Page 1


Groep 1 blz.2 t/m 17

1. Bewerken van kunststof en metaal 2. Aandrijftechniek 3. Lagers 4. Flenzen 5. Hydraulische apparatuur

Groep 2 blz. 18 t/m 25

1. Spoorwegmateriaal

Groep 3 blz. 26 t/m 41

1. Thermisch equipement 2. Ultra-thermisch equipement

Groep 4 blz. 42 t/m 56

1. Diamantboren 2. Diamantzagen 3. Diamantdroogzagen

Groep 5 blz. 58 t/m 71 Groep 6

1. Roosters

blz. 72 t/m 95

1. PE + PVC Leidingen en toebehoren 2. Kunststof staf- en plaatmateriaal 3. Rubber profielen

Groep 7 blz. 96 t/m 158

1. Beitels voor pneumatische hamers 2. Beitels voor elektrische hamers 3. Beitels voor hydraulische hamers 4. Monoblocboren, Boorstangen en Boorkronen 5. Freesbeitels 6. Pneumatische hak-, breek- en boorhamers

Groep 8 blz. 160 t/m 231

1. Roestvrijstaal 2. Aluminium 3. Messing 4. Roodkoper/Brons

Groep 9 blz. 232 t/m 247

1. Persoonlijke Beschermingsmiddelen


Bedrijfsinformatie Groep 1

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Bewerken van Metaal en Kunststof

             

Conventioneel draaien CNC - draaien CNC - frezen Kotteren Schaven Boren Tappen Zagen Buigen Knippen Zetten Ponsen Constructiewerk Autogeen-, plasma-, lasersnijden


Bewerken van Metaal en Kunststof

Algemeen: HBS group B.V. produceert, repareert en reviseert onderdelen in kunststof en/of metalen uitvoering, onze service en korte levertijden staan hierbij centraal.

Produceren: Producten kunnen vervaardigd worden aan de hand van aangeleverde tekeningen, specificaties of modellen. Productie is mogelijk in zowel enkel stuks, kleine en grote series.

Repareren: Het repareren en/of namaken van niet (meer) verkrijgbare onderdelen zoals: assen; lagers;wielen; tandwielen e.d. Maar ook onderdelen voor spoorbanen en producten met elektrotechnische toepassingen als meetstokken; kunststof, afschermplaten, isolatoren e.d.

Reviseren: Het reviseren van machines en machineonderdelen voor industrie zoals transportsystemen, aandrijvingen, motoren e.d. maar ook gereedschappen en onderdelen hiervan.

Bewerken: HBS group B.V. is tevens uw adres voor alle denkbare bewerkingen in alle verkrijgbare soorten en verschillende samenstellingen kunststof en metaal. Niet alleen eenvoudige conventionele bewerkingen maar ook complexe CNC gestuurde bewerkingen kunnen wij voor U realiseren.

1.1.1


Bewerken van Metaal en Kunststof

Machinale bewerkingen: Voor zowel het verspanend als het niet-verspanend bewerken kunt u bij de HBS group terecht. Onder verspanend bewerken wordt o.a. verstaan het boren, zagen, schaven, draaien, frezen en kotteren. Niet verspanende bewerkingen zijn o.a. knippen, zetten, vervormen, buigen, lassen, snijden en lijmen.

Conventioneel draaien en frezen: Het bewerken van bestaande werkstukken en voor producten in kleine oplages.

CNC draaien en frezen: Voor het productie werk in middel- en grote oplages en zeer complexe werkstukken.

CNC Kotteren: Kotteren met een CNC- Slagsupport is ook een mogelijkheid dit voor het eventuele conisch kotteren.

Schaven: Doordat dit een spanningsarme bewerking is wordt dit vaak toegepast als over een lange lengte een hoge evenwijdigheid en vlakheid bereikt moet worden.

Zagen, boren, knippen en zetten: Deze bewerkingen worden uiteraard uitgevoerd zowel in combinatie als in productie werk. Waarbij grote capaciteiten mogelijk zijn. Wat dacht U van het knippen tot 6000 mm. en het zetten tot wel 8000 mm.

Mogelijkheden Door onze grote verscheidenheid aan producten en onze jarenlange ervaring in grote en kleine bewerkingen, hebben wij ruime keus uit beschikbare machines voor het uitvoeren van deze bewerkingen.

1.1.2


Bewerken van Metaal en Kunststof

Machinale bewerkingen: De bewerkingen gelden waar van toepassing voor zowel metaal als kunststof, echter bij de bewerking van kunststof vereist het verspanend bewerken specifieke behandelingen, gereedschappen en draaisnelheden.

Autogeen snijden: Een wat verouderde vorm van snijwerk, voor gelegeerde staal soorten zoals roestvast staal en aluminium is het proces ongeschikt, maar heeft wel het voordeel dat gesneden kan worden door staal dik 400 mm.

Plasma snijden: Zoals autogeen snijden enkel is wel geschikt voor het snijden van gelegeerde staal soorten zoals aluminium of roestvaststaal.

Laser snijden: Is tegenwoordig de meest gangbare manier van machinaal snijden, zeker ook omdat deze technologie zich nog altijd ontwikkeld. Gelegeerd en ongelegeerd staal is geschikt voor bewerking.

Ponsen: Platen voorzien van gaten, sleufgaten en sparingen kan afhankelijk van het product ten opzichte van laser– of plasma snijden kostenbesparend zijn. Tevens is op de machine het ponswerk met tap– en boorwerk te combineren.

Buigen: In alle vormen zoals; bochten, spiralen, ringen, ellipsen, e.d. ook alle soorten profielen zoals; Hoek-, U- en T-profielen maar ook speciaalprofielen , railprofiel, Z- profiel, buizen zoals rechthoekig-, vierkant– en rondbuis tot 355,6 mm. en diverse Balken zoals; UNP, IPE, INP, HE-A, e.d.

Mogelijkheden Voor vragen over de mogelijkheden die HBS group te bieden heeft zoals o.a. capaciteiten, gecombineerde metaal/kunststof producten en prijs en levertijden, staan wij U graag te woord.

1.1.3


Leverancier

Aandrijftechniek

             

Rollenketting Rotary ketting Busketting Polystaalketting Fleyerketting Schalmenketting Transportketting Kettingwielen Klembus kettingenwielen Rechte tandwielen Conische tandwielen Tandheugels Klembussen V-snaar schijven


Aandrijftechniek Algemeen: Overbrenging of transmissie is een verzamelnaam van verschillende technieken voor het overbrengen van rondraaiende onafgebroken beweging. Vaak gaat dit overbrengen gepaard met het omvormen van deze beweging (richting en draaisnelheid). Dit noemen we mechanische overbrenging. Tandwiel overbrenging: Tandwieloverbrenging bestaat uit minstens twee tandwielen. Deze overbrenging is niet geschikt voor overbrenging van beweging op grote afstanden, want de overbrengingsafstand bedraagt de som van de stralen van de twee tandwielen, maar is zeer geschikt voor het transformeren van beweging, omdat men probleemloos twee tandwielen met zeer verschillende diameter kan laten samenwerken. Tandwielen kunnen voorzien zijn van rechte of schuine vertanding. Zijn de tandwielen cilindrisch, dan moeten hun assen evenwijdig lopen, zijn de tandwielen kegelvormig, dan staan hun assen onder de hoek t.o.v elkaar, zodat de verlengden van de assen elkaar wel kruisen. Kettingwiel overbrenging: Het meest bekend vanwege toepassing in fietsen, combineert eigenschappen van riem- en tandwieloverbrengingen. Kettingoverbrenging is geschikt voor het overbrengen van beweging op grotere afstanden (dan bij tandwieloverbrenging). Ook hier moeten de assen evenwijdig lopen en draaien de kettingwielen in dezelfde zin. Net als een tandwieloverbrenging heeft een kettingoverbrenging geen last van slip. Kettingoverbrenging kan grotere vermogens dan riemoverbrenging aan, daartegen staat dat kettingoverbrenging meer onderhoud vraagt (smeren).

Voorraad HBS group B.V. is leverancier van diverse onderdelen voor deze technieken, zoals assen, kettingen, tand– en kettingwielen, Prijs en levertijd op aanvraag. 1.2.1


Leverancier

Lagers

              

Groefkogellager Tweerijige zich instellende kogellagers Hoekcontactkogellagers Cilinderlagers Naaldlagers Tweerijige tonlagers Kegellagers Axiale kogellagers Cilindertaatslagers Naaldtaatslagers Tontaatslagers Y- lagerblokken Loop-, steun– en nokrollen Lagerhuizen Kogels en rollen


Lagers

Toepassingen: De voornaamste functie van een lager is het overbrengen van de belasting tussen een stilstaand deel van een machine (meestal het huis) en een roterend deel van een machine (meestal de as) met een minimum aan wrijving. De belastingen kunnen ontstaan door: - de massa van de machine of zijn onderdelen - de massa van het produkt dat verplaatst moet worden - overbrenging van vermogen Voor een wentellager moeten deze belastingen worden overgebracht tussen de binnenring en de buitenring van het lager door middel van rollichamen. De levensduur en het goed functioneren van lagers valt of staat door een aantal bepalende faktoren. Het begint met de reinheid en daardoor kwaliteit van het lagerstaal. Verder spelen een belangrijke rol: juiste hoeveelheid smeermiddel, de te gebruiken en goede afdichtingen van lagers, maatnauwkeurigheid, toerentallen, belastingen, z.g. radiale, interne speling in het lager, geruisarmheid, maar ook verpakking en opslag in het magazijn. Echter dit is niet voldoende, ook overige externe factoren spelen sterk mee: keuze van het lagertype en lageropstelling, een schone werkomgeving, correcte montage- en demontage van de lagers (d.m.v. speciaal daarvoor in de handel verkrijgbare gereedschappen), nauwkeurig bewerkte assen en huizen m.a.w. de juiste keuze as- en huispassingen, bedrijfstemperatuur, nazorg en onderhoud, sterke vervuiling van buitenaf en andere bedrijfsomstandigheden.

Voorraad HBS group B.V. is leverancier van verschillende grote lagermerken, NSK, NTN, TIMKEN, RHP, AKN, FAG etc., hierdoor zijn wij in vrijwel alle gevallen in staat om een bepaald lager op zĂŠĂŠr korte termijn te leveren. De standaard materialen zijn veelal uit voorraad leverbaar, mits onverkocht. Voor afwijkende maatvoering en typen prijs en levertijd op aanvraag. 1.3.1


Leverancier

Flenzen

            

Vlakke lasflenzen - DIN 2576-ND 10 Blindflenzen - DIN 2527-ND 10-16-40 Voorlasflenzen - DIN 2531-ND 6 , DIN 2532-ND 10, DIN 2533-ND 16, DIN 2534-ND 25 DIN 2535-ND 40, DIN 2536-ND 64 Draadflenzen - DIN 2566 - ND 10 en 16 Overschuifflenzen - DIN 2642 - ND 10 FGN flenzen Slip-On flenzen Lap-Joint flenzen Welding Neck flenzen Socket-Weld flenzen Blind Pleine flenzen - ANSI B 16.5, 150/300 Lbs, af fabriek: 600 LBS en hoger Raised Face, Male and Female, Tongue and Groove Aluminium overschuifflenzen - blank of gecoat, DIN 2642 - ND 10, type A en C. Aluminium blindflenzen - blank of gecoat, DIN 2527- ND 10


Flenzen

Algemeen: HBS group B.V. heeft in het programma een groot assortiment aan flenzen zowel met als zonder DIN-certificering. In diverse materiaalsoorten leverbaar zoals staal, roestvast staal, aluminium en kunststof.

Leveringsprogramma: Ons leveringsprogramma geeft een zo compleet mogelijk overzicht van het aanbod op het gebied van deze componenten. U vindt hierin o.a. vlakke lasflenzen, voorlasflenzen, blindflenzen, draadflenzen, flenzen ASTM en Schotflenzen.

Voorraad HBS group B.V. is voorraadhouder van diverse types en afmetingen flenzen. Van overige flenzen zijn prijs en levertijd op aanvraag.

1.4.1


Leverancier

Hydraulische apparatuur

     

Enerpac Larzep Bosch Riken Mega Vickers


Hydrauliek Revisie en Reparatie

Algemeen: Reparatie en/of revisie van hydraulische cilinders is vrijwel altijd mogelijk. Het is daarom belangrijk bij storing of schade eerst na te gaan of reparatie/revisie voordeliger is. Het aanpassen van materialen en/of verbeteren van soort/type plunjerassen, afdichtingen, geleiders, en uitvoeringen, zijn werkzaamheden die wij voor U kunnen uitvoeren. Vervanging volgens maatvoering van het oude model of volgens de door U gewenste aanpassing. Het naar voorbeeld vervangen van oude of niet meer verkrijgbare onderdelen en/of cilinders is een van onze specialisaties. Op verzoek leveren wij een standaard testrapport van de gerepareerde en gereviseerde cilinders. Het opleveren en testen kan ook plaatsvinden in samenwerking met externe instanties, zoals Lloyds en T.N.O.

Revisie: Onderhoud en revisie is een belangrijke factor en verlengt de levensduur van uw hydraulische gereedschap en apparatuur. Door de grote variatie in onze voorraad kunnen de defecte onderdelen, waaronder b.v. hydraulische slangen, manometers en afdichtingen e.d. meestal snel vervangen worden, uiteraard in overleg, waardoor oponthoud in uw werkzaamheden tot een minimum beperkt zal blijven.

