Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#6 JULI/AUGUSTI 2009

+ JAPAN PEACE & LOVE BADMODE VIMMEL MM

intervju

DREGEN BACKYARD BABIES SÅNGARE OM BANKRÅN, LIVESPELNINGAR OCH PENSIONSPLANER

yrke

KUSTBEVAKARE VI GÅR PÅ DJUPET MED HAVETS ORDNINGSMÄN

test

SOMMARENS DRINKAR SÖT ELLER SYRLIG? VI UTSER DEN GODASTE TÖRSTSLÄCKAREN SOMMAREN -09

1


14-16 augusti gästas Gavleåns mynning av anrika skepp och moderna, snabba båtar. Här finns upplevelser för både landkrabbor och den väderbitne havsseglaren. Vid kajkanten bjuds det på underhållning, utställare, smakupplevelser och en mängd marina aktiviteter. www.destinationgavle.se/gavlemarinfestival

Återupplev havsstaden Gävles storhetstid – kom till Gävle strand i sommar 14 -16 augusti 2009

8/7

Nanne Grönvall Babsan & Fredrik Swahn

15/7

Markolioo

22/7

Alice & Markus Fagervall

29/7

Alcazar

Hanna Hedlund

Ulrika Beijer

Babsan & Fredrik Swahn

www.sommarkvall.se

2


www.myspace.com/klubbkompass

5PSTEBHGSFEBHMÄSEBHX X XTVODJUZOV +VOJ KVMJBVHVTUJ

3

XXXQSFDJTSFLMBNTF

(´WMFTIFUBTUF TPNNBSLSPH


innehåll

ledare

#6 JULI/AUGUSTI 2009

S

OMMAR. Äntligen. I skrivande stund håller jag på att flyta bort i den tryckande vär-

men men det rör mig inte i ryggen. Alldeles snart lämnar jag nämligen ifrån mig detta nummer och har en relativt lång ledighet att se fram emot. Missförstå mig rätt, oavsett hur mycket man tycker om sitt jobb behöver man få koppla bort det under några veckor. Mina batterier har varit på gränsen till urladdade ett bra tag och därför ska jag som vanligt försöka tillbringa semestern med så få måsten som möjligt, helst inga alls. Almanackan är sånär som en resa till Åtvidaberg och en spelning på Ullevi så gott som tom vilket lockar till spontana aktiviteter och impulsiva besök. Den enda bromsen just nu är de två skräpmonstren som måste tas omhand men jag planerar att skicka iväg dom på kollo till Ljusdal, kanske till och med Jämtland om jag får. Snälla?

MÅNADENS OMSLAG: JOSEFIN NILSSON FOTO: FRANK JULIN STYLING: MIKAELA BJÖRN MAKEUP: MAKE UP STORE

EN POPIKON har gått ur tiden och därmed skapat en hysteri i medierna som sällan upp-

s. 8-10

s. 20-23

s. 26-32

s. 46-47

7

AKTUELLT.

8

YRKE: KUSTBEVAKARE.

12

TOKYO VS GÄVLE.

16

VIMMEL.

20

DRINKTEST.

26

BADMODE. I sommar byter vi storstadens betong ng mot m mot mjuka sandbankar och svalkande vågor.

38

PEACE & LOVE. Redaktören drog till Borlängee för f att under festivalens sista timmar träffa Chris Cornell och bli smått förälskad. d..

41

BÖCKER. Vår bokrecensent har koll på vilken deckare kare du absolut inte får missa och vilken chic-lit-bok som underhåller mest.

Lite om det senaste, bland annat har vi kollat in Harrys som snart öppnar och nya Brunnsgatan 63. Femmans tv-serie gav upphov till en explosionsartad ökning av ansökningar, men hur är det att jobba som kustbevakare, egentligen? Vi hängde med ut på havet. Justine om kulturkrockar, a konstiga restauar, ranger, fulla kostymnissar och sura servitörer när hon avhandlar vhandlar flytten från Tokyo till Gävle.

levts. Inte oväntat på något sätt men förbannat ovärdigt. Skäms på alla tidningar som betalar hutlösa pengar för obduktionsprotokoll och bilder på en döende man. För i slutänden, bortom de otaliga hitsen, den vita handsken och de omisskännliga dansstegen var Michael en man. Kanske inte lik den du har bortanför ditt staket eller på andra sidan gatan, men ändå. En människa vars liv kantats av mystik och rykten men framförallt musik. Thriller, som var Michaels andra album på labeln Motown, är idag det mesta sålda albumet världen över. Det sägs att det sålts i ofantliga 109 miljoner exemplar. Jag tvivlar på att vi någonsin kommer närma oss en sådan försäljningsiffra igen. Och precis som albumet innehar förstaplaceringen hamnar Michael högst på min topplista över världens främsta artister. Semesterns soundtrack är med andra ord givet – i sommar dansar jag barbent till hits som Don’t Stop ’Til You Get Enough, Beat It, Thriller, Dirty Diana och Wanna Be Starting Something. FÖR DEN SOM BLIR KVAR I STAN i sommar finns en del evenemang i kalendern som kan

locka till nya upplevelser. Sommaren 2009 bjuder på Sommarkvällar i city, Marinfestival vid havet, rockkonserter i Sandviken och tunga beats på stadens alla nattklubbar. För första gången på 16 år blir vi dock utan Cityfest. Vilket evenemang som resulterar i en ny ”hemvändarhelg” återstår att se. Själv var jag aldrig något större Cityfest-fan men trots det hamnade jag alltid i nåt öltält. Eller två. Var vi tjejer nu ska ta vår årliga augustireunion återstår att se, men jag vet ett ställe i Hille som både har fet ljudanläggning, kvällssol och pool ... HA EN FANTASTISK SOMMAR!

• • • • • • • • • • •

Nattsudd från nattklubb, även vimmel på sidorna s 34 och 53.

Vem gör sommarens smaskigaste e drink och vad inneoc ch fnittrigaste test. håller den? Vi satte sex bartenders på prov i årets blötaste och

Semester Långklänning Kvällsdopp Sommardeckare Rosévin Jordgubbar Motorcykel U2 på Ullevi Hälsingland Billudden Kalles Bar & Grill

Kolla in min blogg på nojesmix.com! Anna Utterberg, redaktör

42

FILM. När du lessnat på solen bjuder biograferna inte bara på skönt mörker utan även ett gäng sjyssta filmer.

46

INTERVJU: DREGEN. Den 4 juli kommer Backyard Babies

ANSVARIG UTGIVARE: Lasse Flach TIDNINGEN GES UT AV: GävleTidningar AB ANNONSBOKNING: Henrik Nilsson BESÖKSADRESS:

till Sandviken så vi tog oss ett snack med Dregen om musik och annat trevligt.

Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle POSTADRESS: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle TELEFON REDAKTION: 026-15 96 78 TELEFON SÄLJ: 02615 96 79 E-POST: red@nojesmix.com GRAFISK FORM: Anna Utterberg ÖVRIGA MEDARBETARE: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg

54

TRYCK: MittMedia Print, Gävle UPPLAGA: 20 000 ex DISTRIBUTION: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är

SISTA UPPSLAGET.

Sara Mårtens om Michael Jackson, A-Kassan, bantningspiller och djävulsglass.

tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

medarbetare:

CAMILLA NORIN

FREDRIK B NILSSON

JONAS DANIELSSON

ANDERS LUNDQUIST

SARA MÅRTENS

NANNA JOHANSSON

FRANK JULIN

Kulturskribent

Musikskribent

Filmrecensent

Musikskribent

Krönikör

Illustratör

Fotograf

JUSTINE ÖSTERGREN

NANNA BJÖRNSSON

MARIA SILÉN

MIKAELA BJÖRN

KIM LINDER

HENRIK NILSSON

CATHARINA BERGMAN

Vimlare & skribent

Vimlare

Vimlare

Modeskribent

Spelrecensent

Säljare

Bokrecensent

4


Modebutiken fรถr han och hon pรฅ Nygatan 40 i Gรคvle! REPLAY | BELSTAFF | LEXINGTON RA RE | NOLITA | RABENS SALONER

Liam & Jonna

Vard. 10โ€“18. Lรถrd 10โ€“15. Tel 12 25 25รžร…"ร… รž -ย‹ ร… ECC7HALXBB7H yย…ร…rvย…ร…ssร…E9>ร…szร…@KB? ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…ร…-FF;Jร…J?BBร…ABร…

sr

ECC7HhDIAD?D=;Dย‹ ร–nska valfri vara frรฅn Flanรถrs butiker varje sommarkvรคllsonsdag mellan kl 8-20!

D:;H>]BBD?D=ร…7Lร…7ICKIร…;?]A;H ย‹

ller i alla Presentkort som gรค per du kรถ โ€“ r nรถ Fla i butiker ! en sch hos Depe

DEPESCHEN

Ordinarie รถppettider: Vardagar 10-19, lรถrdag 10-17, sรถndag 12-16.

www.๏ฌ‚anor.com

Depeschen & Flanรถr To Go: Vard 8-19, lรถr 8-17, sรถn 9-16. Coffee Lounge: vard 8-20, lรถr 8-18, sรถn 9-17.

5


KLIPP DIG HOS OSS!

10% PÅ ALLA PRODUKTER

& DU FÅR NÅGON AV DESSA PRODUKTER PÅ KÖPET! (värde fr. 149:-)

Salong

Blonde Nygatan 17 Gävle 026-12 01 04

Nu har vi Italiensk glass

Flanör, Gävle 026-10 61 70

Våga önska..

Våga synas.. Bronzed är våren och sommarens gyllene trend, där makeupen är fylld av exklusivt skimmer och där produkterna ger din hy oemotståndlig lyster.

Berggrenska Gården

www.izzie.cc

Den stora nyheten är Luminous Bronzer. Här har du både ett solpuder och borste i samma produkt. Med ett klick fyller du penseln med den krämiga produkten, sedan är det bara att applicera det skimriga bronzern i ansikte och på kroppen och stråla ikapp med solen. Välkommen in och låt oss inspirera dig!

Våga hjälpa.. 6

GÄVLE Gallerian Nian. Drottninggatan 9. Tel 026-10 24 22 www.makeupstore.se


aktuellt DET HÄNDER PÅ SÖDER

SNART PREMIÄR FÖR HARRYS!

I FÖRRA NUMRET BERÄTTADE VI om bröderna Vesterinens nyöppnade restaurang och det här sommarnumret återvänder vi till Söder där det just nu händer en del inom restaurangbranschen.

DET RÅDER INGA TVIVEL OM att Jerker Blomqvist lämnat McGills bakom sig och inlett nytt med Harrys. Väskan pcj skärpet bär Harryslogon och ringsignalen i mobilen är nån slags Harrys-melodi vilken Nöjesmix får höra ganska ofta under vår rundtur i lokalen. Det är ingen underdrift att det råder bråda dagar för den nyblivna VD:n och platschefen. Den stora ombyggnationen närmar sig sluttampen men när premiärkvällen blir vill Jerker inte avslöja, bara ”att det blir någon gång under sommaren”.

BRUNNSGATAN 63 I NY REGI Den 9 juli öppnar Brunnsgatan 63 i ny regi och med nytt koncept. Johan Hubinette och Robert Göransson är krögarduon som efter en drös med år som anställda på massvis av restauranger och krogar i Gävle nu blir sina egna.

EFTER 11 ÅR SOM VD på den populära puben McGills ville Jerker vidare. Genom långvariga

kontakter med ägarna av Harrys-kedjan, bland annat via Carlsbergs-akademin där Jerker är medlem, var beslutet lättfattat, även om det såklart var med visst vemod man begravde McGills. Detta dämpar dock inte entusiasmen inför det nya.

– Vi kommer satsa på en betydligt mer avslappnad stämning än det kanske varit tidigare, berättar Robert. Lite som Gävleborna vill ha, vi eftersträvar inte att komma med i White Guide.

– Harrys är i särklass det bästa alternativet om man vill jobba inom restaurangbranschen i Sverige, berättar Jerker. En stor del av tänket inom kedjan är hämtat från USA som är det land som är bäst på service om vi snackar restaurang- och nöjesbranschen. Även om det inledningsvis inte var tänkt att McGills skulle stängas så fanns det i slutänden inga alternativ. Den här lokalen lämpar sig ypperligt för restaurangverksamhet då det endast är kontor och butiker i fastigheten.

DET BLIR INGA STORA OMBYGGNATIONER

i restaurangen men de nya ägarna kommer att sätta sin egen prägel på stället. Målet är att få Brunnsgatan 63 att mer likna en kvarterskrog, där gästerna likaväl som att slinka in och ta en drink efter jobbet ska kunna äta en flerrättersmiddag. Menyn blir något enklare än tidigare, ”något för alla”, utan någon nishad inriktning med lokalproducerade råvaror. ”Vällagad, god mat, inte överdrivet fancy” menar Robert. HUR KOMPLETTERAR NI VARANDRA SOM ÄGARE?

J – Vi är rätt olika, fast ändå lika. R – Jag är mer laidback och Johan lite mer ... energisk är nog rätt ord! MÅLET, BORTSETT FRÅN ATT SERVERA GOD MAT, är också att ge gästerna en upplevelse. Att gästa Brunnsgatan ska vara lite som att komma hem till en kompis.

R – Personalen blir naturligtvis viktig. Även jag ansvarar för kök och mat ska jag synas i matsalen tillsammans med Johan. Tanken är att vi själva ska fixa matlagning och servering i den mån det går. VAD TYCKER NI OM ALLA RESTAURANGETABLERINGAR PÅ SÖDER?

Jerker Blomqvist, VD och Arbetet pågår för fullt i källarplanet som kommer att rymma bl.a. platschef för Harrys i Gävle. dansgolv, scen och en 13 meter lång bar.

J – Ju mer som händer desto bättre. Söder är den nya stadsdelen för matkultur i Gävle! NÄR HARRYS ÖPPNAR kommer man att kunna ta emot sammanlagt 700 gäster, exklusive ute-

... OCH SÖDERBACKEN BLIR TEXAS LONGHORN När tonerna från Sommarkvällarna ebbat ut påbörjas ombyggnationen och den lilla myspysrestaurangen Söderbacken förvandlas till Texas Longhorn. Precis som namnet avslöjar handlar det om amerikansk mat, i huvudsak träkolsgrillade rätter som till exempel klassisk T-Bonesteak, Surf & Turf och Main Lobster. Kedjan har även gjort sig känd för sina Margeritas som alltid (precis som ölen) serveras i frysta glas. Restaurangen i Gävle blir kedjans sjuttonde i Sverige.

SOMMARKVÄLLAR I JULI, HURRA! FÖR TREDJE ÅRET I RAD kan vi i sommar njuta av evenemanget

Sommarkväll i Gävle.

Fyra onsdagar i juli bjuds det på underhållning på Slottstorget, dit scenen flyttas den här sommaren på grund av ombyggnationen av Stortorget. Familjeaktiviteter, allsång och P4´s talangtävling Svensktoppen nästa är tillsammans med artister som Nanne Grönvall, Markoolio, Alice + Markus Fagervall och Alcazar höjdpunkter. Nytt för i år är att alla artisterna uppträder två gånger under samma kväll, en gång på den stora scenen och en gång på Heartbreak då Sommarkvällar förvandlas till Sommarnätter. Under Sommarkvällarna är det extraöppet i stans butiker fram till klockan 21. Mer information om Sommarkvällarna hittar du på destinationgavle.se

HALLÅ DÄR, ANDREAS TANO! DEN 10 JULI STICKER 19-årige Andreas

Tano tillsammans med 13 andra svenskar till Hollywood för att representera Sverige i Talang-VM. Tävlingen grundades av den tidigare marknadschefen för Miss Universum och lockar deltagare med möjligheten att slå igenom och upptäckas av många företag inom nöjesindustrin i Hollywood. Deltagarna bekostar resan själva och Andreas ser den om en investering i framtiden. Vid en snabb googling på förra årets vinnare i modellkategorin där Andreas ställer upp får vi inga träffar, men Andreas är positiv ändå. Ytterligare två killar från Sverige gör Andreas sällskap till Hollywood – i prispotten ligger ett stipendium på 50 000 dollar till en talangskola i New York. – Såklart att man vill vinna men jag åker mest dit för att knyta kontakter, säger han. ANDREAS STÄLLER UPP i kategorin modell

serveringarna. Nattklubben, som huserar i källaren, tar 450 personer och erbjuder två barer, ett dansgolv, VIP-avdelning, garderob, toaletter och en scen. Här kommer även, precis som på övervåningen, projektorer finnas för att kunna visa till exempel större sportevenemang. På entréplan möts gästerna av en pubdel som mynnar ut i en avgränsad restaurangdel med skjutbara partier ut mot uteserveringen på Norra Köpmangatan. Här finns även ett mindre dansgolv och en större bar. Nattklubben i källarvåningen kommer inledningsvis att ha öppet fredagar och lördagar, åldersgränsen är satt till 25 år. Här blir det modern dansmusik som spelas medan schlagerhitsen ljuder på entréplanets dansgolv. Inom Harrys-kedjan finns ett gäng koncept som naturligtvis kommer tillämpas även i Gävle och precis som på övriga Harrys kommer man att kunna hyra delar av källarplan för företagsfester etc. VILKA SER DU SOM ERA KONKURRENTER?

– Vi har inga, säger Jerker. Vi ser det inte så utan alla gör ju sin grej på sitt sätt. Det gynnar alla om någon restaurang går bra, precis som det drabbar alla om någon går dåligt. HUR TROR DU ATT HARRYS KOMMER MOTTAS AV STAMMISAR FRÅN MCGILLS-TIDEN?

– Bra. Det finns väl en del som kommer att knorra över åldersgränsen, men annars ser jag ingen anledning till varför man inte skulle trivas här. All personal från McGills kommer att jobba här tillsammans med mig på Harrys. MED TANKE PÅ HUR OFTA NÖJESMIX får höra att det saknas något i krog-Gävle har vi svårt

att tippa något annat än att Harrys kommer att uppskattas av många. Många personer hoppas på att krogen blir det nya CH, men det låter vi framtiden utvisa ...

där man tävlar i tre grenar; foto, reklam och badkläder. Hans medtävlande är cirka 1200 killar från hela världen, 62 länder finns representerade. Modellvana har han lite sedan tidigare då han gjort en del modelljobb åt några lokala företag, det var även så hans intresse för modellyrket väcktes. VAD HAR DU FÖR MÅL OCH DRÖMMAR?

– Det är klart att man skulle vilja livnära sig på att jobba som modell men samtidigt har jag inte för stora förhoppningar. 10 DAGAR BLIR DELTAGARNA kvar i Hol-

lywood. Hur många av dem som är tävlingsdagar beror på hur långt man tar sig i tävlingen. Har man otur kan tävlingen vara över redan efter den första dagen. Å andra sidan har man då åtta dagar att spendera på att göra vad man vill i Hollywood, en stad som knappast saknar utbud vad gäller upplevelser och sevärdheter.

VAD SÄGER GRABBARNA PÅ VERKSTADEN OM ATT DU SKA ÅKA TILL HOLLYWOOD?

– Skicka biljetter när du fått kontrakt, ha ha.

NAMN: Andreas Alexander Tano ÅLDER: 19 år, läser barn och fritid på

Polhemsskolan GÖR: Sommarjobbar på Gösta Samuelsson bil AKTUELL: Representerar Sverige i talang –VM i kategorin modell Vill du följa Andreas under tävlingarna bloggar han på http://andreasalexandertano.blogg.se/

TEXT & FOTO: ANNA UTTERBERG

7


yrke

KUSTBEVAKARNA I VERKLIGHETEN Att en kustbevakare kollar att båtar håller rätt hastighet och att föraren inte är full var väl ungefär vad jag visste om yrket i sig. Efter att ha hängt med tre kustbevakare en halv dag vet jag bättre. Två av dem är veteraner med många års erfarenhet, en är nyexaminerad och full av förväntan. Möt Tony, Håkan och Olle i yrke: kustbevakare! TEXT: CAMILLA NORIN FOTO: ANNA UTTERBERG

V

I HADE I ALLA FALL TUR med väd-

ret, tänker jag när jag tillsammans med Anna som idag agerar fotograf glider ner mot Gävle Strand och den väntande båten. Stor, är min andra tanke när jag ser åbäket som ska ta oss på en liten tur. Jag och Anna är gäster på KBV 289, en av Kustbevakarnas tre båtar och de timmar som väntar spenderar vi med tre härliga snubbar, Olle the newbie, Håkan dykarproffs och stationschefen Tony.

KUSTBEVAKNINGEN har tre båtar placerade i Gävle, och om ett par år får de två nya som är större än de nuvarande. Alla båtar utgår från den station Kustbevakningen har i Gävle Hamn. Gävle är en jämförelsevis väldigt ”ung” station, den yngsta kustbevakaren är 22 år och sedan vandrar det uppåt i åldrarna. Idag har de 21 personer som arbetar, och två till är på ingång. Kustbevakningen är en civil myndighet som tillhör Försvarsdepartementets verksamhetsområde. Dess centrala ledning ligger i Karlskrona, och det är också där utbildningen bedrivs. I region Norra, från Gävle och uppåt finns sex stationer; Gävle, Hudiksvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå. Geografiskt område för Gävlestationen är från Söderhamn ner till länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm. Sommartid ligger

8

en båt alltid stationerad i Forsmark och har hand om området kring Gräsö och Öregrund där det sommartid vistas väldigt mycket folk. Kustbevakningen bevakar kusten, precis som namnet säger, men de samarbetar mycket med Sjöräddningssällskapet, Polisen, Räddningstjänsten och Sjöfartsverket. HUR SER EN VANLIG DAG PÅ JOBBET UT?

