Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2016 - 2019

NAVEENKUMAR M


NAVEENKUMAR M CMR University, Bengaluru, India email: nawinkumarmathi@gmail. com Phone: +91 9976184422

1 | 2019 ARCHITECTURE PORTFOLIO


CV PERSONAL STATEMENT A hands on team member who can learn the work with ease and give handful contribution to the assigned project. With the basics i acquired would love to cultivate a strong foundation of workmanship and knowledge through your esteemed firm. On the qui vive im keen for an internshipfor a due course of 6 months where i’m inclined to share my knowledged back and bask myself to the basics of the practical field of Architecture line of work.

EDUCATION

TECHNICAL SKILLS Autodesk Revit, AutoCad Microsoft Office Adobe Creative Cloud Indesign, Photoshop. 3D Modelling & Rendering Google Sketchup, Rhinoceros, Lumion, Twin Motion Visualization Media Hand Skeching, Model Construction, Photography. EXPERIENCE

CMR University School of Architecture Bengaluru, Karnataka Pursuing B.arch | 3rd year

Kirthana Sudhakar Architects Bengaluru, Karnataka Rao Residence Bamboo wall | 2018

URC Secondary School Erode, TamilNadu Graduated 10th & 12th in 2014 & 2016

Cmr University Full Scale 101 Bamboo Workshop | 2016

URC Primay School Erode, TamilNadu 2002 - 2009

Full Scale 103 Cob Workshop | 2017 DOCUMENTATION Documented the French Institute Pondicherry | 2017 INTERESTS Photography, Travelling, Community Service, Adventure activities, LANGUAGES Tamil, English Hindi, Malayalam, Kannada

RESUME | 2


TABLE

3 | CONTENTS

OF

CONTENTS


CIVIL COURTHOUSE studio 5 | 2018

CULTURAL CENTRE studio 3 | 2017

5

11

LAKEVIEW RESIDENCE

19

BANGALORE ONE

27

MISCELLANEOUS

31

studio 4 | 2017

studio 5 | 2018

2016 - 2018

CONTENTS | 4


COURT HOUSE PROJECT TYPE : Institutional LOCATION : HSR Layout BUILT UP :7500 sqm The brief is to design a civil court complex consisting of 14 civil courts, 1 family court, admin block, lawyer association and ancillary functions. On the other hand they must prevent the escape of suspects and interaction of judges with the general public. As the site is staioned in a residential area it has to remain genial or cordial to the locales.

5 | COURTHOUSE


SITE CONTEXT The site is situated on a large rectangle plot within the area of Hsr layout at BDA which is a residential area which forsees some comercial clusters. The adjacent sides of the site are Whitehouse convention hall and JSS public school. It has two roads one onthe front and other at the backside of the site. The site has an auto stand, bus stop and a Nandini milk parlour in the front. Heavy traffic congestion is spotted at the west side of the site.

site BDA HSR complex Site plan

Courts

Record room

Lawyer association Ancillary Commercials

Model done on rhino 7 | COURTHOUSE


5

6 4

LEGEND 1 Judge’s entry

1

2 Court building

2

3 Litigant parking 4 Lawyer’s association

3

5 Commercial’s parking 6 Commercial

Master plan

View

COURTHOUSE | 8


sketch showing the central space

The main objective of the building was to create a monumental building which could become easily associated with judiciary power and at the same time which would remain people friendly. The original level of the plot was elevated approximately 1 metre serves as a basis for the new representative building. Five story Civil court building was designed as a three block with facades defined by a vertical rhythm of repeating columns.

9 | COURTHOUSE


Main entrance area was designed as a high corner porch leading to the main entrance. Within the block, two internal courtyards at two different level accesible from the minor road parking lot at the back of the building were provided. A functional arrangement of the court main building corresponds with a security division into zones with varying access levels.

ground floor

Rooms dedicated to public use such as courtrooms, filing counter, registers were designed as accessible from the open 4 story high main lobby, is also the main circulation space. Office and administrative rooms, covered by an access control system, were designed as connected with main lobby accessible only by an employees. The facade treatment mainly included concrete giving away a brutalist approach and a way to signify strength and order.

second floor

section

COURTHOUSE | 10


C U LT U R A L C E N T R E PROJECT TYPE : Cultural Centre LOCATION : Pondicherry BUILT UP : 8500 sqm To design a Cultural centre for Pondicherry locality which should reflect its pristine culture . It do include five main programmatic elements which comprises of an Art gallery, a Library, workshop, studios and an auditorium. Also to draw parallel between functions and aesthetics to create an unforgettable art space.