Reparatie: De reparaties geschieden grotendeels in eigen werkplaatsen. Ook verzorgen wij de reparaties en/of het testen van de cilinders met een fabrieksspecificatie. Reparatie van hand, pneumatisch en electro aangedreven pompen, vijzels en diverse merken hydraulisch gereedschap, voeren wij graag voor u uit. 1.5.1


Hydrauliek Systemen en onderdelen

Nieuw: U kunt niet alleen voor reparatie en revisie van uw hydraulische systemen terecht bij HBS group. Maar ook voor de levering van nieuwe componenten, onderdelen en hydraulische systemen. Wij zijn onafhankelijk in de keuze uit een ruim aantal betrouwbare toeleveranciers van kwalitatieve producten. Derhalve hebben wij de keuze uit meerdere topmerken en kunnen U daarom afhankelijk van de toepassing altijd de juiste kwaliteit aanbieden. Wij kunnen zowel losse als door ons geassembleerde onderdelen en componenten leveren. Leveringsprogramma: Bestaat o.a. uit:  Hydraulische pompen  Motoren  Pompaggregaten  Hydraulische slangen en koppelingen  Krikken  Vijzels tot 1000 ton  Trek– en perssets tot 20 ton Losse onderdelen: Levering mogelijk van o.a: Afdichtingen, manchetten, filters, O- ringen, meters en reparatiesets voor diverse hydraulische apparatuur.

1.5.2


Bedrijfsinformatie Groep 2

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

Spoorwegmateriaal

        

Rail Railstoelen Wissels en onderdelen Onderlegplaten Ankerplaten Rugplaten Spanklemmen Draadklemmen Kraagschroeven

        

Klembouten Spoorstangbouten Bouten Moeren Vulplaten Veerringen Lasplaten Elektrische scheidingen Speciaal producten


Spoorwegmateriaal

Algemeen Al jaren is HBS group B.V. toeleverancier van diverse spoorwegmaterialen zoals rails, wissels, dwarsliggers, onderlegplaten, railbevestigingen en railtoebehoren. Niet alleen voor de spoorbanen als trein, tram en metro maar ook rails en bevestigingen voor kraanbanen als portaalkranen en bovenloopkranen, tevens ook onderwater denk aan sluizen en hellingbanen voor scheepswerven e.d. Een grote diversiteit aan materialen kan door ons geleverd worden maar HBS group B.V. is met name gespecialiseerd in de spoorbevestigingsmaterialen. Dit strekt zich uit van een kunststof afstandshouder tot complete spoor- en kraanbaan bevestigingssystemen voor tram, metro en trein. HBS group B.V. levert ook verschillende systemen zoals Vossloh, Pandrol, Gantrex, e.d. en zijn niet afhankelijk van ĂŠĂŠn systeem, zodat wij U altijd in onderhoud van oude systemen het juiste product kunnen aanbieden.

Een veel voorkomend probleem voor de diverse verouderde spoorbanen, is dat oorspronkelijk gebruikte materialen niet meer in de handel te verkrijgen zijn. Hier speelt onze afdeling metaal- en kunststofbewerking goed op in van tekening en/of model zijn wij in staat elk product voor U te produceren, in kleine of grote oplages, met alle specificaties die van toepassing kunnen zijn. Ook een verscheidenheid aan oppervlakte behandelingen kunnen wij via derden uitvoeren.

2.1.1


Spoorwegmateriaal

Systemen Er worden verschillende bevestigingssystemen gebruikt voor het bevestigen van rails zoals voor de trein, tram en metro, hier wordt veelal gebruik gemaakt van het Vossloh systeem. Over de verschillende mogelijkheden die dit systeem te bieden heeft geven wij U graag extra informatie.

In de kraanbouw wordt veelal het Gantrex bevestigingssysteem gebruikt , niet alleen in de kraanbouw echter ook voor geautomatiseerde opslagplaatsen zoals droogruimten, kubel– en kabelbanen, sluisdeuren, e.d. Ook voor dit systeem geldt dat wij U graag extra informeren over de verschillende mogelijkheden die dit systeem te bieden heeft.

2.1.2


Spoorwegmateriaal

Rails HBS group levert alle soorten spoorstaven en kunnen voldoen aan iedere specificatie van de meest voorkomende rails zoals spoorrail NP46, kraanrail A100, groefrail Ri60 tot speciaal dubbelkoprail.

Rail A75

Rail S49

Rail Ri60 2.1.3


Spoorwegmateriaal

Voorraad Wij hebben een grote verscheidenheid aan artikelen op voorraad, hieronder vind U een klein overzicht van voorradige artikelen .

Draadklem 12/12

Klemplaat KPO6

Hamerkopbout met moer

Klembout met moer

Kraagschroeven

Nylon vulplaten 2.1.4


Spoorwegmateriaal

Voorraad Voor de hier getoonde materialen en andere spoormaterialen kunnen wij U op aanvraag prijs en levertijd doen toekomen.

Spoorstangbout met moer

Veerplaat

U-vormige afstandshouders

U-vormige afstandshouders gietijzer

Dubbele veerring M22

Rugplaat 2.1.5


Bedrijfsinformatie Groep 3

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


DOCUMENTATIE

THERMISCH EQUIPEMENT         

Uitgutsen van assen Slopen van staalconstructies Afbranden van damwanden Doorbranden van (tram)rails ( ± 30 sec. per snede) Doorbranden van gietijzer Doorbranden van slakken en ovenbemetseling Maken van gaten in (gewapend) beton Maken van gaten in natuursteen Doorbranden van staallegering


THERMISCH EQUIPEMENT

- De thermische lansen werken met behulp van zuurstof. De veiligheidsregels hieromtrent moeten dus nageleefd worden: b.v. het vermijden van vet bij gebruik van zuurstof. - De gebruiker moet beschermende kleding dragen die wij, op aanvraag, kunnen leveren. Wij adviseren het dragen van : - Onbrandbare kleding beschermd door een lang schort van soepel leer. - Laarzen of schoenen die vlug uitgedaan kunnen worden zonder de handen te gebruiken. Hierbij dient men op te merken dat de broekspijpen niet in de schoenen mogen worden gedragen. - Leren handschoenen met lange armstukken om de armen te beschermen. - Een helm gefabriceerd uit synthetisch materiaal met een neerklapbaar vizier van gekleurd materiaal. Dit vizier beschermt het gezicht tegen vonken en spatten, en de ogen tegen te grote lichtstraling.

3.1.2


THERMISCH EQUIPEMENT

DIVERSE GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN VAN DE THERMISCHE LANS Zoals het maken van gaten en het slopen en het snijden van vrijwel alle materialen. A. B. C. D. E. F.

Beton met of zonder bewapening. Natuursteen zoals graniet, basalt, enz. Alle soorten gietijzer. Gelegeerd staal, messing, koper, enz. Slakken, ovenbemetseling, enz. Het snijden van stalen damwand, (tram)rails of beton onder de waterlijn.

DIVERSE TYPE THERMISCHE LANSEN EN HUN EIGENSCHAPPEN A. Type 1/4’’, lengte 3000 mm., Kerntemperatuur ± 2300° c. Gat diameter; in beton 20 mm. ; in staal ± 20 mm. Gatdiepte ; in beton 1500 mm. ; in staal ± 1200 mm. B. Type 3/8’’ , lengte 3000 mm., Kerntemperatuur ± 2300° c. Gat diameter; in beton 30 mm. ; in staal ± 20 mm. Gatdiepte ; in beton 2000 mm. ; in staal ± 1500 mm. C. Type 1/2’’ , lengte 3000 mm., Kerntemperatuur ± 2300° c. Gat diameter; in beton 50 mm. ; in staal ± 30 mm. Gatdiepte ; in beton 2000 mm. ; in staal ± 1500 mm. Genoemde eigenschappen hangen nauw samen met de omstandigheden waarin gewerkt moet worden en de ervaring van diegenen die het branden moeten uitvoeren. OPMERKING Het gat diameter is sterk te beïnvloeden door zuurstofdruk en door het draaien van de thermische lans. Het meeste gebruikte type is de 3/8’’ lans, lengte 3000 mm., temperatuur ± 2300° c. Deze is dan ook uit voorraad leverbaar, De andere lansen hebben een levertijd van ± 14 dagen.

3.1.3


THERMISCH EQUIPEMENT

Thermische lansen Thermische lans type 3/8” * 3000 mm., HBS art.nr. 04V0961808 Thermische lans type 1/2” * 3000 mm., HBS art.nr. 04V0093219 Thermische lans type 1/4” * 3000 mm., HBS art.nr. 04V0093218

Thermische lanshouder Thermische lanshouder compleet, geschikt voor 3/8” lansen, HBS art.nr. 04V0009115 Voor het gebruik van 1/4” en 1/2” lansen is een aangepaste kop nodig. (zie onderdelen)

Rubbers Rubber type 3/8” HBS art.nr. 04V0093242 Rubber type 1/4” HBS art.nr. 04V0093241 Rubber type 1/2” HBS art.nr. 04V0093243

Leverbaar uit voorraad 3.1.4


DOCUMENTATIE

ULTRA-THERMISCH EQUIPEMENT        

Uitgutsen van assen Slopen van staalconstructies Afbranden van damwanden Doorbranden van (tram)rails Doorbranden van alle staallegeringen Maken van gaten in (gewapend) beton, natuursteen Geschikt voor boven- en onderwater Zeer nauwkeurig en snel resultaat


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

ULTRA -THERMISCH GUTSEN EN SNIJDEN. Ultra-thermisch snijbranden biedt voordelen vergeleken met andere snijprocessen, door de hoge werktemperatuur, de snelle ingebruikstelling, de draagbaarheid en de veiligheid. Voor het onderhoud van industrieel materieel en machines vormt ultra-thermisch snijden een aanvulling op het traditionele oxy-acetyleen en lucht-koolstofboogsnijden. Ultra-thermisch snijden is een door zuurstof gevoed brandproces. Het systeem kan worden gebruikt om de tanden van laadschoppen van graafwerktuigen te verwijderen; het verwijdert bouten en klinknagels, snijdt constructiestaal op werven; boort, snijdt en gutst op scheepsdekken. Ultrathermisch werken heeft voordelen ten opzichte van andere methodes door de hoge werktemperatuur, eenvoudig gebruik, snelle ingebruikname, draagbaarheid en veiligheid. De ultra-thermische apparatuur bestaat uit een tang, ultra-thermische snij-elektroden, een koperen ontstekingsplaat, een zuurstofbron met reduceerventiel, een 12 volt accu, een zuurstofslang en de kabels. De tang heeft een pistoolgreep met een koper spruitstuk en een collet met moer om de elektrode vast te houden. Een ventiel met hendel regelt de zuurstofstroom door de tang. De aanstrijkplaat is met de batterij verbonden voor de ontsteking van de elektrode. DE ELEKTRODE IS DE SLEUTEL. De ultra-thermische elektrode werd in 1978 oorspronkelijk ontwikkeld voor onderwatergebruik aan offshore olieplatforms. Ze verving minder doeltreffende elektrodes uit staalbuis. Toen de olie-industrie begin jaren tachtig stagneerde, hebben de fabrikanten de elektrode herontwikkeld voor gebruik boven water. Een holle, met koper gecoate stalen buis die gevuld is met draden uit een staallegering vormt de elektrode, het hart van het proces. Kringvormige inkepingen in de buis houden de staaldraden op hun plaats. De gebruiker kan de buis buigen om moeilijke plaatsen te bereiken. De draden zijn binnenin aan een uiteinde van de buis iets korter om terugslag van vonken te voorkomen. De bediener steekt het holle gedeelte van de elektrode in de tang. Zuurstof stroomt door de buis en rond de draden. De gebruiker kan kiezen uit twee verschillende diameters. De dunste elektroden zijn geschikt voor boorwerk tot 15 centimeter diep, het gutsen van lasnaden en het snijden van materialen tot 3 cm. dikte. De dikkere sondes doorboren en snijden dikkere werkstukken, gutsen barsten en zware lasnaden weg en verwijderen aanslag. De maximale snijdikte in staal is praktisch ongelimiteerd.

3.2.1


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

HOE TE STARTEN. Alvorens de apparatuur in gebruik te stellen verwijdert de gebruiker brandbare producten uit de werkplaats en inspecteert hij de uitrusting; eventueel worden versleten of beschadigde onderdelen aan de uitrusting vervangen. Indien aan buisleidingen of containers zal worden gewerkt, dan dienen deze eerst met een inert gas gespoeld te worden. 0m het snijden te starten verbindt hij het reduceerventiel met de zuurstofcilinder en de slang van de tang. Hij verbindt de stroomkabels voor de ontsteking met de tang en de aanstrijkplaat met de batterij. Vervolgens opent hij de kraan van het reduceerventiel en regelt ze tot het gewenste debiet, meestal 2,8 tot 5 Bar, afhankelijk van het te snijden materiaal van het werkstuk en de dikte ervan. Met de handschoenen draait hij de collet moer van de tang los en brengt de holle kant van een elektrode in de tang. Hij verzekert zich ervan dat de elektrode volledig tot het einde in de collet is ingebracht om zuurstoflekken te vermijden. Met de hand wordt de collet moer vastgedraaid. 0m de elektrode te ontsteken de vlam te starten neemt de gebruiker de tang in de ene hand en de aanstrijkplaat in de andere. Een licht kneepje in de zuurstofhendel laat de zuurstof door de tang en de elektrode stromen. Onder een hoek van 45° wordt de elektrode langzaam over de aanstrijkplaat gestreken tot ze ontsteekt, de elektrode begint te vonken. De gebruiker kan nu beginnen te werken. De elektrode brandt zolang er zuurstof doorheen komt tot ze volledig is opgebrand. De temperatuur aan het uiteinde is 5000° Celsius. TECHNIEKEN. De gebruikers doorboren met de elektrode pinnen, klinknagels en bouten. 0m te doorboren wordt de elektrode loodrecht op het werkstuk gehouden en met een lichte zuurstofstroom (lichte druk op de hendel) wordt de brandende punt in het werkstuk geduwd. De zuurstofdruk wordt op 2,5 Bar gezet om terugslag of vonken te vermijden. Zodra de punt ongeveer 7 mm. diep zit kan de zuurstofhendel ingedrukt worden om sneller te werken. Door de punt In en uit het stuk te bewegen wordt het gesmolten materiaal eruit geblazen. Als een diepte van meer dan 10 centimeter wordt bereikt, dan wordt de zuurstofdruk opgevoerd tot 3,5 Bar om het proces verder te zetten. 0m te beletten dat de elektrode in het gat vast komt te zitten wordt de zuurstof niet onderbroken tot de punt uit het werkstuk is gehaald. 0m een guts te starten plaatst de gebruiker de elektrode onder een hoek van 45° op het werkstuk en wijst de brandende punt in de richting van de te maken guts. De zuurstofdruk staat op 2,5 tot 2,8 Bar voor ondiepe gutsen en 2,8 tot 3,5 Bar voor een diepe guts. Zodra er een kuiltje wordt gevormd verkleint hij de hoek tot 5 à 10° en drukt de sonde in de richting van de te maken guts.

