Musikhuset Aarhus - Kunstskatte

Page 1

Kunstskatte i Musikhuset


Kunstskatte i Musikhuset Udgivet og produceret af Musikhuset Aarhus første gang oktober 2014. 3. udgave april 2020. Redaktion: Jesper Kjær, Mimi Charlotte Lund, Steen Larsen-Ledet, Thomas Krogh Råhlin og Tinne Delfs Fotograf: Anders Hede og C.F. Møller


Kunsten i Musikhuset Musikhuset Aarhus bugner af spændende kunst. Denne folder går på opdagelse i samlingen – oppe og nede og inde og ude. Den kunstneriske udsmykning består af flere end 30 værker og indtager en central plads i Musikhuset. Både på de seks scener i huset, men i høj grad også på de store, åbne arealer udenfor samt i Foyeren, hvor der er gratis adgang året rundt. Vær så god at gå på opdagelse. Bagest i folderen finder du en indholdsfortegnelse og et kort over kunstværkernes placering.


Robert Jacobsen ( 1 9 1 2 - 1 9 9 3 )

Robert Jacobsen var en af vores førende billedhuggere. Robert Jacobsen var autodidakt og begyndte at lave skulpturer i træ omkring 1930. Senere fulgte fantasifulde fabeldyr hugget i sten. I 1942 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling. Sammen med maleren Richard Mortensen rejste Jacobsen til Frankrig i 1947 og bosatte sig i Paris. Der fik han tilnavnet Le gros Robert, Store Robert, som fulgte ham resten af livet. Efter at have udnyttet stenens muligheder til det yderste begyndte han at arbejde konstruktivistisk med sammensvejsede jernelementer. I begyndelsen ofte malet mat sort men senere fik rusten en fremtrædende karakter. I samme periode blev Robert Jacobsen optaget af at arbejde i glas. Robert Jacobsen har ved flere lejligheder udstillet i Musikhuset Aarhus. Udstillingerne har banet vejen for følgende donationer: Robert Jacobsen, Verdens største serigrafi i samarbejde med Jørgen Hansen Serigrafi og Per Steen Hebsgaards atelier for glaskunst fra 1991 samt Glasmosaik uden titel fra 1990. Begge værker er doneret af Ny Carlsbergfondet.

2Sanne Lund Jensen ( 1 9 6 0 )

Sanne Lund Jensen er kunstneren bag glasskærmen, der er opsat i Billetsalget i forbindelse med en større renovering i 2016. Sanne Lund Jensen har lavet udsmykningsopgaver for mange virksomheder bla. med design af tapeter og folieprint til glasvægge, som det ses her i Billetsalget. Sanne Lund Jensen arbejder med skulptur, design, keramik, grafik, storprint, tegning, maleri og mixed media, ligesom hun også underviser. Udsmykningsopgaven tager udgangspunkt i et grundigt kendskab til Musikhuset Aarhus, således er alle farverne hentet fra husets egne sale og rum: Den sorte er fra Store Sal og viser dirigenten Thomas Jensen, der grundlagde Aarhus Byorkester. Den grønne er hentet fra Ingvar Cronhammars farvesætning på Torvet og viser de grønne oliventræer i Foyeren. Den orange er hentet fra udsmykningen på glasvæggen i kantinen og viser nogle af deltagerne til SPOT Festivalen i Foyeren. Der er desuden indsat nogle rødhalse på ruden som en hilsen fra kunstneren.

4Pierre Soulages ( 1 9 1 9 )

