KMK Magasin #02 2023

Page 1

KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN

MEDLEMSTIDNING 2-2023

Försäkra din båt hos

Svenska Sjö och få

ett omfattande skydd som täcker skador vid: √ Sjösättning

√ Upptagning

√ Transport

√ Skada ute på sjön

√ Skadegörelse √ Stöld √ Brand

Dessutom ingår:

Rättsskydd √ Sjöassistans

010-490 49 00 dygnet runt

Svenska Sjö Assistans | Skadejour Dygnet runt, året om.

www.svenskasjo.se

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

Vilket skydd ger din försäkring vid skada?

Nu är en ny härlig båtsäsong igång och förhoppningsvis flyter allt på som det ska. Men vad händer om olyckan skulle vara framme och vad ingår i din försäkring?

En båtförsäkring täcker normalt skador som kan tänkas uppkomma när du lägger i båten, när du tar upp den, vid transport samt ute på sjön och vid eventuell skadegörelse. Även stöld och brand brukar vanligtvis ingå.

Samtliga av dessa ovanstående punkter ingår i alla våra båtförsäkringar. Dessutom ingår rättsskydd och sjöassistans.

Kontakta oss för en genomgång av din försäkring. Som medlem i Kungliga Motorbåt Klubben får du rabatt på försäkringen, utöver andra rabatter som till exempel för nautisk kompetens.

Beräkna din premie på båtförsäkring

Ny båt eller yacht till 2024?

LITE KORT OM GALEON YACHTS:

Galeon Yachts har funnits i över 40 år och är ett familjeföretag som fortfarande ägs och drivs av samma familj som en gång startade bolaget. Företaget bygger 365 yachter per år och har 1 600 anställda. Yachterna byggs från 40–80 fot. Galeon har sålts i över 20 år i Sverige. I USA där MarineMax är återförsäljare för Galeon Yachts på fler än 60 orter, är Galeon Yachts det största varumärket i kategorin 40–80 fot.

Kvalité
Innovation
– Design
PS Marin AB │ psmarin.se │ info@psmarin.se │ 0732-00 11 90

- förverkligar dina drömmar -

TM www.angusmarine.com

Welcome to Angus Marine

Uncompromised aluminium boats. Built to workboat standard with refined details and premium class interior. All Angus boats are made in Sweden and Finland by some of the most skilful craftsmen in the marine industry.

Angus is a Swedish brand created by the founder of Rupert Marine.

Bästa medlem i KMK!

Om du tankar biodiesel i din båt kan du sluta läsa här och bläddra vidare.

Om du däremot tankar bensin eller diesel har du kanske någon gång funderat över din egen klimatpåverkan till sjöss?

Som medlem i KMK erbjuds du att köpa våra certifikat med 10 % rabatt.

Du erhåller 2 st klistermärken att sätta på din båt för att visa att du gjort ett aktivt och klokt val för vår gemensamma miljö.

Rabattkod: KMK2023

Vilken båttyp har du eller hur mycket bränsle vill du kompensera för? På vår hemsida hittar du flera alternativ.

Max 300 hk Ca 85 Nautiska Mil/Säsong Koldioxidkompensation 345 kg MOTORBÅT INOMBORDARE Max
hk Ca 306 Nautiska Mil/Säsong Koldioxidkompensation
kg SEGELBÅT INOMBORDARE Över 25 hk Ca 197 Nautiska Mil/Säsong Koldioxidkompensation 296,9 kg MOTORBÅT UTOMBORDARE Max 10 hk Ca 21 Nautiska Mil/Säsong Koldioxidkompensation 134,8 kg 748 kr 691 kr 497 kr 1 432 kr
VATTENSKOTER
350
915,8

KOLDIOXIDKOMPENSATION FÖR BÅTÄGARE

Följ vågorna – Med WAVEZ kan du som båtägare på ett enkelt och exakt sätt koldioxidkompensera din bränslekonsumtion till sjöss.

Köp din koldioxidkompensation hos oss och läs mer om hur vi räknat samt hur vi säkerställer att rätt mängd också produceras.

WAVEZ – We Reduce CO2 At Sea AB
BENSIN Max 1000 liter 2,85 kg CO2 per liter Koldioxidkompensation 2,84 ton DIESEL Max 750 liter 3 kg CO2 per liter Koldioxidkompensation 2,2 ton
WWW.WAVEZ.SE BENSIN Max 150 liter 2,85 kg CO2 per liter Koldioxidkompensation 428 kg DIESEL Max 3000 liter 3 kg CO2 per liter Koldioxidkompensation 9 ton 847 kr 3 748 kr 3 029 kr 11 112 kr

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu.

Läs svaren på seb.se/expertsvar

TREVLIG LÄSNING

ÖNSKAR VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

REPORTAGE: FONDITA

PETER NORDIN: KÖTTBULLAR PÅ MENYN

REPORTAGE: DELIKATESSGROSSISTEN

SMAKRIKA UTFLYKTER I STOCKHOLM

BÅTVÄRLDENS GLÖMDA BÅTAR

SVENSKA BÅTUNIONENS BÅTSKOLA

ULF SVENSSON: 1938 - 2023

KOMMITTÉER

MEDLEMSSIDOR

INNEHÅLL 53 24 17 36 44 13 15 17 22 24 31 36 44 48 50 53 61 LEDAREN ÅRSMÖTET
2023
FEST FÖR KUNGEN

EN TRYGG PARTNER FÖR DIG OCH DIN BÅT

PANTAENIUS.SE

TILL SJÖSS

Prylar och kläder för alla väder. Hitta dina favoriter för båtsäsong 2023.

SOMMAREN ÄR HÄR

HEJ ALLA BÅTVÄNNER, nu kommer sol och värme så nu längtar vi alla ut på sjön! Våra anläggningar är väl förberedda och väntar på att ta emot er.

Ni är varmt välkomna till kaféet och folklivet i Djurgårdshamnen. Här kan man träffa många bekanta för trevliga pratstunder och att umgås. För er som inte har båtplats i Djurgårdshamnen så kan man gärna gästa hamnen några nätter vilket är väldigt trevligt. Och varför inte passa på att göra en sightseeing och sen pröva på Stockholms nattliv.

För er som ger er ut i skärgården så väntar många fina öar och hamnar samt ett sommarparadis på vår egna ö Högböte. På Högböte träffar man många båtvänner att umgås med och här finns alla bekvämligheter. För er som har mindre båt kan jag rekommendera en tur ut till ön där det går bra att boka boende i vårt klubbhus. Detta gör man genom tillsyningsman på Högböte.

När ni läser denna ledare så har vi hunnit ha ett enkelt Valborgsfirande och Vårfixardagen på Högböte samt en välbesökt och trevlig Hamnfest i Djurgårdshamnen.

Framför oss väntar nu flera roliga tillställningar såsom Asado, Midsommarfirande och kräftskiva, håll utkik i kalendariet så ni inte missar något.

I vanlig ordning ber jag er att visa hänsyn och gott sjömanskap till er omgivning.

Med detta vill jag önska er en riktigt skön båtsommar!

Hoppas vi ses.

SJÖSÄKERHET OCH TEKNISKA KLÄDER

VÄLKOMMEN TILL SEAPAX

Vi är ett sjösäkerhetsföretag med mer än 35 års erfarenhet av att utrusta dig som ska ut på havet!

Butik/Showroom: Rålambshovsleden 42

Telefon: 08-562 158 70 E-post: info@seapax.se seapax.se

WEBBSHOPSPRIS

KMK MAGASIN 13 KMK LEDAREN
2795 sek Ex kastlina
1
1. Dykdator Garmin Descent MK2. diving2000.se 2. Ekolod. Humminbird Helix 9 CHIRP MSI+ GPS G4N. sportfiskeprylar.se
2 3
3. Motor. I vår lanserar ePropulsion nyheten I-Series, en serie miljövänliga elektriska inombordsmotorer fullspäckade med innovativ teknik. epropulsion.se

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA. MED MERCURY AVATOR.

ELEKTRISKA UTOMBORDAREN MERCURY AVATOR 7.5E

Tänk om varje resa började med ett knapptryck? Vart skulle du då åka?

Med den elektriska utombordaren Mercury Avator 7.5e är en destination det enda du behöver. Dess bärbara design och snabbladdande batterier gör dig redo för vattnet, oavsett vart äventyret tar dig. Avator är intelligent, helt elektrisk framdrivning, utformad för att göra det enkelt att utforska.

Låt din resa börja med Mercury Avator.

MercuryMarine.com/Avator

ÅRSMÖTET 2023

AV TRADITION håller KMK sitt årsmöte i samband med mässan Allt för Sjön. Alltid lika trevligt att gå på mässan och titta på nyheter av båtar och tillbehör, och samtidigt få en genomgång av det som hände i klubben 2022, och en presentation av kommande planer, händelser och event i under 2023. Det var första Allt för Sjön-mässan sedan pandemin. Den stora förändringen till i år var öppettiderna med två långhelger istället för två hela veckor. Det var lite mindre antal utställare och mässan hölls samtidigt som Antikmässan och Sportfiskemässan. I slutändan var samtliga utställare nöjda med utfallet.

KMK RACING OCH KMK UNGDOM fanns på plats under Allt för Sjön, målet var att få in ungdomar som vill delta på KMK:R Racingskola och KMK:U Sjösportläger. I vår monter fanns en simulator där ungdomarna kunde

prova på att köra snabb båt digitalt och det blev riktigt populärt.

Årsmötet lockade ett hundratal medlemmar, vid anmälan fick man även en inträdesbiljett till mässan.

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG innehöll inte mycket förändringar, det var mestadels omval av ledamöter och kommittéordförande. Endast Högbötekommittén hade ett nyval, Eva Mellin valdes till ny ordförande. Eva har tillsammans med sin man Daniel Mellin väldigt mycket kunskap och erfarenhet från Högböte och kommer att sköta sitt uppdrag på allra bästa sätt. Välkommen Eva Mellin!

SOM AVSLUTNING på årsmötet delades 25- och 50-årsnålar ut till de medlemmar som varit medlem i 25 resp 50 år. Även förtjänsttecken och plaketter delades ut till välförtjänta medlemmar.

Silverräven, som är ett stort bevis på att du har gjort en stor tjänst till klubben, tilldelades Magnus Lindmark för sina åtaganden i Djurgårdshamnen under säsongen 2022. Hans Larsén, som varit Eskaderchef under de senaste tolv åren, tackades av för sina fina insatser med förtjänsttecken med 3 stjärnor samt blommor och en middag.

