Musik i Syd Magasin hösten 2020

Page 1

LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | HÖST 2020

Upplev musikens helande kraft på stora likarättsdagen Trio Wolski & Post-Sun-Vision TVÅ ENSEMBLER I RESIDENS

ShareMusic ATT FÅ MUSICERA PÅ LIKA VILLKOR

Nygatan 6 har öppnat! • Möt Ylva Fred • UNGA Utvecklingscentrum 10 år • Kördagar i Lund special


Det här händer hos oss! Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet. Produktion

4

7

8

Aktuellt på våra scener

Nygatan har öppnat!

I huvudet på en tonsättare Möt Ylva Fred

Musik i Syds kommunikationsavdelning Omslagsfoto Åsa Sjöström Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se Kulturkvarteret Kristianstad Kanalgatan 30 291 34 Kristianstad 044 – 20 58 80

10

12

13

Aerial Roots

Musikriket

SHARE!

Turné med Göran Söllscher & Hans Pålsson

Marie Bergman och Lasse Englund

Musik i Syd och ShareMusic Performing Arts

14

18

21

Ensemble(s) In Residence

Utvecklingscentrum firar 10 år

Kördagar i Lund Special

Tryck Exakta Creative Om Musik i Syd Musik i Syd är en musikinstitution i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud. Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 3 000 konserter för mer än 300 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg. www.musikisyd.se

Post-Sun-Vision & Trio Wolski

Körfestivalen som blev digital

22

26

28

Stora Likarättsgalan

Ensemble Mare Balticum

Musik i Syd Channel

23 november på Musik i Syd Channel

30

spelar när Naturum firar 10 år

Guldkorn

Turné i det fria - Musik i vård och omsorg


Musik i Syd Lika rätt Lika rätt. Två små ord, men med den största betydelse, löper som en röd tråd genom årets sista upplaga av Magasinet.

Den glädje och förväntan som vi kände i början av hösten inför möjligheten att öppna våra scener för en större publik blev kortvarig och framtiden är åter oviss, men erfarenheterna från pandemin visar vikten av tillgången till kultur. För utveckling och samhörighet, för livskvalitet, inte minst inom vård och omsorg, för barnens behov av att uttrycka sig och bearbeta en ny, märklig tillvaro. Om barns lika rätt till sång, språk och skapande handlar UNGA Utvecklingscentrums den 11 november. Vi gratulerar till 10 år av inspirerande verksamhet som fått genomslag i hela vårt land! Stort genomslag ser vi också för våra två ensembleresidens – Trio Wolski och Post-Sun-Vision. På sidan 14 får du lära känna dem och deras musikskapande närmare. I samverkan med ShareMusic har vår kammarorkester fått en djupare insikt i ett musicerande på lika villkor, oavsett funktionsvariationer,

Foto: Urban Wedin

Ett år som inte liknar något tidigare och som visat på ojämlika villkor där inte minst kulturlivet drabbats. Trots de begränsningar och restriktioner som vi haft att ta hänsyn till, har vårt fokus under hela den tid som gått varit att ge lika rätt till delaktighet och upplevelser av musik. Genom omsorgsfulla, säkra evenemang. förändrade format och digitala sändningar har det viktiga ekosystemet och samarbetet med arrangörsföreningarna kunnat fortsätta att utvecklas.

och det är med stor stolthet som vi presenterar årets upplaga av Stora Likarättsgalan i samverkan med Region Skåne och Svenska Läkaresällskapet på Musik i Syd Channel. En sändning med allvar och glädje, vetenskap och reflektion. En gala där vi tillsammans får manifestera alla människors lika rätt till ett gott liv och till musik! Välkomna till upplevelser med omtanke!

Susanne Rydén, VD Musik i Syd

3


aktuellt på våra scener palladium Malmö

Se fler konserter på palladium.nu

bobo stenson solo

Tisdag 17 november kl 19.00 Här kommer ett efterlängtat tillfälle att åter få njuta av Bobo Stensons solospel på Palladium. Bobos alldeles egna uttryck med ett närmast gränslöst djup, fritt från klichéer och med influenser från olika musikaliska kulturer har gett Skandinavien en plats i jazzens finrum.

West of Eden – Celtic Christmas Söndag 6 december kl 15.00 & 18.00 Traditionsenligt bjuder West of Eden in till keltiskt julfirande där irländsk och engelsk folkmusik står i centrum. Allt från medeltida hymner till svängigt låtspel, Christmas Carols och moderna klassiker som »Fairytale Of New York« blandas till en fantastisk och stämningsfull julkonsert. 4

Känslogalan Tisdag 24 november kl 19.00 Med allvar och skratt, glitter och glamour gör vi plats för en särskilt känslig kväll på Palladium. Det är dags för världens första Känslogala! Kvällen blir rena rama julafton för våra känslor, då artister och konstnärer kommer att ta plats på scen för att sätta ljus på känslornas betydelse. En hyllningskväll till alla personer och initiativ som skapar ökad förståelse för känslorna.

blind date concert # 7 & # 8 – violinisten Justina Auškelytė med gäster Fredag 20 november kl 19.00 Torsdag 17 december kl 19.00 Fascinerande, mystiskt, spontant och fängslande! Precis som på en riktig blind date, där ingen vet vad som kan förväntas, förblir såväl artist som program hemligt till konsertens början. Nyfiken? Boka din plats på en gång.


Aktuellt på våra scener

kulturkvarteret Kristianstad

Se fler konserter på kulturkvarteret.com

I’m Kingfisher Lördag 21 november kl 19.00 Med en avigt egensinnig gitarrstil och en drömsk röst har I’m Kingfisher tagit sin musik långt utanför hemstaden Lunds gränser. Han har blivit uppmärksammad av såväl stora amerikanska som europeiska medier för låtarna som tassar på gränsen mellan indie och americana.

Cornelia Beskow & Magnus Svensson – Sånger vid havet Fredag 27 november kl 19.00 Havet, med dess krafter och skiftningar, har på olika vis varit en ständig inspirationskälla för såväl konstnärer som poeter och tonsättare. Det maritima bildar också den röda (eller blå?) tråden i Cornelia Beskows och Magnus Svenssons program som inleds med just titelverket – Sånger vid havet.

Fira jul med Svanholm Singers Cajsa Zerhouni – Afternoon Jazz Lördag 5 december kl 15.00 Cajsa Zerhouni berör med en självklar känsla och närvaro. Hennes kvintett presenterar noga utvalda och djärvt tolkade melodier ur den amerikanska sångboken, men även egna kompositioner. Resultatet är en samling uttrycksfulla tolkningar au vokaljazz där traditionens ramar stöts mot det fria och personliga.

Söndag 6 december kl 16.00 Torsdag 24 december kl 10.00 digtal konsert via Kulturkvarterets hemsida Nu är Svanholm Singers tillbaka på Kulturkvarteretet med en publik konsert den 6 december och på julafton till era hem digitalt. Det blir Kulturkvarterets julklapp till vår kära publik! Svanholm Singers har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående manskörer. Kören leds sedan 2001 av Sofia Söderberg, utbildad organist och cellist. Körens framträdanden karakteriseras av unika musikaliska tolkningar och stark scenisk närvaro som sällan lämnar någon oberörd. 5


Aktuellt på våra scener

nygatan 6 Växjö

Se fler konserter på nygatan6.se

Pos t-Su n-Vision och Trio Wolski spelar äv en p å Kulturk v arteret Kristians tad den 20/1 1.

