ΣΑΙΝΙΑ 2

Page 1

Τεύχος 2 Ιούνιος 2011

45ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ1

Τα Σαΐνια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ: Το δέντρο μας στην Αθήνα

Πάλι κοντά σας ... 2

Εκδήλωση στο Μουσείο επιστημών και τεχνολογίας

Γεια σας παιδιά!!!

Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

3

Ενδιαφέρουσες προτάσεις

4

Περιβάλλον

5

Περιβάλλον

6

Παροιμίες, αινίγματα

7

Συμβουλές για το καλοκαίρι

8

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Το καλοκαίρι μας περιμένει και εμείς όπως είχαμε υποσχεθεί είμαστε πάλι κοντά σας με το δεύτερο τεύχος. Ελπίζουμε να σας αρέσει γιατί μέσα σ’ αυτό θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα!!!

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ « ΤΑ ΤΡΙΤΑΚΙΑ » Στο σχολείο μας παίξαμε με Θέατρο Σκιών ένα παραμύθι της Α.Δαρλάση, που ο τίτλος του είναι «Το δέντρο που είχε φτερά» Αφού πρώτα διαβάσαμε το βιβλίο, μας ήρθε η ιδέα να το παρουσιάσουμε στους συμμαθητές μας με έναν διαφορετικό τρόπο. Έπειτα από πολλές πρόβες καταφέραμε να το

τελειοποιήσουμε μαθαίνοντας τους ρόλους και τα λόγια μας. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε πολύ γιατί δεν θυμόμασταν τη σειρά μας και επειδή δεν είχαμε ξαναπαίξει με φιγούρες πάνω σε πανί. Επίσης το διαφορετικό σ΄αυτή την προσπάθεια είναι ότι εδώ δεν είναι πρωταγωνιστής ο Καραγκιόζης με

τους φίλους του ,που όλοι ξέρουμε, αλλά ένα δέντρο, ένα πουλάκι και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες και στοιχεία της φύσης. Νιώσαμε πολύ ωραία μ΄αυτό που κάναμε γιατί για πρώτη φορά δεν ήμασταν θεατές σε μία παράσταση αλλά ήμασταν πίσω απ΄το πανί και παίζαμε εμείς!!!


Σελίδα 2

Δράσεις και αποδράσεις

Τ α Σα ΐ ν ι α

Το δέντρο μας ταξίδεψε για το Μουσείο ελληνικής παιδικής τέχνης Παιδιά αν θυμάστε στο προηγούμενο τεύχος σας μιλήσαμε για το διαγωνισμό του Μουσείου Ελληνικής παιδικής τέχνης, όπου είχαμε δημιουργήσει ένα εικαστικό χαρτόδεντρο. Το δέντρο μας λοιπόν έφτασε στην Αθήνα, όπου εκτέθηκe μαζί με άλλα δέντρα στην στάση του μετρό στο Σύνταγμα. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό. Καμαρώστε και εσείς μαζί μας το δέντρο μας, που βρίσκεται ανάμεσα σε όμορφες κατασκευές άλλων σχολείων της Ελλάδας.

Επίσκεψη στο Μουσείο επιστημών και τεχνολογίας Στις 7 Μαίου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εκεί παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από τη ζωή του Αντουάν Εξυπερή (Antoine de Saint Exupery) του διάσημου Γάλλου συγγραφέα. Επίσης έγινε ένας μεγάλος διαγωνισμός ζωγραφικής με τον τίτλο « Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει!». Σε αυτό το διαγωνισμό πολλά σχολεία έλαβαν μέρος. Μαζί και το δικό μας. Βραβευτήκαμε παίρνοντας το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία “Ζωγραφική-πόστερ». Το έργο μας ήταν ένα τριαντάφυλλο που μέσα στα πέταλά του είχε τους πλανήτες που ταξίδεψε ο μικρός πρίγκιπας. Ο διαγωνισμός είχε και πολλά άλλα έργα όπως: ζωγραφική, κόμικς και βιβλία. Μετά τη βράβευση όλοι έφυγαν χαρούμενοι! Μας άρεσε πολύ που επισκεφτήκαμε ένα τέτοιο Μουσείο και που συμμετείχαμε σε ένα τέτοιο διαγωνισμό. Θα θέλαμε να το ξανακάνουμε και την επόμενη φορά να ακούσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα. Να φύγουμε γεμάτοι γνώση και χαρά.


