Värmdö magasin #47 (0121)

Page 1

S T O C K H O L M S M AGA S I N E N VÄ R M D Ö #47 • I D I T T O CH G R A N N ENS K VA RT ER

VÄRMDÖ MAGASIN

Stockholmsmagasinen nr 47

Besök på Hotell Blå Blom ”Vi vill att hotellet ska andas Gustavsberg som bruksort.”

Uteliv: Poolpassion & uterum Förgyll trädgården med en egen pool eller bygg ett nytt uterum

I väntan på nästa vernissage Galleri Melefors satsar stort på utställningar online och nya interaktiva verktyg

Entertainern

1 | 20 21

”I vanliga fall får man ju en enorm energi av publiken, de fattas verkligen, det är ju på grund av publiken jag gör det jag gör. Nu längtar jag efter att stå framför en publik och känna den där nerven när jag kör, samtidigt är det bara att acceptera läget som det är och göra det bästa av situationen.” – David Lindgren –


NIMBUS GROUP STOCKHOLM – BÅTVAR U MÄR K E N I VÄR LD S K LAS S

NIMBUS T8

NIMBUS C8

LÄNGD: 8,15 M BREDD: 2,60 M KOJPLATSER: 2

LÄNGD: 8,15 M BREDD: 2,60 M KOJPLATSER: 2

NIMBUS T9

NIMBUS C9

LÄNGD: 9,35 M BREDD: 2,95 M KOJPLATSER: 2

LÄNGD: 9,35 M BREDD: 2,95 M KOJPLATSER: 2

NIMBUS W9

NIMBUS T11

LÄNGD: 9,35 M BREDD: 2,95 M KOJPLATSER: 2+2

LÄNGD: 12,40 M BREDD: 3,46 M KOJPLATSER: 2+2

NIMBUS C11

NIMBUS 305 COUPÉ

LÄNGD: 12,40 M BREDD: 3,46 M KOJPLATSER: 2+2

LÄNGD: 10,07 M BREDD: 3,25 M KOJPLATSER: 4+2

NIMBUS 305 DROPHEAD

NIMBUS 365 COUPÉ

LÄNGD: 10,07 M BREDD: 3,25 M KOJPLATSER: 4+2

LÄNGD: 11,56 M BREDD: 3,50 M KOJPLATSER: 4+2


Hos Nimbus Group Stockholms tre marinor hittar du ett stort utbud av båtar från exklusiva varumärken – Nimbus, Paragon, Alukin, Axopar, Bella, Aquador, Flipper och Falcon. Vi ger dig service i toppklass och hjälp att hitta rätt båtmodell för dina behov.

NIMBUS 405 FLY

PARAGON 31 FLY

LÄNGD: 13,33 M BREDD: 3,86 M KOJPLATSER: 6

LÄNGD: 10,59 M BREDD: 3,38 M KOJPLATSER: 4

ALUKIN C750

ALUKIN SCR850

LÄNGD: 7,50 M BREDD: 2,34 M KOJPLATSER: 2

LÄNGD: 8,50 M BREDD: 2,60 M KOJPLATSER: 2+2

AQUADOR 28 HT

AQUADOR 25 DC

LÄNGD: 8,55 M BREDD: 3,05 M KOJPLATSER: 4+2

LÄNGD: 7,97 M BREDD: 2,56 M KOJPLATSER: 3+2

FLIPPER 900 DC

FLIPPER 650 DC

LÄNGD: 9,05 M BREDD: 3,10 M KOJPLATSER: 2+2+2

LÄNGD: 6,74 M BREDD: 2,46 M KOJPLATSER: 2+2

FALCON BR8

Nimbus Lidingö | 08 - 584 905 70 | nimbusstockholm.se

LÄNGD: 7,06 M BREDD: 2,60 M

Nimbus Saltsjö-Duvnäs | 08 - 716 60 60 | nimbusstockholm.se Flipper Marin | 08 - 544 44 240 | flippermarin.se
Breda plank i

Härdad Ask

Ett nytt tåligare trägolv - för hem och offentlig miljö

BJELIN HÄRDAD ASK SMEDSTORP - SELECT - GRÅ MATTLACKAD - 208 X 2378 MM


VÄRLDSLEDANDE SVENSK GOLV TEKNIK FRÅN FÖRETAGET SOM UPPFANN KLICKGOLVET

WWW.BJELIN.SE


UPPTÄCK 1700 M2 MÖBELOUTLET 1,5 timme söder om Stockholm har vi fyllt hela 1700 m2 med möbler, tidlös design och exklusiv heminredning som väntar på att upptäckas av dig. Väl mött på Newport Premium Outlet i Norrköping.


NEWPORT OUTLET NORRKÖPING. KROMGATAN 2, INGELSTA HANDELSCENTRUM. TEL: 011- 443 39 90. www.newport.se/outlet

newportoutlet_norrkoping


MODEL/ EASTHAM

Stjärnurmakarna Nacka Forum 08-55105030 eller Sickla Galleria 08-6420030


V VÄRMDÖ VÄ #01.21 17

DAVID LINDGREN:

”Det är det bästa jag vet, att njuta av en stjärnklar himmel över vår tomt efter ett gig. När jag åker över broarna är det som att komma hem.”

24

15

AKTUELLT L GLASSVILLAN & VINDÖ BILGALLERI ........................................................................................................... 15 LT: ENTREPRENÖREN: BLÅ BLOM - EN PÄRLA I GUSTA TA TAV AVSBERGS HAMN ......................................................................17 MODE: VÅ V VÅRFEELING HOS STRÖMS .................................................................................................................................... 21 AKTUELLT L VILLAPRISERNA FORTSAT LT: A UPPÅT ATT Å I VÄ ÅT V VÄRMDÖ....................................................................................... 23 PERSONLIGT: VI MÖTER LET´S DANCE-AKTUELLA DAV A AVID LINDGREN ................................................................. 24 GALLERI MELEFORS: I VÄ V TAN VÄNTA T P NÄSTA PÅ T VERNISSAGE........................................................................................... 30 TA FRÅGA JURISTEN: SKYDDA ARVET.................................................................................................................................. 33 INSPIRAT A ATION: BYGG DITT EGET UTERUM MED FINA DETA T TALJER ............................................................................37

DESSUTOM I DETTA T NUMMER: TA LEDARE 13 • PROMENERA MED ETT PROFFS PÅ INGARÖ 15 • FÖRGYLL TRÄDGÅRDEN MED EN POOL 35 SOLGULA KÄNSLOR 39 • PA P TAENIUS PANTA T – ALLT L LTID VID DIN SIDA 41 • SILFVERSTOLPE: TINGENS TEAT A ATER 43 GAMLA & NYA Y KLASSIKER 45 • VÄ YA V VÄSTERVIK: HITTA T DIN FAV TA A AVORITHAMN I TJ T TJUST SKÄRGÅRD 46 DITT MAGASIN 50 11


Mer båtliv. Mindre bekymmer. Reservera, checka in och kasta loss!

Hur fungerar Skipperi Fleet? Abonnera på båt med en fast månadsavgift. Tillgång till 140 båtar i Sverige i fler än 20 hamnar. Reservera en ledig båt i en hamn som passar dig. Lås upp båten och checka in digitalt på plats. Flytvästar, plotter och annat nödvändigt finns i båten. Ut och upplev båtlivet, utan krångel! Nybörjare? Inga problem, teoretisk och praktisk båtutbildning ingår!


LEDARE

Dags att vaxa båten REDAKTIONENS TRE VÅRTIPS

EKOHACKS Dags för vårstädning! Ellinor Sirén, kvinnan bakom Ekotipset på sociala medier, har här samlat alla sina bästa tips och råd i en miljöklok handbok.

EFTER EN KALL FEBRUARI så kom våren snabbt, snön smälte på ett par dagar och ville man se den vita varan så fick man bege sig till fjälls. Vi som gillar vinter tyckte kanske att den försvann lite väl fort men nu nalkas varmare tider. Om en månad ska båten i sjön så det blir till att lägga några dagar på att göra den så där riktigt blank och fin. Ett löfte i år är att försöka använda den lite mer för ibland känns det som om den största tiden på året med båten tillbringas när den ska upp eller i. Något som är synd när vi har kanske världens vackraste skärgård precis om knuten. En skärgård som kan njutas både vår, sommar och höst. En skärgård som skänker lugn till själen och bara blir vackrare ju längre ut man kommer. Till er som inte har egen båt kan jag tipsa om de nya möjligheter som numera finns att såväl dela som att hyra båt, enkelt smärtfritt och inte särskilt dyrt. Du får en ren fulltankad båt som du kan bruka för en dag eller längre perioder, ingen skötsel, inga stora kostnader men en enkel access till böljan den blå. DAVID LINDGREN ÄR KILLEN med många äss i rockärmen, sångare, dansare, entertainer och programledare är bara några av alla de roller han hittills axlat och fler kommer det att bli. Just idag den 20 mars när du får hem magasinet gör David tillsammans med Petra Mede entré som programledare för Let’s Dance. Något jag tror borgar för en riktigt härlig säsong där säkert ett eller annat upptåg ryms.

det lilla pittoreska hotellet som sedan 2008 drivs av Ragnar Flink och Sofia Rosengren. Här har man tagit vara på läget och släppt in mycket influenser från den gamla porslinsfabriken. Tycker absolut att ni ska ta er tid för ett besök och njuta av deras nyligen startade Afternoon Tea-koncept, ett perfekt sätt att tillbringa en härlig eftermiddag.

