Allt för sjön 2023

Page 1

BÅTMÄSSAN Öppnar 9 mars HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY Sveriges populäraste båtmässa Premiärer, nyheter och känslan av sommar! Det nya moderna båtlivet Köpa, abonnera, eldrift och mycket mer! Hitta rätt båt 2023! Vi har nyheterna för båtlivet som passar dig! Partner

All problems solved All dreams included

Innan Agapi Boat Club var det omöjligt för i stort sett vem som helst att ha en av världens bästa båtar. Det kostade för mycket, krävde för mycket och svårt att motivera.

Nu är det annorlunda.

Det finns ett sätt för fler än någonsin att ha sina drömmars båt, inte bara i Stockholm utan även på andra ställen i världen. Alltid tillgänglig, alltid redo, ren, städad och uppdaterad.

Nu finns ett medlemskap där du alltid har marknadens bästa båtar, ett knapptryck bort. Som Candela C-8. Världens mest avancerade och samtidigt lättkörda båt där vindrus och vågor är det som hörs mest.

Vill du veta mer? Vänta inte. i nfo@agapiboatclub.com.

MEMBERSHIPS FOR PREMIUM BOATING BOAT CLUB

OMSTART

ALLT FÖR SJÖN 2023 firar 101 år som arrangör av båtmässor och nu med hela 86 genomföranden.

Historien visar att det finns perioder av uppgång, svackor och till och med inställda mässor. Precis som vi upplevt de senaste åren under pandemin. Gemensamt är att Allt för sjön ändå alltid kommer tillbaka, startas om. För intresset för båtliv i Sverige är stort. Till och med större än på många år.

Det har vi vårt fantastiska Sverige att tacka och inte minst alla nya och kreativa sätta att vara på vattnet.

FÖR OAVSETT OM DU ÄR motorbåtare, seglare, kajakare, supare, jollare eller ja, det finns snart ord för allt. Gemensamt är att båtmässan Allt för sjön 2023 är fylld med nyheter, aktiviteter och en mängd kunskap från seminarier och utställare som väntar på dig.

EN HÄRLIG BÅTMÖTESPLATS där alla sinnen får blomma och känna in sommaren, det vill vi välkomna dig till!

Här startar båtsäsongen!

Hanse Thorslund med team Projektledare Allt för sjön

Officiell partner: Medlem i IFBSO

Passa på att köpa din biljett till Allt för sjön.

Gilla oss på Facebook alltforsjon.se

Följ oss på Instagram #alltforsjon

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP OCH STOCKHOLMSMÄSSAN

Ansvarig Michael Stenemuhr Försäljning och form Newsfactory AB

Skribent Anna Sandgren Tryck Bold Printing Mitt, Sundsvall Newsfactory AB 08 545 03 990 newsfactory.se

Stockholmsmässan Älvsjö

Besöksservice: 08-749 99 00

Växel: 08-749 41 00

ÖPPETTIDER & PRISER Öppnar 9 mars

Första långhelgen 9–12 mars

Torsdag 15.00 – 21.00

Fredag-söndag 10.00 – 18.00

Andra långhelgen 16–19 mars

Torsdag

Fredag-söndag

FriFÖRentréUNDERBARN15ÅR.

12.00 – 21.00

10.00 – 18.00

HITTA HIT: Både bussar och pendeltåg stannar vid Älvsjö Station, som är Stockholmsmässans närmsta granne. Pendeltåget tar tio minuter från Stockholm Central till Stockholmsmässan. www.alltforsjon.se

Vi har allt för sjön på ett ställe och medlemspriser med upp till 20% rabatt!

Besök vår monter B04:21

Bli medlem här

eller besök seasea.se/seamail

LEDARE & INNEHÅLL HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 3
Jag med sonen Felix.
Sea Ray 270 SDX

Båtliv är underbart. Båtägande är #$%@!

Bli medlem i Nordens största båtdelningstjänst.

skipperi.se

ÄNTLIGEN! VÄLKOMMEN TILL ALLT FÖR SJÖN 2023

När Allt för sjön slår upp portarna igen går också startskottet för årets båtsässong. Under åtta fullspäckade dagar bjuds det på allt från förra seklets klassiska båtar till nutidens flygande innovationer.

2023 ÅRS ALLT FÖR SJÖN öppnar upp med välfyllda hallar, där du kan spana in allt från segel- och motorbåtar, surfbrädor, kajaker, jollar och vattenskotrar till utrustning, kläder och ny teknik. Passa på att samla de bästa tipsen från proffsen, träffa charterbolag och båtuthyrare, prata med representanter från klubbar, föreningar och utbildningsföretag. Här kan du ta del av nya tekniska framsteg, som underlättar både navigering och hantering av båten. Lär dig hur båtlivet ska göras mer miljövänligt, hur fler kvinnor och yngre personer ska lockas in i båtlivet, eller hur du bäst tar dig fram ute på de stora haven.

- I år bjuder Allt för sjön på åtta fullspäckade dagar för allt inom båtlivet. Här väntar en båtmässa fylld med aktiviteter, nya båtar och en helt ny tillbehörshall i hall B. Oavsett om du längtar efter att förverkliga drömmen om en helt ny båt eller samla mer inspiration, har du alla möjligheter under årets mässa, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

Upptäckarglädje

Gör som allt fler svenskar – upptäck glädjen och de roliga utmaningarna i båtlivet. Intresset för ett aktivt uteliv

Nytt för i år är att mässperioden pågår under två fullmatade långhelger och håller stängt måndag – onsdag. Parallellt med Allt för sjön arrangeras Antikmässan första helgen och Sportfiskemässan andra helgen.

har vuxit starkt de senaste åren och båtlivet är inget undantag. Vi bor i ett land där närheten till vatten och båtliv är i det närmaste unikt. Dessutom gör ny teknik och nya tjänster det enklare än någonsin att ta steget in i båtlivet och bli en del av gemenskapen.

Hitta din första drömbåt eller den där jollen som blir startskottet till en livslång skärgårdskärlek. Allt för sjön bjuder på mängder med nya segel- och motorbåtar, varav vissa har världspremiär, medan andra visas i Europa eller i Sverige för första gången.

Det nya båtlivet

I strävan mot ett mer miljövänligt båtliv har båtbranschen redan gjort fler framsteg, med bland annat hybrid eller eldrift. Allt fler utvecklingsprojekt handlar nu om eldrift eller olika former av hybridlösningar. Vi ser fler båtar med bärplan och nya elbåtsaktörer växer fram. Bland elbåtarna märks X Shore, Candela, Hwila, Strana och elmotorer från ePropulsion, Evoy och Mercury. Dessutom ökar kring-

servicen och det kommer allt fler olika sätt att äga båt, så som olika båtpooler eller delägaravtal. Det öppnar upp för att ge båtägaren större möjlighet att lägga mer tid med båten till sjöss i stället för vid bryggan. På mässan har du chansen att träffa flera av dessa nya aktörer.

Nya motorbåtar

Som vanligt dominerar motorbåtsutställarna och i år finns en del helt nya utställare och nya båtmärken på plats. Här väntar allt från mindre instegsbåtar till riktigt stora nyheter, bland annat kommer finska Targa med tre båtar, varav en är en nyhet, och Grandezza. Här finns även Galeon med sin innovativa 400 Fly och Grandezza kommer med sin nya Grandezza 30 CA. Marindepån visar över 35 båtar i sin stora monter. Även Nimbus Group, med varumärken som Alukin, Nimbus, Bella, Falcon, Flipper och Aquadoor, satsar stort och har en monter på över 900 m 2 för sina varumärken, inklusive Axopar. Windy visar två nya båtar och Westline presenterar även de två modeller. På mässan väntar även märken som bland annat Delta, Arronet, Glacier 48, Marstrand Yacht med Cormate, Askeladden, Iron, Highfield, Nobless och Sea Ray.

Segling på frammarsch

Intresset för segling fortsätter att öka och framtidstron är stark. Det märks inte minst genom våra aktiva svenska varv. På plats finns bland annat Arcona, olika jollar, sportbåtar, e-foilbrädor, vindsurfing och aktiva klassbåtar. Segelmakarna är väl representerade och redo att både komma med tips och bjuda på samlade erfarenheter. Här finns även charterbolag. I år har den populära seglingsbassängen praktiskt nog integrerats i seglingsavdelningen. KSSS kommer bland annat att visa sin bredd från ungdom till OS-elit, Gotland Runt och kommande arrangemang 2023, bland annat EM i 29’er.

TEXT: ANNA SANDGREN
HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 5
ALLT FÖR SJÖN BÅTMÄSSAN

BÅT-BRYGGAN

Å R E T R U N T B Å T F Ö R V A R I N G GLÖM KRÅNGLIGT BÅTUNDERHÅLL M I N S K A D K L I M A T P Å V E R K A N T I L L Ä G G N I N G A R U T A N T R A S S E L M E D T A M P A R W W W . V E R S A D O C K . S E

LÅNGHELGER

Ny teknik

För dig som är teknikintresserad finns massor att upptäcka. Ny teknik och välutvecklade integrerade tekniska helhetslösningar är här för att stanna. Appar kontrollerar allt från stereo, larm och belysning till motorns kondition och även var vår båt befinner sig för tillfället. Ny, smart utrustning håller även koll på dig och din besättning för en ökad säkerhet ombord. Här finns prylarna som förenklar både hanteringen av båten och livet till sjöss.