UNDER MÖTET presenterades också vårt nya tillsyningspar som kommer att vara på Högböte, Camilla Bonde och Johan Berg som presenteras mer utförligt i detta nummer av medlemstidningen.

Kvällen avslutades med dryck och lättare förklaring.

Stort tack till vår ordförande Peter Sandstedt som skötte årsmötet med bravur, och som höll tidschemat igenom hela mötet.

KMK MAGASIN 15
Lökholmsvägen 9, 457 73 Havstensund, Tel. +46 525 199 60, info@gbm.se, www.grandezzaboats.se
37 CA 34 OC 28 OC 25 S
GRANDEZZA 30 CA – ÅRETS NYHET BÅT I ALLT FÖR SJÖN

FEST FÖR KUNGEN

Denna strålande aprilafton samlades klubbens medlemmar i det vackra

Riddarhuset för att ra sin Höge Beskyddares 50 år på tronen.

FOTOGRAF: PICKLA

KMK MAGASIN 17 KMK VÅRFEST

KVÄLLEN INLEDDES MED Romeo & Juliakören inramat av bubbel och kanapéer följt av middag i Lantmarskalksalen. På menyn stod Skagentoast, lammrostbiff med spetskål och avslutningsvis Glassbomb Kung Carl Gustaf. Vad annars!?

TELEGRAM TILL OCH FRÅN Kungen lästes upp och som sig bör, när kunglig klubb firar sin Kung, dracks hans skål och Kungssången sjöngs med kraft av glada och tacksamma medlemmar.

DET RYKTAS ATT dansen sedan pågick inpå småtimmarna med kort avbrott för vickning.

KMK riktar ett varmt tack till de sponsorer som bidrog till denna lyckade Vårfest: Fondita, Delikatessgrossisten och Ejes Choklad!

KMK VÅRFEST
KMK MAGASIN 19 KMK VÅRFEST
20 KMK MAGASIN KMK VÅRFEST

Generalagent Greenline Sweden AB

Privat visning av Jan Duda & Mattias Grifdal i Stockholm av Greenline 33-39-40 och 45 Fly Tel. 070-7880322 | www.greenlinesweden.se | info@greenlinesweden.se

BLI EN DEL AV FRAMTIDEN MED GREENLINE. NJUT AV ETT HÅLLBART BÅTLIV MED MAXIMAL KOMFORT!
Följ oss på Facebook och Instagram där vi lägger ut info om visningar och event. MÖT OSS PÅ BÅTMÄSSAN I GUSTAVSBERG 1-3 SEPTEMBER OCH CANNES BOAT SHOW 15-16 SEPTEMBER DÄR VI HAR PREMIÄR MED GREENLINE 58 FLY Greenline
är
världsledande med att erbjuda Hybrid & Eldrift i samtliga modeller från 39-58 fot

En framgångssaga

Det är nog rätt många av oss KMK:are som under årens lopp noterat Fondita som ständig närvarande sponsor och annonsör i såväl KMK medlemstidning som matrikel och stödjare av vår fina gamla klubb i stort. Nu senast som huvudsponsor av den kungliga vårmiddagen på Riddarhuset. Fondita är därmed helt säkert mycket välbekant för de flesta av oss. Men efter så många års långvarigt och trofast samarbetskap är det verkligen på tiden att vi tar oss en närmare titt på den framgångssaga som ligger bakom Fondita. TEXT: CLAES BOLTENSTERN

EN SOLBLEK VÅRDAG har jag stämt träff med Magnus von Knorring för lunch på klassiska restaurang KB i Stockholm. Magnus är som styrelseordförande den enda aktivt kvarvarande av grundarna till Fondbolaget Fondita. Bolaget vars huvudkontor är situerat i Helsingfors grundades 1997 och dess inriktning är helt klart nordiskt. Vilket inte minst blir tydligt i mötet med Magnus som är en sann nordist. Vi talar inte bara om en gemensam marknad utan även om kulturell gemenskap och vänskap mellan våra broderfolk. Något som behöver lyftas fram, idag kanske mer än någonsin. Magnus har under mer än ett 30-årigt yrkesliv arbetat med den svenska marknaden, men alltid med nordiskt fokus och hög personlig närvaro i såväl Stockholm som i den forna Östra Rikshalvan. Han har därmed kommit att bli en välkänd näringslivsprofil inom den nordiska finansvärlden. Men för oss här hemma i Stockholm kan vi även möta honom i hans arbete som skattmästare i Nordiska Muséets Vänförening. Se där, konst-kultur och finans i skön förening.

VON KNORRING PÅBÖRJADE sin bana i PKNordbankens ledningsgrupp innan han 1991 fick i uppdrag att starta Carnegies verksamhet i Finland, och fortsatte där som dess VD fram till 1997 då han alltså var med och grundade Fondita. På det personliga planet kan vi inte förbigå det faktum att Magnus är en sann Kungliga Klubbarnas vän i allmänhet och kanske då KMK i synnerhet. Hans och Fonditas långvariga engagemang är ett tydligt tecken på detta som säkert också grundar sig i ett genuint båtintresse. Självfallet är Magnus mångårig medlem även i vår finländska systerklubb Nyländska Jaktklubben med sitt fantastiska klubbhus invid Helsingfors inlopp.

MEN NÄR DEN ytterst sympatiske von Knorring inte ägnar sig åt glädjen i livet till havs eller den nordiska kulturen och vänskapen är det alltså Fondita som står i centrum. I tider av stor ekonomisk osäkerhet undrar jag vad det är som gör att man bör välja just Fondita i den uppsjö av fondförvaltare som står till buds. Många har säkert hört den märkliga berättelsen om hur en glad schimpans som via pilkastning fick avgöra var pengarna skulle investeras, vida överträffade många till synes välutbildade experter. Med detta i bakhuvudet så vill jag verkligen höra lite mer om hur Fondita ser på fondförvaltning nu och kanske framför allt framåt. Tilläggas kan att sagda schimpans inte slog Fondita som över tid förvaltat sina klienters besparingar mycket framgångsrikt.

ALLTSÅ, VARFÖR FONDITA? Inriktningen är att företrädelsevis förvalta småbolagsfonder och fonder med s k tematisk inriktning. För nuvarande eller blivande kunder är det bolagets ambition att alltid vara personligt tillgänglig. Det går alltid bra att vända sig direkt till Magnus eller Fredrik von Knorring i Helsingfors eller för den delen lika gärna till någon i gänget på Stockholmskontoret under ledning av Daniel Bodin, bekvämt beläget hos Atle Investment på Riddargatan 23 B. Och alla är självfallet svenskspråkiga. Den långsiktiga filosofin har varit och kommer fortsatt att vara s k stock picking och koncentrerade portföljer med färre antal bolag. Fondita placerar främst i små och medelstora bolag med stark marknadsposition och goda framtidsutsikter. Vi kan även konstatera att såväl investerare som konsumenter och myndigheter idag ställer allt hårdare krav på bolag vad avser hållbarhet, något Fondita självfallet väger in i hur framtida placeringar ska göras.

INNAN VI BRYTER UPP från vår både långa och mycket trevliga lunch, passar jag på att tacka Magnus för ett bra och belysande samtal. Vad jag förstår kommer vi även fortsatt att möta våra vänner från Fondita i KMK-sammanhang och alldeles säkert kommer Magnus och hans fru Åsa även framgent att förgylla våra kungliga kalas. Jag önskar honom all lycka till i hans fortsatta goda förvaltande av insatta pengar och beklagar lite för mig själv att jag inte passade på att sätta in en slant för länge sedan – då hade jag varit en rik man idag. Men glädje och rikedom kan ju som bekant även mätas i god vänskap mellan de båda Rikshalvorna. Nu som då och naturligtvis även framåt. På snart återseende önskar jag Fonditas starke man Magnus von Knorring.

22 KMK MAGASIN
KMK FONDITA
”En glad schimpans som via pilkastning fick avgöra var pengarna skulle investeras”

EN KÖTT-DELI OCH RESTAURANG I HÖTORGSHALLEN

ERTH är en hybrid av en kött-deli, gastronomisk restaurang och take-away där rotisseriet är hjärtat av verksamheten. Kort och gott, en hållbar njutning med råvaran i fokus!

Tel: 08-662 77 72 | Hötorgshallen, 111 57 Stockholm | mums@erth.se | www.erth.se | erth.se | erth.hotorgshallen| Tiktok
KMKs medlemmar är varmt välkomna att besöka oss i Hötorgshallen eller få hemleverans via www.amoi.se som levererar inom nästan hela Stor-Stockholm. Medlemmar får 15% rabatt samt ett VIP-kort som ger extra fördelar. VIP-kortet hämtas ut på plats mot uppvisande av KMK-appen.
PETER NORDINSkulle denna
bok ha gått er förbi?
är nog den finaste i år. ALLA MEDLEMMAR I ANRIKA KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN ERBJUDS ATT BESTÄLLA EXEMPLAR VIA MATLANGTAN.COM
-
passionerade
Boken

PÅ MENYN KÖTTBULLAR

POLPETTE ALLA ROMANA

4 personer

HÄR KOMMER ett av mina absolut bästa recept, direkt från Italien. Faktiskt är det första gången jag publicerar denna signumrätt.Ni har säkert förstått att köttbullar ligger mig varmt om hjärtat. I kokboken – som jag innerligt hoppas ni redan beställt finns flera super-recept. Skulle denna passionerade bok ha gått er förbi? Besök bokens hemsida, matlangtan.com och beställ direkt. Boken är nog den finaste i år.

ROMERSKA KÖTTBULLAR

390 g finmalt kalvinnanlår

4 äggulor

65 g rivet färskt vitt bröd (mide pain)

40 g riven parmesan

45 g riven rå lök

5 blad färsk salvia, fint strimlade

2 dl grädde

1 ½ tsk salt

nymalen vitpeppar

2 dl rivet färskt vitt bröd för panering olivolja till stekning

Lägg all färs i en iskall bunke och tillsätt salt och vitpeppar. Blanda snabbt med en träsked. Färsen skall liksom dra sig samman. Det är nu du ser till att dina köttbullar behåller all vätska och smak. Detta är en nordiniteknik jag använder för alla köttbullar. Lägg i äggulorna och blanda. Blanda noga, så allt blir till en homogen färs. Tillsätt den rivna löken och salvian och blanda på nytt. Tillsätt rivebrödet och parmesanen och blanda noga. Tillsätt grädden och blanda samman. Nu är alla ingredienser inne i köttbullssmeten. Ställ i kylen 60 minuter. Allt rivebröd skall

svälla och färsen mogna. Rulla 40 - 45 g köttbullar och panera i rivebrödet. Du skall få ut fyra portioner, om fyra köttbullar per person.

