Letopıs

Page 1

p

p

Летопис Mузичке школе Петар Стојановић За школску 2013/14 школску годину

Ову школску 2013/14 годину обележили су специфични услови због ванредног стања у вези са поплавама у Србији и на Убу, што је узроковало прекид наставе од 13. до 20. маја. Међутим, пошто зграда школе и део Уба где смо лоцирани није био директно угрожен, организовали смо превоз професора алтернативним правцима те је на тај начин изгубљено врло мало часова, који су крајем године надокнађени. Ученици који путују из Обреновца изгубили су већи број часова јер су због поплаве расељени у друга места, па смо према упутству Министарства просвете за њих померили испитне рокове и кориговали годишњи план рада.

Но, и поред свега, година иза нас је била веома успешна у афирмацији школе, града и општине Уб. Као домаћини 12. Фестивала школе, угостили смо велики број учесника из Македоније, а и наши ученици су гостовали ван граница земље. Овог пута, Александра Латиновић, наша млада виолинисткиња, освојила је прву награду на међународном такмичењу виолиниста у Пирaну, Република Словенија. Интензивирана је сарадња са Градском библиотеком Божидар Кнежевић, Установом за културу и спорт, а отпочет је и нови вид сарадње са одељењем за децу са посебним потребама ОШ „Љубомир Аћимовић“ из Обреновца, који су лоцирани на територији општине Уб у Мургашу. Ове године смо јавну концертну активност базирали претежно ангажујући властите снаге, те су наши професори наступали током целе године у много

Уб, Септембар 2014.

прилика. Нарочито треба истаћи допринос наших професора у програму Свечане Светосавске академије, као и пратећих уметничких програма 12. Фестивала школе. Представљали смо Уб и школу нa свим другим свечаностима кад је то било потребно. Свечана Светосавска академија је и ове године успешно организована уз присуство бројне публике и уважених гостију. Прикупљено је преко 70.000,00 динара у виду хуманитарне помоћи сиромашним породицама са територије општине Уб, те овом приликом захваљујемо свим људима добре воље, привредницима и институцијама које су помогле ову акцију. Није изостало учешће наших ученика и професора ни у другим хуманитарним акцијама одржаним поводом катастрофалних поплава које су задесиле нашу земљу маја 2014. године. У термину 28. 11. – 02. 12. 2013. године одржали смо трећу Смотру стваралаштва српских композитора. Посвећена композитору Петру Стојановићу, чије име школа носи. У оквиру Смотре одржан је и стручни скуп акредитован од стране Завода за унапређење образовања и васпитања. Успешно смо представљали школу и град Уб на ревијама, фестивалима и такмичењима (Београд, Ваљево, Ужице, Сремски Карловци, Аранђеловац, Велико Градиште, Младеновац...) те смо освојили

преко 100 награда и највиших признања – лауреата. Школа је рангирана као трећа у републици Србији према једном од критеријума Заједнице музичких и балетских школа Србије.


Такви резултати нису остали незапажени и донели су школи значајно признање – повељу „Капетан Миша Анастасијевић“, у категорији “Најбоља школа” на подручју Колубарског округа у оквиру пројекта „Пут ка врху“. Ово вредно признање је уручио је директору школе председник општине Уб г-дин Дарко Глишић 06. децембра 2013. године на пригодној свечаности у Културном центру. Повеља се додељује најбољим ствараоцима у области привредног и друштвеног живота, односно онима који су својим радом и стваралаштвом дали значајан допринос развоју друштва. Током године одржана је клавирска радионица (проф. Наташа Митровић, ФМУ Београд), радионица гитаре (проф. Војислав Ивановић, МА Источно Сарајево, а као значајно појачање одсека виолине ангаживали смо проф. Лидију Ранковић у звању „profesor emeritus“. Прослава Дана школе је одржана оквиру Годишњег концерта ученика школе 17. јуна 2014. године. Подељене су награде најбољим ученицима: ђаку генерације Мини Кнежевић пулт-сталак за ноте, а Александри Латиновић – енциклопедија “Свет музике”, као најуспешнијем ученику школе на такмичењима током године. Последњи сегмент Годишњег концерта у трајању од двадесетак минута био је посвећен јубилеју - стогодишњици од почетка Великог рата. Летњи распуст ученика искориштен је за давно планирану реконструкцију крова и замену кровних прозора изнад једног дела школе, а током године смо обавили делимично кречење просторија и отклањање недостатака на згради и школском инвентару. У току школске године године извршена је репарација виолинског фонда, као и редовно штимовање клавира.

