__MAIN_TEXT__

Page 1


12 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

«Βικό μου μολύδι»! Δυσκολίες στον λόγο-ομιλία του παιδιού που πρέπει να λυθούν πριν ξεκινήσει το «μεγάλο» σχολείο

της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Π. ΜΕΪΜΑΡΗ MSc Λογοθεπαπεύτριας

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Παλιότερα τους χαρακτήριζαν κακούς μαθητές και τους αποτέλειωναν λέγοντας «δεν τα παίρνει τα γράμματα». Σήμερα ξέρουμε ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται στο σχολείο ή έχουν δυσκολίες στην εκφορά του λόγου μπορούν να είναι «καλοί μαθητές» με τη βοήθεια της λογοθεραπείας.

«Ά

ργησε να μιλήσει, ελπίζω να μην σημαίνει αυτό κάτι για το σχολείο», «Δεν μπορεί να πει καλά το “ρ”, πότε θα το καταφέρει;», «O δάσκαλος μου είπε ότι είναι πολύ κακός στην ορθογραφία, θα δούμε αν θα διορθωθεί». Είναι μερικές από τις συχνότερες ανησυχίες των γονιών, καθώς το παιδί τους από μωρό γίνεται νήπιο και κατόπιν… υποψήφιος μαθητής. Στο παρελθόν ανάλογες δυσκολίες δεν θα προκαλούσαν τίποτα παραπάνω από τις παρατηρήσεις των γονιών. Σήμερα όμως οι μαθησιακές δυσκολίες καθώς και οι δυσκολίες λόγου, επικοινωνίας και ομιλίας μπορούν να λυθούν με μερικές επισκέψεις στο λογοθεραπευτή.

Λέει «μολύδι» αντί για «μολύβι», «θάσος» αντί για «δάσος». Αρκετά παιδιά γύρω στην ηλικία των 4 ετών δεν μπορούν να πουν καλά κάποιο γράμμα (κυρίως το «ρ» ή το «σ»), μπερδεύουν φθόγγους που απαιτούν παρόμοια θέση της γλώσσας στο στόμα (π.χ. το «β» και το «δ») ή φθόγγους που έχουν την ίδια θέση, αλλά διαφέρουν ηχητικά (π.χ. το «δ» με το «θ»). Τα προβλήματα άρθρωσης δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και συνήθως διορθώνονται με τη βοήθεια λογοθεραπευτή σε μικρό χρονικό διάστημα. O λογοθεραπευτής εξηγεί στο παιδί πού πρέπει να τοποθετήσει τη γλώσσα και τα χείλη του, με ασκήσεις τις οποίες χρειάζεται να επαναλαμβάνει και στο σπίτι με τη βοήθεια των γονιών του. Είναι πιθανό όμως το ίδιο το παιδί να «καθαρίσει» μόνο του το γράμμα που δυσκολεύεται να πει με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι καλό να λυθεί η δυσκολία πριν ξεκινήσει το σχολείο, γιατί είναι πιθανό να δημιουργηθεί γενικότερη σύγχυση στη μαθησιακή διαδικασία.

Λέει «παιχνίδι έσπασε» αντί για «το παιχνίδι μου έσπασε». Η φράση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού με ιδιαίτερα απλοποιημένη έκφραση. Η γενικότερη ανώριμη εικόνα ενός παιδιού 4-5 ετών συμπληρώνεται με το χαμηλό συντακτικό επίπεδο (π.χ. το παιδί δεν χρησιμοποιεί άρθρα στις προτάσεις ή «κόβει» τα ρήματα) και το φτωχό λεξιλόγιο. Φυσιολογικά, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να κατονομάζουν ακόμα και αντικείμενα που δεν βλέπουν, να κατανοούν έννοιες (όπως τα χρώματα), να μπορούν να περιγράψουν μια εικόνα ή να πουν ένα σύντομο παραμύθι. Η λογοθεραπεία βοηθά το παιδί μέσα από το παιχνίδι (κάρτες, πλαστελίνη, παιχνίδια ρόλων) να αυξήσει τα ερεθίσματά του και επομένως να βελτιώσει τις γλωσσικές του επιδόσεις.

Το παιδί τραυλίζει στην ηλικία των 2 - 4 ετών. Πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο που συνήθως το ξεπερνά μόνο του το ίδιο το παιδί σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ο τραυλισμός που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο δύσκολος στην αντιμετώπισή του και χρειάζεται παρακολούθηση από λογοθεραπευτή, γιατί είναι πιθανό να παραμείνει.

Συμπερασματικά, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποια από αυτές τις δυσκολίες καλό και πάνω απ’ όλα ωφέλιμο για το ίδιο σας το παιδί είναι να κάνετε μια επίσκεψη όσο το δυνατόν νωρίτερα σε λογοθεραπευτή,ιδανικά πριν το παιδί σας φτάσει στην πρώτη δημοτικού!


ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

13


14 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

       Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια διατροφής μαθαίνουν τα τρόφιμα τα οποία μπορεί να μην έχουν γευθεί ξανά, γνωρίζουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια, σκέφτονται συνδυασμούς τροφίμων και μας αναφέρουν ποια φρούτα & φαγητά τους αρέσουν πολύ. Επιπρόσθετα, μαθαίνουν γιατί πρέπει να καταναλώνουν φρούτα & λαχανικά και γιατί πρέπει να καταναλώνουν πρωινό γεύμα σε καθημερινή βάση. ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:

2) Γράψε μου 5 όσπρια:

1) ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΤΑΜΠΛΕΤ, ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2) ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ – ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Α) Ρ _ _ _ _ _ Α Β) Φ _ _ Η Γ) Φ _ _ Α Δ) Φ _ _ _ _ _ Σ

ΞΕΚΙΝΑΜΕ

Ε) Φ _ _ _ _ _ _ _ Α …………/10 βαθμοί

1) Βρες τα 10 κρυμμένα λαχανικά και γράψε τα από κάτω: Α Μ Α Ρ Ο Υ Λ Ι Ο Κ

Γ Γ Ι Ν Α Π Π Κ Μ Ο

Κ Μ Γ Τ Γ Ε Ι Α Ε Υ

Ι Π Γ Ο Κ Π Π Ρ Λ Ν

Ν Π Ο Μ Υ Ο Ε Ο Ι Ο

Α Ο Υ Α Ε Ρ Ρ Τ Τ Υ

Ρ Κ Ρ Τ Ι Ε Ι Ο Ζ Π

Α Ι Ι Α Ο Ο Α Ε Α Ι

Κ Ο Λ Ο Κ Υ Θ Ι Ν Δ

3) Βρες μου τα 5 ψαράκια: Λ Α Χ Α Ν Ο Ε Ο Α Ι

1…………………………………………………………

6…………………………………………………………

2…………………………………………………………

7…………………………………………………………

3…………………………………………………………

8…………………………………………………………

4…………………………………………………………

9…………………………………………………………

5…………………………………………………………

10………………………………………………………

Τ4)

Α

Σ …/10 βαθμοί

Τ

Α

Διαιτολογικό Γραφείο ǦΑγγελικής ΜυρογιάννηǡΔιαιτολόγος –ΔιατροφολόγοςǡΑπόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης, Ηλία Βενέζη 24, ΜυτιλήνηǡΤηλ. Επικοινωνίας: 2251032543Ǧ ͸ͻͺͶͶͷͺ͹ͳͳ ΣελίδαʹΓράψε μου 5 καλοκαιρινά & 5 χειμωνιάτικα φρούτα

καλοκαιρινά φρούτα

Σ

Σ

…………/10 βαθμοί

Διαιτολογικό Γραφείο ǦΑγγελικής ΜυρογιάννηǡΔιαιτολόγος –ΔιατροφολόγοςǡΑπόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης, Ηλία Βενέζη 24, ΜυτιλήνηǡΤηλ. Επικοινωνίας: 2251032543Ǧ ͸ͻͺͶͶͷͺ͹ͳͳ Σελίδαͳ

Μ

7)

Γράψε μου 5 φαγητά που σου αρέσουν πολύ!!!!!!

1……………………………………………………………………………………………………………………………..

χειμωνιάτικα φρούτα

2…………………………………………………………………………………………………………………………….. 3…………………………………………………………………………………………………………………………..... 4……………………………………………………………………………………………………………………………..

1.

1.

5………………………………………………………………………………………………………………………….....

2.

2.

…………/10 βαθμοί

3.

3.

4.

4.

5.

5.

8)Κύκλωσε την σωστή απάντηση:

…………/20 βαθμοί

5)

Γράψε μου 5 φρούτα που σου αρέσουν πολύ!!!!!!

