Musik i Syd Magasin UNGA ht 22/vt 23

Page 1

KulturCrew berättar med sina egna ord Anja tar med barnen in i jojkens värld Speltillfällen för unga musiker

Tema: musikutbud förskola & skola HÖST 22/VÅR 23 1


Innehåll

4

8

4 Anja tar med barnen in i jojkens värld

8-18

25

19

26

Presentation av vårt musikutbud för förskola och skola

6 16 nya barnrättsstrateger Speltillfällen för unga musiker

7 Tre snabba med Karin Croné Nytt i vår app MusikA

Imagine Skåne Kronoberg

20

KulturCrew berättar – Vad är kultur för dig? – Detta gör KulturCrew – Kultur i skolan, ett förslag från KulturCrew – De resande och farfar

Produktion Musik i Syds kommunikationsavdelning Omslagsfoto Pexels Detta är ett TEMA-nummer av Musik i Syd Magasin.

18

Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se Tryck Exakta Creative

Ethno Familjeserier och festivaler

Beställ kompetensutveckling till din arbetsplats Våra 19 produktioner för Skapande skola

27

UNGA på Musik i Syd Channel

Om Musik i Syd Musik i Syd är musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musik­ upplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud. Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 3 000 konserter för mer än 300 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg. musikisyd.se

25


förord Vad kan jag säga i ett förord, när barnen själva beskriver så klokt vad som är viktigt med kultur och musik? I denna specialutgåva av UNGA Magasinet kan du bland annat läsa hur Kulturcrew-elever sätter ord på det som Region Skåne och Region Kronoberg beskriver i sina kulturplaner, de riktlinjer vi vuxna ska följa i vårt arbete för, med och av barn och unga. Jo, UNGA Musik i Syd ska bistå artister, arrangörer samt barn och unga i deras arbete med musik och på många olika sätt vara en resurs för den levande musiken. Vi har alla en relation till musik. Bebisar lystrar till musik, redan innan de är födda. Fullständigt naturligt finns det där: Sången och rörelsen, rösterna och språket, som skapar trygghet, tillhörighet och lugn. Ibland säger vi att Musik i Syds verksamhet är med genom hela livet, från ung till gammal. Fokus på unga är högt prioriterat i vårt uppdrag och under hela ett barns uppväxt vill vi att musiken ska finnas där, som en vän. Levande musik skapar sammanhang och gemenskap och kan presenteras på så många olika sätt. Med en stor färgpalett av olika genrer, målgrupper, ämnen och områden, vill vi i våra program öppna för glädje, nyfikenhet och fantasi! Välkomna alla vuxna, barn och unga att botanisera i vårt stora utbud med professionella artisters program! Här finns nya spännande upplevelser och möjliga möten, som kan betyda något under lång tid i livet. Längre än man kan tro.

Foto: Jess Bailey/Unsplash

Annika Johansson verksamhetschef UNGA Musik i Syd

3


Anja Tar med barnen in i jojkens värld Har du jojkat någon gång? Visste du att man kan jojka vinden, renen eller en vän? Det fick förskolebarn i Skåne lära sig när Anja Storelv besökte dem och spelade konserten Jojka med Anja. Anja spelade även in en musikvideo som du kan se i vår app MusikA. TEXT OCH FOTO IDA FREDRIKSSON

I Anjas Storelvs röst ryms generationer av samisk berättartradition. Hon kommer från en samisk bygd i Nord-Norge, men har bott i Sverige i flera år. För Anja har den samiska musiken blivit ett sätt att sprida den samiska kulturen, språket och jojken. Samerna är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och den samiska minoriteten är också Sveriges urfolk. Samiska är erkänt som nationellt minoritetsspråk i Sverige. Med förskolekonserten Rösträtt – Jojka med Anja tar hon med barnen med in i jojkens och sagornas magiska värld. Har ni en fön?

När Anja gästspelade i Skåne följde UNGA Musik i Syd med till sista konserten som framfördes på Lövestads förskola i Sjöbo kommun. Redan 4

när Anja kom in i rummet satt en grupp förväntansfulla barn samlade på mattan. Men innan konserten kunde komma igång, behövde Anja föna sin trumma. Den hade nämligen blivit fuktig och var inte spelbar. Är man från Norrbotten tänker man kanske inte på att skånsk vinter ofta är regn och rusk. Turligt nog hade personalen på Lövestads förskola en fön i garderoben, så efter en kort stund kom konserten igång. Och Anja fångade barnens intresse direkt. – Vi börjar med att väcka rösten. Anja visade olika sångövningar för att värma upp kroppen och rösten. Alla fick sträcka på sig, tvätta munnen med tungan och trumma på kroppen. – Har ni sett mina kläder förut? – Nej, svarar barnen. – Det är en folkdräkt som vi samer har när vi ska vara extra fina, som på fest och bröllop. Eller när jag ska träffa er. Anja har med sig en högtalare där hon spelar upp ljud och ber barnen gissa vilket djur det är. När ett fågelljud hörs berättar hon att denna fågel har lite konstigt läte, att den lever i norra Sverige och är helt vit om vintern. – Glada, ropar ett barn. En naturlig gissning för barn som bor i Skåne. Men rätt svar var ripa. Anja berättar att man kan jojka någon och att jojka är det roligaste hon vet. Om Anja är ensam och lite rädd brukar hon jojka bort rädslan. Hon frågar barnen vad de brukar göra när de är rädda. –Då kryper jag ner i mamma och pappas säng, berättar någon. Innan konserten är slut vill Anja lära barnen ordet hej på samiska. – När man hälsar på någon säger man bures, berättar Anja.


Havet och vinden

Efteråt får vi en pratstund med femåringarna Tage, Hampus och Tilda och en pedagog. Starten på vårt samtal är lite trevande men ganska snart börjar de berätta om vad de varit med om. – Vi jojkade, sjöng, dansade och stretchade, berättar Hampus. – Vi sträckte upp händerna, fyller Tilda i. – Vi målade och tvättade med munnen, säger Tage. – Vi gjorde havet och vinden, säger Tilde. Ni fick gissa djur också. Vilka djur då? – Uggla, säger Tage. – Varg, säger Hampus. Kan man trumma om man inte har en trumma? – Ja, man kan trumma på ryggen, magen, rumpan, knäna och benen, säger Tage. Vilken är din favoritsång? – Igelkott och kaniner, säger Tilde. Pedagogen berättar att det är en låt de brukar sjunga på avdelningen. Vad var roligast? – Att jojka.

Förskolebarnen Tage, Hampus och Tilda fick prova på att jojka.