Fullspäckat på scenen

Tors 10.00-19.00

På scenen väntar ett digert program, med inspirerande föreläsningar från äventyrare, banbrytande entreprenörer, gör-det-självare, forskare och föreningsliv. Här är platsen för dig som vill få ny inspiration och kunskap! Nytt för i år är bland annat att Seglarforum har ”flyttat upp” på scenen och numera är öppet för alla. SXK fyller 100 år och kickar igång jubileumsåret och firandet utifrån scenen. Dessutom kan du ta del av alla de insatser som nu görs för att rädda Östersjön, höra om kommande kappseglingar, regattor, få tips om vackra hamnar och ta del av långfärdsseglarnas bästa knep och största utmaningar. På scenen kommer även SM i e-segling att avgöras, i regi av Svenska Seglarförbundet.

Parallella mässor

Parallellt med Allt för sjön går första helgen Antikmässan och andra helgen Sportfiskemässan. De parallella mässorna hålls i hall C. Härmed har du som besökare möjlighet att besöka andra mässor samtidigt och även få andra sinnen än de rent båtrelaterade tillfredsställda. Dessutom håller mässan kvällsöppet på torsdagar så att så många som möjligt har chans att komma även i veckorna.

Rädda hav och liv

Intresserad av miljö, sjösäkerhet och att rädda liv? Samlade på mässan finns representanter från Transportstyrelsen, Kustbevakningen och Svenska Sjöräddnings Sällskapet (SSRS). De kommer berätta mer om sina respektive olika uppdrag, men också hur vi alla kan bidra till att vara med och rädda både liv och hav. Sjöräddningen kommer visa en av sina stora kryssare i Hallberg Rassyklassen.

Expedition Rädda Östersjön

Inför 2022 började Allt för sjön ett nytt hållbarhetsprojekt med målet att varje år belysa en välgörenhetsorganisation som arbetar för något av de Globala målen från Agenda 2030. Som välgörande ändamål för 2023 stöttar mässan Expedition Rädda Östersjön. På mässan kan du träffa representanter och ungdomar som är med och aktivt bidrar till expeditionens viktiga syfte.

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 7
ALLT FÖR SJÖN BÅTMÄSSAN
Bidra genom att teckna Östersjökontraktet.
STARKA MÄSSOR MED ALLT FÖR SJÖN
9-12 MARS
FriFÖRentréUNDERBARN15ÅR.
Fred/lörd 10.00-18.00 Sönd 10.00-17.00 16-19 MARS Tors 12.00-20.00 Fred/lörd 9.00-18.00 Sönd 10.00-16.00

DEN SOCIALA BÅTEN

MÅTT

Längd: 690 cm

Bredd: 232 cm

Skrov: 36 cm

Maxvikt: 1110 kg

Maxkraft: 115 hk

Batteri: 12 V

UTRUSTNING

Soffor

Grå TeakMarin PVC golv

Räcke runt båten

Styrpulpetreglage

Bimini Targa tak

Navigationslysen

Badstege Aluminiumprofiler runt båten Motorfäste

Kopphållare

Fäste För vinschning

Däcket vattenfast Plywood

Kaptensstol

USB och 12v uttag

Aluminiumhörn

Diskho

Vattentank

Bord

Köksbänk

Bluetooth och Högtalare x 4 Hamnkapell

345.000 exkl motor

Sundsvall, Alnö mats@nordiccaretta.se 070 – 345 12 00 nordiccaretta.se
7m /23ft | Pontonbåt för hela familjen PRIS

AXOPAR 25 CROSS TOP

Axopar 25 Cross Top är en äkta cuddy cruiser som erbjuder generösa utrymmen och hög komfort. Båten har ett upphöjt cuddy-cabin sovrum och ett generöst soldäck ovanpå. Utställare Nimbus Group Monter A19:15

HÄR BÖRJAR BÅTSÄSONGEN

Ta redan nu del av årets alla härliga nyheter. Att ta steget från båtdrömmar till verklighet är enklare än du tror.

PREMIÄR GLACIER 48 CABIN

Glacier 48 Cabin är en i familjen av luxuösa motobåtar tillverkade i Lettland. Med sin vassa sportiga moderna design lämnar den ingen oberörd. Utrustad med dubbla Volvo Penta IPS-800 på 600 hk vardera håller den också fartmässigt vad den slanka designen utlovar.

Utställare Glacier Yachts Monter A18:10

CHRIS-CRAFT LAUNCH 27

På de generöst vadderade sittplatserna i Chris-Craft

Launch 27 ryms man lätt 10 personer som färdas över havet i en ombonad luxuös miljö. 147 år av båtbyggande borgar för passion och hantverkskunnande, vilket syns både på design och kvalité.

Utställare CK Marine Monter A11:30

GALEON 400 FLYBRIDGE

Genom sina smarta beach mode balkonger kan Galeon 400 Flybridge erbjuda mer utrymme än de flesta andra konkurrenter. Med balkongerna utfällda ökar akterdäckets bredd till hela 6 meter vilket erbjuder mycket spatiösa utrymmen för trevligt umgänge.

Utställare Galeon Yachts Monter A17:30

ALUCRAFT 640 DP

Med en Alucraft 640 DP klarar du både tuffa snabba transporter och hårda arbetspass. Att den sedan också passar lika bra för vattensporter, bad och fiske är ett stort plus i kanten. En båt för alla väder, året runt.

Utställare Nordwall Marin Monter A12:30

PREMIÄR TARGA 32

Stor, trygg och oöm. Targa 32 är båten som alltid tar dig dit du vill oavsett väder. Med ett formspråk som blev en klassiker redan från början visas nu den uppdaterade versionen av en av marknadens tuffaste båtar.

Utställare Targa Botnia Marin Monter A16:30

RYCK 280

Lyxig dagbåt eller kompakt weekender? Ryck 280 erbjuder dig möjligheten att välja själv. Tack vare den stora flexibiliteten när det gäller att utrusta båten så kan du själv utifrån grundkonceptet skapa din drömbåt.

Utställare TrulyBoating Monter A17:20

ALLT FÖR SJÖN BÅTNYHETER HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 9

NIMBUS

Nimbus Tender 11 är en öppen walkaround avsedd för dagsaktiviteter och vattenlekar med övernattningsmöjlighet för fyra, en ombonad lounge, utomhuskök och soldäck både för- och akteröver. T11 är en flexibel 13-meters båt som med enkelhet byter skepnad beroende på användningsområde Utställare Nimbus Group Monter A19:15

PREMIÄR IRON 827 COUPÉ

Låg, läcker och välsvarvad. Iron 827 Coupé är båten som tar dig dit du vill i alla väder. Utrustad med pilotsäten fram och aktersoffa för fem erbjuder den snabb och komfortabel transport året runt. Kan fås med kemisk toalett, kupévärmare och kyl, allt för att göra resan bekvämare. Utställare Järnbröderna Monter A11:20

Vacker som en dag glider den ljudlöst fram över fjärden. Hwila 25 Electric är den helelektriska versionen av Hwila 25 som kom för några år sedan. De eleganta linjerna känns igen från den tidigare versionen. Båten som byggs i Visby laddar fullt för nya äventyr på nio timmar. Utställare Sea Castle Monter A08:10

PREMIÄR HYDROLIFT X 32 DC

Hydrolift X-Serie är en stilren och innovativ modellserie med fokus på praktisk och funktionell layout. Ett modernt formspråk med flexibla lösningar skapar sociala och innehållsrika varianter – alla iscensatta för spännande turer och långa dagar till sjöss.

Utställare CK Marine Monter A11:30

Havets Sport Utillity Vessel. Alukin C 650 Cabin är en tuff och tålig aluminiumbåt som trots sin ringa längd erbjuder goda utrymmen såväl för den som vill använda den som en tuff utflyktsbåt eller tålig arbetsbåt. Inredningen går i stilren, funktionell design i sobert grått med bekväma Grammerstolar, precis som i de större Alukinbåtarna. Utställare Nimbus Group Monter A19:15

Westline 27 är den perfekta båten för dig som vill ha en året-runt-båt som funkar i alla väder. Båten toppar 32 knop och marschar behagligt i 22-27 knop. Westline 27 erbjuder god lastkapacitet och är enkel att manövrera. Byggd som en arbetsbåt under vattenlinjen med rak axel och som en fritidsbåt ovanför borgar för breda användningsområden. Utställare Westline Boats Monter A18:20

PREMIÄR GRANDEZZA 30 CA

Grandezza 30 CA är en ny motorbåt i premiumsegmentet som kompletterar Grandezzas övriga modeller. Kraftfull skrovkonstruktion erbjuder utomordentliga körfunktioner och sköna ändamålsenliga utrymmen representerar finsk båtbyggarkonst och utmärkt kvalitet. Varje utflykt med Grandezza 30 CA är en härlig upplevelse.

Utställare Nimbus Group Monter A19:15

PREMIÄR AQUADOR 250 HT

Aquador 250 HT är en snabb, säker och stilren allvädersbåt med en bränsleeffektiv och tyst utombordare konstruerad för familjer. Passar den som uppskattar sjöduglighet och genuin körkänsla och värderar socialt umgänge. Utställare Nimbus Group Monter A19:15

PREMIÄR RYDS 650VI BR

I samarbete med Mannerfelt Design Team har Ryds tagit fram en helt ny BR där design, funktionalitet och goda utrymmen har legat i fokus. Ryds 650VI kommer att tillverkas både som Bowrider och i en Daycruiser variant.

Utställare Ryds båtar Monter A12:26

PREMIÄR ASKELADDEN C70 CRUISER

Nu lanserar Askeladden en ny day- och weekendcruiser som är anpassad till den nordiska marknaden. Nya, snygga Askeladden C70 Cruiser ersätter den tidigare favoriten Askeladden C65 Cruiser.

