Page 1

JKF:B?FCD›EI('›)'('›J<;8E(0/)

=F9@JG<:@8C1

A8>vIJw JALBKIv;;

;<JJ@<#(-wI

9vJKALJKEL >EL::@98E8E8 ;8E@<C8;8DJ$I8P ;8M@;CPE:?

´7NT cVYY `X_VcN O\XR[ \Z ZVaa YVc´ D{K<I ?8JJ<8IF

ÈM`[i`Zb\iYcf[#b`[eXggXiYXie fZ_jkpim€ic[\eÈ DLJ@B"=@CD"BIF>";IP:B"BCL99"BFEJK"BFEJ<IK"DF;<"J:<E"JG<C"KM"C@KK<I8KLI Nöjesguiden • Östermalmsgatan 87d • 114 59 Stockholm • www.nojesguiden.se

Foto: Johannes Helje


6[[RUxYY [_ 

Omslag FOTO : Johannes Helje, johannespescatore.com STYLIST : Goran Perkovic Hร…R & SMINK : Kristina Pettersson

('

E{A<J>L@;<Ey >EL::@98E8E8JGF<BD8K?8D9F

CV UN[[ a_vSSN ZNYZย†]N_Ra V[[N[ QR OYRc cv_YQ`Xv[QN

CHEFREDAKTร–R OCH ANSVARIG UTGIVARE

Margret Atladottir margret.atladottir@nojesguiden.se REDAKTIONSCHEF

Amat Levin amat.levin@nojesguiden.se

STOCKHOLM

Nรถjesguiden ร–stermalmsgatan 87d 114 59 Stockholm tel 08-456 45 00 red@nojesguiden.se

ART DIRECTOR

Martin Petersson martin.petersson@nojesguiden.se AD - ASSISTENT

(*

A8>vIJwAvMC8Iv;;

CV acV[TN_ Sf_N `X_VOR[aR_ Naa X\[S_\[aR_N` ZRQ `V[N S\OVR_

Daniel Eriksson daniel.eriksson@nojesguiden.se REDAKTร–R Gร–TEBORG

Carl Reinholdtzon Belfrage, crb@nojesguiden.se REDAKTร–R MALMร– / LUND

Kajsa Haidl kajsa.haidl@nojesguiden.se PRAKTIKANT

Elin Engelbrektsson elin@nojesguiden.se MEDVERKANDE SKRIBENTER

(/

;<JJ@<

6[aR_[RaQ\Zv[R[ `R Sย†QQR` &&! @NZZN x_ Sย†QQR` 1R``VR ;b v_ U\[ R[ Nc @cR_VTR` `aย†_`aN OY\TTN_R

Parisa Amiri, Maina Arvas, Holly Astera, Rasmus Blom, Maja Bredberg, Aaron Eklรถf, Niklas Eriksson, Michaela Forni, Patrik Forshage, Emelie Gunnarsson, Johan Hallstan, Tomas Hemstad, Jimmy Hรฅkansson, Anders Karnell, Henrik Mรถller, Sandra Nelson, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Tone Schunnesson, Isabelle Stรฅhl, Pelle Tamleht FOTOGRAFER OCH ILLUSTRATร–RER

Carsten Oliver Bierรคugel, Johannes Helje, Emil Jรถnsson, Jakob Kaae, Pills, Thrills & Bellyaches Fร–RSร„L JNINGSCHEF

Faje Gani faje.gani@nojesguiden.se PRODUKTIONSLEDARE

Josefin Lundgren josefin.lundgren@nojesguiden.se Sร„L JARE STOCKHOLM

))

JC8>JDwC#=@E><I=vI>F:? 8CCK;vI<D<CC8E

1N[VRY .QNZ`?Nf \Z `\Y\QRObaR[ \PU YVXURaR_[N ZRQ <`XN_ 9V[[_\`

Al-Wadood Suberu alwadood.suberu@nojesguiden.se Christoffer Hansen christoffer.hansen@nojesguiden.se Melissa Schille melissa.schille@nojesguiden.s Kristoffer Wilรฉn kristoffer.wilen@nojesguiden.se Sร„L JARE Gร–TEBORG

Henning Wideberg hw@nojesguiden.se Ola Gรถthberg ola.gothberg@nojesguiden.se Sร„L JARE MALMร– / LUND

Harald Stjerna harald.stjerna@nojesguiden.se Johan Majer johan.majer@nojesguiden.se EKONOMI

Lela Djurdjevic ekonomi@nojesguiden.se UTGIVARE

,0

 D{K<I?8JJ<8IF

CNQ v_ QRa `\Z v_ `x `]RPVRYYa ZRQ YNZZXย†aa,

Nรถjesguiden Holding AB TRYCKERI

MittMedia Print DISTRUBITION

Budcompaniett AB, Bring AB, Malmรถ Europa Trading AB PERIODICITET

12 nr/รฅr

RS-kontrollerad distribution 57 500 exemplar i Stockholm 110 000 exemplar Riks ISSN 0284-236X Redaktionen ansvarar ej fรถr insรคnt icke bestรคllt material.

2 Nรถjesguiden โ€ข Nr 10 โ€ข 2010

Gร–TEBORG

Nรถjesguiden Viktoriagatan 3 411 25 Gรถteborg Annons Gรถteborg tel 0708-28 13 71 MALMร–

Nรถjesguiden Sรถdra Fรถrstadsgatan 1 211 43 Malmรถ Annons Malmรถ tel 0736-438860


D<;8I9<K8I< 

Varför hatar du tacos? – Det är framförallt tacos som koncept och livsstil som känns svårt. Smaken av tacos har jag egentligen ingenting emot. Salsa kan till och med vara rätt trevligt ibland. Margret Atladottir är chefredaktör på Nöjesguiden. Hon har spindelfobi, hatar allsvensk fotboll, och är expert på havregrynsgröt. Vilken förort är Stockholms bästa och varför? – Skulle vilja säga alla. Det har visat sig att alla snygga killar bor i förorten. I innerstaden, där jag själv har bott de senaste tre åren, finns det bara par, indiekillar och fräscha tjejer. Där snackar vi segregationsproblem.

Amat Levin är redaktionschef på Nöjesguiden. Den senaste tiden har han sörjt Gregory Isaacs och försökt lansera frasen ”mack mode” på riksnivå. Hur har det gått? – Dåligt. Jag har bara lyckats få Margret att säga det på regelbunden basis. Förstår inte varför, ”haffa” är så 2006 och ”mack mode” är mycket smidigare att säga.

Martin Petersson är dj, Art Director på Nöjesguiden och mannen som har makten att radera hela tidningen med ett knapptryck dagen innan tryck. Vilken är den störigaste trenden bland dj:s? – Att slänga på nittiotalshits i tid och otid. Nittiotalet, vila i frid.

Carl Reinholdtzon Belfrage, eller CRB som han kallas, är redaktör för Nöjesguidens göteborgsupplaga och har skrivit musik-, vin- och matkritik för tidningen i ett decennium. Borde du verkligen tipsa om Monaco? Risken att stan invaderas av hipsters torde ju öka? – Jag blir ofta anklagad för att vara en ”hipster”, men jag försöker snabbt skaka av mig den grova förolämpningen, plocka upp de kvarvarande bitarna och fortsätta med livet. Jag har ingenting med den subkulturen att göra (man måste vara nyinflyttad storstadsbo från glesbygden, bära tygpåse och söka Raf Simons-bekräftelse på Twitter för att kvalificera). Jag tror inte heller att någon hipster vet vad Restaurant de Joël Robuchon och Le Louis XV är för något. Eller någonsin kommer att sätta sin fot i Monaco. Jag kunde inte vara gladare över dessa faktum. Monaco är bara en naturlig del i rockjournalistiken och i min research för den definitiva Steely Dan-intervjun.

Kajsa Haidl är redaktör på Nöjesguiden Malmö. I detta nummer har hon bland annat framtidsspanat. Resultatet? Hon är chockad över att svennighet är på väg att bli trend igen och tror starkt på polygamins framtid.

4 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

Patrik Forshage är, utöver fritidssysselsättningen som rektor, musikredaktör och har i detta nummer intervjuat Antony Hegarty från Antony and the Johnsons. Vem har gjort årets bästa skiva än så länge? – Men om jag svarar på det blir det ju inte alls lika spännande för Robyn, Håkan, Radio Dept, Säkert!, Ludwig Bell eller Christian Kjellvander att invänta nästa nummers årsbästalista?

Niklas Eriksson är Nöjesguidens briljante filmredaktör, samlar på sinnessjuka Flashback-inlägg och innehar rekordet för flest missade redaktionsmöten. Vad blev det? En ny iPhone eller en helpensionsweekend på Ernst Rolf-museet i Falun? – Det senare min vän, det senare.

Sandra Nelson har ett förflutet som ondskefull bloggare men är nu för lat för att hata allt hela tiden. Idag hon tv-redaktör och tycker att serier är för snygga för sitt eget bästa. Vilken serie skulle må bra av att fulas ner? – The Good Wife, en inte helt usel serie, skulle vinna på en mer kommunalgrå stil. Som den ser ut nu kan ett otränat öga få för sig att det är en advokatversion av en vidrig serie som Brothers and Sisters.

Michaela Forni är moderedaktör, den som tveklöst får flest beundrarbrev till redaktionen och diskuterar, i detta nummer, internets påverkan på modebranschen. Du har badat i mjök. Hur var det? – Det var fantastiskt! Hälften vatten, hälften mjölk var det. Men man måste ju prova att bada i mjölk någon gång i sitt liv.

Pelle Tamleht är Nöjesguidens krogredaktör i Stockholm, sångare i bandet The Sunshine och karaokefantast. I övrigt längtar han tills Dovas öppnar vid Zinken. Vad är det som är så bra med Bonde söker fru? – Man påminns om att verklighetens folk faktiskt finns på riktigt och inte bara är något som Göran Hägglund har varumärkesskyddat.

Anders Karnell, redaktionens transformer, har varit programledare på SVT, är en flitig radiopratare och dessutom Nöjesguidens konstredaktör. I detta nummer har han hängt med Stockholms porrigaste konstnär. Vilken utställning ser du mest fram emot i vinter? – Det måste nog bli Färgfabrikens utställning med årets pristagare av Beckers konstnärsstipendium. Vem som vunnit är än så länge hemligt.

Maina Arvas är Nöjesguidens scenredaktör i Stockholm. I detta nummer tycker hon att även du borde leka kontextleken. Vad ska man tänka på i november? – Man kan tänka Orena tankar igen. Den som missade Dorte Olesens nya föreställning på Dansens Hus i oktober får nämligen en chans till på Moderna Dansteatern den 24–28 november. Alltså koreografen som har gjort gamla favoriter som Ful flicka och Pudel, där Frida Hyvönen medverkade.

Isabelle Ståhl är litteraturredaktör på Nöjesguiden och stammis på SVT:s Debatt. I detta nummer stör hon sig bland annat på ”aggressivt positiva personer” Är det inte bättre att vara aggressivt positiv än aggressivt negativ? – Nej. Hellre aggressivt negativa personer än Mia Thörnblom.

Johan Hallstan skriver om spel för Level och är Nöjesguidens spelredaktör. I detta nummer tipsar han om vad du ska lägga pengarna på i Appstore. Hur stor andel av Appstores spel är skit? –0,0004 procent (faktisk siffra!) av spelen på Appstore är ”spelbara”. Ännu färre är riktigt bra. Det är ganska svindlande.

Johannes Helje är fotograf, regissör och har plåtat fler Nöjesguiden-omslag än någon annan. I detta nummer stod han återigen för omslaget. Vem har varit den roligaste personen att plåta? – Dolph Lundgren efter jag bett honom ta av sig tröjan. Dolph var supertrevlig, ända tills jag föreslog att han skulle fotas med bar överkropp. Han mumlade något om att ljussättningen var fel och såg väldigt besvärad ut, tills han fick ta på sig tröjan igen. Då blev han supertrevlig igen, men var väldigt tydlig med att han inte ville att bilderna med bar överkropp skulle användas till något, någonsin.

Tone Schunnesson spånar på en generationsroman, gillar att sminka sig som en transa och är Nöjesguidens klubbredaktör i Malmö. I detta nummer gör hon sig ovän med alla som röstade på Alliansen. Hur många hatmejl från stötta högerväljare kommer du att få den närmaste månaden? – Det kommer nog att bli ungefär fem stycken. Tre av dem kommer antagligen bara att vara mejl innehållande ledsna smileys. Då är det bara två kvar, för att förtydliga. Och de två kommer nog inte vara att leka med.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli är frilansjournalist, jurist och musikskribent på Nöjesguiden. På fritiden noterar han att Paolo Roberto och Markoolio är sjukt lika. Vem är den bättre rapparen? – Svårt att säga, Markoolio har ju mer skills, men Paolo är mer badass. Å andra sidan, att kunna karate är inte särskilt gangsta, och Paolo Roberto är ju så framgångsrik att han knappast skulle kunna låta ilsken och revanschsugen på skiva. Markoolio vinner på sin muntra laidback stil, där är pengarna inget problem.

Daniel Eriksson är AD-assistent på Nöjesguiden och är förmodligen världsbäst på att göra bloggheaders. Vilket är det bästa YouTube-klippet just nu? – Itchy Balls.

Rasmus Blom är Nöjesguidens kaféredaktör i Göteborg och skrattar ibland åt dvärgar som thaiboxas. I detta nummer har han konfronterats med sin höjdrädsla. Skulle du hellre boxas med en dvärg inför en publik än att hoppa fallskärm? – O ja, jag skulle boxa dvärgen – utan tvekan. Men vad jag egentligen borde göra är att blanda nytta med nöje och hoppa fallskärm tillsammans med dvärgen. Ett sådant där tandemhopp med lillen på magen.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare och kulturjournalist, pluggar på Dramatiska institutet, skriver om film i Nöjesguiden och hatar orden ”sociala medier”. Hur arg var du under The Social Network? – Jag var ej arg, men ej heller sexuellt eggad.

Maja Bredberg är musikskribent på Nöjegsguiden och är den bloggare som har flest underliga kommenterare. I detta nummer har hon intervjuat Daniel Adams-Ray. Får Oskar Linnros se sig hotad som vårt största pophopp? – Nja, Oskar sitter rätt säker med sin popgimmick ”tuffa skinnjackan”. Som Carolas fläkt, Lykke Lis knut, Håkans sjömanskostym och Kents vit mans ångest. Daniel Adams-Ray borde utmana genom att göra en Ayo (rida på elefant) eller ärva Dr. Albans ljusblå latexplaysuit från Hello Africa-tiden.

Holly Astera är musikskribent på Nöjesguiden, pluggar kulturjournalistik och kollar på Oprah för att lugna nerverna. Du älskar Taylor Swift i smyg. Betyder det att du hatar Kanye West i smyg? – För att citera fröken Swift, ”32 and still growin’ up now, who you are is not what you did”.

Emelie Gunnarsson bloggar, är filmskribent på Nöjesguiden och tycker att Mark Ruffalo är BF-material. Detta nummer är hennes första. Hur kommer ditt liv att förändras nu när du skriver för oss? – Det kommer förhoppningsvis innehålla ännu mer film än det redan gör, vilket är sjukt fint. Den största förändringen kommer dock bli att jag måste använda mig av versal i början på varje mening, den editerade versionen av mig själv ska bli mycket spännande att följa!

Carsten Oliver Bieräugel, Nöjesguidens illustratör, bor i Berlin och gör oss alltid lika glada med sina fina alster. Hur gör man för att bli lika bra som du på att illustrera? – 1) Öva, öva, öva! 2) Köp hem tillräckligt med Cola Zero. 3) Vara beredd att sitta ensam vid skrivbordet (i flera dagar ibland).

Jimmy Håkansson är en frilansjournalist som skriver om tv-spel, kultur, politik, näringsliv och, i detta nummer, artister som fejkar sin image. Hur skulle din fejkade image se ut? – Ungefär som en nigeriansk afrobeatsaxofonist med en brokig bakgrund som aktiespekulerande burleskdansare. Tricket är att inte sväva för långt bort från verkligheten.

Frans Strandberg är bloggunderbarnet som frestar sina följare med en läsarträff utomlands. I detta nummer har han skrivit om avdankade champagnedonnor. Hur stor är risken för pinsam tystnad under läsarträffen? – Kommunikation är överskattat. Likaså ”det goda samtalet” som fenomen. Det är jobbigt att jag inte är snygg för i så fall hade jag bara kunnat sitta tyst och se bra ut mest hela tiden. Nu måste jag på fullt allvar konversera med andra människor.

Aaron Eklöf är frilansjournalist och väl bevandrad i bloggvärlden. I detta nummer har han intervjuat Dessie. Levde hon upp till förväntningarna? – Jag har intervjuat svåra konstnärer, stressade politiker och fotbollstränare efter en förlust. Men aldrig har jag haft sådana problem som när jag har haft att göra med bloggare. Ett undantag är Dessie som var hur trevlig som helst.

Henrik Möller är filmmakare och frilansjournalist. I detta nummer har han pratat konst och terapi med David Lynch. Vad är det bästa David Lynch har gjort förutom Twin Peaks och Mullholland Drive? – Fire Walk With Me är en underskattad film där både David Bowie och Chris Isaak dyker upp.

Tomas Hemstad är frilansjournalist och tycker att någon borde starta en wiki för kända Newsmill-, Expressen-, och Aftonbladet-troll. I detta nummer har han skrivit om häxhouse. Hur ser chanserna ut för genrens genombrott? – Jag skulle tippa att den antingen får ett långvarigt underjordiskt liv eller en superkort megahype. Hoppas på det första.

Elin Engelbrektsson pluggar journalistikvetenskap, har tidigare jobbat i New York och Peking, och är praktikant på Nöjesguiden. Ge betyg på Hasse Aros överarmar, ett till tio. – Under de få sekunderna jag hade ett stadigt grepp runt Hasses högra arm – eller rättare sagt – Hasses välformade biceps, fick jag bita mig i kinden för att inte börja fnissa. Samtidigt som jag tänkte att det är synd han inte är 25 år yngre. Han får en stark sjua.


adidas caprice caterpillar clarks originals clarks clou converse depeche fred perry gabor gant hush puppies lacoste merrell nike nilson norberto costa oscaria parisienne peak performance playbo y pum a r eplay rieker shepherd tamaris tiger t im ber land vagabo nd

PUMA 999:-

W W W. N I L S O N S H O E S . C O M


LEDARE

<kk_\ckmXec`^kc`mkXZb

@

somras gjorde vi en undersökning bland er läsare som vi kallar för Storstadsbarometern. För några veckor sedan blev den klar. Vi bad er att förutspå trender, och senast vi gjorde den (för fem år sedan) visade sig att allt ni förutspådde faktiskt ägde rum. Därför var vi givetvis väldigt sugna på att göra om det här. Den här gången fick vi reda på att den individualism som varit så starkt rotad det senaste decenniet, den där vi måste vara så sjukt speciella i alla avseenden, kommer att avta rejält. I framtiden kommer vi att vilja vara mer och mer vanliga. Att göra superkarriär och jobba ihjäl sig och springa runt stressad och må skit kommer att vara superohett. Vi kommer att ta det lugnt och ha det rätt så skönt. Ingen kommer att vilja bli kändis, eller programledare. Utan nu vill vi gå tillbaka till något som faktiskt liknar sjuttiotalets hippievåg, fast med lite ett annorlunda politiskt engagemang. Två saker bryr ni er om markant mer än rikssnittet. Och det är miljön och jämställdhet. Plocka svamp, jobba som hantverkare och dricka mindre sprit tror ni också starkt på. Det som jag hajade till av när jag gick igenom Storstadsbarometern var att ungdomar verkar må helt okej nuförtiden. Det kom lite som en chock faktiskt. När jag var tonåring mådde vi så jävla dåligt varje dag. Det gräts, det skrevs dikter, det skulle skäras i armar och kräkas upp allt man ätit. Very chic. Att må bra och vara glad fanns inte på kartan. Visst, ni mår fortfarande rätt kefft. Men ni verkar veta hur ni ska hantera det och viktigast: ni mår bättre och bättre. Pengar och prestige är inte ”allt”. Utan nu vill ni vara lyckliga. Hur fantastiskt som helst. Det som kännetecknar en Nöjesguiden-läsare är att han eller hon är väldigt smart, godhjärtad, politiskt medveten och vill ha det bra och mysigt. Detta har vi nu svart på vitt. Tack för att ni var med i undersökningen. Vi älskar er. Har du synpunkter på tidningen, hör av dig till mig på margret.atladottir@nojesguiden.se Q

È;\e`e[`m`[lXc`jd jfdmXi`kj‚jkXibk ifkX[[\kj\eXjk\ [\Z\ee`\k#[\e [€im`d‚jk\mXiX j‚jalbkjg\Z`\ccX `XccXXmj\\e[\e# bfdd\iXkkXmkX i\a€ck%@]iXdk`[\e bfdd\im`Xkkm`caX mXiXd\ifZ_d\i mXec`^X%È

D8I>I<K8KC8;FKK@I margret.atladottir@nojesguiden.se

C<8M<D8E@:J8CFE<

Jag begär inte att någon ska älska Manics (angående recensionen av Manic Street Preachers Postcards From A Young Man, reds. anm.), men jag tycker det är fullt legitimt att kräva en anledning till en handling. Jag vill inte hävda att allt de gör är svår musik och att de som inte gillar det är för inkompetenta för att förstå sig på det. Men av ovanstående recension att döma så kan jag inte förvänta mig att du grunnat på vad låtar som This is Yesterday, 4st 7lb, Some Kind of Nothingness<P>, Yes, Send Away The Tigers eller Judge Yr Self går ut på eller vad de försöker förmedla. Känslor är ärliga, de kan per definition inte vara falska men man kan alltid motivera dem. Jag själv har fallit för Manics av den enkla anledningen att de förmedlar något som jag inte stött på någon annanstans på samma sätt. I synnerhet på de tre första plattorna. För till skillnad från exempelvis Teitur så finns det mer än känslor i Manics, det finns en intellektuell sida med referenser till konst, litteratur, filosofi, historia och politik i en mångfald som får de flesta andra politiska band att bli generade. Jag kan tycka att vissa utav deras mer bombastiska försök kan bli lite svulstiga (its not war) Just the end of love faller exempelvis platt hos mig fast å andra sidan finns det otroliga guldkorn för den som ger sig i kast med The Holy Bible, Generation Terrorist, Journal For Plague Lovers och Know Your Enemy. Nedan finns lite saxat från allehanda recensioner... (I originalkommentaren följde citat från elva positiva recensioner av Postcards From A Young Man, reds.anm.).

<E?PCCE@E>

En av de bästa krönikor jag läst (angående Coacha mitt liv i förra numret, reds. anm). Har fullständigt klippts i bitar och varje bit ska klistras upp på mitt virituella kylskåp: http:// existentiellaklipp.blogspot.com Fattar inte att den här krönikan inte fått fler positiva kommentarer. Men folk står väl hemma framför spegeln och peppar sig själva tills de exploderar. Fru Uggla

Hej Fru Uggla, Jag blir hemskt glad när du skriver så. Egoboostad, rentav. Sandra Nelson

?@GJK<I?8K

Sverige är ett pop/hipster/rock land (en kommentar till förra numrets Skivetiketten som kvalitetsstämpel där vi bland annat skrev om Redline Records, reds. anm.). Latinos och afroamerikanska stilar får bara så mycket utrymme som Sveriges hipster journalister (exempelvis Nöjesguiden) tillåter. Och oftast då i en "förvitad" form (a ´la Diplo). Eller om det är tillräckligt politiskt för att passa deras

vänsterideal (a´la Muhammed Ali etc). Titta bara på fenomenet reggaeton som var stort för ett par år sedan. Denna musikstil som blev den absolut största i många Latinamerikanska och Karibiska länder, samt i USA, blev så extremt nertystat i Sverige att det nästan skulle kunna räknas som censur. Trots de miljontals och åter miljontals människor världen över som älskade reggaeton, så hade stilen i Sverige ett så dåligt rykte att ingen vågade skriva om det. Medan journalister i t.ex New York Times gjorde reportage efter reportage. Det jag vil ha sagt är att det är otroligt viktigt att det finns en label som REDLINE i detta lilla hipster älskande Håkan Hellström land. Hipster-Hunter

Sållar man bort alla dina konspirationsteorier blir återstoden en liten lyckokänsla som svävar mellan raderna. En sann glädje över att vi, en sådan förbenad hipsterblaska, ändå valde att skriva om Redline i förra numret. (Eller ja, det är i alla fall så vi väljer att tolka det). Maja Bredberg

J8O8K=IwEEFA<J>L@;<E%J<

Kommentarer till förra numrets Håkan Hellström-intervju

Ojojoj, imponerande. Jag måste bara få fråga hur mycket tid du lagt ned på ditt saxande? Och hur du orkar läsa minst 18 recensioner av en skiva som du redan på förhand bestämt dig för att gilla? Och om du extraknäcker som filmaffisch-AD? Med vänliga hälsningar,

Bra intervju! MEN! Håkan Hellström är inte lång. Han är kort. Han är bara 178 cm ju. Sara | 10-09-30 allt är i betraktarens öga, om journalisten är kort så är 178 cm långt? Anna | 10-10-04 Åh. Är allt lite tårögd efter ha läst det här! Emma | 10-10-04

178 är inte kort, det är medel - sårad självkänsla -. Jocke | 10-10-04

Patrik Forshage

8MCPJJE8K … en säker källa påstår sig ha blivit elakt bemött av Robyn på ICA. Allt vår källa gjorde var att påpeka att Robyn hade glömt en vara i kassan… … efter årets Rosa bandetgala vägrade Hasse Aro ta av sig den svindyra Acne-kavajen han fått låna. Istället gick han

6 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

på efterfest, sågs röka med kavajen på och enligt rykten skulle han själv bli betalningsskyldig om han spillde något på den… … Dagens Media orkar inte ens ringa upp sitt intervjuoffer innan de skriver ”Dagens Media har försökt nå XX, utan att lyckas”…Glöm inte att kolla in nojesguiden.se! Varje dag med nya recensioner och nöjes-nyheter direkt hem till dig. Dessutom kan vi glatt meddela att Margret Atladottir, Maja Bredberg, Pelle Tamleht, Camilla Åstrand, Dasha Girine, Parisa Amiri, Sara Bourke, Kristin Zetterlund, Systrarna Schunnesson, Frans Sandberg och Amat Levin bloggar hos oss. Välkommen in!

Beröm, galla, mutor, sexuella inviter och hot riktas hit… Nöjesguidens redaktion Östermalmsgatan 87d 114 59 Stockholm … och känner du dig modern kan du mejla oss på: red@nojesguiden.se

Shivas

Chefredaktör… Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och David Batra med respektive, samt ett gäng säpovakter, sågs dinera inne på East. Vår källa gjorde sitt bästa för att höra ett negerskämt, men fick gå hem tomhänt… … obekräftade uppgifter

hävdar att mysaren och Idol-deltagaren Andreas Weise har Sveriges mjukaste pung… ... redaktionen trodde inte sina ögon när vi såg George Michael stå utanför Sturehof och röka en cigg. Fast det var Ola Rapace ;PppPPPp....

OLA RAPACE?

GEORGE MICHAEL?


JC+ bygger på samarbeten, gärna med en lokal eller historisk koppling till JC. JC+Ida Sjöstedt har resulterat i en minikollektion klänningar och ett par superfina tights. Finns i utvalda JC-butiker och såklart på jc.se.

Klänning 499.– Kolla in jc.se!


Gw>wE> 

 J‚_€iYiXYc`i [`eXbfddXe[\ m\Zbfi

November ser ut att bli en av årets bästa månader. Kvalitetsserier, en bra biorepertoar, nya restauranger och ett aktivt klubbliv garanterar att vi kommer att bränna pengar. Vill du passa på att bränna lite kalorier när du ändå är igång föreslår vi att du dansar snabbt och länge på någon av konserterna nedan.

   

JKF:B?FCD Till sin hjälp har han med sig Damien Adore. Och nu börjar våra hjärnor arbeta på högvarv. Vem är Damien? Är det verkligen bara Al Fakirs alter-ego? Hur skiljer han sig i så fall från Salem? För att ta reda på hur det ligger till beger vi oss till Tyrol den 14 november.

KREDDPOPP Att byta ut den provocerande Lidingörappen mot den sentimentala poppen var ett genidrag och Oskar har med all rätt blivit Sveriges nya kelgris. Är du besviken över att du inte hann haffa biljetter till spelningen på Berns den 27 november kan du pusta ut, det blir en extrakonsert dagen innan. MÅSTE-SE-KONSERT Vinterns hetaste spelning kommer att äga rum på Berns den 14–15 december. Trycket på att se vår svenska popdrottning blev, som väntat, hårt och biljetterna är redan slut. Vi får därför gratulera er som lyckades få tag på några, samt lite hånfullt påminna om att man bör ha sett Robyn live innan man dör. PÅ HEMMAPLAN Hon beskriver sig själv som sinnesförvirrad med en släng av borderline. Hon vet inte vem hon är när hon vaknar eller går och lägger sig, men har tydligen ett hjärta av guld. Lykke Li är även trött på skribenter som upprepar saker. Så vi ska inte tjata om att hon spelar på Kägelbanan den 8 november. FÖRVIRRING PÅ TYROL Salem Al Fakir har en utsåld sommarturné i bagaget och ger sig därför ut på en ny.

8 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

KÖTTIGT PÅ DEBASER MEDIS Adam Lambert är den manliga motsvarigheten till Lady Gaga. Själv hälsar han att han vill få publiken att fly för några timmar och falla in i en värld full av drama och förväntan, men vi nöjer oss med en köttkostym. Debaser Medis den 9 november. KÄRLEKSAFFÄREN FORTGÅR Coco Sumner ljög uppenbarligen inte när hon proklamerade att hon älskar Sverige i oktobernumret av Nöjesguiden. Vid det här laget har passkontrollanterna på Arlanda säkert tappat räkningen på hur många gånger I Blame Coco har varit här, men vi tackar och tar emot. Den 26 november hittar du henne på Hornstull Strand.

UNDERGROUNDRAP De är fula, tjocka och kommer ifrån ett av USA:s största rövhål – Philadelphia. Det hindrar dock inte Jedi Mind Tricks från att göra fantastisk hiphop med några av genrens bästa produktioner. Den 18 november på Hornstull Strand får de dessutom sällskap av undergroundveteranen Ill Bill. Det kommer att bli svettigt, bröligt och

röjigt – säg inte att vi inte varnade dig. MGMT PÅ BERNS Folks händer vevas fortfarande, två år senare, frenetiskt fram och tillbaka så fort Kids spelas på dansgolvet. Föreställ dig då hur din kropp kommer reagera om du befinner dig på Berns den 3 december när MGMT äntrar scenen. Det kommer att bli det roligaste konditionspasset du har genomfört.

SOULSMÖRIGT Så här ska du göra; Du tar du på dig din finaste klädsel, pustar skorna och fixar till frisyren. Sedan borstar du tänderna, tar tandtråd och avslutar grundligt med flour. Därefter beger du dig mot Berzelii park. Enligt rykten är det många hångelsugna som ska till Berns den 8 december och låta sig förföras av Brian McKnights ballader. Kärleksfaktorn är skyhög! CIRKUS JOHNOSSI Killarna i Johnossi sjunger om att den värld vi lever i är färglös. För att ändra på det har John och Oskar, med hjälp av serietecknaren Kim W Andersson, på senare tid satsat på att göra ett seriealbum inspirerat av sin musik. De får då färglägga sin omgivning i den mån de vill. Men var lugn, de kommer till Cirkus den 8 november och gör det de egentligen ska göra – leverera explosiva spelningar.

Q KLUBB: Häxhouse är det nya. Q KONSERT: Hallå! Har ni läst kalendariet här bredvid? November visar sig vara en av årets bästa konsertmånader. SKRUVAD HIPHOP Den bokstavligt talat mytomspunna rapparen Doom syntes på MTV redan på det tidiga nittiotalet, innan han under ett par år lämnade hiphopscenen, levde som hemlös och till sist återvände som producent. När han kommer till Hornstull Strand den 6 november hoppas vi på att det verkligen är han under masken. POPBONANZA MED HÅKAN Den 13 november kommer höstens mest omskrivne göteborgare till Hovet. Håkan Hellström har prytt de flesta tidningsomslag den senaste tiden samt blottat sin själ i långa intervjuer. Han visste uppenbarligen vad han snackade om när han skrev låten, Det här är min tid, som är inledningspåret på den nysläppta plattan 2 steg från Paradise. MASKINEN PÅ BERNS Maskinen var ett hårt sammansatt kollektiv av rappare. Där alla på något sätt har en familjär anknytning till varandra. Men som de flesta förhållanden slutar över 50 procent i skilsmässa. De som fortfarande håller ihop är Frej och Afasi och du kan se dem på Berns den 6 november. Tydligen är det deras enda sverigespelningen i höst innan Maskinen påbörjar sin nya skiva. Frågan är vilka som kommer att vara med på den?

Q FILM: Ja, vad ska vi annars göra när det är mörk och svinkallt? Q MUSIK: Team Daniel Adams-Ray. Q KROG: Pubologi eller Gotland. Båda bra. Take your pick. Q SPEL: November är en utomordentlig månad för spel. Q TV: Boardwalk Empire tillfredsställer alla dina heja-påskurken-cravings.

TEAM DANIEL ADAMS-RAY!

Q Bröderna Schulman i bedrövliga tv-sammanhang: 15 % Q Golfströmmen får hela skulden för den kallaste vintern på 1000 år: 5 % Q Julskyltning i november: 10 % Q Nya lasermannen och ”Tur att vi inte bor i Malmö”utrop: 20 % Q Magnus Hedmans allmänna förfall: 50 %


 Det har gĂĽtt ett par mĂĽnader och allt är som vanligt igen. De flesta har tagit bort vattenmärkningen â&#x20AC;?Vi gillar olika!â&#x20AC;? frĂĽn sina profilbilder pĂĽ Facebook och de stackars skĂśra själarna som intensivt twittrade om att de minsann grät dagarna efter valet har torkat sina tĂĽrar och gĂĽtt tillbaka till livsstilspullning. Livet har sin gilla gĂĽng och politisk ignorans är ĂĽterigen vardag. Tone Schunnesson skaffar sig nya fiender. KRĂ&#x2013;NIKA

JclkXjÂ?iaĂ&#x2026;^Â?ieÂ&#x201A;^fk Text TONE SCHUNNESSON Illustration CARSTEN OLIVER BIERĂ&#x201E;UGEL

<

xempel: Jag mejlar med en krĂśnikĂśr som upprĂśrs Ăśver att han nu, 25 ĂĽr in i sitt liv, har upptäckt att medelklassen är priviligerad. Istället fĂśr att glädjas Ăśver den lilla apans framsteg blir jag mest lack Ăśver att han är en apa. TvĂĽ veckor senare är jag pĂĽ fest och nĂĽgon tjej som anses smart talar om hur ingen organisation, eller nĂĽgra reformer, har nĂĽgon chans pĂĽ reel fĂśrändring, i alla fall inte i jämfĂśrelse med individen. â&#x20AC;?Individen är den som fĂśrändrar pĂĽ riktigt, till exempel när man pratar med sina kompisar och sĂĽâ&#x20AC;?, proklamerar hon. När hon vänder sig om fĂśr att tända en cigg skjuter jag henne i bakhuvudet. Jag är trĂśtt pĂĽ att fĂśrklara lĂĽngsamt och diskutera vänligt. Egentligen finns det bara en sak jag vill säga till alla er som vägrar ta ert politiska ansvar, till alla er som inte talar om klassmotsättningar och till alla er som tror att den farligaste främlingsfientligheten är ett gäng ungar som hailar bakom en kiosk i Blekinge och det är: Fuck you. Om

Ă&#x2C6;;\kÂ&#x20AC;iXccXe`jfd iÂ?jkX[\gÂ&#x201A;8cc`Xej\e# `[\k_Â&#x20AC;imXc\kfZ_` ]Â?iiX#jfdÂ&#x20AC;i\kk_fk dfkmÂ&#x201A;ikcXe[%Ă&#x2C6; jag inte är tydlig nog: Ni har ansvar i att rasister numera är med och bestämmer Ăśver vĂĽrt land. Och nu skiter ni i vilket igen. Att inte inneha nĂĽgon politisk analysfĂśrmĂĽga och att i diskussioner vara lika insatt som en sexĂĽring är numera ofĂśrlĂĽtligt. Ta ditt ansvar, annars är du numera min fiende. Mina fiender, i ännu hĂśgre grad än de

ignoranta, är alla ni som har fel üsikter. Varenda offentligt sammanhang jag numera vistas i är en plüga. Inte fÜr att jag eventuellt skulle rüka komma i kontakt med nügon som rÜstade pü SD. Utan fÜr att jag med stÜrsta sannolikhet müste rÜra mig bland människor som inte är vänster. Mitt tänk är enkelt. Det är alla ni som rÜstade pü Alliansen, i det här valet och i fÜrra, som är ett hot mot vürt land. FÜr det är ni, hÜgerväljare, som har varit med och Üppnat upp fÜr det här. Ni, barnbarn av arbetarklassen, som inte fÜrstür vad välfärd betyder. Som tror att det är nügot som bara dÜk upp och skiter i var det kom ifrün och hur det gick till. Ni som tror att man kan rucka pü sü grundläggande rättigheter som arbete üt alla utan att det für konsekvenser. Det är du, allianskramare, som bit fÜr bit plockar ner vürt land genom

att rÜsta hÜger och pü sü sätt vara en del av strukturell rasism som nu har tagit mardrÜmslika former. Nu har det gütt ett par münader, men jag vägrar gü med pü att det ska bli som vanligt igen. Alla politiska idioter: Det finns hopp! FÜrändring är mÜjlig och du kan vara en del av den. Var inte ledsna mer. Svaret pü det politiska nattmÜrker vi nu befinner oss i är kunskap och organisering. Vill ni slippa eventuell konfrontation med mig som slutar med att jag blüser av ert huvud fÜreslür jag att ni läser en bok, ser till att bli fÜrbannade och därefter tar ert ansvar. Hur vet ni nog bäst själva. Men fÜr allt i världen, sÜrj inte. Det har aldrig hjälpt nügon. Q Missa inte Tone Schunnessons blogg pü nojesguiden.se/ blogs/systra-min-systra.

