Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

profilen

Fixar festen

#4 maj 2012

martina är gävles party queen

musik

”Spelar inte vilken skit som helst.” önskelåtar och anekdoter med killarna som får nattklubbsgolven att gunga m o t o r / a k t u e l lt / f i l m + s p e l / i n n e & u t e l i s ta n / pa s t e l l e r

1


2


3


ledare

T r o t s at t d e t mesta rörande Brynäs SM-guld säkert sagts, skrikits och skrivits redan så känner jag att även undertecknad måste adressera det faktum att Brynäs IF för första gången sedan 1999 kan titulera sig svenska mästare i hockey.

Jag hade förmånen att på plats i Läkerol Arena få se de två sista hemmamatcherna. Jag minns att jag flera gånger under söndagsmatchen tänkte att mer tryck än såhär kan det inte bli i Läkerol Arena. Jag hade fel. Efter det snöpliga slutet laddade Brynäs och Gävleborna om, för att på den sjätte finaldagen bjuda på stämning utan dess like! Vafan, redan när reklamfilmen för Brynäs 100-årsjubiluem började snurra på jumbotronen började jag att böla. Jag skulle ljuga om jag klev in på arenan övertygad om att vi (jo, man får säga vi, om man även gör det i motgång) skulle ro hem matchen men när det var fem minuter kvar av den tredje perioden, när hela Läkerol Arena stod upp och hejade fram sitt lag började även denna tvivlare att tro. När slutsignalen sedan ljöd inleddes ett partaj som i skrivande stund, knappt en vecka efter matchen, tametusen fortfarande pågår. Inte

bara i laget utan i hela staden! Det har inte gått en dag utan att jag skymtat en Brynäs-tröja eller två. På busshållplatsen, i bilen, på mataffären. Sport förenar. Den fogar samman dem som genom lagidrotter svetsas till en enhet som är beroende av allas individuella prestation för att lyckas som lag, men också dem som tränar sida vid sida med konkurrenten för att få bästa möjliga motstånd. Det gemensamma målet förenar – målsättningen att bli bäst. Men sport förenar inte bara individerna som utövar den utan även de som följer den. Oavsett om det är från läktaren vid varje match eller från soffan eller sportbaren. Det yttersta beviset för det kunde alla få som ville uppleva den gångna helgen i Gävle, när hela staden slöts samman för att fira sina guldhjältar och för att fira att vi i Gävle (vi tar det igen, man får använda ordet vi om man även gör det i motgång) är bäst i Sverige på hockey. Bäst i Sverige på hockey. Eller som jag skrek strax före klockan 22 torsdagen den 19 april; Grattis Brynäs, det var ni värda!

ja! - SM-guld! - New Girl. Älskar Zooey Deschanel! Vill ha hennes hår! - Nikon D7000

nej! - Kvällen är din på TV4. - Gävles gator. De är i bedrövligt skick och livsfarliga för oss motorcyklister. Jorå. Man har ju spelat hockey i Läkerol Arena dårå. 2007 närmare bestämt. Om jag gjorde några mål? Nu förstod jag inte riktigt frågan ...

Grattis Gävle, det var vi värda. Anna Utterberg, redaktör

innehåll #4 maj 2012

nojesmix.com/redaktoren

7 Aktuellt. 8 Profilen: Martina. 10 Vimmel. 12 Motor. 16 Musikrecensioner.

Allstar satsar på nattklubb, Gävle får en ny vintagebutik och Simian Ghost är klara för Hultsfredsfestivalen.

Vi träffar tjejen som inte sparar på krutet utan går all in när det gäller att arrangera fester.

>>

Nattsudd från nattklubben Lobby i Sandviken.

7

Tierp Arena har blivit en självklar mötesplats för motorentusiaster och den kommande säsongen bjuder på massvis av evenemang.

>>

Aktuella albumrecensioner och annat musikrelaterat. I det här numret ställer vi bland annat fem frågor till Thomas Di Leva som i år firar 30 år som artist.

19 Pasteller. 20 DJ-special!

Säsongens färger är pasteller i regnbågens alla nyanser.

Vi har träffat fem av Gävles och Sandvikens mest anlitade dj:s. Vad tycker de egentligen om folk som önskar låtar, hur orkar de jobba varje helg och vilken musik spelar de helst själva?

>>

8-9

12-13

25 Kultur. 39 Inne & Utelistan.

Vasaskolans treor sätter upp en dystopisk skildring på Spegeln och på teatern håller KGF Runa hov med sin soaré.

”Den ena hade tacochips-påse på huvudet. Och flinade.”. Ja, vad är det egentligen som hälsat på hemma hos Sara Mårtens och varför gillar hon Madonna men inte Kent?

>> medarbetare:

19

>>

20-23

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Catharina Bergman Bok- & kulturskribent

Anders Lundquist Musikskribent

Sara Mårtens Krönikör

Hanna Flach Modeskribent

Frank Julin Fotograf

Amelia Forsgren Vimlare

Pauline Åstrand Vimlare

Martin Westerberg Ny bloggare!

Jesper Åhman Vimlare

Christian Stjernström Skribent

Kim Linder Spelrecensent

Jonas Danielsson Filmskribent

4


5


6


aktuellt

Simian Ghost klara för Hultsfredsfestivalen

Poledance-VM väntar för Ibo

D e t g å r b r a för Sandvikentrion Simian Ghost. Bandet, som efter att ha bestått enbart av Sebastian Arnström nu också har medlemmarna Erik Klinga på trummor och Mathias Zachrisson på gitarr, har uppmärksammats i såväl den nationella och internationella pressen. I Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters recensioner av nya albumet Youth, där konstnären Weronika Belas (också hon från Sandviken) bilder pryder omslaget, har betyget blivit fyror. Brittiska The Guardian ansåg att Youth var en möjlig kandidat till årets album. BBC:s recensent kallar bandets musik för ”perfekt pop”.

P o l e d a n c e ä r en snabbt växande träningsform och här i Gävle finns sedan drygt ett år tillbaka två studios där man kan utöva sporten. På en av dem, Pole and Fitness Studio i Hemlingby, tränar den regerande svenske mästaren Ibrahim Tunc som blivit inbjuden att representera Sverige på poledance-VM i London. Ibrahim, eller Ibo som han kallas, har tränat poledance i knappt två år men har tack vare sin bakgrund som breakdansare och som medlem i gruppen Flashkick snabbt avancerat inom sporten. Poledance är en sport med övervägande kvinnliga aktiva och ofta innehåller träningsrutinerna även dansmoment. Ibo tränar övervägande den gren som kallas chinese pole som härstammar från cirkusscenen och som kräver större fysisk styrka och vighet än vanlig poledance. På VM ska han för första gången tävla i en renodlad herrklass.

Sittande ovanifrån: Sebastian Arnström, Erik Klinga och Mathias Zachrisson.

Bandet är nyligen hemkomna från en turné i Storbritannien och i dagarna blev det klart att Simian Ghost kommer att spela på årets upplagor av Hultfredsfestivalen och Emmabodafestivalen.

Flygsporthelg på Köpis D e n s i s ta h e l g e n i april visar alla flygsportklubbar i Gästrikland upp sig i och kring Valbo Köpcentrum. Utomhusaktiviteterna är beroende av väder och vind men om förutsättningarna är de rätta så kan åskådarna bland annat få se varmluftsballonger, uppvisningar från fallskärmshoppare och olika typer av flygplan och helikoptrar. Det anordnas även prova på-flygningar och tandemhopp på Rörbergs Flygplats och rundturer med helikopter. Mer information om aktivitetsschemat för flygsporthelgen hittar du i vår nöjeskalender på sidan 32 i det här numret.

Ny vintagebutik öppnar i Gävle D e n 1 m a j öppnar Nostalgi-Rummet på Hattmakargatan 11 i Gävle. I butiken kommer man hitta vintageprylar, antika möbler, vinylskivor och annan kuriosa. Anna Nordenberg berättar: – Jag har alltid hållit på med gamla saker, gått på alla loppisar och marknader som kan tänkas. Hemma på gården i Stigslund startade jag för nöjes skull en stuga som jag kallade för Nostalgi-stugan. Där satt vi och

lyssnade på musik och kollade på alla fina gamla grejer. Sedan blev det mer och mer saker och jag kände att ”nu är det dags att göra det här på riktigt, det är ju en dröm jag haft länge”. Och så föddes Nostalgi-Rummet. Inledningsvis kommer butiken att ha öppet främst kvällar och helger, men från och med augusti då Annas tjänstledighet börjar, blir det heltidsöppet.

Hur förbereder du dig inför tävlingen, förutom att du tränar massor? – Jag kollar mycket på YouTube-klipp för att

se vilka trick som mina motståndare kan tänkas köra. Jag vet ännu inte så mycket om konkurrensen men det kommer att bli tufft. Poledance är ju en relativt ny träningsform i Sverige medan den har funnits längre i andra länder. Hur ser träningsupplägget ut, är det något särskilt du måste förbättra? – Jag kommer bara köra poledance nu innan tävlingen, det blir ingen breakdance eller tricking. Det jag måste jobba med är vigheten så träningspassen kommer innehålla mycket stretching. Annars gäller det att vara på topp, både vad gäller styrka och vighet. En vanlig vecka tränar Ibo varje dag. Ibland två timmar, ibland fem. Till VM måste formen vara på topp för att han ska ha en chans till medalj, men han måste också ha en snygg rutin med varierande övningar som ska passa till den musik han väljer. I juni får vi veta om den hårda träningen gett resultat och om Gävle fått en ny världsmästare.

Ibrahim Tunc

Ålder: 24 år Gör: Jobbar bland annat som danslärare. Aktuell: Ligger i hårdträning just nu inför VM i poledance som arrangeras under juni i London. Bloggar på: ibrahim.devote.se/

foto: Nathali Amoruso Kokko

Hallå där, Jacob & Alex! Allstar satsar på nattklubb N ä r m at c h e n ä r färdigspelad och maten uppäten finns det sedan drygt tre månader goda anledningar att hänga kvar på Allstar om man vill fortsätta kvällen på dansgolvet. Jacob Brandon-Cox och Alex Larsson har tillägnats uppdraget att driva Allstars nattklubbssatsning.

B – Vi blev tillfrågade om vi ville ansvara för nattklubben och det kändes som en rolig utmaning. Här finns alla goda förutsättningar att lyckas. Grym lokal, en bar som har håller hög standard vad gäller utförande samt kvalitet av drinkar och drycker plus duktig personal. Det behövs fler alternativ i Gävles uteliv, ju större utbud desto roligare. A – Jag och Brandon var sugna på att göra något tillsammans och vi har fått rätt fria tyglar vilket känns jätteroligt. B – Uppdraget vi fått är att plocka fram ett koncept vi dels tycker har saknats och som vi tror Gävleborna gillar. Vi har alltid haft många idéer och det ska bli roligt att sätta sin egen prägel på något. Jacob och Alex kommer senast från Goya där de jobbat som bartenders och dj:s. En av sakerna de ser fram emot är att få jobba mot en åldersmässigt mer blandad publik och nischa sig inom musiken med happenings och en scen där olika framträdanden kan ske. B – Som det är nu är house större än någonsin. Våra duktiga hus-dj:s är som

klippta och skurna för jobbet och strävar alltid för att få våra gäster i rätt stämning. Vi har tillsammans med ett bokningsbolag tagit fram ett koncept som vi kallar Move the House. A – Det är en ganska stor satsning som vi har kört två gånger. Nästa tillfälle är den 28 april då Darwin & Backwall uppträder. Vi har bokat tolv akter med stora dj:s, artister och turnéer. Vi kommer köra evenemangen två gånger i månaden. Utöver detta händer det andra saker och vi kör på med nattklubben som vanligt. B –Sedan håller vi just nu på att fila på en sommarklubb som vi kommer satsa hårt på i sommar. A – Vi ska verkligen inte bli nöjda utan hela tiden jobba med att bli bättre, hitta på nya grejer och lyssna på vad folk vill ha. Inledningsvis är det först och främst lördagar men även fredagar och speciella datum som nattklubben har öppet. Jacob Br andon- Cox

Ålder: 24 år Gör: Nattklubbsansvarig på Allstar och försäkringsrådgivare åt IF. Sommarens hit: Darwin & Backwall feat. Daniel Gidlund – Never makes you weak (Vocal extended) Alex Larsson

Ålder: 24 år Gör: Nattklubbsansvarig på Allstar. Sommarens hit: Keane – Silenced by the night (Alesso remix)

Jacob Brandon-Cox och Alex Larsson är sedan en tid tillbaka ansvariga för Allstars nattklubbssatsning som bland annat innehåller konceptkvällarna Move The House.

7


Martina fixar festen! Temafester blir allt vanligare och om det är någon som vet hur man syr ihop en helfest är det Martina Buchanan. Inga vet hur man kalasar så storslaget som amerikanerna och efter fem år i USA torde hon ha inspirerats. Inför den stundande festsäsongen pratar vi partys med Gävles party queen. text: Anna Utterberg foto: Frank Julin, Martina Buchanan V i s v e n s k a r h a r varit rätt försiktiga av oss när det kommer till att anordna fester och kalas. Kanske köper vi några ballonger eller ett gäng blågula girlanger och med en fiskdamm blir kalaset komplett. Annat är det i USA där man verkligen går all in, oavsett om det är barnkalas, cocktailparty eller Halloween. Och amerikanernas sätt att fira har smittat av sig, se bara en sådan helg som Halloween som för tjugo år sedan knappt uppmärksammades men som idag är en av de mest storsäljande helgerna för butiker som specialiserat sig på att sälja partytillbehör. Även andra traditioner, som att anordna baby showers för blivande mammor, börjar smyga sig på.

>> i skogen stod folk utklädda till diverse monster och skrämde alla! << När Martina och hennes man Erik för 1,5 år sedan flyttade hem till Gävle efter sammanlagt fem år i Orange County strax utanför Los Angeles, var det med en massa inspiration. Väl hemma i Gävle igen var det ganska självklart att Martina skulle hjälpa sin mamma med partybutiken Party Queen som just då skulle byta adress och utöka sortimentet. – Jag kom hem med en massa idéer på produkter som skulle passa i butiken och med erfarenhet såklart från hur man fixar fester

8

och dekorerar i USA. Det är ju ganska stor skillnad länderna emellan. Som Halloween till exempel. I USA är det inget snack OM man ska klä ut sig utan till VAD man ska klä ut sig, det är så självklart där. Gammal som ung, sätter på sig maskeradkostymer, dekorerar sina hus och går på Trick or Treats-rundor. Att Erik och Martina hamnade i USA var ingen slump. Erik är amerikansk medborgare och när de båda tagit studenten var det självklart för dem att de skulle bo i USA ett tag. – Det första vi gjorde efter studenten var att åka till USA. Det var egentligen det första vi gjorde som par, vi ville skapa minnen tillsammans. Vi var där i sex månader först, Erik jobbade som personlig assistent åt en släkting och jag gled bara runt och hade semester, haha! Tillbaka i Gävle igen började Erik att plugga till ingenjör på högskolan och Martina jobbade i matbutik. När Eriks examen började att närma sig kände paret att de inte var redo för radhus och barn ännu, de ville uppleva världen. De sålde lägenheten, magasinerade sina ägodelar och styrde återigen kosan mot USA. Vilka reaktioner möttes ni av när ni flyttade? – De allra flesta tyckte att det var fascinerande och roligt. Vi gjorde nog vad många vill göra, bryta mönstret, men som få vågar. Tillbaka i Kalifornien började Martina att

jobba som barnflicka och Erik fick jobb som möbelinstallatör. – Att jobba som barnflicka var en jättebra inkörsport. Man fick en bra insyn i den amerikanska vardagen och lärde sig att hitta med mera.

nära och kära började göra sig påmint och funderingarna på att flytta hem smög sig på något år innan man slutligen bestämde sig. I december 2010 packade man resväskorna och återvände till Sverige med den nya familjemedlemmen katten Daisy.

