Stockholmsmagasinen Täby Danderyd #82 (0124)

Page 1

ENTREPRENÖREN

:

När bilvård blev business

Drömmen startade i ett garage – blev framgångsrikt företag.

Konstresa i dåtid och nutid

Etablerade mästare & nya lysande talanger hos Galleri Melefors.

”The Italien Style”

Vi bjuder på ett smakprov på Ströms italienska sortiment, buon appetito!

Mångsysslaren

och funnit att den inte är helt olik hennes egen.
Möt Magdalena Graaf som djupdykt i den romska kulturen

TOMORROW IS HERE

PROXIS MADE WITH ROXKIN™ TECHNOLOGY IN EUROPE MAKE IT YOURS FREE PERSONALISATION IN STORE SAMSONITE STORE STOCKHOLM LINNÉGATAN 27 073 - 037 77 76 SAMSONITE STORE SOLNA MALL OF SCANDINAVIA 073 - 040 62 03 SAMSONITE STORE TÄBY TÄBY C 073 - 555 31 82

Nya 2024 katalogen är här! Beställ ditt gratis-ex idag!

Följ dina drömmar!

Våra växthus står sig i generationer och blir lätt en samlingspunkt för hela familjen!

Vi skapar rum i trädgården

En skön plats i trädgården för avkoppling och återhämtning. Här får hela familjen plats att njuta både inne och ute. Välkommen till vårt showroom i Bromma för inspiration av uterum, växthus och utemöbler till just din trädgård!

Aktuell

uterum • växthus • utemöbler • willabgarden.se Ranhammarsv. 27 (Ulvsunda ind. omr.) Öppettider showroom Bromma
10.00–18.00 · Lör 10.00–14.00
Mån–Fre 09.00–17.00 · Telefon 0431-686 00
Mån–Fre
Telefontider:
kampanj
Stort sortiment av utemöbler i butik & webshop!
hittar du på willabgarden.se Nyhet!

DRÖMKÖK BYGGT PÅ KUNSKAP OCH KVALITET

www.lidhults.se

TÄBY DANDERYD #01.24

STOCKHOLMSMAGASINEN

MAGDALENA GRAAF:

”Min uppväxt var väldigt fattig, men vi var rika på kärlek.”

TOBIAS ERICSSON förvandlade sin hobby till framgångsrikt företag.

REPORTAGE

13 / ENTREPRENÖREN

Det som började som en hobby i föräldrarnas garage växte. Tobias Ericssons företag Tershine är idag Sveriges snabbast växande bilvårdsföretag.

24 / PERSONLIGT

Möt Magdalena Graaf! Same-kvinnan berättar om sin djupdykning i den romska kulturen och om hur man överever motgångar.

ALLTID I TÄBY DANDERYD MAGASIN

19 / AKTUELLT

Nyheter och event.

41 / KRÖNIKA

Det angår oss alla.

45 / BARNEBYS

Gamla och nya klassiker.

DESSUTOM I DETTA NUMMER

23 / Ströms Man & Woman: ”The Italien Style”.

31 / Fråga Juristen: Familjejuridik

32 / Förvandlingen av Mörby Centrum fortsätter.

43 / Världens snabbaste målare.

47 / Kungsberget – för hela familjen.

51 / Galleri Melefors – en resa genom konsthistorien.

55/ Bjursås Berg & Sjö är härligt året runt.

57/ Ugglas favoriter: Naturligtvis

59 / Nästa stora våg inom maritim fritid.

61 / Vårserva din cykel hos Cykelhuset.

63 / Kärleksfyllda getaways.

66 / Ditt Magasin

35 SVÄNGD FORM och glas från Murano.
24
13
9

LURAR i vassen. H55 Sunbrella Black ritades av Björn Hultén i Slöjdföreningens skola i Göteborg till utställningen H55 i Helsingborg. Idén var att skapa en möbel för både ute och inne, som tålde både väder och vind, men samtidigt var tillräckligt snygg för att kunna tjänstgöra som en reservstol i vardagsrummet. lannamobler.se

Bästa solplatsen

SITT STADIGT

Between Lines däckstol från Skagerak är en modern däckstol tillverkad helt i teak med en låg sitthöjd som gärna får dig att sitta kvar länge. svensson.se

RULLA LÄTT

GUNGA FRITT Luxembourg Rocking chair är en modern gungstol för utomhusbruk designad av Frédéric Sofia för franska Fermob. nordiskagalleriet.se

Liggvagnen från Fri Form är en ikonisk klassiker formgiven av Elsa Stackelberg. lannamobler.se

Mitt emellan vinter och sommar

MARS ÄR MÅNADEN då mycket står och väger, ibland bjuder den på härligt vårväder medan det ett annat år kan vina iskallt runt knuten.

I år har vi en Påsk som kommer tidigt och som jag själv gärna ägnar till årets sista skidåkning. Ett farväl till snön innan våren tar vid.

Eller kanske ska man försöka dra en påsk-öring innan de försvinner längre ut till havs. Finns en par platser inte långt ifrån där jag bor som lämpar sig ypperligt för lite havsöringsfiske en solig förmiddag. Havsörings-fiske hoppas jag ni vet är en härlig naturupplevelse där man får se de inte alltför frekventa fångsterna som en ren bonus. Har man tur så blir det kanske fångst var tredje gång, men jag kan lova att kaffet och den medhavda smörgåsen aldrig smakar bättre.

Tålamod är något som vi också fått ha när det gäller Sveriges inträde i Nato men till slut så kom vi i alla fall med. Världen som ligger framför oss är som alltid både fantastisk och fasansfull, där vi alla måste hjälpas åt för att motverka det fasansfulla och lyfta det fantastiska. Visst är vi många som tjänar fantastiskt mycket pengar, men låt oss då använda en del av dessa för att hjälpa våra vänner i Ukraina mot det fasansfulla. Det spelar inte så stor roll vilken organisation ni skänker till, det viktiga är att vi gör det.

MAGDALENA GRAAF, det är en tjej med mycket skinn på näsan. Hennes livsberättelse innehåller så mycket mer än vad de flesta känner till. Här finns allt från popkarriär till att bygga sjukhus på Filippinerna. Visste du tex att Magdalena har rötter i den samiska kulturen och att hon växte upp i ett hippiekollektiv i Alingsås. Ett annorlunda liv har format en riktig överlevare som alltid kommer igen.

Tershine är bilvårdsföretaget som växer så det knakar. Tobias Ericsson är entreprenören som rattar bolaget som förra året valdes till Årets företagare i Täby. Läs om hur han genom listighet lyckades på en mycket konkurrensutsatt marknad.

Jobba hårt, lev väl och se till att ni hinner med varandra. Önskar er alla en riktigt härlig solig vår!

10 REDAKTIONEN STOCKHOLMSMAGASINEN Hör gärna av dig med tips till oss! Mejla: info@stockholmsmagasinen.se
Michael Stenemuhr, grundare av Stockholmsmagasinen SOMMAREN

Norra Europas största outletendast 20 minuter bort!

200 varumärken

70 butiker

Alltid minst 30% rabatt

Norra Europas största outletendast 20 minuter bort!

Öppet alla dagar 10–19

Öppet alla dagar 10–19

Adidas, Barbour, Björn Borg, Boss, Calvin Klein, Didriksons, Ecco, Filippa K, Gant, Guess, Haglöfs, J.Lindeberg, Le Creuset, Levi's, Lexington, Lyle & Scott, Matinique, Nike, Puma, Peak Performance, Samsøe Samsøe, Tommy Hilfiger, WMF och många fler.

qualityoutlet.com

Adidas, Barbour, Björn Borg, Boss, Calvin Klein, Didriksons, Ecco, Filippa K, Gant, Guess, Haglöfs, J.Lindeberg, Le Creuset, Levi's, Lexington, Lyle & Scott, Matinique, Nike, Puma, Peak Performance, Samsøe Samsøe, Tommy Hilfiger, WMF och många fler. qualityoutlet.com

Ögonblick nära naturen

Uterum från Solarlux

Välj mellan ett flertal olika former, material och färger: det finns inga begränsningar för dina idéer. Börja planera! solarlux.com

PARTNER Reprovägen 13 · 183 77 Täby T 08 500 212 16 · kontakt@glasterrass.se glasterrass.se
CERTIFIERAD QUALITY

SIDOPROJEKTET SOM VÄXTE

Han började i sina föräldrars garage med att blanda schampo och bilvårdsprodukter. Idag är Tobias Ericssons företag Tershine Sveriges snabbast växande bilvårdsföretag och förra året blev han utsedd till Årets företagare i Täby.

TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER

ENTREPRENÖREN 13

*Gäller beställning av fönsterbyte till Elitfönster Original Alu 100 1 april –31 maj 2024.

Kampanj!

Fönsterbyte till jubileumspris

Elitfönster fyller 100 år. Hundra år av fönsterkunskap!

Nu lanserar vi vårt bästa fönster någonsin. Elitfönster Original Alu 100 – med 1,0 i u-värde som standard! Just nu lanseringserbjudande*

Elitfönster med certifierat montage

Med Elitfönster På Plats gör du ett tryggt fönsterbyte med Sveriges största fönstertillverkare. Vi mäter, monterar och sköter allt det praktiska, med garanterad kvalitet hela vägen. Dessutom får du garanti både på fönster, dörrar och montage. Ring oss på 020-530 530 eller boka ett gratis hembesök på elitfönsterpåplats.se

NÄR TOBIAS STARTADE sitt företag 2017 fanns bara två produkter i sortimentet, som hade arbetats fram hemma i föräldrarnas garage i Täby. Tanken var ”ett roligt sidoprojekt”, men det blev betydligt större än så.

Tobias jobbade tidigare som produktteknisk ingenjör hos ett stort oljebolag, ett jobb han trivdes med samtidigt som hans intresse alltid varit bilar och bilvård. Så gjorde han ett bilschampo som han gav till några kompisar.

- Det var mest som en rolig sak, jag älskar bilvård och bilar, jag hade aldrig en tanke på att det skulle bli så här stort. Sedan barnsben har jag haft ett stort bilintresse men i takt med att jag fick körkort och köpte min första bil så insåg jag att mecka inte var min starkaste sida. Det jag gillar är att hålla sakerna i topptrim med hjälp av tvätt och polering. Så där väcktes mitt intresse för bilvård och jag har spenderat tusentals timmar genom

Vi har ju vuxit i raketfart och förut gjorde alla allting, det senaste året har vi börjat forma en organisation med tydliga roller, något som har avlastat mig mycket.”

åren för att verkligen försöka få till så bra resultat som bara är möjligt och det är något jag tagit med mig in i utvecklandet av produkterna i mitt företag. När jag började var branschen gammal och mossig utan tankar på miljö och hälsa, något som är vårt huvudfokus.

Förra året blev Tobias utsedd av organisationen Företagarna till Årets företagare i Täby.

Juryns motivering löd: ” Genom enastående produkter och ett fantastiskt

engagemang och driv har Tobias tagit Tershine till den absoluta framkanten i sin bransch. Från föräldrarnas garage till dagens ledande position har Tobias visat på exceptionell entreprenörsanda och ett utomordentligt företagande. Genom att vara väl synlig för sina kunder på sociala medier har varumärket Tershine växt sig starkare och starkare. Juryn anser att Tobias Ericson är väl värd utmärkelsen Årets företagare i Täby 2023.”

- Självklart är det väldigt kul att bli uppmärksammad, det var mycket hedrande. Vi är ett helt gäng här och det här hade inte blivit av utan alla som jobbar här dagligen. Men det är inte priser som driver mig, min drivkraft är passionen och kärleken för bilvård – det är den som gör att det här inte känns som ett jobb, jag pysslar med min hobby varje dag. Tobias beskriver att han alltid haft ett starkt driv och svårt att sitta still.

- Jag tycker om att nörda ner mig i

15 ENTREPRENÖREN
BILVÅRDSPRODUKTER. Tobias Ericssons företag Tershine tillverkar produkter för bilens interiör och exteriör.

SUBARU

Alla

Bränsleförbr. 8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 193 g/km ( WLTP). Bilen i annonsen är extrautrustad. *Kampanjen gäller t o m 2024-04-30 vid köp av en ny Subaru Outback. Det går ej att kombinera med andra erbjudande, rabatter eller avtal. ** Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil.

