Page 1


2

Voorwoord

VOORWOORD Welkom bij het Noordelijk Film Festival en New Generation! Sommige mensen denken dat na de Stormruiter het culturele hoofdstadjaar wel voorbij is … niets is minder waar! In deze novembermaand viert Leeuwarden-Fryslân 2018 de ReOpening en samen met vele bijzondere festivals en culturele activiteiten maken wij daar een geweldig feest van, met de blik op de toekomst. Terwijl wij dit jaar onze 39ste editie vieren, verheugen wij ons stiekem al een beetje op dat volgende feestje, de 40ste editie van het Noordelijk Film Festival in 2019! Door LF2018 hebben wij de mogelijkheid gekregen dit jaar het spiksplinternieuwe New Generation programma te ontwikkelen. Een programma om jonge en ambitieuze filmmakers te inspireren en een nieuwe generatie filmliefhebbers te vinden, bij elkaar te brengen en te binden aan ons filmfestival. Een programma waarmee we investeren in het filmklimaat in het noorden van het land. Dit biedt nieuwe kansen met toekomstperspectief voor filmmakers. Zeker in Fryslân, nu het Frysk film & media platfoarm New Noardic Wave - dat meewerkt aan New Generation - is gelanceerd. Onze grote wens is natuurlijk dat New Generation een vervolg krijgt in 2019 en verder. Ons kompas leidt ons automatisch naar het noorden, de Noordse Focus. Een uniek aanbod internationale films, Nederlandse en zelfs internationale premières, die we speciaal naar Leeuwarden

importeren. Het merendeel zal het grote doek in Nederland anders niet bereiken. Maar in het verlengde van de New Generation spirit is er natuurlijk ook heel veel moois uit eigen regio te zien in de Noorderkroon selectie, het wervelende 48 Hour Film Project, maar ook Look@Me! Met European Perspectives en European Capitals of Culture duiken we dit jaar wat dieper in Europa met een paar opvallende speelfilms en documentaires. We blikken terug op highlights van ons bijzondere culturele hoofdstadjaar, Sailing on The Grass brengt de première van twee nieuwe documentaires en diverse andere culturele hoofdsteden uit Europa presenteren, op uitnodiging van ons, een filmprogramma uit hun regio op ons festival. Laat je verrassen! Kijk films. Maar probeer vooral ook iets anders of nieuws. Neem deel aan de activiteiten rondom films, bezoek een lezing over Ingmar Bergman - die we uitgebreid eren, doe mee aan een filmquiz, geniet van live muziek en performances, beleef een film & food special, bezoek een masterclass, bekijk een expositie en dans met ons tot in de late uurtjes. We wensen je veel plezier en zien je graag op ons festival! Jacqueline Schrijver Fredau Buwalda directeur artistiek leider

REOPENING

Leeuwarden-Fryslân 2018

Wat kan ik doen om mijn eigen omgeving net dat stukje beter te maken? Het is een vraag die duizenden Friezen en niet-Friezen aanzette om de handen uit de mouwen te steken in 2018. Om in plaats van staren naar eigen navelpluis, zich in te zetten voor mens, natuur en maatschappij. Nieuwe makers moedigden we aan om hun kop boven het maaiveld uit te steken, oude makers om te investeren in nieuwe ideeën. We daagden ze uit om te durven dromen, doen en anders te zijn. Nu moeten we samen durven doorzetten. Want wat we in de kop hebben, hebben we niet in de kont.

Het Noordelijk Film Festival is een onderdeel van het programma van de ReOpening. Weten wat er van 3 t/m 25 november nog meer te doen is? Kijk op 2018.nl

De laatste maand van het Culturele Hoofdstadprogramma is daarom in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. Een ReOpening, WerIepening, HerOpening. Vanaf nu is Fryslân een plek van ambities, waar mensen zich blijvend inzetten. Om te zorgen dat kinderen niet meer opgroeien onder de armoedegrens, dat de natuur onderdeel is van welvaart, dat bijstandsgerechtigden meedoen als collega’s, dat doven gehoord worden en andersvaliden zich valide voelen in deze maatschappij. Om samen vanuit nieuwe perspectieven aan onze toekomst te werken. Want die ligt in ónze handen.


Inhoudsopgave

3

INHOUDSOPGAVE Festivalinfo

4

Plattegrond

5

5

English information

Grand Opening / Slotfilm

6

Noordse Focus

7

Bergmania

16

18

Fries Film Archief

New Generation

20

Opening / Cursus filmkritiek / Happy Hours

20

Film Academy / Inspiratiesessies / Filmquiz / Filmtour

21

The 48 Hour Film Project

22

Masterclasses

23

Studentenprojecten / MovieZone

24

New Noardic Wave events / Closing Party

25

Noorderkroon

26

Junior

32

Look@Me

34

European Perspectives

36

European Capitals of Culture

38

Highlights LF2018

38

Sailing on the Grass

39

Lân fan taal projecties

41

Andere European Capitals of Culture

42

Muziekprogramma

45

Eten en drinken

49

Festivalgeheimen

51

Blokkenschema

53

Sponsoren en partners

61

Colofon

63


4

Festivalinfo

FESTIVALINFO LOCATIES STADSSCHOUWBURG DE HARMONIE Omgebouwd tot bioscoop met drie mooie, grote filmzalen en een prachtige foyer met livemuziek. De Harmonie is de vertrouwde hart van het Noordelijk Film Festival. Adres: Ruiterskwartier 4 SLIEKER FILM Het filmtheater in het Fries Museum met drie kleine maar fijne filmzalen. Adres: Wilhelminaplein 92 NEUSHOORN Tegenover De Harmonie vind je de perfecte locatie voor een paar bijzondere specials. Adres: Ruiterskwartier 41 THEATERSKIP BALD’R Een uniek varend theater met een gezellige theater- en filmzaal en klein café. Adres: Langs de kade bij Stadsschouwburg De Harmonie SCHEEPSATELIER EESTROOM Scheepsatelier Eestroom is dit jaar onze Bergmanexpositieruimte en locatie voor diverse New Generation workshops en bijeenkomsten. Adres: Langs de kade bij Stadsschouwburg De Harmonie GRAND CAFÉ DE FRIESCHE CLUB Schuin tegenover de Harmonie openen we in dit bruine café het New Generation programma en zijn er elke dag Happy Hours voor deelnemers. Adres: Ruiterkwartier 57 THEATER DE BRES Locatie voor de Masterclass met Boudewijn Koole. Adres: Schoolstraat 4 CLUB RED Locatie voor de New Generation Awardshow en Closing Party. Adres: Ruiterskwartier 91 WIFI Je kunt tijdens het festival van ons wifi-netwerk gebruikmaken met de volgende gegevens: Gebruikersnaam: NFF Wachtwoord: nff-2018

OPENINGSTIJDEN Het Noordelijk Film Festival is iedere festivaldag tot laat geopend, tenminste een half uur na de laatste lm. Als het gezellig is blijven we nog wat langer open. De kassa’s zijn dinsdag geopend van 11:00 tot 22:30 uur en de dagen erna van 09:00 tot 22:30 uur. OPENINGSTIJDEN SLIEKER FILM EN DE HARMONIE maandag: alleen Slieker 13:00 tot laat (geen NFF kassa!) dinsdag: 11:00 tot laat woensdag: 09:00 tot laat donderdag: 09:00 tot laat vrijdag: 09:00 tot laat zaterdag: 09:00 tot laat zondag: 09:00 tot laat NIEUWS Op een programma met 175 films wijzigt wel eens iets. Houd daarom goed de website en social media in de gaten, daar vind je alle actuele informatie. Vergeet ook niet de festival-app Timesquare te downloaden op je mobiele telefoon! Je vindt het complete Film festivalprogramma hierin terug. Super handig! CONTACT Vragen? Die beantwoorden we graag. Indien je niet in de buurt bent is het handig om de vraag via social media te stellen: @N_F_F op Twitter of /noordelijkfilmfestival op Facebook. Per mail kan, via info@ noordelijkfilmfestival.nl. Op de website staat overigens ook veel info, het kan zijn dat het antwoord op je vraag daar al staat. Dringende vragen? Dan kan er ook tijdens het festival gebeld worden met onze mensen van de infobalie: 058-2050 333. KAARTVERKOOP Online tickets kopen Net als vorig jaar verkoopt het Noordelijk Film Festival online tickets. Met dit e-ticket kun je direct door naar de zalen. Je kunt ze uitprinten maar we kunnen de tickets ook scannen vanaf je mobiele telefoon. Lees voordat je kaarten koopt wel even de onderstaande informatie.

Tickets kopen bij de kassa Fan van tickets kopen aan een kassa? Dat snappen we. Tijdens het festival is het daarom ook mogelijk om tickets te kopen in Slieker Film en De Harmonie. Let op: bij de theaterkassa in De Harmonie kun je géén NFFtickets kopen. In de foyer zijn extra kassa’s gebouwd, die zijn iedere dag geopend tot 22:30 uur.

UITZONDERINGEN Een ticket voor een Noorderkroonfilm of -compilatie kost € 6,50. De Film & Food events hebben een afwijkende prijs. Voorstellingen met een afwijkende prijs (AP) en gratis (GR) voorstellingen staan aangegeven in het blokkenschema.

KORTINGSKAART Wil je veel films zien? Koop dan een kortingskaart. Die is persoonsgebonden en biedt bij meer dan tien films een flinke korting.

Een ticket voor New Generation kun je online kopen of bij onze kassa’s in De Harmonie of Slieker. Je ontvangt bij je ticket een speciaal NG-bandje waarmee je alle activiteiten binnen New Generation kunt bijwonen!

STRIPPENKAART Wil je met meerdere mensen naar films? Neem dan een strippenkaart. Die is niet persoonsgebonden, dus die kun je uitdelen aan je vrienden. TICKETPRIJZEN regulier filmticket: € 9,50 filmticket voor studenten: € 5,50 (op vertoon van studentenpas) kortingskaart voor 1 persoon: € 19,50 (persoonsgebonden, met de kortingskaart betaal je € 6,00 per film, maximaal 1 kaart per film) kortingskaart voor 2 personen: € 39,00 (persoonsgebonden, met de kortingskaart betaal je € 6,00 per film, maximaal 2 kaarten per film) kortingskaart voor Slieker Vrienden voor 1 persoon: € 14,50 (op vertoon van vriendenpas), met deze kortingskaart betaal je € 6,00 per film kortingskaart voor Slieker Vriendenvoor 2 personen: €29,00 (op vertoon van vriendenpas), met deze kortingskaart betaal je €6,00 per film strippenkaart: €80,(geldig voor tien films, niet persoonsgebonden) Houd je vriendenpas of studentenpas paraat tijdens de kaartcontrole, daar kan altijd naar gevraagd worden. Check onze website voor alle voorwaarden.

KAARTVERKOOP NEW GENERATION

Alle Noorderkroon vertoningen (Let op: vrijkaart halen bij de kassa is vereist) Alle 48hfp vertoningen (Let op: vrijkaart halen bij de kassa is vereist) De Look@Me première (Let op: vrijkaart halen bij de kassa is vereist) New Generation Film Academy (opgave van te voren verplicht) Cursus filmkritiek i.s.m. de Filmkrant (opgave van te voren verplicht) Masterclass met Boudewijn Koole (opgave van te voren verplicht) Masterclass door Geoff Boyle (met NG-bandje vrij te bezoeken) De 48 minute filmschool sessies (met NG-bandje vrij te bezoeken) De worldbuildingactiviteiten (met NG-bandje vrij te bezoeken) Dagelijkse happy hours in de Friesche Club (met NG-bandje vrij te bezoeken) New Generation openingsborrel (incl. een consumptie) New Generation eindfeest (incl. een consumptie) PRIJZEN NG-bandje: € 35,Voor deelnemers 48 Hour Film Project*: € 20,* Deelnemers van het 48 Hour Film Project Leeuwarden kunnen de NG-bandjes voor een gereduceerd tarief aanschaffen met een kortingscode die je krijgt van 48hfp Leeuwarden.


Plattegrond

5

PLATTEGROND

10 9 Centraal Station 10 Parkeergarage

Oldehove

Olderhoofsterkerkhof 19

5 4

3

1

11 Parkeergarage

Wilhelminaplein

13

6

Wilhelminaplein

8

16

18 14

15

7

2

17

12 WTC Hotel

Leeuwarden Heliconweg 52

11

13 Eetcafé Het Leven Druifstreek 57-59

14 Het Wapen van

Leeuwarden

12

Zaailand 92

4 Theaterskip

Bald’r

9 De Harmonie (DH)

2 Slieker Film (SL)

6 Grand Café de

17 Proefverlof

Ruiterkwartier 57

Fries Museum (FM)

LOCATIES

16 Café De Bak

Friesche Club

Ruiterskwartier 4

Wilhelminaplein 92

3 Neushoorn (NH) Ruiterskwartier 41

Zaailand 106

5 Scheepsatelier

Eestroom

1 Stadsschouwburg

15 Grand Café Z

7 Theater De Bres Schoolstraat 4

8 Club Red Ruiterskwartier 91

Blokhuisplein 40 Blokhuisplein 40

18 Doppio

Wilhelminaplein 54

19 Speciaalbier Café

De Markies

Groot Schavernek 19

ENGLISH - NORTHERN FILM FESTIVAL Seven days of festival. Over 175 films. 20 to 25 thousand visits annually. That is the Noordelijk (or Northern) Film Festival. It’s one of the oldest and largest regional film festivals in The Netherlands. We are celebrating the 39th edition, a special one, because the festival is part of the main programme of Leeuwarden-Fryslân European Capital of Culture 2018. We’re sharing their slogans Dare to dream, Dare to act and Dare to be different on our opening night, we’re presenting films from all over Europe and we’re investing in the future, working on the legacy of a prosperous regional film climate with our New Generation programme, that is full of masterclasses and meetings between filmmakers. Besides this, the Northern Film Festival is what you can expect it to be. Including many interesting, touching, humorous and thrilling films. There are feature films and shorts, brand new premieres and must-see classics, from established as well as upcoming talent. You can watch impressive documentaries, small arthouse films or big crowd pleasers, visit special premieres, join fun parties and meet our international guests. All in the great, vibrant atmosphere of Leeuwarden, the capital of Friesland.

True to tradition, the main focus of the Northern Film Festival is the Northern Focus, a major film expedition through Northern Europe: from Iceland, through Ireland, the United Kingdom and The Netherlands, up to the Scandinavian countries and the Baltic States. A strong selection of the newest international feature films and documentaries, but also an ode to Ingmar Bergman, some film & food events, a programme from the Frisian Film Archive and many promising films from professional talents to amateur filmmakers from the local region in the Noorderkroon. There is a smaller section called European Perspectives this year with films from the southern and eastern parts of Europe as well as a special selection of films connected to our own and other European Capitals of Culture. More information in English You will undoubtedly notice that the written language in this brochure is mainly Dutch. For the English translation of the film descriptions, we refer you to our website, where all films under ‘Programma’ have English translations below the Dutch text. Here you can also check which films are provided with English subtitles (‘ondertiteld’) and don’t worry: there are quite a lot to choose from. We wish you a wonderful festival!


6

Openingsfilms / Slotfilm

DARE TO BE DIFFERENT Zweden, Denemarken Nederlands ondertiteld 2018 / 101’ di 20:15 DH Aegon

BORDER

OPENINGSFILMS Dare to dream. Dare to act. Dare to be different. Als onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018, sluit onze Grand Opening dit jaar met drie films aan bij deze krachtige leuzen, waar alle grote projecten van onze Culturele Hoofdstad aan opgehangen zijn. De strijdkreten gaan over lef, grootse dingen durven dromen en doen, voor jezelf opkomen, de wereld aan kunnen. Met onze films nemen we je mee in dát gevoel. Maak zelf de keuze wat het beste bij jou past en laat je verrassen. Vier na afloop feest met ons en met elkaar in de foyer, proost op een mooi festival, op de toekomst en de re-opening van LF2018!

GRÄNS

do 12:00 DH Accent vr 14:15 DH Rabo

Ali Abbasi Tina heeft de bijzondere eigenschap dat ze schuld, schaamte en angst kan ruiken en pikt zo als grenswacht moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Wanneer ze tijdens haar werk in contact komt met de verdacht uitziende Vore, voelt Tina onverwacht een verwantschap. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt ze gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura, maar wanneer ze hem beter leert kennen, komt ze meer te weten dan ze ooit had verwacht. Haar hele bestaan blijkt op leugens gebaseerd. Kan ze Vore’s schokkende waarheid accepteren? Een onvoorspelbare en aangrijpende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist (van Let the Right One In). De film won dit jaar al de Un Certain Regard Award in Cannes en is bovendien de officiële Oscarinzending van Zweden.

DARE TO ACT IJsland, Frankrijk, Oekraïne Nederlands ondertiteld 2018 / 101’

SLOTFILM

di 20:15 DH Rabo

KONA FER Í STRÍÐ

WOMAN AT WAR

SUOMEN HAUSKIN MIES

LAUGH OR DIE Finland

Engels ondertiteld

2018 / 103'

Heikki Kujanpää In het jaar 1918 wordt in een detentiekamp een groep Finse acteurs ter dood veroordeeld. Wanneer een belangrijke Duitse generaal aankondigt langs te komen, smeedt de nare commandant van het kamp een wreed plan. De gevangenen moeten een komisch toneelstuk opvoeren en als ze de bezoekende generaal kunnen laten lachen, blijven ze gespaard. Vanwege de wrede omstandigheden in het kamp lijkt dit een onhaalbaar doel. Maar na enige tijd begint zelfs de vrouw van de commandant sympathie te tonen voor de gevangenen, die ze ziet repeteren in vrouwenkleren. Dit aangrijpende én komische verhaal over levenslust en de kracht van de lach is gebaseerd op ware gebeurtenissen. zo 20:30 DH Aegon

vr 16:30 DH Rabo za 10:00 DH Rabo

Benedikt Erlingsson Te gast op het festival! Op het eerste gezicht lijkt Halla een alledaagse, onafhankelijke vrouw van rond de vijftig. Al fietsend door het dorp is de enthousiaste koordirigente een vrolijke verschijning. Maar, wat veel mensen niet van haar weten is dat ze een missie heeft! In haar eentje voert ze een oorlog tegen de lokale aluminiumindustrie. Ze is bereid alles te riskeren om de ongerepte IJslandse hooglanden te beschermen… maar dan krijgt ze na jaren plotseling bericht van het adoptiecentrum en kan ze haar andere grote wens in vervulling laten gaan: moeder worden. Die twee idealen blijken geen goede combi. Deze Oscarinzending van IJsland, over een dappere vrouw, in strijd met de wereld en met zichzelf, zit vol met spanning, actie, humor en muziek en komt van de regisseur van Of Horses and Men.

DARE TO DREAM INTERNATIONALE PREMIÈRE!

Finland Engels ondertiteld 2018 / 78’ di 20:30 DH Accent za 15:00 DH Rabo

WHEELS OF FREEDOM Aleksi Puranen Leven en een leven hebben zijn twee verschillende dingen voor Ville Jaaranto, de hoofdpersoon in deze sympathieke, ontroerende maar ook komische Finse documentaire. Ville is gebonden aan een rolstoel en continu afhankelijk van persoonlijke assistenten. Geen ideale situatie om te gaan ‘backpacken’ door Europa … Maar Ville zet door. Hij droomt van de vrijheid om te reizen, is nieuwsgierig naar de gastvrijheid van onbekenden en heeft gelijkheid hoog op zijn agenda. Met steun van zijn familie en de gemeente weet hij een bijzonder reisgezelschap te vormen. Met zijn golden retriever en drie assistenten (deels zonder ervaring) aan zijn zijde, gaat Ville’s roadtrip in zijn elektrische rolstoel van start. Negen kilometer per uur, eindbestemming: Lissabon! Gekkenwerk? Ja. Maar gekke dromen zijn de beste remedie voor een werelds leven. Dare to dream. Dare to fail.


Noordse Focus

7

De grote filmexpeditie door het weidse Noord-Europa gaat weer los! Met de openingsfilms Gräns, Woman at War en Wheels of Freedom starten we dit jaar op drie plekken tegelijk, Zweden, IJsland en Finland - waar we uiteindelijk ook weer stranden met de slotfilm Laugh or Die. Daar tussendoor bezoeken we Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken, Letland, Estland, Litouwen en zelfs een van de Faeröer eilanden! Veel premières, veel knappe debuutfilms van aanstormend talent en natuurlijk ook indrukwekkende en prijswinnende films van bekende Noordelijke filmmakers. Beide zijn veelvuldig aanwezig dit jaar om hun films in levende lijve aan jullie te presenteren en Q&A’s te doen na afloop. De Noordse Focus breidt zich dit jaar uit met een grote ode aan Ingmar Bergman (p16) en een programma van het Fries Film Archief (p18). Daarnaast is ook het New Generation (p20) programma met het 48 Hour Film Project en de Noorderkroon selectie (p26) een belangrijk verlengstuk. Dus volg je kompas, want hier is het noorden!

EN FRYGTELIG KVINDE

A HORRIBLE WOMAN Denemarken Engels ondertiteld 2017 / 85’ wo 17:15 DH Accent za 20:00 DH Rabo

Christian Tafdrup Deze intelligente Deense komedie onderzoekt een disfunctionele relatie – dit keer vanuit het oogpunt van het vriendje. Wanneer de sympathieke, goedzak Rasmus op een feestje Marie ontmoet, voelt hij zich meteen tot haar aangetrokken en in een mum van tijd zijn ze een stelletje. Marie is tenslotte een mooie, intelligente en grappige vrouw. Maar het duurt niet lang voordat ze haar ware aard onthult. Is ze misschien toch niet de droomvrouw die hij dacht dat ze was, maar een bezitterige en manipulatieve nachtmerrie? Dat is in ieder geval hoe het eruit ziet vanuit het perspectief van Rasmus. Maar is alleen Marie zo vreselijk, of veroorzaakt Rasmus’ zelfgenoegzaamheid zijn eigen wanhoop?

AMATÖRER

EN AFFÆRE

AMATEURS

AN AFFAIR

Zweden Engels ondertiteld 2018 / 102’ do 16:30 DH Rabo za 17:15 SF Blauw

Gabriela Pichler Het slaperige Zweedse provinciestadje Lafors hoopt de grote Duitse discount-winkelketen Superbilly naar haar stad te lokken voor een nieuwe vestiging. Ze besluiten een film over Lafors te maken en willen hier een pompeuze, commerciële regisseur voor inhuren. Hoewel ze vastberaden zijn er een succes van te maken - de Superbilly vestiging levert Lafors maar liefst 500 banen op - ontbreekt het ze aan geld. Dan ontstaat het idee om schoolkinderen de film te laten maken. Dat is tenslotte modern, innovatief en gratis! Maar kinderen zijn ook héél eerlijk… Dit komische drama vol rauwe energie, humor en menselijke empathie won eerder dit jaar de Dragon Award voor Best Nordic Film in Göteborg.

Noorwegen Engels ondertiteld 2018 / 93’ do 21:15 DH Aegon zo 10:15 DH Accent

Henrik Martin Dahlsbakken Te gast op het festival! Geen plat verhaal over een verboden liefdesaffaire, maar een zinderende, erotische thriller uit Noorwegen, een Nederlandse première! Hoofdpersoon Anita is in de veertig, heeft een weinig sprankelend huwelijk en start op een nieuwe school als gymdocente. Als ze ontdekt dat een van haar leerlingen geobsedeerd is door haar, raakt ze verstrikt in een stomende affaire met hem. Verbluffend acteerwerk en inlevingsvermogen van beide acteurs, want hoe breng je knetterende en oprechte seksuele energie tussen twee mensen van totaal verschillende leeftijden in beeld zonder dat het vervelend of gênant wordt om naar te kijken? Zo dus.


8

Noordse Focus

ANDIÐ EÐLILEGA

UNGA ASTRID

AND BREATHE NORMALLY

BECOMING ASTRID

IJsland, Zweden, België Engels ondertiteld 2018 / 100’ vr 21:15 DH Accent za 12:15 DH Aegon

Ísold Uggadóttir Te gast op het festival! Alleenstaande moeder Lára worstelt om het leven met haar zoontje op de rit te houden en start vol goede moed een opleiding tot douane. De Afrikaanse vluchtelinge Adja probeert met haar dochter illegaal Canada te bereiken. Als hun levens kruisen bij de paspoortcontrole realiseert geen van beiden zich hoe ze elkaars toekomst zullen beïnvloeden. Een krachtig sociaalkritisch drama over het leven in de marge tegen de achtergrond van het grimmige IJsland. Uggadottirs prijswinnende korte films gingen al de hele wereld over en bezorgden haar een status als ‘one of the rising stars of Icelandic film’. Met dit speelfilmdebuut zet zichzelf helemaal op de kaart.

De IJslandse Ísold Uggadóttir loopt sinds 2006 mee in het korte filmcircuit met een aantal fantastische prijswinnende films op haar naam. Ze studeerde en woonde een tijd in New York, maar maakte bijna al haar films in haar thuisland. Nu reist ze succesvol de wereld over met haar indrukwekkende debuutspeelfilm And Breathe Normally. De reis begon in januari op het prestigieuze Sundance waar ze de Directing Award van de World Cinema competitie in de wacht sleepte. Vele nominaties en awards volgden. Niet veel IJslandse films slagen erin afstand te nemen van het idyllische landschap en met groot succes door te breken in het internationale veld. Uggadóttir steekt de draak met het romantische beeld dat we al zo vaak hebben gezien. Geen noorderlicht, bomen en sprankelende riviertjes in haar films, maar sociaal-maatschappelijke verhalen die verteld moeten worden. Ze schroomt niet de onderkant van de samenleving te tonen en dealt met thema’s als seksualiteit, vertrouwen, verslaving en economische neergang. Aangetrokken tot verhalen over vrouwen, vaak als underdogs, en een bepaalde rauwheid, voelen haar films oprecht en authentiek aan, anders dan we tot nu toe van IJslanders hebben gezien. Het is een eer haar te mogen ontvangen op het Noordelijk Film Festival en op vrijdagavond onze Award for Special Contribution to Northern Cinema te overhandigen, een antiek kompas dat symbool staat voor onze focus en die van de filmmaker op het Noorden. Vrijdagavond geeft ze een (gratis bij te wonen) masterclass op De Bald’r en ze is op vrijdag en zaterdag bij haar film voor een Q&A!

Zweden, Denemarken Nederlands ondertiteld 2018 / 123’ wo 14:30 DH Aegon zo 17:45 DH Rabo

Pernille Fischer Een opmerkelijk biografisch drama over niemand minder dan Astrid Lindgren, de schrijfster die Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en vele anderen creëerde. De film laat zien hoe Astrid, indrukwekkend gespeeld door Alba August, als jonge vrouw een gebeurtenis meemaakt die haar diep treft en het verdere verloop van haar leven bepaalt. Het geeft haar de kracht een ander pad te kiezen dan in die tijd van haar wordt verwacht. Ze volgt haar hart en ontwikkelt haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken is ze wereldwijd een van de meest geliefde auteurs van ons tijdperk en staat nog altijd symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.

BEYOND STRENGTH IJsland Engels ondertiteld 2017 / 87’ wo 17:15 SF Roze zo 10:30 SF Roze

Baldvin Z Deze IJslandse documentaire vertelt het bijzondere verhaal van Reynir Örn Leósson. Hij werd in de jaren ‘70 beroemd in IJsland omdat hij de sterkste man ter wereld was. Dankzij bovennatuurlijke krachten en zijn band met God bereikte Reynir fenomenale prestaties. Zijn wereldrecords staan vandaag de dag nog steeds in het Guinness Book of Records. Maar Reynir’s barre jeugd vormde hem tot een man met duistere geheimen, die zijn hele leven lang wanhopig probeerde erkenning te krijgen van de maatschappij. We volgen hem langs zijn moeilijke opvoeding en verbazingwekkende prestaties, maar ook jaren van zwaar drinken, wat uiteindelijk leidde tot zijn vroegtijdige dood.

KVEPAVIMAS I MARMURA

CHRISTIAN IV - DEN SIDSTE REJSE

BREATHING INTO MARBLE

CHRISTIAN IV

Litouwen, Kroatië, Letland Engels ondertiteld 2018 / 97’ do 12:00 DH Rabo za 19:45 SF Roze

Giedrė Beinoriūtė Duister en poëtisch drama met de plot van een psychologische thriller over de uitdagingen van Izabele, Liudas en hun zesjarige zoontje Gailius, een modern en intelligent gezin dat buiten de stad woont. Gailius leidt aan epilepsie en is een stuk slimmer dan de meeste van zijn leeftijdgenoten. Izabele overtuigt haar man op een dag om een kind te adopteren, de zesjarige Ilja die in een kindertehuis woont. Met zijn komst verandert het gezinsleven ingrijpend: Ilja is bijzonder mysterieus, kan moeilijk aarden en eist constant de aandacht van Izabele op. Deze Litouwse films is gebaseerd op de gelijknamige en bekroonde roman uit 2006 van de Litouwse schrijfster Laura Sintija Černiauskaitė.

