Page 1

www.nla.no

Studiekatalog

2014 Spennende studietilbud i Bergen, Kristiansand og Oslo:


Innhold

SIDE

Valget er ditt NLA Høgskolen Bergen NLA Mediehøgskolen Gimlekollen NLA Høgskolen Staffeldtsgate Søknad, opptak og studiestøtte

3 4 6 8 10

Lærerstudier Barnehagelærer Grunnskolelærer Kunst og håndverk Musikk RLE

12 14 16 17 18

Journalistikk og medier Journalistikk Kommunikasjon og medier

20 22

Musikk Musikk, menighet og ledelse Utøvende rytmisk musikk

26 28

Interkulturelle studier Religion og kultur Interkulturell forståelse Interkulturell kommunikasjon

32 34 36

Pedagogikk Pedagogikk

38

Teologi, livssyn og menighet Kommunikasjon og livssyn Praktisk teologi og ledelse Teologi Teologi og ledelse Menighet og ledelse

42 44 46 48 50

Økonomi og administrasjon Hauge School of Management

52

Courses taught in English 54 Idrett 56 Ex. phil./ex. fac.

58

Utvekslingsmuligheter 59

2


Valget er ditt!

H

vilken forskjell vil du gjøre med ditt liv? Hvordan vil du utvikle dine evner, anlegg og interesser – til beste både for andre og deg selv?

Valg av utdanning handler om mer enn karriere og levebrød. Valg av utdanningssted handler om mer enn studiepoeng og vitnemål. Som student fortjener du å bli sett, respektert og utfordret, som det hele mennesket du er. Dette skjer på NLA Høgskolen, uansett studiested og uansett studium. Vi tenker helhet – og vi tenker kvalitet. Studietilbudet er mangfoldig, men studiemiljøet er det samme unike, preget av personlig kontakt og engasjerende fellesskap. Enten du velger Bergen, Kristiansand eller Oslo, vil du oppleve at studiet angår livet. Ditt liv – og ditt møte med andres liv, i en stadig mer flerkulturell hverdag. Ulike kulturer – og ulike livssyn. Uansett studium, er dette vesentlige momenter for forståelse og samhandling i vår tid. Med det kristne verdigrunnlaget som utgangspunkt, vil du merke at NLA Høgskolen gir hjelp til faglig og personlig utvikling, i respekt for ditt valg. Velkommen til å velge blant våre mange muligheter!

3


De fleste studentene ved NLA Høgskolen holder til i Bergen, hvor vi tilbyr studier på to steder; Breistein og Sandviken. Lærerutdanningene holder til på Breistein, 15 km nord for sentrum. I Sandviken, rett utenfor selve bykjernen, ligger den eldste avdelingen i Bergen. Her tilbyr vi fagene pedagogikk, teologi, praktisk teologi og ledelse, interkulturell forståelse, religion og kultur og ex. phil. og ex. fac.

T

il sammen er det ca. 1.600 studenter i Bergen, fordelt på de to studie-stedene. Tett kontakt med undervisningspersonalet er et varemerke for hele NLA Høgskolen. Det er kort avstand mellom ansatt og student og lett å få oppfølging. I de fleste studieretninger får du personlig veiledning allerede på bachelornivå. Vi har et ønske om å se den enkelte, og legger til rette for fellesskap

4

ved ulike arrangement gjennom året. Allerede fra studiestart blir du godt tatt i mot med blant annet faddertilbud fra etablerte studenter. Vi har et aktivt studentmiljø med studentlag, internasjonalt fellesskap og sosiale arrangement organisert av studentrådene. Vi har tilbud om andakt hver dag, markerer høytidene, og har månedlige tilbud om foredrag og debatt om møtet mellom tro og fag. Begge studiestedene i Bergen har gode kantiner som er naturlige møtested

mellom studenter, og mellom studenter og ansatte. Vi ønsker å forberede studentene for et internasjonalt arbeidsliv. Derfor har vi tilbud om å legge deler av alle studieløp til utlandet, enten gjennom utveksling eller praksis (se side 59).


nla.no/bergen

Studiebyen Bergen

B

ergen er en spennende og allsidig studentby. Med et yrende kulturliv og et stort og aktivt studentmiljø, finnes det et enormt tilbud som du kan benytte deg av og engasjere deg i. Som student er du medlem av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) og har tilgang til alle tilbudene deres, som treningssentre, legetjeneste, karriererådgiving, studentboliger, idrettslag med mer. Gjennom samarbeidsorganisasjonen Utdanning i Bergen er vi med på å legge til rette for at du som ny student skal få et godt tilbud av aktiviteter.

Bergen er en vakker og interessant by med særpreg. Enten du liker trange smau med små butikker og kafeer, større kjøpesentre og store kjeder, teater, konserter eller friluftsliv, har du alt i en og samme by. Bergen er omgitt av «de syv fjell», og bare få minutters gange fra sentrum kan du oppleve vill og vakker natur. Som en av Norges største studentbyer, er det et variert og bredt tilbud av lag, foreninger og menigheter for deg som student. Bergen har rammene for å gi deg en uforglemmelig tid som student, så er det opp til deg å gripe mulighetene. 5


NLA Mediehøgskolen Gimlekollen er godt kjent for sine studietilbud i journalistikk og utdanner omkring 20 prosent av norske journalister. Vi tilbyr også flere bachelor- og årsstudier innen kommunikasjon, og du kan velge mellom områdene kommunikasjon og medier, kommunikasjon og livssyn, og interkulturell kommunikasjon.

S

ble av sammen med venner i vår lyse og trivelige kantine med dagligstue. Kantinen er også et naturlig møtested for studenter og ansatte.

Mellom forelesninger, eller økter i godt utstyrte arbeidsrom, kan du ko-

Allerede fra studiestart blir du tatt godt i mot med blant annet faddertilbud fra etablerte studenter. Som student hos oss vil du være en del av det større studentmiljøet i Kristiansand gjennom Studentsamskipnaden i Agder (SiA), og nyte godt av tilbudene som denne velferds- og

tudiestedet ligger i idylliske omgivelser ved Tretjønn på Gimlekollen i Kristiansand. Med omkring 200 studenter har vi et godt og oversiktlig studentmiljø med høy trivselsfaktor, god praktisk opplæring, og mulighet for tett faglig oppfølging av den enkelte student. Veien mellom undervisningslokaler og de ansattes kontorer er kort på alle måter.

6

kulturorganisasjonen har i forhold til studier, fritidsaktiviteter og livet for øvrig. Våre studenter er fullverdige brukere av biblioteket på Universitetet i Agder, ikke langt fra Gimlekollen. NLA Mediehøgskolen Gimlekollen har en sterk internasjonal profil, og tilbyr studieturer til England og ØstAfrika, og utveksling til Afrika, Europa og Sør-Amerika.


nla.no/gimlekollen

Studiebyen Kristiansand

K

ristiansand er mer enn en sommerby. Nå kan du slå følge med alle som har oppdaget Kristiansand som studieby. Som student ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen er du i godt selskap med 10.000 andre studenter i Kristiansandsområdet. Du er også medlem av Studentsamskipnaden i Agder (SiA) som er til for å skape trygghet og trivsel i livet rundt studiene. SiA tilbyr blant annet treningssenter, studentboliger, bokhandel, studentkaféer, kulturarrangementer og studentbarnehager. Nye studenter blir ønsket velkommen og introdusert for studentmiljøet gjen-

nom en populær og velfungerende fadderordning. Det er bussforbindelse fra Gimlekollen til Universitetet i Agder (UiA), og videre til sentrum av Kristiansand der du finner et stort utvalg butikker, spisesteder og den kjente gågaten Markens. Fra UiA eller sentrum har du tilgang til busslinjer med hyppige avganger til sentrale steder i og utenfor selve byen, for eksempel Norges største kjøpesenter i Sørlandsparken, og videre til Dyreparken.

organisasjons- og menighetsliv, og det finnes et bredt utvalg av sportsklubber og treningssentre. Det er flott turterreng med lysløyper, veier og merkede stier rundt hele byen. Forholdene ligger godt til rette for å finne aktiviteter og miljøer som passer dine interesser, og som kan bidra til å gi deg gode og minneverdige studieår.

Som en av de store byene i Norge har Kristiansand et rikt og omfattende kulturtilbud. Byen har et blomstrende 7


Midt i et pulserende hovedstadsmiljø - et steinkast fra slottet, ligger NLA Høgskolen Staffeldtsgate. Her får du individuell oppfølging og bygger relasjoner for livet. For oss er undervisning med kvalitet og gode praktiske ferdigheter to sider av samme sak.

S

om lærere og ansatte ønsker vi å møte deg som student med engasjementet og kunnskapen som trengs for at du skal nå ditt fulle potensial. Drømmer du om å føye deg inn i den lange rekken av profilerte musikere fra Staffeldtsgate, er vårt mål å gjøre den drømmen virkelig. Mange av lærerne du får jobber som utøvende musikere, slik at du får en praktisk utdanning. Praksis er også en viktig del av vår

8

tradisjonstunge bachelor i teologi og ledelse. Kombinasjonen med forskningsbasert og livsnær utdanning viser seg, år etter år, å være attraktiv for arbeidsgivere i organisasjoner og menigheter. Det siste året har den nyoppstartede økonomi- og administrasjonsutdanningen satt tydelig preg på studiestedet Som student her, blir du del av et stort mangfold av engasjerte studenter, som utdannes til å bidra spesielt med etikk og entrepenørskap inn i næringslivet.

