Myllylahti / kirjaesite / syksy 2023

Page 1

Onko jo liian myöhäistä?

Tunnetun psykoterapeutin mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus. Välillä käy mielessä kysyä, onko liian myöhäistä hankkia lukeva lapsuus.

Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan jatkuvasti huolissaan. Vähän tai ei ollenkaan lukevilla sanavaraston kehitys jää puolitiehen, ja lukemattomuus tuntuu olevan juurisyy monelle ongelmalle.

Paluuta siihen aikaan, jolloin lukeminen oli lähes ainoita viihdytysmuotoja, ei oikeasti ole. Ruudut, konsolipelit ja monenlaiset muut lasten ja nuorten ajasta kilpailevat viihdykkeet ovat tulleet jäädäkseen, eikä kehitystä vastaan tappeleminen palvele ketään.

Sen sijaan kannattaa kysyä, mitä voidaan maailmassa tehdä, jotta lukeminen pysyisi osana arkea.

Onko jotain, mitä kaikki elämäntilanteesta huolimatta voisivat tehdä, jotta lukeminen olisi luonteva arjen osa – ei jotakin, mitä säästellään lomille tai erityistilanteisiin tai joka päivän marssijärjestyksessä jää kaikkein viimeisimmäksi tekemiseksi juuri ennen nukahtamista?

Siihen tarvitaan aikuisia. Lasten olisi hyvä nähdä aikuisten lukevan, jättävän välillä tiskivuoret paikalleen ja asettuvan sohvalle kirjan kanssa. Nähdä aikuisia, jotka laittavat mobiililaitteet syrjään ja tarttuvat kirjaan. Aikuisia, jotka ehdottavat, että mitä jos luettaisiin kirjaa vuorotellen ääneen, yksi sivu kerrallaan. Aikuisia, joita lapset ja nuoret eivät tunne ja jotka lukevat bussissa, metrossa, lentokentällä ja kahvilassa. Kaikkein parasta tietysti olisi, jos nuoret näkisivät aikuisten lukevan nuortenkirjoja ja näkisivät mediassa arvioita nuorille suunnatuista kirjoista.

Lasten ja nuorten lukeminen ei kaipaa syyllistäviä kommentteja eikä vanhempien lisättyä taakkaa. Sen sijaan me kaikki tarvitsemme sellaista arkea, jossa olisi tilaa hyvää tekeville asioille. Lukeminen tekee tutkitusti hyvää ja tässä loistavan kirjastolaitoksen maassa lukeminen on jokseenkin ilmainen harrastus. Ei ole myöskään kiellettyä käydä lainaamassa kirjoja lastenosastolta, uppoutua vanhoihin lapsuuden suosikkeihinsa tai löytää lastenkirjojen maailmasta uusia, omia suosikkeja, joita voi myös vinkata eteenpäin.

Tartutaan yhdessä kirjoihin ja tehdään ne näkyviksi. Ei ole vielä liian myöhäistä.

Maija Kajanto tiedottaja

Annika Eronen: Älä unohda, Maret

Syväluotaava jännitysromaani hätkähdyttävistä ihmiskohtaloista ja sympaattisen rikoskomisario Savolaisen oman elämän karikoista. Pohjoismaista dekkarigenreä kunnioittava tarina pitää lukijan otteessaan viimeiseen juonenkäänteeseen asti.

Huomattavan varakas kolmen aikuisen lapsen äiti Kirsi Väisänen löytyy kuolleena kerrostalon porraskäytävästä. Hyvin pian käy selväksi, että moni kantoi naiselle kaunaa eikä kuolema ollut luonnollinen. Rikoskomisario Hannu Savolainen tiimeineen puurtaa tapauksen kimpussa mutta törmää kerta toisensa jälkeen umpikujaan.

Samaan aikaan Savolainen alkaa ihmetellä työparinsa, rikosylikonstaapeli Siru Hakalan käytöstä ja epäilee, ettei kaikki ole Hakalan elämässä kunnossa. Tilannetta ei helpota edellisen tutkinnan yhteydessä tutuksi tullut omapäinen nuori nainen Milla Luther, joka edelleen on piikki Savolaisen lihassa. Luther puolustaa tutkintaan liittyvää ystävätärtään ärhäkästi, mutta lopulta juuri hänen kauttaan Savolainen saa arvokkaan vinkin mahdollisesta tekijästä ja syistä, jotka Väisäsen surmaamiseen johtivat.

Yksityiselämässään Savolainen päätyy esimiehensä toiveesta majoittamaan kotiinsa pessimistisen yllätysvieraan ja alkaa samalla miettiä koko elämänsä tarkoitusta, ihmisen perimmäistä yksinäisyyttä ja työnsä tärkeyttä.

Älä unohda, Maret jatkaa rikoskomisario Savolaisen tutkimuksista ja elämästä kertovaa jännitysromaanisarjaa. Sarjan aiemmat teokset ovat Kaivo (2017), Yöhön kadonnut (2018), Ristiinan enkeli (2020) sekä Kissa joka kehräsi kuolemaa (2022, yhteistyössä Kari Pusan kanssa).

ISBN: 978-952-356-426-8

Sidottu, noin 320 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 250

Hinta: 33.90 €

Ilm. 10 / 2023

Annika Eronen: Älä unohda, Maret Annika Eronen (s. 1977) on filosofian maisteri, joka asuu Lempäälässä.

Johanna Tuomola: Oikeuden varjo 2

Jännitysromaani paperittoman miehen mysteeristä, joka ujuttautuu huippukirurgin elämään järkyttävin seurauksin. Rikostutkinnan saa vastuulleen Tuomolan rakastettujen Noora Nurkka -kirjojen poliisipari Noora & Abdi.

Ortopedi Sami Heikura joutuu jälleen rikosvyyhden keskelle, kun päivystykseen tuotu kielitaidoton potilas katoaa mystisesti. Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka aloittaa rutiininomaisen tutkinnan paperittoman miehen katoamisesta samalla kun libyalaiselta pakolaisleiriltä lähtee kuusi miestä ja kaksi nuorta tyttöä kuorma-autoon rakennetussa eristetyssä tilassa matkaan kohti Suomea. Erillisiltä vaikuttavat tapahtumat nivoutuvat yhteen tavalla, joka tuo painajaisen suoraan Samin kotiovelle.

Oikeuden varjo 2 jatkaa Yhdysvalloista Suomeen Lohjalle palanneen Sami Heikuran tarinaa. Inka-tytär asuu nyt isänsä luona ja elämä on asettunut uomiinsa. Uusi rakkauskin on nupullaan, ja tulevaisuus näyttää valoisalta puolentoista vuoden takaisten kauhujen jäätyä taakse. Tuomolan aiemmasta dekkarisarjasta paljon kiitosta saanut Noora Nurkka toimii tutkinnan keskiössä yhdessä työparinsa Abdi Kahirin kanssa.