Denemarken Engels ondertiteld 2018 / 90’ vr 10:00 DH Rabo za 12:45 SF Groen

Kasper Kalle Een duik in het stormachtige huwelijk van Koning Christian IV en Kirstin Munk, van de prille verliefdheid tot de intense haat die ze voor elkaar ontwikkelden. Een reis langs zonde, jaloezie en verzoening. Het is 1646 wanneer de koning van Denemarken op sterven ligt. Zwak en fragiel reist hij nog één keer met paard en wagen naar zijn geliefde hoofdstad Kopenhagen. Hij laat Kirsten, die hij sinds hun gewelddadige echtscheiding al jaren gevangen houdt, ophalen. Hij wil haar een document laten tekenen waarin ze ontrouw toegeeft, in ruil voor haar vrijlating. Maar met de komst van de vrouw die hij zo hartgrondig liefheeft én haat, laait hun verleden weer flink op.


Noordse Focus

9

DANMARK

DREYMAR VIÐ HAVIÐ

DENMARK

DREAMS BY THE SEA

Denemarken Engels ondertiteld 2017 / 90’ wo 19:30 SF Roze vr 12:30 SF Roze zo 20:15 SF Roze

Kasper Rune Larsen Skater Norge, 22 jaar oud, leidt een redelijk doelloos leventje. Met een biertje of jointje in zijn hand, hangt hij wat rond met zijn maat Myre en begeleidt af en toe een gehandicapte jongen om geld te verdienen. Met Myre droomt hij van een nieuw leven in de stad, een muzikale carrière zelfs. De zestienjarige Josephine onderbreekt abrupt de dagdromen en confronteert hem met haar zwangerschap na een one-night-stand. Vertwijfeld landt Norge met beide benen op de grond, raken de twee in gesprek over verantwoordelijkheden en ontstaat er onverwacht een bijzonder emotionele band. Zonder oordeel geeft dit gelaagde coming-ofage drama een realistische en eerlijke kijk op het bestaan van hedendaagse westerse tieners.

Faeröer eilanden, Denemarken Engels ondertiteld 2017 / 80' wo 19:30 DH Rabo do 14:30 SF Blauw zo 13:00 SF Roze

Sakaris Stórá Te gast op het festival! De verveelde zestienjarige Ester woont met haar conservatieve ouders in een dorpje op een verafgelegen Faroër eiland. Op de zondagsschool, die haar ouders runnen, loopt op een dag Ragna binnen, een rebelse leeftijdsgenote die net met haar alcoholische moeder en broertje in het dorp is komen wonen. Ester raakt gefascineerd door Ragna, terwijl die zich juist aangetrokken voelt tot de stabiliteit die Esters ouders bieden. De aantrekkingskracht van tegenpolen maakt ze beste vriendinnen. Samen dromen ze ervan afscheid te nemen van hun saaie, geïsoleerde leven op het eiland, maar het wordt duidelijk dat ze vooral willen ontsnappen aan zichzelf. Dit coming-of-age drama markeert het speelfilmdebuut van de Faeröerder regisseur Sakaris Stórá.

KÄÄNTÖPISTE

ARMOMURHAAJA

EAST OF SWEDEN

EUTHANIZER

Finland, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 102’ di 20:15 SF Groen do 16:30 DH Aegon za 19:45 DH Aegon

Simo Halinen Een Fins 'suspence' verhaal dat de spanningen tussen loyaliteit, liefde en geweld ontmantelt. Dominick is een Afrikaanse immigrant zonder papieren, Jere zit gevangen in criminele activiteiten en Aleksi is een psychiatrische patiënt, weggelopen uit een instelling. Hun levens kruisen elkaar in een nachttrein. Een gewelddadige confrontatie leidt tot de dood van Aleksi en het discutabele besluit om zijn lichaam te laten verdwijnen. Als Jere en Dominick later beide in het leven van Aleksi's ex-vrouw Vera opduiken, worstelen ze met hun geheim terwijl ze haar vertrouwen proberen te winnen. De waarheid zal uitkomen, maar hoe moeten de mannen leven met wat ze hebben gedaan?

Finland Engels ondertiteld 2017 / 83’ di 18:15 SF Roze vr 21:30 SF Groen zo 15:15 SF Roze

Teemu Nikki Deze Finse thriller en Oscarinzending bevat de nodige zwarte humor, maar is niet voor tere zieltjes. Met een B-movie vibe refereert de film aan het old-school revenge genre, maar weet ook een emotionele snaar te raken. Einzelgänger Veijo is monteur, maar ook dierenfluisteraar en verlost – net wat goedkoper dan de dierenarts - huisdieren uit hun lijden. De kleintjes worden vergast in een oude auto, de groten krijgen een kogel. Zijn geroutineerde leven wordt verstoord wanneer verpleegster Lotta, compleet gefascineerd door hem, op zijn pad komt en hij besluit de hond van neo-nazi Petri te houden in plaats van af te maken. Een lelijk conflict is onvermijdelijk, slachtoffers gegarandeerd.

DANSA FØRST

RETT VEST

FEEL THE BEAT

GOING WEST

Zweden Engels ondertiteld 2018 / 84’ vr 12:00 DH Rabo za 10:15 SF Roze

Rikard Svensson Dit swingende komisch drama neemt je mee op een romantische reis vol dans, plezier en muziek in Stockholm. We volgen het intrigerende verhaal over de nogal houterige Adam, die eindelijk besluit te leren dansen nadat zijn vrouw Lisa een tragisch autoongeluk heeft gehad. Het is zijn manier om opnieuw contact met haar te maken terwijl Lisa, een volleerd swingdanser, in coma ligt. Adam sluit zich aan bij de Lindy Hop dans-community, waar hij de nodige geheimen over Lisa ontdekt: zijn vrouw heeft hem al die tijd bedrogen met een ander. Kan de kracht van het dansen de twee weer samenbrengen?

Noorwegen Engels ondertiteld 2017 / 83’ wo 19:30 DH Accent vr 19:15 DH Aegon za 12:30 DH Rabo

Henrik Martin Dahlsbakken Te gast op het festival! De ontslagen muziekdocent Kasper neemt zijn transgender vader Georg mee op een roadtrip naar de westkust van Noorwegen. Als ode aan hun moeder en vrouw, reizen de twee naar een afgelegen eiland om daar met haar laatste quilt deel te nemen aan het nationaal kampioenschap. De reis is een aaneenschakeling van avonturen en bizarre situaties. Zo moeten ze kortstondig voor een baby zorgen en belanden ze middenin een winkeloverval. Deze feelgoodfilm van Henrik Martin Dahlsbakken kent een kleine cast en gaat over een unieke vader-zoon relatie, over de kunst om jezelf te kunnen zijn, over het leven, verlies en de liefde die zich zomaar aan kan dienen.


10

Noordse Focus

LOSIA AIKOJA, MIELENSÄPAHOITTAJA

GOOD FAVOUR Ierland, België, Nederland, Denemarken Engels gesproken 2017 / 100’ za 17:15 DH Accent zo 12:45 DH Accent

Rebecca Daly Te gast op het festival! Fraai en spannend drama over een mysterieuze jongeman, die uit de bossen tevoorschijn komt en in een vroom christelijk dorpje belandt. Hij ziet eruit alsof hij een schipbreuk heeft overleefd. Men constateert dat hij Tom heet, zeventien jaar is, zonder familie zit en gewond is. Tom wordt onderdeel van het boerenleven en christelijke regime maar stilaan rijzen er vragen rond deze buitenstaander, zoals wie hij echt is en wat zijn intenties zijn. Maar belangrijker is wellicht de vraag waarom de kinderen ervan overtuigd zijn dat Tom magische krachten heeft. Deze Ierse film beleeft op ons festival zijn feestelijke Nederlandse première.

HAPPIER TIMES, GRUMP Finland Engels ondertiteld 2018 / 118’ wo 14:15 DH Rabo do 16:15 SF Groen zo 17:30 DH Aegon

Tiina Lymi Fins feelgood drama over de Grump, die zich voorbereidt om te sterven. Het werk is klaar, zijn vrouw is dood, het leven heeft totaal geen zin meer. De oude knar is al druk bezig met zijn eigen doodskist als er plotseling nieuw leven door zijn nukkige bontmuts waait. Zijn kleindochter Sofia zit in de problemen: het 17-jarige stadsmeisje heeft de koppigheid en wijsheid van haar opa nodig - en de warmte van zijn open haard. Onverwacht groeien de twee naar elkaar toe en vindt de Grump een goede reden om zijn dood nog even uit te stellen, al gaat het wel gepaard met een groot geheim.

HEVI REISSU

HEAVY TRIP Finland, Noorwegen Engels ondertiteld 2018 / 92’ vr 16:45 DH Accent za 21:45 SF Roze

Juuso Laatio, Jukka Vidgren Turo is blijven hangen in een klein dorpje in Finland. Het hoogtepunt in zijn dagelijks leven is dat hij de leadzanger is bij een amateur heavy metal-bandje met de naam Impaled Rektum. Het enige probleem is dat ze na twaalf jaar repeteren nog steeds geen enkel optreden hebben gehad. Wanneer ze onverwachts bezoek krijgen van een promotor van een groot heavy metalfestival in Noorwegen, besluiten ze alles op alles te zetten om hun dromen waar te maken. Bizarre Finse komedie met heavy metal, grafschennis, een Vikinghemel en gewapend conflict tussen Finland en Noorwegen.

JELLYFISH United Kingdom Engels gesproken 2018 / 101’ do 14:00 DH Aegon za 10:00 SF Blauw

James Gardner Gepest op school, een vreselijke baas op het werk en thuis ook nog moeten zorgen voor haar broertje, zusje én emotioneel instabiele moeder. Het leven van de 15-jarige Sarah in een grijs Brits kuststadje is niet gemakkelijk. Maar ze is niet op haar mondje gevallen en wanneer haar dramaleraar haar onstuimige, felle karakter inzet voor stand-up comedy, ontdekt ze mogelijk een verborgen talent. Naarmate haar liefde voor komedie groeit en de voorstelling dichterbij komt, wordt het wankele evenwicht in haar leven steeds moeilijker te bewaren. Uiteindelijk moet ze kiezen tussen haar verantwoordelijkheden en zichzelf. Dit coming-of-age drama is het knappe speelfilmdebuut van James Gardner met een indrukwekkende hoofdrol voor Liv Hil als Sarah.

HOLIDAY Denemarken, Nederland, Zweden, Turkije Engels ondertiteld 2018 / 93’ wo 21:45 SF Groen za 15:00 DH Accent

Isabella Eklöf Trent (producer) te gast op het festival! Modern, Deens gangsterverhaal dat er zonovergoten, leuk en sexy uitziet totdat de boel, net als de jonge en mooie Sascha, van richting verandert. Wanneer ze wordt verwelkomd in de 'familie' van haar nieuwe vriend, een grote drugsbaas, komt ze er achter dat ze voor haar droomleven van roekeloosheid en plezier een flinke prijs betaalt. Ze zitten in zijn luxe vakantievilla in het prachtige Bodrum aan de Turkse Rivièra. Omgeven door pracht en praal, is fysiek en psychologisch geweld aan de orde van de dag. Als Sascha een andere man (Thijs Römer) ontmoet, die oprecht belangstelling voor haar toont, wordt het spannend. Alleen al door naar hem te kijken brengt ze hem in groot gevaar. Zou ze nog kunnen en willen ontsnappen aan dit luxe maar ook gewelddadige leven?

JIMMIE Zweden Engels ondertiteld 2018 / 91’ wo 10:30 SF Groen vr 14:30 SF Groen za 10:15 SF Groen

Jesper Ganslandt Wat als in Zweden, of hier, plotseling een crisis uitbreekt en je als West-Europeaan opeens je land zou willen ontvluchten? Ganslandt biedt met deze meeslepende en indringende film een nieuw perspectief op de vluchtelingencrisis. Vader en zoon Jimmie (Ganslandt zelf met zijn zoontje Hunter) reizen naar een land dat veiliger voor hen is. Vanuit het perspectief van de peuter toont de film hoe ze varen in een opblaasboot over pikzwarte wateren, wandelen langs eindeloze stukken spoorrails en onderweg hopen op de vriendelijkheid en hulp van vreemdelingen om hun doel te bereiken: een veilige plek waar ze een nieuwe bestaan kunnen opbouwen. De film opende eerder dit jaar het Internationale Film Festival Rotterdam.


Noordse Focus

11

LOF MÉR AÐ FALLA

STEBUKLAS

LET ME FALL

MIRACLE

IJsland, Finland, Duitsland Engels ondertiteld 2018 / 136' wo 14:30 DH Accent zo 12:30 DH Aegon

Baldvin Z Wanneer de 15-jarige Magnea haar nieuwe vriendin Stella ontmoet, verandert álles. Stella leeft een ongeremde levensstijl en sleept Magnea mee in haar wereld vol drugs. Beiden ervaren de keerzijde van de rush, de pijn na de kick en het drijft de meiden langzaam uit elkaar met serieuze gevolgen. Na twaalf jaar komen ze elkaar weer tegen en lijkt een afrekening onvermijdelijk. Dit aangrijpende, soms angstaanjagende IJslandse drama van de hand van Baldvin Z geeft een verfijnde draai aan dit rauwe thema. Gebaseerd op waargebeurde verhalen en interviews met familieleden van verslaafden, is het niet de zoveelste cliché film over drugsverslaafde tieners.

Litouwen, Bulgarije, Polen, UK, Frankrijk Engels ondertiteld 2017 / 91’ wo 22:00 DH Aegon zo 20:15 SF Blauw

Eglė Vertelytė 1992, Litouwen is net overgestapt van het communisme naar het kapitalisme. Het varkensbedrijf van Irena verkeert in nood. Ze worstelt om de boerderij met haar werknemers overeind te houden, wanneer de charismatische Amerikaan Bernardas arriveert. Met zijn rode das en baseballpet doet hij denken aan Trump, duidelijk bedoeld als een karikatuur van de kapitalistische overmaat. Hij belooft de worstelende onderneming te redden. Wel zet hij hiermee ook Irena's gezinsleven en de hele dorpsroutine op zijn kop. Terwijl Irena voor zijn charmes begint te vallen, realiseert ze zich dat zijn bedoelingen misschien niet helemaal onschuldig zijn… Een tragikomisch debuut vol droge humor van de vrouwelijke Litouwse regisseur Eglė Vertelytė.

RØVERDATTER

MY HEART BELONGS TO DADDY Noorwegen, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 90’ do 10:00 SF Groen za 12:30 DH Accent zo 17:30 SF Roze

Sofia Haugan Sofia, een stoere, pas afgestudeerde regisseur komt weer in contact met haar vader. Hij heeft meer in dan buiten de gevangenis gezeten en leefde tot nu toe een leven vol criminaliteit en verslavingen. Zijn grootste verdriet is dat hij Sofia uit het zicht verloor. Haar hoop is hem op het rechte pad te krijgen en de banden zo weer aan te kunnen halen. Met hun karakteristieke zwarte humor vechten ze samen tegen de verslaving en het systeem dat er eigenlijk hoort te zijn om ze daarbij te helpen. Een treffende Noorse documentaire over de bijzondere, hopelijk onverwoestbare band tussen vader en dochter.

NOW IT'S DARK Noorwegen Engels ondertiteld 2018 / 125’ do 21:00 SF Groen za 14:30 SF Blauw zo 17:30 DH Accent

Arild Østin Ommundsen Mysterieus Noors drama over Lene, die verzoening zoekt bij haar vervreemde echtgenoot. Maar wanneer ze hem in in bed vindt met een nieuwe geliefde, schrikt ze zich kapot en stormt ze de nacht in. Een waarzegster vertelt haar dat ze dood zal zijn voordat de zon opkomt. Vanaf daar gaat Lene's reis door de nacht snel bergafwaarts: alsof ze op een existentiële rollercoaster zit van dromerige ontmoetingen en duistere plekken. Onderweg komt de waarheid over het tragische incident dat Lene's huwelijk verscheurde naar boven en moet ze vechten om haar gebroken familie voor zonsopgang weer bij elkaar te brengen. Internationale première! Gary Cranner (producer) te gast op festival!

TUNTEMATON MESTARI

OLD BOYS UK, Zweden Engels gesproken 2017 / 96' wo 17:00 DH Rabo do 19:00 DH Aegon

Toby MacDonald Te gast op het festival! Als het recht van de sterkste érgens geldt, dan is het op de Engelse jongensschool Caldermount. Wie niet knap is of atletisch, kan het schudden met z'n populariteit. De nederige Amberson (Alex Lawther) weet hier alles van. Wanneer hij kennismaakt met Agnes (Pauline Étienne), de dochter van zijn leraar Frans, staat zijn leven op z'n kop. Op haar verzoek koppelt hij haar aan schoolgenoot Winchester (Jonah Hauer-King). Maar deze populaire sportheld mag dan de looks hebben: hij verovert Agnes niet zonder de creativiteit en intelligentie van Amberson. Heeft Amberson het lef om Agnes de waarheid te vertellen? Je ziet het in deze romantische feelgood film.

ONE LAST DEAL Finland Engels ondertiteld 2018 / 95’ wo 12:30 DH Aegon zo 20:15 DH Accent

Klaus Härö De Finse kunsthandelaar Olavi staat op het punt met pensioen te gaan. De oude man heeft zijn zaak en de kunst altijd voorop gesteld, ook voor zijn familie. Op een veiling valt hem een ongesigneerd schilderij op, waarvan hij vermoedt dat het heel veel geld op kan leveren. Hij besluit koste wat kost nog één laatste deal te maken. Uit het niks vraagt zijn vervreemde dochter Lea hem om hulp voor een stageplek voor haar 15-jarige zoon Otto. Het onverwachte opa-kleinzoon duo onderzoekt de bijzondere achtergrond van het schilderij, maar wanneer het veilinghuis zich realiseert dat ze een blunder hebben gemaakt, keren ze zich tegen hem. Om zijn droom te vervullen, moet Olavi zowel het veilinghuis als zijn eigen fouten uit het verleden onder ogen zien.


12

Noordse Focus

NORSKE BYGGEKLOSSER

DRONNING UTEN LAND

OPPORTUNITY KNOCKS

QUEEN WITHOUT LAND

Noorwegen Engels ondertiteld 2018 / 99’ vr 10:00 SF Blauw zo 12:45 SF Groen

Arild Fröhlich Een hilarische en hedendaagse versie van een Noorse klassieker. Het getrouwde stel Merete en Jens erven plotseling een prachtig huis van een overleden tante. Het kan nog wel een flinke opknapbeurt gebruiken, maar hoe moeilijk kan dat zijn? Ze trekken er gelijk in, ook om aan Jens zijn knettergekke moeder te ontsnappen, maar komen in een hopeloze warboel van onvoorziene problemen terecht als ze aan de renovatie beginnen met een wel heel frappante ondernemer en zijn crew. Ze bijten zich stuk op bureaucratische rompslomp en het huis lijkt steeds meer gebreken te vertonen. Een komedie over renovaties - zowel materieel als emotioneel - en wat er gebeurt als de ambitie de mogelijkheden overstijgt.

Noorwegen Engels gesproken 2018 / 70’ wo 12:30 DH Accent za 17:15 SF Groen

Asgeir Helgestad Aangrijpende natuurfilm over de ontmoeting tussen Frost, een vrouwtjesijsbeer en de Noorse natuurfilmmaker Asgeir Helgestad in Spitsbergen. Hij volgt haar vijf jaar lang op haar reis door prachtige arctische landschappen, waar het ijs in recordtempo onder de pootjes van de welpen van Frost wegsmelt. Als gevolg van de opwarming van de aarde voeren alle vormen van leven, van microscopische algen tot gigantische walrussen, een ongekende overlevingsstrijd. De film is een reflectie op de mens en zijn plek op aarde. In dit avontuur, waarin we met gevoelens van hoop en wanhoop kijken naar Frost en haar welpen, stelt de filmmaker de vraag of we het ons kunnen permitteren deze thuisplaneet van ons allen zo te negeren.

SUMARBÖRN

ROBIN Denemarken, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 90’ wo 17:15 SF Groen za 22:00 DH Rabo

Antonio Tublén Een psychologische Deense thriller over Robin, die naakt en in de war, wakker wordt in een bos. Hoewel ze geen bewijs heeft, is ze ervan overtuigd dat ze getuige is geweest van een moord. Bang voor haar eigen leven, zoekt ze hulp bij de politie maar die vindt evenmin bewijs voor haar vermoeden. Terwijl ze vlucht in een droomachtige wereld, nemen haar angsten toe en zondert ze zich steeds verder af van haar vrienden. Overtuigd dat de moordenaar nu achter haar aan gaat, start ze haar eigen onderzoek. Terwijl ze steeds dieper in het moeras wegzakt, komt een duistere waarheid bovendrijven. De kern van haar problemen zit in de echte wereld en in haar meest dierbare relaties.

SUMMER CHILDREN IJsland, Noorwegen Engels ondertiteld 2017 / 84’ di 18:15 SF Blauw do 10:00 SF Blauw za 10:15 DH Aegon

Guðrún Ragnarsdóttir Kári (5) en Eydís (6) zijn broer en zus. Na de scheiding van hun ouders worden ze naar een kindertehuis gestuurd, op het IJslandse platteland. Eydís weet zeker dat ze hier maar kort hoeven te blijven en dat moeder snel terugkomt om de twee te halen. De dagen verstrijken maar het meisje blijft optimistisch, tot grote ergernis van de hoofdzuster van het tehuis. Wanneer het verblijf nogal wat langer duurt dan verwacht, besluiten Eydís en Kári het lot in eigen handen te nemen. Een fantasierijke en hartverwarmende film tegen een ijzingwekkend mooi IJslands decor.

VÕTA VÕI JÄTA

SENGIRĖ

TAKE IT OR LEAVE IT

THE ANCIENT WOODS

Estland Engels ondertiteld 2018 / 102’ wo 10:00 SF Roze vr 14:30 DH Accent

Liina Trishkina-Vanhatalo Op een katerige zaterdagochtend wordt de 30-jarige bouwvakker Erik bruut uit zijn slaap gehaald. Zijn ex-vriendin Moonika - die hij een half jaar niet gezien heeft - is aan het bevallen. Van zijn kind. De twee krijgen een dochter, maar zij is totaal niet opgewassen tegen het moederschap. Erik staat voor het blok. Als hij de baby ook niet wil, dan geeft ze haar op voor adoptie. Aan hem de keus: take it or leave it! Een schrijnend sociaal drama dat thema's als vaderschap en ouderlijke verantwoordelijkheid aankaart. Dit speelfilmdebuut is de Estlandse inzending voor de Oscars.

Litouwen Geen dialoog 2018 / 85’ do 14:15 SF Roze za 12:30 SF Blauw

Mindaugas Survila Poëtische en atypische natuurfilm over de verschillende inwoners van een Litouws oerbos, zowel in de lucht als op de grond en onder water. Zonder commentaar wordt het ongelooflijk rijke, bijna tastbare geluid van het bos in magistrale beelden vastgelegd. Er wordt geduldig op allerlei dieren ingezoomd waarbij de film je meeneemt op een eindeloze reis - van het dichtbegroeide bos naar de wolvengrotten, de lucht in naar het nest van de zwarte ooievaar, en dan weer het water in naar het onderwaterbos, terugkerend naar de mensen die aan de rand van het bos wonen.


Noordse Focus

13

TÅRTGENERALEN

THE BELLY OF THE WHALE Ierland Engels ondertiteld 2018 / 83' do 19:00 DH Rabo za 21:45 DH Accent

Morgan Bushe Te gast op het festival! Wanneer Joey besluit om weg te lopen van zijn pleeggezin, keert hij terug naar zijn geboortedorpje Laytown, waar hij hoopt zijn ouders' oude caravanpark te claimen. Tegelijkertijd riskeert Ronald, een wanhopige 50-jarige, zijn voltallige spaargeld in een louche Chinese teddyberenhandel om de medicatie van zijn zieke vrouw te betalen. Hun wegen kruisen elkaar wanneer Joey per ongeluk Ronalds caravan in brand steekt en de schade terug moet betalen. Ze bundelen krachten om aan geld te komen en besluiten de plaatselijke amusementshal te beroven. Dit Ierse coming-of-age drama opende het filmfestival in Galway en vertelt het verhaal van een ongebruikelijk verbond tussen een onhoudbare puber en een vijftigjarige op het randje van een mentale crisis.

THE CAKE GENERAL Zweden Engels ondertiteld 2018 / 101’ zo 10:00 DH Aegon

Filip Hammar, Fredrik Wikingsson Wanneer het TV-programma Rekord-Magazinet de Zweedse stad Köping in 1985 beoordeelt als de saaiste stad van het land, besluit de creatieve nieuwkomer Hasse P. het er niet bij te laten zitten. De inwoners die er al jaren wonen, mogen het nieuws dan wel negeren, Hasse (geweldig gespeeld door Mikael Persbrandt) is vastbesloten om terug te slaan naar de 'Stockholm snobs’. De ambitieuze, losgeslagen grootdenker wil een wereldrecord zetten met de grootste 'smörgåstårta' (typisch Zweedse sandwichtaart) ooit gemaakt en probeert de inwoners te verenigen in het proces. Een oprecht en komisch feelgood drama over een van de vreemdste, waargebeurde gebeurtenissen ooit in Zweden.

FILM & FOOD SPECIAL MET DE TERSCHELLINGER FILMDAGEN

CHARMØREN

THE CHARMER Denemarken, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 102’ wo 10:00 DH Rabo za 17:15 DH Aegon

We hebben onze vrienden van de Terschellinger Filmdagen uitgenodigd om dit jaar onze Film & Food Special te organiseren met The Cake General. Gegarandeerd een beleving van hier tot Tokyo, of beter gezegd Köping! Walter Visser (programmeur): “Laat je verrassen met deze absurde, vrolijke en innemende Zweedse film, met lekker eten, muziek en meer. We ontvangen en vermaken je graag in de Arena van Neushoorn. Kom vooral onvoorbereid. Du kommer ha så mycket roligt!” do 18.00 NH Arena - Start bij Slieker

Milad Alami Routineus trekt Esmail, een knappe jongeman, zijn nette pak aan om naar een chique wijnbar te gaan, in de hoop een knappe vrouw aan de haak te slaan. Toch is hij niet de typische player. Hij is een Iraanse vluchteling woonachtig in Denemarken en als hij niet gauw een Deense partner vindt, wordt hij teruggestuurd naar Iran. Terwijl de klok tikt, is Esmail wanhopig op zoek naar een vrouw die hem een toekomst in Denemarken kan geven, terwijl zijn verleden alsmaar dichterbij kruipt. Dan ontmoet hij een intrigerende jonge vrouw, die zijn zorgvuldig gefabriceerde leven volledig overhoop gooit. Intens psychologisch drama dat al op veel festivals over de wereld prijzen won.

Ticketprijs: € 37,50 (inclusief film, eten, wijn en vermaak)

FÆDRE OG SØNNER

THE DEVIL OUTSIDE Groot Brittannië Engels gesproken 2018 / 103' wo 12:15 SF Blauw zo 15:15 DH Aegon

Andrew Hulme Religieus coming-of-age drama over de onschuldige Robert, die in een streng christelijke omgeving opgroeit waarin wedergeboorte belangrijk is. Hem is altijd geleerd naar een teken van boven uit te kijken, terwijl het kwaad constant om de hoek loert. Wanneer hij naar school gaat ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat er verder niemand denkt dat de wereld in zeven dagen is gemaakt of dat Jezus ooit terugkeert. Robert zit gevangen in een spirituele oorlog tussen zijn moeder en zijn nieuwe vriend Marcus, die hem kennis laat maken met tienerrebellie. Maar als hij een lijk in het bos vindt, beseft Robert dat God hem een teken heeft gestuurd. Een verhaal over alledaagse waanzin.

THE GREAT GAME Denemarken, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 85’ di 16:00 SF Blauw zo 10:30 SF Groen

Andreas Dalsgaard Deense roadmovie over filmmaker Michael Haslund-Christensen die met zijn oude vader Søren op avontuur gaat in de voetstappen van grootvader Henning, een beroemde ontdekkingsreiziger en verzamelaar van Mongoolse culturele artefacten. Michael heeft geruchten gehoord dat Henning misschien wel een geheim dubbelleven leidde als Britse agent en wapenhandelaar in Azië. Nu wil hij op zoek naar de waarheid, en tegelijkertijd tijd doorbrengen met zijn vader, wiens gezondheid verslechtert. De documentaire is hartverwarmend, humoristisch en vertelt hoe belangrijk het is om het leven samen te ervaren met degenen die het dichtst bij ons staan.


