Page 1

HĂŠt magazine voor ondernemers in Spanje

MRT.2011.03

Speciaal voor NEDworkers Korting op boek Ondernemen in Spanje

Wil jij weten wie ons covermodel is? Kijk dan op pagina 14

Netwerken zonder mannen in de buurt

Van vrouw tot vrouw Bescherming persoonsgegevens Volgens de Spaanse wetgeving

In de spotlight: ondernemer Bas Arends

Klaar voor ieder feestje


2

nedwork spain


Voorwoord NEDwork Spain verschijnt vier keer per jaar. Voor meer informatie verwijst de redactie u door naar www.NEDworkspain.com. Het volgende nummer van NEDwork Spain verschijnt op 1 maart 2011. Een uitgave van: NEDwork Spain S.L. C/Bruc, 35, 2º3ª 08010 Barcelona Telefoon +34 616 490 061 Website www.NEDworkspain.com Hoofdredactie Barbara de Swaan barbara@nedworkspain.com Redactie redactie@nedworkspain.com In samenwerking met: Jacobs&Vis Communicatie www.jacobsenvis.com Annebeth Vis (managing editor) annebeth@nedworkspain.com Aan dit nummer werkten mee Jan Alderliesten, Max Beerman (fotografie en fotografie cover), Johan Berghs (fotografie), David Borghaerts, Chriz van de Graaf, Ferenz Jacobs, Hans Kohlbacher, Jochem Schoevers, Juan Quesada, Diana Vilé, Heike Vis, Hieke Voorberg, Jan Willem Zeldenrust. Vormgeving DICREA C/Vallehermoso, 12-6C 28015 Madrid Advertentieverkoop sales@nedworkspain.com Telefoon +34 616 490 061 © Copyright NEDwork Spain is een uitgave van NEDwork Spain S.L. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Aan de inhoud van deze uitgave mogen geen rechten worden ontleend. NEDwork Spain is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. NEDwork Spain is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

On- en offline Netwerken vond voordat de sociale media hun intrede deden vooral plaats op netwerkbijeenkomsten en evenementen, maar tegenwoordig hoef je je bureau niet eens te verlaten om in contact te komen met andere ondernemers, potentiële zakenpartners, klanten en professionals. Als overkoepelend netwerk voor alle Nederlandstalige business- en zakenclubs en ondernemersgroepen in Spanje, is NEDwork Spain in eerste instantie opgericht als online netwerk. De website, directory, Facebook, LinkedIn en sinds kort ook Twitter zijn instrumenten die helpen bij de uitbreiding van dat netwerk. Maar vroeg of laat wil iedere online netwerker wel eens offline kennismaken met de opgedane contacten. NEDwork Spain was daarom begin dit jaar in Madrid en woonde de nieuwjaarsborrel van de Zakenlunch bij. Editor Annebeth Vis maakte er kennis met ondernemer Bas Arends en interviewde hem over zíjn gat in de Spaanse markt: Mochilaman. Ook spraken we in de Spaanse hoofdstad met de medewerkers van Rabobank International. In Dénia netwerkten we met de leden van de Nederlandse Business Club Costa Blanca, de Nederlandse Zakenkring Valencia en ZON-vrouwennetwerk. En binnenkort gaat NEDwork Spain zelf ook van online naar offline. In samenwerking met de Handelsafdeling van het Consulaat-Generaal te Barcelona organiseren we het eerste NEDwork Spain evenement: een netwerkdag voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in het zakenleven. Dat er onder vrouwen behoefte is aan specifieke netwerkmomenten voor vrouwelijke ondernemers blijkt wel uit het artikel op pagina 32. En mannen niet getreurd: de volgende NEDworkdag zijn jullie natuurlijk wel gewoon welkom. Verder in dit nummer speciaal voor offline-NEDworkers een overzicht van tien zakenhotels in de tien belangrijkste steden. Chriz van de Graaf interviewde Diana Vilé, auteur van het onlangs gepubliceerde boek Ondernemen in Spanje, dat je als lezer van NEDwork Spain met korting kunt bestellen. We brengen alle ins en outs over de Wet Bescherming Persoonsgegevens. En natuurlijk weer een NEDworker onder vuur, een B&B, boeken, gadgets, het laatste NEDworknieuws, de activiteitenagenda en last but not least de covernemer. De redactie wenst je veel online leesplezier. En mocht je offline ook kennis willen maken met NEDwork Spain, dan staat onze kantoordeur voor je open. Of wie weet tot ziens op ons eerste NEDworkevenement! Fuerte abrazo, Barbara de Swaan

NEDwork Spain legt gegevens van leden en wanneer u contact heeft gehad met NEDwork Spain vast. De gegevens worden gebruikt voor het versturen van NEDwork Spain magazine en om u verder te informeren over activiteiten en het doen van speciale aanbiedingen van NEDwork Spain en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u dit niet wenst of u wilt uw toestemming voor het gebruik van uw e-mailadres hiervoor intrekken, stuur dan een email naar info@nedworkspain.com, o.v.v. privacybeleid.

nedwork spain

3


MRT.2011.03 In de spotlight (van de cover) Ondernemer Bas Arends is klaar voor ieder feestje

9

Juridisch (van de cover) Wet Bescherming Persoonsgegevens. Wie, wat en hoe?

12

De covernemer (van de cover) Ondernemer én stewardess Esther Kusters vertelt haar verhaal 14 Fiscaliteit Hoe krijg ik mijn IVA terug in het geval van wanbetalers? Interview

17

(van de cover)

Auteur Diana Vilé aan het woord over boek Ondernemen in Spanje 18

Advertorial Op bezoek bij Rabobank International in Madrid

22

Happy & healthy Tien steden, tien hotels

26

Nedworking (van de cover) Van vrouw tot vrouw

34

Nedworking NEDwork Spain in Dénia

38

Advertorial Rust en ruimte bij B&B Hotel El Molino Santisteban

40

18 4

nedwork spain

26


NEDworks try out Twitteren! 25 NEDworker onder vuur

“Mensen op netwerkborrels zijn vaak té taakgericht”

37

De Handelsafdeling Digitaal Handelskantoor online 43 De Zakenlunch

17

45

MR.1 in Málaga

Voorwoord

3

Nieuws

6

Boeken

21

Gadgets

30

Column

33

Agenda

44

Business Directory

47

Business clubs

52

9

22 38 40 nedwork spain

5


NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Crowdfunding is een moderne variant van geld sprokkelen. In de VS wordt vooral in de creatieve wereld van dit fenomeen gebruikgemaakt. Het bekendste voorbeeld van crowdfunding is het platform Kickstarter. Kort gezegd komt het er op neer dat een grote groep een klein bedrag geeft om een bepaald project uit te voeren. Dit kan uiteenlopen van het maken van een romantische korte film tot een iPod nano horloge. In ruil voor financiering ontvangen donoren producten of diensten in plaats van aandelen of rente. Crowdfunding is niet alleen een manier van financiering, het is tegelijkertijd ook een interessante vorm van marktonderzoek. Een eenvoudige manier om te polsen of een product leeft onder potentiële early adopters van jouw product.

De 80/20 regel is dood

Van de Italiaanse econoom Paretto weten we dat 20% van de klanten zorgen voor 80% van het zakencijfer. Door de economische recessie hebben echter veel bedrijven grote klanten verloren en sommige bedrijven hebben nu een portefeuille die bestaat uit vele kleine afnemers. Volgens de Spaanse econoom Félix Cuesta heeft het in tijden van crisis geen zin om op jacht te gaan naar een andere grote klant. Dit is tijdrovend en brengt veel risico’s met zich mee. Het is beter om een portefeuille te creëren waarin een goed evenwicht bestaat tussen klanten en inkomsten. Hij verklaart de Paretto-regel dood en komt met de 50/50 regel: de helft van de klanten zorgt voor de helft van de winst.

Particuliere pensioenplannen Vanaf 2013 gaat de pensioenleeftijd in Spanje stapsgewijs omhoog tot in 2027 de leeftijd van 67 jaar is bereikt. Deze leeftijdsverhoging is onderdeel van de pensioenhervorming van de Spaanse regering en heeft de goedkeuring van de vakbonden. Op dit moment zijn er in Spanje 17,5 miljoen mensen actief op de arbeidsmarkt en daarvan hebben 2,17 miljoen werknemers een persoonlijk pensioenplan. Dat wil zeggen dat slechts 12% van de Spaanse werknemers extra geld opzij legt voor later. De crisis en de forse bezuinigingen van de regering hebben er echter toe geleid dat steeds meer Spanjaarden zich zorgen maken over hun oude dag. Het afgelopen jaar steeg het aantal particuliere pensioenplannen met een recordpercentage van bijna 13%.

Taart&Toe bezorgt bij bedrijven Taart&Toe, een ambachtelijke patisserie in Godella met meer dan 20 jaar ervaring, heeft onlangs een zaak geopend in hartje Valencia. Taart&Toe beschikt ook over een cateringtak. De Nederlander Jeroen Nieboer verzorgt niet alleen canapés, nagerechten en salades op evenementen, maar biedt tevens catering voor op kantoor. Ideaal voor bedrijven en ondernemers die wel eens willen genieten van typisch Nederlandse ambachtelijkheid.

6

nedwork spain


NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Nieuw: NED fm

Afgelopen maand ging het nieuwe, wereldwijde radiostation NED fm de lucht in. NED fm is een initiatief van TESLA Media en het radiostation is gevestigd langs de Costa Blanca. NED fm werkt ernaartoe om een bindmiddel te zijn tussen de Nederlandstalige gemeenschap en de bedrijven in Spanje en in Nederland en België. De zender zal breed georiënteerd zijn met voor ieder wat wils. Elk uur wordt tevens een nieuwsuitzending verzorgd. De zender heeft al laten weten een speciaal programma voor Nederlandse ondernemers in Spanje te willen maken. NED fm is wereldwijd te beluisteren.

Groei breedband

¡Spanje! Magazine nu ook in Nederland Alle Spanjeliefhebbers in Nederland en België kunnen nu ook de glossy ¡Spanje! Magazine in eigen land bemachtigen. ¡Spanje! Magazine combineert reisartikelen, lifestyle en interviews met informatieve rubrieken vol ideeën en inspiratie voor bijzondere vakanties onder de Spaanse zon, maar ook voor meer ¡Spanje! in je dagelijkse leven. ¡Spanje! magazine brengt elke twee maanden het beste op het gebied van reizen, kunst en cultuur, architectuur, gastronomie, wijnen, wellness en boeken.

Nederlands advocatenkantoor in Marbella

De Spaanse breedbandmarkt groeit nog steeds. Over het afgelopen jaar nam de breedbandmarkt met zo’n 8,4% toe. Het totaal aantal aansluitingen tikt nu bijna de 11 miljoen aan. Inmiddels heeft meer dan 64% van de Spaanse huishoudens de beschikking over een breedband internetaansluiting. Van alle providers in Spanje blijft Telefónica de grote winnaar. De kabelmaatschappij zag in 2010 de grootste netto groei van het aantal abonnees.

Sinds 1 januari ontvangt Gimbrère International Advocaten iedere ondernemer die behoefte heeft aan juridisch advies, in het nieuwe kantoor te Marbella. Gimbrère International Advocaten werd opgericht in Breda en is inmiddels gevestigd in Amsterdam, Barcelona, Madrid, Vigo en nu ook in Marbella. Oprichter Tjaard Gimbrère verbleef regelmatig aan de Costa del Sol en bemerkte onder de daar wonende of werkende Nederlanders en Belgen een grote behoefte aan Nederlandstalige juridische dienstverlening. De meertalige advocaten van Gimbrère International Advocaten zijn gespecialiseerd in zowel het Spaanse, Nederlandse als Belgische recht en kennen als geen ander de ins en outs van de cultuur in de verschillende Spaanse regio’s.

Minder zelfstandige ondernemers Aan het begin van het jaar 2011 werden er in Spanje ruim 54.000 zelfstandige ondernemers minder geteld dan een jaar eerder. Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid waren er begin 2011 circa 3.091.000 eenmanszaken. Deskundigen vinden deze daling niet verontrustend, zeker vergeleken bij de enorme stijging van het aantal werklozen in Spanje sinds het uitbreken van de crisis. Dat zich een daling aftekent is geen verrassing in economisch moeilijke tijden. Met name in de Spaanse bouwsector en in de horeca is de vraag naar flexibel inzetbare vakmensen afgenomen.

nedwork spain

7


J&V heeft er kaas van gegeten Creatieve communicatie onder de Spaanse zon · nieuwsbrieven · sociale media · artikelen · mediacontacten · persberichten · weblogs · communicatieadvies · vertalingen · bedrijfsboek Carrer de Salvà 37 principal 1ª · E-08004 Barcelona T: +34 93 192 64 09 · E: info@jacobsenvis.com · W: www.jacobsenvis.com 8 nedwork spain


IN DE SPOTLIGHT

Ondernemer Bas Arends, oprichter van Mochilaman, wil laten zien dat het anders kan.

“Als Spanjaarden eenmaal weten wat service is, gaan ze wel om�

nedwork spain

9


IN DE SPOTLIGHT

Als érgens duidelijk wordt dat Spanjaarden aan de uitdrukking klant is koning geen boodschap hebben, is het wel tijdens festivals en concerten. Uren in de rij voor een lauw biertje of een klef broodje kaas is niet meer dan normaal. Maar uiteindelijk levert dat niemand iets op, zegt ondernemer Bas Arends. Hij richtte maar liefst drie bedrijven op die de catering tijdens grote evenementen moet verbeteren. Bier uit een rugzak, een bar die wél werkt en voor de betaling introduceert hij de muntjesautomaat. Bas is klaar voor werkelijk ieder feestje.

