Nöjesmix nr 4

Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

#04 maj 2 0 11

mode

best of vårens

trender Säsongens fem snyggaste stilar

Bluegrass musik

från valbo till usa,

vi har träffat g2

r e c e n s i o n e r / i n r e d n i n g / p r o f i l e n / k u lt u r / v i m m e l / f i l m

1


2


3


ledare

j a g t y c k e r d e n är lite märklig, alkoholhandläggningen i Gävle. Egentligen tycker jag det är betydligt mer än märklig, snarare idiotisk, men märklig känns som ett mer lämpligt ord att använda. Jag känner en del krögare i den här stan och många av dem verkar vara rädda för att säga vad de egentligen tycker. Istället biter de sig i tungan, säger tack och bock, sittar tysta i skolbänken för att inte förlora de tillstånd som är nödvändiga för att deras verksamhet ska fungera. Det måste vara otroligt frustrerande. Att de som bedriver en seriös verksamhet råkar ut för inspektörer som med måttband mäter, med miniräknare kalkylerar och med kontroller försöker sätta dit när det finns andra aktörer som glider på lagar, vrider på regler och serverar dem som ännu inte har åldern inne.

I dagstidningarna har det mest skrivits om turerna kring hanteringen av alkohol för Brynäs IF och Gefle IF. Många är av den meningen att alkohol och sport inte går ihop. Jag är benägan att hålla med – när det kommer till utövandet av sport. De som väljer att sitta på läktaren, de som betalar in sig för att se på sargtacklingar, offsides och nätkryss bör

få avgöra själva huruvida de vill dricka en bärs till eller inte. Hur vi än vrider och vänder på saken är sport för många faktiskt något annat än bara sport, det är också en social tillställning, ett avbrott från vardagen, en stund att längta efter när man har det stressigt på jobbigt. Därmed inte sagt att fylla ska förekomma. Jag är av den uppfattningen att det är ett fåtal människor som blir klappfulla på Läkerol Arena och Strömvallen. Dessa fåtal är desamma som inte minns hur de kom hem från krogkvällen. De är en liten klick människor som inte är representativa för den stora massan, liknande de fåtal restauranger och nattklubbar som inte spelar efter reglerna. Borde vi inte ta itu med dem istället för att straffa de som helt enkelt bara vill dricka en öl framför fotbollen, eller nåt glas rött i loungeavdelningen i väntan på att ett bord blir ledigt?

vara och om de i så fall ska ta en öl är för mig översitteri. Paragrafrytteri. Befängt. Missbrukande av makt. Jag kan fortsätta ganska länge. Visst. Hur vissa enskilda individer hanterar alkohol i den här stan är pinsamt men de som verkligen bör skämmas är de som sitter på beslutande poster och statuerar exempel av detta fåtalet individers gärningar. Vill vi ha en stad där föreningsliv och företagande frodas måste vi ge fan i att sätta käppar i hjulen för den seriösa verksamheten. Peka inte med hela handen utan dirigera istället med en ödmjuk hand de som inte riktigt sköter reglementet rätt. Det vinner vi alla på i längden.

Vi har två stora, framgångsrika klubbar i den här stan. De är helt beroende av att människor vill se dem utöva sin sport. Att företag vill sponsra deras verksamhet. Det är avgörande för deras framtid. Att som i fallet med Gefle IF tvinga sponsorer att en dag innan match anmäla huruvida de ska när-

ja tack

Grillat Tvätt som torkat ute Långa klänningar Eddie Vedders nya som snart släpps

Anna Utterberg, redaktör

innehåll #04 maj 2011

7 Aktuellt. 8 Profilen: Karina Nyman. 12 Inredning. 14 Musik: Bluegrass med G2. 16 Recenserat. 22 Mode. 29 Kultur. 32 Hemma hos en filmnörd.

Vi pratar rosévin med Robert, rapporterar om nya butiker och tipsar om KGF Runas soaré.

>>

7

. Färgstark med en förkärlek för latte, att sova och kolla på skräckfilm – vi har träffat Redrums mesta chef.

Designstudenten Ann Pettersson är vår nya inredningsbloggare som det här numret tipsar om snygga prylar för utomhusbruk. Fredrik B Nilsson har träffat bandet som slagit igenom i USA.

>>

8-9

>>

22-27

Grabbigt på månadens musikuppslag när bland annat Electric Boys, Snoop Doggy Dogg och Foo Fighters nya album recenseras. Säsongens fem kulörtrender – från vitaste vitt, via pastell och knalligt till metallic och blått!

>>

12-13

>>

32-33

Årets teaterhappening drar strax igång då Teaterbiennalen kommer till Gasklockorna.

Till nojesmix.com har vi välkomnat Christian Stjernström som bloggar om film. Det här numret har vi kollat in hans biorum samt hans lite lätt nördiga filmsamling.

35 Läsbart. 47 Tonårens helvete.

Bokrecensioner, bloggtips samt litteraturnyheter. Sara Mårtens krönika handlar om skolan, mobbing och utanförskap.

medarbetare detta nummer:

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Catharina Bergman Bok- & kulturskribent

Anders Lundquist Musikskribent

Sara Mårtens Krönikör

Hanna Flach Modeskribent

Frank Julin Fotograf

Ann Pettersson Inredningsbloggare

Christian Stjernström Filmbloggare

Elina Brynk Vimlare

Jill Bergkvist Vimlare

Stina Westerström Vimlare

Kim Linder Spelrecensent

Jonas Danielsson Filmskribent

4


5


Inredningsglädje för dig och ditt hem. BLOMMA kuddfodral 50x50 cm 169 kr

VÅR lykta 6x7 cm 49 kr RÖK lykta 8x6 cm 89 kr

MORMOR/FARMOR mugg 9x12 cm 79 kr FLOWER underlägg 18 cm 19 kr, 13 cm 10 kr LACE dörrmatta 73x43 cm 249 kr

Vår dröm är att förverkliga din.

Gallerian Nian, Gävle | 026-10 60 80 | www.village.se

6


aktuellt

Inredningsbutiker utökar med kläder

Mode, mackor, bågar och en ny klubb

S e d a n f e b r u a r i s ä l j e r Uthuset kläder från danska Noa Noa, kedjan som ett antal år drev en butik i centrala Gävle. – Jag har alltid tilltalats av Noa Noa mer eller mindre. Men det är inte förrän nu när den nya chefdesignern gjort märket lite tuffare och lite mer storstadschict och svenskt som jag tycker att det verkligen passar i min butik, säger Helena Skarp, inredningsstylist och ägare av livsstilsbutiken Uthuset. – När jag gör mina inköp försöker jag hitta sånt som inte finns i Gävle, sånt som är lite unikt. Och sedan Noa Noa-butiken slog igen för några år sedan har märket inte funnits i stan. Om satsningen på märket går bra kanske det så småningom kommer att bli en shop-in-shop hos mig, det vill säga en liten Noa Noa-butik inuti min stora butik Uthuset, säger Helena.

I g ä v l e c i t y har modebutiken CM Mode omprofilerat sig i samband med ägarbytet. Azita som numera driver butiken har med märken som Saint Tropez och Sugarfree Shoes frångått den tidigare inriktningen på moget dammode och riktar sig nu även till en yngre publik. Två kvarter bort finns sedan mitten av april optikerkedjan Smarteyes. Kedjan är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor och satsar på att sälja moderiktiga

Tvärs över gatan gjorde Monica Reitan Lundblad en liknande satsning för en månad sedan då hon utökade sitt sortiment av kläder med märken som Murphy & Nye, Napapijri, Ralph Lauren och MCS Marlboro Classics. Sedan tidigare har Divas bland annat de populära märkena Hunter, Vintage by C, Campomaggi och Munderingskompaniet i butiken.

Dags för Runa-soaré på Gävle Teater Vasaskolans KGF Runa är en sluten förening för enbart kvinnor och som vanligt arrangerar man en Runa-soaré på vårkanten. Den 7 maj har det blivit dags för årets soaré, en teaterföreställning med titeln Tänk på ett pålägg eller Dags att räkna utlösningen – en skälvande soaré. Linnea Persson, en av medlemmarna i föreningen, berättar: – Soarén är en teaterföreställning i fyra akter och alla akterna har ett sammanhängande tema, som gör att det knyts samman. Bakom titeln ska man försöka lista ut vårt tema, vil-

ket kan vara väldigt långsökt. Temat avslöjas i början av soarén. Vi i föreningen har gjort allt från manus, rekvisita och kulisser till danser, scenografer, kostymer ... ja allt. Biljetterna till föreställningen och till genrepet den 6 maj säljs under veckorna 16 och 17. – Självfallet kommer det serveras fika i pausen för ett bra pris. Intresset för vår soaré brukar vara uppskattat bland elever och lärare på Vasaskolan, men även från andra skolor, avslutar Linnea.

kvalitetsglasögon till låga priser. I Valbo Köpcentrum öppnar i slutet av maj Subway i lokalerna som tidigare rymde Löplabbet. I Bildas lokal på Fältskärsleden huserar numera klubben 026 Hardcore som arrangerar drogfria spelningar minst en gång i månaden. Premiären hölls den 20 april då initiativtagarna Daniel Johansson, David Zackrisson och Thomas Flodén själva uppträdde mitt sitt band Keep Rising. Nästa klubb äger rum den 29 april – på scenen då står Anchor, ett av Sveriges just nu kanske största hardcoreband.

Mer träning i Hemlingby S e d a n m i t t e n a v april har Pole and Fitness Studio i Hemlingby sällskap av Gävle Träningscenter som drivs av Linda Tiensivu. Linda höll tidigare till på Norrlandet där hon bland annat höll klasser på stora studsmattor, en träningsform som så snart marken på Hemlingbyberget torkat upp drar igång igen, nu med utomhuspass. Under tiden satsar Linda på pass som military training, cirkelträning, löppass och stavgång.

Fram till juli gästar hon studion och under tiden kan de som köpt träningskort på Pole and Fitness Studio ta del av vissa av Lindas pass, och vice versa. Nyheter på studion är bland annat Chinese Pole, Chair Dance, Umbrella Dance och No fear Bootcamp. Mer information hittar du på respektive företags hemsidor.

robert har koll på rosé D e n 1 m a j är det officiell uteserveringspremiär och många är det nog som längtat efter att få sitta i solen och sippa på ett glas rosé. Någon som vet vilket rosé som gäller i sommar är Robert Olsson som driver vinkällaren och vinimportföretaget Aetoerno Vin & Sprithandel som har sitt kontor på Nygatan i Gävle och som nyligen gästades av tv-kanalen BBC.

Hej Robert! Berätta lite om din bakgrund – hur vägen sett ut till var du är idag? – Jag är uppvuxen i Skutskär, gick gymnasiet på Vasaskolan och flyttade in till Gävle. Jobbade som bartender. Lite fart började det väl ta när jag fick jobb på Systembolaget och gick deras utbildningar. Sedan har jag ju naturligtvis gått en vända på Grythyttan med CarlJan Granqvist & co. Pluggat sensorik på Örebro universitet och tagit diplom på WSET i London. Personligen tycker jag att utbildningar säger rätt lite. De spelar inte så stor roll – så länge man brinner för det man gör så blir man bra på det man gör. När startade du Aeterno? – 2006 sade jag upp mig från Systembolaget i Valbo. På vinst och förlust, det kanske var lite dumt, men det kändes väldigt rätt just då. Jag hankade mig fram med lite olika barjobb till en början

I Aeternos vinkällare finns bland annat detta Madeiravin från 1835 – troligtvis det enda av sitt slag i världen. Det sammanlagda värdet på vinerna som lagras i källaren uppskattar Robert till cirka tre miljoner kronor.

innan en god vän och erfaren företagare fick den goda idén att vi skulle starta en vinimportfirma.

>> Rosé är inte längre än trend, rosé är här för att stanna. << Hur föddes intresset för vin? – Det är nog min mormor och morfars förtjänst. Eller så började det när jag gick min första bartenderutbildning som hölls av en rätt känd och duktig kille från USA. Han lärde ut grundläggande kunskaper om smak och smakkombinationer. Sedan var jag fast! Hur ser en vanlig arbetsvecka ut? – Mina arbetsdagar ser väldigt olika ut. Det blir en del resande, framförallt i Europa för att prova vin eller besöka vinproducenter. Men oftast sitter jag på vårt kontor, våningen ovanför Swedbank i Gevaliapalatset och arbetar. En hel del tid går åt till att sitta framför datorn eller i telefon för att antingen köpa eller sälja vin. Kanske jag förbereder någon föreläsning eller har någon vinprovning jag ska arrangera. Det som är mest speciellt är nog att jag ofta börjar min morgon med att prova vin. Det tror jag att det flesta skulle tycka är lite jobbigt! År 2009 var ett extra aktivt år, då provade jag cirka 6200 viner. Det är ungefär 17 viner om dagen. Så jag skulle tro att jag spottar ut mer vin än vad de flesta människor dricker. Till vilka krogar levererar ni vin? – Vår vanligaste kund är någon bättre krog i Stockholm eller nått av inneställe på Stureplan. Men på senare år har även en hel del Gävlekrogar vaknat till och insett fördelarna med en lokal partner. Det har varit en riktigt kul utveckling. Många krögare har också insett att det inte går att servera samma vin från samma bryggeri på alla restauranger utan att gästen tröttnar. Gävles nattklubbsgäster är nog rätt vana vid vår champagne däremot!

Matlagning och vin går hand i hand – vilken restaurang i Gävle tycker du lyckats bäst med kombinera dessa? –Jag är ju förstås lite partisk i den frågan. Men jag tycker att restaurang Matildas gör ett bra jobb när det kommer till vin- och matkombinationer. Dom är nyfikna och vågar testa. Framförallt åker dom kontinuerligt runt till riktigt bra restauranger i Sverige och Europa för att hämta inspiration. Sånt tycker jag är väldigt viktigt.

Namn: Robert Olsson Ålder: 34 Civil status: Jag har en underbar sambo som heter Ida Gör: Jobbar som produktchef på Aeterno Vin & Sprithandel och driver Gefle vinkällare i Gevaliapalatset Dricker helst: Coca-cola näst efter rött vin

Berätta lite om det rosévin som ni tagit in i ert sortiment? – I år kommer vi sälja tre olika roséviner, en trendig variant från Österrike, en ekologisk och ett premiumrosé från Provence. Tror du på rosé som trenddryck även i sommar? – Rosé är inte längre någon trend, rosé är här för att stanna. Det som händer nu är att fler och fler börjar bry sig om vad de dricker. Vi kommer se trender som att vi dricker mer rosé med karaktär och ursprung. Mer matvänlig frisk rosé från Europa. Och rosé med ljusare färg som ofta är av bättre kvalitet. Om det blir försäljningsrekord i år igen beror nog lite på sommarvädret. Hur känner du inför människor som blandar rosé och Fanta? – Saint-Tropez! Varför inte? En fördel är att man kan dricka mycket även om man sitter i solen. Vilka trender råder annars inom vinbranschen just nu? Druvor, länder etc? – Fler karaktärsfulla och naturliga viner från mindre producenter. Gärna ekologiska.

Lättare, elegantare och mer balanserade rödviner kommer. Mer viner med klassiskt ursprung. Frankrike och Spanien är hett! Har du några tips till den som inte är så vinkunnig och som går på Systembolaget och har svårt att välja vin? – Våga testa, välj något annat än du brukar och lägg 20 kronor till på flaskan. Ditt eget absoluta favoritvin? – Jag dricker helst Bordeaux och Bourgogna tillverkat innan 1961. Till vilka maträtter föredrar du annan dryck än vin? – En del svensk husmanskost där öl passar mycket bättre. Till hamburgare ska man nog undvika vin. text & foto Anna Utterberg

7


profilen

Från lack och läder till rock´n´roll Karina Nyman driver sedan 2004 konceptbutiken Redrum tillsammans med två av sina bästa vänner. Hit vallfärdar en brokig skara människor för att köpa udda rock´n´roll-kläder, skaffa sig en tatuering eller få en piercing. text Anna Utterberg foto Frank Julin

P å c a f é p a z z o vet man vem som ska ha den stora latten to go. Den ska inte särskilt långt, närmare bestämt tvärs över gatan, men det är sällan personen som ska dricka latten som beställer den. Är man företagare med egen butik kan man glömma självklarheter som en timmes lunch och fikarast – man får äta när det är lugnt och skicka sina vänner att köpa kaffe. Karina kommer ursprungligen från Söderhamn men hamnade i Gävle på grund av vänner och studier. Innan hon blev bofast 026:a hann hon dock med att uppleva USA från bil, en resa hon aldrig kommer att glömma. – Jag åkte till San Fransisco efter studenten och jobbade som au pair i ett år. Jag trivdes jättebra, även om det tog lite tid att vänja sig vid att alla var så trevliga, utan att egentliga mena det. När jag kom tillbaka till Söderhamn sparade jag ihop pengar och återvände ett år senare med min dåvarande pojkvän. Vi köpte en Ford och började vår resa i Trucky, vidare mot San Diego, tvärs över till Texas, ner till Key West och sedan upp till New York. Vi lärde oss ganska snabbt att det inte var särskilt smart att sova i bara underkläderna i bilen! Vi tappade räkningen på hur många gånger polisen knackade på rutan och väckte oss. Att ställa sig i underkläderna med händerna på biltaket är ingen höjdare, haha.

