Musik i Syd Magasin – Sommar 2024

Page 1

Sommarens livemusik

Möt våra Ensembles in Residence

Korrö
festival
Digital festivalsommar | Bondesson Trio vann Imagine | Kulturkvarteret Kristianstad 10 år LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | SOMMAR 2024
Folkmusik-
40 år!

Livemusik i sommar

Bondesson Trio vann Imagine

Korrö folkmusikfestival 40 år

Klangfullt Hallå där!

Musica Vitaes sommar

The Death of Kalypso

Preppa och peppa inför festivalen

Barnens musiksommar

Kulturkvarteret Kristianstad firar 10 år 22

Möt våra Ensembles in Residence

Musikmöten för barn på skyddat boende

Riktigt gammal musik i sommar

Krönika

4 20 22 4
10
12
13
14
16
17
18
20
24
26
27
INNEHÅLL 18

Ett varmt tack!

Sommaren står för dörren och våra tankar, rörelser och aktiviteter ställer in sig på den förändring som varje årstidsväxling innebär. För mig personligen blåser förändringens vindar lite extra denna gång eftersom jag i sommar lämnar Musik i Syd till förmån för ett nytt uppdrag som Konserthuschef och VD för Kungl. Filharmonikerna i Stockholm.

Det blir ett naturligt tillfälle att blicka tillbaka på hela min mångåriga kontakt med Musik i Syd som omfattat rollen som medverkande artist, ideell festivalarrangör, orkesterchef och slutligen den som Musik i Syds VD.

Min egen resa speglar i mångt och mycket kärnan i det uppdrag som jag fått möjlighet att förädla och utveckla under de senaste snart sex åren och jag vill rikta ett varmt tack till alla fantastiska arrangörer och samarbetsparter, till de många frilansande musiker som jag fått förmånen att möta, till engagerade tjänstemän och politiker och sist men inte minst, vår publik i alla Skånes och Kronobergs kommuner.

Musik i Syd finns till för er och det är med stolthet som jag lämnar över stafettpinnen för en institution fylld av kunskap, erfarenhet, visioner och hängivenhet till min efterträdare.

Jag ser fram emot att följa verksamheten på håll och att möta er alla i nya sammanhang.

Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Produktion

Musik i Syd

Omslagsfoto

Korrö Folkmusikfestival

Foto: Jon Antonsson

Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet.

Kontakt info@musikisyd.se

Layout

Ida Fredriksson

Tryck

Exakta Creative

Om Musik i Syd Musik i Syd är musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud. Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 2.000 konserter och aktiviteter för mer än 190 .000 personer.

Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg.

Besök oss på webben: musikisyd.se

Foto: Felicia Margineau

Sommar LIVEmusik i

Vad vore en sommar utan livemusik? På följande sidor hittar du allt från festivaler till mindre konsertserier i Skåne och Kronoberg som Musik i Syd stöttar och samarbetar med. Så ta chansen att göra sommaren 2024 till en konsertsommar att minnas.

PS. Glöm inte att läsa på vad som gäller kring väskförbud på aktuell konsert. På grund av polisens beslut att förbjuda väskor vid större evenemang kan det vara förbjudet att ta med väska, picknickkorg m.m.

somrig musikbild

4

Sagobygdens

Musik- och Berättarfestival

13–16 juni, Ljungby, Älmhult och Alvesta

Sagobygdens musik­ och berättarfestival är en välbesökt tradition. Den 13–16 juni är det dags igen. Årets tema är passion och det genomsyrar hela festivalen.

– Vi har ju alla passion för olika saker. Så klart för berättande och musik men också för slöjd, hantverk, kvinnohistoria… Det är en himla bredd i år. Känslosamt, dansant, intressant – och lite fräckt, säger Jennie Krook, producent på Musik i Syd. Och det fräcka, det handlar om Ronja Grafström som förutom att framträda också håller en workshop med ful­ och dryckesvisor hämtade från den svenska traditionen.

Tine Winther är verksamhetsledare för Sagobygden. Under festivalen kommer hon bland annat att synas på scen tillsammans med Musica Vitae, Musik i Syds egen kammarorkester.

– Att gå på Sagobygdens musik­ & berättarfestival är en upplevelse att leva på länge, det finns inte bara ett sätt att spela eller berätta, säger hon.

sagobygdensfestival.se

Båstad Kammarmusikfestival – Världen av igår

24–29 juni, Båstad

Årets festival är den första för de nya konstnärliga ledarna Messiaen Quartet Copenhagen och årets huskompositör är Márton Illés. Programmet tar oss med ned i Europa med fokus på Wien under tidigt 1900 ­tal. Här klingar verk som är färgade av brytpunkten mellan krig och fred och kompositioner skapade för att både provocera och behaga. En vecka som samlar alla intryck i ett centraleuropeiskt kalejdoskop, med totalt över 60 medverkande, vilket bäddar för en oförglömlig fest.

Festivalen bjuder bl.a. in till frukostföreläsningar, storslagna kvällskonserter och konstnärliga nyheter när en konstutställning på Galleri Arnstedt kläs i toner. Musik i Syds orkester Musica Vitae framträder tillsammans med cellisten Torleif Thedéen och medverkar i ett samarbetsprojekt med Båstad Masterclasses som mynnar ut i en gemensam konsert på festivalens avslutningsdag.

bastadkammarmusik.se

Ida Meidell Blylod och Johan Hedin släpper skiva på festivalen. Foto: Nikolaj Lund Foto: Fredrik Gille
5
Cellisten Torleif Thedéen

Tvesôvla spelar upp till dans på Korrö Folkmusikfestival.

Korrö Folkmusikfestival

25–27 juli, Korrö

I år är det festival för 40:e gången och det firas med ett fullmatat musikkalas i charmiga Korrö Hantverksby. Det bjuds konserter på 7 scener, dans på flera dansgolv, plats för jam och prova på dans och spel. Bland årets artister kan nämnas Tvesôvla, Sångsystrar, Gangar, Hedin & Meidell, Norudde & Wallin. Och till Barnens egen Korröfestival kommer bl.a. Emilia Amper och Nadin al­Khalidi. Det blir prova­på, pyssel, dansparty och allsångskonsert.

korrofestivalen.se

Ystad Sweden Jazz Festival

31 juli–4 augusti, Ystad

Ystad Sweden Jazz Festival är framme vid sin femtonde upplaga och passar på att förlänga evenemanget med en extra dag, en söndag med konserter i Char lottenlunds slottspark. I likhet med tidigare år fylls Ystad med jazzmusik. På scenerna uppträder världsartister, svenska stjärnor, storband och unga talanger. Här finns musik för alla generationer. Det blir totalt 37 konserter, en YAzzparad, NextGeneration, Jazzkids och en inblåsning med Festival­Tornväktare.

