Trä & Möbelforum #2 2016

Page 1

FÖR DIG SOM VILL UTVECKLAS

NR 2 • APRIL 2016 • TEMA: MILJÖ & HÅLLBARHET

+

Trä trendade på mässan

Monica Förster

” Man måste vara beredd att utvecklas med sin tid” Carl Rietz bytte Mexiko mot Herrljunga

Hållbart! pratar miljöarbete Vi kollar in de 17 viktigaste miljömärkningarna, mtidens affärsmodeller med Drömtrappor och Nobia och inser att fra specialintresse. är cirkulära. Klimatfrågan är i dag mer än ett


VÄLKOMMEN

TILL DEN NORDISKA

TRÄBRANSCHENS MÖTESPLATS!

• Effektivisera produktionen – 200 utställare presenterar smarta lösningar • Nätverka med Nordens främsta innovatörer och aktörer inom träbranschen • Delta i kunskapshöjande seminarier

SLIPP KÖER Skriv ut din kostnadsfria entrébiljett! www.traochteknik.se

6 – 9 SEPTEMBER 2016 Svenska Mässan, Göteborg Håll dig uppdaterad på www.traochteknik.se


Hej!

Trä & Möbelforum ärTMF:s medlems­tidning värde till dig som öra där vi vill tillf­ bidra med medlem genom att ation. pir ins h oc yg rkt ve vi ska Vad tycker du att redaktionen skriva om? Mejla och berätta! tomf@tmf.se

Trä & Möbelforum ges ut av TMF – en del av Arbio AB tel: 08-762 72 50 Storgatan 19, 102 04 Stockholm Ansvarig utgivare: David Johnsson tomf@tmf.se Projektledare: Cecilia Uhler (CU) cecilia.uhler@tmf.se Produktion: Navii Redaktör: Peder Edvinsson tel: 070-209 24 49 peder.edvinsson@navii.se Layout: Jesper Möller Adressregister: Ingela Bogic tel: 08-762 72 47 sofia.stensson@tmf.se Annons: Lime AB tel: 040-40 86 80 Tryck: Trydells Tryckeri Omslagsillustration: Rebecca Elfast

Innehåll nummer 2 • 2016

12 De märker allt

Kökstillverkaren Nobia har länge jobbat med miljömärkningar och certifieringar. ”Det är en hygienfaktor när man gör affärer i vår bransch nu för tiden”, säger Nobias Ingrid Månsson och Joakim Prytz.

4 Aktuellt Prisad förskola, ny volymhusfabrik i Eksjö och Milano-uppladdning. 6 Spaningen Trä i nya former visade upp sig på möbelmässan.

17 Cirkulära modeller

Miljömålen börjar ställa krav på en förändrad affärsverksamhet. Klarar vi av att gå in i en cirkulär ekonomi där till exempel ett möbelföretag säljer tjänsten sittplats i stället för produkten stol?

7 Hallå där! Carl Rietz basade för bussar i Mexiko, nu gör han lister i Herrljunga. 8 Perspektiv Vi går igenom 17 märkningar som du bör ha koll på.

19 Insikt TMF:s vd vill höra mer om medlemmarnas historier om hållbarhet. 22 Profilen Prisade designern Monica Förster är ny kreativ rådgivare på Swedese.

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige och företräder cirka 700 ­medlemsföretag med över 30 000 anställda. Med fokus på medlemsnytta ska TMF ständigt arbeta för att främja företagandet inom svensk trä- och möbelindustri. Visionen är att TMF ska vara en självklar företrädare för den svenska trä- och möbelindustrin i alla företagarfrågor.

Säkra datorkapslingar för moderna och funktionella miljöer. Småländska Eventus Design har mångårig erfarenhet av att tillverka kapslingsklassade skåp och pulpeter för offentliga miljöer. Produkter från Eventus kännetecknas av hög kvalitet och slitstyrka samtidigt som produkterna har en småländsk prissättning. Har du miljön och behoven, ring oss - vi vet var skåpet ska stå.

Utvägen 6 SE-361 31 Emmaboda Tel: 0471 466 00 Fax: 0471 134 25 e-post: info@eventus.se • www.eventus.se


Aktuellt

REDAKTÖREN

Västerås, Rio och hela världen

E

n hund sniffar längs husgrunden, efter ett tag höjer den ena bakbenet och låter en stråle träffa betongen. Då lägger jag märke till att det finns spår av hundar längs hela väggen, faktiskt längs alla väggar i stan. Det får mig att minnas en nyhet från i fjol, om att tekniska avdelningen i Västerås Stad tvingades byta ut vissa lyktstolpar eftersom blandningen av salt, kväve och ammoniak som hundar sprutar ur sig lett till att stolparna riskerade att rasa på grund av korrosion. Man kan tycka att det är konstigt att samhället tycker att det är okej att vi låter hundar göra fult och fel, men en annan historia påminner om att människor inte kan hålla sig själva i styr heller: Den vackra fotbollsstadion Maracanã i Rio de Janeiro byggdes för matcher i Brasilien-VM 1950 och var med sin publikkapacitet på 180 000 världens största. 1992 rasade en läktarsektion och tre personer dog. Orsaken till raset blev snart uppenbar – fansen hade genom åren inte orkat gå på muggen, utan kastat sitt vatten i trapporna under läktarna. Ammoniaken, som även folkurin innehåller, hade gnagt sig genom betongen och orsakat korrosion på armeringsjärnen. Till VM 2014 byggdes stadion om, och vakter är numera utplacerade för att karlarna ska hitta rätt. Kanske borde mattar och hussar kunna vakta sina hundar på ett liknande sätt? Men i det större perspektivet – hur ska människor och företag kunna fortsätta skapa utan att *issa på vår existens? I det här numret tittar vi extra på miljömärkningar, hållbarhet och cirkulära affärsmodeller, kanske är de kopplet som behövs för att leda oss rätt.

”Undantag i kortaste laget” Nyhet Den 1 maj lägger Finansinspektionen sitt slutgiltiga förslag till regeringen

om amorteringskrav för bolån. Den nya ordningen ska sedan träda i kraft den 1 juni. I mitten av mars kom de första uppgifterna om det nya förslaget som innebar att nyproducerade hus skulle undantas från amorteringskravet under fem år. Det kommenterades av Gustaf Edgren, branschutveckling trähus TMF, som arbetar näringspolitiskt med byggfrågor: – TMF har hela tiden betonat att det är av största vikt att detta undantag blir verklighet, även om undantaget är i kortaste laget. Annars riskerar tvingande amorteringskrav i kombination med det redan införda bolånetaket att leda till en nedgång för bostadsbyggandet.

Trähus från Sävsjö Trähus.

” Vakter får hjälpa karlar att hitta rätt.”

Peder Edvinsson, redaktör

4

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

NY FABRIK I EKSJÖ Nyhet Hustillverkarna LindholmsGruppen AB, där bland annat Eksjöhus AB och Sävsjö Trähus AB ingår, har beslutat att investera drygt 100 miljoner kronor i en helt ny volymhusfabrik i Eksjö. Fabriken kommer att sysselsätta cirka 70 personer. – Vi vill etablera denna verksamhet så snart som möjligt och i Eksjö

finns dessa möjligheter. Ytterligare en viktig del i beslutet har varit Eksjö kommuns utbildningssatsning för trähustillverkningen i regionen. Tillgången på rätt kompetens i vår närhet är avgörande för vår framtida utveckling, säger vd:n för LindholmsGruppen AB, Anders Lindholm, i en presskommentar.