Velger du et av disse studiene blir du en del av gode miljøet som Staffeldtsgate er kjent for. Daglige andakter i kapellet, gudstjenester, semesterfester og andre sosiale arrangementer gjør NLA Høgskolen til mer enn bare en høgskole.


nla.no/staffeldtsgate

Studiebyen Oslo

N

LA Staffeldtsgate ligger i hjertet av Oslo, hovedstaden som kombinerer kaféog kulturopplevelser med skiturer i marka, i én og samme by. Som student i Norges eneste storby har du attraksjoner som Operaen, Tjuvholmen og Slottet i umiddelbar nærhet. Bredden av museer, musikkscener, kinoer, spisteder og studentaktiviterer gjør Oslo mer spennende jo lenger du bor her. En rekke menigheter i gangavstand fra høgskolen gir godt utgangspunkt for en åndelig utviklende, så vel som en sosial studietid.

Storsalen menighet ligger i samme kvartal som høgskolen. I området finner du også Filadelfia, Misjonssalen og Uranienborg kirke. Lurer du på hvor du skal bo, trene, ha barna i barnehage eller hvem du kan kontakte hvis eksamensnerver og stress føles uhåndterbart? Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, SiO, er høgskolens serviceorganisasjon med en rekke rimelige velferdstilbud, skreddersydd for studenter. Som student ved en liten høgskole i en stor by, får du det beste av to verdener. Velkommen! 9


Søknad, opptak og studiestøtte Søknad til de fleste av våre bachelorstudier og årsstudier skjer via Samordna opptak: – samordnaopptak.no.

realkompetanse eller med dokumentert behov for tidlig opptak eller spesiell vurdering, er fristen 1. mars.

Du finner tilbudene fra alle studiestedene våre under NLA Høgskolen. Ordinær søknadsfrist er 15. april. For søkere med utenlandsk utdanning, IB vitnemål,

For påbyggingsstudier, mastergradsstudier og enkeltemner, inkludert ex. phil. og ex. fac., er det lokalt opptak. Da søker du direkte til NLA Høgskolen.

Økonomi

Opptakskrav

Studieavgiftene varierer i forhold til teknisk utstyr, fasiliteter, oppfølging, og studiested.

For bachelorutdanninger og årsstudier er opptakskravet generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Du finner en oversikt over prisene under fakta på omtalen av hvert enkelt studieprogram og her: www.nla.no/okonomi. I tillegg kommer lovpålagt semesteravgift til studentsamskipnaden. Du kan søke Lånekassen om lån og stipend. www.lanekassen.no. Lånekassen kan gi ekstra lån til studieturer og studieprogram med høy semesteravgift.

10

Til noen studier stilles det tilleggskrav. Du finner informasjon om dette i presentasjonen av de enkelte studiene.

Søknadsskjema finner du på: www.nla.no/opptak. NLA Høgskolen tilbyr noen studier med oppstart i januar. Til disse studiene søker du også med lokalt søknadsskjema. Søknadsfristen er 15. november.


LĂŚrerstudier

Som lĂŚrer i grunnskole eller barnehage holder du en del av barn og unges liv i dine hender, og du er med pĂĽ ĂĽ forme framtidens samfunn.

11


Barnehagelærer

Som barnehagelærer legger du til rette for omsorg, lek og læring. Du engasjerer og motiverer til utvikling og utfoldelse i trygge omgivelser. Din kunnskap, trygghet og kompetanse er grunnlaget for livslang læring. Barnehagelærerutdanningen er en profesjonsbachelor, og kvalifiserer deg til å jobbe som pedagog og leder i barnehagen. Gjennom et praksisnært studium vil du få de verktøyene du trenger. Hverdagen i barnehagen er allsidig, og derfor har NLA Høgskolen siden starten i 1999 organisert utdanningen tverrfaglig. Dette fremmer en helhetlig forståelse av barnet, dets utvikling og

12

barnehagens innhold. Grundig fagkunnskap og praksis vil sammen med profesjonsveiledning støtte deg på veien mot å bli en god barnehagelærer. Vårt inkluderende studiemiljø gir trygge og gode rammer for din utvikling mot en yrkeskarriere. Barn trenger kunnskapsrike voksne som tilrettelegger gode rammer for lek, læring og utvikling. I utdanningen vil du utvikle leder-

og veiledningsegenskaper, faglig og estetisk kompetanse, få kunnskap om barns utvikling, samt få endrings- og utviklingskompetanse. Dette er sentralt for å tilrettelegge for omsorg, lek, utforsking og læring.


Veldig dyktige lærere med brei erfaring, de strekker seg langt for å hjelpe og veilede oss. Jeg har aldri opplevd så engasjerte forelesere. Studentmiljøet er også helt fantastisk, godt og trygt. Sverre Heggheim , Barnehagelærerutdanningen

STUDIER Profesjonsutdanning

180 stp

Fakta

Videre studier Barnehagelærerutdanningen vil ut fra valg av fordypning og tema for bacheloroppgave kvalifisere for mastergradsstudier i pedagogikk ved NLA Høgskolen eller for nyetablerte profesjonsmastere. Det er mange aktuelle videreutdanninger, som for eksempel styrerskole, ledelse, spesialpedagogikk og spesialisering innenfor fag eller fagkretser.

Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Yrkestittelen førskolelærer ble fra høsten 2013 endret til barnehagelærer Studenter må framvise politiattest

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Barns utvikling, lek og læring Kunst, kultur og kreativitet Språk, tekst og matematikk Natur, helse og bevegelse Samfunn, religion, livssyn og etikk Ledelse, samarbeid og utvikling

Som barnehagelærer kan du arbeide som pedagog, pedagogisk leder eller styrer i en barnehage.

Totalt 100 dager praksis gjennom studiet Mulighet for fire uker praksis i utlandet Søknad og opptak, se side 10

13

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/barnehage


Grunnskolelærer

En grunnskolelærer er en viktig rollemodell, kunnskapsformidler og motivator for elevene sine. God faglig kunnskap og forståelse for barn og unges utvikling og læring er avgjørende for å bli en god grunnskolelærer. NLA Høgskolen har et sterkt faglig undervisningsmiljø hvor praksis og egen utvikling står sentralt. Gjennom utdanningen får du over 100 dager praksis i grunnskolen, og gjennom profesjonsveiledning får du oppfølging gjennom hele utdanningsløpet.

Som grunnskolelærer vil du oppleve en variert og spennende hverdag. Din evne til å være kreativ, fleksibel og til å løse utfordringer vil være viktig. Gjennom utdanningen vil du få den faglige tyngden, og praktiske erfaringen du trenger for å gå inn i denne viktige jobben.

Utdanningen er fireårig, og det fjerde året er et fordypningsår hvor du velger et eller to fag. Dette året kan du ta ved NLA eller ved andre utdanningsinstitusjoner, alt etter hvilke fag du ønsker å fordype deg i.

NLA Høgskolen har tre ulike valgmuligheter innen grunnskolelærerutdanningen:

14

Grunnskolelærer 1.–7. trinn

Grunnskolelærer 5.-10. trinn

Du blir kvalifisert til å undervise på småskole- og mellomtrinnet i grunnskolen. Norsk, matematikk og pedagogikk og elevkunnskap (PEL) er obligatoriske fag. I tillegg velger du minst to undervisningsfag. Denne retningen er mest etterspurt av rektorer på barneskoler.

Du blir kvalifisert til å undervise på mellom- og ungdomstrinnet i grunnskolen. Studentene velger enten norsk eller matematikk som hovedfag, i tillegg til PEL. I tillegg velger du minst to undervisningsfag, hvorav et på 60 studiepoeng.

Grunnskolelærer 5.-10. trinn med RLE og kroppsøving Du blir kvalifisert til å undervise på mellom- og ungdomstrinnet i grunnskolen. De tre første årene har du fagene PEL, RLE og kroppsøving. Det fjerde året velger du et nytt undervisningsfag.


NLA knytter teori og praksis tett sammen. Vi har mye praksis, og da merker jeg hvor mye jeg har utviklet meg i studiet. Jeg setter utrolig stor pris på de gode relasjonene vi får blant studentene og til foreleserne, her blir jeg sett og tatt vare på. Olav André Hompland, Grunnskolelærer 5.-10

STUDIER Profesjonsutdanning

Årsstudium i musikk

Årsstudium i kunst og håndverk

180 + 60 stp

60 stp

60 stp

FAKTA

Videre studier Etter tredje året kan du velge mellom ett fordypningsfag eller gå videre i en grunnskolemaster. NLA Høgskolen tilbyr grunnskolemaster i RLE. Du kan også ta mastergrad i pedagogikk med vekt på ledelse ved NLA Høgskolen. Senere kan du utvide kompetansen din med mange spennende videreutdanningstilbud.

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Pedagogikk og elevkunnskap Praksis Danning Drama i praksisopplæringen

Etter endt studium kan du arbeide som lærer i grunnskolen.

Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Opptakskravet er generell studiekompetanse, men søkeren må ha minimum 35 skolepoeng, og karakteren tre eller bedre i fagene norsk og matematikk. Studenter må framvise politiattest Studenter kan søke overflytting til NLA fra andre høgskoler og universitet Totalt 21 uker praksis, med mulighet for utenlandspraksis 3. året Søknad og opptak, se side 10

15

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/grunnskole


Kunst og håndverk

nla.no/kunst

STUDIER Årsstudium

60 stp I kunst og håndverk får du utfolde dine kreative skaperevner og utforske materialer og ulike arbeidsmetoder. Å jobbe aktivt skapende utfordrer og utvikler deg faglig og personlig, og gir deg et grunnlag for varierte undervisningsformer i alle fag.

