Page 1

6/17

M YYNNIN JA M ARK K INO INNIN AMM AT T IL AISE T MM A :N JULK AISEM A AMM AT T ILEH T I

ANNIINA HELLMAN: PÄTKÄTYÖT KÄÄNTYIVÄT VAHVUUDEKSI SIVU 16

Tilannetaju on työelämän avaintaito

Mitä ostaja odottaa?

SIVU 20

SIVU 32

Autosi on kohta sinua parempi kuski SIVU 50


SUOSITTELE NYT! Vuoden loppuun mennessä suositelleiden kesken arvotaan huikeita palkintoja. Myös suosittelukisa käynnissä!

NYT KANNATTAA

SUOSITELLA!

Suosittele MMA:n jäsenyyttä myynti- ja markkinointialalla työskentelevälle ystävälle tai kollegalle. Suosittelijat palkitsemme hyvin:

1. Saat jokaisesta jäsenyyteen johtaneesta suosittelusta 50€:n Superlahjakortin.

50€

Lisäksi 1.10.–31.12.2017

2. Kaikkien suositteluviestin lähettäneiden kesken arvotaan iPhone X. 3 Kaikkien liittyjien ja suositteluviestin lähettäneiden kesken arvotaan

BMW i8 sähköauto viikonlopuksi käyttöön, jolla huristat minilomalle valitsemaasi hotellikohteeseen.

4. Eniten suositteluviestejä lähettänyt palkitaan MMA:n lomamökkiviikolla. Mökkikohteen ja ajankohdan voit valita vapaasti. Toiseksi eniten suositteluja lähettänyt palkitaan Himos-lomien 250€:n lahjakortilla.

Suosittelu käy helposti osoitteessa

suosittelu.mma.fi

M


VOITA TOIMINTATONNI RYHMÄLLESI!*

Me-henki syntyy merellä Lyhyempikin matka on oiva yhteishengen nostattaja. Irtautuminen rutiineista ja inspiroiva ympäristö saa ajatukset liikkeelle. Sujuvat järjestelyt vapauttavat keskittymään olennaiseen. Punaisilla laivoilla ohjelmaan mahtuu myös herkuttelua ja huvia – siksi niillä pidetään parhaat palaverit!

Helsinki–Tallinna-päiväkokous

Päiväksi Tallinnaan ja illaksi kotiin! Alk. 37 €/hlö (sis. Bistro Buffet -aterian ruokajuomineen)

Kokouspaketti Logomo + Viking Grace

Yksi vuorokausi, kaksi elämystä: luovuuskeskus Logomo ja moderni Viking Grace. Alk. 110 €/hlö, Inside 2 -hytti (sis. kokous Logomossa sekä vuorokauden kokousristeily aterioineen)

Helsinki–Tukholma-kokous

Itämeren klassikkoristeily, jonka aikana ehtii paljon! Alk. 129 €/hlö, A2-hytti (sis. kokoustilan sekä aamiaisen ja illallisen ruokajuomineen meno- ja paluumatkalla)

Vähän enemmän tunnetta

* Jättämällä varaukseen johtavan tarjouspyynnön viimeistään 16.2.2018 osoitteessa vikingline.fi/toimintatonni osallistut 1000 euron laivarahan arvontaan. Se on Viking Linen laivoilla matkanne aikana käypää valuuttaa, jonka ryhmäsi voi käyttää haluamallaan tavalla.

Varaukset: Helsinki 09 123 571, Turku 02 333 1332, ryhma@vikingline.com Pidätämme oikeuden muutoksiin.


Hyödynnä JÄSENETUSI HENKIVAKUUTUKSESSA Henkivakuutus turvaa perheesi toimeentulon, jos pahin sattuisi. Tiesithän, että MMA:n jäsenenä sinä ja puolisosi olette oikeutettuja Suomen edullisimpaan henkivakuutukseen.* Esimerkiksi 33-vuotiaalle MMA:n jäsenelle henkivakuutus 100 000 euron turvalla maksaa vain 9 euroa kuussa. Alennus on peräti 51 %, mikä merkitsee 113 euron säästöä vuodessa. Katso hinta vakuutuksellesi ja hyödynnä jäsenetusi osoitteessa

Jäsenille

51 %

henkivakuutuskuntoon.fi I

EDULLISEMP

*Suomen edullisimman henkivakuutuksen (Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n tekemä hintavertailu 9/2016) järjestöjäsenille myöntää Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.


PÄ ÄKIRJOITUS

TASAPAINOLAUDALLA

H

yvinvointi – tai sen puute – liittyy olennaisena osa työelämän ongelmatiikkaan. Tietenkin, sillä työelämä on vain osa koko elämänkirjoa ja ilman muuta sillä on merkitystä kuinka voimme. Työelämän ja muun elämän välillä tasapainoilukin voi tuntua keikkumiselta tasapainolaudalla. Usein hyvinvointiin riittää se, että löytää liikunnan, työnteon, ravinnon ja levon tasapainon. Ja pystyy toimimaan sellaisessa rytmissä, että virtaa riittää sopiva määrä kuhunkin asiaan ja askareeseen. Fyysinen ja psyykkinen jaksaminen kulkevat käsi kädessä. Työelämän ja yksityiselämän hyvinvointi kytkeytyvät ratkaisevalla tavalla yhteen. Tässä lehdessä saat käyttöösi hyvinvointiteeman. On osoittautunut, että pelkkä palautuminenkin on noussut tärkeäksi työelämätaidoksi. Ilman lepoa aivot eivät toimi oikein, mutta kukaan meistä ei oikein ole halukas myöntämään, että minun aivoni toimivat huonommin kuin sinun aivosi. Vaikka varmasti toimivat, jos et nuku riittävästi. MMA:n jäsenyydellä ja tasapainolaudalla on yllättävän paljon yhteistä. Pienillä muutoksilla netistä poimittuun tasapainolautaa esittelevään tekstiin saa ihmeitä aikaan: ”MMA:n jäsenyys on monikäyttöinen ja sopii kaikille ammattialamme osaajille tieto- ja kuntotasosta riippumatta. Tarjoamme alustan työelämän tasapainon harjoitteluun ja kehitämme asentoaistia – onko työelämän asentoni nyt oikea? Kuten tasapainolautaharjoittelu, myös jäsenyytemme lyhentää reaktioaikaa ja parantaa koordinaatiota: Ongelmatilanteessa ensiapu on pelkän puhelinsoiton takana ja lisäksi autamme pitämään koordinaation kasassa työelämän asioissa. MMA:n palvelujen käyttö lisää myös keskittymiskykyä työsuorituksiin ja hauskuutta muuhun elämään.” Pieniä ihmeitä jaksamisessasi voit saada aikaan tasapainottamalla elämäsi eri osa-alueita. Autamme tässäkin. Hyvää ja levollista joulun aikaa!

Juha Häkkinen Päätoimittaja, toiminnanjohtaja

Myynti&Markkinointi

5


6/17

TÄSSÄ LEHDESSÄ

SISÄLLYS Tilannetaju on työelämän avaintaito Ihminen tekee vuorokaudessa parhaimmillaan jopa 10 000 päätöstä, mutta kuinka usein päätösten takana on oikea arvio tilanteesta? Tilannetajua voi kehittää, vakuuttavat tutkijat ja tietokirjailijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg.

20 6


Myynti& Markkinointi Julkaisija Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA. Myynti & Markkinointi on myynnin ja markkinoinnin ammattilehti.

16

28

32

Pätkätöistä toimitusjohtajaksi

Edistä aivojen hyvinvointia

Mitä ostaja odottaa?

Toimitusjohtaja Anniina Hellmanin CV näyttää tilkkutäkiltä, mutta kokemus erilaisista organisaatioista on kääntynyt vahvuudeksi.

Univaje heikentää muistia ja tunteiden säätelyä. Palautuminen on noussut tärkeäksi työelämätaidoksi.

Kun myyjä tapaa ostajan, hänen kannattaa heti kättelyssä tarjota paljon dataa sekä tuotteesta että sen valmistajasta.

42

50

56

Vaihto-opiskelijasta verkkokauppiaaksi

Autosi on kohta sinua parempi kuski

Kielletty kilpaileva toiminta

Ville Majanen myi aluksi Hongkongista ostamiaan nettikameroita verkossa. Nyt hän johtaa Hongkongissa verkkokauppaa suomalaisille.

Autojen ajonhallinta ja kuljettajan avustimet kehittyvät nyt nopeasti. Uusi auto varoo ja varoittaa monipuolisesti.

Kilpailevan toiminnan harjoittamiseen ja valmistelemiseen liittyvät korvausvaatimukset voivat nousta suuriksi.

5 Pääkirjoitus 9 Puhetta johtavalta 10 Tässä & Nyt 14 Vaihtoaskel 15 Ensiaskel 16 Pätkätöistä toimitus johtajaksi 20 Tilannetaju on työ elämän avaintaito 24 Hyvinvointiohjelma kokeneille myyjille 28 Näin edistät aivojen hyvinvointia

30 Ruokailua ratin takana 32 Mitä ostaja odottaa? 35 Miten syntyy hyvä B-to-B-asiakaskokemus? 36 Vakautus voi pelastaa yrityksen 42 Vaihto-opiskelijasta verkkokauppiaaksi 46 MMA:n hyvinvointi- jaksot 48 MMA Opiskelijat 50 Autosi on kohta sinua parempi kuski

52 Matkalla 54 Ideaa & Ilmiöitä 56 Lakipalsta: Kielletty kilpaileva toiminta 58 Myyntialan sopimukset 60 Kysy työelämästä 64 Totta vai tarua: MMA Etelä-Savo

PS. Suuren suosion saaneita somemarkkinoinnin tehopäiviä sekä huikeita yritysvierailuja tulossa MMA:n kevään tapahtumiin! Katso mma.fi > Tapahtumat ja koulutuskalenteri

Päätoimittaja Juha Häkkinen Toimituspäällikkö Piia Kunnas Ulkosu Mari Niemi Toimitusneuvosto Marko Hovinmäki Jaana Immanen-Peuha Keijo Kankaanpää Toimituksen osoite PL 11, 00521 Helsinki (Asemamiehenkatu 2, 9. krs.) puhelin 0201 224 400 toimitus@mma.fi Tilaushinta 54 €/vuosi, kestotilauksena 37 €/vuosi. Kuusi numeroa vuodessa. Tilaukset heidi.saren@mma.fi Osoitteenmuutokset saamme suoraan muuttoilmoituksesta. Jos olet kieltänyt osoitteesi luovuttamisen, ilmoita uusi osoite suoraan liittoon. Ilmoitusmyynti Otavamedia OMA Myyntipäällikkö Kari Salko puhelin 0400 604 133 kari.salko@otava.fi Myyntipäällikkö Veli-Pekka Jaatinen puhelin 0400 684 364 veli-pekka.jaatinen@otava.fi Ilmoitushinnat 2/1 8 200 € 1/1 4 200 € 1/2 2 820 € 1/4

2 100 €

Määräpaikkakorotus +10 %. Liitteet sopimuksen mukaan. +alv 24 %. Mainostoimistoalennus 15 %. Levikki 26 408 LT 3/2012 Aikakauslehtien Liiton jäsen ISSN 1458-5162. 85. vuosikerta Painatus Forssa Print. Lehti on painettu ympäristöystävälliselle paperille. Kansikuvassa Anniina Hellman Kuvaaja Jenna Lehtonen

Myynti&Markkinointi

7


LUKIJAPALAUTE

LUKIJALTA ANNA PALAUTETTA Kerro, mitä pidit tästä numerosta ja voit voittaa Plantronicsin Blackwirekuulokkeet. Plantronicsin ammattikäyttöön tarkoitetut Blackwirekuulokkeet sopivat erityisen hyvin videoneuvotteluihin ja pitkiin konferenssipuheluihin. Niissä on erittäin hyvä istuvuus ja ergonomia sekä erinomainen melunvaimennus: kuulokkeiden mikrofoni on viritetty nappaamaan vain käyttäjän oma puhe, joten taustahälinä ei kuulu läpi, eikä myöskään häiritse puhujaa itseään. Kuulokkeita voi käyttää helposti sekä tietokoneen että kännykän kanssa.

Osallistu lukijakilpailuun osoitteessa lehti.mma.fi tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimitus@mma.fi (laita aihekenttään otsikko Lukijakilpailu 6/17). Osallistumisaikaa on 19.1.2018 saakka.

Edellisessä lehdessä 5/17 mielenkiintoisimmaksi jutuksi äänestiin juttu Naisille on tilausta automyynnissä. Plantronicsin hands-free-kuulokkeet voitti Raimo Munck. Onnea voittajalle!

Lukijapalautetta: Olipas jotenkin piristynyt ulkoasu julkaisulla, hyvä asia todella, herätti omaa kiinnostusta lehteen. Vaikka jo kolmattakymmenettä vuotta jäsenenä olen ollutkin, niin täytyy kyllä myöntää, että lehti on nyt kyllä hyvä. Tulee luettua lähes kannesta kanteen, koska aiheet ovat sellaisia jotka monipuolisesti liittyvät työasioihin, sekä ilahduttavasti myös vapaa-aikaan ja harrastuksiin. Jokaisen asiakaskontaktissa olevan pitää lukea ja omaksua Aurinkoisia asenteita -juttu. Monta asiaa suoraan huonetauluksi konttorin seinälle! Sijoittamisesta voisi olla juttuja.

8

Lehdessä oli monta mielenkiintoista artikkelia. Seuraan eläkeläisjäsenenä lehteänne poimien sieltä sellaiset artikkelit, jotka kuvaavat alan kehitystä ja muutosta. Näitä on tässäkin lehdessä useita. Erityisesti kiinnitti huomioni Marianne Lauslehdosta kertova juttu, joka on erinomainen esimerkki naisen menestymisestä miesten maailmassa ja omilla ehdoillaan. Päättäväinen, omintakeinen, idearikas ja sisukas naisihminen, jolle nostan hattua. Tulee varmasti pärjäämään automaailmassa. Tällä kertaa oli minullekin mielenkiintoista luettavaa. Aina ei ole ollut niin.

Aurinkoisia asenteita oli todella hyvä ja ajankohtainen juttu. Koko lehti oli muutenkin nyt täyttä tykitystä. Uudet tavat markkinoida ja koko digiloikka hienosti katettu.

Instagram

@mmaliitto #parhaatmukana


PUHETTA JOHTAVALTA

VUODEN VIIMEISET ASIAKASPALAVERIT

V

uoden loppupuoli tuo joululounaat ja puurotarjoilut normaalien asiakastapaamisten tilalle. Itse saan osallistua muutamaan asiakkaan tarjoamaan puurojuhlaan. Teemana näissä on hiljentyä kiireisen vuoden pian päättyessä. Todetaan vanhan vuoden asiat taakse jääneeksi ja otetaan uutta vuotta isoin odotuksin vastaan. Tapaamiset näissä ovat rentoja, niin järjestäjien kuin myös kollegoiden välillä. Keskitytään henkilökohtaisiin joulusuunnitelmiin ja hieman myös tulevan vuoden yhteiseen tekemiseen. Itselläni elintarvikealan toimijana joulu tuo isoimmat toimitusmäärät, ja se on siten ruokajuhlista suurin. Vastaavasti monen muun kohdalla joulunaika tuo vuoden rauhallisimmat työpäivät. Monastihan joulun tilausten kanssa on kierretty jo paljon aiemmin, alasta riippuen. Tällöin joulun alusviikot käytetään usein seuraavan vuoden asioiden hiomiseen. Samoin välipäivät tahtovat olla asiakastapaamisten suhteen todella rauhallisia. Tässä meikäläiset saavat usein myös sopivan hengähdystauon. Toimimme tosi erilaisten askareiden parissa, jolloin vuosikellot ovat jäsenillämme kovin erilaiset. Tämä tuo erilaisia tarpeita myös liiton toimintaan. Jatkossa onkin varmasti syytä avata tehtäviä ja toimijoita hiukan laajemmin, jotta myös uusilla tehtävänimikkeillä toimivat löytävät MMA:n jäseneksi. Olisi kiva verrata omaa tekemistä ja ajankäyttöä esimerkiksi nuoren digimyyjän tekemiseen, tai millä nimellä tulevaisuuden myynti- ja markkinointitehtävissä olevia sitten ikinä kutsutaankaan. Toivotan kaikille oikein rauhallista joulunaikaa läheistenne parissa.

Marko Hovinmäki Puheenjohtaja

Myynti&Markkinointi

9


AJASSA

TÄSSÄ&NYT Koonnut Piia Kunnas

Palvelujen myynti vaatii kumppanuusajattelua

T

eknologiayritykset pyrkivät yhä enemmän kasvattamaan tulostaan lisäämällä palveluita ja näin tuottamalla arvoa asiakkaille. Asiakkaiden ja yritysten näkemykset arvosta ja sen luomisesta eivät kuitenkaan aina kohtaa. Tämä ilmenee Tiina Leposkyn kansainvälisen markkinoinnin alan väitöskirjasta, jossa tarkastellaan erään suomalaisen kansainvälisesti toimivan teknologiayrityksen muutosta palvelulähtöisemmäksi. – Suurissa kansainvälisissä yrityksissä tieto asiakastarpeista on paikallisilla myyjillä ja toimijoilla, mutta päätökset tehdään emoyrityksessä. Viestejä kulkee eri tahoille ja tekijöille, mutta tietotulvassa ymmärrys asiakkaan tarpeista saattaa pahimmassa tapauksessa hukkua, toteaa Vaasan yliopistossa väittelevä Leposky. Väitöskirjassa tutkitaan yrityksen kyvykkyyttä kerätä asiakastietoa ja hyödyntää sitä tuottamalla palveluita, jotka vastaavat asiakkaan tarpeisiin. Keskeisessä roolissa on paikallinen asiakasvastaava eli yrityksen myyjä, joka yhtäältä ymmärtää asiakkaan tilannetta, toisaalta yrityksen omia kykyjä.

– Palvelutoimintaan siirryttäessä vaaditaan muutosta asiakasvastaavan toimenkuvassa. Myyntityöstä tuleekin kokonaisvaltaista kumppanitoimintaa, ja samalla asiakasvastaavan pitää oppia tarjoamaan asiakkaan ongelmiin laajoja ratkaisuja. Tai ainakin ymmärtämään, milloin pitää kutsua paikalle asiantuntija, Leposky sanoo. Muutos myyjän toiminnassa vaatii kuitenkin sitoutuneisuutta, halua ja kykyä, jotka eivät synny itsestään. Emoyrityksen vastuulla on auttaa omaa paikallista henkilökuntaansa ymmärtämään, miksi palvelutoimintaan siirrytään ja mitä se edellyttää käytännön toiminnassa. Väitöskirja osoittaa, että kun kansainvälisessä organisaatiossa siirrytään palveluliiketoimintaan, niin prosessiin vaikuttavat sekä asiakassuhteet että yrityksen sisäiset suhteet. Leposky suositteleekin, että jo muutoksen alkuvaiheessa yritysjohto panostaa myyjien ja myyntiä tukevien henkilöiden sitouttamiseen palvelutoimintaan ja varmistaa, että tukitoiminnot ovat linjassa toiminnan tavoitteiden kanssa.

”Täytä kalenterisi myyntitapaamisilla, tuottavalla työllä ja myyntiin johtavilla asioilla!” Juha Ahola MMA:n blogissa 9.11.2017

10


MMA:n jäsenmaksu säilyy ennallaan MMA:n valtuusto päätti 24. marraskuuta, että liiton jäsenmaksu säilyy ennallaan. Vuonna 2018 MMA:n jäsenmaksu jäsenlajeittain on seuraava: • työsuhteinen 384 euroa • yrittäjä 258 euroa • opiskelijan työelämäjäsenyys 120 euroa • eläkeläinen 55 euroa

Mikko Heikkisestä valtuuston varapuheenjohtaja Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n valtuuston varapuheenjohtajaksi on valittu MMA:n Kainuun yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen. Hän työskentelee myymäläpäällikkönä Dressmannilla. MMA:n jäsen Heikkinen on ollut vuodesta 1998. Kainuun paikallisyhdistyksen puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2013. MMA:n valtuustossa hänellä on meneillään toinen kausi. Valtuuston puheenjohtajana toimii hyvinkääläinen Ari Lipponen.

”KUUSI KYMMENESTÄ VASTAA JASTA ON USKOLLISIA BRÄNDEILLE, JOTKA KEHITTÄVÄT HEILLE PERSONOITUJA PALVELUJA.” Lähde: Adobe

Turva mukana matkallasi Turva on lanseerannut marraskuussa 2017 uuden mobiilisovelluksen, TaskuTurvan, joka tulee ladattavaksi sekä iOS- että Android-puhelimiin. MMA:n jäsenet näkevät sovelluksen kautta niin omat henkilökohtaiset vakuutuksensa kuin vakuutukset, jotka liitto on ottanut jäsenilleen. Reissujasi turvaava matkavakuutuskortti löytyy TaskuTurvasta ja kulkee aina mukanasi. Myös liiton jäsenkortti toimii matkavakuutuskorttinasi. TaskuTurvaan tulee ainutlaatuisia etuja sekä Turvan lapsivakuutuksen, Junioriturva Plussan, hankkineille että Turvan autoileville asiakkaille. TaskuTurvan avulla junnun lääkärikäynnit hoituvat rahaa käyttämättä, jolloin korvauksia ei tarvitse hakea erikseen. Kun kaskossasi on lasivakuutus, särö auton lasissa ei tee lovea lompakkoon, sillä TaskuTurvan avulla lasin korjaus onnistuu rahaa käyttämättä ja vaihtokin vain omavastuun hinnalla. Liiton vakuutuksista ja muista jäsenten eduista Turvassa voi lukea osoitteessa turva.fi/mma.

Myynti&Markkinointi

11


AJASSA

TÄSSÄ&NYT

Mainosbarometri: Roima nousu panostuksiin ensi vuonna

S

uhdanteita kuvaavan Mainosbarometrin vastaajista 55 prosenttia aikoo lisätä markkinointiviestinnän investointejaan ensi vuonna ja vain kaksi prosenttia vähentää niitä. Aiemmalla tasolla pysyy 43 prosenttia. Mainosbarometrin ensi vuoden saldoluku on 53. Mainostajien Liiton jäsenten markkinointiviestinnän aikeissa ei ole nähty näin korkeita lukemia tällä vuosituhannella. – Erittäin tyytyväisellä mielellä katson lukuja, jotka kertovat siitä, että markkinoinnin arvostus on nousussa ja se nähdään väylänä kasvuun. Tämä on toivottavasti se käännekohta, jossa lamanjälkeinen mainosbudjettien vyönkiristäminen loppuu ja markkinointi otetaan strategisena investointina eikä vain kulueränä. Tekninen edelläkävijyys tuo vain hetken helpotuksen, mutta pitkäjänteinen brändin rakentaminen tuo jatkuvaa kilpailuetua, sanoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki.

12

”Oletko sinä pitänyt huolta siitä, että olet kehittänyt bisnesnäkemystäsi niin, että kykenet tarvittaessa haastamaan asiakkaan näkemyksiä?” Olli Syvänen MMA:n blogissa 27.11.2017

Koulutusetu:

KEY ACCOUNT MANAGER -AJOKORTTI MMA ja Helsingin seudun kauppakamari tarjoavat yhdessä edullisen mahdollisuuden päivittää osaamista: MMA:n jäsen voi osallistua yhteen Kauppakamarin koulutukseen MMA:n tukemana. Tammikuussa on tarjolla Key Account Manager -ajokorttikoulutus, joka järjestetään 17.–18.1.2018. Sen normaalihinta on 1 128,40 euroa, mutta MMA:n jäsenenä koulutuksen saa hintaan 780,40 euroa. Koulutukseen ilmoittaudutaan sähköpostitse osoitteeseen  asiakaspalvelu@kauppakamarinkoulutus.fi  Saadaksesi edun mainitse ilmoittautumisen yhteydessä MMA ja jäsennumerosi.


