BVO okt-nov 2016

Page 1

OKT - nov 2016

bl ad voor ondernemers

N U M M E R

12

Creatief in Breda

Breda ontwikkelt krachtig netwerk creatieve professionals Clubliefde kent geen divisie

Eric Matijsen: “Onder sponsors heerst een enorme positiviteit� Golfen met

Ron van Nijnatten en Marco van DijnsenVOORWOORD

Blad voor Ondernemers is een uitgave van Trichis Media in samenwerking met NAC Breda. Uitgever Trichis Media Postbus 3864 4800 DW Breda (076) 520 48 60 info@trichis.nl www.trichis.nl Redactieadres Postbus 3864 4800 DW Breda (076) 520 48 60 Bladmanager Jan Laban HOOFDredactie & Coördinatie Trichis communicatie & ontwerp Michiel Houdijk | Fabienne Wulffaert NAC Breda Jasper Saeijs | Matthias van Wettum Redactie Orkun Akinci | Rob Hoekstra | Michiel Houdijk Carl Mureau | Wijnand Nijs Fotografie Erik Teubner | Michiel van de Zandt | e.a. Ontwerp en vormgeving Trichis communicatie & ontwerp Louise de Kruijf | Otto Mende | Guusje Houwen Advertenties Trichis Media info@trichis.nl (076) 520 48 60 NAC Breda commercie@nac.nl (076) 521 45 00 Druk Koninklijke Drukkerij Em. de Jong, Baarle-Nassau Verspreiding Euro Mail BV, Den Bosch Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid van schade als gevolg van druk- en zetfouten uit.

We moeten mee ‘Jouw personal branding is ontzettend belangrijk. Durf je visie op je vakgebied uit te dragen en durf je kennis te delen in de markt. Je bent het verplicht aan jezelf en aan je potentiële klanten.’ Krachtige woorden van een online social selling expert in dit nummer van dit magazine (pagina 42 en verder). Maar gooi je oude schoenen nog niet weg, waarschuwt ze tegelijkertijd. Gewoon met elkaar blijven vergaderen, netwerken en de telefoon pakken om een afspraak te maken; het blijft allemaal bestaan. Toch geeft deze editie van BVO wel te denken. In een ander artikel (op pagina 10 en verder) gaat het over big data, alles wat we bedoeld en onbedoeld via online media communiceren. We kunnen, we zullen… nee: we moeten wel mee met de technische ontwikkelingen van deze tijd. Fysieke reisbureaus zijn er bijna niet meer, iedereen regelt immers online zijn vakantie of businesstrip. Maar ook de online businessmodellen veranderen snel. Succesvolle internationale bedrijven als Airbnb en Uber liften mee op het ‘lenen’ van de huizen en auto’s van hun ‘personeel’ en zijn hun ‘tijdelijk kapitaal’. Lezen dus, die interessante verhalen in deze nieuwe BVO. Want we moeten mee met de techniek. Ook al vergt die een omslag in ons denken, zoals wordt geconstateerd.

De redactie


Hoogste zomerkorting ooit op Peugeot bedrijfswagens uit voorraad! 31%

20%

KORTING!

Peugeot Partner L1 Blue HDi 75pk: Airconditioning: Rijklaarmaakkosten:

Peugeot Expert Compact 1.6BLUEHDI 95PK Profit+:

€ 13.800,€ 750,€ 894,50

Zomer voorraad korting:

- € 4.373,50

Nu uit voorraad rijklaar:

€ 11.071,-

KORTING!

Airco:

€ 900,-

Radio/MP3/Bluetooth:

€ 550,-

Rijklaarmaakkosten: excl. BTW

€ 17.000,-

€ 927,56

Zomer voorraad korting:

- € 3.690,-

Nu uit voorraad rijklaar:

€ 15.687,56

excl. BTW

* Uitrusting: cruise control, zijschuifdeur rechts, centrale vergrendeling, elektrische ramen.

Stap nu over op een nieuwe Peugeot bedrijfswagen en profiteer van de hoogste zomerkorting ooit. Kortingen lopen op tot bijna € 4.500,-. De Partner en Expert zijn bovendien direct uit voorraad leverbaar, zo rijdt u direct extra voordelig weg. Overweegt u Financial Lease? Vraag dan naar onze speciale actie met 0% rente over vijf jaar. Bel Michael Huijsmans voor een afspraak of loop binnen in één van onze zeven Peugeot vestigingen. automotions Peugeot Michael Huijsmans T. 06 83 940 968 E. michael.huijsmans@automotions.nl

Vestigingen: Pearyweg 11, Goes Huifakkerstraat 5, Breda De Boedingen 23, Oosterhout Vlierwerf 6, Roosendaal Kastanjelaan 41-43, Middelharnis Productiestraat 4, Terneuzen Bedrijfsweg 2, Vlissingen

automotions.nl/peugeot


inhoudsopgave

34

06 Creatief in Breda Voor creative artwork hoeven multinationals niet langer naar de Randstad. Breda ontwikkelt een krachtig netwerk van creatieve professionals.

14

32 AUTOTEST

10 Branche belicht 28

Sportieve rijder Erik Hellemons, hoofd opleidingen bij NAC, test de Mercedes-Benz GLC Coupe. Het comfort en de luxe maken indruk.

De ICT ontwikkelt zich in rap tempo. De kansen die dit biedt voor de zorgsector zijn groot, meent Ger Thijssen van het Bredase bedrijf CM.

34 DE DEAL VAN

14 INTERVIEW

Waar een standaard werving- en selectiebureau stopt, gaat Xquisit verder. Het Bredase bedrijf, dat enkel ICT-consultants detacheert, maakt van het zoeken naar de juiste kandidaat een ware queeste.

Eric Matijsen merkt als commercieel manager dat NAC gelukkig nog steeds in trek is bij de vele sponsors. Waar dankt de club zijn trouwe achterban aan?

20 ACHTER DE SCHERMEN

36 GOLFEN MET

Het bedrijfslogo van Payper siert dit seizoen de achterkant van de NAC shirts. Algemeen directeur Edwin Schaap heeft grootse ambities met het Bredase payrollbedrijf.

Een golfronde waarbij uitsluitend over voetbal wordt gesproken. Ron van Nijnatten en Marco van Dijnsen slaan samen een balletje.

38 Fit op kantoor

24 Economie Was Breda tot voor kort slechts twee ijszaken rijk, vandaag de dag is de concurrentie enorm. De ondernemers moeten zich steeds meer onderscheiden.

Sporten op kantoor lijkt de nieuwe trend te zijn. De personal trainers van Fitmasters begeleiden sportieve activiteiten op het werk.

28 Aandeel in elkaar

Volgens entrepreneur Carola Rodrigues kan geen enkel bedrijf meer om social selling heen. Personal branding is voor elke onderneming ‘the key word’.

42 Social selling

De samenwerking tussen snoepdistributeur StarSweets en de Rabobank is bijzonder lucratief. Verbindende factor: de internationale oriëntatie 24 van beide bedrijven.

38

30 Zilvermeeuw Stil en schoon, niet het eerste waar je aan denkt bij een partyboot. Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw liet dit jaar haar eerste duurzame exemplaar te water.

30

32

24


Creatief in Breda

De man met het iets wildere haar is Francois Veraart, met het korte haar is Maarten Verhey. De vrouw is Inge Laagewaard.

Creatieve industrie

floreert in Breda Breda is hard op weg om de hoofdstad van de verbeelding te worden. Het krioelt van de creatieve professionals, die elkaar steeds beter vinden en daarmee de sector versterken. “We raken ons bewust van het potentieel in de stad.�

6


tekst Orkun Akinci BEELD Michiel van de Zandt

F

rancois Veraart heeft het vaak zien gebeuren. Zoals die keer dat Hero de opdracht voor de vervaardiging van nieuwe jametiketten bij een bureau in Amsterdam neerlegde. Altijd maar weer de blik op de hoofdstad, de ontwerper van creative artwork kan er moeilijk over uit. “Er zitten veel multinationals in Breda. Waarom rennen ze zo vaak gillend naar de Randstad? Is het gras daar groener? Het is een automatisme, maar nergens voor nodig. Je betaalt er op de eerste plaats al hogere tarieven. Dat heeft met imago te maken, grote bureaus in Amsterdam stralen vaak pracht en praal uit. Dat zegt echter niet altijd iets over het niveau. In Breda zit net zo veel talent.” City of Imagineers Juist om dit soort situaties te voorkomen, zet de lokale creatieve industrie zich sinds twee jaar stevig op de kaart. Grote en kleine bedrijven hebben zich verenigd in City of Imagineers, een ondernemersvereniging die de sector in Breda landelijke bekendheid wil geven en onderlinge versterking voorstaat. In korte tijd hebben zich al 130 ondernemers bij het initiatief aangesloten, van gameontwikkelaars tot copywriters en van filmmakers tot fotografen. Iedereen die beleving creëert, kan meedoen. “Door de aanwezigheid van de NHTV, Sint Joost en Avans hebben we in Breda een bak met creativiteit”, zegt kwartiermaker Inge Laagewaard. “Bij ons leren de ondernemers elkaar kennen en zoeken ze elkaar op als zich een vraag voordoet. Eigenlijk zijn we daarmee de grootste imagineersstudio van Nederland geworden. Er is geen bureau dat zo veel disciplines verenigt als onze vereniging.” In Breda zijn 5000 mensen werkzaam in de beeld- en verbeeldingssector. Bij de Kamer van Koophandel staan een kleine 400 bedrijven geregistreerd, duizenden studenten bereiden zich bij een van de creatieve studies voor op een professioneel bestaan. En met BredaPhoto, Graphic Design Festival Breda en Playgrounds Digital Arts Festival vinden er ook nog eens drie internationale beeldfestivals plaats binnen de stadsgrenzen.

emotie en betekenis aan een onderwerp te geven. Inge: “Imagineering is het bestaansrecht van bedrijven. Wil je meegaan in de tijd, moet je naar nieuwe middelen zoeken om je bedrijf neer te zetten. Dat doen we in Breda. Eindhoven heeft design, Tilburg social innovation. Wij zorgen ervoor dat Breda leidend wordt in imagineering. We zijn bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor de oprichting van een landelijk centrum, dat imagineering in al haar facetten laat zien. Als dat lukt, worden we de imagineering hoofdstad van Nederland. Of misschien wel van de wereld. Er begint echt iets moois te ontstaan.” De opmerking leidt bij Maarten Verhey tot een lach. Wanneer de directeur van G.I.G. Entertainment het idee even laat landen, denkt hij er toch serieus over verder. “Silicon Valley was eerst ook niets. Wanneer zich ergens een paar mooie bedrijven vestigen, kan het hard gaan. En we hebben natuurlijk al heel veel in Breda. Neem nou zo’n bedrijf als Brandspanking, dat een trailer heeft gemaakt voor een event van de laatste Starwars film in Los Angeles. Dat zit dus gewoon in onze stad!”

‘Waarom rennen multinationals zo vaak gillend naar de Randstad? Is het gras daar groener?’

Landelijk centrum Imagineering is een breed begrip. Grofweg gaat het om de kracht tot verbeelden om daarmee

7


Creatief in Breda

Toegankelijker City of Imagineers is nadrukkelijk geen opdrachtengenerator. Maar door zichtbaar te zijn, ontstaat wel degelijk extra werk. Er valt immers genoeg te doen in de branche. “De ontwikkelingen op internet en de vele innovaties maken imagineering nu ook voor de kleinere ondernemer toegankelijk”, zegt Maarten. “De technologieën gaan vreselijk hard, creatieven vinden steeds meer manieren om mooie dingen voor elkaar te krijgen. Vroeger was het aan merken zoals Nike voorbehouden om hele gave video’s te maken. Nu is het werk al zo veel makkelijker dat elk bedrijf het zich kan veroorloven om zijn presentatie naar een hoger niveau te tillen. Imagineering is er voor iedereen. Als we dat samen uitdragen, pikt het bedrijfsleven het vanzelf op.”

‘Imagineering is er voor iedereen. Als we dat samen uitdragen, pikt het bedrijfsleven het vanzelf op’

Studenten vasthouden Bij het versterken van de sector zijn goede contacten met het onderwijs onontbeerlijk. Tot nu

8

toe verlieten veel jongeren de stad na de succesvolle afronding van een studie. Het is veel mooier als (toekomstige) professionals zich definitief in Breda vestigen. Het zou een enorme boost geven, zegt Maarten. Inge: “Het is in ons belang om de verbinding met het onderwijs te versterken. Voor de hogescholen is het veel makkelijker communiceren met een ondernemersvereniging dan met afzonderlijke bedrijven.” Veel expertises Ondertussen stijgt het aantal coproducties in Breda in hoog tempo. Nu ondernemers elkaar binnen City of Imagineers leren kennen, weten ze elkaar ook veel makkelijker te vinden. Maarten legt de logica achter het mechanisme uit. “De beeldindustrie kent zo veel disciplines. Waar de expertise van de een ophoudt, gaat een ander verder. Zelfs binnen bijvoorbeeld fotografie heb je vele specialisaties. Daarom kunnen ook


COLUMN

zelfstandigen heel interessant zijn voor grotere bedrijven. Zelf werken wij inmiddels voor vijf of zes andere bedrijven binnen City of Imagineers. Vroeger waren al die andere bedrijven er ook al, maar keken we met zijn allen minder om ons heen. Nu zijn we ons bewust van het potentieel in de stad.” “Doordat we elkaar kennen, is het ook makkelijker bij elkaar over de vloer komen”, zegt Francois. “Als je actief bent in de vereniging, hoef je elkaar niet koud te bellen. Het is makkelijker om een afspraak te maken en te bekijken of je iets voor elkaar kunt betekenen. En de lijnen zijn zo kort houden dat we elkaar ook wel eens naar voren schuiven of helpen. Laatst kon mijn computer de rendering niet aan. Belde ik Studio Lex. In plaats van de concurrent uit te hangen, loste hij voor mij het probleem op. Gewoon als vriendendienst. Het is een klein dingetje, maar tegelijk veelzeggend.”

Opzegging huurovereenkomst

B

ij de opzegging van een huurovereenkomst betreffende (middenstands-)bedrijfsruimte dienen door de verhuurder de nodige formaliteiten in acht te worden genomen. Wordt daar niet aan voldaan, dan heeft de huuropzegging niet het gewenste effect. Dat kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat de huurovereenkomst contractueel wordt verlengd. In ieder geval dient rekening te worden gehouden met de wijze en het tijdstip van opzegging. Daarbij is niet alleen van belang wat partijen in de huurovereenkomst hebben afgesproken, maar ook welke wettelijke bepalingen dwingendrechtelijk van toepassing zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de huurovereenkomst die voor een eerste periode van vijf jaar is aangegaan, van rechtswege verlengd tot tien jaar.

