__MAIN_TEXT__

Page 1

3/17

M YYNNIN JA M ARK K INO INNIN AMM AT T IL AISE T MM A :N JULK AISEM A AMM AT T ILEH T I

NIKLAS LITMALA PERUSTI TYÖNHAUN TINDERIN SIVU 14

Kylmäsoitoista sosiaaliseen myyntiin

Keinoäly myynnin tukena

Nettiyhteys tulee autoihin

SIVU 18

SIVU 36

SIVU 54


1

NYT MAHTAVA VARUSTEPAKETTI ADRIA VM 2017 MATKAILUAUTOIHIN KAUPAN PÄÄLLE.

Mm. ohjaamoilmastointi, markiisi, TV, multimedialaite, peruutuskamera ym.

Monipuolinen, tyylikäs cross-over Matrix.

ETUSI 5 200 – 6 000 €!*

Kuvassa Matrix Plus.

ADRIA – MINNE SINÄ MATKUSTAISIT?

Huippuvarusteltu Matrix Supreme ALDElämmityksellä. Tilaa ja tyyliä.

Virtaviivainen puoli-integroitu Coral. Avara sisältä, sutjakka ulkoa. Edullinen Axess, erinomaisesti varusteltu Plus tai huippuna Supreme täydellä ALDE-lämmityksellä.

Tyylikäs Adora (kuvassa 522 UP), ALDE-lämmitys ja sähkötoiminen lattialämmitys. Nyt myös Bluetoothyhteys, johon voit yhdistää musiikkilaitteesi.

Tyylikäs ja ylellinen Forest-kalustus. Kuvassa Coral Supreme (L–dinette lisävaruste).

Moderni, trendikäs Horizont-kalustus. Kuvassa Matrix Axess.

Adora – valoa, lämpöä ja raikkautta. 12 mallia erilaisiin tarpeisiin. Kuvassa perhemalli Adora 573 PT, kompakti mutta jopa seitsemälle (3-kerrosvuode).

*VM 2017 Fiat, Citroen-alustaiset Adria matkailuautot, ei Twin. Tarjous on voimassa uusille kaupoille 30.6.2017 saakka tai niin kauan kuin tuotteita riittää.

Adria-autojen ja -vaunujen jälleenmyyjät (*vain autot) • Jyväskylä Jyväs-Caravan Oy 0400 214400 • Kuopio J. Rinta-Jouppi Oy 017 368 3000 • Lahti J. Rinta-Jouppi Oy 020 788 1310 • Lappeenranta J. Rinta-Jouppi Oy 020 788 1340 • Oulu/Kempele JP-Caravan (010) 387 5000 • Rovaniemi* Caravankeskus Reatalo (016) 315 440

www.jyvascaravan.fi www.rintajouppi.fi www.rintajouppi.fi www.rintajouppi.fi www.jpcaravan.fi www.reatalo.net

• Seinäjoki • Tampere • Turku • Vantaa • Vantaa

J. Rinta-Jouppi Oy Caravan Erälaukko Oy Turun Länsi-Vankkurit Oy Helsinki Caravan J. Rinta-Jouppi Oy

(06) 420 1800 020 755 9960 (02) 274 9880 (09) 2766 560 (09) 2525 7500

www.rintajouppi.fi www.eralaukko.fi www.lansivankkurit.com www.helsinkicaravan.fi www.rintajouppi.fi


PÄ ÄKIRJOITUS

TUOHITORVESTA SOSIAALISEEN MYYNTIIN

O

lemme MMA:ssa pitäneet esillä digitalisaatiota ja sen vaikutusta ammattialaamme. Osa jäsenistä kaipaa lisää oppia, ja osalla homma on aika lailla hanskassa. Sitten löytyy joukko jäseniä, joka ottavat henkilökohtaisena loukkauksena sen, että liitto on mukana murentamassa entistä turvallista maailmankuvaa. Erään parhaista palautteista näihin asioihin sain maaliskuussa MMA:n jäsenyhdistysten seniorivetäjien tapaamisessa Tampereella. Toisaalta kerrottiin, että eivät nämä digihommat korvaa vanhaa kunnon kaupan vääntämistä. Vähän niin kuin humpuukia koko homma. Mutta sitten Karjalasta kajahti: ”Kyllä se kuulkaa on sillä tavalla, että ei siellä enää millään tuohitorvilla huhuilla, pitää mennä mukaan uusiin asioihin.” Päälle todettiin, että sosiaalisen median koulutus voisi olla tarpeen eläkeläisjäsenillekin. Pyrimme ottamaan huomioon jäsentemme toiveita toiminnassamme. Pelkät toiveet eivät kuitenkaan toiminnan ohjaamiseen aina riitä, sillä ne eivät aina luo täysin kattavaa kuvaa tarpeista. Maisema näyttää erilaiselta puusta kuin maasta. Jäsenten edunvalvonta voi olla sitäkin, että autetaan hyväksymään muutos eikä jäämään paikalleen. Jos Henry Ford olisi aikanaan kysynyt hevosajureilta, mitä uutta he haluavat avukseen, ajurit olisivat todennäköisesti halunneet voimakkaampia hevosia. Henry Ford alkoi kuitenkin tuottaa autoja. MMA:n jäsenistössäkin on tänä päivänä varmasti enemmän mondeo-miehiä kuin hevosmiehiä. Tämän lehden teemana on social selling. Sille ei ole yhtä ainoaa ja oikeaa määritelmää. Esimerkiksi myyntijohtaja Jukka Holmin mielestä sosiaalinen myynti on enemmän ajattelutapa, ei pelkkää välineellistä some-kanavien käyttöä. Noin ajatellen sitä on ollut aina, mutta nyt sähköiset verkostot ovat tuoneet siihen uuden ulottuvuuden. Social selling voi olla asia, johon perehtyminen sinunkin kannattaa ottaa teemaksesi. Hyvää kesää kaikille lukijoillemme!

Juha Häkkinen Päätoimittaja, toiminnanjohtaja

Myynti&Markkinointi

3


3/17

TÄSSÄ LEHDESSÄ

SISÄLLYS

36 Virtuaalitodellisuus näyttää ostajalle tuotteen, jota ei ole vielä valmistettu tai jota ei pääse muutoin näkemään. Myyntiä kehitetään myös muiden teknologioiden, kuten big datan ja keinoälyn, avulla.

4


Myynti& Markkinointi Julkaisija Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA. Myynti & Markkinointi on myynnin ja markkinoinnin ammattilehti.

14

18

Litmala perusti työnhaun Tinderin

Kylmäsoitoista sosi- Älä ota LinkedIniä aaliseen myyntiin henkilökohtaisesti

Niklas Litmala koki työnhakuprosessin kankeaksi, joten hän kehitti ystävänsä kanssa sovelluksen, jolla työtä voi hakea muutamalla pyyhkäisyllä.

BLC Taito Oy:ssä sosiaalinen myynti alkoi sometilien perustamisella. Pian myynti alkoi saada tapaamisia, joiden eteen ei ollut soitettu yhtään puhelua.

Suomessa LinkedIniä hyödynnetään vielä huonosti myyntiin ja markkinointiin, Tom Laine sanoo.

40

48

54

Näin palvelen kuluttajaa v. 2025

Resilientti ei jumitu karille

Kohta autollasikin on nettiyhteys

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen avaa uudessa kirjassaan 18 trendiä, jotka vaikuttavat kuluttamiseen. Esittelemme niistä kolme.

Resilienssi tarkoittaa muutos- ja sopeutumiskykyä kriisien ja muutosten keskellä. Miten omaa ja työyhteisön joustavuutta voisi kehittää?

Nettiyhteyden myötä kojelautaan ilmestyy uusia ominaisuuksia ja matkapuhelimella voi hallita osaa auton toiminnoista.

3 Pääkirjoitus 7 Puhetta johtavalta 8 Tässä & Nyt 12 Vaihtoaskel 13 Ensiaskel 14 Niklas Litmala perusti työnhaun Tinderin 18 Kylmäsoitoista sosiaali- seen myyntiin 22 Myyjän polut uusien asi- akkaiden luo 24 Ajatusjohtajuus edistää sosiaalista myyntiä 28 Älä ota LinkedIniä henkilökohtaisesti 30 Uraguru: Facebookista B-to-B-myyjän tärkein työkalu?

32 Mitä B-to-B-myyjä voi oppia intialaiselta torikauppiaalta? 36 Virtuaalitodellisuus kas- vattaa jo myyntiä 40 Näin palvelen kuluttajaa 2025 44 Myyntiura opetti jatkuvasti 46 MMA tarjoaa yrittäjille uusia palveluita 48 Resilientti ei jumitu karille 50 Myyntibattle

28

Päätoimittaja Juha Häkkinen Toimituspäällikkö Piia Kunnas Julkaisusuunnittelija Mari Niemi Toimitusneuvosto Jarmo Hyvärinen Jaana Immanen-Peuha Keijo Kankaanpää Toimituksen osoite PL 11, 00521 Helsinki (Asemamiehenkatu 2, 9. krs.) puhelin 0201 224 400 toimitus@mma.fi Tilaushinta 54 €/vuosi, kestotilauksena 37 €/vuosi. Kuusi numeroa vuodessa.

52 Liikunta, hyvä uni ja ravinto hoitavat verenkiertoa 54 Kohta autollasikin on nettiyhteys 56 Matkalla 58 Ideaa & Ilmiöitä 60 Lakipalsta: Työntekijän oikeudet irtisanomisen jälkeen 62 Myyntialan sopimukset 64 Kysy työelämästä 66 MMA kouluttaa 68 Totta vai tarua: MMA Oulun seutu 69 Yhdistyksissä tapahtuu

Tilaukset heidi.saren@mma.fi Osoitteenmuutokset saamme suoraan muuttoilmoituksesta. Jos olet kieltänyt osoitteesi luovuttamisen, ilmoita uusi osoite suoraan liittoon. Ilmoitusmyynti Otavamedia OMA Myyntipäällikkö Kari Salko puhelin 0400 604 133 kari.salko@otava.fi Myyntipäällikkö Veli-Pekka Jaatinen puhelin 0400 684 364 veli-pekka.jaatinen@otava.fi Ilmoitushinnat 2/1 8 200 € 1/1 4 200 € 1/2 2 820 € 1/4

2 100 €

Määräpaikkakorotus +10 %. Liitteet sopimuksen mukaan. +alv 24 %. Mainostoimistoalennus 15 %. Levikki 26 408 LT 3/2012 Aikakauslehtien Liiton jäsen ISSN 1458-5162. 85. vuosikerta Painatus Forssa Print. Lehti on painettu ympäristöystävälliselle paperille. Kansikuvassa Niklas Litmala Kuvaaja Matti Matikainen

Myynti&Markkinointi

5


16.8.2017 saakka.

LUKIJAPALAUTE

LUKIJALTA ANNA PALAUTETTA Kerro, mitä pidit tästä numerosta ja voit voittaa Moleskinen digitaalisen Smart Writing Setin. Muistikirjoistaan tunnettu Moleskine on yhdistänyt analogisen maailman ja digitaalisen ympäristön inspiroivalla tavalla. Nyt käsin kirjoitettu teksti tai kynällä piirretty luonnos muuntuu digitaaliseen muotoon reaaliajassa, kun Moleskinen Smart Writing Set yhdistää digitaalisen muistikirjan, älykynän ja Notes-sovelluksen. Kun käytät älykynää digitaalisen muistikirjan kanssa, kaikki mitä kirjoitat ja piirrät, muuntuu digitaaliseksi tiedostoksi, jota voi muokata, jakaa, merkitä erilaisilla tunnisteilla ja arkistoida. Moleskinen Smart Writing Setin arvo on 229 euroa. Lisätietoja palkinnosta: www.inspiration4you.fi

Lukijapalautetta: Hyvinvointiin liittyvät jutut ovat tervetulleita. Jäsenyhdistysten kuulumisia /tapahtumia voisi myös olla enemmän. Upea lehti, luen aina kannesta kanteen!

Osallistu lukijakilpailuun osoitteessa lehti.mma.fi tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimitus@mma.fi (laita aihekenttään otsikko Lukijakilpailu 3/17). Osallistumisaikaa on 16.8.2017 saakka.

Edellisen lehden 2/17 mielenkiintoisimmaksi jutuksi äänestettiin juttu Kun suoli kiukuttelee. Naisten EVO-kosmetiikkalaukun sisältöineen voitti Hilkka Lekka Turusta ja miesten EVO mr. Magnificent -paketin Voitto Tarvainen Saarijärveltä. Onnea voittajille!

Olipa taas todella hyvää luettavaa jäsenlehdessämme, kiitos siitä! Oli palkkavertailua, jäsenkoulutusta ja kertomus naisesta, joka on edennyt urallaan todella hienosti!

Jäsenen eläkkeelle jäänti/haastattelu jostain jäsenestä. Vähemmän juttuja, mutta pitempiä ja syvemmin luotaavia. Toivoisin digitaaliseen markkinointiin liittyviä artikkeleita.

6

Verkkolehti elää ajassa

Instagram

lehti.mma.fi

@mmaliitto #parhaatmukana

Seuraa meitä twitterissä #MMAliitto


PUHETTA JOHTAVALTA

SUURI KIITOS

M

inulla on ollut suuri ilo ja kunnia toimia Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n puheenjohtajana 12 vuoden ajan. Ja tätä ennen liiton varapuheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä 8 vuotta. Ilmoitin liiton hallitukselle jo viime syksynä, että en ole enää käytettävissä jatkokaudelle. On siis aika antaa tilaa uusille päättäjille ja ehkäpä uusille ajatuksillekin. Liitto jatkaa luottamustoimisen puheenjohtajan järjestelmällä. Eli puheenjohtajuus on limitettävä oman palkkatyön tai yrittäjyyden yhteyteen. Tämä asettaa haasteita ajankäytölle sekä vapaa-ajan ja työajan yhteensovittamiselle. Tärkeintä on kuitenkin se, että yhteistyö liiton toimiston ja sen asiantuntijoiden kanssa pelaa. Myynnin yrittäjänä olen varmasti osannut ammattialani myyntityön asiat, mutta moni laajempi kokonaisuus on ollut parempi pitää muissa käsissä. Liiton puheenjohtajan tehtäväni päättyivät liittokokoukseen 20.5.2017 Helsingissä. Uudelle tuolloin valitulle liiton puheenjohtajalle toivon jaksamista ja onnea tehtävässään, samoin liiton uudelle hallitukselle sekä liiton valtuustolle viisautta, nöyryyttä ja luottamusta asioiden hoitajiin ja valittuihin linjoihin. Luottamustehtäviin valittavien on tarkoin sisäistettävä oma roolinsa ja vastuunsa tässä palapelissä. Tämä tarkoittaa muun muassa huolellista liiton kokonaisedun harkintaa päätöksiä tehtäessä. Vastuuntunto ja yhteistyökykyisyys ovat asioita, joissa vaaditaan kykyä neuvotella, joustaa ja nähdä asioita laajempina kokonaisuuksina. Haluan kiittää kaikkia jäseniämme myös suorista ja rakentavista yhteydenotoista. Erityisesti mieleeni on jäänyt kilometrikorvausjärjestelmän kaatamisyrityksen aika, jolloin tuli suoraa palautetta, positiivista ja negatiivista. Kohtalaisen hyvin kuitenkin tuolloinkin onnistuimme. Yhteinen matka liiton hallinnon ja toimiston asiantuntijoiden kanssa on ollut minulle suuri näköalapaikka myynnin ja markkinoinnin muuttuneeseen toimintaympäristöön. Alamme asiantuntijoita tarvitaan edelleen, vaikka työn tekemisen muodot ja välineet muuttuvat. Uskallan jopa väittää, että myynnin ja markkinoinnin arvostus on kasvanut ja tulee jopa kasvamaan. Tästä on hyvä esimerkki Valtiontalouden tarkastusviraston ehdotus Markkinoinnin kehittämiskeskuksen (Makes) perustamisesta. Makes voisi koota yhteen markkinoinnin parhaita osaajia, kerätä tietoa ja palvella yrityksiä. Valtio puolestaan voisi olla mukana rahoittamassa tätä koko Suomen hyväksi kertyvää kehitystoimintaa. Minnekään ei ole kadonnut, eikä katoa, ajatuksemme siitä, että ”kaikki mitä ympärilläsi näet, on joku myynyt”. Jarmo Hyvärinen Puheenjohtaja 20.5.2017 saakka

Myynti&Markkinointi

7


AJASSA

TÄSSÄ&NYT Kuva: Adobe

Koonnut Piia Kunnas

Tv-persoona Jonathan Ross toimi koekaniinina, kun Adobe esitteli virtuaalitodellisuusmainoksiin liittyvää projektiaan.

Adoben uudet työkalut tukevat markkinoijaa Adobe esitteli Lontoossa toukokuussa pidetyssä Adobe Summit -digimarkkinointitapahtumassa uusia ratkaisuja ja tulevaisuuden visioita, jotka hyödyttävät markkinoijaa. Tapahtumassa esitelty Virtual Analyst on tekoälyä hyödyntävä työkalu, joka lähettää personoituja ilmoituksia reaaliaikaisesti, jos asiakasdatassa tapahtuu huomattavia muutoksia. Virtual Analyst hakee tietoa Adobe Senseistä, joka on Adobe Cloud -alustaan kuuluva joukko älykkäitä palveluita ja koostuu muun muassa tekoälystä ja koneoppimisesta. Adobe Analyticsin integraatio Microsoftin Power BI -analyysityökalun kanssa tukee muita uutuuksia, joihin kuuluu digitaalista dataliikennettä analysoiva Traffic Analysis ja kuluttajien mobiilikäyttäytymistä tutkiva Mobile App Analysis. Seminaarissa saatiin myös esimakua meneillään olevista kehitysprojekteista. Niitä olivat mm. virtuaalitodellisuusmainokset, lisätyn todellisuuden hyödyntäminen vähittäiskaupassa ja henkilökohtaisia sivustoja luova tekoäly.

”B2B-myynnissä näemme tulevaisuudessa yritysten ostoaikeet ja yrityspäättäjät reaaliaikaisesti. Yrityspäättäjistä tunnetaan myös heidän henkilökohtainen profiilinsa entistä syvemmin.” Aller median myyntijohtaja Hannaleena Koskinen wau.fi-sivustolla

8


Paula pääsee Tokioon, Mika Toscanaan ja Kimmo Lappiin MMA:n alkuvuoden jäsenkampanjan huikeat palkinnot on arvottu. Paula Muhonen Savonlinnasta saa pääpalkinnon, 3 000 euron matkalahjakortin, jonka ensisijainen kohde on Tokio. Mika Lehto Valkeakoskelta voitti toisen palkinnon, 1 500 euron arvoisen lahjakortin, joka oikeuttaa ensisijaisesti matkaan Italian Toscanaan. Arpaonni suosi myös Kimmo Rantakurtakkoa Porvoosta. Hän saa 750 euron lahjakortin, joka oikeuttaa ensisijaisesti matkaan MMA:n Lapin lomakohteeseen. Arvontaan osallistuivat kaikki  Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:han aikavälillä 1.1.– 31.3.2017 liittyneet uudet jäsenet ja MMA:n suosittelujärjestelmän kautta jäsenyyttä onnistuneesti suositelleet. Onnea voittajille!

Member+ -jäsenetupalvelu avautui Akavalaisten oma jäsenetupalvelu member+ on avattu osoitteeseen www.memberplus.fi. Palveluun on kerätty akavalaisille suunnattuja kiinnostavia etuja ja palveluita. Olemme halunneet ottaa palveluun mukaan vain sellaisia etuja, joiden uskomme tuottavan jäsenistöllemme lisäarvoa. Lomakauden lähestyessä palvelussa on vahvasti esillä matkailuun liittyvät edut. Löydät sivustolta mm. A-lomien lomahuoneistot sekä useita muita matkailuetuja. L öydät palvelusta myös Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n jäsenille kohdennetut edut ja palvelut. Osio tulee näkyviin rekisteröidyttyäsi sivustolle.Huomaathan, että vain rekisteröitymällä näet kaikki sinulle kohdennetut edut, ja pääset myöskin hyödyntämään niitä. Seuraa member+ palvelua Facebookissa, jotta kuulet ensimmäisenä uutuuksistamme sekä erikoistarjouksista. Löydät Member+:n osoitteesta www.facebook.com/memberplus.fi.   Member+ tiimi ottaa myös ilomielin vinkkejä aiheista, joista haluaisit meidän neuvottelevan jäsenetuja. Vinkkejä voi toimittaa osoitteeseen info@memberplus.fi

Työttömyys vähenee

L

oppuvuodesta 2008 alkanut finanssikriisi iski myös myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työpaikkoihin todella lujaa vuosina 2009 ja 2010. MMA-kassan jäsenistön työttömyysaste oli sitä ennen vuosikaudet pysynyt noin 4–5 prosentissa. Tuolloin työttömyysaste nousi jopa yli 6 prosenttiin eli kasvoi lähes puolella. Tilanne näytti kuitenkin tämän jälkeen rauhoittuvan hyvin nopeasti ja usko talouden nousuun kasvoi. Vuonna 2012 työttömyysaste olikin jo palannut takaisin noin 5 prosenttiin. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä seuraavana vuonna alkoi jälleen tasaisen varma syöksy. Työttömyys kasvoi pari seuraavaa vuotta lähes prosenttiyksikön vuosivauhdilla. Pahin yksittäinen kuukausi oli vuoden 2015 tammikuu, jolloin työttömyysaste oli peräti 8,5 prosenttia. Käänne parempaan alkoi onneksi hyvin pian, sillä jo saman vuoden elokuussa työttömien määrä edellisvuoteen verrattuna kääntyi viimein laskuun ja sama suunta jatkuu edelleen. Alkaneen vuoden tammi-huhtikuussa keskimääräinen työttömyysaste on ollut 7,3 prosenttia, vuonna 2016 se oli 7,9 prosenttia ja vuonna 2015 peräti 8,1 prosenttia. Nyt on vihdoin palattu takaisin vuoden 2014 tasolle. − On todennäköisesti turha enää haaveilla vanhoista hyvistä ajoista. Uskon kuitenkin tällä hetkellä vahvasti siihen, että kuuden prosentin työttömyys on hyvin lähellä, ehkä pääsemme jopa alle sen. Joka tapauksessa tämä jo jonkin aikaa jatkunut suuntaus parempaan helpottaa merkittävästi työttömyyskassan taloudellisia paineita. Tuleva syksy onkin varmasti talousarvion laadinnan osalta huomattavasti miellyttävämpi urakka kuin muutamana edellisenä vuonna, kassanjohtaja Jaana Apell sanoo.

Myynti&Markkinointi

9


AJASSA

TÄSSÄ&NYT Megatrendikortit kannustavat pohtimaan tulevaisuutta Sitra analysoi vuosittain tulevaisuuden kehityssuuntia eli megatrendejä, ja näitä analyysejä käytetään muun muassa yritysten strategiatyössä. Sitran julkaisemien megatrendikorttien avulla voi vetreyttää ajatteluaan ja pohtia tulevaisuutta hauskalla tavalla. Kortteja voi tilata ilmaiseksi Sitran sivulta sekä suomeksi että englanniksi. Korttiaihiot voi myös ladata PDF:nä Sitran sivuilta. Vuoden 2017 megatrendilistaus on juuri julkaistu ja uusi korttipakka julkaistaan kesällä.

MMA palvelee kesällä Kesäkuun alusta elokuun loppuun MMA:n toimisto palvelee jäseniä maanantaista perjantaihin kello 8–15.30. Puhelimitse saat apua koko kesän, mutta 17.-28. heinäkuuta toimisto ei ole avoinna. Työttömyyskassan puhelinpalvelu on avoinna ma klo 9–11 ja 12–14, ti-pe klo 9–11. Työttömyyskassan toimiston asiakaspalvelu palvelee ajanvarauksella. Ajan voi varata työttömyyskassan kotisivulta osoitteessa mmakassa.fi. Lakineuvontaa on tarjolla puhelimitse koko kesän kello 8.30–15.30.

