12 hónap a balkonon - éves balkon kalendárium. nemcsak kezdő balkonkertészeknek

Page 1

Írta: Nagy Jucó (Virágutazó),virágkötő informatikus és blogger http://balkonada.cafeblog.hu/


12 hónap a balkonon Balkon kalendárium nem csak kezdőknek Szeretettel köszöntelek a 12 hónap a balkonon címet viselő balkon kalendárium olvasójaként. A kalendáriummal segítséget szeretnék nyújtani a balkon teendők időzítéséhez, a balkonok színes virágcsodákkal való megtöltéséhez. Hobbikertészként töltött több évtizedes balkonkertészkedési tapasztalataim jogosítanak fel arra, hogy tanácsokat adjak az erkély, terasz virágtengerré varázslásához. Nincs két egyforma erkély, ahogy nincs két egyforma év sem. Az erkély fekvése, a szélsőséges időjárási körülmények, a környezeti adottságok mind hatással vannak balkonnövények életére, a megvalósítási lehetőségekre. Azt javaslom, hogy a leírtakat kezeld rugalmasan, hisz vannak olyan évek, amikor már októberben komoly fagyokkal kell számolni, míg más évben ez csak december elején történik meg. A kalendáriumba kattintható linkeket is elhelyeztem, amikre kattintva a Balkonda oldalon található bejegyzésből további hasznos információkhoz juthatsz. A kiadvány terjedelménél fogva nem lehet teljes körű. A balkon teendők összeállításánál arra törekedtem, hogy összefoglaljam az adott időszak legfontosabb teendőit. Bízom benne, hogy a gyakorlati tanácsaimmal hozzásegítelek a dézsás és cserepes növények szakszerű ápolásához és magaslati éden megteremtéséhez.

Jó olvasgatást, sikeres megvalósítást és burjánzó balkonokat kívánok: Nagy Jucó

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 2


Január Január általában a leghidegebb hónapunk, kevés balkon teendő adódik, legalább van idő a tervezésre. Használjuk hát ki a lehetőséget!

Az év eleje a számvetés, a tervezgetés időszaka. Egy természetbarát szíve ilyenkor már a tavaszt várja, a gondolataiban már egyre gyakrabban jelenik meg az újjáéledő, a nyiladozó természet. A kevés balkon teendő lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk az előző év tapasztalatait, levonjuk a következtetéseket és megkezdjük a tervezgetést. A karácsonyi díszek lekerülésével a balkonkertünk ismét csöndes, többnyire csak néhány növény ékeskedik rajta. A fagytűrő növények, a hangák, az árvácskák és az örökzöldek fagymentes időszakban igénylik az öntözést. Időnként ellenőrizzük, nem sérült-e meg a téli takarás és ha szükséges javítsuk ki. A teleltetett növények mérsékelt öntözéssel beérik, különösen a sötét helyen tárolt növények. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken. Az első gyanús jelnél, papírral alaposan töröljük le kártevőket, majd alaposan zuhanyoztassuk le a növényt. Különítsük el a többi növénytől, nehogy azok is megfertőződjenek. Egy-két naponta ismét ellenőrizzük és távolítsuk el a kártevőket, ha szükséges. Ha komolyabb a baj, szerezzünk be egy hatásos szert vagy váljunk meg a növénytől, mielőtt mindent megfertőz. Ne felejtsük el, hogy a madarak egyre kevesebb élelmet találnak, egyre inkább rászorulnak a balkonokon található utánpótlásra. Naponta helyezzünk ki langyos vizet és eleséget.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 3


A hónap vége felé elkezdhetjük a dézsás növények és a cserépbe ültetett cserjék visszametszését. A tervezgetést kezdjük azzal, hogy végig gondoljuk ez előző évet a balkonnövények szempontjából. Segítheti a jó döntés meghozatalát, ha alaposan végig gondoljuk és megválaszoljuk a következőket:      

Melyik növénnyel voltunk megelégedve? Melyik növénnyel volt gondunk, melyik nem érezte jól magát a balkonon? Mi az amit jövőre mindenképp újra szeretnénk a balkonon látni? Mi az amivel nem kísérletezünk többet? Milyen új növényeket szeretnénk beszerezni? Melyik volt az időszak, amikor kevés virág volt és a következő évben erősíteni kellene?

