Musik i Syd Magasin – höst 2023

Page 1

LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | HÖST 2023 Malmö Folk Festival Musica Vitae Aktuellt på våra scener Solistpristurné Nyfiken måndag Lilla A & musiken hjälper barn på sjukhus Malena Ernman Dags för körfestival i Lund Marinens musikkår möter framtidens blåsmusiker
nördighet
Uppskattar

4

Bland drillar och vibraton känns historiens vingslag

Malena Ernman och Ecstatic Ensemble nördar ner sig i historia och sångglädje.

8

Nu kör(ar) vi!

Lund Choral Festival fyller Lund med sångglädje.

10

Aktuellt på våra scener Konserttips från Musik i Syds scener.

14

Nyfiken måndag

Unga lokala artister tar plats på Nyfiket-scenen på Nygatan 6 i Växjö.

16

"Storstadsfasoner" i Älmhult

Folkets Hus Älmhult visar vad en ideell kulturverksamhet betyder för ett levande och attraktivt samhälle.

Innehåll

17

Krönika

Ulrika Gudmundsson Schönberger: "Det här är det bästa vi gjort tillsammans!"

18

Marinens musikkår möter framtidens blåsmusiker

Swedish Wind Power fokuserar på barn och ungas möjlighet att spela och ta del av blåsmusik.

20

Malmö Folk Festival

Ladda för en helg med allt från skånsk folkmusik till en Polarprisvinnare och argentinsk tango.

22

Solistpristurné med Alva Holm

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn tog hem vinsten i Kungliga Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset 2022.

23

Likarättsgalan

Helsingborg Guitar Festival

24

Lilla A och musiken ska hjälpa sjuka barn

Maskoten Lilla A, kammarorkestern Musica Vitae och skådespelaren Harald Leander utforskar tillsammans känslorna i musiken.

26

Strängar som berör och nya världar

Musica Vitaes höstprogram är späckat och spännande.

29

Musikriket

En musikrik höst med tre turnéer i Skåne och Kronoberg.

30

Julkonserter i urval

24
20 4 22

Sommartid blir vintertid, festivalers intensitet övergår till ett regelbundet flöde av musikupplevelser, vi går från utomhusevenemang till ombonade inomhuskonserter. Det är höst, för mig personligen en tid där den klara luften inspirerar till kreativitet och arbetslust.

Hos Musik i Syd resulterar den nya säsongen i ett intensivt engagemang för återväxten av musiklivet där vi vill vara en drivkraft, en katalysator och en samarbetspartner för kommande generationers möjlighet till musicerande – både för individens tillfredsställelse och utveckling och för det professionella musiklivets framtid.

Särskilt utsatt är blåsmusiken och vi rivstartar därför med att tillsammans med Marinens Musikkår inspirera unga blåsare genom workshops och konserter på alla våra scener. Nya blåsarskolor ser också dagens ljus i såväl Alvesta som Vellinge.

När Radiokören gör ett efterlängtat besök i södra Sverige väljer man också att bjuda in såväl unga kördirigenter som körsångare till workshops. Missa inte det unika tillfället att lyssna till Radiokören

en av världens absolut främsta körer under Lund Choral Festival!

Ytterligare återväxtfokus ges folkmusiken när barn i Kronoberg får fler möjligheter till samspel, liksom när Palladium samlar hundratals unga folkmusiker till gemensamt spel och konsert u nder Malmö Folk Festival.

Hösten innebär också en utannonsering av nya ensembleresidens – Musik i Syds bidrag till att skapa goda förutsättningar för nästa generations professionella ensembler inom olika genrer till etablering i musiklivet.

Musik i Syds mål är att skapa förutsättningar för så många människor som möjligt att få uppleva och delta i vårt sydsvenska musikliv, i höst med ett särskilt fokus på barn och unga. Det är helt enkelt tid för musik!

Produktion

Musik i Syds kommunikationsavdelning

Omslagsfoto

Malena Ernman

Foto: Peter Knutson

Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se

Tryck

Exakta Creative

Om Musik i Syd

Musik i Syd är musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud.

Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 2000 konserter för mer än 200 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg. musikisyd.se

ledare
Susanne Rydén, VD Musik i Syd
Foto: Felicia Margineanu Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet.
4

land drillar & vibraton känns historiens vingslag

Under Lund Choral Festival bjuder Malena Ernmans vokalgrupp Ecstatic

Ensemble på en musikalisk historielektion.

När Malena Ernman kommer in i videomötet är hon lite hostig, hon har precis skrattat åt något roligt som hennes dotter sagt. Det märks att hon är på sprudlande humör. De senaste dagarna har varit hektiska, hon har genomfört fem konserter på fem dagar tillsammans med sin vokalgrupp Ecstatic Ensemble: Tyresö kyrka, Mariakyrkan i Sigtuna, Fässbergs kyrka i Mölndal, Varbergs kyrka och så final på pampiga Tjolöholms slott. Ensemblen har dessutom hunnit med ett tre timmars fotopass med outfits koordinerade i prideflaggans färger – Malena själv som orange. Hon säger att det känns bra att visa sitt stöd för fans och HBTQ­rörelsen i stort, särskilt som den har varit en stark och viktig del av körlivet. Inför den stundande konserten på Lund Choral Festival träffas vi för att nörda ner oss i historia och sångglädje!

Det var under pandemin som Malena, likt många andra, kände en förtvivlan över att kulturlivet hade satts på paus. Runtom henne fanns frilansande kollegor som stod utan jobb. Hon bestämde sig för att själv ta tag i saken och tog med sig sin idé till Stefan Forsberg, chef på Konserthuset i Stockholm.

– Jag gick upp på kontoret och slog näven i bordet. Det hade jag inte behövt för han sa ja direkt.

Idén var den streamade konsert som fick namnet Early Ecstatic, där den tidiga musiken stod i fokus.

– Den blev så lyckad, den blev succé. Fler hörde av sig. Vi blev liksom inte av med den här turnén så vi har utökat den. Nu har vi hållit på i två år med den.

Vad som bara skulle bli en konsert utvecklade sig snart till ett kärleksprojekt och ensemblen Ecstatic Ensemble bildades. Här får ett gäng vänner och sångare med massor av egna projekt mötas för att göra det de gillar allra mest. Visst kan det bli svårt att hitta tid där alla kan träffas och det krävs en del planering, men det ger mycket inspiration i gengäld. Trots brokiga musikaliska bakgrunder finner sångarna en enhet som vokalensemble. Ensemblen består – förutom av Malena som är alt – av Jeanette Köhn och Sofia Niklasson (sopraner), Leif Aruhn­Solén (tenor), Hans­Peter Nee (baryton), och

5

Gustav Nordlander (bas). Alla med egen expertis från bland annat jazz, klassiskt, musikal och körer.

Sedan gruppen bildades under våren 2021 gissar Malena att de har genomfört 30 – 40 konserter. Men repertoaren håller sig inte längre bara till den tidiga musiken. Ecstatic Ensemble kallar sin turné för Vocal History Tour. Programmet gör nedslag i musik från medeltid till nutid. Hildegard av Bingen och gregoriansk sång samstrålar med Mozart, Arvo Pärt och ABBA till en musikalisk historielektion. Många av sångerna är arrangerade av Malena för att passa ensemblens sättning. Att arrangera musik är ett intresse som hon alltid har haft – men som fick nytändning under pandemin. Arrangerande ger stor behållning med ensemblen, där varje röst har sina styrkor.

Ensemble anpassar även sina röster till att passa tidseran på musiken de framför. Vi får uppleva hur sångteknik har förändrats genom historien.

–I medeltidsmusik använde man inte så mycket vibrato till exempel. I romantisk musik är det mer uttryck.

Vi har till och med ett stycke där vi blandar rock med barock och då måste man ju sjunga med rockröst!