Lisätietoa: www.sitra.fi/megatrendit

KATSO SIVU 53

MMA SM GOLF 19.–20.7.2017

7 1 0 2 S R E T MMA MAS U U H I K O S K I SEINÄ

JOKI|

R

”Jos tuntee mielihyvää ratkaisun löytämisestä ja asiakkaalle lisäarvon tuottaman ilon jakamisesta, niin myynti on silloin oikea valinta.” Timo Sarpalinna MMA:n blogissa 11.5.2017

10


Liittokokous valitsi uuden puheenjohtajan ja hallituksen

M

MA:n liittokokous valitsi lauantaina 20. toukokuuta liiton uudet luottamushenkilöt. Puheenjohtajaksi valittiin 47-vuotias myyntipäällikkö Marko Hovinmäki Vaasasta. − MMA:n puheenjohtajana tavoittelen reipasta, avointa ja nuorekasta liittoa. On uskallettava katsoa asioita uusin silmin, Hovinmäki sanoi. MMA:n varapuheenjohtajaksi valittiin Jaana Immanen-Peuha Helsingistä ja valtuuston puheenjohtajaksi Ari Lipponen Hyvinkäältä. Hallitukseen kuuluvat tulevalla nelivuotiskaudella seuraavat henkilöt: Tom Frilund, Kokkola; Juha Jokinen, Päijät-Häme; Juha Kaipiainen, Etelä-Savo; Keijo Kankaanpää, Satakunta; Joona Koivisto, Pirkanmaa; Kai Kuukasjärvi, Lappi; Kari Laakso, VarsinaisSuomi; Jaana Lehikoinen, Karjala; Jussi Nikamaa, Helsinki; Hanna Wikman, Helsinki ja opiskelijajäsen Juho Kärkkäinen, EteläSuomi. Liittokokouksessa oli mukana 80 MMA:n yhdistysten valitsemaa edustajaa. Henkilövalintojen lisäksi kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintalinjat vuosille 2017–2021.

MMA:n uusi puheenjohtaja Marko Hovinmäki.

MMA:n uusi hallitus: Ylärivissä Juha Kaipiainen, Juha Jokinen, Joona Koivisto, Jussi Nikamaa, Keijo Kankaanpää, Kai Kuukasjärvi, Tom Frilund ja Kari Laakso. Istumassa Jaana Lehikoinen, puheenjohtaja Marko Hovinmäki, varapuheenjohtaja Jaana ImmanenPeuha, valtuuston puheenjohtaja Ari Lipponen ja Hanna Wikman.

Myynti&Markkinointi

11


TYÖ &UR A

S VA IHTOA

K EL

ain ka on hiljatt jäsenen, jo :n A M M e Esittelemm n urallaan. den askelee ottanut uu Kuva: Sari Hallikainen

kkinen, 60 • Jyrki Rie markkinointi, • Myynti ja i Kukko Kaupunkileht

Kuusikymppiselläkin on kysyntää

”U

ralta suistunut insinööri”, kuvailee kuopiolainen Jyrki Riekkinen aloitustaan myyntityössä. − Minua pyydettiin opiskeluaikana oululaiseen pientalomarkkinointiyritys Modula Oy:öön ensin myynti-insinööriksi, ja lopulta sain vastuulleni koko myyntiverkoston. Modulan konkurssin myötä 1990-luvun alkupuolella Riekkinen muutti perheineen Kuopioon, missä hän on ehtinyt myydä muun muassa messuja, keskusimujärjestelmiä teollisuuteen, siivous- ja kiinteistöpalveluja, näkyvyyttä lentopallon liigaseurassa, puhelinoperaattorin palveluja ja työvoimaa. Nykyiseen tehtäväänsä Kaupunkilehti Kukkoon häntä pyydettiin, mikä on Riekkisen mielestä harvinaista hänen ikäiselleen tekijälle. − Jos kuusikymppistä miestä kysytään töihin, niin silloin ei voi kieltäytyä. Minua kiinnosti tässä työssä erityisesti se, että pääsen mukaan 12

kehittämään uudenlaista lehteä, joka ui media-maailmassa vastavirtaan. Hän on nauttinut urastaan palvelujen myynnissä, joka on pitkäjänteistä, mutta palkitsevaa työtä. Riekkisen mielestä asiakkaan lukutaito on myyjän työssä tärkein ominaisuus. − Asiakassuhde on aina luottamuskauppaa. Asiakasta pitää osata käsitellä oikealla tavalla ja luottamuksen pitää olla molemminpuolista. Urani alkuvaiheessa esimieheni neuvoi, että ei pidä olla liian sinisilmäinen: ”Kun onnittelet onnistuneesta talokaupasta, niin pidä takaraivossa ajatus siitä, että raastuvassa mahdollisesti tavataan”, Riekkinen nauraa esimiehen sanoneen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana myyntityön muutos on ollut hänen mielestään nopeinta ja mullistavinta. Digitaalisuus on tuonut työhön omat haasteensa, jotka pitää osata taklata. − Tämän päivän työvälineet ovat digitaalisia, kuten esimerkiksi asia-

kashallinta ja työajanseuranta. Varsinaisen myyntityön lisäksi on paljon raportointia, joka vie aikaa. Viiden vuoden kuluttua Riekkinen näkee itsensä eläkeläisenä, joka kuitenkin tekee muutaman päivän viikossa töitä, ”jotta tatsi säilyy”. Sanna-Liisa Kiiskinen

Jyrkin uusimmat urastepit

2/2017 –

myynti- ja markkinointi, Kaupunkilehti Kukko

1/2015−2/2017 projektipäällikkö, NMT Kuopio-lehti

4/2014−7/2014 yhteyspäällikkö, Radio Kuopio

8/2012−3/2014 myyntipäällikkö, NMT Kuopio-lehti


Unelmana myynnin ja markkinoinnin ammatti

O

len toiminut viime vuodet yrittäjänä parturi-kampaamoalalla, ja jokainen aikaisempi työpaikkani on liittynyt myyntiin. Yrittäjyyden aikana kiinnostuin erityisesti myynnistä ja markkinoinnista. Tulevaisuuden tavoitteena minulla on päästä esimerkiksi kampaamoalan myyntiedustajan tehtäviin. Yrittäjänä toimiminen on opettanut pitkäjänteisyyttä ja periksiantamattomuutta. Moni asia on muuttunut ajatusmaailmassani yrittäjyyden myötä. Kasvattavinta yrittäjänä on ollut se, että olen itse vastuussa toimeentulostani ja sen eteen täytyy tehdä paljon töitä. Saan vastuuta ja samalla vapautta. Aikaisemmat kokemukseni töiden parista innostivat minut aloittamaan vuoden alusta Laurea-ammattikorkeakoulussa myyntihenkisen

P2P liiketalouden linjalla, jossa opiskelu tapahtuu tiimeissä opettajien ja työelämäkumppanien ohjauksessa. Opiskelemaan pääseminen oli unelmieni täyttymys. Pidän myyntiä ja markkinointia kiehtovana, sillä niissä on rajattomasti mahdollisuuksia. Koulutuksesta saan vakaan pohjan, jota pystyn työelämässä hyödyntämään. Eniten uskon kuitenkin saavani verkostoitumalla, projektityöskentelystä ja työharjoittelusta, jossa on mahdollisuus laittaa jalkaa oven väliin. Haluan tulla rautaiseksi alani ammattilaiseksi ja se tavoite takaraivossa puskee minua eteenpäin. Liityin MMA:n opiskelijajäseneksi keväällä ja aloitin pian sen jälkeen MMA:n opiskelija-aktiivina. Syksyksi suunnittelemme monenlaista ja odotan innolla, että pääsemme tiimimme kanssa järjestämään tapah-

tumia ja tapaamaan uusia myynnin ja markkinoinnin opiskelijoita, joille kerromme MMA:n opiskelijayhteisöstä. Toimintaan lähti hyvä porukka mukaan, joten saan tehdä mahtavia juttuja mahtavien ihmisten kanssa. Igor Parri

Juuli-Annan kysymys konkarille:

Miten erottua edukseen työnhaussa, kun on vastavalmistunut ja hakee myynnin ja markkinoinnin tehtäviin? Lue vastaus verkkolehdestä

ENSIASKEL

• Yrittäjä

le ht

• Juuli-Anna Torstensson, 23 vuotta

i.m m

a.

fi

MMA:n nuori jäsen esittäytyy ja ottaa itsestään selfien.

• Kolme taitoa, jotka haluaisin oppia: pettämättömän myyntitaidon, täydellisen englannin kielen ja takaperinvoltin.

Myynti&Markkinointi

13


TYÖ &UR A

Teksti Piia Kunnas Kuvat Matti Matikainen ja Tiitus

NIKLAS LITMALA PERUSTI

TYÖNHAUN TINDERIN Kun muut 5-vuotiaat leikkivät legoilla, Niklas Litmala leikki myyntiedustajaa. Nyt 22-vuotiaana hänen yrityksensä Tiitus on mukana yhdessä Suomen hallituksen kärkihankkeista.

N

iklas Litmala on hiljattain opintonsa päättänyt tradenomi. Siinä vaiheessa ryhdytään yleensä katselemaan ensimmäistä vakituisempaa työpaikkaa. Hän on kuitenkin ehtinyt jo käydä lukion, opiskella ensin merkonomiksi ja sitten tradenomiksi, työskennellä myyjänä, rekrytoijana, esimiehenä. Rakentaa myyntitiimin ja epäonnistua ensimmäisessä liikeideassa. Löytää uuden liikeidean ja perustaa nuorille suunnatun työnhakupalvelu Tiituksen, joka on mukana Työ- ja elinkeinoministeriön, ELY-keskusten ja KEHA-keskuksen digitaalisen rekrytointipalvelun, Työmarkkinatorin, rakentamisessa. − Nuoruuteni on ollut vähän eri näköinen kuin monen muun nuoren, sillä olen tehnyt paljon töitä, Niklas toteaa. 14

Millainen se sitten tarkemmin ottaen on ollut henkilöllä, jolla on 22-vuotiaana LinkedInissä jo lähes 800 kontaktia?

Myynti imaisi mukaansa Kun Niklas oli pieni, hänen isällään oli Lappeenrannassa kirjakauppa. Isä työskenteli myös toimistotarvikkeiden myyntiedustajana. Niklas kasvoi myyntiedustajan demopakkausten keskellä. − Tiesin jo 5-vuotiaana, että minusta tulee myyjä. Kun muut pojat leikkivät legoilla, minä leikin myyntiedustajaa. Kokosin omat myyntikärryt isän ylimääräisistä esittelytarvikkeista. − Kun taas muut ajoivat mopolla, minä autoin isää inventaariossa. 15-vuotiaana opin monista asioista enemmän kuin mitä koulu pystyi opettamaan. Peruskoulun jälkeen Niklas ryhtyi suorittamaan kaksoistutkintoa, jolla tulisi kuitattua lukio ja merkonomin


Niklas Litmala koki työnhakuprosessin kankeaksi, joten hän kehitti ystävänsä kanssa sovelluksen, jolla työtä voi hakea muutamalla pyyhkäisyllä.

Myynti&Markkinointi

15


TYÖ &UR A

opinnot. Siinä vaiheessa hän hakeutui töihin perheyrityksen ulkopuolelle. − Enää ei ollut kivaa olla töissä isän kaupassa. Ryhdyin myymään liittymiä Soneran ständillä. Niklas oli päivät koulussa, illat ja viikonloput töissä. Työ tuntui mielenkiintoiselta. − Kilpailimme työkaverin kanssa kaupoista ja jäin koukkuun myyntityöhön. Tuo aika opetti Niklakselle paljon myynnistä. − Ymmärsin, että kaikki on kiinni yksittäisen tuotteen myymisestä, mutta pitää osata katsoa isompaa kuvaa. En myy viittäsataa minuuttia puheaikaa, vaan tarvetta. Parhaat myyjät olivat niitä, jotka keksivät parhaita tarinoita. Myimme kännykkäkameroita selittämällä, että näiden avulla voi ottaa mökillä kalareissulla kuvan kalasta. Myynti tulee tarpeen luomisesta.

Helsinkiin ja takaisin Niklas oli päättänyt jo ennen ylioppilasjuhlia, että hän lähtee Helsinkiin töihin. Hän löysi asunnon ja siirtyi Soneran ständille Helsinkiin. Helsinkiläinen elämänmeno kuitenkin yllätti, ja kaveritkin olivat muualla. − Pääkaupunkiseutu näytti toisen puolensa. Täällä piti elää viikko etukäteen ja varata aika kaverin kalenterista. Muutin takaisin Lappeenrantaan. Pian Niklas sai kuitenkin tiedon, että oli saanut opiskelupaikan Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta Helsingistä. Niklas palasi pääkaupunkiseudulle – ja Soneran ständille. Opiskelupaikka helpotti sopeutumista. Opiskelupiireistä löytyi uusi verkosto ja opinnot toivat elämään uusia tavoitteita. Niklas teki edelleen töitä opintojen ohella, mutta huomasi, että ständillä olo ei enää riitä, hän haluaa lisää haasteita. Hän haki ja pääsi rekrytoijaksi silloin Celectus Oy:n nimellä kulkeneeseen uusmyynnin palveluyritykseen.

Esimiestyötä oppimassa Celectus Oy:ssä, nykyisessä Rainmaker Oy:ssä, avautui aivan uudenlainen maailma.

− Se oli unelmamaailma. Huipputyöyhteisö ja ponnahduslauta uralla. Olin juuri ollut itse töissä ständillä, nyt olinkin työllistämässä ständiläisiä. Elettiin syksyä 2014 ja Niklas huomasi, että Messukeskuksessa järjestettiin Nordic Business Forum. Hän haki vapaaehtoistyöhön asiakaspalveluun. Siellä Niklas kohtasi ihmisiä, jotka ajattelivat samoin kuin hän itse. − Se oli minun paikkani. Hommat pyrittiin tekemään täydellisesti ja pieniäkin juttuja hiottiin. Niklas nautti Nordic Business Forumin vapaaehtoistyöstä niin paljon, että haki seuraavaan tapahtumaan esimieheksi. Vuoden 2015 tapahtumassa hänen ohjauksessaan olikin noin 60 vapaaehtoista. − En ole kasvanut ikinä niin paljon kuin sen vuoden aikana. Saimme perusteellisen esimieskoulutuksen. Se oli niin arvokas paketti, että en ollut yhtään harmissani siitä, että työstä ei maksettu palkkaa. Ymmärsin, että esimiehen rooli on saada muut innostumaan niin että he nousevat ylös kello 6.30 ja palvelevat asiakkaita. Opin myös johtamaan itseäni. Samaan aikaan Niklas sai Rainmakerilta mielenkiintoisen työtarjouksen. Häntä pyydettiin vuodeksi mukaan rakentamaan uuden, myynnillisen liiketoimintayksikön konseptia. − Pääsin myös ensimmäistä kertaa mukaan isoihin asiakasprojekteihin. Toimin parhaimmillaan 20 nuoren esimiehenä. Olin tekemisissä työsopimusten ja henkilöstöhallintoon liittyvien asioiden kanssa. Aloin ymmärtää, mihin rekrytoinnit vaikuttavat, mitä ne maksavat, miten päätöksentekoprosessi menee.

Liikeideasta toiseen Työ- ja vapaaehtoisprojektit lisäsivät paitsi Niklaksen kokemusta ja osaamista, myös verkostoja. Nordic Business Forumin vapaaehtoistyössä Niklas tapasi Sami Ahosen. He olivat molemmat kiinnostuneita yrittäjyydestä. Parivaljakko pohti liikeideoita ja päätti, että rakennusalan digitalisointi olisi hyvä bisnes. He ryhtyivät hakemaan tietoa rakennusalasta, ideoimaan liiketoimintakonseptia ja etsimään rahoitusta.

”KAIKKI ON KIINNI YKSITTÄISEN TUOTTEEN MYYMISESTÄ, MUTTA PITÄÄ OSATA KATSOA ISOMPAA KUVAA.” 16


NIKLAS LITMALA • Nuorille suunnatun Tiitus-työnvälityspalvelun toinen perustaja • Helsingissä asuva tradenomi • Nauttii matkustelusta ja ystävien tapaamisesta • Haluaa kehittyä ihmisten motivoinnissa ja tarinallistamisessa.

Sami Ahonen (vas.) ja Niklas Litmala tapasivat tehdessään vapaaehtoistyötä Nordic Business Forumissa.

Idea ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen. Loppukesällä 2015 Niklas ja Sami istuivat koulun kirjastossa allapäin. Rahaa ei tullut, eivätkä asiat edenneet odotetusti. He ymmärsivät, etteivät tienneet rakennusalasta tarpeeksi. Jostain pitäisi kuitenkin saada palkkaa; pitäisikö ryhtyä työnhakuun? − Melkein yhteen ääneen totesimme, että varmasti ei. Työnhaku on niin kankeaa ja ärsyttävää, satojen lomakkeiden täyttämistä. Miksei sitä voisi tehdä niin kuin Tinderissä, parilla pyyhkäisyllä? Siinä se oli: uusi liikeidea. Niklas ja Sami ryhtyivät rakentamaan työnhakusovellusta, jonka avulla voi hakea työpaikkoja yhdellä profiililla ja joka auttaa tuomaan omaa persoonaa esiin videoiden, kuvien ja somesta poimittujen tähtihetkien avulla. Sovellus hyödyntää keinoälyä ja ehdottaa hakijalle sopivia työpaikkoja. Työhakemuksen etenemistä voi seurata puhelimesta ja työnantajan kanssa voi chattailla jo ennen ensimmäistä työhaastattelua. Kaikesta aikaisemmasta työkokemuksesta, erityisesti rekrytointialan kokemuksesta, oli hyötyä nyt, kun Niklas ryhtyi yrittäjäksi.

Pyydä mieluummin anteeksi kuin lupa

Tiitus-palvelun rakentaminen vei noin puolitoista vuotta. Helmikuussa julkistetussa palvelussa on nyt noin 5 000 rekisteröitynyttä työnhakijaa, ja yhteistyö valtion työvoimahallinnon kanssa on iso mahdollisuus. Työ on vienyt paljon aikaa, jolloin sitä on jäänyt vähemmän ystäville ja harrastuksille. − Jotkut ystävät olisivat halunneet auttaa Tiituksen kanssa, mutta minua auttaa jaksamaan, kun en puhu töissä vapaa-ajasta ja vapaa-ajalla töistä. Niklas korostaa oppimista ja rohkeutta tarttua eteen tuleviin mahdollisuuksiin. Halu oppia kuvastuu myös Samin ja Niklaksen rooleissa yrityksessä. − Sami tekee enemmän myyntiä, koska haluaa kehittyä siinä ja minun tittelini on talouspäällikkö, koska haluan oppia sitä. Rohkeuteen liittyen Niklaksella on hyvä nyrkkisääntö. − Pyydä mieluummin anteeksi kuin lupa. Olen saanut työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka sanovat näin.

Myynti&Markkinointi

17


TEEMANA

SOCIAL SELLING Teksti Piia Kunnas Kuvat Mikko Käkelä

KYLMÄSOITOISTA

SOCIAL SELLINGIIN KUN BLC TAITO OY:SSÄ INNOSTUTTIIN SOSIAALISESTA MYYNNISTÄ, LIIKKEELLE LÄHDETTIIN MYYJIEN SOME-TILIEN JA PROFIILIEN PERUSTAMISESTA. JO MUUTAMASSA VIIKOSSA MYYNTIORGANISAATIO ALKOI SAADA TAPAAMISIA, JOIDEN ETEEN EI OLLUT SOITETTU YHTÄÄN PUHELUA.

18


− Sosiaalista mediaa hyödyntämällä myyjä voi löytää muutamien minuuttien työllä kultajyviä, myyntijohtaja Jukka Holm sanoo.

19


SOCIAL SELLING

Y

ksittäinen kohtaaminen sosiaalisessa mediassa johti seitsemään uuteen liidiin. Keskustelunavaus LinkedInissä sai satatuhatta lukijaa. Verkon kautta tulee puhujapyyntöjä tilaisuuksiin. Tämä on BLC Taito Oy:n myyntiorganisaatiossa tämän päivän todellisuutta. IT-asiantuntijapalveluita tarjoava BLC Taito Oy on 90 hengen ja seitsemän myyjän organisaatio, jonka myyjät eivät olleet vielä viime syksynä erityisen aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Myyntijohtaja Jukka Holmilla oli kyllä tili Twitterissä, mutta se eli hiljaiseloa. LinkedIn-profiilikin toimi lähinnä käyntikorttina. Kun Holm kuunteli viime syksynä Nordic Business Forumissa Gary Vaynerchukin puheenvuoroa

sosiaalisesta mediasta myynnin kasvattajana, syntyi oivallus. − Minulla oli mielikuva, että bisnespuolella sosiaalinen media ei olisi niin merkityksellinen asia kuin kuluttajamyynnissä. Gary puhui siitä, miten B-to-B-päättäjätkin ovat ihmisiä ja ostopäätöksen tekijöistä ainakin joku on todennäköisesti läsnä somessa. Tajusin, että näinhän sen täytyy olla. Kaikki tuntemani yritykset ovat jollakin tavalla siellä, päättäjällä on siviilissä esimerkiksi Twitter- tai Facebook-profiili. BLC Taito Oy:ssä käynnistyi syksyllä markkinoinnin automaatioon tähtäävä hanke ja markkinointi hyödyntää some-kanavia työssään. − Tuntui luontevalta, että myös myyjät aktivoituvat somessa, Holm sanoo.

Sosiaalinen myynti on ajattelutapa BLC Taito Oy:n seitsemästä myyjästä muutama on keskittynyt uus-

asiakashankintaan. Heille sosiaalisen myynnin taidoista on erityistä hyötyä. Liikkeelle lähdettiin siitä, että some-profiilit laitettiin kuntoon. Ulkopuolinen asiantuntija opasti aluksi somen saloihin. Kaikilla oli halua oppia uusia työtapoja, mutta konkreettisten toimintamallien löytäminen osoittautui haasteelliseksi. − Social selling ei ole vain somekanavien käyttöä, vaan sitä, että sen kautta verkostoidutaan, ollaan sosiaalisesti aktiivisia, luodaan suhteita ja yritetään ymmärtää asiakkaita ja erilaisia persoonia. Se on enemmän ajattelutapa, Holm sanoo. Jos ennen oli pitkä soittolista, jonka yrityksille yritettiin myydä puhelimitse, nyt mietitään, mikä yritys voisi hyötyä oman yrityksen palveluista. Miten puhutellaan näiden yritysten päättäjiä ja erottaudutaan kilpailijoista. Tähän erottautumiseen sosiaalinen media luo alustan.

”MEIDÄT ON HAVAITTU SOMESSA JA KUN TAPAAMME JOSSAIN UUSIA IHMISIÄ, MEIDÄT MUISTETAAN.”

20


− Meillä on työkaluja tiettyjen kohderyhmien, kuten pk-yritysten, tavoittamiseen. Voimme rajata näiden yritysten päättäjät ja osallistua heidän keskusteluihinsa. Samalla huomaamme, jos heidän toimialallaan tapahtuu muutoksia, joista voimme tarvittaessa avata keskustelun. Näin olemme saaneet tapaamisia ja kauppaa aikaan. − Ennen käytiin verkostoitumassa tapahtumissa. Sitä tehdään edelleen, mutta nyt myös somessa. Kun kohderyhmien kanssa ollaan tekemisissä jatkuvasti, syntyy luottamus ja kehittyy suhde. Holm muistuttaa, että yrityksissä tilanteet vaihtuvat nopeasti. Jonkin tuotteen tai palvelun hankinta voi olla yhtäkkiä ajankohtainen. Silloin on hyvä, jos yhteydenpito on ollut jatkuvaa.

Aktiivisuus tuo tulosta BLC Taito Oy:n myyjät jakavat LinkedInissä bisnekseen ja työelämään liittyviä ajatuksiaan. Se lisää yrityksen yleistä näkyvyyttä. − Jos emme tunne suoraan jotain päättäjää, meillä voi olla yhteisiä tuttuja ja heidän kauttaan tulemme esitellyksi. Holm sanoo, että keskusteluihin osallistumalla saa LinkedInissä hyvin näkyvyyttä. Hänen keskustelunavauksensa ovat saaneet siellä useita satoja tykkääjiä ja parhaimmillaan satatuhatta lukijaa. − Se on näkynyt niin, että meidät on havaittu somessa ja kun tapaamme jossain uusia ihmisiä, meidät muistetaan. Tämä on johtanut puhujakutsuihin ja tutkijat ovat kysyneet mukaan tutkimuksiin.

Tämä lehtijuttukin sai alkunsa siitä, kun Holm kertoi LinkedInissä opetelleensa tiiminsä kanssa social sellingin saloja. Twitterissä Holm osallistuu kaikenlaisiin häntä kiinnostaviin keskusteluihin, muihinkin kuin työrooliin liittyviin.

