KMK Magasin #01 2022

Page 1

KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN

HET TREND KALLA BAD

SVENSKA SJÖ VI DELAR BÅTLIVET MED DIG

ALLT FÖR SJÖN BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

KALLELSE TILL KMK ÅRSMÖTE 2022 MEDLEMSTIDNING 1-2022


Just nu!

20% EXTRA RABATT VID NYTECKNING GÄLLER TILL 2022-01-31

010-490 49 0 dygnet runt

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

0


Exklusivt erbjudande till medlemmar i KMK! Som medlem i Kungliga Motorbåts­ klubben försäkrar du din båt extra förmånligt, utöver andra rabatter såsom nautisk kompetens. Just nu får du dessutom 20% extra rabatt vid nyteckning av försäkring senast 31 januari 2022. Välkommen att beräkna din premie och ta del av erbjudandet på svenskasjo.se/kmk-20 eller via QR-koden nedan.

www.wvenskasjo.se/kmk-20


Exklusiv båtcharter! För mindre grupper, upp till 10 personer i Stockholms skärgård. PS Marin AB välkomnar er ombord på Karma Vida. En snygg lyxyacht på 52 fot med ”beachmode” eller balkonger som vi kallar det här i Sverige. Galeon 510 skydeck. Samla teamet eller ledningsgruppen och låt oss göra jobbet! På ena balkongen kan man sitta på barstolar och få servering inifrån, på den andra sidan kan man sitta i soffan och sola sig. Eller varför inte sitta i den roterbara soffan på akterdäck? Uppe på skydeck som är som en flybridge men med elektriskt kapell kan många sitta ledigt för lite champagne. Någon kanske vill sitta på fördäck och titta på Stockholms vackra skärgård? Vad är era önskemål? Vill ni åka i Stockholms skärgård och njuta av den vackra omgivningen med lite mat och dricka? Vi skräddarsyr vad ni önskar och säsongen 2022 börjar i april – oktober. Boka nu för att säkra ett äventyr för dig och dina medarbetare eller vänner så tar vi er runt Stockholms fantastiska sevärdheter helt enligt era önskemål. Du kommer bli populär! Att åka med på båtcharter med oss blir en minnesvärd upplevelse. Vi är professionella och ni kommer känna er välkomna!

PS Marin AB │ psmarin.se │ info@psmarin.se │ Tel: 08-369 460


- förverkligar dina drömmar -


TM

www.angusmarine.com


Welcome to Angus Marine Uncompromised aluminium boats. Built to workboat standard with refined details and premium class interior. All Angus boats are made in Sweden and Finland by some of the most skilful craftsmen in the marine industry. Angus is a Swedish brand created by the founder of Rupert Marine.


Sirena tar dig längre! Med Sirena 58 kan du utforska alla världens hörn, kryssa säkert, med hög komfort och med en låg bränsleförbrukning. Volymen inuti är stor för en yacht av den här storleken. Inredning i högkvalitativa träsorter, marmor, tyger och läder kan anpassas efter smak för att maximera upplevelsen av båten och livsglädjen vid havet. Från € 1 437 500

Välkommen till ditt nya hem!


www.marstrandyachts.com Marstrand Tomas Säfverström 0703-106 152 tomas@marstrandyachts.com

Stockholm Mattias Evald 0708-582 108 mattias@marstrandyachts.com


Europas största Yamaha

Nu är det hög tid att beställa din båt inför ÅRETS VÄRSTING! - Nya Finnmaster T9

Längd 9,04 m - Bredd 3,23 m - 12 personer 4 kojplatser - Motor 300-600 hk Allt du kan tänka dig är standard, men vill du ha mer finns en lång lista med extrautrustning.

Välkommen till vår kompletta MC- och ATV-utsällning! ÅRETS GRYMMASTE!

MT-09 SP

From The Dark Side

• EU5-kompatibel CP3-motor. 889cc • 3,5 tums TFT-display i fullfärg • Bifunktionella LED-strålkastare • Quick Shift-system (QSS) • Lätta SpinForged-hjul • Fullt justerbar fjädring • Farthållare


Center!

nästa år. Med leveransgaranti!

NYHET!

GP1800R HO

NYHET!

GRIZZLY 700 SE BRONCE

ÅRETS HETASTE! – Buster XXL V MAX

LINDER ARKIP 530

NYHET!

BUSTER XXL - V MAX EDITION, utrustad med den legendariska motorn Yamaha V MAX SHO,150 hk. Standardutrustad med 16” Buster Q pekskärm och entertainment-paket, Comfort- och Canvas-paket och vattenskidbåge.

ÅRETS LYXIGASTE! – Marex 330 Scandina-

BUSTER XL

NYHET!

Se Marex, några av Norges absolut lyxigaste kvalitetsbåtar, kanske de allra bästa.

FINNMASTER T6

NYHET!

FINNMASTER R6

Efterfrågan är fortfarande rekordstor, så vill du vara säker på att hitta en båt till nästa säsong är det hög tid att agera! Beställ din båt hos oss nu, med leveransgaranti! Välkommen till Europas största permanenta båtutställning i Yamaha Center Haninge eller besök vår nya butik i Danderyd.

Haninge och Danderyd

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge Rinkebyvägen 10, 182 36 Danderyd (f.d Marindepåns lokaler) Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.


Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på? Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu. Läs svaren på seb.se/expertsvar


INNEHÅLL

55 TREVLIG LÄSNING

43

Ö N S K A R V I PÅ KU N G L I G A M O T O R B ÅT K L U B B E N

36

15

LEDAREN

17

KALLELSE TILL ÅRSMÖTET

19

SPORTMANNAPRISET

20

ICCY 39TH RALLY

24

HET TREND - KALLA BAD

30

VINTERBADA I STOCKHOLM

32

SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

41

STRANDVÄGEN 56

43

BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

48

CATARINA KÖNIG - BÅTMAT

50

STOCKHOLM BOATS

55

KOMMITTÉER

67

DE BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN

69

MEDLEMSSIDOR

33

24 KMK MAGASIN

13


CHRIS-CRAFT LAUNCH 35 GT CK’S MARIN STOCKHOLM | Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden | Tel: 08-30 02 53 | info@cksmarin.se


KMK LEDAREN

BÄSTA BÅTVÄNNER, VI STARTAR DET NYA ÅRET med nya restriktioner och nya

Nu när våren närmar sig. 1.

2.

varianter på covid-19, inställda båtmässor och arrangemang. När skall detta ta slut? Vårt årsmöte blir därför som förra året digitalt via Zoom onsdag den 16 mars. Som tur är så kan man idka båtliv nästan som vanligt ute i skärgården så att vi kan se fram emot att träffas på sjön och i våra hamnar. Dieselpriserna börjar bli smärtsamt höga nu så det gäller att hitta effektivaste framförandet av våra båtar. Jag säger bara det, att det är tur att man värdesätter båtlivet så högt så att detta inte låter sig påverka. I den totala kostnaden under ett helt år så är bränslekostnaden trots allt fortfarande den lägsta utgiften man har för sin båt. Nu söker vi nya tillsyningspersoner till Högböte så är du intresserad eller har tips på personer så hör av dig till vår GS Pelle Larsson. Vår fina skärgård väntar på oss så nu ser vi fram emot många sköna dagar till sjöss med olika utflyktsmål och färder. Glöm nu inte att skaffa skoterkort om ni tänker åka vattenskoter då detta krävs från i år. Har du redan förarintyg eller högre kompetens så är det bara att beställa på Transportstyrelsens hemsida. Men innan dess skall vi avverka några vintermånader. Passa på att åka lite skidor och gå sköna promenader samt fixa med båten. Varför inte också planera för lite nya resmål till sommaren. Jag önskar er en fin vinter och längta till våren. Vi ses på digitalt årsmöte onsdag den 16 mars. Peter Sandstedt, ordförande KMK

3.

1. Filt. Pris: 1 995 sek | 2. Kudde. Pris: 395 sek | 3. Doftljus. Pris: 695 sek

SJÖSÄKERHET OCH TEKNISKA KLÄDER

VÄLKOMMEN TILL SEAPAX Vi är ett sjösäkerhetsföretag med mer än 35 års erfarenhet av att utrusta dig som ska ut på havet!

Butik/Showroom: Rålambshovsleden 42 Telefon: 08-562 158 70 E-post: info@seapax.se

seapax.se

KMK MAGASIN

15


LEVERANS TILL SOMMAREN 2022

Lyx, sport och komfort. Det är vad den senaste satsningen från Beneteau, världens största båtvarv, har mynnat ut i. I klartext innebär det att Gran Turismo 41 kombinerar en sinnrik inredningslayout med ett yttre som känns lika självklart på upprörda hav som vid paradbryggan. Allt toppat med en sportig attityd som genomsyrar hela båtens väsen. Gott så – men bäst är om om du själv kommer och beskådar ljuset, rymden och attityden i vår senaste stolthet på Saltsjö Pir i Nacka. Sjösättning i vår. Välkommen!

• 08 - 27 53 30 • WWW.YACHTSALE.SE


KALLELSE TILL

ÅRSMÖTET 2022 ONSDAGEN DEN 16 MARS KL 18:00

MOTIONER OCH ANDRA FRÅGOR SKALL VARA STYRELSEN TILLHANDA SENAST 10 DAGAR INNAN ÅRSMÖTET.

Med anledning av covid-19 kommer mötet endast att hållas digitalt, via Zoom. Länk till mötet och möjlighet till utbildning i att mötas via Zoom får du när vi mottagit din anmälan om deltagande. Skicka din anmälan senast den 4 mars till KMK via mail kansli@kmk.se eller ring på telefon 08-661 2303. Valberedningens nomineringsförslag 2022 finns för påseende hos KMK Kansli. I val-beredningen ingår Bo Ahlström, Maud Rane, Lennart Selin, Kristoffer Sparring, Thomas Hedberg. Motioner och andra frågor skall vara styrelsen tillhanda senast 10 dagar innan årsmötet.

DAGORDNING Fastställd dagordning enligt stadgarna: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Förhandlingarna öppnas samt justeras av röstlängd. Fråga om mötet är i laga ordning utlyst. Val av två personer att jämte ordföranden justera dagens protokoll samt agera rösträknare Årsberättelse Revisionsberättelse Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen Styrelsen informerar om verksamhetsplan, budget m m. Val av ledamöter i styrelsen enligt §11a. Val enligt §11b. Ordförande i varje kommitté. Val av Valberedning Val av två revisorer och två revisors suppleanter. Fastställande av medlemsavgifter. Övriga frågor och eventuella motioner Mötet avslutas

Valberedningens förslag 1:E VICE ORDFÖRANDE

ORDFÖRANDE BÅTLIVSKOMMITTÉN

JOHAN MACÉUS (omval t o m årsmöte 2025)

PER SMEDFORS (omval till årsmöte 2023)

Johan Macéus har varit KMK-medlem sedan 2012 och har under sin period i styrelsen varit mycket aktiv. Johan är även drivande i Båtlivskommittén med kommunikation som specialitet. Han har ett mycket stort KMKhjärta med många ovärderliga kontakter inom båtlivet.

Per har varit medlem i KMK sedan 2016. Per valdes redan 2017 till Båtlivskommitténs ordförande och har under dessa år gjort ett bra arbete tillsammans med sina kommittémedlemmar. Per brinner mycket för kommunikation och utbildningar för våra medlemmar.

LEDAMOT

BJÖRN KAISER (omval till årsmöte 2023)

ELISABETH GORTON (omval t o m årsmöte 2025)

ORDFÖRANDE HAMNKOMMITTÉN

Elisabeth Gorton med sin familj har och har haft ett stort engagemang i KMK. Maken Nils har varit aktiv i Båtlivskommittén och dottern Lovisa i KMK:U. Elisabeth har varit medlem i KMK sedan 2005 och styrelseledamot sedan 2016.

Björn har varit medlem i KMK sedan 1998 och har en båtplats i Djurgårdshamnen sedan många år. Han är nog den på bryggan som känner till de flesta medlemmarna som ligger i Djurgårdshamnen. Björn kommer att bli en stor tillgång som ordförande i Hamnkommittén

ORDFÖRANDE HÖGBÖTEKOMMITTÉN

ORDFÖRANDE KMK:U

VAKANT

ISABELLA KULL (omval till årsmöte 2023)

KMK:U. Hon är engagerad i allt från KMK:Uutbildningarna till midsommarfirande på Högböte. Isabella brinner verkligen för sitt engagemang i KMK:U. ORDFÖRANDE KMK:R JOHAN DE BOURG (omval till årsmöte 2023) Johan har varit medlem i KMK sedan 2000. Johan har en bred erfarenhet från båtracing med eget tävlande och som funktionär och har även varit aktiv i Svenska Racerbåtförbundet. Johans mål kommer fortsatt vara att utveckla KMK:R förarutbildning och KMK:Rtävlingen. ORDFÖRANDE KLUBBKOMMITTÉN CAMILLA SKÄRHAV (omval till årsmöte 2023) Camilla har varit medlem i KMK sedan 2015 och har varit mycket engagerad på Högböte med dess olika arrangemang. Camilla är en stor tillgång för Klubbkommittén.

Isabella har varit medlem i KMK:U sedan 2005 och har sedan dess varit väldigt aktiv i KMK MAGASIN

17


Targa 37 AD CFC Modeller: 23.1 - 25.1 - 27.2 - 30.1 - 32 - 35 - 37 - 44 - 46

Sea4You Sweden AB - Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 www.sea4you.se


KMK SPORTMANNAPRISET 2022

SPORTMANNAPRISET SVENSKA SJÖ OCH KMK STIPENDIUM 2022

Att uppbringa unga talanger som lyckats kombinera framgångsrikt eget tävlande och/eller bidragit med sina kunskaper som ledare/funktionär på lägsta nationella nivå med att vara en förebild och en bra kompis för andra. En lagspelare och en ödmjuk person som också hugger i när klubben behöver det. URVALSKRITERIER

STIPENDIET

Fyller max 25 år det år som stipendiet delas ut.