LSE AREENA 2017

SOTE-UUDISTUS MITTAA LUOTTAMUSSUHTEITA

L

ääke- ja sairaalatarvikealan seminaari keräsi noin 50 myynnin ja markkinoinnin ammattilaista Vantaalle marraskuussa. Päivän teemoja olivat hankinnat, SOTE-uudistus ja digitaalisuus. Hankinta-asiantuntija Esa Mutanen muistutti, että tulevina vuosina valtava joukko terveydenhuollon ammattilaisia siirtyy työskentelemään julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille. Koska työnantajat tulevat monella lääkärillä ja sairaanhoitajalla vaihtumaan, tuote-esittelijöiden pitää rakentaa laaja-alaisia verkostoja. Yksittäisen lääkärin sijaan tapaaminen kannattaa sopia koko työyhteisön kanssa. – Tässä muutoksessa mitataan ihmissuhteita, Mutanen toteaa. SOTEn myötä terveysmarkkinat tulevat pirstaloitumaan – ainakin aluksi. Samalla lääke-edustajan myyntivolyymit pirstaloituvat, mikä tuo myyntiin valtavan määrän epävarmuutta. Tässä vaiheessa on mahdotonta ennustaa, ketkä pärjäävät kilpailussa: kuka ostaa paljon ja kuka vähän. Mutanen nosti myös esiin SOTEn yhden suuren kysymyksen: Voiko kunta toimia kilpailluilla markkinoilla olematta osakeyhtiö? Mikäli sairaaloista tehdään tulevaisuudessa vapailla markkinoilla toimivia kunnallisia liikelaitoksia, niihin ei sovelleta hankintalakia.

Myynnin pelisäännöt muuttuvat kokonaan, mikäli suurin osa terveydenhuollon hankinnoista jää jatkossa hankintalain ulkopuolelle. – Myynti on aina pohjimmiltaan luottamustoimintaa. Hankintalaki on pakottanut tekemään kauppaa myös tahojen kanssa, joihin ostaja ei luota. Kun hankintalaki poistuu kaupanteosta, luottamussuhteet ovat entistä tärkeämpiä, Mutanen sanoi. Esa Mutasen lisäksi LSE-Areenalla puhuivat Erika Lehmusvirta, Petri Rajaniemi, Ann-Christin Smidtslund-Rastas ja Tapani Vuola.

Myynti&Markkinointi

13


TYÖ &UR A

S VA IHTOA

K EL

ain ka on hiljatt jäsenen, jo :n A M M e Esittelemm n urallaan. den askelee ottanut uu

ana, 45 • Mika Rom kaspää llikkö, • Avainasia dic Normedi Nor

Työelämän turbulenssi hidasti uraa

L

ääke- ja sairaalatarvikealalla uransa tehnyt Mika Romana aloitti marraskuussa avainasiakaspäällikkönä Normedi Nordic -nimisessä yrityksessä. Yrityksen pääpaikka on Norjassa ja se myy gynekologian alan laitteita ja tarvikkeita. Yksi suurimmista päämiehistä on Johnson & Johnson. Mika on yrityksen ainoa edustaja Suomessa. Vaikka asiakkaat ovat Suomessa, työ on hyvin kansainvälistä. Esimies istuu Ruotsissa ja kansainvälisen tiimin kanssa mietitään esimerkiksi hinnoittelua ja markkinointia. Mikalle on kertynyt monipuolista kokemusta alalta, mutta sattumusten vuoksi osa työsuhteista on jäänyt melko lyhyeksi. Työura voi joutua turbulenssiin itsestä riippumattomista syistä, kuten kävi vuonna 2015, jolloin Mika työskenteli tuotespesialistina ResMedillä. − Se oli todella mieluisa työpaikka. Minut palkattiin, koska heillä oli meneillään tutkimus sydämen 14

vajaatoimintapotilaiden osalta. Tutkimus ei kuitenkaan päättynyt toivotulla tavalla, vaan koko markkinointi- ja myyntiosasto lakkautettiin ja minä olin siellä myynnin puolella. Näin ollen jouduin taas hakemaan uusia haasteita. Sitä aikaisemmin Mika oli käynyt jo läpi yhdet yt-neuvottelut ja tullut irtisanotuksi. Aikaisemmassa työpaikassa puolestaan Mika myi tähystyslaitteita ja -tarvikkeita, mutta iso, amerikkalainen toimija osti päämiehen. Työsuhde säilyi, mutta myytävää ei jäänyt enää entiseen malliin, mikä vaikutti suoraan palkkatasoon. Mika teki omat johtopäätöksensä ja alkoi etsiä aktiivisesti uusia haasteita. Näin hän päätyi Normedi Nordiciin. Koettelemuksista huolimatta hän näkee jokaisen työpaikan merkityksellisenä. − Joskus mietin, että onko tästä mitään hyötyä, kun olen tuhlannut vuosia enkä ole voinut päästä kunnolla vauhtiin myyntityössä. Mutta kun edustin avannepusseja, kerty-

nyt osaaminen hyödyttikin suolitähystyslaitteiden myynnissä. Kun sain olla tekemisissä sairaalahankintoihin liittyvien ihmisen kanssa, siitä oli hyötyä myöhemmin, kun tein itsenäisesti tarjouksia. Jokainen työpaikka vie osaamista jollain lailla eteenpäin, mistä voi olla yllättäen hyötyä tulevaisuudessa. Piia Kunnas

Mikan uusimmat urastepit

2016−2017

Neovitalis, avainasiakaspäällikkö

2015

ResMed, tuotespesialisti

2013−2014

Coloplast, tuotespecialisti

2007−2013

LEO Pharma, lääke-edustaja


Oppia tiimiyrityksen kautta

O

len opintojen loppuvaiheessa oleva 23-vuotias liiketalouden tradenomi -koulutusohjelman opiskelija. Opiskelen TAMKin Proakatemiassa, jossa erikoistutaan yrittäjyyteen perustamalla omia tiimiyrityksiä. Myynti ja markkinointi kiinnostavat, koska niissä ei voi koskaan saavuttaa täydellisyyttä. Aina on kehitettävää omassa työskentelyssä ja aina voi saavuttaa enemmän – aivan kuten urheilussa. Täytyy tehdä tarpeeksi toistoja, jotta voi ylläpitää ja myös kehittää osaamistaan. Näitä teemoja halutaan nostaa esiin myös järjestämässämme Sport & Business Seminar -tapahtumassa. Opiskeluvalintaani vaikutti lukion jälkeen oleellisesti halu kehittää omia myyntitaitoja ja löytää oma juttu. Tutkinnon hankkiminen on tietenkin tärkeää, vaikkei se mielestäni varsinainen osaamisen tae olekaan.

Proakatemiassa olen saanut kehittää taitojani monipuolisesti erilaisten mielenkiintoisten projektien parissa ja koen tämän antaneen itselleni huikeasti valmiuksia työelämää varten. Yrittäjänä kasvattavinta on ollut se, että oikeasti on vastuussa tekemisestään, myös tuloksellisesti. Minua puskee eteenpäin halu kehittyä myyntityössä sekä suuri motivaatio löytää paras mahdollinen ratkaisu asiakkailleni. Myyntityössä onnistumiset palkitsevat ja lisäävät halua olla entistäkin parempi. Uskon, että yksi mieleenpainuvista kokemuksista opiskelijaelämässä tulee olemaan tiimiyrityksemme Projektititoimisto Efektin päättöreissu Aasiaan marras-joulukuussa, jolloin teemme projekteja suomalaisille yrityksille Sri Lankassa ja Kambotzassa. MMA tukee hienosti opiskelijoiden toimintaa ja tietoisuutta alasta.

Olisi tärkeää, että erityisesti aloittavat opiskelijat olisivat tietoisia MMA:n palveluista ja eduista. Haluaisin, että kaikilla alasta kiinnostuneilla opiskelijoilla olisi mahdollisimman pieni kynnys hypätä mukaan MMA:n opiskelijatoimintaan ja päästä rakentamaan verkostoja jo opiskeluaikoina. Igor Parri

Valtterin kysymys konkarille:

Miten lähtisit rakentamaan kiinnostavaa henkilöbrändiä kiinteistönvälitysalalla? Lue vastaus verkkolehdestä

le ht

i.m

m

a. fi

ENSIASKEL MMA:n nuori jäsen esittäytyy.

• Valtteri Lampinen, 23 • Perustaja ja myyntipäällikkö Sport & Business Seminar -tapahtumassa • Kolme taitoa, jotka haluaisin oppia: Kehittyä somemarkkinoinnissa, Parantaa Excel-skilssejä ja löytää motivaatiota siivoamiseen.

Myynti&Markkinointi

15


TYÖ &UR A

Teksti Anni Karppanen Kuvat Jenna Lehtonen

PÄTKÄTÖISTÄ TOIMITUSJOHTAJAKSI Toimitusjohtaja Anniina Hellmanin CV näyttää tilkkutäkiltä, mutta kokemus erilaisista organisaatioista on kääntynyt Hellmanin vahvuudeksi.

A

nniina Hellman aloitti syksyllä Helsinki Sales Academyn toimitusjohtajana. Hän siirtyi tehtävään yrityksen myynti- ja markkinointipäällikön paikalta. Ennen Helsinki Sales Academya Hellman työskenteli pitkään erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Työkokemusta asiakaspalvelusta ja yhteistyökumppanuuksien solmimisesta oli toki kertynyt, mutta aktiivista myyntiä hän ei ollut aiemmin tehnyt. Tänä syksynä Hellman myi kolmessa kuukaudessa yli puolet koko vuoden myyntitavoitteestaan. – Vieläkin epäilen joskus, onko minusta myynnin tekijäksi, Hellman naurahtaa. – Markkinoinnissa omien tekojen vaikutukset saattavat olla epäselviä tai näkyvät vasta pitkällä aikajänteellä. Siitä työstä ei ole ikinä mahdollista saada sellaisia kiksejä kuin B-to-B-myynnistä saa. Kaupan klousaamisen jälkeistä tunnetta ei voita mikään. 16

Sijaisuus toi Helsinkiin Hellmanilla on työkokemusta niin yritysmaailmasta kuin järjestöistäkin. Listalta löytyy pienyrityksiä, kasvuyrityksiä sekä isoja firmoja. Hellman on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän valmistui Vaasan yliopistosta vuonna 2008 alle neljän vuoden opiskelun jälkeen. Sen jälkeen työtehtävät ovat olleet pääasiassa määräaikaisuuksia ja sijaisuuksia. Helsinkiin Hellman muutti työn perässä. Hän työskenteli asiakaspalvelutehtävissä vakuutusyhtiö Trygissä, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus äitiysloman sijaisuuteen vaativammassa tehtävässä saman yhtiön sisällä. Tehtävän vastaanottaminen edellytti muuttoa Helsinkiin. – Alku oli todella vaikeaa. Muutin Helsinkiin loka-marraskuussa eikä täällä ollut paljon tuttuja. Mutta kun tuli ensimmäinen kevät ja kesä, alkoi helpottaa, Hellman kertoo. Äitiysloman sijaisuuden päätyttyä Hellman olisi voinut jatkaa Trygin asiakaspalvelussa, mutta siinä vaiheessa hän halusi päästä käyttämään koulussa opittua markkinointiosaamistaan. Vakuutusyhtiöstä Hellman siirtyi


Anniina Hellman haluaa omalla tekemisellään parantaa B-to-B-myynnin mainetta. Myynti&Markkinointi

17


TYÖ &UR A

Suomen Unicefille markkinointipäälliköksi vastamaan varainhankinnan markkinoinnista. – Hakiessani täytin varmaan kaksi vaatimusta: koulutuksen ja kielitaidon. Kyseisen työpaikan saaminen niin nuorena ja kokemattomana on yksi urani suurimmista saavutuksista, Hellman kertoo.

Osaksi kasvutarinaa Suomen Unicefilta Hellman pyydettiin mukaan vastaamaan Laitilan virvoitusjuomatehtaan viestinnästä ja markkinoinnista. Työ oli todella erilaista, vaihtelevaa ja vauhdikasta. Laitilan virvoitusjuomatehdas oli mukana monilla messuilla ja teki yhteistyötä elokuvatuotantojen ja televisiosarjojen kanssa. Lisäksi yritys teki paljon erilaisia sponsorointisopimuksia. – Oli hienoa olla osa suomalaista kasvutarinaa. Olen todella hyvä priorisoimaan ja organisoimaan asioita. Siitä oli Laitilan aikana hyötyä, Hellman sanoo. Virvoitusjuomatehtaalta Hellman siirtyi aivan toiselle laidalle: ehkäisevän päihdetyön pariin vastaamaan Tipaton tammikuu -kampanjasta. – Minusta Tipaton tammikuu on hauska ja omaehtoinen kuluttajakampanja. En siirtynyt työhön aatteen takia, vaan tykkäsin B-to-C-kampanjoista. Aiemmat hyvät kokemukset järjestömaailmasta saivat hakeutumaan sinne takaisin. Työtehtävä oli puolentoista vuoden pituinen opintovapaan sijaisuus, jonka jälkeen edessä oli erilaisia pätkätöitä ja lukuisia työhakemuksia.

Töihin aina kuin mahdollista Hellman on aina tehnyt mieluummin töitä kuin ollut työttömänä, joten hän tarttui tehtäviin, joita tarjottiin. Välillä työstä saatu palkka oli lähes sama kuin ansiosidonnainen työttömyysturva. – Jonkun silmiin työhistoriani näyttää repaleiselta. Minulla on aina ollut kova halu kehittyä ja mennä eteenpäin. Minulle itselleni monipuolinen kokemukseni näyttäytyy ehdottomasti vahvuutena. Halusta tehdä töitä ja auttaa kertoo myös Hellmanin kokemus vapaaehtoistyöstä. Hän opetti vuoden ajan suomen kieltä vastaanottokeskuksessa. – Etsiessäni kokoaikatyötä halusin tehdä jotain, mikä auttaisi minua myös mahdollisesti urallani. Uskoin, että suomen kielen opetus vahvistaa osaamista viestinnän osalta. Nykyisin Hellman ei enää opeta vapaa-ajallaan vaan hän käy muutaman kerran kuukaudessa juoksemassa näkövammaisen naisen avustajana.

Irtisanottu koeajalla Työpaikkojen listalle mahtuu todella monenlaisia organisaatioita, joista kaikki eivät ole olleet hyviä. Yhdessä 18

johtamiskulttuuri oli niin asiaton, että sieltä oli vain pakko päästä pois. – Aina ei todellakaan ole ollut helppoa. On todella kurjaa herätä aamulla, jos ei halua mennä töihin. Repaleinen CV ei tarkoita sitä, etteikö Hellman olisi ollut valmis sitoutumaan. Päinvastoin, on erittäin raskasta perehtyä säännöllisin väliajoin uuteen työhön, työkaluihin ja toimintatapoihin. Yksi uran suurimmista shokeista oli tulla irtisanotuksi koeajalla ”puuttuvien ATK-taitojen takia”. – Minut oli rekrytoitu rekrytointiyrityksen välityksellä tekemään markkinointia ja viestintää. Vastoin saamiani tietoja, tehtävässä olisi pitänyt olla koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja hallita taitto-ohjelmat, joita en koskaan väittänytkään osaavani. Tehtävän kuvaus ei vastannut todellisuutta. Huonojen rekrytointikokemusten jälkeen usko omaan osaamiseen on ollut koetuksella. Kun Hellman nimitettiin Helsinki Sales Academyn toimitusjohtajaksi, hän kirjoitti omilla Facebook-sivuillaan näin: ”Olen koko ikäni ollut päättäväinen, kulkenut omaa polkua määrätietoisesti. Kaikki valinnat ei välttämättä aina ole ollut parhaita mahdollisia, mutta toisaalta ne on johtanut tähän hetkeen, missä olen nyt. Olen ollut aina kova tekemään töitä ja uskonut siihen, että ahkeruus palkitaan. Joskus usko on meinannut loppua, mutta onneksi on ollut vierellä ihmisiä, jotka on kannustanut eteenpäin. Nyt olen saavuttanut urallani jotain sellaista, mitä en vielä pitkään aikaan uskonut saavuttavani. Nyt katsottuna taaksepäin, on ne kaikki itketyt kyyneleet ja unettomat yöt olleet tämän fiiliksen arvoisia.” Kun Hellmanilta kysyy, mikä on auttanut vaikeina hetkinä jaksamaan, hän pyyhkii silmiään. – Äiti. – Samoin puoliso, veli ja ystävät ovat olleet tukenani silloin, kun usko omaan osaamiseen on ollut koetuksella.

Nuorten työllistäminen liikuttaa Helsinki Sales Academy on Olli Syväsen perustama yritys, jonka alkuperäinen ajatus on ollut auttaa nuoria pääsemään kiinni myyntityöhön neljän kuukauden valmennuksen kautta. Syvänen huomasi omassa työssään, että B-to-B-myynnin ja opintojen välillä oli kuilu, jota on vaikea kuroa kiinni. Edelleen Helsinki Sales Academyn kautta nuoria työllistyy myyntitehtäviin, mutta yrityksen toimiala on laajentunut. Tämän hetken strategiana on auttaa yrityksiä luomaan voittavia myyntitiimejä. Akatemialaisten rekrytoinnit ovat kuitenkin Hellmanin mielestä yksi hänen työnsä hienoimmista puolista. – Kun nuori saa työpaikan, siinä liikuttuu. Oman alan työpaikka on todella iso askel nuoren elämässä. Kun katsotaan vastavalmistuneiden työllisyyslukuja, on hienoa


ANNIINA HELLMAN • Helsinki Sales Academyn toimitusjohtaja • 32-vuotias kauppatieteiden maisteri Vaasan yliopistosta. • Asuu puolisonsa kanssa Vantaalla, on kotoisin Turusta. • Vapaa-aikana juoksee, ulkoilee koiran kanssa sekä nauttii hyvästä ruuasta ja elokuvista

”KUN NUORI SAA TYÖPAIKAN, SIINÄ LIIKUTTUU.” olla tekemässä töitä sen eteen, että luku saadaan pienemmäksi.

Langat pysyvät kädessä Helsinki Sales Academyssä Hellman on työskennellyt kesäkuusta 2016 lähtien. Jo tuolloin Olli Syvänen etsi työlleen jatkajaa. – Anniinalla oli monipuolista työkokemusta ja kaipasin yritykseeni markkinoinnin osaamista sekä digitaitoja. Pienessä yrityksessä pitää pystyä tekemään vähän kaikkea. Tärkeintä on se, että langat pysyvät käsissä ja asiat hoidetaan sovitussa aikataulussa, Olli Syvänen perustelee. – Huonojen kokemusta ansiosta Anniinalla on kyky ajatella asioita ihmisten kautta. Hän ei halua, että muut joutuvat kokemaan samoin. Huonot kokemukset saavat myös arvostamaan tilannetta, jossa kaikki on hyvin. Hellmanin puheesta kuuluu syvä kunnioitus omaa esimiestä kohtaan. – Olen urallani nähnyt todella monenlaisia esimiehiä. Halusin sellaisen johtajan alaisuuteen, joka haluaa opettaa ja jakaa tietoa alaisilleen ja haluaa saada heidät menestymään. Liian moni johtaja pelkää, että alaisiaan

opettamalla nämä menevät osaamisellaan ohi. Meillä vallitsee Ollin kanssa molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus, joka tuntuu todella hyvältä, Hellman kertoo.

Toimitusjohtaja etsii luovia ratkaisuja Toimitusjohtajan tehtävään Hellman suhtautuu varsin käytännöllisesti. Haasteet ratkaistaan sitä mukaa, kun niitä tulee. – Tietenkin esimiestyössä tulee eteen tilanteita, joissa en ole aiemmin ollut. Aikaa pitäisi aina olla enemmän, mutta en mielestäni voisi olla enää parempi ajanhallinnassa. Se on vahvuuteni, Hellman sanoo. Hellmanin esimiehellä on kymmenien vuosien kokemus esimiestyöstä ja myynnin johtamisesta. Syvänen toimii hallituksen puheenjohtajana ja on toimitusjohtajan tukena. – Toimitusjohtajan työn suurin haaste on erilaisten luovien ratkaisujen löytäminen. Kun arkirutiinit sujuvat, toimitusjohtajalta vaaditaan ennakoivaa ajattelua: mihin maailma on menossa ja miten meidän ajattelumme saadaan osaksi sitä maailmaa. Sitä taitoa pitää jatkuvasti kehittää, Syvänen sanoo. Myynti&Markkinointi

19


Teksti Maarit Seeling Kuvat Jenna Lehtonen

TILANNETAJU ON TYÖELÄMÄN AVAINTAITO Ihminen tekee vuorokaudessa parhaimmillaan jopa 10 000 päätöstä, mutta kuinka usein päätösten takana on oikea arvio tilanteesta? Tilannetajua voi kehittää, vakuuttavat tutkijat ja tietokirjailijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg.

O

lemme tottuneet puhumaan tilannetajusta lähinnä silloin, kun epäilemme sen olevan jollakulla erityisen huono. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että se on taito, jota voi kehittää siinä missä lihaksia ja fyysistä kuntoakin. – Tilannetaju on kykyä muodostaa kokonaiskuva kuhunkin hetkeen vaikuttavista tekijöistä ja toimia sen pohjalta tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla. Se on työelämän avaintaito, Harri Gustafsberg ja Helena Åhman tiivistävät.

20

Päätökset johtavat seurauksiin. Siksi meidän pitäisi ymmärtää, miksi teemme sellaisia päätöksiä kuin teemme. Huono päätös voi ratkaista yrityksen kohtalon, hyvä ja oikeaaikainen taas nostaa sen siiville. Tähän saumaan iskee Åhmanin ja Gustafsbergin kirja Tilannetaju – päätä paremmin. Teos esittää tilannetajusta kahdeksan tilannetajutekijän mallin ja neuvoo seikkaperäisesti, miten eri osa-alueita voi kehittää ja omaa itsetuntemusta parantaa. Pussin pohjalla on tosin listatun kahdeksan vakioelementin lisäksi havaintoihin ja päätöksiin vaikutta-

va Jokeri-tekijä, joka on jokaiselle yksilöllinen, ja joka pitää löytää itse.

Aherrusta ja avointa mieltä Kokonaiskuvan hahmottamisen luulisi tietty olevan helppoa kuin heinänteko: tulen paikalle, katson ympärilleni ja päätän. Vaan kun ei ole. Yllättävän usein väärä tulkinta tilanteesta saa suuntaamaan toimet vääriin asioihin ja mahdollisesti vain kiristää sitä entisestään. Kirjoittajat korostavat, etteivät pysty eivätkä edes yritä tarjota kirjassaan yhtä ainoaa totuutta, jota noudattamalla lukija pääsisi saman tien haluamaansa lopputulokseen.


TEEMA

HYVINVOINTI

Energiataso, kiire ja stressi vaikuttavat siihen, miten havainnoimme ympäristöä ja tulkitsemme sitä, sanovat Harri Gustafsberg ja Helena Åhman.

21


HY VIN VOINTI

”TILANNETAJU ON AVOINTA MIELTÄ.” Tilannetaju on monimutkainen ilmiö, ja reittejä sen kehittämiseen on yhtä monta kuin ihmismieltäkin. Silti muutamia herkkyyksiä vahvistamalla on mahdollista tasoittaa tietä erilaisten syy- ja seuraussuhteiden parempaan ymmärrykseen. Olennaista on tiedostaa tilannetajun merkitys ja pohtia omia havainnointi- ja toimintatapoja. Gustafsberg korostaa, että tilannetajun kehittäminen ei ole laiskan ihmisen hommaa. Se ei myöskään onnistu näppärästi kikkailemilla, vaan vaatii ponnistelua ja oman ymmärryksen ja päätöksentekoprosessien analysointia. – Tilannetaju on avointa mieltä. Voi tunnustaa itselleen, ettei välttämättä aina näe ja tiedä ihan kaikkea. Lähtökohtana on tajuta omien havaintojensa puutteellisuus. Päähän koodautuvassa datassa voi tapahtua aikamoisia virheitä. Se voi heijastua väärinä ratkaisuina. Tilannetaju vaatii ripauksen nöyryyttä, Åhman pohtii.