Utställare Nimbus Group Monter A19:15

ALLT FÖR SJÖN BÅTNYHETER HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 10
T11 WESTLINE 27 HWILA 25 ELECTRIC ALUKIN C 650 CABIN

PREMIÄR CORMATE CHASE 35

Nya Cormate Chase 35 är en högpresterande SUV för vattnet. Med ett helt nyutvecklat Mk2-skrov erbjuder den nya modellen bättre stabilitet och högre effektivitet vilket möjliggör montering av dubbla 565 hk Mercury Racing motorer.

Utställare Marstrand Yachts Monter A18:12

CANDELA C8 DC

Förbered dig på något helt nytt. Candela C8 DC tar dig dit du vill svävande en bra bit ovanför vattenytan. Med en styrning lika distinkt som en racingbil erbjuder den helt nya möjligheter att utöva båtliv. Här färdas du tyst och stilla även över tuffa vatten.

Utställare Candela Technology Monter A10:31

Delta 48 Coupé – snygg, slank och elegant

Nya Delta 48 Coupé vill fånga själva essensen av Delta i en elegant mångsidig och energieffektiv sportkryssare producerad i kolfiber. Generösa däckarrangemang tillåter gäster att njuta av flera exteriöra lounger och solstolar eller söka skydd i en sluten salong med panoramautsikt över 360 grader.

Utställare Delta Powerboats Monter A18:30

Vi är ett sjösäkerhetsföretag med mer än 35 års erfarenhet av att utrusta dig som ska ut på havet! Webbshoppen är fylld med erbjudanden på allt du behöver i sommar!

SJÖSÄKERHET OCH TEKNISKA KLÄDER

VÄLKOMMEN TILL SEAPAX

Butik/Showroom: Rålambshovsleden 42,112 19 Stockholm

Telefon: 08-562 158 70 | E-post: info@seapax.se seapax.se

I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 11
STOLT LEVERANTÖR TILL:
ALLT FÖR SJÖN BÅTNYHETER HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN
Världs-
premiär!

PREMIÄR WINDY 34 ALIZÉ

W34 Alizé är det efterlängtade syskonet till W37 Shamal som lanserades 2020. Stora ansträngningar har gjorts för att optimera designen vad gäller layout, ergonomi och inte minst prestanda. Resultatet är en skarp och tydlig design som väcker habegär.

Utställare Windy Scandinavia Monter A16:20

GREENLINE 39 HYBRID

Greenline 39 Hybrid. erbjuder ett hållbart alternativ med maximal komfort. Solceller och konstant 230v är standard i alla Greenline. Hybridbåtarna finns i storlekar från 33 fot till 58 fot.

Utställare Greeenline Yachts Monter A16:22

X Shore 1 – open eller top, du väljer

X Shore 1 kommer i två versioner, Open eller Top. X Shore 1 är en helt ny båt anpassad för en bredare marknad till ett lägre pris. Den nya båten hämtar DNA från X Shores senaste teknik, hållbara produktion och skandinaviska design. Båten byggs i X Shores egna fabrik i Nyköping.

Utställare X Shore Monter A08:20

SÄLJA BÅTEN?

LÅT BÅTAGENT GÖRA JOBBET.

Vi är 100% båtagenter Båtagent är mäklaren som lägger 100% på varje objekt som är till försäljning.Vi har inga andra åtaganden än att sälja de båtar vihar fått i förtroende att representera.

ALLT FÖR SJÖN BÅTNYHETER HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 12 www.batagent.se
Här finns vi!

VI HAR EFTERFRÅGAN

PÅ KVALITETSBÅTAR!

Efter 51 år i båtbranschen har vi en stor kunddatabas med intressenter som söker alla sorters båtar. Vi tar hand om hela processen från annonsering fram tills att ni har pengarna på kontot! Skulle vi inte lyckas hitta en köpare till er båt, så tar vi inget arvode, alltså finns inget att förlora på att testa.

VARFÖR KNAPE MARIN?

Rikstäckande: Huvudkontor i Göteborg samt representanter i Stockholm, Malmö, Nyköping, Norrköping, Oxelösund, Västerås, Kalmar, Karlstad, Luleå, Simrishamn och Örnsköldsvik.

Kundklientkonto för säker finansiell hantering.

Tillgång till din båt under hela försäljningsperioden alt. lämna båten i vår marina, vi tillhandahåller fullservice.

Vid köp av begagnad båt, kan inbyte diskuteras som dellikvid.

97

REGISTRERAD & INTERNATIONELL BÅTMÄKLARE SE MER PÅ VÅR HEMSIDA: WWW.KNAPEMARIN.SE HUVUDKONTOR 031-69 77 50 ︱ info@knapemarin.se ︱ Hälleflundregatan 12, Västra Frölunda/Göteborg (Fiskebäcks Småbåtsham)
91 14 PÄR JANSSON Båtmäklare, Norrland (Örnsköldsvik) info@knapemarin.se 0703-3146 72 MATS LUNDWAL
Marin Syd
0723-07 25 09
37
CHRIS KJELLBERG
Stockholm
0736-00 44 15 BOSSE KNAPE, VD
Göteborg
0705-29 91 12
PETER ÖGREN Båtmäklare, Göteborg peter@knapemarin.se 0723-29
Båtmäklare, Knape
mats@knapemarin.se
STEPHEN MATHIASON Båtkonsult, Göteborg stephen@knapemarin.se 0733-44
00
Båtmäklare,
chris@knapemarin.se
Båtmäklare ,
bosse@knapemarin.se
GUNNAR BRANGE Båtmäklare, Nyköping/Västerås Norrköping/Oxelösund gunnar@knapemarin.se 0705-34 10 85
KÖP & SÄLJ DIN BÅT VIA OSS!
WERNER NILSSON Båtmäklare, Stockholm werner@knapemarin.se 0761-31 64 VI FINNS ÄVEN I KALMAR, KARLSTAD, LULEÅ OCH SIMRISHAMN! ALLT FÖR SJÖN I STOCKHOLM 9–12/3 SAMT 16–19/3

UPPTÄCKARGLÄDJE RUNT KNUTEN

Roddbåt, kanot, kajak, jolle eller bräda. Valet är ditt. Huvudsaken är att du vågar kasta loss. För runt knuten väntar en unik möjlighet till skärgårdsäventyr och nöjen för så väl vuxna som barn, nybörjare och proffs. Vi spanar in nya, roliga vattenprylar som förenklar för dig att ta steget ut på sjön. TEXT: ANNA SANDGREN

REDAN I DAG tillbringar runt två miljoner svenskar sin fritid på ett eller annat sätt ute till sjöss. Passa på att bli en del av den gemenskapen du också. Steget är kortare än du tror. Ett smart sätt att komma i gång med båtlivet är att börja i en något mindre skala, gå med i en båtpool eller ta del av någon av båtbranschens abonnemangstjänster. Utbudet av mindre jollar, roddbåtar, kajaker och diverse mer sportbetonade vattenfarkoster är enormt. Dessutom satsar båtbranschen stort för att få fler att kasta loss genom nya hjälpmedel och enklare sätt att äga båt. Även mängden utbildningar och olika sätt att ta del av dem växer. Arenor för att utöva båtsport på finns det minst sagt gott om. Räknar vi in alla uddar, öar och vikar har vi i Sverige en strandremsa på hela 8 000 kilometer. Dessutom har vi i vårt land cirka 95 000 farbara sjöar och 1 000 kilometer kanaler. Här tillkommer så klart även alla farvatten utomlands och den rika flora av charterbolag som står till tjänst för att få dig att mönstra på. Det krävs idag inte någon formell utbildning för att njuta av båt- och skärgårdsliv under fritiden. Däremot behöver du ha förarbevis för vattenskoter. Som alltid gäller att ju mer kunskap du har, desto säkrare och säkerligen även roligare båtliv får du. Det är med andra ord klokt att skaffa sig en grundutbildning.

När du vill ha en naturupplevelse och samtidigt få motion, då passar paddling dig. De finns i en rad olika material och prisklasser. Söker du utmaningar kanske en Surfski passar bäst, eller är du ute efter träning kan en ren motionskajak vara det rätta valet. Populärast för den bredare massan är havskajakerna som är mer stabila och även klarar något mer utsatta vatten.

Utbildning är alltid en investering i både din och din familjs säkerhet.

I Allt för sjöns tillbehörshall väntar mängder av ny smart utrustning, praktiska hjälpmedel för att rusta båten och annat mer eller mindre matnyttigt för dig som vill vara redo för båtsommaren. Prata med Allt för sjöns experter och be om vägledning.

Båtlivet är ett härligt sätt att umgås tillsammans på, oavsett om det är för en dag ute på badklipporna med vännerna, en morgonrunda med kajaken, motionsrodd med träningskamraten, eller en semestervecka med familjen.

Surfa med motor

Roligt och samtidigt bra både för kropp och knopp! Tänk dig att surfa fram ljudlöst över vattenytan. Utbudet av elektriska

surfbrädor, så kallade jetsurf-brädor eller fliteboards, har vuxit starkt sedan de lanserades för några år sedan. De motordrivna surfbrädorna finns även med miljöklassad direktinsprutad bensinmotor. Brädor försedda med hydrofoil gör det möjligt att surfa ovanför vattenytan med minimal friktion. Foilen kan användas med många typer av vattensportsbrädor, exempelvis surffoilboards, kite-foilboards och vindsurffoilboards.