"S +S" S/))S-"%%SA:SYS%ÂŞ +S)+",+S)]S&ÂŞ+$'S,(&S/%,S3S +3JS'S ,)((('JS+"S()%JSS"-"4',S(S/&'"-3JS(-$"+JS ]',-+]%JS

"'S JSS(%%+S+(#-JSS$+JS 1S+JS!,+S .JS+" "'%S -+(S+'JS($S5S)/%"JS #,-"JSS'S (!'JS003S"-"4'JS '(+JS"$",JS'," !-JS' /"'JS (/%"JS'+S.+&(/+S(!S&]' S%+III NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010 9


E{A<J>L@;<EvCJB8I>EL::@98E8E8JGF<BD8K?8D9F @fQNS_VXN[`XN _N]]N_R[ @]\RX :NaUNZO\ \PU `cR[`XN 4[bPPV /N[N[N v_ QR vXaN ZNXN_[N `\Z SÂ&#x2020;_T fYYR_ QN[`T\Yc ZRQ `V[N V[aR[`VcN YVcR`U\dR_ 3Â&#x2020;_ Raa x_ `RQN[ `Yv]]aR QR `V[TRY[ .F</. `\Z v_ `fQNS_VXN[`X `YN[T SÂ&#x2020;_ [xT\a P\\Ya \PU Uf]Na 5f]R[ v_ Raa SNXabZ `V[TRY[ v_ R[ XYbOOUVa ;Â&#x2020;WR`TbVQR[ UN[[ a_vSSN ]N_Ra V :NYZÂ&#x2020; V[[N[ QR OYRc cv_YQ`Xv[QN

>EL::@98E8E81 Ă&#x2C6;AX^m`ccj\]c\ibm`eefiÂ&#x20AC;^X[Xej^fcm\kĂ&#x2C6; Text KAJSA HAIDL

;

et är avslutningskväll pĂĽ Way Out West och istället fĂśr att trängas i kĂśn till Die Antwoord, har vi tagit oss till Nefertiti och klubben Juicy Fruit. I källaren, pĂĽ en liten scen som inte är hĂśgre än en halvmeter, hoppar Ana Rab runt i paljettopp och lädertights och rappar text Ăśver Mash Up Internationals remix av Animal tillsammans med Spoek. Publiken invaderar scenen och snart stĂĽr alla och dansar tillsammans. Ana Rab, eller Gnucci Banana som hon kallar sig som artist, växte upp i VästerĂĽs och drog till London efter studenten fĂśr att jobba i skivbutiken Deal Real nära Carnaby Street. Under en klubbkväll delade hon taxi med den dĂĽ välkända rapparen Spoek Mathambo som var fĂśrsenad till ett gig pĂĽ andra sidan stan. Det slutade med giftermĂĽl och en flytt till MalmĂś. När vi mĂśts i Folkets Park smakar Nthato Mokgata, som är Spoeks riktiga namn, Larsas yoghurtdryck fĂśr fĂśrsta gĂĽngen, och berättar, lätt ointresserat, om uppstĂĽndelsen efter intervjun i The Fader och om den senaste tidens projekt i New York och Johannesburg. Efter sex veckor pĂĽ resande fot kom han slutligen hem till MalmĂś igĂĽr. â&#x20AC;&#x201C;Det var mycket shower och intervjuer hela dagarna. Jag spelade in en remix med Diplo och Robyn, en ny lĂĽt med Yellowman och filmade en musikvideo. I Johannesburg repade jag med mitt band Mshini Wam (Mitt maskingevär reds. anm.) infĂśr vĂĽr turnĂŠ i USA. Vi har precis släppt vĂĽrt debutalbum. â&#x20AC;&#x201C;Musiken är mitt heltidsjobb, det har det varit i flera ĂĽr. När Ana bĂśrjade ge synpunkter pĂĽ mina produktioner var det ett naturligt steg fĂśr henne att bli involverad. Det var skĂśnt att fĂĽ input och vi blev partners och bĂśrjade gĂśra shower tillsammans. Att gĂśra musik är ett sätt fĂśr oss att umgĂĽs. Samarbetet, som har växt fram under ĂĽret, innefattar en rad remixer pĂĽ dansgolvsbangers och kan beskrivas som urban och spretig tropical base med influenser frĂĽn hela världen. Nyligen spelade de in singeln Hush (Iggy Iggy) tillsammans med den tyska producenten Tim Turbo. Ana har dessutom gjort en rapremix av favoritartisten M.I.A:s Teqkilla. Jag frĂĽgar paret när deras fĂśrsta, helt egenproducerade material kommer, och fĂĽr ett slingrande svar. â&#x20AC;&#x201C;Det är därfĂśr jag fortfarande inte har en Soundcloud eller MySpace, fĂśrklarar Ana. Jag har ännu inte en katalog som jag är nĂśjd med. I nuläget har jag bara en rad lĂĽtar som jag gĂśr features pĂĽ. Allting har gĂĽtt sĂĽ fort. Det var inte fĂśrrän i somras, efter en spelning pĂĽ Club Colors i GĂśteborg, som jag kände att jag ville formulera nĂĽgot pĂĽ riktigt. Innan dess har jag bara kĂśrt. Ana berättar vidare att hon inte alltid har

10 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

Gnucci Banana: â&#x20AC;?I nuläget har jag bara en rad lĂĽtar som jag gĂśr features pĂĽ.â&#x20AC;?

varit Ăśvertygad om att skapa musik i stĂśrre utsträckning. â&#x20AC;&#x201C;Jag vill hĂĽlla det intimt och handplockat. Helt ärligt är det knappt värt all stress och douchebags som finns i branschen. Mitt problem är att jag ofta är naiv och tror gott om folk, och det har straffat sig ibland. Jag vill jobba tillsammans med människor som jag har roligt med, punkt. De roliga människorna Ana syftar pĂĽ är, fĂśrutom maken, den tyska producentduon Schlachtofbronx och dj-duon Mash Up International frĂĽn Uppsala som hon ocksĂĽ har gjort shower med. En intim musikfamilj där alla trivs med varandra. â&#x20AC;&#x201C; En stor del av branschen är sĂĽ fĂĽnig, samtal som bara handlar om musik och teknik och nĂśrdighet. Vill man prata om nĂĽgot annat, blir det pinsam tystnad, fĂśr att alla tar fĂśr givet att det är musik som ska diskuteras. Men vĂĽr familj bestĂĽr av genuina människor. Jag är väldigt noga med att ingen fĂĽr fĂśrstĂśra det fina vi har. Det var Thatsanie, flickvän till ena halvan i Mash Up International, som sĂĽg Ana Rab dansa pĂĽ The Rumble i MalmĂś och Ăśvertalade henne att fĂślja med till Uppsala. "Vi behĂśver sĂĽdana som du pĂĽ vĂĽr klubb" sa hon, och syftade fĂśrmodligen pĂĽ Anas signifikanta

Ă&#x2C6;<kkd`okXg\ilekalc6 C\kĂ&#x160;j[f`kĂ&#x2C6; klubbklättrande pĂĽ bord och stolar. DĂĽ hade Ana bara gjort Ayoba och kände sig oerfaren. Mash Up International skickade en instrumental version av Miike Snows Animal som de ville att hon skulle rappa pĂĽ. Ana fick en vecka pĂĽ sig att skriva text. Vad handlar texten om? â&#x20AC;&#x201C;Det handlar om att bli ett djur pĂĽ en klubb med nĂĽgon du gillar. Människor i Sverige är sĂĽ jävla bortskämda när de gĂĽr pĂĽ klubb och beroende av sina omgivningar. Jag vill se fler kvinnor äga dansgolvet. Snubbarna snackar om kvinnlig beauty â&#x20AC;&#x201C; vad fan vet de om beauty? Vet du hur mycket det här ansiktet kostade mig idag? Vet du hur mycket mina fĂśtter smärtar pĂĽ grund av de här skorna? Jag vill se mer attityd pĂĽ klubbarna, i den bemärkelse att man uttrycker sig själv i stĂśrre grad. Upp pĂĽ scenen, upp pĂĽ borden! Upp, upp! I Ayoba rappar du "This is for my girls who unbutton their pants in the club"â&#x20AC;Ś

FOTO: CHRISTIAN ANDERSSON

â&#x20AC;&#x201C;Jag fullkomligt älskar den där textraden. Den beskriver nĂĽgon som skiter i allt och bara: "Fuck it! I'm gonna go all in!" Som inte bryr sig om att behĂĽlla byxorna pĂĽ. Byxor begränsar ens rĂśrelser och hĂĽller en tillbaka. Hur politisk är du? â&#x20AC;&#x201C;Jag är jävligt medveten, även om jag kanske inte är en uttalad feministisk rappare. Men jag är medveten om att hiphopvärlden är snedvriden och det finns fĂĽ kvinnor som hĂĽller pĂĽ, och det pushar mig ännu hĂĽrdare att gĂśra det jag vill. Det är svĂĽrt att svara pĂĽ frĂĽgan när tjejer kommer fram till mig och vill bĂśrja rappa själva. "Sätt igĂĽng, det är hur lätt som helst", vill man säga, även om man inser att det kanske inte är sĂĽ enkelt. Den viktigaste frĂĽgan som kom upp i bĂśrjan kvarstĂĽr: När släpper paret nĂĽgot egenproducerat tillsammans? De tittar pĂĽ varandra och funderar lite. Kanske en EP i januari? Kommer de att hinna? De har ju ett gäng lĂĽtar som bara ligger. â&#x20AC;&#x201C; Jag skulle vilja gĂśra ett mixtape, bĂśrjar Ana. â&#x20AC;&#x201C;Ska vi säga det nu dĂĽ? svarar Nthato snabbt. Om det skrivs i tidningen, sĂĽ mĂĽste vi gĂśra det! Ett mixtape, runt jul? A christmas present â&#x20AC;&#x201C; Let's do it! Q


)NTE DUMT ATT ViLJA SMART .iR DU ViLJER SMARTPHONE SKA DU ViLJA EN SOM MATCHAR VkRT SMARTA NiT *UST NU FkR DU .OKIA . MED 4ELIA -OBIL 0RATA Pk OCH -OBILSURF %XTRA FyR KRMkN /CH OM DU VILL KAN DU LiGGA TILL 3POTIFY 0REMIUM FyR BARA KRMkN $E SiNKTA MkNADSPRISERNA GiLLER kRET UT

-OBIL

ABONNEMANG OCH SURF FyR

 KR PER MkNAD

6iLKOMMEN TILL 4ELIAS BUTIKER kTERFyRSiLJARE OCH TELIASE ¯ ELLER RING  %RBJUDANDET GiLLER FyR PRIVATPERSONER TOM  MED MkN BINDNINGSTID 4ELIA -OBIL 0RATA Pk MED -OBILSURF %XTRA KRMkN TOM  DiREFTER ORDINARIE PRIS KRMkN KRMkN FyR .OKIA . UNDER BINDNINGSTIDEN PRIS UTAN ABONNEMANG  KR %NGkNGSAV GIFT KR -INSTA TOTALKOSTNAD UNDER BINDNINGSTIDEN  KR BERiKNAT FRkN KAMPANJPERIODENS SISTA DAG dPPNINGSAVGIFT  KR  KRMIN TILL ALLA MOBILOPERATyRER OCH FASTA NiTET  KRSMS OCH  KRMMS INOM 3VERIGE %FTER BINDNINGSTIDEN GiLLER  KRMIN OCH  KRSMS

!LL DATATRA½K INGkR UTOM )0 TELEFONI OCH ½LDELNING 4ELIA FyRBEHkLLER SIG RiTTEN ATT BEGRiNSA yVERFyRINGSHASTIGHETEN TILL KBITS OM ANViN DANDET yVERSTIGER '"MkNAD 3POTIFY 0REMIUM FyR KRMkN TOM  DiREFTER ORDINARIE PRIS KRMkN ViRDE KR RiKNAT FRkN KAMPANJTIDENS SLUT 'iLLER NiR DU TECKNAR NkGOT AV VkRA ABONNEMANG MED MOBILSURF


rt t Sib Carha r 229 9 k

e rian P

arka

C Ja We S k r 9 18 9

Ca 13 rha 99 r t kr t K o

di

ak

Ja

ck

et

c An

tt ar rh k r a C 99 18

/4

D

do

ne

W gm Si C eS 9 kr 9 23 un

3 ul So y r d k La 99 21

ou

d

nstuff Stockholm, Stock c holm, Åsögatan 124, 08-743 03 22 Sneakersnstuff

Sneakersnstuff Malmö, Davidshallsgatan atan 19, 040-30 30 75

rdagar 11.00–17.00, Söndagar 12.30–16.30 Vardagar 11.00–18.30, Lördagar

dagar Stängt Vardagar 11.00 –18.30, Lördagar 11.00 –16.00, Söndagar

ho

ra

ge

Pa

rk

a

ko b

i


=F9@<I 

=CP>8E;<=vE><CJ< För någon som hatar att flyga har jag en märklig fascination för flygplatser. Jag älskar dem. Upprymda människor som reser bort, familjer som återförenas och affärsmän som bär stela kostymer trots att de kommer att tillbringa tio timmar med att sitta instängda i en vingförsedd aluminiumkonstruktion. Det är denna konstruktion som är mitt problem. I den här frågan får jag talibanerna att verka framåtsträvande när jag, i bilen på väg till Arlanda, muttrar något om att det inte är meningen att vi människor ska flyga.

Jag är säker på att fobin har sin grund i något jag var med om för tio år sedan – hade Aftonbladet fått nys om det hade planet döpts till ”Skräckflyget”. På egen hand har jag dock försökt utbilda bort det här högst osmickrande draget. Fråga mig vad som helst. Förhör mig om varför turbulensen ökar när man flyger över berg, vad specifika ljud planet ger ifrån sig innebär och vad piloterna måste pricka av på sina checklistor innan de lyfter – jag kan allt. Ändå känns det som att någon tar tag och vrider om mina inälvor, hårdare för varje steg jag tar i den gudsförgätna gången mellan terminalen och planet. Så här måste det kännas att gå på planka. Det som från början bara var en känsla av obehag, symboliserad med en mörk prick i mitt bröst, har nu växt sig till ett skräckinjagande svart moln som snabbare än vad som borde vara möjligt tar över mitt sinne. Jag faller ihop i sätet, drar åt bältet svinhårt och noterar att en petit man redan har lagt sig tillrätta för att sova. Hade det här varit en film och jag var en typecastad zigenare är det nu jag hade lagt en uråldrig förbannelse på den bekväma jäveln. Istället konstaterar jag att människor över 190 centimeter inte borde flyga ekonomiklass och att jag är dömd att vara vaken och leka med kalla-på-flygvärdinna-knappen för att få tiden att gå. Den enda jag kan hålla fast vid är att min skräck inte syns utifrån. Enligt vittnen blir jag bara extra introvert. Ben som skakar. Ögon som är uppspärrade. Det är tecknen jag nu, i ett försök att vara mer konstruktiv, letar efter hos mina

È;\kb€eejjfdXkk e‚^fekXikX^fZ_ mi`[\ifdd`eX `e€cmfi#_‚i[Xi\]i mXia\jk\^aX^kXi` [\e^l[j]i^€keX ^‚e^\ed\ccXek\id`$ eXc\efZ_gcXe\k%È flygstolsgrannar. Skulle mina resekamrater också vara flygrädda lättar nämligen min egen förtvivlan. Då kan jag tillbringa hela tortyren med att vara en hycklare och ge dem stödjande tips som jag inte själv följer. När jag märker att planet samlar alla sina krafter för att lyfta, den mest kritiska delen under flygningen, ber jag en bön. På riktigt. Så fort det skakar till får jag hjärtklappning i miniatyrformat och i huvudet har jag redan gått igenom de flesta katastrofscenarier. Jag har redan föreställt mig hur jag, sekunderna innan planet slår i marken, använder den vattenflaska flygvärdinnan gav mig och häller den över mig så att vattnet förhoppningsvis gör att jag inte tar eld lika fort.

Men jag vet hur liten risk det är att något ska hända. Det finns dock en tanke jag inte kan släppa. Och det är att i varje krasch, från American Airlines Flight 191 till Air France Flight 447 (googla inte), har det funnits någon som jag. Någon som med kokande blod och känslan att organen har bytt plats, kliver på flyget och intalar sig själv att inget kommer att hända. Mitt uppe i tankar om det stundande brinnande metallinfernot hör jag det bekanta plinget som fungerar sedativt. Piloten knäpper av bältet-på-skylten och signalerar därmed att den brådskande faran jag har målat upp i huvudet är utom räckhåll. Norah Jones, Gregory Isaacs och annat lugnande fyller mina hörlurar och snart glömmer jag att jag är luftburen. Inte ens under landningen, flygningens andra mest kritiska moment, reagerar jag. Hur det än går är jag ju på marken inom några minuter ändå. Sekunden hjulen nuddar mark vaporiseras allt obehag och jag förvandlas återigen till en människa. Medan alla andra trängs och försöker slita ner sina väskor från bagageutrymmena njuter jag av ett lyckorus – jag har klarat det. På väg i bil från Heathrow tänker jag att jag på allvar skulle kunna kyssa marken nu. Men plötsligt händer det. Jag upptäcker återigen den mörka pricken i min nedre bröstregion och känner hur den ännu en gång vill äta upp mig inifrån. Under hela London-vistelsen, lyckad som den är, har jag ändå morgondagens flygning tillbaka till Stockholm i bakhuvudet. –Amat Levin

CL=K<EJ?P<EFI Jag var tolv år och på familjesemester i Chicago. Jag hade ett litet flingpaket från hotellet i ena handen. På ett stort torg stannade vi för att ta bilder framför en meningslös skulptur. En stor samling duvor blev matade av turisterna som hade dragits dit av lika idiotiska anledningar som vi. Men inte duvor av svenska mått. Kallar ni svenska duvor luftens råttor skulle Chicagos motsvarighet kallas luftens hyenor. Rena rovdjur, uppsvällda av en diet på sopor, samlades kring mina fötter när jag delade ut mina dyrbara Rice Krispies. En enorm fjäderprydd demon minns jag speciellt. Kommer att tänka på VännerPhoebes The Smelly Cat Song – ”What are they feeding you?”. Det var ett vandrande lik, varfyllda blåsor täckte klorna och ut sipprade en gul trögflytande vätska. Pappa hade alltid sagt ”de är räddare för dig än vad du är för dem”, när jag skrämts av deras ryckiga, oberäkneliga rörelsemönster. Men det här djuret haltade efter mig och bet på mina vader i sin desperata hunger. Mina bröder skrämde mig med att jag skulle förvandlas till en fågel och jag som just hade sett Spider-Man drömde mardrömmar om att vakna täckt av blåsor och med näbb. Åren som följt har färgats av den händelsen. Jag har blivit hemskickad efter att ha kastat morötter på fåglarna på Skansen. Jag har atombombsduckat mitt bland folk, kastat mig mot marken när en flock fåglar flyger för nära för att jag är övertygad om att deras näbbar kan genomtränga min hud. Vänner som har

14 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

haft papegojor i bur har inte lyckats få mig att komma på besök. Tänk att i vuxen ålder fullständigt tappa fattningen inför ett djur med en hjärna mindre än den största av bröstvårtor. Släppa allt man har för händerna för att kapitulera helt inför en irrationell skräck. Jag vet ju om att de inte kan göra mig något. Jag har sett Hitchcocks Fåglarna och rörde inte en min. Men går jag på Sergels torg och känner en vinge flaxa i närheten av mitt huvud blir jag förlamad. När jag fick uppdraget att möta min rädsla blev jag bara road. Jag, som skriker så att tårarna pressas ut bara en fjäril närmar sig, ska försöka stanna i en miljö av fåglar. Alla i min omgivning kommer att bli roade, det unnar jag dem. Ett säkert ställe att träffa dessa flygande

ÈK€ebXkk`mlo\e‚c[\i ]lccjk€e[`^kkXggX ]Xkke`e^\e`e]i\kk [alid\[\e_a€ieX d`e[i\€e[\ejkijkX XmYijkm‚ikfi%È


parasiter är Hötorget. De jagar överblivna grönsaker från stånden. Pockar i överlämnade mackor som lunchare romantiskt har intagit i höstsolen på trappan till Konserthuset. På en solkig gratistidning sätter jag mig med en ciabatta på vitt bröd som smakade frigolit. Till en början går det bra. En duva närmar sig, men håller sig utom räckhåll för sparkar, rutinerad som den är. Skocken av gråa och svarta farsoter på trappstegen nedanför mitt kommer inte hålla sig lugna länge. Jag undviker hastiga rörelser, då jag känner mig omringad av giftiga huggormar. Så händer det. En pubertal unge i vindsjacka springer rakt genom deras formation med ett vrål och kaoset är ett faktum. De bryter upp åt alla tillgängliga håll varav ett är där jag sitter, stel som en fura. Jag bygger upp ett vrål som börjar med en pipning och slutar med att hela jag vibrerar, slänger min macka åt asätarna och tänker att det här, det var en jävligt dum idé. –Parisa Amiri

DvE@>ILGG Det finns flera olika typer av fobier för män. Jag kan dock inte, min dramatiska ådra till trots, påstå att jag är rädd för hela jordens manliga befolkning. Nä. Däremot har jag ett klart undvikande beteendemönster när det gäller Den Manliga Stereotypen. Ni vet, den där uschliga mansrollen, fylld av plumphet och gränslöst vardagsförtryck. Den där kvävande grabbigheten som får florera fritt när (vissa) män umgås i grupp. Jag får panik av den. Inte för att jag tror att de ska go all Kongo on me, utan mest för att nivån av obehag är mer än min kropp klarar av. NHL-match i Globen. Den största samling vita män jag sett, någonsin. Pressad sjunker jag ner på den röda fällstolen. Dofter av avslagen tappöl, eau de cologne av bästa billiga sort och Regaine hårväxtmedel sprider sig runt förväntansfulla manskroppar. Jag får menande blickar när jag, något glupskt, sätter i mig min varmkorv. En man utan balanssinne bussvisslar mig rakt i örat. Jag intalar mig själv att det är lugnt. Bredvid mig sitter en äldre man med valrossmustasch och protokoll. Så fort matchen börjar noterar han flitigt minsta händelseutveckling på isen. Jag tycker att han är gullig. Plötsligt bryter ett utdraget läte igenom allt annat ljud. Det är en kortväxt amerikansk man, i petroleumfärgad matchtröja med haj på, som kommer gående. Med exceptionell brölighet och ölglaset svischandes i luften buar han vrålandes ut domare och skriker ilsket åt spelarna. Naturligtvis slår han sig ner precis bakom mig.

È<edXelkXeYXcXej$ j`ee\Yljjm`jjcXid`^ iXbk`iXk%AX^`ekXcXi d`^ja€cmXkk[\k€i cl^ek%9i\[m`[d`^ j`kk\i\e€c[i\dXe d\[mXcifjjdljkXjZ_ fZ_gifkfbfcc%È Medan jag tar ett djupt andetag i hopp om sinnesro, får amerikanen sällskap av två skåningar som bär låtsashjälmar av papp. De känner inte varandra till en början, men amerikanens sätt att föra sig gör dem så förtjusta att de har svårt att sitta still. De tittar storögt på honom, garvar högt åt allt han skriker och efter ytterligare en öl vågar de till slut stämma in i hans svordomskryddade klagokör. Vem kan skrika flest obsceniteter? Vem kan vråla ”fuck” allra högst? De triggar varandra och allt belönas med ryggdunk. Gubben med mustasch, anteckningsblock och vässad penna skakar urskuldan-

de på huvudet när han får en frågande blick från sin lille son. Ingen säger något. Min puls är den av en hares, mina knogar krampaktigt vita och jag längtar mest av allt efter en välplacerad puck i tinningen. I tredje period kokar hela sektionen. Männen runt omkring ser ut att förgås i tyst raseri. Amerikanen med entourage ger blanka fan. Gång på gång upplyses alla om att spelarna är odugliga jävla bögar! Maskoten Sharkie är en äcklig jävla bögjävel, han med, efter vägran att spöa motståndar-lagets getingmaskot. Ja, egentligen är väl alla i hela Globen ena fucking faggots, alternativt worthless pieces of shit! Alla utom en. Den medelålders kvinnliga supporter som visas på storbildsskärmen. Hon hejar på motståndarlaget och är således: en jävla fitta! Svenskarna berättar att de satt bredvid henne på förra matchen. Hon är mamma till en av spelarna. Jahaja. Ja, men då är hon ju verkligen en jävla cunt alltså. Heh. Med de två svenskarnas ängsliga hetsskratt ringandes i öronen växer paniken i mitt bröst. Jag tänker: Nu slår jag ihjäl dem. Nu tar jag deras huvuden och slår mot ryggstöden i raden framför tills det inte finns något kvar att slå sönder. Bara eliminera hotet. Fullständigt. Men, det gör jag förstås inte. Jag sitter kvar, lätt paralyserad, på min plats. Totalt acklimatiserad i mansgruppen: Tyst framåtlutad som alla andra, med benen brett isär. (Mest för att den hårda stolen ger mig

ont i rumpan i alla andra ställningar.) Det är nämligen det den stora majoriteten män i Globen gör. De, som inte vrålar om kuksugare och allehanda fittor till hockeyspelare, sitter lydigt på sina platser. Till tonerna av Queen. Och med munnen full av korv. Typiskt bögjävlar. –Maja Bredberg

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 15


=F9@<I JM@E;C8E;<?{A;<I PĂĽ markhĂśjd är jag en helt vanlig kille. En kille med helt vanliga kompisar, sunda värderingar, dĂĽligt Ăślsinne och fĂśrutsägbar känsla fĂśr film och musik. Men nĂĽgonting skiljer mig ur mängden â&#x20AC;&#x201C; jag är oerhĂśrt angelägen att fĂĽ stanna här pĂĽ marken. PĂĽ hĂśga hĂśjder skriker jag som en brandvarnare och skulle utan att tveka kasta ner min egen mamma med huvudet fĂśre om det stod mellan henne och mig. Jag är ett skal av en människa där uppe. Ett vrak! Och det är lustigt, fĂśr i flygplan har jag inga problem. Det är liksom fĂśr hĂśgt, sĂĽ surrealistiskt hĂśgt att jag inte ens fĂśrmĂĽr mig själv att bli rädd. Nej, broar och hĂśga byggnader är alldeles perfekt. Jag ĂĽker Ăśver Angeredsbron â&#x20AC;&#x201C; GĂśteborgs svar pĂĽ Västerbron i Stockholm â&#x20AC;&#x201C; en populär plats fĂśr självmordsbenägna. Jag kanske är smaklĂśs, men när jag tittar Ăśver kanten tänker jag: Ă&#x201E;ven om jag verkligen ville dĂś nu, hade jag inte hoppat. Jag hade hittat en stege, klättrat ner i vattnet och där pĂĽbĂśrjat mitt fĂśretag. SĂĽ vansinnigt hĂśgt är det. Jag har en tanke om varfĂśr det har blivit som det blivit. Det gĂĽr tillbaka till en sommar dĂĽ jag plĂśtsligt blev väldigt lĂĽng. Jag brukade vara precis lika kort som alla andra i 14-ĂĽrsĂĽldern, men sĂĽ en sommar växte jag ifrĂĽn dem allihop. Ja alltsĂĽ, jag satte iväg i en jävla fart den där sommaren. SĂĽ när vi kom tillbaka efter sommarlovet stod alla i en ring omkring mig och sĂĽg nyfiket upp. Och jag stod där i mitten som nĂĽgon slags midsommarstĂĽng och vinkade ner. Min tanke är att jag växte fĂśr fort. Hjärnan hann helt enkelt inte med, den har

Ă&#x2C6;GÂ&#x201A;_Â?^X_Â?a[\ijbi`b\iaX^jfd\eYiXe[$ mXieXi\fZ_jblcc\lkXeXkkkm\bXbXjkX e\id`e\^\edXddXd\[_lml[\k]Â?i\ fd[\kjkf[d\ccXe_\ee\fZ_d`^%Ă&#x2C6; fĂĽtt dĂĽliga erfarenheter av plĂśtsligt hĂśga hĂśjder. Jag ĂĽker vidare och stĂĽr snart i glashissen till ett av stans hĂśgsta torn, tillsammans med en man i kostym. Mannen trycker pĂĽ knapp nummer 15 och jag pĂĽ 23 â&#x20AC;&#x201C; hĂśgsta vĂĽningen. DĂśrrarna stängs lika snabbt som jag hinner ĂĽngra mig. Jag inte bara ĂĽngrar mig, jag fĂśraktar mig själv fĂśr att jag ska ta min organism 23 hela vĂĽningar upp i luften. Och hur mycket jag än ber till Gud om nĂĽd känner jag plĂśtsligt hur glashissen lämnar Jorden. Samtidigt lämnar blodet benen, fĂśrsvinner frĂĽn armarna och samlas uppe i huvudet. Där gĂĽr det runt, runt, runt. Stan blir mindre och mindre fĂśr varje vĂĽning. Ă&#x2013;gonen klipper. Hissen stannar, men än är vi bara pĂĽ vĂĽning 15 där kostymen kliver av â&#x20AC;&#x201C; lyckligt ovetandes om att han drar ut pĂĽ mitt lidande. DĂśrrarna stängs och hissen fortsätter sin vansinnesfärd hela vägen upp till toppen. Utsikten är sensationell, och jag avskyr varenda centimeter av den. â&#x20AC;&#x201C;Rasmus Blom

<_QRa S\OV X\ZZR_ S_x[ T_RXV`XN[ \PU XN[ Â&#x2020;cR_`vaaN` ZRQ `X_vPX RYYR_ _vQ`YN 2[YVTa 9\bV`R :NYZYVQR[ ]`fX\Y\T ZRQ X\T[VaVc V[_VXa[V[T UN[QYN_ QRa Q\PX \Z R[ \]_\]\_aV\[RYY _vQ`YN ;Â&#x2020;WR`TbVQR[ UÂ&#x2020;_QR Nc `VT SÂ&#x2020;_ R[ ]_Na`ab[Q ;<KBLE;<?8 M8I@KMvII<

M8;Jv><IGJPBFCF><E6 â&#x20AC;&#x201C;En fĂśrklaringsmodell till att fobier utvecklas är barndomsminnen. Vi upplevde exempelvis nĂĽgot som femĂĽringar och fick en fĂśreställning om att det innebar en fara. Under uppväxten fĂśrsĂśker vi sedan undvika det vi är rädda fĂśr samtidigt som vi gĂśder vĂĽr skräck. När vi tänker pĂĽ situationen gĂĽr vi tillbaka till en femĂĽrings känslor av rädsla. PĂĽ sĂĽ vis kan vi frĂĽn en rädsla bygga upp en fobi. Kan inte vissa fobier vara bra att ha? Att vara rädd fĂśr ormar är väl helt logiskt? â&#x20AC;&#x201C;Det stämmer. Ormar kan vara giftiga och dĂśdliga. Den biologiska fĂśrklaringen till att vi kan fĂĽ fobier bygger pĂĽ att vi människor härstammar frĂĽn en tid dĂĽ vi behĂśvde vara rädda fĂśr vissa djur. Av samma anledning är mĂĽnga rädda fĂśr insekter, och spindlar i synnerhet. VĂĽr hjärna har utvecklats att hantera och undvika faror genom rädsla. Andra forskare menar att fobier handlar om inlärning. SĂĽg vi som barn nĂĽgon skrika vid ĂĽsynen av en spindel lärde vi oss redan dĂĽ, trots att vi inte själva nĂśdvändigtvis var rädda, att spindlar innebär fara. Men var gĂĽr gränsen fĂśr en fobi? â&#x20AC;&#x201C;Fobi fĂśr exempelvis getingar kan yttra sig genom att en person upplever skräck vid blotta ĂĽsynen av en geting. Upplevelsen

16 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

liknar ĂĽngest. Personen flyr. Man kan ocksĂĽ bli sĂĽ rädd och ĂĽngestfylld att man tror att man ska dĂś. Det är alltsĂĽ inte bara en frĂĽga om att tycka att getingen är äcklig. Louise Malmliden tror inte att fobier är ett i-landsproblem och hänvisar till en amerikansk studie som visar att ungefär elva procent nĂĽgon gĂĽng under livet utvecklar en fobi. Däremot finns det fobier knutna till specifika kulturer. I mĂĽnga asiatiska länder är exempelvis tetrafobi, rädsla fĂśr siffran fyra, utbredd dĂĽ â&#x20AC;?fyraâ&#x20AC;? och ordet â&#x20AC;?dĂśdâ&#x20AC;? är lika varandra i skriftsprĂĽk. Vilket är det bästa sättet att bota sin fobi pĂĽ? â&#x20AC;&#x201C;Att exponera sig fĂśr det man är fobisk fĂśr är det bästa och det som har visat sig vara mest framgĂĽngsrikt. Det enda undantaget är kräkfobi som tvärtemot kan fĂśrvärra fobin om personen exponeras med kräkningar. I de starkaste fobiska fallen används ibland medicin fĂśr att fĂĽ ner den värsta ĂĽngesten. Vilken fobi är svĂĽrast att bota? â&#x20AC;&#x201C;Social fobi. VarfĂśr? â&#x20AC;&#x201C;Den grundar sig ofta i ungdomen och personen i frĂĽga har ofta byggt upp ett nät av beteenden som hĂĽller kvar fobin.

Exempel pĂĽ detta är att undvika vänner i tidiga tonĂĽr, bli mobbad, fĂĽ lägre självkänsla och sĂśka jobb utifrĂĽn ett undvikandeperspektiv. LivsmĂśnstret kan därfĂśr gĂśra att den sociala fobin blir mer komplex än till exempel en spindelfobi. Hypnos brukar nämnas som ett mĂśjligt botemedel. Fungerar det verkligen? â&#x20AC;&#x201C; Ja. I hypnos är det undermedvetna mer tillgängligt och där kan minnen kopplade till fobierna ligga. Minnena tas dĂĽ om hand och rädslan kan tas bort. En del fĂśreställer sig män i trollkarlsdräkt när man pratar om hypnos. Det stämmer inte utan hypnos handlar om en djupavslappning. Borde inte främlingsfientliga människor kunna â&#x20AC;?botasâ&#x20AC;? pĂĽ samma sätt som andra med fobier? â&#x20AC;&#x201C;Det handlar om olika typer av rädsla. FĂśr en fobiker handlar det om en oproportionerlig rädsla fĂśr nĂĽgot som kan fĂĽ fysiska symptom sĂĽ som ĂĽngest, svettningar och hĂśg puls. När det gäller främlingsfientliga människor har de en rädsla fĂśr nĂĽgot som är annorlunda, men det yttrar sig inte fysiskt. Eftersom â&#x20AC;&#x153;symptomenâ&#x20AC;? av rädsla är olika blir även botgĂśringen olika. Q â&#x20AC;&#x201C;Amat Levin

Arachibutyrofobi Rädsla fÜr att jordnÜtssmÜr ska fastna i munnen. Bibliofobi Rädsla fÜr bÜcker. Hippopotomonstrosesquippedaliofobi Rädsla fÜr lünga ord. Mnemofobi Rädsla fÜr minnen. Peladofobi Rädsla fÜr skalliga människor. Phronemofobi Rädsla fÜr att tänka. Cacofobi Rädsla fÜr fulhet. Dutchfobi Rädsla fÜr holländare. Consecotaleofobi Rädsla fÜr ätpinnar. Phobofobi Rädsla fÜr att utveckla en fobi.


                    6[aR_[RaQ\Zv[R[ `R V[a_\QbPR_NQR` &&! @NZZN x_ SÂ&#x2020;QQR` 1R`V_zR ;VY``\[ RYYR_ 1R``VR `\Z U\[ XNYYN` # x_ `R[N_R v_ 1R``VR R[ Nc @cR_VTR` `aÂ&#x2020;_`aN OY\TTN_R \PU vTR_ R[ Q\Zv[ ZRQ `Vaa RTRa [NZ[ 8N[`XR Raa aRPXR[ ]x cN_ 6A@cR_VTR UN_ UNZ[Na 3Â&#x2020;_ V OY\TT\`Sv_R[ _RTR_N_ a\[x_V[TN_[N \PU QR UN_ OYVcVa R[ Nc cx_ aVQ` ZRQVNYN ZNXaSNXa\_ :R[ a_\a` Zv[TQR[ Yv`N_R QR [x_ ba aVYY \PU ]xcR_XN_ aN` QR V[aR ]x NYYcN_ Nc Zv[[V`X\_ baN[SÂ&#x2020;_ QR[ [v_Z`aN ZxYT_b]]R[ 6 aVQR_ Qv_ 8R[gN b[QR_ R[ Zx[NQ XN[ SNXab_R_N  X_\[\_ R[ON_a ]x N[[\[`SÂ&#x2020;_`vYW[V[T v_ QRa UÂ&#x2020;T aVQ SÂ&#x2020;_ R[ SÂ&#x2020;_v[Q_V[T

;<J@I<yE@CJJFE#(-wI1

´7NT cVYY `X_VcN R[ O\X \Z ZVaa YVc´ Text AARON EKLĂ&#x2013;F Foto JOHANNES HELJE

;

en generaliserade bilden av en bloggare är en melanotanätande blondin som saknar stavningsprogram och inte räds fĂśr att ta en outfitbild pĂĽ sina nerspydda kläder efter en gratisfest. Men att utgĂĽ frĂĽn ytan är att fĂśrringa hela bloggfenomenet som fĂśljs av hundratusentals läsare dagligen. Avsaknad av filter kan verka skrämmande fĂśr en oinvigd, men snabbt fastnar man fĂśr denna häpnadsväckande värld som vĂĽra kära bloggprofiler lever i. Likt amerikansk wrestling ligger en stor del av dragningskraften i fejderna bloggarna emellan. Bästisar blir rivaler, hänger ut varandras hemligheter och Facebook-brĂĽk kopieras pĂĽ skvallersidor. Denna desperata tävlan om utrymmet i de digitala medierna fĂśr tankarna till Andy Warhols stall av â&#x20AC;?superstarsâ&#x20AC;? i hans Silver Factory â&#x20AC;&#x201C; en skara drag queens som levde glamourĂśsa partyliv utĂĽt, men i själva verket bodde utblottade tillsammans i en etta och intrigerade mot varandra i kampen om konstnärens uppmärksamhet och rollerna i hans filmer. I denna grupp av hysterikor sticker Dessie ut. InnehĂĽllsmässigt skiljer sig hennes blogg inte särskilt mot kollegornas. Hon bjuder inte pĂĽ brunast bränna och har inte de grisigaste inläggen. Men Dessie besitter en genuin distans till det hela och skriver träffsäkert med ogenerad humor. Den som en gĂĽng har bĂśrjat läsa fastnar snabbt fĂśr den unga frĂśkens vardag. Det är faktiskt bara tvĂĽ ĂĽr sedan Dessie bĂśrjade sin bloggbana pĂĽ communityn Playahead där hon snabbt lockade läsare. Efter en flytt till blogg.se tog allt fart. Inläggen frĂĽn perioden som svennefjortis kännetecknades av sminkchocker och radhusfester i SĂśdertälje under en Barbierosa byline. Videoinläggen är berĂśmda. I dag har bloggen utvecklats till ett mindre mediehus fullproppad med banners och inläggen är betydligt medvetnare.

