Page 1

MES

AMES

2014

MUSEU VALENCIÀ

D’ETNOLOGIA


EXPOSICIONS

FAIXA ROJA

FAIXA BLAVA

ELS HERERO

HIMÀLAIA

ÀNIMES VALENCIANS EN USA EL MÓN EN UN BETLEM


FAIXA ROJA, FAIXA BLAVA. LA PILOTA VALENCIANA NOVEMBRE 2013 - MARÇ 2014

E

l Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota de Genovés pretenen difondre el ric univers cultural que representa el joc de la pilota valenciana i fomentar el seu coneixement i la seua pràctica. L’exposició explica de manera clara i atractiva, les bases fonamentals d’este esport, i presenta el tema d’una forma didàctica a fi d’atraure el gran públic. El material exposat consta de plafons informatius, la reproducció d’una escultura de Manuel Boix, maquetes d’espais de joc, cartells, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge, com també diversos audiovisuals.


ELS HERERO

MARÇ - MAIG 2014

E

s tracta d’una exposició fotogràfica sobre l’ètnia herero, un

grup radicat a l’actual Angola, l’activitat econòmica principal del qual és el pasturatge. Les fotografies són del prestigiós fotògraf brasiler Sergio Guerra, i mostren diferents aspectes de la vida quotidiana d’esta ètnia. L’exposició conté igualment un xicotet conjunt de la cultura material dels herero (des d’utensilis fins a objectes d’adorn).


HIMÀLAIA

JUNY - OCTUBRE 2014

L

’exposició es basa en dues col·leccions del Musée d’Ethnographie de Neuchâtel (Suïssa): la primera, majoritària del Regne de Bhutan, i la segona que arreplega diverses peces de l’entorn geogràfic de la serralada de l’Himàlaia. En total, 200 peces d’una qualitat extraordinària que servixen per a representar diversos aspectes de les cultures de l’entorn de la gran serralada. L’exposició reflexiona també sobre la imatge de l’Himàlaia,

fonamentalment

des

de

la

perspectiva icònica per al món del muntanyisme.


ÀNIMES

JUNY - OCTUBRE 2014

E

s tracta d’una exposició fotogràfica d’unes trenta imatges preses pel fotògraf valencià Óscar Catalán en els seus recents viatges a l’Himàlaia. Les imatges mostren la vida i els costums de la gent que hui pobla aquella zona.

VALENCIANS EN USA

NOVEMBRE 2014 - MARÇ 2015

D

es de la publicació en línia, fa pocs anys, dels arxius de l’illa d’Ellis, el centre de control de la immigració als USA que va funcionar fins a la primeria dels anys vint, s’ha multiplicat la investigació en detall sobre els individus que van protagonitzar aquella emigració èpica. En eixe context, l’arxiu reflectix que al voltant de 15.000 valencians i valencianes van entrar als Estats Unitat en l’època buscant aventura o una vida millor. «Valencians en USA» pretén mostrar al públic del museu este fenomen migratori desconegut i, alhora, reflexionar sobre la importància que la cultura que aquells emigrants van conéixer per primera vegada (l’american way of life) ha acabat tenint en les nostres vides en l’actualitat. Amb motiu d’esta exposició, s’organitzarà un cicle de conferències entre desembre de 2014 i gener de 2015.


EL MÓN EN UN BETLEM COL·LECCIÓ DE J. M. GISBERT DESEMBRE 2014 - GENER 2015

L

a mostra exhibix betlems i naixements pertanyents a la col·lecció particular de la família de Juan Manuel Gisbert Blanquer, adquirida en una bona quantitat de països d’Amèrica, Àsia, Àfrica i Europa, encara que molts altres han sigut obsequis dels seus amics i familiars, coneixedors de la seua afició al col·leccionisme, especialment a estes figures emblemàtiques de les festes nadalenques. L’origen d’esta col·lecció va ser un betlem complet adquirit el Nadal de 1969 en un mercat tan popular com el de la Plaça Major de Madrid. A partir d’eixe moment, en qualsevol lloc on les seues obligacions professionals el portaven com a catedràtic de la Universitat Politècnica de València, el seu interés era aportar a la col·lecció una peça típica d’eixe territori. En molts casos eren elaborats per encàrrec específic als terrissers o artesans natius, per la qual cosa algunes de les peces són úniques.