Askel kerrallaan Hyvään alkuun pääsee yksinkertaisesti pysähtymällä ja kuulostelemalla itseään, muita ihmisiä ja ympäristöään. Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyyksinä ja vakioina. Esimerkiksi energiataso, kiire ja stressi vaikuttavat siihen, miten havainnoimme ympäristöä ja tulkitsemme sitä. Joskus jo muutaman sekunnin pysähdys riittää havahduttamaan, mitkä kaikki tekijät omien päätösten takana juuri silloisella hetkellä vaikuttavat. Gustafsberg ja Åhman muistuttavat, ettei kaikkia tilannetajun elementtejä tarvitse ryhtyä treenaa22

maan samanaikaisesti. Yhtä lailla edetä voi askel askeleelta ja ottaa osa-alueet haltuun pala kerrallaan. Jotkut meistä ovat parempia pikamatkoilla, toiset maratonilla. – Tilannetaju on käsitteenä niin laaja, ettei kaikkea voi mitenkään hanskata kerralla. Kannattaa poimia itselleen tärkeät palat ja ryhtyä kehittämään niitä. Intuitio on yksi tilannetajun elementti ja jopa sitä voi kehittää. Intuitio ei ole vain lahjana annettu ominaisuus ihmisessä. Se viestii kanssamme, mutta meitä ei ole opetettu hyödyntämään sitä, Åhman huomauttaa.

Johtamisen työkalupakki Tilannetaju on Gustafsbergin ja Åhmanin mukaan ennen kaikkea itsensä johtamisen väline, mutta sen keinoja voidaan hyödyntää ylipäänsä johtamisessa ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Åhman vertaa johtajan tilannetajua työkalupakkiin. Eri tilanteissa tarvitaan eri apuvälineitä eli lähestymistapoja. Väärä tilanteen tulkinta voi johtaa turhiin toimenpiteisiin. Joskus saatetaan päätyä kehittämään organisaatiossa ihmisiä, vaikka vika olisi rakenteissa ja järjestelmissä, jotka estävät optimaalisen toiminnan. Joskus johdettaessa taas tarvitaan jämäkkyyttä ja suoruutta, toisessa hetkessä pitää antaa vapautta. Suomessa on nykyään vallalla useita johtamiskulttuureita. Perinteikkäissä perheyrityksissä saatetaan toimia toisin kuin nuorekkaissa start upeissa. Johtajalta vaaditaan ymmärrystä, mihin katseensa kohdentaa ja mistä nappuloista tulee painaa. – Johtaminen, vaikuttaminen ja vallankäyttö ovat erittäin monimut-

kaisia yhtälöitä. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa johtamistapaa, jolla aina saavutetaan parhaat tulokset. Ihmiset kokevat johtajuuden subjektiivisesti ja tuntemukset tulevat aina kunkin senhetkisistä tarpeista. Mitä enemmän alaisia, sitä todennäköisemmin joku kokee itsensä väärin johdetuksi. Aina menee jonkun kohdalla pieleen, Gustafsberg toteaa.

Oikealla kurssilla Tilannetaju-kirja perustuu kirjoittajien yhteiseen näkemykseen ja kokemukseen, tieteelliseen tutkimukseen ja asiantuntijoiden haastatteluihin. Näkökulma on käytännönläheinen ja kulloinkin käsiteltävää asiaa valaistaan lukuisin esimerkein. Kirja ei pakota lukemaan kerralla kannesta kanteen vaan on helposti palasteltavissa itselle sopiviksi lukukokonaisuuksiksi. Loppuvuodesta tekijöiltä on tulossa kirjan tueksi verkkokurssi, jossa painotetaan erilaisten tehtävien tekemistä. Tilannetajua tarvitaan Gustafsbergin ja Åhmanin mukaan erityisesti työympäristöissä, joissa informaatiota on paljon. Tietotulvassa virhearvioiden riski kasvaa, ja huonot päätökset voivat olla suorastaan kohtalokkaita. Hyvä tilannetaju auttaa myös korjaamaan kurssia nopeasti, jos virheellisiin ratkaisuihin syistä tai toisista on päädytty. Elämässä ei voi koskaan täysin välttyä virheiltä. – Tilannetajun kehittämisestä hyötyvät sekä yksilö itse, että ihmiset hänen ympärillään. Tilannetaju linkittyy toiminnan tuloksellisuuteen sekä omaan ja muiden hyvinvointiin, Gustafsberg ja Åhman määrittävät.


8 tilannetajun tekijää

1

Vaikuta mielen kuormaan. Tilannetaju kärsii, jos kehon stressitaso nousee yli sietokyvyn.

2

Maksimoi energiataso. Väsyneenä ymmärtäminen ja ongelmanratkaisu on vaikeampaa kuin pirteänä.

3

Heikennä havaintoharhoja. Virheelliset havainnot voivat ohjata päätöksiämme väärään suuntaan.

4

Suuntaa huomio. Huono keskittymiskyky vaikeuttaa tilannekuvan muodostamista.

5

Säädä tunteita. Eri tunnetilat vaikuttavat siihen, miten näemme ja koemme tilanteet ja miten tulkitsemme ne.

6

Selkiytä ajattelua. Ajattelemalla asioita uusista näkökulmista voimme vaikuttaa kykyymme ymmärtää tilanteita ja ihmisiä.

7

Herkistä intuitiota. Ymmärtämällä intuition luonnetta voimme samalla herkistää sitä ja parantaa sen tarkkuutta.

8

Jalosta tapoja. Omien tapojen ymmärtäminen luo edellytyksiä tilannetajulle.

9

Jokeri. Mikä tilannetajuun vaikuttava tekijä mielestäsi kuviosta puuttuu? Lisää se omaan tilannetajukuvaasi.

Lähde: Tilannetaju - Päätä paremmin Helena Åhman, Harri Gustafsberg Alma Talent, 2017

Kirjavinkkejä hyvinvoinnin edistämiseen Pidä huolta aivoistasi Viime vuosien aivotutkimuksen myötä psyykkisten tapahtumien käsittelyyn on tullut uusia työkaluja. Mielen ja aivojen yhteyden ymmärtäminen auttaa meitä voimaan paremmin. Aivot säätelevät kaikkea toimintaamme hengityksestä ja sydämensykkeestä alkaen kaikista monimutkaisimpiin päättelytoimintoihin ja käyttäytymiseen. Se, miten terveet aivomme ovat, miten joustavasti niiden eri osat toimivat yhteistyössä ja miten tehokkaasti pystymme niitä käyttämään, vaikuttaa monipuolisesti hyvinvointiimme, terveyteemme ja jokapäiväiseen elämäämme. Kirja antaa konkreettiset ja helpot ohjeet aivojen parempaan hoitoon, huoltoon ja käyttöön. Aivotaidot Heli Isomäki, Nina Uusitalo Gummerus, 2017

Kehitä itsetuntemustasi Kun elät omien arvojesi mukaisesti, jaksat paremmin ja olet valmiimpi kohtaamaan työelämässä esiin tulevia haasteita. Kun tunnistaa, mikä on itselle tärkeää, ymmärtää myös sen, mistä on aika päästää irti. Hyvän mielen vuosi on tehtäväkirja, jossa syvennytään kuukausi kerrallaan eri teemoihin. Tavoitteena on auttaa lukija määrittelemään joku muutos tai unelma ja käydä kirjan harjoitusten avulla läpi unelman toteuttamiseen liittyviä vaiheita. “Elämänmuutoksesta on helppo haaveilla. Kysymys kuuluukin, miten otat muutoksen osaksi arkeasi. Yksi vaihtoehto on, että teroitat kynäsi ja alat hommiin”, sanoo kirjan kirjoittaja Maaretta Tukiainen. Hyvän mielen vuosi Maaretta Tukiainen PS-kustannus, 2017

23


HY VIN VOINTI

Teksti ja kuvat Piia Kunnas

HYVINVOINTIOHJELMA

KOKENEILLE MYYJILLE 3.

Hintsa Performancen Magnus Lönnqvist (vas.) ja M3 Groupin Pasi Pyysiäinen yhdistivät voimansa ja kehittivät kokeneille myyjille valmennusohjelman, joka antaa myyjille työkaluja kehittää ammatillista, henkistä ja fyysistä suorituskykyään.

24


Kyky uudistua on tämän päivän myyntityössä elinehto. Se edellyttää, että ammatillinen osaaminen sekä fyysinen ja psyykkinen suorituskyky ovat tasapainossa.

O

letko yli viisikymppinen myyntialan ammattilainen? Jos olet, niin onnittelut. Olen myyjänä parhaimmillasi, sillä sinulle on kertynyt paljon osaamista ja muun muassa toimialatuntemusta, ja se on valttia juuri nyt. Se miten hyvin pystyt hyödyntämään potentiaalisi riippuu kuitenkin siitä, miten hyvin pidät huolta ammatillisesta osaamisestasi ja fyysisestä suorituskyvystäsi sekä miten hyvin pystyt palautumaan psyykkisesti. Kokenut myyjä saavuttaa myyntitavoitteensa, kun nämä kolme osa-aluetta ovat tasapainossa, vakuuttavat Pasi Pyysiäinen M3 Groupista ja Magnus Lönnqvist Hintsa Performancesta. Kaksikko on rakentanut erityisesti kokeneille myyntiammattilaisille suunnatun puolen vuoden kehitysohjelman, jossa paneudutaan jokaisen henkilökohtaiseen tilanteeseen kaikilla näillä osa-alueilla. Pyysiäisellä on pitkä kokemus myynnin ja myynnin johtamisen parista. Hän on työskennellyt muun muassa kulutustavarabisneksessä, itsenäisenä yrittäjänä ja Mercuri Internationalissa. Entinen huippu-

Kokeneiden myyjien kehitysohjelma • Tarkoitettu kokeneille myynnin ammattilaisille, jotka haluavat tehdä tuloksellista myyntityötä vielä vuosia

urheilija Lönnqvist puolestaan työskentelee Hintsa Performancessa, joka on tutkinut ihmisten suorituskykyä jo parikymmentä vuotta ja niittänyt mainetta muun muassa yhteistyöstä F1-tallien kanssa.

Myynnin muutos haastaa toimintatavat Pyysiäinen suitsuttaa kokeneita myyjiä, mutta toteaa samalla, että uusiutumisen paine myyntiä kohtaan kasvaa jatkuvasti. − Kun olet kokenut ammattilainen, ja olet mennyt pitkään eteenpäin samalla tavalla, toimintamalleja on vaikea muuttaa. Myynnin prosessi on kokenut dramaattisia muutoksia, eikä myyjä meinaa saada tapaamisia aikaiseksi, Pyysiäinen sanoo. − Ennen ratkaisumyynti oli myynnin kuninkuuslaji. Jos ennen myyjä meni asiakkaan luo ja tiedusteli tarpeita ja yritti sitten myydä tarjontaansa, tilanne on nyt kääntynyt ylösalaisin. Nyt pitää tuoda pöytään jotain muuta. Myös MMA:n jäsenkysely paljastaa, että myynnin murros ja digitalisaatio haastavat myyntialan ammattilaisia. Muutoksen koetaan tuovan voimakkaita sekä osaamistason että tunnetason kuormituksia, joihin kaivataan tukea.

• Kestää 6 kuukautta, sisältää 5 lähiopetuspäivää • Tähtää suorituskyvyn nostamiseen seniori-iällä • Keskittyy niin osaamisen kehittämiseen kuin fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn parantamiseen

Ohjelman teemoja • Myynnin muutos ja sen vaikutukset myyjän työhön • Uudet työskentelytavat • Miten hallita aikaa ja työstressiä • Mistä syntyy työn ilo ja tehokkuus • Tehokkuuden ja tavoitteellisuuden vahvistaminen asiakastyössä • Myyntityön fokusointi: Mistä myyntitulos tulee jatkossa? • Ravinnon, palautumisen ja aktiivisuuden merkitys suorituskykyyn • Viiden vuoden visio: mitä tavoittelen, mistä luovun

25


HY VIN VOINTI

TAVOITTEENA ON LÖYTÄÄ SELLAINEN LIIKUNNAN, RAVINNON, TYÖNTEON JA LEVON TASAPAINO JA RYTMI, JOLLA VIRTAA RIITTÄÄ. M3 Groupin ja Hintsa Performancen valmennuksen ensimmäisellä tapaamiskerralla käydäänkin läpi myynnin murrosta. Toisella tapaamiskerralla keskitytään siihen, mitä itse pitäisi tehdä sen johdosta. − Tarvittaessa tehdään myös riskianalyysi siitä, mihin vanha toimintapa ja entiset tavoitteet johtavat, Pyysiäinen sanoo.

Huippusuoritus vaatii myös lepoa Nykyään työhyvinvoinnin edistämistä ei onneksi enää mielletä pelkän fyysisen kunnon harjoittamiseksi. Fyysisellä jaksamisella on kuitenkin tärkeä rooli hyvinvoinnin kokonaisuudessa. M3 Groupin ja Hintsa Performancen valmennukseen kuuluu kuntotesti ja kehon iän määrittäminen sekä Firstbeat-elämäntapakartoitus. Osallistujat pitävät neljän kuukauden ajan aktiivisuusranneketta ja saavat sähköisen alustan kautta säännöllisesti palautetta. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään siitä, paljonko liikkuu. Tavoitteena on löytää sellainen liikunnan, ravinnon, työnteon ja levon tasapaino ja rytmi, jolla virtaa riittää. − Voimme katsoa, millainen on työskentelytapasi. Onko päivä liian pitkä tai voisiko tekemistä jaksottaa eri tavalla, Lönnqvist sanoo. 26

Hän muistuttaa, että huippuurheilijakaan ei treenaa koko ajan täysillä, vaan kovaa harjoittelua kertyy itse asiassa aika vähän. Työelämässä ihmiset venyvät äärimmilleen, ja sama saattaa jatkua harrastuksissa, kun treenit vedetään liian kovalla sykkeellä. − Huippusuoritukseen ei päästä puurtamalla. Lepotila on ponnahduslauta menestykseen, Lönnqvist sanoo.

Työnantaja mukana kehittämisessä Valmennuksesta tekee erityisen myös se, että työnantaja on kytketty mukaan prosessiin. Valmennuksen tavoitteena on työntekijän suorituskyvyn nostaminen, niin että tuloksellista myyntityötä voi tehdä pitkälle seniori-ikään asti. Myös työnantaja hyötyy, kun kokeneiden myyjien ammattitaito tuo tulosta viivan alle pitempään. Esimies on mukana prosessin eri vaiheissa. Alun orientaatiotilaisuudessa luodaan yhteinen ymmärrys siitä, miksi kehitysohjelmaan osallistutaan ja mitä se tuo sekä osallistujalle että hänen työnantajayritykselleen. Esimies tekee omasta näkökulmastaan valmennukseen osallistuvan henkilön ammattilaisuuteen liittyvän SWOT-analyysin. Esimiehen ja

osallistujan SWOT-analyysit toimivat pohjana, kun mietitään osaamiseen liittyviä vahvuuksia, kehityskohteita, uhkia ja mahdollisuuksia. Osallistujien käytössä on myös sähköinen työkirja, jossa on teoreettinen viitekehys valmennukseen liittyvistä osa-alueista. Sen avulla osallistuja ja esimies voivat kytkeä asiat käytännön arkeen. Puolen vuoden jakson lopuksi tehdään viiden vuoden visio siitä, millaisiin ammatillisiin, fyysisiin ja henkisiin tavoitteisiin osallistuja on valmis sitoutumaan, niin että ammatillinen suorituskyky paranee ja samalla työ tuntuu palkitsevalta ja itsellä on hyvä olla.

Apua stressinhallintaan MMA:n jäsenkyselyssä yhteistä kaikkien ikäryhmien kokemukselle on se, että työn henkinen kuormittavuus on lisääntynyt hyvin voimakkaasti. Usein henkinen kuormitus koetaan jopa niin voimakkaaksi, että se uhkaa vakavasti yleistä elämän laatua ja hallitsemattomana pitkittyessään jopa terveyttä. Työntekijöiden kokemuksen mukaan työnantajat eivät tarjoa juurikaan tukea henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. M3 Groupin ja Hintsa Performancen valmennusohjelman yksi osa-alue paneutuukin siihen, miten hallita aikaa ja työstä tulevaa stressiä. − Myyntityössä ei selviä ilman paineita, joten stressinhallinnalla on tärkeä merkitys, Pyysiäinen toteaa. Valmennuksessa yksi tärkeä asia on kollegoiden kohtaaminen. Samalla kuulee, miten asiat tehdään muissa organisaatioissa. − Myyjä saattaa kokea, että vain hänen yrityksessään vaaditaan paljon. Kun tapaa muita, ymmärtää että muualla on sama tilanne, ja vastuu työelämästä ja hyvinvoinnista täytyy ottaa itselleen, Pyysiäinen sanoo.


Digitalisoituminen on näkynyt vahvasti erityisesti painoalalla. Lönnbergillä työskentelevä yhteyspäällikkö Janne Tanner lähti mukaan kokeneiden myyjien valmennusohjelmaan, koska haluaa pysyä kehityksessä mukana.

PAINOPALVELUIDEN MYYJÄ HALUAA KEHITTYÄ MAAILMAN MUKANA Tanner ja hänen kollegansa Sointu Slavov aloittavat joulukuussa M3 Groupin ja Hintsa Performancen kokeneiden myyjien kehitysohjelmassa. Tanner odottaa valmennukselta uusia työkaluja ammatilliseen työkalupakkiinsa, mutta on innostunut myös fyysisen ja psyykkisen valmennuksen tuomista hyödyistä. − Fyysinen ja psyykkinen jaksaminen kulkevat käsi kädessä, ja työelämän ja yksityiselämän hyvinvointi kytkeytyvät yhteen. Odotan

i.m

m

a.

fi

valmennusta innolla.

le ht

K

un kirjapainoteknikoksi valmistunut Janne Tanner, 49, aloitti graafisen alan myynnissä vuonna 1993, hänellä ei ollut minkäänlaista myynnin koulutusta. Aloittelevalle myyjälle annettiin yksinkertaiset ohjeet: ”Ole kohtelias ja muista olla oma itsesi.” Tältä pohjalta Tanner ryhtyi tutustumaan asiakkaisiin, syventymään tuotteisiin ja perehtymään myyntiin. Tanner työskenteli vuosien aikana useissa eri yrityksissä ja kävi työn ohella erilaisia myyntikoulutuksia. − Huomasin, että myyntityö on ennen kaikkea yhteistyötä asiakkaan kanssa. Vuorovaikutus on tärkeää. Viimeiset pari vuotta Tanner on työskennellyt yhteyspäällikkönä Lönnbergillä. Pitkään alalla toimineena hän on nähnyt, miten digitalisoituminen on muuttanut painoalaa ja tuonut myös uusia mahdollisuuksia. − Maailma digitalisoituu yhä enemmän. Täytyy opiskella uutta, jotta pysyy muutoksessa mukana ja toisaalta siksi, ettei rutinoidu liikaa vanhoihin toimintamalleihin.

MITEN VALMENNUS ETENEE? SEURAA JANNEN VAIHEITA VERKKOLEHDESSÄ lehti.mma.fi 27 Myynti&Markkinointi

27


HY VIN VOINTI

NÄIN EDISTÄT AIVOJEN HYVINVOINTIA Nukkuminen, liikkuminen ja ruokavalio vaikuttavat aivojen toimintakykyyn. Esimerkiksi univaje heikentää muistia ja tunteiden säätelyä. Palautuminen on noussut tärkeäksi työelämätaidoksi. Teksti Piia Kunnas

Palautuminen on tehokasta, kun tekee aktiivisesti jotain, josta on aidosti innostunut ja kiinnostunut. Käsityöt ja liikunta ovat hyviä vaihtoehtoja.

28

U

nesta ja sen laadun seuraamisesta on tullut trendikästä, ja tietoisuus unen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille vahvistuu koko ajan. Uni on tärkeää ajatteluun liittyvien toimintojen ja muistin kannalta, siksi kannattaa pitää huolta riittävän pitkistä yöunista ja pyrkiä tunnistamaan ne asiat, jotka omaan unen laatuun vaikuttavat. Miksi uni on niin tärkeää? Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, että unen aikana aivoissa tapahtuu kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen niistä on asioiden painuminen pitkäkestoiseen muistiin. Päivän aikana opittu säilyy iltaan saakka aktiivisessa muistissa ja vasta unen aikana aivot valikoivat tärkeät asiat pitkäkestoiseen muistiin. − Se edellyttää, että unet ovat riittävän pitkät, ja että niissä tapahtuu luonnollista syvemmän ja kevyemmän unen vaihtelua. Vaikka päivällä olisi tapahtunut oppi-


mista, asiat eivät jää mieleen ilman riittävää unta, Huotilainen sanoo. Toinen asia on tunteiden perkaus. − Unen aikana aivot käyvät läpi tunteikkaita asioita ja perkaavat siitä faktat erilleen. Tavoitteena on, että seuraavana päivänä muistetaan tunne, mutta ei enää jouduta sen valtaan eli tunne ei enää estä meitä tekemästä järkeviä päätöksiä. Tämä prosessi tukee siis vahvasti päätöksentekoa, mistä tuleekin sanonta ”nukutaan yön yli”, kun puhutaan jonkin päätöksen tekemisestä. Yksittäinen huonosti nukuttu yö ei vielä ole kovin haitallista. Pitkäkestoisella univajeella on sen sijaan kauaskantoisia seurauksia. − Se tarkoittaa, että ihmisen muisti ja tunteiden säätely ei voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Puhutaan jo vakavista seurauksista, kuten muistihäiriöistä, masennusriskin kasvamisesta ja somaattisista ongelmista.

Lisää liikettä työpäivään Aivojen kannalta on tärkeää se, että verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena. Syö siis riittävän usein ja varo nopeasti verensokeria nostavia sokereita. Suosi hitaita hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljatuotteita, marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Ja muista, että aivot kaipaavat rasvaa. Sitä saa parhaiten kalasta ja kasviöljyistä. Huotilainen muistuttaa, että aivot rakastavat myös liikuntaa ja liikkumisen ja oppimisen yhteys on vahva. Hän kannustaa miettimään työpaikan palaverikäytäntöjä. − Kun menee Yhdysvaltoihin tapaamaan teknologiajohtajaa, tekee pahan virheen, jos menee tapaamiseen korkokengät jalassa. Johtaja saattaa nimittäin olla kokoustrendien harjalla ja pitää kaikki kokoukset maastopolulla ulkoillen ja samalla keskustellen. Seisomapöytiä on monessa työyhteisössä, mutta Huotilainen

Monien työpaikkojen sähellysmeininki tekee meistä helposti poikki ja pinoon -ihmisiä. muistuttaa, että työpaikalla voisi olla myös yksi tai useampi kävelytyöpiste, joihin voi ottaa oman kannettavan ja käydä piipahtamassa aina hetken kerrallaan.

tällainen toiminnan tila on Huotilaisen mukaan yhteydessä sydänja verisuonitauteihin, metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen ja jopa syöpäsairauksiin.

