Page 1

5/17

M YYNNIN JA M ARK K INO INNIN AMM AT T IL AISE T MM A :N JULK AISEM A AMM AT T ILEH T I

MARIANNE LAUSLEHTO: NAISILLE ON TILAUSTA AUTOMYYNNISSÄ SIVU 16

Löydä oikeat kanavat markkinoinnille

Urheilijat myynnin tekijöinä

Työsuhdeauto vai ei?

SIVU 20

SIVU 42

SIVU 60


Loppuvuoden jäsenyys maksutta. Suosittelijalle hyvät palkinnot!

NYT KANNATTAA

SUOSITELLA!

Suosittele MMA:n jäsenyyttä myynti- ja markkinointialalla työskentelevälle ystävälle tai kollegalle. Suosittelu on helppoa, sillä 1.10.–31.12.2017 liittyvät uudet jäsenet saavat loppuvuoden jäsenyyden maksutta. Suosittelijat palkitsemme hyvin:

1. Saat jokaisesta jäsenyyteen johtaneesta suosittelusta 50€:n Superlahjakortin.

50€

Lisäksi 1.10.–31.12.2017

2. Kaikkien suositteluviestin lähettäneiden kesken arvotaan iPhone X. 3. Eniten suositteluviestejä lähettänyt palkitaan MMA:n lomamökkiviikolla. Mökkikohteen ja ajankohdan voit valita vapaasti. Toiseksi eniten suositteluja lähettänyt palkitaan Himos-lomien 250€:n lahjakortilla.

Katso loppuvuoden kampanja-ajan arvonnan säännöt mma.fi > Ajankohtaista > Suosittele MMA:n jäsenyyttä ja voita iPhone X Suosittelu käy helposti osoitteessa

suosittelu.mma.fi

M


Parhaat palaverit Punaisilla laivoilla Paras merikokous tarjoaa hyödyn ja huvin samassa paketissa, saman katon alla. Olipa ryhmänne ja toiveenne pieniä tai suuria, kaikki kokoustiloista ruokailuihin ja majoitukseen hoituvat kätevästi yhdellä varauksella – kaupan päälle saatte inspiroivan merinäköalan, laivan viihdepalvelut ja mahdollisuuden edullisiin tuliaisostoksiin! Kerro meille toiveenne, me hoidamme loput. Sydämellisesti tervetuloa!

Helsinki–Tukholma-kokous Esim. 129 € / hlö, A2 hytti

Helsinki–Tallinna-päiväkokous Alk. 37 € / hlö

Vähän enemmän tunnetta

Vuorokauden kokousristeily Turusta Viking Gracella Alk. 63 € / hlö, I2-hytti

Varaukset: Helsinki 09 123 571, Turku 02 333 1332, ryhma@vikingline.com Pidätämme oikeuden muutoksiin.


Hyödynnä JÄSENETUSI HENKIVAKUUTUKSESSA Kuinka sinä pärjäisit, jos joutuisit huolehtimaan kaikesta yksin? Pystyisitkö pitämään perheen nykyisen asunnon ja selviäisitkö muista lainoista? Tiesithän, että järjestöjäsenenä sinä ja puolisosi olette oikeutettuja Suomen edullisimpaan henkivakuutukseen.* Ota täysi hyöty jäsenyydestäsi ja osta vakuutus osoitteessa

ä

Hyödynn

JÄSENETUSI

henkivakuutuskuntoon.fi *Suomen edullisimman henkivakuutuksen (Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n tekemä hintavertailu 9/2016) järjestöjäsenille myöntää Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.


PÄ ÄKIRJOITUS

KIITOS LAINASTA

”V

aikuttavin puolestapuhuja brändillesi ei välttämättä ole se, jolla on eniten seuraajia, vaan se, joka pystyy aidosti puhumaan brändistäsi. Brändi voi ikään kuin lainata sitä suhdetta, joka vaikuttajalla tai muilla kuluttajilla on kuluttajaan.” Tämän lehden teemana on markkinointi ja on yllättävää, kuinka monia suoraan MMA:n toimintaankin liittyviä seikkoja löysin sen jutuista. Tuo edellinen lainaus sopii lähes täydellisesti jäsensuositteluun. Kuluttajan tilalle voi sanaksi vaihtaa vaikka kollegan ja oivaltaa, miksi jäsensuosittelulla on tärkeä merkitys. MMA-brändi lainaa juuri sinun panostasi. Brändimme tarvitsee juuri sinua. Tulevaisuuden markkinoinnin arvellaan osaavan vastata vielä nykyistäkin paremmin siihen, mitä asiakas haluaa sen jälkeen, kun hän on kuluttanut tämän hetken. Ei vain siihen, mitä hän juuri nyt haluaa. Tuo on meidänkin tehtävämme. Emme voi jäädä paikoillemme ja vain haikailla entistä, vaikka uuden suunnan etsiminen on monesti aluksi hapuilua ja kipuilua. Kun markkinointijohtajat tutkimuksen mukaan kaikissa Pohjoismaissa myöntävät, että heidän teknologiaosaamisensa on heikkoa, voi tuon kyselytuloksen yhdistää siihen, että MMA kouluttaa tänä päivänä paljon myynnin ja markkinoinnin digitaidoissa. Vielä muutama vuosi sitten ei näin ollut. Avaamme lehdessä myös joukkorahoitus-ilmiötä, mutta tietysti bisnesnäkökulmasta. Myös MMA:n jäsenet ovat eräänlaisia joukkorahoittajia. Juuri sinä mahdollistat itsellesi ja muille palveluita työelämän ongelmatilanteisiin, työmarkkinakunnon ylläpitoon ja siihen, että oman ammattialasi ääni kuuluu. Olet mukana rahoittamassa hyötyä myynti- ja markkinointiammattilaisten arkeen. Sitä on MMA:n jäsenyys – fiksua joukkorahoitusta. Ei ihan huono homma. Kiitos siitä juuri sinulle!

Juha Häkkinen Päätoimittaja, toiminnanjohtaja

Myynti&Markkinointi

5


5/17

TÄSSÄ LEHDESSÄ

SISÄLLYS

42 Urheilutausta antaa työntekijälle valmiuksia, joista on hyötyä erityisesti myyntityössä. Tämä on todettu sekä OP Ryhmässä että ryhmään asiantuntija- ja tukipalveluja tarjoavassa Opsetissa. Kuvassa Opsetin palveluesimies Tuomas Kinnunen (oik.) ja tiimissä työskentelevä Aleksi Leskinen.

6


Myynti& Markkinointi Julkaisija Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA. Myynti & Markkinointi on myynnin ja markkinoinnin ammattilehti.

16

30

32

Naisille on tilausta automyynnissä

Video myynnin tukena

Facebook ei tyydy vähään

Marianne Lauslehto kannustaa naisia hakeutumaan miesvaltaisille aloille ja vinkkaa, miten viisikymppinen hakija voi erottua edukseen työnhaussa.

Videoiden käyttö lisääntyy huimaa vauhtia. Millä tavoilla videoita voi hyödyntää markkinoinnissa?

Facebook on ollut jo pitkään yksi markkinoijan kanavista, mutta nyt siitä on tulossa myös kauppapaikka ja rekrytointialusta.

38

45

60

Joukkorahoitus on nosteessa

Myyntipäällikköbarometrin satoa

Työsuhdeauto vai ei?

Keittiöpuutarhatuotteita kehittävä Tregren onnistui joukkorahoituskampanjassaan yli odotusten.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten luottamus Suomen talouteen on kasvanut, ja myyntialan työllisyysnäkymät parantuvat entisestään.

Yhä harvempi saa päättää, ajaako työajot omalla vai työsuhdeautolla. Samalla asenteet työsuhdeautoa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

5 Pääkirjoitus 9 Puhetta johtavalta 10 Tässä & Nyt 14 Vaihtoaskel 15 Ensiaskel 16 Naisille on tilausta automyynnissä 20 Löydä oikeat kanavat markkinoinnille 24 Markkinoinnin tulevai- suus on tekoälyssä ja personoinnissa 28 Näin seuraat digimarkki- noinnin vaikutusta myyntiin

30 Video myynnin tukena 32 Facebook ei tyydy vähään 34 Pasi Pekkonen on mies tapahtumien takana 38 Joukkorahoitus on nosteessa 42 Urheilijat myynnin tekijöinä 45 Myyntipäällikköbaromet- ri: Kasvu vahvistuu 48 Aurinkoisia asenteita 50 Työtään tuunaavat ihmi- set voivat paremmin

52 54 56 58 60 62 64 66 68 69

MMA:n opiskelijatoimin- nan kuulumisia Työsuhdeauto on enem- män kuin neljä rengasta ja ratti Matkalla Ideaa & Ilmiöitä Lakipalsta: Työsuhde- auto vai ei? Myyntialan sopimukset Kysy työelämästä Koulutus ja ura Totta vai tarua: MMA Kokkola Yhdistyksissä tapahtuu

Päätoimittaja Juha Häkkinen Toimituspäällikkö Piia Kunnas Julkaisusuunnittelija Mari Niemi Toimitusneuvosto Marko Hovinmäki Jaana Immanen-Peuha Keijo Kankaanpää Toimituksen osoite PL 11, 00521 Helsinki (Asemamiehenkatu 2, 9. krs.) puhelin 0201 224 400 toimitus@mma.fi Tilaushinta 54 €/vuosi, kestotilauksena 37 €/vuosi. Kuusi numeroa vuodessa. Tilaukset heidi.saren@mma.fi Osoitteenmuutokset saamme suoraan muuttoilmoituksesta. Jos olet kieltänyt osoitteesi luovuttamisen, ilmoita uusi osoite suoraan liittoon. Ilmoitusmyynti Otavamedia OMA Myyntipäällikkö Kari Salko puhelin 0400 604 133 kari.salko@otava.fi Myyntipäällikkö Veli-Pekka Jaatinen puhelin 0400 684 364 veli-pekka.jaatinen@otava.fi Ilmoitushinnat 2/1 8 200 € 1/1 4 200 € 1/2 2 820 € 1/4

2 100 €

Määräpaikkakorotus +10 %. Liitteet sopimuksen mukaan. +alv 24 %. Mainostoimistoalennus 15 %. Levikki 26 408 LT 3/2012 Aikakauslehtien Liiton jäsen ISSN 1458-5162. 85. vuosikerta Painatus Forssa Print. Lehti on painettu ympäristöystävälliselle paperille. Kansikuvassa Marianne Lauslehto

MMA – myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen Reilu Kumppani

Kuvaaja Jenna Lehtonen

Myynti&Markkinointi

7


LUKIJAPALAUTE

LUKIJALTA ANNA PALAUTETTA Kerro, mitä pidit tästä numerosta ja voit voittaa Plantronicsin Voyager 3200 hands-free-kuulokkeet, joissa on tehokas melunvaimennus. Plantronicsin Voyager 3200 hands-free-kuulokkeet ovat erittäin pienet ja huomaamattomat (paino vain 9 grammaa), mutta puheluominaisuuksiltaan silti huippuluokkaa. Edistyneen kolmea mikrofonia käyttävän melunvaimennuksen ansiosta uutta Voyageria pystyy käyttämään luotettavasti tilanteessa kuin tilanteessa. Melunvaimennus on tarpeen etenkin etätöitä tekeville ja sellaisille, jotka hoitavat paljon puheluita liikkeellä ollessa, sillä taustahäly vaikeuttaa sanojen kuulemista vastapuolella. Voyager 3200 -sarjassa on ergonominen, korvaan sopiva muotoilu. Kuulokkeilla on jopa kuusi tuntia puheaikaa ja seitsemän päivän valmiustila.

Osallistu lukijakilpailuun osoitteessa lehti.mma.fi tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimitus@mma.fi (laita aihekenttään otsikko Lukijakilpailu 5/17). Osallistumisaikaa on 24.11.2017 saakka.

Edellisessä lehdessä 4/17 kiinnosti erityisesti palkitsemiseen liittyvä teema. Mielenkiintoisimmaksi jutuksi äänestettiin juttu Palkitseminen kirittää ja kismittää. Evolver Band -aktiivisuusrannekkeen voitti Eeva Saarenpää-Mendes. Onnea voittajalle!

Lukijapalautetta: Kaikki jutut ajankohtaisia ja mielenkiintoisia. Nautin lukea juttuja nuorten tekemisistä, mahdollisista menestymisistä Suomessa ja maailmalla. Mielestäni loistava lehti, joka on johdattanut minua vuosien varrella uusiin haasteisiin niin työssä kuin opinnoissa. Kiitos!

Ihmiset organisaatioissa kiinnostavat aina ja nyt olikin hyvin ”íhmisläheinen” numero. Ja hallituksen esittely kuvineen hyvä. ”Palkitseminen kiritää ja kismittää -jutun pääkuvitukseen olisin tosin valinnut laadukkaamman pystin kuvan kuin tuon muovisen.

Uuden jäsenen näkökulmasta oikein mukavaa luettavaa!

Asiallista luettavaa. Lehti on aina hyvin ajan hermolla.

8

Instagram

@mmaliitto #parhaatmukana

Seuraa meitä twitterissä #MMAliitto


PUHETTA JOHTAVALTA

MITÄ HAASTEITA KOHTAAT TYÖSSÄSI?

”M

ennään pienillä resursseilla ja kuitenkin odotetaan kuuta taivaalta ja sama meno jatkuu vuodesta toiseen.” Yllä oleva haaste nousi viimeisimmän jäsenkyselymme kärkeen. Tämä on mielestäni selkeä viesti myyntityön arvostuksen alhaisesta tasosta. Työnantajien olisi varmastikin syytä arvioida resurssien uudelleen kohdistamista, jos niiden lisääminen ei ole mahdollista. Tässä resurssien kohdistamisessa myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset osaavat antaa hyviä neuvoja. Heillä on asiakaskohtaamisten kautta jatkuvasti muovautuvaa tietoa, jota on syytä käyttää hyväksi yritysten kehittämisessä. Myyntiammattilaiset osaavat varmasti tuoda omia kehitysideoita esiin työpaikoillaan, mutta valitettavasti tiedän myös, että tällainen viesti saatetaan tulkita täysin väärin. Kuitenkaan mitään ei tapahdu ja sama meno jatkuu, jos mitään uutta ei uskalleta kokeilla. Kyselyssämme nousi esiin myös se, että esimiehillä ei ole aikaa tai kykyä paneutua alaisten motivointiin tai kehittämiseen. Tällöin kannattaa panostaa siihen oma-aloitteisesti ja hyödyntää esimerkiksi MMA:n urapalveluita osaamisen kehittämisessä. Muista myös arvostaa omaa osaamistasi! Itse opettelin jossain vaiheessa antamaan itselleni palautetta. Sekin tuntuu hyvältä ja varsin oikealta, kun on palautteessaan sopivan kriittinen. Mutta hyvistä onnistumisista saa myös onnitella itseään! Ehkä oma positiivisen vireen nosto näkyy myös työpaikalla. Iso kiitos runsaasta osallistumisesta kyselyihimme. Nämä ovat tärkeitä kanavia vaikuttaa paremman tulevaisuuden tekemiseen. Kyselyn tuottamia tuloksia käytetään jatkossa palveluiden kehittämisessä ja kohdistamisessa. Toivotan kaikille menestystä syksyyn! Marko Hovinmäki Puheenjohtaja

Myynti&Markkinointi

9


AJASSA

TÄSSÄ&NYT Koonnut Piia Kunnas

Tekoäly ennustaa ostajien verkkokäyttäytymistä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja perustieteiden korkeakoulun yhteinen tutkimushanke selvittää sisältömarkkinoinnin vaikutuksia B-to-Bpäättäjien käyttäytymiseen ostopolun eri vaiheissa ja pyrkii ennustamaan tätä käytöstä koneellisesti. Tutkimuksessa kehitetään algoritmeja ja keinoälymenetelmiä, joiden avulla voidaan ennustaa, minkä mainossisällön kanssa B-to-B-loppukäyttäjä on todennäköisimmin valmis vuorovaikuttamaan. Tarkoituksena on parantaa osumatarkkuutta ja tehokkuutta digimainonnassa tekoälyä hyödyntäen. Tutkimustuloksia voidaan myöhemmin soveltaa mihin tahansa markkinoinnin ja viestinnän kanavaan, jossa tapahtuu kohtaaminen asiakkaan ja myyjän välillä.

− Big Datan haltuun ottaminen ja siitä kaiken hyödyn saaminen on haaste digimarkkinoinnissa, sillä dataa kertyy valtavat määrät ja sen oikea kohdentaminen monikanavaisessa ympäristössä on entistä haastavampaa. Lisäksi asiakkaat ovat nykyään vaativampia sisällön suhteen. Big Datan ja tekoälyn yhdistämällä luodaan aivan uusia mahdollisuuksia markkinointisisällön kohdentamiseen, kertoo hankkeessa mukana olevan Koodiviidakon toimitusjohtaja Samuli Tursas. Tutkimushanke toteutuu tiiviissä yhteistyössä yliopiston huippututkijoiden sekä neljän teknologiaalan yrityksen kanssa, ja sen rahoittajana toimii Tekes.

”Ajattele omaa asiakassalkkuasi kuin omaisuutena, jonka voisit tarvittaessa myydä. Näin siirrät ajattelusi myyntiprojekteista asiakassuhteisiin, jotka ovat pitkällä aikavälillä arvokkaampia kuin yksittäiset voitot.” Timo Sorri MMA:n blogissa 11.10.2017

10


Tilaa ruotsinkielinen Sälj! -aikakauslehti Sälj! on ainoa ruotsalainen lehti, joka keskittyy myynnin ja markkinoinnin ilmiöihin ja ihmisiin. Lehteä kustantaa MMA:n sisarjärjestö Säljarnas. MMA:n jäsenet voivat tilata ruotsinkielisen Sälj!-lehden vuosikerran vain kymmenellä eurolla (normaalihinta 35 euroa). Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lehti on tilattavissa osoitteesta saljarnas.se/salj-mma

Osallistu ruotsalaisten aamiais- ja lounastilaisuuksiin MMA:n jäsenet voivat osallistua myös Säljarnasin tilaisuuksiin, joita järjestetään eri puolilla Ruotsia. Puolentoistatunnin aamiais- ja lounastilaisuudet on suunnattu erityisesti myyntityötä tekeville, ja tapahtumien teemat vaihtuvat kuukausittain. Säljarnas-järjestön tapahtumakalenterin löydät osoitteesta saljarnas.se/event. Kirjoita ilmoittautumisen yhteydessä kohtaan jäsennumero ”medlem i MMA”.

Alennusta Kauppakamarin koulutuksesta MMA ja Helsingin seudun kauppakamari tarjoavat yhdessä edullisen mahdollisuuden päivittää osaamista: MMA:n jäsen voi osallistua yhteen Kauppakamarin koulutukseen MMA:n tukemana. Edun arvo on pääsääntöisesti 100 euroa/koulutus ja alennus lasketaan Kauppakamarin jäsenetuhinnasta. Paikkoja on rajoitetusti. Lisää tietoa etukoulutuksista: www.mma.fi > Ajankohtaista

Etkö saanut kalenteria? MMA:n jäsenenä saat halutessasi joka vuosi A5-kokoisen paperikalenterin. Vuoden 2018 kalenteri tulee sinulle tämän lehden mukana, jos olit käynyt sen tilaamassa jäsensivuilla. Jos et saanut kalenteria ja haluaisit sen, kirjaudu jäsensivuille osoitteessa www.mma.fi ja valitse kohta ”Tilaa kalenteri”, niin postitamme sen loppuvuoden aikana.

Resurssipula ja ajankäyttö haastavat myyjiä

M

yynnin ja markkinoinnin ammattilaisen työn suurimmat haasteet ovat resurssipula, priorisointi sekä huono johtaminen. Tämä käy ilmi MMA:n strategiakyselystä, joka toteutettiin syyskuun lopussa. Työn suurimpina haasteina koettiin henkilöresurssien vähyys sekä esimiestaitojen puute omassa organisaatiossa. Myyntityöntekijöille kasautuu yhä enemmän myös muita toimistotöitä, joten aikaa tulokselliseen myyntityöhön jää yhä vähemmän. Työn mielenkiintoisimmaksi ilmiöksi valikoitui asiakasarvon tuottaminen ja lisäarvon myyminen. Sitä seurasi digitaalisuuden hyödyntäminen myyntityössä sekä kasvokkain tapahtuvan myyntityön tulevaisuus. Kyselyn tuloksia hyödynnetään MMA:ssa syksyn aikana käynnissä olevassa strategiatyössä. Kiitos kaikille vastanneille!

”Pidä huoli ja ole kiinnostunut asiakkaastasi ja hänen onnistumisestaan koko prosessin ajan.” Mikko Babitzin MMA:n blogissa 28.9.2017 Myynti&Markkinointi

11


AJASSA

TÄSSÄ&NYT Työkalu sponsorointikumppanin löytämiseen Uusi SponsorOptimizer-palvelu auttaa niin yrityksiä kuin sponsorointikohteitakin löytämään arvomaailmaltaan niille parhaiten sopivat kumppanit. Palvelun taustalla on suurin Suomessa koskaan toteutettu sponsorointitutkimus, jossa noin 4 000 vastaajaa arvioi 250 suomalaisen yrityksen ja 150 suomalaisen kohteen brändiominaisuuksia. Sponsorointikohteet toimivat muun muassa urheilun, musiikin, kulttuurin ja hyväntekeväisyyden piirissä. SponsorOptimizer-konseptissa sponsoroijat saavat päätöstensä tueksi konkreettista tietoa siitä, mitkä arvot korostuvat kunkin kohteen kohdalla. Työkalu auttaa paitsi arvomaailmaltaan halutunlaisten kohteiden löytämisessä, myös brändien uudistamisessa. Jos brändi esimerkiksi koetaan liian kotimaiseksi, työkalu osaa suositella kohteita, jotka liitetään mielikuvissa kansainvälisyyteen. Tanskalaisen tutkimusyrityksen Gersdorff Researchin kehittämä SponsorOptimizer on jo ollut käytössä lukuisilla tanskalaisilla yrityksillä, urheiluseuroilla sekä hyväntekeväisyys- ja kulttuurijärjestöillä. Suomen markkinoille SponsorOptimizerin tuovat markkinointitutkimuskonserni Bilendi sekä viestintätoimisto Republic of Communications.

”Palkkaamme lisää noin 40 välittäjää vuodessa. Ala on rekrytoinnin kannalta vaikea, koska kaikki eivät raakaa myyntityötä sisältävälle alalle sovi.” Habita Finlandin toimitusjohtaja Mika Pärssinen, Kauppalehti.fi 9.10.2017

12

Jäsenkortti saapuu joulukuussa MMA:n jäsenkortit 2018 postitetaan joulukuun alkupuolella kaikille, joiden jäsenmaksut ovat kunnossa.

Haluatko perua Myynti & Markkinointi -lehden? Myynti & Markkinointi -lehti on ammattilehtesi, joka postitetaan sinulle automaattisesti. Jos kuitenkin luet lehtesi mieluummin sähköisessä muodossa ja haluat perua paperilehden, se onnistuu kirjautumalla jäsensivuille osoitteessa mma.fi. Mene Omat tiedot -osiossa Kalenteri ja lehdet -välilehdelle ja klikkaa kohtaa ”Peru jäsenetulehti”. Sähköisen näköislehden löydät osoitteesta lehti.mma.fi

Solja aloitti MMA:n toimistolla Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa toista vuotta opiskeleva Solja Kumpulainen aloitti työharjoittelun MMA:n toimistolla. Hänen työhönsä kuuluu markkinointiin liittyviä tehtäviä, ja hän toimii MMA:n nuorten asiantuntijan Igor Parrin työparina. − Olen kiinnostunut erityisesti digitaalisesta markkinoinnista ja tavoitteenani on saada mahdollisimman paljon kokemusta markkinoinnin ja viestinnän töistä. Solja harrastaa salilla käymistä sekä matkustelua ja hänen intohimonaan on meikkaaminen ja kauneudenhoito. − Tulevaisuudessa toivon, että voisin yhdistää nämä kiinnostuksen kohteeni eli markkinoinnin ja kauneudenhoidon ja kokeilla ehkä myös yrittäjyyttä.