OUTBACK
fr. 419.900:–
med ADVENTURE-paket
OUTBACK 3 ÅRS FRI SERVICE** JUST NU VINTERHJUL FAST DRAG* 0:–TÄBY, Hägernäsvägen 15, 08-544 434 40, www.risbergsbil.se Mån-tor 9-18, Fre 9-17, Lör 11-15 SVERIGES BREDASTE SORTIMENT AV KÖKSFLÄKTAR S V E N S K D E S I G N M E D T R A D I T I O N E R
säkerhetssystem och fyrhjulsdrift ingår alltid SUBARU

TOBIAS ERICSSON I KORTHET

ÅLDER: 40 år.

FAMILJ: Sambo och hund.

BOR: Åkersberga.

GÖR: Driver företaget Tershine som är Sveriges snabbast växande bilvårdsföretag.

FAVORITPLATS: Förutom Gloss Caven, Rönningesjön och området kring där.

MOTTO: ”May the gloss be with you”.

saker jag gillar, och på andra arbetsplatser har jag känt mig hämmad när jag hela tiden velat göra saker som är fetare, ballare och roligare. I min roll idag är det helt perfekt – inget sådant kan begränsa mig.

Tershine är Sveriges snabbast växande bilvårdsföretag. Tobias tror att de lyckats bli så framgångsrika tack vare det extremt hårda arbetet och närheten till sina kunder. Och så självklart att produkterna är populära.

- Vi är väldigt nära våra kunder via sociala medier och har lyckats skapa en community som vi jobbar nära. På så vis har våra kunder fått känna att de är en del av företaget. Vi försöker involvera dem mycket, bland annat inför nya produktsläpp. Vår framgång har inte kommit gratis, jag har vigt mitt liv åt detta och jobbat långa sena kvällar samt hela tiden försökt få fram nya och ballare produkter.

En stor skillnad nu, i jämförelse med när Tershine startade, är att organisationen fått tydligare roller.

- Vi har ju vuxit i raketfart och förut gjorde alla allting, det senaste året har vi börjat forma en organisation med tydliga roller, något som har avlastat mig mycket. Jag gillar verkligen mitt jobb och det är

exakt lika roligt som vid starten att gå till jobbet nu, sju år senare.

Hur håller du lågan uppe, även genom svårare tider?

- Jag omger mig med bra människor och försöker vara så öppen och ärlig som det bara går kring allt. Men självklart är det svårt ibland och det är väl hela grejen med att driva eget. Det är ju alltid något som behöver lösas och fixas, det är en del av spelreglerna.

Vad är bra ledarskap enligt dig?

- Det är en svår fråga, men jag tycker att det är viktigt med en ledare som tillåter högt i tak och som inser att man jobbar som en grupp där alla får komma till tals och bidra med sin kunskap. Framför allt tycker jag inte själv om när någon står och hökar över mina axlar hela dagarna. Detta har jag försökt ta med mig in i Tershine. Hos oss får alla jobba under eget ansvar. ✤

17 ENTREPRENÖREN

Borta bra, på Rönneberga bäst!

- En folklig mötesplats att längta tillbaka till

Weekday’s || Weekend || Restaurang || Konferens || Padel || Hotell || Fest|| SPA Besök oss på: ronneberga.se

Altorpsdagen 26 maj

Upptäck vackra Djursholms begravningsplats! Guidade turer, maskinutställning där barnen får upptäcka och provsitta stora trädgårdsmaskiner, servering och möjlighet att träffa församlingens medarbetare.

Söndag 26 maj 12.00-18.00 på Djursholms begravningsplats, Ymervägen 55.

SVENSKAKYRKAN.SE/DANDERYD foto: shutterstock

BURLESK, BUBBLOR OCH BAKELSER

Glitter och glamour på Cedergrenska.

Under april bjuder Cedergrenska in till ett fabulöst event för att piffa upp en regngrå vårvinterdag. De har bjudit in burleskdrottningen Miss Diamond och hennes Diamonds in the Rough för en dekadent eftermiddag i det flotta tornet.

Det bjuds på mingel och burleskshow, söta bakelser, ljuvliga bubblor och smäktande toner från DJ Bea Szenfeld.

Sätt på dig en glitterstass, ta med dina vänninor och ta en välförtjänt paus från verkligheten. Enbart förbokade sällskap.

När: Lördag 13 april, kl. 12.00-15.00

Plats: Cedergrenska Tornet Läs mer cedergrenskatornet.se

DJURSHOLMS TREVLIGASTE AW

Varför inte en AW på inbjudande Gretas i Djursholm. Ett populärt ställe för den som vill koppla av i skön miljö efter dagens vedermödor. Då Gretas after work är populära tilltällningar så rekommenderar vi att du bokar ditt bord i förväg för att säkerställa att du får en plats. Om du planerar att förlänga kvällen med en middag, meddela Gretas vid bokningen så reserverar de ett bord åt dig.

Läs mer brasseriegreta.se

VEM RÄDDAR ALFONS ÅBERG?

BOUELVARDTEATERN PRESENTERAR: Vem räddar Alfons Åberg? En berättelse om riktig vänskap.

Alfons har nyss flyttat. Han känner inte någon här. Mållgan är hans hemlige vän – osynlig och lydig, gör alltid som Alfons vill. Men vad hjälper en snäll och osynlig kompis när stora killar skräms? Passar barn 4-8 år och barnsliga vuxna.

Efter en bok av Gunilla Bergström.

Biljetter: tickster.com

Pris: 70 kr

När: 20 apri, kl. 11.30-12.15

Plats: Entrétorget plan 5, Danderyds bibliotek i Mörby centrum

19
aktuellt NYHETER & EVENT
Illustration: Gunilla Bergström

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

Djursholm

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

Barnkläder ❊ Barnskor ❊ Leksaker

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

Hälsoundersökning

för företag och privatpersoner

Bilen besiktigar du varje år, men när kollade du senast hur det står till med kroppen?

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

Vid en hälsoundersökning kontrolleras en mängd värden kopplade till din hälsa: EKG, blodtryck, blodfetter och blodsocker, leveroch njurpåverkan, syn och hörsel. Beroende på din ålder, kön och levnadsvanor spåras också tidiga tecken på besvär i lungor, prostata och sköldkörtel. Allt i syfte att upptäcka riskfaktorer på ett tidigt stadium, när de lättare går att åtgärda.

JUST NU 20% rabatt på ordinarie pris.

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

Du betalar bara 2100 kr (ord. pris 2625 kr).

Erbjudandet gäller fram till 2024-12-31 mot uppvisande av denna annons. Ring och boka tid.

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

www.lillagronakaninen.se

Mån-fre 10-18 Lör 10-16 Sön 11-16

Upplev Sommarfjällen

Grönskande vandringar 897 m.ö.h

Ta en paus från stadens brus och upplev en sommar i Storhogna, Jämtland. Utsikten ändrar färg till grönt och pjäxor byts mot vandringskängor, cykel- eller löparskor. Temperaturen är mild och dagarna känns eviga tack vare solens sena nedgång.

SOMMARENS Bästa Aktiviteter

SPA & POOL | Slappna av med behandlingar, pool, bubbelpool och bastu i vårt sköna spa.

VINTERTRÄDGÅRDEN | I Vinterträdgården njuter du av lunch och middag bland träd och den porlande fjällbäcken.

PLUPP | Den lille barnboksfiguren Plupp håller till på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Hälsa på i Plupps kåta eller på Plupps stig.

BOKA DIN FJÄLLRESA

Upptäck våra förmånliga hotellpaket, erbjudanden och härliga fjälltips på storhogna.se

Kanalvägen 15, Täby • 08-473 64 00 • www.tabyhalsan.se

❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊
❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊ ❊

PÅSKLOVET ÄR MAGISKT PÅ BIBLIOTEKET!

Gribbylunds bibliotek bjuder på spännande upplevelser på temat magi, mystik och trolldom.

Välkommen att pyssla, gå tipspromenad och lära dig om häxor, magi och trollformler.

När: Fredag 5 april, kl. 11.00-15.00

Plats: Gribbylunds bibliotek

Magiskt bokfika. Vi fikar och pratar om böcker. Allt på temat magi, mystik och trolldom. För dig 7-12 år. Föranmälan till biblioteket.

Behöver vi anpassa något för att du ska kunna delta? Berätta gärna för personalen vid anmälan så försöker vi ordna det.

När: Onsdag 3 april, kl. 13.00-14.00

Plats: Gribbylunds bibliotek Läs mer gribbylunds.bibliotek@taby.se

NÄSBY PARK GALLERI

Dom fem Täbykonstnärerna, Sophia Friberg, Anna Jormin, Tina Granåsen Nyholm, Vivi Sylvén samt Kiran Ahuja har slagit upp ett pop-up galleri inne i Näsbypark centrum.

På väggarna hänger allt från akvarell- till akrylmålningar och på borden står skålar och figurer i keramik. Varationen är stor och det finns något för alla.

När: Vardagar kl. 13.00-16.00, helger kl. 12.00-16.00

Plats: Näsbyparks centrum, mittemot biblioteket. Till och med sista maj.

ÖPPEN FREDAG

Du som gillar aktivitet och rörelse och är mellan 13-21 år - varmt välkommen till öppen fredag i Tibblehallen.

Tibblehallen erbjuder stora hallar att vara i. Här finns en variation av material att välja bland för att arrangera olika aktiviteter. Alltifrån bollsporter, såsom volleyboll, basket, kortidsboll, handboll, fotboll och innebandy till dans, musikgympa, hinderbanor och friidrott.

Du kan komma själv eller tillsammans med kompisar. Är du aktiv i någon idrott? Bjud med hela laget eller hitta på något med klasskamraterna och ha en kul kväll ihop.

Du behöver inte ha några förkunskaper eller vara bra på någon speciell idrott eller aktivitet för att vara med.

När: Fredagar kl. 18.30

Plats: Tibblehallen, hall 1 och 2 076-643 85 25

21
aktuellt NYHETER & EVENT

The Italian Style

– På Ströms Man & Woman

Den italienska modet utstrålar en självklar, obesvärad elegans där bäraren till synes behärskar konsten att njuta av livet med stil. Extremt moderiktig fast med en känsla av naturlig nonchalans, ”The Italian Style”. I Italien möts traditionellt hantverk och modern design på ett sätt som få andra platser kan matcha. Det är med andra ord inte så konstigt att Italien är en destination för modeentusiaster och en given arbetsplats för Ströms inköpare. Här följer ett smakprov på Ströms italienska sortiment, buon appetito! FOTO: HENRIK

Gran Sasso. Jerseykavaj i linne/bomull från italienska Gran Sasso. Ett ledigt, elegant och bekvämt plagg som lyfter din avslappnade vår- och sommarstil. Pris 5 499 kr.

Ströms Man. Linnebyxa från The Sartorial Project tillverkad i Neapel. Designad med hög midja, frontveck och en väl tilltagen vidd som ger byxan ett elegant fall. Pris 3 499 kr.

Marella. Vacker omlottkavaj med feminin passform från italienska Marella. Med tillhörande rosa byxor får du en hel kostym. Pris kavaj 3 499 kr. Pris byxor 1 999 kr.

Herno. Lyxig jacka i ultralätt nylontyg med sidenliknande känsla. Kan både bäras över klänning vid festligare tillfällen eller till en vardaglig look. Pris 6 299 kr.

STRÖMS MAN & WOMAN

Besök Ströms Man & Woman i deras butik på Kungsgatan 38 i Stockholm, eller handla direkt på stroms.com. Välkommen

23
STRÖMS PROMOTION

Motvind och medvind

Hennes dokumentärserie på SVT om romer blev en snackis och nu spelar hon in en ny utbildningsserie. Livet har haft sina prövningar för Magdalena Graaf men hon är tuffare än somliga tror.

PERSONLIGT
24
TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER

AGDALENA GRAAF FICK en djupdykning i den romska kulturen när hon spelade in Typiskt romer tillsammans med sin dåvarande pojkvän, numera vän – Louie Marti. Serien från SVT som var nominerad till Kristallen 2023 i kategorin Årets faktaprogram krossar myter och fördomar om romer, och berättar mycket intressant som kulturen bär med sig. Bland de personer med romskt ursprung som medverkar i serien hittar vi bland annat skådespelaren Ola Rapace och matbloggaren Zofia.