Jojka med Anja Rösträtt – Jojka med Anja gästspelade hos UNGA Musik i Syd hösten 2021. Anja Storelv är en av Norrbottensmusiken Rösträttscoacher i projektet Rösträtt – sång på förskolan. Musikvideon som hon spelade in hittar du under knappen SpråkA. Läs mer om det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan: unga.musikisyd.se/ rostratt-nationellt-projekt/

5


vi satsar på 16 nya Barnrättsstrateger Barnkonventionen blev lag 2020 och det innebär att offentliga aktörer ska ha ett barnrättsbaserat synsätt. För att kunna arbeta med barnens bästa i fokus utbildar sig 16 medarbetare på Musik i Syd till Barnrättsstrateger.

speltillfällen iker för unga mus

UNGA Blås Blockflöjtsfest på Kulturkvarteret Kristianstad • 3 april 2022 I år är det premiär för en ny satsning med en speldag för alla skånska blockflöjtsspelande barn och ungdomar mellan 8–25 år.

Sexton medarbetare från UNGA Musik i Syd, Kulturkvarteret Kristianstad och Palladium Malmö går kurs om Barnkonventionen.

Kursen ger en grundläggande förståelse för hur Barnkonventionen uppkommit, dess innehåll och syfte. – Deltagarna får kunskap om kopplingar till sitt uppdrag och får praktiska verktyg till den egna verksamheten, säger kursledare Sylvia Carlsdotter. – Jag tror att Musik i Syd kan bli en förebild för andra musikinstitutioner i landet i och med denna utbildningssatsning. Det är ett stort engagemang i gruppen och mycket intressanta samtal som uppstår.

UNGA Folk Folkmusikkonsert på Palladium Malmö • 16 oktober 2022 En speldag i oktober varje år då runt 150 barn och unga från södra Sverige och Danmark står på scen och får möta och spela tillsammans med ett av världens främsta folkmusikband. Dagen avslutas med en offentlig konsert dit alla som vill kan komma. Konserten ingår i Malmö folkmusikfestival. Låtarna presenteras på Folkmusikdag för musiklärare i Eslöv i augusti. Mer info om andra speltillfällen för unga folkmusiker, såsom spelmansstämmor och festivaler, hittar du på: unga.musikisyd.se/unga-folk/

Temat för dagen är renässansmusik. Deltagarna får möta och spela med Musik i Syds Ensemble Mare Balticum, som är specialister på tidig musik. Dagen avslutaas med en konsert dit föräldrar och syskon är välkomna.

6

Foto: Magnus Karlsson

Mer info: unga.musikisyd.se/ blockflojtsfest-skane-2022/


Vad har du jobbat med tidigare? – Jag kommer från skolvärlden och har arbetat på kulturskola som lärare i kontrabas, orkester och rytmik, men jag har även många års erfarenhet som musiklärare i grundskolan.

Fo to

: Id a

F

re

dr

ik

ss

on

3

Vad jobbar du med på UNGA Musik i Syd?

snabba... ... med Karin Croné, ny på jobbet på UNGA Musik i Syd

– Ingen aning (skratt). Jodå, jag ska framför allt ta fram och förmedla konserter för barn och unga i vår region. Sedan verkar det även vara lite tid för att hitta på nya projekt i tjänsten, men detta har jag inte hunnit fundera på ännnu utan det får växa fram efter hand. Berätta om något fritidsintresse! – Jag och min sambo dansar mycket. Normalt sett är det pardanser som t. ex. tango och lindy hop, men på söndagarna går vi på steppkurs i Eslöv och det är svårt och bra hjärngymnastik. Men det är så kul att vi börjat en dag till i veckan.

Två nyheter i vår app MusikA Vår app MusikA har fått nytt innehåll. Under knappen SPRÅKA kan du följa med till Sápmi i norra Sverige och träffa Anja som jojkar för dig. Visste du att man kan jojka vinden, renen eller en vän? Samerna är en av fem minoriteter i Sverige och jojk är deras eget sätt att sjunga. Och under knappen SPELA kan du lyssna på hur olika stämmor låter när åtta sångcoacher ur Rösträtt sjunger projektets fanfar. Så här går nya spelet till: Klicka på de olika spelpjäserna och stäng AV respektive PÅ en stämma. Lyssna på alla stämmor, fem stämmor ... eller bara en.

MusikA är utvecklad av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samarbete med Do-Fi/Edurama. Appen är gratis och kan laddas ner i AppStore eller GooglePlay. Läs mer: unga.musikisyd.se/musika

7


musikutbud förskola & skola Foto: Johan Sundell

Bubblande toner 0–2 år

Konserten Bubblande toner blir kanske de minsta barnens allra första konsertupplevelse. Troligtvis sittande i knät hos en vuxen – eller inte sittande alls, för vem kan få en 1- eller 2-åring att sitta still på konsert, ett visst klockslag? Musikern Anders Larsson sjunger om solen, gräset och havet och avväger noga när det känns tryggt nog att förändra musiken förlopp utifrån barnens reaktioner. Under en glad musikstund spelar han på stränginstrumentet mandola, loopar kompet på sin loop-pedal, blåser såpbubblor och härjedalspipa och pratar lite med nallen …

FAKTA Anders Larsson – mandola, loop-pedal, härjedalspipa och sång Regi: Olivia Longo PRIS 4.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

Foto: Kennet Ruona

Ghanni ghanni Rösträtt med Alaá & Dan 1–5 år

Ghanni Ghanni – sjung sjung med Alaá och Dan i detta svensk-arabiska Rösträttsprogram. Följ med på en musikresa ut i världen där sångskatter från det arabiska folkarvet och svenska visklassiker utlovas. Resten improviserar de fram genom att sjunga låtar alla kan, eller lär sig i stunden på svenska, arabiska eller kanske på något annat språk som barnen kan. I denna konsert blir det lek med toner, ord, rytmer på olika språk när Alaá och Dan tar oss med ut i världen på sitt musiktåg. Hoppa på tåget för alla ska med. Tuut tuut!

FAKTA Alaá Rashid, sång, Dan Knagg, sång, stränginstrument, arabiskt slagverk PRIS 7.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

8

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud


Foto: Kennet Ruona

Jazza julen med Mimi och nissen 1–5 år

Hur gör man egentligen för att få en blyg tomtenisse att våga sjunga starkt? Och vad gömmer sig inuti de fyrkantiga paketen? Det tar vi reda på i detta Rösträttsprogram där barnen får möta jazzsångerskan Mimi och den svängiga dragspelsnissen Johan.

Mimi Terris, sång Johan Ohlsson, dragspel och piano PRIS 7.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

Foto: Kennet Ruona

Rösträtt – sång på förskolan 1–5 års

I Rösträtt – sång på förskolan får barnen använda både sin röst och kropp utifrån sina egna förutsättningar tillsammans med en av våra rösträttscoacher. Vi erbjuder flera olika Rösträttsprogram med olika musikaliska uttryck men gemensamt för dem alla är att de innehåller ett tredelat upplägg

FAKTA Välj mellan sångcoacherna Elinor Fryklund, Dan Knagg, Anders Larsson, Mimi Terris, Anna Elwing Alaá Rashid, Andrea Tjäder, Tania Wayra och Lisa Löfqvist. PRIS 4.500 kr exklusive moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

• Uppsjungning/uppvärmning av rösten, stämbanden och kroppen • Delaktighet i sång och rörelse • Lyssna: sångcoachen sjunger för barnen Rösträtt – sång på förskolan ger barn och personal på förskolor kunskap och idéer för att sjunga mer i den dagliga verksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband.

PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

9

musikutbud förskola & skola

FAKTA

Tillsammans med barnen sjunger de juliga sånger och inspirerar till röstlek och rörelse. Kom så jazzar vi loss till musikaliska tomtebloss!


Röda bollen

Livelooping möter dockteater 2–5 år Att längta, att älska, att upptäcka och förundras. Den röda bollen för med publiken på en poetisk resa fylld av magi och musik. Resan rör sig mellan dröm och verklighet, skratt och allvar.

musikutbud förskola & skola

Barnen får uppleva ett ordlöst möte mellan musik och dockteater, alla inkluderas oavsett ålder och språkkunskaper, och blir medskapande med ljud och rörelser. I Teater MO:s uppsättningar möts musik, mim, nycirkus, masker, dockor, projektion och berättarteater – en modern scenkonst för alla. Med lekfullhet, humor och värme bjuds publiken in till nya, spännande världar att upptäcka tillsammans.

FAKTA Teater MO: Hanna Stenlund Monthan, cello och fiol Ivan Monthan, dockor PRIS 7.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig konsert PERIOD vecka 48 2022/vecka 6 2023

3 år– åk F

Ensemble Mare Balticum I över 30 år har Musik i Syds egen Ensemble Mare Balticum spridit den tidiga musiken, dess klanger och dess fascinerande berättelser till både ung och vuxen publik.

3 år– åk 2

Upplev gamla tiders julmusik i antingen Advent – i väntan på jul för de yngre barnen eller JulaSongh för de lite äldre barnen. De två humoristiska föreställningarna Kompis och Mitt och ditt tar upp budskapet om hur man är en bra vän och om att dela med sig. Båda kan användas för att inspirera till vidare arbete med temat.

MEDVERKANDE Advent: Ute Goedecke, Fredrik Persson, Per Mattsson JulaSongh: Ute Goedecke, Fredrik Persson, Per Mattsson och Stefan Wikström. Kompis/Mitt och ditt: Stefan Wikström och Anna Karin Sersam.

10

3 år–åk 2 FAKTA PRIS Advent: 6.000 kr exkl. moms för 2 konserter samma dag i samma lokal eller 1 offentlig konsert JulaSongh: 7.000 kr för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

1–5 år


Foto: Brian E. Babarik

Grodan får en vän

– en fartfylld folkmusiksaga 3 år–åk 1

FAKTA Ninni Carr, fiol, träskofiol, sång, durspel, loop-pedal Regi: Anna Karin Sersam PRIS 5.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Den största av grodorna letar efter vatten, som är livsviktigt för att grodor ska kunna leva. Men grodan har svårt att hitta en vän som vill hjälpa honom. Alla andra grodor är upptagna med annat och har inte tid att hjälpa honom. Grodan blir mer och mer ledsen. Hur ska det gå? Kommer grodan få hjälp att hitta vatten? Föreställningen kan framföras på svenska, engelska, franska, spanska eller persiska.

PERIOD ht 22/vt 23

När hjärtat svämmar över 3 år– åk 1

I Etiopien finns ett talesätt om sång som översatt till svenska blir: ”När hjärtat svämmar över, så kommer det ut genom munnen”. Arg, ledsen, rädd eller glad? Sjung om ilskan som bubblar upp ibland och som kan få en att slå till en kompis, glädjen över att få den julklapp som man mest av allt ville ha och det sorgefyllda hjärtat när kompisen flyttar från stan.

FAKTA

Anders Larsson, sång, kontrabas Allan Skrobe, sång, gitarr

När sångarna och multiinstrumentalisterna Anders Larsson och Allan Skrobe sjunger och pratar om känslor blir de förebilder i en värld där pojkar lär sig att inte gråta. En varm föreställning om känslor för alla som vågar och inte vågar.

PRIS 6.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig konsert PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

11

musikutbud förskola & skola

Följ med på en fartfylld musiksaga in i grodornas värld! Sång, musik, rytmik och lek blir till en härlig föreställning fullspäckad med fakta om grodor. Barnen är med i föreställningen och räknar, sjunger och dansar tillsammans med Riksspelman Ninni Carr.


Foto: Allan Skrobe

Julkul med världens strul 4 år–åk F

Julen är en tid för musik och sång, nära och kära, ljus och värme, kärlek, fröjd och lugn. Men i verkligheten är det massor som kan gå fel och olika saker som lurar bakom hörnet för att stoppa julen.

FAKTA

Allan Skrobe, sång och gitarr Anders Larsson, sång, bas och mandolin Lidija Dokuzovic, sång PRIS 8.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 2022, vecka 44–51

Ugglan Gugglans modiga visor

Illustration: Astrid Hansson

musikutbud förskola & skola

Allt startar med ett samtal från självaste tomten som ringer sina medhjälpare att alla klappar är borta ... Kan de finna klapparna i tid för att fira jul? ”Slut på strul nu är det jul” lyder ramsan och hoppas att allt blir normalt igen. Barnen tas med på en resa genom världen för att hitta de försvunna klapparna.

4 år–åk 1

”Fråga Ugglan Gugglan, när du vill ha svar. Om du inte har någon aning, tar hon med dig ut på spaning”. Så lyder texten i en av låtarna som Maria Eggeling skrivit till denna musikföreställning med härligt sväng. Ugglan Gugglan älskar att lyssna på frågor, har hon inget svar sjunger hon en sång. Och hon pratar gärna om vad det innebär att vara modig för det tycker hon är spännande. Vi får träffa Gugglans vänner Räven och hönan Sven som är livskamrater, en sprallig kanin, en lat tupp och en spindel som har svindel. En föreställning med mycket rörelse, som leker med normer och inspirerar oss att se världen på nya sätt.

FAKTA Maria Eggeling, sång, piano, guitalele Katja Nielsen, kontrabas, sång Linn Wik, percussion, sång Karin Holmström, klarinett, rytmik PRIS 7.000– 14.000 kr exkl moms. Två, tre eller fyra musiker. Ni väljer själva litet eller stort format på föreställningen. PERIOD ht 22/vt 23

12

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud


Foto: Kennet Ruona

Rytm, sång och hålligång

Följ med Tania och Fernando till Sydamerika 4 år–åk 2

FAKTA Fernando Massino, slagverk Tania Wayra, sång PRIS 7.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

Fernando och Tania har båda sin bakgrund från Sydamerika, något som också präglar det musikaliska innehållet i konserten. Barnen får på en och samma gång fördjupa sig i att spela och sjunga. Under besöket får alla spela på flera spännande instrument från Sydamerika (som chachas, caxixis och bells) och sjunga tillsammans. Detta är en interaktiv föreställning där magin uppstår i samspelet mellan musikerna och barnen. Fernando och Tania har utvecklat denna föreställning med utgångspunkt i produktionerna Trumattack och Rösträtt, där de båda är medverkande musiker.