3.2.2


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

ln tegenstelling tot lucht-koolstofbooggutsen is hier geen lasapparaat of compressor nodig. Bovendien is er geen gevaar van hoge stroomsterktes, lawaai of rook. Het proces bouwt geen koolstof op en vereist geen voorafgaande reiniging of schuren van het werkstuk. 0m met de elektrode te snijden, trekt de gebruiker ze over het werkstuk. De werkhoek aan het oppervlak kan schommelen tussen 45 en 90 graden; hou de punt steeds in de groef om terugslag te vermijden. Gesmolten materiaal moet voorwaarts uit de groef geblazen worden; als het achterwaarts rondvliegt, dan moet er trager gewerkt worden. De zuurstofdruk bedraagt 2,1 tot 2,8 Bar voor zacht staal en ijzer tot 1,5 cm. dik; 2,8 tot 3,5 Bar voor non-ferro metalen tot 2,5 cm. en ijzer van 1,5 tot 2,5 cm.; 3,5 tot 4,2 Bar voor alle metalen tot 5 cm. en 4,2 tot 5 Bar voor alle zwaardere werk. TOEPASSINGEN. Onderhoudsploegen gebruiken ultra-thermische systemen om vastzittende bouten te verwijderen. Ze doorboren eerst de pin en koelen haar af met water; hierdoor krimpt deze ongeveer 2,5 mm. Het proces wordt herhaald tot de pin eruit geslagen kan worden. Een ultrathermische elektrode kan een vastzittende pin loskrijgen in ongeveer 30 seconden. Snelle herstellingen aan tanden van graafwerktuigen kunnen op het terrein uitgevoerd worden. Een gebogen tand van een laadschop van een bulldozer kan de schop hinderen om de grond te bereiken. De tand kan snel verwijderd worden zonder dat de machine buiten gebruik moet worden gesteld. Na de graafwerken, op het einde van de dag, kan de lasnaad van de tand en de schop uitgegutst worden en een nieuwe tand ingelast. Eveneens op het terrein kunnen stressbreuken uitgegutst worden in bruggen en andere structuren. 0m breuken te herstellen worden aan het einde van de breuk gaten geboord, vervolgens wordt de breuk uitgegutst om het basismetaal te prepareren voor herstelling met een lasnaad.

3.2.3


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

3.2.4


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

DE ONDERDELEN DE ULTRA-THERMISCHE SNIJTANG . DE SNIJTANG. De bewezen betrouwbaarheid van de snijtang van werd bereikt door ons duurzaam, eenvoudig ontwerp. Gefabriceerd uit slijtvaste, slagbestendige materialen, werd de snijtang ergonomisch ontworpen om vermoeidheid bij de gebruiker tegen te gaan. De vonkenstopper werd speciaal ontworpen met het interne scherm om vonken op te vangen. De zware en dubbel ACME behandelde schroef van de collet is groot en gemakkelijk met een handschoen los- of aan te draaien. Deze beproefde vormgeving helpt de vervuiling te voorkomen door modder, zand, slakken of andere ongerechtigheden en verzekert dat het inbrengen of verwijderen van de elektrode snel en betrouwbaar gebeurt. Elke snijtang kan worden geleverd met twee collets voor zowel 1/4" als 3/8" ultra-thermische elektroden. De hendel voor de zuurstoftoevoer is eveneens gemakkelijk met een handschoen te bedienden, zodat de gebruiker in staat is de zuurstoftoevoer fijn te regelen tijdens de ontsteking van de elektrode of tijdens het gutsen, boren of snijden. Door zijn uniek ontwerp, kan de snijtang gemakkelijk in het veld gedemonteerd en onderhouden worden. (Sets met wisselstukken zijn verkrijgbaar). DE ULTRA-THERMISCHE ELEKTRODEN. De Ultra-thermische elektroden bevatten staven en branden aan het uiteinde met een temperatuur van meer dan 5000°C. Onze elektroden snijden, smelten of maken elk bestaand materiaal vloeibaar. Deze interne staven werden teruggedrongen aan het uiteinde. Door deze unieke eigenschap zijn onze elektroden de veiligste op de markt. Een reeks kringvormige inkepingen borgen de interne staven zodat ze kunnen worden gebogen zonder de zuurstoftoevoer te hinderen. Dit eigen ontwerp laat de gebruiker toe de meest moeilijk of anders onmogelijk te bereiken plaatsen te bewerken. De elektroden zijn verkrijgbaar in 1/4" of 3/8" diameters en verschillende lengtes. Dit gamma van maten maakt ze efficiënt en aanpasbaar voor verschillende toepassingen. Elektroden worden aangeboden in bulkverpakking van 25 en 60 stuks. Alle elektroden worden gefabriceerd onder strenge kwaliteitscontrole en geïnspecteerd alvorens verpakt te worden om betrouwbare prestaties te verzekeren.

3.2.5


ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT

ULTRA-THERMISCHE SNIJ-SYSTEMEN VOORDELEN UNIEKE MOGELIJKHEDEN. De unieke manier van branden met de ultra-thermische elektroden maakt letterlijk alle materialen vloeibaar die het op zijn weg ontmoet, waarbij het materiaal zelf als brandstof wordt gebruikt. Zij snijden of smelten snel door elk bekend materiaal, zoals gietijzer, staal, roestvrij staal, beton, graniet, nikkel, titanium en aluminium. Omdat onze systemen zo snel snijden is er een minimale opbouw van warmte, waardoor getemperde materialen vrijwel ongewijzigd blijven. Onze ultra-thermische elektrodes branden in vochtige omgevingen, zelfs in modder of water. Deze unieke prestatie geeft een belangrijk voordeel boven andere uitrustingen, vooral In industrieën met lastige werkomgevingen zoals bij mijnbouw of zware industrie. TIJDSBESPARING KOSTENBESPARENDE PRESTATIES. Als tijdsbesparing de boodschap is, dan is dit systeem de eerste keuze van de professional voor toepassingen als gutsen, boren of snijden. Bedrijven voor onderhoud en herstellingen kunnen taken die anders moeilijk en tijdrovend zijn uitvoeren in slechts een fractie van de tijd die nodig is bij conventionele methodes. Zo wordt bijvoorbeeld de tijd dat dure zware graafwerktuigen buiten gebruik zijn aanzienlijk verkort bij het verwijderen van verbindingspinnen uit de rupsen of de herstelling ervan. Of bij het verwijderen van harde aanslag. Dit systeem is kosten- en werktijdbesparend. Omdat onze ultra-thermische systemen werken bij temperaturen boven 5000°C is het overbodig om het oppervlak voor te verwarmen. Aangezien er geen permanente elektrische stroom nodig is kunnen herstellingen uitgevoerd worden zonder braamvorming aan rollagers en bussen. Bovendien zijn schuren of reinigen van werkvlakken bij het gutsen overbodig, omdat ons systeem geen koolstof afzet. VEILIGHEID EN GEBRUIKSCOMFORT. Dit systeem is veiliger dan andere omdat het geen hoge stroomsterkte nodig heeft of potentieel gevaarlljke acetyleen of een andere brandstof. Het gebruikscomfort en de veiligheid van de gebruiker zijn eveneens verbeterd, omdat dit systeem minder geluidshinder, rook of toxische gassen veroorzaakt dan andere systemen. De gebruiksvriendelijk eigenschappen werden ontworpen met het oog op de eenvoudigheid in het gebruik. Het 12 Volt DC ontstekingssysteem, enkelvoudige 0² bron met een reduceerventiel en volledig autonome draagbare sets verzekeren, dat dit systeem gemakkelijk te gebruiken is.….zelfs door de beginner.

3.2.6


ULTRA -THERMAL EQUIPMENT

3.2.7


THERMISCH ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT EQUIPEMENT

Ultra-thermische elektroden Ultra-thermische elektroden, ongeïsoleerd, afm. Ø 9,5 * 1000 mm., HBS art.nr. 04V0961636 Ultra–thermische elektroden, ongeïsoleerd, afm. Ø 9,5 * 450 mm., HBS art.nr. 04V0961888 Ultra–thermische elektroden, ongeïsoleerd, afm. Ø 6 * 450 mm., HBS art.nr. 04V0961637 Ultra-thermische elektroden Ultra-thermische elektroden, geïsoleerd, afm. Ø 9,5 * 450 mm., HBS art.nr. 04V0094430 Geschikt voor onderwater.

Ultra-thermische snijset Ultra-thermische snijset, compleet, Geschikt voor boven– en onderwater, HBS art nr. 04V0961862 Geschikt voor onderwater.

Leverbaar uit voorraad 3.2.8


THERMISCH ULTRA -THERMISCH EQUIPEMENT EQUIPEMENT

Ultra-thermische elektroden Collet t.b.v. Ultra-thermische snijset, type Ø 9,5 mm., HBS art nr. 04V0961813 Collet t.b.v. Ultra-thermische snijset, type Ø 6 mm., HBS art nr. 04V0961814 Rubber t.b.v. Ultra-thermische snijset, type Ø 9,5 mm., HBS art nr. 04V961813B Diverse Zuurstofslang 9 * 16 mm., HBS art nr. 04V0214865 Zuurstofslang 13 * 22 mm., HBS art nr. 04V0204775 Aardedraad t.b.v. Ultra-thermische snijset, HBS art nr. 04V0204776 Reduceerventiel, type grote doorstroom, doorstroom 0-20 bar, HBS art nr. 04V972557B Kop t.b.v. Ultra-thermische snijset, voor gebruik bovenwater, HBS art nr. 04V961862B Kop t.b.v. Ultra-thermische snijset, voor gebruik onderwater, HBS art nr. 04V961862A

Leverbaar uit voorraad 3.2.9


Bedrijfsinformatie Groep 4

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

DIAMANTBOREN DIAMANTZAGEN DIAMANTDROOGZAGEN

     

Diamantboren Diamantboren Gediamanteerde Gediamanteerde dozenboren dozenboren Diamant– Diamant– droogboren droogboren voorvoor cooler cooler G13NT G13NT systeem sysCooler teem G13NT diamantdroogboor systeem Diamantzagen Cooler G13NT voordiamantdroogboor nat gebruik systeem Diamantzagen voor droog gebruik 


DIAMANTBOREN

4.1.1


GEDIAMANTEERDE DOZENBOREN

4.1.2


DIAMANT– DROOGBOREN VOOR COOLER G13NT SYSTEEM

4.1.3


COOLER G13NT DIAMANTDROOGBOOR SYSTEEM

4.1.4


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding

4.2.1


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding

4.2.2


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding NV = nauwe vertanding Eventueel op verzoek andere segmentbreedte mogelijk. Ook leverbaar met meeneemgaten voor bondig zagen.

4.2.3


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding NV = nauwe vertanding Eventueel op verzoek andere segmentbreedte mogelijk. Ook leverbaar met meeneemgaten voor bondig zagen.

4.2.4


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding NV = nauwe vertanding Om de zaagkern te beschermen zijn de zagen uitgevoerd met schuine segmenten.

4.2.5


DIAMANTZAGEN (VOOR NAT GEBRUIK)

WV = wijde vertanding NV = nauwe vertanding

4.2.6


DIAMANTZAGEN (VOOR DROOG GEBRUIK)

4.3.1


DIAMANTZAGEN (VOOR DROOG GEBRUIK)

4.3.2


DIAMANTZAGEN (VOOR DROOG GEBRUIK)

4.3.3


Bedrijfsinformatie Groep 5

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

ROOSTERS ROOSTERTREDEN


PERSROOSTERS (TYPE R)

Type R anti-slip draagstaaf

Type R vlak

Persroosters hebben een hoge mate van stabiliteit, en kennen vele toepassingsmogelijkheden. Zij kenmerken zich door een laag eigen gewicht en worden doorgaans op maat gemaakt of volgens tekening. LEVERINGSPROGRAMMA PERSROOSTER (TYPE R) Persroosters zijn leverbaar met draagstaven :

25x2, 30x2, 35x2, 40x2, 50x2, 60x2 25x3, 30x3, 35x3, 40x3, 50x3, 60x3

Type R dubbel anti-slip

Voor omstandigheden met een verhoogd sliprisico zijn uitvoeringen verkrijgbaar met een anti-slip karteling. Zowel de draag- als de vulstaven kunnen voorzien zijn van een karteling, waardoor een zeer stroef roosteropperviak verkregen wordt.

H.o.h. afstand draagstaven: 11,4 - 22,8 - 34,3 - 45,7 - 57,1 - 68,6 80-91,4-102,9-137,2-171,5-205,8

H.o.h. afstand vulstaven: 11,1 -16,6 - 22,2 - 33,3 - 44,4 55,5 - 66,6 - 77,7 - 88,8 - 99,9 Maten en maaswijdten in mm. Een combinatie van beide h.o.h. afstanden (draag en vulstaven) zijn mogelijk. 5.1.1

De maaswijdten 34,3 en 33,3 worden het meest toegepast, ( wanneer het gaat om roosters waarop moet worden gelopen of gewerkt ). Afhankelijk van het roostertype is een draagstaaf lengte tot 3000 mm mogelijk, vulstaven maximaal tot 1700 mm.


PERSROOSTERS (TYPE R) ROOSTERS UIT VOORRAAD LEVERBAAR De onderstreepte maat geeft de draagstaafrichting aan.