1………………………………………………………… 2………………………………………………………… 3………………………………………………………… 4………………………………………………………… 5………………………………………………………… …………/10 βαθμοί

6)

Γράψε μου 5 φαγητά που έχουν μέσα κιμά:

1. 2. 3. 4. 5.

Μ _ _ _ _ _ _ _ _ ΜΕ Κ _ _ Α Μ_______Α Σ__________Α Γ__________Α Κ________Α

…………/10 βαθμοί

1) Τι πρέπει να τρώμε στο πρωινό; α) γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης β) φρυγανιές ολικής άλεσης με μαρμελάδα ή με μέλι γ) κρουασάν με σοκολάτα δ) το α και το β 2)Τι πρέπει να τρώμε μαζί με το μεσημεριανό και βραδινό μας γεύμα; α) φρέσκα ή βραστά λαχανικά (σαλάτα) β) πατατάκια γ) γαριδάκια δ) αλμυρά μπισκότα 3)Πρέπει να τρώω πρωινό; α)ΟΧΙ είναι βαρετό και χρειάζεται πολύ ώρα να το φτιάξουμε σπίτι μας β)ΟΧΙ γιατί με φουσκώνει το πρωί και δεν μπορώ να φάω κάτι άλλο μετά γ)ΟΧΙ γιατί δεν μου αρέσει το γάλα και η μαμά μου βάζει συνέχεια δ) ΝΑΙ γιατί όταν τρώω πρωινό έχω περισσότερη ενέργεια να κάνω αυτά που θέλω, γιατί συγκεντρώνομαι καλύτερα στις εργασίες μου, γιατί δεν πεινάω και δεν τρώω περισσότερο το μεσημέρι. 4)Πρέπει να τρώω φρούτα; α)ΟΧΙ γιατί με φουσκώνουν και δεν μπορώ να φάω κάτι άλλο μετά β)ΟΧΙ γιατί θέλουν πολύ ώρα για να τα καθαρίσω γ)Προτιμώ τα αναψυκτικά και τους χυμούς δ) ΝΑΙ γιατί όταν τρώω φρούτα ‘’παίρνω’’ όλες τις βιταμίνες που χρειάζομαι για να μεγαλώσω και να είμαι υγιείς …………/20 βαθμοί ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ……./100βαθμοί

Διαιτολογικό Γραφείο ǦΑγγελικής ΜυρογιάννηǡΔιαιτολόγος –ΔιατροφολόγοςǡΑπόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης, Ηλία Βενέζη 24, ΜυτιλήνηǡΤηλ. Επικοινωνίας: 2251032543Ǧ ͸ͻͺͶͶͷͺ͹ͳͳ Σελίδα͵Διαιτολογικό Γραφείο ǦΑγγελικής ΜυρογιάννηǡΔιαιτολόγος –ΔιατροφολόγοςǡΑπόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης, Ηλία Βενέζη 24, ΜυτιλήνηǡΤηλ. Επικοινωνίας: 2251032543Ǧ ͸ͻͺͶͶͷͺ͹ͳͳ ΣελίδαͶ
ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

15

Σχολική προσαρμογή:

Πώς θα προετοιμάσουμε το παιδί για το σχολείο Η προετοιμασία ενός παιδιού για το σχολείο περιλαμβάνει την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, που μπορείτε να ενθαρρύνετε από τη βρεφική ηλικία, όπως τη νοητική πλευρά του παιδιού, την κοινωνική (παιχνίδι με συνομήλικα άτομα), τη συναισθηματική (θετική ενθάρρυνση στο παιδί) και τη γλώσσα / ομιλία. Για να μπορέσει ένας γονιός να προετοιμάσει το παιδί του για το σχολείο καλό θα ήταν να εστιαστεί σε αυτούς τους τομείς όσο πιο νωρίς γίνεται, ακόμη και από την πρώτη μέρα ζωής του παιδιού.

Ο ρόλος του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που ενθαρρύνουν, που συναισθηματικά στηρίζουν, που ενισχύουν τις προσπάθειες των παιδιών και αποδέχονται τις αποτυχίες τους, είναι συνήθως καλύτερα προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ό,τι έχει να προσφέρει το σχολείο. Παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες μπορούν να παρουσιάσουν άγχος αποχωρισμού από τους γονείς τους, σχολική άρνηση, φοβία, αργούς ρυθμούς μάθησης και κοινωνικές δυσκολίες. Ένα παιδί που συναισθηματικά είναι πίσω δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς στο σχολείο και τις πρώτες βάσεις τις κτίζετε εσείς από πολύ νωρίς. Μια υγιής συναισθηματική συναλλαγή και επικοινωνία μεταξύ του μικρού παιδιού και των γονέων παίζει ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη.

Τι είναι η σχολική ετοιμότητα; Η σχολική ετοιμότητα βασικά μας λέει αν ένα παιδί είναι έτοιμο και ικανό να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις

Παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες μπορούν να παρουσιάσουν άγχος αποχωρισμού από τους γονείς τους, σχολική άρνηση, φοβία, αργούς ρυθμούς μάθησης και κοινωνικές δυσκολίες

του σχολείου. Με άλλα λόγια αν έχει αναπτύξει κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας και κοινωνικοποίησης, όπως: - Να δουλεύει και να κάνει κάτι μόνο του - Να ακούει και να προσέχει όταν κάποιος μιλά - Να μπορεί να συναναστρέφεται και να συνεργάζεται με συνομήλικα παιδιά π.χ. να παίζει μαζί τους, να περιμένει τη σειρά του - Να μπορεί να συμμετέχει σε δομημένα πλαίσια, όπως το παιχνίδι, και να παρακολουθεί την ώρα του παραμυθιού - Να έχει την ικανότητα να μένει μόνο του μακριά από τους γονείς. Θέματα αποχωρισμού, αν δηλαδή ο αποχωρισμός του προκαλεί άγχος, μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και στην τάξη.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για το σχολείο; Ο γονιός θεωρείται ότι είναι ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού και το σπίτι σαν το πρώτο του σχολείο. Για να βοηθήσετε τη γνωστική εξέλιξη

και να ενθαρρύνετε την περιέργεια του παιδιού συστήνετε η ύπαρξη παιχνιδιών στο χώρο για εμπλουτισμό των νοητικών δεξιοτήτων. Μπορείτε να ενισχύσετε την επιθυμία του παιδιού για μάθηση κάνοντας την εκπαίδευση διασκεδαστική, χρησιμοποιώντας παιχνίδια με αριθμούς, γράμματα, σχήματα, χρώματα, παιδικά τραγουδάκια, παραμύθια, παζλ, ζωγραφική κ.ά.. Η μάθηση στο σπίτι και η εμπλοκή σας παίζει σημαντικό ρόλο. Για την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και για την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και να το διδάξετε πώς να περιμένει τη σειρά του και πώς να μοιράζεται τα πράγματά του. Γενικά, να του βάζετε όρια τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει.  Μπορείτε ακόμη να του δείξετε πώς να οργανώνει το χώρο του π.χ. πώς να συγυρίζει τα παιχνίδια ή τα ρούχα του. Άλλη δραστηριότητα, που θεωρείται χρήσιμη στην ανάπτυξη της ομιλίας είναι το διάβασμα παραμυθιών, κάτι που βοηθά στη συγκέντρωση. Αυτές είναι σημαντικές δεξιότητες, που πρέπει ο γονιός να διδάξει και να εξασκήσει στο σπίτι. Καλό θα ήταν να του αναθέτετε ευθύνες στο σπίτι και πρωτοβουλίες π.χ. τι ρούχα θα φορέσει, επιλογή μεταξύ φαγητών. Αν από νωρίς δείξετε στο παιδί ότι μπορείτε να το εμπιστευτείτε, αυτό θα το κάνει να αποκτήσει ανεξαρτησία και αυτοεκτίμηση. Στη συνέχεια θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν άγχη και δυσκολίες.


16 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Σταθερά όρια επίσης βοηθούν τα παιδιά να έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Θετική πειθαρχία, που είναι αποτελεσματική, επηρεάζει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού επειδή η υπακοή στους κανόνες από νωρίς θεωρείται αναγκαία για την κοινωνική επιβίωση στο σχολείο και γενικά στην ζωή. Έλλειψη ορίων, δηλαδή, όταν τα παιδιά αφήνονται ανεξέλεγκτα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή παραβατικότητα και σοβαρές δυσκολίες στο σχολείο. Οι γονείς δεν πρέπει να είναι υπερβολικά καταπιεστικοί, αυταρχικοί ή τιμωρητικοί, αλλά να έχουν μια στάση αποδοχής.