Johanna Tuomola on syntynyt 1961 Helsingissä. Hänen tuotantoonsa kuuluu dekkareiden ohella myös lasten- ja nuortenkirjoja. Nykyään päätoimisena kirjailijana toimiva Tuomola asuu Etelä-Afrikan Port Elizabethissa kolmen koiransa kanssa.

ISBN: 978-952-356-427-5

Sidottu, noin 280 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 251

Hinta: 33.90 €

Ilm. 9 / 2023

Johanna Tuomola: Oikeuden varjo 2

Outi Hongisto: Grynderi

Hans & Venla tutkii 1

Tiivistahtinen rikosromaani rakennusalasta, jonka häikäilemätön voitontavoittelu yllättää. Teos avaa Hans & Venla tutkii -sarjan, jossa entinen poliisi ja rikostoimittaja yhdistävät tietonsa ja voimansa.

Rikosylikonstaapeli Hans Järvelä on menettänyt elämässään paljon, mutta sairauseläkkeelle joutuminen vie elämästä viimeisenkin kiintopisteen. Hansia vaivaa erään nuoren pojan kuolema, josta rangaistusta istuu hänen mielestään väärä henkilö. Hän ottaa tutkinnan esille neljä vuotta myöhemmin ja löytää yllättäviä uusia yhteyksiä.

Kaupunkilehden toimittajana työskentelevä Venla Nygren saa nimettömän vinkin ja kiinnostuu kaavoitukseen ja rakennusalaan liittyvistä epäkohdista. Entisen rikostoimittajan tutkimustyö johtaa Espoon kaupungin viranomaisiin ja siellä kaavoituksen parissa työskentelevään Venlan omaan äitiin.

Espoolainen grynderi Matti Sarpala on tottunut venyttämään sääntöjä ja alittamaan normeja päästäkseen toivomaansa liikevoittoon. Oikeanlainen kontaktiverkosto ja asiakkaiden kustannuksilla tehtävät säästöt saavat Matin himoamaan lisää helppoa rahaa. Hän tekee kirjaimellisesti kaikkensa tonttimaata saadakseen, mutta riittääkö sekään?

Hans Järvelän ja toimittaja Venla Nygrenin tutkimuslinjat yhtyvät, ja he löytävät lisää rakennusalaan viittaavia väärinkäytöksiä. Saattaako kerrostalotontin arvo olla ihmishenkien arvoinen? Kuka on nuoren pojan todellinen murhaaja – ja entäpä jos kaikki tapahtumat liittyvätkin yhteen?

Grynderi-rikosromaani sijoittuu laajalti Espooseen. Tarkasti rakennusalaa kuvaava teos on espoolaisen, rakennusalalla työskennelleen kirjailija Outi Hongiston neljäs rikosromaani.

Outi Hongisto: Grynderi

ISBN: 978-952-356-428-2

Sidottu, noin 300 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 252

Hinta: 33.90 €

Ilm. 9 / 2023

Jaana Lehtiö: Kuvien takana kuolema

Jaana Lehtiön porvoolaisdekkareita uskaltaa lukea illan hämärtyessä. Ne eivät mässäile väkivallalla vaan pitävät lukijansa otteessaan monimutkaisen juonikuvion, kiinnostavien henkilöiden ja huumorin avulla. Tällä kertaa rikoskomisario Muhonen ei tunne olevansa mukavuusalueellaan joutuessaan selvittämään taidepiirien peiteltyjä ongelmia.

Rikoskomisario Juha Muhosen ryhmä saa tutkittavakseen erikoisen rikoksen, joka vie syvälle taiteen tekemisen maailmaan. Suomen taiteen kultakauden maalauksia rakastetaan, mutta lymyääkö kuvien takana kuolema?

Porvoolaissyntyisen Albert Edelfeltin maine on vankka ulkomaita myöten, ja ateljeemuseon 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetään näyttely, jossa käyvät kaikki taiteenrakastajat. Luonnollisesti matkailuopas Hilkka Alitupakin vierailee ateljeessa eikä tuttuun tapaansa pysty pysymään rikostutkinnan ulkopuolella.

Ryhmän työpäivät ovat tiiviitä, sillä rikostutkinta ei etene suoraviivaisesti. Onko taide suurempi asia kuin elämä? Ainakin se jää jäljelle, kun kaikki muu on mennyttä. Arjen ja pullan voimalla Muhonen puskee eteenpäin, mutta voiko komisario enää koskaan katsoa tauluja kuten ennen?

Jaana Lehtiö on porvoolainen kirjailija, joka kirjoittaa jännityskirjoja aikuisille ja lastenkirjoja kouluikäisille.

Lehtiön Porvooseen sijoittuva sarja alkoi vuonna 2013 teoksella Joka viisautta rakastaa. Sitä seurasivat itsenäiset jatko-osat Uutta auringon alla (2014), Kolmas oli ensimmäinen (2016), Älä aivan vielä (2017), Kalliolla kukkulalla kuolema (2018), Mitään ei tapahtunut (2019), Montako päivää vielä (2020), Mitä mieleen jää (2021) sekä Aika pahentaa haavat (2022).

ISBN: 978-952-356-429-9

Sidottu, noin 330 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 253

Hinta: 33.90 €

Ilm. 8 / 2023

Jaana Lehtiö: Kuvien takana kuolema

Eija Piekkari:

Musta metsä

Kuinka pahoja ajatuksia kesäisen juhlavierasjoukon mieliin voikaan kätkeytyä.

Realistista rikostutkintaa ja poliisien oman elämän inhimillisiä tapahtumia yhdistävä

Kristiina Elo -sarja on ihastuttanut lukijoita jo viidentoista vuoden ajan.

On elokuu ja edelleen lämmintä. Tuomas Mesinen juhlii syntymäpäiviään kotonaan Hollolan Rantatiellä. Hän on iloinen ja tyytyväinen mies – tai niin ainakin voi päätellä hänen juhlapuheestaan.

Tuomas olisi kuitenkin pettynyt tai jopa kauhistunut, jos tietäisi mitä kaikkea vieraiden päässä liikkuu. Mies ei myöskään ymmärrä osoittaa huomiota naisystävälleen, joka kaipaa sitä kipeästi. Niin kipeästi, että pettymys myrkyttää hänen mielensä.

Rikosylikonstaapeli Kristiina Elo saa ovelleen ensin kulkukoiran ja sitten uuden naapurinsa, joka vaikuttaa sympaattiselta naiselta. Hänestä kuitenkin paljastuu puolia, jotka hämmentävät koko kylää.

Kun Hämeenkoskella asuva mies näkee videon, jonka hänen riistakameransa on tallentanut, on Krissellä tiimeineen pian rikostutkinta edessä.

Musta metsä on kuudestoista osa hollolalaisen Eija Piekkarin suosittua Kristiina Elo -dekkarisarjaa.

ISBN: 978-952-356-430-5

Sidottu, noin 350 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 254

Hinta: 33.90 €

Ilm. 10 / 2023

Eija Piekkari: Musta metsä

Rake Tähtinen: Menneisyyden arvet

Mukaansatempaava jännitysromaani kauan sitten kadonneen teinitytön löytymisestä.