Post-Sun-Vision & Trio Wolski Post-Sun-Vision Lördag 21 november kl 18.00

Moonica Mac Fredag 20 november kl 18.00 & 20.00 Sedan debutsingeln 2017 har Moonica tröstat många brusta hjärtan och erhållit över miljonen streams på Spotify. Med textrader lika träffsäkra som poetiska och med ett uttryck som ofta liknats med Monica Zetterlund lyckas hon skapa sig en helt egen plats i musikvärlden. Moonica Mac är som ingen annan, men för den som vill ha nåt att gå på kan hon närmast beskrivas som en blandning av Lana Del Rey och Cornelis Vreeswijk.

Trio Wolski Lördag 21 november kl 20.00 I två olika konserter möter vi två up-andcoming band. Post-Sun-Vision framför modern jazz och deras musik har beskrivits som lättillgänglig avantgarde. Trio Wolski ger oss en mix av traditionella nordiska folkmelodier och egna kompositioner, musik som ständigt skiftar i dynamik och intensitet.

Lördag 28 november kl 16.00

STELLA CHIWESHE 6

Stella Chiweshe är en av Zimbabwes allra mest framträdande musiker och Mbiraspelare. Till Nygatan 6 kommer hon solo med röst, mbira och percussion. Förvänta dig en mättad och tät stämning, rentav ceremoniell.

sara niklasson tolkar Joni Mitchell

Söndag 20 december kl 19.00 Växjödottern Sara Niklasson är multiinstrumentalisten som på senare år setts med artister som Sissela Kyle, Niklas Strömstedt och Petter. Hon har släppt skivor och gjort succé på Stockholms Stadsteater med en föreställning där hon hyllar Leonard Cohens konstnärskap. Tillsammans med Jesper Andersson och en hel drös stränginstrument gör hon nu en finstämd och uppriktig tolkning av Joni Mitchells låtskatt.


nygatan 6 har öppnat! Äntligen har Musik i Syds nya hus i Växjö slagit upp dörrarna och vi har fått bjuda in publiken till våra första konserter. Musik i Syds medarbetare har arbetat hårt med att färdigställa huset, en del jobb återstår än, men i början av september kunde Musica Vitae inviga den nya scenen och orkestermedlemmarna är glada och stolta över att ha en ny hemvist i denna kulturhistoriska byggnad. Hösten har också bjudit på konserter i en mängd genrer och jazztoner, familjeföreställningar, folkmusik, elgitarrer och a cappellasång har fått ta plats i Växjös nya konsertsal. I huset finns även Smålands Musikarkiv med möjlighet att boka besök och ta del av arkivets rika samlingar. Nygatan 6 vill vara en plats för möten och gemenskap, en plats för alla och en plats för den bästa musiken i alla genrer. Välkommen på konsert hos oss! Se aktuella konserter på sidan härintill och på vår hemsida: nygatan6.se

FOTO MARIA RYDHOLM

7


i huvudet på en tonsättare Ylva Fred fick i uppdrag att skriva ett stycke till två av Sveriges största kammarmusiker, Göran Söllscher och Hans Pålsson, som möts på scen i en gemensam turné. Mitt under låtskrivarprocessen med verket Aerial Roots inföll corona och det väckte vår nyfikenhet kring hur det är att skriva musik mitt under en pandemi. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO PETTER LÖFSTEDT

Hur kom verket Aerial Roots till? – Hur Aerial Roots klingar är på många sätt speglat av de mycket speciella förutsättningarna som stycket skrevs under, då vi alla utan förvarning försattes i en situation av ovisshet. Detta ledde mig till ett sökande, kanske till och med vagt uttryck, där reflektion och tanke kring vårt fundament blev centralt. Aerial Roots, som på svenska betyder luftrötter och beskriver när en planta skjuter skott ovan jord, blir en småpoetisk metafor för detta sökande. Små skott som skjuts och letar efter någonting att hålla fast vid. Det blev musik som inte är svår, men lite udda, i sin vardaglighet. – Det finns även en del kompositionstekniska aspekter kopplade till titeln. Heltonsskalan, en utsträckt skala likt ett utsträckt skott, är genomgående i hela stycket, fortplantar sig och gräver sig slutligen ner till det rotade. Små musikaliska gester förflyttas mellan instrumenten, transponeras och söker sammanhang. Hem kommer vi aldrig, rent harmoniskt, men förhoppningsvis och beroende på synvinkel så faller det ändå på plats. Det är väl det här med att hemmet får den rotlösa lära sig att ta med sig.

8

Varifrån hämtar du din inspiration när du skriver musik? – Jag snöar lätt in på detaljer – och det är ofta utifrån en sådan som mina stycken växer. En gest, klang eller rytmisk figur som fungerar som ett frö. Dessa frön är ofta kopplade till något minne eller en liten tanke kring någonting, som vardagliga aforismer. Inslag i min musik kan vara symbolik och humor, där jag gärna tar avstamp i en tradition eller en referens som har betydelse för mig. Ofta handlar det om någonting, men utan att det för den sakens skull behöver finnas en handling. Det är ett personligt förhållningssätt till komponerandet, men som förhoppningsvis inte uppfattas som vare sig internt eller introvert. Komponerande är ju en social sysselsättning då vi är beroende av människorna som kommer gestalta den, en relation jag försöker vårda och inte minst, finner mycket inspiration i. Jag är oerhört mån om att verkligen mena varenda ton jag skriver ner – om jag inte själv menar den kan jag inte kräva att någon annan ska göra det, på scen dessutom.

» Jag är oerhört mån om att verkligen mena varenda ton jag skriver ner – om jag inte själv menar den kan jag inte kräva att någon annan ska göra det. «


Verket Aerial Roots kom till mitt under Corona. Berätta om hur det har varit att skriva musik under så speciella, och framförallt isolerade, omständigheter! – Arbetsprocessen har till viss del varit utmanande, eftersom jag och musikerna inte har kunnat mötas och laborera – något som alltid ger en skjuts i kompositionsarbetet. Trots distansen har vi haft mycket kontakt och det visade sig att våra perspektiv på musik liknar varandra, och jag har verkligen fullt förtroende för hur de väljer att porträttera det jag noterat ner. Hur var det att skriva specifikt för Göran Söllscher och Hans Pålsson? – För mig är samarbetet mellan musikern och mig oerhört viktigt (om det skulle jag kunna prata hur länge som helst) och musiken kom till med den starka åtanken att just Hans och Göran kommer framföra den. Det har verkligen varit en gåva att bli sammanförd med dessa fina musiker och personer! Jag ville ta tillvara på den höga konstnärliga nivå som de befinner sig på, genom att skriva mycket enkel musik som är komplex snarare i uttryck än i teknisk virtuositet. För att citera en vän när vi pratade om detta; som att äta pasta med tomatsås i Italien.

– Själva sättningen, gitarr och piano, innebar en del kompositionsmässiga utmaningar på grund av den dynamiska begränsningen och instrumentens liknande anslag - en utdöende ton. Då jag dras till det sångbara innebar dessa begränsningar att jag fick arbeta med linjer och form på ett sätt som var nytt för mig, och inte helt enkelt. Men det gjorde också att jag kom ännu närmare ett finkänsligt och medvetet uttryck, som jag också vet att Hans och Göran är så duktiga på att gestalta.

namn: Ylva Fred

bor: Stockholm

gör: Tonsättare inom främst konstmusik. Hon har även en bakgrund inom mode och scenografi.

aktuell: med nyskrivet verk till Göran Söllscher & Hans Pålssons gemensamma turné med namnet Aerial Roots

9


Aerial roots TURNÉ MED GÖRAN SÖLLSCHER & HANS PÅLSSON

Hans Pålsson, vår skånske mästerpianist, ger sig tillsammans med gitarrvirtuosen Göran Söllscher ut på turné under hösten och våren. Det blir tongångar av bland annat JS Bach, Schubert, Börtz och dessutom ett helt nytt, specialskrivet verk av tonsättaren Ylva Fred. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO ANDREAS PÅLSSON

Hans och Göran är knappast främlingar för varandra men spelar däremot instrument som inte så ofta framträder i duokonstellation på scen. Denna turné är däremot långt ifrån första gången som artisterna spelar på scen tillsammans. – Vi engagerades båda till invigningen av konserthuset i Malmö i mitten av 80-talet. Under invigningsveckan hade vi ett duoprogram inte olikt det vi spelar nu. Då uruppförde vi de »Tre reduktioner« som Daniel Börtz skrev för oss 1984. Med tiden har vi spelat en hel del ihop och även turnerat för Rikskonserter tillsammans med Håkan Hardenberger och Jacques Werup.