Vanzelfsprekend Inmiddels heeft de gemeente Breda de lokale creatieve industrie het stempel ‘economische topprioriteit’ gegeven. De volgende stap is om de sector landelijk beter op de kaart te zetten. Inge: “De community is opgezet, bedrijven en evenementen hebben elkaar in twee jaar tijd al goed leren kennen en versterken elkaar. Van geen samenwerking is er nu heel veel samenwerking. Dat gaan we uitbreiden. We zitten al bij de provincie aan tafel en bij ministeries in Den Haag. Ze weten dat zich in Breda een krachtige creatieve industrie ontwikkelt. Het Playgrounds Digital Arts Festival, dat eind oktober en begin november plaatsvindt, moet op termijn net zo vanzelfsprekend worden als de Dutch Design Week in Eindhoven. Dan kan niemand meer om Breda heen en hoeven bedrijven niet meer in de Randstad te zoeken naar een imagineer. Het goud ligt hier in de stad.”

Daarnaast moet een wettelijke opzegtermijn van tenminste één jaar (of langer als dat is overeengekomen) worden gehanteerd én dienen op straffe van nietigheid de opzeggingsgronden te worden vermeld. De verhuurder moet hier zo volledig mogelijk in zijn, want als de huurder met de opzegging niet akkoord gaat, zal de rechter in een eventuele beëindigingsprocedure slechts toetsen aan de hand van de in de opzegging vermelde gronden. In dit laatste geval geldt tevens dat de huurovereenkomst pas eindigt op het moment dat de rechter onherroepelijk heeft beslist op de vordering van de verhuurder. Voor nadere informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. John van Baaren, baaren@kochadvocaten.nl, 06 10 93 55 97.

9

www.koch-heuvel.nl


BRANCHE BELICHT

De wonderlijke wereld van big data Er is geen sector waarin de ontwikkelingen zo hard gaan als in de ICT. Wat vandaag toekomstmuziek lijkt, is morgen doodgewoon. We moeten daar niet te huiverig voor zijn. “Van iedere smartphonebezitter wordt heel veel informatie verzameld. Maar die komt die bezitter ook ten goede.”

D

e toverwoorden van vandaag zijn ‘big data’. Wat daar allemaal aan informatie in omgaat, is ongekend. Neem nu alleen al de twee miljard smartphones op de wereld. In al die apparaten zijn zo’n tien sensoren ingebouwd. Daarvan gebruiken we er meestal maar enkele, zoals de sensoren die geluid, temperatuur en beweging vastleggen. Maar deze 20 miljard sensoren zijn ongezien goed voor liefst 500 gigabyte aan informatie per seconde. Dat is 20 petabyte per jaar, 20.000 miljoen megabyte. Uitgeprint op A4papier zijn dat vijf stapels naar de maan. En dan hebben we het alleen nog maar over informatie die uit smartphones beschikbaar is. Big data worden op vele manieren verzameld.

Er liggen enorme kansen om daar zinvolle informatie uit te halen. Steeds meer apparaten werken digitaal en hebben een IP-adres. Neem zonnepanelen of de slimme meter in de meterkast. Koelkasten worden al op internet aangesloten, zodat eigenaars op afstand melding krijgen van een lek of simpelweg wanneer het tijd is om boodschappen te doen. Dat zijn de eenvoudige toepassingen. Interessanter wordt het als gedrag kan worden gestuurd. En dat is mogelijk. Uit gegevens van de smartphonesensoren zijn patronen te vormen, bijvoorbeeld over iemands communicatie, slaapgedrag en bewegingen buitenshuis. Zo valt op afstand bijvoorbeeld te voorspellen of iemand in een manische of depressieve periode terecht komt. Het komt al voor dat mensen met pleinvrees een motiverend bericht naar een appje krijgen als ze buiten komen, bijvoorbeeld met de vraag om eens een foto van de omgeving te maken. ICT biedt bij uitstek de zorgsector op deze manier heel veel kansen om gezond gedrag te stimuleren. Supercomputer Parallel aan de hausse aan big data loopt de opkomst van algoritmes. Computers passen slimme rekenmethoden toe om waardevolle informatie

10


tekst Orkun Akinci BEELD CM

uit de beschikbare gegevens te halen. De IBM Watson is bijvoorbeeld een supercomputer die functioneert op basis van cognitieve analyses van big data. Hij is in staat te leren en heel snel data te koppelen en daaruit conclusies te trekken. Op die manier lukt het de computer om bij bepaalde patiënten betere diagnoses te stellen dan artsen. Ondanks dit mooie voorbeeld loopt de zorgsector nog behoorlijk achter wat betreft ICT-ontwikkelingen. Ger Thijssen, bij het Bredase bedrijf CM verantwoordelijk voor de healthcare sector, vindt dat vooral de mobiele relatie met de patiënt voor verbetering vatbaar is. “Het bankwezen doet het juist heel goed. Er zijn weinig kantoren meer. Vroeger moest je in de rij staan en als je aan de beurt was om iets te regelen, communiceerde de medewerker per buizenpost met een collega die een verdieping hoger zat. Klanten blijken nu heel goed in staat om hun zaken per mobiel zelf te regelen.”

‘20 miljard sensoren zijn ongezien goed voor liefst 500 gigabyte aan informatie per seconde. Dat is 20 petabyte per jaar, 20.000 miljoen megabyte’

Nieuwe verdienmodellen Er zijn meer sectoren die dankzij technologische ontwikkelingen volledig op hun kop zijn gezet. Een goed voorbeeld is de reisbranche, die weinig fysieke winkels meer kent. Dat levert nieuwe verdienmodellen op. Booking.com is het grootste bedrijf op het gebied van hotelovernachtingen, zonder dat het bedrijf ook maar één hotel bezit. Op Airbnb kunnen mensen kiezen uit ruim twee miljoen accommodaties, maar de Amerikaanse onderneming heeft zelf niets te verhuren. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Uber. Thijssen: “Het verbod in sommige landen toont eigenlijk het succes aan. Andere grote spelers moeten nu nog worden beschermd. Maar Uber is wereldwijd het grootste taxibedrijf zonder het is eentonig ook maar één auto te bezitten.” Marketing Terug naar de big data. Hoewel we er in Nederland nog niet aan gewend zijn, bieden ze geweldige marketingkansen. Want is het niet prettig om, wandelend door de stad, een uniek persoonlijk

11

aanbod te krijgen van je favoriete winkel? Zo’n aanbieding is niet alleen interessant voor de verzender, maar indien persoonlijk opgesteld zeker ook voor de ontvanger. Vergelijk het met een app die Rijkswaterstaat gebruikt. Wie zich voor de service aanmeldt, krijgt automatisch een bericht wanneer hij in de buurt is van een oponthoud. Op het gebied van marketing zal dit instrument steeds vaker worden gebruikt, zegt Thijssen. “En dat instrument is heel sterk als het individuele waarde heeft. Als ik naast mijn vrouw loop, moeten we allebei een ander bericht krijgen. En als het dan een fantastische aanbieding is, ga ik waarschijnlijk toch even kijken. Er zijn landen waar dit al op grote schaal gebeurt. Hier gaat het zonder twijfel ook gemeengoed worden.” Die ontwikkeling vraagt een verandering van denken bij mkb’ers. Zeker bij business to consumer processen zal mobiele technologie een steeds groter onderdeel uitmaken van de marketingstrategie. Thijssen beseft dat snelle veranderingen voor veel mensen eng zijn. “De dingen


BRANCHE BELICHT

gaan ook vlug. Wie had zich 15 jaar geleden kunnen voorstellen dat we nu zelfrijdende auto’s hebben? Dat is toch een feit. Ondernemers moeten een weg zien te vinden om ermee om te gaan. Het is belangrijk dat het ICT-beleid is ingesteld op veranderingen. Dat is veel belangrijker dan dat een systeem lang meegaat. Want je hoeft technologie niet meer voor tien jaar in te voeren, daarvoor gaan de ontwikkelingen veel te snel.” Virtuele assistent Zoals kort geleden de zelfrijdende auto nog toekomstmuziek leek, zo zal voor veel mensen de virtuele assistent nu nog een ver-van-mijn-bedshow zijn: een programma dat de eigenaar van een smartphone proactief bijstaat bij alledaagse dingen. Daar bestaan al voorlopers van, zoals het in 2012 geïntroduceerde Google Now en Siri (Apple). Op basis van de grote hoeveelheid informatie die smartphones verzamelen, leveren

‘Het zal niet lang meer duren voordat je smartphone alle belangrijke informatie voor je bij elkaar zoekt, voordat je een afspraak ingaat’

12

de programma’s ongevraagd informatie die op dat moment relevant is voor de eigenaar. Met Siri kun je letterlijk vragen stellen, omdat het werkt op stemgeluid. Thijssen: “Het zal niet lang meer duren voordat je smartphone alle belangrijke informatie voor je bij elkaar zoekt, voordat je een afspraak ingaat. Hoe eng het voor veel mensen ook lijkt dat een telefoon ongevraagd allerlei gegevens van hen opslaat, uiteindelijk worden die overwegend gebruikt om de gebruiker verder te helpen. En we zullen steeds beter in staat zijn om teruggegeven informatie volledig af te stemmen op de behoefte van dat ene individu dat de smartphone bezit.”


Golfpark De Turfvaert Meer dan alleen golf...

holes • 18 Inland Links golfbaan (architect Frank Pont)

氀攀愀猀攀 猀愀洀攀渀 渀 搀漀攀氀

䐀䔀 䈀䔀匀吀䔀 䐀䔀䄀䰀 匀䌀伀刀䔀一 刀椀挀栀愀爀搀 䐀椀爀欀猀

倀攀爀猀漀渀攀渀眀愀最攀渀猀Ⰰ 瘀爀愀挀栀琀眀愀最攀渀猀Ⰰ 氀椀挀栀琀攀

䈀䐀 䰀攀愀猀攀

戀攀搀爀椀樀昀猀眀愀最攀渀猀Ⰰ 眀愀最攀渀瀀愀爀欀戀攀栀攀攀爀Ⰰ

㘀 ⴀ 㔀㐀㜀 㘀㈀ 㜀 㔀

栀攀昀琀爀甀挀欀猀Ⰰ 洀愀挀栀椀渀攀猀Ⰰ 漀瀀氀攀最最攀爀猀Ⰰ 欀爀愀渀攀渀Ⰰ

爀椀挀栀愀爀搀䀀戀搀氀攀愀猀攀⸀渀氀

洀椀渀椀戀甀猀猀攀渀 攀渀 攀氀攀欀琀爀椀猀挀栀攀 琀爀愀渀猀瀀漀爀琀洀椀搀搀攀氀攀渀

Uitzicht leidt tot inzicht... Goed inzicht in cijfers? Uw organisatie kan niet zonder!

Professioneel en persoonlijk sinds 1956 WWW.REMMERSWAAL.NL • • • • •

accountants belastingadviseurs bedrijfsadviseurs loon- en salarisverwerking personeelsmanagement

• BERGEN OP ZOOM • ROOSENDAAL • SINT MAARTENSDIJK •

• Turfvaert Golfacademy • Brasserie De Turfvaert en • Vergaderpresentatieruimtes Breda, Etten-Leur, Roosendaal • Vlakbij en Antwerpen Zwart Moerken 12 - 4891 TK - Rijsbergen www.deturfvaert.nl - 076 5968354 - info@deturfvaert.nl


interview

NAC is hot, ook zakelijk

Clubliefde kent geen divisie. Supporters van NAC dwepen graag met de stelling, en terecht. Maar voor sponsors gaat deze net zo goed op. Met 500 bedrijven die zich aan NAC hebben verbonden, kun je zeggen dat de club ook commercieel aantrekkingskracht blijft houden. “Er heerst onder sponsors gewoon enorme positiviteit”, zegt commercieel manager Eric Matijsen.

Kun je vertellen hoe NAC er commercieel voor staat? “Ons target voor dit seizoen is ruim 3,6 miljoen op zakelijk vlak. De ervaring leert dat we daar in deze periode zo’n 2,5 ton van verwijderd moeten zijn. We lopen flink voor, dus ik verwacht dat we dit seizoen wellicht hoger uitkomen. We hebben realistisch begroot. Vorig seizoen zaten we op 4,1 miljoen. Vanwege enkele clausules en twee grote sponsors die niet verlengden of minder zijn gaan investeren, loopt dat dit jaar iets terug. Dit wisten wij van tevoren. In aantallen sponsors zijn we er wel op vooruit gegaan, want afgelopen zomer zijn er 40 tot 50 bedrijven bijgekomen. Het aantal sponsors dat stopte, was met 10 tot 15 minimaal. We hebben daarnaast

14

al onze skyboxen al verkocht, op één na. Die kunnen we nog voor de rest van het seizoen of per wedstrijd verhuren.” Zet de inkomsten eens af tegen andere clubs uit de Jupiler League. “Dat is lastig, want die cijfers hebben wij niet paraat. Ik denk dat De Graafschap en Cambuur nog het dichtst bij komen. Clubs als NEC, Roda en Sparta haalden de afgelopen jaren in de Jupiler League ook minder binnen dan wij nu doen. In de eredivisie is dat natuurlijk een ander verhaal. De huidige cijfers zeggen in elk geval dat NAC ook onder sponsors nog steeds enorm leeft. We spelen in een divisie waar we qua aantallen supporters en bedrijven niet thuishoren.”


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

Is de druk op de commerciële afdeling groter nu NAC voor het tweede jaar in de Jupiler League voetbalt? “Die is wel wat groter. Ook al omdat ons team na de degradatie is ingekrimpt. Er is een spanningsveld tussen nieuwe sponsors zoeken en aandacht geven aan de bestaande groep. Dat laatste moet altijd een prioriteit blijven. Dat betekent soms dat we een keer iets níet doen. Aan de andere kant kunnen we ook niet drie keer per jaar meer langskomen bij elke sponsor en daar is gelukkig alle begrip voor. Die positiviteit is heel prettig. Dat was ook de grote kracht na de degradatie. Net als onder de supporters ontstond er binnen twee dagen een kettingreactie. Ondernemers wilden bij NAC blijven horen. Afgelopen seizoen was dat niet anders. Ik krijg nog kippenvel als ik denk aan de beleving rond de finalewedstrijden tegen Willem II. Supporters en sponsors waren daar gelijk in. Al vóór die duels gaf een hele grote groep sponsors aan zeker door te gaan, ongeacht het resultaat.” Hoe komt het dat sponsors NAC trouw blijven en er zelfs nieuwe bedrijven aansluiten? “Ten eerste kun je op veel niveaus instappen, ook qua prijs. De drempel is laag en we kunnen echt maatwerk leveren. Verder zetten wij nadrukkelijk in op veel activiteiten. Die doen we steeds vaker in kleine groepen, zodat ondernemers elkaar echt leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan ballonvaren en een kookclinic, waarvoor we bedrijven selecteren waarvan

we denken dat ze veel aan elkaar kunnen hebben. We proberen zo veel mogelijk sponsors aan elkaar te koppelen. Vorig jaar hielden we een bouw- en vastgoedavond, waarop 70 bedrijven uit de branche afkwamen. Er is behoefte aan zulke verbindingen. Daarnaast wordt de beleving bij NAC nog steeds enorm gewaardeerd. Wie alleen voor het voetbal komt, haakt in deze periode misschien wat makkelijker af. Maar het Avondje NAC en de businessclub zijn springlevend. Ons lokale en bourgondische karakter spreekt aan. Veel van de nieuwe bedrijven zijn binnengekomen via bestaande sponsors. Zij zijn onze ambassadeurs geworden, beter kunnen we het niet hebben.” Is de opkomst bij de activiteiten groot? “Zeker weten. We hadden laatst de kick-off van het seizoen bij Jachthaven de Turfvaart in Etten-Leur. Dat was een groot succes. Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten presenteerden daar de spelers aan alle sponsors, geen overbodige luxe met alle nieuwe gezichten bij de selectie. Er kwamen meer dan 200 personen van verschillende bedrijven bij elkaar om te netwerken. Wij nodigen voor elke activiteit de sponsors persoonlijk uit en proberen ervoor te zorgen dat zij onze activiteiten bezoeken. Dat is de manier om als bedrijf nieuwe klanten te ontmoeten.” Moet NAC het van de lokale sponsors hebben? “Ik denk wel dat we overwegend een regionale functie hebben.