Skräckkabinettet En monsterrockshow 4 år–åk 2

En spektakulär scenshow där coola monster och spöken sjunger nykomponerade rocklåtar om rädslor och hur de kan övervinnas. Barnen får möta vampyrsångaren Valentin Von Törst, mumiegitarristen Akhenaton den Allsmäktige, spökbasisten Vita Frun samt monstertrummisen Grym. Med finurliga texter och cool rockmusik för både små och stora öron hjälper monsterrockbandet SKRÄCKKABINETTET oss att inte vara rädda i onödan.

FAKTA

Jonas Karlström Hay, sång Martin Brandqvist trummor Tobias Allvin, gitarr Anna Wagner. elbas

Skådespelaren och dramatikern Jonas Karlström Hay (känd som karaktären ”Chefen” på SVT Barn) saknade artister som gör seriös rockmusik med tänkvärda texter och budskap för barn samt deras vuxna. Därför har han startat monsterrockbandet SKRÄCKKABINETTET.

PRIS 24.000 kr exkl. moms för 1 skolshow PERIOD ht 22 10–14 okt, 14 nov–18 nov vt 23 13–17 feb

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

13

musikutbud förskola & skola

Möt slagverkaren Fernando Massino och sångerskan Tania Wayra i en produktion som förenar rytmens och sångens värld. De har tillsammans utvecklat denna helt nya föreställning där barnen får följa med på en trumoch sångresa till Sydamerika!


Foto: Aija Svensson

Okotari jakatar – härifrån och dit åk F–2

musikutbud förskola & skola

Okotari jakatar. Känner du rytmen i orden? Okotari jakatar är en gammal romsk barnvisa som har sjungits i generationer i familjen Nika och orden betyder ”härifrån och dit”. Häng med på en resa med hisnande energisk musik som inbjuder till fest, sång och dans – men där det också finns utrymme för lugn och vila. En varm och lekfull musikupplevelse med syskonen Lelo och Manuela som generöst delar med sig av sin romska tradition och blandar den med musik från Sverige och andra länder. Välkommen till ett musikaliskt äventyr där du får lära dig sjunga på romani!

FAKTA Mauella Nika, fiol, sång Lelo Nika Jr, dragspel PRIS 7.000 kr exkl. moms för två konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

När Alef mötte A

Arabisk-nordisk musik till tecknad film Åk F–2 Bokstaven Alef, som är den första i det arabiska alfabetet, bor i ett varmt land men längtar efter att se snö och beger sig därför ut på en lång resa. Efter många strapatser hamnar Alef i det kalla Sverige och möter där A och de andra bokstäverna i Alfabetsstaden. De skrattar till en början och tycker att Alef ser konstig ut, men när Alef och A upptäcker att de har samma förfader (oxhuvudet i det feniciska alfabetet) så blir de vänner. När Alef mötte A är en vacker, rolig och ordlös tecknad film skapad av den libanesiska konstnären Maya Fidawi efter manus och regi av Nader Hammoud. Berättelsens budskap är att vi inte kan välja vår identitet och utsida, men att vi alla har samma ursprung. Två svenska och två arabiska musiker har tillsammans arbetat fram musiken. Musikerna håller en introduktion för barnen och illustrerar filmens handling med suggestiva och spännande klanger från Mellanöstern, Balkan och Norden.

14

FAKTA

Imad Al Tamimi, oud Frida Höfling, fiol, hardangerfela och kohorn Nils Lidman, saxofon och flöjter Yazan Alqaq, slagverk PRIS 13..000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud


Foto: Aija Svensson

Unge Peer Gynt

Musiksaga med klassisk musik Åk F–3

FAKTA Lupuskvintetten: Lovisa Stenberg, tvärflöjt, Britta Holger, oboe, Fredrik Stenberg, klarinett, Johanna Hedlund, valthorn och Olivia Rydqvist, fagott PRIS 15.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Barnen får uppleva vacker och lättlyssnad klassisk musik med blåsinstrument i centrum. Kanske är det barnens första möte med klassisk musik och med blåskvintettens instrument. Musiken är från Edvard Griegs orkestersvit Peer Gynt och vi får höra bland annat Morgonstämning, I bergakungens sal och Anitras dans.

PERIOD ht 22/vt 23

Foto: Brian E. Babarik

Vem är jag?

Kärlek Identitet Kön Åk F–3 Frågan om kärlek, kön och identitet är något som alla barn möter någon gång under sin uppväxt, men var finns utrymmet att vädra och utforska dessa funderingar? Vem är jag? är en interaktiv föreställning som blandar nyfikna diskussioner och kluriga frågor med musik, lek och rörelser. Engagerat, lekfullt och med musikens hjälp tar Elin & Malena upp frågorna som rör sig i alla barns (och vuxnas) huvuden.

FAKTA Malena Ardevall, sång och gitarr Elin Iderberg, sång och klockspel PRIS 7.500 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Poppiga egenskrivna låtar på sång och gitarr med titlar som Ömsa skinn och Min kropp får sällskap av duons egna tolkningar av kända och okända sånger. Föreställningen Vem är jag? hade urpremiär på World Pride 2021 i Malmö.

PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

15

musikutbud förskola & skola

En spännande och medryckande musiksaga inspirerad av Norges mest berömda folksaga Peer Gynt. Sagan handlar om Peer och hans mamma Åse som bor i en stuga i skogen. En dag hör Peer musik som kommer från en grotta och därinne upptäcker han att Bergakungen har satt flickan Solveig i en bur. Bergakungen ska gifta bort henne med ett troll och nu kommer alla trollen tågande. Hur ska det gå? Kommer Peer att lyckas rädda Solveig från trollen?


Musikhögskolan flyger Åk F–3 eller åk 4–6

Musikhögskolan Flyger är en kurs i musiklärarutbildningen på Musikhögskolan i Malmö. UNGA Musik i Syd har i uppdrag att koordinera och samordna turnéerna så att de blivande musiklärarna får tillfälle att möta barn och unga ute i skolorna. Studenterna repeterar under vecka 42 och turnerar med 6–8 olika musikgrupper vecka 43.

FAKTA För skolor i Malmö stad med kranskommuner. PRIS 2.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag PERIOD Vecka 43 2022 (tis, ons och tors)

Pamoja och den magiska trumman

Foto: Johan Sundell

musikutbud förskola & skola

Vad händer när man låter ett gäng kreativa och ambitiösa musiklärarstudenter skapa egna skolföreställningar? Det kan bli väldigt roligt, sagolikt eller fullt ös. Det kan bli rock’n’roll, klassiskt, pop, hiphop, jazz eller kanske folkmusik? Vad exakt det blir i årets elevproduktioner kan vi inte beskriva, däremot garantera mycket musik och spelglädje.