10

Deras respektive instrument delar många likheter men har också olika kvaliteter och förutsättningar vilket påverkar arbetet vid valet av en gemensam repertoar. – Både gitarren och pianot är relativt lätta att lära sig på en elementär nivå, men desto svårare att hantera på en konstnärligt avancerad. Både gitarren och pianot har svagheter som kan förvandlas till styrkor. Gitarren är tonsvag men har möjligheter till de allra finaste nyanser. Pianot är ett i klangen neutralt instrument, men under händerna på en känslig och fantasifull pianist kan det klinga som alla tänkbara instrument. Som en hel orkester. – Två saker man måste vaka över när man spelar ihop är att pianot måste reducera sin styrka. Man får ibland se ut som ett forte men ändå spela pianissimo. Båda instrumenten har ett s.k. handikapp: tonen är starkast i början och blir sedan lagbundet svagare och svagare. Gitarristen och pianisten måste därför med örat följa tonens utdöende och fint ansluta till nästa ton. Helt enkelt spela med öronen, inte bara med fingrarna. Båda instrumenten har en »attack« i början av varje ton. För att klinga helt ihop måste dessa attacker sammanfalla. Det är därför

av yttersta vikt att precisionen i samspelet är god. Hans är av många välkänd från tv-programmet I döda mästares sällskap, men har alltid haft många pianosträngar på sin flygel. Pedagogen Hans är professor vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet och har skolat många framgångsrika elever. Författaren Hans har skrivit den prisbelönta boken Tankar om musik och konsertpianisten Hans har tillägnats över 60 verk av olika tonsättare. Även om han iklätt sig många roller i sitt yrkesliv lägger han alltid stor vikt vid reflektion oavsett vad han gör. För honom, har han med tiden insett, är musikskapande det centrala i allt han gör. – Man bör alltid reflektera över sin skapande process. När man som ung studerar har man lärare som förhoppningsvis tränar upp det objektiva lyssnandet på det man spelar, men med tiden blir man sin egen pedagog. De olika sysslor jag ägnat mig åt är alla delar av ett musicerande. Det var musik som var mitt intresse, inte specifikt pianospel, redan från början. Musiken känns som mitt modersmål och att vara pianist, pedagog, skriva om musik eller göra TV, radio och annat »folkbildande« är delar av viljan till att skapa musik


» Våra stunder på scenen, i spelet, tillhör det bästa jag har att se fram emot. « som i förlängningen når ut till andra människor. Under turnén Aerial Roots framför Hans och Göran ett nyskrivet verk av Ylva Fred, ett verk som vuxit fram i samarbete mellan artister och tonsättare. – Sedan jag var 16 år har jag samarbetat med nutida tonsättare. Det har genom åren blivit mellan 60 och 70 uruppföranden. Som nu gammal musiker känns det oerhört inspirerande att få spela ett så sensibelt, musikaliskt och genomtänkt verk som det av Ylva Fred. Stycket har den gåtfulla titeln Luftrötter. Det finns något av natur, spirande, levande, slingrande melodiska figurer och stor känslighet i stycket. Men det är också genomarbetat av en människohjärna, av ett mänskligt känsloliv. Den gemensamma turnén, trots de försiktighetsåtgärder och publika begränsningar som Corona innebär, är något som Hans ser mycket fram emot. – All konst vill nå andra människor. Tyvärr begränsar Coronan möjlighe-

ten att nå en stor publik. Men vi vill båda nå, från hjärta till hjärta (som Beethoven sade) de som kommer att lyssna. Att vara tillsammans med Göran privat är en otrolig glädje för mig och han är en av de finaste musiker jag hört och mött i mitt liv. Våra stunder på scenen, i spelet, tillhör det bästa jag har att se fram emot.

TURNÉN MED Göran Söllscher

& Hans Pålsson heter Aerial Roots och pågår hösten 20 och våren 21.

11


Marie Bergman och Lasse Englund

till musikriket

Sista Musikriket-turnén för i år blir i Kronoberg och det är två namnkunniga artister som kommer på besök. Marie Bergman och Lasse Englund – ett radarpar både i musiken och i livet.

Konsertturnén ONS 25 NOVEMBER, KL 19.00

TEXT ULRIKA GUNNARSSON FOTO LASSE ENGLUND

Tingsryd, Väckelsång, Björkeborg

Marie Bergman har en lång karriär som sångerska bakom sig. Bland mycket annat var hon en del av Family Four, som vann Melodifestivalen två gånger under 1970-talet, och 1994 vann hon åter Melodifestivalen med Roger Pontare. Marie är annars känd för sin framstående solokarriär och sina krogshower. 2018 valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame. Lasse Englund är producent och gitarrist och har spelat med de flesta i Musik-Sverige. Eller vad sägs om Monica Zetterlund, Fred Åkerström, Eva Dahlgren och Cornelis Vreeswijk, för att bara nämna några. 1994 fick han en grammis som årets producent och har också tilldelats Guitar Peoples Prize 2002.

Älmhult, Folkets Hus

Möt en stark, personlig och unik röst tillsammans med flyhänt gitarrspel! 12

TORS 26 NOVEMBER, KL 17.00 OCH 19.00

FRE 27 NOVEMBER, KL 19.00

Markaryd, Ekebacken hotell och konferens LÖR 28 NOVEMBER, KL 19.00

Växjö, Lammhults Folkets hus SÖN 29 NOVEMBER, KL 17.00

Uppvidinge, Fröseke Folkets Hus MÅN 30 NOVEMBER, KL 18.00

Lessebo, Lessebo Handpappersbruk TIS 1 DECEMBER, KL 19.00

Alvesta, Moheda Bio ONS 2 DECEMBER, KL 17.00 OCH 19.00

Ljungby, Equmeniakyrkan www.musikriket.nu


share! Kultur som inkluderar Under hösten har ett samarbete inletts mellan Musik i Syd och ShareMusic & Performing Arts, nationellt kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering. TEXT KAJSA NILSSON

FOTO KATARINA ISAKSSON

ShareMusic & Performing Arts är en spjutspets som ständigt driver på utvecklingen och delar med sig av kunskap. De samarbetar med såväl kultursektorn som utbildnings-, den sociala och offentliga sektorn och forskarvärlden för allas rätt att delta i, uppleva och utöva konstnärlig och kulturell verksamhet – oavsett funktionsförutsättningar. Organisationen håller på att etablera ett stort nätverk för inkluderande konstnärligt arbete i regionen och för Musik i Syd är samarbetet ett led i att ständigt utveckla sin tillgänglighet och vara en angelägenhet för all delar av samhället och ambitionen finns att detta samarbete ska fördjupas under den närmsta tiden. Sharing!

