Page 1

DE BESTE STEDENE Å SPISE, DRIKKE, HANDLE OG FESTE I BERGEN VALG 2019 SKJENKEPOLITIKK: HVORFOR ER DET IKKE LOV TIL Å SNU KALDE ETTER KLOKKA 2?

6 & 1 MØTER TORE SAGEN

HØST 2019

BERGENGUIDE


STUDERE KREATIVT I HØST?

SIKRE DIN  STUDIEPLASS PÅ  BILDERNORDIC.NO


AKADEMIKA HAR PENSUMPAKKENE Det er vi som kan ditt pensum

Vi spanderer den billigste. Gjelder til 7. september

Vi har mange flere tilbud i butikken. Velkommen innom pĂĽ ditt studiested.


BERGENGUIDE

Bergenguide FOTO: ISAK OKKENHAUG

UTELIV 8 ­–› Bergen har et utested til nesten alle anledninger. MAT 17 ­–› Steder man kan putte god mat i spisehullet. SHOPPING 28 ­–› Stedene du bør gå om du savner du å kjøpe ting i en fysisk butikk.

STUDENTGUIDE 6 ­–› Hvordan tjene penger, få venner og networke som student. SKJENKEPOLITIKK 30 ­–› Skjenkepolitikk er helsepolitikk, justispolitikk, næringspolitikk og byutvikling. Samtidig. GUIDE TIL Å STEMME 34 ­–› Hvordan var det man stemte nå igjen? SMIL&GIFT 36 ­–› Tore Sagen innrømmer at han er rasist og at Side om side ikke er morsomt SJEFREDAKTØR Ida Wammer wammer@nd.no REDAKSJONSSJEF Marco Reinertsen reinertsen@nd.no

FORSIDEFOTO Isak Okkenhaug

4

MUSIKKREDAKTØR Ludvig Furu furu@nd.no LITTERATURANSVARLIG Torgeir Holljen Thon thon@nd.no

ART DIRECTOR Saralinn Hembre Singstad singstad@nd.no SKRIBENTER Andreas Dahl Ida Messel Ludvig Furu Yngve Sikko Marco Reinertsen Ida Wammer Torgeir Holljen Thon Kaja Kirsebom

FOTO Isak Okkenhaug Caroline Lytskjold Odd Roar Aalborg Bent R. Synnevåg ILLUSTRASJON Ruth E. Rustad Martinsen Andreas Dahl DAGLIG LEDER Christian Rasmussen christian@nd.no

KEY ACCOUNT MANAGER Kjetil Lorentzen lorentzen@nd.no

LESERTALL 110 000

NATT&DAG EVENT event@nd.no

Redaksjonen tar ikke ansvar for ubestilt materiell

ADMINISTRASJON okonomi@nd.no UTGIVER NATT&DAG AS TRYKK Litografia AS

distribusjon@nd.no


BERGENGUIDE

Noen av de som starter på studier i høst har studert lenge, andre begynner på høyere utdanning for første gang. Felles for alle er ikke bare at de synes du har blitt litt tjukk, de trenger tips og triks til livet som student. Hvor disse triksene liksom kan leses? Her, selvfølgelig!

Ha øynene åpne når du snakker med nye folk

Tjene penger ved siden av studiet

Fullføre utdannelsen på normert tid

Har du ikke øynene åpne når du snakker med folk vil de i beste fall tro at du sover, og i verste fall tro at du synes de er så stygge at du ikke orker å se på dem. Det er viktig å se på personen du snakker med, men ikke for lenge! Da blir personen usikker, og kan anta at du er gal fordi du ikke trenger, eller er villig til, å blunke. Man skulle derfor tro at det beste er å ha et av øynene åpent og et av dem lukket til enhver tid, men det er heller ikke noe bra. Sukk.

Studenter er kjent for å ha lite penger, og mange av dem har deltidsjobber. Om det å stå i kassa ikke er noe for deg, er det flere andre måter å tjene penger på. Du kan for eksempel gå bort til folk i en sårbar situasjon (berusede, minoriteter, kvinner og eldre) og ved bruk av trusler om vold ta pengene eller bankkortet deres. Skulle ikke menneskene ville gi deg pengene kan du bruke slag, spark eller dytt for å skremme dem. Ikke bare blir timelønnen høy, du slipper å skatte av pengene!

Drap er nesten aldri greit

Spare penger

Studietilværelsen og perioden før man blir helt voksen fører som regel til mange nye opplevelser og eksperimentering. Vanligvis er dette helt ufarlig og bra for ens personlige utvikling, men det er en grense man aldri bør krysse, og det er drap. Et menneskeliv er hellig og skal ikke ødelegges eller taes om det ikke er svært gode grunner til det. Si derfor nei til å drepe mennesker mens du studerer, om det ikke er en eksepsjonelt god grunn til å gjennomføre drapet.

Noe av det studenter bruker mest penger på i tillegg til husleie er mat og alkohol. Løsningen er like enkel som den er genial: Bare bli utsatt for et grusomt traume eller pådra deg depresjon så du ikke lenger har matlyst, og dermed sparer masse penger.

En bachelor skal helst fullføres på tre år. Dessverre er det studenter som bruker mye lengre tid enn det, og i noen tilfeller ikke fullfører i det hele tatt. Det skyldes ofte dårlig planlegging, overambisiøse mål og uvettig ressursbruk (samt det faktum at veldig mange melder seg på studier bare for å ha noe å gjøre akkurat nå, ikke for å ha noe å gjøre i fremtiden). Ta frem planen for studiene og dra på nådeløs jakt etter tidstyver. Har du kanskje lagt inn ting i bachelorløpet som tar mer enn tre år å gjennomføre, som å dra til Mars, stifte familie, angre og dra hjem igjen? Eller hva med å ta en selfie hver dag i 2000 dager og lage en dum collage av det? Det høres kanskje brutalt ut, men fjern det fra planen! Skriv det ned på et analogt Google Doc og riv det i stykker! Vi trenger folk som kan få seg jobb og betale skatt, ikke folk som kaster bort tiden på tull!

Snakk på et språk som finnes, ikke det dumme språket du fant på selv Ja, vi vet at språket du fant på den gangen du hadde feber på butikken visstnok er mer effektivt enn norsk, engelsk og arabisk til sammen, men husk det de sa i rettssaken dagen etter: Hvor effektivt er det egentlig å kommunisere på et språk bare du forstår? Det er ikke bare ulemper ved å snakke et tullespråk ingen forstår. Du kan for eksempel si hemmelige og flaue ting du aldri har turt å si før, som å tilstå at du ikke forstår hvordan rullestoler fungerer eller at du synes Spotify er bedre enn vinyl.

6

Få seg jobb etter studier Bruk tyngdekraften til din fordel (OBS: dette tipset gjelder ikke for de som studerer i verdensrommet!) Du vet hvordan det er. Du har akkurat hatt en lang dag med forelesninger, kollokvier og nye bekjentskap som pleies. Du føler deg bra, det er jo så GØY å studere og bli kjent med nye personer! Det faglige er jo også så utrolig givende og foreleserne er skikkelig inspirerende og flinke! Ja, kanskje du til og med skal ha sex med en av dem en dag? Ja, kan godt hende det! Men akkurat nå vil du bare hjem og kaste deg ned i senga og la tyngdekraften virke mens du ligger stille, med en pose potetgull (som også ligger stille) og se på noe hjernedødt på Netflix på macen din (som også ligger helt stille). Og hvorfor ikke? The world is yours, bruk tyngdekraften vi har her på jorda til din fordel!

Norge er et land hvor alle kan ta høyere utdannelse, også de dumme og inkompetente. At kunnskap og undervisning er gratis har ironisk nok ført til at utdanning ikke lenger er det viktigste når arbeidsgivere skal velge ansatte blant alle de andre med B på masteroppgaven sin. I stedet må man networke for å få jobb, altså å bli kjent med personene som sitter på jobbene og lure dem til å tro at du liker og respekterer dem, så de gir deg ærlig og samfunnsnyttig arbeid (SoMe-ansvarlig, kommunikasjonsrådgiver og head of marketing, for eksempel). Du må kanskje godta ulovlig lav lønn, for lang arbeidstid, og smiske med mektige personer og baksnakke mennesker i direkte konkurranse med deg selv. Smisking, pragmatisme og evnen til å gjennomgå ydmykelse lærer du på en annen gratis utdanningsinstitusjon: Livets harde skole.


BERGENGUIDE

FOTO: MARIA PASENAU

Vær deg selv 110% Skal man få seg venner må man vise seg fra sin beste og mest ekte side. Det er en etablert sannhet. Hvordan skal du få virkelige venner som kjenner deg godt om du ikke er deg selv? Derfor bør du gå i trange klær som avslører den ekle, slafsete og klumpete kroppsfasongen din, gjøre alt det flaue du gjør når du er alene (pelle deg i nesa, onanere, gråte og spise potetgull, alt samtidig) og si rett ut til folk hvorfor du synes du fortjener å lykkes mer enn dem. Ja, nå er du deg selv 110%! Det er bare så synd at ingen andre liker folk som er så brutalt ærlige som du er, og at din grusomme personlighet derfor vil gjøre deg like venneløs som før. Trøsten er at du kan fortsette å være deg selv 110%, helt alene, mens du tenker på lite annet enn at det er alle andres feil at du er ulykkelig!

Være belærende mot familie og venner Nå som du har vært på to ex. phil-seminarer (du forsov deg til tre av de fem første, men du så en animasjon på Youtube om Platon mens du scrolla gjennom Facebook-feeden på mobilen så det går bra) har du nok kunnskap til å kunne riste oppgitt på hodet og begynne på en lang monolog om Platons hulelignelse neste gang det byr seg en ørliten åpning i en samtale med familie og venner. Dette vil ikke bare gjøre dem drittlei av deg, det vil også føre til at det spirende selvhatet ditt vokser til å bli en grusom blomst!

Glem alt du kan om hjemstedet ditt, det er unyttig nå Har du flyttet til ny by? Dårlige nyheter: Det er bare å glemme alt du kan om byen du flyttet fra sitt kollektivtransportsystem, utforming og innbyggere. Det er veldig sjeldent byen man flytter til er helt lik hjemstedet ditt på alle mulige måter, og du må belage deg på å lære masse praktisk informasjon helt på nytt. I tillegg vil folk tenke at du er en arrogant dritt som later som om du ikke husker noe fra hjemstedet ditt når du kommer tilbake på besøk. Hvis ikke dét er en vinn-vinn-situasjon vet ikke vi!

7


FOTO: CAROLINE LYTSKJOLD

BERGENGUIDE

LANDMARK

Uteliv Hvorfor dra til Berghain når du kan være i Bergen? Legal

Christies gate 11 Lille, intime, rødlige, trange og gode Legal. Press deg frem i baren (for her blir det fullt fort – og ofte!) og bestill en snitt. Eller en kongepjolter. Det meste kan skje på Legal, og det er alltid en hjertelig, vennlig og kjærlig stemning i lokalet. På toppen av den knirkete vindeltrappen når temperaturen av og til tropiske høyder, og bikker klokken midnatt er man heldig om man får sitteplass ved et av teakbordene. Sjekk for guds skyld også ut konseptet Last Tuesday, siste tirsdag i hver måned, når betjeningen disker opp småretter (selv om «små» kanskje er nøkkelordet her) basert på sesongens råvarer. Man står som sild i tønne fra torsdag til lørdag. Unge rølpekids som ikke kommer inn på Kaos får det skjeve blikk her, heldigvis, men følger du Legals uformelle motto «Vær vanlig», ligger alt til rette for en trivelig kveld under de røde lampene.

8

Victoria

Kong Oscars gate 29 Når du bare vil mimre om Trevor Steven og Terry Butcher. Victoria er byens mest autentiske britpøb, uten at noen av bartenderne er født i øyriket. Det er bare noe med stemningen. Victoria ligger i det som tidligere var det fornemme hotellet ved samme navn. På Vic er du uansett sikret et hjemmekoselig og kjærlig barbesøk: Kaffetrakteren står og surkler hele kvelden, om du skulle bli trett. Kokken serverer husmannskost av beste slag, fra fish ’n chips til raspeballer med feite pølser og bacon, eller noen indiske godbiter. Sofaene knirker sjarmerende, og husets trivelige DJ-er spiller helst noe northern soul og reggae, om det ikke står et band på den lille scenen ved vinduene. På Victoria ser man mange Fred Perry-logoer i løpet av en kveld. I tillegg formidler de typete øl som Old Speckled Hen og London Pride.