Var det inte lite risky att sova i bilen?!? –­Jo, men man tänkte inte så mycket på

det då. Vi träffade väldigt många gästvänliga människor som erbjöd oss att komma och bo hos dem, fast de inte kände oss. Det var skönt att ibland kunna sova i en riktig säng och duscha annat än med hjälp av petflaskor.

>> inte särskilt smart att sova i bara underkläderna i bilen! << Efter USA-resan gick flyttlasset till Gävle där Karina studerade datasystemvetenskap samtidigt som hon började jobba extra på Paranoid Rockstore där hon fick vara delaktig i inköp, redovisningar och annat som hör företagande till. När den dåvarande ägaren bestämde sig för att stänga butiken erbjöds Karina att köpa den, men avböjde då hon inte riktigt kände sig tillfreds med butikens sortiment och lager som var väldigt inriktat på lack- och läderkläder. Lite kinky skulle man kunna säga. Istället pratade hon ihop sig med tatueraren PJ Svedberg och bestämde sig för att tillsammans med en tredje aktör att öppna något eget. Lokaljakten började och den 28 oktober 2004 föddes Redrum på Norra Skeppargatan. Idag är det tre som ansvarar för ruljansen. Karina äger butiken, tatueraren PJ och piercaren Katta har varsina studior som de hyr av Karina. Namnet kommer ju från filmen The Shining (Redrum blir murder baklänges, reds. anm), vem kom på det? – Det var jag, jag är en riktig sucker för skräckfilmer, jag älskar dom! Exorcism of Emily Rose är en av mina absoluta favoritfilmer, den är fantastisk bra. Tyvärr är det sällan det kommer riktigt bra skräckisar, man får ofta plöja igenom 100 dåliga men när man väl hittar en riktigt bra är det värt det! Har kundkretsen förändrats mycket de här åren som du haft öppet? – Faktiskt! Även om vi alltid haft en trogen kundkrets får vi hela tiden nya kunder, ofta lite äldre som sett någon snygg klänning i skyltfönstret och som blir förvånade när de kommer in. Jag tror många fortfarande tror att vi säljer mycket lack och läder, vilket vi kanske gjorde lite i början men nu satsar vi på snygga, rockiga kläder och accessoarer. Mer rumsrent, rockigt och punkigt mode!

8

Scarification Scarification är en typ av kroppssmyckning, som tatuering eller piercing. En scarification gör man genom att skära ut ett mönster eller motiv i huden med skalpell eller kniv.

Vad är det bästa med att vara egen företagare? – Jag jobbar varje dag med mina vänner, ibland känns det inte ens som om jag går till jobbet. Kunderna är otroligt trevliga – man är här och umgås liksom.

Dermal anchors Till skillnad från piercing som har ett ingångs- och ett utgångshål sitter dermal anchorsmycket bara i ett hål. Ena delen av smycket är utanpå kroppen medan den andra delen, ankaret sitter på insidan. Fördelen med det här är att du kan sätta ett smycke nästan var som helst på kroppen och att det oftast läker både snabbt och enkelt.

Vad är det sämsta då? – Att inte ha en chef man kan ringa och sjukskriva sig till. Det är dyrt att vara sjuk! Eftersom jag inte har någon anställd får jag helt enkelt låta bli att bli sjuk, och dom gånger jag verkligen blir det brukar Katta och PJ kunna ställa upp.

Vad säljer ni mest av? – Piercingsmycken säljer vi otroligt mycket av. Töjsmycken börjar också bli riktigt stort. Hur många piercingar har du själv? – Hm, få se ... en, två, tre ... 12 stycken! Och tatueringar? – Just nu en liten och en stor. Träffar man dig är det svårt att undvika att du har skärmärken på armarna ... – Ja, det är väl egentligen inget jag vill prata om men samtidigt så döljer jag det inte. Jag var ung och mådde dåligt. Det är tyvärr ganska vanligt. Det är inget jag skäms över, det har gjort mig till den jag är men det representerar inte den människa som jag är idag. Om någon som mår dåligt ser att jag också mått dåligt, och att det blir bättre, så är det bra. Får ni många förfrågningar om scarification? – Näe, vi har kanske fått sammanlagt fem förfrågningar under de år vi haft öppet. Däremot ser vi att dermal anchors börjar bli populärt. Dermal anchors, vad är det? – Det är ungefär som med piercing. Man gör ett hål i huden, sätter en liten platta under och skruvar sedan fast till exempel små stenar. Många kombinerar det med någon tatuering, Katta här på Redrum har svalor tatuerade och hon har satt dermal anchors i ögonen på dom, det är skitsnyggt! Jag ska också göra men jag har bara inte bestämt var ännu.

Vad skulle du göra om du inte drev Redrum tror du? – Jag skulle vara arg! Jag tror inte jag skulle greja att jobba under en chef. Kanske något kreativt ... inredningsdesigner kanske. Hur skulle du beskriva ditt hem? – Oj, blandade stilar. Jag gillar både gammalt och nytt, och så har jag nån slags ikonfetisch! Jag gillar krucifix också, ljuslyktor och dödskallar.

>> jag tror inte att jag skulle greja att jobba under någon chef. << Jag har förstått att ditt intresse för hårdrock och butiken går väldigt mycket hand i hand. Ska du gå på några konserter i sommar? – Absolut! Getaway Rock är givet, sen skulle det vara kul att komma iväg på Sweden Rock, det var några år sedan jag var där sist. Clutch kommer i år och dom skulle det vara skitkul att se. Hur ser du på framtiden? – Jag vill fortsätta med det jag gör men frågan är väl om jag passar in här som gammal tant, haha. Butiken utvecklas väl i takt med att jag gör det och så länge det är roligt att gå till jobbet kommer jag att köra på. Har du funderat nåt på att öppna webshop? – Ja, men det kräver otroligt mycket jobb. Dessutom tar jag inte in så många exemplar av varje plagg utan säljer hellre saker som folk kan vara lite ensamma om.


profilen

Namn: Anna Karina Nyman Ålder: Fyller 35 år i sommar Civil status: Sambo med Daniel Bor: Lägenhet på Kyrkogatan Gör: Driver butiken Redrum Senaste boken jag läste: Carrion Comfort av Dan Simmons Senaste albumet jag laddade ned: The Haunteds nya Här hittar man mig en lördagkväll: Lottas kök, i Trödje hos Katta eller hemma Dold talang: Kan sova hur mycket som helt. Mina vänner kallar mig The Incredible Sleeping Woman! Favoritpryl på Apoteket: Flourskölj

9


10


11


inredning

Ny inredningsblogg! Två nya bloggar har de senaste veckorna poppat upp på nojesmix.com. Under rubriken ”Find a beautiful place and get lost” bloggar designstudenten Ann om form, inredning och annat som inspirerar. Vi bad henne berätta lite om sig själv samt plocka samman sina personliga favoriter just nu när det kommer till att inreda för utomhussäsongen. Vem den andra nya bloggaren är hittar du på sidorna 32-33. av Anna Utterberg & Ann Pettersson

Hej Ann! Berätta vad vi kommer kunna läsa om i din blogg? – Ni kommer få läsa om form, inredning och saker som inspirerar mig. Men även om jobb jag gör och min vardag i skolan. Du har studerat på HIG, vad har du tagit med dig från utbildningen? – Oj massor. Många roliga minnen och upplevelser, som att få ställa ut på Stockholm Furniture Fair. Men framförallt är det väl kunskaperna inom designmetodik, utställningsteknik, formlära, skissteknik och materiallära.

>> jag samlar på koppar och tycker extra mycket om prylar som har en historia. << Berätta lite om studierna i Leksand, och vad som händer efter examen? – Jag utbildar mig till kommunikatör/ dekoratör på Entreprenörskolan i Leksand. Det är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning och cirka en tredjedel av utbildningen består av LIA (lärande i arbete) då får man chans att testa på olika arbetsplatser och knyta viktiga kontakter. Kurser vi läser är bland annat butikskommunikation, exponering, grafisk produktion, ledarskap, marknadsföring och projektledning. Vi jobbar även väldigt mycket med retorik och scennärvaro. Att börja plugga i Leksand är det bästa valet jag har gjort för mig själv för man får vara med om en otrolig personlig utveckling. Är man intresserad av att söka ska man besöka skolan på Möjligheternas Dag i slutet på maj. Efter examen vet jag inte riktigt vad som händer, jag söker jobb för fullt. Jag har några småuppdrag jag ska göra, bland annat vara delansvarig för utsmyckningen av Peace & Love-festivalen och göra några jobb åt tidningen Vårt nya hem. Sen får vi se vad som händer. Hur skulle du beskriva din inredningsstil? – Personlig, stilren, retro. Jag blandar gärna svartvitt grafiskt med 50- och 60-talsmöbler och egna kreativa projekt som gör det till mitt hem. Just nu har jag snöat in på färg, men det brukar gå i vågor därför håller jag gärna grunden ganska stilren i vitt och svart så jag kan ändra mig ofta. Vad kommer inte innanför din dörr? – Stora fula högtalare. Typiskt tjejsvar jag vet men jag föredrar integrerad teknik. Nu finns det mycket snygga och diskreta teknikprylar att välja istället för stora, otympliga. Man behöver inte ta upp halva vardagsrummet med högtalarna – man kan få riktigt bra ljud ändå.

12

Drömmöbel att äga? – Om jag måste välja endast en så blir det nog Arka Loungechair från Stolab. Favoritpryl hemma? – Skulle nog säga att jag är smått beroende av både min iPhone och min dator, men annars är det nog en zebrakopp från Gefle Porslinsfabrik designad av Eugen Trost som jag ärvt av min mormor. Jag samlar på koppar och tycker extra mycket om prylar som har en historia. Designer du ser upp till? – Lisa Bengtsson. Jag älskar illustrationer och mönster och jag tycker om Lisas tankar bakom sin formgivning. Något drömprojekt att genomföra? – Ja, jag har hur många som helst! Men det vore häftigt att få göra julskyltningen på Harrods i London, eller göra entréplatsen på Formexmässan eller någon häftig scenografi till en storfilm. Jag vill testa på allt!

i Gävle fick vi i uppgift att av en 3-millimeters plywoodskiva göra en stol som skulle gå att ta isär och monteras ihop utan beslag och skruvar. Jag ville ha ett mjukt formspråk med enkla linjer. Bakbenen är i ett stycke, rygg och framben i ett. Man för in bakstycket i ett hål i ryggen så att sitsen självlåser när man sitter på stolen. Den heter Monroe efter Marilyn Monroe då min stol är blond och kurvig. Det är viktigt att ha med humor även i formgivning.

>> man behöver inte ta upp halva vardagsrummet med högtalarna. << Vad gör du när dina tankar inte upptas av inredning? – Då umgås jag mycket med familj och vänner. Jag läser gärna böcker och älskar att dricka rödvin och dansa. Träna är också något jag väldigt gärna gör. Just nu tänkte jag ta en paus från gymmet och ge mig på löpningen igen, efter ett uppehåll på tio år. Berätta lite om den stol du gjorde i skolan? – År två på utbildningen Design- och Träteknik på Högskolan

Ann Pettersson Ålder: Blir 28 i år Bor: Det beror på vilken dag du frågar, det senaste året har det varierat mellan Leksand, Gävle, Göteborg, Stockholm och Bergvik Civil status: Singel Aktuell: Som ny bloggare på Nöjesmix, adressen till bloggen är nojesmix.com/ann


inredning Golvkudde Baronessa av Lisa Bengtsson, finns som beställningsvara hos Divas Boning.

PS Vågö, UV-skyddad och färgbeständig plaststol, pris 199:-

Ramsö balkongparasoll från IKEA, pris 79:-

Stål, smart ihopfällbart bord med parasollhål, perfekt för bersån eller den lilla uteplatsen. Finns i massor av färger, pris 1780:- på Svenssons.

Gul grillhink med runt galler, pris 199:- Åhlens

Pavilion hängstol från Indiska, pris 595:-

Glaskupa med glas-flamingo, pris 199:- på Åhlens.

Brickbord i lackad metall som passar lika bra ute på balkongen eller i trädgåden som inomhus. Bordet är 40 cm högt, 40 cm brett och 40 cm djupt och finns med vit eller turkos bricka. Bordet kommer i ett platt paket, är lätt att sätta ihop och när du använt det klart kan du plocka isär det och på så sätt spara plats. Säljs endast på DesignTorget. Pris 595:-

De klassiska bistrostolarna debuterade på Paris uteserveringar vid 1800-talets slut och har varit oumbärliga sedan dess. De är stadiga, vackra att se på och inte minst ihopfällbara. Denna heter Stål och kommer från Svenssons, pris 590:-

Stormlykta 39:- styck från Åhlens.

13


intervju

Svensk bluegrass på export till USA Kvintetten G2 spelar, den i USA så enormt stora musikstilen, bluegrass. I Sverige är scenen begränsad men ändå har gruppen funnit vägen ut på Route 66 för att välta den amerikanska publiken. Går det att sälja glass till eskimåer? G2 kan! text Fredrik B Nilsson foto Per Kristiansen

B l u e g r a s s ä r e g e n t l i g e n ett område i delstaten Kentucky. Musikstilen utvecklades under 40-talet med banjo, mandolin, dobro, fiol, gitarr och kontrabas som verktyg. Vissa duktiga gitarrister ser det som en utmanande uppgift att överföra sina elektriska gitarrsolon till de mer mjuka och avslöjande instrumenten i bluegrassmusiken. – Tobias har trakterat en rosa bas och lirat i ett punkband en gång i tiden men i övrigt har vi en tämligen helakustisk musikalisk bakgrund, berättar Christoffer Olsson som sedan några år tillbaka bor i Valbo; inflyttad från Avesta.

Hur tog ni steget till USA? – Det var väldigt naturligt för oss eftersom

inom bluegrassgenren och här har vi marknadsfört oss stenhårt och år från år arbetat oss upp. 2009 fick vi som första

>> en del karaktärer man träffat är som tagna ur en coen-film. << utomamerikanska band spela på världens största scen för bluegrassmusik, Awardshow – ett slags Grammisgala för bluegrass – på Ryman Auditorium, ett legendariskt ställe i Nashville. Vilka kommentarer får ni från den innersta amerikanska bluegrasskretsen? – Bara positiva faktiskt! De tycker det är roligt att vi gör vår egen grej och de tycker också, trots den poppigare stilen, att vi lyckats värna om traditionen i bluegrass. Detta känns givetvis otroligt kul för oss som band.

Christoffer är gitarrist i G2.

det här bluegrassmusikens hemland. Vi har arbetat väldigt målmedvetet och satsat mycket för att nå en publik där, vilket också har gett resultat. Varje år de senaste fyra åren har vi åkt till IBMA i Nashville som är världens största gathering

14

Nämn några favoriter inom er genre och en kort beskrivning varför just de är bra! – Oj, det finns hur många som helst men för att nämna några artister; Blue Highway, Alison Krauss & Union station, Ricky Skaggs, Tony Rice och Tim O’Brien. Dessa är enbart ett litet axplock av alla band vi inspireras av och lyssnar på.