I höstens kreativa labb mötte Musik i Syds egen kammarorkester Musica Vitae musiker från ShareMusics ensemble Elefantöra under ledning av den irländska tonsättaren Karen Power och Jonas Jonasson, tonsättare och musiker från bland annat Bob hund. Elefantöra, som är specialiserade på musikteknologi och orkesterns mer traditionella instrument utgjorde en spännande grund för att utforska gemensamma utgångspunkter. Samskapande och inkluderande var ledorden för arbetet och det hela mynnade ut i två så kallade »sharings«. En i Växjö och en i Kristianstad. Inbjudna gäster fick ta del av de båda ensemblernas musikaliska experiment där stråkar och elektronik möttes i en fascinerande mix. Genom att röra sig runt musikerna fick publiken uppleva musiken och ljuden från olika håll och vara delaktiga i detta kreativa labb som visade på musikalisk och kreativ skicklighet hos båda ensemblerna. 13


ENSEMBLE(S( IN RESIDENCE I början av året stod det klart vilka som skulle bli Musik i Syds första Ensemble(s) in Residence (EIR), det nystartade projektet som syftar till att skapa förutsättningar för en internationell etablering för unga, sydsvenska ensembler. Cirka 30 ansökningar kom in och av dessa valde en jury ut inte bara en, utan två grupper. De utvalda blev jazzgruppen POST-SUN-VISION och folkmusiktrion Trio Wolski. Men vilka är de och hur har det här dryga halvåret varit? Musik i Syd Magasin har träffat de båda unga ensemblerna. TEXT VIKTORIA UNOSSON

FOTO VIKTORA UNOSSON, ANDERS BERGÖN

POST-SUN-VISION Post-Sun-Vision är en Malmöbaserad jazztrio som består av Alice Hernqvist, piano, Mario Ochoa, trummor och Aaron Mandelmann, bas och har funnits sedan 2016. – Jag ville gärna starta en pianotrio, men visste först inte hur. Vi träffades på Musikhögskolan och då kändes det som att nu var det dags. Där var de som jag skulle bilda trion med! Det sa bara klick, berättar Mario Ochoa. Det var självklart redan från start att bandet skulle ha en inriktning mot jazz. Intresset för jazz var nämligen den gemensamma nämnaren för alla tre. – Vi gillar samma typ av musik, säger Alice Hernqvist. Vi lyssnar på modern musik, även

14

klassisk, men jazz är det stora intresset. Det är Mario som skriver låtarna som de sedan arrangerar tillsammans. De kallar sig för perfektionister och utvecklar hela tiden musiken. – Vi har låtar som vi har spelat länge, men som förnyas hela tiden genom att vi repar och jobbar med soundet mycket. Man ska veta vad man får när man bokar oss, att det blir en bra konsert. Att bli Musik i Syds Ensemble in Residence gav bandet ny energi och en välbehövlig knuff framåt. – Kul tänkte vi, nu händer det! Vi har fått ett bra stöd och har lärt oss jättemycket under det här halvåret. Inte minst alla tips om bokningar som vi har fått från vår producent Mats Holtne, hur man ska tänka ur en bokares perspektiv. Det har också varit nyttigt att få veta hur vi utifrån framstår som band och få hjälp med strategier hur vi går vidare framåt. Trots den rådande coronapandemin har det blivit en del spelningar för bandet. Bland annat var de en av akterna på Ystad Sweden Jazz Festi-


val, en konsert som live-sändes via Musik i Syd Channel. De spelade också in sin andra skiva. – Hade det inte varit för EIR, hade det varit svårare att hålla motivationen uppe nu under pandemin. Skivan spelade vi in på Palladium i Malmö, och det var verkligen årets höjdpunkt. För första gången kunde vi styra musiken själva, men få hjälp med det praktiska runt omkring. Vi hade dessutom gäster på skivan, Magnus Broo på trumpet, en musiker som vi ser upp till mycket och en stråkkvartett från Malmö. Det blev en extra sporre till att det skulle låta så bra som möjligt.

Framöver ska bandet (om pandemin tillåter) till Helsingfors och We Jazz Festival i december 2020, som Sveriges representant i Nordic Jazz Comets. – Det blir en jättestor chans. Där finns en massa bokare från flera länder och en chans för oss att få synas, träffa de andra banden och medverka på en kul och bra festival. Målet med bandet är ju att slå utomlands. Jazzmusiken är inte så stor i Sverige och drömmen är att få spela i Europa för att så småningom få till en turné i Asien. Allra helst i Japan där pianotrios och experimentell musik är stort.

15


ENSEMBLE(S( IN RESIDENCE

TRIO WOLSKI Folkmusikgruppen Trio Wolski har den ovanliga instrumentsättningen fiol, dragspel och cittern och består av Hanna Blomberg, Petter Ferneman och Kristian Wolski. Två av medlemmarna, Hanna och Petter, hittar vi i Malmö och Kristian i Arvika. Vi bildade Trio Wolski för fem år sedan. Då gick vi på Musikhögskolan i Malmö alla tre och spelade i duokonstellationer med varandra. För att spara tid, blev vi en trio istället, säger Kristian, vars efternamn Wolski fick ge gruppens dess namn. Vad tänkte ni när ni blev en av Musik i Syds Ensembles in Residence? – Vi blev väldigt glada över utnämningen, särskilt när vi förstod hur många som hade sökt. Det var väldigt hedrande, säger Hanna Blomberg. Vi är ett Do it yourself-band, som producerar det mesta själva, och det har varit nyttigt att veta hur vi framstår utifrån. Vi får ju fin respons från våra vänner, men de är kanske inte alltid så objektiva. Vi har fått mycket hjälp av Musik i Syd med att utveckla vårt bokningsmaterial och har fått flera andra tips av olika slag. Små vardagstips om vad vi som band bör tänka på när man vill boka oss.

16

Även Trio Wolski har under pandemin haft spelningar runt om i Sverige. – Vi har lyckats få många konserter under pandemin. Vi har tur som finns i Sverige. Hade vi varit en grupp utomlands hade vi antagligen haft svårare att få spelningar och nå ut, menar Petter Ferneman. – Vi är glada över att folk ändå har tagit initiativ till att ha konserter. Vi har uppskattat mycket att folk har kört på, säger Kristian. Bland annat hade vi en spelning uppe på Hunnsberget i Lidhult, dit många kom trots att det regnade. Vad händer hos Trio Wolski framöver? – Vi har tänkt att börja på nytt material och målet är att släppa ny musik ganska snart. Vi släppte en ny ep under året, Hunnsberg Sessions. Folk i allmänhet uppskattar album, men formatet med ep passar oss väldigt bra, säger Kristian. Formatet är mer lättillgängligt och vi kan släppa material oftare. Vi skriver material tillsammans eller så använder vi oss av traditionella låtar i nya arrangemang. En dröm är att få till fler turnéer och då framför allt konsertturnéer i Europa. Vi vill också prova på att jobba på ett annat sätt. Eftersom vi bor på olika ställen, skulle det fungera bättre logistiskt om vi kan ändra inspelningssätt och jobba mer med pålägg. Vi känner varandra så pass bra nu att vi ändå kan få det levande. Trio Wols k i o ch Pos t-Su n-Vision g er konserte r i Kristia nstad och Växjö 20 & 2 1 n ov. Läs mer: kulturk v arteret.n u nygatan 6 .se


Hanna Blomberg (fiol), Petter Ferneman (dragspel) och Kristian Wolski (cittern)

17


Från trummor till sångsatsning, normkritik och nya appar UNGA Utvecklingscentrum firar 10 år TEXT IDA FREDRIKSSON

Sedan 2010 driver UNGA Musik i Syd ett regionalt utvecklingscentrum med brett stöd från Kristianstads kommun och Region Skåne. Trumattack, Forskare berättar, Förskolepersonalkör, Musikråd, Kulturcrew, appen MusikA och kompetensutveckling är några exempel på projekt som drivits härifrån. Den 11 november firas tioårsjubileet med den nationella konferensen Sång & Språk som livesänds på Musik i Syd Channel.