Malena har själv ett stort intresse för historia. Det är intressant hur samhället påverkar musiken. Som en del av konserten berättar ensemblen om hur livet såg ut under perioden, det finns mycket som spelar roll för hur musiken kommer till: platser man befann sig på, vilka jobb man hade, hur man uttryckte sig och vad man behövde. Som kvinna kunde att gå i kloster vara ett sätt att få skapa, som med Hildegard av Bingen. Malena begrundar även dagens förutsättningar för att skapa. Hon menar att det i Sverige ses som coolt att åka till Los Angeles och spela in popmusik medan genrer som jazz, folkmusik och klassisk musik får stå tillbaka. Hon är tacksam för initiativ som Lund Choral Festival.

–Jag uppskattar varje tillfälle när man får prata nördighet och om saker som för oss är en självklarhet men för många andra är något ointressant.

6

med barock och då måste man ju sjunga med rockröst!

Ecstatic Ensemble

Med erfarenhet från landets förnämsta körer såsom Radiokören och Eric Ericsons kammarkör blandat med varje sångares egen expertis inom så olika områden som barocksång, opera, jazz och musikal, bildades ensemblen 2021. Ecstatic Ensemble består av Jeanette Köhn och Sofia Niklasson (sopraner), Malena Ernman (alt), Leif Aruhn-Solén (tenor), Hans-Peter Nee (baryton), och Gustav Nordlander (bas).

consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus

» Vi har till och med ett stycke där vi blandar rock
«
7

Lund Choral Festival fyller staden med sångglädje

NU KÖR(AR) VI!

I oktober kommer en sångfågel till Lund och slår sig ned. Staden med en kör i varje vrå firar sången i en veckas lång fest. Vi talar förstås om Lund Choral Festival!

Efter en händelserik sommar kan man lätt längta tillbaka till festivalstämningen. Då är det tur att Lund Choral Festival kan festa till även duggiga höstdagar. Med närmare 20 programpunkter bjuds det på körglädje i dagarna sju. Från tidigare år känner vi igen scenerna för konserterna: Domkyrkan, Allhelgonakyrkan, Dalby Kyrka och Magle Konserthus. Nytt för i år är dessutom ett antal evenemang i Botulfshörnan i Stadshallen. Lundabor och andra körintresserade kan glädja sig åt fri entré till flera av konserterna.

Programmet erbjuder en bredd av stora och små körer –i dubbel bemärkelse. Susanne Rydén, VD på Musik i Syd, berättar att festivalen erbjuder körsång för alla åldrar, med ett nytillskott för årets program.

–För första gången låter vi de allra minsta få en plats för gemensam sång, som en del av projektet Rösträtt –sång på förskolan. Kanske finner vi en av morgondagens radiokorister där?

Rösträttsprojektets konsert äger rum vid Botulfshörnan. Ett annat nytillskott som också hittas där är körmaraton. Innan maratonet har körer kunnat anmäla sig till att vara med och fira det lokala körlivet. Varje kör får chansen att framföra 2–3 låtar och vilka körer som har anmält sig avslöjas på webben några veckor före festivalen.

I Domkyrkan firas det stort med jubileumsoratorium när kyrkan i år fyller 900 år. De presenterar verket Vid porten med musik av tonsättaren Stefan Klaverdal. Stora

TEXT MARTINA JONSSON
8
Åkervinda Fo to: Angelica Hvass

delar av textens musik är skriven av Åsa Maria Kraft. Många är körerna som medverkar i Domkyrkans jubileumsoratorium: vokalensemblen VOS, Katedral kören, S:t Laurentii Kammarkör, Ide Vokalensemble, Lunds domkyrkas gosskör och Flickkören Korinterna. En annan spännande konsert i Domkyrkan är vokalensemblen Åkervinda, kända från Allsång på Skansen, som framför folkvisor i jazzton.

Extra speciellt för i år är besöket hela vägen från Ukraina av manskören Homin, kända som Lvivs kommunala kör. Den som sett serien Chernobyl på HBO har också hört kören framföra sången Vitjnaja Pamjat. Körens medverkan på festivalen kan genomföras tack vare ett utresetillstånd utfärdat av Ukrainas försvarsminister. I samband med konserten får vi dessutom ta del av en föreläsning i Domkyrkoforum av Daniel Hansson, director musices vid Malmö Universitet och gästprofessor vid musikkonservatoriet i Lviv. Han kommer att tala om ukrainskt musikliv och hur extrema situationer, såsom krig, påverkar kulturen. Homin avslutar även festivalen på söndagen med att medverka i musikhögmässan i Domkyrkan, där den ukrainska gudstjänstmusiken inspirerar.

I Allhelgonakyrkan hör vi två av festivalens höjdpunkter, nämligen Radiokören och Ecstatic Ensemble. Radiokören firar 100 år med en jubileumsturné. Den internationellt erkända kören bjuder också in lokala körer att medverka i konserten. I Lund kommer körsångare från Musikhögskolans kammarkör och Lunds vokalensemble att vara med och sjunga i några verk. I konserten med Ecstatic Ensemble hör du bland annat den forne radiokoristen Malena Ernman, som intervjuas mer om sitt vokalensembleprojekt i intervjun på sidan 4. Vi ser fram emot en stämningsfull vecka i sångens tecken!

ALLA FESTIVALENS EVENEMANG

16 oktober 12.00, Domkyrkan – S:t Petri Ungdomskör

(SPUK)

16 oktober 17.00, Botulfshörnan, Stadshallen – Ostrochorus

16 oktober 19.00, Domkyrkan – Domkyrkans Jubileumsoratorium

17 oktober 12.00, Domkyrkan – Åkervinda

17 oktober 17.00, Magle Konserthus – Released Gospel

18 oktober 10.00, Botulfshörnan, Stadshallen – Rösträtt, allsångskonsert för föreskolebarn och deras vuxna

18 oktober 12.00, Domkyrkan – Korallerna

18 oktober 12.15, Allhelgonakyrkan – Spetskören från

Lars­Erik Larsson­gymnasiet

18 oktober 17.00, Botulfshörnan, Stadshallen – Körmaraton

19 oktober 12.00, Domkyrkan – Malmö akademiska kör

19 oktober 17.00, Magle Konserthus – S:t Johannes

kammarkör

19 oktober 19.00, Dalby kyrka – Dalby kammarkör

20 oktober 12.00, Domkyrkan – Vira Female Choir

20 oktober 17.00, Domkyrkan – Profundo

20 oktober 19.00, Allhelgonakyrkan – Radiokören

21 oktober 10.00, Domkyrkan – Anna Kruse & Palaestra

Vokalensemble: Edith Södergran i text och ton

21 oktober 12.00, Domkyrkan – Manskören Homin från

Ukraina

21 oktober 13.00, Domkyrkoforum – Föreläsning: Krigets effekter på musiklivet

21 oktober 16.00, Allhelgonakyrkan – Ecstatic Ensemble med Malena Ernman – Vocal History Tour

22 oktober 11.00, Domkyrkan – Musikhögmässa

Rösträtt
Homin Foto: Eugene Chervony Radiokören Foto: Marcus Kurn
9

Växjö nygatan 6

Se fler konserter på nygatan6.se

Rubrik

svavar knútur

fransk afton

Musica Vitae & Benjamin Schmid

24 november kl 19.00

En konsert med musik av franska tonsättare där Musica Vitae och Benjamin Schmid börjar med att framföra D’un soir triste av Lili Boulanger och Chaussons älskade Poème för violin och orkester.

25 september kl 19.00

Svavar Knútur är indiedarlingen från Island som spelar folk med ett brett känsloregister. Den som har upplevt en föreställning med musikern kommer att minnas den länge. Hans framträdanden är en känslomässig berg-och-dalbana mellan att bli rörd till tårar till att gråta av skratt.

