__MAIN_TEXT__

Page 1

2019 PROGRAMBOK


festivalinfo Biljetter Du köper dina biljetter via biljettkiosken.se/korrofestivalen eller på plats. Förköpspriserna nedan gäller t o m 15 juli. Från 16 juli gäller ordinarie pris, men det går bra att köpa biljetter via biljettkiosken så du slipper betala på plats och kan komma fortare in. Barn under 15 år går in gratis.

Förköpsbiljetter (tom 15 juli)

Biljetter på plats

1-dagspass Tisdag 23 juli – 50 kr

1-dagspass Tisdag 23 juli – 50 kr

1-dagspass Onsdag 24 juli – 50 kr

1-dagspass Onsdag 24 juli – 50 kr

1-dagspass Torsdag 25 juli – 130 kr

1-dagspass Torsdag 25 juli – 160 kr

1-dagspass Fredag 26 juli – 270 kr

1-dagspass Fredag 26 juli – 340 kr

1-dagspass Lördag 27 juli – 270 kr

1-dagspassLördag 27 juli – 340 kr

2-dagspass Fredag–Lördag 26–27 juli – 390 kr

2-dagspass Fredag–Lördag 26–27 juli – 490 kr

3-dagspass (s k Festivalpass) Torsdag–Lördag 25–27 juli – 460 kr

3-dagspass Torsdag–Lördag 25–27 juli – 590 kr

Ungdomspass valfria dagar – 150 kr

Ungdomspass valfria dagar – 180 kr


Kontakt

Korrö ligger ca 4 mil sydost om Växjö och ca 2,5 mil nordost om Tingsryd. Korrö är skyltat från väg 122. Det finns parkerings­ möjligheter på gångavstånd och parkering för funktionsnedsatta finns i direkt anslutning till festivalområdet. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer. GPS-koordinater: Latitud: 56.624763, Longitud: 15.197758.

korrofestivalen.se info@korrofestivalen.se #korröfestivalen @korrofestivalen

Boende och mat Det finns en naturcamping på gångavstånd från festivalområdet. För annan typ av boende hänvisar vi till Tingsryds Turistbyrå samt vår egen hemsida där det finns mer utförlig information. Det finns olika matalternativ på området, allt från schnitzel till veganskt och kort information om detta finns på vår hemsida. visittingsryd.se korrofestivalen.se

Samåkning Slå gärna ett slag för miljön och åk tillsammans! På Facebook hittar du en offentlig grupp som heter Samåkning Korröfestivalen, där kan du hitta andra att samåka med till festivalen.

Åk buss till festivalen Länstrafiken Kronoberg kör sträckan Växjö–Korrö tur och retur under festivaldagarna. Mer info och tidtabell: lanstrafikenkron.se/a/ta-bussen-till-korrofestivalen

Korrö Folkmusikfestival är en del av Musik i Syd. musikisyd.se På Musik i Syd Channel hittar du filmklipp och konserter från föregående festivaler. musikisydchannel.se

festivalinfo

Vägbeskrivning


Enkel  Foto: Jimmy Träskelin

konserter Alligator Gumbo

Alligator Gumbo

d’Amore – Pelle Björnlert Foto: Jörgen Bergström

Bandet från södra Sverige som låter som södra Louisiana! Alligator Gumbo (SE) har med plattorna Lacassine Special (2012) och Simmerin’ (2014) inte bara fått nordiska lurviga att svänga, utan har hela två gånger tagit hem priser för bästa cajunplatta utanför Louisiana vid ”The French Cajun Music Association” i Lafayette, USA. Våren 2018 hade Alligator Gumbo Sverige­ turné med cajunlegender från Cajun Country Revival, bl a Joel Savoy och Jesse Lége. Alligator Gumbo hade även cajunfest i Hajom nyligen, där de spelade in sin nya musikvideo. Med durspel, fiol, säckpipa, gitarr, kontrabas och triangel bjuder Alligator Gumbo rättframt och opolerat på ett riktigt cajunkalas! Med Thor Ahlgren, Fred Sörensen, Josefin Edensvärd, Leif Eriksson och Dan Englund.

folkmusikalisk tradition där funktionen är viktig så har jag hittills aldrig ruckat på formen, men melodierna har jag försökt att göra till mina egna. För mig handlar all musik om kommunikation, att man har något att säga som förhoppningsvis andra tar emot; en röst, en färg, ett sväng, en nerv, något som berör… Nu har jag fått möjligheten att spela in ett urval av mina kompositioner tillsammans med några av mina bästa medmusikanter. Vad passar väl bättre än att få ha skivsläpp och releasekonsert på Korröfestivalen, som för oss alla ligger närmast hjärtat” – Pelle Björnlert. Med Pelle Björnlert, Johan Hedin, Anders Löfberg, Erik Pekkari och Nora Roll.

d’amore – musik av Pelle Björnlert

Enkel [FIN]

”d’amore, by love, av kärlek… alla mina låtar är gjorda med kärlek, ofta dedikerade till någon person eller plats. Jag har mest gjort danslåtar och högtidsmusik. Eftersom jag är danad i en

De tar sig an sin musik som varje superhjälte tar sig an sitt uppdrag. Det är livsviktigt och omöjligt för världen att vara utan. Deras superkraft är Traditionen, att vara den, lyfta fram den och


Embla Erland Westerström Foto. Peter Lloyd Tidig bild på Eva & Sabina  Foto: Bruno Bjärnborg

skruva till den, så ingen kan undgå att höra att det är Enkels musik. Med viola, kantele, melodikon och röster bjuder Enkel sin publik både på musik och ett framträdande som man sent glömmer. Gruppen har varit igång sen 2013 och deras två skivor har båda tilldelats pris som årets folkmusikalbum i Finland. Denna grupp är orädd, nyfiken och intensiteten är tät. Med Leija Lautamaja, Miia Palomäki, Maija Pokela och Iida Savolainen.

Embla [DK] Den prisbelönta dansgruppen Embla har funnits sedan 2007. De strävar efter att ge sin publik en härlig och minnesvärd upplevelse. Den danska/ nordiska folkdansen står i centrum men gruppens motto är att den ständigt ska utmanas och utforskas. Tillsammans med Phønix presenterar de en spännande föreställning där dans och musik kompletterar varandra och spelar lika stora roller. Till Phønix musik berättar dansarna i Embla historier med sina kroppar.

Erland Westerström När man hör en riktigt bra munspelare kan det vara svårt att tro att alla toner kommer från ett

och samma instrument, från en och samma musiker. Men i det här fallet så är det sant. Erland har studerat på folkmusiklinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med munspel som huvudinstrument, är nybliven riksspelman och har nu satt ihop ett soloprogram där han utforskar både nya och gamla sätt att tolka traditionella låtar på sitt instrument. Få se om ni kan hålla dansfötterna stilla.