Åk F–4 I föreställningen ”Pamoja och den magiska trumman” tas barnen med på en musikalisk resa i en interaktiv konsert och berättelse där temat handlar om samarbete. Musiken består av uttrycksfulla dansrytmer och sånger från olika kulturer i Kenya och det är ett spännande möte mellan Reagan Oduors afrikanska trummor och Amalie Asmilds nordiska fiolspel och sång. Under föreställningen blandas musiken med berättande och teater: Pojken ”Pamoja” hoppas att han kan imponera på sina vänner genom att samla honung från den stora bikupan i skogen. Men det går fruktansvärt fel och nu kommer han att behöva sina vänners hjälp för att fixa allt ... Barnen blir inbjudna att vara med som en del av föreställningen. De får sjunga med i låtar från Kenya, klappa och spela rytmer samtidigt som de får känslan av att vara en del av en stor och spännande berättelse under hela konserten.

16

FAKTA M-Tafsiri Africa Duo: Reagan Oduor Nyachieng’a, sång, trummor, flöjt Amalie Malmgren Asmild, sång, fiol PRIS 7.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig PERIOD t.o.m dec 2022

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud


Pøbel

Medeltidsmusik för moderna öron Åk F–9

FAKTA

Thor Ahlgren, säckpipor, bouzouki, flöjter, sång Mads Kjøller-Henningsen, vevlira, skalmeja, flöjter, säckpipor, sång Lasse Væver Jacobsen, medeltida fiddla, sång Magnus Heebøl, slagverk, sång PRIS 12.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Musikernas gedigna kunskap om medeltidens musik ligger som grund för deras barn- och familjekonsert där spännande berättelser, fängslande musik och skickliga musiker gör att konserten blir till en upplevelse man sent glömmer. Pøbel spelar i konsertsalar, gymnastiksalar, utomhus, på medeltidsmarknad, på fest, i slott och koja – ja, bara fantasin sätter gränser.

PERIOD ht 22 vecka 39–40 samt vt 23

Världar av vatten, världar av liv Åk 3–6

Följ med på en resa i vattnets värld med brassektionen ur Helsingborgs Symfoniorketer. Vatten. Det bara finns där. Samtidigt som allt liv på jorden är beroende av det. Livsnödvändigt. Det porlar, droppar, kluckar och brusar. Ljudet av vatten är musik.

FAKTA Nio brass- samt slagverksmusiker ur Helsingborgs Symfoniorkester

Fotografen och filmaren Johan Hammar har rest runt i Sverige för att skildra våra fantastiska vattenmiljöer. Från havets vajande undervattensängar och älvens frustande forsar till källan där markens kristallklara vatten bubblar upp och över Sveriges topp där glaciärens tusenåriga is sakta smälter. Det blir en upptäcktsresa med foto, film, musik och berättande om det viktigaste vi har – VÅRT VATTEN.

PRIS 50.000 kr exl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag

FÖLJ MED PÅ EN RESA I VATTNETS VÄRLD

Presentatör och fotograf: Johan Hammar Musik och arrangemang: Hans Bodin PERIOD Vatten. Det bara finns där.feb Samtidigt som allt liv på jorden är beroende av det. Livsnödvändigt. vt 23 7–12 Det porlar, droppar, kluckar och brusar. Ljudet av vatten är musik. Fotografen och filmaren Johan Hammar har rest runt i Sverige för att skildra våra fantastiska vattenmiljöer. Från havets vajande undervattensängar och älvens frustande forsar till källan där markens kristallklara vatten bubblar upp och över Sveriges topp där glaciärens tusenåriga is sakta smälter. Det blir en upptäcktsresa med foto,för film, musik och berättande om det viktigaste vi har – VÅRT VATTEN. Se webben detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud

Onsdag 23 mars 9.00 och 10.30

Brassektion ur Helsingborgs Symfoniorkester

17

musikutbud förskola & skola

När Pøbel spelar får man lätt känslan av att vara på en rockkonsert. Det är ösigt, spännande och unikt! Med tidstrogna instrument, melodier och dräkter får du uppleva hur en dansorkester kan ha sett ut i slutet på 1400-talet och den dansk-svenska gruppen lyckas även med konststycket att ta med sig medeltidens musik in i 2000-talet.


Anne Franks dagbok Åk 7–9 + gymnasiet

musikutbud förskola & skola

Föreställningen bygger på boken Anne Franks dagbok, som är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen. Anne Frank är en helt vanlig tonåring, som längtar, är kär och som drömmer om att bli journalist. Men hon är också judinna mitt under andra världskriget. Med teater och traditionell klezmermusik berättar föreställningen Anne Franks dagbok om det hemska som mänskligheten är kapabel till och skildrar det vi inte får glömma. Skådespelaren Josefin Iziamo gestaltar Anne Frank och ger oss en nära relation till personen Anne, en ung flicka med känslor, hopp, humor, rädsla och tro på framtiden. Med på scen är också klezmertrion Kv. Arken och genom deras musikaliska uttryck förs vi ännu närmare Anne Franks fantastiska, fascinerande och fruktansvärda öde.

Regi: Helena Röhr Manus: Anne Frank i bearbetning av Josefin Iziamo och Helena Röhr Musik: Elina Nygren och trad i arr av Kv.Arken Kostym: Åsa Gjerstad

FAKTA Josefin Iziamo, skådespelare. Trio Margot: Caroline Karpinska, violin/Annika Jessen, klarinett, Elina Nygren, viola, Anna Thorstensson, cello PRIS 14.000 kr exkl. moms PERIOD ht 22/vt 23

Mobile Music Kit – MMK Grundsärskola + grundskola

Upptäck spännande instrument och spela på helt nya sätt. Under ShareMusics MMK-workshop får deltagarna på ett kreativt sätt utforska de tekniska möjligheterna som öppnar upp för alla att delta och skapa tillsammans, oavsett bakgrund, erfarenhet och funktionsförutsättningar. ShareMusics Mobile Music Kit – MMK – är en låda som innehåller ett tiotal musikteknologiska instrument, ett mixerbord och en högtalare. Fokus ligger helt på det kreativa improviserade musicerandet och anpassas helt utifrån varje grupps förutsättningar. Workshopledare är rutinerade och etablerade konstnärer med expertis inom sitt område. Bakom workshopen står ShareMusic & Performing Arts som är en nationell förening som arbetar för allas rätt att uppleva, delta i och skapa konstnärlig och kulturell verksamhet. Under ht 22/vt 23 samarbetar UNGA Musik i Syd med ShareMusic för att kunna erbjuda ett bredare utbud för grundsärskolor i Skåne och Kronoberg.