Efter ett år gick Martinas visum ut och paret återvände till Sverige under sommaren för att ha semester. Samtidigt passade de på att gifta sig. Till hösten var de åter i USA, Erik fick jobb som ingenjör och Martina började plugga. Familj och vänner kom ofta på besök. –Jag tror jag varit vid Hollywoodskylten 17 gånger, haha! Jag skulle nog kunna köra dit med förbundna ögon.

Var det självklart att ni skulle bo i Gävle då? – Näe. Vi tänkte nog Stockholm först, Gävles utbud kändes lite knapert när vi bott i världens metropol. Men vi kände att vi ville ha nära till familjen och vännerna och med facit i hand blev det helt rätt!

Vilka upplevde du som de största skillnaderna mellan USA och Sverige? – Arbetsmarknaden. I USA ligger det något fint i att jobba. Här i Sverige prioriterar folk mer sina familjer och ledighet. Där är det fina bilar och hur man bor som är det viktiga. Å andra sidan måste man jobba väldigt mycket för att ha kunna ha samma levnadsstandard i USA som man är van vid här hemma. Vad saknar du mest med Kalifornien? – Just nu är det klimatet! Och utbudet, just där vi bodde fanns det verkligen allt! Och minst? – Det är ett ganska ovarmt samhälle, trots att alla är så himla ”Oh, your´re gorgeous!”. Och jag saknar absolut inte att behöva oroa mig för att göra mig ille eller bli sjuk. Och även om jag aldrig kände mig rädd kände jag mig heller aldrig trygg med sjukvårdssystemet. Efter fyra år började Martina att längta hem. Att hälsa på i Sverige krävde mycket pengar men framförallt ledighet, något som det inte fanns särskilt mycket av då Erik hade två veckors semester per år. Avståndet till

Under Martinas frånvaro hade mamma Maria, efter att ha inspirerats på en av resorna till dottern i USA, öppnat butiken Party Queen. Sedan Martina anställdes har butiken utökat sitt sortiment och bland annat utvecklat sin webshop. Under de knappt fem år som butiken funnits har efterfrågan efter roliga prylar till fest, maskerad och kalas ständigt ökat. Vi svenskar har sakta men säkert börjat anamma amerikanernas sätt att anordna fester. I butiken hittar man det mesta som kan tänkas behövas för att piffa partyt, allt från servetter och sugrör till maskeradoutfits och masker. Temafester börjar bli allt vanligare, något Martina själv blivit något av en expert på att fixa. Förra Halloween slog hon på stora trumman när hon anordnade ett Halloween-party i samband med att hon fyllde 30 år. – Vi bjöd hem 50 personer till vårt radhus i Stigslund. Temat i huset var Spiderellas nest och jag var utklädd till Spindelkvinnan. Eftersom huset var övertaget av spindlar möttes alla gäster i dörren av en Anticimexstyrka som varnade gästerna från att gå in i huset. Alla delades sedan in i lag där man bland annat skulle tävla på olika stationer; samla spindlar, skära fina pumpor etcetera. Sedan fick alla gå en Trick or Treat-runda i skogen för att samla in godispåsar och i skogen stod folk utklädda till diverse monster och skrämde alla! När vi skulle förflytta


profilen

oss från radhuset till kvarterslokalen där vi skulle äta pizza fick alla gäster ställa upp sig i led på gatan. Min lillebror hade klätt ut sig till Michael Jackson och dök upp med en bandspelare på axeln. Alla fick lära sig några danssteg från videon till Thriller och så dansade alla 50 sedan ner till lokalen. Hela kvarteret stod i fönstren och gapade. Åh, jag önskade att vi tänkt på att videofilma det hela.

>> att ha ett tema är jättebra och att knyta ihop allt med färger. << Även om just Halloween börjar bli riktigt stort här i Sverige är det inget mot hur högtiden firas i USA. En annan festlighet vars ursprung kommer från USA är baby showers, kalas för blivande mammor. Även ett sånt har Martina nyss anordnat. – Jag hade tänkt fixa en baby shower till min kompis Paula, och det visade sig att hon tänkt ordna en åt mig, så vi fixade en tillsammans! Temat för baby showern var Tarzan och Jane. Paulas bebis har varit så vild i magen att hon vid något tillfälle sa att det ”var en riktig liten Tarzan därinne”, så vi bestämde oss för ett djungeltema vilket är väldigt tacksamt. Fräscha färger och så går det ju att göra så mycket. Gästerna möttes av gorillaspår i trappen, fotspår som vi skrivit ut och klippt till och så en massa bananer. Utanför lägenhetsdörren satt en kille utklädd till gorilla och åt bananer. I knäet hade gorillan Tarzan, en docka som vi klätt i leopardkläder. Inne på toaletten hade vi en gömt en iPhone med en spellista bestående av djungelljud. Regnskogsdroppar, elefanttjut och djungelvrål. Det var några som fick lite skrämselhicka när de skulle kissa, haha! Vi hade olika pysselstationer där gästerna fick designa sin egen body till bebisarna, spela in en videohälsning och fylla i böcker. Såklart bjöd vi på en riktig djungeltårta och överallt i lägenheten låg det kokosnötter och bananer. Vi hade också dekorerat med en massa gosedjursapor.

nolikhet att bli något extra. Och när hon inte planerar barnkalas eller födelsedagsfester hjälper hon gärna andra – behöver du en party planner är det till Gävles party queen du ska bege dig!

Martina Buchanan Ålder: 30 år Familj: Mannen Erik, katten Daisy och en bebis på gång. Gör: Driver Party Queen i Söderbacken tillsammans med sin mamma. Bor: Radhus i Stigslund. Senaste lästa bok: Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag. TV-serie jag följer: Jag tittar inte så mycket på tv men jag följde 30 grader i februari. Favoritbutik i Gävle: H&M, Gina Tricot och så alla inredningsbutiker Detta visste du inte om Martina: I mitt vardagsrum hänger en gyllene tofs som jag fick av Maria Montazami i examenspresent när jag slutade på college. De här festerna tror Martina ko m m er b li rik tig t s t o r a i Sv e r i g e s n a r t:

Baby showers. Den blivande mamman uppvaktas med blöjtårtor, bebiskläder etcetera. St. Patricks Day. Det irländska helgonet firas med gröna nyanser, i allt! Oktoberfesten. Lederhosen och öl!

Ur Martinas fotoalbum:

En del som läser det här tycker kanske att det är lätt och billigt för dig att ordna såna här fester, du har ju en egen butik med just det här sortimentet? – Det behöver inte alls blir dyrt, mycket kan man göra själv! Vimplar och skyltar gjorde vi på datorn och skrev ut, och en del saker kan man ju faktiskt fynda på loppis. Det är bara fantasin som sätter gränser. Vilka är dina bästa tips för en lyckad fest? – Att ha ett tema är jättebra! Och att knyta ihop allt med en massa färger är ju superenkelt. Det här med temafester har exploderat de senaste åren. En av de roligaste fester jag själv varit på var en bondfest. Folk kom utklädda i allt från jordbruksoveraller till gristrynen. Det blir nära till skratt med temafester och om man inte känner så många är det ju ett bra samtalsämne. Finns det någon skillnad på hur killar och tjejer vill klä sig inför maskerader och liknande? – Ja, absolut. Killar vill gärna se roliga och tokiga ut medan tjejer helst vill vara lite snygga och sexiga. Du ska ju bli mamma i juni. Har du redan nu börjat planera barnkalas? – Ja, men säg inget till Erik, haha! Jag har en massa inspirationsmappar på datorn med olika teman. Det ska bli jättespännande. Kanske kan jag återanvända något av de teman jag och mina syskon hade när vi var små och hade kalas. Hockeykalas, pyjamasparty eller Pippi Långstrump-tema. Hon har ju mer än ett år på sig att planera så barnkalaset kommer med största san-

9


vimmel

14

april Lobby, Sandviken vad tycker du saknas i sandviken?

Oscar: Ärliga personer. Alina & Camilla: Fler SAIK-supporters. Jesper: En strippklubb.

av: Jesper Åhman Milad & Joel: Vi skulle vilja ha en riktigt bra irländsk pub.

Stophe: En spolad hockeyrink för allmänheten i Sandviken.

Rebecka: Sandviken saknar ett Max. Karin: Jag vill att Subway ska öppna här.

Evelina: En riktigt fotbollsgräsplan.

Eva: Jag saknar Åhlens. Victoria: Jag skulle vilja att H&M öppnade. Ludvig & Emil: Något som liknar Skara Sommarland och en fet festival på sommaren.

Sebastian: En swingersklubb. Per-Emil: Flera öppna förfester.

Kikki, Fredric & Marcus: Möjligheten att betala med kort i entrén till Lobby!

Anna: Snyggare killar.

Jonas: Mer människor, mer intresse och en större nattklubb. Rasmus: Folk som kan vara sig själva.

Anton: Trevliga damer. Patrik: Uteklubbar. Andreas: Fler uteställen.

Vivianne, Annika & Linnea: En ungdomspub med billig öl.

Max: Mer människor! Andreas: Folk som dansar. Simon & David: Att det händer grejer.

Emelie, Jennie & Satu: Större händelser, konserter och folkfester.

Johan: Nattklubbar och krogar öppna till senare än 02. Daniel: Fler matställen öppna efter 02.

10

Sandra: En större galleria med fler affärer och en bättre bio.

Tobbe: Ljudeffektsmannen. Veronica: Ett ställe där man kan träna pole dance. Marcus: En riktigt bra sportbar. Sara: Ett Ullared!

Anders: Ett ställe motsvarande Brända Bocken saknas. Frida: Ett hockeylag från Sandviken som tar sig till SM.


”Ska vi ta bussen hem till mig... ...jag kan visa dig mina Silfverberg-autografer”

emblem_A3_vektor.pdf

1

2012-04-14

10:52

/

by night

emblem_A3_vektor.pdf

1

2012-04-14

10:52

Dags för

möhippa? Även svensexor, ch o tjejkvällar ’s kick off

Testa

Pole

Dance! www.dinalicenter.com

Tel. 0270-24 15 15

Ett minne för livet! Bruden erhåller dessutom ett presentkort på 50% rabatt på en pole dance-kurs! Läs mer på hemsidan! Våra studios finns i Gävle, Sundsvall och Söderhamn, eller så kan vi komma till dig!

11


12


motor

kalender 2012:

Full fart i Tierp!

30 april - Valborgsmässo-firande. 12-13 maj - Dragracing. EDRS Nationals, deltävling i European Drag Racing Series plus Test & Tune för FIA- och UEM-klasser. 19 maj - Hundens dag. Tävlingar, uppvisningar och utställningar.

Den 9 juni förra sommaren invigdes Tierp Arena. Banan är i huvudsak en dragracingbana men från och med hösten 2012 kommer man även att kunna arrangera tävlingar i racing. Tierp har blivit en självklar plats för motorentusiaster i Sverige och säsongens schema är fullspäckat med events, och inte bara av motorkaraktär. text: Anna Utterberg foto: Anna Utterberg, Tierp Arena m.fl.

At t u p p l e v a d r a g r a c i n g på Tierp Arena är, utan att överdriva det minsta, hårresande häftigt! Och högljutt. Besökare ska med fördel ha med sig öronproppar, helst hörselkåpor. När de tävlande bilarna i NDRS-serien får grönt ljus uppstår ett vrål utan dess like och hela arenan vibrerar.

Det tog åtta månader att bygga Tierp Arena, som är den största dragracingbanan som är gjuten i betong, i Europa. Över 165 hektar breder arenaområdet ut sig runt flygplatsen i Tierp. Själva betongbanan är 402 meter lång och 18 meter bred. Därefter ytterligare knappt 400 meter av asfalt – de tävlande fordonen på banan behöver ju bromsa också. I dragracing ligger det svenska rekordet för bilar på 4,8 sekunder. Topphastigheten som hinner uppnås på den korta tiden är 483 kilometer i timmen! Det är knappt man hinner andas ut innan bilarna passerat mållinjen. Att likna det hela vid en explosion är ingen orimlig jämförelse.

”Bana för motorcyklar är lite mer komplicerat och finns tyvärr inte med i planeringen i nuläget.”

Fakta Tierp Arena Byggtid: 8 månader Kostnad: 50 miljoner Betongmängd: Totalt 3 300 m3 (banan 1 300, säkerhetsbarriärer 1 000 och grunder och fundament 1 000). Rymmer: Huvudläktaren i limträ tar 20 000 personer. Publikmål 2012: 120–150 000 besökare. Pågående arbeten under säsongen: Den nya racingbanan byggs, infartsbyggnaden ska färdigställas invändigt, Guldladan ska få permanenta garderober och toaletter. Huvudbyggnaden ska inredas med viprum och utbildningslokaler. Till hösten planerar Yrkesakademin att öppna ett motorgymnasium på Tierp Arena. Framtida planer: Flygverksamhet, halkbana, trafikövningsbana, kartingbana, enduroslinga, skidspår, hästsportytor, stadioncrossarena, rallyslinga, rallycross, snöskotercross, och konferensanläggning. Tierp Arena AB har gjort en anmälan enligt miljöbalken för att permanent utöka antalet tävlingsdagar på motorbanan.

Hur stor har förfrågan från arrangörer och serier varit inför den kommande säsongen? – Det finns ett stort intresse för Tierp Arena och vår verksamhet, vilket medför att många olika typer av arrangörer från många olika branscher har visat intresse för att anlägga sina kommande event på Tierp Arena. Vilket av era kommande events ser du själv mest fram emot? – Alla evenemang är intressanta på sina sätt men självklart ser jag fram emot att få arrangera två EM-deltävlingar i dragracing och en banracingtävling för TTA-serien på Tierp Arena. Köper ni utsläppsrättigheter till era motorsportsevenemang? – Tyvärr gör vi inte det i dagsläget, men det är absolut en aspekt vi skall se över för att kunna bidra till en bättre miljö. Kan du berätta lite om eventet Spring Wheels som äger rum den sista helgen i maj? – Spring Wheels MC är ett evenemang som arrangeras i samarbete med SMC, Sveriges Motorcyklister. Evenemanget kommer innehålla både körning på dragracingstrippen

Inför årets säsong har arenan byggts ut och från och med den 15 september slår man upp portarna för en ny racingbana byggd för bilracing. Elitserien i racing, TTA, är först att tävla på den nya banan som med sina två kilometer delvis kommer att utnyttja den existerande raksträckan som används i dragracing. Banslingan kommer alltså innehålla en lång och snabb raksträcka samt utmanande kurvor – allt inom publikens siktområde. Det har tisslats och tasslats i motorkretsar om att det även finns planer att bygga en bana för roadracing (motorcyklar), något som skulle vara mer än välkommet! I dagsläget är Gelleråsen (Karlskoga) den närmaste banan för oss i Gävle – faktum är att det inte finns någon bana godkänd för tävlingar inom roadracing norr om Dalälven. Snacka om att hojåkare i hela Norrland skulle jubla om ryktena stämmer. Så här säger Emelie Carlswärd på Tierp Arena: – I dagsläget har vi fullt upp med att utöka asfaltytor med mera för att få till banslingan, där bland annat TTA skall köra under hösten 2012. Banslingan kommer även nyttjas till trafikutbildning och annan testkörning. Bana för motorcyklar är lite mer komplicerat och finns tyvärr inte med i planeringen i nuläget. Ni lämnade den 3 april in en anmälan enligt miljöbalken angående utökat antal

tävlingsdagar på arenan, fyra till som ”bullrar” men även tävlingsdagar som understiger ljudeffekten för kategori 4. Vad ska ni göra på de dagarna? – Under säsongen 2012 har vi utökat vår verksamhet med fler motorsportsevenemang, utöver de planerade dragracingtävlingarna samt även lagt in fler mässor och utställningar. Vet du om det kommit in några som motsäger sig att ni utökar antalet tävlingsdagar? – Vi har i dagsläget inte fått in några uppgifter om att synpunkter kommit in.

och i vårt depåområde. På dragracingstrippen kommer besökarna att kunna se professionella förare från EDRS-serien och dessutom kommer vi att inneha Run What You Brung för de motorcyklister som vill provköra strippen. I depån kommer förarna att kunna öva upp ringrostigheten efter vintern, med hjälp av SMC:s instruktörer och olika konbanor. Utöver köraktiviteterna kommer vi även att ha uppvisningar av olika slag mellan läktarna, både under evenemanget och efter tävlingarnas slut. Kvällen kommer att avslutas med en grillbuffé för samtliga som deltagit i Spring Wheels MC:s olika aktiviteter på arenan.