Lukijoita ihastuttava rikosylikonstaapeli Laatikainen joutuu tutkinnan vetovastuuseen, kun esimies Petäjämäki odottaa oman kohtalonsa ratkeamista.

Purkutuomion saaneen koulun kaukolämpöverkon huoltotunnelista löytyy muumioitunut ruumis. Vainajan henkilöllisyyden selvittäminen vie löydöstä hämmentyneet uusikaupunkilaispoliisit aina vuoteen 1985 ja tuolloin kadonneen teinitytön mysteeriin.

Tytön silloinen ystäväpiiri joutuu uudelleen rikostutkijoiden kiinnostuksen kohteeksi, ja vanhat tutkintapöytäkirjat ovat jälleen ajankohtaisia. Yltääkö eläkkeelle jääneiden virkamiesten muisti vuosikymmenien taakse?

Henkirikostutkinnan johdossa oleva rikosylikonstaapeli Laatikainen opettelee sietämään uutta kollegaa, joka näkee miehessä muutakin kuin työkaverin.

Hyllytetty rikoskomisario Petäjämäki puolestaan kipuilee omien asenteidensa kanssa, kun tytär tuo uuden ihastuksensa näytille, mutta aluesyyttäjän puhelinsoitto antaa uutta ajateltavaa.

Rake Tähtinen (s. 1969) on uusikaupunkilainen kirjailija. Häneltä on ilmestynyt aiemmin yhdeksän jännitysromaania Petäjämäkisarjassa sekä pakinakokoelma. Lisäksi häneltä on julkaistu sekä rikos- että kauhunovelleja eri kokoelmissa. Kirjailijantyön lisäksi hän toimii graafikkona, valokuvaajana sekä päivätyössä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien ohjaajana.

Rake Tähtinen: Menneisyyden arvet

ISBN: 978-952-356-425-1

Sidottu, noin 370 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 249

Hinta: 33.90 €

Ilm. 9 / 2023

Pekka Hyyti: Jos

kostaa haluat

Sodan arpien kirjoma jännitysromaani vie komisario Voitto Karhun mukana kansainvälisiä kauppasuhteita sivuavan murhatutkinnan pariin. Elävän ajankuvan mestari Pekka Hyytin vankka taustatyö yhdistyy vetävään rikosjuoneen, jossa ihmisten toiveet ja pelot ovat osa inhimillistä tragediaa.

Suomen sota Neuvostoliittoa vastaan on päättynyt raskain rauhanehdoin. Sodassa haavoittuneet Kettunen ja Ahokas palaavat poliisivoimiin komisario Voitto Karhun avuksi. Aaro Pakkala ja Jaakko Sorjonen kotiutetaan reserviin, jossa Aaron on vaikea sopeutua arkeen.

Sota Euroopassa jatkuu, eikä se voi olla vaikuttamatta Suomeenkaan. Saksan aseteollisuus tarvitsee nikkeliä, jota Suomella on tarjota. Karhu ryhmineen määrätään turvaamaan saksalaisen kauppavaltuuskunnan tapaamista Tampereella. Kun eräs kokouksen osanottaja ammutaan ennen kuin kokous on edes kunnolla alkanut, on Karhulla edessä haastava murhatutkimus.

Ina Karhun mielestä poliisin toiminnassa kaikki ei ole kohdallaan, ja hän alkaa suorittaa omia tutkimuksiaan miehensä vastusteluista huolimatta. Lastenhoitoa, toimittajan työtä ja yksityisiä murhatutkimuksia sekä äidin ja aviopuolison roolia on kuitenkin vaikea sovittaa yhteen. Pian Ina huomaa olevansa paitsi murhaajan jäljillä myös matkalla aviokriisiin.

Pekka Hyyti (s.1959) on lempääläläinen insinööri. Leipätyönään hän työskentelee ilmailun parissa. Vapaa-aikaan kuuluu avantouinnin lisäksi kolme ällää; laskettelu, lenkkeily ja lukeminen. Hyytin esikoisteos Tummat pilvet eilisen (2019) sai runsaasti kiitosta elävän ajankuvan ja kiinnostavan rikosjuonen yhdistämisestä ja se valittiin ilmestymisvuotensa parhaaksi esikoisdekkariksi. Sarja jatkui teoksilla Musta talvi (2020), Ruumiinpuntari (2020), Tuonen morsian (2021) sekä Omantunnon kysymys (2022).

Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat

ISBN: 978-952-356-431-2

Sidottu, noin 360 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 255

Hinta: 33.90 €

Ilm. 8 / 2023

Metropoliitta Panteleimon: Matkalla

Kainuussa

Lämminhenkistä ajankuvausta

kunnioittava rikosromaani nostalgisesta ryhmämatkasta, jonka tapahtumat pistävät mukaan palkatun Elisabet Urhosen etsiväntaidot koetukselle. Kenen matkalaisen tausta ei kestä tarkempaa tutkimusta?

Poliisinrouva Elisabet Urhonen saa yllättävän puhelinsoiton ja samalla erikoisen työtarjouksen. Häntä pyydetään ”henkivartijaksi” Kainuuseen suuntautuvalle ryhmämatkalle. Hätääntynyt soittaja on neiti Aili Winter, joka on huolestunut matkajohtajana toimivan isänsä turvallisuudesta. Tämän henkeä kun on uhkailtu, ja juuri edessä olevaa matkaa koskien.

Pyyntö herättää rouvassa aluksi lähinnä hilpeyttä, mutta soittajan anelujen jälkeen hän kiinnostuu asiasta ja lupautuu mukaan talvisodan taistelutantereille ja rajaseudun kulttuurikohteille suuntautuvalle retkelle. Henkivartijaksi rouva ei usko joutuvansa, matka olisi hänelle vain ilmainen virkistys.

Toisin kuitenkin käy. Murhaaja toteuttaa suunnitelmansa johdonmukaisesti ja kylmäverisesti. Hän on yksi matkalaisista, mutta kuka – sen selvittäminen merkitsee arvoisalle Elisabet Urhoselle visaista tehtävää.

Matkalla Kainuussa on metropoliitta Panteleimonin nostalgisen 1960-luvulle sijoittuvan Koskijärvi-sarjan 11. teos ja myös sarjan päätös.

Sarjan teokset:

• Murha kirkonkylässä (2011)

• Murha näyttämöllä (2013)

• Kohtalokas Leningradin-matka (2015)

• Murha kirjapiirissä (2016)

• Viestejä tuonpuoleisesta (2017)

• Särkynyt sydän (2018)

• Äänisen aallot (2019)

• Toivon Ankkuri (2019)

• Vienan risti (2020)

• Kolme viestiä (2021)

• Matkalla Kainuussa (2022)

ISBN: 978-952-356-432-9

Sidottu, noin 220 s.