15

‘De huidige cijfers zeggen in elk geval dat NAC ook onder sponsors nog steeds enorm leeft’

NAC Breda Adres Stadionstraat 23 4815 NC Breda +31 (0) 76 521 45 00 commercie@nac.nl

Er zitten zeker 500 regionale MKB-bedrijven in ons bestand, wat benadrukt dat NAC leeft in deze streek. Met CM, Payper en Azalp hebben we nu ook drie lokale partijen -met een landelijke uitstraling- als shirtsponsor. Doordat ze uit onze regio komen, denken ze nadrukkelijk met ons mee en zijn ze erg actief. Kijk alleen al wat onze hoofdsponsor CM afgelopen seizoen allemaal met ons heeft ondernomen. Zo sloten we samen aan bij de actie van Stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor bijna 40.000 kwetsbare kinderen in Nederland. De actie was zo'n succes, dat de Jupiler League heeft besloten om de stichting dit jaar competitiebreed als goed doel onder de aandacht te brengen.” Doen jullie rondom de thuiswedstrijden ook nog iets om het voor sponsoren extra leuk te maken? “Absoluut. We houden dit seizoen vier of vijf thema-avonden. Op 18 november hebben we bijvoorbeeld een après-skiavond, er komt een ‘ladies night’ aan. Daarnaast is onze kracht dat wij met de Cordial en de Parel één van de leukste sponsorruimten van het land hebben. Ze vormen een uitstekende combinatie. In de Parel is het wat rustiger en kun je goed netwerken, terwijl het in de Cordial na elke wedstrijd feest is. Het grappige van spelen op de vrijdagavonden is dat sponsors minder relaties meenemen, maar echt komen om elkaar te ontmoeten tijdens een Avondje NAC. Dan maken wij dat avondje natuurlijk zo leuk mogelijk.”


Canon Business Center Breda

Willem-Jan Bosch slaat op de gong, een vast ritueel als CBC Breda een succes te vieren heeft. Daks de Bot juicht mee.

Canon Business Center Breda

samen anders ondernemen 16


tekst Carl Mureau BEELD Erik Teubner

Van printerleverancier tot betrokken partner. Wie nu in zee gaat met Canon Business Center Nederland, trots gevestigd in Breda, ziet zijn hele bedrijfsvoering verbeteren. “Ons denken begint vanuit de klant en niet vanuit de producten die wij in ons assortiment hebben.”

H

oe vat je deze business nu in één woord het beste samen? Hou het op documentmanagement: zorgen dat informatie en documenten op de juiste manier bij de goede personen terechtkomen. “We hebben een mooi en sterk team, met mensen die echt samen met onze klanten anders ondernemen,” zegt Willem-Jan Bosch, CCO van Canon Business Center Nederland. Hij begon in 2009 met negen medewerkers. In 2013 verhuisde het Canon Business Center vanuit Oosterhout naar Breda (Princenhage). “Hier wilden we graag naartoe, want Breda is echt het hart van ons werkgebied, dat zich uitstrekte van Tilburg tot Vlissingen. Hier zitten ook onze meeste klanten.” CBC Nederland telt nu 200 werknemers, verspreid over elf vestigingen in het hele land. Het bedrijf combineert het beste van twee werelden. Canon heeft wereldwijd een grote naam opgebouwd, die garant staat voor kwaliteit. Die expertise koppelt Canon Business Center Breda aan zijn kennis van de lokale markt. Zo kan het bedrijf optimaal inspelen op de wensen van de klant. “We verzorgen een totaalpakket van procesgerichte softwareoplossingen tot aan multifunctionals met de allernieuwste technologie,” vertelt accountmanager Daks de Bot. “Hiermee helpen we bedrijven zich te professionaliseren.” Hij noemt transporteurs die onhandige transportbonnen en facturen eenvoudig digitaal hebben samengebracht. En woningcorporaties die hun hele huurafwikkeling hebben gestroomlijnd dankzij oplossingen van Canon Business Center Breda. De integrale, procesgerichte aanpak leidt tot volop tevreden klanten, afkomstig uit de meest uiteenlopende branches. Zo werkt het CBC voor De Efteling, Kärcher, Gimbrère Advocaten en ook voor CM, de shirtsponsor van NAC. Canon Business Center Breda is ook sponsor van de Bredase

‘Ons denken begint vanuit de klant en niet vanuit de producten die wij in ons assortiment hebben’

Canon Business Center Breda Adres Van de Reijtstraat 49 4814 NE Breda Tel: 088 – 2105500 www.cbc-breda.nl

17

voetbalclub en niet zonder reden. Bosch: “Wij willen partijen met elkaar verbinden.” Persoonlijke betrokkenheid staat voorop bij Bosch en zijn enthousiaste medewerkers, die altijd streven naar de hoogste kwaliteit. Klanten moeten 24 uur per dag kunnen rekenen op adequate service. Is een apparaat kapot, dan moet dat euvel snel worden verholpen. Zo reed de commercieel directeur zelf eens ’s nachts naar Waalwijk om een machine aan de praat te krijgen bij Docdata, het bedrijf dat alle pakketjes van Bol.com distribueert. “Wat jij vandaag bestelt, heb je morgen in huis,” vertelt Bosch. “Een kritieke factor in dat proces is de pakbon, die in elk pakketje hoort te zitten. Als de machine die de pakbonnen print ’s nachts om één uur kapotgaat, legt dat het hele proces stil. Dus moet ie meteen gerepareerd worden.” De Bot: “Wij kunnen die service ook altijd snel leveren, omdat we als het ware bij onze klant om de hoek zitten.” De digitalisatie rukt op. Wie denkt dat in dit tijdperk de printer op de schroothoop kan, heeft het helemaal mis. De stroom informatie die wij dagelijks tot ons krijgen, blijft maar groeien. En een deel van al die digitale documenten blijven we printen. Bosch: “Het printwerk wordt wel van steeds betere kwaliteit. Met de moderne machines kun je zelf een mooi boekje of brochure maken. Daarvoor hoef je niet meer naar de drukker.” Die aloude printer is uitgegroeid tot een modern device. Hij kan nog steeds razendsnel een bulk A4-tjes uitdraaien, maar verspreidt net zo makkelijk documenten digitaal. Post die nog in enveloppen op de deurmat valt, kan snel worden gescand en naar de juiste personen worden gemaild. “Of documenten analoog of digitaal binnenkomen, dat maakt niet uit. Het hele proces dat je ermee doet, beheersen wij.” Van alle partners waarmee Canon Europa officieel samenwerkt, is ‘Breda’ inmiddels opgeklommen naar de achtste plek. Die ranglijst gaat uit van omzet en kwaliteit van de dienstverlening. “In 2009 waren we nog nummer 126,’’ vertelt Bosch. “Ik verwacht dat we dit jaar in de top-3 zullen staan.”


Ook met onze WEEKBLADEN staat www. ui t g e v e r i j e md e jo n g .n l

midden in de samenleving 8

5

Lage Zwaluwe Hooge Drimmelen Zwaluwe Made

Helkant

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken Weekblad Oosterhout Weekblad ‘t Carillon Weekblad Dongen Haagse Beemden Nieuws Weekblad De Langstraat Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen Nieuwsklok De Hilverbode Goirles Belang Het Berichtenblad

Wagenberg Terheijden

7

Hank

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Heusden Herpt

10 Waspik

Raamsdonk

SprangCapelle

Drunen

Den Hout Oosteind

4

Haagse Beemden

9

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Rijen

Haarsteeg

Elshout

Vlijmen

Waalwijk

Nieuwkuijk

11

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

Udenhout

De Moer

6

Haaren

Molenschot

3

Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

2

Galder

Heuke- Oisterwijk lom

12

Gilze

Moergestel Riel

Chaam

1 Ulicoten

In het grensgebied van Nederland en België ligt Baarle-Nassau. Hier vindt u Koninklijke Drukkerij Em. de Jong: specialist in drukwerk voor de retail. Het familiebedrijf werd opgericht in 1906 en groeide uit tot één van de belangrijkste en meest omvangrijke drukwerk-specialisten van Europa.

sde mogelijkheden Onbegren Van digitaal drukken tot vellen-offset op klein en groot formaat, daarnaast rotatieoffset: heat-set- èn krantenrotatie. Bij Koninklijke Drukkerij Em. de Jong vindt u alles onder één dak. Een succesvolle filosofie, die aansluit op de vraag van alledag. Betrouwbaar, snel en hoge kwaliteit tegen de scherpst mogelijke prijs.

Goirle

14

Hilvarenbeek

13

Alphen

Diessen

BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog

Oost-, Westen Middelbeers

Nu ook ONLINE drukwerk w w w.e m d e jo n g d ir e c t .nl

Poppel Lage Mierde Weelde

Ravels

Reusel-De Mierden

15

Oosthoven

Oud-Turnhout

184x124liggend_BvO.indd 1

Arendonk

w w w. e m d e j o n g . n l 5-4-2016 16:49:54


COLUMN

Duurzame personeelsontwikkeling is Europese subsidie waard Professioneel advies gesubsidieerd Laat u zich door een professional adviseren over duurzame inzetbaarheid, dan kan met subsidie vanuit het ESF een groot deel van de kosten (50% van de subsidiabele kosten) worden vergoed. Projecten die worden ondersteund vanuit het programma van het ESF moeten gericht zijn op ten minste één van onderstaande thema’s:

Een prettige werkomgeving, stimuleren van individuele ontwikkeling, flexibele arbeidstijden. Het zijn allemaal voorbeelden van goed werkgeverschap die ertoe bijdragen dat werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Schakelt u daarbij professionele hulp in, dan kan het zo maar zijn dat u in aanmerking komt voor subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Ervoor zorgen dat uw personeel duurzaam inzetbaar blijft, vraagt om een flinke investering, niet in het minst in tijd. Zo bent u niet alleen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van uw personeel in hun huidige functie. Ook wordt van u verwacht dat u uw medewerkers aantrekkelijk houdt voor de arbeidsmarkt, zodat zij gemakkelijk van baan kunnen wisselen. Uiteraard levert het duurzaam inzetbaar houden van uw medewerkers u wat op. Een goed en doordacht personeelsbeleid is essentieel voor het bereiken van goede (financiële) bedrijfsprestaties.

• Het bevorderen van veilig en gezond werken, waaronder een gezondere leefstijl, het terugdringen van werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer. • Het bevorderen van een leercultuur voor werkenden, waaronder het erkennen van niet-bedrijfsspecifieke kennis en vaardigheden. • Het stimuleren van interne mobiliteit van werkenden, het anticiperen op individuele ambitie en ontwikkelingsmogelijkheden en het begeleiden van werknemers naar ondernemerschap. • Het bevorderen van een flexibele werkcultuur, waaronder het invoeren van flexibel arbeidstijdenmanagement.

Wat zijn de voorwaarden? Wilt u in aanmerking komen voor subsidie, dan gelden er uiteraard wel een aantal voorwaarden. Zo moet u ten minste twee werknemers in dienst hebben en mag het project waaraan zij werken maximaal 12 maanden duren. Alleen de directe kosten van de externe adviseur zijn subsidiabel (maximaal € 100 per uur). Kosten ten behoeve van scholing en opleiding van werknemers komen niet in aanmerking voor subsidie. Daarbij moet een project minimaal €12.000 kosten en wordt maximaal €20.000 binnen de subsidieregeling achteraf vergoed. De aanvraagperiode loopt van 14 tot 25 november 2016.

Tot slot Wilt u nagaan of deze subsidieregeling aansluit bij uw plannen of bent u op zoek naar een externe adviseur? Wij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen met Mark van Dijk, subsidieadviseur bij DRV Subsidie Advies, via mail m.van.dijk@drvsa.nl of via telefoon (076) 523 30 33.

19

DRV Accountants & Adviseurs is met 500 medewerkers en 12 vestigingen in Zuidwest-Nederland een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Tip Dit najaar organiseert DRV Accountants & Adviseurs samen met MTH Accountants & Adviseurs de Werkgeversdagen 2016. Het thema luidt: ‘De vitale medewerker’ Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals de vitale werkplek, voordelig belonen en grenzeloze arbeid. U kunt uzelf aanmelden via www.werkgeversdagen.nl


achter de schermen

Payrollbedrijf Payper denkt op alle manieren mee met bedrijven

Bestormer van de flexmarkt Wat doet dat bedrijf dat prominent achterop de shirts van NAC staat eigenlijk precies? Het is een vraag die niemand over enkele jaren nog zal stellen, zegt algemeen directeur Edwin Schaap van het Bredase payrollbedrijf Payper. “Straks kunnen wij ons qua bekendheid meten met de bedrijven langs de Ring A10.”