Antti Vienola MMA:n työttömyyskassan johtajaksi Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassan johtajaksi on valittu KTM, MBA Antti Vienola. Hän aloittaa tehtävässä 1.1.2018. Vienola on työskennellyt IAET-kassassa vuodesta 2005 ja kassan talous- ja hallintojohtajana vuodesta 2008 alkaen. IAET-kassa on Suomen toiseksi suurin työttömyyskassa ja siihen kuuluu noin 200 000 palkansaajaa. − Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassan johtajan tehtävä tarjoaa näköalapaikan muuttuvaan työttömyyskassamaailmaan. Kassa on liiton keskeinen jäsenpalvelu, joten pääsen samalla lähemmäs asiakasta. On hienoa päästä perehtymään myös liiton rooliin jäsenten arjessa ja tekemään yhdessä töitä jäsenten parhaaksi, Antti Vienola sanoo. MMA:n työttömyyskassan johtajana aikaisemmin toiminut Jaana Apell siirtyy MMA:n talous- ja hallintojohtajaksi.

Suomalaiset innokkaita tekemään verkkoostoksia ulkomailta Vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla pohjoismaiset kuluttajat tekivät verkko-ostoksia yhteensä 9,8 miljardilla eurolla, josta suomalaisten osuus oli 1,2 miljardia euroa. Muodin verkkokauppa kiihtyy koko ajan, ja Suomi on Ruotsin kanssa kärjessä tarkasteltaessa vaatteiden ja kenkien ostamista verkosta. Muihin pohjoismaalaisiin verrattuina suomalaiset ostavat eniten kansainvälisistä verkkokaupoista ja myös tekevät eniten palautuksia. Tämä käy ilmi PostNordin selvityksestä Verkkokauppa Pohjoismaissa – puolivuotisraportti 2017. Pohjoismaisessa verkkokaupassa havaittava selkeä trendi on, että kuluttajat haluavat toimitusten tapahtuvan omilla ehdoillaan ja vaativat siksi yhä enemmän joustavuutta toimituksilta. Neljä viidestä pohjoismaisesta verkkokauppa-asiakkaasta ilmoittaa haluavansa valita toimitustavan itse sen mukaan, mikä sopii heille parhaiten. Yksi neljästä pohjoismaalaisesta on jopa jättänyt tuotteen ostamatta, kun mieleistä toimitustapaa ei ollut saatavilla. Joka kolmas pohjoismaalainen haluaa mahdollisuuden muuttaa toimitustapaa toimitusajan sisällä, vaikkapa vaihtaa kotiinkuljetuksen noutopisteeseen, jos se sopii heille paremmin. Nuoret tekevät ostoksia useimmin matkapuhelimella, asettavat eniten vaatimuksia toimituksista tiedottamiselle ja ovat halukkaimpia kokeilemaan uusia innovatiivisia toimitustapoja, esimerkiksi toimitusta auton tavaratilaan tai sisälle kotiin digitaaliseen lukkoon saatavan kertakäyttökoodin avulla.

Lähde lomalla kylpylään tai ensilumille Muistathan, että MMA:n jäsenenä käytettävissäsi on jäsenhintaisia mökkejä ja lomahuoneistoja eri puolilla Suomea. Mökkejä on Levillä, Ylläksellä, Rukalla, Tahkolla ja Meri-Teijossa. Saimaalla MMA:n jäsenten käytettävissä on tasokas Holiday Club -huoneisto. Alueelta löytyy kylpylä saunamaailmoineen, luisteluareena ja keilahalli. Vieressä on Angry Birds Activity Park. Katso lisätietoa majoitusvaihtoehdoista ja varaustilanne: www.levirakka.fi

Myynti&Markkinointi

13


TYÖ &UR A

S VA IHTOA

K EL

ain ka on hiljatt jäsenen, jo :n A M M e Esittelemm n urallaan. den askelee ottanut uu

u lkki, 53 • Kimmo T akari htaja, Pielisp • Myyntijo

Perinteiden piristäjäksi Pielispakariin

−T

iesin jo lapsena, ettei minusta tule insinööriä tai tiedemiestä. Vaihtoehdoksi jäi leivän hankkiminen kaupan parista, Pohjois-Karjalan Nurmeksessa toimivan Pielispakarin myyntijohtajana lokakuun alussa aloittanut Kimmo Tulkki pohtii. Tulkin uratie myynnin ja markkinoinnin tehtävissä käynnistyi jo kouluaikana kesätöissä Osuuskauppa Keskimaalla. Myyntityö tuntui heti omalta. Ylioppilaskirjoitusten ja kauppaopiston jälkeen Tulkki vakinaistettiin ja hän pääsi S-marketin päällikkökoulutukseen. Sopivia kauppapaikkoja ei kuitenkaan ollut silloisen markkinatilanteen vuoksi ihan pian tarjolla, eikä ura lähtenyt sellaiseen nousukiitoon, kuin mitä kunnianhimoinen nuorukainen oli toivonut. Aikansa odotettuaan Tulkki veti omat johtopäätöksensä ja hakeutui uusiin tehtäviin ensin Sinebrychoffille ja sen jälkeen Pågenille. Lopetettuaan Pågenilla viime keväänä Tulkki piti puolen vuoden 14

kesäloman, jonka aikana hän ehti ladata akkuja. LinkedIn-palvelu näytti tuolloin mahtinsa. – Yhteistyökumppanini aiemmista tehtävistä bongasi minut sieltä. Hän oli huomannut, että etsin uusia haasteita ja otti touko-kesäkuun vaihteessa yhteyttä kesken lauantaisen juoksulenkkini ja kertoi yhdestä mahdollisuudesta. Juhannusviikolla nykyinen esimieheni Erkki Timonen soitti ja toivotti tervetulleeksi taloon. Tulkki arvioi, että ilman sosiaalista mediaa nykyinen tilaisuus olisi saattanut olla tulematta eteen ja suosittaa kaikkia verkostoitumaan myös digitaalisessa maailmassa. Uudessa tehtävässä Tulkkia houkuttaa monikin asia, mutta ennen kaikkea tehtävän vastuullisuus ja myös valtakunnallisuus. Moni suomalainen on tietämättään maistanut Pielispakarin tuotteita. Toimiminen Nurmeksesta käsin ei tarkoita keskittymistä yksinomaan lähimarkkinoille. – Pielispakari on tehnyt viime vuosina hyvää tulosta ja kasvanut alun

autotalliyrityksestä yli 80 henkilön työllistäjäksi. Myönteisen kehityksen taustalla on joustava yhteistyö keskusliikkeiden kanssa. PohjoisKarjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa toimimme tuoreleipäpuolella, valtakunnallisilla markkinoilla taas pakastetuotteilla ja paistopisteiden kautta, Tulkki määrittää. Maarit Seeling

Kimmon urastepit

2002−2017

Useita tehtäviä Pågenilla, viimeiset vuodet avainasiakaspäällikkö

1988−2002

Sinebrychoff, mm. myyntineuvottelija

1986−1988

Osuuskauppa Keskimaa, myyjä ja marketpäällikkö

1981−1986

Osuuskauppa Keskimaa, kausityöntekijä


Tapahtumien tekeminen vei mukanaan

O

aloittaa somekampanjan ja suunnitella tapahtumien dekoraatioita. Teemme esimerkiksi Abi Goes Tallinn -abimatkaa, joka on asiakasmäärältään viisinkertaistunut alle 2,5 vuodessa. Viimeisimpänä julkaisimme HYPE – Suomen suurin Amismatka -nimisen tuotteen, joka on saanut hyvän vastaanoton. Suunnitteilla on myös laajasti muita tuotteita eri ryhmille. Urapolkuuni on vaikuttanut eniten lukioaikana järjestetyt tapahtumat. Pääsin jo oman lukion opiskelijakunnassa osaksi monien tapahtumien markkinointia, myyntiä ja tuotantoa, mistä löytyi tällöin suunta omalle uralle. Opiskelijaelämän mielenkiintoisin kokemus on ollut voitto Global Student Entrepreneur Awards -kisan Suomen esikilpailussa ja pääsy edustamaan Suomea finaaliin Frankfurtiin huhtikuussa 2017. Kilpailusta jäi monia hyviä ystäviä ympäri Eurooppaa.

Paras juttu työssäni on kokonaisuuksien hallinta ja monipuolisuus. Myynnin ja markkinoinnin suhde on tapahtuma-alalla läheinen, joten molemmista rooleista vastaaminen on ollut selkeä etu. Oli työtä ollut projektin aikana kuinka paljon tahansa, hymyilevä ja tyytyväinen asiakas/ yhteistyökumppani on edelleen se paras palkinto.

Tommin kysymys konkarille:

Mitkä ovat parhaat keinot myyjien motivoimiseen? Lue vastaus verkkolehdestä

le ht

ENSIASKEL

i.m

m

a.

fi

len perustajajäsen A8 Entertainment Finland Oy:ssä, joka on vuonna 2014 perustettu elämysmatkojen välittämiseen sekä tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen erikoistunut yritys. Toimin siellä myynti- ja markkinointipäällikkönä. Opiskelen parhaillaan kolmatta vuotta Turun ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta, ja seuraavaksi edessä on opinnäytetyö. Opiskelu on kehittänyt teoreettista osaamistani liiketaloudessa, ja valinnaisina luetut useat myynnin ja markkinoinnin kurssit ovat olleet erinomainen pohja ammatillisen osaamisen kasvattamiseksi. A8E:ssä vastaan tapahtumiemme myynnistä ja markkinoinnista, sekä osin tuotannosta. Parhaimmillaan saatan esimerkiksi saman päivän aikana käydä myymässä tapahtumiamme niin lukiolaisille kuin yrityksillekin, tehdä sisällöntuotantoa,

MMA:n nuori jäsen esittäytyy ja ottaa itsestään selfien.

• Tommi Pura, 22 • Myynti- ja markkinointipäällikkö, A8 Entertainment Finland • Kolme taitoa, jotka haluaisin oppia: Olla parempi omien resurssien organisoinnissa, tulla Excelin käytön mestariksi ja kehittyä ruuanlaitossa.

Myynti&Markkinointi

15


TYÖ &UR A

Teksti Piia Kunnas Kuvat Jenna Lehtonen

NAISILLE ON TILAUSTA AUTOMYYNNISSÄ Marianne Lauslehto vaihtoi automyyjäksi 59-vuotiaana. Hän kannustaa naisia hakeutumaan miesvaltaisille aloille ja vinkkaa, miten viisikymppinen hakija voi erottua edukseen työnhaussa.

M

iten on mahdollista, ettei osaamiseni kelpaa? Tätä mietti Marianne Lauslehto, kun lukuisista hakemuksista ja muutamista työpaikkahaastatteluista huolimatta uutta työtä ei löytynyt. Lauslehto oli jäänyt työttömäksi kesällä 2016, mutta uusi työ antoi odottaa itseään vielä vuoden 2017 alussa. Lauslehto haki myyntiin ja markkinointiin liittyviä tehtäviä, eikä ollut nirso paikkojen suhteen. Hän teki hakemukset huolellisesti ja personoi ne jokaista paikkaa varten, kuten neuvotaan. Jos hän pääsi haastatteluun, tuloksena oli aina toinen tai kolmas sija. − Kun kysyin työnantajilta perusteluja päätökselle, vastassa oli syvä hiljaisuus. Minulle jäi olo, että syntymävuodellani oli vaikutusta asiaan. 16

Sähköisissä hakulomakkeissa syntymäaika tulee vastaan ensimmäisten kysyttyjen tietojen joukossa. Siksi Lauslehto päätti ryhtyä hakemaan työtä täysin eri tavalla.

Video erottautumistekijänä Lauslehto mietti, mitkä ovat hänen vahvuutensa ja miten hän erottuu muista. Sen perusteella löytyi neljä voimasanaa, joista tuli hänen työnhakunsa perusta: innostu, uskalla, oivalla ja erotu. Lauslehto halusi vakuuttaa työnantajat siitä, että hän on hyvä tyyppi. Sen vuoksi hän hyödynsi MMA:n urapalveluiden työnhakuneuvontaa ja teki CV:n videon muodossa. Videosta pidettiin, vaikka työpaikka ei senkään avulla heti irronnut. − Kielteisen vastauksen antaneista paikoista tuli sellaista palautetta, että ”Kiitos, todella erotuit joukosta.”


Marianne Lauslehto opiskelee automyyjän työn yhteydessä Delta-akatemiassa, jossa voi käydä puolessatoista vuodessa läpi Kiaautomyynnin koulutusohjelman. Siellä paneudutaan Kian tapaan toimia, myyntiprosessiin ja ihmis- ja tuotetuntemuksen kehittämiseen.

Myynti&Markkinointi

17


TYÖ &UR A

MARIANNE LAUSLEHTO • Asuu Mäntsälässä mäyräkoira Fannin kanssa • Harrastaa moottoripyöräilyä, mökkeilyä, hiihtoa, talviuintia, kalastusta ja luonnossa liikkumista. • Kouluttaa itseään jatkuvasti seuraamalla mm. webinaareja, jotka liittyvät myyntiin ja markkinointiin ja osallistumalla MMA:n tarjoamille kursseille.

Eräänä päivänä Lauslehto huomasi Delta Auto -ketjun nettisivuilta, että Helsingin Herttoniemen liikkeeseen haettiin automyyjää. − Laitoin viestin suoraan autoliikkeen päällikölle eikä rekrytointiosastolle. Mukaan liitin linkin video-CV:hen. Seuraavana päivänä soitin perään. Autotalopäällikkö Harri Toivonen muistaa Lauslehdon puhelun. − Jo puhelimessa aktiivisuus ja määrätietoisuus paistoivat läpi. Marianne sai itsensä myytyä puhelimessa. Video-CV osoitti modernia ajattelua sekä rohkeutta ja kertoi itsevarmuudesta, Toivonen sanoo. Hakuaikaa oli vielä jäljellä, mutta Lauslehto kutsuttiin haastatteluun ja sen jälkeen asiat lähtivät vauhdilla eteenpäin. Nyt takana on viisi kuukautta Kia- ja Mitsubishi-myyjänä. − Meidän aikuisten ihmisten pitää lähestyä rekrytoijaa vähän eri tavalla. Ei nuorena, vanhana, naisena, miehenä, vaan hyvänä tyyppinä, Lauslehto sanoo. − MMA:n kurssitarjonta auttoi minua uudelle uralle ja haluan kiittää siitä.

Tavoitteena ainutlaatuinen asiakaskokemus Lauslehto on uudesta työstään todella innoissaan. Hän kokee roolinsa naispuolisena automyyjänä tärkeäksi. − Olen aina ostanut itse autoni ja saanut vaihtelevaa kohtelua. Kerran sain loistavaa palvelua ja silloin kyseessä oli Delta Auto -konsernin naismyyjä. Naisille on tär-

keää, että myyjä on kiinnostunut ja kuuntelee, ja usein naismyyjät tekevät niin. Myös Toivosella on hyviä kokemuksia naismyyjistä. − Naisilla saattaa olla tunneäly kehittyneempää kuin miehillä, ja näin ollen he osaavat lukea taitavammin ihmisiä. He ovat myös pitkäjänteisiä, eivätkä anna periksi ja luovuta niin helposti, Toivonen sanoo. Lauslehto pyrkii luomaan asiakaskohtaamiseen hyvän tunnelman ja kartoittamaan asiakkaan tarpeet mahdollisimman tarkasti. − Yritän tehdä tilanteesta rennon, sillä silloin kun ihminen rentoutuu, hän myös puhuu mahdollisimman paljon. Se puolestaan liittyy tarpeiden kartoittamiseen. Esimerkiksi jokin auton valintaan vaikuttava harrastus voi tulla esille silloin. Pitää myös uskaltaa kysyä. Minulla on sydämen asiana tehdä jokaisesta kohtaamisesta ainutkertainen, Lauslehto kertoo. Lauslehto pitääkin asiakkaasta välittämistä yhtenä myyjän tärkeimmistä ominaisuuksista. − Kävin nuorena tyttönä Stockmannin kaksivuotisen myyjäkoulun ja siellä opin asiakaspalveluhenkisyyttä. Myynnin oppii jokainen, jos on halua ja paloa ja jos välittää asiakkaasta.

Pyörien parissa kasvanut Moottoriajoneuvot ja muut pyörillä kulkevat menopelit eivät ole Lauslehdolle mikään uusi juttu, sillä hän on myynyt uransa alkuvaiheessa moottoripyöriä. Lisäksi hän on

”MINULLA ON AINA OLLUT MITÄ ERILAISEMPIA TITTELEITÄ, MUTTA OLEN AINA KOKO SYDÄMESTÄNI KOKENUT OLEVANI MYYJÄ.” 18


Autotalopäällikkö Harri Toivonen vaikuttui video-CV:n ja puhelinkeskustelun kautta Marianne Lauslehdon aktiivisuudesta, määrätietoisuudesta ja modernista ajattelutavasta.

toiminut maastopyörien myyntiedustajana. − Olen kasvanut neljän veljen kanssa ja ajanut motskarilla, kun hekin ajoivat. Minulla on itselläni kaksi moottoripyörää. Harrastuksesta oli tosi paljon hyötyä, kun myin pyöriä. Tuolloin tuli tutuksi myös englanninkielinen tekninen sanasto, josta on ollut paljon hyötyä nyt automyyjänä, koska palvelen lähes päivittäin asiakkaita englannin kielellä. Otto Brandt Oy:ssä polkupyörien myyntiin liittyvää aikaa Lauslehto pitää omana markkinoinnin korkeakoulunaan. Hänen vastuullaan oli paitsi B-to-B-jälleenmyyjäverkoston rakentaminen, myös markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä uusien tuotteiden lanseeraaminen. − Rakensimme Kuwahara-brändin tyhjästä mielikuvamarkkinoinnin avulla. Vaikka kukaan ei uskonut tekemiseemme, me uskoimme. Tuolta ajalta Lauslehdolle on jäänyt mieleen myös yksi uran tiukka paikka. Hän neuvotteli suurasiakkaan kanssa kaupoista, mutta hinta ei kohdannut ja neuvottelut päättyivät. Lauslehto sopi uuden tapaamisen erääseen aikaiseen aamuun. − Asiakas yritti vedättää, mutta pidin pääni enkä antanut alennuksia etukäteen, vaan porrastin palkitsemisen perustuen saavutettaviin tavoitteisiin. Viimein sain kuin sainkin elämäni kaupan. Silloin neuvottelutaidoista ja periksiantamattomuudesta oli hyötyä. Yritän aina löytää ratkaisun tavalla tai toisella. En jätä ikäviä asioita hoita-

matta, vaan tartun niihin. Silloin usein osoittautuu, ettei asia olekaan niin ikävä.

Kokemus tuo tilannetajua Lauslehto on myynyt myös ulkoilu- ja urheiluvaatteita, toiminut taloushallinnossa, työskennellyt pankkivirkailijana ja markkinointiviestinnän parissa K-kauppiasliitossa ja Kouvolan Lakritsi Oy:ssä. Hänellä on myyjän, kosmetologin, hierojan ja tradenomin koulutus. Lauslehto kokee, että kokemuksesta on hyötyä nykyisessä työssä, sillä se tuo uskottavuutta. − Kokemus antaa voimaa ja tilannetajua, mitä asiakkaatkin kunnioittavat tällä alalla. Pankkialan kokemuksesta ja taloushallinnon osaamisesta on ollut hyötyä. Vaikka on kiire, olen rauhallinen, koska puhutaan asiakkaan rahoista ja siis hyvin henkilökohtaisista asioista. Lauslehto on päivittänyt osaamistaan ahkerasti. Välillä se on vaatinut myös rohkeita päätöksiä. − Opiskelin Rovaniemen ammattikorkeakoulussa ja vietin syksyllä 2001 opintoihin liittyvän puolen vuoden harjoittelujakson Lontoossa. Työskentelin matkatoimistossa, joka toi brittituristeja Lappiin. He tarjosivat minulle työpaikkaa Lontoosta, mutta jos olisin jäänyt, tutkinnon suorittaminen olisi jäänyt siihen ja olin lähtenyt hakemaan juuri tutkintoa. Siksi palasin takaisin Suomeen, onneksi. Tutkinnon suorittamisesta on ollut ehdottomasti hyötyä ja sainkin heti työpaikan myös Suomesta. Myynti&Markkinointi

19


TEEMA

MARKKINOINTI

Teksti Sanna Wester

LÖYDÄ OIKEAT KANAVAT MARKKINOINNILLE Markkinointikanavien viidakossa valintojen tekeminen on hankalaa ja aikaa vievää. Huonot valinnat ovat tehottomia ja tulevat kalliiksi. Suunnittelulla voi kuitenkin löytää juuri itselle sopivat markkinoinnin kanavat ja panostustasot. 20


V

iime vuoden messujen liidit on käyty läpi ja yrityksen toimitusjohtajalla on hieman hankala olo. Jotain pitäisi tehdä markkinoinnin puolella, mutta mitä ja milloin, ja paljonko se maksaa? Oman yrityksen mahdollisuudet tulla kuulluksi ja tavoittaa potentiaaliset asiakkaat tuntuvat heikoilta, kun kaikki muut huutavat samaan aikaan samoille ihmisille. Oma osaaminen ei ehkä myöskään tunnu kovin vahvalta. Tällaiset tilanteet ovat hyvin tyypillisiä varsinkin pienemmässä yrityskentässä. Syystäkin. Markkinoinnin sirpaloitumisesta ja hajaantumisesta useisiin eri kanaviin on puhuttu jo vuosia, ja silti tahti tuntuu vain kiihtyvän. Lohdutuksen sana on kuitenkin paikallaan. Selkeällä suunnittelulla ja markkinoinnin ymmärtämisellä osaksi liiketoimintaa, eikä myynnistä ja asiakassuhteista erilliseksi yksiköksi, pääsee jo hyvin pitkälle. Markkinointi on ehdoton ykkönen työkalupakissa silloin, kun pitää tavoittaa uusia asiakkaita ja laajentaa omaa toimintaa. Kun perusasiat ovat kunnossa, lopputulos muotoutuu hyvinkin kivuttomasti.

Aloita suunnittelu strategiasta Markkinoinnin suunnittelu tulisi aina aloittaa yrityksen liiketoimintastrategiasta. Mihin olemme matkalla? Mitä me haluamme olla kolmen tai viiden vuoden kuluttua? Liiketoimintastrategia antaa suuntaviivat sille, mitä tavoitellaan,

ja se näkyy vuositavoitteiden tai muiden liiketoimintatavoitteiden kautta. Markkinointistrategia tai laajemmin markkinoinnin suunnittelu pohjautuu aina liiketoiminnan tavoitteisiin. Jos esimerkiksi tavoitteena on saada 50 000 euroa myyntiä nuorille partaisille miehille suunnatulla palvelulla, heidät tavoitetaan kohdennetuilla markkinoinnin keinoilla. Tässä tapauksessa markkinointia on turha tehdä keski-ikäisille naisille, vaikka itse kuuluisikin siihen ryhmään. Kun liiketoiminnan tavoitteet ovat selvillä – tuotteiden ja palveluiden myyntitavoitteet, kohderyhmät ja pääviestit on määritelty – on helpompaa miettiä kohderyhmien tavoittamista. Opettele tuntemaan heidät. Miten kohderyhmä elää? Missä he viettävät aikaansa, mitä medioita he käyttävät, mitkä asiat ovat heille tärkeitä? Missä he voivat törmätä meidän tuotteisiimme tai palveluihimme? Onko palvelumme heille kenties jo tuttu, vai pitääkö heitä ensin opettaa sen käyttäjiksi?

Omat kanavat haltuun Markkinoinnin kanavaviidakossa kannattaa ensin kartoittaa kaikki jo nyt omassa hallinnassa olevat kanavat. Nettisivut, verkkokauppa, Facebook ja Instagram ovat esimerkkejä digitaalisista kanavista, jotka alkavat olla jo vakiotarjontaa monella alalla. Digin lisäksi omia kanavia ovat myös kivijalkamyymälät, asiakaspalvelijat, työntekijät laajemminkin, ja ne kannattaa ottaa huomioon omassa hallussa olevina kanavina.

Asiakaslehti tai sähköpostilista kuuluvat myös tähän ryhmään, samoin kuin vaikka työmiesten vaatetus tai jakeluauto, paperilaskua unohtamatta. Omien kanavien käyttöä suunnitellessa pitää muistaa ottaa huomioon myös, että hyvän sisällön tekeminen vie aikaa myös omiin kanaviin.

