum. I dag etterspør de også tydelig sunnhet. Derfor har mosten og juicen på rekordtid blitt veldig populære. Og med sitt smakfulle design, pynter flaskene naturlig opp ethvert matbord. En annen nykommer fra Mack som allerede har høstet mye ære for både smak og design er de alkoholholdige ciderne. Pærecider er generelt den mest vanlige smaken i Norge, og står for 50 prosent av det totale cidersalget. Men for Mack har publikum lagt sin elsk på den friske smaken av Fersken/Bringebær, og gjort den til en favoritt. Og den rosa cideren med smak av Fersken- og bringebær er Mack faktisk alene om i Norge.

40

Mack har, i tillegg til smak og stemning, også rike tradisjoner for design. Med utseende, i kombinasjon med rene og lekre farger, er ciderflaskene intet unntak. – I utviklingen av disse produktene, var det også viktig for oss å få et uttrykk som understreket den gode kvaliteten av innholdet. Vi ønsker ikke at folk skal gjemme bort flaskene, men heller løfte dem frem på bordet når de serverer, sier Thomas Eskildsen.


Mydland, sprek 90-åring Mesterbedriften Mydland satser bevisst på nordnorske råvarer, og den velkjente Mydlandpølsa er stadig like populær. Mydlandpølsa produseres i den moderne fabrikken på Langnes – etter den gamle, gode oppskriften.

Bedriften etablerte seg i 1920 i Skippergata, her produseres det fremdeles ferdigmat. I den nye fabrikken på Langnes videreforedles årlig ca 700 tonn kjøtt som blir til pølser, pålegg, spekemat, grillmat, julemat og hverdagsmat. Alt dette selges primært i det nordnorske markedet.

De siste års fokus på kortreist mat har bidratt til flere nye produkter. Marinert og forkokt lår av villsau, lammebog, spareribs, flintsteik og en rekke nye pølsesorter som gjør grilling til en suksess, selv om sommerværet slår seg vrang. Klassikeren Mydlandpølsa er en klassiker som mange pølseelskere har fått

smaken på, dette på grunn av den gode naturlige kjøttsmaken. Mydlandpølser er et begrep i nord, og selges ofte på idrettsarrangementer. Mydland støtter aktivt barneog ungdomsidrett, og det gir et kjærkomment bidrag til mange klubbkasser.

På Grillen

Mydlands forkokte marinerte spareribs er en sikker vinner på grillen. Bruk den som den er eller tilsett din egen touch med BBQ saus eller krydder.

41


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

6,Axa havregryn

Ajax baderom, kjøkken, glass

Torky papir

15,Tine Juice 3 varianter 1 ltr original

10,-

21

29,-

for

Bergene Nøtt og Bergene Melk Nidar

69,Grandiosa hjemmelaget

20,Sun oppvaskmaskin tabletter

Pringles potetgull 3 varianter

55,Vitamin bjørner

10,-

15,-

Diplom is Nye ass. Royal iskrem

19,Potetstappe hjemmelaget Nora

6,Wasa Knekkebrød


Gode tilbud Gjelder til 9. april eller så langt beholdningen rekker

18,-

39,- 59,Panasonic 8 pk lr 6

Maarud proviant 150g Litt salt, skikkelig bacon

La Mote

Schou isenkram Krus pr. stk.

Synnøve Finden

18,Kaviar 185g Mills

Classico, 500g

39,Evergood kaffe 500g filter/kok/hele bønner

19,-

39,Fløtemystost/gudbransdalsost 800 g

Pastasaus Dolmio

15,-

÷40% Pierre Robert sport collection

Panasonic 4 pk lr 20

10,-

÷50% Nystekt Eidebrød

Simple wipes

15,Sørlands chips Potetstikks 180g

30,Toro Rett i koppen

Solbærtoddy, sjokoladedrikk


Brie de Paris pr. hg kr

9,80

Vi har fått inn en del spennende nye norske oster som: • Hvit Eiker med karve • Eiker med hvitløk • Eiker tilsiter

