Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

#4 maj 2014

profilen

Ulf Nilsson

Om livet efter The Voice, flytten till Gävle och debutalbumet. mode

Stilbloggare visar vårens trender Kristin Sundberg i fyra favoritoutfits.

1994

Nöjesmix TRAV / SOLGLASÖGON / VIMMEL / KULTUR / RETRO / MUSIK

20 år 2014

1


r e t s e f a l l Vårens a Eva & Carinas kök Catering med omtanke

Till vårens alla fester! Beställ vår festbuffé eller buffébricka

Fina fransar till festen! Nytt set................................600 kr Påfyllnad ..............................300 kr Maria Edmark | www.fejkit.se | 0760 - 755 899 | Centrala Gävle

Beställning: Eva 073-517 74 00 el. Carina 073-517 74 01 • www.eckok.se

GÖR DIN

HÅRUPPSÄTTNING

NYHET!

NU är de här, klänningarna från

HOS OSS

Ring oss för konsultation och tidsbokning. Vi har även online-bokning för övriga behandlingar. www.soloharstudio.se

EVA, SARA, FRIDA OCH TESSAN

Nygatan 40, Gävle | 026-12 30 10 | www.soloharstudio.se | Följ oss på: Facebook & Instagram

2

som visades i

www.flanor.se

Tel 026-51 61 50


TA FRAM DITT VACKRASTE JAG HOS

Beauty by Elin Elin Kronsell

Diplomerad Nagelteknolog, certifierad fransstylist

Nagelförlängning med UV-gel

700:- Påfyllning 500:-

Nytt set

Fransförlängning Nytt set

60

A N N O 1954

å –Fira med oss r hela året

n e t a m t s Fe ar vi! ordn

750:Mån-fre 7-18, lör 8-17, sön 10-17 Söder 026-61 19 42 • www.konditorilido.se

Storslagna fester!

Kyrkogatan 5 Gävle • 026-18 27 33 • www.tillstudio5.se

Vid bröllop, födelsedagar, företagsevent och mycket mer är Engeltofta det kloka valet. Inramningen med slottsparken och havet gör att vi kan erbjuda en helhetslösning som lätt blir oförglömlig. Vi erbjuder nu även övernattning i vårt nya Sea Lodge Hotel. Välkommen! 026-996 60 • www.engeltofta.se

GÄVLE S.Kungsgatan 12 026-68 91 90 | smycka.se

Vi har tårtor till vårens alla fester

S. Kungsg. 13, Gävle • 026-62 81 28 • www.bodinsbageri.se

3


ledare

INA MINNEN från 1994 kretsar uteslutande kring Visfestivalen i Västervik. Jag hade nyligen gått ut ettan på gymnasiet och på vårterminen flyttat hem till Gävle igen efter ha bott i Åtvidaberg i drygt ett år. På sommarlovet satte jag mig på ett skållhett Intercity-tåg ner till Linköping för att i Åtvidaberg möta upp mina forna klasskamrater och kompisar för att fara vidare till Västervik och Visfestivalen. I lurarna på min bärbara cd-spelare gick debutalbumet Vandraren av Nordman på repeat. Ingen av oss i det följe av bilar som sedan färdades till kuststaden var det minsta intresserad av visor eller de artister som skulle uppträda. Näe, Visfestivalen för unga östgötar var ungefär som Cityfesten för Gävles ungdomar – ett ställe för fest. Strax utanför stan slog vi upp våra tält på en camping knökfull med festglatt folk. Jag minns att jag hade på mig ett par vita Levi´s 501:or och en magkort top som delvis var genomskinlig. Över axeln hängde en militärgrön väska vilken rymde ett paket lilla Marlboro och två 50 cl-ölburkar. Jag minns att jag kände mig oövervinnerlig och snygg. Samma helg som fes-

tivalen arrangerades drabbades Sverige av en värmebölja utan dess like. På morgnarna vaknade vi genomsvettiga i tältet som strategiskt slagits upp mitt på campingen, i händelsernas centrum, långt från skuggande träd. Piggnade man till tidigt kunde man i bästa fall få någon timmes vila i skuggan utanför tältet men snart stod solen så högt på himlen att luften på parkeringen dallrade av hetta. På dagarna badade vi från klipporna i utkanten av staden och på kvällarna släntrade vi omkring på festivalområdet. Visfestivalen 1994 gick av stapeln samtidigt som fotbolls-VM i USA. Sveriges bronsmatch såg jag sittande på en segelbåt tillsammans med några andra människor som båtägarna heller inte kände men i spänningens hetta var ordet främlingar främmande och alla som ville välkomnades ombord för att se den i dag klassiska fotbollsmatchen. Några månader tidigare, närmare bestämt i april, satt ett gäng personer i en källarlokal på Söder och fastställde det allra första numret av Nöjesmix. Vi firar med detta nummer alltså 20 år som nöjestidning – en smått fantastisk siffra tycker jag. Vi tar i det här numret naturligtvis en titt på hur

Jag minns inte riktigt när jag själv började läsa Nöjesmix men kanske gick jag i ettan på gymnasiet och hade vita Levi´s, magkort tröja och lyssnade på Nordman. Jag minns däremot att modet var aningen annorlunda och musiksmaken lika så när jag själv började på tidningen sex år senare, 2000. Men det är en annan historia och en annan ledare. Mycket nöje!

Anna Utterberg, redaktör nojesmix.com/redaktoren

INNEHÅLL #4 MAJ 2014

6 Aktuellt.

Hiphop för hela slanten på Gävles klubbscener i maj, lunchdisko på Stadsbiblioteket och nya ägartrion på Berggrenska Bistro & Bar berättar om nysatsningen.

10-11

premiärnumret såg ut och låter Hasse Hillbom, den som formgav det allra första numret, berätta om uppkomsten.

Trav.

Majoriteten av travutövarna är vanliga svenssons som brinner för sporten och som vigt sina liv åt den och hästarna – en av dem är 32-åriga Lisa Grahn från Hagsta.

>>

13 Simian Ghost. 15 Trend: Solglasögon.

6

Det hyllade indiepopbandet från Sandviken är spelaktuella i Gävle.

>>

10-11

>>

16-20

Säsongens solglasögontrender handlar om att blända andra utan att bli bländad själv. Den modemedvetna satsar på retro, sköldpaddsmönstrat, runda bågar och spegelglas.

16-20 Mode. 22-23 Profilen: Ulf Nilsson. 28-29 Nöjesmix firar 20 år! Stilbloggaren Kristin Sundberg visar vårens fem favoritoutfits.

>>

22-23

>>

28-29

The Voice-vinnaren om att flytta till Gävle och jämföras med Johnny Cash.

I april 1994 färdigställdes det allra första numret av Nöjesmix i en källarlokal på Söder. Formgivaren Hasse Hillbom berättar om premiärnumret och arbetet kring det.

32 Yrke: Ordningsvakt.

Jimmy Östling på O´Learys berättar om en vanlig arbetskväll.

Medarbetare

Pernilla Olsson SÄLJARE

Anna Eriksson STYLIST & FOTOGRAF

Fredrik B Nilsson MUSIKSKRIBENT

Katja Byström KULTURSKRIBENT

Sara Mårtens KRÖNIKÖR

Isabella Adolfsson VIMLARE

Frank Werle FOTOGRAF

Mattias Andersson SPELRECENSENT

Stina Berglund MAKEUPARTIST

Jonas Källgren MUSIKRECENSENT

Nils Palmeby KORREKTUR

Christian Stjernström FILMBLOGGEN

Mathias Jensen MUSIKRECENSENT

Lina Westman FOTOGRAF

4


addLemon

VAKNA MED NRJ

HITTA DIN FREKVENS PÅ RADIOPLAY.SE 5


aktuellt

Galafest med dragshow på Harrys DEN 23 MAJ ANORDNAR Cirxus Event i Jennifer Malmborgs regi en galafest på Harrys där glans, glamour och glitter utlovas. Under kvällen uppträder dragshowduon Diamond Dogs med utflyttade Gävlebon Peter Englund i spetsen. – Diamond Dogs gör klassisk, men ändå toppmodern dragshow, av högsta kvalitet! Det här är första gången vi fått förfrågan om att komma till Gävle och slå klackarna i parketten. Det är härligt att komma hem! säger Peter.

Harrys kommer kvällen till ära byta skepnad och den röda mattan kommer naturligtvis att vara på plats. – Bubblande dryck, middag, nattklubb, show, nya och gamla bekantskaper – en färgsprakande fest som du kan göra till vad du önskar, hälsar Jennifer.

Premiär för lunchdisko på biblioteket DEN 25 APRIL är det premiär för lunchdisco på Stadsbiblioteket i Gävle – Vi kanske är lite senare här än i storstäderna, men bättre sent än aldrig. Lunchdisco är oerhört populärt i stora delar av landet, säger Nils Ahland, bibliotekarie.

Den som vill kan dansa in helgen på Blå scenens lunchdisco på Stadsbiblioteket mellan klockan kl 12 och 13. På plats finns Gävles dj Slim Vic. – Vi ser det som friskvård, berättar initiativtagarna och idékläckarna Pamela Berglund och Roger Thollin. Folk som inte brukar vara här kanske upptäcker oss. Biblioteket ska ju vara en mötesplats. Blå Scenen finns på Stadsbiblioteket i avdelningen Musik & Film och där arrangeras olika spelningar tillsammans med Medborgarskolan. Om diskot blir populärt kan det återkomma redan under maj – håll utkik efter mer information på Musikbibliotekets facebook-sida.

Hiphop för hela slanten i maj HIPHOPGRUPPEN LABYRINTS återkommande tema i deras texter och liv handlar ofta om konfrontationer med polis och ordningsmakt. De har varit i blåsväder för att öppet ha rökt cannabis på Grammisgalan och fått ställa in spelningar efter inrådan från polisen. Gruppen som härstammar från Gottsunda i Uppsala släppte 2011 debutalbumet Labababa och i november förra året fick vi smakprov på gruppens kommande album med hitsingeln Fakkin Fin. Den 14 maj är det dags för den av många efterlängtad uppföljare Garalaowit som släpps via Redline Recordings och Universal. Den 23 maj spelar Labyrint på Allstar där man, enligt sångaren Jack ”Jacco” kommer att bjuda på ”Det folk har saknat, hiphop, reggae, dancehall direkt från gatan”.

Även SlickCity satsar på hiphop i vår. Liveaktuella samma kväll som Labyrint är Movits! och veckan därpå, den 30 maj, är det Kartellen som står för beatsen i källaren. Kartellen, likt Labyrint, har orsakat en del kontroverser med sin musik. Låten Svarta duvor & vissna liljor som gästas av Timbuktu plockades bort från P3:s spellistor då man i den rappade ”dunka Jimmie gul och blå” (Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, reds. anm).

Polisen varnar för Stenebergsparken ARBETARBLADET RAPPORTERADE i i veckan att polisen i Gävle har stora problem med våldsbrott i Stenebergsparken och att de nu uppmanar allmänheten att hålla sig borta från den kvälls- och nattetid. – Det hänger ett gäng med flera kriminellt belastade personer i parken. Det har varit flera personer som slagits, hotats och rånats i parken. Vi har den under tillsyn men ingen fast bevakning. Det är en olämplig plats att gå igenom på kvälls- och nattetid, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Djuriskt i Hemlingby NYLIGEN ÖPPNADE Grizzly Zoo sin 16:e butik i ordningen då man slog upp dörrarna i Hemlingby köpcentrum. Butiken har det mesta för hundar, katter, fiskar och smådjur. På väg att etablera sig i Hemlingby är även hamburgerkedjan Max, dock först 2015.

Hallå där, nya ägartrion på Berggrenska Bistro & Bar!

David Lindgren, Jerker Blomqvist och Patrik Hed. foto: Lina Westman SOM VI AVSLÖJADE i det förra numret har restaurangen på Berggrenska Gården bytt kostym och gått från att ha varit ett klassiskt á la carte-ställe med svenska matinfluenser till en bar- och bistroinriktad restaurang med något tydligare nöjesprofil. Under det nya namnet Berggrenska Bistro & Bar ska ägartrion Jerker Blomqvist, David Lindgren och Patrik Hed skruva upp och till verksamheten, stor fokus blir det bland annat på utserveringen. Hej grabbar. Berätta lite om vad som kommer hända sommaren 2014 på Berggrenska? D: Det kommer bli en massa skoj, en del vill vi inte gå ut med riktigt än, men klart är att det blir lite mer aktiviteter och underhållning

6

på kvällstid – band, trubadurer och bardj:s. Lokala reggaebandet och supersköna killarna i LionDub kommer spela hos oss, även pianister och saxofonister är inbokade. Sedan har vi precis byggt klart vår nya solsida med 60 nya sittplatser och loungesoffor ner mot Gavleån, med solläge från förmiddag till kväll. Vår veranda och uteservering har redan öppnat och helgen 16-17 maj startar vår after work ute med dj Malin Hedman på fredagen då vår köksmästare grillar ute på gården. Panelen, som kommer köra klubbkvällar utomhus hos oss i sommar, gör sin första utespelning på lördagen. P: Restaurangen har redan nu fått sig ett litet lyft med ny meny och vi har även rekryterat en ny kökschef och satt ihop ett nytt kökscrew. J: Berggrenska Gården firar även sitt 200-årsjubileum i år och för att fira det kan vi i samarbete med Jädraås Bryggeri servera ett jubileumsöl.