Eroon säheltämisestä

Vanhat palautumisen tavat eivät riitä

Aivot tarvitsevat myös aikaa palautua. Monella työpaikalla ollaan kuitenkin jatkuvassa ylivirittyneisyyden tilassa. Huotilainen puhuu säheltämisen vuosikymmenestä. − Kuka tahansa voi milloin tahansa keskeyttää kenet tahansa. Se on osittain työyhteisön käytäntöihin liittyvää ja osittain itse valittua, jos pitää esimerkiksi somen merkkiäänet puhelimessa päällä. Työpaikoilla pitäisi keskustella keskeytyskäytännöistä ja sopia, miten nopeasti viesteihin pitää vastata. Kaiken hässäkän keskellä olisi pidettävä kirkkaana mielessä oma rooli: mikä on keskeisin asia omassa työssäni ja miten turvaan sen tekemisen, jotta kaikki aika ei mene silpputöihin. Säheltämisestä ja silpusta seuraa se, että aivot ovat jatkuvassa hälytystilassa. Tulee tunne, että kaikkea ei ehdi tehdä; kaikki kaatuu päälle. Pulssi ja verenpaine nousee ja meistä tulee kärsimättömiä. − Silloin teemme nopeita päätöksiä, mutta ne eivät ole niitä parhaita päätöksiä. Meistä tulee poikki ja pinoon -ihmisiä. Sosiaaliset taidot heikkenevät, emmekä halua lisää tietoa päätöksenteon tueksi. Haluamme asiat eteenpäin ja seuraavaan kohtaan tekemättömien töiden listallamme, joka on liian pitkä. Vuosikymmeniä jatkuessaan

Keskeinen asia fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta on palautuminen. Työelämä on muuttunut ja sen myötä palautumisesta on tullut hyvinvoinnin kannalta keskeinen taito. − Ennen riitti, että tulit töistä kotiin, istahdit sohvalle ja avasit oluen. Työelämä oli rauhallisempaa. Nyt vanhat palautumisen tavat eivät enää riitä. Tehokas palautuminen on Huotilaisen mukaan aktiivista jonkin asian tekemistä. Se voi tarkoittaa pientä liikkumista tai käsitöiden tekemistä. Se on myös sitä, että tekee niitä asioita, joista on aidosti innostunut ja kiinnostunut. Palautumiseen liittyy myös sosiaalinen puoli, mutta sosiaalisten kontaktien tarve vaihtelee sen mukaan, miten sosiaalista oma työ on. Palautumisen hetkiä pitäisi löytyä myös työpäivän aikana. − Aivomme toimivat niin, että kun ei ole mitään akuuttia, mihin niiden pitäisi reagoida, aivot alkavat prosessoida isoja kysymyksiä ja löytää ratkaisuja niihin. Myönteisessä, sopivan aktiivisessa tilassa ihmisellä säilyy hallinnan tunne. Sitä voi edistää itse rajoittamalla sitä, mihin huomionsa keskittää ja tunnistamalla omat rauhoittumisen keinot. 29


HY VIN VOINTI

RUOKAILUA RATIN TAKANA

J

Kirjoittajana TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, jolla kiireisimpinä vuosina kilometrejä kertyi 73 000 vuoteen ja puolet päivän aterioista tuli syötyä autossa.

30

oillakin meistä on sellainen työ, että ajoon on lähdettävä kukonlaulun aikaan – tai jopa ennen sitä. Aamuyöstä suolisto ei oikein toimi ja syöminen tuntuu hankalalta, kun koko kroppa on vielä lepotilassa. Mihin tekijöihin ruokavalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota, jos työ on liikkuvaa ja työajat turhankin joustavia? On totta, että aamuyöstä syöminen tuottaa useimmille hankaluuksia. Jos lähtö on ennen kuutta, voi autoon ottaa mukaan juotavan jogurtin, banaanin tai smoothien. Smoothien voi valmistaa vaikkapa edellisenä iltana ettei tarvitse herättää koko perhettä liian aikaisin tehosekoittimen äänellä. Markkinoilla on myös sellaisia kapistuksia, joissa saa smoothien tehtyä kätevästi saman tien omaan kuljetettavaan pulloonsa. Parin kympin sijoittaminen tällaiseen koneeseen saattaa olla terveysteko paljon liikkuvaa työtä tekevälle. Useimmat meistä tarvitsevat kahvia, jopa useamman kupin, jotta pysyy ratin takana hereillä. Kahvin juonti kannattaakin sijoittaa erityisesti aamuun ja aamupäivään, sillä osalla kofeiinin puoliintumisaika on jopa 11 tuntia eli iltapäivästä nautittu kahvi saattaa heikentää yöunen laatua. Kahvi toimii myös diureettina eli poistaa elimistöstä nestettä. Se saattaa siis juoksuttaa vessassa normaalia enemmän, mutta vain heitä, jotka juovat kahvia silloin tällöin. Suurin osa suomalaisista juo kahvia päivittäin ja heillä keho tottuu tähän ja vessataukoja ei tarvita niin montaa. Vaikka päivä olisi kiireinen, olisi hyvä pysähtyä edes kerran syömään niin sanottu kunnon ruoka. Huoltoasemien noutolinjaston laatu on onneksi parantunut ja salaattipöytien valikoima on monipuolistunut. Jotta vireystila säilyisi hyvänä, voi joskus olla hyvä valita ruokainen salaatti proteiinilisukkeen kera tai keitto lisukesalaatin kera. Jos maha ei kestä suuria raakakasvisten määriä, niin sitten valinta kannattaa kohdistaa kypsennettyihin kasviksiin ja kotiruokalinjastoon. Noutopöydässä tosin haasteeksi muodostuu se, että mieli tekisi maistaa vähän kaikkea ja annoskoko kasvaa huomaamatta varman ähkyn aiheuttajaksi. Unohda siis koko rahan edestä syöminen ja kuulostele tarkemmin kylläisyyttäsi, niin vireystila pysyy hyvänä myös lounastauon jälkeen. Autoon on hyvä säilöä myös hätävaravälipaloja. Aina kun ei tiedä, jos liikenne ruuhkautuu tai keli muuttuu niin haastavaksi, että se vartin paussi on pakko jättää pitämättä. Hanskalokeroon voi sujauttaa pähkinäsekoituspussin ja muutaman proteiinipatukan. Auton ratissa voi myös juoda pikaisesti proteiinijuoman tai lasten hedelmäsoseita, jotka ovat kätevissä ”tuubeissa”. Huoltoasemien kaupoista saa myös naposteluporkkanoita sekä kirsikkatomaatteja, joita voi illan pimeinä tunteina rouskutella. Pitkistä ajomatkoista huolimatta on hyvä hypätä ylös auton penkistä ja venytellä raajoja ja virkistyä. Nestetasapainostakin on hyvä huolehtia ja pakolliset vessatauot pakottavat ottamaan muutaman askeleenkin. Mehuista ja limsoista hampaat kärsivät niiden happamuuden sekä sokereiden vuoksi. Vesi ja maustetut vichyt ovat hammasystävällisempiä valintoja. Karkkia tai muita herkkuja mieluusti vain hätätapauksessa, mikäli illan viimeinen puolituntinen on vaikea pysytellä ratin takana hereillä. Viimeistään tunti herkkujen syönnin jälkeen verensokeri romahtaa ja väsymys iskee. Silloin on hyvä olla jo kotipihassa ja alkaa sopia treffejä nukkumatin kanssa.


Mitä somessa pöhistään asiasta? Kun istuu autossa pitkään ja myyntipöksyt piukeana laukkaa paikasta toiseen, miten pystyy syömään oikein? Allaoleva keskustelu on poimittu LinkedInistä.

HOHTOA JOULUUN! AVOINNA JOKA PÄIVÄ MYÖS JOULUNA JA UUTENA VUOTENA WWW.BOWLCIRCUS.COM

Esimerkkejä vastauksista:

DIGITAALINEN MUOTOILU 22.1.–29.8.2018

TÄYDENNYSKOULUTUS

Koulutus on suunniteltu sinulle, joka haluat oppia ja hallita useita graafisen alan osa-alueita sekä soveltaa oppimaasi käytäntöön. Koulutuksen moduulit muodostuvat mm. kuvankäsittelystä, verkkosivujen suunnittelusta ja ylläpidosta, digitaalisesta videoeditoinnista sekä dokumenttisuunnittelusta.

Koulutuksen aikana opiskelijat työskentelevät eri aihealueiden parissa. Tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat niin projektityöskentelyyn kuin antaa valmiudet realististen projektien toteuttamiseen mm. Adobe Creative Cloud -ohjelmistoja hyödyntäen. Koulutus toteutetaan MAC-ympäristössä. Osa-alueet: • • •

Verkkotuotanto Graafinen tuotanto Mediatuotanto

Opetus maanantaisin ja keskiviikkoisin, klo 13 -17. Koulutukseen sisältyy luentojen lisäksi tehtäviä ja projektitöitä. Hinta: 400€ Hakuaika päättyy 8.1.2018, klo 16.00 Lisätiedot: www.arcada.fi/digitaalinenmuotoilu

Arcada | Jan-Magnus Janssonin aukio 1 | Helsinki | www.arcada.fi


M Y YNTI

Teksti Kimmo Salo Kuva Mikko Käkelä

MITÄ OSTAJA

ODOTTAA? Uusille tavarantoimittajille Jari Simolin vinkkaa: – Ottakaa meidät jo varhaisessa vaiheessa mukaan tuotekehitykseen, sillä annamme mielellämme sparrausapua ja kerromme omista toiveistamme. Ideastanne emme kerro eteenpäin, emmekä rupea itse tuotetta muilla valmistuttamaan. Kotiläksynä kannattaa ennen ensimmäistä tapaamista tutustua mm. laatu-, merkintä-, pakkaus- ja vastuullisuusvaatimuksiimme osoitteessa https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/tavarantoimittajille.

32


Myyjän on tunnettava myymänsä tuote läpikotaisin. Kun hän tulee tapaamaan ostajaa, hänen kannattaa heti kättelyssä tarjota mahdollisimman paljon dataa sekä tuotteesta että sen valmistajasta. Näin tiivistää SOK:n hankintajohtaja Jari Simolin.

M

illainen tuote on ja mitkä ovat sen vahvuudet? Kuka sitä valmistaa ja onko valmistajalla laatusertifikaatteja tai muita suosituksia? Millainen on valmistuskapasiteetti? Entä pakkausominaisuudet? Hinnastakin täytyy pystyä keskustelemaan ainakin alustavasti. Myyjän on tunnettava tuotettaan koskeva kansallinen lainsäädäntö, sillä paljon kalliita takaisinvetoja tapahtuu esimerkiksi puutteellisten pakkausmerkintöjen takia. S-ryhmä on Suomen suurin vähittäiskauppias, mistä syystä se samalla on toimialan suurin ostaja. Hankintajohtaja Jari Simolin SOK:ssa vastaa kauppajätin kaikkien marketkaupan ketjujen – Prismojen, S-markettien, Sale-myymälöiden, Alepojen ja Kodin Terrojen – hankinnasta. Simolinin organisaatiossa ostopäätöksiä tekevät henkilöt keskustelevat muun muassa edellä kerrotuista asioista päivittäin tavarantoimittajien kanssa, joita marketketjuilla on yhteensä noin 3 500. Lisääkin mukaan mahtuu. Jari Simolinin kertoo, että S-ryhmässä

ollaan jatkuvasti kiinnostuneita valikoimia täydentävistä tuotteista, niin uusista kuin rinnakkaistuotteistakin. Hän korostaa, että S-ryhmän hankinnan lähtökohtana on avoimuus. – Haluamme, että meille on mahdollisimman matala kynnys tulla käymään ja tarjoamaan tuotteita. Olemme iloisia jokaisesta uudesta ehdokkaasta. Jos tuote ei heti valikoimiin pääsisikään, voimme yhdessä myyjän kanssa miettiä, mitä asioita voisi kehittää. Tällainen asia voi olla esimerkiksi pakkauskoko, kuljetusjärjestely tai joku makuominaisuus. – Kun itse tuote on hyvä, muut asiat kyllä järjestyvät, Simolin toteaa.

Koko S-ryhmään tai yhteen myymälään Siitä lähtien, kun SOK yhdessä Tradekan kanssa 90-luvun alussa perusti päivittäistavaroiden hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partners Oy:n, on keskitetyn hankinnan avulla saavutettu tehokkuus ollut S-ryhmän kilpailuvaltti. Pitkälle keskitettyyn hankintaan on nyttemmin siirrytty myös käyttötavaroissa, ja parhail-

laan näin tapahtuu rautakaupan tuotteissa. Kaikkien S-ryhmän myymälöiden valikoimien runkona ovat SOK:n keskitetysti hankkimat valtakunnalliset ketjuvalikoimat. Paikallisesti tuotteita ostavat jonkin verran myös osuuskaupat. Jari Simolin kertoo, että erityisesti lähiruuassa paikallinen hankinta on hyvin aktiivista. – On tuotteita, joita on aluksi myyty vain yhdessä osuuskaupassa. Sieltä ne ovat levinneet naapuriosuuskauppoihin ja myöhemmin valtakunnallisiin valikoimiin. Tällainen kasvun tie on mahdollinen S-ryhmän kautta, mutta yhtä hyvin voi olla niin, että tuottaja myy tuotteitaan vain yhden osuuskaupan yhteen myymälään. Simolin tähdentää, että myös osuuskaupoissa hankinta on keskitetty. Siksi tavarantoimittajien kannattaa ottaa yhteyttä suoraan osuuskaupan konttorille hankinta- tai valikoimapäällikköön, ei myymälöihin.

Ostajat ovat oman tavaraalansa osaajia Kuten suomalaisissa yrityksissä yleensä, myös S-ryhmässä ostopäätöksiä tekee ryhmän kokoon nähden Myynti&Markkinointi

33


M Y YNTI

”Ostaminen perustuu tarkkaan analytiikkaan.”

suhteellisen pieni joukko ammattilaisia. Jari Simolinin organisaatiossa työskentelee kaksi ostojohtajaa ja kuusi ryhmäpäällikköä. Heidän alaisuudessaan on 70 hankintapäällikköä. Kaupallisen johtajan alaisuudessa työskentelevät lisäksi valikoimajohtajat ja valikoimapäälliköt. – Hankinta- ja valikoimapäälliköiden tehtävät ovat todellisia ydintehtäviä koko kaupparyhmässä, Simolin sanoo. Millaisia ihmisiä myyjät heidät kohdatessaan tapaavat? – Ostopäätöksiä tekevät ovat kaikki pitkän linjan ammattilaisia. Heillä on vahva näkemys omasta tuotekategoriastaan. Millainen on sen historia ja tulevaisuus? Mitkä trendit ovat pinnalla? Millaisia ovat menestyvät tuotteet ja häviäjät? – Hankintapäälliköinä on lähes yhtä paljon miehiä ja naisia, nuoria

Myyntityöltä odotetaan laatua, tietoa ja joustavuutta Kauppaa ja muita palvelualoja hyvin tunteva ohjelmistotalo Maestro tutki hiljattain ostamista B-to-B-kaupassa. Lähes 600 kaupan alan päättäjää kertoi, millaisia odotuksia heillä ostajina on ja millaisia ongelmia he ostamisessa kohtaavat. Yhteenvetona tutkimuksesta voidaan todeta, että parhaiten ostajia palvelee yhdistelmä, johon kuuluvat ammattitaitoinen myyjä, paljon tuotetietoa sisältävä ja sujuvasti toimiva tilausportaali sekä luotettavuus ja joustavuus tavarantoimituksissa. Yritysostajat ovat vasta siirtymässä verkkokauppaan, mutta joka kolmas arvioi, että verkosta tulee merkittävä suoran ostamisen kanava vuoteen 2020 mennessä. Verkon merkitys on jo nyt suuri tuotetiedon etsimisessä. 72 % päättäjistä kertoo tutustuvansa tuotteeseen tai palveluun verkossa useaan kertaan ennen kuin neuvottelee ostopäätöksestä myyjän kanssa. Henkilökohtaisella myyntityöllä ja myynnin laadulla on ostamisen kannalta suuri merkitys. Näin vastasi 93 % haastatelluista. 76 % piti ostamisen suurimpana esteenä huonoa kokemusta tavarantoimittajan luotettavuudesta. Reilu puolet totesi, että myös liian korkeat hinnat ovat ostamisen este. Joka toinen yrityspäättäjä on vaihtanut toimittajaa, koska yrityksen myyntityö on ollut liian passiivista. Osaava ja nopea palvelu sekä tuotetuntemus ovat toiveiden kärjessä. Peräti 80 % on jättänyt usein tai vähintään joskus tuotteen ostamatta puuttuneiden tai vaillinaisten tuotetietojen vuoksi.

le ht

i.m

m

a.

fi

LUE LISÄÄ VERKKOLEHDESTÄ

34

ja iäkkäämpiä. He hallitsevat numerot ja ovat kielitaitoisia. Yhteinen piirre on, että he ovat lähes intohimoisen kiinnostuneita omasta tavara-alastaan, Jari Simolin kuvailee.

Myyntityöllä on merkitystä S-ryhmään tuotteita ei valita myyjän pärstäkertoimen tai ostajan perstuntuman perusteella. Ympäripyöreät myyntipuheet ovat jääneet historiaan. Ostaminen perustuu tarkkaan analytiikkaan. Lähtökohtana on, että tuotteella uskotaan olevan kulutuskysyntää. Jokainen tuote käy läpi tiiviin tarkastusseulan, jonka laatuvaatimukset sen on täytettävä. Hinta ei ole valintakriteereistä ainoa, ei edes tärkein, mutta usein merkittävä. – Valtaosa tarjotuista tuotteista on niin sanottuja rinnakkaistuotteita, joita voi olla rajallinen määrä. Näissä hinta ohjaa vahvasti valintaa. Kuluttajaosuuskuntana tehtävämme on huolehtia siitä, että kuluttajat saavat tuotteet aina oikeaan hintaan. Siksi analysoimme hintajoustoja jatkuvasti, Simolin kertoo. Mitä pidemmälle jalostettu tuote on, sitä vähemmän sillä on kilpailijoita. Jos tuotetta lisäksi tukee vahva brändi, sillä on hyvät mahdollisuudet päästä myymälöihin. – Uutuusarvo ja trendikkyys ovat toki vahvoja valintakriteerejä. Erittäin tärkeää meille on aina toimitusvarmuus. Vaikka S-ryhmässä hyödynnetään vahvasti tietojärjestelmiä, ei kaupparyhmä suinkaan mikään kone ole. Ihmiset sielläkin päätöksiä tekevät ja ihmisten kanssa he asioita hoitavat. – Emme osta suoraan verkosta mitään. Läheinen kontakti tavaratoimittajaan ja henkilökohtainen myyntityö ovat meille tärkeitä. Arvostamme sitä, että myyjä pystyy keskustelemaan tuotteesta syvällisestikin. Aktiivinen yhteydenpito kannattaa senkin jälkeen, kun tuote on kerran myyntiin otettu, sillä mikään tuote ei pysy valikoimissa ikuisesti.


MITEN SYNTYY HYVÄ B-TO-B-ASIAKASKOKEMUS?

Y

hdysvaltalaistutkimusten mukaan 80 prosenttia yrityksistä kertoo tuottavansa asiakkailleen hyviä kokemuksia, mutta vain kahdeksan prosenttia näiden samojen yritysten asiakkaista sanoo palveluntarjoajien onnistuvan tässä. Ristiriita on hämmentävä ja kertoo siitä, ettei hyvän kokemuksen tekijöitä ole sisäistetty, saatikka jalkautettu käytäntöön. Ne yritykset, jotka onnistuvat hyvien kokemusten tuottamisessa, kasvavat jopa 4-8 prosenttia muuta markkinaa nopeammin. Mutta mitä hyvien kokemusten tuottaminen vaatii? Onko niiden tuottamiseen oikotietä? Mistä on hyvät B2B-asiakaskokemukset tehty -tutkimuksessa haastateltiin päättäjiä suomalaisista suuryrityksistä ja aineiston täydennettiin kvantitatiivisella verkkokyselytutkimuksella. Tutkimustulokset paljastavat, etteivät hyvän B2B-asiakaskokemuksen avaintekijöitä ole aiheen ympärillä paljon pyörivät wow-elämykset tai asiakkaan odotusten jatkuva ylittäminen ja kiva fiilis. Hyvän yritysten välisen liiketoiminnan kokemuksen ydin syntyy tavallisissa, yksinkertaisissa ja jopa tylsissä liiketoiminnan perusperiaatteissa: tuotetaan asiakkaan liiketoimintaan lisäarvoa, tehdään hyvin ne asiat, jotka on luvattu sekä ollaan johdonmukaisia perusasioissa. Huolestuttavin huomio tutkimuksessa oli se, etteivät asiakkaat koe saavansa hyviä kokemuksia yritysten välisessä liiketoiminnassa. Yksi haastatelluista yritysjohtajista totesi, ettei kukaan keskity asiakaskokemukseen B2B-puolella; eivät edes ne kumppanit, jotka sanovat olevansa siihen erikoistuneita.

Henkilökohtaisen suhteen rooli pieni Tutkimuksessa kokemusta tutkittiin asiakkuuden elinkaaren aikana sekä ostamisen että yhteistyön vaiheissa. Molemmissa vaiheissa liiketoiminnan ymmärtämisen ja arvon tuottamisen merkitys korostui voimakkaasti. Yllättävää oli se, miten vähän merkitystä henkilökohtaisella suhteella oli hyvän asiakaskokemuksen muodostumisessa. Hyvä B2B-kokemus vaatii paljon enemmän kuin pelkän henkilökohtaisen suhteen. Jos palvelua tarjoava yritys ja sen edustajat eivät ymmärrä ratkaisunsa asiakasyritykselle muodostavaa arvoa, pelkkä henkilökohtainen suhde ei tämän päivän vahvasti kilpaillussa markkinassa pelasta. Ostaminen on muuttunut monimuotoisemmaksi ja päätöksentekoon osallistuu enemmän kuin yksi tai kaksi henkilöä. Hankinnoissa on vahvat tulospaineet ja tavoitteisiin pääsy on tärkeää. Vaikka asiointi-ilmapiirillä ja joustavuudella on merkitystä, itse ratkaisu on se, joka merkitsee.

Näin rakennat hyvää B-to-Basiakaskokemusta • Anna realistisia lupauksia ja pidä niistä kiinni. • Tee kotiläksyt asiakkaan liiketoiminnasta, jotta ymmärtäisit sitä todella. • Ymmärrä tuottamasi lisäarvo asiakkaan kontekstissa ja muista kommunikoida se. • Rakenna hyvää yhteistyötä ja kumppanuutta. • Jousta asiakkaan todellisen tarpeen tullen. • Mittaa kokemusta yhteistyössä asiakkaan kanssa, analysoi ja kehity. • Varmista, että tyytyväiset asiakkaasi kertovat hyvistä kokemuksistaan myös muille, sillä tyytyväinen asiakas on paras markkinoijasi.

Minna Ruusuvuori Lisätietoa tutkimuksesta: asiakaskokemusb2b.fi

Mistä on hyvät B2B-asiakaskokemukset tehty -tutkimuksen toteuttaja Minna Ruusuvuori vastaa myynnistä, markkinoinnista ja asiakaskokemuksesta it-yhtiö Attidossa. Myynti&Markkinointi

35


YRITTÄJY YS

VAKAUTUS VOI PELASTAA YRITYKSEN

Teksti Kimmo Salo ja Pälvi Salo Piirros Anna Polkutie

Yrityssaneeraus on edelleen hieman huonosti tunnettu mahdollisuus pelastaa tilapäisiin vaikeuksiin joutunut yritys. Se on kuitenkin niin yrityksen, yrittäjän, takaajien kuin velkojien kannalta huomattavasti konkurssia parempi vaihtoehto. 36


1990

-luvun alussa Suomi oli syvässä taloudellisessa kriisissä. Kansantalouden vaikeuksien maksumiehiksi joutuivat valitettavan usein yrittäjät. Konkursseja nähtiin ennätysmäärä, ja niistä liian moni oli tarpeeton. – Konkurssi on aina huonoin vaihtoehto velallisen ongelmien ratkaisemiseksi. Ennen kuin siihen ajaudutaan, kannattaa selvittää kaikki muut mahdollisuudet, sanoo Mikko Tusa. Hän on yritysten talouden vakauttamiseen eli yrityssaneerauksiin erikoistuneen Yritysfakta Oy:n toimitusjohtaja. Tähän mennessä Tusa työtovereineen on ehtinyt olla mukana vakauttamassa yli 2 000 pk-yrityksen toimintaa. Asiakkaita on ollut käytännössä kaikilta toimialoilta. Yrityssaneerauslaki astui voimaan 1993. Samaan aikaan tuli voimaan myös yksityishenkilöiden velkasaneerausta koskeva laki. Kun lainsäädäntöä päivitettiin 2007, työryhmän asiantuntijajäsenenä oli Antti Tusa, Mikko Tusan isä. Hän oli perustanut 1977 yhden hengen tilitoimiston, joka sittemmin on kasvanut nykyiseksi noin 30 henkeä työllistäväksi yritysryppääksi, Fakta-yhtiöksi.