Pierre Soulages er en af Pariserskolens førende malere. Han er repræsenteret på mere end 60 museer verden over, og i Danmark huskes han for en stor retrospektiv udstilling i 1973 på Nordjyllands Kunstmuseum. Pierre Soulages’ udtryksform er hovedsalig maleri og grafik. Hans non-figurative kompositioner karakteriseres af brede sorte penselstrøg mod en ofte stærkt lysende baggrund, hvorfor han tituleres som ’the painter of black and light’. Til Musikhuset Aarhus har Pierre Soulages udformet et stort dobbeltsidet tre-delt billede (triptykon) til Foyerens sydlige ende. Peinture Triptyque á Espacement Double Face. Han arbejdede ud fra en meget detaljeret arbejdstegning, hvori Foyerens søjler indgår som lodrette åbninger. Denne specielle komposition har han skabt efter nøje studier af en tilsendt model af Foyeren. Billedet består af tre rektankulære sammenkoblede felter, der er ophængt adskilt fra hinanden med en afstand, der deler rummet uden at skille det. Det lodrette bånd mimer søjlerne og indgår i den arkitektoniske helhed. Værket er lavet på bestilling fra Statens Kunstfond, som også skænkede værket til Aarhus. Pierre Soulages’ maleri er et af tre værker, der er udført specielt til Musikhusets Foyer. De to andre er Sonny Tronborg (s. 10) samt et af Mogens Anderssens malerier i Gæsterummet (s. 26).

6Jørn Larsen ( 1 9 2 6 - 2 0 0 4 )

Jørn Larsen var dansk billedkunstner. Han debuterede med sine første nonfigurative malerier på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1955. Hans ophold i Grønland 1959-60 var af stor betydning, og fra 1962 udviklede han et sorthvidt geometrisk formsprog og udførte objekter og skulpturer i bl.a. marmor, granit og stål. Motiverne er parallelle linjer, der knækker og danner flade knudeforløb, som skaber en optisk, dynamisk vekselvirkning mellem plan, figur og rum. Jørn Larsen, der fra 1970 var medlem af kunstnergruppen Grønningen, modtog Eckersbergs Medalje i 1978 og Thorvaldsens Medalje i 1989. Han var Danmarks repræsentant på Biennalen i Venedig 1993. Jørn Larsen er repræsenteret i Foyeren med sin blå glasmosaik Pisninel i glasfacaden ved palmerne (1990). Værket er udført i betonglas. Glasset er skåret nøjagtigt ud med diamantsav, hvorefter stykkerne er limet sammen. Værket er doneret af Ny Carlsbergfondet efter den store glasudstilling i Chartres i 1986.

8Sonny Tronborg ( 1 9 5 3 - 2 0 0 9 )

Sonny Tronborg var dansk maler, performance- og installationskunstner. Efter eget udsagn blev han smidt ud af folkeskolen i 7. klasse. Uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1978-1986. Tilhørte sammen med bl.a. Michael Kvium og Christian Lemmerz gruppen af ”De unge vilde”, som dukkede frem i begyndelsen af 1980’erne. De har sammen arbejdet både med film og performance, som en del af gruppen Værst. Sonny Tronborg lod sig inspirere af naturen, bl.a. omkring Sorø, på Læsø og i Skagen. Han har lavet udsmykninger til Operaen i København og kirkekunst med en stor altertavle i Houlkær Kirke i Viborg. I sine sidste store værker arbejdede han med bladguld og blyantsmarkeringer, kradset ind i selve værket, som det ses i Musikhuset Aarhus. Sonny Tronborg har udført det fire-delte blå maleri, der strækker sig fra restauranten på 1. sal op på 2. balkon. Han har desuden udført vægdekorationen i bladguld og med blyant på det sorte elevatortårn. Begge værker er skabt i forbindelse med udvidelsen af Foyeren i 2003 med støtte fra Vilhelm Kiers Fond.

10Richard Mortensen ( 1 9 1 0 - 1 9 9 3 )

Richard Mortensen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1933. I en længere årrække var han bosat i Paris og blev efter sin hjemkomst i 1964 professor ved Kunstakademiet i København. Richard Mortensen udstillede ofte i både ind- og udland og er repræsenteret på mange danske museer og i internationale samlinger. Han er i Aarhus også kendt for vægdekorationen på Aarhus Universitet. Det store seks-delte maleri fra 1977, som pryder gavlen til Lille Sal, bliver kaldt Hyldest til det jugoslaviske hus. Maleriet blev udført, da Richard Mortensen repræsenterede Danmark ved den internationale kunstudstilling på Musée d’Art Moderne de Belgrade. Sidenhen blev det skænket til Musikhuset Aarhus af Statens Kunstfond. Om værket har han selv sagt: ”Min tanke, da jeg blev inviteret til at deltage i kunstudstillingen i Beograd var den, at Tito havde formået at samle seks autonome republikker i så at sige ét ”hus”, og mit billede skulle så fremstå som en hyldest til Jugoslavien. Jeg håber fremover, at billedet vil kunne være til glæde for Musikhusets gæster”.

