Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

#7 september 2013

mode

Inspirerande

& stilsäker Tuva Malmo om mode, träning och fotografering

profilen

”Jag vill ha allt”

Vi träffar Jonny Östergren, en äventyrslysten resenär som för tillfället bytt öde öar mot ett torp i Hamrångefjärden

musikrecensioner / intervju: rikard sjöblom / Mat: södra / prylar / kultur 1


Strindberg

hade målat om

Gävle enda riktiga brasserie. En plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera… Öppet mån - lör

Absint presenterar September Torsdag 5 Fredag 6 Lördag 7 Lördag 7 Torsdag 12 Fredag 13 Lördag 14 Onsdag 18 Fredag 20 Lördadg21 Torsdag 26 Fredag 27 Lördag 28

16-20 16-21 12-15 19-22 16-20 16-21 19-23 18-22 6-20 19-23 16-20 16-20 19-22

Oktober Torsdag 3 Fredag 4 Lördag 5 Onsdag 9 Fredag 11 Lördag 12 Torsdag 17 Fredag 18 Lördag 19 Onsdag 23 Torsdag 24 Fredag 25 Tisdag 29 Torsdag 31

16-20 16-21 19-23 18-22 16-20 12-15 16-20 16-20 12-15 18-22 17-20 16-20 18-22 17-20

hösten 2013

Julie David Magnus Borger från united Dj Ewine SaraBand Ewine Peter Andersson från united DJ Julie David Julie David Magnus Borger från united DJ Ewine ulie David Peter Andersson från united DJ Saraband

Ewine Magnus Borger från united DJ Julie David Julie David Peter Andersson från united DJ Ewina Julie David Magnus Borger från united DJ Saraband Ewine Saraband Peter Andersson från united DJ Ewine Saraband

Bubbly

Thursday

Höstpremiär 6 september!

Crazy

Friday!

Torsdagar 16-23

Ett glas champagne och tre snittar för endast 98kr Alkoholfritt alternativ 78kr

Brunch

Lördagar 12-15, från 7 september

Ny meny från 2 september den gröna fen har landat 2

CLARION HOTEL WINN, N.SLOTTSG. 9, GÄVLE. TEL.026-647033 WWW.CLARIONWINNGAVLE.SE

! After Work med Crazy Friday! ! HALVA PRISET på mat och dryck ! Gäller fredagar mellan kl.16-18


3


ledare

et finns vissa saker man bör ha koll på om man vill hänga med i snacket på morgonfikat här i tidningshuset. Det är tv-programmen Idol och En stark resa med Ola-Conny och Morgan. I ett försök att vara ”med” så tvingade jag mig därför att se onsdagens avsnitt av Idol. Och okej. Sidekicken Kakan är ju underbar och visst ler jag lite åt Bards oförmåga att dölja sin förtjusning när en, enligt honom stilig pojke, gör entré för att sjunga en trudilutt men ärligt – hur spännande tv är det egentligen? Vilka intryck och tankar efterlämnar det?

Hösten är den årstid då man med lite tur hittar nya tv-serier att följa (sommaren är ju som bekant reprisernas högtid) och reality-tv fortsätter att dominera tablåerna. Dokusåporna har fått ge vika för yrkessåpor, talangjakter och nåt som så fint kallas för help reality (Lyxfällan, Biggest Looser med flera). Program som jag vågar påstå får mycket uppmärksamhet i kvällstidningarna. Själv fastnade jag häromkvällen framför SVT:s serie Sveriges bästa äldreboende, en dokumentärserie om äldreomsorgen. Två av landets främsta experter inom äldreomsorgen får till uppgift att försöka hjälpa ett vanligt

svenskt äldreboende att bli Sveriges bästa. Spännande? Inte särskilt. Löpsedelslockande? Njet. Citat som ”Margit överlycklig för att hon fick följa med till affären!” säljer inga löstidningar direkt. Fängslande, nedslående, upplysande, nyttigt? Ja. Det finns inget sensationslystet i produktionen av serien utan bara en vilja att på ett sakligt och objektivt sätt visa hur våra äldre har det i vad vi så gärna kallar ”välfärdssverige”. Samma sak med Livet på Operan som hade premiär den 28 augusti. Här får tittarna följa med bakom kulisserna på Kungliga Operan i Stockholm där bland annat balettdansöser plågar sina kroppar i en konstform som går ut på att allt ska se så graciöst och njutningsfullt ut som möjligt. Inte heller denna produktion går ut på att skapa något som tabloidtidningarnas skvallerjournalister gnuggar händerna åt och publicerar lösryckta citat ur, utan här erbjuds vi en inblick i hur en helt vanlig vardag kan te sig. Jag är fascinerad och förtjust. I båda serierna pågår ju liksom allt på riktigt. Det blir ingen skillnad när tv-teamet gått hem för dagen. När kamerorna stängts av och strålkastarna slocknat fortgår allt som vanligt.

Bäst just nu: kantareller Helst egenplockade. doftljus Åhléns har bra. äkta mattor Gärna fyndade på nån loppis. bloggen supermom Se själva, supermamman.tumblr.com.

Kanske är det samma dragning jag har till utlämnande bloggar som gör att jag faller för den här typen av tv-program. Anna Utterberg, redaktör nojesmix.com/redaktoren

innehåll #7 september 2013

6 Aktuellt.

Heartbreak får nya ägare, Indiska öppnar i Valbo, Winn får franssalong och fler notiser om sånt som är nytt och på gång.

8-11

Inga förskönande ridåer som skymmer och förvillar. Ingen romantisering av verkligheten, ingen sträven efter ära och berömmelse. Bara berättelser om hur livet, det utan glitter och glamour, ter sig. Livet som de flesta av oss lever.

>>

profilen: jonny östergren

6

. I ett torp i Hamrångefjärden har den äventyrslystne resenären hittat hem. Jonny Östergren berättar om sitt renoveringskaos, varför han valt att bo på landet och om sina resor till fjärran länder och öde öar.

13 musik: rikard Sjöblom.

”en respekterad musiker nationellt och tyngre än många av oss kan fatta!” Fredrik B Nilsson har träffat en oslagbart produktiv allmusiker.

15 mat: södra. 18-23 mode: tuva malmo.

>>

Nöjesmix besöker Gävles nyaste restaurang för att prata maträtter som pulled pork och öltrender som IPA.

Hon har över 13 000 följare på Instagram och driver en mycket populär modebloggare. Vår modestylist har träffat en inspirerande och talangfull Gävletjej.

25 kultur.

>>

8-11

13

Här berättar vi om den kommande filmfestivalen Exit, Gävle Teaters operaföreställning La Bohème samt tipsar om utställningar.

29 prylar.

Tidningens redaktör tipsar om sina höstfavoriter på teknik- och modefronten.

39 inne & utelistan.

What´s hot and what´s not? Sara Mårtens tycker till.

>>

medarbetare:

15

>>

18-23

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Carola Ankarborg kulturskribent

Martin Westerberg träningsskribent

Sara Mårtens Krönikör

Elin Persson bloggare

Frank Werle Fotograf

Mattias Andersson Spelrecensent

Oskar Lindkvist hockeybloggen

Anna Eriksson modeskribent

Caroline Axelsson bloggare

Christian Stjernström filmSkribent

Jonas Lantto krönikör

Lina Westman fotograf

4


addLemon

GÄSTRIKLAND

104.9 FM

PRAKTIKANT-MALIN . Dansken . HENRIK JOHNSSON . PETTER MIKAEL TORNVING . SIGGE EKLUND . ALEX SCHULMAN

VARJE MORGON FRÅN KL 06 5


aktuellt

Norlie & KKV till slickcity

franssalong öppnar i winnhuset

Slickcity inleder konserthösten den 27 september med Norlie & KKV. Sonny ”Norlie” Fahlberg och Kim ”KKV” Vadenhag träffades på ett internetforum för fem år sedan. 2011 kom debutsingeln och hitlåten När jag går ner som följdes upp av låtar som Tröjan du hatar och Där hänger jag min hatt. I januari i år tilldelades duon pris som Årets nykomling på P3 Guld-galan och nyligen kom debutalbumet Snart. Samtidigt som den svenska duon kombinerat renodlad musik för topplistorna med smittande refränger har Norlie & KKV stått som kvalitetsstämpel för hur ny, svensk popmusik kan låta.

Att förlänga ögonfransarna har blivit otroligt populärt och den 2 september öppnar Pernilla Birkehorn salongen Lady Lash i Winnhuset. – I salongen kommer vi sitta fyra fransstylister och två nagelteknologer. Lokalen håller just nu på att renoveras till en lyxig, tjejig salong, allt för att tjejer ska stormtrivas, berättar Pernilla för Nöjesmix. Jag driver redan i dag en franssalong men eftersom detta fantastiska påhitt blivit så stort så öppnar jag nu en större salong i det just nu rätt så ödsliga Winnhuset. Jag kommer även ha fransstylistutbildningar i lokalen.

dags igen för å-draget

Nyöppnat: kakboden vid teatern på norr har gardiner bytts mot kakor då Café Lilla Kakboden öppnat i de lokaler som tidigare inhyste Sannasfoto: Gardiner. den 1 JörgenSedan Svendsen augusti erbjuder Veronica E Carlsson bakverk utan gluten och mjölk. I butiken finns även hantverk från lokala konstnärer, begagnade kläder och presenter.

Den första helgen i september, 6-8:e, är det dags att fira hösten igen genom diverse aktiviteter längs Gavleån. Under helgen kan besökarna ta del av skräckfilmsnatt, musik, konst, fyrverkeri, föredrag, flaskrace, mat, utställningar och mycket mer. På lördagen tänder man 5 000 marschaller längs ån och en gatucirkus arrangeras. Dessutom genomförs Å-draget Live där tio lokala band turas om att på en scen vid Länsmuseet samt en scen vid Musikhuset, spela musik nonstop från klockan 16. Medverkande band är bland andra Me The Tiger, Infraction, Anton Näslund och Bland Molnen. Mer information och fullständigt schema över Å-dragets aktiviteter hittar du på adraget.se

noterat och nytt millan eriksson, frisör på Salong Popp i Topp, vann nyligen den svenska uttagningen i den färgtävling som anordnats av märket Goldwell – i oktober kommer hon att få flyga till Los Angeles där finalen hålls. Ytterligare två frisörer från salongen, Stina Larsson coch Tessan Fransson, hamnade bland de topp fem bästa i den svenska uttagningen. Cafét Dagnys Hörna stängde i början av sommaren och rykten skvallrar om att det i dess ställe kommer att öppna en sushi-restaurang. Johan Hedlund, dj på bland annat Fredagsklubben, kan numera även titulera sig musikproducent. Under namnet Il Giovanni har han släppt singeln Kidz hos Canadian Black Sunset Music (lyssna kan du bland annat göra på ilgiovanni.com).

Det vinnande bidraget.

foto: Jing Liu

solo, ny frisörsalong på nygatan foto: fornfoto.se

indiska till valbo köpcentrum Indiska expanderar och den 26 september öppnar kedjan en butik i Valbo Köpcentrum. Anna Höglund, butikschef sedan fem år tillbaka på Indiska på Stortorget i Gävle, får i och med öppningen ytterligare en butik att basa över. – Det ska bli jätteroligt! Vi får ett kanonläge där (före detta Brothers&Sisters-lokalen, reds.anm) och det ska bli jättekul att öppna. Jag ser ingen fara med att de två butikerna kommer att konkurerra med varandra utan nu får ju kunderna två olika butiker att åka till.

Snart får Anna två butiker att basa över.

Sortimentet i Valbo blir detsamma som i Gävle, bortsett från att man inte kommer ha hallsortimentet där.

Den 2 september öppnar en ny frisörsalong i Gävle. I det vackra, vita sekelskifteshuset på Nygatan 40 vill Eva Fällström tillsammans med Sara Frykman, Frida Johansson och Terese Danneman förmedla en lyxig känsla till kunderna. – Det är ju jättefina lokaler med högt i tak. Jag har helrenoverat lokalen och behållit den gamla stilen. Jag vill erbjuda våra kunder en intim känsla. Du vet den där vardagslyxen? Det är den jag vill åt, berättar Eva för Nöjesmix.

Eva har jobbat som frisör i 20 år, de senaste åren tillsammans med både Frida och Sara på People där de hyrde stolar. Med Solo går hon från att hyra stol själv, till att hyra ut. – Jag kände att det var dags att prova något annat, att testa på att vara egen.

foto: Frank Werle

Terese Danneman, Eva Fällström, Frida Johansson och Sara Frykman.

gordin och hemlin gör teater Jakob Gordin och Håkan Hemlin har inte bara musiken som gemensam nämnare, de har både två kämpat med drogmissbruk vilket de i dag är fria ifrån. I höst är de aktuella med teaterföreställningen Fragment från två liv som handlar deras liv och som kommer bestå av verklighetsbaserade monologer. Smygpremiär blir det på Lättings den 9 oktober för inbjudna.

Hallå där, nya ägartrion på Heartbreak! När Heartbreaks mångåriga ägare Karin Formgren bestämde sig för att sälja verksamheten vände hon sig till personalen för att se om någon där var intresserad av att ta över driften. Jonas Levin, 32 år och med sammanlagt tio yrkesår på Heartbreak bestämde sig ganska omgående. – Man har väl alltid hoppats att någon dag få driva eget, säger Jonas, så när jag väl fick förfrågan var det inte så mycket att fundera på. Jag visste att jag ville ha med mig Rickard som i sin tur ville att Filip skulle vara med.

Rickard Skytt, 23 år, har i likhet med Jonas jobbat många år på Heartbreak. Filip Karlsson, 25 år kommer närmast från Coromantmässen och Kalles där han arbetat som kock. – Jonas och jag kände att vi inte riktigt hade koll på restaurangbiten och jag visste att Filip var duktig, berättar Rickard. Filip Karlsson, Jonas Levin och Rickard Skytt tar över på Heartbreak.

6

Den nya ägartrion tar över driften i början av september och kommer redan då att börja

sätta sin egen prägel på stället. – Vi är alla tre sportintresserade, säger Filip, och Gävle är en sportstad med lag som Gefle IF och Brynäs. Vi kommer sätta upp tv-apparater i restaurangen och där visa hockey, Premier League och Champions League med mera.

Klart att vi ska erbjuda våra gäster att kunna betala med kort om de så vill. – Heartbreaks akilleshäl de senaste åren har ju varit att stället förknippats med att enbart vara en nattklubb, säger Jonas. Vår största utmaning är att få igång restaurangen och få människor att komma hit tidigare. – Vi kommer skilja oss lite från stans renodlade sportbarer då vi kommer satsa på mat som kanske inte är sportbarsmat, menar Filip.

En annan nyhet som införs i och med ägarbytet är att gästerna hädanefter kommer kunna betala med kort i barerna och restaurangen (tidigare har de varit hänvisade till att ta ut pengar i en automat på plats om de inte haft kontanter, en automat som blir kvar). – När kortbetalningen plockades bort för några år sedan funkade det bra i början, det går faktiskt snabbare i barerna när gästerna betalar med kontanter. Men, klart att vi ska erbjuda våra gäster att kunna betala med kort om de så vill, menar Jonas. Man kommer även att på övervåningen satsa betydligt mer på öl än tidigare, fatöl i synnerhet. Och ja, man kommer att erbjuda ett antal IPA-öl på tapp. Till nästa sommar hoppas man även kunna få till en stor uteservering, kanske spärra av den gränd som man i dagsläget delvis har tillgång till. – Det är ju fotbolls-VM nästa sommar, säger Rickard och får något drömmande i blicken.


GÄVLES MÖTESPLATS – 7 DAGAR I VECKAN

PARTYHELGERNA

ÄR TILLBAKA! MED DJ’S & LIVEMUSIK FREDAGAR OCH LÖRDAGAR ÖPPET TILL KL02

Nu har vi dragit igång partyhelgerna hos oss igen, med bar Dj’s och dansgolv fredagar & lördagar och liveband varje fredag

30/8 EXTRA ALLT covers 6/9 VUXNA POJKAR covers 13/9 KARRIKS irländsk folkmusik 20/9 TIDE covers/party 27/9 LIONDUB

'HQ U H E P H W S H V   VO¯SSHUYL V¯VRQJHQV ELOMHWWHU $OOWLGVLWWSODWV IUNU 6WXGHQWXQJGRP VLWWSODWVNU 6HULHNRUW R IUNUPDQDG

ZZZEU\QDVVH

Dub Dub onDu onD ion Lio Li

Vi tar ingen entré och livebanden drar igång kl23 – vi ses!

GIF-PAKETET 189:-

Gå och se Gefle IF’s hemmamatcher på Strömvallen, ät hos oss och du får 2 st matchbiljetter.

Mat+2 matchbiljetter 189:-GIF-paketet

Välj mellan 3 klassiska O’Learysrätter och få 2 biljetter till valfri hemmamatch med Gefle IF säsongen 2013. GIF-paketet finns hos oss alla dagar.