Får priset max en gång under sin livstid

Att under ett år vara beredd att bidra med sina kunskaper i någon av KMK:s ungdomskommittéer.

Stipendiet om 15.000 kr ska användas till att förkovra sig mer i båtsporten som förare eller genom t ex ledar-/funktionärsutbildning, utbildning/uppleva internationell tävling. Stipendiet delas ut i samband med KMK Hamnfest i maj.

ANSÖKAN Alla kan ansöka: medlemmar i KMK, KMK:U, KMK:R. Ansökningsperioden är mellan 26 februari och 31 mars 2022.

JURY Juryn består av Generalsekreterare från KMK samt VD och styrelseordförande från Svenska Sjö. Juryn eftersträvar en jämn könsfördelning mellan åren.

dahlnaval.se instagram.com/dahlnaval facebook.com/dahlnaval KMK MAGASIN

19


KMK ICCY

ICCY 39th Rally Mariehamn, Åland 31.7-4.8.2022

Efter två års frånvaro har det nu äntligen beslutats att hålla ICCY-träff i år. Denna gång kommer mötet att vara i Mariehamn.

Arrival Day, Sunday 31.7

Fourth day, Wednesday 3.8

• •

Arrival and registration at Rödhamn Get-together evening, BBQ, B.Y.O.B

Second day, Monday 1.8 • • • •

Arrival at ÅSS Marina. Visit to Maritime Museum and/or Pommern. Flag Cereremony Buffet Dinner

Third day, Tuesday 2.8 • • •

Guided walk Mariehamn Buffet lunch Council Meeting

Utförligt program och anmälningsblankett hittas på https://www.iccy.org/meetings/summer-meetings/

20 K M K M A G A S I N

• •

Bus tour visiting Amalia’s Lemonade Factory, Mattias Farm Dairy, Stallhagen Brewery, Mr Anders Wiklöf’s Andersudde Reception at Mariehamn’s City House Gala Dinner

Fifth day, Thursday 4.8 •

Brunch before closing ceremony


VI STÄLLER UT GREENLINE 33 PÅ ERIKSBERG BOAT SHOW I GÖTEBORG 8-10 APRIL!

GREENLINE 33 HYBRID

VISAS I STOCKHOLM, GÖTEBORG OCH KUNGSÖR

GREENLINE 39 HYBRID VISAS I MÄLARHÖJDEN

GREENLINE 40 HYBRID VISAS I SALTSJÖBADEN

GREENLINE 45 FLY VISAS I SVINNINGE

GREENLINE 45 FLY & CUPÉ GREENLINE 48 FLY & CUPÉ GREENLINE 58 - PREMIÄR 2022 OCEAN CLASS 68 HYBRID

LYX I ECODRIFT

NJUT AV ETT HÅLLBART BÅTLIV & UPPTÄCK EN NY KÄNSLA AV FRIHET

Generalagent Jan Duda, Greenline Sweden AB Privat visning i Stockholm av Greenline 33-39-40 och 45Fly Tel. 070-7880322 | www.greenlinesweden.se | info@greenlinesweden.se Följ oss på Facebook och Instagram där vi lägger ut info om vårens visningar


Din matbutik i Stockholms skärgård

1

2

❤   1. Arholma Handel 0176-560 12  = Drivmedel 2. Tjockö Butik och Krog 0176-431 80 ❤  = Gasol 3. ICA Högmarsö & Högmarsö Sjömack 0176-830 40 ❤  ❤ = Hjärtstartare finns på ön ❤   4. Rödlögaboden 0176-870 60 3 

❤ ❤ ❤  ❤ ❤  ❤  ❤  ❤  ❤  ❤ ❤ ❤ ❤  ❤  ❤ 

5. Klintsundet Ekolanthandel 08-542 432 43 6. Husarö Lanthandel 070-719 97 71

4

7. Finnhamns Sommarbutik 08-542 462 12 8. Coop Ingmarsö 010-745 02 80

5

9. Svartsö Lanthandel 08-542 473 25 10. Coop Långvik 010-745 02 80

6 7

11. Lådnamacken 08-542 473 21

8

12. Norra Stavsudda Handel 08-571 650 78

9

13. Coop Berg 010-745 02 80 14. Grinda Lanthandel 08-542 494 91

14

15. Gällnö Handelsbod, Krog & Café 08-571 663 10

10

11 12

15

13

16. Westerbergs Livs 08-571 530 19 17. Runmarö Lanthandel 08-571 527 00 18. Guns Livs Nämdö 08-571 560 17 19. Kymendö Service 08-501 542 65

17

20. ICA Nära Utö Livs 08-501 570 05

16

21. Rånö Livs 08-501 571 22

❤

22. Nåttarö Handelsbod 073-942 29 87

23. Saltboden Kök & Proviant 08-520 340 14

18

19

20 21 22

23

skärgårdshandlarna.se


Din matbutik i Stockholms skärgård skärgårdshandlarna.se

En tur i skärgården kräver inga förberedelser. Skärgårdens matbutiker har allt du behöver. Livsmedel, färsk fisk, nybakat bröd, skärgårdsslöjd och ofta lokalt odlade grönsaker. Vi vill med vårt breda sortiment och vår geografiska spridning att du ska få en trevlig och bekymmersfri tillvaro i Stockholms skärgård. Många av oss har bensin, gasol, är ombud för apotek och systembolag. Vissa av oss hyr även ut cyklar, kanoter och rum. Ring gärna din butik för sortiment och beställningar!

Samarbetspartners för en levande skärgård


24 K M K M A G A S I N


HET TREND

KALLA BAD Kallbad har de senaste åren blivit ett självklart inslag i badkulturen i Sverige och världen. I skärgården är möjligheterna till stärkande bad året runt så gott som obegränsade. Här går vi till botten med vinterns hetaste badtrend. TEXT: NICLAS SJÖGREN I FOTO: HENRIK TRYGG

VINTERBAD HAR ANSETTS STÄRKANDE

och karaktärsdanande sedan urminnes tider. Inte bara i Norden och bland Inuiter har kalla bad i årtusenden hyllats som härdande. Kineser, romare och egyptier har alla vurmat för kallt vattens hälsobringande effekter. Hippokrates skrev ”varmt vatten är avslappnande, men bara kallt vatten stimulerar”. Under 1700-talet var det England som var ledande i kallbad i västvärlden. Vattnets, och hygienens, nytta blev senare på modet även i resten av Europa.

I slutet av 1800-talet började svenskarna i högre grad få upp ögonen för kallbad. I Saltsjöbaden byggdes det första kallbadhuset 1895 och i Nynäshamn anlades Nynäs Havsbad 1903. Traditionen har levt vidare och vinterbad, inte minst i samband med bastubad, har genom åren haft en liten men trogen skara utövare. Men så hände något för drygt 10 år sedan. Folk började vinterbada som aldrig förr. Inte minst i Stockholms skärgård har det badats mer än kanske någonsin de senaste vintrarna.

Mikael Rödin, till exempel, är inne på sin tredje riktiga säsong som vinterbadare, men redan sen tidigare är han väl bekant med kalla bad, bland annat i glaciärsjöar i alperna. – Jag har sprungit en del i Alperna och ofta finns det ingen dusch i hytterna där man övernattar så då får man bada i nån bäck eller sjö och det är ofta kallt. Då upptäcker man att det är lite härligt att doppa sig och kyla ner benen i nån sjö full av iskross. »

KMK MAGASIN

25


KMK HET TREND - KALLA BAD

I SAMBAND MED den nya kallbadboomen

fick många även upp ögonen för hälsoaspekterna i och med med vinterbad. Flera vetenskapliga studier pekar mot att kallbad kan ha betydande hälsoeffekter. Plus att många vinterbadare helt enkelt säger sig må bra av badet. En studie som ofta lyfts fram är Pirkko Huttunens ”Winter swimming improves general well-being” (Uleåborg universitet, Finland) som publicerades 2004. I studien tycker sig Huttunen och hennes kollegor finna att regelbundet vinterbadande, för både vana och ovana vinterbadare, i fyra månader (som var så länge studien pågick) ger hälsovinster i större utsträckning än hos icke badande kontrollgrupp. Bland annat minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och infektioner. Deltagarna upplevde sig som friskare, mer energiska, gladare och fick bättre självkänsla. Reumatiker och astmatiker upplevde lindringar i symptom.

– Jo, allt det där pratas det ju mycket om. Men jag vet inte vad evidensen egentligen är på riktigt. Men det spelar ingen roll för min del. Det känns bra helt enkelt. Man känner sig frisk och ren både invärtes och utvärtes. Det är också en häftig grej att ta av sig kläderna och stå där på nån frusen sjö och... det är ju faktiskt svinkallt. Och sen när man går ner i vattnet är det ännu iskallare och 26 K M K M A G A S I N

när man kommer upp så är det inte lika kallt längre. – Det funkar ju så att blodkärlen drar ihop sig och när man kommer upp så skickas blodet ut i kärlen igen och man känner sig varmare. Då är det bara att ta på sig kläderna men framförallt röra på sig så att man blir varm igen. Det är en rätt härlig upplevelse, säger Mikael Rödin. »


KMK HET TREND - KALLA BAD

Såga en vak

Givetvis kan du på vintern bada överallt där du badar på sommaren. Att tänka på är dock att det ska vara säkert och enkelt att ta sig upp. Bada aldrig ensam. Om isen ligger gör du enkelt en vak. Det finns speciella issågar som fungerar utmärkt att såga is med, vissa modeller har också ett spett att hugga ingångshål för sågen med. Annars använder du förslagsvis en isbill eller yxa. Om du inte är helt säker på att ta dig upp ur en vak är det bra att ha en stege eller ett kraftigt rep fast förankrat.

KMK MAGASIN

27


FONDBOLAG

Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22

www.fondita.se Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se


KMK HET TREND - KALLA BAD

RENT FYSISKT INNEBÄR ETT ISKALLT bad en

akut stressituation. Blodkärlen drar ihop sig, pulsen ökar, blodtrycket stiger och många upplever en intensiv närvarokänsla. Stressreaktionen aktiverar också utsöndringen av noradrenalin. Det kan vara en av anledningarna till att man förr i tiden placerade mentalpatienter i kallt vatten, något man givetvis inte ska dra några paralleller till när det gäller dagens vinterbadares mentala status – även om många skakar på huvudet åt att frivilligt bada i en isvak. I försök med råttor och marsvin har man också sett att serotonin, noradrenalin och dopamin ökar när de utsatts för kyla. Därför kanske det inte är så långsökt att tro på alla som hävdar att de mår bra av vinterbad. Utsätts man för kallbadets stressreaktion många gånger skulle man också i princip kunna bli lite

vaccinerad, så att säga, mot chocken det innebär att bada kallt. Många vinterbadare berättar också om att de vant sig vid kylan och efter långvarigt vinterbadande kan uppskatta de positiva effekterna än mer. DET SOM MÅNGA VINTERBADARE beskriver

som det allra bästa med kalla bad är känslan efteråt när endorfinerna, det som brukar kallas kroppens eget morfin, rusar runt i hjärnan. Det är samma ämne som gör att till exempel motionärer mår så bra efter en löprunda. Någon smart vinterbadare har räknat ut att 10 sekunders vinterbad frisätter lika mycket endorfiner som 20 minuters löpning. Så om du inte har lust att sticka ut och springa så kan du ändå få den belöning som träning ger – det är bara att hoppa i det iskalla vattnet.

”Man känner sig frisk och ren både invärtes och utvärtes”

KAN ALLA VINTERBADA? Ja, i princip. Börja försiktigt om du aldrig vinterbadat förut. Vänta med att doppa huvudet om du inte är van. Har du konstant högt blodtryck eller lider av hjärtsjukdom bör du prata med din läkare först. Alkohol samt vissa mediciner i samband med kallbad anses generellt vara en farlig kombination. Många vinterbadare använder tofflor för att gå till själva badet. Även händerna kyls lätt ner, därför är handskar (ofta i våtdräktsmaterial) också populära. Andning är A och O när du vinterbadar – djupa långsamma andetag, inte grunda snabba. Ta med varma kläder som är lätta att ta på: till exempel ullunderställ, fleecetröja, dunjacka, mössa, vantar och varma kängor. Någon varm dryck skänker lite guldkant till badet. Och rör på dig, det är bästa sättet att få upp värmen igen.


FOTOGRAF: MAGNUS RIETZ

KMK VINTERBADA I STOCKHOLM

BÄSTA TIPSEN FÖR KALLBAD – BADPLATSER & ”BRA-HA-SAKER”

VINTERBADA I STOCKHOLM

Minusgrader, snö och is – är du en av många som hakat på den ”hetaste” trenden med vinterbad? Sociala medier och bloggar vittnar om att allt fler har upptäckt tjusningen med att ta ett isande dopp som sägs ha flertalet positiva effekter för kropp och själ. Taggningar som #vinterbadning, #vinterbad och #kallbad visar hur vi svenskar anammat detta nya kylande äventyr. Det sägs att du aldrig ångrar kylande dopp! TEXT: STROMMAZ I FOTON: STROMMA OCH SHUTTERSTOCK

30 K M K M A G A S I N


KMK VINTERBADA I STOCKHOLM

TIPS!