Eva Bjärnborg och Sabina Henriksson – 50 år Det är minsann inte många som kan fira 50 år som spelkompisar, men Eva Blomquist-Bjärnborg och Sabina Henriksson är ett par som kan. Tänk att hitta sin musikaliska själsfrände redan i barndomen och dessutom lyckas hålla liv i sitt samspel under alla år, det är sannerligen värt att fira. Firas görs det med en ny skiva där musikerna valt att dels plocka fram nya låtar ur gamla samlingar från sina hemtrakter i Jönköpings län. Dels har de spelat in flera av sina gamla hits men låtit de färgas av årens erfarenheter. Kom och hurra för skivsläpp med Eva & Sabina, njut av dansant duospel, medryckande tradition och vänskaplig glädje!


Farandi [DK/SE/FIN/BE]

konserter

Farandi

Frida Höfling

Sex musiker från fem olika länder som med nyckelharpa, dragspel, tvärflöjt, piano, säckpipor och flöjter utforskar den nordiska folkmusiken. Från traditionellt till nyskriven musik, och från minimalistiskt till symfoniskt. Medlemmarna från Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och Belgien träffades under utbildningen Nordisk master i folkmusik och de har redan hunnit turnera sig igenom Skandinavien. Namnet Farandi kommer från fornnordiskan och betyder resande eller farande. Och det är så gruppen vill utforska sin musik. Vad är nordisk folkmusik idag, och vart är den på väg? Med Petrus Dillner, Saana Kujala, Einar Zethelius, Marieke Van Ransbeeck, Tommie Black-Roff och Mette Qvist-Jensen.

Frida Höfling Happy Heartaches

John Edwin

Med sin stråke och danssväng drar hon fram, Frida Höfling från Helsingborg. Redan som liten tog hon sina första danssteg och några år senare höll hon stolt i sin alldeles egna fiol. Sedan dess har många speltimmar passerat, bland annat tillsammans med Karin Wallin som också är en

stor inspirationskälla. I ryggsäcken ligger traditionella låtar och egna kompositioner med toner som berättar allt det som ord ibland inte kan. Engelskor, slängpolskor, och härliga valser sätts i gungning och vem vet, om hon blåser på sitt kohorn lunkar kanske hela socknens kor plötsligt in på logen?

Happy Heartaches Bluegrassen är sentimental, banal och alldeles, alldeles underbar. Musik rätt in i hjärtat. Om kärlekssorg, längtan, arbete, slit, släp, liv och död. Brita och Max, som spelat länge tillsammans i sitt Family Band och tidigare i Tall Dark Strangers, slår sig nu samman med Albin och Alicia kända från bl a Friendly Neighbourhood Stringband. Tillsammans skapar de det perfekta bluegrassbandet med fyra helgjutna röster, tillika fyra utmärkta instrumentalister. Med Albin Ekman, Alicia Jardine, Brita Björs och Max Tellving.

John Edwin John Edwin bjuder in till en amerikansk folk, bluegrass & country – upplevelse ge-


nom både banjospel, flatfootdancing och sång. Showen är inspirerad av bluegrassmusikern John Hartfords soloframträdanden på 70-talet när denne bytte instrument från låt till låt och cloggdansande på en uppmickad plywood­ skiva. Repertoaren bestående av såväl klassiker som egenskriven musik vävs ihop med berättelser och publik­interaktion. Det blir mycket banjo för pengarna.

Jonzon Jonzon är Nathan Bissette och Kristin Borgehed. Med strängar och röst blir det en skön blandning av tidig musik, traditionell och traditionsrik musik samt med en gnutta psykoakustik. Med en stor förkärlek för musikalisk struktur, mikrotonalitet och klangfärg beger dem sig ut på en resa bland toner och övertoner, bland harmonier och färgningar och allt det där som låter, känns och upplevs.

Karin Wallin & Perry Stenbäck 2011 träffades denna duo för första gången och det gick bara inte att låta bli att spela tillsammans. Nu är de på Korrö för att dela med sig av sin musikaliska symbios. Uppvuxen bland spelande, sjungande och

dansande släktingar började Karin Wallins intresse för folkmusiken tidigt. Sin främsta övningen fick hon under sin fars, Börje Wallins, danskurser runt om i Norden då hon flera timmar i sträck bjöd på solospel och växte in i rollen som dansspelman. Perry Stenbäck är främst verksam i Danmark och har spelat allt från klassiskt och jazz till country och hårdrock. Han är prisbelönt i hemlandet och en eftertraktad studiomusiker, det sägs att han medverkat på över 150 plattor.

Jonzon

Lena Willemark – Blåferdi Om man känner till någonting om svensk folkmusik så är det nog Lena Willemark man känner till. Hon har sin botten och grund i den svenska folkmusiken, främst från sin hembygd i Älvdalen. Men under åren har Lena Willemark låtit sitt musikaliska intresse växa och ta sig vidare till olika genrer och arbeten med musiker med vitt skilda musikaliska bakgrunder. Det är intresset för vad musiken kan ta för vägar som driver denna sångerska som arbetat med bland andra Elise EinarsLena Willemark – Blåferdi

Karin Wallin & Perry Stenbäck


Marika Bjärnborg & Gusten Brodin

Maija Kauhanen  Foto: Antti Kokkola

konserter

Molly på Rymmen

dotter, Karin Rehnqvist, Ale Möller och en mängd musiker, ensembler och orkestrar. Det kanske inte alla vet är att en stor del i Lenas musikskapande är komponerandet. 2014 fick hon av Sveriges Radio en beställning på ett nyskrivet verk som resulterade i Blåferdi. Texterna är skrivna på älvdalsmål och musiken är komponerad med utrymme för improvisation. Det är med sann glädje Korröfestivalen välkomnar Lena med sin älvdalska till den småländska sommaren. Med Lena Willemark, Leo Svensson Sander, Mia Marin, Emma Reid, Sandra Marteluer och Tina Quartey

Maija Kauhanen [FI] Som soloartist är Maija Kauhanen väl prisad både hemma i Finland och utomlands. Hennes kännetecken är den kraftfulla rösten, det äldre ovanliga sättet att spela kantele på (nämligen med ett slags plektrum) och det uppfinningsrika sättet att använda slagverk. Hon är som ett heltband. På Korrö kan vi även höra henne i Okra Playground.

Marika Bjärnborg & Gusten Brodin Under våren kunde man höra både Marika Bjärnborgs och Gusten Brodins examens­ konserter på Stallet i Stockholm. Men vad är väl Stockholm? Så nu blir det musikalisk firning av dessa nybakade musiker även på hemmaplan, hemma i Småland. Marika och Gusten har båda en förkärlek till stämspel och samspel. Med rötterna i den småländska fioltraditionen, och många gemensamma idéer om musiken, bjuder de här på några av sina favoriter bland 1700-talets pollonesser och mer sentida dansmusik. Låtar från gamla handskrivna notböcker varvas med egna kompositioner på solo och duo. Det blir sirligt och slingrigt, lyhört och magiskt.