- Innan jag fick den inblick jag har idag var romer de som satt utanför ICA, men i och med att vi gjorde den här serien fick jag lära känna hela Louies familj och det blev så mycket lättare att förstå mig på honom. Många romer hörde av sig efter att de sett serien och var väldigt glada och tacksamma över att vi lyft viktiga saker.

- Det blev en djupdykning i allt och jag fick lära mig massor kring kulturen, språket och fördomar. Jag kan känna igen mycket från samernas kultur, de är ju också ett vandrande folk.

Magdalena har rötter i den samiska kulturen då hennes mamma är same.

- Mormor bodde i en Kåta när hon växte upp. Hon var en av de man gjorde experiment på, det var ju fult på den tiden att vara same.

- Min rastlöshet tror jag kommer från min samiska bakgrund med att vara ett resande folk. Min gammelmormor var en trollkvinna och jag är väldigt lyhörd för naturen och har en hög känslighet, jag är andligt öppen och känner lätt av stämningar.

Under ett och ett halvt år pluggade Magdalena samiska. Hon och systern Hannah har rösträtt i Sametinget. Det som krävs för att få rösträtt i Sametinget är att man dels är same, dels att man har samiska som språk i hemmet eller om någon av föräldrarna eller mor/farföräldrarna haft eller har samiska som språk i hemmet.

25 PERSONLIGT

HON VÄXTE UPP i Göteborg, föräldrarna var hippies och medlemmar i den kristna rörelsen Jesusfolket.

Familjen bodde i ett kollektiv i Alingsås tillsammans med sex andra familjer. Magdalena beskriver sin barndom som mycket lycklig men annorlunda.

- Vi hade inga möbler. Det var väldigt fattigt och mycket av min barndom handlade om att hjälpa människor som var svagare. Vi bjöd ofta hemlösa på mat. Vi var oerhört rika på kärlek även om vi saknade pengar.

SENT 90-TAL SLOG MAGDALENA tillsammans med systern Hannah igenom som popartister och gav bland annat ut hit-låten ”You got (what I want)”.

- Alla ville väl sjunga på den tiden, vi uppträdde ett par år innan jag lade den biten på hyllan.

Parallellt med tiden på scen levde hon på flykt då hon under flera års tid blivit misshandlad och hotad av sin dåvarande man som även är pappa till hennes framlidne son Isak, som gick bort för tio år sedan.

Något som verkar ha gått under radarn är systrarna Graafs hedersutmärkelse ”European Heroes” som de fick 2003 av Time Magazine. En och annan artikel går att hitta, men det har inte blivit i närheten av lika uppmärksammat som när Magdalena gjort en groda.

Indien för pengarna de tjänat på musiken samt genom loppisar och annat välgörenhetsarbete.

- Vi stod och höll tal inför Bono, det var verkligen häftigt!

FÖR ELVA ÅR SEDAN byggde Magdalena ett sjukhus på Filippinerna, som är i full gång. Pengarna fick hon in genom donationer. Flera gånger har hon varit på besök och alla hennes barn har arbetat volontärt tillsammans med henne - något som givit dem nyttigta perspektiv enligt Magdalena:

- Vi måste försöka leva ett vanligt liv trots att skillnaderna är så stora, men det var bra för mina barn att se och uppleva något annat. De var så bortskämda och grisiga, och så fick de komma till Filippinerna och se en annan verklighet. De fick lära sig att det går att spela basket med en basketboll tom på luft.

” Det är ganska intressant. Gör du bort dig eller råkar ut för en katastrof så lyfts det, men när du gör något bra är det tyst. ”

- Det är ganska intressant. Gör du bort dig eller råkar ut för en katastrof så lyfts det, men när du gör något bra är det tyst.

Hedersutmärkelsen fick de för arbetet med The Graaf Sisters Childrens Centre, ett barnhem som de byggt i

Magdalena har fem barn varav fyra är i livet. För tio år sedan inträffade det ofattbara då hon förlorade sin förstfödda son Isak i en olycka.

- Poliser kom och knackade på min dörr för att berätta att min son var död. Sedan blev livet aldrig sig likt igen. Det var som att bli inkastad i en fruktansvärd centrifug. Hade jag inte haft flera barn så vet jag inte om jag hade orkat gå igenom det här men nu var jag ju tvungen att ta mig framåt och det gjorde jag genom att överleva en dag i taget. Jag hade så många fina människor omkring mig som hjälpte mig.

Inte långt efter att Isak gick bort inträffade ytterligare något ofattbart. Magdalena befann sig inne i stan tillsammans med de två sönerna Tristan och Charlie, de skulle gå på bio när terroristen Akilov kom farande i lastbilen.

- Vi var de första han försökte köra över. Vi hade stannat upp och såg lastbilen svänga in på Adolf Fredriks Kyrkogata, tack vare att Tristan tidigare uppmärksammat bilen så reagerade jag på ljudet bakom ryggen. Vi hoppade åt sidan och sprang och gömde oss. Det var många traumatiska saker som hände vår familj på en gång, många mörka år att ta sig igenom.

Efter terrordådet på Drottninggatan flyttade Magdalena från stan ut till Täby.

- Jag klarade inte av ljuden och det blev jobbigt med öppna platser, stora folksamlingar.

TROTS ALLA MAGDALENAS motgångar har hon kvar sin tro till gud, en tro som alltid funnits där och som hon blivit uppfostrad i.

- Visst var jag förbannad när Isak dog. Då var jag ovän med gud och bad honom dra dit pepparn växer, men nu är jag troende igen!

Hon har nyligen gått igenom en stor höftoperation och fått livet tillbaka efter att hon inte kunnat gå och varit

26 PERSONLIGT
HEDERSUTMÄRKELSE. 2003 fick Magdalena ihop med sin syster Hannah hedersutmärkelsen "European heroes" för barnhemmet de byggt i Indien.

ÅLDER: 48 år

FAMILJ: Två hundar och barnen Lancelot, 23, Tristan, 19, Charlie, 12 och Louie, 8.

BOR: Djursholm

AKTUELL: Just nu pågår inspelningarna av en ny serie; ett utbildningsprogram som hon spelar in tillsammans med sin mamma och syster Hannah.

MOTTO: ”This too shall pass”.

27
PERSONLIGT
MAGDALENA GRAAF I KORTHET

Ta hjälp av ett proffs!

Våra experter har massor av erfarenhet av och kunskap om färg och inredning – både ute och inne.

Dags att måla fasaden?

Att måla om huset innebär ofta en stor investering i tid, pengar och känslor. Besluten är många och det krävs kunskap för att få allting rätt. Ingen fasad är heller den andra lik. Känner du dig osäker och behöver råd och hjälp? Boka Alcros fasadexpert, så kommer vi hem till dig och gör en bedömning.

Fogdevägen 4, Täby

Telefon: 08-768 37 61

www.alcro.se/fasadexperten

Ta med denna annons när du bokar. Köper du sedan färg för 8 000 kr eller mer så får du pengarna tillbaka för färgsättningskostnaden.

Bokat hembesök eller butiksbesök av inredare kostar 1495 kr/första timmen sedan 895 kr/ påbörjad timme.

Öppet: Vard 10–19 Proffsbutik 6.30–16

Lörd 10–17. Sön 11–17

tabyfarg@ppg.com

Läs mer på vår hemsida www.tabyfarg.se

Robert Thunström Butikschef Mikael Jansson Butikssäljare Färg- och golvavdelningen Fredrik Ekholm Stf butikschef Ansvarig Pro Center Christian Levinsson Butikssäljare Pro Center Karin Angelica
BOKA FASADEXPERT I KASSAN! ELLER PÅ ALCRO.SE/FASADEXPERTEN
Ge ditt hem en energikick med hjälp av vår färgsättningstjänst!
Yvonne Jenny

Det är jättemysigt och jag känner mig verkligen hemma, jag älskar kolonilotterna här och det tar bara fem minuter för barnen att ta sig till skolan. Vi har Djursholms torg på gångavstånd, det finns många fina ställen här ute.”

sängliggande i tre månader. Detta har hon skrivit om i sin blogg som hon haft nu i över 15 år.

- Jag älskar min blogg, jag var lite trött på den innan men när jag var sjuk fick jag tillbaka lusten för den.

Men det är svårt att blogga idag, vad du än skriver är det någon du förolämpar! Har jag dåliga dagar går jag inte in och läser kommentarer.

Ett par timmar om dagen lägger hon ner på bloggen, emellanåt har hon något samarbete men just nu står den biten ganska still.

- Någon skrev att jag är för gammal för samarbeten men där hade jag svar på tal, det finns ju produkter för alla, oavsett vilken ålder man är i. Stödstrumpor och blöjor behöver ju också säljas, säger hon skämtsamt. Nyligen flyttade hon från Vallatorp i Täby till en lite mindre lägenhet i Lillkalmar och ser det som en nystart i livet.

- Det är jättemysigt och jag känner mig verkligen hemma, jag älskar kolonilotterna här och det tar bara fem minuter för barnen att ta sig till skolan. Vi har Djursholms torg på gångavstånd, det finns många fina ställen här ute. Vi bor centralt och har bra cykelvägar in till stan, jag stormtrivs! ✤

Rumsdoft: Aroma botanical.

Doft: Japanese Honeysuckle.

Bok: Himmel över Alaska av Kristin Hannah. Boken lärde mig att älska vildmarken i Nordamerika. Min dröm är att någon gång få åka dit.

29
PERSONLIGT
MAGDALENAS FAVORITER Thaimat! Älskar det och beställer alltid en Tom kha ghai och en kyckling med cashewnötter. Serie: Fargo på HBO, säsong 5 fick mig att känna rysningar in i märgen och jag fick gåshud. Både läskig, spännande och välgjord. Utomhus: Långfärdsskidor en kall och vit dag.

”Guldkorn till Grillat”

Allt om Vin, Gunilla Hultgren Karell, 19 maj 2023

”Utmärkt!”

Expressen, 11 maj 2023

Chenin Blanc 2023

Art nr 75986 | alk. 13,5% 750 ml | 119 kr

Upptäck de fantastiska vinerna från Sydafrika!

Smakrika, välgjorda och hyllade viner från Allesverloren

119:-

129:- 129:-

88 poäng ”Ett riktigt fynd!”

DVPE nr 2023-20

”FYND!”

Wine Table, Maja Berthas, 27 maj 2023

Shiraz 2019

Art nr 29002 | alk. 14,5%

750 ml | 129 kr

88 poäng ”Ett riktigt fynd!”

DVPE nr 2023-20

Tinta Barocca 2019

Art nr 12002 | alk. 14,5%

750 ml | 129 kr

Alkohol i samband med arbete

ökar risken för olyckor

Hur behåller jag lantstället inom familjen?

Om du har barn kommer de att ärva dig den dagen du inte finns kvar och då även lantstället. Om du har fler än ett barn kommer de ärva alla dina tillgångar med hälften vardera. Om barnen inte kommer överens om något annat blir det samäganderättslagen som reglerar deras ägande och i korthet innebär det att barnen behöver vara överens om allting som rör lantstället.

TEXT: INGA LENA VIBERG | FOTO: MATTZ BIRATH

DU KAN ÄVEN FÖRORDNA i ett testamente att endast ett av barnen ska ärva lantstället men det gäller att veta hur du uttrycker dig i testamentet så det verkligen blir som du önskar.

Du kan även ge bort lantstället som gåva till barnet. Det gäller då att tänka sig för då det kan utlösa kapitalvinstskatt och stämpelskatt om barnet tar över ett lån eller utger ett vederlag för överlåtelsen.

Just nu erbjuder vi 20% rabatt på upprättande av testamente eller gåvobrev. Boka senast 30 april 2024 via mail: kim.lundgren@ actorjuridik.se

Jag rekommenderar att du träffar en jurist och diskuterar igenom dessa frågor och hjälper dig med att upprätta testamente eller gåvobrev. Om du redan har ett testamente kan det ändå vara bra att träffa en jurist för en genomgång, särskilt om du sålt något som är omnämnt i testamentet eller om det hänt något annat avgörande i ditt liv som kan påverka ditt testamente och hur arvet ska fördelas.