Buukkaajat jäivät historiaan Sosiaalisen median kanavien lisäksi Holm ja hänen tiiminsä käyttää edelleen myös perinteisiä yhteydenottokanavia. Yrityksessä on mietitty paljon sitä, millainen asiakaskokemus syntyy ostopolun alkuvaiheessa. − Verkossa luodaan mielikuvaa, mutta myös ensimmäisen soiton tai tapaamisen luoma mielikuva on tärkeä. Tähän liittyen BLC Taito Oy:ssä luovuttiin viime syksynä ulkopuolisista buukkaajista. Useinhan buukkaaja on se, joka luo ensivaikutelman yrityksestä. Nyt myyjät hoitavat itse kaikki yhteydenotot. − Emme järjestä tapaamisia vain tapaamisten vuoksi, sillä myyjä pystyy käymään keskustelua hyvin jo somessa tai puhelimessa. Asiakkaan ajankäyttöä pitää arvostaa. Tapaamiset ovat toki arvokkaita, mutta ennen sitä pitää olla tapahtunut jo paljon ja valmistauduttu hyvin. Toimintatapa on aiheuttanut myös sen, että yritys ei pidä enää tapaamisten määrän mittaamista yhtä merkityksellisenä.

Jokaisella on oma some-ääni Sosiaalinen myynti vaatii monelta myyjältä myös sitä, että oppii pois

vanhoista toimintamalleista tai ottaa uusia toimintamalleja vanhojen rinnalle. − Jos on tottunut soittamaan, ei tule helposti twiitattua, Holm havainnollistaa. Holm sanookin, että sosiaaliseen myyntiin siirtyminen vaatii muutosjohtamista ja henkilöiden huomioimista yksilöinä. − Osa myyjistä haluaa olla näkyvillä, osa ei halua tehdä itseään niin näkyväksi, vaan osallistua kahdenkeskisiin tapaamisiin päättäjän kanssa. Jollakin voi olla iso kynnys kirjoittaa jotain julkaista tekstiä. Lisäksi on eri asia esiintyä sosiaalisessa mediassa työympäristössä ja vapaa-ajalla. Holm uskoo, että jokainen myyjä tietää parhaiten, millainen on hänelle sopiva tapa olla läsnä sosiaalisessa mediassa. Niinpä sosiaalisessa mediassa työskentelyä ollaan viety päivittäisen toiminnan tasolle, mutta niin, että jokainen asettaa itselleen omaan päivärytmiin sopivat tavoitteet. Holmin rooli on tukea myyjiä ja luoda mahdollisuuksia vertaistukeen. − Jokainen päättää, käyttääkö hän sosiaaliseen myyntiin aikaa puoli tuntia vai tunnin päivässä. Istumme viikoittain alas ja jaamme tähän liittyviä kokemuksia. Holm uskoo, että myyntiä rakennetaan sosiaalinen median kautta tulevaisuudessa yhä enemmän. − Olemme saaneet korvaavan menetelmän vanhalle kylmäsoittamiselle. Myyjätkin ovat innoissaan. Kun tulee onnistuminen, se jaetaan heti WhatsApp-ryhmässä.

21


SOCIAL SELLING

MYYJÄN POLUT UUSIEN ASIAKKAIDEN LUO Miten saada tietoa siitä, kuka on yrityksessä paras kontakti myynnille? Tai löytää ylipäänsä yritykset, joista voisi tulla asiakkaita? Teksti Antti Walker

1.

2.

3.

Yritysrekisterit

LinkedIn

Google Alerts

Myyntiä helpottamaan on eri maissa perustettu yrityksiä, jotka yhdistävät paikallista yritystietoa eri hakuperusteisiin. Tietoa voidaan hakea sijainnin, taloustietojen tai esimerkiksi päättäjien perusteella. Tieto perustuu usein keskusrekisterin perustietoon, ja sitä rikastamalla saadaan tarkempaa tietoa mielenkiintoisista yrityksistä. Palveluntarjoajia Suomessa on useita, mutta suurimmat palvelut ovat Fonectan Kohdistamiskone, Asiakastiedon Aarre ja Bisnoden Selector-kohderyhmätyökalu. Eri toimijat panostavat tiedon eri osa-alueisiin. Ongelmia hakujen kanssa tulee usein silloin, kun taloustiedot on päivitetty vajaa vuosi sitten edellisessä tilinpäätöksessä, tai jos toimiala ei vastaa enää nykyistä toimintaa. Myös monet perustietoa tarkemmat operatiiviset tiedot ovat monesti näiden perustietojen ulkopuolella. Tämä tieto voidaan kuitenkin monissa palveluissa päivittää CRM-järjestelmään automaattisesti ohjelmiston tuoman rajapinnan kautta, jolloin yrityksistä on ajantasaiset tiedot vuosittain.

LinkedIn on liike-elämän suurin B-to-B-kohtauspaikka. Vuodesta 2015 asti LinkedIn on myynyt sisältöään yrityksille premium-palveluna. Palvelu on muokattavissa oman työroolin mukaan. Myynnin osalta Sales Navigator-palvelulla on olennaisin käyttötarkoitus. Siinä voidaan rajata kohderyhmiä yrityksen, sijainnin, tittelin ja muiden hakuperusteiden avulla. Palvelu avaa tietoa oman verkostosi ulkopuolisista ja antaa lähettää heille viestejä palvelun kautta. LinkedInin tieto on integroitavissa ainakin Microsoft Dynamicsiin ja Salesforceen.

Google Alerts -palvelu raportoi, kun seuraamasi sana ilmestyy hakukoneessa uudessa tietueessa. Esimerkiksi markkinatutkimuksessa tai rajatun toimialan seurannassa Google Alerts voi toimia hyvänä lisätyökaluna ja tunnistaa mielenkiintoisia nostoja kentältä. Ongelma hakujen kanssa tulee silloin, kun sana voi esiintyä eri asiayhteyksissä ja normaalin liiketoiminnan ulkopuolelle. Suomalaisille erityisongelman aiheuttaa myös kielioppi, jossa sanan taivutus voi alkaa jo sanan puolivälissä.

22


TEEMANA

SOCIAL SELLING

4. Vainu.io Vainu.io on palvelu prospektointiin ja liidien tunnistamiseen. Vainu käy läpi netin miljoonia tietolähteitä ja auttaa myyntitiimiä tunnistamaan relevanteimmat prospektit ja tärkeimmät huomiota vaativat asiakkuudet. Vainu yhdistää avoimen ja verkostosta löytyvän tiedon oikeaan Y-tunnukseen. Se integroituu yleisimpiin CRM-järjestelmiin (Salesforce, Microsoft Dynamics, HubSpot, Pipedrive) sekä sähköposti- ja markkinoinnin automaatio -järjestelmiin. Monet hyvät myyntimahdollisuudet paljastuvat talousuutisista. Myös rekrytointi-ilmoitukset ovat paljon muutakin kuin pelkkä ilmoitus työpaikasta. Vainu seuloo tietoa myös näistä.

Huomioi myös nämä tietolähteet CITYMARK Tietokanta sisältää tietoa toimitilojen vuokralaisista, heidän nykyisestä vuokrasuhteestaan ja tulevista toimitilatarpeista.

FAKTANET Palvelusta löydät Suomen, Ruotsin, Norja ja Tanskan rakennushankkeet.

INBOUND-TYÖKALUT Esimerkiksi Google Analyticsin datan tai HubSpotin keräämän tiedon perusteella voidaan arvioida yritystasolla, mitkä yritykset ovat kiinnostuneita palveluistasi.

OPPEX Palvelun ideana on seurata hankintailmoituksia ympäri maailman ja kääntää ne englanniksi. Erityisesti niche-tuotteita myyville yrityksille tämä voi olla tapa löytää kansainvälisiä myyntimahdollisuuksia.

MESSUKÄVIJÄT Tietyn alan toimijat löytyvät ilmaiseksi messujen näytteilleasettajalistoilta. Täältä on helppo löytää yritykset, jotka etsivät yhteistyömahdollisuuksia ja satsaavat näkyvyyteen.

MMA:n jäsenetu: Intellia-palvelu MMA:n jäsenet saavat suomalaiset yritysten ja yksityishenkilöiden julkiset puhelinnumerot Intellia.fi-palvelusta. Intellian palvelu tarjoaa myös kaikkien suomalaisten yritysten yhteystiedot, keskeiset päättäjä- ja konsernirakennetiedot sekä talousluvut. Saatavilla on myös yritysten suppea talousraportti, josta löytyvät yritystä koskevat mahdolliset julkiset maksuhäiriötiedot. Puhelimitse maksuhäiriötietoja ei enää välitetä. MMA:n jäsenenä voit tehdä kuukausittain sata Intellian hakua maksutta. Palveluun pääset kirjautumalla Jäsensivuille osoitteessa mma.fi Teksti: MMA

23


SOCIAL SELLING

− Pidin juuri puheenvuoron social sellingistä. Silloin ymmärsin, että sosiaalinen myynti on ollut kohdallani ennen kaikkea asiantuntijabrändin rakentamista, Pasi Koskinen sanoo.

24


Teksti Piia Kunnas

AJATUSJOHTAJUUS EDISTÄÄ SOSIAALISTA MYYNTIÄ Sosiaalinen myynti on hyvin pitkälle asiantuntijabrändin rakentamista. Tilitoimistomyynnissä työskentelevä Pasi Koskinen lähti rakentamaan brändiään tykkäämällä ja kommentoimalla muiden keskusteluja ja kirjoittamalla blogia taloushallintoon ja myyntiin liittyvistä asioista.

S

uuri osa myynti- ja markkinointialan ammattilaista on läsnä ainakin joissakin sosiaalisen median kanavissa. Facebook on useimmille edelleen melko henkilökohtainen kanava. LinkedIniä hyödynnetään enemmän työssä, mutta profiili uinuu monella passiivisena ja käyntikorttimaisena. Firman blogiin uskaltautuu kirjoittamaan vielä harvempi. B-to-B-myyjän kuitenkin kannattaisi hyödyntää kaikki mahdollisuudet tuoda omaa ja firman

asiantuntijuutta esiin, sillä 75 % B-to-B-ostajista hakee tietoa sosiaalisesta mediasta, kun harkitsee jonkin tuotteen tai palvelun ostamista. 92 % B-to-B-ostajista puolestaan ryhtyy keskusteluun sellaisen myyjän kanssa, jota pitää toimialan ajatusjohtajana. Samaan aikaan 90 % ostopäätöksen tekijöistä ei vastaa kylmäsoittoihin. Sen vuoksi suhteiden rakentaminen verkossa jo etukäteen on tärkeää.

Tilitoimistokentän asiantuntijaksi Visma Solutions Oy:n asiakkuusjohtajana työskentelevä Pasi Kos-

kinen innostui Twitterin ja LinkedInin hyödyntämisestä puolitoista vuotta sitten. Hän hankkii tilitoimistoja kumppaneiksi ja tukee niitä myynnissä ja markkinoinnissa. Koskinen huomasi, että kollegat ja kilpailijat eivät ole kovin aktiivisia LinkedInissä tai Twitterissä. − Lähdin rakentamaan asiantuntijuutta ja miettimään, mitä annettavaa minulla olisi tilitoimistokentässä ja myynnissä. Aluksi Koskisesta tuntui, että hän ei tuntenut ketään eikä kukaan tuntenut häntä. − Pakotin itseni osallistumaan keskusteluihin melkein päivittäin ja tuomaan mielipiteitä ja ajatuksia 25


SOCIAL SELLING

esille. Huomasin, että kun osallistuin keskusteluihin, minua alettiin seurata ja pyytää kontaktiksi. Koskinen hyväksyi kaikki verkostoitumispyynnöt. Myös hän alkoi lähettää verkostoitumispyyntöjä henkilöille, joihin oli ollut yhteydessä vain verkossa. − Jos vastaan tulee mielenkiintoinen ihminen, voi vaikka lähteä seuraamaan häntä, jos rohkeus eri riitä kaveriksi pyytämiseen.

Miten löytää kontakteja? Aluksi oli löydettävä henkilöitä, joita seurata. LinkedInissä Koskinen lähti liikkeelle siitä, että hän etsi kontakteiksi entiset ja nykyiset työkaverit sekä kumppanit. Twitterissä hän seurasi myös myynnin ja social sellingin ammattilaisia. Molemmissa 26

kanavissa hän pyrki saamaan kontaktiksi myös henkilöitä, jotka eivät ole vielä asiakkaita. − Halusin mukaan potentiaalisia asiakkaita, jotta hekin näkisivät ajatusmaailmaani. Koskinen osallistui keskusteluihin sekä jakoi ja tykkäsi muiden jutuista. LinkedInissä hän keskittyi ammatillisiin asioihin, Twitterissä myös muihin aiheisiin. − Jokaista omaa postausta kohden yritin jakaa kaksi ja tykätä kolmesta, jotta läsnäoloni ei olisi vain oman ajatusmaailman esiin tuomista. Koskinen myöntää, että tähän kaikkeen meni aluksi aikaa. Nyt sosiaalinen media on sulautunut osaksi normaalia arkea ja työtä. − Käytän aikaa sosiaalisen median kanavissa viisi minuuttia heti

herättyäni, hetken aamupäivällä, lounaan aikaan ja iltapäivällä. Ja myös iltaisin televisiota katsoessa. Systemaattinen verkoston kasvattaminen on tuottanut tulosta. Koskisella on nyt yli 1 300 kontaktia molemmissa kanavissa.

Blogi toi yhteydenottoja Vähitellen Koskinen alkoi kirjoittaa myös blogeja. Aiheet liittyivät tilitoimistoalaan, automaattiseen ja reaaliaikaiseen taloushallintoon ja myyntiin. Hän alkoi saada yhteydenottopyyntöjä. − On palkitsevaa, kun potentiaalinen asiakas soittaa ja sanoo, että sulla oli hyvä kirjoitus, haluan keskustella tarkemmin. Koskinen innostui myös analytiikasta. Hän seuraa esimerkiksi


sitä, kuinka paljon blogeja luetaan, paljonko twiitit saavat näkyvyyttä, mikä on tykkäyksien määrä eri kellonaikoina, miten seuraajien määrä kehittyy. − Olen ottanut blogilukijoihin yhteyttä ja aloittanut keskustelun siitä, että hän on tykännyt blogista; jatketaanko keskustelua. Tällä hetkellä ne caset, jotka tulevat sieltä, menevät paremmin maaliin. Koskisen LinkedIn-postaus saa yleensä noin 1 000-5 000 näyttöä, parhaimmat peräti 70 000. Twiittien kuukausinäkyvyys on 50 000100 000 näyttöä. Sen lisäksi, että omat ajatukset leviävät potentiaalisten asiakkaiden ulottuville, sosiaalisesta mediasta on tullut tapa olla yhteydessä nykyisiin kumppaneihin. Heidän somessa antamansa suositukset ovat arvokasta pääomaa.

Haasteena Facebookin hyödyntäminen Tällä hetkellä Koskinen pohtii sitä, miten voisi hyödyntää Facebookia työssään. − Tilitoimistopäättäjiä ei ole määrällisesti niin paljon LinkedInissä ja Twitterissä, mutta Facebookissa heillä on tili. Ennen pidin Facebookia henkilökohtaisena kanavana, mutta nyt mietin, että miten voisin aktivoitua siellä enemmän. Koskinen käyttää myös Instagramia, mutta sen hän haluaa pitää ainakin toistaiseksi vielä henkilökohtaisena kanavana. Suurin oivallus liittyy aktiivisuuteen. Se kannattaa aina. − Kun on tuonut näkemyksensä esille ja joku on ollut samaa mieltä, siitä on saanut rohkeutta. Jos taas olet ollut eri mieltä jostain, mutta tuonut sen perusteluineen esille, siitä on puolestaan syntynyt hyvä keskustelu. Silloin on saanut uusia näkemyksiä omaan työhön.

Vinkkejä henkilöbrändin rakentamiseen Jos haluat tuloksia ja sinulla on aikaa panostaa henkilöbrändin rakentamiseen, toimi näin: Liity sopiviin LinkedIn-ryhmiin ja tuota niihin sisältöä ainakin 2-4 kertaa kuussa. Osallistu lisäksi keskusteluihin. Profiloidu luotettavana tietolähteenä. Kirjoita LinkedIniin blogikirjoitus vähintään kaksi kertaa kuussa, mielellään joka viikko. Tuota kohderyhmällesi merkityksellistä sisältöä: linkkejä, vihjeitä, tilastoja, uutisia. Seuraa dataa. Keitä ovat seuraajasi? Tykätäänkö, jaetaanko tai kommentoidaanko postauksiasi? Saavutatko oikean kohderyhmän? Millaisella sisällöllä tavoittelemasi kohderyhmän tavoittaa parhaiten? Miten se vaikuttaa tekemisesi suunnitteluun (aktiivisuuden taso, tekstien pituus, tyyli, aiheet)? Hyödynnä hakuja ja tallenna ne, niin voit löytää keskusteluista ne, joissa käsitellään sinulle merkityksellistä asiaa. Jos sisällön tuottaminen ja blogien kirjoittaminen tuntuu vaikealta, profiloidu tahona, joka jakaa tarpeellista tietoa muille: Läsnäolosi sosiaalisessa mediassa toimii esittelynäsi ja antaa sinusta ensivaikutelman. Lue muiden kirjoituksia, seuraa alasi uutisia ja tilastoja. Poimi kohderyhmiesi kannalta merkityksellisimmät tiedot ja jaa verkostollesi. LinkedInissä jaetaan paljon tilastotietoa, jota voit välittää eteenpäin. Myös Pinterestiin on helppo kerätä ja jakaa verkostoa kiinnostavaa materiaalia. Vinkit antoi sosiaalisen median kouluttaja Tom Laine.

27


SOCIAL SELLING

ÄLÄ OTA LINKEDINIÄ HENKILÖKOHTAISESTI Suomessa LinkedIniä hyödynnetään vielä huonosti myyntiin ja markkinointiin. Se mielletään henkilökohtaiseksi luottamusverkostoksi, vaikka on enemmän tietokanta ihmisistä, Tom Laine sanoo. Teksti Piia Kunnas

S

uomi laahaa edelleen jälkijunassa LinkedInkäyttäjien määrässä ja palvelun hyödyntämisessä, kun verrataan muihin Pohjoismaihin tai Eurooppaan, sanoo sosiaalisen median kouluttaja Tom Laine. Tämä johtuu osittain siitä, että suomalaiset mieltävät yhteydenotot henkilökohtaisemmaksi kuin monet muut kansallisuudet. Tämä aiheuttaa sen, että linkittymistä ventovieraiden kanssa arastellaan. Moni mieltää, että sopiva aika lähettää verkostoitumiskutsu on vasta, kun henkilön on tavannut kasvotusten tai hänen kanssaan on asioinut muuten. − On sääli, että LinkedIn koetaan Suomessa henkilökohtaisena luottamusverkostona. LinkedIn on mielestäni enemmän tietokanta ihmisistä. Se on myös ainoa sosiaalisen median palvelu, jota voidaan hakukoneoptimoida. Hakukoneoptimoitavuudella on puolestaan merkitystä myynnin ja markkinoinnin kannalta. Tom Laine rohkaisee lähestymään ja vastaanottamaan kutsuja myös vierailta. Hyvä tapa on esi28

merkiksi liittää mukaan saatesanat, joissa kertoo miksi haluaa verkostoitua. Laine itse ei saatesanoja kaipaa, vaan ottaa mielellään vastaan kaikki verkostoitumispyynnöt. Laine korostaa suorien eli ykköstason kontaktien merkitystä palvelussa. Oman asiantuntijabrändin rakentamisen ja inbound-myynnin kannalta juuri suorilla kontakteilla on merkitystä, sillä he näkevät eniten jakamaasi sisältöä. − Näin ollen verkoston koolla on suoraan vaikutusta siihen, miten hyvin tulet löydetyksi ja saat asiaasi esille.

Maksulliset palvelut eivät ole välttämättömyys LinkedIn tarjoaa sekä yksityisille että yrityksille maksullisia palveluita, joiden hinta räätälöidään automaattisesti henkilön profiilin perusteella. Näistä yksi on Sales Navigator -palvelu. Sen kuukausihinta liikkuu Laineen mukaan noin 79−99 eurossa. Palvelun ostanut näkee, kuka omaa profiilia on käynyt katsomassa. − Tämä on hyvä ominaisuus, sillä sen perusteella saa paljon liidejä kiinni ja voi ottaa tarvittaessa yhteyttä.

Lisäksi se sallii tietyn määrän LinkedInin sisäisiä sähköposteja InMaileja myös kakkos- ja kolmostason kontakteille, kun maksuttomassa versiossa viestejä voi lähettää vain suorille kontakteille. Muiden kontaktoinnin voi tosin mahdollistaa myös maksutta, kun laittaa yhteystietonsa profiilin summarykohtaan. Maksullinen versio sallii myös oman verkoston tietojen viemisen CRM:ään tai uutiskirjeen luomisen listan kontakteille. Laine kuitenkin sanoo, että maksullisia palveluita kannattaa ottaa käyttöön vain, jos tuottaa sisältöä ja myös hyödyntää tietoja viikoittain.

Social selling index kertoo kehityskohteet Aluksi kannattaa määritellä sanat, joiden kautta haluaa tulla löydetyksi. Ne voivat liittyä henkilökohtaiseen osaamiseen tai vaikka omaan toimialaan. Sanat kannattaa kuitenkin määritellä englanniksi, sillä vaikka toimittaisiin Suomessa ja suomenkielisten yhteistyökumppaneiden kanssa, monet haut tehdään englanniksi.


Suomenkielinen LinkedIn muuttaisi markkinointia

Laine suosittelee ottamaan käyttöön myös hakuvahdin. Se toimii esimerkiksi henkilöhaussa. − Eikö olisi mukavaa tietää, milloin uusi, hakukriteereihin sopiva ostajapersoona kirjautuu käyttäjäksi? Tai joku saa ylennyksen ja hänestä tulee ostovaikuttaja? Jos hyödyntää jo LinkedIniä aktiivisesti ja miettii, käyttääkö palvelua riittävän tuloksellisesti, voi selvittää oman social selling -indeksinsä. Se mittaa toimintaa päivittäin neljän eri kriteerin kautta. Kriteereissä huomioidaan verkostoituneisuus, statuspäivitykset,

kontaktoinnit ja haut, muiden kirjoituksiin reagoiminen ja tilastojen hyödyntäminen. Social selling index auttaa löytämään omat kehityskohteet. Se luotiin tutkimalla parhaiten menestyvien myyjien LinkedInin käyttötapoja ja tunnistamalla, millä aktiviteeteillä oli vaikutusta heidän myyntituloksiinsa. Laineen mukaan Suomen mittapuulla indeksin luku 70 on jo hyvä tulos. 90-alkuisen indeksiluvun hän on nähnyt Suomessa yhdellä henkilöllä.

Tätä juttua kirjoittaessa on jännittävät paikat: LinkedInissä on pian miljoona suomalaista käyttäjää. Tom Laine arvioi, että miljoonan käyttäjän raja menee rikki kahden viikon kuluttua eli toukokuun puoliväliin mennessä. Raja on siinä mielessä merkityksellinen, että ainakin muilla markkina-alueilla sen ylittyessä LinkedIn on julkaissut kyseiselle kielialueelle oman LinkedIn-version. Kesällä voitaisiin siis odotella tietoa suomenkielisestä LinkedInistä. Mitä merkitystä tällä sitten olisi myynnille ja markkinoinnille? Kun palvelu on tähän saakka ollut erityisesti valkokaulusväen temmellyskenttää, suomenkielisyys toisi LinkedIniin uusia ammattiryhmiä. Tämä lisäisi palvelun kiinnostavuutta kuluttajakauppaa harjoittavien yritysten silmissä. Tom Laineen mukaan jo viime syksynä LinkedInissä alkoi näkyä esimerkiksi risteily- ja konserttimainoksia. Palvelusta tulisi siis entistä merkityksellisempi ihmisten tietokanta myös B-to-C-yritysten myynnille ja markkinoinnille.

29


HY VÄSSÄ VIREESSÄ

URAGURU Kysy työnhausta ja uran rakentamisesta – uraguru etsii vastaukset. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen piia.kunnas@mma.fi.

TULEEKO FACEBOOKISTA B-TO-BMYYJÄN TÄRKEIN TYÖKALU?

