THE YARN

Page 1

SPRING SUMMER 2019

THE

YA R N

BY ATELIER NOTERMAN

ISSU E 01


by

Dat de kleren wel degelijk de man maken, daar zijn we bij Atelier Noterman heilig van overtuigd. Al bijna acht jaar staan wij voor kwaliteit, uitgekiende ontwerpen en een perfecte pasvorm. Met dit magazine willen we echter niet alleen tonen waar we goed in zijn. We willen tonen wat ons inspireert, waar wij warm van worden en wat ons dag na dag de drive geeft om de mooiste collecties te creĂŤren.


THE YA R N ISSU E 01


index

T H E YA R N

14 STUFF WE LOVE Een selectie van hot stuff uit de rijke wereld van lifestyle.

30

POWER DRESSING 2019 True style never goes out of fashion. Hoe kan je trouw blijven aan je eigen stijl, maar toch on-trend gekleed gaan?

42 16 6 SS19 It takes a lot to know a man.

DENIM AS A WORK OF ART Kunstenaar Ian Berry maakt fotorealistische kunst met denim.

MET DE HAND GEMAAKT Vier mannen, drie stielen. Over handwerk, experimenteren en opboksen tegen grote bonzen.


T H E YA R N

48

MUST VISITS

52

Een greep uit de vele culturele hotspots die België rijk is.

DOKTER DENIM Met deze tips spaar je zowel je jeans als het milieu.

64 WHO MAKES YOUR TROUSERS

56 50 THE DETAILS ARE NOT THE DETAILS Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

THE PERFECT FIT Of het nu de nomad, de sportieveling of de artiest in ons naar boven haalt, bij Atelier Noterman maken we broeken voor elke man.

I S SU E 01

Een blik achter de schermen van de ateliers in Portugal.S/S 19


S/S 19

8


Een collectie geïnspireerd door eindeloze woestijnlandschappen. Een metafoor voor vrijheid. Vrijheid om je stijl uit te zoeken, te definiëren en je eigen te maken. De verschillende lijnen in de collectie spreken niet één type man aan. Want je kleedt je toch zoals je je voelt? En dat is elke dag anders.

IT TAKES A LOT TO KNOW A MAN

9


The details are not the details. Al drie generaties lang maken wij broeken met oog voor detail, respect voor traditie en het vakmanschap dat we erfden van onze grootouders. Het resultaat zijn broeken met een tailored look, een perfecte pasvorm en details die eruit springen.

10


11

FIT FOR PERFECTION
S T UF F W E L O V E Geheimzinnige gin Hendrick’s Gin ruilt de vertrouwde komkommeren rozeninfusies in voor essences van kinine, alsem en blauwe lotus. Klinkt dit je wat vreemd in de oren? Niet geheel onbegrijpelijk voor “een gin die uit een parallel universum lijkt te komen”, dixit meester-distilleerder Lesley Gracie. De nieuwe Orbium-gin verrast mens én smaakpapil met nuances van bloemen en bitter, maar wordt voorlopig uitsluitend geserveerd in volgende bars: Bar Burbure, Dogma, Plantage, Cocktails at Nine, Life is Beautiful, Pharmacie Anglaise, The Cobbler, Sofie’s Living Room, Volga, Lady Jane en Octans.

Op de buienradar Een bank vooruit

Gespot: lichtgewicht regenjas met

De stadsbank heruitgevonden. Of hoe Jef De

buienradar, en ook nog een pak functioneler.

Brabander en Kathleen Opdenacker - ofte

Rains, een Deens merk dat lanceerde met

nortstudio – de ziel van een stad in opbouw in

één enkele poncho, bundelt functie en

een modulaire designbank goten. Urban Shapes

fashion in waterproof regenjassen, tassen en

verwondert met zijn industriële, doch speelse

accessoires. Dit waterdichte, unisex exemplaar

look. Een stalen raster rijgt drie primaire vormen

in foggy white demonstreert de cleane

aan elkaar, maar laat tegelijkertijd ruimte voor

esthetiek die Rains evenzeer ontleende aan

verschillende composities. Een esthetische

het Hoge Noorden.

Scandinavische roots. Betrouwbaarder dan de

asset voor de openbare ruimte in de stad, aldus het duo van nortstudio.

Beschikbaar op rains.com 120 euro

Meer info op nortstudio.be

Juweel op de neus Dat de juiste bril een outfit af kan maken, daar zijn we al langer over uit. Maar wat als je je gading niet vindt tussen de gekende brillenmerken, en iets wil dat echt uniek is? Dan schaf je je dit handgemaakte exemplaar aan. Deze bril is gemaakt uit hoorn van de zwarte waterbuffel uit India. Een nobel en natuurlijk materiaal. De streepjes in 950 puur zilver zorgen voor een mooi contrast. De prijs is niet mis, maar je ogen zijn het waard! lunetierludovic.be - 1850 euro

14


S T UF F W E L O V E Sokken met een streepje voor Enkele jaren terug nog hardnekkig geweerd, anno 2019 andermaal nadrukkelijk aanwezig onder menig broekspijp. Witte sokken, het mag weer. Sterker nog, underwear label Escuyer zet volop in op de retour van de sok. Met kwalitatieve basics, een strak design, de occasionele kleurinjectie en een abonnement dat je om de drie, vier of zes maanden voorziet van een vers paar sokken. Het Brusselse merk hoopt daarmee op een streepje voor bij de ondernemende, maar drukbezette man die zijn tijd liever niet in een winkel doorbrengt. Vanaf 19 euro op escuyer.com

Mirror Mirror Omdat interieurarchitecten Julie en Henri nooit de juiste spiegels vonden voor hun projecten, besloten ze zelf een merk uit de grond te stampen. Illus staat voor everyday minimal objects. Te beginnen met spiegels, maar al snel wil het duo uitbreiden met andere objecten. De stijl is minimalistisch, puur en weldoordacht. Bovendien zijn de spiegels verkrijgbaar in wit, zwart, messing of zilver. Nu nog kiezen. illus-object.com

Aanstekelijke designlamp

Schommelen voor volwassenen

In tegenstelling tot zijn inspiratiebron mag

Vergeet yoga. Iedereen aan de schommel.

je deze lamp wel degelijk binnen aansteken.