Lördag 14/9 kl16 GEFLE vs BP

O`LEARYS AFTERWORK Vi bjuder på en plockbuffé med ost, kex, frukt, kryddiga korvar m.m. Som vanligt har vi AfterWorkpris på utvalt sortiment i baren. Vi har AfterWork kl15-18 onsdag torsdag fredag. Boka gärna bord för dig och ditt sällskap.

VARMT VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ O’LEARYS! För eventinfo Fö ti f ochh erbjudaden bj d d - Gilla oss på Facebook, O’Learys Gävle

YOU’LL NEVER WALK ALONE Drottningg. 6 | Tel. 026-12 42 00 | gavle@olearys.se www.olearys.se/gavle | Öppet: Mån-ons 15–23 Tors 15–24 • Fre 15–02 • Lör 12–02 • Sön 13–23 7


profilen

För att komma hem måste man resa bort Nöjesmix träffar en äventyrslysten resenär som efter många år nu skaffat sig något han kan komma hem till. Vi hälsade på Jonny i torpet, eller som han själv kallar det, ”renoveringskaoset” i Hamrångefjärden. text & foto: Anna Utterberg et ligger inte riktigt lika långt ut i skogen som jag trodde. Stundtals hör man bruset från E4:an som ligger på någon kilometers avstånd men ändå är ordet som beskriver Jonnys torp bäst idyll. Och renoveringskaos. Här hamnade han hösten 2012 när han kände sig färdig med att hyra in sig hos vänner och låna soffor hos familjemedlemmar de perioder han inte befann sig på resande fot. Kanske man kan säga att han hittade hem tack vare alla sina resor bort …

Första gången Jonny flög var 2007. – Det var första gången som jag hade möjligheten att resa på riktigt. Jag hade ett stort intresse för reptiler då som i princip tog all min tid och mina pengar. I samband med att jag blev uppsagd till följd av att Ericsson skulle lägga ner så tänkte jag att ”Nu, nu har jag chansen att göra nåt!”. Jag sålde reptilerna och planerade en resa som skulle vara i sex månader. Men så träffade jag en flicka och det blev en månad på en strand i Thailand istället. Vi åkte till Thailand på hösten och väl tillbaka i Sverige så kände jag att jag ville upptäcka mer. Resan lämnade en sådan mersmak att Jonny längre inte var beredd att rota sig hemma. Paret gick skilda vägar och han sålde kedjehuset. När han något år tidigare flyttat till huset hade han gjort det med en flyttbil proppad med möbler och prylar. När han lämnade det var det i en småbil med ett fåtal prylar – resten hade han sålt eller skänkt bort. – Jag ville bli av med allt som höll mig på plats så att jag kunde blir fri. I november samma år satte han sig åter på ett plan som tog honom till Asien. Äventyren från alla reseskildringar han läst lockade. – Thailand i sig var en besvikelse för mig första gången, men vi hade ju bara varit i de större badorterna. Jag ville ge landet en ny chans och de första två månaderna reste jag själv i Thailand, Burma och Malaysia innan jag mötte Sebastian på Denpasars flygplats. Jag hade lärt känna Sebastian på nätet och vi har sedan dess rest med varandra tre gånger. Från Thailand gick resan vidare till Burma, Malaysia och Indonesien.

8

Samtidigt märkte vi att ju längre vi var där, desto bättre blev vi. I början fick vi ganska mycket fisk, och så åt vi kokosnötskrabbor. Våra hönor slaktade vi den 7:e och 14:e dagen. En stor del av vistelsen spenderade vi genom att jaga scrub fowls på ön, det är en fågelart som påminner om vildhönor. Det fanns många av dem på ön men de var inte lätta att fånga! När vi väl fångat en tillagade vi den över öppen eld och åt den på blad som vi tidigare ätit fisk på. Efter några tuggor kände jag att det började sticka i munnen och läpparna svullnade. Vi förstod att det måste vara något med bladen, som vi då såg hade gått sönder och läckte vätska.

Den 27 augusti firade Jonny ett år som torpägare.

Jag ville bli av med allt som höll mig på plats så att jag kunde blir fri.

Köket i vilket Jonny sov när det i vintras var som kallast.

Vi har idag spenderat över ett år tillsammans på resande fot. Vad minns du starkast från er första resa? – Första gången vi var i djungeln på Borneo. Det hade varit en dröm sedan länge att få vara där. Och så den öde ön. Öde ö? – Både jag och Sebastian hade en gemensam dröm om att bo på en öde ö. När vi var i Papua (en provins i västra Nya Guinea i Indonesien, reds. anm.) så frågade vi lokalbefolkningen om det fanns någon öde ö i närheten. De berättade om en ö som låg så långt bort att man inte kunde se den från fastlandet. Det skulle kosta mycket att ta sig dit och när vi fick veta det blev jag först besviken. Men så började jag tänka att om vi skulle vara på ön i 23 dagar så skulle vi faktiskt spara pengar och då tyckte också Sebastian att det var en bra idé. Vi köpte på oss ris, några konserver, två höns och så blev vi ditskjutsade i en liten fiskebåt med löftet om att bli upphämtade 23 dagar senare. Det fanns en vattenkälla på ön som vi blev visade när vi steg i land, sedan blev vi lämnade. Det fanns ett fiskeskjul på ön och där bodde vi. Det var betydligt hårdare än vad vi trott. Starka strömmar gjorde att det var svårfiskat, både vår harpun och vårt fiskespö gick sönder efter bara några dagar.

Det blev så psykiskt utmattande att vi till slut inte orkade oroa oss längre utan somnade istället. Och där satt ni, två killar på en öde ö, utan möjlighet att kontakta civilisationen? – Ja. Jag hade en jäkla ångest den kvällen. Försökte kräkas och höll på. Det blev så psykiskt utmattande att vi till slut inte orkade oroa oss längre utan somnade istället. Jag minns att jag tänkte att det här kan faktiskt vara slutet. Men på morgonen när vi vaknade var vi okej igen. Den 22:a dagen, dagen innan vi skulle åka hem fick vi besök av ett gäng fiskare som kom med cigaretter och mat. De blev ganska förvånade och chockade över att vi inte haft någon komradio med oss. Sebastians lillebror var faktiskt i trakterna för något år sedan och då pratade lokalbefolkningen fortfarande om de där två killarna som åkt ut till en ö utan radio, haha. Men alltså ... skulle du göra om det? – Jag har gjort om det! År 2010 tillbringade jag och Sebastian 37 dagar på en annan öde ö. Vi hittade under vår resa en ö utanför Halmahera (ö i Maluku Utaraprovinsen i Indonesien i västra Stilla havet, reds. anm) som endast med namn fanns med >> forts. s. 10


9


profilen

på Google Maps-kartan. Vi hade läst att fiskare i bland gick i land där. Så dit drog vi, men då var vi proffs – och förberedda på allting. Kvällen innan hade vi festat. Och köpt en papegoja. På dagen för avresan gick Sebastian kring med den där papegojan på axeln och var allmänt bakis och förvirrad, haha. Första natten på ön blev ganska tuff. Vi hade köpt en för liten presenning och allt blev dyngsurt. Vi hade knappt orkat tänka när vi handlade ... Vi hittade sedan en fyr som vi flyttade in i.

På dagen för avresan gick Sebastian omkring med papegojan på axeln och var allmänt förvirrad. Vad är det som lockar med öde ö-livet? – Frihetskänslan. Även om samtidigt är fast. Man får klara sig själv, det enda du behöver göra är att fixa mat, och laga den. Sedan så handlar det ju också om att testa sina gränser. De många och långa resorna till Asien har gjort att Jonny gör sig förstådd och förstår indonesiska, och trots att han tillbringat totalt ett år och två månader i Indonesien är han inte klar med landet. Det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka men när nästa resa går vet han i dagsläget inte. Förra året var den första vintern sedan 2007 som han spenderade i Sverige. Det värsta han varit med om, menar han. Antagligen hade medeltemperaturen på åtta grader på torpet något med saken att göra ...

Just nu är det fönsterrenovering som gäller på torpet. Berätta lite om hur du hamnade här, i ett torp i Hamrångefjärden. – När jag sålt kedjehuset bodde jag i en husvagn på pappas gård i sex månader, och när jag kom hem efter att rest nästa sväng så hyrde jag in mig i ett uthus hos en kompis som jag renoverade. Sedan så bodde jag hemma hos mina bröder och så höll det på. Jag märkte att mitt lov bara dog när jag kom hem från resorna och att allt bara handlade Väggarna i det som ska bli vardagsrum ska så småningom kläs med pärlspont.

Jonny Östergren Ålder: 29 år. Gör: Jobbar på Gefleborgs Flyttservice, renoverar torpet. Civil status: Singel. Familj: Stor! Åtta syskon. Lyssnar på: Just nu Daniel Norgren. Läser: För lite men mycket reseskildringar. Samlar på: Äldre kameror, böcker av Eric Lundqvist och erfarenhet. Instagram: @grekhelvete

om att komma bort igen. Dessutom tyckte jag inte att jag gjorde annat än jobbade när jag väl var hemma. I april 2012 när jag kom hem från min senaste resa så bodde jag i en etta först men kände direkt att ”såhär vill jag inte bo, det känns inte rätt”. Jag gillar ju att vara i naturen, att plocka svamp och så och jag vill inte bo så att jag har en halvtimmes bilfärd bara för att komma nära skogen. Så jag började kolla och i juni hittade jag det här torpet. Då var jag pank men jag lyckades skrapa ihop pengar, fick ett lån och den 27 augusti flyttade jag in. Torpet var i dåligt skick efter att ha stått tomt ett tag och de första tre månaderna tillbringade Jonny varje ledig stund med att byta taket. En vecka efter det att den sista tegelpannan lagts kom den första snön och samtidigt insjuknade Jonny i vad som skulle visa sig vara malaria. – På vårdcentralen förstod de inte vad det var som gjorde mig sjuk utan ville att jag skulle avvakta. Efter att ha legat sjuk i över en vecka började jag fundera på om det inte kunde vara malaria, som jag haft utomlands tidigare. Jag åkte till hälsocentralen och blev då beordrad att direkt åka till akuten. Sedan blev jag liggande på infektion i fyra dagar, men som tur är tillfrisknar man fort så snart man får rätt medicin. Vintern blev minst sagt prövande. Det visade sig att i det rum där Jonny installerat en luftvärmepump var det varken isolerat i golv, väggar eller tak. Medeltemperaturen inomhus den vintern var åtta grader. När

10

det var som kallast flyttade han sängen från sovrummet till köket där han kunde elda och endast behövde värma upp en liten yta. Har du under den här tiden aldrig ångrat dig? Jag menar, det är ju ingen liten renovering du tagit dig an utan här pratar vi i princip rubbet? – Inte ångrat mig definitivt men jag frågar mig själv varje dag om jag gör rätt. Livet skulle vara ganska så enkelt om jag inte haft torpet, men jag vill ju ha det. Någonstans har jag kommit överens med mig själv att jag ska göra det här. Men visst, det är mycket jag ska hinna med innan vintern kommer i år. Men jag ser målet, att det här så småningom ska bli ett hem att komma hem till.

Mitt liv bara dog när jag kom hem från resorna och allt bara handlade om att komma bort igen. Vad har du fått för reaktioner från din omgivning? – Mina vänner och min familj har nog slutat att förvånas men de flesta som kommer hit gillar det. Jag tror jag på ett sätt gör något som många bara drömmer om. Lever ett liv som är ganska lätt och enkelt. Jag bor ju jättebilligt, vilket är en av anledningarna till att jag valt att bo såhär, en bit från stan. Det ger mig möjligheten att resa. Jag beskrev i inledningen torpet som en idyll, tillika renoveringskaos vilket båda beskriver platsen ganska korrekt. Den dag som jag hälsar strilar sensommarsolen genom de lummiga buskarna som omringar gården. Gruset knastrar under flipflopsandalerna som Jonny bär när han visar mig runt och inne är brädgolven varma och mjuka. Torpet visar sig vara större än vad jag först trott, först när man rundar huset blir tillbyggnaden i vinkel synlig. Det är i den som Jonny för tillfället lägger all sin tid – det var där luftvärmepumpen installerades och retsamt


profilen

nog den del av huset som inte hade någon isolering. Med mycket hjälp från lillebror Simon går arbetet dock framåt. Jonny spenderade våren med att gräva under huset för att kunna isolera tillbyggnadens golv samt torpets avlopp och vattenledningar. Väggarna har fått nya reglar och isolering. Det i skrivande stund pågående projektet är att renovera de gamla spröjsade fönstren. Ett riktigt pilljobb men något Jonny finner meditativt. När fönstren är klara ska väggarn förses med pärlspont. Ett innertak ska fixas och sedan är det dags för lister. När det är färdigt ska det få bli vardagsrum. Inte tv-rum är Jonny noga med att inflika, ”jag äger ingen tv”. Vi går igenom torpet rum för rum och Jonny fortsätter att peka och berätta vad som ska göras. ”Köket ska fixas, skåpen där ska bort för att jag ska kunna få en bänk med rejäl arbetsyta. Och här vill jag ha en köksö. Jag lagar mycket mat, mellan november och april lagade jag all min mat på vedspisen.” Möblemanget är sparsamt och ett sammelsurium av äldre möbler. Det är trivsamt och hemtrevligt på ett sådant där sätt som det bara kan vara i gamla hus inredda med prylar som skavts och använts. Okej, det är lite stökigt också men å andra sidan fick jag ju hemmet beskrivet som en arbetsplats och av egen erfarenhet vet jag att man under renoveringar till slut slutar att plocka undan eftersom det då blir det enda man ägnar sig

åt, istället för själva renoveringen. Det enda jag upptäcker på torpet som är nytt är den bärbara datorn som för dagen funderar som musikspelare.

Jag vill ha allt, resa överallt men jag inser också att jag måste prioritera och nu är jag här, på torpet. Hade du räknat med att det skulle innebära så mycket jobb? – Jag hade räknat med att det skulle bli mycket jobb, men inte förstått hur mycket det verkligen skulle bli. Allt tar mycket längre tid än man tror. Men klart att det är jobbigt, i synnerhet när man får samtal från grannen om att den provisoriska presenning man lagt på taket har blåst bort och det samtidigt som det vräker ner regn. Men ändå. När jag hade lagt den där sista tegelpannan på taket – den känslan som infann sig då är svår att få på något annat sätt. Så inbillar jag mig att det kommer kännas efter det att varje delmoment är klart, att den belöningen ska vara värd allt slit.

Vill du läsa mer om Jonnys resor

och äventyr tycker jag du ska kolla in hans gamla reseblogg, adressen dit är lifewontwait.se. Många bilder har omkodats och försvunnit men bilderna hittar du på hans Facebooksida med samma namn. Du har aldrig funderat på att söka till nåt sånt där byggprogram på tv? – Aldrig! Det här är mitt projekt och jag som måste göra det. Annars blir det ju inte mitt. Var befinner du dig om tio år tror du? – Jag kan vara varsomhelst då men jag hoppas att jag har kvar torpet. Då borde det ha blivit så som jag vill att det ska vara – ett hem. Vilka andra intressen har du förutom att resa? – Jag gillar att plocka. Allra helst svamp. Det är en av anledningarna till varför jag valt att bo såhär, jag kan bara gå nerför gatan för att hitta svamp. Jag har många intressen men just nu är torpet mitt största intresse och tar därför all tid.

På Instagram dokumenterar Jonny det mesta som görs på torpet, följ honom på @grekhelvete.

Även om torpet numera är hans fasta bas finns resesuget kvar. Jag märker på honom att det gnager lite, det här att han inte riktigt vet när och var nästa resa går. Eller hur länge han kan vara borta. – Jag tror att var jag än bor så kommer jag att längta bort, och någon annanstans. Men jag kommer ändå alltid vilja uppleva den svenska sommaren tror jag. Jag vill ha allt, resa överallt men jag inser också att jag måste prioritera och nu är jag här, på torpet.

11


VI HAR ETT AV SVERIGES STÖRSTA UTBUD AV e

racknroll.s

HÖSTENS NYHETER SNART I BUTIK! AVIEMORE

2299:-

Fre 30/8 The Company

LÖRDAG 31/ilja8n nsen & L Trubaduon La och Stand

Up Comedy

S med ANDER

CELIN

14/9 Äshtray

STOCKYARD

3999:-

Fredagar kl. 17 – 21

BUFFÈ 69 KR Med tacos, pizza och hamburgare!

FOG PARKA

3999:-

Stor Stark 39 kr

s) (alkoholfria alternativ nn

Se bokade evenemang på www.racknroll.se Lämna dina plagg för vaxning hos oss!