Ha sikerült kitalálni, hogy mit szeretnénk és van világos és meleg helyünk a neveltetéshez, akkor megvásárolhatjuk és elvethetjük a fűszer-, és zöldségnövények és az egynyári virágok magjait.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 4


Február A február egyik évben téli hideget, másikban kora tavaszi enyhülést hoz, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Február közepén még havazás sem elképzelhetetlen, de hamarabb itt lesz a tavasz, mint gondolnád. Ideje tehát neki látni a komoly tervezésnek, hogy aztán igazi éden legyen majd a balkonádán. Akár fenn a tizediken is. A tavasz közeledtével, a nappali és éjszakai átlag hőmérséklet növekedésével a balkonon tartott növényeket (örökzöldek, árvácska, stb) egyre többet kell locsolni. Lassan elkezdhetjük a bent átteleltetett növények gyakoribb locsolását is. Első dolog a szerszámok mindenképp szüksége van:    

ellenőrzése,

beszerzése. Amire

minden

balkonkertésznek

metsző olló, ültető lapát, kerti kesztyű – nem csak a körmünk tisztasága miatt fontos, de mérgező növények okozta károsítások ellen is véd, locsoló kanna.

Az alapvető szerszámokon túl beszerezheted már a cserepeket, a balkonládákat vagy akár a virágföldet is.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 5


A dézsába és cserépbe ültetett fásszárú növények visszametszésének is eljött az ideje. Majd, ha elkezdenek hajtani, át lehet ültetni őket. Vásárold meg a virág-, és fűszermagokat és vesd el a őket. A magokat érdemes megbízható forrásból beszerezni. Csak a kellő szakértelemmel tárolt és szállított gén tiszta vetőmagoktól remélhetsz gyönyörű virágokat és bő termést.

Kezdő balkonkertészként érdemes az igénytelen és ezért sikert garantáló növényeket vetni. A paradicsomot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a majoránnát és a rozmaringot is bátran ajánlhatom. A fűszerpaprika és a paradicsommagok elvetése februárban esedékes. A beültetéshez kitűnőek a tejfölös dobozok. A nedves föld tetejére 3-8 magot kell tenni, amit aztán 18-20 fokos állandó hőmérsékleten kell tartani. A második dupla levelek megjelenése után kell átültetni a magoncokat nagyobb, kb- 10-12 cm átmérőjű edénybe. Bár ez már nem februári teendő lesz, de azért leírom, végleges helyükre a 18-22 cm-es cserépbe akkor kell átültetni a palántákat, ha az 5. páros levelek is megjelentek. A lakásban elkezdhetjük a kora tavaszi hagymások hajtatását, mint például a krókuszt. A hónap vége felé aztán már ki is kerülhetnek a krókuszok, vagy más néven sáfrányok a balkonra. A balkon tervezést is legjobb már februárban elkezdeni. Gondold át, milyen balkont szeretnél, kell-e ahhoz valamit vásárolni. Nézz szét, milyenberendezési tárgyaid voltak a balkonon, van-e köztük olyan, ami felújítást, festés igényel. A festékeket is beszerezheted már most, hogy mikor beköszönt a jó idő, hozzá is láthass. Magam részéről azért is szeretem a kertészkedést, mert nagyon jól kikapcsol a napi gondokból és szuper ötleteim támadnak közben. Javaslom, hogy míg végzed ezeket a februári teendőket, próbálj meg egy kicsit gondolkodni azon, hogy milyennek szeretnéd látni ezt a balkont egy, három, öt vagy akár 10 hónap múlva. Álmodozz bátran!

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 6


Március Ebben a hónapban a hívogató napsugarak elhamarkodott döntésekre sarkallhatják balkonkertészkedőket. Legyünk türelemmel, a mediterrán növényeknek ez az idő még korai.

a

Túl a balkon tervezgetésen és a korlátok ledöntésén egyre több teendő vár ránk a balkonon. Mindenekelőtt kezdjük a sort a februárról elmaradt teendők pótlásával.

A balkonon lévő és a bent teleltetett növényeink egyre több vizet igényelnek, szép lassan emelni kell a vízadagjukat. A fásszárú növények, dísz és gyümölcsfák metszésének is és átültetésének is eljött az ideje. Átültetés előtt ellenőrizd, nincsenek-e rajtuk kártevők. Bármilyen kétség merült fel az erkély biztonságával kapcsolatban célszerű kihívni egy statikust. Célszerű ellenőrizni a balkonládatartók és rögzítők biztonságát is. Elkezdhetjük a bútorok, az erkély lefestését. A festésnél azért nem árt szem előtt tartani a társasház házi rendjét és egyéb rendeleteket. Műemlék épületekre szigorú szabályok vonatkoznak, nem festheti saját kénye-kedve szerint az erkélyt senki sem. Egy frissen festett társasháznál sem feltétlenül örülnek a szomszédok, ha pl. egy barbie babás stílusú és színű erkéllyel törjük meg a ház egységét, harmóniáját. Célszerű a munkák megkezdése előtt utána járna mit szabad és mit nem, mint utólag büntetést fizetni a tiltott tevékenységért. Akár egy csöppnyi balkonról, akár egy hatalmas terasztól van szó, bútorokra, berendezési tárgyakra szükség van, azoktól lesz igazán otthonos, lakályos.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 7


Kezdődhet a bútorvásárlás. Vásárlás előtt nem árt azért átgondolni, hogy mennyire illik az adott bútor stílusa, színe a többi bútorhoz, milyen lesz majd az összhatás. Ne kapkodd el a választást. A boltokban nagyon mutatósak, kívánatosak tudnak lenne a színes bútorok, kiegészítők.