Volwassenen inclusief. Copain mikt hoog met Tjur

Vloerlamp Bastos is de nieuwste creatie van

m/w solo, een gestroomlijnde schommel voor

ontwerper Dries Otten. Een ondubbelzinnige,

koter en groter. Dit outdooritem spoort je aan om

zij het ietwat uitvergrote versie – van zo’n 105

je – al slingerend - los te maken van werk, klusjes

cm hoog – van een sigaret in lampvorm. En dat

of huiswerk. Een filosofie die het West-Vlaamse

in de typische aanstekelijke, kleurrijke stijl van

designcollectief aanvult met een focus op duur-

de Antwerpse furniture designer.

zaamheid en lokale productie. Tjur m solo en Tjur w solo zijn beschikbaar als een- of tweezitter,

Te bestellen via dries@driesotten.be

integraal in metaal of in combinatie met hout.

472 euro

Te bestellen via copain.be

15


16

KISS MY

LUNETIER LUDOVIC

GHESQ


Met de hand gemaakt Vier mannen, drie stielen. Over handwerk, experimenteren en opboksen tegen grote bonzen.

Ambacht. Ook wel:

serieus, ook al doet de

craftmanship. Dat laatste

buitenwereld dat niet altijd.

klinkt nu eenmaal hipper,

Die tas waar u uw koffie uit

maar veelal gaat het

drinkt? Ja, die daar - thee

om hetzelfde. Een paar

mag ook trouwens. Waar

vaardige handen, een brok

die vandaan komt? Hoe

gedrevenheid en een voor-

ze gemaakt is? En door

de-buitenwereld- lichtjes-

wie? Veel vragen, maar

verontrustende interesse

geen overbodige. In tijden

voor een vak. Een keramist,

van made in China dreigen

een brillenmaker en twee

de antwoorden namelijk

vermoutbrouwers in dit

nogal makkelijk vergeten

geval. Toegegeven, het

te worden. Een blik op de

klinkt enigszins als het

vakmannen achter je tas,

begin van een clichĂŠmop,

bril of drankje.

maar niets is minder waar. De heren nemen hun stiel

17ghesq — Wie? Koen Ghesquière, selfmade keramist uit Antwerpen die zijn evenementenbureau inruilde voor een pottenbakkersatelier. — Wat? Unieke – vrij letterlijk te nemen, geen enkel stuk is hetzelfde – borden, kommen en mokken gefabriceerd uit klei die Koen zelf samenstelt. Bij het glazuren van zijn creaties gebruikt hij oxides en assen van hout, wat zorgt voor donkere, aardse kleuren. Resultaat? Een ruwe, mannelijke en vooral handgemaakte tegenhanger van de hedendaagse industriële keramiek.

BEL ANGRIJKSTE INSTRUMENT? Een lomer, een soort mesje dat je tijdens het draaien tegen de klei houdt om bepaalde vormen te krijgen. In het Engels heet dit een rib. Vermoedelijk omdat hiervoor vroeger een echt stuk rib werd gebruikt. 19


ghesq

Met YouTube als leerschool en een resem Antwerpse toprestaurants die zijn servies gebruiken, beantwoordt Koen Ghesquière allesbehalve aan het middeleeuwse beeld van de analoge ambachtsman. Hoewel zijn atelier qua grondstoffen en instrumenten weinig zal verschillen van dat van zijn voorgangers eeuwen geleden, valt GHESQ om een heel andere reden op: zijn attitude tegenover imperfectie. Eerder dan te streven naar identieke designs, omarmt hij de verschillen. Ghesquière leerde gaandeweg om zich te laten verrassen door zijn eigen werk. Eén van zijn favoriete momenten in het proces is dat waarop een stuk uit de oven komt. “Je weet nooit wat het precieze resultaat zal zijn, dus heb ik geleerd om geen verwachtingen te hebben. Anders word je voortdurend teleurgesteld.” Hoe een lading borden er na het bakken uit zal zien, valt dus moeilijk te voorspellen. Maar net dat draagt bij tot de schoonheid van het ambacht. De kleine verschillen tussen de borden vormen een subtiele herinnering aan hun oorsprong. “Mensen hebben geen besef van wat er allemaal bij komt kijken en je kan het ze ook niet kwalijk nemen. Door de industrialisatie is de voeling met ambachten verdwenen. Dat de tas koffie waaruit je drinkt, ontstaat met klei die uit de grond komt, daar staat niemand nog bij stil.”

“Het moet vooruitgaan bij mij, dus wil ik niet eindeloos sleutelen. Geen twee dingen die ik maak, zijn identiek. Ze kunnen wel gelijkvormig zijn, maar er zijn altijd kleine verschillen. Dat maakt het zo boeiend.”

20


Van evenementenbureau naar keramiekatelier, het is een eigenzinnige carrièremove. Maar wel een waar Ghesquière geen spijt van heeft. Integendeel, de keramist weet de stilte die heerst als hij om 5u30 zijn atelier binnenstapt wel te waarderen. “Het pottenbakken op zich is enorm contemplatief. Je kan je er helemaal in verliezen. Verder blijf ik nog steeds verwonderd bij het creëren, de geboorte van iets uit een klompje klei.”