Sätt ugnen på 135°.

Stek alla köttbullar på medelvärme i olivolja i en tjockbottnad stekpanna. Låt köttbullarna få en fin rostad yta. Arbeta försiktigt. Dessa köttbullar är mjuka och delikata. Lägg över köttbullarna i en ny panna och baka i ugnen 15 minuter. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan på spisen.

Såsen

Nu skall vi använda pannan med stekvätskorna och olivoljan för att göra såsen.

1 lök, fint hackad

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

några hela blad färsk salvia

2 skivor parmaskinka, fint strimlade salt och svartpeppar

Lägg i den hackade löken, den krossade vitlöken, smöret och olivoljan i pannan. Sautera på svag medelvärme tills löken är glansig och glasig, ca 6 - 8 minuter. Lägg i salviabladen och den strimlade parmaskinkan. Sautera ytterligare två minuter. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Häll på vinet och låt nästan all vätska koka bort. Tillsätt litet av potatisvattnet och koka samman på nytt. Kvar blir en simmig vätska med lök, salvia och parmaskinka, som har mycket smak.

Här bjuder jag på underbart recept, romerska köttbullar, som påminner litet om saltimbocca, men i detta fall på fint hackad (mald) kalv och färsk salvia, allt bräserat i vitt vin.

Polpette i Italien, albondigas i Spanien, keftedes i Grekland, köfte i Turkiet och boulettes de viande i Frankrike.

Kärt barn har många namn.

Slå all vätska över köttbullarna och koka på svag medelvärme 2 - 4 min på spisen. Dra åt sidan och servera som på bilden. Potatisstomp på mitt vis 750 g potatis, skalad och delad i stora bitar 45 g smör

3 msk olivolja, extra virgin 2 msk riven parmesan salt och vitpeppar

Här får ni mitt enkla och supergoda recept på potatispuré. Jag har ingen grädde eller mjölk i detta recept, utan en klick smör och lite fin olivolja. Det ger en tydlig potatissmak och en fast fin konsistens.

Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den är riktigt mjuk. Fånga upp potatisen försiktigt på ett bleck med en matsked, utan att potatisen går sönder. Jag brukar aldrig hälla av en kokt potatis. Risken är att potatisen trycks samman och drar åt sig kokvatten. Dessutom spar jag en deciliter av potatisvattnet till såsen. Detta är ju som en buljong. Pressa alla potatis i en kastrull och tillsätt smöret och olivoljan. Rör med en värmetålig slickepott. Tillsätt parmesanen och blanda kort. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

KMK MAGASIN 25 KMK PETER NORDIN
WWW.SJOOSANDSTROM.COM LANDSORT 459m[Ø42,5 mm 33 200:-]

RÄTT KLÄDD I ALLA VÄDER

KMK MAGASIN 27 KMK UTVALT
1. FLYTVÄST Baltic Compact 100 Auto. happyyachting.com 2. KEPS Spray, för stark sol och salta stänk. sailracing.com 3. ARMBAND. Survival Bracelet. teknikmagasinet.se 4. TRÖJA Fishermen, är stickad i bomull. holebrook.com 5. JACKA. HH Salt Navigator hellyhansen.se 6. JACKA Tactic Race från Pelle Petterson. pellepetterson.com 7. JACKA. Men's HP Foil Match Sailing Jacket är vattentät seglarjacka tillverkad av återvunna material. hellyhansen.se 8. GLASÖGON Sunread Sport Pro är solglasögon för dig som ställer extra stora krav på linser som skyddar under lång tids exponering i solen. benns.se 9. FLYTVÄST till katter och små och medelstora hundar. biltema.se 10. SEGLARKLOCKA Optimumtime os1436, perfekt för matchracing och alla typer av kappsegling. skeppamarin.se 11. SKO Nautic Speed från Musto. watski.se 12. BAG. HH Ocean Dry Bag, håller dina saker torra. hellyhansen.se
1 9 8 11 7 2 4 3 10 5 12 6

SÄLJA BÅTEN?

LÅT BÅTAGENT GÖRA JOBBET

Vi är 100% båtagenter

Båtagent är mäklaren som lägger 100% på varje objekt som är till försäljning.Vi har inga andra åtaganden än att sälja de båtar vihar fått i förtroende att representera.

4.7/5

”Professionellt och trevligt bemötande. Smidig hantering vid försäljning av vår båt. Rekommenderas!”

Gunnar

KONTAKTA OSS

”Mycket trevligt bemötande. Snabba och tydliga svar på våra frågor och funderingar. Rekommenderas helt klart! ”

Johannes

Vi finns på plats i alla hamnar i Sverige, Danmark och Finland för att hjälpa dig att sälja båten. Kontakta den mäklare som är närmast din båt. Norra

Läs över 120 riktiga kundomdömen på:

www.batagent.se Båtagent Sverige Båtagent Finland Bådagent Danmark
Stockholm Björn Hägerman bjorn@batagent.se 072-322 23 10 Södra Stockholm Jonas Claesson jonas@batagent.se 070-147 80 48
Thomas Landegren thomas@batagent.se 0762-13 84 21
Mälaren

BÅTAPPAR!

HÄR LISTAR VI DE BÄSTA BÅTAPPARNA ATT HA MED SIG SOM ÄR

ETT MÅSTE FÖR SJÖFOLK OCH BÅTINTRESSERADE.

FACEBOOK – Anslut dig till olika intressegrupper eller gå med i en lokal grupp.

ENIRO PÅ SJÖN – Skapa egna intressepunkter på kartan (favorithamnar, fiskelägen osv).

KRISINFORMATION.SE –Information från myndigheter vid en allvarlig händelse/kris.

VATTENFALL AVBROTTSINFO – Se nuvarande och planerade strömavbrott.

TIDTABELLEN – Tidtabeller för vägfärjeleder som drivs av Trafikverket Färjerederiet.

SEAPILOT – Navigera, lägg ut rutter och följ andra fartyg på AIS.

SHIP FINDER – Ha koll på sjötrafiken, finns i gratis- och betalversion.

KUSTVÄDER – Sjöräddningssällskapets app om kustväder, vind och vatten. Vädervarningar.

VIVA VIND OCH VATTEN – Information om väder, vind och vatten från Sjöfartsverket.

SMHI – Väderprognoser för orter, både i Sverige och utomlands samt varningar.

KLART.SE – Prognoser för 200.000 platser världen över.

WINDY – Vind-, vågor- och väderprognoser för vattensportare, cyklister, golfare m fl.

SAILDROID – Innehåller nautiska applikationer såsom kompass, knop-mätare m.m.

112 – Ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), få information om olyckor.

WAXHOLMSBOLAGET – Sök resor med kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård.

SL RES I STHLM – Planera din resa med tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, buss och båt.

SMS-LIVRÄDDARE – System för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

ANKRINGSTIPS – Försäkringsbolaget Atlanticas app med ca 200 tips om ankringsplatser.

KMK DET BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN
dahlnaval.se instagram.com/dahlnaval facebook.com/dahlnaval

sommarerbjudande

INNAN VI SKILJS ÅT passar Robert Sundberg på att ge oss KMK:are ett riktigt förmånligt rabatterbjudande om ca 30% inför den stundande båtsommaren:

STÖRROM ACIPENSER BAERLI (den som bjöds vid KMK:s Vårfest)

30 gram 400 kr

125 gram 1.400 kr

250 gram 2.500 kr

500 gram 4.500 kr

Delikatessbutiken på

Lodgatan 1 är öppen torsdag-fredag kl 10-18.

Telefon: 0708-205 980 eller robert@delikatessgrossisten.se

Det svarta guldet

För oss som hade glädjen att delta vid den lyckade vårfesten på Riddarhuset innebar det också att vi bland mycket annat även fick smaka det ”svarta guld” som generöst ställdes till vårt förfogande av KMK:s sponsor Delikatessgrossisten.

TEXT: CLAES BOLTENSTERN

DE LÄCKRA störromskanapéer som serverades till drinken till vårens galej gick tills för inte så länge sedan under beteckningen Rysk kaviar, men det har ju av kända skäl numera fallit bort. Och i ärlighetens namn är störrommen sedan många år inte särskilt rysk längre utan kommer från leverantörer i Uruguay, Madagaskar, Belgien, Polen och Frankrike.

JAG BLEV LITE NYFIKEN på Delikatessgrossistens historiska bakgrund och besökte dess butik på Lodgatan 1 i Stockholm med dess grundare och VD Robert Sundberg. Butiken ligger diskret i en gränd invid Rådmansgatan, men det som saluförs är långt

ifrån diskret. Här saluförs delikatesser från framför allt Frankrike, Italien och Spanien. Du finner allt ifrån fina olivoljor och läckra marmelader till parmesan och balsamico. Varje vecka flygs det in färsk tryffel från Italien. För att inte tala om det svarta guld vi KMK:are nu är väl förtrogna med.

Ett fint urval av kvalitetsdelikatesser finns att tillgå till förvånansvärt överkomliga priser.

MANNEN BAKOM denna framgångssaga är som sagt KMK:aren Robert Sundberg som 2007 efter en drygt 20-årig karriär i mediabranschen beslöt sig för att helt byta bana. Då boendes i underbara Italien med sin

familj föll det sig naturligt att inrikta sig på något som alltid varit en central del i Roberts liv: god mat och dryck och då gärna med inriktning på Medelhavets delikatesser. Och på den vägen är det alltjämt. I tider av pandemi, krig och ekonomisk oro blir det kanske extra viktigt för oss att någon gång få lysa upp vardagen med det där lilla extra. Packa kylväskan med godsaker från Roberts delikatessbutik för att förgylla sommarens båtturer till havs. Och om du är inne på den linjen är du i gott sällskap. Till sina trogna kunder räknar Robert bl a Lisa Elmquist, Sturehof, Pontus Frithiof och Mathias Dahlgren.

ROBERT SJÄLV är som så många av oss en sann motorbåtsman som älskar hav och sjö. Med sitt förflutna i Italien är det kanske inte så förvånande att en av favoriterna är legendariskt eleganta Riva, eller varför inte en klassisk Chris Craft. På senare år har valet dock fallit på en mer lättskött RIB.