25-26 maj - Spring Wheels. Arrangeras i samarbete med SMC och är öppet för alla som äger en motorcykel. Under helgen kan du testa att tävla med din motorcykel på strippen i Run What You Brung. Genom engångslicenser kan vem som helst med en besiktigad och godkänd hoj tävla. Öva manöverfärdigheter med några av landets bästa instruktörer, se olika utställningar mm. Dragracingeliten och motorcyklar från EDRS-serien finns på plats och om du vill kan du ställa ut din motorcykel i Bike Star-utställningen. Bästa choppern, streetbike, touring och peoples choice kommer att utses. 6 juni - Nationaldagsfirande. 14-17 juni - Sweden Internationals. Dragracing, EM-deltävling i FIA European Championship 2012. 4 juli - USA State Fair. USA flyttar in på arenan med matkultur, bilar, flygplan, båtar och motorcyklar. Aktiviteter och uppträdanden. 30 juni - Historisk racing- och sportvagnsmeeting. Gammalt möter nytt på strippen och på den nya banslingan. 14 juli - Tierp Arena Air Show. En av norra Europas bästa flygshower med både gamla och nya flygplan. 21-21 juli - Tierp Drifting Challenge. Driftingshow. 4 augusti - Bug Run Classics. Volkswagen Beetle för hela slanten, utställningar, försäljning av bildelar och tävlingar på strippen. 23-26 augusti - Scandinavian Internationals. Dragracing, EM-deltävling i FIA.

1 september - Euro Performance & Jap Show. 15 september - Premiär för TTA, elitserien i racing, på Tierp Arena. Fyra stora team bröt sig förra året loss ur STCC och startade denna nya elitserie i racing som i år körs för första året. Man tävlar med miljöbilar. 22-23 september - Diesel Power Challenge. För alla som gillar stora fordon med stora motorer. Tävlingsklasser: Truck Unlimited, Pick-up Truck Unlimited, Diesel Car Unlimited och Run Whay You Brung. 28-29 september - Sweden Finals. SMfinalerna i dragracing. Mer info om eventen hittar du på tierparena.com

13


14


15


musik

100-års cykel

Intelligent pop

joel alme

the mommyheads

A Tender Trap

Vulnerable Boy

CD : Tender Trap är filmen från 1955

CD : Ingen kommer någonsin att kunna för-

Razzia

med Frank Sinatra och Debbie Reynolds i huvudrollerna. Den svenska titeln blev Ljuva ungkarlstid. Och det är i decenniet kring denna film som Joel Alme har hämtat sitt referensljud till nya plattan. Dessutom har han lämnat Hästpojken bakom sig och lever allt annat än ungkarlsliv i Stockholm. Familjeförsörjare och popstjärna kan inte annat än leda till känslofylld skaparglädje – eller är det ångest vi hör?

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det första jag tänker på när Joels platta snurrar i CD:n är Agneta Fältskogs My Colouring Book där hon samlade sina favoritlåtar från ungdomsåren. Skillnaden är att Alme har skrivit de här låtarna själv och att han har lyckats få soundet tidsenligt; så där perfekt daterat som gör resultatet antikt och inte ett spekulativt kuriosum. Jag köper ambitionen att försöka låta anno 1963 trots att artisten är född 1980 eftersom såväl kompositioner som sångsätt tycks tillhöra en äldre själ än den 33-åriga som Joel äger. De fyra första spåren är osannolikt starka och sedan fortsätter det nästan lika starkt rakt genom plattan. Det är vemodigt vackert och visst går det att urskilja en ångest, men lika mycket glädjen av att finnas till och ha chansen att få producera riktigt bra musik som lever vidare till 2063. Minst!

två andra album som joel gjort: - Masters Of Ceremonies (2008) - Waiting For The Bells (2010) Fredrik B Nilsson

månadens klassiker

Dead Frog

klara varför vissa band aldrig riktigt verkar nå den publik de förtjänar. New York-bandet The Mommyheads är ett perfekt exempel. Folk som ser dem live blir saliga. De har utgjort en viktig influens på efterföljande artister, som exempelvis Death Cab For Cutie. Men den stora massan förblir ovetande om att de ens finns. Visst beror en del på bristande marknadsföringsresurser. Men jag tror också att det beror på den alltmer utbredda rastlösheten. Om man inte gillar en låt direkt, på första lyssningen, så finns det alltid något annat att gå vidare till. The Mommyheads beskriver sig som ett indieband. Jag har kallat dem en länk mellan The Band och XTC. För de har både svänget och strävheten. Det varma, det svarta och det smarta. På senare tid har de också dragit mer åt ”progressive rock”. NÖJESMIX KOMMENTERAR: The Mommyheads popmusik är inte svår. Däremot är den lite mer excentrisk, intelligent och innehållsrik än genomsnittlig radiopop. Det tar ett par lyssningar extra att komma in i deras värld. Men när man väl gjort det vill man inte lämna den. Vulnerable Boy är en musikaliskt rik, fantasieggande och varierande platta, som rymmer allt från sofistikerad powerpop till progressiva tongångar till indie. Och det finns få band i världen som försöker sig på – än mindre går i land med – den mixen.

annan smart popmusik: XTC - Skylarking Adam Elk - Labello

frida hyvönen

To The Soul Universal

CD : För två veckor sedan släpptes Frida Hyvönens tredje album. Det är fyra år sedan senaste plattan och förutom att ha blivit utnämnd till årets kulturperson av DN 2009 har hon även hunnit gifta sig och flytta till Paris under tiden … NÖJESMIX KOMMENTERAR: De två första spåren skvallrar om att Frida har bytt stil. De pianodrivna kompositionerna står inte i centrum utan är utbytta av 80-talsinspirerad industripop på suggestiva Gas Station och i den nästan discopumpande singeln Terribly Dark. Men redan spår tre avslöjar att grunden finns kvar: hennes hårt sköra röst, oortodoxa harmonival i komponerandet och helt blottade själ. Frida är en fantastisk berättare. Hon väljer ett tema (antar jag) och gräver där. ”Vad hände under den där perioden av mitt liv när detta utspelar sig” känns det som hon frågar sig med extremt hårda krav på sig själv att hitta ett fullödigt svar. Det märks att hon fortfarande har ett behov (antar jag) att bearbeta minnen och förmedla dem till lyssnaren. Många artister tar slut efter ett par plattor och texternas innehåll reduceras till ett meningslöst mantra. Frida Hyvönen har mycket kvar att säga (antar jag) och som lyssnare ser jag fram emot fler djuplodande insikter från henne i framtiden. To the Soul är en resa i och i närheten av hennes innersta. Låtarna är självupplevda dyk ner i det hyvönenska havet. Endast detaljer skiljer plattan från en fyra och det allra högsta betyget.

två spår som berör: - Bowie-svajande Farmor (”in a snow white coffin her dead body lies”) - Hands (om händer som går i arv) Fredrik B Nilsson

Anders Lundquist

Webbers bästa andrew lloyd webber

Jesus Christ Superstar Universal Music

c d : Under påskhelgen gick jag och såg/

hörde coverbandet Nöjesprofilerna köra hela rockoperan Jesus Christ Superstar i dess helhet. Det var galet bra och fick mig att återupptäcka originalplattan. Jesus Christ Superstar kom ursprungligen ut 1970. Musiken var skriven av Andrew Lloyd Webber, då en ung och lovande kompositör på 22 år och texterna av Tim Rice (som 14 år senare kom att skriva librettot till Björn och Bennys första musikal, Chess). Jesus Christ Superstar var en hipp modernisering av historien om Jesus från Nasaret och mu-

16

fantastiska frida

sikaliskt var den späckad av ”hits”. Det blev inte sämre av att man värvat karismatiska sångare som Ian Gillan (då ganska nybliven medlem i Deep Purple), Murray Head och Yvonne Elliman. För den som har det minsta intresse för rockoperor, musikaler eller ambitiös 70-talsrock är detta närmast obligatorisk lyssning. Webber blev ett fenomen men musikaliskt har han aldrig varit bättre. Och det frisläppta spel som på det stela 80-talet uppfattade som mossigt är åter coolt. Att lyssna in sig är också ett bra sätt att ladda för ett besök på Göta Lejon i Stockholm, där en svensk uppsättning med Ola Salo i rollen som Jesus just nu huserar (han har också översatt hela musikalen till svenska). Våren är dock utsåld, så ni får sikta på höstbiljetter. Anders Lundquist

2,7 Så många miljarder uppmättes biljettintäkterna till för konserter och festivaler i Sverige under 2010.


musik

fem frågor: Thomas Di Leva

Mellan genrerna

Matigt med Maiden

lena swanberg

iron maiden

The Art of Staying Young and Unhurt Diesel/Playground

En Vivo

CD: Namnet Lena Swanberg kanske inte är så förekommande – ännu – men hon är ett respekterat namn i jazzkretsar och har bland annat mottagit Monica Zetterlundstipendiet. Hennes debutplatta rymmer dock inte jazz, utan en alldeles speciell sorts popmusik som den 29-åriga sångerskan och låtskrivaren mejslat fram själv. Liksom Rickie Lee Jones rör sig Lena obehindrat mellan genrer utan att förlora sin särart. Jag skulle nog beskriva helheten som jazzinspirerad melodisk artpop som för tankarna till artister som Kate Bush (fast med en väsensskild röst), Talk Talk och Jane Siberry. Kanske också Laura Nyro, för den som minns henne.

dv d : Under det senaste decenniet har det pratats mycket om varumärkesbyggande. ”Branding gurus” har förklarat vikten av trovärdighet, kvalitetskontroll, kännedom om målgruppen, identifikationsmöjlighet och valuta för pengarna. Allt detta visste hårdrockens stora instinktivt redan på 70och 80-talet. Det är delvis därför många av dem i dag är de stora vinnarna. Band som Black Sabbath, AC/DC, Kiss och givetvis det största metalbandet som slog igenom i början av 80-talet: Iron Maiden. Visst kan man diskutera var gränsen går mellan att ge folk vad de vill ha och att försöka skinna dem på pengar. Men jag har aldrig sett Maiden göra en dålig, trött eller snål show.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Detta är något så ovanligt som en platta som är både svängig och eftertänksam. Singeln Dream On får mig att associera till både David Crosby, Joni Mitchell och Carole King och tillhör de mer lättsmälta spåren. Andra låtar kan kännas lite dova och introverta till en början – här finns helt klart en sorg som fond – men växer med varje lyssning. Tillsammans med producenten Göran Petersson (känd för sitt arbete med Sofia Karlsson, Jeanette Lindström och Sofie Livebrant) skapar Lena helt klart en egen musikalisk värld som är väl värd ett besök.

lyssna också på:

Deras senaste konsert-DVD är inspelad live inför en entusiastisk chilensk publik och blandar nytt material (detta var The Final Frontier-turnén) med klassiker. Det enda tråkiga är ljudet: de har alltid haft en ganska luddig ljudbild och den blir inte bättre av tre gitarrister som slåss om uppmärksamheten – här hörs Dave Murray inte alls. DVD 2 rymmer en 88 minuter lång dokumentär där vi får möta bandets crew, som i princip gått runt och filmat varandra. Mycket handlar om resor, scenbyggen och annat. Det hade kunnat bli tråkigt, men är fascinerande och blir faktiskt DVD:n största behållning. Dessutom får vi anekdoter från bandmedlemmar och fans.

Jane Siberry Mark Holis

Anders Lundquist

EMI

Anders Lundquist

Jag minns när Thomas Di Leva firade 20 år som artist. Då gjorde jag en fetingintervju med honom och lagom till 30-årsjubiléet – då han även släpper en Best of-platta för att hylla sig själv – följer jag upp med fem feta frågor. Hur lång tid är 30 år? – I evigheten är det kanske bara en vindpust, men för en artist är det snudd på ett livsverk. En komplett omloppsbana runt människans galax. Hur har du utvecklats som låtskrivare sedan På ett fat? – Jag känner att mitt låtskrivande ständigt har fördjupat sig. Det hade från början ett eget unikt språk, så nackdelen kan väl vara att det inte finns något att jämföra med. Vilket i och för sig också är en fördel. Vilka tre saker vill du uppnå som artist de kommande åren? – 1. Fred och Paradis på jorden. 2. Göra ett

trashigt rödvin

Greiderpassion – on stage

På 80-talet var thrashmetalbandet Slayer det farligaste som fanns. I dag känns det logiskt att de lanserar ett rödvin. När det är svårt att dra in kulor på traditionell skivförsäljning är det lätt att artister undersöker andra intäktsmöjligheter. Namnet, Reign in Blood, kommer från bandets genombrottsplatta. I Sverige marknadsförs vinet av nystartade Brands For Fans, som drivs av två veteraner ur dryckesbranschen som dessutom är genuina rockfans. Reign In Blood är gjort på druvan Cabernet Sauvignon och tillskrivs ”en kraftfull mörk bärighet med kryddiga fattoner”. Liksom Slayer kommer vinet från Kalifornien. Priset är drygt 700 kronor för sex flaskor, inte lika blodigt som namnet med andra ord. En lyxvariant levereras i en kista. Lite måste de ju få chockera.

Hör på radion om en artist i Burma som fått 17 års fängelse för sina politiska texter. Artister som tolkare av politiska budskap kan vara väldigt effektivt. Artisten har scenen, publik som har betalat för att lyssna, förmågan att formulera och tonsätta budskap på fyndiga sätt, inte sällan utstrålning (som den vanliga politikern inte lika ofta besitter) och behöver inte sänka sig till politiskt rävspel. Explicit och riskfritt är det bara att kliva upp och basunera ut en lösryckt agenda. Tvärtom vore inte lika ballt, väl? Stefan Löfven som singer-songwriter. Fredrik Reinfeldt som schlagersmörsångare. Annie Lööf som growlare i ett lesbiskt polskt metallband. Njae … Däremot skulle jag vilja se Göran Greider inta största scenen på Peace & Love i sommar. Nyligen fungerade han som textförfat-

tare till Lukaspassionen, ett nyskrivet verk med innehåll ur Lukasevangeliet filtrerat genom greiderismen. Sveriges viktigaste politiske kommentator har valt musiken för att lyfta fram Maria Magdalenas problematik och hur ockupanterna på Jerusalems gator tryckte ned folket. Historisk politik ur ett aktuellt perspektiv komponerat av Rolf Martinsson. Tänk då om Göran Greider klädde sig i svart skinn med glimmande nitar och framförde nutida politiska frågeställningar med ett historiskt perspektiv och musik komponerad av Benny Andersson och Ola Salo! En äkta Ebbot. En intellektuell Ozzy Osbourne. En missionerande Meatloaf. Göran Greider hör till de få människor i vårt land som vågar ställa sig på the side of the small people. Det vore så ballt att se honom ställa sig upp och sprida sina egna budskap om det svenska samhället på en rockestrad.

akustiskt album. 3. Uppfinna helt nya artistiska uttryckssätt. Du är medelålders nu – hur känns det att vara gammal? – Jag är tidlös, det är bara min kropp som ni upplever som kronologisk. Men allt detta är bara illusion. Jag känner mig som vanligt. Se på din låtskatt: vilken låt känns mest DU som du är i dag 2012? – Jag älskar alla låtar lika mycket. Alla mina låtar är jag alltid. Att favorisera en låt framför någon annan skulle kännas som att favorisera sina egna barn. intervju av Fredrik B Nilsson

Det kanske skulle få lika stark effekt som den burmesiske artistens låtar – minus de 17 åren i fängelse. Rock it Greider!