Bland årets artister kan nämnas: Billy Cobham, den legendariske trummisen från Panama kommer med sitt band Billy Cobham Time Machine; Sarah McKenzie, pianist och vokalist från Australien; João Bosco Quartet kompositören, gitarristen från Rio de Janeiro med band och E.S.T. 30 med En hyllning till Esbjörn Svensson.

Festivalens 15 ­årsfest firas med tre konserter i Charlottenlunds slottspark; först ut är isländska Mezzoforte följt av två storband –Norrbotten Big Band med Eric Gadd & Blacknuss 2.0 samt Bohuslän Big Band med Tommy Körberg, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson och Jan Lundgren. ystadjazz.se

Tommy Körberg, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson med Bohuslän Big Band.
6
Norska Gangar kommer till Korrö.

helsingborg pianofestival

21–24 augusti, Helsingborg

Årets pianofestival vidgar sig med konserter på Dunkers kulturhus, Helsingborgs konserthus och i Mariakyrkan. Tre stora 1900 ­talstonsättare står i fokus: George Gershwin, Sergej Rachmaninov och Olivier Messiaen. Det blir kvällskonserter, masterclasses, lunchkonserter och föredrag.Bland årets artister kan nämnas Federico Colli, Kristoffer Hyldig, Zlata Chochieva och Peter Jablonski dunkerskulturhus.se

7

... och ett gäng till

Höörs Sommaropera 1–4 augusti, Höör

Varje sommar producerar Höörs musiksällskap en opera där många barn och ungdomar medverkar tillsammans med professionella artister. I år är blir det en urpremiär då Vita bron av Josef Zetterberg Pihl spelas. sommaropera.se

In Between Music Festival 25–31 juli, Båstad/Ängelholm flera platser

I år rör sig festivalen mot jazzen med musik av legendariska jazzpianisten och kompositören Chick Corea. Programmet tar in mötet med poesin via improvisationer, texter och elektronisk musik. Gitarrduon The Gothenburg Combo framför konserter för både stora och små. inbetweenmusicfestival.se

Jazz i Äppelbacken 13, 14 & 21 juli, Olseröd

Jazzig konsertserie med picknicktema i Äppelbacken hos Carlströms i Olseröd. I sommar blir det två konserter med Jan Lundgren, Hanna Svensson, Ale Möller och Filip Jers 13 och 14 juli följt av Kameleontkvartetten 21 juli. bluebird.se

Jazz på Rikstolvans, Järrestad

Tre konserter arrangeras i sommar med stjärnor som Miriam Aida 2/7, Josef Kallerdahl & Nils Berg tillsammans med Tobias Wiklund 9/7 och Isabella Lundgren 30/7. rikstolvan.se

Jazzterassen på Mejeriet i Lund

Under sex sommarkvällar bjuds det jazzkonserter på Mejeriets terrass. Det blir såväl lokala som nationella musiker som Wonderbrazz 5/7, Alice Carreri & Sidecar Trio 12/7, Jump4Joy 19/7, Miriam Aïda Band 26/7, Klubb Underground 2/8 och Kira Martini Kvintet 9/8. kulturmejeriet.se

Kultur i Huaröd, konserter i juli och augusti

Kultur i Huaröd presenterar flera konserter på flera orter i sommar. 3 ­ 6 juli gästar Drottningholms Barockensemble med Duo West/Rydvall Ekestad, Bosjökloster och Hovdala. 10, 14 ­18 augusti gästar Anne Sofie von Otter, Bengt

Lira i Arild 26–27 juli, Arild

Kulturfestivalen med rik variation av konstnärliga uttryck framfört av morgondagens konstutövare! Lira i Arild produceras av unga arrangörer med unga musiker och konstnärer. Festivalen lägger stor vikt vid utbytet mellan olika genres och konstformer, och publiken bjuds på unika sammansättningar och inspirerande uttryck. Den lokala anknytningen är också viktig – hela bygden kommer samman för att ta emot musiker från hela landet. liraiarild.se

Musik i Kullabygden 30 juni–7 juli, Kullahalvön Den 77:e upplagan av Sveriges äldsta musikfestival erbjuder som vanligt klassisk musik, opera, jazz, folkmusik och genreöverskridande samarbeten i unika miljöer. Bland årets artister kan nämnas Lena Willemark, Malena Ernman, Amalie Stalheim, Amanda Ginsburg och Andreas T Olsson. musikikullabygd.se

NYTT festival 15–17 augusti, Växjö, Berg, Transjö

En festival med nutida kammarmusik, tonsättarsamtal och utställningar. NYTT festival bjuder på flera uruppföranden av svenska verk, bland annat i samarbete med tonsättareleverna från S:t Sigfrids folkhögskola. De medverkande är några av landets mest erfarna utövare av nutida konstmusik ­ alla med sina rötter i Glasriket! Det ges fem konserter på Nygatan 6 i Växjö, Galleri Söreskog i Berg och i Transjö Folkets Hus. Upplev vackra spelplatser, spännande musik och intressanta samtal med tonsättare. nyttfestival.se

Nathan Laube Foto: Joseph Routon Duo West/Rydvall Foto: Elias Gammelgård Gothenburg Combo
8
Foto: Jerker Andersson

Willemark/Rydberg/Långbacka

Skånes orgelveckor 24 juni–15 juli, flera platser Festivalen som låter orglar över hela Skåne och Blekinge ljuda i 50 konserter. Festivalen gästas av världsstjärnan

Nathan Laube och exempel på andra internationella artister är Carolyn Craig och Lisa Hummel i tillägg till kända musiker från lokala och nationella sammanhang. svenskakyrkan.se/lundsstift/orgelveckor