11 | CULTURAL CENTRE


CULTURAL CENTRE | 12


SITE CONTEXT The site being a tropical climate is located admist the well planned streets of Pondicherry. Site contributes a rich and varied cultural values housed in an iconic urban connector. The surrounding areas are mainly institutional or residential buildings which are low rise in nature. It follows strict grid pattern. Section shows that cultural divide sits on either side of the canal. The site has roads on all the sides. Zone map

French quarter

Tamil quarter

Site

A B C

13 | CULTURAL CENTRE

cultural hub A commercial hub B educational hub C


LEGEND 1 Art Gallery

5

2

6

2 Auditorium

3

3 Guesthouse 4 Admin & Cafe 5 Library

7 1

6 Studio’s

4

7 Workshops

Masterplan

My startpoint was the cultural division of the society which had been reflected geographically. I have considered the fact of division of the land and thus started by allocating three parts of the site into three different functions namely Cultural, Commercial and Cultural. I have taken a central spine for visual connectivity thus providing an idea of what is happening over a spread. I intentionally pushed the educational block activities towards back so that they would be free from hustles and bustles of the everyday routine. A connectivity is provided between education zone and the artist to have an easy access to the cafe during their clock in and out. Cultural and commercial hub are placed on either side of the main road for the tourist to seek an attraction.

CULTURAL CENTRE | 14


Cultural hub comprises of art gallery and an auditorium. The platform on cultural hub has been raised purposefully so as to provide an attraction to the other side which also includes the visual connectivity. The raised platform do have a series of steps. A part outwards thys providing shade underneath. This would be well acclaimed by the localites who could rest during their wait for the public services. The central space created inbetween the educational and commercial hub can be used as a gathering space which inturn also provides the ideal space for bigtime events also provided with a new age seating or resting space on the slopping terrace.

First floor plan

section

elevation

15 | CULTURAL CENTRE


view rendered on rhino

CULTURAL CENTRE | 16


17 | CULTURAL CENTRE


view rendered on rhino

CULTURAL CENTRE | 18


LAKEVIEW RESIDENCE PROJECT TYPE : Residential LOCATION : Harlur lake BUILT UP : 600sqm The brief is to come with an interesting task of creating a story of our own that includes one for ourself and the other for our partner. The challenge was to consider the natural and pictureseque nature of the site that includes the Harlur lake and its natural sloping contours.

19 | LAKEVIEW RESIDENCE


LAKEVIEW RESIDENCE | 20


SITE CONTEXT The site is stationed in lakedew residency right infront of Harlur Lake surrounded by many residential units accompanied by a green lush patches. It has natural contours which do have a slope of 2.5 m from the highest point. Being a corner site it has roads on two sides. STORY Dad, a businessman and his close friend is an advocate who is a legal advisor of our company. Since they knew each other for years they are planning to build a house where its common space near the lake can be shared by both people.

site map

site lake

I am being an autoenthusiast so i want a personal garage space to customise my car and advocate daughter is a dietisian who wants a dedicated space in the house to practice.

Dietisian A Automotive Customiser B

21 | LAKEVIEW RESIDENCE


1 3 5

3

4 6 3

LEGEND 1 Garage

4

6 5

2 Kayak spot 3 living room

2

4 dining 5 kitchen 6 bedroom

ground floor plan

section LAKEVIEW LAKEVIEWRESIDENCE RESIDENCE| 22 |4


The house is designed for an automotive cutomiser who wanted a sloped roof with a customised bedroom thus juxtaposing it so that the roof could be open to sky as he is a prolific stargazzer. The dining is positioned in a picturesque cone of vision towards the lake. Every bedrooms are facing towards the lake. On the left side is the dietisian house as they were in need of a private open space the house demanded this part of the site. There is a common central gathering. They demanded a dedicated space where he could meet his clients and patient where in addition the very space could be called for formal living space.