Група наших ученика била је 25. новембра у Београду, у корисној и едукативној посети Београдској филхармонији. Искористили су прилику да обиђу и Народни универзитет - Коларац и да се сликају за успомену.

Додела награда ученицима у професорима на крају школске године. Награде је уриучио председник општине г-дин Дарко Глишић.

Свечана академија поводом школске славе Светог Саве полако прелази у традицију. И ове године програм је остварен уз свесрдно учешће професора и ученика школе, који су приредили уметничко вече на високом професионалном нивоу. Прикупљена су и значајна новчана средства као хуманитарна помоћ сиромашним породицама са територије општине Уб.


КОНЦЕРТИ

14.11.2013.- Као најаву за трећу „Смотру стваралаштва српских композитора“ организовали смо концерт Словенске музике. У сали наше школе, одржано је „Вече са Дворжаком“, а наступале су реномиране соло-певачице из Београда: Кристина Ашковић сопран и Маја Мијатовић мецосопран, уз клавирску пратњу Иве Миланов. Имали смо прилику да чујемо тринаест Дворжакових песама, циклус под називом „Моравски напеви“. Хвала уметницама на дивном певању и музицирању.

19.09.2013.- Клавирски трио „VIRTUS“ из Београда приредио је концерт за ученике наше школе. Трио чине младе уметнице: Ања Поповић, виолина, Наташа Кузманоски, клавир Невена Коњевић, виолончело. Њихово музицирање је изванредно је примљено од стране наших ученика, те смо уговорили још једно гостовање и то априла месеца у оквиру 12. Фестивала наше школе. 06.11.2013.- Ученици школе приредили концерт за ученике одељења за децу са посебним потребама ОШ „Љубомир Аћимовић“ из Обреновца, који су лоцирани на територији општине Уб у Мургашу. Наступили су: Јована Гајић, Ана Адамовић, Ива Адамовић, Сара Марковић, Катарина Лончаревић, Мина Кнежевић и Андреа Ђурић.

Ученици одељења из Мургаша су нам узвратили посету приликом новогодишњег маскенбала и концерта одржаног том приликом крајем децембра 2013. године.

18.07.2014.Организатори „Убских вечери“, манифестације која се одржава у летњем периоду, предвидели су један вечерњи термин за музичку школу. Пригодним програмом проф. виолине Катарина Луго Ордаз, уз клавирску пратњу директора школе Владимира Ђенадера, испунили су музиком то летње спарно вече 18. јула у простору галерије „Свети Лука“. Поред бисера популарне и филмске музике, изведене су јавно први пут „Џез-скице“ аутора Владимира Ђенадера, обрађене специјално за ову прилику за виолину и клавир.


3. Смотра стваралаштва српских композитора Трећа смотра стваралаштва српских композитора у организацији наше школе протекла је у знаку композитора и виолинског педагога Петра Стојановића. Наградни концерт за младе музичаре, изабране гласовима стручног дела публике из две групе који су свирали 28. и 29. новембра у сали школе, био је у Културном центру Београда 02.12. 2013. Од укупно 50

Налепши утисак Треће смотре стваралаштва српских композитора је било живо извођење музике Петра Стојановића. Концерт-мајстор ансамбла опере из Београда Едит Македонска, извела је први пут после 97 година други став Другог концерта за виолину у Ге-дуру Петра Стојановића који до сада није јавно извођен у Србији. Предходно извођење целог концерта је уприличено 1916. године у Прагу, а свирао је чешки виолиниста Јан Кубелик. Уметница је извела и Стојановићеву „Романсу“ и „Хумореску“, уз клавирску пратњу Невене Живковић.Они су нам својим предавањем приближили лик и стваралаштво Петра Стојановића, тог помало помало заборављеног педагога.

Повеља „Капетан Миша Анастасијевић“, у категорији “Најбоља школа” на подручју Колубарског округа.

