__MAIN_TEXT__

Page 1

Xριστούγεννα

στην πόλη


12

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Χριστουγεννιάτικη έξοδος στη Μυτιλήνη

Μ

πορεί η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια να έχει περιορίσει τις εξόδους, όμως, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι εποχή που επιβάλλει τη διασκέδαση. Είναι, εξάλλου, μια περίοδος που όλοι κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, βρισκόμαστε με την οικογένεια και φίλους, βάζουμε τα «καλά» μας και αφηνόμαστε στο εορταστικό κλίμα των ημερών που περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Στη Μυτιλήνη, στο mood των γιορτών μας βάζουν καταρχήν τα ξενοδοχεία, που διαμορφώνουν εορταστικά τους χώρους τους και ετοιμάζουν Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες βραδιές με ζωντανή μουσική και πλούσιο μενού. Το «Elysion» έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ρεβεγιόν παραμονή, ανήμερα Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο «Οινοφόρος» στον Καρά-Τεπέ έχει ανεβάσει τον πήχη της διασκέδασης και προσφέρει τα τελευταία χρόνια μοναδικές βραδιές φιλοξενώντας στη μουσική σκηνή του μεγάλα ονόματα από το χώρο της μουσικής. Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων θα φιλοξενήσει τους εκπληκτικούς «Rebetien» ενώ παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς ο Μπάμπης Τσέρτος αναλαμβάνει να ανεβάσει το κέφι στα ύψη με ένα απολαυστικό λαϊκό πρόγραμμα για να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.

Στα εστιατόρια και ταβέρνες της Μυτιλήνης, επίσης στο πνεύμα των εορτών, εντάσσονται εορταστικά πιάτα, ενώ οργανώνονται βραδιές ζωντανής μουσικής με τοπικά μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες. Στα Λαδάδικα το «Home» κυριαρχεί, σαν ένας χώρος ποιοτικού φαγητού και διασκέδασης. Για τις ημέρες των εορτών κλείστε έγκαιρα θέση για να δοκιμάσετε μοναδικά χριστουγεννιάτικα πιάτα από το σεφ του μαγαζιού και να διασκεδάσετε στους ρυθμούς του. Στα στέκια της προκυμαίας οι ρυθμοί είναι εορταστικοί. Καφέ-μπαρ, νυχτερινά κέντρα έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και ετοιμάζουν μοναδικές βραδιές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για διασκέδαση μέχρι πρωίας. Το «Άρωμα Βύνης» στην πλατεία Σαπφούς έχει καθιερώσει ειδικό μενού και ζωντανή μουσική. Το «Μare», στον όμορφο χώρο του, επίσης φοράει τα γιορτινά του με εορταστικό μενού. Το «Ναυάγιο» στην πλατεία Σαπφούς στον όμορφο χώρο του ετοιμάζει όμορφες γιορτινές βραδιές πάντα με καλή μουσική. Οι προτάσεις είναι πολλές και ποιοτικές. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φορέσετε την εορταστική σας διάθεση και να φροντίσετε να κάνετε έγκαιρα τις κρατήσεις σας για να εξασφαλίσετε θέση στη διασκέδαση των εορτών.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Επιλέγοντας παιχνίδια για τα παιδιά μας

H

οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας που έπληξε τη χώρα μας και γενικότερα οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης στην αγορά, η επέλαση του κόκκινου δράκου (Κίνας) και η μαζικοποίηση της παραγωγής με στόχευση στη συνεχή μείωση του κόστους για την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών, δεν θα γινόταν να μην αγγίξουν και τη βιομηχανία του παιχνιδιού. Ωστόσο αυτό είναι η δυσάρεστη πλευρά του νομίσματος, καθώς στην θετική διάσταση του όλου θέματος βλέπουμε ότι ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις για τις πιστοποιήσεις των πρώτων υλών και των τελικών εμπορευμάτων (και εν προκειμένω τα παιχνίδια, μιας και μιλάμε γι’ αυτά) που φθάνουν στον καταναλωτή.