Τεύχος 2

Σελίδα 3

Εκδρομή στη Αρχαία Ολυμπία Μια μέρα στις 06:45π.μ. ένα πούλμαν βρίσκονταν έξω από το σχολείο. Όλα τα παιδιά τις τρίτης και της τετάρτης βγήκαν έξω και τρέχοντας έφτασαν στο πούλμαν. Μόλις μπήκαμε στο πούλμαν όλα τα παιδιά χαρούμενα έκατσαν στις θέσεις τους και έβαλαν τις ζώνες τους. Στη διαδρομή είδαμε όλες τις ομορφιές της φύσης, επίσης διάφορα λουλούδια και δέντρα μαζί με ζώα και πολλούς ανθρώπους. Όταν φτάσαμε εκεί η Κυρία Αλεξάνδρα μια αρχαιολόγος, μας πήρε και μας πήγε στον αρχαιολογικό χώρο. Κατόπιν μας έδειξε το Γυμνάσιο και την Παλαίστρα εκεί όπου οι αθλητές προπονούνταν. Μετά από λίγη ώρα μας πήγε στο Ναό του Δία, και αργότερα μας έδειξε το Στάδιο. Εκεί μας έβαλε να αγωνιστούμε αγόρια και κορίτσια. Από τα αγόρια νίκησε ο Αντρέας και από τα κορίτσια η Κατερίνα. Αφού τελείωσαν οι αγώνες μας φώναξαν να πάρουμε τα βραβεία που ήταν ένα κλαδί φοινικιάς και μια κόκκινη κορδέλα. Αργότερα μας πήγαν στο Ναό του Δία για να μας δώσουν τα στεφάνια αγριελιάς. Μετά από τη βράβευση ανεβήκαμε σε μια άμαξα και η Κυρία Ρούλα μας έβγαλε φωτογραφία. Σε λίγο πήγαμε σε ένα κυλικείο να φάμε. Μετά πήγαμε στο Μουσείο και μας ξενάγησε ο Κύριος Στέλιος. Το Μουσείο είχε πολλά πράγματα όπως τα ειδώλια, διάφορα αγγεία, κτερίσματα, αγάλματα, τους άθλους του Ηρακλή, το άγαλμα του Δία και του Απόλλωνα, περικεφαλαίες και δόντια και αυτιά ταύρου. Όμως αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ένα άγαλμα που λεγόταν ο Ερμής του Πραξιτέλη. Όταν φύγαμε από εκεί πήγαμε σε μια κατασκήνωση που λεγόταν Green Camp. Εκεί σταματήσαμε και όλα τα παιδιά κάθισαν να φάνε. Στην αρχή πήγαμε να πάρουμε σουβλάκια με πατάτες και ψωμί και αργότερα πήραμε χυμούς και παγωτά. Ύστερα σταματήσαμε το φαγητό και πήγαμε να παίξουμε. Κάποια παιδιά πήγαν στα γήπεδα να παίξουν και κάποια άλλα παιδιά πήγαν στις κούνιες. Παίξαμε πολύ ωραία όμως ήρθε η στιγμή που έπρεπε να φύγουμε. Τα παιδιά χαρούμενα αλλά και λυπημένα που φεύγαμε, μπήκαν στο πούλμαν έβαλαν την ζώνη τους και ξεκινήσαμε για το σχολείο. Μόλις φτάσαμε στο σχολείο τα παιδιά έβγαλαν τις ζώνες τους και κουρασμένα κατέβηκαν κάτω. Αυτή η εκδρομή ήταν από τις πιο αγαπημένες μας.


Σελίδα 4

Τα Σαΐ νια

ακούω, βλέπω, διαβάζω, επισκέπτομαι Κάθε φορά από αυτή τη στήλη θα σας κάνουμε διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις

Για αυτές τις μέρες του καλοκαιριού σας προτείνουμε ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο. Λέγεται «Το μεγάλο βιβλίο της αντιβαρεμάρας» από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα βιβλίο για να διασκεδάζετε παντού και πάντα: Δραστηριότητες, χαρτοκοπτική, κόμποι, επιδεξιότητα, πειράματα, παιχνίδια.