18

FAKTA Jonas Jonasson och Tomas Hulenvik Klingberg (ShareMusic) PRIS 10.000–15. 000 kr exkl. moms beroende på upplägg (i ö.k. med beställare) PERIOD ht 22/vt 23

Se webben för detaljerad information: unga.musikisyd.se/utbud


en utvecklande mötesplats för unga musiker Imagine Sweden är Sveriges roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker mellan 13 och 21 år. Allt börjar i den egna regionen och avslutas med en riksfinal, men det finns även möjlighet att ta sig utomlands och spela eftersom Imagine är ett internationellt program! TEXT KARIN CARLQVIST

FOTO LOVISA FEY WALLTIN

I Skåne/Kronoberg hålls regionsfinalen den 23 april på Kulturkvareteret i Kristianstad. Men det varken börjar eller slutar där. – Vi jobbar hela året med att erbjuda workshops och individuell coachning till de ungdomar som vill vara med i Imagine. Tanken är att låta de medverkande utveckla sitt musicerande och då gäller det att möta de behov som finns. Därför har vi inget officiellt ansökningsdatum utan man hör av sig till oss om man vill vara med, berättar Emma Eriksson som är ansvarig för Imagine Skåne/Kronoberg. I höstas anordnades workshoparna Musikskapande med Ida Adée Olsson och Arrangörsskap med Hilma Kekkonen Orrell. Två workshops om att stå på scen hålls senare i vår. Tillsammans med Kultivation får medverkande i Imagine utveckla konsten att stå på scen. Först ut är en digital workshop för att senare följas upp på plats på Kulturkvarteret där de får jobba med sin egen repertoar.

– Vi jobbar under hela året med att erbjuda workshops och individuell coachning till de ungdomar som vill vara med i Imagine. – Hela idén med att vara med i Imagine är att utvecklas från den plats man befinner sig. Det kan handla om att finslipa sin repertoar, lära sig om ljudproduktion eller ta sina första steg mot att stå på scen. Vi finns med på denna resa och erbjuder hjälp, stöd och inspiration. Här får man också möjlighet att möta andra ungdomar genom musiken, säger Emma Eriksson. Under regionfinalen i år väljs en akt ut för att tävla i riksfinalen i maj. Alla musikstilar är välkomna och det spelar ingen roll om man sjunger ensam, spelar hårdrock i band, framträder med klassisk musik, uppträder med loopmaskin eller sjunger punk med distat ägg. Imagine är för ALLA!

KONTAKT Imagine Skåne/Kronoberg: Emma Eriksson 0708-20 58 34 emma.eriksson@kulturkvarteret.com LÄS MER OM IMAGINE HÄR Skåne/Kronoberg: kulturkvarteret.com 19 Imagine Sweden: imaginesweden.se


Kulturcrew berättar

Vi frågade fyra KulturCrew om de ville medverka i vårt UNGA Magasin med sina egna upplevelser och tankar. De fick själva bestämma vad de skulle berätta. Så på följande sidor kan du läsa bidragen som eleverna från KulturCrew Åstorp Kulturskola, Åstorps högstadiecrew från Hyllingeskolan, Landskona Kulturcrew och KulturCrew Skurups Kulturskola skickade in. Det blev berättelser om hur det är att vara med i KulturCrew, frågan om kultur i skolan är viktigt och vad kultur betyder för dem. Och en berättelse om att bli nyfiken på sina rötter från resandefolket.

KulturCrew Landskrona kulturskola

Vad är kultur för dig?

Det kanske inte är en väldigt enkel fråga att besvara. Kultur kan innebära flera saker. Själv ser jag kultur, som en individ, som nöje, musik, dans eller film, böcker och teater. Men som en serb har jag kultur från landet och som kristen har jag kultur genom helgdagar och traditioner.

KulturCrew är ett kul sätt att få veta mer om kulturvärlden, om att arrangera föreställningar och planera. Såklart är det ett större ansvar men det är värt det. Jag hoppas att i framtiden kommer jag kunna arrangera större konserter och att få vara med på mer utbudsdagar. Jag hoppas att KulturCrew här i Landskrona blir större och organisera mer i landet. Inom KulturCrew kan man utveckla många olika skickligheter som till exempel, presentationsteknik och kunna stå på en scen. Det kan hjälpa till i skolan om man behöver presentera någonting framför sin klass eller som en vuxen pitchar en idé för sin chef. Inom KulturCrew finns olika kurser som kallas för ”Workshops”, som till exempel, marknadsföring där man kan eventuellt designa affischer, presentationsteknik som jag nämnde tidigare, och ljud och ljus. 20

I KulturCrew lär vi oss om många saker som vi kan ha nytta av, inte bara i crewet, men också i livet över lag. Vi får också möjlighet att lära känna människor och påverka kulturlivet runtomkring oss. Vi kan gå på utbudsdagar och köpa eller organisera egna kulturevenemang, Vi kan alltså göra kulturlivet och tillochmed samhället för oss unga ännu roligare. Skribenter: Ellen Brunnström (13 år), Maja Willman (15 år) och Natalia Ekiert (13 år) från KulturCrew Landskrona


kulturcrew Åstorps Kulturskola

Detta gör KulturCrew –) –

Vi är ett team på åtta elever i åk 5 och 6. Våra möten brukar vi ha på Kulturhuset Björnen i Åstorp, men vi tillhör Kulturskolan. Vi tycker att konst och kultur är underhållning och lärorikt. Någonting som barn och unga kan göra, som till exempel film och musik. Det är kul och man kan få testa på mycket grejer, som att planera olika saker och hjälpa till bakom scenen. Vi får hjälpa till att förbereda inför ett uppträdande. Vi har roligt, aldrig tråkigt. Det är också spännande och kul. Vi använder kultur genom att besöka ställen som har med kultur att göra, vi tittar på kultur och konst. Vi har besökt Dunkers Kulturhus i Helsingborg och ska snart besöka Ystad filmstudio. Där kommer vi att få träffa en filmpedagog som ska visa oss runt och vi ska få göra film. Några av oss går på Kulturskolan där vi har lektioner i andra ämnen som gitarr, flöjt, teater och piano. Här på våra träffar brukar vi fika och vi lär oss greenscreen och vi pratar om vad vi ska göra härnäst. Om några veckor ska det komma en trollkonstnär till Kulturhuset och då ska några av oss hjälpa till med publiken och annat som artisten kan behöva. Vi har redan varit med på konserter och det är skoj, vi har släppt in publiken och sålt biljetter. Det är bra att vi får ta med oss en förälder som kommer in gratis när vi hjälper till under en konsert. Under pandemin har vi ändå kunnat göra saker som är kul. Någon av oss kanske kan tänka oss att arbeta med kultur, som tex filmregissör. Vi vill gärna arbeta med något som är kul när vi blir vuxna, men det kanske inte blir något inom kultur men det får vi se när vi blir äldre. Vi tycker om Kulturcrew. Vi har lärt känna varandra och blivit ett bra gäng. I början var det lite stelt, men nu har vi kul tillsammans. Vi träffas på Kulturhuset Björnen och där kommer många evenemang att äga rum. Snart kommer många artister hit och ska uppträda, vi ska givetvis vara med och hjälpa till! Skribenter och på bilder: Carla, Elin, Weronica och Adam från KulturCrew Åstorps Kulturskola (åldrar på eleverna är 11–12 år)

Dunkers Kulturhus i Helsingborg Kulturhuset Björnen i Åstorp

Ystad Filmstudio

Framtiden

21


KUlturcrew kulturskolan skurup

Kultur i skolan – förslag från ett KulturCrew Är kultur viktigt i skolan? De flesta svarar antagligen ja på den frågan. Men får barn och ungdomar lära på ett fritt sätt, vara kreativa och förstå betydelsen av kultur i dagens skola?