Fredrik B Nilsson

17


18


plock Cykelkorg från Indiska, 249:Ring från Glitter, 79.90

Stickad herrtröja från H&M, 369:-

Herrshorts från H&M, 139:-

Rätt palett!

Kakfat JellyBean från Cervera, 999:-

I de allra flesta butiker råder fullkomlig färgexplosion - våren 2012 är det ljuva pasteller och neonnyanser som gäller! av: Anna Utterberg

Bäddset Pixie från Åhlens, 299:-

Crocker-jeans från JC, 499:-

Väska från Svenskt Tenn i tyget Brazil, 1350:-

Lackat stålbord från Indiska, 1495:-

Rottingväska från Åhlens, 399:-

Hörlurar Fanny Wang från Hi-Fi Klubben, 998:-

Pumps från Skopunkten, 349:-

19


musik

dj:s r a t t ä r e b I skuggan av den svenska och för den delen världskända djeliten som Swedish House Mafia, Rebecca & Fiona och Avicii ter sig vardagen för den lokala dj:n något annorlunda. För de mest rutinerade diskjockeyerna i Gävle och Sandviken finns ingen loge fylld av champagne som väntar på dem inför kvällens gig, ingen som hjälper dem att bära de tunga skivväskorna och knappast en publik på en sisådär 10 000 som står och stampar när de äntrar dj-båset. Istället är det som vilket jobb som helst. Nästan iallafall. Nöjesmix stämde träff med den lokala traktens mest anlitade och erfarna diskjockeys. Det blev ett minnesvärt snack om musik, märkliga anekdoter från förr och om varför de envisas med att jobba natt efter natt på en skränig nattklubb. text: Christian Stjernström foto: Frank Julin kläder från: 2gether Store S t e f a n N o r d , L e i f Karlsson, Johan Hedlund, Jimmy Dyrebrandt och Peter Eriksson har alla en sak gemensamt. De har själva valt att varje helg befinna sig på någon av Gävle och Sandvikens största nattklubbar. Mellan de stökiga borden, det fullsmetade dansgolvet och de hetsiga tongångarna i baren gör sig den dundrande musiken påtaglig. Det är diskjockeyns roll att med dansmusik tonsätta kvällen, få stället att lyfta och gästerna att dansa.

Det är diskjockeyn som är dansgolvets makthavare. Men vad är det då egentligen som driver er, att varje helg stå i en rök-

20

fylld lokal och känna discodunket slå mot bröstet mellan de dånande väggarna? Johan: Jag har alltid varit ute efter själva kicken som dj, ni vet, den man får när hela dansgolvet lyfter. Nöjesmix träffar Johan Hedlund och de andra diskjockeyerna en kväll på Coffee Shop Java i centrala Gävle. Johan är yngst i gänget men talar som om han hade erfarenhet som de andra. Johan: Att känna att man har makten över dansgolvet gillar jag. Att kunna manipulera sin publik är roligt. Peter: Självklart är det den där speciella >> forts. nästa uppslag


21


musik Stefan Nord Ålder: 33 år Bor: Gävle (ursprungligen från Årsunda) Dj sedan: 1999 Första giget: Fritidsgården i Årsunda. ”Hängde med min polare som var dj”. Nuvarande spelställe: Goya. Jobbar annars: På Trafikverket som säkerhetshandläggare. 5 låtar som Stefan gärna spelar på Goya: Swedish House Mafia - Greyhound Sebastian Ingrosso - Calling Loreen - Euphoria Panetoz - Dansa pausa Gotye - Somebody that I used to know (remix)

Peter Eriksson Ålder: 32 år Bor: Gävle Dj sedan: 1996 Första giget: Fritidsgården Helges Andersberg. ”Man ville ju vara som de coola grabbarna”. Nuvarande spelställe: Allstar. Jobbar annars: Som hissmontör på Midroc. 5 låtar som Peter gärna spelar på Allstar: DJ PP - Fucking amazing Otto knows - Million voices Alesso - Years Dadalife - Rolling stones t shirt Audiowhores - Sometimes

Johan Hedlund Ålder: 22 år Bor: Valbo Dj sedan: 2007 Första giget: Skoldans på Etage. ”Jag hade ont i magen av all nervositet”. Nuvarande spelställe: SlickCity. Jobbar annars: Som dj. 5 låtar som Johan gärna spelar på SlickCity: Qulinez - Troll Gotye - Somebody that I used to know (Berrie remix) Alesso - Raise your head Calvin Harris feat Neyo - Let´s go Swedish House Mafia - Greyhound

Jimmy Dyrebrandt Ålder: 40 år Bor: Gävle Dj sedan: 1988 Första giget: Festlokal i Björke. ”Var det fest var jag först framme och anmälde mig som dj.” Nuvarande spelställe: Harrys. Jobbar annars: På Valbo Trävaruhus. 5 låtar som Jimmy gärna spelar på Harrys: Avicii - Levels Loreen - Euphoria Swedish House Mafia - Greyhound Nause - Mellow Rihanna feat Calvin Harris - We found love

”Jag spelar inte vilken skit som helst.”

Leif Karlsson Ålder: 33 år Bor: Sandviken Dj sedan: 1997 Första giget: Skoldans i Folkets hus Sandviken. ”Nervöst som attan”. Nuvarande spelställe: Livingroom i Sandviken och Heartbreak Hotel i Gävle. Jobbar annars: Som varuhuschef på ÖB i Sandviken. 5 låtar som Leif gärna spelar på Livingroom i Sandviken och på Heartbreak Hotel i Gävle: Nause - Mellow Sandro Silva - Epic Jennifer Lopez & Pitbull - Dance again Rihanna - Where have you been Swedish House Mafia - Greyhound

22


musik

känslan när man lägger på en låt och får hela dansgolvet i gungning som är den bästa, det är det man lever för. Jimmy (äldst i gänget, fyller i): När man jobbar som dj är responsen från folk oslagbar. När man tror att; ja, det blir inte bättre än så här, och just då ökar energin igen, då får man rysningar längs hela ryggraden. Stefan: För mig är det enkelt. Jag är beroende! Det är svårt att sluta med något man älskar att göra. Det är mitt sätt att uttrycka min kreativitet. Men sedan tycker att jag att det är roligt att träffa folk också, det är liksom halva grejen med att vara dj. Att vara genuint intresserad av musik verkar vara ett måste som diskjockey och viljan att sprida intresset vidare till den lokala danspubliken verkar vara utbrett bland Gävle och Sandvikens mest anlitade. Men finns det någonting som ni absolut INTE kan tänka er att lägga i cdspelaren under en het discokväll? Leif: Nja, vi är ju där för folkets skull och ska erbjuda dem en bra kväll, sedan måste man ju naturligtvis anpassa sig efter stället, stämningen och så vidare. Johan: Visst, det kan ju hända att man spelar Macarena eller Las Ketchup på en möhippa eller studentfest men jag skulle nog inte välja just den typen av ”rolig” musik under vanlig kväll på Slick. Folk skulle nog kolla upp mot dj-båset och undra vad jag håller på med.

”Folk är ju vilda som djur på grönbete.” De andra killarna nickar instämmande och Jimmy klargör detta med musikintresset som verkar förena samtliga. Jimmy: Min musiksmak är lika bred som E4:an. Ena dagen kan jag lyssna på hård metal och andra dagen kan jag ägna helt åt Gessle. Jo. Per Gessle. Jag tycker han är skitbra! Stefan: Mitt motto är: Om musiken svänger är det bra! Sen om det är jazz, hårdrock, house eller ballader spelar mindre roll. Men om jag ska nämna något som ligger mig varmt om hjärtat är det två saker, den moderna housemusiken och den klassiska soulen från 60-70 talet. En kombination av dessa är aldrig fel. Musiken är viktig och det kan killarna enas om, men hur fungerar det egentligen i praktiken det här med önskningarna på respektive nattklubb? Är det ok att stega fram till dj-båset och önska vilken musikstil som helst på en modern nattklubb? Bruce Springsteen, Günther eller Carola? Jimmy: Jag gillar när folk kommer fram och önskar, det är ju trots allt gästerna som ska trivas, men jag spelar för den delen inte vilken skit som helst (skratt). Peter: Det är klart att man försöker styra kvällen lite grann och spela grejer publiken kanske inte har hört förut, det är väl det som är en dj:s jobb? Leif: Tja, att överraska och försöka få publiken att dansa till lite ”okända” låtar är roligt, men inte alltid så lätt. Framförallt inte i en stad som Sandviken där vi har en enda nattklubb. Utbudet blir lätt styrt till ett format som skall passa alla. Men vad är det värsta som kan hända egentligen om man råkar spelar ”fel” musik? Peter: Jag spelade skivor på deltävlingen av Melodifestivalen och deras efterfest uppe på Läkerol Arena för några år sedan och blev hiskeligt utskälld av Babsan! Enligt

arrangörerna skulle jag enbart spela houseoch loungemusik, det var INTE särskilt populärt hos schlagerdiggarna. Och tydligen inte hos Lars-Åke heller. Stefan: Det inträffade en konstig sak när jag spelade skivor på Brända Bocken en gång. Det kom fram en herre till mig och önskade Ulf Lundell. Tyvärr hade jag inte den typen av musik med mig, eftersom det var inte sortens musik som skulle spelas den kvällen men den något, hrrmm, överförfriskade mannen gav sig inte utan startade en budgivning! Så till slut låg budet på 4 000 kronor för en Uffe Lundell-låt. Jag fick tyvärr låta honom gå därifrån lottlös, eftersom detta var ju liksom innan Spotify och iPhonens tid. Jag fick be honom återkomma en annan gång med en ny önskning. Jimmy: Jag spelade på nattklubben Rex i Hofors en gång och då kom det en brännvinsflaska genom luften. Jag såg den i ögonvrån och hann ducka. Flaskan gick rätt genom fönstret och landade på uteserveringen. Om det berodde på mitt musikval eller någon som hyste personligt agg mot mig har jag fortfarande ingen aning om. Diskussionen huruvida musiken är rätt för stället går snabbt över till konstiga händelser om vilt dansande människor och konstiga anekdoter från förr. Leif, som har jobbat länge som dj i Sandviken, intygar att han sett det mesta i hemstaden. Leif: På Folkets Hus har det genom åren alltid gått hett till. Jag har sett det mest märkliga ting. Folk klänger på varandra på dansgolvet och är som galna. Johan: När jag var en kort stund i Sunny Beach i Bulgarien trodde jag inte mina ögon. Folk är ju som vilda djur på grönbete. Jämfört med krogarna här i stan är Sunny Beach rena rama zoo. Stefan: Då skall ni se hur det ser ut på studentkryssningarna. Herregud! Man måste nypa sig i armen ibland. Men vart går ni själva någonstans om ni vill roa er en helg? Eller blir det bara att ni står och spejar hur lamporna fungerar eller lyssnar in den där mixningen av ställets dj? Peter: Jag har kommit upp i den åldern då jag hellre sitter på Brända Bocken eller Helt Enkelt och tar ett glas i lugn och ro än att stuffa till dansmusik.

limousin till spelningen och lukrativa sponsorkontrakt med kända spritmärken, är dj-yrket så glammigt och lyxigt som de ovanstående har det? Johan: Japp! Exakt så är det! Grabbarna skrattar. Peter: Tänk om det vore så! Jimmy: Svaret är NEJ! Dom lirar i en helt annan liga. Dom är artister. Dom har gager som en annan bara kan drömma om. Hade jag 100-200 000:- i gage per spelning så skulle jag också lyxa till det. Stefan: Men man ska inte glömma att de grabbarna och tjejerna jobbar minst 10 gånger så hårt och mycket som vi vanliga ”helg-dj´s” gör. Däremot ska jag inte sticka under stol med att det är ett väldigt roligt och bra yrke jag har. Vi dj:s har de bästa arbetsuppgifterna på krogen samtidigt som vi gör någonting vi älskar och brinner för. Jag är ytterst tveksam till att mina kollegor på Goya känner samma sak när de ska torka upp en spya på heltäckningsmattan (fniss!). Peter: Det närmaste glam vi kommer är väl när vi kan spegla oss i discobollen. Efter att vi har putsat den själv från en vinglig stege. Leif: Då kan man snacka om lyxliv! Men vi nämnde Rebecca & Fiona alldeles nyss. Det är väl de tjejer som har haft mest framgång inom dj-yrket. Varför tror ni att det finns så få kvinnliga dj:s? Johan: Svårt att svara på. Det skulle vara bra med fler tjejer som spelar skivor bland ”gubbväldet”. Jimmy: Jag vet att tjejer skulle göra ett lika bra jobb som vilken dj som helst. Rebecca & Fiona kanske kan inspirera tjejer att ta steget in i dj-båset för framtida generationer? Stefan: Ja, det behövs lite kvinnlig fägring som rensar upp bland gubbarna. Det kanske beror på att grabbar är mer tekniknördar än

tjejer? Jag tycker inte tjejerna skall tveka. Det är ju inte atomklyvning vi håller på med direkt. Åldersspannen mellan diskjockeyerna i Gävle och Sandviken ligger mellan 20-40. Finns det något tak? När är det nog med dunka-dunka på helgerna? Hur länge kan man jobba som dj egentligen och kan man verkligen bara lägga av så lätt? Stefan: Så länge man är efterfrågad och så länge man själv vill tycker jag man kan hålla på. Livet har sin gång. En vacker dag kanske det finns andra saker i livet man prioriterar. Peter: Några år till tänker jag ge dj-yrket iallafall. Men vem vet, när man skaffar barn kanske man tänker annorlunda. Johan: Jag brinner för det här. Att vara dj är nåt jag alltid har velat. Jag satsar fullt ut på musikproducentvägen. Jag hoppas det ger någonting.

”Budet låg på 4 000 för en Lundell-låt.” Leif: Jag brukar alltid säga att så länge jag tycker det är roligt, varför ska jag lägga av? Jimmy: Jag tror man kan hålla på hur länge som helst. Ett måste är att man ska gilla det man pysslar med och gilla att träffa människor. Gör man det så kan man spela musik länge. Jag hörde på radion för ett tag sedan att Sveriges äldsta dj är 89 år, så jag har inte ens kommit halvvägs! Med det sagt, räkna med att träffa på dessa dj-veteraner ett tag till i klubbsvängen.

Resten av gänget håller med. Det är inte lätt att förena en ”vanlig” utekväll enbart med nöje. Arbetsskadade är de allihop. Det verkar bara vara Johan, den yngste, som skakar sina lurviga när han är ledig och då på sitt eget ställe SlickCity. Johan: Jag känner mig trygg där, man vet vad man får liksom, det är ju ställets styrka. Med tanke på den moderna dansmusiken och den svenska producentframgången, såsom Swedish House Mafia, Adrian Lux, Eric Prydz, Avicci och Rebecca & Fionas krav på logernas utformning,

23


Nästa nummer av Nöjesmix kommer den

25 maj!

Glöm inte kolla in vår web, nojesmix.com

Där hittar du vimmel, nyheter, kalender & såklart våra eminenta bloggare!