VI HAR OCKSÅ HÄLSAT PÅ HOS BLÅ BLOM,

SNYGGT PÅ PÅSKBORDET Äggskål i stengods från Indiska som rymmer nio ägg.

på varandra och se till att vi får slut på den här evinnerliga pandemin. Är vi bara smarta och tänker oss för blir allt så mycket bättre. Munskydd är kanske inte det roligaste men det skyddar ju både mig och de jag möter så nog kan man stå ut med det. Nästa gång vi hörs är sommaren på gång, en sommar som jag tror att vi alla har längtat lite extra efter. Så tills vi hörs igen, mask på så får vi träffa våra nära och kära snabbare.

GLÖM NU INTE ATT TA VARA BÅTAPPEN Den 30 mars lanserar Allt för Sjön den självklara kompisen på sjön och guiden för allt inom båtliv.

MICHAEL STENEMUHR, Grundare Värmdö magasin Hör gärna av dig med tips till oss! Maila till info@stockholmsmagasinen.se

13Fräsch vårnyhet från det lokala bryggeriet I vår lanserar Värmdö bryggeri en bubblande nyhet, Hallonveteöl – en fräsch och krispig sommardänga! Den kommer finnas i två varianter en 4,2:a på Systembolaget och en 3,5:a till dagligvaruhandeln. Håll utkik på hyllorna!

INGARÖ

PROMENAD MED ETT PROFFS

aktuellt

UTVALT I V€RMD…

VINDÖ

Glassvillan & Vindö Bilgalleri Under våren öppnar Glassvillan på Vindö, ett fantastiskt glasscafé med egentillverkad glass som serveras i magiska kreationer, både för de stora och de små. Intill Glassvillan ligger Vindö Bilgalleri, vid valda datum under sommaren visas en samling av unika bilar från olika epoker. Håll dig uppdaterad på Insta och FB: @glassvillan | @vindobilgalleri

Ute på Ingarö hittar vi Lina Bye The Bay som drivs av Lina Eriksson, Ingaröbo sedan 12 år tillbaka med skogen och havet runt knuten. Lina är lite av en skogsmulle med vissa äventyrsinslag i sin personlighet och kände starkt att hon ville dela med sig av detta underbara och naturnära liv till andra människor. Därför startades Lina Bye The Bay för två år sen. Hit kommer gäster för att gå en härlig promenad utmed hav eller inne i skog och vid öns alla sjöar. Efter en stund lagas lunch över öppen eld eller stormkök beroende på årstid. Lina är den som checkar av vilket tempo och äventyrsgrad gästerna vill ha och ibland har det varit lite trixigt när de är från olika sällskap men det brukar alltid sluta i fantastiska möten mellan människor. – Det är lika mycket det jag älskar som att komma ut i naturen säger Lina. På de senaste promenaderna har folk velat prova på kallbad i havet så det har jag såklart kunna bistå med. Läs mer på linabythebay.se

PADEL 22

VÄRMDÖS FÖRSTA PADELANLÄGGNING! Här hittar du en modern premiumanläggning som ligger centralt i direkt anslutning till Värmdö Köpcentrum. Padel 22 erbjuder tre inomhus padelbanor från Padeltotal samt trivsamma omklädningsrum med bastu. På övervåningen finns en konferensavdelning med lounge och TV som är möjlig att abonnera både för företag och privata sällskap. Racketar finns för uthyrning, 40 kr/st

som betalas via Swish på plats. Demoracketar erbjuds för dig som är intresserad av att köpa ett eget rack. Här är du alltid välkommen oavsett om du är en rutinerad spelare eller en glad amatör. Här anordnas också juniorträningar, frukostturneringar, tjejkvällar, padelpartaj och mycket mer. Mer info hittar du på padel22.se

På grund av pågående coronapandemin kan ovanstående ändras efter vår pressläggning, vi ber er därför att besöka respektive hemsida. 15


Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid

Privatleasing fr.

2 995

kr/mån* Inkl. serviceavtal Vinterhjul ingår, värde 6 900 kr

Elfarenhet Kia kan det här med elektrifiering och över 60 % av Kias försäljning består av laddbara bilar. Det kallar Kia elfarenhet. Och den finns nu samlad i Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid. En perfekt familjekombi med generöst utrymme för familjens alla aktiviteter. Njut av en tyst körupplevelse och färdas tryggt i en laddhybrid byggd på Kias långa elfarenhet. Erbjudandet gäller registrerade bilar t.o.m. 31/3 2021 eller så långt lagret räcker. Bränsleförbr. bl. körning Ceed SW PHEV 1,3–1,5 l/100 km, CO2 -utsläpp 29–33 g/km enligt körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan– dec 2020. *Privatleasing: 36 mån, uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. Sedvanlig kreditprövning. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel.


ENTREPREN…REN

Pärla i Gustavsbergs hamn Hotell Blå Blom har fått ett rejält ansiktslyft och renoveringarna fortsätter. Redan innan sommaren kommer de att vara ett fullservicehotell med kvällsöppen restaurang och med Afternoon Tea på menyn. TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER

I 25 ÅR HAR RAGNAR FLINK arbetat

i reseoch hotellbranschen och 2008 tog han över driften på Hotell Blå Blom som han idag driver tillsammans med sin sambo Sofia Rosengren. – Min familj med mina föräldrar i spetsen har ett fastighetsbolag. De var sugna på hotellfastighet och jag på drift, berättar Ragnar. De gjorde slag i saken, familjen Flink köpte hotellfastigheten och snart hade Ragnar och Sofia fullt upp.

HIT KOMMER ALLT FRÅN arbetsresande med portfölj och i kavaj till byggarbetare, samt en hel del som reser privat. Paret Ragnar och Sofia är standby dygnet runt och

Ragnar betonar att det är svårt att inte jobba ihop om man jobbar som de gör. – Vi har en jätteengagerad och duktig personal men man är ändå alltid påkopplad hela dygnet. Det blir som en livsstil att jobba i den här branschen, man jobbar mycket och konstiga tider. Jag och Sofia har dels många olika kunskaper och en hel del gemensamma kunskaper, vi kompletterar varandra väldigt bra. PÅ GRUND AV CORONA har

man blivit tvungen att dra ner på personalstyrkan med 60 procent och tillfälligt ha mindre bemanning än vanligt under kvällstid. Många konferensgrupper har försvunnit, men tack och lov är det en hel del jobb17


ENTREPRENÖREN

”Vi vill att hotellet ska andas Gustavsberg som bruksort. Allt som hänt under porslinsfabrikens epoker ska finnas med i vårt hus. När de boende kommer i sällskap som bokat flera rum är de ofta nyfikna på att kika in i varandras hotellrum.” 18

människor som fortsatt nyttja hotellet. – Det finns ingen av arbetsuppgifterna vi inte gör här, Ragnar och jag. Vi skottar snö, städar, serverar gäster, bakar och jobbar med marknadsföring. Bland annat. Variationen måste man gilla om man ska ha det här jobbet, men ibland hade man behövt ha flera händer och fötter. Situationen är som den är så det är ju bara att anpassa sig. Men vi klagar inte, vi skrattar ihop här varje dag, berättar Sofia. ALLA HOTELLRUM PÅ Blå Blom är olikt inredda och skillnaden mellan att bo här om man jämför med en stor hotellkedja

är påtaglig. Rummen är i olika stilar inspirerade från olika tidsepoker. – Vi vill att hotellet ska andas Gustavsberg som bruksort. Allt som hänt under porslinsfabrikens epoker ska finnas med i vårt hus. När de boende kommer i sällskap som bokat flera rum är de ofta nyfikna på att kika in i varandras hotellrum, berättar Ragnar. DE TVÅ PARALLELLA byggnaderna

som hotellet utgörs av, är gamla fabriksbyggnader från 1852 och var själva porslinsfabrikens äldsta fabrikshus. I det ena huset formade och drejade man tallrikar och gods, och


ENTREPREN…REN

PERSONLIGT det andra huset var ”slamhuset”. Det är två anrika hus som hade en betydande roll när man tillverkade Gustavsbergs porslin här under 1800-talet och tidigt 1900-tal. det senaste året genomgått en kraftig förändring och, om man frågar de som arbetar samt gästerna på hotellet – en förbättring. Nya hotellrum har byggts, många av de befintliga har helrenoverats och inom två år är alla rummen klara. Det blir en ny reception, hiss, lounge och bar. Idag erbjuds lunchservering men till sen vår/sommar är planen att öppna upp restaurangen på