12Jette Vohlert ( 1 9 4 4 )

Jette Vohlert er dansk billedhugger og uddannet på kunstakademierne i Aarhus og København. Hun debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1969. Menneskekroppen er udgangspunktet i Jette Vohlerts skulpturer, og hun inddrager ofte skikkelser fra mytologien i sine værker, der bliver fortællinger om eksistensen. Hendes værker søger en indre sammenhæng mellem livet og døden, mellem det fortidige og det nutidige. Dyrekranier, mosefund, hestehuder, forestillinger om Pompeji samt døde og ofrede dyr er motiver, som hun giver et personligt udtryk, der taler indtrængende til beskueren. Jette Vohlert er medlem af Kammeraterne og Guirlanden. Hun har jævnligt udstillet i Aarhus Kunstbygning og på Den Frie i København. Jette Vohlert er repræsenteret i Musikhuset Aarhus ved en bronzebuste af Musikhusets arkitekt Johan Richter (1925-1998). Busten blev skænket af Aarhus Kommune i 1994 og er placeret på strøget mellem det oprindelige Musikhus og den nye tilbygning.

14Gudrun Steen-Andersen ( 1 9 5 0 )

Gudrun Steen-Andersen er dansk billedhugger og uddannet på Kunstakademiet i København under Mogens Bøggild og Svend Wiig Hansen fra 1970-1974. Hun er en af vores dygtigste portrætbilledkunstnere. Tidligere statsminister Poul Schlüter og H.M. Dronning Margrethe II har siddet model for hende, og hun er en værdsat udstiller i både Tyskland og Danmark. Gudrun Steen-Andersen er repræsenteret i Musikhuset med to værker. Skulpturen Vokseværk fra 1989 hilser med sin fine placering ved spejlbassinet på rigtig mange besøgende. Det er sønnen Simon Steen-Andersen, der har stået model. Han er komponist fra Det Jyske Musikkonservatorium, som har til huse i Musikhuset Aarhus, og modtog i 2014 Nordisk Råds Musikpris. Indendørs på strøget er Gudrun Steen-Andersen repræsenteret med en buste af tidligere borgmester og initiativtager til opførelsen af Musikhuset Aarhus Thorkild Simonsen (1926). Busten er doneret af Aarhus Kommune i 1997.

16Jean Arp ( 1 8 8 7 - 1 9 6 6 )

Jean Arp blev født i Schweiz af tysk/franske forældre. Han var maler, billedhugger og digter og har studeret både i Tyskland og Frankrig. Arp begyndte at arbejde i den dadaistiske periode under Første Verdenskrig og regnes til de første surrealister. Som billedhugger hører han til de største inden for den abstrakte kunst. Gennem årene har han udstillet sammen med så betydelige kunstnere som Matisse, Delaunay og Kandinsky. I 1958 havde han en stor soloudstilling på Museum of Modern Art i New York, der blev efterfulgt af en tilsvarende udstilling på Musée National d’Art Moderne i Paris. Bronzeskulpturen Bud (Blomsterknop) fra 1957 er én i en lang række af skulpturer i organisk-abstrakte former, som viser Jean Arps kunstneriske talent. Skulpturen hæver sig elegant og rent over soklen og rækker mod lyset. Placeringen på strøget tæt ved Richard Mortensens maleri på væggen til Lille Sal forbinder de to kunstnere, som var nært knyttet til hinanden i livet. Skulpturen er en gave fra Rømerfondet.