21

Al is het creëren slechts een deeltje van het proces. Ongetwijfeld het leukste, maar er komen ook heel wat functionele zaken bij kijken. Zo dient het atelier elke dag twee keer gekuist te worden, na een lading die beschadigd uit de oven komt bijvoorbeeld. Dat doet de keramist overigens zonder morren en hij zal dat ook blijven doen. Zijn blik op de toekomst is helder. “Ambachten kunnen nooit vervangen worden door bandwerk. Beide werelden staan zo ver van elkaar. Ik heb geen enkel probleem met de industrialisatie, integendeel. Zelf dronk ik vroeger ook koffie uit een IKEA-tas, maar ik heb wel een probleem met leugens. Een industrieel vervaardigd product dat als ambachtelijk wordt voorgesteld bijvoorbeeld. Al zijn de verschillen niet te overzien. Het gevoel om uit een handgemaakt product te eten of te drinken, dat is niet te evenaren."kiss my — Wie? Niels & Wouter Vandekerkhove, broers slash spiritmakers met een scherpe neus voor kruiden, vruchten en noten. — Wat? Eigenzinnige vermout op basis van verse vruchten en kruiden. Wat begon als een experiment – insert het receptenboekje van oma & opa – mondde uit in een eerste vermout met walnoten. Enkele lovende recensies van o.a. Kobe Desramaults en Gert De Mangeleer later was Kiss My geboren. Een opgestoken middelvinger in de vorm van een vermout.

BEL ANGRIJKSTE INSTRUMENT? Geen twijfel. Hun handen. Van het selecteren van de ingrediënten tot het vullen van de flessen en toedraaien van de doppen. Voor een flesje ‘klaar’ is, is het minstens vijf keer door hun handen gegaan. 23


kiss my

Les één: vermout is geen martini. En de brouwsels van Kiss My al helemaal niet. De broers zijn namelijk de enige spiritmakers die vruchten toevoegen aan vermout. Vrij uniek dus. Een ideetje dat ze opdeden bij niemand minder dan hun grootouders. “Onze grootouders hadden vroeger een grote moestuin en verbouwden allerlei groenten, fruit en noten. Met de overschotten experimenteerden ze en maakten ze allerlei drankjes, waaronder vermout. Een paar jaar geleden vonden we hun receptenboekje terug. Het bracht ons op het idee om een aantal van die recepten een tweede leven te geven.”

24

Hun eerste creatie was een vermout met een infusie van groene jonge noten, kruidnagel en kaneel. Het brouwsel kreeg de gezegende naam Kiss My Nuts mee. De eerste batch was belachelijk groot. De spirit weggeven en laten proeven door een aantal professionals was dus onvermijdelijk. Een geniale speling van het lot zo bleek, want de reacties waren unaniem positief en zo ging de bal aan het rollen.


“Er komt ambacht bij kijken, maar daarnaast is er ook een commercieel en marketingluik. Dat maakt het zo interessant. De ene dag maken we een presentatie voor Coca-Cola, de andere dag plukken we een hele dag noten in de tuin van mijn grootouders.”

Wouter, de broer met de achtergrond als kok, gaat prat op het roeren, proeven en de smaak bijsturen. Niels, de jongste van de twee, haalt zijn energie uit het commerciële gedeelte. “Ik vind het super om ons product voor te stellen aan de eindklant, op festivals of evenementen. Mensen denken vaak dat we onze producten niet zelf maken, maar ze aankopen bij een grote speler, zeker sinds we verdeeld worden door de Coca-Cola groep. Niks is echter minder waar." Les nummer twee: de broers Vandekerkhove doen alles zelf. Ze bedenken de receptuur, plukken de vruchten, slaan aan het roeren en bottelen het goedje. En dat met respect voor de natuur en lokale producten. Gevolg? Geen bewaar- of kleurmiddelen te bespeuren. Proeven, dat doen de heren ook zelf. Ze staan erop, want ze leggen de lat hoog. “Wij willen de seizoenen blijven volgen met onze spirits. Noten in de winter, rabarber in de zomer en braambessen bijna het hele jaar door. Onze ambitie is om het grootste premium vermoutmerk van de wereld te worden. Dat is ambitieus maar niet onrealistisch.”

25lunetier ludovic — Wie? Ludovic Elens, ambitieuze Brusselse ‘lunetier’ ofte brillenmaker met een voorliefde voor ongewone ogen, oren en neuzen. — Wat? Handgemaakte brillen die Elens op maat ontwerpt. Hij tekent daarbij voor het volledige proces. Van de eerste schets over de keuze van de materialen tot de uiteindelijke bril. Ook de glazen - en de voorafgaande oogmetingen - neemt de brillenmaker voor zijn rekening. Onder het motto « Il n’y a que la mode qui se démode » wil Ludovic trends en rages overstijgen en injecteert hij een zekere tijdloosheid in zijn designs.

BEL ANGRIJKSTE INSTRUMENT?