Skimboard

Skimboarding har äntligen hittat till Sverige. Något knepig att få grepp om i början, men övning ger som bekant färdighet – och bra mycket glädje på köpet. Du tar helt enkelt din skimboard, springer ut i sjön och kastar dig på brädan för att sedan surfa.

Vindsurfing

Vindsurfing är en härlig sport där vind, vågor och strömmar styr din väg genom vattnet och kombinerar allsidig fysisk träning med naturupplevelser. Framför allt är sporten omväxlande och varje tillfälle unikt utifrån väderförhållande och surfställe. Just variationen och utvecklingsmöjligheterna, det vill säga att öka svårighetsgrad genom att segla i större vågor, mer vind, olika segel och brädor, gör det snudd på omöjligt att tröttna.

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 14 ALLT FÖR SJÖN NÅGOT FÖR ALLA
IQfoil

SUP

SUP (stand up paddle boarding) har snabbt blivit en av världens populäraste vattensporter. Det är lätt att förstå. En SUP passar för de flesta, finns i flera olika utföranden och prisklasser. Dessutom är det både roligt och ger bra motion.

Många har fastnat för den version av SUP:ar som är uppblåsbara, då de är enklare att transportera och numera finns i hög kvalitet, vilket gör dem stabila och lättpaddlade.

Wingsurf

Wingsurf är en relativt ny sport där du använder dig av en vinge som du håller i. Du kan utöver att använda vingen på vatten med en SUP eller hydrofoil, även köra med skridskor på is, snowboard eller skidor på snö.

Vingen, som påminner om ett vindsurfsegel, är byggd som en kite. Lätt att använda och väldigt roligt!

Kitesurfing

En kitesurfare utnyttjar vindens kraft med hjälp av en kite (eller drake) för att kunna surfa på vattnet med en kitebräda. Communityn för kitesurfing i Sverige är stark och välkomnande.

Var inte rädd för att fråga folk på stranden. Alla har varit nybörjare någon gång, och nu är det kanske dags för dig att komma igång.

Roddbåtar

Allt fler upptäcker den klassiska roddbåtens fördelar, både som ett sätt att trimma muskelgrupper och miljösamvetet medhårs. Idag används roddbåten till så mycket mer än att bara ta upp nät, eller ro till närmsta vik. Nu finns nya modeller formade som små spjut, redo att snabbt ge dig skjuts genom vattnet för att tillfredsställa så väl sport-, som motionsoch långfärdsbehov.

Jollesegling

Optimistjolle, 2-krona, Laser, E-jolle, 505… listan kan göras lång på roliga instegs- och fortsättningsjollar. Numera har även utbudet av uppblåsbara seglingsjollar ökat.

Att segla jolle är ett perfekt sätt för så väl barn som äldre att få smak på båtlivet. Du lär dig snabbt att tyda vind och vågor. Ofta går det att hitta begagnade jollar att börja med.

ALLT FÖR SJÖN NÅGOT FÖR ALLA HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 15
FREEWING AIR V3. Hetaste trenden inom vattensport just nu är segling med Vinge. Du kan segla på vatten med en så kallad wingfoilbräda med hydrofoil. Du kan också använda den tillsammans med en SUP.  Dessutom även segla på is och snö med skridskor eller skidor. Priser från cirka 10 000 kr. surfspot.se

ALLT FÖR SJÖN BÅTNYHETER

Nya Arcona 385 fortsätter att upprätthålla Arconas starka arv av innovation och utsökt design. Arcona 385 är en snabb, styv och lätthanterlig prestandacruiser, där de stora skrovfönstren bidrar till att skapa en ljus och elegant interiör.

Utställare Arcona Yachts Monter A03:14

HISSA SEGEL!

Redan seglingsfrälst, eller sugen på att bli? Då har du allt att vinna på att komma till Allt för sjön i år. Här väntar allt från mindre jollar, bekväma familje- och semesterbåtar till snabbseglande kappseglingsracers.

SEGELMAKARNA PÅ PLATS

Nya segel skapar nytt liv i båten oavsett om du semestrar eller kappseglar. På plats träffar du proffsen som kan allt om segel och ger dig tips om trim och segel.

Styrkan med Ocenis 34.1 från Beneteau är att den kan bli precis det du vill att den ska vara. Här väljer du själv vilken typ av köl och rigg som passar för att skapa just den känsla och de fartresurser som du söker. Knivskarp racer eller en välseglande semesterbåt? Valet är ditt.

Utställare Yachtsale Monter A03:13

Till Allt för sjön 2023 kan vi återigen välkomna Pro4u Sail Racing Team, det mest professionella helsvenska projektet inom havskappsegling. Nyblivna mästare i Danska öppna mästerskapen i J/70, oktober 2022 finns de här för att dela med sig av sin kunskap.

Utställare Pro4u Monter A04:05

IQFOIL, NY OS-KLASS 2024

Vill du segla riktigt snabbt utan att lägga ut en förmögenhet skall du spana in nya foilande vindsurfingklassen  IQfoil. Med dessa kan du segla i farter uppåt 25 knop i lätt vind. Utrustningen är förvånansvärt stabil och lätt att lära sig segla jämfört med andra foilande seglingsfarkoster. Utställare SurfSpot Sweden Monter A05:14

DREAM YACHT CHARTER

Dream Yacht charter erbjuder ett stort antal olika lösningar för dig som vill njuta av segling på sydligare breddgrader. Dream Yacht charter erbjuder alltifrån bareboat med eller utan besättning till exklusiva fullt bemannade yacht uthyrningar.

Utställare Dream Yacht Charter Monter A06:19

NY TEKNIK FÖR KLASSISK ANDUNGE

Andungen ritades i Norge på 1940-talet och seglas fortfarande aktivt. Stockholms båtsnickeri har byggt en helt ny Andunge efter gammal ritning. I byggprocessen användes modern 3D-teknik och en femaxlad fräsrobbot – ett unikt arbetssätt för att skapa ett klassiskt hantverk. Utställare Stockholms båtsnickeri Monter A04:07

PREMIÄR OCEANIS 34.1 ARCONA 385 PRO4u SAIL RACING TEAM
HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 16
Foto: Anna Sandgren

KSSS BJUDER PÅ FULLSPÄCKAT 2023

KSSS satsar i år på en större monter än någonsin, fylld med spännande nyheter, aktiviteter och seglingssnack så klart.

– 2023 KOMMER BLI ett fullmatat

KSSS-år. Bland annat är vi med och firar när Stadshuset fyller 100 år, den 16–18 juni. 1923 hölls en stor regatta på Riddarfjärden. I sommar fyller vi åter fjärden med segel. Besökarna kan vänta sig så väl äldre klassiska, som nya moderna format. Vi kommer bland annat att ordna sprintseglingar med J/70 för enbart tjejer och en specialsegling för kvinnliga beslutsfattare, som en kontrast till hur det var för 100 år sedan då seglingssporten dominerades fullständigt av män, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS. I montern kan du få information om Europamästerskapet i 29er, som för första gången i sommar hålls på Baggensfjärden och som är den största rekryteringsklassen för fram-

tida OS, Americas Cup och Ocean Race-seglare.

– KSSS brinner för vattensporter och ett fossilfritt framförande på sjön. Som en del av vårt engagemang har vi en foilande elcykel från Manta5 på plats i montern. Dessutom har besökarna chansen att prova en helt unik seglingssimulator, där det på riktigt känns som om du sitter i en båt och seglar. Tanken är att simulatorn framöver ska användas som ett utbildningsverktyg för seglarskolor, fortsätter Stefan Rahm. Givetvis står även Gotland Runt i fokus. Frågan är om trycket efter pandemin håller i sig även i år och om det är dags att slå nya rekord.

Monter A04:10

SVENSKA KRYSSARKLUBBEN – 100 år av båtglädje!

läger varje år. Klubben utbildar även i sjösäkerhet, arrangerar familjeeskadrar, barnbarnseskadrar och eskadrar utomlands. Till båtglädje hör också att tipsa om härliga färdmål, vilket görs i föreningens app och genom medlemstidningen På Kryss, samt i årsböcker.

Monter A06:22

SVENSKA KRYSSARKLUBBEN (SXK)

bildades 1923 ur en önskan om en förening för män, kvinnor, barn och ungdomar som är på sjön på sin fritid. Ganska snabbt blev Kryssarklubben rikstäckande och föreningen har numera även medlemmar i Norge, Danmark, Finland och Medelhavsregionen. Idag ligger medlemsantalet på 40 000, fördelat över både segeloch motorbåtar, och SXK räknas som världens största båtklubb.

Kryssarklubbens aktiviteter sköts mestadels genom ideellt engagemang, föreningen har 500 funktionärer. Aktiviteterna syftar, precis som vid bildandet för 100 år sedan, till att ge medlemmarna båtglädje och att de ska få ut mer av sitt båtliv. SXK ordnar bland annat en stor barn- och ungdomsverksamhet där omkring 700 barn och ungdomar deltar i seglar-

BÅT GLÄDJE GLÄDJE

HUNDRA ÅR AV BÅTGLÄDJE

I Kryssarklubbens nya jubileumsbok 1923-2023 ”Båtglädje” möter du de kvinnor och män som format klubben till världens största. Du möter deras båtar för segel och motor och hur Kryssarklubben jobbat för ett innehållsrikt och säkert båtliv. Den 18 mars klockan 11.30 kommer författarna till boken, Carina Lernhagen Matz och Erling Matz, till mässan och berättar på scenen i A-hallen. Kom och lyssna på den spännande historien. Det blir föredrag, bilder och musik. Boken hittar du i Kryssarklubbens monter.