Παιχνίδι και σχολείο

Οριοθέτηση συμπεριφοράς Τα όρια στη συμπεριφορά προετοιμάζουν τα παιδιά για το μέλλον σε θέματα κοινωνικοποίησης. Βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει υγιείς σχέσεις ενθαρρύνεται η ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας και εδραιώνεται η συναισθηματική επικοινωνία. Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει πειθαρχία, δεν πρέπει να είστε υπερβολικά ανεκτικοί, ούτε αυστηρά περιοριστικοί. Όμως τα παιδιά χρειάζονται σταθερά όρια στο σπίτι και χρειάζεται να μπορούν να υπακούν σε κανόνες. Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς, πρέπει να αρχίσει από τους γονείς και αυτό θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει και να αποδεχτεί τους κανόνες στην τάξη, πράγμα που θα βοηθήσει στην προσαρμογή. Χρειάζεται: -Να επαινείτε τη συνεργασία -Να ενθαρρύνετε τα παιδιά -Να αποδέχεστε τις αδυναμίες των παιδιών και να τους δίνετε χρόνο - Να δίνετε σαφείς οδηγίες και εντολές - Να θέτετε λογικούς και κατάλληλους κανόνες.

Επειδή οι γονείς είστε οι πρώτοι σύντροφοι του παιδιού στο παιχνίδι είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι και για προσποίηση (pretend play).

Η εμπειρία του παιχνιδιού σε μικρά παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία τους για το σχολείο και μέσω του παιχνιδιού να αναπτυχθούν οι μαθησιακές δεξιότητες. Επειδή οι γονείς είστε οι πρώτοι σύντροφοι του παιδιού στο παιχνίδι είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι και για προσποίηση (pretend play)*. Το παιδί θα μαθαίνει από τα παραδείγματα που του προσφέρετε και θα σας έχει κοντά του όταν μαθαίνει για διάφορους κανόνες, όταν δοκιμάζει κάτι καινούργιο, όταν μαθαίνει για τα συναισθήματα των άλλων (από παραμύθια), όταν εκνευρίζεται στη ματαίωση και όταν επιλύει προβλήματα. Όταν εισέρχεστε στον κόσμο του παιχνιδιού του παιδιού σας, θα βοηθήσετε το παιδί να εισαχθεί στο σχολείο με αυτοπεποίθηση. Μέσω του παιχνιδιού μπορείτε να προσφέρετε ευκαιρίες για ανάπτυξη της αυτό-εξυπηρέτησής του. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμπεριλάβετε ρούχα στο παιχνίδι όπου το παιδί θα προσπαθεί να ντύνεται μόνο του, να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει, να χειρίζεται φερμουάρ, ζώνες, κορδόνια, βέλκρο κτλ. Στόχος είναι να κάνει πράγματα από μόνο του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση να δοκιμάζει καινούργιες προκλήσεις στο σχολείο. Η επιτυχία που θα αισθάνεται όταν μαθαίνει καινούργιες δεξιότητες, μέσω του παιχνιδιού, θα ενθαρρύνει το παιδί να επιτύχει σε άλλους τομείς της μάθησης. Μπορείτε ακόμη να παίζετε με το γραπτό και τον προφορικό λόγο μέσω παραμυθιού και τραγουδιού για να αποκτήσει διαλεκτικές δεξιότητες. Επίσης, να εξασκείτε τη μνήμη του παιδιού με ερωτήσεις, με αποστήθιση αγαπημένων ποιημάτων κτλ.. Συνιστώνται παιχνίδια με νερό, κουτιά, πλαστελίνη, μαξιλάρια, κουβάδες, κούκλες και απλά κοινά αντικείμενα του σπιτιού για να διεγείρετε τη φαντασία του παιδιού. Πηγή: paidiatros.com

Παιχνίδια ρόλων (pretend play)

Τ

α παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσω αυτών, τα παιδιά μαθαίνουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Οι εμπειρίες που αποκτούν παίζοντας, τα βοηθά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους να μάθουν τι τους αρέσει και τι όχι, τι τα συμφέρει, ποιες είναι οι ικανότητές τους και ποιες οι δυνατότητες. Τα παιδιά δουλεύουν μέσα από τα παιχνίδια ρόλων διάφορα στρεσογόνα ή μη γεγονότα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή δραστηριότητα παιχνιδιού. Απαιτεί προηγμένες στρατηγικές σκέψης, επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσω του παιχνιδιού αυτού, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν διαπραγμάτευση, να εξετάζουν τις απόψεις των άλλων, να μεταφέρουν τις γνώσεις τους από τη μια κατάσταση στην άλλη, μαθαίνουν να περιμένουν να έρθει ικανοποίηση, εξισορροπούν - συγκρίνουν δικές τους ιδέες με άλλων, εξερευνούν τον συμβολισμό, εκφράζονται και μαθαίνουν να ακούνε τις σκέψεις και ιδέες των άλλων. Οι ενήλικες από την πλευρά τους θα πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις στο παιδί για ένα άνετο παιχνίδι. Καλό θα είναι να παίζουν και οι ίδιοι μαζί τους. Συνήθως αφήνουμε τα παιδιά να μας κατευθύνουν στον κόσμο του παιχνιδιού και της φαντασίας τους. Εμείς μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά, όχι απαραίτητα παιχνίδια, να διαβάσουμε μια ιστορία και στη συνέχεια να την δραματοποιήσουμε παρέα, να παίξουμε ρόλους, καταστάσεις, ακόμα και κάποιο συμβάν που πιθανόν να μην ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε με το παιδί μας θα μπορούσαμε να το εντάξουμε ως φανταστική ιστορία και να δούμε αντιδράσεις και συναισθήματα, ώστε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε κατάλληλα την κατάσταση.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): Διεπιστημονική Προσέγγιση «Είναι σαν να παίζει το ραδιόφωνο με πολλά παράσιτα, ενώ εσύ προσπαθείς να ακούσεις τι συμβαίνει»

Η

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που τη συναντάμε όλο και πιο συχνά στα παιδιά μας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάγνωση γίνεται μεταξύ 4-7 ετών από διεπιστημονική ομάδα που θα πρέπει να συμμετέχει αναπτυξιολόγος ή παιδοψυχίατρος και για να είναι έγκυρη θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε κάποιο δημόσιο φορέα. (ΚΕΔΔΥ, δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας). Η ελλειμματική προσοχή συναντάται συχνότερα σε αγόρια με αναλογία 3:1. Συνήθως υπάρχει συννοσηρότητα της ελλειμματικής προσοχής με άλλες διαταραχές, όπως: Μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές δυσκολίες, διαταραχές εναντιωματικής συμπεριφοράς-διαγωγής, διαταραχές άγχους - συναισθήματος. Οι αιτίες ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφείς. Οι απόψεις που κυριαρχούν είναι αφενός ότι η διαταραχή είναι κληρονομική, αφετέρου ότι ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών παρουσιάζει διαφορές με εκείνων των συνομήλικων τους στη δομή, στο μεταβολισμό και στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών. Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μπορεί να συνυπάρχει με υπερκινητικότητα ή παρορμητικότητα, κάποιες φορές μπορεί να συνυπάρχει και με όλα μαζί. Για να χαρακτηρίσουμε κάποιο παιδί με  Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής  θα πρέπει τα συμπτώματα να παρουσιάζονται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.  Κάποια ενδεικτικά συμπτώματα είναι τα εξής: Όσον αφορά το λόγο τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν: • Συντακτικά/ γραμματικά λάθη • Έλλειψη συνοχής περιεχομένου • Δυσκολίες στην αφήγηση • Δίνουν ελάχιστες ή πάρα πολλές πληροφορίες όταν τους ζητούνται • Αδυναμία ολοκλήρωσης του λόγου τους • Μιλάνε υπερβολικά • Διακόπτουν τους άλλους όταν μιλάνε Όσον αφορά την κίνηση παρατηρείται στα παιδιά ότι: • Βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση • Αφήνουν τη θέση τους στην τάξη ή σε άλλες περιπτώσεις όπου πρέπει να είναι καθισμένα • Συχνά κινούν τα χέρια και τα πόδια ή στριφογυρίζουν στη θέση τους • Τρέχουν ή σκαρφαλώνουν χωρίς να έχουν πολλές φορές την αίσθηση του κινδύνου • Όσον αφορά την προσοχή τους παρατηρείται ότι: • Συχνά αποτυγχάνουν να επικεντρώσουν και να διατηρήσουν την προσοχή τους σε δραστηριότητες • Φαίνεται να μην ακούνε όταν τους μιλούν • Δυσκολεύονται να οργανώσουν εργασίες - δραστηριότητες • Κάποιες φορές δεν μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες ως το τέλος και να ολοκληρώσουν δραστηριότητες • Δεν μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους Όσον αφορά την μάθηση: • Κάνουν λάθη απροσεξίας σε ορθογραφία-αντιγραφή και σε σχολικές εργασίες • Αποφεύγουν ή αποστρέφονται να εμπλακούν σε εργασίες που απαιτούν προσπάθεια • Χάνουν αντικείμενα απαραίτητα για σχολικές εργασίες (βιβλία, μολύβια, γόμες κτλ.) • Έχουν βραχύχρονη μνήμη • Απαντάνε σε απαντήσεις, προτού ολοκληρωθεί μια ερώτηση.