18Chen Wenling ( 1 9 6 9 )

Chen Wenling kinesisk uddannet ved Xiamen Academy of Art and Design samt Central Academy of Fine Arts i Beijng. I dag er han en verdensberømt og særdeles anerkendt kunstner, som tidligere har udstillet på den prestigefulde Art Basel i Schweiz samt på Shanghai Biennalen. Hans værker er både berømte og berygtede og er blevet kaldt alt fra flotte, uhyggelige, smukke, groteske og sågar perverse. Uanset hvor Chen Wenling udstiller, vækker hans kunst opsigt. Chen Wenlings skulptur Red Memory - Shy Boy fra 2007 er placeret på strøget. Shy Boy kom til Aarhus under Sculpture by the Sea udstillingen i 2011. Efter udstillingen stemte århusianerne for, at Shy Boy skulle blive i byen. 3.000 borgere deltog i afstemningen. Skulpturen er skænket af Pressalit A/S og Aarhus Kommune.

20Ingvar Cronhammar ( 1 9 4 7 )

Ingvar Cronhammar er billedhugger og uddannet ved Aarhus Kunstakademi 1968-71. Cronhammar er født i Sverige, men har boet i Danmark siden 1965. Han er kendt for sine store udendørs byrumsinstallationer, og han er repræsenteret på utallige museer, ligesom han har modtaget de største hædersbevisninger. Da Musikhuset blev udvidet i 2007 lavede Cronhammar en kunstnerisk bearbejdning af publikumsområdet foran salene og udendørsarealet mellem den gamle og den nye bygning. Sidereal Time kalder han sit værk, som består af flere elementer - både inde og ude. Han har designet lamperne, valgt farvesætningen af de turkise trapper og loftets sorte højglansfarve, der optisk ’øger’ højden i rummet. Værket består også af to installationer: foran Kammermusiksalen løber en vandstråle i rødt laserlys fra loftet og ned i et cirkelrundt plateau i sort granit i gulvet. I granitten er der indhugget et hyldestdigt til musikkens skytshelgen, Skt. Cecilie. Udenfor er der ligeledes nedlagt en rund sort granitsten. Skulpturen er en ’tidsskive’ med 12 røde dioder, der tændes på skift og tæller sekundslag mod urets retning. Den øvrige belægning i brandvejen er lagt i sorte chaussésten i cirkler med samme diameter, som granitskulpturerne inde og ude. Loftet over vejen, der forbinder de to bygninger, er sat i rødt lys. Den kunstneriske bearbejdning af rummet ude og inde er støttet af Wilhelm Kiers Fond.

22Mogens Gissel ( 1 9 4 1 )

Mogens Gissel er uddannet reklametegner hos Weber & Sørensen i Aarhus og autodidakt kunstner. I 1964 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling og har siden udstillet på bl.a. Charlottenborg, Den Frie, Kunstindustrimuseet, Aarhus Kunstbygning. Mogens Gissel blev i 1998 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse og har herudover modtaget adskillige arbejdslegater.

Mogens Gissel blev udpeget til at stå for den kunstneriske udsmykning og farvesætning af Musikhusets Store Sal i 2011 i forbindelse med renovering af salen. Gissel har skabt et helt nyt rum ved hjælp af farverne. I den vandrette akse er musegrå, begsort og nøddebrun signaturfarver, mens den lodrette akse er komplimentærfarverne vinrød, karrygul og azurblå. De mørke farver i salen er tænkt som en nød med åbning til scenen, hvis fortæppe er lys karrygult. De 1.588 stole i salen er vinrøde. Loftet er blåt. ”Jeg vil kalde farven azurblå. Det er der ikke så mange, der præcist ved, hvad er, men det lyder godt – for det er jo himmelen” siger han. Den sorte farve bruges til at markere al teknik, teaterlamper og højttalere, ligesom hele bagvæggen, hvorfra teknikken styres, er malet sort. Renoveringen af Store Sal er sket med støtte fra Herman Sallings fond.