Det vi gör nu med nöjesbiten är som komplement till restaurangen. Ju fler kockar desto sämre soppa, brukar det heta. Hur kommer ni dela upp de olika ansvarsområdena och vad gör ni för att hålla sams? D: Det kanske beror på vad det är för kockar också? Vår verksamhet är såpass stor framförallt sommartid – att det är jäkligt skönt att vara tre som delar på ansvaret. Vi jobbar tajt ihop med det mesta faktiskt, men jag jobbar mest med marknadsföring, profil

och event av oss tre, medan Jerker lägger mer tid på lokalerna, byggnation, ekonomi och Patrik mat och dryck, service, personal. P: Hålla sams är inget problem – vi jobbar ju med det vi tycker allra mest om – sedan är vi raka och ärliga med varandra och löser eventuella situationer direkt. Det har skrivits spaltmetrar om den eventuella restaurangsatsningen i Rådhuset – var står ni i frågan? D: Gävle är en stad med positiv inflyttningstrend så det är naturligt att det blir fler butiker, gym, cafeér och såklart även restauranger. Sedan är det en annan fråga om det är kommunen som skall initiera satsningar av detta slag och i denna storlek. Många pratar om konkurrensen i stan som något negativt, men som Gävlebo tycker jag det är riktigt kul att Gävle har ett såpass rikt och levande restaurangliv. Det tycker jag Gävleborna skall vara glada åt och stolta över. Det finns många städer i samma storlek som har det trögare på restaurangfronten. I det fall satsningen i Rådhuset blir av hoppas jag dock att de kommer tillföra något nytt till utbudet i stan. ”Snäppet mer nöjesprofil” – berätta vad det innebär? P: Restaurangen är och kommer förbli verksamhetens hjärta och där ligger fortsatt stort fokus. Det vi gör nu med nöjesbiten är som komplement till restaurangen, vi kommer ha baren öppen till klockan 01 fredag och lördag året om, med satsning på bra drinkar och väl utvald musik och underhållning. D: All underhållning kommer väljas med omsorg och kunna tilltala en bred publik, såväl gammal som ung och volymen kommer alltid hållas på en samtalsvänlig nivå. Det blir bar-dj:s, gästd-j:s, längre fram kanske även

något större artistbokningar, vi kikar även på lite alternativare akter som kan gästa någon av Panelens kvällar. Det är många som hör av sig till oss och vill spela här vilket såklart är jätteskoj! Hur viktigt är det med en solig sommar? J: För uteserveringens del är det såklart trevligt med sol – men även om vi har en heltäckande markis och infravärmare så är det annars snarare viktigare att det i-n-t-e blir en regnig sommar än att det blir mycket sol. Slutligen – vad beställer ni själva helst i mat- och dryckesväg när ni går ut på lokal? D: En vällagad fiskrätt är svårslagen, samma med ett glas bra Prosecco eller en kall öl. P: Gärna en rätt där ovanliga styckdelar tillagas på nåt spännande sätt samt gin och juice, dock inte i kombination. J: Lätthalstrad tonfisk med sommarprimörer, till det ett glas god Riesling. BERGGRENSKA BISTRO & BAR Sittplatser inne: 80 Sittplatser ute: 250 Uteserveringspremiär: 25 april

David Lindgren 33 år, civilekonom med 15 år i branschen i Sverige och England, bland annat som barchef och dj. Senast som platschef på O`Learys Gävle, jobbar nu på marknadssidan på Sandvik Materials Technology Patrik Hed 26 år, i grunden utbildad kock med tio år i branschen som kock, servitör och barchef, både i Sverige och utomlands. Kommer närmast från en tjänst på Högbo Brukshotell Jerker Blomqvist, 46 år, 30 år i branschen och drivit egna krogar i 15 år, McGills/Harrys Gävle med flera.


Utmana kompisarna, ta med släkt och vänner, överraska familjen. Nu blir det

Ariel jacka 1999:-

Int. Quilt Jacka1999:-

FOLKFEST LÖRDAG 17 MAJ

7 V5 Första start 12.45

Biker Printed Shopper 1299

:-

Antler Sports Cap 399:-

på Gävletravet med

Sheen Hoodie 1799:-

Booker 999:-

H.K.H. PRINS DANIELS LOPP

Missa inte V75 med toppsport och underhållning på Gävletravet!

Drottninggatan 26 B, Gävle. 026-14 25 60 Vard 10-18, lörd 10-15 www.naturkompaniet.se 7


vimmel

11

11

CC-puben

Interpool

Vilket är det bästa albumet genom tiderna?

Är du feminist? Motivera ditt svar.

APRIL

AV: Isabella Adolfsson

APRIL

Alexander: Uprising med Bob Marley & The Wailers. Tor: Jag håller med Alexander!

Tim: Nej, för att jag tror på att alla har lika villkor i samhället.

AV: Isabella Adolfsson

Victor: Jag har feministiska åsikter i vissa sammanhang men ibland går det för långt. Tove: Jag litar på feminismen till 100 procent. Andreas: Gryningstid med Dia Psalma. Robban: Jag säger också Gryningstid med Dia Psalma. Andreas: Hell of a Ride med John Lindberg Trio. Patrik: Stranger Things med High Noon. Klara: The Queen is Dead med The Smiths. Erika: Brand New Philosophy med John Lindberg Trio.

Klaes: Danne Köningsson är bra men jag vet inte vad hans album heter.

Tipsa oss OM ROLIGA vimmelfrågor! MAILA TILL red@nojesmix.com, publicerade frågor BELÖNAS MED biobiljetter.

Sandra: Nej jag är inte feminist, jag gillar det manliga könet och har inte hår under armarna! Angelica: Jag håller med Sandra!

Linn: Jag håller med Victor (bilden ovan, reds. anm.), feminism är viktigt men det går över styr ibland. Christoffer: Ja jag är feminist, för att frågeställningen är relevant och viktig.

Fanny: Ja, vi ska ha samma rättigheter som det motsatta könet, jag tycker det är en självklarhet. Filip: Jag tycker att alla människor ska ha samma värde. Madeleine: Jag är neutral, jag tycker det är väldigt jämställt i Sverige idag.

Stig: Jag säger Elvis, honom har jag lyssnat på sen ung ålder, dock vet jag inte vad hans album heter.

Göran: What´s Going On med Marvin Gaye. Linda: Ja det är jag nog, det är bra! Jessica: Jag vet inte, jag är inte överdrivet feminist i alla fall.

Åsa: Street-Legal med Bob Dylan. Markus: Exile On Main Street med The Rolling Stones. Jens: Master of Puppets med Metallica.

8

Jennie: Ja, jag antar att jag är det, men jag är inte lika extrem som dem som hatar män. Kajsa: Jag är stolt över att vara kvinna och står för mina kvinnliga rättigheter, så jag ser mig själv som en feminist.

Kate: Jag är normal feminist, jag vill att det ska vara jämställt mellan män och kvinnor. Josef: Jag är feminist och bög, hjälp mig, hjälp mig!

Björn: Jag vill ha mer makt, så nej, jag är inte feminist.


y Välkomna in till oss ppå nystartade Bistro & Bar kom och trivs

Kyrkogatan 14 K

026 182808

Vi serverar a la carte & italienska surdegspizzor samt fr.o.m 12 maj serverar vi dagens lunch

ons-tors fredagar lördagar söndagar

psst!

16-22 16-01 12-01 14-20

”Vi på Fot & Sko Gävle är specialiserade på att analysera och hjälpa dig som har ont eller vill undvika bakslag i din träning!”

Mår dina fötter bra? - Då mår hela kroppen bra!

Vi erbjuder dig snabb och professionell hjälp. Det kan handla om en förebyggande bedömning för optimala skor och vid behov korrigerande fotinlägg och träningstips, eller hjälp vid pågående besvär. Vi arbetar med ett helhetstänk, därför tittar vi inte bara på dina fötter utan erbjuder en komplett funktionsanalys och undersökning.

VI HJÄLPER DIG MED: • Ortopedmedicinsk undersökning av fot, knä, höft och rygg • Avancerad gång- & löpanalys • Fotinlägg/fotbäddar för alla typer av skor • Optimala skor, allt från sandaler till skyddsskor • Motions- & idrottsskador • Privat sjukgymnastik

Vår stora härliga uteservering är återigen öppen för säsongen

www.berggrenskabistroochbar.se

Välkomna in! Berggrenska Bistro & Bar berggrenskabistrobar

WHAT’S ON Sporten du inte kan missa i maj, boka ditt bord redan idag! Gefle IF’s matcher 5/5 8/5 11/5 19/5 26/5

Falkenberg FF – Gefle IF Gefle IF – IFK Göteborg Gefle IF – IF Elfsborg Örebro SK – Gefle IF Gefle IF – Djurgården

9-25/5 Hockey VM 17/5 FA-cup finalen 24/5 Champions League finalen

O’LEARYS LIVE 25/4 2/5 9/5 16/5 23/5 30/5

Extra Allt Musikpoliserna Lucky Loosers Lion Dub Extra Allt Midnight Express

Vi har DJ varje lördag!

David Lagerberg

Leg. Sjukgymnast inriktning Ortopedisk medicin, Ortopedteknik och Podiatri

Specialistbutiken ! för skor & fötter

Vi får dig att röra på dig - rätt! Södra Kungsg. 7, GÄVLE • 026-61 20 85 Vard 10-18 • Lörd 10-14 www.fotskogavle.se

olearysgavle

O’Learys Gävle

YOUR SECOND LIVING ROOM Drottningg. 6 | 026 -12 42 00 gavle@olearys.se | www.olearys.se/gavle

Park West 695:Legero 795:Lino Moda 599:-

Tommy Hilfiger 695:-

Replay 695:-

Clarks 999:-

Tamaris 499:-

Sandviken 026-25 33 84

Valbo 026-13 24 20

9


livsstil Håkan och Lisa med två av stallets egna unghästar som båda gjort bra ifrån sig på sina respektive premielopp. Håkan kör stoet Miss Joe och Lisa valacken Hakkestadh Storm.

Vilket hästjobb! I tv-programmet Ryttareliten på SVT visades en flärdfull sida av hästlivet upp. Märkeskläder, champagne, mångmiljongårdar, hästskötare, lyxiga hästtransporter – landets mest framgångsrika ryttare har det onekligen rätt gott ställt. Visst finns det pengar även inom trav men majoriteten av travutövarna är vanliga svenssons som brinner för sporten och som jobbar arslet av sig för att kunna utöva sitt intresse. En av dem är 32-åriga Lisa Grahn med hästgård i Hagsta. text & foto: Anna Utterberg RVAKET SVARAR JAG när mobilen ringer strax före klockan 07 på onsdagsmorgonen. Om drygt en timme ska jag möta upp Lisa på Gävletravet. Tror jag. Det är Lisa som ringer. På gården har det under natten fötts ett föl som behöver hållas under uppsikt Lisa undrar om jag istället kan komma till Hagsta. En timme senare sitter jag i bilen på väg hem till Lisa, träffen på Gävletravet är uppskjuten till veckan därpå.

Kallblodsfölet Hakkestadh Troja är inte ens ett halvt dygn gammal men vinglar redan omkring på krokiga ben i boxen. Födseln gick helt utan problem, när Lisa och hennes sambo Håkan tittade till mamma Lillskarva vid tolvsnåret hade inget hänt – vid nästa titt klockan fyra på morgonen låg Troja förnöjt i halmen, renslickad från födelsehinnan som stoet slickar bort så snart fölet kommit ut. I normala fall är ston vaktiga på sina nyfödda föl men jag inbillar mig att jag osar trygghet och lugn (plus att jag mutar mamman med morot) för jag tillåts sitta på huk i boxen i mina försök att fånga den fuxfärgade lilla krabaten på bild. På gården i Hagsta där Lisa bor med sin sambo, proffstravtränaren Håkan Wallberg, står för tillfället elva hästar. En del är inackorderingar, några är parets gemensamma unghästar som förhoppningsvis ska blir framgångsrika travhästar och så fölet Troja som parets

10

gemensamma. Utöver det har paret fyra egna hästar stående på Gävletravet och ytterligare tolv där som Håkan tränar. Lägg till att det på gården också bor två katter, en hund, tjugotalet höns, fem getter och två marsvin så förstår ni kanske två saker: 1. Lisa älskar djur. 2. Hon har ganska mycket att göra på dagarna. Och kvällarna. Och helgerna ... Sedan Lisa skaffade sin första egna häst vid 18 års ålder har hon som längst haft tre dagar ledigt på raken. Hennes väckarklocka ringer vid 5 på morgonen och förutom lunchoch middagspauser är det pretty much jobb dagarna i ända som gäller, fram till klockan 22 då hon vanligtvis går och lägger sig. En annan som ibland känner sig stressad över att både behöva klippa gräsmattan och dra igång en tvättmaskin på samma kväll skäms ju lite. Reflekterar du någon gång över att du inte haft en sammanhängande veckas semester sedan du var 18 år? – Ja, ibland. En tung vinterdag när vattnet frusit och det har kommit en meter snö, då kan jag fråga mig själv vad jag håller på med. Men man får så mycket tillbaka av hästarna och det är ett sånt stort intresse för mig att det är värt det. Lisa har hållit på med och varit intresserad av hästar så länge hon kan minnas. I Hark-

skär där hon växte upp hade hennes mammas kusin hästar och det lilla russet Knatte red hon som sjuåring. Fram till 17 års ålder red hon lektioner på Lervik och när hon fyllde 18 år fick hon sin första egna häst, varmblodet Lee Shot. När hon köpte och flyttade till gården i Hagsta år 2006 hade hon precis fått avliva Lee Shot som varit med om en olycka och varmblodet Tumtex som hon

Utomhusfika i solen på stallbacken utanför Stall Wallberg på Gävletravet.

köpt några år tidigare fick flytta in i stallet. Du var alltså en ridtjej från början, hur kom trav in i bilden? – Min granne här i Hagsta hade travhästar och efter att ha provat att köra lite blev jag biten. Jag bestämde mig för att leasa en travhäst något år och på den vägen är det. Man ser och upplever farten på ett helt annat vis bakom hästen, hur den arbetar. Jag rider ju fortfarande mycket, galopptränar våra travhästar till exempel, men det är häftigare att köra.