18 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

När vi mĂśts vid Stureplan har Dessie och hennes vän Alma, som fĂśljt med, av misstag pĂĽ sig Canada Goose-jackor i samma färg. â&#x20AC;?Vad pinsamtâ&#x20AC;?, säger Dessie men berĂśmmer min Barbour-jacka. När jag frĂĽgar om hon inte har en likadan i grĂśnt slĂĽr det mig att jag vet väldigt mycket mer om Dessies liv än jag tidigare har velat erkänna. Jag är en läsare. Vad gĂśr din blogg sĂĽ populär? â&#x20AC;&#x201C; Jag bloggar mycket, är ärlig och kanske inte lever som en vanlig 16-ĂĽring som bara gĂĽr i skolan och gĂĽr hem och sover. Jag hittar pĂĽ rätt mycket nya grejer. Det blir intressant att läsa. Hur mycket skiljer sig bloggaren Dessie frĂĽn den riktiga DesirĂŠe? â&#x20AC;&#x201C; Ingenting just nu, faktiskt. Nu är jag bara mig själv pĂĽ bloggen och tänker och skriver precis som jag vill. Jag har bara fĂĽtt positiva kommentarer efter det. Innan var jag ett hatobjekt. Hur hanterade du hatet? â&#x20AC;&#x201C; Jag sket i det och blev van. Jag bara fortsatte att kĂśra den provocerande stilen. Inspirationen kom frĂĽn Kissie och eftersom Dessie själv fastnade fĂśr det provocerande fĂśrstod hon att det var sĂĽ man lockar läsare. Nu skriver hon varje dag â&#x20AC;&#x201C; morgon, eftermiddag och kväll. Och lägger upp bilder. Hon uppskattar att det dagligen blir omkring ĂĽtta inlägg. Vilka inlägg fĂĽr flest läsare? â&#x20AC;&#x201C; När saker händer. Stora grejer som när jag har varit med i tv eller när jag blev tagen av polisen. Och som nu när jag släpper en singel. Läsarna tycker att det ska bli kul och är väldigt uppspelta. Vad är det fĂśr singel? â&#x20AC;&#x201C; LĂĽten heter Whatcha Got och är producerad av Trinity. Singeln släpps nu i november. Vi ska gĂśra en videoinspelning i London pĂĽ klubb Jalouse som blir asfet. Det kommer att vara fyrverkerier och flera kändisar är med.

Ă&#x2C6;AX^jblcc\Xc[i`^bleeXmXiXd\[`kpg GXiX[`j\?fk\c%=Â?i\kkÂ&#x201A;ij\[Xe_X[\ aX^cÂ&#x20AC;kkjkÂ&#x20AC;ccklggd\eelkpZb\iaX^Xkk [\jbÂ&#x20AC;dd\ilkj`^fZ_[\bfdd\i Xc[i`^XkkbleeX]Â&#x201A;\kkafYY%Ă&#x2C6; Har du sjungit tidigare? â&#x20AC;&#x201C;Det är klart. Jag fick alltid kommentarer när jag var liten att jag sjunger bra och har alltid velat utveckla det. Men de har varit svĂĽrt. Nu när jag har bloggen är det räkmacka pĂĽ det. Nu är min stora chans. Hur gick det att spela in? â&#x20AC;&#x201C;Det var svĂĽrt och jag var nervĂśs innan, men jag drack lite vin och det gick bra. Att släppa en singel är ett vant knep bland bloggare, men resultaten är mindre lyckade. Aldrig tidigare har dock en bloggare haft ett stĂśrre skivbolag i ryggen. Den krisande skivbranschen har noga studerat vad som funkar pĂĽ internet och det satsas stort pĂĽ Dessie. Whatcha Got är specialskriven fĂśr henne och planen är en internationell lansering. Den demoversion jag har hĂśrt är en glad discohousedänga med en catchy refräng som säkert gĂĽr hem hos Dessies jämngamla läsare. FrĂĽgan är vad utländska ungdomar fĂĽr fĂśr relation till en sĂĽ svensk angelägenhet? FĂśrsĂśken att gĂśra popstjärnor av Victoria Silvstedt och systrarna Graaf pĂĽ nittiotalet gĂśr sig pĂĽminda. â&#x20AC;?Inga problemâ&#x20AC;?, menar Dessies manager som kallar Dessie fĂśr en blivande världsstjärna och jämfĂśr med Britney Spears. Enligt managern, som arbetar med flera av

de stĂśrre bloggarna, har hon en speciell star quality. Och singeln är bara bĂśrjan. â&#x20AC;&#x201C;Jag kommer att fortsätta med bloggen, men vet inte om läsandet kommer att vara kvar. Jag vill fĂśrsĂśka utveckla bloggen och gĂśra mer inom media. Det är bara drĂśmmar, men jag skulle vilja ha en talkshow. Eller en dokumentär om mig, kanske. Du använder dig av managers. Vad gĂśr de egentligen? â&#x20AC;&#x201C;Managerna fixar allt fĂśr mig. De planerar mĂśten, gĂśr dealar med fĂśretag, fixar annonsĂśrer och fixar min design. De skĂśter det framfĂśrallt mycket bättre än om jag hade gjort det. SĂĽ det var därfĂśr den rosa färgen fĂśrsvann. Du har aldrig funderat Ăśver att anlita en spĂśkskrivare? â&#x20AC;&#x201C;Nej aldrig. Jag tycker om det jag gĂśr. Om jag inte bloggar blir jag typ sprallig i fingrarna. Jag vill skriva. Det är typ min hobby. Har du andra framtidsplaner? â&#x20AC;&#x201C;Jag har alltid velat bli jurist. Men det krävs skithĂśga betyg och vi fĂĽr se hur hĂśga betyg jag har i framtiden. Det blir allt vanligare att bloggare gĂśr gästinhopp i tv. Men det blir inte nĂĽgra dokusĂĽpor fĂśr Dessies del. Hon har tidigare uttryckt sig kritisk mot Kungarna av TylĂśsand i en debattartikel och är skeptisk


ÈvcjbXidXee‚^fe XeeXed\i€ej`^ ja€cmjblcc\dXek‚cX XcckfZ_bleeXYc` Y\_Xe[cX[_lijfd _\cjk%AX^_X[\\e gfabm€ejfdjcf^ fZ_d`jj_Xe[cX[\ d`^]ilk%È

klänning H&M skor Topshop strumpor Gina Tricot armband H&M halsband privat (nästa sida) fuskpälsjacka ZARA Styling GORAN PERKOVIC Hår & smink KRISTINA PETTERSSON

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 19


Dessie: ”All publicitet är bra publicitet.”

till hur långt vissa är beredda att gå för att bli kända. Själv är det något hon har växt ifrån. –Jag skulle aldrig kunna vara med i typ Paradise Hotel. För ett år sedan hade jag lätt ställt upp men nu tycker jag att de skämmer ut sig och de kommer aldrig att kunna få ett jobb. Jag har själv fått rätt mycket dålig respons på hur jag betedde mig förut. Jag har börjat umgås med äldre människor och de har varit ett bra inflytande och visat hur jag ska bete mig och så. En dag gick det bara upp för mig. Kan du tänka dig att skriva något annat än blogg? – Jag vill skriva en bok om mitt liv. Det är rätt intressant för jag är bara 16 år och har varit med om massor. Jag har skrivit en början på wordpress. Jag ska vara ärlig om allting. Från att man förlorade oskulden till vilka pojkvänner man har varit tillsammans med. Om kärlek har du skrivit ”viktigast är jag”? Kan du utveckla? –Jag älskar honom, men jag älskar mig själv mer. Det är så det är. Älskar man någon annan mer än sig själv skulle man tåla allt och kunna bli behandlad hur som helst. Jag hade en pojkvän som slog och misshandlade mig förut. Men sådant där händer inte längre. Han hör av sig till mig på natten ibland men jag vill inte ha kontakt med honom. Tidigare älskade jag honom mer än mig själv och jag tänkte inte riktigt på vad han gjorde mot mig egentligen. Men allt efter dagarna gick och när folk berättade för mig hur det låg till skrev jag att jag inte tänker vara tillsammans med honom längre på bloggen och så stöttade läsarna mig. I dag har Dessie en ny pojkvän som är hemlig. Men hon säger att han har varit bidragande till hennes utveckling den senaste tiden. De planerar att flytta ihop och tittar på en lägenhet på Östermalm – och en chihuahua.

20 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

ÈM`[iXZb`km‚m\Zbfi% ;\kmXi\e\e[X[X^ jfdm``ek\[iXZb% M`^`Zblkg‚bclYYXieX fZ_g‚bif^XieX _\cXk`[\e%È När hon inte pluggar eller bloggar rider hon och shoppar. – Att shoppa är skitstor grej. Det tar lika mycket tid som bloggen, typ. Jag köper för hela lönen. Det blir för mellan 10 000-15 000 kronor. All min fritid går ut på att shoppa. Hur skulle du beskriva din stil? Du handlar inte på Gina Tricot längre? – Jo, det gör jag. Jag handlar överallt. Men när det gäller typ jackor och skor tycker jag att man ska handla bättre märken. Jag väljer mitt eget mode. Jag kör ganska stilrent. Får du mycket gratis? – Ja, det får jag men jag lägger oftast inte upp det om jag inte får pengar för det. Du har bloggat om att göra en bröstoperation? Varför berättade du det? –I så fall är det en bröstförminskning. I min blogg är jag ärlig och då är det självklart att jag berättar om operationen. Jag tycker att det är mycket finare med mindre bröst. Men det beror på om jag skulle få större bröst, vi har det i släkten och jag vill inte ha skitstora. Hur känns det när skvallersidor skriver rakt av vad du bloggat om? – Bra. All publicitet är bra publicitet.

Dessie säger först att hon inte ångrar något hon har bloggat om. Hon vill att hennes läsare ska få se både hennes bra och dåliga sidor. Men vid närmare eftertanke ångrar hon att alkohol tidigare figurerade i hennes texter så frekvent. –Förut var jag dålig, festade bara och bloggade ”åh, jag är bakis ”. Jag vaknade klockan 16 och orkade inte. Jag började dricka för mycket. Först festade man en gång i veckan, sedan blev det två gånger i veckan, som blev hela helgen och till slut även på torsdagen och lill-lördag. Kände du dig onödigt dömd? Det är väl normalt att ungdomar provar på alkohol? –Det är ju det. Men jag skrev ut det i bloggen och då blev det mycket värre. Egentligen dricker alla tonåringar och har perioder där de gillar att festa. Hur funkade det hemma? –Jag dricker ju oftast borta. Men läste inte dina föräldrar din blogg? –Nej. Men efter att jag var i Spanien fattade de liksom och blev oroliga. Men så visade jag att jag kan ta ansvar. De vet att jag inte dricker tills jag spyr. Vad hände i Spanien? –Asså, vi drack i två veckor. Det var en enda dag som vi inte drack. Vi gick ut på klubbarna och på krogarna hela tiden. Hela resan var en fest. Vi var helt slut när vi kom hem. Jag blödde typ näsblod och var helt förstörd. Hur blir det när du fyller 18 och börjar få inbjudningar till kändisfester? –Då kommer jag nog gå ut rätt mycket, men det är en grej alla 18-åringar gör. Jag kommer nog att gå på kändisfester för att visa upp mig. Det är bra för varumärket. Nu ska du bli hemmafru på Östermalm? –Jag går ju ut fortfarande. Jag var ute i helgen, men jag dricker inte en hel vinare längre. Nu är jag shopaholic och workaholic. Förut alcoholic. Q

G<IJFE<IE8BI@E> ;<JJ@< Managern Pockworkmedia är manager för bloggen. Tar hand om annonsörer och media. Jobbar även med Amir och Kissie. Pojkvännen Den hemliga pojkvännen som ska flytta ihop med Dessie. Fick Dessie att mogna. Producenten Trinity har tidigare jobbat med bland annat Max Martin. Paulina Bloggaren Paow och Dessie var bästa vänner men i dag talar de knappt med varandra. Fast det kan ha ändrats när den här texten publicerats. Kissie Bloggorginalet som gått i bräschen för svennebloggandet. Ligger på samma managementbolag. Frisören Förut blekte Dessie sitt hår själv. I dag är det kändisfrisören Bobby som är ansvarig. Alma Bästa vännen som bland annat var med på domedagsresan till Spanien.


   

   

NUTID MÃ&#x2013;TER TRADITION

LABORATORY DANCE PROJECT (LDP)/PROMISE/ MODERN FEELING/NO COMMENT/STORA SCEN/ 16 NOV/KL 19.00 /ORD. PRIS 270 KR NOW DANCE COMPANY & SUNGSOO AHN PICK-UP GROUP/ 3 NIGHTS, 3 DAYS/ROSE /STORA SCEN/ 19 NOV/KL 19.00/ORD. PRIS 270 KR % %  &%      ! #"#'$$'$


Daniel Adams-Ray har gjort en av ürets bästa svenska skivor.

3_x[ .S_VXN aVYY ;\_QR[ 3_x[ @[\\X` `XVc`Yv]] aVYY 9NT\Z` XYvQX\YYRXaV\[R_ 3_x[ a\]]YV`aN aVYY `X\YOv[X 3_x[ UV]U\] aVYY ]\] 3_x[ Qb\ aVYY `\Y\ 1R[ X_V[T SYNPXN[QR [\ZNQR[ aVYYVXN X\[PR]aX_RNaÂ&#x2020;_R[ 1N[VRY .QNZ`?Nf v_ Uv_ ZRQ `V[ `\Y\QROba ;Â&#x2020;WR`TbVQR[` :NWN /_RQOR_T aVaaNQR SÂ&#x2020;_OV SÂ&#x2020;_ Raa `NZaNY

JC8>JDwC#=@E><I=vI> F:?8CCK;vI<D<CC8E Text MAJA BREDBERG Foto JOHANNES HELJE Senast vi sĂĽgs var 2006. Snook skulle just släppa Ă&#x201E;r och bĂśrja turnera. Vi satt i er studio pĂĽ Gärdet och det var strikt skofĂśrbud. Var det du eller Oskar Linnros som var skohitler? â&#x20AC;&#x201C;Ha, det var nog jagâ&#x20AC;Ś Men här i Lagoms showroom fĂĽr man ha skor pĂĽ sig. â&#x20AC;&#x201C;Ja, här fĂĽr man det. Det är inte vitt golv längre, jag lärde mig det. Det var inget kul att vara skohitler. Kan du dra igenom lite snabbt vad som hände med Snook? â&#x20AC;&#x201C;Det uppstod en musikalisk svacka. Vi gjorde ett svinlĂśkigt sista gig pĂĽ en Silja Line-färja. Ett riktigt sellout-gig, mycket betalt och folk var sĂĽ fulla att de ramlade omkull och fattade ingenting. DĂĽ tänkte

22 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

man verkligen â&#x20AC;?Fan, vad är det vi gĂśr?â&#x20AC;?. Det kändes inte sĂĽ charmigt? â&#x20AC;&#x201C; Nä, ingen av oss tyckte det. Det vi gjorde fĂśrut var väldigt fint dĂĽ, men sedan, i den kontexten, var det lite hemskt. Jag hade redan tagit tag i mina studier och bĂśrjat plugga grafisk form pĂĽ Berghs. Det var mer intressant och lärorikt. Där tvingades jag att släppa mitt ego. Man fĂĽr ett jävligt stort ego som artist, även om artister inte vill erkänna det. Det blev som en personlig detox fĂśr mig. Du har ju varit känd fĂśr ditt temperament. Hur har det blivit efter detoxen? â&#x20AC;&#x201C; Ja, jag har fortfarande mitt humĂśr. Det är nĂĽgot jag kommer att jobba med hela mitt liv. Men, jag tror att jag har blivit bättre pĂĽ att kanalisera det. Jag hoppas det, annars

Ă&#x2C6;AX^Yc`i_\cci\aÂ&#x20AC;d]Â?i[ d\[FjbXiC`eeifj Â&#x20AC;ed\[Filg%Ă&#x2C6; vore jag en ganska misslyckad person om jag inte utvecklats nĂĽgonting. â&#x20AC;&#x201C;Vid sidan av studierna bĂśrjade jag och Nette SandstrĂśm jobba mer med Lagom. Det blev en naturlig ĂśvergĂĽng frĂĽn Snook till Lagom. Det har vuxit i takt med att man själv vuxit som person, gĂĽtt ifrĂĽn mycket street till att bli lite mer dressat. Men vi lyssnar ju fortfarande pĂĽ Wu-Tang liksom.

Men du. Egentligen. Ă&#x201E;r det inte jävligt hiphop att skaffa ett eget klädmärke? â&#x20AC;&#x201C;Jo, det är sjukt hiphop pĂĽ ett sätt! Fast, vi har ju skippat loggorna och parfymernaâ&#x20AC;Ś Nä, men det finns ett starkt entreprenĂśrskap inom hiphopkulturen som jag verkligen kan identifiera mig med. Och nu har du gĂĽtt Ăśver till pop. I juni släppte Oskar Linnros sin soloskiva, du släppte din fĂśrsta singel. Var det fĂśrvĂĽnande att hĂśra ni var sĂĽ ljudmässigt nära varandra? â&#x20AC;&#x201C; Nej, jag tyckte inte det. Under tio ĂĽrs tid var jag med i hans grupp, han var med i min. Jag ser det snarare som nĂĽgot väldigt logiskt. Om jag och Nette skulle sluta gĂśra kläder tillsammans kommer vĂĽra kommande kollektioner se ganska lika ut. Jag och Oskar var nästan oskiljaktiga. Du vet, man träffade folk pĂĽ stan som sa â&#x20AC;?Tja, läget?â&#x20AC;? automatiskt fĂśljt av â&#x20AC;?Var är Oskar dĂĽ?â&#x20AC;?. Den grejen. Som att man satt ihop. Det var en av anledningarna till att vi mot slutet tyckte att det hela blev jobbigt. Det blir struligt fĂśr ens egen identitet att ständigt fĂśrknippas med nĂĽgon annan. Hur kändes det dĂĽ att bli direkt hopkopplade igen? Oskar hade ju fĂśrsprĂĽng och slapp i alla fall att bli jämfĂśrd med dig. â&#x20AC;&#x201C;Fast han blev jämfĂśrd med Orup istället. Och jag blir hellre jämfĂśrd med Oskar Linnros än med Orup, om vi säger sĂĽâ&#x20AC;Ś Dessutom är jag van, det är inget nytt fĂśr


È;\e_Xe[cXifd\ei\cXk`fe[€iaX^kXggX[\Yfikd`^ja€cm% Kf^cfaXc`k\k\ec`k\]ic‚e^k%E€ii\cXk`fe\em€clgg_i[\ ]XkkX[\aX^XkkaX^_X[\kXggXk\e[\cXmd`^ja€cm`[\k%È mig att det finns en medial hang-up. Att slå lite underifrån, det har jag gjort hela mitt liv. När vi ändå är inne på att jämföra… Jag trodde att din skiva skulle vara sämre än Oskars. Men jag tycker att den är bättre. Mer fullständig. –Det var trevligt att höra. Jag skulle vilja säga att det är en av de bästa svenska skivorna i år. – Är det så? Oj. Det var ju… väldigt snällt sagt. Du är inte vidare bra på att ta beröm. – Nej, jag är svindålig! Jag försöker här… Eh, jag vet inte… Om jag lägger upp det så här istället då: Rap har ett mer avancerat förhållande till texter. Känner du att du lyfter svensk pop med dina flerstaviga rim, rytmbaserade textrader, dubbeltydiga uttryck och liknelser? –Uhm. Ja, på ett sätt känner jag det. Just för att det finns en medvetenhet kring stavelser och rytm. Som rappare jobbar man mycket med punchlines och liknelser, det kanske saknas i svensk pop. Om man nu ens föredrar det. Jag gillar ju det personligen. Men det finns också något väldigt vackert i Håkan Hellströms textförfattande. Han tänker nog inte stavelser alls, och när han inte behöver ta hänsyn till det kan texten ibland komma fram ännu naknare då det inte finns något att förhålla sig till. Vilken låt tycker du är bäst på skivan? Ja, du måste välja. –Hm, om jag måste välja… Jag skulle nog säga Gryningspyromanen. Han brände ner min väns mormors hus. Bara namnet fascinerade mig. En väldigt fin etikett på något som var jävligt fult. Jag försökte sätta mig in i vem Gryningspyromanen är. Jag upplever honom som en vanlig svensk med tvångstanken att han måste bränna ner saker för att känna livsgnistan. –Den låten sammanfattar min syn på Sverige. Det finns en slutrad i refrängen där jag sjunger ”En miljon på banken men ingenting att leva för”. Jag menar inte att alla är miljonärer, men det finns en viss trygghet, en viss standard i Sverige som kanske inte finns i Kenya till exempel. Ändå tyder inget på att vi skulle vara lyckligare människor. Jag blev förvånad över hur samtidskritisk din skiva är. I låten Voyeuren tar du upp hur sociala medier visserligen ger en tidsmässig direktkontakt mellan människor, men att det även leder till glapp i kommunikationen. ”Jag är kär i bilden av dig, inte i dig”. –Ja, Voyeuren handlar om det osexiga fenomenet Facebook. Jag har skrivit hela skivan som en modern samhällsallegori. Det kanske är svårt för lyssnare att tyda just det lagret om man är inne i det själv. Men det är väl en narcissistisk tanke jag har, att få folk att tänka och ifrågasätta vissa saker. Fast jag har försökt att inte skriva folk på näsan, det är typ det värsta jag vet. Det utsätts man för tillräckligt mycket varje dag. Är du inte en bakåtsträvare som 2010 tycker att Facebook är dåligt? –Det är ju jävligt bakåtsträvande! Och det är någonting som jag har brottats med. Börjar jag redan bli gammal och ifrågasätta saker för att de är nya och moderna? Det finns massor av fantastiska saker med

utvecklingen, men det kommer en jävla massa skit också. Man måste hela tiden vara medveten om det och inte direkt omfamna allting bara för att det är nytt. Du balanserar nutid med återkopplingar till Kenya. Hur såg din uppväxt ut där? Din pappa var kirurg, det låter i mina öron som ”uppväxt i lyxigt reservat för vita”. – På den tiden var Kenya inte lika farligt som det är idag, man behövde inte leva skyddat. Min pappa jobbade dessutom för en välgörenhetsorganisation. Det fanns inget överflöd, men jag levde ett skitbra liv. Jag skulle nästan säga att det var bättre att växa upp där. Hur menar du? – Det fanns en social trygghet. Jag tyckte att allt blev svårare och farligare i Sverige. Jag stötte mig med folk, blev kallad för invandrare, hamnade i slagsmål och allt det där. Det motståndet hade jag aldrig upplevt förut. Trots att jag var vit och bodde i en av världens farligaste städer. Det var väldigt konstigt, jag fick uppleva knas först hemma i Sverige. Kan du berätta om andra singeln, Gubben i lådan? – Den handlar om en relation där jag tappade bort mig själv. Tog lojaliteten lite för långt. När relationen väl upphörde så fattade jag att jag hade tappat en del av mig själv i det. Var det en kärleksrelation eller vänskapsrelation? –Vad är skillnaden? Det är väl samma sak? Jag undrar om det var en kärleksrelation till en vän eller till en partner? – Både och. Hur menar du nu? – Du får ett jättekryptiskt svar där. Ja, jag märker det. – Fan, jag låter som en politiker. Men, det är en person som har betytt mycket för mig. Okej. Kan vi reda ut det här konceptet med fingerfärgen istället? – Absolut! I Kenya har man först och främst sin stamtillhörighet. Nationer är ett västerländskt påfund. Jag har inspirerats av Massajerna, form- och färgmässigt. Men jag har inte tolkat det bokstavligt, då skulle jag ha varit indränkt i koblod. Jag har valt att kalla det för mzungu. Det är något man kallas i Kenya om man inte är mörkhyad. Då är man vit. Svenne, typ. Jag har byggt upp ett koncept kring hur den här mzungustammen skulle kunna se ut. Där stod du lycklig med din svennestam. Hur kul var det då att se Oskar Linnros helkroppsmålad? – Jag fick panik när jag såg det. Mitt koncept var klart för över ett år sedan. Vi har samma förläggare och där såg jag ett utkast på Oskars skiva. Jag tänkte: ”Vänta nu, är det någon som har baitat här?”. Jag har ingen förklaring till varför Oskar målade sig svart. Slobodan Zivic, som hade gjort omslaget sa att det var tidens anda. Och det stämmer ju om man kollar i modemagasin, det är

inget unikt för mig och Oskar. Min koppling till det är min uppväxt i Kenya. Det var såklart lite tråkigt att det skulle bli ett sådant sammanträffande. Men jag tänker aldrig ändra en stark, fristående idé för att någon annan gör något liknande. Då är man plötsligt en ängslig kreatör. Så du tycker inte att det är problematiskt med de likheter som ändå finns? –Det har ju diskuterats huruvida det var någonting medvetet – vilket jag försäkrar att det inte är. Jag kan inte ens se det som fördel eller nackdel. Gör det mina låtar mindre personliga? Gör det dem sämre? Det tror jag inte. – Sedan finns det ett ego som kanske

känner sig lite stött. Som tänker, vänta här nu, jag menade ju allt det här, det här är mina ord, min uppväxt, jag är från Kenya, jag är inte från Sundbyberg, du vet. Bla bla. Men det är så jävla egoistiskt att tänka så. Vi var bästa vänner och växte upp ihop under de åren då man formas. Även om jag har utvecklats som person så finns det ju ändå någon slags grund i mig som är densamma. Och jag vill gärna tro det om Oskar med. Man byter klädstil, har ny umgängeskrets och det är klart att det påverkar en, men jag tror inte att man blir en helt ny människa. Vi människor är alldeles för små för att kunna göra sådana helomvändningar. Q

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 23


K@;<EJ 8E;8 DET VI TALAR MEST OM JUST NU!

MÄSTERLIGT

MYCKET BRA

BRA

GODKÄNT

UNDERKÄNT

IRONIATTACKER

Carl Reinholdtzon Belfrage tog med sig två böcker och flög till Monaco: Germine Greers T HE FEMALE EUNUCH och Robert Nozicks ANARCHY, STATE AND U TOPIA . Båda fantastiska, men särskilt en fick honom att se Monaco ur ett än ljuvligare skimmer. KRÖNIKA

GFC@K@B1DfeXZfÅIXggfik]i‚e[\k g\i]\bkXjXd_€cc\k D

(

WIGGERTRENDEN ”No homo”, ”word”, matematiska formler som beskriver Nicki Minajs storhet och ett evigt citerande av Omar från The Wire fortsätter att spridas bland stans Reisen-, Berns-, Pleasent-, East- och Judit & Bertil-besökande publik. Snart är vi alla wiggers.

)

ANTON ABELES MACK MODE Konstaterande – om en snubbe bjuder in till lunch i riksdagen betyder det att han vill knulla. Blir du bjuden börjar en ny tid i ditt liv.

*

BILDCRASHARE Att crasha bilder är det nya. En särskilt lyckad crash resulterar dessutom i att du, när bilden läggs upp på någon av mingelssidorna, får en namnkredd. Happy hunting!

+ ,

FACEBOOKSTATUSSTÖLDER Man kan väl vänta i ett par dagar i alla fall?

VATTENTÄTT Andreas Kleerup var trött i Nyhetsmorgon och dementerade, i Resumé, knarkanklagelserna med ”Jag är helvit”. Nu vet vi vad ska säga till vakterna när vi blir nekade.

FOTO: MIKAEL ALDÉN

-

JAN GRADVALLS TWITTER Intressanta Mad Men-noteringar säger vissa. Astråkig för att han saknar temperament (”som twitterversionen av vitpeppar”) säger andra. Redaktionen är splittrad.

. /

ALEXIS WEAK Jävligt tung, helt enkelt.

MALMÖ Tio procent, (laser?)skjutningar och gängkrig. Malmö är Sveriges hemorrojd.

0

STUREPLANSPROFILER, REALLY? Insiderjobbet hos SEB, där bankens mest förmögna kunder blev av med lite miljoner, visade på en mycket oroväckande trend. Då ”Stureplansprofiler” hade används som ”springare” – det vill säga mot en liten slant förvarat de stulna miljonerna på sina konton – fick vi yttersta beviset på att Snabba Cash-JW i allra högsta grad lever och frodas bland oss. Man gör tydligen vad som helst för pengar? Anna Hibbs kom även nyligen ut och proklamerade att ”this life don't come for free”. Ja, okej. Men nu börjar det väl ändå gå överstyr?

('

BLONDINBELLA OCH NILS En era är över.

Bubblare: Sugardaddy.com.

24 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

onaco. Det har inte undgått någon att det hippaste just nu är att vara snäll. Jag är med andra ord det minst hippa som finns. Hippast just nu är istället personer ansvariga för Monte Carlos infrastruktur. De har sett till att fylla delar av asfalten längs Liguriska havet med mjuka segment av gummi för att spara Monte Carlojoggarnas knä, ben och ligament. Ni kanske tycker det är en petitess, kanske till och med onödig lyx? Jag tycker att det är fantastiskt. Jag och en övernattningsväska i mjölkblått skinn flydde Sverige för Monaco. Vi kände att vi behövde frisk luft att andas. Luft fri från landet som upprörs över människor som bor i vindsvåningar, luft fri från landet som härbärgerar en okritisk Håkan Hellström/Kalle Anka/trumpetkör, och, slutligen, luft fri från landet som numer inhyser både ett ointelligent kommunistparti och ett nationalparti från socialgrupp 3. Jag och min nallebjörn Aloysius är överens: Sverige rör sig mot ett klimat präglat av depressiv moralism och ideologisk fanatism. Jag kunde inte vara gladare av att komma därifrån. Ni misstycker inte? Ni håller med, inte sant? Så, jag flydde till Monaco. Monaco är det perfekta samhället i mina ögon. Ett furstendöme färgat av Robert Nozicks frihetstankar. Känner ni till Robert Nozick? Det borde ni göra. Han var inte bara fantastiskt klädd, utan också en briljant filosof. När jag läste politisk filosofi i slutet av nittiotalet var det dock John Rawls A Theory of Justice som vi fokuserade på. Robert Nozicks Anarchy, State and Utopia nämndes bara i förbifarten. Min institution präglades av utilitarism, kommunism och professor Torbjörn Tännsjö. Inget ont i det. Jag var djupt förtjust i Torbjörn Tännsjö. Men jag blev hopplöst förälskad i Robert Nozick. Nozick var av ryskt-judiskt ursprung och studerade vid Princeton University. År 1969 blev han den yngste filosofiprofessorn genom tiderna vid Harvard University. Där Rawls hyllar välfärdsstaten är Nozick en stark kritiker. Nozick menade att bara en minimal stat är förenligt med frihet. Staten kan inte omfördela välfärd utan att kränka individens rättigheter. En rättvis fördelning var vilken som helst som uppstod genom legitima och frivilliga avtal mellan individer. Han ser alltså en nattväktarstat med bara plats för militärt försvar och rättssäkerhet. Detta är, i stora drag, furstendömet Monaco. Monaco är inte ett Sverige där

CRB utanför lägenhetskomplexet Metropole, Monte Carlo. →

È?€i_`kkXi[l`e^XXek``ek\cc\bkl\ccXd€ee`jbfi jfd[`jblk\iXi_li?‚bXe?\ccjkidi€[[Xi c`m\kg‚^\k`e^XijfdiXdcXke\i`jX]k^cXj#_li _\djbk[\k€id\[d€ee`jbfijfdYfi`m`e[j$ m‚e`e^Xi\cc\ifdgi\ggpdf[\k€ii€kk\cc\i]\c%È

Robert Nozick.

människor fortfarande drömmer om Engels och Marx och andra hippies. Här har samhället lösts upp och befriat människan. Människorna är unika, inte strömlinjeformade och hjärntvättade att söka minsta gemensamma nämnare i förhoppning om att tänka, prata och tycka likadant. Från takpoolen på Fairmont Hotel blickar jag således ut över mitt drömsamhälle, en liten bit av världen så ljus, ren och vacker. Från helikoptern från Nices flygplats ser jag ut över ett samhälle byggt på fria människors kontrakt med sjukhus, barnsomsorg och Ferrari-handlare. Jag njuter här av middagar på Joël Robuchons Metropole och Alain Ducasses Louis XV (två meter från Barbra Streisand). Rysk kaviar, gratinerade benpipor med märg, Krug,

Didier Dagueneau och Lapierre på Black Legend med unga män och kvinnor i Lanvin-kostymer och Chanel-dräkter. Det är klassiskt, men samtidigt så uppdaterat att en kväll på Black Legend kunde vara en hipp takfest på Upper West. Detta är Monaco. Fri från ängslan över att ständigt nå konsensus eller, ännu hellre, en kram. Du hittar inga antiintellektuella människor som diskuterar hur Håkan Hellström räddar livet på getingar som ramlat ner i saftglas, hur hemskt det är med människor som bor i takvåningar eller om preppymodet är rätt eller fel. ”Up on the hill, people never stare, they just don’t care”, som Donald Fagens beskriver i sin urbana poesi. Arrogant och elitistiskt kan tyckas, men företeelsen ”indie” där unga människor, på fullt allvar, samlas på Strand för att tillsammans ölkramas till Fleetwood Mac, Dungen och, låt oss säga, Yeasayer blir i sammanhanget komplett befängd. –Carl Reinholdtzon Belfrage För övrigt vill jag att ni genast införskaffar höst/ vinter-utgåvan av Fantastic Man Juergen Tellers bilder på Bryan Ferry är i Monaco-klass. Jag åt också middag med Henrik Berggren på Thörnströms för ett par veckor sedan. Hans nya texter och låtar är fantastiska. Och jag identifierar mig hänsynslöst med honom.


KLUBB RED RIBBON WORLD AIDS DAY STOCKHOLM 1 DECEMBER /MAGNUS WEIDESKOG /THE WADGIRLS /WENDY MCNEIL /EMIL JENSEN /TINY BOYS /YOU SAY FRANCE & I WHISTLE /PETER SIEPEN KONFERENCIER: SOFIA WISTAM PLATS: SERGEL 3, KULTURHUSET, INGÅNG FRÅN HAMNGATAN. FÖRKÖP 60 KR PÅ KULTURHUSET, KULTURHUSET.STOCKHOLM.SE ELLER I ENTRÉN. INTÄKTERNA GÅR TILL STÖD FÖR HIVPOSITIVA UNGDOMAR I SVERIGE. DÖRRARNA SLÅR UPP KL 19.30 OCH STÄNGER 00.00. VIN/ÖL OCH MAT FINNS TILL FÖRSÄLJNING. ÅLDERSGRÄNS 18 ÅR.

WAD.SE


D@E><C 

Rättviseförmedlingen bjöd på en maratonfest med paneldiskussioner, scenkonst och väldigt många dj:s. Vi drog dit för att ta tempen och plocka hem lite PK-poäng.

IvKKM@J<={ID<;C@E><E ]x @a_N[Q Text PARISA AMIRI Foto EMIL JÖNSSON

Erika Puma

20, sportbilsinstruktör, Ekerö

Vad tycker du är rättvist? – Att det är rökförbud på krogen. Okej, och om du är mindre bajsnödig och pretentiös? – Att jag får köra vilken jävla bil jag vill trots alla miljönördar.

My Carnestedt

20 år, konststuderande, Gubbängen

Vad tycker du är orättvist? – Det första jag kommer att tänka på är patriarkatet. Okej, och om du är mindre bajsnödig och pretentiös? – När man inte hinner med tunnelbanan, när folk inte uppskattar en och att ha ett tvillingsyskon.

Love von Hausswolff

20 år, ateljéassistent, Kungsholmen

FILF. Vad säger det dig? – Jag föredrar MILF. Är det här Far I’d like to…? Haha, nej. Det är alltså Feminist I’d like to idka med. Vem tycker du är en FILF? – Birgitta Ohlsson. Hon är ärlig, vågar uttrycka sig och står för det hon tycker. Sedan är hon folkpartist också, det kanske inte är vad Nöjesguiden gillar.

Felix Martin

22, litteraturstuderande, Gärdet

Emilia Cederberg

Som modern man, vad är den värsta förolämpningen som finns? – ”Du är en sådan slyna”. Det är ett uttryck som många moderna kvinnor säger till män. Tror att det ligger lite ironi i det. Jag trodde att det var att framstå som antifeminist? – Ja, det hade ju varit tråkigt. Men slyna är nog värre. Såklart är jag feminist. Skriv det.

24, Vasastan, ekonomistuderande

En snygg feminist – är det en motsägelse? – Nej. Att vara feminist är en förutsättning för att vara snygg, det gäller både män och kvinnor. Någon som inte är feminist blir direkt ful i mina ögon. Den stereotypa bilden av den feministiska kvinnan är hon som inte bryr sig alls om sitt utseende. Är det skadligt? – Det är också en viktig bild! Tillsammans med den extremt vackra feministen och den feminist som inte bryr sig utseendemässigt skapas ett spektrum. Att vara snygg och ändå vara smart är ju en motsägelse i vissas ögon, fastän det inte stämmer alls.