Ingress Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

Även på: Kulturkvarteret

Kristianstad 18/11

Benjamin Schmid tar sig sedan an Sarasates ruskigt svårbemästrade Carmen-fantasi och konserten avrundas med ett av den franska repertoarens mästerverk, Ravels stråkkvartett i version för stråkorkester.

martin hederos c/o satie

30 november kl 19.00

där musiken får verka i en större kontext och ge publiken

iris bergcrantz

På så sätt hoppas jag att man känner att musiken blir ännu mer spännande att lyssna på!

19 november kl 19.00

Iris Bergcrantz är en lysande stjärna på jazzscenen. Den skånska sångerskan och kompositören har uppträtt på scener i Berlin, New York, London och har släppt tre rosade album i eget namn, på senaste albumet Trasighet och Fransar tolkar hon Olle Adolphsons låtskatt.

– Under hela festivalen kommer vi att ställa oss frågor som Hur levde folk på den här tiden? Hur gick man klädd? Vad åt och drack man? Vad tänkte man? Hur förhöll man sig till konsten? etc. Därför har vi också bjudit in David Lindén, historiker och författare, som kan ge oss ett bredare perspektiv.

Martin Hederos är en av Sveriges mest aktiva och mångsidiga musiker som flera gånger belönats med Grammisar för sitt idoga utforskande och sökande i olika genrer. Till Nygatan 6 kommer han för att ta sig an minimalismens fader, Erik Satie. Med sig på scen har han Anton Sundell som också producerat det nya albumet med Satie-kompositioner. Live processar Anton flygeln och adderar ljud och ambiens till Hederos spel.

Även på:

Kristianstad,Kulturkvarteret20/10

Malmö Palladium 25/10

TEXT NAMN EFTERNAMN FOTO NAMN
aktuellt på våra scener 10
Foto: Eybor Arnason Foto: Nadja Hallström Foto: Ebba Bonde Foto: Wolfgang Lienbacher

musik i syd chan nel

kyle eastwood

Kyle Eastwood, amerikansk basist och kompositör, föll för jazzen redan som barn. Kärleken till jazzen går i arv och ett av hans tidigaste konsertminnen

båstad kammarmusikfestival 30 år

Känn kammarmusikfestivalens puls bland musiker, publik och volontärer. Kom nära musiker och konstnärliga ledare samt hör hur allt startade! När Båstad kammarmusikfestival fyllde 30 år (2022) sammanstrålade Musik i Syd och SVT för att skapa en dokumentär. Den 15 december är det urpremiär på Musik i Syd Channel. På Svtplay kan man t.o.m. 7 december se en omredigerad version av filmen.

är ett besök på Monterey Jazz Festival tillsammans med sin pappa. En annan stor passion är film, och ja, pappa är filmikonen Clint Eastwood.

Han är i högsta grad närvarande i denna konsert där Kyle Eastwood Quintet framför musik ur Clint Eastwoods filmer.

I höst får Musik i Syd Channel en ny förpackning, en uppdatering av utseendet och en del nya funktioner, för att du som tittare ska kunna hitta fler upplevelser, inspireras och komma ännu närmare musiken!

Reportage med Polarprisvinnaren

Evelyn Glennie

I mars 2017 besökte Polarpristagaren och slagverksvirtuosen Evelyn Glennie Sverige i fyra konserter med dubbla orkestrar, Musica Vitae och Dalasinfoniettan. I detta unika reportage får höra om hennes utmaningar i livet som musiker och om samarbetet med orkestrarna.

Minidokumentären

Fyra tonsättare och en kampanil

Efter att ha varit bortglömt och tyst i många år renoverades ett av Europas största klockspel under 2021. Fyra Malmöbaserade tonsättare, Anna-Lena Laurin, Staffan Storm, Nathan Larson och Nadin Al Khalidi, anlitades för att skriva ny musik till nyinvigningen av klockspelet som är beläget i centrala Malmö.

4 sånger med Orphei Drängar

Det nära 80 man starka Sångsällskapet Orphei Drängar firade det Alfvénska jubelåret i en storslagen konsert under Lund Choral Festival 2022. Fyra utvalda sånger spelades in. Den sista sången var en överraskning där kören förstärktes av både Svanholm

Singers och Lunds Student sångare.

11 aktuellt på våra scener
musikisydchannel.se
Foto:
Jérôme Bonnet
Kom nära musiken! nytt utseende! urGuldkorn arkivet. urGuldkorn arkivet.
Guldkorn ur arkivet. Från 15 september

palladium

Se fler konserter på palladium.nu

it´s all about the Ladies

6 oktober kl 19.00

Sisters of Jazz

Gör dig redo för en svängig hyllning till några av jazzens kvinnor som inte fått det rampljus de förtjänar! Sisters of Jazz, ett sex kvinnor starkt band med etablerade, professionella musiker från Danmark och Sverige, lyfter kvinnorna som i text, musik och arrangemang gett oss älskade jazzklassiker men som själva blivit bortglömda. Sedan bildandet 2014 har ”systrarna” synts på turnéer, fått lovord och fina recensioner, spelat in en EP och senast albumet The Hidden Ladies of Jazz

19 okober kl 19.00

Ulrika Bodén, Emma Ahlberg Ek och Nordiska Kammarensemblen

Folksångerskan Ulrika Bodén har tonsatt den ångermanländske poeten Nicke Sjödins diktsamling Kvinnfolke. På scenen finns även fiolspelskvinnan Emma Ahlberg Ek och Nordiska Kammarensemblen. Det blir ett möte mellan en klangfull dialekt och vackra melodier, sammanvävda med folkmusik från byarna där dikternas kvinnor levde.

Roberto Fonseca – La Gran Diversion

4 november kl 20.00

Den kubanske pianisten Roberto Fonseca har släppt nio soloalbum, samarbetat över genrer, nominerats till en Grammy Award och turnerat världen över flera gånger om. I sitt senaste projekt vill Fonseca återuppliva den mytomspunna Montmartre-kabarén Cabane från 1930-talet. Det blir en resa genom tiden, festligt och uppsluppet, ett möte för swing, dans och sensualitet, i en tid där behovet av eskapism gör sig påmind varje dag. Med sitt sjumannaband bjuder han in publiken till den atmosfären, omringade av de berusande klassikerna från det galna tjugotalet.

10 november kl 19.00

Tenorsaxofonisten Scott Hamilton och pianisten Jan Lundgren är jazzlegendarerna som i drygt 15 år bedrivit ett unikt samarbete. Nu är de aktuella med en releaseturné för albumet Classics där Hamilton tar sig an melodier och teman ur den klassiska musiken. Älskade stycken av Chopin, Debussy och Dvořák har konstfärdigt behandlats och arrangerats speciellt för den här sammansvetsade jazzkvartetten, med Hans Backenroth på bas och Kristian Leth på trummor.

12 aktuellt på våra scener
Malmö
Scott Hamilton –Jan Lundgren Quartet Foto: Alejandro Azcuy
kvinnfolke
Foto: Sofie Barfoed Foto: Leif Wikberg

Kristianstad kulturkvarteret

Se fler konserter på kulturkvarteret.com

Live@stå på scen

27 sept, 1 nov, 29 nov, 20 dec

Är du ung och sugen på att stå på scen för första gången? Eller är det något du har gjort tidigare? Oavsett nivå eller genre eller om du bara vill vara en del av publiken är det här en plats för dig – vi ses på scen!

Beethoven Bonanza –

22 september kl 19.30

Heliga Trefaldighets kyrka, Kristianstad

Dyk in i en värld av musikalisk briljans med tre virtuoser som förför med sina känsloladdade tolkningar av klassisk musik. Med violin, cello och piano utforskar de både kända och bortglömda mästerverk. Upplev passionen och tekniken som vunnit både publikens och kritikernas hjärtan. Missa inte chansen att höra Trio Sōra live när de spelar två av Beethovens mest kända pianotrior.