I Sverige finns en liten, men inbiten, krets bluegrassartister och G2 nämner gärna Downtown Ramblers, The Rockridge Brothers, Abalone Dots och Rachel Eddy. Men hur ser egentligen den typiske svenske bluegrasslyssnaren ut? – Jag tror att bluegrass lockar lyssnare inom alla genrer faktiskt. Det är en ärlig och för det mesta väldigt glad musik som tilltalar de flesta. En ögonöppnare för genren i hela världen, inte bara i Sverige, var nog filmen O’Brother, Where Art Thou. För mig som oinvigd drar tankarna

när jag lyssnar på bluegrass iväg till brutala filmen Den sista färden. Är ni banjospelande wackos? – Haha, nej då inte alls! Men vi bör dock understryka att vi sett en hel del konstiga saker när vi turnerat USA. Men då har det mest varit redneck-hillbilly-land vi befunnit oss i och där kan vad som helst hända. En del karaktärer man träffar är som tagna ur en bröderna Coen-film. Vad händer resten av detta år? – Vi kommer att spela på diverse ställen runt om i Sverige och Europa under sommaren vilket kommer att bli otroligt kul, vi har saknat att spela mer på hemmafronten och Europa. Vi kommer också för första gången på länge att spendera en hel semester med våra respektive familjer och njuta av den svenska sommaren. Borta bra men hemma bäst heter det visst … Hur försörjer ni er när ni inte spelar? – Alla vi i G2 har vanliga jobb när vi inte spelar, allt från polis till sågverksarbetare. Men kunde vi försörja oss på musiken här i Sverige så hade vi nog gjort det, det är ju dock svårt när de flesta av oss har familjer och samtidigt vill tillbringa tid hemma. Turnélivet är ju slitsamt och man är borta i långa perioder. Men man vet aldrig, vi får se vad framtiden har att erbjuda.

försöker märkas. G2 är kontrakterade till Cosmos Music Group och deras musik går att höra på den egna hemsidan. I dag räknar de flesta med att få musik gratis via Spotify och annat – vad anser ni om detta? – Det är ganska lite pengar det handlar om i jämförelse med gagepengar, tyvärr! Man vet ju inte riktigt hur mycket folk laddar ner och hur mycket det lyssnas på just vår musik. Skulle tro att det inte är så mycket om man jämför med mainstream. Men visst, man önskar ju att världen var rättvis och att alla artister och upphovsmän fick alla sina ersättningar de hade rätt till. Samtidigt erbjuder Spotify ett bra sätt att på ett enkelt sätt marknadsföra musik och därmed få en större publik. Hade vi hetat U2 istället för G2 så skulle vi nog vara betydligt mer oroliga. Den 7 maj kan du som vill få ta del av bandet live se dem på Maxim i Gävle.

Vad tycker du om musiklivet i Gästrikland? – Ja, det var en svår fråga! Jag tycker musiklivet i Gästrikland verkar vara väldigt stort och håller väldigt hög klass vad jag

>> turnélivet är slitsamt och man är borta långa perioder. << har upplevt. Jag är relativt nyinflyttad men tycker det satsas mycket på musik och kultur och man märker att folket här tycker det är viktigt. Mycket bra evenemang och många bra lokala förmågor … Bandet bevisar att det går att sälja sand i Sahara. För den som har åkt runt i Tennessee med allt vad det innebär i musikalisk input är det ofattbart att förstå hur ett svenskt band kan höras och synas där. Otaliga klubbar och arenor äter country och bluegrass med hull och hår och alla

Bluegr ass enligt Wikipedia Bluegrassmusik är en musikgenre och en subgenre till countrymusik.

Musikstilen har rötter i den amerikanska söderns folkmusik och irländsk och brittisk folkmusik, men innehåller även element ur vit gospel och blues. Bluegrass utvecklades från mitten av 1940-talet av framförallt Bill Monroe. Namnet bluegrass (direkt översatt ”blågräs”) kommer från Monroes band Blue Grass Boys och syftar på området Bluegrass som huvudsakligen ligger i delstaten Kentucky. Instrumenteringen består av akustiska instrument som gitarr, banjo, fiol, mandolin, dobro, och kontrabas. Trummor används sällan. Karakteristiskt för bluegrassmusiken är det trefingers banjospel som utvecklades av Earl Scruggs. Sången är två-, tre-, eller fyrstämmig.


intervju

15


musik

Inga Groove-sopor

Gör dig till hund

electric boys

snoop doggy dogg

And Them Boys Done Swang

Doggymentary

CD : Vissa tycker att Electric Boys är bak-

CD : Han är en äkta pimp Snoop. Han har varit med länge in da hiphop game. Snart 40 bast får han ses som en gangsterrappare av antik karaktär. När han debuterade 1992 var han en av Dr Dre:s protegéer och bidrog med sina väsande rhymes på dennes klassiska album The Chronic. Som medlem i gänget Crip i Los Angeles har Snoop varit en del av den kriminella scenen; erfarenheter han lyckats omvandla till en makalös karriär inom musiken. Men han är bredare än så. Snoop Doggy Doggs komiska egenskaper har kommit väl till pass bland annat i en egen MTV-show och han har gjort filmer med pornografiska försegel. En äkta pimp.

Supernova

åtsträvande och borde ha ”moderniserat” sitt sound inför sitt första album på 17 år. Hur fasen de då menar att de skulle ha gjort. Electric Boys hela grej är ju rotad i en era som många av oss saknar. Vad är det som de skulle ha lagt till? Själv anser jag att de fyller ett stort tomrum. Vilka andra svenska band spelat groovig hårdrock med inslag av psykedelisk pop? Vilket annat band i Sverige – nej, världen – kan i en och samma låt erinra om Led Zeppelin, The Dukes of Stratosphear (XTC:s psykedeliska alter egon), Santana, Sly & the Family Stone? Vilket band har BÅDE skärpan hos en Ritchie Blackmore och fylligheten hos en Jimmy Page? Vilket annat band har som i Niclas Sigevall en trummis som faktiskt kan nämnas i samma andetag som John Bonham – okej då, Fatboys Jörgen Wall och Reeperbahns Peter Korhonen bör i detta sammanhang nämnas. Och vilka andra kan slänga in citat av band som Cream, Rush och Hendrix utan att det bli patetiskt? NÖJESMIX KOMMENTERAR: Electric Boys nya album visar hela bandets bredd. Riff, soul, ballader och psykedelia. Och det växer för varje lyssning.

plattor som inspirerat conny bloom: Betty Davis - This Is It! The Beatles - allt med gruppen Anders Lundquist

EMI

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Doggymentary är en delikat mix av hiphop och soul och funk där old style är grunden och moderna inslag är toppen. Som den feminist var människa bör vara är det dock med viss unkenhet vissa delar av albumet avlyssnas. Snoops kvinnosyn, som den förmedlas i hans videor, är minst sagt förnedrande och att använda sig av R Kelly på ett av spåren är ju inte precis ett tecken på omdöme. Trots allt. De andra gästerna på plattan höjer den flera snäpp – Gorillaz, Willie Nelson, Pilot, Bootsy Collins med flera – och med supercoolt ledarskap från värden Snoop blir den till en riktig godbit. Det svänger, det är roligt, fräscht sound, rappt rappat … Som när hiphop var nytt!

glöm allt gammal grohl foo fighters

Wasting Light Sony Music

CD : Jag har alltid gillat Foo Fighters. Som för många andra i min generation hörde jag första gången talas om Dave Grohl när han var med i Nirvana. Älskade Nevermind och minns att jag imponerades av trumslagaren när jag såg den legendariska grungetrion på Roskildefestivalen 1992. Blev lite förvånad när Grohl dök upp som multiinstrumentalist, sångare och låtskrivare, men gillade Foo Fighters låtar från dag ett. Så följde platta på platta där åtminstone hälften av låtarna var lysande. Jag gillade hur Grohl, till synes utan ansträngning, fick in alla sina favoritgenrer i musiken: powerpop, punk, hardcore, hårdrock, grunge och gubbrock. Tidlösa låtskrivarkvaliteter som gör att gammalt och nytt material kan blandas utan problem. De är som ett amalgam av allt de hört: Influenser från så pass disparata band som The Who, Black Sabbath, King Crimson, Tom Petty och The Police körs genom ett Foo Fighters-filter och låter plötsligt som olika sidor av samma sak. NÖJESMIX KOMMENTERAR: De har punkens energi, men – inte minst hos trummisen Taylor Hawkins – spelskickligheten hos ett progressivt rockband. Låtar som Rope visar att de lyssnat mycket på Rush. Och mitt i allt är det faktiskt popmusik. Och glöm allt gammalt, Grohl, det här är din bästa samling låtar hittills. Dokumentären om bandet, Back And Forth, gick nyligen upp på bio i USA. Och 22 juni spelar de på Stadion i Stockholm.

lyssna också på:

filmer där snoop dykt upp:

Foo Fighters - Greatest Hits Cheap Trick - Dream Police

Starsky & Hutch (2004) Bruno (2009)

Anders Lundquist

Fredrik B Nilsson

månadens klassiker

En av de första och bästa cat stevens

Tea For The Tillermen Universal Music

dv D : Brittiske Cat Stevens var en av de

första – och främsta – representanterna för den våg av singer-songwriters som svepte över världen. Det här albumet nådde andra platsen på försäljningslistan i både Storbritannien och USA, där den sålde tre miljoner exemplar, vilket motsvarade trippel platina under en tid då så få artister sålde miljoner att platinaskivan inte ens fanns som begrepp. Cat lämnade i slutet av 70-talet popbranschen, blev muslim och bytte namn till Yusuf Islam. Nu har han bestämt sig för att det inte går emot Allahs vilja att

16

spela sina gamla hits och 7 maj spelar han på Hovet i Stockholm. För mig har hans låtar lite samma magi som Ted Gärdestads. De är enkla (men inte simpla) och extremt melodiska. De har varma och medmänskliga budskap. Och som sångare litade både Ted och Cat på låten, vilket innebär att de inte wailade sönder materialet. De som inte beger sig till Stockholm, kan med fördel snöa in på hans kanske mest älskade platta, Tea For the Tillerman. Här finns klassiker som Wild World, Father And Son och Where Do The Children Play? Men även mer okända albumspår håller hög klass. Uppföljaren Catch Bull At Four skulle komma att nå förstaplatsen i båda länderna. Vissa tycker att Cat tog sig själv alldeles för seriöst. Själv tycker jag att sårbarheten och uppriktigheten är befriande. För att inte säga rörande. Tilläggas kan att Cat faktiskt har Sverigekoppling: hans mamma var svenska och den unge Steven

Demetre Georgiou gick delar av lågstadiet i en skola i Gävle. Anders Lundquist

Så många låtar hade The Beatles i topp fem på den amerikanska Billboards Hot 100 i april 1964. Dessutom 1:a och 2:a på albumlistan. Detta har ingen artist gjort vare sig förr eller senare.
Singlarna var Can’t Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand och Please Please Me.


musik

fem frågor: Little Green

Vinnande produktion

Färgstark och känsloladdat

christoffer Lundquist

pink floyd + gerald scarfe

Through The Window

The Wall

Warner

foto: Malcolm Noble

c D : Det är inte bara Paul McCartney som

är låtskrivare, sångare och Rickenbackerbasspelare. Minst en till person i världen diggar samma konstellation: Christoffer Lundquist. Som en av tre i 90-talsindiesarna Brainpool blev han uppmärksammad av fingertoppskänslige Per Gessle. De tu blidde sedan ett par i toner och Christoffer är nu en het producent och musikkreatör även utanför den gessliska sfären. I februari fick han, som förste pristagare, det nyinstiftade George Martin-priset – Sir George Martin Music Award – för sina insatser motiverade med: ”Med en strävan efter musikalisk perfektion och värme har Christoffer Lundquist gjort Vollsjö till ett skånskt Abbey Road”. Not bad! NÖJESMIX KOMMENTERAR: Och det finns massor av Abbey Road på Through the Window. Lundquist har inte bara suttit utanför och sett in utan, som det känns, bott inne i George Martins öron. Det är otroligt välspelat – allting, förutom trummor, av upphovsmannen själv – och låtarna är genomarbetade och intelligenta. Skulle gärna se Ola Salo och Thomas DiLeva sjunga några av spåren då sången ibland är den svaga punkten. Men alltid när det blir för mycket Beatles-känsla är det svårt att inte börja jämföra med originalen. Det drar ner betyget ett snäpp. Stort hurra för en musikskapare av rang!

dv D - k l a s s i k e r: Alan Parker var

den ende brittiske mainstreamregissör som hade gjort tre raka succéer i Hollywood. Bugsy Malone, Midnight Express och Fame var mycket inkomstbringande och ganska olika varandra. Om man såg någon röd tråd var det möjligen att musiken spelade en stor roll i samtliga. Så också i hans nästa film, filmatiseringen av The Wall. Pink Floyds storsäljande konceptalbum om en rockstjärna som känner sig alltmer alienerad, får en knäpp och blir fascist, hade redan framförts under en handfull konserter. Mannen bakom konceptet The Wall, Roger Waters, var emellertid inte lätt att ha att göra med – han skulle snart lämna moderskeppet Floyd också – och samarbetet mellan Parker och Waters skar sig snabbt. Filmen blev förmodligen bättre av detta. Nu var det regissören (och tecknaren Gerald Scarfe) som fick friheten att ge ”sin” version av historien. Detta skedde med hjälp av ett färgstarkt, känsloladdat berättande, med få repliker och mycket musik. Jag såg den på bio när den var ny och har sedan dess sett den på VHS och DVD många gånger.

Brainpool - A Rock Opera (2004) Brainpool - Painkiller (1995)

Albumet The Wall har fortsatt sälja och har numera gått om Dark Side of the Moon (också av Pink Floyd) som det mest sålda brittiska albumet i USA någonsin. Roger Waters fortsätter att vältra sig i detta faktum och 4 och 5 maj kommer The Wall-showen att framföras på Globen i Stockholm. Det går att grymta åt Waters illa dolda självbelåtenhet och oförmåga att se framåt, men jag kommer att vara där.

Fredrik B Nilsson

Anders Lundquist

nyhet

Hur gratis är gratis?

T u r n é v ä r l d e n h a r g åt t helt tik-tok! Det är on the road som gäller för att hitta fans nu för tiden. Eller snarare: hitta fans kan man göra via närmaste nätanslutning, men nå dem gör man från dammiga turnébussar. Det senaste exemplet är att den otroligt fashionabla festivalen Putte i Parken, i Karlskoga, har bokat superhotta Ke$ha. Vem skulle, för 15 år sedan, ha tänkt att en Billboard-artist med den typ av låtar som hon sjunger skulle åka till en skogsfestival i lilla Sverige? Hennes album Animal, som har sålts i två miljoner exemplar, var förvisso späckat med svenskproducerad musik, men ändå. Bob Dylan är ju ett barn av vägdamm, men att se klubbmusikstjärnor på samma vägar känns skumt. 6-9 juli är det Putte-festival i centrala Karlskoga.

Såg den senaste reklamen för nya Xperiatelefonen i TV. Men såg knappt någon telefon. Telia, som säljer den, valde istället att lyfta fram vilka artister man kan lyssna på GRATIS under sex månader om man köper den nya luren. Amazon har precis lanserat sin nya gratistjänst där användaren – läs: musikkonsumenten (vilket förhoppningsvis betyder: musikälskaren) – kan streama musik till sin mobil. Hur mycket musik? Fem. Mätt i gigabyte. Tillsammans med Spotify, Mougg, Sugarsync och Audiobox skapas en global gratisarena där främst plattformarna hittar modeller för att tjäna pengar medan skaparna av innehållet står sårbara kvar inväntande smulorna som eventuellt faller ner från girigbukarnas kladdiga munnar.

mer lundquist att lyssna på:

D e t s v e n s k a Americana-bandet Little Green är snart aktuella med sitt tredje och starkaste album, Innocent Again. Thomas Pontén spelar gitarr och mandolin och är en av bandets huvudsakliga låtskrivare. Han är också bördig från Gävle. Fast på den tiden hette han Thomas Edlund och spelade i band som Stay Tuned och Rymd.

Du verkar ha mycket energi, inte bara som låtskrivare och musiker utan även som nätverkare och fixare av gig. Vad är det som driver dig? – Har alltid funnit glädje och tillfredställelse i att agera spindel i nätet och koppla ihop folk man tror skulle passa ihop och även att samordna och fixa med logistiska spörsmål. Det är bara så kul när det säger klick och allt faller på plats. Sånt som är kul MÅSTE man ju göra! Ni har en del amerikanska gäster på er platta och har turnerat mycket med Ted Russell Kamp. Vad har ni lärt er av att jobba med amerikanska artister? – En amerikansk vän till mig har sagt att Sverige är proppfullt med tekniskt fantastiska musiker. Problemet är att de lägger så stor vikt vid att ”härma” och mindre på att tolka och göra det man spelar till sitt. Han blir ”freaked out” när han hör sångare som sjunger tekniskt oklanderligt men det låter ... dött. Vi kanske har för stor respekt för amerikansk musik helt enkelt? De amerikanska musiker man träffar är oftast väldigt verbala och bra på att hantera ”branschen” men det är väl å andra sidan en förutsättning för att kunna ta sig hit till Europa och spela. Det finns såklart tonvis av talangfulla och försagda personer i USA som aldrig tar sig hit.