‘D

e vaste waarde in flexibel werk’, luidt de pay-off van Payper, wijzend op de veranderde werkverhoudingen op de markt. In een tijd waarin het aantal zelfstandige professionals enorm is gegroeid, willen bedrijven toch gebruik kunnen maken van hun expertise. En dan het liefst zonder de hoofdprijs te betalen. “Personeel is het belangrijkste goed van een onderneming”, legt algemeen directeur Edwin Schaap uit. “Tegelijk is het de grootste kostenpost waarop te besparen valt. Veel bedrijven willen vanwege pieken en dalen een deel van het werk graag outsourcen. Wij bieden daarvoor de juiste medewerkers. Door hen bij ons op de loonlijst te plaatsen, nemen we risico’s uit handen. We hebben een groot afzetgebied en kennen de markt. Is er tijdelijk minder werk, dan plaatsen we deze mensen elders. Ook het vraagstuk om iemand na twee jaar in vaste dienst te nemen, is niet aan de orde. Zolang hij voldoet, kan het bedrijf hem blijven inzetten. Omgekeerd is het voor een werknemer ook fantastisch om bij ons in dienst te zijn. Dat geeft

20


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

zekerheid, want wij zetten niemand na twee jaar op straat.” Snelle groei Payper heeft zich in relatief korte tijd opgewerkt tot een toonaangevend bedrijf. Begon Schaap in 2005 nog vanuit huis, inmiddels zijn bij het payrollbedrijf uit Breda vijftig mensen in dienst en zijn er ruim 5000 man aan het werk bij 800 bedrijven. Payper won al diverse prijzen, zoals de Gouden FD Gazellen Award voor de sterkst groeiende middelgrote onderneming van Noord-Brabant en een prijs voor de snelste groeier in de hele flexbranche (vorig jaar). Maar hoe kort geleden ook, Schaap wenst er niet te lang bij stil te staan. “De prijzen zijn hooguit een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Verder is het geschiedenis, ik wil vooruit. We zijn nu nog te onbekend bij het grote publiek. Nu de hele organisatie is ingericht op verdere groei, dragen we onze boodschap pas actief uit.” Want Payper zit niet stil. Hoewel het in de eerste plaats natuurlijk gaat om het leveren van de juiste mensen, denkt het ook op andere vlakken mee met bedrijven. Als het aan Schaap ligt, introduceert Payper binnenkort bijvoorbeeld een stappenteller bij haar klanten. Want het aantal stappen dat personeel op een dag zet, kan veel informatie geven. Over medewerkers, maar ook over de werkomstandigheden. “Als kantoorpersoneel heel veel loopt, kan het betekenen dat het veel pauzes neemt. Maar het kan ook zijn dat de printer op de verkeerde plek staat. Als je er serieus mee aan de slag gaat, kunnen cijfers altijd aanleiding geven om dingen te verbeteren.” Payper Labs Het is maar een klein voorbeeld van de vernieuwingsdrang bij Payper. Het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe manieren om iets toe te voegen aan bedrijven. Natuurlijk, op de eerste plaats gaat het erom de juiste medewerkers te leveren voor flexibel werk en de administratie daaromheen uit handen te nemen. Payper wil echter ook verrassen en bedrijven faciliteren bij processen. Speciaal daarvoor is Payper Labs opgericht. Vier werknemers zijn hier fulltime bezig met het ontwikkelen van innovaties. Ze peilen de behoeften bij klanten en werknemers en vertalen die

in technologische oplossingen, daarbij gesteund door het krachtige Salesforce (een Customer Relationship Management platform). Zo is er al een app die automatisch de aanwezigheid van werknemers aangeeft. Schaap: “Het is raar dat iemand uren moet registreren, terwijl iedereen ziet dat hij de hele dag aanwezig is. Dat kan slimmer. Wij zoeken doorlopend naar dat soort oplossingen en bieden ze proactief bij onze klanten aan.” Automatisering “We voeren een continue zoektocht naar extra toegevoegde waarde, bijvoorbeeld in automatisering”, zegt Schaap. “Daar investeren we in. Komend jaar zullen we onze klanten nog beter informeren over alles wat zich in hun bedrijf afspeelt op personeelsgebied. Denk aan de totstandkoming van kosten, prestaties ten opzichte van bedrijven uit dezelfde sector. Met zulke zaken onderscheiden wij ons nadrukkelijk.” Zo snel als het bedrijf is gegroeid, zo snel moet het daarom vanaf nu ook met de naamsbekendheid gaan. Schaap steekt zijn verwachtingen niet onder stoelen of banken. “Over een paar jaar moet Payper een Ring A10-bedrijf zijn. Niet dat we ons in Amsterdam willen vestigen, maar als ik daar rijd zie ik allemaal bedrijven die ik ken. Ik weet wat hun dienstverlening inhoudt, wie hun doelgroepen zijn en of ik ze nodig heb. Wij zijn een payrollbedrijf waarvan straks iedereen meteen moet weten dat we ertoe doen. Bij specifieke vraagstukken moeten ze Payper hebben, zo simpel moet het zijn. En die vraagstukken zijn er genoeg, want flexibel werk blijft toenemen. Tegelijk wil elk bedrijf goede mensen hebben zonder werkgeversrisico’s te lopen.”

21

‘We zijn nu nog te onbekend bij het grote publiek. Nu de hele organisatie is ingericht op verdere groei, dragen we onze boodschap pas actief uit’


Voor mij geen rode kaart

GOED ONDERHOUD VAN UW DAK

Ik heb Salarisjobs.

Salarisjobs: ruim 10 jaar de specialist in het werven, selecteren en detacheren van accurate moderne salarisadministrateurs tot excellente payrollmanagers. Daarnaast kunnen we de gehele salarisadministratie overnemen en geven we nationaal en internationaal payroll advies. Olympisch Stadion 24, 1076 DE Amsterdam 020 - 723 05 21 Westplein 5, 3016 BM Rotterdam 010 - 217 56 30 Ceresstraat 13, 4811 CA Breda 076 - 303 11 46

U denkt niet elke dag aan uw dak, maar als er problemen ontstaan is het vaak te laat. Goed onderhoud en beheer van uw dak: 路 voorkomt onverwachte investeringen; 路 verhoogt de levensduur; 路 voorkomt calamiteiten; 路 en wordt volledig gedekt door verzekeraars. Van Haperen denkt met u mee en ontzorgt u. Kijk op onze website voor onze andere diensten en producten.

www.salarisjobs.nl Voor wie wij onder andere werken: Tesla, HEMA, Radio 538, Karcher, Pernod Ricard, Hilton Hotels, Pentair, Triodosbank, Oxfam Novib, Karcher, Duo Penotti, vd Valk, vanderLande, Dierenbescherming, Booking.com, Royal Boskalis enz.

Weidehek 65 | 4824 AT Breda | Postbus 9737 | 4801 LV Breda 076 5420611 | www.vanhaperen.nl | info@vanhaperen.nl


SIS LEISURE GROUP

Een bedrijfsuitje organiseren? Zo geregeld bij SIS Leisure Group! Het is bevorderend voor de sfeer, goed voor het onderlinge contact en bovenal fun: een bedrijfsuitje. Dé gelegenheid om je collega’s beter te leren kennen in een hele andere setting. Actieve uitjes brengen gemotiveerde collega’s en een goed teamgevoel. Dit verhoogt de resultaten op de werkvloer. Een teamuitje is daarnaast de perfecte manier om periodiek te evalueren en een nieuwe koers uit te zetten voor de toekomst. Reden genoeg om regelmatig een uitje te plannen.

Unieke leisure activiteiten Het plannen van een bedrijfsuitstapje blijkt vaak nog een hele uitdaging. Want hoe krijg je de ‘dames’ van de administratie net zo enthousiast als die ‘stoere’ collega’s op de werkplaats? Als je alle uitersten gaat uitsluiten, wordt het gemiddeld. Oftewel: saai. Gelukkig hebben ze daar bij SIS Leisure Group een oplossing voor. De strategisch intelligente samenwerking tussen Skidôme Rucphen, Skidôme Terneuzen, IceKart Rucphen en Indoor Skydive Roosendaal, biedt de meest unieke leisure activiteiten die voor iedereen leuk zijn!

‘The sky is bij SIS Leisure Group letterlijk the limit!’

Verrassend en gastgericht Actief, uitdagend of juist avontuurlijk? Het kan allemaal! Leg je voorkeuren op tafel, geef het beschik-

bare budget door, laat weten hoe groot de groep is, met wie je komt en wat de samenstelling daarvan is. De salesafdeling van de SIS Leisure Group zorgt voor een topoplossing: veelal verrassend, altijd gastgericht. Wat kan er allemaal? Veel! Teambuildings in de sneeuw, skiën, snowboarden, indoor skydiven, karten op écht ijs, vergaderen op locatie, cadeaubonnen voor relaties of collega’s… Activiteiten kunnen zelfs gecombineerd worden. Ideaal als je te maken hebt met een gemêleerd gezelschap, of graag een dagvullend programma wilt hebben. Er zijn opties te over en uiteraard zijn er uitgebreide horecafaciliteiten ter beschikking. Combineer je activiteit met een heerlijke lunch of een diner in een van de restaurants. Of proost aan het einde van de dag op een geslaagd uitje tijdens een gezellige borrel of een aprés-skifeest. Reken maar dat er nog wekenlang over nagepraat zal worden. Service en gemak The sky is bij SIS Leisure Group letterlijk the limit! Perfect als je op zoek bent naar een origineel bedrijfsuitje. Wat ook zo fijn is: de volledige organisatie van het uitstapje wordt je uit handen genomen. Dat is wel zo gemakkelijk. Het enige wat SIS Leisure Group van je verwacht is dat je straks geniet… en je sportiefste beentje voortzet. Bedrijfsuitje op de planning? Bespreek de mogelijkheden bij SIS Leisure Group en vraag vrijblijvend een offerte aan. Dat kan eenvoudig via +31 (0)85 902 06 06 (keuzenummer 2) of mail sales@sis-leisuregroup.nl.

23


i

s ov

eral in de st ad

IJ s i s

aa

nw

ig

De

rl

eid

i ng

ez

ve

economie

h e t n i e u w e g ou d

24


tekst Orkun Akinci

Wie in het Bredase centrum een ijsje wilde, was tot 2009 aangewezen op Toetie Froetie of -iets uit de richting- de IJsbeer. Sinds Frezzo op het Van Coothplein de markt betrad, gaat het hard. Breda is een ijsstad geworden. “De Nederlandse consument begint ambachtelijk ijs te waarderen.”

V

oor een lekkere verwennerij vinden we het niet erg om een beetje geduld op te brengen. Loop op een niet al te frisse dag langs de IJssalon van Breda en je krijgt het idee dat het ijs wordt weggegeven. In drie lange rijen verdringen de mensen zich voor de vitrine. Tien minuten wachttijd is hier geen uitzondering. Wie aan de ene zijkant staat opgesteld, heeft geen idee welke smaken er zoal aan de andere kant liggen. Maar alles wat je kunt bedenken, is haast beschikbaar. 48 smaken per dag, ijsetend Breda kan zijn lol op. En niet alleen hier aan de Vlaszak, want in een straal van enkele honderden meters is nog veel meer ijs te verkrijgen. Relatief eenvoudig Tien jaar geleden kende Nederland nog geen 400 ijszaken, nu zijn dat er ongeveer 650. Zijn we met zijn allen meer ijs gaan eten? Ja, want een ijsje is toch overwegend een impulsaankoop. Lopen we vaker langs een ijssalon, komen we ook vaker in de verleiding om onszelf te trakteren. Maar dat is slechts een gevolg, geen oorzaak van de stijging. Horeca-adviseur Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners denkt dat het vooral komt doordat ijssalons bij uitstek kunnen inspelen op trends, zoals ambachtelijk, biologisch, vers en gemak. Door de toevoeging van bijvoorbeeld koffie in het assortiment, spreken ze bovendien eenvoudig een brede doelgroep aan. En, ook niet onbelangrijk: de drempel om een salon te starten, is

‘In drie lange rijen verdringen de mensen zich voor de vitrine. Tien minuten wachttijd is hier geen uitzondering’

25

laag. “Tijdens de crisisjaren zijn veel mensen zonder werk komen te zitten. Sommigen kregen bij een sanering geld mee. Dan kan het interessant zijn om een ijssalon te beginnen. In vergelijking met een restaurant is de investering beperkt. En zelfs met weinig ervaring en diploma’s kun je een zaak opstarten. Er zijn ondernemers die naar Italië afreizen om het vak te leren. Maar dat is geen voorwaarde. Een gemiddelde ijssalon bestieren, is geen ‘rocket science’. Belangrijker is om je te onderscheiden, bijvoorbeeld met een aanvullend assortiment.” Toetie Froetie Ton Stam denkt nog wel eens terug aan de periode dat zijn salon zowat de enige was in Breda. De tijd dat je bij een ijsje automatisch aan Toetie


ECONOMIE

jaar overweeg ik ook smoothies en milkshakes te verkopen. Klanten vragen er nu al naar en dan kan ik wat meer diversiteit aanbieden. Maar ik heb maar een kleine zaak en ijs blijft het belangrijkste.”

Froetie dacht, ligt achter ons. “Iedereen gaat opeens ijs verkopen, het lijkt wel goud. Een hype is het, zelfs Jamin heeft nu een vitrine met schepijs. Tel ze maar eens op: Scoops, de IJssalon van Breda en de Ola winkel liggen op loopafstand, iets verderop heb je Frezzo en Gusti Factory. Dan heb je nog de friettenten, verkooppunten op het station en de McDonald’s. En dan tel ik alles buiten het centrum nog niet mee. Toen wij in 2008 onze zaak in het midden van de Grote Markt sloten, had Breda tijdelijk alleen de IJsbeer. Daar verbaasde ik me toen over. Je kunt het je nu niet meer voorstellen.” Stam geeft toe dat hij de toegenomen concurrentie terugziet in de omzetcijfers. “Al is lekker weer belangrijker dan welke concurrent ook. Maar wie bij de een koopt, doet dat nu eenmaal niet meer bij de ander. IJs is wat anders dan bier, waarvan je in het volgende café gewoon weer een nieuwe bestelt. Na één ijsje houdt het over het algemeen wel op.” Het is de reden dat Stam het afgelopen jaar meer over zijn bedrijfsvoering is gaan nadenken. Zo kocht hij begin dit jaar een wafelijzer. Wanneer in december het Glazen Huis in Breda neerstrijkt, hoopt hij met zijn Luikse wafels –als het even kan in de openlucht- op een goede klandizie. “Fruit erover, warme chocolade, heerlijk. Goede koffie verkopen we hier al. Voor volgend

‘Al is lekker weer belangrijker dan welke concurrent ook’

26

Breder assortiment Toetie Froetie volgt daarmee de trend dat veel ijszaken ook andere producten in het assortiment opnemen. Vaak gaat het zelfs om totaal verschillende dingen, zodat de zaak ook tijdens de wintermaanden open kan blijven. “De kosten voor bijvoorbeeld het pand lopen na oktober door, dat noopt eigenlijk tot een breder assortiment”, zegt voorzitter Jacques Vos van de Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). “Veel zaken verkopen ook chocolade, broodjes of zelfs stamppotjes. Ze veranderen in een soort delicatessenwinkel, zoals je die in Italië ook veel ziet.” Maar ook de keuze in ijs verandert. Door de jaren heen is het aantal smaken flink toegenomen, constateert Vos. “Er is een zaak in Amsterdam die alleen vanille-ijs verkoopt en waar de mensen ook in de rij staan. Maar andere bereiders scheppen van alles door het ijs heen, er worden allerlei garnituren gebruikt. Ik vind dat mooi, creativiteit is belangrijk. Ik merk ook dat steeds meer


van de IJssalon van Breda heeft afgelopen zomer heel wat teweeg gebracht. Die zaak is on-Bredaas groot en dankzij het brede assortiment eigenlijk te beschouwen als een lunchroom. Maar de nadruk ligt echt op het ijs. De zaak staat nu zo in de belangstelling dat ik me niet kan voorstellen dat er nog een nieuwe ondernemer bijkomt om de concurrentie aan te gaan.” ondernemers hun vak promoten en het verhaal achter hun ijs vertellen. Ambachtelijk schepijs is een ander product dan het ijs in de supermarkt. Het is goed om daar aandacht voor te vragen, de Nederlandse consument leert de verschillen kennen. Qua vakmanschap behoren we in ons land tegenwoordig tot de top van Europa.” Eigen loop Hoewel veel ijszaken in Breda dicht bij elkaar zitten, valt het Dex Bos op dat ze vrijwel allemaal hun eigen loop hebben. De foodblogger van SmakelijkBreda.nl vraagt zich daarom af of ze heel veel last van elkaar hebben. “Als ijswinkel moet je het vooral van voorbijgangers hebben. Toetie Froetie krijgt veel klanten vanuit het Valkenberg, de IJssalon van Breda via de Vlaszak en Frezzo ligt aan het Van Coothplein sowieso wat verder weg. Alleen Scoops en de winkel van Ola zitten ingeklemd, maar zij hebben met frozen yoghurt en de Swirl nog een sterk eigen product. Ik vermoed dat de ijszaken elkaar best wat klanten afsnoepen, maar ook weer niet heel veel.” Bos denkt wel dat de grens in Breda is bereikt. “Het aantal ijszaken is nu precies goed. De komst

‘Qua vakmanschap behoren we in ons land tegenwoordig tot de top van Europa’

27


RABOBANK BREDA

Aandeel in elkaar

Prettig als ook de bank internationaal georiënteerd is Voor een ondernemer is het prettig om een betrouwbare bank achter zich te hebben. Niet alleen als geldverstrekker, maar ook als sparringpartner op weg naar verdere groei. “Het is fijn om op te trekken met een bank die een echt internationaal karakter heeft”, zegt CFO Gerrit van Rijsewijk van StarSweets.