Man ser och upplever farten på ett helt annat vis bakom hästen. Lisa är amatörtränare vilket innebär att hon på sin licens får träna sina egna hästar. Hon tävlar dock aldrig själv som travkusk utan föredrar att stå på sidan och se någon professionell kusk köra hennes hästar. Ofta blir det Håkan som kör, annars gör man som amatörtränare så att man inför varje tävling frågar den kusk man vill ska köra ens häst. Om kusken tackar ja lämnar den ett så kallat körlöfte. Ett annat alternativ


livsstil

Stall Hakkestadhs senaste tillskott, det knappt dygnsgamla fölet Hakkestadh Troja. Två av gårdens rymningsbenägna getter.

Lisa Grahn Ålder: 32 år Bor: Hagsta Gör: Amatörtravtränare i egna stallet Hakkestadh samt i sambon Håkan Wallbergs stall. Om jag får en timme över: Då brukar jag faktiskt ligga i soffan med datorn på magen. Lyssnar på: Takida. Läser: Gärna kriminalromaner.

är att lämna in en lista med en önskan om vilka catchdrivers man vill ska köra hästen. Catchdrivers är professionella kuskar som åker runt på tävlingar och kör andras hästar för en uppsittningsavgift samt en bestämd procent av eventuell insprungen vinst. Lisas två hästar Nikita Star och Prominent Lover har den senaste tiden gått ganska bra i sina respektive klasser, den senare tävlar i formen monté, det vill säga ett travlopp med ryttare i stället för kusk i sulkyn, ofta med en av Gävletravets proffstränare Jennie Åsberg i sadeln. Vilken är din målsättning, vad drömmer du om? – Att få en häst till V75 vore en dröm. Det kommer sannolikt inte hända med någon av de hästarna jag tävlar nu, men jag har några unghästar som ser lovande ut, bland annat Hakkestadh Storm som ser fantastiskt bra ut. Och vem vet, det var kanske en V75-häst som föddes i natt, haha. Hur ser ekonomin ut – det känns som om trav på amatörnivå kostar mer än vad man kan dra in på vinstpengar? – Ja, absolut, så är det. Travförbundet har dragit in på prispengar i de lopp som mina hästar tävlar plus att de höjer anmälningsavgifterna. En dag på tävling innebär att man kanske måste vara ledig från jobbet, det kostar bensinpengar, boxplatsen kostar 250 kronor, kusken tar 250 kronor i uppsittingsavgift och så ska kusken ha tio procent av eventuella vinstpengar också. Det är tufft och en ren bonus om man skulle gå plus någon gång. Du har ju både varmblod och kallblod – är det någon av raserna du föredrar? – Jag gillar nog kallblod lite mer. De är roligare, lite mer vakna. Mer dryga också i och för sig. Finns det en hasp på dörren så öppnar de den, ligger det en borste på boxdörren så knuffar de ner den. Varmblod är mer fogliga på nåt sätt. Annars brukar travhästar generellt vara samarbetsvilliga,

Lisa med favorithästen Hakkestadh Freja, ”inte så värst bra på trav” och liten för att vara nordsvensk.

lättlärda och positiva, oavsett om de är kalleller varmblod. Du har gått från att ha en häst på gården till elva hästar – plus en massa andra djur, på åtta år. – Jag vet! Jag har alltid varit tokig i djur. När jag var mindre hade jag kaniner, råttor, hamstrar … Och nu har du marsvin, hästar, hundar och även höns och getter? – Ja. Hönsen har jag för äggens skull. Getterna var mest en rolig grej men de är också väldigt bra och praktiska, de beter bort slyn som hästarna inte äter. Det går att ha dem gående tillsammans med hästarna, det finns inga parasiter som gör att de kan smitta varandra, men hästarna kan bli lite dumma på dem så de har egen hage. Men nu är det rätt fullt med djur på gården va? – Näe, det finns alltid plats för fler hästar! Större delen av de åtta år som Lisa bott på gården har hon bott där själv, bortsett från djuren. Att ha träffat någon som dels hjälper till med alla de sysslor det innebär att ha gård och som också delar hennes intresse för hästar och travsport, torde ju vara lite som att vinna på lotto. Hur känns det att dela ditt intresse med den du bor med? – Det känns fantastiskt. Vi förstår varandra och vet att det intresse vi har tar tid, en massa tid. Hästarna är nummer ett för mig men jag har aldrig varit så kär nånsin som jag är i Håkan! Hur fungerar ni som team då, ni är ju båda tränare – tänker ni lika? – Ja, det gör vi nog. Vi hjälps ju åt med det mesta men galoppträningen är det uteslutande jag som sköter. Okej, kanske en dum fråga, men varför

Morgonträning tillsammans med sambon Håkan Wallberg på Gävletravet.

galopptränar man travhästar? De får ju inte galoppera på tävling? – Det handlar om att bygga upp muskler, stärka upp hästens rygg och rumpa. Att se till att den får en viss snärtighet i klivet. Ibland är hästarna rätt uttråkade och less på att trava och då är det kul för dem att göra något annat.

Jag har några unghästar som ser lovande ut, bland annat Storm. Nu har ni köpt in unghästar som ni ska träna och som förhoppningsvis så småningom kommer att springa in pengar. Samtidigt så lider travsporten av vikande publiksiffror, hur tänker du kring det? – Det är hemskt tråkigt att det försvinner folk från tävlingarna. Men jag tror det är snudd på omöjligt att göra något åt eftersom bevakningen på tv och nätet har blivit så bra, du kan ju följa värmningar nu via datorn. Det är ett problem helt klart. Kanske skulle man kunna minska tappet genom att jobba lite mer med att erbjuda mer när de betalar entré, det kostar ju trots allt en hundring att gå in. Ge dem en korv, och ett travprogram, på köpet. Bjud in folk, ”den och den är här i dag och visar andelsspel” – locka med fler saker än bara själva loppen. Har du några favoritbanor? – Bollnäs och Rättvik är otroligt fina banor sommartid. Och så Gävle, vi har en av Sveriges absolut bästa travbanor här. Vilken är den bästa stunden på en vanlig stalldag för dig? – När jag kör hästarna, och när jag borstar och grejar med dem efteråt.

Och sämsta stunden? – När klockan ringer 05.00. Veckan därpå hälsar jag på i Wallbergsstallet på Gävletravet. Lisa har varit vaken betydligt längre än jag men förefaller oförskämt pigg. Hon och Håkan diskuterar vilka lopp de ska anmäla sina hästar till den nästkommande veckan samtidigt som de förbereder unghästarna Hakkestadh Storm och Miss Joe för morgonens första träningspass som också ska fotograferas. När jag lämnar stallbacken en timme senare gör jag det med tanken att de har ett himla fint liv ändå, partners både i kärlek och i hästlivet som travtränare.

SÅ SER EN VANLIG ARBETSDAG UT: ”Söndagar brukar vi försöka vara lediga (men allt på gården ska skötas som vanligt, reds. anm.) men annars är vi på travet måndag till lördag. Klockan ringer vid fem, då går vi upp och fodrar samt släpper ut hästarna. Käkar lite snabb frukost och åker sedan till Gävletravet så att vi är där senast sju. Där blir det också fodring och utsläpp, sedan mockning. Det tar ungefär en och en halv timme att mocka alla boxar. Vid niosnåret blir det fika, sedan ska en del av de 16 hästar vi har i stallet tränas så då börjar vi att köra. Tre till fyra stycken hinner man med innan det är dags för lunch sisådär tolv-ett. Efter lunchen putsar vi hästarna som tränats, byter täcken och bandagerar. Håkan kanske skor någon häst och sedan ska selar putsas och smörjas. Och så ska det städas. Vid halv fem är dagen slut på travet, då åker vi hem till Hagsta och mockar där. Kanske är det någon häst hemma som ska köras. Hästarna i Hagsta släpps in och runt 18 är det dags för mig och Håkan att käka middag. Sedan vid nio är kvällsfodringen och vid tio ligger jag i sängen.”

11


www.mittjobb.se

“När jag var liten ville jag bli modig” Hitta dig själv. Tusentals möjligheter på Din nya jobbportal.

MittJobb är en tjänst från MittMedia och når 844.000* digitalt och i tidningen.

*Tidning per dag och webb per vecka. Källa: Sifo Orvesto Konsument 2013:2 Multimedia.

12


musik

Hyllade Simian Ghost till Gävle

Den 9 april släppte det Sandvikensprungna bandet fullängdaren The Veil som unisont hyllats i såväl svensk som engelsk press. Bandets musik kan beskrivas som indiepop och bandet liknas ofta vid Brian Wilsons The Beach Boys. Den 3 maj spelar de på hemmaplan, närmare bestämt på Konserthuset. Sebastian Arnström, sång och gitarr i Simian Ghost berättar. text: Anna Utterberg ur hörs Sandviken och Gävle i er musik? – Vi är en del av ett stort gäng kompisar härifrån som alltid sysslat med musik och konst. Jag tycker nog inte det finns ett specifikt sound för Gävle och Sandviken, det vore ju rätt tråkigt, men det är många grymma band som sprungit ur det här kollektivet. Vi, YAST och No Coda till exempel. Ni har fått fantastiska recensioner för The Veil, berätta hur det känns? – Det känns jätteroligt! Det är fint att flera recensenter verkar tagit sig tid och lyssnat på albumet. Hur tänker ni kring de hyllningar ni får i snudd i varje medium – infinner det sig någon prestationångest inför att följa upp ett sånt hyllat album? – Nä, inte direkt. Det är bara peppande att folk uppskattar det vi gör. Begreppet ”slå igenom” – vad är det för er? – Jag vet inte, lyckad PR, att tjäna en massa pengar kanske? Vi har inte riktigt nått dit än. Folk blir väl kända genom internet nuförtiden, vi får försöka posta nån superviral video på YouTube. En med gulliga katter och hundar kanske, eller på någon som fastnar i en rulltrappa. Eller typ måla Morgan Freeman med en iPad. Berätta om den planerade USA-lanseringen? – Vi kommer släppa vår förra skiva Youth i USA senare i år. Vi har spelat in en video till en av låtarna. Den amerikanska vinylen kommer även innehålla en del spännande material som inte givits ut någonstans ännu. Ljud av fotsteg et ceterea som kulisser i er musik, hur tänker ni kring sånt? – Det är intressant att blanda in field recordings lite då och då tycker jag. Vi har alla någon sorts konstmusikbakgrund, så det känns som ett naturligt element att jobba med. Hur svårt var det att välja ut de spår, som till slut blev hela 18 stycken, som skulle hamna på albumet? – Det var rätt svårt. Vi höll på länge och vägde saker fram och tillbaka, vilka låtar vi gillade mest och vilka som fyllde en bra funktion på skivan som helhet. Om ni fick tipsa våra läsare om bra musik släppt 2014, som inte är Simian Ghost, vad skulle det vara? – YAST, No Coda och Saigon. Konserthusetspelningen den 3 maj blir ju något av en hemmaspelning – vad vill ni hälsa till dem som planerar att gå? – Vi är sjukt peppade på att spela på hemmaplan! Det har alla förutsättningar att bli en grym kväll.

Sebastian Arnström, Erik Klinga och Mathias Zachrisson. Medverkar på The Veil gör också Maja Agnevik och Wilhelm Magnusson.

13


SMYCKA DIG!

NYTT FRÅN STOCKHOLM DESIGN GROUP!

899:CATCH�A�FALLING�STAR

499:-

! HIV FINNS

Isabella Löwengrip

899:© National Geographic Stock / Michael Nichols / WWF

599:-

999:-

CARRIE

Långt halsband 649:Kort Halsband 449:Armband 499:Örhängen 199:-

R ädda tigern Bli Tigerfadder på wwf.se Drottninggatan 18, Gävle • 026-12 16 69 • www.eurosko.se

14

Drottningg. 36 Gävle 026-12 19 75 Drottningg. 17 Gävle 026-18 36 90


trend Ray-Ban 3025 11217, 1 500 kr på Bryntes Optik.