HOTELLET HAR UNDER

kvällar och helger. Maten på Blå Blom beskriver Ragnar som ”klassisk” men med många moderna inslag. De har ett samarbete med lokala matproducenter och krånglar inte till det i onödan. Just idag serveras raggmunk och fläsk till lunch. Köttet är från grisarna på Skeviks gård. Alldeles nyligen öppnade Blå Blom upp sitt Afternoon Tea-koncept, väldigt klassiskt med kak-platå, champagne, te, kaffe, scones, snittar, bakverk och kakor. Till skillnad från traditionell buffé serveras en egen liten buffé till bords, givetvis uppdukat med Blå Bloms servis. ✤

HOTELL BLÅ BLOM I KORTHET • Öppet 365 dagar om året • Hotellet har totalt 66 bäddar fördelat på 38 rum • Hotellet har fyra konferenslokaler med totalt 96 platser, den största lokalen rymmer 60 personer • Här serveras lunch varje vardag klockan 11 - 14, Afternoon Tea på helger klockan 12 - 16, senare i vår även middagsservering

19


Den lilla kliniken med den stora kompetensen

• Yrkesutbildningar • YH-utbildningar • Lärlingsutbildningar

Nu finns vi i våra nya lokaler i Värmdö Marknad Varmt välkomna!

• Gymnasiekurser • Grundläggande kurser • Svenska för invandrare - SFI • Lärvux • Klassrum, flex, distans

Gratis studier för dig över 20 år 08-570 333 75 anicura.se/anicura-varmdo-djurklinik

Komvux Värmdö - bäst på vuxenutbildning

komvux@varmdo.se • komvuxvarmdo.se Gustavsbergs centrum • 08-570 483 31

Contura 856 Style

0 21 .90 20 16 in n m frå Ka s yle et St År 56 8 a ur

nt

Co kr

Kompakt. Kapabel. Nya Contura 800 Style har fått en uppdaterad, ännu elegantare design. Men framför allt fler funktioner som gör det enklare att elda. Autostart för snabb antändning och boost-funktion för att väcka liv i glöden är bara några av nyheterna som skapar skönare stunder framför brasan.

c o n t u ra . s e

Värmdö Marknad, (Vid COOP)

Gustavsbergsvägen 24B • Tel: 08-570 229 46 Öppettider Butik/Utställning: MÅN - TOR: 10.00-18.00 • FRE: 10.00 - 17.00 • LÖR: 10.00 - 14.00 • SÖN: STÄNGT


MODE VILKA FÄRGER ÄR DET SOM GÄLLER FÖR DENNA VÅR?

- Den dominerande basfärgen är fortsatt mörkblått. Men färger är alltid viktigt och här ser vi två olika färgpaletter. Dels en väldigt färgstark palett för en stil som bidrar med glädje och energi både för bäraren och omgivningen. Med rosa, korallröd, blå, turkos, grön och gul. Här är man helt rätt ute om man vågar sig på intressanta färgkombinationer. Dels en mer sober färgpalett som är väldigt stark i modebilden just nu, med jordnära toner som brun, beige, rost och grön. Men oavsett vilken riktning är det alltid ett säkert kort att blanda in vitt. Exempelvis vita byxor eller jeans som kombineras med glada färger eller sobert jordnära toner.

VÅRFEELING! Solens ljus håller sig kvar längre och längre, plaggen blir lättare och vi fylls med hopp och energi. Här kommer lite stilinspiration för våra manliga läsare från Jens Harland, inköpschef på Ströms Man & Woman. FOTO: ANDREAS SÖNNERGREN

VAD ÄR UTMÄRKANDE FÖR VÅRENS HERRMODE? NÅGRA STILTIPS OCH SPANINGAR?

- Vi tror att det bekväma och avslappnade modet fortsätter att vara starkt, men att det får en allt mer dressad touch. För våren ser vi många lediga och bekväma klassiker i nya, spännande versioner som till exempel eleganta och välarbetade overshirts i allt från linne till mocka. Gärna

- Slow fashion är en modetrend som år efter år bara växer sig starkare, men är samtidigt något som jag skulle säga redan är inbyggt i Ströms DNA. Fler och fler modehus och designers går emot ett mer säsongslöst mode med färre kollektioner och mer hållbara material. Min devis är bättre att vara helnöjd med ett kvalitetsplagg än halvnöjd med två plagg av sämre kvalitet. Sedan sist men inte minst, personlig stil. Nyckeln till att få till en bra look är och kommer alltid att vara hur plaggen känns på dig. ✤ Jens Harland, Ströms Man & Woman

TRÖJOR FRÅN ITALIENSKA GRAN SASSO som är en utpräglad specialist på stickade plagg. Gran Sasso grundades 1952 i den italienska byn Sant'Egidio alla Vibrata i regionen Abruzzo där tillverkningen sker än idag. Deras motto ”Quality is always fashionable” är något de verkligen lever upp till.

OVERSHIRT FRÅN SVENSKA COLONIAIRE och popover shirt från italienska Gran Sasso matchat med designerjeans från en av väldens främsta jeanstillverkare Jacob Cohen.

HUR SER MODEBRANSCHENS FRAMTID UT?

matchat med popover shirts, poloshirts och tunt stickade tröjor i svala behagliga kvalitéer. Linneskjortor i många olika kulörer och modeller är alltid stilsäkra klassiker när temperaturen höjs. Sedan hoppas och tror vi på många glada och välklädda fester när vi närmar oss sommaren. Så let’s suit up!

STRÖMS MAN & WOMAN I KORTHET

Ströms butik har legat på Kungsgatan/Sveavägen sedan 1939 och sedan några månader tillbaka kan du även shoppa och inspireras från ett urval av sortimentet på stroms.com. För Ströms Man & Woman är det viktigt att e-handeln ska matcha varumärket och butiken. Målet är att upplevelsen ska vara densamma oavsett om du besöker butiken eller handlar online, det vill säga kvalitet, ett unikt handplockat sortiment och personlig service.

21


GER DIG

SVERIGEPUMPEN

SUPER 25 W

MED SVERIGEPUMPEN F•R DU MER: Unikt tak skyddar utedelen

EN AV SVERIGES BÄSTA LUFTVÄRMEPUMPAR

Kondensor med extra lång livslängd och ökad prestanda

A+++ 7.20 kW värme SCOP 5,38 WiFi och röststyrning BlueFin-kondensor - skyddar bl.a mot korrosion nanoe-X mkII - hypereffektiv luftrening

Skydd mot värmeförlust Luftreningsfilter Extra skydd för rören utomhus X-Scent - påfyllbar doftampull


Foton: Djurönäset

aktuellt

UTVALT I V€RMD…

DJURÖNÄSET

Påsklov med spa Behövs en paus från vardagen? Klättrar barnen på väggarna och behöver få komma iväg och aktivera sig (medan du tar det lugnt eller är med, du väljer). På Djurönäset kan du boka in en vistelse med hela familjen och njuta av en 37-gradig infinitypool med utsikt över skärgården, ett varmt och skönt bastulandskap med ångbastu, upplevelsedusch och klassisk bastu och simning i 25 meters inomhuspoolen. Dessutom kommer det arrangeras tipspromenad i skogen, filmvisning, hoppborg, pyssel och mycket mer. För mer info kolla in djuronaset.com.

SNYGG NYHET FRÅN LEILA. Ägghållare till köket

av emaljerat gjutjärn att förvara äggen i på köksbänken finns på leilasgeneralstore.com

GUSTAVSBERGS HAMN

HÄNG MED PÅ GUIDADE TURER

Naturen lockar bostadsköpare i Värmdö.

Värmdö Stories erbjuder guidade turer och uthyrning av Segways i Gustavsbergs Hamn. Möt Gustavsberg på ett nytt sätt genom att boka en guidad tur och lyssna till personliga berättelser om Gustavsbergs historia som inte finns nedskriva i guide- eller historieböcker. De startar med mindre grupper under påskhelgen som du bokar på varmdostories.se

PRISÖKNINGEN PÅ VILLOR I VÄRMDÖ ACCELERERAR Villapriserna på Värmdö fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Att bo nära hav och natur inte långt från staden blir bara alltmer eftertraktat vilket också visar sig i villapriserna. Under den senaste tremånadersperioden såldes i Värmdö 143 villor med ett snittpris på drygt 6 miljoner kronor, vilket är mycket nära rekordpriserna från 2017. Sett till den senaste tolvmånadersperioden så är villapriserna upp 9,8 % med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på drygt 48 500 kr/kvm. Källa Mäklarstatistik

På grund av pågående coronapandemin kan ovanstående ändras efter vår pressläggning, vi ber er därför att besöka respektive hemsida. 23


PERSONLIGT

DAVID LINDGREN:

”Jag har aldrig vunnit något förut” 24


PERSONLIGT

Förra året kammade han hem vinsten i TV-showen Stjärnornas Stjärna och nu i vår ser vi David Lindgren som en av programledarna i 16:e upplagan av Let´s Dance. TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER

ÅRET VAR 2012 när en förväntansfull David Lindgren intog Melodifestivalens scen. Nu fick det bära eller brista, tänkte han när han gav allt under framförandet av sitt bidrag ”Shout it out”. – Det var superspeciellt, jag kände att jag hade chansen att visa för en bred skara vad jag kan. Det blev en megasuccé, och det kommande året fick jag uppfylla massor av drömmar.

