Page 1

www.elledecor.in

19

STYLISH YEARS

®

DECEMBER 2019 – JANUARY 2020, `150

TRENDS

FORECAST C OL OU R S M OV E M E N T S S T Y L E S

PEOPLE

PIET HEIN EEK TIMOTHY CORRIGAN OKI SATO SHABNAM GUPTA

FOCUS ON BEDROOMS

EDIDA

MEET THE WINNERS


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

OUT OF

THE BLUE Architect Stefan Rier’s alpine abode brings to mind a warm and cosy barn, albeit a tastefully appointed one with endearing eclectic elements

G

TEXT AND PRODUCED BY MARTINA HUNGLINGER PHOTOGRAPHY BY MADS MOGENSEN

rowing up in northern Italy, architect Stefan Rier, partner of Italian studio NOA architects, spent many winters of his childhood playing with his friends in the village’s hay barns. This nostalgic setting with open spaces and exposed wooden beams inspired his own home—a contemporary version of a hay barn, built 3,444 ft above sea level. Rier gave it contemporary architecture and a fantastic, surrealistic world that combines his idea of “Stefan in Wonderland” and Jacque Tati’s French film Mon Oncle. It also reflects his playful and humorous attitude towards life: two black (plastic) monkeys swing through the large space on pendant lamps and a whole colony of white mice dance on the exposed beams and sills. “At one point, I was asked by my wife Steffi, who has a more grounded approach to interior decoration, to restrain myself and not go too wild,” says Rier. So, Rier employed geometric patterned fabric that covers the large suspended cubes, laser cut metal for the staircase and relief tiles that cover most of the kitchen and bathroom. He chose an unexpected palette of blue, turquoise and petrol for this mountain home. “By selecting traditional materials such as wood, stone and felt in various tints of blue, I combined the two worlds in which I grew up,” explains Rier, referring to his childhood in the alpine region of South Tyrol and his younger days in other parts of Italy and the Mediterranean. Staying true to the building typology of the area, Stefan opted for an outer shell, which respects the genius loci, while fashioning the interiors in a contemporary style. The large, floor to ceiling glass facade creates a sense of openness and allows stunning views of the mountains and the valley to the south. He designed the building with a stone plinth for the lower levels that house the garage and the guest apartment, while a timber frame construction on top contains the private quarters of the homeowner. Aside from the three secluded cubes that hang in the wooden framework and accommodate the bedrooms, there is a continuous connection to the main floor with its living room and kitchen. Borrowing from ancient settlements to Frank Lloyd Wright’s Fallingwater house, the fireplace is quite literally the hearth and heart of Rier’s house. It is a significant space for socialising, cooking and eating. The top floor—the best spot to appreciate breathtaking views of the Dolomites—is dedicated to the sauna and an outdoor terrace with a whirlpool. “It is a fun, playful space that evokes positive sensations, which we are so lucky to experience daily,” concludes Rier.

w

210

For this open and well lit space, Rier chose traditional alpine wood for the main shell and different shades of blue for the interiors. The two boxes contain a bedroom each and have been lined with a geometric patterned fabric wallcovering. Versmissen copper side tables are placed next to a large blue velvet sofa and pouffe from Fischnaller Interior Design

211


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

OUT OF

THE BLUE Architect Stefan Rier’s alpine abode brings to mind a warm and cosy barn, albeit a tastefully appointed one with endearing eclectic elements

G

TEXT AND PRODUCED BY MARTINA HUNGLINGER PHOTOGRAPHY BY MADS MOGENSEN

rowing up in northern Italy, architect Stefan Rier, partner of Italian studio NOA architects, spent many winters of his childhood playing with his friends in the village’s hay barns. This nostalgic setting with open spaces and exposed wooden beams inspired his own home—a contemporary version of a hay barn, built 3,444 ft above sea level. Rier gave it contemporary architecture and a fantastic, surrealistic world that combines his idea of “Stefan in Wonderland” and Jacque Tati’s French film Mon Oncle. It also reflects his playful and humorous attitude towards life: two black (plastic) monkeys swing through the large space on pendant lamps and a whole colony of white mice dance on the exposed beams and sills. “At one point, I was asked by my wife Steffi, who has a more grounded approach to interior decoration, to restrain myself and not go too wild,” says Rier. So, Rier employed geometric patterned fabric that covers the large suspended cubes, laser cut metal for the staircase and relief tiles that cover most of the kitchen and bathroom. He chose an unexpected palette of blue, turquoise and petrol for this mountain home. “By selecting traditional materials such as wood, stone and felt in various tints of blue, I combined the two worlds in which I grew up,” explains Rier, referring to his childhood in the alpine region of South Tyrol and his younger days in other parts of Italy and the Mediterranean. Staying true to the building typology of the area, Stefan opted for an outer shell, which respects the genius loci, while fashioning the interiors in a contemporary style. The large, floor to ceiling glass facade creates a sense of openness and allows stunning views of the mountains and the valley to the south. He designed the building with a stone plinth for the lower levels that house the garage and the guest apartment, while a timber frame construction on top contains the private quarters of the homeowner. Aside from the three secluded cubes that hang in the wooden framework and accommodate the bedrooms, there is a continuous connection to the main floor with its living room and kitchen. Borrowing from ancient settlements to Frank Lloyd Wright’s Fallingwater house, the fireplace is quite literally the hearth and heart of Rier’s house. It is a significant space for socialising, cooking and eating. The top floor—the best spot to appreciate breathtaking views of the Dolomites—is dedicated to the sauna and an outdoor terrace with a whirlpool. “It is a fun, playful space that evokes positive sensations, which we are so lucky to experience daily,” concludes Rier.