Type R traptrede

ROOSTERTREDEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR

Type R2-25/30 x 30

traptreden

500 x 200 mm 600 x 200 mm 700 x 200 mm 750 x 200 mm 800 x 200 mm 600 x 230 mm 700 x 230 mm 800 x 230 mm Type R2-30/30 x 30

traptreden

850 x 200 mm 900 x 200 mm 1000 x 200 mm 900 x 230 mm 1000 x 230 mm Type R3-30/30 x 30 1200 x 200 mm 1200 x 230 mm

5.1.2

traptreden


PERSROOSTERS (TYPE R)

BELASTINGSTABELLEN TYPE R

Toelaatbare buigspanning =140 N/mm² Veiligheidsfactor tot strekgrens =1,7 Veiligheidsfactor tot breukgrens =2,4 Doorbuiging f ≤ 4 mm (wit) Doorbuiging 1/200 x overspanning (donkerblauw) grensgevallen f ≤ 10 mm (lichtblauw)

5.1.3


SLINGERSTAAFROOSTERS (TYPE A)

Slingerstaafroosters worden toegepast in vloeren en constructies die zwaar tot zeer zwaar worden belast.

Type A5-25/20*2 enkel anti-slip (Shell standaard)

Type A 5-25/20*2

Dit type rooster is in principe leverbaar in elke lengtemaat tot maximaal 6000 mm (draagstaaf richting). De max. breedte bedraagt 1560 mm afhankelijk van de draagstaafdikte ( zie label blz. 7).

Type A5-30/20*2 dubbel anti-slip toegepast bij offshore projecten

5.1.4

De slingerstaafroosters kunnen worden voorzien van een anti-slipkarteling. Zijn alleen de golfstaven voorzien van een karteling dan spreekt men van 'enkel' anti-slip, zijn ook de draagstaven gekarteld, dan spreekt men van 'dubbel' antislip.


SLINGERSTAAFROOSTERS (TYPE A)

Draagstaven 3 mm dik Type A B C D A3-25 A3-30 A3-40

25 30 40

3 3 3

2/3 2/3 2/3

35 35 35

De standaardbreedtematen zijn voor het type A3 (in mm): 41 79 117 155 193 230 286 306 344 382 420 458 496 534 571 609 647 685 722 760 798 836 874 912 950 988 1025 1063 1101 1139 1107 1215 1253 1290 1328 1366 1404 1442 1480 1518 1555

Draagstaven 5 mm dik Type A B C D A5- 25 25 A5- 30 30 A5- 40 40 A5- 50 50 A5- 60 60 A5- 70 70 A5- 80 80 A5- 90 90 A5-100 100

5 5 5 5 5 5 5 5 5

2/3 2/3 2/3 2/3 2/3 5 5 5 5

35 35 35 35 35 35 35 35 35

De standaardbreedtematen zijn voor het type A5 (in mm): 45 85 125 165 205 245 285 325 365 405 445 485 525 565 602 642 682 722 762 802 842 882 922 962 1000 1041 1081 1121 1161 1200 1240 1280 1320 1360 1400 1440 1480 1520 1560

Traptrede A type

Afwijkende zijplaten zijn leverbaar

5.1.5


SLINGERSTAAFROOSTERS (TYPE A)

Belastingtabellen A type

Type A zwaarverkeer rooster

Toelaatbare buigspanning =140 N/mm² Veiligheidsfactor tot strekgrens =1,7 Veiligheidsfactor tot breukgrens =2,4 Doorbuiging f≤ 4 mm (wit) Doorbuiging 1/200 x overspanning (donkerblauw) grensgevallen f≤10mm(lichtblauw)

Over roosters die extreem zwaar worden belast (bijv. zware heftrucks, vrachtverkeer etc) verstrekken wij u graag informatie.

5.1.6


GEDRUKLASTE ROOSTERS (TYPE SP)

De gedruklaste roosters worden, indien gewenst, ook in anti-slip uitvoering geleverd. Het assortiment kan worden aangevuld met traptreden voorzien met aantrede-profiel en zijplaten voor bevestiging aan trapbomen. SP-roosters zijn leverbaar met een draagstaafdikte van: 2 -3 -4 -5 mm en hoogte van 20 tot 120 mm. H.o.h. afstand draagstaven: 17,15 34,30 -51,45 -68,60 -85,75 -102,90 en 20,58 -30,87 -41,16 -51,45 -61,74 72,03 -82,32 -92,61 -102,90. Vulstaven diagonaal afstand 6 of 8 mm en h.o.h. variabel tussen 15 - 102 mm. Max. staaflengte draagstaven 6100 mm. Max. staafbreedte vulstaven 1250 mm.

Ballproof - roosters Type SP 5-30/34*102 anti-slip v.v. Ondergelaste draad Ă˜ 5 mm.

De hierboven vermelde typen zijn de meest voorkomende. Afwijkende typen op aanvraag

5.1.7


BALKONHEKKEN / GEVELROOSTERS

In de moderne stedenbouw passen architecten in hun ontwerpen steeds meer elementen toe die in eerste instantie voor andere doeleinden zijn ontworpen. Men zoekt naar mogelijkheden om functionaliteit met effectiviteit optimaal te combineren. De functionaliteit wordt door de nieuwe toepassing zelfs vaak vergroot. Zo worden gevels niet altijd meer voorzien van afgesloten panelen, maar bekleed met roosters. Enerzijds om lichtval en esthetische vorm te accentueren, anderzijds om de functionaliteit als looprooster voor de glazenwasser of als vluchtweg bij calamiteiten zeker te stellen. Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij het gebouw van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag. Een uiterst doeltreffend en tegelijk esthetisch element daarbij is de keuze voor het gebruik van roosters. gevelafscheidingen en trappenhuizen zijn daarvan goede voorbeelden.

Type R2-30/30*30 balkonhek

Min. Van verkeer en waterstaat

Speelse toepassing van mazen in een rooster. Voor mogelijkheden wat betreft maaswijdte zie pag. 10.1

Zonweringen en bordessen Ministerie van Verkeer en Waterstaat Den Haag toegepast type R2-40/34*99

5.1.8


BALKONHEKKEN / GEVELROOSTERS

Voor balkonhekken wordt geadviseerd de draagstaven altijd verticaal te plaatsen. Voor de maximale overspanning - de afstand tussen de stijlen - wordt een maat van 1600 mm aangehouden.

Park– Haagscheweg te Amsterdam type R2-25/30*30 toegepast voor balkonhekken.

Ook voor balustrades en balkonafscheidingen of zonwering is de keuze voor roosters tegenwoordig voor de hand liggend. Door de onderlinge afstand van de mazen te variëren, kunnen toepassingen eindeloos worden gevarieerd. Dat kleurcombinaties hierbij een niet onbelangrijke rol spelen, moge duidelijk zijn. Deze roosters voldoen ook hier aan alle eisen en kunnen in iedere ge– wenste RAL kleur worden gemoffeld of gecoat.

Appartementen te Amsterdam toegepast type R2-30/30*60

Er zijn diverse methoden om de balkonhekken te bevestigen. Wij kunnen samen met U de meest geschikte oplossing bepalen.

5.1.9


ALGEMENE TECHNISCHE GEGEVENS

Stalen roosters worden veel toegepast in projecten die vrij gecompliceerd zijn bijv. petrochemische industrie, elektriciteitscentrales offshore etc. Hierbij komen meestal veel roosters met uitsparingen voor, uitsparingen voor leiding doorvoeringen, kolommen, segmentroosters rondom torens of ketels al of niet voorzien van schoprand. Onderstaande schetsen geven aan welk bruto roosteroppervlak hiervoor benodigd is.

5.1.10


ALGEMENE TECHNISCHE GEGEVENS

Er zijn diverse mogelijkheden om roosters te bevestigen. De meest voorkomende zijn op deze pagina afgebeeld. Indien de getoonde methoden niet toereikend zijn kunnen wij U informeren over alternatieve mogelijkheden.

A type met Enkele bovenbeugel

R type

Om de roosters onderling te koppelen worden nevenstaande koppel ijzers gebruikt.

5.1.11


PERFO TREDEN

Type TP 250-350

Type TP 230 W

Type TP 250 W - 350

Type TP 240 - 340 W

5.1.12

Perfo plaattreden kunnen zowel in 2 mm als 3 mm gefabriceerd worden met een hoogte van 30– 40– 50 mm. Ze moeten niet altijd voorzien zijn van doorgedrukte gaten in beide richtingen, uiteraard wel naar boven doorgezet, anders is er geen sprake van plaattreden! (zie type TP 250/ TP 350 en TP 250 D/TP 350 D) De rechte treden kunnen onbewerkt zonder schetsplaten geleverd worden om tussen de trapbomen gelast te worden, of thermisch verzinkt voorzien van schetsplaten voor boutbevestiging (spiltreden worden normaliter enkel geleverd als aanlastrede).


Bedrijfsinformatie Groep 6

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

PE en PVC leidingen en toebehoren uit voorraad leverbaar

          

PVC PP PE PVC PPR PVC PP PVC PVC PVC PE

binnenriolering binnenriolering binnenriolering elektro installatie drukleidingsysteem hemelwaterafvoer hemelwaterafvoer mastgoten buitenriolering drukleidingsystemen drukleidingsystemen


PVC en PE

Toepassingen: PVC en PE leidingsystemen zijn zeer geschikt voor diverse toepassingen zoals binnen– en buitenriolering, drinkwaterdistributie, persriolering, regenwaterafvoer, kabelbescherming, industriële leidingen e.d. Deze materialen zijn goed bestand tegen grondzetting en agressief rioolwater. De gemakkelijk te hanteren buizen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengten die snel en gemakkelijk in te korten zijn. Voor deze materialen geldt een KOMO/KIWA keur voor zover van toepassing.

PVC Deze leidingsystemen zijn verkrijgbaar in diameter Ø 32 tot 200 mm., tevens zijn hierin verschillende hulpstukken leverbaar zoals bochten, T-stukken, verlopen, moffen e.d. Buizen hebben een standaard handelslengte van 4000 en 5000 mm.

PE Deze leidingsystemen zijn verkrijgbaar in de uitvoering PE80, in diameter Ø 40 tot 320 mm., ook hierin zijn verschillende hulpstukken leverbaar zoals bochten, T-stukken, verlopen, moffen e.d. Buizen hebben een standaard handelslengte van 5000 mm.

Voorraad De standaard materialen en hulpstukken zijn veelal uit voorraad leverbaar, mits onverkocht, tevens zijn ook de lijmen en bevestigingsmaterialen bij ons te verkrijgen. Voor afwijkende maten en/of lengtes prijs en levertijd op aanvraag.

6.1.1


PVC en PE Hulpstukken

Diverse PVC Hulpstukken binnenriolering

Diverse PE Hulpstukken binnenriolering

Diverse PVC Hulpstukken buitenriolering

6.1.2


Leverancier KUNSTSTOF STAF– EN PLAATMATERIAAL

               

PS (polystyreen) PVC PE-LD PE-HD (polyetheen) PP (polypropeen) ABS SAN PA (nylon) POM PET (polyester) PMMA (Acrylaat) PC (polycarbonaat) PPO PTFE (teflon) PVDF PEEK PEI


KUNSTSTOF PS (polystyreen) Algemeen Polystyreen is te verdelen in twee groepen nl. slagvast- en hard polystyreen. Slagvast polystyreen wordt verkregen door met een rubber te polymeriseren, dit wordt gedaan om de starre structuur te verbeteren van het hard polystyreen wat een hard, bros en scheurgevoelig materiaal is. Door de toevoeging van rubber is het echter niet meer helder, vochtopname is te verwaarlozen. Mechanische eigenschappen Slagvast polystyreen is minder hard dan hard polystyreen, maar de slagvastigheid en taaiheid is aanzienlijk verbeterd door het toevoegen van rubber- polymeer. Polystyreen is gevoelig voor spanningsscheuren. Bewerken van polystyreen Polystyreen laat zich goed verspanend bewerken en is zeer geschikt om warm te vervormen Elektrische eigenschappen Polystyreen is gevoelig voor statische oplading waardoor het materiaal gemakkelijk stof aantrekt. Chemische bestendigheid De chemische bestendigheid van polystyreen is matig, het is niet bestand tegen oplosmiddelen. De meeste oliĂŤn en vetten leveren geen problemen op. Weerbestendig Polystyreen is gevoelig voor UV-licht en is hierdoor niet geschikt voor buitentoepassing

Levensmiddelen Polystyreen is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen. Voorraad HBS group B.V. heeft plaat, staf, holstaf en buis. Standaard maatvoering is veelal uit voorraad leverbaar tevens kunnen wij op maat leveren. Prijs en levertijd op aanvraag.

6.2.1


KUNSTSTOF PVC (polyvinylchloride) Algemeen PVC is door zijn enorme diversiteit een veel gebruikte kunststof die voor vele toepassingen geschikt is. De PVC kan men o.a. onderscheiden in hard PVC, slagvast PVC en warmtevast PVC-C. Bij hard PVC wordt geen weekmaker tijdens de bereiding toegevoegd. Hierdoor ontstaat een materiaal met een hoge sterkte, stijfheid en hardheid. Bij lagere tempraturen wordt het materiaal echter bros. Slagvast PVC is hard PVC waaraan kleine hoeveelheden polymeren stoffen zijn toegevoegd. Hierdoor wordt de slagvastheid verbeterd terwijl de goede mechanische eigenschappen ook bij lagere temperaturen behouden blijven. Warmtevast PVC-C is ontwikkeld om de bruikbaarheid bij hogere temperaturen te verbeteren. Hard PVC gaat boven de 70C over in de elastische fase. Aan warmtevast PVC is een verhoogd chloride gehalte toegevoegd en hierdoor is het toepasbaar tot temperaturen van ongeveer 100C warmtevast PVC laat zich echter moeilijker verwerken. Een ander veel toegepaste vorm van PVC is geschuimd PVC. Met zijn homogene celstructuren gesloten oppervlakte leent het zichvoor vele toepassingen zoals reclame– doeleinden, bewegwijzering en winkelinrichting. Hard PVC is door het hoge chloorgehalte zelfdovend en zal dus na verwijdering van de brandhaard vanzelf uitgaan.