David in sitt debutalbum ”Get started”, han fick det egna tv-programmet Fixa showen på SVT, han dubbade sin första Disneyfilm och gjorde en succéshow på Cirkus tillsammans med Tomas Ledin. – Allt som hände efter Mello kom att ändra mitt liv. Jag var 30 år och hade fått barn, jag är väldigt glad att det hände så pass sent att jag hunnit bli trygg i mig själv och visste vad som är viktigt i livet. Hela vår sits blev annorlunda, både hur vårt liv skulle komma att se ut praktiskt och ekonomiskt. David har många fina Mello-minnen att tänka tillbaka på. Dels tog han sig till final ytterligare två gånger, dels har han varit programledare två gånger. Han fullkomligt lös i sitt Mello-medley när han ledde melodifestivalen 2017. I slutet kastade han av sig kläderna och presenterade stolt sin ”pappa-kropp”, byggd under fredagsmyset, något som inte gick många förbi. Klippet har visats omkring fyra miljoner gånger på Youtube.

BLAND ANNAT SPELADE

NU I MARS ÄR DET DAGS för

den 16:e säsongen av Let´s Dance i Sverige. Tillsammans med Petra Mede leder David Lindgren showen som 25


PERSONLIGT DAVID LINDGREN I KORTHET FÖDD: 1982 FAMILJ: Hustrun Kristina och barnen Ben och Ella YRKE: Entertainer DRÖMMAR: ”Jag lever min dröm just nu! Är på en så härlig plats, vill fortsätta bygga på det jag har. AKTUELL: Programledare för Let´s Dance ihop med Petra Mede INTRESSEN: Golf – är så glad att jag hittat en hobby i vuxen ålder, snickra och fixa – det är avkopplande och roligt, lego – bygger mycket ihop med sonen och just nu bygger vi ett hus i stor storlek, film, träning och hälsa – kör löpträning, styrketräning och powerwalks. MAT: ”Jag älskar mat och att laga mat tillsammans med familjen. Ska jag äta något resten av mitt liv väljer jag en hamburgare från Funky Chicken Foodtruck.” FAVORITARTIST: ”Justin Timberlake har inspirerat mig väldigt mycket.”

26


PERSONLIGT

”Vi klickar jättebra, jag och Petra har väldigt kul tillsammans. Vi vill att den här säsongen ska bli jättebra och ses och spånar idéer. Let´s Dance är ett extremt starkt varumärke och det är väldigt mycket folk som tittar. Jag ser fram emot det massor!”

i år bland annat bjuder på Carola, Martin Melin och Suzanne Axell. – Vi klickar jättebra, jag och Petra har väldigt kul tillsammans. Vi vill att den här säsongen ska bli jättebra och ses och spånar idéer. Let´s Dance är ett extremt starkt varumärke och det är väldigt mycket folk som tittar. Jag ser fram emot det massor! Nytt för i år är att programmet sänds på lördagar istället för fredagar. Den 20 mars är det premiär. FÅ ARTISTER ÄR SÅ mångfacetterade som David. Han kallar sig gärna för allroundentertainer och han gör verkligen skäl för sitt namn. De som tittade på Stjärnornas Stjärna i våras blev varse. I tv-programmet fick vi se David framföra nummer efter nummer med bravur. – Att programmet fanns i Norge visste jag, och kände att jag väldigt gärna skulle vilja vara med om det kom till Sverige eftersom det är som gjort för mig. Till min stora glädje ringde de mig och frågade vid Sverigepremiären 2018 men då krockade det med Melodifestivalen. Jag är så glad att jag fick frågan igen och kände att jag bara skulle gå in och ha roligt och visa vad det är jag gör när jag går in och giggar, jag har ju gjort en del stora konserter med symfoniorkestrar innan.

David kammade hem hela tävlingen med operan Con te partirò efter att ha sjungit hårdrock, dansband, musikal, disko, country, svensk visa, latino och modern pop. – Jag har aldrig vunnit något förut, men är en tävlingsmänniska och det här blev ett kvitto på att jag har ett ganska stort stöd där ute, det kändes jättekul! spelades, som så många andra program nu för tiden, in utan publik. – I vanliga fall får man ju en enorm energi av publiken, de fattas verkligen, det är ju på grund av publiken jag gör det jag gör. Nu längtar jag efter att stå framför en publik och känna den där nerven när jag kör, samtidigt är det bara att acceptera läget som det är och göra det bästa av situationen.

STJÄRNORNAS STJÄRNA

har själva inte blivit sjuka i corona, däremot har pandemin bidragit till en del oro och förändringar. – Sommaren 2020 var superhärlig, det var min första lediga sommar på tio år. Vi lyckades njuta av att vara lediga. När hösten kom och barnen började skolan men varken jag eller min fru hade ett jobb att gå till så började det kännas lite jobbigt. Det var en tung höst - grått och regnigt, men ganska snabbt tog vi tag i det och gjorde en lista på saker vi velat göra i huset sedan vi flyttade in. Dessutom tränar vi väldigt mycket inför Saturday Night Fever.

DAVID OCH HANS FAMILJ

I MUSIKALEN SOM planeras

ha premiär i september på Chinateatern spelar David och hans fru Kristina huvudrollerna. De är vana att arbeta tillsammans och har gjort det till och från sedan de träffades för 19 år sedan då de gick i samma klass på en musikalutbildning i Göteborg. – Vi trivs båda som bäst när vi är tillsammans så mycket som möjligt. Jag turnerar mycket hellre och delar hotellrum med min familj än att själv fördriva tiden jag inte står på scenen. 27


ÖGONBLICK NÄRA NATUREN Uterum från Solarlux Välj mellan ett flertal olika former, material och färger: det finns inga begränsningar för dina idéer. Börja planera! solarlux.com

CERTIFIERAD QUALITY PARTNER Skyttbrinksvägen 27 · 14739 Tumba T 08 500 212 16 · kontakt@glasterrass.se glasterrass.se


PERSONLIGT

FRAMTIDSDR…MMAR. ”Jag är sugen på att släppa en skiva som är lite som en svensk Josh Groban, jag skulle vilja komma med en ny låt, som är en hit i klass med ”You raise me up”. En annan dröm vore att ha en egen krogshow på Hamburger Börs, jag gillar formatet som är opretentiöst och med utrymme att både skoja och vara allvarlig.”

DET ÄR HEMMA I TORSBY som David fyller på sin energi och lämnar inte gärna Värmdö i onödan. Han bor i villan med Kristina och deras två barn Ben och Ella, nio och fem år gamla. I somras började David att spela golf och spenderar mycket tid på Norråva Golfklubb. Under pandemin har familjen, som så många andra, utforskat sina närområden och hittat en hel den smultronställen. – I vinter har vi åkt mycket pulka, och lekt i lekparken här i närheten där de även spolat is. Annars brukar vi gå ner till havet och som alla andra har vi ju grillat

en hel del korv. Jag älskar verkligen att bo mitt i naturen vid skogen och havet. till Värmdö, att det var här han ville att hans barn skulle växa upp. – Känslan är att jag vill ge mina barn en liknande uppväxt som den jag hade. Här känns det tryggt och det man främst ska akta sig för är naturliga saker och inte sådant som uppstått på grund av problem som människan skapat. När jag var liten skulle jag akta mig för att ramla i älven, och här handlar det om att barnen inte

får gå ner till havet. Det känns härligt att det är vad man ska akta sig för och inte värre saker än så.

DAVID KÄNDE, NÄR HAN flyttade

ATT DAVID TRIVS SÅ BRA här i Värmdö tror han kan handla om arbetet också, vardagen är kantad av viktiga möten där han måste prestera och behöver en plats utan så många intryck att landa på. – Det är det bästa jag vet, att njuta av en stjärnklar himmel över vår tomt efter ett gig. När jag åker över broarna är det som att komma hem. ✤

29


PROMOTION GALLERI MELEFORS

I VÄNTAN PÅ NÄSTA VERNISSAGE UNDER 2020 HAR MELEFORS GALLERI SATSAT PÅ SMARTA DIGITALA VERKTYG, UTSTÄLLNINGAR ONLINE OCH ”MÖTEN” MED KONSTNÄRER PÅ NÄTET. KUNDUPPLEVELSEN PÅ HEMSIDAN HAR LYFTS TILL NYA NIVÅER SAMTIDIGT SOM SAKNADEN AV FYSISKA MÖTEN PÅ MÄSSOR OCH VERNISSAGER ÄR STOR. TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: GALLERI MELEFORS DET HAR VARIT ETT omvälvande

år för galleribranschen. Av tradition visas konst under sociala former. Det är genom utställningar, mässor och personliga möten som konstnärer presenterat sig och verken bytt ägare. Johan Melefors, grundare av Galleri Melefors i Linköping, insåg tidigt vad pandemin skulle få för konsekvenser. Redan under tidig vår 2020 började galleriet arrangera utställningar online. De hittade nya målgrupper via bland annat sociala medier.