27

Instrumenten die hij zelf verbeterde. Goede gereedschappen hebben een prijs. Een vijl waarvan het handvat van mindere kwaliteit is, ligt niet goed in de hand. Dat leidt tot werk van mindere kwaliteit. En dus neemt hij instrumenten zelf onder handen wanneer dat nodig is.


etier ludovic

Lunetier Ludovic, met zo’n klinkende alliteratie kan je moeilijk voor de Nederlandse benaming van Elens’ stiel gaan. Brillenmaker klinkt nu eenmaal nét iets minder in de oren. De naamgeving even terzijde, waren er ook nog een stel Franse gepassioneerde gepensioneerden die Ludovic de kneepjes van hun vak bijbrachten. De zogenaamde lunetiers aan wie Elens de naam ontleende. Hoewel hij bij hen de basis oppikte, leert Ludovic nog elke dag bij. Van zichzelf. En zijn klanten. Alle ontwerpen van Ludovic zijn op maat van de neus, oren en ogen van de klant gemaakt. In zijn vorige jobs leerde hij namelijk dat die maten nogal durven variëren. “Een bredere of hogere neus, een wipneus, een breed hoofd, hoge sterkte, ... In de brillenindustrie – en in vele andere branches – is de gouden regel “One size fits all”. Val je buiten de massa, dan heb je pech en wacht je meestal een lange zoektocht.” De vraag was er dus wel, maar in België was er geen aanbod. En dus trok Ludovic naar Frankrijk. “Het meest geslaagde model was voor een man met één oor. De brilveren waren speciaal ontworpen voor hem. Toen de bril af was en hij hem paste voor de spiegel, stond hij opeens rechter. Hij was fier. Voor mij is dat het mooiste. Lichaamstaal zegt alles."

“Het is al doende dat ik mijn stijl en techniek heb verbeterd. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe technieken of materialen en bij elk ontwerp maak ik verbeteringen.” 28


Klant tevreden. Elens niet. Of toch niet voor de volle 100%. De lunetier is kritisch voor zijn werk. Dat is volgens hem eigen aan het uitoefenen van een ambacht. “Het omgaan met de materialen. De juiste gereedschappen vinden. Pijn voelen in de toppen van mijn vingers en mijn onderarmen na het zagen van een brilvorm uit een hoornplaat. Ambacht is doen en opnieuw doen om uiteindelijk nooit 100% tevreden zijn met het resultaat. In mijn ogen kan het altijd beter.” Ludovic is een perfectionist. And proud of it. Gevraagd naar zijn favoriete fase in het proces, antwoordt hij ongegeneerd dat hij kickt op een frame waar geen enkele kras meer op te bespeuren valt. “Wanneer een bril alle schuurfases heeft doorlopen, komt het moment om hem te polijsten. Dan pas zie je de echte kleurschakeringen van de hoorn. Welke delen licht doorlaten, welke niet. Als ik door die glans geen enkele kras meer zie… dat is kicken.”

Naast een grondige afkeer voor krassen, ontwikkelde Ludovic ook zijn andere kwaliteiten. Brillenmaker zijn gaat immers veel verder dan enkel fysiek brillen maken. Er is het paramedische aspect – klanten zijn ook patiënten – en het creatieve. Een bril is meer dan ooit een accessoire geworden. Bovendien is het ook pure fysica. “Lichtstralen en glazen, het is de ‘The dark side of the moon’ van Pink Floyd in de praktijk omzetten.” Die bonte combo weet Elens geboeid te houden en doet hem streven naar meer. De wereldtentoonstelling van Dubai in 2020 bijvoorbeeld, hofleverancier worden of de digitale toer op gaan. “De digitalisering van mijn ontwerpen is een optie, maar ik wil eerst het manueel maken van brillen helemaal meester zijn. Pas dan kan ik opteren voor een computergestuurde freesmachine. Creatief biedt dit heel wat mogelijkheden voor precisiewerk. Dat wordt pas echt interessant!”

29


30


2

0 POW ER DRES SING D R I E L O O K S ON D E R D E L O E P True style never goes out of fashion. Hoe kan je trouw blijven aan je eigen stijl, maar toch on-trend gekleed gaan? We zochten drie looks uit die deze zomer zorgen voor wat punch in je garderobe, maar toch verbazend tijdloos zijn.

1

31

9


32


LOOK 1

REWORKED TAILORED SUIT Strak in het pak is hipper dan ooit. Een matchende broek en blazer zijn een topper in je kleerkast en zorgen voor een cleane, jonge look.

COMBO?

VALKUILEN?

Voor deze look werd het pak gecombineerd met een gebreid T-shirt met korte mouwen en een klein opstaand kraagje. Dit is iets chiquer dan het klassieke witte T-shirt.

De pasvorm moet perfect zijn. De blazer moet mooi aansluiten en mag niet te breed zijn aan de schouders. De schoudernaad loopt gelijk met de schouders. Het knoopje sluit makkelijk.

Dit pak matcht het best met geklede schoenen. Combineren met sneakers kan ook, maar dan moeten die wel netjes gepoetst zijn.

Voor een jonge look kan je de blazer openlaten, dan mag je die zelfs een maatje kleiner kopen. GO WILD? Maak je look af met speciale kousen.

DETAILS? Smalle reverskraag. 1 knoopje op manchet.

33


LOOK 2

WORKWEAR DELUXE We love denim, valt het op? Omdat je het zo makkelijk kan combineren, omdat het ijzersterk is, maar vooral omdat je met een jeanslook nooit kan missen.

COMBO?

VALKUILEN?

Een lichtblauw hemd is een echte aanwinst in de zomergarderobe. Het oogt frisser dan het klassieke witte hemd en vormt een mooi contrast met het stoerdere denim. Kies voor een hemdje met een wat ruimere fit, dat je dan in de broek steekt. De zakken op het hemd matchen goed met de workwearlook van de jeans.

Een jeans moet perfect aansluiten aan de billen, maar mag niet te strak zitten aan het kruis. OPGEROLD, INGEKORT OF AFGEKNIPT? Is je broek te lang, dan kan je deze laten inkorten voor een klassiekere look of oprollen voor een sportievere look. Durvers knippen de broek af en laten het uiteinde uitrafelen.

DETAILS? Het gekleurde stiksel aan de binnenkant van de broekspijp zorgt voor een mooie extra als je deze wil oprollen.