ACTIVITATS CONFERÈNCIES JORNADA MUSEUS LOCALS

CANTÀ DEL CARME

CANT D’ESTIL

BOOKCROSSING DIA INTERNACIONAL

DELS MUSEUS

ETNOMUSIC

ETNOPOBLES DANSES I CANTS

DIA DELS DIFUNTS

VISITES SALES RESERVA MUSEU


CICLE DE CONFERÈNCIES «VA DE BO» 30/01; 6,13, 20 i 27/02. 19 HORES SALÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

C

icle de conferències per aprofundir i reflexionar sobre l’esport de la pilota valenciana, relacionat amb l'exposició temporal “Faixa roja, Faixa Blava. La Pilota Valenciana”. Entre els ponents es troben exjugadors professionals de la pilota, investigadors i periodistes especialitzats en este esport.

III JORNADA FORMATIVA DE MUSEUS LOCALS 19/02

SALÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

E

l Museu Valencià d’Etnologia i el Servici de Formació de la Diputació de València van posar en marxa el 2012, un programa de formació específica dirigida a millorar la gestió dels museus etnològics locals. Al llarg de les dues últimes edicions s’han tractat temes relacionats amb l’exposició de fons i amb l’inventari i la catalogació del patrimoni etnològic local. El 2014 es proposa una reflexió sobre el paper educatiu dels museus com a espais de divulgació del coneixement i marcs d’aprenentatge no formal al voltant d’un patrimoni i un missatge concrets: el material etnològic. Es pretén oferir als participants plantejaments de caràcter teòric i eines que milloren el treball educatiu en els museus locals.


II CANTÀ DEL CARME 15/03

BARRI DEL CARME

E

l Museu Valencià d’Etnologia, a proposta de l’Associació d’Estudis del Cant, recupera la «Cantà del Carme», una tradició cultural genuïna desapareguda fa 35 anys. Este acte, representat ja l’any passat amb gran èxit, proposa un recorregut de cantaes per les comissions falleres del barri del Carme. Les actuacions les fan nous valors del cant valencià d’estil. El cant valencià és el cant expressiu de tradició oral més representatiu dels valencians, integrat pel cant d’estil i les albaes. En les seues diverses modalitats, estos cants tradicionals comprenen tot el territori de la Comunitat Valenciana.

JORNADA DEL CANT VALENCIÀ D’ESTIL

HOMENATGE A ANATOLI TORMOS, MORENET DE BENIMODO 6/04 PATIS DEL CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA I SALÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

D

ia dedicat al cant valencià d’estil, organitzat en col·laboració amb l’Associació d’Estudis del Cant Valencià (AECV). Com cada any, es fa un homenatge a una figura del cant d’estil en el qual es recorda la trajectòria de l’homenatjat. Este projecte es va iniciar fa quatre anys amb l’homenatge a Nel·let Marzal Xiquet de Mislata, i va continuar el 2011 amb el record al seu germà Pepico Marzal. Els anys 2012 i 2013 es van dedicar, respectivament, a Victòria Sousa Victorieta i a María Fenollera Gómez Marineta. El 2014 es farà l’homenatge a Anatoli Tormos Morenet

de Benimodo, nonagenari cantaor de la Ribera.


BOOKCROSSING 23/04. TOT EL DIA

E

l mes d’abril, per a celebrar el dia del llibre, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia alliberarà llibres en paper i electrònics per facilitar a tots l’accés a la lectura i difondre les publicacions del Museu. Un any més s’unix a la convocatòria de MUSAS per a participar d’un bookcrossing col·lectiu amb més de seixanta biblioteques de museus de tot Espanya.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS VULL SER GUIA DE MUSEU 18/05. DES DE LES 12 HORES SALES PERMANENTS DEL MUSEU

P

rojecte dirigit a les famílies en el qual diferents alumnes de centres escolars de Primària i Secundària estudiaran i prepararan, juntament amb els conservadors i l’equip educatiu del museu, explicacions i visites guiades a diverses seccions de l’exposició permanent del Museu Valencià d’Etnologia.