Ace från Vasuma, 2 199 kr på TrendOptik.

Carrera 6000-3tbvb, 3 390kr på Synsam.

Ray-Ban 3507 137/40, 1 845 kr på Bryntes Optik. THE ROW 8C22SUN, 3 090 kr på Synsam.

44C1SUN från Kris Van Assche, 2 790 kr på Synsam.

Retroinspirerat brillmode Diskretion är ett ledord som knappast figurerat i designprocessen inför säsongen 2014. Vad vi däremot ser är att man blickat bakåt då retroinfluenserna bland många av märkena är tydliga. Solglasögonmodet 2014 handlar mycket om att blända andra utan att bli bländad själv. av: Anna Utterberg Kendall från Michael Kors, 1 600 kr på Bryntes Optik. Mina favoriter! Mourning for Miss Blow av Anna-Karin Karlsson, 6 490 kr på Synsam.

Modell 4168 från Dolce & Gabbana, 2 195 kr på zalando.se.

Ledord solglasögonmodet 2014:

Sköldpaddsmönstrat, SPEGELGLAS, tonade glas, RUNDA BÅGAR, 60- och 70-tal.

4C1 från Danny Saucedos kollektion på Smarteyes, 999 kr.

PRESENTIPS till brillbäraren På popchartlab.com kan du beställa den här printen, en glasögonkarta över de mest kända bågarna, och vilka som burit dem, genom tiderna. Här hittar du Elvis Presleys kungbågar, Mavericks Aviators, Kanye Wests randiga, MC Hammers överdimensionerade och många fler. Varje print är signerad och numrerad, storleken är 45 x 60 centimeter, priset ligger på cirka 200 kronor.

15


mode

Stilbloggaren väljer Gävletjejen Kristin Sundberg jobbar sedan en tid tillbaka heltid som stilbloggare på bykiki.se och i det här numret teamade vi ihop henne med vår modestylist Anna Eriksson och vår makeupbloggare Stina Berglund. Look out Stockholm Gävles modebloggare är på gång! foto: Anna Eriksson / annayellowbanana.blogg.se modell: kristin Sundberg / bykiki.se makeup: Stina Berglund / nojesmix.com/makeup

Byxor & kavaj från H&M, 399 respektive 299 kr Skjorta från Esprit, 499 kr Vans från persunmall.com, 700 kr Solglasögon Ray-Ban Aviator från Synsam, 750 kr

16


Skinnshorts fr책n choies.com, 290 kr T-shirt fr책n H&M herr, 99 kr Trenchcoat fr책n BikBok, 599 kr Skor fr책n nelly.com, 399 kr

17


mode

Kavaj från forever21.com/eu, 330 kr Adidaströja från spartoo.se, 257 kr Jeans från H&M, 399 kr Pumps från Zara, 299 kr Solbrillor från jfr.se, 149 kr Väska från Scorett, 350 kr

18 Vita origamidjur och ljuslyktor i trä från Hemtex. Brickan i bakgrunden är från Designtorget.


mode

Trenchcoat från H&M, 299 kr Tröja från KappAhl, 249 kr Kjol från forever21.com/eu, 210 kr Väska från Louis Vuitton, 7 600 kr Stövletter från choies.com, 900 kr

19


Stina om makeupen:

”Kristin sminkar sig inte speciellt mycket privat och jag ville ta fram hennes naturliga skönhet utan att lägga en för hård makeup. Den röda tråden var naturligt, solkysst och fräscht. Vi gjorde tre olika makeuper och jag försökte hålla mig till Kristins personliga stil men även lägga in en twist av mig! Det blev en solkysst, lite bronzeguldig look (Elite Grand, Gasklockorna och bro-bilderna). En videotutorial på den makeupen finns på mig blogg. Sedan gjorde jag en naturell look med en sotning i brun-grått (Gamla Gefle) samt en makeup med korallfärgade läppar (City).”

Jacka från hookfabrica.com, 750 kr Top från asos.com, 349 kr Jeans från chicy.se, 569 kr Pumps från Zara, 299 kr

20


musikrecensioner

I Martin Luuks värld får popmusiken plats DETTA DET Fredrik Reinfeldtska Sverige, lever och verkar Martin Luuk, denna den mest mytiska del av Killinggänget, denna den evigt genistämplade est. Sida vid sida med Andres Lokko har han fått symbolisera ironins bakficka. Jag tycker mycket om Martin och så har det varit en tid nu.

Jag gick iväg för att lyssna på honom i höstas, när han satt mitt emot Tomas Andersson Wij i den sistnämndes talkshow på Teater Brunnsgatan 4. Luuk lade ut berättelsen om sig själv från ungdomen; hur han bodde med sin familj i Los Angeles under de mest formande uppväxtåren. Han pratade om sig själv som ett fullständigt freak som hittade sin väg utanför det samhälleliga. Pop och rock “räddade honom”. Som det heter när bästa vännen blir musik, film, eller vad det än må vara som håller en i handen när samhället inte gör det.

Ty popmusik handlade en gång om sex, droger och missanpassning. Jag känner för Martin och vad han gjort i sitt liv. Jag känner att han behövs när han sitter och pratar om feminism i Skavlan. Jag känner att han behövs när han vill ta upp kampen med alla män. Men anledningen till att jag skriver om honom nu är något jag hörde om popmusiken. I sin episod i podcasten Värvet, kom jag att höra hur popmusikens kärna återerövrades. Ty popmusik handlade en gång om sex, droger och missanpassning. Popmusik var en av de allra första tillflyktsorterna för utanförskapets freaks and geeks. Hey, det handlade om att inte vara en del av det givna. Pop var den där killen eller tjejen som valde stigen som aldrig ledde fram till utegrillen. Som inte såg den kommande sommaren med ett kubb-set under armen hem från Statoil. Pop var den som sa ‘Nej det blir inget med det’ på frågan om vi kanske ska spela lite kubb. Pop spelade inte kubb. Pop spelade bas i Jesus & Mary Chain och hade tårar som rann nedför kinden. När Martin Luuk pratar om popmusiken som en räddning, som precis den där lilla vägen vid sidan om den breda highwayen, tänker jag på vad pop är för något. Och jag blir i tur och ordning rörd och rasande. Det sistnämnda är en annan krönika, men den innehåller den långt gånga frågeställningen om hur det ens är möjligt att vi i Sverige år 2014 har en och samma minister för idrott och kultur och som bryr sig lika lite om båda.

Mathias Jensen

Rebecca & Fiona

Future Islands

Mando Diao

Beauty is Pain

Singles

Aelita

(UNIVERSAL)

(4AD)

(COLUMBIA)

Självlysande pop

Gruppens bäst skiva

Erövrar electrorocken

POP: Cyndi Lauper visste det, Madonna fattade grejen, även Mariah Carey begrep det för några år sedan. Man dealar inte med tuggummipoppen, man beter sig inte hur som helst med det där hörnet av popindustrin som länge fått agera märklig måltvavla åt belackarna; de som inte fattar vikten av vad man kan uträtta med lite rosa hår, glitter och yta. Yta och glitter och tuggummi och fem meter höga stövlar. Ibland tror jag att det är allt popmusik ska vara. Ytlig. Rebecca & Fiona ska den vara. Den ska vara precis så här: röster som ligger som en produktion över annan produktion. Lager av pop till det blir självlysande. Allt kan inte vara talang hela tiden. Vissa popartister måste få tillåta sig att vara träningsprodukter. Det här är Tobias Linderoth. Men det här är också Cristiano Ronaldo. Och det är framför allt överstegsfinter. Beauty is Pain är så bra popmusik att man undrar lite vad som hänt på vägen. När blev den här duon så här pass vital, och varför? Candy Love, Holler och Stockholm är femstjärniga poplåtar producerade med kirurgiska händer i ett laboratorium. Ibland skapas popmusik just precis så.

SYNTHPOP: Future Islands drabbades av sitt uppträdande på Late Show på samma sätt som Late Show drabbades av Future Islands uppträdande. Så är det. Inget annat kan förklara känslan av att känna sig besviken på ett band, en grupp, som i sina absolut sämsta stunder alltid låtit oinspirerade. Men så var, och är, Samuel T Herring det kanske enda riktigt intressanta med Future Islands. Bortsett från mästerverken Before the Bridge och Balance från förra lp:n har Future Islands alltid varit ett dussinband med en helt magnetisk frontman. En fullständig sångare. En kaxig artist som bär svart t-shirt och femtiotalsmuskler. Därför ömmar jag för Herring på samma sätt som jag alltid ömmat för Zlatan så fort han drar på sig en gul tröja. Han spelar helt enkelt med för dåliga spelare. Med det sagt är Singles ändå gruppens tveklöst bästa skiva, mest för att titeln faktiskt aspirerar på att säga något om innehållet – alla låtar är nämligen potentiella singlar, alla bär på hooks som krokar sig fast i hörselgången. Men bäst och mest och störst är fortfarande den där singeln som fick David Letterman att brista ut i ett förvånansvärt oironiskt “oh my”.

ROCK: To set things straight: det är ett under att Mando Diao har gjort sin rockmusik så tillgänglig som den ändå är. Att den ens fungerar på skiva. Det borde nämligen inte ha fungerat. Deras musik har ju alltid varit sprungen ur ett garage, stöpt för en parasitinfekterad svartpub nedspilld av skärvor och dåligt urin. Men ändå har de, från Mr Moon och God Knows fram till precis nu, lyckats transferera ett sound från pappas kompis garage till lika rödsprängd musik på massproducerad cd. Och jo, det är nästan omöjligt att skriva den här texten utan att landa i en diskussion om Mando Diaos estetiska tvärvändningar senaste åren. Nu heter deras musik Aelita, döpt efter en synth de hittade. Så börjar berättelsen den här gången, efter Infrusets monumentala succé. Två år senare står vi med rock n’roll i våra händer igen; rock silad genom electro och synth som är så förbannat uppfylld på den typ av bränsle som gjorde att vi skoningslöst föll för, exempelvis, Ode to Ochrasy. Jag skulle kunna upplysa om varje spår och vad de rymmer, men det vore lönlöst. Mando Diao har nu erövrat även electrorocken. Vad jag vill säga är: det är väldigt trevligt att dom gjort det.

Mathias Jensen

Mathias Jensen Mathias Jensen

Närmare sig själv när han erövrar svenskan

DigiListan redovisar låtarna som laddats ner mest i Sverige den senaste veckan.

Anders Wendin Dom ska få se vem dom roat sig med

2014-04-13

(BAD TASTE RECORDS)

POP: Moneybrothers övergång från erkänd Springsteen-imitatör till Anders Wendin är nästan sömlös, friktionsfri. Och gudarna ska veta att vi välkomnar honom. Inte bara för att varje spår på hans debut som Anders låter så nyförälskat, utan för att han för första gången låter som en konstnär som vill berätta något. Och det är berättelser som börjar inifrån den här gången, inte i ett försök att härma sina idoler och sjunga från strupen, inte i ett försök att efterapa mimiken från tusentals vita, kränkta punkmän. Det här är i själva verket motsatsen till allt som hör det till. När Anders sjunger gospel om himlen (med hjälp av änglalik Lili & Susie-kör) på Himlen som du drömmer om är det rörande på ett sätt ingen Wendin-signatur lyckats vara förut. När han grisigt och risigt pratsjunger down memory lane på Min kompis farsa betalade svart är det som att lyssna på ett

Digi-listan

ärligt fyllesludder, och där når han till sin personliga botten och toppen på samma gång. Och det är väl just det som bränner så mycket med Anders den här gången. Med det svenska språket är han plötsligt så nära sig själv att man som lyssnare blir nödgad att höra berättelserna, och så vips har Anders Wendin gjort sitt eget Infruset, med andra ord redefinierat sig själv genom att erövra sitt eget språk. LYSSNA GÄRNA PÅ:

Gyllene Tider - Gyllene Tider Mathias Jensen

1. Djurgårdsfamiljen - Sjung för gamla Djurgår´n 2. Ace Wilder - Busy Doin´ Nothin´ 3. Pharrell Williams - Happy 4. First Aid Kit - My Silver Lining 5. Clean Bandit feat. Jess Glynne Rather Be 6. My Probz - Waves 7. Tom Arden feat. Alex Green - Requiem 8. Ed Sheeran - I See Fire 9. Doug Seegers - Going Down to The River 10. Barbados - Förlåt

Kommande släpp 2014-04-30 Kent - Tigerdrottningen Sean Banan - En svensk klassiker 2014-05-16 Sabaton - Heroes 2014-06-04 Markus Krunegård - Rastlöst blod Rival Sons - Great Western Valkyrie

21


profilen

Rockdebutant med integritet

Att vinna en talangjaktstävling i musik innebär ofta att man omedelbart efter den direktsända finalens slut påbörjar inspelningen av debutalbumet. För Ulf Nilsson tog det ett och ett halvt år efter att han klivit av scenen som vinnare i The Voice 2012 tills debuten Little By Little hamnade i skivhyllorna. Att det bidragit till att vägen till genombrottet tar lite tid är han inte det minsta brydd över – han har ju fått göra den skiva han alltid drömt om – utan att behöva kompromissa.