Afternoon jazz: Sinne Eeg & Thomas Fonnesbaek

21 oktober kl 15.00

Låt dig förföras av den mjuka och kraftfulla rösten hos Sinne Eeg och den virtuosa basen från Thomas Fonnesbæk. Denna dansk jazzduo levererar en oförglömlig musikalisk upplevelse. Med deras passion och samspel ger de liv åt jazzens magi som kommer att förtrolla ditt sinne. Missa inte chansen att uppleva deras harmoniska samklang live!

Magnus Carlson med Jesper Lindell och hans band

10 november kl 20.00

Magnus Carlson, som i decennier frontat det hyllade bandet Weeping Willows, beger sig snart ut på vägarna igen. Den här gången bjuder han på nyskriven soulig musik tillsammans med Jesper Lindell och hans band.

13 aktuellt på våra scener
Foto: Astrid di Crollalanza Trio Sōra

I höst inleder Nygatan 6

i Växjö den nya konsertserien Nyfiken måndag. Här får vi träffa up-andcoming artister med Kronobergsanknytning.

Säsongens artister är

Frida-Hedvig, JUNI och

Arvid Bärtås och platsen är Nyfiket – Nygatan 6 eget vardagsrum.

Lokala stjärnskott i mysig cafémiljö

NYFIKEN må N då g

Frida­Hedvig 11 september 19.30

Frida­Hedvig från Växjö har tidigare framträtt i jazzsammanhang, bland annat i Krusbärskvintetten som vann Bästa Jazzgrupp på Blue House Youth Festival 2018. På Nygatan 6 kommer hon att för första gången framföra egenskrivet material.

Hej Frida-Hedvig! Vad kommer vi att få höra?

– Man kommer att få höra en hel del musik som jag aldrig har spelat förut, eller – jag har egentligen aldrig spelat min egen musik någonstans förut. Så det blir spännande för alla inblandade, inklusive mig själv. Sedan kommer jag spela lite låtar som andra artister har skrivit, som ligger mig nära hjärtat. Låtar som ger mig en känsla som jag vill ta chansen att föra vidare.

Hur använder du din nyfikenhet i ditt musikskapande?

FRIDA-HEDVIG

– Jag tror att en grundpelare i hur jag funkar generellt, och särskilt när jag skriver och gör musik, är att jag tycker det är tråkigt när det är samma hela tiden. Nyfikenhet är nog en stor del av det, även om jag inte tänker på det – det är bara så jag är lagd. Jag har inte någon låt som håller sig till vers­refräng­vers­refräng. Jag har svårt att hålla mig till ett sådant koncept. Det är svårt att definiera vilken genre det är. All min musik är baserad på poesi jag skriver, skapad utifrån dikter.

Vad inspirerar din musikaliska nyfikenhet?

– Jag tycker det är ganska kul att vara oberäknelig mot mig själv. Jag sätter mig vid pianot med texten framför mig och så bara kör jag. Jag har jazzbakgrund och tycker väldigt mycket om improvisation och att se sången nästan som något religiöst, blunda och det som kommer ut kommer ut. Det är så många av låtarna kommer till.

TEXT MARTINA JONSSON
"Jag tycker det är ganska kul att vara oberäknelig mot mig själv."
14

JUNI 9 oktober 19.30

JUNI är född och uppvuxen i norra Kronobergs skogar – och skogen och mörkret är en stor inspiration i hennes låtskrivande. Förutom den egna musiken har hon även skrivit en av låtarna till Polens uttagning till Eurovision Song Contest.

Hej JUNI! Vad kommer vi att få höra?

– Det blir egen musik, avskalat med piano, fiol och sång. Texterna kommer att få ta mycket plats. Man får hoppa in lite i en människas huvud, hur det låter i mitt huvud. Björn (Elfving Svensson) spelar piano och Ebba (Cederwall) spelar fiol.

Hur använder du din nyfikenhet i ditt musikskapande?

– Jag kombinerar och testar gärna element som man inte tror ska passa ihop. Det kan vara elektroniska beats blandat med nyckelharpa, en nyfikenhet i arrangemangen. I texter så låter jag alltid mitt inre få komma ut, även om det är mörkt eller utlämnande. Ganska ofta kan jag ha en tanke om vad jag ska skriva om: ”den här låten ska handla om att jag är arg”. Men sen så kan jag inse att jag är ledsen under tiden jag skapar. Jag inser mycket under själva processen.

Vad inspirerar din musikaliska nyfikenhet?

– Allt jag omges av. Det är så mycket som händer runtom mig och runtom mina personer. Det händer saker i naturen och jag blir äldre. Det tillkommer människor i livet och det försvinner folk. Att livet är föränderligt. Man kan känna att ”nu har jag gjort samma sak i två år” men det är ändå saker som händer. Det kan vara att man smakar en ny krydda typ. Det kan vara att jag blivit moster, men också att jag bara ser en blomma som jag aldrig sett förut. Och om ingenting händer kan jag skriva om det också, den känslan.

Arvid Bärtås 6 nov 19.30

Arvid Bärtås är en pianist från Växjö. I höst påbörjar han sitt andra år på Skurups folkhögskola. Under sitt första år på skolan blev han tilldelad den turnégrupp som kom att bli bandet Duke Ellington Sound of Love. Tidigare i år vann dem Bästa Jazzgrupp på Blue House Youth Festival. I Nyfiket får vi höra honom spela solo.

Hej Arvid! Vad kommer vi att få höra?

– Det kommer vara mycket jazz, äldre låtar från 30­, 40­ och 50­talet. Men sedan vill jag också få in andra intressen jag har haft i musiken. Så det blir även bland annat pop från 60­ och 70­talet. Det är något som jag har lyssnat väldigt mycket på, jag är uppvuxen med Bob Dylan och Joni Mitchell. De skriver bra texter och om man är intresserad av ackord så finns det mycket att hämta där också.

Hur använder du din nyfikenhet i ditt musikskapande?

– Jag tror jag försöker hålla mig nyfiken genom att allmänt försöka bredda det jag lyssnar på. Jag spelar ju jazz mest, men jag har alltid varit nyfiken på olika typer av genrer. Det vill jag också få in i konserten, att jag försöker hålla hela upplägget lite nyfiket. Det finns både plats för jazz, som är det jag pluggar och det jag hållit på med länge nu, men också mycket annat som jag själv är intresserad av.

Vad inspirerar din musikaliska nyfikenhet?

– För mig handlar det väldigt mycket om att lyssna och utveckla mitt lyssnande. Det handlar både om att vara nyfiken på olika typer av musik och att vara nyfiken på olika delar av musiken. Särskilt i jazz finns en bredd på vad man kan intressera sig för. Du kan isolera varje musiker och lyssna på dem och sen kan du också höra musiken som en helhet. Det är ett sätt för mig att hålla mig nyfiken, att utveckla hur jag lyssnar på musik.

Foto: Lisa Brun
15
Foto: Anna Bärtås

”Storstadsfasoner” i Älmhult

Folkets Hus Älmhult är ett bra exempel på vad en ideell kulturverksamhet kan betyda för ett levande och attraktivt samhälle. I sitt nyrenoverade kulturhus satsar arrangörerna på kvalitetsarrangemang värdiga en storstad. Arrangörerna själva kallar det skämtsamt för ”storstadsfasoner”.

Under bara några år har Folkets Hus Älmhult skapat en jazzklubb som fått stor uppmärksamhet och förärades med priset Årets jazzklubb 2022 av Svensk jazz. I november är dags för den tredje upplagan av Älmhult Music & Arts med både jazz och popmusik på programmet. Vad sägs om Tingsek, Isabella Lundgren med Martin Sjöstedt, Tonbruket, Ellen Krauss och Karin Hammar fab 4 invites Britta Virves.