• Camembert ostegården • Brie rund ostegården • Jønsberg lagret

Sauser fra Italias ledende produsent av fersk pasta… Introduksjonspris kr

29,-

Alt av tomater og bønner fra S&W kr

10,-


S S

Tiramisù

Bunn • Espressokaffe • 1 ss Marsalavin eller Rum • 3 eggeplommer • 10 ss sukker • 500g Mascarponeost • 3 eggehviter • 1 liten klype salt • 400g Fingerskjeks «Savoiardi» • Kakao til å drysse over • Sjokolade (valgfritt)

øte

aker

Slik gjør du: Lag kaffen først. La den bli kald. Bland i Marsalavin eller Rum. Skill eggeplommer og eggehviter. Pisk plommene med sukker til den blir lys i fargen. Miks inn mascarponeosten. Visp eggehvitene stive med en klype salt. Vend dem forsiktig inn i kremen.

54

Dypp kjeksen i kaffeblandingen og legg dem i en dyp form. (Det er lov å knekke kjeksen for å få det til å passe.) Spre halvparten av kremen i et jevnt lag over kjeksen. Sil kakaoen over kremen. Legg et nytt lag med ferdigdyppet kjeks og avslutt med et lag krem. Avkjøl minst en time. Dryss kakao over og pynt med revet sjokolade.

Ragnhilds drømmekake

Bunn 4 eggehviter 2,5 dl sukker 3 dl Rice Krispies frokostblanding

Ragnhild Myrbakk er kjent for sine nydelige kaker. Her deler hun oppskriften på en av sine nyeste og beste kaker med leserne av Eide Magasinet. Denne kaken inneholder ikke mel og passer derfor godt for allergikere.

Fyll 4 eggeplommer 1 dl sukker 1 dl fløte 125 g smør 2 ss vaniljesukker

3 dl fløte Friske bær, eks. blåbær, rips, jordbær, kiwi, multer

Slik gjør du: Pisk eggehvite og sukker til en stiv masse og bland inn Rice Krispies. Stekes i langpanne på godt smurt bakepapir, 125 grader, ca 65 min, midt i ovnen. Bunnen avkjøles og deles i midten. Fløte, sukker og eggeplommer kokes langsomt opp.

Monicas favorittdessert.

Tilsett mykt temperert smør og vaniljesukker. Avkjøles til det blir stivt. Ha så i fyllet mellom kakebunnene. Fløten piskes til krem og legges på toppen og rundt kaken. La kaken hvile til neste dag, pyntes med frukt og bær før servering.

10,20,10,-

Appelsin Cevita Røde appelsiner Cevita Druer grønne 500g stenfri Druer røde 500g stenfri Epler First Price 1 kg

45


Energi Afterski Enten du har vært høyt eller lavt – gått flatt eller bratt; etter en god dag ute i Kvaløyas allsidige skiterreng har du behov for å fylle på energi. Caféen hos oss er den perfekte Afterski. I vår café finner du akkurat den rette stemningen. Den gode, varme drikken fra en innholdsrik meny. Ferske bakervarer, men også et bredt utvalg av varmretter. I avslappede omgivelser. Hos oss er det plass til alle; liten som stor. Nettopp derfor finner mange roen her. Kanskje lar man seg også inspirere, gjennom praten eller noen man treffer, til nye turmål. Ingenting vil glede oss mer. Kvaløya byr på rike turmuligheter, i verdensklasse. Derfor har vi lagt mye energi i å gi deg kreftene tilbake. Vår meny er satt sammen

for både å møte den som jakter kosen og den som ønsker et skikkelig, varmt måltid. …og straks er kaffen klar Vi nordmenn drikker ikke mindre enn 12 millioner kopper kaffe hver dag. Og stadig flere av oss finner veien til nye, spennende smaker. Vi frister med fersk, nykvernet kaffe i hele åpningstiden. I mange varianter. Naturligvis kverner vi fra egne kaffebønner. Slik er du alltid sikret den aller friskeste smaken. Kaffeelskere besøker oss til både frokost, lunsj og kvelds.