14

Noordse Focus

DEN SKYLDIGE

SELTSIMEES LAPS

THE GUILTY

THE LITTLE COMRADE

Denemarken Nederlands ondertiteld 2018 / 85’ wo 10:15 SF Blauw vr 21:30 DH Rabo

Gustav Möller Razendspannende Deense thriller over politieagent Asger Holm, die zijn werk op de alarmcentrale als een soort corvee ziet. In afwachting van een rechtszaak omtrent zijn handelen bij een incident is hij gedwongen zijn uren daar vol te maken. Hij slijt er zijn dagen, maar als hij een noodoproep krijgt van een ontvoerde vrouw die plotseling wordt afgebroken, belandt Asger een race tegen de klok. Hij zet alles op alles om haar te redden en met de telefoon als enige hulpmiddel begint hij haar op te sporen. Maar al snel blijkt dat het misdrijf veel groter is dan hij eigenlijk dacht en krijgt hij met steeds grotere onzichtbare weerstand te maken.

Estland Engels ondertiteld 2018 / 100’ do 11:45 DH Aegon zo 15:30 DH Rabo

Moonika Siimets Ontroerend en rijk gevisualiseerd historisch verhaal in SovjetEstland tijdens de Stalinistische terreur van de jaren vijftig, gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, geliefd auteur in Estland. De 6-jarige Leelo ziet haar moeder afgevoerd worden onder de woorden "als je je goed gedraagt, zal ik snel terugzijn". Dus Leelo doet haar best om braaf te zijn. Maar wat precies goed en fout gedrag is, wordt steeds verwarrender. Waarom is de Estlandse vlag ineens verboden? Wie is toch die vijand van het volk? En waarom hangen die enge NKVD'ers rond hun huis? Ondanks alle pogingen om braaf te zijn, rolt Leelo van het ene probleem in het andere. Diep van binnen groeit de angst dat het haar fout is dat haar moeder nog steeds niet thuis is.

LYKKELÆNDER

VIULISTI

THE RAVEN AND THE SEAGULL

THE VIOLIN PLAYER

Denemarken, Groenland Engels ondertiteld 2018 / 71’ do 12:00 SF Groen zo 17:45 SF Groen

Lasse Lau In deze vermakelijke documentaire maken we een reis langs de prachtige westkust van Groenland en zijn trotse Inuit-cultuur. Het moderne Groenland is in een voortdurende strijd verwikkeld met zijn verleden, heden en toekomst: 300 jaar koloniale geschiedenis heeft een stempel gedrukt op het gezicht van twee volken. Het eiland vecht voor haar autonomie, terwijl ze economisch nog altijd sterk afhankelijk is. Regisseur Lasse Lau legt in zijn artistieke debuutfilm de relatie tussen de Denen en de Inuit vast en laat daarmee zien hoe de ervaringen van kolonisten en inheemse inwoners zich in het collectieve bewustzijn hebben gebrand.

THE WIFE Zweden, VS, Verenigd Koninkrijk Nederlands ondertiteld 2017 / 100' do 21:15 DH Rabo vr 19:00 DH Rabo zo 20:15 DH Rabo

Björn Runge Veertig jaar heeft Joan haar eigen talenten, dromen en ambities opzij gezet voor de literaire carrière van haar charismatische, overspelige man Joe. Als ze naar Stockholm afreizen zodat Joe de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst kan nemen, wordt Joan door een journalist geconfronteerd met haar opoffering en grote geheim. Ze staat op het punt te breken en het geheim van Joe's succes te onthullen. Een geweldig relatiedrama waarin de spanning toeneemt als een tikkende tijdbom. Het verhaal is gebaseerd op de bestseller van Meg Wolitzer en verfilmd door de Zweedse regisseur Björn Runge, met een magistrale rol voor Glenn Close als Joan, de sterke vrouw achter de succesvolle man.

Finland Engels ondertiteld 2018 / 124’ vr 14:00 DH Aegon za 14:45 DH Aegon

Paavo Westerberg Karin is een beroemde en succesvolle violiste. Terwijl ze ook een man en zoontje heeft, lijkt haar leven vooral in het teken van muziek te staan. Dit wordt bruut verstoord wanneer ze door een ongeluk haar vingers beschadigt. Na een flinke worsteling met de acceptatie dat ze niet meer kan optreden, gaat ze les geven aan muziekstudenten. In een van haar studenten, Antti, herkent ze al snel dezelfde passie en ze worden verliefd. Een onmogelijke maar turbulente affaire, vol passie en ambities. Vindt ze hernieuwd geluk in de liefde, of in de muziek? Een romantisch Fins drama over het opgeven van je dromen en je laten leiden door ambities.

UTØYA 22. JULI Noorwegen Nederlands ondertiteld 2018 / 93’ wo 12:30 SF Groen do 10:00 DH Rabo za 21:45 SF Blauw

Erik Poppe Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven. Om een respectvolle film te maken over deze aanslag, waarbij 69 mensen werden vermoord en zeker 110 gewonden vielen, sprak Poppe overlevenden en schreef het script gebaseerd op hun ervaringen.


15

Noordse Focus

VARGUR

LIEBE OMA, GUTEN TAG!

VULTURES

WHAT WE LEAVE BEHIND

Ijsland, Denemarken, Zweden Engels ondertiteld 2018 / 96' wo 21:45 DH Accent za 22:00 SF Groen

Börkur Sigþórsson In een poging om zijn financiële problemen op te lossen, rekruteert de snelle zakenman Erik zijn broer Atli, een kleine crimineel die net uit de gevangenis komt, om hem te helpen bij het importeren van een lading cocaïne in IJsland. Erik denkt dat hij alles onder controle heeft, totdat de jonge Poolse vrouw die ze hebben ingehuurd als 'muilezel', de drugs er niet meer uitkrijgt en doodziek wordt. Met een vasthoudende politieagente en een rivaliserende bende op de hielen, moet de charismatische anti-held Erik iedereen steeds een stap voor zien te blijven, maar hoeveel levens is hij bereid op te offeren om dat van hemzelf te redden? Spannende IJslandse crime-thriller.

HVA VIL FOLK SI

WHAT WILL PEOPLE SAY Noorwegen Nederlands ondertiteld 2017 / 106’ wo 21:30 DH Rabo do 16:30 SF Roze za 17:00 DH Rabo

Iram Haq Deze autobiografische film van regisseur Iram Haq won al vele prijzen en is namens Noorwegen ingezonden voor de Oscars. In het aangrijpende en ontroerende verhaal probeert de van oorsprong Pakistaanse tiener Nisha in het liberale Noorwegen een balans te vinden tussen haar leven thuis en dat daarbuiten. Thuis bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter maar als ze uitgaat met vrienden is ze een echte Noorse tiener. Wanneer ze met haar vriendje wordt betrapt door haar vader, kidnapt hij haar en laat haar achter bij zijn familie in Pakistan. In een land waar ze nooit heeft gewoond, wordt Nisha gedwongen zich aan te passen aan de tradities en cultuur van haar ouders.

JOULUMAA

WONDERLAND Finland Engels ondertiteld 2017 / 92' di 14:15 SF Roze do 21:15 SF Roze za 22:00 DH Aegon

Inari Niemi Helena's man is er vandoor met een jongere vrouw en nu komt de Kerst er ook nog aan. Het leven is even helemaal waardeloos. Vriendin Ulli haalt Helena over Kerst te vieren op een locatie buiten de stad (de enige B&B die nog vrij en betaalbaar is), gezellig ouderwets, vrouwen elkaar. De B&B blijkt de organische boerderij van Tuure en Unna, een jong idealistisch stel met een dochtertje, dat de stad heeft verlaten voor een duurzamer leven op het platteland. Dat laatste valt nog niet mee. Terwijl de Kerstdagen verstrijken, nemen de levens van de gasten op de boerderij en het eigenaarsstel een onverwachte wending en staan met name de vrouwen in dit Finse komisch drama voor een paar grote beslissingen.

Litouwen, Duitsland Engels ondertiteld 2017 / 79’ wo 10:45 DH Aegon za 10:30 DH Accent

Jūratė Samulionytė, Vilma Samulionytė Een intieme Litouwse documentaire over twee zussen die op zoek gaan naar informatie over het leven en verleden van hun oma in de hoop de taboes rondom haar persoon te doorbreken. Ze ontdekken een verleden met een liefdesverhaal, dat ze op de vlucht was geslagen, dat er veel ongemak was over het Duits zijn in een Sovjetland als Litouwen en een opeenstapeling van zelfmoorden binnen de familie. Tijd om te praten. Tijd om bespreekbaar te maken waar al die jaren over gezwegen is. In deze overweldigende zoektocht leren de zussen niet alleen over hun oma, maar komen ook tot nieuwe inzichten over zichzelf.

WONDERFUL LOSERS. A DIFFERENT WORLD Litouwen, Italië, België e.a Nederlands ondertiteld 2017 / 71’ do 19:15 SF Groen vr 10:15 DH Accent zo 20:30 SF Groen

Arūnas Matelis Voor de meesten van ons, zijn wielrenners die achteraan hangen, gewoon de verliezers van de race. Ze worden gregarios, waterdragers of knechten van het professioneel fietsen genoemd en ervaren zelden persoonlijke overwinningen. Sterker nog: deze sporters offeren hun carrière op om teamgenoten van dienst te zijn. In deze poëtische sportdocumentaire volgen we vanuit het perspectief van een medisch team, rijdend in een claustrofobisch kleine auto en omringd door gewonde fietsers, de schitterende wereld van het professioneel wielrennen tijdens de Giro. Fietsers vallen, staan op en racen verder en te midden van chaos gebeuren de mooiste dingen. De film onthult de verborgen wereld van deze geweldige verliezers, de echte krijgers, ridders en monniken van het professionele wielrennen. Deze prijswinnende pan-Europese productie van acht landen, is door Litouwen ingezonden voor de Oscar voor Best Foreign Language Film én Best Documentary.


16

Noordse Focus: Bergmania

De Zweedse grootmeester Ingmar Bergman (1918-2007), een ware legende in de filmwereld, zou dit jaar 100 jaar zijn geworden en nog steeds inspireren zijn films jonge filmmakers over de hele wereld! Dat vieren wij dit jaar, net als vele anderen over de hele wereld, met een speciaal programma. We brengen een waardig eerbetoon, in samenwerking met The Ingmar Bergman Foundation, het Zweeds Filminstituut en EYE. Hoe? Op de eerste plaats natuurlijk met films! Een aantal bekende en minder bekende klassiekers, maar ook twee nieuwe documentaires over Bergman zelf én een compilatie van zes korte films geïnspireerd op zijn werk en leven. Daarnaast is er een internationale lezing, zijn er introducties bij de films en kun je gratis een foto-expositie bezoeken.

LEZING EN INTRODUCTIES Kajsa Hedström, projectmanager van de 100 jaar Bergman viering voor de Ingmar Bergman Foundation en het Zweeds Filminstituut, en Jan Göransson, filmkenner en persvoorlichter van het Zweedse filminstituut, zijn te gast op ons festival voor een lezing over Ingmar Bergman en korte introducties bij sommige klassiekers. In de lezing behandelen zij de volgende onderwerpen: De vrouwen van Bergman door Kasja Hedström Sterke, vrouwelijke karakters staan centraal in het werk van Ingmar Bergman. Hij creëerde er vele tijdens zijn carrière. Hij was een van de eersten die vrouwen afbeeldde met feministische eigenschappen, abortus aankaartte en in de jaren zestig en zeventig nagenoeg uitsluitend vrouwen castte in hoofdrollen. Maar als het gaat over ‘de vrouwen van Bergman' moeten we ook de vrouwen áchter de grootmeester niet vergeten. Want het briljante team waarmee hij zich omringde bestond voor een groot deel uit vrouwen. Kajsa Hedström spreekt in haar lezing over Bergmans relatie met vrouwen, zowel voor als achter de camera. Jan Göransson over Bergman en de LHBT-cinema Kunnen Ingmar Bergman en LHBT-cinema in dezelfde zin worden genoemd? Absoluut! Het is voor velen een onbekend gegeven, maar Ingmar Bergman was oprecht geïnteresseerd in homo- en biseksualiteit en uitte dit ook in zijn werk. Homoseksuele elementen zijn al vanaf het begin aanwezig in de films van Bergman. Wat inspireerde hem om, veel eerder dan veel van zijn tijdgenoten, aandacht te wijden aan dit thema? Jan Göransson geeft in zijn lezing zijn visie op de relatie van Bergman met de homoseksuele wereld.

EXPOSITIE

BERGMAN REVISITED Zweden Engels ondertiteld 2018 / 90’ wo 12:15 SF Roze vr 19:15 SF Groen

Neem een kijkje op Scheepsatelier Eestroom naast De Harmonie. Daar is het hele festival lang een kleine foto-expositie over het leven van Bergman te zien, beschikbaar gesteld door het Zweeds Filminstituut.

BERGMAN - ETT ÅR, ETT LIV

BERGMAN: A YEAR IN A LIFE Zweden, Noorwegen Engels ondertiteld 2018 / 117’ do 14:15 DH Accent

Jane Magnusson Jane Magnusson concentreert zich in deze bejubelde documentaire op Ingmar Bergman’s meest bepalende en productieve jaar: 1957. Hij nam in dit jaar twee films op, begon met twee van zijn bekendste werken en produceerde vier toneelstukken en een televisieserie terwijl hij worstelde met een gecompliceerd privéleven. Archiefinterviews, nieuwe informatie en verhalen, memoires en werkdagboeken geven uniek inzicht in zijn manier van werken, zijn opvliegende karakter, zijn angsten en zorgen, passies en twijfels. De documentaire werd na een succesvolle première door Variety Critics geselecteerd als een van de 12 beste films van Cannes dit jaar.

Verschillende regisseurs Ingmar Bergman was een van de beste regisseurs aller tijden. In hoeverre heeft zijn werk invloed op Zweedse regisseurs van deze tijd? Bergman Revisited is een ode aan de grote meester, en niet van de minsten! Een compilatie van zes heel verschillende films, variërend van Bergmanesk drama tot geanimeerde kritische satire. Met Bergmans Reliquarium van Tomas Alfredson, Knölen van Jane Magnussen, Scener ur natten van Pernilla August, Ariel van Linus Tunström en Guds tystnad van Lisa Aschan. Zes heel verschillende korte films, variërend van Bergmanesk drama tot geanimeerde kritische satire, maar stuk voor stuk geïnspireerd door de geest van Ingmar Bergman.

AUF DER SUCHE NACH INGMAR BERGMAN

SEARCHING FOR INGMAR BERGMAN Duitsland, Frankrijk Engels ondertiteld 2018 / 99’ vr 12:00 DH Accent

Margarethe von Trotta De internationaal bekende en geroemde regisseur Margarethe von Trotta neemt in deze documentaire het leven en werk van Ingmar Bergman onder de loep. Samen met mensen waar hij nauw mee samenwerkte en met een nieuwe generatie filmmakers, duikt ze in zijn nalatenschap op filmgebied. Tussen interviews door, met o.a. Ruben Östlund, Liv Ullmann, Olivier Assayas, Mia Hansen-Løve en Gunnel Lindblom, presenteert de documentaire belangrijke scènes, terugkerende thema's in zijn films en leven, de locaties en landschappen van zijn meesterwerken en de locaties en iconen die zijn leven hebben bepaald, zoals het nationaal theater van Zweden: het Royal Dramatic Theater in Stockholm.


17

Noordse Focus: Bergmania

EN LEKTION I KÄRLEK

FANNY OCH ALEXANDER

A LESSON IN LOVE

FANNY AND ALEXANDER

Zweden Engels ondertiteld 1954 / 96’ do 19:00 SF Roze

Ingmar Bergman Gevolgd door Smiles of a Summer Night en Dreams, was deze echtelijke komedie de eerste van drie films in een lichtvoetige, humoristische stijl, waar Bergman nooit meer naar terugkeerde. Na 15 jaar huwelijk zijn gynaecoloog David en zijn vrouw Marianne uit elkaar gegroeid. David had een affaire met een patiënt terwijl Marianne opnieuw verliefd werd op haar ex CarlAdam, bovendien de beste vriend van David. Wanneer Marianne naar Kopenhagen reist om Carl-Adam te ontmoeten, zit David - in een poging om haar opnieuw voor zich te winnen - ‘toevallig’ in dezelfde trein. Door samen tijd te besteden, leren ze elkaar opnieuw kennen.

Zweden, Frankrijk, Duitsland Nederlands ondertiteld 1982 / 188’ za 13:45 SF Roze

Ingmar Bergman Na het overlijden van haar man, hertrouwt de levenslustige weduwe Emilie Ekdahl in dit ietwat duistere drama met de stijve, lutherse geestelijke Edvard Vergerus. Emilie's kinderen Fanny en Alexander betreuren het verlies van hun vader en komen in opstand. Terecht, want Vergerus blijkt een fanaticus die elke vorm van vreugde afkeurt en de kinderen uiteindelijk naar zolder verbant. Alexander besluit wraak op hem te nemen met behulp van zwarte magie… Ingmar Bergman blikt met deze film op verkapte wijze terug op zijn ‘tegelijk idyllische en panische’ jeugdjaren. De oorspronkelijke tv-serie geldt als een van de hoogtepunten uit zijn omvangrijke oeuvre.

SKAMMEN

DET SJUNDE INSEGLET

SHAME

THE SEVENTH SEAL

Zweden Engels ondertiteld 1958 / 103’ vr 16:45 SF Roze

Ingmar Bergman Om zo ver mogelijk van de oorlog weg te blijven, vluchten muzikanten Jan en Eva Rosenberg (Max von Sydow en Liv Ullmann) naar een eiland voor de kust. Het leven is relatief rustig, afgezien van de dagelijkse beslommeringen. Met het neerstorten van een militair vliegtuig, dendert de oorlog letterlijk hun leven binnen en verplettert alle rust. Onrust en paniek heersen en Jan en Eva raken verwikkeld in een conflict met een arrestatie tot gevolg. Kunnen ze ontsnappen? Bergman waagde zich met deze indringende film voor het eerst aan het genre van de oorlogsfilm, hoewel het bijna meer een relatiefilm betreft. Terwijl hij als een van de minst besproken te boek staat, wordt hij hoog gewaardeerd door liefhebbers en kenners van zijn oeuvre.

Zweden Engels ondertiteld 1957 / 96’ za 17:30 SF Roze

Ingmar Bergman Een ridder en zijn schildknaap zijn na hun kruistochten onderweg naar huis terwijl de Zwarte Dood hun land overwoekert. Wanneer ze bijna thuis zijn, verschijnt De Dood in hoogsteigen persoon om de ridder te vertellen dat zijn tijd gekomen is. Die legt zich hier niet zomaar bij neer en daagt De Dood uit voor een schaakspel om zijn leven. Terwijl de ridder en De Dood spelen, raken de mensen om hen heen door angst bevangen. Ieder probeert op zijn eigen manier om te gaan met de ontreddering die de pest veroorzaakt. De film won vele prijzen en werd internationaal vol lof ontvangen, het beeld van De Dood in menselijke vorm heeft een iconische status van Europese kunstcinema tot internationale popcultuur.

JUNGFRUKÄLLAN

SMULTRONSTÄLLET

THE VIRGIN SPRING

WILD STRAWBERRIES

Zweden Engels ondertiteld 1960 / 89’ wo 21:30 SF Roze

Ingmar Bergman Zweden, 14e eeuw. Karin is in opdracht van haar ouders onderweg voor een kerkelijk ritueel, wat alleen door een maagd uitgevoerd mag worden. Samen met haar halfzusje brengt ze kaarsen naar de kerk, tot een groep herders de weg verspert. Uiteindelijk keert alleen het halfzusje huiswaarts… Dankzij bizar toeval komen de herders terecht bij de ouders van het dode meisje. Als de ouders ontdekken wie hun gasten daadwerkelijk zijn en welke gruwelijke handelingen ze met hun dochter hebben verricht, nemen ze op koelbloedige wijze wraak. Hoewel omstreden en heftig, is deze Oscar en Golden Globe winnende film een toegankelijke stap in de wereld van Bergman.

Zweden Engels ondertiteld 1957 / 91’ vr 21:15 SF Blauw

Ingmar Bergman Dr. Isak Borg is een gerenommeerd arts en onderzoeker die door zijn levenservaringen een kille, afstandelijke en ongeïnteresseerde man is geworden. Nu is hij onderweg om een eretitel te ontvangen van een universiteit, een beloning voor zijn levenswerk. Onderweg ontmoet hij vreemden en familie, en in zijn dromen wordt hij geconfronteerd met zijn eigen verleden en angsten. Met het besef dat het einde van zijn leven nadert, wordt hij overmand door spijt en liefdevolle herinneringen. Dit is één van de meest geprezen titels uit het oeuvre van Ingmar Bergman en de winnaar van de Gouden Beer in Berlijn. Met een geweldige hoofdrol voor regisseur Victor Sjöström in één van de indrukwekkendste droomscènes uit de filmgeschiedenis.


18

Fries Film Archief

Welke schatten bergt het Fries Film Archief? Hoe halen we die uit het verborgene en vinden ze opnieuw publiek? Hoe inspireert historisch filmmateriaal tot het vertellen en verbeelden van nieuwe verhalen? Deze vragen vormen op dit Noordelijk Film Festival de gedachte achter het archiefprogramma. De afgelopen jaren heeft het Fries Film Archief met middelen uit het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed duizenden films en video’s kunnen digitaliseren. De parels uit deze prachtige collectie vertonen we in een doorlopende voorstelling in onze Histobios. Daarnaast hebben we twee nieuwe documentaires geprogrammeerd die gebruik maken van één van de absolute topstukken uit het Fries Film Archief: de beelden uit 1939 van een Joodse bruiloft in Leeuwarden. Als klap op de vuurpijl zijn er in samenwerking met Lân fan taal en de filmarchieven uit Groningen en Drenthe performers van diverse pluimage geselecteerd om tijdens het filmfestival op te treden met zelf gekozen historisch filmmateriaal.

FORGOTTEN SOLDIER United Kingdom

Lucile Smith De jonge Nederlander Sally Noach (1909-1980) ontvluchtte in 1940 met de zo genaamde 'Grande Exodus' zijn woonplaats Brussel net voordat de Nazis de Lage Landen bezetten. Sally ging naar Lyon - la Capitale de la Résistance - en speelde daar een heldenrol bij de redding van honderden Joden en niet-Joden. Veertig jaar na zijn dood gaat dochter Lady Irene Hatter op zoek naar het ware verhaal achter haar vaders oorlogsverleden. Waarom wilde hij nooit praten over die jaren? Wat zeggen de honderden brieven van overlevenden die stellen dat hij hun leven redde? Een bijzondere reis brengt haar naar Amsterdam, de Franse Pyreneeën, Lyon, San Francisco en Miami, waar ze een verhaal van groot lijden, verraad en heldendom ontdekt.

Engels gesproken 2018 / 69' zo 17:30 SF Blauw

DE JOODSE BRUILOFT Nederland Nederlands ondertiteld 2018 / 83' zo 15:15 SF Blauw

Annet Huisman De kinderen van de Joodse Barend en Mimi Boers wisten bijna niets over de levensgevaarlijke vlucht van hun ouders in de oorlog, dwars door bezet Europa. Wanneer ze een verboden koffer openen waarin ze onder meer de film van hun ouders bruiloft in 1939 in Leeuwarden aantreffen, begint het avontuur. Yvette, André en Marion reizen vijfenzeventig jaar na dato hun ouders achterna en alles blijkt anders, schrijnender en tegenstrijdiger dan ze konden vermoeden. Alsof de ervaringen met een Brabantse smokkelaar, de arrestatie in Frankrijk, ontsnapping aan deportatie en het op blote voeten oversteken van de Pyreneeën nog niet heftig genoeg was voor hun ouders, werd alles in Spanje nog grimmiger. Maar gelukkig ook hartverwarmender, door hulp van onverwachte zijde.


Fries Film Archief

19

HISTOBIOS Maak het jezelf gemakkelijk in onze Histobios en bekijk hoogtepunten uit honderd jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van een eeuw Leeuwarden op film, de mooiste beelden uit de Friese filmgeschiedenis, topstukken uit het Fries Film Archief en ander historisch filmmateriaal verwerkt in diverse thema-montages. De Histobios is een initiatief van Tresoar en het Fries Film Archief. Als onderdeel van Lân fan Taal is de Histobios heel 2018 geopend in de publieksruimte van Tresoar. Voor het Noordelijk Film Festival hebben we de Histobios tijdelijk verplaatst naar de foyer van de Harmonie. Het Fries Film Archief vertoont er de parels uit haar rijke collectie vanaf de vroege ochtend tot in de late uurtjes. Neem vooral even een kijkje bij de Histobios zelf voor het volledige programma.

NOORDELIJKE FILMARCHIEVEN ON STAGE PERFORMANCES Cissy Joan met zang/spoken word/rap rond het thema ‘thuis’ bij filmbeelden van Groningse wijken in de jaren 70-80. Esther de Jong, Corné Wolf met tekst en compositie bij een filmverhaal uit het Fries Film Archief. Zuiderlicht Strijkkwartet met live gespeelde klassieke muziek bij beelden uit de drie noordelijke filmarchieven.

Op welke manieren kan historisch filmbeeld performers triggeren? Hoe geven zij zelf gekozen archiefbeelden nieuwe dimensies in muziek, sketch, poëzie, spoken word, rap? Als je hier achter wilt komen, kom dan zaterdagmiddag 10 november naar De Backstage, het café in Neushoorn, en laat je verrassen door zeven live optredens. Deze zijn geselecteerd na een open call van het Noordelijk Film Festival, Lân fan Taal en de drie noordelijke filmarchieven. De performers hebben geput uit de collecties van het Drents Audio Visueel Archief, de Groninger Archieven en het Fries Film Archief. De middag wordt gepresenteerd door Jacco de Boer. za 15:30 Neushoorn De Backstage

Sytse Jansma & Geart Tigchelaar met ‘Utbrekkende Wurden. Sjoch no ris goed!’ Friese poëzie bij beelden uit het Fries Film Archief. Astrid Ottes met ‘Johanna, van de Jordaan naar het veen’, een monoloog met filmbeelden uit het Drents archief. De band Veecaten met ‘Koresand’, een compositie bij de voorlichtingsfilm (1972) van Ab Jansen over aardgaswinning in Nederland. Poëzienetwerk Dichter bij Leeuwarden / minor Transmedia Storytelling met ‘Terug naar de Toekomst’, poëzie/spoken word/rap bij filmbeelden van Leeuwarden. Zuiderlicht Strijkkwartet met 'Langsamer Satz' van de Oostenrijkse componist Anton Webern (1883-1945).


20

New Generation

OPENING NEW GENERATION

Een nieuwe generatie filmmakers, een nieuwe generatie filmkijkers en een nieuwe generatie filmliefhebbers. Voor die groepen, jong of oud, hebben we dit jaar, in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018, een extra uitgebreid programma vol workshops, masterclasses, inspiratiesessies, netwerkborrels, filmvertoningen en feestjes. Met onze blik op de toekomst en de ‘legacy’ op de agenda, staat dit programma in het teken van het het stimuleren van ons filmklimaat en het ontwikkelen van jezelf als kijker, als filmprofessional, als schrijver en als filmfan. Het New Generation programma vindt plaats van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november op verschillende festivallocaties. Samen met het nieuwe film- en media platform New Noardic Wave geven we het filmklimaat een boost in de culturele hoofdstad van Europa en maken we Leeuwarden even de vetste filmacademie van het Noorden!

Op maandagavond 5 november openen we officieel de New Generation-week samen met New Noardic Wave. Iedereen is welkom in de Friesche Club waar we vooruitblikken op de week die gaat komen. Ontmoet hier alvast andere deelnemers of professionals van verschillende New Generation activiteiten of kom gewoon proosten op een mooie week. New Noardic Wave lanceert hier officieel hun online filmplatform. Op vertoon van een NG-bandje krijg je een gratis consumptie! ma 20:00 Friesche Club

HAPPY HOUR Van maandag t/m vrijdag organiseren we iedere dag in de Friesche Club een happy hour. Op vertoon van jouw NG-bandje betaal je maar € 1,- voor bier, wijn en fris! Dit is bij uitstek de plek om andere filmmakers te ontmoeten, je dag door te nemen met jouw vrienden of te netwerken. Dus kom eens langs! ma-di-wo-do-vr 18:00-19:00 Friesche Club

Deel 2 Voor deelnemers die echt ambitie hebben in de filmjournalistiek is er een tweede cursusdag op dinsdagmiddag 6 november waarbij ze een korte recensie schrijven en hier feedback op ontvangen van de groep en van Ronald Rovers. Deelname aan deze cursusdag is mogelijk wanneer deel 1 is gevolgd. di 13:00-16:30 Bald’r In samenwerking met de Filmkrant organiseren we een cursus filmkritiek voor iedereen die geïnteresseerd is in het kritisch kijken naar films en misschien wel het schrijven van recensies. Filmrecensent Ronald Rovers neemt je mee in een cursus en laat je kijken door zijn ogen: kijkt een recensent anders naar een film dan jijzelf? Waar let je op tijdens het kijken? En ben je het eens met de meningen van anderen?