Otthon aztán kiderülhet, hogy a többi tárgy mellett túl kihívóak esetleg még nyomasztóak is lehetnek. Az sem mellékes, hogy a túl dekoratív tárgyak ronthatják a virágok dekorációs értékét. A manapság oly divatos sötét bútorok dominanciája is kerülendő, mert túl komorrá teszik az összképet. A halványsárga, a narancs, a vörös és barna színek hívogatóvá, napfényessé varázsolják a teraszt. Ahogy az öltözködésnél is, itt is igaz, nem a trendeket kell követni, úgy kell kialakítani a kis miliődet, ahogy neked tetszik, ahogy jól érzed magad benne. Az ültetős cserepeket, edényeket alaposan tisztíts meg, ha szükséges szerezz be újakat. Ha már nem fagyos a föld, ültesd el a kétnyári növényeket. A szabadba elvethetők az egynyári virágok, zöldség-, és fűszernövények magjai.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 8


Április Áprilisban még gyakoriak a hajnali fagyok, ezért várjunk a fagyérzékeny növények (paradicsom, paprika, padlizsán) kiültetésével. Hideg talajbanezek amúgy sem fejlődnek jól, szerencsés esetben is csak túlélnek. Az időjárási szempontból szeszélyesnek tekinthető áprilisban még érdemes óvatosan kezelni a balkonnövényeket. A balkonunk még nem mutathatja teljes pompáját, hisz éjszakai fagyok még előfordulhatnak. A fagytűrő növények szépségét már élvezhetjük, de még korán sem teljes a színkavalkád. Az április még mindig inkább szól a balkon tervezésről, mint a munka eredményének önfeledt élvezetéről. Lássunk is munkához, hisz a tervezgetés, a kertészkedés is nagyon jól kikapcsol és igazi örömteli foglalatosság. Az előző hónapok teendői még pótolhatók.

A mediterrán növények, az elvetett kis magoncok nem viselik el a nagy hőingadozásokat, a hirtelen beköszöntő hideget. Fokozatosan kell őket a kinti levegőhöz szoktatni. Napközben célszerű a napsütéses, szélvédett helyre kitenni a palántákat, majd éjszakára melegebb helyre helyezni. A leánder is kihelyezhető már, viszont ha plusz 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor vissza kell vinni a melegbe. Az átteleltetett muskátlikat már bátran ki lehet tenni a teraszra.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 9


Eljött az ideje az egynyári, zöldség-, és fűszernövények elvetésének. A nedves föld tetejére 3-8 magot kell tenni, amit aztán 18-20 fokos állandó hőmérsékleten kell tartani, tehát egyelőre még nem maradhatnak a balkonon. A második dupla levelek megjelenése után kell átültetni a magoncokat nagyobb, kb- 10-12 cm átmérőjű edénybe. Végleges helyükre a 1822 cm-es cserépbe akkor kell átültetni a palántákat, ha az 5. páros levelek is megjelentek.

A dézsás és évelő növények egyre több vizet és tápoldatot igényelnek. Áprilisban megvásárolhatjuk és dézsába ültethetjük a dísz-. és gyümölcsfákat. A hidegebbet is elviselő palántákat, mint például az eper, a százszorszép, évelő szegfű, margitvirág már ki lehet ültetni.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 10


Május Hó elején még elő szoktak fordulni hajnali fagyok, de ezek elmúltával helyükre kerülhetnek a fagyérzékeny növények. Most aztán mese nincs, vége a tervezgetésnek, az álmodozásnak. Ideje a tettek mezejére lépni és kialakítani a balkont, hogy aztán gyönyörködhessünk, büszkélkedhessünk és élvezhessük munkánk eredményét. Májusban még bepótolhatók ez előző hónapokról elmaradt teendők.