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 17
Carina Lernhagen Matz Erling Matz
1923 2023
SVENSKA KRYSSARKLUBBEN
~ BÅTGLÄDJE
100 ÅR
SXK

Kom och besök oss på

ALLT FÖR SJÖN , helgerna 9-12 och 16-19 mars.

Upplev våra produkter på plats.

WWW.VISÄLJERDINBÅT.NU

Välkomna till oss i monter B 06:03

SCENPROGRAM 2023

Välkommen till Marina scenen i A-hallen och ett fullspäckat scenprogram alla mässans dagar.

Olika dagsteman och ett genomgående tema – Östersjön, så ser scenprogrammet ut 2023.

RIVSTART DEN 9 MARS, Kungliga Segel Sällskapet (KSSS) gör sitt populära ”Seglarforum” tillgängligt för mässans alla besökare. Fredagen ligger fokuset på äldre båtar, lördagen den 11 mars är temat Båtliv, det blir inslag med spännande profiler inom båtlivet. Söndagen den 12 mars står segling som sport i centrum, bland annat kommer SM-finalen i e-båtssegling att avgöras på plats.

Den 16 mars kommer hela programmet handla om Östersjön, dels om de fantastiska upplevelser som Östersjön bjuder på, dels om de utmaningar som ligger framför oss. Den 17 mars blir de Stora Äventyrens dag, med bland annat Sven Yrvind.

Lördagen den 18 mars firar vi en jubilar, Svenska Kryssarklubben fyller 100 år och Allt för sjöns sista dag detta år blickar vi framåt.

Det blir inslag både om nya sätt att köra båt, äga båt och om framtidens skärgårdstrafik.

Segla i underbara Grekland med svensk skeppare

ALLT FÖR SJÖN FÖRELÄSARE HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 19 Hemsida Facebook Instagram Google Reviews
TEMAVECKOR Certifierade instruktörer Yoga | Träning | Vandring | Singelresor | Ensamresande | Grekisk mat & kultur Vill du veta mer? Kontakta Odd Lindahl 070 084 46 72 info@nangilimasailing.se MONTER AG:15 nangilimasailing.se
nu!
500€ / person & vecka
Boka
Fr.
FREDAG 10 MARS – ÄLDRE BÅTAR OCH BÅTLIV SÖNDAG 12 MARS – SEGLING TORSDAG 16 MARS – ÖSTERSJÖN LÖRDAG 11 MARS – BÅTLIV TORSDAG 9 MARS – SEGLING FREDAG 17 MARS – DET STORA ÄVENTYRET LÖRDAG 18 MARS – EN PIGG 100-ÅRING SÖNDAG 19 MARS – FRAMTIDENS BÅTLIV Hela scenprogrammet på alltforsjon.se

SEALINE är tillbaka!

TrulyBoating AB är ny generalagent för Sealine i Sverige och säljer nya båtar med leverans i hela landet.

Besök oss i Monter A17:20

SEALINE C335 – Familjebåten nr 1!

Modern design ger ljus, rymd och elegans. Två kabiner med 4-5 kojer och bäddbar salong. Sidodörr, breda skarndäck, smidiga kapell. 11 x 3,5 meter med singel eller dubbelmontage. Otroligt lättkörd med joystick-styrning. Byggs i Tyskland enligt era preferenser.

Pris från ca 3,8 mkr, visningsbåten ca 5,8 mkr.

RYCK 280 – Stjärnskottet från Tyskland! Lanserades förra hösten och redan är 100 båtar byggda. 9,2 x 2,8 meter med stabila gångegenskaper. Riktig toalett och en rejäl dubbelkoj, dessutom kök och alla bekvämligheter. 40+ knop med 300hk Mercury. Byggs skräddarsydda på beställning.

Pris från 1.375.000 kr, visningsbåten 2.199.000 kr.

TrulyBoating AB - www.trulyboating.se - Tel 0707-38 88 10 Monter A17: 20

upp till. Andelen kvinnor som själva tar kommandot bakom ratt och spak ökar äntligen på riktigt.

7. Ansvar och utbildning

Intresset för nautisk utbildning fortsätter att växa. Förr tränade vi båtbenen redan som småttingar. Idag ser det ofta annorlunda ut. Nya båtentusiaster har tillkommit som saknar tidigare erfarenhet av båtliv. Samtidigt har säkerhetsmedvetandet inom båtlivet ökat och allt fler väljer att utbilda sig teoretiskt och praktiskt.

8. Uppkopplat

Effektiva skrov, smart design, eldrift och en större miljömedvetenhet. Men också en längtan efter äventyr, ett ökat fokus på familjen och ett växande intresse för utbildning och digitalisering. Vi listar 10 båttrender att ha koll på 2023.

1. Hållbart båtliv Medvetandet om de koldioxidavtryck och påverkan på miljön som båtlivet orsakar fortsätter att öka. Det gäller både bland enskilda båtägare och hos branschen i stort. Vi kan förvänta oss mer miljövänliga material i båtkonstruktioner, effektivare framdrivningssystem och en större användning av förnyelsebart bränsle. För att inte tala om vilken potential som segling borde ha med vinden som driver, en aktiv livsstil, känslan av att vara i nuet och närheten till naturen.

består av, var och hur det är tillverkat, samt vilka tekniska egenskaper det har.

4. Eldrift och effektiva skrov

SÄKRARE, SMARTARE OCH GRÖNARE 3.

Förr tillbringade båtägare ofta hela semestern ombord på båten. Numera blir det allt vanligare att vi tar kortare turer med båten, inte bara under semesterveckorna utan även under vår och höst. Allt färre väljer att övernatta i sina båtar.

Nytt i tanken

Andelen förnyelsebart bränsle ökar. Nu erbjuds allt fler varianter av biobränsle i stället för traditionellt fossilt framställd bensin och diesel. Genom att använda biobränsle kan både utsläpp och klimatpåverkan minskas, samtidigt som du fortfarande kan använda din bensin- eller dieselmotor i stället för att byta ut den mot eldrift. Om ett visst drivmedel fungerar för din motor och hur drivmedlet påverkar miljön, beror på vad drivmedlet

De senaste åren har användningen av elektriska framdrivningssystem i båtar tagit fart ordentligt. Nya framsteg inom batteriteknik och elmotordesign i kombination med mer effektiva skrov och utvecklingen inom bärplansteknik snabbar på utvecklingen. Vi kan förvänta oss att se allt fler tillverkare komma med elektriska modeller i olika storlekar, stilar och prisklasser.

5. Mera lek Idag handlar båtlivet om så mycket mer än bara själva transporten. Allt oftare används båten som en möjliggörare för upplevelser och äventyr. Lasta ombord kajaken, ta med dig klätterrepen, SUPbrädan eller joggingskorna. Förena nöje med nytta - båtliv med friluftsliv - och sälla dig till den växande skaran av ”båtäventyrare”. Segling täcker in en stor del av dagens trender och borde ha en stor tillväxtpotential.

6. Familjen i fokus Även om fiske fortfarande är den främsta aktiviteten på en båt, växer sektorn inriktad på familjeaktiviteter starkt. Allt fler yngre barnfamiljer upptäcker båtlivet. Den yngre målgruppen ställer högre krav på teknik och digitala lösningar, något som branschen jobbar hårt för att leva

Modern digital teknik, smarta multifunktionsinstrument och nya integrerade helhetslösningar fortsätter att förenkla båtlivet. Allt fler båtar utrustas med uppkopplade funktioner som gör att de kan kommunicera med andra enheter, såväl ombord som i land. Funktioner som Wi-Fi, GPS-spårning och möjligheten att fjärrstyra exempelvis pumpar eller lampor blir också vanligare.

9. Gemensam sak

Medlemskap i båtpooler fortsätter att vara populärt och utbudet ökar. Nya typer av båtfolk vill hellre lägga tid ute på sjön, än på båtklubben. Allt fler väljer även att hyra båt. Ett smart sätt är att satsa på ett andelssägande eller -hyrande, då har du samma båt under hela säsongen. Det skapar en känsla av att ha en egen båt, men utan allt underhåll.

10. Nya sätt för första steget Fortfarande är motorbåten den dominerande båttypen för att ta steget in i båtlivet, men det blir allt vanligare att en mindre segelbåt eller en egen vattenskoter är fordonet som leder in i båtgemenskapen båtlivet. Fler barnfamiljer och unga väljer att satsa på en segelbåt. Här spelar dels miljömedvetandet in, dels det stora utbudet på begagnade segelbåtar till överkomliga priser. Även de senaste årens stora intresse för båtpooler håller i sig och tjänar som en instegsmöjlighet för den som inte vill äga en egen båt.

2.
ALLT FÖR
BÅTTRENDER HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 21
SJÖN
TEXT: ANNA SANDGREN
Anna Sandgren är journalist, båttestare, läroboksförfattare och utbildare inom båt och vattenskoter. Evoy Axopar

Hitta din egna plats i sommar.

Vi på Flipper Marin, Marine Store och Nimbus Stockholm erbjuder ett av marknadens bredaste utbud av båtar från exklusiva varumärken. Vi ger dig service i toppklass och hjälp att hitta rätt båt som passar dina behov. Välkomna till monter A19:15.