Άρα, λοιπόν, διανύοντας το μήνα Δεκέμβριο που εκτός από τη διασκέδαση και τη χαλάρωση στο γιορτινό κλίμα, εκτός των ευχών και των δώρων στην οικογένεια, σε φίλους και συγγενείς, είναι και ο… κορυφαίος μήνας των παιχνιδιών για όλο το έτος, μια φορά έρχεται άλλωστε ο Άη-Βασίλης κάθε χρόνο! Και το ζητούμενο δεν είναι να προσφέρουμε παιχνίδια που απλά θα ευχαριστήσουν τα παιδιά μας, αλλά παιχνίδια με ασφάλεια πρώτων υλών που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία τους από την χρήση, καθώς επίσης και κατασκευές από τις οποίες δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την σωματική τους ακεραιότητα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, παιχνίδι είναι οποιοδήποτε προϊόν έχει σχεδιασθεί ή προορίζεται αποκλειστικά ή μη για να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο παιχνιδιού από παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

13

Τα παιχνίδια πρέπει να πληρούν τις Βασικές Απαιτήσεις Ασφάλειας και να μην θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία των παιδιών. Για παράδειγμα τα παιχνίδια πρέπει: • Να έχουν την ανάλογη μηχανική αντοχή. • Να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υγιεινής και καθαριότητας. • Να μην είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία (έκθεση σε χημικές ουσίες). • Να μην είναι εύφλεκτα.

Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους και μπορεί να προκληθεί πνιγμονή από την κατάποση μικρών μερών.

Συμβουλές για την αγορά παιχνιδιού

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο…

Ψάξτε τη σήμανση «CE» στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του. Η σήμανση «CE» είναι μια διαβεβαίωση του κατασκευαστή ότι το προϊόν πληροί όλες τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και αποτελεί το «διαβατήριο», που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις που υπάρχουν στη συσκευασία του παιχνιδιού. Για ποια ηλικία είναι κατάλληλο το παιχνίδι; Ποιο είναι το μέγιστο ή το ελάχιστο βάρος του χρήστη; Απαιτεί επίβλεψη από ενήλικα; Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι συνοδεύεται από οδηγίες και πληροφορίες για την ασφάλεια στην ελληνική γλώσσα (όπου χρειάζεται).

Βεβαιωθείτε ότι στη συσκευασία του παιχνιδιού υπάρχει το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, εισαγωγέα ή διανομέα. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες, αφού επιτρέπουν την ταυτοποίηση των οικονομικών φορέων.

Μετά την αγορά του παιχνιδιού βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια με ασφάλεια. • Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των παιχνιδιών με προσοχή. Εξηγήστε στα παιδιά με μια μικρή επίδειξη τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού, εφιστώντας την προσοχή τους στους ενδεχόμενους κινδύνους. • Μην πετάτε τη συσκευασία των παιχνιδιών όταν περιέχει σημαντικές πληροφορίες. • Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των παιχνιδιών. • Τα σπασμένα παιχνίδια είναι σχεδόν πάντοτε επικίνδυνα. • Μάθετε στα παιδιά να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα.


14

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις Δήμου Μυτιλήνης 14-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Έκθεση από τον Σύλλογο Εικαστική Παρέμβαση Μυτιλήνης στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 20:00. Ώρες έκθεσης 10:00 13:00, 19:00 - 21:00

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Παιδική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Διεθνή Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναντέζντα», στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ και εγκατάστασή του στο σπιτάκι στις 18:00 - Μουσικοκινητικά δρώμενα με τα ξωτικά του Αη-Βασίλη και τη Μαρία Μαραγκουδάκη.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κάλαντα στην αγορά από την Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΧορΟδοιπόροι» του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Λέσβου, στις 11:00. Θα ακολουθήσει χορευτική εκδήλωση στις 13:00 στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτική Αυλή)

28 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Θεατρική παράσταση από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι “πασπARTου”, στις 12:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτικη Αυλή)

Χορευτική εκδήλωση από το Χορευτικό Δήμου Μυτιλήνης, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «ΑΡΙΩΝ» και τον Χορευτικό Σύλλογο «Η ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ», στις 19:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτική Αυλή

Συναυλία από τα συγκροτηματα «THE TRICKS» και «THE DOCTOR AND THE BLUES BROTHERS», στις 19:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτικη Αυλή)

21-25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για το Γιάννη Βέη από τον Σύλλογο Μουσικών Λέσβου σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Έλευση των Τιμίων Δώρων που κατέθεσαν οι Μάγοι προς το Χριστό από το Άγιο Όρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα με λιτανεία και πομπή

Συναυλία από το συγκρότημα «ΕΦΑΠΑΞ», στις 19:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτική Αυλή)

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η κεντρική Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δήμου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στις 18:30 και στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με αναμετάδοση από το νησί μας στο κρατικό κανάλι

Χορευτική εκδήλωση από το Χορευτικό τμήμα της Μητρόπολης, στις 18:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτική Αυλή)

Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τη χορωδία της Αγίας Σιών στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου (χριστουγεννιάτικη Αυλή) στις 17.30.