8 VIKTIGA TIPS NÄR DU SKA BADA PÅ VINTERN Säkerhet är alltid A och O när man ska testa något nytt. Att vinterbada eller kallbada är ett äventyr som man ska ta sig an med respekt. Vi har listat viktiga tips på saker som är bra att tänka på: FOTO: SHUTTERSTOCK

Vi har listat våra bästa tips på platser där du kan vinterbada i Stockholmsområdet. Läs och ta del av våra viktigaste tips samt listan på bra saker som du har med dig när du ska kallbada.

Tips – Ta en skärgårdsbåt från centrala Stockholm till Vaxholm för att uppleva den pittoreska staden men också för att ta ett dopp. Förboka din biljett online på www.stromma.com för att garantera din plats.

Varför ska du vinterbada?

Källtorpssjön i Nackareservatet

Många vinterbadare vittnar om att detta minst sagt svalkande dopp har många positiva effekter såsom stresslindring, energiboost, självförtroendekick, humörhöjande och välbefinnande. Just de hälsorelaterade effekterna är ännu inte bevisade men det sägs att man bland annat får ökad cirkulation, högre immunförsvar och bättre värmereglering. Så länge du är en frisk person sägs det att ett vinterbad inte har några som helst negativa effekter.

Hellasgården i Nackareservatet har en bastu och från den kan du gå till badbryggan för att doppa dig i isvaken i Källtorpssjön. Under vintern hålls vaken öppen med hjälp av ett pumpreglage.

Tips på badplatser i Stockholm

Är du sugen på att prova att vinterbada finns det många platser att välja på i Stockholmsområdet. Vill du ha tillgång till bastu i anslutning till ditt bad är platserna såklart mer begränsade och nu under rådande pandemi kan öppettider och tillgänglighet snabbt ändras. Om du inte vill basta är det enklaste sättet att ta en promenad i närheten av vattnet och leta upp lämplig brygga med stege. För att hjälpa dig har vi listat platser som lämpar sig för isande dopp – både med och utan bastu. Norrbergsbadet i Vaxholm

Centralt i Vaxholm, men ändå lite avskilt ligger Norrbergsbadet – en perfekt badplats där du kan kallbada. Här finns en brygga med stege som gör det enkelt för dig att ta dig i och upp ur vattnet.

Fredhällsbadet på Kungsholmen

Sommartid är klippbadet vid Fredhäll väldigt populärt, men även vintertid kan du ta ett uppiggande vinterdopp från klipporna eller bryggan. Här finns en badklubb med bastu för medlemmar. Kaananbadet i Bromma

Vid Kaananbadet kan du som medlem eller icke medlem i Isbjörnarnas bastuförening ta ett uppfriskande vinterdopp i isvaken som finns där hela vintern.

1.

Bada aldrig ensam

2.

Bada i första hand i dagsljus

3.

Bada där du når botten eller vid en brygga med stege så att du enkelt kan ta dig i och ur vattnet

4.

Bada alltid nykter

5.

Nybörjare avråds från att doppa huvudet

6.

Glöm inte att andas

7.

Doppa dig lagom länge

8.

Du ska kunna simma

LISTA PÅ ”BRA-HA-SAKER” ATT HA VID VINTERBAD För att få ut maximal njutning är det alltid bra att förbereda sig inför sitt kallbad. Du kommer definitivt att känna dig kall efter ditt bad, men för att minska kylan och skapa de bästa förutsättningarna för att du ska få ut maximal känsla av ditt bad har vi skapat en lista på bra saker du kan ha med dig när du ska bada. 1.

Varm mössa och vantar att ha på sig före, under och efter sitt dopp

2.

Handduk att torka sig på

3.

Värmande badrock att ta på sig direkt

4.

Tofflor att ha på sig på bryggan

5.

Varma kläder som är lätta att ta på – ullstrumpor, fleecetröja med mera

6.

Varm dryck att dricka efteråt

7.

Badtermometer för att ta reda på temperaturen

Tenöbadet på Bogesund

På Bogesundslandet i Vaxholm ligger Tenöbadet som under sommaren är en välbesökt badplats. Nu under vintern passar det utmärkt att doppa sig. Nedanför Morfarsstugan finns en badstege att använda eller så går du i vattnet från stranden eller hasa dig ner från klipporna. Domarudden i Österåker

Vid Domarudden i Österåker finns möjligheten att vinterbada både med och utan bastubad före. Vill inte hela sällskapet bada finns här en rad naturaktiviteter att göra.

”MÅNGA VINTERBADARE VITTNAR OM ATT DETTA MINST SAGT SVALKANDE DOPP HAR MÅNGA POSITIVA EFFEKTER SÅSOM STRESSLINDRING, ENERGIBOOST, SJÄLVFÖRTROENDEKICK, HUMÖRHÖJANDE OCH VÄLBEFINNANDE”

FOTO: SHUTTERSTOCK KMK MAGASIN

31


KMK SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

VI DELAR BÅTLIVET MED DIG

Att vara båtägare ska vara ett stort nöje! Men ibland krävs både kunskap och ansvar för att båtlivet ska bli lyckat. Här har vi samlat några tips och råd om förtöjning. TEXT OCH FOTO: SVENSKA SJÖ OCH SHUTTERSTOCK

Förtöj alltid för storm

Båten

Så lyder en gammal god sjömansregel. Att förtöja en båt på ett säkert sätt kan vara svårt även för den erfarne båtägaren. Olika hamnförhållanden gör att vad som är en bra förtöjning på en plats kanske inte duger på en annan.

POLLARE OCH KNAPAR

BRA FÖRTÖJNING MINSKAR SKADERISKEN Båtförsäkringsvillkoren innehåller säkerhetsföreskrifter avseende förtöjning. De ska följas för att full ersättning vid skada ska betalas. Då är broschyrens råd och anvisningar en god hjälp. Dessa grundar sig på de svenska båtför-säkringsbolagens samlade erfarenheter. Följ också de olika bestämmelser som finns, t.ex. hamnförordningen, för den hamn där din båt ligger.

32 K M K M A G A S I N

Båten ska vara utrustad med beslag som möjliggör säker förtöjning. Pollare, knapar, ring- och öglebultar etc. måste vara så stora att förtöjningsgodset kan göras fast ordentligt i dem och så kraftiga och väl monterade att de håller för extra stora påkänningar, t.ex. vid bogsering. De ska vara väl rundade så att tågvirket in-te utsätts för nötning. Fastsättningen i skrovet ska ske med genomgående bultar – helst av rostfritt stål – och muttrarna ska säkras genom nitning eller dubbelmutter. Förstärkningar under däcket måste finnas, så att inte pollare och knapar lossnar vid kraftiga ryck. Kontrollera ovannämnda anordningar i din egen båt och förstärk eller byt ut dem om så behövs.


KMK SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

Halkipar och klys Om halkipar och klys används måste de vara så stora att de ”sväljer” tåg virket med dess skyddsklädsel (t.ex. plast-slang). Beslagen ska vara så rundade att tågvirket inte kan skadas genom nötning. Skruvar på alla skenor och beslag ska vara så placerade och försänkta att nötning förhindras. Tågvirket ska inte vara större än att det kan löpa fritt i halkipen.

Tågvirket ska inte vara större än att det kan löpa fritt i halkipen.

Tågvirket ska inte vara större än att det kan löpa fritt i halkipen.

Förtöjningsgods TÅGVIRKE Tågvirke som används till förtöjning ska ha hög draghållfasthet och vara motståndskraftigt mot nötning, ryck och solljus. Det finns idag olika material och typer av tågvirke. Kontrollera med tillverkaren eller försäljaren vilka dimensioner som är lämpligt till din båt sett till båtens vikt och tågvirkets brottgräns. Om tågvirket är skadat ska det genast bytas ut. Tänk på att varje knop eller annan brytpunkt innebär en reducering av tågvirkets hållfasthet. Dessutom får inte tågvirke läggas glidande genom en ring som på bilden utan ska knopas fast.

Tågvirket ska inte vara större än att det kan löpa fritt iSkyddsklädsel halkipen.

Risk att tågvirket nöts

Säkerhetskätting

Schacklar, kauser och hakar Schacklar tillverkas i många olika kvalitéer. Till förtöjningsanordningar måste de vara av smitt stål. Ett gott råd är att schackelns dimension och hållfasthet inte ska understiga den rekommenderade kättingens. Schackelns bult ska säkras. Kauser. Ögonsplits vid schackel som används för permanent förtöjning ska förses med kaus av stål som nötningsskydd. Ögat ska vara så trångt att kausen inte lossnar. Hakar. Ingen typ av hake får användas vid förtöjning på svaj då båtens rörelser kring bojen kan medföra att haken vrids sönder eller öppnar sig. Vid förtöjning av båtar mellan brygga och boj/påle i oskyddat läge får självsäkrande hakar inte användas. Vanliga karbinhakar är helt olämpliga för förtöjning.

Förtöjningsfjädrar En båt vars förtöjning kan springa av genom ryck är inte rätt förtöjd. Någon form av ryckutjämning måste finnas till exempel stålfjäder, gummidämpare eller tågvirke med inbyggd ryckdämpning. Om förtöjningsfjäder av stål används måste den alltid säkras med kätting av lämplig dimension. Vissa ”fjädrar” består av ett dragtåligt, ryckdämpande gummimaterial. Några av dem har en inbyggd stålkärna. Vid förtöjning av båtar över tre ton i utsatt läge rekommenderas även för denna fjädertyp en säkerhetskätting. Fjädern måste vara av sådan storlek att den passar för det tågvirke som behövs för båten.

Fendrar Fendrar är en mycket viktig del av en god förtöjning. De ska skydda både den egna och andra båtar. Fendrarnas antal, form och storlek bestäms av båtens längd, höjd och fribordsprofil. KMK MAGASIN

33


KMK SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

FOTO: PIXABAY

Boj, kätting och bojtyngd Galvanisk korrosion Då schacklar, låstråd till dessa, kättingar, lekare etc. av olika material, t.ex. järn, rostfritt stål, mässing eller koppar används intill varandra uppstår galvanisk korrosion, framförallt i saltvatten. Undvik därför sådana materialkombinationer, särskilt under vattnet.

Boj och bojten Bojen är en viktig ryckdämpare. Den ska gott och väl bära kättingtyngden men bör inte vara större än att den kan dras ner under ytan vid kraftig belastning. Bojtenen måste vara så dimensionerad att den tål mycket stora påfrestningar. Den ska vara genomgående och ha svetsade öglor upptill och nedtill. Dimensionen på ten och öglor ska vara minst 1,5 gånger kättinggodsets tjocklek, dock lägst 13 mm, eventuell skyddsklädsel på tenen oräknad. Om lekare används får dess hållfasthet inte vara mindre än bojtenens. Kontrollera att den helgjutna bojen inte döljer försvagningar av tenen genom rostangrepp eller dylikt. Gör drag- eller vridprov i tenen varje säsong. Bojkätting Bojkättingen är en del av förtöjningen som är utsatt för snabb förslitning (nötning, korrosion). Den utgör också genom sin tyngd en viktig 34 K M K M A G A S I N

ryckdämpare. Av dessa skäl är valet av kvalitet och dimension på bojkättingen viktigt. Lämplig kättingkvalitet är klass 2 eller 3 enligt svensk standard av vilka klass 3 är starkare. Det kan vara bättre ekonomi att använda en grövre ogalvaniserad kätting än en klenare galvaniserad då ytbeläggningen ändå snart nöts bort. Ofta kombineras en grov bottenkätting med en klenare upp till bojen. Den klenare kättingen ska inte nå botten, då den del som ligger på botten slits mest. Kättingens livslängd är starkt beroende av bottenbeskaffenheten, graden av vattenföroreningar, salthalten med mera på förtöjningsplatsen. Som ersättning för bojkätting har tågvirke börjat användas. Tågvirket saknar kättingens tyngd och därmed dess ryckdämpande verkan. Wire som ”bojkätting” ska undvikas, bl.a. på grund av dess benägenhet att bilda ”kinkar” med stor risk för brott. Wire ska heller inte användas mellan båt och boj.

Kontroll av kätting och tågvirke ska göras varje år. Den bör ske före sjösättningen på våren.

Bojtyngd och öglebult Bojtyngden ska ha sådan vikt och sådant grepp i botten att båtens drag- och lyftkraft vid sjöhävning inte kan flytta den ur dess läge. Om öglebult med kil används ska kilen vara något smalare än spårets bredd i bulten. Hålet vidgas något i botten. Kontrollera att bulten får fullgott fäste samt att det inte blivit sprickor i stenen. Hålet fylls med smält svavel eller epoxy. Expanderbult ska inte användas. Om naturstenen genomborras måste öglebulten med bricka och mutter säkras på stenens undersida. Öglan i vilken kättingen fästs ska vara svetsad och ha en godsdiameter ungefär dubbelt så stor som kättingens, dock aldrig mindre än 25 mm.

Kättingen får inte förlora mer än en femtedel (20%) av sin ursprungliga godstjocklek genom avrostning och/eller nötning innan den måste bytas ut.

Om du själv kan välja bojplats bör du förvissa dig om att botten är så jämn att bojtyngden ligger kvar där du lagt den. Om botten är mycket lös måste du beräkna lämpligt tillägg på bojkättingens längd.

På djup intill 10 meter bör du ha kortlänkad kätting. På större djup ger den halvlånglänkade kättingen tillräcklig ryckdämpning.

Om du lånar en båtplats ska du förvissa dig om att förtöjningsanordningarna håller för din båt.


KMK SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

Permanent förtöjning Vid brygga

Mellan förtöjningsbommar

På svaj vid boj

Alla anordningar (brygga, kaj eller annat) som förtöjningen ska fästas i måste kontrolleras så att pollare, ringar och dylikt sitter ordentligt fast och håller för den båt som ska förtöjas.