JACKA 450:ROCK 500:HUVA 60:-

Alltid fri entré! ÖPPETTIDER SÖN – TOR KL. 15 – 24 FRE – LÖR KL. 15 – 02

Drottninggatan 26 B, Gävle. 026-14 25 60 Vard 10-18, lörd 10-15 www.naturkompaniet.se 12

STAKETGATAN 32 026 - 141 141 | RACKNROLL.SE


musik

fredrik frågar

Nöjesmix träffar en oslagbart produktiv allmusiker vars grenar når djupt ner i rötterna och lika långt upp i kronan. text: Fredrik B Nilsson foto: Lina Westman

Rikard Sjöblom Det som gäller framför allt för Gävles multimusiker är banden Beardfish och Gungfly. Men han är även involverad i Personliga Persson och Den Hopplösa Orkestern, Blue Tattoo och olika coverprojekt …

Med så mycket gung i tillvaron, vad gör man då vid sidan om? – Inte mycket, hänger med min dotter Villemo och min sambo Lisa, kollar gärna på filmer och serier. Jag gillar att laga mat också, berättar Rikard. I progkretsar har Gävlesonen spritt stor respekt och det passar sig således att ställa den logiska frågan hur en sådan progressiv musiker ser på omvärlden med politiska glasögon! – Ja ... vad ska man säga? Främlingsfientlighet, våld, dumhet och förtryck fixar jag inte. Det är otäckt och ofattbart att det fortfarande finns människor som på fullaste allvar tror att till exempel hudfärg eller sexuell läggning gör någon som helst skillnad mellan en person och en annan. I övrigt tycker jag att det är läskigt med statusjakt, fokuseringen på jaget och folks förmåga att tro att de är universums mittpunkt medan det sägs att universum är 14,8 biljoner år gammalt och vi lever förhållandevis i ett ögonblick, som vi använder till att gå runt och gnälla över hur någon annan lever sitt liv. Kreativitet är något man inte kan sitta och vänta på, säger bland andra Benny Andersson, som sätter sig varje dag och jobbar några timmar som vilket jobb som helst. Hur gör du för att vara kreativ?  – Det gör jag inte. Det kommer när det kommer och hittills har det gjort det, oftast på höstkanten. Då brukar det börja dyka upp små melodier och textrader i skallen och jag får bråttom att spela in.   Beskriv dina band till och känslor för den progressiva musiken från 70-talet!  – Beardfish är som en kreativ frizon där vi testar det vi vill. Funkar det så funkar det och då blir det en låt, annars slängs det bort eller stoppas in i andra projekt. Vi började

2001 med en inriktning på att spela musik som andades engelskt 70-tal med framför allt King Crimson som förebilder, men ju äldre man blir och ju mer musik man lyssnat på desto mer influenser har kommit och gått i vår musik och vi har väl dessutom lyckats hitta en egen väg brukar folk säga. Det finns ett typiskt sound som dyker upp så fort vi spelar ihop oavsett om det är progrock eller hårdare grejer, berättar Rikard och fortsätter: Gungfly är från början ett soloprojekt som jag startade för att spela in låtar som inte passade i mina övriga band. Jag spelade in en platta som släpptes 2009 och när det var dags att spela live så ville jag ha med Petter och Rasmus Diamant på trummor och bas. Sen behövdes det en keyboardist och en till gitarrist så då hade jag turen att få med Sverker Magnusson och Tomas Van Der Kaaij och så har bandet sett ut sedan dess. När jag började lyssna på prog i gymnasiet så gav det mig en sån frihetskänsla, att låtarna fick lov att byta skepnad mitt i, ibland flera gånger under en och samma låt och de behövde inte vara tre minuter långa utan vissa av de mer symfoniska grejerna som Genesis Supper’s Ready höll på en hel sida på en LP. Fantastiskt!

Det finns ett typiskt sound som dyker upp så fort vi spelar ihop, oavsett om det är progrock eller hårdare grejer. Och det är ur denna era Rikard har sina främsta influenser där han jämte Genesis, King Crimson och Zappa nämner legender som Gentle Giant, ELP och David Bowie. Riktig gubbmusik, menar vissa, hur kommenterar du det?

Namn: Rikard Sjöblom Ålder: 31 år Bor: Brynäs Spelar: Framförallt gitarr och keyboards samt sjunger. Favoritinstrument: Hammond B3 från 1964. Skulle helst vilja spela med på samma scen: Frank Zappas band runt 73/74, men det är ju omöjligt tyvärr då både Frank själv samt George Duke är döda. Skulle helst vilja skriva en låt åt: Kanske Cee Lo Green från Gnarls Barkley, shit vilken pipa! Person som betytt mest för mig i livet: Lisa. Om Gävles lokala musikscen tycker jag: Finns många bra band och artister i Gävle, så det blir tummen upp. – Jo, kanske det ... Men det gör väl inget? Det är synd att radion bara matar på samma vanliga som de alltid gör, för det finns så många som inte ger sig ut på upptäcktsfärd i musikens värld på egen hand. Tänk om man bara gett Zappa fem sekunder på Spotify första gången man hörde Bobby Brown och avfärdat det. Då hade man ju missat 60-70 album med musik som betytt mer för mig än det mesta. Vi har sett en hel del yngre fans ute på vägarna dock, kids som kommer in i träsket genom band som Mars Volta, Mastodon, Opeth, Steven Wilson och sedan letar sig tillbaka. Jättekul!

Hur ser ditt drömverk ut?  – Jakten på jobb som musiker för att sätta mat på bordet och betala hyran kan ibland sätta käppar i hjulet för den sortens kreativitet och just nu har jag egentligen inga drömmar om någon fläskig rockopera eller liknande. Vi håller på med en uppföljare till Gungflys Lamentations som släpptes 2011 och den kommer bli på svenska vilket känns jävligt spännande. Den är ganska poppig också, skumt va? Det finns även låtar skrivna för en ny platta med Beardfish, vår åttonde i ordningen sedan 2003, men vi har inte satt något inspelningsdatum ännu. Tror den kommer bli fet dock!   Vad tycker du om dagens möjligheter att upptäcka musik via nättjänster?  – Jag har svårt att förhålla mig till det, för jag upptäcker inte musik genom Spotify och iTunes – jag vet inte om det talar mer för att jag är samlare eller för att jag helt enkelt älskar fysiska skivor men om jag är intresserad av en artist så går jag och köper skivan, vinyl helst, oftast utan att ha hört den. Jag vet dock inte om jag är övertygad om det som många hävdar att vi konsumerar och upptäcker mer musik nu än förut för jag ser en massa ”lyssna i fem sekunder och om det inte biter så byter jag” med Spotify och så vidare. Jag tror det bidrar till sensationsfenomen och dagsländor. En äldre kompis från England berättade för mig att när han var ung och hade pantat burkar en hel helg för att kunna köpa en ny platta på 70-talet så gillade man den oavsett man ville eller inte för man lyssnade tillräckligt många gånger på den, annars hade det ju varit bortkastade pengar.   Vad ser du fram emot i höst?  – Ser fram emot en turné med Beardfish i oktober som kommer börja med ett festivalgig i New Jersey och sluta i Tyskland några veckor senare, det blir roligt!   Någon som ser dig här och läser texten och som inte vet vem du är – vad måste de bara lyssna på – Beardfish och låten And The Stone Said: If I Could Speak.  

13


ÖPPNAR 2 SEPTEMBER!

Nygatan 40, Gävle. Följ oss på:

14


mat

I sommar har mitt Instagramflöde dominerats av bilder på vinglas i motljus samt fotografier på pulled pork. I matsverige är det just nu inne att förvandla maträtter innehållande traditionellt enkla råvaror till mer exklusiva sådana. Nöjesmix besökte Gävles nyaste restaurang Södra för att prata mat- och öltrender.

Nytt på Söder Just nu är matintresset större än det någonsin varit.

Magnus Rudberg

Södras version av pulled pork.

text & foto: Anna Utterberg När Ronald Erling 2009 öppnade franchiserestaurangen Texas Longhorn i Söderbacken hade han redan då siktet inställt på att en dag övergå till att driva något eget. Idag, fyra år senare, är Texas nedsläckt och i dess ställe finns numera Södra som öppnade i somras. – Södra representerar och motsvarar min filosofi kring mat, service och dryck, berättar Ronald.

Lokalen har genomgått en omfattande renovering men den största skillnaden som möter gästerna är menyn. Tillsammans med kocken Magnus Rudberg (tidigare ansvarig för Kafé Spegeln, Sparven med flera) och Johan Yamdee (tidigare Wij Trädgårdar) har Ronald arbetat fram ett koncept som ligger helt i linje med rådande mattrender. – Vi vill se upp för att bli nischade men vår filosofi är att jobba med enkla och bra råvaror tillagade på ett omsorgsfullt sätt. Ett bra exempel är vårt oxhjärta som vi har på menyn just nu – det är en fantastisk råvara som dock kräver lite fix och trix för att få till. Vi kanske jobbar med andra råvaror än vad man kanske normalt förknippar och tänker

”finmat” om, säger Ronald. Jag är inte intresserade av fine dining utan vill jobba med kompetenta människor och bra råvaror. Magnus, hur involverad har du varit? – Det här är ju Roddes projekt men det finns såklart mycket jag bidragit med. Jag är anställd men har varit med i det mesta under arbetets gång. Hur har ni tänkt kring ekologisk och närproducerad mat? – Det är inget vi har uttalat, säger Ronald, eftersom vi inte vill sätta oss i en sits där vi måste förhålla oss till ekologisk mat. Vi jobbar med råvaror efter säsong och vi är medvetna i våra val, både etiskt och miljövänligt när det är möjligt. Menyn är föränderlig. Det kan tillkomma rätter på samma dag och det kan utgå rätter som sedan kanske kommer tillbaka. På lunchmenyn när Nöjesmix är på besök finns fyra olika sorters rätter. – Vi jobbar så att sallader och soppor från grunden ska vara vegetariska, berättar Magnus. Bröd eller krutonger läggs på sidan

På Södra satsar man mycket på öl och självklart har man flera olika sorters IPA.

om och går att byta ut. Det är många som är laktos- och glutenintoleranta och vi tänker när vi gör rätterna att vi inte ska exkludera vissa. Vi är och ska vara flexibla. Sedan våren är pulled pork (det vill säga långkokt fläskkarré) en populär rätt på flera av Gävles restauranger. Många serverar den i hamburgerbröd och tillagad på det amerikanska viset där den fått koka tillsammans med barbeuesås. På Södra serverar man den på”ett mer svenskt sätt” tillsammans med syrad kål och surdegsbröd. – Det är ganska intressant med mattrender, berättar Magnus. På 80-talet var det restaurangerna som var först ut med att servera wokad mat och sedan dröjde det inte länge förrän wokpannan blev årets julklapp. Vi svenskar är ganska snabba på att plocka upp trender och just nu är matintresset större än vad det någonsin varit och folk kan mycket mer än tidigare. Det är otroligt roligt och sätter samtidigt en större press på oss som restaurang vad gäller råvaror, tillagningssätt och ursprung. Krävs det att vara folkliga för att lyckas i Gävle tror ni? – Om gästerna får förtroende för oss, och märker att vi inte säljer på dem eller rekommenderar dem något de inte vill ha, om man har en proffsig inställning så kan man ju få dem att upptäcka nya smaker och rätter. Men det är ju inte rymdforskning vi sysslar med. Vi lagar avslappad mat med kvalitet, säger Magnus. En annan rådande trend inom restaurangvärlden är den med öl från mikrobryggerier och hetast just nu är IPA-öl (Indian Pale Ale, ett överjäst öl med betydligare beska och med hög alkolholhalt, reds.anm). – Sverige har varit eftersatt vad gäller öl, främst på grund av ett fåtal stora bryggerier med ett i stort sett likartat utbud, men Öl- och whiskymässan i Nacka har gjort otroligt mycket, berättar Ronald. Jag som många andra gillar öl och det är kul att det börjar hända grejer nu. Det var lite trögt i

Fakta Södra Ligger i Söderbacken, f.d Texas Longhorns lokal Öppet alla dagar utom söndagar, 11 till stängning (senast 01) Cirka 40 sittplatser

Ägaren Ronald Erling och Södras kock Magnus Rudberg. början, ölen från mikrobryggerierna kostar ju generellt mer och prisacceptansen var i början svår men nu börjar det släppa och vi kan ta ut svängarna. Det finns en helt annan kunskap om öl nu än tidigare. Mikrobryggerierna jobbar jävligt hårt. Vårt signumöl här på Södra är Pang-Pang som kommer från ett bryggeri i Hökarängen. De levererar egentligen bara till utvalda restauranger i Stockholm men vi har det här på Södra, på tapp dessutom. Det är en av två ölsorter som jag faktiskt åker ner till Stockholm och hämtar hem själv. Något annat som utmärker Södra än deras digra sortiment av IPA-öl är deras kaffe. Som en av få restauranger i stan har man skippat espressomaskiner och satsar i stället på färskmalet kaffe från några av Sveriges främsta mikrorosterier som rostas på plats och serveras i presskanna. Vad vill ni att era gäster ska känna när de går härifrån? – Jag hoppas att de upptäckt något nytt, avslutar Ronald.

15


Träningssugen? Gym-Gruppträning-Badminton-InnebandyBeachvolleyboll m.m. Nu kör vi igång en ny termin med massor av motionsaktiviteter i Korpens anläggningar. Vi hälsar dig speciellt välkommen till vårt nya gym på Gävle Strand vilket öppnar 2 oktober

Nytt gym på Gävle Strand!

På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många andra saker som du också ska tänka på. Innan du börjar är det bra att du och din arbetsgivare är överens om vilka arbets- och lönevillkor som gäller.

Onsdagen den 2/10 kl. 17.00 slår vi upp portarna till vårt nya gym på Gävle Strand. Läs mer om våra öppningserbjudanden m.m på www.korpengavle.se

Välkommen till Korpens träningsställen i Gävle! Korpen Sporthuset Bergsg. 41 Korpen Gävle Strand Redarg. 11 Korpen City N.Kopparslagarg. 7 B

SMS:a Handels till 71 70m0edlem

i om du vill bl gor om eller har frå medlemskap

Läs mer om våra aktiviteter på

handels.se Handels Direkt 0771-666 444

www.korpengavle.se

BUSINESS GROUP

HELTID

EXTRA/DELTID

Vi söker dig som har tidigare dokumenterad erfarenhet av försäljning, gärna mot företag.

Vi söker dig som vill jobba med försäljning på heltid. Tidigare erfarenhet av försäljning är meriterande men inget krav.

Vi söker dig som är intresserad av ett extrajobb. För att söka detta jobb krävs ingen tidigare erfarenhet av försäljning.

För att platsa i gruppen är du en etablerad säljare med bra säljresultat. Call-Up Business group tar försäljning till en ny nivå, du kommer att jobba mot företagsmarknaden med några av Sveriges mest kända varumärken.

Vi ser att du är målinriktad och vill lyckas med det du tar dig för. Du kommer att jobba mot privatmarknaden med några av Sveriges mest kända varumärken.

Du kommer att få lära dig grunderna inom försäljning och ha möjligheten att utvecklas. Du kommer att jobba mot privatmarknaden med några av Sveriges mest kända varumärken.

Arbetstiden är dagtid, heltid. Lön enligt överenskommelse.

Arbetstiden är heltid. Fast lön med möjlighet till bonus.

Arbetstiden är kvällar och helger. Fast lön med möjlighet till bonus.

Skicka S kicka d din in a ansökan nsökan ttill: ill: jjobb obb@ccall-up.se all-u up.sse e eller ller rring ing o oss ss p på å ttel. el. 0 026-222 26-2 222 0 00 00 00 0 Vi ser fram emot din ansökan! Call-Up är en koncern med två callcenter centralt placerade i Uppsala och Gävle. Vi är specialiserade på säljuppdrag och har 16 års erfarenhet av försäljning. Call-Up samarbetar långsiktigt med några av Sveriges mest kända varumärken inom bank & finans, försäkringar, media och telekom. Call-Up har kollektivavtal.