P

itkään LinkedIniä hyödyntänyt B-to-B-ostaja on tuskastunut siihen, että saa jatkuvasti verkostoitumispyyntöjä ventovierailta. Hyväksyä pyyntö vai ei – sen pohtimiseen kuluu entistä enemmän aikaa. Varsinkin, jos pyynnön lähettänyt henkilö ei kerro itsestään, jotta olisi helpompi hahmottaa, mikä hän on miehiään tai naisiaan. LinkedInissä onkin viime aikoina käyty keskustelua siitä, onko palvelu menettämässä merkitystään tai jopa kuolemassa, kuten some-aktiivi ja ohjelmistotalo Leadfeederin kumppanuuksista vastaava Jaakko Paalanen kirjoittaa LinkedInissä. Tällä kannalla olevien mielestä LinkedIn on jo liian kyllästetty kaikella muulla kuin hyödyllisillä keskusteluilla tai oikeasti merkityksellisillä verkostoitumispyynnöillä. Samaan aikaan moni B-to-B-myyjä pohtii, miten hyödyntää Facebookia myös työroolissa. Olisiko siitä jopa LinkedInin korvaajaksi? Sosiaalisen median asiantuntija Tom Laine ymmärtää LinkedInin suurkuluttajien tuskan. Hän sanoo, että eri maiden ja toimialojen välillä on tosin suuria eroja siinä, miten suuri ongelma todellisuudessa on. 30

”Yhdysvalloissa 50 % ostajista välttää myyjiä, joiden LinkedIn-profiili on puutteellinen.” Yhdysvalloissa LinkedIn on aktiivisemmassa käytössä kuin Suomessa. Siellä jopa 50 % ostajista välttää myyjiä, joiden LinkedIn-profiili on puutteellinen, joten palvelun käytölle on suuri paine. Tällä hetkellä useimmat käyttävät Facebookia yksityisten suhteiden ylläpitämiseen. Henkinen kynnys lieneekin suurin este Facebookin hyödyntämiselle työroolissa. Facebook mielletään – ainakin Suomessa – vielä yksityisemmäksi kanavaksi kuin LinkedIn. Jaakko Paalanen listaa asioita, jotka puoltavat Facebookin käyttöä työroolissa: Facebookissa sisällön jakamiseen on monipuolisemmat mahdollisuudet mm. Facebook Liven ansiosta. Mainostamiseen liittyvät ominaisuudet kehittyvät koko ajan ja mainostaminen on kustan-

nustehokasta. Ihmiset sitoutuvat paremmin Facebook-ryhmiin. Facebookia käytetään muutenkin lähes kellon ympäri, joten laadukkaita keskusteluja on helpompi käydä ja suhteista on helpompi rakentaa entistä syvempiä. Tom Laine uskoo LinkedInin pysyvän tärkeänä B-to-B-myyjän työkaluna, mutta näkee sen roolin myynnissä jo nyt enemmän tietokantana ja tiedonhakuvälineenä. Se mikä on myyjän tärkein työkalu, riippuu tietysti siitä, mitä on tavoitteena saavuttaa. Suhteiden syventämisessä ja sisältöjen kohdentamisessa Facebook on vahvoilla. Laine muistuttaa, että jotkut tekevät myyntiä ja markkinointia onnistuneesti myös videoiden ja Youtuben kautta.


Tästä alkaa tasa-arvon aika sijoittajille.

Sijoitusmaailma ei pian ole entisensä ja hyvä niin. Me haluamme tuoda siihen muutoksen: tasa-arvoa kaikille sijoittajille. Olipa sukan varressasi jemmassa satasia tai satoja tuhansia, tämä koskee sinua. Me LähiTapiolassa olemme hoitaneet varojamme onnistuneesti jo 150 vuoden ajan. Tämä kokemus ja osaaminen ovat sijoitusasiakkaidemme käytettävissä. Tuomme nyt kaikkien saataville suursijoittajien sijoituskohteita, hinnoittelua ja palvelua. Miksikö? Siksi, että meille asiakkaidemme, eli omistajiemme, onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Tasa-arvoa on se, että sijoitamme rahasi kuten omamme: samoihin sijoituskohteisiin, joihin itse uskomme. Katso lisää lahitapiola.fi/sijoituspalvelut

Palveluntarjoajat: Säästöhenki- ja sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. Omaisuudenhoito, toimeksiantojen välittäminen ja sijoitusneuvonta: LähiTapiola Varainhoito Oy. Kiinteistöpääomarahastot: LähiTapiola Kiinteistöpääomarahastot Oy. Kiinteistövarainhoito: LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy.


K ANSAIN VÄLISTY MINEN

Teksti ja haastateltavien kuvat Pia Heikkilä, New Delhi

MITÄ B-TO-B-MYYJÄ VOI OPPIA INTIALAISELTA TORIMYYJÄLTÄ? Intiassa odottaa suomalaisia yrityksiä lupaavat markkinat, mutta maan omalaatuinen kulttuuri ja tavat saattavat aiheuttaa hämmennystä kokemattomille.

32


A

lkuillasta käy delhiläisellä torilla kova kuhina, kun paikalliset rouvat saapuvat joukolla ostamaan iltaruoan aineksia. Värikkäisiin sareihin pukeutuneet naiset luovivat tottuneesti ihmismassojen halki painavat ruokakassit käsivarsillaan. Riksatorvien kimeään ääneen ja moottorien pärinään sekoittuu kovaääninen kaupankäynti, kun torimyyjät kilpailevat keskenään huutamalla vihannesten kilohintoja. Lämpöä on nelisenkymmentä astetta, mutta sehän ei kaupankäyntiä hidasta, vaan perheenäidit aloittavat armottoman tinkimisen. Jonkin ajan kuluttua molemmat osapuolet pääsevät sopuun ja tomaattikilo vaihtaa omistajaa.

Jätä tinkivaraa Torikierros kertoo paljon intialaisen kaupankäynnin sielunmaisemasta. Tinkiminen on Intiassa taitolaji, oli kyseessä sitten kurkkukilo tai kerrostalo. Intialaiset ovat jopa ylpeitä alhaisten hintojen kulttuuristaan.

− Esitetyissä hinnoissa on aina oltava ilmaa. He korostavat itsekin, että markkina on hintaherkkä. Lähestulkoon kaikelle tavaralle on olemassa kotimainen, edullisempi vaihtoehto, joten tinkaaminen ulkomaisen kanssa on osa kaupankäyntiä, kertoo Silva Paananen markkinoilletulopalveluita tarjoavasta Kasvu Consultingista. Tinkimistilanteessa intialainen yrittää parhaansa mukaan puhua myyjän helposti suohon. Puhetta ei kannatta ottaa itseensä, sanoo valaisinkomponenttivalmistaja Ledilin globaali myyntijohtaja Joni Mäki. − Suuri osa argumenteista on usein ihan turhaa, eikä se ole henkilökohtaista − oli kyse sitten sinusta, kilpailijasta, palvelusta tai tuotteen laadusta. Poikkeuksetta humoristinen ja ystävällinen vasta-argumentointi toimii hyvänä lääkkeenä, Mäki sanoo.

Suomalaiselle osaamiselle olisi kysyntää Kilpailu on kovaa, ja se koventuu koko ajan. Eli vihannesmyyjiä on torilla monta. Intia on maailman toiseksi väkirikkain valtio, joka kasvaa tällä hetkellä nopeimmin maailmassa, ja jossa 33 Myynti&Markkinointi

33


K ANSAIN VÄLISTY MINEN

suomalaista osaamista tarvitaan lähes jokaisella elämän osa-alueella. Etenkin uusiutuvien energioiden, terveyden ja puhtaan teknologian saroilla suomalaiset pääsisivät eteenpäin. Mutta Intian potentiaalin ovat huomanneet jo monet muutkin. Etenkin kiinalaiset halpatuotteet lisäävät hintapaineita maassa.

Pidä meteliä tuotteestasi Yksi oppi torimyyjiltä on metelin pitäminen. Isossa maassa hukkuu muuten helposti massaan. Omaa tuotetta pitääkin kehua vuolaasti, markkinointiin pitää satsata rahaa ja verkostoitua ahkerasti. Vaatimattomuus ei kaunista 1,3 miljardin ihmisen maassa. Torimyyjät tuntevat asiakkaansa ja tietävät mitkä avainviestit uppoavat kiireisiin perheenäiteihin. Suomalainen töksähtelevä, suoraan puhutteleva ja armeijan komentotyylinen tapa tuoda tuote esille ei toimi Intiassa, vaan kaupankäyntitilanteeseen pitää luoda peruspositiivinen vire. Small talkia on harrastettava. Ennen itse kaupankäynnin aloittamista pitää osata kysyä osapuolten perheen kuulumisia, krikettipelin tuloksia tai vaikkapa mistä päin Intiaa hän on kotoisin. Intialaiset eivät järin ihastu, jos alat ensimmäiseksi valittaa roskakasoista, liikenneruuhkista tai päivittelemään kerjäläisiä liikennevaloissa. − Kannattaa yrittää keskittyä tuomaan positiivisia eroja esille, sillä sitä arvostetaan suuresti. Varmoja aiheita ovat ruoka, markkinan dynaamisuus ja ihmisten ystävällisyys, Mäki sanoo.

Varaudu vastaamaan kysymyksiin Intialaiset kuuntelevat mielellään tuote-esittelyitä ja kysyvät paljon kysymyksiä. − He uskaltavat kysyä, kun on epäselviä asioita. Intiassa kukaan ei joudu naurunalaiseksi, jos kysyykin jotain oudompaa. Katseet ja ilmeet, positiivinen asenne itsevarmuudella höystettynä toimii, kertoo hydrauliikkateknologiaa valmistavan Dynasetin Aasian myyntijohtaja Tuomas Räsänen. Vaikka hinta on aina myyntitilanteessa kärjessä, intialaiset ymmärtävät myös laadun päälle. Heidät saa paremmin innostumaan tuotteesta, jos pystyy osoittamaan laskelmien avulla kuinka paljon vaikkapa laitoksen tuotanto paranee, energiankulutus vähenee tai muuta konkreettista bisnekseen liittyvää. − Intialaiset tietävät, että heillä ei ole kaikkea teknologiaosaamista kotimaassa, mutta silti myyjän on oltava herkkänä, kuinka esittää oman tuotteensa ylivertaisuutta. Ei kannata vähätellä intialaisten omaa osaamista, koska se loukkaa helposti toista osapuolta, sanoo Paananen. − Kannattaa aina verrata tuotteita ominaisuuksiltaan keskenään, kun vertailussa on oma vastaan kilpailijan 34

tuote, oli tuote mikä tahansa. Tästä saa helposti uusia tuote-ideoita ja kyseisiä tuotteita voi myydä myös muihin hintakriittisiin maihin, Mäki sanoo.

Huomioi erilainen aikakäsitys Itse myyntilanne voi venyä. Intiassa aikakäsitys on erilainen kuin länsimaissa. Myöhästely on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. − Tapaamisissa heillä ei ole kiire. Heillä on aikaa kuunnella ja keskustella ja tapaamiseen voi helposti osallistua useita. Jopa kahdeksan ihmistä ei ole harvinaista, Räsänen sanoo. Tarjousvaiheessa monet yritykset haluavat nopeita toimituksia ja tiukkoja aikatauluja. − Varsinaisessa ostoprosessissa voi olla usein kauhea kiire saada paperit valmiiksi viimeistä yksityiskohtaa myöten ja tarjous pöydälle. Mutta sitten saattaa mennä viikkoja, jopa kuukausia, että asia ei etene mihinkään suuntaan, Räsänen sanoo. Oikean ihmisen löytäminen on hierarkiaviidakossa vaikeaa. Intia on mikromanageerauksen luvattu maa, jossa kaikki kertovat olevansa tärkeitä. Kaupantekotilanteessa pitää varmistaa, että paikalla on juuri se henkilö, jolla on allekirjoitusvaltaa. − On erittäin tärkeää varmistua siitä, että puhuu todellisen päätöksentekijän kanssa eli organisaatioissa on mentävä rohkeasti ylös, Paananen muistuttaa.

Ole joustava Kun ostopäätös on tehty, myyjän on valmistauduttava joustavuuteen. − Hinnan lisäksi on tehtävä jatkuvasti kompromisseja niin tuotteiden, sopimusten kuin toimitusaikojen suhteen, kertoo Mäki. Intia yllättää eksoottisuudellaan. Esimerkiksi kaupanteon ajankohdalla on väliä. Intialaiset ovat taikauskoista kansaa. Vilkkaimmat kauppapäivät – oli kyse sitten kodinkoneesta tai teolliseen valmistukseen käyttävästä laitteesta – sattuvat hindukalenterin mukaan sanelluille onnenpäiville. Haasteista ja erilaisuudesta huolimatta suomalainen voi menestyä Intiassa, kunhan vaivautuu hiukan perehtymään paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin. − Intialaiset ovat luotettavaa ja vieraanvaraista porukkaa ja pitävät sen, mitä lupaavat. Vaikka menet myyjänä Intiaan, asiakkaasi pitää sinusta huolta ja järjestää autokyydit ja vierailuohjelmaa, Räsänen sanoo. Intia inspiroi taitavaa myyjää muutoksellaan. − Se mikä on tänään kuuminta hottia ja itsestään selvää kaupankäynnin suhteen, saattaa tehdä täyskäännöksen jo kuukauden päästä, mutta markkinan volyymit ja potentiaali saa innostumaan kerta toisensa jälkeen, Mäki summaa.


–Tinkiminen on Intiassa taitolaji, oli kyseessä sitten kurkkukilo tai kerrostalo, sanoo Silva Paananen.

Intiassa on tehtävä kompromisseja niin hinnan kuin tuotteiden, sopimusten ja toimitusaikojen suhteen, Joni Mäki kertoo.

− Tapaamiseen voi helposti osallistua useita. Jopa kahdeksan ihmistä ei ole harvinaisuus, Tuomas Räsänen sanoo.

Myynti&Markkinointi

35


AJASSA

36


Teksti Teppo Kuittinen Aminoffin kuvat Mikko Käkelä

VIRTUAALITODELLISUUS

t n y y m o j a a t kasvat

Virtuaalitodellisuus näyttää ostajalle tuotteen, jota ei ole vielä valmistettu tai jota ei pääse muutoin näkemään. Myyntiä kehitetään myös muiden teknologioiden, kuten big datan ja keinoälyn avulla.

V

irtuaalitodellisuus on yllättävän laajalti jo käytössä y r i t y s my y n n i s s ä maailmalla, ja myös Suomessa kauppoja tehdään virtuaalisen todellisuuden avulla. Virtuaalitodellisuus (virtual reality, vr) on keinotekoisesti luotu todellisuus, johon ihminen viedään silmien eteen asetettavan vr-laitteen avulla. − Henkilön aistit otetaan haltuun ja hänet viedään täysin toiseen maailmaan, VR Finland -yhdistyksen puheenjohtaja Kari Peltola toteaa. Esimerkiksi Fortum hyödyntää myynti- ja suunnitteluprosessissaan virtuaalitodellisuutta, kun yhtiö myy ydinvoimaloiden ohjaamosuunnitte-

lua. Virtuaalitodellisuutta käytetään hyväksi, kun ydinvoimalan ohjaamosta tehdään mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja turvallinen. − Kukaan ei halua, että ydinvoimalan ohjaamossa painetaan vääriä nappeja. Virtuaalitodellisuuden avulla voidaan suunnitella ohjaamo, jossa virhepainalluksia ei tapahdu, Peltola sanoo. Virtuaalitodellisuudella voidaan näyttää asioita, joita ei ole vielä olemassa. Sillä voidaan näyttää myös asioita, joihin ihmisen on hyvin hankala päästä itse katsomaan. Esimerkiksi yhdysvaltalainen GE esittelee virtuaalitodellisuuden avulla, miten sen myymillä laitteistoilla porataan öljyä syvällä merenpohjassa. Matkustajalentokoneita valmistavat yhtiöt käyttävät puolestaan

virtuaalitodellisuutta hyväkseen näyttääkseen lentoyhtiöiden edustajille, miltä neuvottelujen kohteena oleva lentokonemalli näyttäisi sisätiloiltaan kyseisen lentoyhtiön osalta.

Virtuaalinen leikkaussali Turkulainen virtuaalitodellisuuksia luova Ade-yritys laati puolestaan sairaalalaitteita valmistavalle yhtiölle virtuaalisen leikkaussalin, jossa sairaaloiden osto-organisaatio voi nähdä, miltä leikkaussali näyttäisi kyseisen yhtiön laitteistoilla varustettuna. Virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää myös oman myyntiprosessin kehittämisessä. − Ajattele vaikka näkymää kaupungista, jossa yritys omistaa suuren määrän ruokakauppoja. VirtuMyynti&Markkinointi

37


AJASSA

aalikartalta on mahdollista nähdä kokonaiskuva siitä, että mitä tapahtuu. Kuinka paljon myyntiä on tapahtunut päivän aikana? Kuinka paljon asiakkaita on käynyt? Mitä on ostettu?, Jukka Aminoff toteaa. Aminoff tunnetaan muun muassa Ostovallankumous -kirjan toisena kirjoittajana. Hän nostaa esimerkiksi englantilaisen Just Eat -ruokatilauspalvelun. Yritys käyttää ruokakuljetusprosessissaan hyväkseen kaikkia uusia teknologioita, kuten keinoälyä, virtuaalitodellisuutta ja robotiikkaa. − Yritys käyttää virtuaalikarttaa hyväkseen siinä, että yritys näkee, että kuinka monta tilausta on otettu vastaan, kuinka paljon myyntiä ja tuottoa on saatu aikaiseksi, mitkä ruokalajit menevät kaupaksi, sekä kuinka monta ruokakuljettajaa on liikkeellä ja missä he liikkuvat. Aminoffin mukaan myyntimaailman videopelimäistyminen helpottaa sitä, että yritys on perillä reaaliaikaisesti siitä, mitä tapahtuu ja mitä siirtoja kannattaa tehdä seuraavaksi.

Myös lisätty todellisuus auttaa myyjää Virtuaalisen todellisuuden lisäksi myyntityössä voidaan hyödyntää lisättyä todellisuutta (augmented reality, ar). Paras esimerkki tästä on Pokémon Go -peli, jossa älykännykän kameran ja näytön avulla voidaan näyttää virtuaalisia olentoja omassa ympäristössämme. Esimerkiksi Coca Cola käyttää Saksassa yritysmyynnissään lisättyä todellisuutta, kun myyjät tarjoavat kauppoihin Coca Colan kylmäkalusteita. Älypuhelin tai taulutietokone osoitetaan kohti kaupan käytävää ja ruudulla voidaan nähdä, miltä eri kylmäkaapit näyttäisivät kyseisessä kohdassa.

Mitä hyötyä on big datasta? Big data tarkoittaa yksinkertaisesti kaikkia eri tietolähteitä. Ovat ne 38

sitten digitaalisesta tai reaalimaailmasta. Tämän takia big data ei ole mikään uusia asia, mutta digitalisaation ansiosta siitä puhutaan entistä enemmän. Big datan käytöstä on suurta hyötyä yrityksille siten, että kerättyjä tietoja voidaan käyttää tuotekehitykseen, markkinointiin ja myyntiin. Yritykset luovat usein myyntialueita, mikä tekee myyntijohtamisesta ja ostajien palvelemisesta entistä vaivattomampaa. − Big datan avulla voidaan nähdä myyntitiedot reaaliaikaisesti sekä optimoida jokaisen eri myyntikanavan tehokkuutta. Mitkä tuotteet menevät parhaiten kaupaksi? Miksi? Mitkä tuotteet eivät mene kaupaksi? Miksi? Onko myyntikanavilla tarvittavat resurssit?, Aminoff toteaa. Aminoff muistuttaa, että big data ei ole kuitenkaan täydellinen ja kertoo esimerkin Legosta. 2000-luvun alussa Legon tulevaisuus oli synkkä. Big data näytti, että lapset ja nuoret olisivat halunneet yksinkertaisempia legoja, koska he olivat kärsimättömiä. Henkilökohtaiset haastattelut paljastivat kuitenkin sen, että silloisia legoja pidettiin tylsinä. Tämän takia Lego päättikin tehdä entistä yksityiskohtaisempia ja vaikeampia legoja, jotka olivat riittävän haastavia. − Tämän valinnan jälkeen Lego on noussut takaisin maailman kärkibrändien joukkoon. Big dataan voi luottaa, mutta siihen kannattaa kuitenkin suhtautua sopivalla epäilyllä, varsinkin kun tehdään merkittäviä strategisia päätöksiä.

Keinoäly myynnin tukena Keinoäly on myynnin tukena eri tavoin jo nyt. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita chatbotit, jossa keinoäly kykenee keskustelemaan ostajien kanssa. − Myyjäorganisaation tavoitteena on tietysti se, että chatbotit kykenevät antamaan juuri ne oikeat vastaukset. Jossain tapauksissa chatbot-

− Huippumyyjille tulee entistä suurempi kysyntä, koska kohtaamisia ostajien kanssa on vähemmän, mutta kohtaamisilta odotetaan erittäin ammattimaista otetta, Jukka Aminoff sanoo.

tien tiedot voivat tyrehtyä, mutta tämän jälkeen suositellaan ottamaan yhteyttä myyjään tai myyjä ottaa yhteyttä ostajaan, Aminoff toteaa. Automatisoinnin avulla on mahdollista saada ostajat ja myyjät tekemään robottikauppaa keskenään, eli tulevaisuuden yrityksissä ostamista ja myymistä voidaan digitalisoida tätä kautta. Esimerkiksi Suomessa mediayhtiöt ja mainostajat käyvät kauppaa digitaalisesta ilmoitustilasta täysin ilman ihmisten välistä kontaktia jo nyt niin sanotun ohjelmallisen ostamisen avulla. Uudet teknologiat mahdollistavat sen, että rutiinitehtäviä voidaan automatisoida lähes kokonaan. Tämä helpottaa työtaakkaa ja vapauttaa lisäresursseja muihin tehtäviin. − Mielenkiintoiseksi myynnin tulevaisuuden tekee se, että myyntityöpaikkojen määrät voivat vähentyä B-to-B-puolella, mutta huippumyyjille tulee entistä suurempi kysyntä, koska kohtaamisia ostajien kanssa on vähemmän, mutta kohtaamisilta odotetaan erittäin ammattimaista otetta, Aminoff huomauttaa.


MITÄ VIRTUAALINEN TODELLISUUS MAKSAA? • Jos tuotteesta on jo olemassa 3D-malli, sen siirtäminen virtuaalitodellisuuteen maksaa sadoista euroista joihinkin tuhansiin euroihin. • Jos 3D-mallista halutaan laadukas interaktiivinen kokonaisuus eli siinä on toimintoja, joita voi käyttää virtuaalitodellisuudessa, budjetti nousee nopeasti kymmeniin tuhansiin euroihin. • Myyjät voivat kuljettaa mukanaan Samsungin Gear VR -laseja ja älykännykkää. Tällainen virtuaalitodellisuutta näyttävä yhdistelmä maksaa noin 700 euroa. • Laadukkaamman virtuaalitodellisuuselämyksen saa aikaiseksi HTC Vive -järjestelmällä. Itse vr-laitteisto maksaa noin tuhat euroa, mutta lisäksi tarvitaan tehokas kannettava tietokone, joka maksaa 1 000−2 000 euroa. • Toinen laadukas vaihtoehto on Oculus Rift -järjestelmä. Facebookin nykyään omistama Oculus aloitti vuonna 2012 koko nykyisen virtuaalitodellisuusaallon, mutta on jäänyt vähän HTC:n jalkoihin. • Lisättyä todellisuutta näyttäviä älykännykkäsovelluksia tekevät samat firmat kuin tavallisiakin älykännykkäsovelluksia. Yksinkertaisimmat sovellukset maksavat joitain tuhansia euroja. Jos halutaan monimutkaisempia kokonaisuuksia, budjetti nousee virtuaalitodellisuuden tavoin kymmeniin tuhansiin euroihin. • Lisätyn todellisuuden sovellukset toimivat tavallisilla älykännyköillä ja taulutietokoneilla. Mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia on mahdollista luoda Googlen Tango-älykännyköillä ja -taulutietokoneilla, joiden kamerat pystyvät näkemät kohteen myös syvyyssuunnassa. Tango-laitteet maksavat noin 500 euroa. Lähde: Kari Peltola, VR Finland ry

Myynti&Markkinointi

39


AJASSA

Teksti ja Hiltusen kuva Jukka Nortio

Tulevaisuuden asiakas vaihtaa asiakastietonsa parempaan palveluun ja edullisempaan hintaan. Algoritmit ja tekoäly palvelevat niitä, jotka haluavat halpaa hintaa. Hybridikuluttajien tarpeiden tyydyttäminen on entistä vaikeampaa. Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen avaa uudessa kirjassaan 18 trendiä, jotka vaikuttavat kuluttamiseen.