Hur gratis kan gratis bli? Vem betalar priset? Fundrar vi ens över det längre? Det finns något rörande över att se artister lockas till Melodifestivalen och Körslaget för att vräka ut sig. Sådana som tidigare hade ansett dessa företeelser vara helt fel arenor gör allt för att vara med. Nicke Borg, Pernilla Andersson, Christian Walz … vad gör de där? Det går inte längre att dölja sig bakom en fasad ”Det där är inte fint nog för mig” vilket stöttar lika-för-alla-teorin. Och det är väl bra. Men att säljas ut för inga pengar alls gör att allt fler tappar tron på sig själva. Vi har ett samhälle i dag där vi som lever här har gått på det indiska reptricket: vi tror att vi kan tjäna på att allting är gratis och att ingen betalar. Det kommer att stå oss dyrt! Snarare förr än senare. Åhléns säljer Sara Vargas album för 99 kronor. Jag betalar 101

Vilka är Little Greens största styrkor respektive svagheter? – Styrkor är definitivt låtmaterialet och Andreas sång. Både en styrka och svaghet är våra olika musikaliska bakgrunder som bidrar till ett eget men inte alltid ortodoxt sound. Vi är dessutom ganska snygga. En svaghet kan ibland vara att vi stilmässigt befinner oss mittemellan pure country och skäggrock. Ibland tilltalar vi många, ibland inga ... Känns det aldrig jobbigt att artister på er nivå i dag måste vara entreprenörer för att något ska hända? – Det lockar fram avund och andra dödssynder ibland ... Det kan vara frustrerande att artister som i min mening är galet överskattade – inga namn – glider fram på den berömda räkmackan och som till synes får allt serverat av stora bolag medan riktiga talanger (som vi ...) får jobba häcken av sig för att i bästa fall få små-gig och spela på dörren. Det är då man blir misantrop och börjar citera Strindberg ... Till sist: finns det några album som alla i bandet gillar, som kan ses som en gemensam inspirationskälla? – Dixie Chicks, främst Home och Taking The Long Way, Why Should the Fire Die med Nickel Creek, Buddy och Julie Millers självbetitlade album, Real Time med Darrell Scott och Tim O’Brien, Dirt Farmer med Levon Helm, 9th Ward Pickin’ Parlour med Shawn Mullins och Trouble in Mind med Hayes Carll tillhör de skivor i Americanagenren som spelas i turné-fordonet. intervju av Anders Lundquist

kronor för att slippa höra det – grisigt sagt, men så är det. Veronica Maggios nya album är på tapeten och skulle ha lyfts fram på detta uppslag. Hann dock ej få någon lyssning från skivbolaget. Och hör sen! Ljus vår förresten! Fredrik B Nilsson

17


Hänger du med på en kopp té hemma hos mig?

vimmel

20

15

Goya JohnBauers avgångsfrisörers hårvisning

av Stina Westerström

Resan hem presenteras av Stadsbussarna.se

april Interpool

april

Vilken frisyr gillar du bäst på det motsatta könet?

Mer än gärna. 12:an går från Rådhustorget kl 02.20.

Vem är du kär i just nu? David: Mellanlångt blont ganska vågigt hår. Matilda: Stockholmsfrillan, kort på sidorna och långt uppe på! Emelie: Jag håller med Matilda.

av Elina Brynk

Sofie: Den sexiga fotografen!

Malin: Kort på sidorna och långt busigt uppe på. Linus: Mycket volym! Angelica: Elvis Presley-frillan.

Britta: Justin Bieber. Simon: Britta … Karolina: Kort på sidorna och längre uppe. Bea: Backslick. Elin & Evelina: Spriten!

Sandra: Nijats! Nijat: Sandras!

Sandra: Det är olika, men främst rätt korta välklippta frisyrer. Sara: Klassisk herr med rakat på sidorna.

Fredrik: I dig Sofie. Tony: Ingen, jag väntar på den rätta. Robban: Paris Hilton. Roger: Min fru.

Sandra: Ingen just nu … Linus: Bara mitt hjärta vet.

Robert: Som Josefines! Josefin: Roberts. Maria: Absolut inte för kort. Välklippt och tufft!

Will_I_Am: Min flickvän Emilia. Mr. Loverboy: Fröken rätt. Emir: Susanna.

Jacqueline: Absolut inte Stockholmsfrillan! Amanda: Backslick!

Christoffer: Hon heter Amanda. Trang: Johannes. Johannes: Hon till höger. Alex: Nora.

Sara: Asymmetrisk klassisk herr. Tanja: Stockholmsfrillans dagen-efter rufs! Linda: Jag är kär i en bartender på Heartbreak.

Patrik Sonesson: Om du kan klarar av det så rakat. Jonas: Svinrygg.

18

Linnea: Rakat. Jaqueline: Det beror på personen men jag föredrar rätt kort men långt uppe på så man kan rufsa till det.

Rang: Ölen.

Mackan: Jag är kär, men avslöjar inte i vem.


S& S

Caroline Friberg, säljare och kvällscoach för Tele2 på Call-Up

”Första samtalet var hemskt, kallsvettningar och puls på högvarv Sen kände jag `give me five´– det här är min grej”

på Call-Up får hon ing för nya medarbetare När Carro håller utbildn beror ju på hur man jobbat hos oss. Och det ofta frågan hur länge hon nasiet för att dryga gym er und extra på kvällarna ser det. Carro jobbade heltidsanställd har hon ndre än ett halvår som ut studiebidraget. På mi e2. i vårt uppdrag för Tel avancerat till utbildare en verklig jobbresa. ligen chansen att göra På Call-Up har du näm som du har nytta du en betald utbildning Redan när du börjar får Kanske dags att på? liv. Så vad väntar du av i resten av ditt arbets ro! Car d me äll skv ing en utbildn anmäla ditt intresse för w.call-up.se ww web, erbjuder just nu på vår ders Molin, Läs mer om de jobb vi An f che ngs jni signal till vår försäl testa oss. att Eller varför inte slå en rtyga dig Vi lovar att han kan öve på tel 026-222 0000.

l vi ha dig!

Up. Vill du något, vil

Välkommen till Call-

Call-Up _______

Klättra på säljtrappan med oss

19


Möt våren hos Hööks!

Claridge House ®

En butik nära dig.

Träns

399,T-shirt

Tröja

från

79,-

från

199,-

Carlow

20

ak

ti v er

å ing för b

hun

d & för a re

Hööks HÄSTSPORT Valbo Köpcentrum · 026-66 19 00 Vard. 10-20 · Lörd. 10-18 · Sönd. 11-18

www.hooks.se

il i t y, e n

ku

l

Ag

de

• Pullarträns med dekorativa silverfärgade ringar på pannband och nosgrimma. • Pad i äkta fårskinn. • Komplett med vävribbtygel. • Svart, Brun • Ponny, Cob, Full


21


VITT

Marcus kavaj + byxa fr. H&M 299 resp. 299 kr t-shirt Minimun fr. Fico 299 kr skor Selected fr. Sandegårds 799 kr Elina byxor Elin Kling fr. H&M 399 kr virkad topp fr. JC 299 kr glasögon fr. Gina Tricot 59 kr skor fr. Eurosko 799 kr ringar fr. Gina Tricot 129 kr/JC 69 kr armband fr. Gina Tricot 99 kr

Hela färgskalan! I sommar är alla färger tillåtna. Missmatcha knallrosa, limegrönt och orange ena dagen, kör på pastellfärgat den andra för att avsluta veckan i något svart och metallicfärgat eller varför inte helvitt. Den här månaden har vi samlat säsongens fem kulörtrender – enjoy! foto Frank Julin stylist Hanna Flach stylistassistent Patricia Warberg makeup Maria / Studio Plaza hår Stina & Johanna / Studio Plaza modeller Marcus Holm & Elina Brynk

22


PASTELL

Elina tröja fr. Lindex 199 kr short stylisten egna (alt. Myrorna 40 kr) skor fr. H&M 299 kr armband fr. Åhlens 69 kr armband Snö of Sweden fr. Sandegårds 249 kr sjal fr. B-Young 79,50 kr Marcus shorts fr. Muskot 999 kr t-shirt Dr. Denim fr. Fico 299 kr solglasögon Ray-Ban fr. Bryntes Optik 1750 kr skor Selected fr. Sandegårds 799 kr klocka Triwa fr. Klockmaster 1795 kr skjorta fr. Carlings 599 kr

23


24


KNALLIGT

Elina tröja fr. Åhlens, 299 kr väska fr. Gina Tricot 199 kr shorts fr. H&M 149 kr armband fr. H&M 29,50 armband stylistens egna (alt. cocoo.se 165 kr) sandaler fr. Scorett 599 kr Marcus tröja Ljung fr. Brixx 899 kr shorts fr. BLÅ Denimstore 1399 kr skor Crocs fr. Crispin 499 kr skärp fr. Brixx 399 kr plånbok Decadent fr. Muskot 699 kr

25


METALLIC

Elina topp fr. JC 249 kr blus stylisten egna (alt. Myrorna 50 kr) shorts One Teaspoon fr. Fico 599 kr knästrumpor fr. Muskot 199 kr gummistÜvlar fr. ShoSho 399 kr halsband fr. Fico 449 kr

26


BLÅTT/ DENIM

Elina skjorta GANT fr. GANT Store 995 jeans Tiger Slender fr. JC 1299 kr klocka fr. Klockmaster 3290 kr loafers GANT fr. GANT Store 1295 kr väska Decadent fr. Muscot 3500 kr Marcus jeans Nudie Big Bengt fr. JC 1399 kr skjorta Selected fr. Brixx 399 kr sneakers fr. Scorett 499 kr klocka Emporio Armani fr. Klockmaster 3295 kr tröja Ralph Lauren fr. Ascot 1095 kr

27


BILJETTERNA ÄR SLÄPPTA TILL GÄVLES TEATERFEST

FÖRESTÄLLNINGAR, SEMINARIER, DEBATTER, MÖTEN OCH INTERNATIONELLA GÄSTSPEL. FÖRESTÄLLNINGAR: DE RÖDA SKORNA/Stockholms Stadsteater Skärholmen EN ÄR ILSKEN, EN ÄR RÄDD, EN GÖR ALLT FÖR ATT BLI SEDD/Riksteatern FERDYDURKE/Turteatern INGVAR! EN MUSIKALISK MÖBELSAGA/Malmö Stadsteater KATITZI/Folkteatern i Göteborg KOM TA MIN HAND/Folkteatern i Gävleborg LAGARNA/Teater Galeasen MAN SKA JU VARA TVÅ/Norbottensteatern NO TEARS FOR QUEERS/Regionteater Väst/Riksteatern NÄR BLIR DET SNART?/Mittiprickteatern PUBLIKEN/Göteborgs Stadsteater TRÖSTAR JAG DIG NU/Unga Klara UR ETT ÖVERGIVET ARBETE/Helsingborgs Stadsteater/Dramaten ALICE GENOM SPEGELN/Skottes Musikteater JÄVLA FINNAR/Botkyrka Community Teater & Dans VITA PUMPS/Botkyrka Community Teater & Dans 69 LOVE SONGS/StDH MUSIKAL/HSM i Göteborg PORNOGRAFI/HSM i Göteborg SPLITTER/StDH TRE SYSTRAR/TH i Malmö INTERNATIONELLA GÄSTSPEL: JE DANSE…/La compagnie de SOI JUHA/Tanssiteatteri Minimi

BILJETTBOKNING: GÄVLE TEATERS BILJETTKASSA TEL 026-10 21 00 ELLER TICNET.SE www.teaterbiennalen.se

28


kultur

Årets teaterhappening Dags för elevernas ex-jobb

Pantominhumor

Johan Löfström

Johan är den som startat filmprojektet och till sin hjälp med själva tecknandet och genomförandet har han tagit Gustaf Lord och Elin Hjulström, som båda är utbildade serietecknare. – Själv har jag inget tålamod med själva pillgörat, men startar gärna upp saker, säger Johan. Ljudet kommer DJ:n Slim Vic att komponera. Eftersom resurserna är begränsade för Deserted Walk-projektet har man skippat specialeffekter och att figurerna uttalar replikerna. – Jag har jobbat heltid i en månad för att få filmen finansierad och Film Gävleborg betalar en tredjedel. Jag har också varit i kontakt med SVT. Alla pengar vi får in går till Gustaf och Elin, som gör själva jobbet. Jag fungerar lite som en Ed Wood-regissör, som säger till dem att ”fuska så mycket ni kan!”. Filmens repliker har till exempel lösts med typografi i stället för att ta in skådespelare som gör rösterna och sedan försöka få till läppsynk, berättar Johan. – För mig är alltid storyn viktigast. Det är oviktigt med flashiga 3D-effekter, säger han också.

J o h a n L ö f s t r ö m h a r just nu många strängar på sin lyra. Dels är han initiativtagare till Yeahvle TV, ett program för animerad film på Fria Kanalen, dels är han producent och manusförfattare till den animerade filmen Deserted Walk. Detta på sidan av sin delaktighet i Edge Designshop.

Vad handlar Deserted Walk om? – Den är en vandringssägen, skulle man kunna säga. Det finns ingen egentlig story utan den består av sammanlänkade scener och sekvenser, den innehåller metaforer och surrealistiska inslag, berättar Johan när vi träffas på Konditori Lido för att prata. - Jag vill att filmen ska fungera ungefär som Simpsons; unga ska kunna se den och hänga med i handlingen samtidigt som de äldre i publiken ska förstå den på ett djupare plan och uppfatta det bildliga. Deserted Walk innehåller både ironi och samhällssatir, fortsätter han. Filmen beräknas vara klar för redigering och ljudpåläggning i slutet av maj eller början på juni och efter fem månaders arbete har man då fått ihop en film på cirka femton minuter. – Men stora produktionsbolag som Pixar jobbar i tre-fyra år för att få till en entimmesfilm och har massor med folk som jobbar med den, menar Johan apropå den tidskrävande filmform de arbetar med.

Johan tycker att kultur är en demokratisk rättighet och alla ska kunna utföra eller ta del av konst oavsett förutsättningar. Och han vill se mer spontankultur. – I dag går folk omkring med fantastisk teknik i fickan. Med en mobiltelefon kan alla göra film. Vi är några som tänkt starta kurser där man får lära sig göra animerad film med enkel teknik. Nuförtiden kan man lära sig dataprogram eller spela ett instrument genom att glada amatörer lagt upp instruktionsfilmer på YouTube. Men genom att träffas i grupp kan man bolla idéer och experimentera. Johan vill lyfta fram just animerad film och

pril

19 atill 7 maj

Minge l Tis 19 april kl 17 - 20 ww w.k ultu rkio ske n.s e

T I D E R Ö P P E T

INST

ITUT

R ET FÖ

DIGIT

ALA

KONS

TA R T

ER

F or m: ROLF CARLWERN ER

[ k r i g ] , s o m ä r ett konst- och idésamarbete mellan Karin Bäckström och Jon Perman, ställer ut en installation på Galleri Galaxen fram till och med 7 maj. Duon har tidigare visat upp verk inom såväl musik, fotografi som mode och driver tillsammans med Joakim Wikman Galleri Lars Palm.

(MåLERI) Från

A D R E S S

F ö r e s tä l l n i n g e n Magic of Dance 2011 visas den 18 maj på Gävle Teater. Det är lärare och elever från Ackes Dansskola som tillsammans med gästartister bjuder på en show med många olika dansstilar och vackra dräkter.

Konstglas och akvarell i förening på Lättings

( Spe ge ln h use t ,

Konst på Galaxen

F r a m t i l l d e n 7 maj ställer konstnären Jopaucho ut måleri och skulptur på IDKA Kulturkiosken i Gävle. Utställningen kallas passande nog Nom de plume, vilket på svenska betyder pseudonym. Vill man sedan skylta med att man gillar hans konst kan man köpa någon av de t-tröjor han gjort tryck till hos Tshirt Store.

Ny g a ta n 24

Magisk danshow

JO PAU Jopaucho på Kulturkiosken CHO

gamla an tik var iate t)

D e n 2 6 m a j kommer The Umbilical Brothers till Konserthuset för nittiominutersshowen Don’t Explain. Den australiensiska humorduon Shane och David har besökt både David Letterman och Jay Leno, turnerat med Robbie Williams och lyckas vara roliga med pantomim och djurläten.

S å h ä r i slutet av läsåret visar flera klasser upp vad de lärt sig under sin utbildning. Så ta chansen att se framtidens stjärnor! 5-6 maj presenterar Vasaskolans danstreor föreställningen The Body Says What Words Can Not på Spegeln, medan skolans jazztreor har sin avslutningskonsert klockan 19 den 16 maj på Konserthuset. Konstskolan i Gävle visar utställningen Under ytan på Gävle Konstcentrum från och med 18 maj till och med 5 juni och skolans avgångsklass visar upp sina arbeten på Konsthallen i Sandviken mellan 7-22 maj. Där ställer även Sandvikens Gymnasieskolas bild och formgivningstreor ut mellan 26 maj och 6 juni. JOPAUCHO.TUmbLr.COm

T e at e r b i e n n a l e n ä r v å r e n s kulturhändelse i Gävle. Under fem majdagar med start den 11:e kommer man kunna se föreställningar och delta i workshops och seminarier. Det finns en hel del guldkorn på programmet, som till exempel Folkteaterns Kom ta min hand, som också visats på SVT. Den kommer att spelas fyra gånger i Lilla Gasklockan. Staffan ”Vilse i pannkakan” Westerberg samt teatergiganterna Marie Göranzon och Susanne Osten besöker biennalen för att tala om sina teaterliv, vilket alldeles säkert kommer bli intressant att lyssna på. För dem som vill finns det också möjlighet att själv pröva en tanke, text eller koreografi – eller nästan vad som helst faktiskt – under de tre kvällar som Skottes Musikteater erbjuder Open Stage.