Bomförtöjning används av många båtklubbar och marinor. Den är lämpligast på flytbryggor och fasta bryggor i skyddade lägen där vattenståndsförändringarna är måttliga. Tillverkarna ger besked om största båtlängd och övriga praktiska detaljer för den valda bomtypen. Av stor vikt är att beslag och infästningar är oskadade och av betryggande dimension. Förtöjningsanordningar som fungerar enligt andra principer bör väljas med stor försiktighet.

Förtöjningsgodset mellan båt och boj får inte vara så kort att båten kan lyfta bojen, men inte heller så långt att det kan trassla in sig i bojkättingen. En tumregel är att längden bör vara 1/3 av båtlängden.

Används pålar måste du se till att de är oskadade, ordentligt nedslagna och riktigt dimensionerade. Kontrollera att förtöjningslinan sitter fast i pålen på den punkt som är lämpligast med hänsyn till det normala vattenståndet och att den ej kan glida fritt i ring och öglebult eller utefter pålen. Tänk på att en kraftig förändring av vattenståndet kan medföra att förtöjningen slackar. Då krävs ett ordentligt avstånd melIan båt och brygga för att undvika skada. Exceptionellt lågvatten kan få som följd att båten blir hängande mellan förtöjningspunkterna. Linorna mellan båten och pålarna bör läggas i kryss. Det ger minsta rörelsen i sidled. Linorna ska ha skyddsklädsel på alla ställen där nötningsrisk finns. Förtöjning vid flytbryggor, pontoner och andra rörliga anordningar kan vid sjö och svall medföra svåra ryck i förtöjningarna. Det ställer särskilt stora krav på avfjädringen. Där sjögång och svall förekommer bör plattgattade mindre båtar, särskilt de med tunga utombordsmotorer, förtöjas med stäven mot den mest besvärande vindriktningen. Risken minskar då för överspolning och sjunkning. Oavsett förtöjningssätt ska utombordsbåtens motorbrunn (skvalplåda) ha tätningar (manschetter) för reglage- och styrkablar samt för bränsleslangar.

Mellan brygga och boj Förtöjningssättet bör undvikas om vattendjupet är mer än 6 meter och om flera båtar ligger vid samma brygga. Vid större vattendjup blir bojkättingen så lång att båtarnas svängning i sidled blir ett svårbemästrat problem.

På utsatta lägen med grunt vatten (max 3 m) ska vid beräkning av kätting-längden ”vattendjupet” ökas med 2 meter, varefter det tal som då erhålls multipliceras med 3. Vid t.ex. 3 meters djup ska kättingen vara 15 meter, d.v.s. 3 m + 2 m = 5 m; 5 m x 3 = 15 m. Skälet är att effekterna av ökat vattenstånd och våghöjd måste kompenseras. Vid djup mellan 3 och 5 meter ökas djupsiffran med 1 m. Kätting längden får du genom att multiplicera med siffran 3.

Kättinglängden ska anpassas till vattendjupet. För att uppnå god ryck-dämpning mellan bojtyngd och båt bör bojkättingens längd vid medelvattenstånd inte understiga 1,5 ggr vattendjupet.

Vid djup mellan 5 och 10 m ska du multiplicera normalvattendjupet med 3 för att få kättinglängden.

Varierande vattenstånd

Måste du av utrymmesskäl ha en kortare kätting får du god ryckdämpning med en grövre och därmed tyngre kätting. Denna har dessutom längre livslängd.

Utöver de årstidsmässiga skillnaderna i vattenståndet förekommer stora variationer i vattennivån utefter våra kuster, särskilt på väst- och sydkusten, beroende på lufttrycksförändringar och vindförhållanden. Detta måste du komma ihåg när du bestämmer längden av bojkättingen om bojtyngden läggs ut på vintern eller våren då vattenståndet ofta är lågt.

Vid djup över 10 meter får kättinglängden anpassas till det utrymme som finns.

Den eftersträvade höga kättingvikten och därmed den goda dämpningsverkan mot ryck kan alltså uppnås på två sätt. Antingen med lång kätting (där utrymme finns) eller en kortare men av grövre dimension (vid utrymmesbrist).

Vid all förtöjning måste du förvissa dig om att vattendjupet på platsen vid lägsta vattenstånd är tillräckligt för båten med hänsyn till sjögång och svall.

KMK MAGASIN

35


KMK SVENSKA SJÖ - FÖRTÖJNINGSGUIDE

”Förtöjning” på land Mindre båtar som inte förtöjs i sjön ska dras så högt upp på land att högsta vattennivån aldrig kan nå dem. Glöm inte risken för svallvågor. Lätta båtar måste dessutom surras till lämpligt fast eller tungt föremål för att förhindra att de fångas av vinden. Det räcker oftast inte med trailern. För riggade jollar måste särskild omsorg ägnas åt surrningen så att de inte välter.

Tillfällig förtöjning Ankring

I natthamn

Ankare, dragg eller plätt, oavsett storlek, får aldrig användas för permanent förtöjning. Vid ankring får båten inte lämnas utan tillsyn.

Till natthamn ska du försöka finna en plats som ger vind- och sjölä från så många riktningar som möjligt. Du ska också ha så stort djup under kölen att du kan ta dig ut på fritt vatten om det blir sjöhävning eller minskat vattenstånd. Förtöjning på svaj där utrymme finns ger stor säkerhet. Om du ligger landförtöjd måste du se till att båten kan röra sig fritt utan att slå emot någonstans.

Vid all användning av ankare måste du förvissa dig om att sjöbotten ger gott ankarfäste, att ankarlinan/kättingen är tillräckligt lång (helst fem gånger djupet) samt att ankaret fäster i botten. Kontrollera vilken vikt på ankaret som du ha till just din båt med tillverkaren eller återförsäljare. Försök att på lämpligt sätt varna passerande båtar för din ankarlina. Undvik linor som flyter.

Längs brygga, kaj eller annan båt Vid sådan tillfällig förtöjning krävs förutseende och gott omdöme. Båten ska vara väl avfendrad och förtöjningarna lagda så att rörelser i långskepps riktningen begränsas. En metod att åstadkomma detta, speciellt där utrymmet är begränsat, är förtöjning med s.k. ”spring”.

Mot eventuella följder av överraskande nattliga svall eller ändring av vindriktningen kan du gardera dig genom att dra ut båten ett par meter från land när alla kommit ombord för kvällen. Ligg helst fri från andra båtar. Du vet inte om de har samma goda ankarfäste som du. Lägg alltid ut fendrar.

Vid slussning Slussningsproceduren är för många en ny upplevelse. För vissa av de större kanalsystemen finns tryckta råd, anvisningar, brosignaler och öppettider. Skaffa dem. Slussningspersonalens anvisningar måste alltid följas. Yrkestrafiken ska alltid ges företräde.

Här följer några praktiska råd. Ordentligt tilltagna fendrar ska finnas på båda sidor om båten och vara placerade efter slusskajernas och skrovets form. Minst två personer bör finnas med ombord för passning av förtöjningarna i land och i båten. Vid slussning uppåt kan aktertampen läggas fast i båten och fast iland. Förtampen görs fast iland och tas hem löpande genom halkip eller runt pollare på båten. På en segelbåt kan förtampen lämpligen dragas via ett bryt block till en skotwinsch i sillbrunnen. När slussen fylls tar man hem på förtampen medan aktertampen sköter sig själv. Vid slussning nedåt görs för- och aktertamp fast i båten och träs runt en pollare iland och tillbaka ombord i båten. Håll fast i änden och ge efter när båten ”sjunker’ med slussytan. Fasta förtöjningar i båt och iland på väg nedåt innebär fara för att båten blir hängande i tamparna. En lätt tillgänglig kniv bör ingå i säkerhetsutrustningen.

Diverse Bojring Bojringar och liknande bojförankringar fungerar mer som ett ankare än som en bojtyngd. De är relativt lätta och utformade så att de ska bita sig fast i god botten på samma sätt 36 K M K M A G A S I N

som ett ankare. För att en bojring ska kunna tjä-na som bojtyngd bör botten bestå av sand, lera eller liknande. Tät botten-vegetation av sjögräs eller tång gör att bojringen har svårt att få fäste. På stenbotten är den helt olämplig.

Tillverkarna ger detaljerade beskrivningar över hur en bojringsförtöjning ska anordnas, följ alltid tillverkarens anvisningar.


Ordlista förtöjning Bojten

I en boj genomgående stålstång med ögla i vardera änden.

Bygelbult

U-format beslag, genomgående och med gängor och muttrar, i vilket lina eller kätting kan sättas fast.

Dragg

Enkel form av ankare, ofta ihopfällbart, med 4 armar som ska hugga tag i botten.

Fender

Don för att skydda båtsidan, oftast tillverkad av plast och uppblåsbar.

Halkip

Beslag, genom vilket förtöjningslinan ska ledas och hållas på plats vid relingen.

Kaus

Beslag av stål eller plast som skoning i öglor på tågvirke mot nötning.

Klys

Beslag genom vilket en lina, oftast en ankarlina, kan föras ut.

Knap

Don för fastläggning. ofta av klenare linor, t.ex. fall och skot.

Lekare

Don som medger att två föremål kan vrida sig oberoende av varandra.

Plätt

Tallriksformat mindre skålankare av bly med en ingjuten stålstång som fäste för ankarlina.

Pollare

Don för fastsättning av förtöjningslina i fören och aktern på båten

Ringbult

Genomgående bult med ögla och ring i vilken lina eller kätting kan sättas fast.

Schackel

U-formad bygel av stål som med en bult genom skänklarna förvandlas till en sluten länk.

Splitsa

"Fläta ihop" (skarva) två tågvirkes- eller stållinor, alternativt 'fläta" en ögla i änden (ögonsplits).

Spring

Extra förtöjningslinor då båten ligger utefter en brygga eller kaj. "Förspring" är en lina som går snett akteröver till bryggan från fören. "Akterspring" går snett föröver från aktern.

Svaj

Ligga "på svaj" är att vara förtöjd vid enbart boj eller ankare.

Utsatt läge

Förtöjningsplats utan skydd åt ett eller flera håll mot sjöoch vind och/eller där hastiga och betydande vattenståndsändringar förekommer.

Öglebult

Genomgående bult med öga (ögla) i vilken lina eller kätting kan sättas fast.

KMK MAGASIN

37


F-Line / 420 - 460 - 520 - 590 - NEW 690 S-Line / 420S - 460S - 520S - Sportfly / 590S X-Line / NEW X60 - X70

Saltsjö Pir, Brantvägen 3 133 42 Saltsjöbaden www.yachtsale.se I 08-27 53 30


WHERE THE SEA FEELS LIKE HOME


Ny ng. i r k ä s För ie och

prem Lägre lvrisk för jä halv s mmar! medle

TUSEN ANLEDNINGAR, EN PARTNER


KMK STRANDVÄGEN 56

NY SÄSONG nya utmaningar… Stammisar, aldrig riktigt tänkt på det, men efter över 20 år på samma location, båtmack, kafé, restaurang så samlar det ju en del stammisar. NÄR JAG VERKLIGEN märkte och uppskattade det var i början av sommaren 2021 då restriktionerna ändrades gång på gång. Vi tryckte nya klistermärken med olika avstånd för kunderna, vi möblerade och byggde om bord på uteserveringen i stort sett varje dag för att det skulle stämma enligt reglerna. Från att ha varit 90 sittplatser var vi nere på 40 sittplatser. Sommaren gick ändå okej med tanke på förutsättningarna och det har jag framför allt alla stammisar att tacka för, som troget har kommit tillbaka. 2022 KOMMER ATT BLI ännu en utmaning, att hitta kockar för en verksamhet under fem månader är inte det lättaste nu när många kockar sökt sig till nya jobb under pandemin. VI HAR UNDER senaste tre åren haft ett fast monterat ”solsegel” på uteserveringen, som många både gillar och inte gillar, vill man ha sol eller inte. Nu har vi ett bygglov inne sedan fem månader för att få bygga ett öppningsbart solsegel. Så förhoppningen är att flera ska kunna njuta av morgonsol på morgonen och solskydd på eftermiddagen med en knapptryckning.

FÖRRA ÅRET kom vår Lobster Roll som

snabbt blev en succé och i år kommer vi köra vidare på det spåret, att servera Fast food fast under Fine dining-flagg ser vi är ett mycket uppskattat koncept. Ett avslappnat sätt att äta med kvalitet och passar känslan att sitta vid vattnet och se ut över en trevlig båtklubb. Annars kommer det mesta vara sig likt precis som våra Stammisar. Tack! SOM VANLIGT kommer jag, Tom Bertling, att

ansvara för den dagliga driften kl 07.00-15.00 och övergripande ansvar. Isabel Sjöberg sköter driften kvällstid kl 15.00-23.00. Instagram @strandvagen56 Hemsida www.strandvagen56.se

”ATT SERVERA FAST FOOD FAST UNDER FINE DINING-FLAGG SER VI ÄR ETT MYCKET UPPSKATTAT KONCEPT.” KMK MAGASIN

41


galärbryggan med rupert och delta powerboats visning och försäljning vid djurgårdsbron i stockholm


KMK BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

ALLT FÖR SJÖN

Nästan hundra... Det som skulle blivit ett hejdundrande 100-årskalas, blev istället just ingenting. Coronapandemin satte återigen krokben för Allt för sjön, så istället för ett nyhetsreportage från mässan, tittar vi tillbaka på nyhetsgodbitar från åren som gått. TEXT: ANDERS VÆRNÉUS I FOTO: KMKS OCH SJÖEXPRESS ARKIV

KMK MAGASIN

43


DET VAR I SALTSJÖBADEN DET HÄNDE.