Träfriskola i Nässjö Nyhet Nyrekryteringen av

trätekniker blir svårare och svårare på grund av att färre går de trätekniska utbildningarna på gymnasiet. Det vill stiftelsen Träcentrum i Nässjö ändra på genom att starta en friskola för blivande trätekniker. Till skolstarten hösten 2017 hoppas Träcentrum kunna börja utbilda sina 15 första elever.

BOSTADSLEVERANTÖR SATSAR MED NYTT NAMN Nyhet OBOS Sverige AB blir det nya namnet för det som varit BWG Homes AB, med varumärkena Myresjöhus och SmålandsVillan. Företaget förstärker samtidigt sin position inom utveckling av bostäder och kommersiella projekt på den svenska marknaden.

250 kommuner har bostadsbrist Nyhet 250 av landets 290 kommuner uppger att de lider av bostadsbrist, det är en fördubbling på fem år. Det visar en sammanställning gjord av SVT Nyheter. Enligt Boverkets senaste analys måste man bygga 700 000 nya bostäder för att hålla jämna steg med befolkningsökningen.


2 868

Aktuellt

Laddat för Milano

Råå form tog priset

Mässa Det är snart dags för världens mest betydelsefulla design- och inredningsmässa; Salone Internazionale del Mobile den 12–17 april i Milano. Fem av TMF:s medlemsföretag kommer att ställa ut: Blå Station, Karl Andersson & Söner, Lammhults, Offecct samt Swedese. För fjärde året i rad arrangerar dessutom Business Sweden, i år i samarbete med Svensk Form och Sveriges Arkitekter, den svenska paviljongen på mässan (hall 10) med deltagande svenska företag inom möbel, design och belysning. Den svenska paviljongen kureras av Tengbom, en av de ledande arkitektfirmorna i Sverige och Norden. Läs mer: salonemilano.it

Design Av 139 förslag blev tio nominerade, men när det var dags att dela ut det tolfte Träpriset sedan starten 1967 var det inget snack: Råå förskola i Helsingborg blev juryns enhälliga val. Huset är ritat av Dorte Mandrup arkitekter och byggt av Peab Sverige AB för Helsingborgs Stad. Att det var ett kommunalt projekt gillade juryn extra mycket och i motiveringen skriver de bland annat: ”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor som att tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck.”

Prisat trä Design I höstas, under Residence Stora Formpris, vann designern David Ericsson pris för årets möbel med stolen Madonna, som han designat för Gärsnäs. Den 8 februari var det dags igen – på Elle Decoration Swedish Awards prisades Madonna som ”Årets stol”. Elles motivering var: ”Enkel, men med oväntade detaljer och perfekt i proportioner och materialval, en framtida klassiker.” David Ericsson tror att flera

Brukar du kolla om du har låst ytterdörren ordentligt, genom att trycka ner handtaget och rycka i dörren? Då tillhör du en vanlig kategori. ASSA Connect 2500-50 är en ny generation lås med användarvänlighet i fokus och många helt nya funktioner som ger trygghet, säkerhet och tät dörr. Låset kan monteras i alla vanliga ytterdörrar. Låsklass 5

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions,

2

100

miljoner

kronor Summan som regeringen vill lägga per år på arbetsmiljön under sin mandatperiod. Läs den fullständiga rapporten om arbetsmiljöstrategier på TMF:s hemsida.

Nyckeln spärrar låset!

4 Trygg ”borta-säkert-funktion” -dörren går inte att öppna inifrån när du är borta.

2500-5 ct

0

”Lås med helt ny känsla av säkerhet och funktion!”

orsaker ligger till grund för att stolen blivit så populär: – Den flirtar ju lite med den gamla tidens stegstol. Den är enkel i sin estetik men har en raffinerad teknik. Sedan är stolens läder ekologiskt och garvat på ett skonsamt sätt, vilket också ligger i tiden, säger han. Vinnaren i ”Årets kök” blev för tredje året i rad Kvänum, nu för köket Intro, som Per Fernholm designat. Motiveringen: ”Lättheten och känslan för träet som material gör detta till ett funktionellt kök med stark möbelkänsla.”

ASSA Conne

FOTO ÅKE E:SON LINDMAN

lägenheter med stomme av trä levererad es under 2015, enligt Trähusba rometern. Läs mer på sid an 20.

3

Låst dörr = fixerat handtag

Det nya låset håller dörren helt tät när den är låst. Den skyddar även låsets delar från slitage och kommer förbli lätt och smidigt att låsa upp.

1 För handtaget uppåt

- den kraftiga hakregeln låser dörren.


Spaningen

Träets tur att trenda Det har varit ett hett material på möbelmässan de senaste åren, gärna använt i traditionella snickeritekniker. Men i år tog flera utställare nya grepp på trä. TEXT ANDERS BERGMARK

Mobilitet Både boendeytor och kontors­y tor blir generellt allt mindre. Ett stort tema i utbudet på mässan var möbler anpassade för det: fäll­bara stolar, som Vinkelben klaff av Ahlgren & Jonsson för Tre Sekel, lätta och flyttbara möbler, möbler med små yttermått, rullbord … Listan kan göras lång.

12 3 4 5

Plastiska former Kanske är det användningen av CNCfräsar som inspirerat till ett bulligt och plastiskt uttryck i flera nya trämöbler, som om de i själva verket varit gjutna i ett annat material. Stolen Sailor, formgiven av Ingrid och Olle Wingård för Malmö­baserade Minus Tio, är inspirerad av de nedslipade skären i norra Bohuslän.

Nya kompositmaterial På håll ser Fiber Side Chair av formgivarduon Iskos-Berlin för danska Muuto ut att ha en vanlig plastsits. I själva verket är sitsen gjord av ett kompositmaterial som innehåller 25 procent träfibrer, vilket syns när man tittar närmare.

Innovativ produktion Formgivarna Fredrik Färg och Emma Marga Blanche lånar ofta idéer och angreppssätt från modevärlden. Bland annat har de utvecklat en teknik för att sy i trä som de demonstrerade i projektet Wood Tailoring härom året. Nu har de, tillsammans med Gärsnäs, lyckats industrialisera metoden. Fåtöljen och soffan Julius är döpta efter modulerna i sidor och ryggstöd, som liknar romerska sköldar.

6

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

Designerförstärkning Att liera sig med profilstarka formgivare är ett bra sätt för små snickeriföretag att både få fram bra nya produkter och skapa uppmärksamhet i medierna. Ovan nämnda Tre Sekel samarbetar med Emma Olbers och Gemla med bland andra Jonas Bohlin, som ritat nya stolen Källa.


Hallå där!

Från Mexiko till Herrljunga På Volvos bussfabrik i Mexiko basade han för över tusen anställda. Säg hej till Carl Rietz – numera ägare till lilla Herrljunga Träindustri. TEXT EMMA D MARKOVIC

D

u lämnade Volvo i Mexiko för Herrljunga och träindustrin, vad fick dig att byta?

– Jag trivdes väldigt bra i Mexiko, men den grundläggande drivkraften till flytten var att jag ville bli min egen och köpa någon form av verksamhet som jag kan utveckla med den erfarenhet jag har. Jag har jobbat i olika branscher med ganska olika förutsättningar och jag skulle kunnat hamna i en annan typ av verksamhet. Men jag känner mig komfortabel med att det är en producerande verksamhet, och så gillar jag trä.

Har du hunnit sätta dig in i allt?

– Det kommer nog att ta ytterligare ett tag innan jag förstår allting. Jag jobbar dagligen med de gamla ägarna och försöker lära mig. Jag lär mig jättemycket varje dag och det kommer jag att fortsätta göra. Vilken är den största skillnaden med att vara på ett mindre företag jämfört med ett stort?