Ole oikeaan aikaan oikeassa kanavassa Kun omat markkinointikanavat ja niiden käyttömahdollisuudet ovat selvillä, käännetään katse takaisin siihen kohderyhmään, joka halutaan tavoittaa. Miten omat kanavamme toimivat juuri tässä kohderyhmässä? Jos nuori parrakas mies tekee mielellään ostoksensa öisin verkkokaupassa, onko meidän verkkokauppamme saumattomasti 21


M ARKKINOINTI

toimiva ja miten hän sinne löytäisi? Omien kanavien riittävyys kohderyhmän tavoittamisessa kannattaa analysoida huolella, myös silloin, kun markkinoinnin budjetit ovat niukat. Varsinkin pienellä budjetilla joka viestin on osuttava mahdollisimman hyvin maaliinsa. Kohderyhmien tavoittamisessa kannattaakin ottaa avuksi alan ammattilaiset. Mediatoimistoilla on käytössään valtava datamäärä, josta he pystyvät löytämään ne kanavat, jotka toimivat parhaiten yrityksen omien kanavien lisäksi. Ostettu mediamainonta on vahvassa roolissa vieläkin, eikä sen asema markkinoinnin viestinviejänä varmastikaan häviä tulevinakaan vuosina. Televisiolla, printillä, radiolla, ulkomainonnalla ja monella muulla on omat vahvuutensa, joiden käyttöä kannattaa katsoa avoimin mielin. Vaikka halu tehdä vain digitaalista mainontaa olisi vahva, kuuluu siihenkin hyvin paljon ostettua mediaa hakusanamainonnasta alkaen. Vahvat päivittäistavaralanseeraukset ovat hyvä esimerkki tilanteista, joissa halutaan tavoittaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman

paljon kohderyhmään kuuluvia ihmisiä ja saada heidät jo seuraavalla kauppamatkalla ostamaan tuote.

Määrittele investointitasosi, suunnittele resurssisi Mediatoimistot ovat hyvä apu myös siinä vaiheessa, kun aletaan laskea kampanjan kustannuksia ja mihin omalla budjetilla on varaa. Usein mediatoimistojen käyttö mielletään suurten mainostajien etuoikeudeksi, mutta varsinkin pienemmät mainostajat hyötyvät siitä suhteessa paljon. Niukat budjetit kannattaa käyttää tarkasti. Mediatoimistoilla on myös viimeisin tieto medioiden hinnoitteluun ja tavoittavuuteen liittyen. Hyväkään markkinoinnista yrityksessä vastaava henkilö ei pysy vaihtoehdoista yhtä hyvin selvillä kuin ammattilaiset, joiden työtä on pitää itsensä ja asiakkaansa ajan tasalla parhaista ratkaisuista. Investointitasojen on joka tapauksessa oltava mietittynä ennen markkinoinnin suunnittelua. Tämä tulee ottaa huomioon riippumatta siitä, kuinka paljon on valmis tekemään itse ja paljonko antaa muiden tehtäväksi. Markkinointi vaatii ka-

navasta riippumatta hyvää sisältöä, joka kiinnostaa kohderyhmää ja saa heidät haluamaan lisää tietoa tuotteesta. Kiinnostava sisältö syntyy harvoin itsestään, ja sisällön suunnittelu ja tuotanto on otettava huomioon niin aikatauluissa kuin investointien kokonaismäärää laskettaessakin. Messuille tarvitaan materiaalia, samoin myymälöihin, ja facebookin päivityksiin tarvitaan sekä oikeat viestit, hyvät kuvat tai videot, sekä jonkun henkilön aikaa. Kuinka paljon meillä siis on varaa panostaa markkinointiin? Kanavien valintaan liittyy vielä niiden yhdistäminen muihin yrityksen ympärillä tapahtuviin aktiviteetteihin. Messut, sponsoroidut tapahtumat, vähittäiskaupan aikataulut, juhlapyhät tai vaikka paikkakunnalla oleva iso tapahtuma on otettava mukaan suunnitelmiin, jotta vaikuttavuus saadaan maksimoitua. Iso huomioon otettava tekijä on myös resurssointi, sekä rahallinen että henkilömääräinen. Markkinoinnin eri kanavien ja niiden investointien optimointi vie vähän aikaa, mutta se kannattaa.

MARKKINOINTI VAATII KANAVASTA RIIPPUMATTA HYVÄÄ SISÄLTÖÄ, JOKA KIINNOSTAA KOHDERYHMÄÄ JA SAA HEIDÄT HALUAMAAN LISÄÄ TIETOA TUOTTEESTA. 22


B

Biozellilla oli Huippumalli haussa -ohjelmassa oma jakso, jossa mallikokelaiden viikkotehtävä toi sekä videoita että still-kuvaa markkinoinnin käyttöön. Materiaalia käytettiin kuvausten jälkeen omissa some-kanavissa ja hyödynnetään jatkossa mm. digikampanjoissa, printissä sekä myymälämateriaalissa.

BIOZELL TEKI TULOSTA OHJELMAYHTEISTYÖLLÄ

iozell on suomalainen hiustuotebrändi, joka kotimaisena toimijana ei resurssiensa puolesta koskaan voi voittaa suuria kansainvälisiä pelaajia omassa markkinassaan. Jotta niukemmat investoinnit saadaan tehokkaaseen käyttöön, on yrityksen markkinointia säädetty liiketoiminnan mittarien mukaan budjettikaudesta riippumatta. − Olemme tehneet viime vuosina vaihdellen sekä jatkuvaa, pienempitehoista markkinointia että isommilla panostuksilla tiettyyn aikaan keskitettyä kampanjointia. Koska omat kanavat ovat oikein käytettynä kustannustehokkaita, ne ovat olleet koko ajan mukana, kertoo Jaana Blomster, Biozellin liiketoimintajohtaja. Omat kanavat ovatkin jatkuvasti vahvasti esillä. Verkkosivujen lisäksi Biozellin omien medioiden valikossa ovat myös Facebook, YouTube ja Instagram. Hiuksien muotoiluun, hoitoon ja hiusväreihin keskittyneelle yritykselle visuaalisuus on tärkeää. Viime keväänä Biozell lähti yhteistyöhön Suomen Huippumalli haussa -ohjelmaan. Molempien kohderyhmät olivat hyvin samanlaiset ja synergioita haettiin näkyvyydellä tuotetta lähellä olevassa ohjelmassa. Tuloksena oli selkeä muutos myynnissä. − Myynnin muutos Biozell Professional -sarjan hoito- ja muotoilutuotteissa on ollut huikea eli myynti kasvoi 32 % viime vuoteen verrattuna. Toki asiaan on vaikuttanut vahvasti myös pakkausuudistus, mutta tällä ohjelmayhteistyöllä toimme uudet tuotteet ja uudistuneet pakkaukset oikean kohderyhmän näkyville, Blomster sanoo. − Nyt olemme taas tavoittelemassa käyttäjäkuntaamme pitkäaikaisemmalla ja matalatehoisemmalla näkyvyydellä varsinkin omissa kanavissamme ja sosiaalisessa mediassa. Spontaanin ostopäätöksen tuotteille tämä on huomattavan tärkeää. Biozellin osalta yhteistyöprojekti toi brändille kaivattua näkyvyyttä. Kymmenestä jaksosta yksi oli brändätty kokonaan Biozellille viikkotehtävää myöten. Stailauksissa käytettiin Biozellin tuotteita, ja tuotteet olivat näkyvästi esillä ohjelmassa. Lisäksi ohjelman yhteydessä katkotunnisteet näkyivät hyvin. Yhteistyöhön liitettiin myös näkyvyyttä digitaalisissa medioissa.

23


M ARKKINOINTI

Markkinoinnin tulevaisuus on tekoälyssä ja personoinnissa

24

3.


Teksti Piia Kunnas

Mainonnan merkitys vähenee ja painopiste siirtyy yritysten ja asiakkaiden väliseen jatkuvaan vuorovaikutukseen.

D

Krista Elopuro

ata, data, data. Jokainen myynnin ja markkinoinnin parissa työskentelevä on kuullut siitä kyllästymiseen asti. Se on kuitenkin asia, jota ei voi sivuuttaa, totesi Dagmarin Chief Operation Officer Krista Elopuro Markkinoinnin viikko -tapahtumassa Helsingissä syyskuussa. − Markkinoinnin fokuksen pitää olla siinä, miten dataa hyödynnetään, Elopuro sanoi. IPA 2016-raportin mukaan mainonnan kaupallinen teho on las-

kenut viidessä vuodessa puoleen kaikkein luovimpien kampanjoiden osalta. Painopiste siirtyy yritysten ja asiakkaiden väliseen jatkuvaan vuorovaikutukseen. Tämä muovaa myös markkinointia. Erään tutkimuksen mukaan 30 prosenttia ostopäätöksistä perustuu siihen, että tuotteen tai brändin kuluttaminen on sosiaalisesti hyväksyttävää. Social fame ja social shame ovat siis asioita, joihin markkinoijan on pakko kiinnittää huomiota. Dagmarilla hyödynnetään tekoälyä kampanjoiden optimoinnissa. Sen avulla testataan erilaisia sisältöformaatteja esimerkiksi digitaalisissa bannereissa. Ennustavaa analytiikkaa käytetään myynnin mallinnusprojekteissa. Tekoäly haistelee myös keskusteluita. Strukturoimatonta tekstidataa pystytään järjestelemään eri teemojen alle. Tekoäly oppii ja ennustaa, mistä teemoista tulee trendejä.

Markkinoinnin perustehtävää ei saa unohtaa Kuluttajat tilaavat tuotteita Kiinasta saakka, ja kilpailu on avointa. Ostajat eivät ole enää niin uskollisia

tietylle brändille. Elopuro muistutti kuitenkin, että markkinoijan ei pidä unohtaa perustehtäväänsä. − Markkinointi syöttää ostoprosessin alkuun potentiaalisia asiakkaita. Se ei ole muuttunut. On pidettävä huolta siitä, että emme sokeudu datan ja digin kanssa, vaan muistamme markkinoinnin perustehtävän. Kasvu ei tule pitkällä tähtäimellä siitä, että nykyiset asiakkaat ostavat lisää, vaan siitä, että saamme uusia asiakkaita, Elopuro sanoi. Kyse onkin siitä, tunnistammeko mitkä asiakasryhmät ovat missäkin vaiheessa ostopolulla. Olemme menossa kohti personoitua maailmaa. − Tulevaisuudessa erotutaan sillä, että olet oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja relevantti. Myös Adoben ja lontoolaisen Goldsmiths-yliopiston hiljattain tekemä selvitys kertoo personoidun asiakaskokemuksen merkityksestä. Selvityksessä tarkasteltiin yli 5 000 eurooppalaisen kuluttajan käytöstä. Sen mukaan lähes kaksi kolmasosaa (61 %) eurooppalaisista kuluttajista on uskollisia yrityksille, jotka räätälöivät asiakaskokemuksen kuluttajien henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. 25


M ARKKINOINTI

Parasosiaalinen markkinointi koukuttaa kuluttajan Huolehdi riittävästä osaamisesta

Miten päästä personoituun asiakaskokemukseen? Tähän tarvitaan investointeja markkinointiteknologiaan, mutta myös ihmisiin. − Mieti, mihin investoit. Oletko etukenossa rakentamassa kyvykkyyksiä, joilla personoitu maailma otetaan haltuun, Elopuro kysyy. Osaamisen kehittäminen ei koske vain markkinoinnin asiantuntijoita, vaan myös johtoa. Deloitten ja Mainostajien Liiton tekemästä tutkimuksesta selviää, että muuttunut markkinointikenttä ja uudet teknologiat haastavat myös markkinointijohtajien osaamisen. Markkinointijohtajat kaikissa Pohjoismaissa myöntävät, että heidän teknologiaosaamisensa on heikkoa. Vain alle 20 % suomalaisista markkinointijohtajista kertoo teknologiaosaamisensa olevan erinomaista. Lisäksi vain 13 % suomalaisista markkinointijohtajista myöntää, että heidän talousosaamisensa on vahvaa. Tämä kaikki vaikuttaa myös siihen, millainen rooli markkinoinnilla on yrityksen kokonaisuudessa. Markkinointiin panostaminen on strateginen valinta, joka näkyy positiivisesti yrityksen tuloksessa sekä asiakastaseessa. Mainos- ja markkinointi-investointeja voi ja pitää mitata. Se vaatii kuitenkin markkinointijohdolta laaja-alaista osaamista, kykyä keskustella myynnin ja IT:n kanssa sekä kokonaisvaltaista liiketoimintaymmärrystä. Ilman näitä ovi ei aukea yrityksen johtoryhmään, sanoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki. 26

M

iksi vaikuttajamarkkinointi on niin tehokasta? Se johtuu ilmiöstä, jossa ruudun takana oleva katsoja alkaa kuvitella olevansa oikeassa vuorovaikutuksessa televisiossa olevan esiintyjän tai vaikka Youtubessa vloggaavan henkilön kanssa. Tätä kutsutaan parasosiaalisuudeksi. Aihetta tutkivat parhaillaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Vilma Luoma-aho ja projektitutkija Hanna Reinikainen. Ilmiö huomattiin jo 1950-luvulla, kun televisio tuli koteihin. − Kuuluttajan ajatellaan puhuvan juuri minulle, jolloin katsojalle tulee illuusio siitä, että hän on ihan oikeassa vuorovaikutuksessa. Se on yksipuolinen, voimakas yleisön edustajan kokemus, joka voi vaikuttaa katsojan asenteisiin, elämäntyyliin ja mielipiteisiin, Hanna Reinikainen sanoo. Ruudun takana oleva ihminen alkaa tuntua läheiseltä ystävältä, jonka luo palataan aina uudelleen. − Ihmisellä on mieletön kyky kokea läheisyyttä myös etänä olevien ihmisten kanssa, vaikka ei olisi koskaan tavannut heitä. Sama ilmiö on nähtävissä siinä, miksi tubettajat ovat niin suosittuja. Suhde on niin voimakas, että se vetää sisällön ääreen. Ruudun takana olevan ihmisen ei tarvitse olla julkkis, jotta yhteys voi syntyä. Yhteys voi syntyä myös muihin kuluttajiin, esimerkiksi keskustelupalstoilla. Jos nämä molemmat yhdistetään eli piiriin kuuluu sekä bloggaaja että keskusteluyhteisö, sen voima on suuri.

”OLETKO ETUKENOSSA RAKENTAMASSA KYVYKKYYKSIÄ, JOILLA PERSONOITU MAAILMA OTETAAN HALTUUN?”


− Parhaimmillaan tämä piiri sisältää myös brändit, jos brändi pystyy tulemaan aidosti mukaan keskusteluun. Verkossa ollaan kaikki kavereita. Miten brändi sitten voi osallistua aidosti? Luoma-ahon mukaan brändit ovat alkaneet keskustella verkossa samalla tavalla kuin yksilöt keskustelevat keskenään. Tällöin kuluttaja voi tulla läheiseksi myös brändin kanssa. − Brändi voi ikään kuin lainata sitä suhdetta, joka vaikuttajalla tai muilla kuluttajilla on kuluttajaan. Jotta brändi voi hyötyä vaikuttajan ja kuluttajan välisestä voimakkaasta suhteesta, sitä täytyy ymmärtää ja kunnioittaa, eikä kaasuttaa tilanteeseen brändi edellä. Vaikuttajayhteistyötä etsivien brändien ei myöskään kannata tuijottaa pelkkiin vaikuttajien seuraajamääriin. − Vaikuttavin puolestapuhuja brändillesi ei välttämättä ole se, jolla on eniten seuraajia, vaan se, joka pystyy aidosti puhumaan brändistäsi ja jolla on ainutlaatuinen ja vahva suhde omiin seuraajiinsa. Entä miksi vloggaajat onnistuvat luomaan parasosiaalisen suhteen yleisöönsä, mutta asiantuntijoille se tuntuu olevan haasteellisempaa? Reinikainen arvelee syyn liittyvän siihen, että vloggaajat päästävät katsojat todella lähelle. He avaavat katsojalle ajatusmaailmansa, jopa kotinsa. He kuvaavat läheltä ja hyödyntävät subjektiivista kameratekniikkaa, jossa katsoja näkee kaiken vloggaajan silmin. − Tämä on yrityksissä vaikea asia, sillä siellä ollaan työroolissa. Kuinka tuoda katsoja silloin intiimiin tilanteeseen? Tämän kanssa painiskellaan, kun puhutaan työntekijälähettiläisyydestä.

Tällaista on tulevaisuuden markkinointi > Optimoitua. Markkinoijan pitää tietää missä kontekstissa ihminen on, kun hän tarvitsee viestin. > Osallistavaa. Kuluttajan pitää saada sanoa mielipiteensä sisällöstä, oli se hyvää tai huonoa. > Helposti jaettavaa, sillä jakaminen vahvistaa identiteettiä. > Sponsoroitua. Kukaan ei voi enää hallita kaikkea tietoa, joten sisältöä paketoidaan yhdessä muiden kanssa. > Tunteet sallivaa, hyvässä ja pahassa. > Kannustavaa. Kuluttajaa pitää kannustaa siinä elämäntilanteessa ja niissä kysymyksissä, joita hänellä on. > Välipalaa, ei pitkiä sisältöjä. > Vastaa siihen, mitä asiakas haluaa sen jälkeen, kun hän on kuluttanut tämän hetken. Ei vain siihen, mitä hän tällä hetkellä haluaa. > Luo oikeanlaisia odotuksia. Valitus on pieleen mennyttä odotustenhallintaa. > Sisältöä, jota kuluttaja voi kuluttaa silloin kun haluaa. Lähde: Vilma Luoma-ahon (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori) puheenvuoro Markkinoinnin viikolla Helsingissä.

27


M ARKKINOINTI

NÄIN SEURAAT DIGIMARKKINOINNIN VAIKUTUSTA MYYNTIIN Teksti Juha Salo

Verkkopalvelujen menestystarinat eivät ole sattumia, vaan ne ovat tulosta analytiikan hyödyntämisestä, jatkuvasta optimoinnista sekä tehokkaasta ja luovasta markkinoinnista, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut Juha Salo.

28

M

yynnillä ja markkinoinnilla on sama tavoite: saada yrityksesi tuottamaan voittoa. Seuraavassa muutama vinkki, joiden avulla pääset seuraamaan digimarkkinoinnin vaikutusta myyntiin ilmaisten

analytiikan työkalujen avulla. Vinkit olettavat, että sinulla on verkkopalvelu, joka on markkinoinnin kampanjoiden kohteena ja osa yrityksesi myyntiputkea.

Milloin viimeksi puhuit asiakkaasi kanssa? Vaikka kuinka tekisi mieli hypistellä analytiikan työkaluja heti, on hyvä lähteä liikkeelle olemassa olevasta tiedosta. Ymmärrä ensin nykytilanteesi pitämällä palaveri markkinoinnin ja myynnin kesken, jossa jaatte nykyisen näkemyksen siitä, miten digimarkkinointi on vaikuttanut myyntiin. Myyjillä voi olla äärimmäisen oivaltavia kertomuksia siitä, miten digimarkkinoinnin kampanjat ovat tulleet ilmi keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Mitä tietoa keräätte jo nyt? Listatkaa ylös missä kaikkialla myynnin ja asiakkaiden tiedot ovat. Onko myynnillä ja markkinoinnilla pääsy samoihin tietoihin? Käytetäänkö niitä? Soita myös muutamalle nykyiselle ja entiselle asiakkaalle sekä henkilöille, jotka eivät ole teiltä vielä ostaneet. Kysy miksi ovat tai eivät ole ostaneet, ja pyri selvittämään pintapuolisesti millainen asiakkaan ostopolku oli: tunnis-


ta missä vaiheissa markkinoinnin kampanjat olivat läsnä. Ymmärrys yleiskuvasta helpottaa analytiikan käyttöönotossa. Tehokas analytiikan seuraaminen lähtee liikkeelle muutaman tärkeimmän asian mittaamisella. Tulet myös huomaamaan, että analytiikan avulla et saa vastauksia kaikkiin kysymyksiin, vaan joudut käyttämään useita datalähteitä.

Mitä on yrityksesi myynti? Ennen kuin voit tarkastella digimarkkinoinnin vaikutusta, tulee seurata myyntiä, jotta pystyt todistamaan myynnin muutoksen. Onko sinulla verkkokauppa, vai onko verkkopalvelun tavoite olla myynnin tuki ja kerätä liidejä? Idea on saada yhdistettyä markkinoinnin data ja myynnin data. Tämän voi tehdä käyttämällä analytiikan palvelua sivustollasi, jossa mitataan sekä markkinoinnin kampanjoiden tietoja että verkkopalvelun myynnillisiä toiminnallisuuksia. Käy läpi verkkopalvelusi ja tunnista sieltä toiminnot, joilla voidaan mitata yrityksesi myyntiä. Verkkokaupan tapauksessa mittaat ostotapahtumia. Mikäli verkkopalvelusi on lähinnä myynnin tuki, on mitattavana asiana yleensä yhteydenottolomakkeiden lähetykset. Tässä tapauksessa selvitä yhden yhteydenottolomakkeen lähetyksen keskimääräinen arvo euroissa.

Mittaa digimarkkinointia Jotta digimarkkinoinnin vaikutusta pystyy tarkastelemaan, pitää myös digimarkkinoinnin kampanjoita ja toimia pystyä seuraamaan. Käytännössä: mikäli digimarkkinoinnin toimilla ajetaan liikennettä verkkopalveluun, helppo tapa mitata digimarkkinoinnin kampanjoita on ottaa käyttöön ilmainen Google Analytics käyttäen Google Tag Manager -työkalua. Google Tag Manager -työkalun avulla voidaan jatkossa ottaa muita työkaluja käyttöön koskematta verkkopalvelusi lähdekoodiin. GTM:n avulla pystytään myös helposti tehdä lisäseurantaa Google Analyticsiin, esimerkiksi lomakkeiden ja nappien seurannalla. Varmista, että digimarkkinoinnin kampanjat mitataan Google Analyticsissa. Mikäli sähköpostikampanjasi, maksetun mainonnan tai vaikkapa sosiaalisen median kampanjasi eivät erotu analytiikkatyökalun lähteissä, tarkasta digikampanjasi työkalun tuki analytiikalle tai aseta itse kampanjoissa käytetyille osoitteille UTM-parametrit. UTM-parametrien avulla saat Google Analyticsissa näkyviin kampanjasi. Ennen varsinaista ostotapahtumaa kävijä voi tulla sivustollesi maksetun mainonnan kautta ja seuraavana päivänä suoraan hakukoneen kautta. Pääset analysoimaan mitkä asiat ovat vaikuttaneet myyntiin tarkastelemalla attribuutiomallinnuksen raportteja.

Mittaa myyntiä ja analysoi Verkkokaupan tapauksessa Google Analyticsilla on siihen suora tuki. Mikäli myynnillinen tapahtuma verkkopalvelussasi tapahtuu yleensä kerran per kävijän sivustovierailu, voit käyttää konversiota mittaamiseen. Esimerkiksi yhteydenottolomakkeen lähettäminen myynnille. Aseta konversiolle rahallinen arvo. Nyt voit Google Analyticsissa peilata markkinoinnin kampanjoita ja muita raportteja myynnistä saatuihin euroihin. On myös mahdollista analysoida markkinoinnin, analytiikan ja myynnin datoja erillisessä palvelussa. Esimerkiksi mikäli Excel on sinulle tuttu, voit yhdistää analytiikan ja myynnin datat käyttämällä ilmaista Google Sheetsia yhdistettynä Supermetrics-palveluun.

Voiton maksimointi On hyvä tiedostaa, mittaatko ainoastaan uusasiakashankintaa. Verkkopalvelun kasvaessa voi käydä niin, että maksetun mainonnan avulla saatu uusien asiakkaiden määrä ei riitä kattamaan edes palvelusta poistuvien määrää. Keskity silloin jo saatujen asiakkaiden pitämiseen uusasiakashankinnan sijaan. Astetta edemmäksi vietynä analytiikan dataan voidaan yhdistää asiakastiedot. Google Analyticsiin ei saa viedä henkilötietoja, mutta esimerkiksi Kissmetrics ja Mixpanel sallivat tämän. Myyntitietojen yhdistämisellä kyseiset palvelut laskevat esimerkiksi SaaS-palveluissa asiakkuuden elinkaariarvon (CLV) automaattisesti (Google Analytics tukee myös tätä). Kirjoittaja on markkinointihenkinen insinööri, joka kirjoitti digitaalisen markkinoinnin manuaalin markkinointijohtajille. Lue lisää: https://solinor.fi/kirja Myynti&Markkinointi

29


PALKITSEMINEN MARKKINOINTI

Teksti Piia Kunnas

VIDEO MYYNNIN TUKENA Videoiden käyttö lisääntyy huimaa vauhtia. Millä tavoilla videoita voi hyödyntää markkinoinnissa?

Juttua varten on haastateltu Henri Johanssonia, joka toimii Videolle-videotoimiston asiakkuuspäällikkönä ja videomarkkinoinnin asiantuntijana.