Yrityksen taloutta pitää huoltaa Mikko Tusa vertaa yrityksen talouden huoltoa terveyden huoltoon. – Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä tuntuu toisinaan olevan samanlainen ajattelutapa kuin meillä suomalaisilla miehillä. Lääkäriin mennään turhan myöhään ja silloinkin ongelmia vähätellään. Samoin kuin verikoe paljastaa, ovatko kolesterolit ja muut arvot kohdallaan, kertoo kirjanpito lahjomattomasti yrityksen terveydentilasta. – Ajan tasalla oleva ja oikein tehty kirjanpito on edellytys sille, että yritykselle voidaan laatia tervehdyttämissuunnitelma. Jos rästissä olevaa kirjanpitoa joudutaan tekemään jälkikäteen, se lisää kustannuksia huomattavasti. Millaisia ovat ne oireet, joiden takia yrityksen kannattaa hakeutua hoitoon? – Tuskin monikaan yrittäjä maksaa joka ikistä laskuaan päivälleen. Mutta silloin, kun postiluukusta alkaa tipahdella maksuhäiriömerkintäuhkauksia, pitää hälytyskellojen soida, Tusa korostaa. Apua kannattaa hakea riittävän ajoissa. Kun vaikeudet ajan myötä pahenevat, loppulaskusta tulee sitä kalliimpi, mitä kauemmin totuus kielletään. – Liian helposti yrittäjä tottuu karhukirjeisiin ja alituiseen sinnittelyyn – siihen, että maksaa vuodessa tuhansia, ellei kymmeniä, erilaisia korko-, maksumuistutus- ja perintäkuluja. Se on vähän sama juttu kuin se, että ihminen tottuu ylipainoon, vaikka normaalipainoisena olisi kevyempi liikkua.

Saneerauksen aikana yritys pystyy korjaamaan käyttöpääomaongelmiaan, kun merkittävää osaa sen liikevaihdosta ei mene vanhojen velkojen ja niistä aiheutuvien kulujen maksuun, Mikko Tusa kertoo.

”YRITTÄ JÄT TUNTEVAT LIIAN HUONOSTI YRITYKSEN TALOUDEN PERUSTEITA.” Rauhoitustila ja uutta kassavirtaa Yrityksen velkasaneerauksella on kolme tavoitetta: velkakierteen pysäyttäminen, perintätilanteen rauhoittaminen ja toimintaedellytyksen turvaaminen tulevaisuudessa. – Velkasaneeraukseen pääsemiseksi tehdään hakemus yhdessä asiantuntijan kanssa. Käräjäoikeus hyväksyy hakemuksen ja määrää yritykselle selvittäjän ja valvojan, joka usein on sama henkilö. Hänen tehtävänään on laatia saneerausohjelma ja valvoa, että sitä noudatetaan, Tusa kertoo menettelystä. Kun saneeraushakemus on hyväksytty, alkaa selvitysvaihe, jonka aikana yritys on niin sanotussa rauhoitustilassa. Sen ei tarvitse maksaa vanhoja velkojaan eikä niiden korkoja. Myös perintäkulut ja kaikki viivästysseuraamukset lakkaavat. Yritys saa suojan myös konkurssiuhkaa vastaan, vaikka sillä olisi sellainen jo niskassaan eli saneeraus kiilaa konkurssimenettelyn edelle. Myynti&Markkinointi

37


YRITTÄJY YS

”TERVEELLÄ YRITYKSELLÄ ON KOLME ASIAA KUNNOSSA: KANNATTAVUUS, MAKSUVALMIUS JA VAKAVARAISUUS.” Saneeraus pelasti viime hetkellä Vuonna 1996 perustettu erilaisten koneiden ja laitteiden maahantuontia, myyntiä ja huoltoa harjoittava yritys singahti pian toimintansa aloittamisen jälkeen nopealle kasvu-uralle. Vuoteen 2011 mennessä liikevaihto oli jo lähes 5 miljoonaa euroa, henkilöstön määrä 10 ja kannattavuus kohtuullinen. Liikevaihdon vuosittainen kasvu oli jopa 40–60 prosenttia. Kasvu ei kuitenkaan ollut hallittua. Kasvun vaatimat menot syntyvät näet aina ennen kuin sen ansiosta saadaan tuloja. Vuonna 2011 yrityksessä huomattiin, että käyttöpääomasta oli puutetta. Ostovelkoja oli kertynyt jo lähes miljoona euroa. Tilanne paheni, kun yrityksen paras myyjä irtisanoutui. Liikevaihto putosi peräti 35 %. Tilannetta yritettiin paikata ulkopuolisilla myyjillä, mutta tästä syntyi vain lisäkustannuksia. Lisäksi eräässä yrityksen myymässä tuotemerkissä ilmeni laatuongelmia, mistä aiheutui jälkikorjauskustannuksia. Vuonna 2013 alkoi näyttää siltä, että yrityksen oma pääoma painuu miinukselle. Yrittäjä kuitenkin puri hammasta ja epäröi saneeraukseen ryhtymistä. Meni jälleen vuosi, kunnes yrittäjän vaimo otti hädissään yhteyttä Yritysfaktaan. Hän kertoi, että yritys on syvässä kriisissä ja yrittäjä itse pahoin masentunut. Tässä vaiheessa syntyi viimein päätös yrityssaneeraukseen hakeutumisesta. Yritys sai välittömästi konkurssisuojan. Sen vanhojen velkojen maksu pysäytettiin, ja näin yritys pystyi maksamaan tulevat uudet maksut paremmin ajallaan. Myös muun muassa viivästyskorkojen lakkaaminen tervehdytti yritystä. Saneerauksen jälkeen yrityksen tilanne korjaantui huomattavasti. Vanhoista veloista laadittiin maksuohjelma, jota yritys noudatti. Mahdollisuudet uuteen, hallittuun kasvuun olivat jälleen olemassa.

38

– Selvitysvaiheen aikana katsotaan, selviääkö potilas lääkärin avulla vai onko kutsuttava pappi paikalle, Tusa vertaa. Yrityksen tervehdyttämiseen voi kuulua kulusopeutusta, tehostamistoimenpiteitä, katteen parantamiseen tähtääviä toimia, uusasiakashankintaa, tuotesortimentin ja palveluiden terävöittämistä ja niin edelleen. Mikko Tusa väittää, että yrittäjät tuntevat liian huonosti yrityksen talouden perusteita. – Se, että kassatilillä on rahaa, ei kerro paljoakaan yrityksen pitkän tähtäimen menestymisedellytyksistä. Terveellä yrityksellä on kolme asiaa kunnossa: kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus. Kääntäen, kriisitilanteessa menee ensiksi kannattavuus eli menot ovat tuloja suuremmat. Tämän seurauksena menee vakavaraisuus eli yritys velkaantuu. Lopulta, kun velalla ei enää pystytä rahoittamaan yrityksen menoja, tulee kassanpohja vastaan eli maksuvalmius menetetään.

Takaajien vastuu voidaan välttää Vakautuksen piiriin päässeelle yritykselle laaditaan saneerausohjelma, joka kestää yleensä 5-8 vuotta. Kun saneeraus on tehty, sen olisi pitänyt korjata yrityksen velkarakenne ja parantaa maksuvalmiutta. – Vastoin joitakin luuloja, velkasaneeraus ei tarkoita velkojen anteeksiantoa, tosin vanhoja velkoja voidaan ohjelmassa leikata. Uudet eli saneerausvaiheen aikana ja jälkeen syntyneet velat maksetaan normaalisti täysimääräisinä, Tusa selvittää. Suomalaisia yrittäjiä, myös niitä, jotka ovat päätyneet hänen asiakkaikseen, Mikko Tusa kuvailee rehellisiksi, pitkää päivää painaviksi ja hyvää tarkoittaviksi ihmisiksi. Monien yrittäjien velkojen takaajina ovat sukulaiset ja ystävät. Siksi ongelmista kertomista vältetään viimeiseen saakka. Tämä on kuitenkin turhaa. – Velkasaneerausmenettelyssä takaajien asema on yleensä hyvä ja takaajien vastuu voidaan jopa kokonaan välttää. Sen sijaan konkurssissa yrittäjä yrityksineen eli velanmaksaja poistuu näyttämöltä ja velanmaksu jää takaajille, Mikko Tusa kertoo.


OPEN

24/7

A I N U T L A AT U I N E N KO KO U S – J A T O I M I S T O M A A I L M A

LOUNGE-, KOKOUS- JA KOULUTUSTILAT TARJOILUT, VIDEONEUVOTTELUT, NETTILÄHETYKSET ETÄTYÖ- JA TOIMISTOTILAT, VIRTUAALITOIMISTOT BUSINESS CENTER

010 5011 501

40+

KOKOUS– JA KOULUTUSTILAA

helsinki@meetingpark.fi

www.MeetingPark.fi

Copyrights © 2010-17 Business Meeting Park Ltd. All Rights Reserved. MeetingPark ® is registered trademark of Business Meeting P ark Ltd.


ILMOITUS

UUDISTUVA PRESIDENTTI

on tapahtumien mestari

Uudistuva Original Sokos Hotel Presidentti on persoonallinen juhla- ja tapahtumakeskus, jossa luksus kohtaa rosoisuuden ja arvokas historia tämän päivän raikkauden. Muuntuvista tiloista on todella moneksi. NIIN KESKELLÄ HELSINKIÄ, ETTEI JUURI KESKEMMÄLLE PÄÄSE. Original Sokos Hotel Presidentin sijainti on monelle ensimmäinen asia, joka kirvoittaa huojentuneen huokauksen. Sijainti on taannut myös, että vuonna 2016 aloitettu uudistusprojekti ei ole jäänyt huomaamatta uteliailta ohikulkijoilta. Nyt suuri osa työstä on tehty ja on aika tutustua tähän mennessä valmistuneeseen. RAAKA LUKSUS KOHTAA MODERNIN MUOTOILUN Pääsisäänkäynnin yläpuolella hohtelee näyttävä messinkikatto, joka on ollut paikallaan hotellin avaamisesta lähtien, kertoo Kokous- ja tilausravintolapäällikkö Nina Tammilehto. Kaikki muu aulassa onkin sitten uutta. Jo sisääntullessa huomaa, että kyseessä on tavallista persoonallisempi hotelli. Seiniltä voi löytää vieraita tarkkailevia metsän eläimiä. Suomalaisuus näkyy materiaaleissa ja muotoilussa. Henkilökunta tervehtii massiivisen, hiilletyn honkatiskin takaa. Modernit yksityiskohdat yhdistyvät syviin sävyihin, kupariseen metalliin ja tunnelmalliseen valaistukseen.

PRESIDENTIT VALVOVAT KOKOUKSIA Kokouskerroksen teema presidentillisyys ilmenee monin tavoin, muun muassa palvelukonsepteissa ja tilojen nimissä. Presidenttien arvokkaat katseet valvovat jokaista kokoustilaa. Puutarhatunnelmainen Kultaranta tarjoaa tilaa luovaan työskentelyyn ja workshopeihin. Eri kokoisten tilojen valikoimaa täydentää täysin uudistettu auditorio, jonka moderni esitystekniikka mahdollistaa mitä erilaisimpien tunnelmien luomisen. Pikkujoulukaudella

teatterina toimivalla auditoriolla on mielenkiintoinen historia. Hotellin avautuessa sen paikalla toimi elokuvateatteri Kosmos. Nyt samassa paikassa tempaudutaan leffojen sijaan innostavien tapahtumien tunnelmiin.

Presidentissä on tilaa juhlalle, oli kyseessä sitten lanseeraustapahtuma, messut, juhlaillallinen, saunailta, konferenssi tai pikkujoulut.


SALEISSA RIITTÄÄ TILAA JUHLALLE

MANUN MENUSSA ON MESTARIN OTE

Rouva Sylvi Kekkosen mukaan nimetyllä Sylvi-salilla on oma menneisyytensä: Samassa tilassa toimi vuoteen 2004 saakka Helsingin kasino, jonka monet vieraat muistavat edelleen.

Hotellin ravintolatarjonnan uutuus on katutasossa sijaitseva Bistro Manu. Bistron nimi johtaa – toisin kuin moni ensin arvelee – presidentin sijaan vanhan ajan mestareihin, joita kutsuttiin tällä nimellä. Manut, mannit ja mestarit kiersivät taloissa tarjoten työtään ja saivat palkkioksi yösijan ja aterian. Tästä juontaa siis sanonta ”Tuli kuin manulle illallinen”.

Nykyisin Sylvi-salin sekä sen vieressä sijaitsevan Presidentti-salin pöydissä pyöritellään pelimerkkien sijaan keittiömestareiden loihtimia menuja. Tilaa löytyy jopa satojen vieraiden illallisiin. Monipuolinen valikoima ja laadukkaat raaka-aineet takaavat, että jokaisen lautaselle ja lasiin löytyy maistuvat ja vatsantäyttävät vaihtoehdot.

Manun menussa suomalaiset erikoisuudet yhdistyvät parhaisiin makuihin maailmalta. Tarjolla on muun muassa pienpanimo-oluita ja Helsingin jäätelötehtaan jäätelöä.

Käsityöläisammattilaisten kunnioitus näkyy bistron miljöössä monina pieninä yksityiskohtina, joita voi bongailla lautasen antimista nauttiessa. Mestarillisuus on bistron ohjenuora myös palvelussa. Ystävällisen henkilökunnan huomaan on helppo jättäytyä nauttimaan ikkunan takaa avautuvan Helsingin vilinästä.

Original Sokos Hotel Presidentti • Ihanteellinen sijainti Helsingin sydämessä • Sopivat tilat kokouksiin, juhliin, messuihin ja lanseerauksiin • Kokouskerroksessa 14 eri kokoista tilaa 80–100 hengelle • 370-paikkainen auditorio, toimii myös teatterina • Tilausravintolasta illalliset 500 hengelle • Cocktail-tilaisuudet ja juhlat jopa 800 hengelle • Laadukas esitystekniikka ja tietoliikenneyhteydet • Lähes 500 huonetta uniikeilla yksityiskohdilla • Koko hotellin kattava laaja uudistusprojekti alkanut 2016 • Avoinna koko uudistuksen ajan, viimeiset vaiheet valmistuvat 2018 syksyyn mennessä


VERKKOK AUPPA

Teksti Tanja Harjuniemi Kuvat Stoorisoppi

VAIHTO-OPISKELIJASTA VERKKOKAUPPIAAKSI HONGKONGISSA Kauppa se on, joka kannattaa, huomasi Ville Majanen 11 vuotta sitten myydess채채n Hongkongista ostamiaan nettikameroita verkossa. Nyt h채n johtaa siell채 verkkokauppaa suomalaisille.

42


V

ille Majanen raivaa tietänsä sateisessa Tsim Sha Tsuissa, Hongkongin keskustassa. Aluetta pidetään shoppailijan ja kulinaristin paratiisina, joka illan hämärtyessä täyttyy ihmismassoista ja syttyy värivaloista. Majanen on tulossa kirjanpitäjänsä luota ja on silminnähden tyytyväinen. −Viime vuoden liikevaihto ylitti yli viisi miljoonaa euroa, verkkokauppa e-villen perustaja Majanen paljastaa. − Ostin aikoinaan ensimmäiset nettikamerat Hongkongin elektroniikkamarkkinoilta kahdeksalla

eurolla ja myin ne huuto.netissä 24 eurolla, hän muistelee alkuaikojaan. Verkkokauppa kannattaakin aivan erityisesti, sillä se kasvaa nopealla tahdilla. Viime vuonna se kasvoi Suomessa Paytrailin keräämien tietojen mukaan 40 prosenttia ja maailmanlaajuisesti eMarketerin mukaan melkein neljänneksellä myynnin ollessa lähes 2 000 miljardia dollaria. Samaan aikaan koko vähittäiskaupan myynti oli noin 22 000 miljardia dollaria.

Huikeita mahdollisuuksia Aasiassa Keravalainen Ville Majanen on osoittanut kauppiasainesta pienestä pitäen. Pikkupoikana hän keräsi isovel-

jensä kanssa golfpalloja Tuusulan kentän vesiesteistä, putsasi ne ja myi takaisin pelaajille. − Teimme myös tukkumyyntiä mainostamalla paikallislehdessä pestyjä ja hyväkuntoisia palloja hintaan sata kappaletta kolme sataa markkaa, Majanen muistelee naureskellen. Vuonna 2006 Majanen opiskeli Mikkelin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä kauppaa. Vaihtoopiskelijaksi lähtö oli hänelle itsestäänselvyys, mutta hän ei uskonut löytävänsä itseään Aasiasta. Alkuun hän oli hakeutumassa tuttuun ja turvalliseen Saksaan, mutta vaihtokoordinaattorin innostamana päätyikin Hongkongiin.

VILLE MAJANEN, 34 • Perusti verkkokauppa e-ville.comin vuonna 2006. • e-ville.com distribution Oy:n hallituksen puheenjohtaja. • Koulutukseltaan kansainvälisen kaupan tradenomi. • Asuu Hongkongissa ja vapaaajallaan golfaa ja vaeltaa.

Myynti&Markkinointi

43


VERKKOK AUPPA

”TUOTEPÄÄLLIKÖT JA MARKKINOINTITIIMI SOMETTAVAT PÄIVÄTYÖKSEEN.” Hongkong on seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupunki ja Kiinan erityishallintoalue. Majasen olikin tarkoitus kouluttautua Kiinaasiantuntijaksi ja palata muutaman vuoden jälkeen Suomeen, mutta toisin siis kävi. Majanen kannustaa suomalaisopiskelijoita hakeutumaan vaihtoon ja harjoitteluun ulkomaille ja tutustumaan erityisesti Aasiaan. − Aasia on kulttuurisesti mielenkiintoinen ja täällä riittää bisnesmahdollisuuksia. Esimerkiksi e-villelle voi hakea työharjoitteluun. − Meillä pääsee tutustumaan sekä verkkokauppabisnekseen että Kiinan markkinoihin aitiopaikalta. Ja turvallisesti puoliksi suomalaisessa tiimissä.

Kiinalaistuotteet suomalaisessa syynissä Alkuun Ville Majanen piti tuotevarastoa kotonaan Hongkongissa, mutta asunnon täyttyessä tavaroista vuokrasi toimitilat. Sitten hän alkoi hankkia tuotteita yhä enemmän Manner-Kiinan puolelta Shenzhenistä, jolloin toimipisteen perustaminen myös sinne tuli ajankohtaiseksi. Shenzhen on Kiinan valmistusteollisuuden keskus ja valtaosa verkkokaupan tuotteista valmistetaan siellä. − Kun toimimme tuotteita valmistavien tehtaiden liepeillä, meidän on helpompi löytää valikoimaamme tuoreimpia uutuuksia ja vaihtoehtoisia tuotemerkkejä, Majanen perustelee. − Tuotepäälliköillämme on hyvät tehdaskontaktit ja he etsivät jatku44

vasti uusia tuotteita muun muassa messuilta. Monia suomalaiskuluttajia kiinalaisten tuotteiden laatu kuitenkin edelleen epäilyttää. Tähän haasteeseen Majanen vastaa panostamalla tuotetestaukseen. − Toiminta-ajatuksemme on nimenomaan se, että suomalaisten ei tarvitse ostaa sikaa säkissä tilatessaan kiinalaisia elektroniikkatuotteita. Testaamme jokaisen verkkokauppaan lisätyn tuotteen ominaisuudet ja laadun, ennen kuin hyväksymme sen valikoimaamme, Majanen korostaa. Reilussa kymmenessä vuodessa e-ville on kasvanut kotikutoisesta putiikista kasvuvetoiseksi liiketoiminnaksi, joka työllistää noin 30 henkilöä. − Tällä hetkellä meillä on yli 250 000 suomalaista asiakasta ja meiltä lähtee Suomeen noin 20 000 tuotetta kuukaudessa.

Bloggaajat testaavat ja suosittavat ”Lisähuomiona, että tätä pussukkaa voi käyttää vaikka retkityynynä ja riippumaton ollessa valmiusasennossa siitä tulee näppärä tasku esimerkiksi kännykälle, mutta itse säilytin siinä lähinnä bisseä”, bloggaa kiteeläinen Eräsmies. Hän testaa ja arvostelee e-villen hyttysverkollista riippumattoa. Tuote saa hänen vahvan suosituksensa. Eräsmies.fi on yksi e-villen tuotetestaajista ja bloggaajista. Majanen on hoksannut, että verkkokaupassa sosiaalisella myynnillä ja sisältömarkkinoinnilla voi vaikuttaa asiakkaan valintoihin ja päätöksente-

koon. Asiakkaiden arvostelut ovat tärkeä osa sitä. − Ja niin se vain on, että suomalainen luottaa toiseen suomalaiseen, Majanen toteaa. − Vaikka kaikki osaavat englantia, suomenkieliset tuote-esittelyt ja asiakaspalvelu ovat meidän toiminnassa ykkösjuttu. Kun monissa yrityksissä myyjien työ on vasta siirtymässä sosiaaliseen mediaan, e-villellä se on ollut sitä alusta lähtien. Tuotepäälliköt ja markkinointitiimi somettavat päivätyökseen ja tuottavat sisältöjä päivittämällä tuotteisiin liittyviä tietoja, vinkkejä, ohjeita, kuvia ja videoita sosiaalisen median eri kanaviin. E-villellä on esimerkiksi Facebookissa lähes 40 000 fanittajaa ja saman verran seuraajia. Tiimi reagoi aikajanalle ja pikaviestimeen jätettyihin kysymyksiin tyypillisesti muutamassa minuutissa. Facebook on luokitellut palvelun tason sanalla ”very responsive”.

Kiinalaiset verkko-ostajien ykkösiä Siinä missä suomalaisten verkko-ostaminen yleistyy tasaiseen tahtiin, kiinalaiset ovat suorastaan hullaantuneet verkko-ostoksiin. Kiinan suurimmalla verkkokaupalla Taobaolla on 400 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja kaupasta löytyy yli 800 miljoonaa tuotetta. Verkkoostajista 70 prosenttia on 20-30-vuotiaita nuoria, jotka älypuhelimillaan vierailevat sivuilla keskimäärin seitsemän kertaa päivässä. Kiina haukkaakin melkein puolet koko maailman verkkokauppakakusta. Black Friday ja Cyber Monday ovat kovia juttuja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta kiinalaiset ryntäävät verkkokauppoihin marraskuun 11. päivä. Silloin on verkkokauppa Alibaban luoma Singles’ Day, joka on maailman suurin verkkomyyntipäivä. Sen bruttomyynti oli viime vuonna 17 miljardia dollaria, kun taas Black Fridayn myynti oli kolmisen miljardia.


MMA:n jäsen: Hae testaajaksi ja voita uusi BMW i3 -sähköauto viikoksi käyttöös i!

HALUATKO SÄHKÖAUTON VIIKOKSI KÄYTTÖÖSI? Sähkö- ja hybridiautot kehittyvät kovaa vauhtia. Myynti & Markkinointi -lehti haluaa selvittää, kuinka kätevä ajopeli sähköauto on myyntialan ammattilaiselle. Löytyykö arjessa tarpeeksi latauspisteitä? Yskiikö matkanteko pakkasella? Millainen on ajotuntuma, kun taitetaan pitkää matkaa?

Testaajana sitoudut kirjaamaan ylös viikon aikana kertyneitä kokemuksia ja ottamaan kuvia erilaisista autonkäyttötilanteista. Niitä hyödynnetään Myynti & Markkinointi -lehteen tulevassa jutussa ja mahdollisesti MMA:n somekanavissa. Valitsemme halukkaiden joukosta kaksi henkilöä, jotka saavat auton käyttöön viikoksi tammi-maaliskuussa 2018. Toivomme, että testiviikon ajalle ajoittuu mahdollisimman paljon ajoa ja erilaisia käyttötilanteita.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 2.1.2018 mennessä osoitteessa mma.fi > Ajankohtaista Myynti&Markkinointi

45


HY VÄSSÄ VIREESSÄ

A

MERK K IH U O LT

O

Tervetuloa hyvään seuraan ja motivoivaan ympäristöön saamaan lisää kipinää omasta terveydestä huolehtimiseen. MMA-merkkihuollossa keskitytään yksilölliseen fyysisen kunnon, työhyvinvoinnin ja henkisen jaksamisen tukemiseen. Vuonna 2018 MMA järjestää kaksi kurssia: toisen Pajulahdessa, Nastolassa ja toisen Tanhuvaarassa, Savonlinnassa. Pajulahdessa pidettävä kurssi on suunnattu erityisesti yli 50-vuotiaille jäsenillemme.