T is-fr e

kl 14 - 18 - 15 Lör kl 12

B e s ö k G a l l e r i L ät t i n g s någon gång innan 11 maj för utställningen Björn Steijner & Nenne Hagman - med Glas av Akvareller. Björn är glaskonstnär från Utvalnäs med egen hytta i Högbo. Nenne är ursprungligen småländska, men numera målande Gävlebo. Björn och Nenne är vänner och ställer för första gången ut tillsammans.

Bokbaserade filmer på 7:an D e n a m e r i k a n s k g j o r d a f i l m e n Let me in som bygger på John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in spelas på Bio 7:an mellan 20 och 26 maj. Jag kommer att kolla på den för att se om den är bättre än Tomas Alfredsons märkliga version. Under samma vecka visas också filmen The Way Back om flykten över Sibirien, Gobiöknen och Himalaya från ett Gulagläger 1941. Låter som att flykten är minst lika jobbig som arbetslägret. Filmen baseras på boken Flykten från Stalins läger av Slavomir Rawicz.

efter kontakt med Fria Kanalens Israel Benavides fick han programtid att visa filmer. I första programmet – det andra sänds 4:e maj – visades 25 filmer – några lokalproducerade, men de flesta internationella. – Genom kontakter blev det många filmer att visa, säger Johan. Programmet, som heter Yeahvle TV planeras återkomma första onsdagen varje månad och då med olika filmer varje gång. Alla är välkomna att skicka in sin animerade film till programmet oavsett vilken teknik man använt. Johan tycker för övrigt att Gävles lokal-tvkanal Fria Kanalen är en outnyttjad resurs, som alla med en programidé bör använda. – Kanalen är skattefinansierad och utrustningen finns ju där.

Fotnot: Deserted Walk kommer förmodligen att premiärvisas på Exit Filmfestival på Spegeln den 16:e september.

Vårstädning J a g h å l l e r p å att vårstäda. Faktum är att jag i stället för att skriva mina Nöjesmix-texter (som jag nu blir tvungen att slänga ihop i elfte timmen) städar, slänger och möblerar om. Jag tror att vårljuset gör mig lite manisk. Jag blir ohälsosamt aktiv samtidigt som hjärnan går in i något slags sleep-mode (vilket jag kan informera om är dåligt om man ska författa texter). I vilket fall som helst har vi - min sambo, katten och jag – en väldigt ren och luftig lägenhet efter allt fejande och slängande. Normalt är jag typen som har mycket svårt för att göra mig av med saker, men nu har jag verkligen rensat. Lite hjärtslitande var det att slänga min samling av alla Mitt så kallade liv-avsnitt jag spelat in på video(!), men eftersom videon inte varit inkopplad på flera år var det väl dags ... Man får lite nostalgi-kickar när man går igenom i princip allt man har. Jag har i och med sorteringen av cd-skivor påmints om 1990-talets Catharina som gillade tjejrockband (någon som kommer ihåg Lunachicks och Bazooka!?); jag har med ett leende på läpparna bläddrat igenom den stora samling hästfoton jag tog som elvaåring. Jag har också fått konfrontera min samlingsmani vad gäller Stieg Trenter-deckare; det kanske är dags att göra sig av med ett par av tripletterna av I dag röd ... Att vårstäda är lite som att lära känna sig själv och jag tror att jag kommer ur den här prövningen lite lättare och renare till sinnes.

Catharina Bergman

29


film

adrenalinstinn invasionsfilm

Eftertänksamt om lycka

Omöjlig att tro på

limitless

heartbreaker

Nordisk Film

Atlantic Film

Regi: Neil Burger, 2011 Medverkande: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro m.fl. premiär: 29 april

Regi: Pacal Chaumeil, 2011 Medverkande: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier m.fl. premiär: 29 april

b i o : Slackern och aspirerande författaren

b i o : Nej, det kan jag säga direkt. Det här

world invasion: battle of los angeles Sony Pictures

Regi: Jonathan Liebesman, 2011 Medverkande: Aaron Eckhart, Michelle Rodriquez, Michael Peña m.fl. premiär: Visas nu

b i o : Helt plötsligt anfalls jorden brutalt av märkliga robotliknande varelser. Det hela liknar

en kolonisering av värsta sort och militären ska snart släppa bomben med stort B. Tyvärr visar det sig att ett gäng civila sitter gömda på en polisstation i bombområdet och ett gäng marinsoldater måste rädda dem därifrån. Frågan är bara hur de ska lyckas när ingen vet hur man tar kål på de invaderande styrkorna. NÖJESMIX KOMMENTERAR: Nog har världen invaderats av utomjordingar ett antal gånger på film vid det här laget. Ändå finns det inte sådär jättemånga bra försök. World Invasion: Los Angeles är ett hyfsat försök till blandning mellan Independence Day och War of the Worlds. Vad som är bra med World Invasion: Battle Los Angeles är med vilken kraft utomjordingarna anfaller och att det inte ges några förklaringar. Istället får man fragmentariskt följa nyhetssändningarnas spekulationer. På så sätt ökar känslan av äkthet. Samtidigt är varelserna rätt snyggt designade. Det mindre bra är filmens ohämmade hyllning av marinsoldater, hade det inte varit för konspiratoriskt hade jag lätt trott att World Invasion: Battle Los Angeles var en propaganda- eller värvningsfilm. Det gör också att det är ganska svårt att sympatisera med dessa fantastiska hjältar, oavsett om Aaron Eckhart fyller sin John Wayne-figur med några skopor känsloregister. World Invasion: Battle Los Angeles är ändå en adrenalinstinn invasionsfilm som gör det jobb den ska, även om man måste vara lite väl förlåtande till historien ibland. Jonas Danielsson

Eddie Morra håller på att gå ner sig totalt. Skrivkrampen ger inte med sig och flickvännen lämnar honom. Han är rätt trött själv och när han blir erbjuden drogen NZT som ska få honom att piggna till ordentligt tar han chansen. Drogen förvandlar honom till en prydlig samhällsmedborgare med de rätta kläderna och till ett lysande geni. Utan drogen faller han tillbaka i gamla spår så den enda vägen är mer, framåt och uppåt. Problemet är bara att drogmissbruk brukar ha baksidor. NÖJESMIX KOMMENTERAR: NZT är alltså en drog som förvandlar underpresterare till genier med klassiska utmattningssyndrom som baksmälla. Limitless ställer frågan: är detta vad vi eftersträvar? Prestationer skapar lyckliga människor som kan lämna medelmåttan, och därmed också den förkastliga svagheten, bakom sig. För här står svaghet eller oförmåga som själva grunden till misslyckande och som misslyckad också oönskad. Kan man bara ta sig i kragen kan man också prestera och därigenom skapa sin egen lycka. Men bilden av det är inte enbart ljus. Limitless är mer som ett konstaterande av ett samhällssyndrom som blir allt tydligare och skapar ett nytt klassamhälle – är det ändå värt ett piller för att tillhöra de lyckade?

tror jag inte ett dugg på. Ett företag som ska bryta upp dåliga förhållanden genom att romantisera den missnöjda kvinnan låter orimligt. När det dessutom visar sig att de inte tjänar särskilt mycket pengar på det faller alltihop ännu plattare.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det finns ändå en viss charm i historien men det betyder faktiskt inte särskilt mycket när den är stört omöjlig att tro på. Det är faktiskt lättare att tro på utomjordingar, galna mördare eller monster på film än falska mänskliga drivkrafter. Filmen misslyckas med att lägga grunden för själva historien och skapar därför en rejäl distans till materialet och då spelar det ingen roll hur charmiga Vanessa Paradis eller den tvivelaktiga gigolon Alex är. Det är dessutom totalt overkligt att den bedragande charmknutten av någon förälder skulle betraktas som bättre svärson än en trygg och trevlig kille utan märkbara fel. Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

Smultronstället N ä r b i o g r a f k e d j a n Astoria gick i graven och SF till stora delar fick monopol på den svenska marknaden utlovades att det inte skulle bli bara ”storfilmer” på repertoaren. Därför startades satsningen Smultronstället, döpt efter Ingmar Bergmans geniala film, där de små filmerna skulle platsa och lyftas fram till den kräsna/ovetandes biopubliken. Kanske det till och med skulle innebära att fler såg de här filmerna än om de gick på den lokala smalfilmsbiografen. På något sätt skulle i så fall målet med att leverera ”alternativ” film till folket vara uppnått.

Reklamen om Smultronstället som rullar på SF visar hur en introvert, elitistisk cineast försöker krama in svårmodig film i en satsning som uppenbart tycker att han överdri-

30

ver. Jag är den förste att erkänna att bara se jävligt smala filmer är lika trist som att bara se blockbusters från Hollywood. Men säger man sig värna om – filmer som inte gör så mycket väsen av sig – så förväntar i alla fall jag mig filmer som inte är på allas läppar – de som vi faktiskt måste bli visade till. Bra filmer vi annars missar. I skrivande stund är de tre filmerna på Smultronstället två Oscarvinnare, Kings Speech och The Fighter, och en nyinspelning av en svensk storsäljare till roman och film: Let Me In. Alltså, ärligt, jag har faktiskt hört mindre om samtliga alla andra filmer på repertoaren. Visst går det ändå publik på Scream 4 och I am Number Four men jag lovar att Oscarvinnare, Woody Allen eller Pedro Almodóvar också har sin publik. Vill man ha ett smultronställe vill man väl att det inte ska vara en motorväg eller det nya köpcentret som alla ändå går till. Sedan om

det kommer dit många gör ju inget. Det är jättebra att folk får upp ögonen för så kal�lad ”alternativfilm”. Men är det alternativfilm man vill ha så får vi som har ett alternativ nog gå på den där lokala smalfilmsbiografen även i fortsättningen. Det blir allt tydligare hur mycket de behövs.

Jonas Danielsson

grejer! bästa filmupplevelserna: Stumfilmskonsert Är det bra blir film aldrig bättre än så Utomhusbio Helst när det är varmt och mörkt samtidigt Filmnätter En natt, ett tema, en lång njutning


film + spel

ren och skär underhållning!

Blivande kultfilm!

Omodernt och fult

panik i byn

motogp 10/11

Njutafilms

PS3, Xbox 360

Regi: Stéphane Aubier & Vincent Patar, 2009 svenska röster: Claes Månsson, Claudia Galli, Göran Forsmark m.fl. premiär: 6 maj

b i o : Tänk dig att du plötsligt hamnar i en

sexårings allra mest fantasifulla lekar med plastfigurer. Exakt så är Panik i byn och blir därmed också smått fantastisk. Här finns inga logiska begränsningar som i till exempel Toy Story-filmerna eller Leksakernas julafton (1986). Bara rent och skärt vansinne. NÖJESMIX KOMMENTERAR: Vi får följa familjen Häst, Indian och Cowboy som bor bredvid världens argaste granne. När gängets hus en dag försvinner under en tegelhög drar en rad händelser igång. Bland annat inleder Häst en kärlekshistoria med byns pianofröken, de blir fångade av galna vetenskapsmän i en robotpingvin och vattenmonster tjyvar ständigt väggarna från husbygget. Den lilla invändning jag har är att knappt någon kvinnofigur får vara med och vara galen, men så är det tyvärr nästan alltid vare sig det handlar om barnfilm eller vilken annan populärkultur som helst. Med en enkel stop-motion-teknik framkallar i alla fall Panik i byn en rejäl närhet och en hyllning till den ohämmade fantasin. Den påminner också just därför om den gamla Loranga, Masarin och Dartanjang-serien (också alla män, förutom författaren Barbro Lindgren) som gick på teve när jag var barn. Panik i byn kommer att uppnå minst samma kultstatus. Geni! Jonas Danielsson

Filmnytt Steven Spielbergs studio DreamWorks har nu köpt filmrättigheterna till boken WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secresy, som handlar om den skandalomsusade Wikileaks-grundaren Julian Assange. Flera andra bolag är dock också på gång med att göra film kring Julian Assange. Joel Kinnaman är klar för Daniél Espinosas thriller Safe House där Denzel Washington spelar huvudrollen. Kinnaman ska spela en man som har ansvaret för CIA:s safe house som blir attackerat. Den enda överlevande agenten (som spelas av Ryan Reynolds) måste då transportera en farlig fånge (Denzel Washington) till en ny destination innan angriparna dödar dem. Inspelningarna har redan startat i Sydafrika och filmen får premiär 17 februari 2012.

s pe l: För det första: finns det något

wwe all stars Wii, PS3, Xbox 360, PS2, PSP

s pe l: Jag måste börja med att skamlöst basunera ut min djupt rotade kärlek för wrestling redan tidigt i den här recensionen. Stora och svettiga muskelkarlar som kramas och kastar varandra över land och hav, hur kan det bli coolare? Jag har spelat alla möjliga wrestlingspel och kan säga att WWE All Stars är det bästa som utkommit på en mycket lång tid. Här går man tillbaka några år i stilen och återförvandlar wrestlingen till mer party än simulation som det gränsat till i tidigare spel från denna konsolgenerationen. Detta är så kaosartat fantasislagsmål som amerikansk wrestling ska vara helt enkelt. ”Skapa-egen-karaktär”-läget kunde ha varit vassare men förutom det är spelet faktiskt ren och skär underhållning. Däremot reserverar jag mig för samma uttalande i singelsammanhang, spelet är med all tydlighet ett multiplayerspel. Absolut inte tråkigt att spela ensam men det är huvudsakligen gjort för multiplayer. Och där är det riktigt bra.

motorcykelracingspel som faktiskt blivit bra? Jag kan inte minnas något. Jag kan åtminstone inte minnas något mc-spel vars slutprodukt levererats med en godkänd fysikmotor, något som racingspel lever på enligt min mening. Det här är förvisso det kanske bästa på den fronten men ärligt talat räcker det inte. När man bränner runt med en hoj i 200 kilometer i timmen ska man väl flyga till typ Blåkulla om man kraschar? Här ser man mer ut som en svävande läderlapp när det krockats ordentligt. Även grafiken kan beskrivas som totalt oengagerande då den påminner mer om ett spel från förra konsolgenerationen än denna. Karriärsläget som spelet erbjuder gör faktiskt att man åtminstone får tid att ge spelet en ärlig chans men tyvärr tror jag bara att detta är något för mc-älskare och extrema racingfanatiker. Själv är jag inte särskilt imponerad överhuvudtaget. Kim Linder

Kim Linder

Pålitligt och prisvärt

Måste fånga alla - igen

Ta tillbaka USA

tiger woods pga tour 12: the masters

pokémon white

homefront

DS

Xbox 360, PS3, PC

s pe l: Pokémon White, med sin tvillingbror Black, är här med ännu fler monster att fånga. Pojken inom mig blir alltid förtjust när han hör ordet Pokémon. Det finns något barnsligt kul med att fånga, döpa och kriga med sina varelser vilket är vad jag får göra i det här spelet. En ny grej är att man i majoriteten av spelet bara har tillgång till helt nya Pokémons. Det är självklart kul att få bekanta sig med nya ansikten men nostalgin är en stor del av Pokémon – några gamla godingar tillgängliga tidigt i spelet hade inte varit en dålig sak. Pokémon White har valt att leka en del med kameravinklingar och gjort städerna mer levande, vilket känns välkommet. Karaktärerna har också fått sig ett lyft från tidigare titlar. Man känner faktiskt sympati för skurkarna, vilket är ovanligt i såna här spel. Trots det nya i spelet är det samma gamla grej i grunden och jag får känslan av att ha gjort allt förut. Pokémon har kört på samma visa i över tio år. Det fungerar men överraskar inte.

s pe l: Året är 2027 och det har gått åt

PC, Xbox 360, PS3, Wii

s pe l: Föga förvånande kan vi konstatera

att ännu ett nytt Tiger Woods-golfspel nått spelhyllorna i år. Faktum är att den här golfserien egentligen är totalt odödlig och kommer troligtvis att ånga på i många år till. Utan konkurrens och med vettiga uppdateringar varje år tuffar spelserien på likt en vithaj på ecstasy. Outtröttlig. Uppdateringarna är få men vettiga, i år handlar det om spelläget Masters. Som namnet antyder handlar det såklart om turneringen US Masters som man äntligen fått rättigheterna till. Har man intresset nog kan Masters erbjuda speltid i åtminstone ett 20-tal timmar och det är inte fy skam på något sätt. Sin vana trogen är även denna upplaga smäckfylld med innehåll, spellängden är helt fantastisk. Små minus hittas här och där men inget som förtar spelupplevelsen nämnvärt. 12:ans version av serien är helt enkelt precis vad man räknat med, varken mer eller mindre.