A

an de buitenkant ziet het kantoorpand van StarSweets, onder de eretribune van het NAC-stadion, er niet uit als een plek voor zoetekauwen. Kinderen hebben geen aanleiding om likkebaardend voorbij te lopen, ouders hoeven hier niet bang te zijn voor zeurend kroost. Er is simpelweg geen snoepje te zien. Maar wie de drempel overstapt, komt in een totaal andere wereld terecht. In een waar kleurenpalet vechten snoepwaren met nieuwsgierigheid opwekkende namen om aandacht: Bubble ’n Roll, Crazy Dips, Jawbreaker, Jump Pop, Magical Stick Gum. Chocolade verrassingseieren zijn er in vele varianten, lollies staan hier in alle soorten en maten. Kijk, daar heb je de Minions. En figuurtjes uit Frozen. En Spiderman. En Princess! Het is hier een paradijs voor de jongere medemens. Breda snoepstad Het snoepgoed is afkomstig uit de hele wereld. StarSweets is zelf geen producent, maar een distributeur. Wat in het verre oosten, Amerika of de rest van Europa wordt gemaakt, vindt via het Bredase bedrijf zijn weg naar afnemers in de Benelux en Frankrijk. Accountmanager Pepijn Alkemade van Rabobank Breda komt hier regelmatig over de vloer, maar blijft zijn ogen uitkijken. “Deze business spreekt tot de verbeelding,

‘Zonder hautain te willen overkomen, horen we vaak dat producenten voor de Benelux bij StarSweets moeten zijn’

ik vind het mooi dat zo’n bedrijf in Breda zit. Dankzij Perfetti van Melle en vroeger De Faam en Kwatta, heeft deze stad iets met snoepgoed. Daar hoort StarSweets ook bij. Zakelijk gezien spreekt bovendien het internationale karakter van dit bedrijf mij aan.” Grensoverschrijdend Sterker, dankzij de grensoverschrijdende zaken kwamen StarSweets en Rabobank nader tot elkaar. In de zoektocht naar een bank die hier maximaal bij kon faciliteren, blijkt de keuze een schot in de roos. “We kwamen erachter dat er niet veel zijn die dat echt goed kunnen”, zegt CFO Gerrit van Rijsewijk. Doordat, zeker bij een handelsfirma, de kost voor de baat uitgaat, zocht StarSweets een financiering op basis van de bestaande debiteuren, crediteuren en voorraadbestanden. “En die zitten niet alleen in Nederland, we hebben ook debiteuren in België zitten. Het is fijn om een bank achter ons te hebben die ook het operationele stuk over de grens kan afdekken.” Ook de aanwezigheid van een zusterbedrijf in Parijs is een punt van aandacht. CEO Christian Pauwels weet uit ervaring dat het bij veel banken vanuit een ander land niet zo makkelijk is om snel inzicht te hebben in de kaspositie. “Het is vaak een kwestie van rekeningen bij lokale banken bij elkaar optellen. De Rabobank heeft nu een systeem ontwikkeld om ze aan elkaar te koppelen. Met één druk op de knop heb ik nu inzage in onze actuele bankstand. Het zit technologisch goed in elkaar.” Licenties Een kwart eeuw bestaat StarSweets inmiddels. Ooit ontstond het bedrijf uit een fusie tussen twee andere ondernemingen. “We leveren aan alle retailers en zoetwarengrossiers”, zegt Pauwels. “Albert Heijn, Jumbo, Delhaize, Carrefour, noem

28


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

daar hebben ze ons voor nodig. Zonder hautain te willen overkomen, horen we vaak dat producenten voor de Benelux bij StarSweets moeten zijn. Wij zitten in de luxe positie dat we daardoor zelf een selectie kunnen maken uit het grote aanbod dat we krijgen.” Dat is een kwestie van aanvoelen. Van Rijsewijk: “Maar daar is Christian heel goed in. Hij weet wat kinderen willen en wat hun ouders kopen. Vaak draagt hij zelf al ideeën aan, vooral bij Chinese leveranciers.” Om de financiering van de handel te laten aansluiten op de actuele behoefte, wordt deze maandelijks afgestemd op het actuele werkkapitaal. “Die flexibiliteit is goed voor een handelsbedrijf”, zegt Alkemade. “Eigenlijk is de financiële positie van StarSweets heel overzichtelijk. De belangrijkste vraag van het bedrijf is eigenlijk een professionele inrichting van het grensoverschrijdende betalingsverkeer. Die is er nu.”

ze maar op.” Het bedrijf werkt veel met licenties, om zo afbeeldingen van animatiepoppetjes te mogen gebruiken. “Qua snoep kan ik niet zeggen dat er veel trends zijn, hoewel ik in de nabije toekomst wel verwacht dat er meer gezonder snoep op de markt komt. Gemaakt van puur fruit, dat hebben wij nu ook al in ons assortiment. Maar bepaalde hypes zorgen er wel voor dat sommige producten heel veel worden verkocht. Vorig jaar was alles met Frozen of de Minions een voltreffer. Voorheen was dat met Cars net zo.” Luxe positie Om zich aan nieuwe producten te verbinden, reist Pauwels beurzen over de hele wereld af. Keulen, Chicago, Guangzhou: overal pikt hij de krenten uit de pap. “Je weet niet wat je daar ziet, alle snoepfabrikanten zijn daar aanwezig. De meesten hebben hier geen eigen afzetkanalen,

29


zilvermeeuw

Varen met de Z van Zalig Zakelijk, trendy, romantisch, knallend. Een rondvaart kun je inrichten zoals je dat zelf wilt. Zilvermeeuw voegt er zelfs nog een optie aan toe: groen. Want het bedrijf uit Drimmelen staat, ook figuurlijk gezien, nooit stil.

T

ijdens een meerdaagse bijeenkomst van Europese ministers en leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie hoort ook een informeel gedeelte. Een uurtje ontspanning, waarin de gedelegeerden het even niet over het trans-Europese vervoersnetwerk en de financiering daarvan hoeven te hebben. Geheel in lijn met het onderwerp waarvoor ze in juni bijeen waren in Rotterdam, stond daarom een vaartocht op het programma. De boot waarmee dat gebeurde: de Z8 van rondvaartbedrijf

30

Zilvermeeuw uit Drimmelen, de meest duurzame partyboot van Nederland. Genetisch bepaald Zie hem eens door het water glijden. Er komen amper decibellen vrij wanneer de Z8 zijn passagiers rondleidt. Met de elektrische boot bespaart Zilvermeeuw ongeveer 20 procent aan brandstof. Tegelijk is hij van alle luxe voorzien. De Z8 is daarmee het kroonjuweel van het 110 jaar oude familiebedrijf. En hoe gek het misschien klinkt


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

bij een historie van die omvang, eigenlijk loopt innovatie vanaf begin als een rode draad door Zilvermeeuw. Het woord bestond aan het begin van de twintigste eeuw natuurlijk nog niet, maar in die tijd voeren de voorouders van de huidige eigenaren -de gebroeders Schuller- al met vooruitstrevende binnenvaartschepen. “Het bedrijf heeft altijd vernieuwing nagestreefd”, zegt Adriaan Schuller. “Op één of andere manier hebben we allemaal de drang om de beste faciliteiten te bieden, generatie na generatie.” Nieuw interieur De Z8 vaart sinds begin juni en brengt het aantal boten van de vloot daarmee op zeven. Ze hebben alle hun eigen specifieke kenmerken, waardoor voor elk gezelschap een passende boot voorhanden is. “We varen voor groepen van 10 tot 400 personen”, zegt Adriaan. De laatste jaren staan vooral in het teken van modernisering. Met de Z8 mag er dan een hoogwaardig boot bijgekomen zijn, de andere mogen vooral niet achterblijven. Inmiddels zijn vier schepen al van een nieuw interieur voorzien. Elektrisch varen Restyling van de bestaande boten of niet, de drang naar iets volledig nieuws was niet te temmen. Als vaste gebruiker van de Biesbosch wilde Zilvermeeuw stiller en schoner gaan varen. Vijf jaar nadat de eerste ideeën opkwamen, kon de elektrische Z8 te water worden gelaten. Dieselgeneratoren moeten nog wel de elektromotor ondersteunen, maar de motoren beschikken over de beste katalysatoren om de uitstoot van fijnstof te minimaliseren. De techniek is nog niet wijd genoeg ontwikkeld om volledig elektrisch te kunnen varen, maar deze oplossing komt wel dichtbij. Daarnaast wordt restwarmte van motoren hergebruikt, wc’s worden gespoeld met water van buiten. Duurzamer vind je de boten niet in Nederland, vandaar ook dat de Europese ministers in Rotterdam aan boord van de Z8 stapten. Partyboot Het grappige is dat de Z8 voor het overgrote deel als partyboot wordt ingezet. Adriaan: “De mogelijkheden zijn eindeloos, van presentaties tot bruiloften. Dit is een evenementenschip dat we op elke activiteit kunnen aanpassen. Ben je het standaard zaaltje voor een bedrijfspresentatie

‘Op één of andere manier hebben we allemaal de drang om de beste faciliteiten te bieden, generatie na generatie’ beu, is dit een inspirerend alternatief. Alle audiovisuele middelen zijn beschikbaar. We zijn ook een officiële trouwlocatie. Meer en meer mensen zoeken een niet-traditionele plek om in het huwelijk te treden. Met de Z8 komen we op prachtige plaatsen waar we -als het weer goed is- op het zonnedek de ceremonie doen. Naderhand kun je op de boot een geweldig feest geven. Een boot verbindt mensen met elkaar, de sfeer is altijd goed. DJ’s draaien hier graag.” Hele jaar door Doordat Zilvermeeuw haar boten zo modern inricht, is het vaarseizoen tegenwoordig langer dan voorheen. Zelfs tijdens de wintermaanden vaart het bedrijf regelmatig uit. De schepen zijn er geschikt voor, zegt Adriaan. “Je moet wel het programma aanpassen aan de tijd van het jaar. In december zou ik in het donker niet snel de Biesbosch ingaan, maar de Rotterdamse havens zijn daarentegen weer heel leuk. Alle boten hebben dubbel glas, dus binnen is het comfortabel. Aan het begin van het jaar hebben we traditioneel veel nieuwjaarsborrels. We komen met de gereserveerde boot naar het verzamelpunt en maken van daaruit een tocht. Het is even wat bijzonderder om op het water het glas te heffen dan in het geijkte zaaltje.” www.ZILVERMEEUW.nl

Bootcombi naar RKC Zilvermeeuw vaart ook regelmatig uit voor NAC. Op 28 juli was er een haringparty voor sponsors. Maar het meest in het oog springend zijn de traditionele bootcombi’s naar RKC, een activiteit die Schuller jaren geleden met een lid van de supportersgroep Breda Loco’s bedacht. 16 september was het weer zo ver. Zoals gebruikelijk was het één groot feest. “De tochten naar Waalwijk zijn zeer populair, de beschikbare 350 kaarten gaan er altijd binnen een paar minuten uit. We varen zo’n drie uur, met een biertje en goede muziek erbij. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Het is altijd gezellig, ons kent ons. Daarom zijn we vorig seizoen ook gestart met een sponsorboot. Kwalitatieve catering erbij en klaar. Met een hapje en een drankje heb je bij NAC al snel een aantal medestanders die er mee hun schouders onder zetten.”

31


Autotest

Eric Hellemons test de nieuwe Mercedes-Benz GLC Coupé

‘Deze wil ik best een jaartje lenen’

W

anneer de auto wordt voorgereden, heeft Eric Hellemons het al snel gezien. “Als ik ooit een jaartje in Qatar ga werken en ik kom terug, dan kan ik deze kopen. Maar zonder gekheid, zowel van binnen als van buiten is deze auto wel heel gaaf om te zien. Wat betaal je hiervoor?” Het antwoord: 63.000 euro. “Daar heb je, in dit segment, wel een hele complete en luxe auto voor volgens mij.” De vierwiel aangedreven Mercedes-Benz GLC Coupé mag er zijn. De kruising tussen een SUV en een Coupé is net een dag op de markt als Hellemons erin mag rijden. Vers van de band gerold, alles ruikt nog naar nieuw. “Kijk, in alle eerlijkheid zou ik zelf zo’n bedrag niet voor een auto neertellen. Dat een auto betrouwbaar is en ik veilig van A naar B kan rijden, vind ik belangrijker dan een gelikte afwerking. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit een prachtige auto is.” Tijdens een korte stop verzet hij de stoel van de comfort- naar de sportstand. Ook prima. Even wordt de voormalige verdediger op het verkeerde been gezet, als hij de bagageruimte wil openen. Een druk op de knop volstaat om de klep automatisch open en dicht te doen. “Mooi spul”, zegt hij verrast. Salesmanager Marcel Nederveen van Rüttchen denkt dat de auto zowel sportievelingen aanspreekt als mensen die van comfort houden. “Deze is de ruimste in zijn klasse. Voorlopig is de auto verkrijgbaar met een benzinemotor of

Naam Eric Hellemons Leeftijd 45 jaar Functie Hoofd opleidingen bij NAC

32

in twee dieseluitvoeringen. Volgend jaar komt daar de plug-in hybride bij.” Als Nederveen wil weten wat voor rijder Hellemons is, grinnikt het hoofd jeugdopleidingen zacht. “Sportief, noemen ze dat geloof ik. Ik ben niet degene die voorop in de file rijdt, al ga ik nooit echt hard. Veel luxe heb ik niet nodig, al zijn navigatie en airco ook voor mij niet meer weg te denken. Zelf ga ik deze auto nu niet kopen, maar ik zou er geen probleem mee hebben om hem een jaartje te lenen. En dan vind ik het niet eens erg als er een grote reclamesticker op de zijkant wordt geplakt.”