FAKTA

Faget vil passe for deg som i egen praksis ønsker å ta i bruk varierte undervisningsformer og som ser verdien av skapende prosesser og

håndens arbeid. Du trenger ikke ha forkunnskaper som formgiver for å ha glede og utbytte av faget. Selvstendig skapende arbeid, med veiledning fra faglærer, har en sentral plass i studiet, og du får tilgang på egne arbeidsplasser og skolens verksteder. Årsstudiet er utviklet for arbeid i grunnskolen, og du velger fokus på 1.-7. trinn eller 5.-10. trinn. Studiet passer også for deg som vil jobbe med formingsaktiviteter i andre jobber.

Videre studier

Sentrale tema

Søknad og opptak, se side 10

Når årsstudiet er en del av en fireårig allmenn-/grunnskolelærer­ utdanning kvalifiserer det til opptak på mastergradsstudier i kunst og håndverk.

Bilde, skulptur, design og arkitektur, ulike materialer og teknikker

Kunst og håndverk har en sentral plass i grunnskolen og elevundersøkelser viser at det er blant skolens mest populære fag. Gjeninnføringen av valgfagene i ungdomsskolen tyder på at behovet for kvalifiserte kunst og håndverkslærere bare vil bli større i tiden som kommer.

Yrkesmuligheter Med årsstudium i kunst og håndverk får du undervisningskompetanse i faget.

16

Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden og materialpenger De som tar årsstudiet som videreutdanning betaler kr. 5.000,- i semesteravgift + avgift til studentsamskipnaden og materialpenger Årsstudiet består av to enheter, kunst og håndverk 1 og 2 (30 stp + 30 stp)


nla.no/musikk-aarsstudie

STUDIER Årsstudium

60 stp Musikk skaper engasjement og følelser, og er en viktig kulturell og sosial uttrykksform. Kompetanse i musikk og egne musikalske ferdigheter kan derfor spille en viktig rolle for ditt daglige arbeid. Årsstudiet i musikk er rettet mot undervisning og opplæring. Studiet gir deg både praktisk og teoretisk musikkompetanse. Studentene får muligheten til å utvikle egne musikalske ferdigheter, i tillegg til en grunnleggende pedagogisk forståelse av musikk og musikkrelaterte aktiviteter i skolen og i det frivillige musikklivet. Gjennom sang, dans, komponering og samspill vil du bygge opp et repertoar og få kompetanse på

musikkformidling rettet mot barn og unge. Studiet tar sikte på å utruste studentene til å kunne planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i musikk. Årsstudiet kan inngå som en del av en fireårig grunnskolelærerutdanning eller tas som videreutdanning for lærere eller andre som jobber med musikkformidling. I studiet velger du fokus på 1.-7. trinn eller 5.-10. trinn.

Videre studier

Sentrale tema

Når årsstudiet er en del av en fireårig allmennlærer-/ grunnskolelærerutdanning kvalifiserer det til opptak på mastergradsstudier i musikkpedagogikk.

Musisering, komponering, lytting og didaktikk

FAKTA Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden I tillegg kommer materialpenger og reise og opphold på kurs i tradisjonsmusikk eller rytmisk musikk De som tar musikk årsstudium som videreutdanning betaler kr 5.000,- i semesteravgift + avgift til studentsamskipnaden, materialpenger og reise Årsstudiet består av to enheter, musikk 1 og musikk 2 (30 stp + 30 stp) Søknad og opptak, se side 10

Yrkesmuligheter Med årsstudium i musikk får du undervisningskompetanse i faget. 17

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

Musikk årsstudium


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

RLE årsstudium

nla.no/rle

STUDIER Årsstudium

60 stp Med årsstudium i RLE får du undervisningskompetanse i RLE for grunnskolen og i religion for videregående skole, og blir rustet til å arbeide i en stadig mer multikulturell og multireligiøs skole. Studieturen til Indonesia gir deg mulighet til å møte flere av de store verdensreligionene i en kontekst hvor de er synlig tilstede i kulturen. Studiet gir deg grunnleggende kunnskap om de store verdensreligionene, men tar også opp nyere religiøse tradisjoner og strømninger. Du får mulighet til å fordype deg i en av verdensreligionene. Du får innsyn i livssynsmangfoldet i Norge og får drøftet livssyn og etiske grunnlagsspørsmål. Gjennom studiet lærer du å analysere religion som et komplekst kulturelt fenomen, og å forstå religionenes betydning for menneskets identitets- og meningsdanning.

dens historie og rolle i samfunnet. Kristendommen har derfor et større fokus i årsstudiet enn de andre religionene, med studier av Bibelen og kristendommen i historie og samtid.

For å forstå det norske samfunnet er det viktig med inngående kjennskap til kristendommen,

Studieturen til Indonesia vil gi deg førstehånds erfaring med islam og hinduisme som majoritetsreligioner og kristendommen som minoritetsreligion. Studieturen gir grunnlag for feltstudier og læring gjennom personlige møter og opplevelser. Det er mulig å søke om fritak fra å delta på studieturen. Ved fritak må en skrive en erstatningsoppgave.

Videre studier

Sentrale tema

Årsstudiet kan inngå i en femårig lektorutdanning, som fjerde år i grunnskolelærerutdanningen eller som første år i bachelorgraden i religion og kultur (se side 32).

Religionsvitenskap, nyreligiøsitet, filosofi, etikk, Bibelen, didaktikk

18

FAKTA Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Studieturer kommer i tillegg Søknad og opptak, se side 10


Journalistikk og mediefag

Mediene er en sentral arena for den som vil utrette noe i samfunnet. Med utdanning i journalistikk kan du tjene land og folk, bĂĽde lokalt og globalt. Vil du kjempe for dine hjertesaker, nasjonalt eller internasjonalt, vil studiet kommunikasjon og medier vĂŚre aktuelt.

19


Journalistikk

Mye praksis med tett oppfølging er varemerket for vårt anerkjente studietilbud i journalistikk. Vi utdanner omkring 1/5 av landets journalister, og du finner mange av våre tidligere studenter i NRK og andre større mediebedrifter.

Journalister spiller en viktig rolle i vårt demokratiske samfunn ved å avdekke kritikkverdige forhold, formidle viktig informasjon og la ulike meninger komme til uttrykk. Det journalistiske arbeidet handler om å samle informasjon og formidle den på en engasjerende måte gjennom ulike medier. Vi gir deg grundig og kyndig veiledning i dette. Fra første stund får du utvikle deg steg for steg

20

i trygge omgivelser; fra skolens interne medier, via våre egne eksterne lokalmedier, til ekstern praksis ute i mediebedrifter. Våre studenter forberedes svært godt til ekstern praksis gjennom internpraksis organisert i redaksjoner. Som journalist vil du rapportere fra en stadig mer sammensatt verden. Vi har en sterk internasjonal profil, og tror at vårt særlige fokus på etikk

og forståelse av det kulturelle og livssynsmessige mangfoldet vil gi deg en unik ballast. Derfor tilbyr vi alle våre bachelorstudenter et emne med studietur til Øst-Afrika. Mediebedriftene etterspør allsidige og kreative journalister som behersker flere medier. Du forberedes godt til denne virkeligheten gjennom vår praktiske opplæring.


Studiet har mye praksis, og gir en god innledning til arbeidslivet. God oppfølging fra lærere og relevante tilbakemeldinger gjorde at jeg var godt forberedt da jeg skulle begynne å jobbe som journalist. I tillegg er studentmiljøet helt fantastisk. Man får raskt venner for livet. Linn Johansen Journalistikk avis- og nettlinja 2010 - 2012, jobber i VG ved siden av studier

STUDIER Bachelor i journalistikk

Årsstudium i mediekommunikasjon

180 stp

60 stp

Enkeltemner

Videre studier

FAKTA

Årsstudiet i mediekommunikasjon kan inngå som del av ulike bachelorstudier. Etter fullført bachelorgrad kan du søke opptak på mastergradsstudier ved andre høgskoler og universitet.

Studiested: Kristiansand Studieavgift per semester: 1. til 4. semester:

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Journalistisk teori og metode Kommunikasjon Mediekunnskap Kultur- og samfunnskunnskap Global journalistikk Journalistisk praksis Medie- og presseetikk

Bachelorstudiet i journalistikk er en komplett yrkesutdanning som kvalifiserer for profesjonelt redaksjonelt arbeid i mediene.

Spesialisering i radio og fjernsyn: kr 23.400,Spesialisering i avis og nettavis: kr 22.600,5. og 6. semester, uansett fordypning: kr. 6.000,I tillegg kommer semesteravgift til studentsamskipnaden Studietur til Øst-Afrika kommer i tillegg (valgfritt, kun bachelor) Søknad og opptak, se side 10

21

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/journalistikk


Kommunikasjon og medier

God kommunikasjon med omgivelsene blir stadig viktigere for organisasjoner og bedrifter i vårt digitaliserte samfunn. Kommunikasjon og medier er et fremtidsrettet studium for deg som ønsker å jobbe med PR og strategisk kommunikasjon på vegne av en virksomhet. Studiet er rettet mot en medievirkelighet med utstrakt bruk av digitale medier, og praktisk opplæring utgjør nærmere halvparten av den fastlagte delen av studieløpet. Det første halvåret gis en grunnleggende opplæring i fotografering og bilderedigering, og i design og produksjon av trykte medier. Samtidig legges det et fundament innen generell medieog kommunikasjonsforståelse, samt PR og strategisk kommunikasjon. Videre i studiet vil hovedfokus i både 22

teori og praksis være på formidling gjennom variert og sammensatt mediebruk med hovedvekt på nettbasert kommunikasjon. Den praktiske delen av studiet består i opplæring på utstyr og i relevant programvare, praktisk medieproduksjon, og gjennomføring av oppdrag på vegne av eksterne virksomheter. I løpet av det andre året gjennomføres seks ukers praksis som informasjonsmedarbeider i organisasjon eller bedrift, og det legges til rette for å finne praksis-

sted ut fra den enkelte students interesser. Den nye virkeligheten med digitale og sosiale medier gjør de fleste virksomheter til medievirksomheter i større eller mindre grad. Dette studiet tar denne virkeligheten på alvor, og du vil få kompetanse til å arbeide med informasjon på profesjonelt nivå i et stadig mer mangfoldig samfunn. Det tredje året i bachelorløpet kan du spesialisere deg inn mot masterstudier, eller mot arbeid i en bestemt type virksomhet, f.eks. en ideell organisasjon eller i det offentlige.