16

www.call-up.se


musikrecensioner

Svängigt

Utan bett

Förhäxande fint

Bättre förr

franz ferdinand

washed out

postiljonen

travis

Right Thoughts Right Words Right Action

Paracosm

Skyer

Where You Stand

indierock: Franz Ferdinand – kommer ni ihåg dem? De dansade några somrar, släppte låtar som Take Me Out och Do You Want To, förkroppsligade en hel hipsterkultur och försvann. Det är bara det att de aldrig försvann, det var bara alla andra som plötsligt tappade intresset, ungefär precis samma sak som hände The Strokes. Det måste vara bittert att veta att man aldrig kommer att bli så hypad som kring sin första, eller andra, skiva. Men hype eller inte är Franz Ferdinand tillbaka med ett nytt album. Även om de sneglade på det syntetiska på förra albumet Tonight: Franz Ferdinand, har de här kallat in produktionsproffs i form av Todd Terje och Hot Chip och har till och med slängt in ett synthsolo här och där. Förutom det är allt precis som vanligt i Franz Ferdinands värld, aviga gitarrmelodier, texter som arbetar väldigt hårt på att vara smarta, och ett marionettdocke-ryckigt sväng i botten. Singeln Love Illumination är toppen och det gör mig konstigt nog väldigt glad att resten av skivan är bra den med.

chillwave: Sist jag skrev en sådan här spalt om Washed Out var det sommaren 2011 och jag tyckte jag hörde hur genren chillwave självdog i mina öron. Efter att ha gått från trend till genre på bara några år i drömpoppens linda, kändes allt på Ernest Greens första LP som en rakt igenom sövande hypnos utan bett. Jag ville göra skärvor av den fysiska skivan och känna något som brändes. Nu är både Ernest och sömnen tillbaka, och är jag ärlig mot både mig själv och er läsare känner jag samma mättnad inför hur chill den här waven är. Det finns ingen genre som är lika fantastisk när den är bra, men det finns få – jag säger FÅ – stunder som gör mig lika förlamande frågande inför musik som när chillwave gör att jag bara ser vykortsvågor framför mig. Nej, styrka och kraft behöver inte alltid ta uttryck i en ljudbild, men styrka och kraft behövs för att driva musik framåt, och det är egentigen bara på spåret Weighless – ironiskt nog – jag känner hur något drivs genom kroppen. Och hur något förändrats sen sist överhuvudtaget.

pop: ”Det är saxofon jag vill ha!”, skrek aldrig Prins John. Själv har jag alltid försökt torgföra precis det mantrat. Ingen musik har någonsin blivit sämre av en saxofon som bryter in och gör sitt jobb. Allt på Springsteens Born to Run utgick från saxofonisten Clarence Clemons. När The National och M83 – två av samtidens mest omtyckta artister – har skapat sina respektive mästerverk har de lutat sig mot saxofonen. Den svensknorska trion Postiljonen gör precis samma sak på sitt ganska fenomenala debutalbum. Ärligt talat måste jag gå tillbaka till Fake Empire för att hitta något lika vackert som när saxofonen glittrar fram på avslutande Atlantis. Den gråter som den gör i Jungleland, den alarmerar och skrämmer som det gör när man läser George Orwells 1984. Och fråga mig om tio år om jag kommer att minnas Skyer för något annat än det förhäxande bruket av världens bästa instrument och jag säger kanske nej – men just nu räcker det för att vara en av 2013 års finaste stunder.

britpop: En gång i tiden tyckte man ju om Travis. De var bra på att vara väldigt lagom, både när det kom till trallvänlighet, volym och framtoning. Ett mycket snällt band helt enkelt, vilket gamla hits som 1998 års Why Does It Always Rain on Me – från andraskivan The Man Who och 2001 års Sing från tredjeskivan The Invisible Band är fina exempel på. Kruxet är att Travis inte har gjort så mycket avtryck sedan dess, åtminstone inte utanför England. Visst har de turnerat i mängder, och visst bröt deras trummis nacken när han dök i en alldeles för grund pool 2002, men förutom skivan som följde på det – 12 Memories – så har de inte gjort något direkt kvalitativt väsen av sig. Med den här skivan, efter fem års paus, är de nu uppe i sju fullängdare. Hur är då Where You Stand? Tack, rätt så tråkig. Moving är helt okej, liksom Reminder, men ärligt talat – de var bättre förr. En klyscha, jag vet, men den stämmer.

Jonas Källgren

Mathias Jensen

Mathias Jensen

Månadens citat:

”Hur många glas chianti klarar jag om jag inte vill va bakis imorrn?”

Jonas Källgren

Eric Gadd på Twitter 2013-08-17

Varken utmanar eller känns kraftigt jay z Magna Carta Holy Grail

hiphop: Som Dylanolog är det snart julafton. Om bara några veckor släpps Bob Dylans efterlängtade nya bootleg – den tionde i ordningen. Den avhandlar en av Bob Dylans mest omdiskuterade faser i livet: den då han låste upp kedjorna till sin roll som generationens språkrör och blev en obegriplig man i mångas ögon.

1970 blev starten för Dylans andra revolution. Han såg ett värde i att slå sig bort från sin publik, gjorde ett spretigt och hatat coveralbum, och började bära runt på trummor under armen i och runt Greenwich Village. Det hade sina förklaringar; för första gången önskade han bli musikern Bob Dylan istället för textförfattaren och samhällskritikern. För första gången i sin karriär vädjade han om att bli frisläppt ut ur den bur som befäste honom som folkrockare. Jay Z (the artist formerly known as Jay-Z) är

digi-listan DigiListan redovisar låtarna som laddats ner mest i Sverige den senaste veckan.

00-talets Bob Dylan i den mån att ingen annan rappare har skrivit lika bra texter och att ingen annan i samma utsträckning har haft samma självklara impact på andra hiphoppare. Och precis som Bob Dylan gör nu Jay Z sin egen musikaliska inre resa.

2013-08-25 1. Avicii - Wake Me Up! 2. Lady Gaga - Applause

Albumet som fick oss att inse hiphopens dödlighet.

3. Kate Perry - Roar 4. Kim Cesarion - Undressed 5. Envy - Am I Wrong 6. Mando Diao - Strövtåg i Hembygden 7. Medina - Miss Decibel

Magna Carta Holy Grail är inte lika mycket ett statement som det är ett manifest för melodierna. Inget annat Jay Z-album har varit lika fyllt av melodier, samtidigt som det å andra sidan är ett album som varken utmanar eller känns kraftigt. Jay Z har alltid varit min favoritrappare för att hans röst är enorm, svulstig och utmattande arg. Här har rösten förbytts till en suck. Han är nu Pappan™ och sjunger om att byta blöjor och bli trött. Det är ett sympatiskt drag och vågat i sig, men textraderna gör att hans patenterade ilska inte längre är hans musiks främsta källa. Vilket gör Magna Carta…till både hans mest spännande och mest uddlösa album. Och någonstans i den fusionen vet jag inte vad jag tycker, bara att det är intressant hur hiphopen har vuxit sig så gammal att även rappare blivit gubbar, och att hela genrens 40-årsdag är passerad och förbi. Det är en svindlande tanke så fort man föreställer sig

8. Stiftelsen - En Annan Värld att hiphopen alltid är ungdomens språk. Och snart har vi en genre som är lika arkeologiskt intressant som rocken, popen och soulen. Kanske är det precis Magna Carta Holy Grail vi kommer referera till som albumet som fick oss att inse hiphopens dödlighet. ”Have you ever been to heaven, have you ever seen the gates?”, frågar Jay på skivans bästa spår Heaven. Antingen är det dödsstöten för hans karriär som artist, eller bara början på en långsam insikt att han är frånåkt. Lyssna även gärna på: Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Kendrick Lamar – Section.80, Azealia Banks – Fantasea

9. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell - Blurred Lines 10. Miley Cyrus - We Can´t Stop

Kommande släpp 2013-09-13 Avicii - True

2013-09-18 Sabaton - Swedish Empire Live Lisa Miskovsky - Umeå

2013-09-27 Justin Timberlake - The 20/20 Experience 2 of 2

Mathias Jensen

17


mode

18


mode

Inspirerande stilsäker

Gävletjejen Tuva Malmo har över 13 000 följare på Instagram där hennes fokus, precis som på hennes blogg, är mode och foto. Nöjesmix modestylist Anna Eriksson har träffat en stilsäker och inspirerande talang. text: Anna Eriksson foto: Frank Werle

ag möter Tuva en fin sensommarkväll och vi sätter oss på ett mysigt café i stan. Hon har nyss slutat jobba och har avslappnade kläder, håret i en knut och jag funderar över hur hon alltid kan få allt att se så enkelt och snyggt ut. Hon beställer in en sallad och jag en kaffe. Det är enkelt att prata med henne och jag glömmer nästan bort att jag har ett papper med frågor jag ska ställa till henne.

Du förknippas ofta med mode, foto och träning men vilket skulle du säga är ditt största intresse? – Vilken svår fråga! Jag lägger ju fler timmar på träningen än på mode men jag tycker att det är mycket mer intressant att blogga om mode än om träning. Och hade jag inte haft modeintresset hade jag nog inte heller haft fotointresset på samma sätt. Det går lite hand i hand det där, jag vill visa den bästa möjliga sidan av modebiten och det gör jag genom fotograferandet. När blev du intresserad av mode? – Sedan mellanstadiet har jag i alla fall brytt mig om vad jag haft på mig men intresset började väl på riktigt i gymnasiet då man ville hitta sin egen stil. Jag var lite feg i början innan jag våga köra fullt ut på det jag verkligen ville ha på mig. Nu vet jag nog vem jag är modemässigt men å andra sidan tror man ju alltid när man är i nuet att man vet vem man är. Jag kan se tillbaka på bilder som bara är ett halvår gamla och tänka ”men gud, varför klädde jag mig sådär?”. Man vill ju utvecklas hela tiden, jag tror aldrig att man är hundra procent ”färdig”, men jag känner mig trygg i min stil. Varifrån får du din inspiration? – Förut skulle jag sagt genom bloggarna men nu är det Instagram som är den stora inspirationskällan. Jag älskar streetstylebilder och utifrån dem tänker jag på hur jag själv hade kombinerat den outfiten. I bland blir jag inspirerad av färgkombinationerna i en outfit och i bland av hur vissa plagg passar ihop, men jag försöker alltid ta den inspirationen och omvandla det till min egna stil som alltid är väldigt enkel och okomplicerad. Färglöst men inte helsvart. Jag gillar att blanda maskulint med feminint och att leka med såna kombinationer. Jag skulle inte säga att jag följer trender. Jag tycker mest att det är pinsamt att bära omtalade trender, som att man hakar på nått bara för att det är trendigt och inte för att det är ens egen stil.

Tuva Malmo Ålder: 21 år. Jobbar som: Kassabiträde på Media-Markt och modebloggare på tuvamalmo.blogg.se Familj: Mamma, pappa, syster. Utbildning: Gymnasiet, samhälle/ekonomiprogrammet på Borgarskolan. Bor: Centrala Gävle. Civil status: Längtar efter kärleken.

Hur uppfattar du modeklimatet här i Gävle? – Gävleborna borde, eller alla borde våga sticka ut lite mer tycker jag! Visst, vissa kanske helt enkelt inte vill det men många ser precis likadana ut och det är förmodligen för att man inte vågar på grund av rädsla för vad andra ska tycka. Det är så trist. Så länge man trivs med sig själv och hur man klär sig är det såklart bra men jag märker inte av att det finns något modeintresse här i Gävle direkt. Och vad gäller butikerna så handlar jag mycket baskläder här, annars blir det alltid en del när jag är ute och reser. Om jag ser något på en blogg eller på Instagram som jag vill ha shoppar jag även på nätet. Jag saknar lite mer unika, lokala butiker här som man inte hittar överallt i varje stad. Vilka är dina fem modemåsten i höstens garderob? – En svart hatt, vilket jag fortfarande är på jakt efter! Fast jag har inga direkta måsten men det jag är ute efter är en ljusgrå mohairtröja, ett par vinröda manchesterbyxor, en längre svart trenchcoat och ett par riktiga

denimjeans som varken är mörka eller ljusa och som är slitna och har hög midja.

Gävleborna borde, eller alla borde våga sticka ut lite mer tycker jag. Varför startade du din blogg tuvamalmo.blogg.se/? – Varför jag började och varför jag bloggar idag är två helt olika historier. Varför jag började blogga var för att jag varit intresserad av att skriva och har haft ett behov av att dela med mig om vad jag gillar och vad jag tycker. Sedan tycker jag att det kan vara skönt att få uttrycka sig utan att man måste få respons. Om man till exempel pratar med någon om sina åsikter får man ju alltid direktrespons men i bland vill man bara uttrycka sig utan att någon ger svar på tal.

Men så är det ju inte längre för i dagsläget får jag respons på i princip alla blogginlägg jag gör. Nu gör jag det för att jag tycker att det är kul att uttrycka min kreativitet inom mode och foto. På samma sätt som jag älskar att bli inspirerad så älskar jag även att inspirera andra. Din blogg och ditt Instagramkonto har ju verkligen blivit stora, hur gick det till egentligen? – Det var förra sommaren det hände. Det var ett stort så kallat ”inspirationskonto” på Instagram som la upp en bild som var min i flödet varpå jag kommenterade och skrev att det var min. Då klickade hennes följare in sig på mitt Instagram och började följa mig också. Sen gick det någon dag och då gjorde samma tjej en så kallad ”shoutout” där hon la upp en av mina bilder igen och skrev ”följ den här tjejen”. Bara sådär fick jag 3000 följare på bara några dagar. Sen eftersom jag bloggar samtidigt sprids bilderna snabbt över hela nätet och varje gång jag ser mina bilder någonstans så skriver jag

>> forts. s. 22

19


mode

20


mode

21


mode att den är min just för att jag tycker att man förtjänar att få cred för sina egna bilder. Då får folk upp ögonen för en. Vet du hur många läsare som följer dig varje dag i bloggen? – Bloggen är inte lika stor som mitt Instagram som har över 13 000 följare. Bloggen har kanske 2 500 läsare per dag. Men det är två helt skilda grupper. Bloggläsarna är 95 procent svenska men på Instagram har jag följare från hela världen. Eftersom att det är bilder utan text bryr sig ingen om vem personen är utan bara att det är fina bilder. De som följer bloggen ju de som är intresserade av Tuva också, inte bara vad jag har på mig. Bloggen har ökat successivt över tid. När jag fick chansen att börja blogga på blogg.ses stil-sida som har mycket trafik så fick den ett lyft. Blir du ofta igenkänd på stan? – Det har aldrig hänt! Ibland kanske man får känslan att någon tittar lite extra men då vet man ju aldrig om det är för att man har en rolig frisyr, har något i ansiktet eller om dom läser bloggen liksom. Får du någonsin elaka/negativa kommentarer? – Ja, fast väldigt sällan. Jag är tacksam för att jag har så snälla läsare! Någon gång var det någon som skrev att jag borde tänka på vilka bilder jag lägger ut innan jag förstör min framtid och en annan gång frågade någon om det var en modeblogg eller en nakenblogg jag hade. Inget supertaskigt men ändå spydigt. Jag ljuger om jag skulle säga att jag inte tar åt mig av dom, men jag är ändå duktig på att ta det med ett leende istället för att gräva ner mig. Bloggen är ju min och det är omöjligt att tillfredsställa ALLA. Jag är nöjd och kan stå för mina inlägg och det är det viktigaste. Hur tänker du på kroppsideal? – Det finns ju ett ideal som är typiskt för hur en modebloggare ”ska” se ut och det triggar nog igång en. Träningshetsen har blivit så stor och Instagramflödet består mest av lättklädda tjejer med magrutor och spända, smala armar och jag tror att man omedvetet blir påverkad av det. I stunden tänker man att det bara är inspiration men i längden blir man påverkad och tror att det är så man ska se ut för att duga. Jag har lagt mycket tid på att tänka på det där och har tagit bort 90% av Instagramkontona jag följde förut just för att de inte fick mig att må bra. Läser du några bloggar själv? – Det var mer förr, nu har jag en liten favoritlista med modebloggar, en från varje ”kategori” som alla har sin egen touch och stil och som inte bara ser likadana ut som de flesta andra modebloggare. Du sa att ditt modeintresse går hand i hand med fotograferandet, när väcktes ditt fotointresse? – Pappa var intresserad när han var yngre och jag minns att vi hade ett mörkrum i bastun där vi framkallade egna bilder. Sen har jag har alltid varit den som haft med en kamera överallt. När jag var liten och var på fotbollsläger eller när vi hade utflykt med skolan och så vidare. Jag har alltid varit duktig på att ta mycket bilder och jag la upp dem på de sociala medierna som fanns då, som Facebook, Bilddagboken och Lunarstorm. Jag önskade mig länge en egen systemkamera och jag fick min första när jag fyllde 18 år. Då fick jag ärva pappas gamla. Det blev ett lyft för intresset och för bloggen men det är inte förrän de senaste 1.5 åren som jag verkligen lagt ner tid på mina bilder och har en tanke bakom dem. Du var ju i USA nyligen, berätta vad du gjorde där? – Jag åkte på en roadtrip med andra fotografer från Sverige. Vi hade fotoundervis-

22

Om fem år är jag lyckligt kär, har sprungit mitt första maraton och tränar inför mitt andra.

ning, fick lära oss olika trix och knep inom fotograferandet och vi besökte de mest sevärda platserna i Kalifornien. Väldigt rolig och minnesvärd resa! Det bästa var nog att jag hittade en ny vän också! Storbloggaren Angelica Blick var ju med på den resan, hur var hon egentligen? – Hon är en väldigt ödmjuk och jordnära tjej som inte alls tar så stor plats. Hon vågar bjuda på sig själv och är trygg i den hon är. Har du något bra fototips att dela med dig av? – Stressa inte! Ta två, tre sekunder extra innan du tar bilden. Lägg lite energi på att hitta rätt bakgrund, fota inte ett porträtt mot en lyktstolpe till exempel. Slutligen, en klassisk, klyschig men ändå intressant fråga: Var ser du dig själv om fem år? – Om fem år är jag lyckligt kär, har sprungit mitt första maraton och tränar inför mitt andra. Jag bor inte kvar i Gävle, jag är färdigutbildad och siktar på att bli inköpare på ett stort klädföretag någonstans i Europa. Och jag har äntligen slutat bita på naglarna!


mode

portfolio tuva malmo

23


Bolibompafavoriter na

kommer till Gävle Teater! Följ med pappa Pomo, Kungen och Hickan på en musikalisk färd bland stora känslor och svåra utmaningar!