KL: 84.2

Sarja: MurhaMylly 256

Hinta: 33.90 €

Ilm. 8 / 2023

Metropoliitta Panteleimon: Matkalla Kainuussa

Tuula Ranta: Niinhän meille kerrottiin

Intensiivinen romaani elämästä ja rikoksesta. Onko totuus kummastakaan niin mustavalkoinen kuin näyttää, vai voiko se räjähtää monivärisiksi sirpaleiksi?

Ei avioeron tarvitse elämää mullistaa, ajattelee perhe- ja perintöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Maija ManninenOrava hyvästellessään lähes kolmekymmentä vuotta kestänyttä avioliittoaan ja valmistautuessaan vapauden sävyttämään seesteiseen yksinäisen naisen arkeen. Toki hänen elämäänsä edelleen kuuluvat Veli Orava ja kolme aikuiseksi kasvanutta lapsi-Oravaa.

Rauhallisesta yksinolosta kohtalo päättää kuitenkin toisin. Salaperäinen vanha rouva Linnea Laine johdattaa Maijan Tampereen kirjastoissa liikkuvan, leskien seuraan lyöttäytyvän epäilyttävän miehen jäljille. Ammattietiikan rajoja venyttävä tapauksen selvittely tuo Maijan elämään myös kiinnostavan uuden ihmisen, rikosylikonstaapeli Janne Saarisen.

Tuula Rannalta on aiemmin ilmestynyt kolme Aira Karhu -dekkaria. Niinhän meille kerrottiin ei ole perinteinen dekkari, vaikka siinäkin yhtenä keskeisenä teemana on rikos. Pikemminkin tapahtunut rikos panee henkilöt pohtimaan, miten he itse toimisivat, jos tarjolla on onnea, onnea hiukkasen vain.

Ranta on juuriltaan länsisuomalainen Itä-Suomessa asuva eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja, kirjoittamisprosessin tutkija ja kirjoittamisen ohjaaja.

Tuula Ranta: Niinhän meille kerrottiin

ISBN: 978-952-356-433-6

Sidottu, noin 300 s.

KL: 84.2

Hinta: 33.90 €

Ilm. 10 / 2023

Kari Häkkinen: Sirpaleita sodasta – viimeisiä kertojia

Mukaansatempaaviin haastatteluihin pohjautuva teos kolmesta sotaveteraanistamme, jotka pistivät henkensä likoon jatkosodan aikana. Kirjailijan ei tarvinnut tähän käsikirjoitukseen miettiä lukijoita koukuttavaa juonta, sen tarjosi toinen maailmansota sankareineen.

Saksa aloitti 22. kesäkuuta 1941 yllätyshyökkäyksen Neuvostoliittoon. Sitä kutsuttiin operaatio Barbarossaksi. Natsi-Saksan kanssa liittoutunut Suomi joutui myös uudestaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Päätettiin ottaa revanssi, jonka taustalla oli menetettyjen alueiden takaisin valtaaminen. Rintamalinjojen vakiinnuttua siirryttiin asemasotaan, jota kesti kesään 1944 saakka. Massiivisen suurhyökkäyksen aikana Karjalankannasta pöllytettiin oikein urakalla, eikä ihmishenki paljoa painanut. Suomalaisten sotilaiden sietokyky joutui äärimmilleen, mutta ylivoimalle ei annettu periksi.

Tämän kaiken kokeneena kolme sotiemme veteraania Jaakko Estola, Lars Löflund ja Yrjö Saraste pääsevät teoksessa ääneen. Heidän autenttiset ja yksityiskohtaiset tarinansa paitsi kauhistuttavat myös liikuttavat. Kaikkia kolmea yhdistää etulinjassa taisteleminen ja vakavasti haavoittuminen – ja rivien välistä huokuva elämänilon säilyminen pahoissakin paikoissa.

Veteraanien kertomaa täydentää haastattelijana ja kirjan kirjoittajana toimineen Kari Häkkisen asiantuntijuus sota-ajan tapahtumista ja terveydenhuoltoalalta. Häneltä on aiemmin julkaistu useita kirjoja, muun muassa talvi- ja jatkosodan kynsistä paenneista Karjalan evakoista kertova teos.

Kari Häkkinen: Sirpaleita sodasta – viimeisiä kertojia

ISBN: 978-952-356-434-3

Sidottu, noin 280 s. , kuvaliite

KL: 84.2

Hinta: 33.90 €

Ilm. 9 / 2023

Martti Issakainen: Äänislinnan

sotakuorolainen

Tositapahtumiin pohjautuva sotaromaani jatkosodan ajalta ja pioneeriryhmää johtaneen alikersantin sotataipaleesta.

Toivon ja veljien ojankaivuun uudispellolla keskeyttää opettaja tuomalla käskyn liikekannallepanosta. Talvisota käytiin, joko jälleen pitää lähteä samalle asialle?

Komppaniat kootaan suojeluskuntatalolla, ja juna vie lähtijät kohti tuntematonta. Sota syttyy, mutta nyt puhutaan salamasodasta – heinäntekoon jouduttaisiin takaisin. Alikersantti Toivo johtaa pioneeriryhmää. Petroskoin kaupunki aletaan tuntea Äänislinnan nimellä. Edetään kauas Äänisniemelle, ja kairataan jäämiinoja Kizin saaren rannoille asti.

Ei päästä heinälle takaisin. Perustetaan suomalainen kirkko ja kuoro, koulut, hallinto, rakennetaan teitä ja siltoja, hienoja huvibunkkereita. Toivo liittyy kuoroon, joka laulaa Aunuksen radiossakin – missä Pekka Tiilikainen selostaa sodan asioita.

Keväällä Toivo kylvää siemenet kasvimaalle, istuttaa taimet ja multaa perunavaot. Hän harjoittelee soittamista pahville piirretyn asteikon päällä kannonpäässä. Hänellä on unelma, mutta valkenee kesä, jolloin Kannakselta kantautuu jyly ja kaikki muuttuu. Pioneerit heitetään valmistamaan perääntymisteitä ja uutta puolustusta.

Kotiin palaa kersantti, unelmansa isänmaan alttarille menettänyt mies. Miinoja virittäessä jäykistyneillä sormilla ei soitettaisi urkuja kirkossa. Kestääkö usko, löytyykö rakkaus, alkaako uusi latu?

Heinävedellä asuva Martti Issakainen on tehnyt elämäntyönsä luomuviljelijänä ja kirjailijana. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaanien ohella mm. matkakirjoja, elämäkertoja ja historiaa. Kiinnostus sotahistoriaan näkyy teoksissa Kollaa – Savon miesten talvisota (2021) ja Kuormarengin sota (2022) sekä aikaisemmissa kirjoissa, joiden taustoitus on vienyt hänet useille tutustumismatkoille sotiemme taistelukentille. Nämä kokemukset koskettavat mieltä aina.

Martti Issakainen: Äänislinnan

sotakuorolainen

ISBN: 978-952-356-435-0

Sidottu, noin 275 s.