SISTA CHANSEN MISSA INTE ! PÅ FOLKTEATERN I GÄVLE FREDAG 27/4 KL 19 LÖRDAG 28/4 KL 15 Bilj: Gävle Teater 026 -10 21 00 www.ticnet.se 077-170 70 70

GYLLENE DRAKEN AV ROLAND SCHIMMELPFENNIG ”Det var länge sedan en teaterföreställning gjorde mig så berörd.” SvD

”Halsbrytande, Folkteatern! ” ”Det är roligt, poetiskt, absurt.” Arbetarbladet

"... jag hoppas att ni ska besöka Gyllene Draken, när den gör sin turné runt om i länet. Ni kommer inte att ångra er och jag avundas er redan." Hälsingetidningar

”En triumf för Folkteatern ”

Gefle Dagblad

TEATER I GÄVLEBORG FÖRR - NU OCH I FRAMTIDEN Kulturredaktörerna Gunilla Kindstrand, GD och Christina Busck, Hälsingetidningar i ett samtal med Keith Wijkander, utredare av teaterverksamheterna i länet samt företrädare från Folkteatern i Gävleborg och Länsteaterföreningen / Riksteatern Gävleborg

TISDAG 29 MAJ FOLKTEATERN KL 18-21 FRI ENTRÉ Boka plats på biljett@ gavlefolkteater.se

24

gavlefolkteater.se


kultur

Klubb PUSH på Spegeln ” I å r k o m m e r vi att testa ett koncept med klubbkvällar, kallad Klubb PUSH, med 3-4 akter varvat med DJ:s på en kväll. Meningen är att man ska kunna ha en helkväll på Klubb PUSH”, berättade Viktor Eriksson, projektledare på IDKA (Institutet för digitala konstarter) i en intervju med Nöjesmix tidigare i år. Och den 27 april är det dags för just Klubb PUSH på Spegeln. Då är två akter – IamTrip och Hans Appelqvist – inbokade förutom dj:s. Klubbandet pågår mellan klockan 20 och 24. Och man får betala hur mycket eller lite i inträde man vill.

<< Hans Appelqvist kommer till Klubb PUSH på Spegeln den 27 april.

Studentutställningar på Konstcentrum

Konsthallen visar gotländsk keramik

Ko n s t fac k s s t u d e n t e r g e r fram till den 6 maj sina förslag och modeller på temat offentlig konst på Konstcentrum. När man ändå befinner sig där kan man passa på att besöka högskolans Design & Trätekniks andraårsstudenters utställning med åtta tolkningar av Livets träd som ljusbärare för Bollnäs kyrka. Den pågår till 13 maj. Därefter visas Konstskolans arbeten under namnet Metamorfos.

Mellan 28 a p r i l och 20 maj visas keramik av Eva-Marie Kothe-Sjöholm och konsthantverk av Måna Engström på Konsthallen. Kothe-Sjöholms keramik är så kallat svartgods, som är lergods eldat med ved och sågspån i en närmast syrefri miljö. Engstöm använder lammskinn för att skapa sina verk.

Spotlight: Perfatia Den 12 maj är det premiär för Vasaskolans teatertreors drama Perfatia på Spegeln. Pjäsen, som är en dystopisk skildring av konsumtionssamhället och strävan efter lycka, kommer också att spelas den 14:e och 15:e. De två veckorna närmast före premiären ägnar klassen sig åt enbart teater för att göra så bra föreställningar som möjligt. Jag träffade klassens marknadsföringsansvariga, Hanna Alneberg och Filip Regnander, i samband med en repetition i Vasaskolans teaterlokaler. Med bara några veckor kvar till premiären är arbetet med att få pjäsens alla bitar på plats intensivt.

Vad handlar Perfatia om? Hanna: Namnet har växt fram från ordet perfektion. Perfatia är en värld skapad av perfektion, precis som i George Orwells roman 1984 är det en ledning som bestämmer och styr över invånarna. Man har ceremonier där man ger människorna vad vi kallar ”ippsar”. En ”ipps” är en form av dopamininjektion. Det gör dem glada och blinda för de tjänare som omger dem för att underlätta deras liv – som ger dem kläder att prova och mat. Allt är lättillgängligt i Perfatia. Filip: Man ville komma ifrån krig, hat och ondska. Genom forskning har man kommit fram till hur man skapar en lycklig värld. Hanna: I pjäsen börjar en flicka se verkligheten när hon slutar ta ”ippsarna”. Hon har ett val: att stanna kvar i den perfekta världen eller hjälpa dem som är mindre lyckligt lottade, alltså tjänarna. Tjänarna dödas om de inte gör som de blir tillsagda. Filip: Frågan är: ska hon fortsätta som vanligt eller utmana det okända?

Perfatia har en handling som är inspirerad av Lois Lowrys ungdomsbok Den utvalde, där huvudkaraktären också lever i ett samhälle utan konflikter, där allt fungerar och alla är nöjda. Men där, liksom i Perfatia, finns en mörk baksida. Hanna: Vi har arbetat med pjäsen som ett projektarbete. Temat vi utgick ifrån var ”dystopi” Och förutom att utgå från Den utvalde har vi hämtat inspiration från bland annat 1984, Hungerspelen och Matrix. Vilka roller spelar ni två i pjäsen? Hanna: Alla har flera roller, men min största är en forskare som ser tjänarna och dem i Perfatia som material att använda sig av för att skapa lycka på behållare, ”ippsar”. Jag spelar också en tjänare som är bästa vän till en av huvudkaraktärerna och en flicka vid namn Mira som lever i Perfatia. Filip: Jag spelar bland annat en programledare som har hand om ceremonierna, vilka hålls varje vecka. Jag underhåller och predikar för folket. Vad har ni som klass gjort tidigare? Filip: Varje år har vi haft en slutföreställning. Första året gjorde vi ett collage med scener

Känsloladdade ögonblick F r å n d e n 2 1 a p r i l och under hela sommaren bjuder Länsmuseet på utställningen Livets steg. Fotografen Anders Ryman har i sju år rest runt i världen och dokumenterat livets mest känsloladdade ögonblick. Han har fokuserat på riter och ceremonier som manifesterar livets skeenden. Bilderna i utställningen har också blivit en bok. Under utställningsperioden är alla välkomna att skicka in sina egna digitala bilder från livets viktiga ögonblick. Varför inte skicka in konfirmationsbilden?

Två konserter av Vasaskolans elever E l e v e r f r å n V a s a s k o l a n s Estetprogram framför egenhändigt skrivna musikstycken tillsammans med Gävle Symfoniorkester den 29 maj. Eleverna har under utbildningen fått lära sig att komponera musik för symfoniorkester och hur duktiga de blivit kan höras under denna konsert på Konserthuset. Den 14 maj kan man lyssna till Vasaskolans jazzelever då de har sin avslutningskonsert. Också den på Konserthuset.

KGF Runas årliga soaré på teatern

Kultursponsring i ropet

V a s a s k o l a n s tå r f ö r mycket av Gävles underhållning just nu. Den 5 maj är det dags för Kvinnliga Gymnasistföreningen Runas årliga soaré. KGF Runa, med anor från 1927, har som mål att bevara intresset för konst, musik, litteratur och teater. Soaréns tema är som alltid hemligt. Klockan 20 på Gävle Teater går ridån upp.

Ni har väl inte glömt att Gävle gjorde ett försök att bli utsedd till en av Europas två kulturhuvudstäder 2014 häromåret? Kanske var det lika bra att Gävle golvades av Umeå. Umeå saknar för närvarande 300 miljoner kronor för att landa projektet. Ingen dålig summa att sakna. För att få in lite cash till kulturhuvudstadsbudgeten föreslår man att de kommunanställda ska avstå från årets julklapp från sin arbetsgivare och på så sätt sponsra sin kulturhuvudstad. Hoppas att de kommunanställda brukar få väldigt dyra julklappar …

på temat skräck. Andra året jobbade vi med olika block, som Tjechov, komik, monologer ... Då blev föreställningen mer en redovisning av vad vi lärt oss, men med genomtänkta övergångar mellan de olika delarna. I år ska allt vi lärt oss funka. Är teater det ni vill syssla med i framtiden? Filip: Teaterlinjen har gett mig otroligt mycket. Jag har utvecklats som person. Men jag vet inte om det är just teater jag kommer att ägna mig åt. Hanna: Jag ska söka till Balettakademins musikallinje i Göteborg. Jag håller på en del med sång och dans utöver teatern och skulle vilja jobba med dans och musikal i framtiden. Hur är nerverna inför premiären av Perfatia? Hanna: Det blir det största man gjort. Filip: Jag känner mig lugn. Det ska bli kul att se publikens reaktioner – det är mycket i handlingen som kan tolkas på olika sätt. Och vi får se hur klara vi kommer att vara med allt vid premiären, det är arbetet bakom pjäsen det handlar om. Men vi jobbar hårt för att få allt klart.

Umeås kulturhuvudstadskansli har i alla fall ett trendigt tänk. Crowd funding, det vill säga att folk ger små donationer – företrädesvis via nätet – för att finansiera ett projekt, är något som ligger i tiden. Ett exempel är finska science fiktion-filmen Iron sky, som precis gått upp på svenska biografer. Den är delvis finansierad av crowd investment, alltså att mer eller mindre vanligt folk köpt andelar som de sedan tjänar pengar på om filmen går bra. Och på mitt nattduksbord ligger nyutkomna romanen Given av Sam Lipsyte, som getts ut på svenska tack vare crowd funding. Trots att Gävle inte behöver en massa pengar till att spendera på att vara kulturhuvudstad stramar Gävle åt sin kulturbudget. Femtiotvå man starka Gävle Symfoniorkester har till exempel föreslagits att bantas ner till en kammarorkester eller sinfonietta, vilket blir en helt annan sak både för musikernas arbetssätt och hur det låter. Möjligheten att låta symfonigillande gävlebor att sponsra orkestern kanske är något kommunen borde fundera på? Månadens överr a skning: Jag trodde aldrig att jag skulle välkomna en lila plyschsoffa till mitt hem. Men om en till två veckor anländer den. Månadens s j ä lv k l a r h e t: Kom på i sista sekunden att det var dags att byta till sommardäck. Igen.

Catharina Bergman

25


26


läsbart

tidning

Fotbollens avigsidor

Kan göra dig nojig

Som en stödmacka

hus & hem retro

svikaren

badskumt

Albert Bonniers Förlag

Katarina Johansson

efter mörkrets inbrott

Tidningen för dig som tröttnat på shabby chic-stilen.

Katarina Wennstam

Catharina Bergman

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

d ec k a re: I Svikaren hittas allsvenske fotbollsspelaren Sebastian Lilja brutalt mördad med ett sextiotal knivhugg. Motivet tros vara att Lilja gått från att spela i AIK, som han spelat i sedan barnsben, till att spela i konkurrenten Hammarbys lag. Lilja har tidigare blivit hotad på grund av den kontroversiella övergången och hämndmotiv tycks vara orsaken till övervåldet. Men, som man ofta frågar sig i deckare: är det så enkelt? Och lika ofta är svaret: nej. Kriminalinspektör Charlotta Lugn och hennes kollegor hittar tecken som tyder på annat. Samtidigt får läsaren följa advokat Shirin Sundin, målsägandebiträde för Liljas föräldrar. Shirins uppgift är att föra deras talan i en eventuell rättegång. Katarina Wennstam har tidigare skrivit en hel del om våld mot kvinnor och gjort det bra, som till exempel i Dödergök. Men den här deckaren saknar det engagemanget. Det som slutligen visar sig vara mordmotivet känns krystat och även om jag förstår vad Wennstam är ute efter att berätta lyckas hon inte göra det på ett övertygande sätt. Det finns en del överdrivna händelser i Svikaren, som inte passar i den verklighetstrogna och engagerade deckare författaren säkert hade i avsikt att skriva. Det som håller mig intresserad under läsningen är Shirins privatliv. Hennes flirt med kollegan, analys av maken (ska hon lämna honom eller inte?) samt middagarna hon har med sin iransk-svenska familj är det mest angenäma med den här deckaren. Catharina Bergman

månadens blogg

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

p o c k e t: På framsidan av miljöjourna-

listen Katarina Johanssons Badskumt står det: ”Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”, vilket sammanfattar boken väldigt väl. I sådant som vi använder dagligen (eller i alla fall ofta), som tvål (använder vi förhoppningsvis flera gånger om dagen), schampo, hårfärg, mascara, rakskum, tandkräm och så vidare finns ingredienser som är allergiframkallande, cancerogena och/ eller miljöfarliga. Johansson har verkligen gått igenom varenda hälsofarligt konserveringsmedel, doftämne, färgämne etcetera, som vi kommer i kontakt med bara för att vi vill vara rena, fräscha och snygga. Bokens innehåll må få läsaren att tänka till, men jag blir direkt nojig. Jag kan inte längre tvätta händerna utan att tänka på att jag snart är tokallergisk mot methylisothiazolinone. Kliar det inte en aning i handflatorna? Och hårfärgningen ska vi inte tala om. Har det inte börjat svida i hårbotten av alla giftiga ingredienser? Varför började jag färga håret svart? Katarina Johansson säger att ju mörkare färg desto fler allergiframkallande ämnen. Och eftersom det inte finns några bra ”vänliga” hårfärgningsprodukter är det bästa alternativet att inte färga alls. Med tanke på att jag fick mina första gråa hår som artonåring känns det alternativet sådär. Badskumt är en väldigt upplysande bok, men väldigt skrämmande. De miljövänliga och inte så hälsoskadliga alternativen som ges är alltför få. Johansson lämnar läsaren inför ett svårt val: skitiga händer eller eksem?

Catharina Bergman

porslinsbloggen

Umgås med familj och vänner och gillar att laga mat! Varifrån kommer intresset att samla på porslin och andra retroprylar? – Intresset har nog alltid funnits där, men det tilltog för ca 5-6 år sedan när jag ville komplettera en servis efter mormor, och övergick i mer regelrätt samlande med min koppsamling. Det är väl lite så för mig att när jag hittar något kul så leder det vidare till nya upptäckter och nya samlingar. Vilken är den finaste prylen du har från Gefle Porslinsfabrik (som gävlebo måste jag ju fråga)? – Det är nog ingen enskild sak, och jag är ju svag för Gefles bruksproduktion eftersom det var där mitt samlande började, så jag skulle säga Astra-servisen, den används flitigt både till vardags och som finporslin!

Benny Movarp från Hedemora är mannen bakom Porslinsbloggen, som förstås är en blogg om porslin, men också om andra fina saker. Bilderna på hans loppisfynd och samling av porlinsburkar är en säker källa till avund. Och ett av sina finaste fynd har han gjort i Sandviken.

Berätta om något fynd du gjort! – Jag har ju gjort många fynd genom åren, men ett av de finaste var när jag hittade mitt sideboard. Jag och några likasinnade bloggvänner brukar göra en resa på några dagar under sommaren och första året så besökte vi bland annat mina stamloppisar mellan Gävle och Falun. Under sommaren är ju många bortresta och antalet besökare på stadsloppisarna minskar, så då kan det vara rejält fyndläge, vilket det visade sig vara i Sandviken denna dag. Vi strosade runt på ett av ställena då min vän plötsligt sa att han hittat ett sideboard som kunde vara intressant för mig, och det visade sig vara riktigt fint och i toppenskick. Priset var dessutom så otroligt lågt att jag inte kunde motstå, 250 kr. Jag lyckades stuva in skåpet i bilen och fick med det hem där det numera pryder sin plats i ett av rummen.