FRÅGA:

Hej Kim!

Jag äger sedan många år ett lantställe som jag i min tur ärvt av mina föräldrar. Min man och jag har två gemensamma barn men det är bara vår dotter som brukar vara på lantstället med sin familj och som är intresserad av att ta över det när vi inte längre orkar eller finns kvar. Kan vi genom gåva ordna så att dottern erhåller lantstället innan vi dör? Kan det utlösa någon beskattning? Vi vill inte heller att det ska bli något problem mellan syskonen utan vill att det ska bli rättvist i slutändan. Är detta möjligt? Hälsningar Maria

KIM LUNDGREN SVARAR:

Hej Maria,

Det finns inte längre någon gåvoskatt i Sverige men finns det t ex lån på fastigheten som tas över av er dotter kan det ändå utlösa beskattning och stämpelskatt. Samma sak om din dotter betalar er i samband med gåvan. Om vederlaget överstiger taxeringsvärdet betraktas gåvan som ett köp som måste beskattas. Du skriver också att du vill att det ska bli rättvist mellan syskonen och då bör du fundera på hur du ska kompensera syskonet på bästa sätt och om gåvan ska ses som ett förskott på arv eller ej.

Det bästa är om du tar hjälp av en jurist och går igenom vilka alternativ du har och som också hjälper dig att upprätta gåvobrevet.

Ovanstående svar är anpassade efter de aktuella frågeställningarna och är inte en uttömmande redogörelse för gällande rätt.

31 FAMILJERÄTTSEXPERTEN JUR KAND KIM LUNDGREN SVARAR PÅ DINA FRÅGOR OM FAMILJEJURIDIK Vill du träffa oss och få rådgivning eller ha svar på en fråga som rör familjejuridik maila till kim.lundgren@actorjuridik.se eller ring 0736-25 68 46. FRÅGA JURISTEN
Det bästa är om du tar hjälp av en jurist och går igenom vilka alternativ du har och som också hjälper dig att upprätta gåvobrevet. säger Kim Lundgren på Actor Juridik.

VÄSTRA TILLBYGGNADEN

Förvandlingen av Mörby Centrum fortsätter

Mörby Centrum går från att vara ett gammalt centrum i behov av renovering och upprustning till att bli ett centrum i ny skrud. Det är nu dags att rusta upp de norra delarna från 70-talet.

FÖRNYELSEN av kommuncentrumet Mörby Centrum drog i gång 2016 och mycket har hänt sedan start. Skandia Fastigheter har byggt ett parkeringshus, ett kontorshus samt hunnit renovera de största delarna av Mörby Centrum. Den nya butiksgatan har tagit form och ytskiktet har bytts ut i hela centrumet.

- För de besökare som varit med från start till idag är det tydligt att stora förändringar har skett. Mörby Centrum har gått från ett gammalt centrum i stort behov av upprustning och renovering till att bli ett centrum i ny skrud. Vi har fått ett utökat intressantare utbud

vilket resulterat i mycket fler besökare, framför allt på helger, berättar Håkan Larsson, centrumchef.

Danderyds kommun är deras största hyresgäst med kontaktcentrum för kommunens invånare och ett mycket uppskattat bibliotek.

NU STÅR MAN INFÖR den sista etappen i utbyggnaden av Mörby Centrum vilket kommer att påbörjas i maj och pågå till årsskiftet 2025/2026, den sker mellan tunnelbanan och bussarna. Från maj månad så är det ett byggområde som präglar huvudentrén till Mörby Centrum.

MÖRBY CENTRUM PROMOTION
32
Mörby Centrum från norra torget.

- Vi samarbetar med både SL och Danderyds kommun för att skapa en god tillgänglighet ändå. Vi kommer att skapa en stor entrévåning när man kommer upp från tunnelbanan och tillsammans med Danderyds kommuns arbete med det norra torget som blir en trevligare plats att vistas på när detta är klart. Kopplingen till Golfvägen kommer att bli mer tydlig med en ny inbjudande trappa. Den nya byggnaden kommer att få en helt ny skepnad med nytt fasadmaterial som inte är så vanligt i Sverige. Det består av glas med en metall emellan glasen som kommer göra att det skimrar vackert i mässing, säger Håkan Larsson.

Sammantaget har Mörby Centrum blivit en större galleria med fler butiker än innan. I och med att det nu är ett mer komplett centrum än innan har man utökat öppettiderna på helger.

- Vi har gått från att vara en galleria fokuserad på ärendehandel till att bli mer komplett med ännu mer dagligvaruhandel och sällanköpshandel med

exempelvis skor, kläder, zoo och mycket mer, säger Håkan Larsson.

DEN NYA BUTIKSGATAN öppnade upp i augusti förra året och i november öppnade Ica Kvantum i nya lokaler. Stora delar av Mörby Centrums fasader har bytts ut, nu tar man sig an sista etappen och kommer att återbruka befintligt material för att spara på klimatet, man tar ner de befintliga plåtarna, rengör och lackar om dem. Projektet att byta ut gamla rulltrappor och hissar kommer att vara färdigt till sommaren.

- Nu är det dags för dem att gå i pension, de har hängt med sedan 70-talet. Hissar och rulltrappor kommer att gå snabbare och ha ett modernare utseende. Vår kommunikation från garage till centrum sker med sju hissar vilket gör det mer tillgängligt för alla kunder, berättar Håkan Larsson och avslutar:

- Kort och gott kan man säga att Mörby Centrum går från att ha varit en galleria som inte har renoverats på väldigt många

år till en toppmodern restaurering, utseendemässigt är förändringen omöjlig att missa. Jag ser fram emot att framåt våren kunna visa upp det södra torget och Golfvägen som vi nu färdigställer med nya uteserveringar som kommer att öppna upp då.

Vid årsskiftet 2025/2026 beräknas hela ombyggnationen av Mörby Centrum vara klart. ✤

FAKTA MÖRBY CENTRUM

. Mörby Centrum började renoveras och rustas upp 2016 och beräknas vara helt klart vid årsskiftet 2025/2026.

. I och med ombyggnationen har tio butiker tillkommit och centrumet har ökat sin handel kraftigt.

. Utöver handel är Mörby Centrum ett kommuncentrum med kommunal service och vårdinrättningar samt kontor.

MÖRBY CENTRUM PROMOTION
NY ENTRÉ Golfvägen. NY BUTIKSGATA våning 3. VÄSTRA TILLBYGGNADEN Mörby Centrum från Golfvägen.
33

EN MUSIKALISK, SKITIG OCH SVÄNGIG SATIR

Efter John Gays Tiggarens opera

Text: Bertolt Brecht i samarbete med Elisabeth Hauptmann

Musik: Kurt Weill

Regi: Sofia Adrian Jupither

Medverkande: Danilo Bejarano, Lina Englund, Nina Fex, Electra Hallman, Rita Hjelm, Steve Kratz, Marall Nasiri, Torkel Petersson, Rebecca Plymholt, Agnes Rase, Andreas Rothlin Svensson, Joel Valois, Pierre Wilkner

Kapellmästare: Sebastian Ring

Musiker: Lisa Bodelius, Agnes Grahn, Karin Haglund, Lisa Långbacka, Samuel Muntlin, Axel Mårdsjö, Sara Niklasson, Tobias Wiklund

SKILL INGS OPERAN

Foto: Elisabeth Toll

TOLV

ITALIENSK ELEGANS

35 1 UTVALT 2 3 4 7 8 5 6
1. EQUATORE bordslampa från Fontana Arte, formgiven av Gabriele och Oscar Buratti. lannamobler.se 2. CAMPELLI ljuskrona från Murano, gjord av 75 glasblad. theitalianedition.se 3. STOCHASTIC OPAL är en iögonfallande takpendeln formgiven av Daniel Rybakken år 2016 för Luceplan. nordiskagalleriet.se 4. ILLAN är en estetiskt tilltalande hänglampa från Luceplan. lannamobler.se 5. MURANO-LJUSKRONA. Stor och supervacker ljuskrona gjord av 52 stora vita och klara kronblad. cherryvintage.se 6. PIPISTRELLO bordslampa från Martinelli Luce, formgiven av Gae Aulenti. royaldesign.se 7. NOCTAMBULE 2 CONE från det italienska belysningsmärket Flos är en vacker och unik golvlampa. nordiskagalleriet.se 8. POLIEDRI Elegant Italiensk taklampa tillverkad av 185 rökfärgade Poliedri-glas. famolight.se 9. TACCIA bordslampan från Flos designades 1962 av Achille Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni. svenssons.se
9

Drömmer du om en härligare tillvaro?

Oavsett om du bär på små eller stora inredningsdrömmar ser vi till att de går i uppfyllelse.

Resan börjar på Sweef.se

Baggen fotpall

Sammet och skinn | 1 925 kr

Mammuten modulsoffa

Loveseat | Patchtyg | 11 450 kr

Kungsträdgården, Stockholm, Sverige.

SVÄNGD FORM

1. BERND från Eichholtz h ar en organisk form och en svart bas. nordiskadeko.se 2. SOFFBORD Noguchi av Isamu Noguchi - den perfekta föreningen mellan skulptur och bord. svenssons.se 3. ETHNICRAFT. Modulär N701 hörnsoffa från Ethnicraft med ett rundat hörn. royaldesign.se 4. LITTLE PETRA VB2 från &traditions, en klassisk skulptural soffa av den välkända formgivaren Viggo Boesen från år 1938. nordiskagalleriet.se 5. DANDY 4-sits soffa från svenska Massproductions är designad av Chris Martin. svenssons.se 6. LINDAU modulsoffa - skapa en S-formad soffa, en halvrund, eller en egen unik design med vackra kurvor och former. newport.se 7. RENOVERAD. Soffa 1930-40 tal, klädd i fårskinn. bukowskis.com 8. PANTON CHAIR är en sann designklassiker från 1967. svenssons.se 9. OMKLÄDD. Soffa 1930-40 tal, grå sammet med djuphäftade knappar. bukowskis.com

3 1 8 9 6 37
UTVALT 4 5 2 7
British made, delivered worldwide with representatives in Germany, Scandinavia and USA. Choice OF OPINION LEADERS Discover MORE AT ALITEX.CO.UK Explore YOUR GROWING POTENTIAL 01730 826900 Återförsäljare och montör i Sverige Westgarden – Mattias West – alitex@westgarden.se – 073-271 23 30 www.westgarden.se
39
3 1 8 9 UTVALT 4 5 7 6 2 INNE UTE
1. 015 PEACE OUTDOOR LOUNGE CHAIR är formgiven av Henrik Tjaerby för Vaarnii. nordiskagalleriet.se 2. AMBIENT MESH från Gloster är en taklampa tillverkad i konstrotting avsedd för utomhusbruk. lannamobler.se 3. OCTI BORD LÅG från Bebo Objects är ett modernt och elegant sidobord som passar perfekt i alla utrymmen. nordiskagalleriet.se 4. DESERT DOLCE är en soffa från Ferm Living med tåliga, mjuka kuddar perfekt för utomhusbruk. royaldesign.se 5. PLANTAS kruka i oglaserat stengods från Audo Copenhagen. rum21.se 6. PETRA M ME OUT är en bordslampa för utomhusbruk, formgiven av Jordi Veciana för Parachilna. nordiskagalleriet.se 7. SOLO soffa 3-sits. Formgiven av Pierre Sindre för Bebo Objects. lannamobler.se 8. IN VITRO UNPLUGGED är en portabel bordslampa från Flos formgiven av Philippe Starck. lamp24.se 9. MEIRA OIL LANTERN är en elegant oljelykta i svartlackerat stål från Audo Copenhagen. nordicnest.se

kryddpåse grab & go

Nordic uterumsserie, uterum i aluminium för det nordiska klimatet.

En varmare plats

I 30 år har vi fört svenskar närmare värmen. Till en plats i det fria, närmare naturen. En plats där du kan duka upp till fest, njuta av morgonkaffet, se tomaterna växa fram eller bara vara dig själv – oavsett väder.