Bewerken van PVC PVC is goed verspanend te bewerken, te lassen en te lijmen. Bij het verspanen van PVC moet worden voorkomen dat het materiaal te heet wordt, omdat anders de oppervlakte wordt beschadigd. De beste methode van koeling is perslucht. Bij lagere temperaturen wordt PVC bros. Bij het bewerken van pvc moet men rekening houden het materiaal eerst op kamertemperatuur te laten komen. PVC laat zich goed warm vervormen. Dit moet plaatsvinden in het thermo-elastische traject van PVC (tussen de 100C en 150C) U dient er echter wel rekening mee te houden dat de voor het vervormen vereiste temperatuur afhankelijk is van de mate van vervorming. Hierdoor ontstaat er meer of minder spanning in het materiaal. Dunnere platen zijn eventueel ook koud zetbaar. Er onstaat echter wel een witte buignaad. Elektrische eigenschappen PVC is een veel toegepaste elektrische isolator. Zoals bij toepassingen van lage frequenties en niet te hoge spanningen. Voor toepassingen bij hoge frequenties is PVC niet geschikt.

6.2.2


KUNSTSTOF PVC Pvc (polyvinylchloride) (polystyreen) Chemische bestendigheid Hard PVC is bestand tegen vele chemicaliën en wordt daarom veel in de chemische industrie toegepast. Het is bestand tegen benzine, oliën, vetten en een groot aantal oplosmiddelen. PVC is goed bestand tegen vocht. Weerbestendig De weersbestendigheid van PVC is afhankelijk van de soort. Slagvast PVC en geschuimd PVC zijn het meest geschikt voor buitentoepassingen. Levensmiddelen Hard PVC levert geen risico’s op voor de gezondheid. Denkt U maar eens aan toepassingen van bv. Flessen en aan de medische en farmaceutische industrie. Voorraad HBS group B.V. levert plaat-,staf-, holstaf- en buismateriaal. Standaard maatvoering is veelal uit voorraad leverbaar tevens kunnen wij op maat leveren. Prijs en levertijd op aanvraag.

6.2.3


KUNSTSTOF PE (polyetheen) Algemeen Polyetheen is eigenlijk een op zich staande groep kunststoffen met een breed toepassingsgebied en even zovele mogelijkheden. Het is tevens een aantrekkelijke kunststof vanwege zijn goede prijs-kwaliteit verhouding en geringe gewicht. Polyetheen heeft vanwege zijn paraffine-achtige karakter een zeer goede wrijvingscoëfficiënt t.o.v. staal, messing en koper. Dit paraffineachtige karakter maakt PE zeer geschikt voor toepassingen zoals stortkokers, bakken, tanks, e.d. het grote voordeel is dat stortgoederen niet aan de wanden blijven kleven. Polyetheen heeft in vergelijking tot andere kunststoffen een hoge uitzettingscoëfficiënt n.l. 2 * 10-4 1/gr C. Dit betekent dat dit materiaal per 10C temperatuursverschil 2 mm. per meter langer of korter wordt. Polyetheen voor technische toepassingen kan men onderverdelen in: Hardpolyetheen (HD-PE) dit heeft een moleculair gewicht van >200.000 en is de normale extrusie kwaliteit. Dit type is goed verwerkbaar, warm vervormbaar en lasbaar. Hoogmoleculair-polyetheen (HMPE 500) dit heeft een moleculair gewicht van >500.000 en wordt in plaatvorm geperst. Dit type is al moeilijker lasbaar. De meest geschikte methodes zijn het spiegellassen en wrijvingslassen. Dit type laat zich tevens goed mechanisch bewerken en is geschikt voor toepassingen zoals snijplanken en machineonderdelen. Ultra hoogmoleculair polyetheen (HMPE 1000) dit heeft een moleculair gewicht van > 1.000.000 en wordt in plaatvorm geperst. Rondstaf en profiel worden d.m.v. ram- extrusie vervaardigd dit type heeft het hoogste moleculaire gewicht met de hierbij behorende mechanische eigenschappen zoals lage wrijvingscoëfficiënt, hoge slijtvastheid, kerfslagvastheid en vormvastheid. Een andere belangrijke eigenschap die verbeterd wordt bij toename van het moleculair gewicht (dichtheid) is de weerstand tegen spanningscorrosie. HMPE 1000 kan tot zeer lage temperaturen worden toegepast, denkt u hierbij aan het vloeibaar helium met een temperatuur van -269C Geileidingen en materials handling. Polyetheen is een bij uitstek geschikt voor toepassingen zoals materiaaltransport en materials handling. Voorbeelden hiervan zijn geleidebanen voor flexibele kettingsystemen, verpakkingsmachines, flessen geleidebanen en vullijnen, schroeven voor flessentransport.

6.2.4


KUNSTSTOF PE (polyetheen) Bewerken van polyetheen Omdat polyetheen en polipropeen beide tot de groep polyolifinen behoren hebben ze veel eigenschappen gemeen. Beide beschikken ze over niet aanhechtende eigenschappen die het materiaal niet of nauwelijks verlijmbaar maken. Polyetheen HD-PE is goed te lassen en warm te vervormen. Polyetheen laat zich verspanend bewerken op machines die zowel voor hout als voor metaal geschikt zijn. Deze bewerkingen dienen te worden uitgevoerd met goede scherpe gereedschappen om het gewenste resultaat te bereiken. De meest geschikte koeling is d.m.v. lucht, eventueel kan bij hogere snelheden gebruik gemaakt worden van waterkoeling of booremulsie. Elektrische eigenschappen Polyetheen heeft uitstekende elektrische eigenschappen, neemt geen vocht op en is zeer geschikt voor isolatiedoeleinden. Chemische bestendigheid Polyetheen is goed bestand tegen chemicalien en ongevoelig voor vocht. PE is bestand tegen verdunde zuren, logen, alcohol, benzine, water, vet en olie. Bij oplosmiddelen kunnen benzeen en trichloor problemen veroorzaken. Weerbestendig Polystyreen is gevoelig voor UV-licht. Het is mogelijk deze eigenschap te verbeteren door het materiaal zwart in te kleuren. Levensmiddelen Polyetheen is goedgekeurd voor toepassingen in de levensmiddelen industrie. Het is neutraal van geur en smaak, vrij van schimmel en bacteriegroei en goed te reinigen. Het meest geschikte type voor toepassingen zoals snijplanken e.d. is HMPE 500 Voorraad HBS group B.V. levert plaat-,staf-, holstaf- en buismateriaal. Standaard maatvoering is veelal uit voorraad leverbaar tevens kunnen wij op maat leveren. Prijs en levertijd op aanvraag.

6.2.5


KUNSTSTOF PP (polypropeen) Algemeen Polypropeen is een polymerisatieproduct van het monomeer propeen en behoort samen met polyetheen tot polyolefinen. Een belangrijke eigenschap van polypropeen is zijn hoge temperatuursbereik van meer dan 100ď‚°C en goede vormvastheid bij hogere temperaturen en is vrijwel onbreekbaar. Polypropeen heeft een hoge weerstand tegen buigvermoeidheid, denkt U maar eens aan toepassingen zoals spuitgieten of stansen van scharnieren. Polypropeen laat zich d.m.v. stoom steriliseren. Door zijn hoge kristalliniteit bezit polypropeen een hoge stijfheid een nadeel hiervan is dat polypropeen bij temperaturen beneden de 0ď‚°C bros wordt. Door co-polymerisatie met PE wordt het lage temperatuursbereik aanzienlijk verbeterd. Hierdoor wordt de slagvast verbeterd terwijl de stijfheid iets minder wordt. Vanwege zijn goede chemische bestendigheid leent polypropeen zich voor vele toepassingen in de chemische industrie zoals apparatenbouw, leiding. Mechanische eigenschappen Polypropeen beschikt over goede mechanische eigenschappen zoals slagvastheid, hoge elasticiteit en goede weerstand tegen breuk. De weerstand tegen spanningscorrosie is beter dan die polyetheen. Bewerken van polypropeen Het bewerken van polypropeen is vrij eenvoudig, het materiaal geeft echter wel lange spanen. Omdat polypropeen over goede niet aanhechtende eigenschappen beschikt is het zeer moeilijk verlijmbaar. Vanwege de goede chemische bestendigheid van polypropeen is met het gebruik van oploslijmen is niet of nauwelijks mogelijk om een goede lijmverbinding tot stand te brengen. Een redelijk bevredigende oplossing is mogelijk door gebruik te maken van redmiddelen in combinatie met een contactlijm. De meest geschikte verbindingsmethode is het hekelzucht lassen. Polypropeen laat zich verder goed warm vervormen. Elektrische eigenschappen Polypropeen heeft goede elektrische eigenschappen, een goede kruipstroom weerstand en doorslagspanning. Chemische bestendigheid Polypropeen is in hoge mate bestendig tegen chemicalien en wordt slechts door enkele stoffen aangetast. Logen, zuren, de meeste oplosmiddelen en loien hebben geen nadelige invloed op dit materiaal.

6.2.6


KUNSTSTOF PP (polypropeen) Weerbestendig Polypropeen is niet bestand tegen UV- straling en zal onder invloed hiervan zijn goede mechanische eigenschappen verliezen. Door toevoeging van stabilisatoren zoals roet kan dit in hoge mate worden voorkomen. Levensmiddelen Polypropeen is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen. Voorraad HBS group B.V. levert plaat-,staf-, holstaf- en buismateriaal. Standaard maatvoering is veelal uit voorraad leverbaar tevens kunnen wij op maat leveren. Prijs en levertijd op aanvraag.

6.2.7


KUNSTSTOF PA (Nylon) Algemeen Polyamide zijn kunststoffen die bij uitstek geschikt zijn voor technische toepassingen en zijn bekender onder de naam Nylon. Ze onderscheiden zich door een hoge stijfheid, hardheid, slagvastheid en een redelijke temperatuursbestendigheid. Een nadeel is hun vochtgevoeligheid. Er zijn vele soorten Nylon te verkrijgen waarvan PA-6, PA-6.6, PA-11, PA-12 al of niet voorzien van glasvezel, olie ge誰ntegreerd (PA-6G oilamid) of MoS2 vulling de bekendste zijn. Nylon (PA-6) kan worden vervaardigd d.m.v.gieten (Nylon PA-6G) en extruderen (Nylon PA -6 XT) Door deze verschillende productiemethoden ontstaan twee verschillende soorten Nylon. Nylon (PA-6G) is goed bestand tegen hoge mechanische belasting en heeft een kleine rek. Nylon (PA-6XT) heeft een rek tot ca. 200 % en beschikt tevens over een goed dempingvermogen. Nylon (PA-6G) laat zich beter verspanend bewerken dan Nylon (PA6XT) de overige Nylon soorten worden allen in geextrudeerde uitvoering geleverd. Een nadeel van polyamiden is hun vochtgevoeligheid welke afhankelijk is van het aantal amide-groepen. Hieruit blijkt dat PA-6 in staat is om ca. 10% vocht op te nemen en PA-11/12 ca. 1,5% en wordt langzaam door het materiaal opgenomen. Deze eigenschap heeft tot gevolg dat polyamiden met een hoge vochtgevoeligheid minder geschikt zijn voor maatnauwkeurige producten en voor onderdelen in wisselende vochtcondities. Bij producten die bij een bepaalde vochtigheidsgraad worden toegepast is het heel goed mogelijk om de zwelling in de maatvoering te verwerken. Per procent vochtopname zullen de afmetingen ca. 0,3 % afwijken. Na de productie wordt polyamide geconditioneerd zodat de maatafwijkingen bij normale temperatuur en vochtgehalte zo goed mogelijk gehandhaafd kunnen worden. Mechanische eigenschappen Bekende toepassingen waarbij men gebruik maakt van de goede mechanische eigenschappen van Nylon zijn o.a. tandwielen, loopwielen, glijlagers en andere mechanische onderdelen die bestand moeten zijn tegen wisselende belasting en waaraan hoge mechanische eisen worden gesteld. Nylon PA-6 beschikt over de beste mechanische eigenschappen terwijl Nylon PA-11/12 het minst vochtgevoelig is. Tussen deze uitersten zal de constructeur zijn afweging moeten maken. Bewerken van Nylon Het verspanend bewerken van Nylon kan het beste worden vergleken met van non-ferro metalen en komt het meest overeen met aluminium. Voor het verspanen zijn scherpe gereedschappen van essentieel belang, een vrij hoge snij snelheid en een kleine voeding.

6.2.8


KUNSTSTOF PA (Nylon) Elektrische eigenschappen Door de wateropname gaan de elektrische eigenschappen sterk achteruit. Voor hogere elektrische belastingen is alleen Nylon PA 11/12 redelijk bruikbaar. Chemische bestendigheid Polyamiden hebben een goede chemische bestendigheid bij kamertemperatuur tegen allerlei organische oplosmiddelen en stoffen zoals water, vetten, oliĂŤn en benzine. Zuren en sterke logen zullen het materiaal echter aantasten. Weersbestendigheid Bij buitengebruik van Nylon zal het materiaal door invloed van UV-straling worden aangetast, mede door de inwerking van vocht, zuurstof en oxiderende stoffen.