KL: 84.2

Hinta: 33.90 €

Ilm. 8 / 2023

Lasten- ja nuortenkirjat

Heidi Silvan: Sutinasuodatin

Lämminsydäminen ja häpeämättömän elämänmakuinen nuortenromaani ystävyydestä ja tytöistä, joiden kesäloma alkaa yrityksillä päästä poikien kanssa tekemisiin. Millaista siinä tilanteessa onkaan olla tyttö?

”Puhutaanko me muka törkeitä ja arvioidaan seksuaalissävytteisesti poikia?” Oona kysyi vähätellen ja joutui nyökäyttämään hyväksyvästi päätään, kun sekä Silja että minä vakuutimme, että niin juuri me teimme. ”Siis aivan, että kjäh kjäh, röh röh?” ”Täsmälleen”, vahvistin.

Lilli, Silja ja Oona pääsevät ysiltä, haluavat ensimmäiset seksikokemuksensa ja aloittavat mission päästä pelaamaan Virgin-korttinsa. Tytöillä ei ole mielessä mikään seurusteluun tai parisuhteeseen liittyvä, romantiikasta puhumattakaan. He ovat valmiita moneen, mutta mikään ei tunnu onnistuvan niin kuin he toivovat.

Sydänsuruja paetaan Lillin perheen mökille, jonne saapuu myös riemastuttavan vapaamielinen Jossu-täti. Päivisin tytöt yrittävät karkottaa miehet mielestään ja illalla livahtavat huoltoasemalle poikia tapaamaan. Juhannus on tulossa, ja silloin läheisellä leirintäalueella järjestetään iskelmäjuhlat. Sinne Lillin, Oonan ja Siljan on ehdottomasti päästävä mukaan.

Heidi Silvan (s. 1972) on oululainen opettaja, jolta on julkaistu useita vakavia aihepiirejä humoristisella otteella tarkastelevia nuortenkirjoja.

ISBN: 978-952-356-447-3

Sidottu, noin 248 s.

KL: N84.2

Ikäsuositus: 13–16-vuotiaille

Hinta: 28.90 €

Ilm. 8 / 2023

Heidi Silvan: Sutinasuodatin

Heidi Korkiakangas: Riparisäätöä, Aatu Sorsa

Realistinen

ja ronskin riemastuttava varhaisnuortenkirja kertoo Aatun kesästä, josta tulee jalkoja kuumottavien käänteiden ansiosta sittenkin riparikesä. Leirinuotiolla oma ja frendien elämä saa ihan uusia sävyjä.

Kesä ja vapaus! Kasiluokan juuri päättäneen Aatu Sorsan lämpimänä kupliva bileilta päättyy kasvojen poltteluun ja faijan kuittailuun. Muutenkin loma alkaa vaikuttaa tylsyyden tappamiselta faijan kaupalla orjatyössä. Mistä repiä iloa, kun kamut menevät riparille ja kesätöihin?

Rippileirin hauskanpito ja pohdiskelut houkuttelevat Aatua siinä määrin, että mukaan on päästävä, vaikka sitten aatumaisin keinoin ja luottokamu Jontun hääriessä messissä. Hetkessä käsillä on hikoiluttavia jännitysnäytelmiä, joista selviytymiseen tarvitaan onnea, aivoja ja sydäntä.

Landepaukkujen kaveriporukka on tiivistynyt entisestään. Tärkeimmän ystävän Mintun kanssa on taas siistiä, vaikka uusi tuttavuus sekoittaakin pakkaa. Kun nokkoset ja tilanteet polttelevat, tarjoaako järvivesi riittävää viilennystä Sorsalle, josta on Mintun mielestä tulossa hottis? Aatun kesätouhuista syntyy meemejä ja somessa satelee sydämiä, mutta mutkissa täytyy muistaa hidastaa vauhtia.

Sarjan ensimmäisessä osassa Just Do Nothing, Aatu Sorsa Aatu räpiköi syvemmissä vesissä aivot tahmaisina tappeluista. Nyt on jo helpompaa pysytellä ilon puolella ja henkistä kasvuakin on havaittavissa kaverusten keskusteluissa.

Heidi Korkiakangas on Nokian Siurossa asuva kirjailija ja erityisluokanopettaja, joka tekee suurella sydämellä työtä nuorten kanssa. Hänen esikoiskirjansa Just Do Nothing, Aatu Sorsa (2022) iski suoraan omassa elämässään räpiköivien nuorten lukujanoon.

ISBN: 978-952-356-439-8

Sidottu, noin 170 s.

KL: N84.2

Ikäsuositus: 11–15-vuotiaille

Sarja: Aatu Sorsa 2

Hinta: 28.50 €

Ilm. 9 / 2023

Heidi Korkiakangas: Riparisäätöä, Aatu Sorsa

Marja Aho: Voitonnälkä

Riemastuttavien sattumusten ja ihastumisten sävyttämä nuortenkirja cheerleadingharrastuksesta ja tähtäämisestä kauden tärkeimpiin kilpailuihin. Riittääkö Jessiinan voitontahto paikkaan kisajoukkueessa?

SuperCheer-kilpailu lähestyy. Jessiina, Sandra ja Nelli jännittävät, valitaanko heidät kisamatolle edustamaan Shooting Stars -joukkuetta. Sandralla ja Nellillä on kova voitonnälkä, mutta Jessiinan motivaatio on kateissa. Onko vaativa kilpajoukkue sittenkään se, mitä hän haluaa? Isän harrastejoukkueessa näyttää olevan paljon hauskempaa. Iloa treeneihin tuo onneksi posket punaisiksi saava Max. Jessiinan tunteet häntä kohtaan kasvavat, eikä niitä ole enää helppo piilotella muilta. Pitääkö orastavan suhteen edes pysyä salassa?

Koulussa tytöt ihmettelevät, mitä outoa on tekeillä rakennuksen vanhassa siivessä. Yksi ovista on lukittu, eivätkä tytöt malta olla selvittämättä, mitä salamyhkäistä sen taakse kätkeytyy.

Päällimmäisenä ajatuksissa on kuitenkin kisamatka SuperCheeriin. Tarttuuko kisakuume myös Jessiinaan, ja riittääkö joukkueen voitonnälkä mitaleille?

Marja Aho on Vääksyssä asuva kirjailija ja kuvittaja. Hän on myös innokas cheermom, joka seuraa lähietäisyydeltä cheermaailman tapahtumia lajia pitkään harrastaneen tyttärensä kautta.

Sarjan edelliset osat:

- Kaikki menee, Jessiina! (2019)

- S niin kuin salaisuus (2020)

- Yllätysten kesä (2022)

Marja Aho: Voitonnälkä

ISBN: 978-952-356-445-9

Sidottu, noin 175 s.

KL: N84.2

Ikäsuositus: 11–15-vuotiaille

Sarja: Cheertytöt 4

Hinta: 28.50 €

Ilm. 9 / 2023

Katariina Kotila: Lunta kavioissa

Lämminhenkisen realistinen varhaisnuorten kirjasarja kertoo Vilman heppaelämästä –ratsastamisesta, kisahaaveista ja ystävistä tallilla. Tällä kertaa mukaan hiipii myös pelko vuokrahevosen menettämisestä.