34


35


36


LOOK 3

THE DECONSTRUCTED LOOK Ruitjes zijn in! Maar hoe combineer je ze tot een mooi geheel? Wij kozen voor een egaal wit T-shirt en oversized blazer met ruitjesmotief.

COMBO?

DETAILS?

Met een leuk T-shirt maak je de look wat jonger en minder klassiek. Zorg wel dat het netjes gestreken is. Deze ruitjesbroek past het beste met geklede schoenen (bij voorkeur bruin, maar zwart kan ook). Vermijd een klassiek hemd met deze broek, dan ga je er al snel wat pompeus uitzien. Wil je toch een hemd dragen, kies dan voor een effen exemplaar. Wij combineerden de broek met een geruite oversized blazer. Dat maakt het geheel interessant. Wees niet bang om prints te combineren.

Deze broek heeft mooie details zoals een zakje met knoopje onder de tailleband. Draag je hemd of T-shirt in de broek zodat deze details niet verloren gaan. MIX 'N MATCH Durf te proberen en experimenteren met motieven. Zorg dan wel dat de kleuren bij elkaar passen.

37
GOUDEN TIPS

40


1

2

Laat de twee bovenste knoopjes van een hemd open en rol de mouwen op tot onder de elleboog.

Koop kleren die passen. Iets dat te veel spant of aftekent, hang je best terug in het rek!

3

4

Buikje? Leg de nadruk op de benen met een ruitjesbroek en effen bovenstuk. Of kies voor verticale strepen.

Durf te experimenteren. In de mode en stijl zijn er geen welomlijnde regels. Vind je eigen stijl en smaak en breng die over. Combineer verschillende materialen en motieven. Maar vooral: zorg dat je je goed voelt in wat je draagt. Als je je verkleed voelt, dan zie je er meestal ook zo uit.

41


42


denim as a work of art K un s t e n a a r I a n Be r ry m a a k t f o t or e a l i s t i s c he k un s t me t de nim

43


Voor Ian Berry zegt een beeld meer dan 1000 lagen denim. De Britse artiest werd razend bekend door zijn kunstwerken die enkel en alleen met stukjes oude jeansstof worden gemaakt. Geen abstracte kunstwerken, maar hyperrealistische scenes en portretten.

44

Een eerste blik op het werk van Ian Berry doet vermoeden dat je naar een olieverfschilderij of een foto met een blauwe filter kijkt. Zelfs van dichtbij merk je op het eerste gezicht niet dat het gaat om verschillende stukjes stof in allerlei schakeringen. Toch is elk kunstwerk enkel en alleen met verknipte denimstof gemaakt. Voor Ian is denim zijn verf en zijn canvas, het is de manier waarop hij naar de wereld kijkt. Denim staat symbool voor de moderne wereld, een kledingstuk dat mensen over de hele wereld met elkaar verbindt. Van metroscenes tot landschappen en stillevens, Berry’s werk is zo realistisch dat zelfs schaduwen zichtbaar zijn. De vaak melancholische urban settings laten een minder glamoureuze kant van het stadsleven zien.


Ian

Het begon allemaal met ĂŠĂŠn simpele observatie. Bij een stapel oude jeansbroeken vielen Ian de contrasterende blauwtinten op. Met een schaar en lijm maakte hij zijn eerste werk en al snel werd hij een van de meest besproken jonge kunstenaars. Ian geeft toe dat het begon als een experiment, maar al snel voelde hij een grote connectie met denim, en al helemaal met denim dat van anderen afkomstig was.

45“Denim is een materiaal waar we ons allen zo comfortabel bij voelen. Het is democratisch en toegankelijk, en ik merk dat mensen er een connectie mee hebben. Ik maak vaak herkenbare situaties of settings, dagelijkse dingen waar mensen geen acht op slaan, maar door die in denim te maken, creëer je een nieuw gegeven.”

“Ik ben me bewust van de dualiteit van denim. Het is een fantastisch product, maar het heeft ook een ecologische impact. Het verontrust me dat er zoveel vervuiling is in China en India. Daarom ben ik bijzonder geboeid door nieuwe technieken en onderzoek om denim duurzamer te maken.” Berry's succes bleef niet onopgemerkt en omdat zijn werk zo nauwgezet en gedetailleerd is, kreeg hij de kans om enkele portretten te maken, onder andere van Giorgio Armani, Debbie Harry en Jennifer Saunders. Maar zijn meest opmerkelijke portret was ongetwijfeld dat van Ayrton Senna, volledig gemaakt uit jeans van zijn familie. ianberry.org

47


VOORZORGEN

BUITENLUCHT

Vooraleer we onze jeans dragen, is het aangeraden hem even te laten weken in een zoutoplossing (ongeveer 5 liter water met een eetlepel zout). Dit zorgt ervoor dat de kleur zich extra goed bindt aan de stof. Meng een half kopje azijn door de zoutoplossing. Zo blijft de stof ook heerlijk zacht.

Als je jeans vies ruikt, hoef je die niet per se te wassen. Hang hem gedurende 24 uur buiten. De frisse buitenlucht doet het werk.

BINNENSTEBUITEN Was je jeans altijd binnenstebuiten en kijk altijd je zakken na voor je je spijkerbroek in de wasmachine steekt.

EERSTE HULP BIJ VLEKKEN Hardnekkige vlekken verwijder je best met een droge tandenborstel. Deppen met een spons helpt dan weer om verse vlekjes weg te werken.

