Page 1


“Babel 2. 0“ is the photo of the “Peak twin towers” that

I

took

in

Jakarta,

Indonesia.

Humanity has accepted the challenge, and today we see thousands of new and improved versions of the tower of Babel. I find it both encouraging and a bit frightening. After all, a fear of height is the most common fear of all. People, however, never stop dreaming of reaching the top, and will overcome this fear in order to embrace greatness.

The top has not been reached yet, so we can keep on climbing!


Working on this project from the Schematic Design to Final Completion gained me an understanding of how to operate from the initial consultation with the clients all the way through Construction Administration. The challenge of this project was to design 3 Spec Suites on the same floor that will share similar design ideas and materials, but at the same time they needed to stand out and be different from each other. Doing the 3d models of each Suite early in Design Development really helped the client get the sense of the design and materials incorporated for each of the Suites.


In early design development phase we have worked closely with the clients to select the finishes for each suite, which gave us enough time to built detailed 3d model and all the renderings with approved materials. I have worked on this project from Design Development through Construction Administration together with Project Manager Larry Henderson. I have done all the drawings and complete Permit sets for Construction Development phase in Revit, as well as all the 3d modeling and Renderings. I have also built physical marketing boards for each of the 3 suites, which consisted of the drawings, renderings and selected finishes.


Bridging Faiths questions the interaction between different ethnic groups within the urban fabric of Sarajevo, and looks for ways of bridging those

Sarajevo’s riverwalk is a destination that will attract people from both sides of the river. By further site analysis, I have come to conclusion that there are four nodes

differences with the proper architectural design. This thesis explores many historic layers of the city, and changes in urban and architectural fabric of

across the riverwalk that could be utlized,and each of the nodes has its own function corresponding to the location. The nodes will be utilized to the speciic need of

the city. The historic timeline helps to demonstrate the importance of the site selection for the thesis project. The design goal of the project is to create

the site, and create a places of human interaction and different activities. From the previous historic analysis of the urban and architectural typology, the idea for the

a public space that will celebrate the multi religious and multicultural aspects of the city and serve as a place where all the citizens can coexist freely.

nodes will be to symbolically represent a tresholds to different zones of the city according to its history. The irst node (history) is in the Old Town, and it will celebrate the

This thesis analyzes the importance of the river and the bridges of Sarajevo that have been built and maintained from the 15th century. The river Miljacka

richness of the multi religions and architectural expressions of different cultures. The second node (Independence) is located at the Latin Bridge, where the Prince of

flows through Sarajevo from the East to the West side,creating a physical border between the North and the South part of the city. By analyzing the urban

Austria was assasinated and when Bosnia and Herzegovina was inally an Independent country. The third node (Future, progress) is located in the new city zone with

scale of the city, I came to the conclusion that the pedestrian and green zones are very disconnected, and the first goal of the project is to connect the

the shopping malls. The node will have a function to create an easy path for pedestrian to connect with the shopping malls, and celebrate the future and progress

East and the West part of the city by designing a river walk.Within the architectural scale, the site is located in the heart of the Old Town, across the City’s

of the city. The fourth zone (Unity) is located furthest on the West side of the city, and it will connect the riverwalk with the largest green pedestrian zone in the city.

Main Library. The library symbolizes the collective memory and common identity of all the citizens of Sarajevo. Partially located on the river Miljacka,which divides the city on the North (Majority Muslims and Catholics) and the South (Majority Orthodox) side, the river will be utilized as a middle ground. It will become a space that does not belong to any particular religion. In many religions water represents a divine gift, and cannot be owned or possessed. The connection between the North and the South will be achieved through the urban and architectural design of the multifaith space. This new type of Architecture will address a common past and it will emerge out of a secular public institution, one that would lend itself to all ethnic groups.