– I en mindre verksamhet är man väldigt beroende av varje medarbetares kunskap och vilja. Man är mer sårbar i den bemärkelsen när man är ett mindre bolag – är någon

sjuk så märks det direkt. I en stor organisation har du ofta upparbetade rutiner och processer för hur saker ska funka rent administrativt. Vad har du för mål med Herrljunga träindustri?

– Man får inte glömma att vi har slagit ihop Herrljunga med Göteborgs List & Träindustrier AB, två verksamheter som gått ganska knackigt de senaste åren. För att överleva måste vi i det första skedet göra så att vi tjänar pengar. Andra skedet är att få verksamheten att växa och bli en stabil och efterfrågad leverantör. Jag vill att det här ska vara en bra arbetsplats där folk

trivs och som fungerar ekonomiskt med nöjda kunder, men också tjäna pengar så att vi kan utveckla verksamheten. Vilka förändringar har du genomfört?

– Vi har redan nyanställt åtta–tio personer. Enligt min erfarenhet är det positivt att ha en blandad organisation både ålders- och könsmässigt, fem av de nya är kvinnor. Brukar du ha tacofredagar eller äta grynkorv med stuvade bönor (Västergötlands nationalrätt)?

– Det blir faktiskt oftare tacos än det andra alternativet, vi försöker köra lite mer som man gör i Mexiko nu.

CARL RIETZ ÅLDER: 45 år.

FOTO VALDEMAR LÖNNROTH/BORÅS TIDNING

FAMILJ: Fru och tre barn. GÖR: Ägare och vd till Herrljunga Träindustri som producerar folierade och fanerade träprodukter, som foder, socklar, smygpaneler och täckskivor, och även har massivträtillverkning av till exempel trösklar och lister. BAKGRUND: Jobbade tidigare som chef på Volvos bussfabrik i Mexiko, där han basade över 1 000 anställda.

APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

7


Perspektiv

Hur bra koll har vi på miljömärkningarna egentligen?

Bland löv, fåglar, Tanken med miljömärkningar och certifieringar är att det ska bli lätt för kunden, men ju fler märkningarna blir, desto svårare är det att sätta sig in i vad som gäller. TEXT HENRIK BLOMGREN ILLUSTRATION REBECCA ELFAST OCH ISTOCKPHOTO

O

avsett om du är inredningsarkitekt, inköpschef på ett företag eller offentlig upphandlare på kommun eller landsting kommer du förr eller senare att behöva sätta dig in i alla de certifieringar och miljömärkningar som finns i branschen. Men att hitta rätt i denna djungel av löv, grodor, kvistar och blad är inte helt lätt. – Tittar man internationellt finns det hundratals märkningar och certifieringar. Jag gjorde en internetsökning på ordet eco-labels och fick nästan sju miljoner träffar. Det

8

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

säger ganska mycket, säger Robin Ljungar, miljö- och hållbarhetschef på Trä- och Möbelföretagen (TMF).

En av organisationerna som arbetar med miljöbedömning är Basta, som jobbar för att fasa ut användningen av särskilt farliga kemiska För att göra det ämnen från produkmer överskådligt ter och byggvaror. har Robin valt ut 17 Basta är ett självremärkningar som man gistreringssystem, bör känna till om man vilket innebär att Robin Ljungar, leverantörer och jobbar i branschen. TMF. Märkningarna är tillverkare själva uppdelade i fem kategorier: registrerar sina produkter. byggvaror, byggnader, träråSystemet kvalitetssäkras vara, textilier och inredning. genom regelbundna revisio– Det man ska eftersträva är ner av leverantörerna. att ha seriösa aktörer som stälBastas vd heter Sussi Wetler upp med transparenta krav terlin. Att det finns så många och att det finns en extern märkningar tror hon kan ha part som säkerställer att kraflera orsaker. ven är uppfyllda, säger Robin. – Tanken har varit att göra


”Det är viktigt att förstå vad märket faktiskt står för och vad som ligger bakom, och inte bara ta för givet att någonting är bra bara för att det sitter ett märke på.”

kvistar och blad det lätt för konsumenterna, men jag vet inte om det verkligen underlättar egentligen. Sedan tror jag att det finns ett kommersiellt intresse bakom en del av märkningarna, och det ska man nog inte underskatta.

När det kommer till enskilda märkningar inom specifika produktgrupper tycker Robin Ljungar att de professionella användarna har bra kunskaper. Däremot tror han att många har en dålig överblick. – Om du sitter som bestälSussi Wetterlin tycker att de lare eller inredningsarkitekt frivilliga systemen fyller och ska upphandla möbler en viktig funktion: kan du behöva ställa – Lagstiftningen är krav som rör annat än oerhört viktig som just möbler. Ibland bas men de frivilstöter man på kraliga systemen gör vet att allting ska att man kan driva det uppfylla märkningen ännu längre. På miljö- Sussi Wetterlin, Möbelfakta. Men du Basta. sidan är det ett sätt att kan inte få gardiner, formalisera initiativen och gå mattor eller papperskorgar före, säger hon. Möbelfakta-märkta. Då är Märkningarna har inget det andra krav som ska stälegenvärde i sig – de har en las. Kanske ska de vara Svauppgift. För TMF:s medlemnen-eller ÖKO-Tex-märkta mar handlar det om att kunna i stället. arbeta med korrekta och relevanta krav.

Det är inte heller alla som förstår hur de olika märkningarna och certifieringarna samspelar med varandra. – BVD:n eller Byggvarudeklarationen utgör ett viktigt underlag för de organisationer som bedömer byggvaror – till exempel Basta eller Byggvarubedömningen, säger Robin Ljungar. I BVD:n hittar man information om bland annat ingående kemikalier och hur produkten ska hanteras. Sussi Wetterlin på Basta delar

Robins uppfattning att det är svårt att få en ordentlig överblick. Samtidigt tycker hon att det är viktigt att man tar sig tid och läser på. – Det är viktigt att förstå vad märket faktiskt står för och vad som ligger bakom, och inte bara ta för givet att någonting är bra bara för att det sitter ett märke på.

17

märkningar du bör känna till VÄND

APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

9


Perspektiv

2

3

5 7

6

4 1

17 VÄSENTLIGA MÄRKNING TRÄRÅVARA FSC – Forest Stewardship Council

1

FSC är en oberoende internationell medlemsorganisation. FSC uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar genom sitt certifieringssystem. Systemet omfattar trä och andra skogsprodukter för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. se.fsc.org

PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certification

2

PEFC är en global och fristående organisation som tillhandahåller ett system för certifiering av miljövänligt och resurshushållande skogsbruk. Svenska PEFC:s skogsstandard omfattar skogsskötselstandard, social standard och miljöstandard. pefc.se

10

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

BYGGVAROR  Basta

3

Basta jobbar för att fasa ut användningen av särskilt farliga kemiska ämnen och tillhandahåller en databas med anläggningsprodukter som klarar organisationens krav. Informationen i sy­stemet kvalitetssäkras genom regelbundna revisioner av leverantörerna. Basta är ett icke-vinstdrivande bolag och ägs av IVL, Svenska Miljöinstitutet och branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. bastaonline.se

bygg- och förvaltningsmaterial som är bra för miljön. byggvarubedomningen.se

Sunda Hus Sunda Hus arbetar för att fasa ut farliga ämnen i byggnadens hela livscykel och tillhandahåller både rådgivning och ett webbaserat system. Till skillnad från Basta och Byggvarubedömningen är Sunda Hus ett vinstdrivande företag. sundahus.se 5