Tony skrattar, – Det finns inga vanliga dagar, bara ovanliga. Du vet aldrig vad som kommer hända. Vi ligger liksom inte och väntar på larm utan vår verksamhet är uppsökande. Det kan vara allt ifrån gräns- och tullkontroller, vi kontrollerar bemanning och behörighet på större fartyg. VAD INNEBÄR DET?

– Tja … säger Tony. Det är ungefär som att du måste ha lastbilskörkort för att få köra lastbil och du måste ha rätt behörighet för att få köra vissa typer av fartyg. ÄR DET NÅGON SKILLNAD PÅ ERT JOBB SOMMARTID OCH VINTERTID?

– Förenklat kan man säga att vi håller på med sjötrafik under sommaren och farligt gods, fartygskontroller, lastsäkringar och kontroller av conintertrafiken i Gävle Hamn under vintern.

NÄR ÄR DET ROLIGAST ATT JOBBA?

– Helt klart när det händer saker och är mycket att göra, svarar Håkan. HUR JOBBAR NI? DET ÄR INGET 9 – 16JOBB VI PRATAR OM VA?

– Oftast jobbar vi 2-3 dygn i stöten, då vi har arbetstid 15 timmar per dygn och jour i nio. När man sen går av sitt pass kan man vara ledig i allt från 2 till 7-8 dagar, det beror helt på, berättar Håkan. GÄVLE-STATIONEN är en av landets dyk-

stationer och har fem utbildade dykare, Håkan är en av dem, och troligtvis den kustbevakare i hela Sverige som har mest dykerfarenhet.

– Jag vill ligga lite lågt såhär i början, känna av yrket, att allt jag lärt mig på grundutbildningen sitter, innan jag börjar specialisera mig. Men absolut, att vara dykare verkar riktigt spännande!

Det finns inga vanliga dagar. Du vet aldrig vad som kommer hända.

VAD GÖR EN DYKARE INOM KUSTBEVAKNINGEN?

BERÄTTA OM UTBILDNINGEN, HUR ÄR DEN UPPLAGD?

– Vi tar upp farligt sjunket gods, bärgar drunknade människor och vi hjälper polisen med att ta upp bilar och motorcyklar som hamnat lite … galet.

–Jag började min utbildning i augusti 2007 i Karlskrona, där jag läste grundutbildningen som varade i 10 månader. Under den tiden läste vi en rad olika ämnen, som juridik, kris- och katastrofhantering och rättskunskap, vilka ger en bred utbildning och kunskap inom det jag nu arbetar med. Efter grundutbildningen praktiserar man i tio månader och min praktik var förlagd till kustbevakningsstationen här i Gävle. Efter praktiken väntade skolbänken igen och nu

TRIVS DU MED DITT JOBB?

– Ja, det är kanon! OLLE, ÄR DYKARE NÅGOT DU SKULLE KUNNA TÄNKA DIG ATT UTBILDA DIG TILL?


yrke är jag precis klar med fartygsbefäl klass VII. På kursen läste vi navigering, tidvatten, meteorologi, mm. Nu jobbar jag över sommaren och till hösten väntar den sista delen i kustbevakningens utbildning, en maskinkurs som varar i 5 månader.

Övervakningsfartyget KBV 289 är alltid bemannat av fyra kustbevakare. Alla har en egen sovhytt, högsta befälet på båten har förstatjing när det gäller att välja hytt. Annars är rangordningen inte av någon betydelse när det kommer till sysslorna på båten. Alla hjälps åt med att laga mat, diska och städa. I det gemensamma utrymmet (mäss på båtspråk) där köket finns huserar även sköna soffor och en platt-teve, men oftast det på kommandobryggan man spenderar mest tid.

NÄR VISSTE DU ATT DET VAR KUSTBEVAKARE DU VILLE BLI?

– Jag har spelat väldigt mycket hockey som liten, men det är svårt att komma upp sig inom den sporten, och jag kände väl mest att jag inte ville hålla på att harva runt mellan olika ströjobb utan ha något stabilt, något att kunna luta sig mot. Jag har alltid haft en dröm om att vara ute på havet och har båtvana sedan barnsben. Sen var det inte så svårt …

Håkan, Tony och Olle.

NÄR MAN ÄR KLAR MED UTBILDNINGEN DÅ, GÖR MAN NÅGRA TESTER EFTER ETT PAR ÅR FÖR ATT KOLLA ATT MAN FORTFARANDE MINNS DET VIKTIGASTE?

– Ja, det är otroligt mycket övningar och utbildningar inom det här yrket. Varje månad är det något, kunskaperna måste hela tiden vara uppdaterade, berättar Tony.

– Tja … Folk som är så fulla att de försöker ro med en åra, och som använder cigarettändare på huvudet i tron att den ska synas som en lanterna … och aldrig är det någon som druckit mer än ett par öl, säger Tony. Det måste dock sägas att de allra flesta som har båt sköter sig utomordentligt, vad gäller flytväst och lanternor och liknande. Lanternor är idag jätteviktigt eftersom det finns så pass snabba båtar. Du ser inte en båt förrän på max ett par meters håll om den inte har lanterna, och kommer du i hög fart … ja, du fattar. Det är egentligen inte många olyckor som sker. Den sista större olyckan var 1986, då ett handelsfartyg gick på grund och det läckte ut massa olja.

– Jag har precis utbildat mig för att få köra den, och skotern är ny sedan ett par veckor.

Folk som är så fulla att de försöker att ro med en åra.

OM NI HITTAR NÅGON PÅ SJÖN SOM DRUCKIT LITE FÖR MYCKET, VAD GÖR NI DÅ?

– Den går i 120km/h och tyvärr har jag inte kört den än.

– Vi hämtar och tar dem till en buss där de får blåsa, och sedan får de gå. Sjöfylleri leder till rättegång och i värsta fall fängelse, och det kan bli ett dyrt kalas. – Vi får se baksidan av allt som händer, säger Tony lite nedstämt.

VAD SKA DEN ANVÄNDAS TILL?

HUR SNABBT GÅR ERA SNABBASTE BÅTAR?

VILKA UPPDRAG ÄR DE MEST RISKFYLLDA?

UTRUSTAD MED KAMERA SÅKLART?

–Runt 50 knop, alltså 100km/h.

– Det är dykuppdragen, svarar Tony snabbt. Dåliga förhållanden, åar, isar, älvar etc. Det är inte lätt. – Vid dåligt väder är nästan allt riskfyllt, fyller Håkan i. Var och en måste vara sitt eget skyddsombud.

BÅTEN GLIDER SAKTA UT mot Gävles skärgård, förbi Engeltofta och vidare ut mot öppnare vatten. Precis rakt framför oss, tjugo mil bort får jag berättat, ligger Finland. HUR LÅNG TID SKULLE DET TA FÖR OSS ATT ÅKA DIT MED DEN HÄR BÅTEN?

Killarna funderar och räknar lite. – Ungefär sex timmar, svarar Håkan. Båten går i 23 knop som snabbast, vilket är ungefär 46km/h (Multiplicera knop med två och du har km/h.)

VI GASAR LITE och jag nämner något om

vågor men får till svar att det knappt är några vågor alls nu, i jämförelse med vad det kan vara. Jag tystnar och tänker bort mitt lilla illamående. En stund senare kommer Olle upp med kaffe och båten blir för en stund riktigt hemtrevlig, med kaffedoft och knaprande av kakor. VAD ÄR DET MEST HUMORISTISKA NI VARIT MED OM?

EFTER EN DRYG TIMME vänder vi och

Anna får styra oss mot Gävle Hamn och kustbevakarnas station där vi ska titta på ytterligare lite utrustning. Det första som möter oss är en sprillans ny vattenskoter som Håkan stolt visar upp.

Man kan säga att en kustbevakare är som en schweizisk armékniv – vi gör allt. HUR FORT GÅR DEN? HAR DU KÖRT NÅGONTING ÄN?

– Till sjötrafikövervakning på sommaren, säger Håkan och ler stolt. – Här är vår undervattensrobot. Den ser där ögat inte ser och kan gå ner till 300 meter. En dykare klarar 40 meter, berättar Tony.

– Ja, rörlig kamera både bak och fram, och möjlighet till gripklo, ifall det är något vi måste få upp. VET DU HUR MAN GÖR OM ROBOTEN SKULLE FASTNA? frågar Tony Olle. Olle

skakar på huvudet. –Man skickar ner en till. Och skulle den fastna får en till åka ner. Tony ler finurligt och jag vet inte om han menar allvar eller inte och tänker att jag måste fråga senare, men det glömmer jag bort.

>> forts. nästa sida

FAKTA KBV 289

Alla kustbevakare är utrustade med pistol, batong och pepparspray.

Mått Längd Bredd Djupgående Deplacement Bruttodräktighet Segelfri höjd

21,9 m 5,6 m 1,9 m 53 ton 64 10 m

Prestanda Marschfart Toppfart Aktionsdistans Fartområde Lyftkapacitet

20 knop 25 knop 300 NM Stor kustfart 5,8 m/490

Maskineri Huvudmotor Propulsion

Cummins 2 x 765 kW Två fasta propellrar 9


Precis!

Shibuya i Tokyo.

Precis som alla andra japanska kvinnor fick jag bära kimono den dag jag fyllde 20 år. Tradition! Den var ordentligt tung men grymt gjord.

ATT LÄMNA EN GEISHA FÖR ETT FNASK (OCH EN BOCK) Å VAR MAN TILLBAKA. Till Gävle. Av alla ställen. Staden som kryllar av inredningsbutiker, caféer och Gina Tricot-klädda tjejer. Inhalera det. Pissed off minigolfare i Boulognern, fester som slutar alldeles för tidigt och förmodligen den enda staden där du kan hitta tre trubadurer på en kvadratmeter. Men inte minst är detta staden där folket glider på glamouren av ett fnask som ligger i en avslöjande posé i en pöl av havsvatten och ölslatt. Inget ont mot fnasket, jag gillar den frisläppta bruden.

S

ATT KOMMA HEM TILL GÄVLE efter åtta

månader i teknikens och underhållningens stad (för de tröga personerna; jag menar såklart det allsmäktiga Tokyo) har varit rätt så förvirrande. Det är mycket som inte står rätt till i min skalle fortfarande, omställningen är ständigt på högvarv. För det efterblivna ryktet om att Japan och Tokyo är landet respektive staden upp-och-ner har visat sig vara nästan fullkomligt sant, och att först åka dit och bli våldsamt upp-och-ner-vänd och sedan komma tillbaka och ännu en gång behö-

12

Efter åtta månader i Tokyo är Justine i Gävle igen. Här är hennes tankar om att komma hem och om att redan längta tillbaka till Japan. TEXT & FOTO: JUSTINE ÖSTERGREN

va ändra på beteende, språk och artighet, har vissa stunder varit ett ordentligt pain in the ass. Men jag är en positiv fan och ser det som en upplevelse.

också såklart. Men jag måste vara ärlig, och som de flesta förmodligen redan listat ut, så föredrar jag Tokyo framför Gävle. Vem skulle inte?

DEN FÖRSTA DAGEN I SVERIGE efter ett sjukt äventyr på åtta månader som studerande i japanska var framförallt mättande. Nyutforslad från terminalen slängde jag mitt bagage på 26 kilo i mammas ansikte och gick bärsärkagång på första bästa kiosk inne på Arlanda, ögonen flackade och händerna skakade i jakten på Estrella-chips och blåbärssoppa. EUFORI! Inte hade jag trott att jag någonsin skulle bli lika crazy som Kikki Danielsson på buffé. För var det något jag saknade när jag titulerade mig som Tokyo-bo så var det svensk mat. Jag ljuger inte när jag säger att jag hade kunnat dödat en modebloggare med en IKEAgalge för att få falukorv på matbordet. Men ja, det var väl nästan bara suktandet efter leverpastej, färskpotatis och Max-dressing (helst inte i kombination dock) som höll min låga för Sverige uppe. Ja, midsommar

ATT KOMMA SOM 19-ÅRING till världens

största huvudstad med ett mentalt bagage bestående av servitrisjobb, Idol-hysteri och nätter på SlickCity, så kan jag säga att jag hade inget men fick allt. Visserligen var jag student, och som vi alla vet lever inte svenskar med CSN’s småskaliga SÅ JÄVLA KALLADE klumpsummor ett vardagsliv grundat på oxfilé. Men det rådde då aldrig brist på aktiviteter så att säga, staden är Guds gåva till oss hetsiga, partyglada människor. All karaoke, alla game centers, restauranger med skumma inriktningar (min favorit är alla gånger ninjarestaurangen), coola parker och street art gled perfekt in i ramen till ”Justines framtida vardag”. För det är alltid något som händer i Tokyo. Överallt. Events, underhållning, tidsfördriv. Gigantiska neonskyltar och säljare skrikande i megafon på gatorna. Lovehotels med alla möjliga

inredningar så du slipper dra med ragget hem. Jag älskar att man glider förbi tusentals människor i en enda korsning, många av dessa med fullkomligt vridna klädstilar och frisyrer, för att sedan bara råka snubbla

Jag hade kunnat döda en modebloggare med en IKEA-galge för falukorv. in i en independent klädaffär med inriktning ”lack och läder i neonfärg. Vi säljer också matlådor”. Jag älskar det. MEN FRAMFÖRALLT, om man skalar bort alla tidsfördriv och hobbys, har vi kvar folket. Dessa galna japaner. Människorna som


Guldtemplet i Kyoto.

Karaoke med min kompis Mia.

Karaokekorridor.

Bodybuilders visar upp sig på Tokyos populäraste mötesplats Hatchiko. Jag tillsammans med en av Harajukus transor.

Japaner gillar allt som är litet.

kom på alla skumma tekniska lösningar (bärbar lyktstolpe, någon?), traditioner och rå street fashion. Trots en enorma export av princip allting kan jag inte sluta förundras över japanernas gränslösa fascination av utlandet och utlänningar. Varje dag var det någon som stannade upp som ett skrämt rådjur och glodde. Och jag som blir så jävla röd i ansiktet i en spänd situation. De stirrade verkligen som de trodde att mitt hår skulle bli svart och ögonen spännas utåt tinningarna, bara de borrade blicken hårt mig i mig.Många gånger hände det att barn som inte kunde knipa käft pekade på mig och sa förundrat ”Titta mamma, en utlänning! BLÅ ögon?! Vad konstigt! VARFÖR SER HON UT SÅDÄÄÄR?”. Kul. Utpekad och utskämd av en unge på 5. Varannan dag. Heja. Men utöver det, så är japaner utan tvekan världens trevligaste och hjälpsammaste människor, alltid och överallt. Därför var min hemkomst till Gävle ganska så otillfredsställande. På det första cafét jag äntrade i Gävle möttes jag av en sur brud som inte kunde hatat åsynen av mig mer. Blev rätt så

Japaner är trevliga. Till och med när dom är fulla, till skillnad från svenskar. less när hon i princip slängde tallriken med den tröttaste chokladkakan någonsin skådad på mig. She needs to get laid big time. På väg ut från samma café spatserade jag rakt in i dörren med skallen först för jag bara antog att snubben framför mig skulle hålla upp den för en dam liksom. Tji fick jag. FÖR DET ÄR NÅGONTING japanerna gör.

Dom är trevliga. Till och med när dom är fulla, till skillnad från svenskar och då pekar jag främst mot Gävlebon med kasst alkoholsinne som snodde min varmkorv förra hösten. Men sanningen bör komma fram, många japaner har pinsamt outvecklat alkoholsinne.

Sova i rulltrappan funkar visst för vissa.

>> forts. nästa sida 13


Födelsedag med striptease. Jag på en av alla tusentals spelhallar i Tokyo.

Utsikt från hotellet i Shinjuku där jag efterfestade med regissören till Dizzee Rascals musikvideor. Ett av de finaste hotellen som går att finna! Regissören var fett full, naken och drack grönt te runt 7-tiden på morgonkvisten så vi drog oss lite försiktigt undan. Även ninjorna är artiga.

Bra stavat!

Jag och min barndomshjälte Anpanman.

Det finns alltid några businessmen som delar ut gratiskramar eller highfives. lat alkoholsinne. När risvinet pumpar ut i dessa människors ådror är möjligheten för skumma situationer obegränsad. Jag kan väl enkelt uttrycka mig att Tokyo nog är den enda staden där man inte blir förvånad av att klockan 9 en vardagskväll se en businessman simmande i sina egna spyor med portföljen i ena handen och en cigg i den andra. Våga vara dräggfull! Så många gånger som jag hittat fulla människor sovande i förbannat konstiga ställningar kring tågstationerna (Kodak moment, YES) kan jag inte längre räkna. SOM NI SÄKERT FÖRSTÅTT så är det verkligen full fart i Tokyo dygnet runt, men det är ju bara det yttre. Det är otroligt mycket när det kommer till familjerelationer, normer, förhållanden, vett och etikett och så vidare som vi européer, inte minst vi tillbakadragna men jämställda svenskar, har svårt att förstå. Ett exempel är dejtandet. Jag hade turen att hitta en kille med hjärtat och vettet på rätt plats, men man har ju hört skräckhistorier. När mina tjejkompisar gick på dejt med nå-

Jag, en dvärgklassad utlänning med uppenbart lite cash fick inte komma in. gon japansk snubbe var det inte alls ovanligt att han bestämde allt; var de skulle gå, vad de skulle göra osv, och på väg dit gick killen sisådär två meter framför tjejen medan hon svansade efter som ett eller annat husdjur. Inget hålla hand. Inga offentliga kramar. Total jävla kyla. När dörrarna stängs och ingen ser kan dessa pojkar börja visa lite förbannad ömhet. För mig var det helt sjukt, det skulle aldrig hända hemma. Jag hade hyttat med nävarna och mordhotat honom lite tyst. För jag kan nog påstå att lite kvinnoförtryck är det allt i Tokyo. Ett exempel inom underhållningsbranschen är restaurangen där de anställda tjejerna klär ut sig till katter och

männen som är där på konferens får kasta fisk på golvet för tjejerna att plocka upp med munnen. Det tar priset. Soap land, någon? Där blir du tvättad i ett stort badkar med mängder av såpbubblor och avklädda japanska tonåriga tjejer omkring dig. Vissa tycker att det är fantastiskt, jag tyckte att det var lite väl. Kanske mest för att jag, en nästan dvärgklassad utlänning med uppenbart lite cash, aldrig fick komma in. SEDAN HAR VI JU OCKSÅ alla andra problem

som uppenbarar sig i och med att man byter kultur på en enda dag. Fattar ni hur länge det tog mig att stå på vänster sida i en rulltrappa? Hur länge det tog mig att inte tränga mig före i tågkön utan faktiskt stå i en pryd linje med alla andra? Hur många gånger jag fick det onda ögat för att jag inte pratade artigt nog till min lärare? FATTAR NI? Det har varit jobbigt och på ett sätt var det som om 200 kilo av alla impulser jag fått hålla tillbaka och ladda upp på mina axlar bara släppte när jag kom hem. I Gävle beter jag mig som jag blivit uppfostrad och skolad till att göra.

JAG FÅR SNÄSA ÅT den otrevliga servitrisen, jag får påpeka saker till min chef och jag kan ha förfester, dessa underbara handlingar som man inte ens vågar tänka tanken på i Tokyo. (Inser ni det, inga förfester. Där äter man ute och drar på karaoke istället.) Hur som helst, grejen är att min artighet sträcker sig till en mycket högre nivå än den jag visar nu, väl hemma i Sverige. Artigheten har nästlat in sig i ryggraden efter denna tid av att vara en ”väluppfostrad flicka”. Men jag vill ju vara lite tillbakadragen, skadeglad och frispråkig – som en sann Gävlebo. VI GÄVLEBOR som inte behöver uppleva självmord på tågrälsen varje dag, få syrebrist och tappa fotfästet under rusningstid eller jobba övertid utan betalt bara för att chefen gör det. Så trots allt vi har det ju rätt bra ändå, hörrni. Även fast Gävle konstigt nog representeras av ett fnask och en bock, så trivs jag här. Jag får ju i alla fall hångla offentligt!

Vill du ha mer? 14

Kolla in Justines gamla blogg om Tokyo: stuckintokyo.blogg.se eller hennes nya: nojesmix.com/bloggar/stuck-in-gefle


Sommarkvällar

på första parkett...

Välkommen till stans mysigaste restaurang med uteservering i bästa solläge hela sommaren. ?fjfjj€k\i[lXj`Xk`jbXjg\Z`X$ liteter från hela Asien, tillredd på varje lands vis.

Extra servering varje onsdag-sommarkväll!

Jcfkkjkfi^\k*>€mc\›')-$-''.*'

15


vimmel

VAD KOMMER DU ATT DRICKA PÅ UTESERVERINGARNA I SOMMAR?

VILKEN STRAND KOMMER DU ATT HÄNGA PÅ I SOMMAR?

AV: MARIA SILÉN

AV: MARIA SILÉN

Interpool, fredag 26/6-09

Boulognern, fredag 26/6-09

FRIDA & JOHANNA – Vi kommer att vara på

Engeltofta.

NATASHA – Jag dricker helst öl!

PAUL – Jag kommer hänga på

Alderholmen, på trappan vid Gävle Strand. BINA & LINA – Vi kommer att vara på

Engeltofta. FREDRIK – Jag är nog tråkig men säger

Åk inte hem med vem som helst ...

faktiskt öl.

10 70 00 CHARLIE – Mörk öl. JOCKE – New Castle. NÄSAN – Öl!

TIM & LAUREN – Vi har ingen aning, det

visar sig. Vi kommer inte från Sverige. OLSSON – Jag föredrar cider. RENIS – Öl.

CHRISTOFFER –Pilsner ska det va! MAGNUS – Jag håller med Christoffer. VALENTINE – Kokain rush.

JOSEPHINE – Jag vet inte, jag ska bort. CAMILLE – Jag ska inte till någon strand.