Skånska Operan 6 juli–15 augusti, flera platser Fullkomlig kärlek, svek, ränksmideri, galenskap och djup sorg – Gaetano Donizettis opera Lucia di Lammermoor innehåller alla ingredienser för att hålla publiken i ett fast grepp. Operan berättar den tragiska historien om den unga Lucia som blir bortgift mot sin vilja av sin manipulativa bror. Operan spelas på bl.a. Ystads teater, Palladium Malmö och Lunds folkpark. skanskaoperan.se

Ödåkra Jazz Festival 16–17 augusti

En internationell jazzfestival i den charmiga miljön på Spritan i Ödåkra, utanför Helsingborg. Runt 20 konserter under två dagar med artister som Roberto Gervasi (Italien), Michael Valeanu (Frankrike) och Bohuslän Big Band. odakrajazzfestival.com

Folkmusik på spelmansstämmor i sommar

Välkommen till spelmansstämma i sommar! Här träffas spelmän, dansare och publik i alla åldrar för att spela folkmusik tillsammans, dansa hela dagen och natten, och lyssna på konserter och njuta av trevligt umgänge. Ofta finns möjlighet att gå kurser eller workshops i låtspel, sång eller dans.

Hagsta'stämman 31 maj–1 juni, Perstorp

Här blir det även konsert av Duo Josefina Paulson och Fredrik "Pom­pom" Bengtsson, samt uppvisningar av folkdanslag från när och fjärran. facebook.com/nyckelharpsfolket

Degebergastämman 14–16 juni

Tre dagars spel­ och dansfest i hembygdsparken i Degeberga. I år spelar Esbjörn Hazelius konsert och Karin Wallin håller kurs, bland många andra. Det blir spelmansstämma för barn och unga, och familjeföreställningen ”Soppa på en spik” med riksspelman Anna Rynefors. Och traditionsenligt, livs levande Näcken i bäcken! degebergastamman.se

Folkrot, 12–13 juli

Folkrot är en skånsk kultur­ och folkmusikfestival, belägen på Spelmansgården norr om Hjärnarp, för människor i alla åldrar! Här sammanförs allt som är viktigt för hållbarheten av våra rötter och folkliga kultur, där alla får ta del av den otroliga skatt som Skåne besitter av folkmusik, folkdans, folktro, folksagor och hemslöjd. folkrot.se

Bohuslän Big Band Foto: Martin Frick Operan Lucia di Lammarmoor
9
Josefina Paulsson Foto: Sascha Kajic

en plats att älska

I år firar Korröfestivalen 40 år.

Och det blir ett ordentligt firande: en dos historia och en lika stor dos framtid.

Korröfestivalen drog igång 1985, då som en bordunstämma. Och innan ni börjar räkna. Till skillnad från människoåldrar är det första året inte år noll utan år ett.

I år är det alltså den 40:e festivalen.

I samband med jubileet samlas historien i en bok: Korröfestivalen – de första 40 åren. Där trängs svartvita bilder med berättelser och anekdoter, faksimiler från

Smålandsposten och handskrivna budgetar med några tusenlappars utgiftstak.

Här finns också berättelserna om lastbilschauffören som missbedömde höjden på bron med alla festivalens bajamajor på släpet, om spelmannen som delade tält med en grävling och svaret på hur många bultar det finns i den provisoriska Ronnebyåbron samt ett överslag på antalet använda buntband per festival. Bara för att nämna något.

Idén till att starta festival i den natursköna hantverksbyn på Korrö kom ursprungligen från Erik Hector, en av medlemmarna i legendariska folkmusikgruppen Sågskära. Och gruppen Sågskära kom att bli festivalens riktiga nav.

Marie Länne Persson är en av medlemmarna i Sågskära och minns de första åren, då det inte var fler artister än att de alla kunde samlas och äta hemlagad mat inne på logen. Pengarna var få och samarbetet mellan vännerna i gruppen stod i fokus.

– Gud vad vi fick kämpa de första åren med

många samtal med kommunen och stiftelser och allt. En bordunstämma sågs som väldigt märkligt, förstås.

Den familjära stämningen som festivalen än idag är känd för grundlades redan där runt matborden, tror Marie Länne Persson. Barn bankade med skedarna i långborden och fick bokstavligen Korröfestivalen med modersmjölken…

– …och så några år senare var de tillbaka och spelade skiten av alla andra.

Boken släpps på festivalen, i år den 25–27 juli.

Sommarens festival kommer bland annat att se återbesök från Anders Norudde, som också spelade 1985.

Men samtidigt som borduntemat får en framträdande roll samlas också framtidens folkmusiker. De vanligen fullbokade barn- och ungdomskurserna ska säkra återväxten av skickliga folkmusiker. Och på scen ser vi bland andra norska Gangar, som hämtat sin inspiration från Hoven Droven, Meshuggah och AC/DC.

Så klart får vi heller inte glömma Barnens egen Korröfestival, som lockar med prova på-tillfällen, högklassig underhållning och massor av lek och pyssel.

10
Dans på Korröfestivalen 2003. Foto: Anders Rapp Konsert på fjolårets festival.

» Gud vad vi fick kämpa de första åren med många samtal med kommunen och stiftelser och allt. En bordunstämma sågs som väldigt märkligt, förstås «

Vimlande konsertbesökare på Korröfestivalen 1995.

Foto LarsErik Tobiasson

Med hjälp av Institutet för för språk och folkminnen har Korröfestivalen fixat en fonetisk skrift för jubileumsåret. Därmed kan festivalens många utsocknes besökare också fira, med rätt småländskt uttal.

festival. Foto: Magnus Karlsson Tjuvkikande konsertbesökare. Foto: Magnus Karlsson
11

Musica Vitaes

sommar!

Nu

stämmer vi fiolen, för konserter i solen!

Musik i Syds alldeles egna kammarorkester Musica Vitae har en händelserik sommar framför sig. Det blir festivalspelningar på hemmaplan såväl som de skotska vidderna och konsert i en av Londons mest prestigefyllda lokaler.

Hur går nu den svenska texten till Beethovens melodi? Juni blommar mest och härlig sommar är det i juli? En sak är säkert, dessa två månader blir fyllda av musik för vår kära orkester Musica Vitae.

Efter att ha hyllats för inspelningen av albumet The Way You Look Tonight med Isabella Lundgren och Carl Bagge är det återigen dags för orkestern att mickas upp!