Kim Linder

Anton Björnberg Kalén

pipsvängen. Nordkorea har lyckats ta över stora delar av Asien och har även ockuperat USA. Du tar dig an rollen som en amerikansk stridspilot som allierar dig med rebeller som ska ta tillbaka makten från koreanerna. Konceptet håller och inledningen är fängslande. Tyvärr avtar stämningen mer och mer. Dina medhjälpare är ointressanta och oftast är de bara i vägen genom att ta lång tid på sig igenom dörröppningar och liknande. En annan stämningsdödare är den otroligt korta speltiden – efter cirka fem timmar är du klar. Grafiken har sina toppar och dalar men landar på ett godkänd totalt. Spelkontrollen är högst fungerande, men inte det bästa jag stött på. Bättre är det online. Det är fartfyllt och det finns många möjligheter att uppgradera karaktären. I slutändan kan jag inte rekommendera Homefront, det finns många andra skjutspel där ute med längre speltid och bättre multiplayer-möjligheter.

Anton Björnberg Kalén

31


film

Fakta om Christians biorum och dess inneh책ll: 2 st Blu-ray-spelare 1 st HD-spelare 1 st laserdisc-spelare 2 st dvd-spelare 1 st PS3 1 st 46 tum Panasonic plasma 1 st Sony Reciever 5.1 ljud 1600 DVDs och Blu-rays

32


film

Hemma hos en filmnörd! Sedan drygt en månad tillbaka bloggar Christian Stjernström om film på nojesmix.com. I det här numret kollar vi in hans biorum och tar reda på lite mer om killen som kallar sin filmsamling för ”sjukt nördig”. text Anna Utterberg foto Kenneth Wennberg

Har ditt sett att se på film förändrats sedan du började att studera film? – Både ja och nej. Den subjektiva tolkningen och analysen av spelfilmen blir nedbryten i marginaler på Högskolan medan den ordinära söndagsfilmen med Steven Seagal kan njutas av på ett mer avslappnat sätt. Vilka mål och drömmar har du med utbildningen? – Först och främst att ta fil.kand. i filmvetenskap. Sedan jobb. Var som helst. Så länge jag får pyssla med text och dess relation till filmen.

Namn: Christian Stjernström Ålder: 32 år Civil status: Gift, barn, hund – hela radhusklyschan Aktuell: Som bloggare på nojesmix.com Hej Christian, berätta för de som inte känner igen dig vem du är! – Jag är en 32-årig filmstudent på Högskolan i Gävle. Läser just nu litteraturvetenskap och har ångest över svåra tentor. Jobbar även med marknadsföring och som DJ på SlickCity sedan 2004. Vilket är ditt första filmminne? – Hemma hos mor och far i början på 90-talet. Nersjunken i en fåtölj tittande på Lindsey Anderssons märkliga framtidsepos Oh, Lucky man. Det blev en riktig ögonöppnare för en naiv 12-åring som enbart varit inbiten på Disneydags och Starzinger. Hur många filmer ser du per vecka? – Cirka fyra-fem filmer. Berätta lite om vad vi kommer kunna läsa om i bloggen? – Film, film och åter film. I alla konstellationer och mina egna tankar och åsikter om det ämne som ligger mig varmast om hjärtat.

>> Filmstaden i gävle är duktiga på att ta in “smalare “ filmer. << Vad tycker du om filmerna som kommer till Filmstaden? – Mycket bra. Filmstaden i Gävle är duktiga på att ta in ”smalare” filmer. Synd bara att de ibland kan komma lite sent. Var sitter du helst i salongen? – Längst ut till vänster. I salong 1 på Filmstaden är det rad 5. I salong 2 rad 4. Big no-no på biografen? – Korkade och högljudda kommentarer under filmens gång, typ; ”Men va nu då? Var det han som var skurken? Men var det inte han som var med i början av filmen, åhhh, jag fattar ingenting!”

hus blev perfekt. Innan biorummet blev klart var det endast en betongbunker som fungerade som förråd. Vi byggde allt från ”scratch”, lade golv och byggde väggar. Nu, två år senare, är det perfekt som filmrum. För mig fungerar det även som en plats för eftertanke och funderingar över livets små bekymmer. Hur ser din filmsamling ut? – Den är diger och sjukligt nördig! I skrivandet stund landar den på 1594 DVDs och Blu-rays. Utöver denna samling tillkommer det cirka 450 laserdiscs. Jag vill i dessa tider av olagliga nedladdningar förtydliga att ALLA mina filmer är KÖP-filmer och inget annat. Det finns även märkliga filmattiraljer såsom masker, actionfigurer, filmkuriosa, tavlor och dockor. Berätta om din filmkuriosa! – Dockorna är mestadels inköpta på eBay och SciFi-mässorna i Stockholm som går av stapeln varje år. De kostar runt 500-1000 kronor styck. På bilderna ser vi bland annat Chucky från Onda Dockan-filmerna. Billy är dockan från Saw-filmerna, Jason Vorhees från Friday the 13th och Pinhead från Hellraiserfilmerna. Freddy vs Jason-masken och handsken är den dyraste pjäsen i rummet, cirka 4000 kronor. Limiterad utgåva. Favoritfilm? – A clockwork orange.

Är film bäst på bio? – När kommentarer som nyss nämnda florerar, nej. Annars ja.

Någon regissör du måste se allt av? – Då: Stanley Kubrick. Idag: Paul Thomas Andersson.

Berätta lite om ditt biorum! – Det är en dröm som gått i uppfyllelse, vi (jag) pratade om det länge när vi letade hus. Vi hade helt enkelt inte plats för allt i ett ”vanligt” rum. Och radhuset i Bom-

Största filmbesvikelsen? – Jag blev inte så överförtjust i Sylvester Stallones actionspektakel The Expandables. Och då är jag ändå typ Sveriges största fan av ”The italian stallion”.

Ser just nu mest fram emot kommande film? – Prometheus av Ridley Scott. Någon genre du föredrar? – Skräck!

>>

min filmsamling är diger och sjukt nördig! <<

Hårdaste actionhjälten? – Jag måste ändå svara Sylvester Stallone där. Trots ovanstående debacle. Vilken är den bästa filmrepliken? – Många. Men en favorit är ”Why won´t you die?”, Freddy Kruger till Jason Vorhees i Freddy VS Jason (2003). Om du hade huvudrollen i en film, vilken film skulle du då vilja medverka i? – Som Mel Gibsons karaktär Martin Riggs i Dödligt vapen-filmerna. Galen, snygg och skjutglad. Hur ser din officiella tio i topp-lista ut? – Det skall poängteras att genrebestämning, kronologi och känslomässiga tillstånd har ej beräknats in i uppradningen av mina personliga favoriter. Så mina favoritfilmer KAN se annorlunda ut om du frågar mig imorgon. Med det sagt, here we go: 10. Psycho 9. 2001 a Space Odyssey 8. Alien 7. Magnolia 6. Rocky 5. Fletch 4. Raging Bull 3. Deliverance 2. The Excorcist 1. A clockwork orange Missa inte Christians blogg, nojesmix.com/krillesfilm

33


34


läsbart

tidning

Inte riktigt övertygande

Trevlig deckare

Lågmäld roman

styleby

Drakens år

Thomas Kanger

flickan med snö i håret

det stora huset

Tidningen för dig som tycker att Elin Kling har en fräsig stil.

Ninni Schulman

Brombergs

Norstedts

Månpocket ”Once upon a time”

Jag har mycket svårt för magasin som är självbetitlade eller personfixerade. Det är något över det hela som osar storhetsvansinne. Oprah är enligt mitt tycke den enda som kan komma undan och hon har ändå besinnat sig och kallar sin tidning O Magazine och inte Oprah Magazine. Som tur är valde Jonna Bergh och Elin Kling att kalla sin nya tidning StyleBy och inte Style By Kling, för då hade jag kräkts. Men StyleBy handlar väldigt mycket om Elin Kling. Hon är tidningens modechef och creative director och syns på framsidan i sex upplagor, figurerar som modell i ett modereportage och berättar hur hon fick en egen kollektion hos H&M. Eftersom jag tycker att hon har en tråkig klädstil (trots att hon faktiskt fanns med på en outfitbild i marsnumret av amerikanska Vogue) ser jag inte poängen med att fokusera en tidning kring den. Därmed inte sagt att jag ogillar StyleBy. Den påminner litegrann om Modette (en tidning som tyvärr bara fanns under en kort period för ett par år sedan) eftersom de båda fokuserar på personlig stil i stället för trender. För det är som tur är inte bara Elin Klings stil som kommer till tals. De korta reportagen om australiensiska modeagenten Holly Garber och danska tidningen Covers moderedaktör Emelie Johansson och deras kläder är bäst i det här första numret av StyleBy. Nummer två kommer ut tionde maj.

Nicole Krauss

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

d ec k a re: Thomas Kanger, som förutom deckarförfattare är journalist och tidigare jobbat på TV4:s Kalla fakta, har skrivit två parallella deckarhistorier i Drakens år. I den ena får privatdeckaren Espen Krogh i uppdrag att hitta den amerikanska advokaten Auster Fogg, som försvunnit. Han får bra betalt, men uppdraget verkar mysko. I den andra deckarintrigen ska kriminalinspektör Elina Wiik vid Västeråspolisen lösa mordet på en väktare på Ikeas parkering. Historierna löper parallellt och läsaren förs fram och tillbaka mellan stereotype Kroghs spårande och osunda alkoholvanor och trötta Västeråspoliser. Kanger lyckas väldigt bra med att skildra två totalt olika miljöer, men hela tiden undrar man vad det är som är historiernas minsta gemensamma nämnare. Kanger verkar hemtam i såväl Västerås som Hanoi, men trovärdigheten i handlingarna håller inte – och inte heller är spänningshalten hög. Var för sig och på egen hand skulle de båda parallellhandlingarna inte duga - de är alldeles för tunna för det. Och vad som sammanlänkar dem får man veta tre sidor från slutet. Som drivkraft för att hålla läsarens intresse kvar fungerar det okej att vilja få reda på sambandet. Men, detta samband är inte så jätteintressant och boken lämnar mig snopen och irriterad. Catharina Bergman

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

p o c k e t: Till en början retar jag mig på språket i den här boken. Det är tråkigt och enkelt och icke-gestaltande. Allt står liksom skrivet rakt ut utan några som helst omskrivningar. Men sedan tar berättelsen över och jag glömmer den intetsägande språkanvändningen. Jag vet inte riktigt vad det är jag gillar med Ninni Schulmans deckare. Kanske är det att huvudpersonen. Magdalena är journalist och inte polis, vilket känns befriande. Schulman är själv journalist och ger vad jag kan tänka mig är en riktig bild av en byhåle-reporters ensamma arbete där allt från att fråga folk på stan om de ätit säsongens första semla till att luska reda på mordmotiv ingår. För i lilla Hagfors dit Magdalena flyttat försvinner först en tonårsflicka och en kort tid senare hittas en tonårsflicka död i en matkällare. Och en kamp mot konkurrenttidningens lokalreporter startar. Det finns poliser med i berättelsen också, men deras utredningsarbete tar inte över Magdalenas undersökningsarbete utan finns i lagom dos. Författaren är även bra på att skildra hur föräldrar skyddar sina barn från sanningen. Magdalena har nyligen skilt sig, mår inte särskilt bra efter det och har en sexårig son, som hon försöker att inte oroa. Den här boken är en sådan bok som jag hela tiden längtat till nästa lästillfälle, men som efter att jag läst ut den helt släppt tanken på. Jag skulle nog vilja kalla den ett trevligt tidsfördriv.

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

ro m a n : I sin tredje bok på svenska

väver amerikanska Nicole Krauss samman fyra olika levnadsöden till en roman. I centrum står ett skrivbord och det är skrivbordets ägare berättelserna handlar om. Först får man som läsare möta Nadia. Hon är författare och bosatt i New York på 1970-talet. Skrivbordet får hon av poeten Daniel. Han blir dödad i sitt hemland Chile dit han åkt för att bekämpa Pinochet. Vid skrivbordet sitter sedan Nadia och skriver sina böcker. När Daniels påstådda dotter hämtar sin fars skrivbord kan Nadia inte längre skriva. På liknande sätt har skrivbordet stor betydelse i de övriga livsödena. Berättelserna blir som noveller eftersom karaktärernas vägar inte korsas, men samtidigt blir varje ”novell” en pusselbit och till slut har man hela bilden klar. Nicole Krauss använder sig av ett nedtonat och tillbakadraget berättande. Trots att omvälvande saker händer hennes karaktärer (de förlorar en närstående, får veta bekymmersamma hemligheter om sin livskamrat eller upplever stor kärlek) känns ingenting omruskande. Jag skulle vilja kalla Det stora huset för ett stycke god litteratur. Den är den perfekta boken att sitta och läsa i sin läsfåtölj under sin läslampa i sitt lilla hembibliotek med en kopp te. Den är absolut ingenting att hetsa upp sig över.

Catharina Bergman

Catharina Bergman

Catharina Bergman Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

Månadens blogg:

>> Nyheter

hyllan

n y t t g äv l e b a s e r at förl ag

ihyllan.se

Författaren, högskolelektorn och debattören Lasse Ekstrand har tillsammans med Robert Månsson och frun Eva Åsén Ekstrand startat bokförlaget Bokvind. De första två böckerna förlaget ger ut är båda skrivna av Lasse Ekstrand själv. Den ena är Kairo Blues, som är en road book med Lasse själv i huvudrollen och författarna William Burroughs och Hunter S Thomson som medresenärer; den andra är Speedway och är en självbiografisk bok med betraktelser om bland annat speedway. En bok om författaren och filmskaparen Pier Paolo Pasolini är på gång.

L o t ta L a r s s o n N y s t r ö m jobbar på webbyrå när hon inte läser, twittrar eller bloggar om böcker. I bloggen Hyllan kan man läsa hennes bokrecensioner och kommentarer om bokomslag samt hitta välformulerade författarcitat. Varje vecka lägger hon också ut en bild på en inspirerande bokhylla.

Du läser böcker i ett imponerande tempo! Hur många hinner du med i snitt per vecka? – Jag brukar läsa 110-120 böcker per år. Under helger och semestrar läser jag mer, mitt i hektiska jobbperioder läser jag mindre, men i snitt blir det nog två per vecka. Hur ser din drömbokhylla ut? – Drömbokhyllan är platsbyggd och täcker väggarna från golv till tak. Allra helst i ett eget bibliotek med plats för läsfåtölj också. Vilken bok tycker du har det snyggaste omslaget? – Det är omöjligt att välja ut en favorit, för det beror på boken. Det räcker inte med att det bara är en snygg framsida, utan det är lika viktigt att omslaget passar ihop med boken. Penguins klassikerserie är fantastiskt fina och passar utmärkt till just den typen av böcker. Rent generellt går jag igång på snygga grafiska omslag som exempelvis Roddy Doyles Kvinnan som gick in i dörrar, Jennifer Egans A Visit from the Goon Squad eller Jonathan Safran Foers Extremely Loud & Incredible Close, men lika ofta kan ett snyggt fotografiskt omslag locka mig lika mycket.

Bokias

Vilken genre läser du helst? – Jag har två favoritgenrer: historiska, äventyrliga, romantiska romaner, företrädesvis 1700-tal eller rockbiografier. Tvära kast ... Och förstås: vilken är din absoluta favoritbok? – Omöjligt att välja bara en ... men jag säger Diana Gabaldons Främlingen. Det är ett läsäventyr från första sidan till sista.

Lot ta Lar sson Nyström

.

mest sålda just nu

1

De målade grottornas land Jean M Ayul

2

Lila hibiskus Chimamanda Ngozi Adichie

3

Hudraåringen som klev ut ... Jonas Jonasson

4

14 år till salu Caroline Engvall

5

Korparna Tomas Bannerhed

35


kalender

18

gävle >> april

30

Magic of Dance på Gävle Teater. Magic of Dance framförs av elever och lärare från Ackes Dansskola samt gästartister. En exklusiv och storslagen show med dansare som i vackra dräkter framför en mängd olika dansstilar.

Oddjob på Spegeln. Oddjob är kvintetten bestående av Sveriges främsta jazzmusiker såsom Per ”Ruskträsk” Johansson (saxofon), Goran Kajfes (trumpet), Daniel Karlsson (piano, keyboards), Peter Forss (bas), Janne Robertsson (trummor). Efter 15 år som band är deras samspel och kommunikation i det närmaste telepatisk och musiken rymmer alltifrån klassiskt kvintettspel i Horace Silveranda till den mer elektriska perioden med influenser från bl.a. Kraftwerk, psykadelika och Jimi Hendrix. Clint heter Oddjobs senaste, grammisnominerade, album och det är en musikalisk hyllning till denna legendariska skådespelare, regissör och kompositör. På Spegeln får du chansen att sjunka in i Clint Eastwoods värld, där bandet tar dig fram genom mörka Dirty Harry-gränder och cowboy-öknar.