Jeg valgte dette studiet fordi jeg synes Kristiansand er en attraktiv by og fordi jeg hadde hørt mye bra om høgskolen fra en som studerer der. Det er et godt miljø hvor jeg trives med gode venner og flinke lærere. Antallet studenter er utmerket, og det er ikke vanskelig å få hjelp. Arne Borgersen Bachelor i kommunikasjon og medier

STUDIER Bachelor i kommunikasjon og medier

Årsstudium i kommunikasjons­ arbeid

180 stp

60 stp

Enkeltemner

FAKTA

Videre studier Det siste året i bachelorprogrammet er åpent og kan brukes til å rette seg inn mot masterstudier, f.eks. master i samfunnskommunikasjon. Årsstudiet kan bygges inn i ulike bachelorstudier. Ved NLA Høgskolen kan årsstudiet gå inn i studiene bachelor i kommunikasjon og medier, bachelor i interkulturell kommunikasjon og medier, og bachelor i kommunikasjon, livssyn og medier.

Studiested: Kristiansand Studieavgift per semester: 11.500,+ avgift til studentsamskipnaden Praksis i organisasjon/bedrift Søknad og opptakt, se side 10

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

PR og strategisk kommunikasjon Mediekunnskap Foto og video Produksjon for web og trykk Kultur og samfunn Blogg og sosiale medier

Bachelorstudiet kvalifiserer for profesjonelt arbeid med PR og strategisk kommunikasjon (informasjon og samfunnskontakt) i organisasjoner og bedrifter. Årsstudiet i kommunikasjonsarbeid gir relevant utdanning for medieog kommunikasjonsarbeid i virksomheter av forskjellig slag, alt etter hva du kombinerer studiet med i din bachelor- eller mastergrad. 23

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/km


Det beste med Oslo er vennene jeg har fütt her, at det er mye folk i gatene og folk som smiler til hverandre. Det er en passe stor by, og jeg liker de game tradisjonsrike bygnignene her. Sara Lucko, bachelor i økonomi og admistrasjon

24


Musikk

Musikk berører, begeistrer og bidrar til refleksjon. Musikkstudiene i Staffeldtsgate er kjent büde som en solid utdannelse i menighetsmusikk og som springbrett til en musikkarriere. I Bergen kan du ta ürsstudium i musikk med vekt pü undervisningskompetanse, se s 17.

25


Musikk, menighet og ledelse

Et musikkstudium innebærer hard jobbing, men også overveldende fine øyeblikk der taket løfter seg og man kjenner gleden ved å skape god musikk sammen, fremføre musikk selv og lytte til medstudenters prestasjoner.

NLA Høgskolen Staffeldtsgate tilbyr en fireårig utøvende musikkutdanning der musikkemner kombineres med emner i teologi og ledelsesfag. Ingen andre høgskoler har en slik utøvende musikkutdanning. Kombinasjonen av fagområder, praksis og profil gjør dette

26

til en annerledes og attraktiv menighetsmusikerutdanning.

Staffeldtsgate er kjent for å være et springbrett til en musikerkarriere.

Staffeldtsgate er kjent for å utdanne bevisste, dyktige musikere, og skolen har knyttet til seg lærere fra Oslos profesjonelle musikkmiljø og sentrale menigheter i hovedstaden.

Utdanningen kjennetegnes av stor bredde i musikalsk uttrykk og form innenfor rytmiske og klassiske sjangre. Praksis er en integrert del av studiet, slik at faglige ferdigheter utvikles sammen med personlige ferdigheter.

Musikkstudiet ved NLA Høgskolen


Staffeldtsgate er en sosial skole hvor det er plass til å være seg selv. Det er gode lærere som brenner for faget og som er opptatt av meg som student. MML-linjen består av to av mine favoritting: musikk og kristendom. Mange spennende fag som utfordrer og utvikler meg som musiker og som kristen. Anneli Asphaug, MML-student

STUDIER 4-årig utøvende musikkutdanning

Bachelor i musikk, menighet og ledelse etter 3 år

240 stp

180 stp

FAKTA

Videre studier Studiet gir mulighet for mastergradsstudier i musikk.

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Instrumentalundervisning, individuelt og i grupper Arrangering, gehørtrening og musikkhistorie Samspill og interpretasjon Innføring i Bibelen, teologiske disipliner og praktisk teologi Hymnologi og gudstjenestepraksis

Studiet gir faglig kompetanse til å jobbe som menighetsmusiker, musikkleder eller i en annen lederstilling innen menighets- og kristen organisasjonssammenheng, nasjonalt eller internasjonalt. Studiet gir kompetanse til å jobbe som leder for barne- og ungdomsarbeid og arbeid innen frivillige og humanitære organisasjoner. Med ettårig praktiskpedagogisk utdanning (PPU), kan du undervise i grunnskole, kulturskole eller på folkehøgskole.

Studiested: Oslo Studieavgift per semester: kr 25.000,+ avgift til studentsamskipnaden Studietur til Los Angeles eller Chicago i første studieår kommer i tillegg Merk: Studiet har spesielle opptakskrav – se våre nettsider Kontakt studiekonsulent for mer informasjon på telefon 93 41 67 43, e-post: asbjorghelene.bryne@nla.no

27

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/mml


Utøvende rytmisk musikk

Vår nye bachelor i utøvende rytmisk musikk er et tilbud til deg som ønsker å fokusere fullt og helt på musikken, for å kunne leve av talentet ditt.

Utdanningen musikk, menighet og ledelse har etablert Staffeldtsgate som en merkevare innen musikkutdanning. Mange fremtredende musikere i Norge i dag har sin bakgrunn fra Staffeldtsgate. Fra høsten 2014 tilbyr vi nå en egen bachelorgrad i utøvende rytmisk musikk. Studiet gir en god plattform for deg som ønsker å gjøre musikken til levebrød. Her får du utviklet deg

28

som musiker og artist i studio, på scenen og lære om musikkbransjen. Du får en grunnpakke i teori, arrangering og historie som tar sikte på å gjøre deg til en allsidig musiker. Målet for oss som skal undervise ved denne bacheloren er å utdanne dyktige og etterspurte musikere – til glede for et bredt publikum. Utdanningen vil ha stor bredde i musikalsk uttrykk og form innenfor rytmiske sjangre. Praksis er en integrert del av studiet, slik at faglige

ferdigheter utvikles sammen med personlige ferdigheter. «Staffeldtsmusikerne» er kjent for å være fleksible bruksmusikere. Du finner dem igjen i menigheter, kirker, festivaler, orkestre på TV og teater, så vel som i store internasjonale popband. Drømmer du om det samme som de gjorde, er vi som musikklærere fortsatt like lidenskapelig opptatt av å foredle ditt talent, slik at drømmen kan bli virkelig.


Studiet gir en god plattform for deg som ønsker å gjøre musikk til levebrød. Her får du utviklet deg som musiker/artist i studio, på scenen og lære om musikkbransjen. Du får en grunnpakke i teori, arrangering og historie som gjør deg egnet til å bli en allsidig musiker/artist. John Børge Askeland, utøvende musiker og høgskolelærer

STUDIER Bachelor i utøvende rytmisk musikk

180 stp Videre studier

FAKTA

Studiet gir mulighet for mastergradsstudier innen musikk. Studieløpet kan gi mulighet for kantorutdanning. Ta kontakt med studiekonsulent for mer informasjon.

Studiested: Oslo

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Instrumentalundervisning, individuelt og i grupper Arrangering, gehørtrening og musikkhistorie Samspill og interpretasjon Musikkteknologi Identitet, danning og bransjekunnskap

Bachelorgraden gir god ballast for å etablere deg som musiker. Bygger du på med Praktiskpedagogisk utdanning (PPU) kan du få undervisningskompetanse opp til og med videregående.

Studieavgift per semester: kr 30.000,+ avgift til studentsamskipnaden Studietur til Los Angeles eller Chicago i første studieår kommer i tillegg Merk: Studiet har spesielle opptakskrav – se våre nettsider Kontakt studiekonsulent for mer informasjon på telefon 93 41 67 43, e-post: asbjorghelene.bryne@nla.no

Bygger du på med årsstudium i menighet og ledelse øker utvalget av stillinger du er kvalifisert for i menigheter og kristne organisasjoner.

29

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/musikk


Bergen er en flott by å studere i! En kombinasjon av sentrumsnær natur, et hav av musikalske, religiøse og kulturelle fritidstilbud, samt et rikt og allsidig studentmiljø gjør Bergen til et bra sted å studere. I tillegg til dette kan bergenserne friste med syv fjell, et fotballag i Tippeligaen, nostalgisk arkitektur, Grieghallen, Bryggen, bysangen «Nystemten» og mye, mye mer. Velkommen til Vestlandets hovedstad, studentbyen BERGEN! Joachim Haaland master i kristendomskunnskap

30


Interkulturelle studier

Norge blir stadig mer flerkulturelt og multireligiøst, og verden knyttes tettere sammen. NLA Høgskolen tilbyr studier i interkulturell forstüelse büde i Kristiansand og Bergen og religionsstudier i Bergen.