Hur tänker ni när ni väljer akter till Älmhult jazzclubb?

– Den största skillnaden är nog att vi inte bara bokar jazz eftersom publikunderlaget i Älmhult inte räcker inte till 30 jazzkonserter per år. Vi gör folkmusik, americana, pop med mera! Utöver att vi varken är nischade på konstform eller genre så skiljer det sig nog förvånansvärt lite mot större städer. Vårt program är rätt ”urbant”. ”Storstadsfasoner” myntade Monica som jobbar med bio hos oss. Det återkommer vi ofta till. Vi tror att man kan ha ett lite mer avancerat kulturellt behov även om man bor utanför de större städerna. Rätt ofta får vi också besök från Växjö, Malmö eller ännu längre bort – då spelar vi förstås oberörda men bakom kulisserna gör vi high fives, säger Magnus Thuvesson.

Vad tror du ett kulturhus i en mindre ort som Älmhult har för betydelse för invånarna?

– Framförallt så tror jag att den typ av multifunktionshus som vi har startat upp behövs på mindre orter. Vi har egen restaurang, serverad bio som också är en bra scen. Många som besöker oss tycker det känns som nere i Europa. Hos oss kan man ta med drickan och maten in i stora salongen. Där finns bord till många av platserna. Sammantaget skapar det en avslappnad stämning. Älmhult är också mycket internationellt i och med IKEA.

Jag tror det påverkar något också.

16

En dag i våras satt jag i studion med Dan Bornemark. Jag hade engagerat honom för att skriva titelsången till den digitala konserten Lilla A känner musiken, en föreställning vi skulle göra tillsammans med Musica Vitae och skådespelaren Harald Leander. Konserten görs inom Musik i vård, omsorg, hälsa för små barn inskrivna på sjukhus. Jag älskar att jobba med min ex­man, vi har fått göra så väldigt mycket fin musik tillsammans – på Fredriksdalsteatern, i två Melodifestivaler, tillsammans på hans första (och enligt mig bästa) barnskiva Fruktsallad, och vid otaliga skivinspelningar, tv­f ramträdanden, konserter, galor och shower. (For the record älskar jag också hans fru Annika och deras fantastiska döttrar Hjördis och Signe. Plus såklart Dans mamma Gullan, min första idol jämte skådespelaren Birgitta Andersson [Hedvig med långa näsan, som i början av 1990­talet var min och Dans gäst på Möllevångsgatan i Malmö …]) Men, nu var vi alltså i studion för att jag skulle lägga sång på titelsången till föreställningen, och Dan producerade med varsam hand. Han har, liksom jag, slipat ner armbågar och vokabulär betydligt med tiden. Jag kallar det mognad, och betyder också att glädjen i musiken helt tagit över stressen i prestationen. I alla fall … plötsligt säger Dan; ”Det här är det bästa vi gjort tillsammans!” Och jag tar in vad han precis sagt, tittar på honom och njuter av ögonblicket.

Och precis så är det. När jag som musiker och sångerska 1995 blev erbjuden ett halvårskontrakt med Musik i Skåne (som vår organisation hette då), var jag mitt i allt det kommersiella och häftiga men också högst osäkra som vår bransch erbjuder. Jag minns att jag tänkte: Kör på det, det är sex månaders trygg inkomst! Och så åkte jag några veckor senare till min första konsert inom Musik i vården, till ett äldreboende i Vittskövle. Där fanns ingen personal i dagrummet och kanske åtta vårdtagare i publiken. Jag och min medmusiker sätter igång med ett stark kort

– Fritiof och Carmencita av Evert Taube. Det går jättebra! Men vad hände med applåder och busvisslingar? Hallå, är nån ens vaken tänker jag. Det var en stukad Ulrika som fick god fika hos Britt­Marie i köket efter de 40 minuterna långt från strålkastarnas glans. Men nästa gång vi kom, två veckor senare, var responsen från vårdtagarna något annat: plötsligt lyfte Fredrik blicken och började spela med på sitt låtsasdragspel i Calle Schewens vals och den vackra Inga ville fingra på mitt långa halsband efter Capri. Några veckor senare, i Brösarp, reste sig vårdtagaren Berta upp efter att vi spelat Du hemmets jord och deklarerade med näsan högre än oss andra –”Somma har ju vatt i Schikago!”.

Ja ni förstår säkert, att få vara i detta, med de som är mer utsatta än de flesta av oss, och känna hur musikens kraft lyfter, höjer och läker människor – det är värt oändligt mycket mer än all stjärnglans jag som ung musiker önskade. Jag är så tacksam över det mandat jag har i mitt arbete med att hitta nya målgrupper i vårt samhälles utkanter där vi genom arbetet på Musik i Syd söker – och får – samarbeten med hälso­och sjukvården, akademin och forskningen. Men med detta sagt menar jag inte att det är något fel på glamour och high­heels och rött läppstift! Kom och applådera och busvissla när jag gör mina spelningar utanför jobbet! Snääälla …

KRÖNIKA
Ulrika Gudmundsson Schönberger Projektledare Utvecklingscentrum för Musik i vård, omsorg, hälsa
»Det här är det bästa vi gjort tillsammans!«
17
Foto: Christoffer Larsson

Swedish Wind Power

Swedish Wind Power genomförs av Musik i Syd, Norrbottensmusiken och Blåsarsymfonikerna i samverkan med Blåsarsymfonikernas vänförening, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musik i Blekinge, Marinens Musikkår, Musikhögskolan i Piteå och Musikhögskolan i Malmö.

Marinens musikkår möter framtidens blåsmusiker

Det saknas blåsmusiker till Sveriges orkestrar. Detta är något som det nystartade samarbetsprojektet Swedish Wind Power vill ändra på genom att bland annat involvera pedagoger, artister, kulturskolor, högskolor m.m. i både befintliga projekt men även genom nya satsningar. Projektet Swedish Wind Power genomförs av Musik i Syd, Norrbottensmusiken och Blåsarsymfonikerna och kommer särskilt fokusera på barn och ungas möjlighet att spela och ta del av blåsmusik.

Max Låke är regional samordnare för projektet i södra Sverige.

– Vi måste hitta nya sätt att samarbeta över landet för att peppa barn och unga att välja ett liv i blåsmusiken. Det handlar om att ge barn möjlighet att testa instrument, att tända en gnista och att sedan hålla den vid liv, säger han.

En första satsning i Skåne, Kronoberg och Blekinge görs tillsammans med Marinens Musikkår där unga blåsmusiker kommer att få coachas och framträda med kårens musiker och stjärnsolister i höst och vinter. Och vem vet, kanske är det någon av dessa unga blåsmusiker som vi ser på konsertscenen i framtiden …

Marinens Musikkår består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker och är stationerad i världsarvsstaden Karlskrona. Musikkåren har anor sedan 1680-talet.
18
Foto: Göran Olsson

Marinens Musikkår och musikskolelever

på scen i Växjö, Malmö och Kristianstad

I höst kommer unga blåsmusiker i Skåne och Kronoberg få möjlighet att coachas av och stå på scen med professionella blåsmusiker. När Marinens Musikkår är på turné med stopp i Malmö, Växjö och Kristianstad bjuds flera hundra kulturskoleelever in till inspirationsworkshops. Musiker ur kåren kommer träffa kultur- och musikskolornas blåsensembler. Eleverna bjuds sedan in att medverka i musikkårens offentliga konsert med världssaxofonisten

Anders Paulsson som solist.

28 sep kl 19.00 Palladium i Malmö

Marinens Musikkår, saxofonisten

Anders Paulsson och blåselever från El Sistema och Kulturskolan i Malmö.

30 sep kl 15.00 Växjö Konserthus

Marinens Musikkår, saxofonisten

Anders Paulsson och blåselever

från Kulturskolan i Växjö.