We have analyzed existing monuments within Washington, D.C, including iconic igures such as the Capitol Hill and the Washington Monument, as well as questioned what constitutes a “monument”, especially in today’s society, respecting global issues, such as commercial markets, residential migration, and iconic skylines. The site proposed for this provocative multi-purpose “skyscraper” is the Department of Commerce building adjacent to the National Mall. The project was exhibited in the District Architecture Center (AIA DC) from May 22nd until June 10th, 2014 (http://aiadc.com/calendar/event/exhibition-opening-reception-tall-dc-new-monumentalism) The project was also published in online magazines : Washingtonian:http://www.washingtonian.com/blogs/capitalcomment/local-news/architecturestudents-design-a-post-height-act-dc.php ArchDaily: http://www.archdaily.com/507075/exhibition-tall-dc-new-monumentalism/ UrbanTurf:http://dc.urbanturf.com/articles/blog/tall_dc_project_from_catholic_university_ challenges_height_acts_limitations/8494 SuckerPUNCH: tp://www.suckerpunchdaily.com/2014/08/13/tall-dc-new-monumentalism-2/ Gizmodo:http://gizmodo.com/why-so-many-american-cities-are-suddenly-getting-taller-1614693798 Archinect:http://archinect.com/news/article/105803115/the-tall-dc-new-monumentalism-exhibitquestions-washington-d-c-s-building-height-restrictions Arch2O: http://www.arch2o.com/tall-dc-new-monumentalism-daniel-gillen/


One of the major concerns of breaking the height limit

sliced out of the mass to allow light into the more unexposed

in Washington DC is that the historical landmarks will be

spaces (blue). Four of the six existing courtyards were preserved

overshadowed. The Iceberg thereby mitigates this concern by

through this process, letting light extend into these exterior

allowing the sun to directly shape the building’s form in order

gathering spaces. The result was the sun sculpted the one mass

to optimize solar exposure as well as allow light to pass through.

into three distinct towers. The carved sides of the towers maintain

Its form responds to the unique solar conditions of the nation’s

their faceted appearance through the exposed diagrid that

capitol while still respecting its historic environment.

supports these towers. However, the glazed faces along the

The Iceberg is located on top of the Herbert C. Hoover building

sides parallel to the original Hoover building give evidence that

adjacent to the National Mall. The form was produced through

these were once one mass. The Iceberg was made for and by

extruding the mass of the existing building upwards to the tower’s

Washington DC.

inal height of 1,000 feet. The mass was then analyzed for its solar exposure using Grasshopper, a plugin for Rhinoceros 3D. Areas of high exposure (red) were strategically carved and

Sun path diagram: When analyzing the solar conditions of DC, the sun path diagram helps determine what angles the sunlight reaches the site. These angles were then used to shape the building ‘s form.

Sun Intensity diagram: Solar intensity reveals the source of the most solar heat throughout a year. This information indicated where solar exposure should be minimized.

Long section cut through the courtyards Scale: 1/16”= 1’- 0”


The Commerce building’s mass was extruded upward to the

courtyards were removed to allow the light in. The remaining mass

inal height of 1,000 feet in order to take advantage of the total

was analyzed for its solar exposure. Red areas indicated high

available space of a skyscraper. The average morning sun angle

amount of solar radiation while blue areas meant low exposure.

is that of 10 am while the average afternoon angle in 3pm. These

The optimal color was orange so that those faces could receive

angles were used to slice the mass to let the most light pass through.

sunlight but not be overheated. Based on the analysis, red areas

Three of the Commerce building’s courtyards were to remain to

were carved out according to angle of the solar rays while blue

maintain some of the original architecture. Spaces above those

areas were uncovered to increase the exposure.


The inspiration for a design of this winery came from a small city of Carmel, in California. The city was established in 1916, and it’s well known as an artist’s city, with many walk1

2

3

in wine tasting areas in the city center. Since the local

4

people and the visitors can experience the wine tasting in the city center, the design of the Carmel winery is oriented towards the visitor’s experience of the wine making process.

The building facade is designed as a theater curtain, with 2 ixed and 2 mechanically movable walls, which can either create shade or provide more natural light into the production space. Movable walls also allow for amazing views 1. The entrance into the production area;

towards the vineyards. The production space is designed as

2. The crush-pad area and the tanks for the wine fermentation;

a grand multi functional space that can be totally opened

3. Loading dock; 4.Ageing and bottling room

up, and serve as a space for the art exhibits, weddings, etc.

7

8

9

10

12

11

13 1. The entrance into the production area 2. The crush-pad area and the tanks for the wine fermentation 3. Loading dock 4.Ageing and bottling room 5. The VIP wine tasting room 6. The ofice space

5

6

7. The wine tasting area 8. The kitchen 9. The ofice space 10. The restrooms 11. The atrium space

1

2

3

4

12. The public entrance 13. The wine storage 14. Outside wine tasting area


14

7

8

9

10

11

13

12

7. The wine tasting area 8. The kitchen 9. The ofice space 10. The restrooms 11. The atrium space 12. The public entrance 13. The wine storage 14. Outside wine tasting

The production area on the ground

The second loor plan functions as

loor is a double height space, as well

the restaurant and the inside/outside

as the ageing room, located deep

wine tasting area. It has 2 exits on the

in the ground.

roof top that also serves as a seating

The ageing room

can be seen through the VIP wine

area

tasting room on the mezzanine level.

the

6

The VIP wine tasting room

5. The VIP wine tasting room 6. The ofice space

with

great

vineyards,

5

views

and

the

towards Ocean.


