Page 1

id t m a Fr

Tema:

L ä n e t s l e d a n d e a f f ä r s m a g a s i n w w w. n a r i n g s l i v. t o Pris: 35 kr | nummer 9.2013

Praktik med många vinnare Låt pengarna jobba 2014 En superhjälte för webben

HAN ERÖVRAR SPELVÄRLDEN Patrik Hansson från Sundsvall tar upp kampen med Angry Birds

Lägg inte företagets trygghet i händerna på ett callcenter. Se ditt lokala företagsteam på lfy.se/foretagsteam


För dig som redan är eller vill bli företagare +RV%RODJVYHUNHWKLWWDUGXVRPI|UHWDJDUHÁHUD e-tjänster som förenklar ditt dagliga arbete. Om du funderar på att starta ett företag eller RPGXUHGDQGULYHUHWWI|UHWDJÀQQVDQYlQGbara e-tjänster på bolagsverket.se. Du kan till exempel ändra styrelse, söka ett ärende eller kolla om din årsredovisning kommit in. — Från Bolagsverkets webbplats gick jag vidare till verksamt.se. Via e-tjänsten startade jag mitt företag. Det gick snabbt, smidigt och enkelt. Kennedy Katende Hälsoutvecklare, Sundsvall www.bolagsverket.se

SAVE THE DATE:

WWW

www.arekapitalmarknadsdagar.se 2

Business Forum

27-28 mars


ledare: Olof Axelsson / Chefredaktör, olof@naringsliv.to

Det hjälper inte att sätta fuskpäls på nakenhunden Det har aldrig varit lättare att sticka

hål på en ballong med floskler. Internet och sociala medier har givit kunden makten över varumärket. Kritiken är inte länge bort än en Instagrambild. Därför är det en gåta att Sundsvalls kommun tar sig namnet Norrlands ­huvudstad och först därefter försöker fylla begreppet med innehåll. Inte konstigt att näringslivet bojkottar, Sund­svallsborna rycker på axlarna och världen utanför, ja den märker just ingenting.

Det är som att sätta fuskpäls på en nakenhund och envist hävda att det är en lurvig S:t Bernhard: ”Joho vi lovar, ­titta tillräckligt noga så ser du det också!” Utan trovärdighet spelar det ingen roll att nakenhunden egentligen är riktigt söt och alldeles utmärkt att kela med. Så här i slutet av året har vi tagit en titt i kristallkulan. Vi spanar in den senaste tekniken och listar även små­företagarens framgångstips för framtiden.

Den 10 december avslöjas vem av fem värdiga finalister som röstats fram som ”Västernorrlands mest företagsamma människa”. Fler förebilder åt folket!

En oomtvistlig framgångsfaktor för Västernorrland är att fler får jobb. På sidorna 14-15 kan du läsa om lokala företag som öppnade dörren för långtidsarbetslösa praktikanter. Förhoppningsvis vågar flera arbetsgivare följa deras exempel. Ha en riktigt bra a­ vslutning på året,

vi ses igen 2014!

Först piskar Sundsvalls lokaltidningar upp ett handelskrig mellan Stenstan och Birsta. Sedan ordnas debatt på temat ”handlare förenen eder”. Verkligheten var god dröj.

KONFERERA PÅ HOTELL HÖGA KUSTEN

Här finns perfekta förutsättningar för en lyckad konferens eller kick-off! En unik aktivitet till er konferens kan vara Segway, visning på Box Whisky eller ett besök i förankringskammaren till Högakustenbron. Prisexempel: Lunch till lunchkonferens inkl. 2-rätters konferensmiddag samt logi i tvåbäddsrum 1213:-

Ring eller besök oss på vår hemsida så får du veta mer!

Nu har vi laddat med upplevelser! Stand Up Judit & Judit 17/1 1 Stand Up Jacke Sjödin 14/3 3 Rocksalonger med The Scramblers 28 & 29/3 3 Whiskyprovning 15/2 Ölkväll 4/4 Gå in på vår hemsida och bli inspirerad!

Weekendpaket

Välkommen till oss! • 0613-72 22 70 V info@hotellhoga-kusten.se www.hotellhoga-kusten.se

Berättarweekend 1-2/2 Amaroneweekend 22-23/2 Gourmetweekend med chokladprovning 15-16/3 Box Whiskyweekend 5/4 Vin– och matweekend 26-27/4 3


Vaccinera dig mot powerpointsjukan! Utveckla konsten att hålla presentationer och möten!

På gång i Västernorrland Tillväxt och Lönsamhetsanalys Uppstart januari När du tydligt ser och kan tolka de ekonomiska sambanden kan du på ett säkrare sätt driva ditt företag mot ökad lönsamhet. Strategisk marknadsutveckling Uppstart januari Med relevant kunskap om dina kunder, leverantörer och konkurrenter kan du skapa en strategi och en plan som tar dig in på den marknad du vill vara.

progress

PA R T N E R www.progresspartner.net Anna-Karin Johansson 070-283 48 55

Mervärden uppstår på köpet: ökat engagemang och ansvar ȱ’ȱ›ž™™Ž—ǰȱ̎›ȱœ”›ŠĴȱ och hållbara beslut. Ĵȱ˜›Š—’œŠ’˜—Ž—œȱ varumärke stärks både internt och externt, ja, det är bara en friskbonus.

Sundsvalls

Affärskultur i olika länder 12 februari Är du intresserad av att lära dig mer om kommunikation över kulturgränserna? Vi erbjuder ett seminarium som går djupare i ämnet och hur det kan påverka dina internationella affärer.

VI KÖR DÖRR TILL DÖRR

skala 1:20 400x300mm

För anmälan och mer info Katrine Fillberg 060-16 35 75 Maria Wallner 060-16 35 64 Anna Ögren 0660-26 68 94 Vårt kalendarium på almi.se/mitt PROJEKT GRÄNSLÖS TILLVÄXT INTERNATIONALISERING

FLYG SHUTTLE 120:-/pers

HÄRNÖSAND, NJURUNDA, MATFORS, ALNÖN M.M

Mot nya marknader 2014

VI KÖR ÄVEN VANLIG TAXI 1-8 PRS TILL LITEN TAXA

Bokas på 060-61 90 00, sms 070-646 29 07 eller nyctaxi.se

Tips!

På www.himlabadet.se hittar du priser, öppettider och all information du behöver. Följ oss på facebook.com/himlabadet Tel 060-19 20 00 eller info@himlabadet.se

Ge medarbetare och kunder spänning eller avkoppling i jul Ta chansen och ge bort en upplevelse till medarbetare och kunder. Himlabadets äventyrsbad är fullt med badupplevelser, vattenrutschbanor, bubbelpooler, klättervägg och vattenpist. Himlabadets relax är en perfekt avslutning på dagen, med bastubad av olika slag samt ångbad, varmpool, kallpool, upplevelseduschar och ytor för avslappning. Dessutom är vi först i Europa med attraktionen Surfstream, där du surfar som på riktiga vågor.

4


innehåll: Nummer 9 / December 2013/januari 2014 redaktion & produktion:

id t am r F

Tema:

Utgivare: Ekonomedia Affärspress AB issn: 1650-8386 Ansvarig utgivare: Olof Axelsson, olof@naringsliv.to Redaktion: 060-17 05 50, fax 060-17 54 36, redaktion@naringsliv.to adress: Sjögatan 23, 852 34 Sundsvall, www.naringsliv.to produktion: MittMedia Annonsproduktion Tryck: MittMedia Print Papper: LWC 80g korrektur: Anders Hammarberg Annonsbokning: Sundsvalls Nyheter, sälj 060-140 810, Anita Norberg Pajari 076-314 20 03 ANNONSMaterial LÄMNAS TILL: annons.mittmedia.se Prenumerera: Maila till

Praktik öppnar dörrar till jobb

prenumeration@naringsliv.to Du betalar bara portokostnaden! Upplaga: 12 300 Distribution: Tidningen distribueras av Posten till alla företag i Västernorrland och finns även på flygplatser och andra mötesplatser för näringslivet. Vid utebliven tidning: Kontakta Postens kundtjänst

sidan 14-15

020-23 22 20

Produceras av:

Tekniken som tar över sidan 18-19

Låt pengarna jobba sidan 16 INTERVJUN: Patrik Hansson sidan 8-11

Undvik trubbel med lagen

Nyföretagaren

Sidan 7

Sidan 23

Sidan 29

Fastighetsspecial

Ekonominotiser

Nytt från EU

Sidan 22

Sidan 28

Affärsnyckeln På omslaget: Patrik Hansson, Corncrow Games

Sidan 30

foto: Olof Axelsson

Krönikörer Webbutveckling André Högberg

Ledarskap Joakim Lönn

Marknadsföring Mikael Bergström

Sidan 17

Sidan 21

Sidan 25

Konjunkturläget i västernorrland Konkurser

Nya företag

Nya bilar

+ 32%

– 4%

– 4%

Januari – oktober 2013: 112 st jfm jan – okt 2012

Januari – oktober 2013: 849 st jfm jan – okt 2012

Januari – oktober 2013: 5 004 st jfm jan – okt 2012

Avser perioden:

Avser perioden:

Den senaste statistiken finns på www.naringsliv.to

Avser perioden:

5


Hon blir ny ­regionchef för Svenskt ­Näringsliv

Foto: Lena Sjödin

I februari tar Anna Hedensjö Johansson, marknadschef för Almi Mitt, över som regionchef för Svenskt Näringsliv i Sundsvall. – Sedan 2003 har jag arbetat med tillväxt för företag och företagandets villkor. Att nu få möjlighet att växla upp dessa erfarenheter känns hedrande, spännande och roligt, säger hon enligt ett pressmeddelande.

I november slutredovisades EU-projektet Cinergy i Sundsvall. "Inget lysande exempel på transnationell samverkan", enligt projektledaren.

Traditionell industri + kreativitet = tillväxt Genom att gifta ihop traditionella och kreativa branscher kan man skapa tillväxt i glest befolkade regioner. Det är tanken bakom treåriga EU-projektet Cinergy som avslutas vid årsskiftet. Västernorrlands del handlar om att använda industrispill för konsthantverk. Ett 50-tal företag från länet har del­ tagit i utbildningar och workshops men det är för tidigt att mäta de konkreta resultaten, enligt projekt­ ledaren Gudrun Lindberg som

arbetar med regional utveckling på Landstinget Västernorrland. – Vi har byggt grunden till en ”creative agency” som landstinget ska koordinera arbetet med under 2014. Det handlar inte om att bygga upp en ny organisation utan om att samverka bättre med de som finns. Det har också skapats en webb-

plats som ska underlätta kontakt mellan företag i de olika näringarna.

Utifrån ser projektet spretigt ut. Deltagarna från Finland har fokus­ erat på utveckling av fiskprodukter medan nordirländarna använt tecknade serier för att informera om ideella organisationers arbete. – Det här är inget lysande exempel på transnationell samverkan, konstaterar Gudrun Lindberg, men vi har trots allt lärt av varandra. Totalbudgeten för projektet har varit cirka 14 miljoner kronor, där EU står för 60 procent.

Anna Hedensjö ­Johansson har

ägnat hela sin yrkeskarriär åt marknadskommunik­ ation, både som anställd och som egen företagare. Hon har bland annat arbetat med att locka inflyttare till Ånge kommun.

Bra tillväxt i Västernorrland Konjunkturen i Västernorrland har förbättrats kraftigt

sedan i våras, enligt ”Småföretagsbarometern”. – Länet ligger på en tredje plats efter Uppsala och Jämtland och klart över riksgenomsnittet. Det visar att länets företagare är mycket duktiga på att anpassa sig efter konjunktursvängning­ arna, säger Företagarnas regionchef Thomas Byström.

