NEDWorkSpain_02

Page 1

Hét magazine voor ondernemers in Spanje

DEC.2010.02

Sasha Kalem: Topmodel runt restaurant en productiebedrijf in Barcelona Online coaching en therapie

Op de virtuele divan

Ook voor ondernemers

Ook in dit nummer:

Kunstenares Lotje de Lussanet, een massage op de werkvloer, de Nederlandse bedrijvenbeurs in Benidorm (en nog veel meer)

“Onze passie is groter dan ooit” Van Van liefhebber liefhebber tot tot topwijnproducent topwijnproducent


2

nedwork spain


Voorwoord NEDwork Spain verschijnt vier keer per jaar. Voor meer informatie verwijst de redactie u door naar www.NEDworkspain.com. Het volgende nummer van NEDwork Spain verschijnt op 1 maart 2011. Een uitgave van: NEDwork Spain S.L. C/Bruc, 35, 2º3ª 08010 Barcelona Telefoon +34 616 490 061 Website www.NEDworkspain.com Hoofdredactie Barbara de Swaan barbara@nedworkspain.com Redactie redactie@nedworkspain.com In samenwerking met: Jacobs&Vis Communicatie www.jacobsenvis.com Annebeth Vis (managing editor) annebeth@nedworkspain.com Aan dit nummer werkten mee Jan Alderliesten, David Borghaerts, Ferenz Jacobs, Hans Kohlbacher, Jochem Schoevers, Diana Vilé, Hieke Voorberg, Jan Willem Zeldenrust (fotografie en fotografie cover). Vormgeving DICREA C/Vallehermoso, 12-6C 28015 Madrid Advertentieverkoop sales@nedworkspain.com Telefoon +34 616 490 061 © Copyright NEDwork Spain is een uitgave van NEDwork Spain S.L. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Aan de inhoud van deze uitgave mogen geen rechten worden ontleend. NEDwork Spain is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. NEDwork Spain is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. NEDwork Spain legt gegevens van leden en wanneer u contact heeft gehad met NEDwork Spain vast. De gegevens worden gebruikt voor het versturen van NEDwork Spain magazine en om u verder te informeren over activiteiten en het doen van speciale aanbiedingen van NEDwork Spain en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u dit niet wenst of u wilt uw toestemming voor het gebruik van uw e-mailadres hiervoor intrekken, stuur dan een email naar info@nedworkspain.com, o.v.v. privacybeleid.

Promotieplatform Duizenden lezers. Toen ik aan het ondernemersavontuur NEDwork Spain begon, kon ik alleen maar hopen dat het magazine goed ontvangen zou worden. Natuurlijk heb je marktonderzoek gedaan en vertrouw je als ondernemer op je ‘onderbuikgevoel’. Maar wat de respons zal zijn, kun je nooit helemaal voorspellen. Eind september was het zover. NEDwork Spain werd gepresenteerd in Madrid en in Barcelona. Zeker in de Catalaanse hoofdstad was de opkomst groot. Na de lancering stroomden de reacties binnen. Een compilatie hiervan is te lezen op pagina 7. Die positieve ontvangst heeft ervoor gezorgd dat we met veel energie aan het tweede nummer zijn begonnen. Kritiek was er natuurlijk ook en die nemen we mee. Ook dat hoort bij ondernemen. Dus heb je suggesties, wensen of commentaar, laat het ons vooral weten. Want dat is NEDwork Spain. Een platform waar iedere lezer, NEDworker en ondernemer bij betrokken kan zijn en gebruik van kan maken. Om dat te realiseren bieden wij Nederlandstalige ondernemers en bedrijven de mogelijkheid om voor een introductieprijs van 25 euro een jaar lang in onze Business Directory te worden opgenomen. Een klein bedrag, waardoor het ook voor kleine ondernemers en zelfstandigen interessant is, want juist die vallen vaak buiten de boot door hoge advertentietarieven bij de traditionele media. Alle NEDworkers die zijn opgenomen in onze Business Directory krijgen een plekje op de website en in het magazine en mogen gebruik maken van NEDwork als promotieplatform door nieuwtjes te laten publiceren in onze online actualiteitenrubriek en de groepen op LinkedIn en Facebook. Bovendien kom je als ondernemende NEDworker natuurlijk ook in aanmerking voor interviews, reportages en rubrieken in NEDwork Spain magazine. En dat er genoeg interessante NEDworkers te vinden zijn, bewijst dit tweede nummer. Heel trots zijn we op onze eerste ‘covernemer’ topmodel Sasha Kalem. En we hebben kunst in Valencia, wijn langs de Costa del Sol en wellness op Mallorca. Kortom, veel aandacht deze keer voor levensgenietende ondernemers met inspirerende verhalen om het nieuwe jaar mee te beginnen. Het team van NEDwork Spain wenst alle lezers fijne feestdagen en een ondernemend 2011. Fuerte abrazo, Barbara de Swaan

nedwork spain

3


DEC.2010.02 NEDworking Lancering NEDwork Spain groot succes

6

In de spotlight (van de cover) Ondernemen is genieten: van hobby tot topwijn

11

Portret Valeriano Gómez is het nieuwe gezicht van Werkgelegenheid 15 De covernemer (van de cover) Topmodel én ondernemer Sasha Kalem vertelt zijn verhaal

16

Advertorial In gesprek met kunstenares Lotje de Lussanet

20

De virtuele divan: online hulp en therapie

23

Ondernemen in... Omringd door spa’s op Mallorca

30

Bussines NEDwork Spain op bezoek bij bedrijvenbeurs in Benidorm

34

Advertorial B&B met Chill-Outdoor-Formule in de Pyreneeën

38

Happy & healthy (van de cover)

16 4

nedwork spain

23


NEDwork Spain editor probeert uit: Massage op de werkvloer 27

NEDworker tipt: “Minstens zeven contactmomenten, voor je tot zaken overgaat� 37 De Handelsafdeling

Spanje blijft interessant voor Nederlandse ondernemers

20

41

De Zakenlunch

Op bezoek bij trendy New Oven in Barcelona

43

Voorwoord

2

Nieuws

8

Boeken

19

Gadgets

28

Column

33

Agenda

42

Business Directory

45

Business clubs

48

30

38 28 34 nedwork spain

5


NEDWORKING

Netwerkers storten zich op

NEDwork

De lancering van het eerste nummer van NEDwork Spain in zowel Madrid als Barcelona was een groot succes. Na een korte presentatie van het online magazine en kennisplatform door hoofdredacteur Barbara de Swaan namen de gevolmachtigd minister en plaatsvervangend ambassadeur mevrouw Anneke Adema en de consul-generaal de heer Jan-Jaap van de Velde een voor de gelegenheid gedrukt exemplaar in ontvangst. En natuurlijk was er volop tijd om uitgebreid te NEDworken.

Foto’s: Jan Willem Zeldenrust

De makers van NEDwork Spain magazine: (v.l.n.r.) editor Annebeth Vis, stagiair David Borghaerts en hoofdredacteur Barbara de Swaan.

6

nedwork spain


REACTIES

Het blad ziet er strak en professioneel uit, gefeliciteerd! Gerton Poot Ziet er smakelijk en verzorgd uit en biedt voor de toekomst veel perspectief. Douwe de Jong Ik moet zeggen, complimenten voor het blad. Heb net een sneak preview gekregen, ziet er goed uit. Echt klasse. Rigtmar Brandenburg Eindelijk is er iets voor ondernemers in Spanje waar we informatie kunnen vinden maar ook elkaar aan kunnen vullen. Jacqueline Koffrie en Liesbeth Kissen Ziet er ontzettend gelikt, professioneel en uitnodigend uit, kwalitatief prima! Gefeliciteerd ermee! Martijn Recourt Erg mooi geworden. Mooi vormgegeven, fotografie is goed, rubrieken zijn lekker leesbaar, navigatie is simpel en prettig. Jammer dat de zakenlunchrubriek er wat bekaaid af kwam. Fremer Huijgen Ben erg benieuwd hoe een ‘glossy’ er digitaal uitziet. Henk Oudeman Muy bien hecho. Hans van Erve Ik heb net het magazine bekeken, en het ziet er goed uit, maar nog veel belangrijker, er staan ook echt interessante tips in. Marjolein Hooijmeijer Ziet er top uit. Henk Perree Ik ben nieuwsgierig. Peter Boorsma Graag wil ik jullie feliciteren met dit sprankelende initiatief. Succes. Willem van Rossem Zojuist doorgebladerd en diverse artikelen en interviews gelezen. Ziet er heel goed uit! Mijn felicitaties. Het zal heel wat werk geweest zijn, de productie van het tijdschrift. Bert Verduin Prachtig magazine. Richard van der Poel Zet je mij ook op de verzendlijst? Patrick Spilker nedwork spain

7


NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Fraudebestrijding

Belastingwijzigingen

De Spaanse belastingdienst (Hacienda) heeft aangekondigd dat ondernemers en professionelen het komende jaar strenger gecontroleerd zullen worden op eventuele fraude. Gedurende de eerste tien maanden van dit jaar heeft Hacienda al 8,2 miljard euro binnengehaald met de bestrijding van fraudepraktijken. Dat is 25% meer dan gedurende dezelfde periode in 2009. De aanpak van fraude steunt grofweg op drie pilaren. Ten eerste worden de electriciteitsrekeningen van bedrijven en ondernemers onder de loep genomen. Ten tweede krijgen belastinginspecteurs de mogelijkheid om creditkaartuitgaven te controleren. En tot slot zullen ze banktransacties waarmee bedragen van meer dan 3.000 euro gemoeid zijn, onderzoeken.

De Spaanse regering heeft een wijziging aangekondigd van de Ley del Impuesto de Sociedades. Alle Spaanse ondernemingen mogen tot 2015 (voorheen tot 2012 en alleen voor het MKB) nieuwe investeringen in bedrijfsactiva vrij fiscaal afschrijven, hetgeen Spaanse ondernemingen de mogelijkheid biedt hun winstbelasting op korte termijn te reduceren. De Spaanse regering hoopt zodoende investeringen door ondernemingen te stimuleren. Volgens Euro Economics is de maatregel een van de aspecten die bedrijven dienen te overwegen in hun taxplanning, maar blijft het succes van de maatregel afhankelijk van de huidige winstgevendheid en bereidheid van bedrijven om te investeren. Een tweede aangekondigde maatregel die de aandacht behoeft van Spaanse ondernemingen is de vrijstelling gedurende 2011 en 2012 van kapitaalbelasting (ITP & AJD) op uitbreiding van het ondernemingskapitaal van bedrijven en inbrengsten van aandeelhouders, om verliezen te reduceren.

Betaaltermijn Recentelijk kwamen de EU-lidstaten en het Europees Parlement overeen dat bedrijven en overheden hun openstaande rekeningen binnen 30 dagen moeten betalen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete in de vorm van 8% rente, althans dat is de bedoeling van de richtlijn. Lidstaten krijgen twee jaar om de regelgeving in te voeren. In Spanje geldt wettelijk dat bedrijven een betaaltermijn hebben van 60 dagen en overheden een termijn van 30 dagen. In de praktijk houdt bijna niemand zich op dit moment aan die termijnen, omdat er vanwege de economische crisis geen cash voorhanden is. Overigens zijn bedrijven ook volgens de richtlijn vrij om onderling andere afspraken te maken over de betaaltermijn.

8

nedwork spain

Econred De Unión Profesional de Trabajadores Autónomos (UPTA) heeft in samenwerking met Sage, HP en Canal Empresarial het sociale netwerk Econred gelanceerd. Econred richt zich speciaal op MKB-bedrijven en zelfstandigen. Het doel van het online netwerk is ideeën te creëren, delen en aan te dragen. Het netwerk beschikt over de mogelijkheid om banen aan te bieden of naar werk te zoeken. Daarnaast is er een platform dat het mogelijk maakt om videoconferenties, online cursussen en webinars bij te wonen. www.econred.es

De Week breidt uit Het gratis weekblad De Week komt sinds eind november ook uit langs de Costa del Sol. De krant zal verkrijgbaar zijn van Málaga tot Estepona. Langs de Costa Blanca bestaat de gratis krant De Week al zeven jaar en wordt het nieuws uit de regio in het Nederlands gebracht. Nu kunnen ook Nederlanders en Vlamingen aan de Costa del Sol elke week in eigen taal het laatste nieuws lezen. Samen met ¡Spanje! Magazine biedt De Week ondernemers gezamelijke advertentietarieven.


NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Barcelona en Madrid blijven populair als zakensteden

Crisis of niet, Madrid en Barcelona staan nog steeds in de top 10 van de beste steden in Europa om een bedrijf te vestigen. Barcelona en Madrid hebben de afgelopen twintig jaar een grote stijging gemaakt op internationale rankings. De meest toonaangevende internationale city ranking is de European City Monitor van Cushman & Wakerfield. Deze lijst wordt jaarlijks samengesteld op basis van vijfhonderd interviews met managers van internationale bedrijven. In oktober 2010 werden de nieuwe rankings gepubliceerd. Ondanks de crisis, die in Spanje ingrijpender is dan in veel andere Europese landen, staat Barcelona op nummer 5 en Madrid op nummer 8. (Londen, Parijs en Frankfurt zijn de eerste drie en Amsterdam nummer 6.)

Wel of geen kantoor? Maar liefst driekwart van de Spaanse werknemers heeft eigenlijk geen kantoor nodig. Dat blijkt uit een enquĂŞte van marketingbureau Cisco, waar meer dan 2.600 werknemers in 13 landen aan deelnamen. Drie op de vijf werknemers hebben geen kantoor nodig om productief te zijn en in Spanje geldt dat zelfs voor 3 op de 4 werknemers.

Belgious bezorgt bij bedrijven

Personal branding LinkedIn, het professionele online netwerk met meer dan 80 miljoen leden wereldwijd, lanceerde in november 2010 de Europese campagne Brandyou. Met de campagne wil het netwerk benadrukken hoe belangrijk het voor ondernemers en professionals is om aan persoonlijk brandmanagement te doen. De campagne bestaat uit een online test, die ongeveer vijf minuten duurt, om te bepalen hoe het met jouw personal branding is gesteld. Vervolgens kun je via een speciale LinkedIn-groep meepraten over de test en de resultaten. Ook worden tips gegeven over hoe jouw personal branding beter aan te pakken. De test blijft hangen in algemeenheden, maar de campagne zorgt er wel voor dat je na gaat denken over jouw manier of, als je er eigenlijk nooit veel aan hebt gedaan, het belang van personal branding. www.brandyousurvey.com

Belgious, een verrassende ijs-, wafel- en crĂŞpeszaak in hartje Barcelona, beschikt sinds kort ook over een cateringtak in de Catalaanse hoofdstad. De Vlamingen Michel De Bievre en Michiel Das verzorgen niet alleen lekkernijen tijdens eventementen, maar bieden tevens catering voor op kantoor. Ideaal voor bedrijven en ondernemers die weleens iets anders willen dan het typisch Spaanse driegangenlunchmenu.

nedwork spain

9


People who say they sleep like a baby, ussually don’t have one . ORANGE INSURANCES Ziektekosten, Auto, Kantoor, Huis, WA en Leven

www.verzekeringinspanje.com

info@verzekeringinspanje.com +10 34 616 490 061 nedwork spain

AGENT


IN DE SPOTLIGHT

Van hobby tot topwijn


IN DE SPOTLIGHT

Van hobby tot topwijn

Wat begon met een romantisch idee van een paar wijnstokken op eigen terrein, is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd wijnbedrijf dat topwijnen produceert die in de beste restaurants van Europa worden geschonken. NEDwork Spain sprak met de Nederlandse gezichten achter Bodegas Bentomiz. “De passie voor ons bedrijf is groter dan ooit.”

I

n 2006 zeiden Clara Verheij en André Both van Bodegas Bentomiz in een interview met het tijdschrift Temperament dat zij tot doel hadden om in 2010 maar liefst 100.000 flessen wijn te produceren. Een ambitieuze doelstelling, want Bodegas Bentomiz was pas een paar jaar bezig en produceerde zo’n 30.000 flessen per jaar. Maar dat was wel wijn van topkwaliteit.

Fervente wijnliefhebbers waren de twee altijd al geweest, maar dat bleef beperkt tot hobbyniveau. “Natuurlijk maakten wij in Nederland geen wijn, maar we hadden wel veel ervaring op drinkgebied”, lacht Clara. André, die in Nederland werkzaam was geweest als bouwkundige, zette nadat het stel in 1995 was neergestreken langs de Costa del Sol een bouwbedrijf op. Clara begon een talenschool in het naburige dorp Cómpeta in het bergachtige achterland van Málaga. Het ondernemersbloed stroomde dus al wel door de aderen. Het stuk land dat het stel kocht om een woning op te bouwen, een uitgestrekt terrein met daarop een ruïne, was vroeger altijd al wijngaard geweest. Het idee om

12

nedwork spain

nieuwe wijnstokken aan te planten ontstond als romantische gedachte. “Later kochten we er nog een stuk land bij, een wijngaard met stokken van bijna honderd jaar. Doorgaans geldt: hoe ouder de stokken, des te minder de productie, maar hoe beter de kwaliteit.” En een paar jaar later hadden ze zoveel druiven - voor de kenners: Moscatel de Alejandría - dat ze besloten de eerste flessen wijn te produceren. Stonden ze plotseling met hun voeten druiven te pletten. “Een avontuurlijke ervaring”, aldus Clara. Professionaliseren “We hadden snel door dat de druiven op ons terrein van topkwaliteit waren, want er waren andere producenten van kwaliteitswijnen in onze omgeving. De ouderdom van de stokken, het zeebriesje en de relatieve hoogte tussen de 450 en 900 meter, waardoor de temperatuur hier net iets lager ligt, en de leistenen grond, goed voor de mineraliteit in onze wijnen, zorgen ervoor dat de druiven zo goed zijn. Daarom hebben we besloten om onze productie te professionaliseren.”


IN DE SPOTLIGHT

Ondernemerstip “Zorg dat wijn verbouwen een hobby blijft, tenzij je bereid bent flinke investeringen te doen. Er is zo ontzettend veel wijn op de markt, dat je je alleen kunt onderscheiden door topkwaliteit. En daar komen hoge kosten bij kijken.”

Clara en André zochten contact met het Consejo Regulador in Málaga, de instelling die tevens het kwaliteitspredikaat Denominación de Origen in de omgeving van Málaga toekent, en haalden er oenologen bij. Ze deden de eerste, flinke investeringen voor al gauw 15.000 euro. “In die fase was het natuurlijk nog een experiment, maar we kochten nieuwe vaten van Frans eikenhout, een koelingsysteem, een roestvrijstalen tank. Uiteindelijk maakten we onze eerste, zoete moscatel, een dessertwijn. Vijfhonderd liter hadden we dat jaar.” Van de kwaliteit van hun wijnen was het stel van het begin af aan overtuigd, maar nu was het zaak ze ergens te slijten, zodat de investering terug kon worden verdiend. Geen gemakkelijke klus, want waar begin je als beginnende wijnboer? “We wisten wel dat we niet bij de Lidl moesten zijn. Als wijndrinker in Nederland heb je het voordeel dat je van heel veel verschillende soorten wijn kunt proeven, omdat het aanbod in Nederland enorm is. Spanjaarden groeien vaak op met Spaanse wijn, Fransen met Franse wijn. Door onze ervaring wisten we dat onze wijn van hoog niveau was, maar inderdaad, wat dan?”

Saisons in Londen zijn enkele toprestaurants die wijnen van Bodegas Bentomiz schenken. “En met zulke namen hebben distributeurs ook sneller interesse”. Die ontmoeten ze vooral op wijnbeurzen met een internationaal karakter. “Het Consejo Regulador zorgt ervoor dat kleine wijnbedrijven meekunnen met een gezamenlijke stand”. Crisis Wie hoog inzet, moet hoog waarmaken en dus droeg Clara de talenschool over om zich fulltime met de wijn te bemoeien en werden er plannen gemaakt voor een grotere bodega. De winst van het bouwbedrijf van André ging linea recta naar Bodegas Bentomiz. Er kwamen machines om de wijn te bottelen. “Die zijn duur, maar veel hygiënischer”. Meer dan een miljoen euro werd geïnvesteerd. En toen brak de crisis uit. “Dat hadden we niet zien aankomen, maar we mogen niet mopperen. Bodegas Bentomiz groeit jaarlijks nog steeds met 20 procent. We werken op dit moment naar een break even point toe.” De doelstelling van 100.000 flessen werd dit jaar niet gehaald. De productie ligt rond de 30.000 per jaar.

‘Vaak maakte de sommelier tijd om onze wijn te proeven’ Het werd helemaal bovenaan. Clara: “We kwamen er snel achter dat het opsturen van flessen geen enkele zin heeft, want je bent één van de velen. Dus hebben we iets anders bedacht. We reserveerden een tafeltje in kwaliteitsrestaurants met één, twee of zelfs drie sterren Michelin in Nederland, Londen en Spanje. Ik belde een paar dagen van tevoren op om te vragen of ik een flesje van onze dessertwijn mee mocht nemen. Het antwoord was eigenlijk altijd ja. Die ontkurkten we dan bij het dessert en vaak maakte de sommelier tijd om te proeven. Het bleek een fantastische promotie.” Oud Sluis in Sluis, De Librije in Zwolle, Pied à Terre, Tom Aikens, Gordon Ramsey en Le Manoir aux Quat’

Maar de ambitie is er nog steeds. Clara: “En bijna elk jaar maken we een nieuwe wijn. Inmiddels hebben we twee moscatel dessertwijnen, een droge witte moscatel, een rode wijn, een rode dessertwijn en dit jaar hebben we voor het eerste een rosé geproduceerd én vier wijnazijnen.” Spijt van de beslissing om de wijn in te gaan, heeft het duo zeker niet. “De passie is inmiddels groter dan ooit. Ik geniet van het werk op de campo, ik vind de productie interessant, maar ik hou ook van de promotie, het reizen. En iedere keer dat een nieuw product wéér van goede kwaliteit en succesvol blijkt te zijn, is dat een fantastisch gevoel.”

nedwork spain

13


Gild Barcelona offers members quick access to international networks and business leaders, in a prestigious clubhouse in the centre of the city and with a unique calendar of business and social events. More than 1000 connections made 20 business sectors present 25 nationalities 84 conferences, 62 cocktails, 44 breakfasts, 26 seminars, and 32 business lunches.

www.gildinternational.com

14

International Business Club / Passatge Permanyer, 5 / 08009, Barcelona / Tel +34 93-272-6921 / Fax +34 93-487-9289 nedwork spain Buses: 39, 41, 43, 50, 54, 56, 62 / Metro L1: Passeig de GrĂ cia / Email: gildinternational@gildinternational.com


PORTRET

Valeriano Gómez: het nieuwe gezicht van Werkgelegenheid Premier José Luis Rodríguez Zapatero voerde eind oktober een aantal veranderingen door binnen zijn kabinet. Aanleiding was het aftreden van de minister van Werkgelegenheid Celestino Corbacho. Valeriano Gómez (Jaén, 1957) nam zijn plaats in. Zijn voornaamste aandachtspunt: het herstel van de sociale dialoog.