The production space with the view on the crush pads, fermentation tanks and the ofice space in the glass box.


Our

design

is

is sited at this joint, and its torsion

nature

is the manifestation of a fusing

of order, time, and procession.

force. It is also the manifestation of

Recognizing the tension that exists

a fusing force that connects with

between the historical and the new;

the old by introducing a new form.

the institutional and the communal;

The campus in its existing condition

the secure and the transparent.

is built to keep outsiders in and

This design embraces the tension,

insiders out. The face of DHS should

holding in blanace these opposing

engage the community for whom

elements at the scale of the campus

they serve. We propose opening the

down to the scale of a single brick.

site and maintaing security through

Referencing the historic grid of the

the use of water rather than a wall.

campus there exists an overlapping

We have also isolated the security

system of spatial order void of a

of the campus to a more relaxed

responding joint. The visitors center

and transparent space.

celebrating

the

philosophy poetic


16 12

15

13

17 14 11

6

7

8

Second loor of DHS Visitor Center overlooking the ramp and the staircase

9 10

5

1

4

3

View of the security area

2


The view towards the west facade of the DHS visitor center


SUMMER 2012 | INDEPENDENT GROUP PROJECT

used to ilter water and are softly illuminated

| COLLAGE CITY STUDIO/

by iltered light from skylights in the vaults. This

GUSEVICH-MILES STUDIO, LLC

romantic setting recalls the historic mosques and exotic bazaars of the Middle East. The

Sitting on a hill, McMillan Park offers spectacular vistas of the city, the Basilica of the Shrine of the Immaculate Conception, the U.S. Capitol, and the Washington Monument. Below the vast green roofs that compose the surface of the site, away from public view, is a grid of catacombs illed with sand which were

green ecology above conceals an alternative ecology of sand and water below. This project was undertaken as a pro-bono initiative, with three other students, under the direction of Professor Miriam Gusevich.


McMillan

Park,

a

landmark

designed

designated by

historic

Frederick

green space above a unique Bazaar in the

Law

vaults, a new community recreation center

Olmsted Jr. was featured on Landslide, The

with a working cell demonstrating the

Cultural Landscape Foundation’s annual

original slow sand iltration process, and an

list of at-risk and threatened Landscapes in

Urban Beach that daylights the buried creek

2010.

We have presented an alternative

for recreation and water management. This

People’s plan on behalf of McMillan Park

unconventional tool in the community’s 25

Committee and Friends of McMillan Park.

years preservation effort demonstrates how

Using the Olmsted Walk and the service

to protect and transform the site to be a

courts as a historic template, it preserves

landmark for the future.

a main proportion of the vaults below and green roof above. The Park features the


Fragmentation of time 12 hexagons represent the number of months in the year, thus representing a yearly cycle. It symbolizes completiton and wholesness. Materials : plywood, zinc threaded rod, zinc-plated hex nuts, acrylic sheet, fabric.

dimensions: 6” x 6” lenght: 12” Thickness of the hexagons: 8 hexagons making a structure of the bag = 1/8” 4 hexagons making the handles= 1/4”

The main design feature of the bag was

its

transformation.

Each

of

the

12 layers of the bag structure can be adjusted, moved closer or further apart. The idea was that bag can be changed according

to

different

personalities

and styles. The bag does not have the top or the bottom. It can be carried on

each

of

the

4

sides.


DRAWINGS

“I prefer drawing to talking. Drawing is faster and leaves less room for lies. “ Le Corbusier


Freehand drawings

Freehand drawings

University of Sarajevo, 2009.

Korcula, Croatia, 2010.


photography

“To me, photography is an art of observation. It’s about inding something interesting in an ordinary place... I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.”

Elliott Erwitt


Relections at Keppel Bay, Singapore, 2010.

The Peak Twin Towers, Jakarta, 2010.


The Wall Street, New York, 2012.


Thank you for your time and consideration!

Profile for Nina Sakic

Architecture Portfolio by Nina Sakić  

Architecture Portfolio by Nina Sakić  

Profile for nina-1104
Advertisement