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

Technische specificaties Mercedes-Benz GLC Coupé 220 d 4MATIC · Vanaf € 66.550 (benzine uitvoering € 63.550) · 170 pk · Verbruik 5,0-5,4 liter per 100 kilometer · CO2-uitstoot 131 gram per kilometer · 4 cilinders · Standaard vijfspaaks lichtmetalen velgen · Standaard Audio 20 CD-systeem, optioneel Burmester surround system · Standaard Collision Prevention Assist Plus voor (dreigende) ongelukken · Standaard Dynamic Select om individuele rijstijl te kiezen · Parkeerassistent (optioneel) · Rijassistentiepakket (optioneel) · Stoelverwarming (optioneel) · Dodehoekassistent (optioneel)

33


DE DEAL VAN

Xquisit vindt altijd de juiste IT’er

Nooit opgeven, altijd doorzoeken Exquisite is Engels voor voortreffelijk. Wie met Xquisit (let op de letters IT aan het eind) in zee gaat, weet zich daarom verzekerd van voortreffelijke IT’ers. Voor elke functie bestaat immers de perfecte consultant. Alleen vergt het soms wat speurwerk om deze te vinden.

D

e kunst is om als ondernemer de juiste niche te vinden. Het gaat er niet enkel om in de juiste sector te stappen, het is de expertise binnen die sector die het succes bepaalt. Xquisit richt zich daarom niet simpelweg op detachering en werving & selectie. Nee, het legt zich binnen die branche enkel toe op ICT-consultants. En om het nog smaller te maken, is Xquisit bij uitstek gespecialiseerd in ervaren professionals en lastige vacatures. Vacatures waarvoor de kandidaten niet voor het oprapen liggen, waarvoor je echt moeite moet doen om de beste persoon te vinden. Waar andere bureaus afhaken, is het van oorsprong Belgische Xquisit in zijn element. Want Xquisit zal altijd de juiste kandidaat vinden.

Gevestigde naam Twee jaar geleden startte het bedrijf in Breda een tweede vestiging op, van waaruit Xquisit nu ook over Nederland wordt uitgerold. In België heeft

34


tekst Orkun Akinci BEELD Erik Teubner

het zich de afgelopen zes jaar al in hoog tempo opgewerkt en is Xquisit een gevestigde naam. De man achter het succes is Stefan Vermeulen. Zijn geheim: doorgaan waar concurrenten ophouden. “Wij zijn geen cv-fabriek. Bij moeilijke profielen haken andere bureaus af, want recruiters zijn niet gewend om actief naar de beste kandidaat te zoeken. Netwerken, online speuren, participeren in sociale platforms, dat is wat wij doen als we niet meteen iemand paraat hebben. Ik heb nooit een database gekocht, maar toch vind ik de juiste professionals. Wij willen exquisite zijn, voor de massa moet je naar een ander. Wij vervullen juist functies waar weinig mensen voor te vinden zijn.”

‘Het is de bedoeling dat mensen tot hun pensioen bij ons blijven. Dat geeft hen rust’

Tot het pensioen Dertig mensen werken inmiddels via Xquisit, bijna de helft is bij het bedrijf zelf in dienst. De nadruk ligt op analysefuncties, zoals businessen data-analisten. In de omgang met het personeel schuilen de kernwaarden van het bedrijf. Vermeulen: “Wie voor ons werkt, doet dat in de regel voor onbepaalde tijd. Het is de bedoeling dat mensen tot hun pensioen bij ons blijven. Dat geeft hen rust. Is ergens een project ten einde, zoeken wij iets nieuws. Veel collega’s doen dat anders, maar ik neem geen mensen aan om hen later te ontslaan. Belangrijk is dat wij aan het begin goed selecteren. Want als ik een specialist aanneem, weet ik dat ik altijd een geschikte plek voor hem vind.” Familiair bedrijf In België lopen de zaken goed. Vanuit een sfeervol kantoor aan de Ceresstraat gaat Michael Ligeon nu de Bredase vestiging leiden. “Xquisit staat duidelijk ergens voor. Dat blijkt ook uit andere projecten waaraan we onze naam verbinden. We zijn ‘business friend’ van War Child en rugsponsor van de NAC-jeugdopleiding. Zulke dingen passen bij het familiaire karakter van ons bedrijf. Wij staan dicht bij de mensen die via ons werken, houden veel contact. Als iemand ons om negen uur ’s avonds belt omdat er iets is, nemen wij gewoon op. Om de banden aan te halen, organiseren wij ook regelmatig activiteiten. Een etentje, opleidingen of een event. Onze mensen werken dagelijks bij bijvoorbeeld ASML

35

of Philips, maar we vinden het belangrijk om hen toch soms te zien. Puur uit interesse. Om die reden willen mensen graag onderdeel uitmaken van Xquisit. In België hebben we die naam al, die moeten we nu ook in Nederland gaan opbouwen.” Tussen beide landen bestaat één groot verschil. Werken grote bedrijven bij onze zuiderburen vaak met ‘preferred suppliers’ die als eerste een poging mogen doen om vacatures in te vullen, in Nederland is het als klein bedrijf een stuk makkelijker om bij klanten aan tafel te komen. Dat is de reden dat Vermeulen de eerste jaren in België vooral voor grotere concurrenten aan de slag moest. “Zij wisten dat ik altijd met een kandidaat kwam aanzetten die ze zelf niet konden vinden. Inmiddels heb ik zo veel volume dat ook de grote bedrijven ons rechtstreeks uitnodigen. Ze zien de constante kwaliteit van de kandidaten die wij leveren.” Goed gevoel Dat is knap voor iemand die eigenlijk geen verleden heeft in de detachering. Een stuk branie vormde in 2010 de kiem voor Xquisit. Vermeulens vrouw werkte destijds voor een andere recruiter, raakte in onmin met haar baas en zag hoe manlief met een gezonde portie bluf en een enorme drive wilde laten zien dat hij het veel beter kon. “Ergens voorvoelde ik wel dat het commercieel interessant was. Het viel me snel op dat iedereen achter dezelfde vacatures aanrende. Dat wilde ik anders doen. Binnen een half jaar had ik 6 man op projecten zitten. Veel bijzonders deed ik eigenlijk niet. Alleen hard werken, eerlijk zijn en afspraken nakomen.” Die eerlijkheid betekent ook dat Xquisit ervoor uitkomt als iets níet kan. Ligeon: “Wij zijn een relatief kleine onderneming. Wil een klant een volledig nieuwe afdeling met 20 man optuigen, kunnen wij daar niet direct aan voldoen. Daarin ligt ook niet onze kracht. Natuurlijk kunnen we wel een deel van de gevraagde capaciteit leveren. De kandidaten die we bieden, zijn de echte specialisten in hun vakgebied. Dat is de norm die wij hanteren, want kwaliteit is waar Xquisit voor staat.” www.xquisit.eu


golfen met

36


tekst Orkun Akinci beeld Erik Teubner

Golfen met… Ron van Nijnatten

Zet twee voetbaldieren bij elkaar en het laat zich raden waarover het tijdens de eerste paar holes van een golfwedstrijd gaat. Technisch manager Ron van Nijnatten (Halsteren, hoofdklasse) en trainer Marco van Dijnsen (Dia, vierde klasse) praten honderduit over hun competitiestart, nieuwe spelers, doelstellingen en de staat van het West-Brabantse amateurvoetbal. Het geel-zwart is vandaag de bindende factor, want de clubkleuren van Halsteren en Dia zijn toevallig dezelfde als die NAC. En ook de Bredase voetbaltrots biedt genoeg stof tot praten. Skyboxhouder Ron van Nijnatten is op Bergvliet te gast bij Marco van Dijnsen, accountmanager van zowel NAC als de Oosterhoutse golfclub. Het is vrijdag, de zon schijnt uitbundig en dus is het een prachtig moment voor een middagje relatiebeheer. Marco: “Dat doe ik hier vaak. De werelden van golf en voetbal liggen dicht bij elkaar. De technische staf en sommige spelers van NAC golfen hier ook. Dankzij het balgevoel hebben veel voetballers de technische vaardigheid om ook een golfbal aardig te verwerken. Het is leuk om nu met Ron een rondje te lopen. Ik ken hem al heel lang. Hij slaat ook wel aardig, trouwens.” Het mooie van een rondje golf is dat het lang genoeg duurt om echt bij te praten. “Ik ga nooit alleen”, zegt Ron. “Daarvoor ben ik een te sociaal dier. Altijd één-opéén met een relatie, daar geniet ik van.” Dus komen ook de zaken aan de orde. En daar valt veel over te vertellen. Want Ron is niet alleen al tien jaar directeur van SMS Metaalservice, sinds januari is daar SMS Pompenservice bij gekomen. “We maken de pompen niet zelf, maar verzorgen revisie, service en onderhoud. We begonnen met vier werknemers, maar inmiddels zijn het er al acht. Het gaat hard.” De opvolging schijnt overigens al klaar

Naam Ron van Nijnatten Sinds wanneer golf je? Een jaar of zes. Ik heb nog een paar lessen gehad van Stafan Trumpi. Wat is je handicap? Een kwade knie. Zonder gekheid, mijn niveau stelt niet zo veel voor: 24 of 25. De mooiste baan waar je ooit hebt gespeeld? Henri Chapelle, in de Ardennen. Ik ben er pas nog geweest voor twee keer 18 holes.

37

te staan. Zoon Milan van 13 komt later ook in het bedrijf werken, zegt hij zelf. Ron: “Als het hem tenminste niet lukt om DJ te worden. Hij moet nog wel wat leren. Want toen iemand hem kort geleden vroeg wat ik doe, antwoordde hij: ‘Met een nieuwe auto rondjes rijden, overal broodjes eten en werk ophalen.” Vooral vanwege een paar uitstekende slagen op de green gaat de overwinning vandaag naar Marco. “Je bent ontspannen vandaag”, merkt Ron op als zijn opponent weer eens een lange put maakt. Na de laatste bal spreken de kemphanen af elkaar ’s avonds bij NAC nog even te treffen in de skybox van Ron. Die afspraak staat. Geheid dat het dan weer over voetbal gaat.


FITMASTERS

Personal trainers van Fitmasters bijten zich vast in uitdagingen

Sporten met het bedrijf levert veel op Vitaal personeel bespaart je als ondernemer veel kopzorgen. Er is daarom veel voor te zeggen om samen actief te zijn. Met collega’s grenzen verleggen, werkt motiverend, is goed voor de prestaties én de sfeer in het bedrijf. Fitmasters zorgt voor een verantwoorde opbouw.

D ‘Nu elke reinigingsvraag met ‘ja’ kan worden beantwoord, hangen zelfs collegabedrijven regelmatig aan de lijn’

rie grote sportevenementen staan er bij het Oosterhoutse bedrijf Tanis Confectionery op de jaarkalender: de beklimming per fiets van de Alpe d’Huez, een triathlon en de Bredase Singelloop. De trainingen vinden vier keer per week na werktijd plaats, onder begeleiding van Fitmasters. De helft van de medewerkers doet mee aan een van de uitdagingen. “De energie in het bedrijf is enorm”, zegt mede-eigenaar Frank Broers van Fitmasters. “De werknemers raken fitter, vrolijker en leveren daardoor betere prestaties. Op de eerste plaats tijdens het werk, de mensen raken jobfit. De saamhorigheid neemt ook toe. Sommigen begonnen echt op nul en waren natuurlijk supertrots toen ze dit voorjaar de Alpe d’Huez hadden beklommen. Zo’n prestatie levert ook meteen waardering binnen het bedrijf op.” Ziekteverzuim te lijf Vaker dan voorheen geven bedrijven hun personeel actief de mogelijkheid om te sporten. Langzaam beseffen werkgevers dat ze daarmee het ziekteverzuim kunnen terugdringen, merkt Broers. “Grote bedrijven faciliteerden sport en beweging soms al, tegenwoordig gebeurt dat ook bij kleinere ondernemingen. Iedereen weet dat het niet goed is om de hele dag achter een computer te zitten. Dan is het toch super als je spieren en gewrichten nog even soepel kunt maken voordat je naar huis rijdt? Het leuke is dat collega’s elkaar tijdens het sporten ook anders

38

leren kennen. En ze geven elkaar een steuntje in de rug. Het bedrijf investeert op hetzelfde moment in gezonde medewerkers en voorkomt torenhoge kosten voor mensen die anders wellicht in de ziektewet raken.” Grenzen verleggen Fitmasters werkt niet alleen voor bedrijven. Op zeven locaties in de regio Breda verzorgen medewerkers personal training. Klanten variëren van mensen die een stok achter de deur nodig hebben tot topsporters die nog wat extra fysieke arbeid kunnen gebruiken. Broers: “De jongste die bij ons traint is 12, de oudste 85. We werken


tekst Orkun Akinci beeld Erik Teubner

personal trainers van Fitmasters hebben zelf vaak op hoog niveau gesport. Zo speelde Broers ruim tien jaar betaald voetbal, waaronder vier seizoenen bij NAC. “Topsporters bieden de mentaliteit die nodig is om doelen te behalen. Ze weten hoe het voelt om discipline op te brengen, maar kennen ook de euforie van succes. Dat matcht goed. Wij trainen niet om het trainen, maar om iemand echt beter te maken. We begeleiden mensen met voeding. En als er mentale beperkingen aan het licht komen, gaan we ook daarmee aan de slag. Zo hadden we een meisje met overgewicht dat al vroeg haar moeder had verloren en haar verdriet met niemand kon delen. Onze gespecialiseerde coach maakt dat bespreekbaar. Pas als we de blokkade benoemen, kunnen we ergens naartoe werken.” Goed voorbeeld Vaak is sporten een kwestie van prioriteiten stellen, is de ervaring van Broers. In de wereld van vandaag wordt het gerespecteerd als iemand tijd vrijmaakt om aan zijn vitaliteit te werken. “Het is helemaal geen taboe meer om als ondernemer op twee momenten in de week géén afspraken in te plannen. Als de omgeving ervan weet, is het goed. Het wordt niet alleen geaccepteerd, maar zelfs gewaardeerd. Het is logisch dat iemand zich goed wil voelen. Als een directeur dat doet, geeft hij direct ook het goede voorbeeld aan zijn werknemers. En dat is mooi, want het personeel is zijn belangrijkste kapitaal.” Fitness op de zaak Juist omdat veel mensen het lastig vinden om na thuiskomst van het werk nog te gaan sporten, wint bedrijfsfitness snel aan populariteit. Bij Bolidt in Hendrik Ido Ambacht draait Fitmasters momenteel een ‘Fitness op de zaak’ programma. Broers: “Het bedrijf heeft al jaren lang een geschikte ruimte, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. Sinds wij de medewerkers daar onder begeleiding laten sporten, is dat compleet anders. We breiden de samenwerking nu uit met andere sportactiviteiten. Sommigen slaan zich voor de kop dat ze jarenlang hebben stilgezeten. ‘Was ik maar tien jaar eerder begonnen’, horen we vaak. Maar het is nooit te laat om alsnog op te starten.”

altijd toe naar een specifiek doel en laten pas los als dat is behaald. Grenzen verleggen, daar gaat het bij ons om. Soms zelfs tot in het extreme, maar altijd verantwoord. We kunnen iedereen helpen die een doel heeft. Ieder mens wil fit en vitaal zijn. Vraag aan een willekeurig persoon wat hij het belangrijkste vindt en het antwoord is ‘gezondheid’. Uiteindelijk gaat het nooit om een auto of bankrekening, mensen willen zich op de eerste plaats goed voelen.” De kern zit hem in het woord ‘verantwoord’. Wie 20 jaar ongezond heeft geleefd, is nog niet zo belastbaar dat hij binnen twee maanden topfit kan zijn. Iedereen krijgt daarom een eigen plan van aanpak, volledig afgestemd op het individu. De

www.fitmasters.eu

39


ZAKELIJK ETEn

Zonnige lunch bij Zuyd

Soms zijn er van die restaurants die je ‘onopvallend goed’ kunt noemen. Trendy maar niet té, degelijk maar zeker niet saai, kwalitatief een mooi cijfer verdienend maar géén sterrentent. Zo’n zaak zou je Zuyd in Breda kunnen noemen. Gelegen aan de Ginnekenweg, zeer centraal in een van Breda’s gezelligste winkelstraten. We nemen de proef op de som en gebruiken er op een zonnige nazomerse dag de lunch.