26 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

Fredrik Quinones

23, Skärholmen, dansare och modell

Är det jobbigt att vara manlig dansare? – Nej, det är så mycket färre män än kvinnor i den här branschen. En sak kan vara att det inte alltid är de bästa som får jobben, att de lyckas på andra meriter. Berätta om det dansmove som är din favorit. – Jättesvårt att svara på! Jag gillar att bara känna till musiken. Men typ… The Hustle? – Jag känner till dansstilen från New York. Men det är nog helt annorlunda från vad du tänker dig.


BCL99

?jk\ejY€jkXbclYYXi 

I

ebecca & Fionas webbserie på SVT Play visar upp-och-ner-sidorna med att vara aspirerande dj:s. Pengarna på kontot lyser med sin frånvaro och det legendariska ”medges ej” får en biroll. Deras kemi som duo går inte att säga emot. Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick har spelat på vartenda skrymsle med ens en halv högtalare och efter släppet av Luminary Ones har allt gått väldigt snabbt. I skrivande stund är Rebecca & Fiona med sina sammanlagda tre längdmeter på turné med Robyn i Europa. Imponerande för ett par tjejer som vill ge intrycket av sig själva som två ostrategiska festare. De visar sig vara mycket mer än så.

(

Alla häxor kommer från Blåkulla och all witch house har sitt ursprung i SALEM, Blåkulla på amerikanska. Owleyes och Robert Disaro driver skivbolaget Disaro, och de var när de träffade Chicago-bandet SALEM som magi uppstod. För det är magi det handlar om.

HUGO CAPABLANCA

Marie Laveau, Hornsgatan 66, den 20 november, 22–03

Marie Laveau gör ännu en satsande bokning genom att bjuda in den hypade spanjoren Hugo Capablanca från hans territorium – Berlins klubbscen.

)

DJ STEFFI

Berns 2.35:1, Berzelii Park, den 6 november, 23.00–04.30

För att bygga upp hypen kring en akt eller liknande år 2010 – poängtera att de är NÅGOT i Berlin. Se bara på Dj Steffi, skivbolagsdrottning, resident på Panorama i Berlin och en av hjärnorna bakom enorma klubben Berghain. Självklart blir det Berns som får henne till Sverige för att framföra funkig house.

*

YELLE

Debaser Medis, Medborgarplatsen, den 20 november, 22–03

Le Plus! har lockat denna fransyska, som är ett under av attityd, till Debaser Medis med en show som även är en fröjd för ögat.

+

CLUB KILLERS

Hornstull Strand, Hornstull Strand 4, den 12 november, 21–03

Fortfarande en av stans mest uppskattade klubbar. Efter framgångsrika akter med namn som Neneh Cherry, José Gonzàlez och Miss Li kommer detta dussinhövdade klubband tillbaka till Strand!

,

LINDELL OCH KAVANDER

Spy Bar, Birger Jarlsgatan 20, månadsklubb 00–05

Den största technoprofilen i Stockholm går vid namnet Erik Lindell. Nu gängar han ihop sig med Jonathan Kavander och återfinns på Spy Bar.

-

LE CIRQUE CRUISE – ADRIAN LUX

Silja Line M/S Galaxy, till havs, den 24 november, 18–07

Föreställ er hur Färjan hade sett ut om det, istället för avdankade schlagerartister och white trashens finaste exemplar, var till för klubbkids och hetaste dj:n just nu – Adrian Lux. Totalt ett tiotal dj-sets. En unik idé som har genomförts av ambitiösa genier, fastän endast en av fyra var myndig vid start. Besök lecirque.se.

.

WHAT WE DO IS SECRET + SLEEPY SUN

Debaser Slussen, den 19 november, 20–03

Man får känslan av att de har samarbeten väntande på kö, dessa What We Do Is Secret, de mest lovande klubbarrangörerna just nu. Denna gång med bland annat San Fransisco-baserade Sleepy Sun, en blandning av Fleet Foxes, Mamas and the Papas och Black Mountain.

/

KENNY DOPE + ORANGE MUSE

Berns 2.35:1, Berzelii Park, den 11 november, 23.00–04.30

Tänk er den perfekta mixen av Berns Terrassen med den housiga källaren.

0

SINCE WE’VE BEEN GONE (KLEERUP X2)

Hornstull Strand, Hornstull Strand 4, den 18 november, 21–02

Vill du se Andreas Kleerup i form för omväxlings skull? Bege dig till Strand denna torsdag för att se honom i sitt rätta forum med kreativa brodern Jonas Kleerup.

('

BERNS MÅNDAGAR

Berns 2.35:1, Berzelii Park, den 29 november, 23.00–04.30.

Måndagsklubben på Berns är någonting alla måste uppleva.

G8I@J88D@I@

Genesis P-Orridge, ursprungshäxa.

?€o_flj\e€i_€i]iXkkjkXeeX Bakom de släpiga rytmerna, uppklippta samplingarna och spökrösterna finns en idé om att sammanföra estetik och musik i formler som bildar ett eget esoteriskt språk. Idémässigt går det att dra paralleller till åttiotalets postindustriella rörelse där kretsen runt Genesis P-Orridge med band som Psychick TV, COIL och Current 93 byggde cybermagiska nätverk genom Temple Ov Psychik Youth, men musiken är fast förankrad i en nutid där allt finns tillgängligt på internet och DJ Screws morfinbeats bor granne med Dead Can Dance och Fever Ray på MySpace. –Vi ser Genesis som del av vår familj, berättar Owleyes. Hon arbetar med vänner till oss i bandet Showcave och jag har haft äran att träffa henne. Hon är onekligen ursprunget av den cyberastrala konstmagin och jag rekommenderar alla att införskaffa ett ex av hennes fantastiska bok Thee Psychick Bible. Skillnaden mot när Temple Ov Psychik Youth var som mest aktiva är att internet har gjort verklighet av den globala byn och att dem sprider sig utan geografiska begränsningar på en mycket kortare tid. Witch house är redan en global subkultur trots att den samlade utgivningen består av en handfull ”riktiga” skivor, en uppsjö CD-r-utgivningar och en stor mängd band och artister som hittills bara finns på MySpace och SoundCloud. –Disaro lever i det elektromagnetiska astralnätet. Vi är kodade elektroner, bitar av information och vi har inget behov av den fysiska verkligheten längre, förklarar Owleyes. Men där små musikprojekt gör allt för att synas på nätet jobbar witch house-

Thee Psyckikal Astral Art of Owleyes.

närmast sörjande ut i skivaffärerna. Den första tolvan är en samling med band som Modern Witch, //Tense//, Mater Suspiria Vision och Raw Moans. Den andra är en fullängdare med White Ring som tidigare har släppt en split på svenska Emotion. Owleyes är kluven inför releasen som lite förtar mysteriet som omger scenen än så länge. –När de sovande massorna får tag på något så är det redan över, eller åtminstone förändrat till något annat än vad det var. Vår magi kommer att fortsätta att växa och utvecklas åt nya

ÈD\e[€ijd‚dlj`bgifa\bk^iXcck ]iXkkjpeXjg‚e€k\kafYYXin`kZ_ _flj\$dlj`b\ieXkm€ikfd^\efd Xkk[gXj`eXgifa\bkk`cc_fggcjk jm‚ijkXmX[\eXdeÈ musikerna tvärtemot genom att döpa sina projekt till hopplöst svårstavade namn och kommunicera med sigill och magiska symboler. Som pyramiden som har blivit scenens signum. –Det handlar om grundläggande alkemi. Vi är en evolverande kultur, tecken och symboler är inprogrammerade i oss som varelser för att väcka oss. Om vi kommer att vakna eller inte återstår att se, med två tolvor på väg ut i handeln tar Disaro steget ut från de

håll, men så fort mainstreamartisterna börjar dra ner tempot och försöker efterapa vårt sound är det över. Och då har vi redan gått vidare för att söka nästa steg i evolutionen. Så vilka band ska vi hålla utkik efter på Disaro? –Håll ett öra mot det astrala planet och ett öga mot det osedda, vi kommer att förändra allt. Okej. –Tomas Hemstad

parisa.amiri@nojesguiden.se

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 27


Krogguiden A

Asien Mellanöstern/Libanon C Crossover E Spanskt F Franskt G Grekland

I Italien J Japan USA

N Indiskt S Skandinaviskt X Experimentellt

GAMLA STAN 19 GLAS BAR & MATSAL Stora Nygatan 19, 08–723 19 19 www.19glas.com

auLSFE5

M Kött Y Fisk V Vegetariskt a Bar/lounge b Barnvänligt c Kafé

STORTORGSKÄLLAREN Stortorget 7, 08–105533 www.stortorgskallaren.se

SMVabeuL Stortorgskällaren ligger som namnet skvallrar om vid Stortorget i gamla stan. Här hittar du en nyrenoverad och superfräsch restaurang som har mycket att erbjuda. Efter en genomgående renovering har denna anrika lokal fått ett ordentligt lyft och lyckas verkligen skapa en modern och fräsch känsla som ändå smälter in i Gamla stans gamla stuk. Du äter antingen med utsikt mot torget eller i något av valven längre in. Svensk husmanskost varvas med internationella inslag och skapar en bred meny med betoning på kött. Köket lever väl upp till den kvalitet som förväntas efter intrycket av personalen och lokalen. Prova även det klassiska julbordet med god mat & härlig julstämning! Under sommarhalvåret öppnar uteserveringen som ger dig möjlighet att njuta maximalt av de potentiella timmarna utomhus, serveringen är både stor och trevlig.

VASASTAN

Priser (varmrätter): tvårätters lunch: 129 kr, femrätters middag 499 kr. Öppet: mån–tor 12–14, tis–tor 18–22, fre–lör 12–24.

u Uteservering L Lunch 5 Nominerad till Stockholmspriset 6 Vinnare av Stockholmspriset Julbord

SADDLE & SABRE SALOON & STEAKHOUSE

MELANDERS BRASSERI & BUTIK Dalagatan 9R, 08–300 300 dalagatan@melanders.se

Tegnérgatan 9, 08–20 30 34 www.saddleandsabre.com

auL

aeuLM

Öppet: mån–fre 11–23, lunch 11–15, lör–sön 12–23.

19 Glas, en riktig kvarterskrog. En riktig kvartersbar. Den självklara mötesplatsen i hjärtat av Gamla stan. Matsalen blir en oas bland alla svåra val i vardagen. Varje dag komponeras en tvårätters lunch och femrätters middag. Du slipper välja. Barmeny till de mindre hungriga. Vinlistans alla viner (nästan) serveras även glasvis. Den 19 varje månad anordnas specialmenyer med teman och gästspel av vinproducenter och andra matgalningar.

d Dansgolv/klubb e Chambre separée h Bordsbokning krävs l Dj (kvällstid) n Öppet efter 01 r Rökfritt

ARTHURS RESTAURANG & BAR Sankt Eriksgatan 119, 08–300 205 www.hotelnorrtull.se

aeuLS Restaurang Arthurs på Hotel Norrtull erbjuder en annorlunda och själfullt varm interiör med mild industrikaraktär i den mytomspunna tegelbyggnad som tidigare fungerade som AB Vin & Sprits centrallager. Här serveras ni modern husmanskost tillagad på ett naturligt men uppfinningsrikt vis med stor respekt för råvaran. Förflytta er senare till hotellets bar/lounge som också den besitter en alldeles egen charm.

Stockholms ledande Saloon & Steakhouse. Ledande gällande amerikanskt kött, amerikanskt fatöl och amerikansk whiskey. På Saddle & Sabre upplever du Stockholms mest genuina Saloon & Steakhouse. Ain’t just a concept, it’s a lifestyle. Saddle & Sabre har all-day-foodmade-to-order/lunch, med andra ord en kvällsmeny att ta del av under hela dagen och till det en separat lunchmeny från 11.30-17.00. Krögarens rekommendation för en total Saddle & Sabre-upplevelse: Bison Entrecote och en amerikansk törststäckare till öl, för att sedan avrunda kvällen med en ordentlig southern whiskey. Öppet: mån–tis 11.30–23.00, ons–fre 11.30–01.00, lör 17–01, sön 17–23

Priser (varmrätter): 155–275 kr. Öppet (Bar): mån–tis 11–22, ons–fre 11–24, lör 12–24, sön stängt. Öppet (Brasserie): mån–tis 11–22, ons–fre 11–23, lör 12–23, sön stängt.

PRIMA CUCINA Tulegatan 21, 08–15 00 61 www.primacucina.se

eubLhI

ÖSTERMALM

Prima Cucina är ett nytt tillskott i Vasastan. Här får du njuta matinfluenser från Syditalien, där man alltid haft en stor kärlek till färska råvaror, därför serveras enbart dessa här. Du får ett hjärtligt och omsorgsfullt mottagande med mycket god service. Krögaren rekommenderar den saftigt grillade tonfisken. Priser (varmrätter): 155–265 kr. Öppet: mån–tors 17–23, fre–lör 17–24.

HAGADELI Hagagatan 18, 08–31 96 95 www.hagadeli.com

aeuLI JÄRNET MATSAL & BAR Österlånggatan 34–36, 08–10 71 37 www.jarnet.nu

aubLMYVEFS

Priser (varmrätter): 135–235 kr. Öppet: tis–fre 17–21. Bar: mån–lör 11–23

RESTAURANG GURU Odengatan 87, 08–30 17 18 www.indianguru.se

uLaNV

HagaDeli är en av de absolut första italienska restaurangerna i Stockholm av sitt slag. Där serveras man gärna en tunn spröd pizza med fräscha tillbehör, hängmörad entrecote, väl tillagad antipasti, färsk pasta, eller varför inte den hemlagade prisbelönta tiramisun. HagaDeli har dessutom en skönt avslappnad uteservering och mycket kunniga sommelierer som gärna hjälper till med vinlistan. Priser (varmrätter): 212–266 kr. Öppet: mån–ons 11.30–23.00, tor–fre 11.30–24.00, lör 17–24, sön 17–22.

RESTAURANT REPUBLIK Tulegatan 17, 08–54590550 info@restaurant-republik.com

alFSueL Republik är franskt brasserie med en blandning av svenska influenser. På Republik finner du kvarterskrogen, bistrot, barhänget och loungen under ett och samma tak, tillsammans med dj-spelningar och en härlig innergård kan du njuta av en ordentlig helkväll. Saknar du stämningen kan du även titta förbi på lunchen nästa dag. Järnet är beläget intill det vackra Järntorget mitt i Gamla Stan. Här serveras mestadels husmanskost, men även skaldjur – musslorna i vitt vin och aioli har blivit något av restaurangens signum. Kunnig personal och 80 olika ölsorter att välja mellan garanterar dig nya smakupplevelser. Under juli är matsalen stängd med uteserveringen och baren har sommaröppet. Priser (varmrätter): 145–298 kr. Öppet: mån–lör 12–01.

Ett nybyggt stilfullt brasseri med matsal, loungebar & fisk/deli butik i samma lokal. Har med sitt breda utbud något för alla. Massor av vin på glas att välja på. På fredagar är det våran ”gone fishing club” där våra husdj:s spelar soft musik, från kl 20. Lördagkvällar är det liveband som får baren att gunga. Under 27 nov- 21 dec erbjuder vi julbord bestående av skaldjur. Nyårsafton har vi på brasseriet en 6-rätters supé. Besök oss gärna på våran hemsida melanders.se, klicka på dalagatan. Gastronomisk mötesplats för Vasastadsbor. Handla din middag i butiken, njut av den trevliga matsalen med bred meny, afterwork i baren med ingående plockbuffé på fredagar och manuell skaldjursbar onsdag-lördagskvällar.

PRIME WINE BAR Östermalmstorg 5, 08–664 66 64 www.primewinebar.se

ua På Prime Wine Bar kan du avnjuta ett brett sortiment av viner på glas. I våras blev baren större och antal sittplatser dubblerades – samtidigt som man utökade menyn med fler läckra och spännande rätter. Självklart finns även vinbarsklassiker som Risotto, och pommes Pont Neuf med tryffelmajonnäs kvar på menyn. Prime Wine Bar har alltid cirka 60 viner på glas och fler än 700 viner på vinlistan. Men det kan inte nog understrykas att detta är en bar och restaurang öppen för alla – oavsett vinkunskap. Priser (varmrätter): 115–225 kr. Öppet: tis–ons 16–23, tors–fre 16–24, lör 13–24.

IL CONTE Grevgatan 9, 08–661 26 28 info@ilconte.nu

aeuIL På Grevgatan i hjärtat av Östermalm finner du den klassiska italienaren Il Conte. Här kan du njuta av traditionella italienska maträtter i sällskap med fantastiska italienska viner. Med hög ambitionsnivå vad gäller mat och vin erbjuds en total restaurangupplevelse i en charmig stimmig miljö, eller dröm dig bort till Italiens vingårdar i sällskap av en riktig greve. Öppet: lunch, mån–fre 11–14, middag, mån–sön 17.00–23.30.

MAGIC BAR Karlaplan 6, 08–667 25 00 www.magicbar.se

Priser (varmrätter): 210–305 kr. Öppet: mån–tors 11–24, fre–lör 18–01, sön stängt. Restaurang Guru är en indisk restaurang och bar belägen vid Odenplan i Vasastan. Guru har höga ambitioner och ger dig en upplevelse av god mat och bra service i en trivsam miljö. Innanför de stora fönstren serveras klassiska indiska rätter med ett bra urval av kött, kyckling, fisk och vegetariska rätter. Alla rätter är tillagade med omsorg och väl utvalda råvaror. Här kan du avnjuta såväl lunch som middag och naturligtvis erbjuds hela menyn för avhämtning till rabatterade priser. Priser (varmrätter): 125–190 kr. Öppet: mån–fre 11–23, lör 15–23, sön 16–22.

XE ÔM Gästrikegatan 3, 08–34 15 15 info@xeom.se

aeACbMX5 Den av Nöjesguiden nominerade restaurangen Xe Ôm erbjuder sedan 2007 en kulinarisk resa i Stockholm. Restaurangen har en varm och familjär atmosfär där matens fräschhet står i centrum. Be gärna den excentriske kocken att, i mån om tid, komma upp och berätta mer om den asiatiska maten vars huvudsakliga inspiration kommer från Sydostasien. Glöm för guds skull inte heller att prova på vietnamesisk kaffe med kondenserad mjölk.

aeuLS Magic Bar är norra Europas enda restaurang med magitema. Restaurangen erbjuder klassiskt kök där man kan äta gott och få uppleva trolleri varje kväll i en unik och magisk miljö. Tisdag-lördag är det en trollkarl som underhåller vid borden. Fredag och lördag är det även scenshow med flera artister. Det är nya trollkarlar varje vecka så till Magic Bar kan man gå ofta för att bli förbluffad, äta eller bara ta en drink eller en öl. Månadens program finns på hemsidan. Magic Bar erbjuder Sveriges största utbud av professionella magiker där många är världsledande. Kombinationen av unik underhållning tillsammans med god mat till humana priser gör kvällen till en fantastisk upplevelse. Priser (varmrätter): 195–240 kr. Kökets öppettider: tis–lör 11.30–ca 22.00.

Priser (varmrätter): 65–240 kr. Öppet: mån–tors 11.00–14.30, 17–23, fre 11.00–14.30, 17–24, lör 17–24, sön stängt. Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.


KOUZINA Vallhallavägen 131, 08–664 42 28 www.kouzina.se

aeuLG

Kouzina är en restaurang som piffar upp ganska så trista Valhallavägen. Här hittar du en stor, ambitiös meny med läckerheter från Medelhavet och framför allt det grekiska köket. Har du inte tillräckligt med tålamod för att vänta fram tills kvällen kan du även njuta av ett besök på Kouzinas lunchtimmar och välja mellan en god blandning av lunchspecial och det grekiska köket. Ni hittar samma upplevelse på Kouzinas tvillingkrog på Södermalm. Öppet: lunch, mån–fre 10.30–14.30. Middag, mån–fre 16–24, lör 17–24, sön 16–23.

SÖDERMALM

ÖSTGÖTAKÄLLAREN VAMPIRE LOUNGE

ROPPONGI Hantverkargatan 76, 08–650 17 72 www.roppongi.se

Bondegatan 50, 08–643 16 16

Östgötagatan 41, 08–643 22 40 www.ostgotakallaren.se www.vampirelounge.se

aubCS

aublMS

Om du söker traditionellt vällagad mat efter säsong, ska du besöka Harvest Home mitt i SoFo-kvarteren på Södermalm. Harvest Home är en genuint hemtrevlig kvarterskrog och pub, med rustik och lantlig känsla – publiken är högst blandad.

Vampire Lounge är en kvarterskrog med känsla för råvaror. Vällagad husman med influenser från mellaneuropa. Krögaren rekommenderar fläsklägg med surkål och knödel. Dessutom för du inte missa drinkarna på Vampire Lounge – som är en av Stockholms bästa cocktailbarer.

Priser: 100–200 kr. Öppet: 16–01.

Priser: 98–235 kr. Öppet: mån–sön 17–01.

HARVEST HOME

aeuLMAJ

Priser: lunch 85 kr, varmrätter: 149–239 kr. Öppet: mån–fre 11–22, lör 12–22, sön 17–21.

RESTAURANG ESPERIA

FENIX

JOHNNY'S BAR

Sankt Paulsgatan 17, 08–644 90 40 www.esperia.nu

Götgatan 40, 08–640 45 06 www.fenixbar.se

Sankt Eriksgatan 22, 08–653 50 50

eubMVG

aeublnLMVC

Restaurant Esperia, beläget bakom Maria kyrka på Södermalm, erbjuder klassiskt vällagad grekisk mat i en minst lika klassisk och ombonad miljö. Esperia bjuder på en härlig familjekänsla och serverar grekiskt till middag alla veckans dagar. Upplev Grekland i Stockholm – Kom till Esperia.

Precis där Götgatskrönet övergår i sluttningen ner mot Medborgarplatsen finner du Fenix – väl infestat men lika populärt som någonsin. Luncher serveras från måndag till fredag och bruncher på lördagar och söndagar. A` la carte-menyn har blandade maträtter från bland annat Sverige och Italien. I baren råder hög hängfaktor med spanvänliga platser i fönstren ut mot Götgatan. För middagen lämpar sig någon av matsalarna bättre.

Priser (varmrätter): 150–200 kr. Öppet: mån–tors 16–23, fre 16–24, lör 14–24, sön 14–23.

HOSTERIA TRE SANTI Blekingegatan 32, 08–6441816 www.tresanti.se

aeLI

adulMV

HALV GREK PLUS TURK aeLVCG6

SENSE BISTRO & BAR

Mitt på Kungsholmen ligger grekisktinspirerade restaurangen Levendi. Maten består av en blandad meny med extra udd – atmosfären på Levendi gör måltiden till en speciell upplevelse. Krögaren rekommenderar varmt köttet från kolgrillen. På helgerna spelar en dj loungemusik i baren – där du också kan avnjuta sköna drinkar. Priser (varmrätter): 160–300 kr. Öppet: mån–tors 16–23, fre–lör 16–01.

NORRMALM/CITY

PET SOUNDS BAR Skånegatan 80, 08–643 82 25 www.petsoundsbar.se

Öppet: mån–tis 17–23, ons–lör 17–24, sön stängt.

LEVENDI acduLMEFGIS

Rosenlundsgatan 14, 08–669 38 08 www.sensebistrobar.se

Priser: lunch 80 kr, varmrätter 95–239 kr. Öppet: mån 10–14, tis–fre 10–23, lör 13–23.

Hosteria Tre Santi är verkligen en institution i Stockholms krogliv. Så har det varit i många år och än så länge finns det ingenting som står emot ett besök hos gamla hederliga italienaren på Söder. Restaurangen erbjuder äkta italiensk mat tillagad med omsorg på enbart de bästa råvarorna. Tre Santi frestar med en ny specialmeny varje vecka. För en genuin italiensk upplevelse vänder du dig till Hosteria Tre Santi, som ligger lite undangömt på Blekingegatan, men upplevelsen sitter kvar och du hittar alltid rätt tillbaks.

Priser (varmrätter): från 79 kr. Öppet: mån–sön 14–01.

Fleminggatan 27, 08–651 40 30 www.levendi.se

En trevlig kvarterskrog med ambitiöst mat och- vinutbud, serverat med omtanke i tilltalande miljö. Underbara charkfat, för små och stora sällskap – den perfekta afterworken. Gemytlig bar och festvåning en trappa ner.

Jungfrugatan 33, 08–665 94 22 www.halvgrekplusturk.se

Johnny's Bar är ett av Stockholms riktiga förfesthak – men det går såklart att äta gott också. Hamburgertallriken är det som köket rekommenderar. På torsdagar kan du prova på att vara Madonna för en kväll för då sjungs det karaoke. På söndagar kan du skaka rumpa, för då bjuds det på gratis salsakurs. Onsdag, fredag, lördag är det alltid fullt ös i dj-båset inne på nattklubben.

Priser (varmrätter): 145–225 kr. Öppet: mån–fre 11–01, lör–sön 12–01.

aeulLMEFIS

Efter snart 15 år har trivsamma och charmigt excentriska Halv grek plus turk sedan länge förtjänat sin ställning som modern klassiker i Stockholms krogflora. Här bjuds det bästa av östra medelhavets kök – allt i ”Grekturkens” högst personliga tappning. Att njuta av restaurangens oemotståndliga kalla och varma meze-tallrikar i gemytlig miljö är en upplevelse som är älskad av stapubliken, och som ingen sann livsnjutare bör lämna oprövad.

Roppongi har nu erbjudit kvalitetssushi till glada kungsholmsbor i 16 år. På restaurangen serveras, förutom den utmärkta sushin, även klassisk japansk mat med ett annorlunda dryckesutbud. En helkväll på Roppongi lämnar inget större hål i fickan – men troligtvis ett leende på läppen.

SAN LEANDRO TAPAS

alu CS d6

Sveavägen 74, 08–612 24 30 www.sanleandrotapas.com

Mitt på Skånegatan, snett mittemot Pet Sounds legendariska skivbutik, ligger musikbaren och restaurangen Pet Sounds Bar. Här finner du god mat och dryck samtidigt som du lyssnar på ett urval av ställets favorit-dj:s.

auLVE

Priser (varmrätter): 155–245 kr. Öppet: tis: 17–00, ons–lör 17–01, sön 17–24.

Spansk krog med brett sortiment av tapas. Oljan och charkuterierna kommer direktimporterade från gårdar i Andalusien. Trevlig stämning med bra service och mat. Även take away och catering. Krögarens rekommendation: Tapasrätter tillsammans med öl och ett glatt humör. Priser: tapas 49–89 kr. Öppet: mån 10–14, tis–fre 10–14 och 16–23, lör 16–23.

KUNGSHOLMEN ROSA DRÖMMAR

TABBOULI

Essinge brogata 5, 08–656 38 94 www.restaurangrosadrommar.se

Regeringsgatan 70, 08–20 03 04 Norra Agnegatan 39, 08–650 25 00 Tavastgatan 22, 08–429 82 55 www.tabbouli.eu

aubLMVIES SAHARA SÖDER

eLM

Folkungagatan 126, 08–641 33 87 www.saharasoder.se

aubMYV Priser (varmrätter): från 58 kr. Öppet: mån–fre 11.30–24.00, lör–sön 18–24, lunch, mån–fre 11.30–14.00.

DIVINO Karlavägen 28, 08–611 02 69 www.divino.se

aeuI

Åk på en smakrik resa till bästa från det libanesiska köket på restaurang Sahara, och få en härligt oförglömlig matupplevelse. Mezerätterna, vilka är ställets specialitet, ger ett gemytligt och sällskapligt sätt att avnjuta maten på. Eller koppla av en stund genom att bara pröva fina Libanesiska viner i goda vänners lag. Priser: Avsmakningsmeny 245–555 kr/person. Öppet: sön–tors 17–23, fre 17–01, lör 16–01.

KOUZINA Skåneegatan 47, 08–702 10 13 www.kouzina.se

aeuLG Underbara Kouzina på Södermalm erbjuder en gudomlig upplevelse direkt från Grekland. Kouzina tar sina gäster på en resa genom Medelhavets grekiska matkultur. Här upplever man de grekiska smakerna med en stor och ambitiös meny med läckerheter från det grekiska köket. Precis som på Kouzinas tvillingkrog på Östermalm kan du även här, om tålamodet brister, besöka restaurangen under lunchtid för en riktig grekisk Kouzinaupplevelse. Öppet: lunch, mån–fre 10.30–14.30. Middag, mån–fre 16–24, lör 17–24, sön 16–23.

På Lilla Essingen, beläget i Stockholms inre skärgård, finner ni öns gemytliga bar och restaurang – Rosa Drömmar. I dess kök samsas härliga influenser från Italien, Spanien och Sverige. Krögarens rekommendation: Kalvschnitzel på italienskt vis med ruccolasallad, riven parmesan & rödvinssås. Serveras med örtkryddad klyftpotatis. Pris 149 kr. Grillad majskyckling med chevré, honung, pinjenötter, balsamicosås, wokade grönsaker. Serveras med klyftpotatis. Pris 139 kr. Ugnstekt lax med purjolök, dill och limeyoghurt. Serveras med pressad potatis. Pris 129 kr. Priser (varmrätter): 89–189 kr. Öppet: mån–fre 11–24, lör–sön 12–24.

Tabbouli, som öppnade portarna för åtta år sedan finns idag på Kungsholmen, Söder och i City. De kritikerrosade restaurangerna är väletablerade i Stockholms krogvärld och erbjuder en riktigt spännande matupplevelse i orientalisk regi. Krögarens rekommendation: Libanesisk avsmakningsmeny bestående av 16 smårätter. Libanesiskt julmeny erbjuds under okt, nov, dec. Priser: smårätter 54–119 kr, varmrätter 189–285 kr. Öppet: mån–fre 11–14 och 17–23, lör 17–24, sön 16–22 (city).

Italiensk gourmetrestaurang med en prisbelönt vinkällare innehållande omkring 200 olika viner. 4-, 6- eller 8-rättersmenyer med pris från 495 kr. Tilldelad 2 bestick i Guide Michelin och rankad som Sveriges bästa italienska restaurang av White Guide. Öppet: mån–lör 18–23. Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.

Detta är en annonssida.


J‚j\e€i`ek\\kk_\d

BIF>=

ör ett tag sedan var det en deltagare i programmet Halv åtta hos mig som serverade bearnaisesås på burk och låtsades att det var hans egen. Det gjorde mig inte bara arg utan jag kände mig kränkt så till den milda grad att jag mejlade tittarombudsmannen. I mitt hushåll utgår vi ofta från såsen när kvällens meny bestäms. Är man sugen på kantareller och sherry gör man såsen utan snack, sedan får steken, potatisen och övriga tillbehör helt enkelt se till att matcha denna. Det har även förekommit såsknytisar där alla deltagarna tagit med sig en sås vars namn börjar på första bokstaven i ens förnamn. Jag valde givetvis pesto. Såsen är måhända inte ett hem, men så länge du har angjort en bra sås till bjudmiddagen är du hemma. Det övriga är sekundärt. Nedan ger jag dig tio krogar som både erbjuder bra såser och fina tillbehör till dessa.

(

GRIFFINS STEAKHOUSE

Klarabergsviadukten 67, tel 506 163 47, griffinssteakhouse.se

I samma kvarter som Wagamama har Stureplansgruppens nya köttmekka slagit upp portarna. Stoltserar om inte annat med Stockholms längsta bardisk. Öppet: mån–fre 11.30–01.00, lör 17–01

)

CAINA

Norrmalmstorg 2-4, tel 614 10 00, nobishotel.se

Den 1 december återupplivar Stefano Catenacci med familj den klassiska italienaren Caina. Restaurangens nya adress är Nobis, skrytbygget till hotell på Norrmalmstorg. Öppnar i början av december

*

GOTLAND

Brunnsgatan 6, tel 20 22 36

Det klämkäcka fotografiet på hemsidan till trots är Gotland ett alldeles förträffligt guldkorn du inte bör vaska. Öppet: tis–lör 17.30–01.00

+

STUREHOF

Stureplan 2, tel 440 5730, sturehof.com

Du har väl inte missat att underbara Obaren på Sturehof har totalrenoverats och äntligen öppnat igen? Öppet: mån–fre 11–02, lör 12–02, sön 13–02

,

WAGAMAMA

Klarabergsviadukten 65, wagamama.se

Den asiatiska snabbmatskedjan har äntligen kommit till Sverige. Konichiwa, bitches. Öppet: lunch, middag och take-away

-

PUBOLOGI

Stora Nygatan 20, tel 506 400 86, pubologi.se

Strömmen av vallfärdande pubologister är alltmer tilltagande. Har du ännu inte varit där är du ute.

FOTO: JAKOB KAAE

Låt inte det småtöntiga namnet avskräcka er.

=`ejdXbXiglY]i]i`kpi]ifjjXi\ PUBOLOGI

Stora Nygatan 20, tel 506 400 86, pubologi.se

Redan när vi träder in i den nästintill fullsatta restauranglokalen undsläpper våra läppar sig en gemensam suck av lättnad. Av den kitschiga ryssrestaurangen som huserade här innan märks inte ett jota. Regnmaskinen är borta, kattguldet nedsmält och väggen med porträtt av ryska tsarer har fått en innervägg med infällda bokhyllor vilket i sig har gett lokalen en mer intim karaktär. Inredningen är överlag genomtänkt avskalad med ett långbord i mitten, små tvåmannabord längs långväggarna samt en fyra i fönstret mot Stora Nygatan. Allt som allt inte mer än dryga tjugotalet sittplatser. Menyerna är finurligt placerade i en skrivbordslåda i bordet vilket avslöjas av dentransparenta bordsytan. Personalen känns igen från bland annat Marie Laveau och det märks direkt att det är välmeriterade ledsagare vi har att göra med. Medan vi väntar på varmrätten avnjuter vi en strut med blandade fritters, med stor sannolikhet bestående av gårdagens rester. Icke desto mindre är onyttigheterna välsmakande och med en sälta som inspirerar till förtäring av öl på tapp. På den övriga menyn består rätterna av idel upphottade pubklassiker. Tolkningen Fish under Chips består av en opanerad hel bit sik som förärats ett tunt täcke av dehydrerade potatisflarn. Råbiffen är som sig bör gjord på oxkött, men i Pubologis version uppblandad med finhackade ostron. Tillsammans med den medföljande ostronemulsionen

seglar den faktiskt tämligen ohotat in på förstaplatsen bland krogens anrättningar. Särskilt om man inte missar att matcha den med de välfriterade pommes fritesen. Det sista vi lyckas göra plats för är Tumbasvampen, en rätt som är precis vad den heter. Kocken plockar nämligen svampen själv varje dag på väg in till jobbet. Färskare än så kan det knappast bli. I vanliga fall skulle vi skratta hånfullt åt det pekorala namnet, men Pubologi kommer inte bara undan med det utan namnet känns fånigt nog fullkomligt logiskt. Krogen lyckas nämligen med konststycket att befinna sig på precis rätt sida om gränsen mellan pretentiös och ambitiös. Vilken sida detta är får ni ta reda på själva. Öppet: mån–fre 17–00, lör 12–00.

Öppet: mån–fre 17–00, lör 12–00

.

RESTAURANG BON BON

Kungstensgatan 9, tel 20 17 10, restaurangbonbon.se

Bättre en kula i skålen än en kul skål. Faktiskt. Men boka för i helvete bord i god tid. Öppet: mån–lör 16–00

/

OLJEBAREN

Torsgatan 48 B, tel 31 51 50, oljebaren.com

Oljebaren är precis så bra som man vill att varje krog med tupp och kanin på menyn ska vara. Öppet: mån–fre 11– 23, lör 12–23

0

HALV GREK PLUS TURK

Jungfrugatan 33, tel 665 94 22, halvgrekplusturk.se

Risken är överhängande att du stöter på en eller annan ur Nöjesguidens redaktion om du väljer att luncha på grekturken. Öppet: mån–fre 11.30–00.00, lör–sön 18–00

('

VASSA EGGEN STEAKHOUSE

Birger Jarlsgatan 29, tel 21 16 10, vassaeggen.com

Den nya kolgrillen lämnar ingen oberörd. Öppet: mån–fre 11.30–14.00, 17.30–02, lör 17.30–02.00

G<CC<K8DC<?K pelle.tamleht@nojesguiden.se

@e^\e#\e i\jkXliXe^ GOTLAND

Brunnsgatan 6, tel 20 22 36, restauranggotland.se

234 kilometer sydöst om Stockholm ligger Sveriges största ö. På denna lajvar man fram medeltidsveckor, spelar golf och utövar politisk lobbyism. Inte minst är det en tillflyktsort för festsugna sommarstockholmare. Nu har Gotland, som ön heter, även fått en ambassad här i huvudstaden. På Brunnsgatan 6 huserar, sedan drygt en månad tillbaka, nämligen den starkt patriotiska krogen med namn efter sin hemort. Menyn är – föga förvånande – till största delen uppbyggd av råvaror från öns producenter oavsett om detta manifesteras med ett lamm, en tryffel eller en balsamvinäger från Gute Vin. Vitmålade väggar, vita dukar och vitt fakemurbruk pryder lokalen som har flyttat in i porten bredvid teatern. Vi hälsas välkomna av en nervös servitör som något tafatt men vänligt lyckas placera oss vid en av lokalens tiotal fyror. Till förrätt går vi lös på en alldeles ljuvligtFOTO: JAKOB KAAE

Var försiktig med brännvinet.

krispig halstrad anklever med gotlandsprimörer som tillsammans med den på rekommendation valda veteölen Wisby Weisse lever ut sin fräschör på bästa tänkbara sätt. Hemseägget med smörstekta kantareller är måhända i snålaste laget portionsmässigt, men smakar desto bättre. Rätterna överlag visar sig faktiskt vara något snåla i sina utföranden då både ryggbiffen och lammet, det senare förträffligt serverat med glaserade betor, monte-enebrocrème och rostade

hasselnötter, följer samma devis. Men det är också det enda egentliga klagomålet man kan framföra mot dessa. Avslutningsvis gör vi ett tappert försök med brännvinslistan vars smaksättning visar sig vara mer rolig än välsmakande. Sparrisbrännvinet går visserligen ner utan större mankemang men den morotskryddade nubben smakar som spadet efter ett grönsakslångkok, på ett inte alls trevligt sätt. Öppet: tis–lör 17.30–01.00.