Molly på Rymmen Svängiga trion Molly på Rymmen spelar skånsk, irländsk och amerikansk traditionell folkmusik – men inte i knätofs och träskor precis. Snarare i dreadlocks, skäggtofs och tatueringar! De utstrålar en massa energi på sina livespelningar, men påstår att de bara spelar musiken så som den ska låta. Molly på Rymmen är ett akustiskt glädjeröj med fiol, tenorbanjo,


Peter Pedersen

mandolin, durspel, gitarr och sång. Senast aktuella med hyllade plattan Klukkes Gumpglugg som har inspirerat åtminstone ett annat band i Skåne. Med Jonas Jirham, Ludde Olsson och Pontus Blom.

Okra Playground [FI] Helsingforsbaserade elektrofolk­gruppen Okra Playground formades 2010 ur en önskan att föra tillsammans skickliga musiker som skulle spela utifrån traditionell finsk musik med en modern ingång. När uråldriga sånger och instrument, som kantele och stråkharpa, möter moderna tongångar och ljudlandskap bildas stor musik som tar plats och inte ber om ursäkt. Låtarna ger en känsla av filmmusik och man kan riktigt se en huvudperson rida fram över solbrända slätter. Okra Playgrounds musik har tagit gruppen ut till Europas länder men även så långt som Malaysia. De har hittills släppt två album vilka båda fått fina recensioner och fängslat publiken. Med Päivi Hirvonen, Maija Kauhanen, Essi Muikku, Sami Kujala, Veikko Muikku och Oskari Lehtonen.

Okra Playground

Det är inte alla som kan säga att de är ägare till fler än en träskofiol, men det kan Peter, ingen vet säkert hur många han har. Redan 1982 blev han riksspelman på just träskofiol och tre gånger har han vunnit VM i träskofiol i både duo och solospel. Äntligen har hans soloskiva färdigställts och kommer släppas i samband med denna konsert. Det är främst låtar från Skåne och Småland som Peter plockar upp ur olika låtsamlingar och en av favoriterna är samlingarna efter Petter Dufva. Det är med stor ödmjukhet inför traditionsbärarna som Peter framför sin musik.

Phønix [DK] Peter Pedersen

Phønix

Redan 1990 tog denna grupp sina första gemensamma toner och i sin nuvarande form har de spelat i tolv år. Flera album har det blivit genom åren, varav två prisbelönta med Danish Music Awards. De har byggt upp en stor hemmapublik men musiken har också fört de ut på spelningar runt om i världen. De utgår ifrån den danska och skandinaviska musiktraditionen och vill genom sina arrangemang både blicka framåt och


konserter

bakåt. Genom sina instrument sång, slagverk, klarinett och dragspel ger Phønix musiken en spännande ljudbild. Förutom att spela själva uppträder de under festivalen tillsammans med dansgruppen Embla. Med Anja Præst Mikkelsen, Karen Mose Nørgaard, Jesper Falch och Jesper Vinther Petersen.

Päivi Hirvonen [FIN]

Päivi Hirvonen Foto: Antti Kokkola

Päivi Hirvonens musik är en dialog mellan hennes violin, röst och stråkharpa. Hennes kompositioner kommer ur den finska traditionen och är fyllda av känslighet och styrka. Förutom en uppskattad musiker är Päivi även en inspirerande pedagog. Under festivalen hör vi henne även i Okra Playground.

Sorpesoll [NO/SE] Sorpesoll är bottensatsen i dunken med hembränt. Sorpesoll är också namnet på Ånon Egeland och Mikael Marins album som 2017 belönades med det prestigefyllda Folkelarmpriset och nominerades till Spillemansprisen (motsvarigheten till Grammis). Detta är ett samspel mellan Hardingfelan och Violan, som har stämts ner en oktav och kommer i sorgesamt samspråk med varann. Det är avskalat och naket. Det är

musik som inte klätts i några särskilda kläder utan visar sig som den är, vacker med rynkor och valkar. Ånon och Mikael bär stolt fram den med stor värdighet. Med Ånon Egeland och Mikael Marin

Spöket i Köket Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny folkmusikalisk urkraft på den skandinaviska musikscenen. Ett svenskt/danskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential! Hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Lika väl hångelballader som umpa-bumpa. Det sjungs på fyra språk och spelas tjugotalet instrument! Musiken är ur nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och från egna låtar i traditionell stil. Allt arrat för Spökets sättning, vilket bäst beskrivs som ovanligt hipp bordunorkester med funkblåssektion. Ett lounge/rave-folkband, det enda i sitt slag! Efter debuten med Den nya spisen 2017, kommer nu Spöket med nya skivan Château du garage som släpps under 2019, vilket spås bli en bra årgång. Med Nisse Blomster, Linnea Aall Campbell, Mads Kjøller-Henningsen, Erik Bengtsson, Lies Hendrix, Emma Engström, Albin Lagg, Ella Wennerberg, Erik Larsson och Henrik Büller


Spöket i Köket

Stina Tobiasson

Trad.Attack! [EST]

Att sjunga är något hon gör för att kroppen och själen behöver det. Att sjunga handlar mer om en känsla än att pricka toner. Uppvuxen med och matad med folkvisor sitter Stina just nu och jobbar med visor efter August Strömberg i Jät, Småland. På Korrö bjuder hon på ett litet och intimt smakprov av sitt arbete.

Efter flera års arbete på den estniska musikscenen bestämde sig till slut tre vänner för att spela tillsammans, det var 2014. Det började med en tanke att det skulle vara enkelt, kul och experimentellt. Från början fanns inte ens någon ambition att spela inför publik, därför blev förvåningen total när bandets första släppta låt blev en riktigt hit. Arenorna var redan fyllda av publik som väntade på TradAttacks musik och turnerandet satte fart. Hittills har gruppen besökt 37 länder runt om i världen och fått en lång rad utmärkelser och priser. Gruppen hittar sin inspiration från gamla inspelningar av estniska folkmusiker. De tar de skrala gamla inspelade melodierna och drar dem ut i nutid, ger de pulserande rytmiska strukturer och skapar en imponerande stor ljudbild av 12-strängad gitarr, röst, trummor och en mängd flöjter och säckpipor. Med Sandra Vabarna, Tõnu Tubli och Jalmar Vabarna.