G

ómez is een oude bekende binnen de Spaanse politiek. De econoom, die verbonden is aan het Instituto Universitario y de Investigación Ortega y Gasset, was staatssecretaris van Werkgelegenheid tussen 2004 en 2006, toen Jesús Caldera de ministersfunctie bekleedde. Gedurende bijna zijn hele carrière is hij bovendien verbonden geweest aan de vakbond UGT. Dat Zapatero juist hem op Werkgelegenheid zette, was een onverwachte, maar zeker geen merkwaardige zet. Evenals de premier wil Gómez de relatie van de overheid met de vakbonden herstellen. Deze bereikte een dieptepunt tijdens de algemene staking in het land op 29 september. Saillant detail is dat de nieuwe minister die dag ook de straat op ging uit sympathie voor de demonstranten. Later, na zijn aanstelling, verklaarde hij dat zijn deelname meer bedoeld was om openlijk steun aan de vakbonden te betuigen dan als protest tegen de maatregelen van de regering. Gelukkig maar, want hij zal als minister de reforma laboral, die de aanleiding vormde van de staking, ten uitvoer moeten brengen. (Meer over de reforma laboral lees je in NEDwork Spain nummer 1). Zijn allereerste telefoontjes als minister pleegde Gómez naar diverse vakbondsleiders. Hij heeft onder meer de moeilijke taak om een akkoord te bereiken over de verhoging van de pensioengerechtige leeftijd. De socialistische regering wil deze opkrikken

naar 67 jaar. Of Gómez’ sociale politiek zal inhouden dat hij werkgevers verder van zich verwijdert, is nog de vraag. Volgens critici is zijn speelruimte beperkt. Sommigen denken dat hij niet meer dan een marionet zal zijn van premier Zapatero, die vastbesloten is de voorgenomen maatregelen door te voeren om de werkgevers te verlichten. Daarnaast is het herstel van de werkgelegenheid in het land een van Gómez’ prioriteiten. Zoals zijn voorganger keer op keer hoopvol was, toont ook Gómez zich optimistisch. Hij verwacht dat er volgend jaar banen bij zullen komen, maar heeft ook al toegegeven dat het er ‘niet veel’ zullen zijn.

Naast de aanstelling van Valeriano Gómez voerde premier Zapatero nog meer veranderingen door binnen zijn regering. Minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba, volgde María Teresa Fernández de la Vega op als vicepremier. Trinidad Jiménez verhuisde van Volksgezondheid naar Buitenlandse Zaken. Leire Pajín werd benoemd tot minister van Volksgezondheid en Gelijkheid; die laatste zelfstandige ministerspost is opgeheven. Datzelfde geldt voor Volkshuisvesting, dat nu valt onder het ministerie van Innovatie. Tot slot volgde Rosa Aguilar Elena Espinosa op als minister van Milieu.

nedwork spain

15


NEDWORKS COVERNEMER

‘Barcelona is Sasha Kalem: topmodel en ondernemer ineen Tekst: Annebeth Vis. Foto’s: Jan Willem Zeldenrust.

Zijn restaurant, loungebar en club New Oven in hartje Barcelona komt in dit nummer van NEDwork Spain aan bod in de rubriek De Zakenlunch. Maar eigenaar Sasha Kalem doet veel meer. Hij is model en acteur en heeft een productiebedrijf op het gebied van kunst en fotografie. Het verhaal achter NEDworks allereerste covernemer.

16

nedwork spain


E

igenlijk zou hij topvoetballer worden. Sasha Kalem (35) speelde rond zijn achttiende in de hoofdklasse amateurvoetbal in het Brabantse Best, toen FC Den Bosch hem een contract aanbood. Het ging goed, hij speelde met namen als Van Nistelrooy en ging lekker op het veld. Daar zou zijn toekomst liggen. Tot een fikse knieblessure drie jaar later een einde maakte aan zijn jongensdroom. Spelen kon hij wel vergeten. “Dat was slecht nieuws en daarna raakte ik in een zware depressie. Het is een ontzettend moeilijke tijd geweest. Mijn arts raadde me aan om de zon op te zoeken, een tijdje weg te gaan.” Zo kwam Sasha terecht in Montenegro - zijn ouders zijn afkomstig uit voormalig Joegoslavië, maar hij werd geboren in Nederland -, waar hij een oom had wonen. Hij kwam er in aanraking met zijn roots, maar vond er ook zijn volgende bestemming: de modewereld. “Ik werd op straat aangesproken door een Italiaanse designer, die mij in zijn show wilde. Zo is het begonnen”, vertelt hij. Helemaal een groentje was hij niet, want Sasha had als voetballer ook al wat modellenwerk gedaan voor merken als Puma en Adidas. Hij speelde zelfs een rolletje in de beroemde soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. “Ik liep die show en kwam zo in Milaan terecht. Het was tijd om mijn modellenwerk te profes-

Barcelona zat op dat moment in de lift. Hij had direct het gevoel van thuiskomen. Het topmodel besloot dat de stad voortaan zijn thuisbasis zou zijn. “In die tijd werden hier veel reclamecampagnes opgenomen. Daar heb ik veel profijt van gehad.” Intussen begon het bij Sasha ook op ondernemersvlak te kriebelen. Als model had hij veel mensen leren kennen en de kunstwereld trok hem al van jongs af aan. Eerst probeerde hij het met een schoenenmerk, Okoloko, maar later kocht hij een woning achter de beroemde Pedrera van Gaudí, die hij tevens gebruikte als kunststudio en galerie. Helaas waren de omwonenden van PC177, zoals de studio werd genoemd (Pau Claris 177), niet blij met het initiatief en vorig jaar besloot Sasha op zoek te gaan naar een nieuwe werkomgeving. Begin dit jaar opperde een goede vriend de mogelijkheid om in te stappen als partner in New Oven. Daar had Sasha wel oren naar. Niet alleen zorgt hij als partner in New Oven Producties voor promotie van het restaurant-en-club-ineen, maar tevens gebruikt hij de ruimte voor de promotie van artiesten, muzikanten of modefotografen voor zijn nieuwe bedrijf A=1 Producties (El arte es igual a uno). Spanje vindt hij een fijne en inspirerende basis, maar volgens Sasha ontbreekt het er wel aan economische perspectieven als het gaat

s mijn atelier’ sionaliseren.” Dat was een goede zet. Sasha reisde de wereld rond, werkte voor namen als Adolfo Dominguez en Mercedes Benz, stond op de covers van Vogue, Elle en Marie Claire en woonde in Parijs, Londen, Madrid en Rio de Janeiro, voordat hij zich definitief in Barcelona vestigde.

om de productie van kunst. Met zijn vijfjarige zoontje - “in de eerste plaats ben ik vader” - woont hij even buiten de grote stad. “Barcelona is mijn atelier, maar alles wat in de stad wordt gecreëerd, moet vervolgens worden geëxporteerd om succesvol te kunnen zijn.”

“Met Barcelona was het liefde op het eerste gezicht”. Sasha maakte voor het eerst kennis met de Catalaanse hoofdstad in 2002.

nedwork spain

17


Spanje veroveren? Dat hoeft geen tachtig jaar te duren Creatieve communicatie onder de Spaanse zon · nieuwsbrieven · sociale media · artikelen · mediacontacten · persberichten · weblogs · communicatieadvies · vertalingen

18

nedwork spain

JaCoBS&ViSCommuniCatiE Carrer de Salvà 37 principal 1ª E-08004 Barcelona T: +34 93 192 64 09 E: info@jacobsenvis.com W: www.jacobsenvis.com


VRIJE TIJD

BOEKEN Alle marketeers vertellen verhalen

Auteur: Seth Godin, Uitgeverij: A.W. Bruna, Prijs: € 17,95 Volgens marketinggoeroe Seth Godin praten de beste marketeers nauwelijks over functies en voordelen van hun product. In plaats daarvan vertellen ze verhalen. En het succes van die verhalen bepaalt uiteindelijk het succes van een product, dienst of formule. Waarom geloven wij dat wijn beter smaakt in een glas van 20 euro dan in een glas van 1 euro? Godin legt het in dit boek uit. Wat is je verhaal? Zullen de mensen je verhaal geloven? En is het verhaal waar? Saillant detail is dat Godin het boek eerst Alle marketeers liegen doopte, maar dat die zin marketingwise niet bleek te werken. Onder de titel Alle marketeers vertellen verhalen schoten de verkoopcijfers ineens wel omhoog.

Opdrachtgever gezocht

Auteurs: Jan Willem van den Brink en Maarten van Os, Uitgeverij: SDU Uitgevers, Prijs: € 24,95 Wat veel professionals remt bij het actief verwerven van opdrachten, is het gevoel dat ze zichzelf opdringen. Klanten hebben er immers een hekel aan om iets aangesmeerd te krijgen. Maar ze houden wél van kwaliteit. Dat is waar dit boek over gaat: klanten helpen kwaliteit in te kopen. Met de tips uit dit boek vind je sneller en effectiever goede opdrachtgevers en wordt opdrachten verwerven een interessant onderdeel van je werk. Opdrachtgever gezocht biedt handvatten aan alle professionals die een grotere rol willen spelen in het verwerven van interessante en winstgevende opdrachten voor zichzelf en anderen. Leer hoe je bij potentiële klanten aan tafel komt, hoe je laat zien waar je goed in bent en hoe je nieuwe klussen binnenhaalt.

101 Managementmodellen

Auteur: Marijn Mulders, Uitgeverij: Noordhoff, Prijs € 36,95 101 Managementmodellen is het vervolg op het boek 75 Managementmodellen. Zoals de titel suggereert bevat het boek een verzameling managementmodellen die hulp kunnen bieden aan ondernemers met een managementfunctie of ondernemers die verantwoordelijk zijn voor hun eigen management. Je treft in het boek zowel traditionele als vernieuwende en nog relatief onbekende modellen aan. Ieder model wordt besproken aan de hand van de achtergrond, de toepassing, het resultaat en de aandachtsgebieden. Hoewel het boek bedoeld is voor studenten, is het tevens een compleet en handig naslagwerk voor managers die managementmodellen toepassen in de praktijk.

Het blauwe boekje

Auteurs: Roel Wolbrink en Stefan de Vries, Uitgeverij: Bluebeard Publications, Prijs: € 22,50 Etiquette voor Nederlanders. Dat is - kort door de bocht - het uitgangspunt van Het blauwe boekje, een pamflet tegen de ongemanierdheid, onwetendheid en hufterigheid van de Nederlanders en de Nederlandse samenleving. De doorsnee Hollander is er trots op dat ‘hij zo gewoon is gebleven’, maar over de landsgrenzen staan wij Nederlanders bekend als een lomp en ongemanierd volk. Ook in Spanje zal menig ondernemer zich op zijn tijd lomp en bot hebben gevoeld. Maar het kan anders, zo tonen de auteurs van Het blauwe boekje ons. Handige en praktische tips in een vermakelijk jasje.

nedwork spain

19


ADVERTORIAL

‘Daar stond ik oog in oog met de Tuin der Lusten’

Fotografie Max Beerman

20

nedwork spain


ADVERTORIAL

Met

Jeroen Bosch naar Cibeles Kunstenares Lotje de Lussanet over haar nieuwste expositie, werken in Spanje, de Tuin der Lusten en Cybele Al meer dan twintig jaar werkt Lotje de Lussanet op Spaanse bodem. Van schilderes ontwikkelde ze zich tot beeldend kunstenares en tegenwoordig maakt ze levensgrote werken die ze het liefst buiten, in een natuurlijke omgeving, ziet. De Lussanet bedenkt haar eigen projecten, werkt aan exposities en maakt tevens kunst in opdracht van particulieren en bedrijven. Momenteel is haar werk te bezichtigen tijdens de expositie De Fruitstal van Cybele in het Palau de la Música in Valencia. ”Ik begon ongeveer tien jaar geleden met mijn eerste beeldhouwwerken. Dat waren kleine beelden, maar tegenwoordig werk ik met grotere volumes. Daar voel ik me goed bij. Ik vervaardig een sculptuur eerst van klei en maak er vervolgens een mal van. Als het beeld me bevalt, fabriceer ik een groter exemplaar. Pas daarna wordt het uiteindelijke beeldhouwwerk van polyester gemaakt”, vertelt De Lussanet over de werken die nog tot en met 9 januari in Valencia worden geëxposeerd en tevens te koop zijn. De enorme beelden, geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij Tuin der Lusten van Jeroen Bosch in combinatie met de van oorsprong Phrygische godin Cybele, die de Spanjaarden kennen onder de naam Cibeles, hebben volgens De Lussanet buitenshuis het meeste effect. “Door een groene entourage komen de beelden beter tot hun recht vanwege het contrast met de omgeving. Ik werk immers met felle kleuren. De impact is buiten groter en dat roept een sfeer op die me ligt.”