MICKE – På Brämmen. ADAM – Beer!

TANJA – Rosévin. JULIA – På Duro-beachen i Hagaström.

MARTIN – Öl.

16

NICKLAS – Captain Morgan och cola. MANNE – Jag håller fan med Nicklas. JONAS – Jack Daniels och cola.

EMMA – I augusti kommer jag att hänga på stranden i Thailand.

LUDWIG – Jag kommer åka ut på landet till

mina kusiner.


7BSGĂšSJOUFFO

IBSNBO/LBSEPO

GO + PLAY

Nattdopp

UJMMTPNNBSFO

Hos oss hittar du stort sortiment bikinis och baddräkter. Vi hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Storlekar frün A- till HH-kupa. Välkommen in!

FMMFSFO-PHJUFDI1VSF'J"OZXIFSF

0ĂłDF4UPSF(ĂŠWMF 026-25 54 33

• KÖPMANGATAN 14. SANDVIKEN

500 kr

/3ĂŒENBOTHBUBOt5FM

600 kr

600 kr Nu! 399 kr

550 kr

SANDVIKEN 026-25 33 84

VALBO KĂ–PCENTRUM 026-13 24 20

Shorts & Bermudas Ett genuint GävlefÜretag Marin & beige

499,-

Fyra modeller

399,-

Tre modeller

399,-

Nygatan 9, Gävle www.brixx.nu

TvĂĽ modeller

995,-

Fins i fem färger

599,-

Finns i tre färger

995,-

17


musikrecensioner

Sensommarhip-pop

Unika eller typiska

FLIPSYDE State of Survival

DEAD BY APRIL Dead by April

[Universal]

[Universal Music]

CD: Du känner igen da mood: du står i en fuktigt ångande sommarbar med lättklädda knallbruna blankögda semesterfirare som har sprejat frisyrerna hippa och livet leker! Bartendrarna kastar med flaskorna och ur högtalarna pumpar härliga beats som får var rumpa att skaka. Du har hört dem så många gånger; låtarna som dansar en sommar och nästan aldrig längre än så. Låtar som inte är speciellt bra, men som adderade till säsongen blir till godbitar.

CD: Göteborgska Dead By Aprils rivstart är en modern framgångssaga på många sätt. De har slagit igenom på tre tidstypiska sätt: genom MySpace, genom att få med sin aktuella singel Losing you i TV-reklam (närmare bestämt en trailer för TV-serien Robinson ) och genom aktiv kommunikation med fansen. Det sistnämnda är ett måste idag. Man kan inte bara sitta på ett skivbolag, släppa ett album, skicka ut några ex av singeln till radion och hoppas att något ska hända. I dag krävs ett street team, aktivitet på olika sajter, personliga svar på brev – alla möjliga sorters tillgänglighet. En musiker måste vara egenföretagare och ”doer” på ett helt annat sätt än förr. Det lustiga är att Dead By April likafullt skrivit skivkontrakt med världens största skivbolag, så i slutändan går de den traditionella vägen.

Låtar som inte är särskilt bra, men som adderade till en säsong blir till godbitar. NÖJESMIX KOMMENTERAR: Amerikanska Flipsydes nya album släpps i början av september. Efter genombrottet med singeln Happy Birthday och albumet We the People, som av tidningen Washington Post blev utnämnt till årets bästa hiphop-album 2006. Den aktuella singeln When It Was Good är producerad av den svenska producenten RedOne. Och albumet har flera spår som doftar sommar – garanterat med tillräcklig tyngd för att fungera även i svalare barer under sensommaren. Håll öronen öppna i julinatten och skaka på – senaste singeln får ett högre betyg än albumet i snitt och fyller på så sätt kostymen för vad en riktig sommardänga ska vara.

Artister som Flipsyde turnerat med: Black Eyed Peas Snoop Dogg FREDRIK B NILSSON

109 MILJONER … så många album av Michael Jacksons Thriller har sålts sedan 1982. Världens största popikon tog för knappt två veckor sedan sina sista moonwalks och sörjs av människor världen över. R.I.P Michael, tack för all grym musik.

18

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Hur låter de då? Inte så originellt som de själva tror. En dos metal, en dos hardcore med emo-touch. Variation mellan lugn sång och skriksång (utan att bli growl). Tunga gitarrer men ganska hårt producerad ljudbild. När jag såg dem live hade de förinspelade ”körpaket”, precis som Britney Spears. Men Dead By April har starka melodier och stor passion. De kommer att klara sig. Att de ser sig som en motvikt till dagens mediabrus kan jag dock inte förstå. Jag ser dem som en del av det.

ALLA VILL HA IMPERIET IMPERIET Silver, Guld & Misär [MNW]

CD: Jag hamnade aldrig rätt i punkträsket. Det som andra tolkade rebelliskt och uttrycksfullt ansåg jag mest vara skränigt och känslolöst. När Thåström och polarna lämnade Ebba Grön bakom sig började dock undertecknad att vakna. Via Rymdimperiet bildade punklegenderna Imperiet och här var det mer arenatyngd och fläskiga synthmattor som gällde. Efter några halvdana plattor släpptes gudomliga albumet Blå himlen blues 1985. Den plattan har påverkat ofantligt många 70-talisters syn på världen, kärleken och USA. Därefter blev det bara två originalalbum till – Synd och Tiggarens tal – och därefter flög Thåström in i sin brokiga solokarriär som fortfarande svävar ganska högt på musikhimlen.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Boxen innehåller fem CD och en DVD. Förutom de fem studioalbumen medföljer en tidigare outgiven live-CD. DVD:n från en konsert på Orionteatern har blivit omtalad då Peter Stormare ägde rättigheterna och han hotade med att förstöra inspelningarna och … Äh, det där vill vi inte ens nämna nu när boxen äntligen har kommit ut! Från Alltid rött, alltid rätt och Rasera till Rock’n’Roll é död, Erotisk politik och I hennes sovrum. En nyutgiven samling som redan har varit en efterlängtad klassiker i 20 år! Måste köpas!

Två svenska föregångare till det inhemska hardcore-soundet:

Två anledningar till att Imperiet regerar live:

Refused Teddybears Sthlm

Thåström Christian Falk

ANDERS LUNDQUIST

FREDRIK B NILSSON

MÅNADENS KLASSIKER

Ner i djupet DIVE Stills [Universal Music 1992]

CD: Om någon svensk akt lyckats fånga essensen av ambitiös brittisk artrock och göra något eget av den, så är det Dive. Krister Linder (då mer känd under artistnamnet Chris Lancelot och med ett förflutet i gruppen Grace) och Erik Holmberg gjorde ingen hemlighet av att de var influerade av artister som Peter Gabriel, Kate Bush, David Sylvian och David Bowie. Med dessa som ideal gjorde de en av de mest välljudande svenska studioinspelningarna någonsin. Och den håller förvånande bra än i dag. Ibland vill de mer än de kan. De

pretentiösa, men inte desto mindre genuint kända, texterna kan ibland förmedla en obekväm mix av höga ambitioner och bristfällig kunskap om det engelska språket. Men allt hamnar i skuggan av Linders röst, den sanslöst läckra ljudbilden, musikerskapet och förmågan att skapa den där känslan av att dyka (gruppens namn är inte taget ur luften!) eller sväva djupt ... Stills var bandets andra album. Dive gjorde ytterligare ett album innan herrarna fortsatte på varsitt håll. Både Linder och Holmberg är regelbundet aktuella med högintressanta alster i olika stilar. Men visst är det i slutänden smått ironiskt att de talangfulla herrarna i Dive fick uppmärksamhet i media för att Andrew Lloyd Webbers lindrigt begåvade exfru, Sarah Brightman, gjorde en cover på deras Captain Nemo ... ANDERS LUNDQUIST


musikrecensioner

FÖRÄNDRING Nyligen skrev DN om hur gårdagens skivköparstimulatorer, pojkbanden, numera är helt daterade. Konceptet funkar inte längre. Gratisgenerationen låter sig inte säljas på färdigformulerad snabbmatsmusik. Universal Musics chef i Sverige, Per Sundin, menar att konsumenten (det som tidigare kallades musikälskaren) måste stimuleras på nya sätt. Bland annat måste skivbolagen, enligt Sundin, se till (?) att journalister som skriver om olika artister anger länkar till sajter där musiken går att köpa. Annonsering är dock inte att tänka på, nej, nu ska musiken säljas av journalisterna. Att samma journalister inte längre får tillgång till den musik de ska skriva om – och alltså även kränga om Sundin får välja – nämns inte.

SKIVBRANSCHEN STÖPS OM.

Church tar revansch

Vill du bli känd?

Magin finns i fansen

THE CHURCH Untitled #23

BRITNEY SPEARS For the Record

KISS Kissology 1 (1974-1977)

[Unorthodox/Border Music]

[Pan Vision]

[Playground Music]

CD: Australiensiska The Church brukar av det amerikanska rockmagasinet Rolling Stone regelbundet kallas ”världens bästa gitarrband”. Och även undertecknad hade dem som favoriter under 80-talet. Deras karakteristiska, drömlika sound består av lika delar 60-talspsykedelia (The Byrds, Neil Young), tidiga Pink Floyd och intellektuell New York-rock (Television och Patti Smith). Men gruppnamnet, Steve Kilbeys vaga texter och lätt mumliga sångstil har gjort att lika många ryggat tillbaka som fascinerats. Är de tråkiga eller tar de med en till en annan dimension? The Church slog igenom med singeln The Unguarded Moment 1981 och USA-hiten Under The Milky Way. Bandets karriär har sedan storhetstiden haft sina ups and downs, det sista på grund av Kilbeys tidigare drogmissbruk.

DVD: Det måste vara svårare än någon-

DVD: Nu släpps för första gången de tre karriärtäckande DVD-boxarna med Kiss i Sverige. Först ut är den som täcker åren som byggde deras legend: 1974-1977. Snart kommer volym 2 och 3. Egentligen borde jag knappt få skriva dessa rader för Kiss Alive (1975) var min första LP och bandet betyder mer för mig än de egentligen förtjänar. Någonstans slog de med image, musik och uttänkt mytbyggande an en ton hos en hel generation som sökte en smidig övergång mellan Batman (som då kallades Läderlappen) och rockmusik. Kiss äntrade min prepubertala värld FÖRE både Alice Cooper, Led Zeppelin och Rolling Stones, fast de egentligen bara var en senare mix av dessa. Men de hade faktiskt ett eget sound. Paul Stanley hade en av hårdrockens bästa röster. Ace Frehley spelade läckra solon. Gene Simmons var fortfarande demonen, inte den fete, girige, gubbsjuke affärsman vi i dag tröttnat på. Och Peter Criss trumspel var rotat i ... swingjazz! I dag, när vi bombarderas av visuella intryck, backstagefilmer är legio och all musik vi önskar är ett musklick ifrån oss, kan jag sakna tiden då fantasin fick jobba lite mer. Då man fick längta och fylla i färgerna själv. Kiss magi är i första hand resultat av en generation finniga ynglingars egna önskedrömmar om hur det skulle vara att bli rockstjärna och tecknad superhjälte i en och samma person. När jag ser dessa konserter och TV-klipp kommer magin tillbaka.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: På Untitled #23 finns allt som är bra med bandet: mystiken, melodierna och den drömlika känslan. Plattan känns som något Bowie försökt göra många gånger de senaste 15 åren, men oftast misslyckats med. Att bandet har Sverigekoppling (två av medlemmarna har döttrar i Sverige, de har även spelat in skivor i Gävle med Andreas Ahlenius vid spakarna) är kul men i slutänden irrelevant. The Church är tillbaka på allvar. Albumet släpps 6 juli.

Låtar som inspirerar the Church: Neil Young & Crazy Horse - Cortez The Killer Ultravox - Hiroshima Mon Amour

sin att vara kändis. Speciellt med tanke på att ALLA med mobilkameror är potentiella paparazzis. Att sedan vissa tidningar tycker att folks privatliv är ”nyheter” gör inte saken lättare. Sverigeaktuella Britney Spears, som uppträder på Globen 13 juli, är mer än en kändis. Hon är en av världens mest exponerade artister. Inte undra på att hon tappade greppet ett tag.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Dokumentären For The Record blev väldigt uppmärksammad när den sändes i TV för en tid sedan. Nu finns den på DVD – med extra minuter (nu totalt 68) och utan reklam. Men med irriterande vinjettstopp där reklamen har legat. Ett brittiskt TV-team får hänga med Britney, hennes pappa, hennes närmaste medarbetare. Vi får möta en driven men ganska naiv tjej som kommer från enkla förhållanden i den amerikanska södern. Hon erkänner att det tog sex år innan hon på allvar började reflektera över kändisskapets baksida. Det är väldigt uppenbart att detta är en film som beställts för att visa att Britney är en ”vanlig tjej som lever under onormala förhållanden”. För att ställa saker tillrätta. Men vilken tillvaro hon verkar ha. Inget privatliv. Och horder av fotografer och fans precis överallt. Den som vill bli superkändis efter att ha sett For The Record har nog fått på tok för lite kärlek som barn. ANDERS LUNDQUIST

I DEN MILJÖN förvånar det mig omåttligt hur Warner Music hanterade min förfrågan om att skriva en artikel i en ganska stor tidskrift. Artikeln skulle ta temperaturen på dansbandsgossarna Scotts och jag sökte person efter person i flera dagar. En redaktionell artikel är den absolut bästa marknadsföringen, men skivbolaget formligen dränkte sig i ovilja att leda min fråga rätt. Jag kopplades från växeltelefonisten (som inte ens kände till bandet!) till produktansvarig till promotionansvarig och svaret blev detsamma: nada! Till slut fick jag tag i bandets bokningsbolag som gav mig numret till keyboardisten Claes och jag mötte dem en solig kväll på Gröna Lund. När jag kom dit hade de dock inte tid att bli intervjuade … SKIVBRANSCHEN försöker hitta nya vägar

för att överleva. Hur vore det om man körde rätt på de vägar man redan känner? Het sommar och mycket musik önskar Nöjesmix musikredaktion dig och dina vänner!

ANDERS LUNDQUIST

ANDERS LUNDQUIST FREDRIK B NILSSON

TOP10

av Molly Sandén

MOLLY SANDÉN har varit aktuell på många sätt, från melodifestivalsfinal till albumsläpp. Hon har själv varit med och skrivit över häften av låtarna på sin skiva. Vi bad henne lista tio låtar hon själv gillar och lyssnar på just nu och det här blev resultatet:

Erik Segerstedt - Saturday Night Yiruma - The River Flows in You Linkin´Park - Leave Out All the Rest Erik Hassle - Hurtful Lada GaGa - Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) Jason Mraz - Wordplay Kim - Here Comes the Night Emilia - You´re My World Taylor Swift - Love Story Iron & Wine - Flightless Bird

RULLA HATT MED HIPHOP TUNGA – I HIPHOPVÄRLDEN KLASSISKA – rapparen Eminem kom nyligen med ett al-

bum som visar att genren lever (se förra Nöjesmix för recension!). I närmare hoods finner vi andra intressanta och uppmärksammade MC:s. Från Borlänge kommer Prop Dylan som släppte sitt nya album i Europa för en månad sedan. Under sommaren turnerar han i Schweiz, England, Tyskland och givetvis här hemma i Svedala. Från Gävle kommer avgrundsdjupa Poja. Han har inlett en offensiv för att intaa resten rest av nationen. – Saker och ting går som det ska! Jag jobbar på hårt och nyligen gen så spelade jag på Club People i Uppsala då jag var förband till Adam dam Tensta under Sveriges största skolavslutningsfest, berättar Poja oja för Nöjesmix. OM DU HAR TUR så får du chansen att se honom och crew

på Club Kharma i Sandviken och på Kulturkalaset i Göteborg – if possible yo – rush to the show. Sommarens plagg 2009 lär definitivt bli en hiphopdeffad Kangol! FREDRIK B NILSSON

19


MARICA SEGETORP

PER KÄLLBERG

TOMAS NORDQVIST

ÅLDER: 22 år CIVIL STATUS: Singel JOBBAR PÅ: Hang Loose Bar VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: Vodka/Redbull eller fatöl DRICKER HELST: Jägerbombs

ÅLDER: 23 år CIVIL STATUS: Singel JOBBAR PÅ: Berggrenska Gården VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: Vodka/Redbull DRICKER HELST: Vodka Vatten!

ÅLDER: 27 år CIVIL STATUS: Jag är nog upptagen! JOBBAR PÅ: Heartbreak VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: Vodka Redbull DRICKER HELST: Öl

DRINK I TESTET:

Watermelon Wednesday

DRINK I TESTET:

Blåbärscaipiroska

DRINK I TESTET:

SolMelon

VEM FIXAR ÅRETS ommaren har nu trängt sig på. Eller ja, vi uttorkade svennar har väl välkomnat den med så långt utsträckta armar som möjligt. Så vad kan vara bättre än ett drinktest för att fira in getingbon, gräsallergi och svettfläckar? Ute på Engeltoftas ägor, under en galet blå himmel, testade den snygga panelen sex olika drinkar, framskakade av sex olika bartenders. Drinktestet kan bli din dryckesbibel i sommarvärmen. Vi på Nöjesmix kommer i alla fall att följa den slörpande slaviskt. Enjoy!

S

AV: JUSTINE ÖSTERGREN FOTO: FRANK JULIN

20


ANDREAS QVARTH

ROBERT GÖRANSSON

KRISTOFFER SVENSSON

ÅLDER: 30 år CIVIL STATUS: Sambo JOBBAR PÅ: Brända Bocken VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: Strawberry Daiquiri eller Mojito DRICKER HELST: Lynchburg Lemonade eller en hederlig

ÅLDER: 32 år CIVIL STATUS: Förlovad JOBBAR PÅ: Engeltofta VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: Gin & Tonic DRICKER HELST: Gin Bitter Lemon eller Mojito

ÅLDER: 27 år CIVIL STATUS: Singel JOBBAR PÅ: Goya VANLIGASTE DRINKEN/BESTÄLLNINGEN DÄR DU JOBBAR: ”Något gott!” DRICKER HELST: Vitt vin och soda

Vodka Lime DRINK I TESTET:

Rhubarb Delight

DRINK I TESTET:

Chili/Mango-mumma

DRINK I TESTET:

Xpear

GODASTE DRINK?

SÅ HÄR GICK TESTET TILL: Ett gäng krogar och nattklubbar blev inbjudna att delta. Förutsättningarna var att de skulle utse en bartender som skulle representera stället och komponera en sommardrink som sedan finns till försäljning i sommar. Ett gäng törstiga partyprissar bjöds in att bedöma drinkarna. Testet var ett sk blindtest, dvs testpanelen fick inte veta vilken bartender som gjort vilken drink. Tack till Engeltofta som lånade ut sin veranda! >> På nästa uppslag hittar du drinkarna och vinnaren!

21


WATERMELON WEDNESDAY

BLÅBÄRSCAIPIROSKA

SOLMELON

2 cl Cointreau 2 cl Passoa 2 cl Apple Sourz Dash Grenadin Sourmix Ginger Ale 3-4 isbitar 3-4 bitar vattenmelon

3 cl Vodka 3 cl Bolk Blueberry Råsocker Lime Blåbär

3 cl Bols Pome Granat 3 cl Bacardi Grand Melon 4 cl Sourmix Ramlösa

Mixa alla ingredienser utom Ginger Ale i en blender, häll sedan upp allt i ett glas och toppa med Ginger Ale. Garnera med grönt äpple, citron och vattenmelon.

KOMMENTARER:

Muddla råsocker, blåbär och lime. Krossa is, tillsätt Vodka och Bols Blueberry, rör om.

Skaka, servera med krossad is. Toppa med Ramlösa Granatäpple. KOMMENTARER:

KOMMENTARER:

Amanda: Den smakar inte så mycket ... Alexander: Sådär alltså. Marcus: Jag tycker den är bra! Denice: Det var för lite smak ... Alexander: Det är inget direkt sting i den. Denice: Den är ju helt klart god, men känns inte riktigt som en drink. Alexander: Fräscht utseende på drinken, men inget märkvärdigt. Denice: Det ser ut som badskum. Amanda: Lite för mosig, smakar hemmagjord med läsk. Marcus: Jag tycker den är hur god som helst!

Amanda: Man känner blåbärsbitarna, det gillar jag inte. Men den är fin. Marcus: Fräsch och jävligt god. Amanda: Den här har ingen vanlig drinksmak. Denice: Jag tycker den smakade lite för mycket. Amanda: Den är annorlunda och speciell. Denice: Det här är ingen drink man beställer in många av, men god är den.

BETYG:

Amanda: Den smakar som ett läppglans. Denice: Fräsch, men inte så mycket smak. Amanda: Lite mer kolsyra hade behövts, och någon annan smak är BARA melon. Alexander: Men den här är mest läskande av alla drinkar. Marcus: Jo, man känner sig sval. Denice: Jag tycker den är enkel och jättefin till utseendet. Marcus: Sommarfräsch! Denice: Roligt med en melonbit som inte hänger på kanten utan ligger inuti glaset för en gångs skull. Alexander: Men det smakar faktiskt mer som att man äter melon snarare än dricker. Amanda: Jättegod men som sagt lite ovarierad i smaken.