B

as kwam in 2003 naar Barcelona als projectleider bij de bouw van een hotel, dat uiteindelijk niet van de grond kwam. Hij besloot te blijven en gunde zichzelf een half jaar om de mogelijkheden te bekijken. Tijdens een vakantie in Engeland maakte hij kennis met het fenomeen ‘bier uit een rugzak’: bij concerten werd bier geschonken te midden van de dansende menigte. Het resultaat: concertgangers blij met de service en de organisatie blij met de extra verkoop. Dat zou in Spanje - waar festivalbezoekers uren in de rij staan voor een drankje - ook kunnen werken, meende Bas. In 2004 was Mochilaman een feit. Het bedrijf opereerde eerst vanuit de Catalaanse hoofdstad, maar verhuisde na een paar jaar naar Madrid, dat vanwege de centrale ligging toch een betere uitvalbasis bleek. In Barcelona bevindt zich nu nog een kantoor voor Catalonië. Op een industrieterrein even buiten het centrum van Madrid, tussen Pozuelo de Alarcón en Boadilla del

10

nedwork spain

Monte, is het bedrijf, of eigenlijk de bedrijven, van Bas gevestigd. De benedenverdieping wordt gebruikt als opslagruimte en werklaboratorium. Stapels mochilas, vaten, een tap en volop promotiemateriaal. Bas haalt een rugzak tevoorschijn en laat zien hoe het werkt. Het matrasje is voor de isolatie, het vat - goed voor twaalf liter en ongeveer 40 biertjes - wordt gevuld met een speciaal mechanisme dat de hygiëne waarborgt. Daarna kan de boel de rugzak in en wordt het vat aan een heupband bevestigd. Aansluiten op het tappistool en klaar voor bediening.

“Ze vinden aardbeidenyoghurt al jaren lekk Bas: “We verdienen niet veel op een biertje, maar we werken met grote volumes en daar draait het bedrijf op.” Inmiddels is Mochilaman de belangrijkste rugzakschenker in Spanje. Het bedrijf is aanwezig op vrijwel ieder groot festival of evenement in het land. En Mochilaman bewijst zich tevens als een marketinginstrument. Merken kunnen hun logo op de


IN DE SPOTLIGHT

Ondernemerstip: “Zakendoen met Catalanen is lastiger dan met Madrilenen. In Catalonië hopen ze eigenlijk dat het misgaat, zodat zij er met je idee vandoor kunnen gaan. Madrilenen geven je eerder een kans.”

mochilas laten zetten, maar de vaten blijken niet alleen geschikt voor bier. Ook soep, frisdrank en zelfs zonnebrand kunnen erin. “Mochilaman richt zich steeds meer op guerrillamarketing. Voor veel bedrijven is het een interessante manier van promotie. Dat is op dit moment de voornaamste groeimarkt.” Het concept leent zich tevens voor een franchiseformule. Momenteel wordt er onderhandeld met een partij in Mexico. “De naam kan zo mee in andere Spaanstalige landen.” Er wordt gewerkt aan een softwaresysteem om het personeelsbeleid - Mochilaman werkt met 700 wisselende krachten - en het systeem voor evenementenregistratie te optimaliseren en om eventuele franchisenemers iets te kunnen bieden. De bar die wél werkt Nu Mochilaman is uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf, ligt Bas’ huidige ambitie eigenlijk ergens anders. De ervaring die hij de afgelopen jaren opdeed bij evenementen en concerten heeft hem één ding duidelijk gemaakt: geen bar die werkt in Spanje. En daarom bedacht hij samen met een Spaanse partner het concept Barworks, oftewel ‘bars that work’, een bar die wél werkt. Bas: “Het gaat om een mentaliteitsverschil. Neem bijvoorbeeld Lowlands in Nederland, dat is perfect georganiseerd. Je kunt er lekker eten, staat geen uur in de rij voor een biertje en de prijzen zijn betaalbaar. In Spanje is dat ongekend. Maar als mensen uren moeten wachten op een biertje, dan doe je als organisatie iets verkeerd. Hoe korter de rij, hoe hoger de verkoop. Dat is de toekomst.”

ker, dus waarom zouden ze overstappen?” Dat kwaliteit in Spanje dikwijls onder aan het prioriteitenlijstje staat, heeft een logische verklaring. “Hier wordt de catering voor evenementen toegekend op opbod. De klus gaat naar degene die het meest betaalt. Het gevolg: de cateraar moet het geld terugverdienen en doet dat door te bezuinigen. Te duur bier, te weinig personeel, te ranzige broodjes en te lauwe

drankjes. Maar in mijn optiek gaan festivals op de lange termijn ten onder aan dat gebrek aan kwaliteit.” Een van de problemen waar Bas met Barworks tegenaan loopt is het betalingssysteem op festivals. “In mijn optiek moeten cateraars gewoon een deel van de winst afstaan aan de organisatie en kwaliteit garanderen. Maar dan heb je een betalingssysteem nodig om gesjoemel te voorkomen. In Nederland wordt op het North Sea Jazz Festival bijvoorbeeld gebruik gemaakt van automaten, waar mensen hun muntjes kopen. Geen gedoe met wisselgeld en na afloop levert de cateraar alle muntjes in en krijgt hij zijn deel van de omzet terug. Dat werkt en het geeft de mogelijkheid om kwaliteit te controleren. Met PaySystems, mijn derde bedrijf, importeren wij die automaten op de Spaanse markt.” “Ik denk dat de crisis gaat helpen. Mensen moeten origineler worden in hun marketing en kwaliteit leveren. Spanje loopt echt achter en nu is het moment om hier iets aan te doen. Ik wil laten zien dat het anders kan, ik ben op zoek naar een mentaliteitsverandering. Dat is niet eenvoudig. Neem bijvoorbeeld die lange rijen, Spanjaarden zien het probleem niet. Iemand van Danone vertelde me ooit dat nieuwe yoghurtsmaken worden getest in Nederland en Denemarken. Als je mangosmaak introduceert in Spanje, koopt geen mens het. Ze eten immers al jaren aardbeienyoghurt en dat vinden ze ook al jaren lekker, dus waarom zouden ze overstappen?” Maar Bas is ervan overtuigd dat ook Spanje langzaam aan een verandering toe is. “Mijn Spaanse zakenpartner bijvoorbeeld. Die denkt er precies hetzelfde over. Dat heb ik overigens wel nodig, een Spanjaard die de markt en de cultuur kent. Als ondernemer moet je hier geaard zijn, weten hoe het hier in z’n werk gaat. En als Spanjaarden eenmaal weten wat service is, gaan ze wel om.”

nedwork spain

11


JURIDISCH

Wet Bescherm Persoonsgege Voor wie, wat en hoe? Als zelfstandig ondernemer of eigenaar van een bedrijf krijg je onvermijdelijk te maken met persoonsgegevens, meestal van klanten. De een verzamelt ze in een kaartenbak, de ander houdt ze bij in een digitaal bestand en weer een ander organiseert ze niet of heel slecht. Maar wat zegt de Spaanse wet eigenlijk over de bescherming van persoonsgegevens? En wat moet je als professional doen om niet in overtreding te zijn? NEDwork Spain dook in de LOPD.

I

n Spanje worden persoonsgegevens wettelijk beschermd door de Ley Orgánica de Protección de Datos (LOPD) uit 1999. Pas in 2007 kwamen er ook richtlijnen en werd het Spaanse Agentschap voor de Bescherming van Persoonsgegevens (Agencia Española de Protección de Datos, AEPD) opgericht. Dit agentschap ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen worden nageleefd. Alle ondernemers, dus ook autónomos, die op professioneel vlak te maken krijgen met persoonsgegevens zijn verplicht om zich bij de AEPD aan te melden. In de praktijk blijkt dat slechts een kwart van alle bedrijven en ondernemers in Spanje ook daadwerkelijk bij het agentschap is aangemeld. Volgens juridisch expert Oriol Contreras van het bedrijf Eurodatos in het Catalaanse Vilassar del Mar, dat is gespecialiseerd in de LOPD, is aanmelding zeker van belang voor bedrijven en ondernemers die te maken krijgen met persoongegevens met een hogere mate van gevoeligheid, zoals bijvoorbeeld gegevens aangaande gezondheid, ras of religie. Schalen De persoonsgegevens in Spanje zijn ingedeeld in drie schalen: baja, media en alta. Basisgegevens als naam, adres en telefoonnummer horen thuis in de laagste schaal. Fiscale gegevens zijn ondergebracht in de tweede schaal en de hoge schaal, alta, is voor

12

nedwork spain

gegevens met betrekking tot seksuele geaardheid, gezondheid en andere data waar uiterst voorzichtig mee om moet worden gesprongen. Aanmelden kan iedere ondernemer zelf doen via de website van de AEPD, maar aanmelden betekent natuurlijk niet automatisch dat bedrijven de organisatie van hun klantgegevens ook daadwerkelijk op orde hebben in overeenstemming met de wet. Eurodatos is een bedrijf dat andere bedrijven en ondernemers op weg helpt. Contreras: ‘De AEPD controleert op dit moment niet actief of bedrijven zijn aangemeld. Pas op het moment dat er bij het agentschap klachten binnenkomen van consumenten over misbruik van hun persoonsgegevens, wordt bekeken of het bedrijf in kwestie wel is aangemeld. Is dat niet het geval, dan kan dat een boete opleveren die uiteenloopt van 600 tot 300.000 euro. Daarnaast kan een boete worden opgelegd voor het onzorgvuldig omspringen met persoonsgegevens. Grote multinationals hebben deze boetes ingecalculeerd, maar het mkb en kleine ondernemers kunnen als gevolg van een boete ten onder gaan.’ De jurist sluit niet uit dat de AEPD in de toekomst wel inspecties zal gaan uitvoeren. Het geld dat het agentschap binnenkrijgt aan boetes wordt op dit moment gebruikt om de AEPD te bekostigen.


JURIDISCH

ming evens

Maar hoe meer boetes, hoe meer inkomsten, dus de mogelijkheid bestaat dat het agentschap op een zeker moment besluit actief te gaan controleren. Beveiliging Ondernemers die zich aanmelden bij Eurodatos krijgen eerst een checklist om te bepalen of de manier waarop zij met de persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten omgaan in overeenstemming is met de wet. Contreras helpt ze om ervoor te zorgen dat dit inderdaad het geval is. Zo moeten bijvoorbeeld alle databases voorzien zijn van beveiliging, zodat niet iedereen toegang heeft tot de gegevens. En als expert kent hij tevens de juiste trucjes om te voorkomen dat eventuele officiĂŤle klachten van klanten inderdaad leiden tot boetes.

Alle ondernemers die op professioneel vlak te maken krijgen met persoonsgegevens zijn verplicht om zich bij de AEPD aan te melden. Vervolgens meldt Eurodatos het betreffende bedrijf of de zelfstandig ondernemer aan bij de AEPD en wordt een zogenoemd documento de seguridad opgesteld met instructies. Ook krijgen ondernemers van Eurodatos de juiste juridische clausules om toe te voegen aan hun externe communicatie en facturen.

Daarnaast kunnen bedrijven tevens bij Eurodatos terecht voor advies als zij bijvoorbeeld een marketingcampagne willen opzetten waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonsgegevens. En Contreras helpt bij het opstellen van contracten ter bescherming van persoonsgegevens als deze om welke reden dan ook worden doorgegeven aan derden, bijvoorbeeld aan de gestor. De jurist raadt bedrijven die te maken hebben met persoonsgegevens uit de schaal media en alta aan om jaarlijks of iedere twee jaar opnieuw een diagnose te laten maken met betrekking tot de organisatie van hun persoonsgegevens. En voor administratieve medewerkers van middelgrote en grote bedrijven die veel te maken hebben met persoonsgegevens raadt Contreras een cursus aan over de bescherming van persoonsgegevens. Eurodatos is bevoegd om een officieel certificaat uit te reiken nadat een medewerker zo’n cursus heeft voltooid. Meer informatie over de LOPD is te vinden op de website www.agpd.es, waar bedrijven en ondernemers zich tevens kunnen aanmelden. Wil je contact opnemen met Eurodatos om jouw situatie met een expert te bespreken? Stuur dan een mailtje naar LOPD@nedworkspain.com.

nedwork spain

13


NEDWORKS COVERNEMER

“Ik verheerlijkte Ne

eenmaal terug viel Esther Kusters is stewardess en mede-eigenaar van Girona Bike Tours Tekst: Annebeth Vis. Foto’s: Max Beerman.

Ze komt net terug van een vlucht naar Delhi. Als stewardess vliegt ze bijna wekelijks de wereld over. Maar daarnaast runt ze samen met haar man Jaime Wilson (47) een fietstourbedrijf langs de Costa Brava. Deze keer in NEDworks covernemer het verhaal van ondernemende emigrant Esther Kusters (42).

14

nedwork spain


NEDWORKS COVERNEMER

A

cht jaar geleden streek Esther, op dat moment woonachtig in Ridderkerk, samen met haar Chileen Jaime neer in Sant Feliu de Guíxols, een charmante badplaats op ongeveer honderd kilometer van Barcelona. Dat de grote stad en vooral vliegveld El Prat niet te ver mochten zijn van haar nieuwe woonomgeving was een voorwaarde: Esther werkte op dat moment als stewardess voor de KLM en wilde haar baan niet kwijt. Nog altijd vliegt ze wekelijks naar Amsterdam om daarvandaan als stewardess te kunnen blijven werken. Jaime had ze tien jaar eerder ontmoet toen ze een winter in Andorra doorbracht als skilerares. Hij werkte op dat moment voor het derde seizoen in het skigebied en de vonk sloeg over. “Na die winter zou ik beginnen met mijn eerste échte baan, als stewardess bij Martinair, maar de cursus ging onverwachts niet door. Toen was ik zo weer in Spanje. Die zomer hebben we doorgebracht in Tossa de Mar. Jaime werkte in een pizzeria en ik op een camping.” Het daaropvolgende winterseizoen zat het stel opnieuw in de Pyreneeën. Daarna was het voor Esther tijd om terug te gaan. Ze deed alsnog de cursus bij Martinair, begon met vliegen en niet veel later installeerde ook Jaime zich in Nederland. Hij leerde Nederlands, volgde een opleiding aan de koksschool en werkte onder meer in een hotel. De twee hadden het goed voor elkaar. Maar toch verlangde Esther met regelmaat terug naar Spanje.