ANTALET BESÖK PÅ Melefors

hemsida har ökat under året. Den som köper konst vill ofta lära känna konstnären bakom verket. Levnadshistoria, olika tekniker och tidigare utställningar. Johan Melefors och hans kollegor har lagt ner mycket tid och investeringar i att skapa en upplevelse på nätet där besökaren får ”möta” konstnären. Genom berättelser och filmer får köparen möjlighet att lära känna personen bakom konstverken. – Vi vill berätta konstnärernas historier så bra det bara går via nätet. Alla våra investeringar går till att förbättra besökarens upplevelse på hemsidan. har den digitala utvecklingen tagit ett jättekliv framåt för melefors.com under pandemin. Det kanske mest dynamiska verktyget som de lanserat under året är möjligheten att se hur ett konstverk tar sig ut i hemmet. Med hjälp av mobilens kamera kan du ”placera” verk på olika väggar i hemmet. Är storleken rätt? Passar motiv och färger in i rummet? – De nya arbetsmetoderna och digitala verktygen är här för att stanna. De kommer att bli ett perfekt komplement till de fysiska utställningarna, säger Johan Melefors.

SOM FÖR SÅ MÅNGA ANDRA

Johan Melefors

– Nu, ett år senare, känner jag en stor tacksamhet. Med facit i hand kan vi konstatera att den digitala omställningen lyckats över förväntan, berättar Johan Melefors. FRÅN EN DAG TILL EN ANNAN upphörde de fysiska galleribesöken och konstmässorna. Det såg mörkt ut för branschen men det visade sig finnas en annan, positiv, sida av myntet. När alla tvingades spendera mer tid i hemmet växte heminredningstrenden. Den är konsten en del av. – Inte minst har de yngre generationerna visat ett starkt intresse för konst, antikt och design. Allt fler har prioriterat investeringar i hemmet och också insett att det är ett hållbart sparande, säger Johan. 30

på den digitala omställning som skett under året men ser fram emot den dagen då vi får mötas igen. Galleristerna har saknat att få arrangera fysiska utställningar och konstnärerna längtar efter att få känna publikens mottagande under en vernissage. – Den digitala världen är fantastiskt men ingenting slår mötet mellan konst och människa i verkligheten. ✤

ROBERT HILMERSSON 23 MARS – 9 APRIL

Robert Hilmersson går från klarhet till klarhet! Efter många år av internationella framgångar, märks det tydligt att tiden kommit ifatt även på hemmamarknaden. Hilmersson blev bl a årets mest uppmärksammade och säljande konstnär på senaste Affordable Artfair i Stockholm. • Robert Hilmerssons popkonst är sedan länge uppskattad internationellt, däribland kan nämnas Sir Elton Johns beställningsverk, där sångaren är avbildad som pianisten Liberace. Robert finner mycket av sin inspiration från populärkulturen och samhällsorienterade aktuella ämnen. ”Jag vill gärna ha en egen twist på ämnet, ofta med ett humoristiskt inslag. Det är inga mörka motiv jag skapar.” Robert Hilmersson är en konstnär i världsmedborgarens tecken. • Vi presenterar nu en online-utställning på melefors.com med en rykande färsk kollektion! Verken finns att beskåda på plats i galleriet i Linköping och vi tar även emot beställningar enligt offert.

JOHAN SER POSITIVT

melefors.com

Once Upon A Time, Akryl/Olja på duk, 130 x 110 cm


GALLERI

MELEFORS

HÄR VISAR VI ETT LITET URVAL AV VÅR KONST • VI ERBJUDER KOSTNADSFRI RÅDGIVNING NÄR DU SKA KÖPA ELLER SÄLJA ETT KONSTVERK • TIDSBOKADE VISNINGAR I GALLERIET OCH FRI LEVERANS I HELA LANDET VÄLKOMNA IN PÅ MELEFORS.COM ELLER RING OSS PÅ 013-31 14 30.

Micke Johansson

Yrjö Edelmann Maria Boström

Emilia Linderholm

Helmer Osslund

Sigrid Hjertén, Interiör med dansande figur, 81 x 68 cm inkl. ram

Einar Jolin, Skymning över Stockholm, 46 x 56 cm inkl. ram

Bertil Vallien

Helle Bang

Christian Koivumaa

Bruno Liljefors, Sträckande fåglar över vida blå, 77 x 107 cm inkl. ram

Lars Lerin

OMFATTANDE KOLLEKTION AV KLASSISK, MODERN OCH SAMTIDA FINE ART

melefors.com


Abonnera och välj 3 från

Glasögon, solglasögon eller linser

OBEGRÄNSAT ANTAL SYNUNDERSÖKNINGAR NYA GLAS NÄR SYNEN FÖRÄNDRAS BYT UT EN VALFRI PRODUKT VARJE ÅR

´

50

kr/ mån

BETALA INGENTING IDAG

KOMPLETT FÖRSÄKRING RENGÖRINGSPRODUKTER OCH JUSTERING INGÅR

SYNSAM VÄRMDÖ KÖPCENTRUM FENIXVÄGEN 4–14, TORGET, GUSTAVSBERG Du hyr minst tre par glasögon av Synsam. Månadsavgiften beror på valet av bågar och glas. Kortast bindningstid 24 mån, lägsta totalkostnad 1.200 kr. Kombination med linsabonnemang är möjligt enligt vid var tidpunkt gällande prislista. Se fullständiga villkor på synsam.se


FRÅGA JURISTEN

Skydda arvet Om du lämnar efter dig en stuga eller annan släktegendom till barnen, känns det kanske självklart att stugan ska stanna i familjen. Men vad händer om barnen skiljer sig? Det många inte vet är att all egendom oftast är giftorättsgods och ska delas lika mellan makarna vid skilsmässa eller dödsfall. Även den egendom som barn har fått i arv från sina föräldrar. TEXT: KIM LUNDGREN | FOTO: MATTZ BIRATH

VI ERBJUDER SÄKRA MÖTEN VIA TELEFON, ZOOM ELLER TEAMS

EN SÅDAN DELNING AV ARVET upplevs ofta som en olycklig lösning av föräldrar och deras barn som velat behålla släktens tillgångar inom familjen, istället för att behöva dela upp dem vid en skilsmässa. Det kan förstås gälla alla typer av släktsaker och oavsett vad de är värda i pengar. Det går att skydda sådana tillgångar genom ett testamente. Där kan du bestämma att egendom som barnen ärver ska vara enskild egendom. Då behöver den inte delas vid skilsmässa eller dödsfall, utan stannar hos barnen. Att göra egendom till enskild genom ett testamente är alltså ett enkelt sätt att skydda det arv du lämnar efter dig. FRÅGA:

Hej Kim! Jag har fått en fjällstuga i gåva av mina föräldrar och vill att min dotter ska ärva denna i framtiden när jag går bort. Behöver jag skriva ett testamente för detta? Hon ärver väl mig ändå? Kan jag göra något för att stugan ska stanna i släkten? Tänker i det fall att hon skulle separera. Hälsningar Katarina SVAR:

Hej Katarina, Det stämmer att din dotter ärver dig även om du inte skriver ett testamente. Däremot så kan halva värdet av stugan gå förlorat vid en eventuell skilsmässa eller separation. Jag rekommenderar att du tar hjälp med att upprätta ett testamente där du bestämmer att den egendom som din dotter ärver ska vara enskild egendom. På detta sätt skyddar du det arv du lämnar efter dig. Mvh Kim – Det går att skydda släktsaker genom ett testamente. Där kan du bestämma att egendom som barnen ärver ska vara enskild egendom. Då behöver den inte delas vid skilsmässa eller dödsfall, utan stannar hos barnen, berättar Kim Lundgren familjerättsexperten på Familjens Jurist.

Ovanstående svar är anpassade efter de aktuella frågeställningarna och är inte en uttömmande redogörelse för gällande rätt.

FAMILJERÄTTSEXPERTEN JUR KAND KIM LUNDGREN SVARAR PÅ JURIDISKA FRÅGOR INOM KÄRLEK, DÖD OCH PENGAR. Vill du träffa oss och få rådgivning eller ha svar på en fråga som rör familjejuridik maila till kim.lundgren@familjensjurist.se eller ring 0736-25 68 46. 33


Länge leve snålblåst och minusgrader. Vi på Stockholm Exergi ser till att hålla dig varm i stockholmsvintern. Samtidigt gör vi allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen. Som stockholmare är du en del av det arbetet. Med gemensam kraft gör vi skillnad. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på stockholmexergi.se


INSPIRATION

SKAFFA DIG DITT EGET VATTENHÅL

1

Förgyll trädgården med en egen pool, nedsänkt, brusande eller njurformad.