Vihdoinkin yhteistyö Kapun kanssa sujuu! Vilma on alun hankaluuksien jälkeen oppinut ratsastamaan vuokrahevosellaan ja kaikki tuntuu mahdolliselta: pian hän varmaan pääsee harjoittelemaan Kapulla hyppäämistä, ja kesällä ehkä estekisoihinkin. Sitä paitsi uudelta tallilta on löytynyt kavereita, ja Vilman paras ystävä Enni aikoo hankkia taas oman hevosen. Kaikki on siis hyvin, vaikka Ennin ja vanhalta tallilta tutun Miron juttu pyöriikin oudon paljon Vilman mielessä.

Vilman maailma kuitenkin pyörähtää päälaelleen, kun Kapun omistaja Roosa alkaa puhua siitä, ettei hänellä ole enää aikaa Kapulle. Ei kai Roosa aio myydä hevostaan? Miten Vilma saisi Roosan muuttamaan mieltään – tai voisiko hän jopa ostaa Kapun itse?

Katariina Kotila on kirjailija ja rumpujensoitonopettaja. Hän asuu Joensuussa ja viettää vapaa-aikaa tanssimalla ja leipomalla sämpylöitä. Hän luki lapsena kaikki kirjastoauton heppakirjat ja palasi aikuisena lempigenrensä pariin kirjoittamalla Vilman tallielämää -sarjaa, jossa on aiemmin ilmestynyt Maneesin laidalla (2022) sekä Ohjat solmussa (2023).

ISBN: 978-952-356-446-6

Sidottu, noin 180 s.

KL: N84.2

Ikäsuositus: 10–14-vuotiaille

Sarja: Vilman tallielämää 3

Hinta: 28.50 €

Ilm. 10 / 2023

Katariina Kotila: Lunta kavioissa

Maria Kuutti:

Roope, Make ja kiusalliset kiekaisut

Kuvitus: Anne Muhonen

Riemastuttava varhaisnuortenromaani esiteini-ikäisistä kaveruksista, joiden samaistuttavaa elämää ihastuminen, epämääräiset mopokaupat ja satunnaiset kiekaisut hankaloittavat. Kirja sisältää runsaan kuvituksen, josta osa on sarjakuvakerrontaa.

Kuutosluokkalaiset Roope ja Make eivät vähästä lannistu vaan yrittävät edelleen hankkia kesämopoa. Maken mielestä mopo on tärkein asia elämässä – harmi vain, että Roopen ajatukset tuntuvat olevan muualla.

Roopen huomion on vienyt luokalle tullut uusi tyttö, joka on ehkä maailman kaunein. Siksi osa moposäästöistä on tietysti sijoitettava lahjaksi sopivaan keräilyharvinaisuuteen. Hajamielisyyksissään Roope tulee myös luvanneeksi yhtä ja toista, mitä saa myöhemmin katua.

Kun mopoasiat eivät tunnu etenevän, Make lupaa hoitaa homman. Mutta voiko Roope luottaa hivenen ylivilkkaaseen ystäväänsä? Yhteen asiaan Roope ei ainakaan luota: omaan ääneensä. Se kun saattaa pettää vaikka kesken tärkeän esityksen. Ja onko Roope itsekään aina luotettava kaveri?

Kangasniemeläinen Maria Kuutti on kirjailija, äidinkielenopettaja, kirjastonhoitaja ja sanataideohjaaja. Hän on kirjoittanut parikymmentä kirjaa. Varhaisnuorille suunnatun sarjan avausosa Roope, Make ja lusikkatesti ilmestyi vuonna 2021.

Vantaalainen Anne Muhonen on kuvittaja, sarjakuvantekijä ja toimittaja. Häneltä on julkaistu yli kolmekymmentä teosta.

Maria Kuutti: Roope, Make ja kiusalliset kiekaisut

ISBN: 978-952-356-443-5

Sidottu, noin 120 s., mustavalkokuvitus

KL: L84.2

Ikäsuositus: 9–12-vuotiaille

Sarja: Roope ja Make 2

Hinta: 24.90 €

Ilm. 9 / 2023

Marjut Brunila: Immu ja Väärä vitonen

Kihelmöivää jännitystä, reilua ystävyyttä ja mystisiä kummitustarinoita – palkittu Immu-kirjasarja kiehtoo alakouluikäisiä monin tavoin. Tällä kertaa salaseuralaiset seikkailevat Turun keskustassa useiden rikollisten kintereillä.

Salaseura Klaani kaipaa kuumeisesti uutta juttua selvitettäväkseen. Immulla on myös omat syynsä pysyä pois kotoa – äreä isoisä, joka on vallannut hänen huoneensa.

Pian Immu, Lotta, Niko ja Lukas jo vakoilevat taitavaa taskuvarasta lokakuisessa Turussa. Seikkailut saavat vaarallisen käänteen epäilyttävän viiksimiehen ilmestyessä bussiin salaperäisen salkun kanssa. Onko aika kääntyä poliisin puoleen, kun kohta vastassa näyttää olevan kokonainen rosvokopla?

Samaan aikaan Immu ja Lotta tutustuvat Turun pääkirjastossa erikoiseen kirjastonhoitajaan, joka antaa heille tehtäväksi löytää kadonneen kirjan. Ystävykset huomaavat jälleen olevansa setvimässä kummitusmysteeriä, jonka ratkeaminen tuottaa iloa monille.

Immu ja Väärä vitonen on alakoululaisille suunnattu seikkailu- ja kummitustarina. Sarjan aiemmat osat ovat:

• Immu ja Torninvartijat (2018) Kirja valittiin vuoden 2018 parhaaksi lastenkirjaksi LukuVarkaus-kisassa.

• Immu ja Salattu saari (2019)

• Immu ja Sataman sankarit (2020)

• Immu ja Kylmä kyyti (2021)

• Immu ja Aarteenetsijät (2022)

Turussa asuva Marjut Brunila (s. 1963) on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja.

Marjut Brunila: Immu ja Väärä vitonen

ISBN: 978-952-356-440-4

Sidottu, noin 180 s.

KL: L84.2

Ikäsuositus: 8–12-vuotiaille

Sarja: Immu 6

Hinta: 24.90 €

Ilm. 8 / 2023

Anu Holopainen: Kasvoton

Sarjan huikea päätös! IIK!-kauhuromaanien viimeinen osa nostaa hattua legendaariselle Buffy Vampyyrintappaja -sarjalle. Helppolukuinen, maltillisen pituinen ja sopivan jännittävä tarina houkuttelee myös vähemmän lukevia lapsia uppoutumaan kirjaan.

Sakun ja Sussan pikkusisko Siiri on osoittanut erikoisia kykyjä jo aiemmin, ja viimein selviää syy: hän kantaa sisällään maagista salpaa, joka avaa ja sulkee Paholaisen porttia. Salpa tulee tarpeeseen, sillä valtava ja vaarallinen demoni Kasvoton pyrkii ihmisten maailmaa valloittamaan.