Deel 1 Op maandag 5 november kan iedereen geïnteresseerd in filmkritiek meedoen aan de cursus die bestaat uit een college door Ronald Rovers en het gezamenlijk bekijken en bespreken van twee festivalfilms. Opgave voor dit cursusonderdeel is wenselijk en kan via www.noordelijkfilmfestival.nl/filmmakers ma 11:00-18:30 Bald'r & SF Blauw

Deelname aan de cursus Filmkritiek op vertoon van NG-bandje.

Het Redactielokaal / Festivalblog Deelnemers aan beide delen van de cursus filmkritiek kunnen zitting nemen in onze open redactie. Deze ‘redactie’ bestaat uit onze festivalfotografen, studenten, externe pers, vloggers, ons eigen contentteam en twee professionele eindredacteurs. De pers- en mediahub die wij het Redactielokaal noemen, vind je in de foyer van De Harmonie. Iedereen werkt hier aan zijn of haar eigen media uitingen. De recensies geschreven door de deelnemers van de cursus filmkritiek zijn te vinden op onze blog!


New Generation

21

Maarten van der Ven

Daan Gielis

Guido Franken

Rik Vermeulen

Laurens Krispijn de Boer

Piet-Harm Sterk

Tim Murck

Wander Theunis

Een driedaags programma voor filmmakers die gaan werken aan hun filmplan. Dit doen ze onder begeleiding van verschillende experts in de vorm van workshops en masterclasses. Ze gaan aan de slag met storytelling, productie, begroten, pitchen en werken aan zichzelf als professional. De professionals die ze begeleiden komen uit verschillende vakgebieden, met o.a.: Tim Murck (acteur), Piet-Harm Sterk (producent), Maarten van der Ven (producent), Laurens Krispijn de Boer (scenarist en regisseur), Wander Theunis (scenarist), Daan Gielis (scenarist), Rik Vermeulen (therapeut) en Guido Franken (directeur filmplatform Cinesud). Het traject eindigt met een pitchwedstrijd waar een prijs aan zit verbonden die wordt uitgereikt tijdens de Award Show op vrijdagavond in Club Red. De drie dagen worden geleid door Joris Hoebe, directeur van het Frysk film & media platform New Noardic Wave. wo-do-vr Bald’r Deelname is gesloten.

In samenwerking met A Guide to Leeuwarden en New Noardic Wave hebben we een speciale Filmtour samengesteld die je dwars door Leeuwarden leidt. Een gids van A Guide To Leeuwarden neemt je mee naar bijzondere plekken waar films zijn opgenomen of waar ooit een filmster woonde. Ondertussen leer je ook Leeuwarden beter kennen tijdens deze stadswandeling van ca. 1,5 uur. De tour wordt drie keer gehouden en start buiten Stadsschouwburg de Harmonie. De tour is voor iedereen toegankelijk en aan het einde betaal je het bedrag dat jij het waard vond. wo 15:30 DH buiten za 14:00 DH buiten zo 14:00 DH buiten

“Daar zou je een film over moeten maken!” Op maandag tot en met vrijdag vindt tussen 17:00 en 18:00 uur een inspiratiesessie met verhalen plaats op Theaterskip Bald’r. In dit uur worden hier zo’n 3 tot 5 verhalen verteld. In dit uur worden er zo’n 3 tot 5 verhalen verteld. Het kan overal over gaan. Bijvoorbeeld een oud familieverhaal, iets grappigs wat iemand vorige week heeft meegemaakt, een onbekend stukje geschiedenis, een zelfbedacht sprookje of een levensles voor de medemens. De verhalensessies zijn in de eerste plaats als inspiratie bedoeld voor scenaristen en filmmakers die werken aan nieuwe plannen en wel wat unieke input uit onverwachte hoek kunnen gebruiken. Daarnaast zijn ze vrij toegankelijk voor iedereen. Dus filmmaker, schrijver of verhalenverslinder: kom langs en luister! ma t/m vr 17:00-18:00 Bald’r. Gratis toegang

Ben jij een filmliefhebber en heb je zin om met andere filmliefhebbers de filmkunst in al haar facetten te vieren? Kom op 8 november om 19:30 uur naar Theaterskip Bald'r! Laat je positief verrassen tijdens onze heerlijk dwarse “filmquiz” show met talrijke unieke filmfragmenten en spannende ‘behind-the-scenes’-verhalen van (jonge) filmmakers uit het Noorden. Het is de enige “Filmquiz” waarbij je altijd vrolijk de zaal verlaat en iedereen wint! Zelfs al weet je niets/nauwelijks iets van film. Het doel is juist om je tijdens de avond op een verrassende manier vanaf het grote doek te verrijken met mooie filmverhalen uit het vak zelf. Nooit eerder kreeg je zo’n bijzondere en levendige inkijk in het filmproductieproces van Noordelijke filmmakers. Het thema van de avond is New Generation en de show wordt gehost door altijd enthousiaste documentairemaker Gwen Jansen. do 19:30 Bald'r. Gratis toegang.


22

New Generation

De kans is groot dat je in het weekend voor het Noordelijk Film Festival ineens de hoek omslaat en op een filmset stuit. Een grote verrassing is dit ondertussen niet echt meer, want dit gebeurt al zes jaar en daar zijn we trots op! Teams uit alle professionele lagen van de (Noord-)Nederlandse filmwereld gaan in het weekend van 2 t/m 4 november de strijd met elkaar aan om binnen 48 uur(!) de beste korte film te maken. En ja: alles moet in die 48 uur gebeuren: script schrijven, opnames, montage, afwerking, etc. Onmogelijk? Nee! In de afgelopen zes jaar zijn er pareltjes van films ontstaan die de noordelijke filmwereld goed vertegenwoordigen door ieder jaar internationale prijzen te winnen. Nieuwsgierig? Ja natuurlijk! Kom de kersverse 2018-lichting films bekijken tijdens New Generation, met afsluitend de spectaculaire prijsuitreiking en tevens Closing Party van New Generation in Club Red! Hetzelfde feest zoals je dat van 48 gewend bent, maar bigger and better. Meer weten? Kijk op: www.48hourfilm.com/leeuwarden Presentatie A do 19:15 DH Accent Presentatie B do 21:00 DH Accent Presentatie C vr 19:00 DH Accent Prijsuitreiking vr 20:30 Club Red

48 MINUTE FILM SCHOOLS

Van 48 uur naar 48 minuten. In deze korte masterclasses die precies getimed worden op 48 minuten leer je meer over toffe dingen rondom het maken en financieren van jouw volgende korte film. De topics en gastsprekers zie je hieronder verder toegelicht. Toegang tot deze masterclasses is op vertoon van een NGbandje.

GREENFILMMAKING Els Rientjes van Green Filmmaking vertelt in 48 minuten alles over het zo duurzaam mogelijk produceren van je project. Als tijdelijk dorp kom je op een filmset steeds minder afval en flesjes water tegen. Maar wat doe je met die 10KW? En dat aggregaat? Of die gaffer die toch wel heel veel waarde hecht aan zijn stuk vlees? Els weet het allemaal. Na de masterclass is er een netwerkborrel voor makers en duurzame ondernemers met een groene oplossing. Greenfilmmaking is partner van het Filmfonds en sinds een aantal jaren actief om makers te helpen hun productie zo groen mogelijk te produceren. Dit doen ze middels een handige toolkit en interactieve kaart. ma 16:00 Eestroom

SOCIAL IMPACT Kun je de wereld veranderen met een film? Bernadette Kuiper vertelt in 48 minuten alles over ‘impact producen’. Maar wat is het eigenlijk en hoe bereik je de meeste impact? En is het een interessante manier om je project te funden? Bernadette Kuiper is mede-initiatiefnemer van de Impact Academy en helpt documentairemakers bij het maken van impact. De Impact Academy ontwikkelt impact producties voor documentaires en verspreidt kennis over deze manier van werken. di 19:00 Eestroom

CROWDFUNDING In 48 minuten vertelt Cinecrowd je alles wat je wilt weten over het crowdfunden van je volgende project. Ze delen tips en tricks, maar ook handige informatie over hoe je een campagne start en die succesvol kan afronden. Welke rewards kies je bijvoorbeeld? Na de masterclass zullen de makers van de ‘Nije Eagen’ documentaires hun ervaringen delen over de succesvolle campagnes die zij i.s.m. New Noardic Wave en Omrop Fryslân hebben ondernomen. do 17:30 Eestroom


23

New Generation

SAKARIS STORA Sakaris Stórá (1986) is geboren en opgegroeid in het kleine dorpje Skopun op de Faeroer eilanden. Als jongetje droomde hij al van het maken van films, maar omdat er geen mogelijkheden waren om ze te leren maken, verhuisde hij naar Noorwegen. Na de filmacademie, ging hij terug om te werken als schrijver en regisseur en zijn doel na te streven: de Faeröerse taal en cultuur een plaats geven in de filmwereld. Zijn debuutspeelfilm Dreams by The Sea (zie p.9) is volledig opgenomen op locatie met hoofdzakelijk lokale cast en crew. Vol lof ontvangen, markeert de film een betekenisvol startpunt van een nieuwe Faeroërse filmindustrie. Een interessant verhaal over het opstarten van een filmklimaat op een van de meest afgelegen plekken die je maar kunt bedenken. Wie weet kunnen we hier in Friesland nog iets van opsteken! do 19:45 Eestroom (gratis)

HENRIK MARTIN DAHLSBAKKEN Deze jonge regisseur uit Noorwegen is in een rap tempo de Noorse cinema aan het veroveren! De autodidact van 29 heeft al vijf speelfilms op zijn naam staan en er zijn er momenteel alweer drie in postproductie of aangekondigd. Zijn nieuwste films Going West (p.9) en An Affair (p.7) draaien bij ons op het festival en hij is aanwezig tijdens de MovieZone Talent Day om jongeren te vertellen over zijn do-it-yourself carrière. wo 15:00 SF Groen (MovieZone Talent Day)

BOUDEWIJN KOOLE De plannen voor een nieuwe film zijn zo goed als klaar, het script ligt er, maar hoe pakt het geschreven spel uit als je op de set staat met de acteurs? Daarvoor moet er worden gerepeteerd met acteurs. Regisseur Boudewijn Koole heeft daar zo zijn eigen unieke manier voor die hij graag deelt! Wij hebben hem daarom uitgenodigd voor een interactieve masterclass voor filmmakers, acteurs en scenaristen, om met een aantal professionele acteurs en echte filmscènes-in-progress aan de slag te gaan. Boudewijn Koole is bekend van o.a. Kauwboy, Nooit meer slapen & Verdwijnen en winnaar van de Award for Special Contribution to Northern Cinema op het Noordelijk Film Festival 2017. wo 19:00-22:00 De Bres Gratis toegang op vertoon van NG-bandje.

Op het festival zijn gegarandeerd heel veel filmmakers aanwezig: lokale, maar ook internationale makers, beginnende en professionele regisseurs, scenaristen, acteurs, cinematografen en producenten. Ze zijn er allemaal! Een aantal van deze filmmakers gaat een masterclass geven zoals (in ieder geval) Boudewijn Koole, Geoff Boyle, Henrik Martin Dahlsbakken, Sakaris Stora en Isold Uggadottir. Anderen komen hun eigen film presenteren en doen een vraaggesprek (Q&A) met het publiek bij de vertoning van hun eigen film. Ook bij Noorderkroon vertoningen organiseren we veel Q&A’s met de aanwezige makers. Op het moment dat wij dit programmaboek maken, worden er nog diverse filmgasten bevestigd. De gasten die nu bevestigd zijn, vind je door dit boek heen bij de films aangekondigd. Houd voor aanvullingen en updates vooral onze website en social media in de gaten en ontdek waar je ze kunt ontmoeten. Want het festival is dé plek om al je vragen te stellen aan collega-filmmakers en experts!

ISOLD UGGADOTTIR Scheepsatelier de Eestroom Haar reis met And Breathe Normally startte in januari dit jaar op het prestigieuze Sundance, waar ze gelijk de Directing Award binnen sleepte in de World Cinema competitie. Nu is de succesvolle IJslandse regisseur in Leeuwarden om te vertellen hoe ze tot deze film is gekomen, over waarom ze eerst naar New York ging om film te studeren en terugkwam naar IJsland, hoe haar korte films al de wereld over reisden en ze de stap naar een lange speelfilm kon maken, waarom ze zich zo aangetrokken voelt tot rauwe sociale dramas en het in beeld brengen van de onderkant van de maatschappij en hoe ze research deed om met And Breathe Normally (zie p.8) een oprecht en authentiek verhaal te vertellen over hoe het lot twee vrouwen onverwacht verbindt. vr 19:15 Bald'r (gratis)

GEOFF BOYLE Geoff Boyle is een wereldberoemd cinematograaf en komt speciaal voor het Noordelijk Film Festival naar Leeuwarden om een masterclass te geven over cinematografie en belichting. Zijn carrière in de filmwereld is begonnen met het filmen van commercials voor praktisch elk bekend merk dat je kunt bedenken tot politieke commercials voor Margaret Thatcher. Daarnaast filmde hij muziekvideo’s voor o.a. Rod Stewart en Liza Minelli en heeft hij verschillende documentaires geschoten. Na twintig jaar voornamelijk commercials draaien, verlegde hij zijn focus naar drama. Zo draaide hij zijn eerste grote film Mutant Chronicles. Sindsdien is dat hetgeen wat hij doet. “Met af en toe een gekke TV serie tussendoor,” aldus Boyle. In 1996 heeft Boyle tevens de Cinematography Mailing List (CML) opgericht. Hij geeft wereldwijd workshops en heeft hiervoor verschillende awards gewonnen. Dat hij in Leeuwarden een masterclass komt geven is uniek, hier wil je bij zijn! vr 15:00-17:00 Eestroom Gratis toegang op vertoon van NG-bandje.


24

New Generation

MOVIEZONE TALENT DAY

Een groep studenten van Hogeschool NHL Stenden die de minor Transmedia Storytelling volgen organiseren een Worldbuilding Event tijdens het festival. Worldbuilding is in essentie het creëren van een wereld, zowel fictie als non-fictie, waar iemand helemaal in op kan gaan. Bekende voorbeelden hiervan zijn Game of Thrones, Lord of the Rings en Star Wars. Hoe zou het zijn om zelf zo’n eigen wereld te creëren? Op donderdag en vrijdag vindt de Worldbuilding Experience plaats. In dit tweedaagse evenement leer je door middel van masterclasses en workshops van experts hoe je je eigen wereld kan bouwen. De twee dagen zijn samen of los van elkaar te bezoeken. De onderwerpen per dag verschillen. Dus ben je een beginnende schrijver, filmmaker of gewoon geïnteresseerd in het creëren van je eigen wereld? Kom dan vooral langs! Het programma ziet er als volgt uit, op onze website en social media vind je meer info over het programma en welke gastsprekers er komen

Donderdag De basis van jouw wereld bouwen 10:00-13:00: Gezamenlijke opening en introductie worldbuilding gevolgd door een masterclass. (SF Roze) 13:00-13:30: Pauze 13:30-14:30: Workshop werelden vormgeven (FM Atelier) 14:30-15:00: Gezamenlijke afsluiting (FM Atelier) Vrijdag Jouw wereld naar buiten brengen 10:00-12:00: Gezamenlijke opening en masterclass (Eestroom) 12:00-12:30: Pauze 12:30-13:30: Workshop (FM Atelier) 13:30-14:30: Gezamenlijke afsluiting, prijsuitreiking en borrel Deelname op vertoon van een NG-bandje.

Op woensdag 7 november organiseren we in samenwerking met EYE een MovieZone Talent Day. Deze dag is bedoeld voor jonge filmliefhebbers en -makers van tussen de 14 en 25 jaar. Deelnemers krijgen een gevarieerd dagprogramma voorgeschoteld vol tips, trucs en inspiratie, maar het is natuurlijk ook dé kans om zielsverwanten te ontmoeten die dezelfde passie voor film delen. Filmprofs uit binnen- buitenland vertellen over de ins & outs van hun vak en geven ook feedback op scenario's en filmplannen van de deelnemers. Regisseur Henrik Martin Dahlsbakken uit Noorwegen komt vertellen over zijn carrière en zijn films, videokunstenaar Douwe Dijkstra leert de jongeren alles over het werken met een green screen en Friese filmmaakster Froukje van Wengerden staat klaar om feedback te geven op ingestuurde projecten. De deelnemers worden begeleid door vlogger Rowan Blijd. wo 15:00-20:00 Diverse locaties Tickets zijn te koop via onze website en de website van MovieZone.

MOVIEZONE JURY Van maandagavond 5 tot vrijdagavond 9 november loopt er een groep van negen jongeren rond op het festival die de hele dag films kijken, discussiëren over films en filmmakers ontmoeten. Dit is de MovieZone Jury! Deze jongeren bekijken ongeveer een dozijn aan films uit onze Noordse Focus selectie en besluiten samen welke ze het beste vinden. Op vrijdagavond maken ze tijdens de Award Show in Club Red bekend welke film de MovieZone Award in de wacht sleept!

Een transmediaal verhaal is een verhaal dat doorloopt in verschillende online en offline kanalen. Bijvoorbeeld een boek waarvan het tweede deel wordt verteld via een film en het verhaal vervolgens verder wordt verteld via online kanalen. Dennis, Rohan, Jesse, Ryan, Jitske en Michelle volgen de minor Transmedia Storytelling aan NHL Stenden Hogeschool en houden zich tijdens het festival bezig met Transmedia Storytelling. Eén van hun doelen is dat ze meer diepte aan de verhalen van onder andere films, regisseurs, acteurs en bezoekers willen geven. Dit doen ze aan de hand van een live-broadcast experiment dat op het festival zelf plaatsvindt. Dus houd je oren en ogen open op het festival!


25

New Generation

Besloten matchmaking evenement waarbij tien makers met verschillende achtergronden zoals VR, games en transmedia hun werk laten zien en zo bedrijven en ondernemers inspireren om meer met regionale makers te werken. wo 15:00-18:00 NH Arena

Rond het kampvuur op Scheepsatelier Eestroom komen elke avond makers bij elkaar om hun verhalen over hun laatste projecten te delen. Eerlijke sessies over wat het betekent om een filmmaker te zijn. Rond 21:00 uur wordt het kampvuur aangestoken en het gaat pas uit als het hout op is. Op donderdagavond is het vanaf 21:30 uur mogelijk om jouw eigen (korte) films te vertonen en feedback te vragen aan jouw medefimmakers. Dus neem je clips mee op een usb-stick, dan zorgen wij voor de rest van de techniek! dagelijks ca. 21:00 Eestroom Dek

Op woensdagavond presenteert New Noardic Wave een collectie films die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd, met live muziek en borrel.

WADDENFILMS Tijdens de dag van het wad zijn er elf teams verspreid over de waddenkust om in twee dagen tijd een korte film van zestig seconden te maken, geïnspireerd op het wad.

NIJE EAGEN DOCUMENTAIRES Onder de naam Nije Eagen zijn New Noardic Wave, Cinecrowd en Fryslân Dok op zoek gegaan naar nieuwe korte documentaires. Dit heeft drie uiteenlopende verhalen opgeleverd van Froukje van Wengerden, Tom Tieman en Jan-Martien Dekker. De films zijn ook te zien in het Noorderkroon programma. wo 19:00-21:00 Eestroom

Kan je de wereld verbeteren met een vlog? Vloggers zijn de nieuwe iconen en vaak groter dan TV-sterren van nu. Toch worden in de meeste vlogs weinig serieuze issues aangekaart terwijl er wel een podium voor zou kunnen zijn. Hoog tijd om dit aan te kaarten en te onderzoeken hoe het ook kan. IepenUp en New Generation stellen in dit programma een nieuwe generatie maatschappelijk bevlogen frisse en slimme vloggers aan jullie voor, uit Nederland en Europa. Tijdens dit pecha-kucha-style event delen deze vloggers hun inspiratie en ‘best practices’ met het publiek met aansluitend een Q&A. Georganiseerd door IepenUP en LF2018 i.s.m met het Noordelijk Filmfestival. Met o.a. Lisa Koetsenruijter (journalist Volkskrant en vlogger), Jazza John (YouTube creator for change uit Engeland) en Hugo Travers (YouTube creator for change uit Frankrijk). wo 20:00-21:30 Bald’r Toegang is gratis. Voertaal Engels.

“En de award gaat naar…” We sluiten deze eerste New Generation week passend af met een spetterende awardshow en te gek slotfeest. De awardshow wordt gehost door acteur, filmmaker én presentator Eric Bouwman. Er worden awards uitgereikt voor de Noorderkroon competitie, het 48 Hour Film Project en de MovieZone competitie, en de winnaar van de pitchwedstrijd van de New Generation Film Academy wordt bekend gemaakt. Wanneer de spanning is verdwenen en de awards in ontvangst zijn genomen, kan er volop gedanst worden! Iedereen is welkom om zijn of haar beste moves te laten zien op de deuntjes van 2manykofferdj’s, die van 22.00 tot 01.00 uur de tofste muziek draaien met de vetste visuals. Op vertoon van jouw NG-bandje ontvang je een consumptie bij binnenkomst. vr 20:30 Club Red Entree is gratis.


26

New Generation: Noorderkroon

Rond de vijftig films uit het noorden van ons land! Films van regisseurs of producenten uit Friesland, Groningen en Drenthe, films die hier zijn gedraaid én films die gaan over onze regio. Van amateurfilms tot professionele producties, met dit jaar bijzonder veel korte films van hoog niveau! Vrijdagavond reiken we de zeven Noorderkroon awards uit voor de Beste Speelfilm (>25’), Beste Documentaire (>30’), Beste Korte Film, Beste Studentenfilm, Beste Amateurfilm, het Grootste Jong Talent en de Publieksfavoriet. De genomineerden en juryleden maken we bekend op de website. Drie langere films staan los in het programma, de rest wordt in tien Noorderkroon Mix-blokken vertoond. Je vindt het programma op de volgende pagina’s. Met een NG-bandje kun je gratis naar de Noorderkroon-films, maar haal wel even een vrijkaart bij de kassa, op=op!

Tip!

Meer van Friesland zien? Check ook de documentaires die in het European Capitals of Culture programma (p.38-41) worden gepresenteerd. Bijvoorbeeld de Sailing on The Grass docu’s Zoals zij en Zwitserse Kust, maar ook Gruttopia, de wijsheid van een vogel, 11 Friese Fonteinen, De Reuzen in Leeuwarden, Zwarte Parels, de Lân fan taal projecties op de Oldehove en De Stormruiter.

HET VERHOOR Nederland Nederlands gesproken 2018 / 90’ di 16:15 SF Roze

Mark Weistra De ervaren rechercheur August krijgt de zware verantwoordelijkheid om een serie moorden op jonge meisjes op te lossen en de dader te vinden. Hij is ervan overtuigd dat Frank, docent biologie en de belangrijkste getuige in de zaak, de werkelijke dader is. August heeft Frank uitgenodigd onder valse voorwendselen en moet er achter zien te komen of hij echt het monster is waar hij naar zoekt. Wat moet hij doen en hoe ver kan hij gaan om de waarheid te achterhalen? Een zwart-wit film over geheimen, obsessie, sex en geweld, van de uit Friesland afkomstige filmmaker Mark Weistra.

COMMON SENSES Nederland Nederlands gesproken 2018 / 55’ do 16:45 DH Accent

Frits Boersma Twintig jaar na de première in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam wordt het stuk Common Senses, van de Groningse componist Gerard Ammerlaan, opnieuw uitgevoerd door het Haydn Jeugd Strijkorkest uit Groningen. Dit bijzondere stuk combineert het klassieke strijkorkest met de improvisatie van de contrabas. De documentaire, gemaakt door Groningse filmmaker Frits Boersma, is een hommage aan Ammerlaan en zijn muzikale visie dat in de muziek iedereen gelijk is en men samen de hokjesgeest overstijgt.

PANELDISCUSSIE 'Documentaire in Nederland, springlevend’

MYN BELIBBING FAN FRYSLÂN Nederland Nederlands gesproken 2018 / 63’ do 19:15 SF Blauw

Rob Busquet In deze documentaire gaat de Friese filmmaker Rob Busquet op zoek naar het Friese gevoel. Bestaat er zoiets als het Friese gevoel? Onderscheidt Friesland en zijn bevolking zich van de rest van Nederland? Deze vragen legt hij voor aan allochtone en autochtone Friezen. In een serie interviews neemt hij de kijker mee om inzicht te krijgen in deze Friese inwoners en hoe zij het ervaren om in Friesland te wonen. Met: Gauke Bootsma, Henk Kroes, Jacqueline Schrijver, Piet Paulusma, Syb van de Ploeg, Gerke Walinga, Hans Wiegel, Tjeerd van Bekkum, Lutz Jacobi en Hayo Apotheker.

Stichting Beeldlijn heeft in de afgelopen decennia een breed scala aan documentaires geproduceerd over kunstenaars, schrijvers, architecten, politici en kunststromingen. De stichting bestaat 30 jaar en viert dit met de première van de documentaire Common Senses en aansluitend een paneldiscussie met filmcriticus Hans Beerekamp en filmmakers Froukje van Wengerden, Saskia Jeulink, Aafke Beernink en Lejo Siepe (ook voormalig coördinator St. Beeldlijn). Klopt de bewering van Beerekamp, dat in Nederland het gunstigste documentaireklimaat van heel de wereld heerst? Worden documentaires die bij de landelijke omroepen een plek vinden niet te braaf? Alles moet snel, flitsend. Waar is de lange adem, de poëzie, de hand van de maker? Het bijzondere en sprekende wordt gemist. De discussie wordt geleid door Susan Aasman (RUG) en deelname van het publiek is zeer welkom!


New Generation: Noorderkroon

27

NOORDERKROON MIX #1

NOORDERKROON MIX #2

Vijf komische korte fictiefilms. Van een fanfaretrio dat schuilt bij een ruziënd stel en de geboorte van een wel heel bijzonder kalf tot een missie van drie zussen die op zoek zijn naar een TV.

Een verrassende mix van vijf korte en aangrijpende fictie drama’s met diverse onderwerpen, van vluchtelingenproblematiek tot aan verslavingen en familieproblemen.

di 14:00 SF Blauw

wo 17:00 SF Blauw

TOEN DE FAMILIE KOOISTRA HUN TV KORTE FILM KWIJTRAAKTE, EN HOE DAT VERDER GING Jörgen Scholtens - 11' Jörgen Scholtens en Theaterhuis Garage TDI uit Assen werken samen aan een Drentse komedie met een vleugje tragiek. Drie zussen uit Emmen zien hun vader in zak en as wanneer zijn tv wordt afgenomen door de deurwaarder. Het is twee dagen voordat de promotiewedstrijd van FC Emmen wordt uitgezonden. Pa Kooistra, FC Emmen fan van het eerste uur, mag dit absoluut niet missen. De drie zussen bundelen hun krachten om een televisie te regelen. Ze hebben zo alledrie hun eigen aanpak van problemen.

LIMINA

HAVEN ONGELUKJE

KORTE FILM

David Cocheret - 7' De ongelukjes stapelen zich op wanneer een jong, ruziënd stel na een heftige botsing gevangen zit in hun kapotte auto. Korte fictiefilm van regisseur David Cocheret en de van oorsprong Friese producent Sytse Kuilman.

NACHT VAN DE FANFARE

KORTE FILM

Reinout Hellenthal - 7' Een vader geeft zijn zoon nog één keer de kans om van zijn drugsverslaving af te komen. Dramatische korte film van de Drentse filmmaker Reinout Hellenthal met in de hoofdrol de Friese acteurs Joop en Mads Wittermans, in het echte leven ook vader en zoon.

KORTE FILM

Anna van Keimpema - 15' Een stel, wonend op het oneindige platteland van Noord-Groningen, worstelt met hun relatie. Wanneer een gestrand fanfaretrio bij hen komt schuilen voor de regen ontstaat er volledige chaos in huis, waardoor de koude oorlog die ze voeren nu in lawaai zal moeten worden uitgevochten.

KOE-MAN

KORTE FILM

Sander Blom - 13' De 18-jarige Chiel heeft moeite met het maken van keuzes. Als hij op een avond de kerk binnenstapt waar een Gregoriaans koor repeteert, ontmoet hij iemand die hem helpt om zijn angsten onder ogen te komen. In deze korte fictiefilm, opgenomen in de Antoniuskerk van Musselkanaal, laat Groningse regisseur Sander Blom je nadenken over de zin en onzin van het leven.

KORTE FILM

Jörgen Scholtens - 7' Komische korte film van de Friese filmmaker Jörgen Scholtens. In KOE-MAN komt het leven van een boerengezin op zijn kop te staan wanneer hun koe kalvert. De film is gemaakt in het kader van het 48 Hour Film Project Nijmegen.