Πάμε καμιά βόλτα;;; Παιδιά έχετε επισκεφθεί το Ερπετόραμα; Αν όχι τρέξτε να προλάβετε. Για λίγες μόνο μέρες στο γήπεδο Νίκη Προαστείου υπάρχει έκθεση με ερπετά. Ανακόντα, πύθωνες, κόμπρες, κροταλίες αλλά και πολλά ελληνικά φίδια σας περιμένουν. Αν είστε τυχεροί ο υπεύθυνος μπορεί να βγάλει κάποιο φίδι να χαϊδέψετε.

WWF Παιδιά έχετε ακούσει για το WWF; Είναι ένας οργανισμός ο οποίος με τη δική μας βοήθεια προστατεύει άγρια ζώα και γενικά τον πλανήτη μας. Με μια μικρή συνδρομή το χρόνο μπορείς να υιοθετήσεις ένα πάντα, δελφίνι, μια χελώνα καρέττα καρέττα, μια τίγρη και άλλα άγρια ζώα. Μαζί θα λαμβάνεις ένα περιοδικό και πολλά άλλα πράγματα για το ζώο που υιοθέτησες. Αξίζει τον κόπο να βάλουμε όλοι το χεράκι μας για να κρατήσουμε το πλανήτη μας ζωντανό. Αναζητήστε πληροφορίες στο www. wwf.gr

Στείλτε μας κα ι τις δικές σας προτάσεις για ότι ενδιαφέρον ακούσατε, είδα τε ή για όποιο ενδιαφέρον μέ ρος επισκεφθ ήκατε.


Τεύχος 2

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν οι βόρειες περιοχές της Αμερικής, η Γροιλανδία, οι βόρειες ακτές της Ευρώπης και της Ασίας και η Ανταρκτική. Ο περιοχές αυτές είναι σκεπασμένες με πάγο πάντα αφού οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν τελείως πλάγια σε αυτές και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή (έως –60 βαθμούς). Έτσι και εδώ όπως και στην έρημο, λίγα είναι το φυτά και τα ζώα που μπορούν να προσαρμοστούν στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Εκεί ζουν κυρίως τάρανδοι, πολικές αρκούδες, αλεπούδες, λαγοί και μερικά αποδημητικά πουλιά.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Είναι δυνατόν να περάσουν και χρόνια χωρίς να βρέξει καθόλου. Άλλοτε πάλι βρέχει τόσο πολύ που η άμμος δεν προφταίνει να απορροφήσει το νερό και σχηματίζονται προσωρινές λίμνες. Όμως γρήγορα εξαφανίζεται κάθε ίχνος υγρασίας λόγω της μεγάλης εξατμίσεως. Μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα των βροχών μπορεί κανείς να θαυμάσει τις καταπληκτικές ικανότητες των φυτών που φυτρώνουν. Εκτός από αυτά τα φυτά, υπάρχουν και άλλα που είναι πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία και διατηρούνται όλο το χρόνο. Πολλές φορές, ενώ φαίνονται ότι έχουν ξεραθεί εντελώς, με την ελάχιστη ποσότητα νερού ξαναζωντανεύουν. Τα φυτά αυτά δεν έχουν φύλλα αλλά αγκάθια και ανήκουν κυρίως στα κακτώδη.


Σελίδα 6

Τα Σαΐ νια

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι ξέρετε για το βασιλιά των ζώων;;;;

Το λιοντάρι είναι από τα πιο δυνατά και επιβλητικά θηλαστικά. Έχει μήκος που φτάνει τα 3 μέτρα, ύψος 1 μέτρο και βάρος τα 250 κιλά. Τα αρσενικά έχουν χαίτη που καλύπτει το κεφάλι, τους ώμους και μερικές φορές φτάνει ως την κοιλιά. Τα λιοντάρια ζουν σε μικρές ομάδες με έναν αρσενικό για αρχηγό και μερικά θηλυκά με τα παιδιά τους. Οι λέαινες γεννούν από 2 έως 6 μικρά τα οποία θηλάζουν για τρεις μήνες και στους επόμενους εννέα μαθαίνουν να κυνηγούν. Τα λιοντάρια είναι ζώα τεμπέλικα και προτιμούν να περνούν τον καιρό τους ξαπλωμένα. Κυνηγούν μόνο όταν πεινούν. Επιτίθονται σε όλα τα ζώα, προτιμούν όμως τις ζέβρες και τις αντιλόπες. Συνήθως κυνηγούν την νύχτα στήνοντας ενέδρα στις πηγές όπου τα ζώα πάνε να ξεδιψάσουν.