BETYG:

BETYG:

TESTPANELEN: AMANDA SJÖSTRÖM

DENICE SKÖLD

ÅLDER: 20 år CIVILSTATUS: Singel GÖR ANNARS: Jobbar som montör på

ÅLDER: 20 år CIVILSTATUS: Sambo GÖR ANNARS: Utbildar mig till frisör DRICKER HELST PÅ KROGEN:

Switchgear AB DRICKER HELST PÅ KROGEN:

Limedrinkar

Någon mjölkdrink

PERSONLIG FAVORIT I DRINKTESTET:

PERSONLIG FAVORIT I DRINKTESTET:

Xpear

Blåbärscaipiroskan

22


RHUBARB DELIGHT

CHILI/MANGO-MUMMA

XPEAR

4 cl ljus rom 3 cl rabarbersyrup 1 cl råsockerlag 8 blad basilika 5-6 bitar lime Rabarber

3 cl Absolut Mango 1 cl Absolut Peppar Chiliolja Mangobalsamico Mangojuice Lime Råsocker

3 cl Absolut Pear 3 cl Xanté Sprite Citronjuice Ingefära Sockerlag

Muddla basilikan med lime och fyll upp med krossad is. Häll på ljus rom, rabarbersyrup och råsockerlag. Rör upp och garnera med rabarber, toppa med soda. KOMMENTARER:

Denice: Den här är god och snygg med alla dekorationer innanför glaset. Alexander: Den är riktigt snygg, gott med basilikan. Amanda: Ser spännande ut, man har ingen aning om vad den kommer att smaka liksom. Den är väldigt sur! Denice: Smakar lime, det gillar jag! Marcus: Den var fin men lite för sur för mig. Amanda: Riktigt sur och god, men det är ju ingen drink man kan dricka många av.

BETYG:

Muddla lime, råsocker och färsk mango med Absolut Mango och Absolut Peppar. Skaka med chiliolja och mangobalsamico. Toppa med mangojuice. Garnera med en chilifrukt, limesorbet och ett myntablad. KOMMENTARER:

Denice: Ruggigt god! Marcus: Helt okej, med sorbetglass och allt. Alexander: Läskande. Denice: Den är riktigt, riktigt snygg. Marcus: Jag får en eftersmak av chili, det känns som om man är på en tacokväll. Amanda: Lite stickande i tungan efteråt, och det är bra! Jag älskar att man känner fruktköttet. Alex: Den ser helt klart lyxig ut. Marcus: Men den ser lyxigare ut än vad den smakar. Amanda: Snyggt gjord och fint med sorbet på toppen. Men bladen är lite omatchande till drinken. Alexander: Den här är den godaste!

BETYG:

Muddla lime och ingefära. Tillsätt sedan alkohol, citronjuice och sockerlag. Skaka och sila upp i ett glas med krossad is och toppa med Sprite. Garnera med en päronskiva. Klart! KOMMENTARER:

Amanda: Den smakar piggelin, jättegod. Denice: Jättegod! Ja, den här är helt klart godast. Amanda: Den överträffar verkligen sitt utseende. Alexander: Den såg inte så speciell ut men är riktigt god. Marcus: Det såg lite trött ut med päronet på kanten ... Denice: Men det är väl bättre än lime? Alexander: Det är bara en massa is. Amanda: Man kan lätt bli full på den här! Marcus: Jävligt lätt ...

BETYG: Enkel men bäst – sommarens godaste drink beställer ni av Kristoffer på Goya! Grattis önskar vi på Nöjesmix.

MARCUS MELIN

ALEXANDER LARSSON

ÅLDER: 24 år CIVILSTATUS: Singel GÖR ANNARS: Jobbar på Clas Ohlsson DRICKER HELST PÅ KROGEN:

ÅLDER: 21 år CIVILSTATUS: Singel GÖR ANNARS: Jobbar som butiksbiträde

Jag är alldrickare!

DRICKER HELST PÅ KROGEN:

PERSONLIG FAVORIT I DRINKTESTET:

Enkla drinkar och små stänkare på sidan om!

Watermelon Wednesday

PERSONLIG FAVORIT I DRINKTESTET:

och jobbar extra på krogen.

Chili/Mango-mumma

23


på Slottstorget onsdagar 18-22 Allsång alla kvällar! 8 JULI Nanne Grönvall

15 JULI

Nya

Markoolio, Hanna Hedlund

SOMMARKVÄLLSERBJUDANDEN

22 JULI Markus Fagervall, Alice Svensson

15 JULI Alcazar

Sommar på Absint! FRUKOST: Måndag–Söndag 06.30-10.30 MIDDAG: Måndag-Lördag 16.00-23.00 Köket stänger 22.00

CLARION HOTEL WINN, N.SLOTTSG. 9, GÄVLE. TEL.026-64 70 33 24 WWW.CLARIONWINNGAVLE.SE

varje onsdag i juli!


MAT MED SMAK Delikatesser & goda presenter

Disktrasa �torka kungligt� 35:-

Servett med 12 svenska snapsvisor 50:-

Marimekko Clover 550:-.

FĂśnsterďŹ lm i olika mĂśnster frĂĽn 195:-

DESIGNFORUM

SommarkvŠllar i GŠvle

ONSDAGAR Ă–Â…PPET TILL 21

Drottninggatan 24B, GŠvle. Tel. 026-10 50 10

Drottninggatan 21, tel 18 80 08. MĂĽndag-Fredag 10-18 LĂśrdag 10-15

REASTART Väska 949 kr

25/6

Filippa K, Whyred, Rodebjer, Hope, FASR, Pour, Minimum, m. Drottningg. 18 mün-fre 11-18, lÜr 11-16

TEL. 026-12 56 06

Var ska du sova i natt? clarionwinngavle.se Tel. 026–64 70 00

HĂĽll utkik efter sommarerbjudanden! $ROTTNINGGATANs'Ă‹VLE 4EL  25


mode

Summer’s filled with breaking the rules and standing apart, ignoring your head, and following your heart. Långa strandpromenader. Picknik med jordgubbar och champagne. Nu flyr vi staden i längtan efter sand mellan tårna och havets svalkande vågor. Bland sandbankar och längs vattenbrynet hittar vi sommarens absolut hetaste badmode. FOTO: FRANK JULIN STYLING: MIKAELA BJÖRN MAKEUP: MAKE UP STORE MODELLER: JOSEFIN NILSSON & MARTIN HÅRSTA

26


mode Josefin Bikini fr Twilfit överdel 269 kr, underdel 169 kr Martin Badbyxor Ralph Lauren fr Brixx 699 kr Linneskjorta Selected fr Brixx 499 kr Handdukar fr Åhléns 249 kr Liggunderlag fr Åhléns 299 kr

27


mode Bikini fr Gina Tricot 79 kr/del Halsband fr Lindex 49:50 Örhängen fr Gina Tricot 79 kr Armband fr Lindex 59 kr/st

28


mode

29


mode Josefin Bikini fr H&M, รถverdel 129 kr, underdel 98 kr Solglasรถgon Le Specs fr Fico 599 kr Senilsnรถre i silver fr Fico 69 kr Martin Badbyxor Insight fr Carlings 499 kr Solglasรถgon Le Specs fr Fico 599 kr

30


mode Bikini fr Lindex Ăśverdel 129 kr, underdel 99 kr Tunika Venus de Milo fr Sivi 1099 kr Armband fr Indiska 49:50 HĂĽrband fr Gina Tricot 99 kr Silversandaler Ilse Jacobsen fr Sivi 449 kr

31


mode

Bikini, fr Carlings 149 kr/del Kjol fr Carlings 399 kr Halsband fr Indiska 79:50 Hatt fr Lindex 199 kr

32


NU KAN ALLA SPELA GOLF! 1. Ta med kompisarna och ett glatt humÜr. 2. Åk till Gävle Golfklubb, hyr klubbor samt bollar. 3. Ha riktigt kul – samtidigt som du spelar en av världens svüraste men roligaste sporter – GOLF! FÜr mer information, besÜk www.gavlegolfklubb.se eller ring 026-12 03 35

INGA FÖRKUNSKAPER – INGA MEDLEMSKRAV!

Vi har prylarna som gÜr sommaren ännu hetare !

Vill du anorda ett dildoparty dü en värdinna kommer hem till dig? FÜr beställning och info – kom in eller ring oss!

GIVE-A-HOLIC

(ANĂ–TÂŚNKERĂ–VERKLIGENĂ–PÂĽĂ–ANDRAĂ–ĂƒLSKARĂ–LIVETĂ–3TÂŚDERNAĂ–OCHĂ–MÂŚNNISKORNAĂ–$EĂ– STORAĂ–GESTERNAĂ–kĂ–DETĂ–LILLAĂ–INFALLETĂ–$UĂ–SERĂ–HONOMĂ–OFTAĂ–PÂĽĂ–-YRORNAĂ–(ANĂ–VETĂ–ATTĂ– VARJEĂ–GÂĽVAĂ–ELLERĂ–K•PĂ–BIDRARĂ–TILLĂ–&RÂŚLSNINGSARM¢NSĂ–ARBETEĂ–F•RĂ–UTSATTAĂ–BARNĂ–OCHĂ– VUXNAĂ–'ENOMĂ–ATTĂ–ÂĽTERANVÂŚNDAĂ–ÂŚRĂ–HANĂ–LIKA֕MSINTĂ–MOTĂ–VÂĽRĂ–PLANET $INĂ–GÂĽVAĂ–G•RĂ–MERĂ–NYTTAĂ–ÂŚNĂ–DUĂ–TRORĂ–Ă– ²PPETĂ–MÂĽN FREĂ– Ă–L•RĂ–  .ORRAĂ–3LOTTSGATANĂ–"Ă–'AMLAĂ–3ANDREWSBIOGRAFEN Ă–WWWMYRORNASE %.Ă–$%,Ă–!6Ă–&2Ăƒ,3.).'3!2-Âż.

Lusthuset

Norra Centralgatan sex, Gävle • 12 17 33, 070-224 08 12 Vardagar 11-18 lÜrdagar 11-14.30

Vi har även en ny salladsbar där du kan kombinera ihop din egen favoritsallad!

Nybakade bakelser & färska mackor varje dag! Koppla av pü vür nya uteservering! Drottningg.10, Gävle (en trappa upp) 33


vimmel

HUR FÖRESTÄLLER DU DIG DIN DRÖMFEST?

VEM VILL DU HÅNGLA MED IKVÄLL?

AV: NANNA BJÖRNSSON

AV: JUSTINE ÖSTERGREN

Livingroom & Lobby, lördag 13/6-09

VIKTOR – Brudar, sprit och rock n´ roll. JOHANNES – Tjejer, starköl och hårdrock.

Goya, fredag 12/6-09

CAROLINE – Med Josef. LINNÉA – Jakob Edin, för han är med i moderaterna. JAKOB – Linnéa!

AMANDA – Dig! ANNA-KAIJA – Mycket dans och Måns Zelmerlöv ska vara där! CAMILLA – Trevliga

och galna människor utan hämningar som ger järnet. DANIEL – Chips och läsk! DAVID – Jag har inte hunnit tänka på det än.

SALLE – Med David Åkebo! ROBBAN – Med mitt ex, för hon är världens

bästa.

ELIN & CAROLINE – Fullt ös, medvetslös!

KRICKEN – Tillsammans med Linus. FREDRIK – Med gamla kompisar från förr. LINUS – På ett fantastiskt ställe med mina

fantastiska vänner!

SEMMEL – My girl, hon är skön. JOSEF – Det finns många... THERESE – Med Sandra för jag fyller år idag. SANDRA – Jag vill hångla med Therese som en födelsedagspresent till henne. JOHAN – Singstar, vattenpipa och sprit! EMMA & HANNA – Med alla personer vi

älskar och en massa glitter!

Åk inte hem med vem som helst ... EMILIA – Väldigt rosa och väldigt mycket av allt. MARKUS – Jag tillsammans med åtta

JENNY – Det är en hemlis ...

27 40 00 ANDERS – Cameron Diaz, hon är så jävla

personer från musikalklassen.

AMANDA – I Sandvikens kyrka när en präst håller gudstjänst. FRIDA – Alla mina närmsta vänner är samlade för röjfest och skumparty!

34

läcker.

SADDE & ELDINO – Vi säger bara Las

LOTTA – Jag vill hångla med en vodka-

Vegas och Miami!

redbull!

ÅSA – Jag vill hångla med Emmy. MARCUS – Med Åsa, för det är kul. TOMAS – Tessan.


3UMMER NEWS

�Hade Gävle fütt en femma fÜr varje silikontutte och pinsam tribaltatuering hade vi med all säkerhet varit rikare än vilket annat land med kärnvapen, fÜrvridna skattesystem och McDonalds som helst.�

FrĂĽn VĂĽr Grill New York Biff 200 g Grillad OxfilĂŠ 180 g BBQ Marinerad KycklingfilĂŠ Wasabi & Sesamgrillad laxfilĂŠ Hemgjord BBQ-burgare 200 g

169 kr 199 kr 139 kr 139 kr 120 kr

LunchbuffÊ 72 kr Mündag–lÜrdag 11.00–15.00

Alltid 5 olika varmrätter. Dryck, sallad & kaffe ingür.

Dam 

JUSTINE Ă–STERGREN vimlare & bloggareRO OTS

Kolla in hennes blogg Stuck-in-Gefle pĂĽ nojesmix.com!

F.d. Los Sombreros N. SLOTTSGATAN 7 • GÄVLE • 026-10 10 92

Ă„NTLIGEN SOMMAR!

ÂŽ

(ERR Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti

FOLKMUSIKFESTEN 6 JUNI - 30 AUG SMEDSGÅRDSBLUES 22 JUNI - 3 AUG SOMMARROCK 4 JULI - 1 AUG ROCKRING 13 JULI KAMMARMUSIKFESTIVAL 29 JULI - 1 AUG MUSIK & KULTUR I BRUKSMILJÖ 30 JULI - 3 AUG ORUP, LENA PH & MÅNS 8 AUG HUJEDA MEJ 21 AUG Allt det här och münga er musikarrangemang i Sandviken hittar du pü:

www.parasoll.nu

$ROTTNINGGATANs'Ă‹VLE 4EL 

Parasoll.nu är sedan 2005 en gemensam webbplats fÜr sommarens alla musikarrangemang i och omkring Sandviken.

35


GĂ„VLE YOGASKOLA

Sugen pĂĽ att testa ny frisĂśr? Vi erbjuder just nu

30%

pü alla behandlingar & klippningar t o m 31 aug. Öppet mündag-lÜrdag hela sommaren! Vi säljer även biologiska produkter. Välkommen in!

HĂĽrknuten

SATYANANDA YOGA SVERIGE YOGA • AVSLAPPNING MEDITATION • GRAVIDYOGA

Drottningg. 26 Gävle | Tel. 026-12 29 60 | harknuten.com

�JerfsÜlif är 95 procent mü-brateater. Farligt svängig Jarse talkshow!� Arbetarbladet En musikalisk minnes-fantasi kring människor och händelser i trakten kring JärvsÜ. Det bÜrjade med Pila-Brita. Hon var en kvinna, kring vilken berättelserna flockades. Det handlade om lÜnnkrogar, rävspel, rünmord...

34 PROVA PĂ… YOGA V

Plastikkirurgi Ansiktsoperationer BrĂśst- & bukoperationer Fettsugning Laserlipolys FĂśr info och bokning kontakta oss:

Tel. 0297-403 00 

Vi Ünskar alla kunder en härlig sommar Sommarstängt v. 28-32

E.H Olsson, Leg. Läkare med. Dr. Spec. i allmän- & plastikirurgi 3ÚDRA¯SGATAN/CKELBOsWWWESTETISKKIRURGISE

Festliga Sommarkvällar med TuRe So Sommarkväll S ommarkv kväl äll ll i Gä Gävle G ävl vle le – i ĂĽr ĂĽr p pĂĽ ĂĽ Slottstorget! Slot Sl otts ott tsto stto org org get et!! Festligt, F Fe est stlli ligt gt, fo gt, ffolkligt olk kliigt gt o och ch full ch ful ful ull fart ull fartt med fa med ed nĂĽgra nĂĽg ĂĽgra a av av Sveriges populäraste artister pĂĽ scenen. 8:e juli kommer Nanne GrĂśnvall. Hon fĂśljs den 15:e av Markoolio. Den 22:a kommer vĂĽr egen Alice och Markus Fagervall. Stor ďŹ nal den 29:e med Alcazar. KĂśp vĂĽr evenemangsbiljett TuRe fĂśr 40 kr sĂĽ ĂĽker du till och frĂĽn centrala Gävle även med nattbussen. TuRe gäller inom zon 61 och säljs pĂĽ vĂĽra bussar samt kĂśpställen.

www.xtraďŹ k.se

36

VECKA 16

E-post: info@estetiskkirurgi.se

Estetisk Kirurgi

Välkommen ombord!

NYA KURSER STARTAR

V 35 NYA KURSTARTER Läs mer pü: WWW.GAVLEYOGASKOLA.SE

GÄVLE YOGASKOLA, N. Skeppsbron 1 i Gävle

BILJETTER: TICNET.SE, 077-170 70 70, STENEGĂ…RD 0651-76 73 00

Tel: 026-108 108

Passa pĂĽ! KĂśp era TuRe sĂĽ har du resan ďŹ xad till nästa gĂĽng.


kultur LITE OM KONSTCENTRUM

EN TUR I STAN UNDER SOMRARNA ORDNAR GÄVLE KOMMUN ett antal stadsvandringar där vi invånare får chans att delta i och nyupptäcka vår vackra stad. I år är inget undantag, och ett axplock av de vandringar som finns att tillgå är Visuell cirkusvandring den 28 juli, där vandringen följer cirkusens spår i Gävle. Bland annat möter vi cirkusfamiljen Lindberg som undervisade ”det böjliga underbarnet”, La Belle Ingeborg, som endast fem år gammal gjorde debut i cirkustälten. Ciceroner är skådespelaren Susanne Svanberg och Mikael Hyvärinen, cirkusartist. Den 4 augusti vandrar vi i spåren av den stora brand som härjade här 1869 och den 25 augusti är det spökvandring där ett gäng hemsökta platser besöks. 1 september, egentligen lite för sent för att få stå med i detta nummer, är det vespavandring med konstpaus, där du själv tar med vespa och hjälm och får en guidad tur till en del av Gävles konst. Mer om dessa och alla ytterligare stadsvandringar hittar du på www.gavle.se

YIHAAS OCH COWBOYHATTAR I FURUVIK UNDER AUGUSTI JUST NU pågående utställning heter Mental Fritid och personen bakom är Lisa Jonasson. Det är första gången som installationen, som bland annat handlar om relationen mellan verkligheten utanför och vår värld innanför, visas. Installationen består av sju stora målningar, helt översållade med associativa textflöden. Ett kretslopp av handlingar och tankar som ständigt skapar och omskapar våra liv. En sorts mental karta går att ana genom myllret av figurer och texter, som en sinnesvärld fylld av associationer och färger. KONSTCENTRUMS

LISA SJÄLV BESKRIVER DET som att ”tänkandet är en kamp där man hela tiden re-

censerar, ifrågasätter och censurerar sina tankar. Det fascinerar mig att det är möjligt att tänka på sitt eget tänkande medan det pågår och irriterar mig ibland att det är svårt att låta bli.” Intervju med konstnären själv, Lisa Jonasson, finner du nedan. HÖSTENS KONSTVISNINGAR på Konstcentrum hör teckningsprojektet Full täckning, en utställning med Rickard Sollman och en grupputställning vid namn I skuggan av momentet. Besöker du Konstcentrum får du inte missa att kolla in deras butik där du bland annat kan köpa den nya boken om Gävles offentliga konst, Konsten mitt ibland oss. TILL

SANDVIKEN BJUDER IN TILL SKRIVARTÄVLING ÄR DU ÖVER 15 ÅR, bor i eller har anknytning till Sandviken med omnejd och brinner för att skriva? Då har jag något för dig! Sandvikens Folkbibliotek bjuder in till skrivartävlingen Avtryck, med start typ nu. – Vi vill ge en puff till alla därute med texter som bara ligger och väntar i skrivbordslådan, säger Maria Markusson, bibliotekarie på Sandvikens Folkbibliotek. DU TÄVLAR MED EN NOVELL på högst 10 A4-sidor där du utgår från särskilt utvalda platser i kommunen, en eller flera. Kanske träffade du ditt livs kärlek på Konsthallen eller såg dina drömmar gå upp i rök på Livingroom – skriv om det! Tillsammans med Sveriges Radio Gävleborg, Bibliotekets vänner och Sandvikens Tryckeri vill Sandvikens Folkbibliotek uppmuntra blivande författare att medverka till att den litterära traditionen i staden lever vidare. – Vi förväntar oss många bra bidrag, säger Maria Markusson. Det finns så många kreativa människor här i Sandviken. Särskilt roligt blir det att se vilka platser som har använts i texterna och på vilket sätt.

PRECIS SOM MÅNGA ÅR TIDIGARE är det i augusti som

cowboy-hattarna och bootsen samlas i Furuvik då Country-festivalen äger rum. Datum i år är 6 – 8 augusti och gäster är bland andra Jill Johnson, Lasse Stefanz och Timberville. På lilla scenen kommer en Jam session att äga rum på eftermiddagarna, där bandet Country Cream bjuder på musik. Vill du och/eller ditt band riva av ett par låtar där på scenen går det alldeles utmärkt. Det blir även linedance och en hel del andra countryinspirerade aktiviteter. Läs mer på Furuviks hemsida.

EN VIT SOMMAR OCH FÖRÄNDRINGARNAS HÖST VI SAKNAR DEN NÄR DEN INTE ÄR HÄR, och när den är över är vi aldrig nöjda – välkommen du fina sommar! Den gula bollen av värme, som ju är själva huvudsaken denna årstid, lär jag tyvärr endast få drömma om, eftersom mina tre månader av obetald semester (läs arbetslöshet) precis har fått ett abrupt, men gott slut. Jag har nämligen fått mig ett jobb, ett arbete som ger betalt och jag är nöjd, så nöjd. Med inget gott som inte har något ont med sig, så vitast på stranden och uteserveringarna i sommar – that´s me! DATUM I SKRIVANDE STUND är 24 juni, det här numret av Nöjesmix har

du i dina händer från och med 3 juli, och det går att få tag på ända till slutet av augusti. Nästa gång vi hörs via dessa tidningspapper är det nästan höst, och höst innebär ofta förändringar, både stora och små. Om allt går som planerat är det ett par små förändringar som kommer ha ägt rum här på din favoritsida kulturen. Exakt vad dessa förändringar är lär du märka, och gör du inte det så lovar jag att berätta om dem i nästa nummers lilla krönika.