LADY

SPEELFILM

Fabian Jansen - 29' Ontroerende korte film van Fabian Jansen volledig opgenomen in Friesland over de 18-jarige Ethiopische vluchteling Lady. Als ze hoort dat ze over vier dagen het land moet verlaten, vlucht ze de stad in om een keuze te maken tussen verdwijnen in de illegaliteit of terugkeren naar haar vaderland. Ze ontmoet de oude, dakloze Wander en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Samen dwalen ze door de stad waar zij nooit iets heeft gehad en hij alles is verloren.

KIND

KORTE FILM

Joren Molter - 9' Als Ella samen met haar dochtertje en een kind van een collega het museum bezoekt, wordt ze zich plotseling bewust van een andere, verontrustende kant van zichzelf. De Groningse filmmaker Joren Molter won in voorgaande jaren al prijzen op het Noordelijk Film Festival. Met deze korte film levert hij opnieuw een bijzondere bijdrage.

HET GRANDIOZE FALEN

SPEELFILM

Max Lunter - 26' Wanneer Marcus, ooit een veelbelovend maker, met hangende pootjes terugkeert naar Leeuwarden belandt hij wekenlang op de bank van zijn moeder. Zijn vrienden, die overtuigd zijn van Marcus' talent, steken hier een stokje voor door hem mee te nemen in hun drieste en doldwaze plannen. Komisch en ontroerend drama van het Friese filmcollectief Natte Haring over een groep aanklooiers in een stad vol probeersels en ambitieuze projecten.

VAMOS

STUDENTENFILM

Hans Lein - 27' Vamos is een melodrama met suspense elementen over de oude vrijster Nelly en haar bezitterige moeder. Gaandeweg gaat Nelly steeds meer in zichzelf geloven, in haar eigen vrouwelijkheid en in haar kracht om zich los te rukken van haar moeder. Dit masterproject van Hans Lein aan de RITCS Brussel is volledig opgenomen in Groningen en Friesland.


28

New Generation: Noorderkroon

NOORDERKROON MIX #3

NOORDERKROON MIX #4

Drie coming-of-age films waarin diverse gender/LGTBQ issues centraal staan. Een meisje moet de connectie met haar lichaam vinden en plattelandsjongens worstelen met hun identiteit en omgeving.

Zes films die allemaal passen in het horror, sci-fi of fantasy genre. Met zowel studenten-/semi-professionele films als professionele korte films.

wo 19:45 SF Groen

wo 21:45 SF Blauw

SECTOR 9S

DUBBEL D

STUDENTENFILM

KORTE FILM

Timo Hensen - 7' Wanneer de zuurstof opraakt op een afgelegen planeet, komt wetenschapper Alberto in conflict met collega's. Uit alle macht probeert hij te voorkomen dat Sector 9S wordt afgesloten van zuurstof. De sector wordt opgeofferd om hun hoofdsector te redden en daarmee de kolonie te laten voortbestaan. Wat niemand weet is dat Alberto onlangs zijn dochter in 9S heeft ondergebracht. Science-fiction film van Friese filmmaker Timo Hensen gemaakt in het kader van 48 Hour Film Project Nijmegen.

Fey Lehiane - 20' De 13-jarige Puck weet heel goed wie ze is: een strijder. In plaats van zich op te tutten, traint zij keihard om te winnen van haar mannelijke vrienden op de schermschool. Maar wanneer ze op schermkamp wordt geconfronteerd met het feit dat haar lichaam steeds meer vrouwelijke trekken begint te vertonen, wordt ze gedwongen hier mee om te gaan. Deze HKU studentenfilm is mede geproduceerd door de Friese Marrit Greidanus.

SCHETSEN VAN EEN AFSCHEID

KORTE FILM

Chris de Krijger - 14' De laatste film in een drieluik, opgenomen op Vlieland, Terschelling en Ameland van filmmaker Chris de Krijger. Een jonge vrouw loopt doelgericht rond op een eiland. Wanneer heftige gebeurtenissen zich opstapelen, lijkt deze vastberadenheid langzaam af te brokkelen en begint ze zich af te vragen of dit wel de plek is waar zij hoort te zijn.

ANDERS

KORTE FILM

Reinout Hellenthal - 19' Met al een scala aan (internationale) filmprijzen brengt de Drentse regisseur Reinout Hellenthal deze aangrijpende korte film over Alex, een 14-jarige jongen die worstelt met het leven op het Drentse platteland. Alex is anders. Zijn beste vriend Hendrik is tevens zijn zwager en woont bij hem in. Wanneer zijn zus en Hendrik aankondigen dat ze naar de stad verhuizen, begint voor Alex een turbulente dag waarin hij eindelijk laat zien wie hij werkelijk is.

INNOCENCE

STUDENTENFILM

Pieter-Frans Flameling- 4' Een gewone jongen hoopt zoals velen de liefde te vinden via een dating app. Wanneer hij vluchtig door de meisjes heen swipet, verschijnt tot zijn grote verbazing opeens het meisje van zijn dromen op het scherm. Samen gaan ze op een eerste date en alles lijkt perfect te verlopen... Deze korte film is gemaakt door Leeuwarder Pieter-Frans Flameling voor zijn opleiding aan de Academie voor Popcultuur.

PROXY

STUDENTENFILM

Sam van Zoest - 14' Nadat ze erachter komt dat ze een kloon is loopt het leven van een jonge vrouw helemaal uit de hand. Ze moet plotseling strijden met haar originele zelf voor het leven waarvan ze dacht dat die van haar was. Regisseur Sam van Zoest is geboren en getogen in Groningen en heeft deze internationale film gemaakt voor zijn opleiding aan de Edinburgh College of Art.

Dร ST

SPEELFILM

Joren Molter - 41' Alko en zijn beste vriend Bjรถrn racen op wc-potten, atten shotjes en steken asperges op het Groningse platteland. Als Bjรถrn meer voor Alko blijkt te voelen, zetten groepsdruk en schaamte hun vriendschap op het spel. Deze nieuwe One Night Stand-film komt van de Groningse regisseur Joren Molter, die eerder prijzen won met In Kropsdam is iedereen gelukkig in de Noorderkroon competitie en op vele internationale festivals.

WARE

KORTE FILM

Wander Andringa - 10' Een stel, wonend op het oneindige platteland van Noord-Groningen, worstelt met hun relatie. Wanneer een gestrand fanfaretrio bij hen komt schuilen voor de regen ontstaat er volledige chaos in huis, waardoor de koude oorlog die ze voeren nu in lawaai zal moeten worden uitgevochten.

SANDWITCH

KORTE FILM

Jasper ten Hoor - 18' Korte horrorkomedie van Drentse filmmaker Jasper ten Hoor. Twee gemeentewerkers, Fred en Dave, schieten tijdens hun pauze per ongeluk een heks neer. Uit wraak laat ze hen vervolgens het bos niet meer uit.


29

New Generation: Noorderkroon

NOORDERKROON MIX #5 Een creatieve mix aan artistieke korte films, met onder meer diverse animatiefilms, een bijzondere dansfilm en een korte docu over een kunstenaar op zoek naar zijn muze. do 12:00 SF Blauw

WOESJ

SISTERS

KORTE FILM

Sytse Jansma - 4' Een animatie over een meisje dat wil leren vliegen net als alle vogels om haar heen. Het lukt haar niet, totdat ze haar verbeelding gebruikt. De film is ontstaan uit een sympathiek sociaal-educatief project. Leerlingen uit het speciaal onderwijs in Fryslân hebben n.a.v. het prentenboek 'Wapper' zelf papieren vogels gemaakt. Deze vogels zijn verwerkt in deze animatie door Harlinger regisseur Sytse Jansma.

NIEUWE WERELD

KORTE FILM

Bastiaan Hooimeijer - 5' Computeranimatiestudio Happy Ship uit Groningen creëert nieuwe werelden in de nieuwe wereld van de Virtual Reality. Al een tijdje zijn ze bezig VR niet alleen als uitingsvorm maar ook als gereedschap te gebruiken voor het ontwikkelen van hun beelden. In deze korte animatiefilm geven ze hier een poëtische indruk van.

KNUPPEL

KORTE FILM

Reynaert Vosveld - 5' In deze absurdistisch geanimeerde short zet de Groningse regisseur Reynaert Vosveld vraagtekens bij de nieuwe uitschuifbare wapenstok van de politie om effectiever en proportioneel geweld toe te passen. Maar is dit geweld gerechtvaardigd? We zien sentimenten, uitspraken en hiërarische machtsverhoudingen terugkomen binnen de functionaliteit van de nieuwe politiewapenstok.

KORTE FILM

Daphne Lucker - 15' Een dansfilm over drie zussen die opgroeien in een probleemgezin. Ze zijn overgeleverd aan elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Is hun liefdevolle verbinding sterk genoeg om hun omgeving te overleven? De afstudeerfilm van Daphne Luckers, die opgroeide in het Drentse Roden. Het is een van de eerste dansfilms van de Nederlandse Filmacademie.

DE MUZE

KORTE FILM

Tom Tieman - 10' Alle Jong (29) is een Friese kunstenaar die tijdens een bezoek aan het Centraal museum zijn muze ontmoet. Als hij haar probeert aan te spreken, verdwijnt ze en laat hem achter met slechts een vage herinnering. Overweldigd door de ontmoeting probeert hij haar weer terug te vinden. Wat moet hij met de onbekende vrouw? Zal hij haar terugvinden? De Groningse filmmaker Tom Tieman brengt een visuele ode aan deze toevallig ontmoeting in een film over verlangen, acceptatie en gemis. Gemaakt i.h.k.v. de Nije Eagen competitie van New Noardic Wave, Cinecrowd en Omrop Fryslân.

NOORDERKROON MIX #6 Een korte fictie en twee documentaires over hoe mensen in verschillende situaties omgaan met de ziekte van een naaste en wat het zorgdragen hiervoor betekent in het dagelijks leven. do 14:15 SF Groen

ALLES MAG NIETS MOET

KORTE FILM

Joy Droogsma - 27' In het Drentse Norg staat Groenzorg, een dagbesteding voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Onder het motto 'alles mag, niets moet', wordt er liefdevol voor hen gezorgd. Door gebrekkige financiële ondersteuning vanuit de gemeente heeft het toegewijde personeel zelf nauwelijks genoeg om van rond te komen. De Friese documentairemaker Joy Droogsma volgt hen in hun uitdaging met beperkte middelen de beste zorg te leveren.

EMBERS

STUDENTENFILM

Marnix Sixma - 16' Een man wordt wakker op een onbekende plek. Dit is het startpunt van ‘Embers’, een abstracte shortfilm waarin een droomachtige wereld geschetst wordt. De pseudo-lineaire manier van vertellen speelt met concepten als plaats, tijd en identiteit en maakt ze vloeibaar en ongrijpbaar. Embers is een film van de in Friesland opgegroeide en in Groningen wonende Marnix Sixma, gemaakt voor zijn opleiding aan de Academie Minerva.

SONGS FOR SCULPTURES

KORTE FILM

ORANJE

DOCU

Bart Huijser - 42' In de documentaire Oranje geeft regisseur Bart Huijser een kijkje in zijn familie die al jarenlang voor hun meervoudig gehandicapte en bedlegerige vader zorgt. Hij laat op microniveau grote onderwerpen zoals ouderliefde, ziekte, rouw en gemis zien. In dit intieme portret, volledig opgenomen in zijn ouderlijk huis in Friesland, onderzoekt hij wat nog te behouden valt in zijn enigszins afstandelijk relatie met zijn vader.

Dan Geesin - 15' SONGS FOR SCULPTURES is aflevering vier van de Bonfire Monologues waarin kunstenaar Dan Geesin op zoek is naar een nieuw publiek. In deze aflevering gaat hij op zoek naar 'the right public for the right reasons' voor zijn beste sculptuur. Geesin onderzoekt de egocentrische aard van het geven en stuit op onverwachtse empathie van een Friese motorbende The Black Sheep.

MEMORIES WRAPPED IN PAPER PLANES

KORTE FILM

Antonia Rehnen - 13' Het werk van de van oorsprong Duitse, maar in Groningen wonende Antonia Rehnen, bestaat uit handgemaakte collages en stop-motion animaties. Met de combinatie van archiefbeelden en stop-motion animatie heeft zij een film gemaakt die bijna tastbaar lijkt te zijn. De beelden die ze schept behoren tot een parallel universum. Laat je meevoeren in een wereld waarin narratieve en alternatieve structuren ontstaan vanuit intuïtie.

VERLATEN

STUDENTENFILM

Jouke van Til - 12' Wanneer Lisette merkt dat ze haar jong dementerende Bram eerder dan verwacht moet loslaten, betekent dit de start van een onvoorspelbare vervreemding. Maar ook een beproeving van onvoorwaardelijke liefde. Deze film is het NHL Stenden-afstudeerproject van de Groningse regisseur Jouke van Til en Friese producent Joey Minnema.


30

New Generation: Noorderkroon

NOORDERKROON MIX #7 Vier muzikale documentaires; klassieke muziek in het ziekenhuis, de Zomerjazzfietstour, een jongen die een muzikale connectie met zijn geboorteland voelt en een mooi internationaal project. do 21:15 SF Blauw

SOORT VAN HETZELFDE

HET ONBEMINDE BEMIND

KORTE FILM

Lotte Veltman en Jasper Huizinga - 15' Al dertig jaar is de Zomerfietsjazztour een muzikale traditie in het Groningse Reitdiepdal. Filmmakers Lotte Veltman en Jasper Huizinga introduceren dit festival vanuit het perspectief van Niels Smit Duyzentkunst, vanaf het begin betrokken bij de organisatie en de familie Huizinga, die hun schuur beschikbaar stelt als locatie. Beiden vertellen over hun fascinatie voor het festival, de bijzondere improvisatiemuziek en hoe ze er na al die jaren nog steeds plezier van hebben.

KORTE FILM

Jan Martien Dekker - 25' Documentaire over het ambitieuze ‘Transmission’ project; het muzikaal, cultureel én geografisch verbinden van twee zeer uiteenliggende landen; Nederland en het verre Oekraïne. We volgen de muzikanten YVI (Diederick Brandsma) en Sasha Boole (Oleksandr Bulich) op hun woelige zoektocht naar inspiratie en een objectief wereldbeeld. De documentaire vertelt het hedendaagse verhaal van communistische horeca, vrienden met PTSD en proosten op de dood van een rebel. Het verhaal van twee markante personen op twee uiteinden van een continent die, zonder elkaar ooit gezien te hebben, langzaamaan ontdekken dat ze niet zo verschillend zijn als ze aanvankelijk dachten.

NOORDERKROON MIX #8 Twee documentaires over sporten, winnen, verliezen en strijden. Een groep jonge meiden zonder roeiervaring en een Friese triatlonatleet strijden voor de top. vr 10:45 SF Groen

RESONANS

KORTE FILM

Lotte Veltman en Jasper Huizinga - 16' Live muziek aan bed in het ziekenhuis: welk effect heeft dat op patiënten, verpleegkundigen en de uitvoerende musici? Het lectoraat Life Long Learning in Music van de Hanzehogeschool Groningen doet daar onderzoek naar in samenwerking met het UMCG. Doel is om een nieuwe praktijkvorm voor professionele musici te ontwikkelen. Daarnaast wordt gemeten welk effect de muziek heeft op het welbevinden van patiënten en verplegend personeel. De film geeft een impressie van dit bijzondere muzikale project.

VERGEET ME NIET

SIX FEET TALL

DOCU

Joy Droogsma - 33' Wat gebeurt er als je een team opricht van meiden boven de 1.85m die nog nooit geroeid hebben, met als doel om de Olympische Spelen van 2020 te halen? Met deze vraag begon de Friese filmmaker Joy Droogsma haar documentaire. Hoe is het om ineens topsporter te worden? Kunnen ze zich meten met de top? Het doel is om dit jaar twee kilometer binnen zes minuten te roeien. Gaat ze dit lukken?

KORTE FILM

Froukje van Wengerden - 17' Frenk dos Santos wordt op zijn 3e geadopteerd uit Brazilië en groeit op in Leeuwarden. Van jongs af aan is muziek voor hem een manier om te vluchten; aan zijn ongelukkige jeugd en aan het land waarin hij zich ontheemd voelt. Hij heeft dan ook maar één droom: terugkeren naar Brazilië. Daar wil hij straatkinderen helpen door samen muziek te maken. Terwijl hij zich voorbereid op zijn reis terug blijkt muziek datgene te zijn wat hem met zijn verloren familie verbindt. Een korte docu van de Friese Froukje van Wengerden, gemaakt i.h.k.v. de Nije Eagen competitie van New Noardic Wave, Cinecrowd en Omrop Fryslân.

DE STRIID

KORTE FILM

Murk-Jaep van der Schaaf - 28' Deze docu van de Friese filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf is een portret van verdienstelijk triatleet Jacob Veenstra en het ritme van de triatlon: een extreem zware sport die bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. De film volgt Jacob in zijn mentale en fysieke strijd voor en tijdens de Frysman 2018, een bijzondere wedstrijd, startend en finishend op het Reaklif.


31

New Generation: Noorderkroon

NOORDERKROON MIX #9 Twee docu’s in het noordelijke landschap, over de rol van architecten na de aardbevingen in Groningen en een bezoek aan bijzondere Friese buitenplaatsen en hun vrijwilligers. vr 12:45 SF Groen

OUDE ERVEN, NIEUWE SCHUREN

TUSSEN ADEL EN VRIJWILLIGER

DOCU

Erik Larkens - 29' Willem Peter gaat op bezoek bij een aantal buitenplaatsen in Friesland. Wie wonen daar, wie werken er, hoe onderhoud je de gebouwen en tuinen? Op dit soort vragen en nog meer geeft de film antwoord. De documentaire is gemaakt door Friese regisseur Erik Larkens en producent Johan van Oijen.

DOCU

Lotte Veltman en Jasper Huizinga - 32' Door aardbevingsschade worden oude boerderijen in Groningen gesloopt. Groningers zijn bang dat het unieke landschap vervangen wordt door lelijke catalogusschuren. De Groningse Lotte Veltman en Jasper Huizinga vroegen zich af wat architecten voor boeren kunnen betekenen? Ze volgen architect Rob Hendriks die vindt dat je aan de vormtaal van een boerderij moet kunnen zien in welke streek je je bevindt. Hij bezoekt Wester Enzelens, van Oeds de Leeuw Wieland, een karakteristieke Groninger boerderij met dramatische aardbevingsschade.

NOORDERKROON MIX #10 Een selectie korte amateurfilms van makers met verschillende achtergronden: jong en oud, beginnend en semi-professioneel. vr 14:30 SF Blauw

NEW INSTA Allert Sjabbens - 2' Deze korte film is de winnaar in de categorie film van Kunstbende Friesland: Allert Sjabbens geeft zijn blik op sociale media weer. Iedereen is bezig met zijn sociale leven online, waardoor we allemaal langs elkaar heen leven. Zelfs als we met zijn allen in één AMATEURFILM huis zijn.

WEG VAN HIER Martijn de Jonge - 24' Korte film waarmee Martijn de Jonge de derde prijs van Kunstbende Drenthe in de wacht heeft gesleept. Tim's vader is vermoord, maar hoe het is gebeurd weet niemand. Hij ziet het niet meer zitten en gaat eropuit. Tijdens het liften belandt hij AMATEURFILM uiteindelijk in de auto bij de moordenaar van zijn vader. Toeval?

PROFESSOR PROPKOP EN DE SCHAT VAN KAPITEIN STROLL Marco van der Veen - 20' Professor Propkop is een professioneel probleemoplosser. Wanneer Propkop een ongeluk krijgt wordt hij gered door kapitein Stroll. Als dank besluit de professor om de kapitein te helpen en gaat met hem mee naar Ameland, op zoek naar de schat van AMATEURFILM zijn overleden vrouw. Het typetje Professor Propkop is een hersenspinsel van regisseur en theatermaker Marco van der Veen uit Buitenpost.

JINGLIU Deirdre Welmoed Breider - 4' Een poëtische film van Leeuwarder Deirdre Welmoed Breider over een Chinees meisje dat opgroeide in Friesland. De zwart-witte beelden van het meisje nu en beelden van haar jeugd worden ondersteund met een gedicht, door haar zelf voorgedragen.

AMATEURFILM

DAMAGE, ALREADY DONE Gido Krom - 5' De negentienjarige Gido Krom uit Giethoorn won met deze film Kunstbende Drenthe. De gedeeltelijk op waarheid beruste film gaat over pesten en zelfdoding. Zowel het schrijven, regisseren, filmen en editen van deze film is allemaal door Gido gedaan.

AMATEURFILM

DAMIAN Nico van der Wijk - 18' Damian verschijnt verkleed als 'De Dood' op een Famous Dead party. Het is voor hem een terugkeer naar het dorp waar hij vandaan komt en naar zijn vriendin van toen. Op het feest gebeurt van alles, maar slaat ook de vonk weer over tussen Damian en zijn AMATEURFILM vriendin van vroeger. De volgende ochtend komt alles in een ander daglicht staan. Deze korte fictiefilm is gemaakt door Groningse regisseur Nico van der Wijk en een crew uit Noord-Nederland.


32

New Generation: Junior

FILM + FAMILIEBRUNCH Op zondagmiddag is het weer tijd voor een gezellige familiebrunch in Neushoorn! Olijf & Zo verzorgt een heerlijke maaltijd en drinken en wij vertonen de prachtige kinderfilm Monky. De film is geschikt vanaf 6 jaar.

MONKY Zweden Nederlands gesproken 2017 / 90’ zo 11:30 NH Arena

Maria Blom Op een dag vindt Frank een klein aapje in zijn achtertuin. Monky is haar naam en haar komst is het begin van een grappig en spectaculair avontuur voor Frank en de rest van zijn familie. Maar zij komen er al snel achter dat Monky geen gewoon aapje is en het kan geen toeval zijn dat zij in hun achtertuin rondslingerde. Wie is Monky? Waar komt ze vandaan? Kunnen zij haar verborgen houden voor de rest van het dorp? Een spannende reis leidt de familie van Zweden naar de tropische jungle van Thailand om antwoorden te vinden op alle vragen die Monky heeft opgeroepen.

GORDON & PADDY Zweden Nederlands gesproken 2017 / 62’ za 12:15 SF Roze

Linda Hambäck Nederlands ingesproken animatiefilm uit Zweden, voor de kleine filmkijkers. De pad Gordon heeft jarenlang de vrede in het bos weten te bewaren, maar krijgt nu assistentie van de pientere jonge muis Paddy. Ze is zijn ideale opvolgster en samen gaan ze op zoek naar een verdwenen notenvoorraad. Maar ze is nauwelijks begonnen of het bos staat in rep en roer: het detective-duo krijgt te maken met de vermissing van twee jonge dieren. Kunnen Gordon & Paddy de zaak oplossen? De prentenboeken van de Zweedse auteur Ulf Nilsson en de Nederlandse illustratrice Gitte Spee vormden de basis voor dit heerlijke verhaal.

LOS BANDO Noorwegen Nederlands gesproken 2018 / 94’ vr 16:30 SF Groen zo 15:30 SF Groen

Christian Lo Crazy komische roadmovie uit Noorwegen met de rockband Los Bando: tieners Grim, Martin en Aksel, en de achtjarige Thilda, virtuoos op de cello. Ze reizen in een 'geleende' camper van Zuidnaar Noord-Noorwegen om daar deel te nemen aan een nationaal muziekfestival: de National Championship of Rock. Martin, rallytalent zonder rijbewijs, bestuurt de camper. Ze zijn vol goede moed vertrokken maar gaandeweg dienen zich allerlei verrassingen en problemen aan. Het wordt een race tegen de klok, waarbij het viertal voortdurend aan ongeruste ouders en de politie probeert te ontsnappen.


New Generation: Junior

33

(BESLOTEN)

SCHOOLVOORSTELLINGEN Meer dan 2.000 kinderen/jongeren bezoeken dit jaar weer het Noordelijk Film Festival via onze schoolvoorstellingen. De basisschoolkinderen gaan naar Rita & Krokodil 3, Gordon & Paddy, Monky of Los Bando, terwijl de scholieren van het voortgezet onderwijs Just Charlie en What Will People Say kijken. Bij alle films is een mooi lespakket beschikbaar! Gordon & Paddy, Monky en Los Bando zijn naast de schoolvoorstellingen ook in het weekend te zien voor ons publiek dat het festival graag met kinderen bezoekt. What Will People Say staat bij de Noordse Focus geprogrammeerd.

JUST CHARLIE Rebekah Fortune De jonge voetballer Charlie heeft een talent waar veel jongens van dromen. Charlie voelt zich echter een meisje. Kiest ze voor haar ware identiteit of voor de verwachtingen van haar vader? di 15:00 SF Groen & wo 14:15 SF Blauw

RITA & KROKODIL 3

SAILING ON THE GRASS PRESENTEERT

Educatieprogramma ‘In de wereld van film’ Als je kennis, talent en creativiteit naar Friesland haalt moet je er ook wat mee doen om het effect te bestendigen. Vanuit die gedachte is een educatief programma van Sailing on the Grass ontstaan. Zestien leerlingen uit 3 en 4 VWO van het Piter Jelles Stedelijk Gymnasium Leeuwarden hebben in het schooljaar 2017/2018 onder begeleiding van Kes Antoniesen de workshop ‘in de wereld van film’ gevolgd. De klas, verdeeld in vier groepen, kregen les in productie-, camera-, geluid-, regie- en interviewtechnieken. Het resultaat bestaat uit vier korte documentaires tussen de 2 en 5 minuten en wordt op 10 november in Leeuwarden gepresenteerd. Aan de leerlingen worden certificaten uitgereikt en er is ruimte voor vragen. za 16:00 Bald'r

Siri Melchior In een serie lieve, sfeervolle verhaaltjes beleven Rita (4) en haar hongerige vriendje de Krokodil vele hartverwarmende avonturen. di 09:30 SF Groen, wo 09:30 SF Groen & vr 09:30 SF Groen

WHAT WILL PEOPLE SAY Iram Haq Wanneer de van oorsprong Pakistaanse tiener Nisha in haar thuisland Noorwegen verliefd wordt op een Noorse jongen, wordt ze door haar vader gekidnapt en naar familie in Pakistan gebracht. wo 14:15 SF Roze & vr 09:45 SF Roze Kijk ook op pagina 15!

LÂN FAN TAAL PRESENTEERT

Film-i-lab Noords!

stop-motion-animatieworkshop voor kinderen (8+) Het is de winter van 2138. Er is een nieuwe ijstijd aangebroken. In Noord-Europa spreken alle mensen en dieren alleen nog maar ‘Noords’. Maar wat is dat eigenlijk, Noords? In dit Film-ILab gaan kinderen onder begeleiding van Marieke Opgelder zelf aan de slag met het maken van een stop-motion animatiefilm waarin er volop nieuwe Noordse woorden gecreëerd kunnen worden. Dan zijn ze maar vast voorbereid en kunnen ze straks iedereen verstaan. Ook in 2138 ;-) Spelen met taal én film! Het Film-I-Lab wordt twee keer gehouden: op woensdagmiddag 7 november 15:30-17:30 uur en donderdagmiddag 8 november 15:00-17:00 uur op Scheepsatelier Eestroom. Na de workshop kunnen de films direct op het scherm bekeken worden. De workshops zijn gratis toegankelijk, maar er zijn 12 plekken om mee te doen. Je moet dus wel even een kaartje halen bij de kassa in De Harmonie, want vol=vol. wo 15:30 Eestroom do 15:00 Eestroom


34

New Generation: Junior

LOOK@ME Look@Me geeft jongeren uit Leeuwarden de kans om anderen een kijkje te geven in hun leven door hier een professionele documentaire over te maken. In de film vertellen ze hun eigen verhaal over de omgeving waarin ze opgroeien. De kinderen maken de films met professionele regisseurs, in samenwerking met studenten Film van D’Drive (Friesland College). Deze derde editie van Look@Me is extra feestelijk: van 2016 tot en met 2018 zijn er in totaal 20 prachtige filmportretten van jongeren uit Leeuwarden met bijzondere levens gemaakt. Acht van deze films gaan op 9 november in première van 11:45 tot 13:15 uur in de Aegonzaal van Stadsschouwburg De Harmonie. Look@Me is een project van Kunstkade in opdracht van Leeuwarden-Fryslân 2018 in samenwerking met Film in Friesland en D’Drive. Look@Me wordt gesteund door Culturele Hoofdstad 2018, het Nieuwe Stads Weeshuis Fonds, Fonds 21 en de Janivo Stichting.

PROGRETT TAFXNAF – VALLETTA2018 Dit jaar is er ook een uitwisseling met Europese Culturele Hoofdstad Valetta (Malta) waar een variant op Look@Me wordt uitgevoerd. Daar heet het project Progett Tafxnaf. Binnen dit project maken jongeren geen documentaires maar korte fictiefilms. Tijdens de Look@Me-première wordt één film uit Progett Tafxnaf vertoond. Op Theaterskip Bald’r worden alle vijf de korte films van Tafxnaf vertoond. Zie ook pagina 43.