DUSCH UTE. Exklusiv Röshults Garden Shower av Broberg & Ridderstråle 44 985 kr. nordiskagalleriet.se

2

3

1. ELDKORG, grill, avlastningsbord och pall. Med sin smarta design är CUBE en snygg utomhusprodukt med flera funktioner som skapar en trevlig atmosfär runt poolen, uteplatsen och trädgårde, 349 kr. design-bestseller.de 2. BADROCK med önskat namn från Anthracite Crown, 699 kr. rofa.se 3. SOLSÄNG. Peacock grå, inklusive dynor 76 800 kr. kilamobler.se. 4. TRÄNINGSREDSKAP. Aqua Fitness BeTomic för vattenträning. Litet och praktiskt motstånd till vattengynastik, som kan användas på händer och fötter, 369 kr. klubbensport.se 5. SANDALER. Boss Athleisure svarta, 549 kr. careofcarl.co

SWIMSPA – året runt poolen. Med swimspa väljer du själv om du vill ta det lugnt eller träna. Simma mot jetstrålar, träna roddmaskin, köra vattenaerobics och avsluta med en härligt avslappnande massage. folkpool.se

4

5

FOLKPOOL GARDEN är framtagen för att kunna placeras både i och ovan mark. Det gör att den passar många olika tomttyper och ypperligt till något mer kuperade tomter. 35


Besök vår 200 meter långa försäljningsbrygga på Saltsjö Pir i Nacka och se vårt breda utbud av nya oc h begagnade båtar.


UTERUM

INSPIRATION

Bygg ett uterum och förläng sommarsäsongen ett par månader eller varför inte året runt.

2

1

VÄXTHUSDRÖMMAR. Sweden Green House hjälper dig att välja, bygga, odla och inreda växthus och orangerier.

4

3 VINTERTRÄDGÅRD. Med Vansta Classic kan man skapa verandatak, lanterniner och oregelbundna anslutningar mot huskroppen. Allt är unika lösningar, inga standardmodeller eller moduler. vanstatradgard.se

5

6

1. LAMPA Follow Me, laddningsbar. Från Marset, formgivare Inma Bermúdez, 1 657 kr. lannamobler.se 2. KRUKA Rond, 30 cm från Serax, formgiven av Marie Michielssen, 735 kr. nordicnest.se 3. STOL Dawn i rotting från House Doctor. Underrede i metall, 3 699 kr. sleepo.se 4. VATTENKANNA Orb från Ferm Living rymmer hela två liter vatten, 869 kr. miljogarden.se 5. BOK. The Japanese Garden, författare Sophie Walker. amazon.se 6. VAS från Bloomingville, 599 kr. vackradetaljer.se

ÖNSKA. Fristående uterum 14,5 m 2 , ca-pris 59 496 kr. skanskabyggvaror.se 37


Allt för det naturliga sovrummet

-10%

för medlemmar i Naturskyddsföreningen

EKOLOGISK INREDNING SEDAN 2009

www.groninterior.se

Välkommen hem. Hos oss hittar du ett stort sortiment med smidesstaket, glasräcken, trästaket och stängsel - allt med tydliga priser. Dessutom kan vi hjälpa dig med montaget!

www.stängselbutiken.se


INSPIRATION

2

1

SOLGULA KÄNSLOR Från citrongult till ockra. Prova den gula färgskalan – både inne och ute.

LAMPA Balad, lyser upp med tre ljusstyrkor, 1 995 kr. royaldesign.se

3

4

KRUKOR. Handgjorda krukor från Bergs Potter. oscarclothilde.com

1. GLASSKULPTUR Knot No 2 S från HAY, 149 kr. nordicnest.se 2. LAMPA Phare är en laddningsbar LED-lampa från Menu, formgiven av Stanislaw Czarnocki, 1 356 kr. lannamobler.se 3. MUGG Sass & Belle i stengods med rustik struktur i mjuk gul och jordnära toner från Bohemian Home, 99 kr. hurryskurry.com 4. SOFFA Louisiane från Fermob är en vacker trädgårdssoffa som fått sin inspiration från traditionella parkbänkar, 5 425 kr. lannamobler.se 5. FOTÖLJ. Togo är en serie soffor och fåtöljer formgivna av Michel Ducaroy för Ligne Roset. heals.com 6. GOLVLAMPA Gräshoppa från Gubi. Formgiven av Greta Grossman, 8 170 kr. olssongerthel.se

5 6

39


STRÄNGNÄS BÅTVARV VI TAR HAND OM DIN BÅT!

Det ska vara enkelt att äga båt! Efter avslutad säsong hjälper vi dig med allt från förvaring till service och reparationer. Med varvets hydrauliska vagn hanterar vi motor- och segelbåtar upp till 72 fot, 24 meter eller 50 ton. Vi har varmhall samt utomhusförvaring i inhägnat och larmat område. Tillsammans tar vi fram en serviceplan som passar dig. I vår butik kan du beställa reservdelar och båttillbehör så du är redo för säsongen. Välkommen till Strängnäs Båtvarv, din auktoriserade Volvo Penta återförsäljare.

info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

strangnasbatvarv

Strängnäs Båtvarv


PROMOTION PANTAENIUS

Pantaenius – alltid vid din sida!

Med Pantaenius som partner har du det bästa tänkbara skyddet för dig och din båt. Du har alltid fast försäkringsvärde och aldrig åldersavskrivningar. För många skador har du inte ens en självrisk.

PANTAENIUS ÄR EN AV Europas största specialister på båtförsäkring och finns idag representerade med egna kontor i tio länder. Företaget som är familjeägt har drivits av samma familj i generationer. Hela bolaget har vuxit fram ur ägarnas utpräglade båtintresse. Sedan tolv år finns Pantaenius i Sverige med huvudkontoret på Marstrand och med representanter både i Stockholm och i Malmö. Trots att de har över 100 000 båtar försäkrade, allt från optimister till superyachts och både motoroch segelbåtar, är det viktigt för Pantaenius att behålla det lilla bolagets personliga kontakt med kunderna kombinerat med alla fördelar ett stort företag ger.

När man köper en försäkring, köper man något man helst inte vill använda och handen på hjärtat, vem läser försäkringsvillkoren innan man råkat illa ut? Med andra ord är det lite grisen i säcken man köper och ofta är det priset som avgör, inte vad som faktiskt finns i säcken. att kunna erbjuda det bästa försäkringsskyddet på marknaden, tillsammans med personlig och professionell service. Alla på Pantaenius är, oavsett vem du pratar med, övertygade seglare och båtmänniskor då detta faktiskt är ett krav på företaget. – Våra villkor är utvecklade av oss så som vi vill ha dem, från första till sista

PANTAENIUS GRUNDIDÉ ÄR

stavelsen. Vi erbjuder ett försäkringsskydd där vi från början kommer överens om båtens värde i händelse av en totalförlust och vi gör aldrig någonsin så kallade åldersavskrivningar. Detta är bara några av de fördelar du finner i våra allriskvillkor men bara dessa två delar ger dig en oöverträffad trygghet om olyckan är framme. Kontakta oss gärna om detta känns intressant på info@pantaenius.se eller telefon 0303-44 50 00. Du når oss dygnet runt!

www.pantaenius.se 41


LOVE YOUR HAIR Cicamed Scalp Treatment, Anti-age för hår och skalp

Boostar hårväxt Motverkar håravfall Stärker hår och skalp

cicamed d.se

>3% Procapil ▪ Caffeine ▪ Panthenol ▪ Aloe Vera ▪ Niacinamide


Barneby b s inblick by

ANTIKVITETER, KONST OCH DESIGN

TINGENS TEAT A ER AT FÖR NÅG Å RA ÅR SEDA ÅG D N skedde DA

BARNEBY BYS BY YS är världens ledande söktjänst för konst, design, antikv k iteter och kv samlarföremål som samlar utbudet från tusentals auktionshus och handlare från hela världen. På Barnebys hittar du även 90 miljoner slutpriser från avslutade auktioner samt inte minst tips, trender och det senaste skv k allret från konst kv och auktionsvärlden. Följ Barnebys om du vill lära dig mer och få ett helhetsgrepp om både prylarna och auktionsvärlden!