18

FOTO ANTON WIKSTRÖM

Anna-Carin Fogelqvist har arbetat som projektledare för Utvecklingscentrum under alla tio år. I denna roll driver hon projekt och utvecklar verksamheten tillsammans med frilansmusiker, kulturaktörer och forskare som ska fördjupa UNGA Musik i Syds verksamhet. Allt med målet att hitta nya arbetssätt och metoder som ska berika barns och ungas möten med den levande musiken. Trummande höjde betygen

Första projektet för Utvecklingscentrum blev Vi slår på trummor inte på varann. Anna-Carin Fogelqvist berättar att tanken bakom projektet var att hitta metoder för att få elever att må bättre, i detta fall genom att trumma tillsammans. – Vad händer på en skola om man proppar barnen med rytmer, hur mår barnen och hur påverkas de andra lektionerna?


Mer om Vi slår på trummor inte på varann kan ni läsa i »Kultur & Folkhälsa – antologi om forskning och praktik«. Redaktör är professor Töres Theorell m. fl. Boken kan beställas från Bokus eller Adlibris.

De fem benen

Fokusområden genom åren

A

Elever på Segevångsskolan i Malmö och Slättsängskolan i Kristianstad deltog i projektet där de under flera terminer fick delta i workshops med slagverkare som avslutades med en stor gemensam konsert. Skolan fick även en klassuppsättning trummor så att eleverna kunde spela själva när de hade en stund över. Under tiden projektet pågick fick eleverna svara på enkäter hur man mådde före och efter de spelat trummor. – Många kände sig gladare, piggare och mer avspända efter att de spelat trummor. Blir man pigg är det lättare att koncentrera sig på mattelektionen, säger Anna-Carin. Och att koncentrationen ökade är nog de förbättrade betygen bevis på. Redan efter en termin stod det klart att betygen gick upp markant i de flesta ämnena. – Vi slår på trummor inte på varann blev en TT-nyhet. Alla ville skriva om skolan som trummade sig till ett bättre betyg.

som ett verktyg för att barnen ska röra på sig, sjunga och spela. Och snart lanseras appen GameA som är ett aktivitetsspel som riktar sig till barn med rörelsehinder. GameA har fått bidrag av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och är ett samarbete med Lunds universitet Designvetenskaper, Do-Fi, RBU Skåne och Skånes universitetssjukhus Barn- och ungdomsmedicin. Det tredje benet delaktighet handlar om att göra just barn delaktiga i kulturfrågor. – Det kan handla om att finnas med i referensgrupper som i projektet med Musikråd eller lära sig att arrangera kulturupplevelser som vi gör i projektet KulturCrew. Att koppla forskning till allt som görs har varit en viktig ingrediens från starten, dels för att utveckla verksamheterna på vetenskaplig grund samtidigt, dels för att kunna sprida erfarenheter och resultat genom dokumentation. – Vi har med åren kopplat flera följeforskare till våra projekt och flera rapporter finns idag att ladda ner på vår hemsida, t. ex. David Johnson och Sverker Zadigs studie om projektet Rösträtt – sång på förskolan »Att låta på olika sätt – Genrediversitet och kvalitetskriterier i Rösträtt«. Femte benet handlar om nyproduktion där nya föreställningar tas fram kopplat till årets fokusområde. Rösträtt – sång på förskolan, Trumattack!, Resor över vatten, Stopp min kropp! och Barnens dag – om barnkonventionen är några exempel på detta.

nn aCa

r in F

o gelq v i s t

Sedan dess har utvecklingscentrum växt och växt. Idag arbetar man utifrån fem ben: kompetensutveckling, digitalisering, delaktighet, forskning och nyproduktion. – Varje år når vi cirka tusen vuxna genom kompensutveckling för personal i förskola och skola men även för studenter vid Förskollärarutbildningen i Malmö och Kristianstad. När det gäller vårt digitala arbete är appen MusikA ett lyckat exempel med över 11.000 nedladdningar. – MusikA vänder sig till barn i förskoleålder och fungerar

Varje år utser Utvecklingscentrum ett fokusområde som präglar den utvecklande verksamheten inom UNGA Musik i Syd och den årliga höstkonferensen. – Det har bland annat varit Normkritik och musik, Klassisk musik för 2000-talets barn, Barns rätt – Barnkonventionen och Musik för integration. Under 2020 fortsätter vi satsningen på barns röster och sång som inleddes i fjol. Redan från början var tanken att skapa ett nationellt intressant utvecklingscentrum. Något som verkligen manifesteras med årets projekt Rösträtt – sång på förskolan, där Regional Musik i Sverige (RMS) tillsammans arbetar för att stärka

19


ko n f e r e n

sång och språ k 11 n ov e m b e r

LIVE på musikisydchannel.se

Årets höstkonferens ställs om till digital konferens

Efter många och långa diskussioner har arrangörerna bestämt att konferensen Sång & Språk 11 november ställs om till att sändas digitalt. Det omfattande programmet med levande musik och föreläsningar ligger kvar som förut och livesänds istället på Musik i Syd Channel. – Smittspridningen i Skåne ökar just nu och vi bedömer att det inte är lämpligt att arrangera denna innehållsrika dag med tillresande artister och för publik på plats, förklarar Anna-Carin. – Istället livesänder vi dagen och gör den kostnadsfri för alla digitala besökare. Jag ser verkligen fram emot att fira Utvecklingscentrum 10 år med er alla – även om vi endast ses digitalt denna gång.

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum fyller 10 år! Det firar vi med den nationella konferensen Sång & Språk som vi livesänder från Kulturkvarteret Kristianstad. Det blir en späckad heldagskonferens och kompetensutveckling om barns sång och språkutveckling med föreläsningar och levande musik. Dagen startar 8.15 med en digital utställning om Utvecklingscentrums tio år och en retrospektiv utställning som Nosabyskolans bild- och formklasser kompletterar med temat sång och språk. D ag e n är kostn adsfri. Livesändningen 9.00 – 16.30 Dagens konferencierer är Anna-Carin Fogelqvist, UNGA Musik i Syds Utvecklingscentrum och sångcoacher från Rösträtt – sång på förskolan som sjungande presenterar programpunkterna på olika språk.

Utbudsdag Skapande skola

• Rickard Söderberg håller ett brandtal för sång.

UNGA Musik i Syds utbudsdag för Skapande förskola/skola som skulle arrangerats 12 november ställs även den om digitalt och kommer att filmas. Bland liveakterna finns Bönan med Dan Bornemark, Din bark min hud med Sofia Thelin Thessaurus, Iwanyu – min plats på jorden med Teta Diana från Rwanda och Gabriel Hermansson och musikgruppen SKROT.

• Mer sång i hela landet! YAM Sweden, med representanter från elva regioner i landet, presenterar sin nationella sångsatsning Rösträtt – sång på förskolan. • Sjung, sjung, sjung. Om repertoar och barnperspektiv med Elinor Fryklund och Karin Holmström. • Tips och råd i coronatid från Körförbunden med Lovisa Kronstrand Alinder. • Nyheter i vår app MusikA för förskolan. • Föreläsning med Ulf Jederlund – Musik och språk. • Smakprov på Ensemble Yrias kurs i sång för barn: TA TON!

Du kan ta del av filmerna i efterhand på unga.musikisyd.se.