Men det vi är allra stoltast över är nog att vi fört människor närmare varandra. För egentligen handlar inte Classicum bara om vårt unika sortiment av växthus, orangerier och isolerade uterum av högsta kvalitet. Eller att vi under lång tid lärt oss hur man bäst skräddarsyr lösningarna efter just dina behov och din smak.

Classicum handlar om dig och de du älskar. Om att du ska kunna umgås med dem under en längre tid på året – på en vacker och trygg plats.

Som är lite varmare. #envarmareplats

www.classicum.se

VÄXTHUS & UTERUM FÖR DET

NORDISKA KLIMATET

VÄXTHUS & UTERUM FÖR DET NORDISKA KLIMATET

Vill du veta mer? Boka in ett kostnadsfritt rådgivningsmöte eller läs mer på classicum.se

Vill du veta mer? Boka in ett kostnadsfritt rådgivningsmöte, besök en av våra utställningar eller läs mer på classicum.se

NYHET!

DET ANGÅR OSS ALLA

JAG TILLHÖR EN GRUPP om 100 personer som verkar inom området konst och design på olika sätt, som den 24 mars 2023 fick ett mail från den så kallade ”Konsttjuven” som ett år senare uppenbarade sig anonymiserad med AI-förvrängd röst på skärmen i TV-programmet Uppdrag Granskning. Det omtalade mailet innehållande ett sjusidigt dokument var en bekännelse med utförliga, detaljerade och högst prekära detaljer över hur viktiga kulturhistoriska föremål stulits från både privat och offentlig miljö för att sedan, via i brevet namngivna mellanhänder, nå nya ägare genom auktionshus och konst och designhandlare världen över.

BARNEBYS är världens ledande söktjänst för konst, design, antikviteter och samlarföremål som samlar utbudet från tusentals auktionshus och handlare från hela världen.

På Barnebys hittar du även 90 miljoner slutpriser från avslutade auktioner samt inte minst tips, trender och det senaste skvallret från konst och auktionsvärlden.

Följ Barnebys om du vill lära dig mer och få ett helhetsgrepp om både prylarna och auktionsvärlden!

I det man närmast får kalla en bekännelse beskriver ”Konsttjuven” en rad utvalda händelser och stölder som enligt honom själv går att bekräfta och verifiera. Däremot nämns inte den stöld vilka Uppdrag Granskning huvudsakligen fokuserar på i programmet. Närmare bestämt en prakturna i gjutjärn formgiven av Eric Grate tillverkad vid Näfveqvarns Bruk, som 1925 visades på Parisutställningen, och som produktionen bakom programmet med hjälp av drönare hittar på en innergård på Östermalm i Stockholm.

Stöld efter stöld radas upp i brevet, och i programmet. Det börjar med inredningsföremål från Stockholms Stadsbibliotek ritade av Gunnar Asplund, en av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter genom tiderna, och fortsätter till privata fastigheter, bostadsrättsföreningar och offentliga miljöer för att nå sin

kulmen på den av UNESCO skyddade världsarvsmiljön på Skogskyrkogården. Där stjäls vattenkastare i gjutjärn i form av lejon formgivna av den numera världsberömda kvinnliga formgivaren Anna Petrus och Sigurd Lewerentz stolar från Uppståndelsekapellet.

Hela berättelsen är sorglig av flera anledningar. Dels för innehållet i sig; att några personer kontinuerligt manipulerar och stjäl höjdpunkter ur vårt svenska kulturarv tänkta att gagna oss alla. Dels för att de namngivna personerna hyllats inom branschen som de största experterna inom området 1900-tals design. Men det beskriver även en personlig tragedi som innehåller ett sorgligt familjedrama med flera familjemedlemmar och vänner som enligt brevet är inblandade i stölderna på olika sätt. Liksom det är en missbrukares bekännelse.

Än mer belyser det två enormt allvarsamma och högst delikata frågor.

ATT INGEN IDAG på allvar reglerar handeln av svenska 1900-tals föremål tillverkade efter 1924 på samma sätt som det finns restriktioner kring handeln av antikviteter och konst i form av exportförbud och särskilda tillstånd för att föra ut föremål av unik betydelse från vårt land. Under de senaste decennierna har Sverige utarmats på möbler och konstföremål från 1900-talet som har ett synnerligen intressant och viktigt värde för det svenska kulturarvet. Föremål som hör hemma på det designmuseum Sverige saknar. Men kanske allra mest belyser det hur Svenska myndigheter prioriterar den här typen av brott. Det svenska rättsväsendet har extremt begränsade resurser för att leda utredningar kring brott likt dessa. Trots att stölder av konst och konstföremål omsätter ett betydande antal miljoner varje år.

Den nämnda urnan hade en prislapp på 850 000 kronor då den såldes på ett av landets främsta konstgallerier.

Konsttjuvens mail kommer förhoppningsvis belysa en problematik som funnits i många år, där ett fåtal kriminella personer ägnat sig åt brottsliga gärningar och det i bästa fall slutar med flera fällande domar. Den tragiska sidoeffekten blir den negativa synen och brist på trovärdighet många samlare och potentiella köpare får för vår bransch, en bransch där de allra flesta på ärlig väg vill verka för att främja det svenska kulturarvet och öka intresset för de fantastiska föremål som formgivare och hantverkare skapat under de senaste hundra åren. PONTUS

41
SILFVERSTOLPE
ANTIKEXPERT BARNEBYS
inblick
Barnebys

Fyrahundra år av stilhistoria

Upptäck samlingarna

Börja besöket på Kungligaslotten.se

Kungliga Slottet

VÄRLDENS SNABBASTE MÅLARE

Målaren Morris Katz är självutnämnd som ”king of instant painting” och innehar världsrekordet i att färdigställa en målning på kortast möjliga tid.

DEN 9 MAJ 1988 MÅLADE Morris Katz en 30 x 40 cm stor duk med ett barn i snön på 30 sekunder och tog sedan bara 8 sekunder på sig att rama in den. Året innan, under en 12 timmar lång vistelse på Penta Hotel (numera Hotel Pennsylvania) på Manhattan, färdigställde Katz 103 målningar och sålde 55 av dem i en insamling till förmån för Boy Scouts of America. Trots denna otroliga hastighet

lyckades Morris Katz skapa porträtt med karaktär och landskap med djup. Över hundra museer världen över har ställt ut och äger hans verk, däribland Smithsonian. Han har också ett världsrekord i Guinness rekordbok som världens mest produktiva konstnär. Han målade över 280 000 konstverk och sålde mer än 225 000 målningar under sin karriär, vilket slog Picassos rekord 1985.

HISTORIEN OM CARTIER TANK

DET VAR NÄR han såg ett flygfoto över den franska arméns nya pansarvagnar som Louis Cartier fick idén till modellens rektangulära urtavla, därav namnet Tank. Pansarvagnarna var ritade av Renault och var sinnebilden för fransk ingenjörskonst. Det var andan av den precisionen och tekniken Cartier ville fånga i sitt nya armbandsur. Hans vision var en ny klocka för den moderna människan. Allt med designen var nyskapande. Vid tidpunkten var de

flesta armbandsur runda, och bars dessutom oftast enbart av kvinnor. Tank var skapad för både män och kvinnor i rörelse. Modellen vägde mindre än

ÄR FLOTT!

IKB (International Klein Blue) är förmodligen den mest kända färg som skapats och patenterats av en konstnär, en djupblå nyans som tillhör den franske målaren Yves Klein. Kleinblå utvecklades av konstnären i samarbete med Edouard Adam, en färghandlare i Paris vars butik fortfarande ligger på Boulevard Edgar-Quinet i Montparnasse. Den visuella effekten av kleinblå ligger i det starka beroendet av ultramarinblått, men också i den stora mängd av detta som konstnären lade på sina verk, vilket ytterligare strukturerar dukarna. Färgens unika karaktär beror inte direkt på pigmentet, utan snarare på ett matt bindemedel som Adam utvecklat, i vilket färgen är upphängd och som gör att pigmentet behåller sin ursprungliga intensitet och ljusstyrka. Detta bindemedel kallas nu ”Medium Adam 25”. Efter att ha blandat det med ultramarinblått registrerade Klein formeln vid Institut National de la Propriété Intellectuelle i maj 1960. Kleinblå har dykt upp i många filmer, flera litterära verk och till och med i ansiktet på den elektroniska musiktrion Blue Man Group.

YVES KLEIN (1928-1962), ”Monochrome bleu sans titre, (IKB 102)”, rent pigment och syntetiskt harts på duk monterad på pannå, 1956. Foto: © Christie’s

tidigare klockor och gav ett strömlinjeformat uttryck. De blå detaljerna, i form av visarna och den lilla safiren, undeströk också den vågade art deco-looken. Att Tank fortfarande är så pass mytomspunnen och åtråvärd är också tack vare alla färgstarka personligheter som burit den under åren, det var bland andra Andy Warhols och prinsessan Dianas favorit. Tank-modellen är fortsatt populär idag och då den inte går för lika svindlande priser på auktion (än!) likt modeller från Rolex eller Patek Philippe anses den vara en bra investering.

43
Barnebys utblick ANTIKVITETER, KONST OCH DESIGN BLÅTT
KATZ (1932-2010)
ett
av president
i sin ateljé. Foto: CC BY-SA 4.0
MORRIS
målar
porträtt
Ronald Reagan
CARTIER TANK, 18k roséguld och stål, ref. W5200025, ca 2016. Foto: © Stockholm Auktionsverk

Vi ses på Läckö Slott!

välkommen till det sagolika barockslottet vid vänerns skärgård och lidköping upplev en genuin 1600-talsmiljö i vacker natur

sommaren 2024: slottsvisningar och guidade turer genom läckö slotts historia • slottsäventyr för barn • lilla slottsträdgården • naturum vänerskärgården — victoriahuset • b&b, camping och kajak utställningarna: nationalmuseum - tema fest! • kirsty mitchell - wonderland • rörstrand museum på scen: opera på borggården - rossini’s lustspel la gazzetta • läckö sessions med tommy körberg mat: ta en ‘gofika hos konditor trulsson i stallet • ät sagolik mat på restaurang hvita hjorten läs mer, och planera inför ditt besök på lackoslott.se

GAMLA OCH

NYA KLASSIKER

Barnebys auktionstips

ANTIKVITETER, KONST OCH DESIGN

I decennier har kreatörer som Einar Jolin, Alvar Aalto och Carl Malmsten varit eftertraktade på andrahandsmarknaden. Med tiden har nya namn dykt upp på listan av framstående konstnärer och formgivare. Upptäck både gamla och nya klassiker på auktion.

45
LINN FERNSTRÖM, ”Dansande begravning”, olja på pannå, 2003, Uppsala Auktionskammare, 400 000 kr TERJE EKSTRØM, ”Ekstrem”, Stockholms Auktionsverk, 6 600 kr CARL MALMSTEN, soffa, ”Samsas”, Metropol Auktioner, 7 000 kr EINAR JOLIN, ”Engelsk dam i grå jumper”, 1940, Bukowskis, 100 000 kr ALVAR AALTO, vas, modell 9750, Phillips, 52 000 kr ANN WÄRFF, ”På väg till den gyllene porten”, 1972, Bukowskis, 3 000 kr
Golf, glädje och gemenskap sedan 1993. Boka din golfresa på eastongolf.se eller 040-94 75 00 Längtan

Kungsberget – för hela familjen

Nu är det vår i Kungsberget och sista helgen för härlig skidåkning för den här säsongen. Tänk att en av Sveriges snabbast växande skidorter ligger bara två timmars resväg från Stockholm, ta med dig familjen och njut av kvalitetstid – tillsammans! TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: KUNGSBERGET

ÄN FINNS DET LEDIGA familjeboenden i Kungsberget innan och över påsken, en högtid med utrymme för massor av tillsammanstid. I år har snöläget varit fantastiskt bra och backen har besökts av många glada åkare hela säsongen. Nu kvarstår den sista tiden av härlig våråkning innan anläggningen rustar om för sommarsäsongen. Alla boenden här har ski in/ski out-läge och på gångavstånd når man områdets alla restauranger.

- Att kunna skippa det extra lagret av kläder och få njuta av nypistade backar

på morgonen för att sedan ta plats i solen är fantastiskt. Personligen gillar jag våråkningen bäst, och åker man med små barn är det faktiskt ganska skönt när det blir plusgrader på dagarna, säger Mikael Elford, kommersiell chef, Branäsgruppen.