Har du lyst til å prøve en ny smak hjemme? Kanskje du skal tørre å prøve en av disse:

Kaffeoppskrifter Moccacino 1 dl sterk kaffe 2 dl melk 2 ss sjokoladesaus 50 gr revet kokesjokolade Krem på toppen

Varm kaffe og melk, og hell over i en kaffekopp. Fyll på med litt pisket krem, og hell sjokoladesausen over. Strø over kokesjokolade og nyt Moccacino rykende varm.

Kaffe smoothie 6 kaffeisbiter 1 moden banan Smak til med vaniljesirup eller sukker. Ingrediensene has i en blender, og kjøres til en jevn masse. Konsistensen justeres med kaffe evt. isbiter. Slik lager du kaffeisbiter: Bruk sterk kaffe, 70 gram pr. liter. Søt opp med litt hvitt sukker og frys ned i isposer. Vi lover deg en herlig og frisk smaksopplevelse.

46


e f a C

Prøv Toves nystekte vafler

Nye

ristelser fra caféen

Varm eplekake med softis Varm sjokoladekake med softis

Smoothie

En smoothie passer utmerket både før og etter trening. Bananer gir deg karbohydrater som gir rask energi til kroppen. Vil du ha en kjølig, forfriskende variant, kan bananene fryses før du lager din smoothie.

Prøv deg fram, eller sjekk nettsiden til frukt.no for oppskrifter. Fruktdisken hos Eide har alt du måtte ønske deg av frukt og nøtter – og du kan gjerne mikse inn litt frokostblanding!

Miks dine favorittfrukter, isbiter og yoghurt i en blender, og vips – så har du en velsmakende og hurtigvirkende energibombe.

Med en KitchenAid blender fra Britts Boutique er det en smal sak å lage smoothie. Her har Marte plukket fram et utvalg frukter.

47


HAMBURGER

Serveres med salat, tomat, rødløk, husets dressing, potetbåter og vårt hjemmelagde hamburgerbrød. Velg ditt favorittilbehør: Aioli Barbequesaus Fetaost Sylteagurk Sprø løk Ost

Mais Salsa Jalapenos Bacon Oliven Ananas

139,-

Tillegg kr 15 pr. enhet.

Vinter- og vårgleder fra vår café

e p p u S

I vår kafé får du nå dagens suppe til kr 49,inkl. brød og smør. Påfyll kr 20,-. Mandag: Fiskesuppe Tirsdag: Meksikansk suppe Onsdag: Kylling tikka suppe Torsdag: Gulash Fredag: Thai grønnsakssuppe Lørdag: Kyllingsuppe

Du kan spise den rykende varm i kaféen, eller ta den med hjem. Skal du spise den hjemme, blir den best når du steker den selv. 6–8 minutter på 225 grader. Se vår rikholdige pizzameny på www.eidehandel.no. Du kan også bestille på tlf. 77 66 56 56

49,www.eidehandel.no • 77 66 56 50 • man–fre 07–23, lør 08–20


Magert men ikke tørt

Renskåret svinekjøtt kan oppleves som tørt hvis det er feil tilberedt, fordi kjøttet er så magert. Rask steking på sterk varme gir det beste resultatet. Det er viktig å ikke oversteke kjøttet, og det er slett ikke nødvendig at det er grått helt igjennom. Det er også viktig at det ikke blir liggende og "tørke" etter at det er ferdigstekt; her gjelder det å spise straks! 49


Kraft er

Mat-Mortens grunnmur

Murer Morten Fagerheim bytter ut støpeskje med kokkesleiv uten å komme ut av vater. Posesaus er ikke et alternativ for han. – Jeg lager alt fra grunnen. Det har med smak å gjøre, sier Morten, og får presiseringen om en og annen teskje buljongpulver til å høres ut som en forsmedelig innrømmelse. Han beskrives som en handyman med kjøkkeninstinkt utover det normale. – Kort sagt finner jeg oppskrifter på Internett og så kombinerer jeg dem med mammas tradisjoner. Da 51-åringen var guttunge, var det forventet at også han trødde til på kjøkkenet. Erfaringen førte han til byssa på en reketråler som 17-åring. – Jeg skulle bare være assistent for kokken, men så mønstra han litt uventa av på Island. Plutselig måtte jeg overta, og blant anna bake brød hver morgen. Jeg hadde aldri lagd mat til så mange. Det var den harde skole, men det gikk.