Det var där som det första bandet klipptes till det som skulle komma att räknas som den första moderna båtmässan. En marknadsplats anordnad för att publik och producent skulle kunna mötas gemensamt och utbyta tillgång och efterfrågan på allt det som fanns på marknaden som var motorbåtsrelaterat. Det var här i Saltsjöbaden, som begreppet båtmässa föddes, och det var också det som skulle vara det stora temat för årets Allt för sjön - ett hundraårsfirande som nu helt kom av sig. I brist på nya nyheter, har vi scannat igenom de år som gått och plockat fram tio nyhetsgodbitar ur tidslinjen. Kanske inte de största och mest banbrytande alltid, men tio händelser som fått båtmässorna att sjuda av liv och livskraft. BAKAT FRÅN FISKSÄTRA Fisksätra motorbåtsvarv hade sedan starten 1919 varit en av de trygga grundpelarna i Stockholms motorbåtsliv. Med nära kontakter med framför allt konstruktörerna CG Pettersson och Ruben Östlund, hade deras produktion av välbyggda båtar av oftast mahogny, 44 K M K M A G A S I N

känts stabil och förtroendeingivande under Axel F Larssons trygga ledning. Men sedan sonen Torild alltmer kommit in i driften, var det inte lika traditionellt stabilt längre. Torilds nyfikenhet på moderna tekniker och material gjorde att det inte alls var lika säkert vad som längre sjösattes ur varvets båthallar. Och till Allt för Sjön 1954 så rasade tryggheten fullständigt. I Fisksätras monter i Ostermans Marmorhallar, mitt i centrala Stockholm, tronade en vit bakad båt av det nya undermaterialet plast. Ett material som börjat få stor användning i amerikanska flottan under kriget, och som spåddes bli framtidens båtbyggarmaterial. Förståsigpåarna skrockade och undrade vad Torild tagit sig för. Inte kunde ett anrikt varv som Fisksätra hänge sig åt dylika avarter? Inte kunde han väl påstå att plast kunde vara framtiden? Inte kunde han väl ändå säga att detta var riktigt båtbyggeri? Båtar skulle bordläggas eller svetsas - inte bakas som en gammal sockerkaka. Men vi vet hur det gick. Torilds Svalan kom att bli den första stora plastbåten på mässorna och en föregångare för allt det som vi ser idag.

JÄNKARPREMIÄR Du som trodde att den första amerikanska boomen kom med Bayliner och Sea Ray i slutet av 1980-talet - här kommer en historielektion. Mannen som förde USA till Sverige på riktigt, hette Bengt Unander-Scharin. KMK:are och bördig från skogsfamiljen i Umeå med samma namn. Välbärgad och med ett stort motorintresse tog han sig an Chris Craft och såg till att den första båten bärande det varumärket, landade i svenskt vatten 1928. På båtmässan i Liljevalchs konsthallar 1929 var det, konstigt nog, inte Bengt U-S som ställde ut Chris Craft, utan hans danske konkurrent General Speedboat Company, som med sin svenske representant, major Belfrage, förevisade två båtar på land och en 22-fotare i vattnet för provkörning. Med vackert stoppat skinn, blänkande beslag och fantastisk fin fernissa, tog de publiken med storm och snart skickades ett antal ordrar på nya båtar till fabriken i USA. Och faktum är, att några av dem lever än.


KMK BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

Ställd lite grand på sniskan och väl upplyst, blev NK Kristenssons blänkande Riva Ariston mässans absoluta cloue 1961- speciellt när den ”kläddes” med fagra kuttersmycken.

Prins Bertil och Torsten Jutgård djupt försjunkna i en diskussion om det nya W-drive, uppfunnet av den gamle snurrelegendaren Edgar Söderström, och du ser väl likheten med dagens Volvo-Penta IPS-drev?

DEN FLYGANDE DISKBÄNKEN Det var inte bara trä som båtbyggarmaterial som utvecklades. I takt med ingenjörernas nya landvinningar, blev också metall allt mer användbart som material för allt fler flytande farkoster. Några som var tidigt ute och långt framme med framtagning av rostfritt stål, var Fagersta Bruks AB som 1921 stolt kunde presentera den första smältan med det nya materialet med de fantastiska egenskaperna. Skepsisen var till en början stor och för att ytterligare öka på intresset för allmänheten, lät man 1935 konstruktören Ruben Östlund rita en 3,53 meter lång tävlingsgalosch för den största X-klassen. Stommen byggdes i trä hos Gustafsson & Andersson på Lidingö, och kläddes sedan på däcket med blänkande rostfri plåt från Fagersta. Båten ställdes ut på båtmässan 1935 och väckte stor uppmärksamhet och kom sedan under några år att köras med framgång av den mycket skicklige finlands-svensken Kurt Oldenburg. NÄR CARLO FICK FNATT Idag är Riva ett av de mest självklara varumärkena i båtvärlden. Men det var faktiskt först 1961 som det italienska varumärket på KMK MAGASIN

45

»


KMK BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

Stor uppståndelse när Fisksätra Båtvarv premiärvisade sin Svalan, den första stora svenskbyggda plastbåten.

Kung Gustaf VI Adolf tittar lite förstrött på när mässledningen förklarar det spantlösa Atos-konceptet med rostfria trådar i borden i stället för invändiga spant.

riktigt hade premiär i Sverige. Det var till Allt för Sjön samma år, som den nya återförsäljaren NK Kristensson storsatsade med att ställa ut en Riva Florida och en Riva Ariston. I det karga norr, så gjorde dessa insmickrande och linjesköna mahognyracers stor succé. Alla ville plötsligt ha en Riva, och alla hade förmodligen också köpt en, om inte prislappen på båtarna varit i en division för sig själv. Dock blev mässan en stor succé för NK Kristensson med sju signerade kontrakt och en uppmärksamhet till bolaget i stort som överträffade alla förväntningar. Överträffad blev också Riva-varvets mäktige chef Carlo Riva, som när kontrakten från det lilla kalla landet i norr började trilla in, undrade vad i hela friden det var för marknad som han missat. Till året därpå blev det därför fullt uppställ och Carlo Riva själv på plats på Allt för Sjön. Men marknaden var inte så mycket större än den visat sig året innan. En båt till såldes men sedan var det stopp. BAYLINERSUCCÉN Lasse Lindqvist drev båtföretaget Duvnäsbåtar i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm. 1987 fick han nys om det amerikanska båtmärket Bayliner, satte sig på ett flyg över till USA och kom hem med ett generalagent-kontrakt 46 K M K M A G A S I N

Det blev stor uppståndelse när Agebes VD Harry Lindqvist tog hem det luftstyrda Ventnor-trepunktaren Hornet från USA. Självklart användes den flitigt i företagets marknadsföring i både press och på Allt för Sjön. i näven. Premiär blev det på Allt för Sjön 1988 och med låg dollar som gav otroligt attraktiva prislappar och en försäljningsstrategi som Sverige aldrig tidigare sett, såldes det Bayliner i ett antal som överträffade alla förväntningar. På mässan året därpå kunde försäljningsgänget stolt samla ihop 139 underskrivna ordrar som skickades över till USA. Men det fanns ett problem; Duvnäsbåtar sålde många fler båtar än vad fabriken kunde få fram och leverera. Masken hölls dock mot kunderna, som alla trodde att deras betalade båt kommit hem. Ett märkligt 15-spel startade där flera ägare “delade” på samma båt - utan att veta om varandra. Det gick ett tag men när verkligheten sedan kom ikapp, rasade korthuset. SNURRA MED NYTÄNK Den första båtmässans stora clou torde ha varit den vackra utombordsmotor som den genomsympatiske och geniale konstruktören Arvid Lind presenterade. På ett uppbyggt podium centralt i en av utställningshallarna tronade hans livsverk i vackert majestät utombordsmotorn Ali. Motorn var en mycket avancerad konstruktion med fyra kolvar som arbetade i tvåtakt och som med hjälp av en roterande snedskiva skapade kompression.

Konstruktionen gav motorn ett mycket eget utseende och var dessutom så pass dyr att dess prislapp blev i stort sett dubbelt så dyr som konkurrenternas. Detta tillsammans med Arvid Linds oförmåga att marknadsföra motorn och skaffa kapital för en större tillverkning gjorde att endast 500 motorer tillverkades där de flesta kom att hamna hos Försvaret. HELT SPANTLÖST Patentet togs egentligen redan 1929 men det var när Broddbo Snickerifabrik tog sig an det, som det kom ut på marknaden. Metoden kallades Atos, och byggde på ett nytt sätt att bygga kravellbyggda båtar. Enkelt beskrivet fästes det ett stort antal rostfria trådar i kölen. Sedan byggdes båten upp på mallar där de smala förborrade borden, träddes på trådarna tills tillräcklig fribordshöjd uppnåtts. Därefter spändes trådarna i skarndäckshöjd och resultatet blev en spantlös ren insida. Atos-båtarna salufördes stort av Västerbrovarvet, som var varumärkets ansikte utåt. Med stora montrar på Allt för sjön, försökte man övertyga publiken att detta verkligen var en del av framtidens båtbyggeri. Och många var det som gillade tanken och många var


KMK BÅTMÄSSAN GENOM TIDERNA

En av mycket få svenskbyggda konceptbåtar var Lux Futura, som Eriik OckelboLundgren tog fram tillsammans med Bengt O Allskog - mest som en kul grej. Och uppmärksamhet - det väckte den på Allt för Sjön.

det också som köpte sig en Atos-båt till sommarstället. Allt frid och fröjd tills dess att ett bord behövde bytas. Då blev det knöligt för båtbyggaren och det kanske också var därför som Atos-patentet så småningom ebbade ut. LÅNGT FÖRE IPS Det är så många uppfinningar och nyheter som presenteras genom åren, utan att ha egentlig koll på historiken. Vad som redan hittats på är det största hotet när ett företag med självförtroende väljer att bombastiskt presentera en nyhet. När Volvo Penta för några år sedan släppte världsnyheten IPS, som med dragande propeller skulle revolutionera framdrivningen till sjöss, hade det varit kul att presentera nyheten för den gamle racerbåtsstjärnan och uppfinnaren Edgar Söderström. Vad han hade sagt är svårt att gissa sig fram till idag, men att han inte skulle ha blivit imponerad - det kan vi nog vara säkra på. Redan 1947 hade han lanserat sitt W-drive, som med en dubbel snäckväxel fick ned drivningen genom ett enkelt hål i kölen. Aggregatet kunde också vändas framåt så att det drog båten framåt. En uppfinning som inte slog då, men som idag blivit vardag med Volvo Pentas logotype på.

MED TEVE OMBORD

EN GETING PÅ MÄSSAN

Begreppet konceptbilar är vida känt, men begreppet konceptbåtar är i det närmaste okänt. Mycket beror självklart på att det krävs stora serier av en produkt för att det ska löna sig att ta fram fullskaliga stilstudier och framtidsvisioner. Och i Sverige, med våra synnerligen små produktions-serier, har det knappt hänt.

Harry M Lindqvist var som arvtagare av agenturföretaget Agebe, en av marinvärldens mäktiga - en position han på många sätt lärde sig att använda för att på olika sätt nå framgång med affärerna. Men båtvärlden var inte bara business för honom. Med en far som fostrat honom och bröderna Gunnar och Stig i den svenska utombordsmotorvärlden, låg båtracingen honom mycket varmt om hjärtat.

Men det är faktiskt bara knappt. När Erik “Ockelbo” Lundgren satsade som störst på att skapa sig ett stort varumärke i båtbranschen, skapade han och mäster-designern Bengt O Allskog en futuristisk båt en fuktig kväll vid Lundgrens köksbord i Ockelbo. Basen var vinnarbåten från Roslagsloppet 1961 - en amerikansk Power cat - där skrovet gjöts av och där det sedan byggdes ett nytt däck och inredning på. Allskogs pennstift och Lundgrens påhittighet flödade fritt. Båten skulle andas framtid och vad var inte mer framtid är televisionen. En mockup-skärm (som självklart inte fungerade) byggdes in i båten och en flygar-ratt kapades till från Allskogs Amazon, som på kuppen blev rattlös. Detta och många andra små pimpningar skapade Lux Futura som ställdes ut på Allt för Sjön som Sveriges kanske enda konceptbåt genom tiderna.

Som vuxen och med bättre plånbok, kunde Harry efter kriget leka vidare till sjöss på en ny nivå. Snart efter att kanonerna tystnat, telegraferade han till den mycket framgångsrika tävlingsbåtbyggaren Ventnor i USA, och beställde hem ett racinghydroplan som med en trimmad Ford Sidventils V8 hade kapacitet på farter upp emot 70 knop. Röd, vit och blåmålad kom Hornet, som båten hette, hem till Stockholm och väckte stor uppmärksamhet på Allt för sjön 1947. Med luftroder och allt så var båten något som aldrig tidigare skådats på svensk mark och ännu mer uppmärksamhet fick Harry Lindqvist då Hornet senare på våren provkördes på sjön Trekanten söder om Stockholm. Var Hornet finns idag, vet i alla fall inte jag. Vet du…? KMK MAGASIN

47


e På köket.s er hittar du fl recept!

INSTAGRAM MATFASHIONISTAN BLOGG CATARINAKONIG.ELLE.SE

4 port, 20 min


KMK CATARINA KÖNIG

TOSKANSK

kyckling

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

4 kycklingfiléer

1.

Koka riset

4 dl vispgrädde

2.

Mät upp grädde och kycklingfond i en kastrull eller sauteuse. Låt koka / reducera ned till lagom krämig såskonsistens. (4-5 min)

3.