A siker érdekében a balkon- , és fűszernövények választásánál feltétlen vedd figyelembe a balkon fekvését, fényviszonyait. A napos balkon igazi kánaán, a mediterrán növények mellé a legtöbb egynyári növény is bátran ajánlható.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 11


Szép számmal találunk félárnyákos balkont kedvelő növényeket is. Az árnyéktűrő növények kevésbé színesek, látványosak, de azért találunk köztük is sárga és narancssárga színűeket, amiket különösen ajánlok, mert napsütéses látszatot keltenek. A szépen burjánzó balkon egyik titka a jó alapanyag. Fontos, hogy csak szép egészséges növényeket vegyünk meg és hacsak nem kész beültetést választunk, azonnal ültessük nagyobb edénybe a virágokat. Javaslom, hogy a balkonnövényeket is megbízható helyről, kertészeti árudából vagy virágboltból szerezd be. Így biztos lehetsz benne, hogy szakszerűen kezelt növényeket viszel haza és ápolási tanácsokkal is ellátnak. Mindemellett pedig hatalmas választékot találsz. Eljött az utolsó pillanat, amikor a dézsás növények még átcserepezhetők. Májusban a fagyos szentek Pongrác, Szervác, Bonifác május 12-14 között, valamint Orbán május 25-én még okozhatnak némi meglepetést. Ha hűvösebb éjszakák jönnek, akkor az érzékenyebb fajokat, a mediterrán származású növényeket célszerű zárt térbe helyezni vagy esetleg segíthet, ha éjszakára fóliával letakarjuk őket.

Összeültetésnél figyelj arra, hogy kisebb növények kerüljenek kívülre és mindenképp azonos fény és vízigényű növényeket társíts. Ha minden kész, a balkonnövények szépen beültetve és elrendezve, akkor jöhet a rendszeres teendő a locsolás és a tápoldatozás és persze a jól megérdemelt örömködés.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 12


Június Nyár derekán elsősorban „karbantartási” munkák vannak a kertben. Szinte minden kész a balkonon, learathatjuk munkánk gyümölcsét. Teendő a balkonon júniusban? Nem sok, de rendszeres igen is van. Ha az eddigi feladatokat lelkiismeretesen elvégezted, akkor az öntözést leszámítva hónapokig túl sok dolgod nem lesz. Innentől azok a hónapok jönnek, amikor hátradőlhetsz és élvezheted az eddigi munkád eredményét.

Ahhoz, hogy a balkonnövények százával hozzák virágaikat, a rendszeres öntözésen túl a legfontosabb a feladat, a tápanyag utánpótlás biztosítása. A tápoldatok virágzásindító és fokozó hatásukon túl gátolják a hiánybetegségek kialakulását. Az igen széles választékból érdemes kifejezetten a virágzó növények igényeihez kifejlesztett tápoldatot választani.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 13


Fontos az adagolási utasítások betartása, a mértékletesség. Túladagolással legalább akkora kárt okozhatunk, mintha egyáltalán nem használnánk tápoldatot. A túl sok tápanyag hatására a növények szövetei fellazulnak és védtelenné vállnak a kártevőkkel szemben. Tápoldat helyett javaslom a táprudak használatát, amivel a túladagolás is elkerülhető. A táprudak tartalma a növény mellé, a földbe szúrva lassan szívódik fel, így hosszú távra biztosított az egyenletes tápanyag felvétel. A rudakban lévő nitrogén biztosítja a növények erőteljes növekedését. A kora tavaszi növények, pl. a hagymások vagy az ázsiai boglárka ideje már lejárt. A hagymákat nem kell kidobni, azok jövőre újra virágoztathatók. Ki kell szedni őket a földből és sötét, hűvös helyen tárolni az őszi beültetésig. Az így felszabadult virágládákat azért ne hagyd parlagon, vásárolj még néhány új egynyárit, évelőt, dézsás-, vagy fűszernövényt. Aztán már nincs más hátra, mint békésen hátradőlni, bezsebelni a dicséreteket és önfeledten örülni a saját kis édenünknek. Akár fenn a tizediken.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 14


Július Július a fenntartás és örömök ideje. Már előfordulhat kánikula, így az árnyékolásról, gyakoribb öntözésről gondoskodni kell. Már júniusban sem volt sok teendője a balkonon annak, aki az első napsugarakat kihasználva már márciusban elkezdte a balkon kialakítását. A fokozatosan beszerzett balkonnövények mára már virágba borultak, illatoznak. Az elért idilli állapot fenntartását nehezíti, hogy beköszöntött a forróság és a nyaralások ideje.

Nyár közepén a rendszeres víz és tápanyag utánpótlás jelenti a legnagyobb kihívást. A víz a virágok fő éltető ereje. Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leándereket reggel és este is célszerű locsolni. Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, semmiképp ne a legnagyobb kánikulára időzítsük. A víz hőmérsékletét is körültekintően kell megválasztani. A túl hideg víz sokkot okoznak a felmelegedett növényeknek, gyökereknek. Ajánlatos langyos vizet használni. A növények többsége szereti a szűrt vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözést sem szabad viszont túlzásba vinni. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva felszívatással célszerű biztosítani.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 15