6.2.9


KUNSTSTOF POM (Polyacetaal) Algemeen Polyacetaal (POM) beschikt over een aantal opmerkelijke eigenschappen zoals hard, sterk, veerkrachtig en vormvast met een goede slagvastheid tot een temperatuur van -40C en de gebruikstemperatuur constant rond de 100C ligt. Tevens beschikt polyacetaal (POM) over goede glij- eigenschappen een geringe slijtage en is zeer maatvast materiaal. Door het integreren van polyetheen (PE) of teflon (PTFE) in POM worden de glij– eigenschappen van het materiaal extra verbeterd. POM is zeer brandbaar en niet zelfdovend

Mechanische eigenschappen Door zijn goede mechanische eigenschappen is POM een materiaal met een breed toepassingsgebied zoals b.v. tandwielen, lagers, Glij- elementen, nokken en maatvaste precisie onderdelen. POM heeft een weerstand tegen kruip en kan gebruikt worden bij constante belasting. POM heeft een hoge treksterkte van 70 N/MM2 en hoge elasticiteitsmodules en goede weerstand tegen buigbelasting. Bewerken van POM Polyacetaal (POM) is een zeer maatvast materiaal dat goed verspanend is te bewerken. In tegenstelling tot Nylon is dit een kortspanig materiaal wat met nauwkeurige toleranties bewerkt kan worden. Elektrische eigenschappen Door de geringe vochtopname van POM is het materiaal geschikt voor toepassingen waarbij niet alleen aan de elektrotechnische eigenschappen hoge eisen worden gesteld, maar ook gebruikt wordt gemaakt van de zeer goede mechanische eigenschappen van dit materiaal. Chemische bestendigheid POM is niet bestand tegen zuren en sterke oxidatiemiddelen. Het is bestand tegen de meeste organische oplosmiddelen, zwakke zuren en logen, vetten, water en oliën. Weersbestendigheid Bij buitengebruik van POM zal het materiaal door invloed van UV-straling worden aangetast. Zoals bij de meeste kunststoffen die UV-straling gevoelig zijn kan POM worden gestabiliseerd door aan het materiaal roet toe te voegen. Levensmiddelen POM is geschikt voor toepassingen waarbij het in aanraking komt met levensmiddelen. 6.2.10


KUNSTSTOF PET (Polyetheentereftalaat) Algemeen Polyetheentereftalaat (PET) is een deelkristallijn thermoplastische polyester die meer bekendheid heeft verkregen onder de naam Arnite. PET beschikt over een hoge treksterkte en taaiheid terwijl de vormvastheid onder mechanische belasting zelf nog beter is dan die van POM. De uitstekende wrijvingseigenschappen, de goede elektrische eigenschappen en de chemische bestendigheid mogen evenmin niet onvermeld blijven. PETG en PETA glashelder Door PET in de amorfe fase te bevriezen ontstaat een glashelder materiaal met een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding. PETG is een co-polymeer met goede verwerkingsmogelijkheden en laat zich goed warm vervormen. Door zijn goede slagvastheid is dit materiaal een goed alternatief voor polycarbonaat. PETA is eveneens glashelder, is prijstechnisch zeer aantrekkelijk en laat zich goed bewerken en bedrukken. PETG en PETA zijn tevens in een UV-gestabiliseerde uitvoering leverbaar. Mechanische eigenschappen Door zijn goede mechanische eigenschappen zoals hoge trekvastheid, stijfheid en hardheid is PET een materiaal dat geschikt is voor toepassingen zoals zwaarbelaste glijlagers, tandwielen, lagers, glij-elementen, nokken en maatvaste precisie onderdelen. PET heeft een goede weerstand tegen kruip en kan gebruikt worden bij constante belasting. Een nadeel van PET waarmee rekening gehouden dient te worden is de kerfgevoeligheid van dit materiaal en dienen scherpe overgangen vermeden te worden. Bewerken van Polyetheentereftalaat PET laat zich zeer goed verspanend bewerken. Het is kortspanig materiaal en kan met zeer nauwkeurige toleranties bewerkt worden. Elektrische eigenschappen De vochtopname van PET is gering (ca. 0,2% bij 23ď‚°C en een relatieve vochtigheidsgraad van 65%) en maakt PET tot een goede elektrische isolator. Langdurige blootstelling aan water of waterdamp moeten bij temperaturen boven de 70ď‚°C vanwege de gevoeligheid voor hydrolyse vermeden worden.

6.2.11


KUNSTSTOF PET (Polyetheentereftalaat) Chemische bestendigheid PET is niet bestand tegen sterke zuren en logen. Het is bestand tegen de meeste oplosmiddelen. Weersbestendigheid PET is in vergelijking met andere kunststoffen redelijk weersbestendig. De weersbestendigheid kan nog verder verbeterd worden door UV-stabilisatoren toe te voegen. Levensmiddelen PET is geschikt voor toepassingen waarbij het in aanraking komt met levensmiddelen.

6.2.12


KUNSTSTOF PMMA (Polymethylmethacrylaat) Algemeen Polymethylmethacrylaat (PMMA) kortweg acrylaat is een glasheldere kunststof welke door gieten of extruderen vervaardigd wordt. Glashelder acrylaat is een hoogtransparante amorfe harde kunststof met een lichtdoorlaat van 92% tevens is acrylaat leverbaar in vele kleuren, smoke-tinten en opaliteiten. Door de uitmuntende optische eigenschappen is acrylaat voor vele toepassingen geschikt van b.v. contactlenzen tot vliegtuigbeglazing. Andere voorbeelden van dit veelzijdige materiaal kunt u vinden in de meubelindustrie, lichtreclames, zonnebanken en sanitaire producten. Acrylaat is een thermoplastische kunststof die goed warm vervormbaar en verspaanbaar is. Het gieten van acrylaat is een uitgekiend productieproces waarbij het eigenlijke gieten plaatsvindt tussen glasplaten die door een koord op de gewenste onderlinge afstand worden gehouden. Door dit proces ontstaat er een spanningsvrij product. Hierdoor is een grote diversiteit in afmetingen en diktematen mogelijk van b.v. diktes van 1 mm tot 150 mm en meer. Acrylaat laat zich ook heel goed gieten in ronde staven en buizen. Het gieten van acrylaat is echter een arbeids– en tijdsintensieve productiemethode. Door extruderen is men in staat om prijstechnisch aantrekkelijke platen, buizen, staf en profielen te produceren. Een ander voordeel t.o.v. gegoten acrylaat is dat geëxtrudeerd acrylaat nauwkeurige toleranties heeft. Mechanische eigenschappen Acrylaat is ongeveer 20 maal zo slagvast als normaal glas maar minder slagvast dan polycarbonaat. Vergeleken met glas is acrylaat minder krasvast. Bewerken van acrylaat Als oppervlaktebescherming wordt acrylaat voorzien van beschermfolie, het is aan te raden deze folie pas als het product gereed is te verwijderen om zodoende beschadigingen te voorkomen. Acrylaat kan heel goed met een cirkelzaag of met een lintzaag worden gezaagd. Omdat kunststoffen slechte warmte geleiders zijn is het gebruik van koeling door b.v. perslucht belangrijk omdat anders de kans bestaat op beschadiging van het oppervlak. Om haarscheurtjes te voorkomen mag acrylaat niet te geforceerd worden bewerkt en moeten trillingen tijdens het bewerken voorkomen worden. Acrylaat laat zich goed polijsten en is via de lasersnijmethode in alle vormen te realiseren. Elektrische eigenschappen Acrylaat heeft goede elektrische eigenschappen, een goede kruipstroom weerstand en doorslagspanning. Deze worden slechts in geringe mate beïnvloed door de geringe vochtopname van ca. 0,3% acrylaat wordt door zijn hoge oppervlakteweerstand gemakkelijk elektrostatisch opgeladen.

6.2.13


KUNSTSTOF PMMA PET (Polymethylmethacrylaat) (Polyetheentereftalaat) Chemische bestendigheid Acrylaat heeft in het algemeen goede chemische resistentie met uitzondering van polaire oplosmiddelen. Weersbestendigheid Acrylaat is goed bestand tegen alle atmosferische omstandigheden. Bij testen in de tropen is gebleken dat eigenschappen zoals helderheid, oppervlakte glans, mechanische eigenschappen en brekingsindex in loop der jaren slechts in geringe mate achteruit waren gegaan. Levensmiddelen Acrylaat is niet giftig en mag dan ook onbeperkt met levensmiddelen in aanraking komen.

6.2.14


KUNSTSTOF PC (Polycarbonaat) Algemeen Polycarbonaat is een amorfe heldere kunststof met goede mechanische eigenschappen zoals stijfheid, taaiheid en vooral een hoge slagvastheid. Het is vrijwel onbreekbaar en wordt om die reden veel gebruikt als bescherming tegen vandalisme en andere vormen van veiligheidsbeglazing bij b.v. openbare gebouwen sportstadions, explosieven, politieschilden etc. polycarbonaat heeft een goede vormvastheid en is te gebruiken bij temperaturen van – 30C tot 120C en is in staat om gedurende korte tijd temperaturen van + 145C te weerstaan. Beneden de 0C nemen echter de slagvastheid en taaiheid wel enigszins af. Polycarbonaat is gevoelig voor spanningscorrosie, een vleugje trichlooretheen of b.v. de damp van weekmaker of b.v. ammoniak is vaak al voldoende voor het ontstaan van haarscheuren. De slagvastheid van polycarbonaat is ongeveer 40 keer zo hoog als die van acrylaat en 300 keer zo hoog als die van normaal glas. In de productie worden hoog tansparante heldere, opale en smoke platen vervaardigd tot een dikte van 12 mm die aan beide zijden voorzien zijn van een beschermfolie. Polycarbonaat wordt ook veel toegepast als luchtspouwplaat in b.v. vakwerk of S3P uitvoering bij daken van serres en andere overkappingen stafmateriaal en dikkere platen tot een dikte van 80 mm vallen onder de technische kunststoffen en hebben een mathelder uiterlijk. Door toevoeging van glasvezels wordt het materiaal maatvaster en krijgt men een goed evenwicht tussen taaiheid en stijfheid met behoud van zijn goede elektrische eigenschappen. Mechanische eigenschappen Zoals reeds opgemerkt beschikt polycarbonaat over goede mechanische eigenschappen.

Bewerken van Polycarbonaat Polycarbonaat kan met de gebruikelijke snijgereedschappen goed bewerkt worden. Oververhitting door wrijving dient echter vermeden worden. Het koud knippen met behulp van een knipbank kan worden toegepast tot een dikte van 5-6 mm. U moet er echter wel rekening mee houden dat er een geforceerde knipkant ontstaat. Met een grote buigradius kan men polycarbonaat goed buigen. Koud buigen met een kleine buigradius is bij kleinere plaatdiktes mogelijk.

6.2.15


KUNSTSTOF PETPC (Polyetheentereftalaat) (Polycarbonaat) Elektrische eigenschappen In de elektrotechniek wordt polycarbonaat vanwege zijn goede elektrische eigenschappen en vormvastheid veel toegepast. Deze eigenschappen worden nauwelijks beïnvloed door temperatuur. Zoals bij de meeste kunststoffen het geval is, dient men er er wel rekening mee te houden dat polycarbonaat zich gemakkelijk elektrostatisch laat opladen.

Chemische bestendigheid De chemische bestendigheid van polycarbonaat is matig. Polycarbonaat is niet bestand tegen de meeste organische oplosmiddelen, zuren en logen en gechloreerde koolwaterstoffen. Het is wel bestand tegen diverse oliën en vetten. Weersbestendigheid Ter verbetering van de weersbestendigheid van polycarbonaat wordt het materiaal d.m.v. coëxtrusie voorzien van een PMMA coating

6.2.16


Leverancier

Rubberprofielen

Volrubber  U-profiel  Kraalprofiel  Hoekprofiel  H-profiel  Stootprofiel  Luikenpakking  Vierkantsnoer  Rondsnoer

Mosrubber  U-profiel  Kraalprofiel  Slangprofiel  Rechthoekig snoer  Rondsnoer

Diverse  Kantelafwerkprofiel  Klemprofielen met mosrubber  Raamloopprofielen  celrubberprofielen


Rubberprofiel

Algemeen Rubber producten zijn flexibele producten die worden gemaakt voor vele toepassingen en die moeten voldoen aan zeer uiteenlopende eisen. Er is een zeer grote diversiteit- aan rubber en TPE-mengels waarmee aan de meeste bestendigheideisen kan worden voldaan, ook extreme eisen. Een greep uit de meest voorkomende basis-elastomeren geeft de enorme variĂŤteit aan: Natuurrubber (NR) Nitrilerubber (NBR) Chloroprenerubber (CR) Acrylaatrubber (ACM) Fluorkoolstofrubber (FKM) Polyurethane (PUR)

Styreenrubber (SBR) Butylrubber (IIR) Etheen-Propeenrubber (EPDM) Epichloorhydrinerubber ECO Siliconenrubber (VMQ) Thermoplastische rubber (TPE)

Flexibele producten kunnen met zeer uiteenlopende productietechnieken worden vervaardigd.