skapa den där magin som bara uppstår när man connectar med publiken. Den känslan kan man bara uppleva på en scen. Din röst har beskrivits som en äldre Johnny Cash. – Det tar jag som en komplimang, fan vad coolt! Om folk tycker att jag bara har en promille av den nerv han hade i sin röst så blir jag glad. Har tiden efter The Voice och debutalbumet varit som du förväntat dig? – Jag trodde nog att det skulle gå fortare. Allt tar en jäkla tid, det är så stora hjul i rullning när man ligger på ett sånt stort bolag som Universal – men kanske är det så när man är debutant. Och jag är glad över den tid jag fick tillsammans med Chris – albumet låter som jag ville och som jag alltid drömt om. Jag trodde nog först att det skulle gå åt pipan, många varnade mig för det. Att de skulle tvinga mig till att ändra saker men jag tror att de upptäckte redan i The Voice att det inte skulle funka. När jag vunnit så tatuerade jag det gamla sjömansuttrycket ”Hold fast” på mina knogar, för att jag ska komma ihåg att göra just det.

text & foto: Anna Utterberg UST NU ÄR det hundraprocentigt fokus på musiken som gäller för Ulf. Sedan vinsten i The Voice 2012 har en stor del av tiden som förflutit gått åt till att spela in debutalbumet Little By Little. När Ulf vann talangjaktstävlingen var han bosatt i Stockholm, i dag bor han här i Gävle tillsammans med sin fru Linda och hunden Lillen. – Jag kände mig färdig med Stockholm. Skivan har vi spelat in i Sundsvall, skivbolaget finns i Stockholm – Gävle ligger mittemellan. Brorsan har restaurang här (Meat, reds. anm) och min syrra bodde här tidigare så jag har spenderat en del tid här. Dessutom har jag alltid gillat Gävle. Det är en mellanstor stad med nära till allt vilket jag uppskattar.

Albumet Little By Little släpptes i november förra året och i vintras turnerade han tillsammans med Stiftelsen vars producent Chris Rehn också är den som producerat Ulfs skiva. Musiken har så länge Ulf kan minnas funnits i hans och hans familjs liv. Som liten sjöng han hemma och vid ett par tillfällen då han och hans bror följde med deras mamma till kyrkan (där deras moster var verksam) så sjöng han inför tanterna på kafferepet, succé såklart. Sin första gitarr fick han när han fyllde nio år. – Jag kommer ihåg att min kompis farsa hade en massa samlingar med 50- och 60-talsmusik så jag gick dit med fyra stycken 90-minuters kassettband och fyllde dem. Morsan och farsan spelade alltid musik hemma, musiken har alltid varit väldigt välkommen i vår familj … nästan alla tider på dygnet, haha! Min första större konsert jag gick på var D.A.D. och Status Quo i Varbergs fästning. Det var jag och min kompis och så 15 000 raggare! Det tog tid innan ditt debutalbum blev klart, hur det var att spela in? – Jag har ju drömt om det här så länge, det kan närmast beskrivas som helt surrealistiskt. Först blev jag runtskickad av skivbolaget för att hitta nån producent men jag upplevde att alla jag träffade hade fel fokus – de ville in i mina låtar och peta. ”Det här är bra, men du skulle kunna skriva så här i stället.” Sedan fick de fatt i Chris Rehn och jag tänkte, visst, jag testar. Jag åkte upp till Sundsvall och vi bestämde att vi bara skulle lära känna varandra, hänga lite helt

22

– När jag höll i den fysiska skivan första gången kom det en tår. Ett annat stort ögonblick som jag antagligen alltid kommer att minnas var när jag på Bandit Rock Awards, inför 3 500 jublande människor, fick ta emot en guldplatta för singeln Little By Little. Det var så jävla mäktigt, och att sedan också få spela låten live inför alla de människorna …

Ulf Nilsson Ålder: 35 år Bor: På Söder i Gävle med fru Linda och hunden Lillen. Favoritalbum: Folklore and Superstition med Black Stone Cherry och Mule Variations med Tom Waits. Gör jag gärna en duett med: Johnny Cash om han fortfarande levt. Musikaliska förebilder: BB King, Jimj Morrison, Johnny Cash Här i Gävle hänger jag gärna: Brorsans restaurang Meat. förutsättningslöst. Vi morsade, han visade studion och Chris sa ”vi jobbar inget den här helgen, vi tar nån bira och pratar musik bara”. Det slutade med att vi jobbade redan första dagen och det var beyond my wildest dreams! Vi spelade in Little By Little den första dagen och det är faktiskt den första tagningen av den låten som är med på albumet. Det var allt jag hade drömt om som tonåring och mer därtill. Chris var så fokuserad på mig som artist och hur vi skulle lyfta mina styrkor. Jag hade cirka 15 låtar med mig till Chris och jag tror att vi behöll fem av dem kanske, resten av låtarna på plattan skrev jag längs vägen. Chris hjälpte mig att sätta rätt kläder på mina låtar, som hur cellon skulle låta för att matcha pianot. Ulfs debutalbum kan beskrivas som tidlös rock med bluesbotten. Hans röst har en omisskännlig raspig rockkaraktär och till skillnad från många andra som deltar i talangjakter vägrade han kompromissa med såväl låtval som scenkläder. Hans ovilja att ändra sitt sätt för att göra andra till lags har helt klart varit den största bidragande anledningen till att debutalbumet låtit sig vänta. Men då står han också för innehållet på det till 100 procent och är oerhört stolt över vad han åstadkommit.

Jag trivs bäst på scenen där jag får möta publiken. Kommer du ihåg känslan när du hörde publiken sjunga med i dina låtar första gången? – Ja. Jag trodde inte det var sant. Jag bara ”vem sjunger” och så började jag att scanna av publiken, det måste ju vara nån polare tänkte jag. Sedan såg jag att det var flera stycken! Jag minns också en gång när vi spelade Save Me, då var det två tjejer som stod långt fram i publiken och en av dem började gråta. Då visste jag inte var jag skulle ta vägen. Ulf tackade nej ”300 gånger” när de castingansvariga på The Voice ringde honom och försökte få honom att ställa upp. Till slut var det frun Linda som ”gav honom en spark i röven”. Tre förauditions tog det innan han blev uttagen. När insåg du att du hade chans att vinna? – Jag tänkte aldrig den tanken. Jag försökte vara i varje stund och inte låta mig svepas iväg. Det var en sån jävla cirkus kring produktionen, folk överallt och tävlingsmomentet var ständigt närvarande. Jag fokuserade på mig själv och nuet, jag tänkte aldrig på vad som kanske skulle kunna hända nästa vecka utan hoppades att de skulle ta väl emot mina uppträdanden och gilla det jag gjorde. Har du sett avsnitten i efterhand? – Ja, och ett par är ju riktigt jobbiga att se. Jag har aldrig gillat att se eller lyssna på mig själv. Jag blir glad när jag hör att radion spelar mina låtar men jag slår mig aldrig för bröstet och bara ”det är jag!”. Jag trivs bäst på scenen, där jag får möta publiken och

En vanlig dag i Ulfs liv just nu handlar främst om två saker, de som är hans största intressen. När han inte skriver musik, är ute och spelar eller gör framträdanden i till exempel direktsända morgonshower som Mix Megapol ägnar han sig åt hunden Lillen, humoristiskt döpt eftersom den förväntas väga närmare 50 kilo som fullvuxen. Lillen är av rasen Dogo Canario, en molosserras som ursprungligen använts som vakthund. Det blir flertalet långpromenader per dag och ja, båda Ulf och Linda är väldigt noga med att plocka upp efter hunden. Vad händer härnäst för dig? – Jag har en del spelningar bokade, bland annat ska jag i maj spela på Silja Rock tillsammans med bland andra Electric Boys. Jag är också bokad till Rock Off-festivalen i Mariehamn i juli. Arrangören av Rock Off är jättenöjd över att jag ska spela samma kväll som Ulf Lundell och tycker att ”Uffe och Uffe” ska vara på bild på affischerna, haha. Har ditt turnerade med Stiftelsen ändrat din bild av artistlivet? – Jag har alltid haft en stor respekt för människor som hänger sig åt något de är bra på, det gäller oavsett yrke, men jag har fått en annan förståelse för turnélivet helt klart. Det är jävligt roligt men det är också jävligt mycket väntan! Vi gjorde 19 stopp och ofta reste vi över natten vilket innebar att man på morgonen vaknade upp i en stad man kanske aldrig varit i och då skulle fördriva tiden tills man klev på scenen sent på kvällen. Stor respekt för de band som turnerar mycket alltså! Blir det fler album hos Universal? – De har option på ytterligare ett och det verkar som om de är intresserade. Har du någon arena du drömmer om att få spela på? – Madison Square Garden! Och det skulle vara grymt kul att få spela på någon större tillställning här i Gävle. Getaway Rock – boka mig!


23


film

Krypande obehaglig film

Fransk galghumor

Urusel film faller platt

Mina päron

Divergent

(NJUTAFILMS)

(NORDISK FILM)

Regi: Èric Besnard Medverkande: Josiane Balasko, Gérard Jugnot, Clovis Cornillac med flera. Biopremiär: 25 april

Regi: Neil Burger Medverkande: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd med flera. Biopremiär: 30 april

OLGA ÄR EN tant med krut i. Hon säger vad hon tycker och väjer inte för något eller någon. Hon gör det så till den milda grad att hennes son Maxime får hämta henne från häktet efter ett bråk med en störande granne. Det är även då som den konkurshotade ambulansföraren Maxime upptäcker att hans far och mor inte längre bor ihop. Det blir inte bättre när han också får veta att pappa Jacques klär ut sig till tomte och springer runt som det i trädgården.

LÅT OSS BÖRJA med ett kort handlingsreferat. Divergent tar sin början i ett post-apokalyptiskt Chicago. ”Kriget” har rasat och förvandlat staden till en spillra av sitt forna jag. För att behålla freden har man valt att segregera befolkningen i fem homogena grupper, separerade utifrån egenskaper – lärda, tappra, osjälviska, ärliga och fridfulla. Tillhörigheten väljer man själv när man är 16 år. Tris, spelad av Shailene Woodley, ska välja och hon är (skräll …) kluven. Hon bär dessutom (skräll igen …) på särskilda egenskaper. Hon hamnar hos de modiga och kämpar strax mot ett samhälle i förfall. Snark.

Miss Violence (NJUTAFILMS)

Regi: Alexandra Avranas Medverkande: Kostas Antalopoulos, Constantinos Athanasiades, Reni Pittaki med flera. Biopremiär: 9 maj

DET ÄR FEST i höghuset. Elvaåriga Angeliki fyller år och hela familjen firar. Tårta och ballonger, stereon på högsta volym och alla dansar. Det är då som Angeliki smyger ut på balkongen och med ett leende på läpparna slänger sig ut för att landa i stenbeläggningen nedanför. Varför tog elvaåringen sitt liv? Skola och polis kopplas in och socialtjänsten startar en utredning. Men vad som döljs innanför hemmets väggar är något morfar inte vill ska avslöjas, inte till något pris.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Mina päron är en fransk komedi med galghumor och högt, maxat tempo. Regissören Èric Besnard förvaltar humorarvet efter Louis de Funes väl, även om Mina päron inte riktigt kommer upp i samma lössläppta vansinne som exempelvis Fantomas-filmerna. Personligen kunde Besnard gärna ha kunnat släppa in lite lite mera vansinne. Det hade absolut inte skadat filmen ett dyft. Filmen lär ha gått för fulla hus i Frankrike, men frågan är om den får samma genomslagskraft i vår lilla del av världen. Dock är det ett stabilt hantverk med genomgående habila skådespelarinsatser.

Ulf Hjelting

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Miss Violence är en krypande obehaglig film som snurrar allt snabbare och blir allt vidrigare under filmens gång. Att det är regissören Alexandros Avranas långfilmsdebut bådar ytterst gott inför framtiden. Här finns allt. En jämngrå scenografi som skulle få självaste Roy Andersson att jubla och starka skådespelarinsatser på alla områden. Dock kräver filmen att åskådaren har en bra dag och orkar se en film långt bort från Hollywoods actionformulär 1A.

Alla karaktärer är skitttråkiga och varje skådespelare plågsamt självmedveten. NÖJESMIX KOMMENTERAR: Divergent är en slags bildlig coming-of-agefilm i sci-fi-miljö som faller fullkomligt platt. Den faller framför allt på idén om att varje människa är indelningsbar utifrån ett par enskilda egenskaper. Det funkar inte ens på film. Alla karaktärer är skittråkiga och varje skådespelare plågsamt självmedveten. Uruselt.

Tommy Johansson

Ulf Hjelting

Filmnytt I SAMARBETE MED MOVIEZINE.SE INSPELNINGSSTART FÖR TERMINATOR: GENESIS Arnold Schwarzenegger återvänder till den roll han fick sitt definitiva genombrott med. Den 21 april började inspelningarna av Terminator: Genesis i New Orleans.