Zonder het atelier dat de van oorsprong Zeeuwse kunstenares in Baskenland ontdekte, waren de beelden er misschien nooit geweest. Het bedrijf Alfa, bekend van de naaimachines, stelde jaren geleden een deel van hun bedrijfsruimte beschikbaar als werkplaats onder de naam Alfa Arte. Kunstenaars kunnen er werken en hulp krijgen. “Het is een inspirerende plek, waar vrijwel alles vervaardigd kan worden, en ik heb er kennisgemaakt met de techniek die ik nu gebruik voor mijn werk. Ze helpen me ook nu nog bij de vervaardiging van mijn beelden.” De Lussanet werd geboren in Middelburg, groeide deels op in Den Haag en studeerde in Groningen en Enschede. Nadat zij was afgestudeerd (Academie voor Beeldende Kunsten in Enschede) reisde ze haar huidige man achterna naar Mexico. Samen trokken ze twee jaar lang door Latijns-Amerika. Daarna woonde de kunstenares achtereenvolgens in Andalusië, Mexico-Stad en Nederland. In 1987 streek ze uiteindelijk in Madrid neer. Haar man Henk Boom werkte

nedwork spain

21


ADVERTORIAL

In ‘t kort Lotje de Lussanet (1952) woont en werkt al meer dan twintig jaar in de Spaanse hoofdstad Madrid. De kunstenares heeft geëxposeerd in onder meer Nederland, Spanje, Italië, België en Duitsland. Naast haar expositiewerk is zij tevens beschikbaar voor werk in opdracht van particulieren en bedrijven. De werken die deel uitmaken van de tentoonstelling in Valencia zijn ook te koop. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met De Lussanet via de website www.lussanet.net.

als correspondent voor het Algemeen Dagblad en het Financieel Dagblad. De Lussanet verdiende in haar begintijd in Spanje de kost als toeristische gids, maar begaf zich al gauw weer op het creatieve vlak, zoals ze ook tijdens haar vele omzwervingen in de voorgaande jaren had gedaan. “Als kunstenaar is het niet makkelijk in Spanje. Slechts een enkeling bereikt de top. Als je bovendien niet al te zakelijk bent, zoals ik, is het nog moeilijker. Het kost tijd om een galerie te vinden waar je thuishoort en je weg te vinden in dit land. Veel netwerken. Inmiddels heb ik een aardig curriculum, maar ik blijf hard werken om meer te bereiken.” Dat zij als buitenlandse in de Spaanse cultuur werkzaam is, is volgens de beeldhouwster geen belemmering. “Ik voel me juist bevoorrecht dat ik altijd naar Nederland kon uitwijken. Ik heb in Nederland zelfs meer geëxposeerd dan in Spanje. De markt is er beter, kunst is er makkelijker te verkopen. Maar Spanje is voor mij een fantastische werkomgeving. Er is hier ontzettend veel licht.” In 2005 werd De Lussanet benaderd door het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. Of ze mee wilde werken aan een videointerpretatie van Bosch’ Tuin der Lusten. In het kader van die opdracht maakte ze een serie vruchten. “Er kwam een televisieploeg langs voor een uitzending van de serie Op z’n Spaans van de Teleac en toen kregen we de kans om het schilderij buiten openingstijden in het Prado in

22

nedwork spain

Madrid te mogen aanschouwen. Daar stond ik oog in oog met het drieluik van Jeroen Bosch in een leeg museum. Fascinerend.” De kiem voor de overgang naar haar volgende project lag wederom in Madrid. Plaza de Cibeles, een van de iconen van de Spaanse hoofdstad, bood haar de godin Cybele. “Iedereen kent het plein, want daar gebeurt het. Plaza Cibeles is een symbool in de stad. De fontein met haar beeld is niet écht oud, achttiende-eeuws. Ik begon me steeds meer in de godin te verdiepen en dat heeft me naar Turkije geleid. Cybele was de moedergodin van de Phrygiërs, een volk uit de klassieke oudheid.” De mythologische figuur inspireerde De Lussanet tot een nieuwe serie beelden. “Maar momenteel bevind ik me nog in de overgangsfase, tussen de Tuin der Lusten en Cybele in. Vandaar ook de naam van mijn expositie, La Frutería de Cibeles, oftewel De Fruitstal van Cybele.”

De Fruitstal van Cybele De expositie La Frutería de Cibeles is nog tot 9 januari te bezichtigen in het Atrio de los Bambus, een expositieruimte in het Palau de la Música in Valencia. De expositie is dagelijks te bezichtigen tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 21.30 uur.


HAPPY & HEALTHY

Online coaching en therapie

Op de virtuele divan Moderne communicatiemiddelen bieden moderne toepassingen. De tijd dat je voor een goed gesprek met een therapeut of coach noodgedwongen de auto pakte of op de fiets stapte, is voorbij. Tegenwoordig komen coach en psycholoog bij jou over de (virtuele) vloer.

Joyce van Ombergen

S

tress? Slapeloze nachten? Te weinig tijd voor je gezin? Het gevoel dat je op het randje van een depressie balanceert? Een burn-out? FinanciĂŤle zorgen? Aanpassingsproblemen aan de Spaanse cultuur? Zo perfectionistisch dat het een obsessie dreigt te worden (of al is)? Als ondernemer kun je te

maken krijgen met uiteenlopende psychische klachten en afhankelijk van de mate waarin deze jouw dagelijkse leven beĂŻnvloeden, ga je op zoek naar professionele hulp. Het liefst natuurlijk in je moedertaal, want dat praat toch makkelijker. Maar een Nederlandstalige psycholoog vinden is in Spanje op veel plekken

nedwork spain

23


HAPPY & HEALTHY

Online coaching en therapie

Op de virtuele divan

Monique Janssen een onmogelijke opgave. Dan biedt de moderne technologie een oplossing. Met online coaching of therapie speelt afstand niet langer een rol. Intuïtief coachen Joyce van Ombergen van Joy-Ce biedt online coaching aan via het internetbelprogramma Skype. Jaren geleden was zij werkzaam in de ICT in Nederland, maar nadat zij over een stoeptegel struikelde, kwam zij afgekeurd thuis te zitten. “Ik zocht naar een positieve invulling van mijn leven”, aldus Joyce. Ze volgde een opleiding tot intuïtief coach en begon uiteindelijk een eigen praktijk langs de Costa del Sol in Villafranco del Guadalhorce. Als coach leidt Joyce haar cliënten, door de juiste vragen te stellen en opdrachten te geven, naar hun eigen antwoord. Op intuïtieve wijze komt zij snel tot de kern. “Ik werk met een combinatie van westerse en oosterse denkwijzen waarbij ik me afstem op de hele

24

nedwork spain

persoon”. En nu dus ook in de online wereld. Ruim twee jaar geleden begon Joyce met online coaching. Inmiddels gaat 80 procent van haar coaching via Skype. “Skype is echt een uitkomst: de camera is een groot voordeel. Je kunt de mensen zien en dus ook hun nonverbale communicatie lezen. Daardoor biedt Skype meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld telefonisch contact”, vertelt ze. Nog een voordeel is dat de cliënt in zijn eigen omgeving zit, waardoor de meesten zich volgens Joyce makkelijker openstellen. “Bovendien is het financieel aantrekkelijk, want ik reken per minuut af.” Sinds dit jaar bedient Joyce niet alleen particulieren in het Nederlands en Engels, maar ook de zakelijke markt, zo is Randstad Nederland een van haar grootste klanten. “Het principe is hetzelfde, want coaching gaat over de persoon en zijn of haar drijfveren.” Loopbaancoaching, preventie en reïntegratie, maar ook omgangsvormen op de werkvloer komen in


HAPPY & HEALTHY

haar sessies aan bod, afhankelijk van de problemen waar de cliënt op vastloopt. Ondernemers en mensen met een eenmanszaak kunnen eveneens bij haar terecht. “Juist, want ik ben zelf natuurlijk ook ondernemer”. Ieder op z’n eigen bank Monique Janssen is als GZ-psycholoog verbonden aan een praktijk in Nederland en sinds kort biedt zij met eye2eye psychologen virtuele therapie aan Nederlanders over de grenzen. “Wij hoorden vaak van vrienden in het buitenland over mensen die op zoek waren naar psychologische hulp in eigen taal. Therapie via Skype met video leek ons een gat in de markt”, aldus Monique, die samen de praktijk samen met een collega-psycholoog opzette. “Onze therapie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie; een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode. Hierbij helpen wij cliënten om hun gedachten kritisch onder de loep te nemen, we gaan ervanuit dat emoties en gedrag worden gestuurd en bepaald door gedachten”, aldus Monique. “Verder werken wij altijd vanuit een ziektemodel”. Problemen die zij in haar online praktijk voorbij ziet komen zijn milde psychische klachten zoals aanpassingsproblemen aan de andere cultuur, maar ook typische ondernemersklachten, zoals de financiële zorgen en de spanningen binnen het gezin als gevolg van een verstoorde balans tussen werk en privé. Ook Monique is enthousiast over de toepassing van Skype voor therapie. “Inhoudelijk doe je eigenlijk precies hetzelfde werk. Alleen zit de cliënt niet op mijn bank, maar op zijn eigen bank. Via Skype zorgen wij dat Nederlandstalige psychologische hulp wereldwijd beschikbaar is.” Voor de rokende cliënt heeft online therapie nog een bijkomstig voorbeeld: “Het was wel gek toen een cliënt voor het eerst vroeg of hij een sigaret mocht opsteken. Mensen hebben blijkbaar toch het gevoel in dezelfde ruimte te zitten”.

Niet alle problematiek is volgens Monique geschikt om online te behandelen, met name vanwege de fysieke afstand. “Als een klant het risico loopt om in een crisis terecht te komen, vinden wij behandeling via Skype niet verantwoord. Als psycholoog heb je de taak om je klanten op te kunnen vangen in geval van nood. In dat geval raden wij dus toch aan iemand in de buurt te zoeken”. Schriftelijk Belinda van den Berg, psychiater en oprichter van de psychologenpraktijk Ánimo Centre de Psicoterapia in de Catalaanse badplaats Sitges biedt ook online therapie, maar is over het ge- Belinda van den Berg bruik van Skype voor dat doel niet zo te spreken. “Met de verbinding is eigenlijk altijd wel iets mis en dat is hinderlijk als je midden in een sessie zit”. De behandelprogramma’s waar zij mee werkt, zijn ontwikkeld door Minddistrict Nederland, een bedrijf dat is gespecialiseerd in online therapie en coaching, en worden in Nederland gebruikt door instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Nederlandstalige psychologen die verbonden zijn aan Ánimo werken ook met de behandelprogramma’s (“Nederlanders in Spanje kunnen natuurlijk ook bij ons terecht”). Belinda is tevens een samenwerking aangegaan met Minddistrict om de programma’s op de Spaanse markt te brengen. De eerste zijn reeds in het Spaans verkrijgbaar. Binnen de online behandelingen is het hele zorgtraject verwerkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie, van uitgebreide intake en informatievoorziening tot oefe-

nedwork spain

25


HAPPY & HEALTHY

Online coaching en therapie

Op de virtuele divan ningen en direct schriftelijk contact met een psycholoog. Belinda: “Het voordeel hiervan is dat een klant de tijd heeft om rustig na te denken en dingen te laten bezinken of goed te formuleren. Op schrift blijken ze zich ook makkelijk open te stellen.” De psycholoog verplicht zich om binnen een bepaalde tijd te antwoorden en de behandeling vindt plaats binnen een beschermde webomgeving. Overigens zijn er ook aan de programma’s waar Belinda mee werkt, grenzen. “Als we het gevoel hebben dat de afstand nadelig is voor de therapie, doen we het niet”.

ste instellingen hebben al interesse getoond”. Belinda mist de camera die Skype biedt, helemaal niet tijdens de behandelingen. “Ik vind het fascinerend dat je online toch zo’n persoonlijk contact kunt hebben met mensen. Volgens mij is het de toekomst: ICT-oplossingen in de zorg.”