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 31


BIF> BIF>EPKK@BFIK?<K DETTA HÄNDER I KROGSTOCKHOLM JUST NU Stjärnkrögaren Stefano Catenacci återupplivar den klassiska restaurangen Caina i Nobis Hotell som öppnar på Norrmalmstorg i början av december. Förlagan var enligt många den första riktiga italienaren i Sverige någonsin. Kan den samtida versionen matcha originalet? Bättre kan du brorsan.

BmXik\ijbif^\e1Fa€dej[\iYif[\i SÖDERKISEN

S:t Paulsgatan 22 D, tel 615 15 50, soderkisen.se

Under sisådär 18 år har Söderkisen langat köttbitar och veckans öl som om det inte fanns någon morgondag. Och minst lika många gånger har vi låtit dessa mätta vardagshungern och släcka fredagstörsten på ett pålitligt sätt. Men hur står sig krogen idag? På kvarterskrog ska man nio gånger av tio gå på husets rekommendation, en regel vi inte ser någon anledning att bryta mot heller denna gång. Därför hamnar fyllda lövbiffsrullader först på servitrisens block, där även gryta på finskuren oxfilé och husets toast plitas ner strax därefter. Men först efter att vi fått ta emot bannor för att vi var 15 minuter sena till vår bokning. När maten kommer in32 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

verkar dock detta misstag vara glömt och vi tycker oss nästan se antydan till ett leende. Kvällens rekommendation visar sig vara riktigt bra, och klart bättre än de övriga varmrätterna. Att potatistillbehören är av det halvfabricerade slaget gör vi vårt bästa för att inte låtsas om, och denna förnekelse brukar faktiskt kunna fungera ganska bra, bara man märker att viljan finns där. Men kanske var förväntningarna för högt ställda, och kanske hade vi byggt upp något som inte riktigt fanns där. Vi var nämligen av den klara övertygelsen att Söderkisen i sina bästa stunder hade kvalat in bland Södermalms charmigaste kvarterskrogar. Då krävs det ett större engagemang än dagens. Öppet: mån–fre 17–00, lör 12–00.

F12-gruppen, med Melker Andersson i spetsen, tar över driften av Villa Godthem på Djurgården. Restaurangen ska enligt uppgift även fungera som samlingslokal för ett flertal kungliga klubbar. Fräscht. Stureplansgruppen vill, som Nöjesguiden tidigare har rapporterat om, inte vara sämre utan fortsätter även de att expandera. Två nya krogar bara nu i höst. Nöjesguiden noterar att det den senaste tiden har kommit ett flertal tillskott inom dumplingområdet. Vi tackar och doppar.

Klas Ljungqvist och Johan Jureskog som till vardags driver Rolfs Kök har nu också tagit över Allmänna Galleriet. I början av nästa år öppnar de en ny köttfokuserad restaurang i de nyrenoverade lokalerna. Som vi tidigare rapporterat har kvarterskrogen En flicka på gaffeln tagit ner skylten. Nu noterar vi att kinakrogen Xi’ An har öppnat i samma lokaler. I väntan på alkoholtillstånd har de emellertid bara öppet till åtta på kvällen. Tre av jeansrövarna i Cheap Monday har gjort gemensam sak i kvarterspizzerian som har öppnat på Upplandsgatan. Allt för att sälja nya stretchjeans?


BIF>

 MĂĽnga gĂĽnger har vi retat upp krĂśgare och Ăśvrig restaurangpersonal genom att pĂĽ dessa sidor redogĂśra fĂśr hur vi anser att de har skĂśtt, eller inte skĂśtt, sina jobb. KlagomĂĽlen har ofta grundats i hur vi som journalister inte fĂśrstĂĽr den verklighet de lever i och inte har insyn i hantverket. Vi lät därfĂśr Parisa Amiri wallraffa en lĂśnehelg pĂĽ en av Stockholms finare restauranger och ställde oss frĂĽgan â&#x20AC;&#x201C; hur svĂĽrt kan det vara?

IXggfik]iÂ&#x201A;emÂ&#x201A;imXidX epXXiY\kjgcXkj â&#x20AC;&#x201C; FĂśrlĂĽt, sa du kortkort? svarar jag. En millisekunds tystnad innan skrattet tar Ăśver. â&#x20AC;?En kockrock.â&#x20AC;?. Jag ler ursäktande ĂĽt min egen idioti och gĂĽr pĂĽ jakt i Le Rouges omfattande katakomber. Restaurangchefen, en charmig kvinna, hjälper mig. â&#x20AC;&#x201C; Ursäkta, hur kan du vara i den här branschen och vara sĂĽ trevlig? Hon skrattar till svar och ĂĽtervänder med en kockrock med broderat namn. Jag läser namnet i spegeln, â&#x20AC;?Marco Baudoneâ&#x20AC;?. Aj, aj. Det fĂśrsta jag lägger märke till när jag stiger ner i kĂśket är den enorma hettan. Har jag gĂĽtt ett trappsteg ner eller stigit ut i Ăśknen? En värmefläkt i entrĂŠn till ett

Parisa Amiri â&#x20AC;&#x201C; här ifĂśrd kockrock.

varuhus om vintern är en vanlig utandning i jämfĂśrelse. I kedjan som under ständig press i timtal levererar hĂśgklassig mat ser jag en svag länk i en ung kille med svarta ringar under Ăśgonen. Han drar benen efter sig och slarvar. Marco gĂĽr flera gĂĽnger in i hans station fĂśr att sĂĽs ska skummas, stationen ska hĂĽllas ren, soppan inte ska koka fĂśr hett och LOCKET PĂ&#x2026; â&#x20AC;&#x201C; musslor ska kokas pĂĽ ĂĽnga. â&#x20AC;&#x201C; FĂśr att det ska gĂĽ snabbt, fĂśrstĂĽr du, fĂśrsĂśker Marco. Ă&#x201E;h, han fĂśrstĂĽr inteâ&#x20AC;Ś Marco bĂśrjar bli uppgiven. Den unge kocken fĂśrsĂśker fĂĽnga sin kvinnliga kollegas blick fĂśr sympatier mot chefen, men fĂĽr det inte. Han vet om att han inte gĂśr sitt bästa. Jag ställer mig hos kallskänkan Joel vid entrĂŠn närmare baren. Här springer inte

kĂśksnissarna lika ofta som i varmkĂśket och stämningen är lugnare. Tempot är lika hĂśgt, men kall mat har inte samma kortvariga bäst fĂśre-tid. Joel gĂśr perfekta kulor av hemmagjord glass ovanpĂĽ en äppeltarte när tvĂĽ salongsberusade tjejer i korta fodral tajta som korvskinn och hĂśgklackat stiger in fĂśr att hälsa. En lättsam stämning sprider sig bland kockarna. En liten glimt av livet utanfĂśr kĂśket, där de har valt att vara av anledningar jag fĂśrstĂĽr fĂśrst efter en kväll av deras gemenskap och yrkesstolthet. När jag kastar in kockrocken och sällar mig till Mona Sahlin, Lars Wallin och de Ăśvriga gästerna i salongen bestämmer jag mig fĂśr att aldrig mer klaga pĂĽ personalen pĂĽ krogen. Ett lĂśfte jag dock med stĂśrsta sannolikhet inte kommer att hĂĽlla särskilt länge. â&#x20AC;&#x201C;Parisa Amiri

%FTERÂ&#x2C6;MYCKETÂ&#x2C6;PĂ&#x152;TRYCKNINGARÂ&#x2C6;FRĂ&#x152;NÂ&#x2C6;VĂ&#x152;RAÂ&#x2C6;GĂ&#x160;STERÂ&#x2C6;HARÂ&#x2C6;VIÂ&#x2C6;NUÂ&#x2C6; Ă&#x160;VENÂ&#x2C6;SĂ&#x161;NDAGSĂ&#x161;PPETÂ&#x2C6;6IÂ&#x2C6;BJUDERÂ&#x2C6;PĂ&#x152;Â&#x2C6;DESSERTENÂ&#x2C6;VIDÂ&#x2C6;KĂ&#x161;PÂ&#x2C6;AVÂ&#x2C6;TRE RĂ&#x160;TTERSÂ&#x2C6;MIDDAGÂ&#x2C6;5PPGEÂ&#x2C6;rSUPERSĂ&#x161;NDAGrÂ&#x2C6;VIDÂ&#x2C6;BORDSBOKNING 6ARMTÂ&#x2C6;VĂ&#x160;LKOMNA 8EÂ&#x2C6;ÂźM 'Ă&#x160;STRIKEGATANÂ&#x2C6; Â&#x2C6; Â&#x2C6;Â&#x2C6; WWWXEOMSE

ES Ă&#x2013; S O U K D S Ă&#x201E; EN H V G IBA EN AT R V AN P Ă&#x2026;R Ă&#x2026; 10 6

ODENGATAN 87, 08â&#x20AC;&#x201C;30 17 18, WWW.INDIANGURU.SE

B

Bilden av det framgĂĽngsrika kĂśket har bĂĽde romantiserats och svärtats ned av tv-produktioner med skrikande kĂśkschefer som Gordon Ramsay, passionerade kockar som Jamie Oliver och i vidare led svenska varianter som smutsiga Per Morberg och flottmongot Alexander Nilsson. När jag själv fĂĽr chansen att praktisera i kĂśket pĂĽ Brasserie Le Rouge en lĂśrdagskväll vet jag inte vad jag ska fĂśrvänta mig. NĂĽgonstans hoppas jag pĂĽ en arbetsplats full av slavar med en toppstyrande tyrann men istället blir jag hälsad pĂĽ av Marco Baudone, där jag stĂĽr avvaktande i trappan. En italienskskĂĽnsk kĂśkschef som har kontrollerat de tusentals rätter som serverats i Le Rouges matsal sedan premiären fĂśr tre ĂĽr sedan. De andra kockarna nickar ĂĽt mitt hĂĽll, upptagna med stekar, sĂĽser och garnityr. Marco granskar inkräktaren i sitt kĂśk och jag inväntar min dom. â&#x20AC;&#x201C; FĂśrst mĂĽste vi gĂśra nĂĽgonting ĂĽt ditt hĂĽr, säger han och jag fĂśreställer mig hur ett lĂĽngt, svart hĂĽrstrĂĽ ska lyftas ur nĂĽgons Coq au vin. â&#x20AC;&#x201C;Och fĂĽ pĂĽ digâ&#x20AC;Ś, fortsätter han och mumlar nĂĽgot knappt hĂśrbart.

NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010 33


;IP:B

Carl Reinholdtzon Belfrage föredrar vin odlat biodynamiskt på ett sätt som respekterar naturen, vilket ger eleganta, balanserade viner med aningen lägre alkoholhalt framför extraherade, alkoholstinna och vulgära saker. Och en agentur som levererar denna filosofi är Moestue. Den röda tråd som lyser solklart genom hela sortimentet är vin med adress. Terroir-viner helt enkelt.

J‚c‚e^kYfik]i‚eYX^$`e$Yfojfddac`^k K8IC8EK

Tarlant är Champagnes näst äldsta producent och lyckas via denna metod behålla frukt och druvans natur i denna knastertorra champagne. Till en absolut majoritet av all champagne tillsätts en nypa socker för att runda av syran och framhäva frukten, så dock icke till denna typ. Tarlant är Champagnes näst äldsta producent och lyckas via denna metod behålla frukt och druvans natur i denna knastertorra champagne. Frisk blodgrape samsas med toner av en lätt örtighet. Urtypen för all apéritifchampagne, som dock även belönar dig rikligt om du sköljer ner ett gäng ostron au naturel till. En masse. Kall, torr och nästan gratis.

Brut Zero – nr B88000, 289 kr

N@KKD8EE

Den som fortfarande tror att tyskt vin är lika med ”Liebfraumilch” eller fantasifullt förpackade viner med exotiska namn men med innehåll otjänligt för människor, ja den personen är antagligen samma människa som tror att en risotto är en djupfryst blandning av ris, majskorn och tärnad paprika ur en Finduspåse. Ekologiskt certifierade med strikt biodynamiska odlingsprinciper levererar Wittman viner som tillhör Tysklands absoluta topp. Massor av frukt, syra och riktigt lång eftersmak som fortsätter att utvecklas långt efter att de ljuva dropparna har runnit ner i halsen. Drick till... Ja, jag kan ärligt talat inte komma på ett tillfälle då en bra tysk riesling inte passar.

Riesling Trocken – nr B75059, 144 kr

34 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

K<II8J>8L;8

Albariño-vinerna från Galicien i nordväst, med Portugal och Atlanten som närmsta grannar, är makalösa. Ibland kallas den Spaniens Riesling och det är inte svårt att förstå varför, de är båda begåvade med frisk syra och generös frukt. Terras Gauda heter producenten bakom detta vin och de lyckas bättre än någon annan med att visa upp Albariños underbara, läckra, typiska och omisskännliga karaktär av aprikos, persika, mandel och färska örter, allt i slank och snygg paketering. Till ett löjeväckande lågt pris. Abadia de San Campio Albariño – nr B75386, 179 kr

;FD8@E<=ÞMI<

Regionen Chablis är en av vinvärldens riktiga kändisar, men många är de som inte vet att detta strama, friska och ”mineraliska” vin görs på Chardonnay, samma druva som i kalifornisk eller australisk tappning ofta smakar smör och kola, eller i värsta fall, smörkola. Skillnaden ligger absolut till viss del i att de senare ofta fått smaka på massor av ekfat, men också i området Chablis mycket speciella, extremt kalkhaltiga jordmån. Chardonnay påverkas extremt mycket av sin växplats och i Chablis smakar de bästa vinerna verkligen av de gamla snäckskal som under miljoner års gång bildat Chablis vita jord. Domaine Fèvre levererar frisk citrusfrukt parat med nybakat bröd och regionens adelsmärke, en kritig ton av ostronskal och drivor av mineralitet.

Chablis (Villages) – nr B73121, 169 krKI<E;98IFD<K<I Carl Reinholdtzon BelfrageEngland Nästa stora vinkontinent vad gäller exklusiva terroir-viner. Vänta och se.Gravner Den mest intressanta vinproducenten just nu har äntligen fått agentur i Sverige.Christian Puglisis Relæ Köpenhamns nya Noma. Åter en påminnelse om hur långt före Danmark befinner sig Sverige.Johan Bengtsson Öppnar Sveriges första vin nature-bar och han har naturligtvis sina rötter i Oaxen.Rökförbudet Jag kommer aldrig att förlåta det styvmoderliga sätt cigarren har blivit behandlad på.Kemiska viner Varför?


Varannan vaskning.

FĂśr en smartare syn pĂĽ alkohol.


BFEJK        

Läs vĂĽra bloggar! HELVETES JĂ&#x201E;VLA SKIT

"Det här var inte alls vad vi kom Ăśverens om att du skulle skriva Peter. Jag sa ju ĂĽt dig att hĂĽlla dig till planen. â&#x20AC;?HĂĽll dig till planenâ&#x20AC;? sa jag. Kommer du ihĂĽg det? Nej, det har du väl glĂśmt din själviska skitstĂśvel." MAJA BREDBERG

"Hüller pü att strukturera upp universum om dagarna. Kan därfÜr enbart tänka i punktform. Vet inte om det har märkts i de senaste inläggen? (Eh)."

PARISA AMIRI

"Ser ni de tvü kluttarna som är toppade med nügonting svart? Ser ut som ett par brÜstvürtor?" AMAT LEVIN

"Fan, vad alla tjatar om Kleerup och hans Nyhetsmorgon-medverkan. Jag vill veta mer om regissÜren som pratar om planeter och bÜrjar fnittra när han nämner asteroider. " DASHA GIRINE

"Idag bÜrjade jag dagen med att halta till gymmet och kÜra lite rygg och mage. Sünt som inte anstränger foten... Tittade mig i spegeln och kände mig fÜr blek."

SARA BOURKE

"PĂĽ tal om baguetter. De ska ju helst fyllas med nĂĽgonting."

PELLE TAMLEHT P

"N är väldigt duktiga pü att skicka in frügor till bloggen och det tackar "Ni ja jag fÜr. Ibland händer dock det som inte für hända, jag glÜmmer att besva vara dem." MARGRET ATLADOTTIR MA

"S jävla oskÜnt att man bara styrs av sin kropp och dess olika jävla "Sü ho hormoner. Uh."

KRISTIN ZETTERLUND K

" "Vill i alla fall tacka alla ni som läser; utan er, ingen jag, mi casa es su ccasa, my love is your love, mas cerveza por favor osv."

CAMILLA Ă&#x2026;STRAND

Snart fÜrÜkade till en park nära dig.

>Xe^YXe^gÂ&#x201A;^Xcc\i`

9

redvid mig stĂĽr Stockholms porrigaste konstnär (med en ful mustasch av den hängande typen) i gallerirummet pĂĽ gĂĽrden. Kommer han att ta fram sin tralala? Han skulle vara perfekt, tänker jag, fĂśr den där bloggen jag tänkte skapa, som skulle handla om vilka som ligger med vilka i konstvärlden. PlĂśtsligt hĂśr jag, â&#x20AC;?Wow, kolla!â&#x20AC;? frĂĽn honom, när en gris attackbĂśkar i rumpan pĂĽ en chihuahua. Han ler fĂśrtjust och slickar sig om munnen. Samtidigt bĂśrjar en annan hund gĂĽ mot den lilla chihuahuan som ligger pĂĽ golvet och sprattlar med benen. Nu sätter Herr Porrpensel bredvid mig igĂĽng ordentligt och berättar viskande hur läckert det skulle vara med en DP, fĂśljt av en skĂśn creampie samtidigt som den liderliga grisen felchar fĂśr glatta livet. DĂĽ kommer en konsthallschef in genom dĂśrren och ler stort. Under glada tillrop hjälper nĂĽgra barn till sĂĽ att de djuren som kommer bort frĂĽn klungan leds tillbaka. Fler djur faller och blir lätta offer fĂśr sina kompisar. Det är hundar, kaniner, kossor, grisar och elefanter. Det piper och tjuter. Intill mig skrattar Herr Porrpensel upphetsat hest i stackato. Tove Kjellmarks No Escape pĂĽ galleriet Stene Projects är en succĂŠ! Hon har helt enkelt skinnflĂĽtt ett tjugotal batteridrivna mjukisdjur som fĂĽr marschera runt i det lilla rummet. De gĂĽr och gĂĽr men de kommer aldrig därifrĂĽn. Min bloggidĂŠ var misslyckad, eftersom det visade sig att konstnärer, curatorer, gallerister, kritiker och samlare inte är lika fĂśrprogrammerade, batteridrivna och kul som de här leksakerna. Utom mĂśjligtvis konstnären bredvid mig. Tralalala.

(

MARIANNE LINDBERG DE GEER Karl XII:s torg

Att stadens parker sakta men säkert har bĂśrjat intas av sĂśta, smĂĽ kaniner â&#x20AC;&#x201C; bruna och svarta â&#x20AC;&#x201C; har säkert inte undgĂĽtt nĂĽgon. DärfĂśr var det bara en tidsfrĂĽga innan nĂĽgon reste en skulptur till deras ära. TvĂĽ jättestora, jättegulliga stenkaninisar mimsar nedanfĂśr Karl XII och drar till sig fotosugna japaner. Jag bara längtar efter att skulpturerna ska fĂśrĂśka sig till fler parker!

"Vill du bli underhüllen innehüller Elsas Värld precis allt du behÜver."

SYSTRA MIN SYSTRA

"Igür natt kände jag mig sü ensam sü att jag inte visste var jag skulle ta vägen (dü hade jag varit själv i cirka 8 timmar). Sen gick det Üver."

36 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

8E;<IJB8IE<CC anders.karnell@nojesguiden.se

)

OLLE HJORTZBERG LO-borgen

Det är inte Mona Sahlins fel att Socialdemokraterna fick rekordlügt väljarstÜd i valet, som de politiska kommentatorerna hävdar. Det är Olle Hjortzbergs. Ta en titt fÜrbi LO-borgens fresker sü fÜrstür du varfÜr det gick som det gick. Pü väggarna i huset är det idel blonda arbetare med hammare och süg i hÜgsta hugg. Känns det modernt? Skulle inte tro det. Kanske dags att byta bilder?

*

MARY KELLY

Moderna Museet, till och med den 23 januari

I Storstadsbarometern som NĂśjesguiden nyligen genomfĂśrde visade det sig att sjuttiotalets värderingar är pĂĽ väg tillbaka. Jobba mindre, plocka svamp i skogen och fĂĽ mer tid fĂśr sig själv. FĂśr de som svarade pĂĽ den enkäten kommer Mary Kelly-utställningen att vara ett mĂĽste, eftersom hon visar hur det ĂĽrtiondet lever vidare idag genom orden. Det är inte dĂĽ, det är inte nu â&#x20AC;&#x201C; det är framtiden.

+

UTA BARTH

AndrĂŠhn-Schiptjenko, Hudksvallsgatan 8, den 18 novemberâ&#x20AC;&#x201C;19 december

Att titta pü Uta Barths bilder är lite som att ta sig hem frün en kväll pü krogen eller klubben. FÜr att inte tala om hur mess eller foton ser ut pü smütimmarna. De är utan fokus och till synes meningslÜsa ord och val av motiv. Fast frügan är om det är det? De füngar faktiskt en stämning. Kanske till och med bättre än i nyktert tillstünd.

,

HĂ&#x201E;RSKARKONST

Nationalmuseum, till och med den 23 januari

Vad är det som gĂśr att kunglighet och kitsch gĂĽr sĂĽ bra ihop? Okej, pĂĽ Napoleons tid massproducerades inte blĂĽbärshallonmazariner med ett kungligt kärlekspar pĂĽ fĂśr endast 26 kronor per paket om fyra. Det var lite dyrare än sĂĽ. Ă&#x2026; andra sidan uppfanns Napoleonbakelsenâ&#x20AC;Ś Dags att frossa pĂĽ Nationalmuseum.


J:<EVi har Ăśppnat ny butik! Paul McCartney.

Paul McCarthy.

KXbfekXbkd\[bfek\ok\e

D

oderna Museet hĂśsten 2006, en man pĂĽ stockholmsbesĂśk pratar hĂśgt i mobilen: â&#x20AC;?â&#x20AC;Ś ja, nä, vi är pĂĽ väg frĂĽn Moderna nu. AlltsĂĽ, helt konstigt. Vi gick hit fĂśr att vi trodde att det var en utställning av Paul McCartney.â&#x20AC;? NĂĽgra bokstäver fel bara. Men vilken skillnad. Fortfarande kan jag fĂśrsĂśka fĂśreställa mig hur mobilmannen och hans sällskap gĂĽr runt pĂĽ den stora retrospektiven full av Paul McCarthys ketchup-majonnäs-sexplast-jultomte-Ăśvergrepps-kladdiga konst i tron att det är â&#x20AC;?den gulligaâ&#x20AC;? i The Beatles som har skapat alltihop. Hur sĂĽg de verken? Häromdagen när jag var pĂĽ väg till En sommardag â&#x20AC;&#x201C; av ordkargt poetiskt norska dramatikern Jon Fosse â&#x20AC;&#x201C; lĂĽtsades jag en stund att jag trodde att det var Bob Fosse som var upphovsman. Att jag fĂśrväntade mig sexigt bensprattel (om dĂśden, i fjordlandskap) av den amerikanska koreografen och regissĂśren bakom Chicago och All That Jazz, han som BeyoncĂŠ ripoffhyllade i videon till Single Ladies (Put a Ring On It). Jag fĂśrsĂśker inte gĂśra mig lustig Ăśver kunskapsluckor eller ordblindhet. Jag tror att jag fĂśrsĂśker säga: ta kontakt med kontexten! Vrid pĂĽ dess betydelse fĂśr din upplevelse. Vad hade du tänkt om du hade sett en dansfĂśreställning pĂĽ en teaterscen, en privatteatershow i en frigrupps indiekällare? Om dramatikern hade varit en kvinna istället fĂśr en man? Om en hamburgarsplattrig Peter Weiss-uppsättning av Nils Poletti frĂĽn Turteatern i Kärrtorp spelades pĂĽ lyxiga nationalscenen Dramaten? (Fast vänta, det är ju precis det den gĂśr: Inferno spelas pĂĽ Elverket till och med den 10 december.) Nog borde man gymnastisera sin analys genom att bĂĽde se kontexten som en del av verket och testa att lyfta av den och titta frĂĽn ett annat hĂĽll? Jag fortsätter nog att leka kontextleken i Stockholms kulturutbud.

(

LAGARNA

Teater Galeasen, till och med den 15 november

Tänk om man rent bokstavligt süg det frün andra hüllet? Pü Dramaten kan man boka soffplats uppe pü scenen under John Cairds

D8@E88IM8J

uppsättning av William Shakespeares Stormen (till och med den 2 januari). Som visserligen har nügra snÜflingestunder av klassiskt teatersagoberättande. Men om man ska välja fÜreställning utifrün detta perspektiv rekommenderar jag Olof Hanssons uppsättning av Christina Ouzounidis Lagarna. Där kommer vi in till scenen bakifrün, genom sminklogen, fÜrbi teknikbüset, kulisserna, med ridün till salongen framfÜr oss. Snyggt. Och härligt att se en hürd Lina Englund pü Galeasen igen, och dramatik av en av MalmÜs stoltheter pü en Stockholmsscen. (Tips: en till Ouzounidis-pjäs, Vit, rik, fri, har premiär pü Stadsteatern den 1 december.)

)

HJĂ&#x201E;RTATS BEATBOX

*

EN SOMMARDAG

Unga Dramaten, till och med den 12 november

Om man gĂĽr pĂĽ Nina Westers fĂśreställning i tron att den är fĂśr vuxna? Samma sak som om man vore kring 10 ĂĽr. Ensemblen, pjäsen, känslan i hjärtat â&#x20AC;&#x201C; underbar. Dramaten, till och med den 5 december

Nej, inget bensprattel. Men det sprattlar till i brÜstet nügra günger när Lil Terselius smyger mellan samma kvinnas tvü olika üldrar, hon vars man har fÜrsvunnit pü fjorden.

+

CURTAIN CALL â&#x20AC;&#x201C; CHARLOTTEâ&#x20AC;&#x2122;S INVITATIONS

Charlotte Engelkes, Dansens Hus, urpremiär den 1 december

Jag har alltid varit svag fĂśr denna performanceamazon. En inbjudan man inte tackar nej till.

,

IBSEN 2010

Stadsteatern, till och med den 19 december

Vad händer om man sitter framfÜr en modernt tom scen med ensemblen i stiliserat samtida kostym, men märker att det är sen 1800-talsdramatik om moral och skuld? Till exempel kan man konstatera att det ändü blir väldigt mycket Henrik Ibsen (mycket även i en annan betydelse: tre pjäser i sex timmar). Men att det även gür att fü syn pü nuet.

Utvalda dam- och herrkläder, skor, accessoarer och unika prylar. Varmt välkomna till vür nya butik pü sÜder!

Emmaus Stockholm Vintage Peter Myndes Backe 8 (Slussen) Tel 08-744 22 22 MĂĽn-fre 10.30-19.00 lĂśr 11-16 www.emmausstockholm.se

V I N T A G E   

       

  REGERINGSGATAN 74, STOCKHOLM. MER INFO OCH BILJETTER PĂ&#x2026;

maina.arvas@nojesguiden.se

NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010 37


DF;<

 KRÖNIKA

M\dY\jk€dd\i6

A

ag såg Lucas Moodyssons fantastiska Tillsammans nyligen. Igen. Sist jag såg den var på dramalektionen i gymnasiet och jag kan inte påstå att jag gav den speciellt mycket uppmärksamhet då (mer till den söta killen bredvid mig). Den handlar om en kvinna som blir misshandlad av sin man och väljer att lämna honom för att sedan tillsammans med sina två barn flytta in till sin bror. Brorsan bor i ett kollektiv som går under namnet Tillsammans. I en scen ska Eva, 14 år, beskriva hur kollektivet är för grannpojken och jämför det med när barnen i Barnen i Bullerbyn bestämmer sig för att göra allt tvärtom. Vem är det som säger att det är fint med sol och fult med regn? Kollektivet kör på samma stuk, tjejerna rakar sig inte under armarna och ingen äter kött. Alla som vill får gå runt nakna. Jag kan inte låta bli att fundera på det där när det kommer till mode. Vem är det egentligen som bestämmer vad som är fint och vad som är fult? Styr konsumenter över det själva eller är det modemagasinen som styr oss? Styr inflytelserika designers vad vi ska tycka om nästa säsong eller har människor ett estetiskt öga som inte är påverkbart? Människor i modebranschen har trots allt, varje säsong, liknande åsikter. Det är sällan de på Vogue älskar fårskinnsjackan medan elle dissar den och istället hyllar regnjackan. Hur kommer det sig att alla helt plötsligt älskar fårskinn? För ett år sedan var det skitfult. Celine släpper en höstkollektion och alla höjer den till skyarna. Varför? Är det en dominoeffekt, och i sådana fall, vem är det som startar den? Modeveckorna inför våren 2011 har varit och det är förvånande hur samspelt modebranschen är. Det är nästan tråkigt hur alla tycker och tänker lika. Är den minimalistiska trenden så tydlig att vi inte kan tycka att något annat är fint? Hur kommer det sig att vi älskade babydollklänningar när Chloé var som störst våren 2006 men idag hellre skulle äta bajs än att sätta på oss en söt, dockliknande klänning? Jag inkluderar även mig själv i denna tråkiga skara. När Lanvin visade sin vårkollektion drog jag nöjt på mungiporna, det var en fröjd för ögonen att se så vackra plagg. Modevärlden höll med, kollektionen fick topprecensioner. Trots att det egentligen bara var långklänningar i tunna material och fodralklänningar i vackra färger. Det var inte storartat eller häpnadsväckande, det var bara vackert. Men är det bara det som mode handlar om? Ska det bara vara vackert, inte nytänkande och överraskande? Jag känner mig skittråkig. Jag skulle vilja gå emot trenden, bryta mönstret och våga vara tvärtom. Men jag kan inte. Det är fysiskt omöjligt för mig. Jag sätter på mig en babydollklänning och det gör ont i kroppen, så fult är det, jag kan inte ha på mig det. Men sedan vet jag att precis som alla andra kommer jag med största sannolikhet att bära en sådan klänning igen, om några säsonger när någon bestämmer att det ska vara trendigt. Q

ÈAX^b€ee\id`^ jb`kki‚b`^%AX^ jblcc\m`caX^‚ \dfkki\e[\e# YipkXdejki\k fZ_m‚^XmXiX km€ikfd%D\eaX^ bXe`ek\%;\k€i ]pj`jbkfdac`^k ]id`^%

D@:?8<C8=FIE@ michaela.forni@nojesguiden.se

Modevärlden har knappt hunnit etablera sig på nätet innan mode på internet 2.0 håller på att slå igenom. En bransch som alltid har varit endast för inbjudna öppnar, i och med teknikens utvecklig, upp sig för vanliga dödliga. Men vad betyder det för modets framgång och utveckling? Är mode roligare eller tråkigare när det är lättillgängligt?

DF;<KJ;@>@K8C8LKM<:BC@E>

D

odebranschen har alltid varit tveksam till internet. När modebloggarna startades i mitten av nollnolltalet ville den ”riktiga” modebranschen inte ens ta i dem med tång. När modebloggarnas genomslagskraft och makt var ett faktum hade den inget val. Det tog ett tag, men tillslut insåg branschen storheten. Inom kort tog de största modemagasinen in välkända modebloggare för att skriva på deras hemsidor, bloggare som väckte liv i de modesidor som hittills hade varit nästintill döda (förutom en uppdatering i veckan om hur man kan vinna en Marc Jacobs-väska genom att svara på en fråga). För ett par år sedan började bloggarna även synas på modevisningar världen över och idag är det mer regel än undantag att minst en känd bloggare sitter front row på någon av de stora visningarna. Idag är det heller inte ovanligt att moderedaktörer och chefer på de stora magasinen driver egna bloggar som precis som alla andras handlar om höstens trender och rymmer dagens outfits. Modebranschen kan försöka spela svår, men har visat att den är i precis lika stort behov av uppmärksamhet och pengar som alla andra. Så, från att ha varit något som branschen avskytt till att bli något branschen fullkomligt älskar kan vi ställa oss frågan – hur smart är det att allt som finns och görs smälls upp på nätet i samma sekund som det släpps i verkligheten? Oavsett om det handlar om en visning, en pressrelease, en ny butiksöppning eller ett nytt koncept. Kanske är det oundvikligt i samband med den sociala utvecklingen världen över. Eller så är det rädsla över att inte vara först med det senaste. För ett par säsonger sedan blev det också trend med livestreaming. Med andra ord kan en helt vanlig tjej som har lunchrast se Burberrys senaste kollektion i exakt samma sekund som Anna Wintour. Först ut var Alexander McQueen under Paris modevecka i september 2009. Det var såklart en succé och McQueen blev hyllad för sitt nytänkande och det fina i att låta vem som helst världen över få ta del av hans show. Att visningen sedan var en av de bästa McQueen någonsin har skapat gjorde att den gick till mode-historien. Det är inte förvånande att McQueen var först med livestreaming, han var aldrig rädd för att testa nya vägar och efter succén med liveshowen hakade snart resten av modehusen och märkena på en efter en.

Burberry utvecklade det ännu ett steg och har, förutom att visa i 3D, sett till att det går att köpa de plagg du tycker om direkt från hemsidan samtidigt som du tittar på visningen. Det kan diskuteras huruvida framtidens utveckling kommer att hjälpa eller stjälpa modevärlden. Nya fenomen som livestream kanske i början genererar mer pengar och större vinst för modehusen, men hur blir det med spänningen och det oåtkomliga som modevärlden alltid har stått för? Tycker vi att det är lika roligt om det är lättillgängligt? Någon sa att man kan se en visning live över

nätet, men att det aldrig kommer att gå att jämföra med känslan av att vara på plats. Det kanske stämmer. Mode är en bransch i förändring men på vilket sätt den kommer att förändras återstår att se. Någonstans känns det ändå som att mode är lite som med allt annat, man vill ha det lite mer om det är svårare att få tag på. Q –Michaela Forni

ÈDf[\YiXejZ_\ebXe]ijbXjg\cX jm‚i#d\e_Xim`jXkXkk[\e€i`gi\Z`j c`bXjkfikY\_fmXmlggd€ibjXd_\k fZ_g\e^XijfdXccXXe[iX%È

Alexander McQueen, mars 2009.

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 39


DF;< =Xj_`feg‚=fkf^iX]`jbX Fotografiska i Stockholm har öppnat en ny utställning som går under namnet Fashion. Utställningen rymmer över 200 bilder av 51 fotografer från olika generationer. Mode och fotografi har i årtionden gått hand i hand och denna utställning rymmer de flesta intressanta verk som har tagits inom modefotografi under de senaste årtiondena. Vissa är ren konst, andra är snarare modefotografers försök till konst. Men det är tilltalande för dem som är genuint intresserad av mode, men även för den som bara tycker om vackra fotografier. Vissa av fotograferna väljer att fokusera på kläderna i fotografierna medan andra tolkar modefotografi på andra sätt än genom plaggen. Utställningen pågår fram till den 2 januari 2011. –Michaela Forni

© Paolo Roversi, ”Guinevere in Red Dress by Yves Saint Laurent”, 1996, ur ”Fashion – modefotografi genom tiderna” på Fotografiska

© Robert Nettarp, ”Hanging with meat”, Stockholm 2002, Fjords, ur ”Fashion – modefotografi genom tiderna” på Fotografiska

Dokumentären lyckas fånga sidor hos Yves vi inte har hört eller läst om tidigare.

Vi gillar Marc Jacobs men inte ockerpriser.

;\ejkfiXb€ic\b\e

DXiZYpDXiZAXZfYj`JkfZb_fcd

L’amour Fou, Den stora kärleken, handlar om Yves Saint Laurent och hans kärlek. Kärlek till människor, kläder, konst, hans vänner och till Pierre Bergé, mannen i hans liv. Det är en mycket intressant dokumentär där man verkligen har lyckats fånga sidor hos Yves vi inte har hört eller läst om tidigare. Att han var en av världens mest begåvade modeskapare är ingen nyhet, men att få lära känna mannen bakom kläderna är det verkligt intressanta med filmen. Yves verkar ha varit en man med ett gott hjärta, men lite tillbakadragen och mystisk. Han framställs som genuint snäll. Samtidigt får man också följa hans olycka i livet, tiden med droger och saknaden av sin förlorade ungdom. Dessutom visas modehistoria och mycket fokus ligger på konst och de verk han och Pierre lyckades samla på sig under sin livstid. –Michaela Forni

Marc by Marc Jacobs har länge varit en av favoritbutikerna att besöka för oss svenskar när vi befinner oss i London, New York eller Paris. Det har länge viskats om att Marc by Marc Jacobs har planerat en butik i Stockholm och nu har våra drömmar äntligen gått i uppfyllelse. Butiken har precis samma utbud som i övriga storstäder, senaste kollektionen trängs med nyckelringar, kondomer, accessoarer och andra småprylar. Minus dock för det överpris butiken tar. Marc Jacobs verkar ha fattat svenskarnas kärlek till honom eftersom ett halsband som går på tio euro i Paris, ligger på 500-lappen i Stockholm. Vi får hoppas att Marc skärper till sig och sänker priserna till samma nivå som i övriga butiker, annars kan vi lika gärna köpa en biljett till Paris med Ryan Air plus ett halsband i butiken där för samma pris.

Dokumentärfilmen om Yves Saint Laurent går på biograferna nu.

Marc by Marc Jacobs-butiken ligger på Smålandsgatan 10 vid Norrmalmstorg i Stockholm.