Pressbild

• Höj din röst. Om att sjunga i rätt tonläge. • Körplantagen, Sveriges första och enda ettåriga barn- och ungdomskörledarutbildning, presenteras av Marie Bejstam och Charlotte Rider. • Utvecklingscentrum 10 år! Annika Johansson, verksamhetschef UNGA, reflekterar över tio år med Utvecklingscentrum. • Språk, muntlighet och berättande med Mikael Björk, förskollärare och dramapedagog.

20

The Mamas uppträder på konferensen Sång och Språk, 11 november.

• Årets Mellovinnare The Mamas spelar sina bästa låtar och berättar hur det kom sig att de började sjunga. • Operaimprovisatörerna improviserar över de tio åren.

Dagen är en del av Utvecklingscentrums 10-årsjubileum och arrangeras med stöd av Kristianstads kommun och Region Skåne av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samverkan med Kulturkvarteret Kristianstad.

sången i förskolan. Tio regioner i landet har anslutit sig till det treåriga projektet som bland annat ska ta fram en app där varje region bidrar med sånger och filmer.

sen


Damkören Korallerna på Kördagar i Lund Special 2020

Kan man arrangera en körfestival mitt i en pandemi?

Ge

Det var en fråga som körproducent Gerd Román Hall ställde sig inför planeringen av den stora körfestivalen Lund Choral Festival som skulle äga rum som brukligt i Lund under hösten. Svaret var ja, men justeringar behövdes göra i takt med att restriktionerna för folksamlingar skärptes – stora sådana! Det var av allra största vikt att arrangera något som skapade en känsla av trygghet för både publik, de medverkande körerna och personalen. Resultatet av denna tankenöt blev att den tilltänkta stora festivalen fick pausas ett år och istället ge plats åt den lite mindre, avskalade varianten Kördagar i Lund SPECIAL – en körfestival som framförallt skulle kunna upplevas digitalt, via direktsända inspelningar från Domkyrkan där körerna framträdde. 12–17 oktober 2020 pågick festivalen och ett par tusen körentusiaster tog del av festivalen via de live-streamade sändningarna på webben samt en liten publikskara som varje dag dök upp i Domkyrkan för att se konserterna live. Ett experiment för att ytterligare öka livekänslan och ge förutsättningar för att dela konsertupplevelsen med andra på ett fysiskt plan var att även erbjuda besökarna möjlighet att se konserterna på storbildsskärm i Magle Konserthus och Domkyrkoforum.

– Det var inte lika många som nappade på möjligheten att se konserterna på storbildsskärm men varje dag var det trots allt ett litet tappert gäng som dök upp. Jag ser det som ytterligare en pusselbit för att göra festivalen inkluderande och tillgänglig, det är trots inte alla som har varken stora datorskärmar eller bra uppkoppling hemma, säger Gerd om satsningen. En av de största utmaningarna med årets upplaga av festivalen fanns på medverkandesidan och handlade om att hitta akter till festivalen. På grund av corona var det nämligen långt ifrån alla körer som hade kunnat ha någon verksamhet och möjlighet att kunna ses och öva över under året. – Vi hittade en handfull körer som var beredda att medverka i festivalen. Och det är vi väldigt glada för! För vissa av dessa körer var det första gången, på väldigt lång tid, som de mötte sin publik. Det var otroligt rörande att se hur det påverkade körsångarna känslomässigt att änt-

ligen få ses och sjunga ihop igen. Upplevelsen av att ha arrangerat en minde körfestival med fokus på digitala visningar har mestadels varit en positiv upplevelse för den programansvariga producenten. – Med facit i hand har det inte varit alldeles oproblematisk att arrangera en festival som var till hälften analog och digital, men det är inget jag skulle göra ogjort och jag är stolt över hur vi lyckas få till en körfestival även ett år som detta. Körsång är både grundläggande och hälsofrämjande, en rörelse som skapar gemenskap och sammanhållning. Det är inget man bara kan plocka bort, man får försöka göra det på ett annat sätt! avslutar Gerd Román Hall. Under Extrainsatt på Musik i Syd Channel kan du se alla konserter från Lund Choral Festival.

21

rd Román Hall

TEXT LOVISA FEY WALLTIN


Sveriges största likarättskongress blir digital Stora Likarättsdagen 23 november på Musik i Syd Channel Det började för sex år sedan med att personal inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg bjöds in till en tvärvetenskaplig utbildning om likarätt. Likarätt är ett brett begrepp som handlar om att kunna se, förstå och lära sig att alla människor är lika mycket värda och har samma rättigheter. TEXT IDA FREDRIKSSON

I fjol ägde kongressen åter rum på Malmö Arena och lockade runt 1 000 deltagare. I år ställer arrangören om till en nationell digital konferens och gala dit alla kommuner och regioners medarbetare och medborgare i hela landet bjuds in. Likarätt är ett brett begrepp som angår varje arbetsplats. Det handlar om att kunna se, förstå och lära sig att alla människor är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ola Björgell, Regionöverläkare och Funktionsansvarig för Likarätt i Region Skåne, arbetar med kompetensutveckling sedan många år och är initiativtagare till Stora

22

Likarättsdagen och galan. Syftet är att utbilda alla som arbetar inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg, samt alla andra som vill lära sig mer om diskrimineringslagen. – Som patient i sjukvården är det lätt att man känner sig i underläge mot personalen. Likarätt handlar mycket om att bli medveten om att vi välkomnar alla till oss så att vi hamnar på samma nivå i mötet, förklarar Ola Björgell. Likarättsarbetet ligger i linje med de värdegrunder som finns inom de flesta företag och organisationer. – Alla arbetsplatser behöver fråga sig vem man möter, hur vi möter varandra och hur vi kan bli bättre. En enkel övning som Ola Björgell rekommenderar alla att prova är att börja dagen med följande mening. ”Idag ska jag vara vänlig mot mig själv och alla jag möter”. Sätt dig sedan ner när dagen är slut och reflektera över vad vänligheten resulterat i. Ofta blir det en väldigt positiv upplevelse för alla parter. Att uppmuntra likarätt och erbjuda lika möjligheter till alla handlar om att stanna upp och se sig runt omkring, att ta sig tid att lyssna och träna på acceptans. Ola Björgell har arbetat med att ämnet ska bli tvärve-


Foto: Åsa Sjöström

» Likarätt är ett brett be­ grepp som angår varje arbetsplats. Det handlar om att kunna se, förstå och lära sig att alla män­­ niskor är lika mycket värda och har samma rättigheter. «

Lyssna gärna på podden Alla föds nakna om du vill lära dig mer om likarätt. likarattspodden.podbean.com

Den mångsidige operasångaren Rickard Söderberg är en av artisterna under Stora Likarättsgalan.

Tips!