EXPOSITIE LOOK@ME

KRACHTIGE VERHALEN VAN KINDEREN De expositie van Look@Me laat in de vorm van foto’s en materialen zien hoe Leeuwarder basisschoolleerlingen en scholieren van het voortgezet onderwijs aan de hand van een lesprogramma leren om hun eigen verhaal te vertellen in de vorm van een documentaire. Tijdens de Look@Me-lessen werden de kinderen uitgedaagd om te reflecteren op hun leefomgeving en dat te verwerken in een filmscript of storyboard. Dit zie je terug in de expositie die tijdens ons filmfestival een plekje heeft in de foyer van De Harmonie.

VIS EN COUSCOUS

JE KUNT HET!

HAZEL

IK, RAGHEED

NIEUWE LEVENS

DANKBAAR


New Generation: Junior

35

PROGRAMMA vr 11:45 DH Aegon

VIS EN COUSCOUS

HAZEL (PROGRETT TAFXNAF – VALLETTA2018)

Nynke Spanjer, Ilona Vergonet - 7’ Camera en geluid: Nynke Spanjer, Elina Wijma (D’Drive) Amar Visser heeft twee plekken in Leeuwarden die hij zijn thuis noemt. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij nog een baby’tje was, daar weet hij niet zoveel meer van. Beide ouders hebben een nieuw gezin, dus Amar heeft overal broertjes en een zusje om mee te spelen. Bij z’n moeder gamet hij graag met zijn broertje en bij zijn vader houdt hij zich bezig met zijn grote passie: vissen!

Felicity Ann Xerri, Julia Azzopardi, Loredana Tabone, Marie Claire Cefai, Tiffany Ann Gatt - 6’ - Engels ondertiteld Hazel doet niet liever dan buiten lezen. Als zij op een dag Lucas ontmoet, die niets liever doet dan tekenen, trekken ze samen om. Tot dat Lucas verhuist met zijn familie.

MAKING OF ISK LEEUWARDEN Een kijkje achter de schermen bij Look@Me op de ISK.

JE KUNT HET! Ilona Vergonet - 8’ Camera en geluid: Elina Wijma, Nynke Spanjer (D’Drive) Rowan zit in groep acht van OBS Potmarge. Hij houdt van gamen en trampoline springen, maar zijn leven draait vooral om S.C. Cambuur. Posters, T-shirts, ballen: alles laat hij signeren door alle spelers. En als hij met Cambuur bezig is, vergeet hij even dat er op school ook nog wel wat moet gebeuren. De citotoets komt er aan en daar hangt een donkere wolk boven. Rowan is heel bang voor de toets, bang voor de uitslag en bang om het verkeerd te doen. Rowan heeft faalangst.

NIEUWE LEVENS Piter Hettinga - 6' Productie: Ilona Vergonet, Piter Hettinga Camera en geluid: Renata Szymczyk, Danniëlle Kramer Eden is een jongedame van 18 jaar en woont in Leeuwarden. Ze is hier niet geboren. Ze komt uit Eritrea en heeft anderhalf jaar geleden in haar eentje de reis gemaakt naar Nederland. Een nieuwe start, een nieuw leven. Maar haar nieuwe leven in Leeuwarden is niet haar enige nieuwe leven

MAKING OF PRINS CONSTANTIJNSCHOOL Een kijkje achter de schermen bij Look@Me op de Constantijnschool.

IK, RAGHEED

DIT BEN IK Ana Paunovik Visser - 5’ Camera en geluid: Gerrit van der Veen, Goitzen van der Veen (D’Drive) Sander is een rocker in hart en nieren. Hij maakt graag muziek en heeft zijn Look@Me-film helemaal zelf bedacht. Hij laat ons een zondag uit zijn leven zien. Het leven is goed en hij heeft het prima naar zijn zin.

Piter Hettinga - 6' Productie: Ilona Vergonet, Piter Hettinga Camera en geluid: Renata Szymczyk, Danniëlle Kramer Leergierig en nieuwsgierig! Dat is de 16-jarige Ragheed. Samen met zijn moeder en zijn broer woont hij nu anderhalf jaar in Leeuwarden. Ze zijn naar Nederland gekomen omdat er oorlog heerst in Syrië. Opnieuw beginnen is niet makkelijk, maar de leergierigheid van Ragheed komt hier goed van pas.

VALLEN EN OPSTAAN

DANKBAAR Ana Paunovik Visser - 5’ Camera en geluid: Goitzen van der Veen, Gerrit van der Veen (D’Drive) Tygo denkt vaak na over zijn leven. Wat heeft hij het eigenlijk goed met zijn moeder, die zo goed voor hem zorgt. En wat heeft hij er na al die jaren een leuke bonus-familie bijgekregen. Zijn boodschap luidt: dankbaar zijn met wat je hebt en trots zijn op degene die in moeilijke tijden naast jou staan.

Ana Paunovik Visser - 5' Camera en geluid: Rolien Timmerman, Lienke Luiking van Andringa (D’Drive) Sascha weet van vallen, en blijven liggen is niet haar ding. Leren opstaan en blijven vechten voor datgene waar je passie in zit is haar levensmotto. Sascha vindt: je moet altijd je dromen najagen. Paarden zijn haar grootste passie.

MEI IT HERT TUSKEN DE KIJ Ana Paunovik Visser - 5' Camera en geluid: Rolien Timmerman, Lienke Luiking van Andringa (D’Drive) Jehannes is in rêstiche, stille jonge. Mar as hy oer syn wurk op ‘e pleats praat, is hy net te stoppen. Hy wol boer wurde en in eigen pleats ha. Sûnder bisten kin hy syn libben net foarstelle. Hy nimt ús mei op de pleats wer at hy wurket, tusken de kij.

VALLEN EN OPSTAAN

MEI IT HERT TUSKEN DE KIJ

DIT BEN IK


36

European perspectives

European perspectives In deze slotmaand, of beter gezegd de ReOpening van Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa, willen we ons natuurlijk niet alleen maar beperken tot het Noorden. In European Perspectives kijken we naar een interessante selectie films uit een heel ander Europa, met Nederlandse én internationale premières! In het subprogramma European Capitals of Culture blikken we nog één keer terug op vele highlights van dit bijzondere jaar in Leeuwarden en Fryslân. De eerste twee films van Sailing on The Grass gaan in première en diverse andere culturele hoofdsteden presenteren op uitnodiging van ons een programma met films die in relatie staan tot hun eigen stad of regio.

KHRUSTAL

CHRYSTAL SWAN Witrusland, Duitsland, VS, Rusland

Darya Zhuk Een paar jaar nadat Wit-Rusland onafhankelijk is verklaard in 1990, volgt dit levendige coming-of-age debuut het verhaal van de jonge Evelina. Het is haar grote droom om te verhuizen naar Chicago, om daar haar passie voor housemuziek verder na te jagen als DJ. Het blijkt nog een flinke opgave om een Amerikaans visum te krijgen. Ten einde raad besluit ze een risico te lopen door een noodzakelijke werkgeversbrief te kopen op de zwarte markt. De film vertelt het verhaal van een jongvolwassen vrouw die in strijd is met zichzelf en haar land, onrustig op zoek naar het gevoel ergens thuis te horen. Oscarinzending van Wit-Rusland en Nederlandse première op ons festival.

Engels ondertiteld 2018 / 93' wo 17:00 DH Aegon za 19:45 SF Blauw

WER HAT EIGENTLICH DIE LIEBE ERFUNDEN?

CLOUD WHISPERS Kerstin Polte Te gast op het festival! Een tragikomisch Duits familieverhaal en tegelijkertijd een absurde, magische roadtrip, waarin de 60-jarige Charlotte eindelijk voor zichzelf kiest. Ze stapt in de auto en laat haar man Paul en dochter Alex beduusd achter, terwijl kleindochter Jo zich met haar dode kat verstopt heeft op de achterbank. Ver verwijderd van het dagelijkse leven duiken ze in het hier en nu, op naar een nieuw begin. Maar Paul en Alex volgen. Paul moet weer leren te dromen om Charlotte terug te krijgen en Alex vindt onverwacht liefde onderweg. Jo ervaart dat er meer is tussen hemel en aarde. Ze overwinnen angsten en verwelkomen verrassingen die alleen het leven en de liefde te bieden hebben. Europese première!

Duitsland, Zwitserland Engels ondertiteld 2018 / 93' di 20:30 SF Blauw vr 21:30 DH Aegon zo 10:15 DH Rabo

THE GIANT

HANDIA Jon Garaño, Aitor Arregi Als Martín na jaren dienst in de Eerste Carlistenoorlog (1833-1840) terugkeert naar de boerderij van zijn ouders in Baskenland, kan hij zijn ogen niet geloven: zijn broer Joaquín is uitgegroeid tot een reus. De broers besluiten Joaquíns opmerkelijke gedaante in te zetten om geld te verdienen en de familie te ondersteunen. Ze reizen door Europa en treden op in het circus, op pleinen en in theaters. Het leven in de showbusiness blijkt vol uitdagingen, leugens en verraad. Een wereld waarin geldt: hoe groter je bent, hoe harder je valt. Dit historische drama, de Oscarinzending van Spanje dit jaar, is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Spanje Engels ondertiteld 2017 / 166' wo 10:00 DH Accent za 14:45 SF Groen


European perspectives

37

L'ESPRIT DES LIEUX

IN THE STILLNESS OF SOUNDS Frankrijk

Stéphane Manchematin, Serge Steyer Marc Namblard, een gerenommeerd geluidstechnicus en bioloog, woont met zijn gezin aan de rand van een bos in de Vogezen in Frankrijk. Overdag (en soms 's nachts) waagt Namblard zich diep in het bos met zijn audioapparatuur onder de arm, om geluiden te vangen die nog nooit eerder zijn gehoord: een bij die zijn pootjes tegen elkaar wrijft, het ritme van marcherende mieren, de liederen van nachtdieren, het kraken van het ijs onder een bevroren meer. Zijn nieuwsgierige dochter neemt hij af en toe mee om geleidelijk aan kennismaken met de mysteries van zijn meditatieve werk. Een magische en verleidelijke documentaire die ons vraagt om te heroverwegen hoe we onze wereld zien én horen en sluit je je ogen een beetje, dan is de 'kijkervaring' misschien nog wel groter.

Engels ondertiteld 2018 / 91' vr 19:00 SF Blauw zo 10:15 SF Blauw

Serge Steyer is te gast op het festival!

NIET SCHIETEN België

Stijn Coninx David Van De Steen is 9 jaar wanneer hij met zijn ouders en zusje het warenhuis Delhaize in Aalst bezoekt. Al drieënhalf jaar zorgt de Bende van Nijvel voor onrust, angst en geweld in België. Op 9 november 1985 plegen zij hun laatste aanslag. David ziet hoe zijn ouders en zus worden doodgeschoten. Zwaargewond en geschokt blijft hij achter. Grootouders Albert en Metje nemen de zorg voor hun kleinzoon op zich en krijgen de loodzware opdracht om hem - ondanks het grote verlies, het innig verdriet en de vele onbeantwoorde vragen - een toekomst te bieden. Maar waarom zijn de schuldigen nooit gevonden? Gebaseerd op waargebeurde feiten en het boek van David zelf, is dit een beklemmend Vlaams drama met een glansrol voor Jan Decleir.

Vlaams gesproken 2018 / 140' vr 21:15 SF Roze zo 12:30 DH Rabo

ВУЛКАН

VOLCANO Roman Bondarchuk Door een reeks bizarre toevalligheden belandt stadsjongen Lukas in een klein steppenstadje in het zuiden van Oekraïne. Hij vindt er onderdak bij een kleurrijke lokale inwoner met de naam Vova en wordt geconfronteerd met een universum dat zijn verbeelding compleet te boven gaat. Gefascineerd door Vova en zijn dochter Marushka, op wie hij in rap tempo verliefd wordt, maakt de minachting die Lukas altijd voor het plattelandsleven voelde langzaam plaats voor een geluksgevoel waarvan hij niet wist dat het bestond. Bondarchuk maakte tot nu toe succesvolle documentaires. Met dit absurde fictiedebuut, dat komisch, heftig en romantisch is, met waanzinnige cinematografie, zet hij een nieuwe en veelbelovende stap in zijn carrière.

Oekraïne, Duitsland Engels ondertiteld 2018 / 106' di 17:00 SF Groen do 14:15 DH Rabo za 19:30 SF Groen

VŠECHNO BUDE

WINTER FLIES Tsjechië, e.a. Engels ondertiteld 2018 / 85' di 20:30 SF Roze wo 12:15 DH Rabo vr 16:45 DH Aegon

Olmo Omerzu Het is winter. De 14-jarige Mára wordt op het bureau ondervraagd nadat de politie hem, rijdend in een auto ver van huis, heeft gearresteerd. Samen met de wat excentrieke en iets jongere Heduš was hij onderweg zonder bestemming, op zoek naar avontuur. Met ondeugende nonchalance doet Mára zijn verhaal, maar laat tot ergernis van de politie de nodige details weg. Regisseur Omerzu, winnaar van de Best Director award in Karlovy Vary, leidt de jongens (schitterend gespeeld door nieuwkomers) met deze road-trip door een verhaal vol afslagen en omleidingen, die spontaan komen en gaan. Deze Oscarinzending van Tsjechië is een komisch drama over een onverwachte vriendschap en de jeugdige ontembaarheid om iets bijzonders te beleven, al weet je niet precies wat.


38

European Perspectives: European Capitals of Culture

European CapitalS of Culture Met trots kijken we uit naar de premières van Sailing on The Grass, kunnen we tóch nog een keer groots genieten van De Stormruiter en blikken we terug op vele andere fantastische hoogtepunten van ons bijzondere jaar. Maar, we kijken ook verder naar buiten toe. In samenwerking met Leeuwarden-Fryslân 2018 hebben we contact gezocht met veel andere culturele hoofdsteden van afgelopen en toekomstige jaren en gevraagd of zij een blokje wilden programmeren met een bijzondere speelfilm, documentaire of compilatie van korte films, gemaakt in het kader van hun culturele hoofdstad-jaar of door één of meer spraakmakende lokale filmmakers waar ze trots op zijn in hun regio. Het leidde tot een aantal enthousiaste reacties en een bont programma: van diverse korte docu’s en kunstzinnige arthouse films, tot aan stadsportretten, kinderfilms, een gerestaureerde klassieker en een film die bestaat uit twaalf uiteenlopende fictie, docu en animatie shorts. Veel van deze vertoningen worden persoonlijk door iemand ingeleid die betrokken was bij de film of die culturele hoofdstad!

11 FRIESE FONTEINEN Nederland Nederlands & Fries gesproken (deels nl ond.) 2018 / 85’ vr 19:15 SF Roze

Roel van Dalen In de Friese elf steden zijn in het kader van LF2018 elf fonteinen gebouwd door evenzoveel internationale topkunstenaars. De documentaire laat zien hoe de gevierde curator Anne Tilroe de Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken, maar de autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek blijken niet vanzelfsprekend samen te gaan. Lukt het Anna Tilroe om draagvlak onder de bevolking te creëren? Of strandt het ambitieuze project op Friese nuchterheid? Cabaretier Jan Jaap van de Wal trekt de provincie in en geeft als rasechte Fries zijn humoristische commentaar op het proces.

DE STORMRUITER Nederland Nederlands & Bildts gesproken 2018 / 150’ wo 19:00 DH Aegon

Timo Brinkman Honderd Friese paarden, een tot dijklandschap verbouwd WTC en stampvolle tribunes, avond na avond. Ruim honderdduizend mensen bezochten in september en oktober De Stormruiter: één van de absolute hoogtepunten van LF2018. Het unieke muziektheaterstuk vertelt vanuit een Bildts perspectief over de eeuwige strijd van Nederland tegen het water en de ontstaansgeschiedenis van het Friese paardenras. Met o.a. Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Freark Smink, Hilbert Dijkstra en Joop Wittermans. Heb je De Stormruiter gemist? Beleef het nu alsnog op groot doek! Omrop Fryslân maakte in samenwerking met Stichting Faderpaard een prachtige registratie die bij ons in première gaat in de grote Aegonzaal.

DE REUZEN IN LEEUWARDEN Nederland Ned., Fries, Eng. & Frans gesproken (deels nl ond.) 2018 / 30’ vr 14:45 SF Groen

Marc Pos Na onder meer Buenos Aires, Montreal, Liverpool en Barcelona zijn de wereldberoemde reuzen van Royal de Luxe nu in... Leeuwarden! De komst van drie metershoge reuzen zet heel Leeuwarden op z'n kop: het is de grootste operatie van het Culturele Hoofdstadjaar. De stad verwacht meer dan 400.000 bezoekers in drie dagen, dus zijn er ontzettend veel sterke schouders nodig om dit megaproject te doen slagen. In deze documentaire volgen we een aantal hoofdpersonen, van vrijwilliger tot burgemeester, bij de voorbereidingen en tijdens de spectaculaire Reuzendagen in Leeuwarden.

GRUTTOPIA

ZWARTE PARELS

Nederland

Nederland

Nederlands & Fries gesproken (deels nl ond.) 2018 / 90’ zo 15:15 DH Accent

Thom Verheul De Friese grutto Amalia en de Friese vogelaar en componist Sytze Pruiksma zijn intens met elkaar verbonden. Amalia broedt al jaren bij Weidum, waar Sytze woont en werkt. Sytze volgt Amalia naar trekgebieden als Afrika, Spanje en Portugal. Centraal in de film staat echter de teruglopende biodiversiteit van het Friese platteland, waardoor met name de grutto het steeds moeilijker krijgt. Moeten we achteruitgang van de natuur accepteren, of kan het anders? Want: hoe kunnen we groeien als grutto’s en andere vogels sterven? Deze vragen legt Pruiksma voor aan zijn publiek in Birds & Brass (2016) en in de grote theatrale productie Conference of the Birds, waarin hij ons uitdaagt de boodschap van de grutto te verstaan.

Ned., Fries & Engels gesproken (deels nl ond.) 2018 / 41’ vr 14:45 SF Groen

Marc Pos De Stormruiter, een theatervoorstelling met meer dan 100 Friese paarden in de hoofdrol. Echte wereldsterren als Jasper 366, Jurre 495 en Tsjalle 454; Friese tophengsten waar de hele wereld voor in de rij staat. Waarom zijn de Friese paarden zo populair en hoe maak je theater met paarden als acteurs? In deze reportage wordt onder andere hoofdrolspeler Jelle de Jong gevolgd. Hij is een jaar lang in training om vertrouwen op te bouwen met de Friese paarden waar hij op rijdt in de voorstelling. Maar ook de paardenfokkers van deze 'zwarte parels' komen aan bod. Hun paarden zijn over de hele wereld gewild. Hoe komt een hengst uit Witmarsum uiteindelijk in Malibu terecht?


39

European Perspectives: European Capitals of Culture

Sailing on The Grass Onze omgang met de veranderende wereld in drie verhalen, Fryslân door de ogen van niet-Friezen. Naar een concept van Klaas Toering, zijn drie internationale regisseurs voor de documentaireserie Sailing on the Grass gevraagd je mee te nemen in hun beeld op onze provincie. Onder het motto ‘door andermans ogen kun je beter naar jezelf kijken’ zijn ze op zoek gegaan naar kleurrijke inzichten en verstopte mogelijkheden. In een wereld die groeit en verandert wint de regio aan belang. Sailing on the Grass viert, met Friesland als metafoor, de kracht van culturele Europese diversiteit. Maar hoe verhoudt het zich in een tijd dat juist de verbindende culturele waarden onder vuur liggen en Europa aan kracht verliest? Op zaterdagavond vindt de première van Andrea Pellerani’s Zwitserse Kust en Pau Ortiz’ Zoals zij plaats. Bovendien is er op de middag een educatief programma en panelgesprek verbonden aan de première. De derde film, van Balazs Simonyi, krijgt zijn première tijdens het Noordelijk Film Festival in 2019.

EDUCATIEPROGRAMMA 'In de wereld van film' Als je kennis, talent en creativiteit naar Friesland haalt moet je er ook wat mee doen om het effect te bestendigen. Vanuit die gedachte is een educatief programma van Sailing on the Grass ontstaan. Zestien leerlingen uit 3 en 4 VWO van het Piter Jelles Stedelijk Gymnasium Leeuwarden hebben in het schooljaar 2017/2018 onder begeleiding van Kes Antoniesen de workshop ‘in de wereld van film’ gevolgd. De klas, verdeeld in vier groepen, kregen les in productie-, camera-, geluid-, regieen interviewtechnieken. Het resultaat bestaat uit vier korte documentaires tussen de 2 en 5 minuten en wordt op 10 november in Leeuwarden gepresenteerd. Aan de leerlingen worden certificaten uitgereikt en er is ruimte voor vragen. za 16:00 Bald'r

PANELGESPEK Filmproductiebedrijf DOXY en de Waddenacademie grijpen de première van de documentaire Zwitserse Kust aan om een gesprek te voeren over de toekomst van de visserij in de Waddenzee. Onder leiding van prof.dr.ir. Katja Philippart, portefeuillehouder Ecologie bij de Waddenacademie, gaan vissers, filmmakers, ecologen en beleidsmakers in gesprek met elkaar en met het publiek. Barbara Geertsema, kustvisser in de Waddenzee en tevens hoofdpersoon in Zwitserse Kust en filmmakers Andrea Pellerani en Laura Bouwmeester vormen samen met dr. Ingrid Tulp (marien ecoloog bij Wageningen Marine Research), drs. Bram Streefland (coördinerend beleidsmedewerker Wadden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en drs. Wouter van der Heij (ecoloog en projectleider van de Vismigratierivier van de Waddenvereniging) het panel. Het gesprek vindt plaats in Theaterskip Bald’r op zaterdag 10 november van 17:15 tot 18:30 uur. Je bent hierbij van harte welkom! za 17:15 Bald'r. Gratis entree.

ZOALS ZIJ Nederland Nederlands en Engels ondertiteld 2018 / 30’ za 19:45 DH Accent

Pau Ortiz De bewoners van het Friese Oosterlittens kopen samen een huis in hun dorp om een gezin op te vangen, gevlucht uit Syrië. Het gezin kan er niet aarden en vertrekt na een jaar naar de Randstad. De twee oudste zoons, Ahmed (19) en Mohammed (18) besluiten echter te blijven. Met de hulp van dorpsbewoners Jan en Janneke leren de jongens - afkomstig uit miljoenenstad Aleppo - stap voor stap op eigen benen te staan in de volslagen nieuwe cultuur van een kleine Friese plattelandsgemeenschap. Een film over onafhankelijkheid, de complexiteit van helpen en geholpen worden, over barmhartigheid en realiteitszin, en de kracht van een gemeenschap.

LF2018 STORY BOOTH

WEGDROMEN IN EEN BIOSCOOP VOOR TWEE

Foto: Verena Blok

Er waren Reuzen in de stad, de Stormruiter reed door het WTC en er vonden dit jaar talloze andere bijzondere uitingen plaats die in het teken stonden van Leeuwarden Fryslân 2018. Maar wist je wel dat een aantal van deze op zichzelf staande werken alleen online bestaat? Omdat de organisatie van LF2018 deze artistieke en journalistieke mediawerken graag ook een fysieke plek wilde bieden, creëerde ontwerper Anne Madrid een installatie die dit mogelijk maakt. Neem plaats in dit houten hokje in de foyer van Stadsschouwburg De Harmonie en droom samen weg om in een paar minuten de mooiste en ontroerendste verhalen van dit Culturele Hoofdstad jaar te beleven.

ZWITSERSE KUST Nederland Nederlands en Engels ondertiteld 2018 / 30’ za 19:45 DH Accent

Andrea Pellerani Zwitserse Kust is een portret van twee kleinschalige kustvissers uit de Waddenzee; Jan en Barbara. Met de hand voorzien zij ons van voedsel uit de natuur. Te midden van de verpletterende schoonheid van de natuur, op de grens van land en zee, laten Jan en Barbara ons door de ogen van filmmaker Andrea Pellerani, nadenken over de relatie die wij mensen hebben met de natuur. Hierbij maakt de film een verbinding tussen de Zwitserse Alpen en de Waddenzee: voedingsstoffen in het water uit de bergen vormen een gezonde voedingsbodem voor de oesters, mossels en vis die het vissersechtpaar vangt in de Waddenzee en vervolgens verkoopt in Zurich.


novimber

Feest fan taal!

Mei foarstellingen, ekspo’s, ferhalen en projeksjes lanfantaal.frl


European Perspectives: European Capitals of Culture

41

projecties

Foto’s: Lucas Kemper

ALLE LÂN FAN TAAL PROJECTIES OP ÉÉN AVOND! Al vanaf het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 is dit jaar elke drie maanden op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een ander groots videokunstwerk te zien geweest, geprojecteerd op de scheve toren, het dwarse icoon van Leeuwarden, de Oldehove. De projecties zijn een initiatief van Lân fan taal en elke projectie is door een trio gemaakt, waaronder vaak een taalkunstenaar (dichter, rapper, schrijver of spoken word performer), een filmmaker of videokunstenaar en een muzikant of band. In sommige gevallen is er zelfs met collectieven gewerkt. Tot eind november draait de vierde projectie nog elke do-zo, maar op woensdagavond 7 november vertonen we ze in het verlengde van het filmfestival voor één keer alle vier op één avond! Het programma is openbaar en gratis toegankelijk. De films duren allemaal om en nabij een kwartier. Neem vooral je eigen klapstoeltje mee of plof neer op de tribune van Obe. Stop een dekentje in je tas en wij zorgen voor warme chocolademelk en een gezellig vuurtje om je aan te warmen. Na de projecties zetten we de filmmakers nog even in de spotlight met een Q&A in Obe (meld je aan via de website). wo 20.00 Oldehoofsterkerkhof + Obe

PROJECTIE #1

PROJECTIE #2

WEAGEN/ WAVES/WELLEN

FOARLOPICH LÂN / VOORLOPIG LAND In dit poëtische en surrealistische werk richten videokunstenaar Jules van Hulst, dichter Tsjead Bruinja en componist Herman van Veen een tijdelijk land in van taal, beeld en muziek. Het is een veranderlijk landschap, waarin de wind altijd waait, maar nooit vanuit dezelfde hoek, gesymboliseerd door een grote roodwitte windsok. De wind brengt ons flarden dialoog en verhaal waarin personages elkaar existentiële vragen stellen. Van Veen schreef de elektronische muziek bij de gedichten van Bruinja en draagt diens teksten voor met zijn karakteristieke warme stem. Van Hulst zorgde voor een symbolische en figuratieve beeldcollage van elementen die ons in weer, wind en louterend vagevuur richting kunnen geven, speels en klein maar op de Oldehove groot en menselijk.

PROJECTIE #3

ONE OF US Zangers en schrijver Nynke Laverman was de drijvende kracht achter de derde projectie, waarin de vraag centraal staat of we de taal van de natuur nog verstaan. Filmmaker en videokunstenaar Douwe Dijkstra bracht het verhaal tot leven met behulp van acteurs Dunja Jocic en Hendrik Aerts, en de muziek van Sytze Pruiksma. Een jonge vrouw die op het oog alles heeft – een leven in de grote stad met een goede baan en een lieve man – is desondanks niet gelukkig. Ze voelt zich steeds minder thuis in de wereld van mensen en muren. Ze droomt van een bestaan als plant, waarin ze op een goede dag daadwerkelijk verandert.

In deze tweede film van animator Atonia Rehnen en editor René Duursma staat de taal van de muziek centraal en wordt gebruik gemaakt van dichtwerk van Rodaan Al Galida en Tsjêbbe Hettinga, beelden uit het Fries Film Archief en de muziek van Kinetophone met zangeres Élénie Wagner. Muziek is de poort tot beelden, geuren en herinneringen. Centraal staat de confrontatie van de Friese gedichten en stem van Tsjêbbe Hettinga met de Arabische gedichten en stem van Rodaan al Galidi. Ook komen Nederlandse, Duitse en Engelse stemmen in golven samen. Zowel de gedichten als de muziek roepen herinneringen op die versterkt worden door de archiefbeelden en fantasierijke, handgemaakte collages van Antonia Rehnen.

PROJECTIE #4

1954 – WE ZIJN ER BIJNA … Deze laatste projectie, vooral een grafische animatie, is filmisch gezien het werk van media art collectief WERC uit Groningen. Zij werkten inhoudelijk samen met muziek- en woordcollectief VANTA en rapper Fresku. Taal wordt in deze projectie benaderd vanuit een specifieke historische context; in 1954 tekende Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Je hoort en ziet oude en nieuwe teksten in onze koninkrijkstalen Nederlands, Frysk, Sranang Tongo, Engels en Papiamentu samensmelten. De film stelt vragen over de afgelopen 60 jaar. Waarom bestaan er nog zoveel misverstanden? Waarom is het niet gelukt om in de constellatie van 1954 te blijven samenwerken? Welke macht schuilt er in woorden?