40 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

–Michaela Forni


Ray-Ban 1333:-

®

5D\EDQBOHQVZD\LQGG

30


C@KK<I8KLI 

GILLA LÄGET Barbara Ehrenreich

”Se det som en gåva”, sa världen till Barbara Ehrenreich när hon drabbades av bröstcancer. Hon såg hur kvinnor som befann sig i sjukdomens slutfas skuldbelade sig själva för att de inte hade lyckats tillfriskna. Ett samhälle som lånat sin röst av självhjälpscoacher på Oprah hade lärt dem att cancerns orsak var negativa tankar. Det hela började egentligen i USA på det rätt dystra 1800-talet när folk började tröttna på den livsutarmande kalvinismen som förbjöd allt som var roligt och trevligt. Man började istället intressera sig för ett virrvarr av metafysiska idéläror som gick ut på att man med tänkandet kunde styra sin omvärld och förhindra sjukdom och kärleksfail. Istället för att rannsaka sig från syndfullt tänkande skulle man hela tiden eliminera negativa, oentusiastiska tankar. Det blev en närmast alternativ religion som lade grunden för den sektiga positivt tänkande-rörelsen som i USA håller på att

infiltrera kyrkor, universitet, arbetsplatser och sjukhus. Rådgivarna drog sig för att varna president Bush för terrordåd och naturkatastrofer eftersom han inte tycker om att ha negativa personer i staben. Chefen avskedar den utbrända telefonförsäljare som inte ler tillräckligt säljigt. Människor kläms ihjäl i det dysfunktionella sjukvårdssystemet men eftersom allt anses vara upp till individens grad av livspepp vågar ingen klaga. Boken The Secret marknadsför ett hopkok av missuppfattad kvantfysik för att förklara att världen består av vibrationer och att positiva tankar kan ha en dragningskraft på det man vill ha. På Oprah talar en kvinna ut om hur hon fick sin drömman genom att bete sig som att de redan var gifta: hon gjorde plats för hans kläder i sin garderob. Dejtcoachindustrin proklamerar att man aldrig får framstå som kritisk, negativ eller oambitiös om man vill ha en chans att bli älskad. Viktigt är också att radera alla negativa personer från sitt liv för att öka möjligheterna till personlig framgång. Personligen tycker jag inte att det är särskilt attraherande med aggressivt positiva personer som förklarar att deras liv blir bra om de bara får se lite ”utveckling, glada miner och solen” som jag såg på en persons presentation när jag wallraffade nätdejtingsajter. Mia Thörnblom-andan kom till Sverige för ett halvt decennium sedan och nu erbjuder regeringen new age-inspirerade livscoacher till arbetssökande istället för jobb. Barbara Ehrenreich beskriver blixtrande humoristiskt och bistert hur det positiva tänkandets regim gör samhällskritik till ett skämmigt svaghetstecken. Hon påminner om Michael Moore i sin hjärtliga cynism när hon elegant gör slarvsylta av de överoptimistiska livscoachernas pseudoandliga missuppfattanden av kvantfysiken.

FOTO: DANIEL ROOS

Barbara Ehrenreich, till attack mot livscoacherna.

ÈI‚[^`mXieX[if^j`^]iXkkmXieXgi\j`[\ek 9lj_]ik\iifi[‚[fZ_eXklibXkXjkif]\i \]k\ijfd_Xe`ek\kpZbk\fdXkk_Xe\^Xk`mX g\ijfe\i`jkXY\e%È

–Isabelle Ståhl

SKAMLÖST – EROTISKA NOVELLER

Redaktörer: Gustav Almestad och Erika Söderström

”Språket är guden som förirrat sig in i köttet”, sa Paul Valery. Eller så är kanske språket en lufttät behållare som kedjar fast oss vid maktordningar och tröttsamma föreställningar om kön? I den queererotiska antologin Skamlöst används ordet hen vid några tillfällen. Begreppet avkodar och dematerialiserar kön och lämnar kropparna kvar i en yrvaken desorientering. Jag uppfattar ofta ordet som mer begränsande än befriande: det utarmar språket snarare än berikar det och jag associerar hela tiden till en höna. Här känns det ändå som ett nödvändigt grepp. Flera av novellerna i Skamlöst stannar kvar. Det är svårt att titta bort och texterna närvarar och imponerar med sin självklarhet. Språket i Viktor Anderssons novell slår mig med dess nonchalanta briljans, det är tätt men lätt som luft, metaforerna klär av begreppen och exponerar allting ovanifrån men ändå hudlöst nära. Emma Stormdals text är en sådan som jag hade behövt läsa när jag gick i nian. Det är ganska professionellt att lyckas skildra ett fumligt högstadiesamlag på ett sexigt sätt. Några av novellerna känns mer som utfyllnad och har något lite kavat och dagboksinläggsredovisande över sig: det blir lite för ungdomsboksrart. Men det är förlåtet: det här är en viktig bok, en sådan som borde delas ut på skolor.

M8;;LDwJK<CvJ8 ;<E?vIDwE8;<E–Isabelle Ståhl

42 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

È;\k€i^XejbXgif$ ]\jj`fe\cckXkkcpZbXj jb`c[iX\kk]ldc`^k _^jkX[`\jXdcX^g‚ \kkj\o`^kj€kk%È

Mig blir du snart kär i

I väntan på talibanerna

Nanna Johansson

Jesper Huor

Nannas serier om vita egocentriska män och bristen på slackertjejer i popkulturen är så roliga att man inte kan läsa dem offentligt om man tycker att det är pinsamt att brista ut i plötsliga ohämmade skratt.

En actionfylld reportagebok om Afghanistan. Vad rör sig i huvudet på en taliban? Hur har kvinnorna det? Och varför blir det aldrig bättre? Roligare än det låter!

Den skakande kvinnan eller en historia om mina nerver

Siri Hustvedt

Är panikångest vår tids hysteri? En personlig undersökning av hur kropp, minne och trauma hänger samman.


:IQJEROSQTSRIVEHI QSHIQPNYHIX# ”Jag var inte Robban längre, jag var fan Nick Carter!” – Robinson Robban

kström n Albinsson Niclas Wi Fredrik Söder Christia

Boken för dig som växte upp under 90-talet, av Christian Albinsson, Niclas Wikström & Fredrik Söder

Bokrelease

25/11

Förhandsboka nu på ERNXVFRP

”Blev man erbjuden en åktur i Schyfferts svulstiga Chevrolet Caprice var det för att bli informerad att ens tjänster inte längre vara önskvärda på ZTV, fråga -RVHÀQ&UDIRRUGµ – Peter Siepen

99:-

Alltid låga priser

t k fraitt fr


JG<C   Jg\ckijk`_jk Precis som traditionen påbjuder är hösten spelens årstid. Lite vanskligt brukar den också varje år utnämnas till den bästa någonsin för spel – trots att vi fortfarande är så gott som överens om att det är årgången 1998 med Half-Life, The Legend of Zelda: The Ocarina of Time och Metal Gear Solid. Spelhösten 2010 kanske inte blir den bästa någonsin, men titlar som Rock Band 3, Call of Duty: Black Ops och Gran Turismo 5 – som nu äntligen släpps efter sex år – säkerställer ett värdigt slut på vad som i övrigt har varit ett fantastiskt spelår. Här är det bästa hösten har att bjuda på just nu.

Mpbfik]i‚egfjkXgfbXcpgj\e Text Johan Hallstan

PS3, X360/Ninja Theory

Redan nu passar vi på att utnämna Enslaved till årets stora sleeper hit. Det kan också utnämnas till årets Uncharted, då den grönskande postapokalypsen är andlöst vacker. Andy Serkis är dessutom fenomenal.

TILLBAKA-TILL-NATUREN-DYSTOPI

ENSLAVED Med en 400 år gammal kinesisk roman som fond utmanas genrens konventionellt brun-gråa kulör i en sällsamt grönskande och bedrägligt vacker postapokalyps. Överlevnadsutsikt: Mördarmaskiner kommer att hitta dig!TJERNOBYLDYSTOPI

S.T.A.L.K.E.R: CALL OF PRIPYAT Kiev-baserade GSC Game World fortsätter att förvandla åttiotalets nationaltragedi till sällsamt ogästvänliga och fascinerande spel. Överlevnadsutsikt: Radioaktivtet! Mutanter! Miliser! Utan rejält bad-ass-kapital kommer du inte långt.Xbox360/ Lionhead

Moralmannen Peter Molyneux är tillbaka med Fable III. I egenskap av upprorsmakare ska spelaren göra tillvaron dräglig för invånarna i det magiska kungadömet Albion, som nu präglas av industrialismen. SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD Bio/ Universal Studios

Scott Pilgrim, om titelns kanadensiska slacker som måste besegra sju onda ex för fullgoda dejtingprivilegier, är seriesuccén som nu har blivit film. Tänk i banorna av en musikal, fast där sångnumren bytts ut mot festligt tv-spelskoregraferade fighter. THE HISTORY OF NINTENDO Bok/ Pix'n Love Publishing

Passionerad retrolitteratur från det kreddiga franska Pix'n Love Publishing. Hittills har det första bandet i redogörelsen för Nintendos historia släppts. Längre fram kommer bland annat biografin om Takahashi Meijin – japanen som under 80-talet blev rikskändis för att han kunde trycka på en knapp 16 gånger i sekunden.

AF?8E?8CCJK8E johan.hallstan@nojesguiden.se

44 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

RETROFUTURISM

Det är lätt att få intrycket att Fallout: New Vegas nya ”hardcore mode” är tillägnat de missunnade survivalisterna. Den grupp som fortfarande känner sig besvikna över att åttiotalets hot om kärnvapenkrig aldrig blev mer än en förmaning. I det nya och stränga spelläget blir exkursionen i den sönderbombade Mojaveöken till ett rent helvete. Man promenerar på brutna ben, är sömndepraverad och måste dricka radioaktiv läsk för att inte dehydrera. Allt är med andra ord som det ska vara. Ploten om hur spelarens kurir både blir skjuten och lämnas att dö är marginellt mer än en förevändning. Det gör inget. Bethesda-certifierade spel har alltid handlat mer om den samlade upplevelsen än dess enskilda beståndsdelar. Fallout: New Vegas är lätt att anklaga för att vara väl likt Fallout 3; att det inte för serien framåt och snare bör sorteras in under kategorin för påkostade expansioner än att ses som ett nytt spel. Här finns en poäng. Samtidigt fungerar det utmärkt som ett slags retrofuturistiskt upplevelsecentrum, där inte minst den tolkning av Las Vegas är värd mödan att ta sig dit – även på brutna ben. –JH

 SERIETIDNINGSAPOKALYPS

DARKSIDERS Ryttaren War anklagas för att ha tjuvstartat apokalypsen, vilket har lett till att allt mänskligt liv på jorden har utrotats. Överlevnadsutsikt: Den bibliska apokalypsen fullbordas med plus i kanten.VANQUISH

FABLE IIIPS3 X360/Obsidian

PS3, X360/ Platinum Games

Resident Evil-seriens skapare Shinji Mikami gör debut under Platinum Games flagg med Vanquish, ett high score-doftande stycke tokaction av japanskt snitt. Den här gången med knasiga ryssar i rymden. Inte såld? Tanka demoversionen och bli övertygad!FALLOUT: NEW VEGAS

Spelmässa/ Kistamässan

ENSLAVEDPostapokalypsen har aldrig varit hetare. Den har heller aldrig varit vackrare, mer inkluderande eller för den delen bara konstigare. Nöjesguiden har tittat närmare på årets postapokalyptiska skörd och rett ut frågorna som kräver sina svar. Exempelvis den om kopuleringsmöjligheten i 2010 års utkomna dystopier.

GAMEX-MÄSSAN Den 4–7 november går Gamex av stapeln i Kistamässan. Det är Sveriges första spelmässa och vi tycker att du ska gå dit. Om inte för bland annat Gears of War 3, Killzone 3 och möte med Blizzard, så för att spöa Markoolio i Start the Party.ATOMVINTER

METRO 2033 Moskvas tunnelbanesystem befolkas efter det att en radioaktiv köldknäpp har medfört en klimatförändring som gjort marken ovan jord helt obeboelig. Överlevnadsutsikt: Kåkstäder, vemod och misär men med utrymme för fortplantningsligg.@G?FE<$JG<C<E ;LDwJK<?8

GFJK8GFB8CPGJ<E@GIF:<EK Q Q Q Q Q Q Q Q

Joh a n Ha llsta n

Fotosyntes 14 % Atomvinter 5 % Darwinism 27 % Öststatsmisär 12 % Mutanter 16 % Hasardspel 7 % Apokalypsen 2 % Kopuleringsmöjligheter 18 %

Med över 250 000 inlägg har Appstore inte helt felaktigt liknats vid en soptipp för spel. Men det finns förstås också små guldkorn i bitesizestorlek. Här är spelen som ska finnas på varje iPhone. Angry Birds Snabbt, enkelt och själva sinnebilden av munsbitskulturen. Mad Mens Jon Hamm älskar spelet och det kommer du också att göra.

D‚eXe[\ej`e[`\ Det har talats onödigt mycket om miljonären Markus Persson, när det i själva verket är epitet ”indiespelmakare” som borde utforskas närmare. Det kommer vi inte att göra här. Men vi tar i alla fall ansvaret för att styra in diskussionen på rätt kurs igen. Att spela Markus Perssons Minecraft är lite som att upptäcka lego för första gången. Man vaknar på en öde ö och måste hitta mineraler för att överleva. I takt med att dessa utvinns blir möjligheterna att forma spelvärlden allt större. Och det är här Minecraft, med sin enkla kubism och nästan gränslösa möjligheter, har gjorts till årets happening för vänner av digitala sandlådor.

Cut the Rope Om du bara ska ha ett klurigt mata-monster-med-godis-i-snörespel. Squareball Fantastisk fusion av low-fi-estetik, chiptune-beats och Breakout. Minecraft har blivit en plats där spelarna skapar allt från bedårande pixelkonst till skalenliga modeller av Star Trek-skutan Enterprise och fungerande datorer. Det är ett spel, men också något mycket större. –Johan Hallstan Minecraft kostar €9.95 och finns för Windows, Mac och Linux på www.minecraft.net

Mirror’s Edge Dice gör en Canabalt-stilad omtolkning av banbrytande Mirror's Edge. Pizza Boy Lite oväntat står Acne för ett Amiga-osande plattformsspel av den gamla skolan som faktiskt funkar.


KM 

?`kd\[c`k\ ]Xic`^_\k\i

J

er de första avsnitten av Boardwalk Empire och den enda tanke som far genom huvudet är ”herregud vad Steve Buscemi ser ut som John Waters nuförtiden”. Resten lämnar mig fullständigt oberörd. Det är såklart himla snyggt med tjugotalet. Men sedan då? Boardwalk Empire må vara en allegori över dagens droghandel och de problem som följer i kölvattnet av själva förbudet mot hanteringen, ändå känns förbudstiden fruktansvärt uttjatad och omodern som ämne. Själv ser jag hellre enstaka repriser av Huset Elliot om det är kläder jag vill glo på. Det kan ju vara på det sättet att jag börjar bli gammal och obrydd men det är tröttsamt att alla är så förbannat snygga hela tiden. Är det inte dags att några tv-serieproducenter plockar upp några fula tidsperioder istället? Och låter dem vara fula. Nu i november kommer en av världshistoriens fulaste perioder ut i dramatiserad och helt oförfalskad form på dvd. Jag talar naturligtvis om Tre Kronor. Mitten av nittiotalet var, för er som inte var med, en estetisk motsvarighet till digerdöden. Alla var ohyggligt ugly, även folk som syntes i tv. Och ingen brydde sig om hur kläderna satt eller vilket märke det var ( jo, om man inte räknar Fila, Champion, Get-a-Grip och Adidas) på de fula paltorna. Håren var risiga och sminket var något tjejer bara smackade på. Med detta menar jag inte att det var bättre förr. Lika lite som vi bör försöka att gå tillbaka i tiden kan vi se bortom vår genomestetiserade populärkulturella verklighetsuppfattning. Men det är dags att skildra något annat än kulisser, cocktails och ondulerade frisyrer i mer storstilade dramaprojekt. Nostalgi känns inte alls bra längre. Folk har ändå inte lärt sig någonting av historien och kommer aldrig att göra det. Varför inte en maffig serie om vår egen Dressmann-jugend? Ett drama som skulle visa verklighetens folk göra något annat än att shoppa för livet med sms-lånade pengar på GeKås eller knulla i böldsmittade pooler på fyllan. Det skulle vara fult som fan. Folkligt och brett. Och alldeles, alldeles avgrundsdjupt. Q

È;\k€i[X^jXkk jb`c[iXe‚^fk XeeXk€eblc`jj\i# ZfZbkX`cjfZ_ fe[lc\iX[\ ]i`jpi\i%È

9vJKALJKEL Life Det är oemotståndligt. Nästan så att man glömmer att ”nature is chaos and destruction”, som Herzog så klokt sa.

I brist på sponsrade tv-renoveringar av hus där Laila Bagge och Niclas Wahlgren bor bryter TV4+ ny mark inom tullarna och tar steget in i de fina salongerna. Hollywoodfrun är död, och kvar att dokumentera är de alltjämt dynamiska klimakteriefossilerna öster om Brunkebergsåsen.

<e[f]k`]i‚e [\e]`eX m€ic[\e Å CX[`\jg‚ {jk\idXcd L ADIES PÅ Ö STERMALM är en välbehövd vidareutveckling av fruprogrammen som går på halvfart. Den kommersiellt lyckade Hollywoodfrun är död sedan en tid tillbaka. Hon blev sönderexploaterad av Viasat och störtade ner i den tveksamma realityperiferin. Vi vill ha något mer äkta än någon mighty mäklarhagga från Laguna Beach, och det är därför det känns så betryggande och rätt med ett gäng konservativa östermalmsdamer i höst. ”Fashionabelt vardagsliv” är ett vidrigt begrepp, men det är precis det vi får här, snyggt förpackat i tre ärtiga gamla tanter som slipper oroa sig för pensionsreformer och andra verklighetsfrånvända skeenden. De kanske inte tackar nej till en botoxinjektion eller två om de måste, men de står stadigt förankrade i ett härligt käckt förakt mot kulturarbetare och hyser faiblesser för svårt självuppfyllande menopaushobbies som entreprenörskap och andra saker man ägnar sig åt om man bor på rätt sida om Grev Turegatan. Det har aldrig framstått som mer sassy med karlaplansbrackor än vad det gör just nu. Det är något alldeles speciellt med dokumenteringen av gamla avdankade champagnedonnor från förr i tiden. Speciellt om de kommer från Östermalm och kallas för Gaby och tycker om att nätverka. Till skillnad från tidigare tv-fruar skulle de

Missa inte Frans fina blogg på nojesguiden.se!

Campagnedonnor är helt rätt i tiden.

här kvinnorna förmodligen hellre dö än att titulera sig hemmafruar. Det är gravt beklämmande att sitta hemma. Man måste ut, helst på Grev Turegatan, och demonstrera sin passion for business och brinnande engagemang för sådant som Verklighetens Folk inte bryr sig om. Om man bortser från andeutdrivning och andra ockulta tidsfördriv i mörker har väl TV4+ aldrig gjort sig

FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4)

känt för att visa något innovativt och samhällsnyttigt. Det är därför det känns så uppfriskande och helt rätt i tiden att de väljer att strunta i plastiga Hollywoodcougars till förmån för vindrickande, företagande, lite halvt predatoriskt lagda stureplansragator istället. Det är tidens anda. –Frans Strandberg Premiär på TV4+ i november.

SVT1, torsdagar 21.00

Spartacus: Blood and Sand Lucy Lawless i en serie som lite vagt handlar om en romersk myt blandat med sex och ultravåld. Motsatsen till intelligens.

GANGSTEREPIK

TV6, fredagar 22.00BOARDWALK EMPIRE

Medverkande: Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly Macdonald, Michael Shannon Regi: Martin Scorsese Manus: Terrence Winter

Kvinnan i mitt liv Om jag var en innerlig människa skulle jag säga att det här är ”starkt” utan att skämmas. Alla åtta kortfilmer kan ses på SVT Play

J8E;I8E<CJFE sandra.nelson@nojesguiden.se

46 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

”Mer sprit till folket” är Steve Buscemis motto.

Fickuret tickar. Mistluren dånar. Ett skepp kommer lastat. Med smuggelsprit. På rekordtid sätter Boardwalk Empire scenen. Och scenen är Atlantic City under förbudstiden. T-Fordarna puttrar fram längs kullerstensgator, vita jazzmusikanter målar sig svarta och på ett klubbmöte för kvinnornas nykterhetsförbund lovar Nucky Thompson (spelad av birollsbohemen Steve Buscemi) att kvinnor snart ska få rösträtt. I nästa scen sitter han till bords med stadens korrumperade elitstyre och lovar både borgmästare och polischef att den första leveransen

av smuggelsprit redan är på ingång. Första avsnittet av Boardwalk Empire är ett komprimerat stycke tv-historia som på kort tid spinner ett komplicerat nät av plottrådar. Nästan som om Martin Scorsese försöker trycka ner ett två timmar långt gangsterepos i en knappt hälften så lång pilot. Resultatet är ett fullblodsdrama där varje bildruta är skarpladdad och varenda replik är vägd i vågskål. –All I want is an opportunity. –This is America. Who the fuck is stopping you? –Jimmy Håkansson Canal+, måndagar 20.00.


Här hittar du ditt ex av NÜjesguiden: 4);#<7:)A/ #7=6,743=6/)/ +),--,1)-2-:1> 3),-51*730)6,-46:7<<616//

3),-51*730)6,-46%61>-:;1<-<;> 4 );).C)4)/ 5):)6<-6=6/;0745;/ 84)+-:=67/)44-:1)6 84)+- % :1B76):163; 1BB);):4*-:/;> )*)2)6)<):16))6/

)*;):1:/-:):4;/ )/-4-41#)63<D:)6;/ ):-;;7A*:7/ -:/0;#+07747.755=61+)<176#>-)> -A76,"-<:7:E663A:3)/ -A76,"-<:7:7<<616// -A76,"-<:7F;D/ 1*417<-3-<1-;-4>-:3;<),-6):3=;84)<;-6 142-<<6=:A//):/ 15).C):4*-:/;>

17/:).#<=:-1:/-:):4;/ 2D:6@C6F04C6;1<A 4G#3G8-<D</

4G*E:).C%884)6,;/ 7**A;G:;<=,17:7<<616// :=67/)44-:1)6D</ :D,-:6)4;;76743=6/)/ =A4)6,7#)63<:13;/ D67:7+0)3)<#<:13;/ ).C#<:13;/ ).C #>-)> ).C-4576,7:7<<616// ).C:-)5):4*-:/;>

).C4576,7#1*A44-/ ).C1@#)63<:13;/

).C7)5):4)>

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

01671;-E:6>E/;/ 0734),7+0)HC4-516//

0=<6-A)<):16))6/ 1;;1#-45)76,-/ 1<A)+3 )+3-:;7;<-4%884)6,;/ 41H):6-;7::<=44;/

7+7>)2)7::<=44;/ 7H--07=;-*A-7:/-D</ 747:-B$;01:<;#<:--<?-):#<7:)A/ 778@<:)-,*7:/):84)<;-6)<*=:;<:)88)6 77876;=5#+0--4-/ 7A7<-:16,7=6/-$2E:07>;/ :)>-G6/0745;/ =:*#-:>16);<#<:--<#=884AI4)6,;/ )6;5=;--<=;<)>,74.;<7:/ -*);-:-,1;-,*7:/):84)<;-6 -*);-:#4=;;-6):470)6;$7:/ -4<)A5E4;16/-/

-615.7:1:4;)44-:1)6 176A;7;76,-/ 2=:-<144)6A/

1:-3<-6G6/0745;/

=*416-:;7:6;/ +4-+<7).C#+0--4-/ /7)55)3):/ 4-/)6B#<045D</ 4>-:3-<166C/ 55)7+)&E;<-:4G6// 6-:/1>-:3-<G6/0745;/

$7:6;/ $,-6/ <<1<-<)3:->$=:-/

>14A-$)<<77)/6=;),=4G;/ 1450=;-<7:/>

1453-,2)6743=6/)/ 1:;<7<-45):)6<-6=6/;0745;/ 1:;<7<-4"-1;-6#3-88;*:76 1:;<7<-4"7A)4#<):E;;> 4A16/#>):<-6;/ 743*):-67:6;/ 74378-:)67:6;/ 77,"=6-*-:/;/ 7:6):16))37*;*-:/;/ 7:;*-:/;#374)#3166):>13;:16/-6 :)8167G6/0745;/

:-;+7:->$=:-/ :A;0=;-<G:<-6,)4;/ E4<D>-:;<-6-6<:=5):4)84)6 E:/.)*:13-6D>0745;*:163-6 )44-:1#7:/-6.:176,-/ 41<<-:D</

:)6,8):1,0-5;/ :)6,8)#D,-:5)66)/ :144"=*AI;<-:4G6/ =44G743=6/)/ =4)6#D,-:5)66)/ )1:;<A4-,-6/

)6,-4;0D/;374)6=6/;<-6;/ )<<*):-6D</ -53D8):1)0)44-67:6;/ -53D8#3)6;<=44"16/> -::=,1<7:6;/

1/041/0<;I;</D<)/ 7:6<=44;#<:)6,7:6;<=44;#<:)6,

7<"-+7:,;"G;=6,;> 7<'73).C)6<>-:3):/ 7<-4"-6;<1-:6)"-6;<1-:6);/

7<-44)6;;76#=:*:=66;/ 7<-447::<=44#<:13;/ 7<-44"1>)4):1)<7:/-<

=:<1/;76,1<7:1:7<<616// A8-:;4)6,1)47// G:/E6/-<D</ E44;<-6=6<5)3):/ 7>-#=;01#<:13;/ +)E:)7:6;/)<)67:6;/ 4)HJ-:/;/ 6#8--;1/6-$:1-?)4,;/:E6,

)+376-;#-:/-4/ )+376-;&-:77,):7<<616//

)+376-;&-:77,)1;<))44-:1) )+7*;7H--#>-)> )+7*;$)3-?)A-6<:)4;<)<176-6 )616/-:)3;416/)6 =,,16/-7:-44<7:/-< )+3)7:=5&13,)4;> )+3)#15*)/ #744-6<=6)4155-:> $E*A#<7:<7:/-< #746)-6<:=5 :7<<616//

):;<)-6<:=5 )44-:1)6 D<7:/-< 70)66-;07> 1;<))44-:1) "16/-6 #-:/-4/ #3E:0745-6;-6<:=5 &E4416/*A-6<:=5 ):4)> =,1<;#-+76,0)6,7:6;/

=81<-:7:6;/ =81<-:#<=:-/)44-:1)6 =;:=66;/ E:6-<I;<-:4G6// ).C7587<<):4*-:/;> )H-#< )=4;/ )47:1)45;31446),;/ ):4)84)6/)<=;<E44 ):<-44#5G4)6,;/ )<1<B1,-6/ %61>-:;1<-<;*1*417<-34.:-,7*-4;)44C %61>-:;1<-<;*1*417<-3-:B-41=;>E/ 16/14A#D,-:5)66)/ 4),,3)3)6#<7:)A/ 41887<-3-<#1*A44-/ 7M1:/-:):4;/ 7M:7<<616//

=4<=:0=;-<#-:/-4;$7:/ =6/):41:/-:):4;/ =6/41/)$-361;3)D/;374)6$-3613:16/-6 =61/=6,)#3G6-/ )=+):)+0)76,-/ )6,-<:13;;76;>E/ 

->1L;#<7:-#4D2,/ ->1L;#<7:-#5G4)6,;/ 1,16/D#<),;*1*417<-3-276;<1/-6 144)7<-44*):-6D</ 144))8)6#<7:/ 7+)4;64A'7445):(@3=44;/ 7+)6,)4):)7::)E;<-:#)5=-4;/ G6/0745-6;>)6,:):0-5G6/0745;5=:-6 ):1-)>-)=:E663A:3)/

):13);)6;7,-;<=,17D*-46;/ ):9=--"-+7:,;,-6/ -,-40)>;-B-=HC"-6;<1-:6);/ -,1)/A56);1-<A416,-:> -,1-16;<1<=<-<-,1-;374)6$=4-/ -/);<7:-&E4416/*A-6<:=5 -4)6,-:;M;3#D,-:0)44-6 1+0)-4:1;D:-:6)D</ 1+3-;#-:1-:&16A4G6/0745;/ 144-:;743=6/)/ 144-:;,-6/ 1::-;#)476/:7<<616/0745;>

1;;#1@<AD</ 1@1<%8).C):4*-:/;> 1@67#+0--4-/ 1@)/-:7<<616//

=<4-<$-@<14/

7++7=6/;0745;/ 7,-:6"-<:7'7445):(@3=44;/ 7,-:6))6;<-)<-:6#4=8;32=4;> 76):31=6/;<-6;/ 7631#-:/-4/ 7631D</ 7631#5-,2-/ 7:616/<767<-4A*:7/

=K 6)3-:A166C/ =//-6D</ =;;4)6)4)/ G:,-6#=:*:=66;/ )+),-516$75<-*7,)> ),)F;D/ )4-6"-/-:16/;/ )51/75:7<<616// )6+AL;:-;077,#>-)> )8:)8)<0D/;374)6:E.<:13-< 14;76#07-;#1+34)E:6>E/;/

14;76#07-;#3E:0745-6#<7:0745;/

14;76#07-;1*47<-3;/

14;76#07-;:7<<616// 14;76#07-;):;<)84)6

14;76#07-;#-:/-4/ 14;76#07-;#746)$7:/ 7&1,-7D</

76#747):,-6/ 7;<)4/18)4)<;-<#)63<:13;/ =,1--)6;#3G6-/ ,-684)6/)<=;<E44 /14>A:7=8E;<-:#)5=-4;/ L4-):AL;142-075;<7:/-< 4;;76;&1,-7,-6/ :1/16)4$:)16-:;E4;16/-/ ;+):;376,1<7:1-<):>)> )8)")A")A#?-,-6*7:/;/

)8-:+=<:=35)3):/ )=;-2=,14,7::4)6,/ -88):$7:;/ -:;1;3))<)5#=/):):)55)3):/ -<#7=6,;#3G6-/

1++74167=6/;<:E,/G:,-6 1++7476/-47&-:3;<),;/ 1BB) -6/=16I4)6,;/ 7881=; =;<-/:E6,

=*747/1#<7:)6A/ !=13;14>-:#<7:-7::4)6,;/ "),1+)4#-:/-4;$7:/ "-+7:,=6<-:#)63<:13;/ "-8=*413$=4-/ "-;<#D,-:5)45$)807=;-&E;</D<)/ "-;<)=:)6/:A//)6G;0)/)4-,-6 "-;<)=:)6/#3)H-:1-<"),170=;-<@-6;<1-:;/ "-;<)=:)6/#A;<-::7::7<<616/:1;<16);>E/ "-<:7#>-)> "-@7<-4=6<5)3):/

"#%41613-6-,*7:/):84)<;-6

"1+)7<-44=6/;/ "1+)7<-44144)A/

"1+)$)437<-4E;;> "1+0-144)):-61:/-:):4;/ "1+3):A)55):*A44C "13;<-)<-:6)44=6,)> "16/-6-6<:=5"16/>

"7+37?47:6;/ "7;),:D55):;;16/-:7/

"74.;D3):$-/6C:/ "78876/1)6<>-:3):/ "7@AA<7:/-< #)+:-7-=:#3G6-/

#),,4-#)*:-$-/6C:/ #)16<#166-:;:-,;/ #)16<#166-:;#<7:)A/

#)4167;)4)/ #)476/761.)+1=;#<7:/

#)476/#>):<-6;/)<)6#>):<-6;/ #)5;;8:-;;7*):7:6;/ #)63<:13;84)6/)<=;<E44 #)<=:6"-<=:6$A;3):163-6 #)<=:6=;:13;*-:/;/ #-+76,)6,1@#1*A44-/ #07-416-#)63<:13;/

#1>4-<<7)45/G:,;> #2D/:E;$155-:5)6;/ #31>0=;-<:7<<616// #3:)8)6D</ #5)44<71/706:1+;;76;/

#6-)3-:;L6L#<=HF;D/ #746)%6/,75;).C=>=,;<)/ #7474E,-:&E;<-:5)45;/)44-:1)6 #7;<);8:-;;7):)37*;*-:/;/ #7=6, 744=<176#<7:)A/ #7=6,3144)"-+7:,;#)63<:13;/ #7=<07.743=6/)/)<)6#3G6-/ #8)+-"-+7:,;#D,-:0)44-6 #81;)7;-4-6)#+0--4-/ #<),;*1*417<-3-<,-6/

#<),;51;;176-6#=6,*A*-:/#<=:-/ #<),;51;;176-6)/)/

#<),;51;;176-67:6;/ #<),;51;;176-6142-0745-6;)44-:1) #<),;51;;176-6D>0745;> #<),;51;;176-6#3G6-/

#<),;51;;176-6#<7:<7:/-<

#<045#<)6,):,#D,-:5)66)/ #<045%61>-:;1<-<440=;-<%61>-:;1<-<;> #<7:-7H---6<:)4;<)<176-6 #<7:;<),,-6/ #<=,-6<8)4)<;-<7::<=44;/ #<=:-84)6/)<=;<E44 #=*?)A=;<)>;*-:/;-6<:=5 #=*?)A7:6;/ #=*?)A,-6/ #=;01):,-6):4*-:/;> #=;017=;-#+0--4-/

#>):<)H-#D,-:5)66)/

#>-6;3):1;D:;374)6&:-<-6> #A;<:):6)7=;<-,<D</ #D,-:0)44-6142):,7:6;/ #D,-:;#31>*D:;"7;-64=6,;/ #D,:)#<)<176#8-47+0&1,-7#?-,-6*7:/;/ $-)<-:1427<16$7:;/ $-)<-:$:1*=6)4-67:6;/ $-361;3)#<=,-6<3G:-6:7<<616/:1;<16);> $-6;<)76;<0)44$)@16/-/:E6, $-@);#573-7=;-%884)6,;/ $0--)<7-;6#)63<:13;/ $0-7H-- 4)+-:7<<616//

$0-1H-A#<7:)A/ $0-#01:<#<7:-)44-:1)6 $0-#<7:-)54):7/

$144;3E:):)3),-516)/)/ $2)44))44)76,-/ $73A7#<78:-2/ $761)6,=AD</ $78;078)44-:1)6 $78;078&E4416/*A-6<:=5 $78;078#3E:0745-6;-6<:=5 $:)6)6):4*-:/;> $;01:<#<7:-D</ $$#-:>1+-;47. )45-;/

$=44A;).CD</ $=:1;<*A:G6&);)/ $=;-67+0-<<*:D,=/6-<;44C %:*)6-41A<7:/-< %:*)6=<M<<-:;166C/ & &-:3;<),;/ &)/)*76,#-:/-4/G6/-6 &)/)*76,&E;<-:5)45;/)44-:1)6 &)/)*76,#-:/-4/ &)/)*76,"),1+)4=6/;/

&);;)-//-61:/-:):4;/ ')A6-L;7H--:7<<616//')A6-L;7H--D</ ')A6-L;7H--)/-:07=;-:7<<616// '--3,)A:7<<616//

'--3,)AD</ '--3,)A47.;/ '7:4,+4);;#4=;;-6=4,/:E6, '7:4,+4);;7:6;/

&=:5)1:/-:):4;/ &=:5)E;<:13-/ &=:5) 740-5;/

&E;<-:5)45;/)44-:1)6#)63<:13;/ (-),17$=4-/ 
=@CD

:RQ a_V]]NQR Zv`aR_cR_X `\Z 9 <@A 5645D.F /9B2 C29C2A :B95<99 .;1 1 ? 6C2 \PU AD 6; = 2 .8@ ]x ZR_VaSÂ&#x2020;_aRPX[V[TR[ v_ 1NcVQ 9f[PU R[ Nc cx_ aVQ` NYY_N `aÂ&#x2020;_`aN V T_v[`YN[QRa ZRYYN[ X\[`a½YZ \PU 5\YYfd\\QN]]RNY 6QNT TÂ&#x2020;_ UN[ V[aR `x cv_`a ZfPXRa ½YZR_ baN[ v_ ZR_ V[a_R``R_NQ Nc ZRQVaNaV\[ [baVQ`Zv[[V`XN[` UNa \PU Naa ZxYN ZRQ O_v[Q ]YN`a CV `XVPXNQR :NYZÂ&#x2020;` b[QR_W\_QV`XR ½YZZN[ 5R[_VX :Â&#x2020;YYR_ aVYY 8Â&#x2020;]R[UNZ[ SÂ&#x2020;_ R[ ]_Na`ab[Q

;8M@;CPE:?1 Ă&#x2C6;;\e_Â&#x20AC;imÂ&#x20AC;ic[\eÂ&#x20AC;i]lccXm_XkfZ_Â&#x201A;e^\jkĂ&#x2C6; Text HENRIK MĂ&#x2013;LLER

@

stora salen pĂĽ konstmuseet GL Strand i KĂśpenhamn sitter David Lynch och bolmar cigarett efter cigarett medan han signerar kataloger till sin nya konstutställning. Lynch är en filmare och konstnär med rockstjärnestatus och det pĂĽstĂĽs att den enda person fĂśrutom Lynch som har fĂĽtt dispens att rĂśka där är danska drottningen. När det framgĂĽr att Lynch har lovat mig en intervju utbryter tumult bland museipersonalen och det slits aggressivt i min kavaj. â&#x20AC;&#x201C; No, no, no, heâ&#x20AC;&#x2122;s cool, ropar Lynch och leder bort mig frĂĽn pĂśbeln, ut pĂĽ balkongen. Tydligen gick gĂĽrdagens presskonferens dĂĽligt, journalisterna har nekats personliga intervjuer och stämningen är tryckt. PĂĽ balkongen studerar jag Lynch i närbild, hans berĂśmda hĂĽrsvall är nu helt silvergrĂĽtt, den svarta yllevästen är sliten, naglarna lite trasiga och de kakifärgade byxorna är täckta av rĂśda färgfläckar frĂĽn hans mĂĽlande. FĂśr det var som mĂĽlare David Lynch bĂśrjade sin karriär. Han flyttade frĂĽn sitt trygga lantliv i Missoula, Montana till konstskolan i Philadelphia, en stad som inspirerade honom med sitt hĂĽrda, ogästvänliga klimat och som sedan skulle prägla alla hans kommande filmer. Lynch har kallat sin vistelse där fĂśr den värsta tiden i sitt liv och att han menat vart enda ett av de dĂĽliga saker han sagt om staden. Jag tar tillfället i akt och visar Lynch omslaget till min dvd-samling MalmĂśfilmer. Han tittar och skrattar när jag berättar att MalmĂś är Sveriges Philadelphia och att han borde komma pĂĽ besĂśk till staden i sĂśder där hatet glĂśder. Det ryktas att du har svenskt pĂĽbrĂĽ. â&#x20AC;&#x201C;PĂĽ min mammas sida fanns namnet Sundholm. Min gammelmormor emigrerade till Finland och sedan till USA. Lynch är snäll och artig och lyckas med bedriften att utstrĂĽla ett lugn samtidigt som hans rĂśst är intensiv. Han har en egenhet att uttala orden i en mening sĂĽ pedagogiskt att han nästan bokstaverar dem fĂśr en och hĂśjer ibland rĂśsten till en skrikande ton pĂĽ vissa stavelser fĂśr att betona. Detta är mannen som direkt efter sin skolfilm Eraserhead, som fĂśr Ăśvrigt tog fem ĂĽr att spela in, charmade sig in i Hollywood-eliten där han i sin fĂśrsta film, Elefantmannen, fick regissera bĂĽde Anthony Hopkins och Sir John Gielgud. Succèn ledde bland annat till en inbjudan att regissera Return of the Jedi men slutade med att Lynch istället valde att gĂśra 50-miljondollarseposet Dune, vid tidpunkten världens dyraste film. Han har Oscarsnominerats, vunnit världens främsta filmpris, Guldpalmen, fĂśr Wild at Heart och tagit hem Bästa Regi i Cannes fĂśr Mulholland

FOTO: PATRICK GRIES

David Lynch, This Man Was Shot 0,9502 Seconds Ago, 2004. Print â&#x20AC;&#x201C; mixed media.