CERTIFIERING AV BYGGNADER 6

Byggvarubedömningen

4

Byggvarubedömningen är en ekonomisk förening som utvecklar och äger ett system för miljöbedömning av bygg­ varor. Deras webbaserade verktyg ska underlätta val av

Miljöbyggnad

Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler och på svensk byggpraxis. Miljöbyggnad ger ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material. sgbc.se/om-miljoebyggnad

7

Green Building

Sweden Green Building Council är en ideell förening som ägs av medlemmarna och är öppen för alla företag och organisationer inom den svenska byggoch fastighetssektorn. Deras certifieringssystem handlar enbart om energieffektivisering i byggnader. sgbc.se 8

Breeam

Breeam är ett miljöklassningssystem från Storbritannien. Med över 250 000 certifierade byggnader är Breeam det mest använda certifieringssystemet i världen. Sweden Green Building Council har anpassat det till svenska förhållanden. sgbc.se/var-verksamhet/ breeam

LEED

9*

Certifieringen riktar in sig på minskad användning av


8

10 11 + 13 15

12 + 14

16

17

GAR ATT FÖRHÅLLA SIG TILL resurser – som mark, vatten, energi och byggnadsmaterial. Utvecklat och administrerat av icke vinstdrivande US Green Building Council. usgbc.org/leed

MÖBLER & INREDNING 10

Möbelfakta

Möbelfakta är ett märkningssystem för möbler anpassat till fastställda Europastandarder. Utöver omfattande miljö­ krav innefattar Möbelfakta även krav på kvalitet och socialt ansvarstagande. Möbelfakta är det enda märkningssystem som har alla dessa tre delar. Ägs och administreras av Trä- och Möbelföretagen (TMF). mobelfakta.se 11

EU Ecolabel

Under sommaren 2016 kommer en reviderad version av EU Eco-

label för möbler att publiceras. Tidigare fanns en version som bara gällde trämöbler men nu har man en betydligt bredare ansats där en rad olika typer av möbler för såväl offentlig bruk som hemmiljö kan märkas. Denna märkning blir den första egentliga miljömärkningen för möbler som är gemensam för hela EU. ecolabel.eu 12

Svanen

Svanen-märket för möbler och inredning säkrar bland annat trä från uthålligt skogsbruk i tillverkningen, minimal påverkan från miljö- och hälsofarliga ämnen och minskad klimatoch energipåverkan. Svanen är en nordisk märkning och ägs av bolaget Miljösverige AB, som i sin tur ägs till 100 % av staten. svanen.se

TEXTIL 13

EU Ecolabel (EU-blomman)

EU Ecolabel är en gemensam miljömärkning för EU-länderna. För att få använda märket måste tillverkaren visa att produkterna klarar de krav på miljö, hälsa och funktion som ställs genom olika typer av tester och dokumentation. ecolabel.eu 14

Svanen

Svanen-märkta textilier innebär att ta ett helhetsgrepp för miljö­påverkan under produktens livscykel, från odling av bomull till färdiga kläder och textilier. Svanen ställer krav på ekologisk odling, krav på kemikalier i beredningen till färdiga produkter (blekning, färgning, efterbehandling etc) samt krav på rening av utsläpp. svanen.se 15

ÖKO-Tex

ÖKO-Tex standard 100 är en av de mest kända märkningarna

för textilier, läder, tillbehör och producenter som prövats för hälsofarliga ämnen. I Sverige sköts certifieringen av Swerea. oeko-tex.com 16

Bra Miljöval

Bra Miljöval är Naturskydds­ föreningens egen miljömärkning. Bra Miljöval är en tredjepartscertifiering, det vill säga en oberoende märkning som inte är kopplad till säljaren eller köparen. Märkningen är den enda i Sverige som drivs av en miljöorganisation. naturskyddsforeningen.se/ bra-miljoval

GOTS – Global Organic Textile Standard

17

GOTS är en internationell miljömärkning för naturfiber och reglerar begränsningen av skadliga ämnen och utsläpp i hela produktionskedjan. Kriterierna omfattar även sociala krav. global-standard.org *Fotnot: LEED:s logotyp saknas pga rättighetsskäl. Se logon på usgbc.org/leed

APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

11


HÅLLBARHET

MÄRKTA FÖR LIVET Hållbarhetsmärkningar och miljöcertifieringar ses i dag som hygienfaktorer. Både köksspecialisten Nobia och trapptillverkaren Drömtrappor i Norsjö är övertygade om vikten av märkningar för att hävda sig på marknaden. TEXT MAGNUS HAGSTRÖM FOTO SIMON JOHANSSON, MARBODAL, DRÖMTRAPPOR


FULL SPRUTT. Drömtrappors ytbehandlingar är vattenbaserade och mycket behandlas i maskin. Bets och enstaka trappor i kundanpassade kulörer sprutas manuellt i box.


D

en nordiska miljömärkningen Svanen har funnits sedan 1989 och är väl känd för de flesta konsumenter. För Marbodal, vars produkter haft Svanencertifiering sedan 1996, är dess genomslag en stor tillgång. I sin kommunikation framhåller man konsekvent märkningen. – Alla vet vad Svanen står för. Svanen ställer krav på produkten genom hela värdekedjan, från produktutveckling till användning. En stor fördel är att det är tredje part som granskar ingående material i en produkt, säger Joakim Prytz, som arbetar med Svanenmärkta produkter och hållbarhetsredovisning på Nobia. Joakims kollega Ingrid Månsson är miljö- och

Madeleine Alm, marknadsansvarig på Drömtrappor.

14

kvalitetskoordinator för Marbodal. Hon framhåller att företaget vill vara proaktivt och samverkar med avtalskunder när det gäller miljö och hållbarhetsfrågor.

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

– Miljömärkning och att ha leverantörskedjan säkerställd är i dag är ofta ett krav när det gäller business-to-business, säger Ingrid Månsson. En sak som gör Svanen särskilt intressant är att det statliga bolaget bakom märkningen, Miljömärkning Sverige AB, vill vara ledande inom hållbarhetscertifieringen. Märkningen lever på att ständigt vara vassare än miljölagstiftningen och skärper därför kraven vartefter. Samtidigt finns produktområden där Svanen

inte är tillämplig. Drömtrappor i Norsjö tillverkar trätrappor och inom denna produktkategori finns ingen vedertagen standard. Det går helt enkelt inte att Svanenmärka en trappa. – Vi uppfyller många av Svanens kriterier när det gäller ytbehandling, tillverkning och råmaterial, men kan alltså inte certifiera med Svanen, säger Madeleine Alm, som är marknadsansvarig hos Drömtrappor. Norsjöföretaget med 120 anställda använder i  stället flera andra hållbarhetsmärkningar som är väletablerade i branschen. När det gäller byggmaterial jobbar man liksom Nobia med märkningarna Basta, Byggvarubedömningen och SundaHus. Och

FOTO SIMON JOHANSSON, DRÖMTRAPPOR, CLIVE TOMPSETT/MARBODAL

HÅLLBAR DUO. Joakim Prytz och Ingrid Månsson håller koll på miljö­ kraven på Nobia.


” Om det finns många certifieringar med i sig bra kriterier blir det svårare för kunden att greppa innebörden.” för själva råvaran är det FSC eller PEFC som gäller, beroende på vilken av märkningarna leverantören valt att ansluta sig till. Drömtrappor är också medlem i FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som tillhandahåller märkningen Gröna punkten för dem som uppfyller dess krav. Kan det bli för många små märken på en produkt – så att de tar ut varandra?