Volgens de psychiater is Nederland al veel verder als het gaat om online behandelingen. “In Spanje is dit concept echt uniek. Hier zijn we aan het pionieren. We zijn momenteel hard op zoek naar samenwerkingspartners en de eer-

www.joy-ce.com www.eye2eyepsychologen.nl www.minddistrict.es www.minddistrict.nl animo-onlinetherapie.com

• Intuïtieve Coaching (op intuïtieve wijze snel tot de kern) • Online coaching via Skype (in de eigen vertrouwde omgeving) • Effectief en kostenbesparend (geen reiskosten, betaling per minuut)

“Joy-Ce laat je in korte tijd, met respect en ruimte voor jou, de kern ervaren!” www.Joy-Ce.com • info@Joy-Ce.com • +34 663 15 77 84

26

nedwork spain


HAPPY & HEALTHY

Veel ondernemers hebben last van hun rug, nek en schouders. NEDwork Spain editor Annebeth Vis ook, vooral als er deadlines op komst zijn. Tijd voor een massage.

Massage op kantoor

Kwijlend op de ergostoel

E

en groot deel van mijn tijd als editor breng ik zittend achter de computer door. Een goede houding schiet er meestal bij in en de aanbevolen pauzes tussendoor ook. Het gevolg? Last van mijn nek-, schouder- en rugspieren. De oprukkende kou maakt het alleen maar erger. Dus maak ik een afspraak met een masseuse. Maar dan wel op kantoor. De Britse Nunu Roney werkte in Londen twaalf jaar lang als freelance masseuse bij verschillende bedrijven. In de Catalaanse hoofdstad runt ze een massagesalon. Maar bedrijfsmedewerkers en ondernemers die letterlijk vast zitten, kunnen haar bellen voor een afspraak en dan komt ze met haar ergonomische stoel en knedende vingers langs op locatie. De ergonomische stoel ziet er op het eerste gezicht een stuk minder comfortabel uit dan hij blijkt te zijn. Eigenlijk zit ik al snel ontspannen in het meubel. Wel zo prettig dat je niet uit de kleren hoeft, het is en blijft je toch werkomgeving, in sommige gevallen compleet mét collega’s en baas. Nunu legt me uit dat ik, vanwege mijn lage bloeddruk, na de massage beter direct iets kan eten. En veel water drinken om de ‘giftige stoffen’ die zij zal ‘losmasseren’ af te voeren. Hmm, ik ben benieuwd. De massage die Nunu op kantoor levert, is een Japanse shiatsu of drukpuntmassage. Hoewel ze mijn ‘drukpunten’ flink bewerkt, vind ik de aanraking met

mijn spieren aangenaam. Voor ik het weet zit ik niet meer in de ‘ergostoel’, maar hang ik erin. Een collega, die ik heb gevraagd om een leuke foto van mij en de masseuse-in-actie te maken, schiet het ene na het andere hilarische plaatje. Heel gênant als ik op een zeker moment zelfs zit te kwijlen. Naarmate de tijd verstrijkt, krijg ik het kouder. De bloeddruk is duidelijk dalende (goed om te weten voor mensen met een hoge bloeddruk, het werkt!). Als alle acupunten op mijn rug, schouders, nek, maar ook armen en handen zijn aangedrukt, is het tijd voor stretchoefeningen. Ten slotte streelt Nunu mijn lichaam en laat ze me zelf bepalen wanneer ik er klaar voor ben om uit de stoel te klimmen. Direct na afloop voel ik me goed, mijn schouders zijn een paar centimer gezakt en ik krijg zelfs een compliment over mijn ‘stralende ogen’. Ik geloofde nooit zo in verhalen over vrijkomende afvalstoffen, maar als ik me na een uur steeds beroerder en somberder ga voelen, herinner ik me opeens de goede adviezen van Nunu. Mijn rug en andere gemasseerde lichaamsdelen blijven nog dagenlang ontspannen. Zo kan ik die deadlines wel aan. Wil jij ook dat Nunu Roney langskomt bij jou op kantoor? Of boek je liever een massage in haar salon? Surf dan naar www.thevitaltouch.es (op kantoor), www.tvtbarcelona.com (salon).

nedwork spain

27


ENTERTAINMENT

business GADGETS

Tekst: Ferenz Jacobs

MacBook Air Apple heeft een nieuw model MacBook Air gelanceerd. De nieuwste versie van de dunste notebook ter wereld heeft een 11 inch hogeresolutiebeeldscherm, twee usb-poorten, een multi-touchtrackpad en een batterij die 5 uur lang meegaat. Slechts € 999. www.apple.com/nl/macbookair

Shape Business Card Reader Na een bezoek aan een congres kom je meestal thuis met een tas vol visitekaartjes. Bij gebrek aan een PA is deze applicatie de uitkomst. Maak een foto van het kaartje en een nieuw contact wordt automatisch aangemaakt in het adresboek van je BlackBerry. Visitekaartjes in het Spaans, Engels, Frans, Italiaans en Duits zijn leesbaar. Deze app kost iets meer dan € 7. appworld.blackberry.com

USB Flower Hub Deze platte bloembak met vier tulpen is een creatie van Kikkerland. Het is een fleurige gadget die ook een dc-ingang heeft. De hub heeft een winkelprijs van € 23,95. www.kikkerlandshop.com

MailChimp Met de webtool MailChimp kun je vanaf het world wide web professionele mailcampagnes versturen. Een volledige nieuwsbrief of een kort bericht, in simpele tekst of rijke html-vorm (regular ol’ campaign). Vanuit de gratis MailChimp-account kun je 7.000 mails versturen naar 1.000 relaties en klanten. Je kunt ook kiezen voor een maandelijks betaalplan (bijvoorbeeld $ 15 per maand voor 501 tot 1.000 contacten) of het kopen van credits (0,03 dollarcent per e-mail). Door de voorontworpen templates hoef je niet altijd from scratch te beginnen, maar kun je een bestaande template aanpassen naar je eigen wensen. De style-editor maakt het mogelijk om ieder onderdeel van de nieuwsbrief, van aanhef tot voetnoot, aan te passen. Kennis van html-codes is echter vereist. Voor je het weet, is er een fout in je code geslopen en kan de hele campagne niet verstuurd worden. De online helpdesk is gelukkig snel, vriendelijk en vooral effectief. Behalve dat je met MailChimp mooie nieuwsbrieven kunt maken, zijn de campagnes goed te evalueren door middel van de uitgebreide statistieken. Het aapje met bizarre teksten (I had this crazy dream that I was trapped on a planet ruled by humans) rechtsboven in je scherm en de links naar YouTube-filmpjes met apen in de hoofdrol kunnen irritatie opwekken, maar ook als welkome onderbreking dienen. www.mailchimp.com

28

nedwork spain


ENTERTAINMENT

Credit Card Lightbulb

Mobile Fan

Niet bepaald high-tech, maar deze gloeilamp van creditcardformaat is uitermate handig om de duisternis tijdens je zakenreis te verjagen. Vanaf € 7. gadget.brando.com

Thermaltake produceert normaal gesproken ventilatoren voor in de computer. Dat het bedrijf ook ventilatoren produceert om de ondernemende mens koel te houden is een nieuwe ontwikkeling. De ventilator verkrijgt zijn stroom via USB. Je hebt al een ventilator voor € 20. nl.thermaltake.eu

Origami Sticky Notes

My Favorite Notes Uit onderzoek blijkt dat lijstjes orde scheppen in de overvloed aan informatie. Voor liefhebbers en vergeetachtigen is er dit briljante boekje. Als cadeau of als handige personal assistant. Een versie voor mannen en voor vrouwen. Nu voor € 9,90. www.myfavoritenotes.nl

Het verhaal gaat dat de bedenker van de gele Post-it-velletjes gefrustreerd was over de boekenleggers die steeds uit zijn koorboek vielen. Deze Origami Sticky Notes zijn speciaal ontworpen om de saaie momenten achter je computer te doden. Recycle je oude Post-it-velletjes en verander ze in meer dan 10 verschillende vormen, van kraanvogel tot pinguïn. Vanaf € 2. www.suck.uk.com

nedwork spain

29


ONDERNEMEN

Ondernemen in Alaró (op Mallorca!) Tekst: Hieke Voorberg

Z

e deden het maar wat graag, de zusjes uit Oss: uitrusten en bijkletsen in een spa. Toen beiden besloten om met hun familie in het dorpje Alaró op Mallorca te gaan wonen, maakten ze van hun hobby hun werk. Nu runnen ze Spa In Spain (SIS): een website waar wellnessliefhebbers een arrangement kunnen boeken in een spa op Mallorca of elders in Spanje. Femke waagde als eerste de oversteek naar het Balearische eiland. In 2004 begon ze een nieuw leven in het bruisende Palma de Mallorca. Na de geboorte van haar eerste kind besloot ze samen met haar man te ver-

30 nedwork spain

huizen naar Alaró, waar ze meer rust en ruimte heeft. Twee jaar geleden besloot haar jongere zusje Neeltje om met haar man in hetzelfde dorp neer te strijken. “Tijdens de vakanties op Mallorca mijmerden we al over een leven daar”, vertelt ze. “Het rustige levenstempo, de nadruk op sociaal contact en het lekkere weer: dat sprak ons aan.” Ook pa en ma Steenbakkers zijn inmiddels overstag. ‘Die wonen ook bijna permanent in Alaró,’ lachen de zusjes. De keuringsdienst van ontspannen Dat Femke en Neeltje samen wilden ondernemen, werd al snel duidelijk. Het idee ontstond


ONDERNEMEN

n... aan de keukentafel, toen de zusjes een goede spa zochten om te bezoeken. Op internet vonden ze informatie, maar geen betrouwbaar online referentiekader waar je arrangementen kon boeken. Zo werd het idee voor een online reisbureau voor spa- en wellnessvakanties geboren. De rolverdeling tussen de ‘SIS-ters’ was meteen duidelijk: Femke, de prater, sluit de deals met welnesscentra en Neeltje, de ‘pietje precies’, zorgt inhoudelijk voor de pakketten en de online content.

Wie? De Nederlandse SIsters Neeltje & Femke Steenbakkers Wat? Spa in Spain (www.spa-in-spain.com) Waar? Alaró (op Mallorca)

onder meer Andalusië en Valencia. En binnenkort gaan we op wellnessjacht in Catalonië.” Koeienstal Wanneer de zusjes niet aan het werk zijn, trekken ze er graag op uit om het eiland te verkennen. Favoriet is de voormalige koeienstal bij de kasteelruïne op de berg waar het dorpje Alaró aan ligt. Die is omgebouwd tot een fantastisch restaurant. En als het even kan, boeken ze voor zichzelf een spa-

Mallorca telt meer dan 70 spa’s, 20 kwamen er door de keuring van de SIS-ters Femke: “Zakendoen met Spanjaarden gaat prima. Geen mañana-mañana-gedoe.” Ze merken dat eigenaren van spa’s graag willen meewerken. “Misschien wel logisch, gezien de crisis”, denkt Neeltje. Opvallend is dat boekingen vooral uit Nederland, Engeland en Duitsland komen. Spanjaarden lijken nog wat huiverig met online boeken, maar dat gaat volgens de twee in de toekomst wel veranderen. “Wellness is een groeimarkt in Spanje”, weet Femke. “Vanwege het lekkere klimaat zijn er ook buiten veel mogelijkheden.” Alleen al op Mallorca ontdekten de zusjes 75 spacenters, waarvan ze er 20 uitkozen voor hun site. Thalossotherapie, detox of anti-stress: Spa in Spain groeit gestaag tot een goed gevulde insiders guide met de beste persoonlijke spaadresjes, met liefde en zorg door de zusjes geselecteerd. Inmiddels reiken de diensten van SIS verder dan alleen het Balearische eiland. Neeltje: “Omdat het toerisme op Mallorca in de winter enorm afneemt en veel hotels hun deuren sluiten, bieden we nu ook pakketten aan in

arrangement. Een echt aanrader volgens de zusjes is de Sha Welness Clinic in Albir (Alicante) waar zelfs de macrobiotische keuken gericht is op je persoonlijk welzijn.