Landmark

Rasmus Meyers Allé 5 Vegg-til-vegg-teppe har aldri føltes så riktig som på Landmark, selv om det altoppsugende tekstilet antagelig har forvoldt mye frustrasjon for vaskepersonell som skal klargjøre lokalet fra dampende klubb lørdag kl. 03.00 til rolig lunsjsted dagen derpå. Men hva bryr vel vi oss om det? Landmark føles som byens eneste ordentlige klubb. Her har vi danset natten lang til Novelty Sounds’ swingperler fra femtitallet, til Nabovarsels mange innflydde DJ-navn (det er jo en grunn til at Landmark er Nabovarsels hovedkvarter), og utfordret ørene til støyete improjazz på PlayDate. For Landmark huser også en rekke spennende kulturarrangementer av det mer alternative slaget, i tillegg til at de med jevne mellomrom byr på konserter fra Unknown Mortal Orchestra til Kim Gordon til Motorpsycho til Fjorden Baby! til Owen Pallett, alt i regi av fabelaktige Perfect Sounds Forever, som mer enn ofte bruker det som hovedscene.


BERGENGUIDE

FOTO: ISAK OKKENHAUG

Altona Vinbar

Strandgaten 81 Gjemt i et lite smau i Gågaten finner du Norges eneste vinbar med to glass i det internasjonale vinmagasinet Wine Spectator. Lokalet er fra slutten av 1500-tallet, bestående av sjarmerende små grotter med et moderne interiør. I Altona kan du velge blant nærmere 1000 sorter rød, hvit og musserende vin akkompagnert av en sesongvariert à-la-carte-meny. Det er fra Altona mange av ikke bare byens, men også landets beste vinkelnere har sin kunnskap, og baren er for en institusjon å regne. Det serveres også en rekke oster, og enkelte småretter. Romantisk og autentisk, til tross for at stedet kanskje har sett sine glansdager.

Naboen

Sigurdsgate 4 En institusjon i Bergen. Restaurant- og pubkrysningen med en forkjærlighet for svensk husmannskost er, som de elsker å understreke, «kjent for sine trivelige gjester». Hvite duker i overetasjen eller dunkelt og røft i Nabokjelleren. Standhaftige Naboen og deres lysebrune og «hjemmebryggede» bayer-øl er en av byens signaturopplevelser. Masse annet godt på tapp også. Og blir man tung i hodet av det mørke ølet og den enda mørkere kjelleren, er det jo bare å ta en tur opp i restauranten for et herremåltid. Ellers kan man nyte litt rimeligere og god barmat nedenunder. Plankebiffen og burgeren får alltid hodet i vater igjen! Når du har jafset i deg burgeren for n-te gang: prøv kannibaltoasten. Den er digg, rett og slett. Og billigere.

Cornerteateret

Kong Christian Frederiks plass 4 Cornerteateret som institusjon holdt på å gå ad undas for mer enn et år siden, men Møhlenpris-patriotene bak Nobel Bopel tok ansvar og ble hentet inn til å drive baren som hittil har holdt teateret åpent. Det resulterte i en episk åpningsfest, som fortsatte ut i en sommerens definitivt beste uteservering. Med noe forvirrende åpningstider basert på gefühl og værforhold, kan du uansett regne med å få deg en solid utepils på plassen så og si hvilken som helst solskinnsdag i vår/sommerhalvåret. Nå som Småpudden har åpnet er turen fra kollektivlivet på Danmarksplass dessuten blitt halvvert i både avstand og kav.

Chagall

Vaskerelven 1 Logens andre storstue er gjemt bort i andre etasje i Vaskerelven. «Impulssenteret», står det på et skilt over døren, men ikke bry deg om det: Det er hit du skal! Impulssenteret, som driver med kultur- og karriereveiledning, okkuperer lokalet på dagtid, før Chagall tar over om kvelden. Chagall har slått seg opp i byens jungel av skjenkesteder, og er populært blant musikere og musikknerder. Slik forvalter den noe av arven etter salige Vamoose. Her er det jevnlig arrangementer som Manøver, klassiske konserter og improteater. Enorm takhøyde (bokstavelig talt). Det er noe Being John Malkovich over at det skjuler seg en bar i andre etasje bak den anonyme inngangen, og det kan vi like. Flere enn oss også, skal vi dømme etter oppmøtet. Er også vertskap for byens kanskje mest absurde høytidstradisjon, julekaraoke aka «Juleallsang på grensen».

10

Ferdinand på Engen

Engen 24 Mot Nøstet er det som byen gradvis mister sitt momentum, den går på tomgang, venter på en ny tid. De store vinduene mot fortauet er ofte uten innhold, og man ser enslige lapper invitere: «Lokale til leie». Café Opera-kvartalet er liksom en grenseovergang, på andre siden blir det stadig mer stille. Men så åpnet baren Ferdinand på Engen i den nedlagte sjokoladeog vinbaren Molière sine lokaler (var det ikke her det lå en butikk som spesialiserte seg på bonsaitrær for noen år siden?), med møbler fra seksti- og syttitallet, sittebåser, og et stort utstoppet oksehode på veggen. Mer skal ikke til for å utvide sentrum med noen få meter. Ferdinand er et velkomment tilskudd i strøket, og et utmerket sted å ta seg en øl eller tre.

Brød og Vin

Christies gate 13 La oss være ærlige: Det er verken brødet eller vinen som trekker folk til Brød og Vin på Vektertorget. Ei heller kan det basale interiøret, den noe slappe (men rimelige!) kinamaten, eller den grufulle logoen forklare at stedet alltid er stappfullt. Eller det at man (som på Spesial vegg i vegg) må forsere grelt sykehuslys og karre seg gjennom spøkelsesaktige kjøpesenteromgivelser for å komme seg på toalettet. Selvfølgelig er det den uimotståelig kalde pilsen – til den uimotståelige lave prisen – som lokker studenter og universitetsansatte ut fra deres støvete kontor og lesesaler. Flust av kunder også på dagtid, med overvekt av eldre gråhårede menn med en halvliter i hånden. Er man professor emeritus kan man da unne seg en pils på dagtid? Javisst.


BERGENGUIDE

FOTO: ISAK OKKENHAUG

Østre

Østre Skostredet 3 Østre er byens «hus for lydkunst og elektronisk musikk», og hovedkvarter for EKKO-festivalen. Konsertlokalet i andre etasje i Østre Skostredet har utvidet Skostredets appell ytterligere, og det svarte og hvite lokalet med metervis under taket er på samme tid nøytral og egenartet. Kun flaskeøl, og ikke Hansa eller Ringnes, tvert imot: andre etasje byr for øvrig på klirrende flasker Brooklyn, Lervig, og en hel haug med andre godmerker. For den som bryr seg er det verdt å vite at huset besitter byens beste lydsystem for klubb, noe som gjør det ekstra fornøyelig når klubbstorheter som Jon Hopkins plutselig spiller et pompøst sett akkurat her, i lille Bergen. Det blåser en sval, muntert stemt bris fra Skostredets sidegate, med en svak bassdunking i det fjerne.

LEGAL

Baran

Folk og Røvere

Vaskeriet

Muskedunder

Bien Bar

Café Opera

Sigurdsgate 21 Baran er en nedpå og hjemmekoselig bar over to etasjer, med overvekt av studenter blant gjestene, noen av dem av det evige slaget, og et fint utvalg i ulike ølsorter på flaske. Med sin beliggenhet like bak Konsertpaleets bakre utgang, er det et lett sted å ende opp for å fordøye filmopplevelsen over en øl. Baran står også bak Bergens første virkelige mikrobryggeri, og leverer utelukkende til sine egne tappekraner. Ta det som oppfordring, alle dere andre dealere av drikkevarer: Det er bare så mange Hansa du kan tylle nedpå. Gi oss noe nytt og annerledes! Om du faller for fristelsen av å plukke opp 20-kroningen som ligger på gulvet, er også du blitt lurt, min venn: Den er limt fast!

Foreningsgaten 1 Endelig – en-de-lig – slo Joar Nicolaysens høyst påventede hjertebarn, cocktailbaren Muskedunder, dørene opp etter lang tid i emning. Du kjenner den kanskje som «Bedre Føtter», da skiltet fra helseskobutikken som tidligere holdt til i lokalet stadig henger utenfor. Rommet har stått under renovasjon over lang tid, og når det endelig åpnet var det med en mer voksen vibb og et lekkert tre-interiør som kledde konseptet. Ja, rommet er cirka hundre prosent stiligere enn storebroren Ujevnt, men resten av ligningen er den samme, og det er også noen av fjesene bak baren. Cocktailmenyen er resultatet av endeløs eksperimentering og nerding, og gjør at enhver drink kommer med en liten anekdote eller historie på siden. Om man vil ha. Ujevnt er baren som lærte Bergen å drikke drinker, og Muskedunder er baren som rendyrker det. Barens venner og bekjente fra land og strand kommer ofte for å gjestebartende eller bare for å spille plater. PANG!

12

Sparebankgaten 4 (Skostredet) Samvirkelaget for et nytt årtusen! Da Folk og Røvere inntok Skostredet var puben eid av 46 enkeltpersoner, med ett eneste ønske: å «gi Bergen det de trenger». Det kan vi ikke annet enn å applaudere. Fortsatt hviler det en tilbakelent og veloppdragen atmosfære over stedet. Fin uteserveringsoase over gaten, hvortil bartenderne på grunn av skjenkereglene – akkurat som i resten av gaten – kommer gående med alkoholen til deg. Service, om ikke dét var motivasjonen. Her finner en et persongalleri som spenner fra raddiskids og kompislag til hippievoksne og tilfeldige forbipasserende. Med andre ord ganske ymse, men alltid hyggelig. Hjørnesteinsbedrift i Skostredet, bokstavelig og billedlig talt.

Fjøsangerveien 30 Bydelsbaren som ligger i det gamle Forum Kino-komplekset er alene grunn nok til å sette seg på bybanen eller ta spaserskoene fatt i retning Danmarks Plass. Når man sitter i det fredede apotekinteriøret fra 1940-tallet og kikker ut på bilene og banen som konstant suser forbi, gir det dessuten en sjelden stemning av storby (og for en stakket stund forbanner vi ikke bilene, en følelse som selvfølgelig opphører det sekundet man åpner døren igjen og trafikken lammer alle sansene, eksosen gjennomtrenger hver pore i kroppen). Etter at Silje Øygard, med lengre fartstid i kjøkkenet på Le Verre Volé i Paris, ble en del av teamet har menyen sett ny inspirasjon, og består mer enn ofte av noen av de beste sjømatrettene i byen. I dag finner man en overraskende omfattende og spennende naturvinmeny på Bien, et resultat av innrykk av tidligere Jacobs-personale på både kjøkken og bak bar. God mat, bra folk, og blant byens aller beste steder. Punktum.

Magnus Barfots gate 4 Da ryktene spredte seg om at det skulle åpnes bar i det eminente renseriet i Magnus Barfots gate, var det neppe noen som kunne se for seg monsteret av et prosjekt det kom til å bli. Vaskeriet er usannsynlig stort, men også overraskende hyggelig. Det er et sted som holder seg borte fra nisjene, og dermed favner brett i klientell. Det er friskt og relativt uvanlig ikke å møte på de samme fjesene overalt i en by som Bergen. Midtpunktet er utvilsomt bordtennisbordene som holder hus bakerst i lokalet, og gjør dermed Vaskeriet til byens første pingpongbar. Endelig er Bergen en ordentlig by, folkens. Kanskje viktigere: De bruker også helgene på å løfte opp og frem lokale DJ-er, både av det erfarne og uerfarne slaget.

Engen 18 Det kan noen ganger virke som om tiden står stille på Opera. I det du krysser dørstokken suges du liksom inn i den spesielle Opera-stemningen. Enten det er jam, fullstendig salsa-kaos, BT-Breistein sin beryktede mandagsquiz eller bare rett og slett lunsjtid. Uansett møtes du alltid av en lun vennlighet, 90-tallets utelivstryner og en atmosfære av aksept. Rekken av gode klubbkonsepter som har holdt til på Opera er overraskende lang, og når Nabovarsel-gjengen smeller i gang med Klubbmisjonen hver fredag og holder byens klubbmenighet med feststemt disco og house … da er det nesten som om Teddy Touch sin faste hip-hop-fredag er gått i glemmeboken. Her kan man like godt ende opp med å danse til Todd Terje som Theo Parrish og Andrea Bocellis «Con Te Partiro» (check!). Velfungerende schizofrent. Opera har eksistert i over 30 år – vi gleder oss til fortsettelsen!


BERGENGUIDE

Fincken

Nygårdsgaten 2A Lite visste Urmaker Finckelsen som den gang hadde en liten klokkebutikk i Nygårdsgaten at navnet hans skulle leve evig. Fincken er et utested først og fremst for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og er slik et etterlengtet tilbud i byen. Det er lenge siden det mange kaller stedets gullalder, som fant sted omkring 2009, da Fincken fløt over av regnbuekledde nuravere, men stedet holder fortsatt koken. De flesker til med forskjellige klubbarrangementer med jevne mellomrom, og har noen faste travere på programmet som quiz og spillkveld.