Fiskesuppe

Fagerheim har funnet ei fantastisk god oppskrift på fiskesuppe, som han har utviklet og vil dele. – Man må ha skikkelig fiskekraft. Den koker man på fiskebein, og så kan man tilsette mye snadder for å få ekstra god smak på krafta. For eksempel kan man ha sellerirot, ingefær og persillerot i. Det er bare å prøve seg fram. Krafta koker man opp kvelden før. Så tar man kasserollen av plata og lar det stå og godgjøre seg på benken under lokk over natta. Da siler man av krafta. Det man ikke bruker, kan man fryse i porsjoner til seinere anledninger. Det har Eide Handel allerede gjort for deg, med sine egne oppskrifter. – De håndlagde du får kjøpt der er meget gode alternativer til hjemmelaget kraft, sier Morten Fagerheim.

Asiatisk

50

Til fire personer 1 ss finhakket ingefær 400 g fisk (torsk, hyse, uer 2 ss limesaft eller steinbit) 2 stilker finsnittet vårløk 4 dl pillede reker 2 never babyspinat 4 dl kokosmelk 2-3 ss asiatisk fiskesaus 2 dl fiskekraft Salt og pepper Ca. 2 ss currypaste Frisk koriander (kommer i ulik styrke) Fiskekraft og kokosmelk kokes opp sammen med ingefær og vårløk. Tilsett curryen. Trekk på svak varme i 10 min. og tilsett asiatisk fiskesaus og spinatblader. Skjær fisken i terninger (maks. 3x3 cm.) og trekk i 2–3 min. før rekene tilsettes helt til slutt. Smak til med limesaft salt og pepper. Dryss på finklippet koriander ved servering med for eksempel nanbrød.


Opplevelser & aktiviteter Det er vanskelig å rekke over all skaper- og aktivitetsglede i Ersfjordbotn. Herfra produserer multikunstneren, franske Laurent Fauconnier de mest praktfulle installasjoner og ikoner. Bryggebryggeren er kjent langt utenfor bygda for sitt smakfulle og egenbryggede øl. Nå har han startet salg av malt og andre ingredienser for den som vil starte hjemmebrygg. Ersfjordbotnbotn Kystferie tilbyr eksklusive rorbuer, over havet. Med unike helårige muligheter for fjellsport og fiske. Turister på jakt etter nordlyset har funnet stedet som et bort i mot perfekt utgangspunkt. Og hver tirsdag møtes de kanskje aller tøffeste til ukens kveldsbad i Ersfjordbotnen – men bare gjennom vintersesongen. På det gamle bedehuset er det igjen liv; Bygdelaget arrangerer både junior- og ungdomsklubb. Og Pub-kvelder flere ganger i året.

Onsdagsrenn Vi på Eide ønsker både aktive og glade barn. Derfor har vi i mange år støttet onsdagsrennene i Håkøybotn. Gjennom hele vinteren arrangerer Sør Kvaløya Skilag sine egne onsdagsrenn, fra forsamlingshuset i Håkøybotn. Med sin lune ramme og gode løyper har det vokst år for år. Om lag 300 barn vil gå onsdagsrenn i Håkøybotn i vinter. Årets sesong er på hell, men har du ikke rukket å stikke innom, så kan du mot neste sesong prøve deg frem med familien i det rikholdige løypenettet som naturskjønne Håkøybotn byr på.

Trend

og tradisjon Den tydeligste trenden i matveien er at alt skal være så lettvint. Fjordland og Grandiosa har blitt hverdagsmiddag i norske hjem. Likevel er det en ny trend å spore; mange viser økt interesse for tradisjonell kokkekunst, godt hjulpet av TV-kokker nettvideoer og digitale dingser som raskt gir svar på hvor lenge, hvor mye, hvor varmt, eller hva du måtte lure på. Vi velger kjappe løsninger på travle dager, men koser oss på kjøkkenet en gang i blant – gjerne med gjestene til stede. 51


57


58

Profile for Norbye & Konsepta

Eidemagasinet 1/2011  

Eidemagasinet 1/2011