Profielen Rubberprofielen worden in alle takken van de industrie en voor vele toepassingen gebruikt: raam- en deurafdichtingen, dilatatie voegen, stootranden, antislipprofielen, beschermingsranden, sierlijsten, slijtranden, wisbladen e.d. Er komen dagelijks nieuwe toepassingen bij. Rubberprofielen worden in nauwe samenwerking met de gebruiker ontwikkeld en worden daarna volgens tekening gemaakt en bemonsterd. Profielen zijn geĂŤxtrudeerde producten, die eindloos worden vervaardigd. In de praktijk worden profielen als maatwerk aangepast. Profielen moeten haaks of onder een hoek en op lengte worden gesneden. Hoeken en aansluitingen moeten worden verlijmd of worden gevulkaniseerd om een betrouwbare dichting te krijgen. Onder meer beschikbare profielen zijn: U-profielen Kraalprofielen Luikenpakkingen Rondsnoer kantafwerkprofielen

H-profielen Stootprofielen Slangprofiel Vierkantsnoer Klemprofielen

Voorraad Zeer grote aantal typen en afmetingen zijn veelal uit voorraad leverbaar, mits onverkocht. Profielen worden geleverd in lengtes van 5 tot 100 meter. Voor afwijkende profielen en/of maten prijs en levertijd op aanvraag. 6.3.1


Rubberprofiel PVC en PE Hulpstukken Volrubber kraalprofiel EPDM 70ยบ Shore

Volrubber stootprofiel EPDM 70ยบ Shore

Volrubber U- profielen EPDM 70ยบ Shore

6.3.2


Bedrijfsinformatie Groep 7

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

BEITELS, STEENBOREN, FREESBEITELS. Voor elektrische, hydraulische en pneumatische gereedschappen. AEG KRESS ATLAS COPCO BAIERE BMH BOSCH B&D CLECO RODAC DEHACO DEUTSCHE DUSS DRAGO FURUKAWA HILTI HITACHI IMPEX INDECO JCB JEC KANGO KRUPP MAKITA

MARTO MARUZEN VIBRA METABO FISCHER MONTABERT NBOSSONG-PHILLIPS NPK OKADA RAM RAMMER RATIO ROTAIR RYOBI SIMBI SKIL SPIT STANLEY STAR TAISEI TECHNEDIL THOR WACKER


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1001010019 HBS 1001010026

HBS 1001011019 HBS 1001011026

HBS 1002010035 HBS 1002010045

HBS 1002011035 HBS 1002011045

7.1.1


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1003010035

HBS 1003011035

HBS 1007010035

HBS 1007011035

7.1.2 1.12


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS B300MP HBS B350MP HBS B400MP HBS B450MP HBS B500MP HBS B600MP HBS B750MP HBS B800MP HBS B900MP HBS B1000MP HBS B1250MP HBS B1500MP HBS B2000MP HBS B2500MP HBS B3000MP HBS B4000MP HBS B5000MP

HBS B300NC HBS B350NC HBS B400NC HBS B450NC HBS B500NC HBS B600NC HBS B750NC HBS B800NC HBS B900NC HBS B1000NC HBS B1250NC HBS B1500NC HBS B2000NC HBS B2500NC HBS B3000NC HBS B4000NC HBS B5000NC

HBS B400AC

7.1.3


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1050010013 HBS 1050010200

HBS 1050011013 HBS 1050011200

HBS 1050012013 HBS 1050012200

HBS 1050022020

7.1.4


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1910190 HBS 1910260 HBS 1910300 HBS 1910350 HBS 1910400 HBS 1910450 HBS 1911190 HBS 1911260 HBS 1911300 HBS 1911350 HBS 1911400 HBS 1911450

HBS 1918200

HBS 1918200G

HBS 1917210

HBS 1917210G

7.1.5


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 3210190 HBS 3210260 HBS 3210300 HBS 3210350 HBS 3210400 HBS 3210450 HBS 32101000 HBS 32101500 HBS 3211190 HBS 3211260 HBS 3211300 HBS 3211350 HBS 3211400 HBS 3211450 HBS 32111000 HBS 32111500

HBS 3218200

HBS 3218200G

HBS 3217210

HBS BT-RC

7.1.6


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS HS1OC HBS HS1OC300 HBS HS1OC450

HBS HS2OC HBS HS2OC300 HBS HS2OC450

HBS HS2OC32 HBS HS2OC32300 HBS HS2OC32450

HBS HS2OC50 HBS HS2OC50300 HBS HS2OC50450

HBS HS2OC75230

HBS HS6OC HBS HS6OC300 HBS HS6OC450

HBS HS-BT-OC

7.1.7


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 3310220 HBS 3310350 HBS 3310450

HBS 3311220 HBS 3311350 HBS 3311450

HBS 3318200

HBS 3318200G

HBS 3317210

HBS 3317210G

7.1.8


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1058010045

HBS 1058011045

HBS 1058120040

HBS 1060010045

HBS 1060011045

HBS 1060120040

7.1.9


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1101010040

HBS 1101011040

HBS 1101100037

HBS 1363120040

7.1.10


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1361010045

HBS 1361011045

HBS 1361120040

HBS 1361150040

7.1.11


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1362010045

HBS 1362011045

HBS 1362050036

HBS 1362120040

HBS 1362150040

HBS 1362196040

7.1.12


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1321010037

HBS 1321011021 HBS 1321011027 HBS 1321011036

HBS 1321020034

HBS 1321054034

7.1.13


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 3250 HBS 3250-300

HBS 3251 HBS 3251-300

HBS 3252 HBS 3252-300

HBS 3253 HBS 3253-300

7.1.14


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 395 HBS 395-300 HBS 395-450

HBS 396 HBS 396-300 HBS 396-450

HBS 397 HBS 397-300 HBS 397-450

HBS 398 HBS 398-300 HBS 398-450

HBS 399

HBS 399-75

7.1.15


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 381 HBS 381-300 HBS 381-450

HBS 382 HBS 382-300 HBS 382-450

HBS 383 HBS 383-300 HBS 383-450

HBS 384 HBS 384-300 HBS 384-450 HBS 380

HBS 390

HBS 380-BC

7.1.16


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 391 HBS 391-300 HBS 391-450

HBS 392 HBS 392-300 HBS 392-450

HBS 393 HBS 393-300 HBS 393-450

HBS 394 HBS 394-300 HBS 394-450

HBS 390

HBS 390-75

7.1.17


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

7.1.18


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

7.1.19


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1334000016 HBS 1334000025

HBS 1334011017 HBS 1334011025

HBS 1334012017

HBS 1334371015

HBS 1334314017

HBS 1334375020

HBS 1334317017

HBS 1334302016

HBS 1334010017

HBS 1334020020

7.1.20


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 1061011020

HBS 1061300022

HBS 1061305016

HBS 1061310020

HBS 1331000020

HBS 1331315022

HBS 1331320020

HBS 1331325021

HBS 1331330009

7.1.21


BEITELS VOOR PNEUMATISCHE HAMERS

HBS 296 HBS 297 HBS 297-450

HBS 276 HBS 276-300 HBS 276-450

HBS 278 HBS 279 HBS 280 HBS 281 HBS 282 HBS 283 HBS 284

HBS 285 HBS 288 HBS 291

HBS 295

7.1.22


BEITELS VOOR ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2031 HBS 2032 HBS 2033 HBS 2034 HBS 2035 HBS 2036 HBS 2037 HBS 2038 HBS 2049 HBS 2050

HBS 2039

HBS 2040 HBS 2041

HBS 2042

HBS 2046

HBS 2048

HBS TC38

7.2.1


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2061 HBS 2063 HBS 2064 HBS 2065

HBS 2066 HBS 2068 HBS 2069 HBS 2070

HBS 2071 HBS 2072

HBS 2073

HBS 2077

HBS 2080

HBS TC38

7.2.2


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2098 HBS 2091 HBS 2092 HBS 2099 HBS 2093 HBS 2094

HBS 2095 HBS 2096 HBS 2097

HBS 2001 HBS 2002

HBS 2003 HBS 2004

HBS 2005 HBS 2006

HBS 2007

7.2.3


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2101

HBS 2102

HBS 2104

HBS 2103

HBS 04001 HBS 04002 HBS 04003

HBS 04004 HBS 04005 HBS 04006

HBS 04007

HBS 04009 HBS 04010 HBS 04013

7.2.4


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2391 HBS 2392 HBS 2393 HBS 2394

HBS 2395 HBS 2396 HBS 2397 HBS 2398

HBS 2411 HBS 2412

HBS 2401

HBS 2404

HBS 2406

HBS TC38

7.2.5


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2361 HBS 2362 HBS 2363 HBS 2364 HBS 2365 HBS 2366 HBS 2367 HBS 2368

HBS 2381 HBS 2382

HBS 2371

HBS 2372

HBS 9915

7.2.6


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2451 HBS 2452

HBS 2453 HBS 2454

HBS 2455 HBS 2456

HBS 2457

HBS 2458 HBS 2459

HBS 2461

HBS 2462

7.2.7


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2481 HBS 2482

HBS 2483 HBS 2484

HBS 2485 HBS 2485-70

HBS 2486

HBS 2487 HBS 2488

7.2.8


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 3021

HBS 3022

HBS 3024

HBS 3023

HBS 2991

HBS 2992

7.2.9


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2571 HBS 2572

HBS 2573 HBS 2574

HBS 2575 HBS 2576

HBS 2582

HBS 2577

HBS 2578 HBS 2579

HBS 2581

7.2.10


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2691 HBS 2692 HBS 2693

HBS 2694 HBS 2695 HBS 2696

HBS 2697 HBS 2698

HBS 2699 HBS 2700

HBS 2702

HBS 2703

HBS 2704

HBS TC38

7.2.11


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2710 HBS 2711

HBS 2712 HBS 2713

HBS 2714

HBS 2715

HBS 2760 HBS 2761

HBS 2762 HBS 2763

HBS 2764

7.2.12


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2901 HBS 2902 HBS 2903

HBS 2904 HBS 2905 HBS 2906 HBS 2907

HBS 2909

HBS 2910

HBS 2291 HBS 2292

HBS 2293 HBS 2294

HBS 2295 HBS 2295-120

7.2.13


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 2241 HBS 2242

HBS 2243 HBS 2242

HBS 2245 HBS 2246 HBS 2246-140

HBS 2271

HBS 2272

HBS 2273

7.2.14


BEITELS BEITELSVOOR VOORPNEUMATISCHE ELEKTRISCHE HAMERS

HBS 4171516017

HBS 4171518017

HBS 4171520017

HBS 4171522017

HBS 4171524017

7.2.15


BEITELS VOOR HYDRAULISCHE HAMERS

7.3.1


BEITELS VOOR HYDRAULISCHE HAMERS

7.3.2


BEITELS VOOR HYDRAULISCHE HAMERS

7.3.3


BEITELS VOOR HYDRAULISCHE HAMERS

7.3.4


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 9F33013 HBS 9F43013 HBS 9F33016 HBS 9F43016 HBS 9F33019 HBS 9F43019 HBS 9F33022 HBS 9F43022 HBS 9F33025 HBS 9F43025 HBS 9F33028 HBS 9F43028 HBS 9F33032 HBS 9F43032 HBS 9F33035 HBS 9F43035 HBS 9F33038 HBS 9F43038 HBS 9F33041 HBS 9F43041 HBS 9F33045 HBS 9F43045 HBS 9F-SDS+

7.4.1


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 19525020 HBS 19530020 HBS 19540020 HBS 19550020 HBS 19560020 HBS 19525022 HBS 19530022 HBS 19540022 HBS 19550022 HBS 19560022 HBS 19525025 HBS 19530025 HBS 19540025 HBS 19550025 HBS 19560025 HBS 19575025 HBS 19525030 HBS 19530030 HBS 19540030 HBS 19550030 HBS 19560030 HBS 19575030

7.4.2


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 1960019 HBS 1922020 HBS 1930020 HBS 1940020 HBS 1950020 HBS 1922022 HBS 1930022 HBS 1940022 HBS 1950022 HBS 1960022 HBS 1922025 HBS 1930025 HBS 1940025 HBS 1950025 HBS 1960025 HBS 1980026 HBS 1980028 HBS 19120028 HBS 1940029 HBS 1922030 HBS 1930030 HBS 1940030 HBS 1950030

7.4.3


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 19160019 HBS 19122020 HBS 19130020 HBS 19140020 HBS 19150020 HBS 19122022 HBS 19130022 HBS 19140022 HBS 19150022 HBS 19122025 HBS 19130025 HBS 19140025 HBS 19150025 HBS 19180026 HBS 19180028 HBS 19120028 HBS 19140029 HBS 19122030 HBS 19130030 HBS 19140030 HBS 19150030

7.4.4


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 22860019 HBS 228100020 HBS 22830022 HBS 22840022 HBS 22850022 HBS 22860022 HBS 22830025 HBS 22840025 HBS 22850025 HBS 22860025 HBS 22860028 HBS 22860030 HBS 22880034 HBS 22880040

7.4.5


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 2260019 HBS 22100020 HBS 2230022 HBS 2240022 HBS 2250022 HBS 2260022 HBS 2230025 HBS 2240025 HBS 2250025 HBS 2260025 HBS 2260028 HBS 2260030 HBS 2280034 HBS 2280040

7.4.6


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 2261510500 HBS 2261510800 HBS 2261511000 HBS 2261511500 HBS 2261512000 HBS 2261512500 HBS 2261513000 HBS 2261513500 HBS 2261514000 HBS 2261514800 HBS 2261515600

7.4.7


MONOBLOCBOREN, BOORSTANGEN EN BOORKRONEN

HBS 6126300030 HBS 6126300032 HBS 6126300034 HBS 6126300036 HBS 6126300038 HBS 6126300040 HBS 6126300042 HBS 6126300045 HBS 6126300050 HBS 6126300055 HBS 6126300060 HBS 6126300070 HBS 6126300080 HBS 6126300100

7.4.8


FREESBEITELS VOOR ASFALTFREESMACHINES

HBS 9001109086

HBS 9001111086

HBS 9001112086

HBS 9030116088

HBS 9042116086

HBS 9042116088

7.5.1


FREESBEITELS VOOR ASFALTFREESMACHINES

HBS 9043116086

HBS 9043116088

HBS 9040116089

HBS 9040116090

HBS 9041116085

HBS 9041116086

HBS 9001000000

7.5.2


FREESBEITELS VOOR MUURFREESMACHINES

7.5.3


PNEUMATISCHE HAKHAMERS

Vibratiegedempt Naast de geluidsvoorschriften voor pneumatische gereedschappen vormen trillingen een gezondheidsrisico voor hen die langere tijd met dergelijke gereedschappen werken. Indien men dagelijks met persluchthamers werkt is men vatbaar voor het zgn. “witte vinger� verschijnsel (verstoorde bloedcirculatie en gevoelloosheid van de vingers). Pijnlijke peesontstekingen kunnen het gevolg zijn en onder speciale omstandigheden kunnen haarscheurtjes in het bot ontstaan. Passieve maatregelen voor vibratievermindering, zoals het gebruik van speciale handschoenen, geven absoluut niet het gewenste resultaat. Dmv. verantwoorde ergonomische aanpassingen is de vibratie teruggebracht tot een acceptabel niveau.