KMK MAGASIN 31 KMK DELIKATESSGROSSISTEN

Europas största Yamaha

”The King of Norway!”

Maximalt komfortabel – Marex 330 Scandinavia

Läs om våra senaste utmärkelser och vad andra sagt om oss.

Vi har inte så mycket mer att tillägga än att säga: välkommen in, eller besök oss på marex.no

Välkommen till vår kompletta Marex utställning i Haninge.

MAREX 375 MAREX 310 MAREX 320
MAREX 360 CABRIOLET CRUISER
NYHET!
MAREX 330 SCA
MAREX 420 GC

Center!

Nu går de absolut sista 2022 : orna till de gamla priserna!

Nya Quarken från Finland

Passa på före prishöjningen 2023!

QUARKEN 27 – Cabin, T-Top, och Open

Vi är glada att få presentera det senaste från finska kvalitetsbåtmärket Quarken. Designade av de välmeriterade formgivarna Osmo Roukala och Jussi Hurskainen, som även ligger bakom flera Finnmaster- och Grandezza-modeller.

Alltid heta Buster Magnum!

OBS! Jeanneau Marex och Finnmaster visas endast i Haninge.

Haninge och Danderyd

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge Rinkebyvä gen 10, 182 36 Danderyd

Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.

YAMARIN 60DC YAMARIN CROSS 75BR
NYHET!
BUSTER XL YAMARIN 67DC
NYHET!
HUSKY R8 Legendaren bland stora öppna bekväma aluminiumbåtar. Nu ännu snyggare och ännu mer funktionell. Nominerad till 2023 års ”EUROPEAN MOTORBOAT OF THE YEAR” QUARKEN 27 OPEN QUARKEN 27 T-TOP QUARKEN 27 CABIN FINNMASTER T9
Sea4You Sweden AB - Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 www.sea4you.se Modeller: 23.1 25.1 27.2 30.1 32 35 37 41 - NYHET 44 46

WAVEZ hjälper båtägare att på ett enkelt sätt kompensera sina koldioxidutsläpp

WAVEZ har med hjälp av bakgrundsdata från en undersökning gjord av Transportstyrelsen och konsultbolaget Point kunnat räkna ut de genomsnittliga koldioxidutsläppen för olika båttyper och olika motorstorlekar. Antingen väljer man som konsument en kompensation kopplat till det svenska genomsnittet för sin båttyp/motorstorlek eller så kompenserar man sin estimerade bränslemängd diesel/bensin.

WAVEZ ÄR SPRUNGET UR den där känslan man som båtägare eventuellt kan ha när man tankar sin båt - är det verkligen ok att jag fyller min båt med fossilt bränsle när så många människor runtom i världen oroar sig för våra klimatförändringar?

– Vi vill inte skambelägga båtlivet på något sätt, och vi är heller inte den aktör som ersätter gammal teknik med ny, men vi vill hjälpa båtägare att på ett enkelt sätt koldioxidkompensera för den bränslemängd man årligen gör av med säger Johan Laur, VD och grundare av WAVEZ –We Reduce CO2 At Sea AB.

FÖR ATT DRIVA INTRESSET för koldioxidkompensation vill WAVEZ hitta samarbetspartners som likt WAVEZ tror på att vi bör ta ansvar för det vi släpper ut just nu.

Självklart får man 2 snygga klistermärken att sätta på båten som visar att man tagit ansvar för sina koldioxidutsläpp till sjöss.

PÅ WWW.WAVEZ.SE kan man på ett enkelt sätt se vilken nivå av kompensation man bör använda sig av och vad som passar bäst för ens eget användande av båten.

MED EN HELT transparent och i någon mån cirkulär affärsmodell vill WAVEZ agera på ett så öppet sätt som möjligt för att alltid kunna tåla granskning från tredje part.

WAVEZ HAR BARA varit i gång under drygt en månad och har redan nu lyckats kompensera över 100 ton koldioxid och hoppas att fler båtägare ska känna att detta är viktigt.

PARTNERSKAP är en viktig del för

WAVEZ och som bolag har man redan ingått partnerskap med Erlandsons Brygga såväl som med KSSS för att sprida kunskapen om tjänsten gentemot konsumenter.

LÄS GÄRNA MER om tjänsten och hur man tillsammans med sin underleverantör Creturner omvandlar biomassa som restavfall av trä till biokol och därmed reducerar koldioxid i atmosfären.

www.wavez.se

KMK MAGASIN 35 KMK PROMOTION WAVEZ

Smakrika utflykter i Stockholm utflykter

Vad är väl bättre än att kombinera en angenäm resa med en god måltid. Stockholms skärgård erbjuder som ingen annan plats otaliga underbara ställen där du kan njuta av såväl maten som utsikten.

1. SANDHAMN SEGLARHOTELL

Här är det öppet alla dagar - hela året runt! En mötesplats för alla som turistar, seglar och bor i skärgården. Vänner, familj eller kanske jobbet? Här kan ni äta gott, njuta av vårt spa och roliga evenemang samt bo riktigt bra. Sedan 2020 drivs Seglarhotellet av paret Johanna och Marcus Wallén som ett modernt skärgårdshotell med avsikten att vara en destination för alla. ”Att ha öppet året runt är ett av de viktigaste beslut vi fattat för att visa att vi vill finnas till och vara ett alternativ för alla som vill uppleva skärgården året runt” säger Johanna.

Flera nya satsningar har gjorts – det renoveras ständigt på hotellet och flera rum har fått ny inredning. Här bor du bekvämt i moderna hotellrum, skapade med inspiration från skärgården och naturen. Spa och bastuflottar som förlänger säsongen toppar upplevelsen.

Även köket har nyligen byggts om och är nu ett modernt kök i världsklass där menyn inte lämnar något att mer att önska. Sitt inne i restaurangen eller ute på terrassen och njut oavsett väder. Dessutom finns det numera en restaurang till, kallad Orangeriet som sommartid spelar franska toner och serverar skaldjur och bubbel.

Men här finns inte bara lugn och ro! Seglarhotellet växer så det knakar när det gäller upplevelser och i sommar lanseras Experience Seglarn med Fricko Boberg och Hampus Fritzdorf som blåser extra liv i Klubben och After Sail med en rad härliga live-spelningar. Fler galenskaper som dagsfester med olika teman varje månad dyker också upp. Det här vill ni inte missa!

www.sandhamn.com

Alla årstider på Seglarhotellet! KMK SMAKRIKA UTFLYKTER KMK MAGASIN 37

2. STORHOLMEN SJÖKROG

Klassiska skärgården till härliga Europa

På Storholmen sjökrog tillagar vi från hav och land. Vi försöker alltid använda oss av lokala råvaror från vårt vackra Stockholm. Här avnjuter du fantastiska rätter med blandning av klassiska skärgården till härliga Europa.

Nu öppnar vi upp vår stora uteservering där land möter hav.

Njut av Stockholms bästa utsikt och hör havets underbara ljud.

Hit tar du dig enkelt med pendelbåt från Ropsten, taxibåt eller egen båt då vi har egen brygga där du enkelt lägger till. Välkomna!

www.storholmensjokrog.se

3. NÄMDÖ BISTRO & CHAMPAGNEBAR

Klassisk franskinspirerad bistro med en touch av havet, med noga utvalda råvaror & drycker

Nämdö Bistro & Champagnebar är en klassisk franskinspirerad bistro med en touch av havet, fylld med noga utvalda råvaror och drycker.

Stor terrass vid havet och platser inomhus, soliga dagar är takterrassen en given samlingsplats att umgås och njuta av champagne och utsikt!

Tillsammans med våra gäster skapar vi en härlig atmosfär i en magisk skärgårdsmiljö! I anslutning finns även gästhamn, sjömack och livsmedel.

www.namdobistro.se

KMK SMAKRIKA UTFLYKTER

4. RESTAURANG VARVET Sublima smaker i uppkäftig skärgårdsmiljö

Omdömet från White Guide fångar essensen av Restaurang Varvet, och med Årets kock 2011 i köket är det inte konstigt att maten håller hög klass. Här finns även en engagerad vinlista, och läget på aktiva Högmarsö varv bjuder på massor av intryck. På Varvet är det helg hela semestern med mycket som händer: En tisdag kan betyda gästspel av ägarnas favorit-pizzeria, varje vecka firas ostrononsdag och då och då blir det fest med liveband, DJ eller bar-gästspel! Den som inte vill åka hem kan sova över i Kajhuset, knappt ett stenkast från restaurangen.

Info & bokning: restaurangvarvet.se

Instagram: @restaurangvarvet facebook.com/restaurangvarvet

Sveriges absolut godaste glass hittar du med båt i Tollare (Saltsjö-boo) och på Djurgården (Wasahamnen).

Det är nämligen här som förra årets vinnare i glass-SM, Kenny Mattsson, driver två av sina fyra gelaterior; Kennys Gelato.

Gästhamn finns att tillgå bara några meter utanför entréerna till dessa populära smultronställen.

Här hittar du varje dag hittar 12 gelatosmaker och sorbeter - självklart dagsfärska och gjorda på plats!

www.kennysgelato.se

KMK SMAKRIKA UTFLYKTER
smakupplevese i mästarklass
5. KENNYS GELATO En

6. SMÅDALARÖ GÅRD HOTELL & SPA

Ett av Sveriges största spahotell i Stockholms skärgård

På Smådalarö Gård njuter du av matupplevelser i hjärtat av Stockholms skärgård. Njut av en helkväll i Brasseriet, ett snack mellan tennismatcherna på Petite Sabis, drinkar i Bloms Bar eller en kopp kaffe på bryggan.

På Smådalarö Gård är valmöjligheterna och matupplevelserna många och under sommarmånaderna är deras terrasser en fantastisk plats för att avnjuta mat och dryck med Hemviken som utsikt. Upptäck denna unika destination där du har lika nära till lantlig idyll, havets vågor som till utvalda aktiviteter, spaoch matupplevelser. www.smadalarogard.se

7. VÅR GÅRD SEDAN 1924

Destinationen med människor i fokus

Upplev stillheten och närheten till havet på historiskt designhotell i Stockholms vackra skärgård. Här väntar hållbar gastronomi från eget kök och bageri, storslagen konst och svalkande bad med bastu och relax. Boka en avkopplande weekend vid havet. www.vargard.se

KMK SMAKRIKA UTFLYTER

8. MÖJA VÄRDSHUS En

Sedan 2023 så har Möja värdshus fått nytt styre. Carl-Michael Augustsson och Caroline Augustsson Stomberg från Harö Natur tillsammans med Marcus och Johanna Wallén från Sandhamn Seglarhotell.