– Så kan det vara. Om det finns många certifieringar med i sig bra kriterier blir det svårare för kunden att greppa innebörden. Samtidigt är det få i vår bransch som märker själva produkten. Både Basta och Byggvarubedömningen är snarare verktyg för webben, alltså något som man framhåller på hemsidan. Madeleine Alm menar att det inför kun-

derna är ett måste att själva virket är godkänt ur hållbarhetsperspektiv. – Vi jobbar i en träindustri och det är viktigt för alla med ett hållbart skogsbruk. De större byggföretagen kräver ett kvalitets- och miljötänk av oss som leverantör. Det är en förutsättning för att skriva ramavtal. Däremot tror jag sällan slutkunden, den enskilda individen, begär att få syna underlagen till certifieringen. Att Madeleine Alm ändå nämner Svanen, trots att Drömtrappor inte kan använda märkningen, är intressant och visar att just den symbolen lyckats nå ut på ett väldigt bra sätt i konsumentledet. Är det kostsamt att leva upp till hållbarhetskraven?

– Vi är ett ansvarstagande företag och hållbarhet

ISO 14001 Nobiakoncernens produkter tillverkas i 13 fabriker i sju länder och samtliga anläggningar uppfyller de miljökrav som fastställs i varje land. Alla produktions­ anläggningar, utom en fabrik i Norge, är certifierade enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Denna certifiering innebär en årlig översyn av miljöpåverkan, etablering av nya mål och framtagning av speciella handlingsplaner.

EGEN LIMFOG. Virket kapas och hyvlas innan Drömtrappor tillverkar limfogen i olika längder anpassade för trappans olika delar. APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

15


är viktigt. Men visst är det en kostsam administration kring hållbarhetsfrågor, som har potential att förenklas så att man i stället kan lägga resurser på en hållbar produkt, tillverkningsprocessen från innovation via användandet till avfallsfasen – produktens livscykel, säger Ingrid Månsson på Marbodal. Joakim Prytz betonar också att det handlar om en helhet, samverkan mellan de olika momenten. Produktutvecklaren behöver fundera på materialval och de som arbetar i ytbehandlingen ska fokusera på ytbehandlingsprocessen. För att säkra att Nobias leverantörer lever upp till

Hållbarhetstänk i ett större perspektiv innehåller ofta en social del. Drömtrappor i Norsjö har valt att stötta den egna bygden i Västerbottens inland via en stipendiefond. 2015 delade man ut stipendier till flera lokala organisationer och personer: Norsjö Hockey Club, Norsjö Volleybollklubb, Norsjö Musik och teaterföre­ ning (för deras barn- och ungdomsverksamhet), Nordsjöbygdens Berättare (för att de för den lokala dialekten vidare till nya generationer), Norsjö Gymnasium, Industritekniska programmet (för sitt stora engagemang och för att de skapar en bas för ortens framtida arbetskraft på industrisidan) och P-O Lööv (en eldsjäl i kommunens ideella före­ningsliv).

16

Än så länge är det proffskunderna som kräver

miljömärkning medan det för vanliga konsumenter oftast inte är avgörande när de gör sitt val. Men på både Nobia och Drömtrappor tror man att hållbarhetstänkandet håller på att slå igenom i alla led. – För slutkunden kommer det här också att bli en hygienfråga, jag tror det blir viktigare och viktigare, säger Madeleine Alm. Joakim Prytz: – Kundernas kännedom om miljömärkning av kök varierar på Nobias olika marknader. Men helt klart växer intresset för hållbarhetsfrågor i hela världen.  FOTO DRÖMTRAPPOR

Socialt engagemang i Norsjö

de krav som företaget ställer har man ett kvalitetsteam i den centrala inköpsorganisationen. Teamet gör 40–50 leverantörsgranskningar per år. Deras intervjuformulär innehåller såväl miljöansvar som socialt ansvar och etik. Leverantörerna måste också uppfylla principerna i Nobias uppförandekod. Ett mindre företag som Drömtrappor kan inte hålla sig med lika stor kontrollapparat och gör ju också färre affärer. De anlitar i stället konsulter för att säkerställa att leverantörerna uppfyller de krav som ställts vid upphandlingar. – Vi har en i grunden tacksam produkt när det gäller miljöaspekter. Det är ganska rena ämnen i

våra produkter med väldigt lite kemikalier. Och de som arbetar med lim- och ytbehandling är vår mest utbildade personal, säger Madeleine Alm. Och hållbarhetstänket måste förstås finnas i försäljningsprocessen. Marbodals interna webbaserade utbildning, Marbodal Akademin för återförsäljare, franchisetagare, butiker och interna medarbetare, innehåller givetvis miljö och kvalitet. – När säljarna möter kunderna är det viktigt att de kan berätta om Svanenmärkning. Kunskap är en trygghet och ett verktyg för försäljning säger Ingrid Månsson.

UPPTRAPPNING. Virket har torkats och är på väg till första stationen för vidareförädling.

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016


Strategiskt

Rundgång! Klarar vi av att börja handla med tjänster i stället för varor? Lars Tööj på Skaraborgsregionens utvecklingsbolag för tillverkningsindustrin, IDC West Sweden, tror att en cirkulär ekonomi är helt nödvändig. TEXT DAN-MARCUS PETHRUS ILLUSTRATION REBECCA ELFAST

D

en svenska musiktjänsten Spotify har omkring 30 miljoner låtar i sina kataloger. Spotify har omdefinierat stora delar av musikindustrin utifrån vetskapen att det är musiken, inte cd-skivan, som är värdefullt

för musikkonsumenten. Caterpillar, tillverkaren av tunga fordon, tar fram motorkomponenter av så hög kvalitet att när fordonet är uttjänt tas motorn tillbaka till fabriken, sänks ner i ett reningsbad och lackeras om. Det är något som bara den med noll tvivel på sin produktkvalitet gör.

Svenska returpack är i dag mer kända under sin slogan ”panta mera” som sätter fingret på företagets lösning för återvinning av aluminiumburkar och PET-flaskor. Interface är världsledande på att tillverka textila golvplattor efter hållbara principer. Företaget vägrade accep-

tera att det inte gick att återanvända nylon. I dag köper företaget upp gamla fisknät som spolas i land och gör mattor av dem, mattor som de sedan hyr ut, inte säljer, till sina kunder. Vad har de här exemplen med svensk trä- och möbel­ industri att göra? APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

17


” Vi tror att cirkulerade möbler eller komponenter kan ge en möbeltillverkning som är mer hållbar, såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt.”

Svenska möbler och inredi cirkulära affärsmodeller. ningar står sig starkt interPlanen är att presentera delnationellt tack vare gediget resultat från projektet under hantverk och hög kvalitet på Möbeldagen i Jönköping råvarorna. Det finns belägg i november i år. Projektet för uttryck som ”vi tillverkommer sedan att pågå fram kar möbler som går i arv” hos till 2017. många av landets tillver– Svensk möbelindukare. Svenskt skogsstri har kommit långt bruk, som i många i ansvarstagandet fall utgör grunden för jordens resurser, för möbeltillverkmen det finns fortfaningen, är också rande mycket obruten välskött. mark. Och få industrier Lars Tööj – Men tillverkhar lika goda möjligheningen är precis som i många ter att arbeta på nytänkande andra branscher fortfarande i sätt med förnybara material, huvudsak linjär. Allt fler inser säger Lars Tööj. att en mer cirkulär ekonomi är en helt nödvändig väg framåt, Cirkulär ekonomi kan handla säger Lars Tööj på IDC West om att vända på tankemönsSweden som är Skaraborgs­ ter och gå från att sälja en regionens utvecklingsbolag produkt till att till exempel för tillverkningsindustrin. erbjuda en tjänst under längre tid, anamma nya perspektiv Lars Tööj är projektledare för på produktens eller olika det Vinnova-stödda projektet komponenters livslängd och Affärsmodellinnovation för utmana synen på vem som cirkulära möbelflöden som äger produkten under dess startade sommaren 2015. livslängd. Bland de 20 partnerna finns – I första hand handlar det representanter för hela om möbler för offentliga milvärdekedjan som Kinnarps, jöer och hur tillverkaren kan Swedese, Offecct och Gärsnäs, underlätta för sin kund att White Arkitekter, VGR, TMF, sluta cirkeln. Vi tror att cirTibro och Lerums kommun kulerade möbler eller komsamt forskare från Viktoria ponenter kan ge en möbeltillSwedish ICT, SP Sveriges verkning som är mer hållbar, Tekniska Forskningsinstitut, såväl ekologiskt som socialt Swerea IVF och Innventia. och ekonomiskt. Målet med projektet, som Forskarna i projektet arbebefinner sig i fas 2, är att visa tar direkt mot de deltagande på lönsamhetspotentialen företagen i sex olika ämnes18