31


Religion og kultur

Bachelorprogrammet i religion og kultur kombinerer religionsstudier med interkulturell forståelse og gir deg et godt grunnlag for å arbeide med mennesker fra andre kulturer, både i Norge og utlandet.

Forståelsen av religion og kultur er en viktig forutsetning når vi skal samhandle og utveksle kunnskap i en flerkulturell verden. Studiet gir deg en grunnleggende religionsvitenskapelig kompetanse og god innsikt i andres og egen religion og kultur. Første studieår gir innføring i religion, livssyn og etikk (se s 18) og du kan velge å styrke

32

religionsfokuset gjennom de ti valgfrie studiepoengene. Dette året gir mulighet for studietur til Indonesia, hvor du kan studere flere verdensreligioner i kontekst. I andre studieår velger du ett av fire fokusområder som du selv får førstehånds kjennskap til gjennom en fem ukers studietur. De fire områdene du kan fordype deg i er Øst-Afrika, Asia, Sør-Amerika eller det

flerkulturelle Norge (se interkulturell forståelse, side 34). Bachelorprogrammet har 40 valgfrie studiepoeng. Du kan ta et sommersemester i Israel, et halvår i Bolivia eller velge blant en rekke emner innen religion og interkulturelle studier som tilbys ved NLA Bergen.


Dette er en utrolig spennende utdanning hvor jeg lærer om religioner, kristendom og interkulturell forståelse. Denne kombinasjonen har hjulpet meg til å få et videre perspektiv, og vil være utrolig nyttig når jeg skal over i arbeidslivet. Sigrid Halvåg Bachelor religion og kultur

STUDIER Bachelor i religion og kultur

180 stp Videre studier

FAKTA

Noe avhengig av de valgfrie studiepoengene, kvalifiserer bachelorgraden for mastergrad i globale studier ved Misjonshøgskolen og den planlagte mastergraden i Intercultural studies ved NLA Høgskolen.

Studiested: Bergen, Sandviken

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Kultur og samfunn Etikk og menneskeverd Menneskerettighetene Kristendom Islam Nyreligiøsite Religionsvitenskap Globalisering Fattigdom Bistand

Studiet kvalifiserer for yrker knyttet til internasjonale spørsmål, utvikling i offentlig forvaltning, ideelle organisasjoner og næringsliv.

Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Studieturene kommer i tillegg Mulig med sommersemester i Israel eller NLA-studier i Bolivia og Zanzibar Søknad og opptak, se side 10

33

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/religionogkultur


Interkulturell forståelse (IKF)

Studiet i interkulturell forståelse gir deg kunnskap og redskap til å forstå og arbeide i en sammensatt verden. Kompetansen er etterspurt i et stadig mer flerkulturelt samfunn og arbeidsmarked, både nasjonalt og internasjonalt. Studiet kombinerer teori og praksis. Gjennom feltarbeid i det flerkulturelle Norge, studietur og teori får du unik kompetanse om Norge og andre kulturer og religioner. Ikke minst lærer du om interkulturell kommunikasjon og interaksjon mellom mennesker på tvers av forskjeller. Studiet er flerfaglig med basis i antropologi. Religions- og kulturvitenskap, kommunikasjonsteori, historie og generell samfunnskunnskap er andre fagdisipliner i studiet. Du kan studere interkulturell 34

forståelse både i Bergen og Kristiansand. Første året har ulikt opplegg på de to studiestedene, mens tilbudet i andre og tredje år er det samme. I bachelorgraden kan du fordype deg i for eksempel menneskerettigheter, verdensbilder, religion eller migrasjon og integrasjon. Om du ønsker, kan du legge inn utenlandsopphold i alle studieårene, enten ved å velge NLAs egne tilbud i andre verdensdeler, eller du kan benytte tilbudet om utveksling i ett eller to semester.

Årsstudium i Bergen Det første året i bachelorprogrammet kan tas som et frittstående årsstudium. I årsstudiet i Bergen velger du ett av fire ulike fokusområder hvor du gjennomfører et etnografisk feltarbeid. På den fem uker lange studieturen til et annet kontinent, får du førstehånds kjennskap til landets kultur og religion. Du velger mellom: •• Latin-Amerika (Bolivia) •• Øst-Afrika (Etiopia og Kenya) •• Øst-Asia (Kina og Japan) •• Det flerkulturelle Norge Årsstudiet kan inngå i andre bachelorgrader. Årsstudiet gir nyttig kompetanse i alle yrker hvor du skal kommunisere og samhandle med mennesker fra andre kulturer.


Kunnskap om andre kulturer og samfunn er svært viktig i vårt flerkulturelle samfunn. På IKF lærer vi mer om dette både gjennom studietur og undervisning. Et utrolig bra studium som alle har nytte av å ta. Ingrid Olsen Bachelor interkulturell forståelse

STUDIER Bachelor i interkulturell forståelse

Årsstudium i interkulturell forståelse

180 stp

60 stp

Bergen og Kristiansand

Bergen

Videre studier

FAKTA

NLA Høgskolen planlegger et mastergradsstudium i interkulturell forståelse i Bergen. Det er også mulig å søke mastergradsstudier i Global Studies ved Misjonshøgskolen.

Studiested: Bergen/Kristiansand

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Menneskeverd Globalisering Fattigdom Menneskerettigheter og etikk Bistand, migrasjon og integrasjon Verdensbilde/ virkelighetsforståelse

Med interkulturell forståelse får du muligheter for jobb innen integrering, internasjonalisering og konfliktløsning i internasjonale organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning. Faget passer også godt sammen med utdanninger til yrker hvor du går inn i et flerkulturelt miljø.

Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Kostnad til studietur kommer i tillegg Mulig med sommersemester i Israel eller NLA-studier i Bolivia og Zanzibar Søknad og opptak, se side 10

35

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/ikf


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

Interkulturell kommunikasjon (IK)

nla.no/ik

STUDIER Bachelor i IKF

Bachelor i IK og medier

Årsstudium i IK

180 stp

180 stp

60 stp

Årsstudiet i interkulturell kommunikasjon er første året i to bachelorprogram: Interkulturell forståelse og interkulturell kommunikasjon og medier. Begge bachelorprogrammene tilbys i sin helhet på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand. Undervisning, ekskursjoner og feltarbeid gir deg innsikt i interkulturelle utfordringer og muligheter. Gjennom studieturen til Øst-Afrika i høstsemesteret får du et tidlig møte med et annet samfunn og opplever interkulturell kommunikasjon i praksis. Felterfaringene i Afrika beriker den videre teoretiske undervisningen. Et påfølgende feltarbeid i Norge skaper økt forståelse for interkulturelle problemstillinger også i vårt land og hvordan disse kan løses. Studieturen i Øst-Afrika arrangeres sammen med journaliststudiet på NLA Gimlekollen. Det skaper gjensidig

faglige og sosiale berikelser Velger du bachelor i interkulturell kommunikasjon og medier består andre studieår av årsstudium i kommunikasjonsarbeid (se s 22). Tredje studieår velger du emner fra de to feltene. Dette studiet gir grunnleggende teoretisk kunnskap og praktisk innføring i informasjonsarbeid, en kompetanse som blir stadig med etterspurt av organisasjoner og næringsliv. Bachelorgraden i interkulturell forståelse er beskrevet på forrige side. Årsstudiet i Interkulturell kommunikasjon er likestilt med årsstudiet i Interkulturell forståelse.

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Kultur Samfunn Globalisering Politikk Religion Kommunikasjon

Kompetansen er relevant innen bistand og misjon, mediearbeid, skole, handels- og næringsliv, reiseliv, helsearbeid og i internasjonale organisasjoner.

36

FAKTA Studiested: Kristiansand Studieavgift per semester*: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Kostnader til studietur/-opphold i utlandet kommer i tillegg Opphold i utlandet er betinget av antall deltakere. Søknad og opptak, se side 10 * 2. år i bachelor i IK og medier har studieavgift per semester på kr 11.500,+ avgift til studentsamskipnaden


Pedagogikk

Hva har vært med på å forme deg til den du er? Hva har påvirket din danning og dine verdivalg? Hvordan tenke om hva et menneske er? Er du opptatt av disse spørsmålene er pedagogikkstudiet i Bergen aktuelt for deg.

37


Pedagogikk

Pedagogikk er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Pedagogikkstudiet ved NLA Høgskolen gir anledning til fordypning i pedagogiske grunnlagsspørsmål innen allmenn pedagogikk, spesialpedagogikk, pedagogisk ledelse og interkulturell pedagogikk. Studiet gir deg grunnlag for å forstå samfunnet, andre mennesker og deg selv. Pedagogikkstudiet gir innsikt i forholdet mellom voksne og barn, hva som er verdt å gi videre til neste generasjon, hva oppdragelse og undervisning er, hvordan barn og unge lærer, hva kunnskap er, hvilke metoder som blir brukt til å hente kunnskaper i ulike sammenhenger, og hva som menes med at ulike typer kunnskap er gyldig på ulike måter.

spørsmål, pedagogikk som praksis, og pedagogikk som vitenskapelig disiplin. Disse aspektene representerer både personlige, mellommenneskelige og samfunnsmessige utfordringer for studentene, og det er derfor et uttalt mål at studiet skal bidra til sensitivitet for pedagogiske spørsmål, økt selvinnsikt og selvforståelse.

Studiet legger vekt på å presentere og drøfte både pedagogisk-etiske

Studiene forbereder deg til yrker og arbeidsoppgaver som forutsetter

38

kunnskap om oppdragelse og undervisning, kunnskap om læring, sosiale prosesser og samhandling. Det gir deg grunnlag for selvstendig planlegging, gjennomføring og vurdering av arbeid og forskning innenfor det pedagogiske området. Utdanningen kvalifiserer i seg selv ikke til å undervise i skolen.