I början av juni spelar orkestern, tillsammans med violinisten och före detta konstnärliga ledaren Malin Broman, in Daniel Börtz Sinfonia no 14. Du kanske minns att stycket uruppfördes av Musica Vitae under 2023? Det nominerades till Musikförläggarnas Pris och nu ser orkestern fram emot att föreviga det på skiva.

12

Klart att orkestern ska spela på Musik i Syds egna festivaler! Den 14 juni är det dags för konsert i Ljungby under Sagobygdens musik- och berättarfestival. Som sig bör får både musik och berättande plats i programmet. Musica Vitae intar scenen tillsammans med berättarfestivalens general Tine Winther och det blir en fin blandning av sägner och musik. Den här konstellationen har tidigare uppförts på Scensommar i Linnéparken och i Växjös vänort Kaunas. Nu blir det ett kärt återseende i Ljungby. Dagen efter bjuder orkestern även på ett smakprov från sin Skottlandsturné, i Älmhults Folkets Hus.

Den 29 juni finns det även chans att höra orkestern på Båstad Kammarmusikfestival. Musica Vitae kommer bland annat att göra en konsert tillsammans med stråkstudenterna från Båstad Master Class. Båstad Master Class är ett samarbete mellan Musikhögskolan i Malmö, Båstad Kammarmusikfestival och Musik i Syd. Men innan kammarmusikfestivalen ska orkestern hinna med en vända till Storbritannien. Först ut är S:t Magnus International Festival på Orkneyöarna, Skottland, den 21–24 juni. Hela tre olika konsertprogram får följa med, alla i samarbete med cellisten Robin Michael. Det första är ett program som består av skotsk musik

i vacker kontrast till barock. I det andra programmet spelar orkestern nordisk konstmusik i kombination med folkmusik. I det sista programmet för orkesterns residens bjuds det på engelskt och cello. I denna konsert medverkar även sopranen Helena Dix.

På vägen hem från Skottland är orkestern inbokad på prestigefyllda Kings Place i London den 27 juni. Där spelar Musica Vitae det första programmet de spelade i Skottland, Storm Runes, igen. Orkestern är stolta över det ärorika uppdraget.

I juli är Musica Vitae tillbaka med en konsert i hemstaden Växjö igen. Då blir det en spelning på Scensommar i Linnéparken, vilket har blivit något av en tradition vid det här laget. Programmet till den 3 juli är också ett som fått höras på Orkneyöarna, nämligen det med extra fokus på nordisk kammarmusik och folkmusik. Det passar fint på hemmaplan!

Ja, det blir en fartfylld sommar för vår orkester. Men nog ska det finnas tid för glass, bad och slöa dagar i solen också innan vi välkomnar en ny höstsäsong!

The Death of Kalypso

Växjö Konserthus 10 september kl. 19.00

Saxofonisten och kompositören Martin Küchen tar i höst ut sin nyskrivna jazzopera på turné. Efter smygpremiären i Antwerpen hyllade en journalist den som den bästa jazzoperan sedan 70 ­talet. Det mäktiga verket har skrivits med inspiration både från Odysséens gestalt Kalypso och Küchens dramatiska släkthistoria. Ett kristallklart nav i operan är Elle ­Kari Sanders jordtunga stämma. Tillsammans med jazzoktetten Angles och fyra stråkmusiker frammanas magi.

Arr: Opera i Kronoberg, Musik i Syd i samarbete med Föreningen Jazz i Växjö, Kulturföreningen Kristina och Riksteatern Växjö.

13

Preppa och peppa inför festivalen

På Musik i Syd Channel finns över 100 filmer för att värma upp ditt festivalsinne och hitta rätt stämning. musiksydchannel.se

Smarta funktioner på Musik i Syd Channel

Scannaför att kommatill m u s i

se

MIN SPELLISTA spara dina favoriter till ett senare tillfälle.
.lennahcdysik
14
TIPSA EN VÄN om en sida via sociala medier.

MUSIKDOKUMENTÄRER

INTERVJUER

KONSERTER

FESTIVALPORTRÄTT
15

Bondesson trio Vinnare av Imagine Sweden 2024

Rubrik

Det blev jazziga Bondesson Trio som kammade hem segern i finalen av Imagine Sweden 2024. Därmed får Elias Bondesson, Jakob Östberg och Adam Ladd åka till Bryssel i höst och representera Sverige i den internationella finalen av Imagine. TEXT IDA FREDRIKSSON FOTO CHRISTOFFER LARSSON

Bondesson Trio bildades när medlemmarna studerade på St. Sigfrids folkhögskola 2022. Bandet spelar modern jazz med egenskriven musik. Jag ringde upp bandets pianist Elias Bondesson inför Riksfinalen i Uppsala i mitten av maj för att höra hur det kändes.

Hur är det med nerverna inför finalen?

– Just nu är nog ingen i bandet nervös utan bara taggade. Själv har jag just nu ett turnéprojekt genom skolan som heter ”Första parkett” så jag har lite annat att tänka

på. Men när jag sitter på tåget till Uppsala känns det kanske mer.

Vad ser du fram emot med finalen?

– Bara att få se de andra banden ser jag fram emot. Jag har kollat upp vilka deltagarna är och det ska bli kul att lyssna och se dem uppträda.

Imagine är både en tävling och coachningsprogram med workshops för deltagarna. Vad tar du med dig därifrån?

– Jag tycker speciellt workshoppen om scennärvaro gav mig mycket. På min utbildning pratar man mest om musik så att det var bra att få kunskap om hur man kan prata med publiken.

Hur kommer det sig att ni spelar jazz?

– Alla i bandet kommer från rockhållet men har gått över till jazz. Själv blev jag intresserad av jazz när jag gick på LEL-gymnasiet i Lund. Där hade jag musikteori och min lärare var jazzpianist. Efter det studerade jag piano på folkhögskolan, och det var första gången

Jakob Östberg, trummor

Elias Bondesson, piano

Adam Ladd,

bas 16

klangfullt – stort och smått om musik

Sjunga tillsammans är mumma för

hjärnan!

Att sjunga i kör är inte bara roligt och socialt, utan också bra för hjärnan, visar forsk ning som pågår just nu från Stockholm University, Linnéuni versitetet och Karolinska Institutet. Forskningen görs på en speciell kör med 60 per soner, som inte sjungit i kör på minst tio år och är i åldersspannet 65–75 år. forskning.se

Hallå där…

… Magnus Edring, IT­ansvarig för

Musik i Syd och som på fritiden spelar 5­strängad banjo i olika country och gospel­band.