30

MISTÄ PITÄISI LÄHTEÄ LIIKKEELLE? Yksi hyvä tapa lähteä liikkeelle on miettiä asiakkaan ostoprosessia. Jos myynti ei kulje, niin missä kohtaa se ei kulje? Eikö myynnille tule tarpeeksi liidejä? Eikö asiakas ymmärrä, mistä tuotteessa on kyse? Vai tarvitaanko säätöä ostoprosessin loppupäähän? Näin syntyy tieto siitä, mihin halutaan vaikuttaa ja mikä on videon tavoite.


MILL AISET VIDEOT

URI NY T? MENESTY VÄT JU

Tee mieluummässä taka-alalle. jää at ov t eo vid tys iheisiin kuin yksi, Geneeriset yri ostoprosessin eri va öä ält sis aa ta asilev tte min puhu sa saatetaan kaiva eo. Jossain vaihees vid ely itt ta. es tio tys aa yri im kallis ollistavaa an a, toisessa havainn nka a jop ja akkaiden suosituksi illa ke iosta erottuvilla, roh män em en ä yh Nyt kilpaillaan huom än dä ostopäätökset teh lä sil , illa eo vid ole illa n taaottav eus ei kuitenkaa tojen mukaan. Rohk tiettyjen ar vovalin en itseisar vo. lyhyempään, kahd ä puristamaan yhä nnoskii at ov Sisältö pitää pysty jat su ak a pitkä. Aikaiset om aik jo on eo vid n , minuuti taa hyödyntää ta, joten sitä kannat tuneita 360-videos käytöstä. n se ti hyötyy aidos jos tuote tai palvelu

IETÄÄ? PITÄISI T TELUSTA IT N N U esitEON SU n videolla MITÄ VID di halutaa n isrä m b a a a n aiheutt millaise ötä toimintaa isi tietää, ty ä ä it it lu p te m n , it ä n se ä n Yrityk avat suu ejälki jätt tt n o n a. lp tu e ja n h e a t in teutt n ä asia tää, milla to toimii to ssä. Näm is ä m im h to ry o e e d vid säkin koh opuolinen in, kun ulk myös sillo

MILLAISTA DATAA KATSELUSTA KANNATTAA KERÄTÄ? Katselukertojen lisäksi ainakin se, miten moni on klikannut videon auki, kuinka pitkälle videota on katsottu ja konversiot eli esimerkiksi kuinka moni klikkasi haluttua linkkiä. Näitä tietoja pitää verrata kanavittain, jotta nähdään mikä toimii missäkin.

a. m i.m

A JULK Useass AISTA? a kana v ass taa mie ttiä, mih a julkaisemis esta ei in kana panosta ole hait vaa a taa, mu kaisuka sellaiseen kan n panostaa ja tta ka avaan, navien millä ta pitäisi m valla. K nnattaan. S is s ä oma ko olla tie annatta illoin vo doss hder yh a idaan o video e mä on. ttaa hu a, kun suunn i toimi Julit o te e m lo lu io k p on vers uvatea rosessi Jos vid tterissa io e a ja Twitte inti. Saman m loite tuottaa on lataa suor aan so ittainen r enemm issä. m än kats e Facebo eluker to -palveluun, n ok myö iin se s ja, sillä s toista Youtub aattaa a yleisös vide e i on sie eri laitte en tallennettu oita automa ll ä valmiin a t issa ja ja sieltä tisesti. a. linkin s linkitet iihen vo t y v ideo to i lähettä imii pu ä vaikk olestaa a teksti n viestillä .

fi

IDEOT K ANN AT TA

le ht

MISSÄ V

LUE VERKKOLEHDESTÄ, MIKSI KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ HYÖDYNTÄÄ VIDEOTA TYÖSSÄÄN. 31


M ARKKINOINTI

Teksti Minna Valtari

FACEBOOK EI TYYDY VÄHÄÄN Facebook on ollut jo pitkään yksi markkinoijan kanavista, mutta nyt siitä on tulossa myös kauppapaikka ja rekrytointialusta. Lisäksi se haluaa liikkuvan kuvan herraksi.

32


T

ähän mennessä Google on nähty tärkeimpänä kanavana niille yhtiöille, jotka haluavat lisää myyntiä verkkokauppaansa. Facebook on lähtenyt aktiivisesti tähän kilpailuun tuomalla yrityssivuille kaupankäynnin toiminnallisuuksia. Jatkossa kuka tahansa, niin kansainvälinen pörssiyhtiö kuin paikallinen pienyrittäjäkin, pystyy itse perustamaan Facebookiin yksinkertaisen verkkokaupan helposti ja nopeasti. Kehitystyö on vielä kesken ja maksut eivät kulje Facebookin kautta, mutta nekin lienevät tulossa. Tämä mullistus tulee olemaan valtava. Jo tähän mennessä Facebook on tehnyt yritystoiminnan markkinoinnista huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin se on koskaan aiemmin ollut, ja tämä suuntaus tulee vain kasvamaan kaupankäynnin kasvaessa. Jotta Facebook saa myös kuluttajat oppimaan, että Facebook on kaupankäynnin alusta, se avasi globaalisti Marketplacen eli niin sanotun torin kaikkien käyttöön. Enää kauppaa ei siis käydä hankalasti Facebookin kirpputoriryhmissä, vaan yksityishenkilöt voivat myydä ja ostaa keneltä tahansa käyttäjältä helposti.

YouTuben haastaja Toinen toimiala, jonka Facebook haluaa voittaa aivan uudella tavalla, on televisio. Facebook on jo pitkään kilpaillut Googlen omistaman YouTuben kanssa liikkuvan kuvan herruudesta, mutta nykyisin se käy kisaa kaikkien maailman televisioyhtiöiden kanssa.

Yhdysvalloissa Facebookissa julkaistaan jo maailmanluokan tuotantoja ja edelläkävijät ovat saaneet käyttöönsä sivut, joilla voi julkaista omaa Facebook-sarjaansa eli ohjelmaa, jonka uusi jakso lähetetään esimerkiksi viikoittain. Facebook tulee jatkossa tarjoamaan kenelle tahansa mahdollisuuden olla oman sarjansa tähti. Samalla palvelu on luonut Facebook Watchin, joka mahdollistaa käyttäjille yhä helpomman tavan viihtyä ja kuluttaa videosisältöjä. Aiemmin videoita on voinut katsella Facebook-käyttäjän uutisvirrassa niiden noustessa esille algoritmin nostamina, mutta jatkossa niitä voi selata ja surffata yhtä helposti kuin YouTubessa tai missä tahansa verkon suoratoistopalvelussa.

Työhakua Facebookissa Kolmas osa-alue, jota Facebook on isosti mullistamassa, on rekrytointi. Tällä saralla kilpakumppaneita ovat paitsi perinteiset työpaikkailmoittelun alustat eli sanomalehdet, myös sosiaalisen median kanavista LinkedIn. Jo monessa maassa Facebook on tuonut Facebook Jobs -osion käyttöön ja ensimmäiset suomalaisetkin ovat jo päässeet tekemään työpaikkailmoituksia ja hakemaan töitä Facebookin kautta. Tämä tulee helpottamaan erityisesti alempien koulutustasojen osaajien rekrytoinnissa, koska näitä käyttäjiä ei tavoiteta LinkedInin kautta. Toisaalta tämä vahvistaa Facebookin roolia sekä B-to-B-yritysten työnantajakuvan rakentamisessa että rekrytoinnissa.

Facebook kehittää vauhdilla Facebook ei siis ole tyytynyt yhden toimialan valloittamiseen. Yhtiö haluaa paljon enemmän. Perustaja Mark Zuckerberg kertoo missiokseen yhteyden luomisen ihmisten välille. Afrikassa Facebook rakentaa jo internet-yhteyksiä luodakseen toisaalta missionsa mukaisesti ihmisille uusia yhteydenpidon mahdollisuuksia ja toisaalta luodakseen itselleen lisää ansainnan mahdollisuuksia. Mitä useammat miljardit käyttäjät ovat Facebookin kautta tavoitettavissa, sitä laajemmin Facebook pystyy myös rahastamaan muita yhtiöitä. Facebookin strategiassa ei tyydytty kilpailemaan siitä, että verkon mainosbudjetit siirtyvät Googlelta Facebookille. Sen sijaan lähdettiin kamppailemaan tv-tuotantoihin laitettavista panostuksista, mainoskatkojen monetisoinnista ja toisaalta rekrytoinnin tapojen ja keinojen mullistamisesta. Näiden aluevaltausten kautta Facebook nousee jatkuvasti isommaksi osaksi tavallisten ihmisten arkea. Tämä globaali pörssiyhtiö kehittää toimintaansa ennennäkemättömällä vauhdilla ja näyttää siltä, että sen valitsema strategia toimii. Toki matkalla on haasteita. Esimerkiksi presidentinvaalien vaikutusyritykset Yhdysvalloissa ovat olleet yhtiölle iso kolaus. Vastikään toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi kuitenkin lukuisista toimenpiteistä, joiden avulla Facebook ja muut teknologiayhtiöt pyrkivät turvaamaan demokratiaa.

Myynti&Markkinointi

33


MINUN TARINANI

PASI PEKKONEN

ON MIES TAPAHTUMIEN TAKANA Eläkkeelle jäänyt Pasi Pekkonen ei malta vielä luopua työnteosta, mutta haaveilee ensimmäisestä vapaasta kesästä. Teksti Piia Kunnas Kuvat Eero J Laamanen ja Pasi Pekkosen albumi

K

ansainväliset elokuvajuhlat, Pyhän Olavin päivä, herraspilkkitapahtuma Saimaalla, rullaluistelumaraton. Haitarifestivaalit, Boxing Night -ammattinyrkkeilytapahtuma, metsäpäivät. Nämä kaikki ovat esimerkkejä Pasi Pekkosen ideanpoikasista, jotka ovat kasvaneet lukuisiksi järjestetyiksi tapahtumiksi. Pekkosen, 63, aktiivisuus on näkynyt konkreettissti Savonlinnan seudulla, missä hän asuu. Hänelle myönnettiinkin kesällä Savonlinnamitali ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Tapahtumillaan Pekkonen on edistänyt kaupungin matkailuelinkeinoa. Lisäksi Pekkonen laskee, että hänen luotsaamansa yritykset ja tapahtumat ovat työllistäneet vuosien aikana parisataa henkilöä. Pekkoselle on satanut tänä vuonna tunnustusta monesta suunnasta. Toukokuussa Suomen Rauhan34

turvaajaliitto myönsi Pekkoselle hopeisen ansiomerkin liiton 50- ja 60-vuotisjuhlalehtien tuottamisesta. Elokuussa Suomen ammattinyrkkeilyliitto jakoi hänelle kunniapalkinnon viisi kertaa Olavinlinnassa järjestetyn Boxing Night -tapahtuman järjestelyistä. Tunnustukset kuvaavat hyvin Pekkosen uraa, johon on kuulunut tapahtumien lisäksi myös lehtien ja radiokanavan pyörittämistä.

Bisnestä puhelinkorteilla Pekkonen teki aluksi uraa median parissa. Hän kustansi muun muassa vuonna 1969 perustettua Savonmaa-lehteä aina 90-luvulle saakka ja perusti paikallisradiokanavan vuonna 1987. Graafisen alan koulutuksen saaneen Pekkosen uran varrelle mahtuu lehtien myyntejä ja ostoja ja paljon muutakin liiketoimintaa. Pekkosen vahvuus tuntuukin olevan se, että hän elää ajassa ja onnistuu löytämään sieltä virtauksia, joista voi kehittää kaupallista toimintaa.

Elämänsä parhaaksi bisnekseksi Pekkonen katsoo jääkiekkoilijoiden kuvilla koristetut puhelinkortit. − Kävin aikoinaan Hollywoodissa ja siellä oli myynnissä paljon fanikortteja. Ostin pojille laatikon jääkiekkokortteja ja mietin, mitä niistä voisi tehdä. Sitten vuonna 1995 Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Purukumikauppiaat eivät innostuneet fanikorttien tekemisestä, joten sovin jääkiekkoliiton ja Helsingin puhelinyhdistyksen kanssa, että painamme kuvia puhelinkortteihin, Pekkonen muistelee. Tällä hetkellä jo eläkkeelle jäänyt Pekkonen työskentelee markkinointipäällikkönä julkisten tilojen rakentajana toimivassa Ecutiimi Oy:ssä sekä toisessa perheyhtiössä, Veljekset Pekkonen Oy:ssä.

Tapahtuman pitää erottua muista Tapahtumat ovat olleet 30 vuoden ajan tärkeä osa Pekkosen tekemistä. Pekkosen ideasta on saanut alkunsa


niin isoja kuin pienempiä tapahtumia ja tunnelmaltaan erilaisia tilaisuuksia. Haitarifestivaalit on aivan erilainen tapahtuma kuin esimerkiksi Boxing Night. − Ammattinyrkkeilytapahtuma on vastapaino oopperalle. Se on rento tapahtuma, jossa pääsee toisenlaiseen fiilikseen kuin oopperassa. Molemmille on paikkansa. Pekkosen mukaan ideoiden elinkaari on viidestä seitsemään vuotta. − Se on aika, jonka jaksaa panostaa. Sitten pitäisi taas löytää uusi, innostava ajatus. Ideoista Pekkosella ei ole ollut puutetta, mutta tekijöistä tuppaa olemaan. Hän on itse oppinut tapahtumien järjestämisestä paljon kantapään kautta. Tietoa jakaakseen hän on järjestänyt tapahtumajärjestäjille koulutusta yhteistyössä ammattiopiston kanssa. Tapahtumatuotantojen konkari korostaa, että kulujen seuranta on yksi tärkeimmistä asioista. − Marginaalikulut saattavat viedä tapahtuman perikatoon. Lisäksi tapahtuman luonteen pitää erottua muista, sillä kilpailu on Suomessa kovaa. Kun on kyse tapahtuman myynnistä ja markkinoinnista, Pekkonen pistää tarvittaessa itsensä likoon. − Rullaluistelumaratonin aikaan luistelin Savonlinnasta Helsinkiin ja kävin haastamassa silloisen SMKJ:n porukat mukaan Savonlinnan rullaluistelumaratonille.

Teksti Piia Kunnas Kuvat Eero J. Laamanen ja Pasi Pekkosen kotialbumi

Pasi Pekkonen (oik.) palkittiin kesällä Savonlinna-mitalilla. Kuvassa myös toinen palkittu, luontokuvaaja ja kirjailija Juha ”Norppa” Taskinen. Lehtileike Savonmaa-lehdestä.

Oppi tulee tekemällä Jos oppia ei ole jostain asiasta ollut, sitä on lähdetty hakemaan. Kun on monessa mukana, kertyy huomaamatta osaamista, jota voi hyödyntää muussakin tekemisessä. Myynti&Markkinointi

35


MINUN TARINANI

Niklas Räsänen ja Patrcik Mendy ottelivat Olavinlinnan Boxing Night -tapahtumassa 26.8.2017. Pasi Pekkonen on tapahtuman ideoija ja järjestäjä.

”Myynti ja markkinointi on ollut minun hommani.” Pekkonen on toiminut vuosia lautamiehenä ja hänellä on nykyisin herastuomarin arvonimi. − Siinä hommassa näkee ihmisten asioita, hyviä ja huonoja. Siinä kasvattaa itselleen psykologista silmää ja ihmistuntemusta. Täydentäessään osaamistaan Helsingin kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksella Pekkonen oli puoli vuotta töissä Pietarissa. Siellä hän tapasi Mosch-Filmin hallituksen puheenjohtajan ja syntyi idea kansainvälisestä elokuvajuhlasta. Pekkonen neuvotteli Suomessa Markus Selinin ja Ere Kokkosen ja muiden elokuva-alan vaikuttajien kanssa, jotka lähtivät myös mukaan hankkeeseen. Pekkonen ei tuntenut elokuvien 36

ostamista tai tekemistä, mutta myydä hän osasi. − Menin ja kysyin elokuvafirmoilta, että haluatteko lähteä mukaan antamalla elokuvan tai sponsoroitteko tapahtumaa. Myin ja markkinoin tapahtumaa ja aina sain sopimuksen puhuttua asiallisella hinnalla. Myös muut MMA:n jäsenet hyötyivät Pekkosen harrastuneisuudesta, sillä vuonna 1999 SMKJ:n kesäpäivillä Savonlinnassa osallistujat pääsivät näkemään ennakkoon Renny Harlinin ohjaaman Deep Blu Sea -elokuvan.

Yrittäjien ja kotipaikkakunnan asialla Kun Pekkoselta kysyy, mitkä asiat motivoivat ja ajavat häntä eteenpäin, mies osoittautuu varsin kotiseuturakkaaksi ja yrittäjähenkiseksi. − Haluan säilyttää Savonlinnan seudun elinvoiman. Täältä on mennyt yliopisto ja rautatie, ne ovat olleet isoja iskuja paikalliselle elinkeinoelämälle. Mutta periksi ei anneta,

perkele. Haluan, että paikalliset yritykset menestyvät, muutkin kuin ne, joissa olen itse mukana. Haluan, että Savonlinna ei ole muuttotappiokunta. Pekkonen toivoo Savonlinnaan lisää väkeä, kuten sekä työikäisiä että eläkkeellä olevia paluumuuttajia. − Jos he käyttävät palveluita, se tuo työtä nuorille tekijöille ja synnyttää uusia palvelualan yrityksiä. Koska Pekkonen kokee juuri myyntityön itselleen läheiseksi, hän katsoo Savonlinna-mitalin olevan tunnustus myös myynnin tekijöille. − Myynti ja markkinointi on ollut minun hommani. Hienoa, että Savonlinnan kaupunki arvostaa alan ammattilaisia. Tällä hetkellä Pekkosella on työn alla uutena juttuna sähköautoseminaari ja -näyttely ensi kesäksi. Tekijöitä kuitenkin kaivattaisiin lisää, sillä yksi haave Pekkosella olisi. − Olen tehnyt 30 vuotta kesät töitä. Joskus olisi kiva olla kesä vapaalla.


YRITTÄJY YS

HYVÄ TILITOIMISTO ON TÄRKEÄ SIJOITUS Mistä tietää, että tilitoimisto osaa asiansa, ja millä perusteilla se kannattaa valita?

A

mmattilaiset tilitoimistossa paitsi optimoivat yrityksen kirjanpidon ja verotuksen, myös neuvovat yrittäjää monissa asioissa. Asiantuntijoiden neuvot ovat aina tärkeitä esimerkiksi tilinpäätösvaiheessa. Kuinka esimerkiksi jaksotukset tehdään eli miten jaetaan kahdelle eri tilikaudelle tulevia kuluja ja tuottoja? Tämä on hyvin yritysja tilannekohtaista. Saavutettaviin hyötyihin nähden tilitoimistojen kulut ovat hyvin kohtuullisia. Yhden hengen yrityksissä ne harvoin ovat yli sata euroa kuukaudessa.

Kolmen kysymyksen testi Yksi tapa, jolla yrittäjä voi testata sitä, saako hän omalta tilitoimistoltaan hyvää palvelua, on esittää kolme kysymystä: Puhummeko kirjanpitäjäni kanssa samaa kieltä? Tuleeko verottajalta usein huomautuksia erilaisten ilmoitusten myöhästymisistä? Saanko ohjeita ja neuvoja silloin, kun niitä tarvitsen? Jos vastaukset eivät miellytä, on syytä vaihtaa tilitoimistoa. Jos yrittäjä joutuu jokaisen tilitoimistopuhelun jälkeen miettimään, mitä tuo taas tarkoitti, ei hänelle ole osattu selittää asioita riittävän konkreettisesti. Sitä voidaan kuitenkin hyvältä tilitoimistolta vaatia. Tilitoimisto lähettää yrittäjän puolesta verottajalle suuren määrän erilaisia ilmoituksia, esimerkiksi kausiveroilmoitukset. Jos myöhästymisiä tulee tai tietoja puuttuu, ei tilitoimisto ole hoitanut tehtäviään täsmällisesti ja tehokkaasti, ja näistä tulee viivästysseuraamuksia, jotka yrittäjä joutuu maksamaan. Jos kirjanpitäjää on vaikea tavoittaa tai jos alkaa tuntua siltä, ettei tilitoimistosta koskaan saa minkäänlaisia käytännön vinkkejä yrityksen talouden suunnitteluun ja hoitamiseen, ei tällaiseen palveluun tarvitse tyytyä.

Auktorisointi kertoo laadusta

Lähteet: Asiakkuusjohtaja Anne Rantanen, Tilitoimisto FaktaCount Oy sekä Suomen Taloushallintoliitto

Mistä hyvän tilitoimiston löytää? Aloittavan yrittäjän tai toimiston vaihtoa miettivän kannattaa kysyä kokemuksia yrittäjäkollegoiltaan. Mieluiten sellaisilta, joilla on samankaltainen yritys kuin hänellä itsellään. Pienikin yrittäjä voi vaatia kaikessa hyvää palvelua, sillä ylivoimainen osa suomalaisista yrityksistä on pieniä. Suomessa on paljon hyviä tilitoimistoja, mutta ainoa yhteismitallinen laaduntae on auktorisointi. Auktorisoitu tilitoimisto on käynyt läpi vähintään kahden vuoden mittaisen seurantajakson. Pätevien ammattilaisten lisäksi myös muiden asioiden, kuten vastuuvakuutusten ja järjestelmien, on oltava kunnossa. Auktorisoiduilla tilitoimistoilla on myös velvollisuus kouluttautua ja olla ajan tasalla alalla tapahtuvissa muutoksissa. Auktorisointi ei ole riippuvainen tilitoimiston koosta, vaan sellaisia voivat olla jopa yhden hengen toimistot. Teksti Pälvi Salo

Myynti&Markkinointi

37


AJASSA

Teksti Maarit Seeling Kuvat Matti Matikainen

JOUKKORAHOITUS ON NYT HUIMASSA NOSTEESSA Keittiöpuutarhatuotteita kehittävä Tregren onnistui joukkorahoituskampanjassaan yli odotusten. Yhtiö keräsi jo kahden ensimmäisen viikon aikana yli sata prosenttia rahoitus- ja myyntitavoitteestaan. Menestys ei irronnut itsestään, vaan vaati ympärivuorokautista työtä sekä ennen että jälkeen kampanjan.

S

uomalaisen Tregrenin tämän vuoden uutuudet ovat tekemässä läpimurtoa kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiö esitteli mobiiliohjattavat keittiöpuutarhat kansainvälisellä Kickstarter -joukkorahoitusalustalla huhtikuussa. – Ihan millä tahansa tuotteella joukkorahoituskampanja ei onnistu. Kukaan ei lähde rahoittamaan hankkeita motiivilla, että onpa kiva ajatus, ottakaa tästä rahaa. Ideamme tarjoaa ratkaisun jatkuvasti suositummaksi tulevan kaupunkiviljelyn ongelmiin, Tregrenin perustaja ja tuotekehityksestä vastaava CVO Markus Nilsson analysoi. 38

Tregrenin kehittämää, markkinoiden ensimmäistä mobiiliohjattavaa keittiöpuutarhasettiä myytiin Kickstarterissa ennakkoon yli tuhat kappaletta. Tuoteuutuus nivoo yhteen modernin muotoilun ja viimeisimmän teknologian ja luo näin kasveille ihanteelliset kasvuolosuhteet. Menetelmä yhdistää myös vesiviljelyn, kasvuvaloteknologian ja kasvuravinteet ja lupaa innokkaille kaupunkipuutarhureille huippusatoa ympäri vuoden. – Kickstarterissa suurin kategoria ovat pelit, teknologia seuraa hyvänä kakkosena. Vaihtoehtoja on huima määrä. Haasteellisinta onkin erottautua tuosta valtavasta joukosta.

Ei riitä, että ainoastaan laittaa hankkeensa sivustolle. On markkinoitava itseään hyvin aktiivisesti ja tuotava esille omaa projektiaan.

Tuotanto käyntiin ennakkotilauksilla Nilsson muistuttaa, että esimerkiksi Kickstarter -joukkorahoitusalustalla vain noin kolmasosa hankkeista onnistuu rahoituksen saamisessa. Toisin sanoen, kaksi kolmasosaa epäonnistuu. Usein syynä on puolihuolimattomasti toteutettu esityö. – Lähetimme noin 4 000 toimittajalle pressi-infoa kahteen kertaan: ensin, kun aloitimme rahoituksen hankinnan ja sitten, kun pääsimme tavoitteeseen. Näin pääsimme leh-


Tregrenin perustaja Markus Nilsson kertoo, että joukkorahoituspalvelussa haasteellisinta on erottautua joukosta. − Ei riitä, että ainoastaan laittaa hankkeensa sivustolle. On markkinoitava itseään hyvin aktiivisesti ja tuotava esille omaa projektiaan, Nilsson sanoo.