Hallå där ... ... Kikki Högberg, ordförande för föreningen Winnet Västernorrland som hade konferens om jämställt företagande i Härnösand den 7 november.

ff Vad var syftet med konferensen som lockade 57 kvinnor och 4 män?

– Att lyfta, belysa och diskutera frågorna om att företagande ska ske på lika villkor och hur vi ska nå fram dit. Det går för långsamt!

ff Vad kom ni fram till? – På alla nivåer i samhället pratas det om jämställdhet som om det vore klart, men det är långt kvar. 6

Det är också viktigt att synliggöra fakta, som att kvinnors lägre lön för samma arbete leder till sämre pensioner.

ff Vad händer nu? – Winnet Västernorrland ska tillsammans med sitt partnerskap synliggöra fakta, ta fram kompletterande information och fortsätta jobba med strukturer och strategier för att gemensamt nå förändring.

Prisat ­verktyg från Sollefteå Arifiq Development i Sollefteå

har utvecklat ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för tryckerier att ge kunderna automatiska offerter. Nu har företaget fått 300 000 kronor av statliga Vinnova för att vidareutveckla verktyget. Arifiq Development är systerbolag till Alinea Media­ teknik, tidigare Sollefteå Tryckeri.


Ta alltid med en advokat när du ska göra affärer med USA så slipper du hamna i trubbel med rättvisan.

Foto: Olof Axelsson

Glöm inte advokaten på USA-mötet redan vid första affärsmötet i USA. På femton minuter måste du kunna berätta hur din partner kan tjäna pengar på dig. Det sa den amerikanske affärsjuristen Tom Thorelli vid ett exportseminarium i Sundsvall i oktober. – Den amerikanska marknaden är inte till för alla, utan bara för er som har tid att vara närvarande på plats. Du måste ha tummen i ögat på din partner och få deras uppmärksamhet. Ett annat råd är att ta med en juridisk

rådgivare redan vid första mötet.

– I Sverige använder vi bara advokater när vi har problem, men i USA måste man ha en advokat med från början. Har du inte råd med juridisk rådgivning i USA? Gör inga affärer. Det kan bli väldigt dyrt. Tom Thorelli avrådde också från

att göra business med svenskar i USA, eftersom det kan finnas en baktanke. – Om du blir kontaktad av svenskar bosatta i USA så beror det oftast inte på att de vill hjälpa dig. Du kan vara deras biljett till att kunna vara kvar i USA.

Foto: Mia Berglund/Almi

Ge järnet för att sälja in din produkt

Tom Thorelli, expert på business med USA. 7


8


Jagar nästa spelsuccé Spel är ingen lek för Patrik Hansson, det är blodigt allvar. Hans företag Corncrow Games har tagit fram ett smartphone-spel som imponerar på de stora spelutgivarna. I en intervju med NÄRINGSLIV berättar han om middagar med Sony-chefer i Tokyo, konservativa finansiärer och modet att anställa ungdomar.

Spel för mobilen har snabbt blivit en jättemarknad. Drömmen för varje spelutvecklare är att hitta nästa Angry Birds, den finska succén som genererat miljontals dollar. Och kanske kommer nästa stora spel från Corncrow Games. Det lilla Sundsvallsföretaget har tagit fram gratisspelet The Dead som laddats ned otroliga 1,2 miljoner gånger över hela världen. Nu jobbar man med en uppföljare som ska generera intäkter via annonser och uppgraderingar. – Det här är över alla förväntningar. Vi tog fram spelet som ett test och trodde på högst 50 000 nedladdningar, säger bolagets huvudägare Patrik Hansson som nu letar samarbete med någon stor spelutgivare. Men inte nog med det. Våren 2014 lanserar ett kanadensiskt ­spelföretag ett rymdstrategispel som Corncrow Games utvecklat,

och det finns också intresse från ett annat företag att lansera ett tredje spel. – Faller alla bitar på plats kan ­spelen vi släpper nästa år ge oss 20-50 miljoner kronor. Klarar vi oss bara fram till hösten exploderar vi sedan, säger Patrik Hansson. Han kan se tillbaka på en minst sagt intensiv höst. I oktober träffade han kontakter i Kanada och USA, och i november besökte han en spelmässa i Sydkorea och träffade chefer för Sony i Tokyo. – Jag är ingen traditionell säljare utan går helt på personliga relation­ er och med åren har jag hunnit bygga upp ett bra nätverk. Att få äta middag med Sony-cheferna var en ögonöppnare för mig. Men för att kunna växla upp verksamheten krävs externt kapital. Patrik Hansson för diskussioner med flera finansiärer.

– Jag lärde mig tidigt att man inte kan lita på bankerna. De vet inget om vår bransch. Nu hoppas jag få in riskkapital, men jag vill inte hitta någon som bara skjuter till pengar utan som även tillför kompetens, säger Patrik Hansson.

”Jag är ingen ­traditionell säljare utan går helt på ­personliga relationer och med åren har jag hunnit bygga upp ett bra nätverk.” Hans fascination för spel föd-

des redan när han som sexåring fick prova klassiska arkadspelet Space­invaders. I tidiga tonåren sparade han ihop till en Commodore 64-dator och började lära sig

­ rogrammering. Efter skolan gjorde p han business av sin hobby och arbetade med utbildning inom just programmering. Han beskriver det som ett mycket lönsamt jobb, men det var ändå något som saknades. – Ett tag tänkte jag lämna allt och bli munk. Så blev det dock inte. 1999 startade Patrik Hansson och kompanjonen Dan Nilsson sitt första företag, ­Datacraft som sysslade med programmering. Något år senare breddades verksamheten till spel­ utveckling och ett nytt bolag bildades: DOM, Disciples of the machine. Idén var att utveckla breda online­ spel som skulle marknadsföras ”viralt”, alltså från användare till användare. Precis som dagens mobiltelefonspel fungerar alltså. Verksamheten rullade på några år men tog aldrig riktig fart.

– Jag har en stil som gör att folk kommer ihåg mig. Och det passar mig bra att sticka ut, jag vill ändå göra affärer med andra som är openminded. Jo, jobbet vore lättare om jag hade skjorta och slips, men det är inte jag. 9


”Skolvärlden är alldeles för konservativ. Varför inte ­använda spel för att göra det roligare att lära sig saker? Här går utvecklingen alldeles för långsamt.”

– Vi var alldeles för tidigt ute, konstaterar Patrik Hansson. 2006 försattes bolaget i konkurs. – Jag gick in i väggen och satt i ett halvår och spelade World of ­warcraft. Men tack vare kontakter i USA, där man inte ses som en misslyckad figur om man gör konkurs, fick jag in nya uppdrag och vågade satsa på Datacraft igen. Vi erbjöd både webblösningar och ­programmering. Ryktet om det lilla Sundsvalls­

företagets kompetens spred sig allt mer. Ett av flera prestigeuppdrag i dag är programmering för spelsuccén Battlefield 4 som släpptes tidigare i höst. Datacraft har också utvecklat så kallade ”tech demos” åt Sony Mobile. Efter ytterligare något år bildade Patrik Hansson sitt tredje företag, New Regents Europe som utvecklar appar för telefoner och Facebook. Bland kunderna finns prestigenamn som NHL, Toyota och Budweiser.

– Det handlar alltid om att l­everera bra lösningar. Då blir man rekommenderad av andra. Totalt har de tre bolagen tio anställda och ett par praktikanter. 2012 omsatte de tillsammans 9,5 mkr och redovisade en vinst på drygt 0,5 mkr. – Men just nu är kostymen för stor. I våras fick vi ägare vänta på våra löner ett par gånger. Samtidigt har vi bestämt att jag måste vara ute och resa för att träffa samarbets­ partners och kunders. De finns ju inte här hemma. Patrik Hansson berättar om en ­kanadensisk kund som han bjöd med till Las Vegas i oktober. – Kundvård handlar om att få människor att må bra. Han har tuppkam precis som jag, säger Patrik Hansson med ett skratt. Han beskriver sig som duktig på

att starta upp saker, men sämre på att avsluta dem. – Det är som att snurra igång tallrikar. Man måste gå tillbaka och fort-

Fakta: Patrik Hansson Ålder: 44 år. Bor: I radhus i centrala Sundsvall. Familj: Hustrun Prathuang Hansson Pliansaeng och sönerna Thanathip, 16, och Alex, 6. Gör: Driver bolagen Datacraft Europe AB (programmering), New Regents Europe AB ­(marknadsföring) och Corncrow Games AB (spelutveckling). Gillar: Att resa. ”Nya platser öppnar nya möjligheter. Sydkorea var en glad överraskning”. Ogillar: Att resa. ”Den här hösten har det blivit för mycket. Är också extremt flygrädd”. Favorittid på dygnet: Klockan 21.”Då är jag som piggast och mest kreativ. Ofta jobbar jag minst till kl 02”.

I dag lyssnar folk på mig, säger Patrik Hansson som var en av tre nominerade till Årets entreprenör på Sundsvall Business Awards i september. 10

sätta snurra, annars ramlar de ner. Jag skulle vilja ha någon som avlastade mig men det är svårt i dagsläget. Förutom sina företag och familjen brinner Patrik Hansson för två saker: att få in spel i skolunder­ visningen och att ge fler ungdomar chansen till jobb. – Skolvärlden är alldeles för konservativ. Varför inte använda spel för att göra det roligare att lära sig saker? Här går utvecklingen alldeles för långsamt. Patrik Hansson känner också ett stort ansvar för att ta in nya unga förmågor och lära upp dem. Under intervjun hämtar han in två killar som börjat som blyga praktikanter och som nu är stolta anställda. – Jag ser potentialen i folk och ser till att dra fram det. Jag vill bygga upp dem som individer. Jag litar på mina anställda fullt ut och det är viktigt att alla är vänner, säger Patrik Hansson. Text: Olof Axelsson Foto: Bo Fernström


Foto: Olof Axelsson

Koncenterad tystad råder hos Sundsvallsföretaget Corncrow Games. Kreativitet och teknik möts och skapar framtidens spel.

Andreas Idh, William Gillström, Björn Johansson är exempel på ungdomar som varit arbetslösa och nu jobbar och utbildar sig inom Patrik Hansson företagsgrupp. Framgången för amerikanska Zynga som utvecklat många av spelen på Facebook ändrade allt. – Förut trodde bolagen att vi var idioter. I dag får vi massor av möten när vi åker på spelmässor, säger Patrik Hansson. Här på Times Square, mitt i New York, under en av höstens många resor. 11


EVENT, KONFERENS & KICKOFF

Torpshammars Herrgürd Kurs & Konferens pü Herrgürden Torpshammars Herrgürd har 3 konferensrum där det stÜrsta har plats fÜr 50 personer, samt 4 grupprum i varierande storlek. Konferensrummen är utrustade med whiteboard, blädderblock, OH-projektor och dataprojektor. Bokning och information 0691-205 80 - torpshammar.com

Lüt din bästa konferensupplevelse bÜrja här och nu !

Ge bort en upplevelse!

Bo bra - Ă„t gott - MĂĽ gott

Ett presentkort är alltid uppskattat. BesÜk www.elite.se fÜr priser och massor med härlig inspiration.

Boka Nu! 0696-59 90 00

God Jul!