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

m e m oa r: Haruki Murakamis bästa romaner är de som är långa. Tegelstenarna Kafka på stranden, Fågeln som vrider upp världen och senast 1Q84, med sina närmare 1400 sidor, har varit fantastiska läsupplevelser. Det är som att Murakamis magiska realism behöver en massa boksidor för att förstås och komma till sin rätt. Men förutom dessa mastodontromaner skriver han kortare romaner, också de med en otydlig linje mellan verkligheten och en annan värld. Men de blir som parenteser. Om de tjocka romanerna är trerättersmiddagen är kortromanerna mer stödmackan som gör att man stillar sin Murakami-hunger för en liten stund. De tjocka romanerna ger mättnad längre. I Efter mörkrets inbrott är huvudpersonen Mari. Hon sitter på en Denny´srestaurang när Takahashi dyker upp. Han känner igen henne som syster till den vackra Eri och slår sig ner vid hennes bord. Hela romanen utspelar sig mellan midnatt och gryning. Under natten blir en kinesisk prostituerad misshandlad på ett lovehotell och Eri blir kallad dit för att tolka eftersom hon kan kinesiska. Takahashi förmedlar kontakten. Samtidigt får vi som genom en kamera följa Eri, som sover en törnrosasömn. Hon har bestämt sig för att sova länge och har sovit i två månader. Och självklart finns den obligatoriska Murakami-magin. Efter mörkrets inbrott är en fin roman, men som väntat en parentes. Eller stödmacka. Hungern är tillfälligt stillad. Catharina Bergman Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

bokprovning i storvik Torsdagen den 10 maj kan man för 25 kronor få smaka på både böcker och tilltugg på Storviks bibliotek. Kvällens tema är ”Ett annat sätt att leva”. Föranmälan till biblioteket krävs.

litteraturquiz i Gävle Du som gillar böcker och att tävla missar väl inte Stadsbibliotekets litteraturquiz varje månad? 23 maj anordnas nästa quiz. Man får vara en till fyra personer i varje lag.

porslinsbloggen.blogspot.se Bokias

Berätta vad du bloggar om! – Jag bloggar om formgivning, inredning och loppisfynd från 1950-60-talen. Vad gör du när du inte bloggar? – Jag jobbar med samhällsplanering, främst med väg- och järnvägsplanering.

Haruki Murakami Norstedts

”Once upon a time”

Inredningstidningen Hus & Hem Retro är en tidning i min smak. Ofta kan jag finna inredningstidningar en smula opersonliga och likriktade. Men Retro hyllar hemmet med femtiotalsinredning och hemmet fyllt av loppisfynd och arvegods. Retro (både tidningen och begreppet) ligger ju också i tiden. Årets möbelkataloger är fyllda av Mad Men-inspirerad design. Vita plaststolar à la futuristiskt sextiotal till matsalsbordet känns helt rätt. Men bäst är ju om man hittar äkta vara från tiden ifråga. I alla fall enligt Hus & Hem Retro. Få nyproducerade produkter omnämns i tidningen. Liksom antikvitetstidningar vill också i denna tidning att man ska kunna tänka på sitt möblemang som en investering. Man har i detta nummer guider till värdefullt porslin och dito sideboards, guider som är informativa om man är samlare eller bara vill göra fynd. Men det tidningen främst lyckas göra är att ge inspiration till personlig och mysig inredning. De två hemma hos-reportagen andas stilrent sextiotal och färgglad lekfullhet. Roligt är att man visar bilder av Lill Lindfors och Gunilla Pontén i hemmiljö från 60-talet. Bilden på familjen Berghagens mörkbetsade möblemang med salooninspiration anno 1978 känns dock inte tillräckligt retro. Ännu. Hus & Hem Retro kommer ut med fyra nummer per år och den som vill köpa tidningen får punga ut med 53 kronor.

Ordfront

Sideboardet som Benny fyndade i Sandviken.

mest sålda deckare

1

Till offer av Molok Åsa Larsson

2

Gengångare Jo Nesbø

3

I skydd av skuggorna Helene Tursten

4

När skönheten kom till Bro Anna Jansson

5

Journal 64 Jussi Adler-Olsen

27


film

brutalt belgiskt drama

Ruskig spökhusfilm

Hyfsad action

the woman in black

contraband

SF Film

UIP

Regi: James Watkins, 2012 Medverkande: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer m.fl. premiär: 27 april

Regi: Baltasar Kormákur, 2012 Medverkande: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster m.fl. premiär: 4 maj

b i o : För att bevisa sin duglighet som advokat skickas änklingen Arthur iväg på ett uppdrag till en avlägsen by och ett mytomspunnet hus. Här ska han ensam, och helst mitt i natten, gå igenom papper för att avyttra huset. Byborna är konstiga och i huset huserar någonting ondskefullt.

b i o : Contraband är en nyinspelning av den isländska filmen Reykjavik - Rotterdam och handlar om en smugglare som tänkt sluta skurka för att satsa på tryggheten med familjen. Men säg den brottsling som inte blir lite sugen på de stora pengarna? Iallafall på film.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Inledningen till The woman in black är klassisk och med parallellerna till Dracula sätts stämningen direkt. En tryckande stämning, som genom filmen blir allt tätare. För den som älskar spökhusfilmer är The lady in black ett måste. Filmen blir med rätt små medel ruskigt ruskig och bevisar att i skrämselfilm är faktiskt ”less” djävligt mycket ”more”. I vissa stunder lyckas nog filmen få även den mest luttrade Huset som Gud glömde-fantasten att rycka till i biostolen. Kanske har vi sett det 100 gånger förr men den här 101:a gången är definitivt värt det. Kan det här vara beviset för att det anrika skräckbolaget Hammer Films är tillbaka på riktigt? Jag tror faktiskt det.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Konceptet med ”den sista stöten” är uttjatat till döddagar men här ändå hyfsad action som skulle lyfts med en lite mer karismatisk skådis än Mark Wahlberg i huvudrollen. Han är inte dålig egentligen, bara ointressant och endimensionell vilket också har med manuset att göra då den intressantaste karaktären nämligen inte är huvudrollen. Det gör att filmen kantrar och visar att det intressanta i actionfilmer kanske inte nödvändigtvis är action. Moralisk tvivelaktighet och personliga känslor har faktiskt lika stark betydelse här som i vilken annan genre som helst. I det stora hela är det väl okej, men filmen hade lika gärna kunnat gå direkt till dvd utan att någon, förutom filmbolaget, hade brytt sig.

bullhead Njutafilms

Regi: Michael R. Roskam, 2011 Medverkande: Frank Lammers, Sofie Sente, Matthias Schoenaerts m.fl. premiär: 4 maj

b i o : En sak är säker. Du är körd. I dag, i morgon och för alltid. Körd! Det är det upplyftande inledningen till det brutalt tunga men besynnerligt nog också ödmjuka belgiska dramat Bullhead.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Berättelsen har sin utgångspunkt i två pojkars vänskap och en brutal händelse som format hela deras liv. Som män i sina bästa år är de inblandade i olaglig kötthandel och bär på undertryckta känslor som gjort dem till fiender. Frustrationen som sjuder under deras yttre och våldsexplosionerna skvallrar inte bara om någon freudiansk syn på barndom och brottslighet utan också om hur begränsad manlighetens uttryck är. Arbetet med att skapa och framhålla den hårda manligheten är också det som i filmen leder undergång. Det går att se Bullhead som en slags maffiathriller och en väldigt bra sådan, men som ett allvarligt porträtt av den manliga könsrollen är det kanske den allra bästa. Den blir på det sättet också en film, på riktigt, för alla. Förmodligen kommer Bullhead bara att visas i storstäder eller på små biografer i resten av landet. Kontakta genast din närmaste biograf och kräv den i din stad. Ja, den är så bra! Jonas Danielsson

Biografmonopolet en björntjänst? Hur ser egentligen filmklimatet ut i Sverige? Vi vet att vi kan, nåja, åtminstone vill göra ett tjugotal polisfilmer per år. Det kommer också några ambitiösa projekt som hamnar i den minsta salongen ett par veckor för att sedan försvinna utan att publiken hunnit dit. Vad som visas och hur det visas kan vara ett av de största problemen för svensk film. Det är i stora delar av landet en enda aktör som har monopol på filmvisning. Visst finns det också alternativ som exempelvis Folkets Bio, men som ett slags varumärke för ”svår” film är det ganska lite som lockar en publik som behöver lära sig se annan slags film. Som med allting annat är att se film någonting man behöver lära sig. Ta till exempel

28

de knasiga amerikanerna som inte kan se textad film! Knäppt, men på vilket sätt skiljer det från vår ovilja att se filmer på andra språk än vårt egna eller på engelska? Det handlar om vad vi blivit vana att se. Det är därmed en stor björntjänst dagens bioutbud gör för svenskt filmliv. Om vi lär oss att Oscarvinnande storfilmer är smala filmer att se på en specialsatsning som Smultronstället eller Folkets Bio var ska vi då lära oss att se ”smalfilm” utan att det nödvändigtvis måste vara ”annan” slags film? Det tar nämligen ett tag att lära sig att uppskatta ett annat slags berättande. I en diskussion på bland annat twitter mellan @ leatherfacesays, @JanneFantastic och@ SFBio har det visat sig tydligt att SF som biografkedja inte tänker på film annat än som ekonomi, fast det egentligen samtidigt kan

Jonas Danielsson

vara kultur - såklart. Det som inledningsvis kan kännas ”långsamt” eller ”svårt” kan snart vara det allra bästa – det handlar bara om träning. Synd då att vi saknar själva gymmet.

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

grejer! filmer som inte tycks visas på mindre orter: The Lady - hyperaktuell av Luc Besson The Muppets - bortslarvad dockfilm Revolt - norsk punksaga


film + spel

engagerande och varierat

Arty film

Genuin spelglädje

the woman in the fifth

wrecked: revenge revisited

SF Film

Xbox 360, PS3

Regi: Pawel Pawlikowski, 2011 medverkande: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, Delphine Chuillot m.fl. premiär: 11 maj

b i o : The woman in the fifth är en ganska

arty film och beträder rätt kända surrealistiska marker om identitet, drömmar och paranoia. I den här blandningen traskar den deprimerade och nyskilda Tom Ricks omkring i Paris. Mest för att han vill träffa sin dotter men också för att hitta gnistan i sitt eget liv igen. På en författarträff stöter han ihop men den ungerska änkan Margit vars blotta existens tycks skaka honom på ett sätt varken han, eller vi, kunnat ana. NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det första tecknet på en ”arty” film för artys skull är att slutet är obegripligt. Ibland fungerar det, ibland inte, som i David Lynchs Lost Highway - där själva det obegripliga är filmens storhet. I fallet The woman in the fifth önskar jag att jag hade läst den litterära förlagan eftersom den inte har det anspråk på känslor som Lost Highway, eller mycket annan surrealism har. Med detta sagt, tycker jag ändå att filmen lyckas med att skildra obehag och paranoia vilket gör den lite av en lillebror till Polanskis Hyresgästen. Att betyget ändå ”bara” blir en trea har tyvärr med Ethan Hawke, och kanske mina förutfattade meningar, att göra. Jag tycker inte att han är bra – inte ens när han pratar franska.

s pe l: Om det här är ett rollspel med actioninslag eller ett actionspel med rollspelsinslag är jag osäker på. Det viktiga är att jag gillar det. Huvudkaraktären Aeron kämpar för att befria den vackra Elena från en förbannelse. Det kräver att han samlar kött från 13 olika monster i 13 olika torn. Inget torn liknar det andra och utmaningarna inom dem känns verkligen unika. Pusselmomenten som återfinns i varje spira kräver inget geni för att lösas men har ofta en finurlig touch. Bataljer mot tornens fiender lämnar inte mycket att önska. Med hjälp av Aerons kedja kan man binda ihop odjur med varandra eller hindra ett monsters rörelser. Otroligt kul moment! Det enda man kan klaga på är att striderna inte kommer till rätta i den medelmåttiga grafiken. Storyn i Pandora’s Tower är inte jättegripande men förs framåt bra av starkt röstskådespeleri. Det, tillsammans med schysta spelmoment, gör att Pandora’s Tower verkligen engagerar.

s pe l: Ett absurt erkännande är det faktum att denna titel är en av 2012 mest efterlängtade för min egen räkning. Wrecked: Revenge revisited alltså uppföljaren till Mashed: Fully loaded och likheterna är naturligtvis många. Båda spelen kan kallas partyspel för tillsammans med ett gäng polare är underhållningen gränslös. I en blandning av Mario Kart och valfritt racingspel rinner timmarna iväg – trots spelets mycket spartanska utformning. Grafiken är ganska kass, ljudeffekterna bitvis skrattframkallande och variationen är obefintlig. Enspelarläget får dessutom anses vara ytterst begränsat. Men konceptet och spelglädjen ursäktar allt. Att spelet dessutom är ett nedladdningsspel till konsolerna gör att det inte kostar mer än strax under tvåhundralappen. Som exempelvis förfestspel är detta smått oslagbart och jag råder varenda ägare av respektive konsoler att ge detta en chans. Priset per underhållningstimme blir inte mer än ett par kronor.

Anton Björnberg Kalén

Kim Linder

pandora´s tower Wii

Enorm nyhetsbrist

Ojämna robotkrig

Lågtflygande pilotspel

tiger woods pga tour 13

armored core v

birds of steel

Xbox 360, PS3

PS3, Xbox 360

s pe l: Lämpligt till vinterkvarlämningarnas döende status släpper EA ytterligare ett Tiger Woods-spel till fansens stora njutning. En konkurrensfattig genre som den här gör dock att golffesten får en smått bitter eftersmak. Jag brukar som regel raljera över nyhetsbristen i EA:s sportspel men det här spelet tar nog priset, bland annat har grafiken tagit ett steg bakåt. Man har rätt att vara besviken. Ett nytt karriärsläge finns att ge sig i kast med men det känns heller inte nämnvärt fräscht. Väl på banan är dock det mesta sig likt vilket faktiskt måste beskrivas som en trevlig virtuell golfupplevelse. Golfen i sig är behandlad med en stor dos känsla men så har det också varit i seriens tidigare förlagor. Spelet som sig är värt en trea i betyg men det måste sägas rakt ut: jag börjar tröttna på EA:s lathet. Skillnaden mellan föregångaren och det här är inte värt de 650 kronor som spelet kostar.

s pe l: Robotar är förmodligen bland det coolaste som finns. Vem har exempelvis inte drömt om att avnjuta en intim historia med någon så maffig som Optimus Prime? Okej, gissningsvis ingen ... Allsmäktiga robotar innehar alltså huvudrollerna i det senaste tillskottet i Armored Core-serien. Robot-motrobot är vad som gäller vilket är ett ganska tacksamt upplägg för att öka möjligheterna till mastodonta slag. Här har vi dock ett ojämnt spel under luppen. Jag är svag för den råa postapokalyptiska värld som här målas upp, det är mer vågat och äkta än sminkade miljöer som ibland återfinns i branschen. Paralleller till klassiska Zone of the Enders är lätta att dra. Men bristerna är också många, någon story finns inte att snacka om och tyngdkänslan i metallkämparna kan ifrågasättas. Dessutom känns det snabbt repetitivt vilket inte inbjuder till sträckspelande. I dålig konkurrens tycker jag ändå att detta kan förtjäna uppmärksamhet från er robotdyrkare där ute.

PS3, Xbox 360

Jonas Danielsson

Tävling: Vinn innkeepers på DVD! Vår filmbloggare Christian lottar i samarbete med Njutafilms ut filmen Innkeepers. Tävlingen pågår under en begränsad period så skynda dig att tävla på nojesmix.com/ krillesfilm! Fem stycken lottas ut.

Kim Linder

Kim Linder

s pe l: Flygplansspel är en genre jag tycker är förvånansvärt liten. Den får ofta stå till sidan för andra spel som har landburna fordon i huvudrollen. Birds of Steel är ett bevis på varför det tyvärr är så. Till att börja med är kontrollen obekväm. När du vill svänga med ditt plan råkar du ibland bromsa ned eller gasa upp eftersom allt sköts med samma spak. En annan irriterande sak är bristen på flyt i spelet. Det hoppas hejvilt mellan filmsekvenser och riktigt spelande vilket gör att tempot bryts. Tyvärr väger inte mängden uppdrag upp bristerna – hur många de än är. För trots det imponerande antalet är de flesta ganska likgiltiga och tråkiga. Det är hårt att säga att grafiken är dålig men den når inte upp till vad de flesta konkurrenterna erbjuder. Ljudet är mest hemskt. Jobbiga och repetitiva radiodialoger får mig att önska livet ur de som sänder på min frekvens. Tacka vet jag hellre en hederlig bil nere på trygg mark. Anton Björnberg/Kalén

29


vimmel

6

5

april Gefle Dub

april Interpool

snart är det sista april, hur firade du förra året?

hur ska du fira om brynäs vinner sm-guld?

av: Amelia Forsgren

av: Pauline Åstrand Ki: Jag minns inte, i år har jag inga planer så jag är öppen för förslag!