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Παιδική παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» από την Θεατρική Ομάδα «Θέατρο Ζουζούνια», στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

31 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ

Κάλαντα στην αγορά από την Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΧορΟδοιπόροι» του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Λέσβου στις 11:00. Θα ακολουθήσει χορευτική εκδήλωση, στις 13:00, στην εξέδρα του Δημοτικού Κήπου Μυτιλήνης (Χριστουγεννιάτική Αυλή)

Πρόγραμμα της «Αυλής των Χριστουγέννων» ΔΕΥΤΈΡΑ 16/12/2019 17.00 - 18.30:

Χριστουγεννιάτικες γεωμετρικές κατασκευές: «Στολίδια για το δέντρο». Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Καλφοπούλου, Μαθηματικός - Συγγραφέας (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης).

19:00 - 21.00:

Δραματοποιημένη αφήγηση του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «Φον κουραμπιές εναντίον κόμη μελομακαρόνη» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αφηγήτρια η Φάνια Βαλάση από Πασπartού (Σπιτάκι της γιαγιάς).

Η αυλή των Χριστουγέννων, όπως ονομάζεται το χριστουγεννιάτικο χωριό, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα λειτουργεί κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: 15 - 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 17:00 - 21:00 21 - 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 11:00 - 14:00 ΚΑΙ 17:00 - 21:00 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 11:00 - 16:00 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 17:00 - 21:00 26 - 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: 11:00 - 14:00 ΚΑΙ 17:00 - 21:00 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 17:00 - 21:00 2 - 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 11:00 - 14:00 ΚΑΙ 17:00 -21:00

ΤΡΊΤΗ 17/12/2019 19.00 - 21.00:

Το θέατρο σκιών και κούκλας «ΛΑΧΤΑΡΟΥ» παρουσιάζει μια χριστουγεννιάτικη παράσταση κουκλοθεάτρου με εγγαστρίμυθο και εργαστήρι κατασκευής κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά. Υπεύθυνος παρουσίασης Γιώργος Μαρινέλλης. (Σπιτάκι της γιαγιάς)

ΤΕΤΆΡΤΗ 18/12/2019 17.00 - 21.00:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΠΈΜΠΤΗ 19/12/2019 17.00 - 21.00:

Μαγικά μουσικά παιχνίδια και μπαλονοκατασκευές που λατρεύουν τα μικρά παιδιά από τον κλόουν BONG. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 20/12/2019

(Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

17.00 - 21.00:

Απόγευμα 18.00 - 20.00:

ΣΆΒΒΑΤΟ 21/12/2019

Δραματοποιημένη αφήγηση του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού: «Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Charles Dickens» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αφηγήτρια Φάνια Βαλάση απο πασπartού (Σπιτάκι της γιαγιάς)

Πρωί 11.00 - 14.00:

ΚΥΡΙΑΚΉ 22/12/2019

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

«Χριστουγεννιάτικα γλυκομαγειρέματα» με τους μικρούς ζαχαροπλάστες. Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Βαγγέλης Χατζημανώλης, Μαρία Πετρά, Φανή Φαναρτζή, Πόπη Σιβρή. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) Το ξωτικό του Άη - Βασίλη θα είναι εκεί για να μεταμορφώσει τους μικρούς μας φίλους. Υπεύθυνη ζωγραφικής προσώπου: Βάσω Τρακέλλη

Πρωί 12.00 - 14.00:

«Ερεσιώτικα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα» Ελάτε να γλυκαθείτε με παραδοσιακά γλυκίσματα της Λέσβου από τη «Μεσάντρα» (Ταξιάρχης Ξενέλλης). (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

12.00 - 14.00:

«Πες μου τι έκανες τα Χριστούγεννα

όταν ήσουν μικρός». Οι μικροί δημοσιογράφοι ρωτούν για τα έθιμα των Χριστουγέννων στα παλιά χρόνια. Θα ακολουθήσει αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών με την παραμυθού Μυρσίνη Παπαδημητρίου. (Σπιτάκι της γιαγιάς)

Απόγευμα 17.00 - 19.00:

Εργαστήρι ξωτικών: Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές, κατασκευές και κεραμικά στολίδια από τη «Στέγη Θεόφιλου». Υπεύθυνες εργαστηρίων: Στέλλα Λιόλιου και Κωνσταντίνα Τσακύρη. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

18.00 - 20.00: «Στοργικές βραδιές με παραμύθια» για μικρούς και μεγάλους. Αφηγείται η Μαρία Παπάλα. (Σπιτάκι της γιαγιάς