Myynti&Markkinointi

39


AJASSA

TREGREN • Vuonna 2010 perustettu Tregren on suomalainen high tech -yritys, joka suunnittelee ja valmistaa kuluttajille suunnattuja, pääasiassa sisätiloissa käytettyjä kaupunkiviljelytuotteita. • Tuotteiden suunnittelussa painotetaan erityisesti toiminnallisuutta ja muotoilua. Yrityksen tuotteita viedään jo 15 eri maahan. Yhtiön tärkeimpiä vientimaita ovat Pohjoismaat ja Ranska. Tregrenin tuotteilla on yli tuhat myyntipistettä.

Joukkorahoituksen ABC • Joukkorahoituksella tarkoitetaan suurelle yleisölle esitettäviä pyyntöjä kerätä useista lähteistä pieniä summia tiettyyn kohteeseen. Usein rahat kerätään internetissä toimivien palvelualustojen kautta. • Joukkorahoituksessa voidaan erottaa toisistaan useampia toiminnallisesti ja taloudellisesti poikkeavia muotoja, kuten joukkosponsorointi ja joukkosijoittaminen. Myös nämä jakautuvat eri tarkoitusten mukaisesti, samoin palautuksen muoto vaihtelee. Yrityksille tärkeitä rahoitusmuotoja ovat sijoitus- ja lainamuotoinen joukkorahoitus. • Joukkorahoituslaki tuli Suomessa voimaan 1.9.2016. Lakia sovelletaan laina- ja sijoitusmuotoiseen joukkorahoitukseen, ja sen mukaan joukkorahoituksen välittäjän on rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin. • Hyödykemuotoisia joukkorahoitusalustoja ovat muun muassa Kickstarter ja kotimainen Mesenaatti.me. Lainamuotoista joukkorahoitusta edustavat Fixura ja Fellow Finance, sijoitusmuotoista esimerkiksi suomalainen Invesdor ja ruotsalainen FundedByMe.

40

dissä esille, meistä tehtiin juttuja, saimme julkisuutta ja meistä kiinnostuttiin yrityksenä. Ennakkotilausten avulla Tregren pystyi käynnistämään kolmea eri kokoa olevan uutuutensa tuotannon. Tuotesarja tulee Suomen markkinoille syksyn aikana. Nilsson myöntää yhtiön päässeen hyvin tavoitteeseensa, mutta muutamat oppirahat lankesivat toki maksettaviksi. – Ajoitus on hyvin tärkeä. Käynnistimme oman kampanjamme juuri ennen pääsiäistä. Todennäköisesti tulokset olisivat olleet vielä paremmat, jos olisimme startanneet vasta sen jälkeen. Loma-aikana ihmiset eivät välttämättä ole sellaisessa mielentilassa, että olisivat valmiita miettimään sijoituspäätöksiä. Opimme myös kantapään kautta, että viestintä tulee aloittaa useita viikkoja aikaisemmin.

Tie kansainvälisille markkinoille Ennen oman kampanjan käynnistämistä Nilsson ja Tregrenin toimitusjohtaja Jyri Timonen haastattelivat kahdeksaa joukkorahoitusalustalla jo kampanjan läpivienyttä toimijaa. Näistä puolet oli onnistunut, toinen puoli epäonnistunut tavoitteissaan.

– Saimme paljon hyviä vinkkejä markkinoinnista ja siitä, miten rahoituksenhankintakampanja tulee toteuttaa. Nimenomaan markkinoinnin osuus on keskeinen. Kickstarterissa on paljon supersijoittajia, jotka ovat olleet mukana jopa tuhansissa projekteissa. Pääsimme yhteistyöhön parin tällaisen kanssa. He jakoivat omille verkostoilleen tietoa hankkeestamme. Näin tieto tuotteistamme alkoi hiljalleen levitä. Kickstarter ei Nilssonin mukaan valikoitunutkaan Tregrenin kampanjan alustaksi sattumalta. Yhdysvaltalainen joukkorahoituspalvelu keskittyy erityisesti luovien projektien vastikkeelliseen joukkorahoitukseen. Tähän mennessä jo yli 13 miljoonaa ihmistä on rahoittanut sen kautta yli 120 000 eri projektia lähes kolmella miljardilla dollarilla. – Kickstarter toimii maailmanlaajuisesti. Tavoitteenamme on, että yli 90 prosenttia yrityksemme liikevaihdosta tulisi jo muutaman vuoden sisällä kansainvälisiltä markkinoilta, kun osuus nykyään on vajaa puolet. Rahoituksen hankintatapa oli meille samalla iso askel kansainvälistymiseen. Se auttoi yhteyksien luomisessa, Nilsson paljastaa. Nilsson kertoo Tregrenin kampanjan tuoman maailmanlaajuisen


näkyvyyden virittäneen yhteydenottoja mahdollisilta tukkureilta ja jälleenmyyjiltä joka mantereelta. Sosiaalisen median aktiivinen hyödyntäminen on toiminut kuin veteen monistuvina renkaina, joiden kautta yhtiö on solminut hyödyllisiä kontakteja. – Teimme samalla firmaa ja tuotetta tunnetuksi. En tiedä, miten muuten olisimme saaneet näyttäviä juttuja itsestämme alan kansainvälisiin lehtiin. Myös videotamme on katsottu kymmeniä tuhansia kertoja. Joukkorahoituskampanjan järjestäminen on työläs, mutta myös tehokas tapa tehdä itseään tunnetuksi, Nilsson summaa.

Vaihtoehto talouden poikkeustilanteessa Suomen joukkorahoitusmarkkinat ovat valtiovarainministeriön kyselyn mukaan yli kaksinkertaistuneet vuodessa. Viime vuonna sen kautta kerättiin yhteensä 153 miljoonaa euroa, kun summa edellisenä vuonna jäi reiluun 70 miljoonaan euroon. Danske Bankin suurasiakkaisiin keskittyneen Corporates & Institutions Compliance -toiminnan Suomen yksikön johtaja Aki Kallio toimi vuodenvaihteeseen asti valtiovarainministeriön neuvottelevana virkamiehenä ja oli aktiivisesti mukana valmistelemassa viime syyskuussa voimaantullutta joukkorahoituslakia ja joulukuista asetusta. Kallio on arvioinut joukkorahoituslain ehkä suurimmaksi anniksi sen, että toiminta on nyt osa säänneltyjä rahoitusmarkkinoita. Sääntely edistää rahoitusmarkkinoiden monipuolistumista ja toimialan kasvua. Villin lännen meiningin suitsiminen on myös parantanut sijoittajan suojaa. – Joukkorahoitusmarkkinoiden suuren kasvun yksi keskeinen syy on rahoitusmarkkinoiden tämänhetkinen outo tilanne. Meillä on korkotaso nollassa ja periaatteessa vanhat rahoitusteorioiden mukaiset lähtökohdat eivät näytä pätevän.

Tässä tilanteessa tällainen suhteellisen ketterä, helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä uusi rahoitusmalli herättää kiinnostusta, Kallio pohtii. Suomessa ja maailmalla on talouden vähittäisen elpymisen myötä paljon uusia kasvuyrityksiä, joilla ei ole kunnollisia reaalivakuuksia, joten niiden on melko vaikeaa saada pankeilta lainaa. Joukkorahoitustyyppinen rahoitusmuoto, jossa yritys lähestyy samankaltaista viiteryhmää hyvällä tarinalla saa helposti vastakaikua sekä kuluttajista että ammattisijoittajista. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat. – Ammattisijoittajat eivät ole viime aikoina saaneet tuottoa oikein mistään. Tilikorot ovat nollassa ja markkinoiden volatiliteetti huikea. Sopivasti hajautettuna joukkorahoitus tarjoaa toki korkeariskisen, mutta potentiaalisesti myös korkea-

tuottoisen sijoituskohteen, Kallio listaa joukkorahoitusmarkkinoiden nopean kasvun syitä. Myös perinteiset pankit ovat tehneet joukkorahoitusmarkkinoilla joitakin avauksia. Ne eivät kuitenkaan ole toistaiseksi oikein ottaneet tuulta purjeisiinsa. Kallio arvioi yhdeksi syyksi sen, että pankkien palvelu on suunnattu vain rajatulle kohderyhmälle eli niiden omille asiakkaille. – Monet näkevät joukkorahoituksen eräänlaisena rahoitusmarkkinoiden demokratisoitumisena. Kuka tahansa voi sijoittaa niiden kautta. Kaikki eivät ehkä katsokaan hyvänä pankkien tuloa myös näille apajille. Taustalla voi olla enemmän ideologisia painotuksia kuin osaamme kuvitellakaan. Uskon digitalisuutta hyödyntävän uuden toimintamallin kasvavan edelleen sekä Suomessa että ulkomailla, Kallio toteaa.

HOHTOA PIKKUJOULUIHIN Pikkujoulupaketit alkaen 29.90€/hlö. Paketit sisältävät menun lisäksi tunnin hohtokeilausta ja keilakengät koko seurueelle!

www.bowlcircus.com


TYÖ JA UR A

Aivan kuten urheiluaikanani valmentaja kysyi ”miten voisit tehdä tuon vielä paremmin”, esitän saman kysymyksen nykyisille tiimiläisilleni.

Tuomas Kinnunen hyödyntää omaa urheilijataustaansa tiimin oivalluttamiseen, motivaation ylläpitämiseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn.

42


URHEILIJAT MYYNNIN TEKIJÖINÄ Urheilutausta antaa työntekijälle valmiuksia, joita tämän päivän työelämässä tarvitaan. Erityisesti myyntityössä noista taidoista on hyötyä. Tämä on todettu sekä OP Ryhmässä että ryhmään asiantuntija- ja tukipalveluja tarjoavassa Opsetissa, joissa molemmissa on useita urheilutaustaisia tekijöitä. Teksti Sanna-Liisa Kiiskinen Kuvat Marc Sabat

K

uopion Opset Oy:n palveluesimies Tuomas Kinnunen sai mielenkiintoisen haasteen keväällä 2017. Tukipalveluita OP Ryhmälle tuottavan Opset Oy:n toivottiin rekrytoivan OP Ryhmän myyntipainotteiseen projektiin henkilöitä, jotka onnistuvat viemään projektin läpi huolellisesti ja tavoitteellisesti. Opset keksi laajentaa rekrytointia TE-keskuksen työnhakupalvelun lisäksi urheiluseuroihin. Projektin vetäjäksi seuloutui SM-tason hiihtäjätaustainen Kinnunen itse. Hän tekee parhaillaan myös tradenomin lopputyötä urheiluvalmennusoppien hyödyntämisestä työelämässä ja toimii ryhmänsä myyntivalmentajana. − Urheilijoilla on valmiina ominaisuuksia, joista organisaatio hyötyy. Periksiantamattomuus, paineensieto, kilpailuhenkisyys ja itsensä jatkuva haastaminen ovat tässä työssä tärkeitä. Lisäksi urheilijoilla on kova työmoraali, Kinnunen kiittelee.

Persoonat pelissä Rekrytointi onnistui hyvin. Myyntitiimin koko on nyt 16 henkilöä, joista enemmistö on miehiä. Perinteisesti finanssiala on naisvaltainen, joten kokoonpano on siinäkin mielessä poikkeus tekemiseen. Jokaiselta löytyy jonkinlaista urheilutaustaa muun muassa jääkiekosta, sählystä ja jalkapallosta. − Hakemusten perusteella seuloimme haastatteluihin vajaat 30 henkilöä. Valinnassa persoona ratkaisi, halusimme juuri tietynlaisen tiimin ja siinä onnistuimme erittäin hyvin. Töitä tehdään ihmisten kanssa, jolloin vuorovai-

kutustaidot, yhteistyötaidot ja ”pelisilmä” ovat tärkeitä. Pitää osata syöttää toiselle silloin, kun hoksaa, että toinen osaa tämän homman paremmin, Kinnunen luettelee. Kinnunen näkee molempien osapuolien hyötyvän tämän tyyppisestä rekrytoinnista. Urheilijoiden on monesti vaikea saada työkokemusta, koska he eivät pysty aktiiviaikanaan täysipainoisesti panostamaan työn tekemiseen. Opsetissa tämä on huomioitu työaikajoustoina. Vastineeksi työnantaja saa motivoituneen ja sitoutuneen työntekijän. − Tiedän omasta kokemuksesta, miten vaikea on löytää sopivaa työtä urheilun ohelle. Me pystymme tämän huomioimaan työaikasuunnittelussa. Urheilijat saavat todella arvokasta työkokemusta ja tällä toimialalla vielä erityisesti myynti- ja finanssiosaamista, mistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Kinnusella on omakohtaista kokemusta vahvuuksista, joita urheilija voi työssään hyödyntää. − En aluksi hoksannutkaan, miten paljon hyötyä urheiluvalmennuksen opeista voi olla työelämässä. Olen pystynyt itse hyödyntämään niitä nykyisessä työssäni todella paljon. Aivan kuten urheiluaikanani valmentaja kysyi ”miten voisit tehdä tuon vielä paremmin”, esitän saman kysymyksen nykyisille tiimiläisilleni. Motivaatiota pitää pystyä viemään eteenpäin. Yksilölajien urheilijat tuovat erilaisia tuomisia työelämään kuin joukkuelajien harrastajat. Tämäkin osaltaan rikastuttaa työyhteisöä. − Molemmissa on omat vahvuutensa. Sanoisin, että yksilölajiurheilijat ovat tottuneet tekemään töitä itselleen, Myynti&Markkinointi

43


TYÖ JA UR A

Kyky lukea ihmisiä on myyntityössä tarpeeseen. Jääkiekkoilevalta Aleksi Leskiseltä löytyy pelisilmää myös kentän ulkopuolella.

yrittäjämäisesti. Joukkuelajien edustajat ovat puolestaan hyviä tsemppaamaan toisia ja luomaan yhteishenkeä. Korostan kuitenkin, että tässä työssä pärjää muutenkin, ikä ja urheilijatausta eivät ole itseisarvoja. Asenne ja tahto ratkaisevat, Kinnunen painottaa.

Jokainen päivä on pelipäivä Yksi tiimiin valituista on Aleksi Leskinen, joka pelaa jääkiekkoa yhä aktiivisesti. Työnantaja joustaa kiitettävästi peli- ja treenikalenterin mukaan. Tässä tiimissä häntä kiehtoo erityisesti se, että mukana on muitakin urheilijoita. Hänellä itsellään on tavoitteet korkealla ja vahva kilpailuvietti vauhdittaa onnistumisia. − Kun kuulin tästä mahdollisuudesta, ajattelin heti, että jes, urheilijat kokoontuvat kovan tavoitteen ääreen. Tuonne haluan mukaan. Ajattelen niin, että ikinä et ole valmis etkä tarpeeksi hyvä, tavoitteita jää aina seuraavaan päivään. On mukavaa haastaa itseään myynnissä joka päivä. Meillä on hyvä porukka kasassa, tuntuu kuin menisi jääkiekkotreeneihin, Leskinen hymyilee. Omia vahvuuksiaan Leskinen luettelee sujuvasti ja tottuneesti, kuten urheilijalle sopiikin. Hän korostaa moneen otteeseen tavoitteellisuutta, itsensä haastamista ja johtajuutta, joka on hänelle luontaista joukkueensa kapteeniston jäsenenä. − Olen hyvä tsemppaamaan muita ja johdan esimerkilläni. Empatiakyky, ihmisten tunteminen ja asettuminen toisen saappaisiin on myyntityössä tärkeää. Sehän on hyvin pitkälti psykologiaa. Toivon myös sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen, haluan että tiimi ja siinä sivussa itsekin menestyn. Myös positiivinen kilpailuhenkisyys tuo hyvää virettä tekemiseen. − Organisaatiomme sisäisissä kisoissa kaikki tekevät parhaansa onnistuakseen, mutta osaamme iloita myös muiden menestyksestä. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen, arvostan sitä suuresti, Leskinen toteaa.

44


A MM T

KI UT

M

myyntipäällikköbarometri:

KASVU VAHVISTUU ENTISESTÄÄN VUONNA 2018 Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten luottamus Suomen talouteen on kasvanut, ja myönteisen kehityksen nähdään jatkuvan seuraavat 12 kuukautta. Mikä parasta, myyntialan työllisyysnäkymät ovat parantuneet ja parantuvat entisestään. Teksti Sirkku Rytkönen

J

opa 70 prosenttia MMA:n myyntipäällikköbarometriin osallistuneista 1 100 myynnin ja markkinoinnin ammattilaisesta kertoo luottamuksensa talouteen vahvistuneen viime vuoden aikana. Luottamuksen heikkenemisestä raportoi vain kuusi prosenttia vastaajista. Lounais-Suomi näyttäytyy tuloksissa erityisen vahvana alueena. Siellä luottamus taloutta kohtaan on kasvanut 77 prosentilla vastaa-

jista. Vastaavasti vähiten kasvua on näköpiirissä Pohjois-Suomessa, jossa jopa 15 prosentilla vastaajista luottamus talouteen on heikentynyt. − Talouden positiivinen vire näkyy myyntialalla hyvin voimakkaana, vahvistaa MMA:n puheenjohtaja, myyntipäällikkö Marko Hovinmäki. − Tulokset ovat linjassa positiivisten talousuutisten ja syyskuun alussa julkaistun pk-yritysbarometrin kanssa.

Myynti&Markkinointi

45


Vaikuttaa siltä, että mitä kansainvälisempi yritys on, sitä suuremmat ovat kasvuodotukset. Yrityksissä panostetaan jälleen myyntiin

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten kannalta ilahduttavaa on, että vastaajat näkivät työllisyysnäkymien parantuneen ja parantuvan entisestään. Vastaajista 28 prosenttia arvioi, että myyntihenkilöstön määrä tulee kasvamaan heidän edustamissaan yrityksissä, kun vain kuusi prosenttia povaa laskua henkilöstön määrään. Erityisesti suurissa yrityksissä myyntiin ollaan panostamassa. Markkinointihenkilöstönkin määrän arvioidaan kasvavan, mutta vä46

hemmän kuin myyntihenkilöstön. 11 prosenttia uskoo kasvuun ja 74 prosenttia arvelee markkinointihenkilöstön määrän pysyvän entisellään. Maakunnittain työllistymisnäkymiä vertailtaessa erot ovat pieniä. Lounais-Suomesta löytyy taas eniten optimismia, kun arvioidaan uuden myyntihenkilöstön tarvetta. Yllättäen markkinointihenkilöstön uskotaan kasvavan eniten Itä-Suomessa.

Kasvusta huolimatta irtisanomisen uhka ei ole väistynyt Myynti- ja markkinointihenkilöstön tilanne on kuitenkin jonkin verran polarisoitunut: joka yhdeksäs myynnin ammattilainen kokee irtisanomisen tai lomautuksen uhkaa yrityksessään. Suurinta uhkaa kokevat ne, joilla on vain perusasteen koulutus. Irtisanomisuhan kokemiseen voi olla monia syitä. MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen nostaa esiin alkuvuodesta toteutetun, alan työllisyyttä selvittävän kyselyn. Se osoitti, että myynti- ja markkinointialalla toimii myös kyseenalaisia yrityksiä, jotka pyrkivät hyötymään ammatti-

laisen työpanoksesta maksamatta siitä kohtuullista korvausta. Näille yrityksille ominaista on toiminnan lyhytjänteisyys, joka työntekijän kannalta näyttäytyy muun muassa epävarmuutena työsuhteen jatkosta.

Rahoitusala ja rakentaminen porskuttavat vahvimmin Myynnissä ja markkinoinnissa toimivien arvion perusteella yritysten myynti, liikevaihto ja kannattavuus ovat parantuneet selvästi 12 viime kuukauden aikana. Vastaajista 60 prosenttia sanoo yrityksensä myynnin kasvaneen vuoden aikana, kun taas liikevaihto on kasvanut 55 prosentissa ja kannattavuus 49 prosentissa yrityksistä. Kasvua on näkyvissä kaikilla toimialoilla, kiivaimmin porskuttavat rahoitusala ja rakentaminen. Myyntipäällikköbarometriin vastanneet odottavat seuraavan 12 kuukauden aikana kasvun vahvistuvan entisestään. Myynnin kasvua ennakoi 71 prosenttia, liikevaihdon 67 prosenttia ja yrityksen kannattavuuden 58 prosenttia. Hyvien uutis-


Kuva: Jori Liimatainen

− Yrityksen ja oman myynnin kasvu on ollut todella hyvä kuluvana vuonna, turkulainen aluemyyntipäällikkö Juha Kivinen sanoo.

ten odotetaan jatkuvan erityisesti rahoitusalalla, rakentamisessa, tukkukaupassa ja IT-alalla. Suurin parannus nykytilanteeseen verrattuna nähdään tapahtuvan mainonta-, markkinointi- ja viestintäyrityksissä. Lähes kolmannes myyntipäälliköistä odottaa yli kymmenen prosentin kasvua edustamansa yrityksen liikevaihtoon ensi vuodeksi. Kovimmat tavoitteet ovat vientiyrityksillä. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että mitä kansainvälisempi yritys on, sitä suuremmat ovat kasvuodotukset. Myyntipäällikköbarometrissa kyseltiin myös digitalisaation vaikutuksista ja palkkarakenteesta. Palaamme näihin teemoihin verkkolehdessä.

Myyntipäällikköbarometri toteutettiin ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on toimia tulevaisuuteen katsovana indikaattorina Suomen talouden ja yrityskentän näkymistä vuosittain. Myyntipäällikköbarometrin toteutti Aula Research Oy MMA:n toimeksiannosta. Barometriin osallistui 1 101 MMA:n jäsentä eri puolilta Suomea 10.8.–30.8.2017.

Vahvimmin kasvuun luottavat lounaissuomalaiset Lounais-Suomi näyttäytyy tuloksissa erityisen vahvana alueena. Siellä luottamus taloutta kohtaan on kasvanut 77 prosentilla vastaajista. Mistä tämä johtuu? Kysyimme asiaa turkulaiselta aluemyyntipäällikkö Juha Kiviseltä. − Lounaissuomalaiset eivät yleensä helpolla positiivisia asioita näe. Jos täällä oikeasti ollaan tuota mieltä, niin silloin todella tapahtuu isoja ja merkittäviä asioita. − Meyerin telakka, Sandvik ja Uudenkaupungin autotehdas ovat esimerkkejä, jotka usein nostetaan esiin. Kerrannaisvaikutus on iso, sillä alihankkijoita pelkästään telakalla on satoja. Kivisen mukaan ilmapiiri alueella on parantunut, vaikka vaikutukset monesti tulevatkin viiveellä. − Varsinkin Turkuun on tulossa iso määrä kerrostaloasuntoja. Tarvitaan myös kouluja ja päiväkoteja. Verotulot tulevat viiveellä, vaikka satsauksia pitää tehdä nyt. Kivinen työskentelee Oy Nylund Group Ab:ssä, joka maahantuo valaisimia, valaistuksenohjauksen ratkaisuja, tietoverkkotuotteita ja teollisuuselektroniikan tuotteita. Talouden kasvu on näkynyt hänenkin työssään. − Yrityksen ja oman myynnin kasvu on ollut todella hyvä kuluvana vuonna. Rakentamisen kasvu näkyy omalla alueella varsinkin Turun ja Tampereen alueella. − Kun isoilla rakennusurakoitsijoilla on kädet täynnä työtä, riittää työtä nyt myös keskisuurille ja pienemmille yrityksille. Sama koskee sähkösuunnittelijoita, arkkitehtejä ja sähkötukkuliikkeitä, joiden parissa työskentelen. Kivinen on huomannut, että myös monella kollegalla kuluva vuosi on myynnillisesti paras pitkään aikaan. − Vaikka myynti on kasvussa, on myös kilpailu kiristynyt. Kaikki haluavat potista osansa, kun ei ole tietoa, kuinka kauan noususuhdanne jatkuu. Pikavoittoja haetaan nollakatteella ja pelko on, että säästöä joudutaan hakemaan tuotteista tai työn laadusta tinkimällä. Miltä seuraavat 12 kuukautta näyttävät myynnin kannalta? − Yritykseen on haussa lisävoimaa jollakin aikataululla. Seuraavat 12 kuukautta ovat varmasti hyviä, mutta tämän vuoden tasolle on ensi vuonna todella vaikea päästä. Nyt moni asia on natsannut, ja vuosien vahva pohjatyö on kantanut hedelmää. Kaikki on mahdollista, kuten tämä vuosi on osoittanut, Juha Kivinen kiteyttää. Myynti&Markkinointi

47


TYÖHY VIN VOINTI

Työelämässä tarvitaan edelleen

AURINKOISIA ASENTEITA Asenteiden grand old man Olli Linjala on välittänyt työyhteisöihin aurinkoisia asenteita vuodesta 1989. − Työ tehdään ihmisten kautta ja kauppa tulee siinä ohessa, hän sanoo. Teksti Oili Valkila

48

M

oni asia muuttunut työelämässä niiden lähes 30 vuoden aikana, jotka Olli Linjala on jakanut aurinkoisten asenteiden evankeliumia koulutuspalvelussaan. − Nykyelämä on hektisempää, ja juuri sen vuoksi asenteen merkitys korostuu entisestään. Asenteen vaikutus tapahtuu niin nopeasti. Se on vain silmänräpäys, kun sinut hylätään tai hyväksytään, Linjala sanoo. Ennen myyjä saattoi viettää enemmän aikaa asiakkaan kanssa rakentamassa hyvää ilmapiiriä ja tuttavuussuhdetta. Rupattelukulttuurin vähennyttyä tehokkuuden tieltä vaikutus on tehtävä omalla olemuksella. Linjalan mukaan olemuksen sanelee melko pitkälle sisäinen asenne. Se näkyy niin lahjomattomasti, että huijaaminen ei onnistu.