Ξέρετε πιο ζώο θεωρείται το εξυπνότερο;;;;; Ο χιμπατζής είναι ένας μεγαλόσωμος πίθηκος. Το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο και το βάρος του το 75 κιλά. Αναρριχώνται με άνεση αλλά προτιμούν να βρίσκονται στο έδαφος. Περπατούν όρθιοι αλλά και με τα τέσσερα. Τρέφονται με φρούτα και φύλλα αλλά όταν τους δοθεί ευκαιρία και με τερμίτες, προνύμφες και μικρά θηλαστικά. Οι χιμπατζήδες ζουν ομαδικά στην κεντρική και δυτική Αφρική. Φτιάχνουν την φωλιά τους στα δέντρα στο βάθος του δάσους. Μπορούν να κατασκευάσουν σύνεργα από κλαδιά τα οποία χρησιμοποιούν για να βγάλουν τους τερμίτες από τη φωλιά τους. Ο χιμπατζής θεωρείται το εξυπνότερο ζώο. Μοιάζει πολύ στον άνθρωπο και γι’αυτό χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο για μελέτη.


Τεύχος 2

Σελίδα 7

Μερικές παροιμίες για τον Ιούνιο 

Τον Ιούνιο αφήνουν το δρεπάνι και σπέρνουν το ρεπάνι.

Το τραγούδι του Θεριστή, η χαρά του Αλωνιστή.

Από την αρχή του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή.

Αυτό το ξέρατε;;;

Ένα βιολί αποτελείται περίπου από 70 κομμάτια ξύλου!

Η καρδιά του σκαντζόχοιρου χτυπά κατά μέσο όρο 300 φορές το λεπτό!

Οι καμήλες έχουν 3 βλέφαρα που την προστατεύουν από την άμμο!

Ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του λαμπτήρα, φοβόταν το σκοτάδι!

Αν κάνουμε ανακύκλωση σε ένα γυάλινο βάζο, η ενέργεια που εξοικονομούμε αντιστοιχεί στη λειτουργία μιας τηλεόρασης για 3 ώρες!

Αν μασάτε τσίχλα όταν καθαρίζετε κρεμμύδια, θα αποφύγετε τα δάκρυα!

Ο μέσος άνθρωπος βλέπει 1460 όνειρα το χρόνο!

Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο είδη ζώων στον πλανήτη μας!

Ώρα για αινίγματα 

Άμα βλέπω δεν το βλέπω και το βλέπω όταν δεν βλέπω. Τι είναι;

(οριενό οΤ)

Με κοιτάζεις, σε κοιτάζω, τρως, τρώω, γελάς, γελάω, άνθρωπος δεν είμαι. Τι είναι; (ςητφέρθακ Ο)

Είμαι, είμαι μα τι είμαι; Άμα με πεις παύω να είμαι. Τι είναι;

(όκιτσυμ οΤ)

Πάντα κοντά σου βρίσκομαι, αν κάτι σε φωτίζει. Τι είναι;

(άικσ Η)

Μπαίνει μέσα από το τζάμι χωρίς να το σπάσει; Τι είναι;

(ςωφ οΤ)


ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

   

Παιδιά τώρα το καλοκαίρι πρέπει να θυμόμαστε πώς να προστατευόμαστε από τον ήλιο. Ο ήλιος καίει και μας κάνει κακό. Γι’αυτό αν θέλουμε να ευχαριστηθούμε το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις παρακάτω συμβουλές: Δεν καθόμαστε στο ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Πρέπει να βάζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο. Να πίνουμε συχνά νερό, χυμούς. Να φοράμε πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Από εμάς τα Σαΐνια, πολλές ευχές για ένα καλό καλοκαίρι. Πολλές βουτιές αλλά με προσοχή για να περάσουμε καλά. Ραντεβού το Σεπτέμβρη πίσω στο σχολειό μας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.