NÄIN PALVELEN KULUTTAJAA VUONNA

2025

40


T

ulevaisuudentutkija Elina Hiltunen kuvaa uudessa kirjassaan osuvasti miten globaalit mullistukset, kuten raaka-aineiden vääjäämätön ehtyminen ja ilmastonmuutos, heijastuvat kaikille toimialoille ja jokaisen elämään. Hiltunen avaa esimerkkien avulla kaikkiaan 18 kuluttamiseen vaikuttavaa trendiä. Niistä kolme hänen mielestään tärkeintä ja laajimmin vaikuttavaa muutosvoimaa eli trendiä ovat kulttuurien sekoittuminen, leikillisyyden paluu sekä digitaalisuuden ja tekoälyn vaikutus. Kulttuurien sekoittuminen tuo markkinoille uusia tuotteita, palveluita ja uusia kuluttamisen tapoja. Se on merkinnyt myös sitä, että oma vanha kulttuuri ja perinteet nousevat uuteen arvoon. Mummon ja vaarin ainot ja reinot ovat yhtäkkiä muotia. – Tutut juuret tuovat lohtua maailmaan, jossa kaikki tuntuu epävarmalta. Niiden rinnalla nousee uusia perinteitä, joita nostetaan tasaveroisina vanhojen rinnalle, Hiltunen sanoo. Jotta myynti ja markkinointi voisi onnistua moninaistuvassa kuluttajakentässä, pitää myyjien ja markkinointitiimien ymmärtää, mitä moninaisuus on. – Uusien kulttuurien myötä tulee kaikille kuluttajille hyvin erilaisia tarpeita. Siksi myynnin ja markkinoinnin tiimeihin tarvitaan mahdollisimman erilaisia ihmisiä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa totutut toimintatavat.

Lapsuus takaisin Koskaan ei ole liian myöhäistä olla

lapsi. Leikillisyys näkyy tulevaisuudessa myös bisneksessä. – Liika virallisuus alkaa kaikota ja ihmiset uskaltavat leikkiä. Työpaikoilla tämä tarkoittaa sitä, että uskalletaan yhä enemmän kokeilla uusia asioita ja ottaa riskejä. Tämä näkyy myös pukeutumiskoodien murtumisena, esimerkiksi Mark Zuckerbergin esiintyessä hänellä on t-paita ja farkut päällä. Meillä on Peter Vesterbacka, joka tekee ihan samaa. Neukkareissa ja seminaareissa on usein pehmeä, heitettävä mikrofoni, jonka pallottelu on eräänlaista leikkiä. Nordic Business Forumissa puolestaan järjestettiin skeittikilpailu, Hiltunen luettelee esimerkkejä. Listaa voisi vielä jatkaa: escape room -seikkailut, Yhdysvalloissa järjestettävät aikuisten kesäleirit ja seikkailuyöt museoissa, lapsuuden musiikkiharrastusten verestäminen ja aikuisten naisten keppihevosharrastukset. Leikki on nyt in ja pop. Huumorin ja leikin hyödyntäminen on hyvin herkkä asia myynnissä ja markkinoinnissa. Samalla kun tarvitaan rohkeutta, pitää olla myös tyyliä ja harkintaa. Kansainvälisen tyynysotapäivän lanseeraus on hyvä esimerkki onnistuneesta huumorin ja leikin hyödyntämisestä markkinointiin. Sen toivat Suomeen Familon ja Teurastamon tapahtumatilat, jotka hankkivat huhtikuussa pidettyyn tyynysotatapahtumaan myös muita yrityssponsoreita kertomaan tuotteistaan. – Huumori pitää ulottaa markkinoinnissa kaikkiin kanaviin, sen pitää olla yllätyksellistä ja persoonallista. Samalla pitää rikkoa rajoja ja tehdä markkinointia hyvällä maulla, Hiltunen kehottaa.

Huumaavaa teknologiaa Kolmanneksi kiintoisaksi kuluttajatrendiksi Hiltunen nostaa asiakkaiden toimiin vaikuttavat teknologiset muutosvoimat. Big data ja sen kehittynyt analysoiminen sekä tekoälyn erilaiset kehitysasteet ovat niistä tärkeimmät. – Olemme aika pitkällä jo siinä, että kun astun seuraavan kerran tähän kahvilaan, saan valmiiksi minulle tehdyn smoothien. Kahvilassa tiedetään valtavan datamäärän analysoinnin perusteella, että Hiltunen haluaa tänään juuri tällaisen tummanpunaisen marjasmoothien. Tekoäly tekee jo suurimman osan pörssin osto- ja myyntipäätöksistä sekä muun muassa verkkokauppojen ja suoratoistopalveluiden suositteluista. Monissa suomalaisissa supermarketeissa seurataan kameroilla ja antureilla kuluttajan liikkeitä, ja näitä tietoja analysoimalla tekoäly antaa suosituksia tuotesijoittelusta ja hinnoittelusta. Tekoälyyn liittyvät muut tekniset ilmiöt, kuten digitaalisuus ja esineiden internet, muovaavat kuluttamisen tapoja. Hiltuselle ei riitä käsite Internet of Things vaan hänelle se on Internet of Everything eli kaikkeuden netti. Ei riitä, että tavarat, koneet ja laitteet, vaan myös ihmiset ovat yhä enemmän kiinni netissä. Aktiivisuusranneke tarkkailee ja raportoi tekemistäni ja joillain ihmisillä on jo ihon alla siru, jota voi käyttää vaikka maksamiseen tai avaimena. – Digitaalisen tiedon, erityisesti kuluttajan käyttäytymisestä saatavan tiedon, kerääminen, käsittely ja hyödyntäminen ovat äärimmäisen tärkeitä markkinoinnille ja myynnille. Tässä asiassa pitää olla edelläkävijä, jos aikoo pärjätä, mutta samalla Myynti&Markkinointi

41


AJASSA

Ole valmis tulevaisuuteen Miten menestytään tulevaisuuden kuluttajan kanssa? Elina Hiltunen antaa kolme neuvoa myynnin ja markkinoinnin ammattilaiselle: 1. Ole valpas ja katselkaa porukassa ympärille. Mitä muutoksia tapahtuu? Outoja ja nopeita muutoksia tapahtuu koko ajan, ja jotkut niistä nousevat toisia tärkeämmiksi. 2. Kyseenalaista nykyiset toimintatavat ja omat suunnitelmat. Jokaisen asian kohdalla kysy, mitkä asiat voivat kaataa parhaatkin suunnitelmat ja onko sinulla tällaisen tilanteen varalle toista tietä. 3. Ole uniikki ja erotu massasta. Kasvata rohkeutta ja lisää uusien asioiden testaamista. Testaa pienillä asioilla ja ota onnistuneet toimintatavat nopeasti käyttöön. Muista myös, että kaiken liiketoiminnan pitää perustua ekologisesti ja eettisesti kestävään toimintaan.

”YHÄ ENEMMÄN ON HYBRIDIKULUTTA JIA, JOTKA OSTAVAT VAIKKAPA RUOAN HALPAKAUPASTA, MUTTA SAMALLA HANKKIVAT ÖKYKALLIIN VENEEN.” äärimmäisen avoin ja reilu. Kuluttajalle on kerrottava aina mitä tietoa hänestä kerätään, miksi ja mihin sitä käytetään.

Asiakas myy tietojaan Hiltusen mukaan asiakkaille pitää tarjota erilaisia mahdollisuuksia tiedon jakamiseen. Heitä voi myös palkita tietojen hyödyntämisestä. Tämä voi näkyä erilaisena palvelutasona tai jopa hinnoittelussa. 42

– On oivallettava, miten tiedon keruulla voidaan tehdä kuluttajan elämä helpommaksi ja auttaa häntä arjessa. Onhan se aivan mahtavaa käydä Amazonissa kirjakaupassa, kun sieltä tarjotaan heti valtavasti juuri minua kiinnostavia kirjoja. Kulutusdatan jakamisesta voi syntyä myös aivan uudenlaista liiketoimintaa, kun kuluttaja tarjoaa omadataa eri toimijoille. Vastaavasti isot asiakastietojen omistajat voivat ostaa

ja myydä omistamiaan asiakastietomassoja toisilleen. Tämä on mahdollista, kun tiedot anonymisoidaan eli niistä poistetaan tunnistetiedot. – Digitaalisuus ja tiedonhallinnan kehittäminen pitää nähdä valtavana mahdollisuutena, jolla luodaan koko ajan uusia palveluita kuluttajille ja sitä kautta uutta bisnestä. Koko ajan pitää olla valppaana veneen keulassa katsomassa, mitä uusia mahdollisuuksia tuleva tuo.


Hybridikuluttaja valtaa alaa Kuluttajien miellyttämisen ja koukuttamisen tekee koko ajan vaikeammaksi heidän moninaisuutensa sekä se, että sama kuluttaja haluaa olla toisessa tilanteessa passiivinen vastanottaja ja hetken päästä osallistua aktiivisesti tuotteiden ja palveluiden suunnitteluun. – Kuluttajien osallistuminen ja palautteiden antaminen on valtavan helppoa erilaisten some-kanavien kautta. Tämä johtaa siihen, että palautteisiin on myös osattava reagoida nopeasti ja avoimesti, koska palaute on hyvin julkista. Toisaalla ovat ne kuluttajat, jotka etsivät nopeaa ja edullista palvelua. Heitä palvelee jatkossa yhä useam-

min algoritmit ja tekoäly, jotka tuntevat kuluttajan käytöstavat ja osaavat esimerkiksi tilata oikeita ruokia jääkaappiin silloin, kun se alkaa tyhjentyä. Heillekin pitää osata tarjota oikeanlaista palvelua. Sitten ovat vielä sekä-että-kuluttajat. He haluavat esimerkiksi auton ja muuhun tekniikkaan liittyvät palvelut ja tuotteet mahdollisimman helposti, mutta toimivat aktiivisti valitsemalla, kun on aika miettiä kesälomakohdetta tai ravintolailtaa ystävien seurassa. – Yhä enemmän on hybridikuluttajia, jotka ostavat vaikkapa ruoan halpakaupasta, mutta samalla hankkivat ökykalliin veneen. Monissa kaupoissa on käynyt niin, että kes-

kihintaisten tuotteiden kysyntä on vähentynyt. Globaali verkkokauppa murtaa omalta osaltaan kuluttamisen ja ostamisen tapoja. – Heti, halpaa ja helposti on trendi, joka kaikkien kaupan alalla toimivien on huomioitava. Nyt tavaroita hankitaan kiinalaisista nettikaupoista, mistä tavaran saa aivan älyttömän halvalla. Tuotteista ei makseta veroja ja niiden turvallinen käyttö ei ole taattua, mutta hinta on se mikä ratkaisee. Näihin kilpailijoihin on osattava vastata omilla vahvuuksilla eikä ainakaan hintakilpailulla, jos ei voi voittaa.

MMA MUKANA SUOMIAREENASSA Heinäkuun toisella viikolla Suomen keskipiste siirtyy Poriin. MMA on ensimmäistä kertaa mukana SuomiAreenan virallisessa ohjelmassa. Järjestämme yhdessä Design Forum Finlandin kanssa paneelikeskustelun teemalla Suomi suosta! Vauhtia kasvuun design- ja bisnesosaamisella. Perjantaina 14. heinäkuuta kello 11.45 – 13.00 Raatihuoneen puiston Purje-lavalle nousee joukko vaikuttajia liike-elämän, tieteen ja designin huipulta: • varatoimitusjohtaja Carl Haglund Sunshine Kaidi New Energy Groupista • Vice President Mikko-Pekka Hanski Idean Enterprises Oy:stä • futuristi Elina Hiltunen • toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen Kalevala Korusta • professori Sixten Korkman Aalto-yliopistosta ja • toimitusjohtaja Miika Lipiäinen Kyrö Distillery Companysta. • Keskustelun juontaa digitalisti Ville Tolvanen. Väitämme, että suosta ponnistetaan suoraan maailman huipulle, kun yhdistetään kaksi osaamisaluetta, muotoilu ja liiketoiminta. Designosaaminen tuo pöytään asiakaslähtöisyyden, toimivuuden, luovuuden ja ideoiden nopean testaamisen. Bisnesosaamisen avulla otamme haltuun brändit ja hoidamme kaupat kotiin kannattavasti.

NÄHDÄÄN PORISSA! Lue lisää MMA:n verkkosivuilta: www.mma.fi/ Suomiareena2017. Sivulta löydät myöhemmin myös linkin, josta pääset seuraamaan keskustelua verkon välityksellä.

Myynti&Markkinointi

43


TYÖ & UR A

MYYNTIURA OPETTI JATKUVASTI Porilainen Olavi Luoto, 90, muistaa myyntiedustajataipaleeltaan erityisellä lämmöllä niitä, joilta sai ohjausta ja neuvoja kuin mentoreilta. Avoin suhtautuminen uuteen ja oppimisen halu kantoivat myyjää silloin, niin kuin nykyäänkin. Teksti ja kuva Oili Valkila

Olavi Luoto kasvoi mummulassaan, sillä isän kuoltua äidin piti käydä töissä. Kun kansakoulu oli käyty 13-vuotiaana, oli aika mennä töihin. − Menin jututtamaan Satakunnan Osuuskaupan prokuristia juoksupojan paikasta, jossa ehtona oli taito ajaa kolmipyöräisellä. Pääsinkin aloittamaan heti, Luoto kertoo. Aamulenkki alkoi viideltä Satakunnan Kansa -lehden jakamisella, minkä jälkeen ehti Osuuskaupalle kahdeksaksi. Liekö fyysinen työ nuorena pohjustanut hyvän kunnon 90-vuotiaanakin.

Armeija opetti uutta Nopeaoppinen juoksupoika eteni pian varaston puolelle, missä varastonhoitaja koulutti hänet hinnoitte-

44

lijaksi, ja kannattavuuslaskenta tuli tutuksi. Armeijassa Santahaminassa Luoto pääsi sähkötyskoulutukseen. − Muuan ruotukaverini sanoi, että älä sinne liikealalle enää mene. Pääset voimalaitokselle, kun sinulla on sähkötyspaperit. Valitsin voimalaitoksen, mutta huomasin pian, ettei se ollut alaani. Porukka oli kyllä mukavaa, mutta kaipasin enemmän ihmisten kanssa työskentelyä. Seuraava armeijakäynti vuonna 1946 antoi ajokortin. Sen jälkeen löytyi varastotyö hinnoittelijana tukkuliike V. Karumosta. Luoto kyyditsi usein ajotaidotonta tukkukauppiasta, ja tutustuminen matkoilla tuotti tulosta. − Kerroin, että halusin edetä myyntimieheksi. Se onnistuikin ja

sain heti oman piirin. Myin pääasiassa elintarvikkeita, mutta myös tekstiiliä, Luoto kertoo. − Siinä aloin päästä vähän kärryille, millaista tuottoa firmana voidaan tehdä.


Luovaa kaupantekoa Sodan jälkeen oli pula lähes kaikesta, ja kauppa kävi joskus helpostikin: Luoto lastasi kollegansa kanssa firman pienen pakettiauton myyntiartikkeleilla – muun muassa ”sinnihousuilla” − ja piti aamulla tukkukauppaa torikauppiaille torin laidalla. Karumon myyntimiehet liikkuivat pääasiassa polkupyörällä, joten erillistä kuntoilua työpäivän jälkeen ei tarvittu. Työnantajan kangaskattoista Citroënia sai käyttää vain erityistarpeeseen. − Piiriini kuuluneeseen Reposaareen kuljin ensin satamaan linja-autolla ja siitä laivalla saareen. Siellä kiersin seitsemän asiakastani kävellen ja kantaen kolmea näytesalkkua.

Eteneminen vaati uutta oppia 1950-luvun lopulla Luoto siirtyi Karumolta tukkukauppa Aug. Lipsanen Oy:öön. Liike mieli uusia asiakkaita juuri alueilta, joissa Luodolla oli hyvät suhteet. − Tunsin sieltä kauppiaita ja hain lisää asiakkaita, mikä oli kauppaneuvoksen mieleen. 1970-luvun alussa Lipsanen pyysi Luotoa erään poistuvan osastonjohtajan paikalle. Työsuhteen ehdoista neuvoteltiin kauan ja hartaasti. Välillä asiaan palattiin ja välillä se taas unohdettiin. − Ei se palkka niinkään, mutta muut ehtoni olivat kovat. Minunhan ei ollut mikään pakko ottaa sitä, niin neuvotteluasemani oli hyvä. Yllättäen hän siten kuuli kerran kauppiaskokoukseen tullessaan kauppaneuvoksen julistavan nimittäneensä Luodon osastonjohtajaksi, jolle tuli 9 alaista. Uusi työ tiesi taas uutta oppia. Kauppaneuvos lähetti Luodon Liikkeenjohdon instituuttiin. − Se oli akateemisesti koulutetuille, enkä uskonut pärjääväni siellä. Huomasin kuitenkin pian, että he olivat aivan tavallisia ihmisiä, ja kokemus avarsi minua paljon.

Huonetoveriksi tullut ekonomi, Imatran Voiman budjettipäällikkö, auttoi laskennassa. − Hän laski tikullaan, ja minä kirjoitin minkä ehdin. Sieltä sain paljon varmuutta, että pystyin avaamaan suuni, kun vaikka teimme investointisuunnitelmaa johonkin hyvin isoon kauppaan. Luoto muistaa työnantajansa hyväksyneen myös pienet epäonnistumiset kaupoissa. Myyjillä oli lupa myös yrittää ja erehtyä. Tukkuliikkeen elintarvikeosaston johtajana myös banaanien ja kahvin alkutuottajat tulivat tutuiksi. Matkoja tehtiin plantaaseille Ecuadoria, Kolumbiaa ja Floridaa myöten. Vähitellen tukkukaupat yhtyivät ja vähenivät. Pienet marketit puolestaan harvenivat ja kasvoivat. − Sanoin vuonna 1987, että jään eläkkeelle vuonna 1988, 61-vuotiaana. En oikeastaan halunnut jäädä, mutta en halunnut myöskään uuteen firmaan, johon minulla ei olisi enää eväitä, Luoto sanoo.

Herraseuran jäseneksi Oltuaan Karumolla myyntimiehenä vuoden verran Luoto haki jäsenyyttä Suomen Myyntimiesten Keskusliitossa SMKJ:ssa, joka silloin tunnettiin johtajien herraseurana. Jäsenyys alkoi toisella yrittämällä vuonna 1953. Johtokunta avautui jo vuosina 1955-67 ja Porin varapuheenjohtajuus vuosina 1959-65. − Silloin ihmisten piti ajaa itse etuaan, mutta nyt ollaan minusta oikealla kantilla, kun apuna on lakimiehiä ja muutenkin pidetään puolta, Luoto sanoo. − Minulla ei ollut koskaan ollut miespuolista neuvojaa, kun isä kuoli ollessani vauva. Niinpä kuuntelin verkostoissani, mitä herrat juttelivat. Haistoin aina heti jotkin asiat ja opin mitä tarvitsin. Verkostoja on kertynyt myös 20 vuoden aikana Porin Ässien johtokunnassa sekä Odd Fellows -veljeskunnassa 40 vuoden aikana.

KOMMENTTI

Juha Häkkinen

Senioriverkosto toimii 64 vuotta jäsenenä ollut Olavi Luoto on yksi pitkäaikaisimmista MMA:n jäsenistä. Hänellä ja monella muulla seniorijäsenellämme on perspektiiviä niin liike-elämän ja myyntimiesuran muutoksiin kuin ammattiliittotoiminnan vaiheisiin. Monessa MMA:n jäsenyhdistyksessä seniorit kokoontuvat aktiivisesti. Jäsenyhdistysten senioritoimintaa yhdistää kerran vuodessa kokoontuva ”virallisempi” senioritoiminnan vetäjien ja paikallisyhdistysten hallitusten yhteyshenkilöiden välillä järjestettävä kokous. Lisäksi on tietenkin joukko epävirallisempia tapaamisia eri porukoilla ja eri puolilla maata. Tänä vuonna kokoonnuttiin maaliskuussa Tampereella. Jäsenkehitys, eläkeläisjäsenten määrä, liiton talous, työttömyystilanne ja eläkeläistoiminnan kehitys ja kuulumiset ovat aina kiinnostavia asiakokonaisuuksia näissä tapaamisissa. Toisilta yhdistyksiltä voi oppia ja ammentaa uutta omaankin toimintaan. Toiminnan aktiivisuus on paljon kiinni paikkakunnan senioritoiminnan vetäjistä ja jäsenten osallistumishaluista. Rohkaisenkin kaikkia eläkkeelle juuri jääneitä tai eläkepäiviä jo pitempään viettäneitä tulemaan mukaan ja vaikuttamaan siihen, että toiminnasta tulee antoisaa ja oman näköistä.

Myynti&Markkinointi

45


YRITTÄJY YS

MMA TARJOAA YRITTÄJILLE UUSIA PALVELUJA MMA on liittynyt Akateemiset yrittäjät AKY -järjestöön, joka on Suomen Yrittäjien toimialajärjestö. AKY:n kautta MMA:n yrittäjäjäsenet saavat nyt käyttöönsä uusia palveluja. AKY järjestää koulutuksia, yrittäjyystapahtumia ja yritysvierailuja.

AKY:n kautta MMA:n yrittäjäjäsen voi hankkia itselleen Suomen Yrittäjien palvelupaketin. Palvelut ovat saatavissa laajana tai suppeana kokonaisuutena:

Laaja palvelupaketti

Suppea palvelupaketti

65 euroa/vuosi ja sillä saa seuraavat palvelut

36 euroa /vuosi ja sillä saa seuraavat palvelut:

• Yrittäjäsanomat-jäsenlehti, 8 numeroa vuodessa

• Yrittäjäsanomat-jäsenlehti, 8 numeroa vuodessa • Suomen Yrittäjien uutiskirje 2 kertaa kuukaudessa

• Yrittäjäinfo 6 kertaa vuodessa (sähköinen versio) • Suomen Yrittäjien neuvontapalvelut • Suomen Yrittäjien jäsenkortti ja muut jäsenedut • Suomen Yrittäjien seminaarit jäsenhintaan • Näkyvyys Synergiassa, joka on palvelu Suomen Yrittäjien jäsenten keskinäiseen kanssakäymiseen. Se sisältää myös kaikelle kansalle suunnatun Yrityshaun. • Kirjautuminen Suomen Yrittäjien jäsensivuille omalla jäsennumerolla • Suomen Yrittäjien uutiskirje 2 kertaa kuukaudessa

Palvelupaketit ovat tarjolla vain AKY:n jäsenetuna ja ne eivät sisällä jäsenyyttä Suomen Yrittäjissä tai sen paikallisyhdistyksissä. MMA:n yrittäjäjäsen voi hankkia palvelupaketin suoraan Suomen Yrittäjien verkkosivuilta www. yrittajat.fi -> Neuvontapalvelut -> Akateemiset yrittäjät AKY tai osoitteesta www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/akateemiset-yrittajat-aky-ry-310222 Lisätietoa AKY-järjestön eduista ja palveluista saat osoitteesta www.akateemisetyrittajat.fi

46


HOHTOKEILAPAKETIT ALKAEN

Entre valvoo yrittäjien etuja AKY:n lisäksi MMA on mukana akavalaisten yrittäjien edunvalvontajärjestö Entressä. Se on usean akavalaisen liiton yhteenliittymä. Entre - Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät edustaa yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä sekä valvoo heidän oikeudellisia, työmarkkinallisia, taloudellisia ja sosiaalisia etujaan. Entre nostaa esiin toimintaympäristöön liittyviä epäkohtia ja esittää parannuksia yrittäjien ja itsensätyöllistäjien asemaan. Se luo ja levittää hyviä käytäntöjä reilun työelämän edistämiseksi. Entre on mukana valtiovarainministeriön Uutta työtä Suomeen -keskustelutilaisuuksissa. Jäsenliittojensa yrittäjäjäsenille Entre järjestää koulutuksia.

29,70 €/hlö

BowlCircus KOKOUS- JA VIRKISTYSPAKETIT Flamingossa ja Sellossa Tyyli on vapaa, eikä aikaisempaa kokemusta tarvita!

Lisätietoa Entrestä saat osoitteesta www.akavanentre.fi

Miksi yrittäjän kannattaa kuulua MMA:han? MMA:n yrittäjäjäsenen arvokkaimman edun ja perusturvan muodostavat oikeusturvavakuutus ja myyntialan tunteva lakipalvelu. Vastaavia palveluja eivät yrittäjäjärjestöt tarjoa. MMA:n koulutukset ja tapahtumat sekä työhyvinvointiin liittyvät palvelut ovat yhtä lailla yrittäjän kuin työsuhteisen jäsenen ulottuvilla. Varsinkin yksin yrittävä arvostaa näitä tilaisuuksia myös verkostoitumisen paikkoina. Lue lisää MMA:n verkkosivuilta www.mma.fi.