− Toinen lähettää viestiään sinulle tiedostamattaan ja sinä kuittaat sen niin ikään tiedostamattasi. Jos olemuksessa on hiukankin ylimielisyyttä tai rutiininomaisuutta asiakastilanteessa, se näkyy ikävästi läpi. Linjala kertoo usein teettävänsä koulutuksissaan yleisöllään tehtävän: ”Puhu henkilölle ystävällisesti, mutta ajattele samalla, että onpas ruma ihminen!” − Vaikka et mitenkään näytä ajatustasi tai katsele häntä alentuvasti, ajatus kuultaa läpi olemuksestasi. Asenne muokkaa olemuksen, eikä sitä pysty mitenkään näyttelemään. Haluntappamissanasto on puolestaan tuttua kaikille. Kun myyjä ajaa pitkän matkan asiakkaansa luokse ja kömpii autostaan selkäänsä valitellen, syntyy asiakkaan kanssa helposti vaivojen ja sairaskertomusten kisa. Jos asiakas on nuorempaa ikäluokkaa, voi erottava kuilu kasvaa. − Sen sijaan voisi pysäyttää kilometriä aiemmin ja nousta autosta vähän liikkumaan ja venyttelemään. Parempi mennä asiakkaan luokse energisoituneena uskottavammaksi. Sama pätee Linjalan mukaan niin neuvotteluissa kuin kouluttajan noustessa lavalle: kun kaikkien kädet ovat vähitellen vapautuneet puuskasta, on asenteellinen tie avautunut viestin viemiselle.

Rutiini on hyvä renki Rutiinin hyvä puoli on, että se auttaa tekemään monet toistuvat, vähäarvoisemmat tehtävät nopeasti ja vähällä huomiolla. Joskus rutiini voi kuitenkin ottaa liiallisen vallan ja tappaa kaiken ilon tekemisestä. Rutiinit edesauttavat myös Alzheimerin alkuja päähämme. Kannattaa siis aina välillä tehdä tuttuja, arkisia asioita täysin toisin, jotta avoin asenne säilyy. − Asiakkaaseensa pitäisi asennoitua niin, että on olemassa todella häntä varten. Pitäisi muistaa, että tämä tapaaminen on hänelle ainutkertainen, vaikka itse tapaisin asiakkaita jatkuvasti. Kun tavoitteena on tyytyväinen asiakas, ei työ ala tuntua puiselta eikä siihen kyllästy. Asiakasta voi myös auttaa tiedostamaan tyytyväisyytensä. − Oman sessioni jälkeen kättelen asiakastani silmiin katsoen ja kysyn, onko hän tyytyväinen toimintaamme, siihen, mitä hän meiltä tilasi ja sai. Se herättää hänet tiedostamaan tyytyväisyytensä ja sanomaan sen ääneen, jolloin se myös painuu syvemmälle hänen mieleensä. Se toimii asennemuokkauksena kummallekin osapuolelle.

Asiakkaalle tapaaminen on ainutkertainen, vaikka itse tapaisit asiakkaita jatkuvasti. Ole siis todella olemassa vain asiakastasi varten. Miten muuttaa asenteita? Miten sitten voi taklata oman tai vaikka työtoverinsa luutuneen tai negatiivisen asenteen? − Ehkä paras keino on kysyä tilanteessa ”mitä sitten?” Jos asiat eivät aina olekaan niin kuin niiden odotti olevan, niin ”mitä sitten?” Itsellänikin on pinttyneitä rutiineja, mutta jos tuleekin yllättävä poikkeus, en mene siitä sekaisin, Linjala sanoo. Tärkeää hänen mielestään on kuitenkin luoda myönteistä asennetta. Kielteinen asenne on paitsi ikävä, myös kallis. Se on kallis työnantajalle työn huonona tuloksena ja työntekijälle itselleen, sillä se syö meitä sisältä ja sairastuttaa. Myönteistä asennetta voi tuoda myös ulkoa sisään päin: Kun väännät suupielesi ylös ”tekohymyyn”, se vaikuttaa vähitellen mielialaasi kohentavasti. Hymy saattaakin muuttua yllättäen aidoksi.

Työelämässä on paljon muuttunuttakin Työelämä ei suinkaan ole seissyt paikallaan Olli Linjalan koko kouluttajana työskentelemää pitkää ajanjaksoa. Esimies-alainen-suhde on hänen mukaansa muuttunut tuntuvasti. Organisaatioiden madaltuessa esimies on tullut lähemmäksi alaista. Saneleva ”pomotus-asenne” on vähentynyt samalla, kun keskustelevuus on lisääntynyt, eikä pomottajatyyppi enää pärjää. Myös avoimuus on onneksi lisääntynyt. − Kun ei puhuta avoimesti, jää paljon sanomatta, ja sitten lopulta kasautuneet tuntemukset voivat tulla ulos hallitsemattomana ryöppynä. Nykyään työelämässä huomioidaan onneksi myös tunteet ja niiden merkitys työlle. Minun työaikanani saneltiin vielä paljon. Myynti&Markkinointi

49


HY VÄSSÄ VIREESSÄ

TYÖTÄÄN TUUNAAVAT IHMISET VOIVAT PAREMMIN

T

yöterveyslaitoksen ja Utrecthin yliopiston tuoreiden tutkimusten mukaan työn tuunaaminen vaalii työn imua ja suojelee työuupumukselta. Työn tuunaaminen tarkoittaa, että työntekijä itse aloittaa työnsä muokkaamisen vastaamaan omia tarpeitaan, vahvuuksiaan ja arvojaan. Perinteisesti työelämän kehittämistä on ohjannut ylhäältä alas -johtaminen. − Työn tuunaaminen on aloitteellista toimintaa, jossa työntekijä itse pyrkii lisäämään työssään kaipaamiaan voimavaroja esimerkiksi hakemalla kehittymismahdollisuuksia, palautetta esimieheltä tai tukea työtovereilta, kertoo dosentti, tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta. − Työn tuunaamista on myös omatoiminen uusien työn haasteiden lisääminen, esimerkiksi uuteen innostavaan projektiin tarttuminen. Tällainen työn tuunaaminen lisää työn mielekkyyttä, työn imua ja kannustaa ihmistä hyvään suoritukseen. Sen sijaan sellainen työn tuunaaminen, jossa vältetään haitallista kuormitusta, kuten hankalia vuorovaikutustilanteita, voi päinvastoin lisätä työuupumusta. Kuormittava työ lisää työuupumuksen todennäköisyyttä ja vähentää työn imua. Kuormittava työ voi olla fyysisesti raskasta tai siinä voi olla kovat aikapaineet tai vaikkapa vaikeita, tunteisiin meneviä asiakastilanteita. Työn tuunaaminen kannattaa kuormittuneessakin tilanteessa, osoittaa Työterveyslaitoksen ja Utrechtin yliopiston tutkimus. − Niiden, jotka kuormituksesta huolimatta hakivat työhönsä uusia voimavaroja ja haasteita eli tuunasivat työtään, työhyvinvointi säilyi samalla tasolla kuin vähän kuormitusta kokevien. Vähän tuunaavien hyvinvointi taas kärsi selvästi työn kuormituksista, kertoo Jari Hakanen.

ehdotan t u ä t äh n u e.n . . n i k ti e r oj p

50


MMA meets Yritys TERVETULOA TUTUSTUMAAN LÄHDE MMA:N KANSSA YRITYSVIERAILULLE

Network Services Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Timo Sarpalinna.

MMA:n ensimmäinen yritysvierailu MMA meets NSF järjestettiin syyskuussa Helsingissä. Network Services Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Timo Sarpalinna kertoi kokemuksiaan siitä, miten myyntiorganisaatio saadaan päivitettyä uudelle tasolle. Sarpalinnan teesit olivat selkeät roolit, mahdollistaminen, tilivelvollisuus ja johtajuus. Sarpalinnan ja reilun 20 MMA:n jäsenen lisäksi paikalla oli Social Selling -valmentaja Laura Pääkkönen sekä videosisältöihin erikoistunut Joonas Villanen. Heistä kumpikin toi esiin luovia tapoja tavoittaa asiakkaat. Pääkkönen kouluttaa B-to-B-myyjiä sosiaalisen median hyödyntämiseen. Villanen puolestaan kertoi, miten asiakas tavoitetaan videosisällöillä. Tapahtuman suosio ylitti kaikki odotukset, joten yritysvierailuja on tulossa jatkossa lisää. Seuraavaksi pääsemme vierailemaan Vainulle, jossa meitä vastassa on Mikko Honkanen, yksi yrityksen perustajista, sekä Sini Elomaa, joka vastaa Vainun rekrytoinneista.

Kuvat: Joonas Villanen

MMA:n yritysvierailut tarjoavat mahdollisuuden tutustua myyntijohtajiin ja rekrytoijiin. Samalla kasvatat omaa verkostoasi.

Helsinki Sales Academy tarjoaa aamupäivätilaisuuden erityisesti myyntijohdolle ja myyntitiimin vetäjille. Kuopiossa Rastorissa MMA:n jäsenet pääsevät kuulemaan työelämän muutoksesta ja siihen valmistautumisesta. Mikäli sinun yrityksesi haluaa toivottaa MMA:n jäsenet tervetulleiksi, niin ota yhteyttä viestintäsuunnittelija Anni Karppaseen, anni.karppanen@mma.fi, 050 538 2468.

SYKSYN YRITYSVIERAILUT: • ke 1.11. kello 17–19 MMA meets Vainu: Myyjän aikakausi • ti 21.11. kello 8.30–11.00 MMA meets Helsinki Sales Academy: Creating winning sales teams! • to 23.11. kello 16–19 MMA meets Rastor: Urahuolto Löydät päivitetyn listan osoitteesta mma.fi/koulutus. Valitse koulutusmuodoksi yritysvierailu.

Myynti&Markkinointi

51


MM A OPISKELIJAT

MMA-opiskelijoilla oli kiireinen alkusyksy. Myynnin ja markkinoinnin ilosanomaa levitettiin monen yhteistyökumppanimme tapahtumissa.

LAMKin opiskelijat osasivat näyttää LAMKOn Fuksiaisissa, mistä MMA:n haalaripaikka löytyy.

Oli ilo ja kunnia käydä kertomassa myynnistä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa markkinoinnin lehtori Reijo Honkosen oppitunnilla!

ättiomme pä presentaa nnin opiskelie m im it Toim myy ga-Helian teeksi Haa että talven varalle. ik m joille läm

52

Markku Olkkonen, MMA Etelä-Savo


Koulutuksesta kansainvälinen vientituote? Edunation haluaa Suomeen 150 000 ulkomaista korkeakouluopiskelijaa vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen merkitsisi huimia verkostoitumismahdollisuuksia suomalaisopiskelijoille sekä jopa kolmen miljardin euron nettohyötyä maamme taloudelle. – Kaikki suomalaiset opiskelijat eivät lähde ulkomaille. Lisäämällä ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää saisimme kansainvälistettyä heitä kotimaassa ja loisimme edellytyksiä verkostojen luomiselle. Myös monen korkeakoulun intressissä on luoda kampuksestaan kansainvälinen, Edunationin Business Development Manager Ella Gustafsson toteaa. Hän ehdottaa, että ensimmäiseksi helpotettaisiin opiskelijoiden maahantuloa ja korkeakoulujen hakuprosesseja. Edunation itse kehittää sähköistä hakupalvelua, jonka kautta opiskelija saisi hylkäävän tai myönteisen vastauksen vuorokauden sisällä. Nykyään opiskelija joutuu odottamaan korkeakoulujen päätöstä useamman kuukauden. Esimerkiksi viime kevään hakukierroksella päätöstä joutui odottamaan keskimäärin 2−3 kuukautta. Gustafsson näkee tekoälypohjaisilla ratkaisuilla merkitystä opiskelijoiden houkuttelemisessa. – Tekoäly tulee vaikuttamaan meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään. Sen hyödyntäminen avaa uusia mahdollisuuksia niin kohteiden valintaan, pääsykokeisiin, kursseihin kuin opiskelijaneuvontaankin. Maarit Seeling

Järjestimme Personal Branding workshopin yhteistyössä LaureaES:n kanssa Laurea Leppävaaran kampuksella. Kouluttajana toimi Zaki Azedani.

Myynnin ja

markkinoinnin OPISKELIJAT opiskelija.mma.fi Sivuilta löydät opiskelijalle ajankohtaisia asioita. Tietoa MMA:n opiskelijajäsenyydestä, opiskelija-aktiiviksi lähtemisestä sekä uutisia myynnin ja markkinoinnin maailmasta opiskelijan näkökulmasta. Seuraa myös somekanaviamme:

mmaopiskelijat Myynnin ja markkinoinnin opiskelijat MMAopiskelijat

MMA-opiskelijoiden asiantuntijamme Igor ja opiskelija-aktiivi Julius ehtivät napata kuvan NRJ:n Allun kanssa Haaga-Helian Vierumäen kampuksella.

Myynti&Markkinointi

53


AUTOILU

TYÖSUHDEAUTO ON ENEMMÄN KUIN NELJÄ RENGASTA JA RATTI Kun yritys lähtee autokaupoille, on ostossa tavallisesti laadukas ja vähäpäästöinen auto. Kuitenkin tyylillä ja tunteellakin on merkityksensä. Teksti ja Kleemolan kuva Tuomas Sauliala

Johanna Kleemolan työsuhdeautona on Mercedes-Benz CLA.

54


A

uto on monelle myyntialan ammattilaiselle keskeinen työväline. Sillä kierretään hoitamassa asiakassuhteet ja myyntitapahtumat ja viedään näytteet ja messuständit kauppaa edistämään. Lisäksi samainen työjuhta yleensä palvelee kotona omia ja perheen tarpeita. Lapset harrastuksiin ja ostokset kaupasta kotiin. Avainasiakaspäällikkö Johanna Kleemolan nykyinen työkalu on Mercedes-Benz CLA, Kleemolan entistä autoa Skoda Octaviaa pienempi neliovinen sedan. Kleemola arvosti Octaviassa erityisesti hyvin toimivaa viihdepakettia sekä mukavia, moneen suuntaan sähkösäädettäviä istuimia - nämä kun ovat yli 20 000 kilometriä vuodessa työajoa ajavalla myyntiedustajalla oikeasti tarpeellisia kapistuksia. Autossa oli tilaa myös kahdelle, vielä turvaistuimia käyttävälle lapselle ja polttoainekäyttöinen lisälämmitin talven liikkeellelähtöjä auttamassa. Johannan toiveissa kuuluu nykyinen autotekniikan suuntaus, jossa erityisesti viihdetoimintojen ja yhdistettävyyden merkitys kasvaa. Tärkeintä on, että työ- ja arkiaskareet auton kanssa sujuvat ja matkanteko on mukavaa. Octavia ei ole harvinainen valinta leasing-autoksi. ALD Automotiven ja NF Fleetin vuoden 2016 myyntikäppyrät kertovat sen olleen vuoden suosituin leasing-menopeli. Octavia on hyvä esimerkki autosta, joka on keskiluokkainen, mutta johon on tarjolla hyvä varustelu. Tällöin auto mahtuu usein hyvin budjettiraamiin ja tilaa jää vielä kunnolliselle varustelulle.

Auton valitsevat kuski ja työnantaja Työkäytössä olevat autot peilaavat käyttäjien tarpeita, mutta valintaan vaikuttavat myös omat ja firman mieltymykset. PJ Control Oy:ssä toimiva Mikko Pokki kertoo olleensa aina automiehiä. Hänellä ei ole mitään edukkaita pikkuautoja vastaan, mutta itse hän on mieltynyt laadukkaisiin, persoonallisiin kulkupeleihin. Kotoa löytyykin kesätunnelmointiin soveltuva avomallinen Porsche 911 sekä kaikkeen muuhun matkantekoon BMW:n katumaasturi X5. − Joskus asiakkaalle tekee mieli ajaa firman Transporter-pakettiautolla, sen verran ihmetystä suuntaan ja toiseen Porsche ja Bemari herättää, Pokki pohtii.

X5 on katumaasturi BMW:n edustavammasta päästä. Siitä on saatavilla myös pistokehybridi X5 40e.

Pokki myös usein parkkeeraa autonsa vähän syrjempään, jotta keskustelua autosta ei syntyisi niin usein. MMA kysyy autoiluun liittyviä asioita vuotuisessa työmarkkinatutkimuksessaan. Tutkimukseen vastanneista hieman yli puolella oli työssään käytössä oma auto ja reilulla kolmanneksella työnantajan järjestämä auto. Työnantajan tarjoama auto on yleensä ajossa vapaalla autoedulla. Kun kilometrejä tulee paljon, kiinnostaa auton laatu ja mukavuus. Tämä näkyy myös autojen hinnassa: autojen arvo uutena hankittaessa oli keskimäärin 44 000 euroa, kaikkien Suomessa myytävien uusien autojen keskimääräisen hinnan ollessa 32 000 euroa.

Päästöt pienenevät, työsuhdeautoilijat edelläkävijöitä Monelle yritykselle myös autojen päästöt ovat merkittävä valintaperuste. ALD:n leasing-tilastot kertovatkin selvästi, että vähäpäästöisyyteen kiinnitetään huomiota. Päästöjen laskeva trendi on jatkunut jo muutaman vuoden ja leasing-autojen päästöt ovat jo vähäisempiä kuin samana vuonna ensirekisteröityjen uusien autojen päästöt keskimäärin. Päästöt mietityttävät Pokkiakin. Kun kilometrejä kertyy paljon, syntyy päästöjäkin väistämättä. − Seuraava auto voisi olla sähköauto tai pistokehybridi. Sellaista pitäisi vaan päästä kokeilemaan, Pokki pohtii. Pokki näkee varsinkin sähköautojen latausverkoston kehityksen haasteena pitkän matkan ajajalle. Frankfurtin juuri päättyneet automessut lupailevat hyvää sekä Kleemolalle että Pokille. Yhä monipuolisempia keskikonsoleita, yhä enemmän mukavuutta ja itsekseen ajavia autoja ja yhä sähköisempiä voimalinjoja on luvassa. Myös pikalatausverkko Suomessa tuntuu nyt kehittyvän hyvää vauhtia. Messuilla pääroolin veivät täyssähköiset konseptiautot erityisesti Saksan suurilta valmistajilta, mutta samaan aikaan hybriditekniikka on meillä Suomessakin saamassa kunnollista jalansijaa. Trafin tilastoista voi nähdä, että pistokehybridien määrä on lähes nelinkertaistunut parissa vuodessa 3 700 autoon. Samaan aikaan kaikkien hybridiautojen määrä on liki kaksinkertaistunut 27 700 autoon. Ehkä sekä Kleemolalle että Pokille löytyy seuraavaksi sähköistetty auto työajoon.

Skoda Octavia on Suomen myydyin työsuhdeauto.

Myynti&Markkinointi

55


M ATK ALLA

Koonnut Piia Kunnas

Clarion-hotellien aulat ovat jatkossa entistä enemmän kuin olohuoneita, sillä hotelleissa järjestetään jatkossa myös elokuvailtoja.

Sähköinen uloskirjautuminen käyttöön Sokos Hotelleissa Sokos Hotellien S-Cardasiakkaat voivat nyt kirjautua ulos hotellista sähköisesti, joko omalla älypuhelimella tai tietokoneella. Sähköinen uloskirjautuminen on tällä hetkellä käytössä Mikkelin ja Vaasan Original Sokos Hotel Vaakuna -hotelleissa sekä Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella. Tavoitteena on saada online check-out vuoden loppuun mennessä käyttöön S-Cardasiakkaille kaikkiin Suomen Sokos Hotelleihin. − Henkilökohtaista palvelua saa hotellien vastaanotoista jatkossakin, mutta toisinaan on hetkiä, jolloin haluaa saapua ja lähteä oman aikataulun mukaan. Laskun maksu tapahtuu muutamalla napin painalluksella vaikka aamukahvia juodessa, kertoo Sokos Hotellien konseptipäällikkö Markus Siitonen. Viime talvena ketjussa otettiin käyttöön sähköinen sisäänkirjautuminen. Suunnitelmissa on sähköisen sisäänja uloskirjautumisen palveluiden laajentaminen myös S-ryhmän asiakasomistajille.

56

Uusia palveluita Clarion-hotelleihin Helsingin ja Vantaan Clarion-hotelleissa toteutettiin palvelumuotoiluhanke, jonka tuloksena hotelleissa kokeillaan aivan uudenlaista toimintaa. Ensimmäisiä uusia ideoita, design-kävelykierroksia, kokeiltiin Helsinki Design Weekin aikana syyskuussa. Sen seurauksena hotelleissa otettiin käyttöön kartat, joiden avulla hotellivieraat voivat kiertää omatoimisesti muotoilun kannalta mielenkiintoisia kohteita tai ostospaikkoja. Uutta ajattelua edustaa myös elokuvailta, joista ensimmäiset järjestettiin Clarion-hotelleissa lokakuussa. − Elokuvaillat ovat avoimia niin paikallisille asukkaille kuin majoittujille. Toiminta tukee hyvin ajatteluamme siitä, että hotellimme aula on olohuone. Olemme jo aikaisemminkin järjestäneet aulatiloissa esimerkiksi näyttelyitä, Vantaalla sijaitsevan Clarion Hotel Helsinki Airportin johtaja Jaana Matikainen kertoo. Kokousasiakkaille tarjotaan mahdollisuus pitää taukoa muutenkin kuin kahvittelun merkeissä. − Vantaan Clarionissa tarjoamme joogaa kokouspäivän yhteyteen. Joogaamaan voivat tulla ne kokousasiakkaat, jotka haluavat ja joiden ohjelmaan se sopii, Matikainen sanoo.

Juustoportille sähköautojen matkalatausasema Tesla rakensi Juustoportin Jalasjärven toimipisteeseen kahdeksanpaikkaisen Supercharger-aseman, joka täydentää olemassa olevaa verkostoa helpottaen sähköautojen lataamista Länsi-Suomessa. Teslan aseman lisäksi samaan sähköautojen latauspisteeseen tuli Fortumin pikalatauspiste, jolla on mahdollista ladata muitakin sähköautoja kuin Tesloja. Lokakuun lopussa valmistuu myös Juustoportin itse rakentamat neljä latauspistettä hybridiautoille, joiden lataamisen Juustoportti tarjoaa alkuvaiheessa ilmaiseksi.


Paljon jäsenetuja, tutustu ja käytä! www.memberplus.fi

MYYNTIMIESPAKETTI

Uusi hotelli Ahvenanmaalla!

alk.

110,-/yö

Asu Maarianhaminan keskustassa uudessa Hotelli Pommernissa. Uudet mukavat huoneet, korkeatasoinen White Guide-merkitty ravintola Kvarter5, lounge ja viinibaari tekevät vierailustasi viihtyisän.

sisältää: - majoitus 1-h huoneessa - buffetaamiainen - 16 € arvoinen ateriakuponki - kuntosalin, saunan ja uima-altaan käyttö - pysäköinti - langaton nettiyhteys

korpilampi.fi | myynti@korpilampi.fi | p. 09 6138 411 Hotelli Korpilampi, Korpilammentie 5, 02970 Espoo

 Majoitus viihtyisässä 1-hengen huoneessa  Runsas aamiainen  Maittava päivällinen  Filmi/urheilu kanavat  Ilmainen WiFi  Ilmaiset parkkipaikat TERVETULOA!

Myyntimiespaketti alk.

115€

Sisältäen majoitus 1-hengen classic-huoneessa, aamiainen, 20 € ravintolakuponki, sauna ja parkkipaikka.