first floor plan

23 | LAKEVIEW RESIDENCE

Finally going out with a bang the deck is projected towards the lake which be an ideal place for kyaking.


view from bedroom rendered on lumion

Section

LAKEVIEW RESIDENCE | 24


view rendered on lumion

25 | LAKEVIEW RESIDENCE


LAKEVIEW RESIDENCE | 26


BANGALORE ONE PROJECT TYPE : Public building LOCATION : Aecs Layout BUILT UP :100sqm The project has its own inviting onsets that the site favours our own selection and to correspond to the precondition of the site. The design grips in articulating a smart system with the intention to provide an interaction between space and the public.

27 | BANGALORE ONE


BANGALORE ONE | 28


FULL SCALE WORKSHOP PROJECT TYPE : Workshop LOCATION : CMR campus The main idea of the workshop was to experiment a new material and to get used to its properties. This is a part of our semester activities where we all work together in 1:1 scale. The technique which we explored was the cob. The intent is to make a seating under two trees.

31 | FULLSCALE WORKSHOP


FULLSCALE WORKSHOP | 32


COB TECHNIQUE The form is irregular s shaped which is obtained by the following the two trees. The seating has un uniform undelations so that they can lean on and take rest unlike other contemporary seatings. The main motive of this seating space was to create a resting place for the drivers who waits in the parking lot all the day.

33 | FULLSCALE WORKSHOP


FULLSCALE WORKSHOP | 34


R E - C R E AT I O N

35 | RE - CREATION


SHIGERU BAN Shigeru Ban is a Japanese architect, known for his innovative work with paper, particularly recycled cardboard tubes used to quickly and efficiently house disaster victims.

LIBRARY OF A POET This library was built as an annex to a house I had previously expanded previously expanded and improved. The project was influenced by the Odawara Pavilion, which the owner had seen. He felt that a paper library would be best suited to house paper books. A variation of the paper tube truss used in the East Gate at Odawara was used here. The tubes used in the library were 100mm in diameter and 12mm thick, slightly smaller than those used at Odawara, but similarly, post-tensioned steel wires were used for the spanning sections. Where steel angles were used to form the joints at Odawara, 38 square mm timber pieces were employed for the library. The four floor to ceiling bookshelves along the sides of the room are structurally independent of the paper tubes and are cantilevered off the floor, absorbing the horizontal load. The bookshelves, which contain insulating material and have an exterior finish, were fabricated separately at a factory.


This workshop focused on trying to replicate the master detail of a renowned architect for which we have chose Shigeru Ban who ‘s work is predominantly only with paper. The project had us divided into groups of four. The usage of similar joints in the different parts of the structure was very fascinating. A broad view of the interior shows the elevated block that houses a desk, allowing the owner to sit, in some sense, amidst his book.

37 | RE - CREATION


The detail we explored is corner joint. The paper tubes we used were also same as 100mm in diameter and 12 mm thick post tensioned steel wires used for the spanning sections and then 38mm square timbers were employed. Then with the information and sketches we created a 3D model in rhinoceros and later we went on to replicate it in 1:1 scale.

main rods side road paper tubes

view done on rhino

joinery details

section of the joinery detail RE - CREATION | 38


PHOTOGRAPHY Photography for me is one of the best way to capture the beauty around us. It breaks routine, makes ordinary things extraordinary by creating different perspective of looking at things. Picture can be a beginning of a story or a dream and it helps me in expressing things in different language. Also being a travelling enthusiast it helps me in exploring different places, culture, typologies throught the photography. Here is a collection of photography from my architecture student life. The places includes Rajasthan. Bangalore, Cochin. https://www.instagram.com/nawin_stagram/

39 | PHOTOGRAPHY


41 | PHOTOGRAPHY


PHOTOGRAPHY | 42


43 | PHOTOGRAPHY


PHOTOGRAPHY | 44


I hereby declare that this document contains only original academic work. All drawings, photographs and text are of my own.

NAVEENKUMAR M +91 9976184422 nawinkumarmathi@gmail.com

Profile for Nawinkumar M

Naveenkumar Architecture Portfolio 2019  

Naveenkumar Architecture Portfolio 2019  

Advertisement