HEM

FOTO: ISAK OKKENHAUG

Teatergaten 14 Bergen har de siste årene vært preget av en slags monoton bartilværelse, og variasjonen i stedene som har oppstått de siste syv årene har vært minimal og temmelig enkel å kategorisere. 1) Dønn alvorlig øl/cocktailbar, 2) Bar-bar (les: upretensiøs, men seriøs) eller 3) Folkets vannhule (nøkkelord: dugnadsånd, retrostemning). Hem er et viktig tilskudd. Det er en crossoverbar: Kafé om dagen, salong om ettermiddagen, bar om kvelden. Det er også et av de få stedene man kan traske inn i klokken tolv på en torsdag og drikke en øl før lunsj. Dét har kulturell verdi! Det beste med Hem er kanskje selve rommet. Det føles ikke «som en stue», det er en stue. Interiøret er som en hyggelighetsfantasi realisert, med dype sofaer og stoler, og dunkel, men varm belysning.

Logen Bar

Øvre Ole Bulls plass 6 Teaterfolkets vannhull og fast hangout for teatersportspirer, the chattering classes, Helge Jordal og den vellagrede delen av byens musikkmiljø (tenk Real Ones). Logen har godt barutvalg, fin atmosfære og en røyketerrasse som på forunderlig vis aldri er så kald som værforholdene skulle tilsi. Konserter i baren på søndags- og mandagskvelder, og en skikkelig klassiker på nasjonaldagen, som jo er en yndet dag for fyll og spetakkel byen over. Bydelsboogie på Logen på 17. mai har blitt obligatorisk, med en skummelt høy ratio av bunad og beruselse. Innendørs i Logen Bar er det avslappet stemning og aldri musikk over anlegget, noe som gjør dette til en skikkelig skravleplass. Skjønt, er man kveldens aller første gjest og ankommer ti minutter før sin kavaler … da kan det fort bli litt trykket stemning. Men det varer ikke lenge! Larmen fra skvaldrende kunstnere vil du merke helt ned i bunnen av den bratte marmortrappa som leder opp til baren. Aldrende primadonnaer og dandys kan fort bli litt innpåslitne utpå kvelden, så grav deg ut i tide. Eller bli. Logen har nemlig vært kulisser for noen av byens mest absurde og ekstravagante nachspiel.

LEGAL

Det Akademiske Kvarter

Olav Kyrres gate 49 Studenthuset Kvarteret ble i sin tid åpnet av selveste Kronprins Haakon (som jo for alltid vil være student i sinnet), og i likhet med vårt forhold til kongefamilien klarer vi liksom ikke være så fryktelig kritiske til Kvarteret heller, selv om vi ikke digger alt de driver med. Helhus-arrangementene med konserter, debatter og DJs over hele huset er fornøyelige saker de gangene bookingkomiteen treffer blink. Ellers skal Kvarteret ha honnør for å ha tatt sin samtid på kornet, ved å fri til studenter med sans for malt og humle med konseptet Mikromandag: Du får ikke billigere mikrobryggeriøl i denne byen, og man blir sittende med Nøgne Ø, Kinn, Haandbryggeriet og Ægir hele kvelden ut, fra flaske og tapp. Bergen Filmklubbs ukentlige visninger av kvalitetsfilm er også en grunn til å oppsøke studenthuset. Her kan man også ta med seg et glass vin eller øl til filmen, noe som føles deilig befriende i en kinokultur som ellers domineres av slurping fra colabegre og smatting av baconsnacks.

Henrik Øl- og Vinstove

Engen 10 Desidert best ølutvalg i byen. Henrik har de siste årene flyttet mer og mer av sitt utvalg over på fat (hele 54 tappelinjer, sist vi sjekket), mens du fortsatt finner en del eksklusiv øl på flaske. Den opprinnelige idéen bak puben var å lage «ei skjenkestove uten støy og rølp», så dette er kanskje ikke stedet der du bør teste ti sorter sterkøl i løpet av en kveld. Men det er vel heller ikke poenget når det kommer til ølsmaking? Henrik er Bergens svar på København-baserte Fermentoren, Kølsters Tolv Haner eller Mikkeller. Her er det øl som gjelder. Utdrikningslag og folk i fotballdrakter er uønsket her. Da vi skulle på Brann-kamp måtte vi gjemme skjerfene i de store lommene våre før vi fikk komme inn. Og bartenderens mine da mannen på bordet ved siden av vårt plutselig trakk i Super Mario-kostyme? Olmt, mildt sagt. Godt er det, for hva skal vi vel med den slags klovnerier når vi prøver å smake på en imperial porter? Henrik gir deg dannelse, ganske enkelt.

13


FOTO: CAROLINE LYTSKJOLD

Nyhet! FÅ

LEIETAKERBEVIS

Still deg fremst i boligkøen med et leietakerbevis TEMPO TEMPO

Tempo Tempo

Domkirkegaten 6A Da vi var innom og spiste en riiiimelig digg pizza var det godt med plass både i hovedområdet og på den avskårede hemsen. Masse planter :) Alle var av plast :( Mulig kunsten de hadde på veggene var midlertidig, for STORE bilder av armen på en LP-spiller og knottene på en forsterker (i duse farger!) blir litt for IKEA for oss, men for all del. Når man er ny og ung er det lov å ikke treffe på alt. Tempo Tempo funker fint som et sted man kan stikke innom for å ta to øl og en pizza før man drar videre på en lørdag kveld.

Pingvinen

Vaskerelven 14 Hjemmekoselige Pingvinen er fortsatt stedet å oppsøke når regnet slippes fra himmelen. Er du tidlig ute, kan du ta deg en middagstallerken med tradisjonskost (å, herregud, de kjøttkakene med ertestuing! Eller fiskegratengen!) og teste ut et par halvlitere fra stedets etter hvert solide ølutvalg. Pingvinens lydnivå og musikkprofil gir rom for både ømme stevnemøter og harde diskusjoner. Klientellet er både voksent og veslevoksent – en god blanding av lunt og intenst. Alt kan skje. Og skulle du miste piffen på grunn av for mye pils og prat, kan du alltids sette deg på en barkrakk og bestille noe fenalår fra nattmenyen. Pingvinen har dessuten byens beste raspeballer, i alle fall sist gang vi var innom.

Ujevnt

Christiesgate 5 Bæreevnen til Nygårdsgaten og omegn når det gjelder skjenkesteder er formidabel (og det er ennå en stund til vi har nådd taket, tilsynelatende). Ujevnt åpnet i en gammel Narvesen-kiosk i mai 2010, og har aldri sett seg tilbake siden. Meget utfordrende ølmeny, og det at de har Voss Bryggeri på tappekranen er et godt tegn. Sjakkrutet gulv og jevnt over smakfull innredning, kanskje særlig om vi ikke tar de signalgule krakkene og takplatene med rockemotiv med i beregningen. Fin liten bakgård. Ujevnts cocktailmeny er dessuten i en egen liga, servert fra kompetente bartendere som elsker å nerde på deres nyeste oppdagelser gjort i en 100 år gammel bok eller en obskur cocktailblogg fra statene. Bloody Mary på Ujevnt kan bety et helt lite måltid. Og det trengs jo iblant, for å komme ovenpå igjen.

Hybel

Norges største formidler av hybler og bofellesskap. Helt gratis!


Lei av nudler?

Foto: Kjell Olufsen/Fagforbundet Grafisk senter

Fagforbundet jobber for en økt levestandard for heltidsstudenten. Vi vil ha flere studentboliger, økt studiefinansiering og rimeligere tannpleie. Les mer pü ung.fagforbundet.no

Bli medlem: Send Fagforbundet medlem til 1980


Billig middag for én Middager i enkeltpakninger fra 19,90 til 29,90 pr. stk

NB! Du kan få flere produkter i større pakninger til en lavere kilopris. Sammenlign gjerne, og velg det som passer deg best akkurat nå.

1990

1990

2990

STEKTE KARBONADER 200 g pr. kg 99,50

STRIMLET SVINEKJØTT

KARBONADEDEIG

220 g, pr. kg 90,45

2990 KYLLINGFILET

190 g skivet, pr. kg 157,37

200 g pr. kg 149,50

2990 LAKSEFILET

200 g naturell, pr. kg 149,50

1990 KYLLINGLÅR

165 g grillet, pr. kg 120,61


BERGENGUIDE

Ikke snakk til oss før vi har fått i oss en kopp av det vi skal leve av etter oljen, det sorte gull.

Møllendalsveien 68D Endelig en fetevare i vårt nabolag! Vi applauderer kortreiste matvarer, og MF er et positivt tilskudd til nabolaget rundt den nye Kunsthøgskolen. Har blant annet smørbrød, pizza, bananscones, og (kanskje byens beste) brownies og boller.

Nedre Fjellsmauet 2 Byens eldste kaffebar gikk konkurs høsten 2012, og driften ble deretter overtatt av stamkunder, symptomatisk nok: Folk er alt for glade i Det Lille Kaffekompaniet til å akseptere en fremtid uten denne institusjonen av en kafé. Etter å ha lært bergensere å drikke kaffe allerede i 1996, vil flere hevde at de fremdeles serverer kaffe som holder stand blant byens beste. Stort utvalg i forskjellige varianter, grundig opplæring av de ansatte, og ekte kaffenerds bak disken er noen av grunnene til at stedet holder stilen. At de i tillegg holder til i et lite og intimt bergenshus med tykke murvegger, fører til at det alltid blir et koselig og annerledes kafébesøk. Her er det først og fremst kaffe i fokus, men de har også en fryktelig god kakao.

Amalies Hage

Bergen Kaffebrenneri

Kaféer Møllendal Fetevare Elefanten

Engen 12 Elefanten ligger i en av byens utelivsstriper, trygt klemt inn mellom Café Opera, Calibar og Konrads Kåk. Dette er en kafé som satser på å være en avslappende oase for deprimerte, unge voksne. Trivelig og småminimalistisk, med noen få brødretter og pasta på menyen. Men det er først og fremst kaffe og pils det går i. Elefanten åpner dørene fra klokken ti om morgenen. Lurt, all den tid resten av gjengen gjerne drøyer til elleve. Ved bordene utenfor sitter det alltid folk med en sigarett og en kopp kaffe og/eller øl – utepils hele året rundt!

Trikken 106

Nøstegaten 45B På Nøstetorget ligger Trikken 106, inspirert av linje 106, som hadde sin siste tur nyttårsaften i 1965. Trikken 106 er både kafé og bar, og tar selvfølgelig inspirasjon fra gamle trikkeinteriør, som er både hyggelig og litt kitschy. Delene har Nøsteboden-sjef Roger Iversen bidratt med, slik at stedet faktisk får en historisk verdi. Stedet følger en klassisk bergenskneipeoppskrift som barkaféer som Nobel Bopel har perfeksjonert; ukomplisert servering i form av diverse flytende forfriskninger av typen bayer og kaffe i enormt upretensiøse, men varme, beskjedent innredede lokaler. Trikken er allerede et stamsted for Nordnes-befolkningen, og et sårt tilskudd i et hjørne av byen hvor det sjelden skjer noe, men som er i ferd med å huse flere og flere beboere og bedrifter. NB! I fare for å bli Sparebanken Vest-arbeidernes favorittsted for fredagspils nå som bygget i Jonsvollskvarteret er oppe og kjører.

COLONIALEN KRANEN

Det Lille Kaffekompaniet

Bergen Offentlige Bibliotek I takt med at plassen utenfor biblioteket åpnet i nyoppusset drakt sommeren 2015, var det også duket for nok en nyvinning. Innenfor bibliotekets skyvedører har kulturinstitusjonen (som selvsikkert huser det ene superarrangementet etter det andre, som et annet litteraturhus) endelig fått sin egen kafé, etter mye om og men. Kaféen, som har fått navnet Amalies Hage, drives av Engengruppen (du vet, de med Café Opera, Pingvinen, Kafé Magnus og Don Pippo), og her kan man døse med en av bibliotekets bøker eller tidsskrifter mens man får seg en god kopp kaffe, en lunsj eller en øl. Så er dagene talte for den sure termoskaffen til fem kroner i kjelleren. Og godt er det. Bare de får gjort noe med interiøret kan dette bli skikkelig bra. Her finner noen av Bibliotekets geniale arrangementer sted – lenge leve biblioteksfrelseren Charlotte Myrbråten, som har sørget for et spekket kulturprogram og en aldri så liten revolusjon på BOB.

Suppologen

Starvhusgaten 3 Visste du at Suppolog er en beskyttet tittel? Neida. Men det er en godhjertet løgn, akkurat som du kan komme deg unna en studentkollokvie eller et jobbmøte du ikke vil på ved å mumle «jeg skal faktisk til suppologen».