7.6.1


PNEUMATISCHE BREEKHAMERS

7.6.2


PNEUMATISCHE BREEKHAMERS

7.6.3


PNEUMATISCHE BREEKHAMERS

7.6.4


PNEUMATISCHE BREEKHAMERS

7.6.5


PNEUMATISCHE BOORHAMERS

7.6.6


PNEUMATISCHE HAKHAMERS

7.6.7


PNEUMATISCHE HAKHAMERS

7.6.8


PNEUMATISCHE HAKHAMERS

7.6.9


Bedrijfsinformatie Groep 8

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


Leverancier

Metalen

   

ROESTVRIJSTAAL ALUMINIUM MESSING ROODKOPER / BRONS


ROESTVRIJSTAAL

8.1.1


ROESTVRIJSTAAL

8.1.2


ROESTVRIJSTAAL

8.1.3


ROESTVRIJSTAAL

8.1.4


ROESTVRIJSTAAL

8.1.5


ROESTVRIJSTAAL

8.1.6


ROESTVRIJSTAAL

8.1.7


ROESTVRIJSTAAL

8.1.8


ROESTVRIJSTAAL

8.1.9


ROESTVRIJSTAAL

8.1.10


ROESTVRIJSTAAL

8.1.11


ROESTVRIJSTAAL

8.1.12


ROESTVRIJSTAAL

8.1.13


ROESTVRIJSTAAL

8.1.14


ROESTVRIJSTAAL

8.1.15


ROESTVRIJSTAAL

8.1.16


ROESTVRIJSTAAL

8.1.17


ROESTVRIJSTAAL

8.1.18


ROESTVRIJSTAAL

8.1.19


ROESTVRIJSTAAL

8.1.20


ALUMINIUM

8.2.1


ALUMINIUM

8.2.2


ALUMINIUM

8.2.3


ALUMINIUM

8.2.4


ALUMINIUM

8.2.5


ALUMINIUM

8.2.6


ALUMINIUM

8.2.6


ALUMINIUM

8.2.7


ALUMINIUM

8.2.8


ALUMINIUM

8.2.9


ALUMINIUM

8.2.10


ALUMINIUM

8.2.11


ALUMINIUM

8.2.12


ALUMINIUM

8.2.13


ALUMINIUM

8.2.14


ALUMINIUM

8.2.15


ALUMINIUM

8.2.16


ALUMINIUM

8.2.17


ALUMINIUM

8.2.18


ALUMINIUM

8.2.19


ALUMINIUM

8.2.20


ALUMINIUM

8.2.21


ALUMINIUM

8.2.22


ALUMINIUM

8.2.23


ALUMINIUM

8.2.24


MESSING

8.3.1


MESSING

8.3.2


MESSING

8.3.3


MESSING

8.3.4


MESSING

8.3.5


MESSING

8.3.6


MESSING

8.3.7


MESSING

8.3.8


MESSING

8.3.9


MESSING

8.3.10


MESSING

8.3.11


MESSING

8.3.12


MESSING

8.3.13


ROODKOPER/BRONS

8.4.1


ROODKOPER/BRONS

8.4.2


ROODKOPER/BRONS

8.4.3


ROODKOPER/BRONS

8.4.4


ROODKOPER/BRONS

8.4.5


ROODKOPER/BRONS

8.4.6


ROODKOPER/BRONS

8.4.7


ROODKOPER/BRONS

8.4.8


ROODKOPER/BRONS

8.4.9


ROODKOPER/BRONS

8.4.10


ROODKOPER/BRONS

8.4.11


ROODKOPER/BRONS

8.4.12


Bedrijfsinformatie Groep 9

Oranjestraat 61-63 3361 HP SLIEDRECHT

Telefoon +31(0)184-415247 Fax +31(0)184-411940

E-mail info@hbsgroup.nl Internet www.hbsgroup.nl


totaalleverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen

HBS SAFETY WEAR


INTRODUCTIE

Arbeidsomstandigheden zijn een steeds grotere rol in het bedrijfsleven gaan spelen. Persoonlijke beschermmiddelen vormen daarin een essentieel onderdeel. HBS safety kent als geen ander het belang van deze middelen. Innovatie en het inspelen op klantspecifieke wensen zijn onze sterke punten. In deze brochure vindt U een kort overzicht van onze productgroepen. Door de omvang van ons assortiment is het niet mogelijk om deze allemaal te benoemen in deze catalogus. Ons verkoopteam komt graag bij U langs om u hierover verder in te lichten of te adviseren. Uiteraard kunt U ook telefonisch contact opnemen voor vragen en/of informatie en zoals U reeds van ons gewend bent zullen wij U zo goed mogelijk van dienst zijn. Kortom op het gebied voor al uw toebehoren wat betreft werken veiligheidskleding kunt U vanaf nu ook bij ons terecht. Het complete assortiment is binnenkort te bezichtigen op onze website:

WWW.HBSSAFETYPRODUCTS.COM 9.1.1


ONZE PRODUCTEN

* ARM- EN HANDPRODUCTEN * GEHOORBESCHERMING * BEEN- EN VOETBESCHERMING * OOG- EN GELAATSBESCHERMING * BEDRIJFSKLEDING * ADEMHALINGSBESCHERMING * HOOFDBESCHERMING * DUIKPAKKEN * DIVERSE

9.1.2


Arm- en handbescherming

Armen en handen zijn binnen het arbeidsproces belangrijke, onmisbare werktuigen waar we bijzonder zuinig op moeten zijn. Het percentage bedrijfsongevallen waarbij armen en/of handen betrokken zijn bedraagt meer dan 50%!! Vaak kunnen deze verwondingen worden voorkomen door risico’s weg te nemen, te beperken of door de inzet en het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In ons assortiment vindt U o.a. de volgende handschoenen: * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Handschoenen type “Amerikaantje” Handschoenen van leder algemeen Handschoenen van katoen Handschoenen van PVC Handschoenen van nitril Handschoenen van neopreen Handschoenen van latex/natuurrubber Handschoenen van coating voor fijne werkzaamheden Handschoenenvoor zwaar chemische toepassingen Elektro/anti-vibratie handschoenen Grip handschoenen (bouw, tuin en bestrating) Disposable handschoenen Uniformhandschoenen Koudebestendige handschoenen Hittewerende handschoenen Brandweerhandschoenen Snijbestendige handschoenen Lashandschoenen 9.1.3


Gehoorbescherming

Veel mensen moeten werken in een lawaaierige omgeving. In de industrie geldt dat voor één op de twee werknemers. Te veel lawaai heeft tot gevolg dat de zintuigcellen, die in de vorm van haarcellen (“grassprieten”) in het oor zitten, door de sterke trilling verdoofd raken. Ze hebben een rustperiode nodig om weer te herstellen. Gedurende die tijd is er sprake van tijdelijk gehoorverlies. Als de haar-cellen de noodzakelijke rustperiode niet krijgen, sterven ze na verloop van tijd af. Iedereen herkent wel dat plotselinge piepende geluidje in de oren. Op dat moment sterft er dus een haarcel af die niet meer vervangen wordt. Het gehoorverlies dat zo ontstaat, is blijvend en onherstelbaar. Er zijn verschillende typen gehoorbescherming die grofweg in twee hoofdgroepen kunnen worden ingedeeld t.w.: Uitwendige gehoorbeschermingsmiddelen In deze groep horen de diverse soorten gehoorkappen, ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen. Inwendige gehoorbeschermingsmiddelen Tot deze groep horen de diverse soorten oordopjes, oorpropjes, gehoorwatten en otoplastieken. * Oordopjes * Gehoorkappen * Irenum otoplastieken 9.1.4


Been- en voetbescherming

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. HBS safety heeft een groot scala aan gerenommeerde merken voor veiligheidsschoenen: * * * * * * * * * * * * * *

Emma veiligheidsschoenen Bata veiligheidsschoenen Jallatte veiligheidschoenen Caterpillar veiligheidsschoenen Kynox Safety veiligheidsschoenen Gevavi veiligheidsschoenen Otter veiligheidsschoenen Dunlop veiligheidslaarzen Haix veiligheidsschoeisel Overige veiligheidslaarzen Economy veiligheidsschoenen Schoenklompen Overschoenen en badslippers Toebehoren veiligheidsschoenen en laarzen

9.1.5


Oog- en gelaatsbescherming

In talloze arbeidsomstandigheden lopen de ogen gevaar. Vaak worden onverantwoorde risico’s genomen door oogbescherming niet te gebruiken waar dat wel nodig is. Veel gehoorde beweegredenen zijn onder andere:.... “Mijn veiligheidsbril past niet goed”; Hij doet pijn aan m’n oren”; “Ik krijg er zo’n zere neus van”. Wij hebben daarom uitsluitend oog- en gelaatsbescherming in het assortiment, die voldoet aan de hoogste eisen van draagcomfort. De beste bescherming is namelijk de bescherming die daadwerkelijk wordt gedragen. De oogbescherming is bedoeld om zowel het zicht op de arbeidsplaats ongehinderd te behouden als de ogen te beschermen tegen aantasting door mechanische en fysieke * * * * * * * * * * *

Veiligheids- en beschermbrillen Ruimzichtbrillen Lasbrillen Overzetbrillen Gelaatschermen North Gelaatschermen Peltor Gelaatschermen 3M Kunststof lashelmen en lasschilden North Vulkaanfiber lashelmen en lasschilden North Hoofdkappen voor pers- en verse luchtsystemen Las- en spatglazen, oogspoelflessen Bradley nooden oogdouches

9.1.6


Bedrijfskleding Het kiezen van de juiste bedrijfskleding kan pas gebeuren nadat de omstandigheden, waaronder de te kiezen kleding moet functioneren, zijn geïnventariseerd. Bepaald moet worden welke functie de kleding moet vervullen, aan welke eisen ze moet voldoen en voor welke (groep) dragers ze is bestemd. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Overalls 100% katoen Overalls 65% polyester/35% katoen Overalls 65% katoen/35% polyester Stofjassen Werkjassen/-jacks en –broeken 100% katoen Werkjassen/-jacks en –broeken 65% polyester/35% katoen Werkjassen/-jacks en –broeken 65% katoen/35% polyester Fristads werkkleding Havep werkkleding KLM Powerline Vlamwerende kleding Vlamwerende regen- en doorwerkkleding Chemische bestendige kleding Food- en Horeca kleding Diepvrieskleding Bouwkleding Brandweerkleding Drijfpakken en reddingsvesten Lasbeschermende kleding Ongevoerde regenkleding Reflectie– en regenkleding Thermo kleding Truien, sweaters en shirts Overhemden Regen- en winterkleding 9.1.7 Disposable kleding


Ademhalingsbescherming

Bescherming van de ademhalingswegen vormt een absolute noodzaak voor de gezondheid van het personeel. Op de werkplek kan de lucht verontreinigd zijn door de aanwezigheid van stofdeeltjes, rook, nevel, gassen en/of dampen. Preventieve maatregelen dienen als eerste te worden genomen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan: - het vrijkomen van gevaarlijke stoffen voorkomen; - afzuiging van gevaarlijke stoffen bewerkstelligen. Het zuurstofpercentage in de lucht bedraagt normaal 20,9%. Indien op de werkplek het zuurstofpercentage lager is dan 19,5% moet bescherming worden ingezet die onafhankelijk van de omgevings-lucht werkt; bijvoorbeeld persluchttoestellen. * * * * * * *

3M ademhalingsbescherming Spasciani ademhalingsbescherming Moldex ademhalingsbescherming MSA ademhalingsbescherming Airline units Aanblaasunits Luchtcompressorset t.b.v. duiklucht

9.1.8


Hoofdbescherming

Hoofdbeschermingsmiddelen moeten worden gedragen bij alle arbeidsomstandigheden waarbij het hoofd aan gevaren wordt blootgesteld, die tot verwondingen kunnen leiden.......

* * * *

Veiligheidshelmen Stootpetten Toebehoren Hoofdbedekkingmiddelen.

9.1.9


Duikpakken

Duikers die hun pak voor werkzaamheden zoals het lassen, branden, injecteren of het boren gebruiken hebben enkel baat bij een duikpak wat stabiel en betrouwbaar is. Het is voor duikers van essentieel belang om een goede uitrusting te hebben. Een goede uitrusting is mede bepalend voor de veiligheid van de duiker onder water. Het merk Ursuit voldoet aan deze eisen en is in de duikwereld een naam die bekend is om de volgende kenmerken. * * * * *

licht gewicht soepel ideaal om thermokleding onder te dragen te combineren met een vaste schoen of laars naar elke wens aan te passen

Volgens de Nederlandse duikwetgeving is bij werkzaamheden dieper dan 15 meter de aanwezigheid van een decompressietank, ofwel decotanks vereist. HBS group B.V. heeft een aantal decompressietanks in beheer. Deze zijn beschikbaar voor verhuur zowel voor korte als lange perioden, voor zowel binnen- als buitenland. Bijvoorbeeld de 20ft decotank geschikt voor 4 personen en geheel gebruiksklaar. De tanks zijn allen Lloyd's gekeurd, geschikt voor 1 tot 4 personen. Voor langere huurperiode is het mogelijk de tanks in eigen bedrijfskleuren te spuiten. 9.1.10


Diverse

HBS safety kan uw bedrijfskleding voorzien van uw huisstijl. Voor vaste relaties houden wij hun logo’s op voorraad. Buiten de reguliere maten hebben wij ook een grote collectie werkkleding en -schoenen voor dames. Naast de persoonlijke beschermingsmiddelen hebben wij ook veel voorkomende artikelen die op de werkvloer noodzakelijk kunnen zijn. * * * * * * * * * * *

Brady veiligheidssignalering Afbaken- en markeringssystemen Valbeveiliging Zaklampen E.H.B.O. lampen Poetslappen Papierrollen Handdoeken en toiletreiniger Handreiningsproducten Stockhausen huidverzorging Tork hygiĂŤneproducten

9.1.11


Wij bieden u een compleet pakket persoonlijke beschermingsmiddelen van vooraanstaande merken. Voor elk product is er keuze uit meerdere aanbieders. Zo bent U altijd verzekerd van de beste prijskwaliteitverhouding! Onderstaand treft U slechts een kleine selectie van onze samenwerkende merken.

9.1.12


Wij hopen U snel van dienst te kunnen zijn. Het team van HBS Safety Products: Jaap den Hartog Ginah Jellema Nathalie den Hartog Daniel Curelaru

HBS SAFETY PRODUCTS ORANJESTRAAT 61 3361 HP SLIEDRECHT TEL.: 0184-415247 FAX.: 0184-411940 INFO@HBSGROUP.NL www.hbsgroup.nl www.hbssafetyproducts.nl 9.1.13

HBS catalogus  

thermal equipment &ultra-thermal equipement, cutting, spoorweg bevestigingsmateriaal, beitels, thermische lans