H

et is zo’n uitzonderlijk lekker weer dat de gasten van Zuyd deze middag allemaal buiten zitten. Zes bezette tafels tellen we. Wij schuiven aan en bestellen een grote fles bruisend

40

water. We vragen ook om de wijnkaart. Die laat vooral Franse en Italiaanse wijnen zien, budgettair schappelijk met een paar uitschieters als Meursault en Chassagne-Montrachet bij het witte deel van de collectie,


tekst Michiel Houdijk BEELD Restaurant Zuyd

Adres Ginnekenweg 35 4818 JA Breda (076) 51 51 340 culinair@restaurantzuyd.nl

en Barolo en Margaux in het rode segment. Wij proeven de sauvignon blanc uit Chili, een uitstekende huiswijn, en kiezen daarvoor. De amuse toont een glimp van de capaciteiten van de keuken. Een hartig soesje, crisp en knapperig. Na kort overleg met de bediening besluiten we het uitgebreide lunchmenu te nemen; twee voorgerechten en een hoofdgerecht. De zon schijnt in onze glazen. Schenkt u ons nog gerust wat bij, gastvrouw! Meerdere bereidingen van makreel en rode biet is ons eerste voorgerecht. Een plaatje op je bord, een explosie in je mond. Mooie frisheid in de smaken, de structuren zijn zacht en hard, samensmeltend met een saus van groene appel. De tartaar van makreel met mooie krullen rode biet… om je vingers bij af te likken.

boom die aan de rand van de weg staat, duwt met zijn wortels de tegels omhoog. Het gevolg is een continue stroom struikelend volk van alle leeftijden. Wij denken er over een candid camera op de plek te plaatsen. Uren makkelijk vermaak à la funniest home video. Ons tweede voorgerecht wordt geserveerd. Roodbaars en meerdere bereidingen van venkel op een beetje risotto. Paar mosseltjes eromheen. En hee, daar is de saus van groene appel weer. De mooie moot vis is overigens perfect gegaard. Het velletje nog lekker knapperig,

Ondertussen zijn op de stoep naast het restaurant al - we hebben zitten tellen - liefst twaalf mensen gestruikeld over losliggende stoeptegels. De grote

41

Openingstijden Dinsdag tot en met zaterdag voor lunch en diner Lunch van 12:00 uur tot 14:30 uur Diner van 18:00 uur tot 21:00 uur Zondag en maandag gesloten

‘Doe u mij ook maar zo’n glas wit alstublieft.’ Dat is Zuyd dus óók. Zien en gezien worden’

zo hebben we het graag. De risotto heeft een bite. Een korte stoot van een claxon. Een goede bekende van mijn tafelgenoot parkeert zijn auto een stukje verderop en schuift een stoel aan. ‘Doe u mij ook maar zo’n glas wit alstublieft.’ Dat is Zuyd dus óók. Zien en gezien worden. Regelmatig zwaaien naar voorbijgangers. De wereld is klein op de Ginnekenweg. Onze hoofdgerechten worden geserveerd. Zoals vaker het geval is: de entrees overtreffen het hoofdgerecht. In smaak en in presentatie. De op het bord gepresenteerde stukjes vlees zijn goed bereid maar het truffelschaafsel eroverheen voegt niets toe. De rest van de garnering trekt het geheel gelukkig naar een aanvaardbaar niveau. Wij bevelen Zuyd aan.


SOCIAL SELLING

Social selling-expert Carola Rodrigues

“Ondernemers die social selling links laten liggen, missen de boot naar nieuwe business”

M

Ondernemers die social selling links laten liggen, missen de boot naar nieuwe business. Dat is de stellige overtuiging van Carola Rodrigues, entrepreneur, social selling-expert en eigenaar van carolarodrigues.nl. “Internet of things is nu realiteit. Dat kun je niet langer negeren. En wie denkt dat social selling alleen maar een afstandelijk, digitaal ‘spel’ is, heeft het mis. Juist het persoonlijk contact is ontzettend belangrijk. Bij social selling doen mensen zaken met mensen en bedrijven zijn ondergeschikt hieraan. Het gaat om authenticiteit. Laat zien wie je bent en wees onderscheidend via personal branding.”

42

aar wat is social selling dan precies? “Het is de kunst van klanten naar je toe laten komen, in plaats van klanten ‘at random’ en ‘koud’ benaderen”, zegt Rodrigues. “In het social selling-proces sta jij als personal brand, als expert centraal. Daarbij draait het om het delen van kennis en content (tips, artikelen, blogs, webinars) via social mediakanalen waar de prospect zich begeeft en om interactie met je volgers. Waarom? Zo creëer je waarde, wek je nieuwsgierigheid en plant je online ‘zaadjes’ in de hoofden van potentiële klanten. Op deze manier draai je het traditionele verkoopproces om en kun je de doelgroep ‘warm’ benaderen om tot een afspraak te komen en uiteindelijk sales te genereren. Zorg wel dat de gekozen social selling-strategie en middelen bij je passen, zodat het authentiek is en je zelf gemotiveerd blijft gedurende het hele proces.”

Social selling versterkt huidige verkoopprocessen Volgens Rodrigues is het niet zo dat social selling de traditionele manier van verkopen vervangt. “Gewoon met elkaar aan tafel zitten, praten met je prospect, netwerken, fysiek contact en de telefoon oppakken; dat blijft allemaal bestaan. Social selling komt niet in de plaats van huidige verkoopprocessen, maar versterkt ze alleen maar. De kracht van social selling is dat sales, marketing en communicatie bij elkaar komen, waarbij jij als persoon en merk de spin in het web bent. Jij bent ‘the key element’ in het social selling-proces. Potentiële klanten doen zaken met jou en niet


tekst Rob Hoekstra BEELD Coen de Heer

bang dat de concurrent met jouw kennis en ideeën aan de haal gaat en dit ‘misbruikt’. Jammer dat daar soms zo over wordt gedacht, want het beperkt ondernemers in hun profilering en in hun denken. Ze gaan dan niet uit van hun eigen kracht en van de kwaliteit en authenticiteit van hun organisatie, maar ze zijn altijd bezig met ‘de ander’. Kennis is tegenwoordig overal voorhanden. Het is geen schaars goed meer. Het devies luidt dan ook, en ik herhaal: deel je kennis, creëer waarde, wek nieuwsgierigheid, durf weg te geven en trigger je prospects om contact met jou op te nemen.”

Carola Rodriques praatte op 25 mei 2016 tijdens het jaarevent van Directeuren Netwerk Nederland een tiental ondernemers bij over de mogelijkheden van social selling.

met verkopers of marketeers met gladde praatjes. De praktijk laat dan ook zien dat mensen steeds minder geneigd zijn om te reageren op vaak irritante telefonische acquisitie, direct mailings of e-mailmarketing. Uit online onderzoek blijkt dat 90% van de contactpersonen op directieniveau niet meer op een cold call of ‘koude’ mail reageert.” Durf te gaan staan in je authentieke kracht Rodrigues kan zich desondanks voorstellen dat sommige ondernemers een beetje huiverig zijn om informatie en kennis te delen en zich bloot te geven. “Maar in het ‘social sales-proces’ gaat het nu eenmaal om jou als mens. Jouw personal branding is ontzettend belangrijk. Durf dan ook je visie over jouw vakgebied uit te dragen en durf je kennis te delen in de markt. Je bent het verplicht aan jezelf en je potentiële klanten. Durf te gaan staan in je authentieke kracht. Wees niet

‘Jouw personal branding is ontzettend belangrijk’

Betere resultaten Alles leuk en aardig, maar als je als ondernemer social selling echt niet ziet zitten? Rodrigues: “Dat zou dan een enorme gemiste kans zijn. Nog niet zo heel lang geleden werd gedacht dat social media een hype zouden zijn; nu kunnen we niet meer zonder. Wie niet ‘social actief’ is, telt niet meer mee. Verschillende onderzoeken tonen ook de meerwaarde van social selling aan. 73% van de ‘social actieven’ haalt betere resultaten. En als je je bedenkt dat je over enkele jaren te maken krijgt met de zogenoemde Millenials (mensen die zijn opgegroeid met internet, mobiel en social media) dan moet je wel mee met de social selling-stroom. Social selling is een mindset, een vast onderdeel van bedrijfsprocessen. Tip aan ondernemers: ga hier niet zomaar mee aan de slag, maar werk daartoe een social selling- strategie uit en laat je daarbij desgewenst adviseren door deskundigen. Zorg voor goede kpi’s en roi! (Online) netwerken en prettige relaties opbouwen zijn belangrijk, maar uiteindelijk moet er ook gewoon geld worden verdiend. Alleen dan heeft het zin en effect.”

Hoe pak je social selling aan en zorg je voor betere resultaten? Expert Carola Rodrigues laat het zien op 29 november in Ulvenhout waar ze laat zien hoe je social selling als ondernemer aanpakt en implementeert in je bedrijf. Leden van Directeuren Netwerk kunnen hier gratis heen, maar ook niet-leden zijn van harte welkom. Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Dorine van der Wijk of Jorrit Schiks van Directeuren Netwerk via 070 415 0917 of kijk op www.directeurennetwerk.nl

Carola Rodrigues is een expert op het gebied van social selling. Zij houdt zich dagelijks bezig met social selling, sales en marketing, branded content, verandermanagement en strategic consultancy. Kwetsbaarheid en authenticiteit zijn voor haar de weg in het leven. Vanuit die gedachte helpt ze ondernemers. Op 29 november is ze op uitnodiging van Directeuren Netwerk Nederland (DNN) te gast in Ulvenhout (11.45 – 14.00 uur, Landgoed Ulvenhart),

43


TEAMPLAY

Teamplay@NAC activeert de samenleving

Meer dan alleen een voetbalclub Geen instituut in Breda heeft een grotere aantrekkingskracht dan NAC. Op jonge stadsbewoners, maar zeker ook op ouderen. Om die reden heeft de club een maatschappelijke taak. Teamplay@NAC laat zien dat de sociale rol niet ophoudt bij het tweewekelijks openen van de tribunepoorten.

V

ijf projecten draait Teamplay@NAC op dit moment. Het zijn initiatieven die onder twee pijlers vallen: gezond & vitaal (NAC Street Leagues, NAC OldStars) en educatie & participatie (Playing for Success, Niemand Buitenspel en NAC in de Buurt). Opgeteld komen jaarlijks ruim 2000 Bredanaars in contact met de maatschappelijke tak van NAC. “We gebruiken de krachtige aantrekkingskracht van de club”, zegt MVO-coördinator Tim van Riel

44

van NAC. “We zetten spelers in als rolmodellen, het stadion als plek om mensen aan zichzelf te laten werken. In samenwerking met vele partners bereiken we mooie resultaten.” Motiverende contacten Neem het project ‘Niemand Buitenspel’, dat in nauwe samenwerking met ATEA Groep is opgezet. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen hun competenties om naar betaald werk door te groeien. Van Riel: “In een eerste pilotproject is dat bij zes van de tien deelnemers gelukt, een enorm percentage. We willen nu doorgroeien naar 25 deelnemers. Jongeren die om sociaal-emotionele redenen minder presteren op school, helpen we met een ander initiatief: Playing for Success. Ze gaan aan de slag met onderwijsprofessionals, waarbij het contact met NAC-spelers en het stadion worden gebruikt om hen gemotiveerder te laten terugkeren in de schoolbanken. Via de NAC Street Leagues brengen we jongeren in beweging en informeren hen


tekst Orkun Akinci BEELD Teamplay@NAC

over maatschappelijke thema’s als pesten, gezonde voeding en discriminatie. Ouderen activeren we door middel van NAC Oldstars en in de wijken geven we clinics om naschoolse sportparticipatie te stimuleren.” De variëteit in projecten en doelgroepen is groot. Van Riel legt uit dat bij elk project passende partners worden gezocht. “De rol van NAC is vooral verbindend. Wij hebben de aantrekkingskracht, maar niet de expertise. We willen vooral partijen uit de stad helpen hun maatschappelijke doelstellingen te behalen. Denk aan onderwijsinstellingen, ATEA Groep, jongerenwerk, gezondheidsinstanties, Breda Actief en stichting WIJ.” Maatschappelijk profileren Daarnaast activeert Teamplay@NAC het regionale bedrijfsleven om projecten te adopteren. Van Riel: “Ook bedrijven willen zich vaak maatschappelijk profileren. Dat kan heel goed via ons. Er zijn mooie voorbeelden, waarbij personeel wordt ingezet om bij activiteiten te helpen. Op die manier leveren bedrijven echt een bijdrage aan onze initiatieven. Bij ‘Niemand Buitenspel’ zijn we bezig om bedrijven uit het sponsornetwerk te activeren, zodat jongeren via NAC een baan kunnen scoren. Dat is heel waardevol en zo kun je je als onderneming echt aan een project verbinden.” Kwaliteit NAC is niet de enige club die zich maatschappelijk manifesteert. Ook andere betaald voetbalorganisaties worden de laatste jaren steeds actiever op sociaal vlak. De tendens is overgewaaid uit Engeland. “Clubs pakken hun verantwoordelijkheid”, zegt Van Riel. “Er is geen instituut te vinden met een grotere aantrekkingskracht. Wij kunnen mensen in beweging krijgen. Het doet veel met kinderen als ze met spelers in contact komen. Werkzaamheden in het stadion zijn motiverender dan buiten in de plantsoenen. Het mooie is dat iedereen bij NAC het belang hiervan inziet. Ook de spelers, die wij veelvuldig inzetten. Dat doen we op basis van karakters. Iemand die zich goed kan verwoorden, zullen we eerder voor een klas zetten. Anderen vinden het leuker om in de wijk op een pleintje te staan. Zo houden we de kwaliteit van de activiteiten zo hoog mogelijk.”