Finstrimla färsk basilika och strimla ned de soltorkade tomaterna. Vänd ned i den krämiga såsen och riv i vitlöken.

4.

Dela filéerna på hälften, dvs nu har du 8 bitar kycklingfilé. Salta och peppra på båda sidor. (Använder du vanlig kycklingfilé så dela filéerna först i två hela tunna filéer och sedan rakt över.

5.

Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och bryn på kycklingen på båda sidor.

6.

Häll såsen över kycklingen och låt småputtra en stund på plattan. (Tills kycklingen är genomstekt, ca 4-5 min)

7.

Gör en grönsallad och ringla olivolja och drizzla lite rödvinsvinäger över, salta & peppra.

3/4 msk koncentrerad kycklingfond 7-8 soltorkade tomater i olja 1 dl finskuren färsk basilika 1 vitlöksklyfta, riven Salt Nymalen svartpeppar

TILLBEHÖR Grönsallad Ris Parmesan, riven

Servera den krämiga kycklingen med riven parmesan över, till riset och grönsalladen.

CATARINA KÖNIG Catarina tog hem den ärofyllda titeln Sveriges mästerkock 2016 och sedan vinsten i Decenniets mästerkock 2020. Utöver sina två fina titlar har Catarina släppt två böcker ”Varje dag är en fest” och ”Mat med guldkant”. Hennes filosofi är att varje dag kan förgyllas med livets goda - mat, vin, en promenad eller kvalitetstid med familjen. På köket.se hittar du Catarinas mest populära recept. Hon bjuder på oemotståndliga snittar med löjrom, härliga helgmiddagar och sedan hösten 2020 medverkar hon även i Kökets middag där hon bjuder på lättlagad vardagsmat!

Smårätter med guldkant

RECEPT OCH MENYER FÖR VARDAG OCH FEST

Plockmat, tilltugg och annat gott

Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest Smårätter med guldkant: plockmat, tilltugg och annat gott Böckerna hittar du på www.adlibris.com

ENKELT & GOTT PÅ ETT KICK! KMK MAGASIN

49


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLM BOATS AB

ÄR RIB DEN ULTIMA DAGSBÅTEN?

Premiär i Sverige för Northstar Boats

KMK

En ribbåt är enligt många den ultimata båten, bekväm och snabb för dagsutflykter men även sjövärdig och lämplig för lite hårdare förhållanden. SEDAN 1997 har Northstar tillverkat ribbåtar

ORION 6 ÄR STANDARDUTRUSTAD med

med hög kvalitet för krävande kunder inom både privat och offentlig sektor samt för kustbevakning och försvar. Detta gör att Northstar ribbåtar är unika med en branschledande nivå av innovation, kvalitet, prestanda och komfort. Helt enkelt ribbåtar som är stilrent snygga och riktigt kul att köra!

hydraulstyrning, slitstarka hypalontuber samt självklart även detaljer som dynor i materialet Silvertex, grabbhandtag, lanternor, automatisk länspump, stuvfack, bord och kylbox. De större Orion 7 och 8 har även möjlighet till toalettutrymme ombord.

AXIS OCH ORION ÄR de modellserier som just nu finns tillgängliga för den svenska marknaden. Det nya modellprogrammet lämpar sig mycket väl för svenska förhållanden och passar både den som använder båt professionellt dagligen i alla väder samt även för utflykter i skärgården med familj och vänner.

Stockholm Boats AB i Gustavsberg. Företaget är är även generalagent för i Sloeps premiumsnipor samt Dromeas Yachts som gör tuffa hyttbåtar.

NORTHSTAR GÅR ATT PROVKÖRA hos

ERBJUDANDE Stockholm Boats erbjuder nedan kompletta Sverigepaket för KMK-medlemmar: • Northstar Axis 4.2, 50 hk 265 000 kr • Northstar Orion 6, 115 hk 545 000 kr

• Boka provkörning i Gustavsberg: www.northstarboats.se info@northstarboats.se 070-229 34 00

STOCKHOLM BOATS AB

drivs av KMK-medlemmen Anders Hagenbjörk.

ORION 6 - KÖRGLÄDJE I STILRENT FORMAT

Northstar Orion 6 har ett dubbelstegat skrov designat av engelsmannen Adam Younger, känd inom båtracing sedan 30 år. Skroven ger en ideal kombination av hastighet, bränsleeffektivitet och goda sjöegenskaper. Designen är avskalad men erbjuder samtidigt komfort både för den som kör samt för passagerare. 50 K M K M A G A S I N

Northstar Orion 6 Längd: 6,1 m Bredd: 2,50 m Motor: 100-150 hk


A LL N E W IT4 0 0 E I NTE RC E P TO R S

Zipwakes snabbverkande interceptorer balanserar båten både vid acceleration, roll och gir, vilket ger en sådan överlägsen komfort att den är svår att beskriva. Den måste helt enkelt upplevas! En heltäckande serie interceptorer för styrpulpet och ända upp till de största motorbåtarna (5-30 m). Utvecklad och tillverkad i Sverige.

Traneredsvägen 112 426 53 Västra Frölunda, Tel: 031 69 03 80

E-mail: info@batsystem.se

www.batsystem.se


Experience, Emotions och Lifestyle Hej Peter, Jag skriver till dig med anledning av ett exklusivt förhandsevent för nya Range Rover i München. Finns det ett intresse av att åka på detta event? När man får sådant mail så är NEJ inte ett svar man kan ge. Så det var bara att packa kabinväskan och leta fram passet. Det är dags att känna och klämma på kommande Range Rover Generation 5. TEXT: PETER KOLLBERG | FOTO: PRESSBILDER JAGUAR LAND ROVER

EN TOR BILJETT TILL MÜNCHEN kom med

mail tillsammans med ett NDA (Sekretessavtal) att det jag kommer att få se inte får diskuteras innan det satta Embargot lyfts kl 21.45 den 26 oktober. Väl framme på München-Frans Josef Strauss flygplats möts jag av en Range Roverrepresentant med mitt namn på en Range Rover skylt. Jag blir sedan visad till min privatchaufför som stod redo att köra mig till hotellet. Jag möts av en Range Rover Autobiography Fifty i den härliga retrofärgen Tuscan Blue med kolsvarta rutor. Mitt bagage tas hand om och jag sätter mig till ro i baksätet och vi beger oss iväg mot hotellet, väl framme slås jag av känslan att det är på röda mattan jag sätter foten på när jag stiger ur bilen. Blir välkomnad av Range Rover representanter som ger mig en nyckel till mitt rum där jag kan ta det lite lugnt innan middagen serveras. Men inte går det att varva ner, när man vet att imorgon skall jag som en av få bilskribenter få känna och klämma på en ny Range Rover. En härlig middag avnjuts med lite god dricka och mingel med några PR chefer och andra inbjudna skribenter från Europas alla hörn. 07.00 alarmet ringer och det är dags att inta frukost innan min chaufför hämtar mig för vidare transport till världens största Range Rover anläggning. Ett gigantiskt bygge som vill visa vad Range Rover står för, design, premium kvalité och hållbarhet. Vi svänger in och kör ner i garaget till VIP ingången, där ifrån blir vi visade till inskrivningen och alla telefoner läggs ner i plastpåsar som har gröna motiv. Till slut så välkomnas vi in till själva utställningen där en ny Range Rover skall visas. Där inne står det två objekt täckta med guld/ silverfärgade silkeskynken. 52 K M K M A G A S I N

Vi välkomnas och en liten lätt historielektion påbörjas, det är ju ändå 51 år sen den första Range Rover lanserades. Så det är inte bara en ny bil som visas upp, utan det är även tradition och historia som presenteras. Precis som för många andra bilmärken så går det inte bara att ta fram en ny bil, utan man måste hitta en bra balans på det gamla och det nya. Det går inte att börja från scratch, då förlorar man puristerna och de som är hängivna Range Rover. Efter ett kort anförande rörande den passion och tekniska utveckling som ligger bakom hela projektet så är det äntligen dags att dra skynket. Framför oss står två väl igenkännbara former, men ändå så moderna. Båda bilarna har en hjulbas som har förlängts med 75 mm för att kunna ge ännu bättre benutrymme och komfort till de som åker i baksätet. Range Rover har valt att beskriva sin komfort som första klass. Bilen till vänster är en SV (Special Vehicle operations) som är lackerad i Sunrise Copper som går i rött och koppar och har en matt finish. Den till höger har en vit bas i roséguld. Även fast färgen Sunrise Copper sticker ut ordentligt så är det en annan detalj som sticker ut än mera, SV emblemen är i keramik. Range Rover har med denna generation valt att införa keramik i sin design. Alla bilar kommer att utrustat med växelreglage och vridreglage i laserskuren keramik, antingen i vitt eller i svart. När den nya Range Rover beundras på avstånd så ser man att den mer kantiga designen på tidigare generation har gått över till mer mjuka linjer, det sportiga utseendet är nertonat till en mer förfinad design och utrycker mer klass. Ett av målen är att det

inte skall gå miste om att detta är en Range Rover, det skall inte spela någon roll vilken vinkel du ser bilen. Detaljerna på utsidan är nyskapande för Range Rover, det finns inga fönsterlister i nerkant på bilen och i överkant smälter de in med glaset. Range Rover har gjort detta för att slippa detaljer som stör ut helheten på bilen. Ett annat sätt som detta märks på är att de har lyckats gömma alla kameror/ radar som sitter i grillen. Bakifrån så känns de stående lyktorna igen, nu med en ljuslist mellan sig. Denna design känns igen även inuti bilen med sin distinkta instrumentpanel, där målet varit att ge en flytande design. Men det var inte bara en ny bil som visades upp. Här visades också alla olika färgalternativ som finns att få i din nya Range Rover i. Varje färg som erbjuds var lackerad på en framtagen figur som har både runda linjer och kantiga linjer för att kunna se hur varje linje på din bil kommer att se ut. Meningen med detta var även att visa alla färger i olika färgtemperaturer, hur olika färgtemperaturer tar fram djupheten i färgen. Inredning i plast och Range Rover är inte det första man tänker skall gå hand i hand. Mattorna kan dock beställas i Econyl plast samt att inredning kan beställas med Kvadrat som är en kombination av ull och plastbaserad mocka, vilken är 40 % lättare och mer tålig än läder. Det är så mycket som kan berättas om den nya Range Rover. Tänk då på att jag ännu inte har provkört den än. Vilket dock kommer att ske under första kvartalet av 2022.


KMK RANGE ROVER GENERATION 5

RANGE ROVER GENERATION 5

Saker att veta om kommande Range Rover .

Beställer du en Range Rover med lång hjulbas så går det att få 7 säten för första gången.

.

Kommer en helt eldriven version.

.

Varje säte har dubbla högtalare med aktiv brusreducering.

.

En ny teknik för att minska åksjuka är framtagen för denna bil.

.

Stressfri interiör

.

Delad baklucka på klassiskt Range Rover vis, men denna gång med 2 skinnsäten.

.

PHEV går att välja annars är det MHEV i alla modeller förutom V8´n.

.

Kommer med 4-hjulstyring som standard.

Stort tack till Helena på Jaguar Land Rover som gjorde detta reportage möjligt.

”EFTER FÄRGVAL FÅR DU VÄLJA OM DET SKALL VARA KLARLACK ELLER EN MATT FINISH PÅ BILEN.” KMK MAGASIN

53


EVOLVED FOR THE

OCEAN THE ULTIMATE IN RADAR TECHNOLOGY NYA RAYMARINE

Med sitt ultimata designuttryck, robust prestanda, oöverträffad situationsmedvetenhet ger solid-state radarn Cyclone varje skeppare en ökad trygghet i de tuffaste förhållanden och i tungt trafikerade farvatten. En helt ny generation av premium radar.

#findyoursea Photo: Riviera


KMK HAMNKOMMITTÉN

HAMNKOMMITTÉN I en hamn som Djurgårdshamnen finns det allting något att göra om vi vill hålla samma fina nivå som vi gjort under närmare ett sekel.

INFÖR 2021 fick vi en lång fin brygga med

nya elstolpar och en pontonbrygga för sopor och vagnar. Det vi planerar för 2022 är att byta elstolparna och förbättra förtöjningen på stenkajen samt en allmän översyn på övriga bryggor. DET STORA INFÖR 2022 är att vi måste tänka

mer på miljön, KMK har tagit fram en Miljöpolicy som vi alla måste följa. Policyn innefattar ett förtydligande för Djurgårdshamnen, bl a får inte en Västkustfärg samt färg som innehåller TBT användas som båtbottenfärg om du har plats i Djurgårdshamnen. KMK kommer att tillhandahålla miljökem om ni skulle behöva tvätta båten i Djurgårdshamnen. KMK MILJÖPOLICY kommer att skickas till

alla med en hamnplats i Djurgårdshamnen.