Thormøhlens gate 45 I verkstedsbygningen til det nedlagte skipsverftet Mjellem&Karlsen begynte en kaffefrelst filmskaper så smått å brenne kaffebønner for noen år siden. Og etter å ha erobret stadig flere kaffemaskiner på byens kaféer med sine kaffebønner, importert fra Afrika og Sør-Amerika og altså brent på Møhlenpris – da var det på tide å starte kafé på egenhånd. Bergen Kaffebrenneri ekspanderer i et bedagelig tempo, og serverer både lunsjretter og søtsaker i de lett industrielle omgivelsene, som kler stedet godt. Du kan sitte i solveggen og kikke på BI-studentene på andre siden av plassen. Eller på åkerkassene som BKB forærer alle interesserte med grønne fingre. Men nå er «Kong Åker» fylt opp – det er populært med parsellhager, selv i mikroversjon. Innimellom fyrer de i badestampen utenfor, om man får lyst til å ta seg et bad med espressoen i lanken. Dagene er dessverre talte for den populære steinovns-pizzaen som fikk folk til å valfarte til brenneriet fra byen, men BKB er likevel nok en grunn til å ta spaserturen over Høyden og ned på Møhlenpris. De åpnet også i 2012 opp filialen BKB Vågen i Kong Oscars gate. Så får sentrumsfolket sin tilmålte dose lokalbrent kaffe uten å måtte legge ut på langtur.

Colonialen Kranen

Solheimsviken Colonialen har ankret opp i en gammel kran midt på det gamle verftsområdet til Bergens Mekaniske Verksted i Solheimsviken, og er det én ting man etter hvert har lært seg, er det at logoen i løkkeskrift borger for kvalitet. Gjennom de store vinduene i Kranen åpenbarer fjorden seg, og man ser silhuetten av en uendelig strøm av biler passere over Puddefjordsbroen. NATT&DAG bestilte salat med røkt svineknoke, beter i balsamico og chèvredressing, med en kopp americano etterpå. Det var en vinner. Deltidsjobbende studenter burde unne seg en lunsj til drøye tohundrelappen iblant, for ikke å snakke om en spasertur langs fjordkanten. Prøv også signaturretten planke, med utvalgt spekemat og ost fra «Kontinentet». Sånt liker vi. Kranen ligger i byens kanskje mest undervurderte omgivelser og er et umåtelig vakkert sted å innta frokosten på en opplett hverdagsmorgen.

17


BERGENGUIDE

Kaféen

Skostredet 12 Den trivelige kaféen i Skostredet heter bare Kaféen, enkelt og greit. Det trange lokalet er møblert med gamle skolepulter, på veggene henger plansjer fra naturfagssalen, en mannekengdukke står lent inntil vinduet: Det er noe ved atmosfæren her, liksom halvt provisorisk og hjemmekoselig på samme tid, som sender tankene til Berlin. Eller Montreal, kanskje. Skostredet er jo et lite stykke av alt dette, midt i Bergen. Inn døren kommer stadig strøkets butikkinnehavere, utveksler sladder fra gaten, går bak disken, fyller seg et glass vann, innehaveren bak baren synger med på musikken som spilles … kaféen er en inkarnasjon av strøkets karakter av raushet og idealisme. Her får du skillingsboller som din mor lager dem, med nok av sukker og kanel i svingene, frisk eplemost fra Sogn, eller en blings med laks og eggesalat. Føl deg som hjemme.

Kaffemisjonen

Øvre Korskirkeallmenning 5 Utvilsomt blant byens aller beste kaféer, en mer enn ti år gammel klassiker. Interiøret: spirallamper i stål, sjakkbrettmønster på gulvet og blåhvite vegger – stilig og behagelig. Dessuten skaper stedet en ro som gjør det mulig å lese. De siste gangene vi har stukket innom for en kaffe og en kort arbeidsøkt, har det alltid vært fullt, så det er ingen tvil om at kaféen har befestet sin popularitet hos en stadig større krets. Kaffemisjonen har et kobbel av dyktige baristaer på laget, noe man kan lese av pokalrekken fra baristamesterskap som står stilt ut på hyllene ved siden av posene med kaffebønner og V60-hjemmebryggere. Denne gjengen tar kaffekunsten på blodig alvor, og det kjennes på smaken. Trenger kanskje en liten facelift snart, men er fortsatt et av byens to beste steder for kaffe!

Smakverket

Rasmus Meyers allé 3 Smakverket er en trendy museumskafé, og blant de mest populære lunsjstedene i byen. Smakverket tilbyr ulike typer sandwicher og salater, og her står barnevogner så langt øyet kan se i lunsjrushet. Servicen er proff, og etter å ha inntatt en porsjon Eggs Benedict, som må være en av de allerede etablerte klassikerne her, er det ingenting som å drøye besøket med en dobbel espresso og en lille en. På menyen finner en stadig små, overraskende innslag av kjøkkeneksperimenter som det dessverre har blitt litt mindre av etter at innehaverne åpnet restauranten Marg & Bein. Om sommeren rigger Smakverket fra tid til annen opp byens flotteste uteservering, omgitt av lave smijernsgjerder og gartnerfrisert beplantning i byparken. En fullverdig museumskafé.

Dromedar Kaffebar

Strandgaten 81 Bergensfilialen av kafékjeden Dromedar fra Trondheim ligger i Strandgaten, og har den litt udefinerbare stamkafé-atmosfæren ved seg. Idet man trer inn ser man at de fleste har vært her et utall ganger tidligere. Kanskje har det å gjøre med tilforlateligheten de omgir seg med. Sist vi spiste på Dromedar, bestilte vi foccacia med serranoskinke. Den fylte sin misjon som lunsj, og ble etterfulgt av et kakestykke. På Dromedar gjør de seg flid med kaffen. Kaféen er fremdeles en av Nordnes’ ensomme svaler når det kommer til kafétilbud, men er etter hvert blitt blant Gågatens virkelige stayere. Byen trenger flere steder der man kan kickstarte morgenen med en kopp kruttsterk kaffe og dagens avis. Vi er ikke tilhengere av de røde stål- og skinnstolene, men gir et stort pluss for grytidlig åpningstid. Dromedars nye avdeling på Galleriet er mer gjennomarbeidet interiørmessig, og er et bra innslag blant kjedebutikkene på kjøpesenteret.

Blom

BLOM

18

John Lunds plass 1 Damn good coffee! Blom har kanskje ikke cherry pie, men de har kaffe og en av Bergens (Norges? Det kjente universet?) mest lidenskapelige David Lynch- og Twin Peaks-aficionados bak disken. Hvem får du nesten finne ut selv, for – og vi våger et Lynch-sitat – «secrets and mysteries provide a beautiful corridor where you can float out, the corridor expands and many, many wonderful things can happen». Apropos en av de mest vidunderlige tingene som finnes er god kaffe, og på Blom finner du byens mest kunnskapsrike personale som servererer kaffe fra et knippe av landets beste kaffebrennerier. Blom holder til i lokalene til den forlengst forduftede økobutikken Helios, hvor man i sin tid også kunne få en kopp kaffe til å ta med seg på forelesning. Det fine med Blom er at man ikke engang trenger å gå på forelesning, men heller kan lene seg tilbake til et miniforedrag om en villfaren bønne fra Colombia eller betydningen av at Phillip Jeffries plutselig er en tekanne. Sist vi var der hadde de ikke N&D, og Emilio Sanhueza skulle på død og liv lese sin egen spalte i det eneste eksemplaret av BT som lå der, men bortsett fra det har vi ingenting å utsette på Blom.


STAND UP NORGE PRESENTERER

ÅRETS HUMORSHOW I BERGEN!

ARE KALVØ

JON NIKLAS

RØNNING

HYTTEBOK FRÅ HELVETE

AFTENPOSTEN

DAGBLADET

VG

Jeg reiser alene OLE BULL SCENE

OLE BULL SCENE

TOR 12.09 19:00 Få bill.! / FRE 13.09 19:00 få bill.! lør 14.09 19:00 Få bill.!

FRE 20.09 19:00 I SALG NÅ! / LØR 21.09 19:00 I SALG NÅ!

SCHØYEN, SKÅBER & CESS

OVER

8S 0.000 OLGTE BIL

L.!

AFTENPOSTEN DAGBLADET

VG

DAGSAVISEN

GRIEGHALLEN

GRIEGHALLEN

FRE 11.10 19:00 FÅ BILL.! LØR 12.10 19:00 FÅ BILL.! / LØR 12.10 21:30 ekstra!

FRE 15.11 19:00 I SALG NÅ!

Grupper / hotellpakker: 09901 / www.revyogteater.no

Grupper / hotellpakker: 09901 / www.revyogteater.no

BILLETTER: 55 21 61 50 | 815 33 133 | TICKETMASTER.NO | GRUPPE: 55 21 61 70 | HOTELLPAKKE: SHOWPAKKER.NO / TLF. 06154


BERGENGUIDE

PASTASENTRALEN

Kom deg ut litt, fattigpels! Mat er bokstavlig talt livsviktig og det er digg (og viktig!) å få den laget til seg innimellom.

Restauranter Los Tacos

Olav Kyrres gate 27 Den første av to taqueriaer i Bergen serverer en mexicana / texmex-aktig, noe generisk taco i relativt sobre omgivelser. Nærheten til samtlige av Bergens utesteder samt transportmuligheter gjør likevel sjappen til et av de beste alternativene når magen rumle sent på natten. Med et bredt utvalg av allting mellom en tortilla – tacos, burritos, nachos, quesadillas – leverer Los Tacos et greit alternativ til fredagstacoen eller kebaben. Velg alt sjæl eller la menyen guide deg gjennom jungelen.

Søstrene Hagelin

Strandgaten 3 En av byens definitive matinstitusjoner er Søstrene Hagelin, en bautastein innen det vestlandske kjøkkenet. Med et prøvd og feilet nattmatkonsept ved Bryggen bak seg står søstrene fortsatt sterkt i det opprinnelige lokalet i Strandgaten. Herregud, hvor mange ganger har ikke steinbitkaker eller plukkfisk reddet en fra eksamensangst, fyllenerver, hjertesorg eller storsult? Er det en restaurant? Tja, kanskje ikke, men det som serveres føles likevel som en fullverdig middag, som hjemme hos mor. Måtte Søstre Hagelin aldri forandre seg!

Pastasentralen

Vestre Torggate 5-7 Kanskje mest kjent som Brann-spillernes «go to»-restaurant i byen er Pastasentralen en ubestridt institusjon i Bergen, og stedet ble ikke mindre populært da de flyttet inn i sentrumskjernen i Vestre Torggate. Dette er en favoritt blant småbarnsfamilier, studenter og backpackere, men du går ikke hit for den store kulinariske opplevelsen. Til det er sausene for smak- og pregløse. Men pizzaen er ganske god. Den er bakt i steinovn, har tynn bunn, frisk og god tomatsaus og plenty med ost. Margherita er en klassiker og Pastasentralens spesialitet – Pizza bolognese – er dekket med saus av kjøttdeig og tomat, perfekt tilpasset den norske gane.

Selam

Nedre Korskirkeallmenningen 5 Når spiste du sist etiopisk? Eller eritreisk? Selam ved Korskirken er, sammen med Horn of Africa i Strandgaten, alene om å tilby dette verdenskjøkkenet her i byen. Inne i det grelt belyste restaurantlokalet er bordene kledt i plastduk. Og det er jo greit, så går det greit om du søler den billige store ølen din. Til rundt hundrelappen kan du kjøpe den klassiske retten injera, som ligner en stor pannekake, med kjøtt og diverse garnityr på. Tør vi å kalle det en av Bergens best bevarte hemmeligheter? Autentisk, ekte, enkelt. Alt man trenger. Og helt rett på en bakfullsøndag, om du er av den mer spenstige typen. Selam er billig og bra, og tilbyr visstnok take away for de hjemmekjære.

Kafé Spesial

Christies gate 13 En real studentfavoritt, både til middag og kvelds. Kjøkkenet holder gjerne åpent helt til halv tolv, og pizzaen er en sikker vinner. Spesial sine middagsretter holder et jevnt over godkjent nivå, men pizzaen er blant byens aller beste (selv om de ikke er altfor rause med ingrediensene), sammen med den på Dråpen Vinbar. Vi anbefaler pizza med pepperoni, ananas og rødløk. Man kan også pimpe opp pizzaene sine for et lite tillegg. Billig fatøl, og i tillegg har Spesial et fint utvalg flaskeøl. Sjekk ut den midtøstenske frokostretten shakshuka for en real brunsj dagen derpå.