ΔΕΥΤΈΡΑ 23/12/2019 Έναρξη του δέντρου της Αγάπης Το δέντρο της αγάπης και της προσφοράς ανοίγει τα κλαδιά του στις 21 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί. Κάθε στολίδι θα αντιστοιχεί σε προσφορά τροφίμων. Η κάθε τσάντα με τρόφιμα μετατρέπεται σε ένα στολίδι για το μαγικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο και καθένας θα τοποθετεί συμβολικά στο κλαδί του δέντρου μια καρδιά. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Μυτιλήνης για ενίσχυση των άπορων οικογενειών.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ελάτε να το στολίσουμε όλοι μαζί!!! Στην παρέα μας θα είναι και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Μυτιλήνης ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Πρωί 11.00 - 14.00:

Εργαστήριο ξωτικών: Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές, κατασκευές και κεραμικά στολίδια από τη «Στέγη Θεόφιλου». Υπεύθυνες εργαστηρίων: Στέλλα Λιόλιου και Κωνσταντίνα Τσακύρη. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 17.00 - 18.30:

Φτιάξ’ το μόνος σου! Ιδέες για χειροποίητα στολίδια από το χρωματοπωλείο Βόμβας.

18.30 - 21.00:

Εργαστήρι ξωτικών: Χριστουγεννιάτικες καλλιτεχνικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά από το εργαστήρι «Polιana - πολιτιστική αναζήτηση Λέσβου» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΤΡΊΤΗ 24/12/2019: 11.00 - 13.00:

«Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» Μαθαίνουμε τα παραδοσιακά κάλαντα με τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας Λέσβου και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» με τον μουσικοδιδάσκαλο και αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσακύρη. Θα ακολουθήσει αφήγηση παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου παραμυθιού από τον Βαγγέλη Χατζημανώλη. (Σπιτάκι της γιαγιάς)

11.00 - 12.00:

Φτιάξ’ το μόνος σου! Ιδέες για χειροποίητα στολίδια από το χρωματοπωλείο Βόμβας. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

13.00 - 16.00:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι, ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΤΕΤΆΡΤΗ 25/12/2019 20.00 - 21.00:

Το ξωτικό του Άη - Βασίλη θα είναι εκεί για να μεταμορφώσει τους μικρούς μας φίλους. Υπεύθυνη ζωγραφικής προσώπου: Μάρω Παπαδημητρίου από το Σύλλογο Ατόμων με Προβλήματα Ακοής και Προώθησης της Νοηματικής Γλώσσας. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΠΈΜΠΤΗ 26/12/2019 Απόγευμα 17.00 - 21.00:

Αφήγηση παραμυθιού «Τι θα έκανα αν ήμουν Άη-Βασίλης» με τη Χαρά Βαϊράμη. Θα ακολουθήσει χριστουγεννιάτικη κατασκευή από το κατάστημα «ΜΙΝΙ 250» και «MY LASER GIFTS» (Σπιτάκι της γιαγιάς)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 27/12/2019 Πρωί 11.00 - 14.00:

Εργαστήριο ξωτικών: Πρωτοχρονιάτικες ζωγραφιές, κατασκευές και κεραμικά στολίδια από τη «Στέγη Θεόφιλου». Υπεύθυνες εργαστηρίων: Στέλλα Λιόλιου και Κωνσταντίνα Τσακύρη. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

12.00 - 13.00:

Αφήγηση παραμυθιού για τους μικρούς μας φίλους από την Έφη Σπαντίδου (Σπιτάκι της γιαγιάς)

Απόγευμα

κυνηγητού για το χαμένο σκούφο του Άη-Βασίλη. Παιδιά δημοτικού με οδηγό το γράμμα του Άη-Βασίλη και μια πλειάδα γρφων από αριθμούς θα αναζητήσουν το χαμένο σκούφο του. Στο τέλος θα ανταμειφθούν για την πολύτιμή τους βοήθεια με γλυκίσματα και δώρα. (Αφετηρία στο σπιτάκι της γιαγιάς)

11.00 - 14.00:

Εργαστήρι ξωτικών: Γύψινες χειροτεχνίες και κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους. Οι κατασκευές αυτές θα σταλούν ως δωράκια μαζί με την ιεραποστολή στο Μαλάουι. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Παναγιώτης Τηνιακός (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 17.00 - 21.00:

«Λαϊκά παραμύθια» για μικρούς και μεγάλους. Αφηγήτρια η Μαρία Πετρά (Σπιτάκι της γιαγιάς)

Άφιξη του Άη-Βασίλη!!! Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην Αυλή των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 18.00 και θα φωτογραφηθεί με μικρούς και μεγάλους σκορπώντας χαμόγελα χαράς. Θα ακολουθήσουν μουσικοκινητικά δρώμενα με τα ξωτικά του Αη-Βασίλη και τη Μαρία Μαραγκουδάκη.