1 okt kl 16.00 Kulturkvarteret i Kristianstad

Marinens Musikkår, saxofonisten Anders Paulsson, Skåne Youth Concert Orchestra och elever från Musikskolan i Kristianstad.

Hornfrossa i Karlskrona!

26–28 januari 2024

I januari blir det Hornfrossa i Karlskrona. Då bjuds valthornister i alla åldrar och på alla nivåer in till en helg med fokus på deras blåsinstrument. Det blir workshops, seminarier, konserter och masterclasses där de får inspiration av och spela med både kända valthornssolister och musikerna i Marinens Musikkår. Anmälan till hornfrossan öppnar upp den 28 augusti 2023.

Under våren 2024 blir det även klarinettfrossa med Blåsars ymfonikerna i Stockholm och Storbandsfrossa med Norrbotten Big Band i Luleå.

Frossorna genomförs inom ramen för pilotprojektet Swedish Wind Power som drivs av Norrbottensmusiken, Blåsarsymfonikerna samt Musik i Syd i samarbete med Musik i Blekinge.

Läs mer och anmäl dig till hornfrossan här:

musikisyd.se/frossa

Boka din a biljetter h ä r Boka din a biljetter h ä r . Boka din a biljetter h ä r 19

malmö folk festival

Det är dags för Malmö Folk Festival. Ladda för en helg med allt från skånsk folkmusik till en Polarprisvinnare och argentinsk tango. Allt i en härlig blandning. Boka 19 – 22 oktober.

» Folkmusikscenen i Malmö är fantastisk, den är riktigt cooking. «
MALTE ZEBERG, FLOATING SOFA QUARTET
TEXT MAGNUS KARLSSON FOTO FLOATING SOFA QUARTET, MAGNUS KARLSSON
20

Malmö Folk Festival är festivalen som visar upp Malmös bredd. Arrangörerna är många och programpunkterna av hög kvalitet. Initiativtagare till festivalen är Musik i Syds producent Maria Bojlund. Och även om idén är hennes är de som står bakom festivalen betydligt fler – l istan över arrangörer är lång och inkluderar bland andra Malmö Live, Malmö Folk, Victoriateatern, Mix Musik, Studieförbundet Bilda och många fler.

– I Malmö Folk Festival samlas väldigt många av de som brinner och jobbar för folkmusik – i a lla de former och från såväl Skåne som resten av världen, säger Maria Bojlund.

I år avgörs också VM i Träskofiol på festivalen och för varje år blir det mer och mer buskspel och kurser.

– Jag tycker att det ska bli kul att få höra ljuvliga folksångerskan Ulrika Bodén på Palladium med sitt projekt Kvinnfolke tillsammans med Emma Ahlberg och Nordiska kammarensemblen. Men min personliga favorit är förstås ändå när över 100 barn från hela södra Sverige står på scen tillsammans med folkmusiktrion MP3, säger Maria Bojlund.

Folkmusikern och Malmöprofilen Malte Zeberg kommer till festivalen med banden Hialøsa och Floating Sofa Quartet, det förstnämnda en framtida legendarisk skånsk folkmusiktrio som redan hunnit få halva Roskildefestivalen (!) att enas i skånsk långdans, och den senare förstärkt med Guro Kvifte Nesheim, virtuos på hardingfela.

Kvartetten Floating Sofa Quartet har medlemmar från Finland, Danmark och Sverige. För drygt ett och ett halvt år sedan spelade de i Norge och tog in Guro Kvifte Nesheim som vikarie.

– Efter det fick hon mersmak och föreslog ett samarbetsprojekt: Kustmusiken från södra Norge, främst från regionen Agder. Det är låtar som inte spelas så mycket i Norge men som Guro växt upp med, säger Malte Zeberg.

Och så började bandet märka att låtarna de spelade hade likheter med låtar från de egna ländernas kustregioner. Därmed växte projektet till något nytt och större.

– Många låtar är väldigt lika varandra och dyker upp i olika versioner, de har spridits i och med handelsresor och fastnat på olika sätt. Det är dessutom en bit ifrån det traditionellt norska med andra typer av danser, säger Malte Zeberg.

På Malmö Folk Festival delar de rampljuset med bland andra Polarprisvinnaren Angélique Kidjo, som spelar tillsammans med Malmö Symfoniorkester.

Den alltid lika populära Folkklubben återkommer så klart, liksom VM i träskofiol. På torsdagen spelar Kvinnfolke – U lrika Bodén, Emma Ahlberg Ek tillsammans med Nordiska Kammarensemblen – på Palladium Malmö. Alltid lika spännande Tarraband konserterar på Malmö Live på fredagen och på lördagen kan du dansa till Süperstar Orkestar på Victoriateatern. För att nämna något – hela programmet hittar du på malmofolkfestival.se.

– Folkmusikscenen i Malmö är fantastisk, den är riktigt cooking. Vi har väldigt många eldsjälar i stan och därmed lyxen att på så liten plats ha så många scener som bokar professionella akter, säger Malte Zeberg.

Om du får någon tid att själv gå och kolla – vad vill du helst se?

– Jag kommer inte missa Avishai Cohen, Ebo Krdum och Rå!

Folkmusikkonsert med MP3 + 100 gästande barn och unga

Söndag 22/10 2023, Palladium Malmö

Folkmusiktrion MP3 har i år spelat tillsammans i 20 år och bjuder in till firande under Malmö Folk Festival! Till hjälp har de 150 barn och unga från södra Sverige och Danmark som gästar trion på tre av låtarna.

Låtarna arrangeras på flera olika nivåer, så att det ska passa allt ifrån nybörjare till elever som spelat länge. I år spelas Hoppvals efter Ola Lans, Rocking Torso och Slängpolska efter Letin och alla låtar har barnen kunnat öva på med sina pedagoger med hjälp av både videos och noter.

Kom och upplev denna energifyllda konsert där barn och vuxna musikanter maxar scenen på Palladium Malmö!

21

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn tog hem vinsten i Kungliga Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset 2022. Och nu är det dags för Alva Holm att ge sig ut på en av de vinnarturnéer som ingår i priset – först en turné arrangerad av Musik i Syd, sedan en solistturné med Musica Vitae.

Det är nu 1,5 år sedan du stod som vinnare av Solistpriset 2022. Hur känns det och vad betyder vinsten för dig?

– Vinsten har betytt en del både för mig som person och musiker och såklart också för min karriär på den svenska scenen. Jag har fått möjligheter att spela den musiken som ligger mig allra närmast med några av Sveriges bästa orkestrar och musiker. Och detta är ju en viktig del av ens självuppfattning och lust att fortsätta jobba hårt.

Snart ska du ut på Solistpristurné i landet. Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser mest fram emot att träffa musiker! Det allra viktigaste för mig som musiker är att känna mig förstådd och inspirerad av dom omkring mig. Så att träffa folk som känner samma kärlek för musiken som jag är alfa omega i att vara glad och taggad på att spela.

Vad kommer du spela för publiken?

– Jag kommer spela både duo med min bror och trio –vi har valt några väldigt fina program med många klassi­

ker som Brahms och Beethoven men också blandat med mindre kända saker som Szymanowskis otroliga Mythes. Så det känns som att jag spelar musik som kommer direkt från hjärtat och som är orsaken till att jag står där jag står idag. Jag känner så himla stor kärlek för den här musiken, det går nästan inte att beskriva!

Hur kommer det sig att du spelar violin och var det ett självklart val av instrument?

– Jag har spelat fiol sedan 2005 då mina föräldrar bestämde sig att det skulle vara så. Dom första många åren var det ingen självklarhet att jag ville fortsätta, men genom all tumult livet kan föra med sig, har fiolen och musiken alltid varit där, och idag står det hundra procent klart för mig att jag aldrig någonsin kommer släppa musiken igen. Utan den har livet inte lika stor mening.