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

block. I botten för all omställning till mer cirkularitet ligger givetvis företagets affärsmodell (till exempel skifta från att sälja stol till att erbjuda tjänsten sittmöjligheter under en längre period, nya betalningsmodeller som exempelvis leasing). Projektets övriga block är direkt understödjande till affärsmodellen: kund­incitament (vad får kunden ut av att stolen cirkuleras), innovation (ny produkt-

3 frågor och 3 sätt att bli mer cirkulär

1

Hur ser vår affärsmodell ut? Vad händer om vi slutar sälja en produkt och i  stället erbjuder en tjänst över längre tid där service, underhåll och återföring till fabriken ingår?

2

Vilka centrala delar i produktutvecklingen kan utvecklas så att fler delar av produkten kan cirkuleras, antingen av oss själva eller av andra företag i någon annan tillverkningsindustri?

3

Vad kan vi göra för att underlätta för vår kund att sluta cirkeln? Hur skapar vi värden med cirkularitet som kunden är villig att betala för?

utveckling för att fler delar ska kunna cirkuleras, nya synsätt på spill), företagets fotavtryck (hur påverkas avfall, transporter och koldioxidutsläpp), logistik (när behöver produkten återföras till fabriken och när åker tekniker ut för service hos kund) samt certifieringar och kemikalieinnehåll (hur hålla sig uppdaterad med nya regleringar). Cirkulära modeller behöver

givetvis se olika ut från företag till företag. För en kökstillverkare kan inbyggda återvinningsfunktioner i diskbänken vara viktigt, för en tillverkare av kontorsstolar kan det handla om att identifiera en speciell fjäder för stolens höj- och sänkfunktion som håller i 50 år och som går att återanvända i en nytillverkad stol. – Det är även viktigt att tänka utanför boxen i sin cirkulering. Nästa produkt som tillverkas behöver ju inte ens vara en möbel. Vi måste titta utanför vår egen industri i det cirkulära tänkandet, säger Lars Tööj och fortsätter: – Man ska inte underskatta hur medvetna kunderna är i  dag. Att som tillverkare ligga i framkant i sitt cirkulära tänkande kommer att bli en allt större konkurrensfördel framöver och på sikt en överlevnadsfråga.


Insikt

LÄS TIDNINGEN PÅ WEBBEN www.traomobelforum.se

NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

Vi pratar inte bara om det Hållbarhet är ordet för dagen och de allra flesta kan

inte nog bekänna sig till begreppet. Precis som med de flesta populära uttryck är det dock få som bryr sig om att på allvar definiera begreppet, och eftersom det ger positiva associationer är det lätt att hålla med. Vem vill inte vara hållbar, och vem vill inte bidra till en hållbar värld och framtid? Många branscher och många förespråkare för olika material vill gärna bli förknippade med hållbarhet som begrepp. Ibland blir man minst sagt förvånad när man ser vem och vilka som påstår sig hållbara. Vad menar man med social hållbarhet? Menar man ekonomisk hållbarhet eller menar man miljömässig hållbarhet? Inne” Vem vill hållet är ofta oklart, men begreppet inte vara vill man gärna sammankopplas med.

hållbar?”

I det sammanhanget är det skönt att verka i en orga-

nisation som inte bara pratar hållbarhet, utan även aktivt arbetar med frågorna. De flesta av våra medlemmar arbetar med trä, ett material som uppfyller alla högt ställda krav på hållbarhet ur ett miljöperspektiv. Trä är en förnybar och energieffektiv råvara. Trä lagrar koldioxid och kan i högre grad än vad som varit vanligt ersätta material som stål, betong och plast. Trä lämpar sig dessutom sällsynt väl för industriell produktion, är återanvändbart och kan till slut också användas till bränsle. Slutligen är trä dessutom ett sällsynt vackert material som finns i ett närmast oändligt antal varianter och har fantastiskt taktila egenskaper. Hållbarhetsarbetet slutar dock inte där. Det handlar nämligen inte bara om materialvalet, det ingår i en större helhet. Sedan länge tillhandahåller TMF därför också ett märkningssystem, Möbelfakta, som är en kravpaketering för möbler som är uppbyggd på tre olika ben: en möbel som lever upp till Möbelfaktas tre delar möter kraven på miljö, är tillverkad enligt etiska riktlinjer och följer gällande kravspecifikationer i fråga om kvalitet. Möbelfakta är därmed ett hjälpmedel för producenter, inköpare, formgivare, arkitekter och andra som använder eller arbetar med möbler. I TMF:s hållbarhetsarbete ligger även våra aktiviteter

med cirkulära affärsmodeller som kan bidra till lösningar på en del av de utmaningar vi står inför, givet att man kan finna affärsmässigt hållbara system. Så jobbar vi med hållbarhet. Hur gör ni? Hör gärna av er till oss och berätta. Hållbarhetsfrågan utvecklas ständigt och vi vill vara en del av den utvecklingen. David Johnsson

Fuglesang gästar årsmötet Christer Fuglesang, Sveriges

första astronaut, samt journalisten och tv-profilen Folke Rydén som moderator. TMF:s årsmöte den 21 april, en heldag i Münchenbryggeriet i Stockholm,

innehåller flera spännande namn. Förutom parallella branschgruppsmöten samt årsstämma kommer vi att erbjuda ett fullmatat evenemang med temat framtid, miljö och hållbarhet.

TMF:S ÅRSMÖTE 21 APRIL – PROGRAM Förmiddagen ägnar TMF åt styrgruppsmöten samt årsmöten för ett antal branschgrupper. Efter lunch tar följande vid: MODERATOR: Folke Rydén är journalisten som har arbetat som utrikeskorrespondent i USA och i Asien. Han har med sitt starka miljöengagemang blivit en viktig röst inom områden som hållbarhet, samhällstrender och engagemang och verkar nu även som moderator. Folke har genom åren intervjuat tusentals personer och kan konsten att locka fram det som är mest intressant samtidigt som han håller fokus på ämnet. 13.10–14.30: Christer Fuglesang är docent i partikelfysik och Sveriges första astronaut. Han har varit i rymden i över 20 dygn och fått en unik överblick över jordklotet och människans begränsade livsutrymme. Christer talar hållbarhet utifrån en helhetsbild där han har ett spännande perspektiv på jordelivet , det ekologiska systemet samt miljö- och klimatfrågor. 15.00–16.00: Dagens andra föredragshållare är Tuija Kivistö, arbetsgivar- och näringspolitisk expert på Almega och ordföran-

de i Womentor, IT & Telekomföretagens förändringsprogram för att öka andelen kvinnor och kvinnliga ledare. Almega och Akademikerförbunden har tillsammans påbörjat ett utvecklingsarbete kring framtidens arbetsliv, och Tuija kommer att berätta mer om det. På framtidensarbete.se presenteras en del av vad man kommit fram till. Efter en kort paus följer traditionella stämmoförhandlingar som är öppna för samtliga medlemsföretag I TMF. På stämman kommer bland annat styrelse att väljas. Dagen avslutas med middag på hotellet där ståuppkomikern Al Pitcher, utsedd till Årets komiker, kommer att underhålla. Al Pitch­ er är från Nya Zeeland, men bor numera i Sverige med sin svenska familj. Som nyinflyttad fascinerades han av Sverige och svenskarna och med träffsäkerhet och värme beskriver han svenskheten från sitt perspektiv. Al talar bland annat om till synes bisarra svenska traditioner och beteenden. Han har en fantastisk publikkontakt och improviserar gärna i sina framträdanden.