Kaksosilla ja Siirillä on onneksi apunaan neljä ihmissutta sekä Midi, jonka yhteydet henkimaailmaan tuovat tärkeää tietoa. Kasvoton onnistuu kuitenkin selvittämään salvan olinpaikan ennen kuin lapset ehtivät keksiä, kuinka salpaa ylipäätään käytetään, ja Siiri on jälleen tulilinjalla.

Kun Kasvottoman kätyrit alkavat hyökkäillä keskellä päivää, on pakko ryhtyä vastatoimiin. Kaksoset, Siiri, susilauma ja Midi lähtevät tutkimaan Paholaisen porttia toivoen keksivänsä keinon sen sulkemiseksi. Kasvoton on kuitenkin askeleen edellä, ja jokaisen voimia koetellaan suuressa lopputaistelussa.

Anu Holopainen kirjoittaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Hänen esikoisteoksensa, fantasiaseikkailu Kristallien valtakunta ilmestyi vuonna 1996. Holopaisen Molemmin jaloin -scifidystopia oli vuoden 2006 Finlandia Junior -ehdokas, ja vuonna 2015 julkaistu Ihon alaiset nousi Blogistanian Kuopus -kisassa toiselle sijalle. Holopainen oli myös vuoden 2016 Laivakello-palkintoehdokas. Syysmaa-fantasiasarja sai Suomen Tolkien-seuran Kuvastajakunniamaininnan vuonna 2021.

Suositussa IIK!-kauhukirjasarjassa on aiemmin ilmestynyt yhdeksän osaa vuosina 2019– 2023. Kasvoton täydentää itsenäisenä teoksena edellisen Lauma-kirjan tarinan ja samalla punoo yhteen koko kirjasarjan tapahtumat.

Anu Holopainen: Kasvoton

ISBN: 978-952-356-441-1

Sidottu, noin 120 s.

KL: L84.2

Ikäsuositus 9–12-vuotiaille

Sarja: IIK! 10

Hinta: 22.50 €

Ilm. 8 / 2023

Jukka-Pekka Palviainen: Jugi ja öinen viheltelijä

Kadonneet lemmikkieläimet, värikäs sirkus ja Vanhan Rauman hämärät kujat täyttävät

Jugin ja hänen ystäviensä kesäloman viimeiset päivät. Alakouluikäisille suunnatuissa

Jugi-kirjoissa on kihelmöivää jännitystä ja kutkuttavaa huumoria.

Jugin saama öinen viesti kutsuu hänet mantereelle selvittämään kadonneen kissan arvoitusta. Mukaan lähtee tietenkin pikkusisko Irri sekä kaverit Moro ja Urkki. Heille selviää, että Vanhan Rauman kujilla liikkuu outo hahmo, jota kiinnostaa muiden ihmisten lemmikit.

Pian paikkakunnalle saapuu sirkus, ja lapset ystävystyvät nuoren trapetsitaiteilijan kanssa. Mutta onko heistä apua, kun yhä uhkarohkeammaksi käyvä lemmikkieläinvaras iskee myös sirkuksen eläimiin?

Kuka on tuo outo hahmo Vanhan Rauman kujilla ja mitä hän tekee varastamillaan eläimillä?

Jukka-Pekka Palviainen on useita palkintoja ja palkintoehdokkuuksia saanut kirjailija, jonka laaja tuotanto sisältää kirjoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Jugi ja öinen viheltelijä on Jugi-sarjan kolmas osa.

Jukka-Pekka Palviainen: Jugi ja öinen viheltelijä

ISBN: 978-952-356-444-2

Sidottu, noin 130 s.

KL: L84.2

Ikäsuositus: 8–12-vuotiaille

Sarja: Jugi 3

Hinta: 23.50 €

Ilm. 10 / 2023

Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja salaperäinen Suurmoguli

Salaperäinen Suurmoguli, kolme innokasta salapoliisia ja sinä!

Mukaansatempaava salapoliisikirja muinaisista salaisuuksista, petollisista jalokivivarkaista ja ovelista salapoliiseista. Etsivätoimisto Mysteeri -sarjassa lukijat pääsevät ratkomaan tarinaan liittyviä etsivätehtäviä sekä järjestämään oman pakohuonepelin.

Etsivätoimisto Mysteerin Roosa, Timi ja Aurora ovat kylässä Monte Cristallon kreivin luona, kun jalokivivarkaana tunnettu Dina Diamante tulee kertomaan heille oudosta rikoksesta kreivin jalokivinäyttelyssä: Pikku-Kettu-niminen varas on anastanut timantteja, joita kutsutaan Pikkumoguleiksi. Lisäksi etsiville selviää, että Pikku-Kettu jahtaa timanttien avulla salaperäistä Suurmogulia... kauan sitten kadonnutta, jättimäistä timanttia, joka on avain menneisyyden pelottavan salaisuuden jäljille…

Etsivien päästyä jutun kimppuun alkaa tapahtua kauheuksia. Pikku-Kettu kidnapataan, ja viestissään varas väittää muinaisen velho Janoorin kaapanneen hänet! Pian salapoliisit joutuvat hirveään vaaraan, kun myös yksi heistä kaapataan!

Mitä ilkeä velho oikein aikoo, ja onnistuuko Etsivätoimisto Mysteeri pääsemään velhon jäljille? Entä mistä salaperäisen Suurmogulin arvoituksessa loppujen lopuksi on kyse?

Liity mukaan huikean jännitystarinan pyörteisiin ja auta Etsivätoimisto Mysteeriä selvittämään salapoliisitapaus, josta ei vauhtia ja juonenkäänteitä puutu!

Punkaharjulta kotoisin oleva, nykyään Joensuussa asuva Jutta Tynkkynen lukee iltaisin dekkareita ja kirjoittelee lenkkeilyn ohessa lapsille mysteeritarinoita. Jutta halusi kirjoittaa lapsille salapoliisikirjoja, joissa lukemisen lisäksi pääsee myös itse ratkaisemaan etsivätehtäviä sekä leikkimään salapoliisimaisia aarteenetsintäleikkejä. Näin syntyi alakouluikäisille suunnattu

Etsivätoimisto Mysteeri -sarja, jonka edelliset osat ovat

Pyhän Birman safiiri (2016), Kultainen miekka (2017), Prinssi Tristan (2018), Hopeinen amuletti (2019), Vihreä

Lohikäärme (2020), Pronssinen samurai (2021) ja Ruhtinaan kameleontti (2022).

Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja salaperäinen Suurmoguli

ISBN: 978-952-356-437-4

Sidottu, noin 190 s., mustavalkokuvitus

KL: L84.2

Ikäsuositus: 8–12-vuotiaille

Sarja: Etsivätoimisto Mysteeri 8

Hinta: 25.90 €

Ilm. 9 / 2023

Elisabet Aho: Mitä nyt, Eetu?

Kesäisen kaupungin vilskettä, koirakaverin temppuja ja hämärien ullakoiden jännitystä pursuava lastenromaani vie seikkailuun Vapun ja Annikan seurassa.