Den ska skrivas under och att ni därmed på heder och samvete intygar att ni inte har en Västkustfärg eller en färg innehållande TBT målad på båtbotten. HAMNKOMMITTÉN BESTOD 2021 av ord-

förande Björn Kaiser samt ledamöter Magnus Lindmark, Tom Bertling, Stefan Törsleff, Pelle Larsson, Lilian Stach. Kommittén har beslutat att det inte blir några prishöjningar för säsongen 2022. Vi kommer fortsatt ha Stefan Törsleff som hamnkapten. JUST NU SER Djurgårdshamnen inte så

inbjudande ut 5 minusgrader och is bakom och framför delar av hamnen, att gå ut på bryggan just nu medför fara. NÄR NI FÅR denna tidning i lådan är det bara

ca 60 dagar kvar innan vi öppnar Djurgårdshamnen, den 1 maj. KMK MAGASIN

55


KMK KMK:R

Race - depå Smedjebacken 2021 – Foto: Pickla

Året som gått Trots att inte Allt för sjön genomfördes så fick vår förarkurs ovanligt många anmälningar. Dessvärre kunde den inte genomföras på grund av pandemirestriktioner. Ej heller någon första träning, så kallad avrostning. Däremot kunde vi genomföra en tävling med världsmästerskap i Formel 4. DETTA PÅ EN FÖR OSS NY PLATS och i

PLAN FÖR 2022

MÅL

samarbete med lokala Smedjebackens Båtklubb och Stockholmsklubbarna SRC och SUK samt Roslagens Boat Racing. Det blev mycket lyckat och fick beröm från många deltagare. KMKR årsmöte hölls digital den 27 januari och därefter två stycken digitala styrelsemöten, samt ett antal för tävlingsarrangemanget.

Planen för 2022 är att genomföra träningsdag, förarkurs och ett race med Nordiskt Mästerskap i Smedjebacken. Att promota vår förarskola genom nya kanaler på internet. Att fortsatt stödja ungdomar med startavgifter, begränsat till SM/RM-tävlingar. Vi planerar att hålla c:a fyra möten. GS Pelle Larsson leder ett utvecklingsprojekt för sporten där några fler av våra medlemmar är inblandade.

Efter två år med varierande pandemirestriktioner så behöver vi först och främst rekrytera nya förare, men även aktivera tidigare. Troligen behöver flera klubbar hjälpas åt och vår plan är att samarbeta med andra klubbar. Vi vill få fler aktiva medlemmar och fler som hjälps åt. Att få fler med funktionärslicens. Att få flera vuxna på vår rundbanetävling. Att fortsätta att tillföra sporten nya förare genom vår kurs. Att verka för såväl sporten som vår klubb och dess medlemmar.

56 K M K M A G A S I N


KMK KMK:R

GT30 Linus Wallin

KMKR – Foto: Pickla

VISION Plantskola för nya förare och grogrund för deras utveckling. Producera en ström av internationella mästare. Arrangör av internationella mästerskap. En racerklubb med världsrykte. REGLER Verksamheten regleras av Riksidrottsförbundet samt nationella och internationella racingregler. AVGIFTER Medlemsavgiften är oförändrad. NÄR OCH VAR Förarkurs och träningsdag tidigt i maj. Tävling för NM i F4 och GT15-GT30 i augusti i Smedjebacken. Vi vill tacka alla som varit aktiva för deras insatser, samt kansliet som hjälpt till i betydande grad.

KMK:R BESTOD 2021 AV

Ordförande Johan de Bourg Ledamöter Anders Stark, Niklas Friberg, Lennart Jernfast, Bo Ahlström, Gustaf Ek, Johan Wallin, Kenny Sjöström, GS Pelle Larsson Förarkurs - Linda Lennerhed

KMK MAGASIN

57


KMK KLUBBKOMMITTÉN

Första advent bjöd KMK på en trevlig glöggmingel på Klubbarnas Klubb på Djurgården. Och gästlistan blev snabbt fullbokad! Det bjöds på goda snittar och dryck i en pyntad julmiljö. Klubbkommittén fanns på plats för att se till att våra medlemmar fick en mysig stund i det vanliga julstöket. Camilla Skärhav Orförande Klubbkommittén

58 K M K M A G A S I N

FOTO: SHUTTERSTOCK

Trevlig glöggafton PÅ KLUBBARNAS KLUBB


KMK KLUBBKOMMITTÉN

KMK MAGASIN

59


FOTO: SHUTTERSTOCK

60 K M K M A G A S I N


KMK BÅTLIVSKOMMITTÉN

Dags att ta lappen hemma i soffan Vill du köra vattenskoter i sommar? Efter den 1 maj 2022 måste man ha ett speciellt förarbevis för att köra vattenskoter. OM DU HAR dokumenterad nautiskt kompetens som t ex Förarbevis eller Kustskeppare så kan du smidigt och lätt ta Vattenskoterkortet på Transportstyrelsens hemsida hemma i soffan enligt övergångsreglerna. Övergångsreglerna gäller fram till den 30 april 2023. Man loggar in med BankID på Transportstyrelsen, fyller i en ansökan Transportstyrelsen/Vattenskoterwebben och laddar upp bilder angivna sidor i Blå boken (NFB) som intygar att man har nautisk kompetens för t ex fritidsbåt. Det kostar 300 kr för att få förbeviset för vattenskoter, men vill du ha ett speciellt plastkort så tillkommer 200 kr. Allt detta gjorde jag. Supersmidigt.

BÅTLIVSKOMMITTÉN PLANERAR denna säsong att få till en eller flera praktiska utbildningar som ska fokusera på säkerheten ombord på våra båtar och praktiskt handhavande av säkerhet. Mer detaljerad kursplan kommer under våren via e-post och vår hemsida under våren.

Mer info och detaljer hittar du på transportstyrelsen.se

Per Smedfors, Ordförande

BÅTLIV KOMMER TROLIGTVIS att genomföra en gemensam eskader

under våren, närmare bestämt Kristi Himmelsfärdshelgen som är en långhelg. Mer detaljer och information kommer ut på vår hemsida. BÅTLIVSKOMMITTÉN ARBETAR aktivt för att berika båtlivet med bl a

FOTO: SHUTTERSTOCK

information, teknik, miljö, utbildning och eskaders.

KMK MAGASIN

61


Sommaren börjar här E N F LY TA N D E B ÅT M Ä S S A I G Ö T E B O R G S H A M N

Akvarell: Jonas Bergstedt

Fri entré för hela familjen Registrera ditt besök på eriksbergboatshow.se 8-10 april 2022 Följ oss på sociala medier


KMK HÖGBÖTEKOMMITTÉN

HÖGBÖTE KOMMITTÉN Under verksamhetsåret 2021 bedrevs aktiviteterna på Högböte med fortsatt påverkan från pandemin.

INVESTERINGS- & UNDERHÅLLSPLAN

Klubbhus – Slutföra renoveringen av rummen, installera ny diskmaskin Vedbastu – Måla fasaden, renovera fönster, fixa bryggan vid trappan, nya matta på bryggan för att minska halkrisken Båtar och Fyrhjuling – Div lagningar på båda båtarna, fyrhjulingen får service under vintern Bryggor och bojar – Ersätta trasiga bojar, renovering av betongbryggan och västra bryggan Utemöbler – Möblerna ska slipas och oljas, trasiga möbler byts ut Grillar – En översyn görs av alla grillar så att trasiga delar kan bytas ut Övrigt – Inga avgiftshöjningar för medlemmar är planerade 2022

TILLSYNINGSPARET, Per och Ann-Loou Torell,

ORGANISATION

KALENDARIUM 2022

fanns på plats från maj till oktober. Ungdomslägren genomfördes med anpassningar och restriktioner. I stort sett alla sociala aktiviteter ställdes in förutom Höstfixardagen med Högbötedagen i början av oktober. Huvudbyggnaden härbärgerade gäster men övriga medlemmar hade inte tillgång till faciliteterna i huset.

Ett grundläggande syfte är att ta tillvara de positiva insatser på Högböte av KMKmedlemmar. Detta kan bl a ske genom att aktiva medlemmar bereds plats i Högbötekommittén.

Lördag 30 april – Högböte öppnar med Valborgsfirande

Under högsäsong öppnades våra bastur upp för att möta medlemmarnas önskemål. Som mest hade vi runt 60 båtar per dygn i gästhamnen, en angenäm upplevelse.

Högbötekommittén 2021 bestod av: tf Ordförande Pelle Larsson Ledmöter: Jonas och Frida Vikander, Daniel och Eva Mellin, Daniel Röös och Karin Hedin Röös, Ann-Christine Lane, Mikael och Åsa Edde, Thomas och Jessica Mattjus

Lördag 7 maj – Vårfixardagen Lördag 4 juni – Asadon Fredag 24 juni – Midsommarfirande Lördag 17 september – Säsongsavslutning med tema Lördag 1 oktober – Höstfixardagen med Högbötedagen Söndag 16 oktober – Högböte stänger KMK MAGASIN

63


KMK KMK:U

KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

UNGDOM Ungdomsavdelningen bildades 1927 och har som ändamål att samla och främja intresse för motorbåtssport bland unga och särskilt verka för deras utbildning i navigation, manövrering och sjömanskap. TEXT: ISABELLA KULL

KMK:U ARBETAR också aktivt med sociala umgängen mellan båtintresserade ungdomar. Kommittén arrangerar tre sjösportläger varje sommar på KMK:s klubbholme Högböte för ungdomar mellan 12 och 18 år. Utbildningen innefattar båtmanövrering, navigation, knopslagning, banracing, släcka bränder, första hjälpen m m vilket leder fram till ett förarintyg och kustskepparintyg. Ungdomsavdelningens medlemmar är fullvärdiga medlemmar i KMK med de rättigheter och de skyldigheter som detta medför.

Kommittén Ordförande Isabella Kull, Ledamöter Fredrik Brunned, Jan Söderholm, Samuel Lavatt, Luca Martell 64 K M K M A G A S I N

VAD HAR HÄNT UNDER 2021 Under 2021 har KMK:U kunnat bedriva lägerverksamheten som planerat på Högböte, dock med anpassningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande covid-19. Då vi under våren 2020 arbetade fram ett dokument med åtgärder utifrån folkhälsomyndighetens rekommendationer var det enkelt att implementera dessa på lägret denna sommar igen precis som under sommaren 2020. Två läger anordnades under juni månad: ett nybörjarläger samt ett fortsättningsläger där deltagarna erhöll sina förarintyg. Inget kustskepparläger anordnades under 2021 då ett redan fullt fortsättningsläger gjorde det svårt att slå ihop lägren. Anmälningarna till kustskepparen var för få för att ha ett helt fristående läger. Lägren var en succé och alla våra deltagare från fortsättningslägret lämnade oss med sina förarintyg i handen. Vi hoppas att de som gick nybörjarlägret kommer tillbaka i år för att erhålla sina förarintyg och lämna Högböte med den blå intygboken i handen.


KMK KMK:U

Ungdomshuset Material Vi kommer se över ungdomshuset möbler, textiler och teknik och komplettera eller ersätta det som behövs under 2022. Vi vill betona trivselreglerna i ungdomshuset. Det är viktigt att alla som brukar huset ser till att det hålls trivsamt samt att dess möbler och redskap inte förstörs. Tillsyningsparen ska inte städa efter medlemmar.

TRIVSELREGLER SOM VI VILL LYFTA •

Då ungdomshuset används av barn och ungdomar i alla åldrar är det viktigt att man tar ett eget och gemensamt ansvar över att ta hand om huset och städar efter sig. Huset är för allas trevnad och det är viktig att man lämnar det så att det är trevligt för de andra som vill bruka huset efteråt. Det är inte enbart barn och ungdomar själva som bär detta ansvar. Ansvaret går över till föräldrarna för barnen i de åldrar som själva inte kan ansvara över att städa efter sig. Det skadar heller inte att påminna alla barn och ungdomar att städa ungdomshuset innan man lämnar Högböte.

Dörren till ungdomshuset får aldrig låsas. Detta är en brandrisk och det exkluderar även andra från att använda huset.

Respektera skogränsen.

Kasta allt skräp i papperskorgen.

Kuddar och filtar har sin plats i sittmöblerna och inte på golvet.

Mål

KMKU sjösportsläger

Vi ser gärna att sjösportlägren kan fortsätta årligen som nu. Vi tror också att det är viktigt att säkerställa framtiden med uppdaterad och utvecklad utbildning samt rekrytering av framtida ledare till dessa läger, gärna med KMK:U-medlemmar. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra lägren varje år. Vi har som mål att inrätta fler aktiviteter/events på Högböte för medlemmar.

Utbildning

Vision

KMK:U kommer genomföra sina läger i sedvanlig ordning under 2022 och arbetar för att kunna genomföra sitt första år med tre lägerveckor (Nybörjare, Förarintyg och Kustskepparen). Vi i kommittén kommer även fortsätta att utforska möjligheten att bedriva teoretiska intensivkurser i förarintyget och kustskepparen under hösten, vinter och våren på kansliet i framtiden. Detta skulle ta vår utbildningsverksamhet ett steg längre och passa ungdomar i äldre åldrar som vill ta sina förarintyg eller inte hade möjligheten att närvara på våra läger under sommaren. Vi ser även detta som ett sätt att inkludera forna instruktörer som av olika anledningar inte har tiden att spendera närmare tre veckor på Högböte, men som fortfarande vill undervisa och inspirera morgondagens kaptener.

Vår vision är att KMK:U ska vara ett självklart val för motorbåtsintresserade ungdomar. Vi vill vara det bästa utbildningslägret för motorbåtsintresserade där de får med sig avancerad kunskap om navigation, sjömanskap och vår båtklubbsanda. Vi ser att i framtiden, om det finns intresse för det, skulle man kunna expandera utbildning- och lägerverksamheten ännu mer och utveckla teoretiska intensivkurser på kansliet, dagläger inne i stan på Djurgården, instruktörsläger och konfirmationsläger.