Morgan: Jag var i Uppsala och drack öl. Johanna: Jag drog till Economikumparken i Uppsala. Andreas: Festade i Salabacke i Uppsala. Jonas: Jag hängde med vänner. Alexander: Jag firade inte förra året, men i år ska jag spela på en kryssning som heter 25 Hour People.

Lisa & Martha: Vi bryr oss inte om hockey, men vi skulle såklart bli glada!

Joel: Skulle gå hela vägen med Daniel. Daniel: Skulle slå Joel innan han gick hela vägen med mig.  Oktaj & Sebastian: Som alla andra gävlebor.

Josefin: Jag spelade kubb med släkten.

Philippa: Ha sjukt mycket SEX! Fiia: Jobbade i Oslo på en leksaksaffär.

Nadja: Vara barnledig och gå ut och fira! Daniel: Ta en bärs.

Edvard: Det var en utekväll. Mathias: Grillade för första gången det året och frös arslet av mig.

Elon & Kajsa: Vi gjorde ingenting speciellt. Martin: Krökade i Slottsskogen i Göteborg.

Joel: Baka en kladdkaka! Robin: Bada, tända ljus och bara mysa!

Pontus: Minns inte höhö, men ska till Uppsala i år. Adriana: Jag var med kompisar och slogs med drakar, men i år ska jag vara med släkten.

Janna: Gjorde inget speciellt, men i år ska jag supa. Donnie: Jag festade i Högbo.

30

Philip: Jag blev fucked up!

Tommy: Gratta mina vänner som håller på Brynäs, och ta en öl ... eller sju?

Mathias: Gå på O´Learys och fira med en saftig hamburgare.


31


kalendern

gävle >> april

Fredag

Fredag

27

11

Gävle Symfoniorkester spelar Beethoven, Carreño och Sjostakovitj på Konserthuset.

Torsdag

Thieves from the north på CC-puben. Pop och rock från Sundsvallsbandet.

I hate school på CC-puben.

The golden 60´s på Konserthuset. Hans Edler presenterar The Animals, Herman´s, Hermits & Mike Pender´s Searchers.

Lördag

12 14 15

24

Fredag

25

Ace of DC på CC-puben.

Klubb Tupelo på CC-puben. Mankind från Borlänge spelar.

Boarding Surfaces på CC-puben.

tierp >> april

O´Learys live med Lobster på O´Learys.

Måndag

Måndag

Bad Influence på Allstar.

Jazzlinjens avslutningskonsert på Konserthuset.

Lördag

28

Blåbärsklubben på Konserthuset. Rytmikstund med sånger, ramsor och rörelser för barn mellan 2 och 4 år. Lördagsunderhållning med Gävle Kulturskola. En chans att uppleva Kulturskolans många begåvade elever. Feel Young på CC-puben. Klubb Volym på Goya. Darwin & Backwall på Allstar. Flygsporthelg på Valbo Köpcentrum. Aktiviteter mellan 10 och 18. Inne i Promenaden: Visning av utrustningar, info om kursverksamhet, renovering av äldre flygplan, flygsportfilmer mm. Ute på västra parkeringen (mot OK/McDonalds): Förevisningar av ballong, gyrokopter, modellflyg mm. Fallskärmsuppvisningar kl. 11.00, 13.00 och 15.00 båda dagarna (om vädret medger). Söder om Riks 80: Rundturer med helikopter. Arrangör är HeliAir (om vädret medger). På Rörbergs flygplats: ”Prova-på” segelflyg och modellflyg med dubbelkommando, tandemhoppning (om vädret medger). Medverkande klubbar: Fallskärm Gefle, Gävlebygdens Flygklubb, MFK Looping, SFK Dalmåsarna, Söderhamns Fallskärmsklubb, Valbo Flygklubb och Västra Gästrike Flygklubb. Söndag

29

Blåbärsklubben med Peter Pop på Konserthuset. Flygsporthelg på Valbo Köpcentrum. För program se lördag 28. Måndag

30

Gefle Drängar hälsar våren välkommen på Konserthuset.

Nu är det klippt på Konserthuset. Elin kommer in på frisörs- och tatueringssalong Boris & Boris för att göra sig fin inför sitt bröllop samma dag. Förutom håruppsättning vill hon tatuera in sin blivande mans namn på ena armen. Men nålen slinter och sedan byter kaoset loss. Plötsligt dyker skatteinspektören upp och vill nagelfara salongens affärer. Hustrun till en av salongsägarna stiger in och tror att hennes man är otrogen med bruden. Den andre salongsägaren misstänks för att limma på brudgummen. Skrattretande fars med bland andra Joakim Nätterqvist, Janne Loffe Carlsson, Carina Lidbom och Sanna Ekman.

Fredag

Flash & The Flames på Cc-puben.

Lördag

Gefle Dub 2 year anniversary på Arena. Under de två år som klubben har varit verksam har man två år i rad bland annat kammat hem priset som Årets Bästa Klubb på Local Heroes-galan. Man har också gästats av världsstjärnor som Flux Pavilion, Datsik, Foreign Beggars, Mensah, Trolley Snatcha och Emalkay. Till tvåårsfesten har Gefle Dub bjudit in ingen mindre än mannen, myten legenden JAKES! Förutom att vara en producent och DJ av rang driver även Jakes labeln H.E.N.C.H där han bland annat har artister som Joker, Beezy, samt Gefle Dub-bekanta Mensah och Lost signade. Med oss på jubiluemskvällen finns också Dayn samt Trickykid & Eboi! Full lineup: Jakes, Dayn, Trickykid & Eboi, ALX och Rukkuz. Visuals: Deadpixel Visuals. Soundsystem: D&B

1

Tre Kronor - USA på Läkerol Arena. Som en del i föreningens 100-års jubileum arrangerar Brynäs IF en landskamp i Läkerol Arena.

Onsdag

2

GASTA på Å-krogen. Stand up med bland andra David Druid, Behrad Rouzbeh, Zerina Juveus, Peter Drake, Mathias Heldevik och Janne Dahlberg.

32

Magic of dance på Gävle Teater. Elever och lärare från Ackes dansskola samt gästartister framför en storslagen show. Vackra dräkter och en mängd olika dansstilar. En upplevelse för alla som gillar dans!

Onsdag

16

GASTA på Å-krogen. Stand up med bland andra Niklas Folkegård, Malin Appeltoft, Tobias Aspelind, Mathias Heldevik, Anna Siekas, Jimmy Södermark, Lacke Svensson och Manne från Gnarp.

Fredag

18

Västerbergs Folkhögskola på CC-puben.

KGF Runas årliga soaré på Gävle Teater. Dit cykeln tar oss eller Gynna inte den gudomliga åttiotalisten. En livgivande soaré i fyra akter, med ett tema som håller ihop hela soarén och som även inspirerat namnet.

Tisdag

8

Mr. Irish band på CC-puben. Artistry Jazz Group på Konserthuset. Den kritikerrosade jazzensemblen Artistry Jazz Group med begåvade pianisten Jan Lundgren i spetsen bjuder på jazzpärlor av Cole Porter, André Previn och många andra.

Onsdag

9

Melodiquiz på CC-puben. GASTA på Å-krogen. Sara Andersson, Stefan Söderblom, Gerda Bylund med flera.

Valborgsmässofirande på Tierp Arena. Försäljning av hamburgare, korv med bröd, tunnbrödrullar med olika fyllningar, mjukglass, alkoholfria drycker och sockervadd. Fyrverkerier klockan 20.30.

tierp >> maj

+

Fredag

12

lördag

13

NDRS Nationals på Tierp Arena. Deltävling i Nordic Drag Racing Series, Test & Tune för FIA och UEM-klasser.

25 + 26

Fredag

lördag

Lillasyster på Heartbreak.

Lördag

19

September på Konserthuset. Petra ”September” Marklund har med hits som Satellites, Cant Get Over, Looking For Love och Cry For You etablerat sig som en av Sveriges största musikexporter och turnerar över hela världen. Med sin mörka, melankoliska röst och catchy, välproducerad dansmusik har hon toppat listor världen över och belönats med otaliga priser. Hösten 2010 gjorde hon succé med sin medverkan i Så mycket bättre i TV4.

Spring Wheels på Tierp Arena. Spring Wheels MC arrangeras i samarbete med SMC och är öppet för alla motorcykelälskare. Kom och testa din motorcykel på den berömda strippen samtidigt som du kan köra bort din ringrostighet efter vintern i manövergården med några av landets bästa instruktörer. Träffa dragracingeliten och se motorcyklar från EDRS-serien. Ställ ut din motorcyklel i Bike Star-utställningen där bästa choppern, streetbike, touring och peoples choice kommer att utses (fina priser). Uppvisning av Skilled Freestyle Motocross och Sune Andersson. På kvällarna partaj med livemusik och grillbuffé i Guldladan.

Sannetorps Blues Band på CC-puben. Bluesrock band från Östersund, Jämtland.

sandviken>> april

Onsdag

Fredag

Slowman Band på CC-puben.

gävle >> maj Tisdag

4 5

Tisdag

30

23

Melodiquiz på CC-puben.

GASTA på Å-krogen. Stand up med bland andra Aron Flam, Petter Bristav, Hans Carstensen och Janne Dahlberg.

27

Funky Kidz avslutningsshow på Folkets Hus. Hardcore Superstar på Lobby.


kalendern

sandviken>> maj

bestämmer sig för att göra allt som står i hans makt för att vinna hennes hjärta. Igen. I rollerna Sam Neill, Channing Tatum m.fl.

torsdag

Contraband. Chis Farraday har för länge sedan lämnat den kriminella banan. Men då hans svåger Andy misslyckas med en drogaffär för sin hänsynslöse boss Tim Briggs tvingas Chris än en gång återvända till det han gör bäst – att smuggla – för att på så sätt kunna lösa Andys skuld. Chris är en rutinerad smugglare och med hjälp av sin bäste vän Sebastian har han snart satt ihop ett team för att för sista gången ta sig till Panama och tillbaka, med målet att återvända med miljoner i falska sedlar. Saker och ting börjar snart gå åt skogen, och med bara timmar tillgodo måste Chris på nytt fräscha upp sina ringrostiga förmågor och med hjälp av dem navigera genom ett förrädiskt kriminellt nätverk späckat med brutala drogkungar, poliser och torpeder – detta innan hans fru och barn blir till måltavlor. I rollerna Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster m.fl.

10

Mustasch på Lobby.

biopremiärer >> april Fredag

27

The Avengers. Det enda som är mer exalterande än en superhjälte är ett gäng superhjältar! The Avengers är baserad på Marvels serie med samma namn och handlar om Nick Fury, chef för den fredsbevarande organisationen S.H.I.E.L.D., som rekryterar Iron Man, Hulk, Thor och Captain America för att rädda världen från undergång. I rollerna Samuel L Jackson, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Stellan Skarsgård m.fl. Terraferma. På en liten ö utanför Sicilien förändras familjen Pucillos hundraåriga levnadssätt när fiskenäringen byts ut mot festande fastlandstonåringar och fiskebåtarna möter nordafrikanska flyktingar istället för fulla nät. I rollerna Claudio Santamaria, Tiziana Lodato, Donatella Finocchiaro m.fl. The lucky one. Logan Thibault återvänder hem från kriget i Irak vilsen och utan mål. Han bestämmer sig för att söka rätt på Beth, kvinnan vars bild av en slump räddade hans liv för att tacka henne. Han finner henne och de blir vänner. Vänskapen utvecklas till en romans och Logan blir allt mer övertygad om att det inte var slumpen utan ödet som förde honom dit. Men Beths liv är inte så okomplicerat som han först tror … I rollerna bl.a. Zac Efron, Adam LeFevre, Blythe Danner och Taylor Shilling.

biopremiärer >> maj Fredag

4

Elena. Elena och Vladimir är ett äldre par med olika bak­grund. Han är en äldre, rik och kylig person. Hon är från enklare miljöer, blygsam och foglig. Elenas son som är arbetslös och oförmögen att försörja sin egen familj, ber ständigt sin mor om pengar. Vladi­ mirs dotter är en slarvig ung kvinna som har en avlägsen relation med sin far. När Vladimir blir sjuk ställs alla relationer och all moral på sin spets, och filmen utvecklar sig till ett dramatiskt och intrikat psykologiskt drama. I rollerna bl.a. Yelena Lyadova, Nadezhda Markina och Aleksey Rozin. Älska mig igen. Filmen bygger på en sann historia om ett nygift par som är med om en bilolycka. Olyckan leder till att kvinnan hamnar i koma och när hon vaknar kommer hon varken ihåg sin man eller bröllopet. Mannen

Fredag

11

Get the gringo. Driver är en yrkesbrottsling som fångas av mexikanska polisen när han desperat försöker ta sig över gränsen i en bil full av stulna pengar. Polisen tar hand om kontanterna – och gör sig av med Driver på det ökända El Pueblito-fängelset, ett helvete på jorden, där olika gäng bestämmer reglerna. Driver har inga id-handlingar och går inte att identifiera med hjälp av fingertryck, ändå får han besök från amerikanska ambassaden. Av en korrumperad tjänsteman som hört talas om pengarna … Om Driver inte på något sätt betalar mannen kommer denne att meddela myndigheterna var Driver befinner sig. Och det kommer inte heller att dröja länge förrän personerna som Driver stulit pengarna från också vet var han finns. Det gäller alltså att fly eller illa fäkta. Driver slår sig ihop med en ung kille som lär honom hur man överlever i fängelset, men killen har en otäck hemlighet. Han har en ovanlig blodgrupp som han delar endast med Javi, den hänsynslösa brottslingen som styr i fängelset och han har ett läkarlag som står beredda att göra en levertransplantation så fort tiden är kommen. Men Driver har andra planer och snart har han utarbetat en djärv och fräck plan för att fly från fängelset tillsammans med den unga killen, hans mamma – och pengarna … I rollerna Mel Gibson, Peter Stormare, Bob Gunton m.fl.

Onsdag

16

The dictator. Sacha Baron Cohens nya komedi berättar den heroiska historien om en diktator som riskerade livet för att försäkra sig om att demokratin aldrig ska komma till det land som han så kärleksfullt förtryckte. Den är inspirerad av den bästsäljande romanen Zabibah och The King av Saddam Hussein. I rollerna John C.Reilly, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Anna Faris m.fl.

Fredag

18

Babycall. Den ensamstående mamman Anna flyttar, för att komma bort från sin våldsamme ex­man, med sin 8­- årige son till en stor lägenhet med hemlig adress utanför Oslo. Anna är livrädd att mannen ska hitta dem. Hon köper en baby watch för att kunna kon­trollera att sonen inte kommer till skada. Ur denna hörs dock återkommande barnskrik ... I rollerna bl.a. Noomi Rapace, Kristoffer Joner och Henrik Rafaelsen.