BÄST JUST NU – jag måste, helt otippat, säga sommaren, solen och värmen.

SÄMST JUST NU – Ovanstående, eftersom jag jobbar och inte kan njuta så mycket av sommaren som jag vill.

ÄR DU EN AV DOM SOM VINNER kommer ditt bidrag att läsas upp i SR Gävleborg och du får

resa samt festivalpass till Fabula Storytelling Festival i Stockholm hösten 2010. Tre vinnare utses och dessa, tillsammans med några bidrag till, kommer att publiceras i en novellsamling med titeln Avtryck. Senast 31 december i år ska din novell vara inskickad för att du ska ha en chans att delta, vinnarna utses på Världsbokdagen i april nästa år. Verksamma författare som har kopplingar till Sandviken är bl.a. Anna Jörgensdotter och Helene Rådberg och där snackar vi bra litteratur! För mer information, se Sandvikens Folkbiblioteks hemsida.

MÅNADENS KONSTNÄR!

NAMN: Lisa Jonasson ÅLDER: 30 år BOR: Årsta/Stockholm UTBILDNING: Estetgymnasium, Wiks

Folkhögskola 1 år, Gerlesborgsskolan i Stockholm 1 år, Konsthögskolan 5 år (+ lite filosofi på Södertörns Högskola) SYSSELSÄTTNING: Konstnär AKTUELL MED: Utställningen Mental Fritid på Konstcentrum i Gävle som pågår till 23 augusti.

HEJ LISA, BERÄTTA OM DIG SJÄLV!

– Jag ville syssla med konst innan jag egentligen visste vad det var och har inte ångrat mig. Jag hade en bild av att konstnärer fick vara ifred med sina tankar, vilket jag som femåring gärna ville vara. Så jag började öva mig på att rita av bilder från min morfars konstböcker. Helt värdelös träning egentligen. Men det är bra att veta från början var man ska i livet. Jag är lycklig så länge jag får jobba med konst, mindre glad annars. Skriva vill jag också göra med jämna mellanrum. HUR KOMMER DET SIG ATT DU HAR UTSTÄLLNING PÅ KONSTCENTRUM?

– Jag blev tillfrågad och tyckte det var fantastiskt kul att få ställa ut där. Konstcentrum har bra rykte i konstsverige, välförtjänt.

PS. Den där loppisen jag babblat om här ett par gånger tidigare

ligger för närvarande på is, men den kommer. Håll utkik i min blogg på Nöjesmix hemsida för närmare information, för loppis blir det. Någon gång. CAMILLA NORIN

HC Andersen, Derraindrop och många andra. Det viktiga för mig är att känna att konsten kommer ur ett behov att skapa hos konstnären. Det låter kanske självklart. Jag gillar konstnärer som liksom lever i sina egna bildvärldar.

Sedan blir det min egen biennal i augusti, samt ett verk till en utställning för blinda på Konsthall C i Stockholm. Semester blir det, en vecka i Jämtland. Då ska jag fiska! Tyvärr hann jag inte fiska i Gävle.

VAD INSPIRERAS DU AV?

– Min egen hjärnas sätt att processa allt omkring mig. Hur allt mals ner och ordnas på ett visst sätt. Särskilt hur saker man hör, vävs in i ens eget språk och förändrar det. Att läsa om hjärnan och om tänkandet är också inspirerande. Gamla SciFi-filmer, naturen. Psykedelisk musik. Min kille Mattis konst och hans sätt att vara konstnär på är inspirerande. Det är en jättestor fördel att som konstnär leva med någon man kan bolla tankar och idéer med. Och så är min son Jorma så fantastiskt inspirerande. Hur kan barn veta så mycket från början?

VILKEN/VILKA KONSTNÄRER HAR DU ETT EXTRA GOTT ÖGA TILL? VARFÖR?

HUR SPENDERAR DU SOMMAREN?

– Jag tycker om Yayoi Kusama, Adolf Wölfli, Bruce Bickford, Henry Darger, Sun Ra,

– Jobbsommar! Jag ska till Båstad och ställa ut på Galleri Mårstenson och Person i juli.

TEXT: CAMILLA NORIN

37


festival

MITT MÖTE MED CHRIS CORNELL ELLER

PEACE & LOVE PÅ SEX TIMMAR Samtidigt som scenerna började plockas ned, tidigt i söndags morse, kunde arrangörerna av Peace & Love konstatera att man i år slagit rekord. Till sommarens upplaga av festivalen sålde man 41 685 biljetter vilket gör Peace & Love till Sveriges största festival. Att uppleva den på endast sex timmar är inget som rekommenderas, festivalen är värd betydligt mer tid än så, men under rådande omständigheter var det all tid jag kunde uppbringa. Nästa år hänger jag på låset. TEXT & FOTO: ANNA UTTERBERG

ITT FESTIVALBESÖK BÖRJAR BRA. Killen vid parkeringen, som jag frågar om vägen till presscentret, visar sig vara funktionär (och Faluns s.k. krogkung får jag veta sen). Han lotsar mig bakvägen in vid Shangri La-scenen där Razorlight precis börjat spela. Väl på presscentret ackrediterar jag mig och min handled blir två festivalarmband rikare. När jag frågar om fotovästar visar det sig att jag missat söka om fotopass vilket innebär att jag inte kommer att få tillgång till pressdikena framför scenerna. Jaja, det är ju som det är, tänker jag och beger mig ut på festivalområdet igen. Att följa med strömmen verkar vara en bra idé och snart befinner jag mig vid festivalens största scen, Utopia, där Moneybrother ber publiken om hjälp med att fylla i hans gästbok. Storbildsskärmarna zoomar in ett lyckligt tjejgäng som inte kan bestämma sig för vem som ska börja skriva i boken. Efter lite dragkamp blir det blondinen i sällskapet som får göra premiärinlägget.

M

OMRÅDET FRAMFÖR UTOPIA är stort och rymmer både en sittande och stående publik, ja liggande till och med. När jag banar mig fram längs massorna håller jag flera gånger på att kliva på vilande (eller utslagna?) människor som sträckt ut sig i gräset. Efter att ha lyssnat på ett par låtar med Moneybrother ger en blick på klockan en fingervisning om att det blivit dags att bege sig tillbaka till presscentret. Chris Cornell, frontman i forna band som Temple of the Dog, Soundgarden och Audioslave, ska hålla presskonferens inför sin kommande solospelning på Eldorado-scenen. I love Chris. Han är inte bara en fenomenal sångare och rockikon för 90-talet, han är också extremt trevlig att vila ögonen på. Väl på presscentret slår jag mig ner en bit bortanför det rum där presskonferensen ska hållas och när det börjar tisslas och tasslas bland funktionärerna på presscentret och rummet mittemot där jag sitter fylls med dricka inser jag att Chris är på ingång. Strax passerar han mig, iklädd jeans, kängor och mockajacka, på typ en meters avstånd och jag måste uppbåda all min vilja för att inte tokstirra. Damn he´s hot! PÅ PLATS I RUMMET där presskonferensen ska hållas spanar jag in de övriga journalisterna men känner inte igen någon. Någon minut senare anländer Chris med sin hyfsat stora livvakt i hasorna och presskonferensen inleds ... och så blir det knäpptyst. Jag hade egentligen inte tänkt ställa någon fråga men till slut blir tystnaden så pinsam att jag bortser från att räcka upp fingret och göra presskonferensens ansvarige medveten om att jag vill ställa en fråga och vräker istället ur mig ett ”Hi!” till Chris som med en någon förvånad, men leende uppsyn, säger ”Hi” han med. ”Is Bille Jean on your setlist tonight and if so, what are your thoughts on playing that song tonight?” får jag ur mig. ”Hmm, let´s see”, säger Chris och låtsas kolla sin Blackberry. Sedan får jag ett långt och utförligt svar i vilket Chris bland annat tar upp pedofil-anklagelserna mot Michael. Helt ärligt har jag lite svårt att minnas hela hans svar eftersom jag blir lite smått vimsig i huvudet när Chris tittar mig i ögonen, men jag kommer ihåg att han berättar att han inte riktigt vet hur kan kommer att känna när han ikväll ska framföra covern. Känner mig ganska nöjd med min fråga och ännu mer då en annan journalist på plats, jag tror att det är Aftonbladets utsände, frågar ”Are you gonna play any Soundgarden songs?” och ”How many?”. Ridå Aftonbladet liksom. Efter ytterligare ett gäng frågor lider presskonferensen mot sitt slut och när livvakten ger tecken om att avbryta tar jag mig fram till Chris och ber om hans autograf. De andra journalisterna får tycka bäst de vill att det är amatörsmässigt, en sån chans får jag knappast igen. Halleluja, Chris svarar ja och papper och penna byter händer. Ganska snabbt går det upp för mig att jag borde ha kollat pennan för det krävs lite kludd på pappret innan Chris väl får den att funka. ”Sorry”, säger jag skamset när Chris väl plitat ner ”Thanx” och sin autograf på pappret. ”No problem” får jag till svar och sekunden senare har han lämnat rummet. Jag

”Halleluja, Chris svarar ja och

papper och penna byter händer.”

38

kan inte låta bli att ringa kompisen Ronny, också ett Cornell-fan, och berätta om vad som nyss hänt. Visst anar jag ett uns svartsjuka i rösten. My close encounter med Chris är slut och jag traskar tillbaka till Utopia-scenen där Lasse Winnerbäck precis inleder sitt tredje och sista gig för festivalen.

”Helt ärligt har jag svårt att minnas

hela hans svar eftersom jag blir lite smått vimsig i huvudet när Chris tittar mig i ögonen.” NÄR JAG KRYSSAR MIG FRAM mellan hattförsedda killar och leggingsklädda tjejer slår det mig att det inte alls är den fylla på Peace & Love som jag förväntat mig. Kanske är det för tidigt på kvällen, kanske har några dagars festande börjat ta ut sin rätt bland festivalbesökarna som många säkert varit på plats sedan torsdagen. Hungriga verkar dock alla vara för i varannan människas hand ryms en hamburgare, kebab eller korv. Vildsvin för de riktigt wild and crazy. Jag hinner lyssna på några inledande låtar av Lasse innan jag sätter kurs mot Eldorado-scenen där Cornell går på strax efter 22. Winnerbäck är bra och det grämer mig lite att jag inte kan stanna och lyssna. Den känslan går snabbt över för när en stråkversion av Black Hole Sun inleder Cornell-konserten inser jag att jag inte vill vara någon annan stans. Under den dryga timme som konserten pågår bjuds på vi pärlor som Hungerstrike, Conshise, Be Yourself, Spoonman och Black Hole Sun. Till min, och publikens, förtjusning får vi även höra Bille Jean vilken Cornell såklart dedikerar till den nyss avlidne Michael Jackson. Även om jag gärna även velat höra Call me a dog eller Say Hello to Heaven är jag mer än nöjd när jag åter beger mig ut i de myllrande folkmassorna för att en sista gång bege mig till Utopia-scenen där det blivit dags för Håkan Hellström. På bara någon timme har nedskräpningen av festivalområdet ökat markant och när jag närmar mig scenen inser att jag att Hellström-publiken är betydligt stökigare (och yngre) än den jag nyss varit en del av. När sommarkvällens vindar äntligen börjar svalka gör Göteborgs stolthet entré på scenen ackompanjerad av högfrekventa skrik från beundrande tonårstjejer. Jag ser ingen sjömanskostym men känner mig övertygad om att det finns en eller två nånstans i publikhavet. Håkans konsert får toppbetyg läser jag dagen efter och utnämns till sommarens konsert. Jag som dock ganska nyligen såg honom på Konserthuset väljer bort honom till förmån för Faith No More som avslutar på Eldorado-scenen. Sångaren Mike Patton rullar in på scenen sittande i rullstol, iklädd vad som ser ut att vara en röd sammetskostym och bandet inleder med en jazzig cover på Peaches & Herbs Reunited (Faith No More återförenades i mars 2009 efter ett uppbrott på 11 år). Efter inledningen är det sedan fullt ös som gäller. Vid ett tillfälle tar sig någon från publiken över kravallstaketet och upp på scenen varpå Mike presenterar honom som sin svenska polare Beavis och sedan ger honom sin mikrofon så att killen får sjunga med i Mouth to Mouth. Jag har svårt att komma på vilket annat band nåt sånt skulle funka med. När min kropp misstänksamt börjar svaja (av utmattning och vätskebrist) inser jag att mitt festivalbesök lider mot sitt slut. Tillsammans med en latexklädd kille i rosa hatt lämnar jag festivalområdet med löftet om att jag nästa sommar ska stanna längre än sex timmar. Vi ses igen, Borlänge! PS. CHRIS BERÄTTADE att han gärna tar upp requests på låtar från publiken, så har du någon särskild låt du vill höra honom spela nästa gång du ser honom live är det mitt tips att du skriver låtnamnet på en skylt och håller upp under konserten.


39


Hitta fram till dina klädfavoriter! Just nu pågår vår stora

SOMMARREA på KRISS. 30-70 % rabatt på stora delar av sortimentet. Välkommen!

Gallerian Nian | Öppet 10 - 19, lör 10 - 16, sön 11- 16 tel: 026 - 10 64 41 | www.kriss.eu

Glad sommar! Önskar Elin, Linda, Lotta & Ida

DROTTNINGSalongen Drottninggatan 25 Gävle • 026-18 15 13 • www.idamartensson.com

40


bokrecensioner

POCKET

FAKTA

POCKET

ROMAN

Rockmyten inkarnerad

Svensk = kränkt?

Hav som oroar

Underhållande chic-lit

WHITE LINE FEVER Lenny Kilmister [Pocketförlaget]

INGEN TAR SKIT I DE KRÄNKTAS LAND David Eberhand [Prisma]

MÄNNISKOHAMN John Ajvide Lindqvist

BARA VANLIGT VATTEN Kajsa Ingemarsson

[Ordfront]

[Norstedts]

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

JAG HAR INTE MYCKET mer koll på Motör-

head än att jag vet att de gjort låten Ace of Spades. Och att den mustaschprydde Lemmy är deras frontfigur. Sångaren och basisten berättar i White Line Fever om sitt liv som rockstjärna. Han har levt ut hela rockmyten med sex, drugs and rock and roll och gör det fortfarande trots fyllda sextio. Han återger hårdrockens historia från sextiotalet till idag och han är inte snål med snaskiga – och straffbara – detaljer ur sitt liv. Underåriga brudar, drogtripper, fiaskoartade spelningar och bandmedlemmar byter av varandra. Lite sorgligt är att Lenny ondgör sig över sin frånvarande far samtidigt som han lämnat sina egna två ”olyckshändelser” till barn i sticket. Tilltalet är personligt och saknar inte roliga inslag. Men, trots att Lemmy Kilmister tagit hjälp av en journalist vid skrivandet av den här boken, framstår han inte ens som en medelmåttig författare. Han skriver precis som jag inbillar mig att han talar. Det vill säga att det ryms en hel del ”ha ha!”, ”grymt!” och ”jävlar!” mellan bokens pärmar. Trots det personliga innehållet blir det ganska ytligt. Han viker dessutom hela tiden in på sidospår, tappar tråden, tar upp den igen och det blir därför en ganska rörig soppa av hans berättelse. Det här är en bok för Lemmy Kilmisters och den tidiga hårdrockens fans. Vi andra klarar oss bra utan.

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

DET VERKAR SOM om folk i Sverige blivit mer lättkränkta de senaste åren. Dessutom finns det numera en rad myndigheter man kan vända sig till om man känner sig kränkt. Psykologen och debattören David Eberhard är en av alla oss som uppmärksammat fenomenet och i sin bok Ingen tar skit i de lättkränktas land f örsöker han gå till botten med orsakerna till det här. Eller ”gå till botten” är kanske fel uttryck eftersom han snarast fäktar vilt i luften för att slå ner på såväl curlingföräldrar, välfärden, queerteorier, monarkin, psykoanalys och mycket annat. Kort sagt menar Eberhard att vi tenderar att känna oss kränkta för allt obetydligare oförrätter ju bättre vi har det. Förr i tiden klagade man minsann inte trots att man var både fattig och trångbodd. Visst har han en del tankeväckande synpunkter och jag håller med om att man kanske inte behöver anmäla en lärare för kränkning för att man misslyckats på ett prov. Men han ältar och upprepar sina synpunkter hela tiden så att det bara blir tröttsamt och irriterande. Han ger heller ingen direkt lösning på problemet mer än det otillfredsställande rådet att vi ska lära oss att världen är orättvis. Under läsningen av Eberhards bok har jag gått från att tycka att de som blir kränkta för småsaker ska sluta sjåpa sig till att tycka att man faktiskt inte ska ta någon skit, speciellt inte från en besserwisser till psykolog.

CATHARINA BERGMAN

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

JOHN AJVIDE LINDQVIST hade stora fram-

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

gångar med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som också blev prisad film. Han har sedan fortsatt på den inslagna skräckbanan och hållit sig till det övernaturliga och dunkla parallellvärldar. I Människohamn som är hans fjärde bok, har han förlagt handlingen till skärgården där havet står för det farliga och mystiska. Huvudpersonen Anders sexåriga dotter Maja försvinner spårlöst vid en skidtur från Domarö till Gåvostens fyr. Ett par år senare återvänder Anders alkoholiserad och frånskild till Domarö för att leta efter Maja. Oförklarliga busstreck mot öns befolkning och ett hav som beter sig underligt blir ledtrådar till vart flickan försvunnit. Tillbakablickar till Anders och Domarös ungdom varvas med nutid och både Anders och läsaren förstår sakta men säkert vad havet kring ön är kapabelt till. Romanen handlar mycket om saknanden efter ett försvunnet barn och att leva i limbo när man inte vet vad som hänt. Skräckinslaget och spänningen är inte lika stark som jag hoppats, men det är en oroande känsla som förmedlas och dröjer sig kvar. Ja, hela berättelsen stannar kvar i mitt medvetande långt efter att jag avslutat den och det kännetecknar för mig en bra bok. Jag tänker tillbringa min helg i en stuga vid havet. Nu hoppas jag att inte skräckkänslan ligger där och lurar och hoppar fram när jag befinner mig där, just vid det ondskefulla havet.

DET ÄR EN MÄRKLIGT medryckande roman Kajsa Ingemarsson fått till. Handlingen följer chick-lit-genrens uttjatade handlingsmönster från A till Ö; huvudpersonen Stella är fåfäng, rik, arrogant och kylig. Där finns alltså två ogynnsamma egenskaper som rimligtvis inte borde göra den till den bladvändare den är. Dessutom har jag känt ovilja mot Ingemarssons romaner sedan jag för några år sedan läste På det fjärde ska det ske, som jag tyckte var en ganska dålig bok. Så vad är det som gör Bara vanligt vatten bra? För det första lyckas författaren skapa en förståelse för huvudpersonens taggar utåt, vilket gör att man ändå hejar på henne och vill att hon ska bli lycklig. För det andra ”avslöjar” hon skrivaryrkets och förlagsvärldens hemligheter. Hon beskriver hur lätt det kan vara för författare att ”bara så där” ha fantasibilder i huvudet som de ”bara så där” formulerar i ord. Det är för övrigt något jag är väldigt avundsjuk på, jag kan knappt formulera en kort text om vad jag anser om en bok. I alla fall är Stella en bästsäljande deckarförfattare som skriver på sin tionde och sista bok. Efter att ha skrivit de tidigare böckerna i rasande fart har hon nu fått skrivkramp. Stella är van vid att inspirationen bara kommer och att berättelsen skriver sig själv. Dessutom har hon diverse relationsproblem och en vattenläcka i sin nya lägenhet, vilket ytterligare stör skrivandet.

CATHARINA BERGMAN

CATHARINA BERGMAN

CATHARINA BERGMAN

Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

TRE SEKUNDER Roslund & Hellström [Piratförlaget]

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Årets bästa sommarläsning! NÄR JAG BÖRJADE PÅ Nöjesmix var jag

DECKARE

tvungen att speeda upp mitt ganska blygsamma lästempo för att hinna med att läsa de fem recensionsböckerna varje månad. Och visst kan jag nu klämma ett hundratal sidor om dagen om det kniper och om boken är bra. Tre sekunder – en tegelsten på 600 sidor – tog ett par dagar att läsa. Det betyder inte att jag plötsligt fått förmågan att läsa fantastiskt fort, det beror istället på att boken är så himla bra att jag knappt lagt den ifrån mig. Författarparet Roslund och

Hellström har i sin femte deckare initierat och trovärdigt skildrat polisens användning av infiltratörer och de moraliska aspekterna av att medverka till brott för att förhindra värre brott. Författarnas oerhörda kunskaper i ämnet och språkets höga kvalitet är det som gör Tre sekunder till ett mästerstycke. De stereotypa deckarkaraktärerna och mordgåtan får ställa sig åt sidan och de är heller inte nödvändiga för vare sig spänningen eller intrigen. Boken handlar om en infiltratör med kodnamnet Paula. Han har på polisens initiativ under flera år deltagit i polska maffians droghandel. Samtidigt har han småbarn och fru, vilka inte har en aning om vad det är han pysslar med. Han är en komplext tecknad person som är kall och beräknande i sin roll som amfetaminlangare men också en kärleksfull far. ”Paulas” slutliga uppdrag är att ta över och förgöra droghandeln på en sluten anstalt. Och han ska göra det inifrån fängelset.