A júniusban megkezdett, előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. Dús, burjánzó virágáldással viszonozzák a szakszerű gondoskodást. Tápanyag után pótlásként kitűnően használható pl. a kávézacc és a teafű is. A növények növekedésével szükség lehet támasztékra. A magasra nyúlt, gyenge ágú virágok mellé helyezzünk tartó karót. A kúszó növények hajtásait vezessük át a támasztékon. Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne. A fokozódó melegben az északi fekvésű balkonok kivételével nem árt az árnyékolásra is gondolni. Magunkat és az árnyékkedvelő növényeinket védhetjük a tűző naptól kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal. Jó szolgálatot tehetnek a napernyők, a függönyök vagy a gyékény rolók. A nyári szünet idején a lurkók is szeretnek egyre több időt tölteni a balkonon. Az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a balkon ezer veszélyéről. Legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket a balkonon. A következő évre gondolva már elkezdhetjük a növényszaporítást is. Bár a leander teleltetése viszonylag egyszerű és nem okoz problémát, időnként nem árt fiatalítani, új növényeket létrehozni. A leánder szaporításának legegyszerűbb módja a vízben gyökereztetés. Az egészséges hajtásokat úgy helyezzük a vízzel telt üvegbe, hogy 3-5 cmnyi rész a víz alatt legyen. Az első gyökerek megjelenése után aztán be is cserepezhetjük.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 16


Augusztus Augusztusban már érezhetően rövidülnek a nappalok, hűvösödnek az éjszakák. A hónap vége felé álljunk le a tápanyag-utánpótlással, hagyjuk, hogy az évelő növények elkezdjenek felkészülni a télre. Forróság, kánikula, nyaralás, iskolába készülődés. A családokban többnyire erről szól az augusztus. A júniussal és a júliussal együtt a balkonon az ápolás, öntözés és az élvezet ideje. Az erkély tulajdonosoknak némi fejfájást, bosszúságot okoz, hogy meg kell küzdeni a hőséggel, a nyaralás ideje alatt is gondoskodni kell a növények víz utánpótlásáról. Eljött viszont az ideje, hogy a jövő évre is gondoljunk és neki lássunk a növények szaporításának.

Nyáron a rendszeres víz és tápanyag utánpótlás jelenti a legnagyobb kihívást a balkonon. Forró nyári napokon a vízigényesebb növényeket, pl. a leándereket reggel és este is célszerű locsolni. Ügyeljünk arra, hogy a locsolásra a hűvösebb órákban kerüljön sor, legjobb a kora reggeli órákra időzíteni a műveletet. Ajánlatos állott, langyos vizet használni. A túl hideg víz sokkot okoz a felmelegedett növényeknek, gyökereknek. A növények többsége szereti a szűrt vagy esővizet, ezért célszerű gyűjteni vagy kannában ülepedni hagyni. Az öntözésnél fontos a mértékletesség. Kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását idézheti elő. A legkedveltebb balkonnövények, a muskátli és a petúnia is különösen érzékeny a cserépben álló vízre. A petúnia vízellátását egy nagyobb, vízzel teli edénybe állítva felszívatással célszerű biztosítani. Az előírás szerinti tápanyag utánpótlást továbbra is meghálálják a növények. A készen kapható tápoldatok, rudak mellett kitűnően használható pl. a kávézacc és a teafű is. Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (mályvafürt) viszont már augusztus közepén abba kell hagyni a tápoldatozást.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 17


A magasra nyúlt, gyenge ágú növényeknek szükségük van támasztékra, helyezzünk melléjük tartó karót. A kúszónövények hajtásait vezessük át a támasztékon. Az elnyílott virágok maradványait rendszeresen távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy nem jelentek-e meg kártevők a növényen. A kártevőket azonnal távolítsuk el, és szeparáljuk el a fertőzött növényt a többitől, mielőtt azokra is átterjedne. A különböző kártevőkre különböző fajta szerek léteznek, legjobb ha kikérjük szakember tanácsát, mert a nem megfelelően alkalmazott szer hatására nemcsak, hogy nem tűnnek el az élősködők, de a növény is károsodhat. Nem feledkezhetünk meg az árnyékolásról sem. A tűző nap ellen kúszónövényekből kialakított lugassal, nagyobb dézsás növényekkel, árnyékoló textíliákkal, napernyőkkel, függönyökkel vagy gyékény rolókkal védekezhetünk. Balkon hűsítő trükkjeimről már előzőleg részletesen írtam, további hasznos tanácsokért érdemes újra elolvasni. A gyerkőcök az önfeledt játék közben hajlamosak elfelejtkezni a veszélyéről. Gyermekbarát balkon létrehozásával csökkenthető ugyan kockázata, de legjobb, ha sosem hagyjuk egyedül a gyerekeket a balkonon.

balkon ezer a balesetek

Augusztus a legjobb időszak a növényeink szaporítására, megfiatalítására. Az ilyenkor gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont. Egyes növényeket, mint pl. a muskátlit, nem túl egyszerű átteleltetni. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni.