42 danser från småland

42 danser baserade på uppteckningar från Småland dokumenterades 1998 av Smålands Musikarkiv och Samarbetsnämnden för folklig dans. Ursprungligen gavs ”Danser från Småland” ut på VHS­kassett. Från och med juli 2023 publiceras filmerna efterhand på Smålands Musikarkivs hemsida. Vi kommer att fylla på med bakgrundsinformation om varje dansfilm. smalandsmusikarkiv.nu

1. Vad gör du som IT-ansvarig?

Har hela ansvaret för all IT inom Musik i Syd. Det innebär drift, framtagande av nya system, underhåll av utrustning, support för användarna och utbildning.

2. Vad är största utmaningen i ditt jobb?

Att räcka till för alla. Hitta system som fungerar på ett smidigt sätt för hela verksamheten.

3. Vad betyder musik för dig?

Allt, bland det viktigaste som finns. Mitt största intresse och har varit sen jag var i tonåren. Det ska vara Bluegrass och Country så klart.

17

barnens musiksommar

Det blir en härlig sommar med livemusik även för alla små lyssnare.

Här är ett axplock av musikupplevelser som UNGA Musik i Syd samarbetar kring tillsammans med arrangörer i Skåne och Kronoberg.

Barnstämma på Degebergastämman

15 juni

Under spelmansstämman i Degeberga rymmer lördagen en alldeles egen stämma för barn. Ta med instrument, vi spelar några låtar på scenen tillsammans, om du vill spela någon låt själv eller med ditt kompisgäng får du gärna det också. degebergastamman.se

Din egen väg

Foto:

superdupersommar malmö folkets park

Upplev gratis familjekonserter i Malmö Folkets Park. I samarbete med UNGA Musik i Syd presenterar Barnens scen fem konserter som en del av Superdupersommar:

27 juni Sommarsång och hålligång med Moster Gitarr och Onkel bas

9 juli Jazzkattsväng på nya upptåg

16 juli Drumdrum

24 juli Din egen väg med Sousou och Maher Cissoko

25 juli Gunga i parken med Dan Knagg & Olle Linder

Vågspel

Sagobygdens musik- och berättarfestival

13–15 juni

På årets festival blir det många programpunkter för barn, t. ex Familjefestivalen på lördagen 15 juni. Då spelas bl. a. Vågspel och tiden.

sagobygdensfestival.se

Barnens Båstad

29 juni

Familjen Stråke är en ordlös föreställning om hur musik blir till, låter och känns.

bastadkammarmusik.com

Regionmuseet

Kristianstad

14 juni Den stora hatten 19 juni Sagan om vanten regionmuseet.se

Jenny Baumgartner Foto: Kiia Valavaara Den stora hatten Foto: Sascha Kajic
18
Sagan om vanten Foto: Brian Babarik

KULTURCREW SOM

SOMMARJOBB

Sommarkonserter i Svedala

Svedala kommun på ett härligt program i stadsparken. Här är årets konserter från UNGA Musik i Syd:

17 juni Jazza och digga med Mimi och Dan 25 juni Sommarsång och hålligång med Moster Gittar och Onkel Bas.

25 juni En singeltants memoarer med Gitte Pålsson

26 juni Sagan om vanten med Pernilla Nydesjö bibliotek.svedala.se

Sommar-SKUSO 10 & 11 augusti

Skånes Ungdomssymfoniorkester (SKUSO) är en symfoniorkester och kör med elever från Skånes kulturskolor. De träffas för en repetitionshelg 10 ­11 augusti, som avslutas med offentlig konsert på Malmö Live Konserthus.

malmolive.se

Barnens egen

Korröfestival

26–27 juli, Korrö

I slutet av juli fyller vi Korrö med musik och skaparglädje. Vi dansar, sjunger, spelar, pysslar, gör instrument och har kul tillsammans! Utöver det egna skapandet får du också se olika musik­ och teaterföreställningar.

26/7 Världens musik med Nadin Al Khalidi & Emilia Amper

26/7 Den stora hatten med Åsa Thorsén Mogensen & Frida Höfling

26 ­27/7 Forntida klang med Sabina Henriksson

26 ­27/7 Dansparty! Med BirkaFolk

26 ­27/7 Piratskatten med Erik Ask­Upmark

26 ­27/7 Barnens egen Allsångskonsert med Anders Larsson

27/7 Gunga på Korröfestivalen med Olle Linder & Dan Knagg

27/7 Rytm sång och hålligång med Tania Wayra & Fernando Massino korrofestivalen.se

KulturCrew som feriejobb genomförs i sommar i Växjö kommun. Av 80 sökande har 8 erbjudits plats och kommer att få utbildning i marknadsföring, ljud­ och ljusteknik, presentationsteknik och arrangörens

KULTUR

ABC. De kommer att få arbeta med några av sommarens evenemang, bl. a. en trollerishow på Araby park arena.

KulturCrew Feriejobb är ett samarbete med Växjö kommun.

Rösträtt – Jazza med Mimi

4–9 augusti under SommarLund

Upplevelser för alla åldrar på olika plat ser i Lund. 4–9 augusti spelar Rösträtt – Jazza med Mimi flera konserter.

sommarlund.se

På festivalen arrangeras även Barnens egen Korrökurs som är en prova på kurs för barn 8–13 år. Barnen får möta lärare, instrumentbyggare, dansare och musiker från Sverige, Belgien, England och USA som tillsammans har en gedigen kunskap om att förmedla konst, dans och musik till barn och unga.

Jazzkidz

2, 3 & 5 augusti

Under årets Ystad Sweden Jazz Festival spelas barnkonserten Jazza med Pippi och andra Astridfavoriter.

2 aug Svarte strandcafé, Svarte och Backagården, Löderup 3 aug Norra Promenaden, Ystad ystadjazz.se

bullriga familj

19 Min bullriga familj 29 juni Båstad bibliotek 5 juli Stadsparken Lund
E W C
Min Foto: Kiia Valavaara
19

Fira tio år med Kulturkvarteret kristianstad

2014 sammanlänkades Konserthuset, Stadsbiblioteket, Kammarmusiksalen och Kammarkaféet. Fyra kulturella knutpunkter i Kristianstad byggdes ihop och Kulturkvarteret Kristianstad skapades. Jubileumsfirandet äger rum 4–7 september med ett brett och kvalitativt program. Samtidigt som Kulturkvarteret firar tio år finns även en annan jubilar i huset – nämligen Kristianstads bokfestival som fyller 25 år. Välkomna till en gemensam jubileumsfestival fylld av festliga och tankeväckande upplevelser!