Läs mer på tmf.se/arsmote

Vd, TMF

APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

19


Insikt

JOUR

NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

Glöm inte att TMF har telefonjour i arbetsgivarfrågor! Ring 08-762 79 70. Det går även bra att mejla info@tmf.se.

Trä har en nyckelroll för framtiden Träindustrin kommer att ha en nyckelroll om Sverige ska lyckas nå de uppsatta klimatmålen 2050 och kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Trä som material motsvarar framtidens krav på ekologiskt hållbart byggande och en mer cirkulär ekonomi och är högt uppskattat av många, från arkitekter till brukare. Detta kommer att uppmärksammas i seminarier och konferenser på årets Trä & Teknik-mässa. ■ Digitaliseringens möjligheter. Trä & Teknik har i samarbete digitaliseringens möjligheter, ■ Effektiv kundanpassad promed olika samarbetspartner, intäkter och kostnader. däribland TMF, Träbyggduktion. Matchmaking – förbokanadskansliet och Wood Fusion de affärsmöten med deleSvenskt Trä, jobbat – en scen med gater från hela Europas träför att utveckla seminarier kring industri. Arrangeras tillsammässan för att nå trä och hållbart mans med Enterprise Europe m b er nya besökar- och byggande: Network och SP. 6–9 septe ssan Mä a k s n ■ e utställarmålgrup Trä + Materialet. Teknikvandringar – inlev S Göteborg ■ Trä + Klimat. per. Trä & Teknik vill dande seminarier följda ■ Trä + Bygga, inreda visa att Sverige har de av guidad rundtur bland leveföretag med innovationsoch renovera. rantörer som kan visa lösning■ Trä + Framtid + Handel. kraft och tekniska höjd som ar och spetskompetens kring behövs för att lyfta Sveriges Ledarforum Smarta det aktuella temat. konkurrenskraft inom den Industrier – lunchsemiKompetensförsörjning – träbearbetande industrin. narier i samarbete med Sawunder fredagen (9/9) görs Nytt för i år är Morgondatec, TMF och Acando, med en satsning med mål att locka gens Träproduktion, en scen fokus på ledningsgrupper fler ungdomar att studera och som fokuserar helt på digitali- samt konkreta cases kring arbeta inom träindustrin. sering, smarta industrier och effektivisering. Här presenteras intressanta cases om hur Trä & Teknik/Wood Fusion vi kan kundanpassa, automa■ Trä & Teknik är Nordens ledande mässa för den träbearbetisera och effektivisera träintande industrin. Mässan samlar aktörer från hela branschen, dustrin. Några aktiviteter och allt från sågverk och snickerier till möbeltillverkare och verkfokusområden som kommer tygsleverantörer. På plats finns beslutsfattare och leverantöatt lyftas under mässan: rer från hela förädlingskedjan, från skog till träbearbetning.

Trä & Teknik

3

5

6

Heta ämnen på årets Trähusdagar Fullsatt och faktaspäckat gällde under årets Trähusdagar, 16–17 mars, på Billingehus i Skövde med cirka 130 deltagare. Det var 16:e året i rad som evenemanget genomfördes och TMF och SP var arrangörer – i samarbete med Smart Housing Småland. Målgruppen är tekniker, konsulter och inköpare i trähusindustrin. I programmet fanns många heta ämnen – energi, brand samt solceller – men även ett längre avsnitt om akustik. Trähusdagarna syftar till att sprida information om branschrelaterad forskning, produktutveckling, byggregler med mera.

4

1  2

Industriellt träbyggande. Morgondagens Träproduktion – en scen med seminarier för: ■ Automatisering och robotisering.

7

■ Wood Fusion är en viktig del av mässan, ett fyra dagar långt

seminarium om trä och hållbart byggande där arkitekter, forskare, ingenjörer, konstruktörer, beslutsfattare och byggherrar möts. Wood Fusion arrangeras i en specialdesignad lounge på Svenska Mässan. En monumental träskulptur, kallad ”Woodstock”, markerar platsen.

Brist på mark hindrar prognoshöjning TMF:s prognos för antalet påbörjade småhus ligger kvar på 10 500 för 2016 i årets första Trähusbarometer. – Trots att SCB rapporterade lägre uppgifter för 2015 än vi förutspått ligger vår prognos

20

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

kvar. Det är dock svårt att se en ökning eftersom det saknas detaljplanerad mark för småhus. Dessutom är bristen på kvalificerade hantverkare och ingenjörer ett växande problem för bostadsbyggandet, säger

Gustaf Edgren, som arbetar med trähus och bostadspolitiska frågor på TMF. Det var en delvis ny Trähusbarometer som publicerades den 22 mars – med minskad fre­ kvens till två nummer/år samt

utökad statistik där nu även flerbostadshus inkluderas. Flerbostadshus i trä går starkt framåt och totalt levererades 2 868 lägenheter med stomme av trä under 2015, en ökning med 44 procent jämfört med 2014.


1

iSaloni (Internationella möbelmässan), Milano 12–17 april

IA UHLER

TMF-­EVENEMANG PÅ GÅNG

2

TMF:s årsmöte, Stockholm 21 april

3

Temadag: Strategisk leverantörssamverkan, Jönköping 12 maj

FOTO GUSTAV KAISER OCH CECIL

Framgångsrik mässa och optimistisk möbelindustri Stockholm Furniture & Light Fair (hölls 9–13 februari) stärker sin position som världens största mötesplats för skandinavisk design. Sammanlagt gjordes närmare 40 000 besök på Stockholmsmässan under februariveckan, varav drygt 10 000 utgjordes av utländska besökare. – Vi är mycket glada över

alla lovord för årets mässa och att vi har flyttat fram positionen ytterligare på den internationella arenan som världens största mötesplats för skandinavisk design, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair. Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling

Fråga oss! Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se.