42

AARHUS 2017

Aarhus 2017 presenteerde vorig jaar The Big Little Film Festival met films van internationale en lokale filmmakers die de Deense en Europese identiteit onderzoeken. Wij hebben een kleine selectie van deze films op ons festival. vr 12:15 SF Blauw

European Perspectives: European Capitals of Culture

Wroclaw 2016

Het New Horizons Int. Film Festival speelde een belangrijke rol in het culturele hoofdstad-jaar van Wroclaw. Artistiek leider Roman Gutek droeg onderstaande selectie korte films aan die met steun van Wroclaw 2016 werden gemaakt en in première gingen op New Horizons. wo 19:30 SF Blauw

THE DISSIDENTS Jeppe Rønde e.a. - 18' Waarom zou je dissident (andersdenkend) zijn in het hedendaagse Europa? Wat is de toekomst van dat Europa? Betekenen de kantelpunten van de vluchtelingencrisis, burgeroorlogen en economische ongelijkheid het einde van de droom van de Europese Unie? Zomaar een paar vragen waarop regisseur Jeppe Rønde het antwoord zoekt in dit baanbrekende filmproject. Vijf korte portretten uit verschillende Europese landen vertellen het verhaal van inwoners die bereid zijn om op gespannen voet te staan met het beleid van hun regering. Elke dissident wordt gefilmd door de lens van een regisseur uit eigen land en geeft zijn/haar visie op een verenigd Europa.

MORE FAIR THAN THE SUN Emma Sullivan - 5' Speciaal voor de openingsceremonie van Aarhus als Culturele Hoofdstad van 2017 schreef de Faeröerse componist Sunleif Rasmussen een fanfare. Net als het feestjaar zelf, begint de fanfare met bijna niets, maar ontwikkelt het zich tot een prachtige en bombastische climax. Rasmussen liet zich, naast oude mythologische teksten uit de Edda, inspireren door het meest typische Deense element: de wind. More Fair than the Sun wordt afwisselend gezongen in het Oud-Noors, het Deens en in het Engels. Op ons festival vertonen we deze korte documentaire over het prachtige stuk.

FUUR Emma Sullivan - 20' Welkom op Fuur - een klein eiland in het noorden van de provincie Jutland. Het landschap van dit bijzondere stukje Denemarken is voor een groot deel onaangetast gebleven en de fossielrijke kliffen laten sporen van leven achter die zo’n 55 miljoen jaar oud zijn. De mensen van Fuur zijn al net zo bijzonder als hun omgeving. De blinde John is de plaatselijke gids en kent het eiland door zijn geheugen en aanraking. Hij is een originele ‘Furbo’, maar de meeste inwoners die zich nu zo thuis voelen op Fuur komen van buitenaf. Ze verlaten de hectiek van de grote stad om hun eigen authentieke Deense ervaring te beleven, temidden van een adembenemend uitzicht.

WROCŁAW OD ŚWITU DO ZMIERZCHU

WROCŁAW FROM DAWN TILL DUSK Diverse regisseurs - 40' The World From Dawn Till Dusk is een internationaal educatief filmproject dat al in verschillende steden is uitgevoerd, waarbij filmstudenten samenkomen voor workshops en onder begeleiding van lokale professionals een portret maken van de stad. Met deze docu over het Poolse Wrocław duiken we via dit project in een stad met vele gezichten, een stad die een gigantische transformatie onderging na hevige bombardementen in WOII. Het is de Poolse Onafhankelijkheidsdag en vanuit verschillende invalshoeken zien we buitenlanders, locals, kinderen en veteranen. De vele ontmoetingen kleuren de straten van Wroclaw, voorzien van geestig commentaar via de stem van Wroclaw radio.

ŚCIEZKI TEKSTU

TEXT PATHS Agata, Bartek en Piotr Bartos - 8' Korte artistieke film over poëzie op gebouwen, geïnspireerd op de werken van Stanisław Dróżdż. In dit intrigerende zwart-wit portret van Agata, Bartek en Piotr Bartos zien we onder andere the Choir of Commenting Wroclawers, die optreden temidden van de kunstwerken. Het levert bijzonder fraaie beelden op van het verwante filmmakers- en kunstenaarstrio, dat gevestigd is in deze culturele hoofdstad. Leuk om te vermelden is dat Agata tijdelijk in Nederland woonde, afstudeerde aan de kunstacademie in Arnhem en in 2012 finalist was in het TV-programma De Nieuwe Rembrandt.

THE KEEPER OF SMALL THINGS Emma Sullivan, Berit Madsen - 27' Tove Tendal-Hansen (91) ziet wat anderen niet zien: de onschatbare waarde van kleine objecten en de verhalen die erachter schuilgaan. Ze zorgt voor de dierbare kleine dingen die overblijven uit de levens van anderen, van hoeden tot theekopjes en van poppen tot een dagboek van een oude koningin. Als je Toves huis bezoekt, wandel je door een vergeten Denemarken, vol verhalen uit het verleden. Alle voorwerpen worden minutieus gedocumenteerd door deze bijzondere museumconservator. In een kortzichtige wereld met korte spanningsbogen, waarin anderen naar de mammoeten kijken, verzamelt Tove de muizen.

TAKI PEJZAŻ

SUCH A LANDSCAPE Jagoda Szelc - 23' Een wonder, tevredenheid, spijt, gebed, vergeving - dit zijn de vijf fasen die we vóór de dood moeten ervaren om niet bang te hoeven zijn. Immers, iedereen kan iemand anders leren hoe je in vrede kan sterven. Deze poëtische compilatie van niet-verwante verhalen is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Bij het toekennen van de Golden Tadpole-award aan deze film zei Caleb Deschanel dat het een prachtig vertelde reeks visuele gedichten was die in een diep en belangrijk mysterie duiken.


European Perspectives: European Capitals of Culture

PilSen 2015

Pilsen organiseerde in 2015 een grote expositie over de beroemde Tsjechische animator Jiří Trnka die in Pilsen werd geboren, en digitaliseerde deze mooie klassieker. Jiří Suchánek was betrokken bij het hele process en komt erover vertellen op ons festival. vr 16:30 SF Blauw

43

ValettaMalta 2018

Vijf korte films, geschreven en gefilmd door 22 kinderen uit Valletta (Malta), de andere Culturele Hoofdstad van Europa. Vergelijkbaar met het Leeuwarder Look@me project - maar dan fictie in plaats van documentaire - maakten 12/13-jarige kinderen onder begeleiding van professionals uit de filmindustrie het hele proces van script tot montage mee: het resultaat is dus écht van hen. wo 18:30 Bald'r, vr 13:15 Eestroom & za 13:30 Bald'r (gratis)

STARÉ POVĚSTI ČESKÉ

OLD CZECH LEGENDS Jiří Trnka - 91' Een bijzondere stop-motion animatiefilm van een van de beste Tsjechische filmmakers. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Alois Jirásek over Tsjechische mythen, vertellen de poppen als ware, levendige karakters het verhaal over de rijke geschiedenis van Tsjecho-Slowakije. Helden, koninginnen en legendes, ze komen allen voorbij in deze boeiende film, bestaande uit zes verhalen. Niet alleen de uitvoering van het verhaal is een lust om naar te kijken, ook de techniek (de film is gemaakt in 1953!) verdient zeker je aandacht.

Novi Sad 2021

Novi Sad 2021 duurt nog even, maar heeft al mooie plannen. In Zu Hause zien we de zogenaamde Almaški-buurt, een historische wijk waarvan het cultureel erfgoed intensief beschermd en gepromoot zal worden. In Minotaur demonstreert de filmmaker hoe een eens naar buiten gerichte multiculturele samenleving van Novi Sad is verwoest door angst en de harde realiteit van het leven in Servië. Op het festival zal regisseur Nenad Mikalački van Zu Hause de films presenteren. do 16:45 SF Blauw

ZU HAUSE

AT HOME

Nenad Mikalački - 9' “Waar ik ook ben, daar is mijn thuis. Ik ben mijn eigen thuis.” Drie heel verschillende migranten, allen geboren in Servië, ontmoeten elkaar in dit korte drama. Een oudere dame die na WOII is geëmigreerd naar Duitsland gaat terug naar Oost-Europa om het huis van haar jeugd te vinden. Ondertussen proberen twee Servische jongens - die eerder naar Duitsland zijn gevlucht voor de Joegoslavische burgeroorlog - te overleven in een Servische sloppenwijk. Middenin de chaotische sfeer van het moderne Servië ontmoeten de drie elkaar en helpen de jongens de dame met het vinden van haar huis.

TAFXNAX (verschillende korte films) Diverse regisseurs - 5 x 8' In The Change probeert een tienermeisje probeert zich aan het geïdealiseerde schoonheidsbeeld te houden, met verontrustende gevolgen. In A Bad Decision negeert een jong meisje advies, gaat met de verkeerde vrienden om en sleept een dierbare vriendin mee in een gevaarlijke situatie. A Child’s Lesson gaat over een jong meisje dat gefascineerd raakt door de verhalen van haar grootvader over de oorlog. Ze leert dat je in het leven moet vertrouwen op de hulp van vreemden, waarvan je het niet verwacht. Hazel is een tienermeisje en vindt een jongen leuk. Maar ze vindt het lastig hem te benaderen en voordat je het weet is het te laat. In Forgive Me Wendy probeert een jonge man wanhopig zijn onverbiddelijke vriendin te imponeren tijdens hun eerste jubileum, wanneer de dag plotseling een extreme wending neemt.

Donostia San Sebastian 2016

Met trots aandragen voor ons festival door de organisatie van DSS2016. Eén van de coördinatoren van dit unieke project, schrijver en regisseur Jorge Gil Munarriz, presenteert de film in Leeuwarden. zo 12:45 SF Blauw

MINOTAUR Szabolcs Tolnai - 47' Novi Sad in de late jaren negentig. In Kosovo woedt oorlog en de Hongaarse Ana - voorheen cultuurredacteur bij een inmiddels opgeheven dagblad - sluit zich aan bij een groep neoavant-gardisten die bezig is met een ‘onzichtbaar’ kunstproject. Ze heeft niets te verliezen met een vermiste zoon en een voormalige popster als echtgenoot die volledig de weg kwijt is. Ze ontdoet hun appartement van al hun bezittingen en gaat in verzet. Het Hongaarse gezin waar deze film om draait, geldt als voorbeeld van de ooit zo open samenleving die volgens de regisseur is verpest door angst en de harde realiteit van het leven in Servië.

KALEBEGIAK (comp. korte films) Diverse regisseurs - 116' Twaalf korte portretten van de stad San Sebastian, één film, gemaakt door vijftien regisseurs van verschillende generaties en achtergronden, bekende namen en jonge talenten, met als enige doel een divers perspectief creëren waarin documentaire, animatie en fictie samenkomen. De titel ‘Kalebegiak’ is Baskisch voor ‘ogen van de straat’. De film neemt je mee op een filmische tour door de straten van San Sebastian en laat je op een snelle en levendige manier kennismaken met zijn cultuur en inwoners. Dit project streeft er naar meer te zijn dan alleen een film. Het is een film waarin heden en verleden samenkomen, een ontmoetingsplaats voor uitwisseling en creatieve verrijking.Muziekprogramma NFF 2018

45

Muziekprogramma Bjarke Ramsing

DINSDAG

Sa Fier Fan Hûs Broken Brass Ensemble

Feest op het festival: Broken Brass Ensemble blaast na de openingsfilms hun onweerstaanbare en overweldigende New Orleans-brass door de foyer van de Harmonie. Het achtkoppige kopercollectief raast inmiddels de hele wereld over en zet iedere zaal en ieder festival keer op keer op zijn kop. Verwacht een aanstekelijke mix van funk, soul, hiphop en een knallende dosis energie waarop het onmogelijk is om stil te zitten. di 22:30 DH Foyer

WOENSDAG Surprise act

Op woensdagavond speelt er tussen 21.00 en 22.00 een band in de foyer van De Harmonie die we later online bekend maken! wo 21:00 DH Foyer

DONDERDAG

Okke Punt

Singer-Songwriter Okke Punt brengt zijn prachtige verhalende songs naar het Noordelijk Film Festival. Met zijn warme stemgeluid maakt hij muziek in de puurste vorm: van klein en intiem naar groots en meeslepend. Hij schrijft en zingt zijn liedjes zelf en brengt ze solo met virtuoos gitaarspel waar je maar geen genoeg van krijgt. Prachtige songs voor liefhebbers van Damien Rice en Bruce Springsteen. do 20:30 DH Foyer

Het videoclipproject van Friesland Pop waarbij jonge videomakers ervaring opdoen met het maken van videoclips, onder begeleiding van ervaren videomakers. Het project is bedoeld om clips te ontwikkelen voor Friese acts die nog niet onder contract staan bij een boekingskantoor of label, maar wel interessant materiaal maken. Friese popacts staan zo mooi in de spotlight, videomakers doen ervaring op en Fryslân wordt met bijzondere locaties op de kaart gezet. Op het programma staan in ieder geval de volgende videoclips: ‘You Got Me’ van Katie Koss, ‘Julie’ van Blackbox Red, ‘Clouds’ van Woe Blind Birds, ‘Helden Fan Hjir’ van Tigers fan Greonterp, ‘Spacedrifters’ van Feral Tides en ‘Work it’ van San XYZ. Daarnaast zullen diverse bands, waaronder Feral Tides, optreden tussen de presentaties door. do 21:00 NH Café

VRIJDAG Freez

Maak kennis met Freez: verhalen van de straat, gezongen door een Zwolse songsmid met het taalgevoel van Gerard Reve en de charme van James Dean. Zijn muziek is rauw, stads en eerlijk met een enorme dosis taalgevoel en poëzie. Noem het hiphop noir, verpakt in een catchy pop-jasje. Hij begon zijn carrière als hiphopper en schrijft inmiddels liedjes vol donkere romantiek. Vanachter de piano versmelt hij serieuze rap met pakkende melodieën die hij live speelt met band. vr 20:45 DH Foyer

ZATERDAG Timo de Jong

Timo de Jong uit Meppel brengt heerlijke folk-, country- en popliedjes naar ons festival. Liedjes die een beetje over hem gaan, maar eigenlijk op iedereen van toepassing zijn. Maar ook liedjes over autodieven, koibois en dochters die nog geboren moeten worden. Waar hij ook speelt, Timo reduceert het tot een gezellige huiskamer waarin hij gevuld met humor en vrij van pretenties zijn publiek vermaakt. Schuif aan en geniet! za 16:30 DH Foyer

Een vleugje Scandinavië mag ook in ons muziekprogramma niet ontbreken: Bjarke Ramsing is een geestdriftige Deense muzikant die momenteel vanuit Nederland opereert. Zijn (muzikale) opvoeding ligt echter in het zuiden van Denemarken, waar hij kennis maakte met roots, blues en folk. En dat hoor je terug in de bezielende muziek die hij maakt. Met zijn akoestische gitaar schrijft Bjarke bloedmooie liedjes die je bij de strot grijpen en niet meer los laten. za 21:15 DH Foyer

ZONDAG

Niels Duffhues

Niels Duffhues uit Den Bosch is een ongrijpbaar kunsttalent dat zich niet laat inkaderen. Hij geniet bekendheid als singer-songwriter van dwarse, duistere liederen, maar de laatste tijd is hij in het bijzonder actief als sologitarist en filmer. Op bedachtzame wijze combineert Duffhues zijn dromerige gitaarcomposities met beeldende/filmkunst. zo 14:45 DH Foyer zo 17:00 DH Foyer

Mosken

Mosken bestaat uit Bert Steeman, Sjoerd van Kammen, Jelte Rijpkema, Ronald van den Oudenalder en Joop Visser. Vijf muzikanten met veel ervaring in de Friese popscene - en dat hoor je terug in hun muziek. Het unieke en beklijvende stemgeluid van zanger Bert wordt begeleid door piano, ukelele of gitaar, wat zorgt voor een grote verscheidenheid in sfeer. Hun Friestalige muziek scoort al op Omrop Fryslân, maar moet je vooral live beleven. zo 19:30 DH Foyer

DAGELIJKS DJ’s in de foyer

Zoals elk jaar sturen we je niet direct na de laatste film naar huis. In de foyer van de Harmonie is het prima vertoeven met hele fijne muziek, gedraaid door verschillende lokale top-dj’s. Geniet dus iedere avond met een drankje in de hand van goeie muziek terwijl je met oude of nieuwe bekenden de films van de afgelopen dag nog even grondig evalueert.


Kirsten van Santen Cultuurredacteur en columnist

“Wordt cultuur na 2018 weer verrassend?” Ik vertel je wat er gebeurt.

Nú vanaf 4 weken voor

€ 5,-

Beleef de interessante verhalen van het najaar! Ontdek LC in de krant, app én online. Ga snel naar LC.nl/najaar of bel 088-0320405

LC.nl


Word vrijwilliger Meld je aan via info@filminfriesland.nl


liefde in de gouden eeuw

24 november 2018 t/m 17 maart 2019 friesmuseum.nl partners fries museum

projectpartners

Stichting Dorodarte | Foundation Siebolt | Vrienden van het Fries Museum


Eten en drinken op het festival

49

ETEN IN DE HARMONIE Heb jij ook altijd zo’n zin in wat lekkers als je de film uit komt? Logisch, van films kijken krijg je trek. En dorst! Samen met onze partners en vrienden hebben we daarom een aantal smakelijke opties voor je samengesteld binnen en buiten de festivallocaties. Op vertoon van je filmticket kun je kiezen uit allerlei mooie aanbiedingen. Van een gratis kopje koffie en een lekker stuk huisgemaakte taart tot een compleet driegangenmenu. Je vindt de locaties gemakkelijk terug op de plattegrond op pagina 5. Eet smakelijk en proost!

Dutch Beans Goede en lekkere koffievariaties zijn vaak ver te zoeken op festivals. Barista Peter van der Wal van Dutch Beans brengt hier, tijdens het Noordelijk Film Festival, verandering in. Je vindt hem in de foyer van De Harmonie!

ETEN BUITEN DE HARMONIE Eetcafé Het Leven Voor €17,50 kun je hier aanschuiven voor een heerlijk tweegangenmenu inclusief consumptie. Ook vegetarisch mogelijk. We raden je wel aan om even te reserveren, via tel. 058-2122 670. Het Wapen van Leeuwarden Op vertoon van het filmkaartje krijgen de mensen bij een hoofdgerecht (exclusief dagmenu) koffie/thee aangeboden.

Tijdens het Noordelijk Filmfestival zorgen de koks van Stadsschouwburg De Harmonie ervoor dat je niets te kort komt. De gevarieerde gerechten sluiten aan bij Noordse Focus van het festival. Kom genieten van comfort food met ‘Noordse’ ingrediënten. Bijvoorbeeld heerlijk belegde broodjes tussen de middag en elke dag vers bereide soepen. Tegen de avond serveren we lekkere warme gerechten. Keuze uit vlees, vis en vegetarisch/vegan. Bij de bar in de foyer serveren we bijzondere wijnen en speciale bieren, uit fles en van de tap. Kortom: je hoeft De Harmonie niet meer uit tijdens dit Noordelijk Film Festival! Bekijk het menu online op Harmonie.nl of op de tafeltjes in De Harmonie.

Café de Bak In Café de Bak in de Blokhuispoort serveren ze tijdens het festival een speciale NFF Bakhap voor € 8,50. Je kunt kiezen uit vis, vlees en vegetarisch. De Bak is op zaterdag- en zondagavond gesloten. Proefverlof Bij Proefverlof, eveneens in de Blokhuispoort, staat voor € 27,50 een NFF driegangenmenu van de Chef op de kaart. Snel klaar en super lekker! Speciaalbier Café De Markies Op vertoon van je filmticket drink je hier een gratis kopje koffie of thee.

Grand Café De Friesche Club Vers gezette koffie met oranje koek, een heerlijke lunch of wisselende daghap al vanaf € 9,95 en vele lokale biertjes. Kortom een plek om na een film heerlijk bij te komen. Doppio Op vertoon van je filmticket krijg je hier 10% korting op een koffie of thee to go. Doppio is doordeweeks vanaf 8 uur open, op zaterdag vanaf 9 uur en op zondag vanaf 10 uur. Grand Café Z Gratis huisgemaakt gebak bij de koffie op vertoon van je filmticket van die dag.


Wij onderscheiden ons door passie en betrokkenheid. Daardoor creĂŤren wij een meerwaarde voor u. De advocaten van Rotshuizen Geense hebben hun roots in maatschappelijk relevante zaken. We zetten ons daarom in voor onze cliĂŤnten in de sectoren bouw en vastgoed, overheid en onderwijs, zorg en welzijn en cultuur en natuur.

Prins Hendrikstraat 8 8911 BK Leeuwarden Postbus 222 8901 BA Leeuwarden Telefoon +31 (0)58 21 22 444 Fax +31 (0)58 21 33 666 E-mail info@rgadvocaten.nl

makers van film en animatie

gepassioneerd, betrokken

achter het station 1, leeuwarden www.metafoormedia.nl

0000-ROTSG-ADV Noorderlijk Film Festival.indd 1

Expert ExpertTromp Tromp Expert Tromp Schrans Schrans 104, 104, Leeuwarden, Leeuwarden, (058) (058) 2158000 2158000 Schrans 104, Leeuwarden, (058) 2158000

Tromp Tromp Tromp

13-10-1


Festivalgeheimen

51

FROUKJE MEETS HENK:

FILMEN OP HET PLATTELAND EN OP FILM

MNSKP OP REIS Mienskip. Gemeenschap. Community. Drie woorden met een persoonlijke betekenis, waarde en beleving die samen de ruggengraat vormen van Leeuwarden-Fryslân 2018. Ontwerpster Sjoukje Terpstra heeft haar visie op de Fryske mienskip en culturele hoofdstad omgezet in een serie van 28 grafische kaarten en posters die te zien zijn in de foyer van De Harmonie. Drie van de kaarten gingen op reis en deden onder andere Dubai, Glasgow en Auckland aan om ontmoetingen tot stand te brengen en culturen te proeven, op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Foyer in De Harmonie

FILMPROGRAMMA EN EXPOSITIE I.S.M. KUNSTMAAND AMELAND Het Noordelijk Film Festival en Kunstmaand Ameland slaan opnieuw de handen ineen, met een filmprogramma op Ameland en een satellietexpositie van Kunstmaanddeelnemers op het filmfestival. Het filmprogramma op Ameland bestaat onder meer uit een aantal Scandinavische toppers van onze vorige editie: Mesteren (1 nov), Borg/ McEnroe (8 nov), Tom of Finland (15 nov), Du forsvinder (22 nov) en The Square (29 nov). Telkens om 20:00 uur in de Burgemeester Waldaschool, Nes. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn in de foyer van De Harmonie vitrines gevuld met het werk van een aantal Kunstmaand-exposanten. Het is een kleine greep uit een veel groter aanbod, om een indruk te geven van de diversiteit van kunstvormen die tot 30 november te zien is op Ameland, zie ook Kunstmaandameland.nl.

NOORDELIJK FILM FESTIVAL PUBLIEKSPRIJS Bij de entree van de filmzalen worden scheurstrookjes uitgedeeld waarmee je de film na afloop kunt waarderen. Alleen films van 2017/2018, die langer zijn dan 65 minuten en meer dan honderd stemmen hebben, komen in aanmerking voor de publieksprijs van ons festival. De prijs wordt op zondagavond voorafgaand aan de slotfilm Laugh and Die uitgereikt.

BERGMAN EXPOSITIE Neem een kijkje op Scheepsatelier Eestroom naast De Harmonie. Daar is het hele festival lang een kleine fotoexpositie over het leven van Bergman te zien, beschikbaar gesteld door het Zweeds Filminstituut.

Afgelopen zomer reed Froukje van Wengerden naar Minnertsga om daar collega-filmmaker Henk Penninga te bezoeken. Ze was benieuwd naar zijn film DOARP uit 1995. Een film die weliswaar in Minnertsga is opgenomen, maar die door zijn universele karakter in elk kleine dorp in Friesland opgenomen had kunnen zijn. En een film die voor iemand als Froukje, afkomstig uit het digitale tijdperk, uit een ver verleden stamt. DOARP is een sfeervolle documentaire over het platteland en het dorpsleven in Friesland. Liefdevol schetst de film het leven van een kleine gemeenschap en laat hij je als kijker kennismaken met een aantal karakteristieke dorpsbewoners. De film ontroerde Froukje; ze is een ware liefhebber van analoge films over het platteland. Nu projecteren Froukje en Henk de film vanaf een 16mm projector. Voorafgaand wordt Froukje’s eigen korte film Moving Landscapes vertoond (2015) en vindt er een gesprek plaats tussen de twee documentairemakers, van twee generaties, met dezelfde liefde voor film. zo 15.00 Eestroom

LF2018 STORY BOOTH Tot nu toe bestonden deze kunstwerken alleen online, maar ontwerper Anne Madrid gaf ze een fysieke plek. Wil jij niets van LF2018 missen? Dan moet je echt even plaatsnemen in de houten installatie die je aantreft in de foyer van Stadsschouwburg De Harmonie. Droom samen weg in dit hokje vol verhalen, deze bioscoop voor twee, en beleef in een paar minuten de mooiste en ontroerendste verhalen van dit culturele hoofdstad-jaar. Foyer in De Harmonie

COWBOY KILLERS Dit collectief van zeefdrukkers bestaat uit Stefan Sloot, Wytse Sterk en Jelle van Gosliga. Samen maken ze toffe artprints, tasjes en posters om de wereld wat minder lelijk te maken. Voor het Noordelijk Film Festival hebben de Cowboy Killers unieke posters ontworpen die tijdens het festival in gelimiteerde oplage te koop zijn. Ook gaan ze live linnen tasjes zeefdrukken met speciale festivalprints. Wees erbij! Foyer in De Harmonie

HISTOBIOS In de Histobios van het Fries Film Archief en Tresoar kun je tijdens het festival een kijkje nemen tussen de hoogtepunten uit honderd jaar Friese filmgeschiedenis. Geniet van een eeuw Leeuwarden op film, de mooiste beelden uit de Friese filmgeschiedenis, topstukken uit het Fries Film Archief en ander historisch filmmateriaal verwerkt in diverse themamontages. Van de vroege ochtend tot in de late uurtjes worden hier, in de foyer van de Harmonie, de parels uit de rijke collectie van het Fries Film Archief vertoond. Foyer in De Harmonie.


Blijf ontdekken! NHL Stenden. Grensverleggend.


Muziek Anders

New Generation

Noorderkroon / 48HFP

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

DE FRIESCHE CLUB

THEATERSKIP BALD'R

BLAUWE THEATERZAAL

09:00

09:00

10:00

11:00

12:00

GR 16

o.l.v. Ronald Rovers

12:00

NG 20 11:00 CURSUS FILMKRITIEK - deel 1a

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

10:00

14:00

NG 20

15:00

13:00

14:00

15:00

o.l.v. Ronald Rovers van De Filmkrant Film 1 + nabespreking

CURSUS FILMKRITIEK - deel 1b

13:15

13:00

MAANDAG 5 NOVEMBER

NG 22

16:00

GREENFILMMAKING

48 Minute Film School:

16:00

GR 21

17:00

“Hier zou je een film over moeten maken!”

INSPIRATIESESSIE

17:00

o.l.v. Ronald Rovers van De Filmkrant Film 2 + nabespreking

CURSUS FILMKRITIEK - deel 1c

15:45

NG 20

European Capitals of Culture

Fries Film Archief

17:00

European Perspectives

Bergmania

16:00

Junior

Noordse Focus

Download de app TimeSquare (www.tmsqr.com) en bekijk het programma op je mobiel!

LEGENDA

18:00

HAPPY HOUR

18:00

18:00

Nederlands ondertiteld Engels ondertiteld Nederlands gesproken Engels gesproken Questions & Answers (vraaggesprek) eerste van twee voorstellingen Afwijkende Prijs Gratis toegang Toegang met NG-bandje Paginanummer

20

19:00

19:00

21:00

22:00

23:00

20:00

21:00

22:00

23:00

OPENING PARTY NEW GENERATION & LANCERING NEW NOARDIC WAVE

20:00

20:00

20

00:00

00:00

Let op! Tijdens het festival vinden er meer Q&A’s plaats dan nu in dit blokkenschema staat aangegeven, omdat de komst van veel filmmakers pas later definitief wordt bevestigd. Meer informatie hierover volgt daarom op de website.

n.o. = e.o. = nl = en = Q&A = (1/2) = AP = GR = NG = 9 =

53


EESTROOM

SCHEEPSATELIER

DE FRIESCHE CLUB

THEATERSKIP BALD'R

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

09:00

09:00

33

45' / nl (besloten)

11:00

10:00

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

RITA & KROKODIL 3

09:30 Schoolvoorstelling:

10:00

12:00

GR 16

12:00

5 korte komische films 67' / nl / eenmalig

13:00

15

14:00

15:00

AP 26

106' / e.o. / (1/3)

VOLCANO

17:00

16:00

GR 21

17:00

“Hier zou je een film over moeten maken!”