NYTT FÖR I ÅR är Stiga Snowracer Land som ligger i anslutning till populära Björnbuseland. I Snowracer Land får man låna snowracer som man kan susa nedför backen med. Upp åker man med lift.

- Efter middagen kan hela familjen röra på sig igen och åka här, stämningen är verkligen på topp och barnens skratt hörs lång väg, berättar Mikael Elford. På området finns många olika slags mat att välja emellan. Oavsett om du önskar pizza, hamburgare, tre-rättersmiddag, en kopp varm choklad med vispgrädde eller en drink före maten så finns det i Kungsberget.

- Eller varför inte ta med dig egen korv och grilla vid någon av våra grillplatser som finns på flera platser på området,

47
KUNGSBERGET PROMOTION

VI GÖR NATUREN LEVANDE.

FÅGELBAD, HÄNGANDE Med ett fågelbad i trädgården bjuds man på många spännande möten! 199 KR.

Art nr: 107137001

Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur.

VILKEN FÅGEL

Lär dig att känna igen alla Sveriges fågelarter! 229 KR. Art nr: 100964001

HOLK EKOLLON Vi har massor av fågelholkar i alla dess former, bjud in fåglarna till din trädgård! 325 KR.

Art nr: 112596001

30 dagars öppet köp  Fraktfritt över 1 000 kr  Snabba leveranser

Kikare Böcker Inredning Trädgård Kläder Friluftsliv

KOLLA PRISET! 999 KR

Ordinariepris 1 699 kr

FOCUS OBSERVER 8X34 Upplev naturen och djurlivet i din trädgård med en mycket prisvärd kikare från Focus!

Artnr: 105763001

0485 – 444 40

info@naturbutiken.se

VÄLKOMMEN HEM TILL DIG SJÄLV

BOKA DIN ALLDELES EGEN KOCK HEM TILL DIG SJÄLV.

SKIPPA DYRA TAXIRESOR OCH SKIPPA BARNVAKTEN.

KOCKEN TAR MED SIG ALLA RÅVAROR.

KOCKEN LAGAR EN 3-RÄTTERS MIDDAG HEMMA HOS DIG

NATURBUTIKEN.SE

”Maskotarna Björnbusarna som håller barnen på gott humör möter man ofta i backen, och gratis varm saft finns alltid att tillgå.”

både uppe på toppen och nere i dalen. Det är extra skönt att stanna ute nu när det börjar bli lite mer värme i luften, säger Mikael Elford.

I Kungsberget har man verkligen satsat på att vistelsen ska vara riktigt bra för barnfamiljer. Det är viktigt att barnen får en bra start i skidbacken, tycker man här. Maskotarna Björnbusarna som håller barnen på gott humör möter man ofta i backen, och gratis varm saft finns alltid att tillgå.

- Björnbusar och saft! Det kan rädda vilken situation som helst det, säger

Mikael Elford med glimten i ögat och tillägger:

- Men det som ändå är allra skönast med Kungsberget är närheten till allt. I en barnfamilj kan det svänga fort – det ska sovas, det ska ätas, man fryser, man blir blöt. Då är det väldigt skönt med den bekvämlighet som finns här och även att det alltid är nära hem. Dessutom behöver du aldrig stå i kö för att hämta skidutrustning eller liftkort, vi kör ut allt innan din ankomst så att det enda du behöver göra när du kommit fram är att byta om och bege dig ut i backen direkt!

DEN 6 – 7 APRIL är sista helgen för säsongen i Kungsberget. Då har du som besökare chansen att delta i Kungsbergets välgörenhetstävling, den tredje upplagan av Hector ALS Challenge, parallellslalom med världsstjärnan Sara Hector.

Här finns plats för alla och deltagaravgiften går oavkortat till forskningen för ALS. Under tävlingen har du även chansen att utmana världsmästaren Sara Hector för att se hur du står dig mot en OS-medaljör. ✤

FAKTA KUNGSBERGET

. 26 backar, 14 liftar varav en är 8-stolslift.

. Området har sex restauranger att välja emellan, och ägs alla av Kungsberget själva.

. De flesta liftarna har öppet klockan 9 - 18, några stänger klockan 16. Skidåkning i alla belysta backar till klockan 18 varje dag.

. Missa inte årets nyhet – Snowracer Land! Låna snowracer att fara ned på efter att du tagit liften upp.

. Kungsberget vill hålla ner klimatavtrycket. De har tagit bort fossila bränslen och använder enbart på HVO-diesel till alla områdets fordon. Alla menyer är framtagna med klimattänk-svinnet är litet och råvarorna svenskproducerade så långt det går.

49 KUNGSBERGET PROMOTION

GALLERI MELEFORS

EN KONSTRESA I DÅTID OCH NUTID

Gör en resa genom konsthistorien och upptäck allt från klassiska mästerverk till spännande nutidskonst. På Galleri Melefors i Linköping och på melefors.com finns verk av såväl etablerade mästare som nya lysande talanger.

SEDAN GALLERI MELEFORS slog upp dörrarna för drygt tio år sedan har de visat upp en bred palett av kvalitativ konst. Grundaren Johan Melefors har sedan tidigt 1990-tal handlat med klassisk, modern och nutida konst. Genom hans stora kontaktnät och erfarenhet från konstmarknaden kunde galleriet redan från start erbjuda konst från sent 1800-tal till idag. Tillsammans med sina kollegor representerar

han både nya och etablerade konstnärer. – Vi väljer med omsorg för att skapa en genomtänkt blandning av konst som vi tror håller även i framtiden. Den som väljer att köpa ett verk hos oss får något att njuta av idag men på sikt kan det även bli en bra investering. Samtidigt som vi är måna om att följa våra konstnärers resa över tid och att bygga långsiktiga samarbeten har vi utvecklat en fingertoppskänsla för den nutida konstscenen, berättar han.

NASCH HYLLAR DET FRIA SKAPANDET

Under våren har vi möjlighet att stifta bekantskap med en nutida konstnär som är i ropet. Nadine ”Nasch” Schjölin ställer ut på Galleri Melefors mellan 13-20 april. Den 30-åriga ”Nasch” etablerade sig som konstnär redan i unga år. Hon sökte till Liljevalchs Vårsalong

2014/2015 och blev antagen. Detta blev starten på hennes konstnärskap.

Idag samarbetar Nasch med Galleri Melefors som är övertygade om att hon går en spännande och lovande framtid till mötes.

– Skapandet har alltid funnits där, jag tecknade och målade jämt som liten och det var något som skedde väldigt naturligt för mig. Min mamma målade både hemma och i studion så doften av målarmedium och färg var ständigt närvarande, berättar Nadine ”Nasch” Schjölin.

DET VAR EFTER STUDIETIDEN som hon började experimentera i sin mammas studio och hittade passionen till oljan. Hon har alltid älskat att utmana sig själv och utvidga gränserna. Hon berättar att hennes sätt att skapa har vuxit fram ur en protest

51 GALLERI MELEFORS PROMOTION
Gregory Poussier - Cueilleuse de Lumière, brons, höjd 38 cm, vikt 4 kg
51
Eric Hjelmberg, konstvetare och säljansvarig på Galleri Melefors.

mot sin inre perfektionist. Idag handlar hennes måleri om att släppa taget, landa i nuet och följa intuitionen. Målningarna är en hyllning till det fria skapandet och kreativiteten. Det ska vara lekfullt, öppet, kravlöst och färgrikt.

– Det är inte meningen att vi ska sätta upp väggar och förhålla oss till något facit som det förflutna har skapat. Jag försöker sudda ut mina egna begränsande tankar, ibland faller jag dit men jag litar på den där kraften inom mig, som bubblar och tar mig framåt, som ger näring och frid, säger hon.

NADINE ”NASCH” SCHJÖLIN målar expressiva motiv med kraftiga och stora penseldrag. Livfulla färger i lager på lager lyfter varandra och fram växer mönster i kontraster mellan ljus och mörker. Målningarna är som speglar, unika för var och en som betraktar dem. Det finns inget rätt eller fel, inga krav på vad man ska känna och uppleva.

VLADIMIR VOLEGOV

– EN MÄSTARE LÅNGT BORTIFRÅN Även om Galleri Melefors ser det som en uppgift att lyfta svenska samtida konstnärer är deras styrka att de erbjuder en bred katalog av både nutida, modernt och klassiskt måleri. Galleri Melefors gästas

även av stora internationella konstnärer. Under våren (fram till 30 mars) ställer Galleri Melefors ut målningar av Vladimir Volegov som är en modern mästare av den gamla skolan. Han tillhör de främsta nutida ryska konstnärerna och uppskattas för det sätt han skildrar ljus och människor på duken. Med sin vibrerande färgpalett och sina djärva drag skapar han motiv fångade i ett fruset ögonblick.

– Volegovs konst är efterfrågad över hela världen. Vi är stolta över att vara exklusiv representant i Skandinavien för hans beställningsverk och befintliga katalog, berättar Eric Hjelmberg som är konstvetare och säljansvarig på Galleri Melefors.

EN KONSTRESA TILL LINKÖPING ELLER PÅ NÄTET

Under hela året bjuder Galleri Melefors in till nya vernissager, utställningar och mässor. Ofta är konstnärerna närvarande och presenterar sina kollektioner. Ett besök på Galleri Melefors – i Linköping eller på melefors.com – är en resa genom konsthistorien. Där finns en exklusiv samling av klassisk och modern fine art, med verk från legendariska namn som Lennart Jirlow, Yrjö Edelmann, Lars Lerin och Johan Krouthén. I vintras visades en utställning med verk av Bengt Lindström. Han är en av Sveriges genom tiderna

52
Vladimir Volegov - On stage, olja på duk, 92 x 71 cm inkl. ram Utställningen pågår till 30 mars i galleriet Nadine Nasch Schjölin - Shima, olja på duk, 165 x 118 cm Utställning 13-20 april i galleriet Anders Zorn - Naken i Klippig Skog, olja på duk, 89 x 70 cm inkl. ram, årtal 1908 Micke Johansson Corall Reef (Orange), konstglas.
52
3D Graariel, höjd 35 cm, unikat

största konstnärer, både genom sin popularitet här hemma men också för att vara den svenska konstnär som är representerad på flest internationella museum. Utställningen ”Nu stänger vi butiken” berättade hans konstnärliga resa genom livet samtidigt som allt var till salu.

– Alla konstverk som vi visar på galleriet och på hemsidan är noggrant utvalda av vårt team. Oavsett om du söker en stor eller liten skatt, från en etablerad mästare eller ett nytt namn, är vi här för att guida dig, säger Eric Hjelmberg.

FÖR DE SOM INTE HAR möjlighet att besöka utställningarna och mässorna fysiskt finns alla verk tillgängliga på melefors.com. Där kan besökaren botanisera bland målningar, skulpturer och glaskonst. Objekten finns presenterade med bilder, beskrivningar och ”möten” med konstnärerna. Ett tips för alla konstintresserade är att bli medlem i Galleri Melefors Kundklubb. Som prenumerant av nyhetsbrevet får du ta del av exklusiva erbjudanden, inbjudningar och förhandsvisningar. Det enda du behöver göra är att registrera din e-postadress på hemsidan.

FÄRG, DRÖMMAR & FANTASIER MED EMILIA LINDERHOLM

Lagom till vårens ankomst ställer Emilia Linderholm ut sina nya målningar på Galleri Melefors. Mellan den 4 och 11 maj går det att njuta av hennes livfulla och sinnliga måleri. Med titeln "Färg, drömmar & fantasier" bjuder hennes vårkollektion 2024 in betraktaren till en värld där känslor väcks och minnen vävs samman. Inspirerad av poeter så som Tomas Tranströmer, Gustaf Fröding och Esaias Tegnér fångar Emilia Linderholm vårens skönhet och liv.

– Min mormor, som stod mig mycket nära, lämnade jordelivet i december, 99 år gammal. Hon älskade precis som jag både

poesi och musik och detta har kommit att inspirera de nya målningarna, berättar hon. Emilia Linderholms karaktäristiska kvinnliga figurer i harmoniska färgspel är inspirerade av operans värld där hon började sin karriär. Musik och konst har alltid funnits med henne då hon är dotter till konstnären Lena Linderholm och musikern Gösta Linderholm.