33


krogguide

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal! tennstopetgavle.se

13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

svenskt Harrys

mexikanskt Bienvenido

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

Restaurang amerikanskt Texas Longhorn

S. Kungsgatan 12, Gävle 026-65 23 23 Öppet: Mån-Fre 11-14 (lunch) Tis-Tor 17-22, Fre-Lör 17 -senast 24 Sön 17-22 gavle@ texaslonghorn.se Vedugnspizzor fre-sön. En mix av det traditionella Texas Steakhouse och det mer moderna Texas Burger Co, allt i en ombonad atmosfär där du som gäst är i fokus. Vi grillar allt på vår egen kolgrill. Dessutom har vi sallader och bl.a Quesadillas, chicken clubs sandwiches och våra hemgjorda korvar. Vi kan nu också erbjuda vedugnsbakade pizzor för avhämtning. Dels Texas style men även klassiker. Till det ett noga utvalt sortiment av öl och vin. Även avhämtning från delar av menyn. Nyhet, nu serverar vi lunch! Avhämtning av hela menys. Mer info hitta på texaslonghorn.se

O´Learys

Drottninggatan 6, Gävle 026-124200 Öppet: Mån-Tis 15-23 Ons- Tor 15-24, Fre 15-02 Lör 12-02 Sön 13-23 O’Learys är den självklara mötesplatsen som erbjuder dig som gäst en unik kombination av känsla, bemötande, smaker och upplevelser. Du som varit på O’Learys vet vad som händer när favoriterna gör mål. Taket nästan lyfter och du kan inte sitta stilla, oavsett vilket lag du håller på. Du sugs in i spelet och är aldrig ensam. Skillnaden är att du har baren och restaurangen på armlängds avstånd. olearys.se/gavle

asiatiskt Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968

34

Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. akropolistaverna.com.

klassiskt

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Brunch: Lör 12-15 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 Ons-Lör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-ons 11-23 tor 11-24 fre 11-02 lör 1202 Harrys i Gävle erbjuder mycket mer än bara god mat, vi har ett mycket brett utbud av både öl och vin där de allra flesta viner går att få på glas. Köket erbjuder er allt från lunch av svensk husmanskost, elegant á la carte, eller lättare pubrätter. Vi har catering: från leverans av lunchlådor till trerätters middagar. Nattklubb med tre barer och tre dansgolv fre-lör 22-02. Boka vår festvåning. Mer info på vår hemsida www.gavle.harryspubar.se. Välkomna!

modern cross over

Catering

Dinners

Eva & Carinas Kök

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-02 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch mån-lör 11-15 och fika alla dagar. After work alla dagar 16-19. À la carte. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Butiken öppen Mån-Fre 10-18, Lör 10-14 Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgängligt för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och vågar testa nya smaker. Boka gärna en kväll i bistron, ta del av vår cateringmeny eller kontakta oss för förslag till era företagsevenemang och fester. Ring oss eller kontakta oss via info@ sahflorsskafferi.se. www.sahflorsskafferi.se

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Härliga smaker från Sahflor´s Skafferi & Bistro! Behöver Ni hjälp med maten när ni känner att tid, kunskap eller idéer tryter finns vi här för att hjälpa Er. Vi står för smakrik mat lagad med omtanke och kärlek och känsla. Kontakta oss gärna för mer information och gå in på vår hemsida www.sahflorsskafferi.se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

Pizzeria Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Gävles bästa pizzeria enligt onlinepizza.se.


krogguide

Vi har utkörning över hela Gävle, vi bakar goda pizzor med tunna bottnar av förstklassiga. Luncherbjudanden vardagar 11-14 för endast 59:- . Hemkörning via pizzaonline.se eller isakscorner.se (hemkörningsavgift 50:inom hela Gävle). Välkomna!

Månadens drink Som alltid levererar Sami en fantastisk drink och självklart går den att beställa i baren på Allstar om man inte vågar sig på att prova göra den hemma.

Pub

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Sön-Tor 15-24, Fre-Lör 15-02 www.racknrollbar.se Biljard, dart, mat och Vegas. Se matchen på storbild och liveband på scenen. Alltid fri entré.

Coffee shop

Bishops Arms

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

Prego

Drottninggatan 32, Gävle 070-6907805 Mån-Fre 06-18, Lör 10-15 På Prego serveras espresso, nybakat, mackor, sallader och matlådor speciellt anpassat för att ätas To Go. Allt gott vi säljer kan du också beställa. Antingen hämtar du eller så levererar vi till dig. Fika dig till en bättre värld hos oss, vårt kaffe är alltid Krav- och Rättvisemärkt. Prego prego!

Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet alla dagar, karaoke ons-lör 21-02 Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Èpi bageri & café

N. Kungsgatan 11, Gävle 026-128800 Tis-Fre 09-18, Lör 9-14 Bageri och café med ekologisk profil. Surdegsbröd, bakverk, smörgåser och varma mackor. Kaffe, espresso, te. Allt på ekologiska råvaror. Sopplunch: soppa & surdegsbröd tis-tors 11-13. Lördagsfrukost 9-12. Välkommen in!

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Ett år (11 nr) 2500:-

Nattklubb

Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 026-15 96 79.

Goya

foto: Kenneth Wennberg

Fikonnuszka CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 16-01, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se kalender på ccpuben.se

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Coffee Shop Java

S.Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tor 16-24, Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. bishopsarms.com

50 ml vodka 40 ml färsk limejuice 10 ml akacia honung 2 tsk strösocker 1 st färskt fikon g l a s : Sling i s : Krossad g a r n e r i n g : Fikon, Maraschinobär t i l lv ä g a s ät t: Muddla samtliga ingredienser i glaset. Ta en sked och rör om, se till att sockret och honungen har lösts upp innan du slår på isen. Smaka av och servera. T i p s : Gillar man mindre beska drinkar skulle jag rekommendera att pressa limejuicen istället för att muddla. Dessutom vet man exakt hur mycket limejuice som går i när man pressar. Beroende på storlek och mognad kan det vara stora skillnader i hur mycket en citrusfrukt avger i vätska. Så man måste alltid smaka av och eventuellt justera balansen.

Njut av drinken med ansvar!

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Harrys

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-Ons 16-sent, Tor 16-21, Fre 16-025 (nattklubb), Lör 14-02 (nattklubb) Sön stängt Där människor möter människor! På Harrys äter du och dricker gott och roar dig på något av våra dansgolv. Vi har klubbar som Carwash, musikquizzer och Singing DJ´s. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

35


36


korsord

Kryssa och vinn:

Legendariskt epos på DVD Regissören Hayao Miyazakis hyllade och omtalade animefilm Princess Mononoke hade biopremiär i Japan redan 1997 och slog då kassarekord. Filmen är ett drama med både historiska motiv, övernaturliga inslag och stridsscener i samurajfilmsstil. Först i oktober förra året gick filmen upp på de svenska biograferna och nyligen släpptes den på dvd. I samarbete med Pan Vision lottar vi nu ut fem exemplar. För att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Ditt svar vill vi ha senast den 18 maj. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Fem personer vinner ett ex var. Namn: Adress: Telefonnummer:

37


Här hittar du

Nöjesmix: Gävle

: American Take Away Ascot BLÅ Borgarskolan Brixx Brända Bocken Buddys City Cafe Flanör Cafe Mingel & Bar Coffeehouse by George Coffee Shop Java Eurosko Dinners Gävle Bro Filmstaden Fjärran Höjder Friskis & Svettis Gallerian Nian Gävle Konserthus Gävletravet Harrys Heartbreak Helt Enkelt Hemlingbystugan Hemmakväll Hotel Clarion Winn Högskolan ICA Söder ICA Maxi Interpool John Bauer Korpen McDonalds City + Söder Polhemskolan Proteinbutiken Scandic CH Scandic Väst SeaFun Söders Deli Thorén Business School Vasaskolan Waynes Coffee City Sats Åhlens Överskottsbolaget

Valbo

: Valbo Köpcentrum Lundins Säljlager

Sandviken: Bessemergymnasiet Elvis Rockkafé Datametropolen Effect Eightball Folkets Hus Göranssonska Skolan Hammargymnasiet Hotel Princess Intersport Löthmans Skor McDonalds Marangoni Parkbadet Sandegårds Sandbacka Park Sandviken Fitness Studio 22 Turistbyrån Hemmakväll

Hofors: Folkets Hus Rubinen

Ockelbo: Tegnérs

38


sara säger sitt

Inne

Ute

MDNA A V MADONNA Herregud. Vem hade trott att killar i strumpbyxor var så kul? Naturligtvis pratar jag om Girl gone wild-videon med Madonna. Jag hade mina farhågor och trodde att hon skulle falla i Lady Gaga-fällan men Madonna visar var det berömda skåpet ska stå. Snyggare än någonsin gör hon en Vougevideo för 2000-talet och är bäst när hon dansar. Bästa låten förutom Girl Gone Wild på albumet är Best Friend som är Madonnas uppgörelse med äktenskapet med Guy Ritche. Jag tyckte hon såg trött ut på Super Bowl-uppträdandet men det trött är väl det sista hon är. Nej, det är bara att lyfta på hatten och buga så pannan slår i golvet. Madonna är fortfarande The Queen of Pop.

GUBBLOOKEN Vad är det som händer med männen??? Fluga??? FLUGA??? 20-åringar som kör vattenkammat och gubbrillor med fönsterglas. Vad är nästa spännande detalj? VUXENBLÖJA??? KÄPP? RULLATOR???

& OTHER STORIES H&M:s nya affärskedja (kom ihåg var ni läste det först) kommer nog bli större än COS. Den kommer vara mer inriktad på inredning och gissningsvis kommer framtida designsamarbeten vara aktuella även här.

Månadens omslag: Stefan nord, jimmy dyrebrandt, leif karlsson, johan hedlund & Peter eriksson foto: Frank Julin, frankjulin.se kläder: 2gether Store om tidningen: Ansvarig utgivare: Lasse Flach Tidningen ges ut av: GävleTidningar AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@ nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

vinnare #3 2012: Bijetter Vårens nyckelord är ångvält: Lexie Andersson, Maria Markusson & Viktoria Andersson. Tower Heist på DVD: Camilla Norin, Michael Avidan, Anci Lindgren, Jenny Johansson & Andreas Cucca. Tintin på Bluray: Ellen Axling, Hans Råman, Hanna Raman, Amelia Axelsson & Erik Svensson. Grattis!

BR Y NÄS Just nu är Brynäs bäst i Sverige. Laget körde över Skellefteå så hårt att spelarna låg kvar och undrar vafan det var som hände. Förmodligen vaknade dom på fredagen och trodde att allt var en ond dröm. Sen satte dom på teven och såg Widing flina åt dom. MEDAL J ONGMÖNSTRAT Nej vi pratar inte tapeter, trots att man kan tro det. Men tydligen ska vi i sommar se ut som mammas Hermèssjalar från 1972. Från topp till tå. Lindex har fina blusor och tunikor om man vill hoppa på den här trenden. Jag tänkte nog inte göra det för jag ser bara ut som om jag ska starta konstnärskoloni på Koster så fort jag försöker mig på stormönstrat. Slår aldrig fel. Men ni långa, smala, bruna flickor kan ju fladdra omkring i sånt däringa slinkigt material och vara sommarfina. ALCATRA Z Hekt okej serie. Eftersom det är Lost-skaparna vi pratar om satt jag bara och väntade på parallella universum och andra dimensioner eller att Jorge skulle äta upp alla men det blev ett hyfsad polisserie med övernaturliga toner av det hela. Man kan med andra ord andas ut och faktiskt ha riktigt trevligt. En rolig grej är att fängelsemuseet Alcatraz har varit tvungna att sätta upp notiser och avspärrningar mot nyfikna seriefans som börjat leta efter Sam Niels batcave under det verkliga fängelset. Herregud ...

MIN PAPPA ÄR BÄTTRE ÄN DIN PAPPA Adam Alsing går från klarhet till klarhet. Vad vi behöver, VERKLIGEN BEHÖVER, är ju en anledning för barn att börja bråka och sen se på när deras pappor börjar bråka. En TÄVLING mellan barn och pappor i tv kan inte sluta bra. Dessutom så uppmanar programmet till att barn ser på allt som en individuell tävling vilket på INGET sätt främjar gemenskap. Läskigt är vad det är. APRILV ÄDER Fruktansvärt, FRUKTANSVÄRT!!! Solsken och hagelskurar om vartannat. Och atomvinter där emellan. Och jag som har stoppat ner skoteroverallen för den här gången. Just nu så röstar jag för att vi slopar april och hoppar direkt från mars till maj. Om vi kan rösta oss till sommartid kan vi fan hoppa över en månad om vi bara lägger lite ryggrad i beslutet. MUSIN V ASION Just det – jag har möss i köket. Javisst. Senast igår satt det två möss i sopkorgen och tittade på mig som om jag störde när jag öppnade diskbänksdörren. Den ena hade en tacochips-påse på huvudet. Och flinade. Man tror liksom inte att sånt här ska hända 2012. Och nej. Jag kan inte skaffa katt för min galna make är allergisk. KENT Sveriges suraste band. Vägrar göra enskilda intervjuer utan har en presskonferens (typ som polisen?) där de förutom media även ska bjuda in ”seriösa” bloggare (oooops där rök min inbjudan ...). Sen ägnar de tid åt att släppa ett vin. Jag har en kul idé. Skit i dom. Skit i deras jävla lallande. Skit i deras domderande. Jag fick lite avsmak när de bestämde sig för att publiken skulle bära vitt på en konsert och nu står Jocke Berg med dirigentpinnen i hand och ska än en gång bestämma allt. Sexigt? Inte ett dugg. Spännande? Som ett syrabad. Diktatorfasoner? You bet ...

Smiska med kuken, vad är grejen?

Missa inte Saras blogg, nojesmix.com/saramartens

Världen är full av rackliga män med glest skägg och när jag ser mig omkring så inser jag vilken tur jag haft som träffat och lyckats gänga mig med en man som dagligen säger ja till mig och det som är mitt. En man som är så pass trygg i sig själv så att han är han och jag är jag och vi är vi och summan är större än delarna men delarna är summan. Det är inte självklart att hitta en man som ger dig en känslomässig orgasm varje dag bara genom att finnas.

Jag anser inte att att man inte ska exprimentera i sovrummet, det är inte det jag säger. Herregud, fram med kycklingfettet om ni vill. Jag vill bara inte leva i en samtid där man ser ner på en trevlig missionär. Kanske har jag växt upp. Kanske jag uppskattar ögonkontakt med den jag delar sänghalmen med. Kanske har jag blivit gammal. Och stel. Men nåt är snett när man har mer träningsverk efter en natt bestående av hunk of burning love än efter ett zumbamaraton.

Det är inte ens självklart att man hittar en man som det går att ligga med utan att man hulkar i fosterställning efteråt för han har sett för många porrfilmer och envisats med att smiska en med kuken. Alltså va fan är grejen med det? Det är som att bli attackerad av blött toapapper. Kom IGEN!

Killar går in i sexakten med en inställning att det ska vara som en blandning av ett gympass och attacken vid Normandie. Det ska lyftas och bändas och hoppas upp på bord och vältas golvurnor. Och det är helt ok. Om det bara inte kändes som om själva oredan får mer uppmärksamhet än sexandet. Varför avbryta en trevlig missionär för att slunga en karaff över vardagsrummet och avge ett avgrundsvrål? Själv ligger man och duckar och funderar på om man hinner ladda ner nästa avsnitt av GCB innan han kastat klart? Och om han märker om man kryper ut i köket och tar en macka?

Har ni nånsin undrat varför tjejen går på toan när ni legat klart? Nej, det är inte för att tvätta sig. Det är för att sms:a sina vänninor och leva ut sorgen över att ha träffat på ännu en penissmiskare … jo det är sant!

Jag är av den självklara övertygelsen att det räcker med att jag dyker upp så är det nog. Här ligger jag och är ett smörgåsbord av läckra kurvor och liljekullar och så börjar pojkstackaren att leka scenograf? Sovrummet ser ut som nåt från nyinspelningen av Markisen de Sade och man är tvungen att fråga om han tänkt sig att sexa eller planerat en avancerad form av rollspel som kanske, KANSKE avslutas med att vi ligger eller att man tyvärr måste gå hem för att han har trasslat in sig i knullgungan …. Kärleken ligger i detaljerna heter det. Men detaljerna ska inte få all kärlek. Och jag kan tala om för er att det bästa förspelet jag vet är när Tore, utan att jag behöver andas ett ljud, tar fram dammsugaren och dammsuger. Gärna naken. För det visar att han bryr sig, att han vill underlätta och att han är renlig …

I am forever pissing my pants in mortal fear. Sara Hansdotter-Mårtens

39


40

Nöjesmix #4  

May-issue.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you