14 september kl. 15:00

Äntligen opera!

La Bohème

Puccinis romantiska klassiker i händerna på Kristofer Steen, gitarrist i hardcore-bandet Refused 20 september kl. 19:00 21 september kl. 19:00

Vanilton Lakka

Foto: Mats Bäcker

Foto: Mats Bäcker

POMOS PIANO

”Is The Body The Media Of Dance?” Brasiliansk breakdance i världsklass, inspirerad av den digitala och mediala världen omkring oss

27 september kl. 19:00 Biljetter:

www.gavleteater.se

Gävle Teaters biljettkassa: öppet mån kl. 12-14, 16-18, tis-tors kl. 12-14 samt två timmar före förest. Tel. 026-10 21 00 Konserthuset, tel. 026-17 29 00 - Flanör Depesch, tel. 026-18 10 11

www.ticnet.se 077-170 70 70

RINGAR

Handgjorda silverringar med dekorativa stenar från hela världen. Olika storlekar och färger. Justerbara. Designade av Fanny Erkelius. Ord. pris: 140 kr

Förmånspris:

80 kr

NECCESSÄR/VÄSKA

med tryck på rapparen BIGGIE SMALLS. Tyg med dragkedja. Designade av Fanny Erkelius.

WALLET

Unika små plånböcker i tyg med dragkedja, designade av Fanny Erkelius. Olika motiv. Begränsat antal. Ord. pris: 140 kr

Förmånspris:

80 kr

Ord. pris: 150 kr

Förmånspris:

90 kr

DISKTRASA

med tryck på rapparen BIGGIE SMALLS. Designade av Fanny Erkelius. Ord. pris: 35 kr

Förmånspris:

20 kr/st

På webbshop.arbetarbladet.se och webbshop.gd.se kan du som läser Arbetarbladet och Gefle Dagblad beställa och köpa varor, evenemangsbiljetter och andra produkter till förmånligare priser i vår webbshop. Du betalar enkelt och bekvämt dina inköp via din internetbank, VISA/Mastercard eller med faktura. Sedan skickar vi dina varor direkt hem i brevlådan. Hur enkelt och suveränt som helst!

24


kultur av Carola Ankarborg

finskt tema på sandvikens kulturnatta

exit filmfestival

Sandviken är sedan i år finskt förvaltningsområde. Detta uppmärksammas på Sandvikens andra Kulturnatta den 14 september. Då blir det tema Finland. Bland höjdpunkterna märks Markoolio med utomhuskonsert, Sandviken Big Bands jubileumskonsert, författarbesök av Bodil Malmsten, stor Muminteater samt vernissage av Jens Hedmans ljudpromenad, Soundwalk Sandviken, och den elektromekaniska ljudskulpturen Ajna. Utöver det hålls filmvisningar, utställningar och workshops inom det finska temat.

Exit Filmfestival är Gävleborgs regionala uttagning till Novemberfestivalen, motsvarande SM i ung film. Festivalen har funnits sedan 1995 (då den hette Gestrike Filmfestival) och vänder sig till unga amatörfilmare och andra som gillar film. I år hålls tillställningen på Gasklockorna den 13 -14 september och har tema skräck. – Nytt för i år är att det är fritt åldersmässigt. Om man vill vara med och tävla så har vi två åldersklasser, mellanvikt 16-19 år och tungvikt 20-26 år, men nu kan man vara med utan tävlan, säger Janne Widmark, filmkonsulent vid Länskultur Gävleborg som håller i trådarna till filmfestivalen i år.

la bohème till gävle teater Den 20 och 21 september spelas Puccinis romantiska operaklassiker La Bohème på Gävle Teater. Operan nådde enbart måttlig succé då den uppfördes för första gången i slutet av 1800-talet, men tillhör nu en av de mest spelade.

Berättelsen är enkel. Två unga kärlekspar från de fattiga konstnärskvarteren i 1830-talets Paris som kämpar med livet, kreativiteten och kärleken. Tolkningen är desto mer uppseendeväckande (och hyllad). La Bohème i Kristofer Steens och Norrlands-

Operans version är avskalad med spektakulära effekter. Med La Bohème debuterar Kristofer Steen, tidigare gitarrist i hardcorebandet Refused, som operaregissör. Om utmaningen säger han själv i ett uttalande: – Naturligt dras jag till det råa, nerviga och smutsiga. Till en början var jag nästan rädd för att ta mig an något som är så uteslutande vackert. Men jag tror att det behöver finnas friktion mellan materialet och regissören för att det ska bli riktigt bra.

graffiti på länsmuseet Ännu några dagar in i september, fram till den 8:e, kan man se graffitiutställningen Behind every stain there´s a story på Länsmuseet. Simon Larsson, Joel Karismaa, Andreas Persson, Elof Johansson och Viktor Forsberg är konstnärerna bakom. Fem unga killar från Gävle och Sandviken. Fem stilar. Fem vägghöga målningar gjorda direkt på plats. Utöver dessa målningar syns mindre objekt gjorda av Simon Larsson. Bland annat, det första som möter besökaren på utställningen, ett badrumsskåp med en sprejad spegel, en sprejad fråga: ”Konst/Klotter? Tags är också konst?” (Alltså en variant på: Är graffiti konst? som fortfarande är aktuell trots att graffitin fått komma in i museivärmen.)

Under Å-dragslördagen 7 september håller killarna en graffitiworkshop vid graffitiväggen utanför museet.

vackra bilar och nostalgi Just nu kan man inte bara se tåg på Järnvägsmuseet, utan även få sig en riktig retrokick när det kommer till bilar. Utställningen På väg som invigdes 15 juni fortsätter under hösten. Sveriges första bil och andra ståtliga pionjärbilar visas upp. Ämnet är främst bilens utveckling i Sverige från begynnelsen och fram mitten av 1900-talet, men utställningen handlar också om allt runt omkring bilen: resandet och människorna. Man behöver kort sagt inte vara tekniknörd för att uppskatta ett besök.

Alla kan alltså vara med och all film visas? – Ja, om det inte dyker upp några extrema tveksamheter, om någon till exempel kommer med en snuffmovie eller hänger ut andra. Nytt är också Noomaraton. En 24-timmarstävling i att göra film som startar under Å-draget den 7 september, där vinnarna sedan presenteras en vecka senare under

festivalen. För den som vill delta gäller anmälan senast 6 september klockan 12.00. Anmälningsblankett finns på filmfestivalen hemsida. – Man får ett sms på morgonen med tre platser, tre föremål och ett tema. Inget mer. Det är en rikstäckande tävling där Gävle deltar för första gången. De vinnande Gävle-filmerna får tävla i riksfinalen på Filmhuset i Stockholm den 28 september. Förutom två dagar med filmvisning blir det två dagar fulla av föreläsningar, filmquiz, pitchtävling, filmakut, mingel, musik och fika. Själva öppnandet står Ida Long och hennes dansare för som bjuder på ett specialgjort uppträdande. En teaser finns på filmfestivalens FB-sida, liksom mycket annat. Om temat säger Janne: – Vi kommer inte att skrämma skiten ur folk utan vi kommer ha mer mysskräck. Men vi kommer nog att skruva upp volymen en del när det gäller till exempel ljus.

jazz x 2 på gourmet blå Från och med mitten av september betyder onsdag jazzkväll på Konserthusets restaurang Gourmet BLÅ. Den 18 september bjuder Monica Borrfors & Gösta Nilsson Trio på melodisk jazz med amerikanska klassisker och femtiotal. Veckan efter, den 25 september, spelar Amanda Sedgwick Quintet. Amanda Sedgwick är en av landets ledande saxofonister. Hon har även nått framgång internationellt. Med sig har hon trumpetaren Dwayne Clemons och den unge pianisten Leo Lindberg, båda hyllade musiker, samt basisten Kenji Rabson och trumslagare är Moussa Fadera.

open kiosk

utställningstips!

Ställ ut din konst! Mellan den 4 och 28 september får vem som helst ställa ut vad som helst då Kulturkiosken håller ”Öppen kiosk” i deras tillfälliga lokaler på nedre plan i Gallerian Nian (f.d JC). Ingen föranmälan krävs för att delta, och inga platsbegränsningar är bestämda. Plats ges så länge plats finns. Efter utställningen flyttar Kulturkiosken tillbaka sin verksamhet till originalkiosken på Nygatan.

Mellan den 14 och 29 september ställer Emilia ”Emilia Lee” Lindberg ut målningar i blandteknik på Galleri K. Johan Bergkvist visar målningar på Galleri Majoo från den 14 september fram till och med 4 oktober. Fram till och med 8 september ställer konstnären Milo Carstens ut målningar i Eldtemplet på Wij Trädgårdar. Åsa Johanna Langert håller stor separatutställning på Konsthallen i Sandviken som pågår till den 15 september.

Filmen följer inte temat. (Det är heller inte nödvändigt.) Men Sara tycker att det är kul idé att ha olika teman.

kan inte den första du frågar hjälpa dig kan de säkert rikta dig vidare. Sedan kan man inte göra film själv. Du måste ha ett team. Därför är det roligt med festivaler. Här kan du få kontakter. Du måste ha en grupp som funkar. Det kan inte vara någon som går och solar mitt i en filminspelning eftersom det är fint väder.

Spotlight: sara wimalm tävlar i film Vi träffas vid Gasklockorna där årets Exit Filmfestival kommer att hållas den 13 och 14 september. Ett passande datum, då den 13:e är en fredag, och en passande miljö för årets tema: skräck.

Gillar du skräck? – Jag gjorde det förr. Nu är jag för rädd för att göra det. Lugn skräck går bra. Om jag hade tänkt på tävlingen tidigare hade jag kanske testat göra en skräck.

Sara Wimalm har dagen innan lämnat in sitt filmbidrag Life Median and Participation till tävlingen. Det var ett snabbt beslut. Samma dag som de kom på att de kunde skicka in filmen gjorde de det. Sara är 24 år och tävlar då i den äldre klassen ”tungvikt” för dem mellan 20-26 år.

Är det första gången du är med och tävlar? – Nej, det är tredje, tror jag. Jag var med förut genom min skola. Jag gick Film och tv (numera Mediaprogrammet) på gymnasiet i Sandviken.

Berätta om din film. – Man får följa ett par ungdomar att ta del av ett beslut. Det är en liten dokumentär, ett reportage. Vi är åtta stycken som varit med och gjort den. Förutom mig: Jimmy Holmgren, Amanda Holm, Emma Hansson, Olov Lagerqvist, Micaela Nordin, Alex Bergström och Benjamin Larsson. Jag är med i filmen och ställer frågor och så har jag redigerat. Filmen är en del av ett demokratiprojekt, inom EU-programmet ungdom, med samma namn som filmtiteln. Det är åtta städer i fyra länder som är med. I Gävle är det Gävle Kommun och Kulturhus Lätting som samarbetar.

Hon berättar att den kom till efter en resa till Estland där de lärt sig om hur man gör en kampanj. Projektet är efter ett år precis avslutat och filmen är slutarbetet. Filmen är ett förslag till hur Gävle kan göras till en mer attraktiv stad för unga, och har visats för kommunfullmäktige.

Exakt vad filmen handlar om vill Sara inte avslöja. Det är hemligt fram till visningen.

Men är det skräck? – Nej, skrattar Sara Wimalm.

Vad tycker du om att tävla i film? – Jätteroligt. Man vill ju ändå visa upp för andra. Man är ju ändå stolt. Tänker du annorlunda när du håller på med en film till en tävling? – Det är ingen skillnad, tycker jag. Inte för mig. Jag gör alltid mitt bästa. Är det svårt att göra film? – Det svåra är utrustning. Den kostar ju en del. Men det finns ställen i Gävle du kan ta hjälp ifrån, som Kulturhus Lätting då, skrattar Sara. Där gjorde vi vår film. Om du vill göra något är det bara att ta kontakt, och

Vad tycker du om utbudet av film i Gävle? – Det finns ett utbud. Bio 7:an till exempel. Hon tillägger att det är många som håller på med film. Att det behöver lyftas fram mer. Kommer du att fortsätta göra film? – Ja, absolut, säger Sara, och fortsätter med att det då är just redigering som känns mest spännande. Har du några tips till dem som vill göra film? – Ett tips en filmare gav i ett reportage jag såg i skolan, som verkligen satt sig i huvudet är: Träna benen. Du kommer bära så mycket saker. Och slutfrågan: Vilken är din favoritfilm? – Dirty Dancing är bra. Donnie Darko. Den är underbar.

25


film

Trött thriller

Skrämmande bra

paranoia

the conjuring

noble entertainment

warner

Regi: Robert Luketic medverkande: Liam Hemsworth, Harrison

Regi: James Wan medverkande: Vera Farmiga, Patrick

Ford, Gary Oldman med flera. premiär: 4 september

premiär: 6 september

Wilson med flera.

Värdig avslutning på gangsterklassiker snabba cash - livet deluxe nordisk film

Regi: Jens Jonsson Medverkande: Mattias Varela, Joel Kinnaman med flera. Premiär: 30 augusti

Snabba cash II var en av fjolårets starkaste filmupplevelser. Nervigt, gripande och dramatiskt. När då uppföljaren Snabba Cash - Livet Deluxe ska knyta ihop säcken och cementera Jens Lapidus actionsaga till svensk filmhistoria är det med viss tvekan jag återser Jorge, JW och Radovan. Ska regissör Jens Jonsson leverera en intrig att hänföras av och ett bildberättande att tappa hakan till? Javisst. Och med råge dessutom. Men den här gången är historien om gangsters som söker lyckan betydligt snårigare och mer intensifierad. Jorge vill göra en sista stöt, JW är envist besluten att försöka hitta sin försvunna syster och Radovan styr Stockholms undre värld med järnhand. Mycket att hålla reda på och till en början blir det bitvis lite rörigt men det tar sig. Det inledande transportrånet är rena rama Hollywood i bästa JJ Abrams-manér. Snabba Cash - Livet Deluxe bjuder, som sina föregångare, på en titt in i en värld vi inte trodde fanns men erbjuder samtidigt oväntade estetiska kompositioner bland maffiga utemiljöer där knarkkungar lever i dekadens. Och i bjärt kontrast visar filmen den talande uppgivenheten som lyser med stark närvaro i både JW´s och Jorges ansikten. Snabba Cash - Livet Deluxe blir en värdig avslutning på en sann gangsterklassiker som hårdhamrat stöps i det svenska vemodet. Bättre kan det väl inte bli?

Christian Stjernström

Varningsklockorna borde ringa klart och tydligt när regissören Robert Luketic hoppar av komeditåget och tar plats bakom rattar och reglage för att försöka styra den här soppan till ”dramatisk” action på rätt spår. Luketic är nämligen ansvarig för menlösa komedier som The Ugly Truth, Monster till Svärmor och The Killers. Och medan nyss nämnda komiska alster inte har en uns av thrillerintrig är nya Paranoia i alla fall ett tappert försök till att efterapa storheter som Roman Polanski och Alfred Hitchcock. Men där stannar vi. För Paranoia skapar inte den där karaktäristiska ryggmärgsrysningen eller häpnandet av lurig intrig som Polanski eller Hitchcock så skickligt bemästrade. Nä. Paranoia är ett mycket trött inslag i thrillergenren. Liam Hemsworth spelar Adam Cassidy, en ung man som gör karriär i ett mycket framgångsrikt företag med konspirationer och lurendrejeri som huvudsaklig ingrediens. Tänk er den klassiska Tom Cruise-filmen Firman och applicera lite högteknologi, dimmiga sängkammarbilder i motljus och en rakad Harrison Ford med rundade glasögon. Paranoia skapar inte den spänning den så gärna vill åt. Snarare fungerar den som ett ypperligt hjälpmedel mot sömnsvårigheter. Har inte sköna snubbar som Gary Oldman och Harrison Ford någonting bättre för sig?

The Conjuring lever på gamla skräckfilmsmeriter. Men vem bestämmer att det är en dålig sak? James Wan (Saw, Insidious) vet vilket recept som blir mest framgångsrikt när man vill skapa sann skräck i biomörkret. Ni kan upplägget sedan tidigare. Otaliga gånger har vi blivit matade med historier om hur en familj terroriseras av onda andar i ett nyinköpt hus. Beroende på hur det effektiviseras framkallas olika skräckmoment. I The Conjuring leker Wan med hela den populärkulturella skräckfilmskontexten. Här visar en ung regissör att han hämtat sina främsta influenser från filmskapare som William Friedkin och Brian De Palma och låter hela den västerländska rysartraditionen ljuda vitt och brett. The Conjuring handlar om, naturligtvis, hur en familj blev utsatt för demoner i sitt hus för över trettio år sedan. Det är nagelbitande spänning när det är som allra bäst. När höstmörkret lägger sig vill jag inte se om The Conjuring på dvd eller blu-ray. Men jag kan nog inte hjälpa det, för detta kan banne mig vara den bästa skräckfilmen som sett dagens ljus i år.