младих музичара, изабрано је 24 за завршни концерт у Београду. У оквиру Смотре, одржана је Трибина под називом „Живот и дело Петра Стојановића“, стручни скуп акредитован од стране Завода за унапређење образовања и васпитања. Професори из Трстеника, Београда, Смедерева, Чачка и из наше школе су добили сертификате тј. бодове за присуствовање скупу. Трибину су водили предавачи са нишке Музичке академије музиколози мр. Небојша Тодоровић и др Соња Цветковић.


12. Интернационални Фестивал Фестивал наше школе је постао запажена манифестација у музичко-културним догађањима Србије, па и шире. Организација овог Фестивала је, као и увек до сада, протекла у најбољем реду, а наши ученици (око 50 пријављених) су достојно представљали нашу земљу и град Уб. Србија, као мала земља, мора да инсистира на култури и уметности као најважнијем елементу свог суверенитета. Гледајући уназад, афирмисали смо велики број педагога и младих музичара, од којих су неки баш овде, на Убу, направили прве кораке своје уметничке каријере. У оквиру фестивала, као и током целе школске године, отварамо врата наше сале за различите уметничке програме. Ове године, програм пратећих уметничких садржаја је био врло занимљив и врло добро посећен:

Миодраг и Константинос Петровић са директором

Уметничко вече - Аутор са групом извођача

Тасић-Кнежевић. Клавирска пратња су били Дубравка Радовић и Саша Кнежевић. Петак, 11.04.2014. 18:00 Представљање књиге „Записи из горње собе“ аутора Свете Ж. Митића у простору локала „Ловац“ преко пута школе, за ту прилику претворен у место промоције књижевних остварења. (Захваљујемо власнику и особљу локала на предусретљивости.) 19:30 Ауторско вече Владимира Ђенадера, композитора и директора школе. По мишљењу већине посетилаца, овај концерт је био највиши уметнички домет 12 Фестивала, чему су изузетно допринели и извођачи, у великом броју професори из наше школе. Захваљујемо и убској CITY телевизији на изванредном преносу из сале.

07.04.2014. 19:30 Свечано отварање Трио „Virtus“ из Београда. Младе уметнице изванредним музицирањем на најбољи начин су најавиле почетак Фестивала. Истовремено, у концертној сали школе отворена је изложба ликовних радова убских уметника. Аутори изложбе били су: Драган Сибиновић и Костантинос Петровић Гости изложбе: мр Миодраг Петровић и Петар Сибиновић Среда, 09.04.2014. 19:30 Пролећни концерт концерт вокалне музике реномираних уметница и професора наше школе Теуте Аслани и Наташе

Промоција књиге”Записи из горње собе” - Снежана Јовановић, Владимир Ђенадер и аутор пок. Света Ж. Митић

Субота, 12.04.2014. 19:30 Завршни концерт победника (лауреaта)


ТАКМИЧЕЊА На Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије, ученици наше школе су освајањем једног лауреата, две прве, три друге награде и једном трећом остварили изузетан резултат и, у укупном пласману основних школа, обезбедили високо треће место по квалитету освојених награда. По истом критеријуму, убска Музичка школа рангирана је на 16 месту у укупном пласману свих основних и средњих музичких школа у Србији.

Милан Ђурић 6. разред, хармоника – трећа награда Огњен Ранковић, 3. разред гитара – прва награда Камерни састав - похвала Љубица Живановић, 4. разред, флаута Софија Живић 3. разред, кларинет

Камерни дуо Александра Латиновић – Видак Мићовић лауреати Републичког такмичења

Александра Латиновић, двоструки лауреат нашег Фестивала

10. мај - Републички фестивал у Ужицу Екипа школе је, и поред проблема са болестима и отказивањем неких чланова екипе, ипак успела да се оформи, припреми и оствари солидан резултат на 58. Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Ужицу. Резултати: Александра Латиновић 5. разред, виолина – прва награда Тамара Стефановић 4. разред, клавир – друга награда

Екипа ученика и професора у Ужицу

Ученици наше школе су самоиницијативно организовали хуманитарну акцију-концерт у Градском парку и прикупили солидна новчана средства за жртве поплава.

Гостовање ученика школе на Ревији талената у Великом Градишту јуна 2014.

музичких


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.