Melodiquiz på CC-puben.

19

Moneeo på Spegeln. För att fira releasen av albumet Moneeotronic ger Moneeo en visuell konsert med beatbaserade filmiska elektronlandskap. Moneeo arbetar konstnärligt med ny teknik, ljus, videoprojektioner och innovativa instrument som de själva konstruerar. Det handlar om musikinstrument de är helt ensamma om. Moneeo är ett helt koncept där musiken vävs samman med magisk ljussättning och videoprojektioner. Moneeo har gjort framföranden i såväl masugnar, tak till konserthus, The Sage i Newcastle, gallerier i Madrid, mm.

gävle >> maj

2

20

Reflex på Gävle Teater. Reflex är en scenisk energiinjektion med världsmästarjonglören Jay Gilligan och den erkände trummisen Erik Nilsson. Tillsammans skapar de humoristisk magi i en helt improviserad föreställning - en timmes eufori.

Degeneration på CC-puben. Kort i Rocken på Heartbreak.

21

Gefle IF - Halmstad BK på Strömvallen.

3

Hion Martell på CC-puben. Kort i Rocken på Heartbreak.

26

Stockholm Swing all stars på Konserthuset.

4

Melodiquiz på CC-puben. Ung jazz till max. Vasaskolans jazzelever spelar.

5

Lasse Berghagen på Konserthuset. Lasse Berghagen är utan tvivel en av Sveriges mest folkkära artister. I en helt ny föreställning blir det musik och anekdoter från hans långa karriär - men också melodier han aldrig framfört tidigare. ”Med text och musik skall jag försöka förmedla mina tankar och funderingar. Göra en tillbakablick på åren som gått i musiken och Thalias tjänst. Från mina första stapplande stegsom textförfattare och kompositör till mina senaste spelningar. Det blir en resa i ballad och burlesk”, säger Lasse Berghagen. Den här föreställningen rymmer närapå hela karriären. Musik liksom glada och mer allvarligare historier. The body says what words can not på Spegeln. Dansföreställning av Vasaskolans treor. Även den 6:e. Haydns hundrade på Konserthuset. Även den 6:e.

6

Gordin International Allstars på CC-puben.

36

8

Thomas DiLeva på Konserthuset. Med en bejublad föreställning inför 20 000 åskådare på Peace & Love-festivalen förra sommaren befäste Di Leva sin position som en av våra mest älskade stjärnor på pophimlen. Med sin uppmärksammade medverkan i höstens stora tvsuccé Så mycket bättre – där han rosades för sin kärleksfulla tolkning av Lasse Berghagens Sträck ut din hand och själv fick ta del de andra artisternas versioner av egna klassiker som Vem ska jag tro på? (September), Dansa din djävul (Petter) och Naked Number One (Christer Sandelin) – lyckades han sedan nå ut till en helt ny publik långt bortom såväl alla genre- som generationsgränser.

7

Harvest på CC-puben. After Shopping på Harrys. G2 på Maxim. Bluegrassbandet med medlemmar från bl.a. Valbo och Torsåker som förra året spendera fyra månader med att turnera i USA kommer till Maxim för en efterlängtad spelning. Blåbärsklubben på Konserthuset. Cash is King på Spegeln.

8

Joanne Shaw Taylor på CC-puben.

10

Jazzbacillen på Konserthuset. Dans och musik från Vasaskolans jazz- och danselever.

13 14 16

Fauxholt och Solen på CC-puben.

The Umbilical Brothers på Konserthuset. The Umbilical Brothers har turnerat över världen och uppträtt i TV-shower som Letterman och Jay Leno. Förra året tillfrågades de om att medverka i en av världens bästa komikers – Robin Williams – Australien-turné – vilket blev en stor succé. Under 2010 såg vi dem här i Sverige under en kritikerrosad och i stort sett utsåld turné – Heaven By Storm. Många inom media och publik har sedan dess önskat att se dem live igen i Sverige och nu är de tillbaka med showen Don´t Explain – 90 minuters berg och dalbana där man kastas från det ena oväntade påhittet efter det andra – i ett hysteriskt tempo.

27

Emerald på CC-puben. Happymakers på CC-puben.

sandviken >> maj

7

Arvingarna på Lobby Nightclub.

After Shopping på Harrys.

biopremiärer >> april

Jazztreornas avslutningskonsert på Konserthuset.

Thor (3D). Den mäktige Thor är en mäktig

29


kalender

men arrogant krigare vars vårdslösa beteende återutlöser ett uråldrigt krig. Som straff förvisas Thor till Jorden, där han tvingas leva bland människor. När den mest ondskefulla skurken i hans hemvärld sänder sina mörkaste styrkor för att invadera Jorden, inser Thor snart vad som krävs för att bli en äkta hjälte. I rollerna Kenneth Branagh, Chris Hemworth, Tom Hiddlestone, Natalie Portman m.fl. Between 2 fires. En ung mor räddar sin 10åriga dotter från barnprostitution i Vitryssland och flyr till en flyktingförläggning i norra Sverige. I sin utsatthet blir hon ett lätt byte för sin omgivning. De två möter en algerisk man på förläggningen och trots tvekan till en början växer attraktionen dem emellan. Även om det inte alls är säkert att de får stanna i Sverige så delar man en tro på att vara tillsammans i framtiden. Till slut ställs hon dock för ett val som gör hennes tillvaro till en mardröm. I rollerna ser vi bland andra Magda Poplawska, Kamila Nowysz, Simon Kassianides, Leila Haji och Fredrik Ohlsson.

biopremiärer >> maj

4

Fast and furious 5. Sedan Brian och Mia Toretto fritog Dom från häktet har de korsat många gränser för att kunna undvika myndigheterna. I Rio de Janeiro har de slutligen hamnat i en återvändsgränd och måste göra en sista stöt för att kunna vinna sin frihet. Medan de samlar ihop sitt gäng av toppförare vet de fortfarande att det enda sättet för dem att verkligen slippa undan är att konfrontera den korrupte affärsman som vill se dem döda. Men han är inte ensam om att vilja få tag på dem. Den hårdkokte FBI-agenten Luke Hobbs missar aldrig ett mål. När han får i uppdrag att sätta stopp för Dom och Brian sätter han ihop en insatsstyrka av elitpoliser och går till frontalangrepp. Men under sin jakt över hela Brasilien inser Hobbs snart att det är omöjligt att skilja de onda från de goda. Nu måste han lita till sina instinkter för att fånga sitt byte, innan någon annan hinner ikapp dem. I rollerna Vin Diesel, Dwayne Johnson, Ludacris, Jordana Brewster m.fl.

austronauterna tog på den resan. Medan NASA förnekar dess autencitet, menar andra att det är den riktiga anledningen till varför vi aldrig har åkt tillbaks till månen. En skrämmande thriller som avslöjar vad som egentligen hände.

13

18 Pirates of the Caribbean: I främmande vatten. Jack Sparrow och Barbossa ger sig av för att leta rätt på den svårfunna ungdomens källa men de upptäcker snart att Blackbeard och hans dotter har samma idé. I rollerna Johnny Depp, Geoffrey Rush, Penelope Cruz, Judi Dench m.fl.

Insidious. Josh och Renai har precis flyttat in i ett stort hus tillsammans med sina tre barn när en av sönerna är med om en olycka på vinden och hamnar i koma. När han några månader senare får komma hem för att vårdas av familjen inträffar en rad oförklarliga och skrämmande händelser. Josh och Renai börjar misstänka att huset är hemsökt, men sanningen överträffar deras vildaste mardrömmar. I roller bl.a. Patrick Wilson, Rose Byrne, Barbara Hershey och Lin Shaye. Vackra lögner. 30-åriga Emilie driver en frisörsalong, där hon ständigt serverar sina kunder välmenande råd och tips om hur de ska leva sina liv. Den enda hon inte verkar kunna göra något för är hennes egen mamma; Maddy, som helt tappat livslusten efter att ha blivit dumpad av sin man. I rollerna bl.a. Audrey Tautou, Daniel Duval, Nathalie Baye och Sami Bouajila.

dagarna ägnas åt ytligt umgänge över cocktails. Den enda person Sonia får närmare kontakt med är svenska Charlotte, som är gift med Jos kollega Daniel. När Sonia upptäcker att Jo varit otrogen försöker hon först hålla fasaden uppe inför omgivningen, men med ett krisande äktenskap och utan riktiga vänner tappar hon snart kontrollen över vardagen. Charlotte och Daniel erbjuder sig att hjälpa familjen, men deras bekantskap får oanade konsekvenser. I rollerna Lena Endre, Line Verndal, Henrik Rafaelsen m.fl.

27

20

Limbo. Året är 1973. Sonia och hennes två barn reser från Norge till Trinidad, där hennes man Jo fått arbete som ingenjör inom oljebranschen. Övergången från vardagen som småbarnsmamma till ett liv som oljehustru på en tropisk ö i Karibien är till en början spännande, men blir snart en utmaning för familjelivet. På Trinidad blir Sonia presenterad för Jos kolleger och deras fruar. Medan männen arbetar och barnen går i privatskolor förväntas kvinnorna njuta av sina privilegierade liv och de händelsefattiga

The tree of life. Jack växer upp som en av tre bröder i en familj i mellanvästern. Modern är en känslig kvinna som står för kärlek och empati. Fadern, å andra sidan, försöker lära sina söner att i första hand tänka på sig själva. Föräldrarna kämpar för sina olika åsikter, och Jack står mitt emellan dem. I rollerna bland andra Sean Penn och Brad Pitt.

>> G l ö m i n t e at t d u s o m a r r a n g ö r g r at i s k a n l adda upp dina e venemang i vå r k a l e n d e r på w e b b e n , n o j e s m i x . c o m / l a g g -t i l l evenemang/

6

Apollo 18. Det finns en anledning till varför man aldrig åkte tillbaka! Officiellt var Apollo 17, som skickades iväg den 17 december 1972, den sista bemannade resan till månen. Men ett år senare, i december 1973, skickades två amerikanska astronauter tillbaka till månen på ett hemligt uppdrag, bekostat av USAs försvarsdepartement. Vad du är på väg att se är de verkliga bilder som

25

Baksmällan 2. Just som vi nyktrat till är Phil, Stu, Alan och Doug tillbaka. Denna gång är det Stu som är i giftastagen och bröllopet ska ske i Thailand. Stu tar inga risker utan satsar istället för en svensexa på en trygg, nedtonad bröllopsbrunch. Men han borde veta vid det här laget att ingenting någonsin går som planerat och om Vegas var galet finns det bara en sak att vara säker på; Bangkok är värre … Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis och Justin Bartha är alla tillbaka i sina roller. Med på rollistan finns även Bill Clinton, Mike Tyson, Juliette Lewis och Liam Neeson.

37


krogguide

proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

gel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

Mingel & Bar

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 tennstopetgavle.se Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Nu är vår mysiga uteservering öppen. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

mexikanskt

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-23 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Lör 11-15. After Work Mån-Fre 15-18. Blandad meny från hela världen till förmånliga priser. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

Catering Eva & Carinas Kök

Bienvenido

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

modern cross over Dinners

Restaurang

grekiskt

amerikanskt

Akropolis

Texas Longhorn

S. Kungsgatan, Gävle 026-65 23 23 Öppet: Mån-Fre 11-14 (lunch) Tis-Tor 17-22, Fre-Lör 17 -senast 24 En mix av det traditionella Texas Steakhouse och det mer moderna Texas Burger Co, allt i en ombonad atmosfär där du som gäst är i fokus. Vi grillar allt på vår egen kolgrill. Dessutom har vi sallader och bl.a Quesadillas, chicken clubs sandwiches och våra hemgjorda korvar. Vi kan nu också erbjuda vedugnsbakade pizzor för avhämtning. Dels Texas style men även klassiker. Till det ett noga utvalt sortiment av öl och vin. Även avhämtning från delar av menyn. Nyhet, nu serverar vi lunch! Mer info hittar du på texasgavle.se

asiatiskt Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien – tillagade på varje lands vis. All vår mat finns till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

38

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

klassiskt

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Brunch: Lör 12-15 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 Ons-Lör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Olles

S. Kungsg. 31, Gävle 026-652920 Mån-Ons 16-23, Tors-Fre 16-02, Lör 13-02, Sön 14-23 På Olles kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Butiken öppen Mån-Fre 10-18, Lör 10-15 Bistrons öppettider Mån-Fre 08-16, frukostbuffé 08-10, lunchbuffé 11.30-14 Lör 10-15 endast brunch serveras 10-14 Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgängligt för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och vågar testa nya smaker. Boka gärna en kväll i bistron, ta del av vår cateringmeny eller kontakta oss för förslag till era företagsevenemang och fester. Boka julbord. Ring oss eller kontakta oss via info@sahflorsskafferi.se. www.sahflorsskafferi.se

orientaliskt

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Härliga smaker från Sahflor´s Skafferi & Bistro! Behöver Ni hjälp med maten när ni känner att tid, kunskap eller idéer tryter finns vi här för att hjälpa Er. Vi står för smakrik mat lagad med omtanke och kärlek och känsla. Kontakta oss gärna för mer information och gå in på vår hemsida www.sahflorsskafferi. se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

Pizzeria Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Italienska pizzor och amerikanska pizzor av förstklassiga råvaror. Fullständiga rättigheter, luncherbjudanden och hemkörning via pizzaonline.se (hemkörningsavgift 50:- inom hela Gävle). Välkomna!

Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många få-


krogguide

Pub Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet alla dagar, karaoke ons-lör 21-02 Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Månadens drink t i l l d e t h ä r numret har Sami på Brända Bocken blandat till en läskande och syrlig drink – perfekt såhär när vårsolen börjat värma.

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

Prego

Drottninggatan 32, Gävle 070-6907805 Mån-Fre 06-18, Lör 10-15 På Prego serveras espresso, nybakat, mackor, sallader och matlådor speciellt anpassat för att ätas To Go. Allt gott vi säljer kan du också beställa. Antingen hämtar du eller så levererar vi till dig. Fika dig till en bättre värld hos oss, vårt kaffe är alltid Krav- och Rättvisemärkt. Prego prego!

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Èpi bageri & café

N. Kungsgatan 11, Gävle 026-128800 Tis-Fre 09-18, Lör 9-14 Bageri och café med ekologisk profil. Surdegsbröd, bakverk, smörgåser och varma mackor. Kaffe, espresso, te. Allt på ekologiska råvaror. Sopplunch: soppa & surdegsbröd tis-tors 11-13. Lördagsfrukost 9-12. Välkommen in!

Ett år (11 nr) 2500:-

Nattklubb

Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 026-15 96 79.

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Coffee Shop Java

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 16-01, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se kalender på ccpuben.se

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Ons-Tor 16-23, Fre-Lör 16-02 Sön 16-23 Bar, biljard och kök. After work ons-fre kl.1618, halva priset på all mat, dryck och biljard. www.racknrollbar.se

Coffee shop

CC-Puben

Bishops Arms

Rack´n´Roll

Goya

apple cachjito 51 30 ml Cachaca 20 ml Apple Sours 2 ml Angostura Bitters 30 ml färsk lime juice 20 ml sockerlag 10 st myntablad 1/4 Granny Smith äpple 1/5. tesked av malen kanel Club Soda glas: Tumbler/Old fashioned is: krossad

Häll följande ingredienser i en blender: Cachaca, Apple Sours, Angosturan, limejuicen, sockerlagen, kanelen och det färska äpplet. Kör blendern tills vätskan är fri från äpplebitar, smaka av. Ta myntan och ge den några klappar så att smaken och doften aktiveras. Lägg myntan i glaset och häll över den släta vätskan från blendern. Rör om i glaset, låt myntan och vätskan blanda sig. Häll över krossad is och rör om igen, smaka av. Skär äpplet i halvmånar och ta fram en fin myntakvist. Toppa med soda och häll över den sista isen. Garnera glaset och servera. tips: Cachaca har en väldigt tydlig spritkaraktär så det är väldigt viktigt att det äger en balans mellan syran, sötman och myntan. Vill man ha en ännu tydligare spritkaraktär kan man skippa likören och tillsätta extra Cachaca, drinken kommer fortfarande smaka äpple, skillnaden är att smaken av äpple kommer sist tillsammans med myntan.