De två parterna valde att göra en nysatsning och starta ett nytt driftbolag som nu driver Möja Värdshus och Bageri med tanken att skapa en långsiktig plan för att binda samman skärgården för att få ut fler skärgårds gäster. Varför inte en lunch på Harö för att sen ta båten över till Sandhamn för middag, dans och övernattning för att sedan avsluta vistelsen med en lång lunch på Möja?

Själva krogen kommer de inte att driva själva, utan det kommer trion, Jesper Grönlund tillsammans med systrarna Lea och Nelly Wallén att göra. Alla tre har bakgrund från Seglarhotellet på Sandhamn samt flertalet kända krogar i både Stockholm och Åre där de har jobbat tidigare. Tillsammans med Kökschefen Frej Bäck, DJ:n Edvin Andersson och deras närmaste kompisgäng som de skaffat sig under tre säsonger på Sandhamn Seglarhotell vill de skapa ett modernt värdshus i skärgården. Behålla den värme och välkomnande som ett klassiskt värdshus ger, men modernisera allt från maten, drycken och servicen. Även ge musiken en betydligt större roll. ”Tänk er en bistro på söder”. De vill ta innerstan ut från stan, ända ut i skärgården. Men samtidigt behålla det varma och jordnära man hittar i skärgården. Enligt dem blir det de bästa av två världar.

”Tanken är att man ska kunna äta en riktigt god middag med bra råvaror, kunna dricka en välarbetad cocktail, kanske ett glas vin eller två, för att sen kunna ställa sig upp och dansa in natten till musiken om man så vill”, säger trion.

www.mojavardshus.se

KMK SMAKRIKA UTFLYTER
KMK MAGASIN 41
ny era

Din skönhetssömn är i säkra händer.

Drottninggatan, Stockholm, Sverige.
Ribbad sänggavel Återvunnen sammet | 7 250 kr

Att vi är petiga med soffor vet du redan. Men detsamma gäller även för sängar.

I vårt nya sängsortiment hittar du tekniskt avancerade modeller som kompromisslöst levererar ditt livs sömn. Självklart väljer du själv tyg och färg för att få en drömsäng i 100% din stil.

Snarkningarna börjar på Sweef.se

Zebran kontinentalsäng

Återvunnen sammet | 26 800 kr

De kom, de sågs, de försvann.

Båtvärldens

GLÖMDA BÅTAR

Så kan jag kommentera ertalet av de båtmodeller som spottades ut till den båthungriga publiken under åren runt 1960. Men sanningen är - de esta är idag glömda. Här väcker jag upp några av de bortglömda. Kanske du känner igen dem?

TEXT: ANDERS VÆRNÉUS

NÄR PLASTEN MARSCHERADE IN på båtmarknaden under 1950-talets andra halva, blev det kaos. Kanske ett lite starkt ord tänker du, men faktum är att det stökade till den värld som under så många år hade lunkat på i sin lugna utvecklingstakt.

Nu blev allt detta ställt på ända. Plasten var inte bara ett nytt material. Det var också ett material som lockade till nya sätt att bygga båt på. Som hugad nybyggare hade du ju plötsligt massor av alternativ. Gamla vedertagna regler om svårigheter med dubbelkrökta ytor, det farliga ändträet, kunskapen om nitar och förskjutningar - mycket av det kunde du nu strunta i när du byggde din båt till glasfiberns vals.

Trodde du! När båten du byggt sedan

blev klar, visade det sig att även plasten hade sina regler. Det gick inte bara att fuska sig fram utan kunskap. Men det blev en hel del båtar som ändå blev till på detta sätt. Men deras livslängd var ofta inte så mycket längre än mognadstiden för en kokosnöt.

Men summa summarum blev att marknaden exploderade av nya mer eller mindre bra båtar. För även de etablerade varven ville vara med och dela på kakan. Jag har nu plockat fram några båtar som en gång fanns på båtmarknaden, men som idag är borta ur vårt kollektiva medvetande. Kanske du känner igen någon? Men jag tror det inte. Hur som - varsågod till lite läsning från minnets absoluta skräpkammare. Berätta för oss om du vet mer om någon av dessa skönheter.

44 KMK MAGASIN KMK BÅTVÄRLDENS GLÖMDA BÅTAR
- ANDERS VÆRNÉUS”Men summa summarum blev att marknaden exploderade av nya mer eller mindre bra båtar. För även de etablerade varven ville vara med och dela på kakan.”

SEAMASTER

Det var det välkända Lidingövarvet som låg bakom denna snygga cabinbåt. På framsidan av broschyren tar de också i från tårna. Eller vad sägs om ”Hela familjens fritidsnöje till vettigt pris. En underbar källa till vederkvickelse och nöje är Er.”.

Vederkvickelse eller inte - båten kom helt rätt i tiden. Danska Coronet hade just börjat expandera på marknaden med dina plastade plywood-skrov och Lidingövarvet hade anammat samma byggteknik med sina skrov av ”glasfiberlaminerad kokfast mahognyplywood”

Två modeller lanserades, Seamaster Cabin Cruiser Express och Seamaster Sedan Cruiser Express. Modellerna byggde på samma 5,9 meter långa skrov och byggdes

LIDINGÖVARVET TOG FRAM Seamaster som en mycket kompetent utmanare till bland annat Coronet. Men tyvärr blev det bara ett kort gästspel på marknaden.

som standard för en eller två utombordare. Men kunde också fås för inombordare om du föredrog det. Om det finns någon Seamaster kvar idag, så kan jag nästan slå vad om att ägaren inte vet vad han har. Men har nu kanske lärt sin läxa. Kul om så skulle vara fallet.

MONTE CARLO

”…Monte Carlo göra upp till 70° svängar utan minsta obehag för de ombordvarande…”

”…Tack vare skrovets utformning är båten stänkfri - Ni kan åka finklädd lika tryggt i Monte Carlo som i en modern bil…”

DET VAR STORA ORD i broschyren för den italienska Monte Carlo. Och jag kan inte bestämma mig - är båten tokball eller bara en kitsch-produkt? Hur som - den är ett

barn av sin tid och ett lysande exempel på den skaparglädje som fanns i glasfiberns nydanande spår.

Det var, som sagt, en omvälvande tid. Med nya material, nya krav från köparna och nya idéer från konstruktörerna att ta hänsyn till. Monte Carlo var fylld med det mesta. Plast som konstruktionsmaterial, design med försök till flirtande med bilvärlden (kolla bara Alfa-kopian i fronten) samt ett katamaranskrov med bärplan, som utlovades som nyckeln till en ny båtupplevelse.

Hur många som såldes i Sverige vet jag inte. Men nog var det resterna av en Monte Carlo jag såg hos en Chrysler-samlare norr om Stockholm? Vet du mer om detta, så hör gärna av dig.

KMK MAGASIN 45 KMK BÅTVÄRLDENS GLÖMDA BÅTAR
MONTE CARLO. en av de mer annorlunda sportbåtarna som föddes när plasten gjorde entré som båtbyggarmaterial. Båten är italiensk och visst syns det att inspirationen är hämtad från en Alfa Romeo?

ROSEMARIE

Firma Motorskandia hette importören av denna lilla sötsak. Och Rosemarie hette modellen som byggdes av det italienska varvet Pozzi. Varför Motorskandia tog hem denna lilla skapelse ända från Italien, är idag lite svårt att förstå. Båten var liksom inte hemma på någon marknad - mer än kanske som en nybörjarbåt för lill-killen som ville lära sig att ratta runt på sjön.

En som i alla fall köpte ett exemplar var bilförsäljaren och båtentusiasten Bosse Hellberg i Österskär. Bosse själv gillade ju klassiska runabouts från Riva och Gar Wood, så visst kan Rosemarie ha slagit an samma retrosträng på något sätt.

Men det var inte Bosse själv som skulle ha båten utan sonen Hans. Med en 5,5 hk jubileums-Evinrude på akterspegeln och ratt och reglage att hantera, kände sig den åtta-årige Hans som kungen i hela stan. När han något år senare fick paradera en större sportbåt framför Bosses kamera så sprack Rosemarie-romantiken och båten såldes.

Det har dykt upp några exemplar på Blocket under åren. Finns månne någon kvar?

ITE FACETTE 35

Nummer fem får bli en udda fågel i plywood, som faktiskt också lanserades som ett nytt materia i båtvärlden under 1950-talet.

Entusiasten och ingenjören Ivan Troëng var mannen som förespråkade bärplan redan på 1930-talet. Han kämpade ihärdigt för att få marknaden att förstå storheten i hans konstruktioner och hans minst sagt nydanande design-idéer. Han slogs på bredden. Försökte på alla sätt och vis att visa på hur fantastiskt ditt båtliv skulle bli om du byggde eller beställde efter hans idéer.

Idag vet vi ju att han i grunden hade rätt. Och kanske hade båtmarknaden sett annorlunda ut, om inte Ivan Troëng hade skjutit rejält bredvid målet.

Som med ITE Facette 35. En underbar idé att sälja bärplansbåtar i halvfabrikat. Kunde folk springa och köpa Ragette i halvfabrikat, så kunde de väl lika gärna köpa en ingenjörsteknisk bättre produkt med steg och bärplan.

Tror inte så många såldes faktiskt. Och ännu färre byggdes.

Vet du om någon?

SKIPJACK

Bara för att du kan bygga något, kanske du inte behöver göra det. Amerikanska SkipJack torde vara ett bra bevis på en vattenfarkost som nog egentligen inte borde blivit verklighet.

Men jag förstår tanken. Att korsa en surfingbräda med en vattenskoter och sedan lägga till ryggstödet från en matsalsstol. Vips så får du SkipJack - en hybrid där du står och kör genom vågorna - krampaktigt hållande i matsalsryggstödet.

Broschyren lovar underverk på amerikanskt manér. ”Like a magic carpet under you….The SkipJack wafts you right into a new world of water fun”. Stämningsadvokaterna gnuggade nog händerna för den nya roliga världen och SkipJack blev nog aldrig någon succé – vare sig i USA eller här i Sverige.

46 KMK MAGASIN KMK BÅTVÄRLDENS GLÖMDA BÅTAR
PÅ HÅLL ser Rosemarie ut som en större daycruiser. Men när en person sätter sig i den, krymper den till en plutt.
”Like a magic carpet under you...
The SkipJack wafts you right into a new world of water fun”.