FLIPPER MARIN
PART OF NIMBUS GROUP PART OF NIMBUS GROUP Nimbus Group skapar minnesvärda upplevelser till sjöss för medvetna båtägare genom att designa, tillverka och marknadsföra båtar med starka varumärken. Våra kännetecken är skandinavisk design, hög kvalitet, komfort, säkerhet och miljöfokus. Genom en diversifierad portfölj av varumärken erbjuder vi via vårt återförsäljarnätverk ett brett sortiment av fritidsmotorbåtar till slutkund. I www.nimbusgroup.se I
44 240 www.flippermarin.se
www.marinestore.se
www.nimbusstockholm.se
Flipper Marin Täby 08 - 544
Marine Store Bergshamra, Norrtälje & Nynäshamn 08 - 480 018 00
Nimbus Lidingö 08 - 584 905 70
Nimbus Saltsjö-Duvnäs 08 - 716 60 60

SNART DAGS ATT KASTA LOSS!

LÅT EXPERTERNA FÖRSÄKRA DIN BÅT. LÄS MER OCH FÖRSÄKRA DIN BÅT ALANDIA.SE Tävla och vinn biljetter till båtmässan! Vi lottar ut 10 stycken biljetter till båtmässan Allt för sjön i Stockholm. ALANDIA.SE/BILJETT

KÖPGUIDE: HIT TA RÄTT MOTORBÅT

Dags att köpa motorbåt? Osäker på vilken modell du ska välja? Styrpulpet, hardtop, daycruiser eller kanske en walkaround? Inombordare eller utombordare? Och vilket material, plast, aluminium, gummi eller trä? Vi hjälper dig att navigera i det stora utbudet.

Skrovtyp

Prioriterar du fart? Då kan det vara värt att satsa på en planande motorbåt. Tänk på att fart kostar bränsle, framför allt när du ska passera planingströskeln. Vet du med dig att du föredrar att köra i fart runt 10-15 knop (en fart som får den planande båten att sätta sig på aktern med fören pekandes uppåt och bränslemätaren att gå i spinn), ska du hellre satsa på en deplacementbåt. En enkel tumregel för en deplacerande båt är att den gör lika många knop som båten är lång. En deplacementbåt, så som till exempel en snipa, drar lite bränsle - så länge du kör långsamt. Ett alternativ för dig som vill åka lite snabbare är en halvplanande båt. Det är en båttyp som knappast kan kallas bränsleeffektiv, men som ofta bjuder på en bra mix av boendekomfort och som går snabbare än deplacementfart. Bärplansbåtar börjar bli alltmer populära, framförallt i kombination med eldrift. Utmärkande är att de svävar med hela skrovet ovanför vågorna, viket ger en behaglig, bränslesnål färd, även i relativt höga hastigheter. Dessutom lämnar båten inga svall.

Materialval

Sedan återstår valet mellan plast, aluminium, trä, gummi eller en hybrid. Generellt

Tänk efter före!

Inköpet av själva båten är en sak, men tänk på att det tillkommer kringkostnader, så som hyra av båtplats, vinterförvaring, utrustning, försäkring, ungefärlig bränslekostnad

m.m. Se till att du har koll på kostnaderna så slipper du förhoppningsvis obehagliga överraskningar.

är båtar i aluminium mer oömma och tåligare, men också dyrare än de i plast. En mindre gummibåt har fördelarna att den väger lite och är enkel att blåsa upp. En typisk hybridbåt är RIB:en, med ett skrov i plast eller aluminium och gummituber på sidorna. En låg tyngdpunkt gör att båten inte pendlar så mycket i sidled, samtidigt som tuberna hjälper till att stabilisera gången och även skjuter undan rykvatten. Tänk på att välja tuber av god kvalitet. Du får vad du betalar för. Trä är vackert, men kräver en hel del kärlek för att hållas i skick.

Inombordare eller utombordare Fördelarna med utombordaren är dels att den har ett bra mycket bättre vikt/ effektförhållande än inombordaren, dels är praktisk på grunt vatten då den kan fällas upp helt, men också för att den sparar plats ombord (eftersom den sitter på akterspegeln och inte inne i båten som en inombordare). Fördelarna med inombordaren är bland annat att de är svårare att stjäla, är billigare att försäkra än en utombordare och ofta går bra mycket renare och härmed även bränslesnålare än en utombordare. En dieselinombordare drar så klart betydligt mindre än dubbla utombordare, för att inte tala om elbåtarna som kommer på allt bredare front.

Olika typer av motorbåtar i mellanklassen

STYRPULPET/BOWRIDER. Styrpulpetaren är en öppen dagtursbåt med en pulpet mitt på, eller placerad ut mot endera sidan. De finns även med dubbelpulpeter och kan förses med en dörr mellan. Det ger ett bättre skydd för alla i akterbrunnen. Styrpulpetaren är oftast försedd med utombordare.

Användningsområden kan vara som transportbåt mellan stugan på ön och fastlandet, eller som fiske- och familjebadbåt. En äkta arbetshäst för dig som fraktar folk, prylar och byggmaterial. Fungerar också utmärkt som instegsbåt för dig som är relativt ny in i båtlivet. De flesta styrpulpetbåtar är under sex meter och gör sig bäst i hyffsat skyddade vatten.

HARDTOP/KABINBÅT (HT) är en öppen båt med en främre del täckt av ett tak och en bakre del som kan täckas med ett kapell. Den passar såväl för solsken, som för hastigt anländande regnskurar. Modellen är ett smart alternativ för dig som åker båt tidiga vårar och sena höstar. Rent allmänt brukar en HT anses vara mer praktisk än vacker, men dess mångsidighet kan ingen ta ifrån den. Vissa modeller erbjuder till och med en hyfsad boendekomfort för någon enstaka natt. Den passar lika bra som för vattensporter, en dagstur till badberget, transporter och för enkla weekendövernattningar. En stor del av det som gäller för en HT passar också in på kabinbåten, som har blivit populär under de senaste fem åren.

DAYCRUISER (DC) har generellt ett djupt V-skrov och betraktas ofta som havets sportiga cabriolet eller ”raggarbil”. Sittbrunnen är stor och öppen, under fördäck väntar en ruff. På plussidan står coolhetsfaktorn, körglädjen och de många användningsområdena. Den bjuder på bra sovutrymmen, hög komfort och är ofta utrustad med både ett litet pentry och toalett. Däremot får du räkna med att lägga ner en hel del tid åt att knäppa kapell. Du kör ute i det fria och det kan bli blåsigt för passagerarna i aktersoffan när motorn får gå fullt. Daycruisern är en amerikansk företeelse med rötter i 1960-talet.

WALKAROUND (WA) brukar ha en längd på mellan fem och åtta meter. WA:n, som även den har amerikanska rötter, kan sägas vara ett mellanting mellan en styrpulpetbåt och en daycruiser. Den har en väl tilltagen styrpulpet mitt på båten, ibland stor nog att rymma en ruff. Motorn kan vara en inombordare, men det är lika vanligt med utombordare. Modellen är praktisk med stora utvändiga ytor, dock på bekostnad av platsen under tak. Passar dig som är fintväderoptimist och soldyrkare. Däremot sitter passagerarna ganska utsatta för vädret och vindens nycker. WA:n är praktisk, säker att röra sig ombord på och är lätt att lasta i och ur prylar.

25
ALLT FÖR SJÖN BÅTGLÄDJE
Arronet 24,5 Surprise H TEXT: ANNA SANDGREN Flipper 650 DC
HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS
Uttern T59

på Högböte, skärgårdens trevligaste jobb.

Ett unikt arbetstillfälle för rätt personer, under sommarhalvåret på Högböte utanför Möja. Vi har tidigare haft två boende par halva säsongen vardera. Nu öppnar vi upp andra sätt att sköta arbetet. Par är naturligtvis fortfarande välkomna men även vänner, arbetskamrater eller ytterligare alternativ för de som har en bra lösning.

Det som är viktigt är att ni kan serva anläggning, medlemmar och gäster. Ansvaret omfattar även rollen som hamnkapten, vilket kräver erfarenhet av säker förtöjning och förmåga att upprätthålla regler på ett tydligt men trevligt sätt. Bostad ingår för tillsyningspersonerna. Arbetet på Högböte startar i slutet av april och slutar i mitten av oktober.

För rätt personer är det ett fantastiskt jobb, missa inte chansen. Kontakta oss snarast för mer information:

Generalsekreterare Pelle Larsson

E-post: kansli@kmk.se • Telefon: 08-661 23 03

Tillsyningsteam
Kungl. Motorbåt Klubben

CLASSIC BOAT SHOW

– en mötesplats för entusiaster

Classic Boat Show är ett av de mest älskade återkommande inslagen under Allt för sjön. Inte konstigt. För vem fascineras inte av blänkande vällackade fribord, tjärdoft och vackra linjer. Lägg därtill alla spännande historier och öden som du kan ta del av.

– IDÉN ATT STÄLLA UT klassiska båtar uppkom för några decennier sedan då marknaden kollapsade och utställarnas bokningar inte blev som förväntat. Dåvarande mässgeneralen löste situationen med att ställa ut klassiker. På den vägen har det varit, berättar Pierre Dunbar som tillsammans med Gunnar Carlsson ansvarat för de senaste 12 årens Classic Boat Show.

Tillsammans har de minst sagt gjort

. Classic Boat Show är idag världens största utställning av klassiska båtar.

ett storartat arbete. Classic Boat Show är idag världens största utställning av klassiska båtar. Varje år pågår alltid en specialutställning, eller ett tema. I år är det dels kanotens historia, dels en stor utställning från MYS. Kanoterna visas i samarbete med Sjöhistoriska museet, som kommer att ställa ut delar av sina samlingar. MYS, som egentligen hade sitt 50-årsjubiluem förra året, är en av jubilarerna som satsar stort under Classic Boat Show.