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Harrys

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-Ons 16-sent, Tor 16-21, Fre 16-025 (nattklubb), Lör 14-02 (nattklubb) Sön stängt Där människor möter människor! På Harrys äter du och dricker gott och roar dig på något av våra dansgolv. Vi har klubbar som Carwash och Wasteland, musikquizzer och Singing DJ´s. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

39


40


Prova tv, bredband och telefoni för 0 kr i 3 månader Förenkla din vardag genom att samla tv, bredband och telefoni hos samma operatör. Med Telia Digital-tv kan du bland annat hyra film i Sveriges största videobutik, direkt med din fjärrkontroll. Dessutom kan du lyssna på din favoritmusik i tv:n via Spotify. Vårt fasta bredband låter dig surfa snabbt och säkert och med Telia Bredbandstelefoni ringer du för bara 69 öre/min till alla mobiler i Sverige. Just nu får du alltihop för 0 kr i 3 månader.

Lägg till Spotify Premium i 6 månader eller 10 hyrfilmer utan extra kostnad.1)

Välkommen till Telias butiker Gävle: Drottninggatan 12 och Valbo Köpcentrum Gäller privatpersoner som nytecknar Telia Bredband och så långt lagret räcker dock längst t.o.m. 22/5 2011. 0 kr/mån de 3 första månaderna därefter från 339 kr/mån under återstoden av bindningstiden. Bindningstid 24 mån. Efter bindningstiden gäller aktuell prislista. I erbjudandet ingår Telia Bredband, Telia Digital-tv med kanalpaket Start, Telia Bredbandstelefoni med prisavtal Mini samt Telia Smart Start (värde 29 kr/mån). Förutsätter att du ringer med Telia. Kostnad för digitalbox tillkommer med 295 kr (värde 1 695 kr) samt fraktavgift 99 kr (fraktfritt på telia.se). Ingen krypteringsavgift de första 3 månaderna därefter 49 kr/mån. Välj till kanalpaket Lagom eller Stor för 0 kr/mån de första 3 månaderna, därefter 129 kr/mån för kanalpaket Lagom och 199 kr/mån för kanalpaket Stor. Bindningstid 24 mån. Efter bindningstiden gäller då aktuell prislista. Om du inte väljer eFaktura tillkommer fakturaavgift på 19 kr. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden från Telia. Kunder som tecknat ett prova på erbjudande med Telia Bredband, digital-tv och bredbandstelefoni under perioden 22/8 2010 t.o.m. 22/3 2011 kan inte ta del av erbjudandet. Öppet köp gäller i 3 mån från köptillfället, om du ångrar dig går du tillbaka till de tjänster du hade hos Telia innan köpet (gäller ej säljstoppade tjänster). Har du larm, kontakta din larmoperatör innan du byter till bredbandstelefoni. Erbjudandet förutsätter att det finns kapacitet i Telias nät på din adress. P.g.a. tekniska begränsningar kan inte samtliga hastigheter levereras på alla adresser. 1) Välj till Spotify Premium för 0 kr/mån i 6 månader, värde 594 kr (därefter 99 kr/mån) eller 10 valfria filmer (värde. 3 månaders uppsägningstid gäller för Spotify Premium. De fria filmerna kan nyttjas inom 3 månader från det datum Telias digital-tv är inkopplad, värde upp till 590 kr. Välj till Telia Mobilt Bredband Start för 0 kr/mån. Avgift 29 kr/dygn de dagar du surfar mobilt, max 279 kr/mån. Priser gäller endast trafik i Sverige. För fullständiga villkor se telia.se/villkor

41


vimmel

23

Låtar till sista april N u n ä r v å r e n är i full blom ljuder körsånger som ”vintern rasar ut bland våra fjällar” högt och tydligt när majbrasan står i brand på Valborgsmässoafton. Är det inte dags att förnya sig lite? Vore det inte fantastiskt om dagens unga och den kommande generationen dansade loss till modern r´n´b och hiphop till den stora elden under sista april? Att stå och lyssna på en manskör, brölande föräldrar som dricker öl ur plastmugg och ungar som skvätter glödande pinnar på dina nyinköpta jeans kanske får dig inse ditt misstag att delta i det gamla valborgsfirandet. Hylla istället vårens ankomst på ett alternativt sätt! Jag har fixat den eminenta låtlistan till sista april. Låt oss kalla det för den ”inofficiella” valborgslistan. Melodier som du aldrig tidigare hört kring majbrasan men som för dagens ungdom kanske blir de låtar som om 20 år ljuder över berg och dalar. Håll till godo och stå inte för nära elden!

april Heartbreak

Var hittar man dig i sommar? av Jill Bergkvist

Malin: På alla feta ställen. Edwina: På Västkusten.

Niklas: Gotland. Joel: Stockholm.

AFTER

• Nelly – Hot in here. Spelas med fördel när elden smiskar dig ansiktet och du känner basen från Nellys stekiga hiphop. Innan du vet ordet av och sista pinnen brunnit upp nynnar du på låten hela vägen hem.

WORK

ONSDAG–FREDAG 16–18

HALVA PRISET

Mickis & Matilda: I Boulognern.

PÅ ALL MAT, DRYCK & BILJARD

Jocke & Anders: I Hoo. Hanna: På Kybackagård.

www.racknrollbar.se

• Anna Ternheim – What have I done. Denna låt kommer till sin rätt när du märker att grannens egna lilla majbrasa är farligt nära din och du slänger på gasolen efter du tuttat på. Risken är, milt sagt, överhängande för stora bekymmer med dina grannar för en lång tid framöver. • Lloyd Banks –On fire. Den borde egentligen förbjudas att spelas på sista april men vad gör man när en retsam glödbit flyger iväg från brasan och träffar en på skalpen? Rätt som det är sjunger du med i refrängen: I´m on fire, up in here, I´m burning up, I´m on fire.

TEL 026-141 141. ONS-TOR 16-23 FRE-LÖR 16-02 • SÖN 16-23

Zacke: På örnnästet. Stjerna: I Bönan.

Marie: Stranden. Maria: Olika uteserveringar.

• R Kelly – Burn it up och The Prodigy – Firestarter. Det självklara startpaketet. En dunk bensin, gamla träplankor från morfars staket och en mix reaggeton och 90-tals elektronika i högtalarna. Lika givna på valborg som ring klocka ring och grevinna och betjänten på nyårsafton

• U2 – Sometimes you can´t make it on your own. Vem kan fjutta på en mastodont valborgsbrasa helt själv? Alla behöver vi lite galna pyromaner runt om oss. • Johnny Nash – I can see clearly now. När allt brunnit upp, röken har lättat och du äntligen kan se vad du ställt till med egentligen. Först då kan du sjunga in våren. Med Johnny Nash fina stämma och inte med Bomhus manskör.

Patricia: I Visby.

Tomas: Engeltofta. Jocke: Bremmen.

Simon: På örnnästet. Carl: Lams Terass.

42

Filip: Bocken. Per: Filips egna Goya.

Christian Stjernström


9

BIO-PAKET Sön-Tis

FRI VAL

FIL

M

+

Välj mellan 3 utvalda rätter + valfri film på SF Bion. (Mat före eller efter bion).

169:för vuxna

99:för barn

Paket köpes på O’Learys. För mer info, fråga personalen. O’Learys Gävle » Drottninggatan 6 026-12 42 00 » gavle@olearys.se

43


Välkommen till Gävles modernaste galleria!

MQ Andreas GANT Sebastian

Intersport Erik

JC Daniel

Kläder från: GANT. JC. MQ. INTERSPORT. Varor från: AKADEMIBOKHANDELN. KAHLS THE & KAFFEHANDEL. EXPERT. HÄLSOKRAFT. GULDFYND. ACCENT. BERGLÖVS SKOR.

Detta händer på Flanör: Buggkväll 5 maj • Premiär utecafé 7 maj Cykeldagen 14 maj • Tjejkväll 26 maj 44

flanor.se


korsord

kryssa & vinn:

skönhetsbehandling mm!

I s a m a r b e t e m e d Studio Plaza lottar vi i det här numret ut 30 minuters kostrådgivning, 30 minuters ansiktsbehandling samt ett solkit från Redken (sammanlagt värde 1200:-) – ett perfekt sammansatt paket såhär inför den stundande badsäsongen! För att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, motiverar varför just du förtjänar att vinna, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Ditt svar vill vi ha senast den 13 maj. Av rätt inkomna svar utser vi en vinnare som meddelas via telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

Namn: Adress: Telefonnummer:

45


46


sista ordet

Tonårens helvete En kille skjöt nyligen ihjäl sina lärare på en skola i Sydamerika. Jag kan helt och fullt förstå honom. Inte för jag hatar mina gamla lärare (några hänger löst det kan jag medge) men för att jag kommer ihåg vilket fruktansvärt helvete det är att gå i skolan när man upplever den minsta känsla av utanförskap. I vissa människor skapas ett vrål på insidan av den frustration som föds av pubertet, gymnasium och att behöva samsas med ett gäng fullblodsidioter på en daglig basis. Idén med skolan är barock. Den är galen. Den är förlegad och det är, i mina ögon, ett under att inte fler finniga 17-åringar ställer sig upp och säger: ” Tack, men nej tack.” Att veta vad man vill syssla med när man är 15 är det inte särskilt många som klurat ut. Jag var 34 år när jag insåg vad jag vill göra och då hade provat på en massa typer av jobb. Dessutom gick jag länge omkring och hyste en backup-plan om att satsa på konståk-

ning om allt annat gick åt skogen. Så långt sträckte sig min planering. Och ungefär så verklighetsförankrad var den. Ni kan ju då tänka er hur min karriärplan såg ut när jag var 15 år. Dessutom, DESSUTOM, ska man fösas ihop med 25 andra spretiga människor som inte har någon kontroll över vare sig kropp eller känslor. Inser ni redan nu att pressen av att veta allt plus att man dagligen konfronteras med en vagnslast personer med samma känslomässiga stabilitet som en tjackhora kan bli en aning betungande? Applicera då det lavemang av djävulskap som en mobbad tonåring måste genomgå till denna mix så har du, tyvärr, vardagen för en icke föraktfull procent av dagens skolungdom. Jag hatade högstadiet och gymnasiet. Det fanns dagar då jag satt i klassrummet och hade drömmar om att slita ut mina egna tarmar bara för att få ett avbrott från den absoluta meningslöshet som jag upplevde. Och, bara för att få er att förstå, barn är inte elaka. Barn är onda. Tonåringar är djävulens avföda. Om du idag skulle skaka tag på någon av mina plågoandar och fråga dom varför de gjorde en del

Barn är inte elaka. Barn är onda. Tonåringar är djävulens avföda.

av de saker mig skulle nog de svara att de inte har en aning vad det var som drev dem. Förmodligen en känsla av meningslöshet parat med ett behov av att testa exakt hur långt de kunde tänja på gränsen för vad de kunde tillåta sig att göra mot en medmänniska.

extremt ondsinta de gjorde mot

Om jag haft ett vapen då? Jag vet inte. Men jag kan förstå. I am forever pissing my pants in mortal fear. Sara Hansdotter-Mårtens

Inne

Ute

H & M ´ S CONSCIOUS COLLECTION . Snygga, billiga kläder gjorda av återvunnet material. Det mesta går i vitt vilket är fab till sommaren. Jag slog till på spetsshortsen ( i 36!). Min kursare Emmely köpte den vita kavajen och den var apsnygg. Tyvärr kan jag inte köpa den utan att se ut som Moby Dick på rymmen. Men jag kan beundra den på avstånd. Jag önskar att fler affärer gjorde som H&M och satsade på återvunnet material. Jag menar: hur svårt kan det vara? Polyester görs av återvunnen plast och det är inte direkt så att vi har brist på det. Så detta är min ödmjuka uppmaning. Kopiera H&M. Ni gör det ju i allt annat.

RACHEL ZOE FOR LINDEX . Vad fan hände? Här går jag och hyllar Lindex och myser till på att de bjudit in smale Rachel som stylist och så blir det bara så TRÅKIGT. Rachel går helt tvärnit. Top, byxa och örhängen. OOOOHHHHH CRAZY!!!!! Och det kan inte vara så att det fanns för lite att välja på. Till och med jag skulle kunna kasta ihop nåt roligare. MED BAKBUNDNA HÄNDER OCH EN KOALA PÅ HUVUDET! Jag utgår ifrån att Rachel hade amningspsykos och snart kammar till sig och levererar nåt bättre. Annars får hon nog tänka på att utbilda sig till dagmamma.

ME AND MY ARMY. Kleerups band som släppt en skiva som heter Thank God for sending demons. Man kan prata om Kleerup en hel dag men det går inte, INTE att förneka att killen är ett geni vad det gäller att göra musik. Me and My Army låter lite som Fleetwood Mac. Om Fleetwod Mac hade bott en helg hos Phil Spector. Innan han började skjuta folk. Just nu snurrar låten The Only One om och om igen i min iPhone. Det är ett litet luftigt, sorgset mästerverk som passar i vårsolen som handsken i vanten. Gå. Köp. Lyssna. Njut.

Månadens omslag: Elina brynk & marcus holm foto: Frank Julin, frankjulin.se styling: Hanna Flach makeup: Maria / Studio Plaza hår: Stina & Johanna / Studio Plaza om tidningen: Ansvarig utgivare: Lasse Flach Tidningen ges ut av: GävleTidningar AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

PÅSKÄGG . Jag bad min mamma om påskägg i år. ” Surt eller sött godis?” sa hon då. ”Pengar?” svarade jag. Då skrattade mamma i en kvart. Tydligen får man inte påskägg när man är 37 vilket jag tycker är helt befängt för det var ju bara något år sen jag fick ett lyxpåskägg av Ulrika med Burfitt-trosor, smink, pengar OCH godis. Och jag fattar inte vad som kan ha hänt på de åren? Jag har ju knappast mognat så mycket så jag INTE gillar presenter. Ingen människa växer ifrån att bli glad över en gåva. Om man gör det så är man ju J-Lo. Och det är inge kul. Men i alla fall. Jag tycker man kan ge bort påskägg. Det är en vänlig handling som inte kostar många kronor. Ett litet påskägg kostar liksom 10 kronor. Så kan man fylla det med godis, pengar, knark, dagen-efter-piller eller vad man nu vill ge bort. SUNDSVALL . Sundsvall brann på 1800-talet. Det tyckte Sundsvallsborna var så traumatiskt så de byggde upp en stad helt i sten. En otroligt maffig stad i sten. Varenda hus ser ut som om det är ett slott från nån välbärgad provins i Ryssland. Men det som är bäst med Sundsvall är, förutom att det är platt så man kan se överallt, att de har byggt ihop biblioteket med museet och kallar det Kulturmagasinet. Innergården mellan de tre husen som Sundsvalls Stadsmuseeum och Sundsvalls Stadsbibliotek består av är inglasad och mellan husen sträcker sig broar. Inträdet är gratis, det finns ett mysigt fik och massa utställningar. Nu inser ju till och med jag svårigheterna med att bygga ihop Gävle museeum och bibliotek, men man kan inte låta bli att imponeras när folk tänker till.

FENOMEN . Uri Geller, den gamla bulimikern, böjer skedar. Och that´s about it faktiskt. Kring det har man byggt ett program. Känns lite tunt om ni frågar mig. Men ingen frågar mig. Och det är redan där det går snett kan jag säga. FIREBALL . Ja, ni får ursäkta. Ni får URSÄKTA. Men ska man dricka whisky ska den fan inte smaka kanel. Den ska smaka whisky. Jag kan tycka att snuttifieringen av vuxna gick överstyr redan på 90-talet när H&M gjorde trosor med Snobben på men att göra starksprit, MÖRK starksprit, med godissmak? Stå för att ni gillar sprit med godissmak och drick en alkoläsk precis som alla andra. Försök inte framstå som nån spritkännare när ni i själva verket bara vill att det ska smaka sött och att ni ska bli full. Kom igen nu då. PARIS . Jag skiter i om det är världens bästa stad. Just nu är det en stad som håller min pojkvän ifrån mig och bjuder på mer spännande saker än vad jag kan trolla ihop på Kocksgatan 23. Just nu är jag beredd att tro på varenda fördom som finns om stan. Den är full av folk som inte kan engelska och alla äter grodlår. Tacka vet jag Sundsvall. T W ITTER . Jag fattar det inte. Jag är inte dum men här är en sak jag inte förstår. Man ska alltså blogga med få ord? Få ord existerar inte i min värld. Vad sägs om att skaffa en blogg och skriva färre ord? Är jag nåt på spåren där? Vad sägs om att inte blogga alls? Att välja tystnad? Folk som talar och skriver enligt isbergstekniken (få ord, mycket undermening ) borde enligt mig tala ur skägget eller hålla käften. Så Twitter faller bort. Stenhårt. KILLAR SOM SOVER MED SNUS INNE . Det är ingen hit alltså. Jag nämner inga namn. Men det är ingen hit.

v i n n a r e # 3 2 011 : Be Gorgeous löshår: Lisa Olsson i Sandviken. Grattis!

47


48


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.