Puh. 018 - 15 555 • info@alandhotels.fi • www.alandhotels.fi

VARAA KOKO PERHEEN JOULUN LIIKUNTALOMA Liikuntakeskus Pajulahdesta

Maarianhaminassa aivan keskustassa uudet huoneet sekä uudistettu pubi livemusiikilla keskiviikko–lauantai.

MMA:n jäsenille aktiiviset liikuntalomat ja teemaviikonloput -10%

MYYNTIMIESPAKETTI

89 €

Lisätiedot ja varaukset: p. 03 885 511 asiakaspalvelu@pajulahti.com

www.pajulahti.com

www.parkalandiahotel.com | info@parkalandia.com | +358 (0)18 14130 | Maarianhamina

Kokouspaikaksi Kuopion Rauhalahti

97x65_MMA_Pajulahti_05/17 .indd 1

11.10.2017 8

Kylpylähotelli Rauhalahti tarjoaa luonnonläheisen ja inspiroivan ympäristön eri kokoisille kokouksille ja kongresseille. Erikoisuutemme ihaniin illanviettoihin on 1950-luvun Jätkänkämppä ja suuri savusauna, unohtamatta suosittuja tanssi-iltoja. Katiskaniementie 8 70700 KUOPIO www.rauhalahti.fi puh. 030 608 30 Puhelun hinta: lankap. 0,032 €/min. + 0,0835 €/puh. Matkap. 0,19 €/min. Sis. alv 24 %.

Katso oheis


UUTUUKSIA

IDEAA&ILMIÖITÄ Koonnut Piia Kunnas

Esittelemme palstalla tuotteita ja palveluita, joista on hyötyä ja iloa myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille työssä tai vapaa-ajalla. Suosimme erityisesti ­omien jäsentemme edustamia tuotteita. Lähetä juttuehdotuksesi kuvineen osoitteeseen toimitus@mma.fi.

Juoma mukaan laadukkaassa pullossa Nordic Trail Oy tuo globaalisti tunnetut Aladdintuotteet myös Suomen markkinoille. Tyylikkäässä mallistossa on mm. juomapulloja ja -mukeja kylmille ja kuumille juomille. Vuotamattomat ja huippulaadukkaat tuotteet ovat saaneet lukuisia design-palkintoja ja niissä käytetään ainoastaan BPA-vapaita materiaaleja. Lisätietoa: www.nordictrail.fi

Suojaa näytöille WellBiit Oy:n Bluebiit NanoGo Liquid Glass Protection for Mobile Devices on nestemäinen, näkymätön suoja lasipinnoille. Pinnoite suojaa niin puhelimien, tablettien, älykellojen kuin muidenkin laitteiden lasipinnat naarmuuntumiselta, lialta ja bakteereilta. Lisäksi se vähentää puhelimen lähettämää säteilyä noin 90 prosenttia. Nestemäinen näytönsuoja on helppo levittää kaiken muotoisille näytöille, myös kaareville. Suojakalvoista poiketen, NanoGo:lla saa ilmakuplattoman lopputuloksen. Lisätietoa: www.bluebiit.com  

Trimmeri parranajoon ja -muotoiluun Uusin tuoteryhmä miesten hygieniatuotteissa ovat hybriditrimmerit, eli partatrimmerin ja parranajokoneen yhdistelmät. Remington Durablade -trimmeri leikkaa kaiken pituisia ihokarvoja. Sillä voi muotoilla vaikka kuinka tuuhean partalookin täysin siloposkiseksi yhdellä terällä. Durabladea voi käyttää kuivalle tai märälle iholle. Jokaisesta ostetusta Remington Durablade -tuotteesta lahjoitetaan yksi euro junioreiden jääkiekkoharrastuksen tukemiseen. Lisätietoa: www.remington-europe.com

58


Ravintolisä alkoholin haittojen vähentämiseen

Smartumin Hierontasaldolla työnantaja voi tarjota työntekijöilleen työkykyä ylläpitävän hieronnan kerran kuukaudessa. Etu on verovapaa, kun etu pysyy kohtuullisena ja työnantaja on määritellyt enintään viisi hierontapaikkaa, joissa edun voi hyödyntää. Toinen uusi tapa työntekijöiden palkitsemiseen on Smoothie-seteli. Se oikeuttaa noutamaan maksimissaan 5,95 €:n arvoisen juoman mistä tahansa Jungle Juice Barin toimipisteestä. Seteliä voi hyödyntää myös esimerkiksi hyvityksenä reklamaatiotilanteessa.

Catapult Cat on ravintolisä, joka neutralisoi alkoholin aineenvaihdunnan yhteydessä syntyvää asetaldehydiä. Tutkimukset ovat osoittaneet asetaldehydin vaikuttavan olennaisesti haitallisiin humala- ja krapulaoireisiin. Kansainvälinen Terveysjärjestö (WHO) on vuonna 2009 luokitellut asetaldehydin 1. luokan karsinogeeniksi, kuuluen siten samaan luokkaan mm. asbestin, tupakan ja radonin kanssa. Catapult Cat sisältää L-kysteiiniä, joka on luonnollinen aminohappo (proteiini). Tutkimusten mukaan Lkysteiini neutralisoi asetaldehydiä jo alkoholin käytön aikana muodostaen siitä vesiliukoista etikkahappoa, joka poistuu kehosta virtsan mukana. Tuotteen sisältämät ainesosat ovat kaikki turvallisia ja tuttuja ihmiskeholle. Tuote valmistetaan Suomessa laatusertifioiduilla prosesseilla. Catapult Cat on suunniteltu nautittavaksi yhdessä alkoholin kanssa. Se on nieltävä tabletti ja ensimmäinen tabletti tulee nauttia hetki ennen ensimmäistä alkoholiannosta. Seuraavat tabletit tulee nauttia yksi kerrallaan yhden tai enintään kahden tunnin välein koko sen ajan, kun alkoholia käytetään. Catapult Cat on suomalainen yritys, jonka toimintaa kehittämässä ja tukemassa ovat olleet mm. Tekes, ELYkeskus, Nordea, Finnvera sekä Finpro. Tuote on saatavilla apteekeissa ja Kyläkauppa Veljekset Keskiseltä.

Lisätietoa: www.smartum.fi

Lisätietoa: www.catapultcat.com

Hierontaa tai smoothieta työntekijöille

Myynti&Markkinointi

59


LAKIPALSTA

Teksti Jyrki Järvinen / MOT Oy Kuvitus Jii Roikonen

TYÖSUHDEAUTO VAI EI? Yhä harvempi saa päättää, ajaako työajot omalla vai työsuhdeautolla. Samalla asenteet työsuhdeautoa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. 60


M

MA:n lakipalveluihin tulleiden yhteydenottojen perusteella myyntiammattilaisten suhtautuminen työautoiluun on muuttumassa. Yhä harvempi tuntuu saavan itse päättää, ajaako työajot omalla vai työsuhdeautolla. Toisaalta alalle tuleva väki vaikuttaa valmiilta, ellei jopa halukkaalta, ottamaan työsuhdeauton käyttöönsä. Työsuhdeauto vai ei, se ei siis tunnu olevan enää niin olennainen asia jäsenillemme kuin aiemmin. Toki edelleen näihin liittyviä kysymyksiä lakipalveluun tulee. Viikon aikana on kysytty muun muassa sitä, voiko työnantaja laittaa työntekijällä työsuhdeautona olevaan autoon firman teippaukset. Ja voiko työnantaja yksipuolisesti muuttaa autosääntöä niin, että työntekijän vastattavaksi tulee yhä enemmän autoilun kustannuksia, kuten pyyhkijän sulat, nesteet, pesut ym. Työsuhdeautoa vastustettiin ennen niin kiivaasti, että oltiin valmiit jopa siihen, että työajot ajettiin työnantajan autolla ja omat ajot omalla autolla. Tällöin toki vältyttiin autoedun verotukselta, mutta toisaalta malli edellytti oman auton ylläpitoa, mikä ei tietenkään ollut ilmaista.

Kilometrikorvaus laskee edelleen Työsuhdeauton kasvaneen suosion selittää ainakin osin vuosikausia jatkunut epätietoisuus sen suhteen, miten autoveron, autoedun verotuksen ja kilometrikorvausten ensi tai seuraavana vuonna käy. Tämän epätietoisuuden kanssa ovat painineet ennen kaikkea ne jäsenemme, joilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millä ja kenen autolla työajot ajetaan. Monissa yrityksissä on lisäksi rajoitettu ajettavien työkilometrien määrää, jolloin oman auton käyttö ei ole enää kilometrikorvausten vähentymisen myötä niin kannattavaa. Valitettavasti mekään emme pysty antamaan sääennustetta tarkempaa ennustetta tulevasta eli siitä, mihin suuntaan asiat muuttuvat ja mitä jäsenen kulloinkin kannattaa tehdä. Toivoa vain sopii, että tulevat muutokset ovat maltillisia, eivätkä johda yksilön kannalta kohtuuttomiin lopputuloksiin. Verottomista kilometrikorvauksista on jo pitkään yritetty ulosmitata siinä joidenkin mielestä olevaa ilmaa. Jossain määrin ennustettavana voidaan pitää edelleen korvausten vähäistä laskua pikemmin kuin nousua. Kilometrikorvauksen suuruus on 2010-luvulla laskenut selkeästi; paitsi absoluuttisesti, niin myös suhteessa elinkustannusten yleiseen nousuun. Esimerkiksi vuonna 2010 veroton kilometrikorvaus oli 46 senttiä ja nyt vuonna 2017 vain 41 senttiä. Laskua on ollut reilut 10 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin yleinen elinkustannusindeksi (tai kuluttajahintaindeksi) on kuitenkin noussut reilut 10 prosenttia. Jos kilometrikorvauksessa on joskus ollut laskennallista ilmaa, niin se on pumpattu pois. Mutta ennusteemme on, että suunta on edelleen maltillisesti laskeva. Ponnistelemme kuitenkin pitääksemme sen edes nykyisellä tasolla. Saa nähdä miten kauan voimme vielä pitää nyrkkisääntönä sitä, että 20 000 kilometriä laskutettua työajoa puoltaa oman auton käyttöä; ainakin jos omaa ajoa ei ole tolkuttomasti.

Hybridi nostaa tarkasteluun sähkön kustannukset Yhtenä syynä tulevaan mahdollisesti laskevaan trendiin on autojen keskikulutuksen lasku sekä yleisen moottoritekniikan kehityksen että sähkö- ja hybridiautojen lisääntymisen myötä. Kilometrikorvauksen suuruutta määriteltäessä käytetään polttoainekustannusten osalta myydyimpien autojen keskikulutusta. Polttoaineen rooli ei kuitenkaan ole erityisen suuri, mutta ehkä juuri se osio, missä on eniten laskua odotettavissa.

4 neuvoa autoasioihin • Jos sinulle tarjotaan kokonaispalkkaa ja mahdollisuutta ottaa autoetu, älä ota. Tällöin autoetu vähennetään rahapalkastasi. • Jos saat autoedun palkkasi päälle ja omia ajoja tulee mökki- tai muiden matkojen vuoksi suhteellisen paljon, ota vapaa autoetu. • Jos saat vaikuttaa auton valintaan, älä pihistele liikaa ja ota halvinta mahdollista verotuksen keventämiseksi. Onhan kyseessä sinun autosi seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Parintuhannen euron hintaero auton hankinnassa tekee 10-15 euron pienennyksen kuukausittaiseen nettopalkkaasi. • Työsuhdeautoilu on siinä mielessä mukavaa, ettei sinun tarvitse kantaa huolta oman autosi jälleenmyyntiarvosta. Nyt on jo nähtävissä, että aiemmin niin halutut kohtuukilometreillä olevat dieselit eivät olekaan enää niin haluttuja. Työsuhdeauton verotusarvo on myös ollut jatkuvassa pienessä, hyvin pienessä, laskussa. Tämä yhdessä kilometrikorvauksen laskun kanssa suuntaa mielenkiintoa työsuhdeautoiluun. Tällä hetkellä luontoisetujen verotusarvoissa huomioidaan erikseen vain täyssähköautot. Näiden määrä on yleisestikin vielä sangen vähäinen, saati sitten työsuhdeautona. Hybridit ovat tällä hetkellä mielenkiintoinen vaihtoehto. Niiden hankintaa tuetaan autoverotuksessa ja niiden kulutus on merkittävästi alhaisempi kuin keskiarvolaskennassa käytettyjen autojen. Lähivuosina verokeskustelun kohteeksi tulee varmasti sähkö- tai hybridiauton tarvitseman sähkön lataamisen kustannukset työpaikalla, tien päällä ja kotona.

Sovi autoasioista työsopimuksessa Edelleen paras tapa varmistua siitä, että saa jatkossakin ajaa työajot siten kuin haluaa, on kirjauttaa asia työsopimukseen tyyliin ”työntekijällä on oikeus ajaa työn edellyttämät ajot omalla autollaan, jolloin hänelle maksetaan verottajan kulloinkin verovapaaksi hyväksymä kilometrikorvaus”. Jos työnantaja esittää muutoksia autopolitiikkaan, ota yhteyttä MMA:n lakimiehiin. Katsotaan yhdessä, onko jotain tehtävissä ja kannattaako muutosta ylipäätään vastustaa. Mitä noihin tekstin alkuosassa meille esitettyihin kysymyksiin sitten voi vastata? Työsuhdeauton teippaukset lienee pakko hyväksyä, kunhan pysytään tyylikkyyden rajoissa. Pakettiautoissa teippaukset voivat olla näkyvämmät. Autosääntöä, joka on työntekijälle autoedun saamisen yhteydessä annettu, ei työnantaja voi yksipuolisesti olennaisesti muuttaa. Muutoinkin olisi hyvä pysyä verottajan laatimissa malleissa. Vapaassa/täydessä autoedussa työnantaja vastaa kaikista autoon liittyvistä kustannuksista (toki pesujen määrää voidaan rajoittaa) ja käyttöedussakin työnantaja vastaa kaikesta muusta, paitsi polttoaineesta. Myynti&Markkinointi

61


Tällä palstalla kerrotaan myyntialan sopimuksista. 1/17: 2/17: 3/17: 4/17: 5/17: 6/17:

Sopimuksen voimassaoloaika Työsopimus Edustussopimus Kilpailukieltosopimus Toimitusjohtajasopimus Päättämissopimus

TOIMITUSJOHTA JASOPIMUS

T

oimitusjohtajasopimusta laadittaessa on tärkeää muistaa, että osakeyhtiön toimitusjohtaja ei ole työsuhteessa oleva työntekijä, vaan yhtiön toimielin. Toimitusjohtajaan ei siten lähtökohtaisesti sovelleta työlainsäädäntöä, kuten työsopimus-, vuosiloma- tai työaikalakia. Toimitusjohtajan kannattaakin sopia huolella kaikista ehdoista eli turvata muutoin puuttuva työsuhdeturva sopimusteitse. Hyvin laadittu toimitusjohtajasopimus ehkäisee turhia erimielisyyksiä ja turvaa toimitusjohtajan edut niin sopimussuhteen aikana kuin päättyessäkin. Toimitusjohtajasopimuksessa kannattaa luonnollisesti sopia selkeästi mm. palkasta, luontaiseduista, palkkioista, eläke-etuuksista, työajasta sekä vastuuvakuutuksesta. Toimitusjohtajan palkka ja palkitseminen voi muodostua esimerkiksi kuukausipalkasta, luontoiseduista, tulospalkkioista, osakeomistuksista tai -optioista sekä eläke-eduista. Koska toimitusjohtajaan ei lähtökohtaisesti sovelleta työlainsäädäntöä, tulee toimitusjohtajasopimuksessa sopia myös joko vuosilomalain soveltamisesta tai yksityiskohtaisesti palkallisesta vuosilomasta. Lisäksi kannattaa sopia myös lomarahan 62

maksamisesta vuosiloman yhteydessä. Vastaavasti toimitusjohtajan tulee sopia myös oikeudesta sairausajan palkkaan sekä palkallisista vanhempainvapaista. Matkustamisen osalta sopimuksessa on hyvä todeta, että kilometrikorvaukset ja päivärahat maksetaan verohallituksen ohjeissa mainittujen verottomien enimmäismäärien mukaisesti. Koska työsopimuslakia ei sovelleta toimitusjohtajaan, ei yhtiö tarvitse työsopimuslain mukaisia perusteita toimitusjohtajan irtisanomiseen. Näin ollen on tärkeää sopia irtisanomisajasta ja toimitusjohtajan oikeudesta saada asianmukainen erokorvaus sopimus päätettäessä. Erokorvauksen suuruuden osapuolet saavat vapaasti sopia. Sopimusluonnokseen perehtyessään kannattaa kiinnittää huomiota myös oikeuteen saada sovitut palkkiot ja muut etuudet myös sopimuksen päättyessä. Toimitusjohtajasopimus voidaan tehdä myös määräaikaiseksi. Toimitusjohtajasopimuksen määräaikaisuudelle ei vaadita vastaavia perusteita kuin työsopimuslaissa todetaan työntekijöiden osalta. Toimitusjohtajasopimuksessa voidaan sopia kilpailukiellosta vapaammin kuin työsopimuksessa.

Kilpailukielto voidaan kuitenkin esimerkiksi rajata koskemaan vain tiettyä liiketoimintaa tai maantieteellistä aluetta. Osapuolet voivat myös sopia, että yhtiö suorittaa toimitusjohtajalle kilpailukieltovelvoitteeseen sitoutumisesta sovitun korvauksen tai että kilpailukielto ei ole voimassa, jos sopimus päättyy yhtiön toimesta. Etenkään määrältään kohtuuttoman suurta sopimussakkoa ei kannata hyväksyä. Mahdolliset erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti neuvotteluteitse. Sille varalle, ettei riita kuitenkaan ratkea neuvotteluin, on erimielisyydet syytä jättää käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Myös välimiesmenettelystä on mahdollista sopia, mutta koska välimiesmenettely on varsin kallis, olisi hyvä sopia, että yhtiö maksaa välimiesmenettelystä aiheutuvat kulut. Lisäksi kannattaa muistaa, että välitystuomiosta ei ole valitusoikeutta.


LSE AREENA 2017 Lääke- ja sairaalatarvikealan ammattilaiset kokoontuvat MMA:n järjestämälle LSE-Areenalle Vantaalle torstaina 16. marraskuuta. Koko päivän kestävässä seminaarissa on tarjolla mielenkiintoisia luentoja alan murroksesta, sotesta, terveydestä ja hyvinvoinnista. Tilaisuus on maksuton ja tarkoitettu lääke- ja sairaalatarvike- sekä terveydenhuollon myynti- ja markkinointitehtävissä toimiville henkilöille. MMA:n jäsenet ovat etusijalla, mutta muutkin voivat ilmoittautua. Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteessa www.mma.fi/tapahtumat

a.

fi

LUE VERKKOLEHDESTÄ! le ht

i.m

m

Uutta sisältöä joka viikko!

AJASSA

TYÖ & URA

MARKKINOINTI HYVINVOINTI

BLOGI NÄKÖISLEHTI

Yrittäjä, maksuvaikeuksista voi selvitä

Slush-huumaa Singaporessa

Näin aloitat somemarkkinoinnin

Kun kassassa ei ole rahaa, mutta laskuja tipahtelee, on aika neuvotella ja laatia pitkän tähtäimen suunnitelma yrityksen talouden tervehdyttämiseksi. Maksuohjelmien ja maksuaikojen pidennysten avulla asiaa voidaan auttaa, kun vain ymmärretään reagoida tilanteeseen riittävän ajoissa. Verottajakin on tänä päivänä sangen joustava ja ymmärtäväinen neuvottelukumppani.

Startupit ja sijoittajat kohtasivat toista kertaa Singaporen Slushissa syyskuussa. Singapore tunnetaan Aasian elinvoimaisimpana startup-keskuksena, jossa on kiinnostavat markkinat ja hyvät rahoitusmahdollisuudet. Tänä vuonna Slush ottaa kantaa myös yritysten yhteiskunta- ja ympäristövastuuseen.

Ota some haltuun kanava kerrallaan. Opettele kanavan yleisimmät toiminnot ja harjoittele käyttöä ensin oman henkilökohtaisen profiilisi kautta, jotta saat tuntumaa perustoimintoihin ennen yrityskäyttöön siirtymistä. Muista myös auttaa ensin ja myydä vasta sitten, Social Selling -valmentaja Laura Pääkkönen opastaa.

http://lehti.mma.fi/tyo-ura/yrittaja-maksuvaikeuksista-voi-selvita

http://lehti.mma.fi/ajassa/slushhuumaa-singaporessa

http://lehti.mma.fi/markkinointi/ nain-aloitat-some-markkinoinnin4-vinkkia-yrittajalle

Myynti&Markkinointi

63


KYSY ASIANTUNTIJALTA

KYSY TYÖELÄMÄSTÄ Kysy työelämään liittyvistä aiheista, etsimme liitosta asiantuntijan vastaamaan. Lähetä kysymyksesi osoitteella piia.kunnas@mma.fi Miten myyjän palkka määräytyy?

Palkkausmuutos jo heti työsuhteen alussa

Mitkä tekijät vaikuttavat myyjän palkan suuruuteen?

Sain uuden myyntipäällikön työpaikan, jossa palkkaus muodostuu kiinteästä palkasta ja myynnin perusteella määräytyvästä provisiosta. Asiasta sovittiin työpaikkaneuvotteluissa ja palkan muotoutumisen perusteet merkittiin työsopimukseeni. Heti aloittaessani työn ehdotti työantajan uusi edustaja, jota en ollut aikaisemmin tavannut, että palkkausmuotoa muutettaisiin niin, että kiinteän palkan osuutta korotettaisiin ja provision osuutta pienennettäisiin. Perusteluksi kerrottiin, että kohdallani oli tapahtunut virhe ja työnantaja haluaisi muuttaa palkkausmääräykset samanlaiseksi kuin muillakin vastaavissa tehtävissä olevilla. Oman käsitykseni mukaan muutos ei heikentäisi tilannettani, koska palkka muodostuu jo alun perin suurimmaksi osaksi kiinteästä palkasta ja vain pieneltä osalta provisiosta. Mistähän tässä on kysymys? Kannattaisiko minun suostua vai saanko potkut koeajan puitteissa, jos en suostu? Työnantaja on kohtuullisen suuri yritys ja sillä on aika paljon myyntivoimaa palveluksessaan.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten mediaanipalkka eli keskimmäinen bruttokuukausiansio oli 4 750 euroa joulukuussa 2016. Tyypillisesti myyntialalla kahdella kolmasosalla on kannustava palkkarakenne, kiinteän palkan osuus on kuitenkin tyypillisesti palkasta 70−100 %. Palkkaan keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat tehtävän vastuullisuus, titteli, päätuote, koulutus, kannustavuus (joko henkilökohtainen kannustin eli provisio tai organisaatiotason kannustin eli bonus), myyntimäärä, työkokemus, koulutus, päätoimiala, maantieteellinen sijainti ja neuvottelutaidot. Parhaimmillaan mediaanipalkan voi saavuttaa jo uran alkuvuosina, osa ei saavuta sitä koko uransa aikana.

Mitä tarkoittaa takuuprovisio? Mitä tarkoitetaan takuuprovisiolla ja milloin sitä käytetään? Provisiosopimuksessa voi olla sovittuna ns. takuuprovisio eli työtuloksesta riippumaton palkanmaksukauden vähimmäispalkka. Takuupalkka tulisi olla, mikäli palkan pääosan on määrä tulla provisioista. Mikäli tällaista ei olisi, palkka voisi olla ääritapauksessa 0 euroa, vaikka henkilö työskentelisi myynnin eteen normaalisti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkään provisiopalkkaan perustuva työsuhde on myyntialalla todella harvinainen poikkeus; vain alle kahdella prosentilla MMA:n jäsenistä on tämä palkkamalli (täysprovisio, takuuprovisio, bruttoprovisio). Provisiopalkka käytännössä siirtää yrittäjävastuun työntekijälle.

64

Varmasti ei voi tietää, mistä on kysymys. Kuulostaa kuitenkin siltä, että työnantajan perusteet ehdotukselleen voivat hyvinkin pitää paikkansa ja olla ihan järkeviä. Lähtökohta, varsinkin asiallisesti asiansa hoitavissa yrityksissä, ei ole se, että myyntiammattilaisia pyrittäisiin aina jotenkin ”vedättämään”. Samanlaiset työsuhteen perusehdot helpottavat usein asioiden ja yrityksen hallinnon hoitamista, kun työnantajan palveluksessa on paljon myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Luultavasti voimme onnitella sinua uudesta työpaikasta, hyvästä työnantajasta ja kehottaa lisäksi suostumaan ehdotettuun muutokseen.