XXXBMHHBSETCFSHFUTFtJOGP!BMHHBSETCFSHFUTF 7JĂśOOTJ#JTQHĂŒSEFONJUUJNFMMBO4VOETWBMM½TUFSTVOE

Affärsresor

Din lokala kontakt fÜr Affärsresor

Jeanette Lind

Bästa Affärsresebyrü 2013

Kontakta mig fÜr kostnadseffektiva, enkla och smarta lÜsningar. Storgatan 11, Sundsvall 060-525273 • www.resia.se

Tvü anläggningar – tvü mÜjligheter! Konferera utÜver det vanliga i vürt unika cityläge i ÖrnskÜldsvik. Pü nya Elite Plaza Hotel och Arken Konferens har vi lokaler som rymmer upp till 160 personer.

januari – februari 2014: 25% rabatt* gäller lokalhyra mündagar och tisdagar och logi mündagar.

dagkonferens: 25% rabatt* gäller lokalhyra fredagar. Uppge erbjudandekod: Elite 2 Här ďŹ nns en plats fĂśr bĂĽde utsikt och insikt, varmt välkommen! konferens.ornskoldsvik@elite.se ¡ 0660-23 51 10 ¡ www.elite.se Hotellgatan 9, Ă–rnskĂśldsvik *Gäller pĂĽ ord. priser och kan ej kombineras med avtal och andra erbj. 12


id t m a Fr

Tema:

Fem framgångstips för 2014 Nu är det hög tid att summera företagar­året och planera för ett lönsamt 2014. Vi bad Joseph Daibess, råd­ givare på Almi, om hans bästa framgångstips.

1

Ha koll på affärsplanen

Trots att ”alla” vet att man ska ha en tydlig affärsplan är det många småföretagare som saknar en. Risken är då att man tappar greppet om sin kärnverksamhet. – Tillfälliga avsteg från affärs­ planen när det dyker upp nya möjlig­heter är förstås okej. Men allt

Joseph Daibess har lång erfar­ enhet av företagande – inom flera branscher och med varierande resultat. – Allt är inte en dans på rosor när man driver eget, konstaterar han.

du gör ska sättas i relation till före­ tagets huvudspår. Annars är risken att lönsamheten minskar samtidigt som du tappar kompetens inom ditt specialområde.

2

Gör det du är bra på

Framgångrika entrepren­ör­ er brinner för sin affärsidé och

Sedan i våras är Joseph Daibess affärsrådgivare på Almi Mittt och hjälper andra entreprenörer att utvecklas. Här ger han fem tips för att göra 2014 till ett bra företagarår. Text: Olof Axelsson

har kompetens inom ett speci­ ellt o ­ mråde. Samtidigt innebär ­företagandet en hel del andra åtaganden. – Försök att lägga energin på saker du är duktig på och tycker är kul. Bokföringen är ett område som många företagare kan vinna på att lägga ut. Du slipper gå och

fundera på pappershögarna och kan ägna tiden åt att sälja i stället.

3

Underhåll nätverket

Ett starkt nätverk kan vara a och o för att lyckas. Men det viktig­ aste är inte att hitta nya relationer utan att vårda de befintliga. – Välj och underhåll dina kontakter, oavsett om du säljer till en mellan­ hand eller slutkund. Tänk på att inte snåla i relationen till viktiga under­ leverantörer. Betala för en bra relation så får du saker gjorda på ditt sätt.

4

Ta hjälp av andra

Som företagare känner man sig ofta ensam i sina beslut. Och ensam är inte alls stark. Se därför till att ta hjälp av en ­mentor, coach eller styrelseledamot. – Mångfald berikar, försök hitta en mix av personer med olika egen­ skaper som du kan bolla dina frågor med. Men håll dig utanför familjen och kompiskretsen. Det är sällan bra att blanda affärer och vänskap.

5

rsök hitta ”Mångfald berikar, fö med  en mix av personer m du kan  olika egenskaper so ed.”  bolla dina frågor m

Skippa energitjuvarna

Förr eller senare stöter vi på problem som inte tycks gå att lösa, och som ligger där och skaver. Perso­ ner eller företeelser som hindrar företaget att utvecklas. – Ta tjuren vid hornen även om det kostar pengar. Det kan vara att en anställd som inte fungerar tillsammans med övrig personal eller med dig måste sluta. Tufft, men på sikt är det en vinst för alla. 13


id t m a Fr

Tema:

Brett näringsliv öppnar för lägre arbetslöshet Näringslivet i Västernorrland är starkt och ­divers­ifierat, enligt en ny rapport. Men arbets­lös­heten är ändå hög. – Utmaningen är att få de små och mellanstora företagen att våga anställa, säger Daniel Gustafsson, chef för enheten för regional utveckling på länsstyrelsen.

L

änsstyrelsen har bett analys­ företaget Grufman-Reje att

med hjälp av boksluten för 2006-2011 studera utvecklingen hos aktie­bolagen i Västernorrland. Slut­satsen är att närings­livet är mer diversifierat och konkurrenskraftigt än väntat. – Jag trodde att energisektorn och pappers- och massaindustrin skulle väga ännu tyngre. Men starka b ­ ranscher som IT, handel, företagstjänster, bygg och transport ger en bra bredd, säger

Daniel Gustafsson, chef för enheten för regional utveckling på läns­ styrelsen. Analysföretaget har också jämfört

Västernorrland med Jämtland, Gävle­borg, Västerbotten, Värmland och Dalarna. – Om man ser till förändringen av företagens förädlingsvärde* ligger vårt län bättre till än snittet. Trots detta är sysselsättningen förhållandevis låg. I slutet av ­oktober var den totala arbetslös­

heten i ­Västernorrland 10,2 procent, jämfört med 8,5 procent i riket. – En förklaring är att länet trots allt har mycket tung industri, som ­rationaliserat kraftigt. Syssel­sätt­ ningen är vår stora utmaning. Det gäller att stimulera små och mellan­­ stora företag att våga ta nästa kliv.

med 10 procent, lönsamheten med 5 procent och sysselsättningsgraden med 5 procent. – Genom att vi har ett förhållandevis brett näringsliv är möjlig­heterna att lyckas få ner arbetslösheten större än om vi hade varit väldigt beroende av några få branscher, konstaterar Daniel Gustafsson.

I oktober gick startskottet för läns-

Text: Olof Axelsson

styrelsens tvååriga tillväxt­program där 80 mellanstora företag får hjälp att utvecklas. Målet är att deltagarna efter två år har ökat sin omsättning

* Förädlingsvärdet definieras som omsättning minus insatsvaror (material osv.). Summan ska täcka personalkostnader, kapital­kostnader, avskrivningar och vinst.

Tydlig kontakt öppnar dörrar Sundsvalls kommun tar nya grepp för att hjälpa immigranter att få jobb: skräddarsydd praktik anpassad efter företagen. – Det här är en win-win-situation, säger Katarina Lenz på First Hotel Strand.

praktiken efter deras behov. Sedan starten i augusti har ett tiotal arbets­givare visat intresse för att delta, s­ äger Christian Åström på ­Sundsvalls kommun.

A

Ett av företagen är First Hotel Strand där Idris Mohammed praktiserar som vaktmästare/städare sedan i november. Han kom hit som flykting från Somalia för snart tre år sedan och har haft svårt att hitta jobb efter sin SFI-utbildning. – Det är bra att få visa vad jag kan och träna mer på svenskan, det ger bättre självförtroende, säger Idris Mohammed som bland annat kört lastbil och jobbat som brandman i sitt gamla hemland. Hotellchef Katarina Lenz är van vid att ta emot praktikanter, men då

tt hitta jobb kan vara svårt.

Utan flytande svenska är det ännu tuffare. Men hur ska man bli bättre på språket om man inte får komma ut i arbetslivet? För att hjälpa immigranter som läst svenska på SFI (svenska för invandrare) och är redo för nästa

steg har Sundsvalls kommun startat projektet Crea. Praktikplatser är en viktig del, och arbetsgivarna som tar emot prakt­ikanter får vara med och styra upplägget. – Vi bygger upp långsiktiga kontakter med företag och ­an­passar

”Vi bygger upp ­ långsiktiga ­kontakter med företag och ­ ­ assar praktiken ­ anp efter deras behov.” Idris Mohammed praktiserar på hotell First Hotel Strand i Sundsvall där Katarina Lenz är chef. Christian Åström (mitten) från Sundsvalls kommun har fungerat som dörröppnare. 14

handlar det oftast om skolungdomar. Hon uppskattar det mer skräddarsydda upplägget som kommunen erbjuder och de tydliga kontaktvägarna. Hotellets önskemål har matchats mot den grupp på omkring 20 personer som för närvarande deltar i Crea-projektet. – Då blir det bra för båda parter. Det är också bra att kommunen gör kontinuerliga uppföljningar med både praktikant och arbetsgivare, säger hon. Vad som händer för Idris Mo­ hammed efter praktiken, som till en början är två månader, är däremot oklart. – Idris kommer att kunna finnas med på min lista över personer som jag kan ringa vid behov. Han har en fördel av att kunna både vaktmästeri och städ, och är dessutom en av få killar på vårt hotell, säger Katarina Lenz. Vid sidan av praktiken jobbar Idris Mohammed extra som städare i två olika butiker. – Jag vill klara mig själv och kunna skicka hem pengar till min familj i Somalia, säger han.

Christian Åström Text och foto: Olof Axelsson


Praktik som fungerar När han var 21 år tvingades Roger Engström operera ryggen och fick problem med att gå. Trots hög­skole­ utbildning har det varit tufft att få jobb. Men efter praktik via arbets­för­med­lingen är han nu teknik­konsult på Grontmij i Sundsvall.

D

et första mötet mellan

Roger Engström och hans blivande chef kunde ha gått bättre. Roger snubblade till och föll raklång på golvet i korridoren. – Jag är van, det var bara att resa sig igen, konstaterar han lugnt. I tonåren höll han på mycket med idrott, men efter en operation av ryggen när han var 21 år är hans rörlighet begränsad. Han haltar och kan bara gå kortare sträckor utan kryckor. – Jag hade en så kallad tvillingcysta i min ryggrad som bestod av hud och naglar – med andra ord en outvecklad tvilling. Men jag hade inga problem förrän jag blev vuxen, förklarar han. Efter en tuff konvalescens bestämde sig Roger Engström för att plugga vidare till ingenjör med inriktning på el/elkraft. Att fortsätta med sitt gamla yrke elektriker, där man helst ska vara fullt rörlig, fungerade inte. Sedan dess har han varvat kortare jobb med sjukskrivningar – han har opererat ryggen fyra gånger – och arbetslöshet. – Jag får ofta komma på intervjuer men sedan blir det stopp. Och om jag fått napp någonstans har jag flera gånger fått gå på grund av ”arbetsbrist” när det egentligen handlat om mitt rörelsehinder.

av 20 tillsvidareanställda teknik­ konsulter i Sundsvall. – Det var en otrolig lättnad när jag fick beskedet att jag blivit ­anställd. Jag har blivit bränd tidigare. Han är mycket nöjd med det stöd han får från Grontmij. – Min tidigare erfarenhet är att folk bara ser funktionshindret och inte vad personen med funktionshindret kan bidra med. Nu ställer de verkligen upp på mig. Tycker jag att något är jobbigt eller omständligt så ordnar de det i den utsträckning det är möjligt. Till skillnad från de flesta ­kollegorna tillbringar Roger E ­ ngström den mesta tiden på k ­ ontoret och behöver sällan vara ute på kraftverk och industrier. – Med min erfarenhet vet jag hur det ser ut på fältet. Jag ägnar mig mycket åt dokumentation och jobbar nära en annan nyanställd konsult som är inriktad på samma område som jag. Det frigör mycket tid för honom. I övrigt handlar det om små anpassningar. Arbetsförmedlingen har bekostat en del möbler och en utbildning. En p-plats i garaget under kontoret gör att Roger enkelt kan ta sig från bilen till sitt arbetsrum. Tomas Svedberg, chef för affärs­

I början av 2013, då han varit utan jobb i ungefär två år, fick Roger Engström kontakt med Arbetsförmedlingens så kallade SIUS-program som hjälper personer med funktions­ nedsättning att hitta och kunna behålla ett anpassat jobb. – Det handlar om att ta ­tillvara varje persons kompetens och samtidigt se vad arbetsgivaren har bäst nytta av, säger SIUS-konsulent Gustav Dahlberg. Han hjälpte Roger att få en praktik­ plats på teknikkonsultföretaget Grontmij. – Kontakten med Gustav kändes rätt redan från början. Det var raka rör och hände mycket mer än förut, säger Roger Engström som praktiserade i fem månader. Och det flöt på bra. Sedan början av augusti är Roger Engström en

nhet är att ”Min tidigare erfare nshindret folk bara ser funktio en med och inte vad person n bidra med.” funktionshindret ka

Efter två år utan jobb fick ingenjören Roger Engströms praktik på konsultföretaget Grontmij. Nu är han fast anställd.

enheten Energi & Elkraft på ­Grontmij i Södra Norrland, ser praktik som ett bra sätt för båda parter att känna på varandra. – Vi har velat komma in mer på området konstruktioner för vatten­ kraftverk och där passade Rogers kompetens in perfekt. Därför valde vi att ge honom chansen och nu är han en anställd som alla andra. Skillnaden är att Arbetsförmedlingen står för en del av lönekostnaden, det är en kompensation för den nedsättning personen har i det specifika arbetet. – Bidraget kommer att finnas kvar men omprövas för varje år för att se om det bör trappas ned när ­Roger kommer in mer och mer i j­obbet, säger Gustav Dahlberg. Text och foto: Olof Axelsson

Tomas Svedberg, affärsenhetschef på Grontmij i Sundsvall.