MMA tarjoaa yrittäjäjäsenelleen: • Oikeusturvavakuutus • Lakipalvelut • Vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus • Mahdollisuus hankkia Suomen Yrittäjien palvelupaketti (AKY) • Yrittäjyyttä ja uusia työnteon muotoja tukeva edunvalvonta (Entre) • Koulutukset ja tapahtumat • Intellian numerohakupalvelu • Lomahuoneistot • Muut kaikille jäsenille tarkoitetut palvelut ja edut lukuun ottamatta työttömyysturvaa

Tutustu ja kysy lisää www.bowlcircus.com/paketit

DIGITAALINEN MUOTOILU TÄYDENNYSKOULUTUS

4.9.2017–14.2.2018

Koulutus on suunniteltu sinulle, joka haluat oppia ja hallita useita graafisen alan osa-alueita sekä soveltaa oppimaasi käytäntöön. Koulutuksen moduulit muodostuvat mm. kuvankäsittelystä, verkkosivujen suunnittelusta ja ylläpidosta, digitaalisesta videoeditoinnista sekä dokumenttisuunnittelusta.

Koulutuksen aikana opiskelijat työskentelevät eri aihealueiden parissa. Tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat niin projektityöskentelyyn kuin antaa valmiudet realististen projektien toteuttamiseen mm. Adobe Creative Cloud -ohjelmistoja hyödyntäen. Koulutus toteutetaan MAC-ympäristössä. Osa-alueet: • • •

Verkkotuotanto Graafinen tuotanto Mediatuotanto

Opetus maanantaisin ja keskiviikkoisin, klo 13 -17. Koulutukseen sisältyy luentojen lisäksi tehtäviä ja projektitöitä. Hinta: 400€ Hakuaika päättyy 21.8.2017, klo 16.00 Lisätiedot: www.arcada.fi/digitaalinenmuotoilu

Arcada | Jan-Magnus Janssonin aukio 1 | Helsinki | www.arcada.fi

Myynti&Markkinointi

47


HY VIN VOINTI

RESILIENTTI EI JUMITU KARILLE Resilienssi tarkoittaa muutosja sopeutumiskykyä kriisien ja muutosten keskellä. Miten omaa ja työyhteisön joustavuutta voisi kehittää ja miksi sen kehittäminen on tärkeää? Teksti Sofia Flygare

H

arvoin elämä sujuu, kuten ennakkoon on suunnitellut. Virheitä, häiriöitä ja ongelmatilanteita tulee vastaan yksityishenkilöillä, työelämässä ja luonnossakin. Insinöörit tietävät, että esimerkiksi koneiden kanssa työskenneltäessä korkeista laatutavoitteista huolimatta tietyn suuruista virhemarginaalia on pakko sietää: täydellistä ei ole. Luonto pyrkii häiriötilanteissa itse korjaamaan epätasapainon ja palauttamaan ekosysteemin ennalleen. Miten toimii ihminen?

Ongelmatilanne pistää resilientin aivot jylläämään

RESILIENSSI ON

sujuvaa ja joustavaa toimintaa yllättävissäkin tilanteissa

48

ennakointia ja yhdessä oppimista

Resilientti ihminen kokee vastoinkäymiset haasteina, joista voisi oppia uutta. Hän pyrkii aktiivisesti etsimään uusia toimintamalleja hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Esimerkiksi insinööri pyrkii kehittämään koneista virheettömämpiä tai keksii jopa täysin uusia laitteita. Ominaista korkean muutos- ja sopeutumiskyvyn omaavalle henkilölle on se, että hän pysyy toimintatarmoisena vaikeuksista huolimatta. Tällainen henkilö on usein jopa kartoittanut ennakkoon mahdollisesti eteen tulevia ongelmia ja osittain siten varautunut niihin. Työterveyslaitos on toteuttanut hankkeita resilienssin tutkimiseksi ja kehittämiseksi työyhteisöissä. ‒ Työyhteisöjen haasteellisiin tilanteisiin pyritään löytämään uusia, ratkaisukeskeisiä toimintatapoja yhdessä. Näin paremmat käytännöt tulevat koko työyhteisön hyödyksi, kertoo Arja Ala-Laurinaho, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija. Työterveyslaitoksen tutkimusten yhtenä tavoitteena on työturvallisuuden parantaminen. Pyritään estämään ennalta tilanteet, jotka johtaisivat työturvallisuuden kan-


nalta vaarallisiin tilanteisiin esimerkiksi ongelmatilanteissa tehtyjen hätäratkaisujen vuoksi.

Avoin keskustelu väylä kehittymiseen Myyntityön haasteisiin kuuluvat esimerkiksi tilanteet, joissa kauppaa ei ponnisteluista huolimatta synny. Työpaikan arvomaailmasta riippuu, jäävätkö haasteet myyjän itsensä murehdittavaksi vai käydäänkö tilanteita läpi yhdessä. Myynnin takkuaminen ei kuitenkaan ole yksilön ongelma, vaan se koskettaa koko yritystä. ‒ Resilienssiin käyttäytymiseen kuuluu tietty positiivisuus. Organisaatiotasolla resilienssi tarkoittaa asioiden yhteistä jakamista ja yhdessä kehittymistä. Jos esimerkiksi myyntityössä kauppaa ei synny, tilannetta voi analysoida organisaation käytäntöjen kannalta. Saatiinko esimerkiksi asiakkaan toiminnasta ja tarpeista riittävästi tietoa myyntityön pohjaksi. ‒ Asiakkaan tarpeiden ymmärtämisen on huomattu kasvaneen samalla, kun keskusteluja on alettu käymään. Esimerkkinä Arja Ala-Laurinaho kertoo tilanteesta, jossa myynti ja huolto oivalsivat saman pöydän ääressä istuessaan, että huollon asiakastuntemuksen avulla myynti voisi tarjota asiakkaalle paremmin asiakkaan tarpeita vastaavia koneita, lisäosia ja palveluja. Uusi myyntimalli hyödytti kaikkia: se antoi myyjälle enemmän asiakaskohtaisia myyntivaltteja, sujuvoitti huollon toimintaa jatkossa ja tarjosi näin asiakkaalle kokonaisvaltaisempaa palvelua. Keskusteluihin menee toki aikaa, toteaa Ala-Laurinaho. Ajan käyttäminen kehitystyöhön on johdon vastuulla. Työterveyslaitoksen tekemien havaintojen perusteella asioiden jakaminen johtaa usein parempiin tuloksiin, joten se kannattaa. Keskustelut lisäävät keskinäistä ymmärrystä ja vuorovaikutustaitoja sekä antavat mahdollisuuden kehittyä organisaationa. ‒ Ongelmatilanteet voivat olla kimmoke uusiutumiseen, joten ne kannattaa nähdä nimenomaan mahdollisuutena. Keskusteluja käydään hyvässä hengessä ja vilpittömässä tarkoituksessa. Yhdessä miettien ongelmatilanteisiin saattaa löytää moniakin erilaisia toimintatapoja, joilla tilanne puretaan.

Kokemukset opettavat resilienssiä Vaikeuksia kohdatessaan ihmiset käyvät läpi erilaisia tunnetiloja, kuten ärtymystä ja pettymyksen tunteita.

Ongelmatilanteet voivat olla kimmoke uusiutumiseen. Vastoinkäymisiä kohdatessaan resilientti henkilö pystyy kuitenkin irrottautumaan negatiivisten ajatusten kehästä. Lamaantumisen sijaan hän alkaa miettiä uusia tapoja toimia ja sitä, miten kääntää vaikeudet voimavaraksi. Positiivinen luonne sekä vakaa ja rauhallinen persoonallisuus ovat voimavaroja ongelmatilanteissa. Vaikka näitä ominaisuuksia ei itsellä valmiiksi annettuna olisikaan, voi vastoinkäymisten kohtaamista opetella myös tietoisesti. Ikä ja elämänkokemuksetkin saattavat auttaa. Iän on todettu lisäävän resilienssiä: aiemmista elämänkokemuksista voi ammentaa eri tilanteisiin sopivia toimintamalleja. Ongelmatilanteita aiemmin elämässä kohdatessa on ehkä opittu kääntymään kanssaihmisten puoleen, koska on huomattu, että ongelmat ratkeavat helpommin yhteistyöllä.

Jälkipuinti tarpeen Organisaation keskustelukaareen tulisi sisältyä ennakoinnin ja tilanne päällä -keskusteluiden lisäksi myös jälkipuintisessiot. Jälkipuinti ei tarkoita ainoastaan ongelmatilanteiden käsittelyä. ‒ Yhteisten käytäntöjen jakaminen työyhteisöissä tulisi ulottua myös onnistuneiden tilanteiden ja hyvien käytäntöjen jakamiseen. Jakamalla opimme toinen toisiltamme, muistuttaa Arja Ala-Laurinaho. Myynti&Markkinointi

49


MM A TAPAHTUM A

Etualalla tilaisuuden juontaja Sani Leino, Teija Koskinen Alexandria Pankkiiriliikkeestä, Roope Heinilä Smarpista, toinen juontaja Anni Karppanen MMA:sta, Antti Heikkilä Lyytistä, Katri Tanni Differosta ja takana seisomassa Samuli Myllyharju MMA:sta.

MYYNTIBATTLE:

MITEN TULOSTA TEHDÄÄN? MMA:n järjestämässä Myyntibattlessä 19.5. puhujat haastoivat toisiaan ja yleisöä pohtimaan, miten myyntiä pitää tehdä nyt ja tulevaisuudessa. Vastakkain olivat muun muassa perinteisen puhelinkontaktoinnin puolestapuhuja Teija Koskinen Alexandria Pankkiiriliikkestä sekä pelkkään sisältömarkkinointiin luottava Katri Tanni Differosta. Varsinaista voittajaa battlessä ei löytynyt: menetyksekäs myynti riippuu niin paljon tuotteesta ja kohderyhmästä.

#myyntibattle Twiittejä tapahtumasta: Miksi asiakas osti? Miksi ei? --> analysoi koko matkaa, ei pelkästään myyntineuvottelua. Jaa opit organisaatiossa! (Pia Viinamäki)

Aivan mahtava esitys @Tannikat , paras introvertin presentaatio ikinä. (Susanne Suvilaakso) Puhelu on juuri niin kylmä kuin sinä olet (Maarit Paldán)

Inbound ei ole sitä, että blogataan ja lykätään formit ja oppaat verkkosivuille. Se on asikkaan ostoprosessin ymmärtämistä (Panu Musakka)

50


Myynti&Markkinointi

51


HY VÄSSÄ VIREESSÄ

LIIKUNTA, HYVÄ UNI JA RAVINTO HOITAVAT VERENKIERTOA Mikroverenkierto on ihmisen kehon tärkeimpiä toimintoja. Se heikentyy ikääntymisen, väärien elintapojen ja sairauksien takia.

I

stuminen, stressi, unihäiriöt ja vanheneminen vähentävät aineenvaihduntaa kudoksissa ja altistavat kehon rappeutumiselle. Mikroverenkierron häiriöt oireilevat muun muassa uupumuksena ja väsymyksenä, kipuina, kireinä lihaksina ja joustamattomana kehona, korkeana verenpaineena, hiustenlähtönä, iho-ongelmina ja alhaisena suorituskykynä. Mikroverenkierto kuljettaa happea ja ravintoaineita soluihin sekä poistaa haitallisia aineenvaihdunta-tuotteita. Sen hiipumisella on yhteys usean kroonisen sairauden syntyyn. Krooniset sairaudet alkavat mikroverenkierron häiriöinä jo 5-10 vuotta ennen oireiden puhkeamista. Erityisen merkittäviä ovat vaikutukset diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja dementian synnyssä. Jos mikroverenkierto ei toimi kunnolla, solut eivät pysty uusiutumaan ja ihminen alkaa voida huonosti ja sairastella. Yhdysvaltain terveysviraston, USA:n Sydänyhdistyksen sekä Aivohalvausyhdistyksen julkaiseman raportin (The Journal of the American Heart Association) mukaan tulehdustilat elimistössä aiheutuvat muun muassa verenkierron häiriöistä. Esimerkiksi reuma ja tyypin 2 diabetes aiheutuvat pitkäaikaisista tulehdustiloista elimistössä. − Ihmiset saattavat kärsiä erilaisista kipu- tai muista oireista pitkiä aikoja tekemättä niille mitään. Silloin oireisiin ikään kuin tottuu, eikä tule ajatelleeksi, että ne saattavat edeltää vakavaa sairautta. Oireet pitäisi aina tulkita oman terveyden hälytysmerkeiksi, sanoo Merja Kämpe, BEMER Nordicin maajohtaja. Mikroverenkiertoa voi parantaa hyvällä ravinnolla, liikunnalla, stressin välttämisellä ja yleisellä hyvinvoinnin vaalimisella. − Lääkityksellä sen toimintaan ei juurikaan voida vaikuttaa, joten terveet elämäntavat ovat avainasemassa, Kämpe sanoo. Mikroverenkiertoa parantaa myös fysikaalinen verisuoniterapia. Sitä voidaan käyttää terveyden edistämiseen ja sairauden tai vamman paranemisen tukemiseen sekä erilaisten kipujen hoitoon. Ennakoivista oireista kärsivät voivat saada ennaltaehkäisevää apua, jolloin vakavampaa sairautta ei välttämättä ilmaannu. Myös leikkauksista ja sairauksista toipuminen edistyy huomattavasti nopeammin, jos mikroverenkierto saadaan toimimaan hyvin. − Koska säännöllinen hoito on hyvien tulosten takana, verisuoniterapia on suunniteltu kotikäyttöön. Se tapahtuu hoitoalustalla ohjelmointilaitteen avulla.

Sonja Sykäri

– u ä t n jut d e i m iä s r i lma n st es

52


MMA:n moottoripyöräilijöiden kokoontuminen 4−6.8.2017 Ruissalon Kylpylä (Ruissalo Spa Hotel), Ruissalon puistotie 640, Turku. Lauantain ajoreitti kiertelee Varsinais-Suomen luonnonkauniita maanteitä, välillä pysähdymme ruokailemaan. Osallistumismaksu on 59 €, majoitushinnat 54 €/hlö/vrk (2hh) tai 99 €/vrk (1hh). Huonekiintiömme on voimassa 4.7. saakka, joten tee huonevarauksesi ennen sitä suoraan hotellista. Katso lisätietoa: varsinais-suomi.mma.fi > Killat > MP-kilta

KUTSU Luvassa komiat kisat! Myynnin- ja markkinoinnin ammattilaisten SM-golf

MMA MASTERS 2017 Seinäjoen Ruuhikoskella 19–20.7.2017 Ohjelma keskiviikkona 19.7.

10.15 Lipunnosto ja kilpailun avaus 11.00 Yhteislähtö 19.30 Illanvietto, illallisbufee ja 1. päivän palkinnot Hoteli Almassa

Ohjelma torstaina 20.7.

10.00 Yhteislähtö 15.30 Tulokset ja palkintojen jako

Sarjat ja palkinnot: • • • • • •

M hcp 0–18,0 lp M hcp 18,1–36 pb N hcp 0–36 pb M/N 65 vuotta hcp 0-36 pb Paras M ja N SCR-tulos palkitaan Joukkuekisa 3-hengen yhdistyskoht. jouk.

Ilmoittautuminen 6.7. klo 18.00 mennessä • caddiemaster@ruuhikoskigolf.fi • tai puhelin 044 3343490 • Joukkuekisaan ilmoittautuminen ja 10 € joukkuemaksu rahana klubilla 10.40 mennessä.

Kilpailumaksu 175 € maksettava 6.7. mennessä EPMMA:n tilille FI04 1140 3000 4068 61 Maksu sisältää: • Tuliaislahjan, aamupalan klubilla 19.7. • Hotelli Alman illallisohjelman ja bufeen sekä • lounasruuan klubilla 20.7. kilpailun jälkeen.

Hotellivaraukset juhannukseen mennessä www.sokoshotels.fi / seinäjoki

Kilpailukutsu täydellisenä nähtävissä osoittessa: www.ruuhikoskigolf.fi / kilpailut Lisätiedot: Paavo Mäenpää 040 5189719 tai Tapio Räsänen 044 2519261


AUTOILU

KOHTA AUTOLLASIKIN ON INTERNET-YHTEYS Yhä useamman auton ominaisuuksiin kuuluu yhteydet internetiin. Niiden myötä kojelautaan ilmestyy uusia ominaisuuksia ja matkapuhelimella voi hallita osaa auton toiminnoista. Teksti ja kuvat Tuomas Sauliala

O

li kiire kokoukseen. Talvikelit leikkasivat jo muutenkin rajallisten parkkipaikkojen saatavuutta ja tietysti lumisade suli ja sitten jäätyi auton ikkunoihin. Nyt kokous on ohi ja pitäisi jatkaa matkaa. Minne auto mahtoikaan kiireessä jäädä ja kauanko ikkunoiden rapsutteluun tällä kertaa menee aikaa? Ei välttämättä lainkaan. Älypuhelimeen asennetun ohjelman kautta autoon saa yhteyden, ja sen lämmityksen voi kytkeä jo kokoustiloista päälle. Tämän lisäksi auto tietää sijaintinsa satelliittipaikannuksen perusteella ja kertoo senkin kännykän näytöllä. Ja jos auto ei meinaa paikannuksellakaan löytyä, voi kännykästä käskyttää sen soittamaan torvea ja vilkuttamaan valoja.

54

Tarvitaan virtaa ja SIM-kortti Tällaiset autoilijaa auttavat yhteysohjelmat ovat yleistymässä hyvää vauhtia. Ensimmäisenä apajille ehti Tesla, joka varusti alusta alkaen kaikki autonsa SIM-kortilla ja matkapuhelinverkon datayhteydellä. Kun auto vielä on varustettu suurella akustolla, joka tarjoaa riittävästi tehoa lämmitykselle ja ilmastoinnille, on internetiin liitettyjä toimintoja helppo tarjoilla. Autojen etähallinta oli muutaman vuoden vain sähköautojen erikoisuus. Käytännössä kaikki markkinoiden sähköautot, Hyundai Ioniq pois lukien, mahdollistavat autojen etähallinnan. Euroopan Unionin asetus uusien autojen eCall -hätäpuhelutoiminnosta kuitenkin edellyttää uusiin autoihin matkapuhelinlaitteen ja SIM-kortin ensi vuodesta alkaen. Kun valmistajien on pakko sisällyt-


tää kustannuksia lisäävää tekniikkaa, kannattaa siitä ottaa ilo irti myös arkipäiväisessä käytössä eikä vain hätätilanteissa. Samalla autonvalmistajat valmistautuvat sähköautojen, pistokehybridien ja uuden 48 voltin kevythybriditekniikan yleistymiseen, jolloin myös sähkötehoa on saatavilla aiempaa yleisemmin. Autojen yhteystoimintojen rakennuspalikat ovat siis nurkan takana, joten puhelinsovelluksiin kannattaa panostaa jo nyt.

Sovellukset testissä Tätä artikkelia varten testattiin BMW:n, Volkswagenin ja Teslan älypuhelinsovelluksia. Autoina oli sekä täyssähköisiä malleja että pistokehybridejä. Eri valmistajilla on hieman eri vivahteita sovelluksissa. Esimerkiksi BMW ja Tesla sallivat auton ovien avaamisen ja sulkemisen kännykän kautta, Teslan saa myös liikkeelle ilman varsinaista auton avainta. BMW mahdollistaa polttoainekäyttöisen lisälämmittimen ohjaamisen kännykällä, kun Volkswagen ja moni muu mahdollistaa vain auton sähkökäyttöisen lämmityksen. Volkswagenilta kuitenkin kerrotaan, että polttoainekäyttöisen lämmittimen ohjaus ja ovien avaus ovat tulossa saataville. Auton jäähdytys ilmastoinnin kompressoria käyttämällä vaatii sen verran tehoa, että se on tavallisesti mahdollista vain sähköautoissa. Muitakin autoja voidaan kuitenkin tuulettaa kesähelteillä. Joillakin valmistajilla on matkapuhelinsovelluksen lisäksi myös web-palvelu, joka mahdollistaa samat asiat kuin matkapuhelinsovelluskin. Esimerkiksi reittipisteiden lähettäminen onnistuu Volkswagenilla mukavimmin tietokoneella. Teslalla ei ole autojen etähallintaa web-käyttöliittymän kautta tarjolla lainkaan. Yhteysohjelmat tuntuvat testatessa valmistajasta riippumatta säästelevän auton ja internetin välistä datayhteyttä: Usein auton herättäminen ja tietojen päivitys kännykän välityksellä kesti useita sekunteja. Erityisen haastavia tiloja ovat kallioluoliin rakennetut pysäköintialueet, joissa jopa saman valmistajan eri autoilla tuntuu olevan yksilökohtaisia eroja yhteyden laadussa. Kun yhteys lopulta saadaan auki, kulkivat käskyt ja toiminnot sen yli kuitenkin luotettavasti.

Google tulee kojelautaan Internet-yhteys tuo älyä myös auton kojelautaan. Navigaattorit tietävät esimerkiksi pääväylien ruuhkatilanteet, tietyöt, onnettomuudet, lähimmät huoltoasemat ja latauspaikat. Esimerkiksi Volkswagen ei kuitenkaan salli suurten datamäärien siirtelyä auton oman yhteyden kautta, vaan kuskin on tarjottava yhteyttä matkapuhelimen kautta. Tällöin saadaan esimerkiksi Google Street View -näkymät kojelautaan. Tesla puolestaan ei mahdollista matkapuhelimen datan hyödyntämistä ja auton nettiyhteys onkin usein tuskastuttavan hidas. Eniten yhteysohjelmista saadaan irti täysin sähkökäyttöisillä autoilla. Kovimmillakin testijaksolle osuneilla pakkasilla auton ikkunat sulivat Teslan Model S ja Model X -malleissa sekä BMW:n i3-täyssähköautossa nopeasti, kun taas nollakeleissäkin pistokehybridi Golf GTE:n lämmitys tuntui toimivan laimeasti. Autojen yhteystoiminnot yleistyvät tällä hetkellä kaikilla valmistajilla hyvää vauhtia, ja maailmalla Connected Car -ilmiö on nosteessa. Myös ohjelmistot monipuolistuvat. Uutta autoa harkitessa kannattaakin kiinnittää huomiota näihin palveluihin ja niiden hinnoitteluun. Palvelut kehittyvät myös auton elinkaaren aikana ohjelmistopäivitysten myötä. Parhaimmillaan matkapuhelinpalvelut mahdollistavat kokonaan uudenlaisia käyttötapoja autolle, helpottavat sen jakamista perhepiirissä tai yrityksen sisällä sekä parantavat auton käyttö-

Yhteystoimintojen avaaminen vaatii usein tietokoneen käyttöä autossa. Malliesimerkki BMW i3 -sähköautosta.

Volkswagenin kojelautaan saa muun muassa Google Street View -näkymät, kunhan kuljettaja jakaa internet-yhteyden matkapuhelimestaan.

Internet-yhteydet tuovat navigaattoriin mukavasti lisätietoja. Kuvassa Volkswagenin malliesimerkki.

mukavuutta pohjoisen äärimmäisissä sääoloissa.