‘Ook bedrijven willen zich vaak maatschappelijk profileren. Dat kan heel goed via ons’

Peter Verseveldt, eigenaar van Sivomatic (partner NAC OldStars): “Ons bedrijf zocht een

45

mooie manier om het maatschappelijk verantwoord ondernemen vorm te geven. Het activeren van, soms eenzame, ouderen spreekt ons aan. Wij hebben het team van Internos geadopteerd, toevallig de club waar ik in mijn jeugd zelf voetbalde. De samenwerking gaat verder dan alleen geld overmaken. We zullen de deelnemers zeker uitnodigen voor een gezellig dagje hier in Moerdijk. En we denken eraan een personeelsactiviteit aan OldStars te koppelen. We hebben ons in eerste instantie voor twee jaar hieraan verbonden. Samen met andere bedrijven zetten we onze schouders eronder om het project goed van de grond te krijgen. Want OldStars is een fantastisch initiatief. Iets dat, wat mij betreft, in veel sporten navolging verdient.” Marco van der Broeck, hoofd marketing Payper (partner Niemand Buitenspel): “We hebben bewust voor dit project gekozen, omdat het dicht bij ons staat. Met Payper zijn we al actief op de personeelsmarkt, zodat we ons netwerk en onze kennis actief kunnen inzetten. We proberen bijvoorbeeld om voor de deelnemers een stageplaats te regelen bij onze opdrachtgevers. En we zetten in op persoonlijke ontwikkeling. Wij hebben daar ervaring mee. Van de 5000 mensen die bij ons op de loonlijst staan, is ook een gedeelte herintreder. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand tijdelijk niet in een reguliere werksituatie verkeert. Het geven van een tweede kans, is cruciaal. ‘Niemand Buitenspel’ doet er daarom echt toe.”


KORT NIEUWS

Veel animo bedrijfsleven voor zonnepanelen 35 daken van bedrijfspanden en 19 daken van gemeentelijke panden worden de komende jaren voorzien van zonnepanelen. Gemeente en bedrijven hebben daarvoor een subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken.

Boulderhal naar Breda

Het gaat bij de gemeentelijke panden onder meer om het dak van de kunstijsbaan, het dak van zwembaden Sonsbeeck en Wisselaar. Ook het dak van het hoofdgebouw van NAC krijgt zonnepanelen. Bedrijven die gebruik maken van de subsidie zijn onder meer Joepie, Intratuin, E-sites, Van Tilburg Bastianen en Acustica. In totaal heeft de stad Breda voor bijna € 11 miljoen aan subsidiebeschikkingen ontvangen, waarvan € 6,7 miljoen voor panelen bij bedrijven.

Klimmen over rotsblokken, maar dan indoor. Dat is wat Boulderhal Bruut vanaf september in Breda biedt. De hal is een initiatief van Jelmer Pelt, Jelle Zijlstra en Wouter Jongeneelen, die alle drie hun sporen in de klimwereld hebben verdiend. Bruut is de eerste locatie in West-Brabant waar ‘boulderen’ centraal staat. Boulderen komt van ‘boulder’, Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Bij boulderen gaat het niet om de hoogte van de klim, maar om korte, moeilijke routes.

Het gaat om de zogenoemde SDE+-subsidie, bedoeld voor het opwekken van energie met zonnepanelen. De gemeente Breda heeft bedrijven actief opgeroepen om deze subsidie aan te vragen en hen ondersteund bij het indienen van de aanvraag. Breda blijft ook in de volgende subsidieronde deze hulp bieden.

In de hal aan het Spinveld 66 komen korte klimroutes op een wand van maximaal 4,5 meter hoog. ‘De weg naar boven is een fysieke puzzel die je met techniek, kracht en denkvermogen oplost’, aldus een van de initiatiefnemers. Dikke valmatten onder de boulderwand zorgen voor de veiligheid van de klimmers. Voor boulderen is geen klimgordel, klimpartner of klimdiploma nodig.

46


tekst Wijnand Nijs en Pers NAC

CM investeert in WhatsApptechnologie Mobiele dienstverlener CM uit Breda neemt de techniek achter WhatsApp-dienstverlener Watermelon over. Voor CM sluit deze techniek aan bij het pushnotificatieplatform CERTA, dat vanuit de vestiging in Enschede wordt ontwikkeld.

Watersportcentrum Galderse Meren Bij de Galderse Meren moet maart 2018 een watersportcentrum gevestigd zijn. Het centrum is een plan van ondernemers Rob van den Bosch en Peter Schiphorst. Zij zien mogelijkheden voor een watersportcentrum met beachclub. Onderdeel van het plan is onder meer ook een wakeboardbaan.

Tot recent verkocht Watermelon aan klantenserviceafdelingen een service waarmee WhatsApp ook op computer en tablet gebruikt kon worden als communicatiemiddel met klanten. Nu WhatsApp haar gebruikersvoorwaarden heeft gewijzigd en het bedrijven straks toestaat berichten naar gebruikers te sturen, ziet CM kansen om de techniek te integreren in CM’s communicatieplatform.

Chrétienne Hoek COO bij BNV Mobility

‘De techniek en het dashboard sluiten uitstekend aan bij de activiteiten van CM’, zegt CEO van CM Jeroen van Glabbeek. ‘Ze vormen een goede aanvulling op onze eigen WhatsApp-dienst en de Hybrid Messaging-product, waarmee onze klanten zowel sms- als pushberichten kunnen sturen.’

Chrétienne Hoek is bij het Bredase BNV Mobility aangesteld als COO. De leiding van BNV Mobility bestaat nu uit Dirk Grevink (CEO), Remi Tops (CTO) en Pedro Botelheiro (CFO). Hoek is sinds 2011 werkzaam bij BNV, eerst als senior projectmanager Spitsmijden-projecten en sinds 2014 als Operations Manager. BNV Mobility is gespecialiseerd in spitsmijdingsprojecten.

Van Glabbeek stelt hiermee een totaaloplossing te kunnen bieden waarmee gebruikers hun klanten kunnen bereiken, ook internationaal. ‘Of dat nou via sms, WhatsApp, WeChat, pushmessaging of Facebook Messenger is.’

47


KORT NIEUWS

45-duizend bezoekers Kinepolis

Bredase vinding: Laadpaal onder de grond Elektrische rijders onder klanten of personeel, maar geen plek voor een laadpaal? De streetplug kan een uitkomst zijn. Bredanaar Alain de Schutter van Avans Hogeschool en Aarnoud van Beelen van de HZ University of Applied Sciences ontwikkelden daarom een ondergrondse oplaadpaal.

Het nieuwe bioscoopcomplex Kinepolis heeft in de eerste maand meer dan 45-duizend bezoekers getrokken. Het complex, dat gevestigd is op het nieuwe evenemententerrein Breepark aan de rand van de A27, heeft tien zalen en 1700 stoelen en maakt gebruik van de laatste technische snufjes in de zalen, zoals Laser Ultra. In het complex is ook een aparte ruimte waar bedrijven relaties kunnen ontvangen in combinatie met een presentatie in een van de zalen.

Direct Mail oplossingen op maat

De ontwikkeling van de Streetplug begon 1,5 jaar geleden toen de gemeente Venlo vroeg om een niet zichtbare laadvoorziening. Het werd de Streetplug, die de studenten tijdens hun stage bedachten. Van Beelen ontwikkelde de plug technisch, De Schutter onderzocht de bedrijfseconomische potentie van de Streetplug. De Streetplug maakt gebruikt van het duikersklokprincipe om instroom van water te voorkomen, vertelt De Schutter. ‘Dat betekent dat er een luchtbel ontstaat als je de plug naar beneden brengt. En mocht het waterpeil toch te hoog komen, dan schakelt hij vanzelf uit.’ www.streetplug.nl

V R I J B V R A AG N U LIJVE AAN ND U EN O W OFFE N T VA RTE NG G ORIG R A T I I N S E E LE EN EURO MAIL LEREN VOET BAL ! !!

www.euromail.nl

Wij verzorgen de verspreiding van het Blad voor Ondernemers.

Euro Mail Regio Zuid Plevierstraat 2 | 5212 VN ‘s-Hertogenbosch T: +31 73 64 44 009 | E: denbosch@euromail.nl Onderdeel van:

48


‘Barones in 2017 volledig verhuurd’

Bredase gondels naar New York VDL Steelweld in Breda heeft de order gekregen voor de bouw van 36 gondels voor het 190 meter hoge reuzenrad New York Wheel. Het gaat om een order voor de VDL Groep van meer dan 20 miljoen euro.

Winkelcentrum de Barones in hartje Breda is in het derde kwartaal van 2017 weer volledig verhuurd. Dat verwacht eigenaar Kroonenberg Groep. In die periode opent warenhuis Hudson’s Bay zijn deuren in het voormalige pand van de V&D.

De opdracht voor de bouw komt van Mammoet-Starneth LLC in de Verenigde Staten. Het reuzenrad van 190 meter hoog en met een diameter van 183 meter komt op Staten Island in New York en heeft uitzicht op Manhattan. Ter vergelijking, het hoogste gebouw van Nederland, de Maastoren in Rotterdam, is 165 meter hoog, de toren van de Grote Kerk in Breda is 97 meter. De gondels worden in Breda in elkaar gezet. De eivormige ‘capsules’ zijn ongeveer 10 meter lange en hebben een diameter van vijf meter. Elke capsule weegt ongeveer 26 ton, waarvan 16 ton staal.

Eind augustus werd duidelijk dat modemerk Mango begin komend jaar een meer dan duizend vierkante meter grote winkel in het overdekte winkelcentrum opent. Het is niet de laatste modezaak die in het geheel vernieuwde winkelcentrum landt. ‘Toch blijft de variatie voldoende, net als in een hoofdwinkelstraat’, aldus Paul Bremmer van eigenaar Kroonenberg Groep tegenover BredaVandaag.

VDL Steelweld in Breda is de hoofdaannemer van het project binnen de VDL Groep. Ook andere VDL-bedrijven zijn betrokken, zoals VDL Technics (Boxtel), VDL Lasindustrie (Eindhoven) en VDL KTI (Mol) voor het maken van met name gespecialiseerd laswerk. Het grootste reuzenrad ter wereld moet midden 2017 in bedrijf gaan. De eigenaar verwacht 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Op korte termijn volgen nieuwe huurders. ‘We zijn met twee partijen in afrondend gesprek. Die namen maken we binnenkort bekend.’ Daarna is er nog plek van zo’n vier winkels. De aankondiging van warenhuis Hudson’s Bay om naar Breda te komen, bleek het vliegwiel voor de ontwikkeling. ‘Alles stond een beetje in de wachtkamer, toen de kogel eenmaal door de kerk was, nam de belangstelling toe’, geeft Bremmer aan.

Tapasformule Zusje naar Breda Het kenmerkende witte pand op de hoek van de Vismarktstraat en de Haven in Breda huisvest per 4 november tapasrestaurant Zusje. Ondernemer Sjoerd de Bot heeft inmiddels zestien 'Zusjes' in het land, waarvan drie in de regio. Oudenbosch, Raamsdonksveer en Tilburg zijn al bekend met de formule, waarbij je tegen een vast bedrag onbeperkt tapas kunt eten. In het pand zat tot voor kort Denovo. Eerder wast het onder meer het hoofdkantoor van Spaar Select.

Door de nieuwe winkels, maar ook door de Zara in het pand van de Bijenkorf, neemt de Barones weer een belangrijke plaats in het Bredase winkelhart in. ‘De Barones is onderdeel van het belangrijkste winkelrondje met alle grote merken.’

49


AUTOTAALGLAS

‘Leuk dat ruit vervangen specialistischer wordt’ van Autotaalglas Breda zegt het met een knipoog, want iemand moet van goeden huize komen om hem gek te maken. En zo erg vindt hij het niet. “De meeste monteurs vinden het alleen maar leuk dat hun vak steeds specialistischer wordt. Zij houden van techniek. We hebben er een die zojuist een certificaat heeft behaald voor het kalibreren van ruiten. Zoals ook iemand bij ons is gespecialiseerd in het vervangen van ruiten in oldtimers, want ook dat is een vak apart. Ze genieten ervan. Het enige nadeel is dat het vervangen van de voorruit bij sommige auto’s drie uur duurt, terwijl het bij een voertuig met minder elektronica in een half uur kan.”

Een autoruit vervangen is niet meer zo eenvoudig als het ooit was. Vooral in een voorruit krioelt het vandaag de dag soms van de elektronica. De monteurs van Autotaalglas laten zich om die reden doorlopend bijscholen.

E

en licht- en regensensor, voorruitverwarming, rijbaanassistentie, automatische cruisecontrol, verkeersbordherkenning: zomaar een greep uit de technische snufjes die autofabrikanten tegenwoordig toepassen. Alles voor een optimaal comfort van de chauffeur. Voor de glasmonteurs hebben de producenten alleen wat minder empathie. Want de minuscule camera’s die deze hoogstandjes mogelijk maken, zitten standaard in de voorruit. En die wil nog wel eens barsten.

‘We hebben een fijn team, al onze monteurs geloven in de filosofie van dit bedrijf’

Kalibreren “We roepen wel eens dat constructeurs er geen rekening mee houden dat er soms ook iets aan een auto moet gebeuren”, zegt Jan Dils met de karakteristieke lach op zijn gezicht. De eigenaar

50

Bedrijfswagens De voorraad ruiten bij de vestiging aan de Konijnenberg is enorm. Het is een belangrijke reden waarom bedrijven, rijscholen en transportondernemingen de kapotte ruiten van hun wagenpark graag hier laten vervangen. Dils: “Bedrijfsauto’s moeten geld opleveren, niet stilstaan. We doen ons uiterste best om ze snel weer op de weg te krijgen. Om die reden zijn onze monteurs heel flexibel. Wij zijn hier goed voor hen, maar bij sollicitaties benadrukken we dat er op elk moment van de dag iemand beschikbaar moet zijn. Ze draaien dus ook diensten ’s nachts en op zondag. Iedereen die bij ons werkt, doet dat zonder morren. We hebben een fijn team, al onze monteurs geloven in de filosofie van dit bedrijf.” www.autotaalglas.nl


De aantrekkelijke AMG Night Editions. Mercedes-Benz introduceert de AMG Night Editions: sportieve en compleet uitgeruste A-Klasse, B-Klasse, CLA en GLA modellen. Deze limited editions worden geleverd als AMG line en zijn standaard uitgerust met o.a. een Night- én een Businesspakket. Kies voor een sportief zwarte of fris witte uitvoering (beperkt beschikbaar). Ontdek ze op ruttchen.nl. U rijdt al een AMG Night Edition vanaf € 29.995,- incl. BPM en BTW en excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Gecombineerd verbruik: 3,9 - 5,5 l/100 km, 25,6 - 18,2 km/l, CO2-uitstoot 102 - 126 g/km. Kijk voor kosten en leveringsvoorwaarden op ruttchen.nl. Voordeel tot ruim

€ 6.600,-

Rüttchen Personenauto’s Breda, Ettensebaan 34, 4814 NN Breda, tel. 076 - 564 24 00. Ruttchen.nl, customersupport@ruttchen.nl

Rüttchen Automotive is onderdeel van de Louwman Dealer Group


Samenwerken aan ambities

met een bank die u en Breda goed kent.

Een betrokken partner, die weet wat er speelt Om uw ambities te realiseren is het belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw bank. Een bank die de regio kent. Een betrokken partner die uw visie deelt en ondersteunt met kennis, verrassende inzichten en innovatieve oplossingen. Rabobank Breda is zo’n partner. Bent u benieuwd naar onze dienstverlening? Het team Bedrijven staat voor u klaar. Wij zijn bereikbaar op nummer (076) 530 80 01 of per e-mail bedrijven.breda@rabobank.nl. We ontmoeten u graag.

Een aandeel in elkaar