Gustav Dahlberg, SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen. 15


id t m a Fr

Tema:

a b b o j a n r a g n Låt pe

Överlikviditet tillhör de mer angenäma ”problemen” för småföretagaren. Tid och risk är ledorden vid valet av placeringsform. Men börja alltid med att se över c ­ heckkrediten och andra lån.

A

tt ge bestämda råd om hur man bäst placerar företagets överlikviditet är omöjligt. Precis som för privatpersoner beror det helt på de individuella förut­ sättningarna. – En sak är däremot säker. Frågan när företaget behöver använda peng­ arna är avgörande för valet av pla­ ceringsform, säger Daniel ­Karlsson, kundansvarig för företag på Nordea i Sundsvall.

För det unga företaget med expansionsplaner gäller det att ha tillgångarna likvida och förhållande­ vis säkra. En planerad investering om sex månader får inte hotas av risken att börsen sjunker. För ett väletablerat familjeföretag med ett antal hundra tusen kronor över är långsiktiga placeringar ett alternativ. Sådana företag bör också se över möjligheten att amortera ned lånen. Ett annat sätt att minska företagets räntekostnader är att balansera checkkrediten. Eftersom bankernas utlåningsräntor ligger högt över inlåningsräntorna finns det få placeringar som är lönsammare än att minska den utnyttjade check­ krediten. Samtidigt har man peng­ arna snabbt tillgängliga.

Ett annat alternativ är bankernas fastränteplaceringar som i dag ger räntor på runt 2 procent. För spar­ ande på längre sikt finns också ett stort utbud av fonder. Från ränte­ fonder för den försiktige spararen till renodlade aktiefonder för den mer riskbenägne. – Valet av placering avgörs – liksom allt annat sparande – av synen på tid och risk. Ett företag som vill placera pengar på kort sikt och till låg risk bör alltså i första hand satsa på ­fonder med räntebärande papper.

automatiskt utan att man behöver göra en manuell överföring. – Men om saldot inte är tillräckligt stort görs ingen överföring den mån­ aden vilket betyder att likviditeten inte belastas, säger Daniel Karlsson. Text och foto: Olof Axelsson

Daniel Karlsson lyfter också

fram alternativet att ha löpande överföringar till exempelvis ett sparkonto eller fond, men bara om saldot på checkkontot är över en viss nivå i slutet av månaden. Finns ett tillräckligt saldo flyttas pengarna

Daniel Karlsson, kundansvarig för företag på Nordea i Sundsvall.

Välj det gröna spåret för ditt förpackningsmaterial Vare sig du sätter största värdet på hållbarhet, utmärkt tryckkvalitet eller den bästa kombinationen av kvalitet och kostnad, så har SCA ett lätt förpackningsmaterial som kan hjälpa dig att nå dina mål. Genom en effektiv användning av vår fantastiska skogsresurs, från planta till färdig produkt, kan SCA garantera en långsiktig och säker försörjning med ett i sanning hållbart förpackningsmaterial.

rvinning Åte

erkning Tillv

Färsk ib er f

sca.com/sustainablepackaging

16

Anv

ä n d nin g

SCA GRAPHIC PAPER NORDIC, Tel +4660194670


Krönika: Webbutveckling

Responsiv – en bemantlad ­superhjälte för din webb Av: André Högberg / andre@flatmate.se

H

ur gammal är jag egent­ ligen? Frågan uppstod när jag började tänka igenom alla de olika spelkonsolerna, spelen som jag enträget slitit med för att ”varva” och alla andra prylar som passerat under min uppväxt. I 16 år har jag studerat och jobbat med design och utveckling av webb­ platser – ett område där utvecklingen går så snabbt att det kan vara svårt att hinna fånga upp och utvärdera allt som händer. Då är det viktigt att lära sig filtrera det som är i omlopp och välja ut det man tror på och att ta sig tid att testa och utvärdera tekniker. I en artikel 2010 myntade Ethan ­Marcotte, ett uttryck som vi i dag börjat använda flitigare och flitigare: responsiv webb.

ff Men vad är då responsiv webb och vad är det bra för?

Innan responsiva webbplatser exist­ erade var den enda lösningen för företag att ha en separat webbplats för mobiltelefoner. Något som kortfattat innebar administration för ytterligare en plattform, mycket högre produktions­ kostnader och det resulterade ofta i halvhjärtade dåliga lösningar. Det är här responsiv webb dyker upp som en bemantlad superhjälte. Tanken och idén med responsiv webb är att design och utveckling anpassar sig efter användarens enhet,

plattform, skärmupplösning och skärm­ orientering. Det innebär att webb­ platsen förstår vilka förutsättningar besökaren har och anpassar design och innehåll till dennes enhet för en optimal användarupplevelse. Denna teknik betyder även att det endast finns ett publiceringsverktyg och ett innehåll. Något som leder till ett smidigare och effektivare arbete. Att implementera responsiv funktionalitet är en framtidssäkring för din webbplats och ditt företag:

- Din webbplats ser bra ut oberoende av enhet. - Du har full kontroll över användar­ upplevelsen. - Du har full kontroll över ditt ­varumärke. - Enkel hantering. - Förbättrar SEO (sökmotoroptimering). - Sparar tid och pengar. - Bättre prestanda och bredare ­webbläsarstöd. - Rekommenderas av Google. - Framtidssäkrar din webbplats. Lite statistik som talar för ­responsiv funktionalitet:

- Över 1,2 miljarder användare ­använder mobila enheter för att tillgå internet. - Den globala mobiltrafiken står för 15 procent av den totala Internet­ trafiken.

- Ingen skärmupplösning har större marknadsandel än 20 procent. - 61 procent av besökarna har en positivare inställning till ett varu­ märke som tillhandahåller en bra mobilupplevelse. - Mobilbaserade sökningar motsvarar en fjärdedel av all sökning på Internet. - 21 procent av trafiken till e-handel kommer från mobila enheter. - 81 procent av köp via Internet sker ­spontant, ofta via mobila enheter.

"Tanken och idén med ­responsiv webb är att design och utveckling anpassar sig efter användarens enhet, platt­ form, skärm­ upplösning och skärm­ orientering."

Effektiva transporter - för miljön och för mer business Sundsvall Logistikpark är en satsning på tillväxt och miljö. I anslutning till Sundsvalls Hamn planerar vi för ny containerhamn, kombiterminal och logistikytor. Redan idag finns järnvägsanslutning till Sundsvalls Hamn, som är en av Sveriges största skogsindustrihamnar. Dessutom går regelbundna sjötransporter till Rotterdam, Lübeck och London. Etableringsytor i direkt anslutning till tre transportslag skapar nya spännande affärsmöjligheter. Planera för effektivare, flexiblare och grönare transporter. Vill du vara med? Välkommen att höra av dig! www.sundsvalllogistikpark.se

www.sundsvalllogistikpark.se

www.sundsvallshamn.se

17


Snabbare trådlös laddning år 2014 Sladdar verkar inte vara en del av framtiden. Trådlös laddning med slö effekt har redan varit verklighet i några år, men nu har Sony utvecklat en teknik som ska klara att ladda en telefon trådlöst på en timme. Tekniken planeras nå marknaden under andra halvan av 2014.

de surfar på ut mot testreklamen. På så sätt kan företag testa sina reklamsatsningar och få kunskap om vad som fungerar bäst innan lansering av kampanjen.

Sms:ande bakom ratten orsakar numera fler trafik­olyckor än berusade förare. Designern Joey Cofone vill bidra till en framtid utan sms-olyckor med sitt förslag på ett billäge som aktiveras i telefonen då den kopplas till bilens bluetooth-system. Inkommande sms och mail sparas och levereras först när föraren nått sin destin­ ation. Dessutom ­planeras samarbete med försäkringsbolag för att ge lägre premier till kunder som ­använder systemet.

www.pretarget.se

www.joeycofone.com

www.sony.com

Pretarget testar framtidens reklam i dag Det nystartade företaget Pretarget har utvecklat ett verktyg som testar Internetreklam på en kontrollgrupp innan riktiga reklamplatser köps. Utan att kontrollgruppen märker något byts reklamen på de hemsidor

Billäge – viktigare än flygplansläge?

g till: Näringsliv guidar di

Framtidens teknik Text: Viktor Lövgren

Datorns ­minimalistiska framtid Utvecklingen går snabbt och det är svårt att förutsäga hur tekniken ser ut om några år. Kommer våra laptops att bäras på armen snart?

HOLO 2.0

Detta designprojekt siktar på att erbjuda en dator stor som ett armband med holografisk display och ett ­batteri som laddas automatiskt med kinetisk energi. www.tuvie.com

WristPC Klockan blir till dator när den 3,5 tum stora skärmen fälls upp. Smidigt, men fortfarande i konceptstadiet. www.tuvie.com

18

Snart bygger vi mobilen själva Motorola och Phonebloks jobbar för att ta fram en smartphone där användaren i sann Lego-anda kan välja vilka moduler som ska ingå. Telefonen kan då skräddarsys med exempelvis bättre kamera eller mer minne genom att byta ut just dessa moduler. Framtidens smartphones behöver därmed inte skrotas om någon del går sönder. Miljösmart! www.phonebloks.com www.motorola.com


En julklapp som gör nytta

Även denna väska är fortfarande i konceptstadiet men tanken är att erbjuda resenärer möjlighet att transformera väskan till en spark­cykel. Dessutom kan laptopdelen av väskan tas loss för att göra väskan till ett fotstöd under flygturen. www.yankodesign.com

www.pixhill.com

Slipp flygplats­ promenader

Bjud dig själv och familjen/vänner på ett Kom-igång-paket 2014 Gäller t.o.m. 31/1 2014

3G hänger med in i ­framtiden År 2019 kommer 90 procent av världens befolkning ha tillgång till 3G-nät om Ericssons prognos stämmer. Samma år kommer 65 procent att ha 4G. Rapporten konstaterar också att en genomsnittlig smartphone-användare ­använder 600 MB per månad och att denna siffra kommer vara uppe i 2,2 GB år 2019, främst på grund av ökat videotittande.