24Mogens Andersen ( 1 9 1 6 - 2 0 0 3 )

Mogens Andersen opholdt sig en lang årrække i Paris, hvor han en tid arbejdede som lærer ved Academie de la Grande Chaumière. I 1970-72 arbejdede han som gæsteprofessor ved Kunstakademiet i København. Han har deltaget i en lang række udstillinger i Danmark og i udlandet. Mogens Andersens billeder hænger på museer landet over. I 1988 blev der lavet en stor separatudstilling, hvor hele Musikhuset blev inddraget. Der hænger otte store malerier af Mogens Andersen i Musikhusets Gæsterum, således at alle vægflader i rummet er dækket. De syv malerier er fra årene 1964-1970. Det ottende billede er ikke årstalsangivet, det er malet efter opførelsen af Musikhuset Aarhus, Da Musikhuset blev projekteret var Mogens Andersen formand for Statens Kunstfond og spillede derfor en stor rolle i den kunstneriske udsmykning. Alle billederne er præget af Mogens Andersens specielle kompositionsmåde: elementerne skaber deres eget kosmos, den sorte farve bevæger sig i rytmiske linjer med enkelte accenter af ren blå, gullig eller hvid. I forrummet og på toilettet hænger desuden to gouacher, som Aarhus Kommune selv har erhvervet fra kunstneren. De otte billeder kan opleves i Gæsterummet, beliggende oven over Billetsalget. Da Gæsterummet ligger i tilknytning til Store Sal, er der kun begrænset adgang til rummet. Billederne er en gave fra kunstneren selv til Aarhus.

26Ejler Bille ( 1 9 1 0 - 2 0 0 4 )

Ejler Bille, dansk maler, grafiker, billedhugger og digter. Han blev optaget på Kunstakademiet i 1933. Som en af pionererne inden for den abstrakte kunst i Danmark var Ejler Bille en af 1900-tallets betydeligste danske billedkunstnere. Han arbejdede tidligt med træskulpturer og debuterede i 1931 på Kunstnernes Efterårsudstilling. Han var medlem af kunstnergrupperne Corner, COBRA og Den Fri. Ejler Billes skulptur Saurian, eller blot Øgle, er en klassisk modernistisk skulptur. Den er abstrakt med tydelige organiske træk og naturinspiration. Skulpturen blev placeret på pladsen foran hovedindgangen til Musikhuset i 1998. Denne version er lavet i bronze, men var oprindelig støbt i cement i 1937. På initiativ af århusianske Galleri Profilen blev der støbt en silikoneform, som har dannet grundlag for bronzeafstøbningen i Italien. Værket er en gave fra Ny Carlsbergfondet og Rømerfondet og indgår i dag i ARoS’ samling.

28Erik Varming ( 1 9 4 2 )

Erik Varming har igennem en lang årrække fundet overraskende og nye løsninger på de skulpturelle grundelementer krop, volumen og flade. Erik Varmings tidlige skulpturer i ler og bronze var naturalistiske skildringer af mennesker og dyr. I 1980’erne har han med formmæssigt udgangspunkt i organer og knogler bevæget sig mod et stadig stigende abstraktionsniveau og større formater. I 1990’erne arbejdede Erik Varming hovedsagelig i sten, granit og marmor. Arbejdet er en fysisk kamp, som han nogle gange er nødt til at dele med andre, hvorfor han ofte har inddraget sine elever i arbejdet. Han har bl.a. undervist på Det Fynske Kunstakademi og på Kunstakademiet i København og Aarhus. Erik Varmings skulptur (uden titel) er udført på stedet ovenfor Amfiscenen i 1984. Den er således ikke alene skabt til - men også på stedet. Skulpturen er doneret af Aarhus Kommune.