Kultur är viktigt i skolan. Inte bara för att vara kreativ utan även för att det kan ge förståelse för världen och man får kunskaper om hur man ska uttrycka sig. Enligt Region Skåne är syftet med kultur i skolan följande: Barn ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst och utveckla sitt eget skapande, språk och musikalitet och visuella och kroppsliga uttryckssätt. Barn ska ges möjligheter att prova och utforska olika uttryck, kunskaper och erfarenheter. En sak som många har fått göra i skolan är ta del av aktiviteter inom projektet Skapande skola. Skapande skola är ett statligt bidrag som fungerar som komplement till skolornas egna budget för kulturverksamhet. Skapande skola är enligt oss något bra eftersom man får chansen att testa på nya saker och träffa kulturaktörer men på många skolor är skapande skola något som man gör kanske en gång per läsår. En sak som är bra med skapande skola är att man får testa på andra former av konst och kultur än musik och bild som är de ämnena vi har skolan som till exempel drama och att skriva. Under resten av läsåret har man bild och musik men det som kan vara problematiskt med det är att man blir bedömd. Ämneslärarna måste sätta betyg på elever och det är inte bara det praktiska som bedöms utan det läggs även vikt på kunskaper som att kunna dokumentera och reflektera. Det är så klart bra att träna på att reflektera över det man gör men risken är att kraven hämmar kreativiteten och att man känner att man måste prestera någonting för att få ett bra betyg istället för att kunna skapa någonting utifrån sin egen kreativitet och inspiration. Vi har själva upplevt att om man får ett “dåligt” betyg är det utifrån lärarens och läroplanens krav och inte utifrån förmåga att vara kreativ och uppleva kultur. Pressen från skolan har vi båda känt påverkat oss negativt och 22

minskat kreativiteten. Det är inte bara i de praktiska och estetiska ämnena som många elever känner press och därför skulle det vara bra att få göra något kulturellt där det inte finns några krav eller press. Vissa tänker då kanske att skolan är en plats där man ska lära sig och om man är intresserad av kultur och konst så kan man tillgodose detta på fritiden, till exempel via kulturskolan. Fördelarna med kultur är många. För det första lär man sig av kultur och av att få skapa. Barn och unga kan få ökad förståelse för andras kultur och lära sig om sin omvärld genom kultur. Enligt Eva Hoff, som är en utvecklingspsykolog på Institutionen för psykologi vid Lunds universitet, växer även ens självkänsla många gåner i en kreativ miljö där man får en trygg plats för fritt tänkande och plats för att låta sin kreativitet vara i sin fulla utveckling. För det andra har inte alla möjlighet att gå på kulturskolan även om kulturskolor har ett bra utbud och finns nästan överallt. Vissa familjer har inte råd att låta barnen gå på kulturskolan och vissa får inte heller lov att gå på fritidsaktiviteter. Andra kanske inte kommer från en familj som lägger stort värde i kultur eller inte ens vet att det finns kulturskolor. Dessutom är det så att även kulturskolorna har begränsade budgetar och kan därför inte erbjuda plats till alla barn som vill gå kurser. Ytterligare en bra sak med utökad kultur i skolan är att det påverkar hälsan positivt. Forskning har visat att genom att man får känna en känsla av sammanhang i kulturupplevelser så hanterar man sociala problem och sjukdomar bättre. Vi tycker alltså att man i skolan regelbundet ska få möjlighet att utvecklas kreativt utan att det bedöms och betygssätts eftersom kultur är en viktig del av lärandet och även främjar såväl psykisk som fysisk hälsa. Skribenter: Wilma Sjödin och Lovisa Sjöberg (båda 14 år) KulturCrew Kulturskolan Skurup


För många år sedan var jag på en föreläsning med min farfar och min pappa. Föreläsningen var om det resande folket. Det var inte alls kul. Jag minns hur jag satt och tittade på min mobil under hela föreläsningen, extremt uttråkad och lyssnade inte över huvud taget. Jag var kanske 11 år gammal. Nu är jag snart 15 år gammal och önskar att jag kunde få uppleva det igen. Därför har jag, Elin Svensson Stoltz, intervjuat min farfar, Lars Olle Svensson Stoltz, om hur det var att leva som resande rom förr i tiden. Det är min farfar som berättar och jag som återberättar hans sida av det hela.

– Se, jag klarade mig bra, sa han. Det var inte lätt som resande under gammelfarfars tid. De fick flytta mycket för att de inte hade en fast grund att stå på på grund av jobbet (det fanns inte mycket jobb för de resande). – Tänk om detta hade varit du som inte hade en fast grund att stå på. Det kanske är du. – Som vi sa här att, min far, din gamle farfar. Det gick ju bra för honom, han var en duktig affärsman som försörjde sig själv. Han var ju den duktigaste av alla syskonen, även om de var duktiga de också. De fick lära sig att ta vara på sig själva. Så det var hårda tider. Tack vara hans färdighet som affärsman så hade farfar och hans syskon en trygg och fin uppväxt och behövde inte vända på kronorna, säger farfar.

Åstorps högstadiecrew från Hyllingeskolan

De resande med farfar Farfar berättade att gammelfarfar började jobba och försörja sig själv och familjen när han bara var sju år gammal. – Tänk om din barndom inte hade funnits, tänk att du fick hoppa in i vuxenlivet direkt. – Men vi har varit riktigt lottade och det har gått bra allting. Men det har varit tider som sagt när din gammelfarfar växte upp för då blev det mycket mobbing och sånt här. De fick kämpa med näbbar och klor för att kunna freda sig själva. Min farfar gick också in på att vissa var tvungna att vara kriminella. Vissa var tvungna att stjäla saker för att kunna försörja sina familjer. De fick inga jobb, resandefolket sågs ner på och var diskriminerade. – Tänk om du hade behövt stjäla för att försörja din familj. Tänk om din förälder hade behövt stjäla för att kunna försörja dig.