NIE T DROGEN OF STRIJKEN Wanneer je jeans in de droogkast steekt, kunnen de kleuren vervagen, of in het ergste geval kan de broek zelfs scheuren. Laat hem dus beter platliggend drogen. Zo houdt hij de pasvorm ook langer vast en verdwijnen plooien, waardoor je hem ook niet hoeft te strijken. Strijk je toch liever, draai de broek dan zeker binnen-

MILDE MIDDELTJES Was je je jeans wel, kies dan een lage temperatuur en gebruik in plaats van wasmiddel biozeep zoals Ecover. Dit is niet enkel beter voor het milieu, het is ook minder agressief dan wasmiddel waardoor de stof de originele kleur langer vasthoudt.

stebuiten. Tip: laat jeans niet drogen in direct zonlicht tenzij je bewust kiest voor een tint lichter.

48


DOKTER DENIM

De juiste jeans is vaak een investering. We willen er dan ook zo lang mogelijk deugd van hebben. Denim mag er dan wel stoer uitzien, de stof is fragieler dan we denken. Door de vele wasbeurten verliest een jeansbroek snel zijn kleur en pasvorm. Met deze tips spaar je zowel je jeans als het milieu.


The details are not the details.

GOLD LINE 50


01 — Binnenband met gouden bies voor tailored look.

— 02

03 — Gold line etiketje als luxedetail, onzichtbare hook & eye-sluiting.

— 04 Waist adjusters voor het perfect aansluiten van de taille zonder dat een riem nodig is.

51

GOLD LINE

Klein ‘uurwerkzakje’ met mooie gepersonaliseerde knoop.


ZWART HUIS

© Karin Borghouts

© Karin Borghouts

MU S T V I S I T S

In de Dumortierlaan in Knokke vind je het zonderlinge Zwart Huis uit 1924 terug. Architect Huib Hoste kreeg de opdracht om voor de familie De Beir een huis met dokterspraktijk te ontwerpen op de hoek van de pas ontworpen zijstraat van de Lippenslaan. Hoste had een enorme voorliefde voor De Stijl en dit komt duidelijk naar voor in de woning. Het huis werd ook ingericht door diverse kunstenaars, onder wie Victor Servranckx. De spil van de villa is een centraal verlichte traphal met op het gelijkvloers de wacht- en consultatiezaal en dienstruimten. Op de eerste verdieping zien we een grote lichtrijke eet-, woon- en studeerkamer met grote raampartijen. Dit modernistische gitzwarte gebouw veroorzaakte in de jaren 20 veel ophef in de badstad. Het stond helemaal in contrast met de eclectische stijl van de grote hotels op de zeedijk en de Normandische villa’s in Knokke. — Dumortierlaan 8, Knokke-Heist

52


MUST VISITS

De Boghossianstichting is in 1992 opgericht door Robert en zijn twee zonen Jean en Albert Boghossian. Met deze stichting wilde de familie Libanese juweliers van Armeense afkomst aanvankelijk vooral bijdragen aan de vorming en opleiding van de jeugd in Armenië en Libanon. De villa, gelegen in hartje Brussel, is een echte art-decoparel en is een centrum geworden voor kunst en de dialoog tussen de oosterse en westerse culturen. De Boghossianstichting organiseert het hele jaar door unieke activiteiten zoals tentoonstellingen, concerten, conferenties, ...

© Georges Dekinder

— Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel

53

© Nicolas Lobet

VILL A EMPAIN – FONDATION BOGHOSSIAN


© Herbert Foundation, Gent - Yuri van der Hoeven

© Herbert Foundation, Gent - Yuri van der Hoeven

MU S T V I S I T S

HERBERT FOUNDATION Ontdek de privécollectie van kunstverzamelaars Annick en Anton Herbert in hun foundation aan de Coupure in Gent. De Herbert Foundation onderzoekt het oeuvre van een veertigtal kunstenaars. Het koppel toont vooral interesse in de minimal art uit de jaren 60 tot 80 en presenteert werk van onder meer Marcel Broodthaers, Bruce Nauman, Dan Graham, Mike Kelley, Franz West, Thomas Schütte en Martin Kippenberger. — Coupure Links 627a, Gent

54


MUST VISITS

Een voormalig wegrestaurant aan de rand van Deurle werd door de Belgische kunstenaar Hans Op De Beeck onder handen genomen en omgebouwd tot een zwart imposant mausoleum. Op de eerste verdieping is er één groot raam dat uitgeeft op het Leielandschap aan de voorzijde van de woning. “Net als een liveschilderij van de Latemse School”, aldus de kunstenaar. Net als Villa Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem - ook eigendom van Museum Dhondt-Dhaenens - zal ook deze woning dienst doen als artiestenresidentie. Maar ze is meer dan dat. Zo vind je er de volledige bibliotheek van Jan Hoet. Binnenkort wordt die wellicht ook aangevuld met die van Tanguy Eeckhout en Matthys-Colle. Een mooie dankbetuiging aan invloedrijke persoonlijkheden uit de Gentse kunstscene. — Museumlaan 14, 9831 Deurle

© Studio Hans Op de Beeck

WUNDERKAMMER RESIDENCE

55


T

H

E

PERFECT F

I 56

T


Of het nu de nomad, de sportieveling of de artiest in ons naar boven haalt, bij Atelier Noterman maken we broeken voor elke man. EĂŠn ding hebben de mannen en de broeken alvast gemeenschappelijk: Ze zijn the perfect fit!

57


URBAN

A hidden gem

De urban look is voor toeristen in eigen land. Voor wie de stad geen geheimen kent. Voor zij die graag verdwijnen in de anonimiteit en zich mengen in de gezellige drukte. Zij die houden van easygoing en at ease zijn met zichzelf. Comfortabele luxe voor een speelse, sportieve, stijlvolle look. Een hidden gem, just like him.