Alaró

(Mallorca)

Het dorp Alaró op Mallorca heeft meer dan vierduizend inwoners en ligt aan de voet van een berg. Binnen een kwartiertje rijden sta je op het strand, hoofdstad Palma de Mallorca ligt vijfentwintig kilometer verderop. Naast de prachtige ligging is Alaró tevens een gezellig dorp waar veel wordt georganiseerd en de inwoners vormen een goede mix van buitenlanders en Mallorquines.

nedwork spain

31


Onze grootste zorg... is het imago van uw bedrijf dicrea.com HĂŠt ontwerpburo voor Nederlandse ondernemers in Spanje

ontwerp merken & logo’s housestyling


COLUMN

Ontlastingaangifte Elke keer dat ik de Spaanse papiermolen weer eens te lijf ga, neem ik steevast mijn dochtertje van veertien maanden mee. Ten eerste omdat het spreekuur van de Spaanse bureaucratie samenvalt met mijn ochtendroutine van fruithapjes, poepluiers en Nijntje-boeken, en ten tweede omdat Ciara’s ‘Delfts Blauwe’ ogen mijn geheime wapen zijn. Een baby breekt het ijs, stemt de heen- en weergoden gunstig en ontwapent zelfs de meest stugge loketbediende.

De Vlaming Hans Kohlbacher is oprichter van Move Your Class, een bedrijf dat is gespecialiseerd in taalreizen, workshops en zomerkampen in Andalusië en aan de Costa Brava. Hij woont samen met zijn Nederlandse partner Claudia in Granada.

Plotseling neemt de funcionario het voor me op bij collega’s en doet hij zelf het benenwerk in plaats van mij van hot naar her te sturen. Een komma op de verkeerde plek is niet langer een regeringskwestie en na een jarenlange doodstrijd doet de kopieermachine het opeens wél weer. Kortom, mijn kleine meid haalt de ‘-naar’ uit ‘ambtenaar’ en bewijst haar vader hiermee een grote dienst. Vroeger, in onze babyloze dagen, was dit wel even anders. Zo bleek het bij onze aankomst in Granada onmogelijk voor ons om een gezamenlijke rekening te openen, omdat de naam van mijn Nederlandse vriendin te lang was en bovendien een onbehoorlijk aantal klinkers bevatte (Nieuwendijk). Toen dit euvel eenmaal was verholpen, werd ons land van herkomst niet gevonden in het systeem. Doodleuk werd geïnsinueerd dat het recent van naam moest zijn veranderd. Ten slotte werd alle documentatie ook nog naar het verkeerde adres gestuurd, zodat we na verloop van tijd ongewild in het rood kwamen te staan en de rekening weer moesten sluiten. Om dit soort taferelen te vermijden heeft de Spaanse ondernemer een heilig vertrouwen in ‘El Gestor’. Een gestor is een administratieve raadgever en manusje-van-alles, die behendig alle ‘paperklippen’ weet te omzeilen. Geen papierberg is hem te hoog, geen apparatsjik hem te kwaad. Hij vult alle formulieren netjes in, kent de loketbedienden bij naam, onderhandelt met de lokale overheid en wijst je op jouw legale plichten. Zonder gestor ben je nergens. Een gestor is echter niet goedkoop en wordt bovendien per uur betaald. Dus dacht ik slim te zijn: voortaan ging de baby mee. Dat zou administrateur José er vast toe bewegen hard zijn best te doen. Dat hij doet denken aan Bert van Sesamstraat, zou Ciara bovendien wel weten te waarderen. Maar over komische kwaliteiten bleek José, toen ik met Ciara op onze afspraak verscheen, helaas niet beschikken. En de kleine meid protesteerde al gauw tegen het geneuzel over loonheffing en ondernemersaftrek met een poepluier. Voor deze ontlastingaangifte, gevolgd door een luidkeels verzoek om verschoning, had mijn gestor helaas geen pasklaar administratief antwoord. En dus zat er niets anders op dan onze agenda’s (en haar billendoekjes) tevoorschijn te halen voor een nieuwe afspraak, zonder baby weliswaar.

nedwork spain

33


NEDWORKING

NEDwork Spain op bezoek bij

Bedrijvenbeur Vicevoorzitter van de NBCCB Dick Wolff heet de bezoekers welkom.

V

eertig stands, honderden bezoekers, nieuwe gezichten, gevestigde bedrijven, lekkernijen van de Hollandse bakker en uitzicht op de skyline van Benidorm met op de achtergrond een fonkelende Middellandse zee. Als er ergens veel Nederlandse ondernemers te vinden zijn dan is het aan de Costa Blanca. Niet zo gek dus dat juist hier, op initiatief van de Nederlandse Business Club Costa Blanca, eind oktober de allereerste Nederlandse Bedrijvenbeurs werd georganiseerd. En met succes. NEDwork Spain was erbij.

Dick Wolff, vicevoorzitter van de Nederlandse Business Club Costa Blanca, en de heer Eric Durieux, honorair consul aan de Costa Blanca, openen de Bedrijvenbeurs.

Helemaal nieuw was het idee niet: de netwerkvereniging Vlamingen in de Wereld Costa Blanca organiseerde vorig jaar voor het eerst de succesvolle Vlaamse Dag. Op dezelfde locatie, het luxueuze wellness, golf en business resort Villaitana even buiten Benidorm, vond eind oktober, op verzoek van velen, de Nederlandse variant op die ondernemersbeurs plaats. Veertig Nederlandse bedrijven en ondernemers waren er vertegenwoordigd en de beurs wist zo’n zevenhonderd bezoekers te trekken, die zich uitgebreid lieten informeren over diensten en producten van hun landgenoten. Eenmanszaken, middelgrote en grotere bedrijven met een Nederlandse directie, MKBondernemingen, financieel deskundigen, winkeliers, horecaondernemers, hoteliers, ziekenhuizen, klinieken, notarissen, advocaten, makelaars, de lokale Nederlandstalige media, honorair consul Eric Durieux en de bestuursen commissieleden van de business club waren natuurlijk van de partij. Ondernemers die er dit jaar niet bij konden zijn, krijgen volgend jaar ongetwijfeld een nieuwe kans. Julius Westercappel van het Hospital de Levante en Angelique Boulonois van Accountnet in gesprek met een bezoeker.

34

nedwork spain


NEDWORKING

rs in Benidorm

Een bezoeker laat zich informeren door Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer.

Ernst Blesma (links) en Annemarie (midden) poseren samen met een enthousiaste klant (rechts) met hun Aloe Vera producten van Forever.

Renato Zanardi van Hak & Rein Vos Notarissen en daarnaast de stand van Kompas Consulting.

Koen Weijand en Anja Meijer bij hun gezamenlijke stand.

Ondernemers en bezoekers met elkaar in gesprek.

nedwork spain

35


36

nedwork spain


NEDWORKER ONDER VUUR

Waar, waarom, hoe en met wie NEDworkt

MARK DE ROO?

Mark de Roo (links), Public Relations Manager Canon Business Center 22@ in Barcelona. Ben jij een rasechte netwerker? ‘Netwerken’ behelst meer dan alleen het bezoeken van evenementen om zakelijk interessante mensen te ontmoeten. Bij mijn PR-werkzaamheden voor het Canon Business Center 22@, ben ik voorstander van ‘netwerkmarketing’, een langetermijnstrategie, waarbij het opbouwen van relaties centraal staat. Nieuwe mensen ontmoeten is de essentie. Toch geniet ik zowel van contact met bekenden als onbekenden. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen mij zien als het gezicht van Canon. Openingszin? Als ik binnenkom tast ik eerst af wie de ander is: elkaar de hand schudden, visitekaartjes uitdelen, interesse tonen. Zo wissel je je zakelijke identiteit uit. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat iemand doet, maar ook waarom. Wat is iemands drijfveer? Netwerkfrequentie? Barcelona kent veel netwerkinitiatieven, zoals De Kring van het Nederlandse Bedrijfsleven, NEDwork, Admirals Business Club en Gild International. Door mezelf te zijn en een actieve rol in te nemen, heb ik inmiddels toegang tot

al deze netwerken. Donderdagavond is dé netwerkavond. Ik ben minstens één keer per week bij een van de initiatieven aanwezig. Dat kan een avond zijn, maar ook een lunch. Follow-up? Voordat je tot zaken overgaat, heb je minstens zeven contactmomenten nodig. Zo bouw je langzaam een vertrouwelijke relatie met elkaar op. Ik ken alle mensen uit mijn netwerk persoonlijk. Mensen uit je netwerk aan elkaar introduceren is ook belangrijk, want doordat iemand uit je netwerk enthousiast over je is en het je gunt, kom je in contact andere belangrijke personen en vice versa. Resultaten? Drie jaar geleden begon ik met gerichte netwerkmarketing. Daar beginnen wij nu echt de vruchten van te plukken. Het is een langzaam, maar effectief sneeuwbaleffect. Van alle contracten met nieuwe klanten die we de afgelopen twee jaar hebben afgesloten bij Canon, is meer dan de helft - zo’n 60% - voortgekomen uit netwerkactiviteiten.

nedwork spain

37


ADVERTORIAL

B&B Chill-Outdoor Pyreneeën

Outdoorvakanties voor de sociale toerist

Huis en haard achterlaten en een Bed & Breakfast beginnen onder de Spaanse zon. Op zoek naar het eeuwigdurende vakantiegevoel en een relaxte levensstijl. Genoeg Nederlanders en Vlamingen die achter hun bureau wegdromen bij het idee. Maar hoe vergaat het de avonturiers die de stap ook daadwerkelijk zetten? NEDwork Spain vraagt het hen. Dit keer: Jochum van Krimpen en Judith Vastenhout van Chill-Outdoor Pyreneeën.

M

idden in de Spaanse Pyreneeën, in de provincie Huesca (regio Aragón) ligt Perrarúa. In de winter een gehucht met twintig inwoners, in de zomer groeit de bevolking aan tot 150 inwoners. Bijna allemaal locals, met uitzondering van Jochum en Judith. Die lieten begin dit jaar Utrecht achter om in dit bergdorp hun droom achterna te jagen: een vakantiehuis met Chill-Outdoor-formule voor de sportieve en avontuurlijke toerist. Dat ze de stap zouden wagen, stond al een paar jaar geleden vast. De locatie zou een gebergte worden,

38 nedwork spain

vanwege de sporten die het duo in hun pakket wilde opnemen. Alles buiten Europa viel eigenlijk af vanwege de afstand. De Spaanse Pyreneeën leken de perfecte plek. In de zomer van 2008 bezochten zij het gebied om er eens rond te kijken. Ze waren op slag verliefd en besloten in de kerstvakantie nogmaals die kant op te gaan. Een kennis in Nederland had hen erop gewezen dat in Perrarúa twee Nederlanders een vakantiewoning bezaten. Het was een regelrechte toevalstreffer, maar toen Jochum en Judith tussen kerst en Oud en Nieuw onderweg naar een makelaar door Perrarúa reden, besloten ze een kijkje te gaan nemen.