A muskátli szaporítására az augusztus a legmegfelelőbb időszak.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 18


Szeptember Az egyik legkellemesebb hónap a balkonon. Már nincs forróság, kevesebb a teendőnk, de ha az időjárás is kegyes hozzánk, sok boldog percet okoz élhetünk át a virágos erkélyen. Szeptember még az a hónap, amikor bőven akad teendő a balkonon. A virágok egy része ugyan már nem olyan üde, sárgulnak a levelek, de ontják a virágokat. A futó és angol muskátlik ebben az időszakban a legszebbek. El kell azonban fogadnunk, hogy egyes egynyári növények ideje már lejárt. A felszabaduló helyekre viszont beszerezhetjük a csodálatos őszi növényeket. A gondos növény választással télre is biztosíthatjuk a terasz zöldjét. Az iskola kezdéssel a gyakran iskolás növényeknek hívott hagymások, gumósok elültetése is aktuálissá vált, amivel már a jövő tavaszi pompáról gondoskodhatunk.

Balkonnövényeinket továbbra is rendszeresen kell öntözni langyos vízzel. A víz mennyiséget már csökkenthetjük, de tápanyag utánpótlás elkél még a növények többségénél. Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (mályvafürt) viszont már abba kell hagyni a tápoldatozást. A tisztogatás, az elnyílott, elszáradt növényrészek eltávolítása továbbra is szükséges. A rendszeres kártevő vizsgálattal és azonnali intézkedéssel megelőzhetjük a nagyobb károkat. Aki augusztusban elmulasztotta a muskátli szaporítást, most még gyorsan hozzáláthat. Az ősz a megfelelő időszak a magok begyűjtésére is. Vannak olyan egynyáriak, amiknek szeptemberre az összes díszítőértéke elmúlt. Ezekkel felesleges kísérletezni, ez ilyen ládákat szét kell szedni.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 19


A használt földdel az erkélyen nem érdemes újra próbálkozni, de a kertbe kiválóan alkalmazható, főleg olyan helyeken, ahol nagyon homokos vagy agyagos a talaj. A balkonládákat alaposan mossuk ki, fertőtlenítsük, készítsük fel az új növényekhez. A fűszernövényeinkről, ha még maradt rajtuk valami és nem használtuk el őket főzéshez most érdemes leszedni a növényrészeket a szárításhoz vagy fagyasztáshoz. A félcserjés fűszernövényeket, mint pl. a rozmaring, kakukkfű, levendula a muskátlihoz hasonló módon lehet szaporítani. A 12-15 centis levágott ágak szárát hagyjuk egy kicsit megszáradni, majd dugjuk be cserépbe. Öntözzük meg és tegyünk rá nylont, hogy jó párában legyen. Pár nap alatt meggyökeresedik. Ezeket az új növényeket a fagyokig kint lehet hagyni a szabadban, aztán be kell vinni. Tavasszal kiültethetők lesznek a kertben és jövő őszre annyira megerősödnek, hogy át is teleltethetők a szabadban. A felszabadult helyek és balkonládák módot adnak az őszi növények kiültetésére. Az ősz egyik legszebb virága a krizantém. Nagyon tartós, rendkívül változatos színű és formájú dísznövény. A balkonokon a rengeteg színárnyalatban elérhető gömbkrizantém mutat a legjobban. Napfényes, széltől védett helyet igényel. Könnyen alákap a szél és felborítja, ezért érdemes nehéz kaspóba helyezni. Az elnyílt virágokat le kell csipkedni, hogy folyamatosan szép maradjon és a bimbók is kinyíljanak. Most aktuális az iskolás növények hagymáinak, gumóinak kiültetése. A hóvirág, a krókusz, a tulipán, a jácint, stb hagymákat gyökerükkel lefelé, legalább 2-3 cm földréteggel takarva kell a ládákba helyezni. Ősszel mérsékelten kell locsolni, télen egyáltalán nincs rá szükség. Tavasszal aztán az első napsugarakra az üresnek tűnő ládákban megindul az élet.