30Anker Hoffmann ( 1 9 0 4 - 1 9 8 5 )

Anker Hoffmann havde udprægede evner for billedhuggerfaget og en fornem sans for at udnytte de egenskaber, der naturligt ligger i materialerne. Hans naturalistiske skulpturer demonstrerer en følsom fornemmelse for kvindefigurens runde, bløde former, som han ofte skildrede i en rytmisk bevægelse. Flere af hans skulpturer er fontænefigurer. Han har også skabt en række fine portrætbuster med stram enkel form. Sent i karrieren tog han også dyreskulpturen op. Anker Hoffmann har udført en hel del mindesmærker og monumentale værker rundt om i landet, deriblandt flere for de faldne under besættelsen. Han har også dekoreret flere bygninger med reliefarbejder. Anker Hoffmanns skulptur Étude, siddende pige i bronze er placeret i Musikhushaven og er fra 1975. Skænket af Sparekassen SDS.

32Sven Hansen ( 1 9 1 0 - 1 9 8 9 )

Sven Hansen, dansk landskabsarkitekt. Hans mange haveanlæg er noget af det bedste danske have- og landskabskunst. Hans store force var bygningers disponering og placering, så de sammen med omgivelserne blev en helhed, som det ses ved Glostrup hospital, Musikhuset og Danmarks Radio i Aarhus. Musikhusparken er placeret på det tidligere kaserneareal i midtbyen. På arealet mod Rådhuset er der anlagt en barokagtig parterrehave. Skift i belægninger, espalierer af blå- og guldregn, rislende kilder og dufte fra de mange forskelligfarvede azalier gør det muligt om sommeren for blinde og hørehæmmede også at orientere sig i haven. Udover azalierne er der også grupper af perikon i bedene, samt et bunddække af vinca. Træerne er tretorn, og buskene, som er gennemskåret af diagonale stier, er taks. Haven føres videre ind i Foyeren, hvor der står to californiske viftepalmer ved facaden mod Rådhuset. De vokser 1 meter om året og udskiftes derfor ca. hvert 10 år. Fjerde generation er plantet i 2014. På sydsiden af Store Sal samt nordsiden af Lille Sal, vokser figenplanter, og i caféområdet, ved indgang A og foran Lille Sal, står der oliventræer, der er mere end 100 år gamle.

34Iben West ( 1 9 6 7 )

Iben West er billedkunstner og grafiker, uddannet fra Designskolen Kolding (1987-91). Hun bor og arbejder i Aarhus. Iben har deltaget på en lang række udstillinger, og udført udsmykningsopgaver til blandt andet Sygehus Vendsyssel, Hammel Neurocenter og her i Musikhuset Aarhus. Hun arbejder med grafik, fotografi, video, maleri og andre medier i en bred kunstpraksis, hvor også hendes uddannelse som designer præger hendes virke. Hverdagsdetaljer finder vej til hendes kunst, hvor de ved gentagelse bliver til et grafisk mønster, der giver karakter til hvide vægge. Udsmykningen i Kammermusiksalen er en komposition med formationer af gentagne prikker, malet direkte på væggen og tilpasset nuancerne i træbeklædningen – med en accent af orange. Selv siger hun: udsmykningen forholder sig nænsomt til rummets øvrige taktile strukturer, og komplimenterer disse gennem repetitive forløb. Idéen til prikkerne er kommet fra at se på et hulkort fra lirekasser og visuelle partiturer. Udover Kammermusiksalen har hun dekoreret en stor skille-glasvæg i kantine-køkkenet. Udsmykningen, der i sine dot-former mest af alt minder om en kæmpe stor printplade, giver både arbejdsro - men synliggør samtidig, at der arbejdes på den anden side. Den orange farve fra Kammermusiksalen er også her gennemgående. 36INDHOLDSOVERSIGT

1 Robert Jacobsen side 2 2 Sanne Lund Jensen side 4 3 Pierre Soulages side 6 4 Jørn Larsen side 8 5 Sonny Tronborg side 10 6 Richard Mortensen side 12 7 Jette Vohlert side 14 8 Gudrun Steen Andersen side 16 9 Jean Arp side 18 10 Chen Wenling side 20 11 Ingvar Cronhammar side 22 12 Mogens Gissel side 24 13 Mogens Andersen side 26 14 Ejler Bille side 28 15 Erik Varming side 30 16 Anker Hoffmann side 32 17 Sven Hansen side 34 18 Iben West side 36

36musikhusetaarhus.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.