MM

TERVETULOA MMA-MERKKIHUOLTOON

MMA-merkkihuolto Pajulahdessa

MMA-merkkihuolto Tanhuvaarassa

MMA-merkkihuolto Pajulahden urheiluopistolla on suunnattu yli 50-vuotiaille, pitkän työuran tehneille MMA:n jäsenille. Kurssilla omaksutaan terveellisiä elintapoja ja huomioidaan ikäryhmän erityistarpeet.

Merkkihuoltokurssilla keskitytään yksilölliseen fyysisen kunnon, työhyvinvoinnin ja henkisen jaksamisen tukemiseen. Isona teemana on elämäntapamuutos.

1. jakso pe 9. – su 11.2.2018 2. jakso pe 14. – su 16.9.2018 (= 2 jaksossa yhteensä 6 päivää)

Paikka: Pajulahti, Nastola Hinta: MMA:n jäsenille vain 300 euroa. Hinta sisältää hotellimajoituksen 2 hengen huoneissa täysihoidolla (aamupala, lounas ja päivällinen), liikuntaohjelman ja testit.

1. Perusjakso ma 12.3. – ke 14.3.2018 2. Seurantajakso pe 17.8. – la 18.8.2018 (= 2 jaksossa yhteensä 5 päivää)

Paikka: Tanhuvaara Sport Resort, Savonlinna Hinta: MMA:n jäsenille vain 250 euroa. Hinta sisältää hotellimajoituksen täysihoidolla (aamupala, lounas ja päivällinen), kurssiohjelman ja testit.

Kurssiohjelmat löydät osoitteesta mma.fi > Palvelut ja edut > Hyvinvointi Ilmoittautuminen: Heidi Saren, heidi.saren@mma.fi 46


UUSI LEXUS NX 300h

THE ART OF STANDING OUT LEXUS SELF-CHARGING HYBRID Näyttävästi muotoiltu NX 300h -hybridi on täydellinen yhdistelmä ylellisyyttä, järkevää tilankäyttöä ja nautinnollista ajoelämystä. Itselataava, edistyksellinen hybriditekniikka sekä Lexus Safety System+ -turvajärjestelmä takaavat huolettoman matkanteon. Tutustu uudistuneeseen malliin osoitteessa lexus.fi. Hienostuneinta hybridivoimaa jo 13 vuotta.

NX 300h alk. 52 043 € NX 300h alk. 52 043,84 €, sis. toimituskulut. EU-yhdistetty kulutus 5,1-5,3 l/100 km. CO2-päästöt 117-123 g/km.


MM A OPISKELIJAT

Myynnin ja

markkinoinnin OPISKELIJAT

Haluamme olla tulevaisuudessa todellinen vaihtoehto alasta kiinnostuneille opiskelijoille ja antaa parhaat mahdollisuudet työelämän menestykseen.

opiskelija.mma.fi Sivuilta löydät opiskelijalle ajankohtaisia asioita. Tietoa MMA:n opiskelijajäsenyydestä, opiskelija-aktiiviksi lähtemisestä sekä uutisia myynnin ja markkinoinnin maailmasta opiskelijan näkökulmasta. Seuraa myös somekanaviamme:

mmaopiskelijat Myynnin ja markkinoinnin opiskelijat MMAopiskelijat

MMA toimi Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan vuosijuhlien kumppanina. Juhlapuhetta pitämässä Igor MMA:sta.

Myyjä tarvitsee monipuolista kielitaitoa

MMA:n Samuli Myllyharju (vas.) ja asiantuntija Igor Parri osallistuivat Haaga-Helian myyntityön koulutusohjelman 10-vuotisjuhlagaalaan. Kuvassa myös Haaga-Helian lehtori Pirjo Pitkäpaasi (toinen vasemmalta) ja Humakin innovaatiojohtaja Elina Ylikoski.

48

Erityisasiantuntijana Suomen EU-edustustossa Brysselissä toiminut Jyri Ollila on asunut ja työskennellyt Euroopassa pitkään. Hän on huolissaan suomalaisten kaventuneesta kielitaidosta ja tarkemmin ottaen siitä, että monet nuoret opiskelevat pelkästään englantia. Ollilan mukaan Euroopassa työskentelevälle englanti ei riitä, vaan sen lisäksi pitäisi osata ainakin saksaa tai ranskaa ja pohjolassa ruotsia. − Saksan kieli vahvistuu, jos ja kun Britannia eroaa EU:sta. Ranska on hyvä yleiskieli ja portti koko Etelä-Euroopan maihin, sillä niissä opiskellaan toisena vieraana kielenä ranskaa. Useiden kielten osaaminen olisi tärkeää erityisesti myyntityössä. − Ostaa voi englanniksi, mutta myydä on vaikea muulla kuin asiakkaan kielellä. Tämä pätee yhtä lailla tavaroiden kuin ajatustenkin myymiseen, Ollila sanoo.


MMA:n asiantuntija Igor kävi puhumassa XAMKin opiskelijayhteisön aktiiveille sisältömarkkinoinnista. Kiitos kutsusta opiskelijakunta Kaakko! Koska MMA-opiskelijat XAMKiin?

MMA-opiskelijat järjestivät yhteistyössä Tampere Entrepreneurship Societyn kanssa Future of Sales Brunch -tapahtuman Tribe Tampereen tiloissa. Vasemmalla Samuli Myllyharju (MMA), Elisa Lukin (Tampereen ES) ja Vesa-Matti Ruottinen (Tribe Tampere).

Eeli oli pitämässä MMAopiskelijoiden ständiä Kauppakadun Approilla Jyväskylässä. Ständillä pääsi kokeilemaan sumopainia myynnin ja markkinoinnin hengessä. MMA-opiskelijat oli Kauppakadun Appro -tapahtuman virallinen yhteistyökumppani.

Myynti&Markkinointi

49


AUTOILU

Suomen talvessa lumi ja rapa tukkivat helposti sensoreita. Joissain autoissa sensorit ovat lämmitettyjä, jotta ne pysyvät toiminnassa myös talvella.

Teksti ja kuvat Tuomas Sauliala

AUTOSI ON KOHTA SINUA PAREMPI KUSKI Autojen ajonhallinta ja kuljettajan avustimet kehittyvät nyt nopeammin kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Uusi auto varoo ja varoittaa monipuolisesti. 50


Auton ympäristöä kuvaavat 360-kamerat ovat pieniä ja helppo piilottaa. Kuvassa esimerkki Mercedes-Benz GLC:stä. Kaistavahti seuraa taustapeiliin sijoitetulla eteepäinkatsovalla kameralla kaistaviivoja ja tarvittaessa ohjaa auton takaisin kaistalle.

L

iikenteen turvallisuus on kehittynyt valtavasti viime aikoina. Neljässä vuosikymmenessä autojen lukumäärä on tuplaantunut, samalla kun liikennekuolemien lukumäärä on tippunut alle kolmannekseen. Vuonna 2016 Suomen tieliikenteessä menehtyi kuitenkin 253 ihmistä, siis suunnilleen yksi jokaista työpäivää kohden. Tieliikenteen turvallisuus perustuu paitsi ympäristöön ja ihmisten asenteisiin, myös autojen tekniikkaan. Turvallisin kolari on se, joka ei koskaan tapahdu. Tämä onnettomuuksia estävä aktiivinen turvallisuustekniikka kehittyykin juuri nyt nopeasti.

Auton turvallisin paikka on kaistalla Aktiivisen turvallisuuden lähtökohtana on pitää autot kaistoillaan ja autojen väliset etäisyydet turvallisina. Tämä onnistuu parhaiten, kun kuljettaja on tilanteen tasalla ja pystyy pitämään auton hallinnassaan. Ympäristön havainnointia helpottavat erityisesti kunnolliset ajovalot. Ne ovat muutakin kuin vain hehkulamput, xenonit tai modernit LED-valaisimet. Mukautuva valojärjestelmä säätää valon suuntaa ja muotoa auton nopeuden ja eteen avautuvan tien muodon mukaan. Samalla valo muovataan pois häikäisemästä vastaantulijaa. Kaikkialle kuljettajakaan ei voi kuitenkaan nähdä. Kuolleen kulman varoitin mittaa ultraäänitutkalla auton lähiympäristöä ja kertoo esimerkiksi sivupeilin varoitusvalolla, jos moottoritiellä viereisellä kaistalla on samaan suuntaan menijä piilossa.

AUTOT OVAT ALKANEET SEURATA MYÖS KUL JETTA JAN VIREYSTILAA. Autot toimivat myös itsenäisesti havaintojensa perusteella. Modernissa autossa on muun muassa kaistavahti, joka kameran ja tietokoneen avulla lukee edessä avautuvaa tietä ja auton sijaintia sen suhteen. Tarvittaessa kaistavahti varoittaa kuskia kaistan lipsumisesta äänimerkillä tai ratintäristyksellä tai jopa ohjaa auton takaisin kaistalle. Erilaiset kaikkiin suuntiin auton ympärille kuvaavat 360-kamerat varoittavat risteävän liikenteen törmäysvaarasta ja helpottavat pysäköintiä ahtaissa paikoissa. Mukautuva vakionopeudensäädin mittaa tutkalla etäisyyttä edellä ajavaan ja pitää turvavälin kohdallaan.

Kehittyneimmät kaistavahdit yhdistyvät vakionopeudensäätimeen ja osaavat lukea paitsi nopeusrajoituskyltit, myös auton navigaattorin karttadataa. Tällöin vakionopeudensäädin tietää edessä olevat mäet, mutkat ja muuttuvat nopeusrajoitukset ja muuttaa vauhtia tarpeen mukaan, jo ennen kuin tie sitä varsinaisesti vaatii. Myös hätäjarrutusjärjestelmät käyttävät kameroita ja tutkia ja varoittavat peräänajon uhasta ja myös jalankulkijoista. Tarvittaessa ne jarruttavat autoa täysin itsenäisesti, mikäli kuljettaja ei sitä tee.

Parempi kuin ihminen Moderni aktiivinen turvallisuus perustuu siis eri sensorien ja kameroiden yhteispeliin ja oppiviin tietokoneisiin. Tutka ja lämpökamera näkevät myös täydellisessä pimeydessä ja osittain vesi- tai lumisateen läpi. Autot pystyvätkin ajoittain jo nyt parastakin kuljettajaa täsmällisempään ja nopeampaan reagointiin vaaran uhatessa. Tekniikan kehittyessä kuljettajasta onkin tulossa auton vaarallisin osatekijä. Siksi autot ovat alkaneet seurata myös kuljettajan vireystilaa. Auto voi oppia kuljettajan käytöksen ja jos siinä alkaa olla poikkeamia, kuten suuntavilkun käyttämättä jättämistä tai auton seilaamista kaistan laidalta toiselle, voi auto kehottaa kuskia pitämään taukoa. Jotkut autot seuraavat jopa kuljettajan silmien liikettä erillisellä kameralla ja tekevät siitä päätelmiä kuljettajan vireydestä. Lähitulevaisuudessa autot kantavat yhä suuremman vastuun auton ajamisesta. Sensorien kehittyminen, vähitellen alkava laserskannerien käyttö ja tietokoneiden laskentakyvyn kasvu avaavat uraa täysin itsenäisesti ajavalle autolle.

Muutokset tulevat tien päälle hitaasti Autojen turvallisuus näyttäisi siis juuri nyt rymistelevän pikavauhtia eteenpäin, mutta takana on pitkäjänteistä, vuosikymmenien kehitystyötä. Meillä Suomessa autoalaa vaivaa erityisesti autojen pitkä elinkaari: Tänään käyttöön otettava auto voi tulla vastaan vielä yli kymmenen vuoden päästä, eikä autoon sinä aikana tuoda uusia turvallisuuskapistuksia. Voidaan kuitenkin todeta, että vuonna 2005 pakolliseksi tulleet lukkiutumattomat ABS-jarrut sekä 2011 alkaen pakollinen ajonvakautusjärjestelmä ESC alkavat olla niin yleisiä, että ne vaikuttavat koko liikennejärjestelmän turvallisuuteen. VTT:n tutkimuksen mukaan nämä kaksi järjestelmää voisivat estää jopa melkein puolet kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista, jos ne olisivat kaikissa Suomen vajaassa kolmessa miljoonassa ajoneuvossa. Kehittynyt aktiivinen turvallisuustekniikka omassa autossa tekee kuitenkin myös vastaantulijoiden matkanteosta turvallisempaa. Näin uusimmat turvatekniikat vaikuttavat jo nyt määräänsä enemmän kaikkien kuljettajien, matkustajien ja kevyen liikenteen hyväksi. Myynti&Markkinointi

51


M ATK ALLA

Koonnut Piia Kunnas

MMA jäsenetu-

vakuutus-

uutisia Lapsenlapset mukaan matkustajavakuutukseen MMA on ottanut Turvasta jäsenilleen matkustajavakuutuksen. Se jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen, mutta uudistunein ehdoin. Vuoden 2018 ensimmäisestä päivästä lähtien vakuutettuja ovat myös MMA:n jäsenen mukana matkalla olevat alle 20-vuotiaat jäsenen omat lapsenlapset ja puolison lapset. Myös mukana matkustavat alle 20-vuotiaat omat lapset ja samassa taloudessa asuvat lapset kuuluvat vakuutukseen vuodenvaihteen jälkeenkin.

Vakuutus korvaa kotiinpaluun kriisitilanteessa Ensi vuoden alusta matkustajavakuutukseen sisältyy myös turvaa kriisitilanteiden varalle. Jos matkakohde joutuu terroriiskun kohteeksi tai luonnonkatastrofin koettelemaksi ja vakuutettu haluaa palata matkaltaan ennenaikaisesti kotiin, Turva korvaa paluumatkan kustannukset. Turva ei kuitenkaan tällaisessa tilanteessa korvaa vakuutusehdoissa mainittuja muita matkan keskeytymisen kustannuksia, kuten ennakkoon maksettuja palveluita tai korvausta menetetyistä matkapäivistä. Huomioithan, että ehtomuutokset astuvat voimaan 1.1.2018. Jos olet matkalla vuodenvaihteessa ja sinulle sattuu vahinko vuoden 2017 puolella, voit hakea korvauksia vuoden 2017 ehtojen mukaisesti.

Kolmannes uskoo ajavansa hybridiautoa 10 vuoden päästä IRO Research tutki autonvalmistajien Toyotan ja Lexuksen tilaamassa laajassa tutkimuksessa suomalaisten asenteita autoiluun, polttoaineisiin ja auton hankintaan liittyen. Suomessa vuositasolla myydyistä autoista noin 9 % on tällä hetkellä hybridiautoja. Tutkimuksen mukaan kuitenkin kolmasosa (33 %) suomalaisista uskoo ajavansa kymmenen vuoden kuluttua hybridiautoa. Dieselkäyttöisellä autolla uskoo ajavansa enää 6 % vastaajista. Kysyttäessä, minkälaista autoa suomalaiset voisivat harkita seuraavan autonsa kohdalla, 61 % harkitsisi melko varmasti tai aivan varmasti bensiinikäyttöistä, 23 % dieselkäyttöistä ja 12 % sähkökäyttöistä autoa. Hybridiautojen asema näyttäisi vahvistuvan jo lähitulevaisuudessa voimakkaasti, sillä 33 % kertoo voivansa harkita melko varmasti tai varmasti hybridiautoa jo nyt.

Hae korvausta verkossa Jos sinulle sattuu matkalla vahinko, voit hakea korvausta kätevästi verkossa sähköisestä korvauspalvelusta. Sen löydät osoitteesta turva.fi/mma. Tarvitset korvauksen hakemiseen ainoastaan liittosi jäsennumeron ja verkkopankkitunnukset. Jos sairastut matkalla ja tarvitset sairaanhoitoa, ota yhteys SOS Internationaliin, joka on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama hälytyskeskus. SOSista saa neuvontaa myös muissa kuin hätätilanteissa, ja sieltä voidaan neuvoa esimerkiksi lähimmän, luotettavan lääkäriaseman sijainti. Keskuksessa on ympärivuorokautinen päivystys suomen kielellä ja tunnetaan myös MMA:n jäsenvakuutus. MMA jäsenvakuutusten tuoteseloste löytyy sivulta 61

52

Arctic Light Hotel sai tunnustusta Hotellihakukone Trivago valitsi rovaniemellä sijaitsevan Arctic Light Hotellin Suomen parhaaksi viiden tähden hotelliksi. Sijoittuminen perustuu useiden eri nettisivustojen käyttäjäarvosteluihin ja pisteytysjärjestelmään.


Paljon jäsenetuja, tutustu ja käytä! www.memberplus.fi

Uusi hotelli Ahvenanmaalla! Asu Maarianhaminan keskustassa uudessa Hotelli Pommernissa. Uudet mukavat huoneet, korkeatasoinen White Guide-merkitty ravintola Kvarter5, lounge ja viinibaari tekevät vierailustasi viihtyisän. Myyntimiespaketti alk.

115€

Sisältäen majoitus 1-hengen classic-huoneessa, aamiainen, 20 € ravintolakuponki, sauna ja parkkipaikka.

Puh. 018 - 15 555 • info@alandhotels.fi • www.alandhotels.fi  Majoitus viihtyisässä 1-hengen huoneessa  Runsas aamiainen  Maittava päivällinen  Filmi/urheilu kanavat  Ilmainen WiFi  Ilmaiset parkkipaikat TERVETULOA!

VARAA VÄLIPÄIVIEN JA UUDENVUODEN LIIKUNTALOMA Liikuntakeskus Pajulahdesta

Maarianhaminassa aivan keskustassa uudet huoneet sekä uudistettu pubi livemusiikilla keskiviikko–lauantai.

MMA:n jäsenille aktiiviset liikuntalomat ja teemaviikonloput -10%

MYYNTIMIESPAKETTI

89 €

Lisätiedot ja varaukset: p. 03 885 511 asiakaspalvelu@pajulahti.com

www.pajulahti.com

www.parkalandiahotel.com | info@parkalandia.com | +358 (0)18 14130 | Maarianhamina

MYYNTIMIESPAKETTI

97x65_MMA_Pajulahti_06/17 .indd 1

alk. 29.11.2017

110,-/yö

sisältää: - majoitus 1-h huoneessa - buffetaamiainen - 16 € arvoinen ateriakuponki - kuntosalin, saunan ja uima-altaan käyttö - pysäköinti - langaton nettiyhteys

korpilampi.fi | myynti@korpilampi.fi | p. 09 6138 411 Hotelli Korpilampi, Korpilammentie 5, 02970 Espoo

10


UUTUUKSIA

IDEAA&ILMIÖITÄ Koonnut Piia Kunnas

Esittelemme palstalla tuotteita ja palveluita, joista on hyötyä ja iloa myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille työssä tai vapaa-ajalla. Suosimme erityisesti ­omien jäsentemme edustamia tuotteita. Lähetä juttuehdotuksesi kuvineen osoitteeseen toimitus@mma.fi.

WellO2 helpottaa hengitystä

Nespresson Limited Edition Variations Confetto -kahvikapseleilla valmistat kahvijuoman, jossa voi aistia ripauksen karamellia. Tarjolla on kolme täyteläistä makua: kookoksella ja vaniljalla viimeistelty Snowball, appelsiinin ja suklaan terävöittämä Orangette sekä lakritsin ja mausteiden viettelemä Licorice. Tuote on myynnissä rajoitetun ajan pääkaupunkiseudun Nespresso Boutique- ja Nespresso pop-upmyymälöissä ja Nespresso-verkkokaupassa.

WellO2 on suomalainen keksintö hengityselinten hyvinvointiin. Laite tarjoaa luonnollisen tavan helpottaa ja tehostaa hengitystä. Siitä on hyötyä varsinkin hengitysvaikeuksista kärsiville, ikääntyville, kuorsaajille, urheilijoille ja äänityöläisille. WellO2 harjoittaa hengityslihaksia säädettävän vastuksen avulla. Vastusteinen sisään- ja uloshengitys avaa hengitysteitä ja treenaa tehokkaasti keuhkojen toimintaa tukevia lihaksia. Laite myös tuottaa lämmintä höyryä, joka irrottaa limaa, vähentää yskänärsytystä ja kosteuttaa limakalvoja. Yhdessä hengitysharjoittelu ja höyryhengitys tarjoavat tehokkaan ja luonnollisen tavan huolehtia hengityselinten hyvinvoinnista. Laitteen voi ostaa apteekeista, Tekniset -myymälöistä, sekä verkkokaupasta shop.wello2.com

Lisätietoa: www.nespresso.com

Lisätietoa: www.wello2.com

Maustettua kahvia

54


Mittaa verkkosivustosi tehokkuutta DCI on ainutlaatuinen tulosmittari, jolla verkkosivuston tehokkuutta voidaan mitata toimialan asiantuntijoiden huolellisesti valitsemien parametrien avulla. Dashboard helpottaa kiireellisten ongelmien tunnistamista ja ratkaisemista. DCI:n avulla organisaatio voi vertailla digitaalista läsnäoloaan alan muihin toimijoihin. Näin tärkeimpien alueiden puutteet on helpompi havaita, samoin kuin se, minkä organisaatio tekee paremmin kuin muut. DCI testaa ylimmällä tasolla verkkosivuston tilaa kolmessa pääluokassa: Quality Assurance, SEO ja Accessibility (suom. saavutettavuus). DCI-kokonaistulos, joka ilmoitetaan pistemääränä väliltä 0–100, on yhteenveto verkkosivuston toiminnasta näillä alueilla. Käyttäjät voivat myös perehtyä syvällisemmin alaluokkiin, tutustua suorituskyvyn mittaustietoihin ja saada käytännön neuvoja sivuston parantamiseen. Lisätietoa: https://siteimprove.com/product/dci

Retroa hiustenkuivaukseen Remingtonin retrohenkisessä hiustenkuivaimessa on tehokas moottori, kaksi puhallinnopeutta ja kolme lämpötilaa. Mukana myös viileäpuhallus. Hiustenkuivain on pakattu tyylikkääseen säilytys- ja kuljetuslaukkuun ja sitä saa vaaleansinisenä ja vaaleanpunaisena. Tuote on myynnissä Stockmanntavarataloissa.

Monitoimityökalu ranteeseen Leatherman Tread Tempo -monitoimirannekkeessa yhdistyvät tyylikkäästi 30 työkalua ja laadukas Sveitsissä valmistettu kello. Leatherman Tread LT -malli on puolestaan kapeampi monitoimiranneke, jolla hoituvat pienet korjausoperaatiot niin kotona kuin reissussakin. Ranneketyökalujen jokainen linkki sisältää 2–3 työkalua eli yhteensä 29 työkalua. Valikoimaa on kiintoavaimista ruuvimeisseleihin ja jopa matkapuhelimen SIM-kortin poistotyökaluun. Lisäksi käyttäjä voi poistaa tai lisätä linkkejä sekä vaihtaa eri linkkien paikkaa omien mieltymyksien ja käyttötarpeiden mukaan. Työkalut kulkevat kätevästi ranteessa, jopa lennoilla. Tuotteita myyvät Scandinavian Outdoor Storen myymälät sekä Leatherman-tuotteita myyvät kello- ja kultasepänliikkeet. Lisätietoa: www.nordictrail.fi

Myynti&Markkinointi

55


LAKIPALSTA

Teksti Mika Honkanen Kuvitus Jii Roikonen

MILLAISTA ON KIELLETTY KILPAILEVA TOIMINTA? Kilpailevan toiminnan harjoittamiseen ja valmistelemiseen liittyvät korvausvaatimukset voivat nousta suuriksi, joten hyödynnä MMA:n lakipalveluita, kun suunnittelet kilpailevaan toimintaan ryhtymistä. 56


Kilpailevan työn tekeminen ja kilpailevan toiminnan harjoittaminen työsuhteen aikana on suoraan työsopimuslain perusteella kiellettyä. Työsopimuslain mukaan tekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona. Työntekijän velvollisuus välttää kilpailevaa toimintaa on osa työntekijän yleistä uskollisuusvelvollisuutta. Uskollisuusvelvollisuus tarkoittaa, että työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Mitä korkeampi ja itsenäisempi asema työntekijällä on, sitä tiukempi on myös häntä koskeva kilpailevan toiminnan kielto.