Duo/trio-turné

2023: 23/9 Gävle, 24/9 Söderhamn, 4/10 Malmö, 8/10 Hässleholm

2024: 7/4 Varberg, 8/4 Lund, 9/4 Halmstad 10/4 Ängelholm, 11/4 Oskarshamn, 13/4 Särö 14/4 Västerås

Solistturné med Musica Vitae

2024: 9/2 Växjö Nygatan, 10/2 Tingsryd, 11/2 Olofström

turné med solistprisvinNare alva holm
”Genom all tumult livet kan föra med sig, har fiolen och musiken alltid varit där.”

LIKARÄTTSGALAN 2024 med Jill Johnson och vänner!

Save the date! Den 21 maj återkommer Stora Likarättsgalan som arrangeras i samband med kongressen Stora Likarättsdagarna på Malmö Arena. Den här gången kretsar den musikaliska inramningen kring jämställdhet, med särskilt fokus på kvinnor. Varmt välkomna till en kväll där likarätt och kraften i det mänskliga mötet gestaltas genom musiken!

Biljetterna till galan släpps i december på malmoarena.com

För mer information om Likarättsdagarna: likarätt.nu

LUNDGREN
14–17MARS2024 GUSTAV
QUARTET
30 NOVEMBER
JAKOB BRO "RETURNINGS" ŁUKASZ KUROPACZEWSKI JONAS EGHOLM & ABSALON STRING
BILJETTSLÄPP
www.dunkerskulturhus.se STORA
21 maj 2024 MALMÖ ARENA
Foto: Ricky Tillblad

ska hjälpa sjuka barn

Lilla Aoch musiken

Maskoten Lilla A, kammarorkestern Musica Vitae och skådespelaren Harald

Leander utforskar tillsammans känslorna i musiken. Med en ny film hoppas de kunna hjälpa barn att hantera sin sjukdom. Nu har det varit filmpremiär på Centrallasarettet i Växjö.

Att musik främjar hälsan råder det ingen tvekan om, det visar både forskning och erfarenhet. I alla fall när det kommer till vuxna. Men när det handlar om barn är det ett område som behöver mer forskning och mer evidens. Musik i Syd har länge arbetat med att tillgängliggöra kultur för grupper som annars inte kan delta i det offentliga musiklivet. Som ett led i det arbetet startades 2021 utvecklingscentrum Musik i vård, omsorg, hälsa. Uppdraget att utveckla verksamheten kommer från Region Skåne och genom ett riktat stöd från såväl Kultur­ som Hälso­ och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg har det fått likvärdigt utrymme i båda regionerna.

– Målet är att hälso­ och sjukvården med självklarhet samarbetar med kulturen kring de här frågorna, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger, projektledare för

Musik i Vård, omsorg och hälsa på Musik i Syd.

TEXT OCH FOTO MAGNUS KARLSSON

Arbetar för framtida samverkansmodeller

– Det funkar ganska dåligt om kulturen hela tiden knackar på dörrar och ber om att få komma in i vårdens alla rum eftersom initiativen då kan riskera att bara ses som grädde på moset, något man lätt kan ta bort igen. Att sätta igång pilot­ och samverkansprojekt tillsammans med hälso­ och sjukvård, forskning och akademi tror vi leder till självklara modeller i framtiden, då alla varit delaktiga i vad som skett och inte bara fått det berättat för sig, säger Ulrika.

Lilla A känner musiken handlar om UNGA Musik i Syds maskot Lilla A som tillsammans med Musica Vitae och skådespelaren Harald Leander utforskar musikens känslor. Barnen får lära sig om orkesterns mamma som bestämmer över violinerna och att kontrabasen också kan kallas för en monsterbas. Filmen kommer visas i väntrummen på barn­ och ungdomskliniken på Växjö lasarett. Den här filmen följer efter det uppmärksammande konsertprogrammet Musik i väntrum – ro för själen. Där har klassisk musik med jämna mellanrum visats på skärmar på akut­ och röntgenmottagningarna på Skånes Universitetssjukhus i Malmö, en miljö som kan vara väldigt stressande för såväl sjuka som anhöriga.

Forskning har sedan tidigare visat att lugn och behaglig musik bidrar till att sänka kortisolutsöndringen i våra kroppar så att stressen minskar.

Positiva

resultat tas vidare

Den första undersökningen av Musik i väntrum – ro för själven gav positiva resultat och mer än 80 procent upplevde att musiken gav en lugnande och positiv upplevelse. Och nu hoppas Musik i Syd på ett liknande resultat när det handlar om barnen.

– Egentligen är det ganska enkelt. Vi förväntar oss liknande resultat hos barnen, deras anhöriga och perso­

nalen vid barnkliniken på Växjö Centrallasarett som vi fått från väntrummen på akut­och röntgenmottagningen på SUS Malmö – att stressen sänks, lugnet infinner sig och glädjen i musikens kraft lyfts. Jag tror att alla som var med på premiären på barnkliniken – barn, personal, anhöriga och musiker – har stort hopp om att det blir precis så, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Barnens vardag tas in på sjukhuset

På lekterapin i Växjö jobbar Lena Kjellsson, specialpedagog. Hon berättar att de arbetar med kultur, skapande och musik, anpassad för de barn och ungdomar de möter.

– Det är viktigt att barnen känner igen sig från den vanliga vardagen i förskola, förskoleklass eller fritids. Musik, teater, sagor och berättelser ger avkoppling och får oss att må bra, säger hon.

Projektets nästa steg

Ytterligare en föreställning för äldre barn och ungdomar på Växjö lasarett har spelats in och kommer att lanseras inom kort. Nu pågår samtal kring hur följeforskning kan ske och hur erfarenheter kan förmedlas vidare.

» Musik, teater, sagor och berättelser ger avkoppling och får oss att må bra. «

trängar som berör och nya världar

Musica Vitaes höstprogram

späckat och spännande.

Musikern Matthew Sharp brukar beskrivas som ett universalgeni: Cellist, barytonsångare, regissör och pedagog. Nu kommer han till Sverige för fem konserter tillsammans med den hyllade pianisten och dirigenten Simon Crawford­Philips. Tillsammans med Musica Vitae väntar en musikalisk resa med nedslag i Storbritanninen och USA. George Gershwin, Enest Bloch och Michael Tippet. Dessutom blir det nordisk premiär för en cellokonsert av Errolyn Wallen, en av de mest uppmärksammade nutida tonsättarna.

– Jag är så stolt över att vi kan presentera Errolyn Wallens fantastiska cellokonsert för första gången i Norden. Och med Matthew Sharp som styckes skrev för, säger Emily Tatlow, verksamhetschef för Musica Vitae.

Senare i oktober kommer Emmanuel Laville, föresteoboist i Radiosymfonkierna, och den virtuosa cembalisten Mariangiola Martello på besök. På programmet står såväl 1700­talskompositioner som nutida musik.

är
26
Musica Vitae med konsertmästare Dorota Siuda F oto: Lina Alriksson

Musica Vitaes konserthöst

Lunchkonsert på Nygatan 6

29/9: Nygatan 6, Växjö

Nya världar

6/10: Nygatan 6, Växjö

7/10: Söderportskyrkan, Tingsryd

8/10: Palladium Malmö

10/10: Kungsbacka Teater

11/10: Kulturhuset Najaden, Halmstad

Strängar som berör

27/10: Nygatan 6, Växjö

28/10: Ivetofta kyrka, Bromölla

Min första orkesterkonsert (familjekonsert)

10/11: Växjö Konserthus

Fransk afton med Benjamin Schmid

24/11: Nygatan 6, Växjö

25/11: Söderportskyrkan, Tingsryd

26/11: Hässleholms kulturhus

28/11: Landskrona teater

Julfilurens hemlighet (familjekonsert med Ayla Kabaca)

9/12: Nygatan 6, Växjö

10/12: Bergs kyrka

Emmanuel Laville F oto: Bo Söderström Mariangiola Martello F oto: Amanda Lindgren Matthew Sharp Musica Vitaes Jack Bailey, alt. solocellist Foto: Lina Alriksson
27
Repetition med Musica Vitae Foto: Lina Alriksson

Musikhjälpen till Växjö!