20

När du promenerar längs Kanalgatan en solig vårdag dras din blick till körsbärsträdens vackra blommor som speglar sig mot teglet på fasaden av Kulturkvarteret Kristianstad. Konserthuset med Stora salen, byggt i Skånsk borggårdsstil, sägs vara arkitekten P.L Håkanssons stoltaste verk och öppnade sina dörrar 1936. Med tiden uppkom även tre andra kulturella knutpunkter på platsen – Stadsbiblioteket, Kammarmusiksalen och Kammarkafét som tillsammans blev utgångspunkten för det vi idag kallar Kulturkvarteret Kristianstad. När lokalerna byggdes ihop och öppnade sina gemensamma dörrar 2014 fick Musik i Syd uppdrag av Kristianstads kommun att bli en mötesplats och förmedla kulturella upplevelser till invånarna i Nordöstra Skåne – snart ett helt decennium sedan!

När Kulturkvarteret Kristianstad firar 10 år, samtidigt som Bokfestivalen firar 25, blir det ett gemensamt jubileum och firande med temat –Evenemang för framtidens besökare!

Vi blickar framåt och vill visa glädjen, lusten och gemenskapen som kulturen skapar i samhället. Firandet kommer inte att stampa i minnenas allé och glorifiera det som har varit, utan banar väg för vart platsen är på väg. Målsättningen är alltid att skapa nya och spännande evenemangsformer där alla känner sig välkomna att vara en del av vårt gemensamma Kulturkvarter!

Jubileumsfestivalen

Genom att sammanföra våra kunskaper, idéer och genom att lyssna på våra besökare och icke-besökare, hoppas vi skapa något riktigt speciellt och betydelsefullt för Kristianstads kultur- och evenemangsliv. Inte bara för jubileet utan för att skapa ett permanent avtryck. Ett avtryck som redan har börjat ta form och som bekräftades när huset vann priset Årets Magnet 2023 på näringslivsgalan Guldjubel. Motiveringen löd som följande:

“Årets pristagare är en vital 10-åring som det senaste decenniet med engagemang och passion förvaltat klassiska och nya scener i hjärtat av Kristianstad. Med bredd, djup och kvalitet i utbudet har man fått Kristianstadsbor och tillresta att vallfärda till sina arrangemang där begreppet "Utsålt" förekommer oftare än på mången scen.”

Kulturen är en kraft som inte bara formar våra identiteter, utan också skapar en känsla av gemenskap och tillhörighet till något större än oss själva. Det tycker vi är viktigt att ta fasta på när vi bjuder in till årets kulturhändelse i Kristianstad!

/ Helen Ortman verksamhetschef Kulturkvarteret Kristianstad

4–7 september 2024

Programmet släpps på: www.kulturkvarteret.com/jubileumsfestival

Arr: Musik i Syd samt Kultur­ och fritidsförvaltningen, Kristianstads kommun.

21

EIR Ensembles in Residence De är nya

För tredje gången har vi glädjen att välkomna två nya ensembler som Ensemble in Residence hos Musik i Syd. Under 1,5 år får grupperna stöd i sin etablering och utveckling. Möt

Fred Holmlund Trio och Duo Ventus!

Hur kändes det att bli Ensemble in Residence hos Musik i Syd?

– Jättekul, och överraskande! Man vet att många grymma ensembler söker residenset så vi är väldigt tacksamma att få möjligheten, säger Fred Holmlund.

Vad inspirerade er att börja spela musik ihop?

– Helt enkelt att vi ville bredda våra musikaliska vyer, lira lite över genregränserna! Vi delar dessutom en förkärlek för den brasilianska musiken och det är också en naturlig korsning för våra olika stilar eftersom både jazzen och den klassiska gitarren är väldigt stora i Brasilien, därför är det mycket brasilianskt på programmet just nu.

Vilken är er största utmaning och höjdpunkt med att spela tillsammans?

– På grund av våra skilda bakgrunder kan det ibland vara utmanande att hitta en gemensam väg in i musiken, däremot kan detta leda fram till mer kreativa lösningar än när man jobbar med musiker som är skolade i samma musikstil! Det bästa är att vi lär oss supermycket av varandra, jag som är klassiskt utbildad gitarrist lär mig en hel del om att lira med sväng!

Finns det någon särskild prestation eller konsert som ni minns extra väl och varför?

– När vi spelade på klubb Krinolin! Det var en fantastisk publik i en fantastisk miljö som verkligen passade vårt sound och vår energi. Det gör vi gärna igen!

Vad ser ni mest fram emot under er tid som Ensemble in Residence?

– Att verkligen satsa 100% på just det här projektet. Som musiker har man ju ofta många järn i elden vilket kan leda till att det är svårt att fokusera. Detta residense ger ju oss lugn ro till att lansera vår trio på riktigt. Sen att man får arbeta med fantastiska producenter och kommunikatörer som kommer ge oss en god insikt i hur andra sidan av musiklivet tänker, det kommer vara väldigt användbart även när residenset är över.

Fred Holmlund

Fred Holmlund, gitarr

Jacob Gerhardsson, bas

Isidor Abdelkader, slagverk

Foto: Fatmire Nedzipovska
Trio
22

Hur kändes det att bli

Ensemble in Residence hos Musik i Syd?

– Jättekul! Vi fick ett samtal av Susanne Rydén och blev glatt överraskade. Vi är så glada för att Musik i Syd valde oss, säger Michaela Hansen.

Vad inspirerade er att börja spela musik ihop?