ΔΕΥΤΈΡΑ 30/12/2019

20.00 - 21.00:

11.00 - 13.00:

Η βοηθός του Άη-Βασίλη, Μάρω Παπαδημητρίου από το Σύλλογο Ατόμων με Προβλήματα Ακοής και Προώθησης της Νοηματικής Γλώσσας, θα είναι εκεί για τις παραμυθένιες σας μεταμορφώσεις.

ΣΆΒΒΑΤΟ 28/12/2019 Πρωί 11.00 - 14.00:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 17.00 - 20.00:

Πρωί 11.00 - 14.00:

Εργαστήρι ξωτικών: «Χριστουγεννιάτικες καλλιτεχνικέςnκατασκευές» με ανακυκλώσιμα υλικά από το εργαστήρι «Polιana - Πολιτιστική Aναζήτηση Λέσβου» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 19.30- 21.00:

Η βοηθός του Άη-Βασίλη Μάρω Παπαδημητρίου από το Σύλλογο Ατόμων με Προβλήματα Ακοής και Προώθησης της Νοηματικής Γλώσσας, θα είναι εκεί για τις παραμυθένιες σας μεταμορφώσεις. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΠΈΜΠΤΗ 2/01/2020 Πρωί 11.00 - 14.00:

Αφήγηση παραμυθιού «Ένα αδέσποτο σκυλάκι» με τη Ζίνα Σάλτα. Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 17.00 - 21.00:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 3/01/2020 Πρωί

Αφήγηση παραμυθιού για τους μικρούς μας φίλους από την Ελπίδα Καμαριωτίδου (Σπιτάκι της γιαγιάς)

Απόγευμα 18.00 - 20.00:

11.00 - 14.00:

Αφηγήσεις παραμυθιών μετά μουσικής Με τους Μαριλίζ Καρακοντή-Διόλαντζη (αφήγηση), Μιχάλη Φιλιό (κιθάρα) και Γιάννη Κουτζαμάνη (κρουστά) (Σπιτάκι της γιαγιάς)

ΤΡΊΤΗ 31/12/2019 11.00 - 14.00:

ΚΥΡΙΑΚΉ 29/12/2019 Πρωί 11.00 - 14.00:

14.00 - 16.00:

«Χριστουγεννιάτικο κυνήγι θησαυρού». Ψάχνουμε το σκούφο του Άη-Βασίλη. Η χριστουγεννιάτικη αυλή του Δημοτικού Θεάτρου θα μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο παιχνίδι

ΤΕΤΆΡΤΗ 1/01/2020

«Η επέλαση των καλικαντζάρων» Τα φασαριόζικα μικρά τερατάκια θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης μας με προορισμό την αυλή των Χριστουγέννων, σκορπώντας γέλιο με τα πειράγματα και τις σκανταλιές τους στους περαστικούς. Σημείο εκκίνησης Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης “Ευγενία Κλειδαρά”, πάρκο Χατζηδήμου, στις 11.00 π.μ.

«Αναβίωση πρωτοχρονιάτικων εθίμων του τόπου μας(ποδαρικό)» από τον Βαγγέλη Χατζημανώλη και αφήγηση παραμυθιού από την παραμυθού Μυρσίνη Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει το σπάσιμο του μεγάλου ροδιού του Άη-Βασίλη. (Σπιτάκι της γιαγιάς)

«Παραδοσιακά γλυκοπασαλείμματα με τους μικρούς ζαχαροπλάστες». Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Βαγγέλης Χατζημανώλης, Μαρία Πετρά, Φανή Φαναρτζή (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

15

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

Απόγευμα 17.30 - 18.30:

Αφήγηση παραμυθιού για τους μικρούς μας φίλους από τον Θέμη Χατζηλάμπρο. (Σπιτάκι της γιαγιάς)

17.00 - 21.00:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι-ενημέρωση από το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης)

19.00 - 21.00:

Η βοηθός του Άη-Βασίλη, Μάρω Παπαδημητρίου από το Σύλλογο Ατόμων με Προβλήματα Ακοής και Προώθησης της Νοηματικής Γλώσσας, θα είναι εκεί για τις παραμυθένιες σας μεταμορφώσεις. (Σπιτάκι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης).


16

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μελομακάρονα της Έφης Γιαλούση Υλικά 450 γραμ. ηλιέλαιο 50 γραμ. κονιάκ 160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι 1 κ. γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής 100 γραμ. ζάχαρη ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα 800 γραμ. αλεύρι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κ. γλ. γαρίφαλο 1 κ. γλ. κανέλα

tip Η μαμά σιρόπιαζε μερικά και τα υπόλοιπα τα διατηρούσε σε τσίγκινα κουτιά με λαδόκολλα, είτε για να τα τρώμε αμέλωτα, είτε για να τα σιροπιάζει σταδιακά ώστε να είναι πιο φρέσκα. Ο μπαμπάς τα έτρωγε αμέλωτα με άσπρο πρόβειο βούτυρο φρέσκο και μέλι.