TOPPFEM Bokias populäraste skönlitteratur i juni

1

TRE SEKUNDER Roslund & Hellström

2

EN FÖRTJUSANDE MAN Marian Keyes

3

BALEN Danielle Steel

4

FÖRST NÄR GIVAREN ÄR DÖD Anna Jansson

5

GÄNGKRIG 145 Jens Lapidus

CATHARINA BERGMAN

41


f ilmrecensioner

FÖRTJUSANDE LÄTTVIKTSKOMEDI

Urtråkigt och klichéartat

Nazistzombier på jakt

FIGHTING

DÖD SNÖ

[UIP]

[Atlantic Film]

Regi: Dito Montiel, 2009 Medverkande: Channing Tatum, Terrence Howard, Luiz Gusman m.fl. Biopremiär: visas nu

Regi: Tommy Wirkola, 2009 Medverkande: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen m.fl. Biopremiär: 20 juni

BIO: När Channing Tatum väljer roller utgår han nog från hur frän han kommer att se ut. Det är nämligen alltid samma historia. En ung kille kämpar med en tillvaro i fattigdom och ständigt trixande för att fixa dagen. I Fighting försöker han överleva genom att sälja billiga saker dyrt på gatan men verkar mest förlora pengar på missnöjda kunder. Så blir han uppraggad av en skum manager som erbjuder honom grova stålar om han ställer upp i ett illegalt gatuslagsmål. Såklart blir han lockad och sitter snart fast i en våldsam karusell – allt för pengarnas skull. Såklart döljer sig lite kärlek i kulisserna, och strax förvandlas filmen till ett uselt tonårsdrama som nästan får mig att längta tillbaka till de urtråkiga fajtscenerna.

BIO: Ein Zwei Die! Så lyder den smått ge-

SNUTEN I VARUHUSET [Sony Pictures]

Regi: Steve Carr, 2009 Medverkande: Kevin James, Shirley Knight, Bobby Cannavale m.fl. Biopremiär: 20 juni

BIO:

Paul Blart är en misslyckad ensamstående pappa som arbetar som vakt på en galleria i New Jersey. Han tar sitt jobb på största allvar och hånas av de andra slöa vakterna som mest bara vill fika. Blart är på desperat jakt efter kärlek och blir intresserad av en butiksflicka i gallerian. När hon blir tagen som gisslan av ett gäng rånare kan inte Blart stillatigande se på.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Fighting blir från första minuterna till en

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Snuten i varuhuset är en lättviktskomedi med både larviga scener och ett överdrivet intresse i den tjocka nördens utseende och blodsockerproblem. Trots det har filmen ändå, bakom all situationskomik, något förtjusande över sig. För oavsett om det berättas med breda penseldrag och skrivet-på-näsan är människans känsla av ensamhet en ganska universell betraktelse. Kärlek, respekt och tillhörighet är väl det vi alla på något sätt längtar efter. Kevin James, som jag annars inte gillar nämnvärt, lyckas få den längtan att skina igenom den slafskomedi han medverkar i. Det gör karaktären Paul Blart till en melankolisk hjältefigur redan innan han räddar dagen.

enda stor kliché och jag uppskattar inte alls att behöva sitta och titta på unga machomän som leker tuppslagsmål och tror att de är tuffa. Channing Tatum är trots allt pyttelite charmigare, om än lika träig, än i tidigare filmer men långt ifrån någon riktig engagerande skådespelare. Många av birollerna överglänser honom lätt. JONAS DANIELSSON

mer i hela världen: ett ungdomsgäng är på väg till en avlägsen stuga. Den här gången är det mitt i smällkalla vintern och plötsligt dyker en farbror från området upp och varnar dem för att inte störa själarna av ett gäng begravda nazister. Men vad tror ni att de gör? Ja, just det. Snart kryllar fjället av arga nazistzombier ute på tur och vill man behålla sina tarmar är det bara att lägga benen på ryggen!

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Upplägget i Död snö påminner om Robert Rodriguez gamla vampyrsplatter From Dusk Till Dawn och går således från en ganska allvarligt menad thriller till hejdundrande splatteraction. Genrebrottet är inte lika handgripligt och den gradvisa övergången till humor gör filmen förvisso ganska rolig men också lite mindre övertygande. Död snö vågar inte ta sig själv riktigt på allvar, vilket den hade kunnat göra med de snötäckta vidderna som på samma sätt som Kallt Byte förhöjer känslan av utsatthet. Filmen är trots detta välgjord och som en överdriven splatterkomedi à la Braindead lär den falla många fans på läppen – om ingen bitit av den innan förstås. JONAS DANIELSSON

JONAS DANIELSSON

MÅNADENS DVD WATCHMEN [UIP]

Regi: Zack Snyder, 2009 Medverkande: Malin Åkerman, Jackie Earl Haley, Dean Morgan m.fl. DVDpremiär: 5 augusti

DVD:

Hoppsan. Väldens bästa serieroman blev visst film. Och trogen ned till rena tablåer har Zack Snyder faktiskt både lyckats och misslyckats med överföringen till filmmediet. Lyckat är att Watchmen trots allt är både rätt mörk och provocerande – jag menar hur ofta får vi se en penis i en Hollywoodmastodontfilm? Just det. Misslyckandet ligger i att Snyder på några ställen inte lyckats göra film av serien – till exempel de inklämda utdragen ur Roscharsch dagbok, Dr. Manhattans haltande gudsmetafor och Ozymandias ofantligt långa monolog i slutet. Kanske mindre invändningar, men ändå vad som gör att filmen inte når upp till högsta nivå. JONAS DANIELSSON

42

niala reklamtexten till Norges nya filmexport:

Död Snö. Det börjar som typ alla skräckfil-

4518 SÅ MÅNGA METER FILM BESTÅR BIORULLEN AUSTRALIA AV.


f ilmrecensioner

SÅ DÅLIGT ATT DET BLIR BRA

Höjdarfilm om relationer

Briljant och buttert

Skruvat och sött

STILL WALKING

GRAN TORINO

PUSHING DAISIES

[Folkets Bio]

[Sandrew Metronome]

Säsong 1[Warner]

Regi: Hirokazu Kore-Eda, 2008 Medverkande: Hiroshi Abe, Yiu Natsukawa, Kirin Kiki m.fl. Biopremiär: 17 juli

Regi: Clint Eastwood, 2008 Medverkande: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her m.fl. DVDpremiär: 22 juli

Regi: Bryan Fuller, 2007 Medverkande: Lee Pace, Anna Friel, Chi McBride m.fl DVDpremiär: 22 juli

DET FINNS JU, som vi alla vet, dåliga filmer. Hur många gånger har man inte bänkat sig framför en stentrist film som lämnar en helt oberörd? Här tänker jag närmast på filmer som man knappt kommer ihåg att man har sett: Glitter, Into the Blue eller ... ja du fattar. Och kanske är det just denna likgiltighet som gör en dålig film. För de riktigt DÅLIGA filmerna – de är ofta så dåliga att de ändå lyckas framkalla en massa reaktioner i oss.

Plan 9 from Outer Space. Filmen har blivit utsedd till

TA TILL EXEMPEL Ed Woods

världens sämsta film mer än en gång. Ändå återvänder människor ständigt till den filmen – Tim Burton njöt så till fullo av Plan 9 att han gjorde en hel film om ”världens sämsta regissör”. När en film är så dålig tycks den ändå väcka någon form av lust, eller glädje. SKA VI TA ETT SVENSKT exempel så ligger

BIO: Femton år efter äldsta sonens tragiska död återvänder de vuxna syskonen med respektive familjer till föräldrahemmet. Där tycks tiden ha stått stilla men varje familjemedlem har genom åren förändrats vilket gör sammankomsten lite obekväm. Pappan är besviken på allt, mamman känner sig bortglömd och syskonen försöker upprätthålla en lättsam stämning trots alla pikar. Känns det igen? NÖJESMIX KOMMENTERAR: Still Walking är en stillsam betraktelse över en dysfunktionell familj. Det finns inga större gester eller åthävor utan samvaron kantas av illa dold ilska, skuld och familjehemligheter. Det är också hela filmens egentliga styrka. Kore-Eda är inte intresserad av sammanbrott eller stora katastrofer utan målar upp ett både humoristiskt och smått sorgligt drama. Därmed hamnar filmens fokus precis rätt – på relationerna mellan familjemedlemmarna och hur deras cementerade roller skaver mot att de faktiskt har utvecklats som individer. Här ryms alltså ett helt spektra, från nostalgi och kärlek till besvikelse, vilket gör Still Walking till en riktig höjdarfilm mitt i sommaren. Pax att inte bli som pappan. JONAS DANIELSSON

DVD: Walt är en gammal grinig krigsveteran som precis förlorat sin fru. För envis för att flytta från sitt hus planerar han nu ett tillbakadraget liv med sin gamla bil, en Gran Torino, och sitt gevär. Men den planen faller om intet när han försvarar den mioanska grannsonen från gängvåld och han motvilligt blir engagerad i familjen.

DVD: Som

en blandning av Dead Like Me och Wonderfalls är Pushing Daisies

sådär lagom skruvad. Ned kan återuppväcka de döda genom att röra dem, med ett par jobbiga sidoeffekter – någon annan dör i deras ställe och om han vidrör dem igen är de borta för alltid. När hans ungdomskärlek avlider blir det alltså lite jobbigt ...

NÖJESMIX KOMMENTERAR:

För de är underbart sura, de där replikerna som morrar över hans läppar.

Det enda som egentligen stör mig – och det ganska mycket – är den där förbenade berättarrösten som aldrig kan hålla käften. Jag trodde på allvar att den skulle försvinna efter första avsnittet men den dyker upp på de mest irriterande ställen och avstannar hela historien. I övrigt är den en uppfriskande söt berättelse om störtomöjlig kärlek.

filmen Tre solar nära till hands (jag vet – öppet mål, men det är ju sant). Här sammanfaller handling, kostym och miljöer i någon slags filmisk Bermudatriangel och formar en film som helt oavsiktligt bara blir rolig – om man är på rätt humör. Och det är just vid det där ”rätta humöret” som genomusla filmer kan bli fantastiska, till skillnad från de där man redan glömt bort. VILL MAN VERKLIGEN grotta ner sig i

usla filmer man kan ha roligt med är annars 1950-talets science-fiction-filmer en given filmflora att utforska. Men se upp, det finns riktiga guldkorn där ute! Jag ser hellre ett praktfullt fiasko än bara en dålig film.

PETER ÖBERG

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Clint Eastwood spelar Walt som om det vore Dirty Harry på hans ålders höst. Den överdrivna butterheten ger karaktären en underlig form av humor som lyckas släta över de vassaste hörnen. För de är underbart sura, de där replikerna som morrar över hans läppar. Gran Torino är en ljuvlig karaktärsstudie av en man som i slutet av sitt bittra, skuldtyngda liv kanske finner någon form av frid. JONAS DANIELSSON JONAS DANIELSSON

FILMTÄVLING! Oscarsbelönade Benjamin Buttons Otroliga Liv handlar om Benjamin Button som föds som en svag äldre man och åldras baklänges, det vill säga att hans kropp blir yngre tills han slutar sitt liv som ett spädbarn. I rollistan finns namn som bland andra Brad Pitt och Cate Blanchett. Vi lottar ut fem exemplar av dvd-filmen. Hyllade dramaserien In treatment utspelar sig hos psykoanalytikern Paul Weston som måndag till torsdag tar emot patienter och på fredagar uppsöker sin egen terapeut. Vi lottar ut tre boxar innehållande säsong 1 (5 DVD:er per box). För att delta i utlottningarna mailar du ditt namn och dina kontaktuppgifter (adress + telefonnummer) till anna.utterberg@nojesmix.com. Glöm inte att skriva ”Benjamin Button” eller ”In Treatment” i ämnesraden beroende på vad du vill vinna. Först till kvarn gäller. Lycka till!

GREJER FAVVOKALKONER: Plan 9 from outer space - flygande tefat Rymdinvasion i Lappland - Helly Hansen-monster Nightmare City - galna zombies

43


Garanterat uppehållsväder! Vi har över 50 butiker och restauranger samlade under ett tak. Det gör Valbo köpcentrum till ett av Norrlands största handelsplatser. Vi finns vid Riksväg 80 mellan Gävle och Sandviken.

SKÖN SOMMAR ÖNSKAR VI PÅ NÖJESMIX!

Välkommen in i värmen!

VI SES IGEN DEN 28 AUGUSTI MEN GLÖM INTE ATT SPANA IN NOJESMIX.COM UNDER SOMMAREN FÖR BLAND ANNAT SOMMARVIMMEL & REDAKTIONENS BLOGGAR

ÖPPET FÖR DIG I SOMMAR COOP FORUM VARD 9-21 LÖRD 9-19 SÖND 10-19s½62)'!"54)+%26!2$ 10-20 LÖRD 10-18 SÖND 11-18

www.valbokopcentrum.se

Parkeringsplatser så det räcker – helt gratis!

Vi önskar alla våra lyssnare och kunder glad sommar!

44


spelrecensioner

Vedervärdigt

Går hem hos fansen

Inte så bra som hoppats

Fin dos spelglädje

HANNAH MONTANA: THE MOVIE

GUITAR HERO: METALLICA

VIRTUA TENNIS 09

PUNCH-OUT!

[PS3, Wii, PC, Xbox 360]

[Wii]

[PS3, PS2, Wii Xbox 360, DS]

[PS3, PS2, Wii Xbox 360]

DET FINNS MYCKET på den här planeten

DET HÄR ÄR EN SVÅR RECENSION för mig att skriva. Den enkla anledningen är att jag faktiskt inte riktigt fallit för Guitar Hero. Det har underhållit under korta stunder i festsammanhang men i singularis blir det lite plattare. Däremot är det här faktiskt strået vassare än de Guitar Hero -titlar jag tidigare spelat. Till att börja med har det jobbats otroligt med att verkligen få fram Metallicakänslan och rättigheterna är väl använda. Jag är själv inte nåt Metallica-fan men är du det kan spelet te sig som en evig guldgruva. Svårighetsgraderna är mycket väl anpassade. Jag är ganska kass och hittar lämplig nivå snabbt samtidigt som bekanta som vigt sina liv åt Guitar Hero fortfarande kan utmanas. För undertecknad ger inte spelet upphov till nåt lyckorus men jag kan starkt rekommendera det för alla ni Guitar Hero fans därute!

TENNIS SOM IDROTT är sannerligen högaktuell, både på ”riktigt” och virtuellt. När man ser unikumet Roger Federer trolla sig igenom sina matcher vill man inget hellre än att spela själv, både på riktigt och i tvspelsform. Virtua Tennis -serien har varit den bästa när vi snackar tennisspel, så mina förväntningar var mycket höga. Det senaste tillskottet var dock inte så bra som jag hoppats. Det kändes faktiskt ganska framstressat ... Grafiken är inte ens i närheten av den revolutionerande nivån Virtua Tennis mäktat med tidigare och karriärsläget (som varit Virtua Tennis dragplåster) har blivit ganska tråkigt. Det tar exempelvis mängder av speltimmar innan du förlorar ett game – så dåliga är dina motståndare. Blickar vi mot Live är horisonten dock vackrare, här kommer många timmar att spenderas. Virtua Tennis är fortfarande spelvärldens bästa tennisserie men några onödiga missar svärtar helhetsintrycket.

PUNCH-OUT! såg dagens ljus så tidigt

KIM LINDER

KIM LINDER

som skrämmer en. Mördare, hajar och döden är exempel på sådant som kan ge en kalla kårar bara vid blotta tanken. Listan har fått ett tillskott i och med releasen av detta vrak. Det är lika hopplöst som deprimerande att spela det här spelet, det finns ingen glädje någonstans. Du styr alltså den här människan när hon är Miley Stewart samt hennes alter-ego Hannah Montana. Som Miley vandrar du runt och köper kläder och rider på hästar, totalt befriat från allt vad spelkvalitet innebär. Usel fysik, skandalös spelmekanik, otroligt linjärt, extremt ytligt och väldigt fult. Som Hannah Montana är spelet lika dåligt men med andra spelmoment. Jag skulle kunna tänka mig att spelet kan få vara en present i ett flingpaket men undrar om inte detta är för skadligt för de stackars barnen. Håll er undan detta elände, det kan ge men för livet.

KIM LINDER

som 1987 och spelades då på Nintendos gamla 8-bitare. Spelet var oerhört älskat och har haft ett smyglegendariskt rykte om sig. När det över 20 år senare kom till Wii var förväntningarna skyhöga men man får nog säga att Nintendo levt upp till dem. Du axlar alltså rollen som Little Mac, en boxare på väg upp i rankingslistorna. På vägen möter man inga normala motståndare utan här hittas allt från björnbrottare till sliskiga diskodansare. Detta välkomnar tonvis av härlig humor och karaktärerna gör spelet till en underhållande upplevelse. Grafiken matchar den lekfulla stämningen utmärkt i sitt tecknade utförande och ljudet är härligt arkadaktigt. Tyvärr är själva boxningen inte särskilt djup och slagvariationen är i det närmaste obefintlig. Det här blir dock bara en bisak då spelet i sin helhet bjuder på stor spelglädje och är ett måste i Wiisamlingen.

KIM LINDER

TA VARA PÅ SOMMAREN

PULSERANDE ACTION

DET FINNS MASSVIS av underbara sysslor

BIONIC COMMANDO [PS3, PC, Xbox 360]

ETT ACTIONSPEL av det härligare sla-

get där man får axla rollen som Nathan Spencer, en människa som belönats med diverse accessoarer vars uppgifter är att göra denne till ett sant krigsmonster. Det här krigsmonstret ska sedan hjälpa till att stoppa en terroristliga som vill skaffa sig världsherravälde. Klyschigt? Definitivt, men handlingen fungerar i sitt sammanhang. Spelets främsta behållning hittas dock i den robotarm som Spencer är tilldelad. Med den kan du göra många häftigheter: svinga dig genom städer,

slänga bilar på elakingar och mycket mer. Även skjutandet underhåller då du får testa en del vapen med ganska olika egenskaper. Spelet har fullt tillräckligt med ingredienser för att åstadkomma pulserande action och minusen är inte många. En stängd värld och långa laddningstider är dock två. Det får ändå anses som petitesser i det stora hela och Bionic Commando kvarstår som ett störtskönt actionlir. KIM LINDER

som bäst utförs i sommartid. Eller vad sägs om att knorra in en fantastisk frispark i bästa Beckham-anda? Äta glass med bär under en varm solnedgång? Dyka i det svalkande vattnet när solen strålar som varmast? I vilket fall som helst personifieras sommaren ofta med utomhusvistelser, och vad blir krångligt att göra i dessa stunder? Spela tv-spel! Spelandet får faktiskt en minskad roll under sommaren, så även för mig. Klart det finns alternativ i det bärbara utbudet, men det räcker fortfarande inte. Dessutom ska det ju vara välbehövligt för oss människor att spatsera utomhus lite då och då, och när passar det inte bättre än när sommarvärmen slagit in? Vissa spel kommer såklart alltid att locka mer än lite sol, men låt det inte gå överstyr. Visst, det skulle vara fantastiskt att skaffa en bärbar tv och konsol och sätta sig ute på en äng och lira en somrig dag, men det är en smula orealistiskt. Så jag sänder er mina uppmaningar: gå ut och ta vara på sommaren och allt som följer med den, det finns massor av tid för tv-spel lite senare! KIM LINDER

45


intervju

Backyard Babies spelar i Sandviken den 4 juli. Nöjesmix kontaktade deras promotionansvariga för att få lite svar på frågor om bandet inför giget i Gästrikland. Det var inte helt lätt och när vi i sista stund fick tag i Dregen för en e-postintervju fick vår utsände kritik för att tillhöra en generaliserande trångsynt journalistkår samtidigt som han hånades för att ställa alltför perifera frågor. Stackars artister som 2009 blir så hårt ansatta från alla håll!

GUITAR HERO ÄR ETT SÄTT ATT TJÄNA PENGAr som rockmusiker av i dag och Backyards låt Minus Celsius finns med som bonuslåt på Guitar Hero III. Dregen ser även andra möjligheter att kunna leva på musiken i framtiden. – Merchandise och bankrån!

TEXT: FREDRIK B NILSSON FOTO: NICLAS BRUNZELL

ATT HA ROCKMUSIKER SOM YRKE låter som en dröm för många, men det är ju inte helt

ÄR DREGEN HAR SYNTS I MEDIERNA de senaste åren har han bland annat uttalat sig om sin pappas självmord, om livet på fridfulla Runmarö, om upplevelserna mitt i den ödesdigra tsunamin 2003 och om hur det känns att fånga storgäddan från en eka … Efter 20 år i den sunkigaste av branscher är det nog klokt att bjuda på nya vinklar av sig själv, frågan är hur det påverkar ens rockstjärneimage. – Den stärks på så sätt att människor kan få se och lära känna ”personen” Dregen mer och inte bara din och dina journalistpolares ofta överdrivna och ibland direkt falska rock’n’rollklyschor, svarar den explosiva gitarristen. Samtidigt känns det bra för självförtroendet att Sveriges största TV-kanal frågar om ett självporträtt på bästa sändningstid. Skulle någon människa titta på ett program som handlar om Fredrik B Nilsson? Nej. Om Dregen? Ja.