ADVERTORIAL

Kans “Er was meteen een klik met Jorn en Mia (eigenaars van de woning die Jochum en Judith nu runnen, red.). Een paar dagen later zijn we teruggegaan om Oud en Nieuw met ze te vieren. Ze boden ons toen aan om hun woning te huren voor een periode van twee jaar om ons concept uit te proberen.” Een fantastische kans, die Jochum en Judith met beide handen besloten aan te grijpen. “Dit raden wij anderen met soortgelijke plannen ook van harte aan: probeer een huurconstructie te vinden en laat niet alles zomaar achter zonder te weten waar je aan begint”, aldus Jochum. Een jaar lang werd de formule verder uitgedacht, er werd een businessplan geschreven en natuurlijk leerden Jochum en Judith in hun vrije uurtjes de basis van de Spaanse taal. Begin 2010 vertrok het stel richting de Spaanse bergketen en inmiddels zijn Jochum en Judith aardig gewend aan het leven in Perrarúa. “Jorn en Mia hebben ons bij de lokale ondernemers geïntroduceerd. Wij werken veel samen met lokale aanbieders van outdooractiviteiten en we hebben het gevoel dat we echt op ze kunnen bouwen. Natuurlijk genereren wij ook weer omzet voor hen.” Ook de gasten zijn tevreden over de formule. Zij geven van tevoren op welke outdooractiviteiten of sporten ze tijdens hun vakantie willen beoefenen en dan zorgen de gastheer en gastvrouw ervoor dat er afspraken worden gemaakt met de verschillende bedrijven in de omgeving. Na een dag lang wandelen, raften of skiën is het tijd voor de borrel in het vakantiehuis en daarna zorgen Jochum en Judith voor de maaltijd. All-in Jochum: “We hebben zes slaapkamers met plek voor twee tot vier personen. De gasten eten met elkaar. Overdag gaan ze samen outdooractiviteiten ondernemen en ‘s avonds vermaken ze zich in en om het vakantiehuis. Dat weten ze van tevoren, dus onze formule trekt vooral sociale mensen aan, die het niet alleen leuk vinden om op outdoorvakantie te gaan, maar die ook behoefte hebben aan gezelligheid en die openstaan voor anderen. Afgelopen zomer hebben we bijvoorbeeld heel veel Weerwolven gespeeld (groepsspelletje, red.) en dat was een groot succes. Wij bieden all-in vakanties, waarbij voor zowel

de overnachting als de activiteiten en de maaltijden wordt betaald. Ideaal voor sportievelingen die geen zin hebben om zelf de boodschappen te halen en op zoek zijn naar een stukje verzorging en comfort.” De sporten die gasten kunnen beoefenen zijn mountainbiken, raften, snowboarden, kayakken, hydrospeed, bergwandelen, skiën, wielrennen, canyoning, parapenten en langlaufen. “Maar met een boekje in de tuin zitten, mag en kan natuurlijk ook”, voegt Jochum toe. Vooralsnog zijn de meeste gasten Nederlands, hoewel Jochum en Judith ook steeds meer mikken op Spanjaarden en andere Europeanen. “Maar we moeten nog gaan bekijken hoe we het aanpakken met het Spaanse ritme, een warme driegangenlunch laat zich niet altijd makkelijk combineren met een intensieve outdoordag.”

Chill-Outdoor

Chill-Outdoor is een formule die inspanning en ontspanning combineert. De gasten kunnen kiezen uit een breed scala van sportieve activiteiten en hoeven zich geen zorgen te maken om boodschappen en maaltijden. Ze verblijven in een vakantiewoning in de Spaanse Pyreneeën, die beschikt over zes slaapkamers. Hoewel Perrarúa vanuit Barcelona ook met de bus bereikbaar is, raden Jochum en Judith gasten aan met eigen vervoer te komen. Voor inwoners van Barcelona, Catalonië en Aragón is Perrarúa relatief dichtbij, vanaf de Catalaanse hoofdstad ben je ongeveer tweeënhalf uur onderweg. Voor meer informatie: www.chilloutdoor.nl.

nedwork spain

39


GImbrère INTerNATIoNAl

AdVoc ATeN IN SpANje Gimbrère International Advocaten is een internationaal georiënteerd advocatenkantoor met vestigingen in zowel Spanje als Nederland. Wij zijn op het hoogste niveau werkzaam voor particulieren, ondernemingen, en overheden. Spaans recht, anders dan het Nederlandse

verzekerd bent van juridische bijstand op hoog niveau.

Als geen ander kennen onze Nederlandstalige advocaten in Barcelona, Madrid en Marbella de Spaanse cultuur én de Spaanse wet. Onze internationale achtergrond geeft ons een voorsprong in vaak complexe kwesties, waardoor U

Transparant en toegankelijk Een hecht team, expertise en betrokkenheid bij onze cliënten zijn de ingrediënten om tot een efficiënte oplossing te komen. U wordt in uw eigen landstaal te woord gestaan.

Voor vrijblijvende informatie kunt u contact met ons opnemen.

Barcelona T. + 34 (0) 93 272 50 98 MarBella T. +34 (0) 93 272 50 98 Madrid T. +34 (0) 91 521 37 86

40 nedwork spain

www.gimbrere.es


DE HANDELSAFDELING ONDERNEMERSNIEUWS VAN AMBASSADE EN CONSULAAT - GENERAA L

Ondanks crisis blijft Spanje belangrijke exportbestemming

Nederlandse ondernemers hebben mogelijkheden in Spanje Tekst: Jan Alderliesten

Ondanks de crisis staat Spanje op de zevende plaats in de top-10 exportbestemmingen van Nederland. Nederlandse ondernemers en bedrijven tonen onverminderd belangstelling voor het land en zij verwerven contracten. Andersomstaat Nederland op de zesde plaats in de top-10 export bestemmingen van Spanje.

N

eem de ontwikkelingen in de bilaterale handel tussen Nederland en Spanje. Het Spaanse binnenlands bruto product (BBP) bleef in 2010 ongeveer gelijk. Echter, de Nederlandse export naar Spanje groeide gedurende de eerste acht maanden van dit jaar met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Omdat de Nederlandse export naar Spanje eind 2009 weer begon aan te trekken, komt de exportstijging over geheel 2010 vermoedelijk lager uit, omstreeks 13%. jan-aug 2010 (CBS)

2010 (extrapolatie)

Waarde NL uitvoer naar

SP€ 7,95 mrd

€ 11,93 mrd

Mutatie t.o.v. 2009

+21%

+13%

Saldo € 3,32 mrd handelsbalans

€ 4,98 mrd

Nederlandse ondernemers en bedrijven blijken zich niet te laten afschrikken door de overwegend negatieve berichtgeving over Spanje. Ook de interesse vanuit het Nederlandse MKB om zaken te doen met Spanje neemt weer toe. Uiteraard zijn hierbij wel kanttekeningen te plaatsen – en we zouden geen Nederlander zijn als we die niet plaatsten. Die handelscijfers zijn bruto cijfers: de doorvoer door Nederland wordt erin meegeteld. De netto export is lager - ik hoor u al zeg-

gen: ‘veel lager!’. Dat klopt, maar dit geldt voor de invoer- en uitvoercijfers van alle landen. Inderdaad voeren wij meer door dan andere landen – maar dan zeg ik als Rotterdammer: dat is toch iets om trots op te zijn? In Nederlandse logistiek zit toch óók Nederlandse toegevoegde waarde? Waar het hier om gaat is dat we ons niet moeten blindstaren op macro-economische cijfers over het bruto binnenlands product. Spanje is de vijfde economie van de EU en de vierde van het eurogebied. Spanje komt na Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op de zevende plaats bij de exporten uit Nederland, nog voor Polen, Zweden en Zwitserland. Ook Spanje zal uit de crisis komen, hoewel later dan landen in Noordwest-Europa. Nederlandse bedrijven beschikken over comparatieve voordelen als het gaat om energie, ICT, landbouw en water. Het komt er juist nu op aan dat Nederlandse ondernemers en bedrijven zich goed in Spanje blijven positioneren voor de toekomstige ontwikkelingen. Van een voor allen gelijk speelveld is in dit land niet altijd en overal sprake. Regionale verschillen zijn groot. Deuren van Spaanse bestuurders en instanties gaan voor Nederlandse bedrijven soms wat gemakkelijker open als een officiële Nederlandse vertegenwoordiger aanklopt. Hier ligt de toegevoegde waarde van een stevig en uitgebreid Nederlands zakelijk netwerk in Spanje. Reacties en suggesties kunnen gericht worden aan mad-ea@minbuza.nl.

nedwork spain

41


AGENDA

ActIViteiten agenda DEC 1 St Felíu de Guixols (Costa Brava) Meeting Costa Brava Company Network Group www.costabravanetwork.com

Jan 11 Madrid

De Zakenlunch voor Nederlandse ondernemers en bedrijven in Spanje

Netwerkbijeenkomst Z.O.N. Vrouwennetwerk www.zonvrouwennetwerk.com

Netwerkbijeenkomst Z.O.N. Vrouwennetwerk. www.zonvrouwennetwerk.com

8 Costa del Sol

Bijeenkomst vrouwennetwerk Ellas www.ellas-spanje.com

Valencia

Autobeurs www.feriaautomovil.es

7 Marbella

Themameeting Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

9 Madrid

De Zakenlunch voor Nederlandse ondernemers en bedrijven in Spanje

14 Madrid

Kerstborrel Dameslunch Madrid E: mkeuper@telefonica.net

11 Mabella

Nieuwjaarsreceptie Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

11

Costa del Sol

14-17

Barcelona

Mobile World Congress 2011 www.mobileworldcongress.com

15-17 Madrid

Bijeenkomst vrouwennetwerk Ellas www.ellas-spanje.com

EXPO RECLAM, Internationale Beurs voor Promotiegeschenken www.exporeclam.es

13 Alfaz del Pi

16-18 Valencia

(Alicante) Netwerkbijeenkomst Z.O.N. Vrouwennetwerk www.zonvrouwennetwerk.com

14 Costa del Sol

19-23 Madrid

Bijeenkomst vrouwennetwerk Ellas www.ellas-spanje.com

FITUR, Internationale Beurs voor Toerisme. www.ifema.es

16 Barcelona

25-28 Zeeland en

Kerstdiner De Kring Nederlands Bedrijfsleven www.dekring.org

De Zakenlunch voor Nederlandse ondernemers en bedrijven in Spanje

3 Alfaz del Pi (Alicante)

2 Alfaz del Pi (Alicante)

4-8

1 Madrid

Helmond

(Nederland) Inkomende handelsreis aquacultuur Spanje en Portugal. www.evd.nl

Forinvest, beurs voor financiële producten forinvest. feriavalencia.com

16-18 Valencia

Efiaqua, beurs voor waterbeleid efiaqua feriavalencia.com

25-27 Valencia TCV, beurs voor toerisme in de Comunidad Valenciana tcv.feriavalencia.com

27 S’Agaró

Meeting Costa Brava Company Network Group www.costabravanetwork.com

17 Barcelona

Kerstdiner NEDwork Spain www.nedworkspain.com

18 Costa Blanca

Nederlandse Business Club Costa Blanca Kerstdiner www.nbccostablanca.com

42

nedwork spain

FEB

MRT

1 Marbella

1 Marbella

Bijeenkomst Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

Algemene Ledenvergadering Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl


DE ZAKENLUNCH

Dat businessdeals in Spanje door de maag gaan is een bekend gegeven. In De Zakenlunch passeren geschikte adressen voor een geslaagde businesslunch de revue.

New Oven Gran Via de les Corts 674, Barcelona

Waar? In Eixample, een van de grootste wijken in de Catalaanse hoofdstad. Vlak bij het commerciële centrum en in de buurt van de kantoorpanden in de omgeving van Plaça Urquinaona. Sinds wanneer? New Oven ging in januari 2010 officieel open. Voor New Oven was er Oven, een loungeclub langs het strand van Barcelona met veel aandacht voor kunst en muziek door exposities en optredens. Die aandacht voor kunstuitingen is er nog steeds, maar New Oven bedient vanwege de locatie ook het zakelijke publiek. Aantal gasten? Aan tafel tot zo’n 70. Menu? Lunchmenu’s van € 8 tot ongeveer € 12. Dineren kan doordeweeks met een menu van € 20. Grotere groepen (vanaf 5 personen) kunnen exclusieve menu’s boeken van € 25 tot € 42. Op de kaart staan fusiongerechten met mediterrane inslag.

bijgelegen bedrijven die in dit deel van Eixample zijn gevestigd. Na het werk komen ze er vaak nog een cocktail drinken. Ook sommige buurtbewoners laten zich zien. Er is een aparte ruimte voor bedrijfsfeesten en andere evenementen. Op avonden in het weekend vooral hip en jong publiek. Later op de avond verandert het restaurant in een club, waar ook gedanst kan worden. Sfeer? Stijlvolle en strakke inrichting. Veel rood en wit. Sfeerverlichting die zorgt voor een intieme uitstraling. Voordeel? Midden in het centrum van Barcelona en goed bereikbaar met de metro. Nadeel? In de buurt zijn weinig parkeerplekken te vinden en parkeren is er prijzig. Reserveren: 933042179 of 645626425.