VAD KOMMER ATT HÄNDA UNDER 2022

Våra rekommenderade åldrar för lägren:

AKTIVITETER

Grundkurser Nybörjarlägret: 11-14 år

HÖGBÖTE

Fortsättningsläger

Nybörjarlägret 16 juni – 22 juni

Förarintyget: 12-15 år. Kustskepparen: 15-18 år. Obs! För att få skriva kustskepparintygets examination måste man vara 15 år fyllda och erhållit ett förarintyg sedan innan. Sociala medier

Midsommar fiskedamm 24 juni Fortsättningslägret 27 juni – 3 juli Kustskepparen 4 juli – 10 juli (prel)

Vi vill under 2022 se över vår sektion på KMK:s hemsida och skapa ett forum som är lättillgängligt för KMK:s medlemmar att hitta information snabbt och enkelt om våra läger. KMK:U har ett Instagram-konto för våra läger som vi startade 2020 och som vi uppdaterar under lägerveckorna. Vi vill under 2022 fortsätta att utveckla och förbättra den för att nå ut till så många som möjligt. KMK MAGASIN

65


Njut lite extra av sportlovet!

Boka sportlovsbilen med din KMK klubbrabatt. Uppge kundnummer: 999 2876*

Boka på telefon 0771-89 00 00! www.sixt.se

* Giltigt KMK Klubbkort ska kunna uppvisas vid uthämtning av hyrbil.


KMK DET BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN

BÅTAPPAR!

HÄR LISTAR VI DE BÄSTA BÅTAPPARNA ATT HA MED SIG SOM ÄR ETT MÅSTE FÖR SJÖFOLK OCH BÅTINTRESSERADE. FACEBOOK – Anslut dig till olika intressegrupper eller gå med i en lokal grupp.

SHIP FINDER – Ha koll på sjötrafiken, finns i gratis- och betalversion.

SAILDROID – Innehåller nautiska applikationer såsom kompass, knop-mätare m.m.

ENIRO PÅ SJÖN – Skapa egna

intressepunkter på kartan (favorithamnar, fiskelägen osv).

KUSTVÄDER – Sjöräddningssällskapets app om kustväder, vind och vatten. Vädervarningar.

112 – Ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), få information om olyckor.

KRISINFORMATION.SE – Information från myndigheter vid en allvarlig händelse/kris.

VIVA VIND OCH VATTEN – Information om väder, vind och vatten från Sjöfartsverket.

WAXHOLMSBOLAGET – Sök resor

VATTENFALL AVBROTTSINFO – Se

SMHI – Väderprognoser för orter, både i Sverige och utomlands samt varningar.

SL RES I STHLM – Planera din resa med tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, buss och båt.

KLART.SE – Prognoser för 200.000 platser världen över.

SMS-LIVRÄDDARE – System för

WINDY – Vind-, vågor- och väderprognoser för vattensportare, cyklister, golfare m fl.

ANKRINGSTIPS – Försäkringsbolaget Atlanticas app med ca 200 tips om ankringsplatser.

nuvarande och planerade strömavbrott. TIDTABELLEN – Tidtabeller för

vägfärjeleder som drivs av Trafikverket Färjerederiet. SEAPILOT – Navigera, lägg ut rut-

ter och följ andra fartyg på AIS.

med kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård.

att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

AB JÄRNA ROSTFRIA

STOLT KMK SPONSOR Vi erbjuder klubbmedlemmar specialpris på bränsle, vatten, samt septiktankar.

Järna Rostfria AB är en leverantör av rostfria produkter sedan 1974. Standard eller anpassat - vi möter kunders krav på bred front. Här finns allt från egna produkter inom marinbranschen till legoarbeten där produkter skräddarsys enligt kundens önskemål. Vi kan hjälpa er med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning. Läs mer på: www.jarnarostfria.se Maila för offert: info@jarnarostfria.se Tel: 08-55173108 - Adress: Tuna Industriväg 11A, 153 30 Järna

KMK MAGASIN

67


VÄLJ FRITIDSHUS OCH BO DÄR

FÖR

RA

SOM

VILL

Ett fritidshus är en plats utan måsten. Det är långa kvällar, lugn och ro framför braskaminen och härliga kvalitetsstunder med familj, vänner och barnbarn. Idag är det allt fler som gör fritidshuset till sitt permanentboende vilket ställer höga krav på komfort och kvalitet. På hemsidan www.vastkuststugan.se hittar du närmsta försäljningskontor. Du är även välkommen att ringa oss, tel. 0325-18600.

U

VästkustStuga med fem rum och kök

ND

D

Tradition 78

Ä

JÄMT


MEDLEMSSIDOR

KLUBBSHOP SOM MEDLEM i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa fina accessoarer till dig och till din registrerade båt. Är din båt inte registrerad så gör du det på www.kmk.se under fliken Ansökningar. Du beställer genom att maila oss på kansli@kmk.se eller genom att ringa 08-661 23 03 om du saknar mailadress.

FÖR DIG

PIN 50 kr

MANSCHETTKNAPPAR 375 kr

MÖSSMÄRKE 200 kr

BLAZERKNAPPAR Guld eller svart Små 35 kr Stora 45 kr

SLIPSKLÄMMA 175 kr SLIPS 175 kr

FÖR DIN BÅT

DEKAL 12,5 cm 125 kr 20 cm 150 kr

STÄVMÄRKE (/par) 10 x 6,5 cm 1.250 kr 15 x 9 cm 1.475 kr

STANDERT 20 x 30 cm 225 kr 25 x 35 cm 250 kr 35 x 50 cm 300 kr

GÖS 30 x 40 cm 595 kr 45 x 60 cm 845 kr KMK MAGASIN

69


MEDLEMSSIDOR

HÅLL KOLL PÅ DE VIKTIGA DATUMEN MARS 16 – ÅRSMÖTE Onsdag den 18 mars har KMK Årsmöte. Med anledning av rådande pandemi sker mötet digitalt. Kallelse skickas separat via e-post och information finns på KMK hemsida www.kmk.se

24 – MIDSOMMAR Traditionellt midsommarfirande på Högböte med dans kring midsommarstång och lekar. 27 juni-3 juli – SJÖSPORTLÄGER Det andra Sjösportlägret, fortsättningslägret, startar måndag den 27 juni på Högböte.

APRIL

JULI

30 – HÖGBÖTE ÖPPNAR Högböte öppnar för säsongen.

4-10 – KUSTSKEPPARLÄGER Lägerveckorna på Högböte avslutas med Kustskepparlägret den 4 juli.

MAJ 1 – DJURGÅRDSHAMNEN ÖPPNAR Djurgårdshamnen öppnar för säsongen. 7 – VÅRFIXARDAGEN Vårfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att göra ön fin inför säsongen. 20 – HAMNFEST 26-29 – VÅRESKADER Programmet för vårens eskader är inte färdigt men preliminärt blir det en eskader i Mälarens vatten.

JUNI 5 – ASADO Asado på Högböte. Inbjudan skickas separat, information kommer även att finnas i kalendern på hemsidan. 6 – GÄRDESLOPPET I samband med KAK Gärdesloppet blir det en eskader med veteranbåtar. Eskadern går från Drottningholms slott via Hammarbyslussen och genom Djurgårdsbrunnskanalen. 16 – KMK MEDLEMSTIDNING Sommarnumret nr 2/2021 kommer i brevlådan. 16-22 – SJÖSPORTLÄGER Det första Sjösportlägret, nybörjarlägret, drar igång torsdag den 16 juni på Högböte.

70 K M K M A G A S I N

AUGUSTI 22 – CLASSIC POKER RUN STOCKHOLM

SEPTEMBER 22 – KMK MEDLEMSTIDNING Höstnumret nr 3/2022 kommer i brevlådan.

OKTOBER 10 – HÖSTFIXARDAGEN Höstfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att plocka ihop ön inför vintern. 10 – HÖGBÖTEDAGEN Högbötedagen med öppet forum för medlemmarna. 18 – HÖGBÖTE STÄNGER Högböte stänger för säsongen. 31 – DJURGÅRDSHAMNEN STÄNGER Djurgårdshamnen stänger för säsongen.

NOVEMBER DECEMBER 8 – KMK MEDLEMSTIDNING Vinternumret nr 4/2022 kommer i brevlådan.


Motordelar av högsta kvalitet

Välkommen till vår webshop

www.crommarine.comMEDLEMSSIDOR

KLUBBARNAS KLUBB

VÅR FEST- OCH KONFERENSLOKAL MED DRÖMLÄGE PÅ DJURGÅRDEN. EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL med

MEDLEMS-APP. Som ett led i utveckling och effektivitet har KMK tagit fram ett digitalt medlemskort i form av en medlems-app att ladda ner i mobilen.

På så vis har du alltid kortet med dig när du behöver det, för att t ex utnyttja de rabatter som finns hos KMK partners. Det digitala medlemskortet ersätter medlemskortet i plast till nya medlemmar och gulddekalen till medlemskortet för gamla medlemmar. Appen heter KMK Medlem och finns på App Store och Google Play. Inloggning sker med den e-postadress som finns angiven hos KMK (den du får nyhetsbrevet till) och lösenordet är ditt medlemsnummer.

plats för sjuttio sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest. KLUBBARNAS KLUBB bildades 2012

av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) och Stockholm Yacht Klubb (SYK). Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag. HÄR FINNS 100 kvm festyta för 70 sit-

tande gäster eller max 100 minglande. Lokalen är bra för både dags-och kvällsaktiviteter.

MILJÖN OCH LÄGET är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren. Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi har att erbjuda. KLUBBINREDNINGEN ÄR relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar samt porslin, bestick och glas för sjuttio personer. Lokalen hyrs ut genom Skroten Café & Skeppshandel som ligger i samma byggnad och all catering tas genom Skroten. PÅ HEMSIDAN finns alltid färska uppgif-

ter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag. www.klubbarnasklubb.se

ÅRSBOKEN

MEDLEMSFÖRMÅNER

INOM KMK Klubbinsignier: Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/dekaler, samt i hamn den kungliga gösen. Årsbok: Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan) Klubbtidning: Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år Klubbholmen: Högböte med tillgång till alla faciliteter Klubbhamn: Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron Klubbrum: Med sammanträdesrum på Villa Godthem Kansli: Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13. Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri.

KMK Arrangemang: Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen. Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss. KMK båtförsäkring: KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska tecknas. Läs mer på www.svenskasjo.se

KONTAKTA OSS FÖR ATT FÅ DIN! DET ÄR EN LÅNG TRADITION att KMK varje år

ger ut en årsbok som innehåller medlemsmatrikel, båtregister, årsredovisning m m. Vi vet att boken är mycket uppskattad av många medlemmar. En tryckt bok belastar dock miljön hårt och innebär också en stor kostnad för våra medlemmar i form av tryck och utskick. Från och med 2019 skickar vi därför av miljöskäl inte ut den tryckta årsboken till alla medlemmar. De som får boken med automatik är de som har en båt registrerad i KMK. Har du inte en registrerad båt men fortsatt vill ha boken skickad till dig ska du naturligtvis få det. Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till kansli@kmk.se, och uppge att du fortsättningsvis vill ha årsboken skickad till dig. Har du flyttat kan du samtidigt korrigera adressen. Det går också bra att ringa på telefon 08-661 23 03. KMK MAGASIN

73


MEDLEMSSIDOR

JUBILARER MEDLEM I 25 ÅR Kenth Andersson

Lisa Johansson

Claes Sporrong

Caroline Ankarcrona

Gunnar Karlsson

Anita Swanbeck

Roger Alm

Kronprinsessan Victoria

Olle Söderholm

Veronica Arph

Anna Lindblom Talomaa

William Söraa

Dan Blomberg

Anders Lindström

Tom Talomaa

Fredrich Dahlman

Inger Ljung

Ulrika Thott

Leif Edman

Bengt Lööw

Lennart Tärnsby

Lars Enochson

Nathalie Pernwall

Åke Westerberg

Anders Fingal

Leif Sivander

Frank Hollingworth

Anders Svensson

VI VÄLKOMNAR NYA KMK-MEDLEMMAR!

KMK MAGASIN GES UT AV Kungliga Motorbåt Klubben ANSVARIG UTGIVARE Pelle Larsson ORDFÖRANDE Peter Sandstedt

KMK

Sebastian von Bulow

TRYCK V-TAB Falkenberg

Carl Breidning

Rutger Vannerus

Linda-Li Cederroth

Luping Zhang

N VA

ENMÄRK

E T

S

PRODUKTION Newsfactory Media Group

Hadar Cars

OMSLAG FOTO: PS MARIN Miljömärkt trycksak 3041 0083

KMK KANSLI POSTADRESS: Box 24122, 104 51 Stockholm BESÖKSADRESS: Villa Godthem Rosendalsvägen 9, 1 tr TELEFON: 08-661 2303 E-POST: kansli@kmk.se HEMSIDA: www.kmk.se ÖPPETTIDER KANSLI: Månd-tors 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00 Fred 9.00 – 13.00 BANK NORDEA: BG 5416-6814 KMK Swift code NDEA SESS IBAN SE35 9500 0099 6034 0058 2023

kmk.se 74 K M K M A G A S I N

Patrik Ljungmark

KMK UNGDOM

Fredrik Mannström

Lilly-Elisabeth Lindgren

Stefan Pedersen

Fredrik Rundgren

Henrik Rundgren

Rebecca Rundgren

Ellinor Rundgren Henri Stengård Carl Sundblad

E-POSTADRESSER – SPARAR PÅ MILJÖN Får du medlemstidningen men inga Nyhetsbrev? Det beror antagligen på att du inte har din e-postadress registrerad eller att e-postadressen är felaktig. För att spara på miljön, planerar KMK att skicka fakturorna med medlemsavgiften via e-post. Men för att kunna göra det måste merparten av våra (huvud-)medlemmar ha en registrerad e-postadress. Du som inte får nyhetsbrev från KMK, skicka ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se från den e-postadress du vill registrera och i förlängningen önskar din medlemsfaktura till.


Estlandsvägen, Vaxholm 070 - 511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se


Avs: Kungliga Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm

TM

www.angusmarine.com


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.