Κάποιες απλές συμβουλές μελέτης ώστε αφενός να οργανωθούνε τα παιδιά με την Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και αφετέρου να μην υπάρχουν συγκρούσεις με γονείς, είναι οι παρακάτω: 1) Οργανώστε το χρόνο και το χώρο της μελέτης: Είναι καλό τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα στο διάβασμα, όσον αφορά το χώρο και το χρόνο. Είναι βοηθητικό να διαβάζουν στο δωμάτιό τους. Να είναι συμμαζεμένο, ήσυχο για να οργανώνει το παιδί καλύτερα τη σκέψη του. Eπιπλέον είναι ωφέλιμο να έχει ένα πρόγραμμα μελέτης και η ώρα έναρξης να είναι πάντα σταθερή, όσο αυτό είναι εφικτό. 2) Επιτρέψτε τα ολιγόλεπτα διαλείμματα: Δώστε στην ευκαιρία στο παιδί μετά από μια δύσκολη δραστηριότητα να κάνει ένα διάλειμμα 2 με 3 λεπτά ώστε να κινηθεί (π.χ.: περπάτημα) και να αναδιοργανώσει τη σκέψη του. 3) Αποφυγή τηλεόρασης ή internet κατά τη διάρκεια της μελέτης:  Η χρήση της τηλεόρασης και του internet οδηγούν στην δυσκολία της συγκέντρωσης των παιδιών καθώς τα εξουθενώνουν πνευματικά. Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι καλό να γίνονται μετά την ολοκλήρωση του διαβάσματος, πάντα με χρονικό περιθώριο. 4) Επαρκής ξεκούραση μετά το σχολείο: Θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν τουλάχιστον ένα διάλειμμα μίας ώρας, μετά το σχολείο λόγω του βομβαρδισμού πληροφοριών που δέχονται, καθώς οι σχολικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Επίσης είναι σημαντικό να ρωτάμε τα παιδιά πώς πέρασαν στο διάλειμμα. 5) Επιβράβευση και ενισχύστε την προσπάθεια:  Όταν ολοκληρώνεται μια εργασία, επιβραβεύεστε το παιδί σας για την προσπάθειά του και τον τρόπο που δούλεψε για να τελειώσει τα μαθήματά του. Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής  παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και είναι μια διαταραχή που διερευνάται συνεχώς. Οι γονείς για να βοηθήσουν αποτελεσματικά πρέπει να απενοχοποιηθούν για τη δυσκολία  του παιδιού τους και να την αποδεχτούν, άλλωστε η διαταραχή αυτή ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου με Ελλειμματική Προσοχή χρειάζεται η στήριξη και παρέμβαση εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας (απαρτιζόμενη από λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό και ψυχολόγο) κατά την προσχολική και σχολική ηλικία του ατόμου.  Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Θεραπευτικής Ομάδας «Λέξημα»

17


18 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τ

ο Robotics School είναι ένα καινοτόμο εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E.M. για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στη Μυτιλήνη! Στο εργαστήριό μας οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικά συστήματα με LEGO, μαθαίνοντας έτσι βασικές αρχές ρομποτικής και προγραμματισμού, σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον μάθησης. Επιπλέον, στα πλαίσια της εκπαίδευσης S.T.E.M. οι μαθητές μας διεξάγουν πειράματα Φυσικής και Χημείας, ολοκληρώνουν projects μηχανικής, εκπαιδεύονται σε προγραμματιστικές γλώσσες και βελτιώνουν τις μαθηματικές τους γνώσεις. Όλα τα παραπάνω γίνονται για την επίτευξη συγκεκριμένου και προκαθορισμένου κάθε φορά, διδακτικού στόχου

που διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία των μαθητών. Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί μας παρέχουν έντονη υποστήριξη για την επίτευξη του στόχου, η οποία σταδιακά μειώνεται όσο οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση και αυτοπεποίθηση με το διδακτικό αντικείμενο. Στο εργαστήριό μας ακολουθούμε, επίσης, το ομαδοσυνεργατικό μοντέλο διδασκαλίας. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επιλύουν προβλήματα μέσω της επικοινωνίας και της κριτικής σκέψης, να σέβονται την γνώμη του άλλου και την αξία του αλτρουισμού. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε τώρα ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα!


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα παιδιά αγαπούν τα pancakes. Ειδικά αν έχετε χρόνο για να παίξετε με το σχήμα τους, θα τα λατρέψουν. Τα pancakes είναι η πιο ικανή βάση για να προσθέσετε πάνω της όλα εκείνα που θέλετε να φάει το παιδί σας για να νιώσετε ασφάλεια με τη διατροφή του. Μέλι, θρυμματισμένοι ξηροί καρποί, φρούτα αλλά ακόμη και ταχίνι ή φιστικοβούτυρο θεωρούνται απαραίτητες τροφές στην παιδική διατροφή.

Tο πρωινό ξύπνημα δεν είναι «περίπατος» για κανέναν. Ειδικά για τα παιδιά που πρέπει να ετοιμαστούν στα γρήγορα για να πάνε στο σχολείο. Το πρώτο και μεγαλύτερό τους όπλο είναι το πρωινό. «Δεν πίνω το γάλα μου», άρα ο χρόνος περνάει σε βάρος του σχολείου. Δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση που το σκέφτονται τα παιδιά, όμως, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να φεύγουν για το σχολείο νηστικά. Η αγωνία και το άγχος της μητέρας αυτονόητα. Γι’ αυτό, ας δούμε ιδέες για υγιεινό πρωινό πριν το σχολείο που συνάμα είναι λαχταριστές ώστε τα παιδιά να μην μπορούν πραγματικά να αντισταθούν!

Εύκολο πρωινό, στεγνό και νόστιμο για τα παιδικά γούστα. Ένα τοστάκι ή σαντουιτσάκι με καπνιστή γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα, μαρούλι γιατί όχι και αυγό, είναι χορταστικό και δελεαστικό…

Αν πάλι θέλετε να λύσετε έξυπνα το κεφάλαιο «γάλα», δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να τους το δώσετε με δημητριακά. Υπάρχουν παιδικά δημητριακά σε ενδιαφέροντα σχήματα και γεύσεις. Το μέλι και η σοκολάτα είναι κάποια από αυτά τα υλικά που κάνουν τα δημητριακά φίλους των παιδιών.

Το κέικ περιέχει ζάχαρη, αλλά αν είναι φτιαγμένο από τα χεράκια σας, έχετε εσείς τον έλεγχο. Δεν θα το συνιστούσαμε για το καθημερινό πρωινό ενός παιδιού. Ωστόσο, μια στο τόσο δεν είναι πρόβλημα αν αντί για οτιδήποτε άλλο φάει μια φέτα κέικ πριν το σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για τα muffins.

Τα αυγά είναι must για το πρωινό γεύμα αφού χαρίζουν ενέργεια και το πρωί είναι η ιδανική ώρα για την κατανάλωσή τους. Μπορείτε να τους σερβίρετε δύο αυγά τηγανητά ή βραστά, αλλά μπορείτε και να τα μετατρέψετε σε ομελέτα με λίγα λαχανικά, όπως πιπεριά αλλά και τυρί ή ακόμη και γαλοπούλα.

Είναι ευλογία αν το παιδί δέχεται να φάει γιαούρτι για πρωινό. Πραγματικά! Ένα μπολ με στραγγιστό γιαούρτι και δημητριακά είναι ένα υπέροχο, χορταστικό και σωστό διατροφικά πρωινό για ένα παιδί. Ελαφρύ και ό,τι πρέπει ώστε στο δεύτερο διάλειμμα να πεινάσει για να φάει και το τοστάκι που του ετοιμάσατε.