Søtt+Salt

Skostredet 14 Etter å ha drevet restaurant på Hotell Norge er gjengen i Søtt+Salt tilbake i sine 46 kvadratmeter i Skostredet, hvor de på forespørsel skreddersyr et gourmetmåltid for en liten gruppe mennesker, basert på råvarer av topp kvalitet. Hva med kveitefilét, jordskokk og engsyre? Eller kanskje vaktel, steinsopp og estragon? Hvis du ikke vil stikke ut, men heller bla opp – ja, da tar de med seg restauranten hjem til deg. Det koster å være kar, men en gang imellom er det verdt det.

21


BERGENGUIDE

Lysverket

Rasmus Meyers Allé 9 Da det ble klart at Datarock-frontmann Fredrik Saroea (bildet, bakerst) samlet bartendere og kokker fra øverste hylle (Per Se, Biskopen, Ujevnt, Lucullus) og skulle starte restaurant i Lysverket-bygningen, var det ikke bare på NATT&DAG-kontoret at forhåpningene og forventningene gikk i taket. Og da de kunne røpe at de ikke bare skulle drive gourmetrestaurant, men også utested med klubbkonsepter i helgene og en cocktailmeny til å drepe for … ja, da ble fallhøyden om mulig enda større. Knapt to år og en håndfull hyllende anmeldelser senere, og ambisiøse Lysverket ser ut til å ha fått til det de prøvde på. Det har til og med fått et navn: neofjordisk. Byens mest ambisiøse og grasiøse sted. For utsøkte femretters middager, byens beste cocktails eller bare en digg barmeny – Lysverket er kommet til å bli.

Spisekroken

Klostergaten 8 På Klosteret finner du Spisekroken, med kjøtt, fisk og grønt fra lokale produsenter som sin spesialitet. Med en meny som mer enn noensinne våger å utfordre det vante, finner en comfort food gjort riktig – det er fersk mat tilberedt med relativt lave øyenbryn, men med stil og ikke minst smak. Porsjonene er gode, de er sjenerøse både på mengde og smak. Prisen på menyen er det heller ingenting å si på – bare halvparten av hva andre tar for tilsvarende. Spisekroken har dessuten en ambiens få kan måle seg med, som gjør det det naturlige stedet å ta med foreldre, kjæreste eller venner ved en anledning hvor en vil spise en middag hvor kokkene ikke er redde for å bruke smør og fløte i plenty.

LYSVERKET

Kalfaret Brygghus

Kalfarveien 76 I det som står igjen av Hansas gamle bryggeri kan du nyte rimelige retter i museale lokaler. En flott gammel bryggeritank i messing står sentralt i restaurantens lokaler, og den tar opp mye av oppmerksomheten når samtalen går trått. De tapper fire sorter øl under Hansa-gründer Waldemar Stoud Platous navn. Så får det være at de har blitt forbigått av de ambisiøse nykommerne i 7 Fjell bryggerier og at de ikke brygger ølet sitt på stedet, men under Hansas blikktak på Kokstad. Forvent ellers god krokost som både smaker og metter – her går det i braisert kjøtt og stenovnspizza. Åpen for allmuen hver torsdag.

MARG & BEIN

Marg & Bein

Fosswinckels gate 18 Gutta bak Smakverket har fått med seg David McCarthy, tidligere kjøkkensjef på Colonialen Litteraturhuset, en fyrrig sjel som lager mat som balanserer det sofistikerte med det dypt tilfredsstillende, og åpnet ordentlig gastropøbb. Resultatet er en varm og inderlig blanding av lokale råvarer og et anglo-fransk kjøkken som minner om noen av Londons beste brasserier. Et slags River Café møter Julia Child. Det føles likevel aktuelt og moderne, med friske og modige smaker. Basen ligger i braisert kjøtt og solide stykker fersk fisk, men friskes opp av sesongens beste grønnsaker og hjemmelaget sylteri. Comfort food, atter en gang, men elegant og solid. Kjennes som en umiddelbar klassiker.

22


OPPLEV INTERNASJONAL SAMTIDSKUNST I OSLO!

STUDENTRABATT ART NIGHTS OMVISNINGER FOREDRAG ARTIST TALKS

ER DU MELLOM 18-25 ÅR?

BLI U25-MEDLEM I ASTRUP FEARNLEY MUSEETS KUNSTKLUBB! FOR KUN KR 175 FÅR DU ALLTID GRATIS INNGANG OG INVITASJONER TIL ALLE VÅRE ARRANGEMENTER I ET HELT ÅR.

FØLG OSS! @ASTRUPFEARNLEY


FOTO: ISAK OKKENHAUG

BERGENGUIDE

BIEN SNACKBAR

Bien Snackbar

Fjøsangerveien 30 I 2015 fikk Bien en lillebror like ved siden av moderskipet – Bien Snackbar. Etter sigende ble det kjent at snackbaren ville fokusere mer på hverdagsmaten, en enklere servering med fokus på burgere, moules frites, østers og andre bistroklassikere. Nå er det kanskje ikke en burgerbar Bergen trenger mest, men hvem kan vel si nei takk til en skikkelig god en? BAs anmelder gikk så langt som å kalle den den beste han har smakt («kanskje»). Det passer godt at man kan vende tilbake til åstedet og reparere dagen derpå. Et kjærkomment tilskudd på Danmarksplass!

Hoggorm

Nygårdsgaten 29 Det er vel knapt nok en nyhet at de bra stedene i Bergen har et navn som leder tankene til dyreriket. *Tar opp roperten og leser høyt fra Studentguiden*: Pingvinen, Bien, Finken, Elefanten, Dromedar *trekker ydmykt pusten* KroatHAI. Et relativt vidt spekter av dyrearter, men det er et visst lite skjellkledd krypdyr som har vært utelatt fra Bergens økosystem: slangen, og mer spesifikt hoggormen. Heldigvis, både for den naturlige seleksjonens del, Bergens restaurantflora og deg, har folkene fra Lysverket gjort noe med nettopp dét. For litt siden åpnet de Hoggorm, hvor du får alt ditt hjerte begjærer: østers, pizza med eksellente smakskombinasjoner (prøv Volcano & Chipotle!), naturvin og generelt god behandling.

Kroathai

Nygårdsgaten 29 Denne gamle traveren ved Grieghallen fungerer perfekt som take awaysted, men er også såpass koselig innredet at det går an å sette seg ned og spise. Prisene er lave, men det er ingenting å utsette på råvarene og wokkunsten. Her er velkjente thairetter med kjøtt, kylling og grønnsaker, kylling i grønn karri og vegetarvårullen er vår favoritt. En sikker vinner, uten at det blir for gøy.

24

Bien

Fjøsangerveien 30 Bien har absorbert flere medlemmer av den opprinnelige Jacobs-staben, og det merkes. Jacobs er den (nå legendariske) restauranten som har oppfostret mange av byens beste kokker, servitører og matentusiaster. Spesielt merkes det at en av kokkene har tilbrakt en lengre periode i Paris på den fantastiske restauranten Le Verre Volé. Maten, og ikke minst vinene, har blitt skarpere, modigere og morsommere. Et lite stykke ny, parisiansk gastronomi på det stedet man minst venter det.

Bien Centro

Nordahl Bruns gate 9 Nei, du har ikke drukket for mye! Eller ... jo, det har du jo strengt tatt, men du leste i alle fall riktig (i alle fall hvis du leste ordet «Bien» for tredje gang). De har nok en gang formert seg, og avkommet har forvillet seg inn mot sentrumskjernen. De har kanskje ikke familiekontroll (google det) i sjappa, men de har steinkontroll på føden: steinovnen er ANGIVELIG bygget av en vaskeekte napolitaner. Det smaker man på pizzaen, som man kan nyte mens man beundrer den relativt nyrestaurerte musikkpaviljongen – i alle fall fram til det uunngåelige punktet hvor selvransakelsen starter og meningen med livet slutter. Ta en bit til, så går det nok bra med deg og =)

Naboen

Sigurdsgate 4 I motsetning til mange andre har Naboen holdt god standard helt siden åpningen i 1995, og nivået er i stadig utvikling. Hovedretter av kjøtt og fisk (både kenguru og breiflabb har figurert på Naboens meny). Prisen er hakket under de fleste andre restauranter i byen, uten at det går på bekostning av mat eller service. I tillegg kan du bestille svenske retter for en god hundrelapp – pluss minus. Kjelleren har også egen og populær pubmeny og Naboen sitt eget tappeøl. Kontinental meny med svensk vri og profil. En klassiker i Bergen og en lokal favoritt. Vi går for burger, kannibaltoast eller plankebiffen. I kjelleren, uten unntak.


BERGENGUIDE

Trekroneren

Kong Oscars gate 1 Vel, restaurant og restaurant … Trekroneren er byens beste pølsebod, uten konkurranse. Utenfor den gamle traveren av en pølsebod står det alltid noen utenfor og studerer den rikholdige pølsemenyen mens de grubler på hva de skal spise. Dag og natt. Taxisjåfører med rumlende mage som stopper innom mellom kjøreturene. Travle mennesker på vei ut; sultne nattens mennesker på vei hjem. NATT&DAG går for kabanossi, med rå løk, urtesaus (dette har pølseboden skjult under disken, en hjemmelaget delikatesse av en hemmelighet som betjeningen anbefaler til deler av sitt rikholdige pølsesortiment) og sterk sennep. Og hvis du er ekstra sulten: den beryktede halvmeteren («Probably the biggest sausage in the world»). Pølsene er laget av pølsemakeren på slakteriet Solheim Kjøtt og inkluderer klassikere som frankfurter og bratwurst, chili- eller ostepølser, eller mer lokale spesialiteter som viltpølse og reinsdyrpølse.

Nama

Lodin Lepps gate 2b På Nama er det alltid mye folk, noe som kan sinke serveringen noe. Men frykt ikke, når maten står på bordet smaker det fantastisk. Sushien er bra, og kjent som en av byens aller beste. Namas driver med japansk fusion, og kjøkkenet bærer preg både av japansk robatayaki-kjøkken, Izayaka-stil og klassisk sushibar. Kongstanken er at man skal bestille en haug med småretter og dele. Slikt kan vi like. Litt dyrt, men også et sårt tiltrengt tilskudd til byens mer eksotiske mattilbud, med smaker som utfordrer, pirrer og inspirerer. Vågalt og godt.

Restaurant 1877

Vetrlidsallmenningen 2 Når Restaurant 1877 åpnet ble Kjøttbasarens kulinariske alibi atter gjenreist, og restauranten seilte raskt opp på byens øverste hylle, anført av unge, lovende kokker. På 1877 står de lokale råvarene i fokus, og menyen speiler alltid årstiden vi befinner oss i. Eller som de selv skriver: Nokon gler seg til innevér. Ei god bok og te. Andre vert nærast deprimerte. Det er ulike tankar om haust. Ulike minner og opplevelsar. Haust på Restaurant 1877, tyder menyskifte. Ny sesong. Nye, friske råvarer frå gardane rundt oss. På menyen kan man velge om man vil gå for en såkalt helaften eller halvaften, med tilhørende vin-, øl- eller juice(!)-meny. When in Rome … vi ville gått for helaften. Panegyriske Tripadvisor-omtaler gjør at det er mye turister på besøk i sesongen.

Cyclo

Olav Kyrres gate 28 Etter oppussingen for noen år siden har Cyclo seilt opp som et topp sushisted her i byen. Prisnivået er slett ikke verst, maten er god og kommer på bordet (eller i take away-posen, da) raskt, og servicen er upåklagelig. Riktignok sitter man på utstilling bak de store vinduene, men Nygårdsgatens fortausliv er jo finfin underholdning til 24 maki-ruller og et glass vin.

Potetkjelleren

Kong Oscars gate 1 Potetkjelleren befinner seg blant de aller beste restaurantene i byen. Nede i underetasjen føler man seg litt som på en bierstube i Tyskland. Stolene er relativt gammelmodige, og murhvelvingene virker som de er minst ti meter tykke. Men det er maten man går for på Potetkjelleren. Her har vi fått servert både kamskjell, terrin og ribbe serveres på et nivå som ligger langt over det man vanligvis får på norske restauranter. Og gravet due, som vi ikke har smakt noen andre steder. Servicen er topp, og det som ligger på tallerkenen er til å dø for.

TREKRONEREN

Colonialen

Kong Oscars gate 44 Det er rett og slett digg å gå ut og spise. Du ender ofte opp med å spise fantastisk mat du kanskje aldri har smakt før, eller i alle fall mat du aldri i livet disker opp med på kjøkkenet hjemme. Colonialen er ganske beskjedne ved å omtale seg som «enkel gourmet» – resultatet er nemlig fantastisk! Velg mellom en smaksmeny på syv eller tolv retter med tilhørende vinpakker. Menyen forandres ukentlig og er en av de mest solide og kreative å finne her i høgget. Servicen er personlig og med personlighet, et stort savn her omkring og i verden generelt. Her må du bestille bord på forhånd.