Για το σιρόπι 500 γραμ. ζάχαρη 500 γραμ. νερό 300 γραμ. μέλι ½ λεμόνι χυμό αλεσμένο καρύδι

Εκτέλεση Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Σε μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα ανακατεύουμε καλά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα πατάμε σε ανάποδο πιατάκι με σχέδια ή σε τρίφτη και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα-λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά, τα πασπαλίζουμε με καρύδια.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σελινάτο,

το μυτιληνιό πιάτο των Χριστουγέννων

Το σελινάτο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έχει συνδεθεί με την κουζίνα της Μυτιλήνης και συνηθίζουν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο νησί για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Ειδικά μετά από τη νηστεία των Χριστουγέννων, αυτό το πιάτο είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό.

ΥΛΙΚΑ 1 κιλό χοιρινό σε μερίδες, 1 ½ κιλό σέλινο 1 κουταλιά ξίδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1-2 σελινόριζες Προαιρετικά ελαιόλαδο αλάτι - πιπέρι 2 αυγά 2 λεμόνια (μόνο το χυμό) λίγο corn flour 100 ml κρασί Αλάτι Πιπέρι

Εκτέλεση Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξίδι, για 10-15 λεπτά. Έτσι δεν θα μυρίζει βαριά στο φαγητό μας. Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται, βάζουμε το κρέας και το γυρνάμε να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε και τις σελινόριζες κομμένες σε φέτες, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας λίγο νερό. Μετά από ένα τέταρτο περίπου προσθέτουμε το σέλινο πλυμένο πολύ καλά και κομμένο σε κομμάτια με μήκος 7-8 εκατοστά. Αλατίζουμε ελαφρά (για το σέλινο) και προσθέτουμε πάλι λίγο νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι το κρέας να μαλακώσει και το σέλινο να έχει βράσει. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε καλά τα αυγά, χώρια το ασπράδι από τον κρόκο και μετά τα ενώνουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι και αρκετό  ζωμό από την κατσαρόλα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αδειάζουμε το πιάτο με το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό μας κυκλικά. Ταυτόχρονα κουνάμε πέρα-δώθε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και να μην πήξει απότομα. Ξαναβάζουμε στο μάτι την κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει βράση την απομακρύνουμε οριστικά και σερβίρουμε. Σε περίπτωση που δεν έχει πήξει αρκετά προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ.

17


18

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Χριστουγεννιάτικα της Λέσβου έθιμα Του Βαγγέλη Χατζημανώλη

Όπως σε κάθε γωνιά της χώρας μας, έτσι και στη Λέσβο, το Δωδεκαήμερο των Εορτών από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, με κορωνίδα την ημέρα των Χριστουγέννων, το γιόρταζαν και γιορτάζεται βέβαια με τα ανάλογα έθιμα, τις παραδόσεις και τη λατρευτική διάθεση και ευλάβεια.

Ο

ι προετοιμασίες και η προσμονή δημιουργούσε τη γιορταστική ατμόσφαιρα από αρκετές μέρες πιο πριν. Τα Χριστούγεννα ή «Κστούγιννα» ή «Ακστούγιννα», είναι για το λαό μας η μεγαλύτερη γιορτή, όπως και η «Ανάσταση», μάλιστα ο Ιωάννης Χρυσόστομος την αποκαλεί «μητρόπολιν των εορτών». Παλιά οι νοικοκυρές ετοιμάζονταν με πολύ μεράκι και όρεξη, ώστε όλα στο σπίτι να είναι στην εντέλεια να υποδεχτούν το νεογέννητο Χριστό. Ασβέστωναν τα πεζούλια στην εξώπορτα, το κατώφλι, τους τοίχους στις αυλές, έπλυναν, σφουγγάριζαν, συγύριζαν και στόλιζαν το σπίτι μέσα με τα ανάλογα στρωσίδια να είναι όλα έτοιμα. Εξάλλου όλο το Δωδεκαήμερο δεν γινόταν καμιά σοβαρή εργασία μέσα στο σπίτι, δεν το είχαν σε καλό. Ακόμα και σκάφη για πλύσιμο δεν έβαζαν, γιατί θα τρυπούσαν και θα χαλούσαν μετά τα ρούχα… Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν ήταν όπως τα σημερινά, φαντασμαγορικά λαμπιόνια, μπαλίτσες, γιρλάντες και άλλα τέτοια πλαστικά μπιχλιμπίδια, αλλά φρούτα της εποχής με πρώτα τα πορτοκάλια, στολισμένα με «ξαλ’φή», ένα είδος λεπτού χρυσού φύλλου, «τράνα» όπως αλλιώς το έλεγαν. Τα τοποθετούσαν μέσα στις φρουτιέρες πάνω στο τραπέζι. Για δέντρο έβαζαν μέσα σε γλάστρα κλαδί ελιάς με ελιές, κι αυτό χρυσωμένο με λουρίδες από «ξαλ’φή» πασπαλισμένο και με λίγο μπαμπάκι και το τοποθετούσαν μπαίνοντας κάπου στο χαγιάτι, να φαίνεται, και μάλιστα εκεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έβαζαν δίπλα το κουμάρι με το αμίλητο νερό, την πέτρα τη μαλλιαρή και το ρόδι, το σίδερο (σιδερώματος) και το ψωμί για το ποδαρικό που θα επακολουθούσε.