– Under skapandet av min nya kollektion har jag lyssnat mycket på klassisk musik. Mozarts lekfullhet har mött Verdis dramatik som böljar ut med hjälp av min pensel och färg. Jag vill hjälpa betraktaren att hitta nyckeln in till sitt hjärta och till sina ljusa minnen eller framtidsdrömmar, både med ett leende på läpparna och kanske med en tår i ögonvrån, säger Emilia Linderholm.

GALLERI MELEFORS FIRADE 10-års jubileum förra året och lika länge har de samarbetat med Emilia Linderholm. Johan Melefors upptäckte hennes målningar hemma hos mamma Lena Linderholm. Han tyckte om vad han såg och förstod vilken talang hon var. Det är bara ett av alla exempel på den fingertoppskänsla som utmärker Galleri Melefors, en förmåga som kommer ur stor kunskap och många års erfarenhet. ✤

53
melefors.com
Emilia Linderholm - Juninatt, olja på duk, 100 x 100 cm Utställning 4-11 maj i galleriet Yrjö Edelmann – Purple Folded Desires, olja på duk, 130 x 105 cm
53
Bengt Lindström - Déjeuner sur Table, olja på duk, 136 x 167 cm inkl. ram

MUREN ÄR FASTIGHETENS ANSIKTE UTÅT

PÅ BETONGEXPERTEN har vi specialiserat oss på nya murar men vi jobbar även med mur-renoveringar så vi kan betrakta oss som insatta och kompetenta när det gäller trädgårdsmark och betong. Vi gör även andra saker så som gammaldags jordkällare fast snyggare, dessa kan användas som vinkällare eller jordbastu och man får ett skyddsrum gratis .

Läs vår egen ”EXKLUSIVA VILLAMUR” tillsammans med andra inspirerande kataloger på betongexperten.nu

Garagenerfarter är ett annat område där det ofta finns en stor förbättringspotential för fastigheten.

Ni kan naturligtvis använda oss som bollplank i det mesta som vi beskrivit men det finns även mycket som kan göras med utekök, pooler samt grunder till växthus mm. Läs mer om oss på www.betongexperten.nu

www.betongexperten.nu | 070-545 32 32 | jorgen@betongexperten.nu

Solceller och Batterilagring för ett Hållbart Hem

Vi är experter på solenergi och batterilagring och erbjuder skräddarsydda lösningar för att maximera din energieffektivitet och spara pengar.

Varför Solceller?

Sänk Dina Elkostnader: Generera din egen el Miljövänligt: Minska din klimatpåverkan och bidra till en renare planet. Öka Fastighetens Värde: Investera i solceller som ökar värdet på din bostad.

Kontakta Oss Idag för en Gratis Konsultation!

- 20 94 44

www.roslagssol.se kontakt@roslagssol.se 0176

Härligt året runt hos Bjursås Berg & Sjö

Lugnt och skönt, nära till det mesta och massor med roliga outdoor-aktiviteter. Bjursås Berg & Sjö är det perfekta resmålet för alla – barnfamiljen, kompisgänget eller senioren.

KANSKE TÄNKER DU på vintersport när du hör namnet Bjursås Berg & Sjö? Bjursås är så mycket mer än så. Anläggningen har öppet året om och är ett populärt resmål även under vår, sommar och höst. Här kan man bo på områdets camping belägen vid den fina badplatsen som har både badbrygga och grillplatser eller så hyr man sitt boende i stugbyn. Stugorna har mellan fyra till sex bäddar och är utrustade med kamin, bastu och balkong. De ligger vid foten av berget med vacker utsikt över sjön Bjursen.

- När man besöker oss vill vi att man ska få ett avbrott från vardagen och ha kvalitetstid tillsammans. Man kommer hit för att ha kul och slappna av, berättar Daniel Lönnroos, aktivitets- och marknadsansvarig.

Det är populärt att hyra en roddbåt

och ge sig ut på sjön för att fiska, här finns även kajaker, kanoter och SUP för uthyrning.

- Vi har satsat mycket på cykelleder och vandringsleder, och man kan ta en mysig promenad eller cykeltur med mål att stanna och äta en glass, eller så väljer man det lite mer extrema och springer upp och nedför berget eller cyklar i mer utmanande terräng. Man kan ta med sig egen cykel eller hyra på plats. Vi har guidade turer både med cykel och till fots med olika svårighetsgrad, berättar Daniel Lönnroos.

På området finns även padelbana med utsikt över sjön, minigolf, relaxavdelning, lekplatser, och restauranger. Superskoj för både stora och små, adrenalinfyllda aktivitet för hela familjen.

När hungern gör sig påmind finns det flera lösningar. Varför inte grilla sin mat i en av tältkåtorna på toppen? Grilla kan man även göra vid stranden där det finns grillplatser. Eller så slår man sig ner i Bäverhyddans Värdshus beläget på området för en matbit eller för rykande färskt bröd på morgonen. Några få kilometer bort ligger systerrestaurangen Dössbergets Värdshus som även de

har fika, lunch och middag på sin meny.

- Det är en fin vandringsutflykt att ta sig dit, och det är väldigt mycket Dalarna över gården som har en handelsbod, gårdsdjur och fordonsmuseum, berättar Daniel Lönnroos.

Andra utflyktsmål som ligger nära Bjursås Berg & Sjö är Leksands sommarland, Falu koppargruva och Carl Larssongården, för att nämna några.

Daniel Lönnroos ser fram emot nya gäster hos Bjursås Berg & Sjö:

- Varmt välkomna till oss, här är det verkligen härligt året runt! ✤

. Bjursås Berg & Sjö är beläget 20 kilometer norr om Falun och 20 mil från Mälardalen.

. Sommartid erbjuds många aktiviteter på området så som crosscountrycykling, vandring, padel, kajak, kanot, SUP, fiske, minigolf, lekplatser, badplats med mera.

. Restauranger och relaxavdelning finns här Boende i form av camping samt välutrustade stugor.

. Bjursås Berg & Sjö är Outdoor Qualified av Visit Dalarna.

Läs mer bjursas.com

55 BJURSÅS BERG & SJÖ PROMOTION
FAKTA
www.gabrielkakelugnar.se
WARMTH THROUGH GENERATIONS
Photo: Katri Kapanen

KARIN UGGLA Stylist och inredare är tokig i inredning och guidar dig till detaljerna som ger vardagen guldkant. Mer inspiration hittar du på Instagram @karinuggla.se

NATURLIGTVIS

Den naturliga färgskalan är något som aldrig går ur tiden. Vi omges av den när vi vistas ute och i naturens palett finns det verkligt vackra. Även hållbarhet i material och design känns naturligtvis helt självklart 2024.

1. LAMPA

M64 Valsells Pendel English Green från Santa and Cole, 7 035 kr hos Växsjö Elektriska.

2. VAS

Swirl Vase Grey Small, 1 800 kr från Dusty Deco.

3. FÄRG

Färgpalett Superbloom från Beckers med bl. a. kulörerna Sommarskugga, Palazzo och Dahlia, 599 kr för 2,7 l Air Wall färg hos Happy Homes.

4. MATTA

Box Greens Rug, från 8 950 kr designad av Teklan från Layered.

5. KLAFFBORD

Accordion Drop-Leaf table, 17 500 kr designat av Lisa Hilland hos NK Inredning.

57
UGGLAS FAVORITER
just nu
1 4
5 2
3

KOMMER EN KOMMER FLERA

Viltolyckorna är både farliga och dyra!

I genomsnitt anmäls mer än 177 viltolyckor i Sverige varje dag. 2023 ökade viltolyckorna till ett rekordantal. Viltet är mest rörligt från skymning till gryning.

Är du medlem i Älgskadefondsföreningen kan du ansöka om ekonomisk hjälp med minst 500 kronor och max 8000 kronor vid en kollision med anmälningspliktigt vilt. Gäller oavsett om du har trafik-, halveller helförsäkring.

Man måste anmäla viltolycka även om djuret har försvunnit eller till synes är oskadat – Det är omöjligt för en förare att avgöra om djuret är skadat eller ej. Medlemskapet kostar 150 kronor per år och gäller alla motorfordon som du är registrerad ägare till, oavsett förare.

Gör som mer än 70 000 andra svenskar redan gjort, bli medlem i Sveriges största oberoende vilt- och trafiksäkerhetsförening.

För mer information besök www.algen.se.

Bli medlem direkt eller ge bort ett medlemskap till någon du är rädd om

Scanna qr-koden eller besök www.algen.se

4000 Patienter

97.1%

97,1%

På Venous Centre är vi specialiserade på att hjälpa dig med att bli av med dina åderbråck eller ådernät!
år hjälper vi cirka 4 000 personer att bli av med sina åderbråck
Varje
Nöjdhet
patienter
bättre efter en behandling Boka redan idag! 08 - 587 101 33
av tillfrågade
uppger att de har blivit bättre eller mycket

MEDLEMSBÅTLIV: Nästa stora våg inom maritim fritid

Båtbranschen, och världen, genomgår en betydande förändring, där medlemsbaserade modeller framstår som ett lockande alternativ till traditionellt ägande.

PROGNOSER INDIKERAR ATT medlemsbåtlivet vid 2030 kan överträffa konventionellt ägande. Med en kombination av rik tillgång till drömbåtar, bekvämlighet, prisvärdhet och enastående upplevelser är det ingen överraskning att allt fler båtentusiaster väljer att följa med denna våg in i framtiden.

Företag som Agapi Boat Club leder denna revolution genom att erbjuda exklusiva medlemsbaserade båtlivsupplevelser anpassade efter olika livsstilar och preferenser. Med löftet om obegränsad tillgång till båtar från flera hamnar världen över, ger dessa medlemskap stor flexibilitet och tillgänglighet. Alla medlemskap skräddarsys. Bortom de ekonomiska fördelarna får medlemmarna tillgång till ett lyxigt båtliv, komplett med toppmoderna båtar och global access.

Genom partnerskap med välrenommerade varumärken som Axopar, Candela och Anytec säkerställer Agapi en flotta av förstklassiga båtar tillgängliga året runt. Det som utmärker Agapi är deras innovativa bokningssystem och app, vilket ger medlemmar friheten att ge sig ut på spontana äventyr eller planera i förväg utan krångel.

AGAPI BOAT CLUB, EN PIONJÄR INOM MEDLEMS-BÅTLIV

I de stilla vattnen av båtbranschen har Agapi transformerat båtlandskapet sedan sin start 2017. Agapi, grundat

av Alejandra Levinas Asplund och Peder Asplund år 2006, framträdde som en förändringens fyr i en bransch präglad av tradition. Från sin start som charterverksamhet och till sin nuvarande ställning som ledare inom premium-medlemsbåtliv har Agapi Boat Club gett sig ut på en resa präglad av innovation, hållbarhet och ett fast ställningstagande att omdefiniera båtlivet.

I hjärtat av Agapi Boat Club ligger en vision om frihet, enkelhet och hållbarhet. Alejandra och Peder, inspirerade av sina erfarenheter, strävade efter att utmana status quo inom båtbranschen. Deras resa började med båtcharter-verksamhet, vilket

erbjöd kunderna möjligheten att utforska de öppna vattnen utan bördan av ägande och underhåll.

År 2010 tog Agapi ett modigt steg framåt med lanseringen av sitt eget varumärke. Med fokus på innovativ design och prestanda väckte Agapi-båtarna snabb uppmärksamhet och beröm från båtentusiaster över hela världen.

Genom att bygga på framgången med sina egna båtar såg Alejandra och Peder en möjlighet att ytterligare revolutionera båtlivet. År 2017 föddes Agapi Boat Club och erbjöd medlemmar tillgång till premiumbåtar genom en prenumerationsbaserad modell. Deras banbrytande koncept syftade till att demokratisera båtlivet och göra det mer tillgängligt och bekymmersfritt för individer och familjer.

Centralt för Agapi Boat Clubs framgångar har varit dess åtagande för hållbarhet. Från design och konstruktion av båtar till driften av sin klubb har Alejandra och Peder strävat efter att minimera miljöpåverkan. Detta engagemang för hållbarhet har inte bara tjänat Agapi Boat Club erkännande och utmärkelser inom branschen utan har också gått hem hos deras medlemmar.