w

210

For this open and well lit space, Rier chose traditional alpine wood for the main shell and different shades of blue for the interiors. The two boxes contain a bedroom each and have been lined with a geometric patterned fabric wallcovering. Versmissen copper side tables are placed next to a large blue velvet sofa and pouffe from Fischnaller Interior Design

211


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

CLOCKWISE, FROM LEFT The long dining table is custom made by Möbel Rier, the architect’s father, while the flooring is made from resin; Close up of the Monkey lamp from Seletti; The cooking island in the kitchen displays glazed terracotta tiles from Domenico Mori and a Karman pendant lamp FACING PAGE Velvet chairs from Versmissen flank the dining table. Domenica white pendants by Karman are suspended over the table, which holds Nordal’s purple glass vase

212

213


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

CLOCKWISE, FROM LEFT The long dining table is custom made by Möbel Rier, the architect’s father, while the flooring is made from resin; Close up of the Monkey lamp from Seletti; The cooking island in the kitchen displays glazed terracotta tiles from Domenico Mori and a Karman pendant lamp FACING PAGE Velvet chairs from Versmissen flank the dining table. Domenica white pendants by Karman are suspended over the table, which holds Nordal’s purple glass vase

212

213


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

The first floor houses the master and guest bedrooms, both of which use an Arte fabric wallcovering from Effeitalia FACING PAGE The winding, laser cut metal staircase connects the home, much like a decorative ribbon

214

215


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

The first floor houses the master and guest bedrooms, both of which use an Arte fabric wallcovering from Effeitalia FACING PAGE The winding, laser cut metal staircase connects the home, much like a decorative ribbon

214

215


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

CLOCKWISE, FROM LEFT A large copper turtle seems to stroll lazily through the tiled guest bathroom; Pendant lamps from Karman hang more than 10 m above the ground, accentuating the height of the structure; The bathroom is dressed with an Arte fabric wallcovering and a long vanity FACING PAGE The master bathroom on the second floor houses a freestanding bathtub from Teuco, a Versmissen brass side table and a velvet chaise longue from Tine K Home

216

217


HOME SIUSI ALLO SCILIAR

CLOCKWISE, FROM LEFT A large copper turtle seems to stroll lazily through the tiled guest bathroom; Pendant lamps from Karman hang more than 10 m above the ground, accentuating the height of the structure; The bathroom is dressed with an Arte fabric wallcovering and a long vanity FACING PAGE The master bathroom on the second floor houses a freestanding bathtub from Teuco, a Versmissen brass side table and a velvet chaise longue from Tine K Home

216

217


HOME ITALY SIUSI ALLO SCILIAR

“By selecting traditional materials such as wood, stone and felt in various tints of blue, I combined the two worlds in which I grew up” —STEFAN RIER

218

The modern interpretation of a hay barn shows traditional crossing beams that are anchored to each other. Windows are limited to a minimum to ensure a scene of calm and privacy FACING PAGE The sauna on the top floor offers splendid views of the Dolomites from a large window, while the skylight sheds a misty glow on a mustard coloured velvet chair and urn from Versmissen. The entire box is lined on the outside with handmade brass sheets

219


HOME ITALY SIUSI ALLO SCILIAR

“By selecting traditional materials such as wood, stone and felt in various tints of blue, I combined the two worlds in which I grew up” —STEFAN RIER

218

The modern interpretation of a hay barn shows traditional crossing beams that are anchored to each other. Windows are limited to a minimum to ensure a scene of calm and privacy FACING PAGE The sauna on the top floor offers splendid views of the Dolomites from a large window, while the skylight sheds a misty glow on a mustard coloured velvet chair and urn from Versmissen. The entire box is lined on the outside with handmade brass sheets

219

Profile for noa*

Messner @ Elle Decor India N° December 2019 - January 2020  

Messner @ Elle Decor India N° December 2019 - January 2020  

Profile for n-o-a
Advertisement