Södling Sessions

Södling Sessions

Trad.Attack! Foto: Renee Altrov

Tre för Korröpubliken välkända musiker har slagit sig ihop – Ulrika Gunnarsson, Mia Marin och Tina Quartey. De har med den ovanliga instrumentkombinationen röst, fiol och slagverk tagit sig an musiken ur Carl-Erik Södlings samling. Södling (1819 – 1884) var verksam som musik- och gymnastikdirektör i Västervik och en skicklig insamlare av visor och låtar. Han hade storvulna idéer om den svenska folk­musikens kulturhistoriska betydelse i Europa och Sydamerika. Men tiden var inte riktigt mogen för hans idéer och i det efterlämnade manuskriptet finns flera hundra visor och låtar av stort värde. Trion utlovar svängiga låtar, spännande ballader, vackra visor och kvicka polskor i en ny musikalisk skrud. Med Ulrika Gunnarsson, Mia Marin, Tina Quartey

Tsuumi Sound System [FI] Tsuumi Sound System spelar stor, tung musik med enorm kraft. Kanske är de mer kända runt om i världen än i sitt hemland Finland. Sitt stora internationella genombrott fick de som


konserter

paus­underhållning i Eurovision Song Contest 2007 och sedan dess har de spelat in fyra album som alla blivit rosade långt utanför hemlandet. Med dragspel, fiol, saxofon, gitarr, piano, kontra­bas och trummor spelar gruppen musik som är väl rotad i den nordiska folkmusiktraditionen Tsuumi Sound System men samtidigt blandats ut med musikstilar som bland annat jazz och rock. De bjuder på ett scenframträdande som kommer vara vulkaniskt och ursinnigt. Energin ligger tät i den välarrangerade musiken, varje ton och mellanrum är smakfullt välfylld. Med Tero Hyväluoma, Hannu Kella, Joakim Berghäll, Pilvi Järvele, Jani Kivelä, Tarmo Anttila och Jussi Nikula.

Willemark/Knutsson/Öberg

Willemark/Knutsson/Öberg – Svenska låtar Tre starka musiker med varsin tydlig röst och en fingertoppskänsla när det kommer till lyhördhet inför varandras musikaliska vägar. Lena Willemark, förmodligen vår mest kända folkmusiksångerska. Jonas Knutsson, har med sina saxofoner länge jobbat med att sammanföra jazz och folkmusik som uppskattats av en stor publik. Mats Öberg, pianist, multi-instrumentalist och kompositör räknas till en av våra främsta improvisationsmusiker.

Nu har dessa tre musiker dykt ner ordentligt i den svenska visskatten och fiskat upp pärlor av bland andra Eva Dahlgren, Hjort Anders, Marie Bergman, Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Tolkningarna är personliga och rör sig med både lätthet och tyngd, och med stor värdighet. Med Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg.

Ånon Egeland [NO] Han är en av Norges mest kända spelmän och har ett sväng som är få förunnat. Hans personlig spelstil har lyst igenom sen han skivdebuterade 1977, och sen dess har han medverkat på dussin­ talet album tillsammans med Skandinaviens vassaste folkmusiker. Repertoaren och spelstilen präglas av traditionen kring sydnorska Agder.

Ånon Egeland


till dans Bosdottir, Midgren & Zeberg Varje välfungerande samhälle behöver ett gäng som inte viker sig, som står fast i sin uppsluppna, skojfriska glädje. Alva Bosdottir, Sven Midgren och Malte Zeberg levererar dansmusik direkt från barrikaderna och utlovar både slängpolska, vals, rumpedarra och en massa kadriljer. Dessa musiker har slagit sig ihop med ett enda mål – att hålla dansgolvet kokande. Bosdottir, Midgren & Zeberg

Programpunkten med Chłopcy z Nowoszyszek sker i samarbete med den polska festivalen Sounds of the North i Gdańsk (dzwiekipolnocy.pl/en) och i samverkan med Leader-projektet SBFICA. Festivalen har funnits sedan 70-talet och presenterar varje gång spännande akter från Sverige och övriga Norden.

Chłopcy z Nowoszyszek [PL] Chłopcy z Nowoszyszek Foto: Jerzy Czyzynski

På Korrö finns det gott om tillfällen att dansa. Ifjol gavs det över 70 timmars möjlighet till att dansa! På festivalen finns tre dansbanor. Dansbanan – 150 kvm stor utomhusdansbana. Logen – där allt startade en gång, väldansat trägolv på ca 90 kvm. Bakfickan – drygt 100 kvm stort trägolv med bra gung.

Trots att denna grupp är tämligen nybildad har de en ständigt växande och entusiastisk publik. De spelar musik från Polens nordöstra hörn, inspirerade av lokala musiker. De blandar kraftiga polkor med melankoliska valser, kantiga och eviga melodier. Att arbeta med äldre musiker och föra musiken vidare till yngre generationer ser gruppen som en ständigt pågående cykel. Gruppen vill lyfta fram det ibland glömde umgänget i byarna, när man möttes för att dansa och spela musik. Det blir först på lördagen en workshop/ Prova På! på förmiddagen där det lärs ut danser i lugn och ro. Sedan sent på kvällen så blir det dansparty och betydligt högre tempo!


till dans

Everts Kvintett

Everts Kvintett

Det påstås att Everts Kvintett bildades av ett gäng musikaliska statare på Huseby, utanför Växjö, i början av 1940-talet. Deras uppgift var att spela till en uppsättning av En midsommarnattsdröm som självaste kung Gustav V kom för att se. Sant är att gruppen spelar schlager, swing och jazz från 1930-talet och fram till rock­musikens intågande. Everts Kvintett vill skildra musiken som den var, och framföra den så autentiskt som möjligt. Sant är också att denna musik var något som gruppens medlemmar som barn föraktade. Men nu har den blivit ett med orkestermedlemmarna. Med Maja Nordblom, Sven-Olof Lorentzen, Sven Carlsson, Malin Fernholm, Lars Nordblom och Mikael Fernholm Paulsson.

Bokenäsets Ådra Föreningen Bokenäsets Ådra bildades 1977 med målsättningen att bevara och sprida bohuslänsk kultur såsom folklig dans och musik, mattraditioner och hantverk. De har under åren intervjuat och spelat in tra-

ditionsbärare och dokumenterat material från Bohuslän. Nu ligger tyngdpunkten på det musikaliska och föreningen har länge varit en aktiv och drivande kraft i olika projekt. Under festivalen spelar deras spelmanslag till dans.

Kantorns Kapell

Kantorns Kapell Orgeln som är en så kallad reseorgel har en central roll i Kantorns Kapell tillsammans med fioler och cello. Orkestern spelar gärna dansmusik som till stora delar har lokal anknytning till Småland och Öland. Den musik som kapellet spelar kommer i de flesta fall från gamla hand-


skrivna småländska spelmansböcker så långt tillbaka som från 1600/1700-talet. Repertoaren då dominerades av pollonesser (polskor), menuetter, kontradanser och kadriljer i den galanta stilen. Kantorns Kapell består av Heléne Ingvars­dotter, riksspelman på fiol, Björn Erlandsson kyrkomusiker, Magnus Lundberg på fiol och Ove Lindqvist på cello.