Inga konstigheter

- bara naturligt näringsrik mat för barn.

Som förälder är det inte lätt att hitta näringsrik färdiglagad mat att ge till sitt barn. Vi vet, det var därför vi skapade Alex&Phil. All vår mat görs på de bästa KRAV-märkta och ekologiska råvarorna. Med bra ingredienser får vi bra mat med bra näringsvärden. På bilden ser du en av våra proteinrika måltider i tetra, som vi är först i Sverige med. Förpackningen är 80% mer klimatsmart än glasburk med lock. Allt för att det ska vara lättare för dig som förälder att välja rätt.

Du köper vår mat i välsorterade matbutiker och apotek samt på www.alexphil.se.

Allemansrätten

NÄR MAN ÄR UTE PÅ SJÖN

Allemansrätten är ingen lag på samma sätt som till exempel lagar om stöld eller för tra ken på vägarna, utan bygger på traditioner och normer som skapats under lång tid genom människors sätt att bete sig mot varandra. Allemansrätten är unik för Sverige, Finland och Norge och ger oss möjlighet att röra oss fritt längs kusten, i våra insjöar och på land utan bli avvisade.

Allemansrätten säger att du får:

• Gå på mark som inte är tomt, plantering eller annan känslig mark som kan ta skada.

• Passera genom inhägnad betesmark om man inte skadar stängsel eller stör boskapen, glöm inte att stänga grindarna.

• Åka båt, paddla eller simma längs stränder utmed kusten, i våra sjöar och i våra vattendrag.

• Förtöja vid land eller tälta under ett dygn, dock inte nära bebyggelse eller på mark som kan ta skada.

• Plocka vilda blommor, bär och svamp (som inte är fridlysta) på mark som inte är tomt eller plantering.

• Göra upp eld om det inte är risk för skogsbrand eller om det skadar berg. Tänk på att släcka elden ordentligt efteråt.

• Använda nedfallna kvistar och kvarlämnat ris som som ved till en eld.

• Ta med din hund i naturen, men under tiden 1 mars-20 augusti måste den alltid vara kopplad när du är på land på öar, eller rör dig i skog och mark.

• Gå i land, tillfälligt förtöja båt och bada nästan överallt, utom vid tomt eller där särskilt tillträdesförbud råder, t ex säl- eller fågelskyddsområden.

Allemansrätten säger att du inte får:

• Orsaka skadegörelse eller skräpa ner i naturen.

• Utan lov färdas över tomt, plantering eller annan mark som kan ta skada.

• Förtöja eller tälta längre än ett dygn eller för nära bebyggelse utan markägarens tillstånd.

• Plocka eller gräva upp fridlysta växter.

• Göra upp eld om det nns risk att elden sprider sig, elda på hällar och berg.

• Bryta grenar eller kvistar från träd och buskar eller ta näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande träd och buskar.

• Låta din hund springa lös så att djurlivet störs.

48 KMK SVENSKA BÅTUNIONENS BÅTSKOLA
ON D
O
G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se www.fondita.se Magnus von Knor ring +358 9 66 89 89 22
F
B
LA

EN KMK-LEGEND HAR GÅTT UR TIDEN

ULF SVENSSON har somnat in efter en tids sjukdom. Ulf blev medlem i KMK 1989, och 1993 registrerade han sin Taiwan 48 Octopussy i klubben.

HAN HADE ETT brinnande intresse för båtlivet och klubben och Högböte låg honom varmt om hjärtat. På Sällskapet Högbötes Vänners möte på Högböte 2001, tilldelades Ulf Högbötepokalen för sina stora insatser för klubbholmen. Elva år senare, 2012, var Ulf initiativtagare till gymmet på Högböte. Hans motto var att medlemmarna skulle få möjlighet till motion under vistelsen på ön.

ULF VAR AKTIV inom många områden inom klubben och hade ett enormt driv och fick många medlemmar med sig. Under åren 1993-95 och 2004-06 var han en av ledamöterna i Valberedningen och erhöll för sina förtjänstfulla insatser Förtjänstplaketten i brons. Han gjorde även stora insatser och ett utmärkt arbete som klubbmästare under 2000-2003.

ÅR 1997 tilldelades Ulf den fina utmärkelsen Silverräven, år 2002 en Förtjänstplakett i guld och år 2013 Förtjänsttecken med 2 stjärnor.

EFTER ATT HA sålt sin kära Octopussy införskaffade Ulf, år 2006, en Princess 56 med namnet Aigle. Under denna period bildades en Finanskommitté där Ulf var en av ledamöterna. Kort därefter fick han utmärkelsen Förtjänsttecken 1 stjärna. Från 2009-10 var Ulf ordförande i Finanskommittén och satt under denna period i KMK:s styrelse. Han var även ledamot i Tekniska kommittén under dessa år.

EFTER FÖRSÄLJNING av Princessen, inköpte han en Paragon 31 och slutligen Delta 34:an år 2016.

ULF VAR EN mycket duktig båtförare och sjöman. Han hanterade sina båtar på ett mycket professionellt sätt och var ett föredöme för klubben.

VI ÄR MÅNGA medlemmar som kommer att minnas Ulf för den mycket positiva och glada person han var.

Bo Ahlström, f d Generalsekreterare KMK Göran Egnell, f d Ordförande KMK

50 KMK MAGASIN KMK ULF SVENSSON: 1938 - 2023
Ulf Svensson 1938 – 2023
www.demex.se

Med Dockmate ärrkontroll kan du stå var du vill på båten och enkelt manövrera med hög precision.

Lägg till med full kontroll i en naturhamn, vid en brygga eller båtplats.

Moduluppbyggt system som kan anpassas till de flesta elektroniska motorreglage. Dockmate integrerar motorer-, bog- och akterpropellrar för enkel manöver via knappar eller joystick.

Maila eller ring oss för mer info och o ert. info@dockmate.se - 010-214 65 60

www.dockmate.se

Möt oss på flytande båtmässan Allt på sjön i Gustavsberg 1-3 september

medlem i Sweboat Dockmate Sweden AB

HÖGBÖTE HAR ÖPPNAT FÖR SÄSONGEN

Högböte, vår populära klubbö har äntligen öppnat för säsongen! Trots att ön har varit stängd under sen höst samt tidig vår har vi märkt att ertalet KMK-medlemmar frekvent besöker Högböte.

Högbötekommittén har nyligen genomfört en inspektion på ön inför den kommande säsongen. Under inspektionen gick man igenom vilka inköp som behöver göras och vilka renoveringar som är nödvändiga under 2023.

HÖGBÖTE TILLSYNINGSMÄNNEN

EN LÖRDAGSFÖRMIDDAG i maj drog medlemmarna sitt strå till stacken genom att tillsammans med tillsyningsmännen olja in trädetaljer, fixa helikopterplattan och rusta upp ön inför säsongen och mer. Delar av kommittén kom även ut och bjöd på lunch till de medlemmar som hade hjälpt till. Vi är mycket tacksamma för att Ulla och Lennart hade förberett arbetsuppgifter för alla engagerade medlemmar under förmiddagen. Ulla och Lennart gör ett kort inhopp som tillsyningspar under maj månad.

HÖGBÖTE ÄR REDO för en spännande och aktiv säsong 2023, och vi ser fram emot att njuta av den vackra skärgårdsmiljön och gemenskapen på denna underbara klubbö. Kom och besök Högböte, där KMK-medlemmarna är hemma! Vi i Högbötekommittén: Eva och Daniel Mellin, Oscar Lithander, Filippa Persson, Anett och Jonas Eriksson, Ulrika Granath, Karin Hedin Röös och Daniel Röös samt GS Pelle Larsson hälsar er alla välkomna ut till ön och önskar en riktigt härlig säsong!

ANDRA HALVAN AV sommaren kommer kompisarna Johan Berg och Camilla Bonde att hjälpa oss medlemmar ute på Högböte. Från och med den 26 juni finns de bägge på plats på klubbholmen. – Vi har känt varandra sedan mer än 10 år tillbaka och jag ser så mycket fram emot den här sommaren, säger Camilla.

DET ÄR DEN 24 APRIL när Camilla och Johan för första gången går i land på Högböte. Tillsammans med Pelle och Lilian på kansliet och några medlemmar från styrelsen och från Högbötekommittén ska ön öppnas för i år. Dels ska klubbens VA-entreprenör sätta igång hela vattenanläggningen för säsongen, och sedan börjar arbetet med att göra ön redo och fin för klubbens första gäster i maj.

Skärgården kan se ut på så många olika sätt. Väldigt varmt och inbjudande. Eller kallt och grått som idag, säger Johan med varm jacka och en halsduk virad runt halsen.

Även Camilla har klätt sig varmt för dagen. Hon är van vid skärgården och dess nyckfulla väder. Ända sedan hon var liten har hon åkt båt, då med sina föräldrar och senare i livet har hon haft egen båt och njutit av kobbar och skär med sina barn och dåvarande man. Nu har hon upptäckt en ny ö!

– Jag har inte varit här på ön tidigare och det ska bli jättespännande att se Högböte i sommarskrud och möta alla medlemmar! säger Camilla förväntansfullt.

DAGEN ÄR GANSKA intensiv och mycket ska läggas på minnet. Pelle och Lilian tar dem med på en rundvandring och går igenom alla delar av ön som blir deras arbete under sommarmånaderna.

– Det är kul att få sommarjobb när man är 60 år! Jag ser så mycket fram emot den här sommaren, avslutar Johan och skrattar.

KMK MAGASIN 53 KMK HÖGBÖTE

KMK:R-RACET PÅ GRISSLINGE

Det blev en riktig långhelg på Grisslinge Havsbad för många av våra

KMK:R-medlemmar. KMK:R hade redan i januari börjat planera för

KMK:R-racet på Grisslinge. Vi fanns med på mässan Allt för Sjön där vi presenterade planerna. I montern hade vi information om KMK:R och

KMK:U. Alla som ville ck möjlighet att provköra vår racerbåtsimulator och det blev ett riktigt stort intresse. Ett fyrtiotal visade intresse till vår Racingskola, och från det så blev det 15 anmälningar.