– Jag och Louise studerade på Det Kungliga Danska musikkonservatoriet i Köpenhamn. Under ett uppehåll mellan första och andra året på masterutbildningen prioriterade vi att frilansa, göra auditions och ta lektioner utomlands. Våra planer tog dock en ny riktning när jag hittade en kammarmusiktävling i Japan. Jag ringde Louise och föreslog att vi skulle starta en ensemble. Vi sökte och blev antagna till tävlingen. Resan och möjligheten att stå på scenen tillsammans blev en helt fantastisk upplevelse. Det var det mest roliga och inspirerande vi någonsin hade gjort!

duo ventus

oerhört betydelsefull upplevelse. Vi fick möjligheten att skräddarsy en konsert med våra favoritmusiker och presentera ett tvärkonstnärligt projekt på en enorm skärm i Det Gamla Radiohuset i Köpenhamn. Konserten lockade stor publik och markerade avslutningen på våra studier inom solistutbildningen i kammarmusik.

Vilken är er största utmaning och höjdpunkt med att spela tillsammans?

– En av våra största utmaningar ligger i att bredda vår repertoar. Vi lägger ner otroligt mycket tid och resurser på att beställa verk och instudera ny musik tillsammans. För att kunna arbeta som kammarmusiker måste vi balansera både administrativa och konstnärliga uppgifter. Samtidigt är det också en spännande utmaning och vi brinner för att vara nyskapande. Varje dag är unik, och vår ensemble bygger på vänskap och en gemensam glädje för att spela tillsammans. Höjdpunkten för oss är när vi får stå på scenen och spela vår musik.

Finns det någon särskild prestation eller konsert som ni minns extra väl och varför?

– En minnesvärd prestation var under en tävling i Busan, Sydkorea. Det var en lång flygresa och vi hade mycket att göra inför tävlingen. För att spara tid packade vi ner allt i två små väskor för att undvika att checka in bagage. Resan tog nästan 30 timmar på grund av transit och förseningar i Beijing. Eftersom vi inte hade möjlighet att resa tidigare hade vi endast ett genrep med symfoniorkestern innan finalen. Med en rejäl jetlag, tog vi en taxi till konserthuset och kastades direkt in i repet. Nästa dag spelade vi – och vann tävlingen. En annan minnesvärd konsert för oss var vår debutkonsert, som var en

Vad ser ni mest fram emot under er tid som Ensemble in Residence?

– Musik i Syd är en viktig musikinstitution med ett omfattande nätverk, och eftersom vi redan arbetar mycket i Öresundsregionen ser vi det som en fantastisk möjlighet att samarbeta med era producenter! Vi ser verkligen fram emot att få stöd/sparring för att realisera våra kommande projekt. Redan nu har vi påbörjat planeringen av flera nya projekt och haft spännande möten! Vi ser verkligen fram emot vår tid som Ensemble in Residence hos Musik i Syd.

ENSEMBLE IN RESIDENCE

Med Musik i Syds Ensemble in Residenceprogram (EIR) vill vi stötta och skapa förutsättningar för en internationell etablering av unga sydsvenska musiker inom genrerna jazz, kammarmusik och folk- och världsmusik. Musik i Syd bidrar med kompetens, nätverk och ekonomiskt stöd. Ensemblerna Fred Holmlund Trio och Duo Ventus utsågs, efter ett ansökningsförfarande, våren 2024 till EIR. Tidigare EIR har varit POST-SUN-VISION, Trio Wolski, Vågspel, Makross och Rebell Gitarrkvartett.

23
Michaela Hansen, tvärflöjt Louise Mogensen, klarinett

När hjärtat svämmar över

Musikmöten för barn på skyddat boende har blivit både prisat och ny skiva

Allan Skrobe ursäktar sig. Det låter som en klyscha, det är en klyscha, säger han. Men ändå är det meningen som beskriver det bäst: Musiken är ett gemensamt språk. Ibland är det allt som behövs.

Det här handlar om barnen som tvingats följa med sina mammor till ett skyddat boende, som ryckts upp med rötterna från sina hem. Men när musikerna Allan Skrobe, Anders Larsson och musikterapeuten Nina Cherla möter dem i föreställningen När hjärtat svämmar över gör de det som blanka blad. De har inte, och ska inte ha, någon bakgrundskunskap. Inga detaljer om vilken publik de möter just idag.

– Vi är där för att stärka dem och vill kunna närma oss utan att behöva känna någon. Målet är att ge en möjlighet för de här barnen att få uttrycka sina känslor i ord, säger Allan Skrobe.

Projektet är ungt – men har redan prisats på kvinnojourernas organisation Unizons kongress.

– Idén kom redan 2021 när vårt utvecklingscentrum för Musik i vård, omsorg och hälsa startade. Pilotprojektet gjordes tillsammans med Familjefridsjouren i Höganäs och Kvinnojouren Blenda i Växjö 2022, säger Anne Udén, projektledare på Musik i Syd.

Från starten var det sångerskan om kompositören Caroline Leander som drog igång en grupp riktad till kvinnorna på ett skyddat boende. Efter de inledande försöket – som bland annat resulterade i en skiva som släpptes under våren – blev fokus istället barnen. Höganäs och Växjö är orterna som är först ut och från och med i höst är även Kvinnorjouren i Malmö med.

– Nu forskar dessutom Linnéuniversitetet i Växjö om det här, de vill ha fördjupad kunskap om barn som utsatts för våld i hemmet och inriktar sig då på barn på

24

» Målet är att ge en möj-

lighet för de här barnen att få uttrycka sina käns-

lor i ord. «

skyddat boende. De här barnen är isolerade – en del går i skolan men utanför saknar de ofta fritidsaktiviteter och kamratrelationer, säger Anne Udén.

Alldeles oavsett vad forskningen kommer fram till ser musikerna redan resultat på det allra tydligaste sättet:

– Barnen tycker det är kul – och mammorna upplever att barnen är glada när de kommer tillbaka från oss, säger Anders Larsson.

Just nu finansieras allt av Musik i Syd och så kommer det att förbli åtminstone tills forskningsprojektet är avslutat om ett och ett halvt år.

– Sedan måste vi hitta en hållbar lösning. Alla inblandade tycker det är bra och skapar nytta för barnen så vi har så klart börjat fundera på hur vi ska kunna fortsätta, säger Anne Udén.

TEXT MAGNUS KARLSSON

Möten på Kvinnojourer blev skiva

Det började som en verkstad för text och musik på en kvinnojour – men blev något mycket mer. Kvinnornas tankar, visioner och drömmar inspirerade Caroline Leander till ny musik.