Vappu ja Annika viettävät kesän alkua kotikaduilla vanhempien ollessa vielä töissä. Isoveli Eetulla on uusi kaveri, pitkänhuiskea Antti, josta tytöt haluaisivat tietää edes jotain. Pojat hiippailevat lähikaduilla, mutta heidän seuraamisensa osoittautuu vaikeaksi.

Vapun kerrostalossa asuu salaperäinen Vieno liehuvine huiveineen. Talossa on myös hämärä vintti, jossa Vieno järjestelee kaiken aikaa komeroaan. Vieno ja ullakko alkavat pelottaa tyttöjä, ja Eetukin varoittaa heitä Vienosta.

Vappu ja Annika haaveilevat koirasta. Yllättäen he saavat ulkoiluttaa löytökoira Monzaa, joka asuu melkein Vapun naapurissa. Mutta pian tapahtuu kamalia; Monza karkaa heiltä ja Vapun puhelin katoaa.

Kaiken lisäksi Eetu on outo. Mitä he oikein puuhailevat Antin kanssa? Jokin on vialla, mutta mikä, ja voiko Eetua auttaa?

Mitä nyt, Eetu? on suunnattu alakouluikäisille ja sopii hyvin myös ääneen luettavaksi.

Elisabet Aho on kirjoittanut useita kiitettyjä ja palkittuja historiallisia romaaneja. Hänet tunnetaan myös jännittävistä lasten- ja nuortenkirjoistaan. Lämminhenkisessä Vappu ja Annika -sarjassa on aiemmin ilmestynyt Helmi, salaperäinen tyttö (2020), Peikkokallion salaisuus (2021) sekä Kuka on Joonatan? (2022).

Elisabet Aho: Mitä nyt, Eetu?

ISBN: 978-952-356-438-1

Sidottu, noin 160 s.

KL: L84.2

Ikäsuositus: 7–11-vuotiaille

Sarja: Vappu ja Annika 4

Hinta: 24.50 €

Ilm. 8 / 2023

Maarit Nurmi: Etsiväkaverit roistojen jäljillä

Etsiväkaverit-kirjasarja on suunnattu erityisesti niille lapsille, joilla on haasteita lukemisessa. Teksti on palasteltu niin pieniin osiin, että harjaantumattomampikin lukija jaksaa edetä sivulta toiselle. Tekstin helppoudesta huolimatta Vilkun ja Antonin seikkailut houkuttavat myös kokeneempia 6–10-vuotiaita lukijoita. Sarjan kuudennessa osassa Etsiväkaverit seikkailevat roistojen jäljillä.

Kaikkien tuntema Laiva-Petteri täyttää vuosia. Syntymäpäivillä Etsiväkaverit Vilkku ja Anton huomaavat kolme outoa miestä. Miehet puhuvat jostain miekasta. Heistä täytyy ottaa selvää!

Kun Etsiväkaverit seuraavana päivänä aikovat kysyä miehistä Laiva-Petteriltä, tämä onkin lähtenyt matkalle. Nyt ei ole ketään, jolta saisi lisätietoja. Ja tietoja pitää saada, sillä pojat ovat varmoja, että miehet ovat roistoja.

Vilkkua harmittaa. Niin kauan kuin Laiva-Petteri on poissa, heillä ei ole mitään tutkittavaa, eikä siis mitään tekemistä. Tai onpas, jos he ottavat salaa kumiveneen ja lähtevät soutamaan!

Poikien soutaessa puhkeaa myrsky ja vene hajoaa. Etsiväkaverit rantautuvat asumattomaan saareen. Yllättäen alkaa kuulua puhetta. Siellä on sittenkin ihmisiä!

Kauhukseen Vilkku ja Anton näkevät, että saaressa ovat juuri ne samat roistot, joihin he törmäsivät Laiva-Petterin syntymäpäivillä. Saaresta pitää päästä heti pois! Mutta miten se onnistuu, kun venettä ei ole eikä kukaan tiedä, missä Etsiväkaverit ovat?

Etsiväkaverit-sarjan aiemmat kirjat:

• Etsiväkaverit kätkön jäljillä (2023)

• Etsiväkaverit sirkuksen jäljillä (2022)

• Etsiväkaverit salaviestien jäljillä (2022)

• Etsiväkaverit epäillyn jäljillä (2021)

• Etsiväkaverit aarteen jäljillä (2021)

Maarit Nurmi: Etsiväkaverit roistojen

jäljillä

ISBN: 978-952-356-436-7

Sidottu, noin 150 s., mustavalkokuvitus

KL: L84.2

Ikäsuositus: 6–10-vuotiaille

Sarja: Etsiväkaverit 6

Hinta: 24.50 €

Ilm. 10 / 2023

Kirsti Kuronen & Karoliina Pertamo: Saanko minä silittää sinua?

Arjen aistimuksia tutkivan kuvakirjasarjan viimeisessä osassa toimelias Jaakko on mummulassa yökylässä ja lähtee tunnustelemaan ympäristöään.

Mummun silitys tuntuu niin mukavalta, että Jaakon sormia alkaa kutkuttaa. Miltä tuntuu silittää poskea tai pitsiverhoa? Entä keinuhevosen harjaa? Tai miten käy, kun hivelee tarraa? Senkin Jaakko huomaa, että kaikkea ei kannata koskettaa.

Kirjan värikylläinen kuvitus herkistää havainnoimaan maailmaa kaikilla aisteilla. Lämminhenkinen tarina houkuttelee pohtimaan, mitä tai ketä tahtoisit itse silittää.

Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet kirjat Kerro minulle kaunis sana (Runeberg Junior -ehdokas 2020), Näytä minulle hassu ilme, Heitä minulle hyvä haju ja Anna minulle mainio maku Sarjaa on sekä kiitetty yhteisöllisyydestä että käytetty lasten tunnekasvatuksessa ja sanataideopetuksessa.

Kirsti Kuronen kirjoittaa monipuolisesti lapsille, nuorille ja aikuisille. Häntä kiehtovat rosoiset ja vaihtelevat pinnat, niin kirjoittaessa kuin ympäristöä hypistellessä.

Kuvittaja Karoliina Pertamo rapisuttaa puutarhassa kulkiessaan olkikukkaa ja hipaisee nukkapähkämön lehteä. Piirtäessä lyijykynä tuntuu mukavalta karhealla paperilla. Kuvissa saa olla mukana karkeaa ja sileää.

Kirsti Kuronen & Karoliina Pertamo: Saanko minä silittää sinua?

ISBN: 978-952-356-442-8

Sidottu, noin 36 s., nelivärikuvitus

KL: L84.2

Ikäsuositus: 3–6-vuotiaille

Hinta: 23.90 €

Ilm. 9 / 2023

www.myllylahti.fi Mänkimiehentie 14E Puh. 050 4977710 Y-tunnus: 0752054-3 Alv rek. 02780 ESPOO myllylahti@myllylahti.fi Kotipaikka: Espoo Finland
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.