1 PERSON

GRUPP

5 pass + kostrådgivning + en massage 5 000 kr

Träna 3 pass tillsammans Max 8 deltagare 8 000 kr

Hälsotester · PT-pass · Coaching Massage · Kostrådgivning

www.ericsson.com

Annonsplats

www.katendemindbody.se | Universitetsallén 2, Sundsvall | 076-232 25 92

Framtidens resväskor Bag2Go Flygplanstillverkaren Airbus jobbar med ett koncept på en väska som ska förenkla resandet. Ett RFIDchip gör att väskan kan hanteras automatiskt på flygplatsen och via mobilen kan resenären bland annat följa väskans väg, se direkt om den öppnas och kontrollera väskans vikt. www.airbus.com

Ladda mobilen på språng

Släck ljusen och stäng av spisen innan du lämnar bostaden!

Glömd spis och levande ljus är några av de vanligaste orsakerna till bränder i bostäder.

Denna prototyp utnyttjar rörelseenergin från väskans hjul för att ladda ett portabelt batteri som sedan kan kopplas till elektroniska prylar. Perfekt när datorns batterinivå tryter under en lång mellanlandning. www.yankodesign.com

i samverkan med Sveriges Räddningstjänster

19


Läge fÜr

Lars Holmberg 0612-139 00 lars.h@ltck.se

affärer

Enterprise Europe Network fÜrmedlar kontakter mellan fÜretag i Europa och även i resten av världen. Varje münad presenterar NÄRINGSLIV ett urval fÜrfrügningar och erbjudanden som kan vara särskilt intressanta fÜr fÜretagen i vür region.

Terese Nordquist 060-16 35 73 terese.nordquist@almi.se

Anders Karlsson 063-57 11 11 anders.karlsson@almi.se

Verkar det spännande? HÜr av dig till nügon av kontaktpersonerna frün Länstekniskt Centrum i Kramfors, LTCK, eller Almi FÜretagspartner ovan. FÜretagskontakterna hanteras givetvis konfidentiellt tills samarbetsavtal eller sekretessavtal har tecknats.

SÜker ditt fÜretag en unik produkt att sälja? Eller har ni tagit fram en ny teknik som behÜver testas? Kolla in vüra partnersÜkningar frün Enterprise Europe Network. Fler partnersÜkningar hittar du pü www.enterpriseeurope.se

AffärsfÜrfrügningar

Teknikerbjudanden

Funktionella mĂśbler

Torkade blübär

Ă–vervakning av risker

Kreativ designbyrĂĽ

Ett italienskt fÜretag som handlar med mÜbler och inrednings­ produkter sÜker nya leverantÜrer som kan erbjuda designade och funktionella mÜbler och Üvriga ­inredningsdetaljer av hÜg kvalitÊ fÜr olika marknadssegment. FÜre­ taget vill teckna leverantÜrsavtal.

Ett finskt fÜretag sÜker en partner som kan leverera torkade bär (olika metoder kan bli aktuella). I fÜrsta hand blübär, lingon, havtorn, svartvinbär och tranbär. HÜga kvalitetskrav och ­certifierat kvalitetssystem är ett krav. ­FÜretaget vill utveckla sin inter­ nationella kundkrets och sÜker efter nya underleverantÜrer.

Ett franskt universitet har ­utvecklat ett stationärt Üvervakningssystem som kan upptäcka och ­validera ovanliga eller ej fÜrväntade händelse­fÜrlopp. Videosystemet kan i realtid Üvervaka och larma fÜr riskmoment som kan leda till olyckstillbud. FÜretaget sÜker partner som kan testa en prototyp och teckna framtida licens- och samarbetsavtal.

Ett engelskt designfÜretag erbjuder sin breda kompetens och sina marknadskontakter till kreativt designfÜretag som sÜker mÜjlig­ heter fÜr nya marknader i Europa. FÜretaget vill teckna underleveran­ tÜrskontrakt med kreativ design­ byrü fÜr lüngsiktigt samarbete.

Ref: BRIT20131001002

Ref: 20130129006

Ref: BOUK20130926002

Ref: TOFR20130923005

HOCKEYBASTU SE HOCKEY FRĂ…N VĂ…R EXKLUSIVA HOCKEYBASTU PĂ… GĂ„RDEHOV. NJUT AV GOD MAT OCH DRYCK! Ring Roger Magnusson pĂĽ Sundsvall Hockey fĂśr vidare dialog, 070-310 29 01

6WÂľUNRFKV\QOLJJĂ…UGLWWSHUVRQOLJDYDUXPÂľUNH

 'XNYLQQDVRPYLOOKĂ&#x2020;MDRPVÂśWWQLQJHQRFKOĂ&#x2020;QVDPKHWHQLGLWWIĂ&#x2020;UHWDJ 0LQJHOPĂ&#x2026;WHQ$WWLW\GRFKIĂ&#x2026;UK¡OOQLQJVVÂľWW)Ă&#x2026;UHWDJVSUHVHQWDWLRQHU 6RFLDOD0HGLHU*UDILVND3URILO 1XKDUGXFKDQVHQDWWI¸NXQVNDSDWWJĂ&#x2020;UDVODJNUDIWLJDSUHVHQWDWLRQHUDY GLQDSURGXNWHUWMÂśQVWHURFKV\QOLJJĂ&#x2020;UDGLWWYDUXPÂśUNHYLD6RFLDOD0HGLHURFK 0HQWDO7UÂśQLQJ<WWHUOLJDUHHWWVÂśWWDWWPD[LPHUDUDQWDOHWDIIÂśUVPĂ&#x2020;OMLJKHWHU

8WELOGQLQJL.UDPIRUVKDOYGDJDUVWDUWMDQXDUL

$QPÂśODQHOOHUIU¸JRUWLOOYLF#PD[SURILOVH 9LFWRULD%RVRQHOOHU .HUVWLQ1RUGOĂ&#x2020;I9HVWLQWHO /ÂśVÂśYHQS¸ZZZPD[SURILOVHVSLQQRII

KLOCKOR & SMYCKEN

C H A R M U P YO U R L I FE

STORGATAN 15 www.kentwj.se 20


Krönika: Ledarskap

Är du säker på att du spelar i ett vinnande lag? Av: Joakim Lönn / joakim.lonn@rezon.se

R

äcker ett synligt ledarskap för att

arbetsgruppen ska bli effektiv och produktiv? Troligen inte eftersom arbetsgrupper har olika behov och vi människor också har behov som behöver tillfredsställas. I mitt arbete som konsult har jag förmånen att få följa olika utmaningar som grupper och individer hamnar i. En ­vanlig fråga som vi får hjälpa till med handlar om att grupper fastnar i konflikter som dom själva upplever beror på företaget, ledaren, uppdraget eller någon annan "syndabock" i gruppen är det så enkelt? Ja det kan ibland vara orsaken men det vanligaste orsaken handlar om gruppens "livscykel" och är helt normalt.

Enligt forskaren Susan Wheelan finns

det fem stadier i en grupps utveckling: 1. Tillhörighet och trygghet. 2. Opposition och konflikt. 3. Tillit och struktur. 4. Arbete och produktivitet. 5. Avslut. Hennes forskning visar att de flesta inte kommer förbi nivå 2 eftersom man inte lyckas lösa gruppens inre oundvikliga

”Arbeta med ständiga förbättringar med fokus på behov i gruppen, inte ­individers behov."

konflikter. Endast 15 procent av svenska arbets­grupper sägs nå nivå 4 som innebär intensivt arbete och produktivitet.

ff Hur ska man då göra för att lyckas?

Arbeta mer visionärt och strate­ giskt och var vaksam på tecken på återgång till tidigare stadier, speciellt när nya personer är på väg in. Håll alltid en öp­ pen dialog och utvärdering om hur gruppen fungerar och vad som kan förbättras.

1. Gruppen visar ett beroende av ledarskap. Var styrande, skapa struktur, visa på

Kanske kan denna krönika skapa reflektioner kring egna utmaningar och arbetssituationer. Välkommen att dela dina egna reflektioner och funderingar!

3. Gruppen har hittat sätt att h ­ antera konflikter och visar förtroende för varandra och ledaren. Delegera fler

uppgifter till gruppen som är mer själv­ gående. Inta en mer konsultativ roll. 4. Gruppen tar större ansvar och arbetar aktivt mot uppsatta mål.

5. Gruppen återgår till tidigare stadier.

Var styrande och låt medarbetarna utvärdera sitt arbete, ge varandra feedback och dela känslor gentemot varandra. Se till att organ­ isationen har en plan för att uppmärksamma personer som slutar, då visar man både utåt och inåt hur viktiga och betydelsefulla medarbetarna är.

N YÅ R S R E V Y

NäriNgslivsavdelNiNgeN

STORSJÖTEATERN • PREMIÄR 5 JAN.

Nominera ditt favoritföretag

Frågor - Thomas Östlund 0620-68 28 04 eller thomas.ostlund@solleftea.se

Fungera som bollplank och resurs. Coacha medarbetarna för att öka förståelsen för arbetsgruppens ­effektivitet. Här kommer troligen arbetsgruppen att ifrågasätta roller och normer.

Till att börja med krävs en plattform och ramar för gruppen. Skapa en bas för dialog genom att ta upp medarbetarnas förväntningar på organisationen, sig själva, varandra och dig som ledare. Gå därefter igenom vilka spelregler som behöver för att deltagarna ska nå förväntning­ arna, känna sig trygga, betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Spelregler lägger grunden för vilka normer som ­gäller, vilka beteenden som man vill se hos varandra och vilka beteenden som inte är acceptabla. Utbilda sedan arbetsgruppen och träna på att se var gruppen befinner sig just nu, och vad man som krävs för att komma vidare. Arbeta med ständiga förbättringar med fokus på behov i gruppen, inte individers behov. Skapa en enkel handlingsplan med konkreta åtgärder för utveckling och utgå från arbets­ situation. Även om teamutveckling med exempelvis femkamp eller forsränning kan vara roligt för det inte arbetsgruppen framåt. Det gäller också att anpassa ledarskapet efter på vilken nivå gruppen befinner sig.

målet, var självsäker och uppgiftsorienterad.

Årets Företagare Årets NykomliNg Årets Friskus Årets soloFöretagare Årets HaNdlare

2. Gruppen visar sitt oberoende först mot ledaren och sedan mot varandra.

Nominera via www.solleftea.se/naringslivarbete Senast den 7 januari 2014 Priserna delas ut på Stjärnkväll i mars 2014. Alla är välkomna!

nare la vin ” b b u M ”D evy S vid R VT ”Succé i S s” ra i vå

JULKLAPPSTIPS! Köp presentkort/biljetter på City shop 063-16 16 16 eller direkt via www.ostersundsrevyn.com 21


notiser: Bygg, fastigheter & lokaler

HSB bygger om i Sundsvall HSB köper fastigheten Försöket 2

nära Stora torget i Sundsvall för 12,6 miljoner kronor från Diös. Därmed äger HSB hela kvarteret. Planen är att bygga sju nya lägenheter som komple-

ment till de tio som redan påbörjats. – Nu får vi ett sammanhållet kvarter med möjlighet att utveckla det på ett ännu bättre sätt, säger Christer Berglund på HSB Mitt.

Sjönära radhus i Härnösand WH Försäljning AB planerar

att bygga 15 havsnära radhus vid Kattastrand i Härnösand. Planerad byggstart är 2014 med inflyttning

första halvåret 2015. Företaget ägs av familjen Westerlind som också har intressen i Skidsta Hus i Ullånger.