Escalón

Veiten 3, Vetrlidsallmenningen 21 Lillesøsteren til Escalón ved Fløien, tidligere Lille Escalón, ligger nå som før midt mellom kinoene og er et av tre bergensledd i det stadig voksende tapasimperiet. Menyen er ganske lik den de har ved Fløibanen, det vil si tapas for alle pengene. Stort utvalg i både vegetar-, kjøtt- og fiskeretter basert på tradisjonell spansk tapaskunst. Mange nye og spennende retter tilføres jevnlig. Servicen er uformell og kanskje i overkant kul, selv om vi strengt tatt egentlig ikke kunne sette fingeren på noe spesielt sist vi var innom. Bordbestilling anbefales, spesielt i slutten av uken.

Bare Vestland

Vågsallmenningen 2 Bare Vestland, det siste tilskuddet til «Bare Inc», det tredje bladet i trekløveren som har, uten tvil, forandret matscenen i Bergen by. Med et spekter som går fra fine dining til nordisk/asiatiske småretter, skiller Bare Vestland seg ut med sin dogmatiske oppbygning. Deres brannfakkel er comfort food laget på vestlandske råvarer, og det gjøres ved å smi nære bånd til bønder og småskalaprodusenter, så vel som å sanke selv og bygge opp et omfattende spisskammer av syltede og fermenterte saker og ting. Litt stygge lokaler, men det er det jo nesten overalt i Bergen. Finnes det ikke nok interiørarkitekter her i byen? BRAE VESTLAND.

25


BERGENGUIDE

DEN NATIONALE SCENE

Scenekunst Hele verden er faen ikke en scene: DETTE er en scene.

Den Nationale Scene

Engen 1 Man går for lite på teater. Men den staselige bygningen ligger jo der, på Engen, og kikker utover byen. DNS er ubestridelig en av byens viktigste kulturelle nerver, og har vært en essensiell del av byens identitet siden åpningen i 1909. Teateret viser klassikere og nyoppsetninger om hverandre, fra William Shakespeare til Jon Fosse.

BIT Teatergarasjen

Strandgaten 205 Heller enn å presentere rubbel og rakje av fri scenekunst, velger teatersjefen ut scenekunst av ypperste kvalitet både fra innland og utland. Teateret er nå husløse og viser forestillinger på diverse scener rundt omkring i Bergen by, men dette forringer verken kvalitet eller kvantitet, så fortvil ikke! BIT teatergarasjen arrangerer dessuten to fabelaktige scenekunstbiennaler METEOR og OKTOBERDANS som det er vel verdt å få med seg.

26

Cornerteateret

Kong Christian Frederiks plass 4 Cornerteateret på Møhlenpris er oppkalt etter fotballbanen vis-àvis som i en årrekke var avspist med kun tre hjørner. Huset samler byens frie scenekunstmiljø og viser jevnlig teaterforestillinger og danseproduksjoner.

USF Verftet

Georgernes Verft 12 Vi tar oss stadig i å spasere ut til den gamle sardinfabrikken på Verftet. Kulturhuset ved sjøkanten har byens mest populære uteservering på soldager. Men viktigere er at det nyrenoverte kulturhuset byr på prima scener i Røkeriet og Sardinen, og er fast tilholdssted for konserter i regi av Bergen Live, Nattjazz og Bergen Jazzforum. BIT Teatergarasjen setter opp flere av sine stykker på Studio USF, Cinemateket viser ukentlig film i kinosalen, og Kafé Kippers er åpen hver dag. Særlig når solen skinner.


© 2018 & TM LUCASFILM LTD. ALL RIGHTS RESERVED © DISNEY.

Star Wars A new hope

Torsdag 26. fredag 27. og lørdag 28. september

INFO OG GRATISBILLETTER: BFO STUDENT TIL 2077 WWW.HARMONIEN.NO • WWW.BERGENPHILIVE.NO

www.harmonien.no


Ingenting slår lukta av en som kjøper skikkelig vinyl.

Butikker

Apollon

Nygårdsgaten 2A Apollon er blant de svært få platebutikkene i landet som har overlevd kjedeveldet, og de kunne melde om «et bra Apollon-år, med oppadgående kurver både her og der» i slutten av 2015. Vi håper det fortsetter godt i 2020, for ikke bare er Apollon en bergensstolthet, de har også et godt utvalg i ny vinyl, og er for så vidt også spesialist på lokale helter og mer eller mindre kjente bergensutgivelser. I tillegg har de et stort utvalg i CD-bokser og spesialutgivelser. Dessuten har de bestillingslister på vinyl du ikke finner i hyllene. I tillegg holder de arrangementer med jevne mellomrom – alt fra releasefester til bingokvelder med AKKS Bergen. BINGO, bokstavelig talt.

Samleren

Nygårdsgaten 33 Samleren som selger brukt vinyl, DVD-er, CD-er og bøker. Og platespillere. I sistnevnte kategori kan man visstnok av og til gjøre et røverkjøp. En oversiktlig katalogisering etter sjanger og artistnavn gjør det forholdsvis enkelt å finne frem. Her er både viktige plater og uvesentligheter fra de siste 40 årene samlet side om side. Høremuligheter sikrer bedre kjøp. Sjekk seksjonen for ukens innkomne. Her kan du få klypene i verdifulle titler om du er rask. Sjekk også ut Samlerens Facebook-side, som er noe av det triveligste vi ser.

FOTO: CAROLINE LYTSKJOLD

APOLLON


BERGENGUIDE

Fordi du hverken kan gå naken eller med dårlig stil.

Butikker T Michael

Christian Michelsens gate 1 T Michael er både moderne og fremoverlent, samtidig som han dyrker skreddertradisjonen. Det har resultert i en stadig voksende popularitet, lokalt så vel som internasjonalt – både for T Michael og Norwegian Rain, hvor han utgjør den ene halvdelen.

Sundt

Sundt, Torgallmenningen Ahh, Sundt! Det fredede Per Grieg-tegnede motevarehuset er og blir en bastion i Bergen med mote for alle fordelt på fem etasjer. De åpne etasjene gjør at det er enkelt å bevege seg fra sted til sted, og Sundt-bygget er – i all sin smakfulle funksjonalisme – Norges skjønneste kjøpesenter rent arkitektonisk. Du finner helt sikkert noe på Sundt, og hvis du ikke gjør det, er bygget i seg selv verdt et besøk.

Retro

Olav Kyrres gate 7 På hjørnet i Olav Kyrres gate ble gamle Companys til nye Retro for noen år siden. Med Trondheims-butikken som mal finner du en merkemiks som blant annet inkluderer Alexander Wang, Nike og Kaibosh. Et særs bra tilskudd til Torgallmenningen, synes vi. Butikken forener BI-studenter, motejenter og velkledde menn i kreative, godt betalte yrker.

Twisted

Nygårdsgaten 1A Gode gamle Twisted får alltid så mye skryt av kjendisene når de blir intervjuet om hvilke butikker de liker i Bergen. Det er helt greit dét, altså, for folkene bak Twisted er flinke til å ta inn spennende merker og linjer man ikke finner så mange andre steder i byen. De får liksom sin egen, eh, twist på det. Folkene bak Twisted er genuint opptatt av klær.

Tennis

Torgallmenningen 12 Bombesikker plass om du skal ha et nytt par sko. Den tilsynelatende vesle sjappen (den har en underetasje også) midt på selve allmenningen fører merker som Adidas, Nike, Puma, Lacoste, Vans, Reebok og Fred Perry. Stilrent lokale med kompetent betjening. Her finner du NATT&DAG også, for den saks skyld.

Lot333

Strandgaten 74 Kong Oscars gate-Korskirkeallmenningen-Skostredet er blitt et mekka for kvalitetsbutikker og -kaféer. Og Lot 333 er muligens vår favoritt, hvor gammel skate-estetikk møter nye, contemporary favoritter.

Fresh Pepper

Christies gate 1 … Men Pepper var ikke død! Den konkursrammede klesbutikken lukket dørene «for godt» i 2017, og vi skal holde oss laaaangt unna eventuelle konflikter, oppgjør og rettslige etterspill, men fokusere på at det igjen lukter nye klær i butikklokalet ovenfor Legal. Vi er ikke overivrige over at de bare har lagt til «Fresh» i navnet, men ok, vi skjønner greia. En N&D-ansatt kjøpte en jakke for å sjekke ut service og pris, og begge deler var fortsatt bra (pluss for å fortelle om noe techno-greier som foregikk senere på kvelden, selv om vi ikke helt fikk med oss akkurat hva og hvor). Vi krysser fingrene for at Fresh Pepper holder seg friskt og unngår intern pepper de kommende årene.

SUNDT

29


BERGENGUIDE

SKJENKEPOLITIKK ER

IKKE SKJENKEPOLITIKK

Skjenkepolitikk er helsepolitikk, justispolitikk, næringspolitikk og byutvikling. Samtidig. Det får konsekvenser for både hvor og når du kan snu kalde. TEKST YNGVE SIKKO ILLUSTRASJON ANDREAS DAHL Ikke til forkleinelse for verken tannhelse, skole, byplanlegging og eldreomsorg: Det er ikke all verden norske kommuner- og fylkesting kan bestemme helt på egenhånd. Men en ting er kommunens ansvar: skjenkepolitikken. 9. september er nettopp dette blant tingene vi stemmer over: når er det egentlig greit å nyte en pils? Og hvor? I Norge kan utesteder servere alkohol frem til klokken 03. Men i mange kommuner, for eksempel Bergen og Trondheim, stenger kranene senest klokken 02. I tillegg varierer det hvor rundhåndede kommunene er med de ettertraktede skjenkebevillingene som gir steder lov å servere alkohol. Hvilke steder bør få servere, hvilke bør ikke? TRONDHEIM, 2017: Torgeir Lund fra DIY-labelet Crispin Glover Records åpner platesjappe i Olavskvartalet i Trondheim. I tillegg til et fristende utvalg LP-er ønsker han å friste med alkoholholdig drikke. Det blir også bygd en liten scene i håp om å skape litt liv i et bygg som ofte er stille og rolig

utenom de store arrangementene i Olavshallen. – Jeg jobba på Big Dipper Trondheim noen år, mens jeg jobba der hadde jeg egentlig lyst til å starte min egen sjappe. Så ble Big Dipper lagt ned og så var vi så heldige å finne lokalene i Olavshallen. Nylig kom det frem at Platekompaniet legger ned alle fysiske butikker i Norge bortsett fra tre. Det høres kanskje rart ut for oss under 25, som at best bare vagt husker 90-talls-giganten Hysj! Hysj!, men Lund har vokst opp med platebutikker. – Når jeg drar på ferie er det første jeg gjør å finne platebutikkene. I en verden der strømming har tatt over for fysisk format for lenge siden var den fysiske butikken viktig for labelet. Det er dyrt å sende skiver, og Crispin Glover Records satser alt på trøndersk musikk. Et fysisk møtested var viktig for å styrke den lokale

forankringen. Hvor viktig er det for kulturbyen Trondheim å ha slike steder der man kan treffe likesinnede? – Det er viktig for alle byer. Det er bare to platebutikker nord for Trondheim i resten av Norge, og det merker vi. Nordlendinger på ferie handler hos oss. De handler på nett også, men det er noe eget å gå rundt og bla, lytte litt, spørre om forslag … Noe eget er det også å ta seg en pils. Men bevilling ble det ikke. Ikke i 2017. – Vi kommer til å få en type skjenkebevilling, tror jeg. Men det planlegges en mulig mathall i Olavshallen. Så nå venter vi med søknaden til vi har fått nærmere avklaring om hva som skjer med Olavshallen. Også i hovedstaden er det skjenkepolitiske gnisninger. De siste par årene

har Rødt konsekvent stemt nei til nye skjenkebevillinger i bydel Grünerløkka. I mai i år rant (det alkoholfrie) begeret over for MDGs lokallagsleder, Geir Storli Jensen. I et innlegg i Dagsavisen gikk han til angrep på det han kalte Rødts kamp mot utelivet på Løkka. Han mente at Rødt bidrar til usikkerhet og problemer for «initiativtakerne og igangsetterne på Løkka». Selve strøket Grünerløkka består et par-tre parallellgater med tverrgater dandert med steder som på en eller annen måte tilbyr en form for livsstil – olivenolje, reiseutstyr, vintage-klær, dyr 0,4-pils, alkoholisme, kebab. Men bydel Grünerløkka er mer enn Løkka, minner Storli Jensen om. – Det blir litt useriøst i si nei til alle nye steder i en bydel som utvikler seg mye. Det er få skjenkesteder på Løren

«Mange utesteder drives så dårlig at det grenser til mafiavirksomhet. – SIAVASH MOBASHERI, LEDER RØDT OSLO

30


BERGENGUIDE

«Vi tenker at det er fornuftig at folk kan dra hjem så tidlig som mulig, slik at folk ikke er drita fulle når de skal hjem. – SIAVASH MOBASHERI, LEDER RØDT OSLO