Lomautus ja toisen määräaikaisen työntekijän uusi työsopimus Minut on lomautettu toistaiseksi taloudellisella ja tuotannollisella perusteella. Työsuhteeni päättyi lomautuksen kestettyä yli 200 päivää. Samaan aikaan kun olin lomautettuna, työnantaja jatkoi vastaavaa tehtävää hoitaneen määräaikaisen työntekijän työsopimusta. En ole tyytyväinen asiaan ja mielestäni minua ei ole kohdeltu oikein. Yhteydenottooni korvauksista keskustelemiseksi työnantajani on kieltäytynyt ja vedonnut huonoihin taloudellisiin aikoihin. Mielestäni en ole myöskään saanut kaikkia minulle kuuluvia palkkoja esimerkiksi loma-ajalta. Miten asian kuuluu mennä? Tarvitset lakiapua. Voi hyvinkin olla, että työnantajasi on toiminut väärin. Esimerkiksi määräaikaisen työntekijän työsuhteen jatkaminen tällaisessa tilanteessa rinnastuu uuden työntekijän ottamiseen. Voi olla, että tapauksessasi voidaan vaatia korvausta perusteettomasta lomautuksesta. Kun työsuhteesi on päättynyt ja asiat eivät ole esimerkiksi palkan osalta menneet oikein, voi olla mahdollista, että olet oikeutettu loppupalkkaan sisältäen irtisanomisajan palkan ja lomakorvaukset. Samoin palkkaan odotuspäiviltä ja lomarahaan. Ota yhteyttä MMA:n lakimiehiin. Asia tutkitaan ja samalla vaatimuksesi saa sille kuuluvan painoarvon. Usein asiat alkavat sujua ja saamatta jääneet palkat saadaan maksuun, kun asiaa hoitaa lakimies. Vaatimuksia ei voi tällöin vain sivuuttaa, mutta toisaalta sinulla on itselläsi mahdollisuus päättää asian viemisestä eteenpäin aina oikeuteen asti.

  


Näin haet ansiopäivärahaa Opiskelijajäsenyys useammassa liitossa Kaverini opiskelee, mutta tekee ajoittain myös töitä myynnin tapaamisaikoja buukkaavassa yrityksessä. Hän on muualla työttömyyskassan jäsen sekä oman opiskelualansa liiton jäsen. Voiko hän liittyä myös MMA:n jäseneksi? Kaverisi voi liittyä MMA:n opiskelijajäseneksi tai työsuhteiseksi jäseneksi. Opiskelija voi olla samanaikaisesti useamman liiton opiskelijajäsen tai vaikka varsinainenkin jäsen. Eri asia on, onko jälkimmäinen tapaus eli jäsenmaksun maksaminen useampaan liittoon kannattavaa. Työsuhteinenkin jäsenyys on siis kuitenkin mahdollinen, koska hän on alallamme töissä. Tervetuloa jäseneksi! Ainoa varsinainen rajoitus on siinä, että työntekijä saa olla vain yhden työttömyyskassan jäsen. Jos hän siis liittyy sekä MMA:n että MMA Työttömyyskassan jäseneksi, hänen pitää – ja hänen kannattaa – erota aikaisemmasta työttömyyskassasta. Useaan kertaan maksaminen on turhaa, se ei tuo lisäetuja. MMA:n työsuhteisen jäsenen vuosimaksu sisältää myös työttömyyskassan maksun. Opiskelija voi aivan rohkeasti liittyä minkä tahansa hänelle sopivan liiton opiskelijajäseneksi, vaikka useamman samaan aikaan. Siihen ei ole mitään esimerkiksi lainsäädännöllistä tms. estettä.

Ilmoittaudu aina työnhakijaksi asuinpaikkakuntasi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä; myös silloin, jos olet saanut työsuhteen päättymiseen liittyvän tukipaketin tms. Lähetä ensimmäinen ansiopäivärahahakemus liitteineen vähintään kahdelta viikolta hakujakson täytyttyä siten, että viimeinen päivä on sunnuntai. Ansiopäivärahahakemuksen saat TE-toimistosta tai esim. tulostamalla sen osoitteesta www.mmakassa.fi > Etuudet > Lomakkeet. Voit toimittaa hakemuksen liitteineen kassaan halutessasi postitse, mutta nopein ja varmin tapa on käyttää kassan kotisivuilta löytyvää eAsiointia (eMMA). Sen avulla voit täyttää ja lähettää hakemuksen netissä sekä toimittaa kassaan myös hakemukseen tarvittavat liitteet. Huomaathan, että liitteiden toimittaminen kassaan ilman hakemusta ei käynnistä päivärahakäsittelyä.

LIITÄ HAKEMUKSEESI ■ alkuperäinen työnantajan tai palkanlaskijan allekirjoittama

palkkatodistus välittömästi työttömyyttä edeltäneeltä vähintään 26 palkalliselta kalenteriviikolta työttömyyttä/lomautusta edeltävään päivään asti. Palkkatodistuslomakkeen voi tulostaa osoitteesta www.mmakassa.fi, kohdasta Lomakkeet. Huomaa, että jos työsuhde on tai oli kokonaan tai osittain provisiopalkkainen, kassa saattaa tarvita palkkatodistuksen lisäksi kopiot palkkalaskelmista. ■

kopio irtisanomisilmoituksesta, irtisanoutumistodistuksesta tai lomautusilmoituksesta

kopio työtodistuksesta ja työsopimuksesta

kopio mahdollisesta työsuhteen päättymiseen liittyvästä sopimuksesta

kopio viimeisimmästä päätöksestä, jos saat sosiaalietuuksia

mahdolliseen maatalous- tai yritystuloon liittyen kopio verotuspäätöksestä erittelyosineen (viimeksi vahvistettu henkilökohtainen verotus) sekä selvitys yrityksestä (kopio kaupparekisteriotteesta). Ilmoita näistä aina myös TE-toimistoon.

palkkatodistus ja työsopimus mahdollisesta sivu- tai osa-aikatyöstä

Muista hakea päivärahaasi ajoissa. Hakemus vanhenee kolmessa kuukaudessa. Muista pitää työnhakusi voimassa työ- ja elinkeinotoimistossa!

Myynti&Markkinointi

65


KOULUTUS JA UR A

KOULUTUKSET/

SYKSY 2017

Katso kaikki koulutukset, tarkemmat kuvaukset niistä sekä ilmoittautumiset osoitteesta www.mma.fi > Palvelut ja edut > Koulutukset > Koulutuskalenteri

AMMATTITAIDON YLLÄPITO ON ENTISTÄ TÄRKEÄMPÄÄ Huolehti ammattitaidostasi, sillä muuten uhka työttömyyteen tai uran sivuraiteelle ajautumiseen moninkertaistuu.

K

eväällä toteutettu MMA:n jäsenkysely nosti esille myyntiammattilaisten muutoshaasteet: digitalisaatio, sosiaalinen media, jatkuvasti kiihtyvä muutos ja moniosaamisen tarve. Perinteisten myyntiketjujen lyhentyminen tai alkaminen verkossa, lisääntyneet tulospaineet ja niukkenevat resurssit. Kokemus ikärasismista, yrittäjäpohjaisen toiminnan kasvu sekä globalisaatio. Muutos haastaa perinteistä työnkuvaa ja ammattiidentiteettiä. Digitaalisuuden osaamisvaje kuitenkin tiedostetaan hyvin. Samaan aikaan MMA:n Taloustutkimuksella teettämän työmarkkinatutkimuksen mukaan karkeasti kolmannes jäsenistämme ei saa lainkaan työnantajan maksamaa ammatillista koulutusta. Kaksi kolmasosaa saa, mutta valtaosin koulutus on sattumanvaraista. Osalle MMA:n järjestämät koulutukset ovat elinehto. Vuonna 2016 MMA järjesti 201 koulutusta, webinaaria ja seminaaria. Niihin osallistui kaikkiaan yli 5 000 henkilöä.

Opiskele kun sinulle sopii MMA on lisännyt somevalmennuksia ja niitä on vuosittain kymmeniä mm. LinkedInistä, Twitterin käytöstä yrityksissä, näyttävistä videoista somessa, Social Sellingistä ja tehokkaasta kokouksesta verkossa. Haasteena on ajankohta. Osalle on mahdotonta osallistua koulutuksiin työajalla. MMA onkin muuttanut koulutustarjontaansa niin, että webinaarikoulutuksista osan saa myös tallenteina. Lisäksi käytössä ovat Wistec Trainingin Office-ohjelmien Wordin, Excelin, PowerPointin ja Outlookin verkkokoulutukset sekä LingoNetin englannin ja ruotsin kurssit. 66

Koulutuksia verkkokaupasta

Vuoden 2018 alussa MMA:n jäsenten käytössä on verkkokauppa, jossa jokainen koulutus on ostettavissa jäsenetuhintaan myös tallenteena. Ensivaiheessa tarjonta kattaa kolmisenkymmentä some- ja myyntivalmennusta sekä työnhakuvalmennuksia. Myös fyysisiä koulutuksia kuitenkin kaivataan. ”Koulutuksissa usein erittäin iso osa on vertaistuki ja muiden kokemukset ja myös tutustuminen muihin ihmisiin ja aloihin”, eräs jäsenkyselymme vastaaja kommentoi. MMA panostaa kasvokkaisiin kohtaamisiin tarjoamalla mm. yritysvierailuja ja pitempiä valmennusohjelmia. Hyödynnämme myös paikallisia kouluttajia. Jouni Röksä

MITKÄ MYYNNIN JA MARKKINOINNIN AIHEET JA ILMIÖT KIINNOSTAVAT JUURI NYT?


MMA tukee työnhaussa Vaikka MMA:n jäsenten työttömyys on helpottamassa, on työsuhteisista jäsenitä työttömänä tälläkin hetkellä noin 6,5 prosenttia. Erityisen vaikea tilanne on yli 50-vuotiailla. Tämän takia MMA on panostanut erittäin paljon työttömien tukemiseen. Palvelut ovat jäsenille maksuttomia. Jos haluat miettiä erilaisia strategioita uuden työpaikan löytämiseksi, ilmoittaudu kuukauden mittaiseen tehostettuun työnhaun verkkopolkuun, josta saat lisätietoa osoitteesta www.urapalvelut. fi/mma. UP Partnersin tuottaman palvelun avulla voit tuunata omat työnhakupaperisi ja -strategiasi kuntoon. Verkkopolku on maksuton. Voit tulla myös mukaan alueellisiin työllistämishankkeisiin, joita on käynnissä Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella sekä Pohjois-Suomessa. Uudellamaalla toimii Työnhakuboosteri. Tänä vuonna ryhmän käyneistä yli puolet on jo löytänyt työtä tai koulutusta. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa tyonhakuveturi.fi/tyonhakuboosteri. Pirkanmaalla Uratehdas (uratehdas.fi) järjestää viikoittain monipuolisia työnhaun valmennuksia sekä pienryhmätoimintaa. Hankkeella on myös aktiivinen LinkedIn-ryhmä. Varsinais-Suomen ja Satakunnan hanke on nimeltään Urapurje (urapurje.strikingly.com) ja se järjestää pienryhmä- ja vertaistoimintaa. Pohjois-Suomen työttömiä tukeva hanke on Uranoste (uranoste. fi). Hankkeen sivuilla on tietoa koulutustilaisuuksista, CV-vinkeistä ja webinaarikirjasto työnhaun eri teemoista. MMA:lla on useita työnhakuun liittyviä webinaareja, joista saat vinkkejä ansioluettelon tekoon, työnhakuun, työpaikkahaastatteluun ja yleisemmin rekrytointiprosessiin. Webinaareissa opit konkretisoimaan osaamistasi ja välttämään työnhaun psykologiset ansat.

1 2 3 4 5

TYÖNHAKUUN LIITTYVIÄ WEBINAAREJA • Miten löydän piilotyöpaikat ma 6.11. klo 9–11

MMA SOME

• Menesty työpaikkahaastattelussa ti 7.11. klo 9–12 • P rojektimainen työnhaku ke 8.11. klo 9–12 • M itä yrityksen rekrytoijat ja headhunterit odottavat työnhakijalta ma 27.11. klo 9–12 • M iten pääsen headhunterin saaliiksi ke 29.11. klo 9–12 Ilmoittaudu webinaareihin osoitteessa www.mma.fi/koulutus

SEURAA! #parhaatmukana

Asiakasarvon muodostuminen - miten oikeasti myydä lisäarvoa eikä tuotetta. Digikanavat ja henkilöbrändäys. Asiantuntijamyynti. Palvelumuotoilu teknisessä kaupassa. Oma roolini digitaalisessa myynnissä ja markkinoinnissa. Kenttämyyntimiesten ja henkilökohtaisen kontaktoinnin ja myyntityön asema tulevaisuuden kaupanteossa.

MMA liitto mmaliitto

Digitaalisuus kokonaisuutena ja sen hyödyntäminen liiketoiminnan kasvattajana unohtamatta face-to- face -myyntiä. Erilaisuus!

Lähde: MMA:n syyskuun lopussa toteutettu jäsenkysely

Myynti&Markkinointi

67


OLA

MM

KOK

K

A

TOTTA VAI TARUA, MMA Kokkolan nuorisoja urheiluvastaava Patrik Källström? Teksti Piia Kunnas Kuva Jere Lauha

Parhaat kontaktit löytyvät kenttää kiertämällä. Totta. Työskentelen aluemyyntipäällikkönä Lyrecolla ja myyn työpaikkatarvikkeisiin liittyviä kokonaisratkaisuja. Jonkin verran sovimme tapaamisia etukäteen, mutta hyvin paljon teemme myös kylmäkäyntejä, sillä moni asiakas ei vastaa puhelimeen. Osaan kertoa vitsin molemmilla kotimaisilla. Totta. Myyntialueeseeni kuuluu Etelä- ja KeskiPohjanmaa, joten vaikka ruotsin kieli on vähemmistössä, varsinkin Vaasan ja Pietarsaaren seuduilla käytän työssäni välillä ruotsin kieltä. Kokkolan seutu taantuu. Tarua. Kokkolan seudulla on paljon teollisuusyrityksiä, jotka eivät ole tehneet isoja irtisanomisia. Huono taloustilanne on ehkä näkynyt investointien vähentymisenä ja hetkellisenä pysähtyneisyyden tunnelmana, mutta näkymät ovat kuitenkin hyvät. Yhdistyksessä toimimisessa ja joukkueessa pelaamisessa on samoja piirteitä. Totta. Pelaan salibandya ja toimin Kokkolan MMA:n hallituksessa. Molemmissa tapauksissa tarvitaan joukkuepeliä, toisten tukemista ja kannustamista. Joukkuepeliä tarvitaan myös yhdistysten välillä ja siitä on osoituksena Vaasan ja Seinäjoen yhdistysten kanssa toteutettava PowerPark-tapahtuma. Yritykset säästävät työpaikkatarvikkeista taantuman aikana. Tarua. Vaikka kaikesta pyrittäisiin säästämään, ilman esimerkiksi toimistotarvikkeita, työvaatteita, suojaimia ja pehmopaperia on vaikea työskennellä. Säästäminen näkyy enemmän niin, että yrityksissä ei pidetä varastoja, vaan tilataan tarpeeseen. Lisäksi hintaan kiinnitetään enemmän huomiota.

68


YHDISTYKSISSÄ TAPAHTUU

YHDISTYKSET Julkaisemme palstalla tietoa jäsenyhdistysten tapahtumista. Voit lähettää vinkin tai tekstin ja kuvan osoitteeseen toimitus@mma.fi. Toimitus lyhentää ja muokkaa tekstejä tarvittaessa. Seuraava lehti ilmestyy 15.12. Siihen tulevan aineiston on oltava perillä 24.11.

MMA Etelä-Savon jäsenet viettivät tämän vuoden syysfestareita murhaavissa tunnelmissa lokakuun 7. päivä. Tänä vuonna festareiden teemana oli ”Murhamysteeri 1920-luvun salakapakassa”. Juhlaväki nautti ohjelmasta, loistavasta ruuasta ja murhakin saatiin ratkaistua.

YHDISTYSTEN TAPAHTUMIA:

MMA Kokkola Syyskokous ma 30.10. klo 18.30 Priotec/Seritec -tiloissa, osoite Ahertajantie 2, Kokkola. Kahvitarjoilu. Pikkujoulut Suomi 100v. kunniaksi pe 1.12. klo 18 ravintola Sällskapsklubben, Torikatu 27, Kokkola. Tumma puku. Ilmoittautumiset 20.11. mennessä osoitteeseen tom.frilund(at)kpk.fi tai tom. nygard(at)pp.kenet.fi. Lisätietoa kotisivuilta kokkola.mma.fI

MMA Päijät-Häme Syyskokous to 9.11.2017 klo 17.0019.00 Mastolassa Lahden Radiomäellä, os. Radiomäenkatu 37, 15110, Lahti Kokouksen alussa kahvitarjoilu ja aikaa tutustua uudistettuun radio- ja tvmuseoon. Syyskokous alkaa auditoriossa kello 18.00. Käsitellään sääntömääräiset asiat. Ilmoittautumiset tarjoilujen vuoksi 6.11. mennessä: paijat-hame@mma.fi tai 040 744 0904 / Sari Luomalahti Haku MMA Päijät-Hämeen lomahuoneistoihin Kuukkeliin Rukalle kaudelle 2017–2018 on nyt meneillään. Ohjeet ja tarkemmat tiedot sekä syyskokoukseen että lomahuoneistoihin löydät kotisivuiltamme: http://paijat-hame.mma.fi

MMA Satakunta Syyskokous to 2.11.2017 klo 19.00 Hotelli-Ravintola Rantakartanossa, Isojoenrannantie 58, Pori. Tarjoilua varten ilmoittautumiset 31.10. mennessä petri.peltomaa@dnainternet. net tai 044 581 3412

Yrittäjä tai yrittäjyydestä kiinnostunut, liity uuteen Facebook-ryhmään! Ryhmässä jaetaan tietoa ja nostetaan esille myyntiin, markkinointiin ja yrittäjyyteen liittyviä aiheita. Klikkaa itsesi mukaan!

MMA Satakunnan M-Killan 30 v. pikkujoulujuhlaa vietetään 24.11.2017 Klo. 18.00 alkaen Viikkarin Valkaman Saarelma-salissa, Juhana Herttuankatu 17, Pori. Tule mukaan iloiseen ja ohjelmantäyteiseen juhlaan ja samalla juhlistamaan killan 30-vuotistaivalta. Nautimme myös jouluisen aterian. Seuraa postiasi, jossa lisätietoa mm. ilmoittautumisesta tai kysy oltermanni Veikko Lindbergiltä, puh. 0400 927 321.

MYYNTI ON

Myynti&Markkinointi

69


MM A:N TOIMISTO

ME PALVELEMME JÄSENPALVELU

Jäsenrekisteri Sari Kanervo 020 122 4402

Jäsenedut, kurssit Eija Kuitunen 020 122 4401

Järjestösihteeri Heidi Sarén 020 122 4403

JOHTO

Puheenjohtaja Marko Hovinmäki 0400 747 333

Jäsenpalvelu Melissa Mikanoja 020 122 4406

Yhteyspäällikkö Samuli Myllyharju 020 122 4409

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jouni Röksä 020 122 4404

Kirjanpito Lea Lehtonen 020 122 4413

Kirjanpito Elina Järvinen 020 122 4414

NUORET

LOMAOSAKKEET

TALOUS

Johdon assistentti Gunilla Plutén 020 122 4405

Toiminnanjohtaja Juha Häkkinen 020 122 4408

Talouspäällikkö Jaana Apell 020 122 4416

VIESTINTÄ

Viestintäsuunnittelija Anni Karppanen 020 122 4407

Viestintäpäällikkö Sirkku Rytkönen 020 122 4429

MMA:N TOIMISTO Järjestöasiat, jäsenedut, jäsenpalvelut / Koulutus / Tutkimus / Myynti & Markkinointi -lehti / Talous ja hallinto OSOITE PL 11, 00521 Helsinki / (Asemamiehenkatu 2, 9.krs) / Puhelin: 020 122 4400 / Sähköpostit: etunimi.sukunimi@mma.fi / jasenpalvelu@mma.fi faksi: (09) 4780 7750 / www.mma.fi

VERKOSTOIDU!

www.facebook.com/mma.fi MMA:lla oma ryhmä LinkedInissä twitter MMAliitto

70

Toimituspäällikkö Piia Kunnas 020 122 4428

Visuaalinen suunnittelija Asiantuntija Igor Parri Mari Niemi 020 122 4420 020 122 4411

Lomaosakkeet Minna Liukkonen 020 122 4412

MMA TYÖTTÖMYYSKASSA

MYYNNIN JA MARKKINOINNIN OIKEUSTURVA MOT OY

PL 25, 00521 Helsinki (käynti Asemamiehenkatu 2, 9. krs), sähköposti etunimi.sukunimi@mma.fi Puhelinaika ma 9–11 ja 12–14 ja ti–pe klo 9–11, puhelin 020 690 442, faksi (09) 4780 7740.

Työ- ja edustussopimuksiin liittyvät neuvonta- ja lakipalvelut, Myynnin ja markkinoinnin yrittäjät: yhdistyksen asiat sähköposti info@mot.fi tai etunimi.sukunimi@mot.fi, www.mot.fi Toimisto avoinna ma–pe 8.30–16.15 Raatihuoneenkatu 13 B 13, 13100 Hämeenlinna puhelin (020 122 4450) faksi (03) 616 6750.

Kassanjohtaja Jaana Apell Kassan toimihenkilöt Seija Aarnio, Tarja Heiskanen, Tytti Jolkkonen, Sari Meling, Pete Mäkelä, Heimo Vuorinen, Maria Vuorinen. Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan AYT:n maksuton palvelunumero 0800 9 0888, www.ayt.fi

Osoitteenmuutostiedot saamme suoraan postin osoitteenmuutosilmoituksesta. Jos tässä yhteydessä kiellät uuden osoitteen luovuttamisen, ilmoita uusi osoitteesi suoraan liittoon. Jos muutat ulkomaille, ota yhteys liittoon. Jäsenrekisterin tiedot on koottu jäsenhakemuksesta saatujen tietojen perusteella. Jäsentietoja käsitellään 1.6.1999 voimaan tulleen henkilötietolain mukaisesti.

Suorat numerot: Jyrki Järvinen, toimitusjohtaja, lakimies 020 122 4457 Jaana Liimatainen, johtava lakimies 020 122 4456 Mika Honkanen, lakimies 020 122 4454 Sanna Honkanen, lakimies 020 122 4455 Tuuli Lahikainen, lakimies 020 122 4453 Minna Takala, toimistopäällikkö 020 122 4451 Minna Liukkonen, myyntisihteeri, lomaosakkeet 020 122 4412


N E D O U V

T A M M I HELPO

. T U L U O J U K K I P

UUSI CAPTAIN’S LOUNGE. Rento ja tyylikäs tila pienelle porukalle.

Niin helppoa, niin hauskaa. Tuo porukkasi valmiisiin pikkujouluihin, joissa viihde, ruoka ja asiaan kuuluvat ruokajuomat odottavat. Juhli muiden mukana tai varaa seurueellesi oma tila Kokouskeskus & Loungesta tai uudesta Captain’s Loungesta. Ja jos loppuvuosi vilahtaa ohi suun, meillä voit juhlia ympäri vuoden. Lue lisää eckeroline.fi

Ryhmämyynti: puh. 09 2288 540 tai ryhmat@eckeroline.fi

eckeroline.fi/ ryhmat N IM E S TÄ Ä N HUOL IM AT TA SUO M AL A INEN

Bonusta laivaostoksista.


Vuoden joululahja Yrityksen oma joululahjakauppa valitsemallanne määrällä lahjavaihtoehtoja. Joululahja jokaiseen makuun!

3 2

1

1. Kaunis lahjapakkaus

2. Arvokoodilla valitaan toivottu tuote lahjakaupassa

3. Valittu tuote toimitetaan suoraan vastaanottajalle

SuperLahjakortti SuperLahjakortti antaa vastaanottajalle mahdollisuuden valita reilun 100 eri lahjakortin valikoimasta. Lahja, joka sopii kaikille! stavat

u Toimit POSTI

www.gogift.fi • 020 752 8020 • myynti@gogift.fi

E-MAIL

SMS

EXCEL

Myynti & Markkinointi 5/2017  

Tämän lehden kansikuvassa poseeraava Marianne Lauslehto aloitti automyyjän ammatissa 59-vuotiaana. Energinen Marianne on sitä mieltä, että a...