Az árvácska olcsó, igénytelen és hálás növény. Nemcsak az őszi erkélyt díszíti, de gyakran téli, havas erkélyre is színt visz. A hónap végén már előfordulhatnak fagyok, az érzékeny növényeket és azokat, amiket csak nyaraltatni vittünk a balkonra (pl. clívia, cikász), vigyük a szobába vagy a kevés hőt igénylőket folyosóra, egyéb védett helyre. Készüljünk fel a nagyobb balkonnövények, dézsások teleltetésére. Ausztriában már vannak kertészetek, ahol teleltetési szolgáltatást is nyújtanak. Igaz elég borsos áron, de van. Hazánkban ilyenről nincs tudomásom. Marad tehát a folyosó, a pince, esetleg egy hűvös szoba.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 20


Október Október szokta meghozni az első fagyokat, ami a fagyérzékeny növények végét is jelentheti. A trópusi növényeknek már általában túl hideg, de mediterrán növények is károsodhatnak. Az október a kései örömök hónapja a balkonon. Bár az ősz virágainak színvilága nem ér fel a nyári színpompával, jellegzetes színei a hűvösödő napokon melegséget árasztanak. A narancssárga és a rozsda színek mellett a bordó, a hamvas lila és zöld különböző árnyalatai uralják az erkélyeket is. Új növények beszerzésével még felvidíthatjuk az erkélyt és gondoskodhatunk arról, hogy a hideg, szürke napokon is legyenek színek és élet a balkonon.

Ha még nem tettük meg, szerezzünk be pár tövet az ősz egyik legkedveltebb növényéből, az igen nagy szín.-, és formagazdagsággal rendelkező krizantémból. A krizantémok fajtától függően különböző időpontban borulnak virágba, így több növény beszerzésével a virágzási idő megnyújtható. Az eltérő színű krizantémok, díszkáposztával, sütőtökkel kiegészítve dekoratív őszi kompozíciót alkotnak. A vadszőlő színesedő és lehulló levelei szépségük ellenére már az elmúlást juttatják eszünkbe. Ezt az érzést ellensúlyozhatják az árvácskák vidám, mosolygós arcocskái. Nem feledkezhetünk el a cserjék, pl. a dérbabér vonzó színekben pompázó bogyóiról sem, amik a szürke téli napokat is felvidítják. Akik szeptemberben elmulasztották a tavaszi balkonládák virághagymákkal és gumókkal, azok most még bepótolhatják.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

és

tálak

beültetését

oldal 21


Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az örökzöldek, a levéldísznövények, amikből érdemes színes lombúakat is vásárolni. A lilás, bordós levelek nagyon jól kiegészítik az zöld árnyalatait. Az erikákkal, csarabokkal és a varjúhájjal a rózsaszín és a lila árnyalatait csempészhetjük a balkonra. Októberben egyre jobban figyelni kell az időjárás jelentést. Ne felejtsük el az érzékeny évelők és lágyszárú növények védett helyre menekítését az első fagyok előtt. A leander kb. minusz 3-5 fokot még kibír, főleg a balkonon, ahol a talaj menti fagy nem veszélyezteti. Semmiképp ne kapkodjuk el a telelő helyre szállítását, hisz a hideg időben elpusztulnak a kártevők és nem kell majd télen bosszankodnunk miattuk. A clíviát is hagyhatjuk sokáig a teraszon, hisz a tavaszi virágzását segíti, ha az első fagyok kint érik. A szabadon telelő növények, minitavak téli védelmének kialakítását is meg kell kezdeni, ideje beszerezni a takaró fóliákat. A balkon téli kis lakónak, a madaraknak a fogadására is érdemes felkészülni és beszerezni egy csinos kis madárodút.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 22


November Ebben a hónapban kevés teendőnk van a balkonon, az időjárást viszont egyre inkább kell figyelni a teleltetés idejének ideális kiválasztása miatt. A fényár és a napsütés nemcsak az emberekre hat pozitívan, hanem a különféle fajta és nagyságú növények is szépen fejlődnek a novemberi napfürdőben. Érdemes tisztában lenni kedvenc növényeink eredetével, hisz a származási helyük meghatározza igényeiket is. A trópusi eredetű növények már kora ősszel igénylik a meleget. Ha meleg téli kertbe vagy lakásba szállításuk után még kényeztetjük is őket, virágzó és szépen zöldellő oázisnak örvendezhetünk. A mediterrán növények a jó időnek köszönhetően még a legtöbb balkonon kint vannak, de most már naponta kell figyelni az időjárást. A most kint lévő növények, a leanderek, kaktuszok, pálmák, muskátlik mínusz 2-3 fokot még elviselnek, alacsonyabb értékeknél viszont be kell vinni őket. A hónap legnagyobb feladata kétségkívül a teleltetés lesz.