58


DENIM

Only when living on the edge... we can see the view

GeĂŻnspireerd door de Beat Generation, wilde berglucht en een hoog je-m'en-fougehalte, kanaliseert de iconic Denim de nomad in onszelf. De Denim is de perfect fit voor mannen van de wereld aangetrokken tot het onbekende. Voor wilde, gepassioneerde zielen die tussen de lijntjes door lezen. Voor zij die the extra mile gaan. Only when living on the edge we can see the view.

59


AUTHENTIC

Hygge is the new hipster

Ver weg, diep in het groen schuilt een cabin. Krakend kampvuur, vintage oversized sweaters, rode wijn, sterrenhemel, ... Een plek om jezelf te vinden en te verliezen, en het simpele leven in al z’n facetten te omarmen. Into the wild meets Jude Law in Authentic met z’n zachte texturen en donkere tinten, geïnspireerd door rauwe natuur, vroege herfst en gezelligheid. Simpel was nooit zo gesofisticeerd. Voor stoere mannen die houden van gezelligheid. Hygge is the new hipster!

60


GOLD LINE

Et j'irai loin. Bien loin comme un bohémien.

De Gold Line doet ons wegdromen naar het romantische Parijs. Deze bohemian, nouvelle vague look haalt de creatieveling in ons naar boven. De gedroomde broek voor kunstenaars, schrijvers, oude zielen, mystici, dromers en poëten. Voor zij die observeren. Zij met een hoek af. Japanse esthetiek gecombineerd met een Franse natuurlijke nonchalance creëert een tijdloze en avant-gardestijl. Alles in één. Et j’irai loin, bien loin comme un bohémien.

61


AT N S/S 19

1- 0 3 1 0

1- 0 3 9 0

1- 0 4 0 0

1- 0 6 7 7

1- 0 6 8 3

1- 0 6 8 4

1- 0 8 5 0

1- 0 8 5 1

1- 0 8 5 5

1- 0 8 6 5

1- 0 8 6 6

1- 0 8 6 7

1- 0 8 7 7

1- 0 8 7 8

1- 0 8 7 9

62


P IEC E S OF A R T

1- 0 6 14

1- 0 6 3 7

1- 0 6 3 9

1- 0 8 0 9

1- 0 8 4 8

1- 0 8 4 9

1- 0 8 5 6

1- 0 8 5 7

1- 0 8 5 8

1- 0 8 6 9

1- 0 8 7 0

1- 0 8 7 6

1- 0 8 8 0

1- 0 8 8 1

1- 0 8 8 3

63


WHO MAKES YOUR TROUSERS? 64


65


66


Transparantie is een van de kernwaarden van ons bedrijf. Al van in het prille begin werken wij voor de productie van onze broeken met lokale ateliers in Portugal.

Verscholen in het noorden van Portugal, ligt de historische stad Braga. Deze bruisende studentenstad moet niet onderdoen voor Lissabon of Porto, het is dan ook de derde grootste stad van Portugal. Het is in Braga dat wij sinds jaar en dag onze tweede thuis vinden. Zo'n 100 mensen zijn er exclusief voor ons aan de slag in de ateliers.

67


In onze ateliers in Portugal kennen ze onze stiel door en door, maar ze denken ook met ons mee over hoe wij onze collecties nog ecologischer en duurzamer kunnen maken. Samen leggen wij doelstellingen vast per seizoen. Duurzaamheid is een proces, een journey maar geen eindbestemming. De ateliers worden bemand door vaklui die ons respect verdienen en die onze broeken met respect maken. Respect voor details, afwerking en de kwaliteit die wij zo hoog in het vaandel dragen. Elk stuk gaat door de handen van dezelfde professionals, die toezien op de kwaliteit. Samen delen wij ĂŠĂŠn grote passie. Dat maakt ons bijna familie.