» Egentligen är det konstigt att vi ska behöva ha lagar kring likarätt, det borde vara självklarheter. « tenskapligt och växa till att angå allt fler människor. Med åren har Stora Likarättsdagen öppnats upp för att välkomna en bredare målgrupp. – Det är fantastiskt roligt att allt sänds på Musik i Syd Channel, det visar att vi kan komma över svårigheter tillsammans som coronapandemin har inneburit. Och nu blir vi dessutom nationella på riktigt och kan nå alla, precis vad vi drömt om. Det finns många lagar som styr inom området likarätt. Många av dessa lagar stiftades efter andra världskriget för att säkerställa att vi har lika villkor för alla människor. – Egentligen är det konstigt att vi ska behöva ha lagar kring likarätt, det borde vara självklarheter. Men vi kan fortfarande inte ta hand om varandra. Det ser vi i många olika enkäter där andelen medarbetare som upplever sig som diskriminerade är påtagligt hög i hela landet. Under utbildningsdagen står diskrimineringslagen i fokus och ger praktiska exempel från verklighetens vardag, som berör oss alla. Dagen är fylld av fina föredrag. Bland annat kommer Malmö mot Diskriminering & Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne. Svenska Läkaresällskapet arrangerar två spännande föreläsningar med riksdagsledamot Barbro Westerholm och Birgitta Essén, Professor i Internationell kvinno- och mödrahälsovård. – Barbro Westerholm är Sveriges mest årsrika riksdagsledamot och håller Stora Likarättsdagarnas hedersföredrag. Hon kommer prata om att vara årsrik och den diskriminering som sker under coronapandemin. – Birgitta Essén kommer att prata om Global hälsa och ge exempel på olika sätt att förstå reproduktiv hälsa ur såväl ett globalt perspektiv som ett migrationsrelaterat perspektiv.

Dagen och galan streamas via Musik i Syd Channel: www.musikisydchannel.se

24

Gullan Bornemark är en av gästerna

Certifierade Likarättsambassadörer

En del av likarättsarbetet har varit pilotprojektet med Likarättsambassadörer, ett pilotprojekt som startade 2019. Den som vill bli certifierad likarättsambassadörer genomgår en fem dagar lång utbildning och får sedan påfyllande fortbildning. Tanken är att varje arbetsplats, oavsett om det är på ett sjukhus, i kollektivtrafiken eller vid en administrativ stödfunktion av något slag, så småningom har sin alldeles egen likarättsambassadör. – Likarättsarbetet är en ständigt pågående process. Därför behövs många likarättsambassadörer. Dessa skapar stabilitet och delaktighet och kan genomsyra varje del i verksamheten i verklighetens vardag. Nu är de 25 första Likarättsambassadörerna klara och får sina diplom vid Stora Likarättsgalan på Palladium Malmö den 23 november. Gemensamt för dessa personer är, enligt Ola, att de vill väl och vill lära sig mer om det absoluta välkomnandet. – Tanken är att dessa personer efteråt går tillbaka till sina avdelningar och själv lär vidare dessa kunskaper till sina medarbetare. Tack vare våra Likarättsambassadörer blir det lättare att jobba med aktiva åtgärder och med en levande kraft som finns mitt ute bland alla medarbetare och medborgare.


Musikens läkande kraft

Med sin långa erfarenhet av hälso- och sjukvård har Ola Björgell själv sett och blivit medveten om musikens kraft. Redan i slutet på 70-talet upplevde han det goda med musiken i sitt arbete som sjukvårdsbiträde i dåvarande tids långvård. – Jag tror att de flesta människor känner att musik gör oss glada och harmoniska, och vet vilken kraft musiken har. Men inte alla har fått upp ögonen för vilken roll den kan fylla i vård och omsorg. Jag tror vi behöver påminna oss om detta. I mitt nuvarande arbete som regionöverläkare med funktionsansvar för likarätt är jag än mer övertygad om musikens stora tillförande och läkande kraft. Allt sedan starten har han inkluderat musiken i likarättsutbildningarna i samband med kongressen Stora Likarättsdagarna, ett samarbete som gjorts med Musik i Syd och genom bland annat kulturbidrag från Region Skåne. Ola menar att musiken väcker ofta lust och positiva känslor, goda minnen. Musiken är större än både bokstäver och ord. Den är större än det skrivna ordet med sin mening och melodi. – Som patient är vi ofta i ett underläge och vi turas alla om att vara patient då och då genom livet. Men i musikens värld kan underläget minska eller helt försvinna i ljud, toner och i en melodi som vi alla får ta del av. Det finns mycket forskning kring musik och dess effekter. Det är dessutom vetenskaplig bevisat i många studier att musiken lugnar, lindrar och tröstar. Den sänker puls och blodtryck. Den höjer humöret. Den dämpar ångest och underlättar sömn. – Det går att mäta, till exempel i vår plus, vårt blodtryck, antal timmar av sömn, vår halt av må bra-hormon i blodet och olika substanser i mag-tarmkanalen. Ola menar att vi behöver sprida dessa forskningsresultat om musikens kraft inom hälso och sjukvård samt i vård och omsorg, och gärna uppmuntra till mer forskning kring detta – Min uppfattning är att det fanns mer musik inom vården förut. Då fanns mer tid och resurser. Vi borde återskapa sådant som fungerat förut. – Nu behöver vi öppna dörrarna på full gavel och släppa in musiken i hälso-och sjukvården samt i vård och omsorg som med sin fantastiska kraft kan välkomna alla, oavsett ålder, kön, könsidentitet och uttryck, sexuell läggning, etnicitet, religion, trosuppfattning eller funktionsvariation. I musiken möts vi på lika villkor med lika möjligheter.

23 nov 2020 9.30 – 17.15 Stora Likarättsdagen 18.30 – 19.45 Stora Likarättsgalan Program och mer in fo likarätt.nu

Likarättsgala för att möta varandra och musiken

Stora Likarättsgalan på kvällen bjuder på höjdpunkter från opera- och musikalvärlden och ett pärlband av musikupplevelser från nu och då, samt med diplomering av likarättsambassadörer. – Ni möter stora stjärnor som bjuder på ljuv musik. Det är 100% vänligt och vackert. Det är fri entré och alla är varmt välkomna att uppleva galan på Musik i Syd Channel! På programmet finns mångsidige operasångaren Rickard Söderberg och inbjudna gästartister: Petri Sångare under ledning av Alexander Einarsson och kapellmästare Carl-Adam Landström, hela Sveriges Gullan Bornemark med familj, Malmöartisterna Agnes Berg och Karin Turesson som bjuder på en egen musikalisk show med avstamp i Alice Babs och Minneskören under ledning av Viktoria Folkesson. En oförglömlig kväll med schlagerartist emerita Ulrika Gudmundsson Schönberger som konferencier. – En likarättsgala är ett sätt att aktivt välkomna alla, i mötet tillsammans, i musiken. Där kan vi träna på att vara vänliga mot oss själva och alla vi möter, avslutar Ola Björgell. Stora Likarättsdagen och galan arrangeras av Region Skåne, Musik i Syd och Svenska Läkaresällskapet. Nästa nummer av Musik i Syd Magasin vår 2021 har temat Musik i vård och omsorg. Håll utkik på webben! www.musikisyd.se

25


Lyssna på Ensemble Mare Balticum när Naturum firar 10 år

Konsert vid Naturum 2012.

27 november 2020

NATURUM 10 år 11.00 Dagens programpunkter startar 16.00 Ensemble Mare Balticum spelar MER INFORMATION

vattenriket.kristianstad.se

Naturum mitt i Vattenriket i Kristianstad.

26

Naturum Vattenriket i Kristianstad firar 10 år. Musik i Syds Ensemble Mare Balticum har gästat Naturum vid ett flertal tillfällen genom åren och är med och firar födelsedagen. Redan vid invigningen av naturum 2010 medverkade ensemblen och sedan dess har de gästat huset regelbundet med program som Aqua och De fyra årstiderna. – Vi är så glada att Ensemble Mare Balticum vill vara med och fira vår 10-årsdag, berättar Karin Magntorn, Naturumföreståndare. Vi har samarbetat under flera decennier. Ensemble Mare Balticum var med redan år 2005 när vi invigde Biosfärområdet på Lillö och sedan också vid naturums invigning år 2010. Sedan dess har vi njutit av många olika program under årens lopp som del i vår konsertserie Musik i redet. Deras instrument, klanger och program passar väldigt fint ihop med Vattenriket och vi ser fram emot många framtida samarbeten! 10-årsfirandet den 27 november blir en heldag med rolig teknik, musik, tillbakablickar och framtidstro. Ensemble Mare Balticum bjuder på medeltida toner och arkeologiska klanger med naturens egna tidlösa material och gamla instrument. Och som avslutning när mörkret faller får Naturum lysa upp på ett helt nytt sätt!