Drive. Trots allt detta är det med kult-tv-serien Twin Peaks som Lynch fĂśrblir mest känd. Blir du aldrig less pĂĽ journalister som hela tiden frĂĽgar om Twin Peaks? â&#x20AC;&#x201C; Jo, men det är okej, jag bjuder pĂĽ det när jag pratar om viktigare saker. Och vad är det? â&#x20AC;&#x201C;Min fond (The David Lynch Foundation, reds. anm.) som samlar in pengar till ett projekt att lära elever Transcendental Meditation i skolan. FĂśrra ĂĽret ordnade David Lynch en stĂśdgala fĂśr sin fond i Radio City Music Hall där Paul McCartney, Ringo Starr och andra kända TM-mediterande musiker uppträdde. Den 13 december i ĂĽr är det dags igen pĂĽ Metropolitan Museum of Art i New York dĂĽ Clint Eastwood, Russel Brand, Katy Perry och Russel Simmons tillsammans med Lynch kommer att stĂĽ fĂśr underhĂĽllningen. VarfĂśr tycker du att alla bĂśr lära sig TM-meditation? â&#x20AC;&#x201C;Den här världen är full av trĂśtta, utbrända människor, frustration, hat och ĂĽngest. Genom att använda TM-meditation 20 minuter tvĂĽ gĂĽnger dagligen minskar allt detta och du tänker klarare. Det blir lättare och mer lustfyllt att studera och gĂśra sitt jobb. Vad blir din nästa film? â&#x20AC;&#x201C; Jag hĂĽller pĂĽ med en film just nu om

Maharishi Mahesh Yogi (indisk yogi som avled 2008, reds. anm.) som introducerade TM-meditation i västvärlden. Men ämnet har visat sig sĂĽ omfattande att den kommer att bli fĂśrsta delen i en rad filmer. Lynch fimpar sin cigarett och fĂśrsvinner till flygplatsen i en bil med tonade rutor medan jag tar en titt pĂĽ The Air is on Fire som hans utställning heter. Utställningen innehĂĽller kortfilmer, fotografier och tavlor som spänner Ăśver Lynch karriär som mĂĽlare 1960â&#x20AC;&#x201C;2010. Materialet är lika surrealistiskt som hans filmer. Tavlorna är mĂĽlade pĂĽ kanvas, trä, tändsticksaskar och servetter frĂĽn den numera nedlagda drive-in-restu-

rangen Bobâ&#x20AC;&#x2122;s Big Boy, dit Lynch gick varje dag i sju ĂĽrs tid fĂśr att inspireras och dricka chockladmilkshakes klockan 14.00 varje dag (en tid som pĂĽ grund av temperaturen i luften gjorde shaken precis lagom tjock). Materialen Lynch mĂĽlar med är allt frĂĽn tuggat tuggummi till bomull, klister och bränd plast. I sina nyare och fysiskt stĂśrre verk bygger han upp människoliknande figurer i naturlig storlek av gamla kläder, ibland doppade i färg med gatubelysning bestĂĽende av riktiga lampor inbyggda i tavlan. SmĂĽ beskrivande texter är inbakade bland motiven där hans favoritnamn (Bob, Henry och Sally) ges till de fĂśrvridna gestalterna som är ute pĂĽ äventyr i mĂśrka skogar och nedlagda fabriker, vilket ger en narrativ dimension till tavlorna. Med ett tryck pĂĽ en liten knapp bredvid tavlan donar ett spĂśklikt stämningsljud och man sugs in i Lynch värld. Q Utställningen The Air is on Fire pĂĽgĂĽr till och med den 16 januari pĂĽ GL Strand i KĂśpenhamn. Mer info pĂĽ www. glstrand.dk. Henrik MĂśller har bland annat gjort MalmĂśfilmerna Nobelvägen, Mysigt pĂĽ MĂśllan samt tecknade samlings-dvd:n Kaninhoran. Henrik jobbar just nu med en tecknad Lynch-dokumentär som bĂśr finnas pĂĽ YouTube när den här tidningen kommer ut.

NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010 49


=@CD DRAMAKOMEDI

DU KOMMER ATT MÖTA EN LÅNG MÖRK FRÄMLING Regi: Woody Allen Manus: Woody Allen I rollerna: Naomi Watts, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Antonio Banderas

En nyskild och självmordsbenägen dam går till en sierska i ett sista hopp om att finna en mening med sitt liv och tillsammans med en störig voice over vävs diverse familjekonstellationer och relationer in i handlingen. Woody Allens senaste film, med årets hittills mest överflödigt översatta titel, kommer inte att göra någon anhängare besviken. Tempot är raskt, dialogerna småroligt fyndiga, karaktärerna bekvämt endimensionella. Det finns vissa likheter med Vicky Cristina Barcelona, men där den enbart blev platt och parodisk lyckas Du kommer att möta en lång mörk främling faktisk engagera och upprätthålla ett intresse, och det är helt och hållet NaomiPANIKÅNGEST

BURIED

Regi: Rodrigo Cortés Manus: Chris Sparling I rollerna: Ryan Reynolds

Att bli levande begravd är sannolikt det värsta man som människa kan utsättas för. Ett förseglat, minimalt utrymme, sinande syre och bara mörker att fästa ögonen på. Detta är vad Ryan Reynolds Irakjobbande lastbilschaffis – och vi – utsätts för i Buried. Som tittare är vi nämligen placerade i samma kista som Reynolds med en glappig ficklampa, strulig tändare och en batterislukande mobil som enda sällskap. I realtid (nästan) följer vi Reynolds försök att rädda sig själv och innan filmen är slut har han gått igenom ungefär hela registret av mänskliga reaktioner på katastrofer . Idén är bra, utförandet smått genialiskt. Buried är lite som en blandning av Saws klaustrofobiska dödspussel och de falska förhoppningarna som matas offret i Phone Booth. Irakkrigsbakgrunden känns dock aningen påklistrad och det hade varit mindre förutsägbart om skurken var en random galning istället för en ”terrorist”. Bortsett från detta är Reynolds övertygande som enda skådis, regissören imponerande och Buried en av årets snyggaste och mest fängslande överraskningar. –ALKyss henne rå!

Watts och Josh Brolins förtjänst. Hennes ständigt skiftande ansikte och hans stegrande desperation som i slutet eskalerar ger lite efterlängtat djup åt deras roller. Ständigt rödklädda Freida Pinto är dock förvånande blek som Woody Allens, nej förlåt, Josh Brolins musa. Kanske är det dags att lägga ner gubbsjukan nu? För det är synd på en i övrigt välgjord och underhållande film. –EG

men vars bad guys ändå utgörs av Fox News-pundande republikaner. Fair Game är en av dessa filmer. Naomi Watts spelar den hemlige CIA-agenten Valerie Plame som outas när hennes make Joseph, en före detta ambassadör spelad av Sean Penn, skriver en regimkritisk artikel i The New York Times. I sitt tal till unionen hävdar Bush att engelsmännen har säkra uppgifter på att Saddam Hussein köpt uran från Niger, men enligt Joseph, som har goda kontakter i landet och nyligen var där, är allt en lögn. Eftersom det här bygger på en verklig historia (Chappelle’s Show-fantaster kommer att skratta åt alla yellow cakeoch aluminium tube-referenser) vet vi vad som händer sedan, och det är också därför storyn är extra obehaglig. Samtidigt får trovärdigheten en törn när viktiga verkliga händelser, som parets Vanity Fair-intervju, exkluderas. Skitsamma. Även om politik inte är din grej kan Fair Game ses som ett välspelat familjedrama. Om ett par som försöker hålla ihop under extrem motgång och en man som är beredd att offra sin frus karriär för sin egen. –AL

BUSHBASHANDE

FAIR GAME

Regi: Doug Liman Manus: Jez Butterworth I rollerna: Naomi Watts, Sean Penn, Noah Emmerich

Ända sedan George W. Bush lämnade Vita huset har vi fått ett par filmer varje år som på något sätt handlar om terrorister,50 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

SVERIGETERAPI

HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ Regi och manus: Hannes Holm I rollerna: Bill Skarsgård, Peter Dalle, Josefin Ljungman

Någonting håller på att hända inom filmvärlden nu, ett paradigmskifte som så ofta annars tar startskott i New

antingen dör han eller kommer vuxen ur sin kris i transformationen från pojke till man. Hannes Holm gör upp med fadersfiguren, exponerar klassamhället och gestaltar alla skämt man kan dra om sjuttiotalet korrekt. Peter Dalle är underbar som hal hotellägare. Varför kvinnorna är endimensionella som pappaffischer i skala 1:1 förstår jag dock inte. Hannes Holm har täljt ur detaljrika, omfattande karaktärer till alla män. Men kvinnorna har inte fått några karaktärsroller. Det är synd av många skäl. Dels för att det är en dödsynd att inte använda sig mer av Amanda Ooms om hon står till förfogande och dels för att filmen gör anspråk på realism. Verkligheten befolkas inte bara av mångfacetterade mansroller. Men det är ändock en vacker film. Historien om Sverige är smärtsam. –CRFN

9vJKALJKEL amat levin amat.levin@nojesguiden.se

Naomi Watts skådis

För andra numret i rad. Vinner nog sin första Oscar i februari. Machete film

Allt som The Expendables misslyckades med att vara. Kanye West regissör

Runaway är pretentiös, ungefär tio minuter för lång, och ett spektakulärt under av vacker kreativitet. York. Himlen är oskyldigt blå är fin för att den handlar om Sverige och inte vad som försiggår i ett brownstonehus i Brooklyn. Det finns estetiska likheter med Wes Anderson och Noah Baumbach – det totala gottandet i kläder, mjölkpaket och frisyrer. Men förutom den inre familjekonflikten (Martin, spelad fenomenalt av Bill Skarsgård, flyr till ett dumt och nyrikt Gotland) blir filmen samtidigt en lektion i nutidshistoria, om ett sjuttiotalets Sverige under högkonjunktur där allt ändå var fult och brunt. Det handlar om hur det var att växa upp i det Sverige. Lite som att få se en hemma hos-variant av De kallar oss mods. Martins familjehem är trasigt och den välfärdsbaserade socialtjänsten är redo när som helst. Martin gör en spännande resa, han träffar kärleken, han fuckar upp,DEMON-BIG BROTHER

PARANORMAL ACTIVITY 2Film är ett visuellt medium och jag vill kyssa ett kors när jag tänker på Sophia Coppolas visuella visioner med Somewhere. David Hockney är written all over the screen, pastell och svunnen tid. Drömska scener om ett gammalt Kalifornien penslas fram. Poolen – denna symbolladdade plats, som på åttiotalet förknippades med den ultimata lyckan av vartenda normalt barn. Stephen Dorffs extremt hotta kropp i en turkos bassäng och hans dotter Elle Fannings kokkonster när hon lagar eggs benedicte på Hotel Chateau Marmont blir en slags uppdaterad popkonst, fast den här gången är smärta adderat till ytan. Det är en bild, men det är också en historia som berättas. Detta melankoliska Kalifornien älskar jag. Somewhere handlar mycket om en dekad stjärna som har allt, vilket speglas i en strippas röv och Stephen Dorffs bringa och alla förtryckta stämningar runt Elle Fannings elvaåring. Jag tolkar Somewhere som berättelsen om Coppolas egen uppväxt och far och dotter-relation, inkonsekvent, med kaoset som kär vän, hotellet som hem, en känd pappa, men där kärlek ändå går att utvinna, på olika outgrundliga sätt. –CRFN

Regi: Todd Williams Manus: Michael R Perry I rollerna: Katie Featherston

Paranormal Activity 2:s styrka är densamma som ettans; autenticiteten. Det handlar inte om ett banbrytande manus eller några påkostade effekter, det handlar om att jag som publik ska köpa att en ondskefull demon härjar loss i villaförorten. Och jag köper det – för jag kan inte greppa att allt är skådespeleri. Inte en enda gång hör jag ett falskt tonläge, inte en enda gång verkar dialogen konstlad eller malplacerad och inte en enda gång verkar rädslan ogenuin. Det händer inte så mycket till en början, men i Paranormal Activityland räcker den svettiga stämningen så långt att en pooldammsugare skrämmer skiten ur mig. Och sedan brakar förstås helvetet lös, men då är jag redan frälst.

JOBBIGT Å VA KÄND

SOMEWHERE

Regi: Sofia Coppola Manus: Sofia Coppola I rollerna: Stepehen Dorrf, Elle Fanning

Vad är egentligen bra film? Att dramaturgi ska handla om köttet har vi fått lära oss på Dramatiska Institutet. Men det finns något annat också: bilden.

ÖVERVÅLD

MACHETE

Regi: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis Manus: Robert Rodriguez, Álvaro Rodriguez I rollerna: Danny Trejo, Robert DeNiro, Jessica Alba

”He knows the score. He gets the women. And he kills the bad guys.” Citatet kommer från filmens trailer och aldrig tidigare har reklam varit så sann. Machete skrevs redan 1993, och släpps nu på biografer världen över på grund av att fejktrailern, som inkluderades i Grindhouse-versionen av Robert Rodriguez Planet Terror, blev omåttligt populär. Svimmar du när du ser blod ska du hålla dig långt borta från denna mexploitationatombomb som bjuder på både stilettklackar i ögon och liansvingande med magtarm. Allt är dock både sjuttiotalssmutsigt snyggt och gjort med humor, vilket rollistan, som inkluderar alla från Steven Seagal till Robert DeNiro via Lindsey Lohan, vittnar om. Men. Robert Rodriguez fortsätter att befinna sig i

9vJKALJKEL Niklas Eriksson niklas.eriksson@nojesguiden.se

The Social Network Regi: David Fincher

Det lät, som många med mig noterat, som en rätt så gäspig Harvard-showcase. Det blev en av höstens obligatoriska thrillers. Fair Game

Regi: Doug Liman

Att återuppleva Amerika under Plame-affärens smutsigaste dagar är sannerligen ingen njutning men det måste göras. Joan Rivers: A piece of Work

Regi: Ricki Stern, Anne Sundberg

She sure is. en viss regissörs skugga och man kan inte hjälpa att konstatera att Machete hade varit ännu bättre med Quentin Tarantino vid styrspakarna. –AL TV-SPELSVÅLD

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD

Regi: Edgar Wright Manus: Michael Bacall, Edgar Wright I rollerna: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin

Scott Pilgrim vs. The World bygger på en grafisk novell, men filmatiseringen liknar mer ett tv-spel. Vilket är kul för en åttiotalist uppväxt på Nintendo och Teenage Mutant Ninja Turtles. The Legend of Zelda-musiken, de pixliga effekterna och de andra nördreferenserna går hem, men tyvärr följer ett av tv-spelens största problem med – repetitionen. Michael Cera spelar nämligen Scott, en hjärtekrossad amatörmusiker som fattar tycke för en mystisk emotjej. Men för att kunna dejta henne måste han besegra hennes sju onda ex och här går filmen från att vara en quirky komedi i Juno-snitt till att bli ett halvt sinnessjukt specialeffektexperiment. Regissören har kallat Scott Pilgrim vs. The World för en musikal, men med slagsmål istället för sång, och det är egentligen en perfekt beskrivning. Trots roliga cameos blir det dock tjatigt med dialog-handgemäng-modellen gånger sju. Det är som sex för dina ögon, och mitt biosällskap tyckte att filmen var som en mix av en Judd Apatowkomedi och 300. Men precis som 300 räcker nyhetens behag bara så långt. –AL

–EG


=@CD

EXOTISM/VÅT DRÖM

HÄMNDEN

Regi: Susanne Bier Manus: Susanne Bier I rollerna: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

Den 14 oktober var Jimmie Åkesson och integrationsministern Erik Ullenhag inbjudna till SVT:s Aktuellt. I tv bemöttes missnöjet, Ullhagen sa att de gör vad de kan för att inte hjälpa invandrarna. Som om det var ”invandrarna” som var problemet och inte spirande rasism. Jimmie Åkesson hänvisade till Danmark när han talade sig varm om varför rasism är bra. Nyligen fick vi också reda på att SVT använde sig av den danska valvakemodellen: Man tar inte så hårt på att fascistiska partier kan komma in i riksdagen. En attityd som går igen här och var, i arbetsmarknaden, på Ströget i hipstertidningar som gör narr av imamer. Värre ändå är att det knappt längre finns en intellektuell opposition som tar ett tydligt ställningstagande mot arabhatet. Bland annat har min husgud Suzanne Brøgger gått in i en exotisk litterär fas om hemliga sexlekar som bara beslöjade kvinnor är bra på i nya boken Slöjan, ett slags välvillig men destruktiv kulturrelativism. Långt bort är de öppna brev tio danska intellektuella skrev 2005, där de vädjade till danska staten att sluta diskriminera i lag och möttes med ett massivt burop från alla parter. En av dem som går i bräschen för den nya kulturrasismen, rädslan som finns mot folk som inte kan göra det perfekta smörrebrödet, är Susanne Bier. Att skildra brunhå-riga människor på ett förskräckt sätt är hennes livselixir. Man hoppas ju på motsatsen, att intellektuella ska hålla huvudet kallt när rasism visar sitt fula tryne. Men nej. Susanne Bier sprider istället giftet finfördelat. Hennes nya film Hämnden berättar en historia om moral i Afrika kontra Danmark. Bara det är helt sjukt. Vadå Afrika? Någonstans i djupaste Afrika… finns en tjock, bullrigt skrattande våldtäktsman som skär upp magar på gravida flickor han har våldtagit för att kolla könet. I en kontext där hipstertidningen Urban mobbar muslimer och Dansk Folkepartis Jesper Langballe i respekterade Berlingske skriver att ”muslimska fäder slår ihjäl sina döttrar och låter deras farbröder våldta dem” samtidigt som det enligt lag är förbjudet att bilda familj om man är under 24 och invandrare, är det inte okontextuellt att göra en film som Hämnden. I Biers Afrika finns det mest snälla analfabeter, sjuka mödrar och det nästan knäppaste av allt: överlyckliga barn som jublar av glädje för att Michael Persbrandt visar sitt rosa face. Här kommer filmens andra bärande tema: sexdrömmen om Mikael Persbrandt. Man fattar att hans medverkan i Läkare utan gränser bara är ett slags förspel för kvinnor i Norden. Populistiskt polariserar Bier honom i andra änden av dikotomin afrikanen – den otämjda vilden och Persbrandt – den civiliserade som ska tämja vilden. Är detta sex? Ja. Inget ont om Mikael Persbrandt, hans närvaro är unik som skådis (nordisk kvinna). Men jag har emot Sveriges kritikerkår som

È@e^\eei[bXe_XjkXikXk =XZ\YffbÈ –Caroline Ringskog Ferrada-Noli om The Social Network COLLEGEROMANTIK

THE SOCIAL NETWORK

Regi: David Fincher Manus: Aaron Sorkin I rollerna: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Armie Hammer, Justin Timberlake

Det största brottet i The Social Network är inte att de försöker blåsa sex i osex utan att dramaturgin är tunn som en torr kvist i november som knäcks under uppdraget. De drar till med att Mark Zuckerberg startar Facebook för att få upprättelse för att han blir dissad av en snygg tjej? Really? Detta är att förminska honom, publiken och verkligheten. Filmen är baserad på boken av Ben Mezrich, som favoriserar hans två topp-antagonister, tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss. Man förstår att filmskaparnas information om dem är oändlig medan kunskaperna om själva huvudrollen är knapp. Det påvra personporträtt av honom gör att man aldrig får syn på vem Zuckerberg är, karaktären blir endimensionellt ”nördig”. Men ingen nörd kan ha startat Facebook! Det krävs enorm psykologisk känslighet och en ovanlig intelligens som gör att någon kommer påatt möta upp folks rädslor, önskningar och voyeuristiska behov utan att för den skullen gilla porr. Mark Zuckerberg, den riktiga, har gjort något fantastisk. Baserat på andrahandskällor tar den här filmen fasta på hans presumtiva asbergertendenser, svartsjuka och hämndbegär. Filmen handlar aldrig om honom – huvudpersonen. Istället är de präktiga Winklevoss-tvillingarna de enda som får en 360 graders personlighet. Deras Harvardtid, deras återhållsamma bitterhet, deras roddteam som aldrig vinner, deras muskulösa kroppar, deras värdighet på gränsen till bristning, deras flickvänner och förhållande till sin rika far, deras passivt aggressiva hat mot Zuckerberg. Förtjänsten är att de blir extremt roliga. I motsats till Zuckerberg finns ett djup i karaktären, där humor får plats. Vi lär känna dem, och kan älska dem. Justin Timberlakes skådisinsats är också rätt underbar. Han blir trovärdig för att han är så ful och för att han avstår från dans och sång. Det existerar inga kvinnoroller. Ämnet i sig är dock så pass

intressant, att folk kommer att se filmen ändå. Men var försiktig att inte bryta nacken på filmens grunda djup. –CRFN

9vJKALJKEL Emelie Gunnarsson emelie.gunnarsson@nojesguiden.se

Hans-Erik Dyvik Husby skådis

Missbruk, rehab och hyllad revansch... Någon annan som får Mickey Rourke-vibbar? Paranormal Activity 2 Regi: Todd Williams

Jättearga demoner och night vision funkar även denna gång. Let Me In

Regi: Matt Reeves

Det känns som att svära i kyrkan men Matt Reeves remake av Låt den rätte komma in verkar lovande, minst sagt.

È8kkjb`c[iXYile_‚i`^Xd€ee`jbfig‚\kk ]ijbi€Zbkj€kk€iJljXee\9`\ijc`mj\c`o`i%È inte sorterar bland exotism och rasism i en tid där svartskallar skjuts på rad i Malmö. Sammanfattningsvis kan man säga att allt Mikael Persbrandts gör är gott i ett land där allt är av ondo. Det påminner om vilken Batman-film som helst. Bara att skurken är ett svart folk, med stark god hand kurerar han dem och visar vägen. Har ni hört den förut? Persbrandt är även god hemma (sexdrömmen). När Bier kostar på sig en parallellhistoria, om ”att även solen” (Danmark) har sina fläckar, är förklaringarna inte samhäl-

DRAMA

EN SORTS KÄRLEK

Regi: Reinout Oerlemans Manus: Gert Embrechts I rollerna: Carice van Houten, Barry Atsma, Anna Drijver

Jag känner mig smått ambivalent efter att ha sett holländska dramat En sorts kärlek. Någonstans mellan snabba klipp, tveksamma reklammiljöer och hög, vidrig, holländsk techno berättas historien om ett framgångsrikt ungt par vars liv kraschar när hon får beskedet bröstcancer. Men egentligen handlar filmen bara om honom; Stijn, som är notoriskt otrogen mot sin fru, som gillar snabba bilar, snygga tjejer och som har ett eget trumset på kontoret på reklambyrån där han jobbar. Det handlar om hur jobbigt han tycker att det är när hans fru tappar håret och är tvungen att operera bort sitt ena bröst, och det handlar om hur jobbigt han tycker att det är när han nu inte kan ligga med andra tjejer med gott samvete. Inte helt otippat bygger filmen på en självbiografisk bok, skriven av verklighetens Stijn och det som är bra med En sorts kärlek är att den tar upp tabubelagda känslor som säkert förekommer i sådana här kriser. Problemet är bara att den glättiga förpackningen gör att Stijn framstår som om möjligt ännu mer oskön och omöjlig att sympatisera med, och det var nog inteleliga (rasbaserade). När den lille pojken Christian är ond tar hon ett tjusigt freudianskt trauma som lurkar bakom den irrationella aggressiviteten: hans mamma har dött! Om hon nu älskar Freud, varför fick inte det svarta monstret en bakgrundshistoria? Eller hela folket? Eller om hon nu älskar biologisk ondska som idé, varför är inte psycho-pojken ett bevis på den? Susanne Bier ägnar sig åt finlirig rasism som skapar osynliga vägar för Åkesson att överhuvudtaget bjudas in till Aktuellt. –CRFN

avsikten. Jag ägnade liksom 90 minuter av filmen åt att sitta och knyta näven och fundera över hur i helvete Matthew McConaugheyreplikan Stijn blev offret i det här dramat. Det hindrade mig inte från att sitta och hulkgråta sista kvarten, men det beror snarare på att det här med cancer är så jävla sorgligt, än något genialt filmiskt grepp. –EG

9vJKALJKEL Caroline Ringskog Ferrada-Noli crfn@nojesguiden.se

Kalifornienromantik: The Kids are Allright Lisa Cholodenko

Solnedgångar, ekologiska trädgårdsbarer och lesbiskt! MARIJUANADRAMA

MR. NICE

Regi: Bernard Rose Manus: Bernard Rose I rollerna: Rhys Ifans, Chloë Sevigny, David Thewlis

Jag älskar knarklangarfilmer. Men tyvärr dras det jag gillar, fajten mot The Man, att man får heja på skurkarna och allt som är kasst med narkotika ersätts av coolt-soundtrack-ackompanjerat flash, oftast ner av att storyn alltid följer samma mönster. Jag är själv inte familjär med Howard Marks livshistoria, men redan innan första scenen vet jag på ett ungefär hur Mr. Nice kommer att utspelas. Och mycket riktigt får vi först se lite oskyldigt drogexperi-Somewhere Sofia Coppola

Turkosa pooler och vita t-shirts på hotta killar. A Single Man Tom Ford

Rosa dimma, svetten på bensinmacken och pengar och filmvärlden. menterande, följt av succé, girighet och slutligen ett fall, visserligen med bleka skottar istället för de mer sedvanliga colombianerna . Och det blir inte bättre av att promarijuanabudskapet, som inte är poänglöst i sig, är alldeles för klumpigt och ensidigt för sitt eget bästa. Som drogepos är det rätt underhållande, men du har sett det göras bättre många gånger förut. –AL

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 51


DLJ@B.aa XRR] Va _RNY v_ ]N``z :fa\Y\TV`XN cv`R[ `\Z 9NQf 4NTN \PU SV[b_YVTa b]]QVXaNQR 1VR .[ad\\_Q v_ R[ QRY Nc QR[ [fN \_Q[V[TR[ Qv_ QRa V[aR Yv[T_R UN[QYN_ \Z Ub_ `N[[V[T`R[YVT R[ Zb`VXNYV`X VZNTR v_ baN[ Ub_ `]RXaNXbYv_ QR[ v_

=<ABvI;<KEP8vBK8 Text JIMMY HĂ&#x2026;KANSSON

E

är Watkin Tudor Jones var med i det sydafrikanska hiphopkollektivet Max Normal TV skrev han lĂĽten Total Fuck Up där han rappade om att byta sitt utseende och namn fĂśr att bli framgĂĽngsrik. NĂĽgot ĂĽr senare skaffar han helikopterplatta, fula tatueringar, nytt namn, ny bakgrundshistoria, startar Die Antwoord och blir en internetsensation. Med rhymes pĂĽ afrikaan och â&#x20AC;?next level beatsâ&#x20AC;? av Dj Hi-Tek (inte att fĂśrväxla med producenten Hi-Tek) â&#x20AC;&#x201C; som fick vara med i gruppen eftersom â&#x20AC;?han har en dator hemmaâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x201C; är Die Antwoord ett surrealistiskt porträtt av tre trasiga människor frĂĽn Kapstadens vita slumkvarter. En bild som fĂśrstärktes ytterligare av mockumentären Zef Side där Jones testiklar i hypnotisk slowmotion vaggar fram och tillbaka i ett par sladdriga Pink Floyd-kalsonger. Lika snart som Die Antwoord blev mĂĽnadens smak pĂĽ nätet bĂśrjade snillen spekulera kring den osannolika trions sanningshalt. Gruppen var, visade det sig, en konstruktion. Fejk rent av. Kritikerna som mĂśdosamt hade googlat sig fram till sanningen fĂśrväntade sig att välta hela fenomenet pĂĽ ända, men gjorde snarare det motsatta. Att Die Antwoord var pĂĽ lĂĽtsas tillfĂśrde ett nytt djup och fick dem bara att framstĂĽ som smarta satiriker. Annat var det fĂśr 19 ĂĽr sedan. I boken Ice by Ice: The Vanilla Ice Story in His Own Words gick det att läsa att Vanilla Ice gick i skolan tillsammans med 2 Live Crews Luther Campbell och växte upp i Miamis ghetton. Trots bokens titel hade den ingenting att gĂśra med artistens egna ord och ännu mindre att gĂśra med sanningen. Allt var pĂĽhittat. Skivbolaget hade skrivit boken i syfte att framställa Vanilla Ice som en autentisk hiphopartist men lyckades istället fĂśrstĂśra den tillstymmelse till av karriär det gick att tillskriva den vite rapparen. â&#x20AC;?Autenticitet är ett absolut. Det är ett mĂĽl som aldrig fullt kan bli uppnĂĽtt, ett sĂśkandeâ&#x20AC;?, skriver Hugh Barker och Yuval Taylor i fĂśrordet till deras bok Faking it: The Quest for Authenticity in Popular Music om musikvärldens trĂśstlĂśsa strävande efter autenticitet, eller upplevelsen av den. PĂĽ samma sida citerar de Courtney Love: â&#x20AC;?I fake so real that Iâ&#x20AC;&#x2122;m beyond fakeâ&#x20AC;?. Det är ett citat som pĂĽ mĂĽnga vis sätter fingret pĂĽ den nya ordningen. LĂśgner som fĂśrr raserade karriärer kan idag lyfta den mot nya hĂśjder. I en tid där internet gĂśr det enkelt att skilja sanningen frĂĽn myterna handlar det inte längre om hur sanningsenlig din image är, utan hur spektakulär den är. Skiftet kunde inte bli tydligare än när The Smoking Gun fĂśr tvĂĽ ĂĽr sedan publicerade en artikel om en Miami-rappare som, om den hade publicerats tio ĂĽr tidigare, hade kunnat Ăśdelägga vilken rapkarriär som helst. Rick Ross, som i sina lĂĽtar utger sig fĂśr att vara en benhĂĽrd gatugangster och drogkung, hade under 18 mĂĽnader jobbat som fängelsevakt.

52 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

KI<K@CCJFD =<AB8;<

8CC8=<AB8I<J={I=v;<I

Trots att det tidigt avslĂśjades att sextiotalsprodukten Monkees inte skrev sina egna lĂĽtar, än mindre spelade instrumenten de hĂśll i, gick de hem hos kidsen. Ett halvt sekel senare är lĂĽtar som Iâ&#x20AC;&#x2122;m a Believer en av mĂĽnga anledningar varfĂśr Monkees är alla kreativa fejkers fĂśregĂĽngare.

Ă&#x2C6;I`ZbIfjj#jfd`j`eXcÂ&#x201A;kXilk^\ij`^]Â?iXkk mXiX\eY\e_Â&#x201A;i[^Xkl^Xe^jk\ifZ_[if^$ ble^#_X[\le[\i(/dÂ&#x201A;eX[\iafYYXkjfd ]Â&#x20AC;e^\cj\mXbk%Ă&#x2C6; â&#x20AC;?Det blir inte värre än sĂĽ här. Att en kille som jobbat som fängelsevakt baserar hela sin rappkarriär utifrĂĽn en knarklangares perspektivâ&#x20AC;?, sa 50 Cent om Rick Ross i en intervju med MTV. Men den hĂĽrda sanningen bet inte pĂĽ Rick Ross karriär. I ĂĽr släppte han sitt kanske mest kritikerhyllade album hittills: Teflon Don. Bilden som bestĂĽr är av teflongangstern pĂĽ vilken all kritik rinner av. FĂśr musikindustrin har datorĂĽldern inte bara betytt en teknikrevolution utan ocksĂĽ en tankerevolution. Det handlar inte längre om att sälja musiken, det handlar om att sälja upplevelsen. Musiker säljer sina berättelser och identiteter eftersom det är vad som skiljer dem frĂĽn massorna. Och vi uppmuntrar det. När Girls släppte Album gick det inte att hitta en recension som inte nämnde sĂĽngarens uppväxt i sekten Children of God, lika svĂĽrt är det att hitta en artikel om M.I.A. som inte tar vägen fĂśrbi den tamilska gerillan. Det är den historiska inramningen som ger pistolskotten i M.I.A:s Paper Planes en extra klangbotten â&#x20AC;&#x201C; trots att

hon tillsammans med sin miljardärsmake bor i en lyxkĂĽk med ett behagligt avstĂĽnd frĂĽn tredje världens hemskheter. Om musikvärlden inte har gett upp jakten pĂĽ äktheten har den ĂĽtminstone insett värdet av att fejka. Allt frĂĽn Lady Gagas fĂśrmodade penis till sydafrikanska konstprojekt visar att fejk är det nya äkta. Och i kommentarerna fĂśr videon till Total Fuck Up kan man se inte bara en acceptans fĂśr att det konstruerade utan en beundran: â&#x20AC;?Med den här lĂĽten som fĂśrtext till Die Antwoord visar verkligen briljansen i det de gĂśr. Att Waddy redan här talar om att byta sitt namn, sin dialekt och stil är lysande. Det är vad jag kallar konceptkonst.â&#x20AC;? Ur det perspektivet är fejkband som Die Antwoord mer än en indieintellektuell motsvarighet till Dr. Bombay. Det är en revolt mot hetsjakten pĂĽ vad som är äkta och en nollställning av begreppet kreativitet; om man inte har en story, vad är mer kreativt än att skapa en själv? Att konstruera sin egen omgivning är ocksĂĽ en form av kompromisslĂśshet, en egenskap som annars fĂśrknippas med att hĂĽlla det äkta. FĂśr en kreativ artist vet bättre än att lĂĽta sanningen stĂĽ i vägen fĂśr en bra story. Q

=<ABJwE>8I<

När det avslÜjades att Milli Vanilli mimat sig igenom hela sin karriär blev de skamset tvungna att lämna tillbaka sina grammys. Tvü decennier senare har süngaren T-Pain blivit sü synonym med autotune-verktyget att han lanserat autotune-appen I Am T-Pain till iPhone.

8BFEJJ8CK8;<9IFKKJI<>@JK<I

Under en längre tid hävdade Akon att han hade lett en bilstĂśldsoperation av episka Gone in 60 Seconds-proportioner som slutade i en tre ĂĽr lĂĽng fängelsevistelse. â&#x20AC;?Jag riskerade 75 ĂĽrâ&#x20AC;?, drog Akon till med i en intervju. The Smoking Gun avslĂśjade senare att Akon bara suttit inne ett par mĂĽnader fĂśr att ha stulit en bil. Akon, som byggt upp en stor del av sin artistidentitet kring sin kriminella bakgrund och dessutom dĂśpt ett album Konvicted, fĂśrstod inte varfĂśr nĂĽgon kan lägga ned sĂĽ mycket energi pĂĽ att älta i det fĂśrflutna.