Kilpaileva toiminta eri rooleissa Kilpaileva toiminta määritetään yleensä sen toimialan perusteella, jolla työntekijän työnantaja toimii. Kilpailevan toiminnan kielto koskee sekä kilpailijan palveluksessa työsuhteessa tehtävää työtä, että työnantajan kanssa kilpailevan yritystoiminnan harjoittamista. Kilpailevan toiminnan kiellon on katsottu koskevan myös välillistä toimintaa, jonka johdosta työntekijä ei lähtökohtaisesti voi osallistua työnantajansa kanssa kilpailevaan toimintaan toimimalla esimerkiksi äänettömänä yhtiömiehenä perheenjäsenensä yrityksessä. Kiellettyä on myös työntekijän toimiminen kilpailevan yrityksen hallituksessa tai hallintoneuvostossa. Sen sijaan kilpailijaksi luokiteltavan pörssiyhtiön passiivinen osakkeiden omistaminen työsuhteen aikana on lähtökohtaisesti sallittua, koska yleensä pelkkä osakkuusasema toisessa yhtiössä ei loukkaa työnantajan etuja.

Kiellettyä myös irtisanomisajalla Kilpailevan toiminnan kielto on voimassa koko työsuhteen ajan sen päättymiseen asti. Kilpaileva toiminta on siten kielletty myös irtisanomisajalla riippumatta siitä, onko työntekijällä irtisanomisaikana työntekovelvollisuutta vai ei. Kilpailevan toiminnan kielto on voimassa myös työntekijän vuosiloman, opintovapaan ja perhevapaan sekä lomautuksen aikana. Lomautuksen aikana työntekijällä tosin on oikeus tehdä muuta työtä. Kilpailevan toiminnan kielto päättyy työsuhteen päättyessä, elleivät työnantaja ja työntekijä ole työsopimuksessa sopineet kilpailukiellosta (kilpailukieltosopimus), joka ulottuu työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan. Työnantajan toiminnan kanssa kilpailevaa työtä tai yritystoimintaa saa kuitenkin tehdä tai harjoittaa työsuhteen aikana työnantajan siihen nimenomaisesti antamalla luvalla. Jos työnantaja työsopimusta tehtäessä on tietoinen työntekijän kilpailevasta yritystoiminnasta, eikä tällöin nimenomaan sovita, että siitä on luovuttava, on lupa lähtökohtaisesti katsottava annetuksi. Suositeltavaa olisi kuitenkin pyytää lupa työnantajalta aina kirjallisesti, jotta myöhemmin mahdollisesti syntyviltä riitaisuuksilta voitaisiin välttyä.

Ole varovainen jo valmisteluvaiheessa Työsopimuslain mukaan työntekijä ei saa työsuhteen kestäessä myöskään ryhtyä kilpailevan toiminnan valmistelemiseksi sellaisiin toimenpiteisiin, joita ei voida pitää hyväksyttävinä. Mitä aktiivisemmin työntekijä valmistelee työsuhteen päättymisen jälkeistä kilpailevaa toimintaa työsuhteensa aikana, sitä todennäköisempää on, että työntekijän toiminta on työsopimuslain vastaista. Oman kilpailevan yritystoiminnan suunnittelu sinällään on sallittua työsuhteen aikana. Suunnittelun tulee kuitenkin tapahtua työntekijän vapaa-aikana työajan ulkopuolella. Omalle yritystoiminnalle tarvittavan rahoituksen tai siinä mahdollisesti tarvittavan luvan hakeminen tai elinkeinoilmoituksen tekeminen ovat yleensä sallittuja toimenpiteitä työsuhteen aikana. Sen sijaan työnantajan asiakkaiden tai muiden työntekijöiden aktiivinen houkutteleminen uuden työnantajan tai oman yrityksen asiakkaiksi tai työntekijöiksi ovat selkeästi laissa tarkoitettuja kiellettyjä toimenpiteitä. Melko tyypillinen kielletyksi toiminnaksi katsottava menettely on tilanne, jossa myyntityötä tekevä työntekijä yrittää työsuhteen aikana neuvotella työnantajalleen kuuluvan edustuksen itselleen. Toisen työnantajan palvelukseen hakeutuminen on luonnollisesti sallittua ja työntekijä voi solmia uuden työsopimuksen työnantajan kilpailijan kanssa jo ennen kuin vanha työsuhde on päättynyt. Työnteko kilpailijan palveluksessa tulee kuitenkin aloittaa vasta työsuhteen päättymisen jälkeen.

Vahingonkorvaus ulottuu uuteen työnantajaan Kilpailevan toiminnan kiellon rikkominen johtaa yleensä työsopimuksen irtisanomiseen tai purkamiseen. Työntekijältä voidaan vaatia myös vahingonkorvausta kilpailevan toiminnan työnantajalle aiheuttamasta vahingosta. Myös työnantaja, joka ottaa työhön henkilön, jonka tietää olevan kilpailevan toiminnan perusteellä estynyt ryhtymästä työhön, vastaa työntekijän ohella tämän aikaisemmalle työnantajalle mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta.

Koska riitatilanteessa työntekijää kohtaan esitetyt korvausvaatimukset voivat nousta hyvinkin huomattaviksi, on kilpailevaa toimintaa suunniteltaessa hyvä ottaa yhteyttä MMA:n lakimiehiin ennen varsinaisiin toimenpiteisiin ryhtymistä.

Myynti&Markkinointi

57


Tällä palstalla kerrotaan myyntialan sopimuksista. 1/17: 2/17: 3/17: 4/17: 5/17: 6/17:

Sopimuksen voimassaoloaika Työsopimus Edustussopimus Kilpailukieltosopimus Toimitusjohtajasopimus Päättämissopimus

TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMISSOPIMUS

T

oistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy tavallisesti irtisanomisajan jälkeen toisen osapuolen irtisanottua sopimuksen. Työsuhde voidaan kuitenkin päättää myös yhteisymmärryksessä siten, ettei kumpikaan osapuoli irtisano työsopimusta. Työnantaja ja työntekijä voivat milloin tahansa työsuhteen aikana sopia työsuhteen päättämisestä. Yt-neuvottelujen yhteydessäkin selvitetään usein, onko työntekijöiden joukossa sellaisia, jotka olisivat halukkaita sopimaan työsuhteensa päättämisestä. Samalla voidaan tarjota tukipakettia, joka sisältää rahakorvauksen ja tukea työllistymiseen. Useimmiten aloite päättämissopimuksen tekemiselle tulee työnantajalta, mutta työntekijäkin voi aloitteen tehdä esimerkiksi silloin, kun hän haluaisi päättää ennenaikaisesti määräaikaisen työsopimuksen. Päättämissopimuksella sovitaan työsuhteen päättymisajankohdasta ja yleensä myös työvelvoitteesta. Tämän lisäksi sovitaan muun muassa työntekijälle maksettavista korvauksista. Kun on tarkoitus sopia lopullisesti kaikista työsuhteeseen ja sen päättymiseen liittyvistä asioista, on sopimukseen otettava selvästi ja tarkasti kaikki se, mitä työntekijä odottaa vielä saavansa. Lisäksi so58

pimuksella tulisi nimenomaan helpottaa työntekijän työllistymistä. Jos työsopimuksessa on sovittu kilpailukiellosta, pitäisi työntekijä siis vapauttaa siitä. MMA:n lakimiehille toimitetaan usein tarkistettavaksi sopimusehdotuksia, jotka liittyvät työsuhteen päättämiseen. Toisinaan työntekijää on voitu jo painostaa sopimuksen

tekemiseen. Mikäli työnantaja ehdottaa työsuhteen päättämistä yhteisellä sopimuksella, on hyvä pitää mielessä, että mitään ei ole pakko allekirjoittaa, sopia tai mistään edes neuvotella. Jos sopimus kiinnostaa, kannattaa pyytää ehdotus kirjallisena ja riittävästi aikaa harkintaan ja sopimuksen vaikutusten selvittämiseen.

KUN HARKITSET PÄÄTTÄMISSOPIMUKSEN HYVÄKSYMISTÄ, POHDI AINAKIN SEURAAVIA: • Mistä syystä työsuhde päätettäisiin? Edellytykset työsuhteen jatkumiselle? • Mitä saisit ilman sopimusta, jos työnantaja yksipuolisesti päättäisi työsopimuksen? • Kuinka paljon ylimääräistä olisit sopimuksella saamassa? Vai onko niin, ettei mitään ylimääräistä tosiasiassa tarjotakaan? • Mistä joutuisit luopumaan, jos hyväksyt tarjotun sopimuksen? Ilmaisia lounaita ei ole, eikä työnantajakaan maksa mitään ns. ylimääräistä, jos ei saa sille myös tuntuvasti vastinetta. On melkoinen vastine, ettei työntekijä voi riitauttaa työsuhteen päättämisperusteita. (Eipä niitä ole ehkä edes kerrottu). • Työllistymismahdollisuudet? • Millä hinnalla olisit valmis sopimuksen tekemään? Voiko ehdoista neuvotella?


”SOPIMUKSEEN ON OTETTAVA SELVÄSTI JA TARKASTI KAIKKI SE, MITÄ TYÖNTEKIJÄ ODOTTAA VIELÄ SAAVANSA.” Jos harkinta-aikaa ei anneta, sopimusta tuskin kannattaa hyväksyä. Selvittää pitäisi ainakin sopimuksen vaikutukset työttömyysturvaan, ehkä myös eläke- ja vakuutusetuihin. Kun työsuhde päättyy sopimuksella, seuraa 90 päivän mittainen työttömyyspäivärahakarenssi. Kertakorvauksenakin maksetut taloudelliset etuudet siirtävät myös päivärahan maksua. Lisäksi työsuhteen

päätyttyä sopimuksella, lainaturvavakuutuksesta ei saa korvausta. Jos päättämissopimuksen ehdot ovat työntekijän kannalta hyvät ja työntekijä on saanut rauhassa harkita ja selvittää sen vaikutuksia, voi sopimus johtaa kummankin osapuolen kannalta hyväänkin lopputulokseen. Työntekijöiden tilanteet ja työllistymismahdollisuudet ovat tietysti erilaisia.

MMA:n jäsenenä voit keskustella sopimusehdotuksesta lakimiehen kanssa. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@mot.fi. Päivystävän lakimiehen tavoitat numerosta 020 122 4450.

KILOMETRIKORVAUS JA PÄIVÄRAHA NOUSEVAT VUODELLE 2018

K

ilometrikorvaus nousee yhdellä sentillä 42 senttiin ja kokopäiväraha yhdellä eurolla 42 euroon. Osapäiväraha säilyy ennallaan 19 eurossa. Niin sanotut lisäsentit, eli esimerkiksi korvaus henkilön kuljettamisesta, säilyvät entisellään. Korvaus matkustajan kuljettamisesta on siis 3 senttiä myös vuonna 2018. Ateriakorvaus on 10,50 euroa ensi vuonna, nousua 25 senttiä.

Matkakustannusten laskentatapaan viilauksia Matkakustannusten laskentamalleja muutettiin vuodelle 2018. Muutoksen taustalla on ollut tarve tuottaa laskentaan yksinkertaisemmin muodostettavia kokonaisuuksia ja siten helpottaa korvausten vuotuista määrittelyä. Uudistetut laskentamallit on kehitetty Tilastokeskuksessa yhteistyössä Valtion työmarkkinalaitoksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Työmarkkinajärjestöt ovat yhteistyössä hyväksyneet muutokset, toteaa MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen. − Tämä uudistus oli tarkoitettu helpottamaan laskentaa ja meidän kannaltamme olennaiset asiat jäivät ennalleen. Tarkoituksena ei siis ole ollut kilometrikorvausten leikkaus muutaman vuoden takaisella tavalla, mikä tietysti näkyy nyt tuloksessakin.

aletaan viemään eteenpäin Kuluttajahintaindeksin vuosimuutoksella. Laskentamallissa noudatetaan samaa rakennetta kuin Tilastokeskuksen tuottamissa liikenteen kustannusindekseissä. Laskentamallin mukainen tulos sitten vahvistetaan verotuksessa noudatettavaksi verovapaaksi korvauksen määräksi kilometrille. Häkkisen mukaan uudessa järjestelmässä kilometrikorvauksen taso muodostuu edelleen kustannuskehityksen mukaan eräänlaisessa ”putkessa” ja on sikäli tasapuolinen ja hyvä. Muutaman vuoden takainen repivä uudistushanke oli ongelmallinen juuri siksi, että tuota putkea yritettiin muuttaa niin, että lopputulemana olisi ollut kustannusten korvauksen tason merkittävä lasku – lähes puolittuminen – nykyisestä. − MMA:n mielestä matkakustannukset tulee työmatkojen osalta korvata palkansaajille ja yrittäjille täysmääräisenä. Toivomme, että tämä laskentatapauudistus kuitenkin osoittaa joustavuuttamme ja muutosvalmiutta asiaan liittyen ja osaltaan vähentää hyökkäyksiä työn tekemisestä syntyneiden korvausten maksamista kohtaa. Työntekijällä ja yrittäjällä on yksiselitteisesti oikeus korvaukseen työn aiheuttamista kustannuksista. Kilometrikorvaukset ja päivärahat löydät kotisivuiltamme www.mma.fi

Indeksimuutokset laskennan pohjaksi Perusperiaatteena uudessa kilometrikorvausten laskennassa on, että edellisen vuoden laskennallista tasoa

Myynti&Markkinointi

59


KYSY ASIANTUNTIJALTA

KYSY TYÖELÄMÄSTÄ Kysy työelämään liittyvistä aiheista, etsimme liitosta asiantuntijan vastaamaan. Lähetä kysymyksesi osoitteella piia.kunnas@mma.fi Työtaisteluun osallistuminen Löysin ohjeen mahdollisesta tulevasta oman toimialani lakosta tai työtaisteluuhasta liiton nettisivuilta. Miten on, jos MMA:n jäsen ei halua osallistua mahdolliseen työtaisteluun, niin pitääkö työnantajan maksaa tuolta lakkoajalta jäsenelle normaali palkka? Milloin tulee kysymykseen lakkoavustuksen hakeminen? Työnantajalla on työsopimukseen ja työsopimuslakiin perustuva velvollisuus maksaa palkka, mikäli henkilö ei osallistu lakkoon. Lakkoon osallistumisesta päättää työntekijä eli jäsenemme itse. Mahdollisessa lakkoon osallistumisessa on kysymys ennen kaikkea sellaisesta tilanteesta, jossa MMA:n jäsen työpaikkansa tilanteen tai oman henkilökohtaisen tilanteensa vuoksi haluaa osallistua lakkoon. MMA ei osallistu liittona tähän työtaistelu-uhkaan eikä myöskään mahdolliseen lakkoon. Tässä kyseessä olevassa tilanteessa on kyse toimihenkilöjärjestö Pron ilmoittamasta työtaistelu-uhasta. Akavalaiset liitot ja MMA eivät ole tässä mukana. Mikäli lakkoon ei osallistu, ei voi hakea myöskään lakkoavustusta. Lakkoavustusta maksetaan vain, jos on osallistunut lakkoon ja siitä on aiheutunut taloudellisia menetyksiä. Lakkoavustus ei ole kuitenkaan mikään säädetty oikeus, vaan jokainen liitto päättää itsenäisesti sellaisen maksamisesta jäsenilleen työtaistelutilanteessa. Mahdollinen lakko on työtekijäpuolen työtaistelutoimi, toisin kuin työnantajapuolen toiminta-arsenaalissa oleva mahdollinen työsulku, joka taas mahdollistaisi sen, ettei työnantajalla olisi velvollisuutta palkanmaksuun työsulun ajalta. Työsulku on erittäin harvoin käytetty työtaistelutoimi.

60

Paikannuslaite autoon? Työnantaja on väläytellyt jonkinlaisten paikantamislaitteiden laittamista autoihin. Tai paikannusta esimerkiksi jotenkin työmatkapuhelimen kautta. Olemme suhtautuneet myyntihenkilöstössä asiaan nyreästi. Kävin joskus MMA:n koulutuksessa ja muistelen, että laitetta ei autoon saa laittaa vain ilmoitusmenettelynä, olenkohan oikeassa? Koulutukseen osallistuminen kannatti, sillä muistat aivan oikein. Työntekijään voi kohdistaa paikantavaa valvontaa vain, jos työnantajalla on asiallinen peruste ja tarve asiaan. Tällainen voi olla vaikkapa työntekijän turvallisuuden varmistaminen tai resurssien kohdentaminen oikeaan paikkaan. Lähtökohtaisesti paikantamista ei voi käyttää työoikeudellisten velvoitteiden seurannassa. Matkapuhelimen tai gps:n avulla tapahtuvaan niin sanottuun välittömään seurantaan tarvitaan aina työntekijän suostumus. Työajan seurantaan voi tällaista valvontaa käyttää vain, jos työntekijä toimii kokonaan muualla kuin työnantajan tiloissa ja valvontaan ei ole käytettävissä muita lievempiä keinoja. Sellaisia, jotka puuttuisivat vähemmän yksityisyyden suojaan. Jos tällainen laite asennetaan, niin kaikki sillä kerättävä tieto pitää olla myös työntekijän käytössä. Tällöin laitteiston tieto voi muodostaa perusteet työajan laskemiseen myös työntekijän hyväksi. Jos jonkinlainen laitteisto on autoon asennettu, se pitää voida pystyä kytkemään pois työajan ulkopuolella tapahtuvien ajojen aikana.

Oikea irtisanomisaika Mikä on irtisanomisaikani, kun työsopimuksessa lukee ”irtisanomisaika on työsopimuslain mukainen”?

Työsopimuslain mukaan työnantajan yleiset irtisanomisajat ovat seuraavat: Kun työsuhde on jatkunut • enintään 1 vuoden: 14 päivää • yli 1 vuotta, mutta enintään 4 vuotta: 1 kk • yli 4 vuotta, mutta enintään 8 vuotta: 2 kk • yli 8 vuotta, mutta enintään 12 vuotta: 4 kk • yli 12 vuotta: 6 kk Työntekijän noudatettavat irtisanomisajat ovat sen sijaan seuraavat: Kun työsuhde on jatkunut • enintään 5 vuotta: 14 päivää • yli 5 vuotta: 1 kk Lakiin kirjatuista irtisanomisajoista voidaan sopia toisin työehtosopimuksella tai työsopimuksella. Käytäntö on osoittanut, ettei myyntiammattilaisen kannata solmia pitempää irtisanomisaikaa omalta puoleltaan, ellei ehtona ole, että se maksetaan palkallisena. Pitkä irtisanomisaika yhdistettynä kilpailukieltosopimukseen (maksimi 6 kk) vaikeuttaa työpaikasta toiseen vaihtamista, vaikkei kilpailukielto estäisikään siirtymistä. Toisaalta jos estää, palkallisen irtisanomisajan olisi hyvä olla yhtä suuri kuin kilpailukiellon pituus.

Irtisanomispaketti ja karenssi Minulla oli määräaikainen soppari, mutta koska projekti päättyi, minulle ehdotettiin pakettia ja otin sen. He maksavat minulle 10 kuukauden palkan kertasummana. Koska minun pitää/kannattaa ilmoittautua työttömyyskassaan, jos en saa töitä ja mikä on karenssiaikani tällaisessa? Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon heti työsuhteen päätyttyä, vaikka olet saanut kertakorvauksen,


joka estää ansiopäivärahan maksamisen ajalta, jolle se jaksotetaan. Jos et ole työttömänä työnhakijana etkä työssä tai harjoita yritystoimintaa, et ole myöskään työmarkkinoilla. Jos tällaista työmarkkinoilta poissaoloa kestää yli kuusi kuukautta ilman hyväksyttävää syytä, menetät oikeuden ansiopäivärahaan siihen asti, kunnes täytät työssäoloehdon uudelleen. Työsuhteen päättymiseen liittyvän kertakorvauksen saaminen ei ole hyväksyttävä syy olla poissa työmarkkinoilta. Saamasi kertakorvaus jaksotetaan työsuhteen päättymisestä lukien viimeisimmästä työsuhteesta saamasi palkan perusteella. Jos kertakorvaus vastaa 10 kuukauden vakiintunutta palkkaasi, on jaksotusaikakin noin 10 kuukautta. Jaksotusajalta ei makseta ansiopäivärahaa. Mahdollinen TE-toimiston asettama korvaukseton määräaika eli karenssi riippuu siitä, katsooko TE-toimisto sinun itse myötävaikuttaneen työsuhteen päättymiseen. Jos TE-toimisto katsoisi sinun eronneen työstä tai itse aiheuttaneen työsuhteen päättymisen, asettaisi se sinulle 90 päivän mittaisen karenssin työsuhteen päättymisestä lukien. Karenssi kuluu kuitenkin kertakorvauksen jaksotusaikana, joten sillä ei olisi ansiopäivärahaoikeutesi kannalta vaikutusta.

Kotihoidontuelta äitiyslomalle Sain tänään postissa irtisanomisilmoituksen konkurssin takia. Olen ollut 1.9.2016 alkaen äitiyslomalla. Lapseni on 10kk ikäinen ja nyt olen siis hoitovapaalla. Kotihoidontuella aioin jatkaa 5.2.2018 saakka kunnes jään uuden raskauden myötä uudelleen äitiyslomalle/äitiysrahakaudelle. Kuinka minun tulee toimia? Täytyykö minun ilmoittautua työvoimatoimistoon? Jos uusi äitiysloma alkaa välittömästi hoitovapaan jälkeen, ei sinun tarvitse ilmoittautua TE-toimistoon. Jos uusi äitiysloma ei ala välittömästi hoitovapaan jälkeen ja aiot hakea tältä väliajalta työttömyyspäivärahaa, tulee sinun ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon hoitovapaan päätyttyä.

Näin haet ansiopäivärahaa Ilmoittaudu aina työnhakijaksi asuinpaikkakuntasi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä; myös silloin, jos olet saanut työsuhteen päättymiseen liittyvän tukipaketin tms. Lähetä ensimmäinen ansiopäivärahahakemus liitteineen vähintään kahdelta viikolta hakujakson täytyttyä siten, että viimeinen päivä on sunnuntai. Ansiopäivärahahakemuksen saat TE-toimistosta tai esim. tulostamalla sen osoitteesta www.mmakassa.fi > Etuudet > Lomakkeet. Voit toimittaa hakemuksen liitteineen kassaan halutessasi postitse, mutta nopein ja varmin tapa on käyttää kassan kotisivuilta löytyvää eAsiointia (eMMA). Sen avulla voit täyttää ja lähettää hakemuksen netissä sekä toimittaa kassaan myös hakemukseen tarvittavat liitteet. Huomaathan, että liitteiden toimittaminen kassaan ilman hakemusta ei käynnistä päivärahakäsittelyä.