27

Ensemble Mare Balticum


guldkorn från musik i syd channel

från potatis till opera Berättelsen om Bjärebygdens hyllning till Birgit Nilsson

Musica Vitae Olle Persson Barytonen Olle Persson, en av Sveriges mest älskade sångare och kammarorkestern Musica Vitae presenterar sånger ur Allan Petterssons Barfotasånger.

28

Sopranen Birgit Nilsson förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung. Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet på Bjärehalvön. I denna nya dokumentärfilm skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert. Den belyser hur kulturens kraft binder samman människor och gör drömmar till verklighet.

Yeol Eum Son För andra gången besöktes Helsingborg pianofestival av den begåvade pianisten, och en av Sydkoreas främsta musikambassadörer, Yeol Eum Son som framförde en bejublad konsert.

Ensemble Mare Balticum och musikarkeolog Cajsa S. Lund

stormaktstidens musik Regalskeppet Kronan förliste 1676 i Östersjön och med henne följde 800 man i djupet. Vem spelade ombord? Varför spelade man? När spelade man? Vad spelade man? Dessa frågor levandegörs och förklaras i denna unika konsert med Ensemble Mare Balticum och musikarkeolog Cajsa S. Lund.

båstad kammarmusikfestival Båstad kammarmusikfestival, Södra Sveriges musikaliska höjdpunkt tog till plan B; att direktsända två konserter live från Torekovs kyrka. Det blir både Ludwig van Beethoven och Anders Hillborg samt några av Sveriges bästa musiker med konstnärlige ledaren Roland Pöntinen i spetsen.


Majas alfabetssånger För alla barn och vuxna med barnasinne! En musikalisk resa genom hela alfabetet med några av Majas Alfabetssånger tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae och Olle Steimer.

Miriam Aïda Loving the Alien En hyllning till David Bowie! David Bowie ägde modet att utmana de sociala normerna och gå utanför de givna ramarna med ett budskap om att följa sitt hjärta och våga stå för den man är. Med detta budskapet närmast hjärtat och med influenser av afro-brasilianska rytmer, jazz, reggae och en dos svensk melankoli tolkar Miriam Aïda och hennes grupp Bowies fantastiska låtar.

musik i äppelriket

sigfridsofficiet

Två konserter från vackra Mellby kyrka i Kivik. Vi får ta del av fransk kammarmusik i sällskap med Anna Norberg och Bengt Forsberg samt en glädjefylld sommarkonsert med Österlenbördiga pianisten Elise Einarsdotter i sällskap med Olle Steinholz och Margareta Bengtson.

axel och edith Två av södra Smålands mest kända traditionsbärare av folkmusik var Axel Sjölander (1896–1981) och Edith Samuelsson (1907–1984). Ensemblen som framför Axel & Edith är en helt ny konstellation som består av musiker från Kronoberg och Skåne. De fick uppdraget att skapa musik efter Axel och Edith i egen stil med hjälp av sin stora gemensamma instrumentsamling.

Sveriges äldsta kyrkomusik! På 1200-talet skapades i Växjö sånger till Smålands apostel S:t Sigfrids ära. I en konsertversion möts ljuvlig gregoriansk sång ur Sigfridsofficiet, trollbindande vevliraspel och läsningar ur den dramatiska Sigfridslegenden.

På bara den första veckan efter livesändning och publicering hade våra omställda digitala festivaler Båstad Kammarmusikfestival, Korrö Folkmusikfestival, Ystad Sweden Jazz Festival och Kördagar i Lund Special tillsammans 16.500 visningar och över 10.000 unika tittare på Youtube! Se festivalerna du också! Alla inspelningar finns på musikisydchannel.se.

29


turné i det fria Våren och sommarens verksamhet inom Musik i vård och omsorg blev inte som man tänkt sig och även höstens verksamhet har påverkats kraftigt av pandemin. Det har krävts kreativitet och samarbetsanda för att lyckas nå ut med musiken. Björn Kleinhenz, producent Musik i vård och omsorg, sammanfattar den senaste tiden. – I mars ställde vi in allt vi hade planerat, samtliga konserter på särskilda boenden och träffpunkter lades i malpåse och vi visste lika lite som någon annan om när vi kunde tänkas komma igång igen. Så blev det försommar och med värmen kom möjligheten att genomföra konserter utomhus. Omställningen gick raskt och flexibla musiker anpassade sig till den nya situationen. Dussintals spelningar genomfördes i trädgårdar och på uteplatser och det blev tydligt att det fanns ett uppdämt behov av kultur, samvaro och förströelse på äldreboenden och i bostadsområden. Åse Johnsson arbetar som samordnare för kultur i vården i Växjö kommun och berättar om värdet av kultur för äldre. – Det är inte bara under den stund som konserten äger rum utan det är både före och efter. Innan konserten måste man ju plocka fram rätt kläder och se till att man är snygg i håret. Och långt efteråt pratar de gamla och jag om konserterna, det märks tydligt vad det gör med humöret och livslusten. Man måste ju leva tills man dör! Utöver de spelningar som nådde boende på kommunala äldreboenden gjordes också satsningar på gårdskonserter i samarbete med AB Kristianstadsbyggen och Växjöbostäder, pop up-konserter i bostadsområden förgyllde vardagen för många boende och det spelades alltifrån Elvis och Olle Adolphson till Mozart och slängpolskor.

30

FOTO: Björn Kleinhenz

Bland de musiker som varit verkligt flitiga under de senaste månaderna finns Jonas Åkerlund och Mats Sturesson som spelat sitt program Skomakarens sånger runtom i Växjö och Tingsryd. Ett program om storspelmannen August Strömberg där mycket utrymme lämnas för anekdoter och berättelser. – På ett sätt tycker jag inte det är någon skillnad mellan att spela för en ung eller gammal publik, säger Jonas Åkerlund. Man behöver alltid göra sitt bästa för att det ska fungera. Men förutsättningarna gör också att det går att specialsy program som man kanske inte hade gjort i andra sammanhang. En sak som är speciell med att spela i vården är ju att man kommer till publikens hemmaplan. Det uppstår ett väldigt tydligt möte när man kommer ut och presenterar ett program. Tillsammans med publiken skapar vi förutsättningar för att ha en meningsfull stund, och det är viktigt att det blir just det. – Jag tycker det har fungerat ganska bra att spela utomhus. Man gör så gott man kan utifrån förutsättningarna. Mats Sturesson menar att det ställs lite andra krav på musikerna när de spelar utomhus. –Man måste vara extra flexibel eftersom varje spelplats bjuder på egna förhållanden avseende akustik, väder, vart man riktar sig med tanke på lyssnarnas placering, att strunta i kringliggande buller eller trafik. Men att konserterna är värda den lite tuffare insatsen råder inget tvivel om. –Det är ett enormt behov vi fyller. Det blir många härliga och berikande möten även för Jonas och mig. Jag minns speciellt en man med bakåtvänd baseboll-keps som sa »Spela Proud Mary!«.


Kolla in Musik i Syds nya webb! musikisyd.se

P책 musikisyd.se hittar du som vanligt information om v책ra scener, ensembler, verksamheter och s책klart alla konserter. Men det finns 채ven nya funktioner som att du kan favoritmarkera sidor och mycket annat.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.