«For oss som prøver å skape byliv så kan man ikke overdrive effekten av restauranter og steder med skjenkebevilling. – GEIR STORLI JENSEN, MDG

og Hasle, steder det flytter mange nye mennesker. Siavash Mobasheri er leder i Rødt Oslo, og uenig i Storli Jensens virkelighetsbeskrivelse. – MDG fremstiller det som om vi stemmer mot enhver skjenkebevilling. Det stemmer ikke. Vi vurderer hver enkelt sak, og tar hensyn til området der det søkes om skjenkebevilling. Rødt har en strengere og mer restriktiv skjenkepolitikk, spesielt i boligområder der det bor barn, familier, uføre og eldre. Vi må ta hensyn til de som bor i disse områdene, og som har bodd der i mange år. – Man skal ikke ha det slik at folk kan dra inn til Oslo sentrum og feste og så dra hjem til utenfor sentrum og sove godt, mens de som bor i sentrum har det dårlig. I bydel Grünerløkka bor det nesten 61.000 mennesker, og det er etter sigende mer enn 180 utesteder. Det blir cirka tre utesteder per tusende innbygger. Det er som om Trondheim skulle hatt 591 utesteder eller Bergen 816. Det skulle da holde, skulle det ikke det? Jo, det er akkurat det det gjør, ifølge Geir Storli Jensen i MDG. – Jeg mener at vi har en ganske god balanse i alkoholpolitikken slik den er i dag. De fleste synes det er ålreit å ta en pils i sola eller ta en sen fredagskveld på byen. Og så er det drakamper om hvor balansen skal være hen. Så argumentet kortere skjenketider = mindre vold, det bryr dere dere ikke om? – Samarbeidet med politiet og utestedene i Oslo er kjempeviktig for å redusere vold på byen og overskjenking. Det er viktig å følge de reglene vi har. Det er mye fulle folk på natta ute en lørdag eller fredag, men det føles ikke som noe voldsomt problem for øyeblikket. Hvis det er samarbeid med politi og utesteder som er viktigst, hvorfor ikke skjenke enda senere? – Det kan du si. Det er jo en litt

arbitrær grense, men så tror jeg det er fint både de som jobber i serveringsbransjen, politi og de som jobber på gata at det faktisk blir natt på et eller annet tidspunkt også. Men klokka tre er ikke et hellig tall. Hvorfor endre noe som fungerer ganske greit? Mobasheri trekker frem tre grunner. – Det første er å begrense omfanget av utesteder i boligområder, der mange familier sliter med dårlig søvn på grunn av bråk og utrygghet, noe som går utover folkehelsen. Den andre grunnen er at alkoholbruk er den viktigste risikofaktoren for helsetap og avhengighet – alkohol har større helsemessige konsekvenser enn narkotika. Den tredje grunnen er alkoholens beste følgesvenn, volden. Vi vil redusere alle disse negative tingene. Rødt ønsker en generell skjenkestopp klokken 2. Hvorfor akkurat det klokkeslettet? – Det må være en grense, den har vi satt til 2. Vi tenker at det er fornuftig at folk kan dra hjem så tidlig som mulig, slik at folk ikke er drita fulle når de skal hjem. Trondheim har skjenkestopp klokken 2. Folk er ganske fulle på byen der og. – Hehe, det tror jeg på. Men for å få satt en grense som vi kan få med de andre partiene på, så viser seg at senest klokka to er fornuftig tidspunkt å avslutte skjenking. Egentlig vil Rødt Oslo gå enda lenger. – Vi vil ha skjenkestopp så tidlig så mulig. Folk klarer å ha det gøy selv uten å drikke alkohol. Det handler litt om alkoholkulturen vi har i Norge, at vi må være veldig fulle for å ha det gøy. Det stemmer ikke. Rødt har markert seg mot det som i mange tilfeller er useriøse aktører i utelivet. I en undersøkelse kom det frem at bare er Blå blant alle stedene på Grünerløkka som har tariffavtale for sine ansatte. Det er for dårlig, mener Mobasheri, men avviser samtidig at kortere skjenketid med det det innebærer av minsking av marginer vil gjøre det enda vanskeligere å betale de ansatte den lønnen de fortjener.

– Det går ikke an å sette disse to tingene opp mot hverandre. Når Oslo kommune skal gi skjenkebevilling til et serveringssted mener Rødt at serveringsstedet må være positiv til fagorganisering, følge tariffvilkår og lovpålagt minstelønn for bransjen. Å sette dette opp mot inntjening er feil, det premisset går vi ikke med på. – Mange steder drives så dårlig at det grenser til mafiavirksomhet. Det perspektivet tenker ikke MDG på, for dem er det viktigst å ha flest mulig uteserveringer. Et annet argument som ofte dukker opp i debatter rundt skjenk, fyll og ordensproblemer er sammenklumping av utesteder. Mange hevder at det blir mer vold og uro når utestedene ligger tett i tett og fulle gjester flyter fra kran til kran helt til kebab og taxikø, avvisninger kombinert med snuing av kaldt gjør at det kan gå en kule varmt. Mobasheri er blant dem som foretrekker desentralisering. – Grünerløkka er en bydel med mange utesteder. Det er en bydel med mange mennesker i alle aldre og livssituasjoner, derfor tenker jeg at det er fornuftig å desentralisere det i noen grad, så lenge man tar hensyn til lokalbefolkningen og hvilket type utested det er snakk om. Burde ikke Rødt da nettopp gå inn for nye skjenkesteder i områder av bydel Grünerløkka som ligger langt fra stripa på Olaf Ryes plass – for eksempel Løren? – Rødt Grünerløkka stemmer for den politikken vi har vedtatt. Vi har ikke vedtatt en desentralisert skjenkepolitikk. Jeg er usikker på akkurat hvilken bakgrunn de har stemt slik de har gjort, men har sikkert en veldig god grunn. Rødt Grünerløkka vil ikke at Løkka skal bli danskebåten, og det er jeg helt enig i. – På et generelt grunnlag vil vi alltid vurdere hver enkelt sak. Denne vurderingen av «hver enkelt sak», har ført til det samme svaret fra Rødt 50 ganger: nei. Hadde Rødt fått viljen sin ville

Grünerløkka vært en kjedeligere bydel enn den er i dag mener Storli Jensen. For skjenkepolitikk er også byutvikling. – For oss som prøver å skape byliv så kan man ikke overdrive effekten av restauranter og steder med skjenkebevilling, spesielt de med uteserveringer. Det er mange andre aktører også, men skjenkesteder er viktige. Grünerløkka hadde vært en kjedeligere bydel uten. Rødt på sin side mener at denne tilnærmingen til byutvikling blir for enøyd. – Rødt har andre verktøy: Vi vil legge til rette til for at det offentlige skal leie ut lokaler til bedrifter som arbeidere eier sammen, og så vil vi ha lokale samvirkeforetak. For oss er det viktig med et mangfold av virksomheter med god lønn og forutsigbare arbeidsvilkår. I Trondheim har Crispin Glover Records Shop overlevd i to år, tross manglende skjenkebevilling. – Det er ikke noe krise, men altså: vi er i 2019. Jeg skjønner ikke at det skal være noe sak i det hele tatt. Det er urettferdig at det er ulike regler i de forskjellige byene. Det er forskjellsbehandling. Jeg vil gjerne ha de samme mulighetene til å drive butikk som Platebutikken Puskas i Alta, Backbeat i Tromsø eller Apollon i Bergen. Så det går fint? – Jada. Grunnen til at vi spør om alkoholservering er fordi vi mener at det er helt naturlig å kunne tilby det. Jeg var innom en lite platebutikk i Marseilles i fjor. De arrangerer konserter hver uke og så har de en liten bar med noe vin og øl … I Tromsø har de til og med brennevin! Det er ikke noe problem det.

NB! For å ha stemmerett i din nye hjemkommune må du melde flytting innen 30. juni samme år. Den datoen har dessverre allerede vært. Om du fortsatt er folkeregistrert på adressen til mamma og pappa, må du heller bruke all din innsats på å påvirke vennene dine. Kanskje over en øl i tidsrommet 00-02?

31


BERGENGUIDE

dekker valget 2019!

Den viktigste politiske tradisjonen vi har her i landet er at vi stemmer annethvert år. I 2017 stemte vi i Stortingsvalget, i år stemmer vi i kommunestyre- og fylkestingsvalget. Den nest viktigste tradisjonen vi har, er NATT&DAGs valgdekning.

I år vil programleder Erlend Mørch dra til landets kriker (og noen av krokene) for å øvelseskjøre med bompengemotstandere, dra på rikingsafari med Mímir Kristjánsson, fiske med Torstein Lerhol og mye, mye mer.

32


BERGENGUIDE

Demokratiet er fremdeles i fare og politikerne snakker fremdeles ikke om de viktige tingene. Det skal vi prøve å gjøre noe med. Du kan følge hele prosessen på ND.no og i alle NATT&DAGs kanaler på sosiale medier.

NATT&DAGs valgdekning er støttet av Valgdirektoratet og Fritt Ord. 33


BERGENGUIDE

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det er utrolig lett å stemme, men hvis du liker å være ekstra godt forberedt bør du lese denne guiden.

Snakk med vennene dine

Lever stemmeseddelen på riktig sted

Taktikk

Før du stemmer bør du snakke med vennene dine om det som er viktig for dem. Snakk også med de som er enige om deg om hva de tenker, og like viktig: Snakk med noen som er uenige med deg. Kanskje en eller begge skifter mening om noe? Husk å ikke bytte mening om du er anti-rasist!

Når du har valgt hvilket parti du vil stemme på er det noe du må passe på: Lever stemmeseddelen til valgfunksjonærene, ikke spis den! Dette er ekstremt viktig. Det er nesten aldri en valgfunksjonærer i magen din, så om du spiser stemmen din vil den ikke telle!

Avtal med noen som stemmer det motsatte av deg om at dere blir hjemme i stedet for å stemme. Det er jo bare bortkastet tid når dere uansett kommer til å utligne hverandre. Deretter drar du og stemmer likevel! Nå er det som om stemmen din teller dobbelt så mye! Eventuelt kan du også oppmuntre late mennesker du er politisk enige med til å stemme. Det viktigste er uansett at du stemmer.

Velg noen saker som er viktige for deg Forhåndsstemme Hvis du allerede har bestemt deg for hva du skal stemme, så kan du forhåndsstemme. Det kan du gjøre hvilket sted du vil, også i utlandet. Det er gode nyheter for deg som har feriehus i Thailand, sitter fengslet i Afrika eller er kidnappet av en opprørsgruppe i Sør-Amerika, men likevel vil være med på å påvirke hva som skjer i hjemkommunen din. Det er jo en bitteliten sjanse for at du overlever dette og kommer hjem igjen!

Ingen er enige med noen partier om alt, derfor er det lurt å velge deg ut noen saker som er spesielt viktige for deg, og finne ut hvilket parti som er enige. Vil du for eksempel at det skal bli lettere å sykle i bygda di? Eller at det skal bli billigere å kjøre bil? Da finnes det partier for deg! Det betyr selvsagt ikke at alle saker er dekket av partiene. Om det viktigste for deg er å for eksempel gjenopplive dinosaurer og gi dem stemmerett, må du kanskje starte ditt eget parti.

Ta med legitimasjon! Du MÅ ikke ha stemmeseddel når du skal stemme, men du må vise legitimasjon som beviser hvem du er og at du er 18 år. Se for deg at stemmelokalet er et veldig rart, alkoholfritt utested du bare kan være i en kort periode med få års mellomrom. Eller ikke!

Valgdagen På selve valgdagen 9. september (og 8. de stedene som har dobbel valgdag) må du stemme i kommunen du er folkeregistrert i. Det klarer du! Du er jo ikke en av de som har glemt å melde flytting! Eller …?

Du kan ha stemmerett selv om du ikke er norsk statsborger Du kan stemme i lokalvalg selv om du ikke er norsk statsborger DERSOM du har bodd i Norge de siste tre årene før valgdagen. Er du finsk, islandsk, svensk eller dansk kan du stemme så lenge du har bodd i Norge siden 30. juni 2019! Vi er helt enige i at en person med nordisk statsborgerskap bør ha fått med seg juli 2019 i Norge for å kunne stemme, det skulle da bare mangle!

34


BERGENGUIDE

TORE SAGEN Tore Sagen innrømmer at Side om side ikke er morsomt og at han er rasist. FOTO KRISTINE WATHNE På Instagrammen din poserer du med en fyr fra Side om side-innspilling med blackface. Er du rasist? – Hvis det er rasisme, så er jeg det.

1

Haha! – Jeg skjønner ikke hva rasisme er lenger. Jeg går inn på Store Norske Leksikon og der er det bare rot nå.