24

– Jag var upprörd över att jag inte kunde vara med i Terminator: Salvation, eftersom jag var guvernör. Så de gjorde filmen utan mig och det fick mig att fälla en tår, men jag sa: ”I’ll be back”. Nu är jag det och det kommer att bli fantastiskt, sa Schwarzenegger nyligen till

MTV. Filmen regisseras av Alan Taylor (Thor: The Dark World) och i övriga rollistan ser vi bland andra Emilia Clarke och Jason Clarke. Inspelningarna pågår till den 1 augusti och filmen har biopremiär 1 juli 2015. TOM HANKS REDO FÖR KALLA KRIGET Tom Hanks som vi senast såg som Walt Disney i Saving Mr. Banks tänker gå vidare till ett hårdare klimat. Enligt Variety är Hanks klar för huvudrollen i DreamWorks obetitlade film om kalla kriget, som branschtid-

ningen tror att självaste Steven Spielberg överväger att regissera. Hanks ska spela advokaten James Donovan som skickas bakom fiendelinjerna av CIA. Donovans uppgift är att agera förhandlare i ett försök att frita en U2-pilot, som har blivit nedskjuten och nu sitter fängslad i Ryssland. Ett passande projekt för Spielberg, men han har många andra projekt som har fångat hans intresse. Ett av dem är Robopocalypse som många tippar ska bli hans nästa projekt.


spel

Väldigt välpolerat Hearthstone: Heroes of Warcraft (ANDROID, IOS, MAC, PC)

Release: mars

Dråplig dramakomedi Enough Said (20TH CENTURY FOX)

Regi: Nicole Holofceners Medverkande: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener med flera. Biopremiär: 2 maj

Supercharmigt på alla sätt och vis SteamWorld Dig

MÄNSKLIGHETEN ÄR osmickrande, det vet vi. Många är de brister vi pådyvlar omvärlden. Osäkerhet, till exempel, kan ställa till ett helvete om det får härja fritt. I Nicole Holofceners dråpliga dramakomedi ställer det till bekymmer för den frånskilda tonårsmamman Eva, spelad av Julia Louis-Dreyfus. Hon förälskar sig i Albert, spelad av James Gandolfini, vars ex-fru Marianne är en nyfunnen bekantskap. Den kopplingen känner dock bara Eva till. Snart uppstår problem. När Marianne börjar skitprata om ex-makens brister blir Eva alltmer osäker på sin relation med densamme. Och sedan är det igång. I sina bästa stunder är det här ett finstämt relationsdrama som de flesta förmodligen kan relatera till. I sina värsta stunder påminner det om en lätt farsartad, och alldeles för lång tv-episod av Christine. Gandolfinis och Louis-Dreyfus finstämda samspel överglänser stunderna av inkräktande tv-trams. Klart sevärd.

STEAMPUNK/PLATTFORM: SteamWorld Dig från svenska Image & Form släpptes första gången redan förra året och har nu kommit för både PS4 och PS Vita. I spelet gräver du dig som som protagonisten Rusty allt djupare ned i avgrunden under byn Tumbleton. Dyra mineraler och ädelstenar säljs mot pengar som senare går till nödvändig uppgradering av Rustys gruvutrustning för att kunna ta sig allt djupare under jorden. SteamWorld Dig må upplevas som ett lite kort spel och kanske inte har det största återspelningsvärdet. Men det är verkligen supercharmigt på alla sätt och vis och mina tankar först osökt till 80-talsklassikern Boulder Dash – bara en sådan sak gör SteamWorld Dig väl värt pengarna!

Tommy Johansson

Mattias Andersson

Innehållsrik story

Sexistisk dynga

(PS4, PS VITA, PC, MAC, 3DS)

(NINTENDI 3DS)

Mattias Andersson

Release: mars

Professor Layton Demon Gaze VS Phoenix Wright (PS VITA) Release: april

Release: mars

STRAGEGI: Klättra i rank, besegra dina vänner eller okända motståndare, samla nya kort, bygg och testa nya kortlekar. Hearthstone är ett strategiskt kortspel som känns djupt men ändå väldigt lättbegripligt och liksom lite laid back – vem som helst kan snabbt komma igång! Spelet har en väldigt hög charmfaktor och som vanligt när det gäller Blizzards spel är allting väldigt välpolerat. För tillfället så finns det runt 400 kort och nio olika ”klasser” att spela med. Galet beroendeframkallande spel med enorm utvecklingspotential. Nya kort kan man köpa med spelvaluta som man får genom att vinna matcher och genomföra dagliga ”quests” eller med riktiga pengar om man så vill. Ett riktigt kul spel som kommer att leva länge.

Den odödliga spelvåldsdebatten

Tillför inget nytt InFamous: Second Son (PS4)

Release: mars

PUSSEL/ÄVENTYR: Här möter vi två hyllade pusselhjältar som annars figurerar i varsin spelserie – Professor Layton och Phoenix Wright. De olika typerna av pusselelement känns tydligt igen från deras tidigare spel. Trots att de pusseltyperna skiljer hjältarna åt vävs de ändå samman av en underhållande och innehållsrik story som målas upp med snygga mellansekvenser och välskrivna dialoger med lättsam humor. 3D-effekten passar spelets design perfekt och ger ett härligt djup. Ett mysig spel för alla åldrar där man får chansen att sätta hjärnan på prov samtidigt som pusslen inte känns alldeles för svåra. En utmärkt introduktion till de båda serierna om Professor Layton och Phoenix Wright.

RPG: Demon Gaze är något av ett dungeon crawler-äventyr med många bekanta RPGelement. Klassiska turbaserade strider och en riktigt traditionell förstapersonsvy. Som protagonisten Oz har man förmågan att fånga demoner för att sedan använda sig av dem i strid. I grund och botten finns nog här en story som man kunde gjort något bra av men i det här fallet anser jag att man har misslyckats fatalt. Jag begriper mig inte på de ändå ganska bra försäljningssiffrorna i till exempel Japan. Spelets starkaste sida är startskärmen. I efterhand skulle jag summera det genom att kalla Demon Gaze för ett sömnpiller. Platt, trist, sexistisk dynga som vi klarar oss utan. Det här kan ni hoppa över.

ACTION: Stort, sjukt snyggt, väldesignat, bra röstskådespelare till härliga karaktärer – det är några av de saker som lyfter InFamous: Second Son. Till detta kan vi lägga riktigt häftiga superkrafter som sopar banan med de två tidigare spelen i serien. Till det negativa känns den stora världen lite som ett skal som inte riktigt får komma till liv. Sidouppdragen och samlandet känns repetitivt och omotiverat medan spelets huvudstory är den överlägset bästa ur trilogin. Mutantäventyret och sandlådespelet Second Son är många saker men framför allt känns det som ett tidigt smakprov på den kraft som PS4 besitter. Ett roligt spel men det tillför egentligen inget nytt och sticker således heller inte ut nämnvärt.

Mattias Andersson

Mattias Andersson

Mattias Andersson

OCH MED den tragiska händelsen i Helsingborg där en 43-årig supporter nyligen misshandlades till döds före den allsvenska premiärmatchen har man återigen blåst liv i den odödliga spelvåldsdebatten. Framförallt var det Ken Olofsson som i ett avsnitt av Gomorron Sverige ordagrant sa att människor som begår såna här brott är inspirerade av tv-spel, ”där man slår på huvud och sticker ner människor och sedan går ut och gör det i verkligheten”. Men lilla rara herr Olofsson, hur förklarar du att våldsbrotten bland unga män i åldern 15-24 år minskat drastiskt under de senaste åren? Samtidigt som antalet spelande personer i just det här åldersspannet fortsätter att ökar? Dessutom har ju det totala antalet spelare ökat stadigt sedan 80-talet för att fullkomligt explodera under 00-talet. Borde vi inte vid det här laget leva i ett samhälle där brutala mord och misshandel är en del av vardagen på varenda gata i vårt avlånga land, om spel hade den effekt på människor som du vill få det att verka som?

Nej du, Ken. Tv-spel gör inte människor mer våldsbenägna än vad en film eller bok gör. Fattigdom, desperation, droger och social misär är däremot några exempel på orsaker som faktiskt kan få vanliga människor att göra saker de aldrig annars skulle göra. Vill man prompt ha en syndabock tycker jag man i stället skall vända blicken mot samhället, inte mot världens största nöjesindustri. Hörde ni? NÖJESindustri! Mina tankar går ut till 43-åringens nära och kära. Mattias Andersson

25


MISSA INTE...

Fredagar 12.30 p책 arbetarbladet.se

26


kultur

En drömmande soaré av Runa

Konstmarknad för feminism gästas av Schyman

KVINNLIGA gymnasistföreningen Runa på Vasaskolan sätter i år upp sin årliga soaré den 3 maj på Gävle Teater. Bakom soaréns manus, koreografier, kulisser, skådespelar- och sånginsatser, ljusteknik och regi ligger månader av hårt arbete för Runas medlemmar. Årets soaré har det förvirrande namnet Hur du beaktar ditt inre väsen eller Låt oss tala om Venus, älskling – en drömmande soaré. Runas viceordförande Isa Byström förklarar att namngivningen av soarén enligt tradition alltid omges av mycket hemlighetsmakeri. Soaréns fyra akter binds nämligen ihop av ett gemensamt tema och namnet är alltid en långsökt ledtråd till vad temat är. I teorin går det alltså att lista ut temat. – Att gå på Runas soaré är verkligen en jätterolig upplevelse! Publiken interagerar med scenen på ett helt annat sätt än på en ”vanlig” föreställning och stämningen är sjukt peppig. Att köpa en biljett (säljs på Vasaskolan) är dessutom ett bra sätt att stötta unga tjejer i kulturlivet.

FIFTY50 ÄR ETT projekt som ett driftigt gäng från Konstskolan dragit i gång med syfte att verka för feminismen. Projektet utmynnar i en konstmarknad den 7 maj där hälften av intäkterna går till konstnärerna och hälften till det politiska partiet Feministiskt Initiativ – därav namnet Fifty50. Till marknaden kommer därför Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman för att hålla tal. – Vi ville stötta F! eftersom de inte har en lika stor budget som många av de andra politiska partierna, förklarar Lova Delfin som är en i gänget bakom Fifty50.

Jazzlinjen komponerar MUSIK FÖR SYMFONIORKESTRAR är en komplicerad historia. Flera olika instrument med vitt åtskiljda läten ska förenas i en gemensam klang för att åhöraren ska uppleva en samstämd melodi. Det här innebär att kompositören måste ta hänsyn till hur de olika instrumenten präglar musiken, hur stämmorna bäst harmoniserar med varandra och förstås, hur en bra melodi låter. Det är alltså ingen enkel uppgift eleverna från Jazzlinjen tagit sig an när de nu komponerar sina egna verk för Gävle symfoniorkester. Den 27/5 kan allmänheten låta sig imponeras av elevernas musik framförd av symfoniorkestern på Gävle Konserthus.

I nuläget väntar Fifty50-gänget på tillstånd från landstinget men det lutar åt att marknaden kommer hållas i Vallbackskolans lokaler. För den intresserade uppdateras informationen om konstmarknaden på projektets blogg kontinuerligt, fifty50projektet.blogspot.se.

Quincy Jones hyllas

Elevarbetets månad

DEN EMINENTA QUINCY JONES hyllas på Konserthuset den 27 april. Jones var en allmusiker som komponerade, producerade, spelade, dirigerade och verkade för musiken i hela sitt yrkesliv. Han är producenten bakom flera av våra stilbildande album, till exempel Michael Jacksons Thriller och Frank Sinatras It Might as Well Be Swing. I konserten firas Jones talang av Sarah Dawn Finer, Tommy Körberg och Amanda Sedgwick som får stöd av Sandvikens symfoniorkester.

AJ ÄR VERKLIGEN elevarbetets stora högtidsmånad. I takt med att gruset sopas bort från trottoarerna tar elevarbetena över på stadens alla kulturscener. Hela mörka vintern har dessa elever suttit på sina skolor och förberett och klurat på sina slutarbeten. Nu är det äntligen dags att hissa alla ridåer och klippa alla invigningsband! För att riktigt hylla elevarbetets storhet kulturtipsar jag därför den här månaden om inte mindre än tre elevarbeten.

Tove Jansson och mumintrollen LITE SENT UTE är jag allt, men helt orimligt peppad! Den 14 april öppnade nämligen utställningen En egen värld – Tove Jansson och mumintrollen på Bomhus bibliotek. Tove Jansson skulle i år ha fyllt 100 år och i utställningar som den här firar man runt om i Skandinavien hennes fantastiska arv och livsverk. De mångbottnade berättelserna om Mumintrollet och hans vänner är omåttligt populära och verkligen värda att ta del av på alla sätt som går. Utställningen handlar om hur Tove Jansson skapade sin egen fantasifulla muminvärld och pågår till och med 9 maj. Missa inte det här nu.