Med en mångsidig portfölj av medlemslösningar erbjuder klubben något för alla, vare sig det handlar om att utforska nya destinationer, njuta av lugna dagar på vattnet på någon av klubbens alla båtar eller delta i gemenskapsaktiviteter och evenemang. Genom att utnyttja delningsbaserad ekonomi har Agapi Boat Club transformerat båtlivsupplevelsen och gjort den mer bekväm, flexibel och njutbar för båtentusiaster över hela världen.

När Agapi Boat Club seglar in i framtiden förblir dess grundare förpliktigade till sin vision att skapa en bättre, smartare och mer hållbar båtlivsupplevelse för alla. Med sin passion, hängivenhet och entreprenörsanda har Alejandra och Peder byggt mer än bara ett företag; de har byggt en gemenskap - en gemenskap av båtentusiaster förenade av sin kärlek till det öppna vattnet och deras åtagande att bevara det för kommande generationer. Och när solen går ner över ännu en dag av äventyr och utforskning är en sak säker: Agapi Boat Clubs resa är långt ifrån över, och det bästa väntar runt hörnet, eller på nästa våg någonstans i ett hav på andra sidan jordklotet. ✤ Läs mer agapiboatclub.com

59 AGAPI PROMOTION
Äkta träfönster & dörrar
generationer magasin

EN AV SVERIGES MEST

VÄLSORTERADE CYKELBUTIKER: CYKELHUSET

Dags att vårserva cykeln, eller kanske du funderar på en uppgradering?

Oavsett om du är proffs eller amatör hjälper Cykelhuset dig till rätt val av cykel.

CYKELHUSET GRUNDADES 1997 av Roger Andersson som redan 1986 sålde sin första cykel på Väsby Sport.

Idag är de 4 anställda på Cykelhuset som fortfarande drivs av Roger och hans son Stefan.

Cykelhuset har ett brett utbud av alla typer av cyklar med prisklasser från 5 000- till 200 000 kronor.

Det finns också ett stort sortiment av alla tillbehör som till exempel skor, hjälmar, väskor, pumpar, kläder etc.

Vi har en stor verkstad där vi utför alla jobb inom cykel. ✤

CYKELHUSET UV AB

Sandavägen 2

19463 Upplands Väsby Info@cykelhuset.com 08-59091180

61 CYKELHUSET PROMOTION

För ett enklare båtliv

Boka sommarplats hos oss och få 15% rabatt på vinterplats vintern 2024

På Ingarö Varv finns det 200 sommarplatser och 350 vinterplatser. Vi har skapat en anläggning med hög kvalitet och marin atmosfär i skärgårdsmiljö där inget skall saknas och där båt och båtägare skall känna sig hemma.

Kärleksfyllda GETAWAYS

KUSTPÄRLAN VARBERG

Vad kan väl vara mer romantiskt än att vandra hand i hand utmed Varbergs strandpromenad? Utgå från Varbergs fästning och ni har en 2,5 kilometer lång promenad framför er. Ni passerar stränder, klippor och badbryggor. Varberg är en kustpärla med lika mycket kultur som bad och surf. Kallbadhuset och dess unika arkitektur är ett måste. Varva varma bastubad med uppfriskande dopp i havet. Som den badort Varberg är finns det flera lika lyxiga som romantiska spahotell att välja mellan.

KARAMELLEN GRÄNNA

Gränna är så mycket mer än polkagrisar. Gamla trähus i olika färger kantar kullerstensgatorna med småbutiker och godistillverkning. På innergårdarna syns prunkande rabatter. Gränna ligger utmed Vätterns östra strand med utsikt över Visingsö.

6363 UTFLYKTEN
TEXT: INGELA ENGBLOM Brahehus strax norr om Gränna är en av landets mest välbesökta fornlämningar och även en perfekt plats för romantik. Foto: Peter Appelin Varbergs kusthotell med strandpromenaden. Foto: Varbergs Kusthotell

HAR NI KOLL PÅ ERA AVLOPPSRÖR?

VillaVVS en del av Solna Relining – Originalet sedan 2001 • Över 20 års erfarenhet och långt över 1000 gjorda projekt.

När bör man se över sina avloppsrör?

Gjutjärnsrör äldre än 50 år har ofta uppnått sin tekniska livslängd. Plaströren som kom i slutet av 1960-talet och början av 70-talet var av dålig kvalitet och spricker nästan av sig själva. Är huset byggt före 1970 är det därför bra att kolla upp avloppsrören.

Finns det tydliga varningstecken?

Om rören springer läck i väggen eller i bjälklag mellan våningsplan märker du det oftast direkt. Läckage i eller under husgrunden tar längre tid att upptäcka, därför riskerar skadorna också att bli mer omfattande.

Luktar det unket i källaren, flagar färg på golvet eller har plattor släppt? Det kan vara tecken på avloppsläckage.

Hur fungerar relining?

Först rensas rören noggrant och sen installerar vi en så kallad “strumpa”. Strumpan är mättad med härdplast och blir till ett helt självbärande rör inuti de gamla. Alla rör kan relinas så länge de inte rasat ihop. Materialet vi använder är P-märkt enligt RISE och håller i minst 50 år.

Kostnadsfri avloppsfilmning

Vi erbjuder alltid en kostnadsfri avloppsfilmning och går igenom det tillsammans med er.

Före

Efter

08-455 14 24 info@solnarelining.se www.solnarelining.se Nu utför vi VVS-serviceäven och högtrycksspolning av avlopp

Höjdpunkten på er romantiska weekend blir kanske en luftballongfärd över Gränna. Varför inte fria till din käraste en kilometer upp i luften? I och runt Gränna finns flera romantiska boutiquehotell att välja mellan.

IDYLLISKA MARIEFRED

Det mest romantiska sättet att ta sig till Mariefred är med båt från Stockholm. I lugn och ro sitter ni och njuter av de vackra vyerna som den gamla ångbåten S/S Mariefred passerar. När ni närmar er den sörmländska idyllen är det första ni ser Gripsholms slott. Det pampiga tegelslottet ståtar på en udde i Mälaren och om ni går en guidad visning av slottets salar och samlingar kommer ni inte att bli besvikna. När ni checkat in på stadens värdshus upptäcker

ni den mysiga stadskärnan och stannar för en fika på Callanderska gården, Mariefreds hembygdsmuseum. Dagen avslutas med en romantisk middag i historisk miljö.

PITTORESKA TÄLLBERG

Bo bland kurbits och dalahästar i Sveriges mest hotelltäta by. Strosa runt bland de timrade röda husen, botanisera bland hantverk och hemslöjd och njut av restaurangernas lokalproducerade mat. Här råder en genuin och äkta atmosfär som gör det lätt att trivas och må gott tillsammans. Vandra genom trolsk skog upp på Digerberget med utsikt över Siljan och Dalarnas blånande berg. En perfekt plats för en kärleksförkla-

ring. Före middagen kopplar ni av i ett av Tällbergs romantiska spaanläggningar.

MIDNATTSSOLENS RIKSGRÄNSEN Tänk att vara riktigt förälskad och inte behöva sova. Bokar ni en resa till Lappland i slutet av maj får ni många timmar vaken tid tillsammans då solen knappt går ner. Skidsäsongen i Riksgränsen pågår till 26 maj och liftarna öppnar också upp för midnattsskidåkning under midsommarhelgen. För den maximalt romantiska skidupplevelsen åker ni helikopter upp på berget. När den flugit iväg är det bara ni och de mäktiga fjällen i en total tystnad. Det är romantik på hög höjd! ✤

6565 UTFLYKTEN
Foto: Peter Appelin På Åkerblads Hotell & Gästgiveri i Tällberg kan du njuta av både god mat i vacker miljö och bad i den varma utomhuskällan. Romantik på hög nivå. Foto: Per Bifrost, Visit Dalarna Gripsholms slott Foto: Raphael Stecksén / ©Kungl. Hovstaterna

DITT MAGASIN

Mångsysslaren

LIDINGÖ MAGASIN

FORMGIVNING: Newsfactory AB

OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se

ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

Stockholmsmagasinen Lidingö distribueras direkt hem till alla villor på Lidingö, fyra gånger per år.

TÄBY DANDERYD MAGASIN

FORMGIVNING: Newsfactory AB

OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se

ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

Stockholmsmagasinen Täby Danderyd distribueras direkt hem till villor i Täby och Danderyd, fyra gånger per år.

MISSA INTE NÄSTA NUMMER MED UTGIVNING

31 MAJ

TYCK TILL OM DITT MAGASIN!

Vårt motto är alltid att försöka göra det magasin som tilltalar dig. Och därför är vi givetvis ytterst tacksamma för såväl feedback som tips om det vi kan ta upp i magasinet. Maila därför gärna till info@stockholmsmagasinen.se om det som just du tycker att vi ska skriva om.

NACKA MAGASIN

FORMGIVNING: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se

OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se

ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

Stockholmsmagasinen Nacka distribueras direkt hem till villor i Nacka, fyra gånger per år.

Glöm inte att gilla oss på facebook! @stockholmsmagasinen

ANSVARIG UTGIVARE:

Michael Stenemuhr och Helena Delden BESÖK/POSTADRESS:

Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 115 28 Stockholm

HEMSIDA:

stockholmsmagasinen.se

VÄRMDÖ MAGASIN

FORMGIVNING: Madeleine Strandberg, madeleine.strandberg@newsfactory.se

OMSLAGSBILD: Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se

ANNONSBOKNING: Michael Säll, tel: 0735-267844 michael.sall@stockholmsmagasinen.se

Stockholmsmagasinen Värmdö distribueras direkt hem till villor i Värmdö, fyra gånger per år.

BILDREDAKTÖR:

Gustav Kaiser, fotograf@gustavkaiser.se

TRAFFIC OCH REPRO:

Newsfactory AB

DISTRIBUTION:

Vid frågor och synpunkter gällande utdelning kontakta: Svensk Direktreklam på tel 08-544 755 70 eller mail sdr312@sdr.se

TRYCK:

V-tab, Vimmerby

STOCKHOLMSMAGASINEN AB ger ut fyra högkvalitativa lokala magasin som distribueras till Sveriges köpstarkaste målgrupp. Stockholmsmagasinen går ut till boende i Lidingö, Täby, Danderyd, Nacka och Värmdö. Du hittar magasinen via newsfactoty.se/stockholmsmagasinen

Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av ansvarig utgivare. Text och bilder i Stockholmsmagasinen lagras och publiceras digitalt. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering av aktuell utgåva. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt.

När bilvård blev business Drömmen startade ett garage – blev framgångsrikt företag. Konstresa i dåtid och nutid Etablerade mästare & nya lysande talanger hos Galleri Melefors. ”The Italien Style”
DITT OCH GRANNENS KVARTER Skapar framtidens affärer Hersby Gymnasiums UF-företagare visar sina ideér. Konstresa i dåtid och nutid Etablerade mästare & nya lysande talanger hos Galleri Melefors. ”The Italien Style”
Gröna innovationer Växtlighet får en allt större En konstresa i dåtid och nutid Från skolprojekt till aktiebolag RedLocker tar Sverige, Norden och Europa med storm Inredning i fokus Handplockade Glädjespridaren ”Jag är ständigt med om konstiga saker och har blivit van vid att jag faktiskt inte behöver förstå allt ur ett logiskt perspektiv. Däremot kan jag förstå många saker känslomässigt, jag känner mig väldigt beskyddad.” –Inredning i fokus Handplockade En konstresa i dåtid och nutid spännande nutidskonst hos Populär presentbutik med anor Sköna Ting regi sedan 1980-talet 66
23.1 25.1 27.2 30.1 32 35 37 41 - NYHET 44 46 Dealer östkusten: Sea4You Sweden Ab, Skogsövägen 22, Saltsjöbaden. Tel 08 717 04 05. www.sea4you.se Tillverkare: Oy Botnia Marin Ab, 66100 Malax, Finland. www.targa.fi VÄLKOMNA PÅ BÅTVISNING I SALTSJÖBADEN, RESTAURANGHOLMEN DEN 18-19 MAJ FÖR MERA INFORMATION, SE VÅR HEMSIDA

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.