N

ATT SOM ÖMTÅLIG JOURNALIST utpekas som klichémissbrukare tar hårt och med tanke på de frågor Dregen fick inför denna artikel är det underligt att han ens associerar till ordet klyscha. Tvärtom verkar han störa sig på att tvingas svara på frågor som inte alls rör hans status som rockstjärna. Nöjesmix ber honom förklara hur tankarna går när det gäller planeringen av den framtida pensionen för en person med elgitarr som främsta verktyg – en aspekt som uppenbarligen inte är lika häftig som tsunami och gäddor! – ”Att hur du ens orkar snoka i mina framtida pensionsplaner” så går mina tankar, svarar en märkbart irriterad Dregen. Men, visst jag har en plan. Jag är född i Småland. DET ÄR INTRESSANT ATT HÖRA en musiker spåna kring framtiden. Undrar vad Keith Richards såg i kristallkulan när han fantiserade om Rolling Stones på 60-talet. Trodde han då att bandet skulle turnera 40 år senare? SÅ, KLYSCHA OR NOT, HUR SER DU PÅ NÄSTA STEG FÖR BACKYARD BABIES?

– Vi håller på så länge ”det händer” tillsammans. Nästa steg är en fet box och bildbok som kommer ut i höst i samband med 20 -årsturnén! BANDETS EGEN BESKRIVNING av sitt varande är ”ett högenergiskt hårdrocksälskande punkband, eller ett högenergiskt punkälskande hårdrocksband” och en följdfråga på det är vilka energier som ligger till grund för skapandet i dag, 20 år senare. – Jag tycker själva skrivandet är en jävligt jobbig process, som är skön när den är klar. Grunden för oss är att ha nya låtar att spela live och kunna turnera på. Skapandet har dock blivit enklare med åren då vi är självsäkrare, samt att alla fyra i bandet bidrar musikaliskt. MEN KAN NI VERKLIGEN FORTFARANDE TÄNDA TILL NÄR NI SPELAR I EN MINDRE STAD JÄMFÖRT MED PÅ EN STÖRRE ARENA I EUROPA ELLER USA?

– Absolut! Det spelar faktiskt ingen roll om det är Sandviken eller Tokyo eller New York eller Belfast. Scenjäveln ska liras! Jag laddar mentalt en timma innan gig. Kaffe. Vatten. Cigg.

HUR SKILJER SIG ERT TURNÉLIV 2009 FRÅN 1989?

– Tja, bussen har blivit större. Vi har egna gitarr-, bas- och trumtekniker. Spelställena är större och publiken är fler till antalet. Vi stannar fortfarande och badar när vi är på turné. Vi spelar inte in demos i bakloungen på bussen längre. Busspoker-turneringarna är bättre. Däremot har det blivit riktigt sämst att flyga med instrumenten. ”Excuse me sir, is this a bomb?”. ”No, it is a Wah-Wah-pedal”. ”Oh, I see. Does it explode?”. ”I wish”.

ovanligt med karriärväxling i dagens osäkra samhälle. Dregen älskar musikbranschen fastän den är ”by far den sjukaste arbetsplatsen man kan ha”. Men han vet vad han skulle skriva i sin CV den dag han vill byta jobb. – Javisst: ”VD i Backyard Babies AB söker nytt chefsjobb. 20 års erfarenhet inom branschen”. Jag postar det till Apple och NASA. VILKA LIKHETER HAR DITT ARBETSLIV MED DINA FÖRÄLDRARS?

– Nja, inte så många faktiskt. Farsan var ju bandyspelare så där har vi ju resorna gemensamt. Hmmm, han tränade, vi repar. Ganska lika. Morsan är frisör. Hon klipper hår. Jag klipper ett par bira. NÄR NI MÖTER KIDS I 16-ÅRSÅLDERN, HUR VILL DU BESKRIVA ATT DERAS LIV SER UT I JÄMFÖRELSE MED DITT EGET I SAMMA ÅLDER?

– Inte en aning faktiskt. Jag hoppas på kidsen, men när vi var 16 så spelade och repade vi hela tiden. Jag har en känsla av att det är mera Guitar Hero på X-boxen än elplanka i garaget. OM EN 16-ÅRING I SANDVIKEN VILL SLÅ IGENOM SOM MUSIKER NÄSTA ÅR: GE HENNE TRE KONKRETA RÅD!

– Skriv inte på långa bindande avtal. Repa mycket med bandet. Ta vartenda tillfälle att spela live. OCH LIVE BLIR DET I JUST SANDVIKEN 4 JULI. VAD VET DU OM SANDVIKEN?

– Bandy och att bokningsbolaget Luger har sina rötter där. Jag tror att jag spelade tidigt där med Hellacopters. VAD VILL DU ATT PUBLIKEN I SANDVIKEN SKA GÖRA FÖR ATT DU SKA PRESTERA (ÄNNU) BÄTTRE PÅ SCENEN!?

– Var energiska. Sjung med. Skrik med. Hoppa. Studsa. Gå bananas. SOMMAREN ÄR KORT SJUNGER EN SNUBBE FRÅN SANDVIKEN: HUR KORT?

– 30 festivaler runtom i Europa.

DREGENS SNABBASTE OCH BÄSTA GRILLTIPS:

”Lax i Teriyaki-sås. Lägg i folieknyten. Grymt gott! Annars är hemmagjorda hamburgare alltid gott. Hett tips är att ha i lite rödvinsvinäger i köttfärsen.”. DREGENS TRE ALBUMTIPS SOM GER INSIKT I HÅRDARE ROCKMUSIK:

MED SPELNINGARNA RÄDDAS BANDETS EKONOMI – JA, JAG VET ATT DET ÄR ETT TRIST PERSPEKTIV ATT ANALYSERA ETT ROCKBAND UR, MEN ÄNDÅ – I EN BRANSCH SOM FÖRÄNDRATS TOTALT DE SENASTE ÅREN ...

”Nevermind The Bollocks med Sex Pistols. Appetite For Destruction med Guns & Roses. Och Kiss album Alive !”.

– Ja, som du har räknat ut så kommer det ju inga stålar på kontot för sålda skivor längre, men samtidigt så sprids ju musiken väldigt mycket snabbare nu. Vi ska senare i år turnera i länder som Taiwan, Indien, Brasilien, Argentina, Ryssland och Mexico. Jag tror inte att vi skulle ha fått dessa turnéer om inte låtarna låg på nätet. Tyvärr tror jag det blir väldigt dyrt att gå på livekonserter snart, då biljettpriset ska kompensera skivförsäljningen.

DETTA HETTE BACKYARD BABIES TIDIGARE:

46

”Först Tyrant och dessförinnan Dead Silent.”. DREGENS NAMN NÄR HAN ÄR EN VANLIG MÄNNISKA:

”Andreas Tyrone Svensson.”


47


krogguiden

RESTAURANG AMERIKANSKT O´Learys S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 2202), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

ASIATISKT Bong Mai Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån 11-14 Tis-Tors 11-22 Fre 11-23 Lör 13-23 Sön 13-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från det vietnamesiska och thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering.

sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

GREKISKT Akropolis Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

INDISKT Goa, indiskt kök & lounge Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 17-22, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

KLASSISKT

Lams Terass Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagade på varje lands vis. All vår mat finns till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget, hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Österns Pärla Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter,

Berggrenska Gården Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:- inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka. Uteserveringen öppen!

Bistro Nord Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt och goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Brasserie Absint Frukost: Mån-Sön 06.30-10.30 Middag: MånLör 16.00-23.00 Sön stängt Köket stänger kl. 22.00 Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla.

Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Brunnsgatan 63 Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en restaurangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

CH´s Grill & Chill Nygatan 45, Gävle 026-495 84 00 Restaurangen: Mån-Lör 18-22 (baren öppen 17-22.30) Sön & helgdag stängt Frukost alla dagar Köket på Scandic CH är inspirerat av mötet mellan det heta och det svala i en skön blandning av skaldjur, kött och grönsaker. Prova välsmakande tapas eller njut av en köttbit grillad precis som du vill ha den.

Helt Enkelt N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Mingel & Bar Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-02 Sön 12-20 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar mellan 21-01: trubadurunderhållning. Lördagar 22-02: dansband. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. www.mingelochbar.se

Scandic Gävle Väst Johanneslötsv 6, Gävle 026-495 81 00 Restaurangen Mån-Tors 17-22 Fre-Lör 18-22 (baren öppen Mån-Lör 17-22.30) Frukost alla dagar Köket på Scandic Gävle Väst erbjuder en meny inspirerad av våra nordiska mattraditioner. Prova till exempel svenska smårätter eller njut av något gott och grillat i kombination med spännande tillbehör och såser.

Söderhielmska Gården S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 17-01 www. soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Tennstopet Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Nu har stans mysigaste uteservering öppnat. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

MEXIKANSKT Bienvenido N.Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

MODERN CROSS OVER Dinners E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

månadens recept GRILLAT SÅKLART! INGEN SVENSK SOMMAR utan grillfest och

i det här numret bjuder eleverna på Restaurangskolan i Sandviken på somriga grillrätter med tillbehör som passar alla åldrar. Köttet (eller kyckling om du föredrar det) förbereder du någon dag innan genom att lägga det i marinad. På så vis kommer det att få mer smak men det frigör även tid så att du kan umgås med gästerna när de kommer. Även färskpotatisen går bra att tillreda en dag innan grillfesten, precis som såsen. Alla recept är för fyra personer.

Potatissallad

Tomatsalsa

6 vårmorötter 10 rädisor 1 röd lök 4-5 vårlökar 8-10 kokta färskpotatisar

4 tomater 1 rödlök ½ vitlök 1 msk balsamvinäger 1 msk olivolja ½ dl hackad basilika salt och peppar

Skär grönsakerna i tunna skivor (rödlöken kan skäras i ringar) och blanda i en skål, dela potatisarna på fyra och lägg i skålen. Blanda försiktigt så att potatisen inte går sönder.

Vinegrett 1 dl olja ½ dl balsamvinäger 2 msk vatten salt och peppar Blanda i en skål och häll sedan över potatissalladen.

48

Halvera tomaterna och ta ut kärnorna, tärna fruktköttet i fina bitar. Hacka löken och basilikan fint och blanda med tomaterna i en skål. Pressa i vitlöken och ha sedan i balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Créme fraichedressing 2 dl créme fraiche ½ finhackad röd paprika

1 klyfta finhackad vitlök 1 knippe finhackad timjan citronsaft salt och peppar Blanda i de finhackade grönsakerna i créme fraichen, smaksätt med citron, salt och peppar.

Kött till grillning fläskfilé ca 150 gr per person Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Trä den på spett och grilla. Det går naturligtvis bra att byta ut fläskfilén mot annat kött.

Marinad till kött 2 msk olivolja 4 vitlöksklyftor 2 msk citronsaft 2 tsk tabasco salt och peppar


krogguiden

Interpool Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på storbild eller nån av TV-apparaterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www. jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Mån-Fre 10-18, Lör 10-15 Salladsbuffé med soppa Mån-Fre 11-15 Smakrik sommarbuffé Lör 10-14 Kvällsöppet efter ök. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgänglig för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och våga testa nya smaker. Catering, kvällsbokningar, företagsevenemang, festen. Ring oss för förslag. www.sahflorsskafferi.se

ORIENTALISKT

CAFÉ Café Kanel Nygatan. 33, Gävle 026-101580 Mån-Fre 10-18, Lör 11-17, Lunch Mån-Fre 1114 Brunch Lör 11-16 Café Kanel är ett café där du kan fika eller äta i en lugn och mysig miljö. Vi serverar mat med lågt GI. Mån-Lör hittar du vår GI-salladsbuffé, vi har även varmrätter med lågt GI. Stort utbud av fikabröd och tårtor från vårt eget bageri, serverar även mat som lasagne, pajer, foccaccia mm. Vi erbjuder catering. www.cafekanel.se

PUB Bilagan/Don Peppino

CATERING

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang Sön-Tis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Eva & Carinas Kök

CC-Puben

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 1601, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se vår kalender på www. ccpuben.se

Gefle Gourmetservice

Bishops Arms

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Mezopotamya S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fiskoch kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www. tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

Tennstopet Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12-20 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Två Kockar N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både

Munken Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd à la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

NATTKLUBB Goya Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Hang Loose Nygatan 41, Gävle 026-613393 Prestigelös underhållning på högsta nivå! Bra människor gör saker tillsammans. Fredagar: Party & schlager Hang Loose Style. Södertiderna är tillbaka (18 år). Nasty Saturdays: Kunde golvet svikta som det gjorde på gamla Hang Loose så skulle det brista under våra lördagar! Tre dansgolv: Rock, Party och Main Floor (20 år). www.hangloosebar.se eller Facebook.

Heartbreak Hotel N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, Fre-Lör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Kharma Lounge Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

månadens recept Hacka vitlöken i småbitar. Blanda vätskorna med vitlöken och smaksätt.

Grönsaker 2 champinjoner 1 gul paprika 1 majskolv Halvera champinjonerna, dela paprikan i fyra delar. Grilla tills det får färg.

Lemonad 2 citroner ½ ask jordgubbar 2 rabarberstjälkar ½ liter vatten 2-3 dl socker Börja med att koka upp vattnet, blanda sedan i sockret och vispa ihop. Skär rabarberna i små bitar. Halvera jordgubbarna

och blanda med rabarbern i en skål. Pressa i citronen. Häll sedan över det uppkokade vattnet över frukterna och låt svalna (gärna stå i kylen två nätter för att få mer smak).

LAGAT AV: Jonna Brandt:

”Jag vill jobba några år i restaurangbranschen eller inom något annat yrke där man får träffa folk. Fritiden tillbringas med kompisar då det ofta blir fest. Ett hjälpmedel i köket jag inte kan vara utan är knivar. Jag gillar all typ av mat, speciellt grekisk mat. Nu mot sommaren är det extra mumsigt med grillat!”

Jessica Blom: ”Som jag känner just nu så vill jag jobba inom restaurangbranschen både inom kök och servering. På fritiden umgås jag med kompisar, vi shoppar gärna. Jag gillar alla olika sorters mat men just nu är det grillat som det blir mest av, särskilt på varma sommardagar. 49


nöjeskalendern

GÄVLE

16 juli

22 augusti

GUIDAD VISNING av Gävle Teater.

FAT COTTON på CC-puben.

3 juli

17 juli

WITCHCRAFT på Wasteland.

3 juli

FAMILJELÖRDAG med Skottes och Vazir i

4 juli

Boulognerskogen.

BACKYARD BABIES på Livingroom.

nus kunde inte ha mer fel. Görhan avskyr Linus Wahlgren och allt vad han står för. Fast besluten om att ändra Görhans och folks bild av honom, bestämmer sig Linus för att försöka få sitt erkännande och bli en del av kulturens finrum – Dramaten. Men vägen dit kantas av misslyckade castings, skitsnack och en polsk teaterkurs. Han förnekar sin familj och sviker sina bästa vänner. För ska du bli en del av finkulturen behöver du nya vänner. Vänner som Jonas Malmsjö och Örjan Ramberg … I rollerna Linus Wahlgren, Jonas Malmsjö m.fl.

CORRODED på Wasteland.

SANDVIKEN

17 juli

4 juli

SOUTHERN SKYLINE på CC-puben.

AFTER BEACH på Strandbaden. Även övriga

onsdagar och lördagar t.o.m. 19 augusti.

18 juli

18 juli

18 juli

24 juli

BARBADOS på Engeltofta.

OH MY på CC-puben.

ELDKVARN på Livingroom.

4 juli

22 juli

25 juli

BLUE DEVILLES på CC-puben.

SOM EN ÖRN på Länsmuseet. Skådespe-

H.E.A.T. på Livingroom.

4 juli

1 augusti

EBBA GOLD på Heartbreak.

laren Alexandra Zetterberg framför tillsammans med musikern Lisa Eriksson föreställningen om konstnärinnan om Anna Boberg.

5 juli

22 juli

8 augusti

PUBLIC ENEMIES. John Dillingers uppseendeväckande rånarraider gör honom till FBI:s mest efterspanade brottsling. Edgar J Hoovers polisorganisation sätter toppagenten Melvin Purvis på fallet men ingen verkar kunna stoppa Dillinger och hans gäng. Inget fängelse kan hålla honom inlåst. Hans charm och fräcka rymningar från statens fängelser har gjort honom till allas favorit – såväl hans flickvän Billie Frechette som hela den amerikanska allmänheten sympatiserar med Dillinger som ger sig på bankerna vars korrupta system många anser tvingat landet in i en djup depression. Men samtidigt som Dillingers gäng, med tiden förstärkt med sociopaten Baby Face Nelson och Alvin Karpis, skapar spänning för många, bestämmer sig Edgar J. Hoover att utnyttja rånarnas framfart för att få resurser att förvandla sin organisation Bureau of Investigation till en landsomfattande polisstyrka under namnet FBI. Han utropar Dillinger till Amerikas ”Fiende nr 1” och gör toppagent Melvin Purvis till FBI:s egen ”Clark Gable”. När Dillingers gäng i det närmaste utraderar FBI-agenten Purvis och hans mannar genom vilda skottlossningar på Chicagos gator, inser Purvis att han måste hämta hjälp från oväntat håll. Han kontrakterar ett gäng av f.d. vilda västern-sheriffer och iscensätter ett gigantiskt svek mot Dillinger genom att liera sig med maffiabossen Frank Nitti och den ökända ”Lady in Red”. I rollerna bl.a. Johnny Depp, Christian Bale, Billy Crudup m.fl.

BARRIO LATINO BLUES på CC-puben.

7 juli LINEDANCE på dansbanan i Boulognern.

7 juli ZUMBA i Boulognerskogen. Kombinerad dans- och fitnessträning till latinamerikanska rytmer. Även den 14, 21 och 28 juli.

8 juli UTOMHUSYOGA vid musikpaviljongen i Re-

SOMMARKVÄLL på Slottstorget. Alice &

Markus Fagervall på scenen.

22 juli UTOMHUSYOGA vid musikpaviljongen i Re-

18 augusti

23 juli

21 augusti

ROLANDZ på Parken. Robert Gustafsson

är frontfigur i dansbandet Rolandz. Scotts och Matz Bladhs gästar också denna kväll.

8 juli

fest för Sandviksbandet, mer info finns på myspace.com/greenorangeband.

9 juli

Högbo Bruk.

BESSEMERDAGEN. Uppträdande och utdelning av stipendier i Högbo Kyrka.

24 juli

drottningen Nanne Grönvall på scenen.

MÅNS ZELMERLÖW, Lena PH och Orup på

gementsparken.

gementsparken.

SOMMARKVÄLL på Stortorget. Schlager-

100% LOKALA HJÄLTAR på Livingroom.

GREENORANGE på HangLoose. Release-

FOLKMUSIKFESTIVAL på Strandbaden.

BIOPREMIÄRER 10 juli WHATEVER WORKS. Woody Allen återvän-

KINKYPARTY på O`Learys.

der till New York med en komedi om en vresig misantrop och en naiv, lättpåverkad ung kvinna på rymmen. När hennes stela föräldrar anländer för att rädda sin dotter, dras de snabbt in i en romantisk härva som slutar med att alla inblandade upptäcker att kärlek inte är något annat än en kombination av tur och förmågan att uppskatta ”whatever works”. I rollerna bl.a. Larry David, Evan Rachel Wood och Patricia Clarkson.

28 juli

15 juli

24 juli MATTIAS LIES på CC-puben.

25 juli CRESCENDOLLS på CC-puben.

25 juli

LINEDANCE på dansbanan i Boulognern.

HARRY POTTER OCH HALVBLODSPRINSEN. Voldemorts grepp om både mugglar-

GOVERNOR ANDY gästar Club Vodoo på

29 juli

O´Learys.

SOMMARKVÄLL på Slottstorget. Alcazar

och trollkarlsvärlden hårdnar. Hogwarts är inte längre det trygga hemvist det en gång var. Harry misstänker att det till och med kan finnas faror inne på slottets område. Under tiden är Dumbledore fast besluten att förbereda Harry för den slutgiltiga kampen som han vet är i ankommande. Tillsammans söker de nyckeln till att bryta ner Voldemorts försvar. Därför anlitar Dumbledore sin gamle vän och kollega, den berömde levnadskonstnären professor Horace Slughorn, som ovetande lär sitta på viktig information. Under tiden står eleverna under attack från något helt annat, då tonårshormoner börjar härja vilt. Harry dras mer och mer till Ginny, något som även Dean Thomas gör. Och Lavender Brown har bestämt sig för att Ron är den hon vill åt, men hon har inte räknat med effekten av Romilda Vanes choklad! Och så Hermione, som är fast besluten att dölja sin sjudande svartsjuka. Alltmedan romantiken blommar står en enda elev oberörd vid sidan om. Han är fast besluten att lämna sitt avtryck, om än ett mörkt sådant. Kärleken hänger i luften, men en tragedi väntar också runt hörnet. I rollerna Daniel Radcliff, Emma Watson, Rupert Grim m.fl.

på scenen.

10 juli JOHAN BECKER & STAR PILOTS på Heart-

break.

29 juli UTOMHUSYOGA vid musikpaviljongen i Re-

gementsparken.

10 juli

30 juli GUIDAD VISNING av Gävle Teater.

31 juli THE SCRAGS på CC-puben.

1 augusti STOUT på CC-puben.

4 augusti AMMOTRACK på CC-puben.

CRESCENDOLLS på Wasteland.

11 juli

6-9 augusti

KLUBB TUPELO på CC-puben.

15 juli UTOMHUSYOGA vid musikpaviljongen i Re-

gementsparken.

15 juli SOMMARKVÄLL på Slottstorget. Markoolio

SOMMARYRA vid Läkerol Arena. Cityfesten

är ett minne blott men vill du uppleva liknande är det SommarYran som gäller.

8 augusti BONAFIDE på Wasteland.

14 augusti

på scenen.

ARTILLERY på Wasteland.

15 juli

21 augusti

LINEDANCE på dansbanan i Boulognern.

50

GUNSMITH på CC-puben.