Klintetten Östergötlands polske-storband har funnits sedan 1994 och är flitigt anlitade som dansorkester. Traditionell folkmusik med dansen i fokus är gruppens signum. Låtarna är främst från Östergötland men det smyger sig även in toner från Dalarna, Jämtland, Värmland och Uppland samt en del nykomponerat. Med fioler, dragspel, nyckelharpa, cittra och bas utlovas ett dansant och medryckande ös! På fredagen spelar de Gammeldans på Dansbanan och på lördagen blir det polskor i Logen.

Musikhögskolan Malmö Folkmusikeleverna på Malmö Musikhögskola spelar till dans. Det blir en härlig

blandning av instrument och danslåtar, låt dig bara ryckas med in i vimlet och in i gemenskapen.

Peter, Eva & Bengt Denna trio är en av Korröfestivalens bästa vänner då de vad vi vet inte missat någon festival sedan starten. De har spelat tillsammans i runt tio år och det bjuds främst på låtar från Småland, Skåne och Uppland som trion framför dansant, lyhört och klangfullt. Bengt Andersson blev riksspelman på silverbasharpa 1993 och tillhör nu en av Sveriges främsta nyckelharpsbyggare. Eva Johansson blev riksspelman på fiol 2015 under uppspelningarna på Korrö, hon bygger både fioler och träskofioler. Peter Pedersen blev riksspelman på träskofiol 1982 och är även regerande världsmästare på instrumentet.

Stockholms Spelmanslag Med ett 40-tal medlemmar på fioler, cittra, dragspel, bas, flöjt och munspel kommer detta spelmanslag till Korrö med traditionell svensk folkmusik, från polska till gammeldans. Laget har en tydlig

Klintetten

Peter, Eva & Bengt


Tjust Spelmanslag

målsättning, nämligen att vara bra på att spela till dans, så medlemmarna är vana vid nötande och slipande av detaljer för att få till det där lilla extra.

till dans

Thiger, Håkansson & Swing Efter att ha spelat länge på olika håll träffades dessa tre herrar och fattade musikaliskt tycke för varandra. På fioler, tvåradigt dragspel, pianodragspel och kontrabas har de som mål att framföra och förmedla bra dansmusik med harmoniskt sväng, sådan som gör att fötterna riktigt spritter. Det bjuds på finstämda och kluriga låtar med personligt tilltal, traditionell såväl som egenskriven musik. Med Mats Thiger, Mats Håkansson och Per-Olof Swing. Naturligtvis kommer även flera av artisterna som ger konserter att spela till dans, som bl a Ånon Egeland, Marika Bjärnborg & Gusten Brodin, Willemark med vänner, d’amore –  Pelle Björnlert och många fler!

medlemmar som spelar tillsammans och förutom fioler hör man nyckelharpa och kontrabas.

Trattgrammofonlounge & Stenkakedisco En populär punkt i Korrös program är i år tillbaka, det blir Grammofondisco med musikdirektör Erik Ask-Upmark. Det bjuds på bland annat jazz och folk- och världsmusik. En blandning av käcka dragspels­ polketter, Dixieland, eldig tango, kanske någon gammal schlager, kanske en rheinländer med Källnatrion och Gärdebylåten i swingtappning. Ta dig en svängom eller nöj dig med att lyssna och spisa stenkakor i all dess nostalgifyllda charm.

Örebro Spelmanslag Tjust Spelmanslag Innan Småland blev Småland fanns det ett område som kallades Tjust, det omfattade 18 socknar och staden Västervik och ligger alltså nu i Smålands nordöstra hörn. 1989 bildades Tjust Spelmanslag och firar i år alltså sin 30-årsdag. Det är ett 15-tal

Detta lag bildades 1992 och i föreningens stadgar går att läsa att de vill göra folkmusiken tillgänglig och stödja spel av traditionella låtar inom fria ramar. De har idag ca 25 medlemmar som träffas regelbundet och låter gehörsörat jobba på helspänn.


workshops Under festivalen finns det möjlighet för den lite mer erfarne att fördjupa sig i någon av alla de workshops som ges. Observera att Workshops är avgiftsbelagda och biljetterna köper du på internet fram till och med onsdag den 24e juli kl 24.00. Därefter kommer överblivna biljetter att säljas på plats i Skivförsäljning­­s­­­tältet från kl 18.00 på torsdagen den 25e juli.

fredag DANS – SLÄNGPOLSKA Dansbanan kl 11.00 – 14.00 Dansverkstad i slängpolska på fläck. Kursen är för dig som dansat slängpolska en del och vill fördjupa dig mera. Med Anna Öberg som pedagog. Biljetter 150 kr.

SPEL  Kvarnen kl 11.00 – 13.00 Päivi Hirvonen – Mästerspelare på fiol från Finland som lär ut blandat nytt och gammalt, något för rösten med men bara finskt. Biljetter 150 kr.

Anna Öberg

SPEL & SÅNG  Kvarnen kl 13.00 – 15.00 Här blir det spel och sång i härlig americana stil med musikerna från Happy Heartaches Biljetter 150 kr.

MUNSPEL  Kaffestugan kl 11.00 – 12.30 Nybörjarkurs i munspel med riksspelman Erland Westerström. OBS Munspel är inkluderat i priset och får behållas efter kursen. Biljetter 290 kr.

BALLADER  Barnens sagotält kl 11.00 – 13.00 Alla kan vara med i denna workshop med dans, sång och omkväden! Marie Länne Persson med vänner lär ut. På fredagskvällen sedan så är det Balladdans i Logen kl 22.30. Biljetter 100 kr


lördag SPEL  Kvarnen kl 11.00 – 13.30 Storspelmannen Mikael Marin på fiol delar med sig av sin enorma låtskatt och kunskap. Biljetter 250 kr.

workshops

SÅNG  Kaffestugan kl 11.00 – 14.00 Kristin Borgehed är folksångerska och klangforskare vid University of Aberdeen, och passionerat intresserad av röst, tonalitet, rum och kropp. Välkommen till en djupdykning och en intensiv workshop. Biljetter 250 kr.

DANS – POLSKOR PÅ DIALEKT Logen kl 11.00 – 13.45 Dans som tradition och kulturarv – levande bygdedanser, ett arv att förvalta. En kurs för dig som verkligen vill djupdyka in i olika polskedialekter. Med Stig och Helen Ericsson samt musiker ur Klintetten. OBS Fri entré, tack vare Riksantikvarie­ ämbetet och Svenska Folkdansringen Riks.

prova på! I vår serie Prova På! kan du som oerfaren och nyfiken testa på något nytt. Främst är det ett flertal dans-­ Prova På! där de vanligaste folkdanserna lärs ut så du kan göra dig reda för att sedan svänga runt på dansgolvet på kvällen, men även i år kan man testa på Härjedalspipa. Se programmet nedan och i spel­ schemat. Alla Prova På! ingår i vanliga entrébiljetten och kostar alltså inget extra.

fredag SLÄNGPOLSKA  kl 11.00–12.00 Bakfickan Med Zandra Axelsson och musiker Lennart Carlsson.