Föreningen är på plats med hela tolv vackra medlemsbåtar. Dessutom har du som besökare chans att ta del av MYS unika digitala arkiv. Det innehåller hela 598 båtar som är och har varit registrerade i MYS. Arkivet är en unik källa att ösa kunskap och inspiration ur.

– Varje båt bär på en berättelse och det är dessa vi vill lagra i Mysarkivet. Vi kommer också att berätta om vårt ”Båtvårdslägret”, som vi hade i Gamleby under förra sommaren och det som vi kommer att ha i Karlskrona nu i sommar. Under mässan kommer vi visa Skum, MYS:s projektbåt och den båt som lägerdeltagarna jobbade med förra sommaren, säger Gunnar Haglund, ordförande för MYS.

Andra jubilarer är självaste Allt för sjön, som firar 101 år, SSKF firar 50 år, det gör även Veteranbåtsföreningen. Dessutom fyller även tidningen Veteranbåten 40 år.

Den som njuter av vackra segelbåtar har här chansen att spana in fyra olika klassiker. Flottans män kommer med en tiohuggare och Träbåtbyggarnas Riksorganisation ställer ut två båtar, som kommer att renoveras av båtbyggare från bland annat Skeppsholmens Folkhögskola och Annells båtbyggeri.

– Dessutom ställer Riva ut tre klenoder, där en av landets finaste Aquarama visas upp. Hela 23 utställare finns på plats och kan ge tips om det mesta inom den levande flytande båtkulturen, avslutar Pierre Dunbar.

ALLT FÖR SJÖN CBS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 27
TEXT: ANNA SANDGREN Foto: Pierre Dunbar

Om du letar efter “the ONE” som:

håller din båt ren besparar dig målningsarbete hjälper dig att spara pengar ger lägre bränsleförbrukning inte skadar mijön

Silic One är The ONE.

Vår bästa båtbottenfärg.

10 år av nöjda Silic One båtägare. Tack för förtroendet.

hempelyacht.se

Plats: B01:30

SMARTA SÄTT ATT NJUTA AV BÅTLIVET

Idag finns det fler möjligheter än någonsin att kasta loss. Du behöver inte äga en egen båt för att kunna njuta av skärgårdslivet. Gå med i en båtpool, dela med en vän, chartra eller hyr båt vid behov.

MEDLEM I BÅTPOOL. Utbudet av olika båtpooler har ökat starkt de senaste åren. Konceptet går ut på att du betalar en fast månadskostnad för att få tillgång till en eller flera olika båtmodeller. Hur mycket du får betala varierar mellan företagen och de typer av båtar som erbjuds, samt hur ofta du väljer att få tillgång till båten. För att få bli medlem kan det ställas krav på att du som lägst har ett förarbevis för fritidsbåt. Vissa av båtpoolerna erbjuder kostnadsfritt en kortare introduktionsutbildning. Medlemskap i en båtpool är ett smart alternativ för dig som vill ha ett smidigt båtliv, utan att behöva ta eget ansvar för skötsel, förvaring och båtplats. Dessutom slipper du den stora investering som ett båtköp ofta innebär.

Hyra eller chartra

För dig som vill ut på sjön en eller ett par gånger per år, eller är ny in i båtlivet, kan det vara praktiskt och enkelt att hyra en båt. Dels kan du förvänta dig att allt på båten fungerar, dels slipper du arbetet med underhåll, båtplats m.m. Dessutom riskerar du inte att binda upp dig till en

För dig som vill ut på sjön en eller ett par gånger per år, eller är ny in i båtlivet, kan det vara praktiskt och enkelt att hyra en båt. Dels kan du förvänta dig att allt på båten fungerar, dels slipper du arbetet med underhåll, båtplats m.m.

”stor investering. Däremot får du räkna med att det kostar en slant och att det tar lite tid innan du lär känna båten. Är du ny på sjön kan det vara klokt att hyra in en skeppare beroende på båtens storlek, eller se till att gå en utbildning innan.

båt. Vet du med dig att du kommer att använda båten ofta – och har finansieringen klar, en väntande båtplats och tid för skötsel – är förmodligen det bästa alternativet att äga en egen båt. Nackdelen är att du behöver stå för alla kostnader själv. De största utgiftsposterna för egen båt brukar vara sommarplats, vinterplats, underhåll, värdeminskning och försäkring. En del av dessa kostnader kan du sänka, genom att göra jobb själv och genom att jämföra olika priser på så väl förbrukningsvaror som försäkring.

Äga tillsammans

Att äga båt tillsammans med andra är ett smart alternativ, förutsatt att ni som delägare redan från början gör klart vilka regler som gäller. Ni delar på kostnaderna och på arbetet med att sköta båten. Tänk på att anpassa ägarantalet till hur ofta du vill ha tillgång till båten. Upprätta även ett tydligt kontrakt för bland annat finansiering och arbetsfördelning, samt regler om någon vill hoppa av. I dag erbjuder dessutom en del båtåterförsäljare olika former av samägarkoncept. Då brukar även fullservice av båten ingå.

Egen båt Det dominerande sättet att kasta loss på är fortfarande att göra det med egenägd

TIPS SOM SPARAR PENGAR

Tag reda på fakta. Prata med experter, båtvänner och återförsäljare. Samla på dig information, fråga och be om tips. Fundera över hur ditt båtbehov ser ut. Anpassa båtköpet efter plånboken – inte efter drömmarna.

Gå med i en båtklubb. Förutom att du har möjlighet att få tips från andra båtägare har du också möjlighet att ta del av klubbgemenskapen. Dessutom är kostnaden för att ha båten förvarad på en båtklubb lägre än att ha den på en professionell marina. Tänk på att ställa dig i kö i tid, många klubbar har väntelistor.

Gör jobbet själv. Genom att själv rusta och ta hand om din båt kan du spara tusenlappar. Dessutom lär du känna din båt bättre. Bjud in familj/ vänner att hjälpa till, så får du kanske också nya gastar med under sommarens båtäventyr.

Satsa på trailerbart. Genom att ha båten på trailer kan du både spara pengar som du annars hade fått betala för bryggplats och dessutom ha chansen att enkelt traila båten till nya farvatten.

Köp begagnat. Nya båtar tappar snabbare i värde än begagnade båtar. Dessutom får du ofta en hel del extrautrustning med på köpet.