Småland kommer för första gången att få besök av Musikhjälpen. Den 11–17 december sänds programmet från Stortorget i Växjö. Det är första gången Musikhjälpens glasbur landar i Småland när den i december kommer till Växjö.

Stöd

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undangömd humanitär katastrof. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och kända personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger på publikens låtönskningar som också utgör all musik i programmet. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Musikhjälpen!

– Det är fantastiskt att Musikhjälpen kommer till Småland och att musiklivet i Växjö belyses på detta sätt, säger Emily Tatlow, verksamhetschef Nygatan 6/Musica Vitae. Årets tema och programledare kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle.

musikhjalpen.se

Spelar ni jazz, klassisk eller folk- och världsmusik?

Har ni en tydlig koppling till Skåne eller Kronoberg?

Ansök om att bli Musik i Syds Ensemble in Residence!

EiR ger unga musikgrupper möjlighet till utveckling och etablering. Ansökan öppnar 5 december 2024.

musikisyd.se

28

HÖSTEN 2023: MINNA WEURLANDER QUILTY ISABELLA LUNDGREN & MARTIN SJÖSTEDT

Musikriket gör tre turnéer under hösten

Musikriket är konsertserien som tar de stora artisterna till de lite mindre orterna. Och samtidigt som planeringen inför nästa säsong är i full gång har hösten mycket kvar att erbjuda:

Ackordeonvirtuosen Minna Weurlander, som i våras spelade i Skåne, tar sig nu till Småland för sju konserter.

De irländska folkmusikerna i Quilty gör den motsatta resan: efter en succéturné i Småland i våras väntar nu åtta konserter i Skåne.

Året avslutas med att jazzsångerskan Isabella Lundgren – belönad med bland annat Monica Zetterlund-stipendiet, Jazzkatten och Gyllene skivan – gör 15 konserter tillsammans med pianisten Martin Sjöstedt

– Hela programmet är ännu inte spikat för 2024. Klart är i alla fall att Sofia Karlsson och Musica Vitae kommer att åka på turné i både Skåne och Kronoberg, säger Ulrika Gunnarsson, producent på Musik i Syd.

remsäL o c h bokadina biljetterhä r .
Foto: LisaLove Bäckman
29
Foto: Elvira Glänte

Julkonserter

Boka dina julkonserter på: palladium.nu kulturkvarteret.com nygatan6.se

Celtic christmas

med West of Eden

2 dec. kl 15.00 & 18.00 Palladium Malmö

11 dec. 19.00 Nygatan 6 Växjö

West of Eden bjuder traditionsenligt in till keltiskt julfirande. Irländsk och engelsk folkmusik står i centrum när Christmas Carols, medeltida hymner och moderna klassiker som Fairytale Of New York blandas till en fantastisk och stämningsfull julkonsert. West of Eden är utan tvekan ett av Sveriges främsta folkrockband som genom åren byggt upp en trogen publik både i Sverige och utomlands med ett högklassigt låtmaterial, ett alldeles eget folkmusikaliskt sound och som grädden på moset sångerskan Jenny Schaubs karakteristiska och uttrycksfulla röst.

iris viljanen

En finsk jul

9 dec. kl 19.00 Kulturkvarteret Kristianstad

En finsk jul fångar känslan av storhelgen. När allting stannar upp för några dagar, och man träffar – eller inte träffar – sin familj. När man tänker lite extra på de som gått bort och inte finns med oss längre. Känslan av tiden som går och har gått. Det blir sirligt pianospel och virtuosa flöjtmelodier, varma toner från kontrabas och slagverk. En stämningsfull konsert som inte räds armod och elände. Fast kanske kan också eländet kännas lite lättare att hantera med lite fin finsk musik i öronen.

Rock 'n' Roll X­Mas – The Refreshments, Nisse Hellberg & Knock­ Out Greg

8 december kl 19.30 Kulturkvarteret Kristianstad

Hur firar då det första och äldsta julrock 'n' roll-paketet 20 år? Givetvis på bästa sätt med extra allt! The Refreshments har denna jul bjudit in Nisse Hellberg från Wilmer X samt "Knock-Out Greg", frontfigur i Knock-Out Greg & The Scandinavian Blue Flames.

"Nisse Hellberg är en gäst som har varit med på några av våra tidigare julturnéer. Vi är otroligt glada att han ansluter sig nu när vi firar en jämn siffra," säger Joakim Arnell i The Refreshments.

30
F oto: Kristin Lidell F oto: Olof Grind

A Soulful Christmas med Halv Fjorton

3 december kl 19.00 Nygatan 6 Växjö

Välkomna på julkonsert med Halv Fjorton & gäster. Halv Fjorton lovar svängig julstämning, med soul, funk, jazz och komiska inslag. Vill du komma i extra julstämning efter julmarknaden i Växjö city är det här konsertupplevelsen för dig. Det bjuds på julklassiker iklädd en skrud du inte upplevt dem förut. Kanske blir det även en och annan sketch. När klapparna är kirrade är du värd att ge dina öron och sinne något de förtjänar, julstämning på bästa sätt!

julen enligt timo

3 december kl 19.30

Kulturkvarteret Kristianstad

En musikalisk julresa bortom all bjällerklang. Kom in i värmen när Timo Räisänen framför julens vackraste sånger och upplev magin när falnad julnostalgi förvandlas till glänsande popdängor. "Jag har tagit alla bra julsånger, och några mindre bra, till sin spets i ett enkelt format med en trio. Det blir inga specialeffekter, bara jag, två musiker och ren och skär julstämning. En julshow för folk som inte gillar julshower, skulle man kunna säga.” säger Timo. Varmt välkomna till ett julmys utöver det vanliga!

Julfilurens hemlighet

8 dec. kl 17.00 Palladium Malmö

9 dec. kl 14.00 & 16.00 Nygatan 6 Växjö

Med härlig julmusik för gammal och ung skapar vi tillsammans en julstämning som vi hoppas räcker ända fram till påska. Men vem är det egentligen som busar med Ayla och ställer till det i pepparkaks bak och paketöppning? Vem är det som diktar alla kluriga gåtor? Det verkar som att vi har att göra med en riktig Julfilur. En julfilur med en busig hemlighet…

Glenn Miller Orchestra – Christmas show 2023

3 december kl 16.00

Palladium Malmö

GLE-Säcken är packad med låtar ur Glenn Millers fantastiska repertoar samt flera senare skrivna musikarrangemang på julmelodier. Om du älskar Glenn Millers musik, att svänga till julklassiker och en väldigt bra show, ja då är detta definitivt showen för dig!

julkonserten änglaljus

En julotta på vaken tid!

28 november kl 19.00 Kulturkvarteret Kristianstad

6 december kl 19.00 Palladium Malmö

Julkonserten Änglaljus är en upplevelse som i år fyller 29 år. En julkonserttradition med John Kluge och hans gästartister, som denna gång är saxofonisten Johan Stengård, operasångerskan Negar Zarassi, pianisten Daniel Stenbaek och kören Mixtus Cantus under ledning av Martina Tomner. Det blir riktig julstämning! Fladdrande marschaller som lyser upp i vintermörkret, pepparkakor i entrén och en vacker, julutsmyckad konsertsal.

31
För hela familjen med Ayla Kabaca & Musica Vitae.
Foto: Peter Hagström