RUNDPOLSKA  kl 12.30–13.30 Bakfickan Med Zandra Axelsson och musiker Lennart Carlsson.

ENKLARE FOLKDANSER/SÄLLSKAPSDANSER kl 13.45–14.45  Bakfickan Folkdansringen Småland Öland lär ut, exempel på danser som lärs ut är Gustavs skål, Fyrpolska från Växjö, Oh Susanna, Änkegalopp m m.


fredag forts. SCHOTTIS  kl 15.30–16.30  Bakfickan Med Zandra Axelsson och musiker Lennart Carlsson.

HÄRJESDALSPIPA kl 15.15–16.15  Kvarnen Med riksspelman Dag Strömberg. Ett tiotal låne­ instrument finns.

lördag En gedigen NYBÖRJARKURS med bl a SCHOTTIS och RUNDPOLSKA Kl 11.00–14.00  Dansbanan

HÄRJESDALSPIPA  kl 14.15–15.15  Kvarnen

Med Anna Öberg som pedagog.

Med riksspelman Dag Strömberg. Ett tiotal låneinstrument finns.

POLSKA SÄLLSKAPSDANSER kl 11.00–13.00  Bakfickan

ENKLARE FOLKDANSER/SÄLLSKAPSDANSER kl 15.30–16.30  Bakfickan

Med Chłopcy z Nowoszyszek.

Folkdansringen Småland Öland lär ut.

ENKLARE FOLKDANSER/SÄLLSKAPSDANSER kl 14.00–15.00  Bakfickan

SLÄNGPOLSKA KL 17.45 – 18.45  Bakfickan

Folkdansringen Småland Öland lär ut.

Med Zandra Axelsson.


familj Bäckahästen Fredag 14.00 Kom till Barnens egen Korröfestival! Här är alla som är unga till kropp eller sinne välkomna att slå sig ner, lyssna till sagor och musik, dansa och spela. Här vill vi ge de unga en självklar plats som bara är på deras villkor. En plats som känns lockande, lekfull och inspirerande. En förutsättning för att vårt musikliv ska leva vidare är att vi ger barnen de verktyg de behöver för att känna glädje till musiken. Det är vårt ansvar att vi visar dem att i musiken får allt och alla plats. Barnens egen Korröfestival består av ett mysigt tält som är scen för alla föreställningar, en liten dansbana samt ett område som lockar till lek, skoj och musikskapande.

Området är öppet: Fredag 13.00–20.00 Lördag 12.00–20.00

Den ene är spelman den andre vill bli... De båda vännerna går på jakt efter den bästa spelläraren! På vägen träffar de Goenissen som tipsar om Bäckahästen men han är inte lätta att hitta! De hittar en gammal sko som kan vara en ledtråd! På vägen får de hjälp av både vättar och den vilda älvan! Till slut hittar de bäckahästen mitt inne i skogen och får lära sig spela! Där hittar de också pinnar, nötter å stenar så att alla kan vara med och spela! Med Laif och Ninni Carr.

Chango Tango  Lördag 13.00 & 19.00 Chango Tango är en liten pojke som gjort en mycket lång resa, och hamnat i ett land där allt är annorlunda och ingen förstår vad han säger. Hans stora passion är glass – men hur ska han förklara att det är det han önskar sig mest av allt? I en


virvlande resa med både argentinsk och finsk tango som kompass, följer vi den lilla människans färd från ensamhet och isolering till förståelse, glädje och gemenskap. Med Hedda Heiskanen och Juanjo Passo. Regi: Anna-Karin Sersam.

Dockteater  Lördag 18.15 Världens puls är en dockföreställning för små och stora barn, om musikens förmåga att föra människor samman. Vi reser till tre kontinenter och får höra panflöjtsmusik, lära oss hur cajonen blev till och hur människorna stal djemben från aporna. Publiken får vara med och sjunga, skapa rytmer och dansa och bidrar till att nästa resa blir möjlig.

Långt bort i Skogen Fredag 16.30 & 19.00 Lördag 16.00 Häng med på en utflykt till fäboden! Tillsammans med folkmusikerna Sofia Sandén & Maria Jonsson får publiken vara med om både ett fäboddisco, liveloopar och vallmusik. I föreställningen Långt bort i skogen är temat fäbod och vallmusik och publiken får lära sig om livet på fäboden. Hur vardagen såg ut för fäbodkullan, hur hon lockade på djuren eller kokade messmör. Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken liveloopas och integreras med publiken som både får dansa fäboddisco och vara med och spela in ett ljudlandskap. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer och dels nya filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Med Sofia Sandén och Maria Jonsson.

Fri entré till hela festivalen för dig upp till 15 år! Långt bort i Skogen

Konsert och instrumentbyggar­ verkstad med forntida klang Lördag 14.30 Bygg ditt eget instrument! Först blir det konsert då Sabina Henriksson berättar, sjunger och spelar på olika forntida musikinstrument. Därefter får publiken prova på att göra egna instrument som till

exempel skrappinne, brummare, rönnpipa eller skrammelklyka som man sedan får lära sig att spela på. Instrumenten får man sedan ta med sig hem!


familj

Instrumentet Hummel med flera hundra år gammal historia har färdats med emigranter från bland annat Sverige över Atlanten till USA där det idag är ett populärt folkmusikinstrument. Nu reser instrumentet tillbaks till Sverige och alla barn som vill får komma och bygga en egen Hummel tillsammans med Anders Larsson och Ross Sutter på Barnens Korrö! I 20 år har Ross Sutter byggt mer än 20 000 ensträngade Hummlar med skolklasser i USA. Instrumentet är en enkel ensträngad variant av en Hummel och är tänkt för barn upp till 12 år. Barn under 9 år bygger med hjälp av en medföljande vuxen. Efter vi byggt klart får du lära dig hur man spelar på instrumentet och sen blir det Allspelskonsert med allsång!

Prova på folkdanser! Med Folkdansringen Fredag 15.00 Lördag 17.30 Här får du lära dig några traditionella danser som dansas i grupp. Rutinerade dansare från Folkdansringen Småland Öland håller rätt på alla turerna.

Laif och Ninni Carr

Dans och ringlekar med Laif och Ninni Carr Lördag kl 14.00 Det blir fart, det blir fläkt, det blir sång och musik. Laif spelar och Ninni för dig runt i en virvlande ring av dans.

Pärla och pyssla Fredag 13.30 & 19.15 Lördag 12.30 & 16.45 Pärla din egen Korrölogga eller en fiol! Tova ett instrument eller göra en enkel maracas! Här får kreativiteten flöda och vi skapar instrument av olika material!