54 KMK MAGASIN KMK KMK:R
Foto: Sören Andersson

PLANERNA VAR ATT det skulle bli en långhelg 12-14 maj ute på Grisslinge Havsbad, enligt ett fullspäckat program:

FREDAG DEN 12 MAJ, då var det dags för avrostning, fri träning för samtliga som har en tävlingslicens och hade anmält sig. På plats hade vi tävlingsfunktionärer, bevakningsbåt, rescuebåt, i stort som det är på en riktig tävling. Klasserna var indelade i grupper och det blev mycket körning för samtliga förare. Därefter tränades det på starter. Riktigt bra uppladdning inför tävlingssäsongen.

LÖRDAGEN DEN 13 MAJ var det dags för säsongens första SM-deltävling. Vi hade bjudit in fyra klasser: OSY400 som är en Hydroklass, GT15, GT30 och även F4, den snabbaste klassen. De flesta hade varit med på avrostningen, vilket gjorde att de flesta var förberedda för tävling. Även tävlingsledningen hade varit med och medverkat på avrostningen, så det mesta kändes riktigt bra inför starten. Träning och tidsträning för alla klasser gick alldeles utmärkt. Det fanns en viss oro att det skulle blåsa på lite mer som det gjorde under fredagens träning, men än så länge så kändes det bra.

Tävlingen skulle gå i gång kl 13.00, det skulle köras tre heat och alla tre räknades, en fyrpunktsbana på närmare 1500 m.

DET BLEV RIKTIGT BRA tävlingar, alla körde bra och disciplinerat. Vi klarade oss från att någon slog runt, och annat otrevligt som kan hända. Det gick så bra att vi till och med blev klara före utsatt tid, det brukar annars vara det omvända. Våra KMK:R-förare klarade sig riktigt bra i den tuffa konkurrensen. I F4 vann William Sjöström, en riktigt efterlängtad seger för William som visade direkt att han vill vara uppe i toppen detta år. William tävlar för KMK:R.

I GT15 VAR DET Philip Bergholtz som vann, han tävlar för Svenska Utbordarklubben. I GT30 vann Max Samuelsson som tävlar för Roslagen Boatracing, före Måns Olofsson och Linus Wallin som bägge tävlar för KMK:R.

DE SOM hade det tuffast under tävlingen var OSY400, de är vind- och vågkänsliga hydrobåtar, men även de klarade sig galant. De körde en liten kortare bana och vann gjorde Sixten Eriksson från Racerbåtklubben Ruskprickarna.

SÖNDAGEN DEN 14 MAJ: Äntligen! tyckte de unga eleverna som fanns på plats. Samtliga hade varit på plats redan på lördagen för teoriutbildning, det är perfekt att ha det tillsammans med en riktig tävling.

Som teorilärare hade de Oskar Samuelsson och Oskar vet verkligen vad det handlar om,

som själv gått den långa vägen från juniorracing till i dag tävlandes med framgång i Formula 2. Det syntes verkligen på söndagen att de hade fått all information som behövs för att klara av att köra GT15. Otroligt bra och disciplinerad körning från början. Det blev mycket träning före lunch och efter lunch blev det starter och även enklare tävling.

ATT SE SÅ MÅNGA glada ungdomar gör att det är så roligt att arbeta med sporten och eleverna hade nog något av det bästa i lärarväg, både världsmästare och Europamedaljörer, mycket bättre lärare är svårt att hitta.

TILL VÅR HJÄLP under söndagen hade vi William Sjöström, Linus Wallin, Måns Olofsson, Philip Bergholtz, Hilmer Wiberg och Mathilda Wiberg. Mathilda har nyligen gått en internationell utbildning i Förenade Arabemiraten om hur man lär ut att bli en bra båtracingförare. Alla som hjälpte till hade tävlat dagen före, men alla kände att det är viktigt för sporten att hjälpa till att få in nya förare i sporten.

KMK:R har två lånebåtar i GT15 och som lånas ut under en säsong. Det fanns ett stort intresse att få köra en lånebåt under säsongen 2023.

JAG VILL PASSA PÅ att rikta ett stort tack till alla som var med och hjälpte till under långhelgen, tillsammans fick till en riktigt bra helg med massor av träning, tävling och utbildning. Det hade inte fungerat om vi inte varit så många klubbar som gemensamt hjälpte till.

Tack till Kungliga Motorbåt Klubben Racing, Roslagen Boatracing, Svenska Utbordarklubben och Sweden Racing Club!

KMK MAGASIN 55 KMK KMK:R
Foto: Tom Sellerholm Foto: Tom Sellerholm Foto: Sören Andersson Foto: Sören Andersson

STOLT KMK SPONSOR

Järna Rostfria AB är en leverantör av rostfria produkter sedan 1974. Standard eller anpassat - vi möter kunders krav på bred front. Här finns allt från egna produkter inom marinbranschen till legoarbeten där produkter skräddarsys enligt kundens önskemål. Vi kan hjälpa er med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning.

Läs mer på: www.jarnarostfria.se

Maila för offert: info@jarnarostfria.se

Tel: 08-55173108 - Adress: Tuna Industriväg 11A, 153 30 Järna

Utbildning för dig med motorbåt

Manövreringsträning

– Jobbigt vid tilläggningar?

Boka en egen utbildningsdag i båten. Vi planerar och genomför dagen enligt dina/ era önskemål. Välkommen oavsett typ av motorbåt, stor eller liten, snabb eller långsam.

Vi har 30 års erfarenhet. Vi har utbildningar för alla – från nybörjare till proffs.

Läs mer på vår hemsida – www.langbeck.se Gilla oss på Facebook.

08-6647799, info@langbeck.se, www.langbeck.se

Radarnavigering

Radar ombord, men osäker på avändningen?

Vi hjälper dig rätt.

Vattenskoterutbildning

Ta ditt vattenskoterkörkort hos oss. Boka kurs för hela familjen under semestern!

Langbeck.se
På bilden: Björn Langbeck
Vi erbjuder klubbmedlemmar specialpris på bränsle, vatten, samt septiktankar.
AB JÄRNA ROSTFRIA

NU HAR DJURGÅRDSHAMNEN ÄNTLIGEN ÖPPNAT

VI KAN KONSTATERA att vintern har varit snäll mot klubbhuset och våra bryggor och bojar. Det tråkiga är att fortsatt så är det någon/ några som inte respekterar de öppettider vi har i hamnen. Vi kan inte förstå hur man kan låta en vattenskoter ligga kvar över hela vintern och inte heller ge sig tillkänna. Det är inte bra för fortsatt medlemskap i KMK.

VI HOPPAS PÅ att sommaren är här, den har varit framme och visat sig några gånger, men snabbt slagit över till dåligt väder, men nu kan det inte finnas någon återvändo för att den ska stanna.

INFÖR SÄSONGEN har vi bytt till nya moderna elstolpar och även satt dit en extra elstolpe. Bättre förtöjningsmöjligheter på hela stenkajen, gör att det blir mycket enklare att lägga till. Nya lastvagnar finns på plats, byte av några pontoner på y-bommar.

Vi har ett förslag på en ny grind, men det visade sig att vi behöver ett bygglov, då grinden blir lite högre än vad som är til låtet. Vi väljer därför att vänta med den nya grinden tills vi har stängt hamnen den 31 oktober.

DET STORA GLÄDJEÄMNET inför säsongen 2023 är att vår Hamnkapten Stefan Törsleff fortsätter i hamnen. Som hamnvärd är det Alexander, som även arbetar på Högböte med KMK:U som instruktör på ungdomslägren. Varmt välkommen Alexander!

VI SYNS PÅ bryggan under sommaren. Framåt hösten kör vi en hamnträff hos Tom, vi hade det första gången 2022 och det var så trevligt att vi beslutat att göra det igen 2023. Vi återkommer med tid och datum. Önskar er alla en riktigt fin säsong 2023!

KMK MAGASIN 57 KMK HAMNEN
”Äntligen! Passa på och njut av alla
143 dagar, tills vi stänger igen för säsongen. ”

Båtliv – Sommar 2023

Nu är det många strömningar i världen och Sverige med inflation, räntehöjningar, bränslepriser och krig i Ukraina. Inget har väl undgått oss alla vad som händer i vår omvärld och då kan man lite fjuttigt undra - Vad kommer detta få för effekter för båtlivet, gästhamnar och antal båtar i vår skärgård? Det finns i alla fall rekordmånga begagnade båtar till salu på Blocket och det har det inte varit på över 3 år med en båtbrist och höga begagnatpriser som ett resultat.

MEN OM VI avgränsar oss till båtliv, det vill säga vår värld så kanske vi kan se fram emot ytterligare en sommar med Svemester där fler håller sig hemma inom Sveriges gränser och semestrar hemma. Många väderleksprognoser och de som spår i abborrar och dylikt ser en varm och solig sommar i Sverige. Då brukar det rycka i båtköpartarmen och många vill ut i skärgården för att njuta av båtliv, bad och värme.

EFTER PANDEMIÅREN så behöver gästhamnar och restauranger få tillbaka gästerna. Även om maj rivstartade med ordentlig värme och sol så är jag nog inte ensam om att längta efter mer värme och ett båtliv med midsommar, helger och båtsemester i Stockholms skärgård. Så vi får hoppas att de som spår i abborrar har rätt och att vi får en kanonsommar.

VI SOM MEDLEMMAR i KMK har en uppgift att fylla i sommar med att hjälpa och guida de nya båtägarna när de anländer och ska angöra en båtmack, gästhamn eller naturhamn. Vi ska ha tålamod och hjälpa alla de nya båtägarna så de får en positiv upplevelse av sin Svemester i skärgården. Det vinner vi alla på i längden. Att visa hänsyn och vara hjälpsam är grundbultar i båtlivet.

BÅTLIVSKOMMITTÉN ARBETAR AKTIVT för att berika båtlivet med bl a information, teknik, miljö, utbildning och eskaders.

Per Smedfors

Ordförande Båtlivskommittén

KMK BÅTLIV
- PER SMEDFORS”Hur blir det denna sommar då? Färre båtar i skärgården eller ny Svemester-våg?”

SMÅBÅTSPAKET UTOMBORDARE

• Provkörning

• Upptagning / Sjösättning

• Utvändig tvätt och bottentvätt

• Konservering av motor

• Laddning och förvaring av batterier

• Hallhyra

SMÅBÅTSPAKET INOMBORDARE

• Provkörning

• Upptagning / Sjösättning

• Utvändig tvätt och bottentvätt

• Konservering av motor

• Laddning och förvaring av batterier

• Hallhyra

• Byte av olja, oljefilter och bränslefilter (material tillkommer)

• Timrade flytbryggor av högsta kvalitet

• Måttbeställda timrade flytbryggor

• För er som vill ha en högklassig och stabil brygga byggd med kunskap och erfarenhet

TIMRADE FLYTBRYGGOR www.treetop.nu Tel: 070-573 90 33 Mail: info@treetop.nu treetopflytbryggor

KLUBBSHOP

SOM MEDLEM i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa fina accessoarer till dig och till din registrerade båt. Är din båt inte registrerad så gör du det på www.kmk.se under fliken Ansökningar. Du beställer genom att maila oss på kansli@kmk.se eller genom att ringa 08-661 23 03 om du saknar mailadress.