Christian Stjernström

Christian Stjernström

Mer film? Tävlingar, recensioner och massa annat på nojesmix . com/krillesfilm radion ger ro ”Jag gillar ungdomlig musik” säger svärmor och diggar med sina spretiga fingrar vid middagsbordet till P4 som spelar Patrik Isaksson. Hon rattar alltid in P4 och radion står i on-läge dag som natt. Det är ingen hemlighet att radiovågorna träffar mig också. Där, mitt emellan den välgriljerade söndagssteken och svärmors återhållsamma Gustavsbergsporslin, skjuter den skvalade musiken mig långt bort. Fjärran från helgens äventyr på nattklubben eller ett hårdhudat soundtrack till en dundrande Michael Bay-rulle.

Christian Stjernström, nojesmix.com/krillesfilm

26

Svärmors hantering av ett gammal medium som en klassisk radioapparat är som ett lindrande plåster mot ett varigt musiksår. Skvalmusiken (eller ”ung-

domlig musik” som svärmor gärna refererar den till) är avlägsen den nya hanteringen av musik, film och populärkultur i stort. Public service-andan är så mycket mer än Radiotjänsts enträgna jakt efter licensbetalare. Statlig radio och tv ger oss det där som ingen behöver bry sig om. Musik och tv som inte känns, hörs eller engagerar. Det kan vara så förbannat skönt med ett medium som inte låter hippt, hysteriskt eller påtvingat. Radions P4 med lokalknutna reportage om Storsjöns uttrar, samtidigt som de avbryter med en skön bit av Dire Straits är, tillsammans med hembakta kanelbullar, ett glas mjölk och svärmors urverk som plingar varje halvtimme, exakt den stilla ro och avslappning jag behöver. Men förstå mig rätt. Jag omfamnar den känslan lika mycket som en diskodunkande kväll på krogen eller en pang-pang film med nära och kära. Men det är någonting alldeles speciellt med den

där gamla radion och svärmors diggande. Och så kommer det nog alltid att vara.

sevärt

enligt Christian

Nu startar den äntligen! Fortsättningen på Jax Tellers herravälde i Sons of Anarchy. Sista säsongen inleds i det stora landet i väst i mitten av september. Ska Jax äntligen ta över hela verksamheten nu? Och kommer Clay att försöka stoppa honom? Uh. Spännande! Har ni missat Sons of Anarchy? Se alla säsonger på Netflix eller köp hem samtliga avsnitt på dvd nu! Ett måste!


film + spel

spelhösten är här Äntligen börjar man komma ikapp på jobb- och spelfronten så här efter en välbehövlig semester. Förutom ett par intensiva dagar med Nintendo 3DS när regnet var som värst så har jag helt hållit mig fri från allt vad tv och spel innebär under min semester.

Potpurri av känslor Ultimat semesterspel Urvattnad story the broken circle breakdown njutafilms

animal crossing: new leaf

dark xbox 360, pc

Nintendo 3DS

Regi: Felix Van Groeningen medverkande: Veerle Baetens, Johan

Heldenberg med flera. premiär: 6 september

Om den naiva drömmen om det stora landet i väst har det gjorts många filmatiseringar. Men få historier har lyckats binda samman den stora längtan efter en nystart, både mellan man och kvinna, och lusten efter ett barn som i den belgiska The Broken Circle Breakdown. Här flyter passion, sex, drama och sann berättarglädje ihop till ett sällat skådat potpurri av stora känslor. The Broken Circle Breakdowns kärna är Elise och Didier. Det sägs att motpoler dras till varandra och ingenting kunde vara mer korrekt. Deras åsikter kring politik, religion och samlevnad skiljer sig men de dras till varandra genom musiken. Didier spelar banjo i countryband, hon äger en tatueringsstudio. De är som gjorda för varandra. Eller inte. Filmen vrider och vänder på förutfattade konventioner. Den spelar oss ett spratt och överraskar till och med den mest inbitne filmälskaren. The Broken Circle Breakdown har ett uppfriskande tonläge och ett mycket intressant manus. Ibland kan det dock bli en sväng för mycket kring det diffusa och galna upptåg men den är värd en titt.

Christian Stjernström

simultation: För en sådan som mig – som aldrig spelat ett Animal Crossing-spel tidigare, så känns Animal Crossing: New Leaf helt perfekt. Jag har fått chans att introduceras till en högt aktad spelserie när den kanske är som bäst. Nintendos handhållna 3D-konsol känns verkligen lika glödhet som sommarsolen, med många riktigt bra titlar – AC: New Leaf är verkligen inget undantag. Som borgmästare är det ditt jobb att sköta om din by och dess färgglada djur till invånare – samtidigt som du som människa ska bo bland dem. Det finns inga direkta måsten eller mål som du måste uppnå, vilket kanske kan låta ensidigt men det är tvärtom riktigt trevligt. I New Leaf är det nämligen du som bestämmer – du tar tag i de sysslor du vill, när du vill. Ibland vill man kanske bara rå om sitt hus och ordna med inredningen. Förutom att det är väldigt roligt så är det också extremt sött och väldesignat, i bästa Nintendoanda. Dessutom är det ett ultimat semesterspel, tack vare det handhållna formatet.

skräck/action: Det tycks inte finnas någon ände på vår fascination för vampyrer – ett faktum som spelutvecklarna Realmforge Studios försökt tagit vara på i sitt nya spel Dark. Huvudkaraktären Eric Bane kvicknar till utanför klubben Scantuary, illamående, förvirrad och med minnesförlust. Med vacklande steg tar man sig in på klubben. Där får man efter att ha genomlidit ett antal mer eller mindre usla dialoger klarhet i vad som står på vad varför Eric lider detta underliga tillstånd – han har så klart blivit vampyr och därmed del av en underjordisk vampyrrörelse. Dark är i sig ett klassiskt sneak’em up. Med hjälp av insamlade erfarenhetspoäng låser du upp diverse förmågor för att underlätta ditt äventyr. Vampyrer, blod, mörker och förbannelse i all ära. Jag kan se potentialen om jag kisar, men den dystra sanningen är att Realmforge knappt når halvvägs i mål med Dark. Ett tappert försök som tycks ha mynnat ut i en blodröd flod av misstag på misstag. Till de största misstagen hör en urvattnad story med kassa dialoger.

Mattias Andersson Mattias Andersson

Smakfullt

Trevligt designat

state of decay

mario & luigi: dream team bros.

xbox live arcade (xbox 360)

nintendo 3ds

xbox one får försenad lansering i sverige Microsoft kom med den rejält nedslående nyheten att deras nya konsol Xbox One får en försenad lansering i Sverige. Tyvärr rör det sig inte heller om bara några dagar utan om månader. Medan större delen av världen får sina Xbox One i november så kommer bland annat Sverige, tillsammans med ytterligare några länder att få vänta till någon gång i början av 2014. Exakt vad försening beror på har Microsoft inte gått ut med, inte i detalj. Men att de ligger efter med produktionen är självklart och mest troligt så är det de länder med färre förhandsbokningar som drabbas av förseningen. Riktigt riktigt tråkig nyhet, båda för Microsoft och deras fans.

action/skräck: Hur många zombiespel har du plöjt igenom i dina speldagar? Galet många antagligen! Men aldrig ett sådant som State of Decay från Undead Labs. Här har ni nämligen ett av de bästa Xbox Live Arcade-spelen någonsin. Utdragna inledningar och djupa dialoger är överflödiga – sandlådespelet State of Decay går rakt på sak och man slungas rakt in i en zombieapokalyps. Spelet startar med Marcus och Ed som blir tagna på sängen av nyheten när ett gäng döingar rusar mot dem med gapande käftar. Med ett stort urval av vapen, verktyg, strategier och valmöjligheter så är det upp till dig och ditt team att överleva den rådande förödelsen. Valfriheten är stor och variationen i State of Decay är enorm. Man har lyckats skapa ett rejält djup utan att riskera trötta ut spelarna. Undead Labs har tagit zombiegenren till en ny nivå i ett smakfullt detaljerat spel som är varierande nog för att spelas om och om igen. Det enda som egentligen står mellan State of Decay och en solklar fempoängare är ett kooperativt onlineläge.

plattform, rpg: För någon som vuxit upp med Nintendo och höjt Squares gamla rollspel till Super Nintendo till skyarna, så är det svårt att inte fastna för Mario & Luigi: Dream Team Bros. Kombinationen av ett lättsmält Mario-spel och ett rollspel med allt vad det innebär – specialattacker, utrustning och färdighetspoäng är för mig ett vinnande koncept. Dream Team Bros utspelar sig i Pi’illo Island – en värld som i vanlig Super Mario-ordning måste räddas av bröderna rörmokare och ja – det finns en prinsessa att rädda också! Striderna är något av en blandning av sedvanligt plattformande och rpg-strider där bra tajming är A och O. Det räcker inte med sömnig ”button mashing” för att vinna! Ett viktigt och extra intressant inslag i spelet är Luigis speciella och något galna drömvärldar – något som måste upplevas för att man skall förstå det. Som vanligt bjuds det på trevlig design i en läckert färgad värld.

Mattias Andersson

Mattias Andersson

Handhållet känns som det självklara valet om man prompt skall spela under sommaren eller på resande fot. Det har nu också varit en sådan tid, där spelreleaserna inte direkt haglat ned. Däremot är det gott om loppisar under sommaren, folk städar ur gamla källare och vindsförråd och vad göms väl där? Jo, de gamla retrospelen – så klart! Mitt retrosug blir alltid som störst när det är som mest dött på den nuvarande spelgenerationens front. Så under de senaste veckorna har jag lyckats håva in både ett travel NES-spel och ett Sega Master System-paket med både enhet och ett helt gäng trevliga spel. Nostalginivån är på topp och jag kan inte låta bli att sakna den ”gamla goda tiden” – så mycket att det gör lite ont. Men för att inte vara så jäkla bakåtsträvande så tänkte jag de närmsta dagarna försöka hinna med att spela igenom två nyversioner av gamla favoritspel från barndomen. Det har ju nämligen kommit nya versioner av både Duck Tales och Flashback, två riktigt bra klassiker. Det ska bli spännande att se hur de nya produktionerna står sig mot dessa två odödliga retrofavoriter som gick heta på mitt NES och min Amiga 500 under det tidiga 90-talet. Vad jag tycker om dem kan ni antagligen läsa om i nästa nummer av Nöjesmix. Tjing! Mattias Andersson

27


SMYCKA DIG!

299:stl. 30-36

599:stl. 33-39

450:stl. 28-39

C H A R M U P YO U R L I FE

399:stl. 30-36

THE NEW CHARM BANGLE Charm Bangle 520:Charms fr. 270:-

999:stl. 31-37

GÄSTRIKERINGEN Silver 350:Guld fr. 2.950:-

Drottninggatan 36 Gävle 026-12 19 75 Drottninggatan 17 Gävle 026-18 36 90

28

Drottninggatan 18 Gävle • 026-12 16 69


prylar Bågar från Persol, 2090:- på Synsam.

Hörlurar I-Mego Heavy Beat G, 349:- på ljudia.se.

Pläd Hermine, 149:- på IKEA.

Klocka Cooper Falls från Gant. 1790:- på Klockmaster.

Trepack anteckningshäften B5, 115:- på Granit i Stockholm.

God save the gubbe

Hösten innebär en nystart för många. Terminer ska påbörjas och nya arbetsuppgifter ska genomföras. Årstidsskiftet innebär också en förändring av garderoben och en uppdatering på teknikfronten. Vi har i det här numret inspirerats av material som skinn och stilförebilder som den engelske slottsherren. av: Anna Utterberg

Mockahandskar, 299:- på H&M.

iPhonefodral i läder med plats för kontokort och legitimation från Nic & Mel, 299:- på Uncle Frank.

Whiskyglas med rundad botten från Saga Form, sexpack 229:på Cervera.

Ryggsäck i skinn från Wera, 999:på Åhlens.

Liten dekorationsjordglob, 199:på Indiska (i butik 9 september).

Cykel Track med två växlar (växeln är inbyggd i navet och växlingen sker automatiskt vid 18 km/h) och fotbroms, 5800:- i detta utförande på bikeid.se.

Halsduk från KappAhl, 199:-.

29


nöjeskalendern

Gävle augusti lördag

31

Bondens Marknad på Rådhustorget. Torgmarknad med närproducerade och ekologiska produkter.

Gävle september Onsdag

4 6

har varit studiomusiker i Los Angeles i nio år och sedan också i Nashville under många år.

Exit Filmfestival på Gasklockorna.

Lördag

Gefle IF – Brommapojkarna på Strömvallen.

7

Mats Lindblom Band på CC-puben.

Bottleneck Brothers på CC-puben.

Brynäs IF – Djurgårdens IF på Läkerol Arena. Europhean Trophy.

Brynäs IF – AIK på Läkerol Arena.

Torsdag Caroline af Ugglas på Konserthuset.

Tisdag

17

Bondens marknad på Rådhustorget.

Brynäs IF – Skellefteå AIK på Läkerol Arena.

Söndag

Onsdag

8 13

25

Gävle Jazzclub presenterar Amanda Sedgwick Quintet på Konserthuset.

Degreadead och Deals Death på Dirty Harry, Harrys.

18

26

Gävle Symfoniorkester framför Beethovens första symfoni på Konserthuset. Beardfish på CC-puben. Carnal Forge och Zodiaz Ciphers på Dirty Harry, Harrys.

Fredag

27

Å-draget längs Gavleån.

Gävle Jazzclub presenterar Monica Borrfors & Gösta Nilsson Trio på Konserthuset.

Peter Carlsson & Blå Grodorna på Konserthuset.

Fredag

Quiz på CC-puben.

Anders Karlstedt & Memphis Ro på CC-puben.

Fredag

Norlie och KKV på SlickCity.

Karrik´s på O´Learys. Top Cats på Harrys.

Onsdag

Å-draget längs Gavleån.

Quiz på CC-puben.

Fredag

Breakouts på CC-puben.

som kommit att bli hans främsta signum– att vara lika underhållande som han är tänkvärd. Showen är fylld av igenkänning, roliga vardagsbetraktelser och överraskande analyser av den svenska mentaliteten.

Gävle Symfoniorkester framför Mozarts tredje violinkonsert på Konserthuset.

20

Vuxna pojkar på O´Learys. Å-draget längs Gavleån.

Exit Filmfestival på Gasklockorna. The Company på CC-puben.

Jessica Falk & The Flaming Hearts + Charlie McCoy på Folkets Hus. Världsberömda multiinstrumentalisten Charlie McCoy, Nashville, gästar Jessica Falk & The Flaming Hearts. Charlie McCoy har varit aktiv som studiomusiker i Nashville under 48 år och medverkat på runt 13 000 album med bland andra Roy Orbison, Dolly Parton, Johnny Cash, Bob Dylan, Elvis Presley, Paul Simon, samt spelat in 35 egna soloplattor. För 1.5 år sedan släppte artisten och låtskrivaren Jessica Falk sitt debutalbum The Nashville Sessions, en livestudioplatta inspelad i Nashville med musiker till bland andra Garth Brooks, Dolly Parton och Elvis Presley. Charlie McCoy var producent på albumet. Pianisten och sångerskan Jessica Falk har senaste året uppträtt med Charlie McCoy band ett flertal gånger och skrivit ett stort antal nya låtar i Nashville med låtskrivare som Dave Robbins, Roger Cook, Bobby Wood, Tony Colton, som skrivit hits till bland andra Deep Purple, Elton John, Bette Midler, Kenny Rogers och Eric Clapton. Nyss blev det också klart att legenden och gitarristen Billy Bremner kommer att ingå i bandet under den kommande miniturnén. Billy Bremner som spelat med Paul McCartney, Johnny Cash, Elvis Costello, Little Richard och var gitarrist i bandet Rockpile och The Pretenders kommer också att ingå i bandet under turnén. Billy Bremner

30

La Bohème på Gävle Teater. Låt dig svepas med i Puccinis berömde opera. I Kristofer Steens regi blir det en historia som går direkt på de stora känslorna. Ishgebaa på CC-puben. Tide på O´Learys. Ereb Altor på Dirty Harry, Harrys.

Lördag

21

Bondens marknad på Rådhustorget. La Bohème på Gävle Teater. John Dahlbäck på Allstar.

Hion Martell på CC-puben.

Lördag

Tisdag

14

Pomos Piano på Gävle Teater. Barnteater från fyra år. Bondens marknad på Rådhustorget.