Sundsvallsbaserade Norrporten har nöjda kontorshyresgäster. Med

ett nöjd-kundindex på 80 tar bolaget hem förstaplatsen i branschorganis­ ationen Fastighetsägarnas enkätunder­ sökning Fastighetsbarometern 2013. Indexet ger svar på hur hyresgästen upplever lokal­erna och servicen från fastighets­ägaren, hur nöjd hyresgästen är totalt sett samt hur lojal denne är. Branschsnittet ligger på 73.

www.pixhill.com

www.pixhill.com

Norrporten har nöjda hyresgäster

Våra maskiner används när det städas inom butiker, bilhallar, industrin, lager, idrottsanläggningar, restauranger, skolor, sjukhus etc. Ring Conny Westin för en demo: 070-681 06 06

www.johans.se Sundsvall: 060-12 91 00 • Örnsköldsvik: 0660-12 910 • Östersund: 063-13 14 80

Konferens i fjällmiljö

Gunilla llaa JJohansson ll ohansson oha Hotellentreprenör elleent ell n rep r pren renör ör från frå SSundsvall und ndsva sv ll

Fräscha rum och konferenslokaler Fantastiska matupplevelser Fjällkåta/hundspann/skoter/igloo Gilla oss på facebook.com/ ottsjofjallhotell

22

Mitt i Ottsjö, Tel: 0647-341 60 info@ottsjofjallhotell.se


nya företag i länet

hallå där ...

HÄRNÖSAND Investimera AB Spillkråkevägen 14, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-11-20 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva och konsultera direkt eller genom dotterbolag äga och förvalta aktier, värdepapper, fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Erik Henric Boeng CarMa Care AB Trumpetgatan 42, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-11-07 Företaget ska bedriva HVB-boende, konsult- och utbildningstjänster, personlig assistans, hemtjänst och hushållsnäratjänster samt utredningsuppdrag. Styrelseledamöter: Carl-Fredrik Edgren, Malin Helena Edgren Öbacka Trafik Aktiebolag Tullportsgatan 5, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-11-08 Frakt och transport av gods och personer Konsultstöd i marknadsföring, försäljning och ledarskap. Styrelseledamöter: Britt-Marie Engvall, Jan Birger Engvall, Sven Johan Malmberg Autoservice i Härnösand AB Ådalsvägen 23B, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-10-30 Företaget ska bedriva service och reparationer av bilar samt försäljning av reservdelar och däck. Styrelseledamot: Bengt Christer Jonsson JS Assistansfastigheter AB Fiskekroken 18, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-10-30 Bolaget skall äga, förvalta och hyra ut fastigheter, förvalta aktier och andra värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Jan Stefan Öberg, Karl Jonas Tynér Linn Westlund TV AB Gärdesvägen 9D, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-10-24 Aktiebolagets verksamhet ska vara att bedriva TV-, media-, film-, dokumentär- och reklamproduktion, försäljning av framtagna produktioner, konsultverksamhet inom marknadskommunikation, arrangera event och evenemang, journalistik, förmedling och uthyrning av personal, äga och förvalta fast och lös egendom, äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Linn Ami Westlund U and Me Holding AB Prästängsvägen 20, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-10-22 Bolagets verksamhet ska utgöras av administrativa och ledningstjänster till intressebolag, bedriva utbildning inom ledarskap samt konsultverksamhet inom hälsa och friskvård, äga och förvalta fast och lös egendom samt bedriva handel med värdepapper och där- med förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Magnus Svante Anders Åkerlind

ÖRNSKÖLDSVIK HELL YEAH Trucking AB Skogsvägen 15, MELLANSEL Reg datum: 2013-11-18 Bolaget ska bedriva åkeriverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jesper Max Gunnar Vestman

Vedel Service AB Lillhundsjö 115, GIDEÅ Reg datum: 2013-11-01 Medicinsk teknisk service, konsult inom vård och hygien, byggnadsarbeten samt VVS installationer och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ulrica Eva Vedel

Näslin Invest AB Bodum 103, BONÄSSUND Reg datum: 2013-11-19 Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Urban Näslin Billstalekstugans Fastighets AB Sätervägen 11a, DOMSJÖ Reg datum: 2013-11-13 Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Johan Lennart Gimbergsson

... Ulrica Vedel som den 1 november registrerade Vedel Service AB tillsammans med ­maken Peter. ff Vem är du och vad har du för bakgrund?

– Jag är 49 år, född och uppvuxen i Örnsköldsvik. 1985 flyttade jag till Göteborg och arbetade sedan i 27 år som sjuksköterska inom ortopedin. Men sedan i juni bor vi i farmors gamla hus på landet i Gideå. Vi ville pröva på något nytt och dessutom bo nära mina gamla föräldrar. Våra respektive barn är utflugna.

bemannings­företag. För Peter är det VVS-service som gäller både inom det medicintekniska och inom industri och hushåll, även värmeinstallationer.

ff Varför startade ni det här

ff Vilka är kunderna?

företaget?

– Vi måste ju livnära oss här uppe. Peter har också haft eget företag inom VVS i Danmark innan han kom till Sverige.

– För mig är det landsting men jag siktar på att bygga upp kontakter även med kommuner och privatvård. För Peter är det företag, landsting och privatpersoner.

ff Vad erbjuder ni för produkter

ff Hur kommer verksamheten

sidor som företagare?

och tjänster?

att utvecklas?

– Det är service som totalbegrepp. Jag hyr just nu ut mig som sjuksköterska inom ortopedi via ett

– Min förhoppning är att själv verka som bemanningsföretag inom några år. Peter vill börja med

– Jag är energisk och får saker gjorda. Fast jag kan faktiskt bli lite för intensiv.

special­utbildning för VVS:are inom medicinteknik.

ff Har du någon förebild som företagare?

– Det är de jag mött som vågat utmana sig själv och ta ett steg ut från vardagslunken. För mig var det till exempel rätt tufft att säga upp sig och flytta.

ff Vilka är dina starka och svaga

MedicResurs i Höga Kusten AB Svartnora 803, SANDÖVERKEN Reg datum: 2013-11-19 Aktiebolaget ska bedriva medicinsk behandling och konsultation, konsultverksamhet inom medicinsk informationsteknologi, värdepappershantering och fastighetsförvaltning samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Astrid Anette Sjöstedt, Anders Olov Stefan Andersson Minoxo AB Gålnässtrand 18, SJÄLEVAD Reg datum: 2013-11-19 Bolaget ska bedriva målnings- och byggnadsentreprenadverksamhet, uthyrning av personal inom måleri och byggnadsbranschen. Äga, köpa och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Paul Olof Magnus Vestman Kvista Skog AB Hemling 266, LÅNGVIKSMON Reg datum: 2013-11-11 Bolaget skall bedriva skogsavverkning, markberedning och körslor samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Arne Kristoffersson Exxton Consulting AB Sågverksvägen 1, JÄRVED Reg datum: 2013-11-15 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva ­konsultation inom verkstads-, pappers-, massa-, gruv- och vattenkraftsindustrin samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Olov Bergström SÅ Vestin Konsult AB Haspelgatan 33, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2013-11-15 Bolagets verksamhet ska vara konsultverksamhet mot verkstadsindustrin gällande tekniska lösningar och försäljning av dessa, förvaltning av värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sten Åke Vestin

Seguri AB Stenfalksvägen 2, LÅNGVIKSMON Reg datum: 2013-11-04 Företaget ska bedriva: redovisningstjänster ekonomisk rådgivning marknadsföring import och försäljning av fordon Styrelseledamot: Lars Kenneth Willnersson-Thörn Valgrinden AB Dinarvägen 8, SJÄLEVAD Reg datum: 2013-11-06 Bolaget ska bedriva byggnadsentreprenadverksamhet, äga, köpa och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Anders Lundin, Sten-Ove Westman, Paul Olof Magnus Vestman CUT hair Örnsköldsvik AB Skärgårdsvägen 23, BONÄSSUND Reg datum: 2013-10-28 Bolaget ska bedriva frisörsalong och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ann Marie Sjölund, Liina Margareta Lilja Selin KG i Ö-vik AB Mycklingsvägen 14 C, SJÄLEVAD Reg datum: 2013-10-22 Bolagt ska bedriva familjehem för vård eller boende med inriktning på barn och ungdom samt bedriva utbildning inom vård och behandling i omsorgsverksamhet. Bolaget ska även bedriva fotografering och design inom marknadsföring samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Krister Göransson Made in Skogen Örnsköldsvik AB Rönnstigen 4, DOMSJÖ Reg datum: 2013-10-30 Bolaget skall sälja växtnäringsprodukter samt förvalta rättigheter såsom licenser, patent- och varumärken samt förädling av företagsideér ävensom idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anna Stina Saitton, Dan Magnus Hallberg

Anders Hammarberg

Forma Försäljning AB Harnacken 6, DOMSJÖ Reg datum: 2013-11-07 Bolaget skall bedriva konsultverksamhet inom direkt­ försäljning och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Anders Bergström Blommor & Event i Örnsköldsvik AB Hotellgatan 2, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2013-10-21 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva f­örsäljning av blommor, krukor, presenter och ­inredningsdetaljer. Bolaget skall även bedriva verksamhet inom eventbranschen samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Eva Lotta Nordin G K Utbildning AB Tingshusgatan 44, MELLANSEL Reg datum: 2013-10-22 Bolaget ska bedriva familjehem för vård och boende samt bedriva utbildning och terapiverksamhet. Bolaget ska även äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: George Konstantinidis Hans Ulf Service AB Hummelviksvägen 9, KÖPMANHOLMEN Reg datum: 2013-10-23 Bolaget ska äga och förvalta fastigheter och bostäder, bedriva bygg- och anläggningsverksamhet, värdepappershandel, köp och försäljning av skog och mark samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Erik Göran Pettersson

SUNDSVALL Alviks Lack & Karosser AB Vibacksvägen 28, ALNÖ Reg datum: 2013-11-20 Aktiebolaget ska bedriva verksamhet med lackeringsoch plåtskadearbeten, samt bedriva handel med värdepapper. Styrelseledamot: Fredrik Juan David Hellman 23


Fortsättning från sidan 23

nya företag i länet Birsta Speed och Mek AB Lärlingsvägen 1, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-20 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva bilverkstad, bilut- hyrning, försäljning av bilar och reservdelar, handel med aktier och värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Agne Torgil Gottarp Njutarvallen AB Raholmsvägen 84, ALNÖ Reg datum: 2013-11-19 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fastigheter samt bedriva handel med värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Bengt Fredrik Jansson Edison fastigheter i Örnsköldsvik AB Moreliusgatan 8 B, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-18 Bolaget skall bedriva förvaltning och förädling av fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Erik Olof Andreas Edin, Ulf Johan ­Sondell, Ulf Åke Salomon Johnsson NP 82 Fastigheter AB Box 12, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-18 Aktiebolaget ska bedriva förvaltning av fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Rickard Alvar Emanuel Backlund Olje Baronen AB Kantarellvägen 43, SUNDSBRUK Reg datum: 2013-11-04 Transportuppdrag. Styrelseledamot: Rolf Olof Jörgen Henriksson IT Partner MittNord AB Halmstadsvägen 11, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-12 Företaget skall bedriva diverse konsulting inom data och IT. Styrelseledamöter: Lars-Erik Arne Johansson, Isabella Johanna Wedin, Johan Sebastian Wedin Jurist Susanna Sidén AB Rosenvägen 1 B, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-11 Bolaget skall bedriva verksamhet bestående av juridisk rådgivning. Styrelseledamot: Maria Susanna Sidén Kolstabodarna Konferens & Event AB Kolsta 172, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-11 Bolaget skall bedriva uthyrning av konferensanläggning, anordna konferenser och event, hyra ut personal för bygg och städservice samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Carl Torsten Micael Westrin SanneAlexandra Andersson AB Köpmangatan 40, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-11 Aktiebolaget ska bedriva internetförsäljning av kläder samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sanne Alexandra Andersson

