Page 1

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

3. Poveži smiselne besedne zveze!

1. Križanka

morski • kulturna • Salzburški • alpsko • Kansas • Abu • Svetinje • Albert • Kralj •

V mesecu novembru nestrpno pričakujemo sedmi del filma o najslavnejšem čarovniku Harryju Potterju. Bunkeljske knjigobube in filmoljube vabimo v čarovniški svet, da se pozabavate s križanko o tej krasni domišljijski pripovedi. 1. 2. 3.

• festival • smrti • City • Dabi • dediščina • Einstein • Tutankamon • smučanje • lev

4. Drži ali ne drži?

4.

a) 9. 11. 2010 se bo v Abu Dabiju v Združenih državah Amerike končala letošnja sezona Formule 1. DA NE b) 11. 11. 1918 se je končala prva svetovna vojna. DA NE c) Novembra leta 1855 so na reki Zambezi v Afriki odkrili Viktorijine slapove. DA NE č) 20. 11. je evropski dan otrokovih pravic. DA NE d) Naslov najbolj prodajane knjige na svetu se pravilno zapiše: Guinesova knjiga rekordov. DA NE

5. 6. 7. 8. 9. 10.

1. Najbolj uspešna čarovnica v letniku. 2. Hermionin hišni ljubljenček. 3. Časovni stroj. 4. Hudobni čarovnik, s katerim so sodelovali Jedci smrti. 5. Troglavi pes. 6. Predmet za doseganje nesmrtnosti temnih čarovnikov. 7. Učitelj predmeta Čarobni napoji Robaus _______. 8. Pisateljica zgodbe. 9. Slovenski prevajalec Harryjevih dogodivščin. 10. Trapets je hišni _________.

5. Mreža V mreži je skritih 11 besed, povezanih s pravljicami. Išči jih v vseh smereh. Pobarvaj jih in izpiši. Ostalo ti bo 17 neporabljenih črk. Preberi jih po vrsti. Odkril boš znano resnico o pravljicah. Se strinjaš? Znaš našteti nekaj primerov?

Geslo:______________________________ 2. Poišči vsiljivca – prečrtaj besedo, ki ne sodi med druge! a) Salzburg: Unescova kulturna dediščina, Oda radosti, Mozartove kroglice, Amadeus b) Gremo mi po svoje: Jure Zrnec, Miha Hočevar, Lado Bizovičar, Matevž Štular c) Embalaža: plastične vrečke, žarnice, plastenke, ovojne folije č) Unicefova polovička: ambasadorji dobre volje, TOM telefon, pravica otrok do dobrin socialne varnosti, Konvencija o človekovih pravicah

A

N

»

I

J

L

A

R

K

V

V

E

A

S

D

N

I

E

O

O

M

E

Z

M

N

A

»

L

Z

D

G

A

V

D

O

L

K

E

K

R

O

N

A

B

A

M

A

K

R

O

T

S

A

P

R

Z

A

K

L

A

D

O

T

A

»

E

R

S

A

T

R

I

Besede:

1._______________

2. _______________

3._______________

4. _______________

5._______________

6. _______________

7._______________

8. _______________

9._______________

10. _______________

11._______________

Rešitev:___________________________________

6. RAZRED


Bistroumnicenovember

KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

2010

Kompostiranje

je prostor, kjer so postavljeni zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov.

Embalaža

se zelo pazljivo shranjujejo, da ne pridejo v stik z vodo, podtalnico, zemljo, saj lahko povzročijo veliko škode za živa bitja. Mednje sodijo zdravila, baterije, akumulatorji, termometri, kozmetika, barvila, pesticidi, škropiva. Shranimo jih in jih odnesemo v potujoči zabojnik.

Ekološki otok

je zbiranje bioloških ali organskih odpadkov, ki se razkrojijo v kompost.

Nevarni odpadki

so plastenke, pločevinke pijač in živil, plastična embalaža šamponov, zobnih past, tekočih mil, plastični lončki, plastične folije in plastične vrečke. Embalažo vedno izpraznimo in tudi stisnemo. Odstranimo tudi pokrovček.

7. V novembrski številki NG Junior si lahko prebral tudi zgodbe o velikih selitvah živali. Spodaj imaš zapisanih šest besed, povezanih z metulji, ki drevesa prekrijejo kot čudovito oranžno črno listje. A žal se je v vsako besedo prikradla odvečna črka. Izpiši jo. Izvedel boš ime teh zanimivih metuljev. GOMSENICE ____ SOVILNICE ____ KANNADA ____ DAREVESA ____ JAJČERCA ____ MEHHIKA ____

8. Spoznali ste velikana 20. stoletja, genija, ki je svoje življenje posvetil predanemu znanstvenemu delu. V slikovni uganki boš našel še druge izjemne ljudi, ki so skozi zgodovino predano odkrivali tančice novih spoznanj. Namigi in asociacije ti bodo v pomoč pri delu. Poišči in preberi njihove biografije, zagotovo te bodo navdušile. a)

b)

Filozof starega veka 384 pr. n. št.–322 pr. n. št.

Italijanski astronom, fizik 1564–1642

»Zemlja se nahaja sredi vesolja.«

»Sonce je središče vesolja.«

_____________________ c)

_____________________ č)

Slovenski fizik 1853–1893 Zakon o sevanju črnega telesa.

Fizičarka, kemičarka 1867–1934 Odkritje radija in polonija, dvakratna Nobelova nagrajenka

_____________________

_____________________

d)

e)

Fizik, elektroinženir, kemik 1856–1943 Izmenični tok ____________________

Letalski konstruktor, pilot 1886–1911

Rešitev: _____________________

6. RAZRED

_______________________

© ISTOCKPHOTO / PANAGIOTIS KARAPANAGIOTIS (a); © ISTOCKPHOTO / STEVEN WYNN (b); WIKIPEDIA (c); WIKIPEDIA (Ë); WIKIPEDIA (d); WIKIPEDIA (e)

6. Poveži besedo z njeno razlago.


KVIZ R NG JUNIO

BISTROUM

Bistroumnicenovember 2010

9. Albert Einstein velja za enega izjemnih ljudi in največjih mislecev 20. stoletja. Ali si že prebral njegov zanimiv življenjepis? Bil je moder, odkrit in zabaven človek. Poišči in izloči napačen podatek. a) Albert Einstein se je že kot majhen deček razlikoval od drugih otrok. Bil je tih, miren in nedružaben. Veliko je opazoval naravo in že pri 12-ih letih bral knjige o naravi, astronomiji in matematiki. b) Zaradi velike splošne razgledanosti je bil zelo priljubljen pri učiteljih. c) Dneve je preživljal zakopan v kupe knjig in v laboratorijsko delo. Po svetu je hodil skuštranih las in v pomečkani obleki. č) Leta 1905 je objavil štiri znanstvene študije o svetlobi, atomih, relativnosti in jedrski energiji. Tedanja znanja je nadomestil z novimi razlagami o času, prostoru in razumevanju vesolja. Leta 1921 je prejel Nobelovo nagrado za svoje znanstvene doprinose človeštvu. 10. Ne za domačo naDlogo, ampak za prijetno bistroumno nalogo beri, raziskuj, išči in sprašuj … Kaj je EKOLOŠKA KATASTROFA?!? Ali je tudi v tvoji moči, da zmanjšaš možnost nastanka katere od ekoloških katastrof?

6. RAZRED

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_6R  

http://junior.si/images/uploads/bistroum/bistro_nov10_6R.pdf

Advertisement