raken op het land. ”Het huis was zo gevonden. De makelaar die Esther in de arm nam, zat in Sant Feliu en eigenlijk was ze direct overstag toen ze de woning zag. “Niet te ver van het vliegveld, maar ook aan het strand en dichtbij de bergen! Die zijn voor mij heel belangrijk, want ik ski nog altijd wedstrijden.” Al snel vond Jaime een baan als maître in een luxe hotel, maar op een gegeven moment kwam hij zonder werk te zitten. Esther was toen net op en neer gevlogen naar Shanghai en had daar met collega’s tijdens hun rustdag een fietstour gemaakt. “Toen dacht ik: wat zij kunnen, kunnen wij ook. En in Sant Feliu is eigenlijk nauwelijks aanbod voor de actieve toerist. Je kunt een dagje naar Girona of een dagje naar Figueras, maar iets sportiefs zat er niet bij. Veel mensen denken ook dat het achterland te heuvelachtig is, maar dat valt reuze mee.” En zo begaf het duo zich op het ondernemerspad. Er werden fietsen aangeschaft en een aanhanger om ze te vervoeren. Samen stippelden ze de routes uit, die door de verschillende streken in de provincie Girona lopen. Esthers favoriet is de Banyolesroute, terwijl Jaime het liefst van Olot naar Girona fietst. Inmiddels gaan ze met Girona Bike Tours hun derde jaar in. Jaime, die een aardig woordje Nederlands spreekt, iets wat goed van pas komt met de vele Nederlandse toeristen, fietst de mensen met veel plezier rond. Daarnaast werkt hij in de middagen en avonden in de bediening in een restaurant.

ederland, maar l dat tegen” “Ik miste het leven hier. De korte tijd dat ik hier had gewoond, had ik Nederland verheerlijkt, maar eenmaal terug viel dat tegen. Alles was plat en alles was zo geregeld. Op afspraak, altijd met de agenda bij de hand. Ik leef liever zoals de Spanjaarden, op gevoel en zonder horloge. Ik had hier misschien nog maar kort gewoond, het was genoeg om verliefd te

Esther neemt het administratieve werk op zich. Esther: “We hopen hier nog verder in te groeien. Ik kan het prima combineren en Jaime vindt het fietsen heerlijk. Lekker zijn hoofd leegmaken, zegt hij dan. En in Sant Feliu willen we sowieso blijven. Zoals het er nu uitziet, is het plaatje helemaal goed. Hier wil je toch nooit meer weg?”

nedwork spain


Gild Barcelona offers members quick access to international networks and business leaders, in a prestigious clubhouse in the centre of the city and with a unique calendar of business and social events. More than 1000 connections made 20 business sectors present 25 nationalities 84 conferences, 62 cocktails, 44 breakfasts, 26 seminars, and 32 business lunches.

www.gildinternational.com

16

International Business Club / Passatge Permanyer, 5 / 08009, Barcelona / Tel +34 93-272-6921 / Fax +34 93-487-9289 nedwork spain Buses: 39, 41, 43, 50, 54, 56, 62 / Metro L1: Passeig de GrĂ cia / Email: gildinternational@gildinternational.com


FISCALITEIT

Hoe krijg ik mijn IVA terug bij wanbetalingen? Wie als ondernemer te maken krijgt met wanbetalers - en dat is niet ondenkbaar gezien de economische crisis - heeft niet alleen minder inkomsten, maar loopt tevens tegen een ander probleem aan: de IVA. Die moet ieder kwartaal immers netjes worden afgedragen. Maar als de rekeningen niet worden voldaan, kan die IVA (18%) een behoorlijke deuk zijn voor de liquiditeit van aut贸nomos en kleine bedrijven. Gelukkig is er een manier om onterecht afgedragen IVA terug te krijgen.

O

mdat steeds meer Spaanse bedrijven met dit probleem te maken kregen, is het terughalen van onterecht afgedragen IVA eind vorig jaar van overheidswege vereenvoudigd. Artikel 80 van de Wet 4/2008 van 23 december is aangepast en de voorwaarden om de IVA terug te vragen, zijn versoepeld. Wil je zelf in aanmerking komen voor het terugvorderen van IVA, dan gelden de volgende voorwaarden: Klanten waarbij de openstaande schuld wordt beschouwd als niet inbaar. - Er moet 1 jaar zijn verlopen sinds de factuurdatum, zonder dat de factuur geheel of gedeeltelijk is voldaan (voorheen diende men 2 jaar te wachten). - Het bedrijf of de ondernemer moet via juridische weg getracht hebben de factuur voldaan te krijgen. - Het mag niet gaan om een gegarandeerde betaling, schuld met onderpand of een verzekerde factuur, noch een betaling die wordt gedaan via andere betrokkenen of overheidsinstanties. - De factuur dient correct en tijdig te zijn verstuurd en verwerkt in de administratie, evenals in de jaar boeken omtrent de IVA. - Het moet gaan om zakelijke of professionele operatie waarbij sprake is van een factuurbedrag van meer dan 300 euro. Wanneer de klant failliet is verklaard. - Er mag nog geen maand voorbij zijn sinds de faillissementsverklaring. Procedure Wanneer aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, kan de procedure voor het terugkrijgen van de

IVA worden gestart. Hierbij moet het bedrijf of de zelfstandige een nieuwe factuur zonder IVA sturen aan de klant. Een kopie hiervan moet naar de belastingdienst (AEAT) worden verzonden. Eenmaal aan alle voorwaarden voldaan, kan de belastingplichtige het bedrag aan IVA bij de volgende IVA-aangifte in mindering brengen. De schuldenaar dient in de eerstvolgende IVA-declaratie de mindering van uitstaande IVA-kosten op te voeren, met behulp van de nieuw ontvangen factuur. Op deze manier wordt de belastingdienst de nieuwe schuldeiser van de openstaande IVA-bedragen.

nedwork spain

17


ONDERNEMEN IN SPANJE

Boeiende verhalen over Nederlandse ondernemers in Spanje

Succesverhalen k van elkaar leren w Als Nederlandse immigrant volledig ondergedompeld in het Spaanse leven, ontmoette Diana Vilé zo nu en dan een landgenoot. Opmerkelijk genoeg was dat meestal een ondernemer, die nota bene veelal diensten leverde aan andere Nederlanders. Ze raakte erdoor gefascineerd en tekende achttien van deze avontuurlijke levensverhalen op.

E

r bestaat geen blauwdruk voor succesvol ondernemen in het buitenland. Het begint altijd met een droom, stelt Diana vast, en dan volgt een weg bezaaid met risico’s en teleurstellingen. Succesverhalen kopiëren kan niet, van elkaar leren wel. Bijvoorbeeld van de bijna twintig verhalen in het boek Ondernemen in Spanje. Eerlijke verhalen van Nederlandse ondernemers op het Iberisch Schiereiland. Van supermarkthouder tot belegger, van architect tot businessconsultant, van kunstenaar tot kapster – allemaal lieten ze hun vaderland achter zich met de intentie elders een bestaan op te bouwen, alleen of met een gezin.

Diana Vilé (1976), woont in Barcelona • Studie communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen • Leerde Barcelona en haar Spaanse vriend kennen tijdens een Erasmus-uitwisseling in 2005 • Werkt nu als freelance journaliste • Toekomstdroom: Correspondentschap voor Nederlandse media met standplaats Spanje en oprichten van creatief Nederlands (media) collectief in Barcelona Voor meer informatie: http://ondernemeninspanje.wordpress.com/

18

nedwork spain

Zoals Joyce van Ombergen-Jong, een lifecoach, sinds 2008 woonachtig in Villafranco del Guadalhorce, onder de rook van Malaga. “Joyce heeft in Nederland fysieke problemen gehad die haar hele leven op z’n kop zette. Ze vertrok naar Spanje en wist een positieve draai aan haar leven te geven. Die kracht en levenslust inspireren mij.” Antieke legertruck Een stoer verhaal is dat van Vincent de Vries, sinds acht jaar als professioneel fotograaf werkzaam in Zuid-Spanje. Hij reed op een mooie dag met zijn antieke legertruck naar zijn nieuwe geliefde in ZuidSpanje die hij een halfjaar eerder ontmoette. “Je gelooft het vast niet, maar hier ben ik”, zei hij bij aankomst tegen haar. Ze stond perplex. De twee zijn nog altijd samen en hebben inmiddels een zoontje. Diana: “Eigenlijk deed hij precies waar ik in mijn boek voor waarschuw: gewoon maar wat kleren in een tas stoppen en op pad gaan. Meestal staan die mensen heel snel weer op Schiphol. Vincent niet.”


ONDERNEMEN IN SPANJE

kopiëren kan niet, wel In de immigratieverhalen wordt antwoord gegeven op de vragen die zoveel Nederlanders met internationale ambities hebben: hoe maak je de stap naar Spanje? Hoe zorg je dat je je thuis gaat voelen; hoe integreer je; met welke mensen ga je om; en hoe pak je het ondernemerschap aan? Diana: “Ik dacht: de ondernemers die al in Spanje zitten, hebben zoveel antwoorden op deze vragen, die wil ik graag van ze horen.” Ook destilleerde Diana uit de verhalen van de ondernemers en uit literatuuronderzoek een stappenplan voor het emigreren, het integreren en het ondernemen in Spanje. “Een startende ondernemer in Spanje wil natuurlijk net wat meer dan de persoonlijke verhalen. Het stappenplan biedt handvaten om direct aan de slag te gaan.” Herkenbaar Ondernemen in Spanje is een onuitputtelijke bron

van informatie en inspiratie geworden voor mensen met een droom om in Spanje te gaan wonen en zeker voor hen die er ook willen ondernemen. Uiteraard is het een leuk en herkenbaar boek voor de zeker 46.000 (1% van de Spaanse bevolking!) Nederlanders die al een plekje onder de Spaanse zon hebben gevonden. Het boek was voor Diana ook een persoonlijke ontdekkingstocht. Ze kwam twee jaar geleden naar Barcelona en ging op in de Catalaanse cultuur, geholpen door haar Spaanse relatie. “Ik dacht dat ik moest kiezen: of helemaal in Nederland of helemaal in Spanje – ik heb het eerste jaar hier behoudens een bezoek aan Nederland, helemaal geen Nederlands gesproken. Ik miste mijn eigen cultuur. Dit boek heeft mij meer in balans gebracht. De verhalen hebben ervoor gezorgd dat ik de twee culturen kan combineren. Ik heb nu het beste van twee werelden.”

Speciaal voor NED workers: Bestel het boek Ondernemen in Spanje met korting! Betaal

€ 24,95 i.p.v. € 29,95

Wat moet je doen om Ondernemen in Spanje met korting te ontvangen? Bestel het boek via www.emigratieboek.nl en vul bij de betaling de actiecode 6792011 in.

nedwork spain

19


GImbrère INTerNATIoNAl

AdVoc ATeN IN SpANje Gimbrère International Advocaten is een internationaal georiënteerd advocatenkantoor met vestigingen in zowel Spanje als Nederland. Wij zijn op het hoogste niveau werkzaam voor particulieren, ondernemingen, en overheden. Spaans recht, anders dan het Nederlandse

verzekerd bent van juridische bijstand op hoog niveau.

Als geen ander kennen onze Nederlandstalige advocaten in Barcelona, Madrid en Marbella de Spaanse cultuur én de Spaanse wet. Onze internationale achtergrond geeft ons een voorsprong in vaak complexe kwesties, waardoor U

Transparant en toegankelijk Een hecht team, expertise en betrokkenheid bij onze cliënten zijn de ingrediënten om tot een efficiënte oplossing te komen. U wordt in uw eigen landstaal te woord gestaan.

Voor vrijblijvende informatie kunt u contact met ons opnemen.

Barcelona T. + 34 (0) 93 272 50 98 MarBella T. +34 (0) 93 272 50 98 Madrid T. +34 (0) 91 521 37 86

20

nedwork spain

www.gimbrere.es


VRIJE TIJD

BOEKEN Netwerk je weg naar succes

Auteur: Charles D.A. Ruffolo, Uitgeverij: Leonon Media, Prijs: € 15,00 Professioneel netwerker Charles Ruffolo, beter bekend als The NetworKing, leidt je in deze gids naar de kracht van netwerken. Waarom is het ene netwerk altijd even waardevol als het andere? Wat mag je nooit uit het oog verliezen bij netwerken? En wat is de essentie van netwerken? Vragen waar Ruffolo met veel persoonlijke anekdotes, geijkte theorieën en vooral Motivatie en Enthousiasme (ME) overtuigend antwoord op geeft. Netwerken is veruit de eenvoudigste, meest efficiënte en minst dure weg naar succes, ongeacht je doel, aldus de Italo-Amerikaanse netwerkkoning.

De Conversation Manager

Auteur: Steen van Belleghem, Uitgeverij: Van Duuren Media, Prijs: € 27,90 De sociale media zijn de wereld aan het veranderen. In dit boek van Steven van Belleghem, specialist in het ontwikkelen van web 2.0 strategieën, krijgen managers houvast om hun bedrijven in lijn met deze trend te reorganiseren. Alles draait om de vraag hoe je de overstap van ‘zenden naar je doelgroep’ naar ‘converseren met je doelgroep’ kan maken. De Conversation Manager beschrijft aan de hand van herkenbare voorbeelden en duidelijke concepten hoe je je kan omscholen tot een echte conversation manager. Het boek won onlangs de PIM Marketing Literatuurprijs 2010 vanwege de innovatieve kijk op marketing.

Kloteklanten

Auteur: Egbert Jan van Bel, Uitgeverij: Kluwer, Prijs: € 28,95 De eerste versie van Kloteklanten werd een regelrechte bestseller. Veel ondernemingen hebben inmiddels het thema klantgericht ondernemen op de agenda gezet. Twee jaar na dato is er veel gebeurd en vond Egbert Jan van Bel, bekend en bekroond marketingadviseur, het tijd voor een geheel nieuwe versie, met nieuw onderzoek, nieuwe inzichten, trends en visies. Kloteklanten is een praktijkgericht boek met pakkende observaties en adviezen waar je direct mee aan de slag kunt. Het is een must voor iedere ondernemer en manager die zijn klant respecteert en een wederzijdse goed renderende klantrelatie wil opbouwen.

Emigreren & ondernemen, 100 x check voor vertrek Auteur: Ineke van Staaveren, Uitgeverij: Spectrum, Prijs: € 14,99

Elk jaar wagen velen de sprong: ze starten een eigen bedrijf in een ander land. Vol enthousiasme storten ze zich in het avontuur. Soms goed voorbereid, vaak niet. Ondernemen in het buitenland doe je niet zomaar. Een andere cultuur, taal en regels maken het niet eenvoudiger. Een goede voorbereiding vergroot de kans op succes. Waar moet je allemaal aan denken als je gaat emigreren en ondernemen? Ineke van Staaveren zet het in dit boek overzichtelijk op een rij.

nedwork spain

21


ADVERTORIAL

22

nedwork spain


ADVERTORIAL

“Een klant moet voor alles bij ons terechtkunnen”

Rabobank

over de grenzen Ze staan dagelijks in contact met Nederlandse ondernemers die zakendoen in Spanje. Vanuit het centrum van hoofdstad Madrid houden ze bij wat er speelt op de Spaanse markt en bieden ze een compleet dienstenpakket. NEDwork Spain ging op bezoek bij Erik Vermeulen, Frederike Wijt en Javier Álvarez, dé gezichten van de Rabobank International Desk in Madrid. Foto’s: Johan Berghs.