24

Fredrik Lindström på Konserthuset. I den hyllade soloföreställningen Svenskar är också människor gör Fredrik Lindström det

Oktoberfest på Läkerol Arena. En helkväll med mat och underhållning i arenans entréhall. Vi dukar upp i sann oktoberfest med kostymer, bänkar och bord, och på menyn finns traditionell mat i bayersk anda. Underhållningen står bland annat Alpenkapelle för som kommer att köra allsångslåtar, lekar och tävlingsinslag under kvällen. Carrie Rodriguez + Chet O´Keefe på Gasklockorna. Carrie Rodriguez är en efterlängtad artist. Efter det närmast mytiska samarbetet med Chip Taylor och flera turnéer runt Skandinavien tog det plötsligt slut. Carrie bestämde sig för att ta klivet ut och prova på en karriär som soloartist. Sedan Carries senaste turnébesök har det blivit tre soloskivor. Carrie är ett av de största namnen på americana-scenen i USA och ingen tvivlar idag på att hon var redo att ta klivet. Chet O´Keefe är en klassisk amerikansk singer/ songwriter. Empatin, de ljuva melodierna och humorn känns och låter ibland väldigt mycket John Prine och Guy Clark. Nerven, sorgen och melankolin andas Townes Van Zandt. Det är ingen tillfällighet att det är en fjärde mästare som fick oss att lyssna och sa att Chet var hans absoluta favorit. Otis Gibbs är både ett stort fan och en nära vän. Chet kommer tillbaka till Sverige som trio ”John Prine-Style” och den alldeles fantastiska nya skivan Because Of You i bagaget. Han har genom sina många konserter som Triple Troubadours och support till Kinky verkligen hittat sin publik i Skandinavien. Många har blivit berörda och fyllda av varma känlor av sånger som Game Bird, Some Swedish Men, Somewhere North Of Here och True Love.


nöjeskalendern

sandviken september Lördag

7

Blästerdagar i Hälltjärn, Järbo. Myrmalm blir smidbart järn, guldvaskning och fotoutställning om järnet, fika, kolbullar med mera.

av Nick Ryan. Bland de medverkande finns bergsklättraren och äventyraren Fredrik Sträng från Gävle.

Fredag

13

Fredag

20

upp till Cale att rädda presidenten, sin dotter och sitt land. I rollerna Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal med flera.

Fredag

27

Stålisloppet på BJ-arena. Gatlopp med start och mål på BJ-arena för alla åldrar. Jernvallen firar 75 år på Göransson Arena. Cirka 25 föreningar deltar, det blir tävlingar, uppvisningar, tårtbuffé och Tobbe Trollkarl uppträder.

biopremiärer augusti Fredag

30

Monica Z. En ung kvinna längtar bort från småstadslivet i Hagfors till jazzens rytmer i Stockholm. Hon belägrar stadens pulserande klubbliv med Nalen som dess självklara medelpunkt. En unik artist växer fram bland konstnärer och hipsters i sextiotalets New York. Briljant och sensuell med aptit på livet i en tid när natten är lång och festen aldrig tar slut. Åtrådd av alla men samtidigt ensam när morgonen gryr. I rollerna Kjell Bergqvist, Sverrir Gudnason och Edda Magnason.

Mitt liv med Liberace. Steven Soderberghs biografi över den firade pianisten Liberace med Michael Douglas och Matt Damon i huvudrollerna.

biopremiärer september Fredag

6

Emperor. En berättelse om de relationer som uppstår mellan fiender i krig. Filmen berättar en historia baserad på verkliga händelser, om de modiga och hemliga rörelserna som skapade fred i efterkrigstidens Japan. I rollerna Tommy Lee Jones, Matthew Fox, Toshiyuki Nishida med flera.

Pain and gain. Daniel Lugo är en ex-kriminell som tar jobb som personlig tränare på Sun Gym samtidigt som han drömmer om att vara något mer, ha mer och kunna leva livet till fullo. Han förstår också att han inte kommer att uppnå allt det med sitt tränarjobb. En dag, när han som vanligt tränar sina rika och motbjudande kunder, får han en lysande idé. Tillsammans med två av sina kollegor utarbetar han en plan på att kidnappa den extremrike Mark Schiller och pressa honom på pengar. Efter tillfångatagandet tvingar de Schiller att föra över alla sina tillgångar till tränarna, som därefter planerar att döda honom för att dölja sina spår. Dessvärre för dem så misslyckas de med att göra sig av med bevismaterialet, Schiller rymmer och inleder tillsammans med polisen en jakt på de skyldiga. I rollerna Peter Stormare, Ed Harris, Mark Wahlberg med flera.

Before Midnight. 1995 tog Bara en natt publiken med storm, och 2004 fick den en uppföljare i lika omtyckta Bara en dag. Nu har det blivit dags för den tredje, och till synes sista, filmen i Richard Linklaters, Julie Delpys och Ethan Hawkes trilogi. I Before Midnight återförenas huvudkaraktärerna Jesse och Celine under mognare omständigheter, de är gifta och har två barn, men under en Greklandsemester ställs de likväl inför den eviga frågan: vara ihop för alltid, eller avsluta det en gång för alla?

Familjetrippen. David Burke livnär sig på att sälja marijuana till bland annat kockar och hemmafruar, men aldrig till barn – han har ju trots allt ett samvete. Så vad kan då gå fel? En hel del ... Efter att några ungdomar stulit hans lager blir han skyldig sin leverantör Brad en massa pengar. För att bli kvitt skulden – och för att behålla alla kroppsdelar intakta – måste David nu smuggla in ett stort parti droger åt Brad från Mexiko. Genom att övertala sina grannar, strippan Rose, Kenny som gärna vill bli kund och den gatusmartatonåringen Casey så gör han upp en idiotsäker plan. En låtsasfru, två låtsasbarn och en stor, blänkande SUV senare är familjen “Miller” på väg mot den Mexikanska gränsen för en nationaldagshelg som kommer att sluta med en smäll … I rollerna Jennifer Aniston, Thomas Lennon, Emma Roberts med flera. Riddick. Förrådd och lämnad att dö av sitt eget släkte på en ödslig planet, kämpar Riddick för att överleva mot främmande rovdjur och blir kraftfullare och farligare än någonsin. Snart invaderas planeten av prisjägare som tagit upp jakten på Riddick, men de inser snart att de endast är brickor i ett större spel av hämnd. I rollerna bland andra Vin Diesel, Karl Urban och Katee Sackhoff.

Glöm inte att maila dina evenemangstips till red@nojesmix.com

Du kan också lägga upp dina arrangemang i vår kalender på nojesmix.com Smurfarna 2. The Summit. I augusti 2008 bestämmer sig 24 bergsklättrare sig för att anta sitt livs största utmaning och bestiga världens farligaste bergstopp, det förrädiskt branta K2. Två dygn senare är elva av dem döda. Hyllad och gripande dokumentär om en bergsbestigning med dödlig utgång regisserad

R.I.P.D. Jeff Bridges och Ryan Reynols gör huvudrollerna som två döda (den ena nyligen och den andra för över 100 år sedan) poliser i actionäventyret, R.I.P.D. Rest In Peace Department är en poliskår, fylld av medarbetare från olika tidsåldrar, som har i uppdrag att skydda vår värld mot en ständigt ökande mängd av varelser som vägrar att följa med till den andra sidan. The Grandmaster. Filmen handlar om kampsportsmästaren Ip Man, mannen som tränade Bruce Lee.

White House Down. Polismannen John Cale har just nekats sitt drömjobb hos Secret Service, som livvakt åt president James Sawyer. För att inte behöva göra sin dotter besviken med de tråkiga nyheterna tar han henne i stället på en rundtur i Vita Huset när byggnaden plötsligt tas över av en tungt beväpnad paramilitär grupp. Med landets regering i kaos och tiden emot sig är det nu

Belleville Baby. En poetisk dokumentär om kärlek, tid och det som går förlorat. Ett oväntat telefonsamtal från en sedan länge försvunnen älskare återväcker minnen av deras tid tillsammans: våren i Paris, demonstrationerna, vespan och katten som hette Baby. I lodjurets timme. En ung man har spärrats in efter att han dödat ett äldre par. Ingen vet varför och pojken talar inte. Forskaren Lisbeth är ansvarig för ett experiment där patienterna skall få tillgång till ett husdjur. Pojken får en röd katt. Initialt går allt fint, men strax förloras kontrollen. Katten försvinner, en patient blir attackerad och pojken försöker begå självmord. Lisbeth ber prästen Helen om hjälp. I rollerna bland andra Börje Ahlstedt, Lia Boysen och Sofie Gråbol. Livet går vidare. Bettie, en före detta skönhetsdrottning, bor med sin pratsjuka gamla mamma och driver en familjerestaurang som är på konkursens rand. När mamman avslöjar att Betties älskare setts ihop med en mycket yngre kvinna, brister allt. Bettie slänger sig i bilen för att åka och köpa cigaretter. Men jakten på cigaretter blir en jakt efter ett nytt liv. Efter fem dagar ringer hennes dotter och ber henne köra sitt elvaåriga barnbarn Charly till hans farfar, ett barnbarn hon aldrig haft tid att bry sig om. Med Charly i sällskap reser Bettie genom den franska landsbygden, en resa som kommer innebära många oväntade händelser och chanser för dem bägge. I rollerna Catherine Deneuve, Claude Gensac, Hafsia Herzi med flera. Skumtimmen. Julia har aldrig förlåtit sin pappa sjökaptenen Gerlof, som hon anklagar för sin son Jens död. Gerlof har sedan många år gjort en egen utredning då han misstänker att en tidigare försvunnen och mytomspunnen mördare på Öland, Nils Kant, kan ha med Jens försvinnande att göra. Nils Kant är begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs Nils Kant ibland vandra på det öländska Alvaret i skymningen. I skumtimmen. I rollerna Lena Endre, Tord Peterson, Max Felder med flera. The Worlds End. 20 år efter ett försök till en episk pubrunda, återförenas fem barndomsvänner när en av dem blir fast besluten att ge sig på maratondrickandet igen. De övertalas till att iscensätta ett extranummer av kompisen Gary King, en 40-årig ​​man som ännu håller fast vid tonåren. Han drar med sina motvilliga kompisar till sin hemstad och försöker återigen att hitta den mytomspunna puben, The World’s End. När de försöker förena det förflutna och nutiden, inser att de den verkliga kampen handlar om framtiden, inte bara deras, utan hela mänsklighetens. Att hitta The World’s End är det minsta av deras bekymmer. I rollerna bland andra Simon Pegg och Rosamunde Pike.

31


dryck

Månadens

foto: Lina Westman

mannie ersgård

june bug

Jobbar på: Heartbreak Ålder: 22 år Civil status: Förhållande. Antal år bakom baren: Två. Blandar helst: Drinkar med bra sting i som till exempel Geting. Beställer helst: Enkla drinkar, Vodka/ tranbär, och Vodka/Russian fungerar alltid, annar är det bira och järn som gäller. Tråkigaste beställningen att få: Nere på SlickCity handlar allt om att jobba så snabbt som möjligt så jag försöker hjälpa alla. Men att vara dryg och vifta med pengar framför mitt ansikte hjälper inte. Hur får man snabbast hjälp av dig: Se glad ut, kanske säg nåt kul! Bästa stunden i baren: När stämningen i hörnet är på topp trivs jag att jobba men höjdpunkten på varje pass är efter stängning när vi städar i bar överkropp.

Beskrivning: En fruktig, sötsur sommardrink som kommer fungera även i höst när du vill få sommarvibbar. Du kommer trots allt dricka den i Gävles hetaste källare.

32

Ingredienser: 2 cl Midori 1 cl Malibu 1 cl bananlikör 6 cl Sweet´n´Sour-mix 4 cl ananasjuice is Tillvägagångssätt: Ta ett Collinsglas och fyll det med is. Ta sedan en shaker och blanda alla ingredienserna i den, skaka! Häll innehållet i glaset och garnera med en citronskiva.


krogguide

Restaurang

Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

amerikanskt Allstar

Norra Kungsgatan 7, Gävle 026-100510 Öppet: Mån-Tor från 16, Fre från 15, Lör från 13, Sön från 14- Nattklubb Fre-Lör 2202 www.allstarbar.se/gavle Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning, allt serverat i en exklusiv och sportig miljö. Vårt kök erbjuder klassisk amerikansk junkfood med en extra touch. Boka bord på 026-100510

O´Learys

Drottninggatan 6, Gävle 026-124200 Öppet: Mån-Tis 15-23 Ons- Tor 15-24, Fre 15-02 Lör 12-02 Sön 13-23 O’Learys är den självklara mötesplatsen som erbjuder dig som gäst en unik kombination av känsla, bemötande, smaker och upplevelser. Du som varit på O’Learys vet vad som händer när favoriterna gör mål. Taket nästan lyfter och du kan inte sitta stilla, oavsett vilket lag du håller på. Du sugs in i spelet och är aldrig ensam. Skillnaden är att du har baren och restaurangen på armlängds avstånd. olearys.se/gavle

asiatiskt

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

modern cross over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! jarnvagskrogen.se

Mingel & Bar

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. akropolistaverna.com.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.0013.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 OnsLör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Tennstopet

Bienvenido

Järnvägskrogen

Österns Pärla

klassiskt

mexikanskt

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 tennstopetgavle.se

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-02 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch mån-lör 11-15 och fika alla dagar. After work alla dagar 16-19. À la carte. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

kvarterskrog södra

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Sön-Tor 15-24, Fre-Lör 15-02 www.racknroll.se Biljard, dart, karaoke, mat och Vegas. Se matchen på storbild och liveband på scenen. Alltid fri entré.

café

S Kungsgatan 12, Gävle 026-652323 Mån-Lör från 11 till stängning (senast 01) www.sodramat.se Södra är en kvarterskrog på Söder med rustik och rak mat, ett stort ölsortiment och en välfylld bar inslagen i en skön och ombonad miljö. Vi har lunch där vi har en meny som byts ofta beroende på vad det finns för råvaror för stunden. Kvällsmenyn består ofta även den av rätter som vi har en kort tid men även klassiker som finns hela tiden på menyn. facebook.com/sodramat, instagram. com/sodramat

Coffee Shop Java

pizzeria

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Nattklubb fredagar och lördagar 22-02 Fredagar: Partyfeeling med två dansgolv. Lördagar: Trippelnöjet med två dansgolv och en rockbar. Blandad publik & musik. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Gävles bästa pizzeria enligt onlinepizza.se. Vi har utkörning över hela Gävle, vi bakar goda pizzor med tunna bottnar av förstklassiga. Luncherbjudanden vardagar 11-14 för endast 59:- . Hemkörning via pizzaonline.se eller isakscorner.se (hemkörningsavgift 50:inom hela Gävle). Välkomna!

svenskt

pub

Harrys

Bilagan/Don Peppino

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-ons 11-23 tor 11-24 fre 11-02 lör 1202 Harrys i Gävle erbjuder mycket mer än bara god mat, vi har ett mycket brett utbud av både öl och vin där de allra flesta viner går att få på glas. Köket erbjuder er allt från lunch av svensk husmanskost, elegant á la carte, eller lättare pubrätter. Vi har catering: från leverans av lunchlådor till trerätters middagar. Nattklubb med tre barer och tre dansgolv fre-lör 22-02. Boka vår festvåning. Mer info på vår hemsida www.gavle.harryspubar.se. Välkomna!

Ons-Tor 17-22, Fre 17-01, Lör 14-01, Sön 14-21 (vid livemusik förlängt öppet söndagar) Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se kalender på ccpuben.se

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet Mån-Tis 16-23, Ons-Fre 16-02, Lör 15-02, Sön 14-22 Karaoke ons-lör Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Mån-Tis stängt

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

nattklubb

Harrys

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Ett år (11 nr) 2500:Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 026-15 96 79.

33


addLemon

POWERED BY:

VINN EXKLUSIVA BILJETTER! LÄS MER OCH ANMÄL DIG PÅ NRJ.SE 34


krönika

I backspegeln Jonas Lantto minns karriärens hittills viktigaste match, den som säkrade lagets plats i Allsvenskan. text: Jonas Lantto foto: Frank Werle

Det var bara sekunder kvar av matchen och resan var på väg mot sitt slut. Det var kallt ute men inombords infann sig en varm och underbar känsla medan publiken applåderade åt oss. Några minuter tidigare hade jag insett att karriärens kanske viktigaste match var vunnen. Tiden gick och till slut stoppade domaren pipan i munnen och blåste av matchen. Ett vilt jubel bröt ut och glädjen gick inte att ta miste på. Ryggdunkningar och kramar efterföljde varandra och det var en närmast euforisk känsla på planen. Vi hade lyckats besegra GIF Sundsvall i kvalet till Allsvenskan med totalt 3-0 efter två gastkramande matcher. En lång säsong var till ända och den fick ett lyckligt slut. Vi sprang ett ärevarv och tackade publiken, gick ned i omklädningsrummet och hurrade som aldrig förr. Sedan släppte allt och man kom knappt ihåg vad som hade skett. Vad hade egentligen hänt?

jag känt tidigare under dagen borta och jag kände att det skulle bli min match. Vi började matchen med bollen och vi hade en variant där jag skulle få bollen på fötterna i högerposition. Vi använde oss av den och jag lyckades ta mig förbi två, tre spelare innan jag avlossade ett skott som smet tätt utanför. Jag och laget hade fått den start vi ville på matchen och vi kände att vi fått med oss publiken i ryggen från matchminut ett. ”Det här kommer vi vinna enkelt” tänkte jag men halvleken jämnade ut sig och GIF Sundsvall hade ett jätteläge strax innan paus när deras vänstermittfältare kom in bakom vår backlinje och fick ett friläge. Som tur var missade han skottet och alla på Strömvallen drog en lättnadens suck. En ettmålsledning är väldigt skör så det var skönt att gå in i pausvilan med den ledningen intakt. I pausvilan pratade vi om att behålla lugnet och fortsätta spela vårt spel. Det kändes väldigt lugnt i pausen trots deras chans och vi var segervissa.