VISITA A LES SALES DE RESERVA DEL MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA 22/02, 24/05, 25/10

UNITAT DE FONS, COL·LECCIONS I RESTAURACIÓ DEL MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA (BÉTERA)

E

l Museu Valencià d’Etnologia obri les Sales de Reserva al públic per a mostrar les seues col·leccions. Al llarg del 2014 es proposen tres jornades de portes obertes que permetran a les persones interessades

conéixer

més

sobre

el

patrimoni etnològic valencià i sobre el Museu. Els conservadors i restauradors del Museu Valencià d’Etnologia mostraran els laboratoris de restauració i les Sales de Reserva, plenes de fascinants objectes carregats de significats, de records i de cultura.


ETNOMUSIC 2014 3, 10, 24 i 31/05

E

l Museu presenta el tradicional cicle de músiques del món, Etnomusic. Amb esta programació de música es perseguix un doble objectiu: d’una banda, acostar als ciutadans les manifestacions musicals de les cultures del nostre entorn, en un intent perquè coneguen el seu millor patrimoni immaterial. D’altra banda, acostar nous públics al Museu presentant-los una programació cultural àmplia i multicultural.


II FIRA ETNOPOBLES DE MUSEUS ETNOLÓGICS LOCALS 21 i 22/06 (NIT DE SANT JOAN AL MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA) PATIS DEL CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA I SALÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

G

ran fira de museus etnològics que pretén potenciar la visibilitat dels xicotets museus de temàtica etnogràfica de la província entre el públic de la ciutat de València. Oferta museística i també patrimoni etnogràfic s’aplegaran en els patis del Centre Cultural la Beneficència durant tot el cap de setmana. En esta ocasió, i a causa de la seua proximitat en el calendari amb la Nit de Sant Joan, el museu oferirà, de manera complementària, activitats relacionades amb esta tradicional celebració de l’entrada de l’estiu.


JORNADES DE DANSES I CANTS POPULARS 27 i 28/09

PATIS DEL CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA

M

ostra del ric i variat repertori de la tradició de música i balls populars. Al llarg de tot el cap de setmana, el museu presentarà els instruments i les formes que tenen els distints gèneres (jota, l’u, seguidilla, fandango, bolero, etc.) en cada comarca de la Comunitat Valenciana.

DIA DELS DIFUNTS. MÈXIC 31/10, 1 i 2/11

PATIS DEL CENTRE CULTURAL LA BENEFICÈNCIA I SALÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

E

l Museu Valencià d’Etnologia i l’Asociación Cuauhtémoc, Comunidad de Mejicanos en Valencia, organitzen el cicle «Los pueblos de México en el Día de Difuntos». Esta celebració adopta diferents manifestacions: construcció d’altars per a rememorar els difunts, construcció de calaveretes per als més menuts (que poden presentar-se en forma de caramels, llepolies o dolços), manifestacions musicals i danses.


ACTIVITATS

EDUCATIVES I VISITES GUIADES

ENROL EL COLOM

LA SÈNIA I LA VOLANTINERA JOC DE L’HORTA

MÀSCARES

Concertació d’activitats educatives i visites guiades Tfn: 608 691 332 Diego Álvarez. didactica.etnologia@dival.es


ENROL. LA CIUDAD Y SUS HABITANTES

DESTINATARIS: ALUMNES DE 3R I 4T D’ESO I BATXILLERAT

A

ctivitat educativa basada en l’exposició permanent “La ciutat viscuda. Ciutats valencianes en trànsit” que té com a objecte donar a conéixer als participants una sèrie de nocions sobre la societat urbana de principi del segle XX.


EL COLOM, LA NÒRIA I LA VOLANTINERA

DESTINATARIS: ALUMNES DE 3R A 6É DE PRIMÀRIA I 1R I 2N D’ESO

T

aller sobre joguets tradicionals on els alumes, distribuïts en grups reduïts, haurien de pintar i acoblar un joguet de fusta que ja està prèviament marcat. Els joguets que es proposen són: una coloma d’arrossegament que mou les ales, una sénia de fira i una dona trapezista. El taller es complementarà amb una visita guiada al Museu.

EL COLOM, LA NÒRIA I LA VOLANTINERA


JOC DE L’HORTA

DESTINATARIS: ALUMNES DE 1R A 6É DE PRIMÀRIA

L

’activitat educativa el joc de l’horta està basada en l’exposició permanent Horta i Marjal, del Museu Valencià d’Etnologia. Pensat com un joc de taula, està inspirat en el conegut joc de l’oca. El seu objectiu és que els alumnes coneguen la forma de vida de les zones d’horta de la Comunitat Valenciana i que es consciencien de la importància i dependència que tenen els llauradors d’un recurs tan limitat i escàs com és l’aigua.