INSPIRATIESESSIE

17:00

90' / nl / eenmalig

HET VERHOOR

16:15

NG 20

97' / nl / (besloten)

92' / e.o. / (1/3)

o.l.v. Ronald Rovers van De Filmkrant werksessie en peer review

33

85' + Q&A / e.o. / (1/2)

13

17:00

THE GREAT GAME

16:00

16:00

JUST CHARLIE

Schoolvoorstelling:

15:00

WONDERLAND

14:15

15:00

AP 27

NOORDERKROON MIX #1

14:00

14:00

CURSUS FILMKRITIEK - deel 2

13:00

13:00

DINSDAG 6 NOVEMBER 19:00

18:00

HAPPY HOUR

18:00

20

48 Minute Film School:

9

12

NG 22

19:00

21:00 AP

AP 6

6

20:00

37

9

36

23:00

met live muziek van Broken Brass Ensemble en DJ!

GRAND OPENING PARTY

22:00

22:00

21:00

22:00

23:00

open kampvuur-bijeenkomst voor filmmakers vanaf ca. 21.00 uur

KAMPFJOER

21:00

85' / e.o. / (1/3)

WINTER FLIES

20:30

102' / e.o. / (1/3)

EAST OF SWEDEN

20:15

93' / e.o. / (1/3)

CLOUD WHISPERS

20:30

78' / e.o. / (1/2)

WHEELS OF FREEDOM

20:30

AP 6 Officiële openingsfilm #3: Dare to dream

101' / n.o. / (1/3)

WOMAN AT WAR

Officiële openingsfilm #2: Dare to act

20:15

101' / n.o. / (1/3)

GRÄNS

Officiële openingsfilm #1: Dare to be different

20:15

20:00

SOCIAL IMPACT

19:00

83' / e.o. / (1/3)

EUTHANIZER

18:15

37

84' / e.o. / (1/3)

SUMMER CHILDREN

18:15

18:00

00:00

25

00:00

54


ANDERE LOCATIES

ANDERE LOCATIES

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

THEATERSKIP BALD'R

NEUSHOORN

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

10:00

32

09:00

33

102' / e.o. / (1/2)

TAKE IT OR LEAVE IT

10:00

91' / e.o. / (1/2)

JIMMIE

10:30

85' / n.o. / (1/2)

THE GUILTY

10:15

116' / e.o. / (1/2)

HANDIA

10:00

102' / e.o. / (1/2)

12

14

13

79' / e.o. / (1/2)

10

36

15

10:00

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

(besloten)

95' / e.o. / (1/2)

21

13:00

90' / e.o. / (1/2)

BERGMAN REVISITED

12:15

93' / n.o. / (1/3)

12:30 UTØYA 22. JULI

103' / en / (1/2)

THE DEVIL OUTSIDE

12:15

70' / en / (1/2)

12:30 QUEEN WITHOUT LAND

85' / e.o. / (2/3)

WINTER FLIES

12:00

GR 16

13:00

ONE LAST DEAL

12:30

12:15

12:00

NEW GENERATION FILM ACADEMY

09:30

45' / nl (besloten)

11:00

10:45 WHAT WE LEAVE BEHIND

THE CHARMER

10:00

RITA & KROKODIL 3

09:30 Schoolvoorstelling:

62' / nl (besloten)

GORDON & PADDY

Schoolvoorstelling:

09:15

09:00

14

13

15:00

33

14:00

(besloten) in Neushoorn danszaal

15:00

16:00

door A Guide to Leeuwarden / start voor De Harmonie

FILMTOUR

15:30

21

AP 24

17:00

18:00

Greenscreenworkshop met Douwe Dijkstra in dbieb

GR 43

GR 25

19:00

45

89' / e.o. / eenmalig

THE VIRGIN SPRING

21:30

17

10

15

15

GR 41

NG 23

21:00

22:00

23:00

25

DJ

23:15

11

23:00

open kampvuur-bijeenkomst voor filmmakers vanaf ca. 21.00 uur

4x ±15' + Q&A in Obe

[LF2018]

20:00

93' / e.o. / (1/2)

HOLIDAY

21:45

6 korte genrefilms 67' / nl-n.o. / eenmalig

KAMPFJOER

21:00

AP 28

NOORDERKROON MIX #4

21:45

96' / e.o. / (1/2)

VULTURES

21:45

106' / n.o. / (1/3)

ALLE LÂN FAN TAAL PROJECTIES OP DEOLDEHOVE

20:00

MASTERCLASS BOUDEWIJN KOOLE

met borrel en live muziek gratis toegankelijk

in Theater De Bres

GR 25

91' / e.o. / (1/2)

MIRACLE

22:00

22:00

WHAT WILL PEOPLE SAY

21:30

23:15 SURPRISE ACT

38

21:00

door Iepen Up en LF2018

20:00 THE GOOD VLOG

90' / e.o. / (1/3)

DENMARK

19:30

3 korte genderfilms 81' / nl / eenmalig

9

AP 28

42

NOORDERKROON MIX #3

19:45

[3 korte films] 71' + inleiding e.o. / eenmalig

WROCLAW 2016

19:30

NIJE EAGEN FILMS + WADDENFILMS 19:00

9

83' + Q&A / e.o. / (1/3)

19:00 New Noardic Wave presentatie

5 korte films e.o. / (1/3)

9

GOING WEST

19:30

80' + Q&A / e.o. / (1/3)

19:30 DREAMS BY THE SEA

[LF2018 - registratie] 150' / nl / eenmalig

[VALLETTA2018]

20

20:00

DE STORMRUITER

19:00

19:00

TAFXNAF

18:30

8

12

7

HAPPY HOUR

18:00

MOVIEZONE TALENT DAY - deel 2

17:00

Lân fan taal - Spelen met taal & stopmotion animatieworkshop max. 12 kinderen

GR 33

15:30 FILM-I-LAB NOORDS!

maken!”

25

87' / e.o. / (1/2)

BEYOND STRENGTH

17:15

90' / e.o. / (1/2)

ROBIN

17:15

5 korte drama's 85' / nl-n.o. / eenmalig

21 17:00 GR 21 15:30 INSPIRATIENEW SESSIE GENERATION “Hier zou je een FILM ACADEMY film over moeten (besloten)

AP 27

NOORDERKROON MIX #2

17:00

85' / e.o. / (1/2)

A HORRIBLE WOMAN

17:15

NEW NOARDIC WAVE POADIUM

33

11

96' + Q&A / en / (1/2)

OLD BOYS

17:00

93' / e.o. / (1/2)

36

18:00

CHRYSTAL SWAN

17:00

17:00

matchmaking event / Neushoorn Arena (besloten)

15:00

106' / n.o. / (besloten)

WHAT WILL PEOPLE SAY 21

11

AP 24

Opening + Masterclass met Henrik Martin Dahlsbakken

Schoolvoorstelling:

14:15

10

8

16:00

15:00 MOVIEZONE TALENT DAY - deel 1

97' / nl / (besloten)

JUST CHARLIE

Schoolvoorstelling:

14:15

136' / e.o. / (1/2)

LET ME FALL

14:30

118' / e.o. / (1/3)

HAPPIER TIMES, GRUMP

123' / n.o. / (1/2)

BECOMING ASTRID

14:30

14:15

14:00

NEW GEN. FILM ACADEMY

13:30

16

12

37

11

WOENSDAG 7 NOVEMBER

00:00

45

00:00

55


ANDERE LOCATIES

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

THEATERSKIP BALD'R

NEUSHOORN

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

10:00

09:00

NG 24

71' / e.o. / (1/2)

12:00 THE RAVEN AND THE SEAGULL

10:00

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

13:00

Besloten bijeenkomst

12:00

GR 16

14

8 korte kunst/animatiefilms 84' / nl / eenmalig

Introductie worldbuilding + Masterclass

(besloten)

AP 29

NOORDERKROON MIX #5

12:00

101' / n.o. / (2/3)

GRÄNS

12:00

97' / e.o. / (1/2)

NEW GENERATION FILM ACADEMY

09:30

8

14

13:00

BREATHING INTO MARBLE

12:00

100' / e.o. / (1/2)

THE LITTLE COMRADE

11:45

12:00

WORLDBUILDING EXPERIENCE - deel 1a

10:00

90' / e.o. / (1/3)

11

12

14

11:00

33

MY HEART BELONGS TO DADDY

10:00

84' / e.o. / (2/3)

SUMMER CHILDREN

10:00

106' / n.o. / (besloten)

WHAT WILL PEOPLE SAY

Schoolvoorstelling:

09:30

93' / n.o. / (2/3)

32

10:00 UTØYA 22. JULI

90' / nl / (besloten)

MONKY

Schoolvoorstelling:

09:15

09:00

AP 29

12

16

NG 24

15:00

17:00

[NS2021] 66' + inleiding e.o. / eenmalig

16:45

ZU HAUSE + MINOTAUR

GR 33

16:00

21

GR 21

17:00

11

20:00

13

22

96' + inleiding / e.o. eenmalig

20

18:00

in De Friesche Club

HAPPY HOUR

18:00

CROWD FUNDING

NG 22

19:00

20:00

22

100' / n.o. / (1/3)

THE WIFE

21:15

DJ

22:15

SA FIER FAN HÛS

11

14

23:00

45

45

AP 21

KAMPFJOER

21:00

22:00

23:00

open kampvuur-bijeenkomst voor filmmakers vanaf ca. 21.00 uur

21:00

25

videoclip presentaties en optredens van Friese bands in De Backstage / gratis

21:00

92' / e.o. / (2/3)

WONDERLAND

21:15

125' / e.o. / (1/3)

NOW IT'S DARK

21:00

3 korte films over muziek 73' / nl / eenmalig

15

AP 30

NOORDERKROON MIX #7

21:15

Presentatieblok B

THE 48 HOUR FILM PROJECT

45

7

93' + Q&A / e.o. / (1/2)

21:00

o.l.v. Gwen Jansen met diverse Noordelijke filmmakers

GR 21 19:45 MASTERCLASS SAKARIS STORA Regisseur Dreams By The Sea

22:00

AN AFFAIR

21:15

21:00

FILMQUIZ DWARS

19:30

i.s.m. Terschellinger Filmdagen / in de Arena start bij Slieker / 101' / e.o. / (1/2)

- FILM & FOOD SPECIAL

17

OKKE PUNT

20:30

AP 13

19:00 A LESSON IN LOVE

15 19:15 WONDERFUL LOSERS. A DIFFERENT WORLD 71' / n.o. / (1/3)

63' + Q&A / nl eenmalig

AP 26 19:15 MYN BELIBBING FAN FRYSLÂN

Presentatieblok A

THE 48 HOUR FILM PROJECT

19:15

83' + Q&A / e.o. / (1/2)

THE BELLY OF THE WHALE

19:00

96' + Q&A / en / (2/2)

OLD BOYS

19:00

19:00

THE CAKE GENERAL

18:00

15

10

48 Minute Film School:

17:30

“Hier zou je een film over moeten maken!”

INSPIRATIESESSIE

17:00

106' / n.o. / (2/3)

WHAT WILL PEOPLE SAY

16:30

118' / e.o. / (2/3)

43

55' + panelgesprek Stichting Beeldlijn / nl eenmalig / Speciale première

HAPPIER TIMES, GRUMP

16:15

AP 26

7

9

18:00

COMMON SENSES

16:45

102' / e.o. / (1/2)

AMATEURS

16:30

102' / e.o. / (2/3)

EAST OF SWEDEN

16:30

Lân fan taal - Spelen met taal & stopmotion animatieworkshop max. 12 kinderen

Workshop / in Fries Museum Atelier

14:00

37

16:00

15:30 FILM-I-LAB NOORDS!

85' / g.d. / (1/2)

9

10

THE ANCIENT WOODS

14:15

3 korte films over de zorg 81' / nl / eenmalig

NOORDERKROON MIX #6

14:15

80' + Q&A / e.o. / (2/3)

14:30 DREAMS BY THE SEA

117' / e.o. / eenmalig

14:15 BERGMAN: A YEAR IN A LIFE

106' / e.o. / (2/3)

WORLDBUILDING EXPERIENCE - deel 1b

13:30

6

15:00

VOLCANO

14:15

101' / en / (1/2)

JELLYFISH

14:00

14:00

DONDERDAG 8 NOVEMBER

00:00

00:00

56


ANDERE LOCATIES

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

THEATERSKIP BALD'R

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

10:00

09:00

33

NG 24

10:00

Workshop

11:00

WORLDBUILDING EXPERIENCE - deel 2a

10:00

16

14:00

Workshop + afsluiting, prijsuitreiking en borrel in Fries Museum Atelier

38

10

6

14

NG 24

12

21

16:00

15:00

16:00

85' / e.o. / (3/3)

WINTER FLIES

17:00 16:45

6

32

43

NG 23

GR 21

17:00

“Hier zou je een film over moeten maken!”

INSPIRATIESESSIE

17:00

20

18:00

in De Friesche Club

HAPPY HOUR

18:00

10

103' + inleiding / e.o. eenmalig

SHAME

16:45

94' / nl / (1/2)

LOS BANDO

16:30

91' + inleiding / e.o. eenmalig

[PLZEŇ2015]

OLD CZECH LEGENDS

16:30

92' / e.o. / (1/2)

HEAVY TRIP

16:45

101' + Q&A / n.o. / (2/3)

17

18:00 37

WOMAN AT WAR

16:30

Director of Photography (DOP)

MASTERCLASS GEOFF BOYLE

15:00

[LF2018] 71' / nl / eenmalig

DE REUZEN + ZWARTE PARELS

14:45

91' / e.o. / (2/3)

JIMMIE

14:30

6 korte amateurfilms 73' / nl / eenmalig

WORLDBUILDING EXPERIENCE - deel 2b

13:00

5 korte films e.o. / (2/3)

[VALLETTA2018]

AP 31

NOORDERKROON MIX #10

14:30

102' / e.o. / (2/2)

TAKE IT OR LEAVE IT

14:30

101' / n.o. / (3/3)

GRÄNS

14:15

124' / e.o. / (1/2)

GR 43

9

15:00

THE VIOLIN PLAYER

14:00

14:00

TAFXNAF

13:15

13:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

GR 16

90' / e.o. / (2/3)

DENMARK

2 docu's over erven en staten 62' / nl / eenmalig

12:30

Doorlopend

12:00

AP 31

42

NOORDERKROON MIX #9

12:45

[8 korte films] 71' + inleiding e.o. / eenmalig

AARHUS 2017

12:15

99' / e.o. / eenmalig

9

12:00 SEARCHING FOR INGMAR BERGMAN

84' / e.o. / (1/2)

FEEL THE BEAT

12:00

13:00

AP 35

11 korte films / ±63' + Q&A's / nl / eenmalig

LOOK@ME

11:45

Speciale premières

12:00

NEW GENERATION FILM ACADEMY

(besloten)

09:30

106' / n.o. / (besloten)

33

2 docu's over sport 61' / nl / eenmalig

WHAT WILL PEOPLE SAY

Schoolvoorstelling:

AP 30

12

NOORDERKROON MIX #8

10:45

99' / e.o. / (1/2)

OPPORTUNITY KNOCKS

10:00

09:45

45' / nl (besloten)

8

11:00

15 10:15 WONDERFUL LOSERS. A DIFFERENT WORLD 71' / n.o. / (2/3)

90' / e.o. / (1/2)

RITA & KROKODIL 3

09:30 Schoolvoorstelling:

32

CHRISTIAN IV

10:00

94' / nl / (besloten)

LOS BANDO

Schoolvoorstelling:

09:15

09:00

VRIJDAG 9 NOVEMBER 20:00 9

22

37

14

16

FREEZ

19:00

Regisseur And Breathe Normally

20:00

GR 23 19:15 MASTERCLASS ISOLD UGGADOTTIR

85' / nl / eenmalig

[L2018]

11 FRIESE FONTEINEN

19:15

140' / nl / (1/2)

NIET SCHIETEN

21:15

83' / e.o. / (2/3)

EUTHANIZER

21:30

91' / e.o. / eenmalig

17

21:15 WILD STRAWBERRIES

45

100' + Q&A / e.o. / (1/2)

AND BREATHE NORMALLY

85' / n.o. / (2/2)

THE GUILTY

21:30

93' / e.o. / (2/3)

9

8

14

36

DJ

37

23:00

23:00

00:00

21:00

22:00

23:00

00:00

met prijsuitreiking Noorderkroon, 48hfp, NG Pitch contest / in Club Red

NEW GENERATION AWARD SHOW & CLOSING PARTY

20:30

38

22:00

CLOUD WHISPERS

21:30

21:15

21:00

20:45

90' + inleiding / e.o. / (2/2)

BERGMAN REVISITED

19:15

91' + Q&A / e.o. / (1/2)

L'ESPRIT DES LIEUX

19:00

Presentatieblok C

THE 48 HOUR FILM PROJECT

19:00

100' / n.o. / (2/3)

THE WIFE

19:00

83' + Q&A / e.o. / (2/3)

GOING WEST

19:15

19:00

25

45

57


ANDERE LOCATIES

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

THEATERSKIP BALD'R

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

09:00

09:00

11:00

6

12

10:00

62' / nl eenmalig

13:00

GORDON & PADDY

32

116' / e.o. / (2/2)

HANDIA

14:45

125 + Q&A / e.o. / (2/3)

14:00

door A Guide to Leeuwarden / start voor De Harmonie

FILMTOUR

14:00

5 korte films e.o. / (3/3)

[VALLETTA2018]

TAFXNAF

GR 43

21

15:00

188' + inleiding / n.o. eenmalig

10

45

16:00

Performances bij beelden van FFA/GAVA/DAVA in Neushoorn De Backstage

15

GR 39

96' / e.o. / eenmalig

Sailing on The Grass

17:00

18:00

Waddenacademie

GR 19

12

17

7

10

13

THE SEVENTH SEAL

17:30

70' / en / (2/2)

17:15 QUEEN WITHOUT LAND

102' / e.o. / (2/2)

AMATEURS

17:15

100' + Q&A / e.o. / (1/2)

GOOD FAVOUR

17:15

106' / n.o. / (3/3)

WHAT WILL PEOPLE SAY

17:00

102' / e.o. / (2/2)

IN DE WERELD PANELGESPREK VAN FILM VISSERIJ 4 korte films / 20' + Q&A's en borrel / nl / eenmalig

18:00

THE CHARMER

17:15

17:00

GR 33 17:15

17

NOORDELIJKE FILMARCHIEVEN ON STAGE

15:30

36

TIMO DE JONG

16:30

14

Sailing on The Grass educatieproject:

16:00

11

93' + Q&A / e.o. / (2/2)

HOLIDAY

15:00

78' + Q&A e.o. / (2/2)

NOW IT'S DARK

14:30

6

16:00

WHEELS OF FREEDOM

15:00

124' / e.o. / (2/2)

THE VIOLIN PLAYER

14:45

15:00

FANNY AND ALEXANDER

13:45

13:30

90' / e.o. / (2/2)

8

14:00

CHRISTIAN IV

12:45

85' / g.d. / (2/2)

11

12

THE ANCIENT WOODS

12:30

90' / e.o. / (2/3)

MY HEART BELONGS TO DADDY

12:30

12:15

12:00

9

8

83' + Q&A / e.o. / (3/3)

GOING WEST

12:30

100' + Q&A / e.o. / (2/2)

GR 16

GR 16

90' / en / eenmalig

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

9

10

10

15

13:00

AND BREATHE NORMALLY

12:15

12:00

DE VROUWEN VAN BERGMAN & BERGMAN'S LHBT-CINEMA

11:00 Lezing

84' / e.o. / (2/2)

FEEL THE BEAT

10:15

91' / e.o. / (3/3)

JIMMIE

10:15

101' / en / (2/2)

JELLYFISH

10:00

79' / e.o. / (2/2)

10:30 WHAT WE LEAVE BEHIND

101' + Q&A / n.o. / (3/3)

WOMAN AT WAR

10:00

84' / e.o. / (3/3)

SUMMER CHILDREN

10:15

10:00

ZATERDAG 10 NOVEMBER

19:00

19:00

8

37

36

39

GR 27

20:00

29’ / en eenmalig

Feestelijke première

LADY

20:00

97' / e.o. / (2/2)

15

23:00

90' / e.o. / (2/2)

ROBIN

22:00

92' / e.o. / (3/3)

13

22:00

92' / e.o. / (2/2)

HEAVY TRIP

21:45

96' / e.o. / (2/2)

00:00

23:00

10

15

00:00

DJ tot laat (02:30 uur)

23:00

14

VULTURES

22:00

93' / n.o. / (3/3)

21:45 UTØYA 22. JULI

45

83' + Q&A / e.o. / (2/2)

THE BELLY OF THE WHALE

12

WONDERLAND

22:00

22:00

21:45

BJARKE RAMSING

20:30

21:00

BREATHING INTO MARBLE

19:45

106' / e.o. / (3/3)

VOLCANO

19:30

93' / e.o. / (2/2)

CHRYSTAL SWAN

19:45

n-e.o. / eenmalig

ZWITSERSE KUST 30' + ZOALS ZIJ 30' + inleiding en Q&A

Première Sailing on The Grass [LF2018]

19:45

85' / e.o. / (2/2)

7

9

21:00

A HORRIBLE WOMAN

20:00

102' / e.o. / (3/3)

EAST OF SWEDEN

19:45

20:00

45

58


ANDERE LOCATIES

EESTROOM

SCHEEPSATELIER

THEATERSKIP BALD'R

NEUSHOORN

ROZE ZAAL

GROENE ZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

FOYER

RABOBANK ZAAL ACCENT ZAAL

AEGON ZAAL

09:00

09:00

11:00

36

13

7

37

10:00

11:00

EXPOSITIE INGMAR BERGMAN

Doorlopend

87' / e.o. / (2/2)

8

13

12:00

12:00

GR 16

13:00

90' / nl / eenmalig Film & Food special in Neushoorn Arena

AP 32

80' / e.o. / (3/3)

13:00 DREAMS BY THE SEA

99' / e.o. / (2/2)

12

NIELS DUFFHUES

38

18

83' / e.o. / (3/3)

EUTHANIZER

15:15

94' / nl / (2/2) 9

LOS BANDO

15:30

83' + Q&A / nl eenmalig

DE JOODSE BRUILOFT

15:15

90' + gesprek / nl / eenmalig

32

GRUTTOPIA, DE WIJSHEID VAN EEN VOGEL

15:15

100' / e.o. / (2/2)

THE LITTLE COMRADE

15:30

103' / en / (2/2)

13

45

GR 25

NIELS DUFFHUES

Cinéconcert

14:45

14

17:00

AP 51

15:00

21

16:00

83' + gesprek / nl / eenmalig

17:00

MOVING LANDSCAPES + DOARP op 16mm!

15:00 Froukje Meets Henk:

Programma wordt zaterdag bekend gemaakt gratis toegankelijk

NOORDERKROON WINNAARS

door A Guide to Leeuwarden / start voor De Harmonie

14:00

45

16:00

THE DEVIL OUTSIDE

15:15

15:00

Cinéconcert

14:45

14:30

43

37

11

FILMTOUR

14:00

9

OPPORTUNITY KNOCKS

12:45

[DSS2016] 12 korte films / 116' + inleiding / e.o. / eenmalig

KALEBEGIAK

12:45

100' + Q&A / en / (2/2)

10

14:00

GOOD FAVOUR

12:45

140' / nl / (2/2)

NIET SCHIETEN

12:30

136' / e.o. / (2/2)

LET ME FALL

12:30

13:00

FAMILIEBRUNCH + MONKY

11:30

BEYOND STRENGTH

10:30

85' / e.o. / (2/2)

THE GREAT GAME

10:30

91' + Q&A / e.o. / (2/2)

L'ESPRIT DES LIEUX

10:15

93' + Q&A / e.o. / (2/2)

AN AFFAIR

10:15

93' + Q&A / e.o. / (3/3)

CLOUD WHISPERS

10:15

101' / e.o. / (2/2)

THE CAKE GENERAL

10:00

10:00

ZONDAG 11 NOVEMBER

18

18:00

90' / e.o. / (3/3)

MY HEART BELONGS TO DADDY

17:30

71' / e.o. / (2/2)

17:45 THE RAVEN AND THE SEAGULL

69' + Q&A / en eenmalig

FORGOTTEN SOLDIER

17:30

11

14

125 + Q&A / e.o. / (3/3)

NOW IT'S DARK

17:30

123' / n.o. / (2/2)

BECOMING ASTRID

17:45

118' / e.o. / (3/3)

HAPPIER TIMES, GRUMP

17:30

18:00

19:00

11

10

19:00

45

21:00

11

11

21:00

90' / e.o. / (3/3)

DENMARK

20:15

9

15 20:30 WONDERFUL LOSERS. A DIFFERENT WORLD 71' / n.o. / (3/3)

91' / e.o. / (2/2)

MIRACLE

20:15

95' / e.o. / (2/2)

ONE LAST DEAL

20:15

100' / n.o. / (3/3)

THE WIFE

DJ

6

22:00

22:00

21:45

14

103' / e.o. / eenmalig

Officiële slotfilm + bekendmaking publieksprijs

LAUGH OR DIE

20:30

20:15

20:00

MOSKEN

23:00

8

20:00

23:00

23:00

45

00:00

00:00

59


Noord Nederlands Orkest

dirigent Damian Iorio

Muzikale Moviestars

gepresenteerd door Hanna Verboom do 16 mei vr 17 mei za 18 mei

Assen, Theater DNK Leeuwarden, De Harmonie Groningen, De Oosterpoort

di 21 mei wo 22 mei vr 24 mei

Utrecht, TivoliVredenburg Emmen, Atlastheater Drachten, De Lawei


Sponsoren en partners

61

HET NOORDELIJK FILM FESTIVAL EN NEW GENERATION IS MEDEMOGELIJK GEMAAKT MET (FINANCIËLE) STEUN VAN

Stichting Roelof Steinvoorte

Stichting Herbert Duintjer Fonds

PARTNERS


Omrop Fryslân presintearret:

De premjêre fan de registraasje.

DE JOADSKE BRULLOFT In oangripende dokumintêre oer de flecht fan in Joadsk pear. En fierders de Fryslân DOK’s: ‘De

Striid’, ‘Nije Eagen’, ‘Sailing on the Grass’ en ‘Gruttopia’.

En in TV-programma mei films en petearen by Omrop Fryslân fan 5 o/m 9 novimber, 21.00 - 22.00 oere.

Omrop Fryslân

Omropfryslan.nl/nff


Colofon

63

HET NOORDELIJK FILM FESTIVAL EN NEW GENERATION WORDT GEORGANISEERD DOOR Jacqueline Schrijver Fredau Buwalda Margret Havinga Bastiaan Langhout Loes Brinkman Syds Wiersma Stan van Dam Nanda Tuinstra Louis Laagland Jurjen Enzing Bart Dokter & Anton Felipa Stefan Sloot - Studio Captain Anne Madrid Y Lopez Wietze Meetsma Nicole Dijk Anne Willem Penninga Thomas Coehoorn Hanna Engelsman-Kitschke Femke de Jonge Ate van der Meer Rijno Ernsten

| directeur | artistiek leider, programmeur | productieleider | hoofd marketing & communicatie | programmeur New Generation | coördinator Fries Film Archief | hoofd techniek | vrijwilligerscoördinator & assistent productie | coördinator filmtransport | kassacoördinator & medewerker Fries Film Archief | producenten 48 Hour Film Project | vormgever | locatievormgever | programmeur live muziek | assistent New Generation programma | gastencoördinator | coördinator chauffeurs | stagiaire marketing & communicatie | assistent vrijwilligerscoördinatie, productie e.a. | administrateur | facilitair manager De Harmonie

Het New Generation programma kwam tot stand met dank aan Claudia Woolgar, onze themaproducent van Leeuwarden-Fryslân 2018, en Joris Hoebe van New Noardic Wave. Onmisbaar: de collega’s van Slieker en Fries Film Archief en onze grote groep vrijwilligers! Dank aan Fries Museum, Stadsschouwburg De Harmonie, Tresoar, Scheepsatelier Eestroom en Theaterskip Bald’r. Animaties door Metafoor Media Trailer New Generation door Bart Dokter Bestuur Film in Friesland Rimmer Mulder, Geurt Volkers, Johan van Oijen, Rudolf Knegtering, Anneke Holwerda, Marion Langhout Noordelijk Film Festival, Fries Film Archief en Slieker vormen samen Film in Friesland

COLOFON Tekst en eindredactie: Suzanne van der Horst, Bastiaan Langhout, Fredau Buwalda, Martin van der Meer, Sjoukje Werkman, Loes Brinkman en Nicole Dijk. Vormgeving: Studio Captain Oplage: 6000 Druk: Flevodruk Harlingen

#NFF39 ONLINE facebook.com/noordelijkfilmfestival instagram.com/noordelijkfilmfestival twitter.com/N_F_F noordelijkfilmfestival.nl Download de app TimeSquare en bekijk ons programma op je mobiel!Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.