68MAN WARRIOR SAGE LITTLE BOY


MAN FATHER SON HUNTER GUN — Damien Rice


W HE R E T O F IND U S

België

DEAUVILLE

IN STIJL

MICHIELS KLEDING

Europaplein 4

Neerlandensestraat 1

Stationsstraat 26

9840 - De Pinte

3440 - Dormaal

9620 - Zottegem

Roeselaarseweg 65

DELEYE

JACK RUSSELL STORE

MILANO HERENMODE

8820 - Torhout

Brugsesteenweg 151

Lippenslaan 236

Markt 2

8520 - Kuurne

8300 - Knokke

3740 - Bilzen

Zeelaan 128

DELEYE

JACOBS MODE

NUYTS HERENMODE

8660 - De Panne

Brugsesteenweg 530

Bevrijdingsstraat 9

Veldstraat 5

8800 - Roeselare

3945 - Ham

2450 - Meerhout

Leopoldstraat 28

DELEYE

JEAN-PIERRE KLEDING

OLYSLAGER

8550 - Zwevegem

Maalse Steenweg 21

Antwerpsesteenweg 356

Fruithoflaan 15 - 21

8310 - Brugge

2390 - Westmalle

2600 - Berchem

Abeelstraat 21

DEVILLE

JO MODE

OUD STADHUIS

9600 - Ronse

Gasthuisstraat 39

Antwerpse Steenweg 52

Bogaardenstraat 23

2300 - Turnhout

9080 - Lochristi

3200 - Aarschot

Bosstraat 32/A

DEVOS KLEDING

KABANOO 67

PRESTIGE

3680 - Maaseik

Frans van der Steenstraat 7-11

Stationsstraat 10

Albert I laan 180

1750 - Lennik

8020 - Oostkamp

8620 - Nieuwpoort

Stationsstraat 2D

EATON

KEVIN'S

PRIVE JOKE

3600 - Genk

Markt 43

Verheydenstraat 7

Kolenmarkt 76

1780 - Wemmel

1700 - Dilbeek

1000 - Brussel

Brusselsesteenweg 129

FEDERICO MODA

LOUIS FRANCOIS

ROLL'S

1980 - Zemst

Kortrijkstraat 21

Ooststraat 31

Leiestraat 13

8700 - Tielt

8800 - Roeselare

8500 - Kortrijk

Tiensesteenweg 8

FRAGINE

LUTEX

RUFUS

3360 - Korbeek-Lo

Harelbekestraat 2/A

Demerstraat 7

Zeelaan 301

8540 - Deerlijk

3500 - Hasselt

8670 - Koksijde

De Burburestraat 5

ICE KNOKKE

WEEKEND BY LUTEX

SHEFFIELD

2000 - Antwerpen

Kustlaan 11A

Aldestraat 14

Rue G. Detiege 5

8300 - Knokke

3500 - Hasselt

4280 - Hannut

Kortrijksestraat 151/a

IMANIA

MANMADE

SMALVILLE

8501 - Heule

Steenweg 548

Mechelsesteenweg 121a

Hoogstraat 57

9470 - Denderleeuw

2220 - Heist-op-den-Berg

9700 - Oudenaarde

Merchtemsesteenweg 23

IMPULS FASHION

MENSVILLE

STEPHAN MENSWEAR

1861 - Wolvertem

Schuttershoflaan 82

Damstraat 89A

Graaf d'Ursellaan 41

8560 - Gullegem

9220 - Hamme

8301 - Knokke-Heist

ACHILLES TAILOR

ACOU FOR MEN

B-WEAR

BOETIEK 21

BOONEN HERENMODE

BRENNER

CARMI

CARMI

CLINIC

CRAEYNEST

DE COCK FASHION

72


W HE R E T O F IND U S

TIFFANYS AALST

WELLENS

FREEK NIETSCH

TOWN & COUNTRY

Nieuwstraat 39

Lichtaartseweg 2/1

Van Loenshof 126

Rijnstraat 57

9300 - Aalst

2200 - Herentals

7511 NL - Enschede

6811 EZ - Arnhem

TIFFANYS BASILIX

WINCH

HIGHLANDS CASUALS & BUSINESS

VAN LANGE HERENMODE

Keizer Karellaan 420

Kalandestraat 6

Steenweg 15

Wilhelminastraat 5-7

1082 - Brussel

9000 - Gent

5707 - CD Helmond

4818 SB - Breda

TIFFANYS MECHELEN

WINCH

HOOGENBOOM MODE

VAN OMMEN

Bruul 98

Stormestraat 61

Molenstraat 106-108

Wooldstraat 36

2800 - Mechelen

8790 - Waregem

6511 HK - Nijmegen

7101 - NS Winterswijk

TIFFANYS SINT-NIKLAAS

WINDSOR

JEROEN VAN DEN AKKER

VAN VEELEN

Stationsstraat 91

Kattestraat 19

Boschstraat 13

Rijksstraatweg 202

9100 - Sint-Niklaas

9300 - Aalst

5301 AA - Zaltbommel

9752 BR - Haren

TIFFANYS WILRIJK

YZER FASHION

LORD SHOP

VELTMAN & LIESTING

Heistraat 67A

Stationstraat 20

Lopikerstraat 25

Oudkerkhof 1-3

2610 - Wilrijk

8850 - Ardooie

2871 - BT Schoonhoven

3512 GH - Utrecht

TIP TOP FASHION

KOEDIJK MODE

WEHBERG

Oude Vest 80

Grotestraat 21-25

Walplein 25

7461 KE- Rijssen

5341 EC - Oss

9200 - Dendermonde

NEDERLAND

TISSER

ANDROESJA

RICK MOORMAN MANNENMODE

Laar 19

Brugstraat 7

Gelderlandplein 135

2400 - Mol

9712 AA - Groningen

1082 LV - Amsterdam

TREFFER

ANTON B VLASMAN

ROB VOLLEBREGT

Grote Markt 42

Mauritsweg 30 b-c

Herenstraat 33

9060 - Zelzate

3012 JS - Rotterdam

2671 HZ - Naaldwijk

VISCONTI

BEING THERE

SCHUTZ MANNENMODE

Voorstraat 17

Peperstraat 2

Kleine Noord 23-25

8500 - Kortrijk

2611 CH - Delft

1621 JD - Hoorn

VOS FASHION 4 MEN

BEN BORST MEN'S FASHION

STOLK VAN DAM

Zoutstraat 1

Hoofdstraat 73

Voorheuvel 40

3290 - Diest

2202 EV - Noordwijk aan Zee

3701 JE - Zeist

VOSSEN MANNENMODE

BERNARD MODE

THE LAKE HOUSE

Bankei 22

Limbrichterstraat 38

Grootzand 45

2490 - Balen

6131 ED - Sittard

8601 AS - Sneek

VOSSEN TONGEREN

BINS MODE

TIM VINK FASHION FOR MEN

Luikersteenweg 151

Langstraat 66

Het Hooghuis 5

3700 - Tongeren

2242 - KN Wassenaar

4191 AE - Geldermalsen

73


VOLG JE ONS AL? www.ateliernoterman.com

74


COLOFON

UITGEVER Wouter Noterman Novavo, Bloemenlaan 20 9690 Kluisbergen +32 55 38 83 68 info@novavo.be www.ateliernoterman.be HOOFDREDACTIE buro coco OPMAAK & ART DIRECTION Newdays FOTOGRAFIE Jan & Jorre David Kino - Newdays REDACTIE BEREIKEN? info@theyarn.be The Yarn verschijnt tweemaal per jaar. Het volgende nummer komt uit in juli 2019.

Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/ of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen, is getracht voor zover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.

75Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.