Spotlight:

Maria Hedlund

foto: Elin Hjulström MARIA BREDER UT sina teckningar över bordet. Hon beskriver sin teckningsstil som ett möte mellan det naivistiska och det detaljerade, det är lätt att förstå vad hon menar när man ser bilderna. På pappren trängs realistiska djur och miljöer med enklare människofigurer eller stiliserade hus. Kontrasten blir onekligen mycket spännande. Maria visar en bild föreställande ett lungpar som fjärilar landat på. – Folk som sett den här brukar reagera genom att fråga om den handlar om lungsjukdomar. Det är inget jag överhuvudtaget tänkte på när jag ritade den men jag kan förstå tolkningen i efterhand när någon påpekar det. Det är ofta så att jag inte förstår det jag ritar för stunden men att det uppenbarar sig senare. Det är som när du lär dig något nytt, det behövs några dagar för att det ska sjunka in och falla på plats.

Maria plockar fram en teckning föreställande ett berg, en tvättmaskin och tre fiskar.

– Den här till exempel! Den är så oerhört klar för mig nu men när jag gjorde den var det inte alls på samma sätt. Jag höll på att flytta och allt kändes som ett berg att ta sig upp för, ett berg av flyttkartonger och tvätt. Och min hjärna var som en fiskhjärna. Botten i Marias bilder är alltså många gånger undermedveten, dold för henne själv. Men, påpekar hon, ibland är bilderna bara bilder. I vintras när Marias utställning Vakna nu var aktuell på Kulturkiosken blev till exempel en av bilderna tolkade som resultatet av djup smärta. – En man som besökte utställningen tittade på en av teckningarna och ba, ”shit, den här tjejen mår så dåligt herregud” men grejen var att jag inte hade någon djup tanke bakom just den bilden. Det var en bild bara. Jag är verkligen ingen plågad själ som uttrycker min smärta. Det är kanske ett tabu i och för sig, att ingen konstnär vill vara svår, men jag känner mig verkligen inte så. Jag tänker att man snarare blir härdad av det man varit med om och visst, det kan komma fram i konsten. Jag ritar ju mina små hus i bild efter bild. Jag har saknat en fast punkt många gånger och för mig står husen för hem, trygghet och det egna, men jag skulle inte kalla det en plåga. Maria berättar att hon hämtar mycket av sin inspiration från drömmar och blandar de influenserna med vardagsmotiv. Men ibland är bakgrunden till teckningarna betydligt simplare, som i fallet med en av Marias personliga favoriter – en teckningsserie som heter

Min skumma granne. – Jag såg ut genom mitt fönster en kväll och fick syn på min granne utanför. Han gick runt med en ficklampa och lyste på hus och jag tänkte ”jäklar vad skumt”. Sedan omvandlades den här händelsen till serien Min skumma granne där en figur alltid lyser på saker med ficklampa. Bland Marias teckningar finns också en bild av en människa med huvudet i en kub omgiven av svävande vassa spikar. Maria förklarar att det var så hon kände sig två veckor innan vernissagen för Vakna nu – som om huvudet var gjort av is som någon spikade i. Det kan tyckas lite oroande då det är ungefär två veckor kvar till Marias nästa vernissage när vi träffas, nämligen Kulturkioskens utställning Återgrodd med tema återbruk. – Efter tre år på konstskolan gick jag ut förra året och har sedan dess satsat på att slänga ut mina krokar åt olika håll, som på Kulturkiosken till exempel. Jag vill synas! Det är i praktiken nästan omöjligt att försörja sig som konstnär och därför är alla chanser att ägna sig åt konsten värdefulla. Är du intresserad av att köpa någon av Marias teckningar så går det att göra genom hennes återförsäljare som hittas här, mackaparprintshop. blogspot.se/ eller genom Marias instagram: http:// instagram.com/ritboken

För jag tycker verkligen om dem, elevarbetena. Jag riktigt gläds över deras existens. Det handlar antagligen om att de inträffar i nästan-sommarlov-maj, och om att jag får möjlighet att minnas när jag själv var arton och gick sista terminen på gymnasiet. Då flängde jag mellan mina jämnårigas slututställningar och avslutningskonserter majs alla dagar och hade konstant nedbitna naglar och Conversebränna – solbrännan som orsakas av glipan mellan låga Converse och upprullade byxor. Det var strålande tider, särskilt efter att betygen var satta. Men jag minns såklart också hur det känns innan dess, i den långa uppförsbacken som kallas vårtermin. Vårterminer har en tendens att gå olidligt långsamt och okontrollerat jättefort på samma gång. Skolan tar aldrig slut och ändå hinner man ingenting. Till råga på allt drabbas alla lärarna av panik i månadsskiftet mellan april och maj eftersom det en gång för alla står klart att planeringen har spruckit. Det är tur att maj är en ljus och hoppfull månad, annars hade vi alla snubblat på studentmållinjen. För på något vis går det ju alltid, trots vårterminens uppåtlut så dyker elevarbetena upp varje år och är lika säkra vårtecken som krokusar. Jag är några majmånader äldre nu och pluggar inte längre tillräckligt mycket för att bita ned mina naglar av stressen. Därför intar jag nu rollen som vis äldre person med kloka livsråd och tar tillfället i akt att säga er: Elever! Visst gör det ont när lärarplaneringar brister men håll ut några veckor till hörrni - snart har ni bara festen kvar!

Katja Byström

27


retro

Året var

OCH EN NÖJESTIDNING FÖDDES! År 1994. Borgarskolan brinner, Nelson Mandela blir Sydafrikas första svarta president, det första avsnittet av serien Tre Kronor sänds och Roxette toppar listorna med sitt femte fullängdsalbum. I en källarlokal på Söder färdigställs också det allra första numret av Nöjesmix som i april månad distribueras till alla hushåll i Gävle och Sandviken. Vi firar med det här numret alltså 20 år som nöjestidning och vad bättre än att göra det genom att prata med någon som var med och gjorde tidningen och kolla hur det allra första numret såg ut. Grattis till oss! av: Anna Utterberg ÖR 20 ÅR SEDAN formgav och layoutade Hasse Hillbom, i dag 47 år, det allra första numret av Nöjesmix. Då var redaktionen stationerad i en källarlokal på Söder i Gävle, i dag befinner sig den en trappa ovanför Hasses kontor. Sedan 2007 ägs Nöjesmix av MittMedia, som bland annat ger ut tidningar som Arbetarbladet och Gefle Dagblad, och kanske kan man säga att cirkeln slutits. Hasse jobbar i dag som kommunikatör på MittMedia men är ofta den till vilken redaktören Anna Utterberg kommer med utskrifter för att be om layoutåsikter, Hasse gjorde ju trots allt tidningen mellan 1994 och 2000. Inte en framsida har obemärkt passerat Hasses kritiska ögon förbi under de sju senaste åren som tidningen varit i MittMedias ägo. Vi lät honom minnas premiärnumret och så här berättar han om tillkomsten av Nöjesmix.

– Det var i januari 1994. Jari Visuri och Stefan Huss, delägare av HiFi-butiken på Söder och Rocks Records i Gävle och Valbo kontaktar mig angående starten av en ny tidning i Gävle med omnejd. I april 1994 startar produktionen av första numret av Nöjesmix, som vi valt att döpa produkten till. Från att ha gått från inskrivning i datorer men med reproframtagna bilder som vaxas på speciella pappersark, skulle nu hela tidningen göras direkt i dator med färgbilder, texter och allt annat modernt. Exempelvis är det första gången vi använder en scanner. I en liten källarlokal under HiFi-butiken på Söder, där Söders Zoo i dag huserar skapades de första numren av tidningen.

Hasse Hillbom med det första numret av Nöjesmix.

28

Filformatet på alla sidor är EPS och utrymmet som krävs är enormt. Varje sida tar

mellan 50-300 MB jämfört med dagens 500-900 kb/sida i pdf-format. Förvirringen är total! Hur får vi över sidorna till tryckeriet i Västerås? Vårt internet är ett uppringt nät med endast kilobyte i överföring. Det går inte att föra över en 24-sidig tidning där varje sida väger så mycket som de gör. Vi åker över till VLT i Västerås och träffar dem som ska ta emot jobbet. En ny värld öppnar sig. De visar det senaste inom överföring … SyQuest. Gigantiska plastlådor med en skiva inuti. Dyrt … men smart! Varje månad åker vi ner till Västerås med en hög av SyQuestskivor i baksätet för att få vår tidning tryckt och levererad ut till alla tidningsställ runt om i området.

Vi satt under produktionstiden till närmare 03 varje natt sista veckan för att hinna med allt. Åter till Gävle kör vi vidare. Tillsammans med Lena Jansson, i dag Lena Fullarton, gör vi reportagen, intervjuerna och alla vimmel själva. Vi satt under produktionstiden till närmare 03 varje natt sista veckan för att hinna med allt. Kommer ihåg att man mötte tidningsbudet när man åkte hem för att sova. Året efter starten, 1995, kommer Svensk Direktreklam in i bilden och i ett samarbete med dem sprids Nöjesmix uppåt i landet och Umeå, Luleå och Sundsvall får även de under ett par år se sina lokala Nöjesmix födas och avslutas. Gävle däremot kör vidare.


retro

Innehållet skulle vara av nöjeskaraktör så i det första numret testade man Parkbadets anläggning.

Vimmel har sedan starten varit ett givet innehåll i Nöjesmix. Det första vimlet publicerades under rubriken ”Skulle Gävlebor vara tråkiga ...?” och fotades på Etage och Lättings. Bakom baren på Whiskey Bar ser vi Egon och Richard, på Lättings plåtades Dia Psalma som spelade live och Linda Fernquist spelade biljard på Etage. På singeltopplistan i april 1994 låg Mariah Carey med balladen Without You, albumlistan toppades av Pink Floyds The Division Bell. Listan baserades på uppgifter från skivaffärer (jorå, de har funnits!), insamlingen och bearbetningen gjorde av Grammofonleverantörernas förening.

1994

ix Nöjesm

20 år

Nöjesmix första framsida frontades av albumaktuella Roxette som i april 1994 släppte Crash! Boom! Bang! vars debutsingel Sleeping In My Car toppade Sverigelistan i mars.

2014

Hur föddes namnet? – Vi satt i dagar och kombinerade ord som förknippades med nöjen, tidningar, uteliv och så vidare men enades till slut om Nöjesmix. Sedan skulle logon tas fram. Många olika förslag skapades. Färgglada och mindre glada förslag. Kom du ihåg hur ni tänkte kring innehållet i de första numret? – Premiärtidningen togs fram med all pressinfo vi kunde få tag på. Jari Visuri hade redan bra kontakt med alla skivbolag i Sverige i och med hans skivaffär Rocks Records, så det var en enkel sak att få fram. Vi satt och ringde vissa ”kändisar” och artister för att ta en telefonintervju. Jag minns att jag kontaktade Mats Ronander till premiärtidningen och att det en dag ringde på jobbtelefonen och Stefan Sauk ringde från en flygplanstelefon och sökte Sara Mårtens. Att Roxette hamnade på första framsidan berodde nog enbart på att de var högaktuella med sin skiva just då och att det var en bra bild. Kanske den enda bra vi hade. Vi hade dessutom fått en hint av skivbolagen att en grupp som hette Nordman skulle bli hur stora som helst, så de måste vi göra något på. Vi la in en bild på Håkan Hemlin och skrev att debutskivan fanns ute nu! Det var allt. Vi visste egentligen inte vad vi skulle fylla tidningen med i början, så vi testade Parkbadets anläggning med alla alla vattenbanor och så. I ett annat nummer testade vi nytt godis på en mässa. Ja, så enkelt var det då. Har du något särskilt minne från din tid på tidningen? – Det konstigaste minnet från tiden med Nöjesmix var när vi skulle göra ett jul-

Vi hade fått en hint av ett skivbolag att en grupp som hette Nordman skulle bli hur stora som helst, så de måste vi göra något på. nummer och bestämde oss för att Johan ”Honken” Holmqvist skulle pryda framsidan iklädd full målvaktsmundering och en tomteluva. Jag hade precis köpt en ny bil, en pytteliten Ford Ka, och fick uppdraget att hämta honom i Stigslund tillsammans med fotografen. Jättetrunken och en lång gänglig Honken knölade sig in i framsätet på den lilla, lilla bilen och så åkte vi ner till fotostudion för några bilder. 1998, när det stora snöovädret kom var det precis i samma veva som Nöjesmix skulle produceras. Det var bara att pulsa till kontoret, som då låg ovanpå däckavdelningen vid dåvarande Forslunds Motor (Volvo) mittemot Mejeriet. Dörrarna var helt igensnöade och vi fick gräva fram dörren med händerna för att kunna komma in och göra tidningen klar. I maj 2000 fick jag ett samtal från Arbetarbladet som ville att jag skulle börja jobba på deras ateljé och i augusti samma år hade jag gjort min sista tidning för Nöjesmix. Sammanlagt blev det cirka 65 nummer av tidningen för min del.

Följ oss på Facebook där vi varje veck a kommer lägga ut m aterial frå n tidigare n ummer, från 1994 och framå t!