H

et kantoor van de International Desk is ondergebracht bij Rabobank International Spanje in het opvallend moderne gebouw Fortuny. Op de eerste verdieping wacht het drietal mij enthousiast op en met een kop koffie nemen we plaats in een van de - strak ingerichte - vergaderruimtes. Na een rondje ‘wie doet wat’ weet ik dat Erik Vermeulen eindverantwoordelijke is, Javier Álvarez relationship manager voor ondernemers en Frederike Wijt diezelfde functie bekleedt, maar dan voor de particuliere markt. Frederike woont al sinds 1981 in Spanje en was er bij de oprichting van de Rabobank vertegenwoordiging in 1989 als eerste bij. Die voorpost van de huidige International Desk in Madrid was vooral bedoeld om aanwezig te zijn in Spanje. Het kantoor had met name een adviserende rol voor klanten van Rabobank Nederland die interesse hadden in de Spaanse markt. Vanaf het begin werd gekozen voor een samenwerkingsverband met de Spaanse bank Banco Popular Español. Zodoende konden Frederike en inmiddels ook Erik, die Nederland ook al bijna twintig jaar geleden verliet, klanten tevens financiering bieden. Vervolgens hebben Banco Popular en de Rabobank zelfs een joint venture opgericht die een aantal jaar heeft geduurd tot de Rabobank in 1994 besloot om zelf een bankvergunning aan te vragen.

Erik: “Het idee van de Rabobank is dat wij klanten ook over de grens helpen en betrokken blijven bij ondernemers die wereldwijd zakendoen. Dan moet je in het buitenland kantoren hebben. In het begin werk je samen met een lokale bank, maar later ga je het zelf regelen.” Frederike voegt toe dat de banden met Banco Popular nog steeds goed zijn. “Klanten in Spanje die een bankrekening nodig hebben brengen we bij de Spaanse partner onder en ook maken we nog altijd gebruik van de lokale kennis, want een lokale manager weet precies wat er speelt in zijn gebied.” Die kennis is natuurlijk essentieel voor het team, maar ook voor Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in zakendoen in Spanje. “Die adviserende rol is onze eerste pijler”, aldus Javier, zelf een Nederlander met Spaanse roots en sinds 2008 woonachtig in Madrid. Erik: “Wij hebben een breed netwerk en weten wat er speelt of kunnen mensen doorverwijzen naar de juiste experts.” Een tweede belangrijke dienst richt zich op het betalingsverkeer. Dit is met name interessant voor de import- en exportsector. Rabobank heeft veel geïnvesteerd in een systeem dat bedrijven kunnen gebruiken voor hun internationale cashmanagement. “Binnen één omgeving zien klanten hoe hun bankrekeningen in de hele wereld ervoor staan”, aldus

nedwork spain

23


ADVERTORIAL

Rabobank over de grenzen

wereldwijd ook gespecialiseerde dochterbedrijven, zoals de leasemaatschappij De Lage Landen en carlease specialist Athlon. Beide zijn ook actief in Spanje. Erik: “De Rabobank heeft altijd het imago gehad van een saaie, conservatieve bank. Maar door de kredietcrisis is duidelijk geworden: saai is verward met degelijk. We beheren onze risico’s nauwkeurig en wat we doen is blijkbaar goed geweest, want we groeien nog steeds. Met de International Desks speelt de Rabobank in op de trend van internationalisering en bedienen wij klanten in binnen- en buitenland, in gevestigde handelslanden en opkomende markten. Dat is een extra dienstverlening en daar gaat het uiteindelijk om: de klant staat centraal.”

Javier over de revolutionaire software. “Maar we kunnen ondernemers ook helpen bij kastekorten of andere problemen”, voegt Erik toe. Leningen, kredieten en garanties vallen onder de derde pijler: financiering. Moeten Nederlandse ondernemers financiering aanvragen bij de Rabobank in Nederland of liever in Spanje? Beiden zijn mogelijk bij de bank! Ook in Spanje helpen Erik, Frederike en Javier klanten met passende financieringsoplossingen. Een mooie, nieuwe oplossing is een financiering die de Rabobank in Nederland verstrekt, voor een investering in Spanje. Klanten regelen hun financiering dan in Nederland op een voor hun vertrouwde manier, waarbij Erik, Frederike en Javier de klant in Spanje bedienen. Frederike: “Dat doen we natuurlijk ook voor particuliere klanten die een vakantiewoning willen kopen langs de Spaanse costa’s.” Het laatste facet ligt eigenlijk in het verlengde van de adviserende rol die de International Desk heeft: risicomanagement. Welke risico’s lopen ondernemers? Hoe kunnen ze zich verzekeren? Ook hier kan de Rabobank in Spanje een passende oplossing bieden. Rabobank International richt zich op een langdurige relatie met haar klanten en bedient met name klanten van de lokale Rabobanken in Nederland die in Spanje zakendoen. “Een klant van de Rabobank moet voor alles bij de bank terechtkunnen, een bankrekening in Tokio, maar ook een woning op Mallorca.” De afdeling in Madrid is een van de vijftien International Desks die de Rabobank op dit moment telt en het aantal breidt in rap tempo uit. Daarnaast heeft de bank kantoren in zestig landen. Wereldwijd richt de bank zich vooral op ‘food en agri’ - land- en tuinbouw waren ook de roots van de Rabobank in Nederland. Naast samenwerking met lokale banken heeft de Rabobankgroep

24

nedwork spain

Bedrijfskrediet Daniel van Meer, oprichter van de Spaanse tak van Iddink, een bedrijf dat zich toelegt op het hergebruik van lesmateriaal op lagere en middelbare scholen, had bij de oprichting van het bedrijf twee jaar geleden krediet nodig, maar kon dat bij Spaanse banken niet krijgen. “Zodoende ben ik naar de Rabobank International in Madrid gestapt en die hebben geholpen.” Via Javier Álvarez kon Van Meer uiteindelijk financiering regelen bij leasemaatschappij Athlon. “Ik ben zeer tevreden over de bemiddeling. Zelf had ik het niet tegen dezelfde voorwaarden voor elkaar gekregen.”

Tweede woning Bertil Postema kwam bij de Rabobank International in Madrid terecht via zijn lokale bank in Nederland toen hij een tweede woning wilde kopen in Spanje. “Ik had veel vragen over de werking van de markt, de hypotheekaanvraag, de status en werkzaamheden van de notaris en de inzet van een advocaat. Ik kreeg snel antwoord op mijn vragen en ik was blij verrast dat ik vanaf dat moment eigenlijk achterover kon zitten. Alles werd in werking gezet. De contacten met de lokale bank Banco Popular, de taxatie van de woning, de offerteaanvraag enzovoort. Razendsnel en foutloos.”


NEDWORKS TRY OUT

Veel ondernemers vinden dat ze ‘op Twitter moeten’. De bedenkers van NEDwork Spain ook. Daarom besloot redacteur Annebeth Vis een cursus te volgen.

Twittercursus

Er zit niets anders op dan doorzetten

T

witteren moet. Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, maar als expert op het gebied van bloggen en nieuwsbrieven en als inmiddels trouwe gebruiker van sociale netwerken als LinkedIn en Facebook, is het anno 2011 toch echt hoog tijd dat ik - en ik geef toe, véél te laat - de mogelijkheden van het snelste medium ter wereld eens aan een uitgebreid onderzoek onderwerp. Een Twitteraccount heb ik eigenlijk al heel lang en die ligt ook al precies zo lang stil. Maar na de zoveelste aanbeveling van professionals uit mijn omgeving en na verschillende vragen van (potentiële) klanten over hoe Twitter te gebruiken en wat Twitter voor je kan doen, kan, wil en mag ik Twitter niet langer omzeilen. Dus besluit ik de drempel met behulp van een Twittercursus te verlagen.

contact met klanten. En een paar keer wordt gemeld dat het voor ondernemers die Twitter willen inzetten belangrijk is een strategie te formuleren. Interessante thema’s mijns inziens, maar op het aansnijden ervan na, komen ze tijdens de hele sessie, die al snel het niveau van een heuse Spaanse tertulia heeft, niet meer terug. Dat je op Twitter beter een foto kan plaatsen in plaats van een bedrijfslogo en dat de minibiografie van belang is voor de zoekresultaten in Google zijn met stip de beste tips van de avond. Een paar uur verder, maar nog niet veel wijzer, sta ik weer buiten. De cursus heeft me zeker doen warmlopen voor Twitter, maar hoe en waarvoor ik het internetmedium ga inzetten, daar moet ik toch echt nog even voor gaan zitten.

Twee echte Twittergoeroes (een van hen, Alex Puig, heeft meer dan 50.000 volgers, I’m impressed!) zijn uitgenodigd om een cursus te geven in het zakencentrum in het 22@district in Barcelona. Ik zorg dat ik erbij ben. Enthousiast steken ze van wal. De geschiedenis van Twitter, het aanmaken en pimpen van een profiel. Leuk hoor, maar ik ben meer gekomen voor de praktische toepassing. Dat ik het fenomeen na mijn allereerste Twitterkennismaking eigenlijk meteen in de ban heb gedaan, is volgens beide experts heel gewoon. Want Twitter is nou niet bepaald uitnodigend en gebruikersvriendelijk. In fase vier - de sprekers hebben het over vijf fasen, van aanmelding tot verslaving - sta je min of meer op vertrouwelijke voet met je Twitteraccount. Pas daarna wordt het leuk. Er zit dus niets anders op dan doorzetten. Terloops hebben de heren het wel over de beroemde hashtags #, toepassingen van Twitter in combinatiemet blogs, websites en de mogelijkheden voor direc-

Een paar weken later ben ik inmiddels aan het twitteren. Ik zit ergens tussen fase 2 en 3. Je kunt mij volgen op: twitter/annebethvis of twitter/nedworkspain.

nedwork spain

25


BUSINESS

tien steden tien hotels Tekst: Jan Willem Zeldenrust

Als ondernemer ben je veel onderweg. Op bezoek bij klanten, om nieuwe contacten op te doen of voor de promotie van je bedrijf. Een goede nachtrust is dan niet onbelangrijk. En in welk hotel kun je zorgeloos afspraken plannen of zelfs een congres organiseren? NEDwork Spain ging op onderzoek uit en vond in tien belangrijke Spaanse steden onderstaande tien hotels. Alicante

Hotel Areca 4* Het Areca hotel is de perfecte locatie als je op zakenreis gaat naar de Costa Blanca. Het ligt nog geen tien minuten van de luchthaven van Alicante, dus bij een late aankomst op het vliegveld sta je bij wijze van spreken al met één been in het hotel. Het centrum van de stad ligt op een kleine negen kilometer. Voor de kleinere evenementen kun je ook terecht in dit viersterrenhotel: de business rooms bieden plek aan zo’n honderd man.

Unique Selling Point: dichtbij het vliegveld. Prijs per nacht: vanaf 70 euro. www.hotelareca.es

26

nedwork spain


BUSINESS

Barcelona

Hesperia Tower 5* Hesperia Tower is uniek in zijn soort. Dit herkenbare gebouw werd in 2006 geopend en is nu al een gevestigd business hotel én een landmark in de Catalaanse hoofdstad. Het ligt even buiten de stad aan de verkeersring van Barcelona en is eenvoudig bereikbaar vanaf het vliegveld en de naastgelegen jaarbeurshallen (de Fira). In het hotel kun je eenvoudig je eigen evenement - groot of klein - organiseren in een van de meer dan twintig zalen, soms geschikt voor maar liefst 1.800 personen. Het ingebouwde auditorium biedt plaats aan vijfhonderd personen. Unique Selling Point: locatie en het auditorium. Prijs per nacht: vanaf 120 euro. www.hesperia.com

Bilbao

Novotel Bilbao Exhibition Center 4* Dit Novotel laat in de naam al doorschemeren wat de locatie is: het ligt tegenover het Bilbao Exhibition Center (jaarbeurshallen), op negen kilometer van het centrum van de stad en een kwartiertje rijden vanaf het vliegveld. De prijs van dit viersterrenhotel is gunstig en het beschikt over acht vergaderzalen die, afhankelijk van jouw wensen, ruimte bieden aan meer dan vijfhonderd personen. Unique Selling Point: tegenover het Bilbao Exhibition Center. Prijs per nacht: vanaf 70 euro. www.novotel.com

Granada

Nazariés Spa Hotel 5* Hotel Nazariés in het centrum van Granada biedt de ondernemer tal van mogelijkheden. Het hotel is berekend op evenementen of congressen met tot 1.250 deelnemers, het beschikt over een eigen auditorium en het ligt op slechts 500 meter afstand van het beursgebouw. Vanuit de spa van het hotel heb je bovendien een schitterend uitzicht over de oude stad en de grote toeristentrekker het Alhambra. Gelegen op vijftien kilometer van vliegveld Granada.

Unique Selling Point: locatie en het auditorium. Prijs per nacht: vanaf 110 euro. www.hotelnazariesgranada.com

nedwork spain

27


BUSINESS

Madrid

Gran Felix Melia 5* Het Gran Felix Melia in de Madrileense wijk Salamanca is bij uitstek geschikt om een business trip naar Madrid te combineren met een kort bezoek aan de stad. Het ligt dichtbij de befaamde musea en het Retiropark. In dit hotel is geen plaats voor extreem grote evenementen met honderden mensen, maar een event voor zo’n honderd personen zal op weinig plaatsen zo goed zijn. Kwaliteit staat bij het Gran Felix Melia hoog in het vaandel. Het hotel ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf vliegveld Barajas.

Unique Selling Point: kwaliteit en service. Prijs per nacht: vanaf 145 euro. www.gran-melia-fenix.com

Málaga

Barceló Málaga Hotel 4* Het Barceló Málaga Hotel biedt alles wat je als zakelijk toerist of ondernemer maar wensen kan. Het beschikt over een eigen conferentiecentrum, dat is onderverdeeld in zestien flexibele zalen waar tot 1.200 personen terecht kunnen. Het hotel ligt naast het treinstation waar de AVE hogesnelheidslijn aankomt. Het vliegveld is in een kwartier bereikbaar. Binnen tien minuten sta je midden in het oude stadscentrum of kun je uitwaaien aan het strand.