Anna & Victoria Sundsvall AB Vänersborgsvägen 22, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-08 Bolaget skall förvalta lös och fast egendom, vård och omsorg för äldre personer, hushållsnära tjänster, ­reparationsarbete, såsom lättare reparationer och u ­ nderhåll inom hem och fastighetsnäringen, översättning och tolkverksamhet, alltjänster i form av fastighetsservice, städning, sanering, fönstertvätt, ­bygg- och flyttstäd och där tillhörande sysslor, bilservice och bilrecond, bud och transport. Köp, försäljning, import, export, tillverkning och forskning med mera. Styrelseledamöter: Anna Bergström, Leonid Parsanov Frösö Hotell & Konferens AB Box 754, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-08 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva hotell- och konferensverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Yngve Lars Göran Bäckvall, Karl Marcus Lundberg Swedish Proxy AB Säter 142, ALNÖ Reg datum: 2013-11-08 Bolaget skall bedriva konsultverksamhet inom etablering av svenska företag på den internationella marknaden. Bolaget skall även bedriva föreläsningar i Sverige. Styrelseledamot: Pascal R Brisson IACE AB Glömsta 112, INDAL Reg datum: 2013-11-07 Bolaget skall bedriva konsulttjänster inom luftfart, transporttjänster i inom luftfart, konsulttjänster inom bygg och anläggning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Anders Åström Tom Pall AB Näsudden 114, ALNÖ Reg datum: 2013-11-07 Bolaget ska bedriva emballagetillverkning, handel med trävaror samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Thomas Markström Wirström & Östling Förvaltning AB Torsvägen 39, SUNDSVALL Reg datum: 2013-11-07 Bolagets verksamhet ska vara att äga och förvalta fast och lös egendom. Styrelseledamot: Karl Håkan Wirström Jonas Wallinder AB Stockmakargatan 7, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-31 Bolaget skall bedriva läkarkonsultverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Jonas Wallinder Brudsporre AB Flaggspelsvägen 11, ALNÖ Reg datum: 2013-11-15 Konsultverksamhet inom ledarskap, verksamhetsutveckling, supply chain, rekrytering, ekonomistyrning samt närliggande verksamhet. Kursverksamhet samt guidning i vildmarksliv, fiske samt närliggande verksamhet. Styrelseledamot: Kurt Tomas Ek

SenseZone Sweden AB Rosenv. 1 B, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-29 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva konsultverksamhet för utveckling av system inom data och elektronik samt förvärva och upplåta licenser och försäljning inom det området. Bolaget bedriver även handel och försäljning av elektroniska enheter samt värdepapper och idkar därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Karl Johan Sidén, Bo Håkan Norell, Matts Arne Vincent Skerved J Lindhs Industri och Montage AB Ljusviksvägen 30, KVISSLEBY Reg datum: 2013-10-28 Bolaget skall bedriva byggnadsverksamhet och industriservice, utföra nybyggnations- och rivningsarbeten, bedriva tillverkning av metallprodukter främst metallkonstruktioner såsom ramverk och stödelement, bedriva monterings- och konsultverksamhet samt personaluthyrning inom nämnda områden samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Johan Lindh Leif Fällman Holding AB Östermalmsgatan 23E, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-22 Bolagets verksamhet ska utgöras av administrativa och ledningstjänster till intressebolag, äga och förvalta fast och lös egendom samt bedriva handel med värde­ papper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Leif Erik Fällman Perium Fordonsfastigheter Norr AB Esplanaden 23, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-22 Bolaget ska bedriva fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Nils Peter Gotthardsson, Sven Manne Boström, Sven Petter Boström, Kjell Gunnar Liljedahl Perium Fordonsfastigheter Söder AB Esplanaden 23, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-22 Bolaget ska bedriva fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Nils Peter Gotthardsson, Sven Manne Boström, Sven Petter Boström, Kjell Gunnar Liljedahl Piggo AB Tummarvägen 3, KVISSLEBY Reg datum: 2013-10-24 Bolaget skall bedriva utveckling, inköp, och försäljning av produkter som uppmuntrar vid barns sjukdom. ­Vidare skall bolaget bedriva föreläsningar inom nämnda område, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Elin Christine Fagerström

TIMRÅ MidSweden Festival AB Terminalvägen 14, TIMRÅ Reg datum: 2013-11-04 Aktiebolaget ska bedriva arrangemang och genom­ förande av mässor, dels i egen regi och del i samverkan med andra aktörer, produktion och försäljning av reklam, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Sven Åke Norin, Lars Reine Norin

KRAMFORS Embla Kvinnobehandling AB Björkgränd 1, KRAMFORS Reg datum: 2013-11-14 Institutionsvård och behandling för unga kvinnor med beroendeproblematik, konsultuppdrag i MRT-­ terapigrupper och KPT-samtal, utbildning i socialt ­arbete, KBT-inriktning och MRT-program (Moral Reconation Therapy), 12-stegsprogram som behandlingsmetod. Styrelseledamot: Anna Isabelle Bönström Ö-viks Husteknik AB Bräcke 201, ULLÅNGER Reg datum: 2013-11-19 Bolaget ska bedriva ritnings- och entreprenadverksamhet inom byggbranschen samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Vilhelm Agardh Jonssons Maskinservice i Höga Kusten AB Skullerstbölen 116, SANDÖVERKEN Reg datum: 2013-11-12 Aktiebolaget ska bedriva reparation av entreprenad­ maskiner, försäljning av entreprenadmaskiner och fordon. Äga och förvalta fast och lös egendom, aktier och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Mårten Jonsson

ÅNGE Aitola Holding AB Stationsg 6, FRÄNSTA Reg datum: 2013-11-14 Bolaget skall bedriva verksamhet inom värme, vatten och sanitet samt köp och försäljning av värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anders Sverker Almgren

Walter Pichler Consulting AB Södra Mårtensbacken 8 D, SUNDSVALL Reg datum: 2013-10-23 Bolaget skall driva verksamhet som teknisk konsult samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Walter Pichler

Fönsterbyte! Härnösand: 0611-260 56 Krister: 070-556 50 96 Sundsvall: 060-307 65 Torbjörn: 070-510 89 76

www.wiiksbygg.com 24

www.johans.se


Krönika: Marknadsföring

Paketera julklapparna med värde Av: Mikael Bergström / mikaelbergstrom@sweetpop.se

J

ag och min bror ligger vakna.

I en broschyr från leksaksföretaget hade vi

Förväntningarna för vad som komma skall är helt enkelt för stora för att kunna sova. Vi tittar på varandra och utan att säga ett ord kliver vi upp ur våra sängar. Vi smyger ut i köket och tassar sakta förbi vår kraftigt överviktiga katt med det respektingivande namnet Trasan. Trasan, som styr kvarteret och ger varenda liten bondkatt i ­närheten skräck i blicken, lyfter sakta på ena ögonlocket, och konstaterar att det är mörkt ute och på tok för tidigt för att starta dagen. Jag och min bror fortsätter in i vardagsrummet. Där står den, lysande och glittrande. Vår julgran. Under granen ligger paket i olika färger och storlekar. Våra ögon spärras upp. Det är jul och året är 1984.

”Vi måste anpassa oss och använda oss av de nya kanalerna som står till förfogande och kommunicera med målgruppen på deras villkor.”

rangordnat och kryssat för de julklappar vi ville ha. Mamma och pappa hade passande nog försett oss med broschyren. Det fanns ingen allvetande person (läs Google) att fråga om julklappar, ingen jämförelsesajt med tester och inga Youtube-klipp på det senaste. På sätt och vis var det lättare förr.

stå och skrika ut produkten eller tjänstens fördelar och tro att kunden ska komma och köpa. Vi måste anpassa oss och använda oss av de nya kanalerna som står till för­ fogande och kommunicera med målgruppen på deras villkor. Vi måste ge något mer tillbaka, berätta varför vi gör en produkt eller tjänst. Vad syftet är och våga visa hjärta och själ.

Men vad krävs då i dag för att nå fram till

kundens hjärta och få en plats under granen? Det räcker inte med att bara synliggöra produkten eller tjänsten för att nå fram. Den måste slås in likt julklappar med ett inslagspapper av mervärden. För att hamna under julgranen krävs ett nytt sätt att ­kommunicera. Förutom att det finns fler kanaler till förfogande är den största skill­ naden hur medvetna kunderna är. Och hur de använder kanalerna för att försäkra sig om att köpet är rätt. Kunden har flera hjälpmedel till hands. De kan med lätthet ta reda på information, se recensioner från andra konsumenter och jämföra priser. Det var länge sedan företag hade ensamrätt på informationen kring en produkt eller tjänst. Därför tror jag företag måste bli bättre på

att berätta varför de gör vad de gör, varför ­företaget existerar och än viktigare varför andra ska bry sig. Vi kan alltså inte längre

Kunden köper inte längre bara VAD vi gör utan VARFÖR vi gör det.

Ett bra exempel på ett företag som arbetar på detta sätt är klädföretaget Patagonia. Företaget arbetar genomgående i sin ­kommunikation och verksamhet med att få fram varför de finns och vad deras syfte är. Deras affärsidé är att göra en bra produkt men samtidigt inte orsaka miljön onödigt ont. De använder verksamheten för att inspirera andra företag att bidra till en bättre miljö. Om kunden kan relatera till och förstå ­syftet med varför företaget finns är det ­betydligt större chans att hamna under julgranen. Om ni kan förmedla det så lovar jag att tomten kommer leverera era ­produkter och tjänster till julgranar runt om i vårt land. Oavsett om kunderna har kryssat i en ­julbroschyr eller hittat era produkter på nätet.

Din kropp pratar med dig. Lyssnar du?

Annonsplats

Boka online

Naprapat Massage Powerplate Sjukgymnastik Personlig träning Storgatan 35 i Härnösand, 0611-184 30

-

Storgatan 31 i Sundsvall, 060-53 88 90

-

www.ryggklinik.nu 25


GodJul & G önskar vi på... Isaksson

-DinService

Västernorrland

www.momsfinans.se

26


Gott Nytt År Sveriges Centralaste Reklambyrå

Sundsvall/Timrå

Frölén kross ab härnösand

VÄSTERNORRLAND

27


notiser: Ekonomi

Lena Auktoriserad redovisningskonsult

Foto: Fredrik Hjerling

Jag har världens roligaste jobb! Låt mig göra det åt dig.!

060-741 21 23 | info@klokredovisning.se | Fridhemsgatan 78, Sundsvall | klokredovisning.se

Vårt populära

Julbord

Prremi Pre Premiär! emiä iä är! r! FFre Fredag 29/11 från kl 11 1.00 Lördagar 15.00 & 18.00, söndagar 14.00 & 17 17.0 00 0 0

Vardagar Julbordslunch från 11.00 inkl Glögg & pepparkakor 395 kr

Specialpris möteslokal hel/halvdag och julbord För mer info kontakta oss info@svartviksherrgard.com www.svartviksherrgard.com 060-56 12 51, 070-650 51 64 070-206 67 21

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist.

"Sänk arbetsgivaravgiften för alla småföretag" Företagarna föreslår att arbetsgivaravgiften sänks kraftigt för

företag med en lönesumma upp till 3,2 miljoner kronor, vilket motsva­ rar ungefär tio anställda. Det är de

10 procentenheter av avgiften som kallas för allmän löneavgift som bör tas bort, menar organisationen. Syftet är att skapa fler arbetstill­ fällen.

Sju år till kontantinsatsen Sparar du 2 000 kronor per månad tar det i snitt sju år att spara ihop till kontant­insatsen för en villa i Västernorrland (räknat utan avkast­ ning och inflation). I Stockholm tar det 25 år. Det visar en jäm­förelse från ­Länsförsäkringar.

Insatsen för en villa i ­Stockholms län behöver i genomsnitt vara 595 500 kronor medan 157 650 kronor räcker i Västernorr­ land. Bolåne­taket som infördes 2010 innebär att köparen kan be­låna bostaden till max 85 pro­ cent av marknadsvärdet, och alltså behöver en egen insats på minst 15 procent.

