Molnvädersgatan 30

Page 1

Molnvädersgatan 30 BISKOPSGÅRDEN”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.”

Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734-34 34 79


Molnvädersgatan 30 B I S K O P S G Å R D E N


Utgångspris Antal rum

1 595 000 kr 3 rum

Boarea

66,1 kvm

Byggår

1959

Typ Våningsplan Lägenhetsnummer Månadsavgift

Bostadsrätt 3 av 8 (Hiss Finns) 144 3 983 kr/mån

I månadsavgiften ingår värme och vatten. Obligatoriskt tillägg om 200 kr tillkommer och avser bredband, TV och telefoni.VÄLPLANERAD 3:A I ETT HÄRLIGT VÄSTERLÄGE! Ta chansen att flytta in i denna välplanerade trea på våning 3 av 8. Tack vare fönster i två väderstreck erbjuder bostaden ett fint ljusinsläpp genom bostadens alla rum samt en slående utsikt över stora delar av Göteborg. Nya golv och vitmålade väggar är genomgående i bostaden. Till sist finner ni det helkaklade badrummet med tvättmaskin som gör vardagslivet lite extra bekvämt. På Molnvädersgatan bor du omringad av mysiga gårdar där grannbarnen möts för lek och de äldre tar en fika i solen. Här har ni närhet till service och mataffärer samt bra med kommunikation med buss och spårvagn till andra delar av staden. För härliga promenader eller löprundor ligger Svarte Mosse i närheten.


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Sovrum 1 & 2

Rymlig hall som binder samman bostadens övriga rum och erbjuder bra med förvaring. Nytt laminatgolv och väggar i vitt som är genomgående för hela bostaden.

Ett väl tilltaget sovrum med plats för dubbelsäng, tillhörande sängbord och förvaringsmöbel. Vackert ljusinsläpp genom ett stort fönster.

Vardagsrum Stort allrum med plats för rymlig soffgrupp, tillhörande tvmöbel och ett matbord eller annat möblemang efter behov. Från vardagsrummet når ni bostadens mysiga balkong där ni kan njuta av eftermiddags- och kvällssolen tills den går ner.

Det andra sovrummet ligger avskilt innanför köket. Perfekt rum för barn, gäster eller varför inte ett hemmakontor.

Badrum Badrummet är renoverat i samband med föreningens stambyte och är helkaklat i ljusa färger. Här finns handfat med kommod, spegelskåp, wc, duschhörna samt en tvättmaskin.

Kök Köket erbjuder plats för matbord intill det stora fönsterpartiet med fri utsikt. Härlig öppen yta och känsla av gemenskap med stora arbetsytor samt bra förvaringsmöjligheter i över- och underskåp. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys, spis, köksfläkt samt ugn.

Förråd Till bostaden hör ett källarförråd.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1959

Ventilation

Frånluft

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad Hushållsel

2 500 kr/år

Övrigt

360 kr/år

Summa

2 860 kr/år

Energideklaration Status Energiklass Prestanda

Energideklaration är utförd den 2019-09-25 E 117 kWh/kvm/år

Föreningen Namn Antal lägenheter Organisationsnummer

HSB BRF Stjärnbilden i Göteborg 192 757200-9111

Andel i föreningen

0,55318%

Andel av årsavgift

0,55318%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening Föreningen äger marken

476 kr 1 190 kr betalas av säljaren Äkta Nej, tomträtt

RENOVERINGAR 1999 Utfördes stambyte av kök och bad. 2013 Byte av termostater samt renovering av tvättstuga. 2014 Upprustning av lekplatser samt OVK-besiktning utfördes. 2015 Hissrenovering. 2016 Fönsterbyte. 2017 Renovering av parkeringsdäck. 2018 Nytt lås- och porttelefonsystem. 2020 Relining av rör samt byte av fjärrvärmerör samt OVKbesiktning utfördes. 2021 Ny asfalt på gatan framför husen samt markförbättring. Planerat underhåll: el-byte. Sen några år tillbaka har medlemmar möjlighet att glasa in sina balkonger. Arbetet bekostas av medlemmarna själva, det kommer ett nytt tillfälle under 2022, man får anmäla sitt intresse hos styrelsen. FÖRENINGENS EKONOMI Ekonomisk förvaltning administreras av HSB. Avgiften höjdes 1 juli 2020 med ca 200 kr/månad. Detta för att föreningen bytte från ComHem till Telia. En avgiftshöjning med 3 % kommer ske 2022 på grund av det stora projektet avseende renovering av el. TV/Bredband: Tv/bredband/telefoni via Telia. Vid försäljning lämnas modemrouter och fjärrkontroll som tillhör lägenheten av säljaren. Parkering: Till föreningen hör 154 parkeringsplatser, varav 60 under däck. Plats utan tak kan hyras för ca 300 kr/månad och plats under tak för ca 450 kr/månad. I dagsläget finns det lediga platser utan tak men till plats med tak är det kö. Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer. HSB Brf Stjärnbilden innehar fastigheterna Göteborg Biskopsgården 55:8, 55:16 och 55:17 med tomträtt. Kontrollerat med styrelsen 2022-04-26. Föreningsinformationen är tagen från årsredovisning, hemsida och styrelsen. Vi ansvarar inte för att informationen är korrekt utan råder dig att kontrollera det som är av betydelse för dig. ÖVRIGT OM BOSTADEN Till lägenheten hör ett källarförråd. Vidare har föreningen cykelförråd och tvättstuga i samma hus. Vid lägenhetsöverlåtelser så gör NBF (fd NBPC ) kontroll och inspektion av bland annat att el- och VVS-installation är genomförda på ett fackmannamässigt vis. Aktiv förening som anordnar olika typer av aktiviteter för sina medlemmar, t ex föreläsningar, underhållning, bussresor och studiebesök.Biskopsgården Citynära stadsdel med kulturell mångfald

Biskopsgården och Länsmansgården, med drygt 25 000 invånare, kännetecknas av kulturell och språklig mångfald. Den citynära stadsdelen erbjuder goda kommunikationer och flera naturområden.

Här finns ett 20-tal idrottsföreningar, ett 50-tal föreningar inom kultur, politik och hobby och cirka 15 pensionärs­ föreningar. Det rika föreningslivet har stor betydelse för den sociala utvecklingen i stadsdelen.

E N KVA RT TI L L C E N T R A L A G ÖT E B O RG Från centrala Göteborg når du Biskopsgården på cirka 15 minuter med spårvagnslinjerna 5, 6 och 10. Du kan även åka med buss 25 som trafikerar sträckan Balltorp–City– Länsmansgården.

F L E R A N AT U R L I G A M Ö T E S P L AT S E R O C H FEM SKOLOR Länsmanstorget, Vårväderstorget och Friskväderstorget är naturliga mötesplatser i Biskopsgården. De två första ägs av Göteborgslokaler, medan Friskväderstorget har flera olika ägare. På torgen finns ett varierat utbud av affärer.

I N T R E S S A N T N AT U R O C H A L LT F Ö R E N B R A FRITID I Biskopsgården finns naturområdena Svarte Mosse med sitt rika fågelliv och Stora Vette med kuperat landskap med fornminnen. Här finns också Länsmansgårdens motionsanläggning, fotbollsplaner, tennisplaner, bangolf samt motionsslingor. Inom fritid finns två fritidsgårdar och ett bibliotek.

I Biskopsgården finns fem skolor. Ryaskolan, Svartedals­ skolan, Sjumilaskolan och Jättestensskolan är F–9-skolor medan Landamäreskolan är en F–6-skola.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.