ett trendbrott inom engelsk TV. V På bästa sändningstid ersattes så kallV. lade ”Wa W r hour” av Wa a ”The Antique hour”. TVV tablåerna fy Vf lldes av a program där tingens teater med väldokumenterad proveniens fick berätta om det brittiska imperiets fo f rnstora dagar, istället fö f r manliga berättarröster och modiga män i unifo f rm. fo Oav a sett antikprogram fa av f nns en ingrediens som sällan utelämnades fr f ån receptet fö f r att garantera publiksuccé. Info f rmationen om det monetära fo värdet. På något sätt tycktes berättelsen sällan fu f lländad om inte producenten lyckades få f in den uppenbara dramaturgin kring det som alla, oav a sett ålder, kön av eller etnisk bakgrund tycks attraheras av a - pengar. Men allra helst i kombination med ett annat värde. Det känslomässiga värdet. Det som kallas affe ff ktionsvärde, och som gör att historien inte fa ffe f ller platt, utan lever vidare fr f ån generation till annan. Det kan vara det lilla målade hängskåpet som var det enda som räddades när mormors fö f räldrahem brann ner till grunden. Eller den buckliga silverbrickan fu f ll av a grav a erade namnteckningar av som fa f rfa f r fick fö fa f r lång och trogen tj tjänst; den som i smyg fu f ngerade som kälke i den breda herrgårdstrappen. Men det kan äv ä en vara målningen av a ett Österrikiskt höstlandskap som rullades runt armen under rocken och armbindeln med dav a idsav stj tjärnan och som blev biljljetten fr f ån ondskan. Eller så kan det vara en jukebox.

har sina profiler. Kv K innor eller män som de flesta känner till. För vad de åstadkommit, eller fö f r den delen inte åstadkommit. För deras sätt, personlighet eller utseende. När jag arbetade på auktionshus i Stockholm på slutat av a 1990-talet sågs en kortvuxen rödlätt man med tämligen kalt huvud oft f a promenera på ft

V RJE BY VA B OCH VA V RJE STA T D TA

Strandvägen. Mannen var en fr f amstående arkitekt med ett stort intresse fö f r fä f rg och fo f rm. V kan kalla honom herr Rubenstein. Vi En dag klev den lågmälde men mycket sympatiske herr Rubenstein in genom dörren till auktionshuset där jag arbetade. Han hälsade som alltid mycket vänligt och vi utbytte några meningar innan han fo f rtsatte vidare in i lokalerna på jakt eft f er något tilltalande. ft Eft f er en stund hade jag ett ärende till ett av ft a de inre rummen i lokalen. Där, alldeles stilla en meter fr f amfö f r en svällande fä fö f rgglad jukebox av a amerikansk modell, stod han. När jag närmade mig såg jag tårar rulla ner fö f r hans kinder. Oroligt fr f ågade jag honom hur det var fa f tt. Han tog upp en rutig näsduk i olika ljljusblå nyanser, ur kav a aj av ajfickan och torkade tårarna, snöt sig fö f rsiktigt och drog ett dj djupt andetag. – En sådan modell har jag inte sett sedan jag var ung. För mig är den en symbol fö f r fr f ihet, sa han med darrande röst. Han berättade om hur han fö f rfö f ljljts av fö a sina egna landsmän. Hur han flytt till fo f ts genom de ungerr rska skogarna till fo f rna Jugoslav a ien och vidare till av Italien. Tr T ött och utsvulten med värkande kropp hade han tagit sig över gränsen och stapplat fr f am till det fö f rsta huset han såg. Det visade sig vara en liten restaurang med bar och ut i den mörka stj tjärnklara natten strömmade musik och doft f er av ft a mat. När han öppnade dörren möttes han av a det vackraste han någonsin sett. En lysande jukebox i kulörta fä f rger. - Jag har inte sett modellen sedan dess. Så eft f er ft f mtiotre år dyker det upp en här. Egendomligt, fe sa herr Rubenstein tyst med de tårade ögonen fä f sta på den tidstypiska musikmaskinen med ett kartotek av a skivor med mestadels amerikansk musik. Jag lyssnade på hans berättelse tills han tystnade igen. Han stod kvar med en blick som var både närvarande och fr f ånvarande på en och samma gång. Jag lät honom vara ensam med sina minnesbilder och fo f rtsatte mot mina göromål. var det dags fö f r auktion. Jukeboxen ropades ut fö f r 10−15 000 kronor. Klubban fö f ll fö f rst vid 58 000 kronor. Men värdet var betydligt högre. Åtminstone fö f r köparen, som köpte en skärva a sin egen livshistoria och en viktig pusselbit fö av f r att tolka människans många ansikten. För det är kontexten och berättelsen som av a gör det egentliga värdet, liksom det bestämmer hur mycket tid någonting erbjuds i det starka strålkastarskenet på tingens teaters. Behöver jag berätta vem som köpte Jukeboxen?

NÅG Å RA DA ÅG DAG AGAR SENARE

PONTUS SILFVERSTOLPE ANTIKEXPERT BARNEBYS 43


LACKA OM DITT KÖK PÅ EN VECKA! FASTA PRISER INKLUSIVE ALLT! ”Jag lät Hagströms Gruppen måla min lägenhet och lacka mina luckor. Dom är ju proffs ju!” Kayo

25 t% t på

Nu även delbetaln ing upp till 24 månade r

raba k vissa kö

Telefon: 08-551 784 20

offert@hgruppen.se

www.hgruppen.se


Barnebys auktionstips ANTIKVITETER, KONST OCH DESIGN

OLJEMÅLNING, ”Den osynlige gästen”, Sigrid Hjertén, 1924, Uppsala Auktionskammare, 1 800 000 kr.

SKÅL MED FAT, Simon Gate, Orrefors, 1986, Stockholms Auktionsverk Online, 10 500 kr.

GAMLA OCH NYA KLASSIKER I decennier har kreatörer som Simon Gate, Sigrid Hjertén och Gerrit Rietveld varit eftertraktade på andrahandsmarknaden. Men med tiden som gått har nya namn dykt upp på listan av framstående konstnärer och formgivare. Upptäck både gamla och nya klassiker på auktion.

FYRA STYCKEN STOLAR, Fredrik Paulsen, Kristoffer Sundin och Simon Klenell, 2018, Bukowskis, Utropspris 8 000-10 000 kr.

STOL, Gerrit Rietveld, 1925, Christie’s, 302 425 kr.

SKULPTUR, ”Stucco print”, Hanna Hansdotter, Boda Glasbruk, 2019, Bukowskis, utropspris 10 000-15 000 kr.

OLJEMÅLNING, ”Self Portrait”, Amoako Boafo, 2019, Sotheby’s, 1 495 081 kr. 45


PROMOTION VÄSTERVIK

GÄSTHAMNAR – hitta din favorit i Tjust skärgård Tjust skärgård i Västervik, med sina 5 000 öar, kobbar och skär, sträcker sig från Loftahammar i norr till Blankaholm i söder. Ett nätverk av åtta gästhamnar, var och en med sin egen identitet, täcker hela kuststräckan och gör båtsemestern till en helhetsupplevelse.

SLOTTSHOLMEN Marina Västervik 46


PROMOTION VÄSTERVIK

SLOTTSHOLMEN MARINA VÄSTERVIK

Nybyggd och modern gästhamn där det är lika nära till stadens aktiviteter, restauranger och shopping som till badplatserna, skärgårdslivet och naturreservaten. I det nybyggda hamnkontoret hittar du förutom ett litet kafé med turistinformation även separata duschar, toaletter och tvättstuga. Marinan ligger i direkt anslutning till Björn Ulvaeus restaurang, spaanläggning och flytande hotell och allt är endast några minuter från centrala Västervik. Personal möter upp i tenderbåt vid ankomst och anvisar plats. LOFTAHAMMAR

En vacker skärgårdsidyll på fastlandet med fullservicemarina. Här är det nära till restaurang, livsmedelsbutik, bageri, golfbana och padeltennis.

RÅGÖ − ALVIKEN

IDÖ

Gästhamnen ligger ett stenkast från den genuina skärgårdsbyn med sommaröppen restaurang. Missa inte arbetslivsmuseet om livet i Tjust skärgård och natursköna vandringsleder som tar dig runt ön.

Liten gästhamn belägen i ytterskärgården – Tjust skärgårds bästa restaurangutsikt ligger bara en minut bort uppe på ett berg. Missa inte lotsutkiken – från taket ser du flera mil över land och hav.

HASSELÖ SAND

BLANKAHOLM

På skärgårdens största och barnvänligaste ö väntar en härlig sandstrand, kafé, bageri och restaurang. Hyr cykel eller kajak och utforska ön på egen hand.

Gästhamnen ligger i ett typiskt småländskt landskap på gränsen mellan södra Tjust- och Misterhults skärgård. Restaurang och livsmedelsbutik inom gångavstånd. ✤

PAMPAS MARINA VÄSTERVIK

Stadsnära fullservicemarina med blå horisonter som erbjuder nya bryggplatser och ett fräscht flytande servicehus med bastu. Via strandpromenaden strosardu till skärgårdsstaden Västervik på tio minuter.

vastervik.com/gasthamnar

VÄSTERVIK RESORT

Gästhamnen är belägen i badviken på en av Sveriges största camping- och resortanläggningar. En fräsch och naturskön minidestination, strax utanför Västerviks stadskärna.