Prova på Munspel! Med Erland Westerström Fredag 15.00, 15.30 & 16.00 Lördag 14.30, 15.00 & 15.30 Nyblivne Riksspelmannen Erland hjälper dig tillsammans med en vuxen att få tonerna ur ett munspel och kanske en hel melodi uppstår. Erland Westerström

Bygg en ensträngad Hummel –  och lär dig att spela på den! Fredag 15.30 & 17.15

Tack till våra lokala sponsorer! Bläddra fram några sidor och se alla som hjälpt till att skapa Barnens Egen Korröfestival.


övriga programpunkter Korrölägret och stipendiaterna Under några dagar innan festivalen går ett Korröläger för de som är mellan 15-23 år gamla och när nu fredagen kommer så är det dags att spela upp för publik. Först spelar årets två Korröstipendiater tillsammans med lärare upp och sedan övergår det till dans.

Foto: Jon Antonsson

Fredag kl 23.30

Dansuppvisning: Folkdanslaget Värendsgillet Folkdanslaget Värendsgillet från Växjö är en förening i som ingår i Svenska Folkdansringen. De dansar folkdanser, både traditionella och nykomponerade. Det är såväl uppställningsdanser som pardanser. Deltagande i festivaler och utbyte med andra lag och grupper både i Sverige och utomlands är en viktig och uppskattad del i verksamheten. De fem senaste åren har Värendsgillet deltagit i internationella festivaler i Barcelona (Spanien), Krakow (Polen), Shanghai (Kina) och Murfreesboro (Tennessee, USA) samt haft utbyte med folkdanslag i Aabenraa (Danmark) och Hönefoss (Norge). Dräkt- och slöjdverksamheten är inte att förglömma. Slöjden är en del av den gamla bygde­ kultur som de vill värna om. varendsgillet.se Bakfickan Fredag kl 18.00


övriga programpunkter

Lena Willemark  Foto: Per Kristiansen

Meet the Artist

Folkmusik från Öland – skivsläpp!

Under festivalen får du fina tillfällen att träffa några av våra gästande musiker. De delar med sig av historier, tankar om erfarenheter ur sina musikerliv i samtal med Ulrika Gunnarsson, producent på Musik i Syd och folkmusiker. De artister du får träffa i Kvarnen är: Fredag kl 18.15 – Lena Willemark Lördag kl 15.45 – Ånon Egeland

Smålands Musikarkiv släpper en ny CD som blandar gamla och nya folkmusikinspelningar från Öland: alltifrån den äldsta inspelningen på vaxrulle till dagens spelmän, vissångerskor och grupper på ön. De flesta spår är tidigare outgivna, samtliga ”bitar” är oemotståndliga!

Visstugor och viskonsert

Skivsläpp: d’amore – musik av Pelle Björnlert

Både på fredag och lördag så är det visstuga i Kvarnen. Ta chansen att få sjunga visor tillsammans och kanske få höra en och annan ny dänga. Fredagens visstuga leds av Kristin Borgehed och visstugan på lördag håller Monica Schön i. Fredagskvällen avslutas traditionsenligt med midnattsviskonsert under ledning av Ulrika Gunnarsson och Marie Länne Persson. Vilka de har med sig in i Kvarnen i år avslöjas kl 23.00… Fredag kl 16.45 – Visstuga Fredag kl 23.00 – Viskonsert

Skivsläpp med Pelle Björnlert. Foto: Jörgen Bergström.

Lördag kl 18.30 – Visstuga

Smålands spelmansförbunds tält, lördag kl. 13.00.

Konserten är på lördagen kl 17.00 men skivan släpps redan på fredag kl 19.30 utanför skivförsäljningstältet.

Lira med en Storspelman Ta tillfället i akt att komma riktigt nära några av alla de fantastiska musiker som gästar årets festival. I serien Lira med en Storspelman får du möjlighet att lära dig mer om musikerna, höra några sololåtar och sedan lära dig några låtar. Det hela övergår sedan i ett ända stort jam. Vilka ni få träffa ser ni i spelschemat.


Musikaliska Tapas

söndagens program

Detta är vår serie i Kvarnen där man får komma musikerna riktigt nära. Helt akustiskt och solo får man uppleva några av de musiker från festivalen som annars uppträder i någon grupp. Tid och vilka som spelar framgår i spelschemat.

10.00 – 12.30  Festivalbrunch Passa på att inmundiga en stadig festivalbrunch innan du beger dig av hemåt eller mot spelmansstämman i Rävemåla. Restaurangen har dukat upp en gedigen frukostbuffé med småländska delikatessinslag. Det blir kanske fortsatta jam och sång över frukostborden! Brunchen kostar 120 kr och du köper din brunchbiljett i restaurangen på Korrö.

Guidad örtvandring i naturens skafferi och apotek Under ledning av Örtmedicinare och Korrös egna guide Ann-Louise Fransson kommer vi ta oss ut i det vackra natur­ reservatet på Korrö och du får lära om de vilda växter som växer där, hur de användes förr mot olika åkommor och besvär. Det blir en djupdykning i gammal medicinalkunskap, men även en inblick i vad dagens forskning om växterna säger. Välkommen att lära om vad du kan använda dig av direkt från naturen till mat, medicin, salvor, etc. Kostnad: 250 kr. Anmälan till: info@botanikan.se, 070 – 236 37 96. Samling sker vid Korrö loge. Lördag kl 11–13.

11.00  Söndagsmässa med musiker från festivalen – Älmeboda kyrka, Rävemåla

13.00  Traditionell Spelmansstämma i Rävemåla Hembygdspark Ann-Louise Fransson

Varför inte ta och varva ner efter några hektiska Korrödagar? Älmeboda Hembygdsförening bjuder in till traditionell spelmansstämma i den vackra hembygdsparken i Rävemåla. Alla spelmän bjuds på våfflor! Fri entré. Både kyrkan och hembygdsparken ligger i Rävemåla ca 9 km sydöst om Korrö. hembygd.se/almeboda


övriga programpunkter

årets presentatörer PIA QVARNSTRÖM är för många känd för sin foodtruck Mögel där hon serverade Korröbesökare ekologisk och vegansk mat med goda bakterier. Pia är en mångsidig folk- och världsmusiker och dansare. Hon har bl a spelat i vietnamesisk orkester. Pia vill göra folkmusiken synlig och tillgänglig för alla. Hennes kunskap och nyfikenhet passar perfekt i uppdraget som presentatör på Korröfestivalen.

ERIK ASK-UPMARK har ni som tidigare besökt festivalen förmodligen redan stött på, kanske rent av när han spelat sten­ kakor på någon av sina trattgrammofoner. Eller så har ni kanske sett honom spelandes nyckelharpa, säckpipa, piano, harpa eller något helt annat instrument. Till vardags är Erik musikvetare, riksspelman och jazzfantast.