Pedagogikkstudiet har hjulpet meg til å forstå mer om hvordan man kan formidle kunnskap og hjulpet meg til å reflektere. Jeg tror alle har godt av litt pedagogikk inn i utdanningen, og jeg selv tenker å bruke dette inn i en utdanning hvor jeg skal arbeide med mennesker. Ruben Rogde Reynolds, Bachelor pedagogikk

STUDIER Bachelor i pedagogikk

Årsstudium i pedagogikk

180 stp

60 stp

Mastergradsstudier Enkeltemner

Videre studier

FAKTA

NLA Høgskolen tilbyr mastergradsstudier innen pedagogikk. Årsstudiet kan innpasses i andre bachelorgrader.

Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Pedagogiske grunnlagsproblem Oppdragelses- og undervisningslære Pedagogisk psykologi Pedagogisk sosiologi og historie Kommunikasjon og holdningsdanning Spesialpedagogikk Interkulturell pedagogikk Etikk og verdibasert ledelse

Stillinger knyttet til pedagogisk utviklingsarbeid i skole eller barnehage. Rådgiver eller lederstillinger i PPT, skole eller barnehage. Stilling på høyskole, universitet, direktorat eller departement. Forskning. Rådgiver, leder eller andre stillinger i organisasjoner eller i næringslivet. Personalarbeid i ulike organisasjoner.

Søknad og opptak, se side 10

39

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/pedagogikk


– Kristiansand er en kjempefin studieby, hvor studentmiljøet er viktig. Det er en akkurat passe stor by, hvor man har alt man trenger av kaféer, shoppingmuligheter og utesteder. SiA er flinke til å følge opp studentene, og de sørger for at det finnes ulike tilbud for alle gjennom studentaktivitetene. Elin Fjeld Borgen Bachelor i kommunikasjon og medier

40


Kristendom, teologi og livssyn

NLA Høgskolen tilbyr studier innen kristendom og teologi büde i Bergen, Oslo og Kristiansand. Med ulike fordypninger og fagkombinasjoner kvalifiserer studiene deg for mange spennende stillinger i skole, kirke- og organisasjonsliv.

41


Kommunikasjon og livssyn (KL)

Dette er studiet for deg som er opptatt av utfordringene fra livssynsmangfoldet og som ønsker å formidle kristen tro som troverdig og relevant, ved kafébordet, fra talerstolen eller i mediene. Ungdomskultur, populærkultur og livssynsmangfold står i fokus, sammen med kristent trosforsvar. Med en unik kombinasjon av kursdager og nettleksjoner kan studiet tas både på heltid og deltid. KL gir god hjelp til bedre å forstå, forklare og forsvare kristen tro i møte med livssynsmangfoldet. Vi tar utgangspunkt i spørsmål som: Hvilke livssyn preger vår tid, og hvordan møter vi disse? Hva preger aktuell ungdomskultur? Hvordan finne spor av livssyn i populærkulturen? Hvordan begrunne kristen tro, og hvordan møte spørsmålene? Enten du velger bachelor, årsstudium eller enkeltemner, vil du oppleve at KL er relevant både for liv og yrke. Årsstudiet, med obligatorisk studietur til England på høsten, utgjør første 42

år av begge bachelorvariantene. Første semester kan også tas som enkeltemne på heltid eller deltid. Bachelor i kommunikasjon, livssyn og kristen apologetikk retter seg særlig mot trosopplæring, undervisning, forkynnelse og veiledning – både på menighetsarenaen og i ulike skoleslag med kristen verdiforankring. Bachelor i kommunikasjon, livssyn og medier gir teoretisk og praktisk kompetanse til formidling av kristen tro i ulike medier, informasjonsarbeid

i kristne virksomheter og undervisningsoppgaver i skole og menighet. De digitale mediene står i fokus. Både årsstudiet og enkeltmennene er relevante som deler av ulike grunnutdanninger og som videreutdanning, særlig på menighetsarenaen. Det fleksible studieopplegget gjør det mulig å ta alle emner som fjernstudent. Lokale studenter tilbys ukentlig undervisning.


Henning Boklund, bachelor i kommunikasjon, livssyn og kristen apologetikk

STUDIER Bachelor i KL og kristen apologetikk

180 stp

Bachelor i KL og medier

180 stp

Årsstudium i kommunikasjon og livssyn

60 stp

Videre studier

FAKTA

Årsstudiet og enkeltemner kan inngå som frie studiepoeng i andre bachelorstudier hvor livssynskompetanse er viktig.

Studiested: Kristiansand Studieavgift per semester: 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Ungdomsarbeid og kristent trosforsvar Identitet Bibelformidling og populærkultur Livssynsanalyse av medieuttrykk

Begge bachelorvariantene gir helhetlig yrkesutdanning for ulike formidlingsoppgaver i menigheter og kristne organisasjoner, f.eks. som ungdomsarbeider, trosopplærer, forsamlingsleder, informasjonsmedarbeider og medieformidler.

Andre studieår i bachelor i kommunikasjon, livssyn og medier: kr 11.500,- + avgift til studentsamskipnaden Studietur til England (10 dager) kommer i tillegg Tilrettelagt for deltidsstudier Få obligatoriske kursdager Nettbasert undervisning Tilbud om lokal undervisning Søknad og opptak, se side 10

43

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

KL har hjulpet meg til å reflektere over hva det betyr å være Jesu disippel i møte med livssynsmangfoldet. Jeg har fått større forståelse av samtiden, dypere tillit til Bibelen og mer trygghet i formidlingen.


Praktisk teologi og ledelse

Studiet tar sikte på å danne morgendagens ledere i menigheter og frivillige/ideelle organisasjoner. Som student får du bryne deg på innsikter fra ledelsesfag og praktisk teologi, refleksjoner fra engasjerte forelesere og kloke mentorer, og erfaringer fra teori og praksis. Årsstudiet i praktisk teologi og ledelse består av intensive studieuker i Bergen (ca. hver tredje uke) med veiledning i gruppe, langsgående praksis i organisasjon/menighet, selvstudium og oppgaveskriving. Årsstudiet inneholder også en studietur til England. I løpet av studiet er du med og arrangerer en fagkonferanse om kristent ungdomsarbeid. Studiet tar sikte på å oppøve grunnleggende ferdigheter

44

n i å tolke fenomener og behov i dagens samfunnsliv, barne- og ungdomskultur i lys av Bibelen og andre sentrale tekster fra kirke- og filosofihistorien. n i å tolke og formidle Bibelen i lys av fenomener og behov i dagens samfunnsliv, barne- og ungdomskultur. n i selvledelse, teamledelse, endringsledelse, organisasjonsledelse, åndelig ledelse etc. n som barneleder, ungdomsleder, menighetsleder, frivillighetsleder etc.

Årsstudiet gir innføring i praktiskteologisk metode, ledelsesfag og trosopplæring for ulike aldersgrupper. I bachelorgraden velger du selv relevant fordypning, for eksempel fra NLA Høgskolen sitt mangfoldige studietilbud: f.eks. idrett, teologi, kunstfag, mediefag, interkulturell forståelse, pedagogikk, eller RLE.


Undervisningen ved NLA er samlet i intensive bolker på en uke, og her lærer vi mye om bibelfag og ledelse. Dette er utrolig nyttig for praksisperiodene. Praksisen er veldig bra og jeg får prøvd meg med mange forskjellige oppgaver. Karoline Bjørling, Student praktisk teologi og ledelse

STUDIER Bachelor i praktisk teologi og ledelse med selvvalgt fordypning

Årsstudium i praktisk teologi og ledelse

180 stp

60 stp

Videre studier

FAKTA

Aktuelle mastergradsstudier ved NLA Høgskolen er kateketikk, kristendomskunnskap eller vår engelskspråklige master i Religious Education.

Studiested: Bergen

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Praktisk teologi Danning Trosopplæring Ledelse Ledelsesfilosofi Bibelen Formidling Menighetsbygging

Studiet kvalifiserer deg for arbeid som trosopplærer, menighetspedagog, frivillighetskoordinator, barne- og ungdomsarbeider, forsamlingsleder, pastor og lignende.

Studieavgift pr semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Årsenheten kan tas som deltidsstudier Søknad og opptak, se side 10

45

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/praktiskteologi


Teologi

Vil du bli prest, misjonær, eller pastor? Ønsker du å få et godt grunnlag for å formidle kristen tro? Da er teologistudier aktuelt for deg. Med bachelor og master i teologi fra NLA Høgskolen kan du bli prest i Den norske kirke, eller forsamlingsleder eller pastor i andre kirkesamfunn og menigheter. God kunnskap om den kristne tro gir deg et godt grunnlag for å bidra i undervisning og i kirkelig opplæring og tjeneste, og for å delta kritisk og konstruktivt i samfunnsdebatten. Bachelorstudiet i teologi studerer kristendommen med utgangspunkt i, og med hovedvekt på, den evangelisk-lutherske trosbekjennelsen. Språkstudiene i hebraisk og nytestamentlig gresk gir grunnlag for å forstå de bibelske grunntekstene og er et viktig grunnlag for videre teologistudier. I løpet av bachelorgraden kan du ta et sommersemester i Israel. 46

Presteutdanningen går over seks år og består av bachelor- og mastergrad i teologi og ett år praktisk-teologisk utdanning. Bachelor og master i teologi og et halvt år integrert praktisk-teologisk utdanning tilbys ved NLA Bergen. Til sammen gir det opptak ved siste semester praktisk-teologisk utdanning ved Det teologiske menighetsfakultet (MF) i Oslo. Studentmiljøet ved kristendomsstudiene er unikt. Her møter du foreleserne dine over en kopp kaffe i kantinen, til andakt, til tekstgjennomgang eller i samtale

i Forum Tro/Tanke og Tro/Tjeneste. Du får personlig veiledning til studiene og i tolkning av tekster i Bibelen.