6

Aksel Braanen Sterri i fri utfoldelse … – Problemet med rasisme er at man hele tiden må gå inn på Store Norske Leksikon for å finne ut hva det er.

1

Nå ligger det bildet av deg med han fra Side om side der. Det står ingenting, det er bare det bildet. – Haha! Men det var verdt det.

1

Skal Side om side ta opp … eh, vanskelige temaer? – Det blir ikke så tøft som dere tror. Når episoden skal sendes får alle vite at det bare er en skygge. Det er skyggen til Lucky Luke. Det er ikke sånn at skyggen til Lucky Luke nødvendigvis er svart, altså han er svart fordi han er en skygge. Skygger er svarte.

1

Du kan male deg i ansiktet for å være en skygge, men ikke for å være en … – Du kan ikke være en hvit skygge heller.

1

Det er en vanlig misforståelse at noe man tror er rasisme egentlig bare er skyggen til Lucky Luke. – Hvis man var en ordentlig leftie kunne man jo sagt: hvorfor kan

1 36

ikke en skygge være hvit? Hvorfor kan ikke en skygge være LGBT? En skygge kan være hva som helst. Jødesvin-gate. Hva tenker du om det? – Jeg synes det var feil å si unnskyld for det. For da har man egentlig ikke skjønt hva sketsjen handler om. Sketsjen blir rammet av det samme den selv peker på. Nemlig identitetspolitikk og at noe skal være for hellig til å spøke med. Han får ikke lov til å si jødesvin, og så blir sketsjen trukket fordi det står jødesvin. Det er jo litt artig.

6

om humoren var bedre når man først skal gjøre den samfunnskritikken. Folk var veldig opptatt av at han så ut som en ortodoks jøde. Hvordan mener man at han skulle sett ut om det var en vanlig norsk, Oslo-jøde? Som Suzanne Aabel? – Da må det jo stå Suzanne Aabel i et kjede rundt halsen da. Eventuelt leie inn henne eller Mona Levin.

6

Aabel sa jo at det var morsomt om det hadde vært henne. – Det er jeg enig i.

6

Du synes rett og slett det er litt «ironisk»? – Er ikke ironisk riktig ord der, da? Jeg tror det altså. Jeg ble ganske irritert av det.

1

6

De som sier det ikke er satire fordi det sparker ikke oppover… – Det står jo oppe i hjørnet, Satiriks! Hvor tydelig kan man merke det, liksom? Man er jo ikke antisemitt om man tuller med jøder.

Var du redd da du møtte han Peshmerga-soldaten? – Nei, for han var den søteste fyren jeg noensinne har møtt. Et søtt lite ansikt, koselig framtoning og hyggelig tilstedeværelse. Over snittet søt.

6

Så du mener at den sparker mot identitetspolitikken, ikke mot

1

6 6

jøder? – Ja, egentlig. Det er kanskje å gi Norske grønnsaker (produksjonen, red. anm.) litt mye, men det er sånn jeg tolker den i alle fall.

1 1

Synes du det var en morsom sketsj? – Nei.

Men samfunnskritikken, DEN… – Samfunnskritikken var grei. Det hadde vært kulere

Hvordan lager du Tore Sagens Podcast? – Jeg velger hvem jeg vil prate med, så kommer de, og så prater vi.

Vil du si han er gal? – Han virka ikke gal. Han hadde bare kjempa for noe han trodde på. Det må være greit. Prøver du å tæsje karriereløpet til Eia? – Han har jo stor suksess med den metoden, så jeg skjønner ikke hvorfor det ikke skal funke for meg.

1

– Om man er komiker må man kødde, men det er bedre å ha to separate løp, komikerløp hvor du kødder og et løp hvor du ikke

trenger å kødde, hvis du vil det da. Man blir ganske lei av å kødde etter hvert, jeg har jo kødda profesjonelt siden jeg var 19 år eller noe. Levd av å kødde. Du har kødda ferdig? – Neida, jeg har ikke kødda ferdig, det er bare et avbrekk.

6

Hvor sjalu var du da Live laget «Dama til»? – Ikke så veldig sjalu. Fordi jeg var trygg på at det var et TV-team rundt henne. Som kunne stoppe henne fra å ligge med objektene hun intervjua.

1

Hvis hun hadde gjort det, hvilken av deltakerne hadde vært verst? – Hvis jeg skal resonnere meg frem til en… Det beste hadde vært om hun ligget med noen som lignet minst på meg selv. Det er som om hun hadde blitt lesbisk. Da kan man ikke konkurrere uansett.

6

Anja Hammerseng. – Det hadde vært det beste. Og så Lahlum. Kanskje Hellstrøm hadde vært verst. Vi er jo ikke så veldig like, men da hadde det vært sånn: I programmet får man jo se Hellstrøm i bar overkropp, som var mye verre enn det jeg hadde sett for meg.

6

6 6

Hva skal du stemme? – Jeg skal stemme på Miljøpartiet. Hvorfor? – Det er uforsvarlig å stemme på noe annet.


BERGENGUIDE

37


BERGENGUIDE

Hvorfor det? – Jeg synes jo Miljøpartiet er en samling med de absolutt døveste menneskene.

6

Og det er det vi trenger akkurat nå? – Ja. Rett og slett. Og jeg er ikke veldig redd for klimakatastrofen.

6

Ville du bytta liv med Eivind Trædal? – Eh, svaret på det vet du sjøl. Hehe.

1

Haha. – Men hvis du hadde spurt meg om jeg ville byttet Liv med Lan-Marie, så… Så spørs det om jeg ville svart noe annet.

6

1 1

Mener du Liv, datteren din? – Haha, ja.

Hva er verst av islamistisk terror og høyreekstrem terror? – Hehe! Eeh, høyreekstrem terror.

Hvorfor det? – Fordi de ligner jo på meg av utseende. Og det gjør at jeg ser litt ut som en terrorist, og det ryktet har jeg ikke lyst til å ha. Jeg vil ikke at folk skal bli redde når jeg kommer inn på et kjøpesenter.

6

Hva gjør du for å ikke se ut som en terrorist? – Ikke noe, egentlig. Å ikke se ut som en høyreekstrem terrorist, mener du?

1

Ja. – Det jeg ikke gjør for å se ut som en islamistisk terrorist er å ikke gå med klassiske klær fra araberlandene.

1

Er det et bevisst valg? – Det er et ubevisst valg, hvis det er noe som heter det.

6

Dilemma: pikk i panna eller snakke med en RRfan i 20 minutter? – Pikk i panna i 20 min?

1

Hele livet. – Snakke med RR-fan. Det er Steinar som synes det er så slitsomt.

1 38

1 1

Hva synes du om Side om side? – Ehh…

Det er ikke så veldig morsomt? – Det tror jeg du veit sjøl. Men det er jo en veldig hyggelig jobb da. Har du blitt tvunget til å spille i serien? – Jeg tror faktisk aldri jeg har vært så nervøs for å ta en jobb som da jeg fikk vite at jeg fikk den rollen. Det kunne jo gått ordentlig gærent. Men det ble populært da. Hvis noen kritiserer det så lener jeg meg alltid på det. Det er mange flere som ser det enn SKAM og Game of Thrones.

1

Hva er du aktuell med igjen? – Radioresepsjonen skal begynne igjen. Og så begynner Side om–––

1

Hva føler du om din egen karriere sammenlignet med Steinars? – Jeg er et hestehode foran.

6

1

Synes du synd på ham? – Nei. Det går jo ganske bra med ham, synes

du ikke?

1 1

Vet ikke. Er ikke så oppdatert på Steinar Sagen, egentlig!

Har ikke peiling på hva han driver med. Hva svarer du hvis sjefen din spør hvem drømmeintervjuobjektet ditt er? – Jeg blir drept uansett hva jeg svarer her. Jeg svarer … dr. King.

Haha! – Jeg er kanskje den i verden som kan minst om Dr King. Jeg har sett akkurat den snutten der han sier «I have a dream» …

6

Du vet at han har blitt metooet? – Det overrasker meg ikke. Store personligheter har ofte et par sånne flaws. Men dette var jo før metoo ble et problem. I alle fall et offentlig problem.

1 1

Hva er din favoritt «runkeside» på internett? – Er det ikke bare én da?

«Tanta» som jeg kaller det.

6 6

Haha. – Jeg bruker «Tanta», jeg som alle andre!

6

Hvis du søker på det kommer det sikkert bare veldig … rar

Hva liker du å se på da? – Jeg liker ikke når det er dårlig kvalitet, når vaginaen er sånn blå-lilla. Jeg liker når de kysser, men jeg har aldri søkt på det.

kyssing.

6 1

Jeg leste i Se og Hør at du la om kostho--

Hahaha! – Det var egentlig VG sin sak. Så det er dårlig at Se og hør blir kreditert for det. Ble du lei av å være tjukk? – Jeg har et ønske om å være «formalisert tøff».

1

Hva betyr det? – Folk som har vært i jegertroppen i Forsvaret, for eksempel. De er formalisert tøff. De trenger ikke å vise at de er tøffe lenger. De er ferdig-tøff.

6

Man kan kvalifisere seg for livet? – Ja. Og så synes jeg maskulinitet er kult. Jeg var ikke så pen som tjukk, jeg var bare svær. Jeg måtte gå ned i vekt. Og så løp jeg maraton og da ble jeg formalisert tøff.

6

6 1

Maraton, er ikke det den ultimate middelklasse-Det er ikke tøft! – Da jeg gjorde det var det noe annet. Lenge

siden.

1 1

På den tiden Side om side var edgy!

1

Han er en herlig type! – Haha, ja. Han er herlig.

Har du noen bra vitser om Muhammad? – Nei. Jeg gidder ikke å vitse om ham.

Men NATT&DAG skal du vitse med … ! – Ja, for jeg er ikke redd for at NATT&DAG skal drepe familien min og skjære av huet deres.

1

Hvor kommer «Daniel Raniel» fra? – Det er sånn jeg tenker at NATT&DAG var før. Martin Bjørnersen og folk med gule tenner og narkoavhengighet.

6

1 6

Nå er det bare tidligere rusavhengige i NATT&DAG!

Hvorfor har dere så mange boxere her? (Boks med ca. 50 boxere ligger på gulvet) – Folk sender oss veldig mye undertøy. Kanskje fordi vi snakker mye om det? Jeg vet ikke. Kan ikke huske å ha snakket om det. Er det fortsatt mange gamle alkoholikere i NRK? – Ja, men det er mange som dævver nå.

1

Har du noe annet NRKgossip? – I TV-bygningen er det en etasje som heter «kabeletasjen», der folk lå med hverandre før. Det er en halvetasje, litt sånn Being John Malkovich. Jeg vet ikke om folk gjør det fortsatt.

1

Vi må ha noen navn, hvis ikke er dette ingenting. – Navn får dere ikke, men det er framtredende mennesker i samfunnet.

1

Du har blitt mye døllere siden du fikk barn og bare drev med RR. Da vi så deg ha standup hadde du flere dårlige vitser om pedofili. – Men standup og RR er helt forskjellig. Da sitter jeg ikke sammen med gutta, jeg må stå foran masse folk på Latter som drikker masse champagne som har utekveld og er femti år. Det er annerledes.

1

Er det skummelt? – Ikke så veldig, men det er vanskeligere. Jeg er jo den morsomste i RR nå. Men ikke så morsom som før. Så alt går jevnt nedover.

6


DEN STORE KLIMAKAMPEN

KR 199,I SALG 23.08

Ingen er for ung til å gjøre en forskjell. KR 379,I SALG 20.08

Historien om en familie og et klima i krise. #HUSETBRENNER

GRETA THUNBERGS TALER Med forord av Ella Marie Hætta Isaksen.

«Greta Thunbergs ord har skapt den største grasrotrørsla for miljøet nokonsinne og definert ein heil generasjon.» GAUTE EITERJORD, LEDER I NATUR OG UNGDOM

«Les disse talene. Og les dem om igjen. De handler om det viktigste i vår tid.» PENELOPE LEA, MILJØAKTIVIST OG TIDLIGERE LEDER I BARNAS KLIMAPANEL


Benytt deg av fordelene Benytt deg av fordelene Benytt deg av fordelene Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli mens du studerer og bli mens du studerer og bli mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. KLAR for arbeidslivet. KLAR KLAR for for arbeidslivet. arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere Les merpå omsamfunnsviterne.no/student hvordan vi gjør din studiehverdag enklere på samfunnsviterne.no/student Les mer om hvordan vi KLAR gjør dintilstudiehverdag Meld deg inn: Kodeord 2012 enklere på samfunnsviterne.no/student Meld deg Kodeord KLAR til 2012 enklere påinn: samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012 Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Bergenguide, høst 2019  

NATT&DAG Bergenguide, høst 2019  

Profile for nattogdag