A növények jelentős részének, főleg a mediterrán származásúaknak a teleltetés alatt nyugalmi időszakra van szükségük. Ilyenkor nem virágoznak, a kevesebb fény miatt kevesebb vízzel és tápoldattal is beérik és alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, mint a növekedési időszakban. A növények elhelyezésénél tartsuk szem előtt, hogy csak akkor tudnak szépen fejlődni, ha optimális fény-, és klimatikus viszonyokat teremtünk számukra. A legtöbb dézsás növény, így pl. a leánder, pozsgások, kaktuszok, clívia számára is a 2-8 fok közötti hőmérséklet az ideális.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 23


A növények másik csoportja a 12-16 fokon érzi jól magát. Ebbe a csoportba tartoznak pl. a citrus félék, korallvirág, csónak orchidea, pálma félék. Melegigényes növények részére 18-23 fokot kell biztosítani, a hőmérséklet semmiképp ne csökkenjen 16 fok alá. Itt kell teleltetni pl. a fikuszokat, a begóniákat, a lepke orchideát. A teleltetésnél nem árt foglalkozni a szépészeti kérdésekkel sem, hisz harmonikus elrendezésnél sokkal jobban érezzük magunkat. Kellemes környezetet alakíthatunk ki, ha különböző magasságú és formájú növényeket állítunk egymás mellé, például a virágos dísznövényeket társítjuk a cserjékkel, csüngő- és kúszónövényekkel. Változatos kép alakul ki, ha a zöld levelek között egy-egy virágzó növényt is elhelyezünk. A szabadban telelő növényeknek keressünk egy védett zugot a házfal közelében. A virágtartó edények legyenek fagyállóak. A gyökérlabda átfagyása ellen szigeteléssel védekezhetünk. A virágládákat helyezzük vastag hungarocell-lapra vagy deszkára és jutaanyaggal, zsákvászonnal, kókuszrosttal vagy fóliával burkoljuk be őket. Erős fagy esetén érdemes a földet lombbal, fenyőágakkal, szalmával, kókuszrosttal vagy nehezékkel ellátott karton papírral takarni. Az érzékenyebb növények hajtásait lenvászonnal, kertészeti fóliával betekerve óvhatjuk. Az örökzöld növényeket a fagymentes napokon ősszel is öntözzük, mert ilyenkor is párologtatnak és igénylik az utánpótlást. Ne feledkezzünk meg a madárkák etetéséről és itatásáról sem.

A megüresedett ültető edényeket és a szerszámokat alaposan tisztítsuk meg, hogy tavasszal ezzel már ne kelljen foglalkozni.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 24


December Az évnek ebben az időszakában növényeink téli álomba merülve várják a tavaszt,így a kertész is megengedhet magának pár hét pihenőt. A nyár elmúltával, a meleg hónapokban zöldellő balkonkertünk helyén többnyire csak üresen tátongó virágládák maradnak. Az erkélyen a téli növénytartás igen komoly feladat. A fagytűrő növények köre igen szűkös, jól kell választani, ha a hideg napokban növényeket szeretnénk a teraszon látni a csupasz virágládák helyett. Ha sikerült megfelelő növényeket beszerezni, akkor illik gondoskodni róluk. Időnként a bent teleltetett növényekre sem árt ránézni.

Rendszeresen ellenőrizzük a kint marad balkonnövényeket, hangákat, árvácskákat, örökzöldeket. Vizsgáljuk meg, hogy nem sérült-e meg a téli takarás. Fagymentes időszakban ne felejtsük el öntözni őket. A védett helyre menekített növényeket csak mérsékelten öntözzük, épp hogy a gyökérlabda ne száradjon ki. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken. Ha valami gyanúsat látunk, akkor azt papírral töröljük le, majd alaposan zuhanyoztassuk le a növényt. Szeparáljuk el a többi növénytől, nehogy azok is megfertőződjenek. Egy-két naponta ellenőrizzük és távolítsuk el a kártevőket, ha szükséges. Ha komolyabb a baj, szerezzünk be egy hatásos szert vagy váljunk meg a növénytől, mielőtt mindent megfertőz.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 25


A kis madárkák egyre kevesebb élelmet találnak, egyre inkább rászorulnak a balkonokon található utánpótlásra. Ne felejtsünk el naponta langyos vizet és eleséget adni nekik.

Az üres balkonládák helyett javaslok némi ünnepi díszítést is.

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 26


Köszönöm, hogy letöltötted és elolvastad a kiadványom. Reményeim szerint találtál benne hasznosítható, megvalósítható dolgokat.

Tetszett a kis kiadványom? Ha úgy érzed másnak is hasznos lenne, bátran oszd meg barátaiddal.

Pihenésképpen vagy további balkonkertészkedős tanácsokért keresd fel a Balkonada blogot.

További insprirációkhoz ajánlom figyelmedbe a Balkonada Facebook oldalt. Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Gyere és oszd meg tapasztalataidat a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkban! Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, a fenti fórumok bármelyikén felteheted, de akár a nagyjuco@viragutazo.hu email címre is megírhatod.

Eredményes kertészkedést és sok burjánzó balkonörömöt kívánok szeretettel: Nagy Jucó, a balkonfelelős

12 hónap a balkonon

http://balkonada.cafeblog.hu/

oldal 27