47

FOTO; David Wall Denhef Digital

oändligt många fina naturhamnar där du garanterat hittar en egen vik att ankra upp i. När det är dags för bunkring eller när du vill ligga tryggt förtöjd för väder och vind hittar du våra gästhamnar utspridda över hela kuststräckan.

SKÄRGÅRDEN ERBJUDER


ETT BÅTVARV MED

NÄRHET TILL DET MESTA

SKIPPA KRÅNGEL OCH LÅNGA TRANSPORTSTRÄCKOR Vill du maximera tiden för njutning - välj Ingarö varv!

PRIS FR 4890 ÅN KR!

EN BÅTPLATS PÅ INGARÖ VARV GÖR BÅTÄGANDET ENKELT På Ingarö Varv finns det ca 200 båtplatser sommarplatser och 350 vinterplatser Vi har försökt skapa en anläggning med hög kvalitet och marin atmosfär i skärgårdsmiljö där ingenting skall saknas och där båt och båtägare skall känna sig hemma.

VARFÖR INGARÖ VARV Kundfokuserad service Pressade priser Professionellt & effektivt Över 30 års erfarenhet

VÅRA TJÄNSTER - Vinterförvaring båt & skoter - Sommarplatser båt & skoter - Motorservice - Båtservice - Elservice - Reparationer & underhåll

Varvsvägen, 134 62 Ingarö 08-570 260 15 info@ingarovarv.se

Navigera till oss för ett problemfritt båtägande 2021

ingarovarv.seDITT MAGASIN STOCKHOLMSMAGASINEN LIDINGÖ #69

LIDINGÖ MAGASIN MAGASIN

Stockholmsmagasinen N Nrr 70

I D I T T O C H G R A N N EN S K VA RT E R

Paradiset på Lidingö – en ny digital butik, endast för medlemmar.

Utedags: Pooldrömmar & uterum

FORMGIVNING: Newsfactory AB OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

MISSA INTE NÄSTA NUMMER MED UTGIVNING

MAJ

Patrik Wersäll, tel: 08-505 738 14 patrik.wersall@stockholmsmagasinen.se

Förgyll trädgården med egen pool, eller bygg ett nytt uterum.

Hersby gymnasium Eleverna provar på att driva eget med Ung företagsamhet. STÖD DITT LOK ALA NÄR INGS LIV.

Discodrottning

Stockholmsmagasinen Lidingö distribueras direkt hem till alla villor på Lidingö, sex gånger per år.

1 | 20 21

Lina Hedlund får vardagen att glittra. Våren 2021 tar hon ett nytt kliv i karriären. Möt henne i villan i Bo där vad som helst kan hända.

TÄBY DANDERYD MAGASIN Ä

MAGASIN

Stockholmsmagasinen Nr 70

Svindlande kärlek Oförlåtliga svek i Löttingelund.

FORMGIVNING: Newsfactory AB OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se Patrik Wersäll, tel: 08-505 738 14 patrik.wersall@stockholmsmagasinen.se

Utedags: Pooldrömmar & uterum Förgyll trädgården med egen pool, eller bygg ett nytt uterum.

Gamla och nya klassiker Nya eftertraktade kreatörer på andrahandsmarknaden.

STÖD DITT LOKA LA NÄRINGSL IV.

Skönhetsexpert

Stockholmsmagasinen Täby Danderyd distribueras direkt hem till villor i Täby och Danderyd, sex gånger per år.

TYCK TILL OM DITT MAGASIN! Vårt motto är alltid att försöka göra det magasin som tilltalar dig. Och därför är vi givetvis ytterst tacksamma för såväl feedback som tips om det vi kan ta upp i magasinet. Maila därför gärna till info@stockholmsmagasinen.se om det som just du tycker att vi ska skriva om.

Jessica Wahlgren om livet framför och bakom kameran, om nya kärleken och var flyttlasset går härnäst.

NACKA

MAGASIN

Stockholmsmagasinen nr 47

Clowner utan gränser

NACKA MAGASIN FORMGIVNING: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

Glöm inte att gilla oss på facebook! @stockholmsmagasinen

Vill sprida hopp och skratt till barn i extrem utsatthet

Patrik Wersäll, tel: 08-505 738 14 patrik.wersall@stockholmsmagasinen.se

Uteliv: Poolpassion & uterum Förgyll trädgården med en egen pool eller bygg ett nytt uterum

I väntan på nästa vernissage Galleri Melefors satsar stort på utställningar online och nya interaktiva verktyg

Livsbejakaren

Stockholmsmagasinen Nacka distribueras direkt hem till villor i Nacka, fyra gånger per år.

”Det är inte lätt att vara människa men jag försöker göra mitt bästa. Med snällhet kommer man längre i livet. Man kan ju tänka så här, att med tanke på hur liten man är som människa i ett oändligt universum så finns det ju ingen anledning att vara kaxig.” – Thomas Di Leva –

VÄRMDÖ MAGASIN

Stockholmsmagasinen nr 47

Besök på Hotell Blå Blom ”Vi vill att hotellet ska andas Gustavsberg som bruksort.”

Uteliv: Poolpassion & uterum Förgyll trädgården med en egen pool eller bygg ett nytt uterum

VÄRMDÖ MAGASIN FORMGIVNING: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se Patrik Wersäll, tel: 08-505 738 14 patrik.wersall@stockholmsmagasinen.se

I väntan på nästa vernissage Galleri Melefors satsar stort på utställningar online och nya interaktiva verktyg

Entertainern

Stockholmsmagasinen Värmdö distribueras direkt hem till villor i Värmdö, fyra gånger per år.

ANSVARIG UTGIVARE: Michael Stenemuhr och Helena Delden BESÖK/POSTADRESS: Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 115 28 Stockholm HEMSIDA: stockholmsmagasinen.se BILDREDAKTÖR: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se TRAFFIC OCH REPRO: Newsfactory AB DISTRIBUTION: Vid frågor och synpunkter gällande utdelning kontakta: Svensk Direktreklam på tel 08-544 755 70 eller mail sdr312@sdr.se TRYCK: V-tab, Vimmerby

”I vanliga fall får man ju en enorm energi av publiken, de fattas verkligen, det är ju på grund av publiken jag gör det jag gör. Nu längtar jag efter att stå framför en publik och känna den där nerven när jag kör, samtidigt är det bara att acceptera läget som det är och göra det bästa av situationen.” – David Lindgren –

STOCKHOLMSMAGASINEN AB ger ut fem högkvalitativa lokala magasin som distribueras till Sveriges köpstarkaste målgrupp. Stockholmsmagasinen går ut till boende i Lidingö, Täby, Danderyd, Bromma, Nacka och Värmdö. Du hittar magasinen via stockholmsmagasinen.se Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av ansvarig utgivare. Text och bilder i Stockholmsmagasinen lagras och publiceras digitalt. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering av aktuell utgåva. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. 50


Ny. ANTAS. Pris från 119 000 kr

STENSUND. Pris från 109 000 kr

NORDANÅS. Pris från 115 000 kr

Ett enklare sätt. Efterfrågan på genuina och välkonstruerade stugor och hus bara ökar. Vårt sortiment växer också för varje år och du kan hitta allt från små redskapsbodar och garage till stilrena funkisbastur och rymliga fritidshus på 75 kvm. I sortimentet hittar du två olika byggnadstyper – klassiskt knuttimrat eller vårt stabila blocksystem. Båda är lika enkla att bygga som de är stabila i sin konstruktion. Inspireras mer på baseco.se


Kampanjpris! Privatleasing från 3 995 kr/månad.

Nya Arteon Shooting Brake. Så mycket mer än en kombi. Nu är det premiär för Arteon Shooting Brake. Den är en nytolkning av begreppet kombi, med gott om utrymme under de slanka sportiga linjerna. Men det är inte bara för utrymmet du väljer den här bilen. Den erbjuder en helt ny nivå när det gäller att hjälpa dig köra, undvika farliga situationer, anpassa instrumenteringen till hur du vill ha informationen, ge dig uppkopplade tjänster – allt med en hög kvalitetskänsla i varenda detalj. Välkommen att provköra nya Arteon Shooting Brake.

Nya Arteon Shooting Brake. Kampanjpris från 399 900 kr. Förmånsvärde från 3 328 kr/månad.

TDI 200 DSG 4MOTION R-Line. Bränsleförbrukning vid blandad körning från 5,8 l/100 km. C0₂-utsläpp vid blandad körning från 152 g/km. Miljöklass Euro 6 AP. Volkswagen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (feb 2021). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Preliminärt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50 % marginalskatt. Vi reserverar oss för ändringar och avvikelser. Bilen på bilderna är extrautrustad.

Volkswagen Stockholm www.volkswagenstockholm.se

Bredden - Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Vällingby - Värmdö - Östermalm (service). Tel 08-503 332 00.