Årsstudium i teologi Årsstudiet gir deg grunnleggende kunnskap om Bibelen, kristendommens historie, menighetsbygging, religion og livssyn, etikk og filosofi. Det første året er en god inngang til videre teologistudier. Du får også kunnskap om andre religioner og livssyn og hjelp til å reflektere teologisk og etisk i møte med eksistensielle spørsmål.


Studiet har lært meg mye om min egen tro og hjulpet meg til å reflektere over tekstene som står i Bibelen og se det i en sammenheng. I tillegg har NLA et unikt bra studentmiljø og dyktige lærere. Marita Monsen masterstudent kristendomskunnskap

STUDIER Bachelor i teologi

Årsstudium i teologi

180 stp

60 stp

Mastergradsstudier

Videre studier

FAKTA

Med bachelor i teologi kan du gå videre på mastergradsstudier i teologi og bli prest. NLA tilbyr integrert praktisk-teologisk utdanning. Til sammen gir dette opptak på siste semester praktisk-teologisk utdanning på MF.

Studiested: Bergen

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Bibelen Livssyn Kristen tro Kirkehistorie Menighetsbygging Gresk Hebraisk Religionsforståelse

Med bachelorgrad i teologi kan du arbeide i menigheter og i kristne organisasjoner.

Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Mulighet for 30 studiepoeng sommersemester i Israel Søknad og opptak, se side 10

Med mastergrad i teologi kan du bli prest, pastor, forsamlingsleder, misjonær, forkynner, og forsker.

47

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/teologi


Teologi og ledelse

Kirken og kristne organisasjoner trenger bevisste og dyktige ledere. Bachelorgraden i teologi og ledelse gir deg grunnleggende kunnskap om Bibelen, samtidig som du får kompetanse både innen administrasjon, ledelse, menighetsutvikling og sjelesorg.

Bachelorgraden i teologi og ledelse ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate i Oslo er et studium med praktiske og teoretiske emner, egenvalgt praksis, øvelser, menighetsbesøk og tilbud om studietur til utlandet. Gjennom valgemner kan du skreddersy studiet etter dine interesser og målsettinger. Studiet tar sikte på at du skal n kjenne Bibelen og ha kompetanse til å kunne formidle Bibelens

48

budskap på ulike måter n kunne vurdere aktuelle problemstillinger ut fra kristen tro og etikk. n erfare og forstå ulike tradisjoner for fromhetsliv og kristen gudstjenestefeiring n benytte kunnskap om ledelse og utvikling til å målrette og planlegge ulike aktiviteter og virksomheter. n utvikle trygghet i å utøve veiledning, sjelesorg og kommunikasjon.

Første året i bachelorgraden gir en grundig innføring i kristen tro. Se mer om årsstudiet i kristendom side 50. Det er også mulig å ta enkeltemner fra bachelor i teologi og ledelse som deltidsstudent.


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/tl

Teologi og ledelse utdanner fleksible ledere som har en solid teologisk ryggrad. Jeg vet ikke om noen studier der en får så nær kontakt med lærerne. Som student blir du utfordret og oppmuntret til å vokse som kristen leder og disippel i dagens samfunn. Ruth Skree, fellesskapsutvikler, Normisjon Tidligere student i teologi og ledelse

STUDIER Bachelor i teologi og ledelse

Årsstudium i kristendom

Årsstudium i menighet og ledelse

180 stp

60 stp

60 stp

FAKTA

Videre studier Studiet kvalifiserer for NLA Høgskolens mastergrad i kristendom. Det er også mulig å gå videre på relevante mastergrader i innland og utland innen diakoni og praktisk teologi. Ulike studiesteder vil ha ulike opptakskrav.

Studiested: Oslo Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Søknad og opptak, se side 10

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Bibelen, kirkehistorie og systematisk teologi Karakterdannelse, psykologi og identitet Kommunikasjonsteori Barne- og ungdomsarbeid og menighetsutvikling Organisasjon og ledelse Personalledelse

Studiet kvalifiserer deg for arbeid som trosopplærer, menighetspedagog, frivillighetskoordinator, barne- og ungdomsarbeider, forsamlingsleder, pastor med mer.

Studiet kan tas som deltidsstudium Kontakt studiekonsulent for mer informasjon på telefon 93 41 67 43, e-post: asbjorghelene.bryne@nla.no

49


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

Menighet og ledelse årsstudium

nla.no/menighetogledelse

STUDIER Behovet for teologisk kunnskap og evne til trygg ledelse er stort både i kirker og organisasjoner. Årsstudiet i menighet og ledelse vil gi deg kompetanse på dette området. Gjennom årsstudiet får du grunnleggende kunnskap om de lange linjene i Bibelen, og du får satt denne kunnskapen i sammenheng med kristen etikk og moralsk refleksjon. Du får også en innføring i

Sentrale tema

de største kirkesamfunnene i Norge, i tillegg til kompetanse i å analysere og gi begrunnede svar på aktuelle innvendinger mot kristen tro. Sammen med praktisk anvendbar kunnskap om administrasjon,

nla.no/krd-årsstudium

Årsstudium i kristendom gir deg en innføring i kristendomsfag – sammen med fokus på personlig og åndelig utrustning. Teologien lever ikke i et vakuum, men skal utfordre og berøre menneskers liv og tro. Undervisningen ved høgskolen knytter klassisk evangelisk og luthersk tro sammen med økumenisk åpenhet.

I vår tid er behovet for kunnskap om og kjennskap til den kristne tro stort, og et slikt årsstudium vil gi deg en grundig innføring. Apologetikk hjelper deg til å møte utfordringene som den kristne troen møter i samfunnet.

Bibelen, kristendommens historie, troslære, etikk, apologetikk, religion og livssyn

Videre studier

Yrkesmuligheter

Begge årsstudiene kan inngå i en bachelorgrad i teologi og ledelse ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate, se s. 48.

Kompetansen er nyttig for stillinger i menighets- og organisasjonsliv.

50

60 stp ledelse og psykologi, gir studiet verdifull kompetanse som kan brukes både til tjeneste i menighetog organisasjonsliv og til videre utdanning.

Bibelen, apologetikk, administrasjon og ledelse, personlig utvikling, psykologi, forkynnelse, menighetsutvikling

Kristendom årsstudium

Sentrale tema

Årsstudium

FAKTA Studiested: Oslo Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Søknad og opptak, se side 10 Mulighet for studieturer til London og Israel


Økonomi og administrasjon Økonomisk utdanning, hvor etikk og entrepenørskap er sentrale tema, er viktig i en tid med store endringer i økonomien. Med fokus på høy faglig kvalitet, karakterutvikling og tett kontakt med bedrifter legger vi til rette for at du skal nå ditt fulle potensial – til beste for samfunn og næringsliv.

51


Hauge School of Management

Økonomi og administrasjon

Etisk bevissthet, samfunnsengasjement og evne til nytenkning og innovasjon er ettertraktede egenskaper ved ansatte i bedrifter og frivillige organisasjoner. Med denne bacheloren får du spesialkompetanse nettopp på disse områdene.

I tillegg til en bred og grundig innføring i grunnleggende økonomisk-administrative tema, gir studiet spesiell fordypning innen entreprenørskap, innovasjon og etikk, inspirert av arven etter Hans Nielsen Hauge. Fordypningen i entreprenørskap styrkes gjennom praksis i bedrifter og organisasjoner i tillegg til undervisning. Undervisningen omfatter både kommersielt og sosialt entreprenørskap og gir kunnskaper om hvordan nyetablering kan stimuleres både i velutviklede og underutviklede markeder. 52

Etikk, spesielt forretningsetikk, er et sentralt tema gjennom hele studiet. Faget identitet og danning skal sikre at du får trening i å arbeide aktivt med sentrale etiske utfordringer i alle de økonomisk-administrative fagene. Praksis i bedrifter gir deg erfaring i å identifisere og håndtere etiske utfordringer. Som student hos oss får du en erfaren mentor som følger deg gjennom studiet, leser skriftlige oppgaver i faget og møter deg jevnlig til veiledning og samtale. Siste studieår velger du fordypning, for eksempel i innovasjonsledelse,

innovasjon og entreprenørskap i praksis, økonomisk historie med fokus på haugianske virksomheter eller personalledelse. Du har også mulighet til å velge studieopphold i USA. Studiet har nær kobling til arbeidslivet og henter inn høyt kvalifiserte forelesere både fra næringslivet, frivillige organisasjoner og andre universiteter og høgskoler i Norge og utlandet. Vi tilbyr forkurs til studenter som ikke har kunnskaper tilsvarende matematikk R1/(S1+S2).


Hauge School of Management har noe av den beste faglige kompetansen, både nasjonalt og internasjonalt. Studiet utruster meg til å møte arbeidslivet på best mulig måte. Samtidig får jeg utvikle meg selv som person gjennom refleksjon og samtale både i grupper og med mentor. Eirik Flacké, førsteårsstudent økonomi og administrasjon

STUDIER Bachelor i økonomi og administrasjon med profilering i etikk og entreprenørskap

180 stp Videre studier

FAKTA

Programmet kvalifiserer for videre studier innen økonomi- og administrasjon på masternivå.