Ernst & Young har blivit EY Revisionsjätten Ernst & Young

har formellt bytt varumärkesnamn till EY. – Det görs för att skapa enhet­ lighet runt om i världen. Initial-

erna "EY" och "E&Y" har använts s­ ynonymt med "Ernst & Young, ­säger Ulrika Wass, nordisk ­marknads- och kommunikations­ chef.

Antalet gästnätter i länet ökade med 3,4 procent under perioden ­juni-augusti, jämfört med samma tid i fjol. Det kan jämföras med rikssnittet på 2,1 procent. Under sommaren gjordes 484 000 över­ nattningar på länets hotell, stug­ byar, vandrarhem och campingar. – Det är imponerande att vi lyckas slå fjolårets makalösa rekord 28

www.pixhill.com

Bra tillväxt för länets turism

redan året därpå, säger Maarja ­Edman, verksamhetsansvarig för Visit Västernorrland.


Affärsnyckeln

inflationstakten 5%

0

Normalbelopp per dag i SEK exklusive logi (urval)

Australien�����������674

Kina������������������491

Saudiarabien������412

Belgien��������������470

Kroatien�������������377

Schweiz�������������634

Bulgarien�����������322

Lettland�������������357

Slovakien�����������351

Danmark������������755

Mexiko���������������321

Spanien�������������437

Estland��������������333

Moldavien����������220

Storbritannien�����594

Finland��������������618

Monaco�������������696

Sydafrika������������262

Frankrike������������616

Nederländerna����450

Sydkorea������������547

Grekland������������529

Norge����������������976

Tjeckien�������������306

Island����������������520

Polen�����������������349

Turkiet���������������353

Italien����������������471

Portugal�������������340

Tyskland������������497

Japan����������������588

Rumänien����������245

USA������������������463

Kanada��������������522

Ryssland������������731

Österrike������������454

Traktamenten: inrikes 2013 Traktamente efter 3 mån���� 154 kr Schablon för natt��������������� 110 kr

Representation Extern och intern: 90 kronor + moms. Vin och sprit får ingå i beloppet och är avdragsgillt.

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

1

December

Traktamenten: utrikes 2013

Heldagstraktamente����������� 220 kr Halvdagstraktamente��������� 110 kr

2

Mars 2013

Skattedeklarationen ska finnas hos Skatteverket senast datumet angivet till höger. Då ska också pengarna vara bokförda på Skatteverkets bankgiro.

3 Februari 2013

12

Skatt och moms

Januari 2013

Torsdag

4

December 2012

2013

November 2012

Datum för inbetalning av

-0,1

Förändring av konsumentpriserna ett år bakåt.

Bilersättning För bil i tjänsten: 18,50 kr/mil. Överskjutande belopp betraktas som löneförmån och belastas med skatt och sociala avgifter.

90

Gör så här:

18,50 kronor/mil

Skattefria gåvor

Julgåva��������������������������������������������� 450 kr Jubileumsgåva�������������������������������� 1 350 kr Minnesgåva���������������������������������� 15 000 kr Allt inkl. moms genom att klicka på kurvan.

Markera kronordiagrammet Gå in+ moms under Objekt --- Diagram --- Data. Kostförmån (Skattepliktig schablon) som den här nedanför. Referensränta (%) Du får då upp en tabell Helt fri kost���������������������������������������������������������������� 200 kr 130701����������������������������������������������������������������1,00 Flytta upp varje rad ett Fri steg genom att markera siffrorna lunch���������������������������������������������������������������������� 80 kr 130101��������������������������������������������������������������������1,00 Fri frukost��������������������������������������������������������������������� 40 kr och skriva in det som står på raden under, och fyll i den 120701��������������������������������������������������������������������1,50 senaste noteringen (frånPrisbasbelopp Olof) på raden (SEK) längst ned. 120101��������������������������������������������������������������������2,00 110701��������������������������������������������������������������������2,00 110101��������������������������������������������������������������������1,50 100701��������������������������������������������������������������������0,50 100101��������������������������������������������������������������������0,50

2013������������������������44 500 2010������������������������42 400 2012������������������������44 000 2009������������������������42 800 2011������������������������42 800 2008������������������������41 000

! år

Tillsammans fortsätter vi att verka för att bibehålla Norrlands bästa företagsklimat

l ål i eh uar pp n

u a h tt ul 2 J r j r– oc ny fö be t gt em jul m än c a St De odags St 21 G St et ör tF et

Tack för att du verkar i Timrå kommun

Skriv sen in samma notering vid kurvan i rött, och ändra månaderna så de stämmer.

Norrlands Bästa Företagsklimat 2013

Timråföretagare och entreprenörer, vi ses hos Entreprenör Timrå, Terminalvägen 10

29


Behöver du hjälp?

De senaste EU-nyheterna från Mid Sweden European Office. www.midsweden.se Regionens representanter i Bryssel: Kerstin Brandelius Johansson och Petra Söderqvist

Fönster Lamell-, Rull-, Plisséoch Duettegardiner

Tungatan 2 • 060-61 22 02 • www.sidsjo.nu

Städning

Jeanettes städ 072-731 89 00 | www.jeanettestad.se

Behöver ni hjälp med Hemstäd eller Flyttstäd?

Företagsstäd Kontorsstäd

Nytt från EU

Hemstäd Flyttstäd

STÄDSERVICE 0690-100 24 • Städservice • INDUSTRITJÄNST

Vill du också erbjuda hjälp? Kontakta oss för annons

060-140 800

Nästa nummer UTKommer FREDAG

14 februari TEMA:

Tran sp or te r & tjä ns tebil

Bättre chanser för småföretag att vinna upphandlingar Fler småföretag bör ta chansen att delta i offentlig upphandling. Det säger Anders Wijkman som utrett den nya lagstiftning som införs våren 2016. EU-kommissionen föreslår förändringar i lagstiftningen kring offentlig upphandling. Byråkratin ska minskas så att små och medelstora företag lättare kan lägga anbud. Dessutom införs nya sociala och miljömässiga kriterier. I december och januari ska direktivet klubbas av Europaparlamentet och Rådet och det beräknas vara helt klart våren 2014. Därefter har medlemsländerna 24 månader på sig att implementera direktivet i sin nationella lagstiftning. Tidigare EU-parlamentarikern Anders Wijkman har på regeringens uppdrag utrett hur detta påverkar Sverige. På vilket sätt ska upphandlingen bli bättre?

– Genom förenklingar av under­ lagen och en digitalisering av ­processen. När e-handel införs blir det lättare att lämna uppgifter, ­systemen kan utformas så att man inte kan göra fel. Den svenska Upphandlingsutredningens förslag om att höja gränsen för direktupphandling till motsvarande 600 000 kronor innebär också en förenkling. Hur kan miljöhänsyn och sociala hänsyn tas?

– Det ska vara en del av helhetsbedömningen, en del av kvalitetsanalysen. Den offentliga sektorn

Bilhandlarna som går mot strömmen

Vilket råd vill du ge småföretag som vill lämna anbud?

– De minsta företagen ska inte avskräckas av att det framstår som krångligt att delta i upphandlingar. Det finns mycket att vinna för små företag, som ofta är nischade och svarar för smarta lösningar. Anders Wijkman.

Vilken kompetens behövs hos upphandlarna?

– De behöver inte bara kunna juridik utan även ekonomi, teknik, miljö och sociala hänsyn. Upphandlingsutredningen har föreslagit att det ska etableras en utbildning på akademisk nivå av tvärvetenskaplig karaktär. Det är stora brister i dag vad gäller utbildning för personer som vill bli upphandlare. Varför är det viktigt med ett ­strategiskt tänkande?

– Upphandlingar rör ofta kärnan i välfärden. Det gäller att myndig­ heternas ledning har en mycket klar policy för vad man vill uppnå och att löpande följa upp målen. Den som är ansvarig för upphandlingarna i en myndighet, framförallt i

större myndigheter med stor volym på upphandlingarna, bör därför sitta med i myndighetens ledningsgrupp. Vilka andra förändringar är på gång?

– Regeringen har beslutat att den statliga stöd- och informationsverksamheten om offentlig upphandling ska vara samlad hos Konkurrens­ verket senast den 1 juli 2014. Bland andra Sveriges kommuner och landsting, Lantbrukarnas riksförbund och Naturskyddsföreningen är dock mycket kritiska eftersom det innebär att Konkurrensverket både ska ge upphandlingsstöd och vara kontrollmyndighet – det vill säga sitta på dubbla stolar.

Hårda bud för sena betalare

Klarar ­ Väster­norr­land tre flygplatser?

EU-kommissionär Antonio Tajani tar upp kampen mot sena betalningar och har tagit fram ett lagförslag om nya tuffare betalningsregler. Den 21 januari Antonio Tajani.

30

har goda möjligheter att påverka. Vid exempelvis en upphandling av byggentreprenader kan stat och kommun driva fram mer energioch resurssnåla lösningar. Lösningar som sedan kan bli framgångsrika på export.

2014 arrangeras en informationsdag i ämnet på EU-kommissionens representation i Stockholm. Läs mer på www.naringsliv.to


Högt upp i kanten av Härnösands stadspark och granne med Sambiblioteket har PwC kontor. Ett strategiskt viktigt val enligt kontorchefen Johan Lindström. – Vi valde noga bland några olika alternativ i Härnösand och Klövern kom med bästa erbjudandet, säger Johan. Jag och personalen trivs i de ljusa och öppna lokalerna. Vi har bott in oss bra och är det något som inte fungerar så fixar personalen hos Klövern det direkt.

Vi skapar unika lösningar! 1XJHUYLÁHUP|MOLJKHWDWWÁ\WWDLQLYnUDFHQWUDODORNDOHUSn6M|EHIlOHWLNYDUWHUHWUXQW6DPELEOLRWHNHWRFK6WDGVSDUNHQ'HWVPDUWDlUDWWGXNDQK\UDGHWGXEHK|YHU²IUnQNYPWLOO NYP3HUIHNWDWWYl[DLRFKPHGGHWVWRUDIDVWLJKHWVERODJHWVI|UGHODUPHGEUDVHUYLFHRFK ventilation i toppklass.

INTRESSERAD +|UDYGLJWLOO3DXO*HUGLQHOOHU+DQV2ORI6|VWUDPVnYLVDUYLYnUD OHGLJDORNDOHU9LlUNlQGDI|UDWWO\VVQDSnYnUDNXQGHURFKVNDSDO|VQLQJDUVRPIRONWULYVL

Klövern är ett fastighetsbolag som med närhet och engagemang möter kundens behov av lokaler och tjänster i svenska tillväxtregioner. Klövern är ett av de större börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige med kommersiella lokaler som inriktning.

www.klovern.se 31


Julklappstips

Vi har öppnat butik på nätet – surfa in på skistarshop.com

eak Performance W Blackburn Peak down jacket Snygg skidjacka som har en underbar passform. 3.499 kr

Poc c Receptor bug Populär hjälm som finns i flera färger. 1.199 kr

ND Y AF % RE 0-70 4

Hunkydory A new star knit Tröja i lammull och inslag av angora för en mjuk och lyxig känsla. 1.299 kr

Scott Jr hook up Heta goggles. Finns i flera färger. 499 kr

Atomic Punx Junior Superallround twintip med bra isgrepp. Vårt pris inkl bindning från 2.299 kr (rek pris 2 500 kr))

Vemd alss Björn kalet 068 rike 0 4 684- -15120 1522 0

SKIDKLÄDER•MODE•SKOR•HJÄLMAR•PJÄXOR•SKIDOR VEMDALSSKALET VARJE DAG 8.30-17 • BJÖRNRIKE FRE-SÖN 8.30-17 • skistarshop.com

Näringsliv Västernorrland 9 2013  

Tema Framtid - Praktik med många vinnare - Låt pengarna jobba 2014 - En superhjälte för webben

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you