Myynti&Markkinointi

55


M ATK ALLA

Koonnut Piia Kunnas

Kesälomalle jäsenhinnalla Ovatko kesälomasuunnitelmat vielä auki? MMA:n jäsenenä voit lomailla edullisesti lomahuoneistoissamme. Lähtisitkö vaikka Tahkolle, jonka 80-neliöinen Kultakotoparitalohuoneisto sijaitsee Syvärin järven tuntumassa? Järvelle pääset majoittujien käytössä olevalla soutuveneellä. Viikoilla 23–35 viikko (su-su) maksaa 595 euroa ja su-to tai to-su 380 euroa. Vai lomailisitko mieluummin Saimaalla, uutuuttaan hohtavassa kahden makuuhuoneen Holiday Club Villas Pearl 1 -huoneistossa? Vierestä löytyy mm. kylpylä saunamaailmoineen, Angry Birds -aktiviteettipuisto, jäähalli luistelukenttineen ja uimaranta. Viikoilla 24-32 ma-pe majoitus maksaa 400 euroa ja pe-ma 410 euroa. Muuhun aikaan hinnat ovat alkaen 280 euroa. Tutustu koko tarjontaan osoitteessa levirakka.fi. Varaukset: puh. 020 122 4412 (klo 8.30-11.00) tai minna.liukkonen@mma.fi

Vältä tietyöt kesän matkoilla Katso Liikenneviraston karttasovelluksesta, missä päin Suomea tehdään tänä kesänä tietöitä. liikennevirasto.fi > Tieverkko > Tieverkon kunnossapito > Tietyöt

56

Jäsenkortti mukaan matkalle MMA on ottanut jäsenilleen Turvasta jäJäsenkortti senvakuutuksen, joka 2017 sisältää vapaa-ajan matkustajavakuutuksen. Jäsenkortti toimii matkavakuutuskorttina, muista siis ottaa se mukaan kesän matkoille. Jäsenvakuutuksessa ovat vakuutettuna liiton alle 69-vuotiaat jäsenet ja vakuutetun mukana matkustavat alle 20-vuotiaat omat ja samassa taloudessa asuvat lapset. Vakuutus on voimassa yhtäjaksoisesti enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut ja lääkärin määräämät lääkkeet. Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, mikäli se johtuu äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta. Jäsenvakuutukseen ei sisälly matkatavaravakuutusta, joten matkatavarat on vakuutettava erikseen, elleivät ne jo sisälly normaaliin kotivakuutukseen.

SOS-hälytyskeskus auttaa reissussa SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen ”hälytyskeskus”, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomen kielellä ja siellä tunnetaan myös MMA:n vakuutus. SOSiin voi ottaa yhteyttä myös muissa kuin hätätapauksissa. He voivat esimerkiksi neuvoa lähimmän luotettavan lääkäriaseman sijainnin. Palvelun numeron löydät jäsenkorttisi takaa.


DriveNow-yhteiskäyttöautot Suomeen OP Ryhmä toi monessa Euroopan metropolissa suositun DriveNow-palvelun Suomeen 24.5. DriveNow tarjoaa kaikkien halukkaiden käyttöön 150 BMW:tä ja Miniä Helsingissä ja sen lähialueilla ajominuutteihin perustuvalla maksulla. DriveNow-mobiilisovellus kertoo käyttäjälle, missä lähin vapaa auto sijaitsee. Auton voi myös varata sovelluksella omaan käyttöön, ja sen ovet avautuvat ja lukittuvat joko sovelluksella tai asiakaskortilla. 11.6. asti palveluun voi rekisteröityä ilmaiseksi ja jokainen siihen mennessä rekisteröityvä saa käyttöönsä 20 ilmaista ajominuuttia. 12.6. lähtien palvelua pääsee käyttämään 30 euron rekisteröitymismaksulla. Kiinteitä kustannuksia ei ole, sillä käyttäjät maksavat vain ajominuuteista. Rekisteröityminen onnistuu osoitteessa www.drive-now.fi.

Park Alandia Hotell Maarianhaminassa aivan keskustassa 79 huonetta, suosittu ravintola, pubi sekä kokoustilat. Myyntimiespaketti

83€

A!

TERVETULO

 Majoitus viihtyisässä 1-hengen huoneessa  Runsas aamiainen  Maittava päivällinen  Iltasauna ja uinti  Filmi/urheilu kanavat  Näyttelytilat ilmaiseksi  Ilmainen WiFi  Ilmaiset parkkipaikat  Livemusiikkia keskiviikko– lauantai

www.parkalandiahotel.com |info@parkalandia.com | +358 (0)18 14130 | Maarianhamina

Uusi hotelli Ahvenanmaalla! Meillä myö K II

Asu Maarianhaminan keskustassa uudessa Hotelli Pommernissa. Uudet mukavat huoneet, korkeatasoinen White Guide-merkitty ravintola Kvarter5, lounge ja viinibaari tekevät vierailustasi viihtyisän.

s

SUOMEN S U U R IN IS T O P E ILY P U

isille kaikenikä

!

7x65_MMA_Pajulahti_03/17 .indd 1

LOMAILE LIIKKUEN! Liikuntakeskus Pajulahti

Myyntimiespaketti alk.

115€

Sisältäen majoitus 1-hengen classic-huoneessa, aamiainen, 20 € ravintolakuponki, sauna ja parkkipaikka.

www.pajulahti.com

Puh. 018 - 15 555 • info@alandhotels.fi • www.alandhotels.fi

15.5.2017 13.07


UUTUUKSIA

IDEAA&ILMIÖITÄ Koonnut Piia Kunnas

Esittelemme palstalla tuotteita ja palveluita, joista on hyötyä ja iloa myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille työssä tai vapaa-ajalla. Suosimme erityisesti ­omien jäsentemme edustamia tuotteita. Lähetä juttuehdotuksesi kuvineen osoitteeseen toimitus@mma.fi.

Järjestä tilaisuus elokuvateatterissa Tee tilaisuudestasi vuorovaikutteisempi ja aktivoi yleisösi. Ota yleisö haltuun avoimilla kysymyksillä ja äänestyksillä. Vastaukset havainnollistuvat näyttävästi isolle valkokankaalle ja keskustelu voi alkaa! Uutuutena Finnkinon yritysasiakkaat saavat nyt Screen.io-osallistamispalvelun käyttöön tilaisuuksiinsa veloituksetta. Wifi löytyy meiltä, osallistujat tarvitsevat vain älypuhelimensa. Finnkinon elokuvateatterit ovat elämyskeskuksia, joissa voi järjestää monenlaisia tapahtumia kokouksista seminaareihin. Elokuvateatterin ainutlaatuinen tunnelma tarjoaa hetken irtioton arjen kiireistä. Lisätietoa: finnkinob2b.fi, puh. 09-1311 9205

58

Suomen 100 vuotta Sataraita-saunatekstiileissä Jokipiin Pellavan Sataraita-tuotteiden raidoitus on kudottu kuin elämämme: yllätyksellisesti ja jokainen hieman omanlaisenaan, mutta toisiinsa lomittuneena ja sitoutuneena. Raidat heijastelevat suuria ja pieniä merkkihetkiämme, perinnettämme sekä nykyisiä digitaalisia rytmejämme. Suomi100-mallistostamme löytyy loistavat tuotteet juhlavuoteen niin henkilöstö- kuin liikelahjoiksi. Lisätietoa: www.jokipiinpellava.fi


Kahvikone pienessä koossa Nespresson uutuuskahvikone Essenza Mini sopii kokonsa puolesta pieneenkin keittiöön tai vaikkapa matkalle mukaan otettavaksi. Samasta koneesta on saatavilla kaksi eri muotovaihtoehtoa ja neljä eri väriä. Kahvikone on hetkessä käyttövalmis ja sammuu automaattisesti yhdeksän minuutin käyttökatkon jälkeen. Uutuutena koneessa on myös virransäästötila, joka kytkeytyy päälle kolmen minuutin jälkeen viimeisestä käytöstä.

Suihkutuotteiden oma tila Suosittu tarvikehylly Skagen Rack on helppo asentaa suihkuseinän profiiliin tai seinään kulmaan. Nyt uutuutena Rack Lux -tarvikehylly, jossa on elegantti suojalasi. Hyllyjen kääntölasi piilottaa ja samalla suojaa tehokkaasti suihkutuotteitasi. Asennus onnistuu myös ilman poraa. Hyllyt ovat myynnissä rautakaupoissa ja kylpyhuonetarvikkeita myyvissä liikkeissä.

Polar juoksukello toimii valmentajanasi Uusi Polar M430 -juoksukello on varustettu Polarin omalla rannesykkeen mittausteknologialla, integroidulla GPS:llä sekä henkilökohtaisilla ja mukautuvilla harjoitusohjelmilla, jotka auttavat jokaista juoksijaa saavuttamaan omat tavoitteensa. Kun Polar M430:n yhdistää Polar Flow’n juoksuohjelmaan, kello muuntuu luotettavaksi juoksuvalmentajaksi. Juoksuohjelma ottaa huomioon käyttäjän harjoitushistorian, aktiivisuustasot sekä juoksusuorituksen tavoitepäivämäärän ja rakentaa niiden pohjalta henkilökohtaisen harjoitusohjelman. Tämän lisäksi ohjelmaan sisältyy voima-, keskivartalo- ja liikkuvuusharjoituksia, jotka tukevat juoksuharjoittelua. Juoksijat voivat ladata päivittäisiä harjoitusohjelmia suoraan M430-mittariin ja seurata juoksun aikana esimerkiksi intervalliohjausta tai sykealueita. Muita edistyksellisiä Smart Coaching -ominaisuuksia ovat esimerkiksi juoksuindeksi, joka juoksudataa hyödyntämällä antaa palautetta juoksutavan taloudellisuudesta sekä harjoituksen vaikutus, joka kertoo välittömästi harjoituksen jälkeen, millaista hyötyä harjoituksesta oli. Polar M430 mahdollistaa myös ensimmäisenä laitteena levossa tehtävän Polar kuntotestin suoraan ranteesta mitaten. Kuntotestin avulla käyttäjä voi helposti ja luotettavasti seurata kuntonsa kehittymistä. Lisätietoa: www.polar.com

Myynti&Markkinointi

59


LAKIPALSTA

Teksi Sanna Honkanen / MOT Oy Kuvitus Jii Roikonen

TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET IRTISANOMISEN JÄLKEEN Lakimuutoksen myötä takaisinottoaika lyheni, mutta irtisanotut työntekijät saivat oikeuden työllistymistä edistävään koulutukseen ja työterveyshuoltoon työsuhteen päättymisen jälkeenkin.

60


T

yönantaja saa irtisanoa työsopimuksen taloudellisella ja tuotannollisella perusteella vain silloin, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Mainittua perustetta ei ole ainakaan silloin, kun työnantaja on joko ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka toimintaedellytykset eivät ole muuttuneet, tai töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä. Työsopimusta ei saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. Työntekijälle on tarjottava ensisijaisesti hänen työsopimuksensa mukaista työtä vastaavaa työtä ja toissijaisesti muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Tarvittaessa uusiin tehtäviin on tarjottava myös kohtuullista koulutusta. Työnantajan on myös selvitettävä, voiko työntekijälle tarjota tehtäviä muista määräysvallassa olevista yrityksistä.

TYÖLLISTYMISVAPAAN PITUUS Työllistymisvapaa määräytyy irtisanomisajan pituuden mukaan: 1. enintään yhteensä viisi työpäivää, jos irtisanomisaika on enintään yksi kuukausi 2. enintään yhteensä 10 työpäivää, jos irtisanomisaika yli kuukauden ja enintään neljä kuukautta 3. enintään yhteensä 20 työpäivää, jos irtisanomisaika on yli neljä kuukautta.

Työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus

Takaisinottovelvollisuus koskee tilanteita, joissa työnantaja irtisanottuaan työntekijän taloudellisella ja tuotannollisella perusteella, tarvitseekin samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin työntekijää esimerkiksi toisen työntekijän yllättäen irtisanouduttua. Työsopimuslain mukainen takaisinottoaika on lyhentynyt 1.1.2017 alkaen yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuusi kuukautta. Takaisinottoaika lasketaan työsuhteen päättymispäivästä lukien. Uusi lyhyempi takaisinottovelvollisuus koskee työsuhteita, jotka päättyvät 1.1.2017 tai sen jälkeen. Työnantajan on tarjottava työtä taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanomalleen, työ- ja elinkeinotoimistosta työtä hakevalle työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee takaisinottoaikana työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä on tehnyt. Työnantajan on tiedusteltava sen paikkakunnan työ- ja elinkeinotoimistosta, jonka alueella työtä on tarjolla, onko irtisanottuja työntekijöitä hakemassa työtä. Mikäli on, tulee edellä mainittua työtä tarjota hänelle. Vaihtoehtoisesti työnantaja voi tehdä työtarjouksen suoraan irtisanotulle työntekijälle. Työnhakijaksi voi halutessaan ilmoittautua esimerkiksi koko Suomen alueelle. Takaisinottovelvollisuuden laiminlyöneen työnantajan on korvattava työntekijälle aiheutunut vahinko.

Vuoden 2017 alusta lukien työnantaja, jonka palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, on velvollinen tarjoamaan taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanomalleen työntekijälle tilaisuuden osallistua työnantajan kustantamaan työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen. Tämä oikeus on työntekijällä, joka on ollut ennen työsuhteen päättymistä yhdenjaksoisesti vähintään viisi vuotta työnantajan palveluksessa. Laki koskee tilanteita, joissa irtisanomista koskevan yhteistoimintaneuvottelun neuvotteluesitys on annettu vuoden 2017 puolella. Ellei toisin sovita, valmennuksen tai koulutuksen arvon on vastattava vähintään työntekijän keskimääräistä kuukausipalkkaa tai samassa toimipaikassa työskentelevän henkilöstön keskimääräistä kuukausiansiota riippuen siitä, kumpi on suurempi. Valmennus tai koulutus on toteutettava ensisijaisesti kahden kuukauden kuluessa irtisanomisajan päättymisestä. Painavasta syystä valmennus tai koulutus saadaan toteuttaa myöhemminkin, tällöinkin toteutumisaika tai arvio siitä on kuitenkin oltava työntekijän tiedossa työsuhteen päättymishetkellä. Työnantaja ja työntekijä saavat myös sopia, että työnantaja täyttää edellä tarkoitetun velvollisuutensa maksamalla työntekijän itsensä hankkiman koulutuksen tai valmennuksen kokonaan tai osittain. Vastaavasti työnantaja ja henkilöstö saavat sopia valmennuksen tai koulutuksen sijasta muustakin järjestelystä, jolla edistetään irtisanottavan työllistymistä. Mikäli työnantaja ei noudata edellä todettua velvollisuuttaan, on hän velvollinen suorittamaan työntekijälle kertakaikkisena korvauksena koulutuksen tai valmennuksen arvoa vastaavan määrän.

Työntekijän oikeus työllistymisvapaaseen

Työterveyshuolto

Työnantajan irtisanottua työsopimuksen taloudellisella ja tuotannollisella perusteella, työntekijällä on oikeus saada vapaata täydellä palkalla osallistuakseen irtisanomisaikanaan työllistymissuunnitelman laatimiseen, työvoimakoulutukseen ja siihen liittyvään harjoitteluun tai työssäoppimiseen tai työpaikan hakuun ja työhaastatteluun tai uudelleensijoitusvalmennukseen, ellei muuta sovita. Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle työllistymisvapaan tai sen osan käyttämistä etukäteen mahdollisimman hyvissä ajoin ja pyydettäessä esitettävä luotettava selvitys vapaan perusteesta. Työllistymisvapaan käyttämisestä ei saa kuitenkaan aiheutua työnantajalle merkittävää haittaa.

Työterveyshuoltolain muutoksen myötä työnantajalla on velvollisuus järjestää työterveyshuolto 1.1.2017 jälkeen irtisanotulle työntekijälle kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä lukien. Myös tämä velvollisuus koskee vain niitä työnantajia, joiden palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää ja näistä työntekijöitä, joiden työsuhde on kestänyt vähintään viisi vuotta. Työnantajan velvollisuus järjestää työterveyshuolto lakkaa, kun irtisanottu työntekijä siirtyy toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kuusi kuukautta kestävään määräaikaiseen työ- tai virkasuhtee-

Takaisinottoaika lyheni

seen toisen työnantajan palvelukseen. Myynti&Markkinointi

61


Tällä palstalla kerrotaan myyntialan sopimuksista. 1/17: Sopimuksen voimassaoloaika 2/17: Työsopimus 3/17: Edustussopimus 4/17: Kilpailukieltosopimus 5/17: Toimitusjohtajasopimus 6/17: Päättämissopimus

EDUSTUSSOPIMUS

E

dustussopimuksella tarkoitetaan itsenäisenä elinkeinonharjoittajana toimivan kauppaedustajan ja tämän päämiehen välistä sopimusta, jossa kauppaedustaja on sitoutunut päämiehen lukuun jatkuvasti edistämään tavaroiden myyntiä tai ostoa hankkimalla tarjouksia päämiehelle tai päättämällä tämän nimissä myynti- tai ostosopimuksia. Edustussopimuksen kohteena ovat siten vain fyysiset esineet eli tavarat. Edustussopimus voi olla suullinen tai kirjallinen. Riitaisuuksien välttämiseksi on kuitenkin suositeltavaa tehdä aina kirjallinen edustussopimus. Myös edustussuhteissa noudatettava kauppaedustajalaki (laki kauppaedustajista ja myyntimiehistä) edellyttää kirjallisen sopimuksen tekemistä, mikäli jompikumpi sopimuksen osapuolista sitä vaatii. Mikäli toinen osapuoli vaatii sopimuksen tekemistä kirjallisesti ja toinen osapuoli ei siihen suostu, sopimusta ei synny lainkaan.

Edustussopimukseen kirjattavat asiat Edustussopimukseen on sopijapuolten lisäksi olennaista kirjata, 62

mitkä ovat sopimuksen piiriin kuuluvat edustettavat tavarat ja mikä on kauppaedustajan maantieteellinen toimialue tai asiakaskunta. Jos kauppaedustajalle on tarkoitus antaa yksinoikeus toimintaan sopimuksessa määritellyllä alueella tai tietyn asiakaspiirin keskuudessa, on tästä hyvä olla maininta sopimuksessa. Myös edustustoiminnan alkamispäivä on syytä mainita ja se, onko kysymyksessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Mikäli sopimuksessa ei ole mitään mainintaa voimassaolosta, katsotaan edustussopimuksen olevan voimassa toistaiseksi. Mahdollinen määräaikaisuus on siten syytä todeta tarkasti edustussopimuksessa. Toistaiseksi voimassa oleva edustussopimus päätetään irtisanomalla sopimus irtisanomisaikoja noudattaen. Edustussopimuksen irtisanominen ei edellytä mitään syytä ja irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden lopusta, jonka aikana irtisanominen on toimitettu tiedoksi toiselle sopijapuolelle. Määräaikainen edustussopimus puolestaan lakkaa automaattisesti määräajan päätyttyä. Koeajasta ei ole edustussopimuksessa mahdollista sopia. Kauppaedustajan palkkion peruste ja määrä tulee aina määritellä tar-

kasti sopimuksessa. Kauppaedustajan palkkio on useimmiten provisio, mutta palkkiona voidaan maksaa myös kiinteitä korvauksia. Provisiosta on sovittava provisioprosentti sekä provision peruste eli se, mistä provisio lasketaan. Provisiota ei ole syytä jättää päämiehen yksilöimättömän provisiokäytännön varaan. Edellä mainittujen lisäksi edustussopimuksessa on syytä sopia muun muassa siitä, onko kauppaedustajalla valta päämiehen nimissä itse hyväksyä ja päättää myynti- tai ostosopimuksista, vai onko kauppaedustajalla vain valta ottaa asiakkaan tarjous vastaan päämiehelle toimitettavaksi päämiehen hyväksymistä varten. Jollei asiasta ole sovittu, kauppaedustajalla on lähtökohtaisesti vain tarjousten välitysoikeus. Jos päämies on ulkomaalainen yhtiö, on edustussopimuksessa hyvä sopia myös siitä, että sopimussuhteessa noudatetaan Suomen lainsäädäntöä ja että mahdolliset riitaisuudet käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Kilpailukieltosopimus edustussopimuksen ehtona Kauppaedustajan toimintaa edustussuhteen lakkaamisen jälkeen rajoittavat kilpailukieltosopimukset


eivät ole yleisiä edustussopimuksissa. Kilpailukieltosopimukseen sitoutumista on syytä välttää, koska tällainen sopimus lähtökohtaisesti sitoo sopimuksen tehnyttä kauppaedustajaa, mikäli alla mainitut edellytykset täyttyvät. Kilpailukieltosopimus sitoo kauppaedustajaa, jos sopimus on tehty 1) kirjallisesti, 2) koskee kauppaedustajalle osoitettua aluetta tai asiakaspiiriä ja 3) koskee vastaavanlaisia tavaroita kuin edustussopimus. Mikäli sopimukseen on otettu muita rajoitusehtoja, on sopimus

näiltä osin mitätön. Mikäli kilpailukieltosopimus täyttää edellä mainitut vaatimukset, kilpailukieltosopimus voi sitoa kauppaedustajaa enintään kaksi vuotta edustussopimuksen päättymisestä lukien.

Edustussopimuksen muuttaminen Toisinaan päämiehet haluavat muuttaa edustussopimuksen sisältöä edustussuhteen aikana. Tämän osalta on hyvä huomioida, että edustussopimusta voidaan muuttaa vain yhdessä sopimalla.

Kummallakaan osapuolella ei siten ole yksipuolista oikeutta tehdä mitään muutoksia sopimukseen. Edustussopimukseen ei näin ollen ole mitään syytä ottaa määräystä, jonka mukaan päämiehellä olisi yksipuolisesti oikeus muuttaa sopimuksen sisältöä esimerkiksi myyntialueen tai provision suuruuden osalta.

a. m i.m le ht

Uutta sisältöä joka viikko!

fi

LUE VERKKOLEHDESTÄ!

AJASSA

TYÖ & URA

MARKKINOINTI HYVINVOINTI

BLOGI NÄKÖISLEHTI

Vaihtoautokaupan osaaminen on elinehto

Esimies, vahvista näitä taitoja!

Mitä tietoa myyjä saa kerätä asiakkaista?

Uusien autojen myyntikatteet ovat minimissään, joten autokaupassa tuloksen tekoon vaaditaan myös vaihtoautokauppaa. Karkkilassa toimivan Auto-Kehä Oy:n tavoitteena on 15-17 päivän kiertonopeus. Siihen päästään vain hyvällä suunnittelulla ja suunnitelmien tarkalla toteutuksella, toimitusjohtaja Olli Liljegren sanoo.

Arvostatko jokaista työntekijää? Erotatko merkityksellisen? Kuunteletko? Esimiestyön tuntijat johtamistieteiden tohtori Merja Fischer, Markkinointi-instituutin kehittämispäällikkö Kirsi Hanhisalo ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n pääsihteeri Jannica Aalto listasivat esimiehen tärkeimmät taidot.

Asiakkaan tunteminen on myynnin ja markkinoinnin kulmakivi. Toukokuussa 2018 astuu voimaan EU:n uusi tietosuoasetus, joka velvoittaa rekisterinpitäjää huolehtimaan huomattavasti tarkemmin rekistereistään. Sen jälkeen asiakkaasta ei saa enää kerätä edes omalle läppärille tietoa, joka ei suoraan liity myyntityöhön.

http://lehti.mma.fi/ajassa/vaihtoautokaupan-osaaminen-elinehto

http://lehti.mma.fi/tyo-ura/esimiesvahvista-naita-taitoja

http://lehti.mma.fi/ajassa/mitatietoa-myyja-saa-kerata-asiakkaista

Myynti&Markkinointi

63


KYSY ASIANTUNTIJALTA

KYSY TYÖELÄMÄSTÄ Kysy työelämään liittyvistä aiheista, etsimme liitosta asiantuntijan vastaamaan. Lähetä kysymyksesi osoitteella piia.kunnas@mma.fi Saako irtisanoutumisesta kertoa asiakkaalle? Irtisanoin itse itseni ja työsuhteeni on nyt irtisanomisajalla. Työnantaja ilmoitti, että en saa ilmoittaa asiakkailleni työsuhteeni päättymisestä, vaan yhtiö hoitaa sen puolen. Kai minulla kuitenkin on oikeus ilmoittaa asiakkailleni, että olen lähdössä? Työnantajalla on oikeus päättää siitä, mitä asiakkaille tiedotetaan ja koska tiedotetaan. Jos työnantaja kieltää työntekijää ilmoittamasta pois lähdöstään asiakkaille, tulee työntekijän noudattaa saamaansa ohjeistusta. Aika usein työnantaja ja työntekijä kuitenkin sopivat yhdessä, että myyntimies voi ilmoittaa asiasta asiakkailleen, mutta viestin sisällöstä sovitaan yhdessä.