MANSCHETTKNAPPAR

kr

Guld eller svart

KMK MAGASIN 61
FÖR DIG FÖR DIN BÅT
PIN
MÖSSMÄRKE 200 kr DEKAL 12,5 cm 125 kr 20 cm 150 kr STÄVMÄRKE (/par) 10 x 6,5 cm 1.250 kr 15 x 9 cm 1.475 kr STANDERT 20 x 30 cm 225 kr 25 x 35 cm 250 kr 35 x 50 cm 300 kr GÖS 30 x 40 cm 595 kr 45 x 60 cm 845 kr SLIPSKLÄMMA 175 kr SLIPS 175 kr
Små 35 kr Stora 45 kr MEDLEMS SIDOR
50 kr
375
BLAZERKNAPPAR

HÅLL KOLL PÅ DE VIKTIGA DATUMEN

JUNI

15-21 – KMK:U LÄGER

Det första lägret på Högböte, Nybörjarlägret, startar torsdag den 15 juni och pågår i en vecka t o m den 21 juni.

23 – MIDSOMMAR

Traditionellt midsommarfirande på Högböte med dans kring midsommarstång, lekar och fiskdamm.

26-2 – KMK:U LÄGER

Det andra lägret på Högböte, Fortsättningslägret, startar måndag den 26 juni och fortsätter t o m söndag den 2 juli.

JULI

4-9 – ICCY

Årets ICCY-möte hålls i Tyskland på ön Rügen den 4-9 juli.

AUGUSTI

12 – SM/RM I OFFSHORE

Även denna sommar blir det tävlingar i Smedjebacken, Dalarna med SM/RM i Offshore.

19 – HÖGBÖTEDAGEN OCH KRÄFTAN

Högbötedagen med Öppet forum för medlemmarna. Därefter fortsätter kvällen med den årliga kräftfesten. Ta med kräftor och dryck.

19 – CLASSIC POKER RUN STOCKHOLM

26 – KRÄFTSKIVA

Preliminärt datum för kräftskivan tillsammans med KAK är lördag den 26 augusti. Inbjudan skickas separat under sommaren.

SEPTEMBER

9 – TEMAFEST

Preliminärt blir det en Temafest på Högböte lördag den 9 september. Vi återkommer med mer information och inbjudan.

15 – 50 ÅR PÅ TRONEN

Den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges statschef.

OKTOBER

7 – HÖSTFIXARDAGEN

Höstfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att plocka ihop ön inför vintern.

15 – HÖGBÖTE

Söndag den 15 oktober stänger Högböte för säsongen.

31 – DJURGÅRDSHAMNEN

Tisdag den 31 oktober stänger Djurgårdshamnen för säsongen.

NOVEMBER

10 – HÖSTMINGEL

Vi upprepar förra årets succé med After Work på Café Opera. Inbjudan skickas separat.

MEDLEMS SIDOR

VI

Det ska vara enkelt att äga båt!

Efter avslutad säsong hjälper vi dig med allt från förvaring till service och reparationer. Med varvets hydrauliska vagn hanterar vi motor- och segelbåtar upp till 72 fot, 24 meter eller 50 ton. Vi har varmhall samt utomhusförvaring i inhägnat och larmat område. Tillsammans tar vi fram en serviceplan som passar dig.

I vår butik kan du beställa reservdelar och båttillbehör så du är redo för säsongen. Välkommen till Strängnäs Båtvarv, din auktoriserade Volvo Penta återförsäljare.

CHECKA IN BÅTEN PÅ STRÄNGNÄS
info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se FÖLJ OSS PÅ FB OCH INSTAGRAM
-
BÅTVARV
info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER strangnasbatvarv Strängnäs Båtvarv
STRÄNGNÄS BÅTVARV
TAR HAND OM DIN BÅT!

MEDLEMS-APP. Som ett led i utveckling och effektivitet har KMK tagit fram ett digitalt medlemskort i form av en medlems-app att ladda ner i mobilen.

På så vis har du alltid kortet med dig när du behöver det, för att t ex utnyttja de rabatter som finns hos KMK partners. Det digitala medlemskortet ersätter medlemskortet i plast till nya medlemmar och gulddekalen till medlemskortet för gamla medlemmar.

Appen heter KMK Medlem och finns på App Store och Google Play.

Inloggning sker med den e-postadress som finns angiven hos KMK (den du får nyhetsbrevet till) och lösenordet är ditt medlemsnummer.

KLUBBARNAS KLUBB

VÅR FEST- OCH KONFERENSLOKAL MED DRÖMLÄGE PÅ DJURGÅRDEN.

EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL med plats för sjuttio sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest.

KLUBBARNAS KLUBB bildades 2012 av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) och Stockholm Yacht Klubb (SYK).

Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag.

HÄR FINNS 100 kvm festyta för 70 sittande gäster eller max 100 minglande. Lokalen är bra för både dags-och kvällsaktiviteter.

MEDLEMSFÖRMÅNER

INOM KMK

Klubbinsignier: Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/dekaler, samt i hamn den kungliga gösen.

Årsbok: Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan)

Klubbtidning: Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år

Klubbholmen: Högböte med tillgång till alla faciliteter

Klubbhamn: Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron

Klubbrum: Med sammanträdesrum på Villa Godthem

Kansli: Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13.

Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri.

KMK Arrangemang: Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen. Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss.

KMK båtförsäkring: KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska tecknas.

Läs mer på www.svenskasjo.se

MILJÖN OCH LÄGET är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren.

Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi har att erbjuda.

KLUBBINREDNINGEN ÄR relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar samt porslin, bestick och glas för sjuttio personer.

Lokalen hyrs ut genom Skroten Café & Skeppshandel som ligger i samma byggnad och all catering tas genom Skroten.

PÅ HEMSIDAN finns alltid färska uppgifter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas

Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag.

www.klubbarnasklubb.se

DET ÄR EN LÅNG TRADITION att KMK varje år ger ut en årsbok som innehåller medlemsmatrikel, båtregister, årsredovisning m m.

Vi vet att boken är mycket uppskattad av många medlemmar. En tryckt bok belastar dock miljön hårt och innebär också en stor kostnad för våra medlemmar i form av tryck och utskick.

Från och med 2019 skickar vi därför av miljöskäl inte ut den tryckta årsboken till alla medlemmar. De som får boken med automatik är de som har en båt registrerad i KMK. Har du inte en registrerad båt men fortsatt vill ha boken skickad till dig ska du naturligtvis få det.

Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till kansli@kmk.se, och uppge att du fortsättningsvis vill ha årsboken skickad till dig. Har du flyttat kan du samtidigt korrigera adressen. Det går också bra att ringa på telefon 08-661 23 03.

KMK MAGASIN 65 MEDLEMS SIDOR
FÖR
FÅ DIN!
ÅRSBOKEN KONTAKTA OSS
ATT

MOTORBÅTKUNGL.KLUBBEN

NYA MEDLEMMAR

Max Aakre

Misha Moeremans

Laurin Häfeli-Hestvik

NÄSTA UTGÅVA

SEPTEMBER 2023

KMK MAGASIN GES UT AV

Kungliga Motorbåt Klubben

ANSVARIG UTGIVARE Pelle Larsson

ORDFÖRANDE Peter Sandstedt

PRODUKTION Newsfactory Media Group

TRYCK V-TAB Falkenberg

KMK KANSLI

POSTADRESS: Box 24122, 104 51 Stockholm

BESÖKSADRESS: Villa Godthem

Rosendalsvägen 9, 1 tr

TELEFON: 08-661 2303

E-POST: kansli@kmk.se

HEMSIDA: www.kmk.se

ÖPPETTIDER KANSLI:

Månd-tors 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00

Fred 9.00 – 13.00

BANK NORDEA: BG 5416-6814

KMK Swift code NDEA SESS

IBAN SE35 9500 0099 6034 0058 2023

kmk.se

Carina Anté

Stefan Axelsson

Jacob Baeckström

Johan Birgersson

Björn Brovall

David Dahlgren

Johan Emilsson

Peter Erinder

Louis Hedberg

Anders Hedebark

Patrik Högberg

Alexander Ingels

Peder Karlsson

Christian Lindell

Johan Laurelli

Panos Letsios

Monica Martin-Löf

d’Emaus

Lars Nordwall

Per Ola Olsson

Carl Palmstierna

Jakob Rydén

Torleif Rundblad

Hans Singstedt

Anna Stenmark

Filip Tegelberg

Gustaf af Ugglas

Johan Wiklander

Peter Zonabend

KMK:U

Wilton Delläng

Lea Fredriksson

Angell Häfeli-Hestvik

Caesar Kullendorff

Hermine Lindmark

Vilmer Lindén

Erik Lindh

Sofia Lindh

KMK:R

Carl-Victor Brännström

William Ekblom

Alexander Holtz

Julius Karlsson

Alexander Knaust

William Knaust

Jacob Koskull

Edvin von Matern

Julie Schagerström

Benjamin Skogh

TREVLIG SOMMAR

ÖNSKAR ALLA VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

E-POSTADRESSER – SPARAR PÅ MILJÖN

Får du medlemstidningen men inga Nyhetsbrev? Det beror antagligen på att du inte har din e-postadress registrerad eller att e-postadressen är felaktig.

För att spara på miljön, planerar KMK att skicka fakturorna med medlemsavgiften via e-post. Men för att kunna göra det måste merparten av våra (huvud-)medlemmar ha en registrerad e-postadress.

Du som inte får nyhetsbrev från KMK, skicka ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se från den e-postadress du vill registrera och i förlängningen önskar din medlemsfaktura till.

66 KMK MAGASIN MEDLEMS SIDOR
SVANENMÄRKET Miljömärkt trycksak 3041 0083
OMSLAG FOTO: FOTO@ROYALCOURT.SE
MEDLEMSTIDNING 2-2023
33 open deltapowerboats.se
Avs: Kungliga Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm TM www.angusmarine.com Angus A70