Barnens egen Korröfestival och Studieförbundet Vuxenskolan tackar sina lokala sponsorer: Carlqvists Bil AB Eko Reklam Älmeboda Maskinservice Holken Yxnanäs Runes Bensin & Oljeimport AB Liljegrens Entreprenad AB Tingsryds Tryckeri AB SV Kronoberg Tingsryd Kommun Handlarn Rävemåla-Linneryd Preem Tingsryd Tingsryd Resort Rävemåla Bilservice ICA Supermarket Tingsryd Tingsryds Buss JGA Andersson & Söner Börjes Tingsryd Korpalycke Bygg AB Centerpartiet BJS Radio & TV AB Lions Tingsryd


Historien om rödkjolen och särken – Dräktråden visar och berättar I Småland finns tre dräktråd (Jönköpings, Kronobergs och Kalmar läns) som arbetar med folkdräkter och det folkliga dräktskicket. I dräktråden ingår representanter för bl a Folkdansringen Småland-Öland, länens hembygdsförbund, museer, Hemslöjden m fl. Dräktrådet från Folkdans­ringen ställer ut och berättar om dräkter på fredag och lördag kl 17.00 på Bakfickan.

FOLKDANSRINGEN

SMÅLANDS SPELMANSFÖRBUND

Folkdansringen Småland-Öland har cirka 800 medlemmar fördelade på 19 föreningar i Småland och på Öland. Tillsammans med Smålands Spelmansförbund ger vi ut tidningen Spelfot. På Korröfestivalen deltar vi med informationstält, samt dans-, dräkt- och slöjdaktiviteter. Bl a har du möjlighet att Prova På olika uppställningsdanser. Vår kursverksamhet bedrivs i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet. Riksorganisationen Svenska Folkdansringen har folkdansen som huvudverksamhet, men förvaltar också sedan närmare hundra år tillbaka de s k Zornmärkesuppspelningarna. Dessa uppspelningar hålls varje år och brukar locka upp mot spelmän att spela upp inför en jury. Den som tilldelas Zornmärket i silver får kalla sig Riksspelman. Men vi har även andra verksamhetsgrenar där vi bland annat lär ut och forskar om folkdräkters historia samt utbildar i olika slöjdarter. Exempel på slöjdarter som medlemmar i Folkdansringen kan arbeta med, för att bevara och föra vidare gamla tekniker, är vävning, sömnad, växtfärgning, silversmide, gjutning, halmslöjd och träslöjd.

Smålands spelmansförbund bildades 1948 av civilingenjören Gösta Klemming, Gunnebo. Spelmansförbundet verkar för och stödjer verksamheter som arbetar med att levandegöra den småländska folkmusiktraditionen. Genom medlemstidningen Spelfot sprids information om spelmansstämmor, kurser samt artiklar och spelmansporträtt. Barn- och ungdomsarbetet är en viktig del av förbundets verksamhet. Sedan många år tillbaka arrangeras Smålands Folkmusikläger/ Hjortsbergalägret som inbjuder den unga generationen att ta del av småländsk folkmusik. 1989 bildades Smålands Spelmansförbunds Stiftelse för Unga Spelmän där ungdom upp till 18 år kan söka bidrag för kostnader i samband med kurser eller för att besöka traditionsbärare. Varje år utser förbundet en stipendiat som får åka på det nationella ETHNO-lägret.

Mer info om Folkdansringens verksamhet hittar ni på folkdansringen.se. Kontakt: smaland@folkdansringen.se

Läs mer om Smålands spelmansförbund, stiftelsen och om medlemskap här: smalandsspelmansforbund.se


FIRARÅRET

20+30 årsjubileum Unesco-utnämning Silvermedaljen Häng med oss!

SAGOBYGDEN UPPTÄCK OCH UPPLEV!

24–29 juni

Sagobygden har en palett av möjligheter. För alla, stora som små!

23–28 juli

Berättarföreställningar, Workshops, Barnguidningar, Sagomuseum, Sägenresor, Geocaching, Sägenskåp, Festival, Skolbesök, Kurser, Specialuppdrag och alla inspirerande program, tex höstens Spökvandring i Hjärtanäs...

SAGOBYGDEN.SE

YSTAD SWEDEN JAZZ

29 aug–1 sept

HELSINGBORG PIANO

14–20 okt

M U S I C C H A M B E R

Håll dig uppdaterad. Bli medlem. kontakt@sagobygden.se

31 juli–4 aug

LUND CHORAL


TOBOKURSERNA 2019/2020 NYCKELHARPA FOLKDANS FIOL SÅNG

ETTÅRIGA KURSER DISTANSKURSER KORTKURSER

1998 –2018

www.esitobo.org

䘀氀礀最攀氀渀Ⰰ 嘀爀洀攀欀礀爀欀愀渀 ☀ 䌀爀攀猀挀攀渀搀漀 

䤀渀漀洀栀甀猀昀攀猀琀椀瘀愀氀 洀攀搀 欀漀渀猀攀爀琀攀爀Ⰰ 眀漀爀欀猀栀漀瀀猀 ☀ 猀琀甀搀攀渀琀猀瀀攀氀洀愀渀猀氀愀最猀ⴀ嘀洀 一漀爀爀欀漀瀀椀渀最猀昀漀氀欀洀甀猀椀欀昀攀猀琀椀瘀愀氀⸀猀攀

Korröfestivalen 2019 i radio!

Sveriges Radio är på plats och spelar in ett flertal konserter som sänds i P2 senare under hösten och vintern. Konserterna finns på webben och i appen Sveriges Radio Play och är tillgängliga i 30 dagar efter sändning. Det innebär att du i lugn och ro kan lyssna på konserterna när du själv vill. Gå in på sverigesradio.se/p2 och läs mer om folkmusik i P2 och hur du kan lyssna i radio, på webben och i appen.


Susa fram i Tingsryds vackra naturlandskap s d y r s g n i T i m a r f a Sus p a k s d n a l r u t a n a r vack


Tingsryd är en attraktiv och modern landsbygdskommun, mitt i en stark tillväxtregion med geografisk närhet till Europa. Här finns engagerade invånare, ett aktivt näringsliv, ett rikt föreningsliv och närhet till mänskliga möten. Här möter du en levande kulturbygd och ett vackert naturlandskap med röda stugor, frodiga beteshagar och mängder av sjöar utmed slingrande stigar. Välkommen till Tingsryd! www.tingsryd.se

www.visittingsryd.se


korrofestivalen.se info@korrofestivalen.se

Grafisk form och illustration: Kajsa Nilsson

Tryck: Eko Reklam 2019

#korröfestivalen @korrofestivalen

Föreningen Korröfestivalen genomför Korrö Folkmusikfestival genom Musik i Syd med stöd och hjälp av:

Smålands Spelmansförbund Korrö Hantverksby

Profile for Musik i Syd

Programbok 2019 Korrö Folkmusikfestival Korröfestivalen  

Programbok 2019 Korrö Folkmusikfestival Korröfestivalen

Programbok 2019 Korrö Folkmusikfestival Korröfestivalen  

Programbok 2019 Korrö Folkmusikfestival Korröfestivalen

Profile for musikisyd