17 juli SCENER UR ETT KÄNDISSKAP. Äntligen är livet rättvist mot Linus Wahlgren. Eller, det är vad han tror i alla fall … Kulturjournalisten Görhan Hellström ska göra en dokumentär om honom och nu ska Sverige få se att Linus inte bara är den ”lille söte” i familjen Wahlgren, utan en riktig skådespelare. Li-

29 juli YEAR ONE. Efter att ha ätit ett äpple från

kunskapens träd börjar Zed att ifrågasätta meningen med livet. Han hamnar på kant med invånarna i sin by och tvingas att fly med sin slöe vän Oh för att hitta svaren på sina frågor – men det utmynnar istället i en episk resa genom historien och äventyr de aldrig kunnat drömma om. I rollerna Jack Black, Michael Cera, Olivia Wilde m.fl.

5 augusti LINJE 1 2 3 KAPAD. Ett gäng tungt beväpnade

gangsters ledda av den kallhamrade Mr Blue kapar ett tunnelbanetåg med passagerare och begär en skyhög lösensumma. Veteranen Zachary Garber är polisen som förhandlar med kaparna och får de inte sin vilja igenom kommer de att börja döda en efter en i gisslan. Allt är planerat in i minsta detalj, men frågan är hur kaparna ska kunna ta sig levande därifrån, fångade i en tunnel, omringade av poliser … I rollerna bl.a. Denzel Washington, John Travolta och James Gandolfini.

12 augusti G.I. JOE: THE RISE OF COBRA. Från den egyptiska öknen till djupt under polarisen använder G.I. Joe-teamet det bästa inom nästa generations spion- och militärutrustning för att bekämpa den korrupte vapenhandlaren Destro och det växande hotet från den mystiska organisationen Cobra för att kunna förhindra dem från att försätta världen i kaos. I rollerna Channing Tatum. Sienna Miller, Christopher Ecleston m.fl.

21 augusti TAKING WOODSTOCK. Elliot Tabers är en ung man som försöker slå sig fram som


nöjeskalendern

inredningsarkitekt i New York. Trots sina storslagna drömmar fastnar Elliot på familjemotellet El Monaco, som drivs av hans rysk-judiska föräldrar. När han får veta att en konsert som planerats i en närliggande stad blivit inställd, erbjuder han motellet som ny konsertplats för att dra in lite extra pengar. Föga anar Elliot att hans erbjudande kommer att ligga till grund för det som närmast kan beskrivas som ett jordskalv i världens festivalkretsar. Snart flyttar det färgstarka Woodstockföljet in på El Monaco och invånarna i den konservativa staden ställs öga mot öga med bohemiska konstnärer, transvestiter, njutningslystna musikproducenter och en tidvattenvåg av unga människor som längtar efter att få delta i en av världens största sammankomster fylld av peace, love and understanding. Det blir en helg som förändrar Elliots liv för all framtid – trots att hans ansträngningar att komma till konserten försvåras av oväntade LSD-rus och en helgalen judisk mamma ... I rollerna Demetri Martin, Liev Schreiber, Emile Hirsch, Dan Fogler m.fl.

Sommartips! foto: Jan Karlsson

21 augusti ALL GOOD THINGS. New York under det glada 80-talets överflöd. David Marks är son till en mäktig fastighetsmagnat men vill inte ha någonting att göra med vare sig familjeföretaget eller faderns kontrollbegär. När han träffar och senare gifter sig med Katie, en studerande från arbetarklassen, bestämmer han sig för att tillsammans med henne fly storstadslivet och slå sig ner i det idylliska livet på Vermonts landsbygd. När fadern, som vill försonas med sonen, till sist lyckas locka honom tillbaka till stan, återvänder Katie till sina läkarstudier och börjar skapa sig ett eget liv. Men ju mer självständig Katie blir, desto mer förvandlas David till en våldsam och dominant man. Familjen Marks mörka hemligheter börjar komma upp till ytan precis då Katie försvinner spårlöst och flera år senare när Katies bästa vän hittas död och polisen misstänker David, rivs familjehemligheterna upp igen och en skrämmande sanning uppdagas. I rollerna Ryan Gosling, Kirsten Dunst, Kristen Wiig m.fl.

21 augusti

Gävle Marinfestival 14-16 augusti GÄVLE MARINFESTIVAL. Under Gävle Marinfestival augusti gästas Gavleåns mynning av anrika skepp och moderna, snabba båtar. Här finns upplevelser för både landkrabbor och den väderbitne havsseglaren. Vid kajkanten bjuds det på underhållning, utställare, smakupplevelser och en mängd marina aktiviteter. På Gävle Strandsidan finns själva festivalområdet med familjeunderhållning, krögare och utställare. Allt i maritimt tema och med fri entré. På Gasklockeområdet bjuds det högklassig underhållning där entréavgift tas ut. Du kan även lösa biljetter till fartygsturer med några av skeppen som gästar festivalen. Mer info hittar du på destinationgavle.se

Limön IDYLLISK SOMMARÖ UTANFÖR GÄVLES kust som redan på 1800-talet besöktes som utflyktsmål. Här kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen, titta på den gamla fyren och besöka skärgårdskaféet under sommartid. Det finns en gästhamn för besökare som kommer med egen båt. Till Limön tar du dig också med Limöbåten som avgår från Södra Skeppsbron. Resan tar cirka 40 minuter och tidtabell hittar du på gavle.se.

Fakta: Limön var ”Kronopark”, det vill säga ägdes av staten, fram till 1940 när Gävle stad övertog ägandet. Sedan dess har det byggts cirka 150 sommarhus på ön, alla på arrenderade tomter. Limön har fått sitt namn från det fornnordiska och engelska ordet lime som betyder kalk eller krita. Fram till mitten av 1800-talet förekom det kalkstensbrytning på Limön. Kalket levererades sedan till järnbruk där det användes som slaggbildare i masugnar. Eftersom jorden på ön är kalkrik växer det speciellt kalkgynnade växter här, två exempel är natt och dag och mandelblomma. Även snäckor, som är beroende av kalk för att bygga upp sitt skal, har hittats på ön. Ett exempel är smalgrynsnäcka. INGLORIOUS BASTARDS. Under det första

året av den tyska ockupationen av Frankrike tvingas Shosanna Dreyfus bevittna avrättningarna av sin familj, ledda av nazistöverste Hans Landa. Shosanna lyckas fly och beger sig till Paris där hon skapar sig en ny identitet som biografägare. På annat håll i Europa arrangerar löjtnant Aldo Raine med hjälp av en grupp judiska amerikaner en serie snabba och chockerande hämndaktioner mot tyskarna. Gruppen, som blir känd hos fienden som ”the bastards”, möter den tyska skådespelerskan tillika spionen Bridget von Hammersmark och de förenas i målsättningen att störta ledarna för det Tredje riket. Fler öden sammanstrålar bakom en biografridå i Paris, där Shosanna skissar på en egen hämndplan ... I rollerna bl.a. Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Rith, Mike Myers och Julie Dreyfus.

Längs kusten • BÖNAN ÄR ETT GAMMALT FISKELÄGE på Norrlandet utanför Gävle som idag är kanske mest känt för sin Bönaböckling och Bönans fyr-

plats. Bönan bildades i början av 1800-talet och har sedan början på 1900-talet alltmer blivit en sommarvistelse för Gävles grosshandlare. Idag är de flesta bostäderna i Bönan åretruntbostäder. I takt med att Bönan blev en sommarvistelse så byggdes även hotell, badhus, ett café, en dansbana och en handelsbod. Ångbåtarna Bönan I och II trafikerade centrala Gävle. Under mitten av 1800-talet fick Bönan ett litet kapell (som byggdes av ortens fiskare) och en skola. Fisket i Bönan har avtagit sedan 1950-talet och numer så finns endast ett fåtal yrkesmässiga fiskare kvar. • AXMAR BRYGGA. Utmed kusten, nära havsbandet i Axmar Bruk, ligger Axmarbrygga Havskrog, en genuin havskrog som fått flera utmär-

kelser för sin utsökta meny. Restaurangen är inhyst i ett mer än 100 år gammalt hamnmagasin som ger en perfekt inramning till den fina menyn. • WAHLSTRÖMS FISKEKROG i Utvalnäs. Bröderna Kurt och Anders Wahlström fiskar, röker och säljer lax, sik och strömming samt driver den

nybyggda fiskerestaurangen. Här njuter du dagsfärsk fisk till ljudet av kluckande vågor. Med en nybyggd båtkaj tar du med fördel havsvägen till restaurangen. • ENGELTOFTA. Före detta grosshandlarvilla som idag inhyser pensionat, restaurang och nattklubb. Här finns även havsbad med tillhörande

båtbrygga.

I vår nöjeskalender på nojesmix.com kan du som arrangör gratis lägga in dina evenemang

• FURUVIKS BRYGGA. Fiskrestaurang belägen vid en vacker havsvik med vy över öppet hav. • HUSELIIHAREN. Gefle Segelsällskaps gästhamn med tillhörande restaurang som bland annat serverar lunch. För information om hamnav-

gifter etcetera se gss.nu

51


Vi önskar alla våra kunder en skön sommar!

Frisörguiden Klippa, färga, slinga, tona, permanenta? VI GÖR PLATS FÖR HÖSTENS NYHETER OCH LÄMNAR DÄRFÖR

40% TRUCCOS MAKEUP-SORTIMENT

30% SEBASTIAN HÅRPRODUKTER

VI HAR ÖPPET HELA SOMMAREN! ANNA - TETTE - SARA E - SARA Ö - KAKAN ELIN - EVA - MALIN - MONIKA TIDSBESTÄLLNING & DROP IN 026-10 51 01

Boka tid på 12 70 70

STÄNGT FÖR SEMESTER V. 30-31

RUBB & STUBB 026-10 28 00 NYGATAN 37 (ROSA HUSET)

S. Kungsgatan 19, 026-624696

stu dio

Salong Storgatan 25 i Sandviken 026-25 34 99

Anna • Hella • Maria • Malin Helena • Maggan • Lisa

s ttor or torge t orge et

välkommen in önskar ida, lotta, linda & elin!

VI FIRAR 1 ÅR! • Vi gör en vårdande inpackning till alla våra kunder värde 100 kr. • Vid köp av valfritt schampo från Matrix bjuder vi på ett tillhörande balsam. • Proforma hårspray 95 kr (ord pris 180 kr) Jubileumspriserna gäller under juli 2009. www.nyahairhouse.se

Drottninggatan 25 i Gävle 026-18 15 13

www.idamartensson.com 52

Ma r ika • Ma thilda • F r e dr ika Nor r a K a ns liga ta n 8A ( br e dvid I ndis k a ) Te l. 026- 18 55 22

Tidsbokning på 026-12 12 28 Norra Kopparslagargatan 9


Gör bästa sommarfynden på Lokus Köp & Sälj

vimmel

BESKRIV DEN PERFEKTA SOMMAREFTERFESTEN: AV: JUSTINE ÖSTERGREN

Premiär SunCity, torsdag 4/6-09

JERROLES – Iskall öl, hiphop-musik och

fina flickor!

JULIA, MARTINA & PATRIK – Men det är ju

på stranden!

FRIDA – Efterfesten med Gyllene Tider som aldrig tar slut. SOFIE – Nakenbad och alkohol.

KLARA & CARMEL – Utomhus på en filt med

en öl eller cider. Resten är censurerat!

DANIEL & DANIEL – Krök med Daniel!

MARINA – Bad och öl! PUMA – På en

brygga med Pripps Blå 2.0 och så vinner jag när vi räknar satelliter. HANNA – Vid en brasa ...

När kassan är skral är Lokus Köp & Sälj ett perfekt ställe att hänga på. Där kan du tjäna några kronor på att sälja grejor du inte längre använder, eller köpa second hand utan att bli ruinerad.

KI – Utomhus! TILDA – Sitta på en balkong med 3.5:or och sjunga karaoke.

Annonserna publiceras inte bara på nätet utan också i tidningen. Lokus Köp & Sälj-annons med tre införanden för 100:-. Bild ingår i priset.

ALEX – På Tobias Lindahls balkong med en Carlsberg Hoff.

Boka på gd.se/lokus eller arbetarbladet.se/lokus

ETT SAMARBETE MELLAN 60 DAGSTIDNINGAR

SANDRA – Sol, bad och lite öl! DENICE – JOHAN – Den som aldrig tar slut ...

Poolbad, dricka och snygga personer.

53


sista uppslaget

KRÖNIKA FESTIVALTANT, THAT´S ME JAG HAR ALDRIG VARIT någon festi-

valtjej. Jag gillar inte att bli smutsig, får panik av idioter och skulle förmodligen dö en smärtsam död om jag vaknade mitt i natten av att det snubblar in en full norrman i tältet. Så jag har undvikit alla festivaler som pesten. Hur bra artister det än varit har jag alltid hållits tillbaka av tanken på bajsmän, fulla knuttar och damm när det är varmt och lera när det är vått. Jag är inte så äventyrlig av mig helt enkelt. MEN INGET PÅ JORDEN, alltså INGET, kunde hålla mig borta från Where the action is när det stod klart att Nick Cave skulle komma. Det har tidigare funnits tillfällen för mig att se Nick under mer städade former. Som på Mosebacke, Hovet och liknande arenor med tak, men nåt har alltid kommit i vägen. Typ benbrott, en konstig form av utpressning och malaria. Typ. DEN 13 MAJ stod jag som en galning

längst fram och sträckte min hand mot mannen som går med skrevet först in i en sång. Det värsta med kvällen var nog att jag var som en tant på festival. Jag hade förståndiga skor, regnkappa och min mobil i en liten väska runt halsen. MAN KAN KANSKE inte påstå att min

festivaloskuld blev tagen. Särskilt med tanke på att jag åkte hem, duschade och gick och la mig. Jag kröp inte in i nåt tält och jag luktade gott hela tiden. Jag hånglade inte med någon främling, drack inte mer än vad jag tålde och somnade inte med ansiktet nere i leran. Men jag fick se världens bästa 51-åring sparka arsel.

I am forever pissing my pants in mortal fear ...

TÄVLING Vinn presentkort på Klockmaster! SOMMARENS HETASTE ACCESSOAR ÄR EN RIKTIGT SJYSST KLOCKA! Klockan är inte längre

bara ett hjälpmedel för att hålla koll på tiden utan även ett viktigt fashionstatement för alla modeintresserade. Uppdatera dig på klockfronten, vi ger dig lite hjälp på traven genom att lotta ut ett presentkort värde 1000:- på Klockmaster. Tävla gör du genom att svara på frågan nedan och motivera varför just du behöver en ny klocka. Av rätt inkomna svar utser vi en vinnare. TÄVLING:

Nämn minst två märken som säljs på Klockmaster. Skicka ditt svar till Nöjesmix, Box 367, 801 74 Gävle. Glöm inte skriva ned ditt namn och dina kontaktuppgifter (adress och telefonnummer). Senast den 24 juli vill vi ha ditt svar. SARA HANSDOTTER-MÅRTENS

54


sista uppslaget

Månadens snyggaste på nojesmix.com

INNE & UTELISTAN AV SARA HANSDOTTER-MÅRTENS MICHAEL JACKSON Så kom den dagen, alltför tidigt, då Michael Jackson kastade in handduken. Han försvann plötsligt och utan förvarning. Och kvar är vi med en låtskatt utan dess like, en musik som flyttade gränser och minnet av en begåvad men väldigt, VÄLDIGT konstig man. Det är tragiskt när en enormt begåvad människa drivs in i en slags självpåtagen isolering, omgiven av enbart ja-sägare som möjliggör varje skumt infall en hyperbegåvad person kan få. Men jag uppmanar att vi ska fokusera på det fina som The King of Pop lämnar efter sig.

Rasmus, HangLoose fredag 12/6-09

JULIDRINKEN

SOMMARDECKARE Amanda & Rafal, SunCity torsdag 11/6

-09

VISBY HAMN VI 3 cl Bols triple sec 3 cl Bols Blue 1 cl BOB koncentrerad apelsin/persikojuice Sprite Spri Blan ingredienserna i en shaker med is. Blanda Ska Skaka väl och häll upp över ny is i ett highballglas. Fyll upp med Sprite och garnera med en limeskiva.

RECEPT FRÅN COCKTAILGUIDEN.COM REC

VINNARE: FILM ROCKNROLLA: Fredrik Lundell, Annelie Moilanen,

Sofia Stjernlöf, Anci Lindgren & Peter Kandén. MAKEUP-LEKTION MAKE UP STORE: Katrin Bendayan.

MÅNADENS TRÄNINGSTIPS Presenteras i samarbete med Hälsocenter i Sandviken.

VÄTSKA

I sommarvärmen – tänk på att dricka lite extra vatten före, under och efter träning! Redan vid vätskeförluster på 5% minskar koncentrations- och prestationsförmågan markant. Trots detta känner du ingen törst vid så små vätskeförluster. Därför är det bra att fylla på vattenflaskan ofta! LÄS MER OM HUR VÄTSKEBALANSEN PÅVERKAR DIG PÅ VÅR HEMSIDA: WWW.NYAHC.SE

Hälsocenter, Sandbacka Park i Sandviken, 026-248232

Jag måste säga att utbudet är skrämmande dåligt inför sommaren. Om man drar sig undan på landet tycker jag att det hör till att utforska den äldre deckarkulturen. Uppsök det lokala biblioteket, skaffa ett lånekort och gå och låna några gulnade exemplar av Maria Lang (hon hette egentligen Dagmar Lange och jobbade som lärare i Gävle för x antal år sedan). Är ni i Stockholm kan Stieg Trenters vackra skildringar av gator, och framförallt krogar och mat, vara intressanta att läsa. Om ni inte får nog av Morden i Midsomer men vill ha lite mera intellektuellt att bita i kan jag verkligen rekommendera Dorothy Sayers deckare med Lord Peter Wimsey som adlig dektektiv i herrgårdsmiljö. Men det viktigaste av allt är väl ändå att ni läser.

VÄRMLAND Fick jag en gång beskrivet som ”Sveriges Djungel”. Vet inte om det stämmer men nog är det väl så att den fylliga värmländska myllan inspirerat många fina författare. En minisemester i Sunne borde varje litteraturintresserad person unna sig under sin livstid.

MAGNUM TEMPTATION Vad är detta för djävulskt påfund? Är det meningen att man ska äta ihjäl sig på glass under sommaren 2009? Tar du en så måste du äta typ 17 till. Genast. Det är talande att den kommer i sin egen lilla liklåda för där kommer man till slut hamna av att äta sin egna kroppsvikt i Magnum under en vecka.

ELIN KLINGS BLOGG Inte nog med att Elin är apsnygg och har väldigt bra smak. Hon framstår som väldigt trevlig och jordnära och svävar i sitt skrivande inte ut i en massa oväsentligheter. Det är mode med köptips och snygga bilder. Det måste inte vara så mycket mer. Det är ingen avhandling i kvantfysik liksom.

GILLESTUGEBARN Jag vet inte om du lagt märke till företeelsen, men alla i min generation äger en förmåga att krulla ihop sig till en boll och somna lugnt i myllret på en festival, ett överfullt tåg och andra väldigt larmande platser. Det kommer sig av att våra föräldrar hade dessa jävla gillestugefester när vi var små knattar. Där sprang vi omkring i små bruna pyjamaser och tjoade medan våra päron glatt klirrade på med drinkarna. Och rökte. I mängder. När vi sen tröttnade på den allt mer stimmande festen rullade vi ihop oss i närmsta noppriga soffa och somnade medan våra oansvariga mammor dansade loss till Baccara. Det här har lett till den konstiga dragningen till ljud när man ska somna och en förmåga att vakna upp i idylliska sommarstugor vid vackra sjöar och med rynkad panna lite anklagande utbrista ”vad TYST det är”.

BALLERINASKOR Alla former av ballerinaskor som är jättefina på andra får mina fötter att se ut som kraftiga rötter som strävar ner i marken. Jag har i flera år försökt att få en ballerinaskolook som påminner om Audrey Hepburns söta små fossingar i En prinsessa på vift men istället påminner mina fötter mer om Predetors stövelliknande saker i Alien vs Predetor Jävla skit alltså.

BRÄNDA AXLAR Jag, mitt dumma nöt, smörjde glatt in mig med MOROTSOLJA och brände axlarna på en kvart när sommaren dundrade in med full styrka och 30-gradig värme. Jag som aldrig blir bränd fick nu sitta med skammen, och blåsor, på mina späda axlar.

ALLI Bantningspillret från helvetet. Jag vill bara varna för att om man äter det minsta lilla fett under tiden man äter pillret så får man ORANGE DIARRÈER!!!!! Är inte lika roligt som det låter kan jag meddela.

AMERICAS FUNNIEST HOME VIDEOS Hemligheten med dessa är att de inte är särskilt kul. Inte kul alls. Inte ens kul om du heter Runar och har ett väldigt konstigt sinne för humor. Husdjur är sällan riktigt kul för någon annan än dess ägare, inte barn heller. Fast byt då ut ägare mot föräldrar. Barn som kladdar får en åder att svälla upp i pannan på mig. Jag börjar nervöst att famla efter närmsta klorinflaska. Folk som ramlar är däremot kul. I ungefär tre sekunder. Och det är typ alla videos som folk skickar in. Värdelöst program. Varning.

A-KASSAN

Citatet

Är djävulen. Mot alla. Hela tiden.

”I was a veteran, before I was a teenager.” MICHAEL JACKSON 1958-08-29 - 2009-06-25

55


REBECCA TOMMY HILFIGER Sjal 499:HOLEBROOK Byxa 799:HOLEBROOK Tröja 499:TIZZLA Träskor 750:finns i flera färger SEIKO VELATURA Klocka 6998:-

56

ANGELICA TOMMY HILFIGER Tröja 799:TOMMY HILFIGER Shorts 899:TOMMY HILFIGER Skjorta 799:TIZZLA Träskor 750:finns i flera färger GANT WINFIELD Klocka 2290:-

Nöjesmix 6 2009  

Nojesmix 6 2009

Advertisement