Unique Selling Point: eigen conferentiecentrum en de locatie. Prijs per nacht: vanaf 70 euro. www.barcelo.com

Marbella

Gran Melia Don Pepe Hotel 5* Het tweede hotel van Sol Melia in de lijst en dat is niet voor niets. Het Gran Melia Don Pepe staat garant voor een perfecte combinatie van business en ontspanning. Het ligt direct aan het strand en dichtbij het centrum van Marbella, maar het beschikt tegelijkertijd over ruim 1.700 vierkante meter aan vergaderzalen. De vijf zalen zijn geschikt voor evenementen tot vierhonderd personen. Het hotel ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf het vliegveld van Málaga. Unique Selling Point: business op een schitterende locatie. Prijs per nacht: vanaf 130 euro. www.gran-melia-don-pepe.com

28

nedwork spain


BUSINESS

Sevilla

Hotel Sevilla Congresos 4*

Het Sevilla Congresos is een relatief goedkoop hotel dat wel over alle benodigde business faciliteiten beschikt. Het hotel ligt op 4 kilometer van het schitterende centrum van de hoofdstad van Andalusi毛 en eveneens op 4 kilometer van het vliegveld van de stad. Een evenement met maximaal driehonderd deelnemers in het hotel zelf behoort tot de mogelijkheden. Het Palacio de Exposiciones y Congresos (FIBES) is om de hoek.

Unique Selling Point: naast het Palacio de Exposiciones y Congresos. Prijs per nacht: vanaf 75 euro. www.hotelsevillacongresos.com

Valencia

Astoria Palace 4* Valencia heeft in economisch opzicht de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En de stad wordt nog steeds populairder. Het Astoria Palace biedt in deze omgeving mogelijkheden voor business op zowel kleine als grote schaal. De zalen zijn geschikt voor evenementen met maximaal vierhonderd deelnemers en het dakterras biedt uitzicht over de stad (dat zullen zakelijke relaties vast op prijs weten te stellen!). Het viersterrenhotel ligt in het centrum van de stad vlakbij een metrostation met een directe verbinding naar het vliegveld. Een taxi doet er een kwartier over. Unique Selling Point: de combi business en leisure. Prijs per nacht: vanaf 75 euro. www.hotelastoriapalace.com

Zaragoza

Confortel Romareda Zaragoza 4*

Het Confortel Romareda in de hoofdstad van de provincie Arag贸n is uitermate geschikt voor middelgrote evenementen. De zalen bieden ruimte aan tweehonderd tot vierhonderd personen. Alle kamers zijn uitgerust met een gratis wifi-verbinding. Zo kun je onbezorgd vanuit je hotel werken. De prijs voor een overnachting is relatief laag. Het bevindt zich op een klein half uur van het vliegveld en je bent in tien minuten in het stadscentrum. Unique Selling Point: naast het Palacio de Congresos. Prijs per nacht: vanaf 70 euro. www.confortelhoteles.com

nedwork spain

29


ENTERTAINMENT

business GADGETS

Tekst: Ferenz Jacobs

Microsoft Touch Mouse

Microsoft presenteerde onlangs de Touch Mouse. De bovenkant van deze muis bestaat uit een matrix van aanraakgevoelige elektrodes. De besturing van de Touch Mouse is volledig geïntegreerd met de besturing van Windows 7, waardoor gebruikers op een interactieve manier hun pc kunnen bedienen door op de muis te klikken of te scrollen. Ook kun je bladeren door bestanden met een veegbeweging over de muis en functies selecteren met de zogenaamde penbeweging. Met één vinger kun je scrollen door individuele documenten, vensters of pagina’s en met je duim scroll je achter- of voorwaarts door bijvoorbeeld je webbrowser. Met twee vingers kun je Windows-vensters vergroten, verkleinen, herstellen en verwijderen. En met drie vingers is het mogelijk door de volledige desktop te navigeren. De Touch Mouse is duidelijk het antwoord van Windows op de Mighty Mouse van Apple. Een groot nadeel is dat deze muis enkel geschikt is voor Windows 7-gebruikers. De computermuis ligt begin juni in de winkel met een adviesprijs van € 69,99. www.microsoft.com/hardware/touch-mouse

WeTransfer

iPad Car Headrest

BMW is de eerste autofabrikant die iPad-vriendelijk is, maar nu kun jij met de iPad Car Headrest ook jouw iPad eenvoudig, stevig en veilig bevestigen aan de hoofdsteun van je autostoel. Het betreft een universele bevestiging, die de passagiers achterin perfect zicht geven op de iPad. Nu voor € 19,95. www.isupplies.nl

Travel Luggage Scale

Een paar kilo overbagage heb je voor je er erg in hebt en met extra kosten variërend van € 9 tot € 30 per kilo per enkele reis wil je dat natuurlijk voorkomen. Heel handig is de Travel Luggage Scale van Kikkerland. Voor slechts een eenmalige aankoop van zo’n € 8 kun je uiteindelijk honderden euro’s besparen. www.kikkerlandshop.com

Als je regelmatig grote bestanden verstuurt en/of ontvangt, kun je eigenlijk niet zonder WeTransfer. In tegenstelling tot de soortgelijke YouSendIt is het bij WeTransfer mogelijk om meerdere bestanden per keer te versturen. En tegen betaling van € 93 per jaar kun je nu ook je eigen kanaal aanmaken met eigen wallpaper en bestanden die er een maand lang op blijven staan, in plaats van de twee weken die de gratis dienst biedt. www.wetransfer.com

30 nedwork spain


ENTERTAINMENT

Duracell myGrid

Dankzij het draadloze laadsysteem met een maximum van vier toestellen helpt de Duracell myGrid bij het opladen van je mobiele apparaten, zoals gsm’s of je iPod Touch, frustraties en vooral kabels uit de wereld. Breng gewoon een power sleeve of power clip aan en plaats de toestellen op deze oplaadmat. Opladen in een handomdraai met een prijskaartje van € 79,99. www.duracell.nl

Birdie

Zakendoen gaat vaak samen met een rondje op de golfbaan. Een handige applicatie voor je iPhone is Birdie, waarmee je de mogelijkheid hebt om je golfscores vast te leggen. Naast het invoeren van scores bevat de app nog een aantal snufjes, zoals het automatisch berekenen van de scorekaart. Ongeveer € 15. www.itunes.com/appstore

Mark by Mark Zuckerberg

Je kleden als Steve Jobs is voorbij. Hippe ondernemers kleden zich nu als de oprichter van Facebook. Het is over met de New Balances, hoog opgetrokken spijkerbroeken en de zwarte coltrui. Wil je je als Mark Zuckerburg kleden, dan schaf je een blauwe badjas, witte sportsokken en Adidas slippers aan. In de webwinkel Mark by Mark Zuckerberg kun je alles krijgen. Van € 5 tot € 95. www.markbymarkzuckerberg.com

nedwork spain

31


Veranderingen zijn op komst... Volg ons op facebook: http://www.facebook.com/dicreaimagendemarca


COLUMN

Siesta Dit jaar viert Spanje een kwart eeuw EU-lidmaatschap en de boutade ‘Afrika begint achter de Pyreneeën’ is dan ook definitief in de vergeethoek beland. Toch blijft het sociaaleconomische bestel onderhevig aan bepaalde tradities die haaks staan op de Europese gang van zaken. En hoe verder naar het zuiden, hoe heiliger de huisjes. Dit ondervond ik aan de lijve toen ik in Granada een simpele bestelling plaatste.

De Vlaming Hans Kohlbacher is oprichter van Move Your Class, een bedrijf dat is gespecialiseerd in taalreizen, workshops en zomerkampen in Andalusië en aan de Costa Brava. Hij woont samen met zijn Nederlandse partner Claudia in Granada.

Granada ligt tegen de noordwestelijke flank van de Sierra Nevada en ondanks de zuidelijke ligging kan het hier tijdens de wintermaanden behoorlijk vriezen. Toch is centrale verwarming in de eeuwenoude wijk het Albaicín een zeldzame luxe. Mijn buren verwarmen zich met houtkachels en elektrische braseros, die onder een ronde tafel met dik tafelkleed de voeten van de hele familie warm houden. Ikzelf heb een open haard en stook voornamelijk olijfhout dat ik bestel bij een lokale leverancier. Gezien de afwijkende werk-, eet- en slaaptijden in Andalusië, komt het bij het plaatsen van zo’n bestelling vooral op de juiste timing aan. Zo zit ik dus op een doordeweekse ochtend te wachten op mijn halve ton olijfhout. Een uur na de afgesproken levertijd van tien uur belt de chauffeur met de heugelijke mededeling dat hij mijn straat gevonden heeft. “Mooi zo”, denk je dan, “missie volbracht”. Ik haal de marshmellows alvast tevoorschijn, maar na een half uur verschijnt er nog steeds niemand en besluit ik hem opnieuw te bellen. De houtventer neemt op met op de achtergrond het geroezemoes van de cafetaria om de hoek, want het is “het tijdstip van het ontbijt” en ik moet dus nog even geduld oefenen. Spanjaarden eten tot vijf keer per dag en stellen hun hele arbeidsroutine hierop af. Zo loopt een doktersafspraak om elf uur uit omdat el doctor nog niet voor de tweede keer ontbeten heeft. Rond half drie ‘s middags gaat iedereen lunchen en de meeste winkels openen de deuren pas weer vanaf een uur of vijf, overheidsdiensten blijven gesloten. Even later lopen de cafetaria’s weer vol voor de merienda die de honger stilt in afwachting van het avondmaal dat zich pas na negen uur aandient. Vooral de lange lunchpauze en de traditionele siesta komen van overheidswege meer en meer onder vuur te liggen. Het totale gebrek aan synchronisatie met de Europese handelspartners is hierbij kop van Jut. Want hoe doe je zaken met een land dat eet en slaapt wanneer alle anderen werken? En waarom zitten de Spanjaarden ‘s avonds laat nog op kantoor terwijl de rest van Europa al lang terug in de file huiswaarts staat? Vanuit economisch en familiaal oogpunt lijkt een herschikking van de Spaanse werkdag dus meer dan wenselijk. De overheid is hiermee in 2006 begonnen door de lunchpauze met een uur in te korten. De vernieuwers in de privésector stoten echter op vastgeroeste CAO’s en diepgewortelde tradities, vooral buiten de grote steden. Nochtans verschilden de Spaanse werkuren in het begin van de twintigste eeuw nauwelijks van de Europese. Historici nemen aan dat de kentering kwam tijdens de Spaanse burgeroorlog, toen de meeste Spanjaarden twee jobs nodig hadden om hun familie te onderhouden. Ze lunchten tussendoor rond een uur of drie. Het recente werkloosheidscijfer van 20% doet echter vermoeden dat het huidige banenaanbod dit geenszins toelaat. Tijd dus om de werkdag terug in lijn te brengen met de rest van Europa en te snoeien in de siesta. Alleen dan zal de Spaanse arbeidsmarkt op twee oren kunnen slapen.

nedwork spain

33


NEDWORKING

Van vrouw to Iedereen netwerkt op zijn eigen manier en iedereen moet dus zelf uitzoeken welke manier van netwerken het beste bij ze past. Toch is er één vorm van netwerken die vaak door vrouwen over het hoofd wordt gezien: deelnemen aan een vrouwennetwerk. Dat is jammer, want een vrouwennetwerk kan ondernemende vrouwen op unieke wijze ondersteunen. Tekst: Heike Vis

W

aarom zouden vrouwelijke ondernemers deelnemen aan een vrouwennetwerk? Vrouwen en mannen zijn toch gelijk? Als ondernemer moet je toch met mensen van beide seksen netwerken, toch niet specifiek met vrouwen? Vrouwen willen natuurlijk net zo graag als ieder ander zaken doen met mannen. Maar als het gaat om netwerken dan staan vrouwen ten opzichte van mannen vaak wel op een achterstand. Ten eerste hebben vrouwen vaak minder tijd om te netwerken dan mannen omdat vrouwen de verantwoordelijkheid dragen voor meer zorgtaken. Het huishouden, de boodschappen, de zorg voor kinderen en ouderen hebben maar al te vaak tot gevolg dat vrouwelijke ondernemers minder tijd hebben om te netwerken dan mannelijke ondernemers. Ten tweede is het helaas soms nog zo dat vrouwen door mannen op het gebied van zaken doen over het hoofd worden gezien. Verschillende factoren dragen hieraan bij, zoals het bestaan van exclusief mannelijke netwerken. Mannen weten elkaar vaak wel te vinden, niet alleen omdat ze er meer tijd voor hebben, maar ook omdat ze typisch mannelijke activiteiten met elkaar ondernemen zoals het bezoeken van sportevenementen of samen whisky drinken en sigaren roken. En tijdens deze activiteiten zijn mannen niet te beroerd om ook nog zaken te doen met elkaar. Het is vaak moeilijk voor vrouwen om tot deze netwerken toe te treden. En helaas geldt dan voor hen: als je er niet bij bent, dan doe je ook niet mee. Niet alleen mannelijke netwerken, maar ook de bescheidenheid die veel vrouwen eigen is speelt hen parten. Waar vrouwen twijfelen aan hun capaciteiten

34

nedwork spain

en prestaties, daar slaan mannen zichzelf vaak op de borst en laten iedereen weten hoe goed zij zijn. Helaas voor vrouwen gaat het er bij zaken doen vaak niet om hoe goed je bent, maar om hoe goed je jezelf kan verkopen. Vrouwennetwerken helpen vrouwen om over die bescheidenheid heen te komen door aan de ene kant het zelfvertrouwen van vrouwen te vergroten en aan de andere kant vrouwen te leren hoe ze hun presentatie kunnen verbeteren. Door de feedback die vrouwen krijgen van een vrouwennetwerk groeit hun zelfvertrouwen, ze komen erachter dat andere vrouwen enthousiast zijn over hun werk en ze krijgen complimentjes van andere vrouwen. Maar vrouwen leren er ook door lezingen en trainingen hoe ze zichzelf en hun eigen onderneming het beste kunnen verkopen. Een vrouwennetwerk kan vrouwen dus ondersteunen bij de problemen die specifiek vrouwelijke ondernemers tegenkomen. Doordat er ruimte is binnen het netwerk om dit soort problemen te bespreken voelen vrouwen zich gehoord en komen ze erachter dat andere vrouwen dezelfde problemen hebben. Misschien nog wel belangrijker is dat vrouwen binnen dit soort netwerken tips en strategieën uitwisselen om met problemen om te gaan. Naast het gewone netwerken is er bovendien ruimte om advies te geven of te vragen met betrekking tot problemen waar specifiek vrouwen mee geconfronteerd worden. Hoe je het werk en je privéleven kan combineren zonder je schuldig te voelen, of welk kinderdagverblijf in de buurt het beste is, of hoe je een partner het beste kan aansporen meer zorgtaken op zich te nemen: het zijn allemaal vragen die tijdens het gewone netwerken eigenlijk geen plaats hebben, maar die voor vrouwen wel van belang zijn. Binnen deze net-


NEDWORKING

ot vrouw werken gaat het dus niet alleen om het netwerken, maar gaat het er ook om dat vrouwen manieren leren om problemen in hun privéleven of met betrekking tot hun onderneming aan te pakken. Vrouwen worden binnen deze netwerken dan ook niet gezien als slachtoffers van mannen die onderling hun zaakjes goed hebben geregeld, maar vrouwen worden aangespoord om actief hun eigen positie te verbeteren. Terugkomend op de vraag waarom vrouwelijke ondernemers zouden deelnemen aan een vrouwennet-

werk zou ik willen stellen: waarom niet? Het enige dat ik kan bedenken is dat vrouwennetwerken ten onrechte als verlengstuk worden gezien van het feminisme dat stelt dat vrouwen onderdrukt worden. Ondernemende vrouwen zijn meestal sterke vrouwen die zich niet onderdrukt voelen en zichzelf niet zien als slachtoffer. Het is jammer als vrouwen omwille van deze reden niet deelnemen aan een vrouwennetwerk, want deze netwerken zien vrouwen niet als slachtoffers, maar als personen die zelf iets maken van hun leven en van hun onderneming.