Perhevapaalta työttömäksi Olen palaamassa perhevapaalta töihin syksyllä. Työnantaja kuitenkin ilmoitti, että tehtäväni on lakkautettu, muita tehtäviä ei ole tarjota ja minut irtisanotaan. Milloin työsuhteeni päättyy? Mikäli työnantajan toiminta yhä jatkuu, on perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen taloudellisella ja tuotannollisella perusteella mahdollista vasta sen jälkeen, kun työntekijä palaa vapaaltaan työhön. Työsopimuslain esitöiden mukaan kuitenkin jos taloudellisen ja tuotannollisen irtisanomisperusteen täyttyminen on varmaa jo perhevapaan aikana, voidaan irtisanomisilmoitus sinällään antaa tarvittaessa jo vapaan aikana, mutta irtisanomisaika alkaa tässäkin tapauksessa kulua vasta perhevapaan päättymisestä lukien. Työntekijää suojataan siten perhevapaan aikana muun muassa irtisanomiskiellolla, jonka mukaan työnantaja saa irtisanoa perhevapaalla olevan työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä

64

vain, jos työnantajan toiminta päättyisi kokonaan. Tällä säännöksellä turvataan perhevapaan käyttäjälle irtisanomisaika aikana, jolloin hän on töissä. Näin ollen, mikäli työnantajasi toiminta yhä jatkuu, niin ellei muuta sovita, päättyy työsuhteesi töihin paluusi jälkeen työnantajaa sitovan irtisanomisajan kuluttua. Työnantajan tulee noudattaa luonnollisesti muun muassa työsopimuslain irtisanomissuojaa koskevia säännöksiä.

Kesäloman ajankohta Työnantajani vaatii minua pitämään kesälomani kahdessa erässä. Onko minun pakko suostua? Kesäloma on pääsääntöisesti annettava työntekijälle yhdenjaksoisena. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Loman yhdenjaksoisuudesta voidaan poiketa työnantajan tekemällä päätöksellä silloin, kun loman jakaminen on työn käynnissä pitämiseksi välttämätöntä. Mikäli edellä sanottu peruste on olemassa, työnantajan ei tarvitse sopia kesäloman jakamisesta työntekijän kanssa. Työnantajalla on tällöin oikeus jakaa se osa työntekijän kesälomasta, joka ylittää 12 arkipäivää, pidettäväksi joko yhdessä tai useammassa osassa. Vuosilomalaki kuitenkin turvaa työntekijälle oikeuden vähintään 12 arkipäivän mittaiseen yhdenjaksoiseen lomaan kesälomakaudella. Jos työnantaja jakaa kesäloman, myös 12 arkipäivää ylittävän loman osa tai osat on annettava työntekijälle kesälomakauden aikana. Mikäli lain vaatimaa perustetta ei ole olemassa, kesäloma voidaan jakaa kahteen tai useampaan osaan ainoastaan työntekijän suostumuksella. Vuosilomalain mukaan työnantaja ja työntekijä saavat keskenään sopia siitä, että työntekijä pitää 12 arkipäivää ylittävän loman osan yhdessä tai useammassa

jaksossa. Työntekijän ei ole kuitenkaan pakko suostua tällaiseen sopimukseen.

Puhalluskoe alkometrillä Kuka saa suorittaa puhalluttamisen työpaikalla, jos sellaiseen on syytä? Alkometrilaitteella suoritettavan puhalluskokeen suorittamiseen ei tarvita terveydenhuollon ammattilaista. Toisaalta työntekijällä ei ole velvollisuutta suostua kokeeseen. Jos kuitenkin työntekijä on etukäteen antanut suostumuksensa puhalluskokeille vaikkapa työsopimuksessa, lienee kokeeseen suostuttava. Mitkä ovat seuraukset kieltäytymisestä? Tämä riippunee tapauksen laadusta ja mahdollisista muista siihen liittyvistä seikoista. Kokonaisuutena puhalluskokeissa kannatta huomioida se, että yksittäisen henkilön omalla laitteellaan suorittama puhalluskoe ei välttämättä ole pitävä näyttö mistään, ei myöskään työsuhteeseen liittyviä asioita koskien. ”Viisarin värähtäessä” työnantaja ainakin estänee mahdollisen ajoon lähdön ja kutsuu mahdollisesti poliisin paikalle.

Loma-ajan palkka ja provisio Mikä on oikea loma-ajan palkka, kun palkkaus muodostuu kiinteästä pohjapalkasta sekä myyntiprovisiosta? Minulla on lisäksi ollut auto- ja puhelinetu. Työntekijällä on siis oikeus saada vuosilomansa ajalta täysi palkka. Keskipäiväpalkkaan perustuvasta vuosilomapalkasta säädetään vuosilomalain 11 §:ssä. Vuosilomalain mukaan provisiopalkkaiselle työntekijälle on maksettava vuosilomapalkka, joka saadaan kertomalla hänen keskimääräinen päiväpalkkansa lomapäivien lukumäärän perusteella määräytyvällä vuosilomalaista ilmenevällä kertoimella. Kun palkkaus muodostuu sekä kiinteästä palkasta että


provisiosta, loman ajalta maksetaan sekä kiinteä pohjapalkka että edellä mainitulla tavalla määritetty keskimääräinen provisio. Kun auto ja työantajan kustantama puhelin on käytössä myös vuosiloman aikana, on asia niiden osalta tällöin kunnossa.

Älä allekirjoita, jos et ole varma asiastasi Suostuin työsopimukseni päättämiseen työnantajan laatimalla, mutta minun allekirjoittamallani irtisanomisilmoituksella. En saanut suostumuksestani mitään ylimääräistä palkkiota tai vastaavaa, halusin tilanteesta eroon ja ainoastaan minulle kuuluvat palkat sekä mahdollisuuden hakeutua muualle töihin. Tämän jälkeen huomasin, että minulta jäi saamatta kohtuullisen suuret ja perusteeltaan selkeät viikonlopputöiden maksamattomat palkat, kun työnantaja vetosi kirjaukseen ”työntekijällä ei ole mitään vaatimuksia työsuhteeseen liittyen”. Olisiko asialle kuitenkin jotain tehtävissä? Älä allekirjoita, jollet halua tai ymmärrä, mitä allekirjoitat! Tuo on usein toistelemamme neuvo. Aikaisemmin oikeuskäytännössä oli lähtökohtana, että jos nimi on paperiin laitettu, ei mitään ollut yleensä tehtävissä. Sopimus oli syntynyt ja sillä hyvä. Nykyisin tilanne on hieman muuttunut. Jos tämänkaltaisessa asiassa löytyy uskottavia viitteitä siitä, että irtisanoutumista tai sopimusta siitä ei ole tehty täysin vapaasta tahdosta, voi tuomioistuin alkaa tutkia asiaa ja jopa hylätä asiakirjan, jossa suostumus on annettu. Jos allekirjoittajaa on erehdytetty asiassa, voi tilanne olla sama. Puolestasi puhuu se, että et saanut sopimuksesta mitään taloudellista etua ja olet menettänyt sinulle maksamatta jäänyttä palkkaa. Tämäkään ei ole mikään tae siitä, että suostumuksesi aiheuttama tilanne saadaan muutettua, mutta asiassa kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä lakimiehiimme.

Näin haet ansiopäivärahaa Ilmoittaudu aina työnhakijaksi asuinpaikkakuntasi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä; myös silloin, jos olet saanut työsuhteen päättymiseen liittyvän tukipaketin tms. Lähetä ensimmäinen ansiopäivärahahakemus liitteineen vähintään kahdelta viikolta hakujakson täytyttyä siten, että viimeinen päivä on sunnuntai. Ansiopäivärahahakemuksen saat TE-toimistosta tai esim. tulostamalla sen osoitteesta www.mmakassa.fi > Etuudet > Lomakkeet. Voit toimittaa hakemuksen liitteineen kassaan halutessasi postitse, mutta nopein ja varmin tapa on käyttää kassan kotisivuilta löytyvää eAsiointia (eMMA). Sen avulla voit täyttää ja lähettää hakemuksen netissä sekä toimittaa kassaan myös hakemukseen tarvittavat liitteet. Huomaathan, että liitteiden toimittaminen kassaan ilman hakemusta ei käynnistä päivärahakäsittelyä.

LIITÄ HAKEMUKSEESI ■ alkuperäinen työnantajan tai palkanlaskijan allekirjoittama

palkkatodistus välittömästi työttömyyttä edeltäneeltä vähintään 26 palkalliselta kalenteriviikolta työttömyyttä/lomautusta edeltävään päivään asti. Palkkatodistuslomakkeen voi tulostaa osoitteesta www.mmakassa.fi, kohdasta Lomakkeet. Huomaa, että jos työsuhde on tai oli kokonaan tai osittain provisiopalkkainen, kassa saattaa tarvita palkkatodistuksen lisäksi kopiot palkkalaskelmista. ■

kopio irtisanomisilmoituksesta, irtisanoutumistodistuksesta tai lomautusilmoituksesta

kopio työtodistuksesta ja työsopimuksesta

kopio mahdollisesta työsuhteen päättymiseen liittyvästä sopimuksesta

kopio viimeisimmästä päätöksestä, jos saat sosiaalietuuksia

mahdolliseen maatalous- tai yritystuloon liittyen kopio verotuspäätöksestä erittelyosineen (viimeksi vahvistettu henkilökohtainen verotus) sekä selvitys yrityksestä (kopio kaupparekisteriotteesta). Ilmoita näistä aina myös TE-toimistoon.

palkkatodistus ja työsopimus mahdollisesta sivu- tai osa-aikatyöstä

Muista hakea päivärahaasi ajoissa. Hakemus vanhenee kolmessa kuukaudessa. Muista pitää työnhakusi voimassa työ- ja elinkeinotoimistossa!

Myynti&Markkinointi

65


MM A KOULUTTA A

KOULUTUKSET/

SYKSY 2017

Katso kaikki koulutukset, tarkemmat kuvaukset niistä sekä ilmoittautumiset osoitteesta www.mma.fi > Palvelut ja edut > Koulutukset > Koulutuskalenteri

KEHITÄ MYYNTITYÖN DIGIVALMIUKSIASI Asiakkaan ostoprosessi alkaa verkossa. Syksyn valmennuksissa painottuukin digitaitojen parantaminen. SANI LEINO: SOSIAALINEN MYYNTI Sani Leino toteaa, että sosiaalinen myynti on suhteiden ja luottamuksen rakentamista myyntiprosessin eri vaiheissa. Sen tukipilarit ovat henkilöbrändi, ihmiset, sisällöt ja suhteiden rakentaminen. Myynti tapahtuu nyt ja jatkossakin ihmisten välillä, mutta myyjän tehtävänä on auttaa asiakasta ostamaan kaikissa kanavissa, ei vain tapaamisissa. Webinaarit • ma 4.9. klo 9-11 • ma 11.9. klo 17-19 • pe 17.11. klo 9-11 Live-koulutukset: • Helsinki pe 8.9. • Oulu la 9.9. • Turku to 21.9. • Lahti ja Tampere pe 22.9.

TOM LAINE: LINKEDININ HYÖDYNTÄMINEN MYYNNISSÄ Tom Laineen webinaarissa käydään läpi LinkedInin tärkeimmät ominaisuudet myynnin kannalta. Mitkä ovat markkinoinnin ja mainonnan uudet mahdollisuudet? Kenelle kanava sopii? Miten segmentoida kohderyhmiä? Miten ra-

66

kentaa inbound-liidejä ja kopioida LinkedIn-hakutuloksia sähköpostilistaksi? Webinaarit: • ma 18.9. klo 17-20 • ke 18.10. klo 9-12 Tom Laine jatkaa myös suosittuja LinkedIn-valmennuksiaan: • LinkedIn-peruskurssi ma 18.9. 9-12 • LinkedIn-jatkokurssi to 21.9. klo 9-12

ESA RIUTTA: MYYJÄN MOBIILIT TYÖVÄLINEET Aloitamme syksyn valmennuksella, jossa käydään läpi liikkuvaa työtä tekevän myyjän työvälineitä. Agendalla ovat videopalaveri, pilvisovellusten hyödyntäminen sekä erilaiset esitystekniset vinkit, kuten muistiinpanojen kuvaus Office Lens -sovelluksella ja siirto OneNoteen. Jatkokurssilla opetetaan puhelimen ohjaamista äänellä sekä WhatsApp-sovelluksen ja OneNoten tehokasta hyödyntämistä. Voit seurata Esa Riutan vinkkejä Facebookissa ja Twitterissä nimellä @webopettaja • • • • • •

Myyjän mobiilit työvälineet, peruskurssi to 14.9. Myyjän mobiilit työvälineet, jatkokurssi pe 15.9. Somemarkkinointi yrityksissä ti 19.9. Näyttävät videot somessa ke 20.9. Twitterin käyttö yrityksissä pe 6.10. Tehokas kokous verkossa ma 9.10.


”Selkeä ja riittävän laaja opastus .” ”Koulutuksesta sai tarkat kohdennetun markkinoinnin niksit.” ”Luennoitsija oli selväsanainen ja näytti selvästi mitä voi tehdä ja mistä asiat löytyvät. ”

JOKO SEURAAT MEITÄ SOMESSA? #parhaatmukana MMA liitto mmaliitto 020 122 4400

Palautetta MMA:n koulutuksesta Facebookin vaativa markkinointi

Näin voit tarkistaa jäsenmaksutilanteesi Työsuhteisen jäsenen jäsenmaksu vuonna 2017 on 384 euroa. Jos olet valinnut kertamaksun sijaan maksun neljässä erässä, niin erän suuruus on 96 euroa. (3. ja 4. erän eräpäivät ovat: 11.8. ja 13.10.) Jäsenmaksutilanteesi voit käydä tarkistamassa Jäsensivut-osiossa. Painikkeen löydät sivun oikeasta yläkulmasta. Kirjaudu ja valitse Omat tiedot -> Jäsenmaksu.

Varmista ensi vuoden MMA-kalenterisi MMA:n jäsenet saavat vuodenvaihteen lähestyessä Myynti & Markkinointi -lehden mukana paperisen kalenterin. Tämä edellyttää, että olet käynyt tilaamassa kalenterin jäsensivuillamme. Jos olet tehnyt tilauksen jo aikaisemmin, tilaus on edelleen voimassa ja asia osaltasi kunnossa. Jos et ole saanut kalenteria, mutta haluat sen ensi vuonna, mene osoitteeseen mma.fi, kirjaudu jäsensivuille oikeasta yläkulmasta ja valitse Tilaa kalenteri -kohta. Eläkeläiset saavat oman pienemmän kalenterinsa automaattisesti, kuten aikaisempinakin vuosina.

Myynnin ja markkinoinnin opiskelijoille mmaopiskelijat Myynnin ja markkinoinnin opiskelijat MMAopiskelijat

Myynti&Markkinointi

67


UTU

MM

SE

A

O ULUN

TOTTA VAI TARUA, MMA Oulun seudun some- ja nettisivuvastaava Jan Arbelius? Teksti Anni Karppanen Kuva Jere Lauha

Mainostoimistossa oppii joka päivä uutta. Totta. Työskentelen mainostoimistoyrittäjänä Kouta Media -konsernissa. Vastaan Oulun toiminnoista. Työni sisältää erilaisia asiakaskohtaamisia ja verkostoidun kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Asiakkaani ovat erilaisia ja heidän tarpeensa ovat yksilöllisiä, joten tässä ei pääse puutumaan. Mainosala kehittyy ja muuttuu koko ajan. Meidän pitää miettiä, mitä asiakkaat haluavat vuoden päästä. Töistä on vaikea päästä irti vapaa-ajalla. Totta. Yrittäjyys on oma valintani, ja yrittäjänä olen aina töissä, en vain kello 8–16. Töitä tehdään silloin kun asiakas tarvitsee, päivään ja kellonaikaan katsomatta. Toisaalta, jos haluan mennä keskellä päivää salille, niin menen. Minusta työtä ja vapaa-aikaa ei tarvitse erotella, enkä tehnyt niin myöskään työntekijänä. Ouluun on helppo kotiutua. Totta. Muutin alle kaksi vuotta sitten Kajaanista Ouluun. Olen paljasjalkainen kajaanilainen, mutta olen käynyt pienestä asti Oulussa Kärppä-peleissä ja armeijankin kävin Oulussa Pohjois-Suomen Viestipataljoonassa. Muutimme Ouluun, koska täällä on paljon enemmän mahdollisuuksia harrastaa, tehdä töitä ja opiskella kuin Kainuussa. Täällä on paljon vireitä yrityksiä sekä innovatiivisia hankkeita. 90-vuotias yhdistys harmaantuu. Tarua. Meillä on 9.–11. kesäkuuta kesäpäivät Oulussa, joiden eteen olemme tehneet paljon töitä. MMA Oulun seudulla on aktiivinen hallitus. Meillä on mukava fiilis ja tekemisen meininki. MMA on parempi vaihtoehto. Totta. Kuuluin aiemmin eri liittoon, mutta liityin MMA:han, kun muutin Ouluun. Olin harkinnut asiaa todella pitkään. Olen mieltänyt itseni aina myynnin ja markkinoinnin ammattilaiseksi ja tällä hetkellä myyn markkinointia. MMA:ssa on samanhenkistä porukkaa ja hyviä koulutuksia.

Jan suosittelee Merkitkää rohkeasti kalenteriin kuntosalihetki. Silloin sinne tulee mentyä. Olen ainakin itse huomannut, että yrittäjälle ei jää muuten aikaa kuntoiluun. 68


YHDISTYKSISSÄ TAPAHTUU

YHDISTYKSET Julkaisemme palstalla tietoa jäsenyhdistysten tapahtumista. Voit lähettää vinkin tai tekstin ja kuvan osoitteeseen toimitus@mma.fi. Toimitus lyhentää ja muokkaa tekstejä tarvittaessa. Seuraava lehti ilmestyy 7.9. Siihen tulevan aineiston on oltava perillä 18.8. MMA Satakunta M-Killan kesäpäivät 26.7.2017 klo 13 alkaen Hevosluodon siirtolapuutarhan kerhomajalla. Tarjolla lohikeittoa ja kahvit sekä mukavaa yhdessäoloa pihapelien ja arvontojen merkeissä. Katso lisätietoa: Satakunta.mma.fi/m-kilta tai Oltermanni Veikko Lindberg 0400 927 321

Naiset, nyt tarkkana!

ladies

Ladies-tapahtuma pe–la 1.–2.9.2017

Paikka ja ohjelma vielä avoinna lehden mennessä painoon, mutta seuraa ilmoittelua MMA:n uutiskirjeessä, MMA:n nettisivuilla ja MMA Ladies Facebook-sivuilla

Lääke- ja sairaalatarvikealan seminaari LSE Areena 2017 Aika: 16.11.2017 klo 9–16 Paikka: Pääkaupunkiseutu Tule kouluttautumaan ja verkostoitumaan LSE:n perinteiseen ja hyvän palautteen saaneeseen seminaariin marraskuussa. Merkitse päivä jo nyt kalenteriisi, lisätietoa tapahtumasta saat myöhemmin. Tapahtuma on maksuton MMA:n jäsenille.

Tule Turkuun katsomaan, kun laivat lähtevät! MMA Varsinais-Suomi järjestää Ruissalon Kuuvassa koko perheen Tall Ships Race -tapahtuman 23.7. Voit seurata TSR -laivojen lähtöä Turusta luonnonkauniissa niemennokassa ja samalla nauttia oheisohjelmasta. Tarjolla myös virvokkeita ja pikkusuolaista sekä mahdollisuus merihenkiseen ruokailuun paikan päällä. Katso lisätietoja http://varsinais-suomi.mma.fi/

MMA Etelä-Pohjanmaa kutsui naapuriyhdistystensä hallitusaktiivit (Pohjanmaa ja Kokkola) kylään Seinäjoen SP Stadionille. Asiaa puhuttiin, mutta pelattiin myös palloa. Ja se pallo oli aika suuri.

Myynti&Markkinointi

69


MM A:N TOIMSTO

ME PALVELEMME JÄSENPALVELU

Jäsenrekisteri Sari Kanervo 020 122 4402

Jäsenedut, kurssit Eija Kuitunen 020 122 4401

Järjestösihteeri Heidi Sarén 020 122 4403

JOHTO

Puheenjohtaja Jarmo Hyvärinen 020 122 4415 040 596 9143

Jäsenpalvelu Melissa Mikanoja 020 122 4400

Yhteyspäällikkö Samuli Myllyharju 020 122 4409

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jouni Röksä 020 122 4404

Kirjanpito Lea Lehtonen 020 122 4413

Kirjanpito Elina Järvinen 020 122 4414

NUORET

LOMAOSAKKEET

Asiantuntija Igor Parri 020 122 4420

Lomaosakkeet Minna Liukkonen 020 122 4412

TALOUS

Johdon assistentti Gunilla Plutén 020 122 4405

Toiminnanjohtaja Juha Häkkinen 020 122 4408

Talouspäällikkö Jaana Apell 020 122 4416

VIESTINTÄ

Viestintäsuunnittelija Anni Karppanen 020 122 4400

Viestintäsuunnittelija Sirkku Rytkönen 020 122 4429

MMA:N TOIMISTO Järjestöasiat, jäsenedut, jäsenpalvelut / Koulutus / Tutkimus / Myynti & Markkinointi -lehti / Talous ja hallinto OSOITE PL 11, 00521 Helsinki / (Asemamiehenkatu 2, 9.krs) / Puhelin: 020 122 4400 / Sähköpostit: etunimi.sukunimi@mma.fi / jasenpalvelu@mma.fi faksi: (09) 4780 7750 / www.mma.fi

VERKOSTOIDU!

www.facebook.com/mma.fi MMA:lla oma ryhmä LinkedInissä twitter MMAliitto

70

Toimituspäällikkö Piia Kunnas 020 122 4428

Julkaisusuunnittelija Mari Niemi 020 122 4411

MMA TYÖTTÖMYYSKASSA

MYYNNIN JA MARKKINOINNIN OIKEUSTURVA MOT OY

PL 25, 00521 Helsinki (käynti Asemamiehenkatu 2, 9. krs), sähköposti etunimi.sukunimi@mma.fi Puhelinaika ma 9–11 ja 12–14 ja ti–pe klo 9–11, puhelin 020 690 442, faksi (09) 4780 7740.

Työ- ja edustussopimuksiin liittyvät neuvonta- ja lakipalvelut, Myynnin ja markkinoinnin yrittäjät: yhdistyksen asiat sähköposti info@mot.fi tai etunimi.sukunimi@mot.fi, www.mot.fi Toimisto avoinna ma–pe 8.30–16.15 Raatihuoneenkatu 13 B 13, 13100 Hämeenlinna puhelin (020 122 4450) faksi (03) 616 6750.

Kassanjohtaja Jaana Apell Kassan toimihenkilöt Seija Aarnio, Tarja Heiskanen, Tytti Jolkkonen, Sari Meling, Pete Mäkelä, Heimo Vuorinen, Maria Vuorinen. Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan AYT:n maksuton palvelunumero 0800 9 0888, www.ayt.fi

Osoitteenmuutostiedot saamme suoraan postin osoitteenmuutosilmoituksesta. Jos tässä yhteydessä kiellät uuden osoitteen luovuttamisen, ilmoita uusi osoitteesi suoraan liittoon. Jos muutat ulkomaille, ota yhteys liittoon. Jäsenrekisterin tiedot on koottu jäsenhakemuksesta saatujen tietojen perusteella. Jäsentietoja käsitellään 1.6.1999 voimaan tulleen henkilötietolain mukaisesti.

Suorat numerot: Jyrki Järvinen, toimitusjohtaja, lakimies 020 122 4457 Jaana Liimatainen, johtava lakimies 020 122 4456 Mika Honkanen, lakimies 020 122 4454 Sanna Honkanen, lakimies 020 122 4455 Tuuli Lahikainen, lakimies 020 122 4453 Taija Numminen, lakimies 020 122 4452 Minna Takala, toimistopäällikkö 020 122 4451 Minna Liukkonen, myyntisihteeri, lomaosakkeet 020 122 4412


Suosittele MMA:n jäsenyyttä kollegallesi. Jokaisesta uudesta

liittyvästä jäsenestä saat 50 €:n Superlahjakortin! Suositteluviestien lähettäminen on helppoa; mene osoitteeseen suosittelu.mma.fi ja laita hyvä kiertämään. >> parhaatmukana.fi


Vuoden joululahja Yrityksen oma joululahjakauppa valitsemallanne määrällä lahjavaihtoehtoja. Joululahja jokaiseen makuun!

Kaunis lahjapakkaus

Arvokoodilla valitaan toivottu tuote lahjakaupassa

Valittu tuote toimitetaan suoraan vastaanottajalle

linta a v n a Lahj ja a o p p l on he aa nope www.gogift.fi • 020 752 8020 • myynti@gogift.fi

Profile for Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Myynti & Markkinointi 3/2017  

Tässä lehdessä teemana social selling. Miten sitä pystyy hyödyntämään yritys ja yrityksen edustaja? Kansikuvassa Niklas Litmala, joka perust...

Myynti & Markkinointi 3/2017  

Tässä lehdessä teemana social selling. Miten sitä pystyy hyödyntämään yritys ja yrityksen edustaja? Kansikuvassa Niklas Litmala, joka perust...