Η πλατσέντα, το φύλλο δηλαδή που άνοιγαν με τη «ματσόβεργα» και πασπάλιζαν με μπόλικο καρύδι και το σούφρωναν μετά σε ζάρες, έμπαινε κυκλικά μέσα στο σινί ή «σνι», φαρδύ ρηχό ταψί και το έψηναν στο φούρνο, οπότε μετά το σορόπιαζαν.

χναν σούπα από μικρά κομμάτια από διάφορα κρέατα, χοιρινό, κότας, αρνίσιο, βοδινό, και όταν επέστρεφαν από την εκκλησία που από πολύ πρωί άρχιζε ο όρθρος και τέλειωνε νωρίς, η σούπα αυτή μετά τη νηστεία τόσων ημερών, ήταν ό,τι η μαγειρίτσα το Πάσχα.

Αυτά τα γλυκίσματα τα έβαζαν όμορφα-όμορφα μέσα στις πιατέλες πάνω στο τραπέζι για να κερνούν τους επισκέπτες και να απολαμβάνουν και οι ίδιοι του σπιτιού.

Ανήμερα της γιορτής, τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν χτυπήσουν οι καμπάνες, ένας άντρας γύριζε στις γειτονιές και με ένα χοντρό ξύλο, κάτι σαν σήμαντρο, την «κουτσκούδα», χτυπούσε τις πόρτες να ξυπνήσουν οι χριστιανοί να πάνε στην εκκλησία. Στην Αγία Παρασκευή αυτή η διαδικασία είναι γνωστή σαν «ντάραντους», που αποδίδεται στο ρυθμικό ήχο που κάνει το σήμαντρο χτυπώντας το με κάποιο είδος σφυριού ας πούμε και συνοδεύεται, νομίζω, με τις φράσεις ως εξής: Του ντάραντου- του ντάραντου- του ντάρα-ντάρα ντάρατου!

Από φαγητά τώρα. Κυριαρχούσαν τα σφαχτά και να σημειώσουμε, ότι το κρέας λόγω της οικονομικής ανέχειας, ήταν σπάνιο είδος διατροφής, λίγες φορές το χρόνο και κυρίως Πάσχα και Χριστούγεννα. Έτσι λοιπόν, οι αγρότες σταματούσαν δυο-τρεις μέρες πιο μπροστά απ’ τα Χριστούγεννα τις δουλειές τους, για να ετοιμάσουν τα σφαχτά. Τον πρώτο ρόλο τον είχαν οι «μπισλιμέδις», δηλαδή τα αρσενικά αρνιά που τα έθρεφαν όλο το χρόνο για το σκοπό αυτό, όπως και τα γουρούνια που γινόταν και πάνω από 100 οκάδες και για να σφάξουν ένα τέτοιο βοηθούσαν τρεις και τέσσερις άντρες. Μάλιστα δίπλα στο σφαγμένο γουρούνι έβραζε σε καζάνι μεγάλο, νερό που το ζεματούσαν και ύστερα το έξυναν για να φύγει η τρίχα του, δεν γδέρνονταν.

Ψυγεία βέβαια δεν είχε και για να διατηρηθεί το σφαχτό, εκτός από το μαγείρεμα των ημερών αυτών, το υπόλοιπο το έβραζαν και με την κατάλληλη διαδικασία το τοποθετούσαν στα κιούπια, οπότε είχαμε τον λεγόμενο «καβουρμά» και βγάζοντας την ποσότητα που χρειάζονταν, όποτε το καλούσε η περίσταση μαγείρευαν το φαγητό που ήθελαν. Ακόμη πάστωναν και το άσπρο μέρος από το γουρούνι, το κρεμούσαν στο κατώγι και έκοβαν και έτρωγαν ή ωμό ή στο τηγάνι, όπως επίσης έκαναν και τη λεγόμενη «γουρνόγλινα», ήταν δηλαδή το βούτυρο για το μαγείρεμα. Έκαναν ακόμη και λουκάνικα. Τα χριστουγεννιάτικα φαγητά στη Λέσβο ήταν και είναι μπορώ να πω ακόμη σε χωριά τουλάχιστον, τα φουρνιαστά και τα ψητά, εκτός και από το σελινάτο που εδώ και αρκετά χρόνια μας ήρθε εδώ, όπως και η γαλοπούλα που παίρνει και δίνει σήμερα. Όχι ότι δεν σφάζανε και τέτοιες παλιά, τους «κάκνους» δηλαδή.