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ αβοκάντο. Τα καλά λιπαρά του είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Αν το συνδυάσετε με μέλι και θρυμματισμένα καρύδια, τότε μιλάμε για το υπερπρωινό που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας. Κάτι περισσότερο από το σπανάκι του Ποπάυ δηλαδή… Πηγή: mommy.gr

19


20 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η απόρριψη βιώνεται πάντοτε με αρνητικά συναισθήματα και αυτό γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα για να μπορούμε να επιβιώνουμε σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Ιδιαίτερα η απόρριψη από σημαντικά για εμάς πρόσωπα, οδηγεί σε απογοήτευση, θυμό, ενοχή (εγώ φταίω, εγώ δεν αξίζω να με αγαπούν, εγώ κάνω κάτι λάθος), κατάθλιψη. Για ένα παιδί, τα συναισθήματα αυτά είναι ακόμα πιο έντονα, δεδομένου ότι αναπτυξιακά δεν είναι σε θέση ακόμα να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να επεξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν. Η παρατεταμένη απόρριψη μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία, την αυτοεκτίμηση και την προσωπικότητά του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται ως ενήλικοι να δράσουμε άμεσα.

Τι μπορείτε να κάνετε οι γονείς για να βοηθήσετε το παιδί σας;

1.

Σε κάθε σχολική τάξη σχεδόν πάντα υπάρχει ένα παιδί πιο απομονωμένο από τα άλλα. Το παιδί εκείνο, αν και επιθυμεί να λάβει μέρος στις δραστηριότητες και να συμμετάσχει στα παιχνίδια των συμμαθητών του, νιώθει μη επιθυμητό, με αποτέλεσμα να παραμένει μόνο του σε έναν αέναο αγώνα αποδοχής. Για ποιο λόγο ένα παιδί μπορεί να απορρίπτεται από τους συμμαθητές του; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές των πάντων και τα κριτήρια επιλογής φίλων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την οικογένεια καταγωγής. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να απομονωθεί εξαιτίας κάποιου εξωτερικού χαρακτηριστικού του (παχυσαρκία, μυωπία, ατημέλητη εμφάνιση κ.ά.), εξαιτίας κάποιας δυσκολίας του στα μαθήματα ή

της συμπεριφοράς του (επιθετικότητα). Ως επί το πλείστον όμως τα παιδιά που απομονώνονται είναι παιδιά που δυσκολεύονται στις κοινωνικές συναναστροφές, εσωστρεφή, με χαμηλή εικόνα εαυτού και έλλειψη διεκδικητικότητας. Συχνά μπορεί και τα ίδια να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόρριψη των συνομηλίκων δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Πώς νιώθει ένα παιδί που απομονώνεται;

Το σημαντικότερο όλων είναι ο εντοπισμός του προβλήματος.

Αρκετά παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν να εκφράσουν με λέξεις αυτό που συμβαίνει, όμως όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς τους. Παρατηρήστε αλλαγές στις συνήθειες και τη διάθεση του παιδιού σας, οποιαδήποτε παρατεταμένη αλλαγή που μπορεί να σας προβληματίζει, ενδεχομένως υποδεικνύει και ένα πρόβλημα ή ανησυχία του παιδιού.

2.

Διαχειριστείτε την απογοήτευση και το θυμό του παιδιού σας.

Συζητήστε μαζί του για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, αποδεχτείτε όσα νιώθει και δείξτε κατανόηση.

3.

Βοηθήστε το να βρει λύσεις.

Αν το ίδιο δεν μπορεί να σκεφτεί κάποια, προτείνετε εσείς παρουσιάζοντας δικές σας εμπειρίες.

4.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

Bοηθήστε το να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες διαχείρισης προβλημάτων. Σε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει κάποιος ειδικός ή η συμμετοχή του παιδιού σε κάποια ομάδα υποστήριξης και συναισθηματικής ανάπτυξης.

5.

Συζητήστε με τους δασκάλους στο σχολείο.

Είναι σημαντικό να βοηθήσουν και εκείνοι από την πλευρά τους το παιδί σας να ενσωματωθεί μέσα στη σχολική τάξη. Μικρές ομάδες εργασίας, συχνές αλλαγές θέσεων που θα οδηγήσουν σε αλληλεπίδραση όλων των παιδιών, μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

6.

Αναρωτηθείτε μήπως οι δικές σας συμβουλές μπορεί να παρεμποδίζουν το παιδί να λειτουργήσει σαν μέλος μιας παρέας/ομάδας. Για παράδειγμα, σε οικογένειες όπου υπάρχουν αυστηροί κανόνες καλής συμπεριφοράς συχνά συναντάμε παιδιά μπερδεμένα, τα οποία δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους, οι οποίοι συμπεριφέρονται με τρόπο που παρεκκλίνει από τα δικά τους πρότυπα συμπεριφοράς. Έτσι επιλέγουν την απομόνωση.

7.

Διδάξτε στο παιδί σας τρόπους αυτοπροστασίας.

Σε περίπτωση που η απομόνωση συνοδεύεται και από άλλου τύπου παρενόχληση (βία, κοροϊδία, αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων), το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πώς μπορεί να προστατευτεί από αυτή. Για παράδειγμα να απευθυνθεί σε κάποιο δάσκαλο ή να απομακρυνθεί από την ένταση πηγαίνοντας σε κάποιο ασφαλές σημείο.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

8.

Δεδομένου ότι η παρέα και οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, βοηθήστε το παιδί σας να ενταχθεί σε κάποια ομάδα συνομηλίκων εκτός σχολείου. Μια ομαδική δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του.

9.

Αν το παιδί σας απομονώνεται εξαιτίας κάποιου εξωτερικού χαρακτηριστικού ή αδυναμίας του, συζητήστε μαζί του γι’ αυτό και βοηθήστε το να αποδεχτεί τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

Αν απομονώνεται λόγω κακής δικής του συμπεριφοράς (επιθετικότητα), θα πρέπει να παρέμβετε άμεσα, εντοπίζοντας τα αίτια, εξηγώντας του τις συνέπειες των πράξεών του και εφαρμόζοντας λύσεις που θα αφορούν όλη την οικογένεια. Η επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού, συχνά οφείλεται σε κακή ενδοοικογενειακή επικοινωνία.

Ταυτόχρονα αναδείξτε τα θετικά του στοιχεία, τα ταλέντα του, δεξιότητες για τις οποίες θα πρέπει να νιώθει περήφανος/η. Από την άλλη αν απομονώνεται λόγω κακής δικής του συμπεριφοράς (επιθετικότητα), θα πρέπει να παρέμβετε άμεσα, εντοπίζοντας τα αίτια, εξηγώντας του τις συνέπειες των πράξεών του και εφαρμόζοντας λύσεις που θα αφορούν όλη την οικογένεια. Η επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού, συχνά οφείλεται σε κακή ενδοοικογενειακή επικοινωνία.

10.

Τέλος, αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας.

Αν και εσείς οι ίδιοι δυσκολεύεστε στις κοινωνικές συναναστροφές και επιλέγετε την μοναχικότητα, αντίστοιχα θα συμπεριφερθεί και το παιδί σας. Δείξτε του μέσα από δικές σας πράξεις πώς μπορεί να προσεγγίσει φίλους και να κοινωνικοποιηθεί. Πηγή: Mamagers.gr

Γ. Ξηντάρας Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπευτής

Η αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός στον οποίο σεβόμαστε, εκτιμούμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.

Ξ

εκινάει να αναπτύσσεται από τα παιδικά χρόνια και συγκεκριμένα από τη στιγμή που το βρέφος αρχίζει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τη μητέρα και αναγνωρίζει πως είναι ξεχωριστή οντότητα. Η αυτοεκτίμηση λοιπόν αρχίζει από την ηλικία των 12 μηνών και φτάνει μέχρι το τέλος της εφηβείας. Επομένως αφού ξεκινάει να αναπτύσσεται από τόσο μικρές ηλικίες, υπεύθυνοι για τη σωστή της εξέλιξη είναι –πάνω από όλους- οι γονείς. Αποτελούν τους ‘’σημαντικούς άλλους’’ στη ζωή του παιδιού, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια καθώς όσο μεγαλώνει η επιρροή που του ασκούνε μειώνεται διότι παράλληλα έχει επιρροές και από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. σχολείο, φίλοι κλπ). Οφείλουν λοιπόν για τη σωστή ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού τους να επικοινωνούν μαζί του και να είναι διαλλακτικοί. Θα πρέπει, ακόμη και αν κάποια πράγματα που κάνει ή οι επιλογές του, δεν τους αρέσουν, να το κατανοούν, να το στηρίζουν, να του δείχνουν τρυφερότητα, υπομονή και να το κάνουν να νιώθει ότι είναι εκεί γι’ αυτό, ότι είναι η προτεραιότητά τους ότι και να του συμβεί. Με αυτήν την άνευ όρων αποδοχή εκ μέρους τους το παιδί ή ο έφηβος σχηματίζει μία θετική εικόνα για τον εαυτό του. Όσο περισσότερο σέβονται τα συναισθήματά, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και την προσω-

πικότητα του παιδιού τους και όσο περισσότερο αποδέχονται και πιστεύουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωρίς να το επιπλήττουν και να το κρίνουν για τις επιλογές του τόσο περισσότερο το παιδί τους θα αγαπήσει τον εαυτό του και θα έχει ισχυρή πεποίθηση για τις δυνατότητές του. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει και οι γονείς, να είναι σωστό πρότυπο για το παιδί τους και να έχουν και εκείνοι υψηλή εκτίμηση για τον εαυτό τους και να ανταποκρίνονται σωστά στο ρόλο τους ως γονείς. Έτσι λοιπόν αν ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες και στα συναισθήματά του, θα το βοηθήσουν να χτίσει την αυτοεκτίμηση του και την αυτοπεποίθησή του και στην πορεία θα γίνει ένας ισορροπημένος, συγκροτημένος και ψυχικά υγιής και ώριμος ενήλικας.