För många människor har det varit så här. För många människor är det såhär idag. Tänk om det hade varit du som inte hade en fast grund att stå på. Tänk om det hade varit du som inte hade en barndom för att du var tvungen att jobba. Tänk om det var du som behöver stjäla för att försörja dig själv och din familj. Vid föreläsningen var jag bara 11 år och lyssnade inte på föreläsningen, men eftersom att jag i efterhand har pratat med min farfar om de resande händelserna så förstår jag hur deras liv var på den tiden och det är jag tacksam för. Därför kände jag att jag ville delge deras historia om det resandefolkets liv som också är en del av mitt historiska arv. Skribent: Elin Svensson Stoltz Åstorps högstadiecrew från Hyllingeskolan i Jakatar konsert Okotar Missa inte vår .23 13 ik! Se sidan med romsk mus


detta är kulturcrew Kulturcrew är en metod för ung delaktighet som bygger på att barn, unga och vuxna möts och arbetar tillsammans med kultur. 2016 startade UNGA Musik i Syd och Riksteatern Skåne ett pilotprojekt med KulturCrew baserat på en modell från Danmark. Sex kommuner omfattades och projektet fick kommunsamverkansbidrag från Region Skåne. Idag finns ca 50 KulturCrew i hela Sverige ända upp till Norrbotten. Och KulturCrew Skåne finns i 19 kommuner.

»Tänk vilka berättelser vi missar när barn och unga inte får vara delaktiga.« Magnus Lunderquist ordf. Region Skånes kulturnämnd

KulturCrew Skåne drivs av ett nätverk bestående av Riksteatern Skåne, Musik i Syd samt 19 kommuner i Skåne och 5 i Kronoberg. Därutöver får Kulturcrew Skåne utvecklingsbidrag från Region Skåne och Kulturrådet. Region Kronoberg arbetar och utvecklar KulturCrew som feriearbete genom UNGA Musik i Syd och Riksteatern Kronoberg.

Starta KulturCrew i din verksamhet! På KulturCrews webbsida hittar du all information du behöver om du vill starta ett KulturCrew på din skola, Kulturskola, ung mötesplats eller annan verksamhet. Här finns även mallar för affischer, vykort och en handbok som alla medverkande i KulturCrew kan ladda ner. www.kulturcrew.se

24

C EW

Om Kulturcrew Skåne och Kronoberg

KULTUR


Foto: Peter Ahlbom

Ethno

– ett världsmusikläger i Dalarna Ethno är ett internationellt världsmusikläger som äger rum i Dalarna en vecka varje sommar. Här samlas nära hundra unga folkmusiker från uppåt 20 länder för att spela musik tillsammans och lära av varandra. Under Ethno är det de unga deltagarna som själva lär varandra genom workshops. På plats finns Ethnos konstnärliga ledare. Tanken är att ge de unga musikerna tillfälle att utvecklas både musikaliskt och personligt, att skapa nya kontaktytor och nätverk över gränserna, skapa förståelse och respekt för andra människor och kulturer. KONTAKT Erik Rask, producent, 072-512 68 62 erik.rask@folkmusikenshus.se LÄS MER Ethno Sverige: ethno.se Ethno-world: www.ethno-world.org

Familjeserier Lilla ärtan teket

– barnkultur på biblio

Vår 2022

5/2 14.00 Rymdrytmik med Karin och Pax

23/4 14.00

der r! Vi bju Premiä d-fika på rym

Sigrid och draken

12/3 14.00

Foto: Kennet Ruona

Grönberg

Vi arrangerar även familjeföreställningar i våra egna konserthus Palladium Malmö, Nygatan 6 i Växjö och Kulturkvarteret Kristianstad samt i samarbete med till exempel Växjö Konserthus.

Festivaler och sommarlovsserier Vi är också ofta med och utformar program för ung publik och familj i samband med festivaler och sommarlovsserier, såsom Ystad Jazzfestival, Båstad Kammarmusikfestival, Korröfestivalen, Sommarlund och Simrihamns sommarprogram.

unga.musikisyd.se 25

Foto: Jon Antonsson

Foto: Jenny Brandt

Världens vaggvisor

I många kommuner har vi tätare samarbeten med olika arrangörer där vi tillsammans producerar familjeserier som erbjuder nya och spännande musikupplevelser. Ny familjeserie för våren är Lilla ärtan – barnkultur på biblioteket i Bjuvs kommun.


Foto: Kennet Ruona

Sång på förskolan med Karin och Elinor

Musik i rörelse

Foto: Brian E Babarik

Foto: Kennet Ruona

Barnkonventionen

Beställ kompetensutveckling till din arbetsplats! Missa inte att vi har tre kompetensutvecklingar för vuxna i vårt utbud. Läs mer på webben! unga.musikisyd.se/utbud

Våra 19 produktioner för Skapande skola hittar du på webben! Vi har även en välfylld Skapande skola-katalog på webben där du hittar 11 produktioner för lågstadiet och 14 från mellanstadiet och uppåt. Och missa inte att vi även har två upplägg som passar gymnasieelever. Mer info och filmklipp på webben! unga.musikisyd.se/utbud

Kulturrådets tips inför ansökan

Bläddra i vårt UNGA Magasin med tema Skapande skola? Mejla unga@musikisyd.se och beställ ett eller flera exemplar. Du hittar även magasinet på webben!

Kulturcrew bygge r broar till framtidens kulturliv Möt sångcoache n och kompositören Mimi Terris

Tema: Skapande skol Konserter och a workshops 22/23

1

26


på musik i syd channel musikisydchannel.se

Barnens egen Korröfestival! Konserter, föreställningar, dans, pyssel och instrumentbyggeri utlovas när Barnens egen Korröfestival bjuder in till online-festival. Programledarna Tim och Tej guidar oss genom programmet.

Kammarmusikens världsmästare Tillsammans med handdockan Ludde B och två musiker presenterar alla barns SVT-kompis Ayla Kabaca kompositören Ludwig van Beethoven och hans musik. Men hur är det med Ludde B? Han verkar mer eller mindre säker på att det i själva verket är han som är – eller åtminstone borde vara – Ludwig van Beethoven och att det är han som skrivit all den fantastiska musiken. Rekommenderas för alla från 4 år och uppåt.

Från A till Ö A som i Ask, E som i Ek och J som i Jordgubbe. Kom och ta del av sångerna och naturen i Majas värld. För alla barn och vuxna med barnasinne! En musikalisk resa genom hela alfabetet med några av Majas Alfabetssånger tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae och Olle Steimer.

Reportage: Rösträtt – att låta på olika sätt Projektet Rösträtt – sång på förskolan startades 2019. Genom sångsatsningen ska förskolor ges möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mera i den dagliga förskoleverksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband.

Sjung med i Barnens dag, Rösträtts signaturmelodi eller Loopa med Dan! Missa inte våra sing-along-låtar: Sjung med i Barnens dag som är skriven av Jan-Erik Sääf tillsammans med barn från Sorgenfriskolan och Maria förskola i Malmö. Eller sjung med och dansa med Mimi Terris när hon sjunger låten Rösträtt tillsammans med förskolebarn från Önnestad. Musiken har Dan Bornemark skapat. Eller varför inte sjunga och klappa med Dan Knagg? Han är en av en av sångcoacherna i Rösträtt – Sång på förskolan och föreställningen heter Loopa med Dan.

27


Vi som arbetar med, och älskar musik, vet vilken stor betydelse musiken har i människors liv. Stark i sitt eget värde tar musiken vid där orden slutar. Musik berättar om livet – musik är en väsentlig del av livet.

28

Läs mer på musikisyd.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.