Τα γλυκίσματα των ημερών είχαν τον πρώτο ρόλο. Χριστόψωμα με μυρωδικά, κουραμπιέδες, «φνίτσα», «μπακλαβούδις» και η γνωστή λεσβιακή «πλατσέντα» που και σήμερα την γνωρίζουμε και την γευόμαστε. Παλιά κατά την κατοχή και λίγο μετά που σπάνιζαν η ζάχαρη και το μέλι, χρησιμοποιούσαν το «βράσμα» πετιμέζι, για το σορόπιασμα που είναι και το υγιεινότερο μάλιστα.

Στη Φίλια κυρίως και ίσως και σε κάποια άλλα χωριά, το χριστουγεννιάτικο φαγητό ήταν και πρέπει να είναι και σήμερα, οι ντολμάδες με το κρεμμύδι, τα «σουγάνια» όπως τα ξέρουμε. Αντί για λάχανο για περιτύλιγμα, χρησιμοποιούνται κρεμμύδια ξερά, που αφού βράσουν για λίγο, ξετυλίγονται οι στρώσεις τους και μπαίνει η γέμιση. Αυτό συμβολίζει τα σπάργανα, τις φασκιές, που η Παναγία σπαργάνωσε το Χριστό. Σε άλλα χωριά, όπως π.χ. στον Ασώματο, έφτια-

Όλοι οικογενειακώς πρωί-πρωί με τα καλά τους ρούχα πήγαιναν στην εκκλησία και τα παιδιά μάλιστα που ήταν για να κοινωνήσουν, από την παραμονή φιλούσαν το χέρι των μεγάλων και συγγενών, νουνάς, νουνού, γιαγιάδων, παππούδων κλπ. να πάρουν την ευχή τους και το ανάλογο φιλοδώρημα.

Τα κάλαντα παλιά σε πολλά χωριά, τα έλεγαν ανήμερα της εορτής και βέβαια ελλείψει χρημάτων, το φιλοδώρημα ήταν γλυκά και καρποί ως επί το πλείστον. Από το απόγευμα και μετά και το βράδυ των Χριστουγέννων, μόνο οι γυναίκες έκαναν βεγγέρα στα σπίτια παντού, ενώ η Πρωτοχρονιά ήταν απαγορευτικό γι’ αυτές και μόνο οι άνδρες γύριζαν παντού, είτε συγγενικά ήταν, είτε φιλικά, είτε άγνωστα σπίτια, υπήρχε πρωτοχρονιάτικη… ασυλία για όλους, καθώς και για τους ερωτευμένους να μπουν άφοβα στο σπίτι της καλής τους. Τότε και δυστυχώς για σήμερα, το χιόνι ήταν το κατεξοχήν γιορταστικό ντεκόρ της φύσης εξ ου και το χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι «Χιόνια στο καμπαναριό…», ενώ οι καπνοδόχοι ή «αφανόχτις» από τα τζάκια, τις «παραχούτις» ή «μπατζές» ή «γουνιές» απ’ όλα τα σπίτια κάπνιζαν συνεχώς λες και ανέπεμπαν θυμίαμα δοξαστικό προς τον ουρανό! Για δε το... φόβο των καλικατζάρων (ή αλλιώς τσιλικρουτά ή γκατζόλια κι άλλα ονόματα ακόμα), που έκαναν όλο σκανταλιές και ζημιές στα σπίτια, ανακατεύοντας στα κελάρια, στάρια, τρόφιμα, σκεύη, σοδειές και άλλα είδη, κάνοντάς τα όλα άνω-κάτω, και ενοχλώντας και τα ζώα κάτω στα κατώγια, οι νοικοκυρές έριχναν ένα γύρο στο σπίτι στάχτη για να εμποδίσουν την είσοδο των ενοχλητικών αυτών ξωτικών, ή ράντιζαν ακόμα και με αγιασμό, ώσπου να ερχόταν τα Φώτα να ξαναγυρίσουν κάτω στη γη στα λημέρια τους.

Profile for Τα Νέα της Λέσβου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019  

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019  

Profile for nealesvou
Advertisement