21


22 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τι να προσέξω στη διατροφή του παιδιού μου; Γράφει η Χαρά Κουτρολού Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοινός παρονομαστής για τη σωματική και πνευματική υγεία μικρών και μεγάλων μαθητών είναι η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και η υγιής σχέση με το φαγητό. Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες;

1

Η ποσότητα μετράει

Ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τη φυσική του δραστηριότητα, κάθε παιδί έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Επειδή βρίσκεται στην ανάπτυξη, δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώει το ίδιο ή και περισσότερο από έναν ενήλικα. Όταν ένα παιδί τρώει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που καλύπτει τις ανάγκες του ή τσιμπολογάει ελεύθερα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή το μπουκώνουμε για να σταματήσει να γκρινιάζει ή το πιέζουμε να τρώει όλο του το φαγητό, ακόμη κι αν εκείνο επιλέγει ότι έχει χορτάσει, κινδυνεύει να αποκτήσει αυξημένο σωματικό βάρος που θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή του. Μετρημένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση υγρών τροφίμων. Φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό και λιγότερο έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

4

2

3

Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει δίαιτα

Πολλές μαμάδες μαγειρεύουν όσπρια, ψάρι ή λαδερά λαχανικά ή αγοράζουν λιγότερα γλυκά και πατατάκια μόνο σε περιόδους που επιθυμούν να αδυνατίσουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την υγιεινή διατροφή ως δίαιτα ή τρόπο για απώλεια βάρους. Όσα διαφορετικά είδη διατροφής κι αν υπάρχουν, η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί να ξεχωρίζει σε ποιότητα θρεπτικών συστατικών, ενώ μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που την ακολουθούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η απαγόρευση είναι πάντα πιο ελκυστική

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφίμων με σωστή κατανομή στο εβδομαδιαίο τους διαιτολόγιο. Αποφεύγουμε να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», καθώς για το παιδί, όπως και για τους μεγάλους, το απαγορευμένο φαίνεται πιο ελκυστικό. Είναι σημαντικό να του εξηγούμε ποια τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και θα το βοηθήσουν να γίνει ένας υγιής ενήλικας, ενώ αυτά που είναι πιο φτωχά σε ωφέλιμα στοιχεία θα πρέπει να καταναλώνονται πιο σπάνια από όλη την οικογένεια και όχι μόνο από εκείνο. Όλα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο!

Το γλυκό - φαγητό δεν είναι ένδειξη αγάπης

Όταν χρησιμοποιούμε το γλυκό ή οποιοδήποτε τρόφιμο της αρεσκείας του, σαν μέσο επιβράβευσης, τιμωρίας ή δικής μας διευκόλυνσης, το βοηθάμε να ξεχωρίσει αυτά τα τρόφιμα, να τα χρησιμοποιεί όταν θέλει να πετύχει το στόχο του, αλλά και να χτίσει μια συναισθηματική σχέση με το φαγητό που θα το ταλαιπωρεί στην ενήλικη ζωή του. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως είναι απάνθρωπο να αφήσεις το παιδί σου νηστικό και οφείλεις να δώσεις εναλλακτική λύση σε ένα φαγητό που δεν του αρέσει. «Αφήστε τα παιδιά να πεινάσουν. Κανείς δεν έπαθε τίποτα αν μείνει νηστικός μια μέρα», σχολιάζει ο Ανδρέας Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας που έχει μεγάλη έξαρση στα Ελληνόπουλα. Ας δείξουμε την αγάπη μας με μια αγκαλιά, με τρυφερά λόγια, με ένα σημείωμα, με ένα βιβλίο, με όμορφες στιγμές γέλιου και χαράς με όλη την οικογένεια που θα συντροφεύουν το παιδί σε όλη του τη ζωή. Φυσικά και το φαγητό είναι μέρος των παιδικών μας αναμνήσεων, ειδικά όταν αποτελεί αφορμή ένωσης όλης της οικογένειας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε το ότι τρώμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να τρώμε.

5

Μικροί σεφ εν δράσει!

Ας μαγειρέψουμε με τα παιδιά μας. Είναι ο πιο δημιουργικός, αλλά και διασκεδαστικός τρόπος για να εξοικειωθούν με τα τρόφιμα, τη γεύση, την οσμή, την υφή, τον πολύτιμο ρόλο τους σε μια συνταγή. Εκτός του ότι χτίζουμε μαζί τους όμορφες αναμνήσεις, τα βοηθάμε να αγαπήσουν τη δημιουργία και να την επιδιώκουν πιο συχνά στην ενήλικη ζωή τους, σε αντίθεση με το έτοιμο φαγητό

6

Όποιος κάθεται, σκουριάζει!

Παρόλο που οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών προτείνουν 60 λεπτά καθημερινής άσκησης για τα παιδιά, οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν όλο και λιγότερους οπαδούς, ενώ όλο και περισσότερες ώρες αφιερώνονται σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ας μυήσουμε τα παιδιά στην άσκηση. Στον ελεύθερό μας χρόνο, ας αφήσουμε κινητά και υπολογιστές και ας οργανώσουμε βόλτες και παιχνίδι στα όμορφα μέρη του νησιού μας. Ας αφήσουμε το αυτοκίνητο και το μηχανάκι για μικρές αποστάσεις και ας περπατήσουμε μαζί τους μέχρι το σχολείο ή το φροντιστήριο. Το χρειαζόμαστε κι εμείς!

7

Προσοχή στο body shaming

Όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε βιώσει στα παιδικά μας χρόνια την αρνητική κριτική όσον αφορά το σωματικό μας βάρος, το ύψος ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό της εξωτερικής μας εμφάνισης. Πλέον γνωρίζουμε πως η κριτική αυτή μπορεί να στιγματίσει το άτομο και να καθορίσει τη σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του, πόσο μάλλον όταν ξεκινάει από το σπίτι. Εκφράσεις όπως «αν είσαι χοντρή δεν θα αρέσεις σε κανέναν», «αν μείνεις έτσι κοκκαλιάρης θα σε κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά», «είσαι πολύ όμορφη τώρα που αδυνάτισες» κ.ά. δεν έχουν θέση στις συμβουλές ενός γονιού που επιθυμεί το παιδί του να γίνει ένας υγιής ενήλικας, σωματικά και ψυχολογικά. Πρέπει να του μάθουμε πως η αγάπη και ο σεβασμός που του αξίζουν δεν εξαρτώνται από το νούμερο παντελόνι που φοράει, πως είναι πολύ σημαντικό να αγαπάει το σώμα του, αλλά και να το σέβεται. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός!

8

Τα παιδιά δεν ακούν, μιμούνται

Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και όπως υιοθετούν συμπεριφορές έτσι επιλέγουν και τρόφιμα που καταναλώνουν οι γονείς τους, που είναι γνώριμα σε αυτά, που τα έχουν δοκιμάσει και τους άρεσαν, που τα βρίσκουν εύκολα στο σπίτι. Δεν μπορούμε να ζητάμε από ένα παιδί να μην τρώει σοκολάτες, γαριδάκια και άλλα τρόφιμα με κενές θερμίδες, όταν εμείς τα αγοράζουμε συχνά και τα τρώμε. Δεν έμαθε από μόνο του να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα. Εμείς συμβάλαμε σε αυτό. Και στο εμείς, δεν ανήκουν μόνο οι γονείς, αλλά και οι γιαγιάδες και όποιος είναι υπεύθυνος για τη διατροφή του παιδιού μας. Το παιδί πρέπει να εκτεθεί 10-15 φορές σε ένα τρόφιμο για να το συνηθίσει, οπότε δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε με την πρώτη άρνηση. Ας φροντίσουμε να τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι, όπου κινητά και tablets δεν έχουν θέση, η τηλεόραση δεν είναι ανοιχτή και το μόνο που ακούγεται είναι οι συζητήσεις μας για τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα νέα της ημέρας. Όταν τρώμε μαζί, το φαγητό είναι πιο νόστιμο! Επομένως, η απάντηση στο τι να αλλάξω στη διατροφή του παιδιού μου είναι η απάντηση στο τι είμαι διατεθειμένος σαν γονιός να αλλάξω στη δική μου διατροφή αλλά και όλης της οικογένειας. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας;