Vrouwennetwerken in Spanje Nazli Kreft is secretaris van Ellas, een vrouwennetwerk aan de Costa del Sol “Netwerken onder Nederlandstalige vrouwen geeft een extra dimensie aangezien vrouwen in het algemeen op een andere manier met de zakelijke aspecten van het leven bezig zijn dan mannen en omdat vrouwen het zakelijke vanuit een andere visie benaderen. Daarnaast bestaat onze businessclub uit maximaal 30 vrouwen waardoor het veel persoonlijker is dan de grotere internationale netwerken aan de Costa”. Voor meer informatie over Ellas, Empresarias Holandesas, zie pagina 45.

Judith Straver is voorzitter van ZON-netwerk aan de Costa Blanca “Het is nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat vrouwen ondernemer worden. Iedere vrouw heeft haar strijd te strijden als ze haar bedrijf in de markt wil zetten en draaiende wil houden. Het gevoel van gelijkheid, solidariteit, herkenning, samen doen, (kritisch) naar zichzelf willen kijken, zich verder willen ontwikkelen en er voor elkaar willen zijn, zijn wat mij betreft items die meer aanwezig zijn bij vrouwennetwerken. Nog een ander pluspunt: bij ons netwerk hoef je niet te zeggen dat je een andere belangrijke afspraak hebt, je kunt gewoon zeggen dat je geen oppas hebt voor de kinderen.” Voor meer informatie over Z.O.N. Vrouwennetwerk, zie pagina 45.

Marijke Keuper is voorzitter van de Dames Business Lunch in Madrid “Vrouwen praten makkelijker onder elkaar, ze zijn opener en eerlijker als het gaat om wat er speelt binnen een bedrijf. Ook is er binnen vrouwennetwerken veel interesse naar anderen toe en leden willen van elkaar leren. En vrouwen zijn sneller bereid elkaar de bal toe te spelen.” Daarnaast wijst Keuper op de praktische hulp die de vrouwen elkaar kunnen geven. Voor meer informatie over de Dutch Ladies Business Lunch Madrid, zie pagina 45.

nedwork spain

35


*Event Women in Business* NEDwork Spain organiseert in mei 2011 in samenwerking met de Handelsafdeling van het Consulaat-Generaal in Barcelona het netwerkevenement *Women in Business* voor vrouwelijke Nederlandse en Spaanse ondernemers. - Presentaties van Nederlandse en Spaanse vrouwelijke ondernemers uit het veld - Praktijkgericht programma waarmee je direct aan de slag kunt - Volop gelegenheid om elkaar te leren kennen tijdens een informele borrel - De kennisuitwisseling tussen de Nederlandse deelnemers enerzijds en de Spaanse deelnemers anderzijds staat centraal - Doelgroep: ondernemers uit het MKB en zelfstandigen Er is een beperkt aantal plekken. Voor meer informatie over datum, locatie en prijs: neem vanaf 15 maart 2011 contact op met Marlieke Eekman van het ConsulaatGeneraal in Barcelona, marlieke.eekman@minbuza.nl.


NEDWORKER ONDER VUUR

Waar, waarom, hoe en met wie NEDworkt

Noëlla Jansen? Auteur: Diana Vilé

Noëlla Jansen (rechts), Human Resources Coach, medeoprichter/eigenaar Clínica La Alegría, tijdens een bespreking met andere ondernemers aan de Costa Blanca.

Ben jij een rasechte netwerker? Als communicatiespecialist geef ik bedrijfstrainingen in binnen- en buitenland. Netwerken maakt daar onderdeel van uit. Ook als coach help ik mensen. Oprechte interesse en integriteit naar mensen toe vind ik belangrijk. Openingszin? Ik houd niet van trucjes en stapjes, omdat je dan al snel in protocollen verzandt. Ik wil graag een fris gesprek kunnen voeren en het gesprek op een dieper niveau brengen dan het standaard ‘Ken ik je niet ergens van?’, ‘Is dit ook je eerste keer?’ of ‘Goh, gezellig, hè?’. Het zou toch vreemd zijn als ik me, als NLP-trainer, van zulke clichés zou moeten bedienen? Netwerkfrequentie? Ik reis veel voor mijn werk. Dat maakt het lastig fysiek aanwezig te zijn op netwerkevenementen. Maar ik doe wel mijn best, want ik vind het erg belangrijk. Momenteel netwerk ik ongeveer eenmaal per twee maanden. Voorheen was dat maandelijks. Dresscode? Vrouwelijk, maar niet té uitdagend. Nederlandse businessvrouwen zijn wat dat betreft een stuk ingetogener dan Spaanse vrouwen.

Done & not done? Het is belangrijk een open mind te houden, anders beperk je jezelf te veel. Netwerken is dus zowel taak- als relatiegericht bezig zijn. Ik vind mensen op netwerkborrels vaak té taakgericht. Ze gaan recht op hun doel af en vergeten dat het ontwikkelen van relaties ook belangrijk is voor de toekomst. Follow-up? Ik werk veel met LinkedIn om contact te bestendigen na het netwerken. Zodra ik een businesskaartje ontvang, voeg ik het toe aan mijn contactenlijst in mijn iPhone. Hartstikke gemakkelijk! En dan stuur ik vrij snel erna even een mailtje, zodat het ook nog vers in het geheugen ligt van degene met wie je het gesprek hebt gehad. Resultaten? Ik netwerk om relaties met anderen te ontwikkelen. Zo weten mensen wie ik ben en wat ik doe en leer ik ook hun intenties begrijpen. Voor het investeren in en het uitdiepen van relaties zijn communicatietechnieken erg belangrijk. Communicatie komt immers overal in terug.

nedwork spain

37


NEDWORKING

Rob Froeling van B&B Can Sue単o.

Voor alle sponsors van de NBCCB was er een bloemetje.

Douwe de Jong van de Nederlandse Zakenkring Valencia sprak de zaal toe.

Champagne voor de nieuwjaarstoast.

Netwerkmoment: Marja Beerens van de Zakenkring in gesprek met Sylvia La Haye van Bob Cats Hypotheken.

Bloemen voor de ambassadeur Drs. Van Wulfften Palthe, de honorair consul Eric Durieux en het hoofd van de Economische afdeling van de ambassade in Madrid, Jan Alderliesten.

38 nedwork spain

Margriet van Dorp, voorzitter van de NBCCB, ambassadeur Drs. Van Wulfften Palthe en Douwe de Jong, voorzitter van de Zakenkring, heffen het glas.


NEDWORKING

Ambassadeur steekt Nederlandse ondernemers een hart onder de riem Hoewel de voorspellingen niet optimistisch zijn, is de Nederlandse ambassade in Madrid ervan overtuigd dat er in Spanje kansen zijn voor ondernemers. Netwerken is de sleutel, zo vindt ambassadeur Peter van Wulfften Palthe. Hij was gastspreker tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Business Club Costa Blanca in Dénia.

“H

et lijkt erop dat Spanje nog een aantal jaren te gaan heeft voordat sprake zal zijn van een gezond en krachtig herstel. Het ziet ernaar uit dat 2011 voor Spanje opnieuw een lastig jaar wordt. Ik ben, eerlijk gezegd, dus een beetje somber gestemd, maar ik hoop van harte dat ik ongelijk zal krijgen”, aldus de ambassadeur. Zijne excellentie Drs. Van Wulfften Palthe is van mening dat Nederlandse ondernemers voor zakelijke kansen verder moeten kijken dan de macro-economie. “Het kan immers niet waar zijn dat alles slecht gaat in een zo groot land als Spanje. We spreken over de vijfde economie van de Europese Unie en de vierde van het eurogebied. Spanje is daarvoor veel te groot en veel zaken lopen in dit land gelukkig wel degelijk goed.” “Kijk bijvoorbeeld naar de cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje. In 2010 exporteerde Nederland voor ongeveer 10 miljard euro goederen naar Spanje en Nederland importeerde voor ongeveer 6 miljard euro uit dit mooie land. Spanje staat op de zevende plaats in de top-10 van de Nederlandse exportbestemmingen, en Nederland staat op de zevende plaats in de top-10 van Spaanse exportbestemmingen. De uitvoer van Nederland naar Spanje is aanzienlijk groter dan die naar bijvoorbeeld Polen, Zweden, Rusland of China.” Op de vraag waar precies de kansen liggen op de Spaanse markt, heeft de ambassade geen eenduidig antwoord. Maar ze zijn er wel. “Want er kunnen in Spanje zaken worden gedaan met goed lopende bedrijven en koopjes worden gedaan onder bedrijven in moeilijkheden”, zo meent de ambassadeur.

“Waar het op aan komt, is die kansen te vinden. Dat kan natuurlijk niet door achter een bureau te proberen een overzicht van kansen te gaan samenstellen, of iets dergelijks. Het gaat hier niet om ‘bureauwerk’. Dat kan wél via een goed netwerk. Ik heb dit eerder gezegd en ik hamer er ook nu weer op: wij bewijzen elkaar een dienst door een zo sterk en alert mogelijk zakelijk netwerk op te bouwen en te onderhouden.” “De hoofdrolspelers in het netwerk zoals ons van de ambassade dat voor ogen staat, zijn onder andere de Nederlandse zakenclubs in Spanje.” De ambassadeur voegde ook nog toe dat het netwerk uit twee delen moet bestaan, een virtueel netwerk dat wordt aangevuld met bijeenkomsten en persoonlijke ontmoetingen. “Want internet en e-mail mogen ideaal zijn voor de dagelijkse uitwisseling van informatie, het persoonlijke contact blijft veelal de sleutel om werkelijk tot zaken te komen”, aldus de ambassadeur.

NEDwork bij nieuwjaarsbijeenkomst NBCCB Eind januari werd in Dénia de nieuwsjaarsbijeenkomst van de NBCCB gehouden. Voor de gelegenheid waren ook de leden van de Nederlandse Zakenkring Valencia, van ZONnetwerk en andere zakelijke relaties van de NBCCB uit onder meer Madrid, Barcelona en Marbella uitgenodigd. In totaal waren er bij de presentaties en de aansluitende netwerkborrel zo’n tachtig genodigden aanwezig.

nedwork spain

39


ADVERTORIAL

B&B in Andalusische sferen

Genoeg rust en ruim persoonlijk contact

Voor Gerard Sieverts (46) en Madeline Goedkoop (44) uit Haarlem geen geren en gerace meer van baan naar huis en van opvang naar school. Het stel liet de drukte, hectiek en het altijd maar ‘moeten’ in Nederland achter zich en opende in het Andalusische Guaro Bed & Breakfast Hotel El Molino Santisteban. De ideale vakantieplek voor wie wil genieten van de rust en de ruimte van het Spaanse platteland.

”S

amen iets opzetten en uitbouwen, dat idee speelde al langer door ons hoofd”, vertelt Gerard die in Nederland jarenlang werkzaam was in het bankwezen. Zijn vrouw Madeline had in Nederland een baan als headhunter. Jarenlang filosofeerden de twee over een eigen bedrijf. Tijdens een wereldreis bedachten ze het concept voor hun toekomstige B&B. Daarna werd er gespaard om de droom werkelijkheid te maken: een kleinschalig hotel waar een persoonlijke benadering centraal staat. Het liefst in zonnig Spanje, want Gerard en Madeline spraken de taal al. Bovendien hielden ze beiden van de hartelijkheid van de Spanjaarden en het rustige levensritme.