I våras släpptes skivan Hem utan adressBakom projektet, som involverade både boende och personal, står Musik i Syd och Musik i vård, omsorg & hälsa. Syftet var att försöka skapa ett kreativt rum dit kvinnorna kunde komma helt förutsättningslöst. Musiken fick bli en samtalspartner och en fristad från livets annars ganska tunga och smärtsamma verklighet. Inga förkunskaper i musik behövdes.

– Vi arbetade med olika associationsövningar i tal, skrift och bild. Jag spelade ett antal kortare improviserade stycken på mitt keyboard. Det väckte tankar och bilder som deltagarna sedan fick skriva eller teckna ned, säger Caroline Leander. Med de orden och bilderna som bas började nästa fas. Caroline Leander improviserade fram ny musik – som blev till nya associationer och till slut en hel skiva.

– Jag hoppas att vi kan ge kvinnorna en röst. En möjlighet till igenkänning och hopp om en bättre framtid. Och att vi ute i friheten kan få en glimt av hur livet kan vara för någon som behövt sätta sig i säkerhet till ett väldigt högt pris, säger Caroline Leander.

25

I sommar bjuds besökare på Eketorps borg på workshop och konsert. Italienskt musikmanuskipt från 1300-talet.

Här hittar du riktigt gammal musik i sommar!

Musik i Syds Ensemble Mare Balticum har flera gästspel under sommaren. Musikgruppen som spelar och sjunger riktigt gammal musik kommer synas och höras i Östergötland, Öland, italienska Tarquinia och Köpenhamn.

Torslunda kyrka på Öland är första gästspelet för sommaren följt av Eketorps borg, som är Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Det är tredje sommaren som ensemblen gästar Eketorp. Under två dagar blir det workshops där man kan prova och tillverka forntida instrument och ljudredskap samt flera konsertanta framträdanden med medeltida musik och forntida klanger. Ett spännande möte för hela familjen.

I juli har ensemblen blivit inbjuden att spela en sommarkonsert i italienska Tarquinia, norr om Rom. Konserten äger rum i Palazzo Vitelleschi som byggdes på uppdrag av stadens son – kardinalen Giovanni Vitelleschi (13961440). Programmet består av den mångfacetterade musik som kardinalen kunde höra under sin livstid och

konserten sker i samband med en guidad visning, så att både musiker och publiken förflyttar sig allt eftersom och på så vis får uppleva olika rum i palatset.

Sista gästspelen för sommaren blir det med programmet ”Mitt hjärta brinner hett som bål” tillsammans med Aino Lund Lavoipierre och Miriam Andersén. Då framförs medeltida Mariamusik vid två konserter inom festivalen Nomemus i Östergötland, och strax därefter i Koncertkirken i Köpenhamn. Konstfulla motetter, fromma visor och devota hymner tecknar en färgrik bild av medeltidens Mariakyrkan.

Och när Kulturkvarteret Kristianstad firar 10 år bjuder Ensemble Mare Balticum på en musikalisk tidsresa med ”Musik under tusentals år"– från forna dagar rakt in i framtiden!

Spelplatser

26 juni Färjestaden, Torslunda kyrka

27–28 juni Degerhamn, Eketorps borg

20 juli Tarquinia, Italien

31 augusti Söderköping, S:t Laurentii kyrka

1 sept Linköping, Askeby kyrka

2 sept Köpenhamn, Koncertkirken

7 sept Kulturkvarteret Kristianstad

26

Då var lyckan fullständig och oron bytt mot glädje och gemenskap.

Ida Fredriksson är kommunikationssamordnare Musik i Syd/ kommunikatör UNGA Musik i Syd

Livemusik hör sommaren till. Vare sig det är trubadurer på en uteservering, en musikfestival eller en stor arenakonsert. Och gärna på en sommardag med vackert väder, packad picknickkorg och filt på gräset tillsammans med familj eller goda vänner. Och allra helst en varm sommarkväll tills solen går ner och alla besökare lämnar konserten fyllda av upplevelsen.

Vissa konserter minns man längre än andra. För mig är Ulf Lundell-konserter sådana. Själv har jag sett honom flera gånger även om de tidiga konserterna inte riktigt kan jämföras med den förrförra sommaren. Den första konserten jag såg honom var 1996 och Lundell var laddad av till synes outtröttlig energi i Tivoliparken och verkade aldrig vilja gå av scen medan jag själv var redo att gå hem efter 2,5 timmar. På Lundell-konserten förra sommaren var det däremot inte samma energi hos Lundell och även publiken kändes tröttare. Det krävdes flera låtar innan både bandet och publiken kom i närheten av det jag upplevt på tidigare konserter som ung.

Ett annat konsertminne är från Båstad kammarmusikfestival. Jag var ganska ny på jobbet på Musik i Syd och hade aldrig varit på festivalen förut. Men efter en dag med både nutida kammarmusikkonsert och familjekonsert med musik av Philip Glass tillsammans med utsikten över Laholmsbukten var jag såld på festivalen. Och att dessutom få uppleva detta på arbetstid kändes väldigt lyxigt!

Men starkaste konsertminnet är ändå Coldplays spelning på Ullevi i juni 2017. Och inte bara för att bandet är en av mina favoriter. Utan för att jag länge tvekade om vi verkligen skulle åka. Bara några veckor tidigare hade terrordådet på Manchester arena inträffat under Ariana Grandes konsert. Att åka på en arenakonsert i Göteborg med mina två döttrar kändes oroligt. Väl på Ullevi möttes vi av nya säkerhetsrutiner och väskor kontrollerades noga vilket konstigt nog spädde på min känsla av att vi inte borde vara där. Vår nyinköpta kamera fick vi inte ta med in och det blev stressigt med att låsa in den i ett anvisat förvaringsskåp. Men så kom vi in på arenan, satte oss på plats och Coldplay gick upp på scen. Och efter en låt eller två kände jag hur stressen släppte. 60.000 fans var på plats och sjöng med i låt efter låt som ”Viva la vida”, “Fix you” och ”A sky full of stars”. Solen sken. Showen var fantastiskt. Färgglada ballonger släpptes ut över publiken, Chris Martin sprang från scenen och till podiets ände på några sekunder. Då var lyckan fullständigt och oron var bytt mot glädje och gemenskap. Eller som jag skrev i på instagram dagen efter: ”OMG what a concert last night. 60.000 came to see Coldplay”.

krönikan
27

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.