LIITÄ HAKEMUKSEESI ■ alkuperäinen työnantajan tai palkanlaskijan allekirjoittama

palkkatodistus välittömästi työttömyyttä edeltäneeltä vähintään 26 palkalliselta kalenteriviikolta työttömyyttä/lomautusta edeltävään päivään asti. Palkkatodistuslomakkeen voi tulostaa osoitteesta www.mmakassa.fi, kohdasta Lomakkeet. Huomaa, että jos työsuhde on tai oli kokonaan tai osittain provisiopalkkainen, kassa saattaa tarvita palkkatodistuksen lisäksi kopiot palkkalaskelmista. ■

kopio irtisanomisilmoituksesta, irtisanoutumistodistuksesta tai lomautusilmoituksesta

kopio työtodistuksesta ja työsopimuksesta

kopio mahdollisesta työsuhteen päättymiseen liittyvästä sopimuksesta

kopio viimeisimmästä päätöksestä, jos saat sosiaalietuuksia

mahdolliseen maatalous- tai yritystuloon liittyen kopio verotuspäätöksestä erittelyosineen (viimeksi vahvistettu henkilökohtainen verotus) sekä selvitys yrityksestä (kopio kaupparekisteriotteesta). Ilmoita näistä aina myös TE-toimistoon.

palkkatodistus ja työsopimus mahdollisesta sivu- tai osa-aikatyöstä

Muista hakea päivärahaasi ajoissa. Hakemus vanhenee kolmessa kuukaudessa. Muista pitää työnhakusi voimassa työ- ja elinkeinotoimistossa!

Myynti&Markkinointi

61


Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset ry:n jäsenvakuutus Tuoteseloste 1.1.2018 alkaen Vapaa-ajan matkustajavakuutus Vakuutetut Vakuutettuina ovat liiton alle 69-vuotiaat jäsenet. Vakuutus on voimassa sen vuoden loppuun saakka, jonka aikana jäsen täyttää 69 vuotta. Vakuutettuina ovat myös vakuutetun mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset. Lapsilla tarkoitetaan vakuutetun omia lapsia ja lapsenlapsia, vakuutetun puolison lapsia sekä vakuutetun kanssa vakinaisesti samassa taloudessa asuvia lapsia. Vakuutettuina ovat yllämainitut henkilöt, joilla on vakinainen asunto Suomessa ja jotka pääasiallisesti oleskelevat täällä. Tämä tarkoittaa, että jäsenellä on vakituinen osoite Suomessa ja että hän oleskelee yli puolet vuodesta Suomessa. Vakuutusturva on sidottu liiton jäsenyyteen. Jos jäsen eroaa tai erotetaan liitosta, vakuutusturva päättyy välittömästi. Voimassaolo Vakuutus on voimassa Suomesta ulkomaille tehtävillä vapaa-ajan matkoilla sekä vapaa-ajalla tehtävillä kotimaanmatkoilla. Suomessa vakuutettu ei ole matkalla, kun hän on asunnollaan, työpaikallaan, opiskelupaikallaan, vapaa-ajan asunnollaan, matkalla edellä mainitusta paikasta toiseen tai jos matkakohde on linnuntietä alle 50 kilometrin etäisyydellä edellä mainituista paikoista. Vakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Vakuutus ei ole voimassa kilpaurheilussa tai sen harjoittelussa, eikä ehdoissa erikseen poisrajatuissa urheilulajeissa tai harrastuksissa. Matkasairaus ja matkatapaturma Matkustajavakuutuksesta korvataan matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman aiheuttamat hoitokulut ilman ylärajaa. Vakuutuksesta korvataan myös Turvan hyväksymä vakavasti loukkaantuneen tai sairastuneen vakuutetun kuljetus kotimaahan. Matkasairauden hoitokuluja korvataan enintään 90 päivää hoidon alkamisesta ja matkatapaturman hoitokuluja enintään kolme vuotta tapaturman sattumisesta. Matkasairaus on odottamaton ja äkillinen lääkärinhoitoa vaatinut sairaus, joka lääketieteellisen kokemuksen mukaan on saanut alkunsa matkan aikana. Matkasairaudeksi ei katsota sairautta, jonka oireita on ilmennyt ennen matkan alkamista tai jonka tutkimukset ovat olleet kesken ennen matkalle lähtöä, vaikka sairaus todetaan matkan aikana. Matkustajavakuutuksesta korvataan kuitenkin myös ennen matkaa olleen sairauden äkillisen ja odottamattoman pahenemisen ensiapuluonteisen hoidon kuluja matkakohteessa, mutta ei muita vakuutusehdoissa mainittuja kustannuksia, kuten esimerkiksi sairaankuljetusta takaisin Suomeen. Matkatapaturma on matkalla sattunut äkillinen ja ulkoinen tapahtuma, josta aiheutuu ruumiinvamma vakuutetun sitä tahtomatta. Matkatapa-

turmana pidetään myös hukkumista, kaasumyrkytystä, lämpöhalvausta, auringonpistosta, paleltumista sekä huomattavasta paineen vaihtelusta syntynyttä vammaa, ellei vakuutettu ole itse näitä aiheuttanut. Myös äkillisen liikkeen tai voimanponnistuksen aiheuttama lihaksen tai jänteen venähdysvamma matkalla katsotaan matkatapaturmaksi, ellei sen syynä ole vakuutetun sairaus tai ruumiinvika. Lisäksi edellytetään, että lääkärinhoito on aloitettu 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta. Täydellinen luettelo korvattavista ja korvauksen ulkopuolelle jäävistä hoitokuluista on vakuutusehdoissa. Matkan peruuntuminen, keskeytyminen ja matkalta myöhästyminen Matkan peruuntumisella tarkoitetaan matkalle lähdön estymistä. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan alkaneen matkan muuttumista. Vakuutetun matkan peruuntuminen tai keskeytyminen korvataan, kun niiden syynä on vakuutetun tai lähiomaisen odottamaton sairastuminen, tapaturma tai kuolema. Pakottavuus arvioidaan lääketieteellisin perustein. Peruuntumisen tai keskeytymisen syynä voi olla myös vakuutetun Suomessa olevaan omaisuuteen kohdistunut merkittävä vahinko, joka edellyttää läsnäoloa vahinkopaikalla. Vakuutettu myöhästyy matkalta, jos hän ei ehdi etukäteen varaamansa lento-, laiva-, juna- tai linja-automatkan tai jatkoyhteyden alkamispaikkaan meno- tai paluumatkalla. Myöhästyminen korvataan, jos sen syynä on vakuutetun matkallaan käyttämää yleistä kulkuneuvoa kohdannut sääeste, luonnonmullistus, tekninen vika, liikennevahinko tai rikollinen teko tai jos vakuutetun matkallaan käyttämä yksityinen kulkuneuvo joutuu liikennevahinkoon. Matkan peruuntumis- ja keskeytymistilanteissa lähiomaisella tarkoitetaan seuraavia henkilöitä: • avio- tai avopuoliso • vakuutetun omat ja hänen avio- tai avopuolisonsa lapset ja lastenlapset • vakuutetun kanssa samassa taloudessa vakinaisesti asuvat muut kuin omat lapset • vakuutetun omat ja hänen avio- tai avopuolisonsa vanhemmat, otto- ja isovanhemmat sekä sisarukset ja sisaruspuolet • miniät ja vävyt • yksi matkakumppani, jonka kanssa vakuutettu on kahdestaan varannut matkan Matkan keskeytymisen kuluina korvataan ennenaikaisen kotiinpaluun matkakuluja silloin, kun matka keskeytyy luonnonkatastrofin, aseellisen selkkauksen tai terrori-iskun takia. Jos vakuutettu keskeyttää matkansa matkakohteen kriisitilanteen takia, vakuutuksesta ei korvata muita vakuutusehdoissa mainittuja matkan keskeytymisestä aiheutuneita kuluja, kuten etukäteen maksettuja, käyttämättä jääneitä palveluita ja korvausta menetetyistä matkapäivistä.

Matkavakuutuskortti ja apu ongelmatilanteissa Jäsenkortti, joka toimii myös matkavakuutuskorttina, on toimitettu vakuutuksen piiriin kuuluville jäsenille. Matkavakuutuskortin voi ladata myös Turvan mobiilisovelluksen kautta, jos käytössä on tähän soveltuva älypuhelin. Lisätietoa osoitteesta www.turva. fi/taskuturva. Kortti kannattaa pitää matkalla mukana ja esittää ulkomailla hoitolaitoksessa. Näin hoitolaitos voi todeta, että asiakkaalla on voimassa oleva matkavakuutus. Turva tekee yhteistyötä kansainvälisen hälytyskeskuksen SOS-Internationalin kanssa, joka auttaa matkailijoita ulkomailla sattuneissa sairaus-, onnettomuus- ja kuolemantapauksissa. SOS:iin voi ottaa yhteyttä myös muissa kuin hätätapauksissa. Se voi esimerkiksi neuvoa lähimmän luotettavan lääkäriaseman sijainnin tai auttaa, jos hoitolaitos ei suostu lähettämään laskua Turvaan. Hälytyskeskus päivystää ympäri vuorokauden ja palvelee myös suomen kielellä. Myös Suomen edustustoista voi pyytää apua hätätilanteissa.

Vapaa-ajan tapaturmavakuutus Vakuutetut Vakuutettuina ovat liiton alle 69-vuotiaat jäsenet. Vakuutus on voimassa sen vuoden loppuun saakka, jonka aikana jäsen täyttää 69 vuotta. Vakuutettuina ovat yllämainitut henkilöt, joilla on vakinainen asunto Suomessa ja jotka pääasiallisesti oleskelevat täällä. Tämä tarkoittaa, että jäsenellä on vakituinen osoite Suomessa ja että hän oleskelee yli puolet vuodesta Suomessa. Vakuutusturva on sidottu liiton jäsenyyteen. Jos jäsen eroaa tai erotetaan liitosta, vakuutusturva päättyy välittömästi. Voimassaolo Vakuutus on voimassa vapaa-aikana kaikkialla maailmassa. Henkilöillä, joilla ei ole työsuhdetta ja jotka eivät ansiotarkoituksessa harjoita yritystoimintaa, vakuutus on voimassa kokopäiväisesti. Vakuutus ei ole voimassa kilpaurheilussa tai sen harjoittelussa, eikä ehdoissa erikseen poisrajatuissa urheilulajeissa tai harrastuksissa. Tapaturma Tapaturma on äkillinen ja ulkoinen tapahtuma, josta aiheutuu ruumiinvamma vakuutetun sitä tahtomatta. Tapaturmana pidetään myös hukkumista, kaasumyrkytystä, lämpöhalvausta, auringonpistosta, paleltumista sekä huomattavasta paineen vaihtelusta syntynyttä vammaa, ellei vakuutettu ole itse näitä aiheuttanut. Myös äkillisen liikkeen tai voimanponnistuksen aiheuttama lihaksen tai jänteen venähdysvamma katsotaan tapaturmaksi, ellei sen syynä ole vakuutetun sairaus tai ruumiinvika. Lisäksi edellytetään, että lääkärinhoito on aloitettu 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta. Jos tapaturmana korvattavasta vammasta riippumattomat seikat, kuten esimerkiksi olemassa oleva sairaus,

ovat vaikuttaneet vamman syntyyn tai sen paranemisen pitkittymiseen, maksetaan vakuutuksesta korvauksia vain siltä osin, kuin hoidon tai haitan katsotaan lääketieteellisin perustein aiheutuvan tapaturmana korvattavasta vammasta. Esimerkiksi tapaturmavamman taustalla saattaa olla iän mukanaan tuomia kulumia ja rappeutumia, joita ei katsota tapaturman seurauksiksi. Tapaturman hoitokulut Tapaturman hoitokuluja korvataan tapaturmaa kohti enintään vahinkohetkellä voimassa olleeseen vakuutusmäärään asti. Vakuutuksessa ei ole omavastuuta. Vakuutuksen päättymisen jälkeen hoitokuluja korvataan enintään yhden vuoden ajalta. Täydellinen luettelo korvattavista ja korvauksen ulkopuolelle jäävistä hoitokuluista on vakuutusehdoissa. Tapaturman aiheuttama pysyvä haitta Tapaturman aiheuttamalla pysyvällä haitalla tarkoitetaan lääketieteellisesti arvioitua yleistä haittaa, joka vammasta aiheutuu vakuutetulle. Haitan suuruus määritellään Sosiaali- ja terveysministeriön antaman haittaluokituksen mukaan. Haittaa määriteltäessä huomioidaan vamman laatu, mutta ei esimerkiksi vakuutetun ammattia tai harrastuksia. Haitan tulee ilmetä kolmen vuoden sisällä tapaturman sattumisesta. Täydestä haitasta maksetaan sovittu haittakorvaus ja osittaisesta haitasta haittaa vastaava osa haittakorvauksesta. Pysyvän haitan korvaus maksetaan, kun haitta on muodostunut pysyväksi, kuitenkin aikaisintaan vuoden kuluttua tapaturmasta. LISÄTIETOJA Jäsenvakuutuksen tarkempi sisältö ja vakuutuksessa olevat rajoitukset ovat vakuutusehdoissa. Ne löytyvät MMA:lle räätälöidyiltä Turvan palvelusivuilta www.turva.fi/mma. Vakuutusehdot saa myös Turvan toimipaikoista tai pyytämällä palvelunumerosta 01019 5110. MMA on ottanut jäsenilleen myös ammatillisen vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen sekä Järjestövakuutuksen järjestötehtäviin. Lisätietoa näistä vakuutuksista Turvan palvelusivuilla www.turva.fi/mma

UUSI TaskuTurvamobiilisovellus Tutustu turva.fi/ taskuturva

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva turva.fi • 01019 5110


A M U T H A P A T I A T S U O KOK . A L L A L A Ö K Ä N MERI Etsitkö paikkaa tapaamiselle, workshopille tai jopa 110 henkilön kokoukselle? m/s Finlandian Kokouskeskus & Lounge tarjoaa leppoisat, mutta nykyaikaisesti varustellut puitteet kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Virallisen osuuden ohessa pääset nauttimaan hyvästä ruoasta ja viihteestä – ostoksia unohtamatta. Kokousristeily sujuu mukavasti työpäivän puitteissa. Lue lisää: eckeroline.fi

m/s FINLANDIA 2.1.2018 ALKAEN

Matka-aika 2 h 15 min HELSINKI TALLINNA TALLINNA HELSINKI (klo 18.30 Tallinnasta MA–LA 06.00  08.15 2 h 30 min). JOKA PÄIVÄ 09.00  11.15 12.00  14.15 Tarkista JOKA PÄIVÄ SU–PE

15.15

17.30

21.40 

23.50

Ryhmämyynti: puh. 09 2288 540 tai ryhmat@eckeroline.fi

18.30

21.00

poikkeusaikataulut eckeroline.fi

eckeroline.fi/ ryhmat N IM E S TÄ Ä N HUOL IM AT TA SUO M AL A INEN

Bonusta laivaostoksista.


-S A VO

MM

Ä

A

E T EL

TOTTA VAI TARUA, MMA Etelä-Savon sihteeri Heli Airas? Teksti Piia Kunnas Kuva Jere Lauha

Lupsakka savolainen ei osaa kuunnella asiakasta. Totta ja tarua. Lupsakalla savolaisella menee äkkiä haasteluksi, varsinkin jos hän kohtaa toisen lupsakan savolaisen. Haasteena on silloin todellakin se, että pysähtyy ja malttaa kuunnella. Olen ottanut digiloikan. Tarua. En ole tietoisesti ottanut erityistä digiloikkaa, vaan sosiaalinen media ja uudet työkalut ovat tulleet työn myötä luonnolliseksi osaksi elämää. Ollessani töissä SKV Kiinteistönvälityksessä, ryhdyin käyttämään sekä Instagramia että Facebookia ahkerasti uusien kohteiden markkinoinnissa, mikä oli tuolloin yhtiössä vielä uutta. Olen vahva somettaja yksityiselämässä ja huolehdin osaltani myös MMA Etelä-Savon Facebook-sivuista. Talouden tila näkyy työssäni. Totta. Työskentelen Laattapisteen myymälävastaavana Mikkelissä. 70 % myynnistä on ammattikauppaa esimerkiksi taloyhtiöille sekä uudiskohteisiin ja 30 % kuluttajakauppaa. Myymme myös kokonaisia remontteja, ja monella tulee vaikeuksia rahoituksen kanssa, kun taloudessa menee heikommin. Suomalainen kuluttaja ei halua erottua massasta. Totta. Jos uudiskohteessa on kymmenen asuntoa, niistä yhdeksän myydään niillä ratkaisuilla, joita rakennuttaja ehdottaa. Nämä yhdeksän haluavat todennäköisesti valko-harmaata linjaa. Sitten on ihanaa, kun pääsee suunnittelemaan sille yhdelle jotain erilaista. Maantieteelliset erot ovat tosi suuria; pääkaupunkiseudulla isommat laatat alkavat olla jo normi, kun Savossa keskustellaan vielä siitä, suostuuko urakoitsija laittamaan isoja laattoja. Loma on parasta työaikaa. Tarua. Kuluttajalle loma voi olla hyvää aikaa tehdä remonttisuunnitelmia, mutta minulle vapaa-aika on todella arvokasta. Vaihdoin pois kiinteistönvälitysalalta, jotta ei tarvitsisi tehdä töitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Heli suosittelee: Pysähdy. Mieti, mitä haluat olla ja menetkö siihen suuntaan nyt. Uskalla tehdä rohkeita ratkaisuja. Ymmärrä, missä olet hyvä ja hyväksy se, missä olet vajavainen. Yli viisikymppisille haluan sanoa, että olemme parhaassa työiässä, joten arvostetaan itseämme!

64


YHDISTYKSISSÄ TAPAHTUU

YHDISTYKSET Julkaisemme palstalla tietoa jäsenyhdistysten tapahtumista. Voit lähettää vinkin tai tekstin ja kuvan osoitteeseen toimitus@mma.fi. Toimitus lyhentää ja muokkaa tekstejä tarvittaessa. Seuraava lehti ilmestyy 8.2. Siihen tulevan aineiston on oltava perillä 22.1.

YHDISTYSTEN TAPAHTUMIA:

MMA Päijät-Häme Kuukkelissa Rukalla vielä vapaita viikkoja. Ole yhteydessä mökki-isäntäämme Esko Rötköön puh. 050 079 4383 tai sähköpostilla: esko.rotko@laakkonen.fi Rukan rinteet, hiihtoladut ja Kuukkeli ovat loistavassa kunnossa ja odottavat sinua ja perhettäsi!

MMA Oulun seutu 15.2.2018 klo 18 Oulussa luento Vaikutukset talouteeni ja vaurastuminen Huomasithan FitEdenin edun! Kuntosali + ryhmäliikunta + kylpylä= vain 40 euroa/4 viikkoa Katso lisätietoa: http://oulunseutu.mma.fi

MMA Kainuu kiittää keilakilpailuun osallistuneita ja toivottaa tervetulleeksi ensi vuonna 80-vuotisjuhliin!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta MMA:n jäsenille perheineen! God jul och gott nytt år till alla MMA:s medlemmar med familj! toivottaa MMA:n toimiston väki önskar vi som jobbar på MMA:s byrå

Myynti&Markkinointi

65


MM A:N TOIMISTO

ME PALVELEMME JÄSENPALVELU

Jäsenrekisteri Sari Kanervo 020 122 4402

Jäsenedut, kurssit Eija Kuitunen 020 122 4401

Järjestösihteeri Heidi Sarén 020 122 4403

JOHTO

Puheenjohtaja Marko Hovinmäki 0400 747 333

Jäsenpalvelu Melissa Mikanoja 020 122 4406

Johdon assistentti Gunilla Plutén 020 122 4405

Toiminnanjohtaja Juha Häkkinen 020 122 4408

Talous- ja hallintojohtaja Jaana Apell 020 122 4416

Kirjanpito Lea Lehtonen 020 122 4413

NUORET

Viestintäpäällikkö Sirkku Rytkönen 020 122 4429

MMA:N TOIMISTO Järjestöasiat, jäsenedut, jäsenpalvelut / Koulutus / Tutkimus / Myynti & Markkinointi -lehti / Talous ja hallinto OSOITE PL 11, 00521 Helsinki / (Asemamiehenkatu 2, 9.krs) / Puhelin: 020 122 4400 / Sähköpostit: etunimi.sukunimi@mma.fi / jasenpalvelu@mma.fi faksi: (09) 4780 7750 / www.mma.fi

VERKOSTOIDU!

www.facebook.com/mma.fi MMA:lla oma ryhmä LinkedInissä twitter MMAliitto

66

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jouni Röksä 020 122 4404

TALOUS

VIESTINTÄ

Viestintäsuunnittelija Anni Karppanen 020 122 4407

Yhteyspäällikkö Samuli Myllyharju 020 122 4409

Toimituspäällikkö Piia Kunnas 020 122 4428

Visuaalinen suunnittelija Asiantuntija Igor Parri Mari Niemi 020 122 4420 020 122 4411

LOMAOSAKKEET

Lomaosakkeet Minna Liukkonen 020 122 4412

MMA TYÖTTÖMYYSKASSA

MYYNNIN JA MARKKINOINNIN OIKEUSTURVA MOT OY

PL 25, 00521 Helsinki (käynti Asemamiehenkatu 2, 9. krs), sähköposti etunimi.sukunimi@mma.fi Puhelinaika ma 9–11 ja 12–14 ja ti–pe klo 9–11, puhelin 020 690 442, faksi (09) 4780 7740.

Työ- ja edustussopimuksiin liittyvät neuvonta- ja lakipalvelut, Myynnin ja markkinoinnin yrittäjät: yhdistyksen asiat sähköposti info@mot.fi tai etunimi.sukunimi@mot.fi, www.mot.fi Toimisto avoinna ma–pe 8.30–16.15 Raatihuoneenkatu 13 B 13, 13100 Hämeenlinna puhelin (020 122 4450) faksi (03) 616 6750.

Kassanjohtaja Jaana Apell Kassan toimihenkilöt Seija Aarnio, Tarja Heiskanen, Marjaana Jolkka, Sari Meling, Pete Mäkelä, Heimo Vuorinen, Maria Vuorinen. Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan AYT:n maksuton palvelunumero 0800 9 0888, www.ayt.fi

Osoitteenmuutostiedot saamme suoraan postin osoitteenmuutosilmoituksesta. Jos tässä yhteydessä kiellät uuden osoitteen luovuttamisen, ilmoita uusi osoitteesi suoraan liittoon. Jos muutat ulkomaille, ota yhteys liittoon. Jäsenrekisterin tiedot on koottu jäsenhakemuksesta saatujen tietojen perusteella. Jäsentietoja käsitellään 1.6.1999 voimaan tulleen henkilötietolain mukaisesti.

Suorat numerot: Jyrki Järvinen, toimitusjohtaja, lakimies 020 122 4457 Jaana Liimatainen, johtava lakimies 020 122 4456 Mika Honkanen, lakimies 020 122 4454 Sanna Honkanen, lakimies 020 122 4455 Tuuli Lahikainen, lakimies 020 122 4453 Minna Takala, toimistopäällikkö 020 122 4451 Minna Liukkonen, myyntisihteeri, lomaosakkeet 020 122 4412


Nyt on syytä hymyyn – meillä on jälleen Suomen tyytyväisimmät asiakkaat EPSI Rating 2017 -asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan Turvassa on jälleen vakuutusalan tyytyväisimmät asiakkaat. Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta ja saamastamme tunnustuksesta. Lupaamme pitää teistä jatkossakin huolta. Tule sinäkin tyytyväisten asiakkaiden joukkoon. Poikkea toimistollamme, soita, asioi verkossa tai jätä yhteydenottopyyntö osoitteessa turva.fi/turvaan. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva • www.turva.fi • puh. 01019 5110


TIT T I H

TE O U

Suosittu

JOULULAHJA

Hanki joululahjat helposti ja nopeasti. SuperLahjakortti on täydellinen joululahja, joka sopii kaikille. Se antaa valinnanvapauden yli 100 eri lahjakortin valikoimaan.

Helppoa

Satoja

Ilmainen

ja nopeaa

vaihtoehtoja

joulutervehdys

www.gogift.fi • 020 752 8020 • myynti@gogift.fi

inen ö k Säh itus toim tien! an sam

Myynti & Markkinointi 6/2017  
Myynti & Markkinointi 6/2017  

Tämän lehden teemana on hyvinvointi. Miten edistät aivojen hyvinvointia, syöt oikein työmatkoilla ja pidät ammatillisen osaamisen sekä fyysi...

Advertisement