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY ANNONS 29 ALLT FÖR SJÖN BÅTLIV
5
Monter A14:20 - VallenMarin - AlltFörSjön
ANNONS 30 UTSTÄLLARE UTSTÄLLARE UTSTÄLLARE UTSTÄLLARE MONTER ABC Seglarskola & Båtskola A04:09 Adventure Boats A15:23 Agapi Boat Club A09:11 Air Head Miljötoaletter B04:30 Aktiebolaget Impeller Sverige B05:29 Alandia Försäkring A14:03 Albatross Sportswear B06:20 Alucat Catamarans Ltd A16:10 AluCraft/Nordwallmarin A12:30 Alutrack A15:01 Anchormatic AB B02:25 Arcona Yachts AB A03:14 Andunge A04:07 Arronet/Marinmäklarna A17:10 Atlantica Båtförsäkring A09:04 Aurora IglooBoat A06:14 Azimut Yachts/ Marinmäklarna A17:02 Baltic B01:18 Basturökeriet BG:29 Bella Zero A19:13 Betongbryggorna.se B08:14 Biltema Sweden B06:18 Black Cat Boards AB A05:12 Bowter AB A10:22 Briggen Tre Kronor B11:26 Brixham Books AG:11 Broberg Sweden AB B05:16
Gårdsmejeri BG:11 Buckards Båtar B06:31 Bålsta Släpet B09:11 Båtagent Sverige A08:19 Båtgiganten A15:11
Riksförbundet B11:21
B01:36
Security Systems B06:32 CallMeCaptain B08:21 Camarda F&H AB BG:10 Campagnes de France BG:21 Candela Technology AB A10:31 Captains B04:26 CK Marine A11:30 Cleanboat Sverige A14:05 CleanWater AG:18 Club Riva Sverige B11:24 Comstedt B04:12 Coronet Yacht Club B13:14 CraftCart Company A07:10 Crom Marine B01:24 Dahl Naval A19:30 Delta Powerboats A18:30 Det Goda Från Italien i Sverige BG:01 Diesel Power A06:02 Dometic Scandinavia AB B04:21 Don’t Spill UF B08:27 Dream Yacht Charter A06:19 Drive-in Boatwash A08:13 East Baltic Coast B07:07 Electrosurf A05:10 Elvene - Solar electrical boats A07:13 ePropulsion A10:20 Eriksson Marine Scandinavia AG:23 Erlandsons Brygga AB B02:16, B02:20, B02:26 EssMarin A14:15 Euro-Park BG:30 Expedition Rädda Östersjön A13:32 Finlands skärgård AG:19 Fjordklubben B11:13 Flexiteek International B02:05 Frigus B02:27 Fugu Powerboats AB A15:02 Furuno Sverige B01:08 Fusion B03:10 Fyrverket B07:13 Föreningen s/s Blidösund B11:18 Föreningen Skärgårdsmuseet B12:10 Gaff Yacht Society B11:20 Galeon Yachts A17:30 Garmin B03:16 Glacier Yachts A18:10 goElectric The E-boat Expert A10:33 GoMarina A10:22 Goodbye To Muck & Weeds S.L. AG:29 Grandezza A16:12 GreatWhite of Sweden A13:20 Green Marine Båtlyftar A08:03 Greenline Yachts A16:22 Gregers Båtförmedling AG:35 Groth Fyrö Racing B10:09 Gunnar Olssons Foto B05:30 Hamnen.se EH:07 Hansen Marine A11:03 happyyachting.com B04:11 Hempel (Sweden) AB B01:30 Herlin-sällskapet B11:12 Hjertmans Sweden AB B04:19 HL-Marine A14:21 Hwila25 A08:10 Hydropool Sverige B07:29 Hyrbat.se A07:14 Hälsoinsikt BG:03 International Färg B03:26 J2Lyft A10:04 Jaktar A14:13 Jan Afzelius/Skeppskonst AG:28 Johannes Ekfeldt BG:05 Jungfrukusten AG:07 Järnbröderna/Ironboats/Highfield A11:20 Kalmar Produktutveckling B05:18 Kampetorp Marin & Fritid A15:10 Kamratföreningen Flottans Män B11:12 Karlbergs Marin AG:10 Keps-Kungen B03:30 Klippfast B04:30 Klubb Maritim B14:01 Knape Marin AB AG:04 Krona Varv B02:01 KSSS A04:10 Kungliga Motorbåt Klubben B01:09 Kustbevakningen A14:25 L.I.M.E Power B03:33 Liros Skandinavia B04:11 Losttoys Yachts A16:02 Lowrance/ Simrad/ B&G/ C-MAP B03:20 Lundh Sails A05:25 Malco B08:30 Manta5 A06:09 Mantaray Hydrofoil craft A09:07 Marina Läroverket B02:02 Marindepån i Stockholm AB A11:10 Marinkraft AB AG:12 Marino AG:36 Marstrand Yachts A18:12 Martec International B05:10 Mastervolt Sweden AB B01:20 MB Grand Skandinavia AG:20 M-båtsförbundet B11:10 Melker of Sweden A07:25 Midmarine A12:20 Mobline.se B01:01 Moorsafe/Roslagens Marincenter AB B06:27 Motor Yacht Society B09:26, B10:20 Mygind Design B06:14 Stockholm Pool & Spa AB B08:36 Stockholmkajak A07:17 Stockholms Mattlangett AB B02:28 Stockholms OK jolle fleet A04:06 Subtech Sports AG:16B Sunstream Boatlifts Nordic A09:08 Surfspot Sweden A05:14 Sveilis Design AB B07:21 Svemo B09:10, B09:20 Svenska Båtunionen A06:21 Svenska Folkbåtsförbundet A03:16 Svenska Fyrsällskapet B11:18 Svenska Kryssarklubben A06:22 Svenska Pontonhamnar B08:18 Svenska Skärgårdskryssareförbundet B11:19 Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförening (SYR) A09:06 Sveriges Ångbåtsförening SÅF B12:26 Swebad B08:29 Sweboat - Båtbranschens Riksförbund AG:01 Swedbank A13:02 Swede Charter Travel AB AG:16 Sweden Boat Racing Club B10:08 SwedMotor AB A06:02 Sällskapet Roland Svenssons Vänner B12:10 Targa/Botnia Marina A16:30 Thermoprodukter B04:20 Tidningen Skärgården AG:09 Tinn-Silver Boats A15:21 TK Trailer B09:12 Top Marine Sverige B06:24, B06:26 Trans-Auto A12:06 Transportstyrelsen A13:34 Tree Top Flytbryggor B07:12 Träbåtbyggarnas Riksorganisation B12:20 UK Sailmakers A05:23 UMS Boats A12:22 Ungdomarnas Båtbygge A04:04 Ursuit Oy B02:13 Utö Bageri BG:20 Vaccinationsgruppen B04:34 Vallen Marin A14:20 Verendus System AG:14 Versadock B07:11 Veteranbåtsföreningen B14:02 Vindö Yacht Club B10:10 Volkswagen Stockholm EH:05 VÅG -Take a Wave A07:16, A07:28 Värmdö Motorteknik AB AG:41 Västervik - skärgårdstaden i Småland A10:22 We Trade Marine B08:02 Westcoast B06:10 Westline Boats A18:20 Weststream A14:22 Winchmatic Sales AB B03:31 Windy Scandinavia A16:20 XL Marin A14:10 XShore A08:20, AG:39 Xtorm B03:28 X-Yachts A04:20 Yachting Sweden AB B02:12 Yachtsale/Beneteau A03:12, A03:13, A06:10 Yollina AB B02:29 Östersjökompaniet AB B07:18 MONTER MONTER MONTER Mälarbåtar A10:10 Nangilima Sailing AG:15 Naturkällan Vattenfallet B02:40 Nautec AB B06:12 Nautilus Boat Club A08:16 Navinordic B01:30 Neptunkryssarförbundet B11:10 Nimbus Group A19:15 Nobless Marin AB A14:12 Nordic Boat Security AB B04:28 Nordic Caretta Pontonbåtar Sverige A13:14 Nordic Gensets & Motor AB/ Steyr Motors A10:02 North Sails A04:16 Oceanseglingsklubben AG:31 Odelco/Marinplus B05:24 Oliver GBG AB BG:12 OneSails A04:22 outl1.se B06:29 Outlife Scandinavia/Kajaksidan A06:20 OXO Optik B02:19 OxyG B06:30 Pantaenius A07:02 Poker Run Smedjebacken AG:41 Polboat.se A10:20 PolyRopes B05:20 Pontech Marina B08:18 QSS, Quinnliga Segelsällskapet A04:02 Raymarine B04:18 RIVO Sp.z o.o. A13:10 Rolser BG:09 Rotary distrikt 2370 A13:30 Row Generation A06:16 RTC Båtkontakten AG:06 Ryck/Sealine - TrulyBoating AB A17:20 Ryds Båtar A12:26 Sableline Sweden B06:28 Safetygruppen & Navigationsgruppen B02:12 Saga Boats/ Carlanders Båtvarv A17:12 Sail Racing Team Pro4u A04:05 Sail Yacht Society B11:11 Sailstar B02:21 SamDesign AG:33 SARj A16:11 Scanmarine DK Aps B01:02 Scottish House B07:14 Sea Avenue Marstrand B06:04 Seapax B01:14 SeaSea/Båtaccenten B04:21 SGA Trading B01:26 Shipcontroller B01:28 Silverwood Chemicals B06:02 Sjö&Hav Outdoor care BG:19 Sjöboden Jollesport A05:18 Sjöfartsverket B05:01 Sjöhistoriska Museet/ Maritime Museum B12:15 Sjönära Fastighetsmäklare B09:13 Sjöräddningssällskapet, SSRS A14:30 Sjösportskolan, Swedish Maritime Academy B02:11 Sjövärnskåren BG:39 Skeppsholmen Sotheby's International Realty AG:35 Skipperi A07:20 Skärgårdshandlarna BG:17 Skärgårdsradion EH:06 Sleipner AB B05:28 Stiftelsen Skärgårdsbåten B13:15 Stockholm Boats A15:12 Stockholm Marin AG:27 Utställarlistorna sammanställdes 20 feb. 2023.
HELA
DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY
Bränna
Båthistoriska
Båtsystem
C

DEN PERFEKTA STARTEN PÅ FISKESÄSONGEN!

• Specialfisketorget med filmer, föreläsningar och workshops

• Se Fly vs Jerk-finalen – Live på mässan

• Fiskekändisarna från TV

• Europas största mobila akvarium

• Ungdomsgata – Betesbyggare och Youtubare

• Isfisketorg och Metetorg

• Betesbyggargata och Spöbyggargata

• Coola båtar, kanoter och vildmarksutrustning

• Spännande föreläsningar

• Spinnfiskebana, dragbassänger och kastbanor

• Edgeflyfishing Competition 2023 – tre grenar

• Flugbindare från världseliten

• Kajakfisketorg – fiskekajaker och smarta tillbehör

• Fiskeskola för barn, 7-12 år

• Träffa kända kastprofiler, se deras kastuppvisningar och lär dig nya tekniker

• Testa nyheter från våra ledande flugfiskeföretag

• Flugfiskekurser för nybörjare

• Hantverksgata – med fiskekonservatorer, hantverk i trä, knivmakare, håvar mm och mycket mer!

• Härliga fiskedestinationer i Sverige och världen

• De 150 första barnen på söndagen får ett haspelspö

• De 150 första vuxna på söndagen får 3 nummers prenumeration på Fiskejournalen

• Resmål & Guide-torg

• Tävlingsmete • Fisketeam-torg

16-19 mars 2023 på Stockholmsmässan

KOM OCH SE SÄSONGENS NYHETER!
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev – vi lottar ut 25 st fribiljetter www.sportfiskemassan.se
SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE SPORTFISK E AKADEMIN FORSHAG A fa
Samarbetspartners

NAVIGATE WITH CONFIDENCE

AXIOM 2 PRO S

ONE TOUCH HYBRID CONTROL

Axiom 2 Pro kombinerar en sjökortsplotter, sonar, radar, autopilot och videovisning i en ända kraftfull navigationsskärm. Du kan enkelt planera och tryggt ge dig ut på din nästa resa tack vara HybridTouchTM - en lättmanövrerad pekskärm och en knappsats för full kontroll i alla förhållanden. Axiom 2 Pro S har en inbyggd högfrekvent CHIRP sonar, den perfekta lösningen för en pålitlig djupmätning.

För mer information, besök raymarine.se

Besök oss på Allt För Sjön

Monter B04:18

NEW
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.