Nordmans debutalbum Nordman släpptes samma månad som Nöjesmix kom ut. På skivan återfinns hitlåtarna Förlist, Vandraren, Laglöst land och Ännu glöder solen. Albumet såldes i 540 000 exemplar i Sverige och vann Rockbjörnen för Årets svenska skiva, och Årets svenska låt (Vandraren) och Nordman vann även kategorin Årets svenska grupp. Albumet låg etta på den svenska albumlistan 16 veckor i rad och totalt sett låg den 99 veckor på listan. Det är ett av de album i svensk musikhistoria som legat längst på listan.

29


krogguide

Restaurang

Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

amerikanskt Allstar

Norra Kungsgatan 7, Gävle 026-100510 Öppet: Mån-Tor från 16, Fre från 15, Lör från 13, Sön från 14- Nattklubb Fre-Lör 2202 www.allstarbar.se/gavle Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning, allt serverat i en exklusiv och sportig miljö. Vårt kök erbjuder klassisk amerikansk junkfood med en extra touch. Boka bord på 026-100510

O´Learys

Drottninggatan 6, Gävle 026-124200 Öppet: Mån-Tis 15-23 Ons- Tor 15-24, Fre 15-02 Lör 12-02 Sön 13-23 O’Learys är den självklara mötesplatsen som erbjuder dig som gäst en unik kombination av känsla, bemötande, smaker och upplevelser. Du som varit på O’Learys vet vad som händer när favoriterna gör mål. Taket nästan lyfter och du kan inte sitta stilla, oavsett vilket lag du håller på. Du sugs in i spelet och är aldrig ensam. Skillnaden är att du har baren och restaurangen på armlängds avstånd. olearys.se/gavle

asiatiskt

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. akropolistaverna.com.

modern cross over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! jarnvagskrogen.se

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-02 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch mån-lör 11-15 och fika alla dagar. After work alla dagar 16-19. À la carte. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

orientaliskt

Mezopotamya

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.0013.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 OnsLör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 tennstopetgavle.se

30

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

Mingel & Bar

grekiskt

Tennstopet

Bienvenido

Järnvägskrogen

Österns Pärla

klassiskt

mexikanskt

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

svenskt Harrys

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-ons 11-23 tor 11-24 fre 11-02 lör 1202 Harrys i Gävle erbjuder mycket mer än bara god mat, vi har ett mycket brett utbud av både öl och vin där de allra flesta viner går att få på glas. Köket erbjuder er allt från lunch av svensk husmanskost, elegant á la carte, eller lättare pubrätter. Vi har catering: från leverans av lunchlådor till trerätters middagar. Nattklubb med tre barer och tre dansgolv fre-lör 22-02. Boka vår festvåning. Mer info på vår hemsida www.gavle.harryspubar.se. Välkomna!

Catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

Kvarterskrog Södra

Ons-Tor 17-22, Fre 17-01, Lör 14-01, Sön 14-21 (vid livemusik förlängt öppet söndagar) Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se kalender på ccpuben.se

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Sön-Tor 15-24, Fre-Lör 15-02 www.racknroll.se Biljard, dart, karaoke, mat och Vegas. Se matchen på storbild och liveband på scenen. Alltid fri entré.

Café

S Kungsgatan 12, Gävle 026-652323 Mån-Lör från 11 till stängning (senast 01) www.sodramat.se Södra är en kvarterskrog på Söder med rustik och rak mat, ett stort ölsortiment och en välfylld bar inslagen i en skön och ombonad miljö. Vi har lunch där vi har en meny som byts ofta beroende på vad det finns för råvaror för stunden. Kvällsmenyn består ofta även den av rätter som vi har en kort tid men även klassiker som finns hela tiden på menyn. facebook.com/sodramat, instagram. com/sodramat

Coffee Shop Java

Pizzeria

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Nattklubb fredagar och lördagar 22-02 Fredagar: Partyfeeling med två dansgolv. Lördagar: Trippelnöjet med två dansgolv och en rockbar. Blandad publik & musik. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Gävles bästa pizzeria enligt onlinepizza.se. Vi har utkörning över hela Gävle, vi bakar goda pizzor med tunna bottnar av förstklassiga. Luncherbjudanden vardagar 11-14 för endast 59:- . Hemkörning via pizzaonline.se eller isakscorner.se (hemkörningsavgift 50:inom hela Gävle). Välkomna!

Pub Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet Tis 16-24, Ons-Lö 16-02, Sön 14-22 Karaoke ons-lör Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Blackjack-casino. Trubadur onsdag och torsdag från kl. 19. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Mån-Tis stängt

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

Nattklubb

Harrys

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Ett år (11 nr) 2500:Kontakta vår säljare Pernilla Olsson för mer information, 026-15 95 37.


addLemon

GÄSTRIKLAND

104.9 FM

PRAKTIKANT-MALIN . Dansken . HENRIK JOHNSSON . PETTER MIKAEL TORNVING . SIGGE EKLUND . ALEX SCHULMAN

VARJE MORGON FRÅN KL 06

31


yrke

Ordningsvakt

foto: Lina Westman

32


nöjeskalendern

Gävle april FREDAG

25

Extra Allt på O´Learys.

LÖRDAG

3

Shades of Nowhere på CC-puben.

JJ Blues Band på CC-puben. Niterain på Dirty Harrys. Simian Ghost på Konserthuset.

SÖNDAG

4 7

Erja Lyytinen på CC-puben.

ONSDAG

LÖRDAG

17

Boomtown Music Tour 2014 på Gävle Teater. Boomtowns elever på turné! Tillsammans med Frida Öhrn & Linda Ström (Cookies ´n Beans) och Martin Frontman från The Ballroom Band framför de egna låtar men även tolkningar av bland andra Dolly Parton, AC/DC och Nina Simone.

8

26 27

SÖNDAG

En natt i februari på Gävle teater. Det är en sen natt i februari. Pojken ska egentligen sova nu, men han ligger och tänker. På den hemska dagen som var, då allt blev så fel. På de andra som skrattade åt honom. På pappas termos som inte fick gå sönder som ändå gick sönder. Barnteater från sex år.

MÅNDAG

28

FREDAG

ONSDAG

30

10 12

ONSDAG

Brooklyn Soul Stew på CC-puben.

ONSDAG

21

Onsdagsquiz på CC-puben. Jannes musikquiz på Harrys.

FREDAG

14 16

26

23

Kevin Walker på Lobby. 60-talsafton på Bolaget.

Sandviken maj LÖRDAG

3

Jannes musikquiz på Harrys.

FREDAG

Extra Allt på O´Learys. Labyrint på Allstar.

Gävle maj

Feedback Family på CC-puben.

2

Movits! på SlickCity.

LÖRDAG

Musikpoliserna på O´Learys. Rockbordellen på CC-puben.

LÖRDAG

Coverkings på CC-puben.

Jannes musikquiz på Harrys.

FREDAG

Studentfest med Linus Svenning på Lobby.

9

Uppkopplad eller avkopplad på Gävle Teater. Gävlesonen Micke Darmell är tillbaks för att väcka tankar du kanske inte tänkt tidigare.

Trollkarlen från Oz med Glada Hudikteatern på Läkerol Arena.

25

Lucky Loosers på O´Learys.

MÅNDAG

29

FREDAG

Jimmy Nordin på CC-puben.

Glenn Miller 110 år på Gävle Teater.

TISDAG

Jannes musikquiz på Harrys.

FREDAG

Forever Young på Gasklockorna. Ungdomsfest.

LÖRDAG

Trollkarlen från Oz med Glada Hudikteatern på Läkerol Arena.

28 30

Sandviken april

Bloodbound på Dirty Harrys.

Linda Berving Quartet på Söders Källa.

ONSDAG

Kartellen på SlickCity.

Albatroz på Allstar.

LÖRDAG

Idka på Gävle Teater. Annelie Nederberg och alKamie.

Emerald på CC-puben.

Onsdagsquiz på CC-puben.

Adrian Lux på SlickCity.

27

Midnight Express på O´Learys.

Jannes musikquiz på Harrys.

TORSDAG

TISDAG

Lion Dub på O´Learys.

24

Arena Wheels på Göransson Arena. Biloch mcutställningar, Bosse Bildoktorn, musikunderhållning, pinstriping, tatuering, loppis med mera.

Tips på events? Glöm inte att du kan maila tipsen till oss på RED@NOJESMIX.COM

och lägga upp dem i nöjeskalendern på vår sajt nojesmix.com

Hot Lanta på CC-puben.

33


korsord

Kryssa & vinn: träningsbok med fokus på löpning TRÄNINGSTRENDEN ÄR STARKARE än någonsin och framför allt löpning har blivit oerhört populärt! I boken Träna inför loppet året runt står löpning, cykling och skidlöpning i fokus och träning inför populära lopp som Midnattsloppet, Tjejmilen, Stockholm Maraton, Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Vasaloppet. Här kan du läsa om hur man bäst förbereder sig inför ett lopp med hjälp av kost och träning, och hur man hittar en form och styrka som håller hela vägen in i mål. Vi tävlar ut exemplar av boken, för att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Senast den 16 maj behöver vi ha din korsordslösning. Lycka till! Namn: Adress: Telefonnummer:

34


sara säger sitt

Välkommen till Tält & Fest - När det ska fungera! Vi har tält för alla typer av arrangemang för födelsekalaset, trädgårdsfesten, bröllop, företagsfesten, konferensen, mässan, utställningen etc.Vi erbjuder dig mycket mer än tält. Möbler i form av stolar och bord, bänkset, ståbord mm. Belysning, värme, barer, kylar, scener mm.Inredning för att förvandla den trista lokalen till en festlig och sprudlande fest! BESÖK GÄRNA VÅR HEMSIDA!

– mera än tält

www.taltofest.se • 026-51 64 05

Våga stå emot AG HAR, tro det eller ej, jobbat som dagisfröken för ett gäng treåringar. Det var underbart. Förutom när det var ett helvete. Barn är barn. De är som hundar. Det är inte deras fel om de är bäng i huvudet utan det är ägarnas fel. Eller ja, föräldrarnas.

Ett barn som alltid får sin vilja igenom blir odrägligt och kan inte fungera i grupp. Såna barn mötte snabbt sitt öde i form av ett monumentalt stenblock vid namn Sara Mårtens. Barn som lärt sig fejkgråta och vråla i högan sky fick göra så medan jag lugnt petade naglarna och funderade över någon filosofisk twist – tills jag fick nog. Det var då jag satte barnet upp, tittade det i ögonen och med en röst lika kall som döden sa: ”Det kommer inga tårar, Charlotte. Ingen kan gråta utan tårar.” Jag var väldigt medveten om att detta var ett djupt olyckligt barn. Olyckligt för i en sockersöt värld där allt snurrade runt barnet så hade någon precis satt ner en svart känga. Slogs barnen över en leksak tog jag bort den och sa: ”Gå och leta reda på nåt annat och lek med. Inget är värt att slåss över.” Stenblockspedagogik. Gjorde barnen nåt dumt sa jag: ”Gör du så där en gång till så får du gå ut.” Gjorde dom så en gång till tog jag dom med mig ut i korridoren och sa ”Gissa varför vi sitter här?”. Alla gissade rätt. Stenblockspedagogik. Oftast behövde jag bara göra så en gång. När jullovet kom var jag den enda fröken som kunde leda en grupp treåringar i ett eget Luciatåg. Jag satt mittemot barnen med bilder och ett hagelgevär. Nä, jag bara skojade. Jag behövde bara visa bilder på tomtar så sjöng de som små tända ljus. Var vill jag komma med det här? Jo, jag tror att vi har glömt bort nåt ganska fundamentalt när det gäller barn. Barn vill ha nåt fast och orubbligt. Nåt som är outröttligt och står sig. Någon som sätter upp regler och står för dem. Säger man nej så är det så. Men i dag hinner knappt barnen ut ur livmodern innan de har Facebook, smartphones och bh. Och då hamnar dom pang rakt in i en värld där allt är tillåtet. Ingen säger nej. Alla säger ja till allting. Alla gillar det de gör. Alla ger dem bekräftelse. Kommer man där och är ett stenblock så är man ju helt jävla stenöver. Men innerst inne är dom fortfarande barn. Helt bänga i huvudet om ingen lär dem skilja på rätt eller fel. Så min uppmaning till er föräldrar är: Våga stå fast. Våga stå emot. Att ”alla andra barn har” är inte ett argument som håller. Jag kan äta en skål med alfabet och skita fram ett bättre argument. Våga stå emot. Våga var den förälder som visar att man kan vara annorlunda. Att man inte behöver göra nåt bara för att alla andra gör det.

I am forever pissing my pants in mortal fear

Månadens omslag: Kristin Sundberg foto: Anna Eriksson makeup: Stina Berglund

OM TIDNINGEN: Ansvarig utgivare: Maria Brander Tidningen ges ut av: MittMedia AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

VINNARE NÖJESMIX #3 2014 Gävlekartan av syskonen Gunhamre: Lisa Olsson, Gävle. Grattis!

Sara Hansdotter-Mårtens // nojesmix.com/saramartens

35


Movits 23 MAJ

Kartellen 30 MAJ

Studentfest med

BYZ 13 JUNI

36

www.heartbreak.se slickcity.se

Nöjesmix #4 2014  

Celebrating 20 years! Read about our first issue from april 1994.

Nöjesmix #4 2014  

Celebrating 20 years! Read about our first issue from april 1994.

Advertisement