Vi visste att idag är det nu, om någon gång, man ska visa sig från sin bästa sida. Jag vaknade upp på morgonen med en orolig känsla i kroppen. Det var dagen D och nervositet gjorde sig påmind så snart jag slog upp ögonen. Det var denna dag allt skulle avgöras – om vi skulle spela i Allsvenskan även säsongen 2011. Vi hade ett bra utgångsläge inför matchen då vi vunnit vårt första mötet borta i Sundsvall med 1-0 genom Jakob Orlov. Trots detta var jag allt annat än säker inför matchen. Jag klev upp ur sängen och åt min sedvanliga grötfrukost. Varje tugga var en pärs men jag krigade ner hela tallriken. Allt för att jag skulle orka spela och göra en bra match senare på eftermiddagen. Timmarna fram till lunchen som jag skulle äta hemma hos Marcus Hansson spenderades framför datorn, i ett försök få tiden att gå så fort som möjligt och att få tankarna lite bort från matchen. Tiden gick ändå långsamt. Väl hos Marcus märktes det i luften att det var en speciell dag. Vi sa inte många ord till varandra. Även lunchen var svår att få ner och de hördes mest suckande från bordet. Vi hade kämpat i motvind hela säsongen och lyckats placera oss på kvalplats efter ett snyggt och hjälpfullt självmål av Prince Ipke Ekong i årets sista hemmamatch som gav oss en poäng. Följt av en fantastisk upphämtning i säsongens sista match mot IFK Göteborg borta från 2-0 till 2-2 i slutet av matchen genom Dragan ”Super-Dragan” Kapecvic. Nu satt vi där vid bordet, två unga norrlänningar med hjärtat i halsgropen

Vi hade lyckats och jag tänkte “fy fan vad jag älskar det här laget!

Jonas Lantto

Ålder: 26 år Position: Mittfältare Längd: 169 cm Vikt: 69 kilo Spelat i Gefle IF: Sedan 2007

inför karriärens viktigaste match och visste att idag är det nu, om någon gång, man ska visa sig från sin bästa sida. Det var jobbigt men samtidigt väldigt inspirerande. Vi samlades som alltid på kansliet två timmar innan matchen för en slutlig taktisk genomgång av tränarna. Alla visste redan innan vad som behövdes göras men en sista påminnelse är aldrig fel, speciellt inte med tanke på matchens dignitet. Det var härligt att sluta upp med de övriga i laget

och nervositet släppte ju närmare matchen kom. Från samlingen fram till matchstart gick tiden fort som jag alltid tycker den gör. Via behandling, matchuppvärmning och ombyte till matchdressen stod vi där till sist på planen inför årets sista kraftansträngning. Kapten Daniel Bernhardsson samlade ihop oss spelare och vi slöt armarna om varandra, peppade varandra och gick därefter ut tillsammans för att göra allt för att vinna matchen. Jag kände mig laddad och innan domaren blåste igång var all min nervositet

Så en bit in andra halvlek kom läget vi tålmodigt väntat på. Jakob Orlov dribblade sig in i straffområdet och blev neddragen. Domaren pekade på straffpunkten och fram klev vår vanligtvis säkra straffskytt Daniel Theorin. Nu infann sig en orolighetskänsla igen inom mig. Ett mål i detta läge skulle betyda matchen och jag ville bara se bollen gå in i mål. Theorin gjorde inget misstag och satte bollen säkert i hörnet. Ett stort jubel utbröt på Strömvallen bland oss spelare, ledare och publik. Nu kändes segern nära men det var fortfarande mycket kvar att spela – det kan vända fort om man inte är fokuserad matchen ut. GIF Sundsvall kändes knäckta av målet och vi kontrollerade matchen och när sedan inhopparen Hjalmar Öhagen vände om i straffområdet och smällde in 3-0 var saken klar. Strömvallen lyfte och vi bara sprang runt och njöt resten av matchen. Allt gick hem och Sundsvallsspelarna blev griniga och började spela fult. Det gjorde inte oss någonting utan vi tog tillvara på varje minut som var kvar av matchen och spelade ut hela vårt register. Matchen gick mot sitt slut, publiken ställde sig upp och applåderade under den sista biten innan slutsignalen. Domaren blåste av matchen. Jag höjde händerna mot himlen och skrek ut min glädje. Vi hade vunnit, vi hade lyckats och jag tänkte fy fan vad jag älskar det här laget! // Galanto

35


AP/Abdullah al-Yassin/Scanpix

Sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 s책 채r du med och r채ddar liv i Syrien!

36


korsord

kryssa & vinn: Filmpaket nu har du chans att vinna en filmpaket innehållande tre dvd-filmer; Du gör mig Galen!, The Host och Antiviral. För att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Senast den 13 september behöver vi ha din korsordslösning. Tre personer vinner varsitt filmpaket. Lycka till!

Namn: Adress: Telefonnummer:

37


Du syns väl på bussen! Vi kan nu erbjuda dig att synas på alla lokalbussar i Gävle och Valbo. En fantastiskt möjlighet att exponera dig under exempelvis en kampanj eller ett event. Kombinerat med våra övriga produkter kan du få en så komplett exponering av ditt budskap att ingen lär missa dig!

Möt människorna i deras vardag! Bussreklam i de lokala stadsbussarna är en fantastisk exponeringsyta riktad till en stor aktiv målgrupp, fotgängare, cykel- och bilresenärer samt alla de som reser med Stadsbussarna. 17.000 personer reser varje dag med Stadsbussarna vilket ger dig möjligheten att visa upp ditt budskap i ett media som når ut till 500.000 resenärer per månad.

ren ger dig unika möjligheter. En resa tar ca 8 minuter i snitt inklusive väntetid, och där äger du resenären under tiden med ditt budskap. Ta chansen att skapa en kreativ kampanj som sticker ut och ständigt når nya ögon och betraktare då bussarna under dygnets nästan alla timmar är i rörelse i vår omgivning.

Vi erbjuder dig möjligheten att synas på baksida, dörrar, front eller med innereklam i olika format där närheten till resenä-

Claes Järvby Tel. 026-27 88 04 claes.jarvby@mittmedia.se

MittMedia i Gävle | Tel. 026-15 95 00 | Hattmakargatan 14. Gävle | gavletidningar.se

Nästa nummer ute den 27 september! #1 2013

#2 2013

#3 2013

#4 2013

#5 2013

#6 2013

i Gävle

utgivning 2013 25 januari

Bokning/materialstopp 17/1 Produktionsstopp 22/1

22 februari

Bokning/materialstopp 14/2 Produktionsstopp 19/2

22 mars

Bokning/materialstopp 14/3 Produktionsstopp 19/3

26 april

Bokning/materialstopp 18/4 Produktionsstopp 23/4

24 maj

Bokning/materialstopp 16/5 Produktionsstopp 21/5

28 juni

Bokning/materialstopp 20/6 Produktionsstopp 25/6

30 augusti

Bokning/materialstopp 22/8 Produktionsstopp 27/8

27 september

Bokning/materialstopp 19/9 Produktionsstopp 24/9

25 oktober

Bokning/materialstopp 17/10 Produktionsstopp 22/10

22 november

Annonsbokning: Henrik Nilsson 026-15 96 79, henrik.nilsson@mittmedia.se Postadress: Box 367 , 801 05 Gävle • Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle • Tel: 026 - 15 96 78 • E-mail: red@nojesmix.com

38

Bokning/materialstopp 14/11 Produktiondsstopp 19/11

18 december

Bokning/materialstopp 7/12 Produktionsstopp 13/12


sara säger sitt

”Genast börjar ju en inre kamp” Jag försöker hålla ett öppet sinne. Jag brukar säga att det är öppet som ett flygfält men det är en sanning med modifikation. För när jag ser vissa människor så sluter sig mitt sinne likt en igelkott som fått en handgranat på sig.

Jag försöker, FÖRSÖKER hålla ett öppet sinne. Ibland blir jag glatt överraskad. Ibland får jag får jag en käftsmäll. Ibland försöker jag inte ens. Ibland somnar jag innan jag ens hunnit börja försöka. Det är en mixad blandning. För ganska många år sedan var jag och Camilla ute på Rullsand och badade. Det var galet varmt och packat med folk och vi hamnade bakom ett gäng killar i 20-årsåldern. Jag var inte i 20-årsåldern då. Och inte ens i 20-årsåldern var jag i 20-årsåldern om vi ska vara sanningsenliga. Och medan jag ligger där och låter blicken svepa över killarna så börjar ju genast en inre kamp. Det är som om hangartaket vill gå igen över mitt öppna flygfält till sinne. ”Kom igen nu Mårtens ... Det behöver inte vara nåt fel på den där killen för att han har en kätting i silver runt halsen ... i vissa kretsar anses det säkert vara fint ... och ... fint. Du kan inte ligga här och vara så fördömande. Det här kan vara mjuka och fina killar som säkert har fler än tre böcker hemma ... varav den ena är en inbunden Playboy Delux-kalender där sidorna sitter ihop. NEJ!. Nej Sara! Nu är du på den där negativa platsen igen. Kom tillbaka hit där vi tycker att alla är lika värda ... förutom du som är värd liiite mer ... och så mamma som också är värd lite mer. Men sen är alla andra värd LIKA mycket, även deluxkalenderrunkaren här. Men nu gjorde du det IGEN!!! Dom här killarna i sjukt mycket hårgelé och brun utan sol och jag tror jag såg lipgloss med Versacekopiorbrillor i håret, som ligger här och inte har en tanke på att bada utan bara visa upp sig och kolla på brudar. De är fina och älskvärda människor som är lika mycket värda som jag och vilken annan som helst och så är det med det ... Gud va fin jag är”. Medan den här inre dialogen har malt inom mig har grabbgänget varit tyst och solat men nu reser sig ena killen upp på armbågen och kollar ut över sin killpolare och yttrar följande vidomsord: ”Fattar du Shakira! Fattar du att sätta på henne bakifrån!”

Innelistan

Utelistan

SHARKnADO AAAARRRGGGGG! Kan vi ha en av de bästa kalkonrullarna som någonsin skapats? En tornado som innehåller 10 000 MORRANDE hajar? Som genom ett mirakel håller sig vid liv inne i tornadon och sen är jättearga och hungriga när de hoppar, just det, HOPPAR på intet ont anande människor genom väggar, dörrar, vattendrag, kranar, ugnar, gud vet vad. JAG MÅSTE JU SE DEN HÄR! 10 000 tyska, arga, morrande hajar! I en tornado! Herregud. Underbart.

CYKELBANAN PÅ storTORGET Eller rättare sagt, den icke-existerande cykelbanan på Stortorget. Först cyklar man lugnt på så fint markerade banor för att sedan hamna rakt ut på INGENTING fyllt med elaka fotgängare, beväpnade med shoppingpåsar och tillhyggen. Hela Stortorget är en djungel. Och av den så fint markerade cykelbanan syns inte ett spår. Jag tror det är tänkt att alla cyklister ska kliva av cykeln och bära den på huvudet för cykla får man då fan inte göra över torget längre.

SÖDRA MAT BAR KAFfe Serverar just nu den godaste hamburgaren i denna hemisfär. Skamlöst god på gränsen till ekivok. Vill du inte ha din egen lilla kärleksstund med en bit malen kött kan du prova en lunch lika gärna. Eller en kopp kaffe. Men om du ser mig röka en cigg utanför så vet du varför ...

CAMILLA LÄCKBERG NÅGON MÅSTE SÄGA ATT KEJSAREN ÄR NAKEN!!! säger Camilla Läckberg. Och då undrar man ju vilken bomb hon ska släppa. Jo, att Maria Montazami inte alls är mysig! Och inte alls snäll! Och åt ingenting av lunchen som snälla Camilla hade med sig till replokalen! Buhu!!! Tryck till den dumma kvinnan fort som fan Camilla! För varför ska man visa kvinnlig solidaritet för? Lever inte Maria upp till de typiska kvinnliga attributen att alltid vara glad och trevlig? KILL IT!!! KILL IT WITH FIRE!!! Jävla hycklare.

MATTHEW WILLIAMsON FöR LINDEX Denne engelsman är briljant när det kommer till färger och mönster. Kollektionen som han skapade för H&M är fortfarande gångbar och vårens mönstrade tygväskor var en stor snackis. Den 4 oktober släpper Lindex en kollektion skapad av denne designer och som en av få butiker så får Gävle in hela kollektionen! Den består av långa, snygga klänningar av otroliga mönster, en snygg gångbar skinnjacka, koftor, ursnygga väskor, jackor, mönstrade byxor och jag kan hålla på tills nästa torsdag ... Han har också skapat ett Rosa bandet-armband vilket ligger mig varmt om hjärtat då min kära mor drabbats av bröstcancer. Så om ni ska handla nåt från kollektionen så kan ni ju låta ett sånt slinka med. Kostar 100 kr och en stor del går till bröstcancerforskning. Den 4 oktober är dagen ni ska hålla utkik efter. Jag kommer köa. MELISSA MCCARTHY I sju år kastades denna talang bort som vimsig kock i dåliga Gilmore Girls. I The Heat är hon så bra att man skrattar bara hon visar sig i ett rum. Hon behöver inte prata. Hon har timing till och med när hon andas. Hon sopar banan med många av sina manliga kollegor. Första scenen i filmen utspelar sig när hon träffar Sandra Bullock som sitter och förhör en knarklangare. När Melissas rollkaraktär kommer in i rummet slänger knarklangaren en blick på McCarthy och säger sedan till Sandra ”Girl. Run. Run like you on fire.” En av de roligaste jag scenerna jag sett på länge. LINDA ENGMAN Onkologi-sjuksystern som lackade ur. Linda skrev, i sin förtvivlade ilska, en status som delades av 25 000 personer på Facebook och som gjorde så att många valde att bli månadsgivare till Cancerfonden. Det behövs fler arga människor i världen. Fler som agerar. Fler som gör nåt. Fler som faktiskt sätter ner foten. När man klistrar in ett hjärta på Facebook så gör man INGENTING för de som har tumörer i kroppen. När man skänker pengar så gör man det.

HEAD & SHOULDERS LIMITED EDITION Vad man inte vet men som gör det hela ÄNNU mer spännande är att man får med lite av Henrik och Sofis mjäll i varje flaska. O-M-G!! SIGN ME UP FOR TWO!!! SVEN OTTO LITTORIN ”Hej Sven Otto Littorin och välkommen till SVT. Vi tänkte fråga dig riktigt djuplodande och ingående frågor så vi kan reda ut om det verkligen är så att du, som en av våra folkvalda politiker, valt att bryta mot lagen och besöka en prostituerad. Vi har valt att helt utesluta henne ur diskussionen för vi utgår ju ifrån att du ALDRIG skulle ljuga. Sven Otto Littorin (ett jävla svängigt namn för övrigt), har du idkat sexuellt umgänge med den där kvinnan?” ”Nej ... Eller kanske ... Eller räknas cigarren?” 50 NYANSER AV TRÅKIGT KappAhl gör en underklädeslinje inspirerad av boken Fifty Shades of Grey skriven av E. L. James. Så passa på att kolla om du klär i undergiven. Får man gissa att det inte kommer att komma en accessoarlinje med piskor, handfängsel och buttpluggs? Inte?

I KappAhls kommande kollektion?

månadens omslag: tuva malmo

foto: Frank Werle

om tidningen: Ansvarig utgivare: Jan Sundström Tidningen ges ut av: MittMedia AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

I rest my case.

I am forever pissing my pants in mortal fear Sara Hansdotter-Mårtens nojesmix.com/saramartens

Vinnare nöjesmix #6 Presentkort Valbo Köpcentrum: Sophie Williamsson. Grattis!

39


SAMI: Morris skjorta 995:Polo RL Denim & Supply tröja 1195:Dako slips 299:Morris väst 1595:Gant Rugger byxor 1195:Diesel DZ4209 klocka. Nu 1995:Ord. 2395:-

40

Nöjesmix #7 2013  
Nöjesmix #7 2013  

Fall issue.

Advertisement