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εξωσχολικές δραστηριότητες…

23

Η υπεραπασχόληση δεν είναι συστατικό της καλής παιδικής ζωής. Συνήθως είναι και η αφορμή για συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλές φορές αναφέρονται στο πόσο λίγο έως καθόλου χρόνο έχουν τα παιδιά αυτά για να δουν τους φίλους τους κι απλά να παίξουν μαζί τους, χωρίς να βρίσκονται σε κάποια δομημένη δραστηριότητα. Δεν έχουν πια χρόνο για να κάνουν ποδήλατο, να παίξουν μπουγέλο, κλπ.. Μηδέν χρόνος για τέτοιες δραστηριότητες. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να κάνουν όλες τις άλλες δραστηριότητες αθλημάτων και τεχνών, αλλά όχι όλα και τόσο πολύ όταν δεν έχουν χρόνο για όσα πλέον στερούνται. Κι έτσι νιώθουν φορτωμένα και πιεσμένα. Τα παιδιά που έχουν φορτωμένο πρόγραμμα όχι μόνο είναι ευάλωτα στο στρες, αλλά συχνά χάνουν σημαντικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Όπως: Χρόνο να παίζουν σαν παιδιά με δημιουργικό τρόπο χρόνος που τους επιτρέπει να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, να εξωτερικεύσουν τον χαρακτήρα τους και να μάθουν να οργανώνουν τον χρόνο τους. Είναι ο φυσιολογικός τρόπος μάθησης για τα παιδιά, αλλά όταν η ζωή τους καθορίζεται από προγραμματισμένες - από τους ενήλικες - δραστηριότητες, τον στερούνται σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το παιδί μετά το σχολικό πρόγραμμα θα κάνει τουλάχιστον μια εξωσχολική δραστηριότητα.

Ο

υσιαστικά, ήρθαν να καλύψουν μια σύγχρονη αδυναμία της κοινωνίας μας. Πλέον δεν υπάρχουν γειτονιές όπου τα παιδιά βγαίνουν έξω, συναντούν φίλους και παίζουν παιχνίδια. Ακόμη και σε περιοχές που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμος χώρος, οι γονείς διστάζουν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν ελεύθερα στη γειτονιά, λόγω ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας. Τα σύγχρονα παιδιά όπου μεγαλώνουν μέσα σε διαμερίσματα δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερό τους χρόνο και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στην ενασχόληση των παιδιών με τις ψηφιακές συσκευές, όπως τάμπλετ και τηλεόραση πολλές ώρες την ημέρα. Οι σύγχρονοι γονείς που επιθυμούν την άρτια εκπαίδευση, βλέπουν τα παιδιά τους να αριστεύουν και εκτός σχολικού τομέα σε δραστηριότητες εξωσχολικές, όπως αθλήματα, μουσική και τέχνες.

Η ανάπτυξη του βιοτικού επίπεδου των πολιτών στρέφει τους γονείς πλέον σε οργανωμένα κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικά σωματεία με προπονητές, καταρτισμένους ο καθένας στην ειδικότητά του.

Πότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες υπερφορτώνουν το παιδί μας; Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να υπερφορτώσουν το παιδί, όταν δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και στα μεσοδιαστήματα της εβδομάδας. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια ώρα ελεύθερη πριν το παιδί πάει για ύπνο και να υπάρχει τουλάχιστον ένα απόγευμα που το παιδί θα αξιοποιεί το χρόνο του, όπως εκείνο επιθυμεί, και δεν θα έχει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

Χρόνο με την οικογένεια - έχουν απόλυτη ανάγκη για χρόνο με τους γονείς. Χρόνο για χαλάρωση, για κουβέντα, για διάβασμα, για παιχνίδια, για βόλτες. Οι οικογένειες σε συνεχή κίνηση λόγω πολλαπλών δραστηριοτήτων έχουν σχεδόν μηδενικές ευκαιρίες γι’ αυτές τις εμπειρίες. Χρόνο με συγγενείς - Τα παιδιά το χρειάζονται. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να έχει μεγάλο σόι και να περνάει χρόνο με όλα τα ξαδέρφια και τους θείους, παππούδες και γιαγιάδες, αλλά αυτές οι οικογενειακές σχέσεις μπορούν να δώσουν στα παιδιά την αίσθηση του ποιοι είναι και του δικού τους δικτύου κοινωνικής υποστήριξης. Όταν το πρόγραμμά τους είναι γεμάτο με εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν μεγάλη δυσκολία να βρουν χρόνο γι’ αυτές τις σχέσεις. Χρόνο για τον εαυτό του - τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για διάβασμα, γράψιμο, σκέψη, ονειροπόληση, ζωγραφική, οργάνωση, δημιουργία, φαντασία και ανακάλυψη ιδιαίτερων ενδιαφερόντων. Αυτές οι δραστηριότητες προάγουν την αυτογνωσία βοηθώντας τα παιδιά να διακρίνουν ποιοι είναι και τι τους ενδιαφέρει αληθινά. Τα παιδιά που ασχολούνται με πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες συχνά έχουν ελάχιστο χρόνο γι’ αυτά τα «πειράματα» που ενθαρρύνουν την ανακάλυψη του εαυτού τους. Τέλος, είναι σημαντικό οι εξωσχολικές δραστηριότητες να εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Συχνά οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά να ακολουθήσουν δραστηριότητες που εκείνοι κρίνουν ότι είναι κατάλληλες γι’ αυτά, ενώ τα ίδια μπορεί να διαφωνούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή της δραστηριότητας να μην προσφέρει κανένα κίνητρο και ενδιαφέρον στο παιδί. Πηγή: mothersblog.gr


24 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι ιδανικές συνθήκες μάθησης για τα παιδιά Γράφει η

Αγνή Μαριακάκη Ψυχολόγος Ερευνήτρια

Σ

ήμερα, ένα οργανωμένο Κέντρο Ξένης Γλώσσας προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά μέσα από τα τρία βασικά στοιχεία που οδηγούν το παιδί να μαθαίνει αποτελεσματικά: α) τον ικανό δάσκαλο, β) την οργανωμένη μεθοδολογία και γ) το κοινωνικό περιβάλλον των συμμαθητών που εμπνέει, ενθουσιάζει το παιδί και διδάσκει αυτοδιαχείριση και κοινωνικές δεξιότητες. Σε ένα οργανωμένο Κέντρο Ξένων γλωσσών: Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ο δάσκαλος είναι το πιο “μαγικό” συστατικό της μάθησης. Ας δούμε, λοιπόν, τα κριτήρια που ορίζουν τον δάσκαλο:

• Ειδική κατάρτιση στην διδασκαλία της ξένης γλώσσας

Όλοι μπορούμε να είμαστε δάσκαλοι κατά κάποιο τρόπο, σε ένα αντικείμενο που γνωρίζουμε καλά. Αλλά δεν θα είμαστε καλοί δάσκαλοι, αν δεν έχουμε διδαχτεί πώς να το διδάσκουμε, και πώς να μεταδίδουμε σφαιρικά τη γνώση. Συχνά στην ξένη γλώσσα, οι γονείς θεωρούν ότι μια φοιτήτρια, που ξέρει αγγλικά, ή κάποιος γνωστός που έχει Proficiency και ζητά ένα ελάχιστο αντίτιμο για την ώρα που θα κάνει ιδιαίτερα στο παιδί, θα φροντίσει «ατομικά» το παιδί τους. Στην πραγματικότητα χαντακώνουν το παιδί τους με έναν ανεπαρκή δάσκαλο, που ξέρει αγγλικά μεν, αλλά δεν ξέρει πώς να βοηθήσει το παιδί να τα αγαπήσει και να τα μάθει κατάλληλα, σωστά και αποτελεσματικά.

• Διαρκής ενημέρωση και μετεκπαίδευση

Ένα οργανωμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών, επενδύει στην σωστή κατάρτιση αλλά και στην ενημέρωση των δασκάλων, στην διαρκή ανανέωση των γνώσεών τους, στην παρακολούθηση της τεχνολογίας και των νέων μεθοδολογιών. Ούτε ο δάσκαλος του δημοσίου, ούτε ο δάσκαλος των ιδιαίτερων μαθημάτων θα ασχοληθούν για να προχωρήσουν τα συστήματα, τις μεθόδους, τα υλικά τους. Και καταλήγει ένα παιδί στον 21ο αιώνα να διδάσκεται εντελώς στοιχειωδώς και ημιτελώς την ξένη γλώσσα.