Studiested: Oslo Studieavgift per semester: kr 13.000,-

Sentrale tema

Yrkesmuligheter

Sosialt og kommersielt entreprenørskap Markedsføring og innsamling Samfunnsøkonomi Strategi Identitet og danning Bedriftsøkonomi Innovasjon og endringsprosesser Organisering Etikk og ledelse

Ulike typer stillinger innen næringsliv, organisasjonsliv og offentlig sektor.

Mulighet for utvekslingsstudier i USA Søknad og opptak, se side 10

53

LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

nla.no/hauge


Courses taught in English

Political Science, Oslo The Political Science program raises questions such as: Is the right thing to do whatever produces ‘the greatest good for the greatest number’? What are the limits for tolerance in a democratic society? Should voters with higher education have more votes than others in political elections? Political Science is a semester program at bachelor level, it consists of three courses: •• Welfare State and Democracy (10 ECTS credits) •• Democracy in the Age of Globalization (10 ECTS credits) •• Contemporary Political Theory: Justice, Democracy and Multiculturalism (10 ECTS credits)

Intercultural Communication – Field experience, Kristiansand You, who have experience from a non-Western society and have lived in Norway for a while, have valuable intercultural competence. With ‘Intercultural Communication – Field experience’ you can process your experiences in an academic way. Through this study you will continue to develop knowledge about integration into Norwegian working life and social life, and at the same time you get to experience your own cultural background as a positive resource. This 30 ECTS credits program consists of the following two parts: •• Intercultural Communication Theory (15 ECTS credits) •• Field Study (15 ECTS credits)

Contemporary Missiology, Bergen Acknowledging an increasingly multicultural and multireligious Western society, the course challenges students to rethink the importance of mission in a Western context, and a Norwegian context in particular. By offering new and fresh approaches to mission and the study of mission, and missiological perspectives from the Global South, the course will equip students for intercultural ministry abroad, Christian ministry in churches and Christian organizations in Norway. •• Contemporary Missiology (10 ECTS credits) oo Bachelor level course, requires Norwegian Higher Education Entrance Qualification requirement + one year of studies within the field of theology •• Contemporary Missiology (10 ECTS credits) oo Master level course, requires completed bachelor degree in theology 54


Idrett

Idrett er en viktig del av livet. Ă…rsstudiet i idrett gir deg praktisk og teoretisk kompetanse som er nyttig bĂĽde i barne- og ungdomsarbeid, i skolen, i helsesektoren og for egen trening.

55


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

Idrett årsstudium

nla.no/idrett

STUDIER Årsstudium

60 stp Gjennom årsenheten i idrett får du teoretisk og praktisk kunnskap om kroppen, trening og idrett, og lærer om idrettens plass i samfunnet. Studiet inneholder både treningssamling på Lanzarote og en ukes skikurs i Østerrike. Årsenheten gir deg innføring i en rekke idretter og aktiviteter som for eksempel svømming, livredning, klatring, turn, langrenn, alpint, skøyter, padling og ulike ballspill. Her får du prøve deg på det meste og har muligheten til et svært aktivt studieår. Halve studiet består av praktisk aktivitetslære. I dette inngår også idrettsdidaktikk som gir deg kunnskap i undervisning av idrettene.

stoffskifte, ernæring, musklenes virkemåte, nervesystemet, motorikk og grunnleggende cellebiologi. Treningslære og treningsplanlegging er også sentrale tema.

Menneskekroppen er en svært sammensatt organisme og i idrettsstudiet får du lære om

Idretten er en viktig aktør i samfunnet og gis mye oppmerksomhet i media. Barn og unge er ofte aktive i en eller annen idrett, og det er avgjørende i det moderne samfunnet at også voksne er i aktivitet og trening. Gjennom idrettsstudiet får du lære om idrettens rolle i samfunnet.

Videre studier

Sentrale tema

En årsenhet i idrett kan inngå i bachelorgrad i praktisk teologi og ledelse. Den kan også inngå som frie studiepoeng i åpne bachelorgrader.

Idrettspsykologi Praktisk utøving av idretter Styrke og utholdenhetstrening Idrettsdidaktikk Idrett og samfunn Fysisk aktivitet Helse og livsstil

56

FAKTA Studiested: Bergen, Breistein Du må være i normalt god fysisk form ved studiestart. Undervisningen er samlet i ukesbolker. Mellom disse vil det være tid til å jobbe med pensum, arbeide med teoretiske og praktiske oppgaver, samt å gjennomføre egentrening. Studieavgift per semester: kr 4.250,+ avgift til studentsamskipnaden, studieturer og ekskursjoner Søknad og opptak, se side 10


Ex. phil. og ex. fac.

Innføringsstudiene ex. phil. og ex. fac. gir deg en introduksjon til ü studere. Gjennom studiene für du innblikk i grunnleggende forutsetninger og problemstillinger for vitenskapelig virksomhet.

57


LÆRERSTUDIER I JOURNALISTIKK OG MEDIEFAG I MUSIKK I INTERKULTURELLE STUDIER I PEDAGOGIKK I TEOLOGI, LIVSSYN OG MENIGHET I Økonomi og administrasjon I IDRETT I EX.PHIL. / EX. FAC.

Ex. phil. og ex. fac.

nla.no/exphil

STUDIER Innføringsstudier

20 stp (10+10) Innføringsstudiene er obligatorisk i mange bachelorgrader og studiet fra NLA Høgskolen er godkjent som del av graden ved universitet og høgskoler i Norge. Ex. phil. og ex. fac. kan tas som emne i en del årsstudium, eller senere i studiene. Hvilke muligheter har vi til sann erkjennelse? Hva er forutsetningene for et godt liv og et godt samfunn? Innføringsstudiene ved NLA Høgskolen vil gi deg refleksjoner og tanker rundt viktige problemstillinger og du får en innføring i normer for redelig og fruktbar forskning. Dette gir deg et godt grunnlag for dine videre studier, oppgaveskriving og forskning både på bachelor- og mastergradsnivå. Examen philosophicum gir deg kjennskap til et utvalg tenkere, deres forståelse av virkeligheten og menneskets erkjennelsesmuligheter, og deres tanker om forutsetninger

for et godt liv og samfunn. Du får innsyn i grunntrekk og viktige problemstillinger fra vitenskapens historie og i grunnelementer i språkteori, logikk og argumentasjonsteori. Examen facultatum gir en innføring i etiske grunnlagsspørsmål, yrkesetikk og menneskesyn med relevans både for vitenskapelig arbeid og for den menneskelige og samfunnsmessige virkeligheten dette skal tjene. Ex. fac. gir dessuten en innføring i faghistorie og fagforståelse der man møter forskjellige oppfatninger om hva som må kjennetegne vitenskapelig virksomhet.

Sentrale tema Ex. phil. Filosofihistorie Logikk 58

Ex. fac. Faghistorie og fagforståelse (vitenskapsfilosofi) Etikk og menneskesyn

FAKTA Studiested: Bergen Studieavgift per semester: kr 2.250,+ avgift til studentsamskipnaden Oppstart både i vårsemesteret og høstsemesteret Tilbud både om dagtidsstudium og kveldsstudium Søknad direkte til NLA Høgskolen, nla.no/exphil innen 15.4 og 1.11


Utvekslingsmuligheter

Som student ved NLA Høgskolen kan du legge et utvekslingsopphold inn i utdanningen din, enten gjennom praksis i utlandet eller ved å ta et semester eller to ved en av NLA Høgskolens samarbeidshøgskoler/universitet. Ved å ta deler av studiet i utlandet, får du verdifull internasjonal kompetanse. Du vil oppleve spennende og kunnskapsrike akademiske miljøer, få nye faglige perspektiver, få nye venner fra ulike deler av verden, prøve en annerledes hverdag og komme litt på innsiden av den lokale kulturen – på en helt annen måte enn du gjør som turist. Utvekslingsoppholdet kan inngå som en del av graden din, og du vil dermed ikke tape tid på å reise utenlands. Det forutsettes at du består eksamenene. Vi har samarbeid med en rekke institusjoner i Europa, USA, Afrika

og Asia, og vi jobber stadig med å få på plass nye samarbeidsavtaler. På www.nla.no/utveksling finner du en oppdatert oversikt over hvilke institusjoner vi samarbeider med innen de ulike fagfeltene. Studentene ved grunnskolelærerutdanningen og barnehagelærerutdanningen har muligheten til å søke om fire ukers alternativ praksis i utlandet. NLAs hovedprofil på denne praksisen er land i sør, hovedsakelig i Afrika og Asia. For grunnskolelærerstudentene ligger dette tilbudet i tredje studieår, for barnehagelærerstudentene ligger tilbudet i vårsemesteret andre studieår.

nla.no/utveksling

Eksempler på samarbeidsinstitusjoner: •• C alvin College, USA •• K obe International University, Japan •• C hristelijke Hogechool Ede, Nederland •• U niversity of Winchester, Storbritannia •• U nited States International University, Kenya •• L inköping Universitet, Sverige

59


www.nla.no

Besøksadresser: Amalie Skrams vei 3, Sandviken Olav Bjordals vei 41, Breistein

Besøksadresse: Bergtoras vei 120

Besøksadresse: Linstows gate 3

Postadresse: Postboks 74 Sandviken 5812 Bergen

Postadresse: Postboks 410 Lundsiden 4604 Kristiansand

Postadresse: Boks 7153 St. Olavs plass 0130 Oslo

Telefon 55 54 07 00

Telefon 55 54 07 00

Telefon 55 54 07 00

E-post: studier.bergen@nla.no

E-post: studier.gimlekollen@nla.no

E-post: studier.staffeldtsgate@nla.no

NLA Høgskolen Studiekatalog 2014  

Studiekatalog for NLA Høgskolen stuideåret 2014/15 NLA Bergen NLA Staffeldtsgate NLA Mediehøgskolen Gimlekollen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you