DLJ@B;v_ ;Â&#x2020;WR`TbVQR[ a_vSSN_ .[a\[f 5RTN_af SÂ&#x2020;_ Raa `NZaNY \Z X\[`aR[ \PU YVcRa UNZ[N_ cV `[N_a V UN[` Xv[`YN Nc Naa cN_N Re]Y\NaR_NQ 1v_VS_x[ S\_a`vaaR_ cV cVN ]\`aab_[zQR]_R``V\[R_ URYN cvTR[ V[ V !x_`X_V` \PU ON_[YÂ&#x2020;`URa l[Qx v_ Raa ZÂ&#x2020;aR ZRQ .[a\[f 5RTN_af YVXN cv_ZN[QR \PU `aVZbYR_N[QR `\Z UN[` X\[`a

ELMw>8I8EKFEPLKKIP:B8@CJB8 Text PATRIK FORSHAGE

M

id ett runt bord i Grand Hotels Cadierbar sitter han. I hĂśrnet av lokalen, i halvdunkel, med ryggen mot väggen. FĂśr säkerhets skull, känns det. Blicken är sänkt, och han ger ett nästan räddhĂĽgset intryck. Om nĂĽgon av barens andra gäster har märkt Antony Hegarty Ăśverhuvudtaget har de läst av honom som udda excentriker, inte en musikcelebritet vars Antony & The Johnsons älskas lika hĂśgt av västvärldens hipsters som av deras konservativa äldre släktingar. Han lämnas ifred. När vi har hälsat och presenterat oss lägger jag ifrĂĽn mig mitt recensionsexemplar av finkulturupplagan av Swanlights pĂĽ bordet. Det är en stĂĽtlig coffeetable-konstbok med skyddspapper runt sina inbundna pärmar och med skivan instucken mest som en eftertanke. Antony har fyllt boken med egna verk i ett mischmasch av klotter, fotografier, collage och sĂśnderrivna tidningssidor. â&#x20AC;&#x201C; Jag var helt slutkĂśrd efter Iâ&#x20AC;&#x2122;m a Bird Now-turnĂŠn, och bĂśrjade rita lite som en sorts avslappning. När jag upptäckte att det gav mig vila fortsatte jag. Du arbetar med tre olika sorters teknik, har jag fĂśrstĂĽtt. â&#x20AC;&#x201C; â&#x20AC;?Erosionâ&#x20AC;? är en, â&#x20AC;?Klipp bort det dĂĽligaâ&#x20AC;? är en annan, och â&#x20AC;?Jag vill hjälpaâ&#x20AC;? är en tredje. Jag bara lĂĽter processer pĂĽgĂĽ och accepterar produkten som kommer ut av dem. â&#x20AC;?Klipp bort det dĂĽligaâ&#x20AC;?-bilder är egentligen de enda tillfällena när jag har en idĂŠ om ett mĂĽl. Bildkonst är inte den enda konstart utĂśver musik du har ägnat dig ĂĽt. Du har gjort film, till exempel. â&#x20AC;&#x201C; Jag vet inte. Jag har inget intresse av att ikläda mig rollen av en annan människa. Men du var med i Steve Buscemis Animal Factory. â&#x20AC;&#x201C; Ja, Steve bad mig vara med och sjunga en sĂĽng i rollen som fĂĽnge pĂĽ ett fängelse, och det kändes precis rätt. Om nĂĽgon vill ha mig att sjunga i en film kan jag Ăśverväga det, sĂĽ länge jag inte blir exploaterad. Tycker du att du har blivit exploaterad? â&#x20AC;&#x201C; Absolut. I just Animal Factory, till exempel. Medan jag sjunger i den filmen har de dubbat Ăśver hur fĂĽngarna viskar och kallar mig fĂśr fula saker som faâ&#x20AC;Ś nä, jag vill inte att du skriver det nedlĂĽtande ordet i din tidning. I verkligheten var en hel del av statisterna faktiskt verkliga fĂĽngar, och jag spelade fĂśr 70 av dem. De var tysta som mĂśss och uppmärksamma hela tiden, och de kallade mig inte fĂśr nĂĽgonting. HĂĽnet var nĂĽgot som Steve Buscemi konstruerade. Finns det en tydlig linje mellan boken och skivan? â&#x20AC;&#x201C; Delvis. Boken handlar om min relation till världen runtomkring mig, och till min historia. Boken handlar om ekologi. Skivan har inget linjärt berättande, som mina tidigare skivor har. Jag tror att man skulle kunna beskriva skivan som splittrad om man vill. SĂĽ upplever inte jag den. Däremot tycker jag att den har ett brett spektrum. â&#x20AC;&#x201C; â&#x20AC;?Ett brett spektrumâ&#x20AC;?. Tack. Det är precis

54 NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010

En queerikon att älska.

vad jag vill uppnĂĽ pĂĽ skivan. Mina tidigare album har varit sĂĽ snävt fokuserade, och bara behandlat ett enda känsloläge. Nu ryms även lyckligare stunder, som soulpoplĂĽten Thank You for Your Love. SĂĽdana fĂĽr man ĂĽtervända ända tillbaka till Antony and the Johnsons debutalbum frĂĽn 2002 fĂśr att hitta motsvarigheter till. Men det innebär inte att sorgen är borta. â&#x20AC;&#x201C; Det finns stunder av hopplĂśshet, och stunder av ilska. Det är tvĂĽ sidor som jag inte har vĂĽgat uttrycka fĂśrut, eftersom jag har varit orolig att det skulle ge fel avtryck. Men den här gĂĽngen kändes det rätt att uttrycka det. Jag är nyfiken pĂĽ din relation till din publik. När du spelade pĂĽ Way Out West fĂśrra ĂĽret ville du inte gĂśra press alls, men plĂśtsligt mĂśtte jag dig i en grind in till festivalomrĂĽdet. Där stod du och smĂĽpratade med din publik. Brukar du gĂśra sĂĽ? Prioritera att träffa dina fans framfĂśr att träffa media? â&#x20AC;&#x201C; Jag vet inte om det var ett typiskt beteende, men efter konserter brukar jag vara lite irrationell. Det kan vara en sĂĽ skräckinjagande abstrakt känsla att uppträda fĂśr tusentals människor och nästa sekund sitta ensam i ett omklädningsrum. Att stĂĽ pĂĽ

Ă&#x2C6;8kkjkÂ&#x201A;gÂ&#x201A;jZ\eÂ&#x20AC;i jfdXkk]Â&#x201A;\cZ_fZb\i%Ă&#x2C6; scenen är som att fĂĽ elchocker, hĂĽret reser sig, alla nerver blir hyperkänsliga. FĂśr mig är det svĂĽrt att landa. Efter en turnĂŠ tar det lĂĽng tid, lika lĂĽng som turnĂŠn har varat. När jag har rest i sex mĂĽnader tar det mig mĂĽnader hemma att hitta tillbaka till mig själv. Men hur länge orkar man leva pĂĽ det sättet? â&#x20AC;&#x201C;Ă&#x201E;rligt talat, jag vet inte. Jag märker att jag inte kan vara ute sĂĽ länge pĂĽ turnĂŠ, även om jag har lärt mig hur jag ska hantera det nu. Antony ler och tittar länge pĂĽ mig. När jag frĂĽgar om han känner att han fĂĽr lov att gĂśra saker i sitt liv som han egentligen inte vill skrattar han avvärjande, men inte helt Ăśvertygande. â&#x20AC;&#x201C;Haha. Allt det här är mitt eget val. Jag gĂśr ingenting som jag inte har bestämt mig fĂśr själv. PĂĽverkas du av fĂśrväntningarna? Utmärkelser, priser, hyllningar â&#x20AC;&#x201C; stĂĽr sĂĽdant i vägen när du gĂśr ett nytt album?

â&#x20AC;&#x201C;Jag vet inte, jag tror inte det. Det här albumet var till exempel ett wildcard. Det är fullt av min passion, sĂĽdant som jag var tvungen att fĂĽ utlopp fĂśr. Och samtidigt är det en sorts bokslut. Det är därfĂśr jag arbetar med bilder av mig själv som ung bĂĽde pĂĽ omslaget till EP:n och i videon till Thank You for Your Love. Jag är snart 40 ĂĽr, och det känns som om jag är färdig med en del av mitt liv. Nu behĂśver jag gĂĽ vidare. Vet du vart du är pĂĽ väg? â&#x20AC;&#x201C;Nej. Jag har ingen aning om vad som ska komma. Ingen aning. Ă&#x201E;r det en skĂśn känsla? Eller är den skrämmande? â&#x20AC;&#x201C;Jag vet inte. Haha. Kanske bĂĽda delarna. VĂĽr tid är ute och en taxi väntar pĂĽ att ta med Antony till Arlanda. Men Antony har inte brĂĽttom. Han smĂĽpratar, och när jag ber honom signera sin bok sjunker han djupt in i kalligrafiskt utformande av en personlig hälsning. FĂśrst efter flera tysta och koncentrerade minuter tittar han upp, ler och räcker Ăśver boken. â&#x20AC;&#x201C;FĂśrlĂĽt mig. Jag fastnade i mina tankar. Det blir sĂĽ ibland när jag ritar och skriver. Swanlights (Rough Trade/ Border) finns ute nu, med inbunden konstbok och utan.


DLJ@BKRÖNIKA

;Xic`e^E`Zb`

;

en 22 november släpps Pink Friday, Nicki Minajs debutalbum. Det är ett skivsläpp som fler än bara Young Money-frälsta rapfans ser fram emot. Nicki Minaj är en sensation – om inte i Sverige så definitivt i USA, där hon nyss slagit rekord som den kvinnliga rappare som haft flest låtar på Billboards singellista samtidigt: sju stycken. Tre av dem är egna singlar, medan de övriga är samarbeten med andra artister. Nicki Minaj är en musikalisk kameleont – hon kan sjunga vackert, rappa blixtsnabbt och toasta brutalt, och gör ofta alltihop i en och samma låt, ibland i en och samma vers. Hon växlar mellan olika dialekter och alter egon – till exempel insisterar hon på att det inte är ”Nicki Minaj” som rappar på Trey Songz Bottoms Up, utan en annan karaktär som hon skapat, ”Roman Zolonski”. Men det som gör 9vJKALJKEL Nicki speciell är hennes image och hennes Håkan Hellström självförtroende. Så gott Jag vet vilken dy hon varit i från 2 steg från Paradise, Stranded/ som alla kvinnliga Universal rappare före henne har antingen anpassat sig Om jag måste välja ett till manliga rappares favoritögonblick från Håkans fantastiska nya skiva så blir det kvinnoideal – där sexighet är den enda när hans hjärta brister exakt egenskap som värderas 2:20 in i den här underbara – eller demonstrativt balladen. och kategoriskt vägrat att anspela på sex (alla undergroundrappare, från Bahamadia till Jean Grae). Nicki Minaj vägrar dock låta sig begränsas av något, hon gör precis vad hon James Blake känner för. Hon kan Klavierwerke EP R & S Records/import vara flamsig, allvarlig, romantisk, kåt, full eller Jag tror inte att jag någonsin förbannad. Den frihet har hört vackrare dubstep. Så som tidigare bara naken, så sökande. manliga rappare haft roffar hon åt sig utan ängslighet. Hon vägrar vara något annat än en jämlik, och hon vet att det enda som betyder något som rappare är Travis Porter att göra balla och Make It Rain singel, Porter House/import minnesvärda verser; att ta genvägen genom senDen rappande Atlantatrion sationslysten porrighet Travis Porter lyckas på ett är under hennes märkligt sätt att vara gulliga värdighet. Det är därför och oanständiga på samma som hon respekteras av gång. Och herregud vilka alla från Kanye West till dansgolvshits de får till. Gucci Mane, och det är därför hon dyrkas av The Concretes tonårstjejerna. Hon All Day (Juso Pikanen remix) mp3 erbjuder dem en frihet En galen finne mixtrar med en som ingen kvinnlig rappare har gjort före av Concretes bästa låtar tills den låter som vad mina vänner henne. Bara en sådan sak kallar för arenadubstep. Ljuvligt. som att hon inte vill definiera sig själv som heterosexuell. Att en stor hiphopartist ifrågasätter heteronormen är en liten revolution i sig. Nicki Minaj är på väg att ta steget från stjärna till symbol. Men allt beror på hur bra Pink Friday är. Q

SVÄNGPOP

DANIEL ADAMS-RAY Svart, vitt och allt däremellan Lagom/Universal

Sjukt svängig och självrannsakande samtidsskildring. Daniel Adams-Ray har tagit oss alla i kragen, synat Sverige i sömmarna och på sin skiva sett till att button downaspekterna av vårt moderna liv. Med budskap ömsom broderade, ömsom fastnålade visar han prov på detaljarbete som sträcker sig genom alla lager på lager. Hela skivan är ambitiöst skräddarsydd för det musikaliska innefoder som glänser. Trots överanvändning av ”horisont” och en viss gapighet är text och energi överlägsna. Och då Daniel Adams-Ray inte räds att visa upp både avklädd hjärna och lättklätt hjärta är det svårt att inte kapitulera. ”Jakarandorna står i blom”. Ja, det gör lilla rosen Daniel Adams-Ray med. –MBKONSTSKOLEROCK

FRANKIE & THE HEARTSTRINGS Ungrateful EP Popsex/Cosmos

Och så var artrocken i högsta grad levande igen. Hos Frankie & The Heartstrings finns alla ingredienser – saxofon, Brett Anderson-frasering, call-and-response-körer och till och med en exemplarisk cover av Brian Enos gamla punkmanglande Needles in the Camel’s Eye. Lägg lite Buzzcocks-attack till det, och löjligt smarta låtar, så tar den här nordengelska kvintetten rockmusiken direkt tillbaka till konstskolan och beyond. Sex låtar är visserligen allt vi får, men en av dem är å andra sidan Edwyn Collins-producerad, och de kommer med ett löfte om fullängdsalbum redan i januari. –PFSINGERSONGWRITER

CHRISTIAN KJELLVANDER The Rough and Rynge Startracks/Playground

Christian Kjellvanders fjärde soloalbum innebär ett paradigmskifte, trots frånvaron av stora åthävor och tvära kast. Vemodet är fortfarande monumentalt, och detidlösa sångerna är lika vackra som vanligt. Ljudmässigt tillåts de sträva i fler riktningar den här

 E@:?FC8JI@E>JBF>=<II8;8$EFC@ nrfn@nojesguiden.se

56 Nöjesguiden • Nr 10 • 2010

gången, med någon distad gitarr här, någon suggestiv basfiol där och några felor som låter minst lika mycket Dalarna som amerikanska södern. Och det är i det sista som förändringen blir tydligt, när att allt vi har trott oss veta om att Christian Kjellvander är synonymt med americana får sig en ordentlig törn av hans numera bredare singersongwriterestetik. Den är faktiskt ännu bättre. –PF

ROCK

HÅKAN HELLSTRÖM 2 steg från paradise Stranded/Universal

Jag var rädd att detta album skulle låta likadant som sin föregångare – i så fall skulle det vara första gången i Håkan Hellströms karriär – men efter att ha lyssnat på skivan kan jag dra en lättnadens suck. 2 steg från paradise har sin egen identitet, den är ett nytt kapitel. På samma sätt som Håkan tidigare snöat in på samba, progg och boogierock, och tvingat indiepubliken att svälja fördom efter fördom, går han här in för funkiga madchester-trummor och Isaac Hayes urbana träblåsarrangemang. Till skillnad från den forcerade svängfesten på Det är så jag säger det funkar Håkans nya groove rätt bra, förmodligen på grund av att den centrala i låtarna hela tiden är de djupt melankoliska texterna. Men albumets största höjdpunkter är ändå de tre maffiga balladerna, som alla är av Kärlek är ett brev skickat tusen gånger-kaliber. Håkan Hellström har med andra ord fått till det ännu en gång. Tyvärr, känner man sig nästan manad att säga – i låttext efter låttext och intervju efter intervju garderar han sig och gör sig redo för att misslyckas musikaliskt, se sin stjärna dala och bli övergiven. Men det stora fallet kommer aldrig. Han är precis så bra som alla tusentals fans tycker att han är. Fortfarande, och vare sig han vill det eller inte. Endast i teorin kan han vara medioker. –NRFNPOP

TOVE STYRKE Tove Styrke Epic/SonyPlötligt tappar jag alla mina välslipade argument

È<e[Xjk`k\fi`ebXe_XemXiX d\[`fb\i%È – Nicholas Ringskog Ferrada-Noli om Håkan Hellströms 2 steg från paradise

mot Idols existensberättigande. Hade det inte varit för den fåniga tv-tävlingen hade vi kanske aldrig fått höra Tove Styrke. Tillsammans med Patrik Berger (Dancing on My Own) och Janne Kask från Brainpool gör hon ett av årets bästa svenska popalbum. Hon har inte Lykke Lis distans eller Robyns självmedvetenhet, hon är bara ett förväntansfullt ljus i den kalla klubbnatten. Hon är en Ronnie Spector från Norrland. Och hennes debutalbum är elva låtar om darrande förhoppningar, om värkande längtan, om den omedelbara framtiden. –NRFN STILSTATEMENT

MAGNUS CARLSON & THE MOON RAY QUARTET Echoes Tri-Sound/Cosmos

Det finns några exempel på kulturella ikonostaser som är fullständigt genomcoola i varje liten detalj. Dubbelknäppningen på Michael Caines kostym i originalversionen av Get Carter från 1971. Glasets tjocklek på de pints han beställer på puben. Dialogen. Helheten av alla små detaljer snyggare än snyggast. När9vJKALJKEL Holly Astera holly.astera@nojesguiden.se

oOoOO oOoOO

EP, Tri-Angle

Synd att häxhouse är en trend. Synd att jag älskar det. Foals Blue Blood musikvideo

Killen i videon får mig att vilja återuppleva talangtävlingarna på mellanstadiet igen. The Ting Tings Hands

singel, Columbia/Sony

Allt som doftar åttiotal får mitt hjärta att dansa disco.

Weeping Willows-Magnus åter slår sig ihop med ett gäng av Sveriges bästa jazzmusiker uppstår samma effekt. Varje stilsäkert lojt trumslag. Varje exakt och snyggt tyglat blåsinpass av folk som Per Ruskträsk Johansson och Goran Kajfes. Sammansättningen av noggrant utvalda covers – standards av Nick Drake, oväntade The Pogues- och Echo & The Bunnymenlåtar och någon av Magnus inkvoterad Wigan Casinoklassiker av Nolan Porter. Stilsäkrare än så blir det inte. En svenskspråkig uppföljare nu vore cool som en swimmingpool. –PF ANDLIG POP

NINA KINERT Red Leader Dream Ninkina/ Playground

Jag var väldigt skeptisk till hela den atmosfäriska Star Wars-referensen. Star Wars är en gigantisk kassako för alla killar med pappakomplex. Men Nina Kinert får mig alltid på fall, hon har det där lilla extra helt enkelt. En musikalisk attityd som elegant omfamnar vilken melodi som helst oavsett om det är en ångestdrypande ballad eller en rolig poplåt. Nina darling, may the force be with you. –HARAP

LIL WAYNE I Am Not A Human Being

Young Money/Cash Money/ Universal

Den beckmörka balladen I’m Single är en sorts uppföljare till Sparkle & R. Kellys mästerverk Be Careful och den mest emotionellt laddade låt som Lil Wayne har gjort. Sången är ännu ett steg framåt i utvecklingen för hiphophistoriens mest osannolika superstjärna, den självutnämnde marsianen som fortfarande sprutar ur sig unika, underhållande och underbara rim likt en Bob Dylan på Subterranean Homesick Blues. Till och med det rapmetalluktande titelspåret, förmodligen en


DLJ@B98IFD<K<IRobyn. Igen. Fanimej om hon inte hinner få ut sin trilogi under 2010, som hon lovade. Fanimej om inte alla tre delarna är bland det allra bästa i år.DLJ@B överbliven låt från Rebirth, står man ut med. För det är omöjligt att inte älska Lil Wayne. Och Drake-gästade singeln Right Above It är omöjlig att stå still till. –NRFN FOLKPOPCOMEBACK

BADLY DRAWN BOY It's What I'm Thinking Part 1: Photographing Snowflakes One Last Fruit/Playground

Någonstans trampade någon snett. Efter försäljningssuccéer, Mercuryutmärkelser och Hollywooduppvaktning är Damon Gough med sitt femte album tillbaka på ruta ett, på sin egen lilla etikett igen, utan åthävor och utan uppbackning. Ett fall från grace precis sådant som Håkan Hellström drömmer bitterljuva mardrömmar om. Men sådana är kanske inte så illa, för även om karriären gått i stå och även det stämmer som han sjunger att han är ”a failure at heart” så är han fortfarande en jävel på stilla popsånger med fina detaljer som försiktiga stråkar lågmäld elektronik och ögonkast mot den soliga amerikanska västkusten. Att hans vemod nu tenderar att slå över i bitterhet kanske till och med kan vara en tillgång. –PF

 

Reissue-floden Lådor med Dylan, Miles, Lennon och Bowie, och så lyxvarianter av Dexys och Thin Lizzy. Vad har våra plånböcker gjort för att förtjäna detta?Norén-drama Den ena brodern, Carl, går solo för att bli mer akustisk och jordnära. Den andra, Viktor, går solo för att förvandla sig till artificiell superhjälte för klubbar. Konstigt att Sugarplum Fairy sprack, någon?Osynkade skivreleaser Hiphopskivor släpps en månad senare i Sverige än i USA, och säljer följaktligen typ 20 ex här. Hallå skivbolagen, det är inte 1965 längre. Hört talas om nedladdning?

SOUL

FAITH EVANS Something About Faith Prolific/Border

Vissa röster når längre in än andra, så enkelt är det. Faith Evans har inte lika många hits som Beyoncé och kan inte waila lika mycket som Mary J. Blige – men hon har en röst som är full av värme, sårbarhet och subtila undertoner av smärta. Det är soul som man tyr sig till som vore den en kashmirhalsduk i en snöstorm. När man hör Faith Evans bryr man sig inte om hur catchy refrängen är eller hur modern produktionen låter. Det enda man bryr sig om är rösten som sjunger om kärleken efter den stora kärleken. –NRFN

sedan började ryktet gå om att de återförenat Roxy Music för att spela in en uppföljare till bandets sista album Avalon. Olympia är den skivan, även om man klokt nog valt att låta bandnamnet vila. Med en kader A-kändisar från förra seklet inblandade – Kate Moss, slapbas, Nile Rogers, axelvaddar, Flea – är det inte konstigt att det luktar åttiotal, men det är faktiskt inte alls en oäven doft. Stämningar och sound är en direkt fortsättning på Avalon, med sin sofistikerat loja elegans utan dissonans. När låtmaterialet dessutom är av nästan lika utmärkt standard som 1982 blir Olympia till det bästa Bryan Ferry varit inbladad i sedan dess. –PF

Sjungande bloggare Först Kissie, och sedan Paows plågsamma Madonnacover. Nu träffade vi Kenza och hennes knähund på det stora skivbolagets kontor. Låt oss be en bön för att det var den senare av dem som skulle signas.Artister som skriver sina egna pressreleaser Hon sjunger ”om förlåtelse, begär, lust, kärlek och fred på jorden”. Hon är ”en renässanskvinna och en mycket kontroversiell konstnär”. Det ”finns ingen gräns för hennes talang”. Och hon ”kommer även inom kort att lansera sin egna parfym”. Why, Regina Lund, såklart.

ELEGANT POP

BRYAN FERRY Olympia Virgin/EMI

Konstellationen Bryan Ferry, Phil Manzanera, Andy Mackay och Brian Eno har inte spelat tillsammans på 36 år, men för ett par år9vJKALJKEL

BRIAN ENO Small Craft on A Milk Sea Warp/Border

Brian Eno på Warp är att likställa med Messias som stiger ned till sina lärjungar. De sitter andäktiga vid hans fötter, och han gör dem inte besviken. Tillsammans med Jon Hopkins och Leo Abrahams improviserar han fram exempel från hela sin repertoar, från ambient via klassisk pianokomposition, konstskolekraut och frijazzpunk till suggestiva modernelektroniska rytmer utan att fastna i upprepningar av tidigare bedrifter . Han kanske inte står i avantgardets första led längre, men han är fortfarande en mästare på att göra musik som likt den allra bästa sortens soundtracks accentuerar och förstärker istället för att ta huvudrollen. –PFmaja.bredberg@nojesguiden.se

Embee Workable

från The Mellow Turning Moment, Bad Taste/Border 2010

Melodimagiska Nina Ramsby sjunger över Embees beat med anspråkslös perfektion. Embee Soulrain

från Tellings From Solitaria, David vs Goliath/Border 2004

Min bästa låt för frammaning av själaglada dagar. Embee Semester

från Embeetious Art EP, David vs Goliath/Border 2000

Fortfarande helt awesome och utan motsvarighet.

nu bränner runt likt Sons of Anarchy på motorcykel modell äldre, blir plötsligt till en lite mer rugged Jason Mraz? Förvirringen är total. Gissningsvis för samtliga inblandade. –MB POWERPOP

I’M ON TV Plastic Paradise Groover

Fett ambitiöst av en EU-nörd (som hon själv kallar sig) att släppa en debutskiva med några av Sveriges bästa låtskrivare samtidigt som hon är höggravid. I’m on TV, alias Sofia Nordström, är skitcool. Det är bara synd att jag råkar gilla henne mer än Plastic Paradise. Snärtig Friskis & Svettis-pop med nittiotalsskrammel är något jag bör hålla mig långt borta från i fortsättningen. –HASVEASKOG

SKUGGPOETEN Skuggpoeten Wax Cabinett/Border LOST IN SPACE

JAMIROQUAI Rock Dust Light Star Mercury/ Universal

Mashup kan inte ens börja beskriva vad Jamiroquai har rört ihop här. Deras funky acid jazz med blaxsploitationbasgång, boogaloo-loop och rockriff i något slags gravitationslöst rymddisco gör en snudd på nervsjuk efter ett tag. Det är bara för mycket. Rätt vad det är bryts kaos-funktronican, denna totala spretighet som går som en röd tråd genom skivan, i singeln Blues Skies. Jay Kay, som lämnat sin töntiga Suzuki därhän och– Maja Bredberg om Skuggpoeten

Maja Bredberg

ELEKTRONIKUPPVISNING

 

ÈJfddlj`bXc`jbfeXe`d\[ \kkgXicfm`bXmXekXi%È

Ambitionsmässigt, den mest intressanta skivan i år: Embee tolkar pappa Roger Bergqvists diktsamling. I Skuggpoeten möter folklore det typiskt Embeeska ljudet av tillbaka-lutad tongenialitet med mjuk blåssektion och drömskt soul med hack i. Tyvärr fattas den oerhörda fingertoppskänsla med vilken Embee brukar plocka vokalister. Esmeraldas röst dränker textraderna i en liten tjärn av fornnordiskt nynnande. En vibrerande skörhet, på gränsen till falsettartad jojk, skär genom Embees behagligabakgrund. Som ett skälmskt skogsrå, mer eller mindre variationslöst, i 16 spår. Jag önskar skivan i instrumentalversion och dikterna i bokform. I nuvarande tillstånd är Skuggpoeten som musikalisk onani med ett par lovikavantar. Gediget handarbete, men Gud vad det kliar och sticks. –MB HITROCK

KINGS OF LEON Come Around Sundown RCA/Sony

U2 någon? Inte bara det att de delar samma förmåga av att aldrig riktigt vilja lägga av, de delar även samma förmåga av att vara hyfsat tråkiga. Jag menar, Come Around Sundown är ännu en hitparad från radiovänliga Kings of Leon. Grymt att grabbarna har fattat hur man skapar hits men mindre grymt att innovationen blir lidande. Nåja, Back Down South får stå för den med sitt försök till country. Ett försök som fallerar och placerar Kings of Leon lite längre bort från att någonsin bli ett respekterat rockband. –HAUNTZ UNTZ

ACE OF BASE The Golden Ratio Playground/ Universal

Ända sedan Midi, Maxi & Eftis Bad Bad Boys fick ett andra liv på hipsterklubbar runt 2005 har plastreggae fått en allt högre status, något som kulminerat med Lady Gagas Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) och M.I.A.:s It Takes a Muscle. Innebär det att Ace of Base, en gång i tiden pionjärer inom genren, nu har fått relevans? Tyvärr inte. Comebackskivan The Golden Ratio är bara en trist samling dansgolvhits för ställen som inte släpper in folk med sneakers. Melodierna är det inget fel på, men var är hjärtat? Hjärnan? Själen? Ungdomen? Gatan? Ingenstans. –NRFNSKÄNDNING

ELVIS PRESLEY Viva Elvis Legacy/Sony

En ”hyllning”. Så kallar skivbolaget det här albumet, som ”bibehåller Elvis Presleys själ och karaktär” och ”bygger broar mellan hans dåtida musik och framtida generation av fans”. Det gör den genom att helt sonika lägga Elvis röst över usla coverversioner av hans största hits från en anonym orkester som gör någon låt i hiphopform, någon annan som storbandsblues och oftast svulstig arenarock. En hyllning? En spottloska och en gravskändning som borde leda till långa fängelsestraff all around, snarare. –PFPå nojesguiden.se finns alla skivrecensioner du behöver, åtminstone en ny om dagen hela året runt. Där finns också nya unika intervjuer så gott som varje helg, just nu och snart Antony and The Johnson, Nina Kinert, Teitur, Ariel Pink och inte minst Einstürzende Neubauten.

9vJKALJKEL Patrik Forshage patrik.forshage@nojesguiden.se

Me and My Army EP kommande EP, EMI

Andreas Kleerup har nattsuddat igen. Kurt Wagner & Courtney Tidwell present… KORT Pickin’ Wild Mountain Berries från Invariable Heartache, City Slang/import

Bakom Lambchop-hjälten och hans nya duettpartner spelar någon gitarr som självaste James Burton. Those Dancing Days Ännu inte namngivna låtar på skiva tidigt 2011

Tre tjuvlyssnade råmixar räcker för att veta att de lever upp till sin hype.

Nöjesguiden • Nr 10 • 2010 57


23A2? 9F@A ½_N_ x_ \PU b[QR_ QR[ NO`\YbaN ZNW\_VaRaR[ Nc QR``N QRPR[[VR_ UN_ 5N``R ._\ `af_a `avYYa \PU cN_Va R[ NYYZv[ ]NV[ V NYYN O_\aa`YV[TN_` _Â&#x2020;cN_ 1Â&#x2020;`XNYYR :v`aR_YVTa afPXaR Naa QRa cN_ UÂ&#x2020;T aVQ SÂ&#x2020;_ ._\ Naa OYV VacV[TNQ `V[ RTR[ ZRQVPV[

  D{K<I?8JJ<8IF jobbig var Leif GW att samar Hur beta med?

â&#x20AC;&#x201C;Som alla genier är han en smula känslostyrd. Vissa dagar mer än andra. Beskriv känslan av att bli Ăśvergiven av honom. â&#x20AC;&#x201C;Som ett äktenskap där en plĂśtsligt vill skiljas. Tungt i bĂśrjan. Men efter ett tag ser man mĂśjligheterna. SĂĽ vilka är de nya mĂśjligheterna? â&#x20AC;&#x201C;MĂśjligheterna ligger, precis som i äktenskapsliknelsen, i en ny partner. Vi har med Tommy LindstrĂśm fĂĽtt en ny dimension att jobba med. Ett exempel pĂĽ det är inslaget häromveckan när vi skickade honom till Irland fĂśr att jaga rätt pĂĽ en av Sveriges mest efterlysta män. Han klarade uppgiften. Här tror jag att vi har mĂśjlighet att utveckla ett helt nytt moment i programmet. Okej. Och vad tycker du om Tommys frisyr? â&#x20AC;&#x201C;Ă&#x201E;rlig i den meningen att han skiter i vad folk tycker. Har du nĂĽgonsin varit statist eller gärningsman i Efterlysts dramatiseringar? â&#x20AC;&#x201C;Nej, det har jag inte. Min pappa var däremot med en gĂĽng fĂśr länge sedan, pĂĽ den tiden vi gjorde rekonstruktioner. Han spelade mĂśrdad man med sĂĽdan Ăśvertygelse att min bror fick en chock när han rĂĽkade slĂĽ pĂĽ tv:n. Har du tvingat fram fler Efterlystsäsonger fĂśr att det inte finns nĂĽgra andra tv-jobb fĂśr dig? â&#x20AC;&#x201C;Ibland är journalister mer fĂśrtjusta i sina frĂĽgor än svarenâ&#x20AC;Ś Hur länge har du tänkt hĂĽlla i Efterlyst? â&#x20AC;&#x201C; Jag är ju i grunden en svartsynt människa, sĂĽ jag tror att varje säsong kan vara den sista. Nu har vi hĂĽllit pĂĽ i 20 ĂĽr vilket bara stärker min uppfattning. Vi är ju närmare den sista säsongen än vi nĂĽgonsin har varit. Fast jag tror att jag kommer att leda slutprogrammet. Har du själv begĂĽtt nĂĽgot brott fĂśr att fĂĽ till ett spännande inslag i programmet? â&#x20AC;&#x201C;Nej. Men en ĂĽterkommande mardrĂśm jag har är att vi jagar en mĂśrdare. Och plĂśtsligt kommer jag ihĂĽg att det är jag själv som under ett fyllerus begĂĽtt mordet. Efter det gĂĽr all min energi ĂĽt till att fĂĽ redaktionen att släppa fallet. Mycket obehaglig drĂśm. Handen pĂĽ hjärtat. Blir du lite glad när det sker stora rĂĽn eller vi fĂĽr en ny laserman? â&#x20AC;&#x201C;Självklart blir jag inte glad. Snarare är det sĂĽ att min sorg Ăśver vad människor är kapabla till har Ăśkat med ĂĽren. Vilket Efterlyst-fall har pĂĽverkat dig mest? â&#x20AC;&#x201C;Englamordet. Helenmordet. Bobbymordet. När vuxna dĂśdar barn blir det fĂśr mycket. Det finns inget hjärta hĂĽrt nog att stĂĽ oberĂśrd infĂśr det. Kommer programmet att fĂśrändras nĂĽgot nu när det inleder sitt tredje decennium? â&#x20AC;&#x201C; Jag tror det. Tittar man bara nĂĽgra ĂĽr bakĂĽt ser man att det redan har skett ganska stora fĂśrändringar. En ny bisittare och ny teknik

 

 

  

FOTO: KJELL B PERSSON

När vuxna mĂśrdar barn blir det fĂśr mycket. Ă&#x201E;ven fĂśr Hasse Aro.

kommer att gĂśra oss rĂśrligare, mer aktuella och kanske lite skitigare. Vi kommer att fĂĽ tillgĂĽng till alltmer filmat material. Vi kommer att kunna sända direkt frĂĽn olika aktuella ställen. Och vi kommer att bli mer aktiva. Vad hände med tjuvarna som snodde 17 000 frĂĽn dig? â&#x20AC;&#x201C; De kom undan. Fast jag vet vem en av dem är. Funderar pĂĽ att ta ett kamerateam med mig till GĂśteborg, där han bor och ringa pĂĽ dĂśrren. VarfĂśr tror sĂĽ mĂĽnga att du är dryg? Du verkar ju schysst. â&#x20AC;&#x201C; Jag vet inte. Det snackas sĂĽ mycket. Som Elizabeth Taylor sa: lĂśgnerna spelar ingen roll. Det är sanningen som kan vara farlig... Kan man säga att du är lite av Sveriges Fabio? â&#x20AC;&#x201C; Haha. Den var bra. Vad är det som är sĂĽ speciellt med lammkĂśtt? â&#x20AC;&#x201C; Det undrar jag ocksĂĽ. Funkar varken att äta eller dejta. Ă&#x201E;r det sant att du är en swinger? â&#x20AC;&#x201C; Pratar vi jazz? Ă&#x201E;rligt talat, hämtar ni all er research frĂĽn Flashback? Nästan all. Brukar du vara inne och gräva där? â&#x20AC;&#x201C; Vi hämtar ocksĂĽ en del därifrĂĽn. Och sĂĽ vill jag ju hĂĽlla koll pĂĽ vad de skriver om mig. FĂśr rätt var det är stĂĽr det nĂĽgot som faktiskt är sant. Och, som sagt, det är dĂĽ man kan ligga lite risigt tillâ&#x20AC;Ś Har du haft sex pĂĽ jobbet nĂĽgon gĂĽng? â&#x20AC;&#x201C; Det beror pĂĽ hur man definierar â&#x20AC;?jobbetâ&#x20AC;?.

   Ă&#x2C6;<eÂ&#x201A;k\ibfddXe[\dXi[iÂ?daX^_XiÂ&#x20AC;iXkk m`aX^Xi\edÂ?i[Xi\%FZ_gcÂ?kjc`^kbfdd\i aX^`_Â&#x201A;^Xkk[\kÂ&#x20AC;iaX^jaÂ&#x20AC;cmjfdle[\i\kk ]pcc\iljY\^Â&#x201A;kkdfi[\k%Ă&#x2C6; en plats dit du gĂĽr fĂśr att jobba Som i utbyte mot ekonomisk ersättning.

â&#x20AC;&#x201C;Jag jobbar ju en hel del hemifrĂĽn vilket mĂśjligen tar udden av frĂĽgan en aning. Slingrigt. Det här dĂĽ: Vem är den kändaste personen du har legat med? â&#x20AC;&#x201C;Det är den typen av frĂĽga en gentleman aldrig svarar pĂĽ. Ă&#x201E;r din tv-rĂśst riktig, framĂśvad eller har du, precis som Persbrandt, snott den frĂĽn Thorsten Flinck? â&#x20AC;&#x201C;Min kompis har kvar den allra fĂśrsta radiosändning jag gjorde. Det lĂĽter fĂśrjävligt! Pipigt, spänt och osäkert. NĂĽgonting hände pĂĽ vägen. Vad vet jag inte. Whisky? Exakt vad sysslar du med i Frimurarna? â&#x20AC;&#x201C;Vi dricker blod, kidnappar barn och styr världen. Jay-Z har en ny lĂĽt som gĂĽr ut pĂĽ att han fĂśrnekar att han är frimurare.

 

 

Kan man säga att han är utesluten frĂĽn din spellista nu? â&#x20AC;&#x201C;Han fanns aldrig pĂĽ den. Men det är helt okej att lämna organisationen. Den dagen han bĂśrjar berätta vad vi gĂśr är vi dock tvungna att slita tarmarna ur kroppen pĂĽ honom. Enligt vittnen ska du pĂĽ Kristallengalan ha skrutit om att du var tvungen att hyra en smoking fĂśr att du har gĂĽtt ner i vikt sĂĽ pass mycket. Tränar du mycket? â&#x20AC;&#x201C;Det är faktiskt sant, min egen var fĂśr stor. Nu har jag lĂĽtit sy in den sĂĽ jag slipper hyra. Jag var med i ett kom-i-form-projekt i vĂĽras och gick ner sju kilo. Sedan dess tränar jag fyra gĂĽnger i veckan. Men jag tränade en del innan dess ocksĂĽ. Vad ska det stĂĽ pĂĽ din gravsten? â&#x20AC;&#x201C;Ingenting lägre än 2041 hoppas jag.

Efterlyst sänds pü onsdagar klockan 21.00 pü TV3.

NĂśjesguiden â&#x20AC;˘ Nr 10 â&#x20AC;˘ 2010 59


Nöjesguiden Stockholm nr 10 2010  

Stockholmseditionen

Nöjesguiden Stockholm nr 10 2010  

Stockholmseditionen

Advertisement