TALLER DE MÀSCARES PER A CARNESTOLTES DEL 25 AL 28 DE FEBRER DESTINATARIS: ALUMNES DE PRIMÀRIA


PUBLICACIONS

MAXIMILIÀ

THOUS ESCRITS

ETNOGRÀFICS

LA PLUMA Y LA CÀMARA REVISTA VALENCIANA D’ETNOLOGIA

HIMÀLAIA Totes les publicacions estan disponibles (tret dels títols esgotats) en la Botiga-Llibreria del Centre Cultural la Beneficència i a les llibreries especialitzades. Botiga-Llibreria la Beneficència: lolavazkez@hotmail.com Tel. 963 924 746 Informació Editorial: muvaet@dival.es. Tel. 963 883 559


MAXIMILIÀ THOUS ORTS, ESCRITS ETNOGRÀFICS TEMES D’ETNOGRAFIA VALENCIANA 8 ROBERT MARTÍNEZ CANET (ED)

LA PLUMA Y LA CÁMARA. ANTROPOLOGÍA Y MEMORIA COLONIAL EN BLANCO Y NEGRO COL·LECCIÓ INTERCANVIS 2 HASÁN LÓPEZ SANZ

REVISTA VALENCIANA D’ETNOLOGIA NÚMERO 8

HIMÀLAIA CATÀLEG EXPOSICIÓ


PROJECTES

ALS MUNICIPIS

ALPUENTE

BENISSODA

LA FONT DE LA FIGUERA LA LLOSA DE RANES L’OLLERIA QUARTELL


MUSEU ETNOLÒGIC ALPUENTE

M

odificació i restauració d’aquest museu que es troba situat en l’interior d’un forn medieval de pa de caràcter comunal, el qual va estar en funcionament fins a l’últim terç del segle XX. El Museu Valencià d’Etnologia té previst organitzar i restaurar la col·lecció d’objectes tradicionals relacionats principalment amb la producció de pa i produir un projecte museogràfic nou.

BENISSODA

E

n col·laboració amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida es portarà a terme la renovació total de l’exposició permanent del Museu Etnològic Comarcal amb la finalitat d’actualitzar-la i fer-la representativa de la comarca.


LA FONT DE LA FIGUERA

M

illora dels suports informatius del Museu Històric-Etnològic La Costera, que passa bàsicament per la renovació dels textos per tal d’adaptar-los al públic no entés, així com la substitució de les carteles dels objectes i la incorporació d’imatges explicatives.

LA LLOSA DE RANES

L

a Casa del Pou és un nou museu de temàtica etnològica promogut per l’Ajuntament de la Llosa de Ranes. El Museu Valencià d’Etnologia realitza l’assessorament i s’encarrega de la direcció i execució del projecte.


MOLÍ NOU - MUSEU DE L’AIGUA QUARTELL

M

odificació de l’exposició permanent.

MUSEU DEL VIDRE L’OLLERIA

A

ssessorament en la realització de la proposta museogràfica d’aquest centre dedicat al vidre, una activitat tradicional de l’Olleria, i adaptació a la seua seu, el Palau Marau-Santonja del segle XVII.


EXPOSICIONS

ITINERANTS FAIXA ROJA FAIXA BLAVA

FESTES VALENCIANES EL MARROC EN EL RECORD

FOTOGRAFIA AUSTRALIANA

Aquestes exposicions es poden sol·licitar per entitats públiques. i privades. Cal consultar-ne la disponibilitat i les condicions. Exposicions Itinerants i Maletes Didàctiques: Tel. 963 883 564; Fax. 963 883 576 e-mail: itinerants.maletes@dival.es


FAIXA ROJA, FAIXA BLAVA. LA PILOTA VALENCIANA

E

El Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota de Genovés pretenen difondre el ric univers cultural que representa el joc de la pilota valenciana, fomentar-ne el coneixement i la pràctica. L’exposició explica d’una manera clara i atractiva les bases fonamentals de l’esport, presentant el tema d’una forma didàctica a fi d’atraure el gran públic. El material exposat consta de plafons informatius, maquetes d’espais de joc, cartells, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge, i també de diversos audiovisuals.