• Εξατομίκευση της διδασκαλίας

Ο ικανός δάσκαλος ξένης γλώσσας παρακολουθεί κάθε παιδί στην τάξη ξεχωριστά. Ξέρει την ανάγκη του κάθε παιδιού και μέσα στην αγκαλιά της τάξης, φροντίζει το κάθε παιδί να βρίσκει τις λύσεις που χρειάζεται χωρίς να απομονώνεται και χωρίς να νιώθει μόνο του.

• Διδακτικές ικανότητες

Ο ικανός δάσκαλος, ο ενημερωμένος δάσκαλος, ξέρει

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Μπουλά παραθέτουν το άρθρο της Ψυχολόγου Ερευνήτριας Αγνής Μαριακάκη με θέμα «Οι ιδανικές συνθήκες μάθησης για τα παιδιά» πολύ καλά πλέον ότι πρέπει να δουλεύει με τη μεταδοτικότητά του, με τη φιλικότητα και την προσέγγιση του παιδιού. Αξιολογεί διαρκώς τον εαυτό του, και κατά πόσο περνάνε αποτελεσματικά οι γνώσεις που διδάσκει στα παιδιά. Αυτή η στάση όμως, είναι χαρακτηριστική στον δάσκαλο που έχει επαγγελματισμό, που δεν κάνει, τυχαία, μερικά ιδιαίτερα για να συμπληρώσει το εισόδημά του, ή «… μέχρι να βρει κάτι καλύτερο».

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Όχι «παπαγαλία» στη διδασκαλία

Η τωρινή εποχή απαιτεί μια πιο σύγχρονη μεθοδολογία και νέες προσεγγίσεις. Το οργανωμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών σήμερα διαθέτει αυτή την ανανεωμένη μεθοδολογία εκμάθησης, και την υποστηρίζει με τεχνολογία, με υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες. Τόσο μάλιστα, ώστε καταλήγει το ιδιαίτερο μάθημα να είναι φτωχό για το παιδί, τόσο σε μέθοδο, τρόπους εκμάθησης, όσο και σε ερεθίσματα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Οι συμμαθητές είναι οι υπόλοιποι δάσκαλοι του παιδιού!

-Είναι ανεκτίμητης αξίας η μάθηση που παίρνει το παιδί από τους συμμαθητές του, μαζί με τους συμμαθητές του.

-Όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν μόνα τους, σε κουτιά, χωρίς αυλές, χωρίς κήπους, πόσο σημαντικό είναι εμείς οι γονείς να δημιουργούμε κοινωνικά περιβάλλοντα γι αυτά; -Υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί ένα παιδί σε ένα πάρτι με τους φίλους του; -Υπάρχει περίπτωση να μην θέλει να συμμετέχει σε μια εκδρομή με την παρέα; -Υπάρχει περίπτωση στο τέλος του καλοκαιριού να μην λαχταρά να βρεθεί με τους συμμαθητές του στο σχολείο; -Υπάρχει περίπτωση να μην πηδήξει από χαρά αν του πείτε ότι θα έρθουν φίλοι του στο σπίτι; -Η παρέα δεν είναι το μαγικό συστατικό που ενθουσιάζει τα παιδιά μόνο στο παιχνίδι και στη διασκέδαση. -Η παρέα είναι ένα από τα πιο μαγικά συστατικά που προάγουν και τη μάθηση. Μερικές φορές απορώ που δεν είναι αυτονόητο αυτό! -Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ομάδα, η παρέα στην τάξη; -Μέσα στην αγκαλιά της ομάδας και με την επίβλεψη του δασκάλου, το παιδί μαθαίνει: • Τη συνεργασία: Το παιδί μαθαίνει να δουλεύει στην ομάδα, να συνεισφέρει, να ακούει τους συμμαθητές του. Θα χρειαστεί να δουλέψει ομαδικά και να συνεισφέρει και θα μάθει να το κάνει αυτό σωστά, έτσι όπως άλλωστε αργότερα θα απαιτηθεί στον επαγγελματικό χώρο και γενικά, σε κάθε έκφανση της ζωής του. • Τη συμμετοχή: Το παιδί θα μάθει να σηκώνει το χέρι του, να μιλά μπροστά στους συμμαθητές, να μην ντρέπεται, να διεκδικεί. Θα απολαύσει τη χαρά να το ακούν οι φίλοι του, να ακούει το μπράβο και από τη δασκάλα και από αυτούς. • Την αυτοδιαχείριση: Μέσα στην ομάδα το παιδί μαθαίνει να δίνει χώρο στους άλλους, να κάνει υπομονή, να συμπορεύεται με διαφορετικούς χαρακτήρες, να αντιμετωπίζει και τις δυσκολίες των σχέσεων και τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις, πάντα με την επίβλεψη των ενηλίκων. Είναι πολύ σημαντικό, να μάθει να διαχειρίζεται την ανυπομονησία, το θυμό, την ένταση. Θα κερδίσει αυτοεκτίμηση, σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην ομάδα. • Την αυτο-παρακίνηση: Ας μην ξεχνάμε, ότι οι συμμαθητές αποτελούν μια πηγή παρακίνησης για το παιδί. Η ομάδα εμπνέει το παιδί, πώς και πότε χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο, πώς και πότε πρέπει να βάλει τα δυνατά του. Η μαθητική παρέα δεν αφήνει το παιδί να εφησυχάσει, αντίθετα το υποχρεώνει να εντατικοποιήσει το ρυθμό μάθησης, μέσα στα πλαίσια που μπορεί και τα καταφέρνει. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το ιδιαίτερο μάθημα, είναι φτωχό μαθησιακά από κάθε πλευρά. Το παιδί πρέπει να διδάσκεται στην ομάδα και πρέπει να διδάσκεται από την ομάδα. Την ξένη γλώσσα και όχι μόνο… Διδάσκεται την ίδια τη ζωή κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις, σε ένα Κέντρο Ξένης Γλώσσας με δασκάλους που ξέρουν τα παιδιά και ξέρουν καλά τη δουλειά τους.


ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στα εννέα χρόνια λειτουργίας μας, επαναπροσδιορίσαμε τη φροντιστηριακή εκπαίδευση Οι μαθητές και οι οικογένειές τους που εμπιστεύονται το φροντιστήριο «πράξη», επιλέγουν: ● Τμήματα που το δυναμικό τους δεν ξεπερνά τα τέσσερα άτομα, δηλαδή ακριβώς το μέγεθος των γκρουπ των ιδιαίτερων μαθημάτων, σε τιμή που μπορεί να είναι ακόμη και πέντε φορές μικρότερη. ● Tη δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων και κλειστών τμημάτων δύο ατόμων. ● Την τακτική επικοινωνία με τους διδάσκοντες, ακόμη και σε ώρες εκτός μαθήματος. ● Την τακτική ενημέρωση των γονέων σχετικά με την πορεία της μαθητείας των παιδιών τους. ● Τη δυνατότητα της μελέτης στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του φροντιστηρίου, χωρίς αποσπάσεις και με την επίβλεψη των καθηγητών. ● Προγραμματισμένα διαγωνίσματα και προσομοιώσεις πανελλαδικού επιπέδου. ● Την εγκυρότερη ενημέρωση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. ● Τη συνεχή πληροφόρηση σε θέματα που άπτονται της σχολικής πορείας των μαθητών (από την κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία και τις αντίστοιχες κατευθύνσεις, μέχρι τη βαθμολόγηση και τη σύνταξη του μηχανογραφικού δελτίου) ● Τη συμμετοχή σε ομάδες διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης από ψυχολόγο που συνεργάζεται με το φροντιστήριό μας. ● Την αρωγή ακόμη και μετά το πέρας του λυκείου, σε όλη την ακαδημαϊκή πορεία. ● Να στηρίξουν μία επιχείρηση, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να δώσει δουλειά στους ίδιους τους μαθητές της. ● Την εμπειρία και το κύρος μιας ομάδας καθηγητών που αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από τους μαθητές τους, τους γονείς τους, τους υπεύθυνους σπουδών του φροντιστηρίου, ενώ η δουλειά τους τελεσφορεί αποδεδειγμένα. ● Τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και την οριζόντια εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. ● Την αριστεία και τη σίγουρη επιτυχία σε σχολή ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. ● Τη νομιμότητα.

2

25


26 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αλγόριθμο ονομάζουμε μία σειρά από εντολές που έχουν αρχή και τέλος, είναι σαφείς και έχουν ως σκοπό την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Profile for Τα Νέα της Λέσβου

ΣΧΟΛΕΙΟ 2019  

ΣΧΟΛΕΙΟ 2019  

Profile for nealesvou
Advertisement