40 nedwork spain

Ideale ligging “Onze zoektocht bracht ons in het dorpje Guaro, gelegen aan de rivier de Río Grande”, vertelt Madeline. “Midden op het platteland omringd door olijf- en sinaasappelgaarden vonden we El Molino Santisteban, een watermolen uit de veertiende eeuw die nog intact was. Daarnaast stond een klein hotel met zes ruime kamers, geheel in Andalusische stijl gebouwd rondom een charmante patio. Het was liefde op het eerste gezicht!” De ligging van de B&B is ideaal: vanaf de molen ben je binnen twintig minuten in het Natuurpark Sierra de


ADVERTORIAL

mte voor t las Nieves. Daar kun je prachtig wandelen. Ronddwalen in de authentieke, witte dorpen in de omgeving is eveneens een lust voor de toerist, die bovendien binnen een uurtje rijden ook in Ronda of Málaga staat en binnen 25 minuten bij de kust van Marbella is. Madeline: “Dat deze locatie een enorme potentie heeft, wisten we meteen. Je kunt alle kanten op.” Renoveren in de hitte In 2007 werd de knoop doorgehakt en kocht het stel zowel de molen als het hotel. Een traject van renovatie volgde. Om het geheel te financieren bleven Gerard en Madeline doorwerken in Nederland. “Ondertussen leverde de lokale aannemer professioneel werk af”, vertelt Gerard. “Zelf staken we ook de handen uit de mouwen, de renovatie bleek veel werk. Zwaar werk ook, vooral bij een temperatuur van dertig graden.” Over de ondernemersmentaliteit in Spanje zijn de twee buitengewoon tevreden. “Niets mañana mañana. De dorpelingen werken hard voor een goede prijs en zijn stipt”, vertelt Gerard over zijn ervaring. In 2009 was zowel het hotel als de watermolen gereed voor gebruik. Het gezin verhuisde naar de molen en in de zomerperiode genoten de eerste gasten van het unieke vakantieverblijf middenin de natuur. Tapaatje in het dorp Ondertussen zijn de kinderen van het stel, Folkert en Clementine, ook gewend geraakt aan hun nieuwe leventje. Ze gaan naar de plaatselijke dorpsschool en doen het goed. Met zowel de kinderen van gasten als hun nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op school spelen ze urenlang bij de rivier. Ze gaan ook graag op ‘ontdekkingsreis’ door de aangrenzende sinaasappelboomgaard. Het gezin geniet enorm van het nieuwe leven. “We hebben meer tijd voor elkaar. In Nederland beseften we vaak aan het einde van de week dat we elkaar nauwelijks hadden gesproken”, zegt Madeline. “Nu maken we dikwijls een wandeling met elkaar of we eten een tapaatje in het dorp. Met deze relaxte manier van leven hebben we samen een prachtig bestaan opgebouwd.

Overnachten in El Molino Santisteban El Molino Santisteban staat in Guaro, een typisch Andalusisch, wit dorp met iets meer dan tweeduizend inwoners. De B&B telt 6 ruime tweepersoonskamers met eigen badkamer. Elke kamer biedt een prachtig uitzicht over de rivier El Río Grande en het weidse landschap van het achterliggende natuurpark Sierra de las Nieves. Tijdens je verblijf kun je bijkomen in de rijk begroeide tuin mét zwembad. Op de achtergrond hoor je het stromende water van El Río Grande waarlangs je prachtige wandelingen kunt maken. Dan kun je zomaar een zonnende schildpad of bijzondere vogel tegenkomen. Cultureel, sportief en actief bezig zijn kan ook prima vanuit El Molino Santisteban: je staat bijvoorbeeld zo in Ronda of Granada. Ook kun je golfen op een van de vele banen van de Costa del Sol of wandelen en paardrijden in de directe omgeving. Bij terugkomst in de B&B kun je een drankje halen bij de (selfservice) bar en dineren op een van de terrassen of in de grote eetzaal van de watermolen. Daar wordt, naar wens, een driegangenmenu geserveerd. Er is een keuken beschikbaar om zelf te koken. El Molino Santisteban leent zich ook uitstekend om in z’n geheel af te huren met groepen tot maximaal 14 personen. Voor meer informatie: www.hotel-molino.com

nedwork spain

41


42

nedwork spain


DE HANDELSAFDELING ONDERNEMERSNIEUWS VAN AMBASSADE EN CONSULAAT - GENERAA L

Ondanks crisis blijft Spanje belangrijke exportbestemming

Nieuw digitaal handelskantoor online Tekst: Jan Alderliesten, hoofd Economische Afdeling Nederlandse Ambassade

Het gemoderniseerde digitale handelskantoor van de Nederlandse ambassade in Madrid en het consulaat-generaal in Barcelona is op 26 januari dit jaar live gegaan. De handelsafdelingen en de landbouwafdeling van de ambassade in Madrid en het consulaat-generaal in Barcelona boden hun handelsdienstverlening uiteraard reeds geruime tijd ook via internet aan. Maar de sites www.handelmetspanje.com en www.holanda.es waren na enkele jaren toe aan vernieuwing. “Op 26 januari hebben we de eerste stap gezet. De programmatuur is verbeterd en de gebruiksmogelijkheden van de site zijn uitgebreid. De komende weken zetten we in op het uitbreiden van de inhoud.” “Wij beschouwen de site als onderdeel van het virtuele netwerk voor Nederlanders met belangstelling voor zakendoen met Spanje. Zowel voor diegenen onder u die al in Spanje actief bent, als voor u als u overweegt hier actief te worden.”

Ondernemers kunnen op de site een kijkje nemen en zich registreren. Na registratie bestaat er een mogelijkheid om bedrijven online te vermelden. De ambassade staat tevens open voor suggesties van de gebruikers van de nieuwe site.

Handelsmissie agrologistiek In samenwerking met het Platform Agrologistiek organiseren Transfer Consultancy en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) in april 2011 een handelsmissie voor de Nederlandse agrologistieke sector naar Spanje. NL EVD Internationaal financiert deze activiteit in het kader van het CPLA-programma in samenwerking met het Ministerie van LNV. De missie heeft als doel het leggen van nieuwe handelscontacten en het intensiveren van eventuele reeds bestaande contacten. Daarnaast biedt de missie de unieke mogelijkheid de technische en commerciële stand van zaken in de agrologistieke

sector in Spanje te ervaren middels gerichte individuele afspraken en collectieve bezoeken aan toonaangevende bedrijven en instellingen. De agrologistieke sector in Spanje heeft relatief weinig last gehad van de economische crisis en biedt voor het Nederlandse MKB actief in de agrologistiek uitgelezen mogelijkheden. Onder Spaanse bedrijven en instellingen bestaat veel behoefte aan nieuwe innovatieve en kostenreducerende technologieën. transfer-lbc.com

nedwork spain

43


AGENDA

ActIViteiten agenda mrt 1 Marbella

Algemene ledenvergadering Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

2-3 Barcelona

E-commRetail, online business beurs www.ecommretail.com

3 Alfaz del Pi (Alicante)

APR

mei

4-6 MAD/BCN/VLC

3

5

5 Alfaz del Pi (Alicante) Bijeenkomst vrouwennetwerk Z.O.N. www.zon-netwerk.com

In Sneltreinvaart naar Spanje, informatieen netwerkreis naar Barcelona, Madrid en Valencia www.ondernemen.in

Marbella

Powerlunch Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

marbella

Bijeenkomst Marbella Dutch Business Club www.marbelladutchbusinessclub.nl

Bijeenkomst vrouwennetwerk Z.O.N. www.zon-netwerk.com

11-13 Madrid

Sima Primavera, internationale ICTbeurs voor het bedrijfsleven www.simaexpo.com

5-7 madrid

Expofranquicia, beurs voor franchisegevers en -nemers www.ifema.es

5-7 valencia

Talent, internationale beurs voor professionele ontwikkeling www.feriavalencia.com

16-17 Madrid

OME, Online Marketing Expo Madrid www.ifema.es

20 Sierra de Bernia

(Alicante) Kennismaking vrouwennetwerk Z.O.N. www.zon-netwerk.com

24 Barcelona

13-15 Valencia

Urbe, internationale onroerend goedbeurs www.feriavalencia.com

7 Alfaz del Pi (Alicante)

Bijeenkomst vrouwennetwerk Z.O.N. www.zon-netwerk.com

11-14 MAD/BCN/ AlmerĂ­a

Handelsreis voor de sector agrologistiek naar Spanje www.transfer-lbc.com/agrologistiekspanje

Presentatie David Risher, co-founder Worldreader www.dekring.org

12 Costa del Sol

16-21 Barcelona

27-2 Talayuela

(Extremadura) Talenreis, zakelijk Spaans & Golfen www.iberlengua.nl/actie_nl

20 baarn (Nederland) 7e Symposium Ondernemen in Spanje www.ondernemen.in/symposiumspanje2011

20 marbella

31 Costa Blanca

28 Costa blanca

26 Costa Blanca

Algemene Ledenvergadering Nederlandse Business Club Costa Blanca www.nbccostablanca.com

44 nedwork spain

Tulpenborrel vrouwennetwerk Ellas www.ellas-spanje.com

Maandelijkse Meeting Nederlandse Business Club Costa Blanca www.nbccostablanca.com

Construmat, internationale bouwbeurs www.firabcn.es Opening Gimbrère International Advocaten Marbella www.gimbrere.es Maandelijkse Meeting Nederlandse Business Club Costa Blanca www.nbccostablanca.com


DE ZAKENLUNCH

Dat businessdeals in Spanje door de maag gaan is een bekend gegeven. In De Zakenlunch passeren geschikte adressen voor een geslaagde businesslunch de revue.

mr.1

Calle de los Campos Eliseos, Málaga

Waar? In La Malagueta, een keurige wijk ten oosten van het centrum van de Andalusische stad. Aan de voet van de heuvel Gibralfaro en vlak bij de stierenvechtarena La Malagueta.

Dit zorgt voor een goede mix van zakenlui, toeristen en buurtbewoners.

Sinds wanneer? De deuren van MR.1 gingen in juni 2005 open. Het restaurant maakt onderdeel uit van het Gemeentemuseum Málaga, dat in hetzelfde plantsoen is gelegen.

Voordeel? Dit is zonder twijfel het prachtige uitzicht. MR.1 is een afkorting voor Mirador de Reding, een uitzichtpunt vernoemd naar de Zwitserse generaal Theodor von Reding. Verder bestaat in het restaurant de mogelijkheid om gebruik te maken van de gratis draadloze Wi-Fi internetverbinding. Zo kun je op je gemak na de lunch even rustig je mail checken en je tijd zo effectief mogelijk benutten.

Aantal gasten? Aan tafel tot zo’n 70 man in de winter en in de zomer inclusief terras 90 man. Menu? Lunchmenu vanaf € 35 per persoon. Grotere groepen kunnen menu’s reserveren van € 36, 40 of 50 per persoon. Op de kaart staan gerechten uit de Andalusische keuken en domineert vis. Clientèle? Volgens de eigenaars voelen de klanten die voor het eerst in het restaurant komen, zich vooral aangetrokken tot de uitstekende locatie.

Sfeer? Zakelijk en professioneel.

Nadeel? De steile klim over de lange betonnen trap naar het restaurant is niet voor iedereen geschikt. Reserveren: 952211005.

nedwork spain

45


• Intuïtieve Coaching (op intuïtieve wijze snel tot de kern) • Online coaching via Skype (in de eigen vertrouwde omgeving) • Effectief en kostenbesparend (geen reiskosten, betaling per minuut)

“Joy-Ce laat je in korte tijd, met respect en ruimte voor jou, de kern ervaren!” www.Joy-Ce.com • info@Joy-Ce.com • +34 663 15 77 84

Woning of bedrijfsruimte verbouwen? Een verbouwing in Spanje is een lastige klus. Zeker wanneer je de regels niet exact kent, het bouwjargon niet beheerst en een netwerk van betrouwbare professionals ontbreekt. Ik ben Barbara Eijmans en woon sinds 15 jaar in Spanje. Ik ontwerp, begeleid en coördineer verbouwingen.

Wat heb ik te bieden? • Een groot netwerk van bouwvakkers en specialisten die tegen scherpe prijzen voor mij (én dus voor u) werken. • Ontwerp van binnenruimtes (ik deed in Spanje een opleiding in architectuur van de binnenruimte). • Interessante kortingen op bouwmaterialen en inrichtingen. • Kennis van regels en voorschriften. Bel of schrijf me vrijblijvend voor een gesprek of offerte. Ik werk in Barcelona en omgeving. telefoon +34 931 671 408 mobiel +34 675 735 466 info@interioresbarbara.com

www.interioresbarbara.com

46

nedwork spain


BUSINESS

Businessclubs en netwerkverenigingen Barcelona

Doelgroep: Nederlandse, vrouwelijke ondernemers aan de Costa del Sol Lidmaatschap: op voordacht van een van de huidige leden Taal: Nederlands Website: www.ellas-spanje.com Contactpersoon: Nazli Kreft Emailadres: info@ellas-spanje.com Telefoonnummer: +34 639 571 382

Naam: Kring Nederlands Bedrijfsleven Barcelona Locatie: Barcelona Doelgroep: Nederlandstalige managers, ondernemers, en andere professionals in CataloniĂŤ Lidmaatschap: betaald Taal: Nederlands Website: www.dekring.org Telefoonnummer: +34 677 448 809

Naam: Marbella Dutch Business Club Locatie: Marbella Doelgroep: Nederlandse ondernemers en zakenmensen Lidmaatschap: op voordracht van twee bestaande leden Taal: Nederlands Website: www.marbelladutchbusinessclub.nl Emailadres: info@marbelladutchbusinessclub.nl

Naam: Admirals Business Club Locatie: Barcelona, Costa del Garraf Doelgroep: ondernemers en professionals in het gebied ten zuiden van Barcelona Lidmaatschap: optioneel Taal: Engels, Spaans Website: www.admiralsbusinessclub.com Emailadres: info@admiralsbusinessclub.com

Naam: NEDwork Locatie: Barcelona Doelgroep: Nederlandse ondernemers en bedrijven in Barcelona en omgeving Taal: Nederlands Contactpersoon: Barbara de Swaan Emailadres: barbara@nedworkspain.com Telefoonnummer: +34 616 490 061

Costa Blanca

Naam: Nederlandse Business Club Costa Blanca Locatie: Alfaz del Pi, Costa Blanca Doelgroep: Nederlandse ondernemingen en ondernemers aan de Costa Blanca Taal: Nederlands Website: www.nbccostablanca.com Contactpersoon: Margriet H. van Dorp Emailadres: secretariaat@nbccostablanca.com Telefoonnummer: +34 600 240 816 Naam: Z.O.N. Vrouwennetwerk Locatie: Alfaz del Pi, Costa Blanca Doelgroep: Nederlandse vrouwen aan de Costa Blanca Taal: Nederlands Website: www.zonvrouwennetwerk.com Contactpersoon: Liesbeth Kissen en Jacqueline Koffrie Emailadres: zijondernemen@gmail.com Telefoonnummer: +34 630 748 716 of +34 644 147 241

Costa Brava

Naam: Costa Brava Company Network Locatie: San Feliu de Guixols, Costa Brava Doelgroep: ondernemers aan de Costa Brava Taal: Engels Website: www.costabravanetwork.com Contactpersoon: Sabine Bertuch Emailadres: info@talenpalet.nl