Clientèle? Op doordeweekse dagen zit het er tijdens de lunch vol met medewerkers van de na-

nedwork spain

43


Spanje

Emigreer Magazine

Genieten van het Spaanse leven

Gratis digitaal magazine over emigreren naar Spanje

www.emigreermagazine-spanje.nl 44 nedwork spain


REGISTER

business directory

Ánimo Centre www.animocentre.com E: info@animocentre.com T: +34 938 947 105 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Psychotherapie voor verschillende klachten. In het Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans of Frans. Alex Beleggerscentrum www.alexspanje.com E: info@alexspanje.com T: +34 952 924 011 Locatie: Marbella Bedrijfsactiviteit: Marktleider op het gebied van beleggen voor particulieren. Authentic Clubwear www.authenticclubwear.com E: info@authenticclubwear.com T: +34 609 969 187 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: verkoop van

exclusieve merchandise artikelen van FC Barcelona. Barcelona Students www.barcelonastudents.com E: machteld@barcelonastudents. com T: +34 650 901 570 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Intermediair tussen Nederlandse MBO-studenten en bedrijven voor stages in Barcelona en Madrid. Bodegas Bentomiz www.bodegasbentomiz.com E: info@bodegasbentomiz.com T: +34 952 115 939 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Wijnhuis opgericht in 2003. Casa de Orange www.casadeorange.com E: info@casadeorange.com

T: +34 952 499 055 Locatie: Malaga Bedrijfsactiviteit: Prachtige B&B in de omgeving van Malaga. Chill Outdoor Pyreneeën www.chilloutdoor.nl E:info@chilloutdoor.nl T: +34 619 475 516A Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: B&B met een combinatie van relaxen en sportief bezig zijn. Dicrea www.dicrea.com E: vincent@dicrea.com T: +34 914 465 408 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Merkidentiteit, logo’s, housestyling, branding, grafisch ontwerp, online ontwerp, websites, grafische productie.

nedwork spain

45


REGISTER

business directory El Gigante del Colchon www.gigantedelcolchon.com E: info@gigantedelcolchon.com T: +34 902 108 985 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Grote retailer van bedden.

T: +34 618 393 139 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Baby geboren? Een kraamcadeau bestellen? Laat Hola al Mundo de origineelste kraamcadeaus bezorgen uit uw naam!

E: info@konnektspain.com T: +34 900 828 428 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Leverancier van Telecom voor bedrijven in de breedste zin: goedkoop bellen, VOIP, ADSL.

Euro Economics www.euroeconomics.com E: madrid@euroeconomics.com T: +34 91 521 73 48 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Begeleiding van buitenlandse bedrijven, vermogende particulieren en speciale beroepsgroepen in Spanje en Portugal.

Hospital Clinica Benidorm www.hospitalclinicabenidorm.com E: informatie@clinicabenidorm.com T: +34 965 853 850 Locatie: Benidorm Bedrijfsactiviteit: Nederlands ziekenhuis in Benidorm.

La FloryNata de las tiendas online

Eye2eye psychologen www.eye2eyepsychologen.nl E: info@eye2eyepsychologen.nl Locatie: Nederland en Spanje Bedrijfsactiviteit: Psychologische consulten via Skype Gimbrère advocaten www.gimbrere.nl E: info@gimbrere.nl T: +31 (0) 76 521 21 31 Locatie: Nederland, Spanje Bedrijfsactiviteit: Nederlandse advocaten in Nederland en Spanje. Health Business www.healthbusiness.es E: info@healthbusiness.com T: +34 677 248 543 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Uiteenlopende services om uzelf en uw personeel gezond te houden: training, coaching, fysiotherapie, ergonomie en nog veel meer. Hola al Mundo www.holaalmundo.com E: info@holaalmundo.com

46

nedwork spain

iMensajeros www.imensajeros.com E: info@imensajeros.com T: +34 937 065 806 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Sinds 2004 betrouwbare en supersnelle fietskoeriers in Barcelona voor reeds honderden bedrijven. Jacobs&Vis www.jacobsenvis.com E: info@jacobsenvis.com T: +34 931 926 409 M: +34 607 824 860 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Communicatie en communicatieadvies in de breedste zin van het woord. Joy-Ce www.joy-ce.com T: +34.663157784 E: info@joy-ce.com Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Lifecoaching, trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en online coaching via Skype. Konnekt Spain www.konnekt.es

www.laflorynata.es E: hilde@laflorynata.es M: +34 636 865 559 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Webshop voomannen en vrouwen die graag originele kado’s online kopen. Las Perlas www.lasperlasandalucia.com E: wilbert@las-perlas.eu T: +34 647 675 655 Locatie: Andalusië Bedrijfsactiviteit: Gespecialiseerde website om de mooiste hand-picked hotels in Andalusië te vinden. Lotje de Lussanet www.lussanet.com E: lussanet@telefonica.net T: +34 609 209 391 Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: beeldend kunstenaar, werkt ook voor opdrachtgevers. Lucas Fox www.lucasfox.com E: info@lucasfox.com T: +34 933 562 989 Locatie: Barcelona, Madrid, Costa Brava, Ibiza Bedrijfsactiviteit: verkoop en verhuur van bijzonder woningen. New Oven www.ovenbcn.com E: ovenbc@yahoo.es


REGISTER

T: +34 932 687 690 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Restaurant met ruimte voor business lunches, evenementen, kunstexposities en feesten. Orange Insurances – Venta-ja Empresarial S.L. www.verzekeringinspanje.com E: info@verzekeringinspanje.com M: +34 616 490 061 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Specialist in verzekeren Nederlandstaligen in heel Spanje: ziektekosten, huis, inboedel, auto, kantoor en pensioenplannen. Perrée & Partners International S.L.

www.perreepartners.com E: henk.perree@perreepartners.com T: +34 93 188 1024 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Vastgoed ontwikkeling, private equity, estate planning. Rabobank International www.rabobank.com E: erik.vermeulen@rabobank.nl

T: +34 914 364 010 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Grote internationale bancaire speler. Spanish with Raúl www.spanishwithraul.com E: info@spanishwithraul.com T: +31 634 271 768 Locatie: Utrecht Bedrijfsactiviteit: Spaanse les (ook via Skype). Talenpalet www.talenpalet.com E: info@talenpalet.nl M: +34 658272653 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: In-company taaltrainingen, cursussen op maat, beëdigde vertalingen en grafisch design.

Weekblad De Week www.deweek.net E: info@deweek.net T: +34 965 847 466 Locatie: Costa Blanca, Costa del Sol Bedrijfsactiviteit: Het meest gelezen Nederlandstalig weekblad aan de Costa Blanca. Weekblad Hallo www.halloonline.com E: secretariaat@halloweekblad.com T: +34 96 584 58 18 Locatie: Costa Blanca, Costa del Sol Bedrijfsactiviteit: Nederlandstalig weekblad aan de Costa Blanca, ook in digitale vorm verkrijgbaar. originele kado’s online kopen.

Vule Bar www.vulebar.com E: reservas@vulebar.com T: +34 916 585 463 Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: Restaurant in goede buurt net buiten het centrum van Madrid, zeer geschikt als zakelijk ontmoetingspunt.

nedwork spain

47


BUSINESS

Businessclubs en netwerkverenigingen Barcelona

Doelgroep: Nederlandse, vrouwelijke ondernemers aan de Costa del Sol Lidmaatschap: op voordacht van een van de huidige leden Taal: Nederlands Website: www.ellas-spanje.com Contactpersoon: Nazli Kreft Emailadres: info@ellas-spanje.com Telefoonnummer: +34 639 571 382

Naam: Kring Nederlands Bedrijfsleven Barcelona Locatie: Barcelona Doelgroep: Nederlandstalige managers, ondernemers, en andere professionals in CataloniĂŤ Lidmaatschap: betaald Taal: Nederlands Website: www.dekring.org Telefoonnummer: +34 677 448 809

Naam: Marbella Dutch Business Club Locatie: Marbella Doelgroep: Nederlandse ondernemers en zakenmensen Lidmaatschap: op voordracht van twee bestaande leden Taal: Nederlands Website: www.marbelladutchbusinessclub.nl Emailadres: info@marbelladutchbusinessclub.nl

Naam: Admirals Business Club Locatie: Barcelona, Costa del Garraf Doelgroep: ondernemers en professionals in het gebied ten zuiden van Barcelona Lidmaatschap: optioneel Taal: Engels, Spaans Website: www.admiralsbusinessclub.com Emailadres: info@admiralsbusinessclub.com

Naam: NEDwork Locatie: Barcelona Doelgroep: Nederlandse ondernemers en bedrijven in Barcelona en omgeving Taal: Nederlands Contactpersoon: Barbara de Swaan Emailadres: barbara@nedworkspain.com Telefoonnummer: +34 616 490 061

Costa Blanca

Naam: Nederlandse Business Club Costa Blanca Locatie: Alfaz del Pi, Costa Blanca Doelgroep: Nederlandse ondernemingen en ondernemers aan de Costa Blanca Taal: Nederlands Website: www.nbccostablanca.com Contactpersoon: Margriet H. van Dorp Emailadres: secretariaat@nbccostablanca.com Telefoonnummer: +34 600 240 816 Naam: Z.O.N. Vrouwennetwerk Locatie: Alfaz del Pi, Costa Blanca Doelgroep: Nederlandse vrouwen aan de Costa Blanca Taal: Nederlands Website: www.zonvrouwennetwerk.com Contactpersoon: Liesbeth Kissen en Jacqueline Koffrie Emailadres: zijondernemen@gmail.com Telefoonnummer: +34 630 748 716 of +34 644 147 241

Costa Brava

Naam: Costa Brava Company Network Locatie: San Feliu de Guixols, Costa Brava Doelgroep: ondernemers aan de Costa Brava Taal: Engels Website: www.costabravanetwork.com Contactpersoon: Sabine Bertuch Emailadres: info@talenpalet.nl

Costa del Sol Naam: Ellas, Empresarias Holandesas Locatie: Costa del Sol

48 nedwork spain

Madrid

Naam: Dutch Ladies Business Lunch Madrid Locatie: Madrid Doelgroep: vrouwelijke Nederlandse ondernemers in Madrid en omgeving Taal: Nederlands Contactpersoon: Marijke Keuper Emailadres: mkeuper@telefonica.net Naam: Nederlandse Zakenlunch Madrid Locatie: Madrid Doelgroep: Nederlandse zakenmensen uit Madrid en omgeving Lidmaatschap: eenmalig Taal: Nederlands Website: zie groep op Linkedin Contactpersoon: Jochem Schroevers

Valencia

Naam: Business Lunch Valencia Locatie: Valencia Doelgroep: internationale ondernemers en bedrijven in Valencia en omgeving Lidmaatschap: gratis Taal: Engels en Spaans Website: www.businesslunchvalencia.blogspot.com Contactpersoon: Christian Boesen Emailadres: christian@boesen-brokers.com Telefoonnummer: +34 609 977 262 Naam: Nederlandse Zakenkring Valencia Locatie: Valencia Doelgroep: Nederlandse ondernemers en bedrijven in Valencia en omgeving Taal: Nederlands Website: www.nzkv.es/www.nederlandsezakenkringvalencia.com Contactpersoon: CĂŠleste Meerhoff-Faber Emailadres: knbvalencia@hotmail.com


Klaar om jouw NEDwork uit te breiden?

Adverteer nu een jaar lang voor maar 25 euro Voor meer informatie over de NEDwork Spain Business Directory: info@nedworkspain.com - www.nedworkspain.com nedwork spain 49


Kansen pakken waar anderen grenzen zien. Dat is het idee. Internationaal Zakendoen bij de Rabobank betekent wereldwijd zakendoen via uw eigen Rabobank. U profiteert van onze kennis van uiteenlopende markten over de hele wereld en van ons netwerk van buitenlandse kantoren. Onze International Desk in Madrid staat specifiek opgesteld voor u als Nederlandse ondernemer in Spanje. Gecombineerd met de kennis en ervaring van Rabobank in Nederland, zorgt deze desk ervoor dat we u een compleet producten- en dienstenpakket kunnen bieden. Zakendoen op wereldniveau, met de persoonlijke benadering die u van uw Rabobank gewend bent.

Internationaal Zakendoen. De Rabobank gaat verder. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.rabobank.nl/internationaal


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.