Hur länge gäller tystnadsplikten? I en överenskommelse om avslutande av en anställning anges att tystnadsplikt råder kring överenskommelsen. Hur länge gäller tystnadsplikten och vilka krav kan man rikta mot den part som bryter mot den? Olika typer av sekretessklausuler (tystnadsplikt) är vanliga i arbets-

livet. Utgångspunkten är att avtalsfrihet råder, det vill säga parterna är i princip fria att komma överens om tystnadsplikt, men att giltighetstiden inte får vara alltför lång. Det är svårt att ge ett konkret svar på vad som kan betraktas som rimlig giltighetstid för en bestämmelse om tystnadsplikt i det enskilda fallet. Som riktlinje brukar anges cirka två år efter anställningens upphörande, men i anställningsförhållanden där det förekommer

känslig och långlivad information av stort ekonomiskt värde kan förmodligen betydligt längre giltighetstider än så godtas. I detta fall handlar det om tystnadsplikt angående innehållet i ett så kallat utköpsavtal. Som ovan angivits är en sådan klausul normalt bindande. Denna typ av klausul har normalt så begränsad inverkan på en före detta anställd att den anses kunna gälla tills vidare, med en bortre gräns på

på TMF, kunde konstatera att många svenska möbeltillverkare går bra i dag, och pekar på duktiga producenter med hållbarhet som ett starkt argument. I TMF:s monter uppmärk-

sammades just ”hållbar konkurrens” på olika sätt: med exporthjältar, med femårsjubilerande Möbelfakta, och med företag som leder vägen och vågar göra skillnad när det gäller synen på produktionsförhållanden och ett långsiktigt sätt att ta tillvara och återvinna produkter. Det anordnades även två seminarier med hållbarhetstema: Hållbar märkning, så väljer du rätt samt Hållbar upphandling med Möbelfakta.

BENGT JOHANSSON CHEFSJURIST

bengt.johansson@tmf.se

tio år från anställningens upphörande. I princip kan ett avtalsbrott medföra skadeståndsskyldighet gentemot motparten i avtalet. Men det är normalt mycket svårt för en part att bevisa att motpartens brott mot tystnadsplikten har orsakat ekonomisk skada. Först om man lyckas med det kan man nå framgång med en skadeståndstalan mot den andra parten.

APRIL 2016 TRÄ&MÖBELFORUM

21


Profilen

Uppdrag utveckling I februari utsågs formgivaren Monica Förster till kreativ rådgivare på Swedese. Bland annat ska hon arbeta med strategier för internationell expansion. TEXT ANDERS BERGMARK FOTO CAMILLA LINDQVIST

S

MONICA FÖRSTER ÅLDER: 50 år. AKTUELL: Nyutnämnd Creative Director på Swedese. Belönad med Sveriges Arkitekters pris Guldstolen 2015 (stolen Unna för tillverkaren Zanat). På väg att färdigställa studions första interiör, för Glommen & Lindbergs hus Paraden. BAKGRUND: Född i Stockholm, upp­ vuxen i Dorotea. Utbildad på Beckmans och Konstfack. Egen designstudio sedan 1999. MONICA OM MONICA: Väldigt målinriktad med en klar vision som alltid varit en styrka. Har en mer skör sida privat.

22

ett utifrån skulle Monica Förster Design Studios lilla kontor på Södermalm i Stockholm kunna härbärgera vilken lokal designbyrå som helst. Men härifrån går kontakter, idéer och färdiga projekt ut över hela Europa samt Japan och USA. Den internationella erfarenheten var ett av skälen till att Monica Förster i höstas fick frågan om hon ville bli kreativ rådgivare på anrika Swedese. – Det var väldigt kul att få frågan och det kändes bra eftersom jag har jobbat så mycket med strategier och helhetslösningar i min egen studio. Uppdraget handlar om att ha en övergripande, rådgivande funktion kring bland annat sortiment och design, berättar hon. Monica har drivit egen designstudio sedan 1999.

Hon är en av ett litet fåtal svenska formgivare som utöver nordiska tillverkare också samarbetar med gräddan av internationella designföretag – Poltrona Frau, De Padova och Cappellini, för att bara nämna några. – De uppdragsgivare vi har i Sverige står sig väl i ett internationellt perspektiv. Med Swedese hoppas jag att vi blir del av en resa. Det handlar inte så mycket om att förnya som att göra det som redan görs ännu bättre, och det hoppas jag kunna bidra till, säger Monica. Förberedelser för att växa internationellt har pågått en längre tid. I maj förra året tog Sonnie Byrling, tidigare vd för Kasthall Group, över rodret. – För mig representerar Sonnie ett modernt ledarskap. Swedese

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2016

Prisbelönta stolen Unna för Zanat.

är ett väldigt välskött företag med skickliga medarbetare, bra kvalitet på produkterna och inte minst ett fint arkiv. Det finns mycket att berätta om Yngve Ekström. Men man skulle kunna flytta fram gränserna mer, plocka in mer innovation och också bli bättre på att tala om vad man faktiskt redan gör. Så hur ser hon på framtiden för den svenska möbel-

industrin i stort? – Det är alltid svårt att säga något om framtiden, men om man tittar på vad som händer ute i samhället så har till exempel försäljningen av ekologisk mat ökat enormt, trots att det är dyrare. I bästa fall så är det bara en början på en utveckling där köparna ställer högre krav på produktionsförhållanden och miljöeffekter. Om det är svårt att konkurrera med pris måste svenska företag utveckla andra saker att erbjuda, olika tjänster till exempel. Man måste vara beredd att utvecklas med sin tid utan att för den skull släppa sina kärnvärden.


TRÄSKRUV FÖR PROFFS

PRODUKTNYHETER!

Heco lanserar:

27 nya dekorer i trä, sten & metall

Den perfekta skruven sprickor för MDF Undvik och utbuktningar med HECO-UFIX

Melaminbelagt, HPL, kantlister

inspirerade av de senaste trenderna: NORDIC, LUXORY, METROPOLITAN

®

Ett vanligt problem med pressade träfiberskivor som MDF och HDF är sprickbildning runt skruvar. Det gäller särskilt när man skruvar in hela skruvens längd eller skruvar nära en kant. HECO–UFIX® löser det problemet tack vare en smart design med förborrande spets och sågtandad gänga. Det gör att skruven fixeras och centreras så fort den får fäste i materialet. HECO–UFIX® gör dessutom att du slipper utbuktningar i skivans yta tack vare ett skruvhuvud med frästa spår.

www.heco.se

Kollektionen Trends 16/17

Länk till alla dekorerna och strukturerna Trends 16/17 finns på www.wiwood.se

Nyh

et

0370 - 37 51 00

Vi kan erbjuda : - längder upp till 5 meter

Kvistfri Fingerskarvad furulimfog till trappkonstruktioner mm SPÅNSKIVOR - MELAMINBELAGT - FANERAT - LAMINAT - PLYWOOD - OSB - BOARD - HDF MASSIV FOG - MDF - LAMELLTRÄ - LIMTRÄ - TAKSKIVOR - VÄGGSKIVOR - FORMATSÅGAT SNABBHET - SERVICE - KVALITET - KUNSKAP

Vittsjö 0451 - 235 00

www.wiwood.se

Huddinge 08 - 694 0470

Zero

Framtidens limsystem för möbel- och golvindustrin. Hög kvalitet, låg emission, bibehållen produktivitet.

LignuPro™

Wood Coatings www.akzonobel.com/wood/

AKZ-AZ-0030_AN_ZERO_205x130_Rz_mw.indd 1

16.12.14 10:34


POSTTIDNING B AVS: Trä och Möbelföretagen Box 55 525 102 04 STOCKHOLM

150 år med kunden i fokus

Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner På Sherwin-Williams har vi levererat ytbehandlingslösningar till industrin i 150 år. Vi strävar kontinuerligt efter att leverera optimala produkter och tjänster som bygger på de senaste innovationerna. Genom gedigen erfarenhet och genom att vara lyhörd för marknadens behov, kan vi erbjuda dig skräddarsydda lösningar och kvalificerad teknisk support som ger mervärde för din verksamhet. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta din lokala representant eller besöka vår hemsida www.sherwin-williams.eu

Sherwin-Williams Sweden AB Industrigatan 5 | SE-195 60 Arlandastad | Sweden Phone +46 (0)381 261 00 | Fax +46 (0)381 261 99 www.sherwin-williams.eu