Madrid

Naam: Dutch Ladies Business Lunch Madrid Locatie: Madrid Doelgroep: vrouwelijke Nederlandse ondernemers in Madrid en omgeving Taal: Nederlands Contactpersoon: Marijke Keuper Emailadres: mkeuper@telefonica.net Naam: Nederlandse Zakenlunch Madrid Locatie: Madrid Doelgroep: Nederlandse zakenmensen uit Madrid en omgeving Lidmaatschap: eenmalig Taal: Nederlands Website: zie groep op Linkedin Contactpersoon: Jochem Schroevers

Valencia

Naam: Business Lunch Valencia Locatie: Valencia Doelgroep: internationale ondernemers en bedrijven in Valencia en omgeving Lidmaatschap: gratis Taal: Engels en Spaans Website: www.businesslunchvalencia.blogspot.com Contactpersoon: Christian Boesen Emailadres: christian@boesen-brokers.com Telefoonnummer: +34 609 977 262 Naam: Nederlandse Zakenkring Valencia Locatie: Valencia Doelgroep: Nederlandse ondernemers en bedrijven in Valencia en omgeving Taal: Nederlands Website: www.nzkv.es/www.nederlandsezakenkringvalencia.com Contactpersoon: CĂŠleste Meerhoff-Faber Emailadres: knbvalencia@hotmail.com

Costa del Sol Naam: Ellas, Empresarias Holandesas Locatie: Costa del Sol

nedwork spain

47


REGISTER

business directory Amsterdam Standard www.amsterdamstandard.es E: info@amsterdamstandard.es T: +34 933 016 356 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Full service internetbedrijf dat op maat gemaakte websites, webshops en webapplicaties ontwikkelt. Ánimo Centre www.animocentre.com E: info@animocentre.com T: +34 938 947 105 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Psychotherapie voor verschillende klachten. In het Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans of Frans. Alex Beleggerscentrum www.alexspanje.com E: info@alexspanje.com T: +34 952 924 011 Locatie: Marbella Bedrijfsactiviteit: Marktleider op het gebied van beleggen voor particulieren. Asociación Kirabo www.nl.kirabo.eu E: info@kirabo.eu Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Non profit organisatie actief in Kameroen: schoonwater projecten, scholing & educatie, microkredieten. Help ons helpen! Authentic Clubwear www.authenticclubwear.com E: info@authenticclubwear.com T: +34 609 969 187 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: verkoop van exclusieve merchandise artikelen van FC Barcelona. Barcelona Students www.barcelonastudents.com E: machteld@barcelonastudents. com T: +34 650 901 570 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Intermediair tus-

48 nedwork spain

sen Nederlandse MBO-studenten en bedrijven voor stages in Barcelona en Madrid. B&B El Molino Santisteban www.hotel-molino.com E: info@hotel-molino.com T: +34 952 453 748 Locatie:Malaga Bedrijfsactiviteit: B&B Hotel tussen de sinaasappel -en olijfboomgaarden nabij natuurreservaat en Moorse plaatsjes Guaro en Tolox. B&S Business www.bsbusiness.es E: mslotboom@bsbusiness.es T: +34 933 222 737 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Consultant gespecialiseerd in management training voor lokale managers in skills én Engels om op de internationale markt te opereren. Barbara Eijmans www.interioresbarbara.com E: info@interioresbarbara.com T: +34 675 735 466 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Ontwerpt, begeleidt en coördineert verbouwingen van woningen en bedrijfsruimte Bel + Spaar www.belenspaar.com E: service@belenspaar.com T: +34 971 58 23 75 Locatie: Felanitx Bedrijfsactiviteit: De grootste Nederlandstalige privé telefoonmaatschappij in Spanje. Bitterblond www.bitterblond.com E: info@bitterblond.com T: +34 633 218 805 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Grafisch ontwerp voor al uw professionele uitingen in bijvoorbeeld een website, folder, flyer, huisstijl, kaarten, nieuwsbrieven en veel meer!.

Business Base Camp www.biz-basecamp.com E: patricia@biz-basecamp.com T: +34 932 008 741 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Bedrijvencentrum voor entrepreneurs en MKB in Barcelona. Ruimteverhuur, technische infrastructuur en persoonlijke dienstverlening op allerlei gebied. Casa Andalucia www.casasreal.nl E: cees.schutte@casasreal.com T: +34 965 504 068 Locatie: Costa Blanca Bedrijfsactiviteit: Casas Real, grootste makelaar aan de Costa Blanca Noord. Alle woningen aan de Costa Blanca op één site! Casa de Orange www.casadeorange.com E: info@casadeorange.com T: +34 952 499 055 Locatie: Malaga Bedrijfsactiviteit: Prachtige B&B in de omgeving van Malaga. Chill Outdoor Pyreneeën www.chilloutdoor.nl E:info@chilloutdoor.nl T: +34 619 475 516A Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: B&B met een combinatie van relaxen en sportief bezig zijn. Cocoon Barcelona www.cocoonbarcelona.com E: info@cocoonbarcelona.com T: +34 935 005 058 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Goedkope tot luxe appartementen in hartje Barcelona! Bij elk appartement een minigids van de wijk met tips en kortingen. CS Consult www.csconsult.eu E: info@csconsult.eu T: +34 965 726 253 Locatie: Alicante Bedrijfsactiviteit: Nederlands


REGISTER

adviesbureau voor de Spaanse gezondheidszorg voor bedrijven, zorginstellingen, particulieren en werkzoekenden. Advisering, Consultancy. Dicrea www.dicrea.com E: vincent@dicrea.com T: +34 914 465 408 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Merkidentiteit, logo’s, housestyling, branding, grafisch ontwerp, online ontwerp, websites, grafische productie. Dutch Foodshop www.dutchfoodshop.nl E: info@dutchfoodshop.nl T: +31 650 939 959 Locatie: Nederland Bedrijfsactiviteit: Webshop met Nederlandse levensmiddelen en aanverwante artikelen voor particulier en zakelijke afnemers. Echt Mooij Fotografie www.echtmooij.nl E: info@echtmooij.nl T: +31 655 300 589 Locatie: Utrecht & Spanje Bedrijfsactiviteit: Portret- en reportagefotograaf met een passie voor het fotograferen van mensen. El Gigante del Colchon www.gigantedelcolchon.com E: info@gigantedelcolchon.com T: +34 902 108 985 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Grote retailer van bedden. Enjoy Barcelona Appartementen www.enjoy-barcelona.com E: book@enjoy-barcelona.com T: +34 93 343 7074 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Verhuur van compleet ingerichte appartementen in Barcelona. Centrum of strand. Ontdek Barcelona vanuit je eigen appartement.

Eye2eye psychologen www.eye2eyepsychologen.nl E: info@eye2eyepsychologen.nl Locatie: Nederland en Spanje Bedrijfsactiviteit: Psychologische consulten via Skype Gimbrère advocaten www.gimbrere.nl E: info@gimbrere.nl T: +31 (0) 76 521 21 31 Locatie: Nederland, Spanje Bedrijfsactiviteit: Nederlandse advocaten in Nederland en Spanje. Girona Bike Tours www.gironabiketours.com E: esther.kusters@klm4u.com T: +34 610 708 616 Locatie: Girona Bedrijfsactiviteit: Fietstochten voor jong en oud door de stad en provincie Girona. Sportief genieten van natuur en cultuur. Goed Gemerkt www.goedgemerkt.nl E: info@goedgemerkt.nl Locatie: Nederland Bedrijfsactiviteit: Expert op het gebied van plak- en instrijklabels voor alle spullen die u niet graag kwijt wilt, o.a. schoolspullen, sportkleding of voorraadbussen. GranViaOnline.com www.GranViaOnline.com E: willem@vanoort.org Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: Madrid based online marketing agency voor Gaming, Finance, Leisure. Internationale klanten ontvangen lokale expertise. Health Business www.healthbusiness.es E: info@healthbusiness.com T: +34 677 248 543 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Uiteenlopende services om uzelf en uw personeel gezond te houden: training, coaching, fysiotherapie, ergonomie en nog veel meer.

Hola al Mundo www.holaalmundo.com E: info@holaalmundo.com T: +34 618 393 139 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Baby geboren? Een kraamcadeau bestellen? Laat Hola al Mundo de origineelste kraamcadeaus bezorgen uit uw naam! Jacobs&Vis www.jacobsenvis.com E: info@jacobsenvis.com T: +34 931 926 409 M: +34 607 824 860 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Communicatie en communicatieadvies in de breedste zin van het woord. Janssen Executive Search & Recruitment www.janssensearch.com E: cj@janssensearch.com T: +34 918 491 590 Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: Executive search & recruitment van internationale managers en specialisten die binnen Europa opereren. Joy-Ce www.joy-ce.com T: +34 663 157 784 E: info@joy-ce.com Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Lifecoaching, trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en online coaching via Skype. Konnekt Spain www.konnekt.es E: info@konnektspain.com T: +34 900 828 428 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Leverancier van Telecom voor bedrijven in de breedste zin: goedkoop bellen, VOIP, ADSL. Lotje de Lussanet www.lussanet.com E: lussanet@telefonica.net T: +34 609 209 391

nedwork spain 49


REGISTER

Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: Beeldend kunstenaar, werkt ook voor opdrachtgevers. Mise en Place Barcelona www.miseenplace.eu E: bouwe.metz@mepmail.com T: +34 931 855 577 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Internationaal toonaangevend personeelsburo, dat sinds 1994 specialist is in de gastvrijheidsindustrie. NTC Onderwijs Parasol Costa del Sol www.nscds.nl E: info@nscds.nl T: +34 649 335 336 Locatie: Costa del Sol Bedrijfsactiviteit: Nederlands taalen cultuuronderwijs in deeltijd voor leerlingen van 4 tot 18 jaar. OntspanjeHier www.ontspanjehier.com E: info@ontspanjehier.com T: +34 952 031 341 M: +34 677 107 363 Locatie: Andalusië Bedrijfsactiviteit: Eigenzinnige (vakantie) website over Andalusië voor Nederlandse levensgenieters. Persoonlijke service die niets extra kost! Orange Insurances – Venta-ja Empresarial S.L. www.verzekeringinspanje.com E: info@verzekeringinspanje.com M: +34 616 490 061 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Specialist in verzekeren Nederlandstaligen in heel Spanje: ziektekosten, huis, inboedel, auto, kantoor en pensioenplannen.. Pablo & Gallo S.L. www.pablogallo.com/www.cartasdemenu.es E: info@pablogallo.com T: +34 952 558 266 Bedrijfsactiviteit: De grootste sortering kwaliteitsmenukaarten voor restaurants en hotels.

50

nedwork spain

Perrée & Partners International S.L. www.perreepartners.com E: henk.perree@perreepartners.com T: +34 93 188 1024 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Vastgoed ontwikkeling, private equity, estate planning. Rabobank International www.rabobank.com E: erik.vermeulen@rabobank.nl T: +34 914 364 010 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: Grote internationale bancaire speler. Relocation Global Services www.relocationspain.org E: info@bcnrelocation.com T: +34 935 878 885 Bedrijfsactiviteit: Begeleiding, in de breedste zin van het woord, van mensen en bedrijven die zich willen vestigen in Spanje. Spanish with Raúl www.spanishwithraul.com E: info@spanishwithraul.com T: +31 634 271 768 Locatie: Utrecht Bedrijfsactiviteit: Spaanse les (ook via Skype). Stealth Verhuizingen www.stealth-verhuizingen.nl E: info@stealth-verhuizingen.nl T: +31 883 232 828 of +34 952 423 128 Locatie: Spanje & Nederland Bedrijfsactiviteit: Internationaal verhuisbedrijf, verzorgt tegen uitermate interessante tarieven uw verhuizingen van en naar Spanje, wereldwijd. Stolwijk Consultancy www.stolwijkconsultancy.blogspot.com

E: stolwijkconsultancy@gmail.com T: +34 600 531 012 Locatie: Barcelona Bedrijfsactiviteit: Implementeren kwaliteitsmanagement systemen en daaruit voortvloeiend verbeter trajecten. Exclusief leverancier webbased Qualitymanagement System, Spaans en Nederlands.

Talenpalet www.talenpalet.com E: info@talenpalet.nl M: +34 658272653 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: In-company taaltrainingen, cursussen op maat, beëdigde vertalingen en grafisch design. Villa Emporda www.villaemporda.es E: info@villaemporda.es T: +34 687 587 645 Locatie: Costa Brava Bedrijfsactiviteit: Verhuur luxe vakantiewoningen en Property Management aan de Costa Brava. Villa Residencia lid SGR www.villaresidencia.nl E: info@villaresidencia.nl T: +34 686 931 876 M: +31 645 097 634 Locatie: Andalusië & Costa del Sol Bedrijfsactiviteit: Verhuur van villa´s, karakteristieke landhuizen en luxe appartementen in Andalusië en de Costa del Sol. Accommodaties van 2 tot 22 personen. Vule Bar www.vulebar.com E: reservas@vulebar.com T: +34 916 585 463 Locatie: Madrid Bedrijfsactiviteit: Restaurant in goede buurt net buiten het centrum van Madrid, zeer geschikt als zakelijk ontmoetingspunt. Wisse Moving www.wissemoving.com E: info@wissemoving.com T: +34 937 660 900 Locatie: Spanje Bedrijfsactiviteit: De Nederlandse specialist in Barcelona voor al uw internationale en lokale verhuizingen.


REGISTER

Klaar om jouw NEDwork uit te breiden?

Meld je dan nu aan bij de NEDwork Spain Business Directory Voor meer informatie over inschrijving en voordelen: info@nedworkspain.com - www.nedworkspain.com nedwork spain

51


Kansen pakken waar anderen grenzen zien. Dat is het idee. Internationaal Zakendoen bij de Rabobank betekent wereldwijd zakendoen via uw eigen Rabobank. U profiteert van onze kennis van uiteenlopende markten over de hele wereld en van ons netwerk van buitenlandse kantoren. Onze International Desk in Madrid staat specifiek opgesteld voor u als Nederlandse ondernemer in Spanje. Gecombineerd met de kennis en ervaring van Rabobank in Nederland, zorgt deze desk ervoor dat we u een compleet producten- en dienstenpakket kunnen bieden. Zakendoen op wereldniveau, met de persoonlijke benadering die u van uw Rabobank gewend bent.

Internationaal Zakendoen. De Rabobank gaat verder. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.rabobank.nl/internationaal

NedworkSpain_03  

NEDwork Spain is an online magazine for Dutch speaking entrepreneurs throughout the whole of Spain.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you