Itineràncies previstes*: Bellreguard (Ajuntament), Chiva (Casa de la Cultura), Faura (Ajuntament), Gandia (Casa de la Cultura), Guadassuar (Centre Cultural), La Pobla de Vallbona (Museu Etnològic La Casa Gran), Xàtiva (Casa Cultura) *Programació subjecta a canvis


FESTES VALENCIANES

F

estes valencianes exhibix 51 fotografies, datades entre principi i mitjan segle XX, de 10 festes de la Comunitat Valenciana: Sant Antoni Abat, Falles, Setmana Santa Marinera, Corpus Christi, Moros i Cristians, Romeries, Bous al carrer, Misteri d’Elx, Mare de Déu de la Salut i Els Enfarinats. L’exposició mostra des de multitudinàries festes urbanes fins a celebracions ancestrals de pobles de l’interior i aborda també els festejos que deuen la seua existència a un intens fervor religiós o aquells que tenen un origen clarament pagà. La mostra es complementa amb imatges actuals de cada una dels festes a fi d’explicar la seua evolució al llarg del temps.

Itineràncies previstes *: Ador (Museu Etnològic), Castelló (Museu Etnològic), Nuevo Centro (València) *Programació subjecta a canvis


EL MARROC EN EL RECORD

L

’exposició està formada per 30 fotografies des del 1940 fins al 1960 de Francisco García Cortés, que arrepleguen escenes urbanes, tant de les medines com dels eixamplaments, d’unes quantes ciutats del nord del Marroc, així com escenes de tipus i costums que a ells els van resultar familiars. El record d’estes persones permet reconstruir part de la història quotidiana d’estos anys i valorar que, per damunt de les fronteres polítiques i culturals, hi ha elements encara molt vius amb els quals construir ponts de relació i convivència. En la producció de l’exposició itinerant col·labora l’Associació la Medina, sorgida d’un col·lectiu format per més de tres mil antics residents en diverses ciutats del Marroc. La Medina desitja que esta mostra fotogràfica servisca per a aprofundir en l’essència de la nacionalitat mixta, espanyol i marroquí, qualitat que fa sentir-los diferents d’aquells espanyols que no van

viure al Marroc i que obliga a no oblidar l’enriquiment que va suposar per a uns i per a altres, marroquins i espanyols, en una convivència pacífica i harmònica.

Itineràncies previstes *: Aldaia (Museu del Palmito) *Programació subjecta a canvis


IMATGES DE L’INTERIOR: FOTOGRAFIA AUSTRALIANA DE FRONTERA. 1890-1940

N

ou fotografies en blanc i negre i tres en color, d’entre els anys 1890 a 1940, procedents del South Australian Museum, que mostren els costums, els ritus i les formes de vida dels aborígens del sud d’Austràlia. Fetes per set fotògrafs no professionals: Frank Gillen (antropòleg), Albert White (ornitòleg), W.D. Walker (metge), George Aiston (etnògraf), Ernest Kramer (missioner itinerant), Cecil Hackett (antropòloga) i Rex Battarbe.

Itineràncies previstes*: Montroi (MUVAMEL) *Programació subjecta a canvis


LA SEMANA SANTA MARINERA CREENCES VORA LA MAR

C

ol·lecció de 52 fotografies actuals, obra de Luz Martín i huit fo-

tografies antigues. Aquesta exposició té l’objectiu de difondre la Setmana Santa Marinera de València, una singularitat nascuda de la seua vinculació amb la cultura dels homes i dones del mar, que han habitat i habiten una geografia molt específica: els poblats marítims de València. Exposició produïda pel Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb la Junta Major de la Setmana Santa Marinera de València.

Itineràncies previstes*: Quartell (Molí Nou. Museu de l'aigua) *Programació subjecta a canvis


MES

AMES

2014 MUSEU

VALENCIÀ

D’ETNOLOGIA

MUSEU VALENCIÀ D’ETNOLOGIA C/ CORONA, 36 · 46003 VALÈNCIA TFN: 963 883 565 · muvaet@dival.es www.museuvalenciaetnologia.org

Mes a mes 2014 (valencia)  

Programació anual del Museu Valencià d'Etnologia 2014

Mes a mes 2014 (valencia)  

Programació anual del Museu Valencià d'Etnologia 2014

Advertisement